Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

God wil ook gaan kamperen

Tabernakel_en_legerkamp

Deel 22 uit de serie: Omtrent Het Oude Testament. God had Mozes weer eens de berg laten bestijgen. Niet zo maar. Hij zou er veertig dagen blijven voor een ‘onderonsje’ met God. Daar moet zich heel wat afgespeeld hebben!

Geen minuut te verliezen. Dit was het eerste wat God daar tegen Mozes zei: “Zeg tegen de Israëlieten dat zij een bijdrage aan mij moeten afstaan.. Het volgende kunt u van hen in ontvangst nemen: goud, zilver en brons, .. kornalijn en edelstenen..” (Ex 25,-2-7, voor de complete lijst van superluxe goederen).

Goed dat Mozes nog aan het uithijgen was van zijn beklimming en niet meteen weer naar beneden stoof om ze dat te gaan vertellen. God was nog lang niet klaar zo zou blijken.

Snel werd al wel al duidelijk waarom God dit gebood. “Dan kan men voor Mij een heiligdom bouwen en zal ik in hun midden wonen” (Ex 25,8)

Jeetje, God had zo maar besloten om mee te gaan kamperen met zijn rondreizende “legers”? Verrassend toch?

Zo’n God gaat natuurlijk niet in bungalowtentje van de Vrijbuiter  “wonen”. Zo wilde hij zijn ware gezicht niet tonen. Hij had er al goed over nagedacht: “Bij de verblijfplaats en de hele inventaris moet u zich zorgvuldig houden aan het model dat ik u tonen zal.” (Ex 25:9).

Vervolgens gaat hij helemaal los. God blijkt een begenadigd architect en ‘interior designer’ te zijn met een ongelooflijk gevoel voor luxe en detail. Hij laat werkelijk niets aan het toeval over. Het zou veel te ver voeren die hier allemaal over te nemen. De lezer kan ze nalezen in Exodus 25, 26, 27, 28, 29 en 30. (!!!) Aanrader, je komt echt niet meer bij namelijk.
Een korte samenvatting om een beetje een beeld te krijgen.

De inventaris: een luxe ark om “het verbond” in op te bergen: Alles goud wat er blinkt. Alle schotels, schalen, kannen en kommen (allemaal van zuiver goud) staan op een tafel van “acaciahout” (vind ze maar eens daar) bedekt met goud. “U moet ook een luchter maken, van zuiver goud.” Niet zomaar een luchtertje trouwens. De vorm en vele versierselen worden minutieus voorgeschreven (Ex 25:31-40). En een altaar natuurlijk. Bekleed met brons. Met een brozen hek als afrastering.
Je wilt natuurlijk nooit in het donker zitten. Niet zomaar een olielampje, nee met “.. zuivere olie uit gestoten olijven.” (Ex 27:20). Kom er nog maar eens om in de woestijn.

De tent: luxe stoffen, weelderig voorzien “rijk borduurwerk”. De banen aan elkaar gezet met “gouden haken”. Schotten en balken bedekt met goud. Zilveren voetstukken. De ‘voortent’ mocht wel iets minder luxe zijn. Zilver ipv goud, brons ipv zilver. Om niet nat te worden (kan nog wel eens flink hozen in de woestijn) meer dan dubbeldeks.”..gelooide ramsvellen en..daaroverheen.. fijn leer.” (Ex 26:14), plafond van geitenharen banen. (Ex 26:7). Geeft toch dat gewenste rustieke sfeertje en het thuisgevoel als je onderweg bent.

Campingkleding: Je gaat in zo’n tent natuurlijk niet bezoeken in een “campingsmoking” rondlopen. Strikte kledingvoorschriften!
Priesterlijk gewaden (“Efod”). Orakeltas, bewerkt tuniek, hoofddeksel en gordel. Wederom “rijk geborduurd” en minstens zo rijk gelardeerd met een keur aan edelstenen. “Rijen”. Veelal gegraveerd.
“Kettinkjes van zuiver goud in de vorm van gevlochten snoeren”.
Aäron krijgt zelfs een speciale ‘muts. Met daarop een “bloem van zuiver goud” met daarop weer een zegel met de gravure: “Gewijd aan de Heer” (Ex 28:36). Hij mocht het eens vergeten..

De bezoekregeling: kijk, in zo’n geval ga je natuurlijk niet in je voortent zitten om met zo maar iedereen een praatje te maken op de camping. God stelde strikte eisen wie wel en wie niet naar binnen mocht. Dat waren er maar een paar. Mozes (natuurlijk) en Aäron en zijn zonen. “Priesters” zouden ze heten. Een privilege wat overigens van vader op zoon zou overgaan. (Ex 29)

De BBQ: Dat God een fijnproever was hadden we al eerder gezien. Uitgebreide instructies wat en hoe iets te eten en te offeren bij de tent. (Ex 29), inclusief voorschriften hoe de boel weer schoon te maken voor de volgende ronde.

Stageld: Je staat er natuurlijk niet voor niets moet God gedacht hebben. Dus Hij gaf op de valreep nog even instructies voor een belastingstelsel.
“Als u de Israëlieten registreert en hun aantal opneemt, moet ieder van hen bij de registratie een losgeld betalen voor zijn leven.” (Ex 30:11).
Voor een goed doel natuurlijk: “Het losgeld .. komt ten goede aan de tent van samenkomst.” (Ex 30:16).
Had Hij ze eerder al uitgekleed (zie hierboven) voor de bouw, zet Hij er ook nog eens een extra premie bovenop voor de onderhoudskosten. Een unieke vondst!

Na Mozes nog even gewezen te hebben op het belang van de sabbat (“Iedereen die op de sabbat werkt, moet onverbiddelijk ter dood gebracht worden” Ex 30:15) had God zijn punt wel zo’n beetje gemaakt. Mag ook wel na 40 dagen lang instructies geven..

“Toen de Heer op de berg Sinaï zijn woorden tot Mozes beëindigd had, overhandigde Hij hem de twee platen van het verbond, stenen platen, door Gods vinger beschreven.” (Ex 31:18).

Respect voor Mozes. 80 jaar en die berg weer naar beneden klauteren, nu zwaar beladen met twee stenen platen en al die voorschriften. Wat een conditie! Wat een krachtpatser!

Hij moet zich ongetwijfeld verheugd en verkneukeld hebben op een glorieuze ontvangst.
Hoe kan je van een koude kermis thuiskomen! Maar daarover een volgende keer.

P.S. Binnenkort deel 23: Een gouden kalf? .
P.S.: plaatje: http://www.christipedia.nl/Artikelen/T/Tabernakel  .
P.S. alle verschenen blogs in deze serie zijn te vinden in de rechterkolom onder het kopje: “Omtrent het Oude Testament”

155 Reacties op “God wil ook gaan kamperen

 1. King Billy 30 maart 2015 om 16:38

  Wat dacht men van het reukwerk? Exclusieve crème de la crème. Op namaak van het patent staat staat uitroeiing. Ex. 30: 34-38

 2. Aad Verbaast 30 maart 2015 om 16:57

  @King Billy: == Ex. 30: 34-38== onmisbaar leesvoer natuurlijk!
  Duidelijk mag zijn dat God een een overgevoelige en zeer selectieve (veelal voor de verkeerde dingen) neus had.
  Wat dat betreft (en niet alleen dat) heeft Hij meerdere overeenkomsten met Holleeder met als bijnaam “de neus”..

 3. Johan 30 maart 2015 om 17:37

  Wat dacht je van het menu dat God iedere dag wenste te nuttigen? Ook niet de eerste de beste woestijnkonijn!

 4. Aad Verbaast 30 maart 2015 om 17:40

  @Johan: zeker geen afnemer van “tafeltje dekje”.
  “Wat eten we-nu?!”
  Door de eeuwen heen verbasterd tot “menu”.

 5. Johan 30 maart 2015 om 17:52

  Ik denk dat God anno 2015 alleen maar in viersterren restaurants zou eten :-).

 6. Aad Verbaast 30 maart 2015 om 17:57

  @Johan: eet Hij eigenlijk wel wat? Of heeft Hij genoeg aan de lekkere geuren? Liefhebber van gebakken lucht in andere woorden?
  Bijbel er nog eens op na gelezen. Geen duidelijk antwoord te vinden op dit onderwerp.

 7. King Billy 30 maart 2015 om 18:40

  Vrouwen werden als eigendom beschouwd. Exodus 22. Voorschriften inzake het eigendom der naaste. Van alles wordt benoemd, roereren en onroerende goederen. Aan het eind nog twee verzen over niet de verleiding van niet ondertrouwde maagden. Als Pa ten stelligste weigert de vrouw aan verleider over te dragen, moet Pa als straf de bruidsschat in zilver betalen.
  Leest als de kater op het het spek binden. Zou daar het spreekwoord ‘al slapend rijk worden’ haar oorsprong hebben gevonden?

 8. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 30 maart 2015 om 19:06

  Lijkt wel een kudde Syrische “vluchtelingen” Afgehaald door KLM? Eerste klas hoop ik? Spoedig met hele gezin?

  Mozes was een superoplichter……Net als Mohammed schreef hij Eigen regels en werd er rijk van.

 9. blutch1 30 maart 2015 om 19:31

  Mozes had die 40 dagen hard nodig om die teksten in die stenen te krassen. Met donder en bliksem een tekst schrijven deed steeds de stenen barsten. Dus moest Mozes het doen.

 10. King Billy 30 maart 2015 om 20:56

  Exodus 22:25. “Ons kent ons”. Niet als schuldeiser gedragen en geen rente betalen als onder God’s volk geld wordt moet worden geleend.
  Overigens duidt Exodus 21 en 22 erop, dat het onder de cowboys allerminst paîs en vree was. Daaraan worden meer voorschriften gewijd dan aan de overheid, slaven en vrouwen tesamen.

 11. Greetje van Agape 31 maart 2015 om 04:50

  Het was dan wel een kampement waar je op de bonne foi naar toe kon maar het had ook nadelen. Ten eerste was het er zo te zien verdomde vol wat altijd ten koste gaat van de hygiëne van de toiletblokken. Ten tweede; als je er eenmaal inzat, kon je niet meer terug en ten derde was er geen zwembad en geen kinderanimaties.
  Dat tweede punt mag vreemd lijken maar het geldt eigenlijk voor de hele Ex.. Zo scheidde de Rode Zee niet tot er een eerste mens instapte die het eigenaardige idee had opgevat dat de zee wel eens kon scheiden. Dat was dan het punt waarop er geen weg terug was, de rest zou volgen. Maakte er éen een tafel van acaciahout, wat niet erg voor de hand lag, dan maakten ze vanaf die dag altijd de tafel van acaciahout. Het is moeilijk voor te stellen in een wereld zo complex als de onze, waar de keuzes eindeloos zijn, maar zo ging het toen eenmaal.
  Je kunt je dan ook afvragen hoe de schrijver dit allemaal wist. Was het een filosoof, profeet, godsdienststichter? Alles ineen of niets van dit alles? Zo hij ergens over nadacht dan was het zeker over de plaats van de mens en niet over de invloed die zijn ontdekkingen misschien op persoonlijke levens hadden kunnen hebben. Ik vraag me dan ook altijd af hoe het er rook, welke wijsjes ze floten, of ze recepten uitwisselden, dat soort banale zaken. Juist om dat aspect naar voren te kunnen halen.

 12. Aad Verbaast 31 maart 2015 om 06:30

  @Kleet: of Mozes een oplichter was, weet ik niet. Staat nergens in de Bijbel namelijk.. Wel had hij een moord op zijn geweten, dat dan weer wel.

 13. Aad Verbaast 31 maart 2015 om 06:33

  Maar @blutch toch.. wel een beetje bij de categese blijven hoor. “overhandigde Hij hem de twee platen van het verbond, stenen platen, door Gods vinger beschreven.”.
  Scherpe nagels dat dan ook weer wel!

 14. Aad Verbaast 31 maart 2015 om 06:48

  @King Billy: ik heb dat uitgebreide verhaal daar over al die regels rond de veestapel maar overgeslagen. Goed dat je daar nog even op terug komt. Ik was ook verbaasd dat je daar een uitgebreid wetboek over werd opgesteld. Je verklaring komt me heel redelijk over..

  Tja, vrouwen krijgen geen of nauwelijks aandacht. Een stuk minder dan de slaven. Waardoor weer duidelijk mag worden dat slaven als meer waard werden bestempeld dan vrouwen. Die er in het oude testament er toch al niet goed van af kwamen. Dat begin natuurlijk al in het paradijs. Is in het OT nooit meer goedgekomen. Dat heeft lang nagedonderd. en nog..

  En over overheid: “de overheid zijn wij” was natuurlijk nog lang niet uitgevonden. God was toen al een soort drie-eenheid, maar dan anders: de trias politica.

 15. Aad Verbaast 31 maart 2015 om 06:57

  @Greetje (of moet ik zeggen Pseudo Rabbi, Basta, Frits van Woerkom, Vader Winter, Frits Fluit en onder welke andere namen je hier al niet reacties hebt achtergelaten)

  Goh daar hebben we onze trol weer.. Da’s toch al weer een tijdje geleden.

  P.S. 1 Normaal reageer ik niet op trollen. Of verwijder ik de reactie gewoon. Of blokkeer ik ze.
  P.S. .2 Deze keer laat ik je reactie staan. Ik vond het ergens wel grappig en echt on-topic. Dat maakt toch een verschil.
  P.S. 3 word nou niet enthousiast door deze aandacht (waar trollen altijd naar op zoek zijn) zou ik je adviseren overigens. Zie P.S. 1

 16. King Billy 31 maart 2015 om 07:05

  “Stotige” dieren mochten gestenigd en niet opgegeten worden. Spektakel dus. Geef het volk brood en spelen. Toen al. Spanjaarden gaven daar op hun manier een draai aan. Met al het hongerige vee waren de braambossen nog het enige wat in de fik kon gaan als gevolg van blikseminslag en ondoordacht vuurtjes stoken.

 17. Greetje van Agape 31 maart 2015 om 09:47

  Nergens in het verhaal vraagt god om terugbetaling voor de dingen die hij deed in Egypte, al dat gedoe rond het meesjouwen van die arken werd dus gedaan omdat men dat zelf graag wilde. Waarom in hemelsnaam? Ook hier was god behulpzaam, als jullie dan zo graag willen doe het dan maar zus en zo. Hoe weet de schrijver dit zo goed? Dat komt omdat de twee engelen op de ark: Raziël en Zaphiël helemaal nog niet gekend waren, engelen waren sowieso nog onontgonnen terrein. En dan al die getallen en die afmetingen, hoe werden die ineens begrepen? Ik stel me zo voor dat er een hoop heibel over gemaakt is maar dat Eli Spijkerslag uiteindelijk het voortouw kreeg omdat hij veel kinderen had bij veel vrouwen en daarom goed in tellen was. Vreemd idee? Welnee, ik vind het subliem, andere mensen beginnen pas aan zo’n klus als ze god gezien hebben, zo niet Eli Spijkerslag. In de koelte van de ochtend, zette hij dan een acaciatafel voor zijn tent en begon te hoofdrekenen. En wat Eli deed, zo bleef het, want ook afmetingen waren een point of no return.

 18. rubiootje 31 maart 2015 om 10:16

  Het lijkt me toch niet dat ze in een acaciabos gekampeerd hebben, of hebben ze al die tonnen hout al die jaren met zich meegesleept? Koper-goud-en zilvermijnen toevallig in de buurt? Nee natuurlijk, hadden ze allemaal gejat van de Egyptenaren, er was immers later nog genoeg over om het gouden kalf te produceren…Als ik Mozes was geweest was ik toch maar effe gauw naar de Gamma gehold, voor de kleden naar Perez of Ikea en voor de lekkere luchtjes naar Ici Paris… wat een larie allemaal, niettemin vermaak ik me weer prima sinds catechisatie en bijbelse geschiedenisles op de School met den Bijbel.. inmiddels alweer zo’n 60 jaar geleden…. 🙂 🙂

 19. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 31 maart 2015 om 10:49

  Ik heb DE oplossing voor alle kerkse problemen!!

  We beginnen een Eigen kerk en een Eigen KLOMPENKALIFAAT!
  Verplichte kleding: blauwe kiel, rode zakdoek als das, boerenpet, luciferdoosje om die zakdoek; gele klompen met kap verplicht!

  Een keer per jaar; een heilig klompendans festijn!
  Ons heilige boek–want dat moet: “Ik jan kremer”

  verplicht voer; stampot boerenkool met wordt en zuur.
  Zuur krijg je vanzelf als de wordt op hebt.

  Is gelijk het problem van de migratie opgelost; de syriers komen hier en wij gaan naar Syrie.
  Gastarbeiders genoeg in de omgeving, en altijd mooi weer!

  Onze geboden:
  –gij zult altijd uw pet dragen.
  — Gij zult geen andere dan hema worst consumeren
  –gij zulkt geen andere dan hemaworst begeren
  –gij zult uw boerenkool altijd warm consumeren
  –na het consumeren van dit heilig voedsel zult U driemaal luid boeren in oostelijke richting
  –gij zult altijd gele klompen met kap dragen, behalve op “kalifaat dag” dan zwarte
  –Gij mag maximal 7 vrouwbeesten bezitten
  –gij zult in de zomer populieren klompen dragen en in de winter wilgenklompen

  Een goed contact met de bestaande kerk van het vliegende koekjesmonster in Oostenrijk is gewenst
  –gij zult alleen winterharde boerenkool eten

 20. Aad Verbaast 31 maart 2015 om 11:05

  @King Billy: er gaan gekke dingen gebeuren (ook in Spanje) als men losjes door dit boek bladert.

 21. Aad Verbaast 31 maart 2015 om 11:28

  @Rubio: toch wel een sensationele ontdekking. Nu weten we waarom ze er 40 jaar moesten blijven!
  Rond die tijd groeide die boom alleen nog maar in Noord-Amerika! http://nl.wikipedia.org/wiki/Robinia_%28soort%29
  Kost even voor die lui om heen en weer te varen natuurlijk om een paar planken op te halen.

  En we weten meteen dat dat verhaal van Columbus ook de prullenbak in kan!

 22. Aad Verbaast 31 maart 2015 om 11:30

  @Kleet: “ik zeg: doen!”

  @Greetje: er zijn boekenkasten vol geschreven over de ‘getallenmagie’ die sommigen menen te ontdekken in de bijbel.

 23. King Billy 31 maart 2015 om 12:42

  Religie kan riskant zijn. “In God we trust”. Het idee van een beschermende God verleidt mensen tot lichtvaardiger beslissingen. Bidden helpt niet, maar verandert mensen, die de wereld veranderen.
  Stanford University. Zo, meer ‘God’ betrekken in reclame en in de polletiek? Het lijkt erop.
  http://www.patheos.com/blogs/epiphenom/2015/03/thinking-about-god-causes-people-to-take-bigger-risks-wait-what.html

 24. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 31 maart 2015 om 12:52

  Ben blijde te horen dat men in mij vertrouwt….dat street mijn goddelijk ego….

  P.s.: Grrrr doe wat aan die Hindoes; die hebben veel te veel goden; oneerlijke concurrentie

  P.S.2: Maxima is in Birma om de bevolking te leren “internet bankieren’
  is het niet makkelijker als ze eerst kunnen lezen en schrijven?
  Dat er voldoende banken zijn die ook op internet zitten/
  En–maar da’s een denkertje–dat de mensen ook wat geld hebben?

  Volgende week geeft ze een cursus aan vissers; water naar de zee brengen, en gaat ze blinden onderrichten tot scherpschutter op automatische wapens, en draagt ze Mohammed voor de Nobel prijs voor.

 25. Greetje van Agape 31 maart 2015 om 13:11

  Volgens de legende waren de ouders van Mozes: Amram en Jokebed. Amram betekent zoiets als ‘na mij de zondvloed’ en Jokebed was ziekelijk. Amram viel op door zijn bijzonder grote geschapenheid waarmee hij de goddelijke aanwezigheid, die verdwaald was in de zevende hemel, stap voor stap dichter bij de aarde liet komen. Hoewel ziekelijk, deed zijn vrouw niet voor hem onder. Thuis zaten ze ook niet stil. Hun eerste dochter noemde ze ‘bitterheid’ en hun tweede kind ‘wee, over deze zwangerschap’ Mozes was het derde kind. Toen Mozes geboren werd kon hij op dezelfde dag lopen en praten omdat hij een hoge graad van rijpheid bezat. Mozes groeide op als allochtoon in de wereld van de egyptenaren tot hij de blingbling zat was en naar Midjan trok, ontworteld als hij was en om zijn bestemming te verbergen ging hij via de koning van Ethiopie.
  Helaas, mijn lunchpauze is alweer voorbij.

 26. Aad Verbaast 31 maart 2015 om 18:05

  @King Billy: hoe gek iemand zijn? Er zijn mensen (zelfs in Nederland) die hun eigen kind niet laten inenten tegen verschrikkelijke ziekten, omdat ze vinden dat als hun kind ziek is dat ongetwijfeld de wil of erger nog: de straf) van God is. Alsof er ergens ‘geschreven staat’ dat God de ontwikkeling van medicijnen verbood.
  Kom toch zeg. Noach hield al van een stevige borrel enkel om de nieren en lever in conditie te houden!

 27. Johan 31 maart 2015 om 18:23

  Volgens mij rept God verscheidene keren over dieren die hem moeten worden geofferd. Dat zal heus niet zijn geweest voor zijn jachttrofeeënverzameling.

 28. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 1 april 2015 om 06:29

  Moet je toch een beetje op de hoogte houden van ontwikkelingen.
  Nieuw matereaal. Super geleider; atoompjes in hexagon geordend. Dikte van een “plaat” 1 nano mm; super geleider voor electriciteit en warmte.
  Ontwikkeld: uni Camebridge.

  Tweede: is nog geen toepassing voor: transparante coating van silicium
  Spuit je het op glas; volkomen doorzichtig en zelfs verf of olie Hecht er niet meer aan.
  Te koop als spuitbus

  Goed opletten hoor!

 29. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 1 april 2015 om 06:37

  Soortnaam is graffine; gemaakt van koolstof/

 30. Aad Verbaast 1 april 2015 om 09:08

  @Johan: “het is bij de wilde beesten af!” 🙂

 31. King Billy 1 april 2015 om 09:10

  Wat is de beste 1 aprilgrap?
  Gelovigen die vehement de bewering ontkennen dat God de kosmos op 1 april schiep.

 32. King Billy 1 april 2015 om 09:19

  Alhoewel, dit 1 April bericht is wel heel wrang. Ook als het inderdaad waar is.
  https://euobserver.com/news/128217

 33. Aad Verbaast 1 april 2015 om 09:28

  @King Billy: moet een 1 april grap zijn: “It is to be renamed the “Juncker”..

  Deze van Google is ook wel leuk trouwens: https://com.google/

 34. King Billy 1 april 2015 om 09:55

  Wat geen gegoochel is de geboortedag van Otto von Bismarck op 1 april 200 jaar geleden. Man-o-man, zijn we weer terug bij het Congres van Wenen en Napoleon die weer in Parijs zat.

 35. rubiootje 1 april 2015 om 11:01

  Het woord ‘vehement’ had Google ook zomaar als aprilgrap kunnen plaatsen… 🙂 Zie Aad’s link..

 36. Aad Verbaast 1 april 2015 om 16:41

  @King Billy: == bismarck == 1 april ==daar kan je toch maar mooi helemaal mee de boot ingaan!
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Bismarck_%28slagschip%29

 37. Aad Verbaast 1 april 2015 om 16:43

  @Rubio: == vehement == Ach, wie kent het woord niet..! 🙂

  N.B. ik hoorde gisteren een gezegde (was nieuw voor me) dat ik graag met je wil delen (kan vaak van pas komen):
  “Als je lacht dan schudt je lever, en dan mag je nog een extra borrel!”

  Die houden we er in!

 38. Aad Verbaast 1 april 2015 om 18:14

  Over 1 april grappen gesproken. De Kamer is zo dom dat ze ze niet eens in zien (na uitvoerig debat vandaag ) dat hun ‘besluit’ vandaag eigenlijk onder de 1 april geschaard moet worden. Nee hoor, ze zijn bloedserieus.
  Of is het een sterk staaltje van “politicologica”?
  http://www.nu.nl/algemeen/4023133/meerderheid-kamer-wil-geen-fractievorming-afsplitsingen.html
  == Aanleiding hiervoor is de steeds verdere versnippering in de Kamer ==

  Snap jij het nog? Verbod op fractievorming om versnippering tegen te gaan???!!

  N.B.: altijd in om een bruggetje te maken naar “on-topic”
  Nee, dan God, die vermoordde gewoon iedereen die niet in ‘zijn kamp’ wilde wonen..

 39. King Billy 1 april 2015 om 20:36

  Politieke partijen en hun afgezanten in de regering zijn zelf de oorzaak van soortenrijkdom op het politieke palet. Bovendien, de inhoudelijke belangrijke en gevoelige kwesties worden veelal in de achterkamertjes bekonkeld, voozover Brussel al niet anders heeft besloten. Waar zijn de Kamerleden, die vragen stellen over de gang van zaken in Griekenland?

  Om on-topic te blijven, wat Tsipras & Companen voorhebben tijdens hun schijnheilige bedeltoertjes naar Moskou druist regelrecht in tegen de Verdragen van Rome en Lissabon. Dat gaat ook ons aan.
  Bidden helpt niet, ondanks dat Tsipras dankzij 50 bonuszetels in een overdadig Parlement als Minister President kan verkondigen dat de Grieks- en Russisch-Orthodoxe Kerk blijkbaar veel overeenkomsten vertonen. Naast overeenkomstige religieuze dogma’s, ook grootgrondbezit, belastingvoordeeltjes en hautaine, autocratische kerkvorsten.

 40. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 1 april 2015 om 20:50

  Zeg, weet je wat er gebeurt als je Rutte en Bakelende Viagra geeft?
  Dan gaan ze groeien….

 41. King Billy 1 april 2015 om 21:09

  Wat dat slagschip betreft. De met grootheidswaanzin behepte mislukte schilder en geschiedenisvervalser AH had samen met Goebbels er een handje van om staatslieden na te apen. In dit geval niet Bismarck, maar in feite de jonge Duitse Keizer Willem nr.2, die tegen de zin van Bismarck aan koloniale expansie dacht, daarvoor een vloot nodig had en tegenspartelende Bismarck daarom botweg aan de kant zette. De diepgelovige Protestant Bismarck had een bloedhekel aan Katholieken, de oorlogszuchtige vorsten en socialisten.
  In zijn bureau had hij alle beelden van vorsten met hun gezicht naar de wand gedraaid en in Parijs na de Frans-Duitse oorlog zei hij dat alle vorsten de nek omgedraaid moesten worden.

 42. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 1 april 2015 om 21:22

  De Bismark werd door Eigen kapityein opgeblazen.
  Roer was kapot, hij wilde niet dat het schip in handen van vijand viel…
  Jawohl! Boem!!Blubblub….

 43. rubiootje 2 april 2015 om 06:25

  Aad 16:43; Ons kent ons… mooie grap! Overigens bezoek ik daarom nog maar twee keer per dag jouw blog… 🙂

 44. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 2 april 2015 om 07:28

  Zo; nou even wat inhoudelijks, want jullie kennen je les niet.

  Er is recent nieuwe vondsten gedaan; beelden in perfecte staat; gemaakt door joodse slaven; jaar zou zijn:1280BC; de nieuwe stad van Ramses.
  Onder de regering van Ramses de tweede

  Mozes (Selma, opletten) betekent in het Hebreeuws; uit 9het water) gehaald, uit getrokken.
  In Egyptisch: zoon van. Ra-moses: de zoon van Ra

  wat uitleg;
  babymoord: egyptenaren waren bang voor een slavenopstand
  rode Nijl; groene algen in bloei: alles rood en giftig
  Daardoor veel kikkers; dode kikkers oorzaak voor stalvliegen, die ziekten en infecties verspreiden en dood bij vee “blue-tongue”.
  Dat maakte de eerste 7 plagen waren een logische concequentie van elkaar

 45. Aad Verbaast 2 april 2015 om 07:59

  @Rubio: LOL rond borreltijd dan zeker? 🙂

 46. Aad Verbaast 2 april 2015 om 08:03

  @Kleet: == want jullie kennen je les niet. == jij leest niet.
  == Mozes (Selma, opletten) betekent in het Hebreeuws; uit 9het water) gehaald, uit getrokken. ==
  Staat gewoon in het OT:: Ex:2;10

  Mogelijke verklaringen voor de plagen: klik eens op wat links in de blogs.. Kan je misschien nog wat van leren.

 47. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 2 april 2015 om 08:05

  Oh, de 10 geboden; NIET op mount Sinai, maar op mount Bedr, Saoudie; een vulkaan (overdag’s rook, ’s nachts vuur

  In 1211 Egyptische legers vielen versterkte steden in Israel aan. Dat betekent dat de exodus voor die tijd was.

  Brandende struiken die niet geconsumeerd warden:
  Simpel; acasia struiken. hou er een brander onder, verkolen wel maar ver-assen niet.
  Gingen in de fik doordat de wind vonken van vulkaan verspreiden.

  tiende; eerstgeborene egyptenaren, mensen en dieren.
  Maar NIET de joden

  Cultureel/en biologisch verklaarbaar
  Er was door de voorgeschiedenis te weinig of geen oogst van graan.
  Het beetje dat er was, werd in aardewerkpotten begraven.
  Biologisch: er ko0mt een schimmel op welke een gif produceert, dat in de bovenste lag blijft.

  Traditioneel; de oudste zoon kreeg het eerste eten om de sort in stand te houden moest die sterk blijven.
  Voor dieren: de sterkste kwam het eerst

  de sterksten warden Aldus vergiftigd.
  Een en ander is nagedaan in lab

  Door de dode zee.
  ook simpeltjes. NIET waar de exodus het zegt, maar verder, bij de golf vcan….(sorry naam vergeten)
  Dar was ook een romeinse stad, die de toenmalige kustlijn goed beschreef

  Nu is er een verschijnsel, dat heet “wind set”
  Als er een ondiepte is, en er is een sterke wind, komt die ondiepte (tijdelijk) boven water.
  Dus de joden erover, en toen de egyptenaren volgden, viel de wind weg; en kwam het water terug met 90km/uur

  Tja bij de les blijven!
  plaats van de echte berg; waren ook aanwijzingen in Deutronium, die afstand aangaf vanaf een bestaande staad
  Alle plagen waren concequenties vamn elkaar; de eerste: oorzaak; toename van groene algen in de nijl; die in bloei de nijl rood kleurden en alle vis vergiftigden, zodat er overschot kwam aan kikkers…..en zo en zo…

  Mijn bankrekening is…….

 48. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 2 april 2015 om 08:08

  Tijdstip Exodus: tussen 1280 BC (toen waren ze nog Pi Ramses aan het bouwen–en 1211 BC: toen hadden ze ommuurde nederzettingen in Sanai region
  Hiervoor zijn archeologische bewijzen.(beide jaartallen)

 49. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 2 april 2015 om 08:09

  Stond niet de egyptische betekeinis van mozes– “zoon van…”

 50. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 2 april 2015 om 08:47

  Awel, voor de “taal deskundigen” is er nog genoeg te doen.

  De eerste beschaafde settlements met stenen huizen, water toevoer, riool, uitgebreide handelscontacten, bouwkunst e.d waren in het huidige Pakistan aan de Indus
  Er was een ‘taal” maar die is nog steeds niet ontcijferd

  Vreemd dat echte beschavingen total verdwenen zijn ipv verder ontwikkeld.

  Zelfs het tegendeel
  De islam had als bijverschijnsel–naast wat bloedige en onfrisse toestanden– toch wel het belang van kennis, wetenschap, inbternationale handel door; vonden huidige universiteiten uit en zo
  maar sinds de middeleeuwen is er een omgekeerde evolutie gekomen.
  Onbegrijpelijk.

 51. Aad Verbaast 2 april 2015 om 15:37

  @Kleet: er zijn (nogal wat) mensen die blindelings vertrouwen op de Bijbel als een weergave van de waarheid.Terwijl die waarheid knap dubieus is.
  Wat dat betreft ben jij niet heel veel anders.
  Jij vertrouwd blijkbaar ook blindelings op specifieke bronnen die waarschijnlijk ook maar wat speculeren.

  Dat gezegde hebbende: ik denk dat de info die je geeft wrs dichter iets bij de waarheid zit dan in dat ene boek. Wisten zij veel? 😉

 52. Aad Verbaast 2 april 2015 om 16:24

  @Rubio: het is weer borreltijd en dus tijd om te proberen die buik weer aan het schudden te krijgen.
  Ik weet niet of twitter kunt bekijken, maar zo ja, dan een tip en nog geheel on-topic ook nog!!
  https://twitter.com/TheTweetOfGod
  Even bladeren, en de fles is zo weer op! 🙂

 53. King Billy 2 april 2015 om 16:36

  Tja, voor de nieuwe religiewetten in de Amerikaanse staat Indiana zal God niet alleen zijn vingers aflikken. Moet hij toch behoorlijk opgewonden van worden. De tijden van de aartsvaders herleven.
  Psychologe Valerie Tarico legt uit waarom:
  http://valerietarico.com/2015/04/01/unfettered-religious-freedom-really-does-mean-the-freedom-to-do-harm/

 54. Aad Verbaast 2 april 2015 om 16:42

  @King Billy: Grote dank. “Topwijf”!! Heb je haar telefoonnummer? 🙂

 55. rubiootje 2 april 2015 om 16:53

  Niet zo moeilijk Aad, we hoeven alleen maar de krant en de bijbel open te slaan…kamperen in de woestijn bv. Ooit zelf eens ‘gekampeerd’ in de Wadi Rum woestijn in Jordanië, was een noodzakelijk kwaad, geen lolletje zelfs met z’n tweetjes in een tentje maar je moet er toch niet aan denken dat je 40 jaar met je hele misjpoge daar moet vertoeven? Enfin ik neem er dan maar 1 op dat dat niet meer ‘hoeft’ op me ouwe dag. Proost!

 56. rubiootje 2 april 2015 om 16:56

  Doe niet aan twitter; heb een hekel aan volgen en gevolgd te worden… 🙂

 57. King Billy 2 april 2015 om 17:03

  @Aad Verbaast. Re Valerie T. Geen telefoonnummer. We zullen het met haar analytische stukkies op WordPress moeten doen.
  Hier een scherpe, long-long-read serie, die perfect uitlegt waarom cognitieve dissonantie m.b.t. ‘religie’ goede gronden heeft.
  http://valerietarico.com/tag/psychology-of-belief/

 58. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 2 april 2015 om 17:04

  Toegepaste arcvheologie voor nitwits.

  In het oude egypte hing de lage voedselproductie af van Nijl; of liever gezegd: van de jaarlijkse overstromingen ervan.
  Natuurlijk varieerde het niveau van het water, en de locale temperatuur.
  Bij lagere waterstand en hogere temp een explosieve groei van algen.
  Nou waren er twee soorten; groene en blauwe.
  De groene algen waren zo vrij om massaal in bloei te gaan; rode kleur.
  De bloemen waren giftig en hielpen alle vissen om zeep; en kleurde de rivier bloedrood.
  En hier kwamen de plagen: plaag was dat dus. bloedrode Nijl en alle vis dood.
  Daardoor nam het aantal kikkers explosief toe; omdat de vissen die ze opvraten dood waren.
  De kikkertjes gingen dus het land op; waar ze overlast gaven–maar niks te vreten vonden en massaal dood gingen.
  In hun kadavers gedijden de “stal vliegen” uitstekend en zij waren een ware “plaag”
  Deze vliegen beten mensen en dieren vrij diep en de beten waren infectueus en gevaarlijk voor mens en dier.

  Door het warme weer–wat waarschijnelijk ook aan de algenplaag ten grondslag lag- was het bezoek van zprinkhanen uit de woestijn ook veel en veel groter dan normal.
  Zij vraten de oogst op.

  De egyptenaren waren dus superzuinig met voedsel.
  Om graan te bewaren, werd het in aardewerk potten gedaan, en begraven.
  het volgend jaar opgegraven, en zoals gebruikelijkj kregen de eerst geborenen het eerste te eten.
  Maar op de bovenalaag van het graan was een schimmel gevormd, die giftig was. Bij de dieren hetzelfde; de sterkste aten het eerst.

  Dit s uitgetest onder dezelfde omstandigheden in lab.

  Vandaar dat de eerstgeborenen de pijp uitgingen. De rest van de familie en de joden niet, want die kregen het deel waarin geen gif was.

  Van het meeste van bovenstaande is documentatie, je moet wel effe zoeken.

  Van die berg waar mozes heenging: welk andere sort berg kan overdag rook geven en ’s nachts vuur? Juist. Vulkaantje.
  In dat gebied zijn ook arcasia struiken die wel branden maar niet verteren.
  In Deutronium wordt er een berg beschreven en de afstand genoemd. past in het verhaal

  De wind set is ook getoest; en die oversteek vond daar plaats bij dat Romeinse dorp. is ook gedocumenteerd

  Als laatste; opgravingen; in 1280 bouwden de joden aan de stad Pi Ramses. In 1211 voerden de Egyptenaren een aanval uit op joodse ommuurde nederzettingen.daartussen moeten ze dus aan de wandel zijn geweest

 59. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 2 april 2015 om 17:05

  De manier waarop ze de blokken van de pyramiden vervoerden: daar was een miniatuurtje van in het museum van Cairo. alleen: archeologen blebberen vaak onzin; zijn geen technici.
  De idioten herkenden het niet.

 60. Aad Verbaast 2 april 2015 om 17:06

  @Rubio: == kan ik snappen == maar wat gebeurd er als op die gegeven link klikt. Moet je dan eerst inloggen (kan natuurlijk niet als je zelgfgeen account hebt daar..) of kan je het gewoon lezen?

  16:53: = 40 jaar.. == en het was ook nog eens nergens voor nodig!! Weer zo’n misselijke streek van die God..

 61. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 2 april 2015 om 17:07

  Da Vinci kan beter zijn leerling op de rug vliegen; de tekeningen die hij maakte deugden niet; bij een twintigste van het gewicht zouden ze al in elkaar donderen.

 62. rubiootje 2 april 2015 om 17:10

  Toch maar even gegoocheld. Niet zozeer alleen om God’s/Allah’s/Jahweh’s ‘grappige’tweets als wel om z’n aantal volgers wereldwijd. Slechts 1,88 miljoen op 7,5 miljard wereldburgers waarvan er toch minstens 1 miljard dagelijks twitteren. Is kennelijk nog steeds geen popi Jopi..maar dat wisten we natuurlijk allang.

 63. Aad Verbaast 2 april 2015 om 17:16

  @Rubio: zo zie je maar weer hoe transparant dat twitter medium is. 1.88 miljoen volgers. Terwijl het Vaticaan claimt er meer dan een miljard te hebben. Die lullen dus ook maar wat uit hun nek! 🙂

 64. Aad Verbaast 2 april 2015 om 17:17

  @Kleet: ongelooflijk. Wat heb jij veel parate ‘kennis’ voorhanden. Hulde!

 65. rubiootje 2 april 2015 om 17:19

  Aad; Inclusief Antoine Bodard…. 🙂 🙂 🙂

 66. Aad Verbaast 2 april 2015 om 17:26

  @Rubio: blijft toch leuk om die man in de media langs te zien komen. Juist daarom!! 🙂

  P.S.: staan drie lach-emoticons ook voor drie borrels? 🙂

 67. King Billy 2 april 2015 om 18:31

  Wat een aktiviteit en ‘ontlading’ plotseling hier. Opmaak voor Goede Vrijdag? Of blij dat Ra zich weer laat zien nadat weergod Jupiter zorgde voor code ‘oranje’ in afwachting van de volle maan op de dag voor Pasen?

 68. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 2 april 2015 om 19:30

  De tekeningen van Da Vinci: die constructies zijn gebouwd en getest; waren waardeloos en stortten in elkaar bij 1/20 van het gewicht dat ze zouden moeten tillen.

  De oude ‘wapens” die hij tekenden, zoals een enorme boog: werkte niet, nog niet voor een fractie van wat werd gedacht.
  Spiegels om zonlicht te concentreren en Aldus een schip in de fik te zetten; werkte ook al niet.

  Alles is opgebouwd, nauwgezet zoals tekeningen en beschrijvingen–en getest in praktijk

  Da Vinci teerde op goedgelovigheid en onkunde.

  Idd: Kennis.

 69. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 2 april 2015 om 19:34

  Geeft niks aad; eens leer jij het ook nog eens; als je lang genoeg left tenminste….
  Wel bij de les blijven.

  In polen zei de technisch directeur van een bedrijf waar ik mee werkte, dat ik in een kleine 3 jaar meer ontworpen had, dan zijn 5 inginieurs in bijna 50 jaar.
  Moet vermeld worden, dat een ontwerp technisch niet deugde, en drie niet haalbaar in productie–te duur voor conventionele machines.
  De rest was ok; daarvan wort ongeveer de helft illegal –maar te duur–nagemaakt in China.

 70. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 2 april 2015 om 20:05

  Waarom we de islam en haar volgelingen zouden moeten deporteren?
  kenia; 147 doden; deels onthoofdingen; konden ze een islam versje opzeggen, warden ze met rust gelaten.Waarschijnelijk meer doden.
  Specifiek gericht op afmaken van Christenen en niet moslims.

  libanon 1975: was een actie om christenen af te maken; groepen uit Iran, Irak, Syrie hielpen mee.

  Turkije op Cyprus: meer dan 600 kerkjes vernield en geplunmderd

  Waarom zou de islam in het westen getolereerd moeten worden??

 71. Aad Verbaast 2 april 2015 om 22:58

  @Kleet: == ik in een kleine 3 jaar meer ontworpen had, dan zijn 5 inginieurs in bijna 50 jaar. ==
  Daar (en met al die andere brljante dingen die je gedaan hebt) ben je dan ook stinkend rijk mee geworden. Zo rijk dat je er stil van kon gaan leven in Roemenie..

  == Waarom we de islam en haar volgelingen zouden moeten deporteren?
  kenia; 147 doden ==
  Een Duitser heeft in een zefmoordaanslag 150 mensen vermoord. Laten we ‘dus’ alle Duitsers deporteren.

 72. Aad Verbaast 2 april 2015 om 23:00

  @King Billy: die ‘ontlading’ zal wel iets met (The) Passion te maken hebben. Gaat vaak samen..
  Trek je zo maar miljoenen kijkers mee.

 73. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 3 april 2015 om 05:23

  Kennis en rijkdom hebben niets met elkaar gemeen.
  Jij schijnt goed bij kas te zitten, maar je moet nog een hoop leren….

  Nou die 147 zijn een heel, heel klein deel van wat ze onlangs uitgevreten hebben en nog gaan doen.
  Maar allez; dat valt onder vrijheid van religie toch?
  dat–en de links van KB toch effe lezen; misschien dat je dan kennis opdoet; en daarna misschien inzicht.
  Moet je wel ouder worden dan Methusalem…

 74. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 3 april 2015 om 06:39

  Einstein kon in het begin zelfs geen werk krijgen…..
  In England is een man die 2 punt hoger scoort op IQ dan Einstein; hij werkt als glazenwasser.
  Yja….

  Omgekeerde is ook waar.
  In NL zijn mensen met een IQ onder de 60 en zijn: minister, premier en blogschrijvers….

  ——-Veel kijkers voor de passion: als er niks anders is op tv….

 75. Aad Verbaast 3 april 2015 om 08:47

  @Kleet: dan zullen we het er maar op houden dat je een miskend genie bent.

 76. rubiootje 3 april 2015 om 08:59

  Aad; The Passion kan me ook gestolen worden, commercieel ‘gedoe’ op de ‘publieken’ waar alleen maar would be christenen naar kijken.
  Overigens naar de echte Passion ook maar hier ga ik toch als atheïst altijd effe voor zitten, uiteraard met een of twee borreltjes binnen handbereik.. 🙂
  Fenomenale muziek van de Hr. J. S. Bach.

 77. Aad Verbaast 3 april 2015 om 09:23

  @Rubio: is ook zo. Ik vond het erg tegenvallen trouwens. Concept (op zich creatief bedacht) begint toch wel behoorlijk sleets te worden na die paar jaar..

  De echte Passion. Ik ben er vorig jaar nog naar toe geweest. Lange zit hoor, op zo’n hard kerkbankje. Ga ik niet meer gauw doen trouwens.
  Kijk, er zitten natuurlijk een paar prachtige hits van Bach in (“goed gedaan jochie”),
  Maar die eindeloze ‘ik vertel nu het verhaal’ stukken vind ik slaapverwekkend en muzikaal al helemaal niet goed..
  Dan maar thuis (heel) soms luisteren naar “the best of..” 🙂

 78. rubiootje 3 april 2015 om 09:54

  Judas en Petrus; ‘Effe Apeldoorn belle’.. 🙂
  ‘The best of’ inderdaad, er zitten natuurlijk altijd mindere stukken tussen zelfs bij de Brandenburgse Concerten..

 79. ezelgedachten 3 april 2015 om 09:57

  Opnieuw met plezier gelezen. Jouw interpretatie van de Bijbel blijft me verbazen. Overigens realiseer ik me steeds meer en meer, wat een %$@!!#&* dik boek het ook al weer is. 😉

 80. Aad Verbaast 3 april 2015 om 10:03

  @Rubio: judas: er is zelfs een “judas evangelie. http://nl.wikipedia.org/wiki/Evangelie_naar_Judas
  Ook weer interessant..

  N.B. Nog even over vandaag: zag ik net voorbijkomen: “Heel Holland Bacht” . 🙂

 81. Aad Verbaast 3 april 2015 om 10:06

  Maar @Burro toch.. “Interpretatie”? Ik schrijf gewoon op wat er letterlijk in staat.. 😉

  En ja, het wel een heel dik boek ja. Ik schat dat ik grofweg in 2030 wel met deze serie klaar ben. Mits ik het tempo er wel een beetje inhoudt natuurlijk..

 82. King Billy 3 april 2015 om 10:24

  “Heel Holland Bacht”. Komt er dan veel oranje aan te pas?

 83. rubiootje 3 april 2015 om 11:00

  Maar dan hopelijk niet met die vervelend articulerende mevrouw M. Hakbijl….

 84. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 3 april 2015 om 11:07

  is gewoon een lang lulverhaal….
  maar gegeven: je bent wat je tussen je oren hebt.
  maar dorpsidoten, oostblokkers en andere Rommel; je bent wat je hebt.
  Vandaar dat inkomen leuk is, maar niet relevant voor beoordeling.

  De uitvinder die nylon uitvond ging ook arm de kist in en die van Teflon: die wist niet wat ie ermee moest…

 85. King Billy 3 april 2015 om 18:54

  Vandaag de tijd van schuldgevoelens en boete.Ontelbare boeken en artikelen over schuldgevoelens, schuldcultuur in religie’s. Stemt niet bepaald vrolijk. Advies: God heeft ook de chocolade geschapen. Geniet ervan.

 86. King Billy 3 april 2015 om 20:56

  Recente communicatiestrategie van het Vaticaan wordt gefileerd. Een ongeorganiseerd zooitje. Ondanks dat de drie Chefs in de Hemel, God, zijn Zoon en de Heilige Geest nog nooit op een persconferentie zijn verschenen, zijn zij er beter in geslaagd hun 2000 jaar oude, onveranderde produkt in de vorm van een concept -het is geen quark of Cola- met hun gelovigen te communiceren dan het Vaticaan.
  Boekrecensie
  http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/buecher/rezensionen/sachbuch/sachbuch-papstkirche-und-volkskirche-im-konflikt-13520890.html?printPagedArticle=true#pageIndex_2

 87. King Billy 3 april 2015 om 22:00

  Dan nog wat, de acacia. Het hout mag dan duurzaam zijn, maar de bladeren en vruchten staan bekend om hun hallunicerende werking. Waren de priesters, Mozes en Aaron en anderen onder het uitverkoren volk misschien gewoonweg stoned?
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_psychoactive_plants#Fabaceae_.28Leguminosae.29

 88. Aad Verbaast 3 april 2015 om 23:28

  @King Billy:
  18:54: God is natuurlijk een kei mensen schuldgevoel op te dringen, sterker Hj heeft het na zijn gefaalde start in het paradijs, in de genen van de mensen gestopt.. Vond hij wel lekker, ook geod voor de omzet van de kerken die Hij voorzag, dat dan weer wel.

  In 2008 schreef ik een serie blogs..”mijn bijbel” noemde ik het.
  Hier de aflevering over schuldgevoel: https://aadverbaast.wordpress.com/2008/07/25/levenslessen-de-les-van-schuldgevoel-2/
  Kijk, that is different cook!!

  20:56: kom ik nog op terug.. Op dit tijdstip een Duits verhaal lezen gaat niet goed. Mis ik de clue..

  22:00: == stoned == zou me helemaal niet verbazen, nu je dat zo oppert. Trek het trouwens nog maar even door.. God kan heel goed ook voortdurend “van de wereld” geweest zijn…

  Verrek. Misschien is dat wel het grootste misverstand (van de wereld) ooit in het bestaan van de mensheid.. Tja, dat krijg je met die Babylonische spraakverwarringen 🙂

 89. Aad Verbaast 4 april 2015 om 08:52

  Breaking: er zijn “laatste avondmaal” tapes gevonden. Nu wordt duidelijk waar de tafelgesprekken over gingen. Paar korte fragmentjes:
  “Is dit brood glutenvrij?”
  “Ik ben veganist.. laat maar zitten..”
  “Die wijn smaakt naar kurk, is er ook wat anders te zuipen?”
  “Kunnen we niet een beter eettentje uitzoeken, welke idioot heeft dit ooit kunnen reserveren?”
  “Jullie zijn een stelletje zeikerds, zoek het maar uit allemaal. Ik ga er vandoor!”

  Wetenschappers zijn nog aan het uitzoeken wie die laatste opmerking maakte..

  Vrolijke Pasen..

  .

 90. King Billy 4 april 2015 om 09:37

  Maar hij is weer opgestaan. Niettemin houdt men er een lang weekend aan over. Vrolijk Pasen!
  “Sicher, das ganze Gewese um die Geburt dieses Jesaulus oder wie dieser Osterhase heißt, nervt”, räumt etwa der 30-jährige Atheist Sören Blomquist aus Rostock ein. “Aber dafür wird man mit vier freien Tagen am Stück ausgezeichnet entschädigt und dafür bin ich diesem Typen dankbar.”
  http://www.der-postillon.com/2014/04/mehrheit-der-deutschen-dankbar-dass.html

 91. Aad Verbaast 4 april 2015 om 10:31

  @King Billy: nu eindelijk op de goede plek..
  Leuk stukkie..
  == Bei den drei Prozent, die die Feiertage nicht genießen, handelt es sich laut Opinion Control um die wenigen wirklich gläubigen Christen in Deutschland. Sie können die freien Tage nicht zur Erholung nutzen, weil sie sich die meiste Zeit in düsteren Gottesdiensten aufhalten werden.== 🙂

  Doet me denken aan iets wat ik net voorbij zag komen.
  “als je Pasen zonder Jezus viert ben je het haasje.”

 92. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 4 april 2015 om 13:02

  Al Shabaab , Boko Haram, Isis, en kleinere groepen voeren per dag 3 aanslagen uit in 22 landen.
  Opleidingskampen overall; geld van arabische en europese moslims.

  wordt hoogtijd voor een drone aanval op de ‘zwarte doos” in mekka.
  Leg de gevolgen bij de daders.

 93. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 4 april 2015 om 13:03

  Hier tweemaal pasen; orthodox pasen volgende week.

 94. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 4 april 2015 om 13:04

  Cristelijken: meestal hongaarse oorsprong; orthodoxen meestal Roemeens.
  is ook Griekse orthoidoxie

 95. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 4 april 2015 om 13:06

  Boko Haram, Al Shabaab: aanvallen gericht op Cristelijken. ;eerst zaterdag, dan zondag” Maar er zijn in Kenia bijna geen joden, dus Christelijken,
  ISIS: richt zicjh op cristelijken en andere islamitische groeperingen; en weer; zijn geen joden, anders hadden die voorrang

 96. Appelvrouw 4 april 2015 om 16:16

  kamperen zal nooit meer hetzelfde zijn ik weet niet zeker of ik af en toe een lach of een haalbaar basten als ik hier aan terug denk

 97. Appelvrouw 4 april 2015 om 16:18

  God had natuurlijk geen spraakherkenning en al helemaal geen smartphone. ik bedoel natuurlijk een huilbui, niet haalbaar

 98. Aad Verbaast 4 april 2015 om 16:26

  @Appelvrouw: ach, leg je je er maar bij neer (als je weer in je in je sleurhutje verblijft- dat had God nog niet eens bedacht trouwens!?) dat voor ons normale/’gewone’ mensen dat soort kamperen niet is weggelegd..

  == ik bedoel natuurlijk een huilbui, niet haalbaar == Exact! .
  Een (uitgesproken) narcist zal nooit een aanleiding vinden om te huilen. Hij vindt zichzelf immers geweldig! Inclusief al zijn ervaringen..
  Nooit twijfel, nooit verdriet.. Gaat er iets mis? Altijd de schuld van al die andere minkukels..

 99. King Billy 5 april 2015 om 00:12

  Beetje on-topic. Tsipras geloofwaardig als hij leurt met overeenkomsten tussen de Grieks- en Russische Orthodoxen? Tsipras heeft nix met religie. Als eerste Griekse Minister President weigerde hij de ambtseed op de Bijbel af te leggen. Aan de andere kant trok hij wetsvoorstellen voor belastingheffing op de Grieks-Orthodoxe Kerk in omdat daardoor teveel kiezers worden benadeeld en legt de rekening daarvoor nu in Brussel en Frankfurt neer. Zo weet de FAS te melden.
  Afwachten nu of de jezuitische geschoolde politici en bestuurders in Brussel en Frankfurt met langs de zijlijn een protestantse dame en schatkamerbewaarder in Berlijn daar nu intrappen. Rutte kan weinig anders doen dan wat tegenspartelen en “dan ja, maar, mits.., God zegene de greep” en “Amen” zeggen.
  Werkelijke deadline wordt 9 juni. Dan moet Griekenland 3.5 miljard terug betalen aan de ECB. Het geld daarvoor ontbreekt. Tot nu toe.

 100. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 april 2015 om 05:21

  Zo doen boeren hier het ook.Registreren hun land op naam van locale kerk. Geen grondbelasting, geen inkomsten belasting. De rest doet alles voor 3/4 zwart. Brussel betaalt wel; en die zijn zo stom dat ze het doen.

  Ik zou zeggen: berekenen hoeveel het is, en van de geldstroom aftrekken

 101. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 april 2015 om 05:59

  Het hele gemekker rondom “tekorten” van olie en gas is gebaseerd op nonsense
  Er zijn twee dingen die normale levering en normale prijs blokkeren.
  Eerst de milieu idioten; die blinken uit in stompzinnigheid en volkomen asocial en immorreel gedrag.
  Zie bio ethanol; maar 100 million mensen met honger erbij, en voor onzin.
  Nu weer met beperking van gaswinning.
  Ze zijn total gestoord

  Dan de politiuek.
  al jaren en jaren spleen we gratis politie agentje in andere landen. Ik zou zeggen: kosten volledig laten betalen in olie, of olievelden.
  Denk je dat die landen hier ooit gratis zouden helepen???WEL hoge olieprijs rekenen; en wij zijn gekke gerritje om dat te accepteren

  De realiteit.
  Alleen al in Canada is er genoeg voor de wereld consumptive van 140 jaar en op het merendeel van de wereld is niet gezocht

  En natuurlijk maakt de politiek de achtelijke keus voor electrische auto’s ipv watersof.
  Waterstof : alle bestaande auto’s kunnen erop aangepast worden
  Met mij–keuze voor waterstof- zijn de grootste autofabrieken het eens.

  Nou die achtelijke millieufreaks en Den Haag nog.
  PS Tweede hands electrische auto’s kosten weinig; de km kosten zijn enorm; door bv de accu.

  Dan zijn er ook nog idioten in Den Haag, die in nieuwbouw geen gasaansluiting meer willen doen.Maar een sort van stadsverwarming.
  het verleden heft bewezen dat dat een fallicante mislukking is, en daarnaast schreeuwend duur.

  Houtkachels en kolenkachels worden dan weer interessanter

  Sneeuwt hier trouwens; awel, volgende week weer een pasen.(orthodox)

 102. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 april 2015 om 06:39

  Bij den Haag: een eekhoorn brug.Jawel, een echte van 144.000 plus BTW
  En er zijn in een vol jaar alwel DRIE eekhoorns overheen gegaan.
  Die krijgen nu therapie, want die schrokken zich te pletter van de auto’s die eronder door gingen.

  En alweer: die achtelijke milieu freaks.
  Nou zijn die standes van die brug leuk gedaan qua vormgeving; dat wel.
  had ik wel willen aannemen.
  Maar die ligger: eekhoorns zijn bang voor ijzer, en te small. had hout moeten zijn en een halve meter breed.

  P.s.: Vng als jongen o.a. eekhoorns en kreeg ze tam.
  Bolderplaats opzoeken; schuifvallen op de route er naar toe, en alleen de heel jonge trainen.

 103. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 april 2015 om 06:50

  En alweer de omgekeerde wereld; zijn drie boekjes uitgegeven via internet: Hoe bereid ik terreur daden voor in Europa? hoe behandel ik-en de plichten van-vrouwen; en hoe behandel ik slaven.

  dat mag.
  Maar een australier die met de Koerden had gevochten tefen de IS draait waarschijnelijk lange tijd de bajes in.

  Net als in NL; degenen die in de jaren dertig in Spanje tegen fascism vochten verloren hun staatsburgerschap tot begin jaren 80.
  Maar moslims die in Turkse leger gaan: dat mag.
  En hoeveel “fouten” zitten er tussen de “vluchtelingen”?

  In DE destijds met locale politici een discussie; politie zou heel goed gescreened worden. Door een commissie van zeven.
  Ik lachen
  “En jij stomme Hollander, wat is er?”
  Dus ikke; Wie screened die commissie/
  Oh die zijn in orde.

  Twee week later, op radio: 5 van de zeven waren stasi…..
  Denken kost weinig…maar schijnt moeilijk te zijn.

 104. Aad Verbaast 5 april 2015 om 10:00

  @Kleet:
  == eekhoorn == Ik heb natuurlijk geen enkele behoefte om je te voeden met argumenten die je gelijk kunnen geven, maar nu maak ik een uitzondering.

  Herinner je je deze nog? 2012..
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3347171/2012/11/13/Voorlopig-liever-niet-te-veel-herten-over-het-ecoduct.dhtml
  Voor miljoenen een brug bouwen zodat dieren vrijelijk kunnen migreren (zelf eens breed Europees verbindingsplan), en als ze er dan overheen lopen, knal je ze aan de andere kant gewoon af..
  Ja, je moet het maar kunnen bedenken..

 105. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 april 2015 om 11:22

  Awel, extra argumenten om gelijk te “krijgen” heb ik niet nodig.
  a) heb genoeg argumenten voor mijn gelijk;
  b0 heb dus alijd gelijk; in alle valse bescheidenheid.

  Maar is niks nieuws. Op Soestdijk warden reebokjes, jonge wilde zwijnen, konijnen, patrijzen, fazanten uitgezet; anders had bernardus Corruptus und Deutsche Freunde niks om af te schieten. misschien beter elkaar af te schieten?

  maar allez, die diertjes gaven ook overlast.
  Is simple: schrikdraad om een veld

  En den Haag afzetten; blijven ze op beperkt gebied.
  ———-
  Maar een val is simple.
  Graaf een halve kg walnoten in de grond.
  maak een simple boobytrap met een hagelpatroon; haal de hagel eruit; vervangen met 3mm lagerkogeltjes.

  Wel voorzichtig zijn; magge niet van ome agent.

 106. King Billy 5 april 2015 om 14:43

  Hoezo het beloofde land van melk en honing claimen? Egyptenaren brouwden 3000 jaar geleden al bier waar Tel-Aviv verrezen is. In Egypte zelf toen al een volksdrank met allerlei verschillende fruitige smaken. Waren Astérix en Obelix toch wat beschaafder. die lieten de Belgen tenminste in hun waarde.
  http://www.faz.net/aktuell/wissen/mensch-gene/ueberraschungsfund-in-tel-aviv-die-alten-aegypter-brauten-einst-bier-in-palaestina-13514574.html

 107. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 april 2015 om 14:56

  Geen bier maar “ale”.
  In engels: beer or ale
  Beer= met hop
  ale= zonder hop

  De oude egyptenaren gebruikten ook cannabis producten en tatatatatata cocaine.
  het laatste is vreemd; want het vereist handel met zuid amerika.

 108. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 april 2015 om 14:57

  Maar het heette nog geen palestina; die naam kregen ze van de romeinen ergens in de eerste eeuw

 109. Aad Verbaast 6 april 2015 om 07:14

  @King Billy: “In de hemel is geen bier, daarom drinken we het hier” is ook al een duizenden jaren oud gezegde. Blijkt maar weer eens.
  Bier werd trouwens in de middeleeuwen (?) hier ook heel veel gedronken. Lukt alleen om te maken als het water schoon is. Dat wist je dan dus ook zeker dat als je bier dronk, je er niet ziek van werd. Van ‘gewoon’ water liep je daar grote kans op.

  Net als @rubio en ik graag een borreltje drinken. Vanwege de ontsmettende werking.

 110. Aad Verbaast 6 april 2015 om 07:19

  Vandaag overigens geen nieuwe aflevering van deze bloedstollende feuilleton…
  Tot grote teleurstelling uiteraard van de grote schare fans die op deze tweede paasdag er al naar hadden uitgekeken, en er voor thuis wilden blijven.

  Helaas.
  Maar, elke probleem is ook weer een kans: dan toch maar die meubelboulevard?

 111. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 6 april 2015 om 10:16

  Geloof er geen moer van dat griekenland betaalt; misschien dat het IMF zal ZEGGEN dat ze betaald hebben, maar daadwerkelijk betalen….geloof ik niet

  Rotterdamse politie klaagt over hoe arrestanten tegen hun spreken.

  Doet me denken aan Neurenberg process, waar de SSers zich beklaagden dat ze soms massagraf in moisten om genade schot te geven en dan tot hun enkels in bloed stonden. joods bloed!!

 112. King Billy 6 april 2015 om 15:32

  @Aad veverbaast. re 07.14. Braaf het sabbatsgebod volgen? Of voorkomen dat de meubelboulevard met het gouden kalf wordt vergeleken?

 113. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 6 april 2015 om 19:31

  Jongen van 22 kwam na een motor ongeluk in een diep coma.
  Dokters hadden hem opgegeven en adviseerden stekkertje eruit.
  Maar tegen alle verwachting in ontwaakte hij uit zijn coma.

  Nou jij nog……

 114. King Billy 6 april 2015 om 20:46

  Extreem-rechts Republikeinse Tea Party tante Michelle Bachmann vergelijkt op Facebook Obama n.a.v. de Iraanse atoomwapendeal met de Duitse zelfmoordpiloot.
  Kan allemaal op Facebook, waar Marck Zuckerberg de preutse jongen en heilige jongen uithangt.

 115. Aad Verbaast 7 april 2015 om 13:29

  @King Billy: zoals je hierboven gelezen hebt betekent het sabbatsgebod overtreden “de onmiddellijke” dood”. Zo zie je maar weer, dat dat weer zo’n loze eis was. Weer een manager niet “in-control”. En al helemaal niet over de 24/7 economie..
  Maar goed ook. Wat een enorme slachtvelden had dat ten gevolg gehad..

  == tante Michelle Bachmann == van die hoek mag wel gesteld worden dat er veel meer dan gemiddeld mensen huizen die volkomen van de pot gerukt zijn.
  == Marck Zuckerberg == mag dan stinkend rijk zijn (en niet huizen in die hoek, dacht ik) door een lege huls (op zich knap) maar ook een stevig steekje los door zijn bekendheid te misbruiken door wereldwijd de moraalridder uit te gaan hangen.
  Heel wat van zijn ‘onderdanen’ werken hard (ook op zondag) om onmiddellijk een zichtbare tepel te verwijderen, mocht die al verschijnen op zijn ‘feestboek’.
  Zou niet goed zijn voor de opvoeding van de kinderen om ze daarmee te confronteren…

  Zichtbaar bruut geweld, mag gewoon. Alsof dat wel goed zou zijn voor de opvoeding voor de kinderen… (en volwassenen)
  Typisch product van de alom aanwezige Amerikaanse hypocrisie.

 116. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 7 april 2015 om 14:41

  In USA wordt de eigenaar van een site verantwoordelijk gehouden voor wat erop komt.
  Blote tieten mogen daar kennelijk niet; behalve op de rode lopers

  Bachman mag dan gestoord zijn, maar een overeenkomst met een moslimleider is waard het papier waarop het geschreven is.

 117. King Billy 7 april 2015 om 14:53

  De paradox van het kruis. Het Kruis moet haar eigen kruis dragen. Enerzijds het symbool voor het lijden, anderzijds het symbool voor vergeving. De Evangelische Kerk Duitsland kwam recent met een nieuwe uitleg om hét symbool van het Christendom eigentijds te beleven. Zoiets als “met de kennis van nu, hadden we het vroeger anders gedaan”. Link kan ik later desgewenst toevoegen.

  Is nu al het werk van Aad Verbaast om niet gedaan? Is het Oude Testament eigenlijk overbodig? Alles, -moord, doodslag, overspel, etc.- is immers toch vergeven?
  http://www.der-postillon.com/2015/04/franziskus-modernisiert-weiter-altes.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+der-postillon%2FnjPS+%28Der+Postillon%29

 118. Aad Verbaast 7 april 2015 om 16:21

  @King Billy: Breaking news!!! Zouden ze bij de Postillion mijn blogs gelezen hebben, en in het Vaticaan?
  Die schare exegeten bij de Postillion en ik kunnen het snel eens worden over dit zeer wijze besluit…
  Mijn dag kan niet meer stuk..

  == vergeven == voordat dit genomen besluit, werd God nog door de Kerken gepositioneerd als een sprekend voorbeeld van vergeving. Persoonlijk heb ik daar nergens een spoor van kunnen ontdekken. Integendeel zelfs. De zweep erover! Tot genocide toe!

 119. King Billy 7 april 2015 om 16:43

  ==zouden ze bij de Postillion mijn blogs gelezen hebben… == Nee,, hebben hun handen vol om zich ook nog eens door Europese Babylonische taalverwarringen te worstelen. Bevestigd door Statcounter.
  Wel berichten ze dat de mensheid nu tot 3000 moet wachten op een nog nieuwer Nieuw Testament (NNT). Met de lessen uit het verleden, zal er dus nog veel vergeven moeten moeten worden. Da’s dan het positieve element, dat de hoop levend houdt.

 120. Aad Verbaast 7 april 2015 om 16:51

  @King Billy: == zal er dus nog veel vergeven moeten moeten worden. Da’s dan het positieve element, dat de hoop levend houdt. ==
  Dan krijgen ze me wel mee, als het daar over gaat.
  Ik ben nogal vergevingsgezind. “wie zonder zonde is werpe de eerste steen” Toch? 😉

  Toch maar weer mooi uit het NT en niet het OT.. ((Johannes 8:7)

  N.B. gek.. ik moest ineens aan die @Kleet denken 🙂

 121. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 7 april 2015 om 20:29

  In de jaren 60 waren er al mini atoombommen. Gewicht: 25kg warden afgevuurd met een sort mortier.
  Effectief:2 mijl rondom inslag. Probleem: bereik: max 2 mijl…..
  Dus werd het geannuleerd in 1971
  Ze kunnen natuurlijk wel met een drone afgeworpen worden….

  USA leger gebruikt een sort van afstand bestuurbare vliegtuigjes; met alleen een dom camera erin.
  Gewicht 0,5 kg; van koolstof.
  Kosten bijna niets
  Wat ik trouwens voorspelde; een straaljager, spanwijdte 2,5 meter kost minder dan 600 dollar; zie you tube..

  Awel, vijdag WEER een geode vrijdag, zondag/maandag/dinsdag WEER pasen….je krijgt er een kind van.

 122. King Billy 7 april 2015 om 22:49

  King James Bible: “He that is without sin among you, let him first cast a stone at her.”
  “Ben ik niet, heren”, zei een vrouw, “maar doet niet ter zake.”

 123. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 april 2015 om 05:19

  heel slecht engels; betekent niets.Had moeten zijn: let him cast the first stone…

 124. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 april 2015 om 06:17

  Leuk stukkie AD over de kerk van het vliegende spagettimonster.Man mag niet op foto voor rijbewijs met vergiet op hoofd; mag alleen bij grote religies (hppfdbedekkingen).

  Directeur gymnasium verdacht van het hebben van pornofoto’s.
  Geschorst. Ouders kunnen vragen stellen. Nee, hij geeft geen kopietjes van de video’s; het politiebureau was al een uur onbereikbaar…..

 125. Aad Verbaast 8 april 2015 om 16:18

  @King Billy: ergens is die instructie voor dit barbaarse gebruik (wordt nog steeds uitgevoerd her en der) nog wel slim bedacht. Op het eerste gezicht.
  Maar er is al weer niet goed over nagedacht.
  In het kader van die andere spreuk namelijk: “Vergissen is menselijk”.
  Als eerste zich vergist, dan kan de hele meute volkomen los gaan en vrij werpen immers..

  Maar ja, zo staat die bijbel vol met vergissingen, met veelal dramatische gevolgen. . Dit is er weer zo eentje..

 126. Aad Verbaast 8 april 2015 om 16:23

  @Kleet: net even een kleine analyse losgelaten op jou reactiegedrag in relatie tot de inhoud er van.
  ruim 80% van je reacties zijn losse flarden nieuwsfeitjes die hier volkomen uit de lucht komen vallen en worden neer geplempt.
  En niet eens interessant ook nog..

  Ook de lezers volgen de kranten, daar hebben ze jou echt niet voor nodig.
  Misschien een suggestie om dat voortaan maar te laten. Is dat wat?

 127. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 april 2015 om 16:44

  Laatste reactie: 50% relevant: kerk en zo
  Daarvoor 100% relevant en on topic
  Dat is 75% relevant.

 128. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 april 2015 om 16:51

  Maarre….heb je een mandaat van je lezer(s) dan ?

 129. Aad Verbaast 8 april 2015 om 17:03

  @Kleet: == Maarre….heb je een mandaat van je lezer(s) dan ? == volstrekt irrelevante vraag van je.
  Ik ben uiteraard hier ‘heer en meester’ Part of the deal.
  Wat dat betreft (per definitie) heeft geen van de lezers hier iets te vertellen. In de zin van beslissen wat er uiteindelijk blijft staan of niet als ze reageren.

  Sommige lezers hebben hier iets te vertellen (inhoudelijk en aansluitend), sommige veel minder.
  Reaguurders hebben helemaal niets te vertellen, omdat de doodeenvoudige reden dat ze niet reageren.

  in ruim 80% van jouw reacties (zie mijn analyse) heb jij niets te vertellen hier..In de betekenis althans van dat ook maar iemand van alle lezers enige interesse zou kunnen opbrengen voor de inhoud… Het is maar dat je het weet.
  Beetje empathisch mens houdt daar toch rekening mee…

 130. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 april 2015 om 17:37

  Lezers: KB en soms Rubio……email een optie?

 131. King Billy 8 april 2015 om 20:37

  Ayaan Hirsi Ali. Haar nieuwe boek, vertaald in het Duits, „Reformiert Euch“, positief ontvangen in de Duitse dagbladpers, bij het lezerspubliek en uitgebreide bespreking bij Deutschland Funk.
  http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/buecher/neues-buch-von-ayaan-hirsi-ali-13525901.html?printPagedArticle=true#pageIndex_2

 132. Aad Verbaast 9 april 2015 om 08:10

  @King Billy: da’s mooi voor haar.. Komt het misschien toch nog ooit goed met haar..
  Ik ga haar boek niet lezen. Iets is er ooit helemaal mis gegaan tussen ons. Dat komt nooit meer goed..

  Hier een goed stukkie over Griekenland, geeft wel een aardig overzicht rond de schuldenpositie.
  tip: Onthou dit getal: 76 miljard….

  == Van de belastingen lijkt de regering het in ieder geval niet te moeten hebben. Het ministerie van financiën becijferde dinsdag dat er dit jaar tot nu toe al bijna 2,5 miljard euro aan belastingen niet betaald is. Daarmee komt de totale belastingschuld in Griekenland op bijna 76 miljard euro. ==

  Tja, en dan mag/moet de troijka, met wel geïnde belastinggelden (althans de verplichting daartoe), in de eigen landen dat wel ophoesten?

 133. King Billy 9 april 2015 om 08:40

  Sinds zes jaar is circa 1000 miljard in Griekenland gestopt. Leningen, twee haircuts,Target2, T-bills, ELA’s ECB, EIB en EU subsidies. Weliswaar deels teruggekomen door inkoop en aflossingen in/aan de EU, geverlanden en de ECB, die deels via Target2 werden ‘verrekend’ over de centrale banken. Waarde aantasting van de euro werd elders opgevangen door ECB maatregelen.
  Leen miljarden en de bank heeft problemen, nietwaar? Of maak nooit ruzie met je betaalmeester, zoals de FED met China doet?
  Een probleem dat economisch en politiek op middellange termijn niet meer is op te lossen. Al helemaal als TTIP losbarst en agrarische producten uit de VS Europa gaan overspoelen.
  Dan blijft slechts de financiele optie. Afrekenen en opnieuw beginnen onder compleet nieuwe voorwaarden.

 134. Aad Verbaast 9 april 2015 om 13:57

  @King Billy: je zit er een stuk beter in dan ik. Tot nu kwam ik uit mijn hoofd niet veel verder dan een miljardje of 300.. Nog geen kattenpis natuurlijk..
  Komt overigens aardig in de buurt van die 280 miljard die ze van Duitsland vragen als schadevergoeding. Toeval? “Afrekenen” en vooral niet opnieuw beginnen? 😉

 135. King Billy 9 april 2015 om 22:39

  @Aad Verbaast. Nix 278 miljard afrekenen. Griekenland wird in 1981 binnengehaald om geopolitieke redenen en ontving ongelooflijk veel hulp. Dat gaat veel nog veel verder dan hieronder. De bedragen die elders in muntsystemen en het eurosysteem stilletjes, indirect, zijn geabsorbeerd om Griekenland overeind te houden, zijn gigantisch. Europese banken kregen staatssteun vanwege het Domino Effect als Griekenland failliet zou gaan. Daarnaast Target2, waar centrale banken claims op de Griekse Centrale bank moesten afschrijven. Gaat die rekening ook naar Griekenland?
  Hofnar (zo omschrijft de Züricher Zeitung) Tsipras beroept zich op WO2 en claimt 278 miljard euro. En meer zelfs. Echter, de internationale steun voor Athene is vele malen hoger dan de Marshallhulp voor de alle West-Europese landen na de 2e Wereldoorlog. Die ook terugbetaald moest worden. Griekenland kreeg weliswaar niets, maar daar waren communisten een robbertje aan het vechten om de macht. Op dat moment bedroeg de Marshallhulp 2,1 procent van het jaarlijkse bruto binnenlands product van de ontvangende, in feite failliete landen. Die overigens terugbetaald moest worden. Griekenland ontving sinds 2008 in totaal 177 procent van haar jaarlijkse BBP. Dit komt overeen met € 380 miljard, waarvan na twee haircuts 120 miljard is kwijtgescholden.

  En wie is nu slimmer, Poetin of het lakse ‘Brusselse Apparaat‘ o.l.v. nu 28 regeringsleiders die sinds 1981,zonder uitzondering consequent door alle opeenvolgende Griekse regeringen systematisch om de tuin zijn geleid ondanks mooie beloften? Sindsdien is niets veranderd. Oligoplistische clientelepolitiek door de Griekse staat en politici, die in 1981 om geo-politische redenen aan de NATO en de EMU moesten worden gebonden.

  Dan opereert Poetin slimmer. Die zoekt tenminste nog zgn. ‘Partners’ waaraan nog wat te verdienen valt en geen kostgangers.

  Afsluitend voor de LOL. Als die opportunistische hofnar zich zo verdiept in de recente geschiedenis van Griekenland waarom dan niet consequent ook de opvolger van de voormalige koning van Griekenland uitnodigen voor de troon?
  Het vorstenhuis met de toepasselijke naam Sonderburg-Glücksburg. Met vertakkingen door heel Europa tot op de Britse troon. Het huidige Griekse Parlement was destijd hun Atheense paleis.

  http://de.wikipedia.org/wiki/Schleswig-Holstein-Sonderburg-Gl%C3%BCcksburg

 136. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 april 2015 om 06:45

  Wij hebben geen recht op klagen ivm affaire Griekenland.

  Is waar dat het geheel een bonk fraude en oiplichting is, maar daar maaken-en maakten-de west europese landen ook deel van uit.

  De fraude was bekend in west Europe; desondanks werd stigezwegen, zelfs meewerking gegeven
  aan het griekse bewind; dat begon duidelijkst met cabinet bakelende.
  Die wilden de euro doorrammen, ook tegen de wil van de bevolking in (referendum) knepen een oogje dicht, veegden een heleboel onder het kleed en dachten dat het nog wel zou meevallen op de europese begroting.

  Daarvoor zijn in Nl de multi culti’s, de eurofielen de kleine onbeduidende politici die napoleontje spleen verantwoordelijk

  Dat is de bestaande situatie; we zitten erin tot onze nek.
  Het moge duidelijk zijn dat Griekenland een bodemloze put is.
  Wij kunnen ons niet permiteren daarvoor op te draaien, ook niet indirect door ontwaarding van de euro

  Er is maar een enkele oplossing; griekenland uit de euro, samen met NL.
  De affaire Griekenland heft bezezen dat heel makkelijk is slachtoffer te worden van fraude door anderen.

 137. Aad Verbaast 10 april 2015 om 09:35

  @King Billy: mooi overzicht geef je weer. Waarom dat niet een keer in een blog gezet (ik zie bijna geen blogs van je, de laatste tijd..)?

  == hofnar == koning == Prima plan! Een beetje hofnar heeft natuurlijk wel een hof nodig om zijn kunstjes te laten zien. 🙂

  Nog weer wat anders (gaat ook over geld). Ik heb uiteraard de discussies gevolgd rond die ABNAMRO salarisverhogingen en zo. Uiteraard hebben alle ‘kenners’ daar weer een mening over.. We werden overspoelt met analyses op en in de media.. de laatste week.

  Maar niemand echt niemand (nee echt niemand) kwam naar voren met het volgende punt (ook prutsers allemaal):

  Die bankiers vinden dat ze topbankiers zijn toch? En omdat ze topbankiers zijn vinden ze dat ze ook wel dat ze veel meer mogen verdienen.. Ander kan je geen “topbankiers” vinden, of lopen ze weg. bla, bla
  Nemen de hele dag belangrijke (en complexe) financiële besluiten. De echte toppers betaal je stevig voor, in het vertrouwen dat ze de gevolgen veel beter dan gemiddeld kunnen voorzien/overzien toch? En dus beter dan gemiddeld zijn voor de eigen bank, toch?
  Onder het motto: kost wat, maar dan heb je ook wat..

  Nu is er een wel echt heel, heel eenvoudig financieel besluit genomen door die lui, (en hun commissarissen). En wat blijkt?
  Commissarissen, RvB, en in hun kielzog Dijsselbloem moeten diep door het stof en geven toe dat ze (allemaal) de gevolgen van hun (financieel) besluit “zwaar onderschat” hebben!!
  “Zwaar onderschat” van iets waarvan een leek (de burger, modaal inkomentje) direct al inzag dat het een verkeerd financieel besluit was vandaar de “commotie”..

  Blijken dus helemaal geen financiële toppers te zijn daar! Nee, prutsers!
  Da’s wel schrikken natuurlijk.
  We moeten ons nu pas echt zorgen gaan maken over die bank… 😉

 138. Aad Verbaast 10 april 2015 om 11:09

  @Kleet:er lopen er heel wat (veel te veel) rond die “geen knip voor de neus waard zijn”.

 139. King Billy 12 april 2015 om 13:54

  De ondraaglijke lichtheid van het bestaan maakt het leven zwaar.
  Of Rosetta’s baby ooit wordt wedergeboren?

  http://www.faz.net/aktuell/wissen/weltraum/mission-rosetta/rosettas-weckruf-nr-2-hallo-philae-aufwachen-13531966.html

 140. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 12 april 2015 om 15:06

  Nou zijn de turken weer boos op de paus. Hij heft gezegd dat Turken de eerste genocide……Armeniers…

  Niet waar hoor; er waren zelfs een paar overlevenden! En de rest: alle,aal zelfmoord

  Maar ook de Romeinen konden er wat van; b.v. 1 million Kelten afgemaaky *huidige zwitserland) Goudmijntjes en zo….

  Maar het schokmt dat de paus ook zijn Eigen boekjes eens moet lezen; OT en zo….

 141. Aad Verbaast 12 april 2015 om 16:07

  @King Billy: ik volg het nauwgezet. Machtig interessant en een prestatie van mega formaat vind ik. Kom er nog maar eens om.

  Ja, daar kunnen die 10.000-en ICT-ers nog wat van leren die voor miljarden verkwanselen bij onze overheid (en elders – wat die groep nog groter maakt), omdat hun software van geen kanten werkt.. 😉
  Prutsers, gen knip voor de neus waard..

  http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2014/42/enquetevoorzitter-elias-ict-bedrijven-valt-zeker-wat-te-verwijten

 142. Aad Verbaast 12 april 2015 om 16:09

  @Kleet: Ja, opvallende uitspraak van de Paus. God heeft eigenhandig de grootste genocide gepleegd aller tijden.
  Hoor je nooit wat over vanuit het Vaticaan.
  Laat hij dat maar dan ook maar veroordelen, om mee te beginnen.

 143. Aad Verbaast 12 april 2015 om 16:22

  Morgen weer een bloedstollend (er vloeit weer veel bloed) vervolg van deze feuilleton..

 144. King Billy 12 april 2015 om 17:18

  Gelijke monniken, gelijke kappen. Afvinklijstje voor de Paus:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Genocides_in_history

 145. Aad Verbaast 12 april 2015 om 17:26

  @Kin gBilly, aardig overzicht. Kan de Paus zich nog de vingers bij af likken.
  Toch gek dat ik er een aantal mis. Ergens was het Vaticaan toch een soort van trendsetter in deze..

 146. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 12 april 2015 om 19:50

  Je special vriendje houdt morgen een toespraak in Dresden: Geert Wilders.
  Kan wel eens vuurwerk worden…

 147. King Billy 12 april 2015 om 23:02

  “Trendsetter”? Volgden toch in de voetsporen van het uitverkoren volk dat keurig God’s geboden uitvoerde? Weliswaar later boete gedaan in de wetenschap dat vergeving mogelijk was gemaakt.

 148. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 april 2015 om 06:01

  …en alweer een jaar ouder en wat geleerd?…..awel….

 149. Aad Verbaast 13 april 2015 om 08:26

  @King Billy: == …keurig God’s geboden uitvoerde?… == sluit natuurlijk helemaal niet uit dat er dan woest om je heen geslagen wordt. God lustte er ook wel pap van.

 150. Pingback:Massaslachting door een Gouden Kalf | Aad Verbaast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: