Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Chinese koper-koorts

myanmar zambia protest kopermijn
China is verreweg de grootste koperverwerker te wereld. Ruim 30% van alle geproduceerde koper wereldwijd. Uit eigen mijnen halen ze slechts 7%. Dus de wereld wordt afgegraasd om dat gapende gat te vullen. Waar en hoe? Daar zitten ze niet mee. Als hun honger maar wordt gestild. Een verbijsterend overzicht. ““Chinezen zijn onze nieuwe kolonialisten”.

Chili
Beschikt ruimschoots over de grootste kopervoorraden ter wereld. Meer dan 1/3 van alle tot nu gekende voorraden. Dikke pech voor de Chinezen dat het staatsmijnen zijn. Mogen dus meebieden voor de opbrengst. Desondanks neemt China 50% van de export van koper uit Chili voor zijn rekening.
Dat moet toch goedkoper kunnen hebben ze bedacht. En jawel. Bij de buren is ook heel wat te halen.

Peru
Chinalco investeert 3 miljard dollar in de aankoop van een complete berg (Mount Toromocho) in de Andes die vol met koper zit. 2 miljard ton. Potentieel de grootste kopermijn ter wereld. Een koopje. Om die af te graven moet je wel een aantal dorpen verplaatsen. Geeft de burgers een fooi als compensatie. En verder neem je het niet zo nauw met arbeidsvoorwaarden en milieuvervuiling. Protesteren? Ze hebben niets in te brengen. China en de Peruaanse overheid zien het als een win-win situatie. 3 miljard cash kunnen ze daar wel wel gebruiken. Luister, kijk en huiver: Peru’s ‘Copper mountain’ in Chinese hands (BBC).
Daarmee heb je het echter wel zo’n beetje gehad in Zuid-Amerika. Afrika is komt ook aan de beurt.

Congo
Armste land ter wereld. Maar overvol bodemschatten. De strijd om die grondstoffen heeft al miljoenen levens geëist. China investeert 9 miljard dollar. In ruil voor een licentie om 10 miljoen ton koper en 600.000 ton kobalt op te graven. Bouwt daarvoor 3000 kilometer spoorweg, 1000-en kilometers weg (verhard en asfalt), een paar elektriciteitscentrales, scholen en huizen. Veelal met Chinees personeel overigens. Lees en huiver: Chinese spoorwegen gaan naar Congo, en Afrikaans koper voor een Chinese fooi. Dromen van een bloeiend Congo. “Chinezen zijn onze nieuwe kolonialisten”.

Zambia
Buurland van Congo. Maakt ook deel uit van die ‘Afrikaanse ‘copperbelt’. China koopt de exploitant uit van de grootste kopermijn ter wereld (Lumwama). Voor 6,5 miljard dollar. Win-win? Voor de Chinezen en de overheid wel. 75% van de export van Zambia bestaat uit koper. 2/3 van de inkomsten van de overheid komt uit de mijnbouw. En voor de burgers? Lees en huiver het verbijsterende rapport wat Human Rights Watch er over schreef: Zambia workers detail abuse chinese owned mines. De spanningen lopen hoog op: Zambian miners kill Chines manager during pay protest. (rechter deel plaatje hierboven).

Myanmar
Dichter bij (hun) huis. Maar daar is ook wat te halen. Een kopermijn in het Noorden. Geduid als een “friendship joint venture” tussen Birma and China. Opvallend: een joint venture tussen het leger van Myanmar en een dochteronderneming van een Chinese wapenproducent. De bevolking komt in opstand als de mijn wordt uitgebreid (investering 1 miljard). Zonder enige compensatie voor de bewoners (26 dorpen) wordt daarvoor 3200 hectare land geconfisqueerd. Duizenden demonstranten worden met waterkanonnen, traangas (en gerucht: chemische wapens) uit elkaar geslagen. Lees en huiver: Riot police move end myanmar copper mine protest. (linker deel plaatje hierboven).

Afghanistan
“Waar twee honden vechten om een been, loopt de derde er mee heen.” Ik schreef er in 2009 al een blog over:  Afghanistan, de bodemoorlog. Daarin: == China koopt zich in in Afghanistan. In 2008 won ze een tender om het enorm koperveld (mogelijk de grootste ter wereld) daar te mogen exploiteren: Aynak . Investering 4 miljard. Gewoon een miljard meer dan alle andere bieders tot grote schrik van Amerikaanse en Britse bedrijven en hun regeringen. Strijkstokken? Afghanistan is een van de meest corrupte landen ter wereld. Onderdeel van het bod: een 400 megawatt energiecentrale, dorpen, ziekenhuizen en moskeeën en een spoorlijn naar Pakistan. In ruil voor een 30 jarige lease. ==
Laatste stand van zaken: geschatte opbrengsten inmiddels 1000 miljard! Forget Taliban. Chinese copper miners new threat Afghanistans Buddhas. 

Mongolië
Ook dicht bij huis. Straatarm land van nomaden. Blijkt ook over enorme voorraden koper te beschikken. In het noorden ( Erdenet, grootste kopermijn in Asië, opbrengst gaat al voor het grootste gedeelte naar China) en een nieuw giga veld in het zuiden (Gobi woestijn, Oyu Tolgoi) tegen de grens van China. Inmiddels nickname Minegolia. Historisch gezien een gespannen relatie China (de muur). China laat het er niet bij zitten. En koopt zich inmiddels in via de beurs van Hong-kong. China levert de benodigde electriciteit, en zit dus al aan de knoppen.
Goed voor de straatarme lokale bevolking? In de Tolgoi mijn werken 18.000 mensen. De helft zijn al Chinezen. Dit ter voorkoming van de “Dutch Disease” ten gevolge van de spectaculaire groei van heb BNP: 17%. Speculanten en beleggers laten zich niet kisten.

De grondstoffenoorlog
De grootmachten voeren al decennia een wereld wijde grondstoffenoorlog (zie de links hieronder). Zonder toegang tot, of macht over de distributie van de immer schaarser wordende grondstoffen geen macht. In dit blog maar weer eens een onderdeel daarvan uitgelicht. Niet dat China de enige smeerlap is in deze nietsontziende strijd. Wel om te laten zien dat ze deze oorlog op geheel eigen wijze aan het voeren zijn. Geen bommen. Maar net zo nietsontziend. Net als bij elke oorlog zijn de burgers de grootste slachtoffers. Waar naast mensenrechten ook het milieu op grote schaal worden verkwanseld. Het nieuwe kolonialisme.

Nederland
Speelt geen echte rol van betekenis in deze oorlog. Heeft zich wel gedwee aangesloten bij een andere grootmacht in deze oorlog. Met een andere strategie. Die wel bommen inzet om hun belangen te behartigen.

Maar is binnen de marge wel aan het opschuiven. We korten miljarden op ontwikkelingssamenwerking.  Lilianne Ploumen mag leiding gaan geven aan een nieuw gecombineerd ministerie: Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Afgekeken van de Chinezen? Terug naar de “VOC mentaliteit”.

En de Nederlandse burger en de media?  Die spreken er schande van als een paar kruimeldieven, geïnspireerd door de explosief stijgende koperprijzen, weer eens meters koperen bovenleiding van de NS hebben gestolen, of de in brons gegoten denker van Rodin

 

Terug lezen: China en het kolonialisme:
2009: https://aadverbaast.wordpress.com/2009/11/23/china-graaft-zich-in-in-afrika-2/
2009: https://aadverbaast.wordpress.com/2009/11/25/afrika-de-volkstuin-van-china-2/

Terug lezen (o.a.): de grondstoffenoorlog
2008: https://aadverbaast.wordpress.com/2008/01/28/oorlog-het-is-al-lang-oorlog-en-dat-zal-alleen-maar-erger-worden-2/
2008: https://aadverbaast.wordpress.com/2008/08/11/georgie-wie-heeft-de-leiding-2/
2008: https://aadverbaast.wordpress.com/2008/11/09/de-grondstoffenoorlog-het-wordt-erger-en-erger-2/
2009: https://aadverbaast.wordpress.com/2009/12/02/irak-afghanistan-en-uiteindelijk-iran-olie-op-het-vuur-2/
2009: https://aadverbaast.wordpress.com/2009/11/04/afghanistan-de-bodemoorlog-2/
2010: https://aadverbaast.wordpress.com/2010/01/06/ook-israel-kon-over-het-water-lopen-2/

157 Reacties op “Chinese koper-koorts

 1. P.H.M van de Kletersteeg 3 december 2012 om 17:22

  Nou en?Jij hebt toch ook een mobieltje, een wasmachine en een computer?
  Als er niet gevraagd wordt, wordt er niet uit de grond gehaald….

 2. Motek 3 december 2012 om 17:41

  Ik moest het even opzoeken van Simon Vestdijk: Idealen overvragen steeds, als marktschreeuwers; laat men zich als koper met hen in, dan gaat men afdingen, en tenslotte ook op zichzelf afdingen.
  Ik weet niet hoe het met messing gesteld is maar ook daar zal wel weer een markt voor zijn/komen. Of zo’n grote zwarte bus die de mensen wat euro’s in handen drukt voor dat “hogere doel”.
  Nou ja, de grond wordt onder de voeten weg verkocht en onze interne boel, bijeengehouden door wat botten en pezen, verhandeld. De koperen roofridders zijn helemaal van deze tijd als het om het verder uitzuigen van alles wat leeft gaat. Mogelijk dat er nog een koperen paard onder de kont van Klaas (be) staat? 🙂

 3. Aad Verbaast 3 december 2012 om 17:47

  @Kleet: goed punt. Maar zonder inzicht geen uitzicht. Ook in deze.

  @Motek: Ook al opgevallen dat de Sint nog maar weinig rondloopt met een staf? Van messing. Wordt om de haverklap gestolen. Goud waard!

 4. blutch1 3 december 2012 om 17:53

  Ik heb een nieuwe waterleiding aangelegd. Dat heeft een forse deuk in de kopermarkt geslagen.

 5. Th Balvers 3 december 2012 om 17:54

  Heel informatief. Eigenlijk weet ik het globaal, maar de feiten komen hard aan. Ik ben een pessimist als het over de toekomst gaat..

 6. Aad Verbaast 3 december 2012 om 17:59

  @Blutch1: zal een aanslag geweest zijn op je portemonnee. Niet eens een waardebon erbij gekregen voor korting bij de afhaalchinees om de hoek?

  @Theo: De protesten in Myanmar haalde gisteren nog het nieuws (NOS) zag ik. Met maar een gedeelte van het verhaal helaas.
  Ik deel je pessimisme.

 7. P.H.M van de Kletersteeg 3 december 2012 om 18:00

  messing=koper met zink
  brons is koper met tin
  Zijn niet zo geschikt als geleider….en niet zo buigbaar.
  Koper is net omgekeerd van staal.Als je het roodheet maakt en snel afkoelt, is het zo zacht als boter.
  Doe je er niets mee, wordt het na jaaaaaaaaaren weer harder.
  Is heel makkelijk te vervormen…
  Staal wordt na jaaaaaaaaaaaren zachter

 8. Aad Verbaast 3 december 2012 om 18:13

  @Kleet: gezien je voorliefde voor feitenkennis hier alles “you wanted to know but were afraid to ask” over koper: http://en.wikipedia.org/wiki/Copper

 9. Motek from Space 3 december 2012 om 18:37

  De prijzen zijn niet mis voor messing en koper las ik elders..

 10. Aad Verbaast 3 december 2012 om 19:06

  @Motek: 5,68 euro per kilo vandaag aan de dag. http://beurz.com/koperprijs-per-kilo/
  Flink gestegen de afgelopen jaren. En er wordt dus om gestreden.
  Hier nog een interessant artikel wat ik net vond over Mongolië en de rol van China daar.:
  http://copperinvestingnews.com/13079-mongolia-mining-risk-oyu-tolgoi-turquoise-hill-rio-tinto-kincora-copper.html

 11. P.H.M van de Kletersteeg 3 december 2012 om 19:25

  Dat is wat je krijgt als je de NS in je voorraad laat participeren.Voor oud koper dus.

 12. King Billy 3 december 2012 om 19:40

  Energie en grondstoffen hoog op de EU agenda, naast een vuistvol andere crises. Een heikel onderwerp, in feite staat een fossielen- en grondstoffenarme ‚Europa‘ (= de EU, zo men zegt) betrekkelijk machteloos tegenover landen zoals China en Rusland en het gas bij de Kaspische Zee.
  Kijkend naar de langetermijn volgens mij belangrijker dan de eurocrisis. Wind, de zon en biogas zijn geen wondermiddelen.
  http://www.euractiv.com/specialreport-resource-efficienc/eu-change-policy-approach-oil-ga-news-516347?utm_source=EurActiv%20Newsletter&utm_campaign=b8cf22cbfb-newsletter_sustainable_development&utm_medium=email

  Overigen zijn laadkabels voor E-auto’s en E-bikes ook populair. Moeten tegenwoordig ook aan de ketting. Worden hier gestolen als broodjes worden gehaald bij de biologische dynamische bakker met oplaadpunten voor de klanten.

 13. P.H.M van de Kletersteeg 3 december 2012 om 20:28

  Bij mij zijn in januari mijn lasmachines gestolen.Waaronder een “Morelisse’ fantastische machine om mee te werken.
  Daders bekend, maar hebben vriendjes bij het vuniform dragende tuig
  Maar wat zou ik klagen? november vorig jaar 4000 daarna jan 5200 daarna in feb/maart 11200 en in mei 9200 en indecenber 300.
  Daders bekend; po;itie en PF van Just. corrupt en randdebielen

 14. Jeetjemina 3 december 2012 om 20:43

  Alweer een heleboel informatie die nieuw voor mij is.
  Wat schrijf je toch altijd interessante stukjes.
  Je zou er een KOPER voor moeten vinden!!

 15. Aad Verbaast 3 december 2012 om 21:01

  @King Billy: verbijsterend verhaal eigenlijk als ik dat zo lees. Maakt maar weer eens duidelijk dat Europa ook in deze aan de zijlijn staat en niet verder komt dan aan te bevelen onderzoek te doen naar de verschuivende panelen in de grondstoffenmarkt, ipv in staat te zijn een duidelijke gezamenlijke strategie te hebben. Iets wat er al lang had moeten zijn natuurlijk gezien de ontwikkelingen die al decennia aan de gang zijn.

  Over China: == In the future, the EU would need a more constructive approach in the areas of oil, gas and minerals. That could be to build a policy framework around elements of the enlightened self-interest of those governments displaying features of state capitalism, such as China, the report suggests. ==
  en: == “What we also see from state companies from China for example is that they have become very active in all over the world, and what I find very interesting is that they are very keen on moving into the frontier areas, maybe not so much because of the number of barrels they can harvest there, but for the technology and learning to do these thinks that they may be able to apply somewhere else.” ==

  Wat een bende!

 16. P.H.M van de Kletersteeg 3 december 2012 om 21:07

  Maar: alweer niet alle info.
  Koper kan in veel gevallen vervangen worden door andere ,metalen of legeringen
  Waar een werkelijk tekort aan dreigt: ijzer.
  Als de chinezen autoptjes willen hebben, en per 1000000 inwoners hetzelfde aantal als–pak hem beet–NL, is er 7 maal te weinig ijzer op de wereld aanwezig…
  Schroot is al 0,25 E per kg.
  Ng effe en er worden scheepswrakken opgevist voor de oud ijzer prijs.
  Hier zijn al railds gestolen voor de schrootprijs,,,,,

 17. zelfstandigjournalistantwerpen 3 december 2012 om 21:29

  Een schrikbarend lijstje dat tevens laat zien dat de Chinezen zich wel degelijk gedragen als een grootmacht met ambities.

 18. King Billy 3 december 2012 om 21:48

  http://de.wikipedia.org/wiki/Energiepolitik_der_Europ%C3%A4ischen_Union (Duits)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_policy_of_the_European_Union (Engels)
  In ’t Nederlands niets te vinden. Duitse site het best gedocumenteerd. Engels leest lekker weg:
  “The EU currently imports 82% of its oil and 57% of its gas, making it the world’s leading importer of these fuels. Only 3% of the uranium used in European nuclear reactors was mined in Europe. Russia, Canada, Australia, Niger and Kazakhstan were the five largest suppliers of nuclear materials to the EU, supplying more than 75% of the total needs in 2009.”
  Da’s dan uitsluitend energie met de nadruk op ‘renewable’.
  Heb de indruk dat de Europese industrie door de EU aan haar lot wordt overgelaten zodra het om strategische grondstoffen gaat. Zowiezo, de EU als gesprekspartner is de laan uitgestemd door deelnemende landen om in de toekomst mee te praten hoe internet onder staatscontrole kan worden gebracht.
  De Nobelprijs voor de Vrede inspireert, nietwaar?
  Wie redt de redders straks, als de hel op aarde losbarst?

 19. P.H.M van de Kletersteeg 3 december 2012 om 21:57

  ..en wie weet: misschien wordt er een supergeleider van kunststof uitgevonden.
  Vanaf 1960 heeft de techniek alle millieuproblemen opgelost.
  Dat koper/olie “tekort’ neem ik niet zo serieus.
  Zijn oplossingen voor.
  Trouwens : in het merendeel van de wereld is niet gekeken naar wat er in de grond zit…..

  China gebruikt veel; logisch; ze produceren voor de rest van de wereld….
  Het valt me op, dat de millieufreaks wel allemaal een flinke auto hebben, en zo’n supermobieltje…

 20. P.H.M van de Kletersteeg 3 december 2012 om 22:00

  Trouwens: voor het geld dat NL weggooit in Afghanistan, hadden ze ook de koper rechten kunnen kopen….

  Ik zie net; mijn naam staat niet op lijst van bloggers.Schande!

 21. Aad Verbaast 3 december 2012 om 22:03

  @Jeetjemina: dank. Dit was weer een heel gezoek. Na China zelf ben ik volgens mij de enige in de wereld die dit eens een rijtje heeft gezet. 😉
  Kost wat (tijd), maar dan heb je ook wat!

  @Zelfstandig journalist: en zo is het. Wordt nog wel eens ‘vergeten’. Ze gaan er voor!

 22. Aad Verbaast 3 december 2012 om 22:08

  @King Billy: hopeloos verdeeld en dus een verzameling landjes (met een paar grotere) die allen hun eigen weg gaan. Feitelijk een stelletje boeren (zie budget). Gemiddeld genomen vriendjes van die andere grootmacht die als die die landen uitnodigt diens geopolitieke belangen te verdedigen meteen in de houding springen.
  Kortom: ze hebben niets in te brengen op dit mondiale slagveld. Mogen volgen.

 23. Aad Verbaast 3 december 2012 om 22:11

  Kleet: koper is in dit blog uitgelicht. Kan ook voor andere metalen en delfstoffen geschreven worden.

  Op zeldzame metalen (uiterst strategisch natuurlijk) heeft China al een monopoly positie verworven. Die slag is al helemaal gewonnen.

  == Ik zie net; mijn naam staat niet op lijst van bloggers.Schande! == Onzin. Je blogt niet, dus ben je ook geen blogger. Dus sta je ook niet op die lijst. Simpel toch?

 24. P.H.M van de Kletersteeg 3 december 2012 om 22:25

  Ik blog wel, alleen je weet niet waar.

  Wat betreft extra bijzondere metalen, zoals oxides van 800.000 euro per kilo is rusland nog steeds leider.
  Ooit werd mij gevraagd een lijst met een slordige 35 van die metalen te verkopen.
  De vader van een student die voor mij werkte, werkte op de beurs in London; daar wordt dat spul verhandeld.
  Die heeft er toen prijsjes angehangen.
  De volgende dag werd mijn telefoon afgeluisterd…
  Twee waren radio actief.
  De goedkoopste erop: goud.

 25. blutch1 3 december 2012 om 22:26

  In Nederland wordt tegenwoordig aluminium gebruikt als geleider ipv koper. Kijk maar eens als ze weer kabels leggen. Wat kleine wandelingetjes al niet opleveren.

 26. P.H.M van de Kletersteeg 3 december 2012 om 22:29

  De staalindustrie–dus de staal producerende industrie–is in China van topkwaliteit
  Dus ook van rvs, aluminium e.d.
  Vergeleken ermee. leeft europa in de middeleeuwen.Behalve Finland; uitstekende kwaliteit roestvrij staal
  Wapens zijn een goed meetpunt voor metalprocessing.
  De AK47 van China is de beste–en goedkoopste.
  In USA zijn meer AK47 dan in de rest van de wereld bij elkaar; maar dit terzijde

 27. P.H.M van de Kletersteeg 3 december 2012 om 22:49

  Aluminium wordt al jaren gebruikt; mar het heeft wat nadelen ivm spanningsverlies, ophoping en vasthouden van warmte.
  Waar het prima voor is, is voor het systeem van sommige landen, waar 10/000 volt wordt vervoerd en iedere aansluiting op een transformator werkt.
  hoe hoger de getransporteerde spanning; hoe minder spanningsverlies

 28. Aad Verbaast 4 december 2012 om 00:56

  @Blutch1: bij uitzondering neem ik aan..
  Chinalco (zie Peru) is voornamelijk een aluminium bedrijf. Maar kopen toch een berg koper (4500 meter hoog). Zouden ze belazerd zijn? 😉

 29. Aad Verbaast 4 december 2012 om 00:58

  @Kleet: wat heb jij veel roepingen gemist zeg! 🙄

 30. P.H.M van de Kletersteeg 4 december 2012 om 05:39

  Kan er niks aan doen; heb een zekere kennis….die is welliswaar niks waard, maar soms makkelijk

 31. Jan Bouma 4 december 2012 om 07:43

  “Kennis is macht”; zo luidt het gezegde. D.w.z. als je die kennis weet te verkopen of te gebruiken. De Chinezen zijn er meesters in. Bijvoorbeeld ook met Suriname. Zie: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/14229

  Wij boycotten die crimineel Bouterse maar de Chinezen onderhandelen zo nodig met de zwaarste crimineel ter wereld zolang het in hun belang is. Ze kopen als het ware zo’n land als Suriname op vanwege alle bodemschatten. Nog een verschil. De Amerikanen trachten hun belangen te verdedigen door hun militaire kracht in te zetten. Die blijkt op termijn niet erg effectief. Landen opkopen levert meer rendement op.
  Wat een zooitje.

 32. P.H.M van de Kletersteeg 4 december 2012 om 08:11

  De winst van USA in oorlog is hun roofgoed, en de steun die ze krijgen van de NATO Ook via de fraude en corruptie van de NATO.
  Zie b.v.: de Nato betaalde 380 millioen huur voor een grondstuk dat niet meer waard was dan 2000 dollar in Roemenie.
  En daar werd ook een vervangende gevangenis neergezet,Cuba is min of meer dicht; roemenie open.
  Is alleen niet bekend in NL
  Dan bv het kopen van grote aantallen afgekeurde kruisraketten
  De winst voor hun wapenindustrie, en het gegeven dat ze incompetenten en corrupte staten als NL zo ver krijgen het JSF project te betalen.

  Handel heeft meer macht dan oorlog; ook omdat verkeerde wapens worden gebruikt uit schijnheiligheid.
  Je kan idd een bevolking om zeep helpen, lokaal of grootschalig, en de infra structuur onbeschadigd laten–neutronen wapens

  Maar die mogen niet, was een conferentie over in het land die de meeste winst maakte op de holocaust; dum-dum ook niet.Vandaar de NL politie het gebruikt met een andere naam.
  Krijg je een treffer in je torso, maalt dat patroon in een cirkel met een doorsnee van 12 cm alles kapot.
  Heet: stopkogel.

  Mijn kennis is een vrij brede vakkennis en wat zijdelingse info.

 33. P.H.M van de Kletersteeg 4 december 2012 om 08:13

  Daarnaast: NL was en is voor 150% verantwoordelijk voor Suriname, Nieuw Guinea, en voor Srebenica

 34. Aad Verbaast 4 december 2012 om 09:46

  @Jan: eens. China heeft een andere doctrine: ik bemoei me niet met jullie interne aangelegenheden, jullie bemoeien je niet met de onze. Geheel anders dan de westerse invalshoek. Die gaan dan eisen stellen (wereldbank, IMF etc) aan te boeken vooruitgang aan democratie etc..
  Tja, daar zitten die (veelal corrupte) heren niet op te wachten. Makkelijker zakendoen dus met China.
  Westerse private ondernemingen zitten daar ook niet mee trouwens. Zie wat betreft mijnactiviteiten de documentaire “stealing Africa” over Glencore. http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/s/stealing-afrika.html
  Ook over de kopermijnen in Zambia. Moeite waard. op ongeveer 30 minuten in de docu komen de Chinezen ook in beeld.

 35. Aad Verbaast 4 december 2012 om 09:52

  @King Billy: dank. Opvallend dat juist die koperaandelen zo zijn gestegen. In het stuk wordt er niet echt een duidelijke verklaring voor gegeven. Ik zou het zelf ook niet zo snel weten.
  Ik kan me wel voorstellen dat er een dubbele groeivraag in zit. Veel koper is ook nodig voor de interne groeimarkt. Telecom, energiecentrales, modernisering, etc.. Daardoor misschien wat minder afhankelijk van de matige groei in het buitenland.

 36. blutch1 4 december 2012 om 10:58

  Wat denk je van de bouwactiviteiten? Kijk maar eens hoeveel koper er aan leidingen en kabels in een huis zit..

 37. Aad Verbaast 4 december 2012 om 11:12

  @Blutch1: klopt uiteraard. Ik was nog op zoek naar een stukje waar precies in staat (met de verdeling) waar koper voor wordt gebruikt. Stuitte daarbij overigens op het volgende:
  http://nos.nl/artikel/248224-china-drijft-koperprijzen-op.html
  == De prijs van koper is in tien jaar tijd bijna vertienvoudigd. De huidige koers staat op ruim 9000 dollar voor een ton koper, dat is ongeveer 6230 euro. De vraag naar koper is dus enorm gestegen, terwijl het aanbod achterblijft. Daarnaast wordt de prijs opgedreven door een toename aan speculanten.
  Vooral China heeft met zijn snelle economische groei behoefte aan steeds meer koper. Meer Chinezen verhuizen naar de stad, waardoor er nieuwe huizen en elektrische netwerken moeten worden ontwikkeld met kabels waarin koper is verwerkt. Ook de toegenomen welvaart speelt een rol. Steeds meer Chinezen kunnen zich bijvoorbeeld een mobiele telefoon of laptop veroorloven. ==

 38. Aad Verbaast 4 december 2012 om 12:16

  @allen: een prima artikel dat precies aangeeft waarom de kopervraag juist in China zo enorm toeneemt, en zal blijven toenemen vooralsnog:
  http://www.bloomberg.com/news/2010-11-02/china-seen-using-more-copper-than-world-produces-now-with-yang-s-new-stove.html

 39. P.H.M van de Kletersteeg 4 december 2012 om 12:52

  Dat is de richtprijs zonder transport/btw/invoerrechten voor heel, heel groot verbruik.
  Kan je wel nagaan; de oudkoper prijs bij de schroot is al 4,90 euro per kg

  Maar ook Bijna alle electronica komt uit China.ook Nokia.Die zat even in Roemenie–Brussel betaalde gebouwen en groot deel machinepark– maar die zitten nu ook China.
  Reden zal wel zijn: slechte scholing, veel diefstal, en slechte werkmentaliteit.
  De arbeidsloonkosten in China zijn een 50^–150% hoger dan hier.

 40. Aad Verbaast 4 december 2012 om 13:19

  @Kleet: zijn inderdaad de kale prijzen op de beurs.

  Nog een factor overigens die een rol speelt: recycling. Koper laat zich uitstekend recyclen. Een aanzienlijk deel van de koperbehoefte kan daarmee afgedekt worden.
  Maar in een land in opbouw als China valt er nog niet veel te recyclen.

 41. P.H.M van de Kletersteeg 4 december 2012 om 14:25

  Dat is waar.Er zijn zelfs mensen die in joegoslavie b.v. duizenden km leiding van het spoor hebben gerecycled….
  Ijzer is makkelijker te recyclen; magnetisch; maakt het makkelijk te scheiden van andere metalen.
  De staalprijs iz zo hoog, dat het interessant wordt scheeoswrakken uit de oorlog te bergen….

 42. P.H.M van de Kletersteeg 4 december 2012 om 14:27

  ..en niet te vergeten: de tankwrakken van Sadam in Koeweit en elders….

 43. Motek from Space 4 december 2012 om 15:54

  Ik meende me te herinneren dat de Chinzen moestuintjes op de maan ( of elders?) wilden maken, zou dat te maken kunnen hebben met hun vooruitziende blik dat de grond arm gaat worden? 🙂

 44. Petrus Nelissen 4 december 2012 om 16:10

  Waar gebruikt China al die koper voor?

 45. Aad Verbaast 4 december 2012 om 17:18

  @Kleet: ook makkelijk te recyclen. In Pakistan worden aan de kust oude schepen uit elkaar gezaagd. Gebeurde eerst in Taiwan (heb ik nog bijgestaan) maar daar werden de illegale chinezen van het vasteland te duur. Erbarmelijke arbeidsomstandigheden uiteraard en levensgevaarlijk.

 46. Aad Verbaast 4 december 2012 om 17:20

  @Motek: je geheugen kan ook wel een opfrissertje gebruiken. == ik meen me te herinneren == was vandaag nog in het nieuws! 🙂
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2812/China/article/detail/3357911/2012/12/04/China-wil-op-maan-en-Mars-groenten-telen.dhtml

 47. Aad Verbaast 4 december 2012 om 17:22

  @Petrus: staat in dit artikel wel goed uitgelegd waarom China zo ontzettend veel koper nodig heeft:
  http://www.bloomberg.com/news/2010-11-02/china-seen-using-more-copper-than-world-produces-now-with-yang-s-new-stove.html
  Komt ook nog eens bij dat ze nog niet veel te recyclen hebben (itt tot bv Amerika).

 48. Aad Verbaast 4 december 2012 om 17:24

  @King Billy: hierboven hadden we het over de ondergeschikte rol van Europa in de ‘grondstoffenoorlog’. Hier weer een bijzonder voorbeeld daar van:
  http://www.presseurop.eu/nl/content/news-brief/3112941-europese-pijpleiding-nabucco-zieltogend
  == Dit fiasco laat eens te meer zien hoe weinig de Europese Unie heeft in te brengen tegen de Russische dominantie in de grondstoffensector. De pijpleiding wordt al heel lang beschouwd als een voorbeeld van het mislukte Europese beleid op het vlak van industrie en energie. Dit beleid wordt wel met veel woorden gesteund, maar met weinig financiële middelen of concreet politiek draagvlak. ==

 49. Motek from Space 4 december 2012 om 17:52

  Aad om 17:20 🙂 tussen vanochtend en vanmiddag zat veel space wat opgevuld werd met andere lettertjes vandaar dat m’n harde schijf het effe niet meer wist. Hoewel ik het klepeltje dus wel hoorde :-p. Zal ik nu de inwendige even gaan voederen. Morgen weer vroeg dag met andere materie

 50. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 4 december 2012 om 17:53

  De NL vrouwen zijn schuldig! Al die batterij melkboeren…

 51. Aad Verbaast 4 december 2012 om 18:01

  @Motek: de tijd vliegt, net als de aliens 🙄

  @Kleet: je kent vast wel het begrip “spekkoper”.

 52. Jan Bouma 4 december 2012 om 18:34

  @Aad…
  Jij bent, zelfs gediplomeerd met een oorkonde van een heuse Universiteit, toch afgestudeerd natuurkundige? En je bent ook niet “Stapel” (….) Welnu. Ik vraag me af, als leek, hoe zit het nou met het behoud van niet alleen energie maar ook van materiaal? Dus ook ijzer en koper maar ook water? Ik weet wel dat we met z’n allen steeds meer grondstoffen gaan gebruiken maar – doordenkend – als nou een ieder op deze aardkloot, thans 7 miljard, en de toekomstige generaties tot 9 a 10 miljard in 2040/2050 verzuipen in de materialen? Wat dan? Of anders gezegd: is er ooit genoeg?

  We maken er een grap van; het antwoord lees ik morgen misschien wel.. 🙂
  tot morgen…

 53. Aad Verbaast 4 december 2012 om 18:45

  @Jan: vragen naar de bekende weg natuurlijk. Allereerst dat ik een met bul behangen natuurkundige ben. met wat zijwegen naar andere disciplines. Autodidact 😉
  Voor de rest: ook bekend is dat we in overmatige mate de grondstoffen aan het plunderen zijn. Race tegen de klok om de explosieve groei van de wereldbevolking te kunnen blijven voorzien van genoeg eten en materiaal om in hun explosieve behoeften te voorzien.
  Juist door de wet van behoud van massa (en energie) geen eenvoudige opgave!
  Ik zie het dan ook somber in. Nu al blijkt het een hopeloze strijd te zijn.
  Maar ook dat is vragen naar de bekende weg. Ik schrijf er immers al 5 jaar over!
  Was jij het niet die het had over boren in keiharde planken?

  N.B.: dit zag ik net voorbijkomen. Alsof de duvel er mee speelt. Dat doet ie ook natuurlijk!
  http://www.nature.com/news/a-clickable-guide-to-the-world-s-energy-use-1.11927

 54. zelfstandigjournalistantwerpen 4 december 2012 om 20:26

  De Chinezen zijn niet meer te stoppen.

 55. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 4 december 2012 om 21:36

  Zoals eerder gezegd: de universiteit levert gereformeerde boekhoudertjes; geen wetenschapper.
  iedere wetenschapper weet, dat “vrije markt” automatisch oplossingen geeft.
  Als er geen koper meer is –of als dat te duur is- dan wordt er wel een andere legering uitgevogeld of misschien een kunststof supergeleider.
  Gaat vanzelf.

  Wat chinezen betreft: over een jaartje of 10 zijn ze niet meer het grootste land; dat is dan india.
  maar over 25 jaar is china afgedaan als producent.
  reden; vrouwen tekort en extreme vergrijzing; gevolg van dat een kind toestand van de laatste 40 jaar.

  Zelfde probleem is in europa.
  Er is geprobeerd met geld meer kinderen te fokken.
  Duitsland: kindertoeslag met faxtor 5 verhoogd; negatief resultaat
  Frankrijk: extreme extra’s voor gezinnen die al 2 koters hebben; mislukt
  NL fokpremie ook voor hogere inkomens 9oerstom, want daar is geen tekort) en het betalen van creches–ook stom; verkeerde catagorie.
  Mislukt
  Roemenie; krijg een kind en je krijgt standaard kindertoeslag PLUS 2 jaar lang 150% van het loon van een vakman.
  Dat is dus de fokstal voor ongeschoolden voor europa.

  Maar dat wisten jullie al.
  jullie zitten alleen maar zielig te merenneuken op onbelangrijke details uit hobby, en overzien het geheel niet….

  Alternatief: in bevolkingstruktuur is de middenklasse veel te groot.
  Door inkomens politiek-b.v. onderwijzers e.d. 1000 euro aftoppen-(hebben veel te veel)
  teveel aan ambtenaren eruit (35%) en andere maatregelen de middenklasse halveren.
  daarnaast doorgaan met serieus naar de toekomst kijken; onderwijs aanpakken , HBO en WO vooral, en de basis voor een kennismaatschappij leggen.

  Die is er niet
  We barsten van de ambtenaren, maar wetenschappers b.v. bijna niet
  Wetenschappers zijn diegenen die iets toevoegen aan een wetenschap; een uitbreiding van kennis of een ander gebruik.

  Ik heb gezegd.

 56. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 5 december 2012 om 00:19

  En nu een quiz:
  Vraag: welke politicus is het?
  hint: “the man who sold the world”

 57. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 5 december 2012 om 00:21

  Energie en grondstoffen: voor de komende 50.000 jaar genoeg.
  Raakt er eentje op, wordt die door techniek vervangen.
  Energie; is eenvoudig in iedere hoeveelheid te maken….

 58. Aad Verbaast 5 december 2012 om 00:40

  @Zelfstandig journalist: de beer is los!

  @Kleet: je spreekt weer in raadselen. Althans voor mij.

 59. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 5 december 2012 om 05:39

  ..en ik spreek zo simpel…..
  Het is van geen belang dat er koper of een ander matereaal tekort is of op is.Zo nodig wordt het simpelweg vervangen door een ander. dat dat gebeurt is ook deel van evolutie.

 60. King Billy 5 december 2012 om 08:16

  @Zelfstandig journalist. Re ‘De beer is los’. Henning Mankell
  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Man_from_Beijing_(novel)
  Heel veel beren. Een op de vijf mensen op aarde is een ‘Chink’. Ze nemen gewoon wraak!

 61. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 5 december 2012 om 08:55

  I NL zijn sinds de jaren 30 vorige eeuw zo’n 40.000 chinezen; nu wat meer.
  Sociaal: zij werken hard, betaalden vaak WW terug, zijn non-crimineel; zijn als groep in zichzelf gekeerd, supersociaal onderling.
  In de beginjaren 80 werd een minderheden nota gemaakt in NL; de chinezen werden niet genoemd; zij waren “onzichtbaar”
  Resultaat: chinese les kon niet gesubsidieerd worden, want de chinezen bestonden niet…..
  Ambonezen, die een paar treinreizen verlengden, wel.Die werden doodgegooid met subsidie…
  Welkom in nederland.
  —————————-
  De reden dat de chinezen massaal leveren over de hele wereld, is NIET de ‘lage” loonkosten, maar de bereidwilligheid te werken, en de lage criminaliteit.
  Vergelijk: Roemenie: doorsnee loon van arbeider; 200 euro; China 500;.
  (extra fokpremie voor vrouwen die een baan hebben, buiten kindertoeslag: 2 jaar lang 265 Euro per maand met de complimenten van Brussel)
  Boven het hogere loon van China komt transport en de door protectionisme opgedreven invoerrechten voor producten uit China)

  India is over een paar jaar het grootste land ter wereld; maar als productieland tellen ze niet mee.

  China gaat op zijn retour over een jaar 10–20; reden; vergrijzing door het een-kind-wetje.

 62. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 5 december 2012 om 09:03

  Alle producten uit China zouden goedkoper in Roemenie bulgarije joegoslavie polen hongarije USSR gemaakt kunnen worden.
  Maar deze landen zijn te laag geschoold, te asociaal, te crimineel.
  Daarom ging ook Nokia weg uit Roemenie.
  Gebouwen en groot deel machines was betaald door Brussel, maar zij konden die mentaliteit niet onder controle houden.
  Vanaf het jaar 2000 is de stroom bedrijven die Roemenie verlaat groter dan die erin komen.
  Diefstal bij buitenlanders wordt niet vervolgd, dieven worden beschermd.
  Er zijn fabrieken die een paar ton investeerden, en sloten binnen een jaar.

 63. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 5 december 2012 om 09:07

  In nederland is geen productie meer mogelijk, of alleen veel te dure.
  oorzaak; millieu wetgeving, bureaucratie (daarom kwam HP niet in NL)veel te dure grondprijzen, en gebouwprijzen die nergens op slaan.
  Vandaar dat er in het jaar 2000 in China 40.000 bedrijven waren die eigendom van een nederlander of van een nederlands bedrijf waren.

  In roemenie zijn alle grote NL melkfabrieken.Die hebben hun kwaliteitseisen naar beneden bijgesteld, betalen veel te veel inkoop, maar weinig winstbelasting en veel zwart omzet….
  Maar ook daar wordt veel gestolen…

 64. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 5 december 2012 om 09:24

  p.s.:Hier zitten trouwens echte beren…

 65. blutch1 5 december 2012 om 09:40

  Wij moeten het doen met beren op de weg. 😉

 66. Aad Verbaast 5 december 2012 om 10:08

  @Kleet: er is inderdaad een groot verschil tussen de werkmentaliteit van de gemiddelde Chinees en zeg de Westerling zo kan ik spreken uit eigen ervaring toen ik er een tijdje tussen woonde.
  Even een beetje chargerend: werk je 8 uur en verdien je 100 euro maar je hebt er maar 80 nodig, dan zal de Chinees er serieus over nadenken om dan 18 uur te gaan werken: dan hou je 40 euro over! Zal je in het Westen niet zo gauw tegenkomen. In de Filipijnen komen ze zelfs de 5de dag niet..
  Maar met de toenemende welvaart ook in China zal dit ook wel een convergerende werking gaan krijgen vermoed ik zo.

 67. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 5 december 2012 om 11:19

  nee hoor.De chinezen doen het verkeerd.De loonstijgingen, die in de industrieplaatsen bijna maandelijks plaats vinden, zijn het resultaat van stijgingen van huur en voedsel prijzen.
  Alleen de enorme bedrijven, met eigen woningen en gigantische kantines kunnen de balans kosten–lonen beheersen

 68. Jan Bouma 5 december 2012 om 11:19

  @Aad…10:08
  Helemaal niet werken en de godganse dag luierend onder een boom dat is het ideaal van die neger… en van ons allemaal; weet je nog?
  Maar de Chinezen zijn wereldwijd in opmars en maken binnenkort overal de dienst uit. Dus kunnen we het, net zoals die neger in Afrika, wel vergeten! 🙂 Nog een voordeel voor ons Nederlanders. Wij worden wel genoemd “de Chinezen van Europa”. Ook alweer vanwege onze handelsgeest en ijver.

 69. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 5 december 2012 om 11:20

  De chinezen hebben het begin van de afmars al begonnen….

 70. Aad Verbaast 5 december 2012 om 11:24

  @Jan: Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik ook gaarne anderen zie werken. Je zou dat zelfs kunnen zien als een uiterst sociale daad. Ik schep immers ruimte voor mensen die stellen dat ze niets liever doen dan werken. Dat laat ik dan ook graag aan hen over. 🙄

 71. Jan Bouma 5 december 2012 om 13:32

  Off topic een goed bericht. Het OM gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van Kalbfleisch/Westenberg; het Gerechtshof Arnhem zal het hoger beroep behandelen. Had ik al m’n twijfels uitgesproken over de wel of niet bestaande onafhankelijkheid van het OM en ons justitiële apparaat worden mogelijk die twijfels nu weggenomen hoewel ik er ook rekening mee hou dat “indien het Hof ook concludeert tot vrijspraak de beide corrupte rechters wel voor eeuwig vrijuit zullen gaan…”
  Zie: http://nos.nl/artikel/448097-om-in-beroep-in-zaakkalbfleisch.html

 72. King Billy 5 december 2012 om 14:39

  Tussendoortje:
  Andere truckloads i.p.v. koper.

 73. Marjelle 5 december 2012 om 15:17

  Ik hou het even bij gewone (zie titel).

 74. Aad Verbaast 5 december 2012 om 16:52

  @Jan: ik las het. Ik denk niet dat het OM veel kans maakt. Uiterst triest natuurlijk. Maar ja, rechters onder elkaar maken er ook een potje van. Geen vrienden, slechts confrères..
  Wat een zooitje!

 75. Aad Verbaast 5 december 2012 om 16:58

  @King Billy: koperkabeltje van 1,5 – 2 miljard euro. Daar kan je een berg voor kopen!

  Fraaie infographic. Werktop deze manier zeer tot de verbeelding. Ik zag dat er nog een hele serie opstaan. Ga ik zeker bewaren!

  P.S. Gisteren zaten de heren weer bij elkaar om te praten over de bankenunie. Schiet allemaal niet op:
  http://www.presseurop.eu/nl/content/news-brief/3118011-race-tegen-de-klok-voor-bankenunie

  Prima club trouwens die presse-europe. Makkelijk weg te lezen, internationaal en zitten er meer bovenop dan welk medium dan ook die in Nederland beschikbaar zijn. Hierover heb ik namelijk (weer) niets gelezen in die media. Terwijl toch de meeste kranten elke dag voorbij komen.

 76. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 5 december 2012 om 17:54

  Spanje heeft ook 45 milliard gevraagd.Sinterklaas te veel vibrators ingekocht voor NL vrouwbeesten? En zo het koper tekort opgedreven?

 77. Aad Verbaast 5 december 2012 om 18:31

  @Kleet: omzet meer dan een miljoen stuks per jaar in Nederland. Schijntje.

 78. Aad Verbaast 5 december 2012 om 19:29

  @Marjelle: beterschap!!

 79. King Billy 5 december 2012 om 21:40

  Aad Verbaast. Re Presseurop. Dank. Voert sinds kort een ietwat kritischer koers. Goede formule en idd, ze selecteren slechts mondjesmaat Nederlandse media voor redactieruimte. Volkomen terecht. Alles uiteindelijk terug te voeren naar 200 jaar parlementaire constitutionele monarchie, waar de monarch het hoofd van de Trias Politica is.De Regering zweert zelfs twee maal trouw aan de kwien. 1* direkt, 1* indirekt via de Grondwet.

 80. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 5 december 2012 om 22:21

  …en als ze dat doen, weten ze al dat ze liegen dat ze barsten….

 81. King Billy 5 december 2012 om 23:33

  Lol: Rutte in de FAZ. 33 reacties. Hij is popie onder de lezers. Eentje eruitgepikt:
  http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/staatsschuldenkrise-niederlande-wollen-euro-ausstiegsklausel-11977340.html
  „Nicht devote Sklaven wie wir
  Die liberalen Niederländer wagen es, selbst zu denken, und sogar, berechtigte Ansprüche anzumelden.
  Wessen Interessen dienen unsere Politiker eigentlich?
  Könnte eine niederländische Partei eine Filiale bei uns eröffnen?“
  (Wilde melden onder King Billy dat er al eentje is, de VSP, Rot,Blau, auf blanco Hintergrund, De Vereingte Staubsauger Partei’, maar reaktieruimte inmiddels gesloten).

  Een andere reaktie: „Rutte als Bondskanseklier“

  Reakties worden ook gelezen. Honderden ‘aanbevelingen’ worden uitgedeeld.

 82. Aad Verbaast 6 december 2012 om 00:57

  @King Billy: hij lijkt haast populairder te zijn in Duitsland dan in Nederland onderhand. Nogal wat ondersteuning.
  ROFL: bundeskanseklier!!

  Dan nog maar een uitsmijter om deze dag weer af te sluiten:

 83. King Billy 6 december 2012 om 07:05

  Geen wonder dat Rutte populair is in DE.Duitsers bezuinigden 10 jaar gelen reeds. Loonmatiging, hogere sociale lasten. Met als gevolg betere exportpositie. Die zien de effecten van hun besparingen nu naar de Club Med landen verdwijnen. En hebben daar flink de pest over in. Eenmaal DDR was en is wel genoeg. 5% extra inkomstenbelasting.
  De VVD is tegelijkertijd heilig vergeleken met de Duitse tegenhanger, de FDP. Bovendien vinden Duitsers de glitter and glamour van een koningsschap aantrekkelijk.

 84. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 6 december 2012 om 08:27

  Glitter en glamour van dat ouwe gedrocht?
  Als ze ergens heen gaat sleept ze een doodskist met een paar emmers grond mee….

  Maak van ‘koningin” een verkiesbaar baantje–voor 3 jaar maximum.
  neem een mooie meid van laten we zeggen 30–40.
  Iets voor doutzen misschien?
  Functie eisen: stuk of 4 talen, uitstekend uiterlijk, elegant, en eef haar een paar ton per jaar.
  vooruit, 3 ton, en een paleisje.Ok, 2 paleisjes.
  maak van de rest musea, ZONDER die overbetaalde overbodige idioten die maanden zitten te mekkereb hoe je een schilderijtje moet ophangen.
  Kunsthysterici heten die.
  We hebben al een historicus die geschiedenis wil schrijven door het land volkomen te verpesten, dat zit er ook nog zo;n mafketel op de blogs -die mij zomnder enige reden gebanned heeft trouwens.

  Is genoeg.

  Maar als de moffen haar willen hebben: gelijk afsturen….

 85. Aad Verbaast 6 december 2012 om 09:21

  @King Billy: misschien is het een idee om hem dan maar over de grens te sturen. Kan hij daar gaan huishouden 😉

  @Kleet: de kwien mag ook mee natuurlijk.

 86. king billy 6 december 2012 om 10:26

  Oplossing van Van Rompuy, Barroso, Juncker en Draghi voor vier crises:
  Alles, maar dan ook letterlijk alles centraliseren, vergemeenschappelijken, bundelen, harmoniseren, sociale lasten, centraal ‘Cohesion’ fonds, plus een nieuw ‘Buffer fonds’ naast het ESM.
  Document meldt wel dat relatief veel geld naar banken is gevloeid en dit teruggedrongen moet worden.
  http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/en/ec/134069.pdf (15 pagina’s)

  “Ultimately, these far-reaching changes undertaken by the European Union in general and the Economic and Monetary Union in particular require a shared sense of purpose amongst Member States, a high degree of social cohesion, a strong participation of the European and national parliaments and a renewed dialogue with social partners. The openness and transparency of the process as well as the outcome are crucial to move towards a genuine Economic and Monetary Union.”
  Barroso met zijn ‘Ich will keiner Superstaat’, is een wolf in schaapskleren.

 87. Aad Verbaast 6 december 2012 om 10:51

  @King Billy: blijft dt ik op zich geen bezwaar heb tegen een geïntegreerd Europa.
  Maar ja, op deze wijze heb ik er geen enkel vertrouwen dat dat goed komt.
  Eerst alle rotte appels er helemaal uit. Blijft er niet veel van over natuurlijk.
  Helemaal opnieuw beginnen, en er eerst goed over nadenken.
  Nu is wordt het krot telkens weer met een likje verf en een enkel plankje overeind gehouden, en maar zeggen dat het het ‘bewoonbaar’ is en durft niemand te zeggen dat het feitelijk ‘onbewoonbaar’ verklaard zou moeten worden.
  Wat een bende!

  Zie ook: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11184/Jean-Wagemans/article/detail/3359130/2012/12/06/Crisisbeleid-Europa-vernietigt-de-sociale-vrede.dhtml

 88. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 6 december 2012 om 11:08

  Niveleren/egaliseren/harmoniseren; noord west europa zou straat en straat arm zijn; en de rotte appels heel even op orde.twee jaar later: noord west europa nog steeds straatarm; en de rotte appels weer arm.
  Nutteloos, waardeloos en hopeloos

  problemen moet je aanpakken bij de oorzaak.
  in griekenland: corruptie, ambtenarij.
  Van de 33 ambtenaren er 25 uit.
  Op corruptie: dwangaarbeid; begin maar ergens een kanaal te graven met de schop.

  Pas als die twee opgelost zijn; enige hulp.
  Ze zijn orthodox dus; god helpt diegenen die zichzelf helpen.
  Dus voor de griekse heren;niet meer op brussel geld masturberen!

 89. blutch1 6 december 2012 om 12:10

  Niks Europa, de vuilnisbelt op en Van Rompuy en Barroso er achteraan. Als ik het verschil zie tussen bv Frankrijk en Nederland op sommige gebieden.
  Aanpak dioxinepaling:
  Frankrijk: direct verbod op vangen, vervoeren, verkopen in het hele getroffen gebied.
  Nederland: niets, nul. nada. Vreet maar op.
  Genetisch gemanipuleerde mais:
  Frankrijk: verbod op invoer en verbouwen. ( krijgen ze een verbod van Europa op dat verbod)
  Nederland: niets, hoera voor Monsanto
  Europese investeringsbank steun van 40 miljoen voor Monsanto.
  Lijstje kan langer, maar het verschil is duidelijk.

 90. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 6 december 2012 om 12:55

  het idee van europa is puur achtelijk.
  Viir landbouwchemicalien; europa is in zones verdeeld; wij zitten in een zone van polen naar england.
  Als nou bv in Polen DDT vrij verkrijgbaar is, mag je dat ook weer in NL gebruiken.
  Wat mag in een land van die zone, mag in alle landen ervan.
  Wat betreft gen mais: doel; schade van een bepaalde rups beperken.
  Die rups klimt omhoog en vreet haaks dooe de stam heen.
  Maar een enkel vraagteken.
  Die rups komt niet voor in europa; alleen eenamaal gevonden in joegoslavie, 3km van een vliegveld waar monsanto arriveerde….

  dat gen mais heeft geen enkel voordeel tov van normaal mais.

 91. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 6 december 2012 om 12:56

  Voor de fransen kan ik nog wel respect hebben.
  NL leiders staan gelijk gebukt met de broek op de knietjes voor europa
  duitsers schreeuwen hard, maar betalen toch; iemand moet het werk van hitler afmaken….

 92. blutch1 6 december 2012 om 13:47

  ‘Staatssecretaris Co Verdaas treedt af’
  [url=http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3359276/2012/12/06/Staatssecretaris-Co-Verdaas-treedt-af.dhtml]vk[/url]

  Zeven staatssecretarissen ook beëdigd
  [url=http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11698/Kabinet-Rutte-II/article/detail/3342809/2012/11/05/Zeven-staatssecretarissen-ook-beedigd.dhtml]vk[/url]

  Dat is snel, net beëdigd en nu alweer weg. Foutje bedankt.

 93. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 6 december 2012 om 14:14

  …jajaja…zo voorkom je een strafblad en terugbetalen…en krijg je jaaaaaaaaaren wachtgeld…

  maar allez: vanaf vandaag is het in Washington toegestaan 28,3 gram cannabis te hebben…
  nou wij nog.
  gewoon de zwitsers na doen

 94. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 6 december 2012 om 14:20

  Zo.en nu draaien de oude series weer; Sue Thomas, Al Bundy, hawai 50, en meer van dat draaien hier weer op tv dr House, en zo…alleen starttrek in hongaars nagesynchroniseerd….

 95. Aad Verbaast 6 december 2012 om 16:44

  @Blutch1: 12:10: inmiddels wordt elke keer bevestigd dat Nederland ook op milieugebied natuurlijk stront in de ogen heeft. Meest vervuilde land van Europa. Wordt allen maar erger. “De hardwerkende Nederlander”..

  13:47: Verdaas: hier begon het allemaal mee.
  Het erge is natuurlijk dat als er niet zo’n artikel was verschenen de man gewoon was blijven zitten.
  Rutte heeft inmiddels ook een naam opgebouwd dat ook HR management niet zijn beste kant is, als hij er al één heeft..

 96. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 6 december 2012 om 20:47

  …en het is toch al zo’n perverse maand…..zwarte piet haalt vanalles uit zijn zak; Sinterklaas heeft wel een errug opvallende voorliefde voor kinderen die zijn staf moeten vasthouden; de kerstman hangt zijn ballen in de boom……..

 97. King Billy 7 december 2012 om 09:53

  Duitse bankenreddingsfonds SoFFin (Sonderfonds Finanzstabilisierung, in principe 480 miljard ophoestbaar) maakt 3 miljard verlies.
  Burger moet betalen, banken vergemeenschappelijken onderling dit verlies niet. In 2015 schijnt dat anders te worden. Via weer een (nieuw?) Europees reddingsfonds.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/folgen-der-finanzkrise-banken-rettungsfonds-macht-milliardenverlust-11985388.html

 98. Aad Verbaast 7 december 2012 om 10:15

  @King Billy: je kan het ook positief zien: vorig jaar was het nog 13 miljard verlies. Da’s toch weer 10 miljard verdiend! 😉
  Afhankelijk wie wat beoordeelt lopen de schattingen nogal uiteen. Op de korte termijn althans:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3359742/2012/12/07/Duitse-centrale-bank-flink-somberder-over-Duitse-groei.dhtml
  Maar over één ding zijn de politici het tenminste wel altijd eens. Op de middellange/lange termijn komt het allemaal goed!

 99. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 7 december 2012 om 10:32

  verdienen–verdiende–verdiend…

 100. Aad Verbaast 7 december 2012 om 10:37

  @Kleet: dank. Als ik jou niet had, wat zou er dan toch van alles misgaan hier. 🙄
  Inmiddels even gecorrigeerd.. (corrigeren, corrigeerde, gecorrigeerd)

 101. King Billy 7 december 2012 om 10:37

  =Maar over één ding zijn de politici het tenminste wel altijd eens. Op de middellange/lange termijn komt het allemaal goed!=

  Wordt prima geregeld. Daar zorgt Haiku-Herrmann Van Rompuy wel voor met zijn nieuwe plannen:
  http://www.euractiv.com/priorities/van-rompuy-tables-key-report-ahe-news-516495

  Economic spokesman for the UK Independence Party Godfrey Bloom said:
  “The nasty words of Herman Van Rompuy just show the utter contempt he has for the democratic powers of national parliaments. The elected members of national parliaments must have the final say over how its taxpayers money is spent. The president of the European Council clearly wants to make them irrelevant and transfer their powers to Brussels. He is politically a very dangerous man.”

  Wordt weer een flink robbertje vechten, vlak na de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede.

 102. Aad Verbaast 7 december 2012 om 10:45

  @King Billy: Weer nieuwe term voor me: == the so-called “EU quadriga” == De bende van 4 dus. Liep in China niet al te best voor hen af. Dat terzijde.
  Wel een bijzondere trend die al wat langer, en meer en meer zichtbaar wordt: de splitsing tussen landen in de de Eurozone en daarbuiten. Leidt nog eens tot extra scheiding der geesten. Ga maar eens uitleggen of nieuwe maatregelen voor de hele EU zijn genomen of enkel voor de Eurozone, respectievelijk om de Euro overeind te houden.. Niemand hangt graag “aan de laatste mem”.

 103. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 7 december 2012 om 12:32

  Tja, wat zou je zonder mij moeten beginnen Aad
  niet “of nieuwe” maar of er nieuwe”…..” ..respectievelijk” moet vervallen….

 104. Aad Verbaast 7 december 2012 om 14:14

  @Kleet: dank. Misschien moet ik voortaan elke reactie eerst even naar jou sturen voor broodnodige redigatie!

  @King Billy: @10:15: http://www.bnr.nl/topic/schuldencrisis/244546-1212/griekse-economie-krimpt-minder-dan-gedacht.
  Even kijken in het grafiekje of het klopt! http://www.ftm.nl/upload/content/images/troika.PNG
  😉

 105. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 7 december 2012 om 14:33

  Geen enkel probleem! Waar kan ik de rekening heen sturen?

 106. King Billy 7 december 2012 om 14:47

  re 14.14 Statistieken en framen.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Framing_effect_(psychology)
  Wat zei Churchill ooit eens?

 107. blutch1 7 december 2012 om 18:29

  Where is my cigar?

 108. Aad Verbaast 7 december 2012 om 18:34

  @Kleet: ik maak je het weer makkelijk. Mag je gewoon naar één van die 1000-en postbusfirma’s in Nederland sturen.

 109. Aad Verbaast 7 december 2012 om 18:36

  @King Billy en @Blutch1:
  moet hier toch ergens tussen staan denk ik zo.
  http://jpetrie.myweb.uga.edu/bulldog.html “John Petrie’s Collection of
  Winston Churchill Quotes”

 110. blutch1 7 december 2012 om 22:02

  We hebben denk ik wel zo’n beetje alles gezegd over koper en China.
  Conclusie: China is koper. 😉

 111. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 7 december 2012 om 22:07

  in ieder geval van landrover, en die fabriek wordt nu verplaatst naar…..nooit meer raden: China.
  Wat zullen de vakbonden in GB pissig zijn….
  Zij hebben bewezen dat wat ik zeg waar is: Handel is meer macht dan een leger; en productie ligt ten grondslag aan alles.
  Zij kopen het westen.hebben 1500 milliard geleend aan USA; zakgeld voor ze.

 112. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 7 december 2012 om 22:41

  Een zwngere walvishaai zat vast in touwen en dreigde te verdrinken, maar werd gered door duikers.En ik maar denken dat het om Maxima ging……
  Slecht nieuws; Oh barbie komt terug.
  Goed nieuws; er was behoefte aan verstandige dialoog; Barbie wordt nu gespeeld door een chimpansee met een wit geverfde kop…

 113. King Billy 7 december 2012 om 23:02

  @Kleet. Adviesje: Neem een Chinese ‘Nanny’ in huis om Mandarijns te leren.

 114. King Billy 7 december 2012 om 23:18

  @Blutch re: ‘China is koper’. Het is inderdaad niet alles goud wat er blinkt. Daarom sturen ze arme Chinezen,vaak uit de achterlanden, naar de landen waar ze grondstoffen opkopen. Kunnen ze aldaar een gouden toekomst opbouwen. De Chinezen, harde werkers, hebben geleerd van de imperialistische, oorlogszuchtige kolonialisten hoe je het niet moet doen. En nemen nu goed georganiseerd wraak. Ze waren vroeger ook slachtoffer van dit soort kolonialisten. Vele vliegen in een paar klappen. En dat in 30 jaar toen Deng de deuren opengooide na Mao’s Culturele Revolutie.
  If you can’t beat them, join them.

  Daarom ook het advies aan Kleet.

 115. Aad Verbaast 8 december 2012 om 00:48

  @Blutch1: en nog veel meer dan koper. Misschien schrijf ik er ooit nog wel een volgende in de reeks over. Blijft me boeien hoe zij dat aanpakken tov de rest van de wereld.

 116. Aad Verbaast 8 december 2012 om 00:49

  @Kleet: leuke avond gehad?

 117. Aad Verbaast 8 december 2012 om 00:53

  @King Billy: alle bouwwerkzaamheden in het buitenland wordt grotendeels uitgevoerd door Chinezen ja. In Afrika lopen ook al meer dan anderhalf miljoen Chinese boeren te boeren.
  Mensen zat. Kun je ook gewoon exporteren.

 118. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 8 december 2012 om 05:45

  ..en dat doen ze dan ook.Er zitten chinese “gastarbeiders”in polen en in roemenie….

 119. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 8 december 2012 om 05:47

  en in Bahrein, waar ze met 29 op een kamr zitten en met 70 een enkele plee hebben.
  Als vrije tijdbesteding lijkt zelfmoord populair te zijn

 120. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 8 december 2012 om 07:20

  ..en vrouwen worden massief ge-impporteerd in China; al dan niet vrijwillig, gekocht of gedwongen.

 121. Aad Verbaast 8 december 2012 om 10:30

  @Kleet: ze zitten overal. Al lang trouwens.

 122. Aad Verbaast 8 december 2012 om 11:28

  @allen: pittig verhaal over Europa:
  http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/3360397/2012/12/08/Waar-je-pas-echt-het-schuim-van-op-je-bek-krijgt-is-Lid-12.dhtml
  == Hiermee verwijst Van Rompuy vijf eeuwen felbevochten volkssoevereiniteit zomaar naar de mestvaalt van de geschiedenis. 2012 zou wel eens het jaar kunnen worden waarin u door het zogenaamde ‘redden’ van de euro niet alleen veel armer bent geworden, maar u ook uw burgerschapsrechten bent kwijtgeraakt. En als het aan Rutte en Timmermans ligt zonder slag of stoot. Hen is er alles aan gelegen om dit revolutionaire moment in de Nederlandse geschiedenis voor u verborgen te houden. Er mocht eens een referendum komen.
  En zo worden donderdag uw democratische burgerschapsrechten geofferd op het altaar van die monetaire misgeboorte die euro heet.
  12 december was u nog burger, 13 december wordt u onderdaan… ==

 123. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? 8 december 2012 om 12:07

  Ook dat vertel ik al 3 jaar; akthans dat het eraan zat te komen.
  Reden; grote landen als FR en DE: expansiedrift; en dan hebben wij geen leiders; dat zootje van ruttekut die met de broek op de knieen staat voor alles wat van Brussel komt in de hoop hem onsterfelijk te maken.
  Is gelukt
  hij is onsterfelijk.
  onsterfelijk belachelijk, incompetent.

 124. lizia niemand 8 december 2012 om 13:34

  wat anders. Via een sociaal netwerk heb ik u een persoonlijke boodschap gestuurd.
  Ik hoop u hebt mijn bericht(en) ontvangen. Mvg., L. Niema

 125. Aad Verbaast 8 december 2012 om 13:53

  @Lizia Niemand: Ik kan me een dergelijk bericht niet voor de geest halen. Het staat je natuurlijk geheel vrij nog een poging te wagen.

  @Kleet: Kan je zo maar MP mee worden. In de politiek is alles mogelijk..

 126. Motek from Space 8 december 2012 om 14:07

  December 2012 Met geheim en zinnige glimlach; http://www.kerkinactie.nl/Particulieren/Actueel/Nieuws/Honderd-miljoenste-bijbel-rolt-van-de-drukpers-in-China–n7384 ….er is nog hoop 🙂 dat zij het licht gaan zien, otherwise maakt het ook niet uit wie de scepter gaat zwaaien, ook een kerk is te koop 😀

 127. King Billy 8 december 2012 om 16:06

  @Motek from Space, side line 11.28 Aad Verbaast.
  China ziet wel degelijk het licht. Gecentraliseerd staatskapitalisme met een vernislaagje democratie over weliswaar een volkspartij terwille van de solidariteit.
  Zelfs Van Rompuy ziet dit model wel zitten, maar gunt weliswaar dan meerdere partijen een beetje licht in de ogen door deze zorgvuldig op afstand te houden van ‘De Centrale’.
  Zijn voorstellen voor een Europa 2.01.4, na vele “Europa’s”, van 1.9.4.8 tot 2.01.2, vertonen alle trekjes van een Chinocratie.

 128. Aad Verbaast 8 december 2012 om 17:29

  @Motek: ze zullen net als in de rest van de wereld wel een deal hebben gemaakt dat die in elk nachtkastje van elke hotelkamer ligt. Loopt in de aantallen. Big business! 😉

 129. Aad Verbaast 8 december 2012 om 18:49

  @allen: terugkijken is vooruitzien: een open brief uit 1997:
  http://www.sdnl.nl/emu-1.htm over de voorgenomen EMU
  “Herbezinning over de Europese Unie is dringend gewenst, menen economen”

 130. Aad Verbaast 9 december 2012 om 10:25

  @allen: op weg naar Oslo voor een feestje..

  Leuk om de reacties te lezen onder deze tweet:
  “scrounging scumbag”
  “don’t know how you have the face to accept it.”

 131. King Billy 9 december 2012 om 11:37

  Met vier Heemskinderen.

 132. Aad Verbaast 9 december 2012 om 12:31

  @allen: “Die Europäische Kommission will die EU-Staaten dazu verpflichten, allen Menschen unter 25 eine Arbeitsstelle zu garantieren. Wie die Staaten die Garantie umsetzen sollen, will sie aber nicht verraten.”
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/beschaeftigungsgarantie-eu-will-die-jugendarbeitslosigkeit-verbieten-11979674.html

 133. King Billy 9 december 2012 om 17:16

  Re Nobelprijs Van Rompuy maakt zwaktebod in persbericht vandaag: ‘We want Europe again to be a symbol of hope”. ‘again’???
  Dat lukt ‘ze’ aardig:
  http://koningbilly.wordpress.com/2012/12/09/ciceros-droom-nobels-dynamiet-verpulvert-schulden-eu-redt-lauwerkrans-en-hevel/

 134. blutch1 9 december 2012 om 17:37

  “Hoop” heb je alleen wat aan als het slecht gaat. Dus een “symbol of hope”betekent alleen maar dat het het slecht blijft gaan. En dat is blijkbaar het streven anders zou je de hoop wel zo snel mogelijk inrwisselen voor echt perspectief.

 135. Aad Verbaast 9 december 2012 om 18:36

  @Blutch1: goede invalshoek!
  Wie zei ook alweer: “no hope, no glory”?

 136. Aad Verbaast 9 december 2012 om 18:44

  @allen: vandaag ontving het uiterst trieste bericht dat @Jan (want zo noemden we hem hier) Bouma op 6 december in de vroege ochtend is overleden. In overleg met de familie informeer ik de lezers bij deze.
  Ik ervaar het als een grote schok een trouwe blogvriend te moeten verliezen.
  Of om in zijn woorden te spreken: “Wat een zooitje, wat een bende!”

 137. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 december 2012 om 19:14

  Waaraan issie overleden?

  “No hope no glory: werd gezegd door de uitvinder van de klisma…

 138. King Billy 9 december 2012 om 19:35

  Bijbelse Haiku, geparafraseerd, Job 17 vs 15.
  En waar is dan mijn EU,
  mijn hoop, wie
  kan die nog bespeuren?

 139. Motek from Space 9 december 2012 om 19:51

  Aad Verbaast 9 december 2012 om 18:44

  ……………………….:-(

 140. King Billy 9 december 2012 om 19:56

  Re Jan Bouma’s overlijden. “Pick your choice!’ is er met zo’n droevig bericht niet meer bij. Lezen is helaas aanvaarden. Het uitblijvende weerwoord van Bouma daarop mis ik nu al.

 141. blutch1 9 december 2012 om 20:20

  En ik heb de pest in dat de gemeente nu gewonnen heeft. Een heroïsche strijd, maar door tijdgebrek niet gewonnen. Ik had hem meer gegund.

 142. King Billy 10 december 2012 om 17:48

  Klik om toegang te krijgen tot 134132.pdf

  Woorden in hoofdletters in dit mooie voornemen:
  THE COUNCIL, UNDERLINES, STRESSES, EMPHASISES, ACKNOWLEDGES, REAFFIRMS, CONSIDERS, LOOK FORWARD, WELCOMES, CONFIRMS, CALLS, HIGHLIGHTS, UNDERLINES, EMPHASISES, REITERATES, ENCOURAGES, URGES, RECALLS, SMA I, SMA II, INVITES, SMA I, the Presidency to take all necessary steps to speed up the process.”

 143. Aad Verbaast 10 december 2012 om 18:34

  @King Billy: een oude wet (van Meden en Perzen) in de virtuele wereld is: hoe harder mens schreeuwt (aangegeven door in woorden in hoofdletters te schrijven) hoe groter de paniek.

 144. Aad Verbaast 11 december 2012 om 16:43

  @King Billy: niet alleen de koper-koorts maar ok de koopkoorts. Slaat inmiddels ook toe in Duitsland lees ik: http://www.welt.de/print/wams/wirtschaft/article111757461/Die-Chinesen-sind-da.html

 145. Pingback:De Mali anomalie « Aad Verbaast

 146. Aad Verbaast 21 februari 2014 om 16:47

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: