Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Een waar kerstverhaal

kerst bakfiets

Het is er de tijd voor. Een waar kerstverhaal. Niets is wat het lijkt. En toch zullen we het er mee moeten doen in deze tijden van crisis, kommer en kwel. Titel: “Een deksels mirakel!”. Kom er nog maar eens om. En bij deze alvast fijne feestdagen gewenst.

Een deksels mirakel!

De uitnodiging voor de reünie op eerste kerstdag lag al weken op tafel. Jacob had alle nog levende familieleden aangeschreven. “De neuzen worden geteld!” had hij op de uitnodiging gezet. Jacob, wel een beetje de ‘Godfather’ van de familie, kan nogal dwingend overkomen.

Marjan en Janus zaten er wel mee in hun maag. Marjan was uitgeteld en ook nog hoogzwanger. Zij was breed in alle richtingen. Verder hadden ze het niet breed. Janus had in de bouw gewerkt als timmerman, maar inmiddels werkloos geworden. Hij probeerde nu meubeltjes te maken. Met Ikea en de kredietcrisis om de hoek geen sinecure overigens. Hun huisje stond er al vol mee. Nou was dat ook niet zo moeilijk in ‘de stulp’, zoals ze het noemden. Kon je dat wel maken? Een uitnodiging van je broer afwijzen? Die lieve vrede bewaren was hun wel wat waard.

Op de bakfiets naar Ouddorp dan maar. Versneeuwd gelukkig nog een slaapplaats gevonden. Het dorp bestaat voor een overgrote deel uit neven en nichten. Ze hadden het boeren deels moeten verlaten en hun deeltjes tot kleine appartementjes omgetoverd. Ietwat kribbig namen ze intrek, omgeven door spaanplaat. Van ontsluiting was geen sprake. Wachtend op wat komen gaat. Weeïg en vermoeid inmiddels. Ze aten wat brood en een stukje vis. Van vermenigvuldiging nog geen spoor. Morgen de grote dag? De reünie? Of de geboorte?

Marjan en Janus woonden al wat langer samen. Liefde op het eerste gezicht. Negen maanden geleden hadden ze elkaar gevonden in de voedselbank. En nog onbevlekt elkaar met open armen ontvangen. Het was goed zo, vonden ze. Ze zouden de wereld nog wel eens een poepje laten ruiken!

Dat laatste zou niet lang meer duren. Magda, de buur- en vroedvrouw, kon ‘s nachts uitrukken. Dat deed ze dan ook. Zonder tangverlossing floepte het eruit. Een blakende dochter! Verrukt waren ze. Het verlossende woord was gekomen. De stilte zou voorgoed voorbij zijn. Zij liet al luidkeels van zich horen. Logisch. Ze kwam uit een heel andere wereld immers. En dat is knap wennen.

“Jezus, wat een bijzonder kind!” riep Janus toen hij verlost van de spanning de bakfiets tot lappenmand ombouwde. “Daar zullen we nog heel wat mee te stellen krijgen.” De sterren aan het firmament vervagen. De zon begint eindelijk te schijnen.

Nabericht:
Nu kan je als kritische lezer een dergelijk slap verhaal natuurlijk meteen naar de prullenbak verwijzen. “Hohoho”, je kan het ook inbinden, inlijsten respectievelijk goed bewaren. Het zou zo maar kunnen dat zelfs over tweeduizend jaar er nog veel over haar en haar afkomst gepraat, geschreven en herschreven wordt. Overal op de wereld zijn er dan reünies om haar, haar familie en deze bijzondere dag te vieren. Miljarden mensen doen er aan mee. Een Godswonder, een deksels mirakel.

93 Reacties op “Een waar kerstverhaal

 1. Johan 23 december 2013 om 18:23

  Ik zou het meiske wel veel volgelingen gunnen :-). Jij een kerstverhaal, ik een kersttoespraak!

 2. Aad Verbaast 23 december 2013 om 18:27

  @Johan: het is hoog tijd voor wat reuring 😉

 3. Apiedapie 23 december 2013 om 18:47

  Slappe hap indeed. Maar prettige Kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar!

 4. Rubio 23 december 2013 om 19:20

  Ons vliegtuig uit het oosten volgde de heldere ‘ster’ Venus tot Schiphol. Voor we landden hoorden we prachtig gezang vanuit de Arena; De herdertjes lagen bij nachte. De UFO was helder verlicht en er liepen allemaal godenzonen rond. Verder niks bijzonders, geen wonderbaarlijk meisje in een wiegje gezien. Ja wel twee hele ouwe blije feministen genaamd Cisca en Margriet. Teleurgesteld weer richting oosten met de zilveren China Airlines airbus 340 draak, alwaar ik weer heerlijk op het strand vertoef. Hier loopt wel een wonderbaarlijk meisje rond genaamd Yingluck Shinawatra maar velen zijn daar niet zo blij mee… Enfin, ik kan ook zielige kerstverhaaltjes schrijven over mooie meisjesbabies hier….Moet nu stoppen want mijn fantasie gaat weer met me op de loop en word ‘verhaaltje’ weer veel te lang. Fijne dagen alvast en een gezond en voorspoedig, gelukkig 2014 gewenst Aad!

 5. Appeltje 23 december 2013 om 20:15

  Ik ga het printen en inbinden, op eerste kerstdag draag ik het dan voor.

 6. reinejragolo 23 december 2013 om 21:22

  Iedere geboorte is wel een kerstverhaal waard.
  Zalig kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar

 7. King Billy 23 december 2013 om 22:12

  Met tranen in de ogen voor de derde keer gelezen. Knappe jongen, die deze metaforen kan overtreffen. Prettige feestdagen en een voorspoedig 2014, Aad verbaast.

 8. Zilvertje 23 december 2013 om 23:23

  Wat een bijzondere versie. Wens je warme, gelukkige kerstdagen!

 9. blutch1 23 december 2013 om 23:32

  Ik ben even de toekomst ingedoken en ja hoor, over 2000 jaar wordt er nog uitgebreid over gepraat. Maar het grootste ritueel blijkt het eten van een stukje vis, de laatste vis.

 10. Aad Verbaast 24 december 2013 om 00:08

  Jij weet zoiets op waarde te schatten @apiedapie. Dank. Zo’n volkstelling was natuurlijk ook wel een echte cliffhanger in die tijd. Ik kwam hier niet veel verder dan een familiereünie.

 11. Aad Verbaast 24 december 2013 om 00:12

  Je reist nogal wat af zo te lezen @Rubio. Krijg je als je een ster vindt aan de dageraad.
  Noemen ze jou al ‘die wijze uit het Westen” daar?

  @Appeltje: goed gedaan! Ik ben natuurlijk wel heel benieuwd aan wie je dat gaat voordragen. En hoe evenzeer!

 12. Aad Verbaast 24 december 2013 om 00:15

  @King Billy: == tranen== is natuurlijk ook een bijzonder ontroerend verhaal. Ik bedoel maar: je zult het maar meemaken. En dit is nog maar het begin trouwens. Kon zomaar eens een feuilleton worden. Of een soap.

  @Zilvertje: dank, en bijzonder is het.

  @Blutch1: na 2000 jaar nog eens een keer dat Paaseiland verhaal? Als we dat nog mogen meemaken. Zou wel bijzonder zijn.

 13. King Billy 24 december 2013 om 00:36

  Of een Hollywood rage. Nog even afwachten, eerst maar eens kijken wat een van de drie wijzen die in januari weer vertrekken, er van brouwt.

 14. jankrosenbrink 24 december 2013 om 01:49

  fraai en leuke grappen, woordgrappen ook; prima detail, altijd goed voor misverstanden in het sprookje, inderdaad de moeder was onbevlekt, en daar kon de timmerman, mazzelaar, niks meer aan veranderen

 15. Aad Verbaast 24 december 2013 om 09:28

  @King Billy: Hollywood is natuurlijk dé plek waar bewezen is dat dat je het ver kunt schoppen met een op hol geslagen fantasie. Sindsdien zie je dat dat wordt overgenomen door diverse gremia. Zelfs die waarbij je vooraf al op ze moet gaan stemmen om ze zover te krijgen.

 16. Aad Verbaast 24 december 2013 om 09:45

  @Jankrosenbrink: onbevlekt zijn. Kom er nog maar eens om. Kom je ook niet meer mee weg heden ten dage.

 17. Rubio 24 december 2013 om 10:28

  Te enthousiast en impulsief aan mijn eigen ‘kerstverhaaltje’ begonnen.. zeg maar min of meer mislukt. Jij was iig wijzer door er meer tijd voor te nemen.
  Ik moet wat kalmer aan doen zeggen diverse artsen, reis te veel heen en weer, ben dus momenteel geen wijze uit het westen, ook niet uit het oosten. ‘Onwijs’ dus, wil/doe te veel op me ouwe dag.
  Maar doe m’n best; rook en drink niet meer na infarct(je).
  Mijn eigen (mooie) kerstverhaaltje dus…

  ‘Klasse-kerstverhaal’ Aad.
  Weer eens wat anders dan een boom met ballen.
  Nou, de ballen dan maar weer en groetjes van Rubio en mijn vriendinnetje Thamonwan alias Tim(my)..

 18. Aad Verbaast 24 december 2013 om 10:34

  @Rubio: hou je haaks man. Rustig aan dus.
  Zit je nu in deze contreien of daar? Beter daar te zijn lijkt me. Warm nest en zo. 😉

 19. Rubio 24 december 2013 om 11:09

  Ik thai na de kerst en nieuwjaar weer af.
  Oude moedertje (93) leeft nog.
  Het weer is wat van slag daar, ze lopen daar voor ’t eerst sinds lang met truien en jassen. In Chiang Mai iemand overleden van de kou.
  Kachels heeft/kent men niet..
  Warm nest inderdaad, op meerdere manieren uit te leggen….jaja.. maar ook een tweede vaderland zo langzamerhand.
  Zal wel een huisje met een tuintje worden wherever….op een dag..
  Heb het dus wel gehad met Den Haag en Brussel….als je begrijpt wat ik bedoel.. kortom, ik zie wel!

 20. ezelgedachten 24 december 2013 om 11:37

  Ik kan er niets aan doen. Bij het lezen van zo’n verhaal slaan de emoties in alle hevigheid toe. Wat een passie! Wat een triest en toch zo vrolijk verhaal. Ik wilde, dat ik er bij was geweest. Had zeker een stuk krentenboord meegenomen.
  Fijne Kerst! 😉

 21. P.H.M/\. van de Kletersteeg--wie anders??? 24 december 2013 om 12:35

  Mijn kerstcadeautje.
  Kreeg voor kerstmis een AOW voor december van 176
  De rest was in beslag genomen door de belasting van NL.
  Zonder enige berichtgeving of waarschuwing vooraf.
  176–zo hadden die nazis uitgerekend–was het bedrag waar ik makkelijk van kan rondkomen
  Waren het niet dat ik een buitenlander ben, en nogal wat uit moet geven aan medicijnen en benzine om drinkwater te halenl dat alleen kost meer dan 200
  Na veel gebel kwam ik er achter, dat ik zorgtoeslag gehad zou hebben in 2010. En dat wilden ze terug
  Heb ik nooit gehad; had zelfs geen bankrekening in NL.
  Nou zou ik vandaag teruggebeld worden door belasting. zal dus wel niet gebeuren.

  Dank u wel stelletje klootzakken!

 22. Aad Verbaast 24 december 2013 om 12:40

  @Ezelgedachten. Een emotionele rollercoster. Het kan verkeren. Hoop toch voor je dat je rustige dagen in het vooruitschiet hebt. Bijtanken en zo. 🙄

 23. Aad Verbaast 24 december 2013 om 12:43

  @Rubio: flink in de war weer dus daar. Ook nogal wat onrust lees ik zo links en rechts.
  Advies: blijf uit de buurt. Nog genoeg ruimte voor een rustig plekje daar.

 24. P.H.M/\. van de Kletersteeg--wie anders??? 24 december 2013 om 12:45

  en van alles wat je mij toewenst: het tienvoudige!

 25. Aad Verbaast 24 december 2013 om 12:47

  @Kleet: bedank die Bulgaren en Roemenen maar die het voor je hebben verpest. Sinds dat boven water kwam zit Weekers er bovenop om dan ook maar iedereen over 1 kam te scheren.

  176 euro voor deze maand is inderdaad niet te veel. Sterkte er mee. Dat wordt soep eten/drinken deze maand.

 26. Aad Verbaast 24 december 2013 om 17:06

  @King Billy: lol
  nieuw werkwoord aldaar geïntroduceerd: franciskanen: het wellustig verorberen van een karig armeluiskerstdiner. Kan zelfs met 6 gangen.

 27. Marjelle 24 december 2013 om 18:46

  Hohoho, ik doe niet aan kerst, Aad, maar ik wens je wel alvast een goed en gezond 2014!

 28. Aad Verbaast 25 december 2013 om 00:21

  @Marjelle: dank, voor jou natuurlijk ook. Met eindelijk een echt paleisje voor je!

 29. EJW 25 december 2013 om 09:23

  Ik verwijs zelden iets naar de prullenbak. Ik print het uit en lees het voor vanavond na het kerstmaal. Fijne kerst en een goed nieuwjaar

 30. Aad Verbaast 25 december 2013 om 09:32

  @EJW: da’s mooi van je EJW. Heel mooi. Wordt een fleurig kerstmaal denk ik zo.

 31. King Billy 25 december 2013 om 12:08

  Hier alvast een meetlatje:
  Eerste kersttoespraak van Mammie: http://www.koninklijkhuis.nl/nieuws/toespraken/1980/december/kersttoespraak-1980/
  Laatste kersttoespraak http://www.youtube.com/watch?v=vZ3ZbaYbAGI in 2012.
  Onse Lieve Heer op Solder afstoffen temidden van de Digitale Revolutie en economisch moeilijke tijden. Toen en nu.

 32. Aad Verbaast 25 december 2013 om 12:54

  @King Billy: mooi vergelijkingsmateriaal. Meteen aan de slag want ze konden het ook dit jaar niet droog houden: weer uitgelekt:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/12/25/koninklijke-kersttoespraak-opnieuw-uitgelekt/

  N.B. En om nog eens na te genieten: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/12/25/terugkijken-de-eerste-kersttoespraak-van-koning-willem-alexander/

  De toespraak van (zoals ik las) van “onze rijkste uitkeringstrekker”..

 33. Marjelle 25 december 2013 om 14:52

  Bedankt, Aad, met een rustig 2/3-kamerpaleisje in Rotterdam zou ik al heel blij zijn.

 34. Aad Verbaast 26 december 2013 om 00:09

  @Marjelle: daar kan ik wel iets bij voorstellen ja. Zou geweldig zijn!

 35. Aad Verbaast 26 december 2013 om 00:10

  @allen: cartoon geheel in stijl:

 36. King Billy 26 december 2013 om 01:09

  Fraaie cartoon. Kijk nog eens goed naar het dier naast de kribbe. Heeft niet bepaald de snoet van een schaap.
  Naast WA’s binnendijkse kerstrede bij de openhaard met overelkaar geslagen benen en stilstaande klok, kwamen enkele anderen ook met eindejaarsafrekeningen en toekomstvisies.

  Wolfgang Mönschau – Spiegel onder “Die Spur des Geldes”:‘ http://www.spiegel.de/wirtschaft/wolfgang-muenchau-die-gefahren-des-jahres-2014-a-940763.html

  Barbara Spinelli – La Republicca. http://www.repubblica.it/politica/2013/12/24/news/i_legislatori_del_futuro-74379993/

  Hans Werner Sinn – Project Syndicate: http://www.project-syndicate.org/commentary/hans-werner-sinn-argues-that-reconstructing-the-euro-is-the-only-way-to-save-the-european-integration-project

  Da’s andere koek, waar van politieke mantelzorgers nog veel meer wordt gevraagd en de inhoud van hermelijnen mantels ook een tastbare bijdrage moeten leveren.
  Mönschau – overigens ook in de FAZ- trekt vergelijkingen met honderd jaar geleden, 1913/1914, waar de politiek die moest handelen, het foute deed. Ingraven in eigen stellingen. Spinelli waarschuwt voor burgeroorlogen, Sinn waarschuwt voor het uiteenvallen van Euroland, indien niet wordt voldaan aan vier harde voorwaarden.
  Kern van alle artikelen: op korte termijn politieke paradigmawissels, EU hervormen en banken strenger aanpakken. ‘Bankenunie’ in huidige opzet honderd maal nix.

 37. Aad Verbaast 26 december 2013 om 09:25

  @King Billy: normaliter hoor je altijd een optimistisch geluid zo rond deze dagen. “Beste wensen” en zo.
  De links doorlezend die je doorgeeft lijkt inmiddels definitief met die traditie gebroken te zijn. Misschien wel nog de beste wensen, maar weinig vertrouwen dat dat bewaarheid gaat worden.

  Zelfs China dik in de problemen. Hebben ‘slechts’ 7,5% groei. Ook tobben dus. Misschien tijd om 555 te openen?

 38. P.H.M. van de Kletersteeg 26 december 2013 om 18:13

  Heeft iemand iets van Rikus gehoord? Hij verdween zomaar….

  China moet net zoals Japan gigantische reserves opbouwen; Super vergrijzing…….

 39. Aad Verbaast 26 december 2013 om 19:23

  @Kleet: verrek, inderdaad. Lang al niets meer van hem gezien.
  Blogde toch bijna dagelijks..

  Vergrijzing/Japan: https://aadverbaast.wordpress.com/2009/10/24/vergrijzing-meer-allochtonen-2/

 40. King Billy 27 december 2013 om 07:26

  Tja, DWN brengt het zoals gebruikelijk weer aardig hitsig. Kan me niet voorstellen, dat Merkel zich door dat boek laat leiden. Foto is leuk. Dijsselbloem nauwelijks tijd? Jas nog aan, tas met geheime papieren angstvallig vasthoudend.
  Enfin, er is weer tijd gekocht bij Draghi met het vooruiticht dat in 2014 Griekenland en Italie voorzitter zijn van de EU. Die overigens vanaf april nagenoeg op slot gaat i.v.m. Europese verkiezingen.
  Mooie maand voor Merkel om voor verrassingen te zorgen. Een geruststellend idee, een staatsgreep in Brussel is niet mogelijk. Een politieke coup wel.

 41. King Billy 27 december 2013 om 07:50

  Bijna 1200 jaar geleden dat de eerste ‘Europeaan’ die een gezamenlijke munt introduceerde, stierf. Karel de Grote. Wordt ongetwijfeld links en rechts flink uitgebuit voor eigen doeleinden. Zijn zoon kreeg het voor de kiezen. Galliers tegen Teutonen.

 42. Aad Verbaast 27 december 2013 om 10:44

  @King Billy: ik begrijp (via twitter) dat dat bericht van witschafsnachrichten hier aan gerelateerd zou zijn: http://www.psiram.com/ge/index.php/Kopp-Verlag?COLLCC=1965089810&
  Het fijne snap ik er ook niet van. Jij misschien wel.

 43. Aad Verbaast 27 december 2013 om 10:55

  @Kleet: Rikus: ik heb nog even gekeken of hij nog actief was.
  Laatste blog van 17 december http://rikus.wordpress.com/2013/12/17/geert-wilders-geboycot-door-kartelafspraken-media/
  Maar hij reageerde gisteren nog. Valt allemaal wel mee dus..

 44. P.H.M. van de Kletersteeg 27 december 2013 om 11:56

  Zie het al.Hij had eerst een ander adres. Normaal kreeg bericht als hij een nieuw blog had. Maar al een half jaar niks meer, dacht dattie de maden aan het voeren was….
  Waarschijnelijk omdattie zijn blogs op een ander adres had/

  Engels
  Hoe noem je een kudde uilen? Parliament
  kudde koeien, meer dan 12? Flink
  kudde beren? sleuth
  Was voor mij ook nieuw…

 45. King Billy 27 december 2013 om 14:41

  @Aad verbaast. RE Kopp Verlag. Je doelt op dit artikel:
  http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/europa/michael-brueckner/europas-chaos-jahr-2-14-boecke-werden-zu-gaertnern.html
  Kopp Verlag is een op sensatie beluste uitgever, waar o.a. nog nèt niet extreem rechtse, notoire anti-Europa aanhangers en pseudo-wetenschappers onderdak vinden. Speculatieve complottheorie-en, Duitse tegenhangers van Wilders, o.a.
  Waar Merkel volgens Le Monde aan refereerde tijdens de recente eurotop, is dit boek (2012) –en had gelezen tijdens haar vakantie, vanochtend gekocht in Mühlheim a/d Ruhr, waar ook, naast de Duitse hardcover editie, de Engelse Penquin pocketuitgave (2013) als warme broodjes over de toonbank vliegen.
  “The Sleepwalkers” – How Europe went to war in 1914″. In de de conclusie distantieert Christopher Clarke zich uitdrukkelijk van parallellen met 2013, maar…. “….., the protagonists of 1914 were sleepwalkers, watchful but unseeing, haunted by dreams, yet blind to the reality of the horror they were about bring into the world.”

  Door het journaille is de link dan snel gelegd.

  http://www.theguardian.com/books/2013/jul/19/sleepwalkers-christopher-clark-review „How Europe went to war in 1914“. 697 pagina’s waarvan 133 pagina’s met verwijzingen.

 46. P.H.M. van de Kletersteeg 27 december 2013 om 15:07

  Tja, en dat is pseudo wetenschap: verwijzen.
  Wat zegt verwijzen: alleen maar–en niets meer–dan dat het ergens anders al geschreven was.
  Welke waarde heft het/ An sich: geen enkele.

  Bewijs: zie de duizenden verwijzingen naar boeken van Stapel en consorten….

  Meer zie ik in een logische structuur van eigen mening.
  Keynes had leuke ideetjes, zo links en rechts, maar werd ook standaard verkeerd geinterpreteerd.

  Voorbeeld.
  Geef mij een ton per project; ik start 15 projecten in RO; en produceer goedkoper en beter voedsel
  gevolg; roemeense boeren (of wat daar voor door moet gaan) MOETEN gedkoper en beter leveren, anders verkopen ze niks
  gevolg: is leuk om productie te promoten, en inflatie tegen te gaan.

  Nu wordt er in 2014 40 milliard geinvesteerd zonder enig resultaat, behalve wat fraude.
  ———————-
  het werkte zo in polen.Een nederlander met WAO had een vriendin en een boerderij; door hem moderniseerde een groot gebied. meer resultaat dan milliarden subsidie.
  En ook nog eens rendabel!
  Reden: monkey see, monkey do–de aap en de rode bessen.

 47. Aad Verbaast 27 december 2013 om 17:24

  @King Billy: dank, zo worden de verbanden en agenda’s maar weer eens wat duidelijker.
  En om dan maar naar een blog van jou zijdelings te refereren (… is geen…): 1914 is geen 2014.

  Er si toch wel iets veranderd. Mag ik hopen..

  @Kleet. Gelukkig ken jij maar 1 verwijzing: die naar jezelf. 😉

 48. blutch1 27 december 2013 om 20:17

  Kleet heeft wel enigszins gelijk. Een verwijzing is vaak naar een ander die het ook zomaar opgeschreven heeft. Het lijkt meer om de aantijging van plagiaat te voorkomen dan dat het wat toevoegt aan de tekst.

 49. King Billy 27 december 2013 om 22:52

  Hmm, of hier sprake is van (een beetje) plagiaat is nog maar de vraag. Honderduizenden archieven zijn doorgeploegd. Acht jaar aan gewerkt. Niet vanuit het concept ‚waarom‘, maar ‚hoe‘ deze oorlog kon ontstaan.
  ==In this ambitious and richly textured overview, Clark is more concerned with how the war came about than why. Rather than focus on large concepts, such as nationalism, imperialism or an arms race, he deals with how the key decision-makers arrived at the choices they made when faced with the 37-day July Crisis that led to war.

  Clark goes back to the years before the war, in some cases many years before, to understand the alliances or treaties that bound certain states together. As he explains, “Alliances, like constitutions, are at best only an approximate guide to political realities.”

  Article 231 of the Versailles Peace Treaty stated that Germany and her allies were morally responsible for the outbreak of the war. But Clark argues that “the Germans were not the only imperialists and not the only ones to subscribe to paranoia.
  (‘Argues’? Hij toont dat aan met documenten uit die tijd.

  “The crisis that brought war in 1914 was the fruit of a shared political culture.”, schrijft Clark in de introductie.
  http://bookpage.com/reviews/7822-christopher-clark-sleepwalkers#.Ur3rrrKA3rc

  Smullen, hoe Clark de achtergronden in de verschillende betrokken landen en regio’s van dit uit de hand gelopen politiek conflict belicht. Inmiddels bij pagina 100.

  Kan me ook nu beter voorstellen waarom DDR-Koude-Oorlog Merkel met dit boek kwam aanzetten.

 50. Aad Verbaast 28 december 2013 om 00:37

  @Blutch1: verwijzen kan onderscheidenlijke bedoelingen hebben.
  bijvoorbeeld: a. bronvermelding (aangeven op welke bronnen je je zoal hebt gebaseerd), b. waar @Kleet naar refereert. c. poging van de schrijver te betogen dat hij/zij nogal belezen is.
  Pick your choice… 😉

 51. Aad Verbaast 28 december 2013 om 00:41

  @King Billy: voer voor historici natuurlijk om naderhand (zelfs blijkbaar jaren nodig hebbend en 100.000-en documenten doorploegend) aan te tonen dat een oorlog onvermijdelijk was.
  Lijkt me wel iets te gemakkelijk trouwens als die oorlog inderdaad heeft plaatsgevonden. Werken naar de uitkomst toe heet dat toch?

  Laat onverlet natuurlijk dat het wel fascinerend kan zijn om nou eens een keer ver naderhand alles wat er gebeurde eens met elkaar in verband te brengen en daar over te lezen.

  Ook de succesformule van Mak zou ik haast zeggen.

 52. P.H.M. van de Kletersteeg 28 december 2013 om 06:59

  …ik ben meestal niet zo onder de indruk; een onderzoek is meestal maar een invulling van eigen mening. Er zijn 20 andere onderzoeken/verslagen mogelijk met een heel andere uitkomst.
  Ligt ook aan het perpectief/ referentiekader/para digma onderzoeker.

  Wat veel griezeliger is dan gemekker om eerste wereldoorlog–is de vergelijkbare situatie in DE in de jaren 30 ,en de systematische beperking van vrijheden in DE in vergelijk met wat er in NL nu gebeurt.

  Wat betreft verwijzingen: verwijzen naar niet bestaande onderzoeken, of niet bestaande boeken of niet bestaande schrijvers of gebeurtenissen is orde van de dag.
  niemand die die onzin controleert
  Alweer:zie Stapel en soortgenoten; en hoeveel hebben er niet verwezen in hun “wetenschappelijk” betoog naar Stapel en consorten, en hoevelen weer naar deze?

  Vandaar dat iknooit aan bronvermelding doe of aan verwijzing;bovendien: ik wordt er niet voor betaald

 53. P.H.M. van de Kletersteeg 28 december 2013 om 07:04

  Natuurlijk zijn er overal verbanden aan te brengen of te herkennen: het verband tussen de pest en het ontstaan van landbouwmechanisatie is ook een leuke.

  Maar wat er nu aan de hand is in NL Het nodeloos verelenden van de massa–Marx heeft er al eens over geschreven.
  Het leukeis: het gevolg is tegengesteld van het doel
  Eonomie oppeil houden betekent ook geld in omloop houden met een bepaalde snelheid.
  De massa moet kopen/besteden; anders gaat het mis.
  het gaat dus mis, door de verelendung
  Oplossing?
  Meer verelendung.
  logisch toch?

 54. Aad Verbaast 28 december 2013 om 09:32

  @kleet: == Ligt ook aan het perpectief/ referentiekader/para digma onderzoeker.==
  zit natuurlijk wat in. Of zoals @jan altijd zei: “de positie van de waarnemer bepaalt diens blikveld.”
  En om er dan nog maar eentje bij te zetten van dezelfde bron: “als je veel van een ander overneemt blijft er weinig van jezelf over”.

  Ik geef graag bronnen bij een blog van me. Voor mezelf (op basis van wat kraam ik al die onzin nu weer uit). en om te kunnen verwijzen naar de oorsprong van mijn gedachten.

 55. King Billy 29 december 2013 om 15:49

  Van de Beierse stamtafel een voorproefje van de Europese Lente:
  – Een ontwenningskuur voor reguleringsverslaafde Europese Commissarissen.
  – Een kleinere Europese Commissie, die zich tot hoofdthema’s beperkt.
  – ‘Ontslakking‘ van EU wetgeving.
  – Een nieuw ‘Compententie Gerechtshof’ dat beslissingen van de EC en het EP toetst of deze pan-Europees ingevoerd mogen worden.
  – Referenda in Duitsland over bijtreden van nieuwe landen en belangrijke Europese wetswijzingingen, waaronder verdragsaanpassingen.
  http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/vor-klausurtagung-csu-will-mit-anti-europa-stimmung-punkten-12730672.html

 56. Aad Verbaast 30 december 2013 om 00:08

  @King Billy: ik kan me bij die punten wel wat voorstellen. Is er nog plek aan die stamtafel?

  Met die Europese verkiezingen zullen de partijen overigens wel stevig over elkaar heen gaan buitelen om de heersende sentimenten aan te spreken. Daarna hoor je er niets meer van.

  Altijd het oude liedje.

 57. Aad Verbaast 30 december 2013 om 00:18

  Nog even een uitsmijter. Prachtige foto’s van door mensen verlaten plekken op aarde.
  Daar ga ik nog eens iets mee doen.
  http://distractify.com/culture/arts/the-most-spectacular-abandoned-places-in-the-world/

  deze heeft veel dezelfde foto’s maar ook nog een paar andere:
  http://www.boredpanda.com/abandoned-places/

 58. King Billy 30 december 2013 om 00:39

  Re die stamtafel. Elke zetel meer voor de CSU is er één minder voor €uropees federalist Schulz. En wat die verkiezingen in 2014 betreft, in 2013 is hun ‘Europa’ nog niet gered, maar ook niet ten onder gegaan. Dat biedt perspektieven. Gaan ze straks met z’n allen op proosten.

 59. Aad Verbaast 30 december 2013 om 09:39

  @King Billy: nog een proost. Telegraaf kopt: == Nederlander lost massaal af ==
  http://www.telegraaf.nl/dft/22174009/__Nederlander_lost_massaal_af__.html

  Om dan verder te lezen: == Die extra aflossingen zijn gelijk aan 1% van de totale hypotheekportefeuille van ABN ==
  1%? Hoezo “massaal”? Dan zou het honderd jaar (!) duren voordat de hypotheken zijn afbetaald..

  Zo worden we door de media voor de gek gehouden. Als je een leugen lang genoeg volhoudt dan gaan mensen het nog geloven ook.

 60. blutch1 30 december 2013 om 12:05

  1% extra aflossingen, dat is dus niet het totaal, maar extra. Overigens, over 30 jaar zijn alle nu bestaande hypotheken afgelost.

 61. King Billy 30 december 2013 om 12:28

  Banken kunnen het geld gebruiken. Tuigen ze de balansen mee op om straks de stresstesten te kunnen doorstaan. Vervolgens kopen ze goed renderende staatsobligaties van probleemlanden en gaan daarmee onderling handelen om het dominosysteem in stand te houden.
  1%, het wettelijk vastgelegde percentage waarmee de Duitse regering jaarlijks de staatsschuld moet verlagen. Wederom vastgelegd in het coalitie akkoord. In tien jaar terug van 80 naar 70%.

 62. Aad Verbaast 30 december 2013 om 12:36

  @Blutch1: 1% extra inderdaad. Blijft natuurlijk onverlet dat er dan geen sprake kan zijn van “massaal”.
  Meer een druppel op een gloeiende plaat.

  == over 30 jaar zijn alle nu bestaande hypotheken afgelost. == Is dat zo? Volgens mij geldt dat enkel voor nieuwe hypotheken die worden afgesloten.

  De totale hypotheekschuld zal over dertig jaar(!) slechts met enkele 10-tallen procenten gedaald zijn.
  Op zich een goede zaak overigens om die schulden af te bouwen.

 63. Aad Verbaast 30 december 2013 om 12:40

  @King Billy: dat doen ze dan weer anders dan in Nederland. In Nederland spreken ze niets af anders dan regeerakkoorden (omze gedurende het proces aan te passen) die bij volgende verkiezingen weer gevoeglijk de prullenbak in verdwijnen afhankelijk van de stemming.
  Blijft slechts bij kloppen op de borst op basis van de onbetrouwbare CPB cijfers.

  Of zoals Samsom trots vertelde dat de werkgelegenheidseffecten in 2035 (….) zichtbaar werden..
  Je moet maar durven.

 64. blutch1 30 december 2013 om 13:37

  Aad, er bestond niet zoiets als een hypotheek met een langere termijn dan 30 jaar. Het lijkt wel of ze dat nu willen invoeren, maar dat bestaat nog niet. Dwz. dat alle hypotheken binnen 30 jaar zijn verlopen en dus afgelost.
  https://www.blg.nl/woonthemas/algemene-informatie/looptijd-hypotheek.html
  Let op: bij verlengen staat dat dat alleen mogelijk is als de looptijd korter is dan 30 jaar.

 65. King Billy 30 december 2013 om 14:04

  Martin Sonnenborn, gevierd satirist in DE, met een eigen partij die medeed aan de landelijke verkiezingen in 2013. (0.2%, PARTEI – Partei für Arbeit, Rechtsstaat, Tierschutz, Elitenförderung und basisdemokratische Initiative). Wil de Berlijnse Muur weer opbouwen, 80.000, arbeidsplaatsen om kapitalisme binnen de perken te houden, hier http://www.youtube.com/watch?v=8CIXAH4IaJs in een interview met woordvoerder van de Deutsche Bank.
  Heeft regelmatig bekende politici in zijn programma bij de ZDF. Kunnen niet om hem heen.

 66. blutch1 30 december 2013 om 15:57

  Verschil in ziekenhuistarieven. Hou je vast.

 67. P.H.M. van de Kletersteeg 30 december 2013 om 16:04

  Onzin.Ik heb hypothelen gehad zonder aflossing, en met vrije aflossing.

 68. Aad Verbaast 30 december 2013 om 16:49

  @Blutch1: verlengen hypotheek: kan je volgens mij nog zo lang maken als je wilt. Niet bij dezelfde hypotheek, maar je kan altijd nog de hypotheek oversluiten bij een ander. Dan kan je weer kiezen voor 30 jaar. Kost wat maar sommigen zullen denken: dan heb je ook wat.

  tarieven ziekenhuizen: blogje daarover in de maak. Hilarisch natuurlijk. Met name het argument dat ze tarieven niet openbaar willen maken vanwege “concurrentiepositie”..
  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/12/30/prijsverschillen-tussen-ziekenhuizen-extreem-groot/
  Hebben dus geen idee wat “marktwerking”inhoudt en/of pikken krenten uit de pap uit dat concept.
  Stel je voor: je gaat naar de BCC en vraagt wat die tv kost: “nee, meneer, dat gaan we u niet vertellen omdat dat concurrentiegevoelige informatie is.. ”
  Kan het nog gekker?

 69. blutch1 30 december 2013 om 16:51

  Natuurlijk Aad, maar dan is de lopende dus afgelost.

 70. Aad Verbaast 30 december 2013 om 16:52

  @King Billy: leuk, kunnen er niet genoeg van zijn. Kende hem nog niet.
  Doet me denken aan een Amerikaanse show. Kan even niet op de naam komen.
  In Nederland kom je dat niet tegen eigenlijk. Gemiste kans.

 71. Aad Verbaast 30 december 2013 om 16:54

  @Kleet: ABN-AMRO (Zalm in hoogst eigen persoon) zaten vorige jaar nog te drukken om hypotheken af te lossen. Vertelden er niet bij dat je max 10% kunt aflossen daar zonder tegen torenhoge boetes aan te lopen. Blijven boeven.

 72. blutch1 30 december 2013 om 16:54

  De concurrentie is toch wb de klanten? En juist die kunnen de prijzen niet zien. Wie gaat er nog naar AH als er geen prijzen op staan. U krijgt de rekening wel thuis. Whoeaaaaa krentjes gekocht voor €29,95.

 73. Aad Verbaast 30 december 2013 om 16:55

  Over boeven gesproken: http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/964574-1312/7-miljoen-euro-boete-voor-kpmg
  Dit soort witte boorden criminelen komen nog steeds weg met milde boetes.. Helaas.

 74. Aad Verbaast 30 december 2013 om 17:18

  @Blutch1: == maar dan is de lopende dus afgelost. == Klopt, maar dan wel afgelost met de nieuwe hypotheek. Kan je weer 30 jaar vooruit.

  AH: wordt dus een loterij bij de kassa. Niets bonus!

 75. King Billy 30 december 2013 om 17:43

  =0In Nederland kom je dat niet tegen eigenlijk. Gemiste kans.== Da’s zachtjes uitgedrukt. De formule ligt voor het oprapen. Er is meer aan de hand. Peter van Straten’s succes met “Zo vader, zo Zoon”, bijvoorbeeld, heeft dit overgenomen van Emile Kästner tijdens zijn jonge jaren.

 76. Aad Verbaast 30 december 2013 om 17:52

  @King Billy: Nedrlanders hebben geen bijzonder gevoel voor humor. Vind ik.
  ‘Humor’-programma’s zijn of gewoon niet leuk (geen goede tekstschrijverscultuur) of het is niet leuk omdat het lach-of-ik-schiet-gehalte veel en veel te hoog is.

  Peter van Straten is een buitenbeentje in deze wereld. Beheerst de kunst van het relativeren, en slaat dus wel aan bij mensen die hun eigen sores daarin herkennen en ook kunnen relativeren.
  Zul je bij gezichtsboek niet tegenkomen overigens. Beperkt zich vnl tot de “het-is-hier-fantastisch”-cultuur.

 77. Aad Verbaast 30 december 2013 om 18:34

  @allen: kijk zo zijn er elke keer weer nieuwe ontwikkelingen en voornamelijk creatief gevonden nieuwe excuses om datgene niet waar te maken wat je beloofd hebt. Gouden vondst!
  Nu deze: de “overvolle veranderingsagenda”
  http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/uwv-krijgt-meer-tijd-voor-uitzoeken-spookburgers.9183752.lynkx

  Die houden we er in!

  N.B. UWV: “u heeft niet voldaan aan uw sollicitatieplicht. We gaan over tot het korten van uw uitkering”. Werkloze: “klopt, lukte niet want ik had een overvolle veranderingsagenda, ik ben er echt niet aan toegekomen.”. UWV:” Ok, prima, herkenbaar. We geven u een half jaar uitstel. U hoeft ook geen schoenen te poetsen in die tijd. Laat het ons even weten als u minder veranderingen voor de boeg heeft dan op dit moment.”

 78. P.H.M. van de Kletersteeg 30 december 2013 om 18:58

  Was een onzin stuk. Spookburgers staan nit in de basisadministratie, en krijgen per definitie geen uitkering.Zijn er trouwens 600.000 half jaartje terug.

 79. blutch1 30 december 2013 om 19:49

  Ik dach dat spookburgers in kastelen leefden en daar hebben we er niet zoveel van. Mag het UWV nu in kastelen gaan zitten om ze te spotten?

 80. P.H.M. van de Kletersteeg 30 december 2013 om 20:22

  Dat valt op:Blutch denkt…

 81. King Billy 30 december 2013 om 22:07

  Met de zegen van de Europese Commissie regerend in Alice’s Eurowonderland: omstreden stresstest van Sloveense banken worden behandeld als militair geheim.
  http://euobserver.com/economic/122584

 82. Aad Verbaast 31 december 2013 om 09:52

  @Kleet: daarom moet de UWV daar een jaar extra over denken hoe dat op te lossen. Ze zijn (zo blijkt) er al wel achter dat het niet om fraude gaat 🙂

  @Blutch1: het goed nieuws is natuurlijk dat het er volgens de UWV slechts 1500 zijn. 🙄

 83. Aad Verbaast 31 december 2013 om 09:59

  @King Billy: Slovenië: valt dit onder de categorie: “als je niets te verbergen hebt”?
  Gelukkig is Slovenië niet Cyprus, en Cyprus niet Italië… etc. etc.. 😉

  Nee, dan deze. DNB komt met een 38 (!) pagina tellend rapport waarom de burger geen vertrouwen meer heeft in de banken. Conclusie: de bonuscultuur is de bijl aan de wortel van het vertrouwen.
  http://www.dnb.nl/binaries/working%20Paper%20402_tcm46-299617.pdf (“When does the general public lose trust in banks?”
  Gelul in de ruimte om het eigen straatje schoon te vegen: Komt natuurlijk echt niet omdat de DNB al jaren heeft zitten slapen bij Iceland, DSB, Fortis/ABN-Amro, SNS en de Friesland Bank.
  Nog een wonder dat de rest nog overeind staat..

 84. King Billy 31 december 2013 om 10:40

  Las het ook via de link in de nieuwsbrief van DNB. Begon er al mee dat de steekproef niet representatief was en moest worden gecorrigeerd op basis van een formule, die ook de lager opgeleiden en lagere inkomens een plaats moest geven in het onderzoek.
  Überhaupt, wat DNB aan rapporten publiceert, is armzalig i.v.g.m. met de BuBA. Ander aspect: DNB is al een jaar bezig om risico analisten aan te trekken. Ook die wervingsadvertenties verschijnen in de nieuwsbrief. Daarnaast een roerend verhaal in een van de nieuwsbrieven over accentverschuivingen m.b.t. bankentoezicht. Bevestigt slechts dat er iets aan schortte. Typisch voorbeeld van zelfingenomen “over-confidence”. Ook AFM speelt een rol in dit geheel.
  Herinner je nog die foto waar Dijjsselbloem en Samson tijdens de coalitie onderhandelingen werden ‘bijgepraat’ door Knot en De Jager? Met Rutte erbij die eerder 50 miljard was ‘vergeten’? Wijdde er destijds nog een blogje aan.
  Koddig, ware het niet pijnlijk.

 85. Aad Verbaast 31 december 2013 om 11:13

  @King Billy: en toch heeft Knot nog ergens een keer kunnen scoren. Met zijn “gevoel” over de iets betere cijfers. Daarmee overigens al die externe en interne specialisten overboord kieperend.. 😉

  Nee, dan even deze toch wel grappige video van de correspondent over de hoogtepunten van de waan van dag in 2013: https://decorrespondent.nl/569/video-het-grote-waanoverzicht-van-2013/14583470-2b3b22a8
  Toch wel een van de betere jaaroverzichten..

 86. blutch1 31 december 2013 om 13:24

  Het aantrekken van risico analisten lijkt me een gevaarlijke zaak. Juist daarom heten die gasten zo, ze vormen een risico.

 87. Aad Verbaast 31 december 2013 om 18:52

  @Blutch1: goede analyse. Wordt tijd dat ze jou aantrekken 🙄

 88. King Billy 31 december 2013 om 19:12

  Wat een bevalling. De snelwegen tussen Duitsland en WP totaal verstopt. En sta je eenmaal in de rij, dan verschijnen er allerlei vreemde tekens.
  Evengoed: http://koningbilly.wordpress.com/2013/12/31/2014-wordt-beter/

  risico analisten. DNB trekt ook financiele marktspecialisten aan.

 89. Aad Verbaast 31 december 2013 om 19:24

  @King Billy: == financiële marktspecialisten == bestaan die überhaupt?

 90. King Billy 1 januari 2014 om 12:19

  Heeft Trouw Van Rompuy achter een betaalmuur gezet? Ik kan niet bij dat interview komen met Van Rompuy.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: