Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Isaak, Jacob, Israël en GTST

breenbergh_jakob_engel_grt

Deel 14 uit de serie: Omtrent Het Oude Testament. De getraumatiseerde eerste zoon van Abraham (Isaak) werd ook schatrijk door list en bedrog. De onvruchtbare vrouw van Isaak werd zwanger nadat God haar schoot had ontsloten (Gn 25:21).

Van een tweeling nog wel! Ze voelde het al aan haar water: “Maar toen de kinderen in haar schoot tegen elkaar stootten, dacht ze, als het zo doorgaat, wat staat mij dan te wachten?” (GN 25:22).

“En de HEER sprak tot haar: Twee volken zijn het, die u draagt; twee volksstammen die al in uw schoot uiteengaan. Een van de twee zal machtiger zijn: de oudste zal dienstbaar zijn aan de jongste” (GN 25:23).
Voorziene blik van God zo zou blijken.

De eerstgeboren was Esau (betekent: de behaarde), en Jacob kreeg zijn naam, onderkruiper, hielenlikker, omdat hij bij zijn geboorte de hiel van Esau vasthield. (Gn 25:26). Dat belooft wat.

Jacob zou zijn naam eer aan doen, want er ontspint zich een verhaal waar de scenarioschrijvers van GTST nog hun vingers en hielen bij af kunnen likken. Ik zal u de details besparen van deze sappige episoden.

Een korte samenvatting:

– Hij ontfutselt het eerstgeboorterecht van Esau met een kopje soep linzensoep. (Gn 25:30-34).
– Hij belazert zijn bijkans blinde vader door zich te vermommen als Esau.
– Krijgt door die ““listige leugen” (Gn 27:35) de bevestiging dat hij het eerste geboorterecht heeft.

En er was nogal wat te erven! Isaak was “tenslotte schatrijk” (Gn 26:13). Aartje naar zijn vaartje. Haalde dezelfde truc uit als Abraham door ook te vertellen dat zijn vrouw Rebekka zijn zus was. List en bedrog voor eigen belang. Legde hem geen windeieren. Bij Abimelek (koning van de Filistijnen) zat de schrik er nog goed in! (Gn 26:7-14).

– Jacob droomde over een ladder naar de hemel. (GN 28:12).
– Verbindt een aantal voorwaarden om God tot zijn HEER te laten zijn. (Gn 28:20-21).
– Werkte 14 jaar in Laban om een paar vrouwen te krijgen (Gn 29:15-28).
– En maakte nog wat slavinnen zwanger om nog meer kinderen te krijgen. (GN 30).
– Belazert zijn trouwe werkgever Laban.
– Door alweer een vermommingstruc uit te halen. Nu met dieren. (Gn 30 25).
– En “Zo werd Jacob buitengewoon rijk” (Gn 30:43).
– Op de vlucht voor Laban neemt Jacob de dochters van hem als “krijgsgevangenen” mee. (Gn 31:26).
– Gooit het uiteindelijk op een akkoordje met Laban.
– Onderweg vecht hij een robbertje met God. De hele nacht.
– Wint uiteindelijk wel, maar wordt wel voor altijd mank toen God hem een stevige klap op zijn heup had gegeven.

Gevoelige noot: “Tot vandaag de dag” eten zijn de afstammelingen nog steeds geen heupvlees! (GN 32:33).

Tja, onderkruiper, hielenlikker, leugenaar, belazert zijn broer en zijn vader, ontvoerder, vechtjas, dief, dromer, onbetrouwbare werknemer, en polygamist (“toen was geluk nog heel gewoon”) met een overmaat aan testosteron.

En God? Die vond het allemaal helemaal prima. En gaf hem zelfs de hoofdprijs toen Hij zei: “Uw naam is wel Jacob, maar voortaan zult u geen Jacob meer heten, maar Israël.” (GN 35:10)
“Ik ben God de Almachtige. Wees vruchtbaar en wordt talrijk, een volk, een menigte van volken zal uit u voortkomen, en koningen zullen uit uw lendenen afkomstig zijn.” (GN 35:11).

Hoe bont moet je het maken goede maatjes met God te worden?

Aartsvader Jacob werd 180 jaar. En liet 12 zonen achter. (GN 35:22-29)
Ruben, Simenon, Levi, Juda, Issakar en Zebulon (van zijn vrouw Lea).
Jozef en Benjamin (van zijn vrouw Rachel).
Dan en Naftali (van de slavin van zijn vrouw Rachel: Billa).
Gad en Aser (van de slavin van zijn vrouw Lea: Zilpa).

Grootvader Abraham wist al van wanten, vader Isaak moet PTSS hebben gehad. En zijn zoon Jacob was geen lieverdje. Wat een familie! Wat een armoede, waren er op de aarde echt geen betere “oogappels” te vinden”?

We moeten dan ook niet vreemd opkijken als uit zo’n verknipte familie, met zo’n gestoorde vader als Jacob rare fratsen ontstaan. Maar daarover later.

 

P.S. Binnenkort deel 15. Jozef, Egypte. En de balans van Genesis.
P.S.: plaatje komt hier vandaan: http://www.statenvertaling.net/kunst/grootbeeld/715.html
P.S. alle verschenen blogs in deze serie zijn te vinden in de rechterkolom onder het kopje: “Omtrent het Oude Testament”

102 Reacties op “Isaak, Jacob, Israël en GTST

 1. Johan 2 februari 2015 om 18:52

  Als ik het mij goed herinner, zat mams ook in het complot toch? Maar, ik moet eerlijk bekennen dat het OT alweer snel uit mijn selectieve geheugen aan het verdwijnen is. Er zijn belangrijkere zaken om op te slaan in mijn brein :-).

 2. Aad Verbaast 2 februari 2015 om 19:46

  @Johan: OT: “de bron van alle leven” 😉

 3. Pierre Van de Kletersteeg 2 februari 2015 om 22:17

  Ah! Voer voor joost en andere mafketels. In Ijsland hebben ze een temple gebouwd voor de goden van de Vikingen.
  Dat wordt dan eenmaal per 5 jaar bloedoffers; 20 van ieder; 20 paarden 20 koeien en zo, EN 20 mensen….Joost vrijwilliger/ Exergese en zo…..

  En voor de beserka’s: weer pado’s? En gezellige moordpartijtjes?
  De ISIS heft het alleenrecht niet!

 4. King Billy 2 februari 2015 om 22:41

  Hoewel de legende of sage anders duidt, was Jacob in zijn gevecht met God, of alweer een engel, in feite aan zijn einde, maar God spaarde toch zijn leven omdat Jakob zich na een fatale opdoffer op zijn heup uiteindelijk overgaf aan God, die vervolgens Jacob voor diens overgave beloonde. De bekende moraal van het verhaal, God is lankmoedig, liefde en ten goedertiere. Het wordt zolangerhand een beetje ‘langweilig’. Iedere keer hetzelfde patroon in een aan de tijd aangepaste, nieuwe verpakking zonder fysiek aanwezige getuigen met uiteraard weer bijpassende beloning. Door de moraal en die verhalen er maar vaak genoeg in te hameren, ontstaat bij toehoorders een lichte vorm van lethargische goedgelovigheid. Positieve cognitieve sonantie heet dit tegenwoordig.

  Tegelijkertijd werd met deze sage of legende ‘uitverkoren’ meteen ook etnisch vastgelegd.
  Als Jacob zich niet had neergelegd bij die Almachtige God, dan had God moeten uitzien naar een andere uitverkorene en had wellicht het aanzien van de wereld er anders uitgezien. Immers, als Almachtige was volledig terugtrekken geen optie.

  Waarschijnlijker is dat Jakob in een tweegevecht zijn in een nog slechtere staat verkerende tegenstander had overwonnen en hem met wat dan ook op zijn keel afdwong te vertrekken met zijn familie en hele hebben en houden. ‘Liefde’ in die tijd was wat anders dan die momenteel aan dit begrip wordt gegeven. Liefde was in die tijd een ruilhandeltje tussen gunsten en onderdanigheid.

  Enfin, het kan zo verkeren met almachtigen,op aarde en in de hemel, die het uiteindelijk voor het zeggen hebben en hun gezag veilig willen stellen.

 5. Aad Verbaast 3 februari 2015 om 00:18

  @King Billy: google maar eens “jacob gevecht met God” en de “exegese” buitelt over elkaar heen om dit korte stukje uit een spannend jongensboek van uitleg te voorzien.
  Uiteraard (inderdaad) met de bekende voorspelbare uitkomsten over hoe goed God wel niet is.

  Ik kwam ook nog een preek tegen die over dit onderwerp gaat. Ik ben enorm onder de indruk wat hier allemaal van gemaakt kan worden. Wat een creatieve geesten! 🙂
  http://utrecht.ngk.nl/preekarchief/html/Jakob7.html
  “Van hielenlikker tot man Gods”

 6. King Billy 3 februari 2015 om 10:54

  ==Uiteraard (inderdaad) met de bekende voorspelbare uitkomsten over hoe goed God wel niet is.==
  Hoe dat werkt in de praktijk: tegenstellingen binnen het geloof werden opnieuw gelabeld als goddelijke mysteries dat ‘geloof’des te wonderlijker maken en worden zonodig aangepast aan veranderende omstandigheden en tijdsbeelden.
  Dat gaat ver en diep met behulp van geraffineerde programma’s met het het uiteindelijke doel zieltjes te winnen. Of te behouden. Uiteindelijk de hoogste opdracht van gelovigen binnen de dogma’s van het Christelijk geloof. Behoeft niet veel fantasie welke middelen daarvoor worden ingezet. Van scholen tot diplomatie. Bijvoorbeeld…. En dan is nog veel meer geoorloofd.

  Werkelijk geloven in een God die offers vraagt, (een witte duif, een een gaaf laam, Abraham‘s zoon, Jezus/Yeshua geboren uit de heilige Maagd Maria) monden uit in symbolisch van Zijn Vlees en Bloed drinken als bewijs van het onvoorwaardelijke geloof in christelijke dogma’s die boven normaal, menselijk moreel gedrag zijn gesteld. Dogma’s waar twijfel en tolerantie –normale menselijke, gezonde eigenschappen- bestreden moeten worden omdat deze de grootste bedreigingen vormen voor dit geloof.
  Zou Bergoglio juist dit alles bedoelen toen hij over ‘geestelijke Alzheimer’ sprak in een hoofdkwartier met 842 inwoners waar per capita de zwaardere criminilateit een der hoogste ter wereld is.

  Of om een en ander in hedendaags popi-jopi te zeggen, apolegeten van het Christendom spelen creatief met allerlei constructies, zoals tegenwoordig kleine kinderen met Legobouwstenen omgaan.

 7. Aad Verbaast 3 februari 2015 om 11:37

  @King Billy: Om te beginnen: Alzheimer is natuurlijk per definitie geestelijk. Had Fransiscus ook kunnen bedenken.
  Gaat veelal gepaard met angst- en waanbeelden, en wonderlijke interpretaties van datgene wat nog wel binnen komt (wat steeds minder wordt). Past wel dus.
  Probleem is dat men nog steeds dogmatisch vasthoudt aan een 2500 jaar oud boek vol (spannende) verhalen. Wat waarschijnlijk met heel andere bedoelingen is verzameld/opgeschreven dan het stichten van diverse religies/geloven, respectievelijk het opstellen van ‘de grondwetten’ daarvan.
  Je zou toch verwachten dat er genoeg “exegeten” zijn die dat al hebben geconcludeerd.
  Maar ja, als je aan een verkeerd dogma wilt vasthouden, dan wordt het naarmate de tijd verstrijkt steeds ingewikkelder om wat krom is nog weer recht te breien. Dat zie je dan ook.

 8. King Billy 3 februari 2015 om 12:11

  ==Dat zie je dan ook.==

  Wat ik niet zie. Een onafhankelijke leerstoel omtrent de (diepte)psychologie en Christelijke religies, in tegenstelling tot allerlei met gemeenschapsgeld gefinancierde universitaire initiatieven vanuit faculteiten, welke zijn gekaapt door religieuze organisaties. Zowaar wetenschappelijk onderzoek naar (betere) verspreiding van de Bijbel.

 9. King Billy 3 februari 2015 om 12:30

  En wat Alzheimer betreft. Er zijn nogal wat gerenommeerde wetenschappers met publikaties vanuit hoog geklassificeerde uni’s die op oudere leeftijd de verbanden van eerdere publikaties van henzelf en van anderen niet meer zien of hun publikaties totaal zijn vergeten en uitspraken over religie doen, welke hun publikaties tegenspreken. ‘Gefundenes Fressen’ voor fanatieke zieltjeswinners, die daar dankbaar gebruik van maken..

 10. Aad Verbaast 3 februari 2015 om 17:27

  @Joost: kom er maar in met je waarvolle aanvullingen/correcties/achtergronden gezien je opmerkingen in het reactieveld in de vorige blog waar je aangaf dat er sprake zou zijn van “wilde ontsporingen en herhalingen”. Die verdienen het natuurlijk om rechtgezet te worden.
  Ik laat me graag verrassen! 🙂

 11. Aad Verbaast 3 februari 2015 om 17:32

  @@King Billy: zo’n soort leerstoel zou er inderdaad moeten komen. Merkwaardig dat die er nog niet is. Je suggereert overigens wel de reden waarom.

  12:30: kan natuurlijk ook een kwestie van voortschrijdend inzicht zijn, waarbij je de oude inzichten maar even ‘vergeet’. Op zich nog niet eens zoveel mis mee.
  Zelfs ik kom dagelijks tot nieuwe inzichten 😉

 12. King Billy 3 februari 2015 om 21:31

  Binnenkort weer een nieuwe Falkland crisis? Het is eerder vertoond als een corrupte regering in het nauw zit. Uitgerekend in Bergoglio’s en Máxima’s Argentinie.
  http://www.nytimes.com/2015/02/04/world/americas/argentina-prosecutor-alberto-nisman-arrest-warrant-cristina-de-kirchner.html?emc=edit_na_20150203&nlid=63055841&_r=0

 13. blutch1 3 februari 2015 om 21:43

  @Aad, Bergoglio houdt zich waarschijnlijk aan een ca 1600 jaar oud boek. Er zijn anderen die het bij dat boek van 2500 jaar houden. Ook niet vlekkeloos overigens.

 14. Aad Verbaast 4 februari 2015 om 00:17

  @King Billy: tja, voer voor complotliefhebbers.
  Vreemd overigens dat als iemand zo’n appartement binnenkomt, ze dan dat appartement niet even doorzoeken en zo’n arrestatiebevel er uit vissen.
  Hoe betrouwbaar is is dergelijke informatie..?

  N.B. nrc pent het over van NYT: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/02/03/arrestatiebevel-tegen-president-argentinie-gevonden-in-huis-dode-aanklager/

 15. Aad Verbaast 4 februari 2015 om 00:20

  @Blutch1: Is dat zo?
  Zou er alleen dat 1600 jaar oude boek hebben bestaan (of je alleen aan dat boek houden), dan zou de wereld er toch heel anders uitgezien hebben en er uit zien, lijkt me.

 16. Aad Verbaast 4 februari 2015 om 00:32

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4716/Christendom/article/detail/3843588/2015/02/03/Jezus-is-wel-een-historische-figuur.dhtml
  Opvallend: == De behoudende gereformeerde bond vroeg als reactie hierop in een brief aan het landelijk bestuur van de kerk ‘op welke wijze de tucht gestalte krijgt als dwaalleer de fundamenten van de kerken probeert aan te tasten’ ==
  Antwoord: == Arjen Mensink, voorzitter van de gereformeerde bond, begrijpt dat. “Dit is iets om achter de schermen op te lossen.” ==
  Tja, zo gaat dat in de kerk..

 17. blutch1 4 februari 2015 om 00:45

  @Aad, er bestonden wel meer boeken, maar het heet nu eenmaal christendom. Als we even niet over dat “dom” praten, maar alleen over het eerste deel, dan is toch duidelijk dat een boek van 2500 jaar oud het niet over Christus gehad kan hebben. En dat boek van 1600 jaar had het weer niet over Mohammed. Laten we niet in discussie gaan over het verschil van het OT tov het NT. Maar dat ze verschillend zijn moet je wel opgevallen zijn. De vervanger van Petrus vervangt Petrus, NT dus, hoewel hij eigenlijk beter een opvolger van Paulus genoemd kan worden gezien de voortzetting van het paulianisme.

 18. King Billy 4 februari 2015 om 08:07

  Het OT vormt de basis voor het NT. Zoiets als de Vader des Vaderlands er niet was geweest, was het nog maar de vraag of WA op een troon had gezeten. De geheime kracht van geschiedenis.

 19. King Billy 4 februari 2015 om 08:11

  @Aad Verbaast. re Argentinie. De verscheurde documenten zijn teruggevonden in een vuilnisbak die buiten stond.

 20. Aad Verbaast 4 februari 2015 om 09:44

  @Blutch1: omstreden man die Paulus: http://www.freethinker.nl/forum/viewtopic.php?t=304
  “Heeft Paulus de boel besodemieterd??”
  Maar was misschien wel de man die op zijn eigen wijze (!) de scheiding van kerk en staat propageerde, toen nog uit eigen lijfsbehoud. 🙂

 21. Aad Verbaast 4 februari 2015 om 09:59

  @King Billy: zo is het. Voor het Christendom althans. Volg ik even de gedachtegang van velen dat we een Joods-Christelijke cultuur hebben dan is er nog wel een dispuut of de messias nou wel of niet al gekomen is.
  Misschien wordt het wel hoog tijd dat er nou eens werkelijk de ware opstaat. We zijn tenslotte al weer 2000 jaar verder. 🙂

 22. Aad Verbaast 4 februari 2015 om 11:32

  Over Goden, godenzonen en gevechten gesproken:

 23. King Billy 4 februari 2015 om 12:00

  Komt goed, komt goed, Dijsselbloem en Juncker nemen de opperhand. Nu nog even doordrukken.

 24. Aad Verbaast 4 februari 2015 om 16:47

  @King Billy: gaat al verder dan debatten. Censuur wordt al toegepast. Hoezo “Je suis Charlie?”
  http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/01/aanstootgevende-carnavalswagens-verboden
  In Keulen: == Keulen heeft een praalwagen teruggetrokken die de terroristische aanslag op het Franse satirische blad Charlie Hebdo als thema had. Volgens de organisatie belemmert de wagen de vrijheid van het carnaval. ==
  Met name die laatste zin is natuurlijk een uiterst creatieve vondst van die lui. Je moet er maar opkomen..

 25. Aad Verbaast 4 februari 2015 om 17:20

  Het heeft natuurlijk wel veel aan kleurrijke folklore in de samenleving gebracht, dat dan ook weer wel. http://www.nrc.nl/inbeeld/2015/02/04/middeleeuws-festival-endiablada-in-spanje/ (mooie foto’s)
  == Sinds de Middeleeuwen verkleden de mannen uit het dorp zich als duivels, in bonte pakken met koebellen rond hun middel ==

 26. King Billy 4 februari 2015 om 18:55

  Re Thor op IJsland== “Volgens mij gelooft niemand echt in een eenogige man die een paard met acht voeten berijdt. We zien de verhalen als poëtische metaforen, als een manifestatie van de krachten van de natuur en de menselijke psyche.” ==
  Alsof een engeltje, die op een vurige tong piest.
  In het artikel ook iets over ‘bekeren’. ‘Onderwerpen’ was toen sprake van.

 27. Aad Verbaast 5 februari 2015 om 08:36

  @King Billy: het gezegde dat je het in Keulen hoorde donderen (16:47) kan wellicht aangepast worden zo dat het nu in Reykjavik gaat donderen. Het begin is gemaakt.

 28. Aad Verbaast 5 februari 2015 om 11:32

  Ter aanvulling van een eerdere discussie of theologie wel en echte wetenschap is, en of het dus zou thuishoren op een universiteit.
  Theoloog Marcel Sarot vindt van wel: https://universonline.nl/2015/02/04/theologie-verschilt-weinig-van-andere-wetenschappen/

  P.S. @Joost weer een goede dag bezorgd 🙂

 29. Appelvrouw 5 februari 2015 om 13:48

  En zo zien we dat alles nog altijd hetzelfde is, de rijken werden rijk door list en bedrog over de ruggen van de eerlijken. Eerlijkheid wordt niet beloond. Het is nog steeds zo, misschien zijn de eerlijken wel te laf.

  Maar ik moest toch even denken aan de naam Jacob , welke onderkruiper en hielenlikker betekent. Is het dat wat vrouwen bedoelen met de ware Jacob?

 30. Aad Verbaast 5 februari 2015 om 14:49

  @Appelvrouw: nog niet eens aan gedacht: “de ware Jacob”!
  Krijgt zo wel even een heel andere inhoud! 🙂

 31. Aad Verbaast 5 februari 2015 om 17:54

  Even voor het dossier. leuk verhaal, en bijzondere plaatjes:
  http://www.studio1001.nl/page4/page11/page11.html
  == De bijbel voor Dummies, hoofdstuk 6: De geboorte van een volk: Isaak, Jacob en hun talrijke kinderen (Genesis 25,19 – 50,26) ==

 32. King Billy 5 februari 2015 om 18:00

  Onnavolgbaar. of onbegrijpelik. Had Syriza e.v.a. eerst hun monden vol dat banken gered werden, waarover bijna gratis geld werd verdeeld om staten te redden zodat deze hun aflopende leningen kunnen verversen, stopt de ECB deze collectebus en is het wéér niet goed.

 33. Aad Verbaast 5 februari 2015 om 18:20

  @King Billy: na “slow cooking” (langzaam gaar koken in het eigen sop) hebben de Grieken ook de “slow bankrun” uitgevonden. In de laatste week hebben ze meer dan 16 miljard van hun spaartegoeden onttrokken. And still going strong..

 34. King Billy 5 februari 2015 om 19:10

  Onder andere daarom heeft de ECB de laatste strohalm naar 60 miljard verhoogd. Emergency Liquid Assistance voor banken waarvoor de Griekse nationale bank garant moet staan, die geen geld meer kan/mag lenen bij de ECB. Zelfde gebeurde op Cyprus. En Dijsselbloem’s blauwdruk is opgelost als sneeuw voor de Griekse zon. Gaat allang niet meer om de Troika. Zypras & Co moet nog leren dat ze geen verkiezingskadootjes kunnen beloven op andermans kosten. Anders staat de mondiale geloofwaardigheid van de EU en de ECB nog meer op het spel. Alsof politici op Hawai de koers van de FED en Washington kunnen sturen.

 35. blutch1 5 februari 2015 om 20:20

  Thrasymachus heeft blijkbaar nog steeds gelijk.

 36. Aad Verbaast 6 februari 2015 om 00:05

  @Blutch1: bedoel je dit? Ἄκουε δή, ἦ δ᾽ ὅς. φημὶ γὰρ ἐγὼ εἶναι τὸ δίκαιον οὐκ ἄλλο τι ἢ τὸ τοῦ κρείττονος συμφέρον

 37. Aad Verbaast 6 februari 2015 om 00:08

  @King Billy: Rituele paringsdansen wederom. Hoe kan je ook anders verwachten.
  Na zo’n rondreisje wil je gewoon met een souvenir terugkomen. En wie verre reizen doet kan veel verhalen, zegt het aloude gezegde. Zal dus ook gebeuren. En op afstand zien de toeschouwers niet zo gauw dat zo’n souvenir meest een waardeloze prul blijkt te zijn.

 38. Pierre Van de Kletersteeg 6 februari 2015 om 06:56

  Awel; de paus vind het ok als ouders kinderen slaan.
  Hij moet wel; priesters schijnen ook al een wat ongebruikelijke hobby met koters te hebben….

 39. King Billy 6 februari 2015 om 06:58

  Zet ik het door Aad Verbaast gekopieerde Grieks in de Google vertaler, popt dit op:
  “Luistert gemeenten, of d e. Fimios gar mij is de wet toe qua andere of wat Zijn kreittonos belang”
  Geen spijker tussen te krijgen.

  Google ik Thrasmachus, een oerconservatieve, recalcitrante ego-ist. Socrates had weinig met hem op, noemde hem slechts een keer in zijn geschriften, Ontstaat het beeld van een populist in de paganistische Griekse Oudheid. Met de nodige fantasie verder doortrekken naar Socrates – Plato, the state – Aristoteles- Neoplatonism- Western Philosophy – pseudo religie.
  Wekt de Wiki- en Google-it-indruk dat het ‘Westers denken’ en drie Abrahamistische religies doordrenkt zijn met het ‘expansief’ denken in het Neoplatonisme.

 40. Aad Verbaast 6 februari 2015 om 10:16

  @Kleet: Hij slaat nu wel een beetje door ja. 🙂

 41. Aad Verbaast 6 februari 2015 om 10:24

  @King Billy: LOL.
  Nou moet ik meteen toegeven dat mijn Grieks nou ook niet je dat is, minstens zo gebrekkig als Google vertaler, zo niet nog erger.
  Maar dit betekent het: “Luister, ik zeg dat rechtvaardigheid niets anders is dan het voordeel van de sterkere (partij)”

  Ook maar van horen zeggen. Ik vond het hier: http://en.wikipedia.org/wiki/Thrasymachus inclusief het Grieks..

  Ach, zo leren we weer elke dag -)

 42. King Billy 6 februari 2015 om 12:04

  Las die Wik-wijsheid uiteraard ook. Echter, van een democratie waarin men ook rekening houdt met de meningen van minderheden, was destijds -en eerder- geen sprake. De mate waarin ‘rechtvaardigheid’ destijds werd ‘toebedeeld’, blijkt uit de gifbeker of uit tal van instructies in het OT. En wat sommigen nog staat te wachten na het Laatste Oordeel is evenmin voor de poes.
  Thrasymachus had dus wel een punt.
  Of de neo-Trasymachussen dat hebben, is nog maar de vraag. Wordt nu zelfs een ELA uitgeworpen om het allerergste te voorkomen; een tweede bankroet van de Griekse samenleving. Vroeger waren dat de steden. Destijds bestond deze lankmoedigheid niet. De leerling van Socrates, Plato, werd dankzij zijn eigen woorden verslagen door het scrupuleuze, geraffineerd opererende Heilige Roomse Rijk, terwijl heden ten dage de geest van het Verdrag van Rome juist het tegendeel beoogt.

 43. Aad Verbaast 6 februari 2015 om 12:59

  @King Billy: Hij had zeker een punt. En volgens mij nog steeds. Voorbeelden te over. Niet veel veranderd sinds 2500 (en langer, want hij kwam natuurlijk ook tot dit inzicht op basis van historische kennis.).
  En om de on-topic link er maar weer in te brengen: de klad is er natuurlijk ingekomen al door God zelf. Die had de trias politica niet hoog in het vaandel staan. Integendeel.

 44. Appelvrouw 6 februari 2015 om 13:02

  Aad,
  Het dossier: http://www.studio1001.nl/page4/page11/page11.html
  vind ik nogal warrig, en niet geschikt voor mij als dummie want ik verlies al snel mijn aandacht omdat er teveel mensen in voorkomen en het lijkt of ze er vanuit gaan dat ik alles al weet.
  Gelukkig schrijf jij beter.

 45. Aad Verbaast 6 februari 2015 om 13:28

  @Appelvrouw: maar wel vol met mooi plaatjes die toch wel tot de verbeelding spreken, dat dan ook weer wel. 🙂

  P.S. dank voor het compliment. Mijn dag kan al niet meer stuk.

 46. King Billy 6 februari 2015 om 23:34

  Goed voor de sociale cohesie in de samenleving als een politieke vertegenwoordiger van een religie zich nadrukkelijk opwerpt als aanvoerder om de uitwassen van een concurrerende religie te bestrijden? Afgezien van de indruk dat dit religieus geheime vlag voornemens dient, vraagt deze zieltjeswinner en stemmenvergaarder om nog meer geheime politie, térwijl de regering toch had gezegd dat dit niet nodig is. Eigenlijk wel logisch, het antwoord van de regering dan. Ook deze reactie komt in milliseconden in Amerika terecht, waar het afgetapt en opgeslagen wordt en zo nodig ongevraagd wordt doorgespeeld. Of opvraagbaar is. De samenwerking is gewoon perfect. Moet Buma toch ook weten? Of doet de comisssie ‘stiekem’ haar werk niet goed?
  Met de beste wensen via Amerika voor Van Haersma Buma van schrijver dezes.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3845939/2015/02/06/Buma-als-aanvoerder-van-team-anti-jihad.dhtml

 47. Aad Verbaast 7 februari 2015 om 00:37

  @King Billy: tja, die Buma. Makkelijk thema dat hij al jaren wegkaapt van andere politieke partijen voor eigen stemgewin. Makkelijk omdat waarschuwen (“niet óf, maar wanneer”) natuurlijk altijd uitkomt. Als het niet gebeurt, blijft de waarschuwing staan. Als het wel gebeurt, dan gaat hij direct roepen: had maar naar mij geluisterd, zie je wel ik heb gelijk.
  Schraapt zo stemmen weg uit het PVV kamp (die dat extremistisch ook roept), en bij de VVD, wiens leider natuurlijk als regering moet roepen dat alles onder controle is, maar “het nooit kan worden uitgesloten”. En verder bij alle partijen die er niet zo duidelijk over zijn. Kortom: typisch een CDA spin, daar lusten ze daar wel pap van.

 48. blutch1 7 februari 2015 om 12:12

  Ik bedoelde: Το πιο άδικο κερδίζει πάντα. Plato, de republiek I

 49. nelusfromgrins 7 februari 2015 om 12:14

  prachtig, prachtig, ik heb weer genoten van deze bijbelse geschiedenis lessen. Niet te geloven dat er nog geen serie van is gemaakt. Het zou met gemak 1000 dvd’s opleveren met een veelvoud aan kijkavonden.

 50. Aad Verbaast 7 februari 2015 om 13:42

  @Blutch1: weet je dat (het Grieks) zeker? Nergens te vinden! Je zal toch niet een tikfout gemaakt hebben? 😉

 51. Aad Verbaast 7 februari 2015 om 13:44

  @Nelus: dank, dank.
  Onbegrijpelijk inderdaad dat ik nog niet ben platgebeld door de programmamakers. Zitten ook al te slapen daar..

 52. King Billy 7 februari 2015 om 14:20

  Nelus ‘Hollywoods in the Dutch Polder’ met haar DVD suggestie.’ Ja, @Nelus, een nieuw Nederlands werkwoord.
  Niettemin, Aad Verbaast’s versie van Genesis, ontdaan van het supra-natuurlijke, vertoont enige overeenkomsten met wat een voormalige Amerikaanse President met het Nieuwe Testament deed. Hij beschouwde zichzelf als een “overtuigd Christen”, ging met een scheermes kritisch door het Nieuwe Testament, voegde de Evangelie’s samen en schrapte alle bovennatuurlijke gebeurtenissen, inclusief ‘Opebaringen’ om de ware boodschap van het Evangelie te ontdekken. Wat hij schreef over de uitgesneden stukken stemt, evenals Aad Verbaast’s benadering, tot nadenken.
  Zo ontstond vanuit de King James Bible de Jefferson Bible. Op de Nederlandse Wiki blijkbaar doodgezwegen.

  En wat die King James Bible betreft, vertalen vanuit het Grieks en Latijn naar het toenmalige, beperkte Engels en voorstellingsvermogen, leverde problemen op. Zo werd ‘God’s zetel’ vertaald naar ‘God’s asse.’ En niet te vergeten ‘Gij zult echtbreken.” Foutje van de slechtbetaalde drukker?

 53. Aad Verbaast 7 februari 2015 om 17:17

  @King Billy: fraai avontuur, en dan nog wel van een president van Amerika. Dat waren nog eens tijden. Gedurfd ook. Hoeven presidenten nu niet meer te proberen. Religie is een zeer gevoelig onderwerp in de VS. Een kandidaat die ook maar enige twijfel laat blijken maakt geen schijn van kans!

  King James Bible: moest ook even zoeken, ik had er nooit van gehoord.
  == leverde problemen op == LOL.
  Allemaal de schuld van God natuurlijk toen hij de verschillende talen per decreet invoerde..
  Dan krijg je dat. Schieten in de eigen voet.

 54. King Billy 7 februari 2015 om 18:15

  Zo’n persoonlijkheid als de veelzijdige Jefferson zul je maar als staatshoofd krijgen. En dat in die tijd! Langstudeerder (mag nu niet meer) Rutte met een 7.5 na zeven jaar geschiedenis, verbleekt erbij. Maar ja, hij is dan ook geen staatshoofd. Jefferson beschouwde zichzelf geen volgeling van Jezus, maar een discipel van de doctrine van Jezus. alhoewel de interpretatie van begrippen ‘discipel’, ‘volgelingen’ en ‘apostelen’ -en de aantallen- in de verschillende relgieuze stromingen nog steeds veel weg hebben van een Babylonische spraakverwarring.

 55. Aad Verbaast 7 februari 2015 om 18:21

  @King Billy: opvallend natuurlijk dat hij menige kiezer op het verkeerde been moet hebben gezet. En er blijkbaar mee wegkwam ook nog.
  Dat gezegd hebbende: is natuurlijk aan de orde van de dag.

  P.S. En waar haalde hij de tijd vandaan? Was president zijn toen nog een part-time-job?

 56. Pierre Van de Kletersteeg 7 februari 2015 om 18:33

  Rutte al na 7 jaar? Gut, vraag me af wat het kostte om hoeveel docenten om te kopen…..

  kennelijk, gezien de afwezigheid van enig goed beleid, heft hij er kennelijk niets van opgestoken.

  maar hij levert het bewijs dat dronkenschap kan ontnuchteren, onwetendheid kan leren, maar stompzinnigheid is eeuwig.

 57. Aad Verbaast 7 februari 2015 om 18:46

  @Kleet: Einstein: “Er zijn twee dingen oneindig. Het heelal en de menselijke domheid. Van dat eerste ben ik nog niet overtuigd”

 58. Pierre Van de Kletersteeg 7 februari 2015 om 19:48

  De mijne kwam uit een lid van een bevolking die hoog ontwikkelde beschavingen “barbaren” noemde, maar zelf op dat niveau regeerden

 59. Pierre Van de Kletersteeg 7 februari 2015 om 20:54

  Die overjarige pedofiel die jongetjes van 11 jaar neukte….

 60. nelusfromgrins 7 februari 2015 om 21:53

  Ja King Billy, niemand dan jij weet beter dat de Nederlander van de dominee en de koopman is. Dus ook Nelus is dat niet vreemd. Overal een handeltje in zien. Ach er zijn slechtere kwaliteiten.

 61. King Billy 8 februari 2015 om 00:38

  @Nelus. ==Ach er zijn slechtere kwaliteiten== Helemaal mee eens, zo goed is de kwaliteit van de film over Michieltje nu ook weer niet.

 62. Aad Verbaast 8 februari 2015 om 09:56

  @Blutch1: dank. 294 bladzijden.. 🙂

 63. nelusfromgrins 8 februari 2015 om 12:07

  King Billy: het is maar waar je op let. De geschiedenis van Michiel schijnt niet helemaal te kloppen. Maar het moet wel heel mooi gefilmd zijn

 64. nelusfromgrins 8 februari 2015 om 12:38

  Aad Verbaast: nou ja zeg, had ik net zo’n hoge pet op voor (of is het van) de nieuwe Paus en nu dit. Wat een schaamteloosheid. Deze man moet zorgen dat de ontkerkelijking een halt wordt toegeroepen. Ik denk dat het tegenovergestelde gebeurt. De Kerk moet eerst maar eens aantonen dat het oprecht bescheiden kan zijn.

 65. Pierre Van de Kletersteeg 8 februari 2015 om 12:38

  Geschiedschrijving is nooit ( van een enkele bron) betrouwbaar.
  De romeinen waren “beschaafd” en volgens hun waren de kelten en de etrusken barbaren.
  Na het uitmoorden van de Daciers–die hadden een heleboel goud–warden er feestjes gehouden in Rome; in de spleen kwamen een slordige 10.000 man om.
  De wegen in het romeinse rijk leidden alleen naarRome.
  Ongewenste koters warden op de vuilnis gegooid.
  Bij de keleten waren 3–400 goudmijnen, met ingineuze mijningsmethoden; de wegen liepen tussen de onderlinge sten, verhard met boomstammen, geode international handelscontacten; vrouwen rechten en rechten van kinderen goed omschreven; alleen niet opgeschreven

  Dus moordden de romeinen er 1,5 million van uit, om zo aan het goud te komen en noemden ze de Kelten “barbaren”.Net zo als de andere stamen…..

  Napoleon was militair niet zo fantastisch; hij maakte heel veel zware blunders–allemaal weggeschreven in de geschiedenis.

  Nederlanders waren niet zulke lieverdjes in de geschiedenis.
  maar niet zo stom als nu
  Met een paar weken waren de piraten en menseneters en koppesnellers in Indonesie uitgeroeid.
  vergelijk dat eens met nu en huidige middelen.

 66. Pierre Van de Kletersteeg 8 februari 2015 om 12:41

  De ontkerkeling is al aan de gang vanaf de vijfde eeuw; daarvoor was er geen kerk als machtsblok.
  Net als over de jeugd, wordt er al eeuwen over gezeurd

 67. Aad Verbaast 8 februari 2015 om 13:29

  @Nelus: vreemd besluit inderdaad. Wil hij de curie hervormen zet hij zo’n figuur er in. Natuurlijk is die bisschop wel een ervaringsdeskundige hoe je de kerk van haar volgers kan vervreemden..

 68. King Billy 8 februari 2015 om 23:38

  Heeft de bemoeizuchtige Paus misschien zelf een ‘corrigerend tikje’ nodig om de benoeming van Tebaertz van Elst alsnog te niet te doen? Tegen de uitspraken van Bergoglio over fysiek straffen van kinderen liep de Duitse katholieke gemeenschap behoorlijk te hoop. Inclusief de jezuïetische hoofdredacteur van het Duitstalige Radio Vaticaan programma en het MInisterie voor Families in Berlijn. Voer voor cartoonisten. Met opgetrokken habijt op de knie van de Minister (een knappe dame) voor een klein beetje billenkoek.

  http://www.faz.net/aktuell/politik/papst-aeusserung-katholiken-gehen-auf-distanz-zum-papst-13415613.html

 69. King Billy 8 februari 2015 om 23:53

  En hier http://youtube/gW7607YiBso een samenvatting van haatberichten verzonden door religieuze fundamentalisten aan evolutionist Richard Dawkins. 1,9 miljoen bezoekers.

 70. Pierre Van de Kletersteeg 9 februari 2015 om 00:45

  De grieken willen niet bezuinigen, niet terug betalen, maar wel nog een EXTRA krediet en lekker doorgaan met frauderen.
  Wedden dat Ruute het geeft?
  De hoogste economische baas in USA heft hetzelfde gezegd als ik: Griekenland gaat en moet uit de euro.

  Vanaf de eerste dag heb ik er geen vertrouwen in gehad; de staat is te crimineel, frauduleus, corrupt en incompetent

  Maar onze bestuurders WISTEN dat Griekenland al een jaar of 10 met de cijfers knoeide; desondanks stuurden zij dat geld, wat nu als afgeschreven beschouwd kan worden

  De Ijslanders hadden meer hersens: die zeiden: hulp in ruil voor eigendom havens, vliegvelden e.d..
  Was er nog iets voor terug gekomen, behalve gesloten bejaarden tehuizen in Eigen land.

 71. Aad Verbaast 9 februari 2015 om 09:41

  @King Billy: Rutte had het ook al eens over een “ferme tik”. Nog weer wat ander dan een corrigerende tik. Mooie opmerking in het artikel overigens: de Paus hoeft niet over alles een mening te ventileren. 😉

  filmpje: kan ik niet openen (hier?)

 72. Aad Verbaast 9 februari 2015 om 09:43

  @Kleet: “geen cent meer naar Griekenland!” zei Rutte tijdens de verkiezingscampagne. Ook niet te vertrouwen die man.

 73. blutch1 9 februari 2015 om 10:49

  Sinds we geen centen meer hebben, is dit een inhoudsloze uitspraak.

 74. Pierre Van de Kletersteeg 9 februari 2015 om 10:53

  Dan doen ze hetzelfde als 2 week terug: eurootjes drukken.
  En binnenkort kost een postzegel dan 20.000 euro, net als in mofrikana van weleer.

 75. Pierre Van de Kletersteeg 9 februari 2015 om 10:56

  Centen en munten zijn met de devaluatie door ruttekuts beleid ook waardeloos.
  Binnenkort betaal je duizenden euroos voor alledaagse dingen; of je ruilt ze voor twee kippen.

 76. Aad Verbaast 9 februari 2015 om 10:56

  Samenvatting van een heus proefschrift. Jawel.
  Geen touw aan vast te knopen in de redeneringen.
  http://www.refdag.nl/opinie/is_de_wereldgrond_geest_of_stof_1_889823

 77. Aad Verbaast 9 februari 2015 om 11:01

  @Blutch1: het geld klotst toch nog steeds langs de plinten? Het zijn slechts politieke keuzen waar ze het aan willen bedsteden.

 78. Aad Verbaast 9 februari 2015 om 11:01

  @Kleet: vooralsnog hebben we deflatie..

 79. Pierre Van de Kletersteeg 9 februari 2015 om 11:02

  Is een onzinnig verhaal, door iemand die absoluut niets van wetenschapsfilosofie weet en–om het in nederlands te zeggen–gewoon een arrogante slappe ouwehoer is.

 80. Pierre Van de Kletersteeg 9 februari 2015 om 11:03

  deflatie: mijn gladde linker achterwiel

 81. King Billy 9 februari 2015 om 12:54

  Dan met http’s’ proberen? https://www.youtube.com/watch?v=gW7607YiBso. ‘Hier’ werkt ‘t.

 82. King Billy 9 februari 2015 om 13:19

  In DE wordt nog steeds tot op de cent nauwkeurig afgerekend. Adverteren met € 9,99 voor een fles Johnny Walker of een krat bier blijft dus mogelijk.

 83. Aad Verbaast 9 februari 2015 om 13:21

  @King Billy: niet te geloven. Extremisme onder de christenen. Het bestaat.

 84. Aad Verbaast 9 februari 2015 om 15:33

  Prachtig en representatief stuk van de creationisten die het hier over de “eenhoorn” hebben.
  Na allerlei kronkels eindigen ze natuurlijk met het allersterkste argument:
  == To think of the biblical unicorn as a fantasy animal is to demean God’s Word, which is true in every detail.==
  https://answersingenesis.org/extinct-animals/unicorns-in-the-bible/

 85. Aad Verbaast 9 februari 2015 om 17:23

  @King Billy: geschenk uit de hemel. Overladen met geschenken!
  Het woord “gift(s)” komt meer dan 100 keer voor (windows raakt de tel kwijt).

  Beetje onderbelicht is natuurlijk wel in dit stuk dat je er wel heel wat voor moet doen.
  == He will delight in obeying the Lord. == Tja, dat kunnen ze natuurlijk ook al als een gift opvatten.
  Geef mijn portie dan maar aan fikkie.

 86. Pierre Van de Kletersteeg 9 februari 2015 om 18:25

  Vandaag in de krant: vrouwen die dagelijks een scheerbeurt nemen blijven mooier….

  Gut, en ik maardenken dat ik de enige was die mijn buurmeissie een beurt gaf onder het scheren

 87. Pierre Van de Kletersteeg 10 februari 2015 om 17:14

  @Aad: handel!! Pklahoma wil een gaskamer; misschien dat er nog wat in Mofrikana of Polen ligt….
  Mag het tweedehands zijn?

 88. Aad Verbaast 10 februari 2015 om 17:20

  @Kleet: goh, zag ik toch ineens dat je ook al op Feestboek rondhangt.

  P.S. je hangt rond op een oud blog (inmiddels). De nieuwe staat er alweer op.
  https://aadverbaast.wordpress.com/2015/02/09/jozef-egypte-de-eindbalans-van-genesis/
  Wel een beetje opletten anders blijf je achterlopen.

 89. Pierre Van de Kletersteeg 10 februari 2015 om 17:59

  wilde me bij schrijver van blog aanpassen…

 90. Aad Verbaast 10 februari 2015 om 18:24

  @Kleet: jij en “aanpassen”? Goed nieuws. Je maakt belangrijke stappen voorwaarts! 😉

 91. Pierre Van de Kletersteeg 10 februari 2015 om 19:14

  Uit medelijden Aad; dat is mij zo geleerd: heb medelijden met de geestelijk minder bedeelden…
  Stap voorwaarts? Nou nee….

 92. Pingback:Massaslachting door een Gouden Kalf | Aad Verbaast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: