Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Het Monetaire Massagraf als de Euro-Bom barst. Target2


In mijn eerder blog “target2. De doodgezwegen alles vernietigende tikkende tijdbom in Europa” beschreef ik de explosieve lading van het target2 verkeerssysteem. Nog geen maand verder staat deze letterlijk op springen. Het sist, piept en knarst uit zijn voegen. Wilders wil zelf de boel al gaan opblazen. Hier de update, welhaast een ‘live-blog’.

De Financiële Tombola
Banken brengen opnieuw recordbedrag naar ECB. Banken (de rijke) hebben inmiddels meer dan 820 miljard euro gestald op deposito’s bij de ECB. Toch al gauw weer een paar 100 miljard meer dan begin dit jaar.  “Overtollige middelen”. Overtollig, omdat banken elkaar (en hun klanten) al lang voor geen cent meer vertrouwen, en het dus verrekken het aan elkaar uit te lenen.

Draconi Draghi weet er wel raad mee. Hij leent het net zo hard weer uit aan noodlijdende banken tegen een unieke voorwaarde: rente 1%. Uiteraard in hoge concentratie te vinden in de PIIGS landen.

Inmiddels opgeteld meer dan 1000 miljard euro.

Ook die weten er wel raad mee. Zo kun je immers makkelijk weer een krediet verstrekken aan een noodlijdende klant die ook zijn inzet wil tonen de noodlijdende economie nog enigszins draaiende te houden. En die gaat op grote schaal lekker boodschappen doen in de nog concurrerend producerende landen boven in Europa. Een order is zo geplaatst.

Dan komt Target2 in beeld. Het monetaire afrekensysteem dat via de ECB en de nationale banken loopt. In een vorig blog heb ik in detail uitgelegd hoe het werkt. Of niet werkt eigenlijk.
Het komt er in het kort op neer dat er geen fysiek geld wordt geschoven. Maar dat de Nationale Banken (zoals DNB) de ontvanger de harde munten ‘even’ voorschiet. In ruil tegen een keten van I-O-U’s. Baar geld uitruilen tegen een stukje papier. Je moet maar durven.

Waarna mogelijk “overtollige middelen” weer net zo hard de deposito’s van de ECB in kunnen rollen.

Een rondreizend circus wat zijn weerga niet kent. Een “human canon-ball” is er niets bij. Maar daar is nog een vangnet voor na die halsbrekende stunt. Hier niet, zo blijkt.
Al was het maar dat dit ‘rad van fortuin’ geheel buiten elke parlementaire controle valt..

Exploderende onbalansen
Op zich allemaal nog niet zo’n probleem. Kwestie van boekhouden. Als de IOU’s maar afgerekend worden. Maar daar weten de PIIGS landen (en Frankrijk overigens) nou net weer geen raad mee!

Daardoor lopen de onbalansen in duizelingwekkende vaart op. De Duitse Nationale Bank, heeft inmiddels voor meer dan 550 miljard ‘eigen geld’ uitgezet (gesubsidieerd) in die markten. De afgelopen maand met 50 miljard toegenomen. Nederland vergelijkbare getallen: 168 miljard. Met 18 miljard opgelopen in één maand. Let wel, 18 miljard is ongeveer hetzelfde bedrag als wat alle belastingbetalers in één maand in de staatskas storten! 168 miljard komt dicht in de buurt van onze totale staatsbegroting..

 

Peentjes zweten
Jens Weidmann (de ‘Klaas Knot’ van Duitsland) heeft inmiddels aan de noodrem getrokken. En schreef een (uitgelekte) brief aan Draghi. De kern van de boodschap: lekkere jongen ben jij, geld als water uitgeven zonder dat we er iets over te zeggen hebben, maar je laat mij (de Bundesbank, en dus de belastingbetaler!) al het risico lopen. Een ondraagbaar risico. Dat moet anders! Ik eis hardere garanties!
Klaas Knot heeft vast ook wel een cc-tje gekregen..

De euro-euforie
Die was er. De muntunie werd al besmet met een virus opgestart. Nu zijn we er inmiddels achter dat even vergeten was in het Maastricht verdrag op te nemen dat je wel landen moet kunnen verplichten (sancties) om zich aan de afspraken te houden. Die band zijn ze aan het plakken, maar lekt nog. Poreus aan alle kanten. Aan een nieuwe band durven ze nog niet te denken.

Target2 werd ook in die euforie opgestart. Maar ook daar is nooit nagedacht hoe je landen kunt verplichten ook daadwerkelijk even af te rekenen. Het gebeurt gewoon niet meer zo blijkt in de praktijk. Met mogelijk rampzalige gevolgen.

Verhitte debatten
In de buitenlandse(!) MSM wordt druk gespeculeerd over de mogelijke gevolgen van deze ontstane Target2 onbalansen. Er is wel een zekere consensus. Dit ‘kernwapenarsenaal’ is meer dan genoeg om Europa te vernietigen. Maar zal die ook ontploffen? En zo ja, wanneer?

Daar kan een eenvoudig antwoord op gegeven worden. Als b.v. Griekenland ontploft door failliet te gaan of uit de euro te stappen, dan zijn die IOU’s inmiddels echt niet meer ‘verzilverbaar’. Als daarmee Domino-Day gaat ontstaan en landen als Italië, Spanje, Portugal etc. worden meegesleurd dan worden daarmee alle IOU’s waardeloze stukjes papier. Een niet onwaarschijnlijk scenario. Kan je menige top mee vullen om dat te voorkomen. Het is ze nog niet gelukt.

Ondertussen breidt het ‘kernwapenarsenaal’ zich sneller uit dan de politici en/of bankdirecteuren ze weten te ontmantelen.

Wilders en de Gulden
Niet gehinderd door enige kennis laat Wilders eurofoob Lombard een “Stapel” rapport opstellen om maar uit de Euro te stappen en terug te gaan naar de Gulden. Het woord Target2 komt in het hele rapport niet voor. In zijn groteske onwetendheid (ont)steekt hij de daarmee die extra lont in het kruitvat zou hij zijn gelijk krijgen.

Groteske Onwetendheid
Waar in de Duitse pers dit onderwerp intensief wordt besproken, laten de Nederlandse pers en de nieuws- en opinieprogramma’s het geheel afweten. Net als ‘onze’ volksvertegenwoordiging. Er is nog geen kamervraag over gesteld. Ook niet na een uitgebreid mailbombardement. Geen enkele reactie. Ze leven allemaal onder een steen. Hun schuilkelderkamer.

Van Rompuy vertelde ons nog deze week dat we de Catshuis hei-sessie inspanning om te bezuinigen “niet moeten overdramatiseren”, en dat die inspanning “niet zo groot” is. Niemand vroeg hem wat hij met “zo” bedoelde. Dat vertelde hij dan ook maar niet. En aan “overdramatiseren” doet hij zeker niet.

Hij had wel gelijk. “Zo” groot is een 10 miljard ook niet ten opzichte van 168 miljard. Kruimelwerk.

 

Noot: een link met de meest belangrijke links die op internet te vinden zijn over het target2 onderwerp: http://www.robertmwuner.de/materialien_euro_literatur_target2.html
Een zeer uitgebreid dossier inmiddels. Ook exploderend.

Plaatje: uit Dr. Strangelove, or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

247 Reacties op “Het Monetaire Massagraf als de Euro-Bom barst. Target2

 1. Aad Verbaast 8 maart 2012 om 17:04

  Meteen vandaag al een spannend dagje: : http://www.nrc.nl/nieuws/2012/03/08/het-is-wederom-een-cruciale-dag-voor-de-redding-van-griekenland/
  == Mislukt het vandaag, dan wordt het geld niet overgemaakt en is een zogenaamd ‘wanordelijk faillissement’ waarschijnlijk binnen twee weken aan de orde. ==

 2. Roberto la Verita 8 maart 2012 om 17:14

  Wel Aad,
  Dat opblazen is nog niet zo’n gek idee,want wat wil men dan?
  Een nieuw of aangepast systeem op de oude fundering,of kan men niet beter de fundering
  ook maar vervangen door een solide basis.
  Roberto

 3. Aad Verbaast 8 maart 2012 om 17:20

  @Roberto: geen idee wat ze willen. Ik heb eerder de indruk dat ze allemaal wat anders willen. En de rest (die het niet weet wat ze willen) steekt de kop in het zand.

 4. Aad Verbaast 8 maart 2012 om 17:25

  @allen: meteen opgepikt:

 5. Aad Verbaast 8 maart 2012 om 17:40

  @Ton: Dat spijt me dan bijzonder. Kan ik je opvrolijken met: “ach, er zijn ergere dingen”? 😎

 6. King Billy 8 maart 2012 om 17:49

  @ALLEN, klik de link ‘DRAGHI’ aan, lees daar de C.V van de voormalige Goldmann Sachs directeur Draghi, nu President van de ECB, welke volledig op de hoogte was van de falsificatie van Griekse begrotingscijfers om toetreding tot de Eurozone mogelijk te maken.
  En lees dan verder…..

 7. Aad Verbaast 8 maart 2012 om 18:16

  @King Billy: Draghi heeft een uitstekende opleiding gehad in ‘creatief boekhouden’. Kan je het ver mee schoppen in deze wereld.

 8. reinejragolo 8 maart 2012 om 18:25

  Waar maak je jezelf druk om Aad?
  Het gevaar van een allesvernietigende kernoog is pas echt destructief.

 9. Aad Verbaast 8 maart 2012 om 18:29

  @reine: in een kernoorlog verdampt alles, Reine. Onder andere al je spaarcentjes..

 10. Aad Verbaast 8 maart 2012 om 19:26

  @King Billy: jaarverslag… het woord target2 is niet te vinden. Hebben ze iets te verbergen?

 11. Aad Verbaast 8 maart 2012 om 19:27

  @allen: live blog, dus dan deze maar even toegevoegd:

 12. rikus 8 maart 2012 om 20:04

  Ik denk dat de hele euro crisis snel in vergeten. als volgende week Israël Iran aanvalt

 13. Aad Verbaast 8 maart 2012 om 20:33

  @Rikus: de ene rampspoed na de andere.

 14. Motek from Space 8 maart 2012 om 20:33

  Mooi Aad!! Ont-wikkelings-hulp via het net!! (clap hands!!)

 15. Jan Bouma 8 maart 2012 om 20:41

  @Aad..
  (enkele opmerking; niet uitputtend)
  Je weet dat ik v o o r een revolutionaire verandering ben van de huidige financiële vastlopende systemen. Systemen die niet duurzaam blijken te zijn in een krimpende economie en ook niet bestendig blijken tegen andere wereldspelers en hun economieën; o.a. die van de BRIC-landen.

  Wat is nu wijsheid? Op het Journaal hoorde ik de waanzinnige bewering en eis dat Griekenland voor 100 miljard moet zorgen voor een deadline van vanavond (als ik het bericht in de gauwigheid goed gehoord heb). Kijk! Veel gekker kan niet. En nu herinner ik je aan een goeie quote van je: “Als jij de bank 1 ton schuldig bent dan heb jij een probleem. Heeft de bank echter van jou 1 miljoen tegoed.. dan heeft de bank een probleem!” Deze laatste variant geldt voor Griekenland en ik zou de Grieken opnieuw willen adviseren… “gaat u zgn. rustig failliet!” Biedt als alternatief betalingsmiddel de Drachme aan in een koersverhouding t.o.v.
  de Euro van 1 : 1 (take it or leave it). Gevolg: een enorm gekrakeel en woede bij de schuldeisers. Maar wat moeten die? In onderpand hebben alleen de Finnen misschien een eiland. Of ze dat gaan bezetten? Ik dacht het niet. Kortom: de hele zaak wordt gigantisch opgeblazen.

  Beter is natuurlijk mijn voorstellen te accepteren; zie daarvoor m’n boek en website.

  Tot morgen! Als die nog komt tenminste.. Misschien is de Zon wel zo geschrokken van alle tumult dat hij zijn baan heeft verlaten en we binnen 24 uur allen hartstikke dood zijn (bevroren). 🙂

 16. Aad Verbaast 8 maart 2012 om 20:54

  @Motek: wie nou ultiem wie-wie helpt is nog niet helemaal duidelijk.

  @Jan: chantage is in dit spel niet vreemd. Wordt tegen de banken gezegd: als jij je schulden richting Griekenland niet af waardeert, reken er dan niet op dat we ooit nog helpen als je in moeilijkheden komt. Dan kiezen ze wel eieren voor hun geld. Geen probleem trouwens. Ook voor hun kwestie van boekhouding. Genoeg geld op te halen via de ECB immers mochten ze het nodig hebben. Blijft een tombola immers.

  Stand nu: 75% is al akkoord. 80% moet nog even gehaald worden.

 17. johandewittzelve 8 maart 2012 om 22:17

  De schets van Target zoals hier gegeven is feitelijk onjuist. Target2 weerspiegelt niet de gegeven subsidies aan andere landen maar de door Nederlandse banken aangehouden tegoeden bij de eigen centrale bank. Los daarvan zijn er nog meer activa in de banksector, maar die zie je niet allemaal terug op de balans bij DNB. Wat Target2 nu te zien geeft is de onevenwichtigheden en onzekerheden op financiële markten, leidend tot een groot aangehouden deposito van NLbanken bij DNB. Op zich is die onzekerheid weinig prettig, maar de doem-schets in dit artikel en het verbinden van die doem aan Target2 is een brug te ver.

  De techniek van betalen in Euro (Target2, zie ook: http://www.ecb.int/paym/t2/html/index.en.html) moet vooral niet verward worden met de monetaire beleidsinstrumenten (zie: http://www.ecb.europa.eu/mopo/decisions/html/index.en.html). En dat gebeurt nu wel en dat is jammer.

  Over die monetaire kant is namelijk zeker een goede boom op te zetten. Nooit eerder is er zoveel ruimte gecreeerd in de markten en de feitelijke effecten (en ongewenste bij-effecten) kunnen hevig zijn. Voor Draghi ook reden genoeg om vandaag in zijn persconferentie te melden dat een derde LTRO er alleen komt als de ECB voldoende in de vingers heeft wat al die bij-effecten zijn. Tegelijk is ook in de VS een unieke periode van lage rente in zicht. We betreden hier volstrekt onbekend monetair terrein waarvan het maar afwachten is hoe het uitpakt.

  Alle reden dus om wel enige zorg te hebben, en politici tot actie te manen. Maar ja, die hebben nog niet in de gaten dat de ECB als een Hansje Brinkers aan de dijk staat helaas. Zie: http://verbazingovernederland.blogspot.com/2012/02/verbazing-over-gebrekkige-gevoel-van.html

 18. King Billy 8 maart 2012 om 22:34

  http://www.wallstreet-online.de/nachricht/4770316-target2-europaeische-zentralbank-lehnt-reform-target2
  Draghi wijst hervorming van Target2 af. Brief van Weidmann doelde niet specifiek op Target2, maar op solidere onderpanden bij de ECB

 19. Motek from Space 8 maart 2012 om 22:55

  ECB-president Mario Draghi verwacht niet langer dat de inflatie dit jaar onder de 2 procent zal zakken. Daarnaast verlaagden ECB-economen de groeiramingen voor de eurozone waarbij de economie met een half procent kan krimpen dit jaar.
  http://www.deaandeelhouder.nl/news/2012/3/8/update_draghi_ziet_zwakkere_economie_meer_infl-2/

 20. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 00:39

  @Johan de Wittzelve: dank voor de reactie. De links zijn me uiteraard bekend. Stonden ook reeds in de vorige blog waar het systeem Target2 meer in detail aan de orde was en werd beschreven.
  Het kan natuurlijk zo zijn dat de explicatie van het saldo “feitelijk onjuist” is. Maar dan kan ik slechts als verweer geven dat ik dan ‘lieg in commissie’ met de (vele) bronnen die ik heb gebruikt voor de beide blogs. Het woord subsidie is uiteraard door mij als label er aan geplakt. En zal je in de officiële stukken ook niet tegenkomen. Politiek uiterst gevoelig natuurlijk.

  Over de rest kunnen we het meteen eens zijn.
  Over Draghi. Ik lees dat hij gezegd heeft tijdens de persconferentie (neem ik aan): “Draghi: Target2 balances indicate structural weaknesses in EZ”.
  Verder gaf hij nog even aan dat zijn relatie met Weidmann “excellent” is.
  Blijft een Italiaan natuurlijk 😉

 21. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 00:45

  @King Billy: in aansluiting quote ik dan meteen even Johande Witt hierboven: == komt als de ECB voldoende in de vingers heeft wat al die bij-effecten zijn. ==
  Lijkt me een heel verstandige les die getrokken is uit deze barre ellende.
  == solidere onderpanden bij de ECB == gaat dan dus wel degelijk over target2.
  Het rechtstreekse, eerste (en in principe) enige directe contact van DNB is de ECB als DNB verhaal wil halen. Die kan dan dan natuurlijk gan verwijzen naar de achtrliggende keten, maar dan kan de DNB (resp. Bundesbank) natuurlijk meteen zeggen: “dat is jouw probleem, en dat moet ja dan ook zelf maar oplossen. Zorg maar dat de IOU’s van jou ook spijkerhard zijn!”

 22. King Billy 9 maart 2012 om 00:46

  Ach, de argumenten, die JohandeWittzelve aanvoert, zijn voldoende uitgekauwd in met name de Duitse pers. Zelfs als Target2 slechts een platform is waar gelden van ‘monetary policies and market transactions’ afgehandeld worden, toont het genadeloos de kwetsbare posities aan van met name de centrale banken in de PIIGS-landen, Frankrijk en Belgie. De negatieve saldo’s zijn daar inmiddels opgelopen tot bijna 1 biljard http://www.querschuesse.de/target2-salden/
  Dat zijn de schulden van lokale banken aan de centrale banken, die op hun beurt gefinancierd worden met geld van de ECB. Die geld bijdrukt. Was dit niet gebeurd dan zou het zomaar kunnen dat de eurozone als een ingezakte plumpudding te koop had gestaan op de markt.

  Wie draagt dan de verliezen? De ECB? Of de centrale banken? Daar is een verdeelsleutel voor opgezet. Dat kan Target2 ook aantonen als dit rampscenario eenmaal is afgerekend. Zoals Target2 nu het misbruik aantoont, waardoor de onaanvaardbare risiko’s, zonder enige vorm van parlementaire controle, volledig uit de hand zijn gelopen.

  Target2 is daarom wel degelijk een handig financieringsinstrument geworden voor het opbouwen van ongelimiteerde schulden. Iets waar Target2 oorspronkelijk niet voor bedoeld was.

  Dáárom drukt de ECB nu bergen geld bij, niét omdat de interne markt floreert. Hoefde ook niet zoveel geld bijgedrukt te worden
  Was het onder andere niet de Griekse centrale Bank die falsificeerde om toegelaten te worden tot de eurozone, mede onder Franse politieke druk?

  Even afrekenen nu? De teller op ‘0’ zetten en met een schone lei beginnen? Alleen Target2, binnen de euro-markt, meer niet, de staatsschulden is een ander verhaal.

  ‘We zitten in de val’ schreef de FAZ terecht. Met een nieuw monetair experiment.

 23. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 00:50

  @Motek: de belangrijkste opdracht van de ECB (hoofdtaak) is de inflatie in Europa te beperken tot max 2%. Maar blijkt dus ook al niet te kunnen voldoen aan de doelstelling/afspraak.
  Lijkt de “gouden standaard” te zijn in Europa. 😎

 24. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 00:58

  @King Billy: == Wie draagt dan de verliezen == ik lees in de debatten op internet dat daar ook nogal wat verschillende scenario’s voor worden bedacht.
  De standaard verdeling is dat als er ergens een Nationale Bank omvalt de rest van de banken dat moet opvangen volgens een vaste verdeelsleutel. (Bundesbank 28% dacht ik). Maar ja. Hoe gaat die sleutel als er steeds minder landen overblijven (die dan immers niet meer mee kunnen doen)?
  Van een kale kip valt niet veel te plukken lijkt me.
  Geld drukken? Met die financiële tombola zie ik de noodzaak niet eens zo duidelijk. Het wordt lustig rondgepompt. De hele eurozone heeft aan liquiditeit (‘gedrukte’ euro’s) dacht ik 9000 miljard.

  == Dáárom drukt de ECB nu bergen geld bij == Is dat ergens bekend, en zo ja, hoeveel?

  N.B. hier nog even een target2 tweet die ik je zeker niet wil onthouden. 😉
  【為替ライフ】昨夜の発言。ドラギECB総裁、8日の理事会では金利変更を協議しなかった。銀行間市場が機能していない時にTARGET2の不均衡は正常、ただ構造面の弱さを露呈。http://bit.ly/u8Z87 #fx #kawase

 25. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 01:06

  @allen:
  https://twitter.com/#!/Margilution/status/177885024698380288

  De link in de tweet: http://www.goldcore.com/goldcore_blog/germany-review-bundesbank-gold-reserves-frankfurt-paris-london-and-federal-reserve-ban daarin:
  ==
  There is increasing nervousness amongst the German public, German politicians and indeed the Bundesbank itself regarding the gigantic risk on the balance sheet of Germany’s central bank and this is leading some in Germany to voice concerns about the location and exact amount of Germany’s gold reserves.
  The eurozone’s central bank system is massively imbalanced after the ECB’s balance sheet surged to a record 3.02 trillion euros ($3.96 trillion) last week, 31% bigger than the German economy, after a second tranche of three-year loans.
  The concern is that were the eurozone to collapse, Bundesbank’s losses could be half a trillion euros – more than one-and-a-half times the size of the Germany’s annual budget.
  ==
  Moet ik nog iets toevoegen?

 26. Pingback:Target2. De doodgezwegen alles vernietigende tikkende tijdbom in Europa « Aad Verbaast

 27. King Billy 9 maart 2012 om 01:24

  @Aadverbaast re solide onderpanden. micro=macro v.v. Voorbeeld haalde ik eerder aan. Italia, lai-la-la, Verhandelbare hypotheek van een bank op een nieuw huis dat niet in het kadaster is geregistreerd.
  En hoeveel is Olympic Airways waard? Als die naam valt, wordt aan twee dingen gedacht. Hoeveel de landingsrechten en de vliegtuigonderdelen waard zijn.
  De waarschuwing van Weidmann is wel degelijk ter harte genomen door Draghi, mede gelet op zijn uitspraak tijdens de persconferentie. Binnenskamers zullen wel andere woorden gebruikt zijn.
  Uiteindelijk heeft de politiek gefaald. Van design via toetsing tot controle.
  Het vervelende is dat destijds de kennis er ook al was….

 28. King Billy 9 maart 2012 om 01:39

  re: 【為替ライフ】昨夜の発言。ドラギECB総裁、8日の理事会では金利変更を協議しなかった。銀行間市場が機能していない時にTARGET2の不均衡は正常、ただ構造面の弱さを露呈。http://bit.ly/u8Z87 #fx #kawase

  Hier wat Bing ervan maakt:
  Exchange Leben] sagte gestern Abend. EZB-Präsident Draghi, bei 8, der Rat nicht Zinssätze Änderung diskutieren. Wenn der Interbankenmarkt nicht funktioniert ausgesetzt nur TARGET2 Ungleichgewichte strukturelle Schwächen erfolgreich. http

  Mailadressen nog eens tevoorschijn halen?

 29. King Billy 9 maart 2012 om 07:01

  Hoezo, geen ruzie over monetair beleid en de uitgelekte brief van Weidman.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/ezb-chef-draghi-bundesbank-war-nie-isoliert-11676804.html

  Alex Weber was als president ECB politiek niet wenselijk. Jürgen Stark trad uit frustratie af. En Draghi openlijk zegt dat het geen zin heeft dat Weidmann de vuile was buiten de deur hangt terwijl hij ondertussen de inflatie opjaagt.
  Wat is de werkelijke oorzaak van al die demonstraties voor hogere lonen dwars door heel Duitsland, waar maakproducten in elkaar gezet worden en het Rijnlandse economie model gestalte wordt gegeven? Draghi’s monetair experiment is spelen met vuur.

 30. Jan Bouma 9 maart 2012 om 09:01

  Gelezen de voorgaande en laatste commentaren.

  Laten we ons er van bewust zijn dat elke mededeling/communicatie van de commentatoren de garantie inhoudt van “…tot de deur!” Er wordt niets structureel opgelost dan dat slechts de conclusie getrokken moet worden dat de klacht van de neo-liberalen wordt gehoord. Dat zij het mis hadden sinds de Val van de Muur in 1989. Vervolgens:

  De klachten en het mistrouwen over het functioneren van onze financiële systemen zijn pas aan de orde sinds “er een crisis is/zou zijn in 2008 tot op heden”. Men loopt op tegen de grenzen van de eeuwige veronderstelde groei zoals velen hebben voorspeld. Zie het rapport van de Club van Rome in 1972.

  Dat de bakens sindsdien verzet zouden moeten worden vergt het inzicht dat “de oude methoden niet meer werken”. Geheel volgens Einstein dat voorspelde.

  Men amusere zich verder met deze conclusie…

 31. King Billy 9 maart 2012 om 09:26

  @ niet alleen Bouma, hier kan men suggesties achterlaten voor een zwarte canon over de Nederlandse geschiedenis. Een initiatief van de Groene Amsterdammer.
  Vogelmeerpolder, ’t Slijk?
  http://www.groene.nl/2012/10/discussie-de-zwarte-canon

 32. Jan Bouma 9 maart 2012 om 09:44

  @King Billy…9:26
  Goeie link en een goed verhaal.

  De moraal ervan zou kunnen luiden “dat slechts de waarheid dienstig is aan een acceptabel toekomstig handelen..” De rechterlijke macht, die daarover het oordeel zou moeten kunnen vellen, ziet zich dan al voor een keuze geplaatst. Moet de rechterlijke macht uitvoering geven aan de corrupte wetgeving van het parlement of mag de rechterlijke macht ZELF haar oordeel bepalen? De premisse is dan dat die rechterlijke macht tot dat oordeel bevoegd is (zou zijn) en ook kan oordelen op basis van de aan haar toebedeelde onafhankelijkheid (op papier) in ons stelsel van “scheiding der machten” terwijl dat een leugen is.

  Dit blijkt namelijk een farce. Ik verwijs slechts naar de corrupte opstelling van ons parlement, de Cie van Veiligheid en Justitie o.l.v. haar Griffier Mr. D.S. Nava, die mij een leugen toezond m.b.t. de opheffing van de strafrechtelijke immuniteit ingevolge het wetsvoorstel van Heerts/Anker/Smilde en dat ondanks een zogenaamde Kamermeerderheid.

  Het is en blijft een zooitje m.b.t. ons niet goed functionerend rechtssysteem.

 33. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 09:59

  @King Billy: 01:24, 07:01: duidelijk artikel in de FAZ!
  Peentjes zweten aan alle kanten. Tussen ECB en Bundesbank, en leegloop binnen de Bundesbank.
  Gaat er stevig aan toe binnenskamers daar mag je van uitgaan.
  Op het moment dat Draghi gaat zeggen dat de relatie “excellent” is (met Weidmann), met je gaan oppassen.

  Ondertussen is de afwaardering van de schulden rond en kan er weer extra geld gepompt worden in de Griekse economie (om de rest van de schulden te kunnen betalen). 105 miljard aan ‘waardepapieren’ verscheurd. Het eerste bommetje is ontploft inmiddels. Met nog een relatief laag TNT equivalent.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/03/09/858-procent-griekse-schuldeisers-stemt-in-met-afboeken-schuld/
  == Omdat de kans op economische groei in Griekenland op korte termijn niet groot is, ziet het ernaar uit dat Griekenland binnenkort weer met hetzelfde probleem zit, namelijk dat ze geen geld hebben om hun schulden af te lossen. ==

  == Mailadressen nog eens tevoorschijn halen? ==
  Blijft niet te geloven dat de Nederlandse pers/media nog steeds mediastilte betrachten.
  Om over de kamer maar helemaal te zwijgen (net als zij doen).
  Leven we inmiddels ver weg op een eiland? In verduisterde kamers om de lichtflitsen niet te zien?
  Gooi het er maar uit!

 34. King Billy 9 maart 2012 om 10:10

  @bouma. Voeg ‘m toe bij de Groene, zou ik zeggen. Neem dan ook even het Wilder’ proces mee.
  @Aad Verbaast. re mail. Maandagochtend beter, ’t is vrijdag vandaag en Griekenland suddert.
  Vernietigend artikel in Spiegel:
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,820255,00.html

 35. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 10:12

  @Jan: == groei == als ik even naar de saldo grafiek mag verwijzen dan zul je het toch met me eens moeten zijn dat er sprake is van een spectaculaire groei! De ‘bom(m)en groeien tot in de hemel!
  Zou ik een grafiek maken van het aantal problemen tegen de tijd dan zou je eenzelfde grafiek kunnen maken. Ook een spectaculaire groei.
  Zo zie je maar weer dat er aan alle kanten hard gewerkt wordt om groei (als het maar groei is) te realiseren.
  Blijft (net wat je zegt) een probleem als je dezelfde mensen (die de problemen hebben veroorzaakt) vraagt om die problemen op te lossen. Blijft zeker een probleem als ze allen behept zijn met het breinrot-virus.

 36. Annette Lemaire 9 maart 2012 om 11:15

  Er is iets krankzinnigs op gang gezet en ik begrijp er niets van….
  Het is een wreed spel vrees ik en de negatieve berichtgeving
  vergiftigd de menselijke ziel, alsof dat de bedoeling
  de opzet is…..

  Laten we leven, genieten, scheppend bezig zijn en ons niet laten
  indoctrineren door deze negatief ingestelde mensen die ons allen
  naar beneden willen trekken….laten we een tegenhang vormen…
  dat leeft ook fijner…..Zij kunnen niet léven…..heel ouderwets…die mannen…..

  Probeer te genieten Aad van deze dag van wat er wèl goed gaat…..en dat is zoveel….
  Wees zelf de verandering die je in de wereld wenst te zien…..*

 37. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 11:30

  @King Billy: stevig interview.
  == Der vereinbarte Schuldenschnitt ist unzureichend. Es wird in jedem Fall einen zweiten, richtigen Bankrott geben. Es wird vielleicht neun Monate oder drei Jahre dauern, aber dann wird es eine wirklich große Krise geben, ökonomisch und politisch. Man hat das Problem nur verschoben. Beim nächsten Mal trifft es dann nur noch die Steuerzahler. ==
  Aan kernwapenarsenaal geen gebrek en groeiende. Blijft de vraag welke zot op de knop drukt, of dat het een kwestie van spontane zelfontbranding wordt.

  Maandagochtend lijkt me ook beter. In het weekend wordt er niet gewerkt 😉

  N.B.: http://www.bnr.nl/topic/beurs/552855-1203/grieks-deal-de-details

  N.B. dit blog (voorzover ik kan zien) is nog niet elders opgedoken (behalve in retweets).
  Het staat al wel in de ‘literatuurlijst’ die ik in de link onder de blog geef:
  http://www.robertmwuner.de/materialien_euro_literatur_target2.html

  Die zijn er wel snel bij!

 38. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 11:32

  @Zelfstandigjournalist: aan een zijden draadje hangend weliswaar.

  @Annette: dank voor de mooie aanbevelingen. Op mijn manier probeer ik precies dat te doen 😉

 39. Motek from Space 9 maart 2012 om 15:25

  9 maart 2012 om 00:50

  Dát is de taak dus…en het doel? Oja…Krimp 😉

 40. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 15:58

  @Motek: als iets te heet wordt in de was dan dikke kans dat er krimp optreedt.
  Bij een verhitte economie is dat net weer anders. Maar ja, daar gelden ook hele andere regels. Onbegrijpelijke namelijk.

 41. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 15:59

 42. Motek from Space 9 maart 2012 om 16:06

  9 maart 2012 om 15:58

  Als iets heet wordt verdampt er ook nogal wat 😉
  Laat ons proosten:
  http://www.bnr.nl/topic/beurs/872276-1203/biermanagers-krijgen-miljard-bonus
  In de naam van de Euro, zijn volgers en het heilige gouden kalf..de reclame-aanbiedingen liggen al weer klaar 😉

 43. Marjelle 9 maart 2012 om 16:06

  Ik krijg soms zelf de neiging om al dan niet onder een steen weg te kruipen, Aad, en de wereld de wereld te laten. Als de mens iets bewezen heeft is het wel dat hij het minst geschikte ‘dier’ is om de aarde te bewonen. En nu eerst afwachten wat kernmacht Israel die zich zelf van bepaalde resoluties niets aantrekt met Iran gaat doen…

 44. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 16:14

  @Marjelle: Het zijn hoogspanningstijden, Marjelle.
  Maar hopen dat er niet een of andere gek ergens op een of andere knop drukt. Slaat de vlam in de hogedrukpan.

 45. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 16:30

  Interessant artikel:

  Klik om toegang te krijgen tot EN_20120309_GB_FD_v2.pdf

  “ECB downplays Bundesbank’s concerns”
  Over Draghi, ECB, target2, conflict met Weidmann, en de ‘schuivende panelen”

 46. King Billy 9 maart 2012 om 16:31

  To your health, Motek from Space, die is per slot van rekening nog van onszelf. Met een Schnapps! Van fruit eigen tuin en illegaal distillerijtje bij de buurman in de kelder, annex bomvrije schuilhut..Met barretje. Lekker warm daar. ’s Zomers koel. Laat Draghi maar komen met z’n Dicke Bertha!

 47. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 16:47

  @Motek: gemiddeld 25 miljoen per hoofd van die bevolking. Goed voor heel wat kratjes bier. Drankorgels moeten het zijn. Moest verboden worden.

 48. Motek from Space 9 maart 2012 om 17:12

  dat is weer even snel berekend Aad 😉

  Herinner me dat ene Cesar Zuiderwijk indertijd 1000 drummers bij elkaar kreeg (Rotjeknor?) Mogelijk leeft er nog hoop dat er een Europees record gebroken wordt om op Europees nivo de meute bijeen te krijgen om dáár eens even de drummers uit alle landen voor dat gebouwtje radar-love te laten meppen?

  En King Billy…als door onderzoek blijkt dat zure kippensoep geen gevolg heeft voor de gezondheid ga ik daarmee leuren 😉

 49. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 17:14

  weer wat kruisbestuivingen waar links naar dit blog (en de vorige) worden gegeven:
  http://www.thesilvermountain.nl/blog/3029/columns/de-wereld-op-zijn-kop.html reactie 8.. toch wel leuk om dat te lezen 😉

  en:
  http://www.joop.nl/economie/detail/artikel/griekenland_kan_er_weer_even_tegenaan/
  reactie van “des Duivels” op 14:04.

  Wordt ook goed aangeklikt zag ik net.

 50. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 17:20

  @Motek: Rutte is natuurlijk maar een prutser vergeleken met mij als het op rekenen aankomt.
  Verrekenen kan hij ook al niet. Dat deelt hij dan weer met Klaas Knot.

  Over kruisbestuiving gesproken. Jij publiceert toch ook in de Heerenveense courant?
  Heerenveen kan de primeur hebben in Nederland door dit hele artikel (en/of de voorloper hiervan) integraal daarin te zetten.
  Nog geen krant in Nederland die het woord target2 ergens op ‘papier’ heeft gezet.
  Er gaat niets boven Heerenveen! 😎

 51. Motek from Space 9 maart 2012 om 17:37

  De Heerenveense Courant heeft een vernieuwde site waar mensen geen artikelen meer kunnen plaatsen. Er staat alleen een “tip de readactie” dus die knop zal ik dan maar eens indrukken 😉 Alhoewel de cirkel rond is rond het wijzer willen maken zeeft de redactie ( P vd A) de input.
  Heb jij al je kruit richting LC geschoten? Leeuwarder Courant hou het ook liever allemaal onder controle op wat algemeen overgenomen “nieuwtjes ” na.

  Heerenveen wordt door mij persoonlijk natuurlijk wel ingedruppeld dat Target2 geen oudejaarsvuurpijl is. Ik spring om het niet al te moeilijk te maken van Brussel naar het catshuis en vandaaruit naar Heerenveen en weer terug, om het wat dichterbij te brengen 😉 Maar loop nog vaak tegen spruitjes aan enzo . Inmiddels ook elder via ocupy wat links geplaatst hierover. Massage he?
  Maar ben vol goede moed over het druppelsgewijs toepassen van info over de steen des Friese gemeenten 😉

 52. King Billy 9 maart 2012 om 17:46

  Tja, Griekenland gered. Zouden de banken gaan handelen in de nieuwe schuldbeijzen, of koopt de ECB die papiertjes over een jaar of drie op voor een volgende Griekse staatslening? De wonderen zjn de wereld nog niet uit. 30 jaar looptijd, beetje inflatie erbij en misschien kunnen de kinderen later zo’n papiertje inwisselen voor een toegangskaartje van de Olympische Spelen.

 53. Motek from Space 9 maart 2012 om 17:51

  Uw bericht werd succesvol verzonden. Werd genoteerd 😉 HC gooit het wel in de vergadering denk ik; hopelijk groeit er uit het zaatje nog een artikel in het plaatselijke krantje.
  Hoop ik ook dat het niet ondersneeuwt door sportfanatisme om in beweging te blijven .

 54. FT 9 maart 2012 om 18:03

  Het wordt je niet makkelijk gemaakt wanneer ik alles zo eens lees en wanneer er ook eens Japans bij komt kijken snap ik er al helemaal geen hout meer van. Ging iedereen maar over op het -makkelijker kunnen we het u niet maken- alhoewel daar snap ik ook al helemaal niets van 😦
  Zelfs Koninginnedag wordt niet versoberd hoor ik net, het leven wordt er niet makkelijker op voor mensen met een laag iq….

 55. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 18:05

  @Motek: mijn dank is weer groot. Mag ik je erelid maken van het campagne team?
  Als geboren en getogen Fries gun ik natuurlijk zowel de LC als de HC de primeur!

 56. King Billy 9 maart 2012 om 18:06

  Dan dit, een propagandafilmpje van de EU voor uitbreiding. hoe je in 1m26s kunt aantonen hoe ver men van de werkelijkheid afstaat in de Brusselse burelen.
  Daarom werd ’t filmpje na veel kritiek prompt van internet gehaald. Te laat, helaas… http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aPYTxb03U08

 57. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 18:10

  @King BIlly: == Tja, Griekenland gered == nou ja “gered”. Uitstel van executie lijkt me, met hangen en wurgen. Kunnen ze weer een paar maandjes nadenken over het volgende onbegrijpelijke financiële wanproduct. Direct lijntje schat ik zo in naar GS.

  Gisteren Bij P&W zag ik die Eurlings weer kakelen over de OS in 2028.
  Die ziet ze ook vliegen!

 58. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 18:13

  @FT: maak je geen zorgen. Het heeft er alle schijn van dat de enige test die politici moeten doorstaan is om aan te tonen dat ze een IQ hebben van ver beneden de 75 ofwel lijden aan een ernstige vorm van breinrot. Bij de ‘gevestigde’ media is het niet veel anders. Lukt het niet (om andere redenen) dan kan je altijd nog burgemeester worden.

 59. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 18:20

  @King Billy: prachtig filmpje natuurlijk! Met geheel de verkeerde boodschap. Maar dat kan je natuurlijk wel overlaten aan die losgeslagen bende.
  Van fouten moet je niet leren. Behalve dan dat je uiterste best moet doen om er mee weg te komen.

 60. King Billy 9 maart 2012 om 18:41

  Ach ja, Eurlings, vrachtdivisie Air France/RDA. Opereert in 2028 als Royal CDFA(irlines). Van het passagiersvervoer moet je het tenslotte hebben. Vrachtvervoer is slechts bijzaak, zeker als de Chinezen tegen die tijd alles zelf maken.

 61. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 19:20

  @King Billy: ging de politiek uit omdat hij aan zijn relatie wilde werken. Kwam er razendsnel achter dat de enige oplossing was om die zware last per vliegtuig te vervoeren naar verre landen.
  Waar de een het heeft over “mijn toekomstige ex” heeft de ander het over een “gedoogpartner”.
  macro=micro, zo zie je maar weer. Weten we in Europa ook alles van. 😎

 62. Jan Bouma 9 maart 2012 om 19:48

  Niet eens een ingewikkeld doordenkertje..

  Op de keper beschouwd betalen de banken gewoon hun woekerwinsten terug aan Griekenland die ze eerst gestolen hebben. Maar net zo goed als de bancaire sector in de VS inz. de fancy hypotheken (no assets; no income) worden de banken gewoon weer gered door de ‘nannystate’ ofwel door ons allen. (zie dat filmpje van Chomsky en Nader over de bailout van Bush in 2008). Dus waar hebben we het over? Duidelijk is wel dat de boekhoudkundige regels van voorheen niet gelden in een krimpende economie. Ik kan het niet genoeg herhalen.

  Tot morgen…

 63. Motek from Space 9 maart 2012 om 19:56

  kwam ik tegen tussen andere zaakjes 😉
  En nou nog effe in het Fries vertalen?

 64. King Billy 9 maart 2012 om 20:47

  Re: ‘warum es sinn macht…..
  Wel ja, Griekse ongedisciplineerde banken hebben weer geld gekregen en Draghi stelt geen limieten aan Target2:
  Das geschieht aber nicht, denn die EZB übernimmt die Rolle des Schuldners und finanziert weiterhin den Mehrverbrauch. Insofern entsprechen die Verbindlichkeiten im Target2-System demjenigen Teil des Verbrauchs eines Landes, den private Kreditgeber nicht mehr bereit sind zu finanzieren und der per Notenpresse bezahlt wird

  ’t Hele spel begint gewoon weer opnieuw. Draghi heeft tijd verkocht aan Grieken die van proletarisch winkelen een hobby maken.

 65. Aad Verbaast 9 maart 2012 om 20:51

  @Jan Bouma: aasgieren zijn het. Ze smikkelen al bij de gedachte aan volgende lijk
  De dood is hun brood.

  @Motek: vuurwerk! Ik ga me eens verdiepen in die reglementen van het ESM.
  Voel zo maar weer eens een volgend blogje aankomen. 🙄

  @King Billy: nieuwe ronde, nieuw geluk. Moet wel een beetje doorgaan allemaal natuurlijk. Stel je voor, dat ze er mee klaar waren.

 66. Motek from Space 9 maart 2012 om 21:02

  9 maart 2012 om 20:51…Goede spijsvertering ;-)..de wc-rollen zijn hier niet aan te slepen, kring-loop he? 😉

 67. King Billy 9 maart 2012 om 21:14

  Heb dat filmpje ook gezien.
  Vuurwerk??? Duizend bommen en granaten, dit is een staatsgreep.
  Target2 is er niets bij.

 68. Motek from Space 9 maart 2012 om 21:26

  Morgen is de viering van de Vaticaanse veroordeling eerder van de kunstmatige bevruchting. Miskloon Euro zorgt voor de gillende keukenmeiden I presume 😉

 69. King Billy 9 maart 2012 om 21:34

  12 juli 2012 moet ESM in werking treden.
  Motek, kan jouw krantje niet omgebouwd worden tot de ‘Heerenveense Herald Tribune’?
  Met een beetje goede wil, sleep je nog heel wat primeurs uit het vuur.

 70. Motek from Space 9 maart 2012 om 21:46

  9 maart 2012 om 21:34 hahahahaha!!! Ziet het gemeentebestuur vast niet zitten, het netwerk kan geen kritiek dulden op het tekort aan verantwoordelijkheidsgevoel jegens haar burgers. Alhoewel er wel weer kwistig met cursusjes gestrooid werd binnen de grenzen 😉

 71. Aad Verbaast 10 maart 2012 om 01:01

  Komt er weer het volgende pleidooi langs: http://www.nrc.nl/nieuws/2012/03/09/duitsland-wil-opnieuw-debat-over-europese-grondwet/
  Tja, als ik dan denk aan de brief van Weidmann, Draghi zijn antwoord, de discussies in de Duitse pers rond target2, goudreserves etc. etc. dan lees je toch zo’n artikel weer heel anders.
  NRC niet denk ik. Nog steeds niet.

 72. Jan Bouma 10 maart 2012 om 08:56

  @Aad…….1:01
  Voor vandaag ter overweging.

  Uit je link (nrc) blijkt dat de conclusie daarvan is dat linksom of rechtsom er internationale geldende parameters zouden moeten zijn waarop het handelen, de discussie, de legitimatie gebaseerd zou moeten worden. Men dient dan de voorwaarden te scheppen voor een toekomstige wereld met 7 miljard mededingers die zal uitgroeien tot ca. 9 miljard in het jaar 2050. (Voorop gesteld dat er geen WO III uitbreekt…)

  Nu heb ik daar weinig fiducie in a l s de voorwaarden daartoe NU niet bij wet of door de communis opinio worden geregeld. M.a.w. men zou een strategie moeten ontwikkelen om de doelstellingen te verwezenlijken voor een toekomstige leefbare wereld. Ik denk dat we dan met z’n allen een intellectuele revolutie moeten doorvoeren om dat te bereiken. Maar ja..; die domheid hè…

  Men amusere zich verder; zolang het nog kan. In ieder geval is dat “amusement” wel over wanneer Israël zou besluiten om Iran aan te vallen met een zgn. pre-emptive strike…

 73. Aad Verbaast 10 maart 2012 om 09:28

  @allen: artikel van Hans Werner Sinn (die toch de hele discussie over target2 heeft aangezwengeld) van vandaag: http://www.voxeu.org/index.php?q=node/7708
  == Fed versus ECB: How Target debts can be repaid ==
  == Now that Bundesbank President Jens Weidman has expressed his concern about the rising Target balances within the Eurozone in an official letter to Mario Draghi, the issue can no longer be swept under the carpet ==
  Hij stelt een afrekeningsysteem voor zoals dat binnen de US wordt gehanteerd. Minimaal eens per jaar afrekenen.

 74. Aad Verbaast 10 maart 2012 om 09:39

  @Jan: klopt natuurlijk dat je feitelijk van intelligent denken eigenlijk niet kunt spreken.
  Dikke overeenkomsten die door mensen wordt getekend die een zekere waarde aan zich zelf ontlenen door de denken in A-4-tjes en te spreken in one-liners. Dan gaat er iets mis.
  Zoals in de blog al uitgelegd ging het al mis met de 3% norm (niet over nagedacht wat er gebeuren moet als iemand zich er niet aan wenst te houden), en net zo bij taerget2: niet over nagedacht wat er moet gebeuren als de tegoeden gierend uit de hand lopen.
  Zouden we duiken in de ESM dat zullen er wel weer dezelfde fouten ingeslopen zijn.

  Kern van de fout is dat bij het opstellen van contracten zelden tijd wordt uitgetrokken om vast te leggen wat er moet gebeuren als er iets fout gaat. De eeuwige domheid. Immers een contract heb je alleen in die situaties nodig. Als alles goed gaat dan heb je geen contract nodig!

  “Maar ja..; die domheid hè…” 😉

 75. King Billy 10 maart 2012 om 10:18

  @Aad Verbaast. Re herziening Lissabon en het artikel van Sinn. Kijk, iedereen weet dat via een omweg, deels via Target2, private schulden van banken, nationale banken, bedrijven én daarnaast ongebreideld shoppen, het zgn. clientilisme, uiteindelijk op het bordje van de publieke middelen terecht komen. Draghi doet er nog een schepje bovenop, door één biljoen euro’s nagenoeg gratis weg te geven.
  De Duitsers kijken daar doorheen. Terug naar de bron en de oorzaak. De bron moet afgesloten worden totdat ie gerepareerd is. Een aftapkraantje erop. Sinn, Schäüble en Weidmann verschillen in principe niet zoveel van mening, hooguit over de werkwijze hoe het kraantje wordt ge-installeerd,
  terwijl Draghi de werklui terugstuurt de kantine in, om de bron stromende te houden.
  In Duitsland mort men. In het parlement, in de polls, op straat, binnen de politieke partijen en nu ook in de regering.
  En Nederland? Wat een zooitje. ‘Made in Holland’ bestaat voornamelijk nog uit de doorvoer van import en bederfbare waren. En een parlement plus media dat zich knollen voor citroenen laat verkopen.

 76. zelfstandigjournalistantwerpen 10 maart 2012 om 10:34

  Het draadje is toch weer iets sterker geworden …

 77. Jan Bouma 10 maart 2012 om 10:59

  @King Billy…….10:18
  Men schurkt er tegenaan… Het nieuwe innovatieve denken dat de basis moet zijn voor een follow-up naar de toekomst zie je ook verwoord bijvoorbeeld in het initiatief van Herman Wijffels, een oudgediende uit de oude bancaire wereld, de SER, enz. Zie: http://www.rabobank.nl/bedrijven/uw_onderneming/duurzaamheid/herman_wijffels_innovatieprijs/

  Alleen… hahahaha… ook Herman Wijffels ziet het niet helemaal goed door dan eerst als voorwaarde te stellen dat het noodzakelijk is om aan de basis te beginnen. En die basis ligt toch bij de mens. Zonder diens overtuigingen geweld aan te doen dat volgens het nog steeds geldende sociaaldarwinistische principe (ook van Nietzsche) dat “the winner takes it all” er een tussenweg gekozen kan worden. Dit is geen luchtfietserij of idealistisch gezwam maar een conclusie die gestoeld is op het eigenbelang. Ingewikkeld? Ach.. u doet u best maar (of niet) om het te begrijpen. Er zijn mogelijkheden om, zonder dat we met z’n allen het “uniforme Mao-pakje” moeten aantrekken, het individualisme te laten zegevieren. In m’n boek behandel ik het onderscheid. De “grove evidenties” (die zonder meer veranderd moeten worden) versus het handelen van de mens inzake ondergeschikte zaken.

  ps
  Ik ga nog even wat anders doen… Tot later.

 78. King Billy 10 maart 2012 om 11:28

  De oorspronkelijke EU is ooit ontstaan uit de vurige wens ‘Dit nooit meer’, ook een vraag of men oorlog of vrede wil….. Vervolgens zijn stapsgewijs bouwwerkjes opgetrokken, die, zodra ze instorten, de puinhoop nog groter maken. Erkennen dat fundamentele fouten zijn gemaakt en de waarheid onder ogen zien, is een te grote vernedering. Liever bouwt men voort met gammele reaparatiewerkzaamheden, terwijl onder de voeten van de belanghebbers de betonrot zo langzamerhand doordringt in waar je politici en staten het hardste raakt: hun portemonnee, gefinancierd door belastingbetalende burgers. De vraag is hoe lang dat nog goed gaat.
  Want, wat nu gebeurt: dit ook nooit meer.

 79. Aad Verbaast 10 maart 2012 om 11:30

  @King Billy: de zaterdag kranten doorbladeren (prima dag voor een achtergrondartikel over target2 natuurlijk) moet ik weer constateren dat er geen letter over geschreven is. Men slaapt rustig verder.
  Goed kernachtig verwoord in deze blog die ik net tegen kwam:
  http://www.ericart.nl/weblog-eric_files/target2-schuld-media.php
  Met ‘uiteraard’ een link naar mijn eerder blog 😉

  Krijg toch wel het roepende in de woestijn gevoel over me. Geen politicus en gevestigde media daar te vinden. Is ze waarschijnlijk te heet onder de voeten geworden daar en zoeken de geblindeerde catshuizen van deze wereld op, zodat ze de buitenwereld niet hoeven te zien.

  Gelukkig is al wel het eerste kievitsei gevonden http://www.bnr.nl/meernieuws/391287-1203/eerste-kievitsei-gevonden
  Nu het ei van Columbus nog..

 80. Aad Verbaast 10 maart 2012 om 11:38

  @Zelfstandig Journalist: oh ja? Heb ik iets gemist?

  @Jan: goed streven natuurlijk om innovativiteit te belonen met een prijs.
  Nadenkertje: als innovativiteit gemeengoed was hoefde er niet moeizaam gezocht te worden naar een prijswinnaar en zou deze uitverkiezing geheel overbodig zijn. 😎

 81. King Billy 10 maart 2012 om 16:50

  Moet in NL ook gestemd word en een tweederde meerderheid behaald worden voordat Rutte in juni het fiscale pact mag ondertekenen?
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,820555,00.html

 82. King Billy 10 maart 2012 om 17:07

  Tja, de redacties van NRC, de Volkskrant, de Telegraaf, Trouw, het FD, Vermeersch, Remarque. e.v.a. hebben blijkbaar geen oog, tijd, interesse of geen zin om het hoofdcommentaar op de voorpagina van de Frankfurter Allgemeine Zeitung te lezen valt:
  —-
  Auf unvorstellbare drei Billionen Euro ist die Bilanzsumme der EZB in die Höhe geschnellt, weil im Süden die Notenpresse im übertragenen Sinne heißläuft (Target) und weil sich jede Euro-Bank langfristiges Gleeld fast zum Nulltarif selbst für lausige Sicherheiten von der Zentralbank holen kann, was Banken aus Krisenstaaten weidlich tun. Warum dadurch nicht die Risiken der Bilanz steigen sollen, bleibt das Geheimnis des EZB-Präsidenten Draghi.

  Target 2 op de voorpagina in één van de meest toonaangevende serieuze. politiek centrum liberale dagbladen in Europa.
  De desavouering van Vermeersch en Remarque. Target2 op voorpagina FZ.
  Past dat in een tweet?

 83. King Billy 10 maart 2012 om 17:11

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/kommentar-griechische-quelle-11678511.html
  Met twee vragen:
  Is Griekenland gered? Nee.
  Dreigt aan het eind zelfs een Grieks bankroet? Ja.

 84. Aad Verbaast 10 maart 2012 om 17:32

  @King Billy: 16:50: geen idee. Zeker wel als het een grondwetswijziging betreft.
  Zullen ze wel willen vermijden omdat een erg lange procedure is.

  17:07/17:11: taal die er niet om liegt.
  Weet je zeker dat het op de voorpagina stond? Of op de voorpagina van de economie bijlage?
  Moeite waard om een tweetje er uit te slingeren. Met het risico dat ik voor target2 drammer wordt uitgemaakt. Maar ja, dat moet dan maar.

 85. King Billy 10 maart 2012 om 17:50

  @aad verbaast. Misschien de link niet aangekomen re FAZ en T2. Hier nogmaals:
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/kommentar-griechische-quelle-11678511.html

 86. King Billy 10 maart 2012 om 17:56

  Staat op de voorpagina, rechtsboven. De krant FAZ ligt naast me. Foto soms? Met jouw blog op het beeldscherm. Plus, lach niet, een bos narcissen daarachter… Jammer genoeg gisteren de tulpen weggegooid.

 87. Aad Verbaast 10 maart 2012 om 18:14

  @King Billy: tweet je er uit met link naar de FAZ

 88. Aad Verbaast 10 maart 2012 om 18:27

  @allen: als Joris Luyendijk de bal voor zet, dan kop ik hem in.

 89. Jan Bouma 10 maart 2012 om 18:44

  Ondertussen was de stemming bij de Duitsers in 1936 wel anders..; alleen de muziek al is zeer inspirerend. Het is gewoon wachten op weer een sterke man http://www.youtube.com/watch?v=ywiHc6PCfWg ; 76 jaar geleden. Mooie opnamen! 🙂

  Tot morgen voor een willekeurige bladzijde uit het Boek der Boeken.

 90. King Billy 10 maart 2012 om 18:56

  Gniffel, Aad Verbaast.
  @bouma, die grote man is er al. Een meerkoppig monster, die met z’n tentakels overal inzit en God’s werk doet.

 91. King Billy 10 maart 2012 om 21:30

  kon het niet laten, Toch maar even verstuurd naar VK, NRC, Trouw, AD, Reform Dagblad, Gelderlander, Telegraaf, De Groene, HP-de Tijd, Parool.

  Geachte redaktie,
  Naar aanleiding van uw berichtgeving over Griekenland, de EU, de euro en het ?beleid van de Nederlandse Regering.
  Hieronder vindt u een link naar het hoofdcommentaar op de voorpagina van de FAZ, verschenen op zaterdag, 10-03-12.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/kommentar-griechische-quelle-11678511.html
  Een citaat:
  qte
  Auf unvorstellbare drei Billionen Euro ist die Bilanzsumme der EZB in die Höhe geschnellt, weil im Süden die Notenpresse im übertragenen Sinne heißläuft (Target) und weil sich jede Euro-Bank langfristiges Gleeld fast zum Nulltarif selbst für lausige Sicherheiten von der Zentralbank holen kann, was Banken aus Krisenstaaten weidlich tun. Warum dadurch nicht die Risiken der Bilanz steigen sollen, bleibt das Geheimnis des EZB-Präsidenten Draghi.
  unqte
  Tot nu toe is in de (Nederlandse!) pers, de publieke media en in het parlement de Target2 problematiek niet aan de orde gekomen.
  Ik geef u nog twee links:
  https://aadverbaast.wordpress.com/2012/03/08/het-monetaire-massagraf-als-de-euro-bom-barst-target2/#comment-63001
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,820255,00.html

  Me dunkt, als de Frankfurter Allgemeine Zeitung op zaterdag, 10.03.12, op de voorpagina, een hoofdcommentaar aan de Target2 problematiek wijdt, ligt dan de voltallige Nederlandse media met open ogen te slapen???
  Het tegoed van Nederland bedraagt 168 miljard, Duitsland 500 miljard. Ondertussen staan de PIIGS-landen + Frankrijk voor 750 miljard in de schuld bij Target2
  Uitgerekend de landen, wiens banken het merendeel van de laatste 526 miljard van de recente ECB lening kregen toegewezen….
  168 miljard is ruwweg tien maanden belastinginkomsten voor de overheid en 42% van de Nederlandse staatsschuld.
  Target2 is tot een onbedoeld instrument gemaakt om geld bij te drukken zonder voldoende solide onderpanden, waar dankbaar misbruik wordt gemaakt om private financiele verplichtingen om te zetten in publieke schulden. Getuige de statistieken.
  Derhalve is Target2 ook een inflatie aanjager.
  Sterker nog, Draghi wenst niet in te grijpen, ondanks waarschuwingen door Weidmann van de Duitse Bundesbank.
  Dit alles kan onbegrensd plaatsvinden, zonder jaarlijkse afrekening en zonder enige vorm van parlementaire controle. Derhalve is Target2 ook een inflatie aanjager.
  Uw website lees ik dagelijks met plezier.
  M. vr. grt

 92. King Billy 10 maart 2012 om 21:43

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3223538/2012/03/10/Grieken-hopen-op-steun-EIB.dhtml
  Daar gaan de Grieken weer. Willen ze via de private banken regelen, kan het via Target2 lopen omdat de Griekse centrale bank onder curatele staat.
  Over vertrouwen en misbruik daarvan gesproken.

 93. Aad Verbaast 10 maart 2012 om 21:59

  @King Billy: Mooie mail!
  Carthago zal branden!

  P.S. ook nog naar NOS, RTL etc?

  21:43: ze zijn toch heel bescheiden? 1 miljardje maar.. 😎

 94. Jan Bouma 11 maart 2012 om 08:50

  @King Billy…: diversen
  @Aad

  Onverlet mijn opstelling dat aan de orde is, m.b.t. je betogen om helderheid te verkrijgen over de actuele opstellingen van de “financiële markten”, de “pers en media”, de “politiek”, zal van belang blijken de navolgende quote: “Als je veel van ’n ander overneemt blijft er weinig van jezelf over..”
  Dit zal dan ook de reden zijn dat de gevestigde MSM je geen antwoord bieden op je commentaren.
  Ik denk en vind dat je er recht op hebt. Heb je ongelijk dan zal men dat moeten adstrueren.

  Inzake die comments merk ik op dat de ECB het voorbeeld volgt van de FED in Amerika. Volgens de FED bestaat er geen inflatoire bijdruk van de dollar ZOLANG de premisse wordt aanvaard dat een vermeerdering van de hoeveelheid dollars tegelijkertijd ook “de groei” van de economie representeert. Derhalve zal de ECB, en ook de nationale banken, niet wakker liggen van het bijdrukken van Euro’s. Op het Europese totaal van ca. 20.000 miljard GDP zou men dat standpunt terecht ook kunnen stellen dat de steun (het bijdrukken) van zelfs een paar duizend miljard te verdedigen is.

  Iets anders nu.

  De at random generator wees aan pagina 250. Dat is de slotpagina van het hoofdstuk dat gaat over “goed en kwaad”, de dialoog. Zie je boek: pg. 243 – 251.

  Tot zo dadelijk… voor pagina 250.

 95. Jan Bouma 11 maart 2012 om 09:14

  Die zegt:
  ==
  “..Tenslotte, wat dit hoofdstuk betreft, – en dit natuurlijk tot woede en ergernis van zich wel of niet bewust zijnde geblindeerde intellectuelen, egoïsten, dictators, krijgsheren, eenvoudige criminelen, fundamentalisten en andere domeinjagers groot en klein wier vlaggen geplant en gevolgd zouden moeten worden… oh, dom volk volgt mij – blijkt het statement ‘May all other flags burn in hell’ indien in de praktijk gebracht de wereld aanmerkelijk te doen verbeteren.

  Troost u met de gedachte dat een meervoudige identiteit, die u bepleitte met anderen als de Franse filosoof Pierre Hassner en de socioloog Ulrich Beck ter wille van een survival van deze wereld door uw eerdere opsomming wordt geblokkeerd. Maar zij kunnen niet zeggen: Wir haben es nicht gewusst. Zodra immers wetenschap wordt gedragen van een misdaad IS er medeverantwoordelijkheid EN medeplichtigheid in gelijke mate als toeschouwers getuigen zijn (en niets doen) van een moord door doodslag op straat en daardoor medeschuldigheid op zich laden. U heeft op voldoende wijze en in oprechtheid de verantwoordelijken aangesproken doch ‘zij zwijgen uit lafheid en verkeerd begrepen eigenbelang’ terwijl ze hun INTEGRITEIT daarbij opofferen want zij weten immers beter. Het ruimteschip Aarde, dat u als ‘een zandkorrel’ in het universum typeerde met 6 (*) miljard soortgenoten van u, en die tevens drager is van onze natuur, de dieren en plantenwereld, zal evenmin bestand blijken. Het mag immers als een onomstreden filosofische waarheid gelden dat onze onderlinge lotsverbondenheid dwars door alle culturen en volkeren heen zich verbindt en uitstrekt…”
  ==

  Tsja… Allen een prettige zondag verder. 🙂

 96. Jan Bouma 11 maart 2012 om 09:17

  (*)…Inmiddels 7 miljard.. Het boek schreef ik in 2004/2005. Inmiddels is er een miljard bij gekomen…

 97. Aad Verbaast 11 maart 2012 om 09:41

  @Jan: dank. wederom zeer toepasselijk.
  Er mogen dan, sinds je deze tekst aan het papier toevertrouwde, 1 miljard mensen zijn bijgekomen maar ook die hebben als ‘nieuwkomers’ op deze aardbol nog een ‘aardverschuiving’ kunnen bewerkstelligen.
  Misschien gloort er toch enige hoop. Sindsdien is er wel een (‘jonge’) internet generatie opgestaan die al het een en ander voor elkaar gekregen. Of het genoeg is, is maar helemaal de vraag.

  We zullen zien, vandaag en de dagen er na als we die tijd van leven nog hebben.
  Nog een mooie zondag gewenst. De bollen schieten uit de grond! 😉

 98. blutch1 11 maart 2012 om 10:04

  Wat betreft het bijdrukken van geld is het juist dat als dat de groei van de economie vertegenwoordigd er geen inflatie is. Maar er is nu geen groei en er wordt wel geld bijgedrukt. Nu is het ook zo dat er een flinke hoeveelheid geld verdwenen is door het terugbrengen van schulden.
  Dat geld, uit lucht ontstaan, is ook weer in lucht opgegaan.
  Dat er wel degelijk inflatie is ontstaan blijkt uit de gestegen beurskoersen en de stijging van commodities. Bijgedrukt geld dat in het financiele deel als aandelen en obligaties blijft hangen zorgt niet voor inflatie. Dat doet het pas als het doordringt in de reeële economie. En dat is met de stijging van de commodities aan het gebeuren. Zie de zg Arabische lente. Dat waren en zijn voedselrellen en geen 40 jaar verborgen gehouden hang naar democratie.
  Nu hebben we toch al een ECB die een doelstelling heeft van 2% inflatie hetgeen mi een doelstelling is die past bij een criminele organisatie, het is nl 2% diefstal per jaar.
  Het is niet verbazend want deze lui varen wel bij inflatie en ontlenen er hun macht aan. Ze zijn doodsbenauwd voor deflatie omdat ze dan niets meer kunnen.
  Daarbij doet de ECB niet waarvoor ze een mandaat hebben en doen ze van alles waarvoor ze geen mandaat hebben. Zelfs sluipwegen om dat te doen wat uitdrukkelijk verboden was.
  De KLPD is nu de ‘Ndrangheta in kaart aan het brengen omdat dit Italiaanse exportprodukt zich in Nederland gevestigd zou hebben (zie de uitzending van Argos van gisteren).
  Ik heb een beter voorstel. Het is al in kaart gebracht en zetelt in Frankfurt.

 99. blutch1 11 maart 2012 om 10:06

  vertegenwoordigd moet vertegenwoordigt zijn.

 100. Jan Bouma 11 maart 2012 om 10:09

  “…De bollen schieten uit de grond..” Ha! Maar ook de woekeraars als distels en brandnetelhaarden. Als wereldbeheerder en wereldtuinman moet je proberen zoveel mogelijk planten en soorten tegen de verdrukking in van “de woekeraars” ook hun plaats te bieden in de wereldtuin zonder dat je het vermeende eigenbelang als “wereldtuinman” laat prevaleren. Je weet dat de Amerikanen menen daarop het antwoord te hebben. Kijk maar naar Irak hoe die “tuin” eruit ziet na 10 jaar…
  Wat een zooitje.

 101. blutch1 11 maart 2012 om 10:21

  “De bollen schieten uit de grond”
  Ik dacht dat dat soort bollen in Afghanistan in de berm geplant waren.

 102. cornutus 11 maart 2012 om 10:43

  Aad, ik reageer maar niet, want ik begrijp er allemaal de ballen van. De een zegt dat het prima ingrepen zijn, de ander weer van niet. Het lijkt erg op de tulpengekte uit de zeventiende eeuw, toen de prijzen van een (nog niet uitgekomen) tulp gemakkelijk vele maandsalarissen bedroegen. ;-(

 103. Aad Verbaast 11 maart 2012 om 10:46

  @Blutch1: welk een verrassing. Lang niet meer gezien. Dacht al even dat je van de aardbodem verdwenen was. Dat even terzijde.

  Inflatie: knappe jongen die de bijgedrukte munten uiteindelijk weg kan houden uit de reële economie, tenzij je verschillende munten gaat drukken. Kortom: altijd zal dat leiden tot inflatie, tenzij er net zoveel munten worden bijgedrukt als er verdwijnen in het riool (bv).

  Maar laten we ons niet verblinden door het formeel opgegeven cijfer door de misleiders van deze wereld. Het is in hun belang deze cijfers stevig te manipuleren. Veel van de staatsuitgaven zijn immers gekoppeld aan die cijfers. Lagere inflatiecijfers: lagere uitgaven. Ik schreef daar al eens blog over:
  https://aadverbaast.wordpress.com/2011/07/07/de-inflatie-manipulatie/
  De werkelijk inflatie ligt veel hoger.

  Omgekeerd trekt de overheid zich weinig aan van inflatie als het hun uitkomt.
  Voorbeelden zijn natuurlijk de wederom gierend opgelopen tarieven voor boetes en griffierechten.
  Maar ja, dan wordt er geen relatie gelegd met de inflatie, maar dan noemen ze dat ineens: “beleidsmaatregelen”.

  Wat een bende!

 104. Aad Verbaast 11 maart 2012 om 10:58

  @Jan: moeilijke keuzen in de wereldtuin.
  Ga je omzichtig met de hand aan het plukken. Of pak je de hark, schoffel, of schep om de boel te ordenen. Tactiek van de verschroeide aarde? Gif om een en ander uit te roeien? Worteldoek, dan wel alles asfalteren? Of huur je de bulldozers om alles met de grond gelijk te maken. Is er geen redden meer aan dan is er altijd nog de mogelijkheid te gaan verkassen.

  Blijft een bende en een rotzooi!

 105. King Billy 11 maart 2012 om 11:12

  Ach ja, een beetje symptomatisch mekkeren langs de zijlijn, zoals onder andere op dit blog gebeurt, bewijst dat de hoop nog niet verloren is, ondanks honderden revoluties, oorlogen, crissisen, natuurrampen en atoombommen. Somehow, we will survive.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Alfred_E._Neuman

 106. King Billy 11 maart 2012 om 11:36

  @Aad Verbaast. Re NOS. Maandag, na de koffie, als de meute wakker wordt.
  Leuk nieuwsfeitje: Peres is op Facebook verschenen en had in no-time 12.000 vrienden, waaronder Mahmud Achmadineschad. Kan evenwel een Purim carnavalsgrap zijn.
  Marc Zuckerberg opende de site in het bijzijn van Peres, die meldde dat hij graag ook met Iranezen en Syriers in gesprek wil komen.

 107. Aad Verbaast 11 maart 2012 om 11:37

  @King Billy: hoe omschreef @jan het ook al weer: het standpunt van de waarnemer bepaalt diens blikveld? 😉
  Dan hier maar een fraai voorbeeld er van. Er zijn nog plekken waar je even afstand kan nemen van al het onheil: http://www.youtube.com/watch?v=FG0fTKAqZ5g

 108. Aad Verbaast 11 maart 2012 om 11:58

  @allen: ondertussen blijft de (buitenlandse) pers er maar over schrijven. Hier die Welt:
  http://www.welt.de/wirtschaft/article13914588/Staaten-schulden-Bundesbank-Hunderte-Milliarden.html
  == Die Euro-Sorgenkinder stehen bei der Bundesbank mit Milliarden in der Kreide. Für den deutschen Steuerzahler könnte das sehr teuer werden. ==

 109. blutch1 11 maart 2012 om 13:25

  Ach Churchill zei niet voor niets: de enige statistieken die ik geloof zijn die welke ikzelf vervalst heb.

 110. King Billy 11 maart 2012 om 15:08

  Zo langzamerhand loopt de hele Duitse pers onverbloemd te hoop. Zal niet lang meer duren dat zowel de politiek en regeringen met antwoorden moeten komen. De problemen rondom Target2 kunnen niet meer weggewimpeld worden met bezwerende verklaringen vanuit Frankfurt.
  Eigenlijk is ’t heel simpel: Nu afrekenen, met een schone lei beginnen, nieuwe afspraken en dan pas het fiscale pact ondertekenen, voordat de souvereiniteit aan Frankfurt wordt overgedragen.
  Da’s dan einde van de het eurosysteem. So simpel ligt ’t dus toch niet. De conclusie van de FAZ ‘Wir sitzen in die Falle’ is juist.

  Zou Rutte eigenlijk een flauw benul hebben, wat zijn hij en z’n maten boven het hoofd hangt?

 111. King Billy 11 maart 2012 om 16:09

  Er is ook nog positief nieuws. Nederland is bezig met een inhaalslagje.

 112. blutch1 11 maart 2012 om 19:24

  Zelfs Europa vertoont groei in de CPI.
  CPI= Country problem index.

 113. Aad Verbaast 11 maart 2012 om 21:18

  @Cornutus: 10:43: ik zag net pas dat je reactie in de spambox was gekomen. Inmiddels er weer uitgevist. Excuus voor de soms vreemde keuzen die WP kan maken.
  Het heeft inderdaad veel weg van de tulpengekte. De eerste zeepbel die als zodanig de geschiedenis inging. De prijs van één tulpenbol kon zelfs oplopen tot een statig grachtenpand in Amsterdam!

 114. Aad Verbaast 11 maart 2012 om 21:28

  @Blutch: met die Churchill kan je nog wel eens een oorlogje winnen!
  We zitten nog steeds met een pers en kamer opgezadeld die de eigen ramen blindeert om de ellende buiten te houden.

  @King Billy: Waarom zou dat het einde betekenen? Lijkt me een goede grondhouding.

  En of dat fiscale pact nou echt een fiscaal pact is valt ook te betwijfelen.
  In ieder geval wist Bolkestein in P&W al te vertellen dat in Europa nog steeds een groot verschil bestaat tussen het maken van afspraken en je er aan houden. Dat is heel wat anders zo melde hij.
  Hij zou het moeten weten als oud bestuurder daar.

  == Zou Rutte eigenlijk een flauw benul hebben, wat zijn hij en z’n maten boven het hoofd hangt? ==
  Daar is een eenvoudig antwoord op te geven: neen.

 115. Aad Verbaast 11 maart 2012 om 21:32

  @allen:
  http://www.welt.de/print/wams/wirtschaft/article13915232/Das-erinnert-an-die-Kriegsfinanzierung.html
  == Die Sorge um den Euro lässt dem früheren Bundesbank-Präsidenten Helmut Schlesinger keine Ruhe. Er kritisiert die leichtfertige Politik der EZB ==
  Interview met Schlesinger. Is er al een interview met Nout Wellink in de Nederlandse krant verschenen?
  Nee, natuurlijk niet. De pers heeft er nog nooit over geschreven!

 116. King Billy 12 maart 2012 om 04:09

  Check de grafiek van querschuesse in je blog, @aad verbaast.

  Tja. en dan komt Sarkozy met gedwongen winkelnering. Ik lust ‘m rauw, als dat gebeurt.

 117. King Billy 12 maart 2012 om 04:51

  Zo langzamerhand kan de conclusie getrokken worden dat toûte politique de La Haye wél op de hoogte is, maar hun mond houdt. Waarom? Instructies? Angst voor electoraal verlies? Een te heet hangijzer in de ‘één-partijstaat Nederland’ volgens Oerlemans?
  Tenzij ze werkelijk oerdom, naief en onnozel zijn. Als dit zo zou zijn, heeft Draghi goede gronden om met zijn ECB en de diverse reddingsschermen, zoals het EFSM en ESM, een verkapte staatsgreep te plegen. After all, de staatshuishouding, de geldpolitiek overlaten aan jengelende kleutertjes, die zeuren om lolly’s, of lollies, vraagt erom.
  Volgend jaar komt er wel een heel belangrijk verjaardagspartijtje, dat niemand wil missen. Dus geen gedonder in de tentl en moeilijke vragen stellen, over iets wat ze zowiezo boven de pet gaat.

 118. Jan Bouma 12 maart 2012 om 06:51

  @Allen
  Ook goeiemorgen. Kijk!
  1) Bolkestein spreekt uit ervaring en heeft gelijk (zie @Aad 21:28)
  2) Nederland is zoals altijd het braafste en domste jongetje van de Euroklas en heeft berekend 4,8% tekort.
  3) De Belgen met een relatief nog veel hogere staatsschuld lachen zich rot…
  4) Want die weten hoe je moet boekhouden om in no-time slechts 2,8% tekort aan hun “eigen Brussel” te tonen!!
  5) Domheid is een algemeen en wijdverbreid verschijnsel
  6) Men excelleert in de domheid speciaal in het Catshuis en ons parlement.

  7) Hier laat ik het bij; heb vandaag nog meer te doen.

 119. Jan Bouma 12 maart 2012 om 06:58

  Nog vergeten mijn comment inzake het programma Buitenhof van gisteren…

  “Een hoog gehalte..van “Dr Clavan..” ; het interview met Colijn van Clingendael. Kijk het maar na. Wat zijn nu eigenlijk “de reële bijdragen” van Clingendael aan onze economie?
  Bezuinigen? Nee, ombuigen! Het salaris van Colijn, Van Wijk, etc. nog een 20 a 30-tal niksnutten besteden aan “de handen aan het bed”, “de primaire economie”, etc.;
  nog beter is natuurlijk het hele “Instituut Clingendael” op te heffen. Trouwens nu ik toch bezig ben met wat reorganisaties. Er zijn nog veel meer kandidaten voor “de ombuigingen”.
  Kijk eens rond in Hilversum e.o.

 120. King Billy 12 maart 2012 om 07:53

  @bouma. re 06.51 Bolkestein is niet ontgaan dat Von Bismarck ooit eens heeft gezegd ‘Wenn mann sagt das man einer Sache grundsätzlich zustimmt, so bedeutet es, dass man nicht die geringste Absicht hat, sie in der Praxis durchzuführen’.
  Zoals Donner Von Bismarck citeerde in de Tweede Kamer, en iets mompelde over wetten en worsten elkaar draaien.
  ‘Jeweniger die Leute darüber wissen, wie Würste und Gesetze gemacht werden, desto besser schlafen sie’.
  Goed staatsmanschap behelst ook, dat men zich door geschiedenis niet laat verrassen.

 121. Redstar 12 maart 2012 om 07:56

  Van mij mag dit hele systeem uit elkaar klappen. De rijken, de graaiers, mogen allemaal aan de schandpaal. Pas dan zal er echt iets gaan veranderen.

 122. Zilvertje 12 maart 2012 om 09:08

  De oplossing is geld steken in de energie van de zon, de landen die het nu slecht doen, kunnen dan heel welvarend worden en als we dan met het geven van hulp, dit samen gaan ontwikkelen, kan straks heel Europa genieten van goedkope schone energie, niet meer afhankelijke van die vieze olie.

  De graaiers, niet de hand boven het hoofd houden, maar het werk laten doen dat we nu laten doen door kinderen in verre landen onder slechte omstandigheden, dat zal ze leren.

  Nu proberen ze een punt te dempen zonder bodem, we moeten eerst de bodem aanleggen en dat doen we met de energie van de zon.

 123. blutch1 12 maart 2012 om 09:32

  Zilvertje, dat gaat al gebeuren. In Griekenland komt een zeer groot zonnecelproject, daarbij ook nog eens een fabriek voor de E-cat, een energieopwekkend apparaat. Misschien maken we het nog mee dat de Grieken ons gaan vertellen hoeveel we moeten bezuinigen. En dat zal dan niet mals zijn.

 124. Aad Verbaast 12 maart 2012 om 09:47

  @allen: het Financieel Dagblad heeft de primeur als eerste in Nederland over target2 te schrijven.
  Vanmorgen een artikel “Achter de liquiditeitssteun van de ECB schuilt een kapitaalvlucht”.
  Grafiekje van onbalans van target 2 erbij. etc.
  Helaas kan ik nog geen link vinden naar de digitale versie van het artikel. Anders zou ik dat natuurlijk hier en elders aan de grote klok gaan hangen.
  Over klok gesproken: het heeft tevens een redelijk hoog zoekgehalte naar de klepel. Maar vooruit.

  Het begin is er!

 125. Aad Verbaast 12 maart 2012 om 10:00

  @King Billy:
  Tja Frankrijk. Ook een target2 wanbetaler sinds tijden. Boter op het hoofd natuurlijk.
  Rommelt daar natuurlijk ook aan alle kanten. Over twee manden verkiezingen.
  En Hollande heeft al aangekondigd het fiscale pact te willen gaan heronderhandelen.
  http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,820630,00.html
  ‘De koning is dood, leve de koning.’

  Duitsland ook op stoom inmiddels:
  http://www.reuters.com/article/2012/03/10/us-eurozone-germany-pact-idUSBRE8290D020120310
  “German SPD wants concessions for backing fiscal pact”

  En dan nog een leuke uitsmijter over een land wat toch meer en meer gezien moet worden als een land dat geleid wordt door een stelletje “stand-up comedians”:
  http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/kabinet_laat_belangrijke_europese_post_schieten/
  Ik schoot toch echt even in de lach toen ik dit las.

  Ik zie uiteraard dat er een PM functie in het verschiet ligt in Nederland en vele belangrijke posten daarbuiten. Maar ook ik laat deze belangrijke posten schieten. 😎

  P.S. En dit was nog maar even een korte bloemlezing van vanmorgen.
  Het belooft weer een amusante week te worden.

 126. Aad Verbaast 12 maart 2012 om 10:18

  @Zilvertje: je blijft het zonnetje in huis! 🙂
  Genoeg energie voor handen natuurlijk. Maar ja, de oliemaatschappijen en overheden zijn daar helemaal niet zo in geïnteresseerd. Daar gaan hun woekerwinsten! En van de wind kun je ook al niet leven vinden ze.
  Wat een bende!

  @Redstar: schuilkelder al in gereedheid gebracht?

 127. Aad Verbaast 12 maart 2012 om 10:22

  @Jan: 06:51: zouden de Belgen dan misschien toch slimmer zijn dan de Nederlanders?
  Op zich niet zo’n grote uitdaging natuurlijk 😉

  Buitenhof kijk ik nooit. Dus Colijn ook weer gemist.
  Maar ach, zo veel mis ik daar niet mee.
  Clingendael mag wat mij betreft wel blijven trouwens. Soms komt er nog wel eens een verstandig woord uit. Kom er nog maar eens om!

 128. Jan Bouma 12 maart 2012 om 10:37

  10:22
  Je zegt == Clingendael mag wat mij betreft wel blijven trouwens. Soms komt er nog wel eens een verstandig woord uit. Kom er nog maar eens om! == weet je natuurlijk drommels goed dat zo’n antwoord niet (meer) voldoet. Ik wil dan bijvoorbeeld weten wat in deze veronderstelde “no-nonsense maatschappij”, waarbij eenieder wordt afgerekend op participatie en z’n reële bijdrage aan de economie, dan wel de (h)erkenbare bijdrage van “het Instituut Clingendael” zou zijn behalve dan wat cabarateske vergelijkingen te maken met “Dr Clavan” (Koot en Bie)…?

  Let wel! We hebben het niet over de grensverleggende betekenis van ‘de Kunst’; maar simpelweg over kapitaalsstromen naar de zgn “intelligentsia” die in werkelijkheid naar mijn mening geen enkele substantiële bijdrage leveren aan de reële economie. We kunnen met z’n allen deze vraagstelling ook uitbreiden naar talloze andere tertiaire en quartaire sectoren van onze economie.

  Ik ben benieuwd naar je antwoord…

 129. Jan Bouma 12 maart 2012 om 10:41

  @King Billy…..7:53
  Mee eens.

 130. Aad Verbaast 12 maart 2012 om 10:46

  @Jan: ik ben altijd geneigd gremia die nog enigszins de positie proberen in te nemen van “duiding en waakhond” het voordeel van de twijfel te geven. Die zijn er immers (op nieveau) veel te weinig.
  Die laatste stelling is eenvoudig te bewijzen: kijk maar eens om je heen en je ziet (micro en macro) wat een ‘gifbelten’ er zijn opgetrokken waar nog steeds door de ‘vuilnismannen’ hard aan gewerkt wordt die aan het zich te onttrekken.

  Morgen een belangrijke dag waar een strijdende burger een dergelijk voorval weer aan de rechter mag voorleggen. Net op tijd, want één van de trucs die worden uitgehaald door de vervuilers is om de toegangsprijzen zodanig te verhogen (griffie) dat het halen van het recht schier onmogelijk is geworden voor de eenvoudige burger.
  Ben je er al klaar voor?

 131. King Billy 12 maart 2012 om 10:53

  re SPD, fiscale pact. Niet alleen de SPD wil veranderingen, ook CSU en CDU leden van haar eigen achterban. Over de FDP, Die Linke en de Groenen maar helemaal niet gesproken. Een betwijfelde tweederde meerderheid met een hoofdelijke stemming is vereist.
  Merkel moet met nieuwe eisen naar de top, anders redt ze het niet in het Parlement. Daar wordt ook gesproken over de samenvoeging van het EFSM en het ESM, waar zo’n 700 miljard terecht moet komen.
  De huidige reddingsoperatie heeft de Duitse schatkist 16 miljard gekost. Mede omdat niet alleen banken, die deels in handen van de BND zijn, maar ook verzekeringsbedrijven (zorg, pensioenkassen), bijgespijkerd moesten worden omdat ze met waardeloos Grieks schatpapier opgezadeld zaten.
  Voor een habbekrats shoppen tussen de Duitse maakproducten zijn de Duitsers niet meer zo van geporteerd. Vrijvallende tweedehands BMW’s a.g.v. de vervangingsvraag in Duitsland is ook een optie. Zum Beispiel…..

 132. Jan Bouma 12 maart 2012 om 11:30

  @Aad…10:46
  Inderdaad! Als je stelt == Morgen een belangrijke dag waar een strijdende burger een dergelijk voorval weer aan de rechter mag voorleggen. Net op tijd, want één van de trucs die worden uitgehaald door de vervuilers is om de toegangsprijzen zodanig te verhogen (griffie) dat het halen van het recht schier onmogelijk is geworden voor de eenvoudige burger.
  Ben je er al klaar voor? == want morgen sta ik om 10.30 uur te woord het Gerechtshof te Arnhem inzake de vragen over een cover-up van een milieuschandaal dat vergelijkbaar is met “de Volgermeerpolder” ofwel “de Put van Weber”. (zie Internet).
  Binnen die context beoordeeld zal de rechter moeten oordelen.
  Inzake je vraag: “ben je er klaar voor?” Zeg ik: “Ja!” Ik wel. De vraag is of de rechter er ook “klaar voor is”.

  @King Billy…10:53
  Het gelijk van deze of gene, dit of dat standpunt, wordt vrijwel altijd achteraf bewezen volgens de dan heersende opvattingen van de communis opinio omtrent “dat gelijk”.

  De rechtsfilosofische vraag luidt evenwel: “aan wiens gelijk meent u uw gelijk te ijken en te bewijzen?”

  Men amusere zich verder.

 133. King Billy 12 maart 2012 om 11:53

  @bouma. Marianne Vaatstra zou vandaag 30 jaar geworden zijn. Ook in deze zaak is het blijkbaar niet mogelijk de waarheid boven water te krijgen. Bij voorbaat ‘sorry’ voor de cynische vergelijking.

 134. King Billy 12 maart 2012 om 12:49

  Toch maar weer eens naar de voltallige Tweede Kamer en de MSM gestuurd.

  Gaarne uw aandacht voor het verrekeningssysteem van de ECB, Target2, in samenhang met ESM.
  Hieronder vindt u een link naar het hoofdcommentaar op de voorpagina van de Frankfurter Allgemeine Zeitung, over Target2, verschenen op zaterdag, 10 maart j.l.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/kommentar-griechische-quelle-11678511.html
  Een citaat:
  Qte
  Auf unvorstellbare drei Billionen Euro ist die Bilanzsumme der EZB in die Höhe geschnellt, weil im Süden die Notenpresse im übertragenen Sinne heißläuft (Target) und weil sich jede Euro-Bank langfristiges Geld fast zum Nulltarif selbst für lausige Sicherheiten von der Zentralbank holen kann, was Banken aus Krisenstaaten weidlich tun. Warum dadurch nicht die Risiken der Bilanz steigen sollen, bleibt das Geheimnis des EZB-Präsidenten Draghi.
  unqte
  In verschillende landen loopt de pers te hoop; Die Welt, Spiegel, Bild, ARD schenkt aandacht aan Target2, zo ook de NYT, Wall Street Journal en Le Monde.
  Tot nu toe is in de (Nederlandse!) pers, de publieke media en in het parlement de Target2 problematiek niet aan de orde gekomen.
  Hierbij nog twee links:
  https://aadverbaast.wordpress.com/2012/03/08/het-monetaire-massagraf-als-de-euro-bom-barst-target2/#comment-63001
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,820255,00.html
  Me dunkt, als de Frankfurter Allgemeine Zeitung op zaterdag, 10.03.12, op de voorpagina, een hoofdcommentaar aan de Target2 problematiek wijdt, liggen dan de voltallige Nederlandse media en parlementaire vertegenwoordigers met open ogen te slapen???
  Het tegoed van Nederland bedraagt 168 miljard, Duitsland 500 miljard. Ondertussen staan de PIIGS-landen + Frankrijk voor 750 miljard in de schuld bij Target2.
  Uitgerekend de landen, wiens banken het merendeel van de recente ECB lening à 526 miljard kregen toegewezen….
  168 miljard is ruwweg tien maanden belastinginkomsten voor de overheid en 42% van de Nederlandse staatsschuld.
  Target2 is tot een onbedoeld instrument gemaakt om geld bij te drukken zonder voldoende solide onderpanden, waar dankbaar misbruik wordt gemaakt om private financiele verplichtingen om te zetten in publieke schulden. Getuige de statistieken, het verloop van de saldo ontwikkelingen en het feit dat de Duitse Bundesbank SOFFIN (439 miljard reserves voor steunverlening aan banken) ge-reactiveerd heeft.
  Derhalve is Target2 ook een inflatie aanjager.
  Sterker nog, Draghi wenst niet in te grijpen, ondanks waarschuwingen door Weidmann van de Duitse Bundesbank.
  Dit alles kan onbegrensd plaatsvinden, zonder jaarlijkse afrekening en zonder enige vorm van parlementaire controle.
  E.e.a. kan niet los gezien worden van de lopende discussies over het ESM, waar grondwettelijk geregelde bevoegdheden worden overgedragen aan de ECB.
  http://www.welt.de/debatte/guentherlachmann/article13841150/Europa-laeuft-Gefahr-die-Demokratie-zu-verspielen.html.

 135. Aad Verbaast 12 maart 2012 om 14:52

  @King Billy: 10:53: zal nog een hele discussie worden als bij voorbaat al breed kanttekeningen worden gezet bij het nog opdrogende pact der verdoemden.
  Veel verkiezingsretoriek uiteraard. De onwetenden die de ontwetenden aanspreken. Blijft een dolle boel.

  12:49: weer een prima mail. Kan ik weer eens checken of het extra lezers trekt uit de kamer en/of de media. Vooralsnog zindert twitter eigenlijk enkel of Rutten (nee niet Rutte) die ontslagen wordt door PSV wegens slechte. Wereldnieuws natuurlijk.

  Hier een fraai overzicht trouwens die de Griekse deal weer even netjes op een rijtje zet, of in perspectief eigenlijk. Alles is relatief, soms wel heel relatief!
  http://www.guardian.co.uk/news/datablog/interactive/2012/mar/09/greece-debt-crisis

 136. Aad Verbaast 12 maart 2012 om 14:54

  @Jan: == “aan wiens gelijk meent u uw gelijk te ijken en te bewijzen?” ==
  Ik lees net dat weer eens een advocaat de trend volgt van Mosckovitch: de rechtbank wraken.
  Nu in het proces (wat net begonnen was deze morgen) rond Robert M.

  Hou het in het achterhoofd morgen! 😉

 137. Aad Verbaast 12 maart 2012 om 14:57

  @allen: er gloort toch nog hoop.
  Een Italiaanse burgemeester bedenkt de ultieme out-of-the-box oplossing:
  http://www.nu.nl/buitenland/2761462/italiaanse-burgemeester-verbiedt-doodgaan.html

 138. blutch1 12 maart 2012 om 16:32

  @And these target balances will only meaningfully decline when the interbank market is functioning again and when fiscal insurance becomes available. This why the debate about a fiscal union remains essential as we have described here.@
  En wat als dit niet gebeurt?

 139. blutch1 12 maart 2012 om 19:09

  Right on target Aad

 140. Jan Bouma 12 maart 2012 om 19:40

  @Aad
  @Blutch1
  “..How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb..” Het meesterwerk van Stanley Kubrick uit 1964 – zie m’n boek pg. 56: verslag van H.J.A. Hoflands column. De gek zit ook bovenop de Bomb in de header van dit blog; zie hierboven. Misschien is Israël er ook mee bezig…

  @Aad: wens mij maar succes voor morgen (10:30 uur) bij het Gerechtshof te Arnhem. Wellicht laat ik daar ook een soort “Bomb” exploderen wanneer ik de milieucriminelen van de gemeente Stichtse Vecht aldaar zal ontmoeten. Men hoort het nog wel.

  Tot morgenmiddag dus.

 141. Aad Verbaast 12 maart 2012 om 20:46

  @Blutch1: oude kernwapenwedloopwijsheid: als je de bom ziet vallen is het al te laat.

  @Jan: uiteraard alle succes gewenst Jan. Het is je van harte gegund!

 142. Aad Verbaast 12 maart 2012 om 20:51

  @allen: ondertussen schrijft de Duitste pers maar door en door over een onderwerp wat de gemoederen steeds meer bezighoudt: target2.
  Vandaag weer een artikel in de Frankfurter Algemeine:
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/f-a-z-gastbeitrag-bundesbank-geht-im-targetstreit-in-die-offensive-11682060.html
  == Eine ganze Reihe von Ökonomen, darunter auch Fachleute der Deutschen Bank und der Commerzbank, warnen vor den wachsenden Risiken aus dem Zahlungsverkehrssystem Target. ==

 143. King Billy 12 maart 2012 om 21:05

  Van dreigen met zo’n ding gaat ook een preventieve werking uit. Iedereen in paniek, de schuilkelders in, men kan toch geen kant meer op. En als ie niet valt, iedereen weer in het gelid en zo goed of kwaad als het komt het normale leven weer oppakken.
  Nu Spanje nog. Tenminste, dat zei Schäuble vanavond.

 144. Aad Verbaast 12 maart 2012 om 21:18

  @King Billy: ik herinner me nog goed de tijden dat hele volksstammen de straat op gingen om tegen dat ding te protesteren.
  Gisteren zag ik op televisie de volgende generatie die in Duitsland de straat opgingen met de spandoeken van vaders die ze weer van zolder hadden gehaald.

  BTW: Volgende tweet zag ik net:

  Zou Pechtold je mails hebben gelezen en Klaas Knot even gevraagd hebben naar target2? 😉

 145. King Billy 12 maart 2012 om 21:26

  Jammer, mailtje een dag te vroeg gestuurd. Probleem is, dat Weidmann het vriendje van Merkel een beetje voor de voeten loopt, want Frankrijk is één van de grootste Target2 zondaars. Duitsers gaan echt geen meer Renaults, Peugots en Citroens kopen, omdat Sarkozy misschien daarom zei meer Europese produkten te kopen om de T2 saldo’s een beetje in het reine te brengen.

  Enfin, Weidmann heeft met de uitgelekte brief Target2 nu in de politiek gebracht met de FAZ die het vuurtje lekker opstookt. Hr. Sinn krijgt zijn zin. Nu Aad Verbaast nog.

 146. King Billy 12 maart 2012 om 21:30

  Van die demonstratie tegen kernwapens in Ansterdam heb ik nog zelfgeschoten luchtfoto’s. De grootste demonstratie ooit in Nl, dacht ik.

 147. blutch1 12 maart 2012 om 21:40

  Ik zou benieuwd zijn hoeveel van de 2e kamerleden weten wat Target2 is? Meer dan 5?
  Ik vrees dat de antwoorden net zo ver naast het doel zijn als de antwoorden van vakantiegangers aan Frits Bom bij de vraag op de wereldbol aan te wijzen waar ze op vakantie waren.

 148. Aad Verbaast 12 maart 2012 om 21:51

  @King Billy: te vroeg? Nee hoor, keurig op tijd lijkt me. Hij nam meteen actie om met die mail onder zijn arm naar Klaas Knot te rennen!

  == want Frankrijk is één van de grootste Target2 zondaars ==
  Niet helemaal waar trouwens. 80 miljard nu, was hoger. Maar blijven zondaars natuurlijk!
  http://www.querschuesse.de/target2-salden/
  Wat een bende!

 149. Aad Verbaast 12 maart 2012 om 21:55

  @Blutch1: we kunnen in ieder geval bewijzen middels de verstuurde mails van King Billy dat ze er allemaal van geweten zouden moeten hebben. Ze zijn tot twee keer toe uitgebreid en persoonlijk geïnformeerd.
  Maar ja, als ze het niet lezen, dan zullen ze nooit weten wat het is. En als ze het wel lezen is nog maar helemaal de vraag of ze het kunnen begrijpen, met dat heersende breinrot virus al daar.

  Ja, die scene herinner ik me heel goed van Frits Bom op de boulevard van een Canarisch eiland met en grote kaart en de vraag “wil je even aanwijzen waar we zijn”.
  Wijzen ze (na enig overleg) vastberaden Madrid aan!

  Mag ook allemaal stemmen overigens.

 150. King Billy 12 maart 2012 om 21:56

  re Pechtold. Misschien tussen neus en lippen door? Het was slechts een ontmoeting.

 151. blutch1 12 maart 2012 om 22:05

  En die op Curaçao die Oostenrijk aanwezen en het al gek gevonden hadden dat het vliegtuig er zo lang over deed.

 152. Aad Verbaast 13 maart 2012 om 00:39

  @King Billy: geen idee natuurlijk hoe uitgebreid dat was. Zal toch echt niet even zijn om Klaas Knot een gesigneerd exemplaar van zijn laatste boek te geven. Alhoewel…

  Wel weer van mijn stoel gevallen overigens bij DWDD vandaag. Gerdi Verbeet (die haar boek daar even kwam pluggen) over de politiek en politici wist daar als stelling te deponeren: “Politici zijn buitengewoon benaderbaar tegenwoordig.”

  Nou, dat hebben we gemerkt!!

 153. Aad Verbaast 13 maart 2012 om 00:41

  @Blutch1: bewijst maar weer eens dat je mensen alles kunt wijs maken. Sterker nog: je hoeft daar niet eens moeite voor te doen!
  Politicians Delight zou je dat kunnen noemen.

 154. King Billy 13 maart 2012 om 07:17

  Tsja, zonder een eigen boek geschreven te hebben in en over polletiek met een hoog I-gehalte, wordt men ietwat meewarig aangekeken omdat de C.V. niet compleet is. Meestal schuilt daar een BV-tje achter, waar het gedachte(n)goed exclusief wordt neergelegd. Wilders is echt de enige niet.
  Ghostwriter erbij, die er voor zorgt, dat de auteur zijn of haar eigen ghost schrijft, met wat verdraaid jatwerk uit internet erin, en media aandacht is verzekerd.
  BV-tje ook handig met het oog op belastingaangifte en vooral afdracht.
  Of het nu over voetbal, polletiek, twee behoorlijke publiekstrekkers, gaat, het is vernadelbaar.
  Die Welt gaat daar nog verder in. Daar staan ‘links’ in artikelen. Klik je die aan in de verwachting achtergrondinformatie op te roepen. krijg je reclame in een klein kadertje!

 155. King Billy 13 maart 2012 om 08:12

  De domme belastinbetaler.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/kosten-der-rettungsmassnahmen-dummer-steuerzahler-11680774.html
  Qte
  Nicht nur in Brüssel, auch in München oder Frankfurt wird Schäuble Steuergeld aus der Tasche gezogen. Er sollte aufhören, den Steuerzahler zu verhöhnen und nicht länger so tun, als koste seine Retterei kein Geld.
  Uqte
  Hoort de Nederlandse belastingbetaler iets over hoeveel geld DNB moet neerleggen om bijvoorbeeld pensioenfondsen te ondersteunen?

  Nog een nieuwtje: Gepensioneerden krijgen in DLD 2.3% meer AOW.

 156. Aad Verbaast 13 maart 2012 om 09:48

  @King Billy: hoezee!!
  Ze worden eindelijk (een beetje) wakker uit hun winterslaap! Door het tromgeroffel aan de deur middels jouw mailbombardement. Nu de rest nog.

  Verhaal BNR: die zoeken nog wel de klepel, maar hebben in ieder geval de klok horen luiden.
  Verhaal FD: of het statement waar is dat Weidmann een brief naar de FD zou hebben gestuurd lijkt me ook twijfelachtig. Ze zullen wel een kopietje hebben gekregen van de FAZ, maar vooruit.

  (FD link kan alleen geopend worden met een registratie, daarom nog wat extra links die ieder kan openen)

  Zelfs met een heuse cartoon! 😉

  Nu dit schaap over de dam is zullen andere dagbladen misschien ook een beetje wakker worden. 😎

  P.S. zouden kamerleden ooit de FD lezen, of is ze dat te ingewikkeld? 😉

 157. King Billy 13 maart 2012 om 10:18

  P.S. zouden kamerleden ooit de FD lezen, of is ze dat te ingewikkeld?
  De financiele woordvoerder van de SP waarschijnlijk wèl omdat hij/zij zijn/haar tegenstanders nauwkeurig in de gaten wil houden.
  Las ergens, dat de Telegraaf ook aandacht aan Target2 heeft besteedt, maar kan niets terug vinden.
  De Duitsers zijn evenwel veel verder in hun denkpatroon. Die koppelen de Target2 saldo’s aan het ESM.

  Planning door politici in zes fasen:
  Dolenthousiast, verwarring, ontnuchtering.
  Zoektocht naar de schuldigen,
  Bestraffing van de onschuldigen
  Loven van niet betrokkenen.

 158. Aad Verbaast 13 maart 2012 om 10:32

  @King Billy:
  Telegraaf: ik tikte even telegraaf en target2 in, maar ook geen duidelijke verwijzing.
  Wel kwam deze link naar boven: http://www.nieuws7.nl/vernietigende.html
  Met, jawel, een link (even scrollen) naar dit blog 😉

  Leuk planning rijtje trouwens 😉

 159. Aad Verbaast 13 maart 2012 om 11:12

  @allen: hadden we deze al?
  Anders nog maar een keer:
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/f-a-z-gastbeitrag-bundesbank-geht-im-targetstreit-in-die-offensive-11682060.html
  Mittlerweile wird die Debatte um das Zahlungsverkehrssystem Target auch politisch und öffentlich geführt. Bundesbankpräsident Jens Weidmann fordert in einem F.A.Z.-Gastbeitrag ein EZB-Konzept für die Rückführung der Nothilfen.

 160. King Billy 13 maart 2012 om 11:27

  Denn die Debatte über die Targetrisiken hat im EZB-Rat gerade erst begonnen. Vor einigen Tagen hatte Weidmann in einem Brief den EZB-Präsidenten Mario Draghi aufgefordert, das Eurosystem solle bald zu den geldpolitischen Standards zurückkehren, die vor der Krise galten.

  Het laatste woord hierover is nog lang niet gesproken. Het ESM optuigen zonder dit probleem op te lossen, pikken de Duitsers niet.

 161. King Billy 13 maart 2012 om 12:26

  De Volkskrant maakt een quickie door te melden dat Weidmann de toelichting op zijn brief aan Draghi aan het FD heeft gestuurd.
  Past wel bij een krantje, waar voornamelijk met opinie’s wordt gesmeten.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/3224683/2012/03/13/ECB-moet-steunoperaties-afbouwen.dhtml

 162. Aad Verbaast 13 maart 2012 om 12:55

  @King Billy: == Het ESM optuigen zonder dit probleem op te lossen, pikken de Duitsers niet. ==
  En terecht zou ik zeggen.
  Ik ben overigens welke ‘opiniemaker’ het eerst in Duitsland de herstelbetalingen (weer) oprakelt en het hiermee (target2) gaat verbinden. Beetje boekhoudkundig tegen elkaar wegstrepen en zo. 😉

  @Volkskrant: Ver boven de pet van Philippe Remarkabel.
  Niet gehinderd door enige kennis een beetje knippen en plakken zo blijkt. Woord target2 durven ze niet eens te noemen.

 163. Aad Verbaast 13 maart 2012 om 13:04

  @King BIlly: en jawel de kudde begint schoorvoetend over de dam te lopen…
  Inmiddels ook Elsevier. Ook daar wordt het woord target2 niet vernoemd.
  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Economie/333163/Duitse-centrale-bankpresident-stelt-rol-ECB-ter-discussie.htm

 164. Jan Bouma 13 maart 2012 om 16:16

  @Aad… Off topic maar ook weer niet: over 6 weken schriftelijke Uitspraak van het Gerechtshof te Arnhem. Prognose: ik ben redelijk optimistisch omdat de gemeentelijke leugenaars/milieucriminelen er toch wat “hakkelend” bij jstonden toen de gisse rechter – die het dossier goed kende – hun wat lastige vragen stelde. Maar ’t is afwachten. Indien het Hof blijkt geeft niet de juiste rechtsopvattingen te hebben kan ik bij een eventuele negatieve Uitspraak nog in cassatie bij de Hoge Raad. Hopelijk zal dat allemaal niet nodig blijken….

  Je blog.

  Ik denk dat er een causaal verband moet zijn voor de burger, maar ook de krant, om de financiële crisis van belang te achten. Wat zal het de burger per saldo kunnen schelen als de Target2 doelstellingen gaan snijden in zijn besteding- consumptiepatroon? Ziedaar een relevante vraag. Het lijkt wel een rechtsbeschouwing waarbij ook oorzaak en gevolg geduid moet worden. 🙂

  In ieder geval verdiende het VW-concern bijna 16 miljard euro zo heb ik begrepen.

  Tot later.

 165. Aad Verbaast 13 maart 2012 om 16:32

  @Blutch1: ze komen langzaam op stoom. Ook in dat artikel wordt het woord target2 niet genoemd.
  Zouden ze de lezer niet willen vermoeien of zichzelf niet? 😉

 166. Aad Verbaast 13 maart 2012 om 16:42

  @Jan: 6 weken.. ga ik nog net meemaken dus, eind april.
  Valt al weer mee dat de rechtbank het dossier had bestudeerd. Kom er nog maar eens om.

  == Wat zal het de burger per saldo kunnen schelen als de Target2 doelstellingen gaan snijden in zijn besteding- consumptiepatroon? ==
  Het gaat ‘slechts’ om een bedrag van zo’n 10.000 euro per hoofd van de bevolking.
  Voor een gezinnetje met 2 kinderen dus al gauw zo’n 40.000 euro.
  Niet iedereen schudt dat zo even uit de mouw :mrgreen:

 167. King Billy 13 maart 2012 om 17:34

  ==Wat zal het de burger per saldo kunnen schelen als de Target2 doelstellingen gaan snijden in zijn besteding- consumptiepatroon? ==
  Heel veel, @bouma, het EK voetbal komt eraan. Laat nu juist Griekenland de openingswedstrijd tegen Polen spelen op 8 juni en op Nationale Beteuteringsdag op 10 juni Italie tegen Spanje spelen.
  Drie elftallen die landen vertegenwoordigen, welke verantwoordelijk zijn voor een berg aan Europese misère.
  Het zal toch niet zo zijn dat deze spelen niet bijgewoond kunnen worden vanwege de bezuinigingen, terwijl die voetballers er een potje van maken?

 168. Jan Bouma 13 maart 2012 om 18:32

  @Aad…16:42
  Lijkt me wat onwaarschijnlijk. Bij een EU-populatie in 2011 van ca. 500 miljoen – http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_the_European_Union zou dat de navolgende rekensom opleveren: 500.000.000 x 10.000 = 500.000.000.000.000.. en nog wat nullen meer.

  500.000.000 x 10 euro is 5000 miljoen ofwel 5 miljard
  500.000.000 x 100 euro is 50.000 miljoen ofwel 50 miljard
  500.000.000 x 1000 euro is 500.000 miljoen ofwel 500 miljard
  500.000.000 x 10000 euro is 5000 miljard ofwel 5000 x 1000 miljoen…
  Men raakt hier de tel en de besomming van het geheel bijster…

  Het totale Europese GDP is 20.000 miljard (dollars) in Euro’s 30% minder. Enfin. Ik zie morgen wel hoe de werkelijke rekensommen gemaakt moeten worden; of niet.

  Men slaapt in ieder geval een stuk rustiger zonder deze getallenbrij… 🙂

  Tot morgen…

 169. Jan Bouma 13 maart 2012 om 18:34

  @King Billy………17:34
  Zoals je weet is het bestanddeel van “Brood en Spelen” in de totale besomming van groot belang! 🙂

 170. Aad Verbaast 13 maart 2012 om 19:05

  @Jan:
  Het was al gebleken dat rekenen niet je sterkste punt was.
  Voorstel: stort 9.000 euro in de Stichting het “Aad Verbaast Stabiliteits-Fonds”.
  Krijg je een gesigneerd document waarin staat dat als de ‘bom’ barst je 10.000 euro krijgt uitgekeerd.
  Spekkoper natuurlijk! Kan jij ook weer rustig slapen.

  P.S. ik hoop dat de rechter beter kan rekenen dan jij. Anders vergissen ze (altijd in jouw nadeel natuurlijk) al gauw een factor duizend. Met mogelijk ook nog de plus met de minus verwisseld.

 171. King Billy 13 maart 2012 om 19:41

  Je bent me voor @Aad Verbaast, wilde ik net aan @Bouma schrijven dat Rutte hopelijk niet meeleest met Bouma’s berekening omdat hij dan prompt nog een extra schepje bovenop de bezuinigingen doet. Rutte moet tenslotte nog steeds dat gat van 50 met negen nullen weer recht praten tegenover zijn EU baas Van Rompuy.

 172. Jan Bouma 13 maart 2012 om 20:31

  Humor… (ik kijk toch nog even tussendoor in de wetenschap dat het telraampje wel in stelling zou worden gebracht..) Vroeg de rechter aan mij zo tussendoor tijdens de zitting: “…Meneer Bouma had u de vraagprijs dan niet met een miljoentje of zo kunnen verlagen…?”
  Ik: “…Nee, natuurlijk niet meneer de Voorzitter. Er lag een koopcontract en er waren 3 taxatierapporten die daarmee strijdig waren..!”
  Dus al met al valt het nog wel mee met mijn rekenkunde… 🙂 Bovendien moet ik er ook nog een scootmobiel van kopen… Morgen verder.

  Ondertussen wel graag even mijn staffeltje over de berekening afmaken, ja.

 173. blutch1 13 maart 2012 om 21:20

  Wat betreft die rekensom, in de eurozone zitten ca 330 miljoen mensen. Target2 is voor de eurozone, niet voor de EU.
  GDP ca 9400 miljard in 2011
  Target2 ca 800 miljard schuld is dus ca 8% van GDP
  Voor Nederland ca 170 miljard uitstaand op een bevolking van ca 16.700.000
  GDP Nederland ca 700 miljard.
  Uitstaand dus ca 24% van GDP
  Wordt dit niet betaald dan zoals Aad zei ca 10.000 pp
  Voor de goede orde, ABN kostte ook al ruim 30 miljard of ca 2.000 pp

  Waarom is De Jager eigenlijk de meest populaire politicus?

 174. King Billy 13 maart 2012 om 22:18

  re 20.31
  Doe ik dan op mijn Chinees telraampje, @Bouma. Mooi ding, met ivoor ingelegd met 20 spijltjes uit de goeie ouwe tijd dat Beijing nog Peking heette en het Plein van de Hemelse Vrede nog nagenoeg leeg was.
  Een Chinees kind kan de was doen, als we afspreken dat elk wieltje aan de rechterkant negen nullen voorstelt met de vraag hoevaak een 150 met negen nullen opgevuld kan worden met een 17 plus zes nullen.
  Daar draait ie z’n hand niet voor niet voor om en staat niet te klapperen met z’n oren van al dat geratel.
  Overigens waren Weidmann en Schäuble weer volop in het acht uur ARD journaal, waar beiden ratelden over slechte onderpanden, steunverlening aan pensioenfondsen, slechts een bedrag van 739 met zes nullen dat Schäüble dit jaar krijgt in plaats van 2.1 met negen nullen vorig jaar, en vertelde dat de Bundesbank het komende jaar zuinigjes aan gaat doen met uitlenen.
  Draghi wist dit uiteraard wel, niettemin een gerustellende boodschap voor het stemvee dat volgend jaar weer mag opdraven.
  Als iemand de link wil hebben, lees ik het morgen wel. Vanavond maar eens vroeg schaapjes tellen.

 175. Aad Verbaast 14 maart 2012 om 00:30

  @Jan: ik zal het je verder niet euvel duiden @jan. Het is per slot van rekening het resultaat wat telt.
  Vanavond weer even naar het slotdebat bij P&W gekeken tussen de potentiële fractievoorzitters van de PvdA. Was weer een stukje vermakelijke reality tv.
  Geen wonder dat geen mens meer vertrouwen in de politiek en politici hebben. Ze doen er ook van alles aan om dat te bewijzen!
  Maar goed morgen weer een dag. Kan er al weer naar uitkijken. Ik verveel me geen moment.

 176. Aad Verbaast 14 maart 2012 om 00:35

  @Blutch1: waarom de Jager de meest populaire politicus is moet je mij natuurlijk niet vragen 😉
  Is hij dat nog steeds overigens?
  Mooie rits getallen geef je.
  Ik ging wat korter door bocht: 170 miljard gedeeld door 17 miljoen is ongeveer 10.000 😎

  Klinkt nog op te brengen. Delen door het aantal kostwinners in Nederland is weer een geheel ander getal.Ach, zo kan ik het nog door heel wat andere CBS getallen delen die inzicht geven hoe de populatie is verdeeld. Wordt het steeds beroerder van. Beroerd wordt je er in ieder geval van!

 177. Aad Verbaast 14 maart 2012 om 00:36

  @King Billy: ik zie graag die link morgen terug natuurlijk. Over getallen gesproken 😉

 178. King Billy 14 maart 2012 om 03:22

  http://www.tagesschau.de/wirtschaft/bundesbank176.html
  http://www.tagesschau.de/wirtschaft/weidmann140.html
  hhttp://www.tagesschau.de/multimedia/video/video1079502.htmlwww.tagesschau.de/multimedia/video/video1079502.html

 179. Jan Bouma 14 maart 2012 om 08:51

  @Aad…00:30
  @King Billy
  @Blutch1

  ter overweging voor vandaag.

  Voor alle duidelijkheid heren stel ik aan de orde een basale vraag die samenhang heeft met een filosofische, en dus existentiële, vraag. Die vraag luidt: “Waaraan lijdt u?” Is dat een vermeend gebrek aan een tekortschietende consumptie voor u persoonlijk en uw gezin vanwege de zogenaamde financiële “rampspoed” (de Target2-ellende) of meent u een tekort te lijden vanwege een niet te benutten consumptie tengevolge van die Target2-ellende? En wel à raison van 10.000 euro per persoon? Is er sprake van een gierende hyperinflatie?

  Klaarblijkelijk heeft de rest van de wereld – dus buiten de EMU – daar kennelijk geen problemen mee.

  Men late dus het “telraam” over de vermeend tekortschietende berekeningen voor wat het is. Slechts een telraam…

  Men amusere zich verder; zolang dat kan natuurlijk… 🙂

 180. King Billy 14 maart 2012 om 09:25

  @Bouma, om het ‘Grote Lijden’ enigzins te relativeren, hier een therapie site:
  http://kamelopedia.mormo.org/index.php/News:Aktuelle_Erregnisse
  In Nederland was die site waarschijnlijk door de Rijks Vervalsings Dienst allang de nek omgedraaid.
  Of deze: http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/UnNews:Europe

 181. blutch1 14 maart 2012 om 09:40

  @Jan
  Ik lijd aan ongeloof.
  Wat de heren aan het doen zijn is een gevaarlijk spel waarbij de uitkomst niet vaststaat omdat ze dit nog nooit eerder bij de hand gehad hebben. Er zijn mij teveel overeenkomsten met 1929. Het tart ook basale economische principes zoals geformuleerd door de Oostenrijkse school. Die 10.000 kom ik wel te boven, maar een eventuele algehele ineenstorting met ernstige gevolgen waarschijnlijk niet. Ik zie steeds meer tekenen van het nekken van de democratie. Overmatige controle is daar een onderdeel van.
  Laten we wel wezen, de hele Arabische lente was gebaseerd voedselrellen en geen plotselinge opbloei van de hang naar democratie. De stijgende voedselprijzen waren o.m. een gevolg van het onverantwoord gedrag van de FED in de VS.

 182. Aad Verbaast 14 maart 2012 om 10:00

  @King Billy: dank voor de links.
  Ook in de pers overigens geen woord over target2. Blijft ingewikkeld voor de kranten om zich even in te lezen blijkbaar.

  Het lijkt er op dat dat de Volkskrant er ook over heeft geschreven inmiddels. Ik kwam althans de volgende tweet tegen:

  Lijkt wel over target2 te gaan.
  Artikel heb ik nog niet kunnen vinden trouwens. De krant valt bij mij niet in de bus, en op de VK-site ook nog niets kunnen vinden helaas. Uiteraard blijf ik zoeken.

 183. Aad Verbaast 14 maart 2012 om 10:05

  @Jan: == waaraan lijdt u? ==
  Maar @Jan toch. Ruim 300 blogs verder, en je komt nu met deze vraag? : mrgreen:
  Maar in aanvulling op Blutch 1 zijn kernachtig antwoord (ongeloof) zal ik het ook bij deze kernachtig omschrijven: chronische verbazing en verbijstering

 184. King Billy 14 maart 2012 om 10:27

  @blutch1.
  Werkelijk een experiment? De FED deed dit al eerder. Zoekt men overeenkomsten ter vergelijking komt dan het monetair beleid niet dicht in de buurt van de wijze waarop een bijvoorbeeld een verkapte oorlogseconomie werd (wordt?) gefinancierd? De plannen omtrent ESM passen daarin.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Wirtschaftskrieg
  Als Wirtschaftskrieg wird umgangssprachlich eine intensive, mit ökonomischen Instrumenten geführte Auseinandersetzung zwischen Unternehmen, verschiedener oder gleicher Staaten bezeichnet, wobei neben ökonomischen oft auch juristische, politische und/oder geheimdienstliche Instrumente Verwendung finden. Der Wirtschaftskrieg ist zu unterscheiden von einem aus wirtschaftlichen Motiven geführten militärischen Krieg (siehe Handelskrieg); er kann ein ergänzendes Element der Kriegsführung eines Staates sein.

 185. blutch1 14 maart 2012 om 10:39

  De FED zit er zelf nog middenin. Van een experiment weet je de uitkomst pas als het experiment voltooid is en dat kun je van de VS niet met droge ogen beweren.
  Overigens is de FED opgericht met als smoes prijsstabiliteit. Sindsdien heeft de dollar 98% van zijn waarde verloren. Tot zover de werkelijk uitmuntende staat van dienst van de FED.

 186. Jan Bouma 14 maart 2012 om 12:07

  @Aad..10:05…. ook je quote == Maar @Jan toch. Ruim 300 blogs verder, en je komt nu met deze vraag? : mrgreen: Maar in aanvulling op Blutch 1 zijn kernachtig antwoord (ongeloof) zal ik het ook bij deze kernachtig omschrijven: chronische verbazing en verbijstering == geeft geen antwoord op mijn vraag van 8:51 uur.
  Kijk! Een filosoof hecht weinig waarde aan zo’n antwoord. “Chronische verbazing en verbijstering” zijn haast per definitie niet de juiste ingrediënten voor een antwoord. Dus ik herhaal even mijn vraag van 8:51 uur. “$Waaraan lijdt u?” En verdomd dat dollarteken kwam zomaar en vanzelf erbij… 🙂

  @King Billy… zie hierboven.

  @Blutch1… zie idem hierboven.

 187. King Billy 14 maart 2012 om 12:45

  Aan een chronisch tekort aan geld, @bouma

 188. Jan Bouma 14 maart 2012 om 13:19

  @King Billy…12:45
  Met hoeveel aanvulling van het vermeende “chronische tekort aan geld” dient men dan wel te rekenen? Is dat wel of niet het vermeende tekort in een causaal verband te verwijten? Waarom zou men een “tekort” hebben? Zou – indien “het tekort” wordt aangevuld – (en dat altijd ten laste gaat van anderen die door die aanvulling een verarming ondergaan) het probleem van het tekort worden opgelost? Op welke gronden wordt “het tekort” legitiem gebaseerd?

  Kortom… hierover kan men nog menig blog vullen.

  ps
  Ik ga even wat anders doen en zie later wel of niet hoe het staat met “het tekort”. 🙂

  @Aad kan uiteraard ook antwoorden inzake “het tekort”.

 189. King Billy 14 maart 2012 om 13:36

  Het tekort is ontstaan als gevolg van inflatie, hogere vaste lasten, ondanks verlaging van de (semi)variabele lasten, minder aftrekposten op de belastingaangifte en gelijkblijvende inkomsten.
  Chronisch, omdat de tendens in het MJP in Excel niet vrolijk maakt.

 190. Jan Bouma 14 maart 2012 om 13:48

  Uit al die voornoemde “gevolgen” blijkt nog niet de legitimatie. Evenmin doet het er toe of de vermeende tekorten door het programma Exel wel of niet “vrolijk worden gemaakt”.

  Kern van de zaak blijft of, en zo ja waarom, de “tekorten” zouden bestaan.

  ps
  Ik ga nu verder met een computerprobleem waarbij/waarin de programmering van het systeem ook niet aansluit bij mijn gedachtegangen. 🙂

 191. Aad Verbaast 14 maart 2012 om 14:34

  Allen: even tussendoor (ben even met andere dingen bezig) hier een lezenswaardige on-topic column:
  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/nederland_gaat_failliet/

 192. blutch1 14 maart 2012 om 15:17

  Als ik maar twee mogelijkheden krijg om aan te lijden is het eenvoudig, ik lijd aan geen van tweeën.
  Overigens is ” een vermeend gebrek aan een tekortschietende consumptie voor u persoonlijk en uw gezin” een dubbele ontkenning en wordt het moeilijk te lijden aan iets wat er niet is.

 193. King Billy 14 maart 2012 om 16:55

  http://www.voxeu.org/index.php?q=node/7708
  Hoe Target saldo’s terugbetaald kunnen worden. Een oplossing van Hans Werner Sinn, welke oorsprronkelijk de discussie aanzwengelde.
  In lekker weg te lezen Engels…

 194. Motek from Space 14 maart 2012 om 21:01

  Risico dat je/jullie deze al gelezen hebben; http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/nederland_gaat_failliet/
  Laatste stroomstoot voor vandaag omdat ik iets te veel heb gefietst tussen hulpvragers/noodsituaties. ga nu languit.
  Morgen, als alles goed gaat 😉 , weer een dag. Fijne avond voor zover dat lukt 😉

 195. King Billy 14 maart 2012 om 21:04

  http://mediathek.daserste.de/sendungen_a-z/9176820_gottschalk-live/9829458_gaeste-weltumseglerin-laura-dekker-und-

  Even iets anders.
  Het zeilmeisje bij Gottschalk, vlak voor het acht uur ARD journaal, minstens 15 miljoen kijkers. Spreekt beter Duits dan Rutte, die echt niet het journaal haalde toen hij in Berlijn de hielen likte van Merkel.

 196. King Billy 15 maart 2012 om 04:23

  ESM.
  http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/euro-stabilitaetsmechanismus-kabinett-billigt-euro-rettungsfonds-esm-11683659.html
  Der Gesetzentwurf enthält laut der Kabinettsvorlage bewusst noch keine Formulierung zu den parlamentarischen Beteiligungsrechten. Es sei dem Bundestag überlassen, in einem parallel einzubringenden Gesetzentwurf die Beteiligungsrechte selbst zu formulieren, heißt es.

  Nederland moet 40 miljard ophoesten. Volledig opgetuigde aparte organisatie, second to IMF.
  Draghi mag als toehoorder aanschuiven. Rutte wilde in het geheim overleggen, de Eerste Kamer protesteerde. Juni moet het verdrag getekend voor ongelimiteerd geld opnemen bij nationale banken getekend zijn.

 197. King Billy 15 maart 2012 om 04:54

  Politieke thriller in Duitsland. Tussentijdse verkiezingen in NordRhein-Westfalen met direkte gevolgen voor de Duitse Eerste Kamer. Duitse VVD, coalitiegenoo van Merkel’s kabinet,t schrompelt in tot 2-3% en verdwijnt uit het Parlement in NRW. Landelijk dezelfde peilingen.

  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,821361,00.html
  In der sich scheinbar immer schneller drehenden politischen Welt geht mal eben ein Bundespräsident von Bord, dann rutscht Griechenland haarscharf an der Pleite vorbei, und zwischendurch kracht in Deutschlands wichtigstem Bundesland die Regierung zusammen. Nordrhein-Westfalen wird wohl neu wählen – und als gäbe es nicht schon genug andere Probleme, wird so mal eben das gesamte machtpolitische Koordinatensystem in Deutschland auf den Kopf gestellt.

 198. Aad Verbaast 15 maart 2012 om 09:33

  @King Billy: 18:25: die kende ik nog niet. Een ‘onafhankelijke bankier’ die Europa even gaat vertellen hoe ze moet de-socialiseren. Een GS vos verliest nooit zijn streken.
  Hier een link van een open ontslagbrief van een executive van GS die gisteren nogal wat reuring veroorzaakte. Een inkijkje in de keuken.
  http://www.nytimes.com/2012/03/14/opinion/why-i-am-leaving-goldman-sachs.html
  http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/topman_goldman_sachs_stapt_op_vanwege_vergiftigd_klimaat/

  ESM: blogje in voorbereiding. Vandaag of morgen kan die de deur uit.
  500.000 protestmails inmiddels verstuurd naar het Duitse parlement. Kan nog wel een strijd worden.
  Onderhand begint het volk te morren (zie je reactie 04:54). En terecht.

 199. Aad Verbaast 15 maart 2012 om 09:35

  @Motek: Dank, Die column was al gepasseerd inderdaad. Sterke tekst!
  Inmiddels weer geheel uitgeslapen en topfit aan de start verschenen? 😉

 200. blutch1 15 maart 2012 om 10:10

  Staatsschuld wordt weggeïnflateerd.
  http://blutch1.wordpress.com/

 201. Aad Verbaast 15 maart 2012 om 10:18

  @King Billy: “Houston, we have a problem”?

  @Blutch1: ik ga zo kijken.

 202. King Billy 15 maart 2012 om 10:45

  Problemen met verzenden.
  Re protest mails. Die komen rechtstreeks terecht bij parlementariers, welke volgens enkele verdeelsleutels de stemmers vertegenwoordigen in een bepaald district. (Kreis).
  Men ziet dan ook deze dames en heren uit Berlijn regelmatig verschijnen in de districten, waarvan konde wordt gedaan in de Lokale Sufferdjes.

  ESM, oh jéé, ben benieuwd….

 203. Aad Verbaast 15 maart 2012 om 11:28

  @King Billy: inmiddels opgelost?
  Ik begrijp dat @Jan ook problemen heeft. Maar ja, dat is haast een vast patroon als opper-digibeet 😉

  ESM: is wel weer een lang verhaal geworden. Maar ja, het leggen van wat verbanden vraagt ook om enige uitleg. Nog wat slijpen en schuren, en dan kan die er uit. Actueel: 17 maart een protest op het Malieveld.
  Vanmiddag eerst maar weer eens een lange wandeling maken. Prachtig weer hier.

  P.S. heb je al eens nagedacht om je aan te melden bij http://nl.gravatar.com/ ?
  Leuk passend plaatje uitzoeken bij King Billy en dan krijg je ineens een ‘gezicht’!
  (Gravatar koppelt automatisch een plaatje bij een e-mail adres wat je bij een reactieveld achterlaat..)

 204. King Billy 15 maart 2012 om 11:45

  @aad verbaast. re gravatar. Heb iets ge-digibeet met emoticons + kroontje er op, waarbij naar gelang de stemming van het moment, de dag de emoticon verwisseld kan worden.Kweenie nog nie..

 205. Aad Verbaast 15 maart 2012 om 11:52

  @King Billy: ik zie het wel komen. Of niet natuurlijk 😎

  N.B. ik zag (even snuffelend) dat je al een gravatar account hebt, en zelfs een heus wordpress blog hebt geopend!
  Tip: google even op King Billy en dan naar “afbeeldingen”. Zitten hele fraaie plaatjes bij die je zo kunt gebruiken als avatar!

 206. King Billy 15 maart 2012 om 14:19

  Even iets geprobeerd.

 207. King Billy 15 maart 2012 om 15:26

  heb ik nu een gravatar, of niet? Wat een zooitje.

 208. Aad Verbaast 15 maart 2012 om 16:08

  @King Billy: hij is goe!!! 😉

 209. Aad Verbaast 15 maart 2012 om 16:15

  @Jan: en jij maar volhouden dat je een probleem had om te reageren? 😉

 210. King Billy 15 maart 2012 om 16:29

  @Aad Verbaast. Dank. Wel veel geklooi om het imago op te pimpen. Not my cup of tea. Tijd voor een pils. In ’t zonnetje.

 211. Aad Verbaast 15 maart 2012 om 16:32

  @King Billy: kost even wat tijd inderdaad, maar dan heb je ook wat!
  Als het eenmaal klaar en ingericht is heb je er geen omkijken meer naar 😎

 212. Pingback:ESM en de Dictatoriale Democratie « Aad Verbaast

 213. King Billy 18 april 2012 om 10:07

  http://www.cesifo-group.de/portal/page/portal/ifoHome/B-politik/_Haftungspegel
  IFO instituut.
  Target2 kredieten vliegen spetterend de pan uit. Met fraaie grafiekjes hoe Dicke Bertha in het niets is opgegaan. Elke Nederlander nu garant voor 17.000 euro, waar de ECB over beslist, in plaats van het Parlement. Met het ESM pakket meer dan 2000 miljard krediet, inclusief Target2.
  ‘Pro Erwerbstätigen sind in Deutschland auf diese Weise bereits für 15.000 Euro Ersparnisse in Target-Forderungen verwandelt worden. In den Niederlanden sind 17.000 Euro und in Finnland gar 21.000 Euro verwandelt worden. Diese enormen internationalen Kreditsummen sollten nicht einfach durch das EZB-System und den EZB-Rat zur Verfügung gestellt werden, sondern bedürfen einer Entscheidung durch die Parlamente.’

  Daarnaast pro capita in Nederland een staatsschuld van 24.500. Een gezin met twee kinderen staan dus garant voor 164.800 euro’tjes, inclusief Target2.
  Als onderpand bij een bank kan dit gezin daar een aardige woning voor kopen….

 214. Pingback:JAN KEES de JAGER & TARGET2 – AANGIFTE tegen BUNDESBANK | KING BILLY's REPUBLIC

 215. King Billy 18 april 2012 om 19:08

  http://www.querschuesse.de/target2-salden-fur-februar-im-kurzuberblick/
  Vorderingen Duitsland, Nederland, Finland en Luxemburg op ECB inmiddels 834.7 miljard.
  Schulden bij PIIGS + BE & FR 680 miljjard..

 216. Pingback:Scorched earth | Klein Verzet

 217. Pingback:Banken delen de lakens uit op Eurotop « Aad Verbaast

 218. TESSA 16 juli 2012 om 15:35

  “…in totaal telt de hoofdstad maar liefst 104.000 inwoners met een IQ dat schommelt tussen de 70 en de 85”. (Bron:telegraaf)

  Zolang explosief groeiende mohammedaanse neef – nichtjes met elkaar trouwen en enorm aantal kinderen krijgen, krijg je dat inteelt. De bedreiging bestaat niet uit het leggen van bommen, hoge criminaliteit, of andere vormen van asociaal gedrag, maar puur door hun aanwezigheid in grote aantallen en hun sterk afwijkende normen en waarden – hun sterk afwijkende cultuur, wordt Nederland op termijn gecapituleerd. Economische vluchtelingen die door gebrek aan scholing geen bijdrage kunnen leveren aan onze economie maar alleen een beroep doen op ons sociale stelsel, zijn geen arbeidsimmigranten maar uitkeringsimmigranten. Elke Turk of Marokkaan die binnenkomt vangt automatisch een uitkering, tijdens zijn vertrek capituleert hij Nederland voor de eeuwenlange uitkeringen die hij in herkomstland mag ontvangen. Zonder hervorming van de verzorgingsstaat blijven deze uitkeringmigranten komen, groeien een meerderheid krijgen. De stijging van het aantal importbruiden zal ongetwijfeld te maken hebben met de hogere uitkeringen. Jonge Moslim vrouwen worden constant zwanger gehouden. Een import bruid maakt van de bruidegom een “gehuwd status” en dus hogere uitkering e.d. Dan na 3 jaar mag er gescheiden worden, en volgt automatisch verblijfsvergunning en recht op uitkering. Dan kunnen beiden hertrouwen of een bruid cq bruidegom importeren.
  De niet-westerse immigranten van de afgelopen veertig jaar zijn onder meer zo duur voor de samenleving omdat ze de uitkeringen ten doel hebben. Door de immigratie van dit soort ongeschoolde niet voor arbeid inzetbare uitkering immigranten worden de kosten van vergrijzing pas echt onbetaalbaar. Politieke elite biedt nog steeds geen oplossing voor de Turkse,Marokkaanse problematiek, de massale toestroming van uitkeringstrekkers,valse asielzoekers die niet alleen honderden miljarden, maar ook mogelijk het land gaan kosten.
  Sinds jaren 80 komen er geen arbeidsmigranten uit Moslimlanden, valse huwelijksmigratie is de nieuwe migratieport geworden. Gemiddeld 74% van de uitgereikte visa gaat aan gezinsherenigers/vormers uit Marokko, Turkije en Somalië. ca. 92% van huidige moslimpopulatie is na jaren 80 binnengekomen.
  “De SP vindt de uitkeringen te laag en wil daarom het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen verhogen met 5 procent voor de komende vier jaar….” (SP programma) Immers houdt SP uitkeringimmigranten niet op afstand. Het is dus niet vreemd dat ze niet het onwenselijk vinden dat er zoveel geld naar het buitenland wordt gestuurd.
  SP programma: “De SP wil niet dat zakken voor een inburgeringsexamen wordt beboet, als de cursist niets te verwijten valt….” (SP) Nieuwe immigratie uit Moslim landen zal sociaal zwakke wijken verder belasten, ‘zwarte’ scholen zullen nog zwarter worden.
  Als etnische populaties groter worden, neemt de kans op de vorming van ‘parallelle samenlevingen’ toe. Als de omvang en concentratie van etnische populaties toenemen, valt de druk om te integreren weg. Ontvangende samenlevingen staan ook negatiever tegenover grote groepen immigranten dan tegenover kleine. Ook dat ondermijnt de integratie bij voortgaande immigratie.

  “Het is belangrijk dat mensen zich voorbereiden op hun komst naar Nederland. De gestelde eisen aan huwelijks- en gezinsmigratie mogen niet misbruikt worden om de vrije huwelijkskeuze in te perken… De huidige bijstandsuitkering is te laag en moet de komende jaren met in totaal 5 procent worden verhoogd. Gemeenten moeten meer mogelijkheden krijgen om bijzondere bijstand te geven…” (SP programma)
  Migratieregelingen zijn uiterst fraudegevoelig. Niet alle immigranten zijn toegewijd zijn aan de Nederlandse samenleving. Ze nemen bovendien slechte gewoonten uit eigen land mee. Veel moslims blijken georganiseerd zijn als verlenging van hun eigen machthebbers. Assimilatie, wat in de Verenigde Staten, Canada en alle andere hoogontwikkelde landen tot dusver gebruikelijk is, wordt in Nederlandse politiek doorgaans afgewezen. Volgens de Politieke elite zal de assimilatie van de immigranten tot racisme kunnen leiden. Deze multiculturele doctrine van de elite is fattal voor Nederland. Juist de Turken en Marokkanen die in Nederland georganiseerd zijn vormen nu eigen aparte enclaves. Dergelijke ontwikkelingen kunnen op den duur de rechtsstaat ondermijnen, zeker als leidende krachten in de Nederlandse samenleving geneigd zijn tot toegeeflijkheid.
  Het zijn ook niet eens de oplossingen die men voorstelt om de crisis te bestrijden. Gezinshereniging en vooral huwelijksmigratie draait hele integratie terug en veroorzaakt enkel importarmoede. De partijen van de “sociale coalitie” zijn tegen de beperking van massa-immigratie. SP heeft geen duidelijke standpunt over de massale moskeebouw en remigratie van grote groepen.

  Door de “sociale coalitie” gesteund Moslims moeten van hun machthebbers infiltreren in de linkse en Rechtse partijen, terwijl ze niets moeten hebben van linkse, Joodse en Christelijke ideeën. Zij zijn hier om te infiltreren en moskeen te bouwen. De boodschap die zij in de moskeeën verkondigen,is een giftig mengsel van nationaal-socialisme en politiek islam, een dodelijk gevaar voor onze democratie en cultuur. Zie maar ook hoe Turkse moskeeën in Nederland allemaal door de Turkse staat gestuurde imams hebben. De Turkse staat behandelt de Turkse moslim in Nederland als een kolonist die onderworpen blijft aan het moederland.
  Honderden duizenden Turken in Nederland worden kunstmatig in Turkije gehouden, Eigenlijk zijn ze gewoon niet in Nederland. Ze kopen hun groenten in de Turkse winkel, nemen rijles bij een Turkse instructeur en gaan alleen naar de Turkse moskee (Nederlandse kerk of synagoog blijft taboe!). Via schotels kijken ze naar hun eigen TV programma’s, uitsluitend in eigen taal. Invloeden van de Nederlandse samenleving dringen nauwelijks door. Nederlandse politieke partijen kennen ze niet goed. Daar is een woord voor:desintegratie en stemadvies, kledingadvies, eetadvies, religieadvies, taaladvies, voortplantingadvies, oorlogadvies enz. enz vanuit Moslimlanden! De dimensies van het probleem liggen ten grondslag aan de aanpassingniveau van de grote massa die minder scoort dan de veel dieren die beter kunnen beseffen dat ze van grondgebied veranderd zijn! Omdat de politiek islam gebaseerd is op het analfabetisme en culturele achterlijkheid is het gebruiken van gesloten enclaves via overmatige expansie blijft een strategisch doel, namelijk de islamisering en de vestiging van een Turkse parallelsamenleving. Door de transparantie van de geld- stromen ligt oncontroleerbare belangenverstrengeling op de loer. Wel koestert men de wens de invloed van de Turkse staat in Nederland en andere landen te vergroten en de expansie van ‘Turksheid’ tot stand te brengen. Assimilatie en ‘vernederlandsing’ moeten dus tot elke prijs voorkomen worden. Moslims die geen waarde hechten aan hun Turkse of Arabische achtergrond, valt minachting ten deel. Zoals aangegeven wordt de band met het vaderland op allerlei manieren nauw gehouden en wordt dit in aanzienlijke mate vanuit Moslimlanden georkestreerd en hun macht binnen de PVDA, CDA, GL en D66 wordt groter.
  Verwar deze dubieuze constructie echter niet met de voor een democratie cruciaal fenomeen als de buiten-parlementaire beweging. Deze gigantische omwenteling werd en wordt door de PVDA, CDA, GL, D66 politici gesteund en richt zich fundamenteel tegen de belangen en behoeftes van de burgers.
  De Turkse politieke elite gelooft in een keiharde machtspolitiek. Tot 1683 heeft Europa zich alleen maar verdedigd tegen hordes hormoongedreven moslims die niks anders brachten dan massamoord, verkrachting, roof, marteling en in slavernij degenen wegvoerden die ze te bruikbaar en seksueel te aantrekkelijk vonden om te vermoorden. Nu zitten ze met een vijfde colonne hier. De Turkse staat kan haar mensen zo mobiliseren. Noord-Cyprus is bezet dankzij 65 000 immigranten,in Nederland zijn ze met de illegalen samen ca. 730 000 geworden.

  Nederland bevindt zich in de grootste demografische omwenteling van zijn historie, waarbij vooral niet_Europese bevolkingsgroepen de oorspronkelijke bewoners heel snel aan het vervangen zijn. Straat voor straat, wijk voor wijk is er een etnische zuivering aan de gang. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht wordt de meerderheid van de kinderen tot achttien jaar gevormd door niet-westerse allochtonen. In 2015 zal de grote meerderheid van de hele bevolking van de Randstad bestaan uit niet-westerse allochtonen.
  De meerderheid van de inwoners van Amsterdam is allochtoon. Sinds 1974 is de autochtone bevolking in de hoofdstad meer dan gehalveerd. Men vertrok omdat niet-westerse allochtonen via “positief discriminatie” voorrang kregen bij de toewijzing van woningen, onderwijs en werk! Amsterdam Zuidoost bestaat 82% van de bevolking uit niet-westerse immigranten. De 18% inheemse Nederlanders bestaat voornamelijk uit 50-plussers. De kolonisatie van Amsterdam-Zuidoost door niet-westerse immigranten is niet alleen het gevolg van een hoog geboortecijfer onder niet-westerse allochtonen. Een andere voorbeeld daarvan is de situatie in Amsterdam-West. In dit stadsdeel wonen ca. 220.000 mensen. Daarvan is 13 % Nederlanders. Deze staatsdeel is nu totaal onleefbaar geworden. Een directe gevolg was dat een oorlogsmonument heeft plaats moeten maken voor de bouw van een moskee. Het is veel meer een gevolg van de aanhoudende immigratiestromen en het gerichte voorkeursbeleid van de almachtige PvdA, CDA, D66 en Groenlinks die het aantal inheemse inwoners willen minimaliseren. Groei van anti-Nederlandse “immigranten” colonne is van groot belang voor de PVDA, CDA, GL en D66.
  Cijfers van het Centrum voor Onderzoek en Statistiek van de gemeente Rotterdam wijzen uit dat momenteel meerderheid van de stad allochtoon is. 30 jaar geleden de scholen uit overwegend Nederlandse leerlingen, inmiddels bestaat de leerlingenpopulatie voor 90% uit allochtonen met als overgrote meerderheid Turkse en Marokkaanse leerlingen. R. Plasterk (PVDA) wilt betere onderwijs en nog meer innovatie. Plasterk ziet zich echter geconfronteerd met de eisen van de arbeidsmarkt die zich richt op technologische kennis en innovatie. Daarvoor zijn goed opgeleide mensen nodig op middelbaar en hoger beroepsniveau. Maar de niveau van onderwijs is juist door de bewuste politieke keuze van PVDA enorm gedaald.
  De problematiek binnen het onderwijs is een politiek probleem, de kwaliteit daalt. Tot 2011 groeit het aantal niet-westerlingen in ons land met bijna 490.000 mensen, terwijl de totale bevolking in dezelfde periode groeit met 570.000 mensen. Dat houdt in dat de allochtonen driekwart van de bevolkingsgroei voor hun rekening neemt. Laten we beginnen met de feiten; de meerderheid van de schoolgaande jeugd in het basisonderwijs is van allochtone afkomst. Bijna de helft van deze leerlingen komt uit landen als Suriname, Marokko en Turkije en heeft ouders met een lage schoolopleiding. Van de 201 basisscholen in Amsterdam hebben 127 scholen meer dan 50 procent leerlingen van laag opgeleide ouders van niet-westerse afkomst. 102 basisscholen hebben zelfs een concentratie van 70 procent. 54 basisscholen hebben op schoolniveau geen of weinig contactmogelijkheden tussen de achterstandsleerlingen en andere groepen leerlingen omdat de ‘andere’ groep simpelweg ontbreekt. Grote steden hebben nu een lagere onderwijs niveau dan die van Turkije en Marokko.
  Den Haag telt voor het eerst in de geschiedenis meer allochtonen dan autochtonen. Het aantal inwoners van Nederlandse afkomst is dit jaar tot onder de 50% gezakt. En ziet Den Haag er net zo uit als veel andere steden waar de islam de dienst uit maakt: gebouwen met TV schotels, met daartussen mannen met baarden en vrouwen/meisjes die schichtig in een uniform over straat lopen.

  Ook Utrecht lijkt ten prooi te vallen aan Moslims; in de studie van de gemeente Utrecht wordt een allochtoon gedefinieerd als een persoon die in het buitenland is geboren, of van wie de ouders in het buitenland zijn geboren. Met deze manipulatie willen de niet gekozen burgemeesters van tijd winnen. Zo worden er in de moskeen in Utrecht twee gemeentelijke loketten geplaatst, één voor de vrouwen en één voor de mannen. Moslimlanden verbonden infrastructuur gesteund door de niet gekozen bureaucratische kaste is een sterke voedingsbodem voor de verraderlijke politieke partijen. Dankzij deze partijen zijn er tienduizenden kunstmatige ambtenaren actief bij de overheid.

  Huwelijksmigratie zgn. gezinshereniging van de Moslims is het grootste kwaad omdat via nicht en neef huwelijken sprake is van een constante instroom. Kunstmatige vergroting van de parallelle maatschappij wordt onvermijdelijk genoemd, ze werd als moreel juist omdat het geboortecijfer te laag was. Lage geboortecijfers zijn juist te danken aan de niet naturelle Moslim voortplanting. Marokkaanse tienervrouwen met 3 kinderwagen, analfabete mannen met 7 vrouwen en 25 kinderen die hele straat onleefbaar maken, verstoren naturelle ontwikkeling. Heel veel vrouwen willen geen kinderen krijgen. Met de huidige grootte van de moslimbevolking is het zo goed als zeker dat er de komende 25 jaar onvoldoende voedsel en energie zal zijn. De situatie is dramatisch. Iedereen had dit kunnen zien aankomen: als in 2032 weer 25 jaar verstreken zijn, zullen het er bij beide groepen ca 5.3 – 6.8 miljoen zijn. Het aantal Somaliërs enz. zal dan net zo groot zijn als nu het aantal Marokkanen en Turken. Dat is door de opeenvolgende regeringen vakkundig verziekt. Er zijn zomaar de meest ongepaste vreemdelingen van de aarde naar Nederland getrokken. Die zijn door huwelijken met de bevolking daar geheel op ingegaan. Moslims mogen alleen met moslims trouwen. Kolonisatie via de baarmoeder dreigt Nederland. U kunt gerust zeggen dat de toestand in alle grote steden is ronduit vreselijk en vaak ook gevaarlijk. Grote steden hebben geen tranen meer om te huilen. Ze zijn al lang verloren, verkocht en verraden.

  SP, PvdA, D’66, GL, CDA zijn niet bereid fundamentele hervormingen door te voeren. Van de lentecoalitie hebben Nederlanders geen profijt. De lentecoalitie heeft duidelijk zelfde koers gekozen. Bezuinigd wordt er nauwelijks, lastenverzwaringen des te meer. ‘Hervormingen’ is inderdaad een term die iedereen persoonlijk opvat. De in ons ogen ideale hervorming van Nederland die rechtvaardigheid, compassie, flexibilisering, lastenverlichting en een kleinere overheid combineert is nog nauwelijks in zicht. Onder druk van Brussel hebben ze verdere lastenverzwaring in overbelast Nederland voorgesteld en weigeren om echte bezuinigingen door te voeren waar draagvlak voor is. SP, PvdA, D’66, GL, CDA willen dat Nederland doorgaat met het onderhouden van de explosief groeiende Moslims. Dit omvat niet alleen uitkeringen (WW, WAO, Bijstand, AOW, kinderbijslag, plus de sociale lasten, plus vrijstelling van plaatselijke belastingen, maar ook huisvesting, scholing, gezondheidszorg, subsidies en niet te vergeten de kosten van het hele begeleidende apparaat van sociale diensten, justitie en advocaten, Hadj, de bedevaart naar Mekka (€25.000.- per persoon), militaire diensten in Turkije (€10.000.- per persoon) voor de honderden duizenden uitkeringstrekkers. Turken en Marokkanen die in Nederland wonen slepen miljarden Euro naar hun corrupt en doortrapt landen waar ze niet willen wonen! Miljarden via non-stop uitkeringen (bijstand en kinderbijslag) aan niet in Nederland wonende massa die steeds groter wordt, daar boven op komt nog ca. 3 miljard per jaar om Turkije rijp te maken voor de EU lidmaatschappij. Sociale Verzekeringsbank wist jaren dat de Marokkaanse en Turkse gezinnen gebruikmaken van dubbele kinderbijslag voor kinderen die in het land van herkomst wonen. Uit een steekproef van bleek dat er 73 procent van de Marokkaanse, Somalische en Turkse gezinnen frauderen. Het is toch niet te geloven dat van onze zuur en duur verdiende belastinggeld moslimlanden worden onderhouden!

  Eerste Kamer werkt alleen voor de Moslims. Dankzij corrupte politici hebben de mohammedanen steeds meer macht overgenomen. toenemende export uitkeringen naar Turkije en Marokko, bloedige rituele slachtfeest(offerfeest genoemd!), wrede rituele onverdoofd besnijdenis (besnijdenisfeest genoemd!), genitale verminking bij meisjes én jongens, een misdaad, een tégennatuurlijk fenomeen, is bedacht door zieke geesten wordt als multiculturele praktijk opgedrongen. Burka-hoofddoek, dubbele passpoort, moskee als symbool van overwinning, uithuwelijk, rituele erewraak enz.. enz.. wordt door de elite gelegaliseerd. Niet gekozen burgemeesters, rechters en zieke ambtenaren blijven beweren dat de Nederlandse cultuur met dit soort praktijken beter wordt. Dankzij corrupte rechters en politici hebben de mohammedanen het rituele erewraak, besnijden, slachten etc.. weer veiliggesteld. De meer dan twee miljoen mohammedanen in Nederland (2,3 miljoen) kunnen de komende jaren onbelemmerd doorgaan op Nederlandse bodem met het doorsnijden/doorzagen met een mes van de kelen van hun onverdoofde slachtdieren-vrouwen en ze vervolgens dood laten bloeden.

  telegraaf: “…in totaal telt de hoofdstad maar liefst 104.000 inwoners met een IQ dat schommelt tussen de 70 en de 85″. Zolang explosief groeiende mohammedaanse neef – nichtjes massaal trouwen en enorm aantal kinderen krijgen, krijg je dat inteelt. En de PvdA, D’66, GL, CDA politici vinden nog steeds dat het een perfecte multiculturele ontwikkeling is.” Bovendien op deze manier ontstane mohammedaanse barbarij wordt als Nederlandse minderheid genoemd. In plaats van goede opvoedingvoorlichting, worden alle slechte gewoonten van mohammedanen geïmplementeerd als de officiële randstad cultuur! Nieuwkomers, met een IQ dat schommelt tussen de 70 en de 85 weten niet eens of deze politieke partijen bestaan.
  “Misdaad: van de 104.000 licht verstandelijk beperkten is zeventig procent ouder dan 19 jaar en daar moeten dus de vrienden en familieleden voor gaan zorgen. Voor een deel van hen dreigt volgens Van der Laan een loopbaan in de misdaad als dat eigen sociale netwerk niet adequaat optreedt…” (bron, telegraaf)
  Moslimleiders van NIF en ISN denken dat ze in Nederland ca. over 10 jaar besnijdenisplicht kunnen invoeren. Gruwelijke besnijdenisfeest, honderden enthousiaste Moslims die met de bloed feest vieren, wordt de nieuwe gezicht van de Nederlandse voorsteden? De rechten van onverdoofd onder de messen van moslimslagers vastgebonden kinderen worden niet verdedigt door de PvdA, D’66, GL, CDA politici die alleen in de stemmen van de slagers geïnteresseerd zijn! Dit is niet alleen in Amsterdam het geval. Veel partijen vertonen vooral in de top dit euvel. Een bijkans failliet Nederland gevuld met import neef nichtjes Moslims is ons deel geworden. Hoewel, ook SP, CDA, GroenLinks en D66 gaan gebukt onder dit euvel. In rotterdam, Den Haag, Utrecht is het net zo. Loop eens op zaterdag door de stad. Het lijkt wel of je een miljoen jaar terug gaat in de tijd.
  De gruwelijk wrede manier van slachten van dieren (en mensen) door mohammedanen staat in schrille tegenstelling tot de naturelle cultuur. Ten diepste zien we de wrede Islam tegenover de humane overtuiging van de natuur zelf…veel politici en ambtenaren zijn nu onderworpen aan deze gruwelijkheid. De stemmen van de kiesgerechtigde mohammedanen zijn momenteel goed voor aantal zetels in de Tweede-Kamer en komende jaren worden de miljoen minderjarige moslims kiesgerechtigd.
  Veel politici, rechters en ambtenaren blijven beweren dat de Moslims bijdrage leveren aan de multiculturele maatschappij. De gruwelijk wrede manier van slachten van dieren en barbaarse rituele erewraak door mohammedanen is geen multiculturele fenomeen maar een collectieve waanzin. Niet alleen dieren maar ook vele vrouwen en meisjes zijn vermoord omdat ze zich aan het agressieve gezag van hun maatschappij, vaders en broers proberen te onttrekken. Met een IQ van ca. 82 is het moeilijk te onderscheiden wat goed of kwaad is, laat staan bijdrage leveren aan een nieuwe culturele ontwikkeling. Het ‘verwestersen’ als motief, is cruciaal in de motivering van deze slachtingen. De vermoorde vrouwen zijn in tegenstelling tot de vermoorde journalisten en wetenschappers meestal naamloos, maar het is typerend voor de manier hoe de islam zich al eeuwen handhaaft door het elimineren van critici en afvalligen.
  De ‘elite’ heeft bijna onomkeerbare situatie geschapen, welbewust. De hele problematiek is kunstmatig gecreëerd door partijen, PvdA, CDA, Groen Links, SP en D66, die door massale immigratie een nieuwe multiculturele samenleving zouden maken, zonder kennis of inzicht in de gevolgen van hun dogma’s. Alleen mocht die multiculturele samenleving niet te dicht bij de villa’s van welgestelde tweeverdieners komen zoals telkens blijkt als er in hun nabijheid een asielzoekers centrum dreigt te komen. Iedereen kan zien dat de Eerste kamer, de rechters en ambtenaren meedoen aan deze mohammedaanse collectieve waanzin. De duisterheid van hun motieven is voor een gewoon mens nauwelijks te lezen of te vermoeden, maar willens en wetens hebben de bureaucraten het land kapot gemaakt,want dat is gebeurd:de grote steden zijn de machtscentra,die stuk voor stuk (snel volgen A’dam, Rotterdam, Den Haag, Haarlem, Utrecht, Eindhoven,Tilburg enz)in handen komen van fanatieke, onverschillige islam georiënteerde uitstoot. Nu leven er meer dan 1.5 miljoen jonge, agressieve,hongerige moslimmannen samengeperst op een klein oppervlak, dat steeds meer grond aan de leefbaarheid onttrekt. Tegelijkertijd vindt er een verwoestijning plaats door de enorme bouw van de nieuwe broedplaatsen. De enige bestendige economische basis van de Nederlandse bevolking, wordt systematisch vernietigd en verliest terrein, bij een gelijktijdig toenemende Moslims.
  Over maximaal 10 jaar dicteert m.i. de islam de landelijke verkiezingen. Dan is het over en uit. Als men realistisch bekijkt wonen onze kinderen en kleinkinderen straks tussen 7 miljoen niet westerse allochtonen en Nederland is dan (over 20 jaar) volledig overgenomen. Wanneer de immigratie niet drastisch afneemt, zullen steeds meer van onze kinderen op het oorlogspad gestuurd worden om aan meer voedsel en energie te komen. Onze geschiedenis kan in de vuilnisbak of heeft een geweldige wending genomen, Nederland de vergaarbak van de wereld zal dit in de toekomst niet meer kunnen opbrengen, geen geld en geen kennis meer, verval verzakking verrotting afbraak en sloop zijn het gevolg.
  Uit volslagen onwetendheid blijven Nederlandse politici roepen dat wij respect moeten hebben voor de islam als een aanwinst voor de multiculturele samenleving. Bureaucratische kaste heeft het volk in deze zaak niet om toestemming gevraagd. Op geen enkele moment, is deze moslimmigratie ooit aan de bevolking voorgelegd. Politici en ambtenaren die betrokken zijn bij deze proces zijn zelf ziek, slap en bedrieglijk. Onze maatschappijhervormers staan intolerant en antidemocratisch op hetzelfde niveau als moslims die anderen uitschelden voor huichelaars, zwijnen, apen, erger dan beesten, duivelsdienaars en de slechtsten der schepselen. Artikel 1 van de grondwet is kennelijk niet van toepassing op deze partijen en de islam. Het dient alleen als wapen tegen iedereen die het niet eens is met de partijen die ons terug willen werpen naar de allervroegste middeleeuwen.

  Met Vriendelijke Groeten,

  Anti crisis comité

  Tessa S., Adriana T., W. Brassy

 219. Pingback:Rabobank: de bankwereld is verziekt « Aad Verbaast

 220. King Billy 11 november 2012 om 22:40

  Franse banken trekken Zuid Europa leeg, halen geld terug. Franse Target2 claims op de ECB dalen als een gek.
  http://www.querschuesse.de/frankreich-negativer-target2-saldo-schmilzt-dahin/
  De reaktie’s zijn hilarisch

 221. Aad Verbaast 12 november 2012 om 00:29

  @King Billy: spectaculair verschil inderdaad. Nog maar 3 miljard in de min..
  Terwijl juist Frankrijk in het nieuws is dat het daar helemaal niet goed gaat. Ik zie het verband nog even niet.. Kan dat ook niet zo snel op internet vinden. Zelfs hier niet zo snel: http://www.robertmwuner.de/materialien_euro_literatur_target2.html

  Opvallend ook om te zien in de grafiek van Frankrijk dat zij een van de eersten waren met een enorm scheve balans..
  http://www.querschuesse.de/target2-salden/
  Overigens zie ik bij Nederland ook wel wat verbetering. 120 ipv de piek van 180 miljard..

 222. King Billy 17 november 2012 om 14:36

  Ach, geld terughalen uit de eurozone naar La Douce France, kan ook als een vorm van nationalisme worden beschouwd. Dit komt echt niet van uitsluitend teruglopende export. Kan niet anders dan dat dit politiek is ge-inspireerd.
  Indien Duitsland en Nederland hetzelfde zouden doen…..
  http://www.querschuesse.de/target2-salden/

 223. Pingback:Schaduwbankier Dagobert Duck en zijn 65ste verjaardag « Aad Verbaast

 224. King Billy 7 januari 2013 om 11:52

  Vergelijking tussen het Amerikaanse en Europese Target2 systeem:
  http://placeduluxembourg.wordpress.com/
  http://www.eurointelligence.com/eurointelligence-news/macro/singleview/article/target-2-of-the-ecb-vs-interdistrict-settlement-account-of-the-federal-reserve.html
  “Given that demanding collateralization would undermine the euro as a universal means of payment across member states and that discounting implies politically unfeasible transfers, solutions should not focus on the symptoms, but on the underlying problem, which is the bad state of the European banking system and the looming sovereign debt crisis. Once the underlying problem is solved, the symptoms will disappear as well.”
  Dus niet settlen, want dan moet de ECB geld bijdrukken. En dat ondermijnt de euro.
  Schulden opbouwen loont!

 225. Aad Verbaast 18 april 2016 om 11:46

  Mooi overzicht! Blijft de status quo dus.. Noord subsidieert zuid..

  “tot de bom barst”

 226. King Billy 28 november 2016 om 23:09

  “Europe’s Secret Bailout”, schrijft Hans Werner Sinn.

  Getuige de oplopende Target2 saldo’s lopen Deutsche Bundesbank en DNB hoge risico’s a.g.v. buitenlandse aankopen door schuldenlanden van eigen schuldpapieren in het kader van het QE-programma van de ECB.
  DBB een claim van 715 miljard, DNB een claim van circa 100 miljard op de ECB. Oplopend met 20 miljard per maand.
  Bij niet-deelname aan de geplande deelname aan de Fiscale Unie in 2018 moeten deze claims worden afgeschreven.

  https://www.project-syndicate.org/commentary/risky-eurozone-debt-buybacks-by-hans-werner-sinn-2016-11?utm_source=project-syndicate.org&utm_medium=email&utm_campaign=authnote

 227. Aad Verbaast 29 november 2016 om 17:43

  @king: soms moet misschien voor het algemeen welzijn de bom maar eens barsten.
  Vinden politici trouwens ook. Heerlijk om aan damage control te doen immers. Valt wel goed bij de kiezer. Voorkomen van ellende is niet ‘sexy’. Beter, maar brengt voor hen niets op. Doen ze dus ook niets aan. Integendeel.

 228. Aad Verbaast 11 mei 2017 om 07:18

  Baudet heeft de klepel ook horen luiden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: