Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Seroquel, Quetiapine en Alzheimer

20091111_placebo

Aflevering 8: anekdotes uit de gezondheidszorg. Lisa Lavendel woont in een verpleeghuis (Alzheimer). Als 1ste contactpersoon probeer ik de vinger aan de pols te houden. Toen ik ontdekte welk medicijn ze kreeg sloeg me de schrik om het hart. Niet het enige wat niet klopte zo bleek al gauw.

De (gediplomeerde) verpleegster was medicijnen aan het uitdelen in de huiskamer. Dat gaat volgens een strak protocol. Een af te sluiten (cijferslot) verrijdbare medicijnkast. Per bewoner een af te tekenen formulier welk medicijn wanneer is toegediend. En met een fel-groen hesje waar op de achterkant “niet storen” staat. Het zal hier toch niet gebeuren dat een bewoner een verkeerd medicijn krijgt toegediend! Wat kan er mis gaan zou je haast denken?

“Welke medicijnen krijgt Lisa?” vroeg ik net voordat ze begon, want anders mocht ik haar voorlopig niet meer storen immers.
“Kijk: 1 keer per dag Quetiapine.”
“Wat is dat?”
“Ze kreeg eerst Seroquel. Quetiapine is hetzelfde, maar merkloos en dus nog goedkoper.”
“Wat doet dat medicijn?”
“Het is een antipsychoticum.”
“Is Lisa psychotisch dan?”
“Dat weet ik niet, de verpleegarts heeft dat voorgeschreven, als je wilt weten waarom moet je maar even overleggen met haar.”

Thuisgekomen eerst maar eens op goegel gezocht wat dat medicijn inhoudt. Lees en huiver.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Quetiapine : “De FDA waarschuwt nadrukkelijk tegen gebruik van alle antipsychotica bij dementie”!!
En onder “wetenswaardigheden”: “Het patent van AstraZeneca op Seroquel verliep in 2011. In Nederland daalde de prijs met ruim 95%. In Amerika lopen er duizenden rechtszaken tegen fabrikant AstraZeneca, omdat Seroquel diabetes zou kunnen veroorzaken. Wegens off-label promotie betaalde de firma al 520 miljoen dollar boete.”

Daar word je natuurlijk al helemaal niet vrolijk van.
Maar eens verder neuzen dan. Dat leverde al gauw het volgende op:

“Van geen enkel antipsychoticum is werkzaamheid bij agitatie bij patiënten met de ziekte van Alzheimer aangetoond en bovendien zijn ze niet voor deze indicatie geregistreerd. Dit gecombineerd met het gegeven van ernstige bijwerkingen, maakt dat deze middelen niet in aanmerking komen voor de behandeling van agitatie bij de ziekte Alzheimer.”
Bron: http://gebu.artsennet.nl/Archief/Tijdschriftartikel/Quetiapine-en-rivastigmine-bij-de-ziekte-van-Alzheimer.htm

“Antipsychotica, waaronder quetiapine, kunnen vanwege hun anticholinerge werking de darmbewegingen verminderen en patiënten blootstellen aan potentieel ernstige complicaties.”
Bron: http://gebu.artsennet.nl/Archief/Tijdschriftartikel/Quetiapine-en-ischemische-colitis.htm

“Conclusie onderzoekers. Quetiapine en rivastigmine zijn beide niet effectief bij de behandeling van agitatie bij patiënten met dementie die zijn opgenomen in een verpleeghuis. In vergelijking met placebo geeft gebruik van quetiapine een significant grotere afname van de cognitie.
Bron: http://gebu.artsennet.nl/Archief/Tijdschriftartikel/Quetiapine-en-rivastigmine-bij-de-ziekte-van-Alzheimer.htm

En alsof dat nog niet genoeg was:
“Studies have shown that older adults with dementia …. who take antipsychotics (medications for mental illness) such as quetiapine have an increased risk of death during treatment.”
Bron: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a698019.html

Ik was werkelijk met stomheid geslagen. Was ik (en Lisa) hier in een scenario beland waar zelfs Robin Cook nog niet aan had gedacht?

Een middel toedienen met een contra-indicatie voor dementie? Met een verhoogde sterftekans? Met ernstige complicaties. Dat niet helpt om de verschijnselen waarvoor het gegeven wordt te verhelpen? En ook nog eens significante afname van cognitie veroorzaakt, juist iets wat de grootste uitdaging is om daar nog te redden wat er te redden is bij patiënten met Alzheimer.

Ik zal de lezer niet vermoeien met wat er daarna allemaal gebeurde. Kort samengevat:
Het kostte wat overredingskracht, maar Lisa gebruikt dit middel niet meer. En ze is er opgewekt onder.
De verpleegarts had niet veel anders te melden dan “Ik heb er wel goede resultaten mee bereikt”.

Dan maar naar het management dat nu een aantal vragen heeft openstaan.

a. Het is jullie beleid dat medicijngebruik altijd in overleg met de eerste contactpersoon is. Nu blijkt (ook bij rondvragen) dat dit niet standaard gebeurt. Hoe gaan jullie dat borgen?
b. Jullie gebruiken middelen in dit huis met een contra-indicatie voor dementie. Niet geregistreerd ook voor deze toepassing. Met een verhoogde sterftekans. En significante afname van cognitie. Is dit bekend? Hoe hoog is het gebruik in dit huis? Wat is jullie beleid in deze?

De tweede vraag is door het management spoorslags de “Vakgroep Ouderengeneeskunde” in geslingerd. De vakgroep en het management zijn ze nu al 2 maanden aan het broeden op een antwoord..

Ik zal ze toch niet wakker hebben geschud uit hun verdoving? Of zijn ze zo geagiteerd geraakt dat ze massaal aan de Quetiapine zijn en daardoor (ook) hun cognitieve vermogens sterk zijn afgenomen?


Algemeen
: Er woedt al langer een (onbeslechte) discussie over het overmatig gebruik van psychofarmaca en antipsychotica in verpleeghuizen. Ze worden maar al te vaak ingezet om bewoners rustig te houden zodat ze met minder personeel toe kunnen.

Wat benchmarking/getallen:
Gemiddeld krijgen 33% van de bewoners in verpleeghuizen psychofarmaca (vallen antipsychotica onder). 22% van de bewoners krijgen antipsychotica. Er zijn huizen waar dit oploopt tot 50%. Dit kan ook 10% zijn. Die verschillen zijn niet toe te schrijven aan verschillen in populatie. Wel aan keuzen in beleid.
Bronnen:
http://www.npo.nl/radar/26-05-2014/TROS_1358230 (vanaf 7:16)
http://www.npo.nl/altijd-wat/07-10-2014/KN_1661775 (vanaf 11:35)
“Het effect van antipsychotica neemt af bij langer gebruik. De termijn voor het gebruik van deze medicijnen is daarom maximaal twaalf weken. In de praktijk worden de antipsychotica echter veel langer gebruikt. Een derde van de mensen met dementie die het voorgeschreven kregen gebruikte twee jaar of langer een antipsychoticum.”
Bron: http://www.alzheimer-nederland.nl/actueel/blogs/2014/mei/tips-over-antipsychotica-bij-dementie.aspx

N.B.: alle afleveringen uit deze serie zijn te vinden in de rechterkolom onder het kopje: “Anekdotes gezondheidszorg”.

108 Reacties op “Seroquel, Quetiapine en Alzheimer

 1. www.dickblogt.nl 20 oktober 2014 om 17:17

  Slikken en/of stikken. De waterzuiveraars van NL maken zich zorgen over de hoeveelheid reststoffen van medicijngebruik in het afvalwater. Willen ze gaan uitfilteren. Hergebruik?

 2. Aad Verbaast 20 oktober 2014 om 17:21

  @dickblogt: in dit geval is het zelfs: slikken én stikken.
  P.S. en dank voor de retweet!

 3. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 20 oktober 2014 om 18:25

  Ben je zo naief te denken dat verpleegtehuizen geen andere agenda hebben dan “verplegen”???
  Ga dan maar eens het medicijngebruik vergelijken tussen mensen MET familie en alleenstaanden.
  Wedden dat alleenstaanden veel en veel meer psychofarmica krijgen?

  Verpleegtehuizen zijn er om ervoor te zorgen dat mensen niet te gek lang AOW trekken; met name de alleenstaanden, daklozen niet.

  Er zit weinig verschil tussen NL en DE in de dertigerjaren.

 4. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 20 oktober 2014 om 18:26

  x

 5. Aad Verbaast 20 oktober 2014 om 18:30

  @Kleet: == Ga dan maar eens het medicijngebruik vergelijken tussen mensen MET familie en alleenstaanden. == zou een interessante meting zijn.

 6. Johan 20 oktober 2014 om 18:34

  Schokkend verhaal met de nodige spelfouten. Ben ik niet van je gewend Aad. Toch zelf niet een verkeerd medicijn geslikt :-)?

 7. Aad Verbaast 20 oktober 2014 om 18:44

  @Johan: oeps!? Welke?
  P.S. kan iets te maken hebben met de eigen agitatie..

 8. Johan 20 oktober 2014 om 18:58

  Google expres fout geschreven? ‘Daar wordt je’ moet zijn ‘daar word je’.a): gebeurt i.p.v. gebeurd. Gemiddeld krijgt 33% i.p.v. krijgen. Zelfde voor 22%.

 9. King Billy 20 oktober 2014 om 19:01

  Zelf ook iets in huis om niet door ’t lint te gaan? Zou bijna zeggen ‘Proost’, maar ook dit spul lost nix op.

 10. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 20 oktober 2014 om 19:45

  Ik vertrouw de aan een tehuis verbonden artsen voor geen meter.
  Misschien paranoia, maar kijk eens eind jaren dertig in DE en OS? En hoe massaal die meewerkten, zonder enig protest.

  Ik noem het dan ook geen verpleegtehuizen, maar vanwege het gebrek aan verpleging, te veel afwezigheid van verzorging, en dan het gerotzooi met geneesmiddelen: AOW beperkings tehuizen.

 11. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 20 oktober 2014 om 19:46

  Die schapen die 7 zakken weat opvraten: die waren super happy….

 12. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 20 oktober 2014 om 19:46

  En die kwekers van weat in Groningen niet veroordeeld…

 13. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 20 oktober 2014 om 20:07

  Werkte ikiooit als electromonteur op een klus in V&D Groningen (heb er aardig wat verkoopsters gekeesd trouwens) sta ik op een trap, met mijn kop in het plafond.
  Onder de trap een oma met kleindochter (ongeveer 25) zegt oma: “we moeten iets vinden, dat opa weer een beetje levendiger maakt. Hij is zo depri de laatste tijd”
  Dus ik gaf mijn uitstekende raad: “Wat denk je van een jong meisje?
  Oma vond het wel een goed idee……

  Kunnen ze ook een lijntje op recept krijgen?

 14. blutch1 20 oktober 2014 om 20:32

  Verpleeghuizen, deprimerende instellingen. Misschien het afvalwater maar bij het radioactief materiaal bewaren.

 15. King Billy 20 oktober 2014 om 21:34

  Quetiapin ist ein antipsychotischer und antidepressiver Wirkstoff aus der Gruppe der atypischen Neuroleptika, der zur Behandlung einer Schizophrenie, einer unipolaren Depression und einer bipolaren Störung eingesetzt wird. Die Effekte werden in erster Linie auf den Antagonismus an Serotonin- und Dopamin-Rezeptoren zurückgeführt. Die Behandlung wird einschleichend begonnen und die Einnahme ist von den Mahlzeiten unabhängig. Zu den häufigsten möglichen unerwünschten Wirkungen gehören eine Gewichtszunahme, Kopfschmerzen, Absetzerscheinungen, Schläfrigkeit, Schwindel, Bluthochdruck, Mundtrockenheit und Erbrechen. Quetiapin ist ein Substrat von CYP3A4 und hat deshalb ein Potential für Arzneimittel-Wechselwirkungen.
  Off-Label wird es häufig auch gegen Schlafstörungen verschrieben, ist dafür aber nicht zugelassen.
  http://www.pharmawiki.ch/wiki/index.php?wiki=Quetiapin

 16. Aad Verbaast 21 oktober 2014 om 00:17

  @Johan, dank. Zal een en ander aanpassen. Goegelen schrijf ik meestal zo; op zijn Nederlands 😉

 17. Aad Verbaast 21 oktober 2014 om 00:26

  @King Billy: == door het lint gaan == zo veel geleerd de afgelopen jaren dat ik een meester ben geworden om mijn zelfbeheersing nog enigszins onder controle te kunnen houden. Dat dan weer wel.

  Dank voor die link. Het is troep.

  @Blutch1: je kan er maar beter buiten blijven. Helaas niet altijd mogelijk.
  Wat mij nog het meest verbaasd is dat er zulke enorme verschillen zijn tussen het ene en en het andere huis. Zelfde geldstromen. Het kan dus wel goed!
  Allemaal kwestie van managementkeuzen dus.

  @Kleet: niet altijd de crème de la crème onder de artsen die eindigen in een verpleeghuis.
  Maar ook daar zijn er gelukkig goede uitzonderingen.

 18. Appelvrouw 21 oktober 2014 om 08:38

  Voor ze dit ontdekten bonden ze de ouderen vast.
  Als die huidige methode ook niet mag, zit er niets anders op dan dat kinderen de taak op hun ouders op zich nemen… en ik zie toch regelmatig spotjes voorbij komen over oudermishandeling.
  Valt dit soort medicatie daar niet onder?

 19. King Billy 21 oktober 2014 om 09:36

  Nog zo iets, @Aad Verbaast, in ziekenhuis bij jou in de buurt, Meppen, hebben artsen een volledig skelet in een man gevonden en aangifte gedaan.
  http://www.der-postillon.com/2011/07/arzte-finden-vollstandig-erhaltenes.html#more

 20. Aad Verbaast 21 oktober 2014 om 09:36

  @Appelvrouw. vastbinden mag niet meer. Dan maar een chemisch verbond zullen vele denken. Dat mag blijkbaat wel van de inspectie.

 21. Aad Verbaast 21 oktober 2014 om 10:23

  @King Billy: oef. Dat krijgt nog wel een staartje. Ik zou het niet gepikt hebben en zou voor een second opinion gegaan zijn.

 22. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 21 oktober 2014 om 10:54

  Nee een staartje krijgthet niet; het zou van een manzijn.
  Onmogelijk natuurlijk een tweede geraamte bij jezelf in te planten.
  Maar moffen zijn altijd al vreemde snuiters geweest.

  verpleegtehuizen: kom je als dakloze, ofzonder familie of zonder heel regelmatige bezoekers in een verpleegtehuis terecht is je levensverwachting aanzienlijk korter dan met regelmatig bezoek.

  Wijste is, als je nog bij zinnenbent, jezelf een kogel door je kop te jagen.

 23. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 21 oktober 2014 om 11:18

  Weer de NL gereformeerdementaliteit: Oekraine gebruikt clusterbommen. Mag niet , stout, conventie en zo.
  Behalve als de geallieerden ze gebruiken in Koeweit en Irak.
  Of als Israel een diabolische uitving doet: de clusters met vertraagde of special ontsteking verpakken als poppen voor koters……die mogen het wel, want dat is Gods volk. Toch?

  Maar wat bejaarden verzorging–en verzorging in het algemeen in verpleegtehuizen betreft: het is een veroordeling daar te zijn.
  En de prognose is dat het meer en meer richting jaren dertig DE zal gaan.
  “levensonwaardigen” en zo en “te dure zorg” en zo zijn broer en zus.
  Wel van een incest familie.

 24. Aad Verbaast 21 oktober 2014 om 11:25

  @Kleet: uitdaging van de verpleeghuizen is dat ze steeds minder geld krijgen, en gemiddeld een steeds zwaardere populatie. Klopt overigens.
  Maar het wordt wel eens als argument gebruikt als wordt aangegeven dat er dingen niet goed gaan.
  Onzin argument natuurlijk. Mijn tegenargument is dan: jullie kiezen er zelf voor om een verpleeghuis te runnen. Als je gaat vertellen dat het niet meer mogelijk is om kwaliteit te borgen/leveren dan moet je uit deze business stappen..
  Tja, en dat doen ze dan weer niet.

 25. Aad Verbaast 21 oktober 2014 om 12:33

  Nederland (iit Amerika) is een vrijhaven/speeltuin voor de farmaceutische industrie. Weinig regels (houdt Schippers niet van) en als er iets helemaal mis gaat dan nauwelijks vervolging.Artsen laten zich ook makkelijk misleiden. Lopen daarmee ook weinig of geen risico.
  Voorbeeld off-label medicatie. Geneesmiddelen die worden gebruikt voor toepassingen waarvoor het niet is geregistreerd. (valt deze anekdote ook onder).
  En nu komt het: == Naar schatting is in Nederland 50% van het geneesmiddelengebruik off-label. ==
  Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Niet-geregistreerd_gebruik

  de KNMG schrijft er dit over: http://knmg.artsennet.nl/Dossiers-9/Dossiers-thematrefwoord/Geneesmiddelen-3/Offlabel-voorschrijven-3.htm
  Leuk bedacht allemaal, maar lachertje natuurlijk als er helemaal niet wordt gehandhaafd.

 26. blutch1 22 oktober 2014 om 08:49

  Wapens VS mogelijk in handen van IS gevallen
  Dit heet ook off-label.

 27. Aad Verbaast 22 oktober 2014 om 09:11

  @Blutch1: Veel nare bijwerkingen ook. Inclusief sterk verhoogde sterftekans. .

 28. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 22 oktober 2014 om 09:27

  Maar paend in hun doelstellingen; zij wilden de ISIS steunen, maar konden dat niet openlijk; niet de hele wereld is naziland.
  Nu: foutje……en Obama happy.

 29. King Billy 22 oktober 2014 om 10:55

  Nog meer off-label. Chemische wapens. Pick your choice, herkomst onbekend omdat geacht werd dat deze niet bestonden of waren opgeruimd.

 30. Aad Verbaast 22 oktober 2014 om 11:45

  @King Billy: om de parallel dan nog maar even door te trekken: veel medicijnen zouden ook onder chemische wapens moeten vallen. Met (oa) dat verschil dat ze vrij verkrijgbaar zijn.

 31. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 22 oktober 2014 om 18:25

  Ze zitten wel een beetje aardig fout met hun wapens. Zij zeggen: 400.000 machinegeweren M16
  dat moet zijn: 400—1000 semi automatische assault rifles.
  Klote ding trouwens.

  Humvee fabriek is gesloten–al een paar jaar. Failliet.

  Een beter voertuig: de DAF weapon carrier; andere motor, wat extra bepantsering –bermbommetjes en zo en klaar is kees.

  Maar op het moment dat ze rollend matereaal bij elkaar zetten: een clusterbommetje vanaf 12km en alle voertuigen en manschappen op 2 hectaartje zijn kassie wijlen

  Chemische wapens: wat is er tegen? bespaart een hoop geld.

  Dum-dum is ook verboden; maar de NL heft “stopkogels”
  De engelsen hadden in WO1 maxim machinegeweren met 0,303 cla. maar de patronen waren zo ontworpen, dat ze onderweg opensprongen; umbrella effect–en wonden van 15cm doorsnee veroorzaakten

  Israel goodie anti personal clusterbommetjes neer, gecamoufleerd als speelgoed.
  ——————
  Startegisch, simple en goedkoop; vergiftig de watervoorziening van de stad waarom nu gevochten wordt, trek terug en koop ruim “blauwe regen van de russen. Is nog genoeg
  Alternatief: B52 met napalm; is nog genoeg van Vietnam over.
  Alternatief 2; gifgas.

  Niet vergeten: dit zijn geen mensen; dit is ongedierte; die moeten niet overwonnen worden, maar afgemaakt als schadelijke insecten.
  Er mag er geen een overleven.

  Als dat nog lang duurt, krijgen de moslims in west Europa meer “moed”, en de ISIS meer kapitaal en meer wapensen zijn ze onaaantastbaar, en zijn er atoomwapens nodig.

 32. Aad Verbaast 22 oktober 2014 om 18:31

  @Kleet: Ottawa al op het netvlies? TL twitter loopt vol..

 33. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 22 oktober 2014 om 19:01

  Van die maffe schutter? Jezus: is nauwelijks nieuws…
  Maar eerdaags komen er echte aanslagen

  Obama verantwoordelijk voor; hij wil de ISIS gebruiken en ze inlijven…
  Maar ook de bedrijven die zwart goedkoop olie kopen van ISIS
  beter: die oliebronnen bombarderen
  NIET doen kost een boel lijken…

 34. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 23 oktober 2014 om 10:37

  Zelfde als bodycount in Vietnam. Is meestal overdriven propaganda.
  Bovendien maar 633? tegen welke kosten?
  Goedkoper o ze om te kopen met 73 maagden of zo.

 35. King Billy 23 oktober 2014 om 11:19

  Als de infrastructuur dan opgepimpt moet worden, neemt Orbanistan het voortouw voor een nieuwe goudmijn. Internetbelasting. Omgerekend vijftig eurocent per opgehaalde GigaBeetje.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/netzwirtschaft/ungarn-will-internetsteuer-einfuehren-50-cent-pro-gigabyte-13223595.html

 36. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 23 oktober 2014 om 11:47

  Awel, mjn buurman had destijds een antennemast van 23 meter hoog, plus 2 meter voor richtantenne.
  Hij had een illegal zender. Je kan die antenne nog steeds zien op 8km afstand…
  Hij zende uit zonder draaggolf; dus bij stilte: geen signal in de lucht.Reikwijdte: 2200km.
  Hij was zuiverder op FM band dan de Hilversumse zenders.
  Zit altijd mogelijkheden in.

 37. Aad Verbaast 23 oktober 2014 om 13:05

  @King Billy: kan allemaal binnen de Europese gemeenschap blijkbaar. Net nu Neelie van het toneel verdwenen is. Of is het al de invloed van Frans die voor mindere regels moet gaan zorgen? 😉
  En wat doen ze? Niets. Nee dan Obama die een lijstje produceert met mensen uit Hongarije die het land niet meer inkomen. Sancties en zo.. http://www.eenvandaag.nl/buitenland/54774/bondgenootschap_vs_hongarije_onder_druk

 38. Aad Verbaast 23 oktober 2014 om 13:06

  @Kleet: dit zegt Harald Doornbos er van (staat aan de grens bij Kobane de boel te verslaan):

 39. blutch1 23 oktober 2014 om 14:01

  1 Ze kunnen niet rekenen
  2 Ze zeggen wat ze goed uitkomt
  3 Ze weten niet wat ze goed uitkomt, want ze kunnen niet rekenen.
  Conclusie: ze zeggen maar wat.

 40. Aad Verbaast 23 oktober 2014 om 14:38

  @Blutch1: ook zo knap dat ze altijd (inclusief de bombardeerders etc) precies vanaf grote hoogte kunnen vaststellen weten wie strijders zijn en wie niet. En wie the good guys en de bad guys zijn. Om vervolgens geheel buiten elke afspraak binnen een rechtsstaat over te gaan tot liquidatie.
  Tja.

 41. blutch1 23 oktober 2014 om 15:46

  En de wapens soms op een verkeerde plek gooien. Daar IS men blij mee.

 42. Aad Verbaast 23 oktober 2014 om 17:09

  @Blutch1: terwijl ze zo trots zijn dat die parachutes uitgerust zijn met een op afstand bestuurbaar systeem..
  Prutsers.

 43. Aad Verbaast 23 oktober 2014 om 17:28

  Canadese premier kondigt verscherping terreurwetten aan http://www.volkskrant.nl/buitenland/harper-kondigt-verscherping-terreurwetten-aan~a3774615/
  == De veiligheidsdiensten krijgen meer bevoegdheden om mensen gevangen te zetten en te bewaken, zei hij in een toespraak tot het parlement. ==

  De politiek is er weer als de kippen bij om misbruik te maken van de “shock doctrine”
  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Shock_Doctrine

  Daar gaat de rechtsstaat weer een stukje verder in rook op.

 44. ezelgedachten 23 oktober 2014 om 17:34

  Alweer een artikel, dat heel slecht is voor mijn humeur. Waarom niet gewoon aanklagen? Die vragenlijst is veel te lief. Dit soort gevallen komt veel voor (ook in eigen omgeving ervaringen genoeg) en is m.i. toch echt crimineel gedrag.

 45. Aad Verbaast 23 oktober 2014 om 17:40

  @Ezelgedachten: mijn humeur had er ook flink onder te lijden kan ik je vertellen.
  Er zijn echter maar 2 alternatieven. Opgeven en ergens anders naar toe gaan (waar je ook niet weet wat er allemaal plaatsvindt. Of flink aan de bel trekken op elke niveau om de boel structureel te verbeteren. Ik kies voor het laatste.
  Aanklagen heeft geen effect (al sluit ik het niet uit als er geen verbetering komt). Slagers die hun eigen vlees keuren en zo..

  P.S. Deze feuilleton loopt overigens min of meer op zijn einde. Het ei is nu wel gelegd. QED en zo..
  Binnenkort een geheel andere serie. Uiteraard ben ik benieuwd of je daar wel vrolijk van wordt. 🙂

 46. King Billy 23 oktober 2014 om 18:33

  Nederland niet bepaald gul met het uitdelen van verblijfsvergunningen. 3.9/1000 inwoners. Cyprus neemt per capita de meeste Russen en Filippino’s op….
  Oekrainers de grootste groep in de EU, waarvan de meesten voor werk naar het door Brussel fors gesubsidieerde Polen gaan, dat overigens zo verstandig is voorlopig niet in de euro te stappen.

  Klik om toegang te krijgen tot 3-22102014-AP-EN.PDF

 47. Aad Verbaast 23 oktober 2014 om 18:54

  @King Billy: == Nederland niet bepaald gul met het uitdelen van verblijfsvergunningen == Toch het Teeven-effect?
  == Filippino’s == Nog steeds een grote behoefte aan nannys’s voor de Britse invaders?

  Standaard uitgangspunt van de politcologica: publiceer enkel statistieken die voor allerlei uitleg vatbaar zijn.

 48. King Billy 23 oktober 2014 om 19:36

  Re die aanslag in Ottawa. Een in no-time tot de Islam geconverteerde eenling. Vond plaats in de francofiele provincie Quebec, waar separatisme nog steeds springlevend is. Harper speelt duidelijk ook op nationalistische emoties.

  Kritische vragen worden ook daar gesteld
  http://news.nationalpost.com/tag/saint-jean-sur-richelieu/

 49. Aad Verbaast 24 oktober 2014 om 00:15

  @King Billy: “breaking”.
  Rutte gaat alweer iets “tot op de bodem uitzoeken”. Krijgt een naheffing uit Brussel van ruim 600 miljoen euro over de laatste twintig jaar vanwege de correctie op het BNP.
  Engeland 2,1 miljard euro.
  En (je verwacht het niet) Frankrijk krijgt een miljard terug..
  Ik rol weer van de stoel van het lachen!

  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/10/23/rutte-onaangenaam-verrast-door-eu-heffing-van-642-miljoen/

  P.S. die Timmermans toch..

 50. Aad Verbaast 24 oktober 2014 om 10:06

  On-topic: oppassen daar als je naar de huisarts gaat. Binnenkort allemaal aan de Alzheimer. Goed voor de huisarts en de farmamaffia die dit ook weer voor elkaar heeft gekregen:
  http://www.volkskrant.nl/buitenland/britse-arts-krijgt-alzheimerbonus~a3774796/

 51. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 24 oktober 2014 om 10:11

  Gebruikte jarenlang aspenter–een simple aspirine-als bloedverdunner
  Kreeg maagklachten–zag een foto van ruttekut–kraag accuut maagzuur.
  Dus ik kocht rennies

  Nou zijn hiet apothekers net als in NL “hooch geskoold”–maar ze eiden niks

  Kreeg Aldus een zware maagbloeding; 1,5–2 liter bloed kwijt.
  6 dagen IC
  —————————–
  Tot ik 58 was –vanaf mij 8ste–kreeg ik ieder jaar een paar week intense pijn in wat leek long.
  Dokter–en 4 maal onderzoek ziekenhuis–chronische bronchitis.

  Kom ermee hier bij een huisarts, die niet eens een geode behandelingstafel had.Zij onderzocht mij met stethoscoop.
  “jij geen bronchitis”
  Ik zou hebben een zenuwontsteking tussen long en bostkas.
  Twee medicijnen; eentje voor de zenuw ontsteking eentje voor de pijn.

  Haar diagnose was goed.
  Moeten ze in NL iets anders gaan doen dan onder werktijd verpleegsxters kezen….

 52. Aad Verbaast 24 oktober 2014 om 10:28

  En in aansluiting gisteren de uitzending van Zembla getiteld “zorg om de zorg”.
  Over de huidige ellende van de ouderenzorg, en dan moet 2015 nog beginnen met alle dramatische veranderingen!
  http://zembla.vara.nl/seizoenen/2014/afleveringen/23-10-2014

 53. Aad Verbaast 24 oktober 2014 om 10:42

  @Kleet: er wordt wat afgeklooid in de gezondheidszorg.
  85 miljard wordt er uitgegeven. Kan makkelijk 20 miljard op bespaard worden door minder onzinnige handelingen, verkeerde diagnosen, en verspilling en betere organisatie.

 54. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 24 oktober 2014 om 10:49

  Ik had op een gegeven moment 11 jaar na twee hartaanvallen geen enkele controle gehad, dus het leek me logisch eens een ECG(?) te laten doen.
  Nee, kon niet was te duur….

  Ik zal eens een volledig onderzoek hier laten doen, volledige bodyscan, en voor de rest alle mogelijke testen.
  En de rekening presenteren uiteraard.

  In Rotterdam deed de universiteit eens scans van een hele straat.
  Zij vonden dat ik geloof 5 mensen ooit een kleine beroerte gehad hadden.
  Maar ze konden ook an een stuk of 6 mensen een komende vberoerte voorspellen en dus voorkomen.

  Ook n.a.v. “scan te duur”
  Die machines zijn niet zo duur; maar, 24 uur contenue in gebruik verlaagd de kosten van gebruik; ze worden per dag afgeschreven; niet per uur

  Daarom is het bedrijfsleven tuk op overuren; ondanks extra loonkosten: toch goedkoper; geen overhead.

 55. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 24 oktober 2014 om 12:01

  Komt een vruw bij de dokter.
  Dokter, ik ben tegen borstvoeding, maar mijn man is ervoor; wat moet ik doen?
  Dokter: Dat ligt eraan; heft U kinderen?

 56. Aad Verbaast 24 oktober 2014 om 12:09

  @Kleet: komt een vrouw bij de dokter
  Dokter, ik wil een goed anticonceptiemiddel.
  Dokter: sinaasappelsap drinken.
  Vrouw: er voor of er na?
  Dokter: Nee. In plaats van.

 57. Aad Verbaast 24 oktober 2014 om 13:26

  Als vervolg op de extra rekening die (oa) Nederland krijgt uit Brussel (zie hierboven):
  http://www.bbc.com/news/uk-politics-29754168
  De poppen zijn aan het dansen daar.. Blijft lachen.

  @King Billy: Duitsland krijgt ook veel geld terug!

 58. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 24 oktober 2014 om 19:00

  Komt een mooie meid bij dokter voor onderzoek
  “maakt U zich maar vrij achter dat scherm.
  Goed, maar waar laat ik mijn kleren?
  “op de mijne”.
  ——————-
  Dokter, hoe kan ik het beste sex hebben/
  Met mij.

 59. King Billy 24 oktober 2014 om 19:57

  @ Aad Verbaast. re poppen aan het dansen. Vandaag alleen de radio onderweg, Is wel meer aan ’t handje. Zondag uitslag stresstests, wordt zuidelijke banken redden, dreigende politieke confrontatie EU/Cyprus/Turkije over territoriale wateren (gas), Merkel/Weidmann behoorlijke min of ruzie met Draghi over de TOTALE gang van zaken bij de ECB. Ontevreden ondernemers in DE. Oekraine verkiezingen en het daaraan verwante gasprobleem. Conclusies onderzoek EU naar gas in de winter volgens deskundigen veel te optimistisch, eurocrises laait weer op, Frankrijk en Italie steken de fiscale middelvinger op en gijzelen daarmme het Europees ideaal, Europees parlement wil een paar miljard meer´per jaar, Oekraine (voorlopig) dertig miljard om de eerste nood te lenigen, Draghi 1000 miljard, Juncker 300 miljard. voor Ebola een miljard, boze Rutte en withete Cameron, Denemarken mag bijvoorbeeld i,h,k.v. nieuwe mileueisen geen driedubbel glas en moet dat geld naar het Oosten sluizen en tegenvallende economische cijfers en investering in het Europa van de EU.
  Politici en de Europese Commisie krijgen nu keihard de problemen -zo niet de puinhoop- op haar bord, die zij zelf hebben geschapen met hun politiek, fiscaal en monetair beleid in de Eurozone gedurende de afgelopen vijftien jaar. Geen´nood, iederéen de schouders eronder, overal Geld bij elkaar schrapen op kosten van de volledig ingekapselde Credit-Default-Swap burgers gemaakte en dan kan´het nieuwe jaar kan zoals alle voorgaande jaren sinds de eurocrisis, opnieuw alleen Maar weer beter worden.

 60. Aad Verbaast 25 oktober 2014 om 09:28

  @King Billy: Mooi lijstje om mee aan de slag te gaan (LOL) voor Timmerfrans en consorten!
  Die rare vogels denken dat ze in een gespreid bedje komen maar in plaats daarvan werken zich steeds dieper in de nesten.
  Wordt een koude winter en een hete zomer. Gaat zondag al beginnen: wintertijd!

 61. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 25 oktober 2014 om 09:39

  De ISIS dowet het beter; zij verkopen olie waarmee de bandstof voor het westen wordt gemaakt……dat dan weer winst oplevert waarmee munutie wordt betaald om het westen af te schieten…

 62. Aad Verbaast 25 oktober 2014 om 10:29

  @Kleet: vooralsnog schieten ze vooral hun collega moslims af. Niet in het Westen maar in het Midden Oosten.

 63. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 25 oktober 2014 om 10:54

  Als je in tijd van oorlog een ding zeker moet doen: het afsnijden van bevoorrafingen van de vijand.

  het westen weet beter; ze kopen Irakese olie zwart in.

  het wijste is die velden onklaar te bombarderen. het repareren later kost niks in vergelijk met de kosten van het niet doen.
  ———————-
  In WW2 warden de piloten van de Stuka’s getrained in Rusland. de russen hielden hun ogen open en kwamen zelf met een duikbommenwerper, de “tankkiller”.
  Eerst met 250kg bommen; veel te duur
  Al gauw met 25kg bommen; goedkoper en een vliegtuig kon er meer meenemen.

  Nu in 2014 moet het westen dat nog even leren.

 64. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 25 oktober 2014 om 10:59

  On topic.
  met een wortelonsteking moest je eerst naar de huisarts, anti biotica om de ontsteking weg te halen.
  In total had ik 3 maal wortelontsteking. De tandars; zijn assistant kwam achter mij staan en hieldmij vast; en hij trok; zonder verdoving.
  De laatste keer was ik 18.
  Ik haalde door de pijn uit en de tandarts vloog door zijn praktijk tegen een ladenkastje met allerlei gereedshappen aan; alles op de grond.
  Hij niet blijde.

  Wat nou “vroeger was er betere medische zorg”/ Niet voor ziekenfonds; geen “onnodige’ anti biotica voor wortelonsteking.

 65. Aad Verbaast 25 oktober 2014 om 11:46

  @Kleet: was in die tijd de “wortelkanaalbehandeling” nog niet uitgevonden? Kost een vermogen maar dan heb je ook wat (waaronder je tand).

 66. Rubio 25 oktober 2014 om 12:11

  Aad; Heb het gezien gisteren. Die directeur deugt gewoon niet en liegt alles aan elkaar. Als er een angstcultuur bij de medewerkers heerst is eea uiteraard al eerder aan de orde geweest en is er wel degelijk een klokkenluider geweest die geïntimideerd is. Schandalige zaak.

 67. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 25 oktober 2014 om 14:22

  dat is maar EEN van de velen. De meeste halen het nieuws niet. Daarnaast verdenk ik verzorgingstehuizen/verpleegtehuizen/ziekenhuizen van “ongelukjes” die typisch gebeuren bij bejaarden zonder familie, en/of daklozen.
  beetje verkeerd medicijn, of teveel, of te weinig: en alweer een problem opgelost.
  Moraal is heel, heel ver te zoeken.

  wortelkanaal behandeling was er wel; zelfs pijnloos; maar alleeen voor particulier verzekerden.

 68. Aad Verbaast 25 oktober 2014 om 14:26

  @Rubio: transparantie is ver te zoeken in het gemiddelde huis. Veel wordt onder de mat geveegd. Te veel. Schandalig.

  @Kleet: zie hierboven.

  Tandarts: de goede oude tijd. Niet kunnen betalen? Trekken! In de wat meer corrupte landen (zoals Roemenië) is er nog een tussenvorm als de tandarts je het alternatief voorlegt: “kiezen of delen! 😉

 69. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 25 oktober 2014 om 17:21

  Sneeuw in boekarest en in Moldavia; gister sneeuw en minus 10 graatjes

 70. Aad Verbaast 25 oktober 2014 om 17:30

  @Kleet: geen pretje daar. Maar dat is geen nieuws.
  Niet vergeten de klok een uurtje terug te zetten vannacht. Of doen ze daar bij jullie niet aan?
  Omdat ze sowieso altijd achterlopen?

 71. King Billy 25 oktober 2014 om 19:12

  De Italianen verprutsen het weer aardig voor ons. Waarom zou Putin zich houden aan Memoranda en Akkoorden, die volkenrechtelijk geen enkele status hebben, terwijl het Italiaanse Hooggerechtshof volkenrechtelijke verdragen over Duitse herstelbetalingen aan haar laars lapt, terwijl ze zich tegelijkertijd beroepen op dit recht m.b.t. de invasies in Noord-Afrika?

  De hoofdverantwoordelijken die in het in botte hoofd halen om nog door te gaan met dit zooitje, zouden zich zo langzamerhand toch echt eens achter hun oren moeten krabben of doorgaan op deze manier nog wel zinvol is en orde op zaken gesteld moet worden. in 1914 was er een ‘prisoners dilemma’ met allerlei verdragen tussen staten alvorens te gaan mobiliseren, nu in feite ook weer.

 72. Aad Verbaast 26 oktober 2014 om 00:41

  @King Billy: laat ik dat nou even gemist hebben.
  Maar dat het een zootje is, was en zal blijven, staat als een paal boven water.

 73. King Billy 26 oktober 2014 om 01:17

  Nog Meer ‘zootje’, Italiaans Weekje. Prompt stakingen omdat die Italianen wat minder geld krijgen voor dure espresso’s en een wijntje op een terras en omdat Renzi z’n dikke middelvinger opsteekt naar het Verdrag van Lissabon. Er is nog veel meer in FIAT land, waaraan wij ook gaan meebetalen.
  Alles Fiat in Italie. FIAT geld van de ECB, Renzi is fiat, en van alles beloven met een FIAT 500, waar niets van klopt.
  Draghi, Europese Commissie, zgn. hulpprogramma’s en gijzeling in de eurozone. ECB en EC anticiperen gewoon op het verversen van staatsleningen. In 2015 moeten Italie en Spanje alleen al 215 miljard aan staatsleningen verversen. Als zij op de normale markt daarvoor het geld moeten ophalen, ligt de financiele huishoudingen van die twee landen op hun gat. De grap is dat in Italie burgers de grootste aandeelhouders in de staat zijn en die willen in 2015 geld zien, anders…….. Mijn, ons geld dus. Via de ECB.

  En dan fraudereren de Italianen ook nog met de FIAT 500 Cult. 110 PK uit een tweecylinder Turbobenzinetorretje. Opgegeven 4.2. ltr/100 km bij 120km/u. In werkelijkheid, 5.9ltr/100 km. Op de snelweg met 150km/u 9.2ltr/100km. De grootste desillusie voor de Duitsers: bij 200km/u op de tacho, in werkelijheid maar188 km. Max opgegeven snelheid van 180 km/u haalt met moeite met meewind. 200 Km op de tacho alleen mogelijk als-ie bergafwaarts rijdt. (Illustratief voor dat land). Vertellen er niet bij dat de max. lengte van de bestuurder circa 190 cm is want de stoel kan niet naar achteren worden geschoven

  Evengoed, het kadootje aan Brussel dat in cash naar Brussel moet, is in capita gerekend voor een gezin met twee kinderen zo‘n €150,-. Hoogtijd voor landelijke EUpolitie i.p.v Dierenpolitie, die burgers in bescherming gaat nemen.

 74. Aad Verbaast 26 oktober 2014 om 09:34

  @King Billy: die lui waren natuurlijk ook al nooit te vertrouwen. Kan ook al van het lijstje van de vakantielanden geschrapt worden (keuze wordt steeds makkelijker) tenzij je over een Europese museumjaarkaart beschikt.

  P.S. 200 km per uur rijden met zo’n koekblik is natuurlijk ook de Goden verzoeken. Kan er iets mee te maken hebben.

  P.S. afdracht naar Brussel: kunnen ze vanaf nu beter eigen risico gaan noemen. Gaat ook elk jaar omhoog.

 75. Aad Verbaast 26 oktober 2014 om 10:16

  @Rubio: die halen de 200 km/u ook al niet 😉

 76. Rubio 26 oktober 2014 om 10:52

  Niet te hopen dat ze ook medicijnen maken….

 77. King Billy 26 oktober 2014 om 11:08

  Ook in Duitsland brengen en halen die dingen nix. Zelfde laken en pak. 35 stuks, waarvan een in Oezbekistan met ge-explodeerde motor, die via Afghanistan met een Antonov naar Duitsland terug moet komen. Is wel een samenwerkingsverband tussen Fokker, Augusta, en ja, ja, Eurocopter. Hetzelfde Italiaanse moederbedrijf concurreert met Fokker voor JSF contracten.
  Overigens, FIAT autofabriek van een moeder met een brievenbus in Nederland, was zonder het succes van de FIAT 500 series allang failliet geweest.
  Defensie kan daar beter spaghetti inkopen voor de koolhydraten.

  http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/matrialmaengel-bundeswehr-ueberprueft-triebwerke-der-nh90-hubschrauber-13227307.html

 78. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 26 oktober 2014 om 11:52

  Fiat maakte ooit een straaljager; 1950. Lichtgewicht, wordt nog steeds gebruikt als lestoestel.
  Fiat 125 stond model voor Lada. was een scheurijzer; zo op 180. (echte kilometertjes)

  De Fiat 500 werd/wordt ook gemaakt in Polen.
  Ze hadden net de fabriek open: staking.
  Arbeiders wilden hetzelfde loon als in land van Spagettimonsters.

  Na 8 week kwamen ze erachter dat dat echies niet ging gebeuren, en gingen ze maar aan het werk. stakingstijd werd niet betaald.
  ——————
  De dag dat Fokker werd gesloten luidde het tijdperk van achtelijkheid in en achteruitgang van kennis.
  Sindsdien weten ze in Brussel/Strassbourg dat NL gaarne met de broek op de hielen gebukt voor ze staat.

  Dit was NOOIT gebeurd in DE FR or GB.Was maar in euro: 160 million tekort, bij volle orders.

  En nog: het zou nog steeds mogelijk zijn Fokker opnieuw te starten.
  Maar met inzichtloze idioten als ruttekut zal dat nooit gebeuren–helaas.

 79. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 26 oktober 2014 om 11:54

  De sociae verzekeringen hadden ook kunnen investeren; nu waren 10 tot 20.000 mensen werkloos; kost ook een paar stuivers.

 80. Aad Verbaast 26 oktober 2014 om 12:12

  @Rubio: ik roep al jaren tegen die lui: “wat maak je me nou!”

  @King Billy: wentelwieken en wentelteefjes..

  P.S.: klokslag 12 uur loopt de time-line vol met berichten over de “stress-test”.
  http://www.nrcq.nl/2014/10/26/nederlandse-banken-slagen-voor-stresstest
  en als we het toch over Italië hebben: “25 andere Europese banken zakten voor de stresstest, waaronder 9 Italiaanse banken”.

 81. Aad Verbaast 26 oktober 2014 om 12:13

  @Kleet: fokker bestaat nog steeds. Afgeslankt, ok.

 82. Aad Verbaast 26 oktober 2014 om 13:04

  Midden 2010 was er ook zo’n stresstest.
  == SNS Bank zegt tevreden te zijn met de uitkomst van de stresstest van de Europese toezichthouder CEBS ==
  http://www.belegger.nl/fondsen–etfs/90111/sns-bank-tevreden-met-uitkomst-stresstest.html

  Begin 2013: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/02/01/staat-nationaliseert-sns-reaal/
  Dieselbom: ““SNS is volledig in handen gekomen van de Staat. Zonder ingrijpen zou SNS onherroepelijk failliet zijn gegaan.”

 83. King Billy 26 oktober 2014 om 13:54

  Nou ja, voor wat die stresstesten werkelijk waard zijn, alleen ‘hart en nieren’ doorgelicht, stresstesten toonden ook aan dat er 880 miljard aan junk ronddoolt in de eurozone. Nou rustig doorademen, gij geleuft dat uiteraard. We staan op stevige benen.
  Ze hebben het voor elkaar gekregen. De ‘Grote Nultijd’, Maar wel meer bijdragen aan degenen, die bijna alles op nul hebben gezet dat economie kan aanzwengelen. Vertrouwen, rente, afnemende investeringen, kredietverlening, inflatie. 880 miljard moet wel afgedekt worden… Da’s bijna vier zo groot als het reddingspakket voor Griekenland, dat halverwege het midden van de 21e eeuw is terugbetaald..
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eurokrise/13-banken-brauchen-neues-kapital-13230322.html

 84. Aad Verbaast 26 oktober 2014 om 17:23

  @King Billy == halverwege het midden van de 21e eeuw is terugbetaald..==
  en gij geleuft da??

 85. Aad Verbaast 26 oktober 2014 om 17:25

  en geheel on-topic: http://www.nu.nl/algemeen/3912864/artsen-laks-bij-voorschrijven-medicijnen.html
  == Bijna de helft van de artsen en ruim een derde van de specialisten geeft niet door aan de apotheker waarom ze iets voorschrijven, terwijl dat volgens de wet wel verplicht is ==
  “Veldwachter doe uw plicht en slinger ze op de bon!!”

 86. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 26 oktober 2014 om 18:00

  Daar is de apotheek toch niet voor? Dat zijn alleen verkopers van voorverpakte pilletjes, die af en toe nationalistisch spleen.

  De eerste keer dan Lipitor voorgeschreven kreeg, zei de apotheek: dat geef ik niet, ik geef wat anders dat net zo goed is alleen veel goedkoper.”
  Ikke: het gaat jou niet aan WAT er wordt voorgeschreven; dus of je geeft Lipitor, of je geeft recept terug en ik ga ergens anders heen”
  Ik kreeg Lipitor, en een sjacherijnige smoel….

  P.s.: met Lipitor zijn je kansen op NIET herhalen van aanval 30% groter dan met goedkope middelen..
  Misschien net zoiets als met metal legeringen: als je RVS koopt uit oostblok zit wel alles erin, maar met het eindproduct verniel je je machine gereeedschappen.
  Met Duits of Fins of Chinees matereaal niet

 87. Aad Verbaast 26 oktober 2014 om 18:19

  @Kleet: is Schippers ook al actief in Roemenië?
  Recepten ongevraagd aanpassen in merkloze middelen heeft de ziekteverzekeraars al ruim 1 miljard opgeleverd. Daarom kunnen de premie en het eigen risico ook weer omhoog.
  Al last van spierpijnen, verergerde artrose, en slapeloosheid?

 88. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 26 oktober 2014 om 21:20

  Nee dat was inNL. In RO als je verzekerd bent, worden niet alle medicijnen verged.
  Maar in NL: opleiding is achtelijk voor apothekers. Gaan ervan uit dat ze een mening moeten hebben, En kennis.
  Maar ik laat me niet verneuken door de “medische en aanverwante stand”
  Ooit was ik getrouwd en werkte over de grens.
  Had een dochter van 2 jaar
  Die werd ziek.
  Dokter zei tegen mij toenmalige vrouw: Neem maar sinasprilletje.
  Jaja.
  Ikke gebeld.
  Ik vertelde hem dat ik verwachtte dat hij er heen ging en zijn werk deed.
  Maar als die dat niet deed; dat ik na 4 uur (reistijd) daar zou zijn en hij voor een mooi poosje loopproblemen zou hebben.

  Hij was er binnen 20 minute.
  Hattie eerst nog rijkspolitie gebeld.
  Die zei: moet je er maar heen gaan, en wees wijs, maak hem niet kwaad.

  Ook leuk als je belde.
  Niemand kwam verder als zijn assistente; lees onderleggertje
  behalve ik.
  Als het kreng mijn stem horde verbond ze me al door….
  En zo hoort het

 89. Aad Verbaast 27 oktober 2014 om 09:13

  @Kleet die apothekers hebben toch lang geleerd om vakkenvuller en dozenschuiver te worden.

 90. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 27 oktober 2014 om 10:06

  Nieuwe zorg method: baby ziek? In de conyainer!
  Dan effe mekkeren van wie is moeder– en klaar is Kees.

  Twee moordenaars voor de rechter A en B.
  Eerst komt B voor de rechter; vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
  Dan A; die getuigt plotseling tegen B. B kan niet meer verbolgd worden.

  Zal ik die idioot van justitie dan maar raad geven?
  A en B kunnen apart vervolgd worden wegens lidmaatschap criminele organisatie, die moord als doel had.
  Maar ja, wie ben ik…… heb even een identiteitscrisis.
  denk dat ik even buurmeissie ga pakken.

 91. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 27 oktober 2014 om 11:18

  Leuke veldslag gister in Keulen.

  Ik verwacht van de ISIS wel een aanslag in Europa, maar niet in een grote stad en niet met explosieven.
  Ze zullen iets kiezen met minder risico.

  Maar een geode zaak dat bevolking zich begint te verzetten tegen de islam.
  Met de isis zien ze wat de islam werkelijk is

 92. Aad Verbaast 27 oktober 2014 om 11:32

  @Kleet: een zaak kan heropend worden als er sterk nieuw bewijs is gevonden. Maar dat terzijde.
  == heb even een identiteitscrisis. == even?!

 93. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? 27 oktober 2014 om 11:41

  Weet ik niet. Ga altijd effe liggen met mijn supersexy buurmeisje. na een uurtje ben ik er wel weer uit.
  Uit de ID crisis en uit mijn buurmeissie.
  Dubbel op.

 94. Aad Verbaast 27 oktober 2014 om 13:31

  Eind van de middag begin van een nieuwe serie. Heeel ander onderwerp!

 95. Aad Verbaast 30 oktober 2014 om 12:17

  N.B. Thuis wonen (waar Martin van Rijn van claimt dat iedereen dat zo graag wil, en ‘dus’ de drempel zo hoog maakt om nog een verpleeghuis in te komen) is ook lang niet altijd een pretje:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3778629/2014/10/30/Thuiswonende-dementerende-vaak-met-dwang-verzorgd.dhtml
  == Vier op de tien thuiswonende dementerenden hebben te maken met een vorm van vrijheidsbeperking. Bijna tachtig procent van deze groep kreeg te maken met wat de onderzoekers ‘onvrijwillige zorg’ noemen.==

  En 2015 moet nog beginnen..

  NRC: http://www.nrc.nl/nieuws/2014/10/30/dementerende-ouderen-met-thuiszorg-vaak-onder-dwang-verpleegd/
  == In de thuiszorg zijn nauwelijks regels voor verpleging, schrijven de onderzoekers.==

  Grof schandaal.

 96. King Billy 24 juli 2015 om 09:14

  Kleine doorbraak?
  http://www.faz.net/aktuell/wissen/alzheimer-therapie-es-ist-schon-ein-durchbruch-13717305.html

  “Bei geschätzten 120 Mio. Patienten die nur ein Jahr verzögert die Symptome ausbilden sind das 120 Mio. Lebensjahre Lebensqualität. Die Angehörigen und pflegenden Freunde noch nicht mitgezählt”, schrijft een reageerder.

 97. Pierre Van de Kletersteeg 24 juli 2015 om 09:51

  Is een behandeling met heel beperkt success op muizen en konijnen.
  maar een jaar geleden is het gen ontdekt dat voor Alzheimer/dementeie verantwoordelijk is.

 98. Pierre Van de Kletersteeg 24 juli 2015 om 09:53

  Maar als er mogen een werkend geneesmiddel komt, komt het echt niet in het zorgpakket.
  Dan leven mensen te lang is te duur.
  Beter is geld naar Griekenland te sturen.

 99. Pierre Van de Kletersteeg 24 juli 2015 om 12:21

  Wat ik al eerder hier schreef is bewaarheid, als je ziet welke geneesmiddelen en therapien WEL en NIET zijn toegestaan.
  Delectie op recht van leven leven via portemonnee.
  Meer en meer raak ik ervan overtuigd, dat het niet lang meer duurt voor opgelegde euthenasie-zoals die nu al gepleegd wordt op daklozen, psychiatrische patienten, alleenstaanden de richting opgaat van DE jaren dertig.

  Voor transplantatie en dure behandeling is de selectie gericht op leeftijd, burgelijke status, economische status.
  Dit terwijl iemand die “te oud” is ook meer premie heeft betaald.

 100. Pierre Van de Kletersteeg 24 juli 2015 om 12:22

  delectie moet zijn selectie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: