Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Banken delen de lakens uit op Eurotop


Euroforisch stonden ze bijeen na weer een vorkje geprikt te hebben. Wederom roepend dat er weer rake klappen zijn uitgedeeld om de (politieke) crisis te bezweren. Maar in plaats van “over de schaduw heen te springen” wordt de kluit weer belazerd. De banken zijn de grote winnaars van deze Eurotop. De burger komt er nog berooider van af dan ze al waren.

Reutelende Rutte.

Hilarisch die persconferentie van Rutte na de top. Alsof hij als de grote roerganger eigenhandig het hele resultaat van de top voor elkaar had weten te boksen. Arme Rutte. Als demissionair premier van een klein landje mag je nog net mee-eten. Maar niemand neemt je toch meer serieus? Zeker niet na de grote mond over strenge begrotingseisen voor anderen om er vervolgens zelf niet aan te voldoen. En als je elke keer weer bewijst niet te snappen waar het over gaat, heb je geen keus veel van een ander over te nemen.

Er is weer een bizar spelletje gespeeld. Het kan nog steeds gekker zo blijkt.

Spaanse bankencrisis.
Spanje stond nu in de kijker. De Spaanse bankencrisis. Door mismanagement en te hoog genomen risico’s (er waren toch stresstesten uitgevoerd?) dreigt de hele Spaanse bankensector ‘ineens’ en acuut om te vallen. Minimaal 100 miljard extra kapitaal zou nodig zijn om ze weer ‘in balans’ te brengen. Natte vingerwerk met mooie ronde getallen. Daar houden ze wel van.

Oeps. Waar haal je al dat geld nu weer vandaan?

Evident (vinden de leiders): daar was de ESM toch voor bedacht?

ESM.
ESM in de huidige vorm had er al nooit mogen komen. Maar de inkt van het oprichtingsverdrag is nog niet eens droog, ESM is nog niet eens geratificeerd door de lidstaten, en nu al worden de speelruimten en spelregels weergaloos opgerekt. Nood breekt wet, hoe toepasselijk..

De 100 miljard zal door de ESM worden opgehoest. Maar ja, niet via de Spaanse overheid, maar ESM mag het nu rechtstreeks aan de banken zelf gaan uitlenen.
Je moet het maar durven bedenken en goedkeuren.

Werden we tot nu toe door de leiders (ook onterecht) gerustgesteld dat noodhulp leningen enkel aan overheden werden gegeven omdat een overheid nooit failliet gaat en dus (op termijn) het geld ooit nog wel eens terug zou komen), wordt nu de schakel overheid er door hun tussenuit gehaald.

Verder: creatief boekhouden. Die 100 miljard komt dan immers niet bovenop de staatschuld. Telt dan dus ook niet mee voor de (vastgestelde) criteria voor de budgetnormen (begrotingstekort en staatsschuld). Dus dan is het weer gemakkelijker geworden voor die landen om daar aan te (gaan) voldoen. Minder pottenkijkers uit Europa en het IMF.
Ook bizar. Want dat was toch precies wat nodig was om de crisis te bezweren en te voorkomen?

Maar het gaat nog veel verder. De ESM leent 100 miljard uit. Maar is nu bij decreet geen preferente schuldeiser meer. Gaan ze alsnog plat mag de ESM ook in de rij gaan staan. En dus de belastingbetaler die die noodfondsen wel moet gaan financieren!

Reutelende Rutte raaskalt.
‘Onze’ Mark vond het allemaal geweldig. Zelfs een Kamermeerderheid zo meende hij te bespeuren. De kritiek wuifde hij zelfs weg als verkiezingsretoriek.
Ook alle risico’s wuifde hij weg. Geloof maar dat er keiharde garanties zullen worden afgesproken, stelde hij. Er was immers een nieuwe voorwaarde: Europees bankentoezicht onder leiding van de ECB onder leiding van Goldman Sachs Mario Draghi. Kom er nog maar eens om.
Hij vergat er natuurlijk wel even bij te zeggen dat dat nog wel even allemaal moet worden opgetuigd en geïmplementeerd en uitgevoerd. Als het al zou gaan werken als niet falende toezichthouder. Het zou de eerste keer zijn.

Dat alles terwijl de banken nu aan het omvallen zijn. Hoezo oplossingen? Hoezo garantie?

Beurzen.
Die veerden meteen op. De (zaken)banken voorop. Natuurlijk. De burger is buiten spel gezet: achter aan de rij 100 miljard ophoestend om hun banken te redden. Politici klopten zich op de schouder: ze hadden het vertrouwen weer hersteld. Van wie? Van de beleggers die nu weer uit de wind zijn gehouden. Niet van de burger. Integendeel, hun risico’s zijn alleen maar toegenomen.

Europees depositogarantiestelsel.
Stond ook op de agenda. Niet doorgegaan. Daar had de burger nog wat aan gehad om tenminste een gedeelte van zijn spaarcenten terug te krijgen mocht ergens een bank omvallen.
Rutte was zichtbaar verheugd. Hij is mordicus tegen. “We gaan toch niet onze belastingbetaler laten opdraaien voor een stel buitenlandse banken waar we geen zicht op hebben?”

Gelegenheidsargument. Waar het aangekondigde bankentoezicht (ECB) wel goed genoeg voor hem was om nu al niet-preferente leningen van 100 miljard goed te keuren, is het klaarblijkelijk gebrek er aan reden om de spaarcenten van de burger niet te beschermen.

Maar nog erger. Hij lult ook nog eens uit zijn nek. Hij weet blijkbaar niet eens dat een depositogarantiestelsel door de banken zelf wordt gefinancierd, en niet door de “belastingbetaler”!!

Eindelijk een kans om de burger te ondersteunen op het conto van de banken zelf, en ‘men’ is tegen. De banken lachen zich een kriek.. Weer een punt gescoord. Die bonus (nooit zo hoog geweest als nu) is al weer binnen.

Conclusie: we worden weer belazerd. Voor de gek gehouden.

Ik herhaal nog maar eens een citaat uit een eerder blog van me:
“All governments should understand that you either govern for the people and against the bankers; or you govern for the bankers and against the people.”

Zou Rutte (en zijn companen in Europa) dit al begrijpen, dan is in ieder geval duidelijk geworden dat het laatste het geval is.

Nog een citaat dan, die de balance sheets beschrijft van de corrupte banken, maar die net zo goed voor de politiek geldt:
“on the left side nothing’s right, on the right side nothing’s left”

Het is bijzonder om weer thuis te zijn. De nervus agitaris is al weer behoorlijk aangeslagen.

 

Bronnen (o.a.):
http://fd.nl/economie-politiek/302221-1207/juristen-opnieuw-ratificatie-esm-nodig?cid=dlvr.it
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/06/29/eurolanden-eens-over-gezamenlijk-bankentoezicht/
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/06/28/monti-zet-hakken-in-het-zand-op-eu-top-onze-rente-moet-nu-omlaag/
http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/14746_esm_de_staatsgreep_is_vrijwel_compleet/
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3278960/2012/06/29/Europa-wordt-het-eens-over-gezamenlijk-bankentoezicht.dhtml
http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Commentaren/342763/Naar-transferunie-dankzij-ZuidEuropese-chantage.htm

Terug lezen:
https://aadverbaast.wordpress.com/2012/03/15/esm-en-de-dictatoriale-democratie/
https://aadverbaast.wordpress.com/2012/02/17/target2-de-doodgezwegen-alles-vernietigende-tikkende-tijdbom-in-europa/
https://aadverbaast.wordpress.com/2012/03/08/het-monetaire-massagraf-als-de-euro-bom-barst-target2/

361 Reacties op “Banken delen de lakens uit op Eurotop

 1. King Billy 2 juli 2012 om 17:18

  Vervolgens stemt Rutte ook nog in met het principe dat de slager z’n eigen vlees mag keuren: het bankentoezicht wordt bij de zelfbediening ECB geparkeerd. Een ECB die inmiddels transferrechten van voetballers als onderpand aanneemt.

 2. Jan Bouma 2 juli 2012 om 17:27

  Alles terecht opgemerkt.

  Men noemt dit wel de “hersocialisering” van alle schulden; d.w.z. die komen dan ten laste van de burgers. Men zou de schuld dienen te vereffenen met de graaiers van het bankwezen en de financiële maffia dan wel de veroorzakers van de schulden. Ik ken er nog wel een paar hier bij mij om de hoek.. 🙂

 3. Aad Verbaast 2 juli 2012 om 17:29

  @King Billy: morgen wordt er over ESM gestemd in de 1ste kamer. Heel benieuwd. Want over welke afspraken worden er nu gestemd, nu het inmiddels al weer buiten dat boekje gaat?
  Ik begrijp dat Merkel (waar vrijdag – wat een timing- in het parlement ESM wel werd goedgekeurd) al op het matje en tot de orde is geroepen. Ze zal ook dit weer door de parlementen moeten gaan loodsen inclusief het constitutionele hof. Grondwettelijke zaken daar.

  ECB: onafhankelijk (geloof jij het?), maar wordt inmiddels ook opgerekt tot ver buiten het afgesproken ‘spoorboekje’.

 4. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 2 juli 2012 om 17:34

  bij zulke beslissingen, zo onnozel en verstoken van moraal en inzicht, en na veel jaren oostblok vraag ik me niet af : is er hier sprake van corruptie? maar wie krijgt hoeveel en waar?

  Als Rutte zelfs alleen maar mulo zou hebben, zou hij niet zo stom uit de hoek komen.
  Trouwens wel compenseren voor bankjes in Ijsland?

 5. Aad Verbaast 2 juli 2012 om 17:34

  @Jan: de vervuiler betaald zou je toch zeggen. Banken barsten van de centen. Ruim 800 miljard van hun overtollige gelden staan gestald bij de ECB. Met dat geld kunnen ze makkelijk wat zwakke broeders uit de brand helpen zou je toch denken als ze de ‘financiële wereld’ willen redden. Dat willen ze ook, maar anderen (de burgers) mogen er voor gaan opdraaien. En ze krijgen de politici nog zo ver dat ze daar in mee gaan. Kan het nog gekker? Ja, blijkbaar.

 6. Aad Verbaast 2 juli 2012 om 17:38

  @Kleet: dat de bankenwereld gecorrumpeerd is mag al wel duidelijk zijn. Bewijzen te over. Recent komen (topje van de ijsberg) de schandalen rond Barclays naar boven. Over GS is al uitgebreid geschreven. Continuing stories.
  Rutte heeft zich al onsterfelijk belachelijk gemaakt bij me. Niet de enige overigens.

 7. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 2 juli 2012 om 17:43

  Ik vond het spaanse verhaal vreemd vanaf het begin.Het IMF heeft gesteld dat wat kleine door strengere eisen in de problemen dreigden te komen.
  Nou geefze dan 2 jaar respijt; dat kost niks.
  Dan: het IMF stelde als ze per direct aan de eisen moeten voldoen, dan is er 42 nodig.Maar dat is geen probleem, want de grote banken kunnen dat ruimschoots financieren…
  Nee hoor rutte met zijn lelijke kop: ze krijgen 90-100 milliard dat is zeker; nog voor er een beslissing was gevallen….
  In eigen land de laagste inkomens afknijpen en dan voor anderen sinterklaas spelen.

  Dan als bhepaalde schulden buiten de staatsboekhouding blijven, mag dat dan ook voor ons gelden? Staan we weer positief…

  In DE wordt de roep om een referendum over de Euro sterker.
  ook kranten doen mee.
  Wordt hoog tijd…

  Voor ons; het zwitserse model: alle belangrijke beslissingen eerst via BINDEND referendum.
  Ik begrijp trouwens niet dat ze het boerelef hebben een referendum als NIET bindend te zien…alleen criminele retardo’s al bakelende en ruttekut kunnen dat…

 8. reinejragolo 2 juli 2012 om 17:44

  Voor hoogere wiskunde moet je goedlachs als Rutte zijn.

 9. King Billy 2 juli 2012 om 17:50

  http://www.querschuesse.de/euro-wahrungsgebiet-hoffnungslose-ponzi-finanzierung
  ECB heeft inmiddels 824 miljard voorgefinancierd.
  Draait nu de burger voorop. Rutte raaskalt wel degelijk.
  In Duitsland liggen inmiddels een aantal nieuwe (aan)klachten bij het Bundesverfassungsgericht, waaronder één van een individuele burger.
  Het laatste woord in Duitsland over de verkrachting van het oorspronkelijke ESM verdrag is nog lang niet gezegd.
  Overigens is je blog over ‘Target2 – de tikkende tijdbom, ..’ razend populair.

 10. Aad Verbaast 2 juli 2012 om 17:51

  @Kleet: Rutte staat op de nominatie nog wat bijles te krijgen. Hij lijdt niet aan zelfoverschatting: hij heeft het uitgevonden!

  @Reine: bij elke lach van hem krijg ik kramp in mijn bilnaad.

 11. Aad Verbaast 2 juli 2012 om 17:55

  @King Billy: inmiddels is Finland deze keutel ook al aan het intrekken las ik. Terecht.
  http://www.bnr.nl/topic/beurs/441938-1207/finland-krabbelt-terug-over-europees-akkoord-update

  Target2: viel me ook op. Rond de 27ste een ‘berg’ retweets:

 12. Pingback:Het pyramidespel “Europa” | Realiteitsblog

 13. Aad Verbaast 2 juli 2012 om 18:33

  @allen: verbazingwekkend hoe snel sommige blogs worden opgepikt door andere financieel getinte blogs: http://www.realiteitsblog.nl/economie_crisis/het-pyramidespel-europa/

 14. Annet Lemaire 2 juli 2012 om 18:57

  Hi Aad,

  Trouw betitelde de bank als psychopaat.
  Een psychopaat kun je weinig aanleren.
  Dit is dus een gebed zonder end.

  Wordt creatief,scheppend…voeg iets toe aan de wereld
  en je eigen wereld….
  Laat deze doodlopende weg los…..

  Lieve groet, Annet

 15. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 2 juli 2012 om 19:00

  Wordt het niet eens tijd in de Tweede Kamer voor een motie van wantrouwen?

 16. FT 2 juli 2012 om 19:05

  Ha Aad je bent weer heelhuids terug, hoop dat je het goed hebt gehad!
  Dat je door de stront heen moest bij terugkomst had ik je al voorspeld maar wat kunnen wij er als klootjesvolk aan doen, helemaal niets, behalve opruimen en klagen zoals we dat al eeuwenlang doen…

  In dat kader had ik liever wat verhalen en foto’s (met de nieuwe camera) van je vakantie gezien, dat kun je wel begrijpen denk ik 😉

 17. Aad Verbaast 2 juli 2012 om 19:05

  @Annet: maar psychopaten kan je altijd nog wel iets opleggen. Maar dat moet dan wel gebeuren. Nu laten ze zich er door inpakken. Dat schiet echt niet op natuurlijk.

  @Kleet: natuurlijk is daar tijd voor. Maar de regering is al demissionair. Heeft ook niet veel zin.
  Waarbij tevens aangetekend moet worden dat de meerderheid van de kamer volgzaam achter deze besluiten aanloopt. Ook niet gehinderd door enig inzicht wat er aan de hand is. Rutte is niet de enige in deze.

 18. jeetjemina 2 juli 2012 om 19:07

  Welkom terug! Ik zag het aan je avatar!
  Ik zei laatst nog tegen mijn man: we worden here werd door de banken!
  “onnozele hals” was zijn reactie! Gekukig Ben jij het met mij eens!
  Gr eva

 19. Aad Verbaast 2 juli 2012 om 19:07

  @FT: goed je weer te zien. Ik maak me ook geen illusie dat de strontberg zou zijn opgeruimd bij terugkomst. Blijkt zelfs nog opgehoogd te zijn.

  Wees gerust. Er komen nog wat foto’s met verhaal van die verre streken. Genoeg te zien en te genieten daar. Zonder verdere afleiding van de dagelijkse waan.

  @Jeetjemina: heeft je man deze blog al gelezen?
  Wordt het maar gauw eens hierover, dan kan je je weer concentreren op leukere dingen! 😉

 20. jeetjemina 2 juli 2012 om 19:13

  Ik zie de krantenkoppen over enige tijd al voor me: bankentoezicht heeft gefaald, er komt een parlementaire enquete!!

 21. jeetjemina 2 juli 2012 om 19:23

  @ Aad, mijn leest geen blogs. Hij schaart bloggers onder noemer: “bellen en dwazen kalken Hun mening op deuren en glazen”
  Maar verder is hij heel lief hoor!
  Gr eva

 22. Reggie Roning 2 juli 2012 om 20:11

  Nou gefeliciteerd mensen, het ziet er naar uit dat Europa hiermee zijn eigen Federal Reserve System krijgt. Ik kan u al wel vertellen dat het echte ellende nog moet beginnen maar dat zal voor velen onder u denk ik niet als een verrassing komen.

 23. Aad Verbaast 2 juli 2012 om 20:14

  @Jeetjemina: == mijn leest geen blogs == hij weet niet wat hij mist 😉
  En die enquete: had er lang moeten wezen. Ondertussen denderen de dieseltreinen gewoon door overigens.

  @Jan: alsof de duvel er mee speelt: vanavond op 2 (20:20) tegenlicht: “Goldman Sachs en de vernietiging van Griekenland.”. Herhaling, maar toch..
  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Goldman-Sachs-en-de-vernietiging-van-Griekenland.html

 24. Aad Verbaast 2 juli 2012 om 20:16

  @Reggie: er is al sprake van de triple dip. Zal ook wel niet de laatste zijn.
  Ik ben de tel al helemaal kwijt hoeveel toppen er al niet zijn geweest waar van werd geclaimd dat nu toch echt de juiste maatregelen werden genomen om uit de crisis te komen.
  Wordt enkel maar erger.

 25. Johan 2 juli 2012 om 20:48

  Je moet toch eens de politiek ingaan Aad. Daar kunnen velen in Den Haag alleen maar baat bij hebben.

 26. rikus 2 juli 2012 om 21:02

  De banken hebben ons en de maatschappij volledig in de macht.
  Wat mij nog de meeste zorgen baart is dat onze goud voorraad in het buitenland is.
  zou dat wel zuivere koffie zijn?

 27. Anouska 2 juli 2012 om 21:22

  @Aad: verbaast! dat je zo snel alweer op de hoogte bent 😉 we hebben geprobeerd de berg te minimaliseren tijdens je afwezigheid… Excuus…, menig poging door diverse reageerders tot het overwinnen van de vrede is dit niet helemaal gelukt 😉 Nieuwe ronde, nieuwe kansen 😉

 28. Anouska 2 juli 2012 om 21:25

  En voor de “groenen” : rare hobby’s toch? Elkaars nieren proeven…. tsja…

 29. Aad Verbaast 2 juli 2012 om 21:32

  @Johan: ik schrijf liever over de politiek dan midden tussen die bende te gaan zitten. Dus geen schijn van kans dat ik dat ooit zal gaan ambiëren.

 30. Aad Verbaast 2 juli 2012 om 21:33

  @Rikus: onze goudvoorraad is al lang grotendeels verkocht. Nu nog slechts een klokhuis voor de dorst. Daar kunnen we niet veel meer mee.
  Zuivere koffie? Bestaat dat nog?

 31. King Billy 2 juli 2012 om 21:34

  @allen. Overweeg een spaarrekening buiten de eurozone te openen. Waarom?
  http://koningbilly.wordpress.com/2012/06/26/sparen-sparen-met-zn-allen/
  Zelfs de vermogens van de Nederlandse pensioenfondsen zijn niet meer veilig als de de euro, kostte wat kost, gered moet worden.

 32. Aad Verbaast 2 juli 2012 om 21:36

  @anouska: == dat je zo snel alweer op de hoogte bent == dit onderwerp wilde ik natuurlijk niet missen. Net op tijd om de actualiteit weer op te pikken. Voorspelbaar was het al 😉

  En dank voor je aanwezigheid hier, tijdens mijn afwezigheid. Ik heb genoten van je reacties 🙂

 33. Aad Verbaast 2 juli 2012 om 21:40

  @King Billy: ik moet je nog gaan bijlezen.
  Pensioenvermogens zijn al aan de goden overgeleverd. De burger heeft niets meer over zijn uitgestelde salaris te vertellen. Nog afgezien dat elk pensioenfonds hoopt dat je gauw de pijp uitgaat. Verhoogt de winsten immers. Een bizarre relatie tussen klant en beheerder.
  Sparen buiten de eurozone? Heb je suggesties?

 34. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 2 juli 2012 om 21:45

  In roemenie kan je ook geld deponeren.Tot 6000 euro
  is gegarandeerd door de staat
  maar je kan het deponeren bij bv de Volksbank in zwitserse francs–altijd safe…
  Of bij mij investeren; altijd rendabel…
  ———————
  is niet meer van belang wat het kost om de euro te redden; dat is voor fantasieloze pessimisten

  Voor optimisten: wat kost het om zo snel mogelijk uit de euro te stappen?

 35. Anouska 2 juli 2012 om 21:45

  @allen…: de wereld is moreel en dus ook politiek en finanacieel faiiliet… in mijn bescheiden opinie 😉

 36. Aad Verbaast 2 juli 2012 om 21:58

  @Kleet: 6000 euro. Toe maar, alsof je een emmer leeg gooit.
  Zijn de Zwitserse banken geen boeven en/of zijn ze voor de boeven?

  @Anouska: hou er maar rekening mee. Maar ja, we leven er allemaal wel midden in.
  Geen ontsnapping mogelijk (behalve tijdelijk dan..).

 37. Aad Verbaast 2 juli 2012 om 22:01

  @allen: het FD ruikt inmiddels ook al onraad.. http://fd.nl/economie-politiek/weblogs/brussel/476615-1207/esm-voor-gevorderden
  ==
  Los van de juridische aspecten blijft het heel opmerkelijk dat zo’n majeure verandering zo soepeltjes door al die parlementen geloodst zou kunnen worden. Natuurlijk gaat het nog steeds om bankensteun. Maar het maakt nogal wat uit of wij als eurolanden een vordering hebben op de staat Spanje of op de bank Bankia. Hoe zwak Spanje er misschien ook voorstaat, vordering van de ene staat op de andere komen bijna altijd wel terug, desnoods via de Club van Parijs (daar wees minister Jan Kees de Jager zelf ook steeds op.)
  Met een bank hebben de eurolanden zo’n bijzondere verhouding niet. Via steun uit het ESM worden wij als eurolanden mede-aandeelhouder van Bankia en als die bank dan omvalt, kunnen de aandeelhouders, lees: de eurolanden, naar hun centen fluiten.
  ==

 38. King Billy 2 juli 2012 om 22:27

  http://financieel.infonu.nl/sparen/68411-sparen-in-noorwegen.html
  http://de.wikipedia.org/wiki/Verband_der_Auslandsbanken_in_Deutschland#Norwegen
  En dan verder googelen. Hihi. Geldig paspoort , bankrelatie in eigen land en ’t gaat rollen.
  Noorse referenties, familie, vrienden, zakelijk, helpen een handje.

 39. King Billy 2 juli 2012 om 22:46

  http://de.wikipedia.org/wiki/DnB_NOR
  @Aad. re artikel FD. 22.01. Illustratief hoe Rutte gewoon mede geregeld heeft dat de rotzooi gesocialiseerd wordt en als er al winsten komen, deze geprivatiseerd worden.
  Was het alleen al omdat de junkbonds achtergesteld worden ten op zichte van de private beleggers.
  Vergeet niet dat de ECB, afgedekt door de nationale banken, én het EFSM, plus nu ook het ESM, junk bonds opkopen. Tja, wat gebeurt er dan met de staatsobligaties van de pensioenfondsen.
  Garanderen de Centrale Banken dat deze niet terecht komen bij de ECB, het EFSM en het ESM? En worden de pensioenfondsen straks verplicht junkbonds op te kopen?

  Rutte heeft de Nederlandse burger, van pasgeborene tot aan zijn of haar dood verkwanseld.
  Weg uit die vicieuze cirkel.
  H’EY EU, I AM F€D UP WITH YOU! Een paar (gratis) teashirtjes met deze tekst + afbeelding euro besteld bij VISTA print.
  LOL!

 40. Aad Verbaast 2 juli 2012 om 23:04

  @King Billy: Noorwegen dus. Interessant.
  Als olieland zullen ze blij met deze top zijn geweest. De olie steeg op dezelfde dag nog met 10 euro per vat.
  Europa verbruikt 18 miljoen vaten per dag. Even snel rekenend is dat ongeveer aan extra (op te brengen) inkoopwaarde grofweg 70 miljard per jaar. Kost wat zo’n top, maar dan heb je ook wat. Wordt je niet gebeten door de hond dan wel door de kat.

  Junkbonds: het plaatje wordt steeds toepasselijker. Het hele verhaal begint overigens steeds meer paralellen te vertonen met de rotzooihypotheken die nog netjes verpakt werden. Banken de rommel kwijt door de burger er mee op te zadelen tegen veel te hoge prijzen. Speculanten kunnen er dubbel op verdienen.

  Rutte: ach, laten we zijn invloed vooral niet overdrijven. Die sluit achter aan in de rij.

  P.S. leuk t-shirt. Welke kleur? Naar de maat zal ik maar niet vragen. 🙂

 41. blutch1 3 juli 2012 om 01:02

  Aad, goed dat je weer terug bent. Ongelooflijk hoe jij je door de vorige draad hebt heengeworsteld en ook nog zo snel met adequate artikelen over het ESM bent gekomen. Jij hebt medewerkers of het eind van je vakantie had je de beschikking over internet . 😉

 42. Jan Bouma 3 juli 2012 om 06:42

  @King Billy
  paar opmerkingen.

  Wanneer de inwoners van de Euro-zône ook nog eens massaal “hun Euro” willen dumpen of inruilen tegen andere munten is dat zo ongeveer de laatste doodsteek voor de Euro. Lijkt me overigens in de praktijk niet eenvoudig om al je Euro’s om te zetten in bijv. Noorse Kronen maar dan niet in dat land te gaan wonen.

  Over de Spaanse banken en in principe alle andere banken. Die worden bij steun niet “geherkapitaliseerd” maar “gesocialiseerd”. Een niet gering verschil. Het is ook denk ik een misverstand dat we de “nivellerende werking van Tinbergens communicerende vat” zouden kunnen beperken tot de ca. 100 – 500 of 1000 miljard. Het gaat in West-Europa en de VS om vele duizenden en duizenden miljarden. Al met al is dat een te lange lijdensweg. Men zou rigoureus moeten kiezen voor één totaal nieuwe wereldmunt. t Is even schrikken voor de gevestigde Instituties maar dat is ook de bedoeling! 🙂

 43. King Billy 3 juli 2012 om 07:15

  @Jan Bouma. re 06.42. ’t Is een spáárrekening. Ter tooelichting dit artikel:
  http://www.presseurop.eu/nl/content/article/2246431-maak-de-slechte-keus-niet-de-rampzalige
  :”Duitse en Nederlandse spaarders moeten borg staan voor Spaanse bankrekeningen, en de Franse en Duitse belastingbetaler voor begrotingen in Rome, Madrid en elders.”
  Is geen woord Noors bij.
  Overigens bouwt het Noorse staatsspaarfonds haar investeringen in Europa af.

 44. Jan Bouma 3 juli 2012 om 07:52

  @King Billy….7:15
  Inderdaad! Al je genoemde feiten ondermijnen het onzekere belang van de munt “Euro”.

  Ik begrijp overigens wel dat eenieder meent ‘the winner’ te zullen zijn, zoals bijv. dat Noorse staatsspaarfonds dat haar belangen afbouwt in Euro gerelateerde investeringen, uiteindelijk blijkt dat ook een kortetermijnoverwinning ofwel de Phyrrus-overwinning want aan een failliete overgebleven boedel kan zelfs ‘the winner’ niets meer verdienen!!! Think!

  Men wilt een duurzame en liefst gegarandeerde koopkrachtgarantie middels een bepaalde munt. Niemand kan die geven. De geschiedenis leert wel dat Rijken komen en ook weer gaan zoals in de Romeinse Tijd.

  Toch een aardig punt voor verdere discussie op dit blog. Wat is wijsheid? Wat moeten we gaan doen? Waarom wordt mijn voorstel voor één internationale munt niet besproken? Zomaar wat vragen. Kijk later wel of er een reactie is.

 45. Appelvrouw 3 juli 2012 om 09:02

  Ik denk dat ik nog maar een poosje hier in Groningen op de camping blijf als een van de weinige kampeerders tot nu toe. De wereld draait toch wel door als ik er niets van weet. Dat was trouwens ook wel zo rustig, maar je schrijft het zo boeiend dat ik je betoog wel uit moest lezen.
  Ik stem op jou, kan dat?

 46. Motek from Space 3 juli 2012 om 09:16

  De “Animal farm” in optima forma. Bijna clownesk te noemen met een hart wat huilt..

 47. Aad Verbaast 3 juli 2012 om 09:28

  @Blutch1: er zitten vele uren in een dag @Blutch1. En als ik me kwaad maak (en dat doe ik wel eens, zo ook in deze) dan blijkt dat er bergen werk te verzetten zijn. Verder viel de hoeveelheid was erg mee 😉

 48. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 3 juli 2012 om 09:30

  @Jantje;Bij communicerende vaten (meervoud) gaat het om 2 of meer vaten jantje die onder bepaalde condities het (relatief) zelfde hoogte niveau houden….
  Wordt tijd dat ik betaald wordt voor het corrigeren van jantje….

 49. Aad Verbaast 3 juli 2012 om 09:40

  @Jan: een munt? Vooralsnog is de discussie om die ene munt in (alvast?) een gedeelte van de wereld maar weer op te splitsen in lokale foppen, soppen en doppen. Wat uiteraard terug naar af betekent in een contrabeweging is richting jouw eenheidsmunt.
  Inmiddels mag al wel duidelijk zijn dat ook het invoeren van deze eenheidsmunt onder de talloze voorbeelden geschaard mag worden van een typisch politiek manco: eerst doen, dan nadenken. In plaats van andersom.

  Off-topic maar voor jou interessant: http://www.nu.nl/politiek/2849838/tientallen-misstanden-bij-overheid.html
  Expert groep klokkenluiders. Deze week presenteren ze een boek (alweer een boek) richting Tweede Kamer. Al aangemeld voor een kopie?
  == Justitie zou bij enkele incidenten een ‘merkwaardige rol’ hebben gespeeld omdat overheidsorganen en bestuurders niet werden vervolgd. ==
  Is er aan jouw geval ook een hoofdstuk gewijd? Zou toch wel moeten lijkt me zo.

 50. Aad Verbaast 3 juli 2012 om 09:41

  @King Billy: == ”Duitse en Nederlandse spaarders moeten borg staan voor Spaanse bankrekeningen, en de Franse en Duitse belastingbetaler voor begrotingen in Rome, Madrid en elders.” == waarop is deze stelling gebaseerd?

 51. Jan Bouma 3 juli 2012 om 09:43

  @Appelvrouw… 9:02… Dank je wel dat je op mij wilt stemmen… 🙂
  @Motek… 9:16… Idem: 🙂 Vraag me wel af of ik nou “more equal” ben dan de andere dieren van de Animal Farm van George Orwell. Volgens Nietzsche leidt zo’n opvatting ook weer tot ineenstorting. Er moeten heroïsche leiders zijn om de kuddedieren (de mensen) te leiden. Je ziet dat nu weer bij “de leiders”(of gepretendeerde Leiders) van de politieke partijen die zich opmaken voor “de verkiezingen van 12 september a.s.” Wederom lachen! 🙂
  t Is uiteindelijk allemaal brandhout dat zich aandient en zich verliezend in de waan van de dag.
  Amuseer je verder…

 52. Jan Bouma 3 juli 2012 om 09:50

  @Kleet…9:30
  Ik gun je graag je badinerende en laatdunkende wijze hoe je mij toespreekt. Bedenk evenwel dat je je vergist. Namelijk daar waar het gaat om de grootte en de zwaarte van Tinbergens communicerende vat. Indien dat oneindig veel zwaarder en groter is dan de andere vaten zal zijn nivellerende werking het overwicht hebben op het totaal. Misschien wat moeilijk voor je om te begrijpen maar dat hoor ik dan nog wel. Even goeie vrienden indien niet.

 53. Aad Verbaast 3 juli 2012 om 09:50

  @Appelvrouw: ik herken het gevoel van een rustige camping. En, zo blijkt, de wereld draait door als nooit te voren. Lekker blijven zitten dus. Ik begrijp wel dat je internet wel staat te reutelen. Is het dan ook niet wat die dan ook maar uit te zetten? Dan heb je pas echt rust!
  Uiteraard wel gewaardeerd dat je hier even voorbij kwam.
  Stemmen op mij kan altijd natuurlijk. 😉

 54. Aad Verbaast 3 juli 2012 om 09:53

  @Motek: eens. Je zou haastg zeggen dat die ‘managementlaag’ die politiek heet er onderhand wel helemaal uit kunnen snijden en (als we nog enigszins de democratie er in willen houden) rechtstreeks op banken kunnen gaan stemmen. Die besturen ons toch al. :mrgreen:

 55. Jan Bouma 3 juli 2012 om 09:59

  @Aad…9:40
  Je veronderstelt à priori al heel wat.
  1. Er zou niet nagedacht zijn.. Nou ik heb er wel over nagedacht.
  2. De ene internationale munt moet per definitie verdedigd worden door alle landen ter wereld.
  3. Er is geen speculatie mogelijk.
  4. Nationale en zelfs lokale verschillen blijven qua koopkracht gewoon bestaan. Heb eerder het voorbeeld gegeven van de koopkracht in eigen land. Zo zal het prijspeil in de P.C. Hoofstraat hoger zijn dan bij jou daar ergens in de Achterhoek.. 🙂
  5. Ben het geheel eens met je opmerkingen over het vervolgingsbeleid van de overheidscriminelen. De overheidscriminelen worden nu nog beschermd door hun wetgeving van de immuniteit. Dat zou moeten veranderen. Idem zou dan ook het verhaalsrecht van de schade op de ellendelingen mogelijk moeten zijn.

  Enfin.. De discussie zit erin zoals het op een goed blog hoort.. 🙂

 56. King Billy 3 juli 2012 om 10:13

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/am-10-juli-verfassungsgericht-verhandelt-ueber-den-rettungsfonds-muendlich-11807092.html
  10 juli mondelinge behandeling, uitzonderlijk, daarna nog in juli een ‘Eilentscheiding’, waarbij het Duitse Constitutionele Hof allereerst afweegt welke schade (verlies van vertrouwen, kosten, gevolgen uittreding in de toekomst) ontstaat bij al of niet ratificeren van het ESM verdrag en het Stabiliteitspact.
  Verder heeft het Constitutioneel Hof de Bondspresident verzocht de verdragen voorlopig niet te ondertekenen.
  Of ondertekening tegen de Duitse Grondwet ingaat, komt later aan de orde.
  1 juli als startdatum voor het ESM is hiermee van de baan. Merkel staat vooralsnog met lege handen.
  De kans dat de deur op slot gaat voor het ‘oprekken’ van het oorspronkelijke ESM verdrag, is niet ondenkbeeldig.

 57. King Billy 3 juli 2012 om 10:20

  @Aad verbaast. re 09.41. stelling.
  ‘Ook de redding van de euro zou voor Duitsland zeer duur zijn, net als overigens voor Frankrijk, Italië en andere landen. De voorstellen van het IMF, de landen van de G20 en een groot aantal economen komen in wezen op hetzelfde neer: de lidstaten van de eurozone moeten ten minste een deel van de risico’s die hun banksystemen en staatsleningen met zich meebrengen, gezamenlijk dragen. Duitse en Nederlandse spaarders moeten borg staan voor Spaanse bankrekeningen, en de Franse en Duitse belastingbetaler voor begrotingen in Rome, Madrid en elders.

 58. blutch1 3 juli 2012 om 10:23

  @Jan, waarom zou een wereldmunt wel kunnen wat de dollar niet kan, of wat de euro niet kan?
  Zolang er geld in omloop komt, gecreëerd uit het niets, met rentebetalingen, door private banken, wordt het niets. Dat is een zekere manier om blijvend schuld te creëren.
  Kijk eens hoe North-Dakota zijn geldsysteem geregeld heeft. Herinner je hoe Abraham Lincoln de greenbacks uitgaf. Dat zijn manieren om het op te lossen, niet een wereldmunt.

 59. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 3 juli 2012 om 10:43

  @King:het simpele gegeven dat het constitutionele hof de president vraagt de wet niet te ondertekenen, dat is een unicum en –voor degenen die het daar niet mee eens zijn–een heel overduidelijke vingerwijzing.
  @Jantje: zal het uitleggen: als twee–of meer OPEN vaten met elkaar in OPEN verbinding staan, zal het niveau altijd in alle vaten hetzelfde zijn.
  meevoud, jjantje; bij jou is vaak “meer fout.”
  Dat is meer dan EEN
  EEN enkel vat kan niet communicerend zijn; dat impliceerd altijd de aanwezigheid van andere(n)

  In NL zelf zijn al grote verschillen tussen culturele groepen; in europa zoveel, en zo sterke verschillen dat daar niet mee samen te leven valt.
  neem de zigeuners: uit italie getrapt, uit Ierland en uit Frankrijk; zijn voor bijna 100% crimineel.

  Een wereldmunt is hooguit een mager ideetje voor een derdeklas film….

 60. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 3 juli 2012 om 10:47

  Er is trouwens in zwitserland al vanaf eind jaren 60 een groep mensen die praktisch zonder geld leeft.
  Die geven elkaar credits.
  B.v. timmeren is 2 credits per uur; oppassen 1.
  Er ging jaren terug al voor milliarden (vergelijkbaar) in omloop
  Nogal ver uitgevoerd; een boer, werknemers, alles met credits
  Alleen wat echt gekocht moet worden van buiten af, bv benzine, wordt met geld betaald
  —————
  @blutch wat is met noord dakota?

 61. Jan Bouma 3 juli 2012 om 10:51

  @Blutch1…10:23
  Inderdaad is de US $ niet de wereldmunt. Evenmin de Euro of welke andere munt dan ook.
  Daarom gaat de vergelijking niet op.

  Heb vervolgens ook als voorwaarde gesteld dat onder de paraplu van een integere wereldraad de hoeveelheid van de uit te geven ene wereldmunt onder contrôle staat. Nu zou men kunnen zeggen: “dat is allemaal utopische prietpraat”. Maar dat is geen bewijs. Zeker zullen de tegenstanders zich ertegen verzetten die zien hun manipulatieve belangen teloor gaan. Idem inderdaad Lincoln met de creatie van de “greenback”, de US $, zich onafhankelijk maakte van de Europese financiële maffia.

  Uiteindelijk kom je uit op toch een eigen lokaal – nationaal – en internationaal georiënteerde gedifferentiëerde koopkracht van die ene munt. Zie mijn uitleg aan @Aad hierboven.

  Je kunt vervolgens de regulering en uitgifte van de ene munt op geheel andere en kostenloze wijze invoeren. Ook dan zal de maffiose bankensector moeten inleveren. Weer een ander voordeel.

 62. Aad Verbaast 3 juli 2012 om 10:51

  @Jan: ik veronderstel niet zo veel. Ik constateer slechts 😉
  Invoeren van een wereldmunt is naar mijn bescheiden mening eerder een resultante dan een instrument om harmonisatie te bereiken. We hebben het gezien bij de invoering van de euro dat als het laatste als invalshoek wordt gebruikt het goed mis kan gaan.

  P.S. zij er discussies om (na het uiteenvallen van de euro en het invoeren van de flop in Nederland) dan ook maar meteen per provincie een eigen munt in te voeren? Lijkt me dan ook wel verstandig.

 63. Aad Verbaast 3 juli 2012 om 10:57

  @King Billy: 10:13: Ina Dijstelberge schreef net een interessant blog (uit een reeks rond de verkiezingen) over de invoering of niet van een constitutioneel hof in Nedrland.
  http://www.anderbenik.nl/2012/07/tk2012-week-1-vrijheid-en-gelijkheid-inleiding-en-stelling/

  == verlies van vertrouwen, kosten, gevolgen uittreding in de toekomst == daar ben ik dan weer verbaast over dat het Hof zich ook met dat soort zaken bezig houdt. Dat lijkt me dan weer eerder een zaak van parlementen.

  10:20: dat begrijp ik. Maar ik begrijp niet waarom er onderscheid wordt gemaakt tussen landen wie waarvoor verantwoordelijk zou moeten zijn.

 64. broekstukken 3 juli 2012 om 11:03

  Staaltje frisse moed: gelijk zo’n blog schrijven.

  Overigens wil ik een Amsterdamse florijn, met ING en ABN AMRO hoofdkantoor in de stad moeten we ver kunnen komen. Utrecht als Rabostad maakt ook goede kansen met het invoeren van de Botje.

 65. Aad Verbaast 3 juli 2012 om 11:15

  @Broekstukken: uitstekend idee.
  Kunnen we ook meteen de Brabo, de Limbo, de Flevo, de Zeelo en de Frieso invoeren. Om mee te beginnen natuurlijk. De rest kan dan snel volgen.

 66. blutch1 3 juli 2012 om 11:36

  Laten we dan maar gewoon ruilen, scheelt ook weer BTW.

 67. Anouska 3 juli 2012 om 11:36

  Blutch bedoelt deze: http://en.wikipedia.org/wiki/Bank_of_North_Dakota
  Zit wat in niet? Dat geleende geld en gespeculeerde winst komt niet terecht in de reeele economie en zorgt voor veel problemen
  http://biflatie.nl/video/31943–derivaten-zijn-het-probleem-van-huidige-crisis-

 68. Aad Verbaast 3 juli 2012 om 12:26

  @Blutch1 en @anouska:
  http://www.express.be/business/nl/economy/eu-belastingfraude-1000-miljard-eurojaar-waarde-zwarte-economie-2000-miljard-eurojaar/171412.htm
  Als de landen (ze duiken elke keer weer op) dan er aan reguliere (opgelegde) belastingen al 1000 miljard per jaar extra moeten kunnen worden opgehaald.
  Nog even afgezien van de zwarte markt (2000 miljard per jaar) waar natuurlijk ook geen belasting over betaald wordt.

  Daar kan geen noodfonds tegenop die de reguliere belastingbetaler wel moet ophoesten.

  Landen (we kennen ze inmiddels) waar de economie al voor meer dan 25% zich ondergronds afspeelt.

 69. Motek from Space 3 juli 2012 om 12:39

  Nu banken de lakens uitdelen heeft het weinig zin om te gaan stemmen. In tegenstelling tot 1 dagje uit voor de “onrendabelen”, de onderste “kaste”, de uitvreters, de laagste diersoort, de waardelozen. Zonder enige schroom wil ik via dit blog de link geven om 50 mensen wat lucht te geven: http://stichtingspecsaverssteunt.specsavers.nl/heerenveen/geef-wat-ruimte-voor-de-ruimtelozen_11418/ ook geplaatst via hyves en facebook natuurlijk want geen berg is me te hoog om wat te kunnen doen. x

 70. Jan Bouma 3 juli 2012 om 12:44

  @Aad…10:51 en anderen…
  Je constateert een aanname, een niet bewezen veronderstelling. Voorts ridiculiseer je de evidente voordelen. Nergens heb ik beweerd dat er dan meteen maar “per provincie” ook een “eigen munt” moet worden ingevoerd. Dat is wel het tegengestelde van wat ik beweer. Dat het mis ging bij de invoering van de Euro is ook duidelijk. a) Het was en is niet de enige munt ter wereld. b) Hij blijkt o.a. niet bestand tegen de manipulatieve aanvallen van andere Staten en c) Zelfs de thans bepleite noodzakelijke politieke harmonisatie ontbrak. (Het grote Plan van Rompuy)

  De voordelen die ik noem zijn onweerlegbaar juist. Dat er aan allerlei voorwaarden moet worden voldaan doet daar niets aan af. We zoeken ook niet eventjes 1, 2, 3, de meest simpele oplossing. Dat heb ik ook niet beweerd. Maar als je de discussie erover bij voorbaat al niet wilt voeren wordt het in dit tijdperk (met de bewezen disasters) zeker een groter drama.

  (Uiteraard valt er nog veel meer over op te merken)

 71. Jan Bouma 3 juli 2012 om 13:04

  O.a. dit. Aardigheidje. Zelfs onze dichters houden zich bezig met “geld”.
  ==
  juli/augustus 2012

  Bevroren tegoeden.
  Wie belt u op zo’n moment? De woekeraar uit Wognum?
  Experts weten: dans niet om het gouden kalf, verkoop het
  aan de hoogste bieder. Al wankelt de champagnepiramide
  het ontbreekt u nooit aan motivatie: kilo’s zonlicht torst u
  op uw schouders, honderden meters doorzongeluk – nee,
  wij chargeren niet. Achter wolken zijn nog meer wolken.
  De economie slikt. Dit moeten de jaren dertig zijn, toch?
  De wind jaagt hagel over de straten, u hebt amper bereik.
  Wij lopen verder, alsmaar verder, tot aan de laatste grens.
  Plots zwaait een slagboom open en wijst ons op een vogel.
  Of een wolk.

  Arnoud van Adrichem
  ==
  uit de DBNL; vandaag op m’n mail.

  Genoeg voor mij vandaag; zie morgen wel verder hoe het staat met uw deliberaties. 🙂

 72. blutch1 3 juli 2012 om 13:04

  Over belastingontduiking en zwart geld.
  Is het vreemd dat mensen de overheid niet vertrouwen?
  Neem nu de kringloopwinkels. Die verkopen spullen die mensen gratis hebben afgestaan en waarover de volledige BTW is betaald. Bij verkoop door de kringloopwinkels wordt opnieuw BTW geheven. Dat is dus tweemaal over dezelfde spullen. Wat mij betreft is dat krom.

  Noem zwart geld liever een appeltje voor de dorst, daar worden we allemaal gelukkiger van.

 73. King Billy 3 juli 2012 om 14:27

  Re Constitutioneel Hof: Plaatste dit bij Ina Dijstelberg.
  king billy zegt:
  Je reactie is in afwachting van moderatie.

  3 juli 2012 om 14:16
  http://de.wikipedia.org/wiki/Verfassungsgerichtsbarkeit
  Wie toetst de wetgever? Waaraan? Uitsluitend aan de Grondwet of ook aan andere wetgeving? Mag het instituut dat toetst wetgeving nietig, of onvolledig verklaren? Toetsing vooraf, of ook achteraf nadat het Parlement een besluit neemt, ook als het geen wetgeving betreft. En wie mag beroep aantekenen indien belangen worden geschaadt? Mag zich dit ook uitstrekken tot de procedures, dat de wetgever afspreekt?
  Het Duitse en Amerikaanse Constitutionele Hof vertonen veel overeenkomsten. Deze kunnen wetgeving inderdaad nietig verklaren, inclusief procedures, zoals gebeurde rondom het ESM verdrag.
  De Nederlandse Raad van State met een adviserende rol, waar de burger en belangengroepen niet in beroep kunnen gaan tegen wetgeving, al helemaal niet achteraf, is een manco in het democratisch proces van wetgeving in Nederland.
  Zelfs openbare hoorzittingen in de 2e- en 1e Kamer, de normaalste zaak in Duitsland, zijn een zeldzaamheid.
  Dit alles wekt terecht de de schijn van achterkamertjes politiek, omdat de transparantie van wetgeving te zeer verborgen blijft achter de schimmige machtsschermen van politieke belangen.

  Zelfs Donner refereerde aan Von Bismarck toen de laatste ooit eens zei: ‘Mensen slapen des te beter, indien ze niet weten hoe wetten en worsten in elkaar worden gedraaid.’ Hautainer kan men het niet maken, democratischer wel.

  Besef verderdat het ‘Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden’ om het Koningshuis draait. Niet de soevereine ‘Staat der Nederlanden’.

  In Duitsland is de discussie of het Bundesverfassungsgericht op de stoel van de wetgever is gaan zitten, ook weer losgebarsten. Niemand is tenslotte feilloos, nietwaar? Alhoewel de RvS zich wel heel erg heeft afgeschermd van de samenleving……….

 74. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 3 juli 2012 om 14:41

  iederparlement kan een wet of regelgeving buiten werking stellen; daar is niks nieuws aan.Maar wat er met die ESM gaat gebeuren? Als het aan NL overheid ligt: helemaal niks; die komt er gewoon.Hoop is gevestigd op DE; waar ook de roep om een referendum betreffende euro steeds harder klinkt.
  Dat DE daar nou koploper in moet zijn…

 75. King Billy 3 juli 2012 om 15:41

  ==10:20: dat begrijp ik. Maar ik begrijp niet waarom er onderscheid wordt gemaakt tussen landen wie waarvoor verantwoordelijk zou moeten zijn.==
  Zullen we dan ook de discussie aangaan hoe en wanneer de PIIGS-landen hun bijdragen betalen aan het ESM fonds?
  Algemeen: Solidariteit. De lasten moeten over de sterkste schouders verdeeld worden.

  Misschien beklonken door de vier Daltons, die wapperend met een paar A-4’tjes heel Europa aan hun voeten willen leggen?

 76. Aad Verbaast 3 juli 2012 om 15:42

  @allen: zoals was te verwachten: ESM is vandaag ook door de 1ste kamer geloodst/gerommeld. Nederland kan nu gaan ratificeren.
  De Jager noemt de afspraken die bij de laatste top zijn gemaakt slechts een “uitwerking” van de overeenkomst.
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/07_juli/03/binnenland/eerste-kamer-stemt-in-met-noodfonds-voor-euro.xml

  NRC geeft overigens een iets andere lezing:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/03/eerste-kamer-steunt-noodfonds-esm/
  Hij “weet het nog niet” of het aanpassing behoeft.. Nog erger..

  Ik rol weer van mijn stoel…

 77. Aad Verbaast 3 juli 2012 om 15:45

  @King Billy: 15:41: == Zullen we dan ook de discussie aangaan hoe en wanneer de PIIGS-landen hun bijdragen betalen aan het ESM fonds? == die zullen ook naar de vastgestelde verdeling moeten gaan storten. En als ze dat niet kunnen kunnen ze dat toch gewoon weer even lenen uit het noddfonds? Eitje.

  14:27: mooie reactie!

 78. Aad Verbaast 3 juli 2012 om 15:46

  @Blutch1: == Is het vreemd dat mensen de overheid niet vertrouwen? == Ik vind dat niet vreemd nee.
  Zelden zo’n stel prutsers bij elkaar gezien.

 79. Aad Verbaast 3 juli 2012 om 15:51

  @Jan: == Nergens heb ik beweerd dat er dan meteen maar “per provincie” ook een “eigen munt” moet worden ingevoerd. Dat is wel het tegengestelde van wat ik beweer.==
  Klopt. Maar je moet toch op de hoogte zijn van de debattechniek waarbij door het omgekeerde te laten zien van wat je voorstaat laat zien dat het omgekeerde al helemaal niet aantrekkelijk is. Daarmee de oorspronkelijke stelling onderbouwend 😉
  Van mij mag er een wereldmunt komen. Maar dan wel van te voren ervoor gezorgd hebbende als 192 staten in deze wereld dat er harmonisatie is op allerlei gebied. Eerst dat en dan de gezamenlijke munt.
  Zie jij dat ooit gebeuren?

 80. Aad Verbaast 3 juli 2012 om 16:02

  @allen: kan het nog gekker? Ja het kan nog gekker:
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/07_juli/03/economie/de-jager_niemand-verwachtte-uitkomst-eu_top.xml
  Het kabinet, Rutte en de Jager wisten niet dat er een besluit zou vallen over het noodfonds.
  Maar ze werden er “niet door overvallen”..

  De klucht wordt maar groter en groter.

 81. King Billy 3 juli 2012 om 16:32

  Ach, Rutte en De Jager. Ze zijn zelfs niet verneukt. Gewoon genegeerd. Was allemaal allang in grote lijnen beklonken tijdens voorafgaande mini-top van de Grote Vier en afgestemd met Draghi.
  De rest is voor Die Bühne.
  Dé grote vraag is nu of het Bundesverfassungsgericht een stokje steekt voor het oprekken van ESM verdrag. Met name of Duitsland moet borgen indien het ESM-fonds als ‘Bad Bank’ gaat opereren.
  Zonder Duitse borging voor deze oprekking vallen alle snode plannetjes in duigen.
  Eventjes nu alle Europese ogen op KarlsRUHE gericht.
  Grinnik.
  F-16: ook zo’n project dat smeekt om een écht Constitutioneel Hof en géén RvS.

 82. Jan Bouma 3 juli 2012 om 18:52

  Off topic maar voor navolgend bericht maak ik graag even een uitzondering:
  http://nos.nl/artikel/391079-waxinelichthoudergooier-komt-vrij.html

  Je vraagt je wel wie er hier nou ontoerekeningsvatbaar was en is. Men leze het bericht.
  “..poging tot mishandeling van lakeien..”
  “..beschadiging van de Gouden Koets..”
  “..belediging van het Staatshoofd..” (omdat ze onbevoegd op de troon zit…)
  en de zaak is nog niet over.
  Juridische opmerking:
  Als Lensink gelijk heeft k a n hij haar al niet “beledigd” hebben. Maar ja, tot dat bewijs wordt hij niet toegelaten. Stelling: als je niks onderzoekt (zoals bij mij die gifvaten) dan zijn ze er eenvoudig niet! Nu wil ik niet beweren dat Trix te vergelijken is met “mijn gifvaten”.. alhoewel… ik zal het eens aan King Billy vragen; die weet veel van het “Kookhuis”. 🙂

  Nu echt tot morgen.

 83. Aad Verbaast 3 juli 2012 om 19:03

  @King Billy: ik schreef of het nog gekker kan, en dat kon. Maar het gaat maar door.
  Dit FD artikel geeft een goed overzicht dat onze grote leiders geen idee hebben wat nou eigenlijk in dat verdrag zou staan, moeten staan of hoe besluiten zouden moeten worden genoemn. Kortom verwarring alom. Dat Nedrland geen flikker in te brengen heeft, mag ook duidelijk worden uit de uitspraken van bv Rompuy. Laat hij nog even fijntjes weten..
  Wat een bende, wat een rotzooi!!
  http://fd.nl/economie-politiek/519867-1207/nederland-buitenspel-in-esm

 84. Aad Verbaast 3 juli 2012 om 19:05

  @Jan: klassejustitie natuurlijk maar dat was al duidelijk.
  Laat je een scheet in de buurt van de kwien, dan wordt je meteen vervolgd (isoleercel) en moet je opdraaien voor de wereldwijde schade geleden door klimaatverandering.

 85. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 3 juli 2012 om 19:24

  Maar het goeie nieuws: waarschijnelijk uit de JSF; natuurlijk nog een milliardje of zo naar de yankees…
  Hadden ze nou EERST gedacht…
  Maar allez: ze schijnen niet te begrijpen dat we geen oorlog met Liechtensteinverwachten, en dat we ook als de duvel uit de Nato moeten.

 86. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 3 juli 2012 om 19:25

  En misschien dat De ons redt van de ESM.
  Onze eigen politici willen dat niet; maar wat zeggen ze als DE ermee stopt?

 87. blutch1 3 juli 2012 om 20:10

  Dan zeggen ze: hoera, een ander krijgt de schuld.

 88. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 3 juli 2012 om 20:20

  Zoiets ja; ze zullen eigen falen nooit toegeven.
  De euro was europa nog lang niet aan toe.
  Zolang er landen zijn die leven van brusselse subsidie, en non productieve landen zijn, griekenland, maar er zijn er nog zeker 6 meer, kan dat niet.

  Hadden dat met spanje niet simpel kunnen oplossen zoals IMF voorstelde? 42 milliard, en gefinancieerd door de grote spaanse banken?
  Of de kleine banken aldaar 3 jaar tijd geven om aan de brusselse voorwaarden te voldoen was ook gratis geweest….

 89. King Billy 3 juli 2012 om 20:52

  Merkel is door het Constitutioneel Hof eerder behoorlijk de oren gewassen. Ook qua procedures. Tegelijkertijd licht het Hof haar rol en wijze van opereren toe.
  http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/bundesverfassungsgericht-anatomie-einer-hintergehung-11793158.html
  “Politischer Zeitdruck ist auch in Zeiten der europäischen Staatsschuldenkrise kein Argument, die Demokratie auszuhebeln. Das ist der Leitsatz über dem Urteil, das sich – zugespitzt – auch als Phänomenologie des Merkelschen Regierungsstils lesen lässt.“
  En
  “Da es in der Politik dafür notorisch zu spät sei, so versteht man Voßkuhle (voorzitter), muss Karlsruhe einspringen, um von der Demokratie zu retten, was zu retten ist: „Das Bundesverfassungsgericht ist tatsächlich einer der ganz wenigen Orte, an denen man abgeschirmt von äußeren Einflüssen Entscheidungen so intensiv durchdenken kann, wie man es für erforderlich hält. Es hat mitunter fast etwas Klösterliches. Das heißt nicht, dass wir uns nicht beeilen, wir nehmen uns aber gerade in den großen Verfahren die Zeit, die wir brauchen.“

  Nu nog een interview met Donner over de gang van zaken in de 1e en 2e Kamer rondom de staatsgreep door de vier Brusselse Daltons met instemming van Draghi.
  Zie je het gebeuren? Ik niet, de ivoren toren van de RvS is te hoog.

 90. Aad Verbaast 3 juli 2012 om 23:12

  @allen: nu we het over de banken hebben. Interessant om even twee nieuwsberichten naast elkaar te zetten van vandaag
  1. De Britse regering heeft sinds 2008 1.200 miljard pond (!!!) in de banken gepompt. Dat is 20.000 pond per Brit. http://m.guardian.co.uk/ms/p/gnm/op/s2lfbjr5_KD4z6iRvVByulQ/view.m?id=15&gid=business/2012/jul/02/barclays-libor-scandal-change-banking-culture&cat=business
  2. Barclays (met wrs meerdere collega banken) fraudeert al jaren (met de rentevoet) voor eigen gewin.

 91. Aad Verbaast 3 juli 2012 om 23:45

  @Kleet: Aan JSFhadden we natuurlijk al nooit moeten beginnen. Ook al zoiets.

  En over de euro. Eens dat die te vroeg (en te breed) is ingevoerd. Maar er uit stappen vind ik ook geen optie.

 92. Aad Verbaast 3 juli 2012 om 23:48

  @King Billy: 20:52: sluit mooi aan met mijn eerdere analyse hierboven dat ze veel te snel ergens over beslissen, en dan daarna pas beginnen na te denken. Of misschien dat laatste nog niet eens.
  Broddelwerk heet dat. Dat blijkt dan ook elke keer.

 93. Jan Bouma 4 juli 2012 om 07:00

  @Aad…3 juli…; 15:51 uur

  En zo blijken we het het uiteindelijk wel eens met elkaar. Niets mooiers dan dat. 🙂

  Nu even de actualiteit. Het drama van de PVV en de uittredende PVV-leden Kortenhoeven en Hernandez uit de partij.

  Wat zien we?

  Partijpolitiek – en de presentatie ervan -, zo wordt verondersteld zou de doorslag moeten geven voor “de algemene politieke meningsvorming” waarachter dan de domme kiezer zou moeten aanlopen.

  Toch is Wilders een geslepen debater, zie NIEUWSUUR. Voor zeker een groot gedeelte vertolkt hij voor de toeschouwer/de kiezer diens gevoelens m.b.t. “Europa”. Zie ook dit blog. Het kardinale verschil is dat hij, noch de kiezer, rekening houden met “de wereld” als het bepalende referentiekader voor de oordeelsvorming. Wilders blijkt dan een ultieme provinciaal. Hij meent dat Nederland in een gemondialiseerde wereldeconomie kan overleven zonder rekening te houden met die wereld. Een illusie.

  Tot later.

 94. Anouska 4 juli 2012 om 08:59

  Reken maar dat er wat meer bij betrokken zijn: http://www.ftm.nl/copypaste/rabobank-genoemd-in-libor-schandaal.aspx
  Pek en veren?

 95. Aad Verbaast 4 juli 2012 om 09:48

  @Jan: of Wilders een geslepen debater is, daar valt over te twisten (zoals over vrijwel alles natuurlijk).
  Ik vond het slaapverwekkend te moeten aanhoren en aanzien dat hij op zowat elke vraag elke keer hetzelfde antwoord gaf: dat ze boos waren omdat ze niet op de lijst zouden komen. Voor de rest ging hij nergens op in. Het cd-effect noemen ze dat geloof ik, in navolging van de kras in de plaat.
  Dat jij dat geslepen noemt, daar kan ik me wel weer iets bij voorstellen overigens. Je zult er wel iets van herkennen 😉

 96. Aad Verbaast 4 juli 2012 om 09:52

  @Anouska: Rabobank is inderdaad genoemd. Is de enige Nederlandse bank die in die groep van 15 banken zit die elke dag die LIBOR rente samen vaststellen.
  http://zaplog.nl/zaplog/article/libor_schandaal_ingewijde_doet_boekje_open_over_rentefraude
  == Volgens de handelaar ‘wist iedereen ervan’ en ‘deed iedereen het’. Ten tijde van de financiële crisis werd een nieuwe strategie bedacht om geld te kunnen blijven verdienen. ==

  Pek en veren: natuurlijk. Maar niet alleen die banken, ook de toezichthouders, commissarissen en iedereen die meent iets te vertellen te hebben over de banken.
  Boeven zijn het.

 97. Aad Verbaast 4 juli 2012 om 09:54

  @allen: vanmorgen in de kamer gaat Jan Kees de Jager een verhaal houden over ESM. Zal wel weer een lullaby worden.

 98. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 4 juli 2012 om 10:33

  Uit de euro is de ENIGE optie.Neem griekenland.Die gaan natuurlijk brullen: bij ons geef het geld ook maar aan….dan hoeven we niet zo te bezuinigen.

  Maar de issue is twee dingen.
  a) er hadden geen nog geen gelden uit deESM ter beloofd moeten worden.
  Eerst zou de ESM geratificeerd moeten worden.
  b) dan had het conform de ESM moeten gebeuren–dus an de staat.
  c) dat had dan moeten gebeuren als het ECHT nodig was, en het was niet nodig voor spanje.
  Volgens het IMF was er maar 42 milliard nodig en dat konden de grote banken in Spanje makkelijk ophoesten
  d) die kleine banken waren een beetje in problemen, omdat ze plotseling moesten voldoen aan nieuwe eisen van Brussel,
  Oplossing “gratis’ had die banken dan 3 jaar respijt gegeven–tegen toezicht.

  he, stem op mij, maak mij financieel opperhoofd van europa; altijd beter dan wat er nnu zit..

 99. Jan Bouma 4 juli 2012 om 11:01

  @Aad…9:48……
  Je vergeet 80 a 90% van m’n comment. Namelijk dat Wilders alle kritiek op Europa, ESM, “wij betalen voor de Grieken”, etc. weet te focussen in de totale kritiek van velen die ook niet weten waarover ze het hebben. Zie nogmaals ook dit blog. Vervolgens stel ik zijn positie als “provinciaal” aan de orde. Wereldwijd gezien betekenen de plannen van de PVV en Wilders voor Nederland een nog groter fiasco dan we al hebben. Verwijt aan de pers en media dat die ook niet verder kijken dan hun neuzen lang zijn. Misschien moet je dus inderdaad stellen “dat Wilders niet zo zeer geslepen is maar z’n interviewer dom..”

  Enfin. Laten we zien wat deze opmerking weer betekent in het publieke domein. Wellicht dat vanaf morgen/overmorgen Wilders en de PVV (en alle andere politieke partijen) “ineens” wel bevraagd en gekritiseerd worden door de pers en media omtrent de mondiale positie van Nederland. De enige positie die er toedoet.

 100. Aad Verbaast 4 juli 2012 om 11:08

  @Kleet: uit de euro is geen aantrekkelijke optie wat mij betreft. Griekenland (en nog wat andere landen) had er nooit bij gemogen maar dat is mosterd na te maaltijd natuurlijk.
  Belangrijk nu is dat er op een verstandige manier de uitslaande branden geblust worden. Daar heb ik (zal je niet verbazen) wel mijn ernstige twijfels bij of dat gebeurt.
  Blijft een bende en een rotzooi.
  ad a: eens
  ad b: eens
  ad c-d: ik heb daar niet precies zicht op. Dus ook geen mening.
  Wel met je eens dat de bankensector (die nu continu uit de wind wordt gehouden) zelf een veel grotere rol moet spelen (opgelegd krijgen) om hun crises op te lossen. Ze zwemmen in het geld.

 101. Aad Verbaast 4 juli 2012 om 11:11

  @Jan: met die analyse kan ik het wel eens zijn. Natuurlijk zie ik dat een volksmenner als Wilders met onzinnige en niet realiseerbare doelen een schare kiezers achter zich kan verzamelen. Ook dat er maar weinig media zijn die daar doorheen kunnen prikken en hem ‘het mes op de keel’ kunnen zetten.
  Dat die man volkomen gestoord is en nog steeds gestoorder wordt, staat voor mij vast.

 102. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 4 juli 2012 om 11:18

  Zie berichtgeving IMF in de kranten.

  JSF is een technische strategische filosofische en politieke blunder.
  Zo de soldaten in 1985 in een tank sliepen sliepen ze in 1995 er tenminste 500 vanaf voor veiligheid.

  Vroeger moesten jagers snel zijn om afweer raketten te ontwijken; en zwaar om zware wapens te dragen.

  De wapens ziijn niet zwaar meer; GPS bom 85kg; en de luchtdoelrakketten zijn nu een slordige 4000km/uur

  Strategisch: neem een jager uit WO2, moderniseer de motor (fokker) zet de software van een kruisraket op auto pilot
  Dat vliegtuig wordt niet gezien door radar, de afweer raketten hebben er geen vat op–te lage warmte, en hij kan alles doen wat de JSF kan en meer bij 900lm/uur en op een fractie van de prijs,

 103. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 4 juli 2012 om 11:22

  Uit de euro is voor ons een goede optie want dan zijn we minder kwetsbaar voor wanbestuur de stooges die ons land buiten parlement om verstieren.
  Na de eerste serie komen er nog zeker 8 andere landen die niet werken en wel vreten.

  daarnaast voor griekenland: de drachme terug; kunnen ze weer een goedkoop vakantieland worden, waar je van een paar euro kunt leven; alleen import is dan duur.
  Voor jan met de pet leuk; want hij heeft dan brood op de plank.

  De euro jwas 15 jaar te vroeg en zonder garanties.De enige oplossing is: de euro eruit, en volgende keer voorzichtiger zijn en de parlementaire democratie respecteren

 104. Marjelle 4 juli 2012 om 11:57

  Welcome back, Aad, had het ook in m’n voorlaatste blog geschreven met nog wat uitleg. 🙂

 105. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 4 juli 2012 om 12:15

  Alleen een achtelijke kan voorstander zijn van JSF
  -militair waardeloos
  –militair nodeloos
  –economisch hopeloos
  –overlevingskansen: reddeloos
  –strategisch effectloos
  het enige waar dat gammele ding goed voor is is de begroting succesvol aanvallen.
  Daarnaast: verwachten we oorlog met Liechtenstein?

  Zie in de zelfde lijn de marine.Liggen duizenden tonnen schroot met super vuurkracht…alleen van een paar roeiboten met inboorlingen op het nivo van apen verliezen ze.
  Nog steeds : een slordige 100 schepen en 400 man in gijzeling

 106. Aad Verbaast 4 juli 2012 om 13:20

  @Kleet: Laat ook Griekenland nu maar in de euro. Moeten ze er daar extra hard aan trekken om de rotzooi die ze gecreeëerd hebben ook op te lossen. Uit de euro en een sterk gedevalueerde drachem sukkelt ze net zo hard weer in slaap.

  JSF: miljardenverslindend mislukt project wat al 20 jaar loopt.
  Als Saab Amerikaans was geweest was dat het voorkeursvliegtuig geweest. De Saabs zijn al helemaal klaar en veel goedkoper.

 107. Aad Verbaast 4 juli 2012 om 13:24

  @Mihai: duister zaakje weer. Betrokken bij miljoenen fraude van zijn vrouw.
  Wat een bende.

  @King Billy: partijen (en werkgevers) rollebollen over straat met als gelegenheidsargument: werkgelegenheid. Onzin- en drog- argument. De tijd dat we miljarden steken om een paar banen te behouden (scheepvaart/textiel/mijnen) is voorbij. Met datzelfde geld is het veel makkelijker elders banen te creëren. Zoveel banen levert het helemaal niet. Beloften ook op dat gebied zijn ook helemaal niet nagekomen.
  De lobby is sterk. Ook daar trapt menig politicus in.

 108. Aad Verbaast 4 juli 2012 om 13:25

  @Marjelle: dank je Marjelle. Inmiddels gelezen.
  Wordt het niet eens tijd om te gaan verkassen naar het rustige Noorden? Veel goedkoper wonen en nog heerlijk stil op de meeste plekken 😉

 109. Jan Bouma 4 juli 2012 om 13:36

  @Kleet… Als men mijn voorstellen aanvaardt hebben we alleen nog nodig een soort politionele VN-macht met bevoegdheden uiteraard… (Niet boos worden, hè..) 🙂

  @Aad…11:11
  Je begrijpt (debattechnisch gezien) dat je instemming met mijn analyse de opmaat betekent voor een adequaat vervolg. Bijv. de vraag: “Wat zijn dan wel de voorwaarden voor een succesvolle positionering van Nederland (en andere staten)?” Think out of the box!
  En verder…
  Ik denk dat we als algemeen aanvaarde consensus hier op dit blog en in de samenleving mogen stellen dat “geen enkele huidige politieke representatie voldoet!” Zelfs de hele Cie. voor Veiligheid en Justitie o.l.v. de Griffier mr. D.S. Nava liegt er maat wat op los. Ik noem maar een enkel voorbeeld.

  Dus… Volgende vraag: “hoe lossen we dat op?”

 110. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 4 juli 2012 om 13:56

  Leer nou eens van de geschiedenis voor wapens.
  Alexander de grote kon niet te veel paarden veroorloven; te duur en die krengen waren toen ook niet wat ze nu zijn.
  Het oorspronkelijk peerd was maar 60cm hoog

  Maar hij wilde het overwicht van andere legers kwijt die WEL veel peerden hadden.
  Dus maakte hij een verlengstuk voor wwn lans, zodat zijn lansen 5 meter waren.

  De mannetjes zelf waren destijds 1.30–1.40 meter
  maar ze prikten dus wel een tegenstander of die verlengde sateeprikker, voor hij hun wat kon doen.

  Ook vond hij de fuik uit tegen de strijdwagens; en aangezien peerden niet suicidaal zijn, werkte dat perfect.

  De romeinen vonden het carre uit; een geducht wapen
  ook versloegen de romeinen de daciers met simpele verdedigings werken, ofschoon er 5 daciers tegen 1 romein stonden.

  Ergens vanaf jaar nul tot middeleeuwen hadden legers geen dicipline of trainig praktisch
  ook daarna was het zaak dat soldaten NIET levend terug kwamen; want die moesten betaald worden.

  De Hunnen brachten het kromzwaard, de compoundboog en het zijden hemd.
  kromzwaard van belang; kwaliteit van ijzer slecht, maar zo in die constructie relatief sterk en effectief
  Ze waren de eerste met compoundboog, gemaakt van hout, been en touw.
  perfect wapen makel vanaf paard te gebruiken
  Het zijden hemd was de eerste bodypantser met effect; licht en goed beschermend tegen pijlen.

  Voor het voetvolk was er de longbow.Goed voor 140 meter
  Het heeft het slagveld 700 jaar beheerst
  ook voor de Jappen een goed wapen(kyodo)

  En nu zijn we bij jagers.
  USA maakt stealth.Maar er zijn al radarsystemen die stealth zien.
  Mag 2; is veel te langszaam voor ontwijken luchtdoelraketten
  Ook de jager is te zwaar om snel te wenden.

  Als dan toch straaljagers–nederland heeft nou eenmaal geen strategisch militair inzicht–koop dan MIG 29 en mderniseer die wat.

  Maar beter; een propellorjagermet moderne software.
  Dan ben je de hele vijand teslim af.
  Allse is berekend op verdediging tegen straaljagers.

  Denk terug aan die zweed-die net zo dacht als ik–in de oorlog tussen biafra an nigeria.
  Hij vloog op boomhoogte met een sportvliegtuig.
  Hij schoot 12 straaljagers die op de grond stonden aan puin met 2 lichte machine geweren; hij was onzichtbaar voor radar en untouchable voor luchtdoelraketten….
  Die had 50 jaar terug MEER inzicht dan de hele tweede kamer nu

  helaas is daar niet veel voor nodig.

 111. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 4 juli 2012 om 14:00

  De fraude en stommiteit van het parlement gaat verder.
  verkopen we eerste klas gevechtstanks zogenaamd om leger op te heffen
  En stiekum kopen we 1000!!! zweedse schroothopen erbij

  We hebben een uitstekende tankwerkplaats in amersfoort waar de leopards volledig gereviseerd kunnen worden
  bewapening e.d. is een zaak van software.

  De USA doet dat ook met Abrahams!

 112. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 4 juli 2012 om 14:02

  Zonder dat het in de Tweed kamer kwam zijn er nog een zooi kruisraketten gekocht.
  Als daar GEEN kernkoppen opzitten waarom zijn de bewakers getraind om ieder neer te schieten die dichter bij komt dan 75meter?
  En die rotzooi functioneert niet of nauwelijks…

 113. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 4 juli 2012 om 14:05

  Maar omdat dit om schulden en banken gaat:
  De dorpen in england in de middeleeuwen zijn volledig gedocumenteerd
  Van alle transacties werden er maar 5% met geld betaald.
  De rest met wederdienst, die eenmaal per twee jaar werden geregeld.
  mensen met schulden en vorderingen heetten worthies, degenen zonde worthless.

  mensen die nog geld van elkaar krijgen maken niet zo gauw ruzie…

 114. King Billy 4 juli 2012 om 14:24

  Re JSF. Destijds inderdaad schepen.
  Politici hebben een kort geheugen:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Parlementaire_enqu%C3%AAte_naar_de_RSV-werf
  De firma List & Bedrog: MMWOPS – Making Money While Other People Sleep.
  http://www.seniorplaza.nl/Beroemdheden11.htm
  2.3 miljard down the drain.
  Uitkomst: een begrotingscommissie om de overheid te behoeden voor toekomstige blunders.

  BZ, EZ en MvD ondernemen momenteel krampachtige pogingen om JSF samenwerking te zoeken met Turkije, Australie, Israel, Denemarken en Noorwegen. Getuige de ‘handelsdelegaties’, zo niet staatsbezoeken.

 115. blutch1 4 juli 2012 om 14:37

  Uitkomst, de overheid zelf weer het geld laten drukken. Als ze dan een stommiteit uithalen is het geld gewoon weg, maar houden ze er geen schuld aan over. Je kunt dat weggegooide geld dan ook zien als een injectie in de economie.

 116. Aad Verbaast 4 juli 2012 om 15:33

  @Jan: goede vraag natuurlijk: “hoe lossen we dat op”. Jij schreef er al een boek over. Meer lange termijn oplossing natuurlijk. Dat lost nu niets op.
  Ik zit nog even met een klein probleem. Op de korte termijn kan het wel opgelost worden, maar dan moet ik ook nog een boek gaan schrijven. Dus mijn suggestie voor de lezers en iedereen die naar oplossingen zoekt voor de korte termijn: lees even nauwkeurig al die blogs van me door. Zijn er ongeveer 350, waarvan een gedeelte natuurlijk niets van doen heeft met deze crisis. Dat scheelt al weer. 😉

 117. Aad Verbaast 4 juli 2012 om 15:38

  @King Billy: inderdaad: het geheugen van een goudvis. Ongeveer drie seconden max.
  Zou interessant zijn om nog weer eens de hsitorici te laten uitzoeken over die 20 jaar wat de beloften vs voorspellingen waren over dit vliegmachien. Elke relatie daartussen is compleet zoekgeraakt.
  Maandelijks werd deze duurder, en kon minder. Om over de tijd het nog maar niet eens te hebben.
  Schandalig.

  @Kleet: interessant historisch overzicht. Leerzaam. Maar ja, zoals hierboven al geschreven aan King Billy: politici hebben lak aan historie. En de toekomst wordt door hun stelselmatig de nek omgedraaid.

 118. Aad Verbaast 4 juli 2012 om 15:41

  @Blutch1: Ierland heeft dat wel op eigen kracht gedaan. 51 miljard aan euro’s bijgedrukt voor eigen gebruik Volstrekt legaal overigens.
  http://www.independent.ie/business/irish/central-bank“hoe lossen we dat op?”-steps-up-its-cash-support-to-irish-banks-financed-by-institution-printing-own-money-2497212.html
  Maar ja, er zijn landen in de Europese gemeenschap die daar mordicus tegen zijn om dat instrument te gebruiken. Iets uit de historie. Dat zijn ze dan nou juist weer niet vergeten..

 119. blutch1 4 juli 2012 om 15:43

  Je kunt natuurlijk ook mijn blogs even lezen. Er zijn er maar een paar die over het systeem en de crisis gaan. Het voordeel is dat je vandaag nog klaar bent.
  Niets ten nadele van de blogs van Aad, maar dan ben je tot de verkiezingen bezig. {img}http://s1.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif?m=1129645325g{/img}

 120. Aad Verbaast 4 juli 2012 om 15:50

  @Blutch1: goede suggestie 😉

 121. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 4 juli 2012 om 16:03

  Fokker had nooit gesloten moeten worden; voor 160 millioen euro….hadden ze makkelijk via een achterdeurtje kunnen lenen…

  Maar allez; fokker zou weer opgestart kunnen worden….

  Goede technische kennis en inzicht beheersen het leven

  Zo was er eens een chinese dynastie, heel bloedig.
  Hij liet de koppen van zijn tegenstanders bekleden met lood en dronk daar bier uit
  Stierven aan loodvergiftiging….
  Zozie je maar weer: beter glaswerk bij de Hema kopen…

  Zal nog een tip geven; als de tankwerkplaats niet voldoende werk heeft, wij hadden twee unieke voertijgen; de DAF YA126 (beter dan de Humvee) heeft alleen een betere dieselmotor nodig en de Nekaf als jeep…

 122. Aad Verbaast 4 juli 2012 om 18:13

  @Kleet: Fokker was een dead end. Nederland is beter in het kweken van tulpenbollen en aardappelen.

 123. Aad Verbaast 4 juli 2012 om 18:16

  @allen: hier een duidelijk verhaal hoe er (inmiddels) met ESM wordt omgegaan.
  In het geval van nood is er geen unanieme besluitvorming nodig. Dus een klein groepje kwakers roept dat het nood is, en dan kunnen ze los!
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/07/esm-geratificeerd-en-prompt-viel-het-eu-masker-af

  Het is immers een noodfonds. Dus het gaat altijd om nood. Logica van de koude grond.
  De pinautomaat is her-uitgevonden.

 124. blutch1 4 juli 2012 om 18:49

  Aha, niet alleen deelden de banken de lakens uit, maar Van Rompuy ook de kussens. Welterusten politici.

 125. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 4 juli 2012 om 19:07

  Toen verslaggevers aan het filmen en interviewen waren bij de stempelklok van het parlements gebouw, kwam eerst de beveiliging, en daarna werden ze weggestuurd door Rompey zelf; ofschoon die plek toegankelijk was voor journalisten.De man beschermt corruptie., dus hij is corrupt

 126. Aad Verbaast 4 juli 2012 om 19:24

  @Blutch1 en @kleet: als ze elkaar al belazeren dan hoeven we ons geen illusies meer te maken dat wij niet worden belazerd. Wat een bende!

  Nog weer een on-topic bericht in deze: http://www.bnr.nl/topic/schuldencrisis/471238-1207/merkel-en-monti-dansen-om-de-hete-brij
  Kan het allemaal nog gekker? Natuurlijk! Je kan het zo gek niet bedenken of het gebeurt.

 127. Jan Bouma 4 juli 2012 om 19:37

  @Aad….15:33..”hoe lossen we dat op..”
  Behalve dat je er boekenkasten vol over kunt schrijven (en dat gebeurt ook) zou je ook wat primaire voor de hand liggende conclusies kunnen trekken (zie ook m’n boek) waarom “het maar niet opgelost wordt” en bijv. de domme stemmer kennelijk voor eeuwig dom blijft en nooit een kiezer wordt die zich bevrijdt van de foute belanghebbenden die belang hebben bij de instandhouding van de domheid. Ik noem het bekende rijtje: de politieke kaste, de opportunistische pers en media, de “reli’s” en… “de intelligentsia”.

  Alles onder het oude motto dat de domme stemmer zonder protest dan wel weer begrijpt: “Hou jij ze dom dan hou ik ze arm..”

  Ik hoop wel dat de historici deze analytische opmerkingen registreren voor het nageslacht. 🙂 Maar misschien blijkt al op het eind van het jaar de hele wereld te vergaan als de Maya’s gelijk krijgen. Meteen ook een hoop zorg minder; men zou het zich kunnen wensen.

  Tot morgen.

 128. Marjelle 4 juli 2012 om 20:05

  Aad, m.b.t. verkassen: ik zou het liefst in Rotterdam blijven maar dan in een etage/huisje zonder bovenburen, ik woon er nu sinds 3 1/2 jaar weer en moet er even niet aan denken om heel ergens anders weer opnieuw te beginnen.

 129. King Billy 4 juli 2012 om 21:03

  @allen. Re Aad Verbaast re 4 juli 2012 om 18:16 ==hier een duidelijk verhaal hoe er (inmiddels) met ESM wordt omgegaan.==
  Nog zo’n staaltje:
  Als voorwaarde voor steun was in het oorspronkelijke ESM-verdrag geregeld dat het ESM na hulp als schuldeiser een preferente status had. Da’s inmiddels ook opgerekt ten behoeve van steun aan de Spaanse banken. Eén van de aspecten waarover Karlsruhe zich ook gaat buigen.
  Nogmaals, staatsobligatie portefeuilles van pensioenfondsen kunnen terecht komen in het ESM fonds. Welke Centrale Bank heeft de garantie gegeven dat deze niet als onderpand worden gebruikt zodra gedokt moet worden? Of als onderpand -en dit komt er ook aan- de ECB eurobonds gaat uitschrijven.
  Niet alleen de bank- en staatsschulden worden gesocialiseerd, de relatieve Noord-Europese welvaart ook.

 130. Aad Verbaast 4 juli 2012 om 21:07

  @Jan: nu maak je het me gelukkig een stuk makkelijker.
  == zou je ook wat primaire voor de hand liggende conclusies kunnen trekken (zie ook m’n boek) waarom “het maar niet opgelost wordt” == en dan de rest..
  Daar kunnen we het heel snel over eens worden. Waren we eigenlijk al.
  Onderschreven en onderbouwt door menig blog. Daar had ik niet eens een boek voor nodig 😉

  Morgen weer een dag. De laatste dag voor de volksvertegenwoordigers begrijp ik. Komen pas weer terug (in gewijzigde samenstelling) na de verkiezingen. Wel een erg lange vakantie zeg. Lijkt de lagere school wel. Daar lijkt het dan ook op.
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/07_juli/04/binnenland/laatste-kamerdag-wordt-mogelijk-langste-ooit.xml

  P.S. Het is toch crisis? Moeten ze dan niet blijven?

 131. Aad Verbaast 4 juli 2012 om 21:08

  @Marjelle: ik had eigenlijk een dergelijke reactie wel verwacht. Je weet niet wat je mist.
  Maar veel succes. Ik gun je van harte dat je een lekker huisje weet te bemachtigen en wel heeeeeeeel snel.

 132. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 4 juli 2012 om 21:14

  Maarre…wat heb je daar allemal voor gedaan?

 133. King Billy 4 juli 2012 om 21:18

  Kweenie, of die volksvertegenwoordigers niet terugkomen. Kan zomaar paniek uitbreken als Karlsruhe eind juli roet in het soepzooitje gooit. Maar eerst de hoorzitting op 10 juli.Live te volgen op de ARD.

 134. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 4 juli 2012 om 21:51

  Dat we zo diep gezonken zijn, dat ons rechts en politiek stelsel zo slecht is, onze politici tussen super onbetrouwbaar corrupt en/of gestoord zijn, dat we van een duitse rechtbank afhangen om de minimale rechtsorde te handhaven.
  Wel mijn respect voor dat hof, dat Merkel (terecht) terugfloot en het smoesje van noodgeval niet accepteerde.

 135. Jan Bouma 4 juli 2012 om 22:10

  Toch nog even onbedaarlijk lachen. Heb even opgezocht hoe het gaat met THE COMMON LAW… Lijkt wel het parlement… 🙂 Kijken! En leren!

  ps
  ik was op zoek naar het juiste systeem en hoe we aandacht krijgen in Den Haag..; maar dat had u al begrepen 🙂

 136. King Billy 4 juli 2012 om 22:52

  @allen European referendum initiative. linksonder een opiniepeiling over Verdrag van Lissabon.
  http://www.eu-referendum.org/nederlands/petitions/natural_remedies.php

 137. Aad Verbaast 5 juli 2012 om 00:13

  @Jan: hilarisch.
  Even terugkomend op je uitspraak van vanmorgen over Wilders die volgens jou zo’n geslepen debatteerder was hier een volgend artikel er over:
  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/14826_politici_die_zichzelf_herhalen_van_de_buis/

  @King Billy: eigenlijk van de gekke natuurlijk dat de kamer ruim 2 maanden met reces gaat.
  Laat ze maar een paar keer terugkomen. Op eigen kosten neem ik aan, of moeten we dat als belastingbetaler ook al gaan betalen voor ze?

  Referendum linksonder over Lissabon: 91,5% voor zag ik toen het had gestemd..

  @Kleet: Hof: kon nog wel eens heel belangrijk worden wat daar gaat gebeuren. Zet 10 juli (zie KB) maar vast in je agenda.

 138. Aad Verbaast 5 juli 2012 om 00:18

  @allen, dan nog maar als uitsmijter voor vanavond de volgende link met een korte samenvatting (citaten) uit het PVV verkiezingsprogramma. Veel plezier.
  http://www.vice.com/nl/read/de-leukste-taalgrappen-en-koddigste-zinnen-uit-het-pvv-verkiezingsprogramma

 139. King Billy 5 juli 2012 om 02:02

  Re Duits Hof. Op 10 juli is de Openbare Hoorzitting. Uitspraak volgt eind juli. Daar wordt écht nagedacht. En nemen de tijd daarvoor. ESM moet 1 jan 2013 operationeel zijn……….

 140. Jan Bouma 5 juli 2012 om 09:00

  Wat betreft een “ingreep van de kiezer” in het parlement heeft men bedacht een dooie mus. Zie:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Burgerinitiatief
  Die 40.000 handtekeningen worden door “de gekozen pluchezitters voor 4 jaar” ook niet altijd gehonoreerd maar “ze hebben het domme volk het idee gegeven dat het inspraak heeft”.

  Kijk! Als ik nou zo’n niet verkochte Leopard-tank nog even één keer mag gebruiken dan zou ik ermee naar Het Binnenhof gaan… aldaar effe rondrammen en de vuurkracht beproeven op wat gebouwen. t Is maar een idee, hè… 🙂

 141. Aad Verbaast 5 juli 2012 om 09:02

  @King Billly: esm had toch al operationeel moeten zijn op 1 juli? Half jaartje vertraging. Maar in het kader van “verzin een list” is er natuurlijk nog het EFSM. Benieuwd wat er gaat gebeuren.
  Binnenkort, uiterlijk begin augustus schat ik zo in, de volgende top der toppen.

 142. Aad Verbaast 5 juli 2012 om 09:05

  @Jan: je hebt ongetwijfeld de nieuwsuur uitzending gezien waarbij een overzicht werd gegeven van de status van de burgerinitiatieven. Van de 12 aangeboden onderwerpen hebben er uiteindelijk slechts 4 de kamer gehaald. Inderdaad een dode mus.
  Onze volksvertegenwoordigers bepalen liever zelf waarover het volk wil praten. Daar hebben ze het volk niet voor nodig vinden ze.

 143. King Billy 5 juli 2012 om 09:39

  Duidelijk artikel, uiteindelijk moeten de Target2 saldo’s ook een keer gesocialiseerd worden. Bovenop staatsschulden, banken- en staatssteun. De Europese Transferunie….

 144. Jan Bouma 5 juli 2012 om 10:13

  @Aad
  @King Billy

  paar opmerkingen; bij lange na niet uitputtend

  Als je een “helikopterview” toepast over de huidige toestand dan zijn m.i. de navolgende feiten aan de orde.
  1. Het communicerende vat van Tinbergen duidt wereldwijd op vereffeningen die honderdduizenden miljarden omvat. Het verlies aan koopkracht is onvoorstelbaar groot.
  2. Deze tekorten zijn onmogelijk te “her-socialiseren”.
  3. Financiële dominante partijen denken zich te kunnen indekken in deze rat-race.
  4. Politieke besluitvorming blijkt ondergeschikt aan de financiële dominante partijen.
  5. “Bezuinigen” staat haaks op de anderzijds bepleite “noodzakelijke groei” en is daarom een contradictio in terminis.
  6. Zonder een intellectuele revolutie zullen bovenstaande punten niet opgelost worden.

 145. Aad Verbaast 5 juli 2012 om 10:51

  @King Billy en @Jan: misschien komt het door de wat langere afwezigheid van me, of een vorm van Alzheimer light maar ik ben even kwijt wat jullie precies bedoelen met “socialiseren”.
  Ik heb uiteraard wel een idee, maar hecht er aan dat we daar geen misverstanden over hebben als ik het woord ga gebruiken in de discussies hier en mogelijk elders..

  Over mijn opmerking hierboven “verzin een list”, nog weer zo eentje:
  Waar Barclays (en de 15 companen) in de moeilijkheden komen omdat ze de rente manipuleren, zie je in de actualiteit dat aan de ene kant de ECB de rente wil verlagen, terwijl Kamp de (reken)rente voor de pensioenfondsen kunstmatig wil verhogen opdat de pensioenfondsen op papier hogere reserves hebben.
  Een list in het kader van “reken je rijk”. Je moet maar weer durven.
  http://www.bnr.nl/topic/pensioen/533499-1207/kamp-neemt-enorme-gok-met-pensioengeld

 146. Aad Verbaast 5 juli 2012 om 10:54

  @allen: op dit moment overigens een debat in de kamer met Rutte over de eurotop (en ESM).
  Live te volgen op: http://www.rtl.nl/xl/#/u/e7345be1-5faf-31b3-9a14-6938095d1c40/

 147. Jan Bouma 5 juli 2012 om 11:07

  @Aad…10:51
  Opgelet en opgelet! Hier je voorbeeld van wat ik bedoel met (her) socialiseren:

  “..They need the nannystate…”

 148. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 juli 2012 om 11:16

  Communiceren impliceert meer dan een betrokkenen…nog steeds.
  het is ook “de wet van van communicerende VATEN”

  De tweede kamer vertegenwoordigt niemand, maar uitsluitend zichzelf.
  Hoe de parlementaire democratie zo ver aangevreten kon worden door een troep ratten ik weet het niet; maar over de vraag vanaf waneer dat zichtbaar werd: vanaf dat beroemde “niet bindend referendum” wat bij mij naast “droog water” staat.

  Maar de meest belangrijke vraag: hoever moeten deze non valeurs gaan voordat de stenen uit de straat gaan??

 149. Jan Bouma 5 juli 2012 om 11:32

  @Kleet… 11:16
  Niet zeuren en taalkundig muggenziften. Ik het het over als zodanig bekend staande ‘communicerende vat’ van Tinbergen in de context van de wereldeconomie.

  2. Inzake “de non-valeurs” etc. Welnu die kunnen dankzij ons al 3000 jaar lang “hun gang gaan” want een andere bekende onomstreden wijsheid luidt: “Elk volk krijgt de regering die het verdient..”

  Is ook geen speld tussen te krijgen.

  Ergo: ondersteun de bevrijdende intellectuele wereldrevolutie die ik voorsta.

 150. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 juli 2012 om 12:06

  Ik zeur nooit.Maar ik ben gewend kwaliteit te leveren; en dat impliceert: met alles 100% nastreven.

  Maarre…ik schreef 50 jaar terug een stul over wereldfederatie; won er een prijs mee; deden gymnasia hbs en mulo’s mee in Amersfoort.
  stond in de krant met grote foto en kreeg zowaar een prijsje

  Maar sindsdien -en dat duurde niet lang-ben ik uit dat naive kinderlijke idee gegroeid.
  De verschillen intern in europa zijn al veel te groot omhaalbaar te zijn.
  de arabische wereld en afrika en een deel azie leven nog in bomen in een stammen cultuur.
  Laat die nou lekker.

  Daarnaast; ik ben wel een paar jaar lang op de achtergrond bezig geweest met advies voor een buitenlandse politieke partij; dat beviel prima.

  maar europa zoals dat gewild is, is al onzin voor dummies; een wereldfederatie is een waanzinnig idee dat thuis hoort in SF

 151. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 juli 2012 om 12:08

  Er zijn wel vrij snelle verbeteringen mogelijk voor landen als Nigeria.
  Maar dan moeten ze gekolonialiseerd worden.
  Dan is na 3 jaar de honger daar verdwenen en schiet de levensstandaard omhoog.
  En wij worden er ook stinkend rijk van.
  Maar niks ontwikkelingshulp.
  zelfde voor de Sahel landen.
  doie zijn arm omdat ze niet fatsoenlijk bestuurd worden.
  kolonialiseren, ontwikkelen en iedereen wordt rijk….

 152. Jan Bouma 5 juli 2012 om 12:23

  @Kleet…12:06
  Je zeurt wel en hebt bovendien ongelijk. Ik heb en had het over maar slechts één communicerend vat van Tinbergen in de context van de wereldeconomie.

  2. Wil graag al je prestaties van 50 jaar geleden erkennen en roemen inzake een wereldraad/wereldfederatie maar sindsdien zijn onmiskenbaar de voortschrijdende inzichten erbij gekomen. Zie mijn boek.

  3. Heb zojuist even gekeken naar de live-uitzending van de 2e Kamer met Stef Blok aan het woord. Als er nou iets duidelijk wordt uit dat verslag is wel mijn gelijk van 10:13 uur. Zie hierboven.

  Tot later.

 153. blutch1 5 juli 2012 om 12:31

  =Elk volk krijgt de regering die het verdient=
  Mag ik dat dan ook vertalen met “elke inwoner krijgt het gemeentebestuur dat hij verdient”?

 154. Aad Verbaast 5 juli 2012 om 13:05

  @allen: in Duitsland wordt er openlijk en met niet mis te verstane gesproken en gediscussieerd over de laatste Eurotop. En terecht.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/protestaufruf-der-wirtschaftsprofessoren-wir-sehen-die-bankenunion-mit-grosser-sorge-11810620.html

 155. Jan Bouma 5 juli 2012 om 13:37

  @Blutch1…12:31
  Ik begrijp je opmerking (…..). Het moge duidelijk zijn, althans voor mij, dat INDIEN de totale landelijke vertegenwoordiging in de kern al niet deugt dat je dan ook niet mag verwachten dat een lokale representatie überhaupt kan deugen. D.w.z. dat “de partijpolitieke representatie” ook een acceptabele democratische representatie zou zijn.

  Daarom nogmaals: wil je in dit funeste en zieke patroon een doorbraak bewerkstelligen dan voorzie ik slechts die intellectuele revolutie die ook de oplossing geeft voor een deugdelijke lokale representatie.

  Mooi voorbeeld tenslotte uit eigen praktijk.

  Ik zou hier kunnen inlassen de discussie die ik op dit moment voer met de Groenlinksfractie van de gemeente Stichtse Vecht inzake het milieuschandaal Het Slijk. Wat blijkt? Ook die partij kiest niet (althans nog niet tot op heden) voor steun aan mijn strafrechtelijke aangiften bij het OM inzake gepleegde milieucriminaliteit en leugen en bedrog zijdens de overheid terwijl de bewijzen er zijn….

 156. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 juli 2012 om 13:52

  communicerne vat=meerdere kin= droog water=onzin.
  Is niet zeuren; maar waarderen
  Communicatie vind ALTIJD plaats tussen meerdere personen; bij een schizo tussen meerdere personages
  ————
  Wat van het grootste belang is ; de uitspraak van karlsruhe.
  Wat er in Nl geluld wordt is van geen belang; de politici kunnen en doen wat ze willen; gedekt door een slecht controle systeem en een bevolking die alles accepteert

 157. King Billy 5 juli 2012 om 14:03

  ‘Socialiseren’: De oorspronkelijke waarde van, de kosten voor een ‘goed’, diensten, de daaruit behaalde winsten en verliezen toewijzen aan een specifiek gedefinieerde grotere eenheid.

 158. Jan Bouma 5 juli 2012 om 14:17

  @King Billy…14:03
  Ik verkies liever de definitie “onder de gemeenschap brengen” (in dit geval de schulden van multinationals/banken) zie: http://www.encyclo.nl/begrip/socialiseren en binnen het kader van het youtubefilmpje van Noam Chomsky en Ralph Nader – zie hierboven.

  @Aad… Er staat nog wat voor je open. Met name m’n comment van 10:13 uur.

  Dat is nou eenmaal het risico van een blog.. 🙂

 159. King Billy 5 juli 2012 om 14:36

  Re FAZ artikel´: De ernst van de Europese crisis en ingebed daarin de Eurocrisis, die elkaar bovendien aansteken, de socialisering daarvan in de Duitse samenleving en de bezorgdheid daarover, is dieper en breder geworteld in de Duitse samenleving dan in Nederland. Geen wonder dat discussies losbarsten met 768 miljard Target2, 185 miljard borg voor het ESM plus reeds 75 miljard aan eerdere steun via het EFSM en IMF en het Duitse bankenreddingsfonds, zo’n 1 biljoen, komen de grenzen van het haalbare in zicht.
  Tegelijkertijd verscherpen Monti, Rajoz, en de Club Med media hun taal jegens Duitsland. Een gevaarlijke ontwikkeling.

 160. blutch1 5 juli 2012 om 15:04

  Zouden Duitsers dan toch slimmer zijn dan Nederlanders?
  Er komt meer klassieke muziek vandaan, er zijn meer filosofen geweest die ertoe doen, niets ten nadele van Erasmus of Spinoza en er zijn veel meer belangrijke wetenschappers geweest, ook weer niets ten nadele van Huygens, Lorentz, van Leeuwenhoek, Oort ea.

 161. King Billy 5 juli 2012 om 15:21

  @Blutcht. Da’s geen vraag, maar een feit. Mede bevestigd door het feit dat de Duitsers met hun duurzame en betrouwbare produkten meer zijn dan alleen de Chinezen van Europa.

  @bouma. Ik heb hier ‘2052’ de opvolger van ‘Grenzen aan de groei’.`één van de aanbevelingen: nu starten met Chinees in het onderwijs. Misschien ook een goede start om de communicerende vaten haar werking te laten doen?

 162. King Billy 5 juli 2012 om 15:27

  @bouma. socialisering. Whatever, de schade dankzij de rotzooi die anderen hebben veroorzaakt, solidair uiteindelijk afwentelen op brave belasting betalende burgers is er ook een.

 163. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 juli 2012 om 15:37

  Nou niet slimmer wel concequenter
  Als ze daar een wet maken wordt ie ook uitgevoerd.
  Wij maken een wet–haatdragende teksten b.v.–maar de rechter durft niet de koran te toetsen…..
  Darnaast;wij hebben een gereformeerde mentaliteit.
  mensen met bepaalde functies mogen doen en laten wat ze willen; ook als dat wetbrekenis….zie: rutte

  Want waar nu eenieder aan voorbij gaat, het volgende.
  Het IMF heeft de spaanse banken getoetst
  De kleine banken kunnen niet aan de nieuwe regels van Brussel voldoen.
  ( oplossing die gratis is; geef ze an 2 jaar respijt)
  Vlgs IMF hebben die 42 milliard nodig, maar dat is ruimschoots voorhanden bij de grote spaanse banken.
  Voila!
  Nee zegt ruttekut, jullie krijgen 100 milliard al moet ik het in je strot stampen!!!!

 164. Jan Bouma 5 juli 2012 om 15:56

  @King Billy…..15:21
  @King Billy…..15:27…..Eens.

  Inderdaad zou het zo ver kunnen komen dat de Westerse economieën verder imploderen en dat de Chinezen de rest opkopen tegen afbraakprijzen. Ze doen dat al in veel delen van de wereld.
  Lijkt me geen aanlokkelijk vooruitzicht. Dat is een soort NWO waar ik geen voorstander van ben. Dat betekent immers één dominante regering terwijl ik de NWO liever gevormd zie door de verscheidenheid van alle individuele wereldburgers en landen. Want uiteindelijk zal het ook gaan om een door die wereldburger te controleren en transparante regeringsvorm. Die zal niet zijn gecentraliseerd maar juist qua macht geabstraheerd. Dat kan. Men moet het alleen maar onder ogen willen zien en willen bespreken. De barrières ertegen heb ik ook genoemd. Voornamelijk is dat die domheid van 3000 jaar. Juist daarom zou NU het juiste tijdstip, het momentum zijn, om niet langer door te knoeien met die Euro maar te kiezen voor één nieuwe wereldmunt.
  Wel even “afrekenen” op basis van het Lieftinckmodel…

  Blutch1..
  Ik mag aannemen dat je m’n comment van 13:37 uur als voldoende en acceptabel accepteert?

  @Aad… is natuurlijk zijn hond aan het uitlaten die hij niet heeft.. 🙂

 165. Aad Verbaast 5 juli 2012 om 16:04

  @Jan: 10:13: ik kan me er allemaal iets bij voorstellen. Waarbij overigens dient te worden aangemerkt dat er uitstekend kan worden bezuinigd icm groei. Er wordt immers (zoals ik in meerdere blogs al heb aangetoond) enorm veel geld nutteloos verkwist. Dat niet meer doen is een slimme manier van bezuinigen waardoor miljarden en miljarden kunnen worden “bezuinigd”.
  Zelfs zoveel dat er genoeg geïnvesteerd kan worden in (nuttige) groei.
  Kom er nog maar eens om.

  @King Billy: dank voor de duidelijke definitie, zeker met de aanvulling erbij van @Jan.
  In aanvulling op FAZ nog een artikel over hetzelfde thema refererend naar een artikel in der Spiegel er over:
  http://www.joop.nl/economie/detail/artikel/14836_duitse_topeconomen_roepen_op_tot_protest_tegen_bankenunie/

  En we hadden het nog over de pensioenen. Vastgesteld was al dat het gelegaliseerde diefstal is, maar nu komt de pensioenfederatie met een reactie op de kritische geluiden rond het gemanipuleer met de rekenrente. Andere strategie deze keer. Pensioenen zullen sowieso gekort worden (ze suggereren dat ze nog goed voor de pensionado’s zorgen door het te maximaliseren tot 7 procent, de boeven). Maar duidelijk uit hun tekst mag zijn dat de rekenregels veranderd gaan worden, en geloof maar dat dat in hu voordeel zal uitpakken. Gaat dus niet over de inhoud maar zuiver over de verpakking.
  http://www.pensioenfederatie.nl/actueel/nieuws/Pages/Andere_rekenrente_voorkomt_pensioenkortingen_niet_405.aspx
  Wat een bende!

  P.S. inmiddels hier alle lampen aan na net op tijd thuisgekomen te zijn na een fietstochtje. Inktzwarte luchten en gedonder. Nog niet in de glazen overigens. Hoosbui op het moment.

 166. Aad Verbaast 5 juli 2012 om 16:07

  @Blutch1: ik weet niet of de Duitsers slimmer zijn dan de Hollanders. Wel rijker en groter.

  @Kleet: verkiezingsprogramma van de PVV al doorgeploegd?

 167. blutch1 5 juli 2012 om 16:50

  @Jan
  Ja.

 168. Aad Verbaast 5 juli 2012 om 17:06

  Om de geachte lezers weer even op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen van vandaag. GS ECB Draghi verlaagt de rente tot 0,75% (met een kwartpunt) en de rente op de deposito’s (100-miljarden) is verlaagd tot 0%. Dit alles in een extra poging om de economie weer wat aan te zwengelen, de rentes voor de zuidelijke landen wat te verlagen, en de beleggers weer gerust te stellen. Zeker nu het euroforisch effect van de laatste eurotop al weer geheel was uitgewerkt.
  Resultaat?
  Beurzen naar beneden.
  Rentepercentages Italië en Spanje naar boven
  Eurokoers flink gedaald.
  Wat een bende, wat een rotzooi.
  Verder lezen:
  http://www.bnr.nl/topic/beurs/103334-1207/rentes-spanje-en-itali-lopen-sterk-op
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/05/ecb-verlaagt-rente-voor-het-eerst-tot-onder-de-een-procent/
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/07_juli/05/economie/markten-ontevreden-over-ecb.xml

  en de analyse van Mathijs Bouman:
  http://www.z24.nl/analyse/artikel_362795.z24/Mathijs_Bouman__Leuk_die_lage_rente__maar_helpt_het_ook__.html
  eindigend met:
  == Toen de Wall Street Journal hem eerder dit jaar vroeg wat de eerste indicator was die de ECB-president ‘s ochtends checkte, zei hij niet ‘de olieprijs’ of ‘de euro-dollarkoers’. Nee, antwoordde Draghi, het eerste cijfers waar hij naar kijkt zijn ‘de beurskoersen’. Een veelzeggend antwoord.
  Vandaag zal hij daarom niet tevreden zijn met de uitwerking van zijn rentestap. Aandelenkoersen gingen naar beneden. Zo wordt het nooit wat. ==

  Never a dull moment..

 169. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 juli 2012 om 17:06

  @Aad: jij het IMF rapport gelezen?
  iedereen schijnt voorbij te gaan aan jet gegeven, dat financiering alleen nodig was juist omdat BRUSSEL te strenge regels opstelde voor kleine banken.
  En ook aan het gegeven dat, als dan toch…dat geld makkelijk opgehoest had kunnen worden door de grote banken in Spamje;
  en dat dan alles daargelaten–het ging om 42 milliard en niet om 100….

  Zoals eerder gezegd; met de PVV ben ik het alleen eens wat betreft de moslims; die dienen geweerd te worden, en zo mogelijk verwijderd.
  Dattie nu Rutte beschldigd van crimineel….ach ja is leuk. ….maar wat brengt het op?
  bovendien is al jaren bekend dat onze politici intens corrupt zijn.

  Voor de rest; heeft ie geen programma.
  Hij is alleen intereessant en nuttig omdat ie stemmen ontrekt aan de gevestigde orde en aan links.

  Links is desastreus voor de mensheid; alleen de slechte tejst van bio-ethanol wet heeft 100 millioen mensen hongersnood gebracht, en tegelijkertijd zitten ze bietsen voor ontwikkelingshulp.

  PVV zou nu de grootste partij kunnen zijn.
  Als ze een programma hadden dat daadwerkelijk
  voor de laagste inkomens zou opkomen.

  Hoe dat kan zonder bezuinigingen?
  Eenvoudig; lees mijn reacties onder “europa komt met stimuleringsplan” in het AD van vorige week
  Maar dat zal je wel niet doen…

 170. Aad Verbaast 5 juli 2012 om 17:21

  @Kleet: nee dat rapport heb ik ook niet gelezen. Linkje?
  De PVV is niet (meer) rechts, niet links, waait mee met slechts de eigen wind.
  Sommige standpunten (niet dus per definitie de redenering) kan ik het overigens wel mee eens zijn.
  Andere in het geheel niet.

  En over de banken: laten die hun eigen shit opruimen. Ook daar kunnen de politieke leiders een besluit over nemen. Wellicht in samenwerking met Draghi.
  Alle stortingen in de ECB (zeg 800 miljard) kunnen non-preferent richting banken die storten, worden gebruikt om hun companen uit de brand te helpen.De vervuiler betaald.
  Maar ja, die lui hebben nog nooit gehoord van solidariteit. Onderling niet (ze vertrouwen elkaar voor geen eurocent) en dus al helemaal niet richting burger.

  P.S. == Eenvoudig; lees mijn reacties onder “europa komt met stimuleringsplan” in het AD van vorige week. Maar dat zal je wel niet doen… == Linkje?

 171. Anouska 5 juli 2012 om 17:24

  Pardon @Kletersteeg: niet meerdere personages… 😉 ik heb daar helaas veel ervaring mee…en is de grote misvatting in psychiatrie… en ook in maatschappij …

  Jan ziet vanuit helicoptervieuw wellicht dit: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Metamorfose-van-een-crisis.html

  Ik vat de rommel even samen vanuit mijn beperkt opeleide visie: de gehele wereld is moreel, financieel en politiek failliet…. wat Jan te zeggen heeft i.v.m. een wereldwijde munt en besturing is zeer de moeite waard te onderzoeken… waar wij als argeloze burger achter de kudde aanlopen… de kudde die de boel slechts verder naar de afgrond duwt…

  Goed nieuws: er worden steeds meer mensen wakker 😉

 172. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 juli 2012 om 17:42

  Kreeg trouwen een x aantal reacties via email; allemaal positief.Hoe ze aan mijn mail adres kwamen? Denk een stel van de AD mensen

 173. Aad Verbaast 5 juli 2012 om 18:02

  @kleet: je bent wel actief geweest daar zeg. Van de 51 reacties zijn er toch al gauw zo’n 45 van jou. 😉
  Is er al nagedacht overigens (tussen alle miljarden die worden weggesmeten) wie die 120 miljard gaan ophoesten, en waaraan het dan moet worden uitgegeven?

  Ik moet even denken aan die grote andere top al weer vele jaren geleden waar met dank aan Live aid (Bbob Geldoff en consorten) beloofd door de wereldwijde toppers om 50 miljard vrij te maken om “definitief” de armoede de wereld uit te helpen. Dat geld is nooit opgebracht. Ze konden het niet vinden..
  1000-en miljarden om de eigen economie (en/of om oorlogen te voeren) te stimuleren was geen enkel probleem!
  http://en.wikipedia.org/wiki/Live_8
  https://aadverbaast.wordpress.com/2009/04/07/g8-g20-g-spot-en-het-pinokkio-syndroom-2/

 174. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 juli 2012 om 18:17

  Nou nee; maar als je mijn reacties leest–en het taalgebruik is toch niet zo gecompliceerd- en je maakt een lijstje, zie je dat er eenpaar dingen zouden gebeuren.
  –er zou niet meer bezuinigd hoeven te worden
  –de gelden die zo vrijkomen, komen vrij omdat ze tot nu toe ergens heen gaan waarvoor ze niet bedoeld waren
  –meer werk, dus ook meer belasting opbrengst en minder uitgaven
  –meer sociale rust
  –meer vertrouwen van de bevolking (die is nu helemaal weg)
  –met de zorg is de organisatie en regelgeving achtelijk slecht.ook daar oplossing voor.

 175. Jan Bouma 5 juli 2012 om 18:19

  @Aad..16:04
  ’n enkele opmerking.

  Er is een kardinaal verschil of je het hebt over “Bezuinigen” of… “Ombuigen”.
  In het eerste geval vermindert de totale hoeveelheid geld dat veelal dan geacht wordt ten goede te komen aan ’s lands huishoudboekje. Resultaat: er is minder koopkracht in de economie.
  “..Ombuigen..” gaat uit van de bestaande hoeveelheid geld om die in tact te laten maar anders te besteden. Bijv. je besteedt het geld van de JSF aan groene energieoplossingen. Dus de koopkracht komt dan ten goede aan inderdaad andere bestedingen. Maar ook ten goede (bijv.) aan de handen aan het bed, de werkers, en niet meer of in mindere mate aan het management, advocaten, allerlei “gogen” als daar zijn de politicologen, de polemologen, etc. Resultaat de totale koopkracht blijft in stand.

  ’n andere opmerking ter discussie:

  Indien er kapitaalsvernietiging optreedt tengevolge van verwijtbaar handelen dan zouden de verantwoordelijken aansprakelijk gesteld moeten kunnen worden. Ongeacht of dat nu politici zijn of graaiende bonusverdienende bankiers zoals die bij Barclays.

  Mee eens/oneens?

  Nou dat lees ik morgen dan wel weer.
  (nog even en er staat hier een compleet nieuw verkiezingsprogram) 🙂

 176. Aad Verbaast 5 juli 2012 om 18:45

  @Kleet: == er zou niet meer bezuinigd hoeven te worden == het is natuurlijk van de gekke dat een overheid zich mag en kan veroorloven dat er structureel ongeveer 10% meer uitgegeven wordt dan er binnen komt (3% tekort – rekentruc). Geen onderneming die daarmee weg komt.
  Rest van je opmerkingen komen we een heel eind mee.

 177. Aad Verbaast 5 juli 2012 om 18:51

  @Jan: bezuinigen of ombuigen.. Zal me eigenlijk worst zijn en heeft meer de schijn van semantiek te zijn dan een wezenlijk verschil.
  Kern is dat de inkomsten effectief en efficiënt dienen te worden besteed. Daar schort het aan voor ruim (!!) meer dan de 10% tekorten op de begroting nu.

  Ik ben nog even op zoek naar een rapport van de rekenkamer die 110 miljard aan projecten heeft onderzocht op effectiviteit (in de wet opgenomen dat dat moet worden onderzocht).
  50% is daadwerkelijk (slechts- schande) onderzocht door de overheid. 50% daarvan was niet effectief zo bleek.
  Voorzichtige conclusie: 55 miljard over de balk gesmeten.
  Slechts een voorbeeld van hoe het anders zou moeten.

  Laatste stelling van je: eens. Met een enorm percentage aan opcenten ook nog eens. Nu komen ze nog goedkoop weg in de uitzonderlijke gevallen dat er sprake is van een veroordeling. ook schandalig.

 178. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 juli 2012 om 19:35

  Economen moeten geen beslissingen economische beslissingen nemen, maar ze alleen achteraf benoemen.

  Economen zeggen: er wordt gefraudeerd met de bijstand (1,5%) dus controles er op, en een zooitje overbodige ambtenaren,die ook voor rechtbanken straal liegen om hun overbodige baantje.

  Realiteit: hierdoor is er een overhead van 160% op de uitkeringen.

  Mijn manier: neem die 1,5% is de moeite niet waard.Bovendien kosten die mensen niks in de schuldsanering.Trap die controleurs en breng de overhead terug tot 30%; of besteed het uit.
  Dat doet geen pijn en scheelt echteen boel geld.

  Wil je geld besparen, moet je minder vragen en zorgen voor vertrouwen.
  denk even terug aan de wiebeltax.
  Maar de mensen hadden vertrouwen erin….

  verlaag de b.v. belasting.Max 20%.Vergelijk et andere landen.
  Stel beginners een jaar belastingvrij.
  Dat stimuleert.
  Trouwens, weet je hoe het gaat met Roemenen die een bedrijf hebben in amsterdam?
  Moeten eenmaal per maand naar belastingkantoor.
  Zo.Wat heb je omgezet ? Ongeveer 1200.
  nou doe maar 35 euro….
  Doe dat ook eens met NL bedrijven….

  daarnaast gaan mijn 46 reacties over iets simpels; zorgen dat gelden daar terecht komen waar ze voor bedoeld zijn….
  Ben je zo op orde…

  Dan ben je een ding vergeten
  In NL is een afschrijf cultuur.
  Ook op de ministeries van hun gebouwen e.d.
  Maak nou de staatsbalans eens ZONDER afschrijvingen….is er geen tekort

  Er zitten enorme verschillen in boekhouden tussen de verschillende landen.
  Met die 3% regel is het appels met peren vergelijken.

 179. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 juli 2012 om 19:47

  Europese projecten in Roemenie.(en andere oostblok landen)
  Is zo’n goed idee!!
  In NL is de productie te duur; belastingen, millieurgels en noem maar op.
  Dus begint en bedrijf een project in Roemenie; niewu gebouw en vaak ook machines; op kosten van Brussel.
  Dan sluit hij in NL en start productie in Roemenie; minder dan de helft belasting geen moeilijke regels misschien in boelkarest maar voor de rest niet

  Andere projecten, bv landbouw, voor 92% frauduleus
  BV een boomkwekerij koopt voor een project oude tractor (mag niet alles moet nieuw) maar allez de controleur 50 euro en die tekent dattie nieuw is..
  Die heeft op een ECHTE investering van 5.000 euro een subsidie gevangen van bijna een ton.
  Dus groot huis, grote duitse auto….

  Dat is geen uitzondering; dat is standaard

  Een ander kreeg een melkfabriek en kaasmakerij.
  Gebouw gekocht. heeft de spullen gehouden, een jaar, allemaal RVS en daarna verkocht als schroot

  Een ander een industrieel project. Ramp het lier en alles; hagelnieuw op de schroot subsidie 150.000
  Maar brussel heeft geld zat en met 30.000 ambtenaren bij de commissie zijn ze als debielen niet capabel om behoorlijke voorwaarden te zetten.

 180. blutch1 5 juli 2012 om 21:06

  Subsidies allemaal de nek omdraaien. Als een project de moeite waard is en winstgevend gemaakt kan worden is er wel iemand die dat doet. Als het alleen maar kan met subsidie zal de subsidie de enige winst zijn die er ooit uitkomt. Maw. als mensen er winstmogelijkheden in zien doen ze het. Zoniet, dan verandert subsidie daar niets aan, behalve dat het geld kost.

 181. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 juli 2012 om 21:27

  Het is bakelende.ruttekut logica.Eerst betalen ze werkgevers om productie naar andere landen te brengen, en dan gaan ze klagen over werkloosheid…

 182. King Billy 5 juli 2012 om 21:44

  Klein foutje, @Kleet. De overheid kent geen afschrijvingen. Kent ook geen balansen. De aanschafkosten van bijvoorbeeld een fregat worden in de lopende begrotingen verwerkt. Zodra dat ding of een tank weer verkocht wordt, wordt ingeschat wat die dingen eenmalig waard zijn en bij verkoop eenmalig ingeboekt op de lopende begroting.
  De Leopards bijvoorbeeld…. Of de Lynx in Libie…..
  Bij aankopen betaalt de overheid ook geen BTW. Uit eigen ervaring toen ik een helikopter aan Defensie verkocht, 20* de restwaarde bij ons in de boeken. Ze hadden nog een ‘potje over’, dat leeg moest, anders zou dit potje het volgende boekjaar uit de begroting geschrapt worden. Hilarisch verhaal, later nog een ‘gliding door’ voor 50.000 verkocht, die boven Amstelveen uit de sponningen vloog en in de botanische tuin van de VU knalde. Een jaar later werd ie opgedregd, niemand van de VU had enig idee wat dát nu was. Bossie bloemen voor de VU en 50.000 rijker.

 183. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 juli 2012 om 22:08

  Ook geen reserveringen, fondvorming of standaard onderhouds bedragen?
  Staatsbudget is toch zo’n beetje een balans?

  De wapen aankopen en verkopen zijn totaal achtelijk.
  Foute wapens, achterhaalde systemen (kruisraket, JSF) worden gekocht matereaal wordt weggegeven
  Een blok verspilling.
  De ameriklanen slopen een Abraham tank helemaal, dat wordt het karkas helemaal gezandstraald door een robot installatie, alles wordt gereviseerd, en dan kan die weer een paar oorlogjes mee.
  Wij hebben een uitstekende tankwerkplaats bij amersfoort (als die nog bestaat) gooien de leopards eruit (achtelijk) en kopen gelijktijdig 1000 stuks zweeds lachwekkend schroot terug, die niet eens starten en niet meer bescherming bieden dan een VW bus.

  Er was zo’n heibel in Afghanistan om een voertuig dat het personeel beschermde tegen mijnen.
  Moet je iets hebben dat hoog op de wielen staat.
  bv daf YA 126; met andere dieselmotor.
  Of de dkke daf.
  beter dan de humvee
  We hebben het al jaren alleen dat weten de debielen in den haag niet…

 184. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 juli 2012 om 22:11

  Maar zelfs semi automatisch geweer wat gekocht werd voor afghanistan: totaal verkeerd.
  En veel te duur.
  Moet je kijken wat voor een soort oorlog er gevoerd wordt.
  Het oostblok systeem–iedere 12 man een scherpschutter is een goed systeem
  Ook het standaard geweer ervoor: tot 700 meter ideaal.
  Voor langere afstand M48
  voor de rest: AK 74 is een uitstekend wapen en super betrouwbaar

 185. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 juli 2012 om 22:15

  Dan: er zijn twee ontwikkelingen Drones en GPS bommen.De laatste zijn op 1,5 meter nauwkeurig.
  Drones zijn te duur.
  Mengvorm; korte of midden lange afstand raket met GPS controle.
  Is veel goedkoper.

 186. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 juli 2012 om 22:18

  En dan is er een wapen wat allang bestaat, maar uit schijnheiligheid niet gebruikt wordt; neutronen granaat en bommen.
  Ik had bv bij Sarajewo een neutronen granaat op die heuvel met sluipschutters gegooid.
  Super effectief

 187. King Billy 5 juli 2012 om 22:18

  @Kleet een begroting en een jaarrekening is wat anders dan een balans.Staatsschulden worden bij DNB in de boeken opgenomen, bijv. Dat reserveringen worden gemaakt via allerlei potjes is logisch. Gaat wel eens mis. Icesave…..

 188. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 5 juli 2012 om 22:22

  Tja, voor een boerelul als ik is het simpel: aan de ene kant vorderingen bezit en inkomsten en aan de ander kant kosten,uitgaven schulden afschrijvingen noemen we gemakshalve maar een balans……

  Nou zijn ook de boekhouds eisen voor verschillende landen verschillend dus ook de staatsboekhouding.

  Dat subsidie opmaken is overal.
  Als een culturele instelling minder opmaakt dan ze kregen worden ze ook het jaar erop gekort…

 189. Aad Verbaast 6 juli 2012 om 00:09

  @Kleet: als jij eenmaal los gaat ben je echt niet meer te houden.
  Hillen leek/lijkt op de valreep nog te vallen over de JSF (die hij consequent F-35 noemt, omdat het J woord inmiddels zo beladen is). Ben je soms aan het solliciteren met een aanvalsplan? 😉

 190. Aad Verbaast 6 juli 2012 om 00:13

  @Blutch1: is dat niet wat kort door de bocht om alle subsidies af te schaffen? Het is immers niet enkel de winst die als resultaat van iets hoeft te worden gemeten.
  Ik heb net vandaag het woord socialiseren geleerd. Dat kan ook gelden voor andere zaken. Durf ik het woord kunst nog te noemen? Nou vooruit, bepaalde musea dan.. Voedselbanken? oid..

 191. blutch1 6 juli 2012 om 01:12

  @Aad,
  je moet wel een beslissing nemen.
  Als je een overheidstaak ziet in het openstellen van musea voor de bevolking, dan kun je dat doen. Dat noem ik geen subsidie. Dat laat onverlet dat musea een toegangsprijs kunnen vragen.
  Behandel ze dan ook niet als zelfstandige ondernemingen.
  Ik heb bezwaar tegen allerlei particuliere initiatieven die om subsidie komen bedelen.

  ik heb niets tegen een club ter bescherming van trage egeltjes met een bult, maar bekostig die zelf mbv mensen die dat ook vinden.
  Ik vind het ook best als mensen zich vermaken in een fanfare of een zangkoor, maar regel dat onderling en kom niet bij de overheid aan.
  Zo ook die belachelijke, dat is mijn mening, reclame van een goed doel: geef ons want u wilt toch ook de muziekverenging in uw wijk steunen? Ik zou zeggen: geef dat bedrag dan aan die muziekvereniging.
  Waarom toch steeds de overheid en andere organisaties aanspreken terwijl je het zelf onderling kunt regelen. En dat is uiteindelijk ook veel goedkoper want er blijft aanzienlijk minder aan de strijkstok hangen.

 192. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 6 juli 2012 om 03:31

  Decentralisatie was ook zo’n stunt; zou efficienter gaan.
  gemeente Ooststellingwerf: vOOR decentralisatie op welzijn 1 ambtenaar;er werkten in het culturele werk 1,5 beroepskracht.
  Eeen jaar later: 13 ambtenaartjes die zich te kolere zaten te schrijven.
  Nog maar 1 beroepskracht.
  In mijn dorp ging het zo: een leegstaande school werd verhuurd door de gemeente voor een krankzinnig hoge prijs aan een stichting, die die stichting weer gesubsidieerd kreeg.
  op dat dorp ; 182.000 subsidie.

  Toen ik op een gegeven moment met een groep ongens zelf begon, en het eerste jaar 3.000 nodig had en daarna niets meer, kon dat uiteraard niet.

  Stel je voor dat iedereen dat zou doen, dan zouden al die ambtenaren hun baan verliezen, en de staat niks meer te vertellen hebben…..
  ————met de phara en aphard projecten en nu de feadr projecten; regelrechte staats concurrentie die de werkloosheid bevorderd.
  kijk eens hoeveel stiekumweg daarin is besteed!!!
  brussel betaalt alles, wegen alle nieuwe landbouwmachines, koeien, klein industrie, groot industrie melkfabrieken (friese vlag, campina en nog wat anderen) autofabriek, alles betaald door Brussel en daardoor werkloosheid verhogend in eigen land

 193. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 6 juli 2012 om 03:35

  Overheid fraudes: zoveel.
  De Nato: zgn opgericht als tegenhanger van Warschaupact.Alleen het warschaupact was een jaar later.
  En bestaat nu niet meer.
  Opheffen die nato, in ieder geval eruit.Kost alleen geld.
  Stiekum USA subsidieren

  Enige jaren terug huurt de Nato een stuk grond in Roemenie.betaalt 380 millioen huur.verkoopwaarde: 7.000.
  Koopt roemenie voor 38 millioen militaire systemen.
  Koopt NL voor 38 millioen het recht van een hoeveelheid luchtvervuiling…

 194. Jan Bouma 6 juli 2012 om 06:36

  @Aad…..18:51
  Waar gaat dit blog over? In de kern van de zaak denk ik over onaangepast gedrag van al diegenen die hier kritiek ondergaan. We hebben het dus over “de aso”. Wat zijn de typische kenmerken van de aso?

  – hij heeft absolute schijt aan sociale omgangsvormen.
  – hij liegt desnoods unverfroren.

  Welnu. Als voorbeeld las ik in de navolgende email die ik zond aan mijn buurman; hij is het uitgesproken type van een “aso”. En deze mail zal ik aan hem zenden. Zo dadelijk.

  ==

  From: villamithras@planet.nl
  Sent: Sunday, May 06, 2012 11:17 AM
  To: naam “aso” buurman
  Subject: overlast en rechtsinbreuken

  c.c. a.stralen@pietersadvocaten.nl

  re: 1) geluidsoverlast
  re: 2) bestaande rechtsinbreuken

  Meneer (naam) en buurman,
  Straatweg 176A
  Maarssen

  6 mei 2012

  Sinds geruime tijd veroorzaakt u een voor mij niet te tolereren geluidsoverlast. Dag en nacht, 24/7, hebt u permanent in werking een installatie waarvan het geluid storend tot zelfs in m’n slaapkamer is te horen. Ik meen recht te hebben op stilte en zeker ‘s nachts.
  Derhalve verzoek ik u die geluidsoverlast te beëindigen op zo’n kortst mogelijke termijn. Uw installatie staat ca. op 8 meter afstand van mijn gevel en wel pal achter de coniferen die u nog moet aftoppen wegens niet te tolereren schaduw op mijn juniperusborder en waardoor die schade ondervindt c.q. dreigt af te sterven.

  Inzake de nog op te lossen kwesties “2) bestaande rechtsinbreuken” daarmee zal ik mij bezighouden zodra ik daar tijd voor zal hebben.

  U verneemt daarover later een reactie van mijn raadsman. Idem een antwoord op uw laatste verzonden brief en het incident van 18 maart 2011.

  Inmiddels verblijvend,

  Jan Bouma
  Villa Mithras
  0346-573455
  ==
  Opmerking. Nu wist dus de aso dat ik, sinds bovenstaande email aan zijn adres, ik zijn niet te tolereren geluidshinder wraakte. Inderdaad snapte de aso dat. Voor slechts eventjes… Namelijk tot slechts gisterenmiddag en vannacht hij weer continu de geluidsoverlast veroorzaakte.

  Hij stak eigenlijk z’n middenvinger op naar me! Mutatis mutandis doen dat “de aso’s” continu naar de maatschappij. Hij heeft schijt aan acceptabel nabuurschap. De “aso”liegt ook unverfroren. Zo beschuldigde hij me zwart op wit “dat ik zijn hond verwond zou hebben waarvoor hij naar de dierenarts zou zijn geweest..” Een keiharde leugen die hij nooit bewijzen kan want uiteraard heb ik het dier nog nooit aangeraakt laat staan verwond. De aso kent geen normen, geen waarden, hij verheft zich boven elke norm.

  Stelling: zouden er geen aso’s bestaan ziet de wereld er heel anders uit.

  Vraag aan de lezers. Wat te doen? De herrie-veroorzakende installatie zelf vernietigen? De buurman vragen ermee op te houden na de mail die ik al verzonden had? De politie erbij roepen? Ben benieuwd te vernemen binnen het kader van dit blog wat “de burger” kan doen aan a-sociaal gedrag?

  Tot later…

 195. blutch1 6 juli 2012 om 08:30

  Wat is dat voor installatie en waarvoor dient hij? Misschien kun je aso helpen aan een zuinigere milieuvriendelijkere stillere oplossing. Misschien wordt hij daar zelfs socio van.

 196. King Billy 6 juli 2012 om 09:09

  Ondersteunend commentaar FAZ op de brief van de 172 economen:
  “De Grote Schulden Socialiserings Orgie“
  “Belastingbetalers en spaarders gaan bloeden“
  ” Het is te hopen dat Karlsruhe aan de noodrem trekt“
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/rettungspolitik-der-weckruf-11811425.html

 197. Aad Verbaast 6 juli 2012 om 09:11

  @anouska: ik zag vanmorgen pas dat je reactie van 17:24 was om de een of andere onverklaarbare reden in de spambak gedropt door WP.
  Ik raad de andere lezers hier deze toch nog even te lezen. Zeker @Jan!

  Mijn reactie: is het zo dat steeds meer mensen wakker worden?

 198. Aad Verbaast 6 juli 2012 om 09:18

  @Blutch1: over subsidie: misschien moeten we dan eerst even vaststellen wat jij en ik onder subsidie verstaan. Nog niet eens zo simpel nu ik er over nadenk.
  Vragen staat vrij lijkt me, het is dan aan de ontvangers van die vraag of ze er mee in zee willen. Zeker ook als we het over overheidssubsidies hebben. Pronk zei het al: alles is politiek. Daarmee bedoelend dat alles een keuze is van de politiek.
  Natuurlijk zijn er ontzettend veel nutteloze (overheids)subsidies. Ik ben vrijwel altijd verbaasd als ik weer een groot bord zie in Nederland waarop staat dat ook dit project weer wordt gesubsidieerd door Europa bv. Mij is geheel niet duidelijk waarom Europa moet bijdragen om ergens een fietspad aan te leggen naast een klein provinciaals weggetje in Drenthe. Om maar iets te noemen.

 199. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 6 juli 2012 om 09:19

  Ach, welk een wonderschone vredige wereld ware er daar voor ons, zouden er geen oorlogen, haat, geweld, aso’s, honger, Albert Heyns, bekeuringen, boeken over wereldfederatie zijn!

  Maar er is HOOP!!!
  Iemand zonder benen -de blade runner–gaat de OS winnen; een blinde boogschutter ook!

  Nou had ik jaren terug een cultureel festival georganiseerd; met wat leuke onderdelen;
  –scherpschieten met automatische wapens in moskee voor blinden;
  –drukke autobaan oversteken op bevel voor blinden
  Is nooit populair geworden.

  Maar on topic: wat kan je verwachten 9in europees verband) als er volledig analfabeten in het europees parlement zitten? Gigi b.v.; dan zijn “collega”, dochter van de president; die moest ook een baantje hebben natuurlijk….en ze begrijpen maar niet dat dat corruptie is…..
  Dan het doorsnee IQ van de parlements leden en enige ministers:
  “dit water is besmet met H2O…”
  “Ja daar moet nodig wat aan gebeuren…”
  “schande, moeten eerst alle mensen dood?”
  “zijn de ziekenhuizen erop berekend?”….

  En die besteden ons geld.

 200. Aad Verbaast 6 juli 2012 om 09:29

  @Jan: == In de kern van de zaak denk ik over onaangepast gedrag == zou mijn samenvatting niet zijn van de kern van dit blog, maar vooruit, je bruggetje naar je buurman is gemaakt.
  Er zijn regels voor geluidsoverlast. Nu weet ik natuurlijk niet of jij zo’n gevoelig typje bent die, ook als je een speldenprik hoort bij de overburen al uit de slaap wordt gehouden. Heeft iets met decibellen te maken. Kan je meten.
  @Blutch1 geeft natuurlijk een goede tip. Misschien kan je (of hij) daar zelfs nog subsidie op krijgen!

  Of zo’n brief bijdraagt aan de goede verstandhouding, is natuurlijk nog zo’n vraag.

  Anders: er is altijd nog de “rijdende rechter”. Die is dol op burenruzies!

  P.S. kan je het niet oplossen dan de volgende out-of-the-box oplossing: oordoppen!
  Kan je in ieder geval tegen een minimale investering rustig slapen.
  Nog eentje: je bed verplaatsen naar de andere zijde van het pand. Zo zijn er nog wel meer te bedenken uiteraard.

  En nog over de coniferen: een paar emmertjes tappen uit het Slijk achter je huis en uitgooien rond de coniferen moet toch genoeg zijn om die terstond de dood in te jagen?

 201. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 6 juli 2012 om 09:30

  @Anoeska: maar met het MPS kom je idd een stuk verder.
  Alhoewel: een schizofreen is nooit alleen, maar is hij ook een twee verdiener? een voordeurdeler?
  een volle vorm van schizofrenie is dat idd een ‘andere personelijkheid” overneemt die welliswaar getriggert wordt door de eerste, maar de eerste niet noodzakelijkerwijs hoeft te kennen.
  Vaak in gedrag tegengesteld van de eerste.

  Maar het gen verantwoordelijk voor schizofrenie, voor alzheimer (er is nog hoop jan) demetie is geisoleerd.

  Een wereldfederatie is iets voor een fimpje.
  50 jaar terug schreef ik er leuk stukje over.
  Maar toen ik een kind was dacht ik als een kind; toen ik een volwassene werd dacht ik als een volwassene en zag dat de kinderlijke dromen onmogelijk waren.

 202. Aad Verbaast 6 juli 2012 om 09:31

  @King Billy: de discussie in Duitsland wordt steeds prangender lees ik. In Nederland is die (na gisteren, de kamer) al weer uitgewoed. Toch een opvallend verschil.

 203. Jan Bouma 6 juli 2012 om 09:32

  @Blutch1…8:30
  Dat is (vermoedelijk) een soort luchtverversingsinstallatie waarvan de ventilator een teringherrie maakt (versleten). Hij heeft de installatie dan ook niet bij zijn huis staan maar zet die bij mij in de buurt. Zijn terrein is ruim een halve HA groot dus hij kan dat ding overal neerzetten. De aso is niet aanspreekbaar want hij houdt zich schuil als ik hem wil spreken. Hij wil ook z’n te dicht op de afscheidinggrens geplante bomen niet snoeien of verwijderen, hij gebruikt wederrechtelijk ook nog een gedeelte van mijn eigendom waarop hij zijn rotzooi dumpt uit zijn tuin en gewoon tegen m’n advocaat zegt dat het mijn troep is.. (!) . Etc. Gewoon het prototype van een aso. Heb zojuist z’n voicemail ingesproken over de email die ik inderdaad heb verzonden. Het ziet er naar uit dat ik alles via de rechter moet gaan afdwingen met dwangsommen.

  Enfin.. Zo ongeveer dus; het gedrag van een aso.

 204. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 6 juli 2012 om 09:40

  Ach ja jantje zeurt
  destijds–jaaaaaren geleden maakten we de eerste installatie in NL die gas trok uit een vuilnishoop; in Bavel, 1200 kuub per uur.
  Hij kan dus zelf voor niks koken en wat doorverkopen aan zijn buurman….\
  Voor bewijslast dumpen: camera’s…….

  ik had bij bekenden in soest ook zo’n probleem; hadden een uitgegroeide heg.Maar ruzie is ook niet alles.
  dus tijdens een regenbui heb ik wat korrels onder die heg gestroid, en na een maand wasssie ter ziele.. Iedereen happy en probleem opgelost…..

  Je kan ook peterselie in je oren stoppen, alleen dan gaat je soep er een beetje vreemd uitzien als je die weer te slordig afsnijdt….

 205. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 6 juli 2012 om 09:43

  Echte oplossingen zijn altijd rigoreus.
  Wil je de armoe bestrijden in Nigeria bv?
  Dat kan effectief binnen een enkel jaar.
  Het land koloniseren; oorlogzuchtige stammen afmaken.
  het land heeft zoveel bodemschatten, dat binnen een jaar iedereen een goed even heeft.En het koloniserende land rijk wordt…..

  Welke dwaas heeft er iets tegen koloniseren?
  orde en welvaart tegen wat natuurlijke reserves–iedereen happy…

 206. Jan Bouma 6 juli 2012 om 09:46

  @Aad…9:29
  Ik begrijp je ironische opmerkingen maar ik ga ervan uit dat je “aso’s” niet moet belonen door hun gedrag te accepteren. Hij maakt die rechtsinbreuken en daar moet hij gewoon mee stoppen en ik hoef me niet aan te passen. Zie verder m’n antwoord aan Blutch1.
  Eigenlijk zou de man als een soort hooligan in het publieke domein moeten worden ontmaskerd als “aso”; ook voor z’n klanten. Je ziet dat bijv. als er beelden van voetbalhooligans worden getoond op TV. Nu is hij nog geanonimiseerd maar dat kan hij niet blijven. Ook niet als ik tegen hem moet gaan procederen net zo goed als dat die corrupte en criminele ambtenaren niet buiten schot zullen blijven.. Ik noem maar een dwarsstraat hoe het werkt hier in Stichtse Vecht.

  Tot later…

 207. blutch1 6 juli 2012 om 10:02

  @Jan
  koop wat wietzaadjes, stuk of 10, laat ze uitkomen en plant ze dan in zijn tuin. Als ze opkomen tip je de politie.

 208. Anouska 6 juli 2012 om 11:01

  @Kletersteeg: er zijn verschillende vormen van schizofrenie…
  Wat Jan zijn boek betreft: ik ben het niet helemaal met hem eens, maar het is het onderzoeken waard. Wereldwijd zijn er dezelfde problemen, een “civilized” morele en financiele oorlog tegen mensen… een wereldmunt zou misschien speculatie kunnen stoppen… zie de link over de docu van tegenlicht: metamorfose van een crisis (eerdere reactie hierboven gisteren)
  Die 192 integere wereldafgevaardigden lijkt me wat lastig, alhoewel ik hier al heel wat bijzondere mensen voorbij heb zien komen 😉
  Er blijven genoeg niet zo integere mensen over die dan denk ik weer zullen proberen die integeren ten val te brengen…

  Jan: succes met je buurman, maar kijk ook nog even naar het begrip integriteit

  integer
  integer bijv.naamw.Uitspraak: [ɪnˈtexər] eerlijk en betrouwbaar Voorbeeld: `Integere mensen blijven fatsoenlijk in moeilijke situaties.`Synoniem: rechtschapen …
  Gevonden op http://www.woorden.org/woord/integer

  en probeer een ontwapenende discussie met hem aan te gaan 😉

  ontwapenend
  ontwapenend bijv.naamw.Uitspraak: [ɔntˈwapənənt] zo dat boosheid en de neiging om ruzie te maken verdwijnen Voorbeeld: `een ontwapenende glimlach` …
  Gevonden op http://www.woorden.org/woord/ontwapenend

 209. blutch1 6 juli 2012 om 11:06

  @Jan
  of zet een groot bord in je tuin: de buurman stinkt zo, dat hij doorlopend een luchtververser aan heeft staan.

 210. King Billy 6 juli 2012 om 11:23

  Tussendoortje:
  ‘t Was in 2011 in Afghanistan weer een goed opium- en heroinejaar:
  5800 ton opium. In 2001 nog 187 ton. Heroine 348 ton.
  EU (o.a.) irrigatieprojectje hier, irrigatie projectje daar, van 3000 hectare naar 8000 hectare.
  En ondertussen maar opleiden om de handel(sroutes te beschermen.

  Klik om toegang te krijgen tot 1710173.pdf

 211. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 6 juli 2012 om 11:25

  Zo had ik ook een conflict.Iemand had nogal veel van me gestolen en hij schepte daar over op.
  nou zijn roemenen primitief en bijgelovig.
  om dus maar een wissel op de toekomst te trekken, heb ik zijn groentetuin–waar hij van moet eten–toen hij erin in April in het werk was–vervloekt.
  water geven gaat met een 1000 liter container.
  Nou zijn er negatieve mensen die denken dat ik 2 liter round up in die container heb gedaan…
  Maar in ieder geval; al zijn mooi opgekomen groente zijn dood of aan het afsterven.

  Personelijk hou ik het op de vloek.
  Er is meer tussen hemel en aarde dan we kunnen zien……

  Zoals gezegd; wereld federatie; voor kinderen.
  er is net zo veel verschil tussen een aap en een olifant als tussen een zigeuner en een europeaan.
  Vul de rest zelf maar in.

  maar moet ik iemand pesten die een onbespoten tuin heeft: dan strooi ik er een paar zakjes japanse hop zaad in.
  Als je die rotzooi onder controle wil houden ben je 5 uur per week aan het werk….

 212. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 6 juli 2012 om 11:29

  Dan moet je niet vergeten: mensen is alleen maar een verzamelnaam.
  net als dieren.
  Toetancammon had hetzelfde DNA profiel als 60% van de noordwest europeanen.
  De egyptenaren hadden dat maar voor 1%
  wij komen van de Kaukasus, 93.000 jaar terug.
  maar de rest van de wereld?
  Officieel is de neanderthaler uitgestorven.
  Maar geen bewijs voor.

  het zou best eens zo kunnen zijn, dat de evolutie tot bijna hetzelfde product is gekomen, maar via totaal verschillende wegen.
  Zo is een olifant bijna hetzelfde als een gorilla, maarer zijn verschillen.
  Wel eens een olifant in een boom zien klimmen?

 213. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 6 juli 2012 om 11:34

  Voor drugs en alle misere erom heen: westen zou niet zonder willen.
  Hoe komt de CIA aan geld om corruptie te betalen en hun rotzooi te financieren?

  Maar alles heeft zijn prijs.Vanwege het verbod op cannabis zijn er chemische imitaties in Rusland die levensgevaarlijk zijn

  Wij kunnen drugs legaliseren; kosten ze niets meer, is er geen randcriminaliteit

  Maar van de drooglegging heeft niemand iets geleerd.

 214. Aad Verbaast 6 juli 2012 om 11:38

  @Jan: “beter een goede buur dan een verre vriend.”
  Maar ja, vind ze maar eens in de Stichtse Vecht. Aso buurt vanjewelste natuurlijk.
  Naast de praktische tips van @Blutch1 en @Anouska nog een paar:
  – organiseer een leuke buurt BBQ om elkaar eens nader te leren kennen. Om de kooltjes en de geit te sparen. Zet de BBQ dicht bij de coniferen. Een vonk slaat zo over. De hens er in!
  – die hond: op het internet ruim verkrijgbaar de zogenaamde honden afweer apparaten. Brengen een heel hoge fluittoon voort. Richt die constant op de tuin van de buurman. Hond loopt nog enkel met de staart tussen de benen, als ie al niet de benen neemt.

  Moet toch in goede vrede op te lossen zijn allemaal?

 215. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 6 juli 2012 om 11:40

  je kan ook zijn hond slachten en op de BBQ doen…..

 216. Jan Bouma 6 juli 2012 om 11:41

  @Anouska…11:01
  De man had zich al een mening over mij gevormd en ging mij uit de weg. Dan wordt het moeilijk communiceren als de erfafscheidingsgrens toch ca. 100 meter is. Er is dan altijd wel wat tot overleg noopt. Ik zie het zo dat evidente rechtsinbreuken niet getolereerd hoeven worden. Alleen de brutalen en de aso’s hebben de halve wereld als ze dat toch doen. En daarom zit een discussie er niet in; het zal weer via de rechtbank moeten.

  Wat betreft m’n boek. En wat men heden ten dage noemt “de vergezichten” daarvan. Dat zit nog in de fase van ridiculiseren – kritiseren – en daarna accepteren maar tegen die tijd zal ik wel eerst dood moeten zijn. E.e.a. volgens Schopenhauer. Feit is wel dat het nauwelijks mogelijk is gebleken om erover inhoudelijk te discussiëren. Ook is het zo dat je het niet “vrijblijvend” kunt lezen. Je moet kiezen. Voor of tegen.

 217. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 6 juli 2012 om 11:43

  Absoluut, helemaal mee eens Jan!
  IQ onder de 55: analfabeet:voor het boek
  IQ boven de 55, en alfabeet, tegen.

 218. Aad Verbaast 6 juli 2012 om 11:44

  @King Billy: na tien jaar oorlog voeren “war on drugs” is er veel bereikt daar. :mrgreen:

 219. Jan Bouma 6 juli 2012 om 11:47

  @Aad…11:38
  Las bij verzending aan @Anouska je commentaar… Laat ik nou die andere buurman na 5 jaar procederen hebben moeten dwingen om 2 ton gestolen bankgarantie terug te betalen… En dan heb jij het over een verbroederingsfeestje. Lachen! 🙂

  Wil je hier de Peyton Place toestanden oplossen dan heb je een moordcommando nodig die het hele zooitje uitroeit met buurman aso voorop.. Lachen 🙂 Geintje..

  Wat betreft de helse geluidsterreur… Ik overweeg met een zware ijzeren koevoet dat ding even tot bedaren te brengen want ik was niet van plan om met oordoppen op te gaan slapen.
  Geintje.. Lachen.. 🙂 Maar onderhand…

 220. blutch1 6 juli 2012 om 11:48

  @Jan
  als de brutalen en de aso’s de halve wereld hebben, wie hebben de andere helft dan?

 221. Jan Bouma 6 juli 2012 om 11:51

  @Kleet… 11:43………Jij zit nog duidelijk in de fase van “ridiculiseren” terwijl er toch geletterden zijn die het “een meesterwerk” noemen; zie m’n website. Maar het gaat er ook om wie iets zegt; en met welk gezag. Ik schat jou daarbij niet zo hoog in en dus maakt het niks uit.

 222. Jan Bouma 6 juli 2012 om 11:53

  @Blutch1… diegenen die lijden onder de terreur van de aso’s en de brutalen. Dat zal misschien ook wel ca. 50% van de wereldbevolking zijn.

 223. Jan Bouma 6 juli 2012 om 12:00

  Nog een wrijvingspunt zal misschien zijn tussen mij en de aso is dat mensen vaak tegen hem zeggen: “Oh.. Woon je naast Villa Mithras, dat bijzondere huis! Ja, dan weet ik wel waar je woont…” Verder staat dat ding van hem bekend als “de Belgische villa!” En elke kunst- en architectuurkenner schiet in de lach.. 🙂
  Alweer lachen.

 224. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 6 juli 2012 om 12:40

  Zo ik hoor uit Teutonia verwachten de duitsers dat Merkel DE uit de euro en uit brussel haalt…..

  Voor mij is dat gerecht in Karlsruhe van meer belang; zij floten Merkel al een paar keer terecht terug

  Jan: als je de hele dag lacht gaan de mensen er wat van denken.Groene pilletje…….
  Maar als je nu zelf een vuilnisbelt in je achter tuin hebt: spaart de wereld aan vuilniszakken…..

  en dat bij 38 graad….

 225. King Billy 6 juli 2012 om 12:42

  @bouma.
  Veelal is de ophef over een incident, een ergernis, groter dan het voorval zelf.
  Zaak is om dit bij de wortels aan te pakken om erger te voorkomen. Graaf een geul, kap de wortels op jouw erf, stort aan jouw kant een betonnen dammetje, hemelwater vanaf je dak via de geul afvoeren naar het ’t Slijk. Gegarandeerd dat die coniferen op een ecologisch verantwoorde manier verzuipen.

 226. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 6 juli 2012 om 13:13

  @King helemaal mee eens.
  Je moet het probleem bij de wortels aanpakken.
  Jan, tijd voor euthenasie.

 227. King Billy 6 juli 2012 om 13:32

  De Bundesbank heeft nog iets achter de hand, waar de ECB en Brussel likkebaardend naar kijken,
  een staatsfonds waarvoor de Duitse belastingbetaler uiteindelijk garant moet staan…. :
  SOFFIN, recent weer geactiveerd, 69 miljard cash, garanties tot 420 miljard voor Duitse banken die dreigen te verzuipen a.g.v. onder andere investeringen in CLUB MED landen.
  MFSA, http://www.fmsa.de/de/index.html, de website van SOFFIN

  http://de.wikipedia.org/wiki/Finanzmarktstabilisierungsfonds
  Stand Januar und Februar 2012:
  Der Deutsche Bundestag und der Bundesrat stimmen der bis Ende 2012 befristeten Reaktivierung des Finanzmarktstabilisierunsgfonds zu (Zweites Finanzmarktstabilisierungsgesetz).[60] Er kann taumelnden Banken mit Kapitalhilfen bis zu 80 Mrd. Euro und mit Garantien bis zu 420 Mrd. Euro beispringen.[61]
  Het laatste woord in Duitsland over een Europese Bankenunie, waar bankenschulden gesocialiseerd worden, is nog lang niet , heel lang niet gesproken.

 228. Jan Bouma 6 juli 2012 om 13:52

  @King Billy
  De cohesie van het gehele EMU-verhaal is toch al aan flarden. En nu meer dan ooit. Laat men daarom een andere oplossing kiezen waar die Europeaan in gelooft en de andere wereldburger.
  Wat mij betreft blokkeren de Duitsers dan ook een verdergaande mislukking. Probleem is voor de Duitsers, maar ook alle andere critici, dat er geen alternatief geboden wordt. Want:

  Helaas leest niet eenieder dit blog van @Aad
  waarin toch maar alles staat..

  We maken er geen grap van. 🙂

 229. Aad Verbaast 7 juli 2012 om 00:44

  @King Billy: interessant. Er is dus al wat opzij gelegd in dat Soffin (what’s in a name) in Duitsland. Waar kwam/komt dat geld vandaan? Wie heeft het beslisrecht wanneer en naar wie die fondsen mogen worden uitgekeerd?
  Geen idee overigens of zoiets in Nederland bestaat. Mij onbekend.
  Wie?

 230. Aad Verbaast 7 juli 2012 om 00:47

  @Jan: ik verwacht zomaar dat na 10 juli er zeer snel een nieuwe top zal komen. Er moet nog heel wat uitgewerkt worden om van dit broddelwerk (zie vorige blog van me over dit onderwerp: wat er niet in staat….) niet enigszins iets werkbaars te maken.
  Geen reces voor Rutte en de Jager.

  VVD wint overigens wel vandaag weer 3 zetels in de peilingen, ondanks de reutelende Rutte.

 231. Jan Bouma 7 juli 2012 om 06:29

  @Aad….00:47
  (paar opmerkingen; verre van uitputtend)

  Broddelwerk zal altijd broddelwerk blijven als de ingrediënten van dat broddelwerk onveranderd blijven doch nochtans weer worden aangedragen voor “de oplossing”.

  Ik noem:

  a) de voetstootse aanname dat de financiële maffia het dictaat hebben, zouden hebben.
  b) dat er dan soms per uur verschillende plussen en minnen kunnen ontstaan of worden vastgesteld ter zake de te hanteren rentepercentages variërend van negatief tot plus 7%.
  c) dat door de financiering, en/of creatie van geld, er slechts koopkracht ontstaat omdat “de schuldenaar” ervoor tekent.
  d) dat an sich de creatie van geld en/of schuld niets anders betekent dan dat die gebaseerd is uit “thin air”; denk aan dat youtubefilmpje over ‘the legal consideration’ ofwel de quote: “..only God created something of value out of nothing…”
  e) dat alle bovenstaande redenen zouden moeten dwingen tot een totaal andere aanpak van de crisis.

  En daarvoor raadplege men je blogs. (en mijn boek uiteraard…) 🙂

  ps
  de ‘aso’ heeft zijn geluidsterreurmachine vannacht in ieder geval uitgezet… Zo zie je maar dat als het weerbare deel van onze samenleving zich laat horen er soms resultaat kan worden geboekt.

 232. Aad Verbaast 7 juli 2012 om 10:40

  @Jan: nu je buurman die reutelmachine heeft uitgezet mag ik aannemen dat je goed geslapen hebt.
  Micro=macro dus dan maar te hopen dat de reutelmachines van de politiek leiders ook maar eens worden uitgezet. Sturen ze zichzelf op reces (dat is al wat) gaan ze nog gewoon door!
  Voor diegenen die wel op vakantie gaan zal de chaos op de weg enkel maar toenemen. Ze zijn immers altijd de weg kwijt, en nemen telkens de verkeerde afslag, geen idee hebbend waar ze naar toe rijden. Wees waakzaam dus!

 233. King Billy 7 juli 2012 om 11:54

  Re Soffin. kom ik later op terug.
  Re 10 juli en Karlsruhe, DLD. 10 juli is slechts de hoorzitting. Uitspraak eind eind juli. Reken´er maar op dat de rechters onder leiding van Voskuhle zich niets gelegen laten liggen aan de vier Daltons uit Brussel, die´al wapperend met een paar a-4tjes, denken Europa van een nieuw kunstmatig DNA te kunnen voorzien. De smeerkezen,….
  Voorzetje: hoe zou de EU dán moeten functioneren? Twee tussentijds gekozen parlementen, gekozen EU president en commissarissen?
  Omdat het Nederlandse politieke systeem nagenoeg onaantastbaar in het zadel zit, biedt misschien deze EU- en eurocrisis een unieke kans.
  Het gaat snel, een voormalige woordvoerder van het Kanzleramt is deze discussie aan het aanslingeren.

 234. Aad Verbaast 7 juli 2012 om 13:12

  @King Billy: over een aantal weken weten we meer. Opvallend dat we trouwens wel uit Duitsland deze tegengeluiden horen (en Finland inmiddels) maar dat ik geen dergelijk geluiden (nog?) heb opgepikt uit andere landen.

  Het is natuurlijk krankjorum dat de bankenlobby zo sterk is dat ze blijkbaar overheden zo ver krijgen te zwichten voor de chantage dat als er een (systeem)bank omvalt, alle banken zouden omvallen. En ‘dus’ de overheden de ‘schone’ taak hebben dit te voorkomen tegen letterlijk elke prijs.
  Logischer zou zijn dat als de banken de mening zijn toegedaan dat deze banken niet mogen omvallen, omdat ze dan zelf zouden omvallen, die schone taak geheel zelf op zich nemen. De rentetarieven voor onderling lenen zijn immers bekend. En laag.

  Maar ja, dat doen ze nou net weer niet. Ze vertrouwen elkaar voor geen cent en lenen nauwelijks meer aan elkaar uit. Welk een idiote situatie om dan de boel maar aan anderen te laten om te hulp te schieten. Nog idioter is dat de politiek leiders hun niet verplichten (kan zo een contractje/overeenkomst in elkaar sleutelen) ze zelf een “noodfonds” op te richten. Dat is in ieder geval al een eerste stap in een “bankenunie”.

 235. King Billy 7 juli 2012 om 14:31

  @ Aad Verbaast. Re 13.12.
  Volstrekt mee eens. Geeft nog weer eens aan hoe innig de vervlechting tussen politiek en banken is.
  Soffin. Opgericht in één dag om de gevolgen van de financiele crisis te bestrijden en om het ‚systeemdeel‘ deel van banken ter garanderen. Ruim 60 mijlard direkte steun, garanties tot maximaal 420 miljard. De Duitse belastingbetaler borgt uiteindelijk….
  Toezicht: 9 parlementsleden, namens iedere politieke partij in het parlement 1 vertegenwoordiger, geen beslissingsbevoegdheid. Bestuur Soffin legt voorstellen voor aan gremium bestaande uit vertegenwoordigers van Kanzleramt, MvF en Mv Wetenschap en Technologie. MvF legt verantwoording over beslissingen aan parlement af.
  Cijfers, bankensteun, etc., blijven geheim. De in http://de.wikipedia.org/wiki/Finanzmarktstabilisierungsfonds vermelde cijfers zijn uit mediapublikaties geplukt.
  Toezicht, bestuur en overheid vergaderen 1* per week achter gesloten deuren in geluidsdichte ruimte omdat marktgevoelige informatie ter tafel komt.
  Tot nu toe heeft het fonds een verlies van ruim 4 miljard gedraaid,maar wèl voorkomen dat speculerende (hypotheek) banken met hun systeemdeel omknalden. Rente op leningen to 9%!! Dat dan wel weer…
  In Nederland bestaat zoiets niet. Stuurt de centrale overheid op het allerlaatste moment Wouter Bos het financiele oerwoud in.
  „Kijk“, denken niet alleen de Griekse politici, „zolang Schäüble dit instrument niet van stal haalt, (420 miljard!) is er nog voldoende ruimte om de boel nog verder te chanteren“.
  De publieke opinie in Duitsland jegens de Daltons uit Brussel en de Club Med landen verhardt zich in een snel tempo. Die 172 economen zijn slechts het élite topje van de ijsberg.

 236. Anouska 7 juli 2012 om 15:59

  @King Billy de vervlechting was me wel duidelijk 😉 wordt wel geschuffeld van die media hier… geen touw aan vast te knopen… en dan probeer ik echt heel hard tussen de regels door te lezen 😉
  Hopen dat de Finnen en Duitsers dan de handdoek in de ring gooien!

  Frappant dat mijn pa (70+) vertelde dat hij vroeger in Duitsland ging lassen omdat er daar werk was en ook niet onverdienstelijk… en hoe is dat nu in Duitsland dat de lonen echt zo laag zijn? Of is dat weer zo een brainwash van onze media?

 237. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 7 juli 2012 om 16:15

  Ja hoor is waar. In de tijd dat ik als eerste monteur sterkstroom hier f135 per week had, had in DE een beton vlechter 600 DM/week
  Nu is dat anders dank zij een heleboel zwartwerkers in DE en weinig werk.
  Daarnaast is er geen minimumloon in DE.

  Voor NL lassers–was ik later ook-en later kreeg ik een metaal fabriek in oostblok– is dat anders.
  De nederlandse eisen zijn veel hoger dan de duitse.
  B.v.: een compressor die 8 atm. moet geven wordt in DE even afgeperst op 10.In NL laten ze hem een nacht onder 20 staan….

  In ieder geval: de NL certificaat lassers meoeten ieder half jaar examen doen; maar lassen over de hele wereld; ook in USSR, USA, China, en in alle duitse kerncentrales….alleen ze mogen er niet binnen; we worden geacht politiek onbetrouwbaar te zijn.

  Afgemeten aan onze regering zijn we dat zekers!
  ————
  trouwens; in Ad leuk stuk; ruim 100.000 mensen in Amsterdam zijn licht geestelijk gehandicapt.
  Maarre…hoe is dat in den Haag?????en Brussel???
  Daar is het een functie eis!

 238. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 7 juli 2012 om 16:19

  en er zijn nu baantjes die maar 6–700 per mand betalen…
  dat is de vrije markt zonder sociale regelgeving, waar wij ook hard op af rennen

 239. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 7 juli 2012 om 16:23

  MAAR: de duitsers zijn zo gek nog niet.hun ziekenfonds is veel beter, medische zorg van veel betere kwaliteit–daar is niet veel voor nodig met onze overbetaalde beunhazers–en de randvoorwaarden voor krankekasse veel beter, en de premie lager.

  Mijn vriendin werkt er nu zwart, is wel krankekasse verzekerd en ingeschreven in de gemeente; de krankekasse betaald uit.
  Zij verzorgt oude mensen, woont er bij in, een soort huishoudster plus; krijgt relatief weinig 1200–en die 1200 krijgt de patient weer terug van de krankekasse…

 240. Anouska 7 juli 2012 om 16:57

  @Kletersteeg, daar zijn we al, die 6-700 per maand (in beroepen als thuiszorg/post etc.).. alleen weten velen dat niet… das ernstig toch?

  Ik heb een mooi gedicht gelezen:
  Niemand is ooit in zijn leven, zonder tegenslag gebleven
  of tegenwind
  Niet je dromen die bedriegen, maar de grote mensen liegen
  uit angst mijn kind
  Ook de dappersten zijn weggedoken, ook het sterkste hart is soms gebroken
  want ons levenslied, is vol verdriet mijn kind
  maar de liefde wint
  Droom weg kind op de wind
  … ook al wacht jou een leven vol zorgen
  Droom kind en bij al wat je vind:
  geloof in het wonder van morgen!
  Want jij bent een wonderkind…. Paul van Vliet

  En ik heb een bloemetje op mijn blog gezet, voor jullie allemaal 😉 want bloemen houden van mensen… die ze verzorgen 😉

 241. King Billy 7 juli 2012 om 17:01

  Onlangs onderzocht, ondanks lagere lonen in Duitsland, zelfde winkelwagen, Duitsland 100, Nederland 108, Polen 60, Griekenland 110 (!). Moet even zoeken naar de link. Dacht de ‘Spiegel’.
  Alleen de winkelwagen, over andere kosten, zoals wonen, auto, recratie, energie, accijnzen op tabak en alcohol, WOB heffingen, nog niet eens gesproken.
  O.K., hier de kosten voor de warmtepomp voor aardwarmte en de zonnepanelen:
  Warmtepomp: € 0,218 per KWH, incl. BTW en 1.5% toeslag voor de ‘Energiewende’.
  Vastrecht € 9.85, incl BTW.
  Netto kosten zonnepanelen: €0.054 per KWH.

 242. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 7 juli 2012 om 17:06

  Thuiszorg is wel goed betaald in DE; mijn vriendin zou wit ngeveer 3000 per maand schoon hebben….
  Het zijn vaak de baantjes als verkoopster en zo…

 243. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 7 juli 2012 om 17:09

  @Kin: welke halve zool koopt er zonnepanelen of een aardwarmte pomp?
  Neem het geld wat je er voor moet neertellen; maak een notariele acte, en je vangt 20% over dat geld, zwart, notarieel vastgelegd, en met personelijke borgstelling.

  Van die 20% zwart kan je ruimschoots je normale energie betalen….

 244. King Billy 7 juli 2012 om 17:31

  @Kleet =welke halve zool koopt er zonnepanelen of een aardwarmte pomp?=
  Onnoemelijk veel Duitsers en immigranten.

 245. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 7 juli 2012 om 17:52

  Dan zijn er veel halve zolen aldaar; dit is DE…..
  het land van de volgers.
  Als je morgen vertelt op tv dat het potentie versterkend is om brandnetels in je slip te doen, beginnen de duitsers al te plukken…..

  hier duits bedrijf, brussel betaalde een project, om op twee gebouwen zonnepanelen te zetten.deden ze eerst de ene, en gingen toen naar de andere; toen ze terug kwamen was alles van dak af gestolen….

  wil je goedkoop warm water: neem een hout boiler.
  de reklame die je in de brievenbus krijgt is voldoende voor een warm bad.

 246. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 7 juli 2012 om 17:56

  Duitsland zal nooit een land van initiatief nemers zijn.
  In de jaren 60-70 waren ze boeken uit de bieb aan het verkopen op straat, maar wel op vaste plaats en geregelde tijden.
  Zelfs marx heeft gezegd als de duitsers ooit een revolutie beginnen, en ze moeten een station nemen, gaan ze eerst in de rij staan om een kaartje te kopen

  Het is daarom, dat die actie bij Karlruhe mij verbaasd; hebben ze vanaf 1945 toch nog iets geleerd…

  Garages in NL in Veendam en omstreken hebben niks te doen.Logisch; de duitse garages kosten de helft en zijn net over de grens….

 247. King Billy 7 juli 2012 om 18:22

  http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/europas-zukunft/ulrich-wilhelm-zur-zukunft-europas-gebt-souveraenitaet-ab-11812592.html
  Ulrich Wilhelm, tussen 5005 en 2010 Merkel’s vertrouweling, regerings woordvoerder en pers chef van het Deutsche Bundesamt.
  Korte quote:
  „Vertrauen beispielsweise die deutschen Verfassungsrichter (Karlsruhe) darauf, dass ihre Kollegen in Frankreich, Italien oder Spanien dieselben hohen Standards zum Schutz der Grundrechte und des Rechtsstaats anlegen?
  Vertraut die Bundesbank den Notenbanken in diesen Ländern ebenso wie ihrer eigenen Tradition? Vertrauen die Parteien innerhalb der europäischen Parteifamilien auf die Möglichkeit der Konsensfindung so wie bisher im nationalen Rahmen? Wer bei diesen Fragen schwerwiegende Zweifel hat, ist kein Exot. Und viele Erfahrungen des „real existierenden Europa“ wie etwa die Unfähigkeit, den Subsidiaritätsgedanken zu leben, bestärken alle Zweifler.“
  Het wordt tijd dat Rutte, Pechtold, Sap, Samson, etc. uit hun (partijpolitieke) ivoren torens afdalen en het hautain verminzaamde stemvee serieus gaan nemen. Zo ook de Nederlandse MSM. En de Raad van State.
  De volgende bijdrage is van de hand van Paul Kirchhof,voormalig rechter Constitutioneel Hof, Karlsruhe.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Paul_Kirchhof

 248. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 7 juli 2012 om 18:33

  In NL is het parlement in theorie de hoogste macht, omdat zij worden geacht het volk te vertegenwoordigen.
  Maar dat is alleen maar in theorie; in praktijk doen ze wat ze willen.
  De regering is verantwoording schuldig aan parlement; maar ook alleen maar in theorie; in praktijk doen ze wat ze willen.
  Een debat gezien over aanschaf van 1000 zweedse tanks? kruisraketten?
  en toch hebben we die rotzooi gekocht

  Zolang we geen mogelijkheid hebben om per direct
  gehoord te worden door parlement, of om parlementsleden/regeringsleden accuut naar huis te sturen is er weinig demokratie alhier…..

  En daarom lachen de duitsers ons uit.
  Bij hun is het verschil tussen theorie en praktijk veel minder groot.

 249. Aad Verbaast 7 juli 2012 om 18:50

  @King Billy: interessante info over Soffin. Dank.
  Interessante constructie. Moet het nog even laten bezinken.
  Ook dank voor het “eens”. Waarom gebeurt het niet? Lijkt me toch niet zo ingewikkeld om als politiek leiders daar iets op te verzinnen. Maar ja, veel is voor hun al te ingewikkeld. Dit zal hier dan wel onder vallen.

  Nog een nieuwtje over ESM. Alhoewel ze nog niet weten hoe het allemaal moet gaan werken, is al wel bekend wat ze gaan verdienen: http://www.bnr.nl/topic/schuldencrisis/327630-1207/dikke-knaken-voor-de-euroredders. 324K euri..
  Let wel (zie verdrag): belastingvrij.

  P.S.: ik begin onderhand wel een beetje allergisch te worden voor het woord “vertrouwen”.
  Lijkt in de rij aan te sluiten bij handelende Arabieren die zeggen dat ze nu echt eerlijk handelen. Nou dan weet je onmiddellijk dat je genaaid wordt.

 250. Aad Verbaast 7 juli 2012 om 18:53

  @anouska: == En ik heb een bloemetje op mijn blog gezet, voor jullie allemaal == en wat is je link naar je blog dan? Kan ik die blommen even bekijken 😉

  @Kleet: we mopperen natuurlijk wel over Spanje. Maar kijk even wat er inmiddels staat op het gebied van zonne-energie: http://redondo.photoshelter.com/gallery/Spain-Solar-Energy/G0000V18.XGP_Hrk

 251. Anouska 7 juli 2012 om 19:04

  @Aad: ik heb het ook wel eens te kwaad;) … en dan wroet ik mijn woede in de aarde… waar dan na enige tijd de meest prachtige onverwachte verassingen omhoog komen 😉
  Bloemetje?: http://babybips.blogspot.nl/2012/07/mooi-he.html

 252. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 7 juli 2012 om 19:13

  Wat zegt dat? Dat ze meer besteed hebben aan nutteloze zaken.
  Voor energie is kernenergie nog steeds het goedkoopste en meest betrouwbaarste.
  Wat betreft groene energie-wat ik onzinnig vind–is het enige acceptabele: getijde generatoren; die ijn ook niet zo hondslelijk, hebben een continue productie.Frankrijk en england hebben er al jaren ervaring mee.

  In austraulie hebben ze het anders’ ook met zon, maar beetje meer high tech.
  zeg een kas van 1 hectare; in het midden een toren van 200 meter; in die toren windgenerators
  zonnetje schijnt lucht wordt warm, zet uit en brengt een luchtstroom op gang in de torens….

  Dan in NL een warmte wisselaar in het asfalt; voor een gezin heb je 33 vierkante meter nodig; heb je verwarming en warm water het hele jaar door.

  Zo zie je maar weer; als ze NIET die rotzooi hadden gekocht hadden de banken geen geld nodig gehad…

 253. Aad Verbaast 8 juli 2012 om 00:22

  @Anouska: mooi bloemetje, dank 😉

  @Kleet: geen energieproblemen als ze naar jou luisteren. Mogelijkheden zat.
  Ik ga vast 33 vierkante meter asfalt reserveren bij Rijkswaterstaat. Mij hoor je er niet meer over!

 254. Aad Verbaast 8 juli 2012 om 00:23

  @allen: even wat aan name-dropping doen. Nou ja, dat deden anderen al:
  http://www.bloomberg.com/news/2012-07-07/schaeuble-moscovici-to-share-euro-chairmanship-spiegel-says.html
  Hou ze in de gaten!

 255. Jan Bouma 8 juli 2012 om 06:48

  @Aad…10:40 gisteren.
  Ik ben me bewust van een geboden noodzakelijke “waakzaamheid”. Waakzaam naar de mogelijkheden van je tegenstanders om het scala van hun platgetreden paden tegen je te gebruiken. Wat valt niet onder hun platgetreden pad? Je zou kunnen zeggen het denken ‘out of the box’. Per definitie niet. Enfin.. met die gedachte liet ik zojuist je at random generator z’n keuze maken en die bleek te zijn de introductie van een nieuw hoofdstuk. Op pagina 265 leest men als volgt: (zie hierna)

 256. Jan Bouma 8 juli 2012 om 07:27

  Pagina 265.

  ==
  “..Is de nieuwe weekly Mithras al uit…?”

  In 2004 riep ik de hulp in van Simon Carmiggelt. Nu is hij sinds 1987 al in het Rijk der Hemelen, of, zoals ik het zou noemen “in de sferen van Goed & Kwaad”. In een dialoog met hem (ik ben zijn “man aan de bar”) komt de gehele Pers en Media aan hun (bloedstollend!) einde middels Dante’s Inferno. Zoals u weet wordt in dat Inferno de allerlaatste ultieme vraag gesteld “hoe je tijdens je leven hebt geleefd” waarbij de lafaards, de opportunisten het niet zullen redden. Zij deden namelijk “het juiste!”
  ‘Che fece per vilta il gran rifiuto’ (“hij die uit lafheid de grote weigering deed”) en vervolgens dichtte Kavafis zijn gedicht dat hierop is terug te voeren; u vindt het in deze compilatie. Zou ik het weer zo doen? En dan doel ik op het schrijven van onderstaande compilatie/feuilleton die in de tijd ontstond tussen 6.05.2004 en 14.08.2004. Dhr. Bolkestein is de laatste “gelukkige” die de laatste aflevering ontving zoals u ziet. “JA!”
  Waarom moet deze compilatie blijvend worden vastgelegd in dit boek? Omdat er ’n schat aan gegevens instaat terzake “de aangeschrevenen” tevens “aangeklaagden”, waaronder de RvdJ, (men kan zich nog eens “vereeuwigd” zien in een boek..), die ik ook per week informeerde, maar daarnaast zoals gezegd, ook vanwege de inhoud.
  De BOYCOT van Mithras wordt hierin immers gewraakt!
  U begrijpt verder dat er een rechtstreeks verband is met de vruchteloze stormloop op de redacties zoals die in het hoofdstuk ‘Nrc.. doe er uw voordeel mee’ staat.
  De oorsprong, de redengeving om deze feuilleton te schrijven begon met mijn ergernis op 6.05.2004 (zoals u helemaal onderaan het begin ziet) waar de SDN (Sociale Databank Nederland) enige “oorwassing” behoefde omdat die organisatie zich opwerpt, althans toen opwierp.., ik zal hun site weer eens raadplegen, als het exclusieve alternatieve communicatie- en publicatiekanaal ten behoeve van “het sociale geweten van Nederland”. Alle zaken die de andere media niet “fähig” achten om te publiceren, veelal dus confronterende en/of onfrisse zaken, worden wel door de SDN gepubliceerd. De overige Pers en Media werden dus door de SDN (impliciet) beticht van “gewetenloosheid”; zij (de SDN) was “het geweten” van Nederland, zo afficheerde zij zich. Daarbij beriep ze zich op uitlatingen van onze undercoveragent H.J.A. Hofland met quotes die er niet om logen..; allerlei “taboes” noemde H.J.A. die niet in de “reguliere” Pers aan bod mochten komen. Enfin.. uiteindelijk.. werd hun geclaimd “alleenvertegenwoordigingsrecht” teruggenomen.
  Ook H.J.A. sprak ik erop aan dat hij door die citaten de Pers opzadelde met taboes en, impliciet, “DE gewetenloosheid”. Uiteindelijk, ze (het geweten en de taboes) werden qua exclusiviteit door de SDN teruggenomen en verwijderd van hun SDN-site althans voor zover het HJA betrof..
  Ik had dus ‘de Pers en de Media’ het geweten teruggegeven..; die “teruggave” schept /
  ==

  Tot later.
  Opmerking.
  Ik lees nog maar weinig over out of the box oplossingen m.b.t. allerlei “crises” (hoe schrijf je crisis in meervoud?) En daarmee, met die vraag zijn, zijn we terug on topic.

 257. Aad Verbaast 8 juli 2012 om 09:31

  @Jan: er zijn natuurlijk out-of-the-box oplossingen en out-of-the-box oplossingen. Je zou rustig de stelling kunnen verdedigen dat het ESM (hoe het is opgetuigd – en inmiddels ook al weer is opgerekt) onder deze oplossingen valt. Er is immers geen ‘normaal’ mens die dat allemaal had kunnen bedenken. Maar ik neem zo maar aan dat je dat er niet mee bedoelt. Ik ook niet.
  Immers, een oplossing moet wel een oplossing zijn voor iets, of iemand. Het iets presenteren als een oplossing betekent nog niet dat dat ook een oplossing is. Een gedachte die menig menig politicus vreemd is.

  == Ik lees nog maar weinig over out of the box oplossingen m.b.t. allerlei “crises” (hoe schrijf je crisis in meervoud?) == meervoud crisis is volgens mij crises. Dit ook weer opgelost hebbende, kan ik dan ook weer terug naar je constatering. De oplossing daarvoor is: beter lezen! Er zijn er (ook hier) al weer meerdere gepasseerd!

  P.S. Dank voor je “stukkie” 😉

 258. Jan Bouma 8 juli 2012 om 09:54

  @Aad…9:31
  Dank voor je comment. Ik associëer ‘the out of box oplossing’ als ware het (denkbeeldig) een ‘inslaande meteoriet’ die een schokgolf te weeg brengt. En al meen ik (maar ja, dat is ook maar een subjectief oordeel van mezelf) “dat ik toch echt goed gelezen heb”, ik niet kan zeggen tot nog toe ‘schokgolven’ te hebben ondergaan qua de nieuwe verrassende invalshoeken voor ‘de oplossing(en)’.

  Vraag: wie definiëert de stelling wat een ‘out of the box’oplossing is en waaraan die moet voldoen? Maar misschien wordt je blog dan een oeverloos dispuut waaraan niemand meer een touw kan vastknopen..
  Tot morgen wat mij betreft. Het verhaal is ook nooit afgelopen. 🙂

 259. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 juli 2012 om 09:57

  @Aad.Ik denk dat het rondom 2000 was dat een NL gemeente internationaal er een millieu prijs voor won.Wat ik er nIET bij las, maar wel vanzelfsprekend is–is dat er een aardig grote ondergrondse super geisoleerde wateropslag voor nodig is…en een warmte wisselaar.
  later heb ik er nooit meer iets van gehoord

  Mijn boek het boek der boeken de wijsheid in pacht:
  blz 23; een verzuchting: wij hopen op darminfecties, zodat het boek van jan gauw op is…..
  met als voetnoot, tussen haakjes; (het enige boek waarvoor de uitgever geld krijgt om het op de markt te brengen, en waarvoor de winkel betaalt om het mee te nemen.

  maar allez; zo zijn er belangrijkere zaken.
  Vannacht tussen 3 en 5: honden continue blaffen voor een egel.
  Om 06.00 bezoek van inbreker; verjaagd.
  Is een bekende; gaat een bezoek van mij krijgen samen met mijn vriend, de hr. P. IJp.
  Is pedagogisch en brengt werk voor medische stand

  Wij–je weet wel, het productie tuig–hebben een gezegde.
  “als je te stom bent om een vak te leren of te moraalloos om te werken, kan je het (vak) altijd nog onderwijzen.Als je daar ook te stom voor bent (gezien het nivo van de huidige onderwijzers moet je IQ dan wel onder de 50 liggen) of te moraalloos,wacht een mogelijke carriere in de misdaad.Deug je ook daarvoor niet, wees niet wanhopig, kan je altijd nog de politiek in.
  En als laatste om uit een gesloten inrichting voor geestelijk minder bedeelden te blijven: kan je er een boek over schrijven en de mensen doodvervel;en, zodat de gemiddelde leeftijd niet te hoog wordt en de pensioenen betaalbaar blijven

  toen ik een snotneus was, maar niet onverdienstelijk schreef–ik was de beste van gymnasia, HBS-en en Mulo’s in amersfoort- geloofde ik enigszins in die onzin van wereldfederatie.

  Maar als je IQ nou even boven de 60 is, weet je dat voor intergratie de Benelux al voldoende is, en dat samenwerking op nivo alleen mogelijk is met parters waarvan tenminste een paar factoren gelijk zijn; doorsnee ontwikkeling, economie b.v.

  Ik bedoel niet de corruptie van politici…..

  Toen ik kind was, dacht ik als een kind, want ik was een kind, toen ik volwassen werd liet ik de kindheid met weemoed achter mij; immers ik was volwassen en zo werden mijn idealen.

  Nou het leuke is van deze situalie9politiek0 dat Wilders natuurlijk niets doet of kan doen of wil aan corruptie, maar. dat als hij uitreding uit de euro doorramt–wat ik hoop–dat hij de resultaten van corruptie vernietigd.
  Daarom hoop ik op succes in deze voor hem.

 260. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 juli 2012 om 10:07

  Nou val jij regelmatig GW aan op de afwezigheid van demokratie, maar in de naoorlogse jaren heb ik maar EEN partij demokratisch zien handelen; de communistische partij in de USSR.
  Zij stuurden hun leider naar huis, zonder dat er een enkel schot viel; Nikita Chroesjov.
  Wel eens in NL gezien.
  Daarnaast heeft de PVV nooit democratie gepretendeerd.

  In de periode dat ik verantwoordelijk was voor een bepaald aantal mensen, ging ik ook nooit in discussie; ik werd domno boss genoemd, en dat was voldoende.
  Wat ik zei gebeurde. en zo hoort het
  Er zijn leiders en er zijn volgers.
  En volger ben ik nooit geweest.

  In principe maakt het niets uit.
  Jan met de pet in NL weet dat zijn mening nog nooit enige invloed heeft gehad.
  Hoe zou dat toch komen? Zo land is GW er niet….

 261. Aad Verbaast 8 juli 2012 om 10:20

  @Jan: over een definitie kan ik best verwijzen naar wikipedia:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Outside_the_box-denken
  Belangrijk daarbij is de toevoeging: buiten het bestaande denkkader van de organisatie.
  Voor mij is een belangrijke associatie dat de oplossing voldoet aan het eureka gevoel.
  a. Van anderen: goh, dat ik dat nou nog niet heb bedacht.
  b. Voor mezelf: goh, waarom heeft nog niemand daar aan gedacht.
  Uiteraard dient dan wel de oplossing in mijn ogen een oplossing te zijn.

  Met name a. is zonder dat laatste uiteraard aan de orde van de dag! 😉

 262. Jan Bouma 8 juli 2012 om 10:23

  @Kleet… ik was met m’n laatste comment (9:54) te bescheiden om te beweren “dat ik van mezelf natuurlijk wel de ‘out of the box’ oplossingen heb gelezen” want een dergelijke provocatieve mededeling zou je niet overleefd hebben. Nou echt tot morgen.. 🙂

 263. Aad Verbaast 8 juli 2012 om 10:24

  @Kleet: lekkere buurt waar jij woont..
  Over democratie: vooralsnog het minst slechte systeem wat ik ken. Maar ook met grote beperkingen en vele verschijningsvormen. Daar zullen we het wel over eens kunnen zijn.
  Het nare is dat politici er nogal een sport van maken juist de grenzen van die beperkingen op te willen zoeken. Ook daar zitten verschillen tussen.
  Als je het dan over GW hebt: iets dat hem op het lijf is geschreven. Hij doet niet anders.

 264. Jan Bouma 8 juli 2012 om 10:25

  @Aad… 10:20
  Inderdaad! Zie hierboven. Maar ik merk dat het moeilijk gaat om me van je blog tot morgen te verlossen.. Ik ga nu echt even sluiten tot morgen! Allen een goeie dag.

 265. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 juli 2012 om 10:34

  GW kan -misschien ongewild als bijverschijnsel–het vernietigen van onze samenleving zoals dat door de zittende partijen is gedaan of toegestaan de laatste 20 jaar in ieder geval ten dele goedmaken.

  Daarnaast: als wij een “democratie’ zouden hebben (moet effe lachen) waarom zijn met name de gevestigde partijen dan tegen een referendum?

  Zie zwitserland; werkt prima.
  Ons referendum-zie europese ‘grondwet’; werd de uitslag volkomen genegeerd en kon bakelende gewoon blijven.

  Wat demokratie betreft; konden ze een voorbeeld nemen aan post stalinistisch USSR!!!

 266. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 juli 2012 om 10:36

  …het is meer het blog van Jan te verlossen….

 267. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 juli 2012 om 10:50

  Lekker buurtje? I Roemenie; op de evolutie ladder hetzelfde als wij in de middeleeuwen.
  Lees Max Weber.
  In europa is england frankrijk belgie duitsland scandinavie, nooritalie waar bepaalde ontwikkelingen waren, en waar de mensen van langs de noordwest kust en england overwegend van een DNA groep Haplo….zijn en er is de rest.
  Met als hoge uitzondering Hongarije Finland baskenland.Zij stammen af van de Hunnen en kwamen in europa in de elfde eeuw.
  verschil tussen Roemenen en hongaren: hongaren en aanverwanten kennen loyaliteit; roemenen absoluut niet.

  Zigeuners in NL zijn voor bijna 100% crimineel.
  roemenen in roemenie voor een slordige 80%

  Zou eens tijd worden te onderzoeken aan de hand van DNA waar de oostblokkers vandaan komen.

  Wij uit de kaukasus, 93.000 jaar terug.
  Formeel is de neanderthaler uitgestorven amaar typisch hier is de laatste gevonden”de grot van de oude vrouw”.
  misschien een afsplitsing of mengvorm?
  Sociaal onontwikkeld.
  Bulgarije, polen (niet duits deel) tjechie slowakije hetzelfde
  Albanie; super gewelddadig.
  Joegoslavie: Titov dat was een ECHTE politicus; hij hield alle moeilijke groepen in vrede bijeen.
  Servie; kreeg overal de schuld van
  Nicht van milocevic was 4 jaar mijn vriendin; ik heb hier en daar een streepje voor (grijns)

  Het zou voor mij heel accepatabel zijn hitler in zijn graf te laten en eens een grootschalig DNA onderzoek te doen.
  Toetancammon had hetzelfde DNA als noordwest europa; maar de egyptenaren hadden dat maar voor 1 %.
  Rijst de vraag: waar komen de egyptenaren vandaan?
  Om eindeloze opmerkingen tevoorkomen: ariers leeden in Babylon; hebben nooit in europa gewoond.
  De oorspronkelijke europeanen hadden donkerblond haar en bruine ogen….

 268. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 juli 2012 om 10:59

  Zal je vertellen hoe het gaat.
  Een hardheidsmeter, zwitsers, wordt gestolen.
  Die gebruik je eens in de twee maand.
  Dus die is al lang afgeschreven.
  De dief verkoopt het en 4 euro, schroot prijs ervoor.
  OM: ik ga niet vervolgen voor 4 euro
  Politie: schade is de boekwaarde
  ikke verrek maar, schade is de som van alle kosten ter vervanging; minimum 3000 euro + TVA

  Welkom in europa.
  Er is een consensus: je mag stelen van west europeanen; ofschoon zij alles betaald hebben; iedere nieuwe fabriek iedere landbouw machine iedere weg, alles.

  Alleen daarom hoop ik dat europa economisch uit elkaar dondert.

 269. blutch1 8 juli 2012 om 11:50

  @Aad,
  dat linkje naar Wikipedia “outside the box denken” is een lacher. Eén van de voorwaarden is dat elk punt slechts 1x geraakt mag worden. En dan staat er een oplossing waarbij het punt in de linkerbovenhoek 2x geraakt wordt. 🙂

 270. King Billy 8 juli 2012 om 13:34

  In Duitsland kent men de term ’out-of-the-box-failure’ : “Auspacken, Einschalten, Geht nicht”.
  Niet veel fantasie voor nodig om de link te leggen met de opeenstapeling van de euro problemen met als topper uit de Doos van Pandora het ESM verdrag.

  Overigens, volgens betrouwbare bronnen van de FAZ schijnt Lagarde gezegd te hebben dat ze de zaal uitloopt als ze nog eenmaal het woord ‘Bundesverfassungsgericht’ hoort.

 271. dickblogt 8 juli 2012 om 14:02

  off topic. Je bent weer hélemaal terug Aad, en je hebt niets gemist tijdens je vakantie, alleen deze: http://www.dickblogt.nl/het-loopt-best-lekker/

 272. King Billy 8 juli 2012 om 14:32

  Een deel van het advies van de Raad van State op de out-of-the-box ESM oplossing:

  Wel constateert de Afdeling met enige zorg dat de lidstaten van meet af aan, dat wil zeggen ook al met de instelling van de Europese Financiële Stabiliteitsfaciliteit,(zie noot 2) doelbewust hebben gekozen voor een aanpak buiten de autonome rechtsorde en het institutionele kader van de EU om. De Afdeling wijst erop, dat in het VWEU met betrekking tot de Europese en Monetaire Unie bepalingen zijn opgenomen, in het bijzonder de specifieke bepalingen voor de eurolanden (artikelen 136 tot en met 138 van het VWEU). Met het ESM, ingesteld op basis van een internationaal publiekrechtelijk instrument, wordt voorbijgegaan aan dit in het VWEU neergelegde institutionele kader, waarin onder andere de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Europese Rekenkamer en het Hof van Justitie van de Europese Unie belangrijke verantwoordelijkheden hebben. Deze keuze heeft belangrijke consequenties, niet alleen voor de positie, de geloofwaardigheid en effectiviteit van de instellingen van de EU, maar ook voor de democratische controle op het functioneren van het ESM.
  De Afdeling mist in de toelichting een uiteenzetting waarom is gekozen voor een verdragswijziging die voorziet in de instelling van een permanent stabiliteitsmechanisme buiten de autonome rechtsorde en het instithttp://www.raadvanstate.nl/adviezen/samenvattingen/samenvatting/?summary_id=100
  utionele kader van de EU om. Zij adviseert hierop in de toelichting in te gaan.

 273. Aad Verbaast 8 juli 2012 om 17:36

  @Kleet: een referendum heeft ook zijn mogelijkheden om de boel te vernaaien.
  “Bent u voor vrede of oorlog? “. Als je dan vredelievend voor stemt nemen de politici meteen het voortouw om met dat verkregen ‘mandaat’ van alles uit te spoken. Verdubbeling van het defensiebudget bijvoorbeeld.

 274. Aad Verbaast 8 juli 2012 om 17:41

  @Blutch1: ja, dat is wel lachen inderdaad.
  “en zonder een punt meer dan één keer te raken” is in deze een instructie die om een andere oplossing vraagt. Die er overigens wel is.
  Staat die zinsnede er niet bij, dan zijn er meerdere oplossingen.
  Zo zie je maar weer hoe vraag en antwoord nauw met elkaar verbonden zijn. Maar ja probeer dat maar eens aan bv @Kleet uit te leggen (zie hierboven). 😉

  @King Billy: die term ken ik ook nog uit de “electronica-tijd”. Die percentages konden toen nog wel eens erg hoog liggen.
  Inmiddels is dat wel een stuk verbetert.

 275. Aad Verbaast 8 juli 2012 om 17:49

  @Dick: Leuk om te lezen, Dick, dank voor de tip!
  Om om te zien trouwens.
  Om met een variatie op een beroemde uitspraak van Godfried Bomans te verzuchten: “had mijn vrouw maar eén zo’n bil”

 276. Aad Verbaast 8 juli 2012 om 17:51

  @King Billy:14:32 interessant om te lezen. Zou het in Nederland dan ook nog een flinke staart kunnen krijgen? Ik bedoel maar. Als het kabinet al niet gevallen was, dan zie ik wel genoeg reden om het alsnog te laten kelderen.

 277. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 juli 2012 om 18:03

  Uiteraard moet er een duidelijke en openvraagstelling zijn, met de concequenties vermeld.Zie zwitserland

 278. King Billy 8 juli 2012 om 18:29

  re. 17.51. Zodra Bea haar handtekening heeft gezet onder het besluit van de 1e en 2e Kamer, heeft het ESM verdrag wetskracht. Dit is een volkenrechtellijk verdrag, dat geen bail-out optie heeft, dus Nederland zit hier oneindig aan vast..
  Exact de reden waarom Gauck op uitdrukkelijk verzoek van het Duitse Constitionele Hof voorlopig zijn handtekening niet plaatst.
  Alle mooie praatjes van Wilders o.a.ten spijt, de wetskracht van dit volkenrechtelijk verdrag kan niet alsnog teruggedraaid worden na de verkiezingen.
  Alle betrokken politici, partijen, instituten en staatshoofd dragen hiermee collectief de verantwoordelijkheid dat de belastingbetalende burger door een demissionaire regering, dankzij steun van de Kunduz gedoogsteun partijen, laat borgen voor hoeveel? 40 miljard dacht ik. Dit alles onder een constructie waar ook de de Raad van State twijfels over uitte, echter voorrang verleende aan de urgentie van staatssteun en zelfs aan illegale steun aan banken.
  Ook de RvS uit haar bezorgdheid over ‘vertrouwen’
  Zorgelijker is des te meer dat Lagarde zei dat ze de zaal zou verlaten indien ze nog een een keer ‘Constitutioneel Hof’ zou horen.
  ESM, de dictatoriale….
  De ondemocratische EU met daarbinnen de eurozone tot een MTU verloederd, een Monetaire Transfer Unie.
  Morgen zitten de MvF’en weer in Brussel. Ondertussen heeft Weidmann zich weer uitgesproken dat het monetair beleid zich niet voor het karretje van de banken mag laten spannen. (opkopen van waardeloos staatspapier en geld bijdrukken en uitgeven tegen onderpanden, zoals transferrechten van Spaanse voetballers).
  Een chaotisch zooitje…..

 279. Motek from Space 8 juli 2012 om 18:37

  Welk woord is momenteel eigenlijk helemaal in om versuften over de streep te trekken ivm “vertrouwen” te winnen?

 280. King Billy 8 juli 2012 om 19:33

  =door een demissionaire regering´= een demissionaire MINDERHEIDS regering’.

 281. blutch1 8 juli 2012 om 19:37

  =duurzaam=

 282. Aad Verbaast 8 juli 2012 om 20:18

  @King Billy: vraag is natuurlijk wel in hoeverre “oneindig” nog van enige betekenis is als je even nagaat hoe lang de levensduur is geweest van vorige oplossingen. Misschien is er nog hoop.
  Misschien wel van belang me even verder te verdiepen in de chaostheorie gezien wat er nu allemaal an de hand is.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Chaostheorie

 283. Aad Verbaast 8 juli 2012 om 20:22

  @Motek: Goede vraag. Ik zit al de hele middag te broeden op een antwoord. Geen idee.

  Overigens wel een genoeglijke middag gehad. Wimbledon finale. Net of er niets aan de hand is 😉

 284. Aad Verbaast 8 juli 2012 om 20:26

  @King Billy en @allen, (zeker @motek gezien het bovenstaande):
  http://www.nu.nl/economie/2854184/spanje-goede-weg.html
  Zomaar een positief geluid uit Duitsland om te proberen het “vertrouwen” te wekken.
  Misschien (@motek) is het woord: “we zijn op de goede weg”? Knap van politici die dat nog steeds durven te roepen terwijl ze bewezen hebben continu de weg kwijt te zijn.

 285. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 juli 2012 om 20:30

  Ik denk ook al zou dat misschien niet procedureel in orde zijn, dat de volgende regering het besluit van deze regering nietig kan verklaren en dat dan derhalve die wet ongelding is of wordt gestopt
  gewoon–hand op de knip–het werkt.en anders; vraag de Finnen/ijslanders om raad.het voorstel destijds tegen onderpand te lenen, bv tegen een eiland, havens of vliegveld is zo gek nog niet….
  beter als wat we nu gedaan hebben…

 286. blutch1 8 juli 2012 om 20:37

  In Spanje zullen ze ongetwijfeld op de goede weg zijn. Jammer dat ze de verkeerde kant op lopen.

 287. King Billy 8 juli 2012 om 21:57

  Re Spanje. Het is maar net uit welke hoek de wind waait. Schäuble en Weidmann zeggen dat Spanje met wat meer staatsschulden dankzij de banken best kan leven en het goed doet, Schäuble’s Franse collega wil het tegendeel; directe Europese steun vanuit het EFSM en straks het ESM voor de Spaanse banken, opkopen van Spaans staatspapier door de ECB.
  Maar ja, Frankrijk heeft geen SOFFIN, wel dubieuze banken , en Duitsland will niet dat SOFFIN (430miljard) straks moet inspringen als Spaans staatspapier in Duitse handen verdwijnt als sneeuw voor de zon bij de ECB.
  Schept echt vertrouwen, die duurzame chaos.

  Verder, voer voor juristen, maar volkenrechtelijke verdragen staan boven nationale wetgeving met een Rutte die gevolmachtigd is namens het Koninkrijk der Nederlanden het ESM verdrag, zonder opt-out clausule, te ratificeren. Het draait straks om de knikkers, en gegeven de politieke en economische Noord-Zuidchaos en resultaten uit het minder directe verleden, belooft dit weinig goeds voor de toekomst.
  Misschien kan Donner, die zo graag Bismarck citeert, met deze uitspraak van hem rond de Frans-Duitse Oorlog (1870) nog iets doen:
  ” Wenn man sagt das man einer Sache grundsätzlich zustimmt, so bedeutet es, dass man nicht die geringste Absicht hat, sie in der Praxis durchzuführen”…

 288. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 juli 2012 om 22:08

  Bismark hat recht
  De italiaantjes en spanjolen beginnen al te jemmeren omdat de rente op staatspapieren is opgelopen, en geven ons de schuld ervan

  vertaal; wij willen meer centjes onder verplichtingen en direct aan banken.

 289. Aad Verbaast 9 juli 2012 om 00:40

  Heren, er zijn beslist ook veel lichtpuntjes.
  Schäuble en Moscovici (nee, geen neef van..) gaan samen een duo baan doen. Da’s pas samenwerking! http://www.spiegel.de/politik/ausland/euro-gruppe-schaeuble-und-moscovici-sollen-vorsitz-uebernehmen-a-843183.html
  En het Griekse Parlement heeft het vertrouwen uitgesproken in de regering. Kom er nog maar eens om. http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/07_juli/08/economie/griekse-coalitie-krijgt-vertrouwen-parlement.xml
  En in Finland schijnt nog 24 uur de zon.
  Hoezo crisis?

 290. King Billy 9 juli 2012 om 04:06

  Slecht nieuws dan voor de Zuiderlingen, één front achter Merkel tekent zich af:
  In dezelfde Spiegel online:
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/euro-krise-fuehrt-zu-neuen-allianzen-nach-oekonomen-appell-a-843044.html
  Links en rechts in Duitsland vinden elkaar in een gemeenschappelijk vijandsbeeld en staan daarom achter Merkel. Bankentoezicht, niemand heeft uiteindelijk trek in bankensteun via deECB en het ESM:
  Zu ungewöhnlichen Allianzen führt vor allem ein gemeinsames Feinbild: die Banken. “Wall Street” und “City of London” seien die wahren Nutznießer einer gemeinsamen Haftung, heißt es im Sinn-Appell. Das trifft sich mit der Sicht von Wagenknecht (Die Linke, een communiste), dass “der europäische Steuerzahler dauerhaft für die Fehlspekulationen der Finanzmafia bluten” müsse.
  Terwijl Schäuble voor meer democratie en referenda pleit, ook een stokpaardje van links.

 291. Jan Bouma 9 juli 2012 om 05:56

  @Aad..8 juli..17:36
  Je geeft met dat voorbeeld == @Kleet: een referendum heeft ook zijn mogelijkheden om de boel te vernaaien. “Bent u voor vrede of oorlog? “. Als je dan vredelievend voor stemt nemen de politici meteen het voortouw om met dat verkregen ‘mandaat’ van alles uit te spoken. Verdubbeling van het defensiebudget bijvoorbeeld. == eigenlijk het beste bewijs dat je dergelijke meervoudige interpretaties moet overlaten aan een integer beoordelend kader. (Dit vergt enig nadenken; maar als u dat lang genoeg doet komt u er wel uit).
  Vervolgens sluiten daarbij aan de juridische kaders van “afspraken”, “verdragen” die een noodzakelijk verondersteld integer kader vereisen. Bekend is in ieder geval de quote van deze of gene filosoof die zei: “noemt u mij 3 woorden en aan elk woord kan ik u opknopen”. (Ik kom er maar niet achter wie dat gezegd heeft dus onderhand geloof ik dat ik dat zelf ben..) 🙂

  Verder: Ik herhaal wat ik al gezegd heb. Ik vind het best dat de heilloze weg naar de redding van de Euro wordt geblokkeerd door de Duitsers, Nederlanders, Finnen. En die zo mogelijk hun eigen NEURO gaan introduceren. Het blijft allemaal lapwerk. Het is dan nog steeds die ene munt tegenover de rest. Het ware natuurlijk aan te bevelen dat men de domheid van de strijd om de valuta zou beëindigen. Vervolgens zou men moeten willen accepteren dat het huidige systeem van kapitaalsvoorziening door de foute kortzichtige financiële Maffia moet worden doorbroken.
  Visionaire geesten hebben we nu nodig. Al was het maar omdat we nu met z’n allen in dit tijdperk NU leven. Met 7 miljard mededingers die ieder en afzonderlijk, dus als individu en als natie, denken de ratrace wel te gaan winnen…

  Een illusie. Maar ja..; die domheid.. hè.

  ps
  Zag op het Binnenhof de afscheidsreceptie van de Kamerleden voor hun reces. Als je ze zag vreten dan bedenk je weer dat de quote van Bertold Brecht: “Zuerst kommt das Fressen und dann die Moral” nog steeds geldig is.

 292. Aad Verbaast 9 juli 2012 om 09:34

  @King Billy: het zou hoog tijd worden dat men met vereende krachten eens gaat inzien dat de “finanzmafia” eens moet worden aangepakt i.p.v. de hand boven het hoofd wordt gehouden.
  Welke naam er ook aan de opeenvolgende crises worden gegeven, laten we niet vergeten dat het allemaal met de “bankencrisis” begon. Lijkt alweer zo lang geleden.

 293. Aad Verbaast 9 juli 2012 om 09:41

  @Jan: toch opvallend dat je voor opsplitsing van deze eenheidsmunt bent terwijl je voor invoering van een wereldmunt bent. Ik zou toch verwachten dat je bijvoorbeeld zou voorstellen de euro te vervangen door de dollar, respectievelijk de Yuan. Daarmee stapsgewijs toch naar die wereldmunt toegroeiend.
  Maar ik zal dat wel verkeerd zien. Alles of niets?

  P.S. BBQ: het populairste stukje vlees daar: de eenheidsworst.

 294. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 juli 2012 om 09:56

  Ach Jan; moet je hoofdstuk 3 van mijn boek lezen: referendum voor dwazen en randdebielen.Paragraaf 2; het opstellen van open vragen; sub 4: speciaal voor IQ minder dan 65.
  Dat moet lukken! Succes!

  In feite was het nooit een bankcrisis, maar een crisis in overheidsbeleid, waarbij de overheid de duurste en slechtste oplossing koos en zichzelf daar ook nog voor op de borst sloeg!!
  Als een debiel die na 10 jaar school zijn naam kan krassen.

  Het wrange was toen, dat de beste oplossingen totaal niets kostten.

  En zoals nu zal wel in de traditie passend de verkeerde oplossing gekozen worden.
  Er zal wel gekozen worden voor handhaving euro.
  En dat is fout.

 295. blutch1 9 juli 2012 om 10:31

  Een oplossing zou ook kunnen zijn om een staatsbank op te richten met de overheid als 100% eigenaar. Die zou de staat kunnen lenen tegen 0% en zelf geld kunnen drukken. Het enige dat binnen de perken gehouden zou moeten worden is het bijdrukken. Dat kun je per staat doen (dan wel eigen munt terug) of in Europees verband (kan de Euro blijven). Er is dan geen reden meer om private banken te steunen. Die mogen gewoon failliet gaan. Als al het geld dat banken gekregen hebben naar zo’n staatsbank was gegaan waren de problemen niet zo groot geweest.
  Nu krijgen ze geld en niemand schiet er iets mee op.
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/27/britse-banken-smoren-herstel.xml

 296. Jan Bouma 9 juli 2012 om 10:32

  @Aad…9:34
  Onjuist wat je stelt. En dat weet je. Ik ben voorstander van de invoering van één nieuwe wereldmunt en de conversie afrekenen op basis van het Lieftinckmodel. Ik schetste slechts de vermoedelijk toekomstige situatie waarbij de Euro uiteen zal vallen. Dus je vergist je met de weergave van mijn woorden. De idealitaire toestand is inderdaad de invoering van één nieuwe wereldmunt. Dat vergt uiteraard dan wel een baanbrekend nieuw overleg en doorbraak van de domheid tussen de naties wereldwijd.

  Ga er maar aanstaan met reacties als die van:
  @Kleet.. 9:56 …Ik probeer je nog steeds te ignoreren met je gezwets en provocaties. Op het vorige blog had ik last van een stalker. Je begint op hem te lijken.

 297. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 juli 2012 om 10:49

  Kom op Jan! Gooi het maar in de groep! Freud heeft gezegd dat het helpt! En op de sociale opleidingen werd mij ook verteld dat het spanningsbrekend en healend zou kunnen werken!!

  Maar ik zal je een geheimpje vertellen over geld en munt eenheid.
  Over de hele wereld genomen is maar een klein deel dat met contant geld werkt.
  Wij ook niet; overschrijven en dergelijke gaat wel geld verwisselen, maar niet zichtbaar.
  Een slordige helft vban de wereld doet het zoals in de middeleeuwen in b.v. england.Maar 5% van de transacties in geld, de rest in diensten, wederdiensten en verplichtingen.

  Dat je maar constant zit te mekkeren over wereldmunt geeft aan, dat je dat niet weet, of daar een minachtende mening over hebt.
  Toch was er door dat systeem een relatieve sociale rust, cohesie en vrede.
  Je gaat geen ruzie maken met iemand die je nog geld schuldig is…..

  Dus ga nou eerst eens je huiswerk maken.
  Ik heb het mijne al 50 jaar terug gedaan, toen ik zag dat het in andere landen/werelden anders ging als bij ons, en dat dat niet per definitie slechter of minder was.

  Ja dat negeren; je probeert het wel, maar het lukt niet zo best.Zoals met meer dingen.
  Stel je voor, je had een schop gekocht en een kruiwagen; en je had per dag 8 kuub rotzooi van die bult in je achtertuin weggehaald; was er dan nog steeds een reden tot klagen?

 298. Jan Bouma 9 juli 2012 om 10:50

  Nog ’n enkele opmerking over de praktische invoering. Net zo goed als thans de Euro voor de eurolanden fungeert als één munt kan dat ook voor 192 naties. Dan moet er uiteraard geen situatie mogelijk zijn dat per land die nieuwe wereldmunt ongelimiteerd kan worden vermeerderd. Net zo als de Ieren zouden hebben gedaan om 35 miljard bij te drukken. Elk land heeft een staatsbank en ministerie van financiën die weer onder toezicht staan van een integere wereldraad. Kijk! Je kunt voor mindere oplossingen kiezen ik kies slechts voor de enig juiste vanwege de immense voordelen. Mag dat? Ja, dat mag ik.

 299. blutch1 9 juli 2012 om 10:58

  @Jan
  het zou aan geloofwaardigheid winnen als je de juiste getallen neemt. Ierland drukte voor 51 miljard bij, geen 35 miljard.

 300. Jan Bouma 9 juli 2012 om 11:11

  @Blutch1…..10:58
  Whatever. 35 of 51. Het gaat mij om het principe. Nog een quote die ik van @Aad meekreeg:
  (zie het blog: the World according to Mithras)

  Een oude Chinese wijsheid (Yunn Pann):
  Before the brilliant person begins something great, he must look foolish to the crowd.

 301. King Billy 9 juli 2012 om 11:12

  Goed voorstel, @blutch, zolang politici met hun tengels er van af blijven.

 302. blutch1 9 juli 2012 om 11:44

  @Jan
  dat zeggen politici ook, het gaat om het principe en dan maakt het blijkbaar niet uit of het om 10 miljard, 100 miljard of 1000 miljard gaat.
  Was dat niet Rutte die zei: ach wat, 50 miljard.

 303. Jan Bouma 9 juli 2012 om 12:03

  @Blutch1….11:44
  Natuurlijk maakt het uit. Niet zeuren, hè. Ik mag aannemen (net zoals eenieder ander) dat je toch wel begrijpt dat in mijn gegeven voorstelling van zaken en de oplossing dat “bijdrukken” niet mogelijk moet zijn. En dan zou ik, om te beginnen, als voorwaarde het toezichthoudend orgaan in hoogste instantie wel moeten kunnen vertrouwen. Ik herinner me nu even Wellink die door de Commissie De Wit onlangs zwaar werd bekritiseerd vanwege onjuiste verstrekte informatie.

  Blijkbaar deugde de DNB dus al niet in ons “fijnggggristelijke landje”.

 304. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 juli 2012 om 12:03

  @Jan: dan heb je een supergoed begin!

 305. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 juli 2012 om 12:11

  Het probleem in grootindustrie is vaak, dat marketing mensen op de stoel van techneuten gaan zitten en omgekeerd

  Kijk eens naar merkel en duitse auto’s; allemaal dezelfde kont.

  De grootste blunder van de auto industrie; het niet –of verkeerd-in productie brengen van retro modellen.

  neem VW kever.
  Die is “gemoderniseerd” lijkt monstreus lelijk en duur.
  Mensen wilden origineel model.Natuurlijk kon de motor wat verbeterd worden of de wielophanging.
  Maar het vereiste geen investering; totale productie lijnen staan er nog in Brasilie en Mexico; was een kwestie van uitbesteden….

  Zelfde voor goedkope franse auto; deux cheveaux of de renault 4; de laatste had zo in roemenie gemaakt kunnen worden.
  En de befaamde patatbus, citoen geloof ik of renault?
  Is weldegelijk een markt voor.

  Ook als je een oude nederlandse auto weer gaat produceren: absoluut een goede markt voor; civiel zowel als militair; de Nekaf en de dikke daf en de DAF YA126
  Moeten wel andere motoren in.

 306. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 juli 2012 om 12:12

  De DAF YA126 is technisch beter en meer geschikt dan die idiote Humvee….

 307. Anouska 9 juli 2012 om 14:03

  Bankrun zou misschien ook een waarschuwing voor de €uropese $merigheids Maffia kunnen zijn…http://intrinsiekewaardenul.nl/2012/07/boze-britten-zeggen-massaal-rekening-bij-grote-banken-op/ ? Weet alleen niet waar ik nou laatst iets las, over een soevereine munt ofzo? Idd. wat Blutch zegt door de staat uitgeven, ik vetrouw alleen die ettuR niet 😉 met zijn nog hogere hypotheken illussie… en Botje vind Buma Bakellende materiaal… zucht… wat een ramp… als bestuurder voor de zinkende €USSR das duikboot

 308. blutch1 9 juli 2012 om 14:13

  @Anouska
  Bot heeft echt hersencellen. Daarom verbaasde mij die uitspraak dat van Haersma-Buma het CDA weer groot kon maken net als Lubbers en Balkenende. Als je daarbij bedenkt dat Lubbers begon met 54 zetels en eindigde met 31, Balkenende begon met 43 en eindigde met 21 zou het best eens kunnen zijn dat hij bedoelde dat het CDA nog verder naar de verdommenis kon gaan onder deze parijleider. Dat zou een mooie verkapte boodschap zijn. 🙂

 309. Anouska 9 juli 2012 om 14:47

  Blutch, tsja, zou dat het zijn?
  Ik heb het stukje alweer gevonden, misschien wel een idee: Oplossing: SOEVEREINE MUNT, ook bekend als systeem van NATIONAAL KREDIET
  De staat (in tegenstelling tot een private entiteit) heeft de monopolie over de geldcreatie. Twee essentiële voorwaarden:
  • De hele geldmassa MOET dekking hebben in de waarde van de middelen die de fysieke economie verhandelt.
  • Alle wisselkoersen onder controle ter voorkoming dat de speculanten weer gaan doen wat ze altijd gedaan hebben: zich zelf verrijken ten koste van de rest en van letterlijk ALLES.
  Is van commnet #32 op: http://biflatie.nl/artikelen/69-eurocrisis/33182-ecb-blind-radeloos-en-vertwijfeld#comments
  Nu zijn alle ballen zich aan het verzamelen, alsof ze verder komen dan “bitter”ballen…
  King Billy, ik ga even neuzen 😉

 310. Anouska 9 juli 2012 om 16:36

  @King Billy Dank! We hebben idd een appelboompje in ons dorps tuintje 😉 goed voor heel wat appels die het jongvolk tevreden stellen als ze weer eens op snoepjes rooftocht door de buurt stormen 😉 we bespreken dan ook weleens rupsje nooitgenoeg 😉
  Misschien een wat radicaal idee: castratie van bankstervolk…? Oee… glad ijs, ik weet het… daar zal dre met rouwe voeten als voorzitter zorgverzekeringen het vast niet mee eens zijn…
  Ik was aan het dubben over oplossingen… Slivio Gessel gemixt met wat van Steve Keen? Misschien kan Jan zijn hoofd hier eens over buigen, hij heeft per slot van rekening en tegenstrijdige belangen heel wat ervaring met gangsters 😉

 311. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 juli 2012 om 17:08

  Ja maar die werden vreselijk gemarteld! Die moesten zijn boek lezen….onmenselijk!
  Maar allez; in zweden is dat een poos gedaan; castreren of steriliseren….
  het werkt.
  Waarom? Simpel; criminaliteit is erfelijk bepaald.
  Zie zigeuners in NL.
  Mag je sinds 1945 niet zeggen zonder het risico te lopen voor nazi, fascist e.d. uitgemaakt te worden; maar het blijft een realiteit.

  Alleen de plaats die criminaliteit sociaal inneemt is cultuurgebonden.
  Zo is diefstal en inbreken sociaal geaccepteerd als ‘normaal” in roemenie.
  Bij ons wordt het niet zo op prijs gesteld.
  Zo is geweld heel normaal en geaccepteerd in sommige streken van joegoslavie en albanie.
  Bij ons over het algemeen niet.

  Als in Alnbanie een vrouw aandach wil, steekt ze zich zelf in de fik.
  Heeft maar kort resulaat; meestal is ze dan dood.

  Zo heerst bloedwraak nog in Albanie.Gerespecteerd door de wet en overheid.Goed idee voor hier.

  Zo vinden wij infancide crimineel; maar eskimo’s en wat afrikaanse stammen gebruiken het als geboorteregeling.

  En wij zullen dat alles moeten accepteren–dat is de multiculti maatschappij.
  Offe misschien toch aanpassing vereisen?

 312. Jan Bouma 9 juli 2012 om 17:31

  Kijk morgen wel even verder. Vooralsnog wil ik allen ter overweging geven (waar zit @Aad?) het fenomeen wat in de geschiedenis bekend staat THE RISE AND FALL OF THE EMPIRES. We zien dat de opkomende economieën van met name de BRIC-landen zich aandienen.
  Daarom is het onzinnig de Euro te blijven verdedigen.”Join them if you can’t beat them.” En dan zou het handig zijn dat je wereldwijd een compromis sluit om één wereldmunt in te voeren. Want doe je dat niet, de Chinezen kopen ondertussen de hele wereld op.
  Nog een punt van overweging. Ik meen dat 16 Somaliërs de ecologische footprint hebben van 1 Amerikaan. Ook bekend is het gezegde “dat er 3 wereldburgers nodig zijn voor die ene Amerikaan.”

  Enfin… Ik zie morgen wel wat jullie hiervan vinden. 🙂

  ps
  Ik meld het maar vast over de “overheidscriminelen”.. Het heeft eventjes geduurd (paar weken) maar vanmiddag is mij dan eindelijk beloofd dat het OM mijn aangiften in behandeling gaat nemen. Moet het nog zien. Want het resultaat ervan zou zijn dat “de burgemeester van Stichtse Vecht, drs. Mirjam van ’t Veld en een zooitje liegende ambtenaren van haar, in het gevang zullen belanden..” Kijken of dat nieuws is wat de voorpagina’s gaat halen.. 🙂

 313. Aad Verbaast 9 juli 2012 om 17:47

  @allen: ik loop behoorlijk achter. Je kunt ook niet even weg 😉

  Dan maar een bloemlezing uit het nieuws wat ik vandaag zo even voorbij zag komen ter lering en vermaak.

  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/07_juli/09/economie/griekse-economie-krimpt-6_9-procent-in-2012.xml Spreekt voor zichzelf.
  http://www.nu.nl/algemeen/2855074/jager-sluit-ruzie-tussen-eurolanden-niet.html Spierballentaal van de Jager.
  Wat onmiddelijk het volgende commentaar (ook spierballentaal) van Samsom ontlokte op twitter:

  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/07_juli/09/buitenland/rel-in-duitsland-over-gedrag-parlementariers.xml Parlementariërs vinden “die Manschaft” interessanter dan volksvertegenwoordiger te zijn. Verkwanselen wel even met 30 man bescherming van persoonsgegevens.

  En als uitsmijter dan dit overzicht van het nieuws. Met natuurlijk als hoogtepunt het Finse “wijvensjouwen”. http://www.joop.nl/show/detail/artikel/14886_finse_wijvensjouw_race_ook_dit_jaar_weer_bloedstollend/

  Wat een bende, wat een rotzooi.

  Het was een zware dag voor me. Ik ga maar eens denken over een nieuw blogje.

 314. Aad Verbaast 9 juli 2012 om 17:53

  @allen: oh ja, deze nog vergeten.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/08/china-investeert-zestien-miljard-in-iraanse-olievelden/
  Waar Europa rollebollend over straat gaat. De Amerikanen en de Europeanen samenspannen tegen de “schurkenstaat” Iran, timmert China gewoon door aan de weg.

  Amerika en Europa laten overigens weer zien dat de bankenmaffia door de politiek leiders zonder dralen wordt ingezet om hun paranoia vorm te geven:
  ==
  De Amerikaanse sancties zijn gericht tegen financiële instituten die transacties uitvoeren met de Centrale Bank van Iran of andere Iraanse banken die draaien om de aankoop van olie. Daarmee worden landen die de import van Iraanse olie niet stopzetten, afgesloten van het Amerikaanse financiële systeem. De Europese sancties treffen vooral importeurs van Iraanse olie, zoals China, India, Japan en Zuid-Korea. Die landen kunnen hun transporten niet meer laten verzekeren door de bijna uitsluitend Europese verzekeraars.
  ==

  Blijft een bende, blijft een rotzooi.

 315. Anouska 9 juli 2012 om 18:59

  @Aad: 17.47: je kunt je kont niet keren 😉
  @Jan: 17.31: die BRICS… just another bubble 😉 … gaat daar ook niet lekker hoor, Brazilie onlangs weer wat centjes in een nieuwe bubble gestopt… om de economie gaande te houden… welke economie? Die van de gangsters zeker…
  Wat denk je van Gessel en Keen?
  We lopen toch gewoon wereldwijd tegen grenzen aan? Japan in de prut… en China, ach China met zijn enorme spooksteden, evenals in Ierland, Spanje, Canada, zelfs Anogla (sponsord/ manufactured by China?)…
  Noorwegen ruzie over werkzaamheden betreffende olie enzo… embargo Iran, man man… waar zijn we mee bezig….?
  Maar Jan, zeg nou eens? Is het geen idee, die soevereine munt, integere staat onder supervisie van integere wereldraad? Een nieuwe economie opbouwen met oog voor de menselijke maat in plaats van megalomane fusiedrift, bouwdrift en allerlei andere driften welke derrievaten en derivaten proberen af te schermen…

  Alles heeft met alles te maken, das het lastige… 😉

 316. Jan Bouma 9 juli 2012 om 19:43

  @Anouska 18:59
  Hoe je het draait wendt of keert ik zou zeggen begin nu eerst eens die hele politieke vertegenwoordiging op te schonen door die integere topdown besturing te regelen. We zitten nu met egotrippers en bedriegers opgescheept. Tegelijkertijd zorg je dan ook voor de instemming van de basis; de buttom-up. Het is een intellectuele revolutie. We leven enerzijds met 7 miljard in een op prestatie gerichte Nietzscheiaanse maatschappij maar anderzijds zal de Socratische ons moeten redden. Dat gebeurt nu ook wel maar op een ongelooflijk slinkse wijze waarbij door SOCIALISERING van de schulden uiteindelijk toch weer de financiële maffia winnen.
  Ik zie ook niet zoveel verschil met je voorstel één “souvereine” (?) munt en die ene wereldmunt die ik voorsta en natuurlijk ook “souverein” moet zijn.
  Het sociaaldarwinistische principe the winner takes it all blijkt in dit tijdperk niet sustainable tenzij je natuurlijk uitgaat van bijv. een halvering van de wereldbevolking. Ik noem maar “een oplossing”. Leuk voor je kind…
  Punt is vervolgens dat niemand wil inleveren. Ik denk dat als je het goed aanpakt dat er ook niet veel ingeleverd hoeft te worden van het welvaartsniveau.

  Morgen verder. Hoewel @Aad is al weer bezig met een nieuw blog.. Die man raast maar door. Leest ook niet goed z’n blog… 🙂

 317. Anouska 9 juli 2012 om 21:22

  @Jan ja, maaarrrr die besturing zal eerst door buttom up gemolesteerd moeten worden lijkt het haast… om dan een nieuwe , zo integer mogelijke topdown besturing te krijgen…

 318. King Billy 9 juli 2012 om 22:19

  Kon al enkele dagen niet bij mijn ‘King Billy’s Republic’ komen. Bij navraag bleek dat gemanipuleerd is met m’n paswoord. Dader ligt zelfs niet op het kerkhof, niet te achterhalen.
  Blijkbaar is Grote Broer stiekem langs geweest.

 319. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 juli 2012 om 22:37

  Het gebeurt.Stalin zou zo jaloers zijn op de moderne machthebbers en hun methoden!

 320. King Billy 9 juli 2012 om 22:43

  ’t Werkt weer. Kan nu reacties beantwoorden. En vanavond concept blogje erop gezet.
  Joschka Fischer, super hot in Duitsland. Wordt in Duitse pers beschuldigd van ophitserij. Hem niet vreemd.

  http://koningbilly.wordpress.com/2012/07/09/joschka-fischers-eu-and-an-angry-eu-citizen/

 321. Aad Verbaast 9 juli 2012 om 22:59

  @King Billy: 22:19: vreemd verhaal. Bij wie kan je dat navragen?
  En waarom kan je er nu wel weer in, als ze je ww zouden hebben veranderd? Moet je dan toch eerst weer kraken om het te kunnen veranderen?
  “concept blogje”?? Staat er toch gewoon op? In het engels overgeschakeld inmiddels 😉

 322. Aad Verbaast 9 juli 2012 om 23:00

  Vanavond zaten de MF’s weer bij elkaar. Genoeg om over te hebben lijkt me. Monti was er ook trouwens. Lees net op twitter dat hij de vergadering net voortijdig verlaten heeft. Reden onbekend..

 323. King Billy 9 juli 2012 om 23:42

  Kon niet meer inloggen. resetten, nieuw paswoord aanmaken werd niet geaccepteerd. toen hulp van duitse WPblogger ingeroepen, die met hulp van een duitse helpdesk een halve middag bezig is geweest. Bleek te maken te hebben met mijn ip.nr dat geblokkeerd was als ik specifiek bij mijn blogsite wilde komen. Acces denied. Door wie was niet te achterhalen. Het fijne begrijp ik er ook niet van.

  Project Syndicate en reactie in ’t Engels. Why not zo af en toe? Kan nog zijn dat de reactie wordt verwijderd. Reactie domweg gekopieerd. Mag niet van Project Syndicate. Volgens Statcounter waren ze al op bezoek. Beginnen blijkbaar vroeg daar. LOL.
  Joschka Fischer is hot hier. Voorziet een EU in vuur en vlammen en hakt hard op Merkel in, de CDU/CSU en FP in, met een sneer naar Karlsruhe. De eeuwige ophitser….

 324. Aad Verbaast 10 juli 2012 om 00:25

  @King Billy: apart verhaal over dat IP nummer..
  Dat van project syndicate begrijp ik trouwens ook niet. Is dat jouw reactie of een reactie van iemand anders die je hebt overgenomen?
  Ik zal het morgen eens rustig lezen.

  Fischer: ook een politicus. Net als de andere kan hij zich ook niet aan zijn eigen woord houden.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Joschka_Fischer
  == Eind juni 2006 werd bekend dat hij zich volledig uit de politiek zou terugtrekken, en op 27 juni 2006 nam hij afscheid van de Groene fractie in de Bondsdag (zijn mandaat zou hij officieel na het zomerreces van 2006 neerleggen).
  Bij zijn afscheid liet hij geen misverstand bestaan over zijn bedoelingen. “Alle ideeën die zeggen “die komt wel terug”, zijn niet van deze wereld”, aldus Fischer tijdens de druk bezochte persconferentie; “De deur is dicht. De sleutel wordt omgedraaid en weggeworpen.”
  ==
  Heeft nog wel een leerstoel in “crisisdiplomatie”.
  Tja, het kan altijd nog gekker.

 325. King Billy 10 juli 2012 om 00:53

  reactie van een duitse lezer op het artikel van Fischer, zie link.

 326. Jan Bouma 10 juli 2012 om 06:40

  @Anouska…21:22
  Het bereiken van de gewenste doelstellingen vereist vanzelfsprekend een inventarisatie van alle van belang zijnde factoren. We hebben het dan over het bottom-up/topdown model. Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Top-down_and_bottom-up_design

  Bij die inventarisatie hoort dan het rijtje van belanghebbende partijen die daar tegen zullen zijn omdat zij hun belangen geschaad achten. Zie ook: Machiavelli.

  Ik noem het bekende rijtje:
  – politici (als ze wel zouden meewerken dan betekent dat ze instemmen met hun opheffing in de huidige vorm van hun representatie).
  – “intelligentsia” tussen aanhalingstekens want ze zijn afhankelijk en liggen aan het subsidie-infuus van de politici en het establishment. (Idem: de rechtspraak zo kan ik opmerken uit eigen ervaring).
  – pers en media; die ook niet de revolutionaire trom zullen roeren want zie: de intelligentsia. (zie ook de taboes die H.J.A. Hofland signaleerde)
  – reli’s; ook zij hebben belang dat ze het verbond met de voorgaand genoemde partijen in stand houden.

  Met als eindresultaat: hou jij ze dom dan hou ik ze arm.

  Aangezien alle communicatiemiddelen in handen zijn van de tegenstanders van de intellectuele revolutie (lees: de bevrijding van die domme stemmer) zou je moeten concluderen niet alleen dat het een ongelijke strijd is maar dat die ook tot mislukken gedoemd moet zijn.

  Tegen de stroom in.

  We hebben de social media, zoals bijv. dit blog van @Aad verbaast. We mogen misschien erop rekenen dat er een omslagpunt komt net zo goed als de social media van belang waren en zijn op dit moment bij de Noordafrikaanse Lente. Die ook alweer tot mislukken gedoemd is als we de toestand in Egypte in ogenschouw nemen.

  Enfin. Tot later.

 327. Aad Verbaast 10 juli 2012 om 09:14

  De ministers van financiën hebben gisteren hard gewerkt. 30 miljard zal voor het eind van de maand uitgeleend worden aan Spanje om de bankensector te gaan ‘redden’. Details moeten nog worden uitgewerkt voor de 20ste juli als ze weer bij elkaar komen. Niet naar de banken direct dus, daar zien ze maar even af blijkbaar.
  De naam Regling is gevallen als toekomstige baas van ESM.
  Zie: http://www.guardian.co.uk/business/2012/jul/10/eurozone-30bn-spanish-bailout
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/10/spanje-kan-nog-deze-maand-30-miljard-lenen/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Klaus_Regling

  De kamer mag alweer terugkomen van vakantie. Moet namelijk wel even goedgekeurd worden door het parlement..

 328. blutch1 10 juli 2012 om 09:33

  Juncker blijft nog even, maar alleen als zijn vriendje in de directie van de ECB komt. Hoofd van ESM naar een Duitser moet de Duitsers ervan weerhouden hun eigen topman onderuit te halen.
  Gatt er nog iemand op jacht naar De Jager of mag die in zijn eigen vet gaarsmoren.

 329. Jan Bouma 10 juli 2012 om 09:46

  @Aad…9:14
  In dat artikel van de Guardian wordt dan weer genoemd ‘the bail out van de Spaanse banken voor 100 miljard in totaal’; laten we deze sprookjes nu ook eens beëindigen. Een bail out van Spaanse banken betekent dat die voor 1000 miljard, dus voor 10 keer zoveel, nog niet kan worden gerealiseerd. Het gaat, net als in alle andere landen van de EMU om onvoorstelbare veel grotere bedragen waarbij met name de afwaardering van het totale onroerend goed is gemoeid. En dan nog.. De private banken worden dan eenmaal gered ten koste van de socialisering maar daarna is de economie van het betrokken land weer terug bij af want voor al die miljarden wordt geen blijvend herstel van de economie bewerkstelligd laat staan dat er dan “ineens” weer een groei-economie zal ontstaan. Ik schat overigens dat in Nederland eenzelfde bedrag op de totale activa moet worden afgeboekt.

 330. King Billy 10 juli 2012 om 09:51

  Regling, imposante C.V. Echter, was wel de hoofdveratwoordelijke voor:
  “zwischen 2001 und 2008 der zuständige Verantwortliche in Brüssel war, der die griechische Finanzentwicklung zu überwachen hatte und sich dann mit den getürkten Zahlen abgefunden hatte“.
  Overigens gaf hij later toe dat dit een „Oeps!…. een klein foutje was.”

  “Als Deutschland und Frankreich die Defizitgrenzen 2002 und 2003 überschritten hatten, leitete die EU-Kommission auf seine Initiative hin ein Defizitverfahren gegen Deutschland ein. Auf Grund der Verärgerung Gerhard Schröders wurde Regling zur Persona non grata in Berlin erklärt“.
  O jéé, o jéé,, toch weer in genade aangenomen.

  Keiharde monetarist, Hedgefond management
  Duitse wiki http://de.wikipedia.org/wiki/Klaus_Regling

 331. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 juli 2012 om 11:39

  ALLES op internet wordt gescanned op bepaalde woorden.; bv ak47, ontsteking, definitieve oplossing, en dat soort dingen.Alles; ook e-mails, blogs wat dan ook.

  Willen ze je worden er registraties van je gemaakt of uitgevonden.

  Ik stond ooit 9en nog) met een kruisje achter mijn naam.
  Toen ik jong was bekend in oostblok, eerste kraker van NL.
  Ik kwam er kinderlijk eenvoudig achter op 2 momenten.
  Ik solliciteerde in Amersfoort bij de tankwerkplaats.kende iedereen.Ze wilden me graag hebben moest alleen nog door de BVD gekeurd worden.Afgekeurd dus.Maar ik kreeg informeel info bvan de toenmalige opperhoofden aldaar.
  Kleine 10 jaar verder: ik solliciteerde bij tehuizen die onder justitie vielen, en viel in de smaak, alleen: werd niet aangenomen. Oorzaak: justitie had een formulier uitgevonden dat formeel niet bestond.”justitieel documentatie register. En daar stond op, datum vergrijp, plaats vergrijp, vergrijp, rechtzaak, uitspraak en zo.
  Wasmaar een kolom ingevuld.Vergrijp. zware mishandeling.
  Leuk als je bij ehuizen solliciteert die onder justitie vallen!
  Goed, met de raad voor reclassering naar de rechter gestapt, gewonnen, justitie moest het wissen en zijn excuses aanbieden.Dat gebeurde.Mar dat betaalde een 4 jarige opleiding en twee jaar solliciteren niet
  Ze begrepen niet hoe dat erop kwam.
  heb ik ze voorgelicht.Gewoon omdat een of andere klootzak dat erop zette.
  Konden ze niet waarderen.
  Was wel zo.
  Orwell had zoveel gelijk….Kafka ben ik ook in een ander daglicht gaan zien.

 332. Aad Verbaast 10 juli 2012 om 11:54

  @Blutch1: ze staan al in de rij om Juncker op te volgen. Zie ook mijn commentaar van gisteren 00:40:
  ==
  Schäuble en Moscovici (nee, geen neef van..) gaan samen een duo baan doen. Da’s pas samenwerking! http://www.spiegel.de/politik/ausland/euro-gruppe-schaeuble-und-moscovici-sollen-vorsitz-uebernehmen-a-843183.html
  ==
  De jager had nog wel als eis gesteld dat er geen bonussen mochten worden uitgekeerd en de salarissen van de top moesten worden afgetopt. Druppel op de gloeiende plaat, maar ligt wel lekker bij de kiezer.
  Wie op hem jaagt? Velen. Wilders wil de kamer al terugroepen. Maar wordt wrs afgedaan in een commissievergaderingetje.

 333. Aad Verbaast 10 juli 2012 om 11:56

  @Jan: bij het woord bail-out gaan bij de haren onmiddellijk rechtovereind staan. Zie de Amerikaanse toestanden die we daar hebben mogen beleven. Zouden de Spanjaarden de geldpers al aan hebben staan? Die kunnen overuren maken daar.

 334. Aad Verbaast 10 juli 2012 om 11:58

  @King Billy: zo zie je maar weer. Door politici met hun geheugen van een goudvis, is een foutje zo vergeten. Mag een glansrijke carrière niet in de weg staan. Voorbeelden te over.

 335. Aad Verbaast 10 juli 2012 om 12:00

  @Kleet: jij hebt natuurlijk een speciale status. Jouw commentaren op het internet worden niet eens gefilterd. Worden per definitie allemaal gelezen 😉

 336. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 juli 2012 om 12:24

  Ik was eens aan het googlen; kwam ik terecht op een site, waar peroneel van de volkskrant elkaar berichten stuurde.
  Wie is kletersteeg? Is dat zijn echte naam? kan je wat te weten komen over hem? Antwoord: dat is iemand die mijn stukjes altijd verpest met reacties over zijn “buurmeissie” maak hem niet kwaad, mwant dan schrijft hij je elders de grond in”

  naderhand was die side geblokkeerd voor mij….
  En op een andere side.Daar werd bijgehouden wat ik gegoogeled had.Was van 2 jaar….geeft te denken niet?

 337. King Billy 10 juli 2012 om 12:40

  Politici worden met het uur nerveuzer, gaan zelfs nu zover openlijk de competentie van Karlsruhe in twijfel te trekken. Niet alleen stijlloos om op een dergelijke manier te opereren, maar is ook een indicatie dat ze zich niet zeker wanen en aan hun klompen, of Bally schoenen, aanvoelen dat ze op het randje opereren.
  Schäuble wil zo snel mogelijk een uitspraak, Voßkuhle pareerde met dat dit aan het Hof is.
  Gauck uitte zich ook nog en zei dat hij ‘blij’ is met de betrokkenheid van Karlsruhe en, wellicht op voorhand, dat Merkel de burger beter moet informeren.
  Een reagerende lezer op de talloze speculerende artikelen, van terechtwijzingen tot referendum, in de Duitse media, vatte het zó samen:
  “Democratie > euro”.

 338. Aad Verbaast 10 juli 2012 om 12:46

  @King Billy: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/07_juli/10/economie/schauble-waarschuwt-hof-voor-diepere-crisis.xml
  Ook Schauble heeft inmiddels het middel chantage overgenomen in een poging de rechtspraak te beïnvloeden. Moet niet veel gekker worden.

 339. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 juli 2012 om 12:51

  Ze weten dat het niet kan wat ze flikten en zijn nu terecht zenuwachtig, dat een en ander ongedaan wordt gemaakt.
  Zemoeten een lesje leren; en wij zullen er wel bij varen.
  Hoop ik

 340. Jan Bouma 10 juli 2012 om 12:59

  @Aad…11:56
  Een ander hardnekkig sprookje is de afdwingbaarheid van economisch toekomstig “goed weer”. Men handelt altijd “naar bevind van zaken” (en dus altijd achteraf). Nu is dat het probleem want als je geen visionaire visie hebt, met alternatieve out of the box oplossingen, dan zal tot Sint Juttemis “dat bevind van zaken” worden gedicteerd door “de financiële Maffia”.

  Ik vraag me af wanneer nu eindelijk eens de zgn. “onafhankelijke Pers en Media” bovenstaande analyse gaan delen.

 341. King Billy 10 juli 2012 om 13:06

  Ben benieuwd, de RvS nam in haar advies ook enkele overwegingen mee die rechtstreeks raakten aan de Grondwet, liet evenwel de urgentie voor het oprichten van het ESM prevaleren.
  Enfin, in de kapsalon van Karlsruhe zal niemand er ongeknipt en ongeschoren uitkomen.

 342. blutch1 10 juli 2012 om 14:01

  Aha, we zijn weer terug op het niveau van de barbier. Die waren vroeger ook chirurgijn. En aderlaten konden ze, zo te zien hebben ze dat niet verleerd.
  @Jan 12:59
  geheel eens.

 343. Motek from Space 10 juli 2012 om 15:41

  Blutch toch weer een teken dat de geschiedenis zich herhaalde in een ander jasje? Zien ze dat zelf nou niet in?

 344. King Billy 10 juli 2012 om 17:00

  Uitspraak Karlsruhe over ESM kan nog drie maanden op zich laten wachten. Voßkuhle neemt de tijd voor zorgvuldigee bestudering.
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/verfassungsgericht-braucht-zeit-fuer-pruefung-der-eilantraege-gegen-esm-a-843652.html

  Tandartsen varen er wel bij.

 345. Aad Verbaast 10 juli 2012 om 17:01

  @allen: ‘gelukkig’ mogen we weer stemmen. Daarover gaat dan ook de volgende blog die ik er nu maar eens op ga zetten..
  Wordt vervolgd.

 346. Pingback:Rabobank: de bankwereld is verziekt « Aad Verbaast

 347. King Billy 23 december 2013 om 22:19

  Engeland volgt vijf andere landen en gaat plastic bankbiljetten drukken. Winston Churchill komt op polymeren i.p.v. op katoenpapier. Een Duitse lezeres reageert: “En eurobiljetten spoedig op toiletpapier.”
  http://www.faz.net/aktuell/finanzen/devisen-rohstoffe/polymer-statt-baumwollpapier-briten-drucken-bald-banknoten-aus-kunststoff-12725687.html

 348. P.H.M/\. van de Kletersteeg--wie anders??? 24 december 2013 om 12:42

  Een prettig kerst…..voor eenieder die het verdient

 349. King Billy 20 februari 2016 om 23:10

  Wow! In Zwitserland komt er een referendum aan met de vraag of uitsluitend de centrale bank nog baar en giraal geld mag uitgeven en mag scheppen. Als deze stemming ten gunste van de centrale bank uitvalt, wordt het interessant om een spaarrekening in Zwitserland te openen. De markt gaat dan de rentepercentages dicteren omdat banken dan onderling als normale ondernemers moeten concurreren. Als banken failliet gaan zijn rekeninghouders en aandeelhouders dan niet hun girale geld kwijt en wordt de samenleving niet met de ellende opgescheept.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: