Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Het Schaliegas Schandaal


Werkelijk alles wordt uit de klei getrokken om onze verslaving aan energie te bevredigen. Zo ook letterlijk bij het winnen van gas uit schalie (kleisteen). Worden wereldwijd oorlogen gevoerd om de olie- en gastoevoer te verzekeren, nu vinden deze ook plaats op en onder eigen grond. Oorlogen tussen overheden/oliemaatschappijen en de bevolking. Een vuile chemische oorlog. Stoppen daar mee!

Het winnen van schaliegas
Eigenlijk een verzamelnaam voor wat heet: onconventioneel gas. In diepe lagen kleisteen maar ook bv. in steenkoolhoudende lagen zitten kleine gasbelletjes (methaan) opgesloten. Al sinds begin vorige eeuw kraakten de hersenen van mijnbouwers hoe deze er uit te krijgen. En dat lukte ze: je moet de aardlagen kraken, chemisch oplossen, en het gas en smurrie er uit zuigen.

Je boort een diep gat (1500-7000 meter) totdat je in de lagen kleisteen komt, om dan kilometers horizontaal verder te boren. Vervolgens spuit je er onder zeer hoge druk miljarden liters water in vermengd met zand en tonnen van een (levensgevaarlijke) chemische cocktail. Onder dit brute geweld kraak je de aardlagen (fracking, fraccing), lost een en ander op (de cocktail is een deels geheime mix van wel 500 toxische en carcinogene stoffen) in de hoop dat het gas loskomt om dat vervolgens op te pompen samen met de nadampende zwaar vervuilde blubber.

De doorbraak
Veruit de grootste vervuiler en energieslurper van de wereld (de VS) is er alles aan gelegen om hun energietoevoer te verzekeren. Ten koste van alles? Ja, ten koste van alles.

Schaliegas paste uitstekend in het beleid minder afhankelijk te worden van import van energie.
Maar pas in 2005 echter werd grootschalige commerciële winning van schaliegas mogelijk in de VS. In dat jaar namelijk tekenden Bush en Cheney (daar heb je ze weer) de Energy Policy Act.  Daarin stond ook dat voor oliemaatschappijen uitzonderingen (Halliburton Loophole) werden gemaakt. Ze hoefden het niet zo nauw te nemen met de milieubeperkingen die werden opgelegd in de (nog door Nixon opgestelde) “Save Drinking Water Act”, de “Clean Water Act”, en de “Clean Air Act”. Ze konden nu helemaal los!

De gevolgen
Was het aandeel van schaliegas in de totale VS gasproductie in 2005 nog maar 4%, nu is het al meer dan 40%. Inmiddels zijn er al meer dan 1 miljoen putten geslagen!

Doel bereikt? Deels wel. Amerika is minder afhankelijk van buitenlandse import. Dikke winsten voor de oliemaatschappijen. Maar net zoals het gas uit de poriën sijpelt, sijpelen meer en meer berichten naar buiten over de desastreuze gevolgen van deze exploderende bedrijfstak voor de volksgezondheid.

De gevaren
Die laten zich raden. Het is een illusie dat de geforceerde scheuren in een afgesloten gebied blijven. Gevolg: ernstige grondwatervervuilingen, luchtvervuilingen, opborrelende gassen (methaan is een extreem actief broeikasgas).
De waterzuiveringsinstallaties kunnen de opgepompte toxische smurrie niet aan met als resultaat: vervuild drinkwater. Extra seismische activiteit etc.
Nog even afgezien dat steeds schaarser wordend water in enorme hoeveelheden worden verbruikt/misbruikt.

Neem even de tijd (3 minuten) om dit filmpje te bekijken. Het geeft een goed overzicht van wat tot nu toe beschreven is in dit blog. Heb je meer tijd bekijk dan zeker de verbijsterende documentaire “Gasland”. Een onthutsende inkijk in de mogelijke gevolgen!

Moratorium
Diverse landen hebben al een moratorium afgekondigd op schaliegaswinning. Na massale protesten van de bevolking werd recent door het Franse parlement een algeheel verbod aangekondigd. Bulgarije, Roemenië, Zuid-Afrika, Quebec en Australië (deels) deden dat eerder. Ook allemaal onder druk van de bevolking overigens. Het kan!

Nederland
Ook onder Nederland zitten aangetoonde reserves schaliegas. Maxime Verhagen (niet ongevoelig voor de industriële lobby) was een verwoed voorstander deze mogelijkheden aan te laten boren. Hij gaf al meerdere vergunningen voor proefboringen (bv. Boxtel en Haaren).

Toch enigszins geschrokken door massale protesten van burgers in binnen- (en buitenland) heeft hij de vergunningen even aangehouden. Er gaat nu een “onafhankelijk onderzoek” komen naar de mogelijke milieueffecten. Of het “onafhankelijk”is, daar wordt overigens nu al aan getwijfeld. Zomer 2013 (al vertraagd) komt het rapport uit..

Vergroenen
Zat pleidooien rond de verkiezingen om Nederland duurzamer te maken en voor vergroening van de economie. Gidsland worden. Hard nodig als meest vervuilde land van Europa waar we de boot al gemist hebben met schone energie. Waar we al op grote achterstand zitten met omringende landen.
Inmiddels hebben 25 gemeenten zich (voorlopig) al schaliegasvrij verklaard. Da’s alvast een klein beginnetje.

Laten we (ook Rutte en Samsom!) dan op dit gebied ook eens duidelijk zijn: kondig een algehele ban  op schaliegas af en steek onze energie ergens anders in! Kan zo maar miljarden opleveren met schone handen. In plaats ze te wassen in geveinsde onschuld.

Verder lezen:
http://www.schaliegasvrij.nl/factsheet-schaliegas/
http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3320910/2012/09/23/Schaliegas-is-luchtkasteel.dhtml
http://www.schaliegasvrij.nl/
http://www.milieudefensie.nl/publicaties/factsheets/factsheet-schaliegasvrije-gemeenten-in-nederland

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/fracking-nicht-mit-uns-11693895.html
http://www.bnr.nl/meernieuws/399420-1204/britse-zee-rijk-aan-schaliegas
http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/08_augustus/21/economie/shell-pompt-miljarden-in-chinees-schaliegas.xml
http://www.bnr.nl/topic/beurs/554034-1203/chinese-deal-total-over-schaliegas-in-de-maak
http://newyork.sierraclub.org/SA/Vol40/ConservationAction.htm

Plaatje komt van: http://www.gaslandthemovie.com/whats-fracking/  mooie interactieve site waar kort en bondig wordt uitgelegd wat fraccing/fracking is.

442 Reacties op “Het Schaliegas Schandaal

 1. Motek from Space 27 september 2012 om 17:38

  Chemische troep: herinner ook maar de kunstmeststoffen. De energie wordt op alle gebieden uitgewrongeld, tot aan menselijke energie aan toe. Het is wachten op het idee dat mensen aan de Montesanto-bonen gaan om energie te winnen uit hun gassen..

 2. antoinetteduijsters 27 september 2012 om 17:44

  Het zou een ramp voor Nederland worden.

 3. Aad Verbaast 27 september 2012 om 17:46

  @Motek: Monsanto krijgt ook nog wel eens goed beurt van me. Conclusie is al lang getrokken: boeven!

  @Antoinette: ik zeg: niet doen!

 4. Aad Verbaast 27 september 2012 om 17:58

  @allen: hier de trailer van de in de blog genoemde documentaire “Gasland” 3 minuten. http://www.youtube.com/watch?v=dZe1AeH0Qz8
  Kijk, luister, en huiver.

 5. Jan Bouma 27 september 2012 om 18:25

  ’n enkele opmerking van de vele die er te maken zijn over dit onderwerp.

  Indien “achteraf” de milieuschadelijkheid als bewezen moet worden verklaard is het per definitie altijd TE LAAT. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de NAM zich in noord-oost Groningen heeft vergist bij de winning van “gewoon aardgas” en zijn de bodemdalingen ernstiger (met schade aan gebouwen) dan “werd verwacht”.
  Het is onaanvaardbaar dat de gevolgen voor het milieu m.b.t. de winning van schaliegas zelfs bij benadering niet zijn in te schatten want de aard/samenstelling van de toxische chemicaliën (geheim!) die bij de winning moeten worden gebruikt zijn niet eens bekend!
  Wat een zooitje.
  (morgen verder wat mij betreft) 🙂

 6. Aad Verbaast 27 september 2012 om 18:38

  @Jan: volgens de (VS) wet hoeven ze die niet eens meer bekend te maken omdat dat de concurrentie positie zou schaden! Wat een logica!
  Net als de gelegenheidsargumentatie van de neocons dat ontwikkelingshulp de hulpbehoevenden alleen maar lui zou maken, terwijl ze wel verlangen dat ze zelf alle mogelijk hulp ontvangen (en dus krijgen) om over de ruggen van de burger vette winsten te maken. Daar worden ze niet lui van.

 7. assyke 27 september 2012 om 18:41

  zitten we nog midden in de kernenergie discussies,
  introduceert de vs zonder blikken of blozen een nieuwe tijdbom

  het gaat natuurlijk alleen maar om makkelijke winst,
  want er zijn zo veel manieren om aan groene energie te komen

  het eerste wat ik dacht dat ik het beginstuk las, was niet zozeer aan de vervuiling
  maar of de aardkorst al die diepe boringen wel kan verdragen op termijn,
  tenslotte is een miljoen putten niet niks en waarschijnlijk nog maar het begin

 8. Aad Verbaast 27 september 2012 om 18:47

  @Assyke: je bent er nu wel op tijd bij 😉
  Gatenkaas maken ze er van zou je zeggen ja. Er zijn al genoeg aanwijzingen voor aardschokken als gevolg van deze boringen. In Engeland, wat overigens de directe aanleiding was om maar even te wachten met verdere boringen hier, en eerst even wat onderzoek te doen..
  Maar ja, een schokje kunnen we nog wel hebben. Maar al dat gif? Dat is pas schokkend!

 9. P.H.M van de Kletersteeg 27 september 2012 om 19:18

  Voor energie zijn de oplossingen simpel.
  GEEN windmolens; draaien alleen op subsidie en zijn onbruikbaar
  GEEN zonnecellenparken; te lage productie en-hetzelfde als bij windmolens- energie afhankelijk van weer is onbruikbaar
  Kernenergie, maar meer centrales. Dan kan electriciteit zo goedkoop worden, dat het gas kan vervangen; ook voor CV.
  makkelijk te transporteren, geen millieu effecten.
  Wat aanvullende groene energie: getijden centrales.

  De reden van zoeken naar schaliegas; de freaks die kernenergie tegenhouden en dan nu weer mekkeren over schaliegas.
  groene energie kan niet volstaan; is maar een paar procent en veel veel te duur.
  Wel leuk voor de Sahara; maar NL is de Sahara niet, ook al denken sommigen van wel.

 10. Johan 27 september 2012 om 21:03

  Kletersteeg: wat wil jij dan doen met het nucleaire afval? Net zo goed een tikkende tijdbom. Duizenden jaren! Overigens weer een prima verhaal Aad!

 11. Aad Verbaast 27 september 2012 om 21:08

  @Johan: dank

  @Kleet: windmolens, zonnecellen, getijdencentrales, ja
  Kernenergie: splitsing nee, fusie ja.

 12. P.H.M van de Kletersteeg 27 september 2012 om 21:09

  Maar er is hoop op normaliteit:
  –in oostenrijk is een anti-europa partij opgericht door een milliadair; heeft al 12%; wil ook nationale munt terug en noemt merkel een idioot.
  Dus hij moet wel goed zijn.
  –in amsterdam wil de pvda van de allochtonen en autochtonen af.Zal het rustug worden; geen tonen meer.
  Assyke ook de est in.
  En de pvda alleen thee drinken; wel een heleboel…

  Verder: wij schelden met seks, de moffen met stront.Het is maar net wat je lekker vind.
  .

 13. king billy 27 september 2012 om 21:11

  De discussie spitst zich tot nu toe op landboringen. Vergeet de Noordzee echter niet met het Nederlands deel van het Continentale Plat. 60.000 km².
  Onze HOLLANDSE NIEUWE HARING bij de Doggersbank! Onderzoeken naar fracking aldaar worden uitgevoerd.
  Tot nu toe heeft geen enkele regering en overheids instantie gezegd dat fracking op de Noordzee niet is toegestaan. En niet wordt toegepast. Verschillende oliemaatschappijen voeren proefboringen op grote diepte uit. Wintershall (BASF) is actief en doet onderzoek.

  Is dit geen fracking op het Nederlandse deel? Waar ligt exact de grens tussen conventionele gaswinning en schaliegaswinning? Ook met conventionele gaswinning gaan chemicalien de bodem in. http://www.nogepa.nl/nl/nieuwsitem.aspx?Action=View&id=193

  Decision tree Argumenten schaliegas:

  Klik om toegang te krijgen tot pb_tno_2011_60_argumentenkaart_schaliegaswinning.pdf

  TNO site i.o.v. van EZ: http://www.nlog.nl/nl/home/NLOGPortal.html
  Onder andere rapporten over frackboringen in Nederland.

  Artikel met geschatte wereldvoorraden schaliegas:
  http://thewatchers.adorraeli.com/2012/04/18/uk-will-allow-shale-gas-fracking-despite-earthquake-connections/

  Fracking op de Noordzee elders: (Engeland)
  http://www.nohotair.co.uk/index.php?option=com_content&view=article&id=2578:centrica-and-off-shore-uk-shale&catid=166&Itemid=170

  Red onze haring! En onze achtertuin. Letterlijk. Ook vanwege de herrie, waar niets over wordt gezegd en geschreven.

 14. P.H.M van de Kletersteeg 27 september 2012 om 21:13

  Het mag een verassing lijken, maar over enige duizenden jaren is de toch wel de algemen verwachting dat ik dan dood ben.
  Of, om het beleefd te zeggen: de techniek vind wel een oplossing in de toekomst; waneer interesseert me geen bal.
  Net zo min als het de helft van de nederlanders wat interesseert; die hebben geen geld genoeg voor groene enrgie en worden al genaaid door te slechte gezondheidzorg.
  Die leven al korter omdat ze dokter, medicijnen of verzorging niet kunnen betalen.

 15. P.H.M van de Kletersteeg 27 september 2012 om 21:15

  In China doen ze het openlijk; daar walsen ze een demonstrant letterlijk plat; alleen omdat een loco burgemester dat zegt.De paar honderd toeschouwers lieten het gebeuren.
  En -hoe nederlands–achteraf bleren van ahhhh en oehhhhhhh

 16. king billy 27 september 2012 om 21:17

  Verder heeft de schaliegaswinning en de binnenlandse potentie van schaliegasvoorraden gevolgen voor de geo-politiek van de VS.

 17. P.H.M van de Kletersteeg 27 september 2012 om 21:22

  Met mij 6 millioen anderen die hetzelfde denken: eerlijk gezegd het interesseert mij geen moer hoe ze het gas winnen; wel wat het kost.
  En dat is het gevolg van het gegeven dat de lagere inkomens in slechtere woningen leven, slechter eten, minder of geen verzorging hebben en de ingang tot acceptabele kwaliteit zorg missen.
  Kortom: het logische resultaat van een asociale staat.

  Kernsplitsing is vlgs moderne installaties veilig vermits aan veiligheidsvoorwaarden wordt voldaan.
  Die groene troep is een leuke hobby voor de rijken.

 18. P.H.M van de Kletersteeg 27 september 2012 om 21:33

  Zoals een geleerde mof ooit sprak: “Scheisse! Zuerst kommt das fressen, dann die Moral !!”

 19. P.H.M van de Kletersteeg 27 september 2012 om 21:39

  Als je NL wilt normaliseren het volgende.
  Door die achtelijke wet op bio-ethanol wordt het varkensvlees extreem duur.
  Daardoor is melk, melkproducten, vlees e.d. praktisch onbetaalbaar voor 6 millioen nederlanders.

  oorzaak; het ontbreken van een zinnetje “…maar niet van producten die voor voeding gebruikt worden…..”
  Nou denkt iedere boerelul; goed, dan zetten ze dat zinnetje er toch als een annex bij…
  Nee.
  De groenen en linkschen zijn verstandloos en gespeend van sociaal inzicht; daarnaast hebben ze de pest aan de laagstbetaalden.
  Dus dat gaat niet gebeuren…

  P.s.: de voorraad varkensvlees is in england alshet was in 1975; de chinezen leggen grote voorraden aan….

 20. Johan 27 september 2012 om 21:39

  Tsjernobyl vergeten? Nog niet gehoord van de scheurtjes (duizenden) in Belgische kerncentrales? Kernrampen loeren al om de hoek.

 21. P.H.M van de Kletersteeg 27 september 2012 om 21:44

  Oude centrales moeten vervangen worden…
  Trouwens; lijn 32 is ook een killer
  de zorg ook
  de verzorgingstehuizen
  slechte voeding ook

 22. Selma 27 september 2012 om 22:04

  Ik heb een tijdje terug die gruwelijke reportage gezien, over de mensen (in de VS) die als enigen hun oude geërfde land niet aan de oliemaatschappij verkochten, en vervolgens vergiftigd water uit de kraan kregen, en helemaal ingesloten door doodgemaakte grond hun land waardeloos gemaakt zagen. Wat een hel, die oliedorst, alleen omdat de handel constant van A naar B wil rijden, om wegwerptroep via de consument naar de milieuvervuiling te transporteren. De hel, dat zijn werkelijk de anderen.

 23. blutch1 27 september 2012 om 22:40

  Ach, in de VS stuiteren ze tussen vergiftiging door schaliegaswinning en vergiftiging door Monsantoprodukten. Wel een effectieve manier om de wereldbevolking te verkleinen. De Chinezen doen trouwens ook flink hun best.

 24. king billy 27 september 2012 om 22:49

  EU en schaliegas: dynamiet in de samenleving: „Ze weten niet wat ze doen“….

  http:/ http://www.eu-infothek.de/article/schiefergas-volkswirtschaftlicher-sprengstoff/www.eu-infothek.de/search/luceneapi_node/%2Aschiefergas%2A

  “…….. welches die Unternehmen reihenweise ab“frackt“: 20% Wirkungsgrad sind zu wenig, um rentabel zu sein. Es gibt zu viele unbekannte Komponenten, die Gasblase ist geplatzt. Von der geringen Prognostizierbarkeit von Fördermenge und Kosten abgesehen sind die Umwelteinflüsse schwer kalkulierbar, Lärm und andere Faktoren nagen am Image.

  Erdbeben sind ja noch das geringste Übel, es geht uns richtig an den Kragen: Fracking vergiftet nachhaltig das Trinkwasser, die verwendete Chemie ist hochgradigst Krebserregend.

  !!:
  Aus volkswirtschaftlicher Sicht ist die Förderung von Schiefergas untragbar, die europäischen Förderversuche scheinen mit „…denn sie wissen nicht, was sie tun“ noch am besten zu entschuldigen sein.“
  EXXON is in Duitsland gestopt met een ‚charme offensief‘ en geplande exploratieboringen.

  Parlementen van Duitse deelstaten hebben verder onderzoek en boringen verboden. Bundestag volgt.
  Maar ja, die hebben al genoeg aan hun hoofd met windmolens en bio-ethanol….

  Blijft de kwestie wat er offshore gebeurt…..

 25. king billy 27 september 2012 om 23:01

  @Blutch1 Grootschalige schaliegaswinning in China, waar hard aan wordt gewerkt door o.a. Shell, Exxon, Mobil, Total, kan hooguit in slechts 6% voorzien van de geprojecteerde Chinese energiebehoefte in 2025. Staat ergens in een van de bovenstaande links…..
  Voor gas zijn Qatar en de Straat van Hormoez belangrijker voor alle spleetogen in Azie.
  En voor Zuid Europa de TAP gasleiding vanuit de Kaspische Zee via allerlei politieke instabiele, dus corrupte staten via Griekenland naar Italie.
  Brussel heeft ’t maar wát druk met al dat gas….

 26. blutch1 28 september 2012 om 00:05

  Kunnen we niet wat methaan van die winderige types uit Brussel aftappen? Met al die goede restaurants daar is er misschien nog bijmenging van een niet onaardige bijlucht, extraflatulent(air) zullen we dat maar noemen. Zal ongetwijfeld beter zijn dan parlement(air).

 27. simonkorving 28 september 2012 om 00:20

  Als men gaat opschalen ….. dan ….. precies!

 28. king billy 28 september 2012 om 00:20

  Affakkelen dus, omdat er geen bruikbare en winstgevende energie meer uit te halen is?

 29. king billy 28 september 2012 om 01:30

  Lol, nou ja, even iets anders over de eurocrisis, Gauck en sigaretten paffende Helmud Schmidt,oud Bondskanselier zijn op TV elkaar in de haren gevlogen over de rol van Merkel in de eurocrisis. Ging er heftig aan toe.
  Schmidt: “Het is Merkels eigen schuld, dat ze met hakenkruizen wordt afgebeeld”
  Gauck ” Zelfs de beste economische wetenschappers weten niet hoe we uit deze crisis moeten komen.” “In 2008 hebben we (onder Merkel 1 met Schmidt’s SPD) ook de rust bewaard”.

  Schmidt ” Ik hoop dat de Bondspresident gelijk krijgt, maar er is overigens nog geen penny uit de staatskas naar Griekenland gegaan”. En: “Wij dragen meer schuld omdat we zes miljoen joodse medeburgers fabrieksmatig hebben omgebracht”..

  http://nachrichten.t-online.de/gauck-verteidigt-merkel-gegen-schmidt-attacken/id_59896642/index

 30. P.H.M van de Kletersteeg 28 september 2012 om 05:42

  @Selma: jij neemt een mening alleen mar serieus als de persoon een ter zake doende titel heeft.Wist niet dat jij geologie of millieukunde of scheikunde hebt gedaan en daar titels in hebt.

 31. Jan Bouma 28 september 2012 om 07:37

  Een vervolg van m’n constatering 8:25 uur. (Zie hierboven).

  Ter overweging.

  Indien de wetenschappers geen antwoord krijgen op hun gestelde vragen omtrent de schadelijkheid van de te gebruiken chemicaliën bij de winning van schaliegas dient geconcludeerd te worden dat de belangen van de belanghebbende partijen prevaleren.

  En zo gaat het altijd. De commercie overheerst. En die heeft geen boodschap aan de (meer integere) wetenschap.

  Idem mutatis murtandis geldt deze conclusie ook voor het oplossen van andere vraagstukken. Zo wordt bijvoorbeeld de financiële “crisis” niet geanalyseerd door wetenschappers (de meeste economen) maar door belanghebbende partijen. En als er nou al iets duidelijk is, of zou moeten zijn is de stelling: “dat je nooit de belanghebbende partijen moet laten oordelen over hun belangen..”

  (is niet eens een zo’n ingewikkeld doordenkertje)

  Men amusere zich verder. 🙂

 32. king billy 28 september 2012 om 08:07

  Uitgebreide, goed gedocumenteerde overzichtelijke site met vele illustraties en data.
  http://www.fibronot.nl/ipadschaliegas.html

 33. Aad Verbaast 28 september 2012 om 10:00

  @allen: ik loop wat achter, maar ga het weer inhalen..

  King Billy: 22:49
  Landboringen: de kaartjes geven wel aan dat onder zee ook aanzienlijke voorraden liggen. Logisch natuurlijk. Op zo’n diepte maakt het niet meer uit of er een dun laagje water over ligt. Link in blog (kaartjes, en de link over aanzienlijke voorraden onder het Britse deel geven dat ook al aan).

  Eerste link: Nogepa: “tight fracking” is ook Hydraulic fracking”. Opvallend! Er wordt dus al schaliegas geproduceerd!! Ondanks het moratorium.. Schandalig.

  TNO zit dus ook tot over de oren in de lobby. Grote druk van de oliemaatschappijen. Die willen allemaal helemaal los. China (ook zo’n grote vervuiler) ziet hierin ook grote mogelijkheden. Vanuit hun standpunt nog ergens begrijpelijk gezien de sterk groeiende behoefte die ze vanuit eigen land niet kunnen leveren, terwijl ze wel de grootste schaliegas voorraden ter wereld lijken te hebben (zie ook je link). Shell investeert er miljarden dollars. (Ik zag dat je daar al over schreef in je reactie 23:01

  21:17: geopolitiek: misschien wat minder oorlogen?

  22:49: Duitsland als geheel (als optelsom van de deelstaten) al een stop afgekondigd?
  Nu heel Europa nog!

  08:07: zeer informatieve site inderdaad.. wordt zo al snel een compleet dossier! Dank!

 34. Aad Verbaast 28 september 2012 om 10:05

  @Kleet: 21:22 die reactie was van je te verwachten natuurlijk.
  Open deur natuurlijk: alles is veilig zolang het veilig is.
  Net zoals alles smerig is, zolang het smerig is. Kijk even naar Gasland. Die 100.000 dollar had jij al lang op je bankrekening laten schrijven natuurlijk!

 35. Aad Verbaast 28 september 2012 om 10:11

  @Johan: de Belgen hebben al gevraagd om Borrsele te sluiten! Vanwege de scheurtjes..

 36. Aad Verbaast 28 september 2012 om 10:13

  @Selma: als je die documentaire ziet dat is het inderdaad de hel. Zelfs als (het blijft natuurlijk een documentaire met een boodschap) maar voor een klein deel waar blijkt te zijn is het al meer dan erg genoeg.

 37. Aad Verbaast 28 september 2012 om 10:18

  @Blutch1: 22:40: zijn allemaal de zegeningen van het vrij ondernemerschap! Volgens Romney zijn er maar twee soorten mensen in Amerika: de rijken die prima voor zichzelf gezorgd hebben, en de armen die niet voor zichzelf kunnen zorgen en hun hand ophouden bij de staat. Die laatste 47% ziet hij al niet meer staan.

 38. Aad Verbaast 28 september 2012 om 10:29

  @Jan: in de link die King Billy gaf staat o.a. het volgende:
  == Ingenieursbureau Royal Haskoning heeft een onderzoeksrapport dat in opdracht van het Engelse parlement is uitgevoerd naar aanleiding van de booractiviteiten in Engeland door Cuadrilla, vertaald naar de Nederlandse context. Het rapport is op 13 september 2011 beschikbaar gekomen.
  De conclusie is dat de bestaande Nederlandse regelgeving robuust genoeg is om de negatieve effecten van het winnen van schaliegas op het milieu te voorkomen. Voorwaarde is dat de beschermingsmaatregelen consequent worden opgevolgd. De kans op verontreiniging van het grondwater is verwaarloosbaar klein. ==

  Ja, je moet maar durven een slager het eigen vlees te laten keuren!

 39. Aad Verbaast 28 september 2012 om 10:34

  @King Billy: 01:30: inderdaad LOL. Doet me erg denken aan de twee oude mannetjes van de Muppetshow. Kan Gauck al naar huis? Ik dacht dat hij enkel linten mocht knippen, bij het kruisje tekenen en zich vooral niet te veel met politiek mocht bemoeien.
  Daar moet een kratje goede wijn verorberd zijn voordat ze los gingen. Geweldige foto trouwens. Met stok! 🙂

 40. Aad Verbaast 28 september 2012 om 11:02

  @allen: kijk dat is nou toch wel weer leuk van Marianne Thieme:

 41. Aad Verbaast 28 september 2012 om 11:10

 42. Aad Verbaast 28 september 2012 om 11:13

  @allen hier de kans om een “free lunch” te krijgen met Jan Kees de Jager. 😉

  https://www.facebook.com/FinancienEnEuropa/app_284201155024356

 43. Aad Verbaast 28 september 2012 om 11:15

  http://www.guardian.co.uk/environment/damian-carrington-blog/2012/sep/28/shale-gas-fracking-uk-carbon-energy?CMP=twt_fd
  ==
  UK shale gas is more lead balloon than silver bullet
  Fracking’s backers say it will deliver a quick, cheap way of cutting carbon emissions. The latest analysis shows none of these claims stands up ==

 44. king billy 28 september 2012 om 11:30

  Interessant om iets dieper te duiken in Cuadrilla en haar partners. Cuadrilla is een grote concessiehouder in Europa. Je kunt zomaar wonen in een gebied dat voor exploratie (geofysisch onderzoek, proefboringen) en evt. winning verpacht is aan Cuadrill Limited Liability Cy, in feite een doodordinaire private projectontwikkelaar, die derden inhuurt.

  http://www.cuadrillaresources.com/about-us/partners/
  The company is privately owned by its management team and two investors, AJ Lucas and Riverstone LLC. The company is registered in the UK.
  Strategy
  “ Cuadrilla’s strategy since inception has been to identify and obtain exploration permits in prospective unconventional energy sedimentary basins in the European Union, to build a diversified portfolio of licenses across several exploration areas, to explore these areas sufficiently to identify the probability of prospective commercial reserves of gas, condensates or oil, and to invite interest for those areas from prospective larger partners which are better suited in terms of financial, technical and production capability to exploit any prospective reserves which have been identified.”
  Partners:
  http://www.riverstonellc.com/
  http://www.lucas.com.au/
  Achter de laatste, niet helemaal zeker, schijnen o.a. Chinese investeerders te zitten.

 45. Aad Verbaast 28 september 2012 om 11:40

  @King Billy: mooi speurwerk!
  Zeer actief zeker in Engeland, maar domineren ook de Nederlandse markt. Inclusief de lobby natuurlijk! Met schone beloftes: http://www.cuadrillaresources.nl/wp-content/uploads/2012/09/Reactie-Cuadrilla-voorwaarden-Brabant-Water-091112.pdf Briefje vol met garanties…

 46. trudy k. 28 september 2012 om 12:07

  @Aad, Prima gedocumenteerd blog over het onlangs weer in de actualtiteit verschenen schaliegas. Er zijn weinig”voors” en veel “tegens”. Mensen zijn inderdaad verwend met de huidige energievoorziening en dat wordt gretig uitgebuit. Een blik op de niet zo verre toekomst:

  http://nieuws.nl.msn.com/opmerkelijk/komeet-zal-hemel-in-2013-verlichten

  Misschien dat volgend jaar eindelijk het kwartje bij iedereen gaat vallen als men niet meer de kop in het zand kan steken maar gedwongen het licht gaat zien? ☺

 47. Jan Bouma 28 september 2012 om 12:20

  @Aad

  MICRO = MACRO.
  Over de betrokken overheid (die ook corrupt is) kan ik uit eigen ervaring spreken… En aangezien Marianne Thieme ook in Maarssen woont – wat tegenwoordig Stichtse Vecht heet – attendeer ik haar op de ‘cover up’ van één van ’s lands grootste milieuschandalen; het Slijk. Gisteren verzond ik aan de Provincie o.a. navolgend comment:
  ==
  2) strafrechtelijke PROCESINFORMATIE inzake de cover up van het Slijk.
  Gisteren “het bevoegd gezag” aan de telefoon (Ir. W.F. de Haan) van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), ofwel het WATERNET. Ir. W.F. de Haan ziet “de oplossing” in “het zand strooien over de dump” (letterlijk!). Een dun laagje zand zou de oplossing zijn. Hoe dat “gestrooide zand” (in plaats van in de ogen) de scherpe uitstekende metalen in de dump überhaupt kan afdekken is mij een raadsel. Het laatste T&A rapport adviseerde “om duikers in te zetten” en idem om waarschuwingsborden te plaatsen en idem om drijfbalken aan te brengen ter afsluiting van de gevaarzettende vuilnisbelt. Een dergelijke maatregel zou natuurlijk te ver gaande gevolgen hebben. En daarom gebeurt dat niet. Ik zal deze conclusie even doorzenden aan reinier.besemer@provincie-utrecht.nl die belast is namens de gemeenschap voor deze cover up.

  Het behoeft weinig betoog dat ik deze belachelijke voorgestelde letterlijke zandstrooierij juridisch, noch vanuit het oogpunt van de te bewaken milieukwaliteit, serieus kan nemen.

  Inmiddels;
  Vriendelijke groet!
  Jan Bouma – Villa Mithras – 0346-573455
  ==
  …waarmee maar weer ‘ns is aangetoond dat in ééndrachtige samenwerking de “Maxims Verhagens” zich weten te verstaan met corrupte “oplossingen”.

 48. king billy 28 september 2012 om 12:30

  Het is gewoon een groep private investeerders, die concessies opkopen en derden inhuren. Niet ongebruikelijk in de (offshore) olie-en gas industrie, maar het zijn wederom private investeerders als partners. Mc Dermott bijvoorbeeld, een grote, private toeleverancier van diensten in de olie- en gasindustrie. “Ons kent ons en levert aan ons”….
  de NAM is een voorbeeld, maar daar staan Shell, Exxon en de Staat achter. Handig als de gevolgen van Murphy snel en relatief probleemloos verrekend moeten worden. Je zult maar zo’n rig of productieveldje in de fik hebben staan in de buurt van je achtertuin… Aardbevingen….
  Zoals Wintershall (100% BASF) wél betrekkelijk keurig ook of- & offshore actief in NL en Europa is..
  What about those Quadrillalala cowboys als het fout gaat met hun onderaannemers uit Australie en de States, deels gefinancierd met Chinese Renminbi’s?????

  Het toewijzingsbeleid door de overheid voor concessies en legal bescherming van burgers voor escapade’s door dergelijke concessieshouders moet ook verbeterd worden.

  De overheid neemt hier haar verantwoordelijkheid jegens de burger niet. Met daar bovenop ondeugdelijke rampenplannen, waardoor de ‘onzalige’ (juridische) gevolgen gaan verzanden in jarenlange internationale procedures. Vergelijk BP met onderaannemers in de GvM of de nasleep van de offshore blasts op het Engelse deel van het Continentale Plat.

 49. king billy 28 september 2012 om 12:44

  Onderschat de risico’s niet en de enorme gevolgen, die afgedekt moeten worden door verzekeringen.
  Als investeerders het 100% staatsbedrijf Tennet voor de aanleg van stroomnetwerken met een door de Duitse regering gegarandeerde ROI van 9.5% vanwege de risico’s op claims niet wilden financieren, hoe dan met schaliegas (PROEF!!!)boringen met onbekende en enorme lange termijn gevolgen als het fout gaat??? En het gáát een keer fout. Of het nu het Alpha-1 platform was, de Valdez, of het putdeksel van BP in de Golf van Mexico.
  Zulk soort risico’s kunnen relatief kleine private concessiehoudertjes, uit op het snelle geld, niet afdekken. Simple as that!

 50. king billy 28 september 2012 om 13:00

  Maar ja, Borssele is ook maar voor 250 miljoen vervolgschade afgedekt. En de burger betaalt een extra opslag op de Kwh prijs om de risico’s voor Tennet af te dekken.

 51. Aad Verbaast 28 september 2012 om 13:17

  @Trudy: dank. Of die komeet ons zal helpen het licht te gaan zien is nog maar de vraag.
  Haley was wrs wel de komeet waar de drie wijzen uit het Oosten achteraan liepen. Maar net als die regenboog geen pot goud op het einde. Die moesten ze zelf meenemen!

 52. Aad Verbaast 28 september 2012 om 13:21

  @Jan: hoe toepasselijk: “cover up”. Laagje zand.. Hoe durven ze.
  Een grote sarcofaag lijkt me meer op zijn plaats.
  De russen hebben daar ervaring in. Eerste poging geen succes. Nu tweede poging. Kosten, een miljard. Iets goedkoper dan het ECB kantoor trouwens. 😉
  http://www.cobouw.nl/nieuws/economie/2012/05/05/inpakken-tsjernobyl-voor-miljard-euroinpakken-tsjernobyl-voor-miljard-euro
  Wat een zooitje!

 53. Aad Verbaast 28 september 2012 om 13:28

  @King Billy: je hebt helemaal gelijk natuurlijk. De overheden laten zich zand in de ogen strooien (Jan!) door dergelijke ondernemingen, die zich weer kunnen verschuilen achter andere ondernemingen. Platte beloften en als het mis gaat zijn ze niet meer te vinden of gaan failliet. Zelfde strategieën als de banken al sinds jaar en dag gebruiken.
  De rokende puinhopen worden dan weer gesocialiseerd.

  Het wordt hoog tijd dat de hele energie sector eens grondig op de schop gaat. En prijzen integraal worden vastgesteld, inclusief nodige opcenten voor risico’s, vervuilingen, ontdaan van verborgen subsidies en reële afschrijvingen. Dan zal blijken dat er een heel ander speelveld gaat ontstaan.

 54. king billy 28 september 2012 om 13:46

  Over ‘speelveld’ gesproken. ‘Energie’…… de ‘rans Adriatic Pipeline (gas!): In het bijzijn van ‘US Government Representatives’. Geo-politiek.
  Het PDF document krijg ik niet gelinkedinges. De header:

  “MEDIA RELEASE
  28.09.2012
  Italy, Greece, Albania confirm political support for TAP with signing of Memorandum of Understanding
  New York, USA. The governments of Italy, Greece and Albania confirmed their political support for the Trans Adriatic Pipeline (TAP) project with the signing of a Memorandum of Understanding (MoU) yesterday evening.
  Concluded on the margins of the United Nations General Assembly meeting in New York, and in the presence of representatives from the US government, the MoU provides TAP with the necessary political support to continue its commercial activities in Italy. Next steps will be to complete regulatory approvals.”

 55. Aad Verbaast 28 september 2012 om 14:30

  @King Billy: hier een bericht er over. http://www.trans-adriatic-pipeline.com/news/news/detail-view/article/339/ Aansluiting vanaf Griekenland op het gasnetwerk: TAP will take natural gas from the giant Shah Deniz II development in Azerbaijan
  Oettinger en Barosso brachten er al eens een bezoekje… Nu weer zo trots als een pauw natuurlijk.
  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/12/1041&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

  Over dat speelveld schreef ik al eens een blogje: https://aadverbaast.wordpress.com/2008/08/11/georgie-wie-heeft-de-leiding-2/

 56. trudy k. 28 september 2012 om 14:57

  @Aad, 31.28 schreef: =Het wordt hoog tijd dat de hele energie sector eens grondig op de schop gaat. En prijzen integraal worden vastgesteld, inclusief nodige opcenten voor risico’s, vervuilingen, ontdaan van verborgen subsidies en reële afschrijvingen. Dan zal blijken dat er een heel ander speelveld gaat ontstaan.=

  Zoals je wel gezien zult hebben wordt er druk geadverteerd met tv- reclames om de consument aan te zetten goedkopere energieleveranciers te zoeken. Velen deden dit al maar “de massa” gedraagt zich apathisch en ziet zelfs tegen het overstappen naar een andere leverancier op omdat dit wat moeilijk zou wezen.

 57. trudy k. 28 september 2012 om 15:11

  @P.H.M. v.d. Kletersteeg, Enerzijds heb je weleens goed, edoch rigoreuze oplossingen voorhanden maar haaks hierop staat toch dat je wel “in” bent voor kernenergie. Dit lijkt een deel van het scenario “Na ons de zondvloed”, maar als de wereld dan toch al aan het vergaan is kan die kernenergie er wél weer bij (…) dan hebben we tenminste nog licht tot het licht voorgoed uitgaat. Hij is fijn….☺
  Ik ben overigens falikant tegen kernenergie gezien all e rampspoed en ellende die het al gebracht heeft. Dan hebben we het nog niet eens over het nuclaire afval gehad. Je weet nog wel eens wat en ik ben benieuwd of je hier ook een antwoord op weet…
  Ik heb ergens gelezen dat zonne- energie kan worden opgeslagen in zouten. Net als in batterijen.
  Dus als men de nieuwste zonnepanelen heeft dan kan er energie worden gespaard opzonrijke dagen. As mensen grootschalig op zulke zonnepanelen kunnen overstappen maakt dit de (grote) energieleveranciers brodeloos en overbodig. Maar ja, vooral de zorgkosten zijn zodanig hoog dat de massa al kaalgeplukt is voordat dit geraliseerd kan worden. Het gebeurt dus allemaal heel geraffineerd want het gros van de consumenten wordt hun koopkracht op voorhand ontnomen.

 58. P.H.M van de Kletersteeg 28 september 2012 om 17:15

  Kijk, je met de centrales in oost europa met een golfplaten dak niet op gelijke noemer zetten als de onze.
  Tel nou eens op: hoeveel doden zijn er gevallen met WESTERSE kerncentrales/ en hoeveel met conventionele centrales in dezelfde periode?
  juist.
  Risico kleiner dan platgereden te worden door lijn 32.
  Daarnaast; NU zijn de veiligheids eisen strenger, de techniek beter, en de controle middelen meer accuraat.

  Zo zullen ook de toekomstige generaties wel een oplossing vinden voor opwerking of opslag of vernietiging van afval.

  Maar ‘duurzame energie” betekent verekken van de kou, en een pitje licht in huis.
  Als dat NIET zo was; waarom wordt LPG zo extreem zwaar belast? Waarom is de prijs van aardgas meer dan 10 maal de kostprijs?

  Schaliegas; ook zal de techniek wel een oplossing vinden.
  In Wildervank staan gigantische compressors lucht te blazen in een aardgasveld zonder druk….in techniek ia alles mogelijk.

  Maar degene die denkt dat windmolens en zonnepannelen iets van een “oplossing” zijn: die zijn onnozeler dan don Quichotte.
  daarnaast een oplossing impliceert een probleem.
  Dat is niet de technische mogelijkheid om iets op te lossen, maar het oeverloze gezijk van met name de groenen en linkschen

 59. Aad Verbaast 28 september 2012 om 17:34

  @Trudy: zou me niet verbazen als die energieleveranciers onderling de prijzen hebben ‘afgestemd’.
  Trouwens ook een heel bijzondere constructie. De leidingen zijn allemaal hetzelfde, maar je koopt via een andere leverancier per voordeur. Kan je ook nog kiezen welke kleur de stroom zou moeten hebben. Niemand heeft mij nog ooit kunnen uitleggen hoe dat werkt..
  Spel van de pegels..

 60. Aad Verbaast 28 september 2012 om 17:38

  @Kleet: net zoals jij het afdoet als linkse kletspraat, kan ik natuurlijk even jij-bakken en het afdoen met rechtse ballenpraat. Een onzinnige tweedeling overigens.
  Het gaat er om verstandig met deze aardbol en de schaarse grondstoffen om te gaan. Dat doen we niet wereldwijd.
  Zou wel hoog tijd worden als de rekeningen niet willen doorschuiven naar latere generaties. Wat al breedschalig gebeurt natuurlijk.

 61. P.H.M van de Kletersteeg 28 september 2012 om 18:00

  Ik hoor al 50 jaar gezever aan mijn edele hoofd over millieu.
  Eerst moesten er rioolzuiverings installaties komen; motief: fosfaten in wasmiddelen.
  Dat kostte belastinggeld; veel.Die installaties kwamen er, alleen ZONDER het deel om fosfaat terug te winnen.
  Weer gezijk over millieu.
  Maar LPG was op 2 manieren goed voor het millieu; was een een kant en klaar afvalproduct; en schone vernranding.
  Dus werd de belasting voor LPG auto’s meer dan verdubbeld
  Maar electrische en zuinige auto’s: belastingvrij en korting bijzondere belasting.)of kwijtschelding) Krijgen ze provisie op die waardeloze electrische krengen?
  Logisch toch? jajaja.
  Vereiste om het rationeel te begrijpen: IQ lager dan 50.
  Water onleden–wat ook de grote autofabrieken als beste oplossing zien wil den Haag niet aan.
  Kijk: voor overstap naar electrische auto’s praten we even niet over de batterijen en hoe die staan in millieu.
  Maar over het ijzer.Die krengen moeten nieuw gekocht worden.
  Terwijl auto’s op benzine aangepast kunnen worden op waterstofgas…..

  Zal een simpel rekensommetje geven.
  Als de chinezen auto’s willen kopen in dezelfde dichtheid als in NL; is de hoeveelheid staal op de wereld met een factor 7 te klein.
  Dan komen daar nog een X aantal randdebielen uit NL bij die een electrische auto kopen…..

  Heb je daar de millieu freaks weleens over gehoord?
  Nee, want dat vereist enig verstand en inzicht
  ————————-
  Tweede: onze kinderen…voor mijn generatie was het duidelijk; mensen die kinderen maken doen dat op eigen risico, en gezien de getalsmatige wereldbevolking is meer dan 1 kind asociaal.
  En nou zou ik dus moeten betalen voor de lol van die andermans kinderen?
  Weinig zin in.

  Het is zo vreselijk overduidelijk dat die millieufreaks de plank een kilometer misslaan en met hun activiteiten de massa een fatsoenlijk leven ontzeggen, dat ik niet de behoefte heb dat uit te leggen.

 62. Aad Verbaast 28 september 2012 om 18:14

  @Kleet: elektrische auto’s: nog geen oplossing. Lijkt schoon, maar die energie moet wel ergens anders vuil worden gemaakt. Nog een hoop te doen daar. Rijdt ook voor geen meter merkte ik toe ik laatst een proefrit maakte in de VIP auto van de ANWB.
  Waterstof: leek wel kans te maken. Maar zelfde probleem als hierboven. Plus de waterstofbom in je auto. Wie wil dat?
  Staal: wordt natuurlijk een groot probleem. Terug naar de handkar! Gemaakt uit biomassa.

 63. P.H.M van de Kletersteeg 28 september 2012 om 18:23

  Dat is de zelfde reacties als van de boertjes die bang waren dat LPG auto’s zouden ontploffen.Is nog nooit gebeurd…..
  technici zijn geen millieufreaks; watersto\f kan beheersbaar gebruikt worden.

  Maar fouten van de millieufreaks worden nooit hersteld: zie maais en granen en andere voedingsmiddelen voor bio ethanol om dat met een onvergefelijke blunder te omschrijven is veel te complimenteus; per jaar meer dan 100 millioen hongerenden erbij!
  De millieufreaks in europa hebben al meer doden op hun geweten dan Hitler! Dat is de realiteit!
  Maar fout herstellen: nooit.
  Dus dat beetje schade door kerncentrales of schaliegas winning haalt het niet bij de schade door de millieufreaks.
  heb ik nog niet genoemd de kostprijs van die achtelijke dingen als windmolens.

 64. Aad Verbaast 28 september 2012 om 18:40

  @Kleet: Belgen weten er wel raad mee overigens: http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1169733/2010/10/14/Huis-ingestort-in-Gent-na-ontploffing-LPG-tank.dhtml

  Freaks zijn natuurlijk al bij voorbaat verdacht. Dus elke referentie (kunnen we het eens worden over de definitie?) daarnaar is ook verdacht.

  Eens overigens met je stelling dat de ondoordachte invoering van bio-ethanol meer dan 100 miljoen extra hongerenden heeft opgebracht. Schandalig! Daar wordt dan ook inmiddels wat omzichtiger mee omgesprongen.

 65. P.H.M van de Kletersteeg 28 september 2012 om 18:55

  Dat komt door “hobbywerk” met LPG tanks.
  Dat gaat zo: je slaat de binnenpijp eruit; en je vult hem met LPG.
  LPG is veel goedkoper dan propaan.
  MAAR het komt dan in vloeibare vorm eruit–en dat is levensgevaarlijk.
  Zoals je leest: In een huis…dat betekent dus NIET in auto…..
  foutje Aad….

  Nee ze gaan er niet voorzichtiger mee om.
  Ze hoeven er alleen maar een zin aan toe te voegen; maar niet voor producten die oorspronkelijk bedoeld zijn voor menselijke consumptie
  En daar zijn ze te arrogant/te stom/ te wereldvreemd/ te asociaal/ te crimineel voor.

  Vandaar dat ik die millieue freaks niet serieus of als volwaardig beschouw.
  Wat ze nastreven gaat ten koste van grote groepen anderen; maar dat willen ze niet zien. te stom/te aso/te wereldvreemd/ te achtelijk/ te laag IQ voor

 66. P.H.M van de Kletersteeg 28 september 2012 om 19:25

  C eerste waterstof auto’s rijden al in NL; Hyunday en ik geloof dat een Universiteit iets met een Fiat heeft gedaan.
  Zie AD van vandaag.
  Rijd eerlijk; super schoon, en geruisloos….perfect!
  je hoeft alleen maar water te tanken….

 67. Jan Bouma 28 september 2012 om 19:36

  Gewoon wetenschappers aan het woord laten. Bijvoorbeeld de geofysicus dr. E.H. du Marchie van Voorthuysen en die http://www.gezen.nl oprichtte, en in m’n boek de voordelen uitlegde van zonne-energie. Dat is uiteindelijk de goedkoopste en veiligste eeuwigdurende bron t.b.v. onze totale energievoorziening die beschikbaar is. Geen schadelijke residuen als kernafval, schadelijke broeikasgassen, etc. Het is op de keper beschouwd waanzinnig dat de mensheid al niet veel eerder investeerde in “onze” gratis kernfusiereactor (de Zon) want == als de wereld 1% van het gezamenlijke GDP gaat investeren in zonnespiegelcentrales wordt binnen 20 jaar alle elektriciteit op aarde opgewekt door de zon, en kunnen we alle kolencentrales sluiten. ==

  Maar ja, die domheid, hè. En vooral ook de huidige belanghebbende partijen die eerst wel aan fossiele brandstof willen blijven verdienen. Alhoewel… de omslag is gaande. Men leze het laatste bulletin van
  http://www.gezen.nl/wordpress/

  Tot morgen, folks. 🙂

 68. P.H.M van de Kletersteeg 28 september 2012 om 19:40

  …ons noodlot is zonder ongewenste censuur onvermijdelijk..
  Maar; ik wil vooral electriciteit als het donker is…. en goedkoop en veel.
  Dus kernenergie.

 69. Jan Bouma 28 september 2012 om 19:55

  @Kleet…. 19:40
  Overdag wordt voldoende zonne-energie opgevangen en de hitte wordt opgeslagen in ondergrondse basins die ’s nachts de centrales laten draaien. Kijk! Dat heb je nou met wetenschappers; die kakelen niet zomaar wat.. 🙂

  Wat de kernenergie betreft. Duitsland wil AL zijn kerncentrales allemaal sluiten op termijn… De wereld heeft nu ook genoeg disasters meegemaakt op basis van de Wet van Murphy….

  Tot morgen; nu echt. En denk erom geen onzin meer schrijven, hè. 🙂

 70. P.H.M van de Kletersteeg 28 september 2012 om 20:28

  HOERAAAA!!!! hij blijft weg tot morgen!!!!!

  maar de onzin zit hem in het opslaan van die zonne energie en het gegeven dat er weken zonder zonneschijn zijn.
  Och dan eten we gewoon niet……
  Energie heeft alleen waarde, als het er is in de ate die nodig is op lage prijs.
  Kern energie dus…..

  maar allez! @Aad. Door die verrekte millieufreaks zal komend jaar zelfs varkensvlees onbetaalbaar worden.
  Daarom wordt nu massaal geslacht.
  Reden; de extreme prijzen van mais en soja.
  Maar allez; de freaks happy met ethanol….
  De voorraad varkens is gezakt in england tot niveau van 1975: bronnetje:MWNW…
  En dan doet die miep van de dierenpartijd er nog een schepje bovenop met actie tegen kiloknallers…
  Weer net als ooit: laagstbetaalden een keer per week 40 gram vleesachtig voedsel…
  Dankoewel…

 71. P.H.M van de Kletersteeg 28 september 2012 om 20:31

  De groenen in DE hebben veel te veel macht.Sluiten van kerncentrales die niet voldoen; ok; maar de goede: lekker laten draaien.
  Maar allez dan verliest merkel met haar dikke reet te veel stemmen…vandaar.
  geen rationele reden, maar opportunistisch.
  Tjernoby;l: slecht management en slecht electronisch controle systeem en slecht gebouw
  Japan; slecht gebouw

 72. P.H.M van de Kletersteeg 28 september 2012 om 20:32

  e…en dat zal als een verassing komen: neem nou de kolencentrales.
  Tel op het aantal doden in de centrales en in de kolenmijnen….vanaf 1945
  vergelijk met kernrampen…

 73. P.H.M van de Kletersteeg 28 september 2012 om 20:33

  wegblijven jan, dat verlaagt het valium gebruik!

 74. P.H.M van de Kletersteeg 28 september 2012 om 20:34

  Kijk, ik zeg nooit alles in een enkele keer.
  Maar als je mijn technische/rationele argumenten optelt, heb ik geen tegenstand van enige betekenis.

 75. P.H.M van de Kletersteeg 28 september 2012 om 20:36

  Dus wat is er fout aan schaliegas; in feite niks.Maar de winning; het injecteren van chemicalien moet wettelijk geregeld worden en onder controle komen.
  Taak voor de chemie om uit te vogelen welke onschadelijke…..

 76. Jan Bouma 28 september 2012 om 20:42

  re.: 20:33
  “..Niet dat van mij..!” 🙂 🙂 🙂

 77. P.H.M van de Kletersteeg 28 september 2012 om 20:54

  ben blijde dat je dat nu eindelijk zelf inziet.Dan heeft de therapie en de groene pilletjes toch een goede invloed gehad.
  als je zo doorgaat, mag je na 260 jaar naar huis; naar je favoriete vuilnisbelt…

 78. blutch1 28 september 2012 om 22:05

  @Kleet, zonnepanelen werken als er daglicht is. Weken zonder zonneschijn maakt weinig uit.
  En als je het een beetje handig kunt opslaan heb jij zelf ‘snachts nog licht, een hele disco als je wilt. En dat kan. Voordeel, een systeem waar je de eerste 25-30 jaar geen omkijken meer naar hebt.

 79. Aad Verbaast 29 september 2012 om 00:51

  @Kleet: ik was begonnen je tsunami van reacties te gaan lezen, en meteen bij de 19:25 begin je al klinkklare onzin te vertellen, over die waterstof auto’s:
  == je hoeft alleen maar water te tanken…. == LOL LOL LOL

  Misschien toch nog even nalezen hoe dat allemaal precies werkt??

  De rest van je commentaren heb ik maar even laten zitten dus. 🙄

 80. Aad Verbaast 29 september 2012 om 00:56

  @allen, nog even een link die ik nog heb staan geheel on-topic:
  http://www.nytimes.com/2012/09/30/realestate/fracking-fears-hurt-second-home-sales-in-catskills.html?pagewanted=all&_r=2&

  Op zich wel een argument natuurlijk.

  Aan de andere kant zie je dit “not in my backyard syndrom” bij alle nieuwe ideeën. Wel voor een windmolen, maar niet in mijn gezichtsveld en zo.

  Hier wel even wat anders als je even kijkt naar Gasland. Daar is @Jan zijn gifbelt nog heilig bij (of misschien ook niet.. dat weten we immers nog niet).

 81. Jan Bouma 29 september 2012 om 06:43

  Ter overweging voor vandaag.

  Op de keper beschouwd is het misschien wel “een Godsmirakel” te noemen dat nu uitgerekend en precies de Aarde zich ten opzichte van de Zon bevindt in een positie die niet te verbeteren is. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Aarde_(planeet)
  Zou bijvoorbeeld de afstand t.o.v. de Zon niet ca. 150 miljoen kilometer zijn maar 10 miljoen meer of minder zou wellicht er al geen leven mogelijk zijn op “onze planeet”. Laat nu vervolgens ook nog eens ten behoeve van de mensheid de woestijnen van onze wereld zich hebben verdeeld volgens de meest gewenste geografische verspreiding. De woestijnen van Nevada, de Negev, de Sahara, de Kalahari en de Gobi-woestijnen fungeren in feite als bruikbare zonne-energie centrales want het kenmerk van die woestijnen is dat er enerzijds een onvruchtbare bodem is (zand) maar anderzijds een maximale input van zonne-energie die exploitabel is omdat de Zon er vrijwel dagelijks schijnt.
  Het lijkt dus alsof “de Goden” het goed met ons voorhebben. De “Goden” hebben ons vervolgens ook nog het intellect gegeven om er gebruik van te maken. Doen we dat? Nee.

  Tsja… die domheid, hè, en het eigenbelang van de belanghebbende partijen verhinderen blijkbaar toch de aanwending van de zonne-energie. Er is echter een omslag gaande. Zie daarvoor http://www.gezen.nl en uiteraard m’n boek. Zie: http://www.villamithras.com/main.html

 82. P.H.M van de Kletersteeg 29 september 2012 om 07:22

  Nou @aad, dan mag je je omerking even terugnemen.In het verleden was het zo dat het net zo veel energie kostte om het water te onleden als dat er uit kwam.
  maar sinds een jaartje zijn de methodes veranderd en kost het minder energie

  Wat betreft tanken: er staat idd niets van in het AD; maar ik weet van een jaar geleden dat er toen werd gewerkt aan een systeem om water te ontleden in de auto.
  De keus was daartussen, of tussen waterstofgas tanken.
  De voorkeur ging toen in bepaalde groepen naar ontleden in de auto, al waren daar wat technische problemen voor.

  —dus even nalezen hoe het precies werkt–lollollollol
  je moet met techniek wel up to date blijven…..

  @Blutch: het probleem is opslag en de kosten en effectiviteit ervan.
  En dat is zover het nu is te duur, of je moet alleen belang hebben bij warmte; dat is makkelijk op te slaan.
  Maar het weer omzetten in electriciteit is te duur.

  Hetzelfde met een installatie om warmte te onttrekken aan grondwater.leuk, maar kost een vermogen.

  Ook het systeem waarvoor NL een prijs kreeg: warmte winnen via asfalt- is leuk, maar de opslag en de kostprijs te duur.

  het meest effectieve is nog steeds–voor winning en transport–kerncentrales.
  Groene onzin is te duur–te inefficient–te lage vermogens.

 83. P.H.M van de Kletersteeg 29 september 2012 om 07:25

  En –doe eens iets serieus.
  Zoals-ipv brullen hoe gevaarlijk kerncentrales zijn–even het aantal doden optellen van WESTERSE centrales.En dan vergelijken met het aantal doden van kolen centrales; dus incl kolenmijnen; en dat vanaf 1950……
  Dan zijn de kerncentrales superveilig.

 84. P.H.M van de Kletersteeg 29 september 2012 om 07:44

  En dan: als je het risico vergelijkt van het risico van schaliegas winnen met het risico dat je loopt als je oud bent en geen geld hebt, maar wel verzorging nodig hebt, om van verwaarlozing de pijp uit te gaan, is het laatste risico het hoogste.

  Als je de massa–na de zorg en euro misere, de vraag voorlegt van goedkope energie, en dan schaliegas winnen zoals nu, of…
  kiezen ze tereht het eerste.

  het is een kwestie van risico groep; zou er een ramp ontstaan, hebben alle aanwezigen hetzelfde risico.
  Met de risico’s van slechte zorg zoals nu: alleen de lagere inkomens.

  Ook het hele millieu gezijk: was altijd voor de middenklasse en hogere inkomens.
  Dan de kreet dat het nageslacht er mee wordt opgezadeld: impel: hadden ze net zo als in de lagere inkomens terughoudender moeten zijn met het maken van koters.
  Maken ze toch koters (asociaal) en willen ze dat degenen die daarvan hebben afgezien er rekening mee houden….hoe gek kan je worden?

 85. blutch1 29 september 2012 om 09:56

  @Aad, Kleet heeft wel gelijk met dat water tanken. De electrolyse vindt in het voertuig plaats.

 86. Aad Verbaast 29 september 2012 om 09:58

  @Jan: of het nou een “godsmirakel” is, is helemaal de vraag. Op al die ontelbare andere planeten zijn ze nog woedend dat er helemaal geen leven mogelijk is! Wat hebben wij een mazzel gehad 😉
  Verder de Sahara is niet onvruchtbaar. Integendeel. Daar is de dikke pech dat er te weinig water is.
  Maar dat even allemaal even terzijde. Probleem om daar de energie op te wekken is dat je het wel over een heel eind moet vervoeren om het elders te gebruiken. Kostbaar, energieverlies (en gevaarlijk).
  Maar alles is op te lossen natuurlijk!

 87. P.H.M van de Kletersteeg 29 september 2012 om 10:12

  @Aad: mijn bankrekening is……
  @blutch; ik wist dat ze dat van plan waren, maar niet dat het al zover was.
  Waar staat een en ander beschreven?
  ——————-
  met de nieuwe electrolyse is het natuurlijk mogelijk centrales te bouwen ter vervanging van aardgas…

 88. Aad Verbaast 29 september 2012 om 10:33

  @Kleet: en @Blutch1:
  Electrolyse in het voertuig? Waar haal je al die energie dan vandaan om dat voor elkaar te krijgen? En ook nog in voldoende hoeveelheden om genoeg H2 te produceren?

  Kleet is nog in volledige staat van verwarring over de de verschillen tussen water, waterstof, en watergas.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterstofauto
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Water_fuel_cell “Motor met water als brandstof”!! Het perpetuum mobile!!
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Watergas even lezen: is heel wat anders..

  Maar dan een filmpje van de neef van @Kleet (vermoed ik): http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XDgwHxTWo4M De auto op water!!
  Praten ze trouwens over watergas.. Ook verwarrend..

  Kortom: ik geloof er allemaal geen barst van.

  Nog wel een tip voor Kleet: alcohol is natuurlijk ook een uitstekende brandstof. Handig! Je gaat achter het stuur zitten, slangetje in je mond, uitademen en hup, rijden maar! 🙂

 89. Jan Bouma 29 september 2012 om 10:38

  @Aad…9:58
  Ik had en heb begrepen van http://www.gezen.nl dat het “transportprobleem” tussen de Sahara en Europa heel goed is op te lossen. Zoals zo vaak zijn het “diplomatieke problemen” (over rechtszekerheid met name) die investeerders van tevoren wel opgelost willen zien. Energieverlies? Heeft te maken met weerstanden (Ohms) en de diktes van de transportkabels. Dacht ik uit m’n schooltijd nog te weten.. 🙂
  Zie verder behalve de info. bij http://www.gezen.nl ook dit artikel uit Trouw: http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/2840953/2011/08/08/In-Sahara-gaat-zon-niet-meer-voor-niets-op.dhtml

  ps
  Ik ga nog wat anders doen; zie later wel weer over hoe en/of wat.

 90. Aad Verbaast 29 september 2012 om 10:41

  Nog even over kernenergie: er zijn twee soorten.
  1 De huidige kernreactoren. Kernsplitsing
  Afval: honderduizenden jaren radioactief..
  Proces wat gedempt moet worden. Als dat mislukt dan leidt dat tot de meltdown.. (Fukusima, Tsjernobyl)
  Ongelukken: kans klein maar als het gebeurt is de ramp niet te overzien.
  Niet doen.

  2 Er is wel een alternatief waar aan wordt gewerkt: kernfusie
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kernfusie (waar de zon op draait trouwens..)
  schoon, en hoeft niet gedempt te worden. Geen afval.
  Technisch nog niet mogelijk, maar men komt steeds dichterbij..

 91. Aad Verbaast 29 september 2012 om 10:50

  @Jan: gaat allemaal wel eens opgelost worden schreef ik al. Eens met je dus. Laat ze maar komen.
  Nog een groot voordeel: zonnecellen zijn voornamelijk gemaakt van silicium. Maken ze uit zand. Nou daar hebben ze daar meer dan genoeg van! 😉

 92. P.H.M van de Kletersteeg 29 september 2012 om 10:52

  Kernafval kan worden opgeslagen; de hoeveelheden zijn niet zo groot dat dat problemen oplevert.
  De toekomstige generaties mogen dat oplossen.
  Tjernobyl was een oostblok centrale; die tel ik niet mee

  Tel de doden–incl Japan -maar eens bij elkaar op en vergelijk met aantal doden in het kolen gebeuren.

  Maar ik had gelijk: er hoeft alleen water getankt te worden…..

 93. Aad Verbaast 29 september 2012 om 11:06

  @allen: Nog even (om de humor er maar in te houden) 4 plaatjes van Netanyahu die in de UN ook waarschuwde voor het nuclaire gevaar:  er zijn er nog wel wat meer trouwens zie ik net: http://au.ibtimes.com/articles_slideshows/389178/20120928/bibi-boom-netanyahuun-bomb-cartoon-triggers-internet-mockery_7.htm

  en nog eentje, maar dan vanuit een heel ander perspectief:

 94. trudy k. 29 september 2012 om 17:22

  Intermezzo van Koefnoenhttp://www.youtube.com/watch?v=g2bTfpaOkCI&feature=player_embedded

 95. trudy k. 29 september 2012 om 17:25

  Komt tijd, komt raad? Alles op z’n tijd en niet eerder. Nogmaals de link omdat hij net niet “pakte”.http://www.youtube.com/watch?v=g2bTfpaOkCI&feature=player_embedded

 96. Aad Verbaast 29 september 2012 om 18:04

  @Trudy: sterke.. die had ik nog niet gezien!

  Maar laat ik bij wijze van hoge uitzondering ook eens een positieve duit in het zakje doen:
  http://www.economicsinpictures.com/2012/09/dutch-government-debt-history.html
  Het is vroeger nog wel eens beroerder geweest! 🙄

  En omdat ik niet wil overdrijven natuurlijk dan hier nog maar een foto van Bea die ik vanmiddag tegenkwam: https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/578590_203055373160110_805398791_n.jpg

 97. Aad Verbaast 29 september 2012 om 18:06

  @Kleet: in Duitsland (en zelfs in Nederland lees ik) worden de jodiumtabletten al uitgedeeld aan de bevolking vanwege de ontdekte scheuren in de kernreactoren in België.. Lekker veilig gevoel moet dat geven!
  http://www.aachener-zeitung.de/lokales/euregio-detail-az/2769638/Atomkraftwerk-Tihange-NRW-ruestet-sich-fuer-Atomkatastrophe

 98. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 29 september 2012 om 18:11

  Maar–zoals 25 maal eerder gezegd; tel het aantal doden van westerse centrales eens op en vergelijk met aantal doden kolen….

 99. Aad Verbaast 29 september 2012 om 18:23

  @Kleet: zat doden bij de kolen. Ook mee ophouden dus. Nog afgezien van de enorme hoeveelheden CO2 die uitgestoten worden. Kan je alleen volhouden tot het te heet onder de voeten wordt, maar dan is het al lang te laat. Nu al.

  Als schaliegas wordt ingevoerd dan gaan gemeenten ook gasmaskers en flesjes water uitdelen, naast de jodiumpillen. Ze krijgen het nog druk!

 100. Aad Verbaast 29 september 2012 om 18:52

  @allen: altijd even interessant om te kijken waar de reaguurders vandaan komen.
  Gisteren en vandaag toch weer ruim 50 lezers van het target2 blog. Vanwege een link die geplaatst werd naar dat blog in een reactie van iemand in een geenstijl artikeltje.. http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/09/bailouts_timen_spanje_kan_het.html

  Dit blog trouwens meer dan 300 keer via twitter, waar er inmiddels 29 keer naar gerefereerd is. Dat telt lekker op.

 101. Jan Bouma 29 september 2012 om 19:52

  @Kleet…18:11
  Beetje kortzichtig geredeneerd van je om het directe aantal doden van kolen/bruinkool/kern-centrales te noemen. Die zijn enorm. Zo stikken we bijv. met z’n allen de moord vanwege de uitstoot van broeikasgassen en zullen er duizenden sterven op termijn t.g.v. de nucleaire rampen Tsjernobyl en Fukushima… De “bijna-rampen” Harrisburg, onlangs in Zuid-Frankrijk, de Tsjechische zeer slechte nucleaire installaties, en de rest blijkt ook niet safe laat ik dan nog maar even buiten beschouwing. Daarom willen de Duitsers er vanaf. Ik geef ze groot gelijk. Alleen jammer dat niet 30 a 40 jaar geleden al werd besloten tot vervanging. Ik bedoel sinds 1972 (Club van Rome) hebben we met z’n allen de huidige toestand kunnen voorspellen.

  Enfin… Gelukkig morgen weer een at random gekozen pagina uit het boek der boeken… 🙂 Daar wordt men pas wijzer van! 🙂
  Wacht! Laat ik even duiden hoe u dat wonderboek waarin alles staat kunt bestellen:
  http://www.villamithras.com/main.html

  Tot morgen. Vermoedelijk…. Tenzij je gaat protesteren. 🙂

 102. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 29 september 2012 om 19:57

  De oosteuropese centrales tel ik niet mee, omdat hun veiligheids eisen ondermaats waren.
  Maar zoals iedereen ziet, de kans dat iemand de pijp uitgaat wegens ‘kolen” is duizenden malen groter dan van kernenergie.

  Dat–en de electrolyse aan boord van een auto–geeft mij tweemaal gelijk……

  Complimenten zijn niet nodig hoor; mijn bankrekening is…..

 103. Rob Alberts 29 september 2012 om 20:05

  Een genuanceerd en informatief blog.
  Jammer genoeg zijn niet alle reacties van dezelfde kwaliteit.
  Bezorgde groet

 104. Marjelle 29 september 2012 om 22:21

  Informatief blog, Aad, ik wist niet dat het er zo aan toeging met schaliegas.

 105. Aad Verbaast 29 september 2012 om 22:40

  @Rob Alberts: Dank. Al zoekende kwam ik ook meer en verontrustende informatie tegen. Dus tijd om het maar eens kort op een rijtje te zetten.

  @Marjelle: Ik wist ook niet dat het zo heftig was. Maar ook hier blijkt maar weer eens overduidelijk dat ook dit weer een beerput is van grote omvang.

 106. Aad Verbaast 29 september 2012 om 22:44

  @Allen: niet te geloven wat één zo’n blogje allemaal teweeg kan brengen 😉

  EU Commissioner for Energy Gúnther Oettinger has informed Drumshanbo Senator Paschal Mooney that no decisions should be taken on hydraulic fracturing or “fracking” for ten years.
  http://www.leitrimobserver.ie/news/local/no-fracking-for-ten-years-says-eu-commissioner-for-energy-1-4303522

  Goed nieuws!

 107. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 30 september 2012 om 08:04

  het ware natuurlijk beter geweest als politiek voor het geven van vergunningen afdoende had gecontroleerd.
  Maar allez; niet gebeurd.
  Ik denk dat de techniek wel oplossing biedt, zoals gewonelijk.
  Kan misschen net als in Wildervank; lucht erin blazen.
  Of chemicalien om het gas te binden.
  Maar de toekomst zal het wel brengen
  Ena naders alternatieven; water ontleden b.v.
  ———————–
  Sahara is idd vruchtbaar.
  Maar het probleem is niet dat het droog is, maar dat de politiek het van geen belang vind. zout water kan ontzilt worden en irrigatie is mogelijk.

  Hier waar ik zit was vorige zomer te droog winter kurkdroog en tot nu toe maar een paar mm geregend.
  Zeggen ze; mais mislukt door droogte.
  Is niet waar.
  mais is mislukt omdat diezelfde boeren in 1990 massaal alle spullen van irrigatiesystemen stalen.Daarna de sloten dichtgooiden, en die waren verbonden met een rivier.

 108. CEES CHAMULEAU 30 september 2012 om 09:13

  Beschamend is hoe Nederland achter loopt bij het overschakelen op duurzame elektriciteitsopwekking. (NIMBY-effect?)

  Goed stuk Aad.

 109. Aad Verbaast 30 september 2012 om 09:40

  @Kleet: == het ware natuurlijk beter geweest als politiek voor het geven van vergunningen afdoende had gecontroleerd.== oud en telkens wederkerend probleem van de politiek.
  irrigatie: En dat veel mensen ook lijden aan breinrot is ook alom bekend natuurlijk!
  De combinatie is al helemaal dodelijk.

 110. Aad Verbaast 30 september 2012 om 09:44

  @Cees: dank.
  Nederland is op het gebied van duurzame energie de risee van Europa inmiddels. Ondanks de uitgesproken doelstellingen van de politiek daar frontrunner in te willen zijn. Niets van terecht gekomen. Mede door wapperend beleid op het gebied van windenergie en zonnecellen.

  NIMBY effect (windmolens) heeft ook zeker effect.
  Bij schaliegas ook, maar daar kan ik me gezien de risico’s alles bij voorstellen. Zelfs als het buiten de eigen achtertuin ligt!

 111. Jan Bouma 30 september 2012 om 10:05

  Sorry! Ben wat verlaat. De at random generator koos pg. 325 en daar ben ik niet gelukkig mee want het betekent dat bijna de gehele pagina moet worden overgetikt plus nog de uitleg die ik nu erbij geef dat dat gaat over “de autoriteit en het uniform”. Enfin…; ik begin maar aan de klus. En kijkt u zelf maar wat u ervan vindt:
  (gedeeltelijk pg. 325)
  ==
  “… ’t is dus niet allemaal kommer en kwel tussen hem en mij*) ; en dan is dit nog een “net” stukje; er wordt nog wat duidelijk; ik blijk een hartgrondige hekel te hebben aan “uniformen” in z’n algemeenheid”. Ja…., ja…” Zult u zeggen… “Jij bent een anarchist!” Toch gelieve u mijn verondersteld “anarchisme” niet al te letterlijk te nemen; dus maak ik mijn excuses aan “de geuniformeerde Hermandad”. Anderzijds zegt dit “stukje” veel. In Wagneriaans hebt u kunnen lezen over de moslima’s die zich ook in “een uniform hullen” en dat “uniform” dan gebruiken en zien als een soort “battledress” terwijl het wereldwijd toch gezien moet worden als “het uniform van de onderdrukking van moslima’s”; het lachen vergaat u dan al. Onze maatschappij blijkt nu eenmaal zodanig te zijn ingericht dat “uniformen” een rol spelen; de arts hult zich in zijn ‘witte jas’ liefst met de sthetoscoop daaruit bungelend, de advocaat en de rechter hebben hun toga’s.
  Alle beroepsgroepen hebben zich “ordentelijk” geuniformeerd en… zo denken zij zich “herkenbaar” te hebben gemaakt in de samenleving. In die gevallen, zo zeg ik maar, waarbij “het uniform”, de “kledij” zich niet verstaan met anderzijds de eisen van een andersoortige menselijkheid; ja, dan heb ik daar problemen mee. Denkt u ook even aan mijn beschrijving van “de geleerden”, de “intelligentsia” met ‘fezzen en kwasten’ die op het bruggetje omkwamen (sic!) En wat dacht u van de “uniformen” van de Amerikaanse soldaten; zowel in Irak als Afghanistan, die dragen bepaald ook niet bij aan die bedoelde andersoortige menselijkheid. Nog weer anders gezegd: “de Hermandad” wordt hier opgeofferd om “het uniform” te wraken en het “stukje”, mijn commentaar, gaat niet over mijn (gefantaseerd laakbaar!) gedrag!
  Tenslotte kunt u ook nog denken aan “de soepjurken” van de geestelijkheid die zich vaak ook niet verstaan met de ECHTE humanitaire beginselen.
  Deze discussie begint bij “de intellectuelen”, idem bij de “hoogopgeleide” moslima’s hier in het vrije Westen alwaar zij zich kunnen afvragen of ze door “het uniform” een goed voorbeeld zijn voor de de moslimvrouwen elders op de wereld.., zij kunnen zich afvragen wat de maatschappelijke betekenis is van hun ‘outfit’ wanneer daar negatieve connotaties aan verbonden moeten worden. Hierna een “absurdistisch stukje” met een achtergrond.
  ‘Have some fun…!’
  ==
  *) tussen H.J.A. Hofland en mij
  ————————————–
  Idem mutatis mutandis kan men zich afvragen wie met welk gezag (“het uniform”) de beslissende stem kan spreken m.b.t. onze toekomstige energievoorziening. Dat die vrij moet zijn van onvoorzienbare risico’s (de Wet van Murphy) wordt dan als vanzelfsprekend ingecalculeerd.

 112. Aad Verbaast 30 september 2012 om 10:37

  @Jan: leuk stuk.
  Jammer dat je toen je het manuscript voor dit boek optekende (nog) niet de tegenwoordigheid van geest (ook een fraaie uitdrukking trouwens) had om het elektronisch op te slaan, zodat met enkele muisklikken en enig plak en knipwerk het zo het internet op geslingerd kan worden. In delen uiteraard.
  Zo zie je maar hoe belangrijk het kan zijn om een visionaire blik ook op meerdere terreinen te hebben. Al was het maar dat het je een hoop tijd had kunnen schelen achteraf. Dat terzijde.

  Niet geheel terzijde natuurlijk want dat raakt uiteraard de kern van het verhaal.
  Het uniformeren (de politiek ziet de burger graag rondlopen in een dwangbuis) staat weer eens geheel in het middelpunt van de belangstelling, zeker ook weer dankzij de verkiezingen. Dit blog geeft maar weer eens aan met welke mogelijke desastreuze gevolgen. Maar ook het goede nieuws: dankzij brede protesten kan het mogelijk gestopt worden. De eerste tekenen zijn er immers. Deel van de revolutie waar jij het over hebt. Het kan!

  Een historisch voorbeeld wat ik in dit kader dan maar weer eens even in de herinnering roep is het afgooien van de stropdas door Prins Claus. Die ook even en passant nog bevestigde dat de core business van het kookhuis het knippen van linten was. http://nos.nl/koningshuis/video/47116-prins-claus-wars-van-protocol-2002.html “wars van protocol”. Sindsdien is er veel veranderd op dat gebied!

 113. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 30 september 2012 om 13:38

  @RA: met jouw afwezigheid stijgt de gemiddelde kwaliteitvan de reacties…..

 114. Aad Verbaast 30 september 2012 om 13:40

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/13008109/__U_wordt_genept___.html
  Over ECB, de euro, pensioenfondsen, target 2 etc..
  Lezenswaardig (en dat zeg ik niet gauw over iets in de telegraaf)

 115. Aad Verbaast 30 september 2012 om 17:21

  Zeldzaam rustige dag hier tot nu toe. Zeker omdat iedereen er op uit getrokken is op deze waarschijnlijk laatste onwaarschijnlijk mooie dag. Zo ook ik. Ik heb me weer een heerlijk uitgelaten op de Dwingeloose heide (en bossen).
  Daat kwam ik o.a. dit tegen: https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/536028_372680479475212_1174962150_n.jpg

  N.B. inmiddels via Facebook even nagevraagd wat dit voor exemplaar is. De dennevoetzwam!
  Zeldzaam mooi exemplaar ook nog. Kom er nog maar eens om.

 116. Aad Verbaast 30 september 2012 om 17:36

  @King Billy: je had het eerder over Tennet. Met de 9% rendement belofte.
  Zie het volgende bericht: http://www.bnr.nl/topic/beurs/511295-1209/interesse-in-elektriciteitsconcern-tennet
  == In augustus werd bekend dat Duitsland niet te spreken is over de prestaties van Tennet. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Philipp Rösler moet Tennet meer investeren, maar Tennet gaf aan geen financiële middelen te hebben om dit te doen. Om de lucht te klaren sprak Rösler heeft met zijn demissionaire Nederlandse collega Verhagen.
  Verhagen heeft aangegeven dat Tennet op zoek gaat naar private financiers voor het Duitse project voor de ommezwaai naar schone energie.
  Omzet en winst
  Tennet heeft in de eerste helft van het jaar meer omzet en winst behaald in zowel Nederland als Duitsland. De omzet kwam in het eerste halfjaar uit op 842 miljoen euro, een stijging van bijna 27 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat klom met ruim een kwart tot 167 miljoen euro.
  ==
  Kan ik geen brood van bakken. Energiebaronnen!

 117. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 30 september 2012 om 18:21

  Toch wel aan de lijn gebleven ?Loslopen mag daar niet!

  Zal je een tip geven, waar je nog nooit aan gedacht hebt.
  Alles is een kwestie van verhoudingen.
  De uitstoot van verkeer en centrales kan je vergeten; is niet relevant.

  Vind eens iets uit, wat door het voer van koeien gemengd kan worden, zodat ze niet meer scheten.
  Een koe produceert per dag 300 kiter methaan gas; dan komt er door de mest ook nog x liter…..

  Heb je dat weleens eerder gehoord als voorstel? Nee.
  logisch; de meeste mensen kunnen niet kijken en niet denken.

 118. Aad Verbaast 30 september 2012 om 18:25

  @Kleet: koeien: ik schreef er in 2007 al over! Een van mijn eerste blogs:
  https://aadverbaast.wordpress.com/2007/11/25/boerende-koeien%C2%85-boeren-met-koeien-2/
  Niet alleen de scheten overigens. Je weet niet half hoeveel die beesten boeren. Minstens zo erg.
  In enkele landen hebben ze de scheet-tax al ingevoerd. Ben ik ook voor!

 119. blutch1 30 september 2012 om 19:38

  Typisch politieke oplossing. Heb je een probleem, voer een tax in. Is het probleem dan opgelost? Nee, maar een ander probleem wel, dat van overheidje-nooit-genoeg. Vandaar dat we tot over onze nek in de belastingen, BTW, accijnzen, invoerrechten enz zitten.
  Was Alva er nog maar, dan ging het over tienden.

 120. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 30 september 2012 om 19:42

  In de oude bijbel ook…..

  Maar het is ook achtelijk in europa.
  In Roemenie; 16% bv tax en 16% inkomsten belasting.
  Wat doen bedrijven?
  Die zetten met subsidie van Brussel een vestiging in Roemenie; maken dat dan de hoofdvestiging en NL krijgt….niks meer.
  Iets van te veel en deksels op neuzen en zo

 121. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 30 september 2012 om 20:29

  Justin Bieber werd ziek gedurende een ptreden van hem; normaal gesproken wordt ik ziek van zijn optreden….
  De wet op zelfverdeiging moet simpeler en absoluter.
  Je mag b.v. geen afgerichte honden in een restaurant leggen voor bewaking ’s nachts.
  politie zorgt de voor veiligheid.
  Zegt de rechter.
  Maar voor de rest gaat het aardig goed met die rechter, maar die groene pilletjes….

  Het moet zo zijn, dat whatever gebeurt met een inbreker op jouw erf, is zijn eigen verantwoording
  Niet zoals nu dat geweld in relatie moet staan van risico…want dat is onzinnig.

  Zo is de aanvaller van mijn vriendin vrijgesproken Hij sloeg met een baksteen door de autoruit naar het gezicht van vriendin.
  Dat heette: een niet criminele aanval….

  Wedden dat het aantal inbraken overvallen direct zou dalen?
  En dan zouden boobytraps ook niet verboden zijn…

 122. King Billy 30 september 2012 om 21:00

  Re Tennet. Dan nóg een keer uitleggen. Zucht…

  T. is 100% NL staatsbedrijf uitgerust met 1 miljard aan bedrijfskapitaal. T. heeft een contract met de Duitse overheid om als einige (monopolie!) 2200 offshore windmolens aan te knuppen aan een onshore network dat er deels nog niet is. En de Noordwest Europese ‚grid‘ aan elkaar te knuppen. Waaronder de twee kolencentrales in Delfzijl, plus een kolencentrale naast de kerncentrale in Lingen (DLD), welke laatste ultimo in 2022 dicht gaat. Totale kosten 30 miljard.

  Nederlandse overheid apetrots! Werkgelegenheid! Weliswaar de Duitsers geschapen… Maar neemt niet haar verantwoordelijkheid als aandeelhouder.

  Echter, enorme risico’s moeten afgedekt worden. Onder andere claims op Tennet indien stroomleveranties om wat voor redenen dan ook haperen of al dat knupwerk niet top tijd wordt geleverd. En de Stroom niet aankomt in het Ruhr gebied of München.

  Ondanks dat de netwerkbedrijven een gegarandeerd netto ROI van 9% door de Duitse overheid is toegezegd, kon Tennet geen investeerders vinden omdat de risico’s te groot worden geacht.
  Waarop de vice-Bondskanselier Rössler bij Verhagen op de stoep stond met de eis dat de Nederlandse staat als 100% aandeelhouder moest leveren.

  Verhagen heeftt dit opgelost door op de stroomprijs een extra toeslag te zetten, waarschijnlijk 0,015 cent per KwH. Te betalen door Jolande’s Sap eindgebruikers. Want er zijn met die windmolens geen vervuilers meer…….
  Opbrengst per jaar t.b.v. ‚risicopot‘ 650 miljoen. Met deze regeling haken nu grote Duitse investeerders aan, die meedelen in de gegarandeerde 9% ROI, waaronder de Duitse pensioenfondsen die vette kassen hebben, die evenwel niet verder aangevuld mogen worden door bij Draghi tegen 1% extra geld te lenen…. B
  Banken, met grote verzekeringsbedrijven -of andersom- natuurlijk wel.

  Besef wel dat deze hele ‚Energie Wende‘, uniek is. Nog nooit nergens ter wereld vertoond. Bovendien in ultra korte tijd voltooid moet zijn. Een ‚trial and error‘ project. Een mega-project waar niet geleerd is van vorige ervaringen.
  Na de eurocrisis Nr. 2 op het lijstje van de Duitse regering.
  Reden waarom de nieuwe Duitse minister Peter Altmaier de totale chaos -want dat is het, voortvarend aan het stroomlijnen is. Hij wil zelfs de burgers aandelen ( € 500) aansmeren tegen een gegarandeerd rendement van 5%. Verwachte opbrengst vijf miljard.
  Denk dan aan burgers die in ruil voor aandelen een stuk land moeten afstaan voor een 60 meter hoge stroommast met 360.000 volt erop.

  Verhagen en Jolande Sap komen voor hun burgers niet verder dan een ordinaire opslag op het KwH tarief voor de eindgebruikers, terwijl in Nederland ook nieuwe masten geplaatst moeten worden. Ze hadden ook kunnen zeggen, geen extra cent in het ESM, eerst onze verantwoordelijkheid om de koffiepotten en PC’s op ieder gewenst moment van de dag te laten functioneren. Zoals Merkel voor ogen staat.

  Als de EU zich zou beperken tot de eurocrisis en de energie en gesubsidieerde voedselproblematiek, en deze drie kwesties eens goed oplossen zonder zich met álles te bemoeien, zou er een zucht van Verlichting en Opluchting door Europa waaien.

  In dit licht misschien leuk om te weten en om on-topic te blijven dat Barroso met zijn 27 Europese commissarissen minder ambtenaren tot zijn beschikking heeft dan het stadsbestuur van Wenen. En Barroso & Co zich ook met beerputten werk verschaffen, zonder einige begeleiding van Weense psychologen. Dat kán toch niet goed gaan?

 123. King Billy 30 september 2012 om 21:33

  Vandaag in de zondagseditie. Interview met Altmaier.
  Geeft een aardige indruk voor welke gigantische problemen men staat. Eigenlijk verplicht leesvoer voor kleutertje Sap met haar kinderlijke verkiezingsfilmpje.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/umweltminister-peter-altmaier-die-buerger-sollen-an-der-energiewende-verdienen-11908837.html

 124. Aad Verbaast 1 oktober 2012 om 00:32

  @Blutch1: belasting kan natuurlijk best een instrument zijn om beleid te ondersteunen. En als ze dan ook nog goed budgetbeheer doen kunnen andere belastingen weer omlaag.
  BTW op vlees 6%. Maak er maar 21 van!

 125. Aad Verbaast 1 oktober 2012 om 00:47

  @King Billy: dank voor de nog bredere uitleg dan je al eerder deed.
  Mijn punt wat ik wilde maken, gezien je opmerkingen dat het opvallend is dat als een onderneming met zulke groeicijfers en zulke groeiwinsten, en met zulke contracten, en met zulke backup door de eigen minister, in de etalage staat er een aantal mensen flink geld gaan verdienen daar aan een dergelijke verkoop, en dat het me dus niet verbaast dat deze onderneming ineens in de markt is om verkocht te worden.

  Je link: mooi interview. Opvallend vind ik wel dat een minister voor een projectje van 30 miljard, gaat bedelen om 5 miljard van de burgers als investering. Mag dat eigenlijk wel van Europa dat een overheid een rendement van 5% gaat beloven?
  Dat allemaal ter zijde. Want het mest opvallende is dat het woord energiewende (op zijn Nederlands dan) hier helemaal, maar dan ook helemaal geen enkele rol speelt, noch speelde in de verkiezingen!

  Dat is pas kortzichtigheid!

 126. Aad Verbaast 1 oktober 2012 om 00:50

  @Kleet: jij en Teeven zouden het wel goed kunnen vinden denk ik.
  Bij brandpunt (even zoeken en dan vind je het wel op internet) vanavond een profiel van hem.
  Echte bikkel is het!
  Getipt als minister van justitie. Zal hij graag doen trouwens.

 127. King Billy 1 oktober 2012 om 07:31

  re die aandelen à €500/st. Berlijn wil voorkomen dat jarenlange juridische procedures gevoerd moeten worden met landeigenaren. Dus de boel afkopen. Iets dergelijks is ook gebeurd met landschap en akkers verwoestende schaliegas proefboringen in Polen. Pachtende boeren en grootgrondbezitters kregen riante vergoedingen.
  In een eerder rapport i.o.v. Verhagen werd al gesteld dat schaliegas exploratie én winning in NL onmogelijk is zonder medewerking van landeigenaren.

  Tennet moet winst laten zien, anders is het vertrouwen volledig weg. 160 miljoen is een peuleschilletje i.vgl. m. de bedragen die gemoeid zijn met de contracten die Tennet in portefeuille heeft. An sich, 160 miljoen op 1 miljard vermogen is vieze vette winst. Dat dan wel weer. Waar gaat dat geld naar toe?
  Van al die miljarden hulp aan Griekenland weet niemand waar het geld wérkelijk is gebleven.
  Perfecte vaste financiele kamercommissie, nietwaar? In DLD worden wél vragen gesteld.
  Totaal verrot politiek systeem in Nederland.

 128. Jan Bouma 1 oktober 2012 om 08:00

  @Aad…00:50
  Inzake “crimefighter Teeven” zie de navolgende link: http://herstelderepubliek.wordpress.com/2012/01/26/opsporing-verzocht-waar-is-corruptiejager-teeven-gebleven/
  Feit is dat thans dat uitgebreide DNA-onderzoek is aangepakt. Wel of niet dankzij Teeven.

  Iets anders maar ook weer niet.
  Morgenochtend om 10.00 uur ontvang ik Roy M. van der Zee, opsporingsambtenaar inz. milieudelicten, die in opdracht van het OM onderzoek doet/moet doen naar de cover up van één van Neêrlands grootste milieuschandalen. Vervalste rapporten, leugenachtige ambtenaren, en een corrupte burgemeester drs. mevr. Mirjam van ’t Veld die liever de leugens geloofde van haar corrupte ambtenaren en wethouders; kortom een totale cover up van “de overheid” inzake een Voormalige Gesloten Stort (VGS) het Slijk te Maarssen. Ik ben benieuwd wat ik morgen na zijn bezoek hier moet melden. Een onafhankelijke Trias Politica in werking; of een corrupte overheid? Waarbij “Justitie”, het OM, een verlengstuk blijkt van de overheid.

  Wat ik hem wel zal vragen is: “Wanneer gaat het OM de burgemeester en haar ambtenaren arresteren?”

  Enfin… U verneemt nader. 🙂

 129. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 1 oktober 2012 om 08:27

  het ja aaad; door de Linkschen gutmenschen–de randdebielen wordt vlees al 20–40% duurder, en dan nog hogere BTW?
  De gewone man moet weer bij de kerk en stadhuis gaan bedelen om wat bedorven vreten?

  Vlees wordt duurder omdat soja en mais 4 maal zoveel kosten als voor de bio-ethanol waanzin.
  100 millioen hongerlijders erbij per jaar; waarvan er pakweg 20 millioen per jaar verekken, maar de tootootjes rijden een heeeeeeeeeeeel klein beetje schoner.
  De voorraad varkens is al gereduceerd tot de voorraad van 1975 in england.
  Daarnaast wordt er in england stijging van voedsel prijzen van 15–30% verwacht.

  dus aad, je btw verhoging is niet nodig.
  Er komen sowieso wel een paar hondrdduizend hongerlijders bij in NL
  natuurlijk gaan ook de geweldadige misdrijven omhoog, maar dat is van geen belang.

 130. Aad Verbaast 1 oktober 2012 om 09:59

  @King Billy: De politiek heeft hier blijkbaar de handen meer vrij dan in Duitsland waar de bevolking meer van zich laat spreken. Dan zitten we inderdaad ook nog sinds jaar en dag met een kamer opgescheept die ligt te slapen zoals je al aangaf. Murw geslagen door partijpolitiek.

  Nog een leuke: hoe de 3% norm werd vastgesteld:
  http://www.presseurop.eu/en/content/news-brief/2776341-secret-3-finally-revealed
  Uurtje werk op de achterkant van de sigarendoos..

  Wat een bende!

 131. EJW 1 oktober 2012 om 10:03

  Dat het tij zal keren daar geloof ik niet meer in.
  Het kapitalistische systeem is te machtig en vernietigd de wereld.
  Wij maken – hoe wrang ook – daar deel van uit.

 132. Aad Verbaast 1 oktober 2012 om 10:20

  @Jan: belangrijk dagje morgen. Je weet zeker dat Roy M. van der Zee niet komt op jou te arresteren? 😉
  Misschien toch maar een tasje met een tandenborstel klaar zetten. Kleren hebben ze daar wel voor je.

  Ook benieuwd naar je verslag uiteraard.
  Over trias politica: gisteren weer een interessante uitzending op 2 “andere tijden” over het politieke spel rond een andere ramp: de Bijlmerramp.
  Waar in beeld wordt gebracht dat het onmogelijke mogelijk is in de politiek: de conclusies van de parlementaire enquête werden door de regering niet geaccepteerd, maar de aanbevelingen (die een gevolg zijn van de conclusies) wel!
  Het zittende kabinet wat al vleugellam was kon weer gewoon doorvliegen!
  http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2012-2013/Bijlmerramp.html

 133. Aad Verbaast 1 oktober 2012 om 10:25

  @Kleet: Ik ben geen vegetariër, maar zou het helemaal prima vinden als vlees zwaarder belast zou worden gezien de belasting die het geeft voor het milieu.
  Vis is al niet meer te betalen overigens: maar ja, dat is al te ver heen: geen vis meer te vinden!

  En die voedselproblemen: ja natuurlijk is dat een probleem. Eens met je dat dat voor een groot deel te wijten is aan onzinnig beleid.

 134. Aad Verbaast 1 oktober 2012 om 10:27

  @EJW: tja, je kon zo maar eens gelijk hebben.
  Maar voor mij nog geen reden om me er maar bij neer te leggen. Ik blijf lekker doormopperen 😉

 135. Aad Verbaast 1 oktober 2012 om 10:32

  @allen: Wel een grappig lijstje over de merkwaardige verschillen tussen het lage BTW en en het hoge BTW tarief. http://blogs.z24.nl/boumans_blog/2011/04/bruto-toegevoegde-waanzin.html

  Kan nog wel wat in geschoven worden lijkt me. Maar ja, dat is voor de politiek natuurlijk veel te fijnmazig en dus te moeilijk. Die denken meer in “grote-stappen-snel-thuis”.

 136. Aad Verbaast 1 oktober 2012 om 11:06

  @King Billy: er bestaat zowaar een club voor “energiewende” in Nederland:
  http://www.nederlandkrijgtnieuweenergie.nl/cms/index.php?mid=60
  Ik had er nog nooit van gehoord. Tot vandaag dan (via een tweet van Wijffels).

 137. Aad Verbaast 1 oktober 2012 om 12:16

  @Altijd leuk om twee ogenschijnlijk niets met elkaar van doen hebbende berichten naast elkaar te zetten:
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/10_oktober/01/gezondheid/specialisten_zorgpremie-kan-200-euro-omlaag.xml
  http://www.mejudice.nl/artikel/904/medisch-specialisten-profiteren-van-kunstmatige-schaarste-aan-artsen
  Maar ja, de media notuleren alleen maar in plaats van te combineren..

 138. Jan Bouma 1 oktober 2012 om 12:38

  @Aad…10:20
  Heb zojuist het RIVM geïnvolveerd: susanne.wuijts@rivm.nl
  Die gaat over de kwaliteitsbewaking van o.a. de drinkwaterinlaat van het grootste waterwingebied van Nederland: de Bethunepolder. Aan de orde is of door de cover up van het Slijk nu wel of niet de Amsterdamse bevolking bedreigd wordt. Volgens mijn deskundige is dat zo omdat “de peilbuizen” daar geen zekerheid over geven (noch daargelaten of ze überhaupt zijn aangebracht) en detecteren op onder meer pesticiden. Tijdens ons gesprek was ze het al wel met me eens “dat indien de peilbuizen ongewenste stoffen in het drinkwater zouden vaststellen dat je dan al te laat bent…”

  (Idem mutatis mutandis wanneer de ondergrondse opslag van kernafval een probleem blijkt of de winning van schaliegas).

  Halleluja dus voor een corrupt Waternet ofwel het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) o.l.v. Ir. W.F. de Haan die nog wel vindt (althans zijn waterschap) dat ik moet betalen de waterschapsbelasting voor hun corruptie. Het moet niet veel gekker worden in deze wereld.

  wordt vervolgd… (waar zo’n blog van jou al niet goed voor is) 🙂

 139. Aad Verbaast 1 oktober 2012 om 13:25

  @Jan: het zal niet de eerste keer zijn dat als je niet meet, en dan geconcludeerd wordt dat er niets aan de hand is. Een dekselse variant die voorschrijft: niet meten is niet weten.
  Net zo erg, zo niet erger als een Stapel onderzoek. De conclusie ligt al bij voorbaat vast, dan nog even de metingen er bij verzinnen.
  En wat gaat Suzanne Wuijts daar allemaal aan doen?

 140. King Billy 1 oktober 2012 om 15:46

  Klik om toegang te krijgen tot 1710743.pdf

  Berlijn verlaagt de werkgevers- en werknemersbijdragen voor de AOW zonder dat dit leidt tot lagere uitkeringen. Dankzij deze verlaging valt in de economie 25 miljard extra vrij voor leuke dingetjes doen. Of, liever nog, kopen. De nieuwe afdracht wordt ook nog eens softwarematig automatisch direct bijgesteld.
  Voor de Europese socialisten en Groenen, zoals Hollande, Samson en Sap, Gabriel, Trittin, Kunast is dit vloeken in de eigen kerk, want de “crisis moet betaald worden”.

  Verbazend dat Nederland wéér tegen negatieve rente leent en tegelijkertijd meer en meer bedrijven failliet gaan omdat niemand niemand meer vertrouwd, mede dankzij banken, welke (handels)kredieten voor het MKB verlenen tegen rentepercentages die tussen de 7 en 12% liggen.

  Blijkbaar is het vertrouwen in dat zooitje ongeregeld in Den Haag groter dan in degenen die hard moeten werken om hun stijgende belastingen en heffingen te kunnen betalen.

 141. Aad Verbaast 1 oktober 2012 om 16:49

  @King Billy: aardig kadootje voor de samenleving. Vraag is natuurlijk wel hoeveel van elke vrijgekomen euro er dan ook werkelijk naar de burger gaat. Zal wel een redelijk deel aan de strijkstokken van de werkgevers blijven hangen.
  Maar toch, ze doen het toch maar.

  Hier vandaag ook vandaag weer een show van de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Rutte en Samsom met een persconferentie om even mee te delen dat er een deelakkoord is. Langstudeerboete en forensentax wordt teruggedraaid. Evenals het liggeld. De OAW leeftijd wordt wel eerder verhoogd. Al naar 66 in 2018. Morgen financiële beschouwingen in de kamer over de begroting van 2013. Dus dan dit er maar even doorheen jassen.
  Uniek natuurlijk: formatiebesprekingen, zonder zekerheid over een uitkomst, maar wel samen al op de kansel.
  Ik verbaas me nergens meer over.

 142. Aad Verbaast 1 oktober 2012 om 17:19

  @King Billy: hier een overzicht van de maatregelen.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3324952/2012/10/01/Belangrijkste-maatregelen-deelakkoord-11-3-procent-meer-assurantiebelasting.dhtml
  De optelsom klopt overigens (nog?) niet als ze volhouden dat het tekort in 2013 op 2,7% zou blijven.
  Meer geschrapt dan weer binnen gelepeld (met name de verhoging van de assurantiebelasting met 11%)..
  Maar ja, dat wisten we al: rekenen is niet hun sterkste kant..

  N.B. hier het totale overzicht. Nu wel ‘dekkend’
  Met een brief van de informateurs die ze naar de kamer stuurden. Geheel buiten de opdracht hun taken verricht overigens.
  Alles is mogelijk in de politiek.
  http://www.nrc.nl/verkiezingen/2012/10/01/dit-zijn-alle-maatregelen-uit-het-deelakkoord/

 143. Motek from Space 1 oktober 2012 om 17:42

  Hier nog een overzicht 😉 maar wat het verenfonds is???? 😉 http://www.fryslan.nl/subsidies

 144. King Billy 1 oktober 2012 om 18:03

  In Nederland worden premies verhoogd. Ook voor ziektekosten. In Duitsland gaan ze omlaag en is de AOW uitkering verhoogd. Berekenen ze misschien nu al door dat werknemers die langer doorwerken ook langer sociale premies betalen?
  Welk -slim en normaaldenkend- 2e Kamerlid heeft ooit de vraag gesteld wat met de mééropbrengst gebeurt? Het zijn miljarden die daarmee gemoeid zijn.

 145. Aad Verbaast 1 oktober 2012 om 18:04

  @Motek: ik zag het “verenfonds” er zo niet zo snel tussen staan. Iets met veren in het radicale midden steken?

 146. Aad Verbaast 1 oktober 2012 om 18:11

  @King Billy: noem mij drie, vooruit twee, nou ja één “slim en normaal denkend 2e kamerlid”…

  Gelukkig hebben we nog een Cohen die aankondigt minstens een een half jaar te gaan doen over het onderzoek naar Haren.. Gelukkig dat ik “meer verstand heb van verzekeren”. Wordt ook al gauw (enkel door extra belastingen) 11% duurder. Je bent nergens meer zeker van tegenwoordig.

 147. King Billy 1 oktober 2012 om 18:13

  Deelakkoord. Niet meer om de eerdere Lente-akkoord bezuinigingen deels terug te draaien om de rust van de Herrschaften 3% Oliie Rehn en Barroso nog niet verder te verstoren.

 148. King Billy 1 oktober 2012 om 18:21

  Betalen multinationals, grote bedrijven en de overheid over de verzekering voor hun gebouwen ook 11% assurantiebelasting of is deze voorrechtige plicht uitsluitend aan de burgers voorgehouden?
  Vliegtuig en tanks zijn niet verzekerd.

 149. Aad Verbaast 1 oktober 2012 om 18:34

  @King Billy: daar ben ik niet zeker van.
  Verzekeringen die te maken hebben met dood, leven en welzijn zijn vrijgesteld, alsook transport en herverzekeringen.. Lijkt me niet in die categorie te maken hebben. Maar je, de lobby is hier ook machtig. En een maas is zo gevonden.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Assurantiebelasting

 150. Motek from Space 1 oktober 2012 om 18:58

  Mopsky Aad…dat staat in het pdf-bestand wat je kan downloaden 😉 onder de V van verenfonds ;-)) ( knoert van een lijst waar ook heel wat kerkelijke zaken subsidie ontvangen. Vreemd woord trouwens; veren-fonds hahahaha én leuk om uit te zoeken wat het is.

 151. EJW 1 oktober 2012 om 19:22

  Gelijk heb je Aad. Klokkenluiders zijn hard nodig

 152. Aad Verbaast 1 oktober 2012 om 19:29

  @Motek: ik zie het nu staan! al gauw een dikke anderhalve ton. Zo trots als een pauw natuurlijk!

 153. Aad Verbaast 1 oktober 2012 om 19:32

  @EJW: geheel mee eens. Nu nog even zorgen dat ze ook goed beschermd worden. Is tot nu geheel niet het geval! Schandalig.

 154. King Billy 1 oktober 2012 om 19:49

  Niets is eeuwig, de Fransen willen onder leiding van Hollande morrelen aan het Begrotingspact en aan de op de achterkant van een sigarendoosje berekende heilige drie procent’s norm, waarna deze breeduit over Europa werd uitgerold.

  http://www.presseurop.eu/nl/content/article/2792161-deze-bezuinigingen-gaan-echt-te-ver

  Blijkbaar vergeten dat de enige landen in de eurozone die daar een beetje in de buurt komen, de landen zijn die de euro veel te duur ihebben ingekocht, mede waardoor de echte zondaars lekker lui achterover leunden en lachend, al potverterend, toekeken hoe de eerste landen met terughoudend loonbeleid hun dure europrodukten weer concurrerend maakten en de EU kas grotendeels volstortten.
  De grootste fout van Wim Kok was niet ‘het kwartje’, maar de inkoop van de euro.

 155. blutch1 1 oktober 2012 om 20:51

  Dat verenfonds is eindelijk boven water. Ik dacht al: die hoed met veerkracht, waar doet Beatrix het van?

 156. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 1 oktober 2012 om 21:25

  lekker Daar gaan hectoliters door in Haren….Maar allez, kan die samen de ex burgemeester potverteren een half jaar land en dan met een lulverhaal aankomen.
  ( het was de schuld van de debiele homofiele joodse neger met een bult)

 157. King Billy 1 oktober 2012 om 23:39

  Nog véél méér veren.
  Rutte, nog geen drie weken geleden, 8 september j.l.:
  ‘De ideologische veren zijn meer terug dan onder Kok en Bos het geval was’, aldus Rutte, verwijzend naar oud-PvdA-leiders.
  http://www.ad.nl/ad/nl/10640/Dossier-Verkiezingen/article/detail/3313202/2012/09/08/Rutte-PvdA-bedreiging-voor-Nederland.dhtml

  Is daarom kietel-kietel Kok van stal gehaald? Om een soort ‘Paars 1’, wat nu geen paars mag zijn, te promoten?
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3324992/2012/10/01/Oud-premier-Kok-Nieuw-kabinet-moet-langjarig-koers-houden.dhtml

  Kan ook nog zo zijn dat er een troonswisseling komt. Kok weet vast meer, liet al een eens een geheim onderzoek naar Jorge Zorrequieta uitvoeren. Moet je geen zwabberend kabinet hebben. Daarmee vergeleken is de rest bijzaak, want de Grondwet mag niet in gevaar komen.

  Zit er dus dik in dat Samson inderdaad het kabinet en zijn achterban vanuit de (slaap)Kamer gaat besturen. Want ook aldaar mogen de veren niet in ’t rond vliegen.

 158. King Billy 2 oktober 2012 om 07:35

  Ad Broere in discussie met de PvdA over het ESM. Ongelooflijk hoe hautaine, geborneerde politici menen de wijsheid in pacht te hebben.
  http://www.earth-matters.nl/11/5399/verborgen-nieuws/verkeerde-opvattingen-over-het-esm.html

 159. Jan Bouma 2 oktober 2012 om 09:01

  @King Billy…7:35

  ’n enkele opmerking van de vele die er te maken zijn.

  Het gaat er om “wat men maar geloven wil..” En als men zou moeten geloven dat het niets uitmaakt of er nu een plafond van 700 miljard of 4000 miljard of zelfs voor mijn part 10.000 miljard in dat ESM-fonds zouden moeten zitten, en hoe die bedragen wel of niet via parlementen “gelegaliseerd” aangewend kunnen worden..; ’t is allemaal een kwestie van “het geloof”. Heeft men eenmaal “het geloof eraan gehecht” (en het vertrouwen) dan is het “Klaar is Kees (de Jager)”. Op papier en in de boeken is de zaak dan weer kloppend gemaakt. We zijn dan weer terug bij het tijdperk van v o o r de “financiële crisis” toen er op basis van andere “rekenmethoden” (de zgn. inverdieneffecten) elke begroting wel rond was te maken op basis van de “groei-economie”.

  Maar ja.. we hebben nu te maken met een “krimp-economie” en dan begint eenieder te piepen…

 160. King Billy 2 oktober 2012 om 09:40

  @Jan Bouma en ter Leringh ende Vermaeck voor anderen, hier een deel van het advies van de Raad van State:
  http://www.raadvanstate.nl/adviezen/samenvattingen/samenvatting/?summary_id=100
  =”Algemeen
  Ook kan het ESM preventieve programma’s opzetten en staatsobligaties van eurolanden opkopen op de primaire en de secundaire markt.“=

  Op micro niveau zou het erop neerkomen dat ik mede-aandeelhouder wordt van de door jou opgebouwde hypotheekschulden die jij wil afbetalen door aandelen uit te geven.
  NIMBY dus, want in dit geval ben ik zelf de 2e Kamer, 1e Kamer en de RvS.

  Op macro niveau stak ‘Karlsruhe’ een stokje voor dergelijke praktijken, welke uitspraak Rutte namens het Koninkrijk der Nederlanden, ondanks het advies van de Raad van State, middels zijn persoonlijke handtekening gaat bekrachtigen.
  Soms is het leven zo héérlijk te genieten met dit kinderlijk na-ieve, geborneerde samengeraapt zooitje dat de pretenties heeft de wijsheid in pacht te hebben.

 161. Aad Verbaast 2 oktober 2012 om 09:50

  @King Billy: == De oud-PvdA-premier bepleitte een omslag naar een duurzame economie, waarin vooral aandacht is voor kennis en innovatie. ‘Toekomstige groei zal steeds groen moeten worden’, aldus Kok. ==
  Kok heeft niet veel meer in te brengen zo blijkt. In de vandaag door de tweede kamer aan te nemen (bij meerderheid van de de gedisciplineerde vvd+PvdA ftracties) voorstellen om de begroting voor 2013 aan te passen is de subsidie voor zonnepanelen er alweer met de kaasschaaf uitgejast. Net als de forensentaks, die nog kon worden verdedigd als lichtgroen. Samsom in zijn euforie is zijn Greenpeace jaren al weer vergeten.
  Rood is niet groen, blauw al helemaal niet. Als je het mengt is er ook geen groen te ontdekken.

 162. Aad Verbaast 2 oktober 2012 om 10:04

  @King Billy: ESM
  ik lees op twitter links en rechts wat opmerkingen die Steinbrück gisteren maakte op de ZDF (zelf niet gezien):
  == Eurobonds unter Auflagen nicht ausschließen’ == icm ==’Weiß der Teufel, ob wir sie nicht eines Tages brauchen’ ==
  == DL is in een garantiegemeenschap en schuldenunie geraakt zonder het de mensen te vertellen ==
  Gaat nog wel weer een boeiende strijd worden tussen die twee 😉

 163. Aad Verbaast 2 oktober 2012 om 10:11

  @allen: we zouden haast weer even vergeten dat we begonnen met schaliegas.
  Dus maar even een on-topic bericht belangrijk ook nog eens. Sinds dit blog verscheen gebeurt er wel wat! 😉
  http://www.desmogblog.com/2012/10/01/cuomo-resets-new-york-fracking-review-consigning-fracking-oblivion
  Cumo (gouverneur van New York met ambities om President van Amerika te worden in 2016)
  == New York Governor Andrew Cuomo announced today that his administration is pushing the controversial decision on whether to allow fracking in the state back to square one. This encouraging move by Gov. Cuomo is sure to upset the oil industry, but it was the right thing to do given the enormous uncertainties surrounding fracking and unconventional energy development. ==

 164. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 2 oktober 2012 om 10:41

  Kijk het is simpel.
  ‘kerncentrales onveilig” als ze voldoen an de huidige normen zijn ze veilig genoeg.
  bewijs; we hebben nog geen ramp gehad.
  Als de eisen worden aangescherpt-en dat zou kunnen omdat de kennis vergroot-ook metalurgisch- en de bestaande centrales voldoen niet, kunnen die worden aangepast.

  Maar een kreet als ‘kernenergie is onveilig” is doodgewoon stom gelul.

  die voorstanders van de idioterie die groene energie heet; daar was een vreemd verschijnsel een paar jaar terug.
  Er werd een bepaalde groep gevraagd; voorstander groene energie ja/nee
  mag dat wat meer kosten ja/nee

  een periode erna werd de VOORSTANDERS groene energie aangboden; tegen een kleine meerprijs; NIET EEN ILDE HET HEBBEN!!!!!
  En dat waren allemaal middenklas inkomens, vaak twee verdieners; en allemaal linkschen Gutmenschen.

  Welkom in de realiteit
  ——————-
  Energie moet goedkoper.
  Er is geen enkele reden–behalve idiote belastingen- dat LPG meer zou moeten kosten dan 0,20.
  Dat aardgas (waar auto’s ook op kunnen rijden) meer zou moeten kosten dan 0,05.
  En schalie gas?Slecht voor millieu? Nou en?100.000.000 kreperen omdat de Linkschen (zeg maar rustig de millieu nazi’s) de bio-ethanol wet hebben gemaakt en weigeren willens en wetens die tekst aan te passen.

  Zover hebben ze al meer doden op hun geweten dan in WO2 en het regiem van Stalin bij elkaar.
  aar;de lucht is IETSJE schoner; niet eens meetbaar, maar toch…

 165. King Billy 2 oktober 2012 om 10:46

  Oranje met rood maakt een bruin kabinet.

  Peer Steinbrück, eerder MvF onder Merkel, geflankeerd door een impopulaire Gabriel, als lijsttrekker van de SPD, die met de Groenen (Hannelore Kraft, NRW, gaan we nog veel tegenkomen in de MSM) willen gaan regeren, is geen partij voor Merkel, Schäuble en de Beierse heethoofden, waaronder de MP van Beieren, Seehofer.
  Zal uiteindelijk wel uitdraaien op een ‘Große Koalition’, zoals in Nederland. Christen Democraten met de Socialisten, een herhaling van het voormalige kabinet Merkel 1.

  De Duitsers kijken namelijk met afgrijzen naar hun aartsvijanden waar de socialistische Hollande de scepter voert….

 166. King Billy 2 oktober 2012 om 10:59

  Over Peer Steinbrück dan:
  http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/kanzlerkandidat-peer-steinbrueck-gross-gewachsen-unter-kleinen-leuten-11910691.html
  Heeft nog nooit één verkiezing gewonnen.
  Over Merkels regering:
  „Dieses Kabinett sei „vielleicht eines der schlechtesten, wenn nicht das schlechteste seit Gründung der Bundesrepublik Deutschland“
  Manche, auch unter SPD-Freunden, fragen sich, wie dieser rüde Ton zu einem Kanzler passen würde oder gar zu einem europäischen Krisengipfel?
  Und fast bang: Kann der Mann sich eigentlich selbst beherrschen?

 167. Motek from Space 2 oktober 2012 om 11:13

  blutch1 1 oktober 2012 om 20:51 waarschijnlijk van de goedkope mantelzorgers, die Trix toch 😉

 168. Aad Verbaast 2 oktober 2012 om 11:16

  @Kleet: die reactie van je was te verwachten natuurlijk 😉

 169. Aad Verbaast 2 oktober 2012 om 11:20

  @King Billy: blijft desondanks toch wel leuk. In de hitte van de strijd zijn altijd leuke uitspraken op te tekenen.
  Rutte: gevaar voor Nederland. Samsom: rechts rotbeleid.
  Nu Samsam en Rutte: Mark my words. Kan raar lopen in een (schijn)huwelijk.

 170. Aad Verbaast 2 oktober 2012 om 11:44

  @allen: Nog eentje voor het dossier schaliegas:
  http://www.shalegas-europe.eu/en/index.php/about-us/about-shale-gas-europe
  == The shale gas debate in Europe is extremely important for the future of our energy supply. It is therefore essential that the debate is balanced, informative and engaging to allow the public to come to their own conclusions on the issue. ==
  “Balanced”? Kijk even wie deze site ondersteund..

 171. King Billy 2 oktober 2012 om 12:08

  Deze lobbyclub kan hun activiteiten beter op Rusland focussen. Is ook een deel van Europa.

 172. blutch1 2 oktober 2012 om 13:10

  Wat is het toch weer heerlijk simpel:
  Rutte: gevaar voor Nederland. Samsom: rechts rotbeleid.
  Rutte + Samsom=> rechts rotbeleid is gevaar voor Nederland.

 173. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 2 oktober 2012 om 14:21

  Idd Blutch.En leven is simpel.

  Maar als ik Aad en linksche rakkers bezig hoor/zie over millieu vraag ik en paar dingen.
  1) wie zijn millieu? Niet het mijne
  2) op wie zijn kosten? de mijne en anderen die er geen moer aan hebben
  3) zijn de wetgevingen redelijk? nee stom en niet doordacht.
  4) zijn ze sociaal nee, ze zijn levensgevaarlijk omdat de randdebielen de concequenties niet zWILLEN zien.
  B.v. meer doden als in WO2 en onder Stalin door bio-ethanol wetjes; die trouwens hun doel totaal maar dan totaal niet bereiken.
  5) maar je mag dingen niet doorschuiven naar volgende generaties. Waarom niet? in de toekomst ontwikkelt techniek zich en worden er de problemen wel opgelost.
  6) Groene energie? kan een leuk bijverschijnsel zijn Maar windmolens; veel te duur per kW en zonne energie: veel te laag vermogens en opslag te duur.

 174. King Billy 2 oktober 2012 om 15:37

  Breaking news:

  Wintershall (BasF) fracked in Nederland om conventioneel gas te winnen:
  http://www.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/foerderung-von-schiefergas-gesellschaftliche-akzeptanz-ist-gering/7107104-2.html
  Wintershall verwendet diese Technik bereits in Russland, Argentinien, den Niederlanden und auch Deutschland bei der Förderung konventionellen Gases.

  Wintershall zal niet de enige zijn, kans groot dat dit offshore gebeurt.

 175. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 2 oktober 2012 om 16:20

  @Motek; zal je het verhaaltje COMPLEET vertellen.
  De linkschen groenfreaks–want het zijn in mijn ogen zieligpoten- brengen het energieverhaal alsof er tekort is aan energie, alsof er tekort is aan olie.

  Onzin.alleen in Canada is al genoeg voor 140 jaar wereldconsumptie.
  Gas: rusland en dat is daar nog maar voor een paar procent onderzocht; China is ook een aardig groot territorium.

  Maar gas kan vervangen worden door electriciteit; makkelijk te vervoeren, schoon.
  Maar danw el met centrales die productief zijn; kerncentrales dus.
  Windmolens; vreselijk, en vreselijk duur per kW
  ———–
  De story met energiebesparing (onzin)
  Gas kost niet meer dan 3 eurocent per kuub; electriciteit niet meer dan 2 eurocent per kW; rest zijn achtelijke belastingen.
  De staat jaagt eerst de prijs nodeloos op, en gaat dan de burgerij vertellen dat je wat geld kan bezuinigen door een spaarlampje te gebruiken…..hoe achtelijk kan je worden.

  Was ongeveer even gek, als de duitsers NA de oorlog; die stuurden de familie van mensen die zij doodgeschoten hadden een rekening voor verhoor, internering en executie…..

  Dus of ik in ben voor energiebsparing? nee.wel voor prijsverlaging ervoor.

 176. Aad Verbaast 2 oktober 2012 om 17:18

  @Blutch1: politiek zit ook vol met simpleminds. Dan kan je dat verwachten! 😉

  Zo ook dit verhaal als illustratie daar van:
  http://www.nu.nl/politiek/2923931/sap-dreigde-met-opstappen-rond-kunduz.html
  Sappig verhaal wat nu meer en meer naar buiten komt. Sap is gewoon genaaid door Rutte.
  Ze belt hem, hij zegt alles toe. Zij ziet dan geen geldig excuus meer (simplemind) om de missie nog te weigeren. En ze gelooft hem ook nog. Dan gaat ze op haar strepen staan om het er door de fractie heen te persen, met alle gevolgen van dien.
  Hoeveel meer beginnersfouten kun je maken?
  Gevolg: partij naar de kloten.

 177. Aad Verbaast 2 oktober 2012 om 17:20

  @King Billy: je noemde het al eerder in een reactie onder een blog van Blutch1.
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/11657367/__Wintershall_begint_nieuwe_gaswinning_op_zee__.html
  == K18-Golf veld == in de noordzee.
  Hier wordt gesproken over “nieuwe technieken”. Geen journalist die dan even navraagt wat dat dan precies inhoudt. Stelletje sukkels.
  Boeven zijn het!

  N.B. Inmiddels al een paar tweetjes aan gewaagd. Meteen opgepikt door @schaliegasvrij.

 178. Aad Verbaast 2 oktober 2012 om 17:29

  @kleet: http://www.bnr.nl/programma/bnrduurzaam/181267-1210/alle-europese-kencentrales-onvoldoende-veilig?s_cid=HUD
  == Borssele moet dijken versterken ==
  Misschien kunnen ze jouw vinger lenen. Kun je furore maken als de nieuwe Hansje Brinker.

  N.B.: heb je dit interview al tot je genomen? 😉
  http://www.trnsfrm.org/artikelen/feature/wijffels_nieuw_kabinet_moet_kiezen_voor_duurzaam_beleid

  N.B. 2: nog eentje: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/16306_leg_kerncentrale_borssele_stil_voor_onderzoek/
  == Drie procent van onze stroom komt uit Borssele. Voor dit luttele percentage neemt minister Verhagen een te groot risico met deze kerncentrale ==

 179. Motek from Space 2 oktober 2012 om 19:07

  en natuurlijk borrelde er in het verlengde maar dan zijdelings nóg een vraag op: de in stand gehouden bureaucratie (= papieren-papieren-papieren = werkgelegenheid) schreeuwde eerder voor minder bureaucratie bij de BURGER/TEGEN de BURGER! Kijk nu iedereen eens gaan rennen ivm het “milieu” (= alles moet digitaal) Intussen ook nog eens heel wat apparatuur via de elektriciteit ( = de zwakste schakel) Zendmastenvervuiling of wifi-risico’s? Kerncentrale zeker RISICO’s. Net al het internetbankieren 😉 Zolang die risico’s er zijn lijkt me de burger het eerste slachtoffer te worden en niet degene die vanwege het eigen belang roeptoetert dat “het veilig”is. Hoewel het wel weer scheelt met de wereldbevolking mocht er een ramp(je) volgen.

 180. blutch1 2 oktober 2012 om 20:23

  Nieuwe hoop voor energieopslag: vloeibare lucht
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3325563/2012/10/02/Nieuwe-hoop-voor-energieopslag-vloeibare-lucht.dhtml

  Als je het leest springen de tranen in je ogen.

  Het proces werkt als volgt; eerst wordt CO2 en vocht uit de ‘wrong time’-elektriciteit ontrokken.

  Goh, ik wist niet dat er CO2 in elctriciteit zat. En is ontrokken hetzelfde als je broek uitrekken?
  Hier zakt mijn broek wel van af, uitgerekt of niet.

 181. King Billy 2 oktober 2012 om 20:40

  God verhoede het dat de Groenen in Europees verband nadat Brussel de nucleaire alarmbellen eindelijk doet rinkelen, met rinkelende cimbalen een hoofdrol voor zichzelf gaan opeisen en de ruimte krijgen deze energie problematiek op te lossen. Daar zijn deze clubs totaal niet voor ge-equipeerd.
  Waar ze wèl goed in zijn is van emotionele volksreacties -in dit geval n.a.v. Fukushima- een politiek moment te maken. Maar daar houdt het in grote lijnen mee op.
  De vraag is zelfs of de Brusselse organisatie in haar huidige vorm daartoe in staat is.
  Hier komen andere kwesties op wereldschaal om de hoek kijken.
  ‘Berlijn’ verwoordde het recentelijk kernachtig als volgt: “We zijn niet altijd even blij met al die nieuwe nouvelle’s uit Brussel”.

 182. Aad Verbaast 3 oktober 2012 om 00:41

  @Blutch1: ik snap het niet helemaal, maar ik lees toch == eerst wordt CO2 en vocht uit de lucht ontrokken == Uit de lucht dus. En niet uit electriciteit.. Of hebben ze inmiddels de tekst aangepast?

 183. Aad Verbaast 3 oktober 2012 om 00:47

  @King Billy: in dat kader een interessant nieuw rapport wat net is verschenen over de integrale kosten van energieopwekking. Iets wat natuurlijk al lang aan de grote klok had moeten worden gehangen omdat de fossielen in de energiewereld hun manier van opwekken van (met name fossiele) energie natuurlijk willen handhaven. En dus creatief boekhouden. Allemaal al lang bekend, maar nu maar weer eens bevestigd.
  http://reneweconomy.com.au/2012/the-true-cost-of-electricity-why-wind-is-half-price-of-coal-73416
  == The true cost of electricity – wind is half the price of coal ==

  @kleet: zeker ook even lezen!

 184. Aad Verbaast 3 oktober 2012 om 00:51

  @Allen: het gaat snel sinds dit blog is verschenen.
  Schreef ik nog in de blog dat 26 gemeenten zich schaliegasvrij hadden verklaart, het zijn er inmiddels 36!

 185. Motek from Space 3 oktober 2012 om 08:31

  Luister om 8 uur naar #bnr komt kort interview over energie en de problemen met de betaalbaarheid in Duitsland

 186. Jan Bouma 3 oktober 2012 om 08:49

  @Aad…11:24
  @Allen

  Ter overweging…

  Had dus gisterenochtend op bezoek de speciale opsporingsambtenaar R.M. van der Z. en hij zei me na binnenkomst: “Nou vertelt u het maar…” Ik: “dat heb ik maanden geleden al en détail aan uw superieur met bewijsstukken erbij in emails uitgelegd, en ik mag aannemen dat u die hebt gelezen en begrepen…!”

  Nee, dat was niet het geval. De bureaucratie blijkt overheersend.

  Nu snap ik dat ook wel dat ter legislatie van ambtelijk handelen er een hiërarchische structuur moet bestaan. Ambtenaar A (lager in rangorde) noteert dan wat ten behoeve van ambtenaar B (de superieur) die vervolgens weer een andere ondergeschikte heeft, ambtenaar C, die dan feitelijk met het dossier aan de slag moet. Zou moeten…

  Lang verhaal kort. Ik sprak bijna 2 uur (!) met ambtenaar C. Behoudens de feiten werd ook gesproken over “de doofpot” en wat je daarvan kunt verwachten. Zie dan de afscheidsbrief van Prof. Tak : http://www.sdnl.nl/tak-persberichten.htm

  Kijk! De conclusie is dat “belanghebbende partijen” zich niet meer met het Recht bezighouden maar met de belangen van de belanghebbenden. En of dat een corrupte overheid is maakt niet uit. Een trieste constatering dat onze Rechtspraak mogelijk zich in die richting ontwikkelt. Men kan parallellen trekken naar alle sectoren in onze maatschappij.

 187. blutch1 3 oktober 2012 om 09:23

  @Aad, ik denk dat ze meelezen. Het stuk is grotendeels herschreven.

 188. Jan Bouma 3 oktober 2012 om 09:31

  @Aad… Help!
  Bovenstaand bericht van 8:49 uur had ik – met link naar je blog – ook willen plaatsen op mijn diverse blogs waaronder http://villamithras.wordpress.com/2009/07/16/la-tristesse-dune-mere-ook-gered-uit-de-klauwen-van/ maar dat blijkt niet meer mogelijk… Het gaat hier om de bekende kruisbestuiving.
  Ik schijn op de één of andere manier niets meer te kunnen plaatsen op m’n blogs. Ik schijn ook geen toegang meer te hebben tot m’n eigen “sitebeheer”; ik lees “uitloggen” terwijl ik dat uiteraard niet gedaan heb.

  Hier wordt de social media natuurlijk niet vrolijk van… 🙂

 189. Aad Verbaast 3 oktober 2012 om 09:37

  @Motek: 8 uur? die tijd ken ik alleen ’s avonds. 😉

  @Blutch1: natuurlijk lezen ze mee 🙄
  Op zich een voor mij verrassend idee trouwens. Afkoelen tot -196 graden lijkt me nogal een energieverslindend idee (wat op zich voor een batterij functie nog niet zo gek is), maar dat je dan met een efficiency van >80% die energie weer terug kan krijgen die je er in gestopt hebt lijkt me dan wel een kunststukje.

 190. Aad Verbaast 3 oktober 2012 om 09:52

  @Jan: 9:31: merkwaardig. Ik hou het voorlopig maar even op een gebruikersprobleem.
  Ik heb zonet je eerdere reactie op je blog geplaatst/gekopieerd. Geen probleem.

  Geen idee wat er aan de hand is respectievelijk wat je verkeerd doet. Je zult toch iets preciezer moeten zijn wil de helpdesk (ik in deze) dit probleem kunnen oplossen.

  08:49: merkwaardig begin van het gesprek. GehakkeTak zou ik haast zeggen. Leemlagen van de ambtenarij. Maar wat was de conclusie van het gesprek?
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/10/03/rivm-maakt-zich-zorgen-om-ons-drinkwater-bij-extreme-droogte/
  “2050”??? Laten die heren zich eens zorgen maken over de kwaliteit van het drinkwater nu!

 191. Jan Bouma 3 oktober 2012 om 10:10

  @Aad…9:52
  1. Zie je mail voor de uitleg over “de communicatiestoornis”.
  Ik kan nog steeds niets plaatsen op m’n blogs (en dank voor jouw plaatsing op mijn blog).

  2. Wat de uitkomst is tussen mij en opsporingsambtenaar Van der Z. is… “dat de corrupte politiek bepaalt of een opsporing en vervolging wordt ingesteld..” Ik begreep wel van hem dat zijn rapportages terecht komen bij een redelijk onafhankelijke OvJ. Ik heb hem erop gewezen dat de hoofdofficier mr. dr. J.R. Bac van het Parket Utrecht met de persofficier mr. mevr. Hallebeek zich hebben uitgesproken voor een adequaat vervolgingsbeleid. Er zullen in dat kader dan gewoon corrupte en liegende ambtenaren plus de burgemeester mevr. drs. Mirjam van ’t Veld gearresteerd moeten worden op grond van de bewijzen.

 192. Aad Verbaast 3 oktober 2012 om 10:26

  @Jan:
  Controleer eerst even of je zelf wat verkeerds hebt gedaan. Zou zomaar kunnen..
  Uitloggen en vervolgens inloggen al eens geprobeerd?

 193. Jan Bouma 3 oktober 2012 om 11:42

  Even voor de goede orde. Ik blijk met m’n inloggingsgegevens nog w e l een aanvullend comment te kunnen schrijven bij het laatste comment van @Aad op m’n blog
  maar niet meer ’n eigen posting ’n eigen posting te kunnen plaatsen. Rararara…?

 194. Jan Bouma 3 oktober 2012 om 12:57

  @Aad… delete dit off topic gedoe maar als de kwestie is opgelost… Nu moet ik weer “ineens” inloggen. De breidel zet zich nog even voort tot ook jouw blog m.b.t. mijn comments.

 195. King Billy 3 oktober 2012 om 13:19

  http://www.z24.nl/analyse/artikel_383576.z24/Wat_je_vandaag_moet_weten__beursdag_3_oktober___Target2_is_het_probleem_niet.html
  Klopt, maar het registreert feilloos welke claims DNB en de BuBa op de ECB hebben omdat ze in het electronische girale verkeer liquide middelen aan banken hebben voorgeschoten.
  En zo’n verhaal komt van iemand die bij de AFM werkt. Ongelooflijk.

 196. Motek from Space 3 oktober 2012 om 13:59

  off-topic…ik kreeg de laatste dagen zelf ook vierdubbele berichten in m’n mail. Van oudnieuwskranten, van blogs. En ook dat ik van sociale media las dat ik ik niet was enz enz. Dus maar ingevuld dat ik m’n wachtwoord vergeten was en daarna ging the show weer weiter 😉 Het rommelt op internet dus 😉

 197. Aad Verbaast 3 oktober 2012 om 14:11

  @King Billy: hij werkt bij het AFS. Beleggersclub..
  Niet bij de AFM volgens mij.
  Wel interessant te lezen dat Sinn op 8 oktober met een boek komt over dit onderwerp. Zal wel weer wat reuring geven.

  @Blutch1: de stofzuiger staat al in de aanslag 😉

 198. King Billy 3 oktober 2012 om 15:08

  http://www.testberichte.de/p/philips-tests/fc7070-01-aquatrio-testbericht.html (Zeer goed!)
  Beetje duur bij Wehkamp.
  http://www.google.de/products/catalog?hl=de&rlz=1T4ASUT_deDE461DE461&q=Philips+FC7070/01+AquaTrio&um=1&ie=UTF-8&cid=444264994861961727&sa=X&ei=yzNsUMyyA6OB4gTeqYDQBg&ved=0CDQQ8wIwAQ
  Philips FC 7070/01 AquaTrio 3-in-1 Hartbodenreiniger, Wischt+Trocknet 292 € online

  Re Sinn & zo. Vanaf morgen gaat ’t ‘los’ in de EU tot na de zoveelste cruciale eurotop 8/9oktober.
  Alles keurig afgestemd volgens de ‘4+1’ formule: Van Rompuy, Barroso, Draghi, Juncker enerzijds + Schulz als voorzitter van de lobby- en roeptoeterclub EP anderzijds.

  De schreeuwlelijkerds Verhofstadt en Cohn-Bendit hebben vooruitlopend daarop uit woede over ‘de Nationalisten’ een 70 pagina’s dik ‘Manifest’ geschreven.

  De vermakelijke links zet ik er later op.

 199. Mihai 3 oktober 2012 om 17:14

  Geen excuses Aad?

 200. Aad Verbaast 3 oktober 2012 om 17:24

  @Mihai: niet vragen naar de bekende weg.
  Wat vind je eigenlijk van het onderwerp van deze blog? Nu je toch regelmatig meeleest.

 201. Aad Verbaast 3 oktober 2012 om 17:28

  @allen: weer een vuile truc van de fossiele energiebaronnen:
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/10_oktober/03/binnenland/Hogere_stroomprijs_dreigt_door_groene_ambitie.xml
  De wereld op zijn kop natuurlijk. Media nemen het klakkeloos over..

  Clingendael reageert gelukkig: “onzin”. Er is ruime overcapaciteit in Nederland, zeker nog voor de komende 8 jaar.
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/10_oktober/03/binnenland/energieheffing-voor-groene-energie-onzin.xml

 202. Mihai 3 oktober 2012 om 17:32

  @Aad
  Nee, dus. Blijkbaar mag je hier gerust iemand belasteren en veegt de stofzuiger dat doodleuk onder het tapijt. Als het eigen straatje maar schoon is, niet?

  Ik heb verder geen mening over gas, ik weet er niet genoeg vanaf. Maarru..is het soms verplicht hier om een mening te hebben? Je kunt ook gewoon vanuit de schaduw meelezen, aan roeptoeters is hier geen gebrek niet?

 203. Aad Verbaast 3 oktober 2012 om 18:00

  @Mihai: laat ik dan voor een enkele keer heel duidelijk zijn.
  Je komt hier (dus) enkel en alleen op dit blog om een enkele andere gast van dit blog te proberen onderuit te halen (terecht of niet terecht). Ik heb je nog nooit kunnen betrappen op een inhoudelijk commentaar op welk blog dan ook. In die zin ben je slechts een intrigant respectievelijk slechts een onruststoker. One-issue ook nog.

  Het onderscheid met @Jan (en alle anderen die op dit blog reageren) is dat hij al sinds jaar en dag wel inhoudelijk reageert op de blogs. Hij heeft daarmee wel krediet opgebouwd.
  Jij in het geheel niet. Elke keer als jij ten tonele verschijnt (met je one-issue boodschap) resulteert dat in gedonder (wat je uitlokt, en dat weet je). Dan kan ik weer de stofzuiger uit de kast halen. Niet mijn voorkeur, maar ik heb een hekel aan stofwolken van die soort, en dat heb ik je meerdere malen verteld. Opzouten dus. Althans hier.
  Tenzij je wel wat hebt toe te voegen. Nu is dat enkel negatieve energie.

 204. King Billy 3 oktober 2012 om 18:28

  De maatschappelijke rekening en ecologische voetafdruk voor fracking: Niet terug te vinden in de ‘decision tree’ van TNO i.o.v. MvEZ.
  http://innovationtrail.org/post/costs-fracking-report-released-environmental-group
  o.a.:
  Impacts on public infrastructure and services: fracking strains public services and imposes cleanup costs that have to be borne by the broader community and economy.

  The state of Texas has approved $40 million in funding for road repairs in the Barnett Shale region, while Pennsylvania estimated in 2010 that $265 million would be needed to repair damaged roads in the Marcellus Shale region.

  The report also looks at the possible strain on local emergency resources. It sites a 2011 survey of eight Pennsylvania counties. It found that 911 calls increased in seven of them.

  Betwijfel of dit in Nederland niet van toepassing is.

 205. King Billy 3 oktober 2012 om 20:20

  http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/EN/foraff/132707.pdf 1 pagina
  Tegelijkertijd poogt de EU voormalige USSR staten, waaronder Ukraine, los te weken van Rusland. De NATO past in de Brusselse machtspolitieke strategie.

 206. ramireziblog 3 oktober 2012 om 21:02

  Nooit geweten, bij gas is je eerste reactie toch een positieve. Weer wat geleerd..

 207. King Billy 3 oktober 2012 om 23:43

  Brussel will een eigen staatshuishouding, ofwel een federaal budget, waar ze zelfstandig over kunnen beslissen.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/entwurf-fuer-eu-ratspapier-eigenes-budget-fuer-die-eurozone-geplant-11912554.html

  Heb in een reaktie alvast maar aangegeven dat dit voornemen bij Transparancy International aangemeld moet worden en dat ze dan ook een fair aandeel van de schulden moeten overnemen op hun federale budget, zodat ze daar net als Obama ook mee te maken krijgen.
  https://www.faz.net/mein-faz-net/meine-beitraege/

 208. Jan Bouma 4 oktober 2012 om 07:32

  @King Billy…23:43
  @Allen

  ’n enkele beschouwing over dit blog plus de omstandigheid dat micro = macro en omgekeerd.

  Ongetwijfeld heb je gelijk met je analyses (23:43). De vraag is en blijft of het doel om de strijd te winnen opweegt tegen de verliezen. Of zoals Edmund Burke zei: “Niet de oorlog dient gewonnen te worden maar de Vrede.” Parallel aan die gedachte is ook de quote: “If you can’t beat them join them..”

  Nu heb ik zo dadelijk om 9.00 uur een afspraak met het College van B&W van Stichtse Vecht om – op mijn initiatief – “de strijd te staken die 8 jaar duurde..” Toch zal ik dan m’n voorwaarden stellen: “Leugens zijn leugens en corrupte ambtenaren en hun bazen dienen dat maar te erkennen… waarna ik bereid ben de Vrede te sluiten..”
  De overtuigingskracht en de rechtvaardiging van m’n eisen vloeit dan voort uit het besef dat je niet alleen moreel maar ook volgens “het Recht” dat anders gaat afdwingen…. Je moet voor jezelf de overtuiging hebben “dat je gelijk hebt”. Er worden dan weer wissels getrokken op “het Recht” en de onafhankelijkheid van de rechter wanneer dat Recht moet worden afgedwongen. Het blijft een moeilijke zaak. Wie zijn de rechters in het conflict over de verdeling van de wereldkoek in een krimpende economie waarin er steeds minder uitvluchten worden geboden? Welke belangen dienen dan de rechters? Indien de wetgeving van “het Recht” al discutabel is vanwege het feit dat “de politiek corrupt is tot op het bot?”

  Dan wordt dat ‘a hell of a job..!’

  Enfin..Ik zie wel wat het wordt zo dadelijk om 9.00 uur. U verneemt later wel het verslag hoe het is verlopen.
  🙂

 209. Jan Bouma 4 oktober 2012 om 07:37

  @Aad…
  V o o r d a t mijn posting hierboven lukte moest ik even invullen ter identificatie:
  a) m’n emailadres : villamithras@planet.nl ……..die was al gegeven. en..
  b) m’n (nieuwe) wachtwoord. Enfin. Je ziet! Er zou dan ook niets aan de hand moeten zijn om op mijn blogs postings te plaatsen maar toch lukt dat niet. Rarararara..?

 210. Aad Verbaast 4 oktober 2012 om 10:12

  @King Billy: 18:28: dank voor de link! Onderaan komen de duvels uit het doosje:
  == Responsible natural gas development is supported by President Obama and Governor Romney’s campaign because it can bring us closer to energy independence, improve our economy, create new jobs, and actually improve the environment. ==
  “responsible” ja zo ken ik er nog wel eentje.. “actually improve the environment”.. Je moet maar durven!
  == New York City Mayor Michael Bloomberg recently wrote: ‘The production of shale gas through fracking is the most significant development in the U.S. energy sector in generations.’ We agree. ==
  Natuurlijk: het is een lobbyclub!

 211. Aad Verbaast 4 oktober 2012 om 10:22

  @King Billy: 20:20, 23:43: op naar de Verenigde Staten van Europa!
  Die Brusselse heren en dames zullen er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen. Rechtsom of linksom.
  Doet me denken aan dat fotootje van die trein 😉

 212. Aad Verbaast 4 oktober 2012 om 10:23

  @Ramirezi: en dan nu: goed onthouden! 🙄

 213. king billy 4 oktober 2012 om 10:39

  Fraaie foto idd. Zou de machinist de foto hebben gemaakt met het bord op de voorgrond?

  On topic: Verhagen een jaar geleden. Ondertussen wordt op het Nederlandse deel van het Continentale Plat fracking toegepast.

  http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2011/10/27/onderzoek-naar-mogelijke-gevolgen-winning-schaliegas.html

  =Nederland heeft een uitstekende staat van dienst als het gaat om veiligheid van mens en milieu bij de winning van delfstoffen’, aldus de bewindsman. ‘Dat moet ook zo blijven. De winning van delfstoffen is van groot belang voor onze economie en ons land. Maar de winning kan alleen gebeuren, als we zekerheid hebben dat de risico’s minimaal zijn. Het moet veilig, en anders doen we het niet.’=

 214. Aad Verbaast 4 oktober 2012 om 10:44

  @Jan: heel benieuwd hoe dat gaat aflopen. Want je kunt eenvoudig de “vrede winnen” als je daar gaat zeggen dat je je strijd geheel opgeeft. Ze zullen dan meteen de vredespijp aansteken en die overhandigen.
  Kortom: ook over de voorwaarden waarop vrede gesloten wordt (nobel streven uiteraard) zul je het toch eens moeten zijn over de voorwaarden waaronder!

  07:37: ik snap het ook niet. Je kunt hier wel een reactie achterlaten, maar niet bij jezelf blijkbaar.
  Je kunt bij jezelf wel een reactie bewerken (zie ik) maar niet er eentje plaatsen.. vreemd..
  Maar ik stuur je wel een mailtje om te kijken hoe we dat gaan oplossen..

 215. Aad Verbaast 4 oktober 2012 om 10:54

  @King Billy: inmiddels wordt er hard gewerkt aan dit onderzoek. pffff….
  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/verslagen/2012/09/17/verslagen-consultatiebijeenkomsten-onderzoek-schaliegas.html
  Uitkomsten onderzoek komen u pas midden volgend jaar, omdat de kosten van het onderzoek hoger uitvallen dan voorzien, zodat het Europees uitbesteed moet worden…
  http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/09/05/europese-aanbesteding-van-schaliegas-onderzoek-noodzakelijk.html
  Let op: ‘Ik heb eerder gezegd dat er geen activiteiten op het gebied van schaliegas plaatsvinden tot dat de uitkomsten van het onderzoek duidelijk zijn. Dat blijft natuurlijk zo,’ zegt minister Verhagen.

  Gelul, en gedraai. Net wat je zegt: op de Noordzee vinden wel degelijk schalieactieviteiten plaats, zoals je eerder al aangaf.
  Blijkt een vuil woordenspel te zijn. Het zou daar gaan om ‘conventioneel gas’ zeggen ze. Waar fracking wordt toegepast. De maas is al weer gauw gevonden dus.
  Zo worden we ook hier weer belazerd!

 216. Jan Bouma 4 oktober 2012 om 12:29

  @Aad…10:44
  Thanks. Inmiddels je email beantwoord. En ik denk dat ik weet wat er gaande is. Er staat op datm van vandaag 4 oktober een verslag van die bespreking en nog veel meer; de affaire ligt nu op straat…
  Geïnteresseerden kunnen het lezen op m’n juridische blog: http://villamithras.wordpress.com/2009/07/16/la-tristesse-dune-mere-ook-gered-uit-de-klauwen-van/

  alles is nu explosief aan het worden. En dan plaats ik dit weer gewoon… ? ? ?

 217. Aad Verbaast 4 oktober 2012 om 17:18

  @Jan: inmiddels probleem om e reageren op je eigen blog opgelost zie ik. Wat zou je zonder mij moeten? 😉

  Zag ook je verslag daar van de bespreking. Klonk allemaal niet rooskleurig. Lijkt me meer dat de strijdbijlen uit het Slijk worden opgegraven in plaats van bedolven “onder een dun laagje zand”.

 218. King Billy 4 oktober 2012 om 17:47

  Klik om toegang te krijgen tot 132733.pdf

  Overvolle agenda. Een vlucht vooruit, misbruik maken van drie crises tegelijk.
  De toekomst van Europa min of meer afraffelen in twee dagen, 8/9 october, waar in de marge de inaugurele bijeenkomst van de RvT van ESM elkaar officieel ontmoet. Vervolgens ook nog even de jaarlijkse bijeenkomst van het IMF en de Wereldbank op 12-14 october voorbereiden.

  En vervolgens met pilletjes tegen jetlag op zak afreizen naar Tokyo.
  Moet allemaal wel even in grote lijnen in kannen en kruiken zijn vóór de Amerikaanse verkiezingen, zoniet dan wèl voordat de verkiezingen in Duitsland plaatsvinden.

 219. Aad Verbaast 4 oktober 2012 om 17:48

  @King Billy: 8 oktober wordt de board van de ESM geïnstalleerd Es geht los!

  P.S. is Sinn ook uitgenodigd om deze gebeurtenis een beetje op te leuken als op die dag ook zijn boek uit komt?

 220. Aad Verbaast 4 oktober 2012 om 17:54

  @King Billy: nog een boek wat net (op dierendag overigens) is uitgekomen:
  http://www.geldmoord.nl/

 221. King Billy 4 oktober 2012 om 18:10

  Niet storen nu, Van Rompuy heeft het druk, druk, en nog eens béredruk. Is nauwelijks nog bij te benen. Alles, maar dan ook alles moet ook altijd tegelijk komen. Finland, Latvia ook nog eens erbij, plus een belangrijke speech voor een Europese denktank.
  Enfin, onder hoge druk wordt alles vloeibaar. Vooral de kwaliteit van de beslissingen waarschijnlijk.
  Wordt tijd voor een dubbelganger. Biedt perspectieven voor reflectie en een beetje rust in de circustent.
  De agenda van Van Rompuy:

  Klik om toegang te krijgen tot 132736.pdf

  Waanzin.

 222. Aad Verbaast 4 oktober 2012 om 18:22

  @King Billy: dat wordt een enorm probleem natuurlijk. Geen tijd meer om nog een haikuutje er uit te persen tussen de bedrijven door!
  http://www.deondernemer.nl/buitenland/355080/De-haikus-van-Van-Rompuy.html

  Aan de andere kant: https://aadverbaast.wordpress.com/2008/03/11/druk-druk-druk%C2%85-vooral-met-die-drukte-2/

 223. King Billy 4 oktober 2012 om 18:47

  Tja, Van Rompuy, Barroso Draghi, Juncker en Schulz willen een federale staat met een eigen Brusselse fedrale begroting. Te betalen uit een eurotax of extra heffing. Kunnen te een soort ‘Obama’tje spelen. De schulden koopt Draghi ondertussen op.
  Moet je in Amerika mee komen dat de FED dubieuze deelstaat obligaties opkoopt.
  Over jaarlijkse verrekening van Target2, zoals in Amerika, niet meer dan een Clearing House, hoor je de voornamelijke Zuid-Europese maffe idioten niet.
  Wordt tijd voor een politieke Dicke Bertha.

 224. Aad Verbaast 4 oktober 2012 om 19:03

  @King Billy: op zich kan ik me best iets voorstellen bij een federaal Europa. Waarom niet?
  Maar de wijze waarop deze roedel stoethaspels dat volstrekt ondoordacht en middels list en bedrog voor elkaar wensen te krijgen krijgt natuurlijk nooit mijn zegen!
  Geheel eens dus met je conclusie/suggestie.

 225. Jan Bouma 4 oktober 2012 om 19:23

  @Aad…17:18
  Net zoals bij de problematiek die @King Billy signaleert gaat het uiteindelijk om de “beoordelingsbevoegdheid” van de beoordelaars en… vooral ook beslissingsbevoegdheid. Zijn die corrupt, of dienen ze alleen hun belangen, dan kun je een onafhankelijke beoordeling wel vergeten. Vandaar dat bijvoorbeeld Prof. Tak, een eminente rechtsgeleerde (zie m’n comment van 3 okt.; 8:49 uur http://www.sdnl.nl/tak-persberichten.htm ) maar afscheid heeft genomen van de Raad van State en “het Recht”. Het is de kwaal van deze tijd. Dat zelfde orgaan, de RvSt., laat het ook afweten als het gaat om de beoordeling van de foute politici. Niet verwonderlijk met een geparachuteerde Donner als vice-voorzitter…. En Trix vindt het ook allemaal goed. We zijn gewoon aan het afglijden.

  Morgen verder wat mij betreft; de strijd dient te worden voortgezet. De social media en de onafhankelijke denkers hebben uiteindelijk het laatste woord. Of is dit wishful thinking? 🙂

 226. King Billy 4 oktober 2012 om 19:56

  @Aad Verbaast: Re 19.03. Mee eens, een federatie kán succesvol zijn. Maar wel onder andere voorwaarden

  Toch te zot voor woorden dat Rutte nu dankzij Karlsruhe een ingeperkt ESM verdrag gaat ratificeren, terwijl de Raad van State expliciet meldde dat de opkoop door staatsobligaties en andere waardepapieren op de secundaire markt wel ge-oorloofd was

  Wellke ‘Gekke Henkie’ stapt in een federatie met part-time werkende buren die enorme schulden op dubieuze onderpanden inbrengen en de federatie in de dop jHenkie ook nog eens verplicht om mee te betalen aan de opkoop van onderhandse leningen om hun huishouden ook nog eens draaiende te houden? Welke leningen ook ooit nog eens afgelost moeten worden?
  Een buurman die bovendien op veel te grote voet heeft geleefd en aan de bank z’n consumentenkredieten, die de bank keurig registreert, ook nog eens moet afbetalen en, als hij dat niet kan, de bank deze verplicht inhoudt op Henkie’s inkomen en overmaakt naar de bankrekeningen van de buren met de belofte dat het ergens vijftien jaar later wel weer terugbetaald wordt?

  Welke Gekke Henkie stapt in zo’n federatie, die ook al dromen van een eigen politie, leger, belastingdienst, bankentoezicht, bankenunie met dromende rekenmeesters die gaan bepalen hoeveel jij aan wát en wanneer mag uitgeven? Met nauwelijks een mogelijkheid tot een slecht geregeld beroep en krakkemikkig toezicht op het zooitje ongeregeld.

  Ik stel het volgende voor:
  Alle schulden in een Bad Bank op de Kaaiman eilanden. Banken kunnen daar onderhandelen met de Bad Bank en in Europa opnieuw beginnen. Met een ander euro systeem en een andere EU, en een onderling goed verrekeningssysteem.

  Want met de huidige voorstellen voor zo’n federatie stevenen we af op een periode die later de boeken ingaat als de Europese Burger Oorlog.

 227. King Billy 4 oktober 2012 om 22:36

  Hier het transcript van dé jaarlijke persvoorlichting door het IMF in de aanloop naar de IFMC top in Tokyo. Griekenland, Spanje, Portugal, de eurocrisis staan centraal.
  http://www.imf.org/external/np/tr/2012/tr100412.htm
  Drie dagen na de EU-top, vervolgens Tokyo, 12-14, – waar Draghi, Juncker, Europese regeringsleiders, MvF‘n eensgezind met geloofwaardige en samenhangende toezeggingen en voorstellen moeten, nogmaals, moeten, komen om nog enigzins het vertrouwen te behouden of terug te winnen, dat de chaos in goede banen wordt geleid.
  Plannen, die door geen enkel parlement, ook het EP niet, zijn getoetst. Laat staan goedgekeurd.

  De onderwerpen die tijdens de EU-top onder leiding van de Cyprische MvF op 8 en 9 oktober plaatsvindt:

  Klik om toegang te krijgen tot 132733.pdf

  Waaronder:
  „Preparation of the Annual Meeting at the the IMF and World Bank Group“ en gaan dan bespreken de “Draft EU Presidency statement to the International Monetary and Financial Committee (IFMC).”

  Nog enig vertrouwen in deze lui die nog nimmer in staat waren om volwaardige verdragen en overeenkomsten in elkaar te zetten, in zo’n kort tijdsbestek NIET iets op de achterkant van een sigarendoosje krabbelen, dat geloofwaardig en betrouwbaar overkomt?

  LOL. Soms kunnen lezersreacties op persartikelen prima als opinie peilingen fungeren.
  Diagonaal lezend van Bild via de Süddeutsche, Spiegel, FAZ, TAZ. WAZ, BR,en dat zijn honderden reakties, heeft Brussel waarschijnlijk een dik probleem. De Duitsers pikken het niet langer. Al helemaal niet als Brussel probeert voor de verkiezingen de Duitsers met voldongen feiten te confronteren. En zullen weer bij Karlsruhe op de stoep staan.
  Een Duits referendum komt steeds dichterbij. De Duitse kritische volgende media zal dit niet ontmoedigen.

 228. Aad Verbaast 5 oktober 2012 om 09:57

  @Jan: heikel punt natuurlijk: de beoordelaars. Zat te vinden natuurlijk op de sociale media. Maar ja die worden al gauw weggezet als onruststokers etc.
  Toch gloort er wel iets van vooruitgang. Want hoe was de stem des volks vroeger te horen? Je kon een ingezonden briefje naar de krant sturen. Als ze al werden geplaatst (selectief). Je kon op een zeepkist gaan staan. Maar dan hield het wel zo’n beetje op. Dat is nu wel anders. Je kan in mum van tijd zomaar een feestje organiseren in Haren, respectievelijk een protest op het Tahirplein! 🙄

 229. Aad Verbaast 5 oktober 2012 om 10:10

  @King Billy: als de fundamenten niet goed zijn gelegd dan is natuurlijk het huis wat je daarop bouwt per definitie van een laakbare kwaliteit en dreigt er continu instortingsgevaar.
  Ik hoef dat natuurlijk niet te illustreren met voorbeelden, die zijn er dagelijks.
  Het enige wat men nu kan bedenken is de scheuren op te vullen met mortel van een evenzo laakbare kwaliteit. Stutten worden aangebracht waar kan. Allemaal lapmiddelen om te trachten de boel nog overeind proberen te houden. Maar ja, onbewoonbaar is het allang. Ziedaar de crisis in een notendop.

  Hoog tijd dat men terug naar af gaat (onderwijl in tenten levend) en eerst maar eens goed gaat nadenken over ‘sustainable’ fundamenten. Moet toch wel te doen zijn lijkt me.

  Vraag is of een referendum, dan wel een “Europese burgeroorlog” het juiste instrument is om dat te bewerkstelligen. Zeker dat laatste resulteert doorgaans in een volledig kapotgeschoten woonwijken. De praktijk leert dat er geen winnaars zijn en de “wiederafbau” plaatsvindt op de oude fundamenten. Ook geen optie dus.

 230. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 5 oktober 2012 om 10:23

  Wat zeg ik nou al vier jaar lang? R E F E R E N D U M !!!!!!! dat zegt wat het volk wil;een parlement om voorstellen te doen en te verdedigen en een zakenkabinet om uit te voeren wat het volk via referendum beslist.
  De vraagstelling erin natuurlijk duidelijk en open.

  Een “niet bindend referendum” is ongeveer even logisch als de uitspraak van de rechter; een randdebiel sloeg met een baksteen door de ruit van de auto naar het gezicht van mijn vriendin.; dat was een non-criminele aanval.

  dat de moffen kritiek hebben zegt niks.Een leider die er overheen brult en het is over.
  ——-
  Als ik maar even weg ben–computer was down–gelijk zakt het peil……

 231. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 5 oktober 2012 om 10:29

  Wat zeg ik nou al 4 jaar lang? R E F E R E N D U M het meest logische voor een parlementaire democratie.
  Laat het parlement maar brabbelen en voorstellen verdedigen//aanprijzen; beslissing door het volk; uitvoering door zakenkabinet.

  De moffen: een leider met grote bek en de weerstend is weg J A W O H L Herr president—slaap zacht….

  Op het tahir plein krijg je hemelse vrede als je wordt geplst door een tank….

  Als ik maar effe weg ben door computer probleem, zakt gelijk het peil…..

 232. Jan Bouma 5 oktober 2012 om 10:33

  @Aad…9:57
  Het gaat – denk ik – er zelden om dat er aan van belang zijnde waarheidsvinding wordt gedaan en daartoe wat dieper dient te worden gegraven. De praktijk is namelijk dat de belanghebbenden nooit hun belangen ter discussie (zullen) willen stellen. Logisch! Zult u zeggen. Wie wil er nou z’n belangen ter discussie gesteld zien? Niemand toch?!

  (Ik lijk Obama wel die een lang ingewikkelde intro houdt en het daarom “verliest”.) 🙂

  Voorbeeld uit mijn micro-praktijk.

  Ik belde zojuist met het “Historisch archief van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), de heer jan.blom@waternet.nl ” om informatie te verkrijgen m.b.t. de vraag: “Met wie en welke partij het Hoogheemraadschap in het verleden (tot 1 januari 1975) duurzame rechtsbetrekkingen heeft onderhouden en op grond daarvan er “dekschuiten vol met chemisch afval” in de door het “eeuwenoude waterschap” beheerde wateren konden en mochten worden gestort?” E.e.a. i.v.m. de VGS (Voormalige Gesloten Stort) het Slijk te Maarssen. Ik verwees daarbij naar de WOB-wetgeving.

  Meneer Blom zag de bui al hangen… Ik kan dat z e l f komen uitzoeken in hun archief en daartoe ontbreekt mij natuurlijk de tijd. Je wordt het bos ingestuurd van de belanghebbenden. Ik zal zijn reactie toevoegen aan mijn Bezwaarschrift tegen hun waterschapsbelasting. En dan kan de rechter oordelen.

  De rol van “de Pers” zou nu mijn taak moeten overnemen en zelf wat research moeten doen om mijn gestelde vraag beantwoord te krijgen. Maar ja.. die heeft ook “geen tijd” dan de belangen te dienen van hun broodheren. De cirkel is rond. Uiteraard heb ik nu een provocatie gericht aan die pers en media.

  Mutatis mutandis kunnen de vragen gesteld worden m.b.t. het onderwerp van je blog.

  Opmerking.
  De verzaking door het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) ofwel het Waternet van hun wezenlijke taakstelling gaat door tot op de dag van vandaag. Rapporten van milieuonderzoeksbureaus zoals recent die van T&A te Amsterdam worden wat betreft de aanbevelingen niet opgevolgd. Tussentijdse deskundige rapportages van de Grontmij worden niet serieus genomen. Etc. etc.
  Ondertussen maakt men zich schuldig aan onrechtmatige daad jegens de onderdanen ex Art. 6:162 B.W.

  (ik zal dit comment even doorsturen aan jan.blom@waternet.nl)

 233. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 5 oktober 2012 om 10:41

  Een niet bindend referendum in een parlementaire demokratie is ongeveer even logisch als de uitspraak van een rechter die een randdebiel kreeg, nadat hij met een baksteen naar het gezicht van mijn vriendin had geslagen, door de ruit van een auto heen: een non criminele aanval.

  Laat die idioten in den haag nou eindelijk eens een een voorbeeld nemen aan Zwitserland.

  Daarnaast; wat tot een rotzooi is verworden na 1990
  –de zorg; achtelijke organisatie veel te duur, veel te slecht en asociale manier van premie heffing. Neem voorbeeld aan DE
  –de socile wetgeving; is bijna volledig afgebroken
  –organisatie politie–terug naar oude systeem; toen 50% oplossingen, nu 15
  (oude systeem is duits systeem)
  –wetgeving; is superslecht
  –ons staatsbudget: is er niet meer.Geofferd aan een paar imbecielen in Brussel.
  –gulden en gouddekking; aub terug. voor er echt een burgeroorlog komt….
  We worden al peplunderd, nu weer door zo’n achtelijk eiland met 500.000 inwoners…..
  Ik ken NIEMAND die blijde is met europa; het merendeel is kaad en voelt zich genaaid.
  Nog effe, en een parkeer overtreder wordt tegen de muur gezet en een moordenaar krijgt extra pensioen

 234. Motek from Space 5 oktober 2012 om 11:02

  Het eigen hachje is het eerste gebod geworden. Nu wil ik Balkenende niet direct naar voren schuiven maar toch is deze een meewerkende pion geweest in het totaal. We krimpen in als de pest zo’n beetje. Alleen gaat het nu niet direct via de pest zelf maar via een uitvinding waar kwijlend achteraan wordt gelopen. Niet voor niets heet die euro euro natuurlijk ( neurotisch kan je er van worden) En overal in het land viert men harder dierendag dan dat er omgekeken wordt naar degenen die in Armoede overleven. Nou ja, “feestje” in het vooruitzicht; 17 oktober a.s. wereldarmoede-dag. Zal wel weer een ach en wee geven over zaken die niet in de eigen omgeving liggen. Wel zo veilig..

 235. blutch1 5 oktober 2012 om 11:35

  Hoezo uit de crisis? Wie wil er nu uit de crisis? Alle maatregelen die men had willen nemen zijn nog lang niet genomen, dus de crisis is in dat opzicht broodnodig.
  Want zeg nu zelf, als je uit een crisis wilt komen dan moet je vooral het volgende niet doen en zeker niet gelijktijdig:
  -de belastingen verhogen
  -de eisen voor de banken flink omhoog schroeven
  -de eisen voor leningen verscherpen
  -de staatsuitgaven verminderen
  -steeds weer iets anders zeggen over de HRA
  -elke maand opnieuw een ander plan maken voor de AOW-leeftijd
  -de rente zo laag houden dat pensioenfondsen en spaarders in de problemen komen
  -groepen mensen tegen elkaar opzetten door te suggereren dat een andere groep een te groot deel van de koek pakt.
  -in de verkiezingen elkaar zwart maken, maar daarna toch samen aan tafel gaan zitten met het excuus dat het nodig is omdat we in crisis verkeren.
  Gek hè, dat mensen dan voorzichtig worden en zich belazerd voelen. Vervolgens doen zij dan nu maar even niets.

 236. Aad Verbaast 5 oktober 2012 om 12:05

  @Kleet: een referendum kan uiteraard best een middel op papier zijn om de mening van het volk te toetsen. Maar de kwaliteit van de uitkomsten hangt helemaal af van de vraagstelling. Komen we weer meteen terug op “de belanghebbenden” waar @Jan terecht naar verwees.

  En dan heb ik heb nog niet eens gehad over de stemmers, die zo blijkt uit de statistieken bij voorkeur stemmen op die onderwerpen die midden in hun belangstelling staan. Zoals daar zijn: idols, sterren springen, dancing on ice etc. Nou dan weet je het wel.

 237. Aad Verbaast 5 oktober 2012 om 12:09

  @Jan: == daartoe ontbreekt mij natuurlijk de tijd ==
  Gemiste kans natuurlijk. Krijg je zo’n aanbod, moet je die meteen met twee handen aangrijpen. An offer you cannot refuse. Dan maak je maar tijd, of stuurt er een hele ploeg stagaires naar toe (hebben al moeite genoeg om stageplaatsen te vinden). Overval ze en laat alle archieven lichten. Misschien ligt dar wel de sleutel immers!

  Je kan natuurlijk ook een briefje opsturen dat je ze hartelijk bedankt voor het aanbod, maar dat het niet jouw verantwoordelijkheid is om bij hun de archieven door te gaan spitten, maar dat het hun verantwoordelijkheid is de correcte antwoorden op jouw vragen te geven! Uiteraard afsluitend met een reeks vragen..
  Die 100 stagaires kan altijd nog!

 238. Aad Verbaast 5 oktober 2012 om 12:10

  @Motek: die armoededag, is dat een feestdag of worden er kransen gelegd bij het monument voor de onbekende armoedzaaier?

 239. Aad Verbaast 5 oktober 2012 om 12:13

  @Blutch1: zo blijkt maar weer eens overduidelijk dat onder politici geen enkele crisismanager te vinden is. Dat is een heel ander slag mensen, die hun heil niet in de politieke arena zoeken.
  Trieste constatering natuurlijk dat we geregeerd worden door een stelletje mensen die eigenlijk niets in de melk te brokkelen hebben en ziczelf staande houden door te pas en te onpas zichzelf op de borst slaan bij de vondst van enkele kleine succesjes die ondanks henzelf nog gevonden kunnen worden.
  Wat een bende!

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/10/05/premier-samaras-griekenland-in-november-failliet-zonder-nieuw-deel-noodsteun/

  actie:

  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/10_oktober/05/economie/eu_top-neemt-geen-besluit-over-griekenland.xml

 240. Aad Verbaast 5 oktober 2012 om 12:34

  @King Billy: target2 (ineens zelfs bovenaan de lijst meest gelezen blogs de laatste paar dagen):
  http://online.wsj.com/article/SB10000872396390444223104578037863932297522.html?mod=googlenews_wsj

  == Germany’s claims on the Eurosystem’s TARGET2 system fell to 695.5 billion euros ($901.1 billion) as of the end of September from EUR751 billion at the end of September, their lowest level since April, according to data published by the Deutsche Bundesbank Friday.

  The data point to a slight reduction of the massive imbalances … ==

 241. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 5 oktober 2012 om 12:44

  @BlutchHehehehe eindelijk iemand die hetzelfde denkt als ik.
  Kijk normaal is een gezonde situatie.Maar dan kan ruttekut met zijn gereformeerde kop geen winst halen uit macht.
  Dus moet er eerst een crisis zijn.
  Die is er niet.
  Dus wordt ie gemaakt; en dat doe je, met alle maatregelen die je noemde.
  het is alsof de staat zegt; ga vooral NIET werken; ga vooral NIET investeren; vooral GEEN zakelijk succes.

  Waarom ze dat doen? Simpel; ze zijn geil op macht.
  In een crisis zijn mensen afhankelijk.
  Kijk naar alles wat ze hebben gedaan om hun IQ en de afwezigheid van maatschappelijk inzicht te beoordelen: politie, zorg, Nato, JSF…..
  ———
  @aad; onzin.de kwaliteit moet natuurlijk zo zijn dat de vraagstelling open is.
  En daar mag dan de tweede kamer ver mekkeren.
  Dan: er ontbreekt een niet-partij-gebonden denktank in NL.
  Zoals in Japan.
  Was die er wel, was ik toch allang voorzitter ervan?

  Maakte ikjantje vuilnis publieksvoorlichter; die lult hele volksstammen naar de psychiater, die ze dan begraaft op zijn vuilnisbelt…

 242. Aad Verbaast 5 oktober 2012 om 13:23

  @Kleet: “vraagstelling open”: zie je het al voor je?
  Vragen die beginnen met wie, wat, waarom en hoe? Waar met geen ja of nee op te antwoorden is?
  Iedereen even een essaytje schrijven in het stemhokje?

 243. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 5 oktober 2012 om 14:09

  Dat is natuurlijk pure onzin.En je hebt weer niet gelezen.
  Een open vraagstelling betekent een niet manipulatieve vraagstelling.
  Zal maar een voorbeeld geven, (wil wel subsidie voor onderricht hier)

  Je kan vragen: als we uit de euro gaan, gaat dat veel kosten.
  Wilt u uit de euro ja/nee?

  De open vraagstelling moet zijn:
  het parlement heeft U voorgelicht over positie van NL tov de euro.
  Wilt u uit de euro?
  Wilt U niet uit de euro?

  Zo simpeltjes is dat dan.
  Daarnaast is er internet en elctronica om dat goedkoop en efficient te doen.

  Na zo’n referendum mag het kaninet zich druk gaan maken met de uitvoering ervan

 244. King Billy 5 oktober 2012 om 14:18

  Re Duits Target2 saldo. Waarschijnlijk mede een gevolg van teruglopende export in de EU en omdat Duitse banken tegoeden bij de ECB weghalen omdat ze elders hogere rendementen kunnen halen en bezig zijn hun eigen kapitaal te versterken.
  Gokken op het derivaat ‘DAX-index’ produceert overigens ook nog steeds geen windeieren.

 245. King Billy 5 oktober 2012 om 14:25

  Rond 18/19 oktober komt de Troika met haar bevindingen over Griekenland. Tot dan doet het IMF niets. Komt geheid ter sprake tijdens de zoveelste eurotop op 8/9 oktober. En welke keus heeft de EU feitelijk behalve toegezegde kredieten naar voren halen? Bovendien is vanaf 9 oktober het ESM aktief.

 246. Jan Bouma 5 oktober 2012 om 17:03

  @Aad….12:09
  1) Hier ligt een taak voor de “onderzoeksjournalistiek” (zoals ZEMBLA) bijvoorbeeld.
  2) Tot nog toe blijken de sporen in de archieven, bijv. dat van Utrechtsch Archief, of dat van de gemeente/provincie naar milieucriminaliteit niets op te leveren (“ze zijn verbrand!”) en toen dacht ik aan ons “eeuwenoude waterschap AGV” dat misschien nog was vergeten om “de belastende archieven” ook te verbranden. Want je maakt mij niet wijs dat in die paar enkele ordners dat handvol namen niet zouden staan van de milieucriminelen die tegen betaling hun gang konden gaan van ons eeuwenoude waterschap…
  In ieder geval is het antwoord van Jan Blom voor mij wel bruikbaar bij de rechtszaken.
  Wat schreven wij erover?
  ==
  Geachte heer Blom,
  Dank voor uw reactie. Uit mijn aan u toegezonden commentaar kunt u opmaken dat ik helaas ook geen tijd heb om uw archieven te komen raadplegen. Daarnaast acht ik mijn verzoek aan u, uw archief, zeer to the point. Ik vraag u namelijk mij te berichten == “Met wie en welke partij het Hoogheemraadschap in het verleden (tot 1 januari 1975) duurzame rechtsbetrekkingen heeft onderhouden en op grond daarvan er “dekschuiten vol met chemisch afval” in de door het “eeuwenoude waterschap” beheerde wateren konden en mochten worden gestort?” E.e.a. i.v.m. de VGS (Voormalige Gesloten Stort) het Slijk te Maarssen. Ik verwees daarbij naar de WOB-wetgeving. ==

  Ik mag aannemen dat deze concrete vraag door uw archief eenvoudig te beantwoorden is.

  Graag uw reactie alsnog. Bij voorbaat dank!
  Met vriendelijke groet;
  Jan Bouma
  Villa Mithras
  0346-573455

  From: Jan Blom
  Sent: Friday, October 05, 2012 12:44 PM
  To: villamithras@planet.nl
  Subject: Betr.: Fw: Waterschapsbelasting subjectnummer 76005034

  Geachte heer,

  Onderstaand bericht stuurt u mij om uw verzoek om informatie te ondersteunen.
  Per telefoon heb ik u mij reactie gegeven dat u als belanghebbende zelfstandig onze openbare archieven kunt raadplegen.
  Wij hebben zoals gezegd geen capaciteit om onderzoeken voor belanghebbenden uit te voeren.
  U kunt op basis van een archiefinventaris aangeven welke concrete dossiers u zou willen raadplegen.
  Vervolgens kunt u zelf beoordelen welke concrete stukken voor u relevant zijn.
  Voor bijzonderheden verwijs ik naar de website van het historisch archief van het waterschap en naar het bezoekersreglement.
  Indien u vragen heeft over het raadplegen van de website en de selectie van dossiers kun u contact met mij opnemen.

  met vriendelijke groeten,
  Jan Blom
  archivaris hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht
  Postbus 94370 1090 GJ Amsterdam
  telefoon 020 6082492 of 0900 93 94 en fax 020-6083900
  http://www.agv.nl/historisch_archief
  bezoekadres: Korte Ouderkerkerdijk 7 1096 AC Amsterdam
  ==
  Wat een zooitje. Tot morgen…

  Iets anders:
  Over de belastingdienst en de vordering/boete op Mosckowitz zal ook wel wat gegniffeld worden.

 247. Aad Verbaast 5 oktober 2012 om 17:38

  @Kleet: mijn suggestie is dan toch even op te zoeken wat een “open vraagstelling” betekent.
  http://www.encyclo.nl/begrip/open%20vraag
  Daar begint het gedonder natuurlijk al. Jouw vraagstelling is gesloten. Meer kan ik er niet van maken.

 248. Aad Verbaast 5 oktober 2012 om 17:40

  @King Billy: teruglopende export: toch al gauw 50 miljard in een maand.. Vakantie?

  14:25: Griekenland (zeggen ze) gaat pas in November failliet. Ze hebben dus nog even tijd.
  Zal inderdaad een kwestie van naar voren halen worden..

 249. Aad Verbaast 5 oktober 2012 om 17:44

  @Jan Bouma: prima reactie. Deze ontwijkende schijnbewegingen van Blom zijn natuurlijk een lachertje.
  Hou de druk er op!

  En anders: organiseer een leuke middag met een paar vrienden (met koffie en koek) in het archief nadat Blom de bewuste stukken voor je heeft klaar gelegd. Dat is hij immers wel bereid te doen begrijp ik.

 250. Aad Verbaast 5 oktober 2012 om 17:47

  @King Billy: zat ik vanmiddag in een ijstent, hoorde ik het nieuws van Sap.
  Toch wel weer verrassend.

  Hier het nieuwsbericht van Sap zelf: http://tweedekamer.groenlinks.nl/node/89142
  En deze van het bestuur: http://organisatie.groenlinks.nl/reactie+bestuur+aftreden+Jolande+Sap

  Leuk om de MSM te volgen: https://twitter.com/i/#!/search/?q=sap&src=typd

  Ik heb er ook maar eentje aan gewaagd:

  Voor mij had ze al meteen afgedaan, zeker na de Kunduz affaire..

 251. King Billy 5 oktober 2012 om 18:51

  Doet me niet zoveel, het terechte vertrek van Jolande Sap. Haar vertrek en de voorgeschiedenis, dat begon in feite al met de benoeming van Jolande Sap, bevestigen slechts dat GL onvoldoende is ge-equipeerd en politiek onvolwassen is om op regerings- en bestuursniveau naar behoren te kunnen functioneren.
  Uithuilen bij ‘onze jongens’ in Kunduz, of erkennen dat ze met ‘Kunduz’ een fout heeft gemaakt, zit er ook niet in.

 252. Aad Verbaast 5 oktober 2012 om 19:23

  @King Billy: ik vond het vanaf het begin al helemaal niets. Dus ik kan er ook geen traan om laten.
  Wel dat hiermee de ambities van GroenLinks een enorme deuk in hun pakje boter hebben opgelopen. Een groen links tegengeluid verdient beter.

 253. King Billy 5 oktober 2012 om 22:00

  Toch jammer. had GL gisteren ge-attendeerd op offshore fracking. Hebben ze nu geen tijd meer voor. De interne partij democratie haar werk laten doen, voorzover aanwezig, zal een groot deel van schaarse tijd opslokken in de toch al uitgedunde kamerfractie.
  Misschien doet de PvdD er iets mee, had erbij vermeld dat fracking bij de Doggersbank gevolgen heeft voor de kwaliteit en omvang van de Hollandse Nieuwe.

 254. King Billy 5 oktober 2012 om 23:26

  Heb ik Iets gemist?
  Blauwe Banaan. Hij bestaat! Geen octrooi rechten en zo!
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwe_Banaan
  In Brussel slapen ze blijkbaar. Prachtige benaming in de passende kleuren waaronder letterlijk en figuurlijk allerlei speerpunt programma’s ondergebracht kunnen worden.
  Of tenminste een ‘Blue Banana Bike’ route.

 255. Aad Verbaast 6 oktober 2012 om 00:50

  @King Billy: 22:00: ik had Liesbeth van Tongeren van GroenLinks ook al proberen te verleiden op een RT of zo. Met name toen ik las via schaliegasvrij.nl hoorde dat zij als enige wel aan Maxime Verhagen gevraagd had ook een moratorium in te stellen op off-shore fracking. Waar ze niet door kwam overigens.
  Ik kwam ook niet door. Ze heeft niet gereageerd. Zal het wel te druk gehad hebben met al die sores in de partij.
  Verder is er natuurlijk helemaal niets democratisch aan als een partijbestuur een kamerlid, fractievoorzitter, partijleider naar huis stuurt. Dat is hun bevoegdheid niet eens. Ze zijn daar echt helemaal de weg kwijt.

  Blauwe banaan. Ik had er ook nog nooit van gehoord. Grappig.
  Mijn eerste associatie (afgezien van de obligate bananenschil) : het heeft wel een hoog Stapel gehalte zoiets te kunnen bedenken en dan nog te verdedigen ook.

 256. Jan Bouma 6 oktober 2012 om 10:52

  @Aad….17:44
  Thanks.
  Wat men vaak niet beseft is dat “geen antwoord” altijd wel een antwoord is. En soms wel het meest duidelijke wat je kunt krijgen. Zo ook dat van J. Blom van het Historisch Archief van het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht. Er is hier geen sprake van dat a) uit onwetendheid, b) uit desinteresse maar c) uit schuldbesef er geen inhoudelijk antwoord wordt gegeven op mijn simpele gestelde vraag. Stel anderzijds dat ik speciaal ervoor naar Amsterdam zou zijn gegaan; naar zijn archief. Ook dan weet ik daar heg noch steg en zal ik vragen naar die ordner waar de partners-in-crime van het AGV zouden staan… Wat denkt u? Wordt die dan gegeven? “Helaas, is alles verbrand!” Precies de antwoorden die ik ook kreeg bij de andere archieven. @Mihai vond dat ik die domme actie toch moest ondernemen. De simpele!

  “Geen antwoord = altijd wel een antwoord”. Ook voor de Rechtbank. En het nietszeggende antwoord (zwijgen) spreekt dan meestal boekdelen. Idem geldt dat voor de ontbrekende antwoorden op dit blog.

  Enfin. Morgen weer een willekeurige bladzijde uit m’n boek.

 257. King Billy 6 oktober 2012 om 11:00

  @Bouma. Ergens ooit gelezen, dat een goede diplomaat twee maal zwijgt, alvorens iets te zeggen.

 258. Aad Verbaast 6 oktober 2012 om 11:40

  @Jan: Ik heb overigens geen idee hoelang een dergelijk archief zou moeten worden bewaard. Zijn daar regels voor?
  Afgezien daar van: er zijn macro en micro (wat ook maar hier weer eens blijkt gelijk te zijn) natuurlijk talloze voorbeelden dat er nog wel eens wat bewijzen ineens blijken te zijn ‘verdwenen’ uit de dossiers en archieven. Denk bv even aan het fameuze ‘fotorolletje’.
  Daar komt dan ook nog eens het verjarings-excuus overheen. Kortom doofpotten blijken vaker voller te zitten dan de archieven zelf.
  Blijft daarmee een bende en een rotzooi!

  @King Billy: inmiddels is net het hele partijbestuur van GroenLinks ook afgetreden.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/10/06/partijvoorzitter-groenlinks-heleen-weening-stapt-op-na-vertrek-sap/
  Hier hebben ze als amateurdiplomaten niet tweemaal gezwegen, maar met driedubbele tong rond de verkiezingen en er na onzin uitgebraakt. Het kan altijd nog erger!

 259. Aad Verbaast 6 oktober 2012 om 11:45

  Weer even on-topic. Verbijsterende ondergrondse manipulatie van de overheid.
  http://www.schaliegasvrij.nl/2012/10/06/heeft-nederland-ook-een-halliburton-loophole/

 260. Aad Verbaast 6 oktober 2012 om 12:51

  @King Billy: toch weer een aangewakkerde interesse in target2. Gisteren 75 keer gelezen.

 261. King Billy 6 oktober 2012 om 13:07

  Re Target2: Kijk eens bij Querschuess. Overal teruglopende Target2 saldo’s, m.u.v. Spanje. Duidt op afnemende economische aktiviteiten en vraag in de EU. Da’s echt niet alleen de ‘vakantie’´.

  Re fracking. Als je na 3700 meter diep boren, vervolgens horitontaal gaat boren om ‘zogenaamd’ een gasveld te ontsluiten kan de vraag gesteld worden waar normale ontsluiting van een ‘gas deposit’ de grens van fracking bereikt. In de Waddenzee worden gasvelden op afstand leeggehaald.

 262. Aad Verbaast 6 oktober 2012 om 13:27

  @King Billy: toch el benieuwd naar de echte reden voor de dalende tegoeden. Als we die al echt horen. Kan een afnemende activiteit zijn. Maar ja, dan zou ik zeggen dat de tegoeden minder snel oplopen.
  Als ik de DNB mag geloven (dank voor je link, en waarom zou ik de DNB moeten geloven) dan zou het moeten duiden op juist een economisch herstel.
  Kortom: een juiste duiding is op zijn plaats!

  Fracking: de grens is bereikt bij welke boring dan ook waar onder hoge druk en met gebruik van chemicaliën wordt gekraakt, lijkt me. Of dat nou horizontaal is of verticaal.
  Dat horizontaal boren is wel een hoogstandje. Met voor- en nadelen. Kan je zomaar gebieden bereiken die zijn uitgesloten. Of even bij de buren over de grens de boel leegzuigen..

 263. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 6 oktober 2012 om 13:36

  Dat doen de moffen allang. Door de bruinkoolwinning in dagbouw –en het nodige afpompen van grondwater ervoor-is het waterpeil in de limburgse bossen enorm gedaald; 40meter als ik het wel heb …

 264. Zilvertje 6 oktober 2012 om 16:11

  Ben helemaal tegen!

 265. King Billy 6 oktober 2012 om 17:11

  Re Target2 .http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2012/09/46912/
  Kapitaalvlucht dan? En banken, bedrijven die Spaanse euro’s terughalen?
  Dat Target2 wederom in verhoogde belangstelling staat, misschien omdat het ESM binnenkort actief wordt en niets verbiedt om de Target2 claims die de ECB heeft op de nationele banken van schuldenlanden onder het ESM te parkeren.
  Ad Broere liet daar al eens zijn gedachten over gaan. Kan zo snel niet vinden wáár.
  Overigens opvallend veel belangstelling voor het Target2 blog uit Belgie, regio Brussel…..

 266. Aad Verbaast 6 oktober 2012 om 17:56

  @Kleet: bron?

  @Zilvertje: goed zo!

 267. Aad Verbaast 6 oktober 2012 om 17:59

  @King Billy: houdt me toch wel bezig. Twiiter op zoekterm target2 afgezocht. Wel zat berichten dat het gedaald is. Ook berichten dat Barosso het allemaal als een positief signaal ziet. Maar nergens een goede verklaring. Ik kan het ook niet bedenken.
  Kwestie van creatief boekhouden?

  P.S. uiteraard leest Brussel mee. Is maar goed ook!

 268. King Billy 6 oktober 2012 om 18:12

  Lezen en inlijsten!
  Klaas Knot het FD over zijn ‘zwaai’ n.a.v. staatsobligaties opkopen.
  http://fd.nl/economie-politiek/568754-1210/de-markt-was-destructief-we-moesten-wel-optreden?s_cid=home:articlelead1&visited=true
  In feite gezwicht voor politci…..

  Hij heeft uitspraken gedaan, die niet houdbaar zijn en waarop hij in de toekomst op terug zal moeten komen.

 269. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 6 oktober 2012 om 18:29

  Dat is al van begin jaren 90 bekend. Bron? Is opgedroogd; leeggepompd door de moffen.Oost duitsland kreeg subsidie om bruinkool centrales schoon te krijgen.

 270. King Billy 6 oktober 2012 om 18:41

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2012/08/vergeet-esm-onthoud-smp-en-target2/
  In één van de reakties van Ad Broere op dit artikel:
  =Volstorting van het ESM kapitaal betekent een kapitaal van 700 miljard, waarvan Nederland 40 miljard moet bijdragen. Op basis van dit kapitaal heeft het ESM een leencapaciteit van 4.000 miljard. Hiermee kan veel worden weggepoetst van wat er aan Target2, LTRO en SMP onbalans is ontstaan. Het is waar dat via Target 2 een enorme vordering van Duitsland en Nederland op de ECB wordt opgebouwd, omdat de ECB de vordering niet verrekend met de bekende zuidelijke landen=
  En:
  =Ik ben bang, dat als het ESM eenmaal op de rails staat, alle rommel naar buiten komt en het plan van de EU zal zijn om het ESM versneld op te tuigen ‘om de euro en vooral om de financiele markten overeind te houden.=

  De politiek laat zich zo’n prachtkans om de fouten die ze gemaakt hebben, niet ontgaan. Ministers van Financien, Gouverneurs bij het ESM zijn per slot van rekening óók politici.

 271. Jan Bouma 6 oktober 2012 om 18:42

  De munt als wapen. Ziehier o.a. het resultaat: http://nos.nl/artikel/426554-handelaren-iran-weigeren-dollars.html
  Al deze ellende zou er niet zijn wanneer wereldwijd wordt ingevoerd één munt, alle passiva en activa worden afgerekend tegen die ene wereldmunt op basis van de Lieftinckmethode. Maar ja.. die domheid, hè. En niet te vergeten de foute belangen van de belanghebbenden. Daarom zal het nooit iets worden.
  Morgen verder! Met een willekeurige pagina… 🙂

 272. King Billy 6 oktober 2012 om 18:54

  Header voor een blogje: ESM, de politieke strontemmer?

 273. Aad Verbaast 6 oktober 2012 om 23:58

  @King Billy: dus toch mogelijk creatief boekhouden. En dan ook al begonnen!
  Titel lijkt me dan wel gepast. 🙄

 274. Aad Verbaast 7 oktober 2012 om 00:00

  @Jan: zo’n sterke devaluatie betekent wel dat er iets behoorlijk mis aan het gaan is daar. Kon nog wel eens grote gevolgen hebben. Het volk heeft wel een reputatie om regimes aan de kant te kunnen schuiven.

 275. King Billy 7 oktober 2012 om 00:36

  @Bouma. Re de munt als wapen. Zolag die ene wereldmunt er niet is, koopt de Zwitserse nationale bank eurobonds van solide euro-lidstaten op, waaronder Duitsland. 300 miljard ge-investeerd, geen kattepis, en parkeert de rente die ze vangen bij de……… Bundesbank.
  Dit alles om te voorkomen dat de Zwitserse Frank te duur wordt t.o.v. de €, en om winst te maken, zo’n 12-14% op het balansvermogen, maar vergroot daarmee tegelijkertijd de onevenwichtigheid tussen de perferie en de kern in de eurozone, want dit alles wordt uiteraard verrekend via Target2, dus de ECB.
  En passant meldt de Zwitserse collega van Klaas Knot dat de PIIGS-landen, zoals Duitsland in de jaren ’80-9’0, ook tien jaar te gaan hebben, en ‘groei’ een illusie is.

  http://www.fuw.ch/article/die-schweiz-ist-weltmeister-in-der-wahrungsmanipulation/

  Zet dan dit artikel ernaast:
  http://m.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/europaeische-zentralbank-die-draghisierung-des-ezb-rats-11880496.html , waar Klaas Knot een uithaal van jewelste krijgt vanwege het feit dat hij Weidmann de rug toekeerde door in te stemmen met de opkoop van junk eurobonds omdat Knot met een vastgoedbubble (huizen en kantoren) in z’n maag zit en die ook kan ploffen met als gevolg dat een beroep op het ESM noodzakelijk wordt, en dan zie je dat dit fonds, een vuilnisvat,of strontemmer, een prima eerste stap is op weg naar eén wereldmunt.
  Indirect financiert Zwitserland namelijk dit fonds mee. Met winst op de koop toe!

 276. King Billy 7 oktober 2012 om 00:58

  De Zondagseditie viel in de bus. Peiling Allenbach Instituut: 66% tegen nog meer overdracht naar Brussel, 12 vóór, de rest weet het nog niet. Bij de politici liggen de zaken nèt andersom. Pfhhh….

 277. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 7 oktober 2012 om 08:09

  EEN GROOT ONBEKEND ZWART GAT IS ONTDEKT EN KREEG EEN POSITIEVE IDENTIFICATIE ;HET IS BRUSSEL!!!!!!!

 278. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 7 oktober 2012 om 08:18

  De oude communisten hadden een goede machtscontrole en democratische opbouw; zij stuurden Chroetsov naar huis toen die te ver ging.
  Kunnen wij wat van leren.
  Wij handhaven
  –directie ECB
  –euro”parlement”
  –leger van niets uitvoerende ambtenaren in Brussel
  –Ruttekut
  –trainen nog steeds inboorlingen tot politieman, en geven ze wapens, zodat ze hun trainers kunnen afschieten
  HARDLEERS MISSCHIEN?????????
  nee, dat is te zacht uitgedrukt.

  Als je alle toestanden in grove lijnen bekijkt, zie in europees verband corruptie, incompetentie,onwil, crimineel wanbestuur, extreme verspilling, intense corruptie.

  Er is geen economische crisis; wat zo genoemd is is alleen het onvermijdelijke directe gevolg van onze achtelijkheid, waardoor we tolereren dat onze bestuurders doen zoals ze doen.
  We verdienen niet beter.

  Pas als de stenen uit de straten gaan, hebben we recht van spreken.
  Dus zit niet te klagen; koop een pistool.

 279. Jan Bouma 7 oktober 2012 om 08:56

  @King Billy…00:36
  @Allen

  Volgens Victor Hugo zou er zoiets bestaan als een “een Idee waar de wereld rijp voor is” en dat Idee zou dan worden geaccepteerd. Welnu. De at random generator koos pagina 333. En enige humor kan de generator niet ontzegd worden… Zie hierna pagina 333; gedeeltelijk.

  ==
  LS…
  “..een tussendoortje..”
  Ik lees op dit moment wat ”Dostojefski’… (‘Het landgoed Stepantchikowo’) en aldus geraakt men toch al snel in ener zelfde stemming en ritme van de schrijver.

  Zo ook hedenochtend…, met gevoelt zich… tja, hoe zal ik het zeggen.., de koffie wordt geserveerd, men is vriendelijk.., het lijkt buiten redelijk weer, zelfs de zon schijnt. En aldus neme men zich voor de stemming dienovereenkomstig in te richten nietwaar? Men komt er zelfs toe met enige mildheid het tot op heden aangerichte slagveld in retrospectief te overzien… (er loopt vrijwel geen ongeschonden Redactie meer rond; alles zit in het “verband”). Maar toch…, deze ochtend noodt tot enige milde bespiegelingen.. Men bedenkt een milde typering.., een.. eh.. lichtvoetige vergelijking – bedoeld als eyeopener.., en ja!
  Daar dient zich al aan een inval van goedgemutstheid:

  – “Men herkent de plaatsen van intellect en studie als die der Universiteiten; men kent en heeft evenwel ook de plaatsen der domheid die alleen maar domheid aantrekken en vergaren; zoals Het Mediapark” -.

  Een waarlijk schone en stichtelijke gedachte om deze ochtend mee te beginnen en – middels de moderne communicatietechnieken – het Mediapark te informeren.

  De dag is goed begonnen!
  Met groet… m’n waarde!
  ==
  🙂
  Zie verder dezelfde pagina e.v. uiteraard…

 280. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 7 oktober 2012 om 09:08

  Waar zijn dan universiteiten die een plek zijn van kennis en studie?
  Niet in nederland, niet in west europa.
  \Universiteiten leiden op tot ambtenaar, hebben niets met ontwikkelen wetenschap te maken.
  Wetenschappers vernieuwen wetenschap, voegen gebruik ervan toe, breiden het uit.
  Dat zijn ALTIJD perifiere figuren, die NOOIT geaccepteerd worden door de gevestigde orde van wanpresterende ambtenaren op de universiteiten.

  Media centra populariseren kennis en maken het op low costs toegankelijk voor een ieder.
  Zij doen wat de universiteiten zouden moeten doen.

  Wanprestatie, (10 werkuur per week) 2 maanden per jaar vakantie, grootschalig beunhazen door personeel is standaard op universiteiten
  Achtelijke leerstoelen als ‘vrouwenzaken” en “emancipatie” en meer van dat onzin, hoogleraressen onder functie om het aantal gleufdieren op peil te brengen, dat alles is universiteit nederland.

  Fraude en gesjoemel met de auteurswet ook

  Daarnaast: door slechte financieringssysteem is de uni toegankelijk voor 6% uit de arbeidersklasse.
  Natuurlijk wil de ambtenarij dat zo houden.

 281. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 7 oktober 2012 om 09:37

  We zijn het wel eens dat de staat nie kan plannen; geen korte termijn geen midden of lange termijn.
  Maar nou hebben ze in europa–buiten de openbare politiek om–een oplossing voor vergrijzing gevonden.
  Eeerst met verhoging van de fok premie in westerse landen; in DE met een factor 5 sinds 1990.Werkt niet; in NL met het betalen van dagverblijven; werkt niet; in Frankrijk met een extra toelage voor gezinnen die al twee koters hebben–werkt niet.
  Alles in tegendeel.
  Er worden minder kinderen geboren.
  Dus in NL stilzijgend een ruim immigratie beleid.
  Er is vooral een tekort in de toekomst aan ongeschoolden.

  Oplossing: oostblok.
  In roemenie heeft een vakarbeider “8” per maand; netto “6”
  Als nou een vrouw een kind neemt, krijgt ze 2 jaar lang “12”
  Dus als iederetwee jaar zwanger raakt, kan ze 10 jaar een ruim inkomen hebben.

  Kijk dat soort zaken staan niet in de krant, maar zijn er echt….en wie betaalt dat? Brussel.
  Jij dus.

 282. Aad Verbaast 7 oktober 2012 om 09:54

  @King Billy: valt me nog mee die peiling. Heeft alles te maken met het non-vertrouwen wat bestaat over de politieke maatregelen die daar nu worden genomen de laatste jaren. En nog.
  Dan kan ik me goed voorstellen dat mensen daar geen verdere macht naar toe willen schuiven.

  Staat wel even los, van een meer abstracte vraagstelling. Europa als sterk economisch blok in de wereld heeft een betere overlevingskans dan een losse verzameling landen.

  Nog even afgezien van de wet van de communicerende vaten regel in deze. Minder macht naar Europa, betekent meer macht naar de landelijke politiek. Of ik daar nu op zit te wachten? 😉

  Met statistiek kan je alles bewijzen. Net kwam deze voorbij:

 283. Aad Verbaast 7 oktober 2012 om 10:02

  @Jan: de universiteiten zijn de laatste ruïnes van enig intellect die er nog te vinden is. Maar ook daar komt de klad in. Doet me ineens denken dat ik daar ook al eens blog over schreef.
  https://aadverbaast.wordpress.com/2009/02/12/universiteiten-moeten-op-de-schop-2/

  Het wordt steeds ingewikkelder een onderwerp te vinden om over te schrijven wat nog niet de revue heeft gepasseerd. Het net is zich al aardig aan het sluiten zo blijkt. Misschien moet ik eens aan een herdruk gaan denken. 🙄

 284. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 7 oktober 2012 om 10:03

  USA scholings niveau ook voor beroepen–ver ondermaats.

 285. Aad Verbaast 7 oktober 2012 om 10:05

  @Kleet: zie hierboven.
  Misschien is er nog wel een leerstoel voor jou weggelegd.
  Sinds Diederik Stapel is weggehoond is er natuurlijk wel een gat gevallen daar. Aan meningen heb je geen gebrek. Nu nog even de onderbouwingen er bij verzamelen!

 286. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 7 oktober 2012 om 10:08

  De enige relatie tussen universiteiten en interlect is de aversie van de universiteiten tegen interlect, en de totale afwezigheid van interlect.
  Het interlect wat de moeite waard is zit NOOIT op de universiteiten, altijd er ver vanaf.
  Op de universiteiten zitten gewoon kutambtenaartjes, die te slecht zijn voor het bedrijfsleven, en die standaard frauderen met uren, met auteursrechten en beunhazen.

 287. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 7 oktober 2012 om 10:16

  In DE zet de overheid een econoom neer, daar waar wij een socioloog neerzetten.
  Misschien hebben ze toch nog gelijk?
  Onderzoeksvervalsing was er altijd al; en is ook makkelijk aantoonbaar.

  Mijn meningen zijn een gevolg van onderbouwingen; alleen ik loop niet als een ambtenaar te verwijzen naar…
  Bovendien een verwijzing betekent alleen maar, dat iets eerder is opgeschreven of gezegd.Geen garantie voor waarheid of kwaliteit.

  Open vraagstelling bedoelde ik eerder; dwz een niet manipulerende vraag.
  Uiteraard beperkte antwoorden.

  Vreemd is, dat degenen die sjoemelen en rotzooien iets tegen referendum hebben en altijd zeggen dat ze een mandaat hebben….

 288. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 7 oktober 2012 om 11:03

  Meeste studies: niveau te laag, studie duur veel te lang, veel te veel vakantie.
  Als je vergelijkt met jongens van diezelfde leeftijd die werken, en dus 8 uur per dag activiteit mag verwachten, en 4 week vakantie totaal per jaar, dan kunnen de meeste studies makkelijk in twee jaar.
  Maar dan moeten docenten en hoogleraren wel 15 uur per week gaan werken!!!!!
  Tja, dat geeft problemen….

  Dan: werkende jongeren hebben de rest van hun leven een beduidend lager inkomen, slechtere zorg, slechtere behuizing, slechtere voeding, slechtere toegang tot cultuur en kunst;hebben slechter pensioen, betalen er meer voor,slechtere reiskostenvergoeding, betalen 6 jaar langer premie AOW en leven na hun 65 6 jaar korter, gaan later met pensioen.
  Zonder enige compensatie.
  Ik ben voorstander die eerste 6 jaar vrij te stellen van premiebetaling.

 289. Mark 7 oktober 2012 om 11:26

  Shocking verhaal. We blijven toch een stelletje varkens met zn allen.

 290. Aad Verbaast 7 oktober 2012 om 12:12

  @Kleet: ik lees trouw mee uiteraard met al je bespiegelingen. Zitten wel creatieve ideeën bij trouwens.

 291. Aad Verbaast 7 oktober 2012 om 12:13

  @mark: en zo is het! Niet “met zijn allen” hoop ik trouwens. 😉

 292. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 7 oktober 2012 om 12:48

  De fraude van personeel universiteit.
  Ze schrijven nodeloos een boekje onder werktijd (beunhazen) en stellen dat verplicht op de lijst.
  Dan komen jaarlijks de uitgevers bij de universiteit en er wordt onderhandeld (koehandel) over de auteursrechten, waarvan de uitgeverij een deel aan de universiteit afstaat(corruptie). Die hoogleraren die wat voorstellen (niet zoveel) doen vaak onderzoek voor derden (onder werktijd) en krijgen daarvoor van die derden betaald ( fraude enbeunhazen)
  En dan maar klagen dat ze zo druk zijn.
  Deel oplossing kost weinig: inklokken met een vingerprint herkenning.(150$) trackers op voor zolang ze ingeklokt zijn.
  Tenminste 15 uur colleges geven per week.
  Maximaal 4 weken totaal–dus 20 werkdagen-vrij per jaar.
  Werkenden moeten het er ook mee doen.
  De idiote volkomen overbodige hoogleraren zonder leerstoelen: ontslaan, en geef ze maar een bezem; doen ze wat nuttigs.
  De idiote leerstoelen per direct afschaffen.
  Per faculteit maximaal EEN hoogleraar.
  nee, universiteiten zijn voor personeel De universiteit de verplichting opleggen dat de beroemde 6% studenten uit de arbeidersklasse toeneemt met minimaal 5% per jaar; de mindere stijging aftrekken van de lonen.
  Standarisering studieboeken; dwz; een student in groningen dezelfde boeken als in Utrecht.
  Vroeger stond in de wet dat een kopie van een boekbladzijde 10 cent kostte aan auteursrechten; de universiteiten hadden een overeenkomst voor 0,1 cent.
  Een onzedelijke overeenkomst heet dat, waarop navorderingen mogelijk zijn.
  Universiteiten zijn GEEN vakantie oorden, al lijkt het erop.Het zijn plaatsen voor kennisoverdracht, die maar zeer zeer matig functioneren; en gezien de toekomst verwachtingen ver ondermaats.

  Ik werkte ooit bij een fabriek in polen; daar was ook een Deense hoogleraar die het bedrijf doorlichtte.
  Ik schreef op wat er mankeerde aan het bedrijf, EN hoe ik oplossingen zag, en gaf dat aan een secretaresse.
  Toen de deen zijn rapport indiende, zei hij; altijd doen wat Kletersteeg zegt, zijn oplossingen zijn effectief en goedkoop.Toen werd mijn briefje open gemaakt–ik had op alle punten gelijk.
  Logisch

 293. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 7 oktober 2012 om 12:50

  Rutte en Samson hebben elkaar gevonden, als ze maar wel een condoom gebruiken……

 294. King Billy 7 oktober 2012 om 12:51

  @Aad Verbaast. Eerst maar eens beginnen de EU en de eurozone niet te vereenzelvigen met ‘Europa’. De arrogantie….
  Wat de EU betreft, is het natuurlijk handig dat reizen, wonen, werken in de EU betrekkelijk eenvoudig is, hoewel elke niet-Duitse EU-burger in Duitsland niettemin nog steeds een verklaring krijgt dat hij/zij mag wonen en vrij reizen in Duitsland, met het ambtelijke advies deze verklaring altijd bij je dragen. En geldautomaten in de EU euro’s uitpoepen. Zal wel komen dat het Schengen project down the drain is gegaan, getuige de controle aan de binnengrenzen van de Schengenlanden en stel vooral geen vragen hoe het komt dat de prijs van Griekse krenten plotseling twee keer zo duur waren als de gedroogde Tiurkse druiven en een Mercedes in Griekenland 20% goedkoper is dan in Nederland.
  En herinner je nog het EK 2012, Timochenko en de luidkeels orerende Brusselse élite, waaronder Barroso, over mensenrechten en misbruik maken van het EK? Nu zijn ze doodsbang omdat Ukraine met Putin flirt.
  Noem mij één grootschalig EU-project of Verdrag dat ongeschonden werd ge-implementeerd.

  Enfin, nu komt er Bankentoezicht, een Bankenunie, misschien wel een Bankentax en het ESM.
  Bankentoezicht: controle door de ECB, uitvoering door de nationale banken, die hun eigen tuintje verdedigen? En met 15% eigen kapitaal kan het ESM nog steeds 4 miljard genereren. Zelfs zonder banklicentie, want die hebben ze niet nodig.

  Doet me denken aan een halfdode vuurspuwende draak met ontelbare koppen uit de oertijd.

 295. Jan Bouma 7 oktober 2012 om 13:20

  @Aad…10:02
  Thanks. Waar een humoristische pagina uit het boek der boeken al niet toe leidt!

  Feit is dat ik de “de intelligentsia” daarin net zo wraak als de politici, de pers en media en de reli’s. Zij allen blijken slippendragers van het establishment; de belanghebbenden.

  @Kleet
  ’t is: a c h t e r l i j k (en niet achtelijk)
  en..: i n t e l l e c t (en niet interlect)
  Kleinigheidje maar je commentaren winnen er door aan kracht.. 🙂

  Tot later.

 296. Aad Verbaast 7 oktober 2012 om 17:23

  @Kleet: zit het er nog in om te promoveren denk je?

 297. Aad Verbaast 7 oktober 2012 om 17:28

  @King Billy: == misschien wel een Bankentax ==
  Die is op 1 oktober in Nederland al werking getreden.
  http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/nieuws/20120929bankenbelasting

  Van mij mag er overigens op elke niet-nuts financiële transactie wel een percentage in een centrale pot gestort worden, die daarmee een fonds vormt om omvallende banken te redden of als ze dan al omvallen de bankgarantie uit te financieren, zodat dat niet uit de staatsruiven hoeft.

  == Noem mij één grootschalig EU-project of Verdrag dat ongeschonden werd ge-implementeerd. ==
  Ik he er de hele middag over nagedacht maar er echt geen kunnen vinden!

 298. Aad Verbaast 7 oktober 2012 om 17:38

  @Jan: 13:20 zijn er dan nog groepen/mensen over die je niet wraakt (jezelf uitgezonderd vanzelfsprekend)?

  Hier nog een leuk artikeltje over een senator in Amerika . Een land waar mensen die leiden onderwijl leiden aan een ernstige vorm van breinrot. In het land van de onbegrensde mogelijkheden is alle mogelijk! Daar zie je dan ook de gevolgen van.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3327884/2012/10/07/Republikeins-congreslid-Evolutie–en-Big-Bang-theorie-komen-uit-de-hel.dhtml

 299. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 7 oktober 2012 om 17:39

  @Aad: waarin? Dan: ik ben er eigelijk te bescheiden voor, maar allez; als ik een titel aahgeboden krijg……
  @jan: het is P.H.M.van de Kletersteeg, en als je mijn aanspreektitel vergeten bent: een simpel “mijnheer” of zo kan ik nog accepteren, zij het met moeite.
  Vorm en inhoud……tja er zijn mensen die komen niet verder dan vorm….

 300. blutch1 7 oktober 2012 om 18:11

  @ Aad 17:38
  En jij dacht toch niet dat onze kamerleden slimmer waren?

 301. Aad Verbaast 7 oktober 2012 om 18:27

  @Blutch1: gewetensvraag natuurlijk. Neem daarbij ook even de stemmers mee.
  http://www.huffingtonpost.com/2012/06/05/americans-believe-in-creationism_n_1571127.html
  == Forty six percent Americans believed in creationism, 32 percent believed in theistic evolution and 15 percent believed in evolution without any divine intervention ==
  Je zal er maar leiding aan moeten geven als president.

  Vanavond Boer zoekt vrouw. Nederland valt weer helemaal stil. 3,5 miljoen liefhebbers. Waaronder ik natuurlijk 😉

 302. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 7 oktober 2012 om 18:38

  USA geloofde erin, mensen niet algemeen te scholen, maar te scholen om een simpel werk te doen.
  Vandaar dat VW stopte; en eerst de arbeiders een jaar ging scholen; met zware subsidie van US staat.
  De grond voor hun fabriekje kregen ze bijna gratis en 3 jaar belastingvrij.

  Maar allez: boer sloopt gleufdier– Boer had nooit status.
  Nog steeds denken mensen dat een boer niks verdient.
  Zal even voorrekenen met wittekool.
  Plant afstand:40cm; kan twee maal per jaar gelant worden.opbrengst 4kg per stuk doorsnee prijs 0,2 euro/kg
  Dan hebben we; 250x250x8x0,2=100.000eurootjes per hectare bruto.
  Gaat af; zaad, diesel,bestrijdingsmiddelen e.d. zeg 10.000 eraf.
  Is 90.000 opbrengst; gaat af rente en zo voor grond’ zeg maar eens ruim, dat er een slordige 75.000 overblijft.Per hectare…..
  En klagen….

  Nou kan je nagaan; de oosteuropeanen moesten ook allemaal herschoold worden; maar alleen in Polen oostduitsland en tjechie waren de mensen enigszins geschoold.De rest: niet dus…

 303. King Billy 7 oktober 2012 om 21:59

  @Aad Verbaast. re: ‘Ik heb er de hele middag over nagedacht maar er echt geen kunnen vinden!’
  Niets beters te doen?
  Toch is er een grootschalig project dat ook nog succesvol was. De omzeiling op zich van de per gereferendeerde afgewezen oorspronkelijke Europese Grondwet.
  Het resultaat van de bypass evenwel -het Verdrag uit de hoofdstad van Barroso’s moederland- waar ook nog officieel voor de eerste keer Beethoven’s ‘Ode of Joy’ werd verkracht waar Barroso’s Commissie haar goedkeuring aan de muziek verleende, én de gevolgen van het verdrag, kan men rustig nog steeds als pijnlijk ervaren.

 304. King Billy 8 oktober 2012 om 00:00

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/energiewende-der-oekostrom-wird-fuer-die-verbraucher-immer-teurer-11917108.html
  Beprijzingssysteem van stroom loopt volledig uit de hand dankzij groene stroom. Krijgt Nederland ook mee te maken. De ‘Tennet Connection’.
  Komt onherroepelijk gedonder van in de 2e Kamer.
  De toeslag van 3.5 cent voor groene stroom gaat naar 5.3 cent. Excl. BTW uiteraard.
  Miljarden operationele verliezen dankzij stimulerende subsidie (Overheden en EU) voor zonnepanelen, windmolens en aanbouw mais, koolzaad voor opwekking van groene stroom.

  Onderstaand PDF documenttje (2 pagina’s) laat miljarden verliezen zien, waaronder Tennet. Oorzaak: Gesubsidieerde groene stroomleveranciers (ikke, o.a.) krijgen meer geld terug per KwH dan de stroom op de energiebeurs opbrengt.

  Klik om toegang te krijgen tot UENB_EEG-Kontostand_2012-09-30.pdf

 305. Aad Verbaast 8 oktober 2012 om 00:40

  @King Billy: Succesvol? Je durft wel zeg. Maar ja wat voor de een een succes is kan voor de ander natuurlijk een compleet drama zijn.
  Poltici vinden altijd iets een succes als ze weten dat ze er met hun belazerij weer goed van af gekomen zijn.

  Stroom: recent heb ik toch nog een link gegeven waarbij de stroomboeren aankondigden dat de prijzen omhoog zouden gaan? Hierboven ergens volgens mij. Anders zoek ik die nog wel even op.
  Reden die ze gaven: als er meer groene stroom komt, dan is er ook meer overcapaciteit van de fossiele centrales, en die moeten betaald worden.
  Onzin stelde iemand van Clingedael (volgens mij) direct:
  Misschien had het hier mee te maken. Maar werd deze reden nog niet genoemd.

  Ik denk overigens dat binnen 10 jaar dit helemaal een oude discussie aan het worden is. Laatste stuiptrekkingen van de klassieke energiebaronnen. Die nog helemaal denken in hun vaste structuur dat energie ergens centraal wordt opgewekt en dan gedistribueerd moet worden. En dat dus met hand en tand verdedigen.
  Gaat voor een groot deel verdwijnen. De consument wordt zelf energieproducent. Mark my words, read my lips!

 306. Aad Verbaast 8 oktober 2012 om 00:42

  @Kleet: goede business! Hoeveel hectare heb je?

 307. King Billy 8 oktober 2012 om 00:49

  Target2 daling saldo’s en aandacht voor Target2 blog: Berichten 5 oktober j.l.
  http://www.boerse-go.de/nachricht/Target2-Forderungen-der-Bundesbank-sinken-deutlich,a2935785,b79.html
  – Daling kapitaalvlucht, of:
  -Spanische, italienische Banken erhalten immer weniger Kredite aus nordeuropäischen Ländern, die sie zur Finanzierung ihrer Leistungsbilanzdefizite normalerweise bräuchten. Da sie aber dem Euroraum angehören, haben sie Zugang zur Refinanzierung über die EZB, die auf diese Weise die private Kreditvergabe ersetzt.

  http://www.godmode-trader.de/nachricht/Bundesbank-Target-2-Forderungen-sinken-deutlich,a2935816.html
  Die jetzt beobachtete Entspannung dürfte auf die Ankündigung des neuen EZB-Anleihenkaufprogramms zurückzuführen sein.

  In dit laatste geval alvast stiekem voorfinanciering door de ECB buiten het Target2 systeem om.

 308. King Billy 8 oktober 2012 om 01:13

  De omzeiling van de afgewezen Europese grondwet, puur als projekt beschouwd, is de boeven desalniettemin aardig gelukt.

 309. Jan Bouma 8 oktober 2012 om 06:52

  @Aad…17:38
  ter overweging.

  Volgens Nietzsche is het niet goed om achterom te kijken in wraak en woede. Verspilde energie en zo… Allemaal tot je dienst maar tot een dergelijke bovenmenselijke reactie ben ik niet in staat! Je weet dat in m’n boek een uitdaging staat – net zoals elk mens een uitdaging zal hebben – die behelst het motto: “whether you stay in the West or go to the East..” dat dat voor mij betekende dat ik Villa Mithras in het Verre Oosten, als dépendance van die in het Westen, opnieuw zou bouwen zodat er 2 VM’s op de wereld zouden zijn… De schurken, de staatsmilieucriminelen, hebben die plannen getorpedeerd sinds 2004.
  Mijn woede is sindsdien onverminderd groot.

  Enfin. Ik plaatste bij al m’n blogs vanochtend een update van de laatste ontwikkelingen. Dat is ook wat ik tegen die milieurechercheur Van der Z. heb gezegd. Het INTERNET als publiek pressiemiddel. En zo zijn we terug bij het belang van de social media. Ze zijn nog niet van me af…

 310. King Billy 8 oktober 2012 om 08:54

  Nog eentje dan, @Aad Verbaast en Blutch1. Is het in principe mogelijk dat de ECB de Target2 claims en schulden die deel uitmaken van de ECB balans, kan overhevelen naar de balans van het ESM?

 311. Aad Verbaast 8 oktober 2012 om 09:14

  @King Billy:
  01:13: voor de boeven wel ja. Maar ik beoordeel succes dan toch liever vanuit het perspectief van de burger! Dan wordt het een geheel andere zaak!

  Daling tegoeden: een daling zou niet te verklaren zijn door minder kapitaalvlucht, of minder krediet. Dan zou het nog steeds stijgen, maar enkel minder snel. Er moet zijn afgerekend (lijkt me sterk) of zoals je suggereert: weggesluisd.
  Dat laatste zou dan weer de volgende boevenstreek zijn!

  Belangstelling target2: misschien heb ik de medeoorzaak gevonden.
  Er werd een artikeltje rijkelijk gepromoot, ook via een brede mailing: “al eens van target2 gehoord?”
  4 oktober van Stocktradingnieuws. http://www.stocktradingnieuws.com/eurozone-in-crisis/al-eens-van-target2-gehoord.html Werd veel geretweet, gereblogged en doorgemaild.
  http://www.stocktradingnieuws.com/eurozone-in-crisis/al-eens-van-target2-gehoord.html
  Gedateerde informatie overigens..
  Maar ja, als mensen dan gaan goegelen op “target2” komen ze toch al gauw op mijn blog uit.

 312. Aad Verbaast 8 oktober 2012 om 09:19

  @Jan: dan heb je al weer hard gewerkt: “al mijn blogs”. Zijn er toch een stuk of 50.
  Nu de kijkcijfers nog even opkrikken! Heb je daar al een plan voor?
  Zomaar een suggestie die ik er even ingooi: misschien kan je via Facebook een Slijk feest in Maarssen organiseren. Dan weet je zeker dat je de volle aandacht van de landelijke media krijgt inclusief de volledige hermandad uit Maarssen en omstreken! 😉

 313. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 8 oktober 2012 om 09:25

  En dan te bedenken dat een bijstandvrouwtje die 100euro bijpakt om uit de schulden te blijven,veroordeeld wordt als crimineel…..

 314. blutch1 8 oktober 2012 om 09:34

  @King Billy
  ik denk het wel. Voor zover mij bekend zijn de Target2 verschillen schulden en vorderingen tussen de nationale centrale banken. En aangezien het ESM juist banken gaat “helpen” lijkt het me mogelijk dat deze verschillen direct in het ESM verrekend worden.

 315. Aad Verbaast 8 oktober 2012 om 10:51

  @allen: mocht je tussen 8 en 11 oktober niet veel te doen hebben dan is deze gebeurtenis misschien iets voor je:
  “Open Days 2012”. http://europa.eu/newsroom/calendar/event/287076/open-days-2012
  == Open Days 2012 will bring together some 6000 regional policy practitioners from all over Europe to share best practice and reinforce Regional Policy as the main instrument to realise the growth goals of Europe2020 and supporting the EU’s exit from the crisis.==

  6000!!!

 316. Jan Bouma 8 oktober 2012 om 11:16

  I.v.m. target2 en andere betalingsverplichtingen in het interbancaire verkeer is men het er al lang over eens “dat er ongelimiteerd geld kan worden bijgedrukt en dat dat in de economie kan worden gepompt..” E.e.a. volgens de laatste berichten. Men erkent dat alleen op deze manier “er groei kan worden gerealiseerd”. Iets wat ik overigens en vele andere economen al lang beweren. Het spookbeeld van de Weimar republiek en hyperinflatie ten spijt.

  @Aad…9:19
  Als je een ontmaskering wil van het bedrog dan heb je inderdaad de media nodig. Ik sprak zojuist mevr. Wuijts van het RIVM. Het RIVM heeft geen speciale bevoegdheden “om de inlaat en winning van drinkwater te controleren”. Bij dezes rechtgezet. Zij verwees me naar “de Provincie” en “Waternet”. Sic!

  Voor de rest is er publiciteit in de maak…

  Wat een zooitje.

 317. King Billy 8 oktober 2012 om 11:36

  6000 ‘poliy practitioners’ huisvesten dure grap. De megalomane daden bij het woord. Vooruit met de geit!

  Pakken de Duitse regering en het parlement dit pragmatischer aan. Deze organiseren een hoorzitting hoe grensoverschrijdend het probleem van een schrijnend tekort aan vaklui kan worden opgelost.

  Klik om toegang te krijgen tot 1709700.pdf

 318. Aad Verbaast 8 oktober 2012 om 11:57

  @Jan: de hoeveelheid geld is volgens niet eens het probleem. Dat lijkt genoeg voorhanden. Het is meer de omzetsnelheid er van. Die is historisch laag. Of in termen van het RIVM te spreken: zowel de inlaat als de uitlaat zijn danig verstopt. Hoog tijd om de pijpen eens onder zeer hoge druk door te blazen! 🙄

  Benieuwd uiteraard welk publiciteit offensief je in gedachten hebt!

 319. Aad Verbaast 8 oktober 2012 om 12:00

  @King Billy: tekort aan vaklui schijnt inderdaad een groeiend probleem te worden. Gisteren bij Brandpunt toevallig ook een item daar over. 150.000 vakmensen tekort in Nederland! Niet te vinden.

  Lekker pragmatisch document overigens: 80 bladzijden!
  Had ik maar een vak geleerd 😉

 320. Jan Bouma 8 oktober 2012 om 12:05

  @Aad… 11:57
  Heb begrepen dat GREEN PEACE en RTVutrecht plus alle media in de startblokken staan om op een drijvend ponton een hydraulische kraan te zetten en die hele zooi aan vaten letterlijk aan de oppervlakte te brengen… Maar hou dit nog even geheim… 🙂 🙂 🙂

  Ik ga nu weer verder met de bestrijding van de cover up… Benne leuke dinge voor de mense…
  Ook voor de onderdanen van mevr. drs. Mirjam van ’t Veld en de rest van haar gemeentebestuur. Ik heb haar gewaarschuwd afgelopen donderdag maar ze wil coûte que coûte oorlog met me…. Nou! Dat kan ze krijgen.

 321. Aad Verbaast 8 oktober 2012 om 12:15

  @Jan: dat zou natuurlijk wel een goeie stunt zijn! Waarom niet eigenlijk?

 322. King Billy 8 oktober 2012 om 12:19

  EC lanceert nieuw ‘Single Market 2’ plan voor ‘groei’. Het vorige plan verliep niet helemaal zoals mocht worden verwacht:
  “Despite its introduction 20 years ago, the EU’s Single Market hasn’t been fulfilled and needs revamping as it is still seen by the Commission as a central element of the European growth agenda and a way to get out of the current economic crisis”.
  From 1992 to 2008 the Single Market generated 2.77 million new jobs and added 2.13% to the GDP. In 16 jaar!

  Maar nu gaat ‘t lukken! Een nieuw recept: Zelfs de Engelsen zijn enthousiast.
  “The European Commission yesterday (3 October) presented a new recipe to improve the functioning of the internal market with a focus on job-creation and growth in its Single Market Act II plan.”
  http://www.euractiv.com/specialreport-jobs-growth/barnier-launches-growth-drivers-news-515169?utm_source=EurActiv%20Newsletter&utm_campaign=c2585ee717-newsletter_innovation___enterprise&utm_medium=email
  Implementatie?

 323. Aad Verbaast 8 oktober 2012 om 12:53

  @King Billy: altijd prachtig natuurlijk om dit soort plannen te maken en ‘tot een succes’ te maken.
  Single Market Act Plan II. “A new recipe”.
  Tot mijn verbijstering lees ik vervolgens: == In April 2011, the first Single Market Act was adopted, and came as a response to the economic crisis and the need to foster growth.==
  Net een jaar oud, en dat recept was al weer verouderd, verkeerd, en de bakproducten niet te verorberen?
  Ongetwijfeld toen ook gelanceerd als het plan der plannen..

  Ergens begin 2014: Single Market Act Plan III

 324. Motek from Space 8 oktober 2012 om 13:11

  Nederland wordt steeds “groener” dmv de hoge luchtvochtigheid ( – groen-links 😉 ) Ik kwam een link tegen vanuit https://www.mainenergie.nl/duurzaam/groene-energie naar de VCS Project Database : https://vcsprojectdatabase2.apx.com/myModule/Interactive.asp?Tab=VCUs&a=1&t=2
  Nu vind ik dat woord “duurzaam” ook iets betrekkelijks in zich hebben en ben best wel behoorlijk kritisch over wat er eerder in de grond werd gepropt aan vuil en nu weer onttrokken wordt aan energie dmv andere niet natuurlijke stoffen. Sowieso lijkt het me verstandiger om bovengronds de energie te ontvangen al is het maar omdat zon(newarmte) omgezet kan worden. Zou ook nog via een speciale satelliet kunnen. (momenteel koffie-break dus ik kan weer effe ;-))

 325. King Billy 8 oktober 2012 om 16:50

  Lijkt mij ook, @Motek from Space. Je wilt niet weten wat er aan gif de bodem in gaat met het verbouwen van mais voor bio-ethanol en duurzaam gas voor stroomopwekking.
  Echt ‘schone’ energie uit het stopcontact bestaat niet.

 326. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 8 oktober 2012 om 17:11

  een vak leren is het stomste wat je kan doen.Als je 40 bent heeft een ongeschoolde ambtenaar twee maal zoveel loon, een uitstekende pensioen en onkosten regeling,en een lui leven.Een vakman is dan “te oud” en wordt niet meer aangenomen.
  Daarnaast; een vakman heeft geen status.

 327. Aad Verbaast 8 oktober 2012 om 18:10

  @Motek en @King Billy: iedereen zijn eigen energieproducent. Daken vol zonnepanelen. Gaat komen.
  Verder: aardwarmte. Moet je toch een heel eind mee kunnen komen lijkt me. Misschien nog met een handige biogasinstallatie erbij. Energieneutraal huis moet al kunnen.

 328. Aad Verbaast 8 oktober 2012 om 18:12

  @Kleet: 17:11: is dat allemaal in reflectie op je eigen leven? Je bent toch een vakman had ik begrepen van je.

 329. Aad Verbaast 8 oktober 2012 om 18:26

  @allen: ‘feestelijke’ dag vandaag: de start van ESM!
  == Gastheer Juncker, eurocommissaris Rehn en onze eigen minister De Jager schitterden bij aanvang van de eerste vergadering van het permanente noodfonds ESM door afwezigheid. ==
  Waren te laat.. Gaat ook nergens over natuurlijk…
  http://www.bnr.nl/topic/beurs/176919-1210/triple-a-rating-voor-esm

  Fitch (wat een snelhied en wijsheid) gaf ESM meteen een triple A- rating!!
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/10/08/noodfonds-esm-vandaag-gelanceerd-aaa-status-van-fitch/

 330. Aad Verbaast 8 oktober 2012 om 18:32

  @Motek: dank voor de tip.
  Ik had het al genoteerd natuurlijk!
  Ook grappig hoe dingen bij elkaar komen trouwens. Net kwam de volgende tweet voor bij van schaliegasvrj.nl:

  Bron van informatie (razendsnel) en vermaak overigens: twitter. Al een account?

 331. Motek from Space 8 oktober 2012 om 18:43

  nee Aad, geen account daar, ben geen duizendpoot 😉

 332. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 8 oktober 2012 om 19:34

  De duitsers zijn relatief slechte vaklui.
  beroepsopleidingen zijn veel korter, en slechter.A;s je bij ons op een dorp een timmerman hebt van 30, issie all round.
  In DE is er een daktimmerman, een beton timmerman een afwerktimmerman.Daarom stelt de duitse titel “Meister’ niet zo veel voor.
  Als ik ze daar zie metselen lach ik me rot.Ze zetten geen draad, maar steen voor steen met waterpas..
  Ik ben op 8 vakgebieden “meester”.

  Maar zoals gezegd- een randdebiel die onderwijzer speelt, en zelf niet kan spellen of rekenenen. heeft veel meer status en is veel beter financieel af.

  Toen ik 38 was begonnen als zelfstandige; niet dat ik dat wilde maar een of andere kutambtenaar had vastgesteld dat je met 38 te oud bent om aangenomen te worden.
  Ook in de jaren 70 over de grens gewerkt; vandaar dat ik nu gekort wordt op AOW.
  Was ik in de bijstand gegaan was ik niet gekort.
  Die jongens die zwart werkten hebben het beter bekeken!
  Dankoewel ruttekut!

  Verder beheerst ik drie “verdwenen” beroepen; zwart-wit retoucheren op een bepaalde manier; buiten mij om was er nog EEN in NL; maardie was 20 jaar ouder.
  Een bepaalde manier van bedraden; daar waren er 2 anderen van.
  Damaceren.
  Er wordt gezegd door leken dat Japanse zwaarden gedamaseerd zijn, maar dat is onzin.
  De enige plaats waar nog gedamaseerd wordt is in Indonesie; de kris is gedamaseerd.
  Bestaat uit rondom 20 onderdelen; incl een stukje van een meteoriet.

  Het kostte me 30 uur om een mes met een lemet van 15cm te damaceren.

 333. blutch1 8 oktober 2012 om 21:00

  Flauwekul. Zelfs in Frankrijk maakt men nog goed damasstaal. Ik heb er zelf voorbeelden van.
  o.a. dit mes van Philippe Mousseau

 334. King Billy 8 oktober 2012 om 22:29

  @leet, (12 ambachten)² en duizend schone nachten?

  Re ESM feestje. Duitse ARD nieuws had meer aandacht voor de recente exportcijfers en Merkel’s eerste bezoek aan Griekenland sinds vijf jaar. Veel te melden heeft ze niet, behalve doorgaan het Sarajewo en een een zekere Leopold & zo…..
  Duitse export binnen de EU gedaald, maar volledig gecompenseerd door export naar landen buiten de EU. (+5.3%) Verklaring na jarenlang conservatief beleid, reorganisaties en hervorvormingen is de Duitse industrie concurrerend.
  EU landen buiten de eurozone doen het beter dan de euro lidstaten vertelde de presentatrice met een verholen grijnsje.

  Enfin, slimme Von Bismarck zei het al:
  „Nie wird so viel gelogen, wie nach der Jagd, im Krieg und vor Wahlen.“
  Degene die zegt dat de EU niet in oorlog is met zichzelf en doet alsof de verkiezingen in Duitsland , Italie, de VS er niet toe doen, liegt. En de jacht is nog in volle gang.

 335. King Billy 8 oktober 2012 om 23:10

  Hans Werner Sinn’s boek over Target2 ‚ Die Targetfalle‘ ligt in de winkels.
  De FAZ is er weer als de kippen bij:
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/ifo-praesident-sinns-target-thesen-loesen-streit-aus-11918652.html
  Ben benieuwd wanneer de Nederlandse MsM gaan reageren.

 336. Aad Verbaast 9 oktober 2012 om 00:48

  @Kleet: ik zag toch laatst een documentaire over waarom Duitsland het zo goed doet in Europa.
  Conclusie was: veel goede vakmensen met een gedreven arbeidsmoraal.

 337. Aad Verbaast 9 oktober 2012 om 01:02

  @King Billy: ik heb eigenlijk geen idee wat ze daar gaat doen.. Loopt ze dan de trojka niet voor de voeten? Maar ja dat zal wel weer hogere politiek zijn.

  Zag nog wel een leuke uitspraak voorbijkomen van Juncker: “Griekenland maakt vooral laatste dagen grote vooruitgang bij hervormingen..”
  LOL: vooral laatste dagen

  Ik weet overigens niet in welke context, stond geen bron bij.. Misschien ook wel iets met Bismarck te maken.

 338. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 9 oktober 2012 om 05:50

  Nee, zeker gn 12 ambachten…als ik door een bedrijf werd ingehuurd via een uitzendbureau of uitzend constructie, werd ik ik chef gemaakt van vrij grote projecten over mensen die die bij hun in vaste loondienst stonden.
  Van portretfotografie: mijn foto’s werden gejat en als zijnde van een “knstenaar” op zijn expositie gezet,aarnaast had mijn werk een goede reputatie.Jappen waren er zeer over te spreken.
  Van mijn technische ontwerpen; apparaten voor de metaalsector-was er eentje niet goed.Van de rest heb ik er 9 getraceerd die illegaal worden nagemaakt in China.Alleen slechter en duurder dan dat ik zelf lever.

  D duitsers hebben een betere “arbeidsmoraal” en krijgen over het algemeen beter matereaal en betere gereedschappen en machines om mee te werken.Maar hun vakmanschap is aanzienlijk lager; zo ook de eisen.
  Ik maakte een hijsklem; die scheurde bij 7,6ton; mocht ik in NL verkopen voor 2 ton
  In DE voor 6 ton.
  Al hun eisen voor technische opleidingen en veiligheid zijn lager.
  De chinese auto Landwind werd afgekeurd voor mport in NL; te gevaarlijk.
  In Duitsland voldeed hij.

  Maar dan moet je wat beter bekend zijn dan een stukje uit de krant lezen

 339. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 9 oktober 2012 om 09:28

  Op de germaanse universiteiten bedrijfskunde wordt verteld; wil je een goed bedrijf: neem nederlanders voor marketing en voor productontwikkeling.Duitsers voor de productie afdeling.
  Jawohl!!

 340. Aad Verbaast 9 oktober 2012 om 10:01

  @Motek (en @allen): prima uitzending weer van Tegenlicht “Power to the People”: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/power-to-the-people.html
  Hoog tijd dat deze energierevolutie nu ook echt gaat doorbreken.

 341. Aad Verbaast 9 oktober 2012 om 10:06

  @Kleet: ondanks dat je van alle markten thuis bent en het beste van alles kunt combineren, lees ik toch dat je stelselmatig onderuitgehaald bent. Hoe zou dat toch komen?

 342. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 9 oktober 2012 om 10:19

  Simpel.Een goed georganiseerde fraude/oplichting tegen mij en een slechte advocaat om mij te verdedigen kostte mijn NL b.v. een faillissement.Note: een eiser had een vordering die voor de helft fraude was; een tweede had helemaal geen vordering; ik wel op hem f9000 +BTW; een derde ; een vergeten rekeningetje van 140 werd opgevoerd tot 9900 met medeweten rechter.
  Groninger rechtbank is achtelijk.
  Kort daarop 2 hartaanvallen op een dag.
  Dat faillissement was niet zo belangrijk, maar het sneed mijn financiering af.
  Vandaar dus.
  Nou ben ik bezig wat op te starten; MET financiering na 3 maand rendabel; zonder start ik ook, maar duurt wat langer; verlies dan 2 jaar.
  Werk voor14–17 man

 343. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 9 oktober 2012 om 10:27

  Hoop dat ze uit eu stappen….wij gered door de Britten,,,,

 344. Aad Verbaast 9 oktober 2012 om 11:25

  on-topic: over Engeland:

 345. Motek from Space 9 oktober 2012 om 11:31

  Brit wil ook de markt op voor eigen digideej. En wij maar klungelen met de digideej voor het inlogsiesteem van de esveebeej, wee wee beej en u wee(t) veej. Is it seef? neej 😉
  Já, voor het tegenlicht Aad 😉
  Van gas kan je trouwens ook haai worden 😉 ( of is het de koffie?)

 346. Aad Verbaast 9 oktober 2012 om 11:34

  En een update van de schaliegaskaart van Nederland: steeds meer gemeenten (sinds verschijning van dit blog) die zich schalievrij hebben verklaard.
  http://www.schaliegasvrij.nl/kaart/

 347. Aad Verbaast 9 oktober 2012 om 11:36

  @Motek: tegengas geven, daar draait het allemaal om! 😉

 348. Aad Verbaast 9 oktober 2012 om 11:40

  Woordvoerder Cuadrilla: “Er zijn in Nederland al honderden putten geboord en er zijn geen grootschalige incidenten geweest. Bij dat boren is ook ‘gefrackt’.” ????!!!!
  http://denbosch.dichtbij.nl/regio/cuadrilla-niet-blij-beeldvorming-schaliegasboring

 349. Jan Bouma 9 oktober 2012 om 12:30

  Zomaar een overweging en een opmerking.

  Tegenlicht gezien. Een visionair programma. Vooral ook vanwege de bijdrage van Rifkin: http://en.wikipedia.org/wiki/Jeremy_Rifkin

  Probleem zal zijn dat er toch vrij moeilijk een totale technische en sociale revolutie revolutie kan worden doorgevoerd die succesvol is.

  De belanghebbende partijen (energiemaatschappijen, de politiek.., kortom “het establishment”) zullen niet staan te dringen om die wereldburger echt ONAFHANKELIJK te maken.

  Want… 🙂 wat voor belang hebben zij dan nog?

 350. Jan Bouma 9 oktober 2012 om 12:32

  men beschouwe de dubbele “revolutie” hierboven maar als het gevolg van hogere machten… 🙂

 351. Aad Verbaast 9 oktober 2012 om 13:30

  @Jan: == Probleem zal zijn dat er toch vrij moeilijk een totale technische en sociale revolutie revolutie kan worden doorgevoerd die succesvol is. == Klopt in zijn algmeenheid. Maar deze zie ik toch wel zitten. Ondanks de tegenstroom die te verwachten is uit de energiewereld. Mooi concept immers, en afgezien van idealen etc vond ik de opmerking wel sterk dat als je geld hebt, je het dan maar beter kunt investeren in zonnepanelen omdat je dan 8-10% rendement er op maakt, wat een factor 4 hoger is dan dat je het op de bank laat staan.
  Eenvoudige rekensom! Zou aardig wat mensen over de streep kunnen trekken!

 352. King Billy 9 oktober 2012 om 17:46

  Eindelijk zet Presseurope eens een verstandig en doordácht artikel van de FAZ in de Nederlandse etalage:

  http://www.presseurop.eu/nl/content/article/2840211-het-esm-het-euro-schuldenmaak-fonds

 353. Aad Verbaast 9 oktober 2012 om 17:58

  @King Billy: goede site. Niet zo heel veel gelezen helaas. Ondergewaardeerd dus. Ik heb me maar eens als volger aangemeld op twitter.
  Vandaag toch weer een mijlpaal overigens. 1500 tweets van mijn hand. De wereld is sindsdien aanzienlijk veranderd! Nu nog het verband vinden..

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2690/Opmerkelijk/article/detail/3329005/2012/10/09/Het-jasje-van-Merkel-toeval-of-subliminale-boodschap.dhtml
  Vandaag geen diep decolleté. Maar wel weer opvallend!

 354. King Billy 9 oktober 2012 om 18:21

  Kleur jekkie Merkel? Olijven die nog moeten rijpen? Of een ode aan de Griekse voetbalclubs die in EU verband gesocialiseerd zijn?

  Speciaal voor Kleet. IMF over de buurman van Roemenie.
  http://www.imf.org/external/np/ms/2012/100212c.htm

 355. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 9 oktober 2012 om 19:03

  Bulgarije en Albanie zijn zo achtelijk en zo corrupt, daar moet je geen tijd aan besteden.
  Maar wat zei ik: er komt een probleem aan: ongeschoolde arbeiders.
  In DE hebben ze geprobeerd met veel meer kindertoeslag de productie van koters op gang te brengen, in Belgie, in Frankrijk in NL is allemaal niet gelukt.
  In roemenie is het loon voor een vakman “8” maar krijgt een vrouw een kind, krijgt ze 2 jaar lang 12….Dus om de twee jaar een kind–of 2) eruit ploppen-en je hebt een goed inkomen…

 356. Jan Bouma 10 oktober 2012 om 08:40

  @Aad…13:30

  Ter overweging.

  Wat valt er nog meer te zeggen over dit blog en de meningsverschillen? Ik denk dat INDIEN de verschillen het grootst zijn qua allerlei opvattingen dat dan de “overbrugging”, het akkoord tussen de twistende partijen, natuurlijk ook het grootst is. Dit lijkt een vanzelfsprekende dooddoener. Dat is het niet. Kijk! Als je opponent in de discussie naar jouw mening zich bezondigd heeft als “een totale crimineel” dan zal je opponent dat natuurlijk nooit toegeven… Stel je voor zeg!

  Ik moet nu even denken aan mijn vruchteloze gesprek met m’n burgemeester drs. Mirjam van ’t Veld en haar wethouder Piet Ploeg en haar (liegende) ambtenaren van afgelopen donderdag 4 oktober op het gemeentehuis van Stichtse Vecht. Een erkenning harerzijds “dat ze een criminele organisatie leidt ex art. 140 WvSr” zal ze natuurlijk blijven ontkennen en nooit willen toegeven al dwingen er andere conclusies.

  Dat zei ze me ook (i.v.m. opmerking dat er een strafaangifte bij het OM ligt): “Dat zien we dan wel weer als die in behandeling wordt genomen..” M.a.w. dan stelt ze haar positie (en van haar College) kennelijk en misschien wel bij als dat het geval wordt… Dit is een foute opvatting.

  Want uiteraard vind ik een dergelijk “akkoord” dan beneden de maat. Als je je gelijk moet afdwingen via het OM en de rechter en niet via je gelijk van een GEDEELDE overtuiging, dan wordt de behaalde overwinning middels het OM en de rechter toch wel erg povertjes…

  Enfin. Ik zal haar dit comment even doorsturen. Idem aan de milieurechercheur R. v.d. Z.

  Allen een goeie dag. 🙂

 357. Aad Verbaast 10 oktober 2012 om 09:20

  @Jan: de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat als jij op iemand afstapt met de constatering “”dat ze een criminele organisatie leidt ex art. 140 WvSr” ik dan ook niet meteen had verwacht dat die persoon direct de telefoon pakt en vraagt aan haar ondergeschikte, de veldwachter (volgens jouw definitie deel uitmakend van die “criminele organisatie”), haar onverwijld in het cachot te op te laten nemen. (op water en brood). Zo gauw laat Mirjam van ’t Veld zich niet uit het veld slaan.

  Wanneer hoor je of het OM hier bovenop is gesprongen?

 358. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 10 oktober 2012 om 09:28

  Het enige waar een officier van justitie bovenop springt is de uitzendkracht…

 359. Jan Bouma 10 oktober 2012 om 11:50

  @Aad…9:20
  Klopt! Wat je zegt. Daarom zei ze dan ook : “dat zien we dan wel weer..” Ze dreigde zelfs de bespreking acuut te staken als ik nog ’n keer haar ambtenaren (en haar College) van leugens betichtte. Formeel heeft ze daarin gelijk. Immers slechts middels een vonnis van de rechter wordt dat oordeel gegeven. Anderzijds weet ze ook dat de bewijzen overstelpend zijn “dat haar ambtenaren” (waar ze bestuursrechtelijk verantwoordelijk voor is) hebben gelogen. Ik bedoel die bewijzen zijn niet te ontkennen. Tsja…
  Je vervolgvraag inzake het optreden van het OM luidt. “Dat justitiële en strafrechtelijke onderzoek is thans formeel gaande. Met goedkeuring van de hoofdofficier van Justitie mr.dr. J.R. Bac…”

  Daarnaast is officiëel in onderzoek door de bestuursrechter mevr. mr. J.R. van Es- de Vries op grond van Art. 8:68 : http://maxius.nl/algemene-wet-bestuursrecht/artikel8:68 een hernieuwd onderzoek gelast. EN DAT WEET ZE OOK! Ik bedoel maar… aan alle kanten wordt ze opgeknoopt. Ondertussen hebben de criminelen mijn concertvleugel gestolen en mij een strafblad bezorgd! Het is dus alsof de dieven mij een oorkonde geven! Die wethouder Ploeg klaagde nog dat hij wel 10.000 euro van me kreeg.. terwijl God betere ’t mijn advocaat inmiddels alleen al 2700 euro tegoed heeft inzake kostenveroordelingen (die ze niet betalen).

  Allemaal rare dingen gebeuren er in Stichtse Vecht. Zo loopt er ook nog een rechtszaak tegen de gemeente inzake een dodelijk ongeluk van 2 motorrijdsters die tengevolge van een zeer hobbelige weg tegen een boom reden. Terwijl de gemeente bij herhaling door omwonenden is gewezen op die gevaarlijke weg. http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/841394

  Tsja…

  @Kleet…9:28
  De uitzendkrachten van de hfd ovj mr. dr. J.R. Bac – en hun aantrekkelijkheden – ken ik niet. Als ze onweerstaanbaar zijn zou dat als excuus kunnen gelden…? 🙂

 360. King Billy 10 oktober 2012 om 11:53

  Süddeutsche Zeitung met commentaar op IMF advies aan Europa, waaronder:
  „Die Säuberung des Bankensektors, einschließlich der Rekapitalisierung und Restrukturierung überlebensfähiger Banken und Auflösung nicht lebensfähiger Banken.
  Diese Anstrengungen seien im Euro-Raum umzusetzen. Die EZB solle den Banken weiterhin ausreichend Geldmittel zur Verfügung stellen. Von fundamentaler Bedeutung sei eine Bankenunion, “um die schädliche Verbindung zwischen Staaten und inländischen Banken zu brechen”.
  http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/schuldenkrise-in-europa-iwf-fuerchtet-kreditklemme-in-der-euro-zone-1.1491925

  Ondertussen wat bladerend door boekjes van Godfried Bomans, een adviesje namens hem voor @Jan Bouma:
  “Indien ik rijk wilde worden, zou ik een scabreus boek schrijven en er daarna onder een schuilnaam uit alle macht tegen te keer gaan.”

 361. Jan Bouma 10 oktober 2012 om 13:22

  @King Billy….11:53
  Ik moet dat bewuste boekje ook ergens hebben van Bomans. Zwart kafje en geredigeerd door Michel van der Plas (als ik me goed herinner). Ja, er staan veel wijsheden in dat boekje. Volgens H.J.A. Hofland was Bomans één van de meest onderschatte schijvers allertijden. Ben dat met hem eens.

  Inzake de “eurocrisis”.
  Ik blijf bij mijn adviezen.

 362. King Billy 10 oktober 2012 om 17:49

  @Aad Verbaast. Re Godfried Bomans. Volgens mij heeft Godfried Bomans deze woorden (ook) in de mond van Pa Pinkelman gelegd toen hij Tante Pollewop van repliek diende.

  Enfin, hiermee wordt je ook niet rijk:
  http://koningbilly.wordpress.com/2012/10/10/welcome-in-the-wonderful-new-world-of-the-european-stability-mechanism/

 363. Aad Verbaast 10 oktober 2012 om 17:49

  @Jan: zaak is natuurlijk die hele beerput te lichten. Daar ben je dan ook al jaren hard mee bezig. Wordt tijd dat ze eens leren niet overal mee weg te komen. Gebeurt veel te vaak.
  “Bloedstollende feuilleton” schreef je op je wordpress site. Dat is het dan ook. Elke dag weer een nieuw luchtje! 🙄

 364. Aad Verbaast 10 oktober 2012 om 17:52

  @King Billy: 11:53: == IMF advies aan Europa ==
  IMF is niet vies van het dienen van advies:
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/10_oktober/10/economie/IMF-vs-japen-moeten-leren-van-eurocrisis.xml

  Wat een riante baan hebben die mensen daar toch..

 365. Jan Bouma 10 oktober 2012 om 19:42

  @Aad… 17:49
  Ben ik aardig mee bezig. Morgen zet ik BOVENAAN op al m’n blogs de uitleg die ik schreef van 8:40 uur van vanochtend. Ik zet dat comment ingevoegd bij de 1e reactie van elk blog zoals je kunt zien bij dit veel gelezen actuele blog. http://villamithras.wordpress.com/2009/07/16/la-tristesse-dune-mere-ook-gered-uit-de-klauwen-van/
  en dan nog 40 keer… Ik zal nog wel even de link updaten naar jouw blog.
  En dit is nou precies wat ik mevr. drs. Mirjam van ’t Veld en de milieurechercheur heb voorspeld dat ik zou gaan doen. Ze kan beter omkijken naar ’n ander baantje….

  Tot morgen! Vanavond komen de dames… 🙂

 366. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 10 oktober 2012 om 19:52

  “vanavond komen de dames…” en die kosten maar 125 per uur….

  Don Quichotte zegt je iets?

 367. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 10 oktober 2012 om 19:57

  Ach jan, had je nou maar op st louis gezeten, waren je omgangsvormen beter geweest…was je verder gekomen…

 368. Jan Bouma 11 oktober 2012 om 08:17

  @Kleet…19:57
  ? st louis
  @Allen
  Ter overweging.

  De verdediging van het Recht begint bij het individu. Alle individuen tesamen maken dan wel breken het Recht. Via de parlementen; zo wordt verondersteld. Er worden dan wissels getrokken op de inhoud, het niveau van de rechtsbeleving, van het individu. Er is sprake van een vicieuze cirkel. Er wordt geen onderzoek gedaan naar de allesomvattende “communis opinio” omtrent het Recht en waardoor er met gezag kan worden gesproken.

  Laat ik dit zeggen omtrent mijn opvattingen.

  Ik had vooraf de voorwaarde gesteld “dat het College van B&W van Stichtse Vecht zou moeten erkennen dat mij rechtsherstel toekwam” en dat ik anders niet eens zou komen opdraven voor die bespreking. Het college van B&W, in casu mevr. drs. Mirjam van ’t Veld en haar wethouder Ploeg, belazerde mij en liet mij opdraven. Ze brachten tijdens het gesprek (dat ik afbrak) onze rechtsorde in diskrediet door te veinzen dat ze niets wisten van de bestuursrechtelijke interventie van mevr. mr. J.R. van Es- de Vries en de zitting van 6 november a.s. Eraan voorafgaand was er immers de zitting van 25 juni van de Rb Utrecht waarbij vertegenwoordigd waren haar liegende ambtenaren en waarin werd verwezen naar de Uitspraak van het Gerechtshof Arnhem.

  Ik raad je dus aan eerst mijn dossier te kennen alvorens daarover te oordelen. En dit is een universele geldende waarheid voor alle gevallen waarin men wenst te oordelen. 🙂

 369. Aad Verbaast 11 oktober 2012 om 08:55

  @Jan: == zoals je kunt zien == ik heb het nog niet gezien. Maar zal ongetwijfeld goed komen.

  Dossierkennis: daar noem je zowat. Net als dat elke burger geacht wordt de wet te kennen (slimme oplossing natuurlijk in een rechtsstaat) wordt ook geacht dat in het geval er een rechtszaak speelt de partijen geacht worden het gehele dossier te kennen. Met name de rechter. Laat dat nu ook een illusie blijken te zijn.

 370. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 11 oktober 2012 om 09:33

  @jantje: Er bestaat geen universeel geldende waarheid.
  st Louis; alles wat kwaliteit is heeft op die school gezeten; de rest zijn parvenues of plebejers.

  @Aad,je zit er weer eens volkomen naast.Er staat nergens in de wet dat je die moet kennen.
  Dan zou de staat scholen voor volwassenen neer moeten zetten en boeken leveren om daar les in te geven

  Er staat: dat het NIET kennen van de wet geen reden is om strafrechtelijke vervolging te ontlopen; en dat is heel wat anders….

 371. Jan Bouma 11 oktober 2012 om 10:03

  @Kleet… 9:33
  Onzin! De algemeen aanvaarde opvatting luidt: “Eenieder wordt geacht de Wet te kennen!” En wordt vervolgens daarop afgerekend. Of m.a.w. “de universeel geldende waarheid” wordt wel degelijk geclaimd door “de wetshandhavers”. Het parlement, het OM, de rechtspraak.
  Pick your choice. 🙂

  @Aad…8:55
  Mee eens.

  Iets anders. Maar ook weer niet.
  In Pakistan is er, net als in de wereld, ophef over de moordaanslag op die 14-jarige scholiere. Het blijkt een testcase voor de idioten van de Taliban en de universele waarden. (Die @Kleet ontkent door te beweren “dat er geen universele waarheid zou zijn”) Het bekende geouwehoer van de sjoemelaars.

 372. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 11 oktober 2012 om 10:35

  @Jan; net als je boek: argumentloos slap geouwehoer dat kant noch wal raakt.

  Wat ik stel staat in de wet.
  Zou het zijn zo als jij slap ouwehoerend beweert, is de staat verplicht les te geven en voor de kosten ervan op te draaien.

  Geen rechter zal iemand veroordelen op “universele waarden” alleen maar op wets en rechtsregels.
  Slap gelul dus, zonder enig argument, en verstoken van realiteitszin.

  Bovendien; dat meisje is 14; voor lokale verhoudingen volwassen.En voor lokale wetten rechtsgeldig veroordeeld.

 373. Jan Bouma 11 oktober 2012 om 10:50

  == Bovendien; dat meisje is 14; voor lokale verhoudingen volwassen.En voor lokale wetten rechtsgeldig veroordeeld. ==

  …en daarom mag je haar doodschieten?

  Zelden eerder een waanzinniger conclusie gehoord!

  Amuseert u zich verder. Ik ga nog wat anders doen en zie later wel weer of er een zinnige discussie mogelijk blijkt.

 374. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 11 oktober 2012 om 10:59

  Hun universele waarheid……

 375. blutch1 11 oktober 2012 om 12:40

  Toch heeft Kleet weer gelijk. Er staat nergens dat elke Nederlander wordt geacht de wet te kennen. Het is wel zo dat je geacht wordt je op de hoogte te stellen van de regels waar je mee te maken hebt. En als je het niet weet zal de rechter eerst toetsen of dit je verweten kan worden.

 376. Jan Bouma 11 oktober 2012 om 13:01

  @Blutch…12:40…@Kleet heeft geen gelijk.

  Je redenatie komt neer op de vicieuze cirkel. Indien de rechter veronderstelt “dat eenieder de Wet kent”
  (zoals de praktijk luidt) zal hij die Wet toetsen aan de wetgeving zoals die door het parlement is vastgesteld. Daarbij geldt dus niet dat voor de rechter relevant is “dat de beschuldigde de Wet niet kent” want dat leidt voor hem tot een onuitvoerbare wetspraktijk; er is dan geen toetsing mogelijk.

  Derhalve wordt verondersteld “dat eenieder de Wet zal kennen”.

  Doe je dat niet consequent is er geen rechtspraak mogelijk.

  ps
  Ik ben vanaf nu even weg. De zon schijnt nog en ik moet nog wat gaan doen aan mijn conditietraining op de fiets… 🙂

 377. Aad Verbaast 11 oktober 2012 om 13:15

  @Kleet, @Blutch @Jan:
  http://www.leerwiki.nl/Iedereen_wordt_geacht_de_wet_te_kennen
  Daarin:
  == Het algemeen rechtsbeginsel «nemo censetur ignorare legem» (Latijn), iedereen wordt verondersteld de wet te kennen behoort tot ons positief recht. Dit beginsel dient evenwel genuanceerd in die zin dat dit principe niet inhoudt dat alle burgers alle wetten dienen te kennen, maar betekent wel dat de burger de wet dient te kennen die op hem van toepassing is in de omstandigheden waarin hij zich bevindt. ==

  Of zoals omschreven in Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet
  == Het beginsel elke burger wordt geacht de wet te kennen houdt niet in dat alle burgers zouden te weten wat er in alle wetten staat maar het is de juridische fictie dat na de reguliere afkondiging van de wet eenieder geacht wordt daarvan kennis te hebben kunnen nemen. Onbekendheid met het bestaan of de inhoud van de wet vormt dus nooit een verontschuldiging voor overtreding van die wet en kan ingeval van strafbepalingen dus ook niet leiden tot straffeloosheid. ==

  De rest is haarkloverij.

  Vanmiddag overigens een nieuw blog. Waarbij een grootmacht ook de (internationale) wet zou moeten kennen, maar deze zonder blikken of blozen en met donder en geweld aan de laars lapt.

 378. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 11 oktober 2012 om 13:59

  NIKS haarkloverij! Er staat NERGENS in de wet, dat je geacht wordt de wet te kennen.Maar er staat WEL–ik meen in het wetboek van strafvordering-dat het niet kennen van de wet geen reden is om strarechtelijke vervolging te voorkomen.
  Wet is: wat als tekst op papier staat.Niet wat een halve zool op een vuilnisbelt ervan maakt.
  ook niet als die zich eindeloos belachelijk maakt bij B&W
  Wikipedia is alleen de niet relevante foute interpretatie van een figuur; zegt NIETS van de wetgeving.

 379. King Billy 11 oktober 2012 om 15:24

  Klik om toegang te krijgen tot 132796.pdf

  Speech Van Rompuy over toekomst EU. Wil een eigen begroting, een soort reservepot, of wat dan ook.
  “Here I just want to single out two new ideas that still need to be explored. First, the idea of
  a so-called fiscal capacity. This fiscal capacity could perform stabilisation functions
  specific to the eurozone, for instance help countries absorb asymmetric shocks over
  economic cycles so that we limit the adjustment cost in terms of growth and employment.
  This would also make the euro area as a whole more resilient.”

  Laat-ie eerst maar eens eind maken aan de protesten met Nazi-symbolen in Athene terwijl tegelijkertijd neo-nazi’s in het Griepse parlement zitten.

 380. Aad Verbaast 11 oktober 2012 om 16:44

  @King Billy: vandaag was er een debat met Rutte in de kamer over Europa.
  Rutte (ik weet niet meer de exacte tekst) stelde daar dat Europa eigenlijk wel af was. Nu ja, er moest nog wel even een beetje aan fine-tuning gedaan worden. Kamer slaapt weer gewoon verder.
  Ja, ja. Dat is onze premier!

 381. Jan Bouma 11 oktober 2012 om 17:11

  @Kleet…13:59
  Je kletst onzin. (De beledigingen neem ik er gratuit bij als ad hominem…)

  De kern van de zaak is dat… = dat de burger de wet dient te kennen die op hem van toepassing is in de omstandigheden waarin hij zich bevindt. = en zeker is dat oordeel dan aan de orde wanneer er bestuursrechtelijke of strafrechtelijke feiten voor “de burger” in het geding zijn. Zo bestrijd ik bijvoorbeeld in mijn geval de WOZ-wetgeving. En zal een voorgeleide verdachte van een misdrijf te maken krijgen met een strafwetsartikel in het WvSr. Uiteraard is/wordt dan “de Wet” pas relevant voor “de burger”.
  Enfin.. Misschien heb je weer wat geleerd, hè… 🙂

  @Aad… succes alvast met je nieuwe blog. Tot morgen!

 382. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 11 oktober 2012 om 17:35

  @Blutch: Uiteraard. (grijns)
  NERGENS staat in de wet de tekst dat de burger de wet moet kennen.
  Wat jan aanhaalt is een gevolgtrekking, geen wetstekst.

 383. Jan Bouma 11 oktober 2012 om 17:49

  @Kleet… 17:35
  Je kletst nog steeds baarlijke onzin. Kijk! “De Wet” bestaat niet éénduidig uit wat teksten. Daarom hebben we bijvoorbeeld de Wet algemeen bestuur (Awb) in het leven geroepen voor de wetteksten m.b.t. de bestuursrechtelijke zaken. In mijn geval heeft de Rechtbank Utrecht dat bijvoorbeeld gedaan.

  En in het geval van het strafrecht bestaan er de rechtscolleges “die de wet toetsen”; zelfs tot aan de Hoge Raad. Ergo: je kletst baarlijke onzin. Sterker nog. Ik beweer zelfs “dat het Wetboek leeg is!” Bestudeer in dit verband eens mijn blog:
  http://villamithras.wordpress.com/2009/08/20/the-search-of-the-empty-lawbook-in-beeld-gebracht-en/

 384. Jan Bouma 11 oktober 2012 om 19:14

  @Kleet… 18:52
  Het blijkt volstrekt zinloos om met jou een inhoudelijke discussie te voeren. Voor de goede orde: mijn Appel bij het Gerechtshof te Arnhem is gegrond verklaard en voor verdere afhandeling verwezen naar de Rechtbank Utrecht op grond van Art. 8:68 van de Awb (= Algemene wet bestuursrecht) in samenspraak met het Hof. De zitting is op 6 november a.s. om 13:30 uur. Dus hoezo? Verlies?
  Kletskoek! Maar ik verspil verder geen tijd meer aan je. De groeten! .

 385. Tom Lassing 23 oktober 2012 om 07:50

  Helaas is het zo dat in het begin de techniek alleen in staat was om vervuilend te werk te gaan. Zo gaat het steeds. Nu ze meer ervaring hebben opgedaan is al gebleken dat het winnen van dit gas ook zonder die chemische rommel kan. Het bericht is dus in feite jaren te laat. De nieuwste technieken hebben de vervuilende eigenschappen immers niet meer.
  Wat nog wel het geval is, is dat niet iedereen al met de nieuwste technieken aan het werk is. Er is dus zeker nog wel reden om heel kritisch naar de winning te kijken. Bedrijven kiezen graag de goedkoopste oplossing en die is vaak ook de meest schadelijke. Ze moeten gedwongen worden de minst schadelijke weg te lopen. Immers is goedkoop maar al te vaak duurkoop.

 386. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 23 oktober 2012 om 07:59

  bedrijven moeten alleen economisch beslissen.Daarbij is de concurrentie positie van belang.N.L. moet concurrentie geven bij 20 euro per manuur en 35% bv belasting aan bedrijven in landen met 2 euro loonkosten bij 16% bv belasting.
  En als een NL bv failliet gaat, krijgt ie een akelig repressieve overheid over zich heen.

 387. Aad Verbaast 9 november 2012 om 13:41

  @King Billy: niet te stoppen denk ik. Amerika is in deze ook weer gidsland voor Europa die hun rug niet recht kunnen houden.
  == We are all aware that there might be some environmental issues you need to be aware of in exploiting shale gas and it’s important to take due care of that,”
  Dat doen ze dan ook door het gewoon glashard te blijven ontkennen!

 388. Aad Verbaast 21 november 2012 om 13:10

 389. King Billy 21 november 2012 om 22:53

  Nog eentje:
  http://www.knack.be/belga-politiek/europees-parlement-wil-solide-regels-over-winning-schaliegas/article-4000211439108.htm
  Pechtold krijgt z’n zin, niet bij voorbaat afwijzen.
  De EU moet voorwaarden ‘omkaderen‘. Milieueffect rapportage, e.d. Voordat je het weet vangt je buurman dik geld omdat-ie een proefboring op zijn grond toestaat.

 390. ton de gruijter 4 januari 2013 om 12:47

  de combinatie van een winnen aan energie ten koste van het nodig hebben van gif geeft aan dat je in de inleiding zeer fraai het woord verslaving hebt gehanteerd.

 391. Walter 4 maart 2013 om 22:53

  Onder invloed van de groene maffia gaan we hiermee in Nederland ook weer achteraan lopen.

 392. King Billy 8 mei 2013 om 14:14

  Zo wordt Nederland in fracking gemanoevreerd.
  http://www.euractiv.com/trade/draft-eu-canada-trade-treaty-thr-news-519595?utm_source=EurActiv%20Newsletter&utm_campaign=e1dcaf21b8-newsletter_daily_update&utm_medium=email&utm_term=0_bab5f0ea4e-e1dcaf21b8-245712941
  In dit artikel een link naar een KPMG rapport

  Klik om toegang te krijgen tot cee-shale-gas-2.pdf

  Shale gas layers are on average 50% deeper in Europe than in North America, while production costs could be at least 40% higher, according to a recent KPMG report.

 393. King Billy 1 juli 2013 om 17:28

  Duitsland: “risico’s te groot, over 10 jaar, 200 jaar zit het schaliegas ook nog in de grond, dus nu even niet”
  http://www.euractiv.de/energie-und-klimaschutz/artikel/altmaier-ber-fracking-risiken-noch-zu-gro-007695?newsletter=
  En Nederland poldertt in modder maar door:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/07/01/studie-naar-effecten-winning-van-schaliegas-onvolledig/

 394. Aad Verbaast 1 juli 2013 om 17:39

  @King Billy: veratnadig de boel maar even te laten liggen.
  Polderen? Riekt meer naar kwade opzet van Kamp die een rapportje zo manipuleert dat hij er alle kanten mee op kan. Zonder rapport is hij ook voor uiteraard.
  Inmiddels wel flink herrie in die tent is te lezen. Opstappende leden van dat ‘illustere’ gezelschap.
  En de Rabobank houdt het al voor gezien. Gaat geen leningen verstrekken aan schaliegasinvesteerders. Wijs besluit.

  Maar ja, blijft een bank natuurlijk. Accepteren ze dan ook geen deposito’s van schaliegaswinsten?

  P.S. belazerd worden we toch.

 395. King Billy 21 juli 2013 om 19:55

  Deze kwestie wordt op termijn ook in Nederland actueel.
  Uitbouw electriciteitsnet. Tennet heeft geld nodig en wil grondbezitters betrekken middels leningen in ruil voor grondverhuur voor de masten. Tennet suggereert 5%, maar biedt geen garantie op lange termijn. „Aandelen kunnen ook op de beurs verhandeld worden“… Grote investeerders hebben een 9% rendementsgarantie gedurende de looptijd van de leningen. De grondbezitters worden geen aandeelhouders en worden als laatsten ‚bediend‘ indien Tennet failliet gaat of wordt geprivatiseerd.
  Bovendien grote kans dat Tennet (100% NL’se staat) wordt geprivatiseerd.
  Eerder heeft Verhagen een opslag op de Nederlandse gastarieven doorgedrukt om Tennet aan garantiekapitaal te helpen voor leningen tbv de aanleg van nieuwe electriciteitsnetwerken. In Duitsland.
  Straks ook in Nederland. Voor schaliegas lokaties kan het zelfde gaan spelen.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/ausbau-der-stromtrassen-alarm-buergerdividende-12289120.html

 396. Aad Verbaast 21 juli 2013 om 23:49

  Vuile spelletjes allemaal. Ook niet meer uit te leggen, de burger wordt weer belazerd.

  Zit ook een link in met schaliegas, waar Kamp hard bezig is ons daar ook in te rommelen. Ondertussen behoorlijk wat verschuivingen in de energiewereld gaande.
  Schaliewegas in Amerika is zo succesvol dat de gasprijzen enorm zijn gedaald en de vraag gegroeid.
  Steenkolen die ze daar zat hebben kunnen ze aan de straatstene daar niet meer kwijt gaan nu voor een prikkie naar Nederland om onze energiecentrales mee te stoken.
  Ondertussen is ons gas hier hier zo duur geworden dat bedrijven ernstig overwegen naar het buitenland te vertrekken.
  Ondertussen sluit de overheid weer een ‘akkoord’: het energieakkoord.
  Enige wat is gewonnen is tijd.
  Wie dat allemaal nog kan uitleggen?

 397. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders? 22 juli 2013 om 06:16

  Ikke.

  Kostprijs plus marge voor onderhoud e.d. zou normaal zijn; kom je uit op minder dan 0,10 euro/kuub.
  Injhalerigheid is duur.
  Bedrijven gaan niet alleen naar buitenland, maar de meeste zijn er al.
  Ook naar oostblok; met subsidie van Brussel.
  Normale bedrijfsbelasting: 16%; in werkelijkheid 10%.
  De millieu freaks hebben gewonnen; geen bedrijven in NL.
  Dus ook geen belasting ervan
  Dus ook geen subsidie voor millieufreaks

 398. King Billy 22 juli 2013 om 07:42

  Van Rijn in de bocht in een komkommerbrief aan de Tweede Kamer:
  “Gemeenten moeten mantelzorgers ‘blijk van waardering’ geven
  Voorkomen moet worden dat mantelzorgers en vrijwilligers overvraagd en overbelast raken. Een deel van de werkende mantelzorgers komt ook in de knel door het combineren van werk en mantelzorg, weet Van Rijn. ,,Dit maakt het verbeteren van de mogelijkheden om arbeid en zorg te combineren noodzakelijk. De rol van de overheid is erin gelegen om hierin zo min mogelijk belemmeringen op te werpen en om de keuzemogelijkheden van mensen zo veel mogelijk te vergroten.”
  http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/gemeenten-moeten-mantelzorgers-blijk-van.9071831.lynkx?utm_source=BB%202013-07-22&utm_medium=link&utm_campaign=nieuws

 399. Aad Verbaast 22 juli 2013 om 09:21

  @Kleet: “milieufreaks hebben gewonnen”?? Die stelling kun je niet staven @Kleet. Nederland is op het gebied van uitstoot een van de meest vervuilde landen van Europa en op het gebied van groene energie lopen ze ver, heel ver achter. Sterker nog: het lachertje van Europa.

 400. Aad Verbaast 22 juli 2013 om 09:25

  @King Billy: ik zet deze reactie van je even bij https://aadverbaast.wordpress.com/2013/01/14/martin-van-rijn-schoffeert-miljoenen-mantelzorgers/
  De man is zoete broodjes aan het bakken op zijn BBQ.

 401. Aad Verbaast 22 juli 2013 om 12:30

  @Kleet en @king Billy: duidelijke onderbouwing van wat ik net hierboven poneerde:
  http://www.energieoverheid.nl/2013/07/22/cbs-15-procent-meer-kolen-verstookt-in-2012/.
  == Uit nieuwe CBS-cijfers blijkt dat er in 2012 15 procent meer kolen is verstookt dan in 2011. Reden is de relatief goedkope kolenprijs. Ondertussen kende hernieuwbare energie de laagste groei van de afgelopen 5 jaar. ==

 402. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders? 22 juli 2013 om 14:21

  bedrijven weg–productie weg–werkghelegenheid weg–belastingopbrengst weg– teug naar de natuur en rennen we weer naakt achter een konijn aan om eten te krijgen.
  hebben de millieu idioten–waarvoor ik een hoog ontwikkeld gevoel van minachting heb.
  Zie; de prijs van bio-ethanol; allez maar een paar millioen doden per jaar.Score: tot nu toe al meer dan in WO2.

  Voor millieu; enige oplossing voor brandsto: water ontleden.
  Eventueel als randgebeuren; kunstmatige diesel.

  Voor electriciteit: getijden generators.Rest is in verhouding tot opbrengst te duur.
  Vuile steenkool bestaat niet; kan 100% schoon verbranden

 403. King Billy 22 juli 2013 om 15:18

  Duitse kolencentrales moeten langer doordraaien om de afgeschakelde kerncentrales te vervangen omdat er te weinig gascentrales zijn. Zodra de duitse offshore windmolenparken en de netwerken door o.a. Tennet zijn aangelegd – en functioneren, worden de kolencentrales afgeschakeld.
  Typisch TINA.
  En wat het schaliegas betreft, de duitse regering heel laconiek, over tien 10 of dertig jaar zit het ook nog in het gesteente. Nu eerst weg van kernenergie met de problemen rondom de opslag van het afval. Al Problemen genoeg met k*t windmolens en Nederlands staatsbedrijf Tennet.

  Wedje maken, dat Tennet binnen afzienbare tijd in de uitverkoop gaat door Rutte II?

  Overigens was kolenoverslag de einige ‘groeier’ in de Rotterdamse haven…

 404. King Billy 19 augustus 2013 om 23:45

  http://www.alternet.org/economy/fracking-and-economics
  “In parts of the country where water is scarcer, the issue is more ominous. The Environmental Protection Agency (EPA) and U.S. Geological Survey have found toxic alcohols, glycols, and carcinogenic benzene in underground aquifers in Wyoming, evidence that fracking has tainted precious underground water supplies. In press accounts, local residents who requested the study “expressed gratitude to the EPA, and perhaps a bit of veiled doubt about the zeal of local and state regulators.” In parched Texas, the volume of water adequate for irrigating $200,000 worth of crops can be used to frack $2.5 billion-worth of gas or oil. The Wall Street Journal reports that
  =“companies have been on a buying spree, snapping up rights to scarce river water—easily outbidding traditional users such as farmers and cities.”=
  A Texan rancher relates: “They’re just so much bigger and more powerful than we are…We’re just kind of the little ant that gets squashed.”

  Moet de EU (Barnier) het vooral mogelijk maken watermaatschappijen te privatiseren………..

 405. Aad Verbaast 23 augustus 2013 om 11:23

  Inmiddels (goh, je verwacht het niet) het door Kamp uitgevoerde schaliegasonderzoek al uitgelekt.
  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/boren-naar-schaliegas#node_368076
  Veilig ‘dus’. Goh, verwacht je ook niet..

  Inmiddels begint men in Amerika (die al wat meer ervaring heeft ook te ontdekken dat schaliegas meer weg heeft van een bubbel: http://cleantechnica.com/2013/08/20/the-fracking-chickens-are-coming-home-to-roost/
  Maar ja, daar heeft Kamp ook allemaal schijt aan.

 406. Aad Verbaast 26 augustus 2013 om 10:25

  Update van vandaag. Inclusief alle rapporten. Kamp houdt vandaag zelfs een persconferentie.
  Rommelt Nederland behoedzaam het schaliegasavontuur in.
  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/wel-geen-schaliegas

 407. Aad Verbaast 26 augustus 2013 om 18:29

 408. Pieter 12 september 2013 om 12:50

  Schaliegas staat ter discussie. Een zorgvuldige afweging is belangrijk omdat daarmee eventuele effecten en schade van te voren in kaart kunnen worden gebracht. Er zijn echter nog verschillende andere oplossingen voor het energievraagstuk voor Nederland. Een beter milieu start bij jezelf.
  Donderdag 12 september 2013 is de dag van de duurzaamheid. Het is belangrijk dat huishoudens energiezuinig worden dat bespaard geld. Fossiele brandstoffen kunnen door een terugloop in energieverbruik ook langer worden benut. Duurzaamheid is de sleutel voor de toekomst. Nederland loopt op dit gebied al ruim achter op Duitsland. Op de beslissingen van de overheid hebben we geen invloed. Wel op ons eigen energieverbruik.
  Daarvoor is deze speciale cursus ontwikkelt.
  Hoe maak ik mijn huis energiezuinig
  Met de tips uit deze cursus kun je jouw huis verduurzamen en daarmee bijdragen aan een vermindering van de Co2 uitstoot.

 409. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 12 september 2013 om 15:45

  Nee hoor, de CO2 moet omhoog;net als alle millieuwetgeving: kortzichtig en slecht.Vaak ook nog crimineel asociaal; zoals de bio ethanol wet.
  100 millioen mensen extra in honger, maar dan moeten we wel ontwikkelingshulp doen…

  Ik heb bijgedragen aan de hoge gasprijs: ik verkoop boilers op hout en c.v. keteles op hout-en kolen/plastic; kortom: alles wat wil branden

  Het millieu is een aangelegenheid voor de betere inkomens; zij krijgen bv voor een waardeloze electrische auto vrijstelling van bijtelling en geen bijzondere belasting bij aanschaf.
  Voor de staat is het een doorzichtig excuus om belastingen te heffen.

 410. King Billy 28 november 2013 om 17:19

  Statistiekje met vermoede schaliegasvoorraden in Europa. Kamp kan zich beter druk maken over andere zaken.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/studie-1-1-millionen-arbeitsplaetze-durch-fracking-12683981.html

 411. Aad Verbaast 28 november 2013 om 18:47

  @King Billy: Kamp heeft het maar druk. De potentiële schaliegasgevaren worden onder mat geschoven door hem middels het laten uitvoeren van ‘onafhankelijk onderzoeken’.
  Maar ‘frackingbreuken’zijn alom al op dit moment. Aardgas problemen. Miljardenclaims kan hij tegemoet zien inmiddels. Ook onder de mat vegen, is zijn strategie. Handel is handel.

 412. King Billy 16 januari 2014 om 11:02

  Lesje voor de EU en Henk Kamp. Overoptimisme omtrent fracking in de VS.
  Minder gas dan verondersteld, kortere levensduur gasvelden, investeringen verdienen zich niet terug. Mede dankzij daling inkomsten a.g.v. lagere marktprijzen.
  Shell, die wel realistische inschattingen maakte, trojk zich op tijd terug.

  http://www.faz.net/aktuell/finanzen/devisen-rohstoffe/schiefergas-in-amerika-das-fracking-wunder-bleibt-aus-12753461.html

 413. Aad Verbaast 9 mei 2014 om 23:17

  @King Billy: da’s verrekt goed nieuws. Nu heeft Kamp natuurlijk (en gelukkig) een extra probleem als hij het hier wel wil doordrukken.

 414. King Billy 4 april 2015 om 21:35

  In Duitsland nu weer actueel. Duitse regering wil schaliegaswinning op beperkte schaal. Dit blog met allerlei links, ook in de reacties komt goed van pas.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/umstrittene-gasfoerderung-wo-sich-fracking-in-deutschland-lohnen-koennte-13327506.html

 415. King Billy 12 mei 2015 om 13:03

  TNO start grootschalig onderzoek naar mileueffecten a.g.v. schaliegaswinning. Hoe met de gezondheidsaspecten?
  http://www.energieoverheid.nl/2015/05/12/schaliegaswinning/

 416. King Billy 18 februari 2016 om 05:03

  Kamp die een beetje gas gaat terugnemen, heeft nog een onderzoek naar de gevolgen van fracking uitstaan.
  Oklahoma. Aardbevingen dankzij fracking.
  „Verantwortlich für die Beben ist offenbar das Verfahren zur Entsorgung des eingesetzten dreckigen Wassers.“
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/fruehaufsteher/fracker-lassen-die-erde-beben-14076570.html

 417. Aad Verbaast 18 februari 2016 om 10:18

  Die Kamp is gewoon tijd aan het rekken. Als TTIP is ondertekend (gaat gebeuren) kunnen we die schaliegasbedrijven uit bv Amerika niet eens meer tegenhouden om hier te boren naar schaliegas.
  Met alle gevolgen van dien. Wat een bende!

 418. Aad Verbaast 15 februari 2018 om 18:24

  Update:
  Vooralsnog goed nieuws. Beter laat dan nooit.
  Heeft dit blog toch nog wat opgeleverd 🙂
  https://nos.nl/artikel/2217444-wiebes-schaliegas-geen-optie-meer-voor-nederland.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: