Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Loverboy Abram wordt steenrijk door list en bedrog

Tissot_Sarai_Is_Taken_to_Pharaoh's_Palace

Afl 9. uit de serie: Omtrent Het Oude Testament. Abram (inmiddels 75) kwam met zijn gevolg aan in Kanaän. God stond hem al op te wachten: “Aan uw nakomelingen zal Ik dit land in bezit geven.” (Gn 12:7). Abram richtte een altaar op als dank, maar trok toch maar verder richting Negeb.

Geen gelukkige keuze overigens. “Hongersnood”! (Gn 12:10), dan maar naar Egypte.
Net voordat Abram Egypte binnentrok verzon hij een list.

Abram zie tegen zijn vrouw (en halfzus) Sarai: “Luister eens, ik weet dat je een mooie vrouw bent. Als de Egyptenaren je zien en denken dat je mijn vrouw ben, zullen ze mij vermoorden en jou in leven laten. Zeg liever dat je mijn zus bent; dan zal ik het er goed afbrengen en om jou in leven blijven.” (Gn 12:11-13)
De farao (zich van geen kwaad bewust) nam die bloedmooie vrouw op in zijn harem. “Omwille van haar behandelde hij ook Abram goed en schonk hem schapen, runderen en ezels, slaven en slavinnen, ezelinnen en kamelen.” (Gn 12:16)

Hoe haal je het in godsnaam in je hoofd je vrouw ‘uit te lenen’? Voor eigen gewin ook nog eens?

Op zich mooi toch van die farao? Abram had er ook al geen moeite mee. Maar God dacht daar heel anders over. En “.. bracht de farao en zijn hovelingen zware slagen toe om wat er gebeurd was met Sarai..” (Gn 12:17)

De geteisterde farao kwam natuurlijk achter dit verachtelijke opzetje. Pissig geworden (logisch), zette hij Abram het land uit, en terecht!

Inmiddels was Abram daar wel steenrijk geworden en mocht alles ook nog eens meenemen van die (te) goede farao. Kom er nog maar eens om. De pluk-ze-wet bestond nog niet.

Terug naar de Negeb. “Abram was een rijk man die heel veel vee, zilver en goud bezat.” (Gn 12:2).

Ik ben wederom met stomheid geslagen. Lover-boy Abram beschermen, en onschuldigen die zich van geen kwaad bewust waren bestraffen. Hoe bedenk je het!

Maar nee hoor. God beloont zijn criminele oogappel nogmaals.

Weer in Kanaän aangekomen zei God tegen Abram: “Laat uw blik rondgaan.. Al het land dat u ziet, schenk ik aan u en aan uw nageslacht, voor altijd. Ik zal uw nakomelingen zo talrijk maken als het zand op de aarde… Ga het hele land door in de lengte en de breedte want ik schenk het aan u!” (Gn 14:14-17)

En alsof dat allemaal nog niet genoeg was, zie God weer wat later (na wat gebeurtenissen die ik de lezer zal besparen): “Vrees niet, Abram, ik zal uw schild zijn. Uw loon zal zeer groot zijn.” (Gn 15:1).

Maar ja, die Abram was ook niet op zijn achterhoofd gevallen. Sluw zakenmannetje en onderhandelaar immers.
“Heer God, wat heb ik aan uw gaven?” (Gn 15:2) “U hebt mij geen nakomelingen geschonken, en een ondergeschikte zal mijn erfgenaam zijn” (Gn 15:4). Quelle horreur!?

Maar die God weet van geen ophouden. “Kijk naar de hemel en tel de sterren..Zo talrijk zal uw nageslacht zijn.” (Gn 15: 5).
En alsof dat allemaal nog niet genoeg was sloot hij weer een verbond met Abram:
“Aan uw nakomelingen schenk ik dit land, vanaf de beek van Egypte tot aan de Grote Rivier de Eufraat, het gebied van de Kenieten, Kennizzieten, Kadmonieten, Hethieten, Perizzieten, Refaïten, Amoerieten, Kannaänieten, Girgasieten, en Jebusieten.” (Gn 15:18-21)
Niet direct een volkstuintje.

Die extra buit was al weer binnen. Kost wat maar dan heb je ook wat.

Hoe die ontelbare nakomelingen er dan toch kwamen (Sarai was immers “onvruchtbaar”)?

Daarover een volgende keer..

 
P.S. Binnenkort deel 10. Gods tweede verbond: de besnijdenis
P.S.: plaatje komt hier vandaan
P.S. alle verschenen blogs in deze serie zijn te vinden in de rechterkolom onder het kopje: “Omtrent het Oude Testament”

160 Reacties op “Loverboy Abram wordt steenrijk door list en bedrog

 1. artafterallart 29 december 2014 om 17:47

  De eerste woekerpolis lijkt het wel, dat verbond met jwhw
  Het onthult meteen waar Abraham de mosterd haalt 🙂

 2. antoinetteduijsters 29 december 2014 om 17:50

  Echt mannen onder elkaar Abram en jaweh.

 3. Aad Verbaast 29 december 2014 om 17:56

  @Art: een sluwe vos die Abram (later Abraham geheten). De enige persoon die succesvol was in het onderhandelen met God (zo zal later blijken). Liefde maakt blind zelfs voor Hem?
  “Ben ik nou zo slim, of jij zo dom”?
  “Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.”

  @Antointette: haantjes! 🙂

 4. koppieop 29 december 2014 om 18:31

  Als ik een hoed droeg, zou ik ‘m opnieuw voor je afnemen, Aad. Wat een onophoudelijke stroom tegenstrijdigheden!
  Heb ik het goed dat jij t.z.t. een debat gaat openen over het NT? Dan zal ik nu niet vooruitlopen op een artikel in Newsweek waar ik dezer dagen op stuitte. “The Bible so Misunderstood It’s a Sin”. weer zo’n lange rij vststellingen van ongeloofwaardige (niet bedoeld als woordspeling!) verhalen. Een en ander doet me nog steeds versteld staan over des bijbels status als bestseller – sinds hoe lang al! =.

 5. Johan 29 december 2014 om 18:36

  Dankzij die geste van God zitten we anno 2015 nog steeds met shit in het Midden-Oosten.

 6. Aad Verbaast 29 december 2014 om 18:45

  @Koppieop: == een debat gaat openen over het NT? ==
  Moet ik je teleurstellen? Natuurlijk ben ik altijd open voor debat, maar voorlopig ben ik nog wel even bezig het OT door te worstelen.

  Bedankt overigens voor het spoor richting het artikel in Newsweek: http://www.newsweek.com/2015/01/02/thats-not-what-bible-says-294018.html
  Ik kan me er iets bij voorstellen. Het zal je niet verbazen denk ik maar zo.

 7. Aad Verbaast 29 december 2014 om 18:46

  @johan: kon zomaar eens waar zijn.

 8. Johan 29 december 2014 om 19:03

  In je huidige tempo duurt het zeker nog een jaar voordat je het OT hebt behandeld.

 9. joost tibosch sr 29 december 2014 om 19:08

  Het enige wat historisch lijkt van Abram en zijn steeds grotere nomadenstam is, dat hij”zich geroepen” voelde om opvallend het toen helemaal grote avontuur aan te gaan, om uit zijn oorspronkelijke omgeving met zijn vee weg te trekken naar noordelijker stedengebieden en daarna na de stedengebieden in Palestina. Religieus interpreteren zij dat nu nog steeds als hét grote kenmerk van hun godsdienst, die in hun geloof te maken heeft met uit het eigen leventje loskomen en de weg naar toekomst te zoeken. .
  Met het gebruikelijke zorgvuldige vakkundige veebeheer van nomaden en hun onderlinge veehandel en die met de steden, was een Abram beslist zeker ook niet onvermogend, maar het enige landbezit was oorspronkelijk een klein stukje gekochte grond rond het nu nog steeds in het nieuws actueel omstreden Hebron, waar men tot op de dag van vandaag naar het graf komt, waar hij en zijn familie zich lieten begraven. Zionisten mogen dat land nu wel opeisen en er hun nederzettingen bouwen, Het is wel allang Palestijns gebied, waar Palestijnen tot voor kort ook alle respect hadden voor dat graf.

 10. koppieop 29 december 2014 om 19:16

  Nu pas heb ik gezocht naar wat ik meende dat jouw bedoeling was mbt het NT. Had het eerder moeten doen blijkbaar dus verkeerd gelezen. Geen teleurstelling hoor, want het OT is – helaas- rijk genoeg Toch lijkt me de zijsprong die ik noemde, het doorlezen waard.-

 11. Aad Verbaast 29 december 2014 om 23:52

  @Johan: daar kon je nog wel eens gelijk in hebben. Ik hoop dat ik er straks met wat grotere sprongen doorheen kan. Dit stuk (Genesis) is natuurlijk wel essentieel voor de rest. Immers het “boek der wording”!

 12. Aad Verbaast 29 december 2014 om 23:54

  @Koppieop: ik heb het ook doorgelezen. Nogmaals dank voor de tip.

 13. King Billy 29 december 2014 om 23:57

  Het was ook niet zomaar een reisje. Wie veel reist heeft veel te verhalen. Van het land van Ur in de buurt van de Perzische Golf via (het herrezen?)Babylon langs de Euphraat naar Zuid-Turkije met voor het vee en volk een prachtig uitzicht op die veel te hoge bergen, waarna hij zich bekeerde en omkeerde naar Damascus, daarna door het Beloofde Land naar de Nijldelta trok en weer terug ging naar het Beloofde Land.
  Tegenwoordig zelfs met een Landrover al een behoorlijke onderneming. En een leuke ervaring schrijver dezes. Met vriend en Jeep, twee Uzi’s en uitgezet triggerdraad rondom de tent naar gastvrijheid met een overnachting in het Katharijnenklooster in de Sinai, waar we zo’n beetje dit deel van hun route volgden. Spannend!!

  Moet er niet aan denken dat Mozes en Abraham dan ook nog een hele stam met al het vee en tenten in hun kielzog mee moesten nemen.
  Paarden en kamelen waarmee elders al geschiedenis werd geschreven, waren er ten tijde van Abram nog niet bij. Dan had onze geschiedenis er waarschijnlijk anders uitgezien. Op de rug van een ezel dus, of gewoon sloffen door het landschap. Wellicht is dit een verklaring waarom hij relatief vroeg is gestorven.

  Of Abram werkelijk bestaan heeft, is nog steeds een open vraag. Zo ja, dan kan het ook nog zijn dat hij onderweg het stokje heeft overgegeven aan een naamgenoot. Brahma een behoorlijk stuk verderop was een analoge concurrent van Abram. De positie van de waarnemer bepaalt diens blikveld. En kennis. De enige en echte Bram moest later wél plotseling opduiken als Hebreeër om hem als Aartsvader, met alle claims vandien op land en op afstamming tot Jezus aan toe, te kunnen duiden. Toen ik daar aan die Grieks-Orthodoxen in het klooster vragen over stelde was het ‘einde bezoek’. Niettemin is ónze aanwezigheid na te trekken in de gastenboeken. Maar ja, dat gebeurde in andere tijden…

 14. Aad Verbaast 30 december 2014 om 00:15

  @Joost: fascinerend! Dat ze dat nu allemaal nog kunnen reconstrueren.
  “Stukje land kocht”. Hadden ze toen daar al een kadaster (waar het archief nu nog steeds van bestaat)? En werd die “onderlinge veehandel” toen ook allemaal al bijgehouden? Bonnetjes bewaren en zo?

  == Het enige wat historisch lijkt == Daar schrik ik toch wel van.. Is het dan allemaal verzonnen?

 15. Aad Verbaast 30 december 2014 om 00:30

  @King Billy: == relatief vroeg is gestorven == Jong? Hij werd 175! Taaie rakker.
  En dat terwijl God nog wel had ingesteld dat mensen maar max 120 jaar mochten worden..

  Kom je ineens met Brahma op de proppen. Voor mij volstrekt onbekend. Wiki komt slechts aanzetten met (o.a.) volgens de hindoes de schepper van het universum zou zijn, en een biermerk uit Brazilië.
  “Pick your choice” 😉

  P.S. toch weer kansen voor de oecumene: “In de hemel is geen bier..”

 16. blutch1 30 december 2014 om 10:55

  “In de hemel is geen bier..”
  Dat kun jij niet weten, of is er iemand terug gekomen om daarover te klagen?

 17. Aad Verbaast 30 december 2014 om 11:18

  @Blutch1: klopt, ik heb het ook maar van horen zingen. Maar ja, waarom het risico nemen. Uitstel zou wel eens afstel kunnen betekenen.

 18. Greetje van Agape 30 december 2014 om 11:25

  De rol van Sarai was hier al behoorlijk ondergesneeuwd. Hadden de schrijvers van Saartje haar tot boekhoudster gemaakt van de handel en wandel van alle schapen van het almaar groeiend volk, dan had ze in haar rol kunnen groeien en was het hele feminisme waarschijnlijk nooit nodig geweest.

 19. joost tibosch sr 30 december 2014 om 12:53

  Moderne menswetenschappers als historici en letterkundigen kunnen natuurlijk onmogelijk van hetzelfde intellectuele niveau zijn als onze veelgeprezen moderne natuurwetenschappers. Je kunt je dan ook door hen maar beter niet teveel laten gezeggen. Je doet er beter aan om je eigen meninkje over vrouwen en mannen in heden en verleden toch maar te laten prevaleren, Je kunt er in ieder geval zeker van uitgaan dat mensen uit het verleden of elders in onze wereld niet aan ons kunnen tippen en dat we hen kunnen missen als koude pap..

 20. artafterallart 30 december 2014 om 13:21

  Abraham is een fictief figuur. Voor de historiciteit van deze aartsvader is net als voor God geen enkel bewijs. De bijbel is op zich wel een verzameling bewijzen van geloof in deze figuren en dat dat geloof nogal onsamenhangend, tegenstrijdig en wankel is enz.

 21. Aad Verbaast 30 december 2014 om 14:01

  @Joost: een verrassende (en dus onverwachte) reactie van je. Neem je hiermee een zekere afstand van “de wetenschappelijke exegese”.

  Zo was ik ook verrast vanmorgen met de aankondiging van dit artikel in de Volkskrant met de veelbelovende titel: “God is springlevend in de moderne filosofie.”.
  Meteen lezen natuurlijk! http://www.volkskrant.nl/opinie/god-is-springlevend-in-de-moderne-filosofie~a3819672/

  Wordt spannend: == de argumenten waar we het hier over hebben gaan uit van aannamen die voor de meeste mensen acceptabel zijn en komen vervolgens via strikt logische redeneerstappen op de God-conclusie uit. ==

  Wederom teleurgesteld. De ‘kwaliteitskrant’ komt niet verder dan wat name dropping.
  Geen enkele hint naar argumentatie, geen spoor van logische redeneerstappen..
  Slechts een conclusie.. Gemiste kans?

 22. Aad Verbaast 30 december 2014 om 14:04

  @art: ik laat me graag overtuigen van het tegendeel, schreef ik al eerder. Maar ja, het lukt maar niet! (zie ook hierboven..)

  Dan moet ik ook maar vooralsnog ook jouw stelling onderschrijven: fictie. Van die kant beschouwd geen onaardige fictie trouwens.. Zeker gezien de tijd waarin het bedacht is.Dat dan ook weer wel.

 23. artafterallart 30 december 2014 om 15:40

  @ Aad, na een flinke bewerking zou het een mooie roman kunnen opleveren. Dan zou de bewerker er ‘De Abrahamcode’ van kunnen maken, die het debuut van De Enige God historiseert op de ‘Hem’ onnavolgbare wijze.
  Zijn kunstje om al sprekende van zijn woorden stof te maken houdt in dat verhaal nooit op. Hij praat immers aan een stuk door. Abraham is dan ook door hem te noemen ontstaan. Eenmaal van een naam voorzien luistert hij als eerste mens naar God zoals een hond naar zijn baas. Zijn omgeving gedraagt zich dan nog als een roedel zwerfhonden. Enz.
  Esoterisch kun je een eind komen, maar je zou het sterker kunnen maken als je er materialistisch een draai aan geeft.
  Er is vast wel een spijkerschrift te fabriceren dan wel te historiseren dat ontstaan is uit Zijn Adem. Stel bijvoorbeeld dat hij bij voorkeur met speeksel sprak en dat in ijskoude tijden dat speeksel bevroor. De kristallisatie levert spijkervormige hagel op dat of zelf of door mensenhanden in de klei is gedrukt. Enz.

 24. Aad Verbaast 30 december 2014 om 17:37

  @Art: exodus is net weer verfilmd (na vele versies), en verboden in Egypte zoals je hebt kunnen lezen.
  Abram, the film, zou ook wel een kaskraker kunnen worden. Hele tocht (die @King Billy – zie hierboven – al deels aflegde van alles trotserend). Met sappige verhalen! En ruime dialogen met de HEER. Kom er nog maar eens om. Uiteraard ook de Egypte avonturen. Kan de film Galigula bij verbleken. En dan moet de besnijdenissen, en Sodom en Gomorra nog komen.
  Je snapt niet dat Hollywood dat nog niet heeft gezien.

  Maar als ik lees bezit je ook een rijke fantasie. Misschien het script schrijven? Dan zou het geld langs de plinten kunnen gaan klotsen. Net als bij Abram.

 25. Johan 30 december 2014 om 19:17

  Aad toch! Brahma is een centrale figuur in het hindoeïsme, het geloof dat ongeveer in dezelfde tijd in wat nu India is opkwam.

 26. King Billy 30 december 2014 om 19:26

  Mozes na zijn bekering:
  O Heer, O Heer, vergeef ons onze vuilnishopen
  zoals ik degenen vergeef, die daar hun rotzooi achterlaten.

 27. Aad Verbaast 31 december 2014 om 00:13

  @Johan: ja, daar kwam ik ook achter 🙂

 28. Aad Verbaast 31 december 2014 om 00:15

  @King Billy: in welke vertaling ben je nu weer aan het grasduinen?

 29. King Billy 31 december 2014 om 05:45

  Nix vertaling. Jammer genoeg bestaat er geen bijbel voor agnostici. De gedachte kwam op toen ik de overvolle parkeerplaats met bijna alleen maar gele nummerborden bij de Aldi zag omdat die Calvinisten precies wisten waar ze de mosterd konden halen. Nederlandse auto’s geparkeerd tot in de berm. Inclusief een paar wildplassers.
  Een jaarlijks terugkerend fenomeen dat overigens de WDR2 haalde, waar een ge-interviewde uit ‘flachbei Amsterdam’ in steenkolen Duits uitlegde waarom hij er wel een ritje voor overhad en zijn auto vol laadde. Duits vuurwerk knalt beter, is bijna de helft goedkoper, hoeft niet vooraf besteld te worden, geen wachttijden en er is altijd voldoende.
  Tonelen die zich afspelen langs de gehele grens met Duitsland.

  Bedoeld was niet Mozes’ bekering, maar de bekering van Abraham ‘flachbei’ de bergen in Zuid-Turkije.

 30. Aad Verbaast 31 december 2014 om 09:05

  @King Billy: nu wordt een en ander duidelijk. 🙂

 31. artafterallart 31 december 2014 om 09:05

  @Aad
  Laten we er meteen een multimediaproject van maken. Een 3D-Bijbel als e-book, tv-serie en een theatershow (waarin je 24 uur met God bent; de voice-over heeft de stem van Winston Ch.). We gaan dan voor de reconstructie van de genesis van het monotheisme met als oogmerk dat alle wereldgodsdiensten een nieuw fundament krijgen dat ze verenigt en seculariseert. Dat zal de huidige paus vast ook aanspreken. Het Vaticaan zorgt grif voor de pecunia en als mondiaal vredesproject kan de VN zijn soldaten inruilen voor zangers, musici, dansers en acteurs die er de boer mee opgaan. Waar IS met Hollywoodtrailers succesvol haar jihad weet te verkopen als heilsleer, daar kan dit project nu van profiteren. Het beloofde land kan het benauwde kalifaat in 3D-formaat zoals Jericho met een simpele toer van de theatershow langs haar muren zo doen instorten.

 32. Aad Verbaast 31 december 2014 om 09:55

  @art: je komt al helemaal los lees ik. Dat kan het helemaal gaan worden natuurlijk. Met dit “format” de boer op (beginnen bij J. de Mol, die wel ervaring heeft hoe je iets mondiaal kan uitzetten)!?

  P.S. Gek eigenlijk dat de kerken nooit een internationale feestweek hebben vastgelegd om het ontstaan van de aarde te vieren. Iedereen een weekje vrij moet toch in de smaak vallen zou je zeggen. Dit kan natuurlijk uitstekend gecombineerd worden met jouw plannen. Zo valt alles weer samen.

 33. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 31 december 2014 om 10:19

  Duidelijk gebrek aan parate kennis; je mist Viasat discovery
  Daar draaien 2 series op History: Eentje: “the bible” en de tweede “geschiedenis (van verspreiding)Christendom”

  Ziojn beiden gecommersialiseerd
  geeft niks; als de ISIS iemand onthoofdt met een hema aardappelschilmesje, spleen ze op de achtergrond ook zo’n gezellig zang nummertje.
  Zie ook op de afscheids video van de NL zelfmoordenaar, gister op AD

 34. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 31 december 2014 om 10:22

  Over 4 jaar een geode bruid voor een ISIS strijder: “tweejarige schiet moeder dood in supermarket”
  Wacht een geode toekomst!

 35. artafterallart 31 december 2014 om 10:57

  @Aad
  Die De Mol is nog in de weer met het redden van zijn Utopia. Hij zal het als een concurrent zien. Hij staat ook niet bekend als een producent die de zaken aan anderen overlaat. Veel meer dan God is hij een controlfreak. Dat kunnen we echt niet gebruiken, als we in die reconstructie ‘alle volken’ en ‘alle geestelijk leiders’ mee willen laten doen.
  De kerken zouden zo’n project weer wel goed kunnen gebruiken. Ze schijnen hun dominees nog nauwelijks te kunnen betalen. Die krijgen al en tijdje geen huisvesting meer en moeten zelf de huur betalen voor hun ‘pastorie’. Heel wat kerkgebouwen staan al een tijd te koop.
  Een schitterende kans voor ze om een paar vliegen in een klap te slaan. Hun infrastructuur wordt weer rendabel gebruikt. Hun godsdiensttwisten kunnen ludiek worden beslecht. De behoefte aan hun vermogen mensen wat wijs te maken wordt eindelijk geseculariseerd. Sterker nog, de godsdienst wordt eindelijk tot de bodem gedemocratiseerd.
  Van zo’n internationale feestweek kan makkelijk een maand gemaakt worden voor het vieren van het inzicht dat we zelf goden scheppen
  Onze denkers, schrijvers en dichters laten we via zoiets als The Voice of Holland per regio strijden met hun woorden in die maand om het jaarlijks te verdelen geestelijk leiderschap van het vaderland (of juist het hele jaar daarvoor, waardoor die kerken en de lokale omroepen er meer aan verdienen)
  Imams, dominees en priesters worden uit hun kring gerecruteerd om weer voor de goden c.q. god de boodschappenjongens te zijn en de discussie over ‘geloven in een god die niet bestaat’ kunnen ze ermee afronden. De jaarlijkse op- en ondergang van godsdiensten die zich bewust ervan zijn dat ze zelf hun god scheppen zorgt voor echte wedergeboorten van Het Licht.

 36. Aad Verbaast 31 december 2014 om 10:58

  @Kleet: ik zal de eerste zijn die direct toegeeft dat mijn parate kennis over een en ander nog wel eens ontbreekt.

 37. Aad Verbaast 31 december 2014 om 11:01

  @Art: ik zie een businessplan in wording hier. Daar is over nagedacht!
  Al aan crowdfunding gedacht? Moet de kerk ook aanspreken. Hebben ze immers al eeuwen geleden uitgevonden! En zijn ze groot mee geworden.

 38. artafterallart 31 december 2014 om 11:49

  @Aad
  Ik wil het best kwijt. Gelet op het maatschappelijk politieke belang zou ik een belletje naar Lodewijk Asscher en Jetta Klijnsma willen wagen. Als participatieproject kunnen zij er vast druk mee uitoefenen op culturele verenigingen en kerkgenootschappen om er oecumenisch wijksgewijs werk van te maken. Ondertussen kan Donner de godsdienstvrijheid herdefinieren als de vrijheid van burgers om zelf de inhoud en vorm van godsdiensten te bepalen, mits het resultaat bijdraagt aan een duurzame sociale cohesie van alle etnische c.q. religieuze bevolkingsgroepen binnen iedere bebouwde kom.

 39. joost tibosch sr 31 december 2014 om 12:10

  Aad, 30/12 14.21 Het doet me deugd in het intellectuele geweld hier ook eens cijnisch te zijn! Wat jammer nou(of logisch?) dat dat dan niet begrepen wordt.
  Trouwens zonder cynisme (ik zeg het er maar bij) , ik hoor niet tot die genoemde filosofen die God kunnen bewijzen en heb daar ook geen enkele behoefte aan. Met de oude nog steeds indrukwekkend eenvoudige Thomas van Aquino, die nog geen Ahnung had van evolutiedenken, en met zijn zgn 5 toen en nog eeuwen natuurwetrenschappelijke lijkende bewijzen, weet ik maar al te goed dat mensen vanuit hun eigen levenservaring hoogstens literair (en dat menselijk gedrag valt binnen de menswetenschappen!) kunnen verwijzen naar en geloven in een ook hen bekende en door hen te ervaren niet zo logische en allerminst natuurwetenschappelijke wereld van goedheid en liefde. Die kun je dus ook nooit met al je logisch natuurwetenschappelijk geweld bewijzen noch ontkennen, alleen maar officieel gelovig of niet “doen of laten”. ,

 40. Aad Verbaast 31 december 2014 om 12:24

  @Art: goed plan. Betrek ook Dijsselbloem er bij. De subsidiepotten kunnen dan rijkelijk gaan stromen. Er zijn er die het voor minder doen/krijgen. Kwestie van inkoppen.

  En je bent mooi op tijd. Vanaf 1 januari zitten ze immers weer boordevol.

 41. Aad Verbaast 31 december 2014 om 12:45

  @Joost: == jammer nou(of logisch?) dat dat dan niet begrepen wordt. == Niet te snel conclusies trekken zou ik zeggen @Joost. Of iets begrepen wordt of niet is niet altijd meteen duidelijk, macro en micro. 🙂

  == wereld van goedheid en liefde == Kijk, daar zou ik nou ook wel in willen geloven. Vooralsnog blijft het bij geloven. Teveel ruis op de lijn om er van overtuigd te zijn dat die wereld er ook zo uit ziet. Kortom ook daar ontbreekt het bewijs.

  Nu we het toch over bewijs hebben, in samenhang met Thomas van Aquino:
  Hij lepelde in een van zijn boeken 5 belangrijke godsbewijzen op.
  De eerste: “Het bestaan van God kan worden aangetoond door het concept verandering. Er moet een oorzaak zijn voor alle veranderingen. De eerste beweger is God. ==
  (even gekopieerd, ik kom er voor uit, ik leer elke dag) van: http://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_van_Aquino )

  Hij was niet de enige natuurlijk die uiting geeft van een evolutionair gezien essentiële eigenschap van de mens: onze hersenen zijn niet geprogrammeerd om te geloven in toeval. We zoeken dus als sinds de oertijd naar verklaringen voor van alles en nog wat.
  Essentieel! Bracht ons wel degelijk een grote voorsprong op concurrerende soorten die zich dus slechter konden aanpassen aan veranderende omstandigheden. Een drang naar een zich ontwikkelende kennis ontbrak immers.

  Thomas zocht in deze ook naar verklaringen, niets menselijks was hem vreemd. Laat natuurlijk onverlet of hij gelijk had, nog even afgezien of zijn bewijs sterk is/was.

 42. King Billy 31 december 2014 om 12:57

  Met zo’n project dan de de terugkeer naar polytheïsme niet uitsluiten om het een extra dimensie te geven. Vroeger had men tenslotte voor iedere cognitieve (dis)sonantie en (on)deugd een god of godin.
  Één god mag dan praktisch zijn, maar het voordeel van polytheïsme is dat dit niet leidt tot een inherent schizofrene god zoals degene die het monotheïsme heeft. En levert meer feestdagen op.

 43. Aad Verbaast 31 december 2014 om 13:25

  @King Billy: de Chinezen zijn er een heel eind mee gekomen al in zeer vroeger tijden en tot nu.
  Godje in de hoek van de akker. Om te zorgen voor een goede oogst. Komt die niet, dan wordt hij vervangen door een ander. Voor wat hoort wat.

  Goddelozen hebben het wat dat betreft veel moeilijker. Gaat er iets mis, dan rest er meest niet veel anders dan een andere aardling dat kwalijk te nemen. Geeft nog wel eens gedonder.

 44. artafterallart 31 december 2014 om 13:25

  Idd @King Billy en bij voorkeur alle goden in de vorm van half-dier-half-mens, zodat er geen zonen of dochters door opstaan die ons vervelen met hun blijde boodschappen ontdaan van alle menselijke tekorten. Zodat er geen gemeenschappen van goeden kunnen ontstaan die louter liefde met elkaar delen. Het benoemen van en omgaan met de slechtheid van mensen, haat enz. moet ‘erin blijven’.

 45. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 31 december 2014 om 13:27

  Ja Abbie kreeg leuke Lebensraum; poosje erna–want wat is een paar duizend jaar–was er in DE ook zo iemand AH. Familie?

 46. ezelgedachten 31 december 2014 om 13:35

  Weer veel geleerd vandaag. Toch opvallend hoe de commentaren elke keer weer zo ver afdwalen van het eigenlijke onderwerp. En de mening van de kerk? Ik mis die een beetje. 😉

 47. King Billy 31 december 2014 om 14:41

  @ezelgedachten. Zo snel dwaalt men niet af van het eigenlijke onderwerp indien sprake is van religie. Daarin is een en ander te nauw verweven met elkaar. Volgende vraag, welke ‘de kerk’?
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Religie
  Met een plaatje van bijpassende symbolen per religie.

 48. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 31 december 2014 om 14:49

  Vlgs mij denkt Rutte dattie Abraham is, en dat god tot hem sprak: al dit land zal van jou zijn; DE, NL, FR. UK, BE. GR,RO BU,….

 49. artafterallart 31 december 2014 om 16:53

  @ezelgedachten zie: http://www.rkk.nl/katholicisme/encyclopedie/a/abraham
  met name “Er bestaat geen enkel bewijs voor de historiciteit van Abraham.”

 50. Aad Verbaast 31 december 2014 om 17:13

  @ezelgedachten: in het kader van “alles heeft met alles te maken” kun je hier van alles tegenkomen 😉

  “De kerk” laat het hier een beetje afweten inderdaad. Zijn druk met eigen zaken blijkbaar..

 51. Aad Verbaast 31 december 2014 om 17:16

  @art: mooie link, geeft een mooi overzicht van zijn beslommeringen.
  == De Bijbelse aartsvader Abraham wordt door joden, christenen en moslims vereerd om zijn geloof in God ==
  Opvallend. Want hij was (zoals ik al eerder beschreef) een van de weinigen die God durfde uit te dagen. Meermalen.
  In mijn ogen lijkt hij eerder te vallen voor begeerte (kreeg nogal wat worsten voor gehouden) dan voor een onvoorwaardelijk geloof. “What’s new”?

 52. King Billy 31 december 2014 om 17:27

  Eerder kwam de zondvloed ter sprake. Na regen komt zonneschijn. In 2014 kreeg mijn bescheiden tuintje gedurende 209 dagen ruim 177 ton hemelwater te verwerken. Zonder drainage was de puinhoop niet te overzien geweest. De keerzijde van de medaille, de gemiddelde terrastemperatuur steeg t.o.v. 2013 met 1,9°, en het aantal dagen met een terrastemperatuur >20° in de schaduw steeg met 13% naar 175. Het aantal tropische terrasdagen (>30°) met 17% naar 82.

 53. Aad Verbaast 31 december 2014 om 17:42

  @King Billy: hard op weg naar het paradijs op aarde dus. Althans wat die keerzijde betreft.
  Zo zie je maar weer: “meten is weten”. Spreekt me zeer aan!

 54. Aad Verbaast 31 december 2014 om 17:44

  @Kleet: == leuke Lebensraum == Jammer dat die “collega” van jou heel Roemenië nog niet aan je aangeboden heeft. Koopje..

 55. artafterallart 31 december 2014 om 17:59

  @Aad
  Ook opvallend dat Adam, Eva en Noach geen rol hebben als voorouder van alle mensen en wel aan Abram in hun ‘bestaan’ en het geloof in die enige god vooraf gingen in ‘het verhaal’.

  Dat Abram ‘uit materialisme’ (‘voor eigen gewin’) voor dat monotheisme koos, klopt weer wel met wat men van het christendom weet. De geschiedenis van dat geloof laat zien dat religie niet alleen de relatie met geweld voortdurend in stand houdt, maar ook met tirannieke machten en met het accumuleren van kapitaal; culminerend in de gelijkenis van de talenten als onderlegger van het kapitalisme.

 56. Aad Verbaast 31 december 2014 om 18:05

  @art: ik kan me in die invalshoek wel vinden.
  God is niet alleen een machtsdenker, hij heeft het uitgevonden!

 57. artafterallart 31 december 2014 om 18:47

  @Aad
  Het OT getuigt van de vestiging van de duurzaamste politieke macht op aarde. Na 2000 jaar is uit de drie A-godsdiensten nog slechts een enkele seculiere parlementaire democratie losgepeuterd, waar zijn woord geen enkele rol speelt. Hoewel, wij hebben bijvoorbeeld de geschriften nog op het leesplankje van de 2e K staan.

  Ook in de kerken wil het niet lukken om puur uit vriendschap met God om te gaan. In de vorm van Jezus wel wat losser, maar de ‘kinderen van de Reformatie’ zien God in hun kerkdiensten hooguit nader tot hen komen. Hij wordt nooit hun vriendje. Dat is nou juist hun geloof. Een heilige Almachtige waar je nooit dichterbij kan komen dan zijn voordeur.

 58. Aad Verbaast 31 december 2014 om 18:53

  @art: == de geschriften nog op het leesplankje van de 2e K staan.== binnenkort ook voorbij.
  Wegens “ruimtegebrek”. Komt wel een e-reader.. Ouderwets. Een internet aansluiting had meer informatie opgeleverd.

  == zijn voordeur == in zijn geheel opgeleukt met die bekende “Nee-Nee” stickers.

 59. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 1 januari 2015 om 07:12

  ..en voor eenieder het tienvoudige wat zij mij yoewensen in 2015….

 60. Aad Verbaast 1 januari 2015 om 09:31

  @Kleet: laat maar weer eens zien hoe bescheiden je eigenlijk bent. Da’s een mooi begin.

 61. artafterallart 1 januari 2015 om 10:06

  @Aad
  De luchtbevingen overleeft?
  Hier is het weer even de omgekeerde wereld geweest.
  Knallende kwade geesten hadden het op de wolfshonden van mijn buren gemunt.
  Uit hun hoge stemmen meende ik te horen dat ze je blog aan het lezen waren.
  Zij leken te zeggen dat nog altijd de stellingen van Luther op Zijn Voordeur vastgespijkerd zaten.
  Dus, hij is ‘daarna’ nooit meer de deur uitgegaan.
  Hij kan er ook zomaar dood achterliggen….

  Overigens, mijn nieuwaarswens heeft OBA vergeten op hun voordeur aan te kondigen.
  Zoiets kan ook gebeuren
  Alsnog hier voor wie hem nog wil lezen:https://artafterallart.wordpress.com/2014/12/26/is-er-wat-mis-met-oba/

 62. Aad Verbaast 1 januari 2015 om 10:17

  Inmiddels gelezen. Vreemde zaak dat de blog niet verscheen. Blogs zelfs. Hick-up-je?

 63. artafterallart 1 januari 2015 om 10:26

  Of drie keer onderop in hun ‘postvak’. Het is en blijft ook vrijwilligerswerk.

 64. joost tibosch sr 1 januari 2015 om 13:06

  Billy King 31/12 12.57 (en artafterallart) De God van Abram, nog onvermijdelijk “verpakt” in het oude wereldbeeld en dus “van boven sprekend en ingrijpend”, roept in de bijbelproloog Gen 1 manvrouw wel op om “als God” voor dit leven en deze werkelijkheid te zorgen en niet op de knieën te gaan voor machtige goddelijke machten als bv in dat verhaal de machtige Babylonische Zonnegod, diïe slechts “een lamp aan het hemelgewelf” is. Dit joodse(en hopelijk ook christelijke) denken gaat er dus van uit dat mensen (nu zeker ook wetenschappelijk) zorgen voor hun leven en hun werkelijkheid JHWH “roept” wel “op”, maar”grijpt” blijkbaar toch niet ” in” in wat manvrouw met hun ver-antwoordelijkheid en beperkt gezamenlijk evolutionaire menselijke vrije wil te doen staat.
  Dit geloof is ook verwoord in de “tien woorden”( niet: “geboden”) .Na het “eerste woord” dat Gods liefde en goedheid onze liefde en goedheid verdient, komt het eraan gekoppelde “tweede woord”, dat we niet als slaven op de knieën hoeven voor de natuurgoden van het polytheisme.
  Met óns wereldbeeld, waar geen verwijzend uitwijken mogelijk is “naar boven noch naar beneden” blijft gelovig verwijzende ver-antwoordelijkheid en dus ook gevoelde menselijke verantwoordelijkheid voor leven en werkelijkheid Dat is bij zo’n riskante te ervaren -ook dit jaar weer gebleken- opdracht ook komend jaar alle Nieuwjaarswensen waard voor iedereen

 65. artafterallart 1 januari 2015 om 13:50

  @joost t.
  Het denken laat zich niet joods, christelijk of anderszins ‘kleuren’ en vervolgens rechtvaardigen als het gaat om die absurditeit dat je een God bedenkt om de andersdenkende een lesje te lezen en zelfs te vernietigen. Al peur je nu de meest humanistische taal uit die geschriften, de geschiedenis van die religies laat zien dat het stipuleren van De Enige God een spoor van vernielingen en vernietigingen heeft getrokken. Niet in de laatste plaats van de geschriften die de auteurs en autoriteiten van die religies niet van pas kwamen enz.
  Zelfs in het beste geval (bijvoorbeeld dat het een nuttige manier van spreken is, door zo’n God als buikspreker van jouw meningen op te voeren. Waardoor jij er niet op kan worden aangevallen wat je wel zelf bedacht hebt) is het verwerpelijk. Een indirecte manier van spreken kan op zich zeer gewenst en effectief zijn, maar hier gaat het toch om met list en bedrog een stamvader zo op de kaart te zetten dat er drie wereldgodsdiensten op gebouwd k0nden worden die alle drie pikzwarte handen hebben waar het gaat om alle denkbare vormen van geweld, indoctrinatie, tirannie enz.

 66. King Billy 1 januari 2015 om 17:09

  @joost tibosch sr. Er zijn tal van disciplines van waaruit de Bijbel benaderd kan worden en te ontleden, te verklaren en vervolgens daaruit conclusies te trekken. Centraal staat daarin de mens in relatie tot God en v.v.
  Nu wil het geval dat de mens beschikt over psychische en sociale mechanismen en andere cognitieve vaardigheden om overgedragen, daardoor gehistoriseerde mythologische gebeurtenissen, welke door onafhankelijke(!) bronnen en met tastbare bewijzen niet worden bevestigd, desondanks voor ‘mogelijk te houden‘. Dit impliceert echter niet dat wat ‘voor mogelijk wordt gehouden‘, ook daadwerkelijk is gebeurd. Of het nu niet-tastbare Griekse Goden, grootmoeders’s gedaante in het Sprookje van Roodkapje, de verklaring voor het lege graf van Jezus, de talloze convenanten met god of het daadwerkelijke bestaan van Abraham zijn, de mens blijft gevoelig voor mythologisering (van de geschiedenis).
  Op deze specifieke geschiedenis van een nomadenvolk werden exclusieve levensbeschouwelijke stromingen geconstrueerd, die moesten worden aangehangen op straffe van niet mis te verstane gruweldaden indien men zich daaraan onttrok.
  Niet alleen gruweldaden uitgevoerd door god, maar ook door mensen volgens de door god opgelegde voorschriften. De Bijbel staat vol met straf en martelings voorschriften indien men zich onttrekt aan de door god opgelegde wetten, die allerminst liefdadig waren. Waaronder zelfmarteling om met deze god weer in het reine te komen.
  Wat daaruit is voortgekomen en nog voortkomt, moge welbekend zijn. Ook als men aan zich deze wetten hield en God’s werk op aarde deed. Tegenstanders naar de verdoemenis helpen ten faveure van eigen voordeel, want daar kwam en komt het wel op neer.

 67. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 1 januari 2015 om 19:08

  Mijn god, als beschreven in een fantastische song. Google: “Jefferson airplane white rabbit and somebody to love 1967” als het goed is krijg je het orgineel….

 68. joost tibosch sr 1 januari 2015 om 19:37

  Het is niet zo moeilijk om zich ook(!) niet-gelovig humaan sociaal en liberaal noemende mensen aan te wijzen die ondanks hun prachtige idealen de grootste misdaden ten koste van anderen uithaalden en uithalen . Blijf er voorlopig toch maar van uitgaan dat geloof noch ongeloof mensen daarvan kan vrijwaren en dat het hun eigen menselijke verantwoording blijft en niet te verwijten is aan hun nog zo inspirerende opvattingen of mensen. Ben bang dat je ook als niet-gelovige mens dat risico loopt en dat wat dat betreft met de vinger wijzen naar de gelovige mens, al is dat hier nog zo “in”, de niet-gelovige mens niet echt helpt. Je krijgt de indruk dat de mens, gelovig of niet, de enige is en blijft die het risico loopt onder zijn evolutionaire menselijke maat in (onder)buiksprekend hem niet meer passend kuddegedrag te vervallen. .

 69. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 1 januari 2015 om 21:31

  Kinderen die religious worden opgevoed worden gehersenspoeld en geestelijk misvormd. Strengere geloven: grotere afwijkingen.
  De kans dat daaruit verknipte criminelen uit voort komen is groter dan dat dat gebeurt bij mensen die humanistisch worden opgevoed en gevormd.

  Geloven zijn verantwoordelijkvoor het merendeel van alle misère in de wereld.

 70. Aad Verbaast 2 januari 2015 om 09:48

  @allen:
  Lazen we op 30 december nog dit (hierboven al aangehaald):
  http://www.volkskrant.nl/opinie/god-is-springlevend-in-de-moderne-filosofie~a3819672/

  Kan je natuurlijk wachten op een vervolg. En jawel: 2 januari::
  http://www.volkskrant.nl/opinie/bewijzen-tegen-bestaan-god-stapelen-zich-op~a3821209/

  Mooi vak filosofie. Word je ook geen steek wijzer van..

 71. artafterallart 2 januari 2015 om 10:53

  @Aad
  Ze hebben nogal veel andere wetenschappen nodig (biologie, sociologie enz.) om als filosoof het bestaan van God nieuw leven in te blazen dan wel door te prikken.

  Opvallend is ook dat ze aan de zin van godsdienst niets weten toe te voegen. Puttend uit de sociologie komen ze met de oude ‘verklaringen’ van sociale cohesie, controle en politiek. Over indoctrinatie, geweld, slavenmoraal, machtsdenken enz. hoor je deze bottenkluivertjes niet.

  Jammer, want of God al dan niet bestaat is de vraag niet meer. Wel, of godsdiensten het recht hebben op een relatief onbegrensde vrijheid of de studie ernaar niet thuishoort in de politicologie en of voor het afscheid van de A-godsdiensten hun heilige verhalen met voorrang gefileerd moeten worden; liefst herschreven voor een recreatieve geloofspraktijk binnen de grenzen van een hobbyclub c.q. sociaal culturele activiteiten.

 72. King Billy 2 januari 2015 om 11:01

  Wat Artafeterallart in feite suggereert is een einde aan het besteden van publiek geld aan alle aspecten waarmee religie zich omringt.

 73. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 2 januari 2015 om 11:18

  Artedingest moet meer lezen; bv Max Weber; dan is er minder onzin in qat hij stelt.

 74. artafterallart 2 januari 2015 om 11:29

  @King Billy
  Laten we zeggen ‘een hervorming van de huidige scheiding staat en kerk, waaronder afschaffing van de bevoordellng van godsdiensten t.o.v. andere vormen van zingeving, idealisme, levensbeschouwing, verbroedering enz.’.

 75. Aad Verbaast 2 januari 2015 om 11:56

  @Kleet: de Volkskrant was ooit een katholieke krant. Opgeschoven naar links trouwens. ‘Linkse kerk’ dus 🙂

 76. Aad Verbaast 2 januari 2015 om 12:00

  @Art @King Billy: als ik iets wil van de overheid, dan moet ik eerst bewijzen dat ik besta. Dan is voor de gemeentebalie staan en zeggen: je ziet toch dat ik besta lang niet genoeg. Daar is meer voor nodig.
  Misschien ook een idee om dat in te voeren voor organisaties die zeggen dat God bestaat om dan de pecunia’s (non olet) te gaan opstrijken.

 77. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 2 januari 2015 om 12:36

  Zelfs de paus weet het: op de pil na, is de ring het beste middel
  Alleen bij de VK gaan ze nog steeds voor het zingen de kerk uit….doorom waren er ook van die rare censuristen, die nu waarschijnelijk pro ISIS schrijven…
  l

 78. artafterallart 2 januari 2015 om 12:44

  @Aad
  Het zou heel praktisch zijn.
  Ik heb destijds als beleidsadviseur bij de gemeente Vlissingen nog kunnen bedingen dat ze hun levensbeschouwing voor zichzelf moeten houden. De lokale CU kreeg daar gelukkig haar stokje niet voorgeschoven. Ook het 2ekamerdebat liep voor hen op niets uit. Het verslag op hun site is onthullend qua argumentatie van hun kant. Die eeuwige misplaatste verongelijktheid van christenen, baaaaaah
  Zie http://www.christenunie.nl/k/nl/n29626/news/view/310775/347467/antwoord-op-schriftelijke-vragen-zeeuws-kompas.html

 79. joost tibosch sr 2 januari 2015 om 13:06

  Ooit van de hele rij overheersende wereldrijken gehoord uit de wereldgeschiedenis? Van das Dritte Reich met zijn Hitlerjugend? Van de vele socialistische dictaturen met hun opleidingen? Van de agressieve Amerikaanse en andere wereldrijkallures? Van de consumptiemaatschappij met zijn aangeleerde neoliberale graaimentalitiet ten koste van anderen en onze economie en ons milieu bedreigend? Van een VN, die door tegengespartel van volkeren mensenrecht maar niet echt waar kan maken?
  Ook dan hebben we terechte kritiek. Dat betekent niet dat we dan ook gaan zitten grinniken, mekkeren en neoliberaal zuinig gaan zitten doen over en bij de blijvende waardevolle vormgeving van het humanisme, die ondanks alles en alle terechte kritiek, zoals ook andere te kritiseren waardevolle vormgeving, bij veel mensen ook de goede kant van onze maatschappij laat zien.
  @artafterallart In evolutie met menselijke vermogens gegroeide mensen als wij blijven op grond van hun menselijke ervaring leven en werkelijkheid letterlijk en figuurlijk als “gegeven” duiden, natuurwetenschappelijk, maar ook menswetenschappelijk Wij hebben ook de ervaring, dat wij in die evolutie als mensen de “opgave” hebben van dat leven en onze werkelijkheid het beste te maken met onze (ook wetenschappelijke) beperkte mogelijkheden en het ook erg te vinden als dat niet gebeurt.
  Die ervaring doet velen ook nog steeds verwijzen naar een “God” als “Gever”, “Opdrachtgever”, als oproep en inspiratie voor hun inzet hier.en “wijzend” op onze ver-antwoordelijkheid. En eerlijk gezegd snap ik je verwilderd verkrampte protest niet tegen die inzet en verantwoording voor leven en werkelijkheid, waar jij in feite toch ook mee bezig bent en gerechtvaardigd zonder die verwijzing naar God, Je zet dar nu -vreemd genoeg- anderen dan weer dwingend voor jouw blok! .
  Je zou veeleer verwachten, dat nu in ons “global village” het gekissebis tussen geloof en ongeloof eindelijk eens voorbij zou zijn Nu gaan onze mensenrechten, die bij die inzet voor leven en wereld geloof en ongeloof beschermen, er ook van uit dat er met die menselijk mogelijke inzet tussen beide samengewerkt kan worden.Terechte kritiek op geloof en ongeloof kun je nu niet meer laten ontaarden in schending van beider mensenrecht.

 80. Aad Verbaast 2 januari 2015 om 13:16

  @Joost: == Ook dan hebben we terechte kritiek == Inderdaad zeer terecht. Schandalig natuurlijk allemaal wat je aangeeft. Ik heb over menig onderwerp dan ook meerdere blogs geschreven. En de lijst is natuurlijk verre van uitputtend.

  Dat gezegd hebbende is er toch ook niets mis mee, als er kritiek op (uitingen van) religies wordt gegeven? Dat er meer en ander onheil in de wereld is (en die is er) maakt iets anders niet minder of meer goed.

 81. Aad Verbaast 2 januari 2015 om 13:21

  @Kleet: ben je bekend met het http://nl.wikipedia.org/wiki/Dunning-krugereffect ?
  == Het treedt op bij incompetente mensen die juist door hun incompetentie het metacognitieve vermogen missen om in te zien dat hun keuzes en conclusies soms verkeerd zijn.[1]
  Incompetente mensen overschatten nogal eens hun eigen kunnen, en daardoor wanen ze zich bovengemiddeld competent. ==

  Discovery zal er vast wel eens een boeiende uitzending aan gewaagd hebben.

 82. Aad Verbaast 2 januari 2015 om 13:22

  @Art: een partij die er tenminste voor uitkomt de (in hun ogen te beperkte) scheiding tussen kerk en staat te willen opheffen. Dat dan ook weer wel. Hun collega’s ‘van de SGP gaan nog een stapje verder.

 83. artafterallart 2 januari 2015 om 13:50

  @Joost,
  Afgezien van waar =”En eerlijk gezegd snap ik je verwilderd verkrampte protest niet tegen die inzet en verantwoording voor leven en werkelijkheid, waar jij in feite toch ook mee bezig bent en gerechtvaardigd zonder die verwijzing naar God, Je zet dar nu -vreemd genoeg- anderen dan weer dwingend voor jouw blok!”= nou precies op slaat (wat betreft mijn reacties en met name de laatste van 12:44), vind ik het raar dat je het onderwerp (van die reactie) negeert

  @Aad
  Ja, de theocratie van de SGP, die houden ze in hun achterzak. Ze hebben ‘kalifaten’ als Staphorst, Reimerswaal, Barneveld enz. te verliezen.

 84. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 2 januari 2015 om 13:54

  @Aad: denk dat je de weg weer eens kwijt bent. Waar slaat dat op?

  @Joost “gelovigen” en zakkenvullers rondom religies, dominees en zo– hebben het idee dat zij het monopolie op waarheid en gelijk hebben.
  Daarom is er ook geen redelijke rationale discussie mee mogelijk.

  Vooruit–we doen een gooi
  kerkjes scheppen valse verwachtingen; b.v. tov het huwelijk. Resultaat; heel veel scheidingen erdoor, misdrijven, eindeloze therapietjes, allimentatie en bijstanduitkeringen.

  Ik vinden met mij velen–dat onderwijs op humanistische grondslag moet zijn. 100%.
  Als ouders het nodig vinden hun koters te verpesten, dan mogen ze dat. WEL in Eigen tijd en met Eigen geld.
  Daar hoeft niet–zoals nu–de belasting betaler voor op te draaien.

  Noot: op dit moment wil maar een paar procent bijzonder “onderwijs” van degenen die op bijzonder onderwijs zitten.

  Enals je vrijheid van godsdienst zo hoog hebt: ben je voorstander van de ISIS? Die doen wat de Koran opdraagt. Of van Kannibalen? Of van koppensnellers? Of van Voodoo? Of van Satan aanbidders?
  En waar haal jij het recht vandaan om andere geloven te beoordelen?

  denkertje …..

 85. King Billy 2 januari 2015 om 16:14

  Nou vooruit dan, een recensie over de Bijbel, waarin Joost tibosch sr. wellicht ook elementen -of zichzelf- kan herkennen.

  De Bijbel, de beste roman sinds de mensheid bestaat. Een moordverhaal, letterlijk en figuurlijk, waarin God hoog mikt met zijn drama over menselijke overmoed, slechts geëvenaard door de onverschillige wreedheid van de natuur. En het werkt, overstromingen, aardbevingen, brand, epidemieën –God‘s sappig antwoord in vormen van natuurrampen- sturen een vertwijfelde mensheid op een bargoense en iriserende manier door een meedegenloze wringer. Vaak verpakt in lyrisch mooie verzen om de al te scherpe kantjes er vanaf te halen.

  Een cyclisch verhaal over vernietiging, survival en vernieuwing. De mens kan weliswaar ingrijpen in God‘s natuurlijke cyclus en deze zelfs op zekere dag op aarde onherstelbaar beschadigen, maar in deze duister getinte roman –zelf ook een feest van creatieve engineering- vertelt God dat de mensheid deze cyclus nooit en te nimmer kan beheersen.
  ´
  Middels vurig entertainment wordt op een grappige manier op een sterke betrokkenheid bij God aangedrongen en de mensheid voorgehouden eerst met een schuin oog naar God te te kijken, alvorens in overmoed toch weer stupiditeit op stupideit te stapelen. Want –pas op!- er is niets gereserveerds aan de houding van deze maximalistische God, die nog nooit een scenario tegenkwam dat hij niet in vuurwerkshow kon laten eindigen.

  Het beste van alles is de ultieme grap, dat alles in dit meeslepende verhaal uiteindelijk aan de mensheid zelf is, die keer op keer utopische pogingen blijft ondernemen om terug te keren naar een fictief Eden.

 86. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 2 januari 2015 om 16:47

  In een van de intervieuws die op mijn vleesboek staan, wordft een vrouw gevraagd of zij gelooft.
  In iets wat niet te bewijzen valt? Natuurlijk niet! IK ben geen idioot!

  Bosje blommen voor die meid!

 87. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 2 januari 2015 om 16:50

  aar niet treuren Joost; er wordt voor jou vrouw een leuke cursus gegeven bij de winkels van Christine le Duc…….

 88. Aad Verbaast 2 januari 2015 om 17:34

  @Kleet: 13:54 == Waar slaat dat op == “denkertje”

 89. Aad Verbaast 2 januari 2015 om 17:35

  @King Billy: en waar vond je die recensie? Of is het zelfs een boek?
  Ik herken er wel wat elementen van.. 😉

 90. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 2 januari 2015 om 17:43

  sloeg nergens op Aad…maar ja: meer focus problemen?

 91. Aad Verbaast 2 januari 2015 om 17:52

  @Kleet: == sloeg nergens op == draagt toch weer bij dat er mogelijk sprake is van een “Dunnig-Kruger-effect”. 🙂

 92. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 2 januari 2015 om 17:59

  Alleen als je je pilletjes NIET op tijd neemt Aad….

 93. King Billy 2 januari 2015 om 18:26

  @Aad Verbaast. =en waar vond je die recensie?=
  Nergens. Trefwoorden rangschikken en met behulp van metaforen en synomiemen een verhaaltje in elkaar knutselen.

 94. Aad Verbaast 2 januari 2015 om 18:47

  @King Billy: eigen werk dus. Niet slecht. Ik kan me (vooralsnog, ik hou nog even een slag om de arm, wachtend op wat er komen gaat) er in vinden. 🙂

 95. King Billy 2 januari 2015 om 18:57

  Kan ook in een Power Point presentatie worden omgezet en wat meer praatjes erbij om het aanschouwelijker te maken.

 96. joost tibosch sr 2 januari 2015 om 19:31

  Aad Ik ga nu niet scrollen, maar in mijn verhalen vind je beslist ook heel duidelijk dat ook geloof terechte kritiek verdient. Het lijkt er hier wel op, zeg ik dan op mijn beurt maar weer, dat ongelovigen zo langzaam maar zeker veel eerder op hun teentjes zijn getrapt bij terechte kritiek. Gelukkig hebben we nu gezamenlijke mensenrechten, die ongeloof en geloof inderdaad beschermen maar ze beiden, als dat nodig is, ook ongenadig -en zonder dat we weer met het vingertje naar de ander kunnen wijzen- onder kritiek kunnen zetten. .

 97. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 2 januari 2015 om 19:42

  Mensenrechten zijn voor halve zolen.
  Het zijn niet bindende vaak idiote AANBEVELINGEN, waar niks op verhaalbaar is…..
  Degenen die er waarde aan hechten, maken zich onsterfelijk belachelijk.

 98. King Billy 2 januari 2015 om 22:24

  Aha, nu wordt me duidelijk waarom God springlevend is. Het is oorlog tussen filosofen en theologen. In Kampen staat waarschijnlijk het bibberen nader dan het bidden, het VU-bolwerk moet gesloopt worden.
  http://www.volkskrant.nl/opinie/oorlog-tussen-god-en-moderniteit-allang-afgelopen~a3821201/

 99. Aad Verbaast 3 januari 2015 om 10:16

  @Joost: == op hun teentjes getrapt == valt wel mee, voor zover ik dat kan beoordelen.
  Ook indachtig de bekende uitspraak van Bolkestein: “zonder rel geen debat”. 🙂

 100. Aad Verbaast 3 januari 2015 om 10:28

  @King Billy: begint een aardige polemiek te worden in de Volkskrant. Stevige uitspraken. Zoals:
  == Theologie is de grootste intellectuele verliespost van de westerse geschiedenis: nergens is zoveel breinkracht verspild aan zo weinig inhoud. ==

  Testje: ik mis even de uitslag na hoeveel ja’s (zijn er nogal wat).
  Ook hier zal de goegemeente het overigens niet gauw over eens zijn of het een ja of een nee moet zijn.. Daar gaan we weer!

 101. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 3 januari 2015 om 10:40

  Irenlang en oeverloos zitten zeveren over iets wat niet bestaat; er dure plaats aan besteden op universiteit; alweer; over iets wat niet bestaat met als belangrijkste stroming: hoe houden we het publiek stom en zoet? Hoe brengen we iets wat volkomen ongeloofwaardig is zo geloofwaardig mogelijk?
  Het verkopen van shitvoor goud….
  dan nog kapitalen weg smijtenb aan bijzonder onderwijs, met als enig resultaat verpestte kinderen.
  Opo de islam scholen nog een demensie: super fraude en slaafse gehoorzaamheid

  En dat alles met belasting geld……

 102. Aad Verbaast 3 januari 2015 om 10:40

  @Kleet: 19:42: wie maakt zich hier nu “onsterfelijk belachelijk”
  De “universele rechten van de mens” is een belangrijk document.
  Dat er mensen zijn die zich er niet aan houden, maakt het niet minder belangrijk.

 103. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 3 januari 2015 om 10:46

  Het is alleen maar een aanbeveling; zoaiets als” “als je water hebt moet je een dier te drinken geven.” Doe je het niet ben je stout….

  Is op geen enkele manier WET WETMATIG of afdwingbaar.
  De verhoorcentra van USA–nu ook in RO– mogen ook niet vlgs URM. Martelen mag ook niet.Nou en? Al met de ISIS gesproken? Dat is vrijheid van godsdienst, volkomen gedekt door Koran..
  Mag van de universele rechten van de mens….

  Het ia l\alleen maar een verhaaltje voor een kudde ouwe wijven en randdebielen in de kerk.
  ou ja, wie komen er anders?

  Trouwens: vraag maar eens aan rutte hoe die verantwoord mensen in armoe te trappen, zonder enige noodzaak.

 104. artafterallart 3 januari 2015 om 11:00

  Nou ja oorlog? Er zijn helemaal geen legers te bekennen, zelfs geen front te zien. Wel schrijvers die in een academische vakgebied (godsdienstfilosofie) hun geloof proberen binnen te smokkelen. Ze zijn bij het verkeerde adres bezig reclamefolders onder de bekende sticker in de brievenbus te proppen,. Godsdienstfilosofie houdt zich niet bezig met theologie, niet met het uitleggen wat God bedoelde en zeker niet met waarheidsvinding omtrent geloofszaken.

  Men probeert er verschijnselen in verschillende religies te ontdekken voor een algemeen begrip van religie. Men houdt zich juist verre van een oordeel over specifieke leerstellingen in een specifiek geloof.

 105. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 3 januari 2015 om 11:55

  In de tweede kamer zitten 150 overgrootte merendeel ongeschoolde idioten, in de eerste kamer , in de eerste kamer zitten er 75 voor het meerendeel ongeschoolden.
  het cabinet bestaat uit voor behandeling geweigerde psychiatrische patienten; te hopeloos.

  Een chauffeur moet een rijbewijs hebben; dat is normal
  In de tweede kamer mag je politicologen verwachten, in de eerste kamer juristen enin het cabinet ter zake deskundigen.

  Met z’n allen hebben ze in NL –zonder enige noodzaak– de samenleving naar de klote geholpen, en de economische structuur zwaar beschadigd; meer dan 10% mensen in de armoe getrapt

  relevant? Jawel.
  theologie en godsdienstfilosofie horen net als “vrouwenzaken en emancipatie en communicatie in het grote vak van “direct te sluiten ‘studie” richtingen
  Het voert tot oeverloos en eindeloos slap geouwehoer zonder enige waarde.

  Zet een wetenschaps filosoof op de bijbel, en als ie na twee weken bekomen is van het lachen…….
  OT zowel als NT is een blok slap geouwehoer voor de mental zwakkeren, vol met leugens, fantasietjes, verdraaingen.
  het enige wat er uit kwam waren verknipte figuren.
  Alleen waarde voor vol idioten.

  Maar dan: slap geouwehoer is in NL ruim op zijn plaats in politiek enreligie.

 106. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 3 januari 2015 om 11:58

  En als je vrijheid van religie wilt, en je denkt dat de islam een religie is (is het niet) dan moet je ook niet zeuren over de ISIS; want wat ze doen is conform hun “religie” –doctrine dus.
  Dan moet je concequent zijn, en ze zelfs wapens sturen.

  Of wordt het misschien tijd die wetgeving te herzien???

 107. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 3 januari 2015 om 12:22

  Het kapitalisme is geen verfoeilijk “system” maar in feite het natuurlijke gedrag van mensen. Als side effect: hettriggert een versnelde evolutie.
  Vandaarhetverschil tussen west en oost Europa

  Wat betreft invloed op het sociaal-politieke klimaat:
  –Katholicisme garandeerde eindeloze corruptive, geweld en hypocritie.
  In feite was in de middeleeuwen de dagelijkse gang van zaken hetzelfde in west Europa als nu in oostblok.
  Degenen die denken dat oostblok niet anders is ijn gestoord.

  Als reactive hierop kwam het protestantisme, met een paar standard morele wetten:
  werk hard, leef simple, verantwoording direct aan god.
  e clerus stond buitenspel– geode zaak

  Als side verschijnsel: kapitalisme werd ontwikkeld, politieke vorming kwam gelijktijdig, huwelijk- zoals nu, werd helaas uitgevonden; criminaliteit en corruptive zakten.
  Evolutie zette in.

  Niet door protestantisme, maar zonder protestantisme was er nooit kapitalisme gekomen.

  Leuke is: marx beschrijft de opkomst van kapitalisme zo leuk.
  Door hun religie werd China en rusland nooit kapitalistisch

 108. Aad Verbaast 3 januari 2015 om 16:44

  De polemiek hierboven al aangehaald in de volgende links:lazen we op 30 december nog dit
  http://www.volkskrant.nl/opinie/god-is-springlevend-in-de-moderne-filosofie~a3819672/
  http://www.volkskrant.nl/opinie/bewijzen-tegen-bestaan-god-stapelen-zich-op~a3821209/
  is nog niet geslecht (was ook niet te verwachten) en krijgt weer een vervolg:
  http://tasmedes.wordpress.com/2015/01/02/ja-in-de-filosofie-is-god-helemaal-terug-maar-de-vraag-naar-gods-bestaan-is-onbeslisbaar-en-uiteindelijk-ook-niet-interessant/

  P.S. maar eens een abonnementje genomen op dit blog, en een reactie achtergelaten.. 🙂

 109. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 3 januari 2015 om 18:03

  De teksten van “white rabbit” van Jefferson airplane en “the logical song” Supertramp, warden meer gequoot en meer gelezen in USA en GB dan de bijbel.

  Is ook logisch…..

 110. Aad Verbaast 3 januari 2015 om 18:14

  @Kleet: en deze ‘wijsheid’ heb je ook opgepikt van Discovery Channel?

  P.S. Justin Bieber heeft meer volgers op Twitter dan God..

 111. artafterallart 3 januari 2015 om 18:39

  @Aad
  Het zoeken naar God is in de godsdienstfilosofie al wat jaartjes een proces dat uiteindelijk leidt (denk ik) tot een zwart gat in onze kennis: http://nl.wikipedia.org/wiki/God_van_de_gaten

 112. Aad Verbaast 3 januari 2015 om 18:47

  @art: dank. Die uitdrukking kende ik nog niet. Houden we er in.
  Vooralsnog lijkt Hij meer leemtes te creëren dan Hij opvult.

 113. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 3 januari 2015 om 19:11

  Wat nou aad? Discovery boven jouw pet? Kan ik me voorstellen…
  Maar discovery is alleen maar een station; zij zenden alleen uit. Zal je voorlichten: zij hebben verchillende channels. Hun wetenschap channel: niks voor jou Aad; te moeilijk.
  nog wat geschiedenis en wat andere channels…nee, ook niet.

  tekenfilmpjes dan maar Aad?

  Wat betreft die quotes: daar schijnt een engelman een proefschrift op gebaseerd te hebben; maar allez; wat weten die in vergelijk met jou?

 114. King Billy 3 januari 2015 om 20:13

  “Zo is het met gelovigen toch telkens weer het oude liedje. Je kunt met ze redeneren en je kunt met ze cijferen tot je een ons weegt, uiteindelijk blijkt het al die tijd gewoon te gaan om de god van de christenen – en blijkt dat ze je willen bekeren.”, schrijft Keulemans.

 115. King Billy 3 januari 2015 om 21:15

  In Genesis 24:35 beweert Isaac dat Abraham gezegend werd met kamelen. Klopt niet met de Bijbelse tijdlijn. Ten tijde van Abraham waren in deze regio nog geen kamelen.
  Volgens de Bijbelse tijdlijn zou Abram in 2038 v.Chr. geboren zijn. De naamsverandering naar Abraham zou hebben plaatsgevonden in 1939 v.Chr., en hij zou overleden zijn in 1863 v.Chr.
  Overigens een prachtig verhaal hoe Isaac Rebecca paait.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Camel
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Abraham
  En waarom uitgerekend Abraham eruit gepikt is als aartsvader is geduid, maar bekijk in de laatste link ook eens de stamboom van Noach. Door de bomen is het bos niet meer te zien. Dan toch maar Noach als aartsvader?

 116. Aad Verbaast 3 januari 2015 om 22:31

  @King Billy: mij ookk niet duidelijk waarom juist Abraham de aartsvader is geworden. Misschien omdat hij de eerste was die een stuk land in de regio daar beloofd/aangeboden kreeg?

  Noach moest zich alleen maar verspreiden en vermenigvuldigen..

 117. Aad Verbaast 3 januari 2015 om 23:19

  @King Billy: zal ik deze reactie van je bij het andere blog (2015) daar maar weghalen? 😉
  == Gen. 17:3-6, 9. Stamvader van vele volken, waaronder het Joodse Volk. Stamvader van het Islamitische, Joodse en Christelijke monothe-isme. En via zijn zoon direkte lijn naar Jozef, waarmee we in het Nieuwe Testament belanden. ==

 118. King Billy 4 januari 2015 om 05:26

  @Aad Verbaast. Goed voorstel. Blunderen is niet aan tijd gebonden. Diep door het stof derhalve.

 119. Aad Verbaast 4 januari 2015 om 09:02

  @King Billy: Ergens zijn op de juiste tijd én de de juiste plek is een te verkiezen positie in een debat 🙂

 120. artafterallart 4 januari 2015 om 10:24

  @Aad @KingBilly

  Ze hebben daar geen verklaring voor. Wel speculaties. Het bestaan van Abraham zou makkelijker historisch aan te nemen zijn voor met name niet-gelovigen, dan het bestaan van Adam, Eva en Noach. De Wiki vervolgt met “Wanneer de laatste drie daadwerkelijk de voorvaders/moeder van alle mensen zouden zijn, zou dit, volgens hen, tot onoplosbare vragen inzake de genetica leiden. (…)”

  Het draait kennelijk steeds weer om de geloofwaardigheid van wat historisch niet feitelijk gebeurd is. Julius Wellhausen, een 19e eeuwse Duitse protestantse theoloog en oriëntalist, spreekt van een “:getransfigureerde hersenschim” als het gaat om de ware geschiedenis. “Het is onmogelijk om uit de verhalen over de aartsvaders enige historische informatie te distilleren met betrekking tot hun persoon. We kunnen alleen iets leren over de tijd waarin de verhalen over hen voor het eerst door het Israëlitische volk werden verteld. Deze latere periode werd met al zijn wezenlijke en oppervlakkige kenmerken onbedoeld teruggeprojecteerd op een grijs verleden, en het beeld dat zich daar vertoont, is een getransfigureerde hersenschim.” (Wellhausen, PHI, 331)
  Wellhausen zag Abraham als “een vrije creatie van onbewuste kunst”. (Wellhausen, PHI, 320)

  Herman Schultz (ook een theoloog uit de 19e eeuw) zegt: “Een samenvatting van het resultaat kan als volgt luiden: Genesis is het boek van de gewijde legenden, met een mythische inleiding. De eerste drie hoofdstukken bieden ons hoofdzakelijk openbaringsmythen van de gewichtigste soort, en de volgende acht, mythische elementen die meer in de vorm van legenden gegoten zijn. Vanaf Abraham tot Mozes zijn het volkslegenden van het zuiverste soort, vermengd met een keur aan nog maar nauwelijks herkenbare mythische elementen. Van Mozes tot David is het geschiedenis, nog steeds vermengd met flink wat legendarisch materiaal, en gedeeltelijk zelfs met enige niet meer te onderscheiden mythische elementen. Vanaf David is het geschiedenis, met even veel legendarische elementen als overal elders in de geschiedschrijving van de ouden. (Schultz, OTH, 31)”

 121. Aad Verbaast 4 januari 2015 om 10:54

  @art: ik kan me er allemaal wat bij voorstellen. Welk volk op aarde kent immers geen mythen, sagen en legenden? Ook nog mooi om die een keer te bundelen. Blijft natuurlijk de kernvraag waarom er zo velen zijn die hardnekkig, halsstarrig en vasthoudend volhouden dat dit allemaal echt (letterlijk ook nog) waar is..

 122. artafterallart 4 januari 2015 om 11:36

  @Aad
  Nog sterker zelfs. Ze kunnen zo in de ban zijn van die zelf bedachte God dat die verhalen hen als atheist niet loslaten. Zie dominee Hendrikse: https://www.youtube.com/watch?v=1cxxH1SDRpQ

 123. joost tibosch sr 4 januari 2015 om 13:04

  Gelukkig is moderne wetenschap niet blijven hangen in de 19de eeuw en is ze zonder opleiding meestal ook niet door Wiki te vervangen:.alleen als je beslist je eigen opvattinkjes zgn wetenschappelijk gaat zitten onderbouwen. En wie houdt je achter je PC-tje tegen?!

 124. Aad Verbaast 4 januari 2015 om 13:19

  @art: interessant dominee. Ook opvallend: “Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 6 predikanten niet in een God gelooft.”

  @Joost: == En wie houdt je achter je PC-tje tegen?! == Zelfs niet achter je PC hoef je je niet tegen te laten houden in iets te geloven. We leven gelukkig in een vrij land hier..

 125. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 4 januari 2015 om 13:22

  Wist niet dat je zo’n gevoel voor humor had Aad! “Vrij land” da’s een goeie! hahahahahahhahahahahahahahahahaahahahahahahahhahahahaahhaha
  Zie ” vol is vol; zie minder minder

 126. rubiotje 4 januari 2015 om 13:36

  Kijk, dit is pas een leuk, interessant en ‘geloof’waardig stukkie.
  Neem er effe de tijd voor en alles zou toch wel iets duidelijker kunnen worden.
  Mooie Bijbeluitleg…. 🙂
  http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/122499-abraham-prins-en-pooier-een-nuchtere-geschiedenis.html

 127. Aad Verbaast 4 januari 2015 om 13:50

  @Rubio: mooi overzicht, en ook bijzonder dat de schrijver zich ook omringt met de nodige humoristische kanttekeningen. Zo mag ik het horen/lezen!
  P.S. bewaar ik zeker. Komt nog wel van pas, bij de vervolgen.

 128. rubiotje 4 januari 2015 om 13:56

  Aad; Graag gedaan, we blijven ons ‘best’ doen.
  Ook benieuwd naar de interpretatie van nomaden-Joost hierop….Abraham was immers een gewone ordinaire patser die heden ten dage in een Maybach zou hebben gereden..:

 129. artafterallart 4 januari 2015 om 14:01

  @Joost, waarom zeik je in je reacties steeds sceptici af, verdraai je wat erin beweerd wordt en meen je dat we jouw dierbare geloof in het monotheisme niet zouden respecteren? We hebben dat geloof je nooit ontzegd toch?!

 130. artafterallart 4 januari 2015 om 14:19

  @Aad
  Predikant is een beroep dat in spiritualiteit kan voorzien, waarvoor altijd een markt te vinden is. Zeker als je God als onkenbaar ziet of als aanspreekbaar medium voor wat we aan liefde, compassie enz. tekort komen.

 131. Aad Verbaast 4 januari 2015 om 14:30

  @art: Blijft toch verrassend voor me. Je zal maar weer eens naar de kerk gaan en dan een predikant voor je krijgen die predikt dat God niet bestaat.
  Blijde verrassing overigens. Misschien een reden voor me om daar maar eens wat vaker op bezoek te gaan.

  Inmiddels heeft de Paus 20 nieuwe kardinalen benoemt. 5 daarvan ouder dan 80..
  Vooraf natuurlijk wel een testje: “Bestaat God?” Als je dan “nee” zegt dan lig je er natuurlijk meteen uit 🙂
  http://nos.nl/artikel/2011711

 132. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 4 januari 2015 om 14:34

  Lijk eens in de orthodoxw landen. In de kranten zeker een volle pagina met advertenties voor gebedsgenezers, religieuze toekomnst voorspellers, handopleggers e.d.
  Roemenie maar ook en vooral Rusland
  Russen eindigen hun auto verzekering en nemen een zegening ervoor in de plaats.
  40$ luxe auto; 65$ vrachtauto
  De kerk aldaar had meer verdiensten.
  Het monopolie op import vodka, cigaretten, voor 60% eigenaar olievelden Kazachstan; geen BTW of belastingplicht.
  In Roemenie: in alle dorpen zetten boeren grond op naam van de kerk; geen grondbelasting, geen winstbelasting, geen inkomstenbelasting, wel sociale uitkering.
  Jezus redt.
  Brussel betaalt
  Als je vraagt: waar zxijn de opbrengsten/ Naar de armen. moet Roemenie 400 million armen hebben.
  kerk en corruptive gaan goed samen.

 133. artafterallart 4 januari 2015 om 15:19

  @Aad
  Dan hoor je in die kerk vervolgens (ik citeer Hendrikse): ”Het niet-bestaan van God is voor mij geen beletsel, maar een voorwaarde om in God te geloven. God is voor mij niet een wezen, maar een woord voor wat er tussen mensen kan gebeuren. Iemand zegt bijvoorbeeld tegen je: ”Ik laat jou niet vallen”, en maakt die woorden waar. Noem dat maar gerust God.”

  Voor Hendrikse is het een ervaring van God, die zijn geloof voedt. Het geloof ziet hij als “het vermogen om van een alledaagse gebeurtenis een ervaring te maken.”

  Het is lastig om zonder zijn geloof dat te snappen. Zijn ‘definitie’ van God komt wel in de buurt van wat ik eerder een aanspreekbaar medium noemde. Tenminste, als je woorden op zich als media kunt opvatten.

  Voor een scepticus als ik ben is een gebeurtenis God noemen niet overtuigend, maar het is wel poetisch. De woorden doen me op zich wel wat.

  In goedheids-, gerechtigheids- en schoonheidsbelevingen overkomt ons God, zou hij kunnen bedoelen. Voor hem noodzakelijkerwijs. Voor mij om het extatische van dat moment uit te drukken. Zoals je in sport, kunst enz. op het sacrale af geneigd bent gebeurtenissen te ervaren die zich als wonderen zich aan je voordoen.

 134. King Billy 4 januari 2015 om 16:41

  Voor het Christendom komt er versterking uit onverwachte hoek. Chinezen zijn praktisch, nietwaar? In het zondagse economische katern (sic) van de FAS is het hoofdartikel het Christendom in China. Helaas nog niet vrijgegeven.
  “Health, wealth and solidarity“ is het Chinese christelijke motto. Inmiddels hebben kerken meer leden dan de CCP. “De Kerk biedt Chinezen gewoon de betere offerte.“

 135. Appelvrouw 4 januari 2015 om 20:21

  ik heb het al 2 keer gelezen maar woorden (inhoudelijke) schieten me te kort.

 136. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 4 januari 2015 om 22:13

  Is nog een geode serie voor jou op discovery: “wonderen verklaard” Weet niet of je daar al aan toe bent; je weet het; te hoog gericht is gemist…

 137. King Billy 4 januari 2015 om 23:06

  En de FAZ maakt zich in een politiek hoofdcommentaar bezorgd over de positie van Franciscus. Zijn leeftijd, drieste plannen, veel buitenlandse reizen, nieuwe benoemingen van kardinalen en aan het einde van 2015 vlak voor het begin van de Advent een belangrijke Synode maken voor hemzelf, naar verandering smachtende gelovigen en de KK een spannend jaar.
  http://www.faz.net/aktuell/politik/papst-franziskus-die-sturzgefahr-waechst-13349992.html

 138. Aad Verbaast 5 januari 2015 om 00:13

  @Art: ik kan me daar allemaal wel wat bij voorstellen. Een meer spirituele invalshoek. Maar ik kan het dan alsnog niet rechtbreien met ‘de geloofsleer’. Kies ik voor een meer spirituele (of zelfs mystieke) invulling dan heb ik geen God, en al helemaal geen Bijbel meer nodig!

 139. Aad Verbaast 5 januari 2015 om 00:16

  @King Billy: Chinezen zijn zeer pragmatisch inderdaad. Nu ben ik wel benieuwd waarom de kerken daar het betere aanbod zouden hebben voor ze.

  Paus: er zullen heel wat tegenkrachten zijn in dat bolwerk. Zijn ze de gifbekers al aan het mengen?

 140. Aad Verbaast 5 januari 2015 om 00:16

  @appelvrouw: herken ik wel. Ik sta ook regelmatig met mijn mond vol tanden als het lees.

 141. Aad Verbaast 5 januari 2015 om 00:19

  @Kleet: dat is nou net het punt met discovery. Ze hebben uitdagende titels van uitzendingen. Dan ben je inderdaad geneigd om te gaan kijken. Na een uurtje (met veel tussenpauzen met reclame en tussentijdse beloften), blijkt dat je aan het eind van het programma geen steek wijzer bent geworden.
  Gaat vervelen, en uiteindelijk irriteren.

 142. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 5 januari 2015 om 07:53

  Discovery heft een stuk of 5 zenders; ook met wetenschappelijk niveau. doen veel samen met wetenschappelijke vleugel van BBC is geode kwaliteit.

 143. King Billy 5 januari 2015 om 11:38

  @Aad Verbaast. = Nu ben ik wel benieuwd waarom de kerken daar het betere aanbod zouden hebben voor ze.=
  Chinezen worden van kindsaf getraind geen emoties te tonen volgens het artikel. Kinderen knuffelen kan zelfs tot strafvervolging leiden. Tijdens huisbijeenkomsten van christenen kunnen ze emoties laten varen. 125 miljoen bijbels gedrukt. In China. In 2014 88 miloen partijleden en 110 miljoen gelovigen.
  Overigens is het Protestantisme favoriet. Katholicisme wordt veelal geassocieerd met een dubbele moraal en corruptie in de hogere regionen. Nog veel te doen voor Bergoglio, wiens jezuietische voorgangers aan het Chinese keizerhof mochten blijven toen alle buitenlanders eruit werden gestuurd.
  Het twee pagina’s beslaande artikel is van de FAZ correspondent in Shanghai, Hendrik Ankenbrand. Heeft ooit nog geschreven voor een partijblad van de CCP.

 144. Aad Verbaast 5 januari 2015 om 12:52

  @King Billy: ik zie zo maar grote kansen daar voor Gospelkerken met ingebouwde hamburgertent. Gaan die Chinezen helemaal uit hun dak!

 145. rubiotje 5 januari 2015 om 14:11

  Sambal bij..?

 146. King Billy 5 januari 2015 om 21:56

  @Aad Verbaast. =ik zie zo maar grote kansen daar voor Gospelkerken met ingebouwde hamburgertent. Gaan die Chinezen helemaal uit hun dak!=
  Ze troeven ‘Het Westen’ weer eens af.
  Vertaald:
  “Ze organiseren bijeenkomsten in Mac Donald’s, in wolkenkrabbers en in gansnormale godshuizen”

  Misschien een idee voor de Curie in Rome? Bidstonden en biijbelstudie in de horeca. Beiden hebben het zwaar.

 147. Pingback:Isaak, Jacob, Israël en GTST | Aad Verbaast

 148. Pingback:Jozef, Egypte. De eindbalans van Genesis | Aad Verbaast

 149. Pingback:Massaslachting door een Gouden Kalf | Aad Verbaast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: