Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Dijsselbloem en het Cyprus precedent

BELGIUM EU EUROGROUP MEETING
Zijn je spaarcenten nog veilig op de bank? Na dit weekend is dat niet zo zeker meer. Dijsselbloem c.s. romen de spaargelden in Cyprus af om mee te betalen aan hun eigen bailout. En zet daarmee een precedent in de markt. Dijsselbloem wil niet uitsluiten dat het elders ook gaat gebeuren..

De Cyprus Bailout
Landje van niets. Met een BBP van slechts 17 miljard. 0,2% van de economie van Europa wist Rutte ons nog te vertellen. Maar had wel snel 17 miljard nodig om in leven te blijven!
De bankensector was in grote problemen gekomen door de bailout van Griekenland (moeten afschrijven op obligaties). Grote bankensector: 68 miljard aan spaargelden. De helft van rijke Russen (20 miljard), Grieken en Britten.

Met de bekende retoriek (domino-effect, stabiliteit van het financiële systeem en euro, vertrouwen van de markt etc etc) werd besloten de 17 miljard ook maar weer op te hoesten. Maar nu met een bijzondere kwinkslag. Spaarders tot een ton zien 6,75% van hun spaargeld in die andere spaarpot (van de banken zelf) gegooid worden. Spaargelden boven een ton gaan 9,9% bijdragen. Samen wordt zo een niet onaanzienlijk bedrag bij elkaar gesprokkeld: 5,8 miljard. De rest wordt bijgelapt door ESM.

Het precedent
Onmiddellijk stonden lange rijen voor de pinautomaten. Geschrokken spaarders probeerden hun rekening leeg te halen. Internetbankieren was al direct afgesloten. Uniek en nog nooit eerder vertoond. Dijsselbloem verdedigde het met “een eerlijke verdeling van de lasten”. Hoezo “eerlijk”?

Waar hij met de overname van de SNS bank de spaarders nog net buitenspel wist te houden, is nu de kogel door de kerk: ook je spaarcenten zijn niet meer veilig. Ook niet meer onder 100.000 euro. Weg bankgarantie waar Europa nog steeds van stelt die in te willen voeren.

Als ik dan lees dat Dijsselbloem op de persconferentie “declined to rule out taxes on depositors in other countries besides Cyprus in the future, but insisted that such a measure was not being considered” is dat politieke taal voor: het kan zo maar elders gebeuren.

Aanlokkelijk natuurlijk. De Nederlandse spaartegoeden zijn 330 miljard. 10% is dan 33 miljard die je zo kan incasseren. En dan hebben we het nog niet eens over die andere ‘tegoeden’: de pensioenpot. 875 miljard. 10% is al gauw 87 miljard. Het verbaast me niet dat Dijsselbloem zo ontspannen oogt. Zijn achterzakken zijn goed gevuld.

En de stap is niet eens zo groot. Het gebeurt nu al. De overheid weet je spaargelden te vinden. Ze gaan er van uit dat je 4% rendement op je geld maakt. Niet te doen met de huidige lage rentestand overigens. Dat ‘rendement’ mag je dan bij je ‘inkomen’ optellen en dus belasting over betalen.
Alleen op het spaargeld (330 miljard) wordt dus al jaarlijks een slordige 5 miljard naar binnen gehengeld. Over de volle aandelenportefeuilles hebben we het dan nog niet eens gehad.
Dan is het een kleine stap om onder het argument “eerlijke verdeling van de lasten” ook die crisismaatregel even in te voeren als de nood echt aan de man komt.

Sterker nog: het is nog te verdedigen ook. Vermogens worden immers al sinds kort weer afgeroomd om “de zorg betaalbaar te houden”. “Sterkste schouders betalen de zwaarste lasten”. Om Nederland “sterker en socialer” uit de crisis te laten komen kan je nog wel eens potje breken. Die spaargelden kunnen dan weer gebruikt worden om verdere afbraak in de zorg te voorkomen en te investeren in “jobs, jobs, jobs”, en onderwijs. “Het eerlijke verhaal is echt”. Voel je het al aankomen?

Het zou me dan ook niet verbazen als in plaats van het “kwartje” van Kok binnenkort de “10% van Dijsselbloem” wordt aangekondigd.

Toch maar eens kijken of de sokken-breicursussen al volgeboekt zijn..

 

 

P.S. bron plaatje: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/16/economie/cyprus-krijgt-10-miljard-steun-van-europa.xml

457 Reacties op “Dijsselbloem en het Cyprus precedent

 1. antoinetteduijsters 17 maart 2013 om 18:02

  Zwart geld uit andere landen, kan niet hard genoeg aangepakt worden. En daar gaat het voornamelijk om.

 2. Aad Verbaast 17 maart 2013 om 18:07

  @Antoinette: maar mag dat ten koste gaan van de lokale inwoner?
  De grote hoeveelheid zwart geld wordt hoogstens (onuitgesproken) gebruikt als verzachtend argument iedereen mee te laten betalen.

 3. Joshua 17 maart 2013 om 18:17

  P v d A gaat met het Groot – Waanzin- Kapitaal van de V V D aan de haal! Links Lullen Rechts vullen..

 4. Aad Verbaast 17 maart 2013 om 18:19

  @Joshua: als Samsom begint met “het eerlijke verhaal is echt” moet je pas echt gaan oppassen.

 5. blutch1 17 maart 2013 om 18:19

  Of het voornamelijk is of niet. Kleine spaarders worden nu bestolen, vermalen tussen de politici en de banken om godbeter het, een munt in stand te houden. Euro heet dat kreng. Straks bestaat er nog wel een euro, maar niemand heeft er meer een. Maakt het wat uit of je geen euro hebt of geen gulden of geen mark?

 6. Joshua 17 maart 2013 om 18:24

  Hier in mijn Buurt.. Weesperzijde hangt een affiche aan een Raam van iemand met meer dan zes nullen bezit! En op dat affiche van de P C D A staat : E E R L I J K D E L E N !! En dan heb ik altijd zin om er een ‘H’voor te zetten.. H – eerlijk delen.. Nou vergeet het maar..

 7. Aad Verbaast 17 maart 2013 om 18:25

  @Blutch1: == Kleine spaarders worden nu bestolen == totaal bespottelijk deel van deze ‘oplossing’ naar mijn bescheiden mening. Zo zie je maar weer dat politici volstrekt onbetrouwbaar zijn. Wat vandaag nog een zekerheid lijkt, is morgen al weer overboord gegooid. Met weer de nodige gelegenheidsargumentaties.

  @Joshua: en heb je daar al aangebeld? Klinkt toch als een open invitatie..

 8. Joshua 17 maart 2013 om 18:25

  P C D A moet zijn P v d A .. natuurlijk..

 9. Cornelis 17 maart 2013 om 18:30

  Dit is een grote schande en bovendien een tikkende tijdbom onder het financiele systeem. Bij de minste of geringste problemen gaan spaarders nu hun geld massaal van de bank halen er klapt het systeem in elkaar. Met dank aan Dijsselbloem, die geen middel ongemoeid laat om te redden wat er te redden valt. Whats next ?

 10. Aad Verbaast 17 maart 2013 om 18:32

  @Cornelis: == what’s next == Ik schilderde al een paar mogelijkheden.
  Oude wet: als je het kunt bedenken gaat het ooit gebeuren.

 11. zelfstandigjournalistantwerpen 17 maart 2013 om 18:34

  Gek genoeg denk ik dat er heus wel mensen zijn die wat van hun spaargeld zouden willen investeren in betere zorg, betere voorzieningen etc. Alleen; bij politici weet je altijd zeker dat je het niet krijgt.

 12. Aad Verbaast 17 maart 2013 om 18:42

  @Zelfstandig journalist: inmiddels wordt het spaargeld al gebruikt om niet eens betere zorg te regelen maar om het gewoon te betalen uit privé middelen (als het hebt). Dat is al geregeld.
  Met dit precedent is het nog maar een kleine stap om de inmiddels ook al failliete zorg een ‘bail-out’ te geven. Nog verdedigbaar ook. Dat zal ze wel lukken verwacht ik.

 13. king billy 17 maart 2013 om 19:26

  Tsja, als je een oorlog in Europa wilt ontketenen, moeten de EU en regeringsleiders vooral doorgaan met dit beleid. Dat heet dan echter geen oorlog meer, maar een burgeroorlog omdat-ie zich afspeelt in een van de lidstaten van de Verenigde Schulden van Europa. Exakt om deze redenen crashte het systeem in Amerika, hetgeen uiteindelijk leidde tot de Amerikaanse Burgeroorlog. Niet de slavernij was de aanleiding, maar het ineenstorten van het economische systeem.

  Ik mis nog iets: Afhankelijk van de omvang van de uiteindelijke hulp en gegeven het deelnamepercentage van de Nederlandse Staat in het EMS gaat dit geintje De Nederlandsche Bank tussen de 400 en 600 miljoen euro kosten. Gaat wel ten koste van de winstuitkering door DNB aan de staat, waar Dijsselblompje een voorschot op nam. Hoor je hem en z’n poltitieke gelegenheidsvriendjes niet over. En deze garantie kan opgeteld worden bij de overige garanties die de Nederlandse politiek inmiddels heeft verzameld.

  En dan zijn er nog een stelletje volidioten, waaronder PvdA’ers en Hollande, die gemeenschappelijke eurobonds willen uitgeven om afbetalingen op rente en zgn. ‘aflossingen’ door probleemlanden te faciliteren.

  Zijn wij spaarders des witwassers’ hoeder?

 14. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 17 maart 2013 om 19:26

  Iemand met meer dan 1000 euro op de bank heeft geen verstand.Voor rendement; investeren 20% haalbaar. Tenminste voor degenen met hersens.
  Laat de rijke spaarders maar rustig 10% mee betalen; zij hebben hun leven lang extra geprofiteerd

 15. rikus 17 maart 2013 om 20:04

  En een kluis aanschaffen is ook niet meer veilig met die golf aan inbraken. Ik ga het begraven, zorgen dan niemand het ziet

 16. Marijn Krijger 17 maart 2013 om 20:12

  Het is te hopen dat rood staan ook met dat percentage wordt beloond.

 17. blutch1 17 maart 2013 om 20:14

  Cyprus wordt straks gered door Rusland. Dan staat de EU voor schut. Redelijke kans dat ook de Grieken minder willen betalen en bij de Russen aankloppen.

 18. Aad Verbaast 17 maart 2013 om 20:22

  @King Billy: Nedrlands aandeel in de kapitaalvoorziening is 5,6% toch? Maal 10 miljard is dat weer 560 miljoen. Op de achterkant van een sigarenkist. Dijsselbloem durft ook nog te beweren dat het Nederland geen geld kost.. Creatief boekhouden. Geld was al toegezegd aan het ESM (de blanco cheque immers). Of het dan geen geld zou kosten.

 19. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 17 maart 2013 om 20:22

  Er waren wat vreemde vogels die geld zetten op een bank in Ijsland. Toen dat fout ging, alle belastingbetalers betalen….is dat normaal?

 20. Aad Verbaast 17 maart 2013 om 20:23

  @Kleet: met die 4% rendement regel zet de overheid dus aan tot speculeren. Met een eenvoudige spaarrekening is dat niet te halen immers. Mag je al blij zijn als je 2% haalt.

  @Rikus: dat wordt een heel diepe put!

 21. Aad Verbaast 17 maart 2013 om 20:24

  @Martijn: dat zou wel wat zijn ja 😉

  @Blutch1: Putin komt naar Nederland binnenkort. Zou het op de agenda staan?

 22. www.dickblogt.nl 17 maart 2013 om 20:39

  Soms is het leuk om niks te hebben. Kan je niet meer bestolen worden: http://www.dickblogt.nl/scherven/

 23. king billy 17 maart 2013 om 21:27

  8 April is Putin in Nederland. Bezoek aan RTM. 30% van de ge-importeerde olie komt uit Rusland. Wordt na raffinage ge-exporteerd, bijv. naar het Midden Oosten, en draagt voor een belangrijk deel bij aan het BNP. Nederland is de één na grootste investeerder in Rusland. Merendeels agrarisch. Rusland mede aandeelhouder in de Nordstream gaspijpleiding. Binnenkort ook voetbalkluppie’s?
  Rembrandt en de nageaapte grachten in St. Petersburg, concerten, etc., is leuk voor de Bühne, maar “it’s the economy, stupid!”
  http://www.koninklijkhuis.nl/nieuws/nieuwsberichten/2013/februari/president-poetin-bezoekt-nederland/

 24. Arjan Fernhout 17 maart 2013 om 21:50

  Je zult maar PvdA gestemd hebben om te ontdekken dat men op micro en macroniveau een onvervalst neoliberaal beleid voorgeschoteld krijgt. Nee, laten we maar federaal gaan. Dat moet dan wel gepaard gaan met paal en perk te stellen, wat zeg ik, terugdringen van het marktdenken en regulering van de financiële sector. Dat laatste lukt – misschien – hooguit federaal. Vanuit de VS valt op dit gebied niets te verwachten. Het gevalletje Cyprus is duidelijk de druppel die de emmer doet overlopen. Ook in dit geval krijgen politici m.i. decreten van bankiers om een simpele reden: they do not know what is out there. Cyprus bankroet laten gaan had veel inzicht opgeleverd over hoe het hele financiële systeem nu precies werkt. Maar de elite laat zich echt niet via dit experiment in de ideologische kaart kijken. Men berooft liever het eigen volk.

 25. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 17 maart 2013 om 23:26

  beleggen/investeren/deelnemen in een bedrijf is iets anders dan speculeren

  Die grachtjes; gaan de ophaalbruggen omhoog in de nacht; kan geen auto het gebied in of uit…

 26. Petrus Nelissen 18 maart 2013 om 00:05

  Een eenmalige heffing op spaargeld is nog wel te doen als je land in crisis is. In België is de bronheffing op rente van spaargeld in een klap van 15% naar 21% en in sommige gevallen naar 24% (een kwart!). En dat is niet eenmalig.
  Het is ook ene mooie manier om het witgewassen (Russische) geld te laten meebetalen aan de crisis.

 27. blutch1 18 maart 2013 om 00:10

  In Nederland is de heffing “slechts” 1,2%, maar dan wel over het oorspronkelijke bedrag. Meer dan 2% rente krijg je niet. Dat betekent dus tenminste 60% heffing op de rente. Ook niet eenmalig.

 28. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 00:24

  @Dickblogt: alleen maar problemen als je veel geld hebt. Sommige mensen schuiven dat dan wel weer onder de “luxe-problemen” trouwens.

  @King Billy: Het verhaal gaat (op twitter) dat Putin al om de lijst heeft gevraagd van de Russen die grote bedragen hebben gestald in Cyprus (als hij die niet al lang had natuurlijk). Reden: om te kijken hoeveel vrienden en vijanden er tussen zitten voordat hij zal gaan besluiten hoe te interveniëren.
  It’s all politics stupid! 🙄

 29. blutch1 18 maart 2013 om 00:29

  It’s all politics stupid! of it’s all stupid politics!

 30. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 00:31

  @Arjan Fernhout: zou me niets verbazen als ook deze deal (zoals je aangeeft) ook weer volledig is ondergesneeuwd door verborgen agenda’s. Vuile spelletjes worden over en weer gespeeld.
  Punt blijft natuurlijk dat voor het eerst hier de spaarcenten worden aangepakt. En al helemaal bijzonder: ook van de spaarders onder de ton.
  Ik lees in de diverse artikelen die inmiddels zijn verschenen dat de meningen daar nogal over verdeelt. Ook over de toe te passen percentages.

 31. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 00:37

  @Kleet: dat verschil ken ik. Er zijn ook overeenkomsten natuurlijk.

  @Petrus: nieuw woord voor me: bronheffing. Zo’n crisis maakt de taal weer en stuk rijker 😉
  Tja, dat Russische geld is natuurlijk een doorn in het oog voor velen. Maar merkwaardig dat ook de gewone “hardwerkende” Cyprioot moet gaan inleveren.

  Lijkt er trouwens op dat er ergens een compensatie in het verschiet ligt: waardpapieren in de bak die dan weer gedekt zouden zijn in toekomstige aardgasbaten.. .
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3410819/2013/03/17/Cyprus-maakt-ongekende-crisis-door.dhtml
  Bekend verhaal. Even goegelen op block 12 + Cyprus (volgende beerput..)

 32. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 00:39

  @Blutch1: je kan het op allerlei manieren uitrekenen en uitleggen. Conclusie blijft dat de spaarcenten al worden afgeroomd jaar op jaar. Naast dat de stelling is dat de overheid aanzet tot speculatie.
  All stupid politics bij stupid politicians.

 33. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 00:49

  Even ter aanvulling nog wat links (ter afsluiting van vandaag, ben ik ze tenminste niet kwijt morgen), want de media staan er natuurlijk inmiddels bol van!
  Wall street journal: http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323639604578366700444429538.html “Europe Plan to Aid Cyprus Raises Risks”

  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/17/economie/heffing-op-spaargeld-schept-gevaarlijk-precedent.xml == Hoofdeconoom Joachim Fels van Morgan Stanley in Londen spreekt dan ook van een ‘zorgwekkend precedent dat mogelijk systeemrisico’s met zich meebrengt als spaarders in andere zwakke eurolanden vrezen voor een soortgelijke behandeling in de toekomst’. ==

  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/17/president-cyprus-het-was-dit-of-een-faillissement/
  Geruchten dat er nog overlegd gaat worden of ‘kleine’ spaarders toch meer ontzien moeten gaan worden..

  http://www.economist.com/blogs/schumpeter/2013/03/cyprus-bail-out?fsrc=scn/tw_ec/unfair_short_sighted_and_self_defeating Titel liegt er al niet om. Pittig stuk..

  http://fd.nl/economie-politiek/353823-1303/cyprusdeal-is-ramp-voor-eu
  == ‘Kleine beleggers worden beroofd van de bescherming die hun spaargeld genoot volgens de EU-regels. Als een bank dit had gedaan, zou hij terecht staan wegens misleiding’. Dat zegt de voorzitter van de Commissie voor Economische en Monetaire Zaken van het Europees Parlement, de Britse liberaal Sharon Bowles.
  Op twitter zag ik dat ze ook al had gezegd dat Britse ambtenaren en (oud-)soldaten die daar hun centen hadden geparkeerd sowieso gecompenseerd zouden worden.. Je moet het maar kunnen bedenken!!

  Dijsselbloem zal niet erg rustig slapen vannacht denk ik..

 34. king billy 18 maart 2013 om 07:09

  Cyprus systeem relevant? De provincie Groningen genenereert bij wijze van spreken een hoger BNP dan Cyprus.

  Inmiddels Argentijnse toestanden daar. NATO-prikkeldraad werd uitgerold bij banken. Beelden daarvan op Tagesschau.

  Vlijmscherp commentaar van de FAZ:
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/zypern/schuldenkrise-jetzt-auch-zypern-12118541.html
  ” De garantie van de EU voor spaarbedragen tot €100.000 is het papier niet waard waarop het staat.”

  „Seit in der Währungsunion der Bailout ein Gewohnheitsrecht ist, gelten keine Regeln und gibt es kein Vertrauen mehr.“

 35. king billy 18 maart 2013 om 07:32

  Ook Schulz, voorzitter van een soort parlement, gaat niet vrijuit. In een reaktie suggerereerde hij kleine spaarders tor 25.000 euro vrij te stellen.
  http://www.spiegel.de/politik/ausland/euro-rettung-zypern-hadert-mit-zwangsabgabe-a-889346.html

  Wordt Cyprus als proeftuintje gebruikt?

 36. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 18 maart 2013 om 08:54

  Tussen haakjes: petersburg is een super archtectuur; alles is in relatie met elkaar; de breedte van de straten, hoogte gebouwen….alles.

  Banken Cyprus: laat spaarders tot 5.000 vrij en daarboven mag best 10% of meer geheven worden.
  Met een mogelijke terugbetaling als de banken het weer goed doen.

  Maar ik ben voorstander van het loyds systeem; winstuitkering, maar verplichting te betalen bij verlies.
  Awel, met een achtelijke overheid zoals in NL nu, sluit ik effe af bij minus 16 graad.
  Maarre..wil je 15–20%? wit? zwart? grijs? neem even kontakt op phmvandekletersteeg@yahoo.com

 37. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 09:13

  @King Billy: terecht dat de FAZ concludeert dat het blijkbaar een gewoonterecht is om een bail-out te organiseren onder de drogreden dat zelfs een kruimel systeemrelevant zou zijn in Europa.
  De euro is onmiddellijk gedaald tot een dieptepunt. Zei Draghi ooit niet dat dat zijn referentiepunt was? http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/672498-1303/banken-op-cyprus-dicht-uit-angst-voor-bankenrun?s_cid=HUD

  Schultz: ook merkwaardig dat hij nu zelf een bedrag gaat noemen. Ook hij had beter die 100.000 aan kunnen houden net als de rest van de eurogroep leden. De president van Cyprus noemde die 25.000 trouwens ook..

  Er speelt natuurlijk veel meer. Mag blijken uit dit verhaal: http://greece.greekreporter.com/2013/03/18/gazprom-offers-cyprus-restructuring-deal-to-avoid-eu-bailout/
  Rusland wil wel te hulp schieten!
  In ruil voor een licentie om het gas (block 12) op te mogen pompen.. 😉

 38. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 09:16

  @Kleet: er zou sprake zijn dat de inhouding in ruil zou zijn voor waardepapieren in de bank die dan weer gedekt zouden worden door toekomstige baten uit het inmiddels meerdere malen genoemde block 12 gasveld.

 39. king billy 18 maart 2013 om 09:25

  Tja, Cyprus een geisoleerd proeftuintje voor wat de onnadenkende Bill Super’s nog meer in pacht hebben in het “Jaar van de de Europese Burger”. Veel gekker moeten ze het niet bedenken,anders hebben ze echt een probleem. Da’s dan de goede kant van deze idioterie.

 40. jacob hesseling 18 maart 2013 om 09:40

  help !

 41. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 18 maart 2013 om 10:03

  Dan is er toch niks aan de hand? (grijns)

  @Aad ik heb je eens om een formule gevraagd voor: als je 100 per maand moet betalen over 10 jaar,en samengestelde rente van 10%, hoeveel is dat dan na…..
  heb je op een blog antwoord gegeven.
  Weet je nog welk blog?

 42. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 10:10

  @King Billy: elke keer denk je “het kan toch niet nog gekker?”, en elke keer blijkt dat dat valse hoop was. Zo ook nu weer. Ik voorspel dat er een aangepaste regeling komt dat de kleine spaarder wordt ontzien, maar daarmee is inmiddels wel het precedent gezet. Zal wel een ingecalculeerde zet zijn van de ‘heren’..
  Inmiddels dalen de aandelenkoersen: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/18/amsterdamse-beurs-opent-met-verlies-door-cyprus/
  Ook interessant natuurlijk om te volgen wat de target2 tegoeden gaan doen.
  Ze hebben een nieuwe boost gegeven aan de kapitaalvluchthobby..

  N.B. : http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/18/economie/Onrust_op_beurzen_door_Cyprus.xml
  == Beleggers vrezen dat door het besluit om spaarders deels te laten opdraaien voor de noodsteun aan Cyprus de kans op een zogeheten bankrun in andere Zuid-Europese lidstaten is toegenomen. ==
  Met name de aandelen van banken dalen..

 43. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 10:15

  @Jacob: prima korte samenvatting!

  @Kleet: geen idee welk blog dat was.
  Maar dat kan je hier berekenen: http://www.rentetotaal.nl/sparenberekenen.html
  Uitkomst: €20755.20

 44. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 11:05

  http://www.spiegel.de/wirtschaft/merkel-und-steinbrueck-im-wortlaut-die-spareinlagen-sind-sicher-a-582305.html
  Merkel und Steinbrück haasten zich het volk te vertellen dat in Duitsland het spaargeld wel veilig is!!

  (heb ik Rutte nog niet horen zeggen..)

 45. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 11:32

  De beerput gaat steeds verder open:
  http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/767042-1303/nederlandse-banken-voor-2-miljard-in-cyprus
  Dat valt dus wel mee. Maar dan:
  – Duitsland: 141 miljard.
  – Verenigd Koninkrijk 100 miljard euro
  – België 91 miljard euro
  Wat doet al dat geld daar???

  Dit is wat Poetin er van vindt: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3411118/2013/03/18/Poetin-reddingsplan-Cyprus-oneerlijk-en-gevaarlijk.dhtml
  “‘oneerlijk, onprofessioneel en gevaarlijk”

  En dan een hilarisch filmpje van een taxichauffeur die even ongebreideld zijn hart lucht: http://www.youtube.com/watch?v=YDXtHsz2q6Q “The Great Cyprus Bank Robbery by Financial Terrorists”

 46. king billy 18 maart 2013 om 12:15

  Ook de Dagelijkse Standaard roert haar mondje:
  beiden http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/03/nederland-staat-op-springen-net-als-de-rest-van-europa?utm_source=Dagelijkse+Standaard+List&utm_campaign=442ce10eb0-nb&utm_medium=email

  Het wordt steeds leuker in het “Jaar van de Europese Burger”. De politieke schade is nauwelijks nog te repareren.

 47. king billy 18 maart 2013 om 12:27

  Ook maar een blogje aan gewijd. Met zelf in elkaar geflanste 3D-plaatjes van een Europese Unie.
  Zit overigens copyright op, die DPA gaat innen.

  http://koningbilly.wordpress.com/2013/03/18/de-verenigde-schulden-van-europa/

 48. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 13:14

  @King Billy: stemming in het parlement uitgesteld tot dinsdag. http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/18/stemming-cyprus-over-steunplan-uitgesteld-tot-morgen/

  Ondertussen denderen de duidingen door:
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/18/economie/vijf-vragen-over-onrust-cyprus.xml
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/18/buitenland/cyprioten-zijn-woedend-en-in-paniek.xml
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3411182/2013/03/18/Als-Cyprus-het-noodplan-niet-uitvoert-rolt-het-de-zee-in.dhtml

  Mooi blog van je. Historisch perspectief. Gisteren zag ik nog in brandpunt een interview met een Midden-Oosten expert die vertelde dat elke politicus verplicht met een geschiedenisboek rond moest lopen. Wat ze natuurlijk niet doen. Zelfs een historicus als Rutte niet. Komt een hoop ellende van.

 49. martin 18 maart 2013 om 13:28

  66,66% van tegoeden boven de 1.000.000 euro daar ben ik wel voor.

 50. Anne Vellinga 18 maart 2013 om 14:11

  duizelingwekkend al dat gegoochel met geld en argumenten. ik begrijp niet dat ze Cyprus niet gewoon failliet laten gaan. het is een klein landje vol zwart geld van de russen en het zou zo een voorbeeld stellen aan de Grieken.

 51. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 14:12

  @Martin Broek: hadden ze maar een onderscheid gemaakt tussen buitenlandse rekeninghouders en binnenlandse. Dat had al een hoop gescheeld. En als niet aangetoond kan worden dat het ‘schoon’ geld is: 100%.. Dan schiet je zo over die 7 miljard.
  Nu krijgt dit nog een flink staartje… Staart!

 52. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 14:17

  @Anne Vellinga: dat gebeurde ooit eens in Argentinië. Ook geen pretje: https://aadverbaast.wordpress.com/2012/02/24/doe-de-crisis-overlevingstest/ Vooral niet voor de mensen die er van oudsher wonen.

 53. Motek from Space 18 maart 2013 om 14:19

  Aad…even een snelle, mogelijk kende je ‘m al ? http://biflatie.nl/

 54. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 14:20

  Ondertussen: http://www.presseurop.eu/nl/content/article/3554481-reddingsplan-betekent-onze-dood
  Zo zie je maar weer hoe betrekkelijk beloften zijn van politici:
  == President Anastasiades had in zijn inauguratietoespraak immers nadrukkelijk verklaard dat “er absoluut geen verwijzing naar een korting van de staatsschuld of een belasting op de deposito’s zou worden getolereerd”. Daar had hij nog aan toegevoegd dat “een dergelijke ingreep niet eens ter discussie stond”. Minister van Financiën Michalis Sarris maakte soortgelijke geruststellende opmerkingen. Hij betoogde dat het “gekkenwerk” zou zijn als de EU zo’n maatregel zou opleggen, omdat daardoor het eurosysteem zou worden bedreigd. ==
  Tja, gekkenwerk is werk van gekken. Gebeurt gewoon toch.

 55. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 14:24

  @Motek: dankje. Ik kende de site, maar deze artikelen over Cyprus had ik nog niet gelezen. Mooie aanvulling!

 56. Meneer Opinie 18 maart 2013 om 15:39

  Het is gewoon een aansporing om the gaan consumeren, zodat de economie uit het slop komt. Een soort Keynesiaanse politiek, maar dan met jouw spaarcentjes ipv met belastingen ;-).

  Overigens vind ik dat de overheid de zorg alleen ‘uit het slop’ mag halen als het die zorg ook weer nationaliseert. Ik heb geen zin om mee te betalen aan de redding van een zorginstelling die haar directeur en Raad van Bestuur idioot hoge ‘marktconfomre’ salarissen en bonussen heeft betaald en blijft betalen.

 57. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 18 maart 2013 om 16:08

  Zie ” yahoo.uk” en goeie; I did not pay taxes in 20 years….”

  Cyprus failliet helemaal niet zo gek.
  eerst wilde niemand cyprus hebben en toen iedereen….
  verkoop het aan de russen; leuke plek voor een basisi

 58. Appelvrouw 18 maart 2013 om 17:09

  Jaren geleden schreef ik al het verhaaltje: verliefd op een sok vol geld.
  toen wist ik niet dat het een goed idee was om het in die sok te blijven bewaren.
  Nu denk ik wel eens: ik had alles uit moeten geven, je kunt nu maar beter niets meer hebben.

 59. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 17:26

  @Meneer opinie: je brengt ze op een idee. Binnenkort de ‘Rutte norm’: als je niet genoeg opmaakt (kan de belasting zo controleren op basis van het input-output model) dan wordt het te weinig opgemaakte geld geconfisqueerd.
  Mij verbaast niets meer.

  @Kleet: de Russen willen het zo hebben. Zie ergens hierboven. Krijgen ze die gasbel er immers ook bij.

 60. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 17:28

  @Appelvrouw: er waren tijden dat als je niets meer had, je toch aardig op de been kon blijven met allerlei sociale voorzieningen. Maar die worden ook stelselmatig afgebroken. Voor het te laat is, denken ze daar.
  Enige oplossing is je dan vrijwillig aanmelden in een nonnenklooster. Gratis kost en inwoning!

 61. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 17:30

  Rondje meningen van de internationale kranten, die er niet om liegen:
  http://www.presseurop.eu/nl/content/press-review/3555411-solidariteit-vervangen-door-chantage
  Paar van de gebruikte duidingen:
  chantage, gevaarlijk precedent, willekeurig, onteigening, verknalt een reddingsoperatie, vervallen in een oude zonde, flagrante schending van de geest van de depositoverzekering, onvergeeflijk, molensteen om de nek, belediging, giftig mengsel, verduistering, confiscatie, weerzinwekkend, minachting, testgebied
  Daar kan Dijsselbloem het mee doen..

  Is hij al ondergedoken? Geen woord van hem vandaag…

 62. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 17:53

  Interessant verhaal over de belangen van Rusland in Cyprus:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/3411346/2013/03/18/Rusland-waakt-over-witwasparadijs-Cyprus.dhtml

  En ondertussen wordt er blijkbaar gewerkt aan alternatieven…

  Dijsselbloem is natuurlijk ook al ervaringsdeskundige om gemaakte akkoorden gewoon weer open te breken..
  Banken blijven voorlopig dicht tot donderdag daar.

 63. Arjan Fernhout 18 maart 2013 om 17:54

  @Aad Wat doet al dat geld daar??? (jouw vraag)

  http://allstarcharts.com/cyprus-a-bear-market/

  Zo’n bankierseiland, pardon, economie, mag ons best 600 miljoen kosten … kuch

 64. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 18:00

  @Arjan: daar kunnen toch weinig mensen vrolijk van worden..
  Alhoewel er altijd weer instellingen zijn die daar weer rijk van worden. Golden Sachs is natuurlijk ervaringsdeskundige in die regio.

 65. Meneer Opinie 18 maart 2013 om 18:06

  Het komt er dus op neer dat de EU 10 miljard betaald om een witwaseconomie in stand te houden? En de EU loopt ook nog het risico dat Russische ‘spaarders’ wworden vrijgesteld van die belasting? Ik hoop toch dat ze hun steun per subiet terugtrekken als dat laatste plaatsgrijpt. Of is de Eu al te afhankelijk van Russisch maffia geld om dat te kunnen doen???

 66. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 18:12

  @Meneer opinie: hier een “stukkie” dat een wat meer inzicht geeft in de Russische belangen en de onderhandelingen die gaande zijn.. Topje van die berg natuurlijk.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/3411346/2013/03/18/Rusland-waakt-over-witwasparadijs-Cyprus.dhtml

 67. king billy 18 maart 2013 om 18:49

  Welk compromis ook wordt bereikt, het precedent voor een gelegitimeerde overval op spaargelden kan alleen van tafel geruimd worden,door spaargelden niet te belasten. Lang leve de volksvertegenwoordigers in de Europese parlementen.
  Die hebben allang gerekend. Voor Nederland, zeg een beetje minder, eenmalig gemiddeld 2%, op 435 miljard. Leuk onderpand als garantie voor weer een lening bij DNB om op de begroting de eindjes aan elkaar te knopen.

 68. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 19:14

  @King Billy: precies wat je al aangaf met je “proeftuin”. De 2013 uitvoering van de zooooo vorige eeuw: proefballon. Maar dan in het echie..
  Lijkt nog alsof ze er redelijk mee weg komen ook nog. Veel gemopper, maar die storm gaat wel weer liggen.
  Daarna ligt de hele wereld (aan spaargelden) open om geplukt te worden.

 69. blutch1 18 maart 2013 om 19:18

  Met vernieuwde Cyprariël wast u witter dan wit.

 70. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 18 maart 2013 om 19:23

  …de ex-paus is ook al vehuist naar een nonnenklooster…schijnt wat te hebben; b.v. de douche afdeling van de novicesn, en de apotheek die sinds kort ruim voorzien is van viagra….

 71. king billy 18 maart 2013 om 20:22

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/03/18/goldman-sachs-rettungs-zwangsabgabe-kommt-auch-in-anderen-staaten/

  Overval op Cyprus niet eenmalig.

  “Und auch der neue Chef der Eurogruppe, Dijsselbloem, wollte es nicht ausschließen (hier). Und es stellt sich heraus, dass die Aktion offenbar gut geplant ist.
  Offenbar arbeitet die EU schon länger an einem Plan, wie sie die Schulden-Krise nicht mehr mit Hilfs-Paketen, sondern mit europaweitern Steuern beenden kann.“
  „Auf internationaler Ebene laufen Vorbereitung in diese Richtung schon länger. Mehrere Invesment-Banken und Beratunsgesellschaften wurden beauftragt, Szenarien festzuschreiben und Maßnahmen vorzuschlagen.“

 72. king billy 18 maart 2013 om 22:28

  Klik om toegang te krijgen tot 136246.pdf

  Persbericht van Dijsselbloem. Zwarte Pieten spel. Eenmalig… Voor wie in welk land? … Verkapt dreigement…. Het principe van een overval niet van tafel, slechts een andere staffel.

 73. blutch1 19 maart 2013 om 00:14

  Als de spaartegoeden in Cyprus moeten bloeden omdat de bankensector veel te groot is en de Cyprioten daar van geprofiteerd hebben, wil ik hier even vaststellen dat ook de Nederlandse bankensector veel te groot is, dat ik het daar niet mee eens ben, er niet van profiteer en dus straks ook de schuld niet wil krijgen, noch meebetalen aan de oplossing.

 74. Aad Verbaast 19 maart 2013 om 00:56

  @King Billy: 20:22: we speculeerden er al eerder over. Kan ook niet veel anders. Op een gegeven moment zijn de ‘reguliere’ fondsen uitgeput, en zal je andere fondsen moeten gaan aanboren als je nog iets wil gaan redden. De scenario’s liggen (neem ik aan) al lang in de kast.

  22:28: opvallend bericht. Oude tactiek (zelfs van dit kabinet): je neemt een maatregel, en als er dan protest komt zeg je: zoek het maar uit, als er maar net zoveel binnen geharkt wordt als we hebben voorgeschreven. Kan je met een korte telefoonronde (vanavond) wel afspreken met je collega’s..

  N.B. http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/20099_penny_wise_euro_foolish/

 75. Aad Verbaast 19 maart 2013 om 01:00

  @Blutch1: Nogal wat onduidelijkheid in de cijfers trouwens over die bankensector.. Ik hoor/lees 5 keer BBP, maar ook 8 keer BBP.
  Ook onduidelijk wat dan precies onder bankensector wordt verstaan. Maar ja dat krijg je met de knip en plak en papagaai journalistiek heden ten dage.
  Nederlandse financiële sector is ook 5 keer BNP. Derivatenhandel niet meegerekend overigens. http://www.jaarverslagdnb.nl/jaarverslag-2011/aDU1048_Omvang-financi%C3%ABle-sector-vergt-streng-toezicht.aspx
  Mooi overzicht in vergelijk met andere landen. Waar overigens Cyprus niet bij staat..

  Opvallend wel trouwens in PenW. Hard pleidooi om de bankgarantie van een ton te verlagen naar 30.000 euro!!! Gat niet goed, ook hier in Nederland niet.
  Eerste gevolgen van deze precedent werking. Zou me niet verbazen als die discussie werkelijk breed gevoerd gaat worden.

  We zijn verloren!!

 76. Aad Verbaast 19 maart 2013 om 01:04

  @Kleet: ik schreef het hierboven al naar Appelvrouw. Als het zo doorgaat dan ga ik ook maar het klooster in. Wat moet je anders!

 77. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 19 maart 2013 om 05:42

  De enige echte opossing voor cyprus is het volgende:
  –kijk wat er nodig is.
  Dan kijk hoeveel belasting ze hadden moeten betalen als de percentages hetzelfde waren als bij ons over de laatste 10 jaar; ook voor buitenlandse tegoeden e.d.
  Trek daar af wat ze in werkelijkheid betaalden.
  Trek dat verschil dan af van wat er nodig is; betaal de uitkomst uit.
  ben bang, dat zij dan aan ons moeten betalen.

  novicen klooster is wel leuk.
  Ze laten de novicen hier op straat bedelen, en die komen dan met een BMW (nieuwe) naar hun bedelplaats.
  net een goedkoop verhaaltje, maar wel waar!

  Waarom denk je dat er hier geen belastingopbrengst is?
  De boeren zetten land op naam van de kerk; over de productie (waar ze MEER voor krijgen als in NL, geen belasting geen BTW ook geen onroerend goed belasting
  Brussel betaalt wel.

  En wi durft er iets van de kerk te zeggen?

 78. Mark 19 maart 2013 om 09:05

  als hij maar met z’n tengels van de spaarrekeningen van mijn kinderen af blijft.

 79. Aad Verbaast 19 maart 2013 om 09:24

  @King Billy: wel een verhaal voor gevorderden. Gaat me duizelen als ik dat zo lees.

  Vandaag mag het parlement gaan stemmen daar. Maar waarover is nog niet duidelijk.
  Ik lees dat de verklaring van gisteren (22:28) op verschillende manieren wordt uitgelegd. Wordt nu wel aangegeven dat tot 100.000 euro de tegoeden worden veiliggesteld of wordt dat daar in het midden gelaten en overgelaten aan de regering aldaar?

  N.B. hier een artikeltje die de onduidelijkheid beschrijft. Blijft prutsen met die hete aardappel.
  http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/262248-1303/dijsselbloem-cyprus-moet-kleine-spaarder-sparen

 80. Aad Verbaast 19 maart 2013 om 09:27

  @Mark: niets is meer veilig. Dat is nu inmiddels wel duidelijk geworden.

  @Kleet: ik dacht altijd dat jij van de makkelijke oplossingen was.

 81. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 19 maart 2013 om 09:28

  Geef eens EEN enkele reden waarom een man die werkt hier zou moeten betalen voor een luie in de zon zittende corrupte zak in Cyprus of griekenland?
  Laat ze zelf maar eens belasting gaan betalen en hun eigen verantwoordelijkheden nemen!

 82. Aad Verbaast 19 maart 2013 om 09:54

  @Kleet: voor een “corrupte zak” kan ik ook niet veel redenen bedenken.

  We beginnen overigens al meer en meer op Cyprus te lijken. 🙄
  “Minder auto’s verkocht; alleen op Cyprus is het erger”.
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/19/economie/Europese_autoverkopen_dalen_verder.xml

 83. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 19 maart 2013 om 11:07

  Voor cyprus: geen auto’s verkopen normaal.Langste afstand? Zou een gemiddelde autobezitter 2.000km/jaar halen/ Een auto gaat daar 60 jaar mee….

 84. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 19 maart 2013 om 11:16

  Zit de regering al wel 40 jaar te zijken over zwart geld.Wordt het wit gemaakt, dus toegevoegd aan het legale circuit, zitten ze daar weer over te zijken.
  Het zijn en blijven zijkers!

 85. Aad Verbaast 19 maart 2013 om 11:27

  @Kleet: zeiken of zijken? 😉

 86. king billy 19 maart 2013 om 11:27

  @Aad Verbaast. re 09.24. Aan het bedrag dat spaarders moeten bijdragen wordt niet gemorreld. Hoe dat ingevuld wordt is aan het Cyprische parlement en de regering. Daarmee is het principe dat spaarders moeten bijdragen niet van tafel.

  Zolang niet wettelijk wordt vastgelegd dat spaarders worden vrijgesteld van bijdragen aan de redding van regeringen en banken, zijn de mooie woorden van politici net zoveel waard als de ijle lucht waarin ze worden uitgesproken. Verwacht niet dat er ooit in het Europese Parlement wettelijk wordt vastgelegd wordt, dat spaarders worden vrijgesteld.

  Als puntje bij paaltje komt overruled het Europees Gerechts Hof elk besluit in parlementen van Europese lidstaten. Het EGH stelt namelijk het belang van de EU boven het individuele belang van lidstaten en haar burgers. Zelfs ‘Karlsruhe’ (EMS) moet haar uitspraken laten toetsen door het EGH. En dat zijn grondwettelijke kwesties. De ‘Great Cyprus Robbery’ is dit niet.

  Kortom, de politiek heeft een nieuwe bron van inkomsten gevonden, dat niet eens wettelijk is vastgelegd, voor de afbetaling van schulden, die zij zelf gemaakt hebben. En de rente daarover. Of men nu een probleemland is, of niet. Met Cyprus in de EU is het precedent geschapen. Past in verschillende vormen uiteindelijk in vele partijprogramma’s. De EU kan gaan scoren om met zulk soort principe’s de schuldenlasten te verminderen om groei te stimuleren.

  Er zullen maar weinig politici zijn die dit principieel afwijzen. De rest, een meerderheid, zal zich als haaien vastbijten in deze nieuwe prooi en hun politieke manoeuvreerruimte zo breed mogelijk willen houden.

  Overal in Europa wordt nauwelijks nog gediscussieerd over het principe, maar over de begrenzing van het principe. Een teken aan de wand. Centrum- en Links Europa wrijven zich alvast in de handen. De kleine “Gérard Depardieu’s” moeten gaan dokken. Zo wordt nivelleren toch nog een feestje.

  Laten Rutte en Dijsselbloem eerst maar nog eens verklaren waarom Nederland niet meedoet aan de Financial Transaction Tax -Duitsland wél- alvorens spaarders als een nieuwe melkkoe te koesteren. De Financial Transaction Tax -de banken hoor je er niet meer over- gaat 43 miljard per jaar! opbrengen binnen de elf lidstaten die meedoen.

 87. Aad Verbaast 19 maart 2013 om 11:47

  @King Billy: spijker op de kop!
  Belangrijkste conclusie is inderdaad: het precedent is gezet. Daarna is de uitvoering een gegeven feit en kan Europa-wijd een variabele invoering ingezet worden naar genoegen. De geest is uit de fles immers.

  Transactie-tax: die pot had allang opengetrokken moeten worden. Maar ja, daar zit de machtige lobby van de banken achter dat vooral niet te doen.
  Die (voor zover ik me herinner) dat overigens zelf wel doen naar hun (zakelijke) klanten. Overmaken van geld kost geld. Blijven boeven.
  N.B. even opgezocht: https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/betalen/tarieven/binnenlands-betalingsverkeer.html#/?s=0/:S0
  15 cent per girale overboeking..

 88. king billy 19 maart 2013 om 11:54

  Comentaar FAZ: Iedere bankklant ziet nu dat hij onteigend kan worden door de Eurogroep, wanneer het de Eurogroep wenst.
  Omdat er geen regels voor bail-out’s zijn en een gewoonterecht is geworden, is er daarom geen vertrouwen meer.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/zypern/schuldenkrise-jetzt-auch-zypern-12118541.html
  “Nun sieht in Zypern jeder Euro-Bankkunde, wie ihn die Eurogruppe enteignen kann, wann immer es ihr beliebt. Für den Euro-Anleger gibt es keine Sicherheit mehr für sein Sparguthaben. Seit in der Währungsunion der Bailout ein Gewohnheitsrecht ist, gelten keine Regeln und gibt es kein Vertrauen mehr.

  Logisch dat zelfs banken moord en brand schreeuwen.

 89. Aad Verbaast 19 maart 2013 om 13:01

  @King Billy: zo zie je maar dat ook de term “vertrouwen” die zo vaak door de politici wordt gebezigd als het medicijn tegen de crisis, ook maar weer het zoveelste gelegenheidsargument is. Ze doen er nu alles aan om dat te ondergraven.

  P.S. en dank dat je de honneurs waarneemt op het target2 blog 🙂

  N.B. hier ter aanvulling nog weer een aardig overzichtje van kritiek uit diverse hoek. Inclusief Nederlandse kamerleden.
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/19/economie/kritiek-op-dijsselbloem-om-plan-cyprus.xml
  Vanmiddag interview Dijsselbloem op tv met rtl.

 90. blutch1 19 maart 2013 om 14:33

  Besluiten te over, oplossing: geen. De schulden worden heen- en weergeschoven en de rente blijft doortikken. Het kruidvat is er, de lont ook. Wie steekt hem aan en wanneer?
  Leuke voor scrabble: Dijsselbloemkruidvatlontjeaanstekers. Die “s”in het kader van de tegenstander die denkt met een “sje” het spel te winnen. Ik denk dat Kleet nog wel wat van die aanstekers in de aanbieding heeft. 😉

 91. king billy 19 maart 2013 om 15:50

  Wat kunnen we er aan doen? Weinig. Hooguit een beetje ‘sofa protesteren’ met een blogje:

  http://koningbilly.wordpress.com/2013/03/19/spaarders-hoedt-u-voor-de-eu-en-de-eurogroep/

 92. Aad Verbaast 19 maart 2013 om 17:21

  @Blutch1 en @King Billy: het wordt wel steeds spannender daar.
  Stemming weer uitgesteld. Minister van financiën heeft zijn ontslag aangeboden naar het schijnt.
  En wat te denken van deze:

  Het lijkt wel oorlog!

 93. Aad Verbaast 19 maart 2013 om 18:23

  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/19/buitenland/cyprus-gaat-bidden-om-een-wonder.xml
  == Het Cypriotische parlement gaat vanavond tegen het Europese reddingsplan stemmen, meldt RTL Nieuws-correspondent Silvia Brens. En wat dan? “Dan gaan we bidden om een wonder”, zegt een parlementslid tegen haar. ==
  == e Cypriotische minister van Financiën, Michalis Sarris, is ondertussen naar Moskou gereisd om te polsen of en hoe de Russen bereid zijn Cyprus’ bankensector terzijde te staan. Russische banken, bedrijven en particulieren hebben vermogens gestald in Cyprus, onder meer omdat daar relatief weinig belangstelling is voor de herkomst van het geld.==

  Kan allemaal in Cyprus: bidden tot God en tegelijkertijd onderhandelen met de duivel..

 94. king billy 19 maart 2013 om 19:19

  Alles natuurlijk de schuld van Merkel: http://www.presseurop.eu/nl/content/article/3560481-het-natuurlijk-weer-merkels-schuld

  Maar niet getreurd over nivelleren,en spaardertje pesten, ondertussen werkt het Nationaal Comité Inhuldiging achter de schermen noest verder aan een ander feestje ´dat niets met nivelleren heeft te maken. Drie strikken uitgedeeld! En die headerfoto, die doet ’t hem… Volgens mij genomen vanuit een marktkraam. Op de markt is je euro een Daalder waar, nietwaar?
  http://www.mijndroomvooronsland.nl/

 95. blutch1 19 maart 2013 om 19:26

  Dijsselbloem sluit Cyprus-heffing in andere landen uit

  De heffing op Cypriotische spaartegoeden zal niet worden herhaald in andere eurolanden. In Cyprus is de heffing volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) ‘onvermijdelijk’.

  De hufter. Hij is even vergeten dat hij dat in Nederland elk jaar doet. Erfenisje van Bos.

 96. king billy 19 maart 2013 om 20:34

  Cynisch, op de dag dat het Cypriotische parlement het reddingsplan afwijst wordt officieel in Frankfurt Bankentoezicht ge installeerd. Waar waren die lui sinds de datum dat het Griekse deel van Cyprus toetrad tot de eurozone?
  Dijsselbloem heeft een fraai erfstuk als welkomstkadootje van zijn vroegere collega’s gekregen. Gaan nu de Russen met Roebels de euro redden?

 97. king billy 19 maart 2013 om 20:56

  Laatste berichtgeving ARD:
  Het precieze aandeel van Russisch vermogen op Cyprus is nog niet eens bekend volgens de goed ingelichte ARD. Tussen de 30 en 50%. Daarnaast nog een staatslening van €2.5 miljard in Roebels, die afbetaald moet worden. Wordt nu over een verlengingstermijn onderhandeld in Moskou. “A financial quagmire” noemde The Economist het.
  Commentaar ARD: wat Cyprus, de eurozone en de EU nu nodig hebben is tijd om te voorkomen dat in paniek foute beslissingen worden genomen. Niet ondenkbeeldig dat daarom de noodtoestand moet worden afgeroepen. Inclusief de financiele noodwetgeving.
  Zo berichtte de ARD.

  Hoe diep kan je zinken als EU en eurozone om het zover te moeten laten komen………….

  Het “Jaar van de Euopese Burger” völlig im Arsch.

 98. king billy 19 maart 2013 om 21:02

  Ja hoor, Dragi reageert onmiddellijk op het Cypriotische parlements besluit en springt weer in:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3412037/2013/03/19/ECB-bereid-om-Cyprus-van-kapitaal-te-voorzien.dhtml

  Daar gaan Dijsselbloems voordeeltje’s op geplande vooruitzichten op winst door DNB.

  Hij kan beter aftreden.

  Wat een thriller………

 99. Aad Verbaast 19 maart 2013 om 21:45

  Inderdaad een thriller zeg. Wordt met het uur spannender.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/19/parlement-cyprus-verwerpt-steunplan/

  @King Billy: wat bedoeld Draghi daar nu weer mee, denk je? Stoken in een goed ‘huwelijk’?

  @Blutch1: Wat bedoel je met “erfenisje van Bos”?
  ABN-Amro?

 100. blutch1 19 maart 2013 om 22:31

  @Aad, het instellen van het forfait van 4%. Voordien werd alleen de werkelijke winst belast. Weet je het nog? Al die rentes optellen en aftrekken voor de belastingopgave?

 101. king billy 19 maart 2013 om 23:02

  Draghi sust de zaak dankzij falende politici,die met hun handen in het haar zitten -heeft Dijsselbloem een handje van- door geld beschikbaar te stellen voor de lopende rekeningen van de Cypriotische regering en de internationale markten gerust te stellen. Zoals hij eerder deed met Dicke Bertha en het opkopen van staatschrotpapier.
  Anders breekt écht de pleuris uit. Noodtoestanden en zo…

 102. king billy 19 maart 2013 om 23:09

  Re Draghi. Nog een keer:

  “Bravo EU, chapeau! Well done! Gut gemacht! Goed gedaan! Bien Fait!”
  Maar wie redt straks de redders als ‘lenders of last resort‘.

  De ECB als ‘Big Spender of last resort‘?”

  http://koningbilly.wordpress.com/2012/12/09/ciceros-droom-nobels-dynamiet-verpulvert-schulden-eu-redt-lauwerkrans-en-hevel/

 103. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 19 maart 2013 om 23:16

  Al met al: EU= de stuiptrekkingen van een onafwendbaar faillisement

 104. king billy 19 maart 2013 om 23:23

  Het is echt een thriller.
  De EU en Dijsselbloem & Co kunnen niet meer terug, want dan zwichten ze voor chantage. Dragihi heeft geld toegezegd en alle hoop nu op Rusland gericht en de Cypriotische regering is niet bereid haar financiele markt te hervormen.
  Een nachtmerrie scenario. Zo diep zijn de EU en de leiders van de eurozone gezonken. Zoiets mag meebeslissen bij de ECB… Merkel krijgt uiteraard de schuld.

  “Die Zypern-Rettung eskaliert, wird zur Machtprobe zwischen Euro-Zone und Inselrepublik. Das Parlament des Landes hat die geplante Konten-Teilenteignung abgelehnt. Gäbe die EU dem nach, machte sie sich erpressbar. Jetzt richten sich alle Hoffnungen auf Russland.
  En nog veel meer
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/zypern-machtprobe-zwischen-euro-zone-und-inselrepublik-a-889859.html

 105. king billy 19 maart 2013 om 23:35

  Berichten stapelen zich in sneltreinvaart op:
  IJskoud persbericht Dijsselbloem:
  Statement by the Eurogroup President on Cyprus
  I take note of the decision of the Cypriot parliament on the government’s proposal for a oneoff stability levy.
  I confirm that the Eurogroup stands ready to assist Cyprus in its reform efforts and reiterate
  the position of the Eurogroup as I stated yesterday.

  Klik om toegang te krijgen tot 136309.pdf

 106. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 01:00

  @Blutch1: ik was al weer helemaal vergeten dat Bos daar de kwade genius achter was.
  Die heeft ook heel wat op zijn geweten zeg. Maakt meer kapot dan je lief is.

  P.S. eerst was er nog een gemiddelde van het vermogen. Eind- en beginstand. Nu enkel beginstand.
  Da’s wel weer een gift(je) aan diegenen die hun vermogen zien groeien elk jaar..

 107. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 01:10

  @King Billy: ik begrijp dat de minister van financiën morgen in Rusland een vorkje gaan prikken zijn. Genoeg vrienden daar en op het eiland natuurlijk. Er is al even gebeld, tussen de presidenten..
  http://en.rian.ru/world/20130320/180122729/Russian-Cypriot-Presidents-Discuss-Deposit-Tax-Crisis.html

  Scenario: ze verkopen de licentie voor block 12 aan de russen. 90% er van. Die betalen daar een symbolisch bedrag voor van 7 miljard. Alle rekeninghouders blij want die hoeven iets af te dragen + (10%) zicht op toekomstige opbrengsten. Iedereen blij daar en de rest van Europa (de zone) staat in zijn hemd, want die hebben die 10 miljard al toegezegd. Dijsselbloem had immers gezegd: “de bal ligt nu bij Cypres”. Niet zeuren dus.
  (Europa wil toch geen onderpanden voor leningen, dus ja, dan ga je die ergens anders brengen..)

  Komen ze nog mee weg ook. Beurzen blij. Draghi dus ook blij.
  Parlement blij en de banken kunnen direct daarna weer open.

  Hoor je nooit meer iets van.

 108. king billy 20 maart 2013 om 01:45

  Da’s dan een lokaal scenario met een gasveldje. Hier dan mijn simpele scenario op EU/Rusland niveau:

  Cyprus wil net zoals de Engelsen, hun financiele markt niet opgeven, Dijsselbloem & Co houden hun poten stiijf, Ondertussen zorgt Draghi voor korte termijngeld om te voorkomen dat de kwestie op Cyprus explodeert en de euro schade lijdt,
  Putin zegt lange termijn geld aan Cyprus toe en haalt het via de gasprijzen weer terug. Als de EU moeilijk doet zet Putin een rem op de Russische olie naar Rotterdam. Cyprus lacht in haar vuistje, Rusland heeft zich daarmee formeel in de politieke bestuurslaag van de EU en de eurozone embedded omdat Cyprus niet uit de euro stapt of dit zelfs onmogelijk is. 8 april a.s is Putin in Nederland voor een staatsbezoek om de zaak te beklinken

  Conclusie en gevolg: De EU en de Eurozone hebben zich in een constitutionele crisis gemanoevreerd omdat de politici zichzelf in een chantabele Catch44 situatie klem hebben gezet.
  .

 109. blutch1 20 maart 2013 om 09:03

  @Aad, nu alleen de beginstand. Hoeveel mensen denk je dat hun spaargeld zien groeien in deze tijd? Ik denk dat 99% inteert op zijn spaargeld. Denk bv eens aan extra hyptheek aflossen.

 110. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 09:33

  @Blutch1: de cijfers laten zien dat de spaartegoeden juist aan het groeien zijn: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLnl&PA=7116SHFO&LA=nl
  Jan 2012: 306 miljard
  Jan 2013: 323 miljard.
  Einddatum had over dit bedrag (1,2% maal 17 miljard =) 204 miljoen meer opgeleverd..
  (Aandelen bedrag heb ik geen gegevens van..)

 111. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 09:37

  @King Billy: die variatie zou ook zo maar kunnen.
  Dat ze klem zitten is al wel duidelijk. Eilandje (stuk er van) met 1 miljoen inwoners. Wie had dat ooit kunnen bedenken.
  Binnenkort “Cyprus, the musical”. Of misschien zelfs wel “Cyprus, the opera”

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3412348/2013/03/20/Cyprus-hoopt-op-deal-met-Rusland.dhtml
  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/20/cyprioten-overleggen-vandaag-opnieuw-toekomst-banken-onzeker-zegt-schauble/

 112. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 09:46

  @allen: leuk site over banken: de 7 hoofdzonden!
  http://www.dehoofdzondenvanbanken.eu/index.html

  En deze is ook erg leuk: spaargeld gegarandeerd tot een ton:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4484/Foto/photoalbum/detail/1834962/423445/0/Spotprenten.dhtml

 113. blutch1 20 maart 2013 om 09:52

  Tuurlijk Aad. Tel mijn vermogen bij dat van Bill Gates en we zijn allebei rijk. OK, jij mag er ook nog bij, zijn we alledrie rijk.

 114. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 09:55

  @Blutch1: en zo is het. Spotprent van net hierboven al gezien? 🙄

 115. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 10:34

  Stukkie van Mathijs Bouman over de bankgarantie: http://fd.nl/economie-politiek/columns/mathijs-bouman/266732-1303/europese-spaargarantie
  == Iedereen die boos is dat Cyprus de kleine spaarder pakt met een heffing op hun tegoeden, moet daarom nog veel kwader zijn op de Europese politici die weigeren alle banken onder het formele toezicht van de ECB te stellen. ==

  Slechte nieuws van dit hele voorval in Cyprus is ook dat nu meer en meer pleidooien verschijnen om die bankgarantie van een ton maar een te verlagen naar 30.000 euro of zelfs helemaal te laten vallen.
  Is ook deels een schijnzekerheid. Banken moeten die nu onderling uitbetalen wat ook een dominoeffect van omvallende banken kan opleveren.
  Ik hoorde gisteren zelfs al een argument om de kleine spaarder (tot een ton) niet te ontzien was dat kleine spaarders ook vaak grote spaarders zijn omdat ze hun kapitaal spreiden over meerdere banken (tot een ton). Iets wat overigens door dezelfde mensen ook sterk wordt aangeraden!

  Er is geen bank die meer dan een ton van me krijgt op de spaarrekening! 🙄

 116. blutch1 20 maart 2013 om 10:43

  Piggelmee: wees blij met een ton. 😉

 117. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 10:53

  @Blutch1: even bladeren in de van Dale is altijd weer leerzaam:

  Oorsprong van het woord “ton” (geld):
  [stoelt op het feit dat het gewicht van de gulden van 1840 tot 1945 tien gram was, zodat iem. die een ton bezat 1000 kg geld had] honderdduizend euro (oorspr. in goudgeld)

  En dan dit inmiddels zeer toepasselijke gezegde:
  “Een Haagse ton”: een halve ton voor een spiegel (mbt. ambtenaren die met een beperkt inkomen stand (menen te) moeten ophouden).

 118. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 20 maart 2013 om 10:57

  Mensen met een ton spaargeld zijn rijk.Kunnen gemakkelijk 20.000 inkomen eruit halen; met niet meer risico dan nu bij de banken.
  Dat ze dat niet doen/weten maakt ze dom.
  maar ook: die mogen best eens stevig bijdragen b.v met eenmalig 15 of 20% af te schrijven.
  Motief: de banken zijn overeind gehouden met belastinggeld.
  Dit hoofdzakelijk ten gunste van de mensen die geld op de bank hadden, en degenen die een hypotheek hadden.
  jawel: cash is hetzelfde als schuld…..
  Moraal: nu heeft de massa betaald voor de rijken–alweer.Eerst met de ijsland bank, toen met het overeind houden van NL banken, toen met het redden van de euro, alles ten gunste van de welvarenden.
  En Jan Lul mag er alweer voor betalen…

 119. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 10:59

  @King Billy: interessant te lezen dat de banken nu al dicht blijven tot en met maandag volgende week!!

  In dit artikel http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/20/cyprioten-overleggen-vandaag-opnieuw-toekomst-banken-onzeker-zegt-schauble/ staat ook al een stuk over de orthodoxe kerk (met foto zelfs):
  == Tijdens een bespreking vanmorgen met president Nicos Anastasiades zei het hoofd van de orthodoxe kerk op Cyprus een helpende hand te willen bieden om het land er weer bovenop te helpen. De kerk is bereid om een hypotheek te nemen op de activa van de kerk en daarmee te investeren in staatsobligaties. De kerk heeft talrijke waardevolle bezittingen, waaronder vastgoed, aandelen in een bank en in een brouwerij. == !!
  Jezuiten? Meer trappist-achtig..

  Kerken weten natuurlijk ook alles van hoe hun kerkgangers af te romen.
  Die kenden de Dijsselbloem truuk al eeuwenlang.

 120. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 11:02

  @KLeet: je bent in mijn definitie pas rijk (qua geld) als je er stil van kunt gaan leven..

 121. king billy 20 maart 2013 om 11:12

  Nog een argument erbij: Russische vloothaven op Cyprus:
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/03/klap-in-het-gezicht-van-eu-wat-bedreigt-cyprus?utm_source=Dagelijkse+Standaard+List&utm_campaign=029163b982-nb&utm_medium=email

  “Een prima tijdstip om bij bookmakers te gaan wedden op de val van Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep. Jammer genoeg heeft Ladbroke’s de quotes daarvoor gisteren stevig verlaagd.
  De laatste quote vanmorgen (09.00 uur) van de Cypriotische minister van Financiën in Moskou:
  “We had a very good first meeting, very constructive, very honest discussion. We Will stay in Russia until agreement is achieved.”

 122. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 11:22

  @King Billy: interessant!
  “2 honden vechten om een been en..”
  We hebben dus nu inmiddels Rusland en VS gehad. Waar blijven de Chinezen? 😉

  Ik kan niet wachten op het volgende hoofdstuk in deze spannende feuilleton: Malta.
  Weten ook alles van doorschuiven van hot potatoes: de Maltezer!

  P.S. Obama is inmiddels ingevlogen in de regio: http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-21854164#TWEET674391

 123. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 20 maart 2013 om 11:29

  Van de rente opbrengst van een ton kan je heel ruim stil–maar ook lawaaierig- leven.
  Maar ja; als je geld op de bank laat staan, en gereedschap in de kist laat zitten……….

 124. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 11:36

  @Kleet: 100.000 *2% = 2000 euro per jaar. Daar kan ik niet van leven. Ook niet als ik elke jaar (dat ik nog te leven heb) er een gedeelte van afsnoep als aanvulling op de renteinkomsten.

 125. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 20 maart 2013 om 11:40

  @aad: je leest weer niet.Het is makkelijk om minimaal net zo veilig als op de bank–20% te halen.
  Dat is 20.000=1.666 per maand.Is meer dan AOW
  Kan ook nog zwart/grijs of wit.
  Geld is geen doel, maar een middel.
  voor een boekhouder een doel; voor een ondernemer een middel

 126. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 11:44

  @Kleet: ik lees prima, dank. Je had het over “de rente opbrengst” immers (11:29).
  Maar mooi voor je dat “minimaal net zo veilig” 20% rendement haalt op al je activiteiten.
  Dan haal je bakken met geld binnen. Leef je er al stilletjes van?

 127. king billy 20 maart 2013 om 11:58

  Dit gaat veel verder. Cyprus is een belangrijk NATO steunpunt met een belangrijke Engelse legerbasis aan de grens met het door Turkije bezette gedeelte van Cyprus. Moet je niet hebben met al het gedonder in het MO dat je daar Russen en een onwillige EU-lidstaatje in de eurozone hebt.
  Hoe noemen we dit? A political quagmire? Een politieke modderpoel? Misschien kan Van Rompuy beter nu al aftreden en de tocch al beoogde NATO Secretaris-Generaal Rasmussen zijn plaats innemen. Pas in het politieke Power Zwarte Pieten spel, dat zich op de achtergrond afspeelt.
  De kans dat er géén koppen gaan rollen, lijkt, mij althans, verkeken.

 128. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 12:07

  @King Billy: is de term Russisch roulette al gevallen?
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Russische_roulette (zie ook kopje: bedrijfsleven)

  N.B. en verdomd zeg, alsof de duvel er mee speelt kom ik dit net tegen:
  http://www.presseurop.eu/nl/content/news-brief/3564841-russische-roulette-met-brussel
  (zouden ze meelezen?) 😉

 129. king billy 20 maart 2013 om 13:09

  Ook leuk. De schrijver heeft evenwel een punt.
  http://guests.blogactiv.eu/2013/03/20/cyprus-bailout-the-great-train-robbery/?utm_source=EurActiv+Newsletter&utm_campaign=07c4eb1a1a-Bmail&utm_medium=email

  „Many Cypriots, having contributed to bailouts for Ireland, Portugal and Greece – Greece’s second bailout contributed to a debt restructuring that blew a hole of several billions in Cyprus’s banking sector – are terrified by EU’s treatment.”

 130. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 13:56

  @King Billy: kan wel een punt zijn, geldt voor iedereen uiteindelijk. Voor de een wat meer dan de ander. Voor het ene land wat meer dan de ander. De ‘bail-out’ van ‘onze’ ABN-Amro werd ook betaald door de eigen bevolking.
  Verder: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx
  == #DSDISCUSSIE. Heeft u er 17,47 euro voor over om Cyprus te redden? ==
  Ook een punt. Vooralsnog is er nog geen oplossing waar we ween puntje aan kunnen zuigen.

  Dan dit om het allemaal nog spannender te maken: http://www.nu.nl/buitenland/3375161/huiszoeking-bij-imf-chef-lagarde.html
  Zouden ze het mapje “Cyprus” ook hebben meegenomen?

  “Later meer” zeggen de media dan. Cliffhangers!

 131. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 14:08

  Persstatement van de Europese Commissie over Cyprus: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-264_en.htm Geven ook de pijp aan Maarten.
  == It is now for the Cypriot authorities to present an alternative scenario respecting the debt sustainability criteria and corresponding financing parameters. ==
  == Regarding the one off levy on deposits BELOW 100.000 €: The Commission made it clear in the Eurogroup BEFORE the vote in the Cypriot parliament, that an alternative solution respecting the financing parameters would be acceptable, preferably without a levy on deposits below 100.000 €. The Cypriot authorities did not accept such an alternative scenario. ==

  Er stond nog net geen “%^$#@&*^%$@” in of onder..

 132. king billy 20 maart 2013 om 14:10

  Vaak gebruikte strategie is een probleem cre-eren dat nóg groter is om de meute weer in het gelid te krijgen.

 133. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 20 maart 2013 om 14:25

  @Bijna goed, is al beter maar toch….kijk ik BIED 20%; dat betekent, dat ik dat geld niet heb en financiering zoek.
  Maar idd; met geld is het niet moeilijk geld te maken en een rendement van 20% is niet hoog.

 134. Ximaar 20 maart 2013 om 16:17

  De Russen die er nu wonen zullen ‘blij’ zijn als Rusland zich na 20 jaar weer met hen gaat bemoeien. Volgens mij stappen ze zo in hun snelle boten richting Malta. 🙂

  Ik had zelf al geschreven dat dit probleem weer terugkomt als er gewoon geld naartoe gaat en mensen een deel van hun spaargeld afdragen. Maar als dat de ‘uitweg’ is, dan hadden de banken beter de laatste 3 jaar aan uitgekeerde rente van de rekeningen terug kunnen halen en aan de regering kunnen afdragen. Waarschijnlijk levert dat meer op en mensen voelen zich minder gepakt.

 135. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 20 maart 2013 om 16:45

  Zwitserland had altijd gelden van corruptie oorlogsmisdaen en oorlogsslachtoffers en criminelen.Dus bakelende en rurrekut zullen er ook wel een rekening hebben.
  Maarre…wist je dat de zwitsers voor een periode van 7 jaar een NEGATIEVE rente hadden? Duidelijker; je moest een percentage betalen als je er geld wilde stallen….
  iets voor de russen?

 136. king billy 20 maart 2013 om 17:17

  Deze houd ik er in:
  “Als wij politici niet een antwoord weten te formuleren, dan zie ik het somber in.”

  Dijsselbloem over de kloof tussen EU en de EU bevolking

 137. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 17:20

  @Kleet: ik vind het altijd heel bijzonder dat mensen die beweren 20% rendement te kunnen maken (“makkelijk”) nog geld van anderen nodig hebben. Die moeten toch zelf al stinkend rijk zijn geworden??

 138. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 17:23

  @Ximaar: komt toch min of meer op hetzelfde neer, behalve dat het dan met terugwerkende kracht is.
  3 jaar zou ongeveer neerkomen op 6%. Is niet genoeg..

 139. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 17:32

  @King Billy: mooie uitspraak inderdaad. Eerst tekenen van een diepe depressie lijkt me.

  Nog even een update van de ontwikkelingen van vanmiddag:
  http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/102923-1303/gezocht-paar-miljard-om-europese-lening-aan-te-vullen
  == Wat er nu naar voren gekomen is, is dat Rusland toegezegd heeft dat dat niet zal gebeuren (.. dat Russen hun geld terugtrekken), in ruil voor een garantie dat ook rekeninghouders van boven de 100.000 euro gecompenseerd worden in aandelen van de bank, én in aandelen in de toekomstige gasopbrengst. Daarnaast is hem gevraagd om 5 miljard extra krediet. ==
  == Ook de minister van Handel is naar Moskou afgereisd, onder het mom van een toeristenbeurs. Maar waarschijnlijker is dat hij mee zal praten over de gasvondsten voor de kust van Cyprus en een aandeel van Gazprom daarin, zegt Cok. ==

  == Achter de schermen voert eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem inmiddels de nodige gesprekken met zijn collega-ministers, erkent hij tegenover parlementair verslaggever Hans Verbeek. ==
  Hoezo, “de bal ligt bij Cyprus”?

  Ook een leuke over de Cyprische houding: “Als je ze in de hoek drukt zeggen ze: Europa kan de pot op, we lossen het zelf wel op.”

  Nog een leuke die ik elders las:
  Brekend: “Cyprus wordt Cyp. De Rus is vertrokken.”

 140. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 17:58

  Cartoon: http://www.presseurop.eu/nl/content/cartoon/3567301-wasserette

  en nog een interessant artikel over de rol van Duitsland in Cyprus. Nieuwe gezichtspunten!
  (Met cartoon).”Leer je lessen, Schäuble!” http://www.presseurop.eu/nl/content/article/3566831-leer-je-lessen-schaeuble
  En over Dijsselbloem: == [Bovendien]laat de transparantie van het besluitvormingsproces te wensen over. Zo worden er geen notulen gemaakt van de bijeenkomsten van de eurogroep, waarvan de huidige leider is gekozen omdat hij weinig spraakzaam is ==

 141. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 20 maart 2013 om 18:05

  een bedrijf heeft wat dingen nodig: gebouwen(zijn er onbelast) machines (ook onbelast) opdrachten (zijn er) en werkkapitaal.
  Ik woon niet in NL; dus niks van banken NL; maar ik ben hier buitenlander, dus mogen banken mij hier niet lenen.Geen werkkapitaal.
  In een land waar ALLES contant gaat; matereaal? Afhalen contant.loon betalen paar dagen te laat? grote problemen.
  Dus gesloten.
  in goede dagen 35 man aan het werk.\
  ———
  Nu bezig een nieuw bedrijf op te zetten.
  op een investering van 60.000 200–300 euro per kalenderdag netto.
  Is 350x 250=87500 winst op een investering van 60.000
  netto is dat73500=122%
  Neem eens 20% voor onverwachte dingen; is nog altijd 102% dan.
  vandaar
  —————–
  Zal het nog een beetje simpeler maken aangezien jij denkt vanuit een referentiekader van kantoor.
  3 hectares land: 1500 euro
  op dezelfde plek kan je twee maal een witte kool zetten
  Plaats; 40cm uit elkaar dat is voor 3 hectares: 250x250x3=187.500
  4kg per stuk; is 187.500x2x4
  prijs 0,125E per kg
  is bruto 187.500
  loonkosten 6.000
  brandstof 500
  bewakers 7500
  zaad, kunstmest,water 1500

  Zeg maar netto 150.000 op een investering van max 20.000
  Belasting 16%
  Zeg maar 120.000 over; is ruim 600%.

  Als je serieus genomen wilt worden moet je enige kennis van zaken hebben en niet zitten mekkeren dat de bankrente zo laag is.
  De bank is voor kleine spaarders; boven 20.000 is geld gereedschap en moet er mee gewerkt worden.
  da’s nou het verschil tussen een boekhouder en socioloog….

 142. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 20 maart 2013 om 18:31

  lezen is nog steeds moeilijk; maar het is te leren!
  IK HEB GEEN WERKKAPITAAL….

 143. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 18:43

  @Kleet: dat bedoel ik. Als je “gemakkelijk” 20% rendement had behaald op je eerste munten, dan was je al lang miljonair geweest.. Ergens is er dan toch iets mis gegaan..

  N.B. met misschien wel een fraai buitenhuisje aan de kust in Cyprus, bootje in de jachthaven. Je kent dat wel, of niet misschien..

 144. Ximaar 20 maart 2013 om 19:08

  @Aad: Het was even zoeken, maar bij de Alphabank kon je in 2012 deposito’s voor 2 jaar afsluiten, die 5,25% per jaar leveren. http://www.alphabank.com.cy/pdf/Alpha_%CE%A0%CF%81%CF%8C%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%821+3+6+_en.pdf

  (Zelf heb ik nog deposito’s van 4,75% in Nederland.)

  Vandaar dat 3 jaar waarschijnlijk hetzelfde oplevert. Het verschil zit er ook in dat niet iedereen dezelfde rente krijgt. Hangt af van de inlegtijd, de hoogte van het bedrag en of je goed onderhandeld hebt met de bank. Zelf denk ik dus dat dit acceptabeler bij de Cyprioten over zal komen.

  Blijft altijd nog de vraag of ze gewoon na een paar jaar weer in de problemen zullen lopen.

 145. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 20 maart 2013 om 19:30

  Mijn eerste munten waren nul.Geld wat ik vanaf nul verdiende, zit in machines, grond, ontwerpen, tekeningen.
  werd verminderd door diefstallen–veel aan verloren.
  Maar zoals gezegd: als buitenlander krijg ik niets van lokale banken; mag niet; bedrijf moet 52% van een roemeen zijn.
  Op machines krijg ik ook niets. op een staatsgarantie van zoiets als het midden en kleinbedrijf: niets.
  wat ‘fout” ging; ik gaf ooit mijn woonadres op i NL; dat was stom.

  Daarnaast nog in 1999 een geval van oplichting tegen me, door een NL vervoerder, met een NL machinehadelaar en een roemeense producent.
  Hun inzet: een vrachtwagen machines van mij pikken.
  gevolg; Roemeens bedrijf gesloten; 450 man op straat; werkte voor 85% voor mij
  NL vervoerder en machinehandel grote verliezen .
  Mijn NL b.v. failliet.

  mijn RO b.v. onaangetast. was op naam van een ander.

  Sindsdien dus marginaal modderen

 146. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 20 maart 2013 om 19:52

  Sparen bij een bank is ook een vorm van investeren; mag dus fout kunnen gaan.
  de bank neemt een zeker risico en krijgt een veel hoger rendement; verschil is hun winst.

  Nou zit iederen hier te katten en te zeuren over banken; maar ze durven zelf niet het beperkte risico te nemen dat de bank neemt.

  vandaar; mensen die meer dan 10.000 hebben moeten niet zeuren; die kunnen makkelijk 205 halen.
  Wel enig verstand velangd.

 147. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 20 maart 2013 om 20:31

  Moelijk hoor–hier iets simpels uit te leggen.
  Kortom; de bank doet het werk wat je zelf had moeten doen en verdient erop.
  En als het fout, mekkeren als een kudde geiten on heat….

 148. king billy 20 maart 2013 om 21:03

  Medwedjev haalt uit: EU olifant in porseleinkast. Alle fouten gemaakt, die gemaakt konden worden.
  „Die Entscheidung der EU werde auf jeden Fall negative Folgen haben, sagte Medwedjew, „jetzt geht es nur noch darum, sie zu minimieren“.
  http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/kritik-an-zypern-politik-medwedjew-eu-verhaelt-sich-wie-der-elefant-im-porzellanladen-12122325.html

 149. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 21:34

  @Ximaar. Ik kende de bank niet. Maar even goegelend zie ik dat dat een Griekse bank is met ook een vestiging op Cyprus. Nu snap ik je verhaal beter.
  Dat het acceptabeler kan overkomen ben ik wel met je eens. Behalve dan dat de mensen die hun geld al weg hebben gehaald niet met enthousiasme begroet zullen worden door de achterblijvers. Maar ja, zo is er altijd wat.

 150. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 21:36

  @Kleet: valt dat dan niet onder de bedrijfsrisico’s als je onderneemt in de regio waar je handel probeert te drijven? Die zijn nogal groot begrijp ik. Dan is die 20% rendement dus ook zo weer verdampt blijkt in de praktijk.

 151. Aad Verbaast 20 maart 2013 om 21:40

  @King Billy: Die lui proberen natuurlijk ook flink te stoken in ‘een goed huwelijk’.
  Posities worden ingenomen om dan vervolgens toe te slaan op het gunstigste moment.

  Op zich allemaal heel bijzonder natuurlijk dat er eigenlijk zo’n drukte om is.
  De economie van Amsterdam is ruim vier (!!) keer zo groot als die van Cyprus!!
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/macro-economie/publicaties/artikelen/archief/2005/2005-1694-wm.htm

 152. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 20 maart 2013 om 22:00

  nee hoor; onzin
  Risico’s zijn alleen voor nieuwkomers; niet voor routiniers

 153. blutch1 20 maart 2013 om 22:13

  @Aad, dat was in 2005 zo. Sindsdien is er het een en ander gebeurd meen ik.

 154. Aad Verbaast 21 maart 2013 om 00:19

  @Blutch1: nu ben ik de draad even kwijt. Wat bedoel je met “dat”?

  @allen: inmiddels plan B waarvan ook wordt gezegd dat er geen plan B zou zijn. Wordt hoe langer hoe gekker. http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/20/cyprus-we-hebben-een-nieuw-reddingsplan/

  Hoorde ook dat mogelijk in een dergelijk plan zit dat de pensioenfondsen worden genationaliseerd.
  Zou ook een paar miljard opleveren..

 155. king billy 21 maart 2013 om 00:49

  Een van de heikele punten is dat de Russen de Cyprische Gouverneur bij de ECB en het ESM be-invloeden. Dat wordt alleen maar meer, als de Russen zich daar geo-politiek verder ingraven. Het is zowiezo al geen prettig idee dat een Cyprioot, Maltezer, Slovenier of Let hetzelfde stemrecht hebben als een Schäuble, een Dijsselblom of welke Noord Europese Gouverneur dan ook. Verdragen staan bol van ‘eenvoudige meerderheid’ van stemmen…

  Wat een zooitje, een arrogant stelletje zichzelf overschattende, dilettanten met een zware Brusselse voetafdruk, die de situatie totaal onderschat hebben en vervolgens de ene na de andere communicatiefout op elkaar stapelen. “Soliditeit door Solidariteit” was, ja ‘was’, de leidraad voor de ‘Redding van Europa en de Euro”. Ze hebben precies het tegendeel bereikt.

  Hoe halen ze het in hun kop een constructie te bedenken, waarbinnen een minister van een k**landje wordt gedwongen in z’n eentje te moeten bedelen in Moskou voor de redding van een lidstaat in de EU en eurozone met 510 miljoen inwoners.

  Daarmee wordt de hongerige kat op het spek gebonden en haal je nog meer politieke maffiapraktijken in huis in plaats van ze op te ruimen.

  Niet alleen de geloofwaardigheid is naar de knoppen, maar ook het gezag van de Europese leiders. Hoe wordt dat laatste hersteld?

  .

 156. king billy 21 maart 2013 om 00:56

  Mooi, heeft Cyprus in allerijl een ‘Plan B’ opgesteld. Is vast goed doordacht en in elkaar getimmerd door de politici. Op termijn nog meer rotzooi in het verschiet. Haal alvast de gifbeker maar tevoorschijn.

 157. Aad Verbaast 21 maart 2013 om 00:59

  @King Billy: kan maar twee dingen betekenen:
  1. ze zijn de regie inmiddels totaal kwijt.
  of 2. Ze denken (net als de Cyprioten – zie hierboven): laat ze maar barsten, wat ook een vorm van regie is.
  “Ze” staat voor “Europese leiders”.

  En ‘Europa’ vindt het toch niet zo erg dat die 10-tallen miljarden van die Russen het land uit vliegen?
  Een gedeelte zal wel ergens in datzelfde Europa neerdalen..
  P.S. Nederland was toch ook een belastingparadijs?

 158. king billy 21 maart 2013 om 07:05

  Dan consequent zijn in beide opties terwille van politieke en monetaire integriteit: Cyprus uit de EU en de eurozone.

  Harde woorden in de VK over de Europese leiders

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3412021/2013/03/20/De-euro-ellende-hebben-we-te-danken-aan-de-praatjesmakers.dhtml
  Inmiddels is de euro de grootste bedreiging voor vrede, stabiliteit en welvaart in Europa sinds de oorlog.

 159. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 21 maart 2013 om 08:26

  dat schreef ik 4 jaar geleden al….what is new?

 160. Aad Verbaast 21 maart 2013 om 09:36

  @King Billy: pittig stuk inderdaad. De Natuurkundigen komen er weer goed van af 😉
  Dan deze: http://www.bnr.nl/nieuws/157709-1303/cash-is-king
  == Rusland is in feite de ‘lachende derde’ en kijkt rustig de kat uit de boom ==
  In combinatie met deze:

  Als scriptschrijver zou je het toch haast niet kunnen bedenken 😉

 161. Aad Verbaast 21 maart 2013 om 10:36

  Interessant artikel (oorspronkelijk Guardian) van een jaar geleden:
  http://www.presseurop.eu/nl/content/article/1474121-cyprus-een-satellietstaat-van-rusland
  == Rusland is betrokken bij een immense wapenhandel die loopt via Cyprus, met als eindbestemming de landen van het Midden-Oosten, vooral Syrië, Libanon, Irak en Iran – en zelfs China en India volgens sommige Russische bronnen. ==

 162. king billy 21 maart 2013 om 10:39

  Tsja, als politici geen antwoord kunnen formuleren en het somber inzien, is er tenminste nog de big spender of hun laatste resortsdie de regie overneemt.
  Kennelijk zijn én Cyprus én politici niet meer systeem relevant.

  Wat een opluchting…

 163. Aad Verbaast 21 maart 2013 om 10:47

  @King Billy: kan ook zijn dat ze inmiddels er van overtuigd zijn dat er een oplossing komt, en nog even de behoefte hebben om aan de buitenwereld te laten zien hoe goed ze ferme taal kunnen uitslaan.
  Betekent wel dat ook hiermee het volgende precedent is gezet: we laten een Euroland vallen als de nood aan de man komt.

 164. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 21 maart 2013 om 11:05

  Niks nieuws.Na de oorlog moesten de topnazi’s natuurlijk gered worden; dus die woonden een jaar in het vaticaan, en gingen daarna met valse paspoorten MET KLM naar zuid Amerika.

  In de SS20 zit dezelfde chip als in de kruisraketten.De russen kochten de hele kant en klaar geprogrameerde machine.
  Nederland vervoerde het geheel via enige landen naar Rusland….

 165. King Billy 21 maart 2013 om 11:19

  @Aad Verbaast. Re 10.47. Nee, dit is een principieel ultimatum. Zeer pijnlijk voor de ECB, want toegeven zou betekenen dat ze zwikken voor politieke druk vanwege:

  “stompzinnige reddingspolitiek, foute politieke beslissingen waardoor de ECB compleet wordt gepoliticeerd.”

  Met deze beslissing van de ECB worden ook de ‘Europa redders” voor het blok gezet.

  Es mag die Zentralbanker grämen, dass sie immer häufiger den Schutt zugeschoben bekommen, der als Resultat falscher politischer Entscheidungen in der Euro-Rettung anfällt. Die Nonchalance, mit der fast alle politischen Beteiligten am jüngsten Zypern-Beschluss die Hände in Unschuld waschen, ist in der Tat irritierend.
  Dann wird sie (de ECB) sich entscheiden müssen, ob sie ihren eigenen Argumenten untreu wird und die zyprischen Banken tatsächlich pleitegehen lässt – oder ob sie sich endgültig komplett politisieren lässt.

  Wieder einmal erhält die EZB somit die Rechnung für stümperhafte Euro-Rettungspolitik. Und wieder einmal erkauft sie Zeit.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/ezb-die-politische-bad-bank-12122286.html

  Reken maar dat er heel wat afgevloekt wordt. Het laatste woord hierover is nog lang niet gesproken. Geloofwaardigheid en gezag zijn volledig naar de knoppen.
  Wie neemt Dijssellbloem nog serieus????

 166. Aad Verbaast 21 maart 2013 om 11:31

  @King Billy: hoezo: “Und wieder einmal erkauft sie Zeit.” Hij zet er een tijdslot op immers.
  Liquiditeit: 1 miljoen maal 800 euro per dag pinnen (of was het inmiddels 500) is toch al gauw 800 miljoen per dag.. Maal 7 is dat bijna 6 miljard.. 🙄

  Wie neemt Dijsselbloem nog serieus: is me nog nooit gelukt..

 167. Aad Verbaast 21 maart 2013 om 13:03

  @allen: En jawel hoor. Het precedent is gezet en daarmee is de spaarrekening gevonden..
  Inmiddels ook in Spanje: http://www.presseurop.eu/nl/content/news-brief/3570871-spaanse-bankheffing-moet-3-miljard-opleveren.
  De “spaarheffing”
  == De nieuwe belasting, die volgens Montoro vooral de banken zal raken en niet zozeer de spaarders zelf, bedraagt tussen de 0,1 en 0,2 procent per spaarrekening en moet tussen de 1,5 en 3 miljard euro opleveren. Alle Spaanse spaartegoeden bij elkaar zijn goed voor 1.500 miljard euro. ==

  De beer is los.

 168. king billy 21 maart 2013 om 13:27

  Was te verwachten. Formeel is dit mogelijk, moet echter wetgeving voor komen. Goldmann Sachs was ook al aan het rekenen geslagen. Wouter Bos regelde al iets in Nederland. De SPD en de Groenen in Duitsland willen extra vermogensbelasting . De eurogroep nam alvast een voorschot. Cyprus als proeftuin en oefengebied.
  Volgende stap is EU brede ‘harmonisatie’ door Brussel. De EST, ‘European Solidarity Tax`. Alea Acta est….

 169. Pingback:Spaarders, hoedt u voor de EU en de Eurogroep | KING BILLY's REPUBLIC

 170. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 21 maart 2013 om 14:32

  Bij een vermogenstax op tegoeden is er maar een enkel resultaat: de grote vermogens gaan naar belastingparadijsjes, en/of het zwarte circuit in.
  alleen de kleintjes betalen; die hebben geen keus.

 171. Aad Verbaast 21 maart 2013 om 17:34

  @King Billy: lijkt wel een virus. Je kon zomaar gelijk hebben dat het overal gaat toeslaan. Gebeurt wel eens vaker met precedenten.
  Kijk ook eens hoe snel dat kan gebeuren in de volgende ‘update’:
  http://www.bnr.nl/nieuws/politiek/568611-1303/spaarheffing-in-cyprus-van-tafel
  Titel: Politiek Cyprus eens over nationaal solidariteitsfonds
  Oeps, ze weten alleen nog niet wat er allemaal in moet zitten.. Maar de term is gevallen in lijn met de EST die je noemde.
  “solidariteitstaks” staat er ook in.Die hadden we toch ook al in Nederland?

  Volgende stap: goochelen met getallen..

  P.S. opvallend trouwens dat Spanje 1500 miljard op de spaarrekeningen heeft staan. Dat Nederland een spaarland zou zijn is dus ook al een mythe. Spanje met 47 miljoen inwoners relatief veel meer!
  47/17*323= 890 miljard..

 172. Aad Verbaast 21 maart 2013 om 17:38

  @Joshua: geen woord over de Rabo die ook tot over zijn oren in die beerput zit.
  Al een settlement getroffen voor 450 miljoen euro.
  http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3188638/rabobank-boete-in-libor-zaak-eur450-miljoen-bron
  Komt de civiele procedure nog eens overheen. Nog even afgezien van hun Euribor shit.

  Nog even en de laatste systeembank moet ook met de haren uit het moeras getrokken worden. Nu, gezien dit precedent wrs met een ‘spaardersheffing’…

 173. Aad Verbaast 21 maart 2013 om 17:40

  @Kleet: dan zit Nederland als ‘belastingparadijs’ toch vooraan?
  Waar ik overigens persoonlijk niets van merk. Heb het ook van horen zeggen. Voor mij betekent dat belastingparadijs vooralsnog dat belasting er overvloedig voor me aanwezig is… 🙄

 174. Joshua 21 maart 2013 om 18:20

  Ja Ha De R A B O O S B A N K.. De grootste oplichters.. En meneer A A D , wat mij écht als nonderling verbaasde , en als kleine meedenker analyseerde Dat door die To Libor or not to Libor De Mensne in Spanje -Portugal en Grieken land allemaal geboorddurd zijn , om Naai-atelier-termen te voorkomen..
  Ik constateerde dat al tijden geleden!! En nu gaan de grote jongens aan de slag, en al die dus Honder-duizenden, zijn dus alles kwijt door het Groot-Rabitaal!! Wel zeer interresant dat Artikel over Libor en in het Blad Bloomsberg is het nog worser, hoe de Banditen te keer gingen.. Maar ik ben ver maar een Leek op Distance

 175. Aad Verbaast 21 maart 2013 om 18:31

  @allen: laatste nieuws: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/21/economie/Omstreden_spaarheffing_op_Cyprus_van_tafel.xml
  Men gaat voor het “solidariteitsfonds” whatever that may be..
  == In het fonds zou in totaal 4,8 miljard euro worden bijeengebracht. De eilandstaat moet echter 5,8 miljard bijeenschrapen om in aanmerking te komen voor 10 miljard euro aan Europese financiële steun. ==
  Pokeren. Vanavond overleg Eurogroep.

 176. Aad Verbaast 21 maart 2013 om 18:35

  @Joshua: Banken zijn boeven. Als die stelling aanvaardt dan zit je meestal goed. Macro en micro.

 177. Joshua 21 maart 2013 om 18:42

  Stond het niet gister of eergister in de N R C, hoe ene Russische Annie met Cyprussise -preciesiteit miljareden in een substate ronddraait.. Dus de Russen moeten wel over de Stalinbrug komen…. anders klapt wederom de Russische staats-economie van zwart geld in mekaar..

 178. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 21 maart 2013 om 18:49

  Officieel is het volgende natuurlijk niet waar; maar de realiteit…
  Je gaat naar een bank in bepaalde europese landen; je wordt geregistreerd onder een nr van 8 cijfers en 4 letters. Je krijgt toprente; en de staat (staten) GEEN enkele info over de tegoeden die je daar zet.
  Wordt nog leuker; het volgende werkt ook bij de RABO in NL
  Je geeft een klauw zwart geld; dat gaat in de kluis als garantie.
  Op basis van die garantie krijg je een financiering.
  Voila–kleur verandering; zwart wordt wit…..

 179. blutch1 21 maart 2013 om 19:17

  Kleet heeft absoluut gelijk. Zo werkt het. Voordeel van de Rabo is wel dat het allemaal onafhankelijke banken zijn, dus niet een conglomeraat zoals ING. Er kan er eentje omvallen, maar dat zegt niets over de rest. Ik moet zeggen dat de Russen zich in het hele verhaal uiterst correct opstellen. Nederland zou met al zijn brievenbusmaatschappijtjes met zijn bek vol tanden moeten staan. Natuurlijk is er de geografische grap dat een Russische basis op Cyprus middenin het NAVO-gebied een blunder van de eerste orde zou zijn, maar sinds dit bericht:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2694/Tech-Media/article/detail/3413071/2013/03/21/NAVO-handleiding-hackers-doden-is-geoorloofd-in-cyberoorlog.dhtml
  ben ik ook geen voorstander van de NAVO meer.

 180. Aad Verbaast 21 maart 2013 om 19:18

  @Joshua: ik dacht dat alle muntjes in Rusland al zwart waren.

  @Kleet: heb je dat al geprobeerd?

 181. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 21 maart 2013 om 19:28

  Bovendien: de jacht op witwassen is achtelijk.De “witte” economie klaagt dat er zoveel geld verdwijnt in het zwarte circuit; want geen belasting en zo.Nou willen sommige figuren weer zwart geld wit maken.Daar is economisch niets tegen–rationeel gezien…Het omgekeerde zou fanatiek vervolgd moeten worden…

  Ik leef gereformeerd; probeer alles en doe wat succes heeft en winst oplevert nog een keertje

  Maar als mijn naam zoekt in de financiele wereld, kom je ook bij de directie RABO…o.a..

 182. Marjelle 21 maart 2013 om 20:54

  Je moet fouten / problemen niet afwentelen op de spaarders, dat vind ik de omgekeerde wereld.

 183. King Billy 21 maart 2013 om 21:18

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/armut-und-reichtum/vermoegensverteilung-spanier-ein-drittel-reicher-als-deutsche-12121631.html
  Re vermogen in Europa. Centrale banken willen de gegevens niet vrijgeven. Zijn bang voor een schandaal. Op andere site’s circuleren schattingen. Bovenstaande link met cijfers van de BUBA.
  Grieken zitten volgens andere schattingen op 165K, Nederlanders op 75K.

  Kan de links zo snel niet vinden.

  Re Cyprus. ‘Börsenschau’ van de ARD presenteerde cijfers, dat met het bijeenschrapen van 5.8 miljard (30% van gehele pakket) + de hulp van IMF en ECB, de totale uitgaven van de Cyprische regering, inclusief rentebetalingen, excl. aflossing staatsschulden per jaar, desondanks 7*, lees het goed, zeven keer zo hoog zijn als de jaarlijkse inkomsten.

  Daarvoor gebruikt de Cypriotische regering in dit zgn. ‘Plan B’ gelden van de kerk, onteigent de pensioenfondsen, verpand het gasveldje, rekent inkomsten uit een toekomstge Russische vloothaven mee en gaat spaargelden vanaf 100K belasten.

  Tenslotte wil de Cypriotische regering nu ook banken te gaan splitsen. Kosten voor de ‘Bad Bank’ moet het EMS dan dragen volgens ‘Börsenschau’. Dus de belastingbetalers, waarover in Nederland Dijsselbloem beslist en meeging met onteigening van spaargelden.

  Cyprioten zijn ook geen lieverdjes, maar het blijft als een paal boven water staan, dat de EU en de eurogroup het opnieuw totaal verkloot hebben in wéér een hectisch nachtelijke orgie van narcistisch cijfergeneuk tot op het verkeerde gaatje zonder het grote geheel in de gaten te houden.
  En nu zitten ze diep in de stront.

 184. King Billy 21 maart 2013 om 21:24

  Stelletje dilettanten…..

  Wat een zooitje. Gaat nog ontsteken. Duurt niet lang meer en dan komt de etter eruit.

 185. King Billy 21 maart 2013 om 21:35

  Klik om toegang te krijgen tot 136435.pdf

  Persbericht eurogroup. De dilettanten komen terug op eerdere voorwaarden. Hoezo geloofwaardigheid en politieke onafhankelijkheid?
  100K moet nu gevrijwaard blijven van onteigening.

 186. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 21 maart 2013 om 23:05

  mooi laten ziten waar ze zitten.Geen hulp.Ze zijn ook zelf de oorzaak

  @zwart wit maken: ik ben de ontkleuringsspecialist….

 187. Aad Verbaast 22 maart 2013 om 01:03

  @Blutch1: Rabo: klopt dat elk regiokantoor een eigen bankgarantie heeft. IK weet niet precies hoe dat dan zit met die boete. Welke kantoor/bankkantoor is dat dan?

  Cyber: Verbaast me niets. Moet je kijken wat er allemaal is uitgehaald onder het mom van “war on terror”.
  Dit kan nog wel eens verstrekkender gevolgen hebben. Zuid-Korea werd immers even zo goed als platgelegd gisteren.

  Ik zie dat het in samenwerking met het Rode Kruis zou zijn opgesteld.. Dat vind ik dan wel weer heel erg vreemd!
  Moet allemaal niet nog gekker worden..

 188. Aad Verbaast 22 maart 2013 om 01:13

  @King Billly: een aardig overzicht van je wat nu links en rechts door de media giert. Maar volstrekt onduidelijk nog. Vandaag twee wetsontwerpen in het parlement (1 was redelijk duidelijk, de ander al helemaal niet) dat al gauw maar weer naar huis ging om morgen na het lezen er van maar weer opnieuw te beginnen.

  Bij elkaar gesprokkelde ideeën om geld bij elkaar te sprokkelen. Maar als ik ze zo zie, zijn het nauwelijks ideeën waar je meteen geld me genereert. Gaat het dus ook niet worden denk ik.
  Meest onderpanden om vervolgens ergens te gebruiken om een lening los te peuteren. Maar dat was toch niet wat de Eurogroep (en de ECB) voor ogen heeft.
  Pikken ze dat wel dan zijn ze helemaal gek geworden daar.

  statement: == The Eurogroup would subsequently, on the basis of a Troika analysis that needs to be undertaken, be prepared to continue negotiations on an adjustment programme, while respecting the parameters defined earlier by the Eurogroup. After the conclusion of such negotiations the Cyprus authorities should begin legislating the elements of such an agreement. ==

  Nu val ik al weer van mijn stoel. Dit kan nog maanden duren!! Zijn ze al gezwicht, en is Draghi de enige die (volgens de laatste berichten) maandag de geldkraan dichtdraait??
  Lijkt me niet dat zo’n statement zonder zijn instemming er uit mag/gaat..

  Kortom: totale chaos. En maar lullen over “vertrouwen”..

 189. Aad Verbaast 22 maart 2013 om 01:19

  @Marjelle: je bent niet de enige die er zo over denkt blijkt..

  Kleet: zie je het allemaal niet een beetje te zwart-wit? 😉

 190. king billy 22 maart 2013 om 08:59

  Uniek precedent in de geschiedenis van de EKGS, EEG en EU:
  ECB gaat spaargelden op Cyprus langdurig bevriezen. Geen transfer zonder toestemming van de centrale bank.
  Op zich wellicht een verstandige maatregel, maar terug naar de jaren ’30? Of Argentijnse toestanden? In de EU?
  Bewijst slechts hoe politici hopeloos gefaald hebben met de inrichting van hun idealen. De flierefluiters!
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/angst-vor-bankrun-ezb-ruestet-sich-gegen-kapitalflucht-aus-zypern-a-890303.html

 191. Aad Verbaast 22 maart 2013 om 10:16

  @King Billy: Extra druk op de toch al ontploffende ketel dus. Lijkt me een logisch gevolg van 01:13.

  Cyprus kwam ook al met lege handen terug uit Rusland:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/22/cyprus-vangt-bot-in-moskou-minister-vliegt-met-lege-handen-terug/
  Maar dat geeft ze een goed excuus om de spaargelden van de Russen eens flink af te romen.
  Als ik de berichten lees dan hebben ze nog maar een miljard extra nodig in hun “solidariteitsfonds”.
  2*2=22 immers.

 192. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 22 maart 2013 om 10:25

  Krijgen we misschien toch opruiming in Brussel.Degene die met zijn tengels aan russisch zwart geld zit, is al dood.Hij weet het alleen nog niet.
  Poetin is een uitstekende strateeg en de kgb is nog steeds bestaand….
  Toch iets goeds…
  het leven is is zwart wit; het enige grijze is je haar als je oud wordt.

 193. king billy 22 maart 2013 om 10:27

  Fout, @Aad Verbaast. Het is 2+2 = 22. Puntmuts afgezet? Wat anders:

  Nog even over de vermogens van Europese burgers. De ECB en de centrale banken van de eu-lidstaten leveren cijfers aan op basis van uniforme parameters. Niets gevonden bij DNB.

  “Household Finance and Consumption Survey”
  http://www.ecb.int/home/html/researcher_hfcn.en.html

  Gaat betrekkelijk diep, zoals uit dit voorbeeld van Luxemburg moge blijken.

  Klik om toegang te krijgen tot 73-2012.pdf

  Ben op internet nog geen site tegengekomen waar alle landen op een rijtje zijn gezet.
  De Süddeutsche Ztng ondernam een poging voor enkele landen:
  http://www.sueddeutsche.de/geld/studie-der-bundesbank-so-reich-und-arm-sind-die-deutschen-1.1630196

  Mediaan, na aftrek van schulden:
  DE 51.4K (Huurders mediaan 10.3K)
  FR: 113.5K
  SP: 178.3K
  IT: 163.9K
  ÖS: 76.4K
  Maar ja, dat was in 2010. Recente cijfers worden slechts vrijgegeven op verzoek, meldt de ECB op haar site.

 194. blutch1 22 maart 2013 om 10:30

  Kunnen ze in Cyp niet de winst van de centrale bank bijboeken. Dat kunstje is ze reeds voorgedaan en niet door de minste. 😉

 195. Aad Verbaast 22 maart 2013 om 10:43

  @Kleet: zwart geld kan je makkelijk afromen. Bij wie kunnen ze gaan klagen immers?

  @Blutch1: als ik de elementen van het solidariteitsfonds zie, dan lijkt het erop dat ze dat kunstje al goed door hebben. Het zijn vrijwel allemaal voorschotten.

 196. Aad Verbaast 22 maart 2013 om 10:55

  @King Billy: 2+2=22 kan zo zijn. Maar 2*2=22 is dat ook. Het staat er toch duidelijk! 😉

  Vermogens: ik zo’n overzicht ook niet. Ook nogal wat verwarring. Een mediaan geeft weer andere cijfers dan het gemiddelde.
  3 mensen met nul vermogen en eentje met een miljoen geeft een mediaan van 0. Gemiddelde is ruim 3 ton. Flatteert dus nogal.
  Zwart vermogen natuurlijk ook 🙄

  Verder komt de eerder hierbove gebezigde term “russich roulette” weer bovendrijven:
  http://www.bnr.nl/nieuws/952441-1303/tweede-bank-cyprus-op-omvallen
  ‘Hoge deposito’s laten klappen maakt Russisch roulette overbodig’

  Om 10 uur (lokale tijd? volgens mij is het daar al een uur later..) een statement vanuit de overheid volgens al jazeera
  http://www.aljazeera.com/news/europe/2013/03/201332252523606741.html

  Lijkt wel een live blog hier 🙂

 197. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 22 maart 2013 om 11:08

  Poetin heeft formeel maar 700.000 en in realiteit 38 milliard.
  Hij-de kgb- bepaalt wat ieand zwart en waar mag hebben.
  iemand die denkt dat aan te kunnen tasten zonder poetins toestemming is al dood.
  Het is een geboren leider; geen rutte-bakelende zak.

 198. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 22 maart 2013 om 11:13

  Toen die idiote kathedraal werd gebouwd, moesten de bedrijven aldaar een “vrijwillige” bijdrage leveren.Deden ze dat niet, dan stonden er in no-time een zootje zwarte uniformen binnen met bivakmuts en AK47……
  De kerk had toen het monopolie op cigaretten import, wodka import, en was voor 47% eigenaar van de olieproductie in kazachstan, en had ultra moderne fabrieken voor mineraal water.
  De kerk hoefde en hoeft geen belasting te betalen.

  Net als in RO, zetten de boeren hun grond op naam van de lokale kerk; geen onroerend goed belasting en geen winst/inkomstenbelasting.
  Brussel betaalt toch wel

 199. Aad Verbaast 22 maart 2013 om 11:33

  @Kleet: Kerken zijn ondernemingen. Met van oudsher uitstekende marketeers. Concept van de biecht en de aflaat heeft miljarden in het laatje gebracht. Macro en micro.
  Zie je nog terug bij die pastoor die de collecte wekelijks de lucht in gooit met: “wat God wil houden moet hij maar nemen, wat weer naar beneden valt is dan voor mij.”

 200. Aad Verbaast 22 maart 2013 om 11:46

  Goed Live Blog van the Guardian: http://www.guardian.co.uk/business/2013/mar/22/eurozone-crisis-cyprus-bailout-russia-vote
  Net: == Cypriot President Nicos Anastasiades held talks with the troika in Nicosia on Friday morning as it looked like his government might have to abandon plans to create an investment fund to prevent the collapse of its banking system. ==
  == As reported earlier (see here), Angela Merkel remains opposed to using Cyprus’s pension reserves as assets in the Solidarity Fund which was being drawn up. The Financial Times is also reporting that the Troika (the IMF, the ECB and the EU) have told Cyprus that the plan drawn up yesterday isn’t acceptable. ==

  Schiet lekker op..

 201. Aad Verbaast 22 maart 2013 om 11:54

  Die bankrun gaat er sowieso komen. Maar de dranghekken zijn al geplaatst. De volgende maatregelen worden in stelling gezet:

  – Restrictions in daily withdrawals
  – Ban on premature termination of time savings deposits
  – Compulsory renewal of all time savings deposits upon maturity
  – Conversion of current accounts to time deposits
  – Ban or restrictions on non cash transactions
  – Restrictions on use of debit, credit or prepaid debit cards
  – Ban or restriction on cashing in checks
  – Restrictions on domestic interbank transfers or transfers within the same bank
  – Restrictions on the interactions/transactions of the public with credit institutions
  – Restrictions on movements of capital, payments, transfers
  – Any other measure which the Finance Minister or the Governor of Cyprus Central Bank see necessary for reasons of public order and safety

  Bankieren 2.0..

 202. king billy 22 maart 2013 om 12:49

  Hallo, gaan 59 hotheads in Cyprus, nadat Brussel en de ECB de rotzooi rustig hebben laten dooretteren, de geloofwaardigheid van de euro -toch al een flinke deuk opgelopen- van 230 miljoen euroburgers dicteren?
  Kan Cyprus uit de euro gezet worden? Ja!, volgens een Nederlander:
  http://acelg.blogactiv.eu/2013/03/22/how-to-exit-the-eurozone/?utm_source=EurActiv+Newsletter&utm_campaign=8619e04b57-Bmail&utm_medium=email

 203. Aad Verbaast 22 maart 2013 om 13:09

  @King Billy: ==.. 59 hotheads in Cyprus.. == soevereiniteit heet dat toch? 😉
  Cyprus uit de euro: zoals dat gewoonlijk is in hoge kringen zal dat aan Cyprus zelf worden overgelaten. De Europese leiders zullen dan stellen dat ze het besluit betreuren maar zullen respecteren.
  Nog niet gelezen dat dat aan de orde zou zijn trouwens. Hoor je ook pas achteraf natuurlijk.
  Lost niet veel op trouwens. Dan gaan ze zeker failliet.

  P.S. nu is er weer sprake (gerucht) van het afromen van de tegoeden: alles boven een ton: 15%.
  == Cypriot TV is reporting that those with more than €100,000 in a Cypriot bank could lose at 15% of their savings.==

 204. blutch1 22 maart 2013 om 13:58

  Als het in mindering kan worden gebracht op de belasting die je toch al moest betalen is het een wassen neus. Als je het als verlies kunt opvoeren scheelt dat ook alweer en zeker als je het als verlies opvoert in een land waar je veel meer belasting moet betalen.

 205. king billy 22 maart 2013 om 16:44

  Mijn wasmachine is kaopt. Moet waarschijnlijk een nieuwe kopen. Garantie is verlopen. Een gedachtenflits schoot door me heen. “Zou ik ooit bij Dijsselbloem een nieuwe kopen?”

  Zit zomaar een leuk blogje in.

 206. Aad Verbaast 22 maart 2013 om 17:25

  @Blutch1: je denkt echt mee 😉

  @King Billy: Dijsselbloem? Pas maar op. Op het moment dat hij in de gaten heeft dat je een wasmachine hebt gekocht waar nog wel garantie op zit dus, dan gaat hij je aanslaan voor een extra belasting omdat je nu minder risico loopt.
  Vraag wel even bij de winkelier of dat ding ook kan witwassen.

  Verder: LOL: Barosso introduceert een nieuwe term “strategic trust” . Je moet het maar kunnen bedenken.
  Zie persbericht: http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-13-253_en.htm

 207. blutch1 22 maart 2013 om 17:42

  Wat een schurk, “strategic trust”, betekent net zoveel als, ik houd je onder schot, ik glimlach naar je en als je precies doet wat ik wil dan gebeurt er niets. Maar als ik van idee verander dan……………………………………………………………………..

 208. Aad Verbaast 22 maart 2013 om 17:49

  @Blutch1: volgende keer als de politici (waaronder Barosso) verwijzen naar vertrouwen zal ik vriendelijk glimlachen en hem vertellen dat hij deze mijn “strategic trust” heeft.

  Geen journalist natuurlijk te vinden op deze aardbol die eens even lekker doorvraagt wat hij daar nu eigenlijk mee bedoelt, laat staan wat dat inhoudt. Slapjanussen.

 209. Aad Verbaast 22 maart 2013 om 18:06

  interessant artikeltje over wat achtergronden die zouden kunnen spelen:
  http://www.presseurop.eu/nl/content/article/3577631-de-russische-redder-neemt-zijn-tijd
  “strategic trust”

 210. Eva 22 maart 2013 om 22:49

  Kunnen ze Sarkozy niet inschakelen om stinkend rijke oude vrouwtjes te bestelen en zo de crisis op te lossen??
  Hij wordt er tenminste nog voor aangeklaagd. Onze overheid mag ons kennelijk legaal bestelen.
  Btw in het prijzencircus zijn sokken nog voor een prikkie te koop!
  Gr. Eva

 211. blutch1 22 maart 2013 om 23:02

  Piraeus, een Griekse bank koopt 291 filialen van Cypriotische banken. Laat ik nu denken dat Griekenland zo ongeveer aan de grond zat en geen geld had.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/3413904/2013/03/22/Piraeus-koopt-Griekse-delen-van-banken-Cyprus.dhtml

 212. king billy 23 maart 2013 om 00:06

  Cyprus kan niet zomaar rekeningen van buitenlandse bedrijven plunderen. Poetin en Medvedjev lachen in hun vuistje.
  „Ein Staat, der Zugriff auf die Konten von Investoren nehme, sagt Frank Schorkopf, Völkerrechtsprofessor an der Uni Göttingen, bekomme “ein Problem”: Er müsse “damit rechnen, dass er vor einem internationalen Schiedsgericht verklagt wird”. Hätte die zyprische Regierung ihren Plan zur Plünderung auch von Firmenkonten durchgesetzt, wäre möglicherweise ein Treffen vor Gericht angesagt gewesen. Die russischen Großinvestoren auf der Pleiteinsel haben sich nämlich schon 1977 durch einen von der damaligen Sowjetunion geschlossenen Vertrag mit Zypern “betreffend die Förderung und den gegenseitigen Schutz von Investitionen” abgesichert.
  Dus pakken we de burgers maar.
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/warum-der-zugriff-auf-zyprische-bankkonten-legal-ist-a-889957.html

  Re Piraeus: Een ‘reder’bank die een raid pleegt?

 213. Aad Verbaast 23 maart 2013 om 00:56

  @Eva: wie kan je nog vertrouwen tegenwoordig? Bij Lagarde hadden ze ook al huiszoeking gedaan!
  Het moet allemaal niet gekker worden!

 214. Aad Verbaast 23 maart 2013 om 01:03

  @Blutch1: bijzonder bericht inderdaad. Hebben de Grieken ineens weer geld??

  @King Billy: alle 9 wetten inmiddels door het parlement gejaagd vanavond. Zijn enkel wetten die het raamwerk vastleggen voor een eventuele redding. En de nodige voorzorgsmaatregelen voor de periode er na..
  Morgen komt de invulling pas.

  Gaat natuurlijk spannend worden. Het schijnt dat het plunderen van de pensioenfondsen er ook deel van uit maakt. Waar Merkel al van heeft gezegd dat ze daar mordicus tegen is.

  Zondag komt de Eurogroep weer fysiek bij elkaar, inclusief Lagarde, in Brussel.
  President Nicos Anastasiades zal er ook bij zijn.

  Wordt een pittig weekendje..
  Weersverwachting: gevoelstemperatuur -15 graden!!

 215. king billy 23 maart 2013 om 10:37

  Voor Merkel is het simpel. Met een schuin oog naar de verkiezingen in september zal ze niet toestaan dat vergezichten worden gekapitaliseerd. En al helemaal geen pensioenfonden. En zeg nu zelf, die Nederlandse paardenvleeshandelaar,die de deal via Cyprus liet lopen, net zoals Russen op Cyprus, die europese wijn inkopen en exporteren naar Rusland, mogen best indirect bijdragen aan de ‘Redding van Europa’ door hun megawinsten af te laten romen op Cyprus.
  Zo systeem relevant is Cyprus dan wel weer, volgens een niet vrijgegeven, cynisch artikel in de FAZ.

  En die overname van Cyprische banken in Griekenland, alles bij elkaar zo’n 470 filialen, die allemaal lekker hun eigen gang gingen en kredieten vergaven, is zo gek nog niet. Daarrmee wordt voorkomen dat Cyprioten via intranet bankverkeer geld naar de filialen in Griekenland overmaken.
  16 miljard vermogen, 40 miljard kredieten bij deze filialen. Deze laatste blijven bij de hoofdkantoren op Cyprus volgens de deal. Daar moet de Cyprische regering een oplossing voor vinden. Daarmee wordt ook een stormloop op de filialen in Griekenland voorkomen.

 216. Eva 23 maart 2013 om 11:23

  Aad, nog even en we kunnen jou zelfs niet meer vertrouwen!!
  Dan is het eind echt zoek!
  Gr. Eva

 217. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 23 maart 2013 om 11:41

  Dus het russische zwarte geld is safe; oud contract; dus zullen de kleintjes wel aangevallen worden…
  De Piraeus bank wast zijn voorpootjes schoon….
  Trouwens: bankje kopen is niet zo duur; de raiffeisen bank hier met een 15 vestigingen of zo, werd verkocht voor 40.000

 218. Aad Verbaast 23 maart 2013 om 11:50

  @King Billy: misschien convergeren ze dan toch naar een redelijk oplossing uiteindelijk.
  Kost wat (inclusief tijd) maar dan heb je ook wat. Maar ja, wat eigenlijk?

  Hier nog een aardig afgewogen artikel: http://www.newyorker.com/online/blogs/johncassidy/2013/03/why-germany-and-the-eu-are-right-to-bully-cyprus.html

  Deze is ook wel interessant: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/mar/22/cyprus-crisis-reveals-cooling-german-russian?CMP=twt_gu
  == The Cyprus crisis reveals much about German-Russian relations. The ‘male-bonding’ days of Schröder-Putin are over, with Merkel appearing keen to stop Russian influence at home and in Cyprus ==

 219. Aad Verbaast 23 maart 2013 om 11:50

  @Eva: van die gedachte kan ik ’s nachts ook wel eens zwetend wakker worden 😉

 220. Aad Verbaast 23 maart 2013 om 11:52

  @Kleet: koopje natuurlijk.
  Ik zag vorige week een reportage over die mega olieraffinaderij op Curaçao: Shell verkocht die aan de regering voor 1 gulden..

 221. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 23 maart 2013 om 12:11

  Cyprus is alweer een afgedane zaak.
  WA heeft een nieuwe personelijke adviseur, die antwoord gaat geven op de dagelijkse brandende vraag: moet ik maxie nou een maximale beurt geven of minimaal?
  Het geval heet Pien, en zal wel op de loonlijst van defensie staan

  …en daarom, daarom roept dan WA:
  pien laatus zien Pien laatuszien hoe mooi je bent

 222. Aad Verbaast 23 maart 2013 om 13:49

  Laatste nieuws: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21909673
  “Cyprus says ‘significant progress’ in debt crisis talks”
  == Germany has voiced opposition to another measure approved by the Cypriot parliament on Friday – nationalising some pensions to pay into a solidarity fund along with other assets.
  Germany has also made it clear that it will no longer accept an economy within the eurozone that is dominated by its status as an economic tax haven, our correspondent adds. ==

  Ach, Nederland is ook een belastingparadijs. Alhoewel de kamer net een motie heeft aangenomen om er op aan te dringen dat woord te vermijden. (hoe kan je het bedenken)..

 223. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 23 maart 2013 om 14:04

  Nl belastingparadijs is pure onzin.Kijk eens in europa in andere landen zijn de B.V. belastingen 16% tegen 35 in NL; en de inkomstenbelasting ook 16%……
  Dus degene die de kreet NL belastingparadijs heeft uitgevonden is of slecht geinformeerd of gestoord.

  Het enige waarvoor NL voorrrang krijgt in verhouding met andere EU landen is stabiliteit.
  Als je het duidelijker wil zeggen: nederlanders laten over zich lopen, op zich dansen ; zijn gewoon zakken geworden.
  Dat resulteert in relatieve veiligheid en laag risico op stakingen.
  Daarnaast ;infrastructuur en aansluiting op infrastructuur van andere landen.
  En meer hoerenkasten.

 224. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 23 maart 2013 om 14:26

  Nee hoor; die verslaggevertjes weten het echt niet.
  Kijk, als je een ander bedrijf boven bv een productiebedrijf als eigenaar zet, mag in de boekhouding kosten opvoeren.
  Daarnaast: als productie bedrijf in China staat en beheersbedrijf in NL, zal de NL belastingdienst echt niet kunnen controleren wat er daar gebeurt in de boekhouding.

  En praat je sec over belasting:
  NL=35%
  RO 16%
  wereldbelasting: 30%

  Rara: wat is het laagste?
  Dan als jij een multi national hebt; en je gaat praten over een vestiging met RO of ander oostblok land, kan je echt wel wegkomen met 5% of minder…..

 225. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 23 maart 2013 om 14:28

  Want als iets geschreven wordt/is, wil dat niet zeggen dat het waar/juist/correct is.
  Bovendien: de boekhoudeisen en omschrijvingen zijn per land verschillend van wat winst is en van wat in fondsen mag gaan en in reserveringen.; denk bv aan afschrijvingen.

 226. king billy 23 maart 2013 om 14:51

  22.03. Voor Merkel een principe kwestie:
  =…..sie halte nichts davon, Pensionsfonds quasi zu verstaatlichen und damit Rentenzahlungen in Zukunft davon abhängig zu machen, dass die aktuelle Finanzkrise überwunden werde.
  Der haushaltspolitische Sprecher der Unionsfraktion, Norbert Barthle, sagte: „Die Einbeziehung des Pensionsfonds macht Deutschland nicht mit.“ Solche zyprischen Überlegungen seien „aus guten Gründen“ zuvor schon in früheren Verhandlungsrunden von der Eurogruppe abgelehnt worden.
  http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/zypern-krise-merkel-veraergert-ueber-nikosia-12125019.html
  En terecht. Als Merkel hiermee akkord gaat heeft de EU een opstand in Duitsland aan de broek.

 227. Aad Verbaast 23 maart 2013 om 15:28

  @Kleet: == Want als iets geschreven wordt/is, wil dat niet zeggen dat het waar/juist/correct is.==
  Da’s natuurlijk een waarheid als een koe!

 228. Aad Verbaast 23 maart 2013 om 15:31

  @King Billy: dan zal dat ook wel niet gebeuren, tenzij er een “Dijsselbloempje” bedacht wordt.
  Blijft naast de hekwerken die zijn opgetrokken niet meer over dan het afromen van bedragen boven de 100.000 tot wat ik nu begrijp 25%. Interessant natuurlijk of dat ook voor bedrijven gaat gelden of enkel privé. Ik begreep eerder van je dat dat eerste wegens verdragen niet eens mag.

 229. king billy 23 maart 2013 om 15:48

  Een thriller in ‚tig‘-delen. Katholieke kerk biedt hulp aan en aartsbisschop adviseert om uit de euro te stappen. Heeft uiteraard alles te maken met de hulp die de kerk heeft aangeboden. Grootste grondbezitter en willen daarop hypotheekkredieten opnemen. Zo ken ik er ook nog eentje. De paleizen voor de Oranje’s!
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/zypern/vor-der-parlamentsabstimmung-in-nikosia-zypern-und-troika-kommen-in-verhandlungen-voran-12125495.html

 230. Aad Verbaast 23 maart 2013 om 16:28

  @King Billy: Erzbischof Chrysostomos II: „Ich sage nicht, dass (der Euro) morgen zusammenbricht. Aber mit diesen Genies in Brüssel ist sicher, dass er nicht lange halten wird.“

  Cyprus kwam pas in de Eurogroep in 2008. Nog maar kort geleden!
  Die “genies” in Brussel hebben toen ook weer zitten slapen natuurlijk.

 231. blutch1 23 maart 2013 om 17:27

  Ik ben zo benieuwd wat er gebeurt als Cyprus failliet gaat, dat het er waarschijnlijk weer niet van zal komen. Griekenland is ook al mislukt. Het gemodder gaat gewoon door. Hé mensen, ik heb weer een lekke band, helpen jullie even plakken/

 232. Aad Verbaast 23 maart 2013 om 17:45

  @Blutch1: ik betrap mezelf op eenzelfde gedachte: het faillissement. Niet leuk voor de oorspronkelijke bewoners, maar wel met een redelijk hoog proeftuingehalte.

 233. blutch1 23 maart 2013 om 18:12

  @Aad, ik vraag me af of de bewoners werkelijk zo slecht af zijn. Kijk eens naar IJsland, banken failliet, bewoners redelijk af. Griekenland, banken gered, bewoners in de shit. Spanje, banken gered, bewoners in de shit.
  Die EU-genieën zijn bang dat het vertrek van een euroland wel meevalt. Want als dat blijkt is het binnen de kortste keren gebeurd met de euro.

 234. Aad Verbaast 23 maart 2013 om 18:23

  @Blutch1: de IJslanders hebben ook flink moeten bloeden. Maar net als de Argentijnen komen ze er ook wel weer bovenop. Rutte en Samsom zouden zingen (in koor): sterker uit de crisis!

  Aangezien ik wel van wat reuring hou, mag het misgaan van me dit weekend en maandag.

 235. blutch1 23 maart 2013 om 18:42

  Dat “sterker uit de crisis” is een onzinnige uitspraak. Als een patient ziek is en het duurt lang voordat hij genezen is, is hij in die tijd wel afgevallen, zijn conditie is achteruit gegaan, spieren verslapt, omgeving gekrompen enz. Dan mag de ziekte voorbij zijn, maar sterker is hij zeker niet. Er is hoogstens zicht op vooruitgang.

 236. Aad Verbaast 23 maart 2013 om 18:52

  @Blutch1: lichamelijk een wrak maar geestelijk sterker gaat hier ook al niet op.

 237. blutch1 23 maart 2013 om 19:58

  Ach Aad, als we de politici beschouwen als het denkend deel der natie, binnenkort komt DSM V uit. Dan kunnen we eens kijken of we er een diagnose op kunnen plakken. Dat zou wel eens kunnen leiden tot dwangverpleging. Dreigingscode rood.

 238. Aad Verbaast 23 maart 2013 om 21:55

  @Blutch1: tevens uitzondering op Teeven zijn nieuwe regel: twee in een cel. Volstrekte isolatie.
  Zou verstandig zijn om er gewoon een kort inlegvelletje in te stoppen met een lijstje waar ze niet aan lijden.

  Had @King Billy niet al een handig lijstje met ernstige afwijkingen?

 239. king billy 24 maart 2013 om 00:38

  Lijstje met denkfouten
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases
  Onderaan de wikipagina onder „see also“ nog meer.

  En dit bedrijf, anno 1983 in de familie, met een nominatie voor de landelijke bouwprijs 2013, was recentelijk failliet gegaan, ware het niet dat de oosterburen de helpende hand –geen gesubsidieerde kapitaalinjecties voor innovatie, geflankeerd met talloze conferenties voor de Chiefs, etc. etc., maar wérk voor de Indianen aanbieden als basis voor continuiteit.
  http://www.warmteplan.nl/home/

 240. Aad Verbaast 24 maart 2013 om 00:39

  Laatste berichten die me opvielen voordat ik dit ding weer afsluit en verruil voor de klamme lappen:
  Goed verhaal in de Economist: http://www.economist.com/news/leaders/21573972-bailing-out-cyprus-was-always-going-be-tricky-it-didnt-have-be-just-when-you
  Prima cartoon en begint met: “EVEN by the standards of European policymaking, the past week has been a disaster.”

  En nog een NRC update: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/23/deal-cyprus-en-tojka-is-rond-of-toch-niet-onduidelijkheid-alom/
  == De andere anonieme regeringsofficial zei een paar uur later tegen Cyprus News Agency daarentegen dat Cyprus en het IMF niet eens in buurt van een overeenkomst zijn. Volgens de official is dat te wijten aan het starre IMF, dat “om het halfuur nieuwe eisen neerlegt.” ==

  Wordt weer nachtwerk om een hamerstuk te presenteren voor de eurogroep die om 6 uur morgen bij elkaar komt om een vorkje te prikken..
  http://en.wikipedia.org/wiki/Cypriot_cuisine

 241. Aad Verbaast 24 maart 2013 om 00:42

  @King Billy: dat was de lijst inderdaad! Dank! 😉

  Gezien het weer (dat ook uit het oosten komt aanwaaien) goede vooruitzichten voor dat bedrijf.

 242. Aad Verbaast 24 maart 2013 om 11:17

  @Blutch1: zelfs het nieuws raakt van slag! 😉

  http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1602161/2013/03/24/Huil-niet-voor-Cyprus-maar-voor-ons-allen.dhtml
  == Huil dus niet voor Cyprus, maar huil voor ons allemaal, want we leven in een wereld waarin de leiders vastberaden lijken te zijn om niet uit fiasco’s te leren. ==

  Ook om te huilen: http://www.nu.nl/politiek/3378844/pvv-grootste-partij-van-nederland.html

 243. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 24 maart 2013 om 11:36

  …het liep koningin stupido is zeer passend;
  “do not cry for me cyprioten;
  the truth is, i never left you….

 244. king billy 24 maart 2013 om 11:59

  Bekijk de chaos eens zo, wat de Cypridioten, inclusief het Cyrische parlement hebben aangericht tegen het licht van het oorspronkelijke aanbod van de Troika here, Troika there, Troika everywhere:
  Begin van de week was het nog zo: oorspronkelijk kleine spaarders uit solidariteit tot 100.000 minder belasten, vervolgens zetten de Cypriodioten de pensioenkassen op het spel én inmiddels spaarders tot 100.000 nog zwaarder belast en worden eigendommen van de kerk gekapitaliseerd, met geleend geld, dat weer terugbetaald moet worden. Solidair?
  Ondertussen heeft Brussel zich volledig belachelijkgemaakt en zichzelf in een doodlopende steeg heeft geluld, wat op den duur nog duurder is omdat de ECB wederom als ‚Spender of last Resort‘ moet optreden.
  Kortom, ook als waarschuwing, Cyprus isoleren, uit de euro, kapitaalverkeer met de eurozone aan banden totdat ze weer pari zijn met de euro.
  Elke concessie is concessie’s doen aan de principe’s van de EU en de Eurozone.
  Chaos dus. Het bijven Grieken en politici. Aristoteles versus Socrates en Cicero die eeuwen later toornig toekijkt.

 245. Aad Verbaast 24 maart 2013 om 12:07

  @King Billy: totale chaos inderdaad. Benieuwd of de stofzuiger er nog doorheen komt vandaag.

  Nog een bericht over de vermeende gasopbrengsten die nog als onderpand werden aangeboden door de regering. Duurt nog wel even voordat ze uit de grond komen. En blijkens dit bericht nog niet eens duidelijk wie de eigenaren zijn, en of voor welk gedeelte. Ook die strijd is nog niet gestreden.
  http://www.mfa.gov.tr/no_-83_-23-march-2013_-statement-regarding-the-claims-of-the-gcasc-on-hydrocarbon-resources-in-the-eastern-mediterranean.en.mfa

 246. blutch1 24 maart 2013 om 13:08

  En dan dit:
  Door EU opgelegde bezuinigingen werken, volgens Ierland

  Iedereen is zeker even vergeten dat Ierland 50 miljard bijgeprint heeft en Trichet dat toen goed vond.

 247. Aad Verbaast 24 maart 2013 om 14:25

  @Blutch1: == Door EU opgelegde bezuinigingen werken == kan op zich natuurlijk nog waar zijn los van die geldpersen die hebben staan draaien..

  Dat hun geheugens niet werken is alom bekend 😉

  Hier nog een pittig stukje van Thomas von der Dunk
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6178/Thomas-von-der-Dunk/article/detail/3414561/2013/03/24/Thomas-von-der-Dunk-Plaats-Cyprus-onder-curatele.dhtml

 248. king billy 24 maart 2013 om 14:37

  Project Syndicate: vernietigend commentaar richting Brussel:

  =The benefits of Cyprus’s adoption of the euro may never be clear.

  This appears to be another replay of the Greek scenario, with targets for reducing the debt burden repeatedly missed, until more drastic steps become inevitable.

  More train wrecks are in the making.

  And yet, despite all of the preparation, a night of closed-door negotiations led to a stunningly elementary error.=

  Full story:
  http://www.project-syndicate.org/commentary/rolling-the-dice-in-cyprus-by-ashoka-mody

  Er is overigens nog een belasting eilandparadijsje in de eurozone: Balansvermogens van de banken t.o.v. het BIP. Uitgezocht door de FAZ
  Cyprus 716%
  Malta 796%
  Buiten de eurozone:
  Kaaiman eilanden: 51.590%
  Guernsey : 7031%
  Jersey: 5509%

  Eurozone: 345%
  Duitsland 317%

  Grootste spelers met ingelegd geld: China, Rusland, Zuid Korea, Brazilie, Kuwait, Mexiko, Venezuela, Argentinie, Indonesie en Saoudi-Arabie.

 249. Aad Verbaast 24 maart 2013 om 14:44

  @King Billy: liegt er niet om dat stuk. Ook niet door de kleinste geschreven.
  Gemiddelde consensus van de experts is inmiddels al lang dat na het mogelijk afwenden van deze ellende op de korte termijn het einde nog lang niet in zicht is. “Sustainability” is helemaal zoek daar. Niet alleen daar trouwens.

  Malta: de naam is hierboven al gevallen.. 20 maart 11:22
  De hot potatoes kunnen zo doorgeschoven worden.

  Vraagje: “BIP”?? Of bedoel je BNP?

 250. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 24 maart 2013 om 14:50

  Bottomline is simpel:”europa” is een doodgeboren kind.
  De vraag: wie begraaft het?
  Ik denk DE

 251. blutch1 24 maart 2013 om 18:01

  DE begraaft niets. Die verbrandt het, mixt het door de senseokoffiepads en heeft daarmee het gewicht van voor de overname bereikt.

 252. king billy 24 maart 2013 om 18:28

  @ Aad verbaast, BNP. Cijfers kwamen van Thomson Reuters, Bloomberg en Boston Consulting Group. De economische redaktie van de FAZ legde de dwarsverbanden.

  Schäuble:
  „Ik sta er ook om bekend dat ik me niet laat chanteren. Door niemand en niets. Ik ken mijn verantwoordelijkheid voor een stabiele euro. Als we nu de foute beslissingen nemen, doen we de euro een ondienst.“
  http://www.spiegel.de/politik/ausland/euro-krise-schaeuble-kuendigt-haerte-gegen-zypern-an-a-890623.html
  Lijkt me dat Dijsselbloempje als Voorzitter van de eurogroep en MvF een principieel probleem heeft.

 253. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 24 maart 2013 om 18:28

  Maar ze blijven-zonder hard beleid, wat ten ene male ontbreekt, ook al hebben ze al nieuwe marken gedrukt–zitten met een forse schuld, groter als de kosten van de OSSIES; en daarvan kregen ze nog lebensraum….iets wat in het grijze verleden–waar ze nog steeds trots op zijn–van belang scheen te zijn.

 254. Aad Verbaast 24 maart 2013 om 19:22

  Wordt lekker spannend. Vergadering eurogroep al 2 uur uitgesteld. Van 6 naar 8 uur verplaatst.
  Soep had toch iets meer voorbereidingstijd nodig blijkbaar.
  http://www.bnr.nl/nieuws/657029-1303/crisisoverleg-cyprus-begint-later

  Geruchten zijn er dat Cyprus nu ineens 2 miljard extra nodig heeft.. Nu al..
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/24/economie/kans-dat-cyprus-nog-meer-geld-nodig-heeft.xml

  Banken zetten het maximum pinbedrag al op 100 euro.. Oeps..
  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/24/centrale-bank-cyprus-stelt-limiet-aan-geldopname-maximaal-100-euro-per-dag/

 255. king billy 24 maart 2013 om 19:58

  Lang leve Target2!
  =Vor der Zuspitzung der Krise in Zypern waren die über das Zahlungsverkehrs-System „Target auflaufenden Verbindlichkeiten der zyprischen Notenbank gegenüber der Europäischen Zentralbank (EZB) täglich um etwa 100 bis 200 Millionen Euro gestiegen. In den vergangenen Tagen sei, nachdem das Parlament das Stabilisierungsprogramm zunächst hatte scheitern lassen, der tägliche Wert auf mehr als das Doppelte gestiegen. Allein in der vergangenen Woche könnten also Geldvermögen in Milliardenhöhe aus Zypern abgeflossen sein, obwohl die zyprische Notenbank eigentlich eine Sperre ausgesprochen hat.=

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/zypern/entscheidung-in-nikosia-auffaellig-hohe-geldabfluesse-aus-zypern-12126658.html

  Oeps, foutje,

 256. king billy 24 maart 2013 om 21:04

  Ben benieuwd wie de nieuwe Franz Ferdinand van de EU wordt.

 257. Aad Verbaast 24 maart 2013 om 21:44

  @King Billy: Ik zat het artikel in de FAZ net te lezen. Wat een bericht zeg!!!
  Tja, hoe is dat nou toch mogelijk als het betalingsverkeer zou zijn gestopt..
  Heel wat uit te leggen daar zou je zeggen. Je mag toch aannemen dat Draghi die cijfers toch wel heeft gekregen en vanmiddag onder zijn arm heeft meegenomen.

  P.S. zou daar het gerucht vandaan komen over die extra 2 miljard die Cyprus nu moet ophoesten?

 258. blutch1 24 maart 2013 om 22:02

  Nou, dat wordt dan 110% belasting betalen boven 100.000.

 259. king billy 24 maart 2013 om 23:20

  Gewoon op internet. Een simpel voorbeeldje van een “offshore firma’tje” op Cyprus. 29 medewerkers.
  _________________
  » Steuerliche Anerkennung von Einnahmen und Ausgaben innerhalb der EU;
  » Anerkennung der Zypern Gesellschaft bei Behörden, Banken und Finanzämtern;
  » Anonymität und Bankgeheimnis auf Gesellschaftskonten der Zypern Firma;
  » Dividenden-Ausschüttung an eine Offshore-“Mutter” zu 0% Steuern;
  » VAT-Nummer (internationale Umsatzsteuernummer) für Geschäfte in der EU;
  » 12,5% Gesamtsteuerlast für Zypern Limited und Zypern Holding;
  » keine Gewerbesteuern, keine sonstigen öffentlichen Abgaben;

  !!!!! » es gilt das Gesetz und durchsetzbare Recht der Europäischen Union.!!!!

  http://www.offshore-firma.com/offshore-firma/de/zypern-firmengruendung-eu.php
  ________
  Kwam daar op omdat ik zat te vogelen op ‘taxheavens’ in Griekenland. ‘Taxheaven’ nog net geen geen ‘belastingparadijs’. Nederland dan maar Belastings verdragsparadijs ‘Taxheaven’ noemen.
  Daar kwam ik weer op dankzij het FAZ artikel met cijfers over belastingparadijzen, waar als bron o.a. de organisatie ‘taxjustice’ werd vermeld.

  Belastingparadijs Kraniki op de Peloponesos !!!

  2 belastingambtenaren op 150 superrijken in die gemeente, waar een Duitse fotograaf een villa’tje verkocht…… 1* raden aan wie……De ARD heeft er een uitzending over.

 260. Aad Verbaast 25 maart 2013 om 00:27

  @King Billy: LOL!! Zo kom je nog eens wat te weten 🙂

  Ik kwam net ook deze interessante tweet tegen:

  Ja, die moet natuurlijk wel zeker gesteld worden 🙄

  Verder nog even terugkomend op je lijstje van 14:37. Weet je nog:
  Cyprus 716%
  Malta 796%

  Maar dan dit lijstje wat ook vanavond de tijdlijn passeerde:

  Luxemburg: 2170% !!
  Tja altijd baas boven baas natuurlijk. Kwam Juncker daar niet vandaan? 😉

 261. king billy 25 maart 2013 om 00:38

  In Luxemburg bevinden zich de grote financiele instituten van de EU, naast het feit dat Luxemburg ook een taxheaven is. In hoeverre dit de cijfers vervuilt? Kweenie.

 262. Aad Verbaast 25 maart 2013 om 00:40

  Nog even het laatste nieuws voor de nacht:
  Geruchten op internet Assad zou zijn neergeschoten door een bodyguard..

  En wat hier van te denken: http://www.nu.nl/politiek/3379219/senaatsfractie-d66-wil-praten-tussenformatie.html
  == De fractie van D66 in de Eerste Kamer is bereid te praten over een tussenformatie om mogelijk als derde partij toe te treden tot het kabinet van VVD en PvdA. ==

 263. king billy 25 maart 2013 om 00:40

  Van het ESM, het EFSM, de EIB en de EDB weet ik dat deze LU zijn gevestigd.

 264. Aad Verbaast 25 maart 2013 om 00:42

  @King Billy: zitten die cijfers daar dan in? Dat scheelt al een slok op een borrel natuurlijk.

 265. king billy 25 maart 2013 om 00:45

  Leuk weetje uit de eerste, betrouwbare hand. Vandaag officieel, let wel officieel, aangemelde vluchtplannen, 120 zakenjets uit Rusland en Oekraine. Normaal zijn dat er 10-15.

 266. king billy 25 maart 2013 om 00:52

  Of die cijfers erin zitten? Kweenie.
  En als D66 een tussenformatie wil, komt er serieus gedonder (in Europa). Moet de 2e Kamer gestabiliseerd worden, mede i.v.m met de troonwisseling.
  Pechtold is als Bilderberger meestal goed ge-informeerd.

 267. king billy 25 maart 2013 om 01:00

  Assad. De geruchten circuleren al sinds vanmiddag op internet. Hoopvol is dat tot nu toe officieel NIET ontkend is dat Assad is doodgeschoten.

 268. blutch1 25 maart 2013 om 08:26

  Het lijkt me stug dat Russische bedrijven met een rekening op Cyprus accoord zullen gaan met deze korting. Of geldt het alleen voor spaarrekeningen en niet voor bedrijfsrekeningen?

 269. king billy 25 maart 2013 om 09:16

  @Blutch. Al eerder een link gegeven, dat bedrijven deze beslissing op grond van internationale verdragen tussen Cyprus en Rusland juridisch kunnen aanvechten. Dit worden jarenlange juridische gevechten zoals bij Lehman.

 270. king billy 25 maart 2013 om 09:30

  Persbericht €urogroep

  Klik om toegang te krijgen tot 136487.pdf

  =The Eurogroup expects that the ESM Board of Governors will be in a position to formally approve the proposal for a financial assistance facility agreement by the third week of April 2013 subject to the completion of national procedures.=

  Duitse parlement moet deze deal nog goedkeuren i.v.m. ESM hulp. (Karlsruhe!) Behandeling in de Bondsdag derde week in April.

 271. blutch1 25 maart 2013 om 09:47

  Ik blijf het buitengewoon stom vinden om geld te betalen en tegelijkertijd de Russen op de kast te jagen. De zaak had gewoon failliet moeten gaan.

 272. king billy 25 maart 2013 om 09:53

  Overigens zitten er in het ‘bad bank’ deel van de Laiki bank wel degelijk pensioengelden, waarmee Girieks staatspapier werd opgekocht. Wordt nog een eikel punt of het ESM deze eruit licht en voorfinanciert.

 273. blutch1 25 maart 2013 om 09:56

  De eikelpunten hebben we al gehad vannacht, de heikele punten volgen nog. 😉

 274. Aad Verbaast 25 maart 2013 om 10:07

  @allen: er is dus inderdaad een deal gemaakt in Brussel toen ik lag te ronken. Om 2:30 am.
  http://www.eurozone.europa.eu/newsroom/news/2013/03/eg-statement-cyprus-25-03-13/
  Ergens bovenaan: == The Eurogroup fully supports the Cypriot people in these difficult circumstances. == Da’s weer mooi natuurlijk.. 🙄

  De rest is me nog lang niet duidelijk. Ook voor hun nog veel onduidelijkheden. Ook van de media wordt je niet veel wijzer.
  Ik begrijp dat naast Laila en de bank of Cyprus, alle tegoeden (ook boven de 100K) op de rekeningen blijven bestaan. Daar zullen die Russen die niet bankieren bij die twee banken erg blij mee zijn!!
  Verder begrijp ik dat het parlement van Cyprus ook in deze niets meer te vertellen heeft. Daar zullen die parlementariërs weer niet zo blij mee zijn. Democratie vakkundig middels de shock doctrine (valt binnen de inderhaast aangenomen wetten op zaterdag, zeggen ze..) buiten de deur gewerkt!

  Verder:
  Laila: spitsen in bad bank en good bank. Wat precies good en bad is moet nog worden uitgezocht…
  BoC: neemt good bank over. Maar of spaarders (boven de 100K) daar ook mee moeten betalen aan herkapitalisatie van die bank is nog onduidelijk voor me. Ik ie wel wat getallen voorbij schieten. Waaronder 30%.
  Nergens een duidelijk optelsommetje hoe nou die 7 miljard opgehoest gaat worden, laat staan wanneer..
  == The Eurogroup looks forward to an agreement between Cyprus and the Russian Federation on a financial contribution.== ????? Dream on..

  Kortom: het is een zooitje!!
  En wat een anti-climax!

  Vooralsnog voor de “bühne” is de boel gesust en gedempt. De aandelen en de euro stijgen weer. Daar zal Draghi dan weer blij mee zijn…

  Vooralsnog hou ik het maar even bij dit live blog van de Guardian. Smikkelen en smullen..
  http://www.guardian.co.uk/business/2013/mar/25/eurozone-crisis-cyprus-bailout-deal-agreed

  P.S. Nederlandse media (voor het dossier):
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/25/economie/Cyprus_krijgt_noodsteun_zijn_de_problemen_van_het_eiland_nu_voorbij.xml
  http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/588975-1303/reddingsplan-cyprus-definitief-rond
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3414679/2013/03/25/Spaarders-moeten-bloeden-na-akkoord-over-Cyprus.dhtml
  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/25/akkoord-reddingsplan-cyprus/

 275. Aad Verbaast 25 maart 2013 om 10:42

  @King Billy:
  00:45: vluchtplannen: allemaal om nog even snel wat te pinnen? 😉
  00:52: == En als D66 een tussenformatie wil, komt er serieus gedonder (in Europa) == waarom?
  09:53: niet duidelijk hoe hoog het ELA bedrag zal zijn. Nu al worden bedragen van 7-9 miljard genoemd..

  @Blutch1: ik denk dat er heel wat Russen opgelucht zijn, zeker degenen die hun geld al hadden weggehaald bij die 2 zwakke banken. Hun gevaar is geweken.
  Vooralsnog. Want je kan ook op je vingers narekenen dat in het kielzog van deze ‘reddingsoperatie’ er nog wel wat meer banken gaan omvallen. Als iemand even de kans krijgt dan sluizen ze het geld direct het land uit immers.
  Bodemloze put.

 276. blutch1 25 maart 2013 om 10:51

  Dit is niet de laatste steun aan Cyprus. Zie Griekenland, daar zijn ze ook aan het zoveelste hulppakket bezig en de economie krimpt nog steeds met een duizelingwekkende vaart. Dat gaat op Cyprus ook gebeuren. Iedereen focust met een soort leedvermaak op die Russen. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer rekeninghouders uit andere landen. Ging de paardenvleesaffaire ook niet via Cyprus? Nou ja, dit kostte maar €28,75 pp.

 277. king billy 25 maart 2013 om 11:01

  http://www.faz.net/aktuell/politik/schuldenkrise-alle-fuer-alle-12126669.html

  FAZ komt met een zuur commentaar op deze deal en blikt terug.
  Materie dermate complex dat dit het gemiddelde verstand van parlementsleden overstijgt, die zich verschuilen achter democratische beginselen.
  Volksvertegenwoordigers moeten zich realiseren dat parlementsbesluiten terugslaan op heel Europa. Italie wordt met name genoemd…..

  Re Pechtold: Er heerst sociale onrust in grote delen van Europa. Nu ook op Cyprus en de EU heeft een wéér een deuk opgelopen. Uitkomst verkiezingen in DE allerminst voorspelbaar. Dat zijn niet alleen Bondsdagverkiezingen, maar ook deelstaatverkiezingen in Beieren en Baden-Wütemberg. Anti-Europasentiment neemt zienderogen toe.
  Coalitie in Nederland instabiel. Extra parlementaire, stabiele ondersteuning voor huidige Brusselse beleid gewenst. Een van de voorwaarden voor troonsbestijging is/was stabiliteit in en tussen de Kamers. Die is er nu niet.
  Als slimme politicus kan Pechtold zich hier profileren. Ook in Brussel.

 278. Aad Verbaast 25 maart 2013 om 11:02

  @Blutch1:
  Er gaat nog heel wat (geld als) water naar de Cypriotische zee gedragen worden.
  Opvallend ook dat de lidstaten nog wel even parlementaire goedkeuring moeten geven aan deze deal (Schauble verwacht dat dat gaat gebeuren voor eind april) maar dat het blijkbaar het enige parlement waar dat niet nodig is, het parlement van Cyprus is..
  Kon ook nog wel eens een staartje krijgen..

 279. Aad Verbaast 25 maart 2013 om 11:09

  @King Billy: zie ook 11:02. Sluit goed aan op de ‘democratische beginselen’ waar we al van hadden geconstateerd dat die al lang verkwanseld zijn. Nu ook weer.
  Kan allemaal te complex zijn, maar complexiteit wordt ook vaak als drogreden gebruikt om stofwolken op te werpen, die moeten verhullen dat ze zelf ook het overzicht zijn kwijtgeraakt.
  Dan rest veelal slechts paniekvoetbal.

  P.S. zou de kapitaalvluchten uit Malta en Luxemburg al begonnen zijn?

 280. Aad Verbaast 25 maart 2013 om 11:20

  @Motek: Die was al voorbijgekomen, dank. Wordt staande de vergadering ingelijst.
  Inmiddels ook al voorzien van commentaar hierboven 😉

 281. Aad Verbaast 25 maart 2013 om 11:33

  @allen: je verwacht het niet… http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/3415000/2013/03/25/Rusland-woedend-over-nieuw-reddingsplan-Cyprus.dhtml
  == Volgens de Russische premier Dimitry Medvedev gaat ‘het stelen, van dat wat al gestolen was, gewoon verder’. Medvedev sprak deze woorden tijdens een vergadering van regeringsfunctionarissen, zo melden Russische persbureaus. Hij zei verder dat Rusland de consequenties voor de Russische belangen op Cyprus zal onderzoeken. ==

  Hierboven haalde ik al een alinea aan uit de ‘overeenkomst’:
  == The Eurogroup looks forward to an agreement between Cyprus and the Russian Federation on a financial contribution.==
  Nogmaals: dream on”..

 282. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 25 maart 2013 om 13:14

  Als er cyprus banken zijn -of griekse–die bezit hebben in Rusland, kunnen die dat gevoegelijk afschrijven.Poetin is Rutte niet.
  En idd: hadden ze dat eiland maar gewoon failliet laten gaan…

 283. Aad Verbaast 25 maart 2013 om 13:30

  @Kleet: inmiddels is Rusland van “boos”, via “woedend”, nu “des duivels”.
  Een beschrijving die wel bij Rusland past..
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/25/buitenland/Russen_boos_over_Cyprusdeal.xml
  == ‘De EU zal worden bestraft’ Voormalig Kremlin-adviseur Aleksander Nekrassov voorspelde zondag dat Moskou naar manieren zal gaan zoeken om “de EU te straffen”. Rusland zou het verlies van de Russische gelden willen wreken op Europese bedrijven. ==

 284. Aad Verbaast 25 maart 2013 om 13:32

  @allen: ook Barosso gaat over tot actie.. En introduceert een heuse “task force”, jawel. Je moet er maar opkomen!!
  http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-13-259_en.htm

 285. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 25 maart 2013 om 14:01

  “het stelen van het gestolene…” is idd de russische zwarte rekeningen

  Maar nu wat je kan verwachten: Poetin zal de bal goed spelen; hij zal het doen via zoiets als verhoging van de gasprijzen, waar griekenland van afhankelijk is….
  Do not fool around with a real leader…

 286. king billy 25 maart 2013 om 14:39

  De les die sparende burgers in Europa kunnen leren, was dat Cyprus dus toch niet zo systeemrelevant is, anders waren die twee banken wél gered.
  In het eurosysteem relevante Griekenland werden de beleggers, die aandelen in de banken en Grieks staatspapier hadden gekocht, de dupe, dankzij een enorme, eenmalige haircut op de schulden van Griekenland dein Europa. Zo ook beleggers in het systeemrelevante SNS de dupe werden en (europese) belastingbetalers meebetaalden aan de redding, uit angst van politici dat het financiele eurosysteem zou worden ge-infecteerd door een domino effect.

  In Cyprus daarentegen, waar relatief weinig beleggers zijn m.u.v. pensioenfondsen, maar wel veel spaarders en handelaren met grote belastingvoordelen, wordt nu , hoe je het ook draait of keert, geld van individuele spaarders (30%) ingezet om de staat te redden.

  Kortom, de recente reddingschaos rondom Cyprus, mede ingegeven uit angst van politici voor hun eigen angst, gezien de ervaringen na Lehmann Brothers, ABN, ING, Ice Save, SNS, Duitse banken, Fortis, BNP, Spaanse en Italiaanse banken, etc., bewijst dat alles toch niet zo systeemrelevant is in de eurozone als politici denken..

  Geen prettig vooruitzicht voor systeemrelevante spaarders in de eurozone.Ook als je spaart voor een pensioen.

  Reken er maar op dat een beetje intelligente spaarders deze les ook ter harte nemen in navolging van buitenlandse bedrijven, welke niet zo happig meer zijn om in ‘Europa’ te investeren.
  Hoewel de miljoenen brievenbusfirma’s in taxheavens voor corporations in Nederland, Malta, Luxemburg, Liechtenstein, Malta, Andorra, Monaco, San Marino, Engeland, Guernsey, Jersey en nog steeds in Griekenland goed van pas komen om in Europa gegenereerde winsten weg te onttrekken aan belastingheffingen. Waarvoor de gewone burger wél moet betalen aan de lidstaten.

  Linksom of rechtsom. Who the hell cares.

 287. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 25 maart 2013 om 14:59

  Eigen schuld.Onze belasting tarieven zijn veel en veel te hoog, en de controle begint nazi vormen aan te nemen.
  De staat negeert haar verplichtingen; rechtsysteem is een lachertje; ambtenaren en politici mogen frauderen en misdrijven plegen; het is een middeleeuwse situatie in NL.

  Stel je voor, dat je morgen een systeem invoert van 16% belasting voor b.v.’s; 16 % voor de laagere inkomens, ambtenaren en politici juridisch en belastingtechnisch behandelt als normale burgers (arme miskende Freud) dan heeft verdwijnen het merendeel van de brievenbus firma’s.
  En-als dan ook parralel eraan wat kleine dingen gebeuren–b.v. volledige afschaffing HRA afschaffing overbescherming ambtenaren, ontslag 30% ambtenaren, opheffing leger uit de nato, uit JSF project, geen idiote drones kopen van 1,5 miloen terwijl ze hier gemaakt kunnen wordn incl software voor 2.000 en minder.

  Dan krijgt de burger weer enigszins vertrouwen.
  Dan uit de euro, en niet mee betalen voor de luie frauderende landen van zuid en oost europa.

  Maar kijk dit blog en de reacties: ambtelijk boekhouders gemierenneuk.
  Dat is aleen van belang als info bron voor besluitvorming; maar die blijft uit.

  Dat vereist kennis, inzicht en lef.
  Eens hadden we politici die dat hadden; maar die zijn al lang begraven.
  Wij moeten het doen met zakken als Rutte en Cohen en consorten.

  De enige verandering zal komen als de stenen uit de straat door de ruiten vliegen; maar dan is het al te laat en te duur.
  Nederlanders laten niet over zich lopen, nee, maar wel op zich dansen en over zich rijden.
  Wat ooit een mondige bevolking was, is er nu een van zakkerige gereformeerde kleurloze imbecielen die krijgen wat ze verdienen.

 288. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 25 maart 2013 om 15:06

  In juridisch perspectief: de europarlementariers frauderen dagelijks met aanwezigheids premie; voor dezelfde fraude wordt een bijstandmoeder strafrechtelijk veroordeeld.
  Hoezo rechtsgelijkheid?
  Nu weer het schandaaltje met zigeuner kind.
  Waagt een linksche idioot te vergelijken met het plaatsen van een NL kind bij roma’s of turken…
  Fout.
  De ouders cq verzorgers (lees: trainers in zakkenrollen en diefstal en prostitutie en bedelen) starfrechtelijk vervolgen wegens verwaarlozing van kinderen en uitzetten.
  Dat vuilnis–welke voor 100% crimineel zijn– accuut uitzetten zoals in italie Ierland en frankrijk gebeurde.

  Maar nederlanders zijn zakken geworden; die mogen niks zeggen van buitenlanders, en laten criminele buitenlanders voorgaan tov nederlanders.
  Proost.
  FREUD!!!!!!!!!!

 289. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 25 maart 2013 om 15:08

  En nu, macro: Cyprus: wie volgt? Wij betalen voor landen die corrupt zijn en belastingen niet innen terwijl hun tarieven de helft zijn of minder van de onze…
  We zijn gestoord!
  FREUD!!!!!!!

 290. king billy 25 maart 2013 om 15:45

  Wordt op 8 april nog echt gezellig met Putin op bezoek. Nederland is de op een na grootste investeerder in Rusland. Klopt, Veelal via Nederlandse trustfonds, mede gefinancierd met Brussels geld.
  Typisch voorbeeld van een ‘Dutch Treat’.

 291. Aad Verbaast 25 maart 2013 om 16:31

  @allen: breaking: Dijsselbloem zorgt er hoogstpersoonlijk voor dat de euro en de beurzen weer de schrik wordt aangejaagd. Lees commentaar van 3:25 op live blog: http://www.guardian.co.uk/business/2013/mar/25/eurozone-crisis-cyprus-bailout-deal-agreed
  == Eurogroup head Jeroen Dijsselbloem has sent the euro tumbling by declaring that the Cyprus rescue should be seen as “a template for the rest of the eurozone”.
  In an interview with reporters in Brussels after the Cyprus plan was agreed, Dijsselbloem argued that Europe could now take a new approach to tackling struggling banks. ==

  == The key to Dijsselbloem’s comments is that he’s suggesting that Europe will no longer need the ESM — the €700bn bazooka that was meant to be on standby to prevent a banking collapse.
  The interview has sent the euro sliding, and pushed shares down across Europe. Several Italian banks have just been temporarily suspended (for dropping more than 5%). ==

  Kan het wel met hem eens zijn, maar veel mensen daar in Brussel, en Frankfurt zullen wel even stevig vloeken op hem. Zo maak je geen vrienden daar! 🙂

  P.S. zal dus toch de geschiedenis ingaan als het “Dijsselbloem precedent”..

 292. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 25 maart 2013 om 16:43

  Een ding moet je Dijselbloem nageven: hij is universeel.
  Onder of boven: wat eruit komt is shit.

  lagere euro is werkloosheid; kunnen ze weer een heksenjacht gaan maken op non-actieven.

 293. Aad Verbaast 25 maart 2013 om 17:48

  @King Billy: 14:39 ook een les die geleerd kan worden is dat als politici maatregelen aankondigen met de omschrijving dat dit wel een “heel speciaal geval is”, en “absoluut onvergelijkbaar” is met alle andere situaties, dat het zomaar kan zijn dat ze de volgende dag al zeggen dat de maatregelen een blauwdruk is voor andere landen..

  Hoe snel kan het gaan in de politiek..

  Inmiddels probeert (16:31) de woordvoerder van Dijsselbloem (wordt al Diesel-Bum genoemd) de net geleden schade nog wat te beperken. bekende smoes: context en zo..

  N.B.: het artikel van Reuters: http://uk.reuters.com/article/2013/03/25/uk-eurogroup-cyprus-dijsselbloem-idUKBRE92O0IL20130325

 294. Aad Verbaast 25 maart 2013 om 17:53

  @Kleet: aangezien nu alle banken in Europa vogelvrij zijn een goede tip voor je: nooit meer dan 100.000 van je zuurverdiende centen op één bank zetten! Stevig spreiden dus.
  Goed in je oren knopen!.

 295. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 25 maart 2013 om 17:59

  Is een goed advies voor bijstandmoeders!
  Hier wordt een bankrekening maar tot 6000 gegarandeerd; en wie die garantie garandeerd is niet duidelijk…

 296. Aad Verbaast 25 maart 2013 om 18:05

  Beetje historisch perspectief is altijd interessant: http://www.cypruspropertynews.net/european-stress-test-results-cyprus-banks-pass/
  == Good news for Cyprus banks as all three of Cyprus’ main banks have passed the EU stress tests. These include Marfin Laiki Bank, Bank of Cyprus and Hellenic Bank.
  All three banks passed the EU-wide bank stress tests which was co-ordinated in collaboration between the European Central Bank (ECB) and the European Banking Authority (EBA) ==

  == The stress tests results justifies the Group’s strategic choices and actions and illustrate its very strong capital base even under the most extreme, difficult and adverse scenarios.” ==

  Anderhalf jaar geleden. Nutteloze test, dat is wel gebleken. Prutsers daar bij de ECB! En niet alleen daar natuurlijk.

 297. king billy 25 maart 2013 om 18:22

  Tweede fout van Dijsselblom. Eerste was de verklaring omtrent zijn handelen tijdens de eerste vergadering, die alleen maar meer chaos veroorzaakte en hem kwam te staan op steek onder water van Juncker.
  Professionele partijsoldaat met onvoldoende communicatieve bijscholing.

  Iemand om in de gaten te houden. Zelfs Obama, de Dalai Lama en Transparency International hebben zich aangemeld. Barroso, Rutte en Dijsselbloem, toch al eigenlijk veredelde systeemdwergjes, zijn niets vergeleken met haar.
  Xenia Judajewa.

 298. Aad Verbaast 25 maart 2013 om 18:36

  @King Billy: == Tweede fout van Dijsselblom. == je verwacht het niet 😉

  Waarbij ik hem overigens in principe gelijk moet geven: laat die disfunctionerende banken maar vallen inclusief de mensen die daar hun vertrouwen aan hebben gegeven.
  Er was immers ook een regel dat investeringen boven de 50.000 euro geen bescherming behoeven omdat er vanuit gegaan wordt dat de belegger dan zelf wel kan uitvinden of iets betrouwbaar is. Heeft ook al veel mensen de kop gekost..

  Xenia: ik had er nog nooit van gehoord. Ik zal een goegelen. Niet eens een wikipagina zag ik al snel.
  Wel bij de lijst of Young Global Leaders.
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Young_Global_Leaders

 299. king billy 25 maart 2013 om 19:43

  Chef-adviseuse en sparring van Putin op ecomisch terrein. Invloedrijk en creatief.

  ‘Zo even kijken of ‘HEt Dijsselbloempje op het Börse programma en Tagesschau te bewonderen is.

  Tegenlicht’ vanavond een programma over banken en taxheavens

 300. Aad Verbaast 25 maart 2013 om 22:00

  @King Billy: programma bekeken. Kon jij toch niet zien, of nu weer wel?
  Toestanden natuurlijk. Ook wel dubbel trouwens. Als je legaal dergelijke constructies kan opzetten, waarom niet? Maar ja, als ik dan weer hoor dat er geheime deals gemaakt worden tussen bedrijven en overheden, dan zijn beiden ‘crimineel’.

  Jammer vind ik dan weer dat ook in deze uitzending wel het probleem wordt uitgelegd, maar niet even glashelder wordt uitgelegd hoe het werkt (voor een leek als ik).

  Zou wel goed zijn voor @Kleet om ook even te kijken. @Kleet beweert nog steeds dat Nederland geen belastingparadijs is. Net als veel kamerleden trouwens. De meerderheid zelfs. Allemaal blind.
  http://tegenlicht.vpro.nl/

  Hier kun je zelf een belastingroute kiezen als ondernemer: http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2013/maart/Taxodus.html
  @Kleet: kun je veel van leren! 🙄

 301. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 25 maart 2013 om 22:12

  En ik kan een en ander wat duidelijker maken voor degenen die aan mij twijfelen: als ik een bedrijf onderbreng in een bepaald oostblokland, dan betalen ze maar 40% van de belasting die ze in NL betalen.
  Kosten: adres, plus een personeelslid ; per maand ongeveer 600 euro.
  Boekhouding wordt niet gecontroleerd, maar geaccepteerd zoals aangeboden.

  Kan je wat van leren aad!Ik ben geen boekhouder, maar onderhandelaar.
  Zeg lekker niet welj land

 302. king billy 25 maart 2013 om 22:13

  Read, read! Dijsselbloem licht toe na zijn ongenuanceerde communitatieve blunder in afgemeten taal. Zoals als zijn statements zijn. in tegenstelling tot het wollige taalgebruik van Van Rompuy en Barroso.

  =Statement by the Eurogroup President on Cyprus
  Cyprus is a specific case with exceptional challenges which required the bail-in measures we have agreed upon yesterday.
  Macro-economic adjustment programmes are tailor-made to the situation of the country concerned and no models or templates are used.=

  Klik om toegang te krijgen tot 136544.pdf

  Uiteraard heeft hij gelijk als het profiterende rekeninghouders van dubieus speculerende en ruimhartige banken betreft, die er een potje van hebben gemaakt. Maar dat doen politici ook aan de lopende band.

  Duitse commentatoren lieten eensgezind geen spaan heel van zijn uitspraken. Hij suggereerde wel degelijk dat ook gewone klanten met een salarisrekening en een klein spaarpotje in principe niet meer veilig zijn.
  Prachtige beelden, lieten uitvergroot het verloop van de koers van de Frankfurtse DAX zien, eerst stijgen en dan steil afwaarts in combi met zijn uitspraken.

  Kan je verwachten dat men tailor-made de maat neemt met dergelijke uitspraken. Duitse belastingbetalers zijn daar extra gevoelig voor sinds de Weimar republiek, de DDR, bezuinigingen en sociale hervormingen eind ’80, begin ’90, plus Dicke Bertha’s, EFSM, en ESM. En bovendien nog eens de schuld van álles krijgen.

  Stom dus, van een europese politieke leider, die met meer rekening moet houden dan ‘tailor made bail-ins’ voor een k*tlandje.
  Dat was de boodschap van commentatoren uit Duitsland.

 303. blutch1 25 maart 2013 om 22:15

  @Aad, relatief simpel. Jij begint een bv tje hier en een bv tje bv op de Maagdeneilanden. Je produceert hier en je verkoopt hier, maar de merknaam is gedeponeerd op de M. Die bv op de M. stuurt forse rekeningen aan jouw bv hier voor het gebruik van de naam, zodat je hier ongeveer quite speelt en dus nauwelijks of geen belasting betaalt. En daar………………………ook niet.

 304. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 25 maart 2013 om 22:24

  Dat zijn sprookjes; als je een rekening van een verweggestein bedrijf inboekt, moet ie echt ook geboekt worden in verweggestein.Zo simpeltjes werkt het niet….
  Je zou in verweggestein heel gauw gearresteerd worden…

 305. king billy 25 maart 2013 om 22:35

  @Aad Verbaast. Programma’s van publieke Nederlndse (staats)zenders kan ik hier niet volgen tenzij je een chipcard koopt voor satellietontvagst die een maand geldig is en alleen in Nederland verkrijgbaar is.

  Ik doelde op Duitse programma’s, waar Dijsselbloem de maat werd genomen.

 306. blutch1 25 maart 2013 om 22:58

  Zeg Kleet, wie beweert dat het in Verweggistan niet geboekt wordt, in dit geval op M?

 307. king billy 25 maart 2013 om 22:58

  Daar komt de FAZ over Dijsselbloem: meten met twee maten:
  Doch in Luxemburg, Irland und Malta ist die Wirtschaft ebenso vom Finanzsektor dominiert, was die Euro-Finanzminister im Fall Zypern als nicht tragfähiges Geschäftsmodell betrachteten.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/jeroen-dijsselbloem-eurogruppen-chef-zypern-rettung-ist-wendepunkt-12127787.html
  ______
  Chaotische reddingsdagen: Een tegoed bij de bank is slechts een krediet aan de bank, dat de eurogroep in een weekend kan afpakken………..

  Jeder Euro-Bankkunde weiß nun, dass sein Sparbuch nicht sicher ist.
  Nach diesen Rettungs-Chaostagen weiß jeder Euro-Bankkunde, dass sein Sparbuch nicht sicher ist, dass es sich bei Bankeinlagen nicht um sein persönliches Guthaben, sondern um einen Kredit an die Bank handelt. Und dass die Eurogruppe in einer Krise am Wochenende das Geld konfiszieren kann. Ein größerer Vertrauensschaden ist kaum denkbar.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/zyperns-krise-rettungs-chaostage-12127790.html

 308. Aad Verbaast 26 maart 2013 om 00:59

  @King Billy: het was me het avondje inderdaad weer wel.
  Ik geef de link nog maar even van het live-blog van de guardian: http://www.guardian.co.uk/business/2013/mar/25/eurozone-crisis-cyprus-bailout-deal-agreed
  Smikkelen en smullen..

  Hier de officële reactie van Dijsselbloem, op het oproer na het interview met Reuters die het woord “template” aan zijn woorden plakte: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ecofin/136544.pdf
  LOL!!

  Maar heeft nergens spijt van, nee natuurlijk niet: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/26/dijsselbloem-geen-spijt-van-uitlatingen-over-redding-cyprus/

  Reuters: “Dijsselbloem’s interview today was undoubtedly a prime piece of political incompetence”
  http://blogs.reuters.com/felix-salmon/2013/03/25/the-dijsselbloem-principle/
  FT boort hem ook al de grond in: moet meteen ontslagen worden.

  Hij krijgt het wel voor zijn kiezen..

  Interview in Nieuwsuur met Maarten Visser van FD die ook geen spaan van hem heel laat.
  http://nieuwsuur.nl/uitzending/2013-03-25/

  Daarna Dijsselbloem zelf in Pauw en Witteman. Daar zegt hij dat hij het woord “template” niet eens kende tot vanavond. “weer wat geleerd” zegt hij dan.

  Begaat vervolgens de volgende fout, als hij antwoord op een vraag of die 100.000 euro niet een te hoog bedrag is voor een garantie: “is ook een uitdagend bedrag”.
  (Morgen zoek ik de link wel even op, staat er nu nog niet).

  Blijft lachen met die man..

 309. Aad Verbaast 26 maart 2013 om 01:11

  @Blutch1: 22:15: da’s precies (maar dan net even anders) waarom je in Nederland zoveel van die postbus firma’s hebt, zoals heel duidelijk wordt uitgelegd in die uitzending van tegenlicht: property rights worden hier nauwelijks belast (en zelfs onderhandelbaar met de fiscus) . Dus even die omzetten door Nederland laten lopen belooft gouden bergen.

  @Kleet: echt even kijken naar: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/tax-free-tour.html
  Uitleg over de ‘double Irish’ + ‘Dutch sandwich’ constructie.

  Dan kom je wel terug op je mening neem ik aan.

 310. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 26 maart 2013 om 08:50

  Maar ik kn het beter en voor ander publiek.
  Mijn constructies zijn goed voor midden en klein bedrijf, en kosten weinig.
  Er bestaan in sommige landen bedrijfsvormen, die volledig vrijgesteld zijn belasting; 0% dus…..
  En die constructies van multinationals zijn te duur voor een klein of middenbedrijf in uitvoering….
  Dus ik had wat kunnen toevoegen aan dat filmpje ipv op mijn mening terugkomen…

 311. Aad Verbaast 26 maart 2013 om 09:59

  @Kleet: tuurlijk! 🙂

  @allen: Dijsselbloem heeft het maar druk met al die interviews. Verbaas me daar over eigenlijk. Waarom zou je daar zo veel tijd aan besteden?
  En zeker in zijn geval: Elke keer dat hij zijn mond opendoet wordt het er niet beter op. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3415247/2013/03/26/Ik-heb-gedacht-we-komen-er-niet-uit.dhtml

 312. blutch1 26 maart 2013 om 10:33

  Ik denk dat Dijsselbloem het nog niet zo gek gedaan heeft. Het is nu wel duidelijk waar iedereen aan toe is. Ten tweede heeft hij een bank de facto failliet laten gaan. Vooral dit laatste juich ik zeer toe. Branden en blaren en zo. Het gezever van P&W over een oude dame die 200.000 op die bank had en nu de helft kwijt is, zou eens afgelopen moeten zijn. Iedereen kan weten dat meer dan 100.000 bij dezelfde bank uitermate stom is. Domheid is onbetaalbaar.

 313. Aad Verbaast 26 maart 2013 om 10:53

  @Blutch1: Dijsselbloem heeft voor veel verwarring gezorgd. Wel uniek, niet uniek, wel uniek etc.. Wel blauwdruk, geen blauwdruk etc. Hij had zich beter echt op de vlakte kunnen houden, en altijd veilig om er dan maar op te blijven hameren dat dit een uniek geval is. Dat is lang te verdedigen, alles is uniek immers. Zeker in de politiek..

  == Het is nu wel duidelijk waar iedereen aan toe is. == is dan weer een stelling die niet verdedigbaar is lijkt me.
  Nog heel veel vragen onbeantwoord. Hoeveel moeten de spaarders van BOC inleveren (boven een ton)?
  Ze krijgen daar aandelen van de bank voor terug. Wat betekent dat?
  Wat als de volgende bank gaat omvallen (de Hellenic wrs). En dan weer de volgende etc. etc.?
  Veel nog niet ingevuld van de “overeenkomst”.

  Maar wel is duidelijk: vermogen verdelen! Alhoewel, als de nood echt aan de man komt die 100K ook niet echt meer zeker is. Ook daar is van gebleken dat als de situatie weer “uniek” is dat de kleine spaarder ook de lul is. Zou het parlement hebben ingestemd dan was dat immers gewoon doorgegaan..

  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/26/onervaren-en-incompetent-internationale-media-maken-gehakt-van-dijsselbloem/
  Met het P&W fragment en de reactie van Ruding..

  Ik ben het overig4ens wel eens met Dijsselbloem (en c.s.) dat je niet meteen naar oplossingen moet zoeken waar de belasting betaler in Europa het maar weer moet oplossen. Wordt ook steeds moeilijker omdat onderhand de grenzen wel bereikt zijn. In munten maar ook in de bereidheid van de kiezer..

  P.S. Live blog van de Guardian is weer geopend: http://www.guardian.co.uk/business/2013/mar/26/eurozone-crisis-cyprus-banks

 314. blutch1 26 maart 2013 om 11:01

  Al die lui die over Dijsselbloem heen vallen vinden dat hij zijn mond moet houden of moet liegen. Ik denk dat we daar onderhand wel genoeg van hebben. Of stelt iemand nog prijs op figuren als Wellink?

 315. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 26 maart 2013 om 11:08

  Mensen die een ton of meer op de bank hebben, hebben dat geld kennelijk niet nodig.
  Daarnaast zijn ze superstom, want 15–20% is haalbaar.
  Wat veel lulliger is is die armoedzaaier die wat spaart voor zijn oude dag en nu dreigt kwijt te raken.

  @aad: uiteraard. Er zijn in verschillende landen ooit eens rechtsvormen gelanceerd om mensen te bewegen voor zichzelf te beginnen; die rechtsvormen zijn er nog; en zijn te koop….
  Ik ken een belgisch bedrijf; geen invoerrechten, geen winstbelasting…geen onroerend goed belasting
  Daar kan appelje niet aan tippen!

  Maar de reden van bestaan van moeilijke constructies is simpel; lokale belastingen zijn te hoog en wetgevingen te slecht. Tot dan gaat het gewoon door.

 316. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 26 maart 2013 om 11:10

  @Blutch: zijn vrouw en zijn buurmeissie—hoop ik voor hem

 317. Aad Verbaast 26 maart 2013 om 11:12

  @Blutch1: Volgens mij is het niet een kwestie van liegen of niet liegen. Maar meer een kwestie van onhandig manoeuvreren. Niet verbazend overigens gezien zijn beperkte ervaring.
  Is ook maar in het diepe gegooid. Maar ja, daar was hij ook zelf bij.

 318. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 26 maart 2013 om 11:17

  Jammer genoeg niet met zijn voeten in een blok beton….

 319. Aad Verbaast 26 maart 2013 om 11:17

  @King Billy: jij had het over die toename van vluchten eerder hierboven.
  Nu lees ik net dit: http://www.zerohedge.com/news/2013-03-25/have-russians-already-quietly-withdrawn-all-their-cash-cyprus
  == Transfers for trade in humanitarian products, medicines and jet fuel were allowed.==
  jet fuel.. 😉

 320. Aad Verbaast 26 maart 2013 om 11:19

  @Kleet: heel wat werk hoor dat verdelen over die banken als je ruim in de slappe was zit. 😉

 321. Aad Verbaast 26 maart 2013 om 11:47

  Opvallend bericht, waar ik lees dat de ECB al 9,2 miljard aan leningen heeft gegeven aan de Laiki bank. Die schuld wordt ook overgenomen door de BoC. Staat dat nog los van de 10 miljard die nog geleend gaat worden??
  http://www.presseurop.eu/nl/content/news-brief/3590841-een-misdaad-van-92-miljard

  En Dijsselbloem gisteren nog vertellen dat de 10 miljard gekozen was omdat het IMF voor hun berekend had dat ze dat nog wel net zouden kunnen terugbetalen..

 322. blutch1 26 maart 2013 om 11:55

  Die schuld van 9,2 miljard staat los van de nog te “geven” 10 miljard.
  Overigens, je geld verdelen over banken is helemaal niet nodig. Alleen geld is van de bank. Aandelen, obligaties enz. blijven van jou en horen dus niet bij het bezit van de bank.
  Moet je natuurlijk geen obligaties en aandelen hebben van de bank die failliet gaat. 😉

 323. Aad Verbaast 26 maart 2013 om 11:59

  @Blutch1: == Die schuld van 9,2 miljard staat los van de nog te “geven” 10 miljard. == de bodemloze put wordt dan nog bodemlozer..
  == Aandelen, obligaties enz. blijven van jou en horen dus niet bij het bezit van de bank.==
  Weet jij hoe het dan zit als je aandelen hebt in een aandelenfonds van een bank: bv “SNS aexfonds” (bedenk ik maar even) en de bank gaat failliet?

 324. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 26 maart 2013 om 13:51

  Als een rekening is gegarandeerdtot laten we zeggen 30.000 en je hebt 100.000 dan neem je toch 4 rekeningen?Wij kunnen het niet simpeler maken…

 325. king billy 26 maart 2013 om 14:08

  Is het werkelijk belangrijk of Dijsselbloem gefaald heeft? Als-ie dat al gedaan heeft. In principe gaat het om andere zaken. Dijsselbloem als voorutgeschoven zondebok kapot praten en schrijven voegt niets toe aan de oplossingen voor een verrot geldsysteem.

  http://koningbilly.wordpress.com/2013/03/26/hoeveel-vertrouwen-heb-jij-nog-op-de-bank-staan/

 326. king billy 26 maart 2013 om 15:00

  Controle op kapitaalverkeer binnen de eurozone bij wet verboden, Uitzonderings smag maximaal 6 maanden duren. Duits regering antwoord op vragen over Griekenland in de Bondsdag.

  Klik om toegang te krijgen tot 1712565.pdf

 327. king billy 26 maart 2013 om 15:42

  Er moeten overigens piketpaaltjes worden uitgezet omdat de Duitse Bondsdag dankzij ‘Karlsruhe’ het bedrag dat het ESM mag besteden aan bankenredding maximaal 80 miljard is op straffe van stopzetting van verdere Duitse deelname aan het ESM. Op de een of andere manier kan zelfs het EGH daar geen voet tussen de dichtgeslagen deur krijgen. En er is nog een lange weg te gaan. Italie bijvoorbeeld. Of Frankrijk. Moet men op zoek naar andere structurele middelen om systeemrelevantie handen en voeten te geven.

 328. Aad Verbaast 26 maart 2013 om 16:19

  @Kleet: prima oplossing, die ook breed wordt geadviseerd door deze en gene.
  Maar als je 100 miljoen hebt moet je 1000+ rekeningen openen. Mag je er wel een personeelslid bijnemen 😉

  En dan natuurlijk de interessante vraag voor de statistici onder ons: is de kans hoger met 1000+ rekeningen dat je geld kwijtraakt tov het op 1 rekening zetten? 😉

 329. Aad Verbaast 26 maart 2013 om 16:26

  @King Billy: 14:08: klopt natuurlijk.
  15:00: met “controle” bedoel je neem ik aan “beperkingen”. Er kan niet genoeg gecontroleerd worden.
  Met 6 maanden hebben we nog wel even te gaan trouwens. Is het dan nog niet gestabileerd, dan gooi je het even op een nationale feestdag open (met ICT storing) en dan sluit je de boel weer de dag er op..

  Wat me meteen brengt op het volgende: http://www.presseurop.eu/nl/content/news-brief/3593011-onderzoek-witwassen-risico-voor-reddingsplan
  De stoethaspels zijn pas aan een onderzoek naar witwassen begonnen op 20 maart.. Beetje laat zou ik zeggen. Verder wordt (mede) uitgevoerd door == een niet nader genoemde particuliere internationale accountancyfirma, die daartoe opdracht heeft gekregen van de Centrale Bank van Cyprus ==
  Bijzonder hoog WC-eend gehalte uiteraard.. Duurt dan ook maar 11 dagen…
  Je moet het maar kunnen bedenken..

  15:42: voor elke probleem is een oplossing 🙄

 330. king billy 26 maart 2013 om 16:44

  De Duitse geheime dienst, heeft in 2011/12 al onderzoek gedaan naar witwaspraktijken op Cyprus. resultaten en waarschuwingen kwamen via Merkel ook bij o.a.Lagarde op tafel.
  Ben te lui om de link naar het Spiegel artikel in mijn blogje ‘Limassolgrad….’ op te zoeken.

 331. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 26 maart 2013 om 16:55

  ..als de staatsgaranties gaan per rekening is het wel veiliger..
  Als je 100 millioen hebt begin je een eigen bank….of koop je er eentje..
  Maar zoals gezegd: mensen meer dan een ton op de spaarbank zijn randdebielen.
  geld is gereedschap; dat moet werken.
  15–20% is normaal.
  Spreiden om risico te beperken
  De rest is onzin.

 332. king billy 26 maart 2013 om 16:57

  Duitse woordvoerder van SPD meldt terloops in dit artikel over de chaos en scheldpartijen dat naast andere belastingparadijsjes, ook Nederland aan de beurt moet komen.
  Leuk ‘Nederland Belastingparadijs’ kan de 2e Kamer niet verbieden in DE.

 333. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 26 maart 2013 om 16:57

  De duitse geheime dienst; was dat herr Flick van “allo, allo…?

 334. Aad Verbaast 26 maart 2013 om 17:34

  @King Billy: 16:44: je zou toch mogen aannemen dat al die informatie al lang bekend is. Tenzij ze weer liggen te slapen. Komt wel eens vaker voor.

  16:57/17:00: gaat er hard aan toe in Europa. Het lijkt wel oorlog! 😉

  De vraag dringt zich natuurlijk wel op, dat als elk land zo onderhand “uniek” is, dat we misschien er beter aan gedaan hadden daar niet een unie van proberen te smeden..

 335. blutch1 26 maart 2013 om 19:30

  Maar dan heb je wel iets unieks. 😦

 336. king billy 26 maart 2013 om 23:23

  Der Spiegel over Dijsselbloem als primus inter pares. Niet handig ge-opereerd, maar collectieve schuld, maar werpt wel een ander licht op de gang van zaken dan Dijsselbloem daarover losliet.

  “Schließlich war der Interview-Fauxpas nicht der erste Patzer in den vergangenen Wochen.

  Ihm wird vorgeworfen, dass die Euro-Gruppe unter seiner Führung einen der schwersten Fehler ihrer Geschichte begangen hat. Vor zehn Tagen hatten die 17 Finanzminister beschlossen, Kleinsparer für die Sanierung der zyprischen Banken heranzuziehen.”

  „Es war ein deutliches Misstrauensvotum, dass EU-Ratspräsident Herman Van Rompuy, EU-Kommissionspräsident José Manuel Barroso und IWF-Chefin Christine Lagarde am Wochenende die Verhandlungsführung an sich zogen. Den ganzen Sonntag wurde auf Chefebene verhandelt.

  Die Finanzminister hingegen mussten bis Mitternacht warten, bevor sie den Kompromiss abnicken durften.“

  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/kritik-an-zypern-zitaten-von-euro-gruppen-chef-jeroen-dijsselbloem-a-891054.html

  Afijn, Volgende ronde , nieuwe prijzen. Ik denk dat Spanje en Italie, zelfs Luxemburg, een maatje te groot voor Dijsselbloem worden na alles wat gebeurd is. Tafellaken en servet verhaal.

 337. Aad Verbaast 27 maart 2013 om 00:59

  @King Billy: ze kunnen dan wel Dijsselbloem onervarenheid verwijten, maar daar zaten wel 17 ervaren ministers om tafel die tot een ‘unaniem’ besluit (plan A) kwamen, waarvan de wereld nu inmiddels wel unaniem van mening is dat het een totaal verkeerd besluit was. Hoe heeft dat kunnen gebeuren. Da’s pas erg!

  Dus kan ik me ook wel voorstellen dat de ‘trojka’ dan zelf maar de zaken gaan doen. Naar zijn zeggen heeft hij er wel de hele tijd bijgezeten trouwens.

  Boot vanavond in nieuwsuur had er wel een interessante kijk op trouwens. Hij stelde dat Dijsselbloem het oliemannetje is in de functie van voorzitter. Maar dat hij in zijn enthousiasme een visie (van ook Nederland) ging vertellen, en daarmee voor de troepen ging uitlopen.
  Zit wel wat in.

 338. king billy 27 maart 2013 om 06:22

  Hoe dan ook, Dijsselbloem is een minister, geen MP, zoals Juncker of staatshoofd, zoals Hollande.
  Kan dus niet op twee tonelen opereren en worden overruled. Da’s zowiezo een handicap en na wat gebeurd is, heeft hij een probleem erbij. En Europa.

 339. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 27 maart 2013 om 06:41

  Europa HEEFT geen probleem Europa IS een probleem; enige oplossing: euthenasie.

 340. king billy 27 maart 2013 om 08:26

  Twee hoedjes voor een minister:
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/jeroen-dijsselbloem-zwei-huete-fuer-einen-minister-12129100-l1.html
  De Duitsers zijn dol op hem getuige de reakties. Maar ja, die hebben minder keus tussen de gevestigde politieke partijen, die in principe pro-Europa zijn. Hooguit een beetje ‘anders’. Dijsselbloem past in dit beeld.

 341. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 27 maart 2013 om 08:41

  Awel; ik heb altijd gezegd dat de moffen geen smaak en geen stijl kennen.
  het is daarom dat ze van de Rolls Royce een een uitgezakte mercedes hebben gemaakt.
  En ze vinden dat een latente overwinning op England; lukte ze niet in 1940, dan maar zo.
  Als ze volwassen worden zullen ze zien dat “verslaan” in vredestijd betekent een beter product maken of een product beter maken; niet vernietigen zoals ze nu deden.
  maar allez, moffen….ze begrijpen ‘we want our bikes back” niet en boden in de jaren 80 f300 voor nederlandse dwangarbeiders die er 3 jaar werkten.

  Maar ze mogen dijselberg hebben en houden…
  Ruilen voor onze fietsen?

 342. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 27 maart 2013 om 08:50

  De regering rotzooit en fraudeert met feiten en cijfers.
  Vlgs AD: de armoede in NL gedaalD.
  maar nie heus–onderzoeks fraude.
  Er werden inkomens grenzen gezet voor “armoede”
  Niet gekeken naar betaalverplichtingen.
  maar tatatatatat…de 600.000 spookburgers-die geen wit inkomen hebben–daardoor officieel buiten de telling gelaten, om zo de burger de illusie te geven dat het goed gaat in NL
  Wat kan je anders verwachten van die gereformeerde zakken?

 343. Aad Verbaast 27 maart 2013 om 09:14

  @King Billy: precies wat Boot ook al aangaf.
  Komt nog wat bij: een onderschat cultuurverschil. Nederlanders zijn meer recht voor de raap.
  Mag je toch veronderstellen dat dat bekend zou zijn, aangezien het alom en wereldwijd bekend is.
  In dat licht gezien houdt hij zich nog behoorlijk in! 😉

  Dat het onderschat is is wel duidelijk gezien de reacties onder zijn collega’s: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/3416121/2013/03/27/In-Brussel-wordt-volop-venijnig-gemaild-over-Dijsselbloem.dhtml

  Volgende dient zich al weer aan: == Gisteravond in de Kamer zei minister Dijsselbloem van Financiën dat Europa een claim gaat leggen op de gasbel van Cyprus ==
  http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/135947-1303/europa-gaat-claim-leggen-op-gasbel-van-cyprus
  Weet niet of dat statement klopt in het artikel, want ik heb het debat niet gezien.
  Media zijn ook niet te vertrouwen natuurlijk..

  P.S. Lagarde kan meteen doorreizen trouwens: http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/827150-1303/na-cyprus-klopt-oekrane-op-de-deur
  De mythe dat de IMF zo goed kan doorrekenen hoeveel een land ooit kan terugbetalen is bij deze dan ook doorgeprikt.

 344. Aad Verbaast 27 maart 2013 om 09:20

  @Kleet: misschien kun je communicatieadviseur van Dijsselbloem worden. Dan is ie zo weg 😉

 345. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 27 maart 2013 om 09:31

  En na de oekraine polen tjechie, roemenie bulgarije de nieuwe landen van jegoslavie spanje portugal frankrijk ierland.
  En daarna NL england belgie en duitsland

  Europa kost onze welvaart; ten gunste van corruptie fraude en wanprestatie.
  Dankoewel ruttekut.

  Uit de euro–er is geen ander alternatief om een comlete ramp te voorkomen.

 346. king billy 27 maart 2013 om 10:09

  Nu maakt Dijsselbloem de Russen extra pissig. Eerst lieten ze Cyprus in Rusland bedelen voor hulp met een gasbel in de achterzak, maar dat mocht niet. Nu claimt de eurozone dat ding in ruil voor hulp als ik ‘het debat’ over Cyprus goed heb begrepen.

  Voor mij is overigens volstrekt onduidelijk hoe een land op lange termijn structurele sociaal-economische perspectieven geboden kunnen worden als bij voorbaat de opbrengsten van een gasbel, geo-politiek explosief als de hel, op termijn naar de eurozone en de EU moeten vloeien.

  Postmoderne VOC mentaliteit?

 347. Aad Verbaast 27 maart 2013 om 10:29

  @Kleet: ze komen allemaal aan de beurt.

  @King Billy: hij zal wel weer verkeerd begrepen zijn 😉
  Een luchtballonnetje in de vorm van een gasbel.
  Inmiddels hebben ze heel wat terug te betalen. Ik weet niet of ik appels met peren vergelijk maar ik zie al 9 miljard die de ECB in Laika gedumpt had op aanraden van de “Klaas Knot” van Cyprus in 2011. “Safe” riep hij toen nog en Draghi geloofde dat meteen.
  Inmiddels ook al 9 mld ELA gestort in Cyprus.
  Daar komt de 10 miljard nog bovenop waarvan de specialisten zeggen dat dat niet genoeg zal zijn. Statistici ook trouwens: is nog niet voorgekomen dat een eerste hulppakket meteen toereikend was.

  Samen al zo’n slordige 30 miljard..

  Met een ingestorte bankensector moet je heel wat toeristen verzamelen op dat eiland om dat ooit terug te kunnen betalen.

  N.B.: inmiddels het uitstekende live blog van the Guardian weer in de lucht:
  http://www.guardian.co.uk/business/2013/mar/27/eurozone-crisis-cyprus-capital-controls-banks

 348. king billy 27 maart 2013 om 10:46

  Kleet zou wel eens gelijk kunnen hebben. Bulgarije wordt met name genoemd.
  Vernietigend rapport over de EU:
  “The share of the EU population reporting their households are experiencing financial distress remains well above levels observed at any time in the previous decade, the report showed, affecting almost one-in-four households. Also, the share of people running into debt continues to rise steadily.”
  http://www.euractiv.com/socialeurope/report-europeans-experience-fina-news-518758?utm_source=EurActiv%20Newsletter&utm_campaign=87ac32435c-newsletter_daily_update&utm_medium=email

 349. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 27 maart 2013 om 10:56

  nee, geen VOC mentaliteit; maar voorzorg en zoiets als wie zijn kont brandt moet op de blaren zitten. Griekenland is afhankelijk van russisch gas; dus nooit weg als er in de buurt nog een belletje is….de verwachting is wel, dat de USSR beer boos is en moeilijk zal gaan doen….

  Uiteraard; mijn titel in mofrikana is Meister is 5 beroepen…
  Het oostblok speelt een spel.
  dat is afwachten, steun andere aanvragen; zoek precedenten en eis dan rechtsgelijkheid.
  Dan pakken wat er te pakken valt en wegwezen.
  Vraag de duitsers maar eens naar de kosten van oostduitsland.

  Voor NL is er een simpele redding als de donder uit Europa.gulden terug.Goud kopen om de gulden te dekken.Wonden likken en niet meer zo stom doen.

  WEL vergezeld van nieuw politiek systeem via referenda, en zakenkabinet en de 2de kamer 75 man en alleen voorlichtingsfunctie.
  Dat voorkomt dat eerzuchtige imbecielen ons land alweer verkwanselen.

 350. king billy 27 maart 2013 om 11:32

  Cynisc, met een harde kern van waarheid:
  “Beschamend“
  “Uiteindelijk heeft men in het geval van Cyprus 9 maanden zitten wachten tot een onwelgevallig politicus (de vorige president van Cyprus was een lastige communist) was opgekrast, maar niemand bij de Eurogroep is op het lumineuze idee gekomen vooraf een plan de campagne te ontwerpen. Bah.”
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/03/walgelijke-amateurs-die-eurogroep?utm_source=Dagelijkse+Standaard+List&utm_campaign=7de1f8f1ab-nb&utm_medium=email

 351. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 27 maart 2013 om 12:03

  Gut, ik heb gister hier Dijselbloem en Ruttekut op tv gezien!

 352. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 27 maart 2013 om 12:04

  In “de muppets in space”….

 353. blutch1 27 maart 2013 om 12:33

  Natuurlijk wordt Bulgarije genoemd. Kleet trekt daar de hele zooi leeg.
  Maar 20% van niks is ook niet veel.

 354. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 27 maart 2013 om 13:44

  Het staat zelfs in de bijbel; spreek vrijmoedig over mij maar misbruik mijn naam nietEn de moslims zeggen; kletersteeg akbar!
  maar in Bulgarij heb ik niks verloren; en dat is nog middeleeuwser dan roemenie.
  het enig land wat nog corrupter en super gewelddadig is is Albanie.
  Die hebben in parijd prostitutie overgenomen en betaalde moord en handel in dope; In DE hadden ze shootouts in hamburg met AK47 overdag en haalde in Keulen andere albanezen met ak47 uit gerechtsgebouw…

 355. Aad Verbaast 27 maart 2013 om 14:08

  @King Billy: 11:32: is ook niet te begrijpen natuurlijk. Ook niet dat zo’n beetje in het vuur van de onderhandelingen het hele alfabet langs is gekomen aan ‘oplossingen’. En nog maar moet blijken of het is opgelost. Waarschijnlijk niet.

  Hier een grappig voorbeeld hoe dingen in de pers snel ingeburgerd kunnen worden:
  http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/139128-1303/duitsland-is-schrik-van-cyprus-deal-nog-niet-te-boven
  == De Cyprus-template van Jeroen Dijsselbloem zal nóóit in Duitsland worden toegepast. Die boze belofte doet de grootste partij van Duitsland, het CDU. ==

 356. Aad Verbaast 27 maart 2013 om 14:11

  @Kleet: == maar in Bulgarij heb ik niks verloren == dat is dan toch de uitzondering die de regel bevestigt?

 357. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 27 maart 2013 om 14:14

  Ik zit dus tijdelijk in roemenie….

 358. king billy 27 maart 2013 om 14:46

  Weet iemand hoeveel Nederland jaarlijks uit de markt moet halen om lopende staatsleningen en de rente daarover te betalen?
  50 miljard per jaar. Afgelopen dinsdag was het weer raak. 6 miljard opgehaald tegen 1.25%. Voor het allereerst met een zgn. ‚CAC‘ clausule. ’Collective Action Clausule‘. Dit betekent dat de overheid de voorwaarden tussentijds mag wijzigen met instemming van de obligatie houders. Doet Griekenland ook.

  Godzijdank was de animo van pensioenfondsen ditmaal laag, slechts 2%. Merendeel is opgekocht door banken en….. de centrale banken.

  Pensioenfondsen gaan lnu iever hypotheken financieren. Zit meer rendement in, zeker met een CAC clausule, waarmee haircuts mogelijk worden. Maar daar zit een adder onder het gras. De overheid moet gaan concurreren met de onroerendgoedmarkt en dit drijft de rente over staatsobligaties op. En wie betaalt dat laatste? Juist, de belastingbetaler.

 359. blutch1 27 maart 2013 om 14:53

  Zij betalen maar 1,25% en blijven volhouden dat wij 4% rendement maken.

 360. king billy 27 maart 2013 om 15:02

  Ooit politici meegemaakt, die empathie voor belastingbetalers in daden omzetten? Het voorbeeld dat spaargelden, overgebleven van netto inkomsten, nu ook incidenteel overvallen mogen worden, spreekt voor zich. En als je CAC clausules in zgn. ‘veilige’ staatsobligaties gaat inbouwen, voorspelt dat weinig goeds.

 361. king billy 27 maart 2013 om 15:14

  Een reaktie van een blijkbaar goed ingevoerde Duitse lezer in een artikel over Dijsselbloem:
  Die Wahrheit…
  Dijsselbloem und sein PvdA stehlen das Geld von die Leute in Holland. Ab den 1e. Juli werden die mieten dank die ‘Sozialdemokraten’ zusätzlich mit 4 bis 6,5% erhöht. Außerdem wollen sie die Sozialvermieter 2 Milliarden im Jahr abkassieren. Geld, was die Menschen mit niedrigsten Einkommen aufzubringen haben.
  Pensionen sind schon gekürzt, und dank der PvdA müssen die Menschen zusätzlich 350 Euro im Jahr bezahlen für das in Anspruch nehmen von Ärtzliche Hilfe.
  In den neunziger Jahre habe der damalige PvdA Minister Kok ‘nur für kurze zeit’ der immerhin schon sehr hohe Steuer auf Kraftstoff mit 25 Cent erhöht. Das ‘Kwartje von Kok’. Es wurde nie rückgängig gemacht.
  Dijsselbloem und seinen, Sie Leugnen und bestehlen die Menschen.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/jeroen-dijsselbloem-zwei-huete-fuer-einen-minister-12129100.html

 362. Aad Verbaast 27 maart 2013 om 17:48

  @King Billy: CAC: doet me denken aan al die verzekeringsmaatschappijen die ineens de polis gingen wijzigen opdat je niet meer verzekerd was tegen een nucleaire aanval.
  Tijd voor de CDC: Collateral Damage Clausule..
  15:14: ‘gevluchte’ Nederlander. Of neef van je?

  Ondertussen:
  Brusse komt ook geld te kort. Of we even 9 miljard willen bijlappen.. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/3416328/2013/03/27/Brussel-wil-11-2-miljard-extra-om-gat-in-begroting-te-dichten.dhtml

  En de contouren van de regelingen als de banken weer open gaan worden duidelijker:
  http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/119670-1303/cyprus-maakt-plan-om-euro-binnen-grens-te-houden
  Meer details op het live blog van the Guardian.

  Blijven een week van kracht wordt gesuggereerd. Wie dat nog gelooft?

  N.B. Een Brits bedrijf is ingehuurd om de geldautomaten te vullen en de banken te beveiligen..
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/27/buitenland/britse-beveiliging-vult-geldautomaten-cyprus.xml

 363. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 27 maart 2013 om 17:58

  Nee hoor; ik ben de enige in deez’ streken…Ik zit in wat eenz het land van Habsburgers was, van oostenrijks-hongaars keizerrijk, waar de nazaten van Atilla huisden, die 40.000.000 mmensen afmaakten in grofweg 1 jaar en allemaal handwerk, waar de boerekool vandaan komt, maar nu niemand het nog kent, bonenkruid en paprika oorsprong…..wat is weggeven in 1918 aan de roemeense primitieven…en wat nu verrijkt is met mijn illustere gezelschap…

 364. Aad Verbaast 27 maart 2013 om 18:00

  @Blutch1: 4%: aanzetten tot speculatie dus. Moest verboden worden!

  @Kleet: Tijdelijk in Roemenië? Tot wanneer?

 365. king billy 27 maart 2013 om 19:00

  Re 15.14.Nee, noch ik of neef. Een neef is Amerikaan. Weet inmiddels alles over Dutch Treats en brievenbussen in Rotterdam, Brussel, Luxemburg en Delaware. Heeft ook geen last van huurverhogingen en eigen bijdragen.

 366. king billy 27 maart 2013 om 23:44

  Iemand er al achter wat de Paus op Tweede Paasdag gaat doen?

 367. Aad Verbaast 28 maart 2013 om 00:13

  @King Billy: Paus? Geen idee. Belastingpapieren invullen?

  Kijk nog even naar de live blog: http://www.guardian.co.uk/business/2013/mar/27/eurozone-crisis-cyprus-capital-controls-banks
  Nieuwsuur had het er ook al over: containers (!!) vol met flappen vanuit de ECB worden onder bewaking door Cyprus gereden om verdeeld te worden onder de banken. Zie de foto’s. LOL.
  Naar verluid: 5 miljard euro…
  tja, nog maar 5000 euro pp..

  Nu berichten dat de beperkende maatregelen maar 4 dagen zouden gelden.
  Maar is dat niet net die 2e paasdag waar jij het net over had?

 368. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 28 maart 2013 om 05:44

  Popie Joopie: er spielt mit sein Eier…

 369. king billy 28 maart 2013 om 06:36

  2e Paasdag is op de 1e april.
  Overigens lijkt ’t me verstandig dat de EU ingrijpt in het heidens gebruik om de datum waarop Pasen valt niet af te laten hangen van maanstanden. Zoals Sinterklaas op 5 december en Kerstmis op 25 december valt. 15 April lijkt me een redelijke dag om te voorkomen dat een Witte Donderdag daadwerkelijk wit is.

 370. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 28 maart 2013 om 06:42

  Tot ik een woningaanbod krijg in NL.Dat zal nog wel 7 jaar duren.Effe rekenen: 66+7-73
  Alle criminelen onder de pardon regeling gaan voor.Alle illegale tering moslims hetzelfde.
  Als nederlander kom ik op de laatste plaats.
  tot die tijd onverzekerd.Dus ook maar autoverzekering eruit gegooid.
  Laat anderen maar in mijnn “behandeling” delen bij ongeval.

 371. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 28 maart 2013 om 06:44

  Trouwens; ortodox pasen is een paar week later dan katholiek pasen.Twee tot vier.

 372. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 28 maart 2013 om 08:40

  Gekke Erdogan gaat naar europese hof voor Yunus….en dat soort gekken wil in europa…

 373. Aad Verbaast 28 maart 2013 om 10:13

  @King Billy: lijkt me een prima idee om die maanstand maar uit die regeling te schrappen. Per slot van rekening is oud en nieuw ook altijd op dezelfde dag.

  Hier de live blog van vandaag op the Guardian: http://www.guardian.co.uk/business/2013/mar/28/eurozone-crisis-cyprus-banks-reopen-security
  Alles in de aanslag om te kijken of er nou wel of niet een bankrun gaat ontstaan. Op dit moment enkel nog rijen journalisten voor de banken.
  De beurs daar blijft in ieder geval tot volgend week dicht.

 374. Aad Verbaast 28 maart 2013 om 10:16

  @Kleet: dan kan je je beter meteen inschrijven voor een bejaarden/verpleeghuis. Da’s pas verwennerij!

 375. blutch1 28 maart 2013 om 10:24

  Op Cyprus verschenen nu de eerste bitcoin automaten.

 376. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 28 maart 2013 om 10:36

  Heb me gemeld bij het novicenklooster.
  In het nonnenklooster: eten slecht
  In het novicen klooster: wat die meiden klaarmaken, en met plezier….

  Maar wat hoor ik: opent het min.van binnenlandse zaken een kantoor in turkije?

 377. King Billy 28 maart 2013 om 10:52

  Volgende klant voor een bailout is Slovenie. 2004 toegetreden tot de EU. Staatschuld 30%. Boomperiode tot 2008. Veel EU geld ingepompt. Toetreding Eurozone 2007. Staatschuld 40% . Verwachte staatsschuld in 2013 70%.
  Dure hobby die euro.

 378. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 28 maart 2013 om 10:58

  SSlovenie kroatie Macedonie servie Polen Tjechie roemenie bulgarije oekraine italie Spanje weer griekenland ierland wallonie en dan; tatattatatatatatatatatatatatatatata:nederland. Want we hebben meer weggeven aan nonvaleurs, fraudeurs en luie varkens en corrupte honden dan we hadden.En wat zeggen die landen dan die we hielpen? hadden jullie maar niet zo stom moeten zijn.En dan hebben ze ook nog gelijk.Wie gaat er nou zijn eigen been amputeren om iemand te helpen met blaren op zijn kont?

 379. Aad Verbaast 28 maart 2013 om 11:01

  @Blutch1: bitcoin automaat: interessant!

  @Kleet: kantoor: da’s om al die teruggekeerde Turken bij te staan natuurlijk.

  @King Billy: die getallen vallen nog wel mee eigenlijk. Maar ze worden wel getipt!
  Is de bankrun daar al begonnen?

 380. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 28 maart 2013 om 11:06

  Nee hoor.Dat is om gekke erdogan ter wille te zijn.Anders moettie voor ieder geval van adoptie naar NL heen en weer.

  Ik begrijp niet dat ze die gast hier ontvingen.
  Hij wil ons in eigen vertellen wat we moeten doen.
  Ik zou hem niet ontvangen hebben, tot die arrogante islamhond zijn plaats leert.

 381. king billy 28 maart 2013 om 12:19

  De zgn ELA kredieten, waaronder die scheepslading euro’s ook valt, worden vergemeenschappelijkt via Target2..En er moet nog veel meer baar geld op tafel komen omdat het digitale geldverkeer volledig ontregeld is.
  Gisterenavond interessante discussie obij de ARD. Kan het gemeenschappelijke €uro systeem, dat geen respekt heeft voor verschillen van welke aard dan ook, verbinden,wat bij elkaar moet worden gebracht. De huivering van Polen en de afstandelijke houding van non-euro EU-lidstaten spraken niet in het voordeel van pro-Europese deelnemers.

 382. Aad Verbaast 28 maart 2013 om 12:32

  @King Billy: target2: dan loopt dat ook de spuigaten uit inmiddels.
  Er was al 9 miljard via ELA het land in gesluisd. Komt deze 5 miljard er nog bij zonder zicht dat dat genoeg is. Samen al 14 miljard, en al aardig dichtbij het BNP van Cyprus (zeker nadat de economie is ingeklapt.
  Nog even afgezien van het bedrag dat al uitstond (mij niet bekend).
  En wij maakten ons al zo’n zorgen over die 150-180 miljard van Nederland..

  Hier een overzichtje wat 5 miljard aan flappen ongeveer aan volume betekent: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/3416875/2013/03/28/Cyprus-kreeg-vijf-miljard-aan-contact-geld-hoe-groot-is-die-berg-met-geld.dhtml

 383. king billy 28 maart 2013 om 14:48

  Tja, om dit alles als noodzakelijk voor een betere toekomst over de toonbank te verkopen, zijn politici niet te beroerd om decoy schrikbeelden er naast te zetten: ‘nooit weer oorlog’, zonder EU wèl oorlog’,, ‘alleen is maar alleen’.
  Als we Nederland nu eens van de EU in haar huidige vorm afpakken, zou het dan oorlog worden? Denk eerlijk gezegd dat we daar niet zo alleen in staan.

 384. Aad Verbaast 28 maart 2013 om 16:36

  @King Billy: Oorlog? Die zijn er in vele vormen.

  Een aardig stukje of Dijsselbloem en zijn naam in het buitenland. http://www.trouw.nl/tr/nl/6849/Sylvain-Ephimenco/article/detail/3416792/2013/03/28/Dijsselbourde.dhtml
  Naast Dijsselbourde (Dijsselblunder op zijn Frans) ook: Dijsseloen (ook op zijn Frans).

  VK is wat positiever nu de stofwolken wat zijn gaan liggen: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3417012/2013/03/28/De-week-Dijsselbloem-van-flater-tot-geweldenaar.dhtml

  Hier een prachtige interactieve geschiedschrijving van de hele eurocrisis. Echt iets om te bewaren!!
  http://www.guardian.co.uk/business/interactive/2012/oct/17/eurozone-crisis-interactive-timeline-three-years

  En verder:
  – President van Cyprus heeft zijn eigen salaris verlaagt met 25%, kabinet met 20%. Da’s toch wel een mooi gebaar.
  – rustig in Cyprus. Geen bankovervallen.

 385. Aad Verbaast 28 maart 2013 om 18:03

  http://www.presseurop.eu/nl/content/cartoon/3604771-beterschap

  En die “week” dat de beperkingen zouden worden opgelegd, zijn inmiddels verlengd tot een maand, of zelfs maanden:
  == Ioannis Kasoulides told reporters in Nicosia that Cyprus expects to fully lift the regime on its banks in “about a month.” Kasoulides (.. minister buitenlandse zaken..) added: A number of restrictions will be lifted and gradually, probably over a period of about a month according to the estimates of the central bank, the restrictions will be fully lifted.
  The decree finalised last night explained that the measures would initially last for a week – but many experts have predicted Cyprus will keep them for months. ==

  Goede nieuws is natuurlijk dat er vandaag geen enkele bank is overvallen. Niet eens een plofkraak!

 386. king billy 28 maart 2013 om 21:19

  Niet alleen per vliegtuig. Op ARD waren beelden te zien van 20ft ‘ZIM’ containers die werden leeggehaald in Nicosia. Geld via Israel verscheept? Zijn goed in security en het ligt in de buurt.

  Nog een paar fraaie cijfers van ‘Börseschau’. Financiele sector Luxemburg. 21.5 keer het BNP. (Cyprus 7.5*). 3000 miljard van totaal 21.000 miljard in de belastingverdragparadijsjes in de EU.

  Terzijde, Beatrix brengt ook regelmatig (staats)bezoekjes aan Luxemburg.
  Een bekende fotograaf die een villa in belastingverdragoase voor de rijken Kranidi in Griekenland verkocht, opereert ook via Luxemburg.

  Inmiddels werkt Brussel wel degelijk aan wetgeving wanneer en voor hoeveel rekeninghouders moeten bijdragen indien vadertje staat of banken dreigen pleite te gaan.

 387. Aad Verbaast 29 maart 2013 om 01:02

  @King Billy: Israël? Zou ook zo maar kunnen. Die hebben nog wel wat euro’s liggen denk ik.
  Hier een foto van het vliegtuig. ECB heeft zelfs een eigen vrachtvliegtuig!

  Luxemburg: uitstekende relaties met het kookhuis. Willen ze natuurlijk graag zo houden..

  Wetgeving: verbaast me niets. De poltiek maakt wel vaker van iets totaal “unieks” een standaard 🙄

  Morgen weer een dag..

  Oh ja: http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/849776-1303/economie-harder-gekrompen-dan-beraamd
  Mooi hoe dat ‘werkt’: de raming in februari 2013 over Q4 2012 is nu weer anders.
  Doordenkertje..

 388. king billy 29 maart 2013 om 01:04

  Nog een bijnaam voor Dijsselbloem in het Duits: ‘Asselbloem’. ‘Assel’ is een kreeft, een reuzenpissebed, die alles opvreet wat het beest te pakken kan krijgen.
  . http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Giant_isopod.jpg

 389. king billy 29 maart 2013 om 01:12

  Euro Commissaris Barnier werkt aan wetgeving voor deelname spaarders en aandeelhouders in reddingsoperaties. Is ook de degene die drinkwaterbedrijven wil verzelfstandigen. Multimiljonair dankzij verzelfstandiging van Franse drinkwaterbedrijven. Hield daar zo’n 9.6 miljoen aan over.

 390. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 29 maart 2013 om 06:53

  Eeven bezijden, banken.Volksbank in RO–eigendom oostenrijks?
  iemand heeft een hypotheek, alles in zwitserse franks, groot 10.400 moet aflossen30,2 per maand; rente 29,6 per maand commissie bank 22,9 per maand

 391. Aad Verbaast 29 maart 2013 om 09:52

  @King Billy: Ik las ook al: Dijsselboem (Ned) en Dijsselboom (Engels), Dijsseldoom ben ik nog niet tegengekomen. Hij heeft wel in korte tijd naam gemaakt!

  Barnier: hier een duidelijk stukje in de Guardian hoe met de verwachtte nieuwe wetgeving om te gaan:
  http://www.guardian.co.uk/money/2013/mar/29/10-lessons-cyprus-bailout

  .

 392. Aad Verbaast 29 maart 2013 om 09:54

  @Kleet: lage rente, hoge commissie! Blijven boeven.

 393. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 29 maart 2013 om 09:55

  Dijsseldom

 394. Aad Verbaast 29 maart 2013 om 10:12

  “Alles is onder controle” zegt de president van Cyprus. Je moet maar durven.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3417412/2013/03/29/Anastasiades-Cyprus-zal-de-euro-niet-verlaten.dhtml
  Iedereen die nog gelooft dat de kapitaalbeperkingen slechts van tijdelijke aard zijn (week, weken, maanden) moet even naar IJsland kijken.
  Ingesteld in 2008 en nog steeds in werking. Al 5 jaar dus. En nog geen idee hoe ze er van af moeten.
  http://www.cnbc.com/id/100596387
  “alles onder controle”

 395. King Billy 29 maart 2013 om 10:41

  ‘Dijsselbomb’ las ik ook ergens
  De VK weer aardig achteraan hobbelen met copy-pasten. Wolfgang Mönchau is een razend populaire opiniecolumnist in Duitsland. Als ik dan de reakties in Der Spiegel vergelijk met de reakties in Volkskrant, vraag ik me werkelijk af, of de gemiddelde lezers….. Nou ja, laat Maar. Nauwelijks in een paar woorden te bevatten,
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3417084/2013/03/29/Jeroen-Dijsselbloem-je-wordt-bedankt.dhtml

 396. King Billy 29 maart 2013 om 11:04

  Nauwelijks bekend in Nederland: Lee Buchheit. Wereldwijd misschien wel dé Godfather op hervormingen van staatshuishoudingen. Van hem de bekende uitspraak: “Nu gaan huisvrouwen meebetalen aan de schuldencrisis” en ‘Schulden zijn een vorm van slavernij”.
  Ziet het somber in:

  http://rolfsgriechenlandblog.blogspot.de/2013/03/buchheit-on-cyprus-situation-is.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+RolfsGriechenlandBlog+(rolf%60s+griechenland+blog)

 397. Aad Verbaast 29 maart 2013 om 11:43

  @King Billy: ik las het ook vanmorgen op de VK. Nog even zitten twijfelen of ik het er bij zou zetten.
  Toch maar niet gedaan. Zitten de Duitsers er anders in de de Nederlanders (qua reageerders dan)?

  Buchheit: er is nog geen bail-out geweest zonder een tweede (of derde etc) bailout. Cyprus zal geen uitzondering vormen.

 398. artafterallart 29 maart 2013 om 12:37

  In 2012 stopte een blogger al met te schrijven over het moderne plofkipbankieren. Zeer informatief en nog steeds actueel: http://moneycrisis.wordpress.com/modern-plofkip-bankieren/

 399. King Billy 29 maart 2013 om 13:19

  =Zitten de Duitsers er anders in de de Nederlanders?= Ja, opvallende verschillen. Meer systeemdenkers en geschiedenis ge-orienteerd. “Het Volk van de dichters en denkers”. Gevoeliger voor inflatie, meer bezorgd om geld en gaan handelen. Praktischer en gaan handelen. Daar kan je op wachten.+

  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/s-p-o-n-die-spur-des-geldes-die-konsequenzen-der-zypern-rettung-a-891260.html#spCommentsBoxPager

  Juncker wordt bijvoorbeeld aangehaald “We proberen iets, wachten een tijdje af en als er geen geschreeuw ontstaat….” Hoe breed is dit beroemde interview binnen de dijken bekend? Filosofen, Goethe, Schöpenhauer ,'”souverein canaille”, worden er met de haren bijgesleept

  77 pagina’s dikke pret met reaktie’s.
  Daar steken de reakties in de VK povertjes bij af. Kunnen bij wijze van spreken beter Koninginnedag vieren en WA op de troon hijsen.

 400. King Billy 29 maart 2013 om 16:18

  @Aad Verbaast en @Blutch1. Dit artikel lijkt me iets voor jullie.
  Wat de schrijver niet vermeld, is dat twee Speltheorie Nobelprijswinnaars wel degelijk de EU adviseren. De reakties zijn ook de moeite waard.
  http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/spieltheorie-kann-die-spieltheorie-die-probleme-der-eurozone-loesen-und-das-iranische-atomprogramm-aufhalten-12129126.html

 401. Aad Verbaast 29 maart 2013 om 17:27

  @artafterallart: daar wordt inderdaad een en ander duidelijk uitgelegd.
  Weer verbazend te zien dat er geen reacties kunnen worden achtergelaten.
  Beetje bankengedrag: eenrichtingsverkeer 🙄

 402. Aad Verbaast 29 maart 2013 om 17:32

  @King Billy: 11:43: met hun 26 (dacht ik) procent deelname (en maar 1 stem) aan allerlei potten kan ik me ook voorstellen dat ze er wat anders inzitten. Letterlijk en figuurlijk.
  Maar ja, waar maakt de gemiddelde Nederlander zich nog wel druk om? Of de gemiddelde blogger?
  Inmiddels ’s morgens zo klaar met de voorpagina van OBA. Gaat vrijwel helemaal nergens meer over..
  Dat was in de VK tijd toch wel heel anders!

  Speltheorie: ingewikkelde theorie waar ik de essentie nooit van heb kunnen begrijpen.
  Misschien eens aardig om een onderzoek uit te (laten) voeren in hoeverre speltheorie een beetje gezond verstand zou kunnen verslaan.

 403. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 29 maart 2013 om 17:58

  Ach ja; oba is verworden tot libelle blogjes over hoe de geraniums staan bij mien en als je zegt” die moeten nodig water hebben” wordt je gebanned.
  Is een door eigen schuld mislukte zaak.
  Maar allez; degenen die de VK blogs saboteerden met censuur en zo zijn daar wel thuis.

 404. artafterallart 29 maart 2013 om 18:09

  @Aad
  Je kun wel reageren op een ander blog: http://moneycrisis.wordpress.com/about-2/

  Alleen nergens vind je waarom hij gestopt is met bloggen…..

 405. blutch1 29 maart 2013 om 18:12

  @Aad, King Billy. Speltheorie is helemaal niet zo ingewikkeld en kan gezond verstand niet verslaan zolang het gezonde verstand zich niet door emoties laat meesleuren. Dat mag wel op individueel niveau, maar niet op het niveau van het spel als geheel.

 406. Aad Verbaast 29 maart 2013 om 18:27

  @Afterallart: juni 2012 de laatste blog zie ik inderdaad. Da’s al weer een tijdje geleden..
  90 volgers, maar toch maar weinig reacties. Mochten er wel wat meer zijn gezien de onderwerpen.

 407. Aad Verbaast 29 maart 2013 om 18:28

  @Kleet: en de ombudsman van de VK betitelde de inhoud van het VKblog nog wel als “bagger”..
  Is daar nog een overtreffende trap van? Baggerst?

 408. Aad Verbaast 29 maart 2013 om 18:31

  @Blutch1: klassiek recept uit de managementkunde: oude recept werkt niet. Bedenk een nieuw concept. Werkt altijd weer een paar jaar.
  Ja, ik heb in die wereld gezeten. Ben maar opgehouden met ‘bijscholen’. 🙄

 409. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 29 maart 2013 om 18:37

  achtelijk–achtelijker–ombudsman VK

  Blogspot werkt ook niet.Komt niemand.
  Maarre om even een op een opmerking van je terug te komen: geld maken is geen enkel probleem.Vermits je werkkapitaal hebt.

 410. blutch1 29 maart 2013 om 20:35

  @geld maken is geen enkel probleem.Vermits je werkkapitaal hebt.@
  Of een boom die je kunt vermalen en een drukpersje om plaatjes en cijfertjes te kunnen drukken.

 411. Motek from Space 29 maart 2013 om 21:19

  Zou zomaar kunnen dat het basisinkomen steeds meer dichterbij komt 😉

 412. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 29 maart 2013 om 22:11

  Communisme heeft geen kans; de verschillen zijn te groot onder gelijkheid.
  @Blutch: ?????

 413. Aad Verbaast 30 maart 2013 om 01:07

  @Kleet: ken je de percentages van de mensen die wel wat werkkapitaal hebben/hadden en genadeloos de mist ingingen?

  @Motek: dichterbij? Ik zou eerder het omgekeerde denken. Hoe vaak hoor je niet (te pas en te onpas) de overheid roepen: “eigen verantwoordelijkheid”.. Inclusief de PvdA.

 414. Aad Verbaast 30 maart 2013 om 01:09

  @allen: dit kon nog wel eens een stevig staart krijgen!
  http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1606063/2013/03/29/Banken-op-Cyprus-gingen-met-spons-over-leningen-politici-en-bedrijven.dhtml
  == De Griekse krant Ethnos heeft een lijst gepubliceerd van Cypriotische politici en bedrijven wier leningen bij Cypriotische banken werden kwijtgescholden. Dat gebeurde temidden de schuldencrisis die het land treft en waarvoor spaargelden worden belast. ==

  Je verwacht het niet 🙄

 415. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 30 maart 2013 om 08:31

  Ik begon in Polen bij een fabriek die houtbewerkingsmachines maakte.Die hadden 6 inginieurs in dienst; fabriek bestond bijna 50 jaar.Na 5 maanden vertelde de technisch directeur, dat ik daar meer dingen had uitgevonden/ontwikkeld/verbeterd dan zijn 6 ingineurs in 50 jaar.
  Mijn lijn “eigen producten” 9 van mijn ontwikkelingen worden nagemaakt illegaal in China.Maar dat is van geen belang; ex works ben ik 30–40% goedkoper en lever veel betere kwaliteit

  De basis was onderaanneming. metaalbewerking.
  Daar genereerde ik bij een klant –Bomij–voor 4,2 millioen gulden orders. 70% kon ik plaatsen.
  het ging daar fout toen de inkoper daar wegging; de man was goed en 100% betrouwbaar; gvaak geen contract nodig.
  Hij werd vervangen door een dwaas waar ik niet mee overweg kon.
  daarnaast werd Bomij intern gesaboteerd.

  Mijn eigen producten waren in de lijn van traditionele loodgieterij.Loodgieterscombinatiebanken, tafelscharen e.d. Was de enige producent ervan in europa.
  Is een vraag nar, maar je hebt kapitaal nodig.
  Er moet een kleine voorraad aangemaakt worden; en dat kost geld.
  Matereaal, arbeidsloon aMijn vakmanschap is aanzienlijk breder dan standaard
  Daarnaast: hoeveel NL bedrijven in het oostblok ken je?
  Ik heb een ruime ervaring in het oostblok; zonder dat is er niets mogelijk; vluchten zelfs bedrijven als Nokia weg.

  Maar goed; een ding is zeker; ik begin.
  Alleen zonder kapitaal is dat moeilijk en kost veel extra tijd.
  met kapitaal–als je dat kapitaal kan noemen- draait er een bedrijf, met verschillende takken, waarvan iedere tak ruimwinstgevend is.

  vandaar dat 15-20% makkelijk haalbaar is
  vandaar dat ik mensen een ton of meer op de bank zielepoten vind.
  Geld is gereedschap; dat moet werken en winst geven.
  Als je failliet gaat met werkkapitaal ben je geen gpede ondernemer; heb je wellicht een mono product bedrijf, werk je te marginaal, of in een verkeerd land.

 416. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 30 maart 2013 om 09:06

  Luiers en politici moeten na enige tijd vervangen worden–om dezelfde reden.

 417. artafterallart 30 maart 2013 om 09:21

  Het Grote Schuiven Met Ons Geld van belastingparadijs naar belastingparadijs is onvoorstelbaar. Raar dat dit alleen in de zijlijn wordt opgemerkt. Het gaat om een kolossaal bedrag, dat had allang moeten worden aangeboord. Dan was de crisis in 2008 al bezworen. Onbegrijpelijk hoe de politiek om die hete brij heen draait. “Bedrijven en superrijken schuiven gezamenlijk een astronomische bedrag van zo’n 32.000 miljard van belastingparadijs naar belastingparadijs om zo min mogelijk belasting te betalen” Bron: http://www.ftm.nl/original/discussie-over-belastingparadijzen-laait-weer-op.aspx

 418. artafterallart 30 maart 2013 om 09:25

  Voor Henk Kamp, ex-rechercheur van de FIOD, moet dat toch een fluitje van een eurocent zijn

 419. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 30 maart 2013 om 09:28

  Politici komen uit hetzelfde millieu;en naderhand moeten ze in de industrie een leuk commisariaat opduiken.
  Sinds 30 jaar wordt de politiek door en voor de rijkeren uitgevoerd.
  Die snijden zich niet in eigen vlees

 420. Aad Verbaast 30 maart 2013 om 09:46

  @artafterallart: in de Volkskrant vanmorgen: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3417701/2013/03/30/Shell-en-ABN-Amro-hebben-meeste-postbusfirma-s-in-belastingvrije-landen.dhtml
  Zolang er geen sprake is van belastingharmonisatie en wereldwijde uniforme transactietax blijft het een kwestie van de krenten uit de pap halen voor multinationals.
  Tegenlicht uitzending gezien neem ik aan?

 421. Aad Verbaast 30 maart 2013 om 09:48

  @Kleet: == Geld is gereedschap; dat moet werken en winst geven.==
  Als je genoeg geld hebt, dan hoef je helemaal niet meer te werken. Kom er nog maar eens om. 😉

 422. artafterallart 30 maart 2013 om 10:05

  @Aad
  Nee niet toen het werd uitgezonden. Ik heb het via Follow The Money ‘binnen gekregen’. In dat ‘blad’ staat ook een fraai artikel over de loopbaandraaideur van politici:
  http://www.ftm.nl/original/hollandse-en-amerikaanse-draaideuren.aspx

 423. Aad Verbaast 30 maart 2013 om 10:11

  @arafterallart: ik zet de uitzending er hier nog maar even bij:
  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/tax-free-tour.html

  Heeft er wel toe bijgedragen dat dit weer even op de kaart komt. Samsom gisteren bij College tour werd er ook over aan de tand gevoeld. Kwam er niet goed uit trouwens.

 424. artafterallart 30 maart 2013 om 10:38

  @Aad
  Hij leek me er zich ook niet goed in verdiept te hebben en ook hier weer bewindvoerders als Kamp en Dijsselbloem te sparen. Hij had toch minstens moeten zeggen dat dit pas echt ‘pervers’ is en dat hier overduidelijk sprake is van ‘financieel fascisme’, enz. Ook voor de narcist Twan was dit een gemiste kans om niet voor de boeg maar midscheeps te schieten

 425. Aad Verbaast 30 maart 2013 om 10:48

  @artafterallart: eens.
  Grappig dat je het woord “pervers” gebruikt. Kwam vandaag ook voorbij. Nu gebruikt door Schippers in de NRC: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/30/schippers-ik-ga-ziekenhuis-dat-failliet-gaat-niet-redden/
  Banken redden vindt ze “pervers”. Oeps. Spreekt de regering hier met één mond?

 426. artafterallart 30 maart 2013 om 11:00

  @Aad
  Ja, naar haar uitlating wilde ik ook verwijzen met mijn magere aanhalingstekens. Ach, Rutte lult wat krom is in een adem weer recht, toch?!

 427. Aad Verbaast 30 maart 2013 om 11:04

  @Artafterallart: blijkbaar vindt ze het niet redden van gezondheidszorg niet pervers.
  == Ach, Rutte lult wat krom is in een adem weer recht, toch?! ==
  Hij krijgt daar steeds meer moeite mee zo blijkt.

 428. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 30 maart 2013 om 11:09

  –spreekt de regering met een mond?–
  met welke? Deed Schippers een handstand toen?

 429. King Billy 30 maart 2013 om 11:20

  Zullen we het er maar op houden, dat politici impliciet erkennen dat Europabrede garantiebeleid in de vorm van duizenden miljarden voor EFSM, ESM, Dicke Berta’s, CTRO’s, OTC’s, Target2 kredieten, etc., een faliekante mislukking is omdat ze nu op zoek gaan naar geldbronnen, waar wérkelijk nog iets te halen is?

  Het alternatief, de gevolgen van grootschalig ESM inschakelen en daarmee gaan bankieren, nóg meer staatsobligaties opkopen en fictief geld in de economie pompen, stort de Eurozone, en daarmee de EU nog dieper in de afgrond.

  In feite ver(Dijssel)bloemen politici nu dat het Verdrag van Maastricht met bail-out’s via de gebruikelijke kanalen is mislukt. Anders was het niet nodig geweest om de principe kwestie van de 100.000 euro grens in te brengen.

 430. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 30 maart 2013 om 11:33

  Maakt ook niet uit; haar beleid is kut en wat ze zegt is shit..

 431. Aad Verbaast 30 maart 2013 om 11:34

  @King Billy: dat de grenzen zijn bereikt van die klassieke geldstromen begint wel duidelijk te worden.
  Of het een faliekante mislukking is zal de historie moeten uitwijzen. En geval van de man die bij de dokter komt en zegt dat die pillen geen bal helpen. De dokter geeft dan het standaard antwoord: “zonder die pillen was u al lang dood geweest”. Tja.
  Maar er zijn nog genoeg potjes te vinden. Duidelijk is dat men naarstig op zoek is hoe open te trekken.

 432. artafterallart 30 maart 2013 om 11:44

  @Aad
  Schippers steekt nergens een vinger naar uit. Volgens mij luncht ze de hele dag van het aan onaangesproken bord van Dijsselbloem en schopt iedere bedelaar van haar tafel.
  Rutte kijkt wel benauwd, maar dat komt door de constipatie vanwege vezelarme akkoorden. Ik zie hem als best geklede politicus nog wel Van Rompuy opvolgen. Als je langs het torentje loopt hoor je dat zijn spiegel zeggen.

 433. King Billy 30 maart 2013 om 15:05

  @Aad Verbaast. re 11.34. Over potjes open trekken. Websitebelasting. Wordt over nagedacht´, vertelde een SPD insider vanochtend.

 434. Aad Verbaast 30 maart 2013 om 16:53

  @artafterallart: Ik denk dat de naam van Rutte al te veel bezoedeld is in Europa om hem nog een plaatsje te gunnen ergens daar boven aan. Die verdwijnt na zijn premierschap ergens in het bedrijfsleven. Om meer tijd aan zijn kinderen te kunnen besteden 😉

 435. Aad Verbaast 30 maart 2013 om 16:59

  @King Billy: als we er even een uurtje voor uit trekken dan hebben we zo heel wat nieuwe belastingen bij elkaar gesprokkeld. Kunnen we wel een schatkist mee vullen.

  Nog even het laatste nieuws van het eiland: http://www.nytimes.com/2013/03/30/business/global/some-savers-in-cyprus-may-lose-60-percent.html
  Nergens nog gelezen hoe de conversie naar aandelen gaat plaatsvinden. Welke koers en zo.

  Nu we het toch over eilanden hebben, maar eens een nieuw blogje. Het is Pasen per slot van rekening en dat kan je toch niet zo maar voorbij laten gaan.
  Titel: Vrolijk Paaseiland.

 436. Aad Verbaast 1 april 2013 om 12:02

  Leningen die zijn afgeschreven (zo kan je de verliezen ook beperken): http://www.enetenglish.gr/?i=news.en.article&id=464

  Of via relaties geld even snel wegsluizen is ook een methode natuurlijk:
  http://www.forexlive.com/blog/2013/04/01/family-of-cyprus-president-transfered-e21m-out-of-country-days-before-bailout/

 437. Zilvertje 4 april 2013 om 16:20

  Breipennen van stal gehaald, gelukkig altijd sober geleefd, dus hier houden we het lang vol.

 438. ingridvandenbergh 7 april 2013 om 11:07

  Gelukkig hebben wij nét geen 100.000 op de bank staan 😉

 439. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteegp 7 april 2013 om 11:43

  Waarom zit iedereen te zeuren over het meebetalen van klanten?Dat is normaal.Als je je geld in een bedrijf steekt, heb je ook schade als het bedrijf op de fles gaat…
  Moeten ze maar gewoon investeren…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: