Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

In memoriam Jan Bouma

Jan_buiten

Op 6 december is Jan Bouma plotseling overleden. Een enorme schok voor me. Jarenlang was hij een trouwe zelfs dagelijkse reageerder en hebben we in de reactieruimtes (en later ook via de mail) lief en leed, macro en micro, gedeeld. Ik heb hem nooit persoonlijk ontmoet, maar we hadden een nauwe en intense blog- en (daardoor) bijzondere vriendschapsband opgebouwd. We konden lezen en schrijven met elkaar, stelt het gezegde dan. En zo was het. Wat zal ik hem verschrikkelijk missen…

Eind 2007 ben ik begonnen met bloggen. Al gauw pikte Jan Bouma mijn blogs op en begon met reageren. Waar ik zocht naar duiding van de wereldproblemen (en nooit veel verder kwam), kwam hij met zijn oplossingen.

Welke Volkskrant-blogger kent hem niet uit die tijd? Altijd op zoek naar een breed publiek om zijn uitgebroede eieren te leggen. De confrontatie nooit schuwend. Hij ging de discussie nooit uit de weg. En trok daarbij alles uit de kast. Met een zekere zelfspot overigens die lang niet door iedereen werd herkend.

Driftig gebruik maken van de wat hij noemde de “hyperbolische overdrijving”. Noemde zichzelf een “cynisch pragmaticus”. Dat was hij ook. Na aan felle polemiek kon hij het samenvatten met “Pick your Choice” of “Take it or leave it”. Maar ook met: “We maken er maar een grap van”, of “Amuseer je deze dag, het kon zomaar eens de laatste zijn”..

Hij schreef een boek: May all other flags burn in hell. Kernwoord: “de Wereldraad”. Hij predikte de “Intellectuele Revolutie”.
Begin 2008 waagde ik na een lange discussie met hem in een ander blog een samenvatting van zijn boek te schrijven in het blog: The world according to Mithras..
Met de bedoeling hem in de redactieruimte een podium te bieden om met iedereen die dat wilde de discussie aan te gaan over zijn ideeën. En zo geschiede, allemaal nog terug te lezen. Een heel bijzondere ervaring om nooit te vergeten. Het was tevens het begin van wat tot een diepe en bijzondere vriendschap bleek uit te groeien. Een vast en belangrijk onderdeel van en anker in mijn leven zo realiseer ik me nu pijnlijk genoeg.

In de jaren erna bleven we dagelijks (vaak meerdere malen) via de blogs in contact. Hij werd zelfs overtuigd zelf een blog te gaan openen. Als volstrekte digibeet met de nodige hulp maar toch. Hij schreef de “stukkies”, ik plaatste ze voor hem in zijn blog genaamd Villa Mithras Met als subtitel “de boze man”. Motto: “Nimmer zal het recht niet in het geding zijn!”

Jan was ook een begenadigd schilder. Hij produceerde ruim 40 blogs. Telkens met als onderwerp één van zijn schilderijen. De unieke Mithras collectie die hij op deze manier aan een breder publiek wilde tonen.

Maar ook om over zichzelf te vertellen, over zijn moeder waar hij een groot voorbeeld in zag. Over zijn wereldbeeld, de boodschappen in zijn boek en zijn uitputtende juridische strijd over het “Slijk” met “de milieucriminelen” van de gemeente Maarssen. Maar ook omdat hij zijn ideeën, de gevoerde strijd, en de collectie ook op deze wijze wilde bewaren “tot in de eeuwigheid”..

Hij schreef zijn laatste blog in februari 2009: De slang en de geboorte. Alleen dankzij de criminelen onder uw aandacht gebracht. Maar met de afronding van deze “klus” bleef hij de blogs gebruiken om de redactieruimte dagelijks aan te vullen met de ontwikkelingen in de diverse rechtszaken die hij met passie en gedrevenheid voerde. Het werd zijn “juridisch blog” zoals hij dat benoemde in de stukken. Zijn laatste aanvulling daar was op 3 december..

Jan had een hekel aan “veelschrijverij” naar zijn zeggen. Zichzelf consequent relativerend plaatste hij in de jaren duizenden reacties waarmee ik me elke dag weer mee kon vermaken, daardoor met hem kon sparren, en me door hem heb laten inspireren door iets wat hij weer ergens had opgepikt en ik weer mogelijk had gemist “in de waan van de dag”. We zaten nooit verlegen om een ongezouten mening over het een of ander. Van het een kwam altijd het ander. We raakten nooit uitgepraat zo bleek telkens weer.

Tot 4 december, toen hij zijn laatste reactie plaatste onder mijn blog. Gisteren vernam ik dat hij op 6 december was overleden. Nooit meer een reactie, nooit meer een antwoord.

Ik kan me slechts troosten met zijn eigen woorden:  “Geen antwoord is ook een antwoord”.

@Jan: wat zal ik je ongelooflijk missen! “Wat een bende, wat een zooitje!”

116 Reacties op “In memoriam Jan Bouma

 1. satuka 10 december 2012 om 09:24

  Wat ontzettend verdrietig. Ik herinner me hem natuurlijk ook nog. Een virtuele vriendschap verschilt niet van een normale. Heel veel sterkte!

 2. Jezzebel 10 december 2012 om 09:25

  Wat een verdrietig nieuws. Ook ik zal Jan missen. Hoe oud is hij geworden?

 3. zandkastelen 10 december 2012 om 09:29

  Mooi geschreven Aad. Jan WAS er.

 4. Madelief 10 december 2012 om 09:29

  Ik weet het het was je vaste schrijver en een vriend van je daardoor geworden. Ik begrijp je verdriet. Het was een erg leuke schrijver “met zijn vrouwen”, dat vond ik altijd zo grappig!! Beste Aad heel veel sterkte en ik denk aan je!!

 5. Marleen 10 december 2012 om 09:33

  Hij was via jouw blogs voor mij ook een ‘oude bekende’.
  Sterkte Aad.

 6. Motek from Space 10 december 2012 om 09:38

  Ik heb hem leren kennen door z’n schrijfsels. En kan voor hem alleen maar zeggen, hij heeft nu rust. Maar ben zelf nog wat van slag ivm zijn overlijden. Vaak genoeg was ook tussen de regels door te lezen hoe gevoelig hij was. En ik wens jou, iedereen die hem zal missen, veel sterkte toe.
  Je hebt hem via je blog prachtig omschreven Aad.

 7. Bart 10 december 2012 om 09:49

  Ik kende Jan alleen van zijn reacties bij je bijdragen Aad, en ik kan me voorstellen dat je de vriendschap, en zijn aanwezigheid, erg zal missen.
  Moge Jan rusten in vrede…

 8. Mark 10 december 2012 om 09:55

  Ai, wat ontzettend rottig zeg. Een verlies voor de wereld. Mijn “like” betreft natuurlijk jouw prachtige eerbetoon aan Jan. Sterkte Aad!

 9. ChristienDamman 10 december 2012 om 10:12

  Veel sterkt voor jou Aad! Je zult hem gaan missen, vast en zeker.

 10. blutch1 10 december 2012 om 10:33

  Zou Jan zelf genoegen hebben genomen met gewoon overlijden of zou hij de Stichtse Vecht erachter vermoeden? Jarenlange vergiftiging door de vuilnishoop misschien.
  En dan toch weer Kleet die een interessante vraag stelt. Ze hadden wellicht meer gemeen dan ze dachten.

 11. King Billy 10 december 2012 om 10:39

  Missen is herinneren, dat niet wordt verdrongen door de praatjes over de ‘waan van de dag’ aan de stamtafel in deze kroeg. Jan Bouma’s aanwezigheid hield velen uren geboeid om hem te kunnen volgen. Kom daar tegenwoordig nog eens om.

 12. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 december 2012 om 10:41

  @Blutch: dan ken je kleet niet zoals ik hem ken…….

 13. fredvanderwal 10 december 2012 om 10:43

  Wat spijtig, had altijd het idee gehad om hem op te zoeken samen met Isis, nav een uitnodiging van zijn kant.

 14. fredvanderwal 10 december 2012 om 11:08

  Het was heel prettig hoe hij (Jan Bouma) eens bij viel in een discussie met Grutte Pier over het auteursrecht waar academicus GP de plank finaal bij mis sloeg door te verklaren dat het auteursrecht van een kunstwerk van mij bij verkoop over ging op de koper.
  Het gaf mij nietw einig vreugde want d eandere HH academici, ademloze bewonderaars en medestanders van GP beweerden dat GP (altijd) gelijk had.
  Het heeft de sfeer voor goed getekend op het VKblog en nu nog.

 15. fredvanderwal 10 december 2012 om 11:09

  Eerste zin verbeterd:

  @fredvanderwal 10 december 2012 om 11:08

  Het was heel prettig hoe hij (Jan Bouma) mij eens bij viel in een discussie met Grutte Pier over het auteursrecht waar academicus GP de plank finaal bij mis sloeg

 16. FT 10 december 2012 om 11:13

  Wat een mooi en welverdiend eerbetoon!
  Sterkte Aad en nabestaanden!

 17. Aad Verbaast 10 december 2012 om 11:13

  @Satuka: ik heb meer met hem ‘gesproken’ en gedeeld dan menig IRL vriend.
  @Jezzebel: 66
  @Martin: dat was hij zeker
  @Madelief: elke woensdagavond dook hij met ze de kelder in!
  @Marleen: dank.
  @Motek: brok in de keel.

 18. Aad Verbaast 10 december 2012 om 11:21

  @Kleet: natuurlijk dood.
  @Bart: dat hoop ik dan maar.
  @Mark @Christien: dank.
  @Blutch1: natuurlijk zou hij hier nooit genoegen mee genomen hebben..
  @King Billy: uniek mens. Dat verveelt nooit.
  @Fred vd Wal: Zo zie je maar weer: nooit iets uitstellen (behalve de dood dan als dat kan).
  auteursrecht: zijn motto was niet voor niets: Nimmer zal het recht niet in het geding zijn. Daar leefde hij dan ook naar. Voor zichzelf en voor anderen.
  @FT: dank

 19. Grutte Pier 10 december 2012 om 11:32

  Bijzonder triest nieuws

  Jammer dat bepaalden zo’n bericht menen te moeten gebruiken om hun persoonlijke rancune te ventileren. Daarbij uiteraard weer een loopje nemend met de waarheid…..j

 20. Aad Verbaast 10 december 2012 om 11:32

  @allen: Jan was ook een zeer gastvrij mens in zijn Villa Mithras. Meerdere filmpjes daarvan te vinden op youtube (even zoeken in Youtube op “Villa Mithras” ). Zijn nieuwsjaarsconcerten waren beroemd en berucht.
  Hier een paar voorbeelden:
  Ramses Shaffy zingt Sammy – 12-01-2008: http://www.youtube.com/watch?v=Owxzjxdfg4o
  Ramses Shaffy in Villa Mithras, Part 1, Loflied voor Jan Bouma: http://www.youtube.com/watch?v=Owxzjxdfg4o
  Hugo van Neck – New Year’s Concert Villa Mithras 1: http://www.youtube.com/watch?v=Pa99tJuMCYU
  Big Band Breukelen speelt bij Villa Mithras: http://www.youtube.com/watch?v=VCBeFHVQiB4

  De vleugel die op de filmpjes te zien is is overigens door de “milieucrimininelen” van Maarssen geconfisqueerd al weer een paar jaar geleden. Huidige locatie onbekend.

 21. Th Balvers 10 december 2012 om 11:52

  Een gevoelvol blog over Jan Bouma. Ik lees het nu pas. Ook ik kjende hem vooral via zijn reacties bij Jezzebel en bij jou. Heel inhoudelijk. En wat je schrijft en ik maar samenvat onder “prikkelend”. Sluit me bij veel reacties aan. Bloggers worden goede bekenden, ook al heb je ze nooit ontmoet. Zo heb jij dat ook ervaren en noemt het zelfs (blog)vriendschap. Sterkte met de verwerking.

 22. Ina Dijstelberge 10 december 2012 om 11:56

  Jezus, kom net thuis en lees dit bericht. Wat een schok. Een bijzondere eigenzinnige man. Die strijdde tegen het onrecht en de gevestigde orde. Soms op het irritante af. (positief bedoeld). Ik ben twee maal in zijn villa geweest. Herinneringen die ik nu zal koesteren.

  Sterkte Aad.

 23. Fenny 10 december 2012 om 12:00

  Ach, wat verdrietig en jammer. Ik ken hem van reacties bij Jezzebel en dan reageerde hij soms ook op mijn reacties aldaar. We deelden de liefde voor muziek. Sterkte Aad.

 24. Aad Verbaast 10 december 2012 om 12:01

  @Grutte Pier: en zo is het
  @Theo: zo heb ik het zeker ervaren. Doet dan ook pijn.
  @Ina: ik herinner me dat je er geweest bent. Samen met Maria dacht ik. Je schreef er zelfs een blog over. Met foto’s van de “wereldtuin” als ik me goed herinner. En geweldige metafoor overigens! Fraai beschreven in zijn boek.
  @Fenny: heel verdrietig. Uniek mens.

 25. Motek from Space 10 december 2012 om 12:13

  Aad Verbaast 10 december 2012 om 11:32

  x

 26. Pingback:OVER MISKEND TALENT EN VOORTWOEKERENDE MONOCULTUUR.(herplaatsing ivm overlijden Jan Bouma) : Ander ben Ik : Duisternis in het licht

 27. appelvrouw 10 december 2012 om 12:18

  Aad, ik kan veel zinloze woorden voor je schrijven maar die heb ik zelfs niet.
  Daarom een schouderklop.

 28. Ina Dijstelberge 10 december 2012 om 12:28

  Aad, ik ben er twee keer geweest. De wereldtuin is idd een prachtige metafoor. Een van de blogs die ik schreef heb ik zojuist herplaatst.

 29. Aad Verbaast 10 december 2012 om 12:32

  @Ina: ik zag het. Was en is een prachtig blog. Mooi eerbetoon.
  P.S. Er gaat wel iets mis met de voorpagina van OBA. Klik ik op de link van je blog op de voorpagina in de hoop hier uit te komen: http://www.anderbenik.nl/2012/12/over-miskend-talent-en-voortwoekerende-monocultuur/ dan kom ik uit bij de pimpelmezen.. http://www.anderbenik.nl/2008/05/pimpelwezen/ ??!!

  @Motek: doet me goed, dank.
  @Appelvrouw: dankjewel.

 30. fredvanderwal 10 december 2012 om 12:35

  Aad:
  Ja, van uitsel komt afstel. Bouma was een van de heel weinige VKbloggers die ik graag had gesproken IRL. Het voelt als “er naast grijpen”. Mensen ontglippen je door de dood.
  Zo was ik twee weken geleden van plan de animatie filmer Gerrit van Dijk nog eens op te zoeken in Haarlem; de avond dat ik een weblog aan hem wijdde op BP is hij overleden. Ik heb hem meegemaakt vanaf 1965 en kwam hem zo nu en dan tegen. Een jaar geleden legden wij de onnodige ruzietjes bij. En daar heb ik vrede mee, want je krijgt niet altijd de gelegenheid tot verzoening. Te vaak denk ik dat het leven oneindig is. De praktijk bewijst iets
  anders.

 31. Ina Dijstelberge 10 december 2012 om 12:36

  Aad, ik heb de permalink op OBA aangepast.

 32. Gerda Korpershoek 10 december 2012 om 12:55

  Jan Bouma…Altijd gedacht dat hij wel honderd zou worden. Hij was nooit ziek, hij was een taaie.
  Met verbijstering vernam ik van zijn broer dat Jan in de vroege ochtend van 6 december in het ziekenhuis was overleden.
  Jan had nog dromen die hij waar wilde maken. Zoals zijn ultieme wens om zijn laatste levensjaren in Bali te wonen, alwaar hij een duplikaat van zijn eclectische huis Villa Mithras wilde bouwen. En natuurlijk de onderhavige rechtszaak over de perikelen aan zijn vijver aan de Vecht welke hij naar een rechtvaardige uitspraak van de rechter wilde dirigeren.
  Het kostte hem bloed, zweet en tranen.
  Hopenlijk zal deze zaak niet in de doofpot belanden, terwille van het recht en ter nagedachtenis aan Jan.
  Bijna vijftien jaar geleden heb ik hem voor het eerst ontmoet. Bevlogen man, autodidact met veel kennis van vele uiteenlopende zaken. Dat wil niet zeggen dat hij altijd gelijk had maar hij had gelijk voor zichzelf, indachtig een lievelingsboek van hem ” Ik heb altijd gelijk” van W.F. Hermans.
  Jan was een groot liefhebber van kunst en muziek. Hij hield in het verleden vaak exposities, de laatste jaren helaas niet meer.
  Indertijd heb ik Jan beloofd de ontstane mythe omtrent de kelder niet te onthullen. Bij deze.
  Zeker is dat Jan nooit met dames de kelder is “ingedoken” . Hooguit heeft hij hen nog een extra kan koffie gebracht of een schaaltje cake. Ooit heeft hij hen eens enkele passages uit zijn boek voorgelezen. Overigens is het geen kelder maar een groot sousterrain met ramen. Een ruimte waar de destijds wisselende exposities werden gehouden.
  Jan streed tegen het onrecht en voor de natuur en hij was goed voor dieren.
  Zo wens ik hem in herinnering te houden.
  Rust in vrede Jan…..

 33. fredvanderwal 10 december 2012 om 13:09

  Mooie nagedachtenis van Gerda K.

 34. Aad Verbaast 10 december 2012 om 13:12

  @Fred: doet me denken aan een uitspraak van Ghandi: leer alsof je het eeuwige leven hebt en leef alsof je morgen dood gaat.

  @Ina: ik zag het inmiddels!

  @Gerda: dank voor je mooie aanvulling. Jan wist veel, heel veel. Vond ik altijd verbazingwekkend.
  Nog even over de kelder: we maakten er jaren grappen over op het blog. Soms heeft het veel waarde een mythe in stand te houden.

 35. stripman 10 december 2012 om 13:38

  Triest nieuws. Ik volg het de laatste tijd niet meer zo fanatiek, maar herinner me de eindeloze discussies van Jan en Aad met enige nostalgie…

 36. Aad Verbaast 10 december 2012 om 13:56

  @Stripman: toen begonnen, nooit meer opgehouden. Tot nu dan. Menige reactie begon met “Onzin!” 😉 Gelukkig altijd een combinatie van ernst en luim.

 37. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 december 2012 om 13:59

  Vrienden zijn is iets anders dan kenissen.De betekenis van ook deze termen zijn in sterke mate aan devaluatie onderhevig.
  Voor kenissen is wel plaats op internet.
  Voor de rest; dood is bijna nooit iets plezierigs; niet voor de nabestaanden niet voor het onderwerp zelf.
  Maar dood hoort bij leven maar heeft de neiging altijd onverwacht te komen.
  Voor de rest: shit happens.

 38. Arjan Fernhout 10 december 2012 om 14:10

  Als wereldverbeteraar was Jan Bouma tot op het laatst strijdbaar. Integriteit doe je zelf. Dat was aan zijn blogs en zijn reacties te zien. Geheel tegen de tijdsgeest in waarin gedrag slechts gestuit wordt door formele wetten. Studerenden, zeker in de economie, wordt doelbewust aangeleerd niet te denken in termen van integriteit. Dat “systeem” loopt gegarandeerd stuk en daarna zullen we ons zelf opnieuw moeten uitvinden. Triest dat Jan dit niet kan meemaken. Sterkte aan zijn verwanten en aan jou, Aad.

 39. Zilvertje 10 december 2012 om 15:08

  Aad, ik weet gewoon niet zo snel wat ik moet zeggen, ik geef eerlijk toe, ik zag vaak zijn naam, maar sloeg het over. Maar jullie hadden zo te lezen veel contact. Wens je sterkte! Hoe het voelt weet ik een beetje, eens schreef voor de Vokskrant een dichter, Theo Westhof uit Haarlem, een nobel mens, heel apart, maar zo lief en bijzonder. Voelde me toen zo verdrietig na zijn overlijden, via de pc leer je iemand soms nog beter kennen dan naast iemand te leven en het gemis kan dan heel heftig zijn.

  Denk dat ik na jouw mooie blog over Jan toch maar dingen van hem moet gaan lezen. Jan was hier en dat is niet onopgemerkt gebleven. Rust zacht Jan.

 40. Zilvertje 10 december 2012 om 15:11

  Sorry, zie dat ik de l ben vergeten bij de Volkskrant, mijn grote handicap, maar nu ik het teruglees is het ook wel grappig, want ik ben daar wel mooi mijn blog kwijtgeraakt en dat was niet aardig van de krant, maar als ik kon, zou ik toch te l nog snel toevoegen. Ik lees het maar verder niet terug, god mag weten wat ik nog meer vergeten ben, maar ik meen het wel oprecht wat ik schreef.

 41. reinejragolo 10 december 2012 om 15:34

  Je hebt Jan veel plezier gedaan met je blogs Aad.

 42. Annet Lemaire 10 december 2012 om 15:40

  Sluit me aan bij de reactie van Bart.
  Sterkte Aad!

 43. draverblog 10 december 2012 om 16:12

  Mooi eerbetoon aan Jan

 44. baruman 10 december 2012 om 16:33

  Mooi memoriam, ik mis Jan ook.

 45. Aad Verbaast 10 december 2012 om 16:34

  @Arjan: strijdbaar was hij zeker. Met de paplepel ingegoten trouwens: http://villamithras.wordpress.com/2009/07/16/la-tristesse-dune-mere-ook-gered-uit-de-klauwen-van/
  @Zilvertje: == via de pc leer je iemand soms nog beter kennen dan naast iemand te leven en het gemis kan dan heel heftig zijn.== maar al te waar.
  @Reine: samen veel beleefd op en rond het blog. Heel bijzonder. Zie en lees je niet vaak.
  @Annet en @draverblog: dank.
  @Baruman: kan me het nog niet goed voorstellen. Hij was er altijd als de kippen bij..

 46. King Billy 10 december 2012 om 16:47

  Graven in je archief, @Aad Verbaast. 10 december 2007. Een half decennium geleden.
  https://aadverbaast.wordpress.com/2007/12/10/de-maat-is-vol-2/
  „Goeie opmerkingen Aad en dank daarvoor.“
  „Ware het nu maar zo geweest dat je de inhoudelijke boodschap ook zou kunnen verbinden met een zeer laagdrempelige “vertolking” van die inhoud om het gewenste maatschappelijke resultaat als uitkomst te realiseren, dan had ik dat misschien anders (en commerciëler?) moeten kunnen opschrijven. Dat was niet mogelijk. Ik ben Heleen van Rooyen niet met een seksverhaaltje! En de inhoud is, zeker als die revolutionair is, vrijwel per definitie geen “bestseller” vanwege de controversialiteit.”

 47. rikus 10 december 2012 om 17:15

  dat hij mag rusten in vrede

 48. Aad Verbaast 10 december 2012 om 17:32

  @King Billy: pas mijn derde of vierde blog. Ook maar even weer aangeklikt. De discussie was al in volle gang!! Heerlijk en (zie ik nu) tijdloos! 😉

  @Rikus: en zo is het.

 49. Rubio 10 december 2012 om 17:45

  Ben Jan later erg gaan waarderen na enkele ‘oppervlakkige’ confrontaties. Hij heeft me zelfs een keer uitgenodigd om hem met mijn boot(je) te komen bezoeken op de Villa. Het is er om vele redenen echter nooit van gekomen. Jammer ook dat hij ‘Bali’ niet heeft kunnen ‘halen’.., met dank aan Mw. Korpershoek.
  Ja, ik heb (tot nu toe) meer geluk Aad. Ik vertoef nu veel en vaak met mijn Thaise vriendin in Thailand en ben van plan om me daar ‘op een dag’ permanent te kunnen gaan vestigen….Deo Volente. Immers zelfde leeftijd als Jan..
  Het is Jan helaas niet meer gegeven.
  ‘Het ken maar wat raar lopen in ’t lewe’…
  Sterkte Aad, en ik hoop en probeer ook weer wat vaker te reageren na een ook ietwat moeilijkere ‘lege’ periode.

  Veel ‘polletiek’ in je blogs de laatste tijd Aad…

 50. Aad Verbaast 10 december 2012 om 18:13

  @Rubio!! Je weet niet half hoe blij ik ben je hier weer te zien. Maakte me al lang ongerust over je. En stond op het punt om Sherlock Holmes & Co. in te gaan huren om je “whereabouts” uit te gaan pluizen. Onder- dan wel bovengronds. Gelukkig het laatste! Ik heb je zeer gemist.
  Je zou haast gaan geloven dat ook in de virtuele wereld dit soort aanleidingen reünies tot gevolg hebben..
  Het gaat je goed begrijp ik. En het is je van harte gegund.
  == Veel ‘polletiek’ == Het was toch Pronk die zei: “alles is politiek”? Hij had daar gelijk in.
  Dus zelfs als ik een blogje over het weer schrijf convergeert uiteindelijk de discussie onvermijdelijk richting politiek 😉

  Hoop echt je weer wat regelmatiger tegen te komen hier Rubio. Het leven is “ernst en luim”. Waar het grensvlak ligt kan zelfs Lao Tse niet uitleggen!

  P.S. geen verkeerde plek overigens: Thailand. Ik vond het naast Bali de meest indrukwekkende plek in Azië (en ik heb ze – vrijwel- allemaal mogen bekijken).

 51. ton de gruijter 10 december 2012 om 18:43

  vreemd genoeg kon je zelfs op het kleine speelveld, vk-blog, naast elkaar bestaan. ik kende hem niet, hij mij niet. in ieder geval is helder dat hij voor velen een belangwekkende rol speelde. dat ken ik dan wel van het blog, dat mensen dat zo kunnen voor elkaar. mijn deelneming dan ook voor hen die met hem in contact stonden.

 52. Rubio 10 december 2012 om 18:45

  Haha Aad, idd ‘oude tijden’ herleven weer…wellicht dankzij Jan vanuit ‘Den Hoge’..Mooi in deze adventstijd…
  Jan heeft iemand hier op ’t blog ingefluisterd om mij z’n verscheiden mee te delen..Jan vond dat ik het ook moest weten kennelijk…hij kon het zelfs ‘daar’ niet laten..God hebbe z’n ziel en hij ruste in vrede…eindelijk..
  Alles hangt aan elkaar en wellicht ook in die ‘vermaledijde’ vitruele wereld..
  Idd Aad; Pronk heeft gelijk en 1 van de weinige ‘goeien’ in, of is het nu uit, de polletiek..blijkt nu wel weer..
  Laten we het in deze donkere tijden maar effe niet over het huidige weer hebben, dan nog maar liever over polletiek, grondstoffenoorlogen en bankboeven..
  Hoop je nog te spreken voor 21 december, over weer e/o de daarbij behoren tsunamis, landverschuivingen en aardbevingen enz gesproken, enfin; mijn ‘axe’-ark, je weet wel die van de sterreclame staat al geduldig op me te wachten….blijven lachen Aad..zoals vanouds..haha!
  Denk dat Jan in z’n vuistje meelacht..
  Groet Rubio en Lao Tse en Boeddha en…wèèt ik veel wie nog meer?

 53. Aad Verbaast 10 december 2012 om 19:03

  @Ton: wisselende contacten in de blogwereld zo blijkt maar weer. Gelukkig maar eigenlijk. Wat moeten we met eenheidsworsten? Dank voor je reactie.

 54. Aad Verbaast 10 december 2012 om 19:07

  @Rubio: “alles heeft met alles te maken”. Had een een of andere goeroe kunnen bedenken. Zo niet, dan ligt ook daar weer een wereld open.
  Oude tijden kunnen niet herleven. Gelukkig kan je er wel mee vooruit omdat een herstart zoveel eenvoudiger is te maken.
  == Groet Rubio en Lao Tse en Boeddha en…wèèt ik veel wie nog meer? == Had Confucius niet nog even in dit rijtje gepast? Was toch je ‘avatar’?.. Of was het toch Lao..
  Lachen: daarover in een volgend blog. Stay tuned oude strijdmakker! 🙄

 55. Blewbird 10 december 2012 om 19:17

  Aangrijpend. Sterkte!

 56. Hugo van Neck 10 december 2012 om 20:24

  Jan Bouma was sinds begin tachtiger jaren een bijzondere en zeer intieme vriend van mij. Wij spraken elkaar vaak dagelijks, ook tot enige dagen voor zijn dood aan toe. Uiteraard schrok ik mij kapot van zijn plotselinge dood, alhoewel ik -nadat hij mij onlangs vertelde een hartinfarct te hebben gekregen, gedotterd te zijn en voortaan veel medicijnen te moeten slikken- toch een alarmbel hoorde afgaan. Uiteindelijk was het een slagaderlijke bloeding in zijn buik die niet tijdig te stelpen was die hem fataal werd. Over Jan praten kan ik niet of nauwelijks omdat ik de veelheid van zijn wezen onmogelijk kan weergeven op dit blog. In feite richt ik dit bericht aan hen die hem als scribent kenden, maar noch zijn sterke of minder sterke kanten op een degelijke wijze konden vermoeden. Zijn “broertje” (zo sprak Jan altijd over hem) Sietse sprekend, vroeg ik of ik wellicht nog iets zou moeten spelen tijdens het afscheid a.s. donderdag. Tot mijn verbazing liet Sietse mij weten dat ik al speelde via een inmiddels stokoude CD waarop “nummertje 8” zou worden gedraaid. Een extra traan moest ik daarom nog wel even wegpinken. Kennelijk heeft Jan toch ooit kenbaar gemaakt dat uitgerekend dat stuk hem nooit heeft losgelaten en dat dat bij “ons” hoorde. Een van Jan’s uitspraken was: “ik kan mensen lezen”. Ik kan alleen maar zeggen; Hij “las” mij en ik “las” hem. Ter nagedachtenis van hem wil ik hierbij “zijn” bloggers bedanken voor hun aandacht voor Jan’s inzet voor een betere wereld. Jan is in het harnas gestorven een proces afwachtend dat hij te lange leste wellicht gewonnen zou hebben. En hoe terecht zou dat zijn geweest.
  Indachtig W.F. Hermans’ boek “Ik heb altijd gelijk” -dat Jan terecht zeer aan het hart lag- zeg ik;
  Jan had verdomd vaak gelijk.

  Groet aan allen,

  Hugo van Neck

 57. Rubio 10 december 2012 om 21:11

  Aad; Ik heb m’n leven weer aardig opgepakt, zeg maar idd een herstart. En je hebt uiteraard wederom gelijk dat oude tijden niet kunnen herleven, alleen herinneringen blijven. Zo ook kon ik weer verliefd worden op Thailand dat ik reeds bezocht in de seventies als jeugdige backpacker in (bijna) alle Z.O. Aziatische landen. Gaan we nog eens een boom over opzetten Aad. ’t Land (Thailand) slingert zich net niet om de evenaar als een gordel van smaragd maar is toch nog steeds ‘een rijk van insulinde’ dat bovendien reeds eeuwenlang de mooiste, liefste en meest tolerante en verzorgende dames ter wereld voortbrengt.
  Uiteraard puur persoonlijk….
  Jan lacht zich nu ‘een schitterend ongeluk’…..met z’n gabber Maxi Havelaar.

  Die avatar was m’n ouwe makker Lao idd…Confucius was die ‘mafkees van de I Tsjing’ toch..?
  Actually, I try to stay tuned my old boy….

  Hoop overigens dat alles goed is met Sofie en dat je het redt allemaal….’ernst en luim’ you know?

 58. zelfstandigjournalistantwerpen 10 december 2012 om 21:26

  Kende hem alleen uit jouw reactieruimte. Die zal dus voortaan een grote roerganger missen.

 59. Rubio 10 december 2012 om 21:31

  Heel veel sterkte Hugo.
  Ik weet hoe het voelt een goede vriend, vrienden en geliefdes te verliezen.
  Mijn oprechte excuses voor mijn ‘luchtigheid’ hierboven..
  Het leven heeft me ‘gehard’ na oa het verlies van Mia en vele anderen…

 60. Aad Verbaast 10 december 2012 om 21:46

  @Blewbird: dank.
  @Zelfstandig journalist: omgekeerd geldt hetzelfde. Hij was een belangrijk onderdeel van mijn dagelijkse leven geworden.

 61. Aad Verbaast 10 december 2012 om 21:52

  @Hugo: bijzonder bedankt voor je zeer persoonlijke noot in dit blog. Je kende hem van zeer nabij, dat was bekend: je naam is vele malen gevallen in de afgelopen jaren. Je bent veel met hem opgetrokken zo hebben we gelezen. Kende hem ongetwijfeld van ook veel andere kanten dan we hier hebben kunnen proeven. Hier zitten we immers vast aan de beperking van een enkel zintuig: het oog kijkend naar zijn teksten. Waar we (misschien ook juist daarom) al vaak de handen aan vol hadden. Desondanks: never a dull moment met Jan!.
  Veel sterkte Hugo in deze zware tijden.

 62. Aad Verbaast 10 december 2012 om 21:57

  @Rubio: Thailand: dan toch ook weer een beeld van: de cirkel is rond. Terug naar de roots die je eens ontdekte. Kan me er veel bij voorstellen. Jan denk ik ook. Die droomde immers ook van Bali. Veel overeenkomsten trouwens zo ontdekte ik. Maar dat is ook al weer 30 jaar geleden besef ik me ineens tot mijn schrik. Time flies when you are having fun.. 🙄

  P.S. blij voor je dat het zo goed met je gaat!

 63. Hugo van Neck 10 december 2012 om 22:54

  Beste Rubio, Dank voor de mij toegewenste sterkte, Excuses waren overigens overbodig.

  Beste Aad, ook jij zeer bedankt voor je warme reactie. Jan uitte tot mij vaak zijn waardering voor jou en zo nu en dan je blog volgend sloot ik mij daar terecht graag bij aan. Als je wilt kunnen wij best een keer samen op Jan terugkijken.

  Groet, Hugo van Neck

 64. Rubio 10 december 2012 om 23:03

  21:57; Thanx mate…ik probeer er altijd iets van te maken..
  Je kunt eea als mens, in verhouding kleiner als een atoom, levend op een klein draaiend zandkorreltje in de kosmos, een beetje bijsturen maar ‘baas’ zal je nooit worden; sprak deze ‘overtuigde a-theist…!?’
  But always tried to have fun..until I die….
  Chok dee khap (Thais)…..oftewel een welgemeend proost!

 65. Ina Dijstelberge 10 december 2012 om 23:41

  Hugo, ook van mijn kant gecondoleerd. Ik heb gezien hoe dicht Jan en jij bij elkaar stonden.

 66. Aad Verbaast 11 december 2012 om 00:59

  @Hugo: Dank. Ook voor je suggestie. Ik heb je mailadres, dus als de tijd er rijp voor is dan neem ik contact met je op. Nogmaals veel sterkte.

 67. Aad Verbaast 11 december 2012 om 01:01

  @Rubio: laten we er dan maar een borrel op drinken. Misschien beter gezegd een afzakkertje.

  P.S. @Jan zal deze dubbele bodem zeker wel op zijn waarde kunnen schatten denk ik zo.
  “Wat een zooitje”

 68. Maria Trepp 11 december 2012 om 09:05

  IK heb hem een aantal keren ontmoet.

  Jan was voor mij sterk verbonden met mijn Volkskrantblogtijd.
  Een afgesloten periode… en nu is Jan ook nog dood.

  Zijn gek boek,
  Villa Mithras,
  Zijn sprookjesvilla met fantastische concerten.
  Je geloofde je ogen en oren niet.

  Het is alsof het allemaal niet bestond,
  Het bezoek daar was een bezoek in Wonderland.

 69. Aad Verbaast 11 december 2012 om 09:20

  @allen: wat een gemis. Jarenlange routine was toch om ’s morgens de PC te openen en wakker te worden met de eerste reactie(s) van @Jan. Die meestal vroeg uit de veren was. Niet uitzonderlijk dat hij om tussen 6 of 7 uur al even een reactie doorgaf op de “waan van de dag” door dat te voorzien van verwoestende commentaren respectievelijk een aanvulling op zijn juridisch dossier gezien de ontwikkelingen. Macro=micro. Maar nu: niets. Wat een leegte.

  Ik pik er dan zelf maar twee uit die ik vanmorgen voorbij zag komen, wetend dat we het er zeker over gehad hadden. Nu wetend dat hij er niet meer op kan reageren.
  Banken zijn boeven! http://www.nrc.nl/nieuws/2012/12/11/hsbc-schikt-voor-19-miljard-dollar-in-verband-met-witwaspraktijken/ Hoezo schikken?? In het gevang!
  En natuurlijk het bericht dat de gemeente de Stichtse Vecht is veroordeeld voor dood door schuld: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/12_december/10/binnenland/maarssen-veroordeeld-vanwege-dodelijke-bobbelweg.xml Eindelijk een niet misselijke veroordeling van de gemente, dat smaakt naar meer. En wat een schande dat ze ze weg komen met 22.500 boete voor “dood door schuld”. In het gevang!

  Had hij dat nog maar kunnen lezen….
  Ik schiet alweer vol..

 70. Aad Verbaast 11 december 2012 om 09:22

  @Maria: ik herinner me dat je er was. Ina heeft dat blog waar ze het bezoek beschrijft (en de wereldtuin) nog een keer geplaatst. http://www.anderbenik.nl/2012/12/over-miskend-talent-en-voortwoekerende-monocultuur/

  Niets is meer wat het was..

 71. blutch1 11 december 2012 om 09:56

  @Niets is meer wat het was..@
  En dat is maar goed ook………….

  Jinete ! Chacun d’entre nous est un cavalier lancé au galop sur une steppe à l’herbe drue et grise L’âme cadenassée, le regard fixé sur le sol qui défile nous allons sans trève ni repos Il nous arrive parfois de mettre pied à terre pour cueillir un brin de lavande ou une rose sauvage presque rien: juste le temps de poser une question d’espérer une réponse Mais le galop furieux finit toujours par nous reprendre … Va jinete, va cavalier: quelqu’un que tu ne connaitras jamais t’a donné rendez-vous là-bas au bout de l’horizon C’est ainsi que nous allons au galop forcené de nos vies C’est ainsi que vont les peuples lancés au galop de l’Histoire Vers de nouveaux pâturages, vers des terres plus fertiles, vers des climats plus doux sans autre raison parfois que l’immense désir de rattraper le soleil dans sa course, sans autre motif que l’irrésistible envie de passer au delà de l’horizon.
  ——————————————————-
  Claude Marti-Salazar

 72. Aad Verbaast 11 december 2012 om 10:36

  @Blutch1: dank. Dat heeft hij fraai omschreven.
  Met wel een aantekening. Woest galopperend de onbekende einder bestormen op zoek naar nieuwe horizonten heeft natuurlijk wel wat. Maar bij voorkeur dan wel gedragen door opgedane ervaringen uit het verleden. Sommige kan je weggooien, andere kan je koesteren.

 73. King Billy 11 december 2012 om 12:10

  =Sommige kan je weggooien, andere kan je koesteren.=
  Uit de Filosofische Noodapotheek: (Philosophische Notapotheke: Erste Hilfe bei Sinnfragen)
  “Trennung läßt die schwächere Leidenschaft abnehmen und die große wachsen: wie der Wind die Kerzen auslöscht und das Feuer anfacht.”
  La Rochefoucauld.
  Recensie: http://www.amazon.de/review/R3U0C2G81R8ADM

 74. Aad Verbaast 11 december 2012 om 12:14

  @King Billy: mooi gezegd! Nog een hoop te leren.
  Boek “noodzakelijk verlies” ook maar weer eens uit de verbanddoos gepakt.
  http://www.bruna.nl/boeken/noodzakelijk-verlies-9789026321764

 75. svara 11 december 2012 om 13:32

  Wat een mooi en waardig in memoriam Aad!
  Ik begrijp dat je hem echt zult missen.
  Heel veel sterkte voor jou en voor allen die met hem verbonden waren.
  Hartelijke groet
  svara

 76. kuifjesimon 11 december 2012 om 13:49

  Moed en sterkte voor hem die hem missen. Bedankt voor het warme vriendschapIM Aad.
  simon

 77. EJW 11 december 2012 om 14:35

  Ik heb hem hier vaak zien staan. Sterkte Aad

 78. Aad Verbaast 11 december 2012 om 16:39

  @Svara, @Kuifje en @EJW: dank allen.

 79. King Billy 12 december 2012 om 07:48

  Vandaag een brandende kaars voor Jan, die zijn laatste gang op aarde maakt. R.I.P, Jan Bouma.

 80. Aad Verbaast 12 december 2012 om 08:57

  @King Billy:
  ik lees op de rouwkaart:

  Jan is overgebracht naar VILLA MITHRAS straatweg 178 te Maarssen. Gelegenheid tot afscheid nemen op woensdag 12 december van 19:00-21:00
  De uitvaartdienst zal gehouden worden op donderdag 13 december om 14:00 in de parochiekerk van de H. Johannes de Doper, straatweg 146 te Breukelen, waarna hij zal worden begraven in het familiegraf op de R.K. Begraafplaats aan de straatweg te Maarssen.

  Kaarsen aan!

 81. nelus 12 december 2012 om 12:38

  Voor Jan gaan de kaarsen aan: vanavond en morgen. Naast zijn serieuze kant had hij ook een humoristische, die in mijn herinnering heel goed boven water kwam tijdens onze kerstbloggen. Wat een lol hebben we met z’n allen gehad. Waar Jan volop aan meedeed. Voor rode pumps liep hij een straatje om. En Cathy, die was ook heel bijzonder voor hem.
  Er is een bijzonder man heengegaan. Die niet licht vergeten zal worden.

 82. Aad Verbaast 12 december 2012 om 13:31

  @Nelus: mooie herinneringen. Veel meegemaakt met elkaar inderdaad. Ernst en luim. Om nooit te vergeten.

 83. Marjelle 14 december 2012 om 18:52

  Veel sterkte, Aad!

 84. Aad Verbaast 15 december 2012 om 01:04

  @Marjelle: dank. Dendert nog de hele dag door mijn hoofd..

 85. Fam. Bouma 16 december 2012 om 18:03

  Beste Aad en alle andere bloggers ,
  Woorden schieten eigenlijk te kort maar toch willen wij reageren.
  Het memoriam waarmee je Jan hebt beschreven is precies zoals hij heeft geleefd.
  De lieve reacties onder dit memoriam doen ons goed! Zoveel mensen die hem kenden, met hem bloggen, schrijven en mailen. Daar zou hij best trots op zijn….
  Wij fam. Bouma (Sietse, José, Maaike en Pieter) willen u bedanken voor de liefdevolle woorden die men op dit blog schrijft.
  Ten slotte zullen wij het recht blijven volgen en op ons nemen waar Jan voor stond. Het recht zal nimmer niet in geding zijn! De uitspraak moet nog komen. Er komt nog heel wat op ons af.
  Zoals Jan altijd afsloot: “Wat een zooitje! Wat een bende!”
  Fam. Bouma

 86. fredvanderwal 16 december 2012 om 18:21

  Zou graag horen hoe het verder verloopt met de uitspraak van de rechtbank

 87. Fam. Bouma 16 december 2012 om 18:29

  @fredvanderwal wij zullen jullie via deze weg op de hoogte houden!
  Tijdens de condoleance kregen wij dit mailbericht van de provincie gericht aan regionale politicus uit Breukelen:
  “Dank voor uw bericht.
  Het is triest dit te moeten vernemen. Wij zijn juist nu -mede op zijn verzoek- hier intern bezig om na te gaan welke bemiddelende rol wij als provincie zouden kunnen spelen om met de drie overheden (gemeente, waterschap, provincie) tot een vergelijk te komen.
  Wij zullen dit voortzetten, maar dhr. Bouma kan dit na al die jaren strijd helaas niet meer meemaken.”
  Dit is dus volgens de provincie de bijdrage die Jan heeft geleverd. Wat een zooitje, wat een bende!

 88. Aad Verbaast 17 december 2012 om 00:37

  @FamBouma: u allen hartelijk bedankt voor dit bericht. Sterkt ons/me ook in de verwerking van het verlies van Jan, en alles wat hij heeft betekend voor ons/mij. En dat was (en is nog) veel!

  U ook allen veel sterkte in deze moeilijke tijd en de tijden er na.
  Goed te horen dat de strijd zal worden voortgezet tegen de “milieucriminelen”!

  18:29: Op zich een lichtpuntje. Niet mijn gewoonte om Rutte te citeren (zelden dan wel nooit de moeite waard) maar nu maak ik dan maar een uitzondering: “nu doorpakken!”

 89. koppieop 17 december 2012 om 23:05

  Bijna alle debatten op dit blog vind ik interessant – al volg ik ze niet allemaal. Uit de uitspraken van wijlen Jan Bouma merkte je wel dat hij van veel zaken op de hoogte was en er goed over nadacht. Ik was het niet altijd met zijn mening eens, maar ik vond de duiten die hij in de diverse zakjes wierp, daalders waard.
  Een zwakke weergave van jouw gevoelige in-memoriam, Aad, maar ik wou dit even zeggen.
  Federico Bär

 90. artafterallart 12 januari 2013 om 12:34

  Bij King Billy schreef ik al dat Jan’s dood geheel aan mij is voorbijgegaan. Je memoriam is een prachtige ode aan een blogger, met wie ik op het vk-blog kennis maakte. Ik had hem graag de eer willen bewijzen die hem toekomt. Het is misschien te laat, maar ik wil hem met mijn blog vandaag postuum laten zien dat hij me lief was. Als zijn vriend mag ik je toch nog wel condoleren met dit zware verlies, hoop ik.

 91. Aad Verbaast 12 januari 2013 om 13:20

  @Frederico: dank. Hij gaf altijd weer een bijzondere zwengel aan het debat in dit blog. Inspirerend!

  @artafterallart: ook dank. 5 jaar dagelijks contact met hem via dit blog. Veel meegemaakt, zowel ernst als luim. Hij was een liefhebber van de “hyperbolische overdrijving”. Kon niet iedereen op de waarde inschatten. Maar wij konden letterlijk en figuurlijk lezen en schrijven met elkaar. Groot gemis.

 92. artafterallart 12 januari 2013 om 14:20

  @Aad, dan zal hij de ‘overdrijving’ van mijn rouwbeklag ‘hyperbolisch’ wel waarderen denk ik. Als iemand je zo na aan het hart heeft gestaan dan hou je dat gemis je leven lang. Sterkte, man!

 93. Aad Verbaast 13 januari 2013 om 00:54

  @artafterallart: dank.
  Mooi blog van je. Ik zet de link naar je blog hier even voor @allen:
  http://artafterallart.wordpress.com/2013/01/12/ontroofd-ontmenst-en-ontdaan/

 94. Pingback:Ontroofd, ontmenst en ontdaan « Dit is mijn wijn…

 95. Cathy 19 juli 2013 om 22:50

  Beste Aad,
  Wat ben ik geschrokken van het overlijdensbericht van Jan Bouma.
  Wat een geweldig team waren jullie!
  Ik kan me voorstellen dat jij hem enorm
  mist.
  Het was echt een hele mooie periode die helaas voorbij is.
  Lieve groet voor jou,
  Cathy.

 96. Aad Verbaast 20 juli 2013 om 00:27

  @Cathy, wat fijn dat je nog even reageert. Groot gemis inderdaad. Nog steeds.
  Nu bijna een jaar geleden. Ik merk dat ik toch nog dagelijks wel even een ‘praatje’ met hem maak.
  Was jarenlang een goede gewoonte, en die hou ik er gewoon in. Doet goed.

  P.S. lang niet van je gehoord. En gemist. Benieuwd natuurlijk hoe het met je is. Kom je nog eens langs op het blog?

 97. Cathy 20 juli 2013 om 04:43

  Ja Aad, je ziet het goed, het is midden in de nacht. Ik kan echt niet slapen na dit verschrikkelijke nieuws. En dan te bedenken dat hij al in december overleden is.
  Het was zo fijn voor jou ook, dat hij eigenlijk onmiddellijk reageerde en daardoor ontstonden er de meest boeiende discussies.

  Tevens was hij vaak heel humoristisch en

 98. Aad Verbaast 20 juli 2013 om 09:36

  @Cathy: het was ook heel bijzonder. Er zijn niet veel mensen in mijn leven geweest waar ik dagelijks contact mee had. Ernst en luim. Jarenlang. Een ware schok om zo iemand plots te verliezen.

 99. Cathy 20 juli 2013 om 18:09

  Je begrijpt Aad dat mijn vorige reactie niet helemaal is geplaatst. Zal wel door het tijdstip komen waarop ik dit plaatste. Ik begrijp jou zo ontzettend goed dat jij hem nog elke dag mist. Ik denk dat er geen dag voorbij zal gaan zonder dat jij aan hem denkt. Dat komt natuurlijk omdat hij meestal als eerste reageerde, en hoe!
  Ik heb weer de filmpjes bekeken van deconcerten in zijn huis. Hugo van Neck speelde zo prachtig. Ja, daar was hij masr

 100. Aad Verbaast 21 juli 2013 om 11:22

  @Cathy: nu doe je het weer. Reactie weer niet afgemaakt 🙄
  Mooi zijn die filmpjes inderdaad. Ik kijk er af en toe ook nog even naar. Bijzondere herinneringen.

 101. Cathy 21 juli 2013 om 11:49

  Ik had weer van alles geschreven en ik weet echt niet hoe het komt dat de helft er maar op staat. Is er soms een max aan verbonden, een bepaald aantal woorden?
  Op dit moment passeer ik Maarssen. Tsja……..

 102. Aad Verbaast 21 juli 2013 om 12:06

  @Cathy: er is geen limiet, dus dan doe je toch iets wat anders zou kunnen.
  Per slot van rekening publiceerde @Jan onder mijn blogs (en de zijn) hele boekwerken! 😉

 103. King Billy 21 juli 2013 om 12:30

  @Cathy
  Zie ook http://www.reguiem.nl
  Inloggen met Jan Bouma en B92T68

 104. Cathy 22 juli 2013 om 08:22

  Aad, wat die boekwerken van Jan betreft heb jij helemaal gelijk hoor. Ik zal eens uit gaan zoeken waar het allemaal aan ligt. Neem ik wel contact met jou op op een ander blog van jou, zodat dit alleen een ruimte blijft om te reageren op het overlijden van Jan.
  Ik heb zojuist de hele tekst nogmaals en nu rustig gelezen en het is echt zo mooi ogeschreven Aad. Hij zou trots op jou lzijn!

 105. Cathy 22 juli 2013 om 08:26

  @King Billy.
  Ik krijg de melding dat de webpagina niet meer bestaat. Nog een andere optie?

 106. King Billy 22 juli 2013 om 08:41

  Mijn fout. Google op requiem.nl
  Kom ik rechtstreeks op de site. Vervolgens links boven Jan Bouma en “oh shame”, zijn dossiernummer, B92T68.

 107. Cathy 23 juli 2013 om 22:36

  King Billy. Op dit moment ben ik niet thuis, zal het zaterdag lezen en reageren. Bedankt hoor.

 108. Pingback:Nieuwjaarskaart 2014 voor jullie allemaal | Aad Verbaast

 109. broekstukken 1 maart 2015 om 15:54

  Afgelopen vrijdag reed ik langs een villa met de naam Mithras. ‘Waar ken ik dat van,’ dacht ik even en toen wist ik het weer. Jan Boum, die woonde daar.

 110. Harry van groen 2 oktober 2016 om 09:05

  Ik denk nog veel aan Jan.
  Veel reacties verdwenen van deze site ,zou Jan niet leuk gevonden hebben. Jan had al de verkeerde advocaat.
  SVP alle reactie weer plaatsen!!!!!!!!!

 111. harry van groen 2 oktober 2016 om 09:38

  Sorry ,de verkeerde site bekeken ,maar toch…. Het kan geen kwaad de strijd op te pakken ,waar Jan is geëindigd.. Zie het als een provocatie,Jan

 112. Harry van groen 9 februari 2020 om 17:22

  Geachte Familie Bouma .
  Om emotionele redenen volg ik niet alles meer. Het blijft een bende daar in de Stichtse Vecht. Censuur bij Justitie , Wat mensen bij ambtenaren van de belastingdienst uitspoken ,spoken alle beëdigde ambtenaren mede,ook bij Gemeentes /Raad van State /Hoge Raad . De intimidaties tegen ook Jan , daar zijn nooit excuses voor gemaakt ,jan behoefde dan ook niet te vergeven . Maar vergeten mag Jan niet. Hoe staan se stand van zaken in de procedures er bij? Er is toch niet geschikt ?Dat zou wel te gemakkelijk zijn .

 113. Aad Verbaast 10 februari 2020 om 11:45

  @Harry: dank voor je reactie.
  ik begrijp van de familie (al weer een tijdje geleden) dat er wel oplossingen zijn gevonden tusen de gemeente en de ‘Bouma’s’.
  Helaas heeft Jan dat niet meer mogen meemaken..

 114. Harry van groen 25 februari 2020 om 08:55

  @AadVerbaast : dank voor de reactie ,maar ik denk dat Jan niet zo blij zou zijn met een schikking, Hij kon dan nergens meer op reageren ,zo terugkomen.
  Wij hebben 75 jaar “vrijheid “De “vrede van Wageningen “,in het bijzijn van kantoor klerk van IG Farbe ,was alleen maar een wapenstilstand, de oorlog ging met ander wapens gewoon door. Verzetstrijders(Hanny Schaft )werden nog even snel opgeruimd ,bij het NIOD werden landverraders gezet. (bestuur) Als Kroon stelt :dat wij in een democratische rechtsstaat leven ,zo vrijheid ,gaat naar meineed.
  Mensen die de heren Poot ,Jan en mij de vrijheid niet gunnen ,zullen nooit in vrede sterven.
  Judith Hertzberg was “blij “dat haar vader niet door de duivel was gedood . Gelukkig waren de Jannen gezegend met een natuurlijke dood.
  Zelfs Jezus is gedood door de duivel ,gelukkig bleek dat schijndood .
  De heren Poot en Bouma rusten echt in vrede ,en dat kunnen velen in Nederland niet stellen.,zeker als zij schuldloos denken te zijn gestorven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: