Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Over de verkiezingen, kleur bekennen en de kiezerskrisis


Met nog 5 dagen te gaan tot de verkiezingen blijken nog ruim 40% van de stemmers zwevend in het luchtledige te hangen. Overdonderd door een tsunami aan informatie is kleur bekennen geen sinicure zo blijkt. Het is kiezerskrisis! Niet iets om lichtvoetig mee om te gaan. Een verslag van een barre zoektocht naar het licht in de tunnel. Met de uitslag!

De partijprogramma’s
Maar liefst 21 partijen doe mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Keuze genoeg zou je toch zeggen. Eerst dan maar eens beginnen met het doorworstelen van alle partijprogramma’s.
VVD, PvdA, PVV, CDA, SP, D66, GroenLinks, Christen Unie, SGP, Partij voor de Dieren, Piratenpartij, Mens en Spirit, Nederland Lokaal, Libertarische Partij, Democratisch Politiek Keerpunt, 50 Plus, LibDem, Anti Europa Partij , Soverein Onafhankelijke Pioniers Nederland en de Partij van de Toekomst.
Schema’s, uitreksels, diagrammen, steekwoorden. Het leek hier wel een crisis-centrum. Alle kleuren van de regenboog. Maar nog geen pot met goud. Verbijsterd moest ik ontdekken dat niemand het helemaal met mij eens was!

De stemwijzers
Ontredderd en keusloos, dan maar eens rondneuzen in maar liefst meer dan 60 (!!) stemwijzers. Die moeten me toch uit de brand kunnen helpen? Nachtwerk! Kost wat, maar dan heb je ook wat hoopte ik nog.
StemWijzer, Stemmentracker, NuPubliek – Stemtool, Miljardenjacht, PartijenWijzer, StemKijker, Kieswijzer 2012, Welke partij past bij mij?, Wie kies jij?, Kiesadvies 2012, Partijgedrag, Politieke Weegschaal, Politieke meetlat Humanistische Alliantie, Levensbeschouwelijke Kieswijzer, Vredestemwijzer, WereldKiezer, Wat zeggen de verkiezingsprogramma’s over jeugdzorg, Digitale Vrijheidswijzer, Privacy Barometer, Kansspel Kieswijzer, Kies voor GGZ, Kiezen voor borstvoeding, De Groene Kieswijzer, Klimaatkeuze, Cannabis Kieswijzer, StemWijzer Seksualiteit, Vrouwen voor vrede vergelijking, Dierencoalitie Kieswijzer, Metropolis cultuurwijzer, Kiezen met kennis, MVO Meter, Ondernemersstem, ZZP/Freelance Kieswijzer, Kies Wijs Check, Kieswijzer voor werkende ouders, Verkiezingsmatrix binnenlandse bestuur, Jonge huisartsen, Technische stemwijzer, 3FM PartijWijzer, Jongeren Kieswijzer, Kinderstemwijzer, Politieke programmavergelijker ‘ouderen’, Kieswijzer voor expats, Stemwijzer voor de bouw, Carrièrestemwijzer, Mezzo Stemwijzer, Gayvote, De Moslim stemwijzer, StemBreker, Brandvoting 2012

Geheel van mijn stuk gebracht heb ik inmiddels zo’n beetje alle partijen wel voorbij zien komen. Het lachen was me inmiddels al lang vergaan. Twijfelzucht nam alleen maar toe. Kon ik er nog vrolijk van worden?
Stom Wijzer, SpeldWijzer, Duckstadse StemWijzer, Koppensneller Tweede Kamerverkiezingen 2012, De Grote Quote Kieswijzer, Ludieke Stemwijzer, De onderbuikwijzer, De Snelle Stemwijzer.
Resultaat? Van “woudloper” tot “natte vingerwerk”. Ook dat bood niet de door mij gewenste duidelijkheid. Kramp in de kaken werd mijn deel.

De debatten
Zouden die me dan op het spoor kunnen brengen? Middagen en avonden gekluisterd aan de buis, stad en land afreizend, kopt nota bene de organisator van één van de debatten: Vele debatten helpt zwevende kiezer niets. Ben ik echt reddeloos verloren?

Aan de buis gekluisterd
Geheel ten einde raad en inmiddels bloednerveus zap ik de hele week al avondvullend van het ene ‘opinieprogramma’ naar het andere, die links en rechts hun tenten in den lande hebben opgeslagen. Daar zie ik dat de ene commentator, en de andere tafelheer en –dame het ook maar niet eens kunnen worden met elkaar en dragen slechts bij tot de totale verwarring die inmiddels bij me is ontstaan.

Het tweede scherm en de factcheckers
Je kan toch niet meer zonder. Moet je wel uiterst bedreven zijn in het multitasken. Maar ik heb ze wel in de peiling: je aandacht wordt zo afgeleid dat je al helemaal niet meer weet waar je over moet stemmen! Net als de factcheckers. Komen op de valreep je even vertellen dat gemiddeld genomen alles wat werd uitgekraamd helemaal niet klopt! Waar ben ik in hemelsnaam mee bezig?

Peilingen
Als ik het niet weet, en met mij nog 40% van de kiesgerechtigden, wie weten het dan wel? De peilers natuurlijk!  Maar ja, ook al een kunst om te kiezen zo blijkt. Een keur van mogelijkheden en uitslagen: peil.nl van Maurice de Hond, TNS NIPO, de politieke barometer van Ipsos Synovate, buzzpeil.nl, de Stemming van Een Vandaag en NOS Peilingwijzer. Dagkoersen. “Er kan nog van alles gebeuren”.

Dan liever de lucht in
Riep Jan van Speijk toen hij weigerde zich over te geven. Hoe toepasselijk.
Met een zucht van verlichting besluit ik een zwevende kiezer te blijven. Dit was het zetje wat ik nodig had om nog hoger te kunnen zweven in deze malle- en zweefmolen van de verliezingen.
Het is kermis.

301 Reacties op “Over de verkiezingen, kleur bekennen en de kiezerskrisis

 1. ChristienDamman 7 september 2012 om 17:23

  Aad, had je zo ongeveer drie maanden gelden geen idee dan? Ik wel en daar blijf ik bij.

 2. Aad Verbaast 7 september 2012 om 17:26

  @Christien: geen zee gaat mij te hoog om me tot andere gedachten te brengen. Blijkt het na al deze omzwervingen toch weer niet te lukken 😉
  Wel idee had jij dan?

 3. king billy 7 september 2012 om 17:38

  Botsauto’tjes hebben ook zo hun charme. Hoop herrie en geknal, en duizelingen in je hoofd als je de meute niet weet te ontwijken.

 4. Aad Verbaast 7 september 2012 om 17:43

  @King Billy: dan verkies ik toch (door schade en schande wijs geworden) om zo in hoger sferen te blijven. Behoud je ook de oh zo geliefde helikopterview. Kom er nog maar eens om.

 5. king billy 7 september 2012 om 17:59

  Ben noch een stemmer, noch een kiezer in dit anachronistische politieke systeem. Beschouw de botsauto’tjes als symbool voor partymembers uit de een-partijstaat Nederland die op elkaar knallen.
  Kopie van stembiljet staat op de harde schijf. Moet VSp er nog bijzetten.

 6. Aad Verbaast 7 september 2012 om 18:07

  @King Billy: de VSp moet natuurlijk zijn kansen pakken die voor het grijpen liggen.
  Die stemwijzers (60!!) geven natuurlijk ook een schijnuitslag. Hoe kan ik immers controleren hoe die uitslag tot stand komt?
  Koud kunstje om een fraaie website met tig vragen in elkaar te plakken en te knippen die wat je ook invult altijd bij de VSp uitkomt!! De rest is marketing..

 7. Aad Verbaast 7 september 2012 om 18:09

  het dossier wordt gevuld: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/09_september/07/binnenland/Onderzoek_kiezer_kijkt_vooral_naar_inhoud.xml
  Geloof ik helemaal niets van. Wie turft (afgezien van mijzelf) al die partijprogramma’s echt door?

  En wat hier van te denken? PvdA opent zowaar een “zwevende kiezers helpdesk”!! 🙄

 8. king billy 7 september 2012 om 18:15

  Hoor net op R1 waarom Klaas Knot is om gegaan m.b.t. de hypotheekrente aftrek. Voor Rutte heilig voor bestaande hypotheken. Logisch, anders stort Nederland in een recessie van jewelste en zou Rutte ook wel eens namens banken een beroepop het ESM moeten doen.
  Van de VSP worden alle hypotheek rentes op het leenpercentage van de ECB gezet.

 9. Aad Verbaast 7 september 2012 om 18:23

  @King Billy: toeval? Er is net een jeugdfilm van Draghi opgedoken 😉

  == Van de VSP worden alle hypotheek rentes op het leenpercentage van de ECB gezet. ==
  Geeft zeker een boost aan de huizenmarkt. Kun je ook in 1 keer de aftrek afschaffen.

 10. Jan Bouma 7 september 2012 om 18:58

  Wat een zooitje!

  (en het ergste is nog dat we er zelf verantwoordelijk voor zijn)

 11. P.H.M van de Kletersteeg 7 september 2012 om 19:26

  Onzin! als de hypotheekrente aftrek goed geregeld wordt–dwz dat eerst de failissementwet en wet schuldsanering aangepakt wordt 9dan zijn de banken wat terughoudender met publieke veilingen)
  dan eenste jaar; de aftrek voor hypotheken boven 3 ton schrappen van particulieren (want om die groep gaat het) tweede jaar hypotheek van boven de twee ton en derde jaar alles dan krijg je geen recessie INTEGENDEEL.
  de creatieve banken zullen voor de wanbetalers leuke regelingen treffen.Zijn mogelijkheden genoeg.
  Maar er zullen ook veel veilingen zijn en de prijs zal kelderen.Wordt tijd! Dat heeft als resultaat dat huis prijs zakt; mag zakken tot de bouwkosten; geeft niks.
  Dan kunnen de lage inkomens ook huizen kopen, en knalt de werkgelegenheid in de bouw omhoog.
  Wat nou recessie/
  Dat brengt een enorme steiging in de werkgelegenheid, en dus in de belastingopbrengst mee.Wat nou recessie
  Het spaart de staat (belastingbetaler) ook een vermogen aan sociale woningbouw Wat nou recessie?
  het is win win win.
  maar in NL mag de middenklasse nooit een cent schade hebben.
  Dat de lagere inkomens een vermogen schade hadden door het idioot stijgen van de waarde van huizen: daar hoorde je ze niet om….
  In dit verband zeg: laat maar in elkaar klappen de huizenmarkt! leve de vrije markt!

 12. Aad Verbaast 7 september 2012 om 19:28

  @Jan: en dat is het! Maar vhet moet toch voor een eitje zijn om een beetje orde in deze chaos te scheppen lijkt me.
  Op welke partij stem jij eigenlijk?

 13. Roberto la Verita 7 september 2012 om 19:30

  Ach Aad,

  In werkelikheid heb je maar 2 kampen,dus de keus is niet zo moeilijk.

  de vraag is ga je voor het geld,of voor het welzijn van de (mede)mens.

  Roberto

 14. Aad Verbaast 7 september 2012 om 19:30

  @Kleet: voor de één een enorm voordeel, voor de ander een enorme ramp.
  Turf de programma’s en kieswijzers even door, dan hoor ik graag van je wat jij gaat stemmen!

 15. king billy 7 september 2012 om 19:33

  =Wat een zooitje! =

  Welnee, @Bouma, oergezellig, de geschiedenisboekjes gelovende, debatteerde men in 1672 zich ook half suf.

 16. Aad Verbaast 7 september 2012 om 19:54

  @Roberto: lijkt zo eenvoudig en klip en klaar. Maar nou blijkt dat iedere partij het recept claimt te hebben op welzijn én welvaart. Valt nog niet mee.

 17. Jan Bouma 7 september 2012 om 20:08

  @Aad…19:28
  == op welke partij stem jij? ==
  Geen enkele.

  Heb overwogen om “blanco te gaan stemmen” maar dan telt je blanco stem weer mee voor het opkomstpercentage. Bij een zwevend kiezersaantal van ca. 43% adviseer ik dat al die mensen thuis blijven waarmee het krachtigste signaal wordt afgegeven “dat het een zooitje is”.
  Opkomstpercentages bij 2e Kamer schommelen rond de 75% zie: http://www.zorgatlas.nl/beinvloedende-factoren/sociale-omgeving/stemgedrag/opkomstpercentage-2010/ en als je daar alle zwevende kiezers, die 43%, vanaf trekt dan zakt het opkomstpercentage beneden de 50% en is er geen democratische basis meer. Het is het begin van DE REVOLUTIE ! 🙂

  Morgen voor meer hoe het dan wel moet met het zooitje.

 18. blutch1 7 september 2012 om 20:33

  Ik ben bijna klaar met het lezen van alle partijprogramma’s. Ik heb een paar voorkeurspunten waar ik extra aandacht aan besteed. Het lijkt de PvdD te worden, maar ik blijf wel vissen, of hengelen zoals zij het noemen.

 19. P.H.M van de Kletersteeg 7 september 2012 om 20:39

  Er is niet een partij die welzijn in het vaandel heeft; er is niet een partij die welvaart op de juiste manier in het vaandel heeft.
  Tot dat ik een politiek leider zie, die een redlijk sociaal economisch inzicht heeft stem ik niet.
  Dan is het een kwestie van doorstrepn
  De gristelijken vallen als eerste af; zijn te ongristelijk
  De groenen volgen; zijn fanaten zonder verstand
  de linkschen; zijn gedegen zakkenvullers
  SP e.d. gestoorden
  de rechtschengeen voldoende struktuur; de balans uit het oog verloren

  Denk dat ik mezelf verkiesbaar stel.STEM OP MIJ!!!GEEN GEZEIK IEDEREEN RIJK!!!

  Zo heb ik ooit eens een poster gemaakt van een varkenskop tekst erboven; stem op mij
  eronder; ik geef tenminste toe dat ik een varken ben…

 20. Aad Verbaast 7 september 2012 om 21:01

  @Jan Bouma: da’s wel een aardige invalshoek. Opvallend is dat dat advies overigens door geen enkele stemadvies website als mogelijkheid gegeven wordt. Blijkt maar weer dat out-of-the-box denken daar ook nog niet is doorgedrongen.

  Zelfs het “bij twijfel niet doen” is blijkbaar geen advies waardig!

 21. Aad Verbaast 7 september 2012 om 21:03

  @Blutch1: regelmatig duikt bij mij de PvdD op als voorkeuze partij. Partij die het goed met de mensen voor heeft? Suuces verder met het doorlezen. Kun je naar stap 2: de stemwijzers
  12 september moet je toch wel zo’n beetje rond zijn. 😉

 22. Aad Verbaast 7 september 2012 om 21:04

  @Kleet: was dat niet een leus van “de Tegenpartij”?

 23. king billy 7 september 2012 om 21:25

  Politici moeten nu ook kleur bekennen.
  Draghi is slim. En sluw.
  – Met het opkoopprogramma een achterdeur indien Karlsruhe ‚nee‘ zegt, of invoering van het ESM wordt vertraagd.
  – Tijd gekocht en de bal teruggekaatst waar deze thuishoort: bij politici, die nu moeten handelen; bankenunie, bankentoezicht, EU hervormingen, misschien nieuwe EU-grondwet in elkaar flansen & zo.
  Het resultaat laat zich raden….
  Resultaten uit het verleden bieden garantie voor de toekomst.

 24. Johan 7 september 2012 om 21:40

  Ik had al een richting in gedachten. De Stemwijzer bevestigde mijn gedachten. Het werd de PvdD en daar schaam ik me niet voor.

 25. Marleen 7 september 2012 om 21:46

  Verkiezingskoorts in volle ontwikkeling. Tot welk moment blijf je in de zweefmolen Aad? Tot in het stemhokje ?
  Wie het echt niet weet kan misschien mijn stem uitbrengen. Ik zou D66 stemmen. Hartelijk dank !

 26. P.H.M van de Kletersteeg 7 september 2012 om 21:51

  Ik heb aan de partij van de dieren gevraagd of ze wilden investeren in een mega stal–nee dus!
  Zie je nou wel? Willen niks doen aan sociale woningbouw voor dieren.
  Toen gevraagd: doen jullie mee in een mega vrieshuis voor koteletjes en speklappen? Ook al niet!
  Denk dat ik zelf maar een partij opricht: de kilo-knaller….

  Unieke verdediging: nee edelachtbare, het was geen moord, het was een ongeluk.Zij viel in mijn mes! “Zevenendertig keer?”

 27. P.H.M van de Kletersteeg 7 september 2012 om 21:51

  Zou die Tiemen ook beestachtig lekker koken erna?

 28. blutch1 7 september 2012 om 21:54

  Ik heb nu 10 kies/stemwijzers gedaan. Wat een hopeloos stomme vragen soms.
  En de uitslagen wijzen wel een richting op, maar zijn bepaald niet éénduidig.

 29. Aad Verbaast 7 september 2012 om 22:00

  @King Billy: of het nou slim is of niet. Maar hij heeft inmiddels wel toegezegd dat die leningen weliswaar kortlopend zullen zijn (drie jaar max) maar dat de ECB geen preferente schuldeiser zal zijn.
  Lijkt me een vreemde “spijkerharde garantie”. Hoeft ik niet mee aan te komen als eis als ik naar de bank ga voor een leninkie.
  Media (in Nederland althans) pikt dat niet eens op trouwens..

 30. P.H.M van de Kletersteeg 7 september 2012 om 22:00

  Ik heb nog geen enkele partij iets gedegen horen zeggen over de hervormingen die nodig zijn mbt de zorg.
  Om dat gedegen te doen: restauratie ziekenfondsen.

  maar zoals ik al zei: een econooom als kaptein op een megatanker vinden we WEL vreemd…
  De kamerleden zijn ongeschoolden…

 31. Aad Verbaast 7 september 2012 om 22:00

  @Johan: ik las het van je ja. Je had je stem al gauw opgestuurd! Geen terugkeer meer mogelijk 🙄

 32. Aad Verbaast 7 september 2012 om 22:03

  @Marleen: ik had me voorgenomen om in ieder geval te blijven zweven tot en met 12 september. Om dan op de 13e weer rustig met de benen op de grond neer te dalen. Dan zal blijken namelijk dat de realiteit er weer heel anders uit ziet dan voorspeld. Al was hem maar omdat er in de wereld om ons heen ook van alles aan de hand is. Zoals in Karlsruhe bijvoorbeeld. Niet zo ver hier vandaan.

 33. Aad Verbaast 7 september 2012 om 22:04

  @Blutch1: was mij ook opgevallen. Enige ruimte voor nuance is in veel stemwijzers niet mogelijk. Tja, hoe betrouwbaar is dan die ‘berekening’..
  Nog 50 te gaan! Benieuwd naar de uitkomst 😉

 34. blutch1 7 september 2012 om 22:06

  Ik ben wel benieuwd of het hof in Karlsruhe die uitspraak nog doet als bij ons de stembureau’s open zijn en zo ja, of de Nederlandse media daar dan ook op tijd over berichten.

 35. king billy 7 september 2012 om 22:35

  Blutch1. re uitspraak Karlsruhe door dames en heren in rode toga’s o.l.v. Voskühle woensdag 6/9, aanvang 10.00 tot circa 12.00. Live op vele Duitse zenders te volgen. ARD meestal de snelste met goede commentaren. Kan ook live op hun website worden gevolgd.
  Verwachting: het ESM op zich zal niet afgebrand worden, ondanks resultaten recente peilingen. Wel worden voorwaarden verwacht, waarover nu meer en meer wordt gespeculeerd welke dat zijn. De (wets)artikelen vliegen je om de oren. Achteraf wil natuurlijk iedereen (honderden) zeggen en schrijven dat ze gelijk kregen. Kermis en braderie tegelijk!

 36. blutch1 7 september 2012 om 22:47

  6/9=12/9?

 37. Aad Verbaast 7 september 2012 om 23:08

  @King BIlly en Blutch1: net nieuwsuur gekeken?
  Item: Monti “is blij” over de ECB uitlatingen is het commentaar.
  Monti in beeld en zegt: “.. Hiermee hebben we de ineenstorting van Italië voorkomen. En van Europa.”

  Ik rolde van mijn stoel. “we”?? Onafhankelijkheid?
  Maar nog belangrijker: stond Italië (en Europa) dan op ineenstorten???!!!!

  Geen journalist die daar naar vraagt natuurlijk. Sukkels!!

 38. king billy 7 september 2012 om 23:09

  Yep, @Blutch1. 12/9. Sorry, foutje. Moet kunnen.

 39. king billy 7 september 2012 om 23:13

  ‘We’ = Draghi en Monti, twee handen op de vette buik van Goldman Sucks.

 40. king billy 7 september 2012 om 23:37

  T’rust. Heb nog een leuk boekje. ‘The Queen’, haar dagboek. Aanrader.

 41. Aad Verbaast 8 september 2012 om 00:41

  @King Billy: Draai het even om. Monti suggereert hier dat als Draghi gisteren niets gedaan zou hebben, Italië zou zijn ineengestort. En Europa in het kielzog.. Huhhhh??
  Vind ik op zijn minst een zeer, zeer opmerkelijke uitspraak!!!
  Ergens klopt er iets helemaal niet..

 42. king billy 8 september 2012 om 08:14

  Als megalomane politici over ‘europa’ praten, bedoelen ze de EU en de eurozone. Italianen hebben gevoel voor dramatiek, is ze met de paplepel ingegoten. Megalomane Monti appeleert daar aan.
  En ja, 125% staatsschuld waarvoor in 2013 nogal wat geleend moet worden om vorige leningen af te betalen….
  Als Rutte zou zeggen dat niet alle boterhammen meer belegd kunnen worden met kaas, haalt ’t ook alle kranten. Ik bedoel maar…

 43. Motek from Space 8 september 2012 om 09:05

  Aad…ook jij verdient een monument 😉 weet je al wáár? ( de afsluitdijk is al bezet)

 44. P.H.M van de Kletersteeg 8 september 2012 om 09:35

  Maar dan :Rutte is zo wereldvreemd en achtelijk dattie niet weet dat er heel veel mensen zijn die meer dan 5 jaar geen vlees en kaas gekocht hebben….

 45. Aad Verbaast 8 september 2012 om 09:42

  @King Billy: zo kan je het ook uitleggen natuurlijk. Toch “ineenstorting” wekt bij mij allerlei gevoelens op. Maar misschien ben ik een van de weinige.
  Nee, dan Rutte, die probeert het ook: http://www.nrc.nl/verkiezingen/2012/09/08/rutte-waarschuwt-opmars-pvda-is-een-bedreiging-voor-nederland/
  Tjonge… hij heeft het dan over minder wegen.. meer werkelozen (hij mocht er 100.000 bij schrijven in zijn ambstperiode) en wachtlijsten (CPB opperde dat als mogelijkheid bij afschaffing van de marktwerking..).
  Nederland blijft een tulpenland. Gaat nergens over, maar alle media springen er natuurlijk bovenop. Het is verkiezingstijd! Het rode gevaar komt er aan!!

 46. Aad Verbaast 8 september 2012 om 09:44

  @Motek: dank. Drielandenpunt is ook al bezet. Maar ik ben bescheiden. Misschien een mooi plekje in de vrije natuur? 😉

 47. blutch1 8 september 2012 om 09:44

  Natuurlijk weet hij dat, sommige vegetariërs en veganisten.

 48. Aad Verbaast 8 september 2012 om 09:47

  @Kleet: Het “rode gevaar komt eraan” schreef ik net. Wordt Rutte nog wel eens zwetend wakker van.
  Zoals het er nu uitziet overigens zal hij met dat gevaar wel moeten gaan regeren. Oeps..

 49. Jan Bouma 8 september 2012 om 10:03

  @Aad…21:01

  Dat er niet out of the box gedacht wordt is het resultaat van twee zaken:

  1. Macchiavelli waarschuwde al voor het establishment als natuurlijke en verklaarde tegenstander van de REVOLUTIE.
  2. En Einstein wist “dat je nooit met dezelfde mensen de door henzelf veroorzaakte problemen moet proberen op te lossen”. (o.i.d)

  Ziedaar de twee oorzaken waarom het domme “stemmersvolk” op a.s. woensdag 12 september wel weer kruisjes zal gaan zetten in plaats van massaal thuis te blijven zoals ik adviseerde. Per saldo een gemiste kans voor een geslaagde REVOLUTIE.

  En maar blèren en klagen. Ook hier op dit blog.

  Enfin, morgen weer een willekeurige bladzijde uit het Boek der Boeken.
  Wat een zooitje.

 50. Aad Verbaast 8 september 2012 om 10:15

  @Jan: zonder klagen en blèren komt het natuurlijk nooit tot de door jou gewenste revolutie!
  Maar ik neem aan dat jij het zelfs daar niet bij laat zitten en druk in de weer bent om je lakens te versnijden tot fraaie spandoeken om daar (met behulp van je vrouwenclub) de stemkantoren te gaan opleuken op 12 september in je gemeente. Het is tijd voor “actie, harde actie” 🙄

 51. king billy 8 september 2012 om 10:20

  Ik zie het nog gebeuren ook, in het landsbelang van Nederland (hoezo geen souvereiniteit meer in de EU?) een breed gedragen kabinet om Nederland door ‘de crisis’ te loodsen, i.p.v. een zakenkabinet.
  VVD, CDA, D66, GL, PvdA. 2* rechts van het midden, 2* links van het midden met nog een beetje gedoogsteun van de PvdD en gristelelelijken. Mede om Brussel een poepie te laten ruiken. Met Wijffels als premier om GL een beetje meer glans te geven. Het is eerder vertoond in de tijd van ‘Waar we heen gaan, Jelle zal wel zien….’.

 52. Jan Bouma 8 september 2012 om 10:55

  @Aad…10:15
  Ik word al geridiculiseerd door mijn domme tegenstanders en het zou koren op hun molen zijn dat ik “buitenparlementaire acties” met spandoeken e.d. zou gaan ondernemen. Nee! De sleutel voor de revolutie ligt bij de slippendragers van pers en media en hun coryfeeèn, de commentatoren.

 53. Burro 8 september 2012 om 11:07

  Verwarring? Daar begrijp ik niets van. Ik stem al dertig jaar op de Boerenpartij. Vreemd, dat die niet in jouw lijstje staat.

 54. Aad Verbaast 8 september 2012 om 11:28

  @King Billy: ik zie dat nog niet gebeuren. Inmiddels is er haast een traditie aan het ontstaan om te gaan regeren met zo weinig mogelijk partijen (kleinst mogelijke meerderheid) waar een ijzeren partijdiscipline ze door de interne crises moet loodsen. Kun je het al gauw twee jaar mee volhouden..

 55. Aad Verbaast 8 september 2012 om 11:30

  @Jan: ik kan me je bescheidenheid in deze voorstellen. Ook de doelgroep die je omschrijft als degenen die het verschil zouden kunnen maken kan ik wel onderschrijven. Maar ja, kan wel even duren want die moeten wel allemaal van heel erg ver komen. Liggen allemaal in diepe winterslaap!

 56. Aad Verbaast 8 september 2012 om 11:32

  @Burro: staat die partij op de achterkant van het stemformulier? Is me nooit opgevallen 😉

 57. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 september 2012 om 11:47

  Maar zelfs in de tijd van Boer Koekoekoek: de zittende orde was de vijand van het publiek.
  Dat kon je merken; als Koekoek wat had gezegd, ook al kreeg ie zijn zin niet “hij heeft het “ze” toch maar even gezegd!”

  Maar nooit is de scheiding tussen politiek en bevolking zo groot en zo terecht geweest.
  Nou wil ik niet zeggen dat ik de hele parlementaire geschiedenis ken, we hebben veel tuig in parlement gehad, Colijn b.v., maar zo’n verzamelijk asociale incompetente gestoorden achtelijke randdebielen als we nu hadden/hebben is uniek.

  Zoals gezegd: de econoom die kapitein is van een mamoettanker.

  Of ik minachting voel voor onze bestuurders?
  Hoe kom je daar nou bij……..

 58. king billy 8 september 2012 om 11:50

  @Bouma. Re revolutie. Wie zei ook alweer ‘Als Marie Antoinette croissants bij het ontbijt had gekregen, was ze niet onder de guillotine beland”?
  Laat de pers & zo maar in hun sop gaar koken. Die kaas…….

 59. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 september 2012 om 12:26

  Schreef wat tegen multiculti op yahoo-uk.Had binnen een uur 89 thumbs up en niet een down…
  paar weken terug: 869 thumbs up in anderhalve dag….

 60. Jan Bouma 8 september 2012 om 12:28

  @King Billy…11:50
  Over Marie Antoinette gaat de anecdote dat er bij haar geklaagd werd: “Majesteit! Het volk lijdt honger want het heeft geen brood meer!” En zij toen antwoordde: “Waarom eet het volk dan geen cake?!” Terecht is ze daarop geguillotineerd…

  ps
  ben voorlopig weg; tot later.

 61. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 september 2012 om 12:42

  Elco Brinkman boert weer wat stoms; hoe die vent aan zoveel geld is gekomen….verstand heeft ie weinig, maatschappelijk inzicht nog minder.

  Stel dat de wet schuldsanering en faillissement wordt herzien en de betalingstermijn max 1 jaar is, waarna alle schulden afgeschreven zijn, zonder registratie.
  Tiel heeft de staat een vermogen gekost.
  kunnen die mensen weer deelnemen aan economisch proces.
  En daarna: pang: HRA volledig afschaffen, krijg je volgende gevolgen
  –enorme stijging opbrengst inkomsten belasting
  –huizen prijs keldert zwaar; nou en? dan worden huizen bereikbaar vor 60% van de samenleving die er nu niet eens aan kunnen denken.
  Dan krijgt de nieuwbouw een grandioze impuls door gestegen vraag
  Dan krijgt de werkgelegenheid een grote lift
  Meer opbrengst BTW, meer onroerend goed belasting, meer inkomsten belasting, minder werkloosheiduitkering, meer sociale rust, meer sociale rechtvaardigheid, betere kwaliteit wonen, minder staatsinvestering nodig voor sociale woningbouw, meer doorstroming goedkope huurhuizen

  De banken zullen niet zo gauw publiek verkopen, want dan verliezen ze teveel; en in toekomst voorzichtiger zijn
  Minder schulden; omdat de prijs van huizen keldert, zijn er ook lagere hypotheken nodig, dus minder schulden

  Waarom zijn die debielen in den Haag tegen afschaffing?
  Is alleen wat slecht voor de hogere inkomens.Dat zijn getalsmatig niet de stemmers.

  Dan komen

 62. king billy 8 september 2012 om 12:44

  „Koekoek kan ons nog meer vertell’n“, was de slogan. Zag geen verschil tussen de Rijksdagbrand en een in de fik gestoken boerderij in Ermelo tijdens de protesten tegen het Landbouwschap.
  Koekoek, uitreiking prijs voor Gouden plaat „ Den Uyl is in den olie“.
  http://www.youtube.com/watch?v=RNd4g1GZjqI http://www.youtube.com/watch?v=Yfd0qtI9gFc hilarisch! Wilders en Rutte zijn er normaal bij.

 63. blutch1 8 september 2012 om 12:59

  @Kleet
  Stel je niet teveel voor van die daling van de huizenprijs.
  De grond kost ca 360-400€/m² incl BTW. In de grote steden nog hoger. De gemeenten laten echt hun prijs niet zakken.

 64. Arjan Fernhout 8 september 2012 om 13:02

  Voor mij is er geen probleem … ik trek het touw met mijn 100+ kilo vecht-vlees naar links … wie nu nog niet snapt dat Rutte een Friedrich Von Hayek-fundamentalist is moet welhaast onder een steen leven … goed, noch markt noch staat … maar klaarheid over de crises valt alleen te bereiken over links … wat willen we nu eigenlijk? … PvdA-SP-D’66-CDA (hoop gesleutel, weet ik) … of VVD-CDA-D’66 plus een hoop gristelijks gesteund door een geblondeerde griezel? … de laatste combinatie acht ik onwaarschijnlijk tenzij Pechtold de traditie van politieke zelfmoordneigingen van D’66 doorzet … en een hoop andere redenen die ik niet vermeld omdat ik mijn goddelijke gemoedstoestand op deze zonnige zaterdag niet wil verprutsen…

  @Jan Bouma … Bingo, dit keer. In het volgende blog vind je Oxford-professor Simon Wren-Lewis aan je zijde:

  The Euro: an alternative moral tale
  http://mainlymacro.blogspot.co.uk/2012/06/euro-alternative-moral-tale.html

  In een ander blog gaat Simon Wren-Lewis iets te ver, vind ik. En de volgende link plaats ik alleen om aan te tonen dat Emiel Roemer bepaald geen radicale gedachten heeft:

  Budget Madness in the Netherlands
  http://mainlymacro.blogspot.co.uk/2012/05/budget-madness-in-netherlands.html

 65. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 september 2012 om 13:05

  @Blutch: toch wel…
  Ze zullen wel moeten….
  Dat is een van de nevenwerkingen van de vrije markt.
  Wetgeving kan zeggen; alleen bouwvergunning woningbouw als in bepaalde zones grondprijs niet boven 40 euro uitkomt….
  Is een kwestie van inzicht en organisatie

 66. king billy 8 september 2012 om 13:19

  Duitse politici overwegen een klacht tegen de ECB in te dienen bij het EG wegens overschrijding van het mandaat van de ECB.
  http://www.sueddeutsche.de/politik/ezb-entscheidung-zum-anleihenkauf-merkel-verteidigt-draghis-rettungsprogramm-1.1462411

 67. Aad Verbaast 8 september 2012 om 13:21

  @Kleet: boer Koekoek hield de humor er tenminste nog een beetje. Is ver te zoeken tegenwoordig.
  12:26: dat heeft je vast en zeker een rsi bezorgd 😉

 68. Aad Verbaast 8 september 2012 om 13:24

  @Arjan Fernhout: na “de puinhopen van paars, binnenkort in de winkel: “de brokken van 2 jaar bruin”. Vuistdikke pil!

 69. Aad Verbaast 8 september 2012 om 13:25

  @King Billy: ik dacht dat dat al eerder was ingezet. Het Hof gaat het nog druk krijgen. En terecht!

 70. blutch1 8 september 2012 om 14:21

  @Kleet, je hebt blijkbaar nog niet door dat niet alles duurder wordt, maar dat geld minder waard wordt.

 71. king billy 8 september 2012 om 14:40

  Duitse politici willen naar het Europees Gerechtshof (EG) over de aankoop van staatsobligaties door de ECB . De eerdere bezwaren tegen het ESM werden recent uitgebreid met nieuwe bezwaren die Karlsruhe moest meenemen in haar overwegingen.

 72. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 september 2012 om 14:51

  Ik leef in 3 werelden, dus ik zie de verschillen ook al zijn ze soms klein.
  @aad wat is een rsi?

 73. blutch1 8 september 2012 om 17:00

  1 relatieve sterkte index, een indicator op beurskoersen
  2 repetitive strain injury, Type 1 RSI – This is when a doctor can diagnose a recognised medical condition from your symptoms (see below). It is usually characterised by swelling and inflammation of the muscles or tendons.Type 2 RSI – This is when a doctor cannot diagnose a medical condition from your symptoms. This is usually because there are no obvious symptoms, apart from pain. Type 2 RSI is also referred to as non-specific pain syndrome.

 74. Aad Verbaast 8 september 2012 om 17:58

  @King Billy: dank. Er kan niet genoeg voor het gerecht gesleept worden. Een zaak direct tegen de ECB. Zijn die (net als voor de ESM is voorzien) ook niet immuun?

 75. Aad Verbaast 8 september 2012 om 18:01

  @Kleet: in aanvulling op Blutch1, rsi wordt vaak geassocieerd met regelmatig/overdadig computergebruik waarbij veel dezelfde lichte bewegingen worden gemaakt.
  Met 900 keer op de “vind ik leuk” knop klikken kan je dat zo maar oplopen 😉

 76. king billy 8 september 2012 om 18:17

  De laatste twee zinnen:

  Press statement by Herman VA6 ROMPUY, President of the European Council
  after working luncheon with Italian Prime Minister Mario Monti Prime Minister Monti and I just discussed the political and economic situation in Italy and in the eurozone as a whole, as well as the future architecture of the Economic and Monetary Union.
  To deal with the uncertain situation we are in, we have a triptych: short-term actions to safeguard financial stability, a long-term vision for the Economic and Monetary Union, and deep reforms in each and every country.
  Let me start with the latter, and in particular with the impressive reforms carried out by the government of Prime Minister Monti, to bring Italy back where it belongs: in the heart of Europe.
  Italy is turning its economy around: breaking monopolies, cutting red tape, fighting against vested interests and working hard to create jobs.
  This work has to be done, euro or no euro, EU or no EU.
  It’s a huge long-term and collective effort; which asks sacrifices today and will secure growth and create jobs tomorrow. It is also continuing the fiscal consolidation started earlier. It is in the interest of Italy, it is in the interest of Europe: there is no contradiction. Looking at what has already been achieved, looking at the determination of the Italian people toattack each problem, one by one, I am confident the efforts will be met with success – knowing´they must be pursued relentlessly, giorno dopo giorno…!
  Whilst these reforms are underway, risk premia can be disconnected from economic fundamentals and reform efforts. This can have negative repercussions for the stability of the eurozone as a whole.
  In such cases, we have tools and a clear political commitment to do more.
  In June, eurozone leaders affirmed that they were ready to use existing instruments in a flexible and efficient manner.

  Klik om toegang te krijgen tot 132288.pdf

 77. Aad Verbaast 8 september 2012 om 18:19

  Rutte probeert met het zweet in de bilnaad Merkel te bereiken met de prangende vraag of “unbedingt” en “im jeden fall” ongeveer hetzelfde is “tot het uiterste”. Want in het debat in Carré wilde hij “unbedingt” niet zo ver gaan.
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/merkel-will-austritt-griechenlands-aus-der-euro-zone-verhindern-a-854711.html

 78. Aad Verbaast 8 september 2012 om 18:25

  @King Billy: LOL. Als politici zeggen dat ze bestaande instrumenten (daar refereerde Ruttelpruttel ook al eens naar in Juni) “flexibel” willen inzetten, dan is dat het politiek eufemisme voor “slechts totale paniek is ons deel” respectievelijk “geen idee hoe verder”.
  Ook interessant natuurlijk om te tellen hoe vaak het het woord “confident” gebruikt wordt. Doet onmiddellijk denken aan Arabisch handelen. Als die zeggen dat ze nu echt “honest” zijn weet je dat je genaaid wordt.

 79. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 september 2012 om 18:32

  2aad: per code kan je maar eenmaal drukken….je zou dat moeten weten…en de schrijver kan helemaal niet drukken…..
  Was gewoon een rake tekst…Nou jij nog; 900 hits binnen 2 dagen…..

 80. Aad Verbaast 8 september 2012 om 18:51

  @Kleet: 900 hits binnen twee dagen: eitje natuurlijk.
  == per code kan je maar eenmaal drukken…== klopt uiteraard. 900 emails regelen en elke keer op een ander email en ww inloggen garandeert natuurlijk een dijk van een RSI.
  Tijdje in die business gewerkt trouwens. Grootste probleem: studenten op hun 6m2 worden al afgeleverd met RSI voordat ze de arbeidsmarkt kunnen betreden.

 81. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 8 september 2012 om 19:00

  Hou je hetzelfde IP nr.Dan Ik heb dat niet nodig.
  ben een natuurtalent!

  maar ik werd wantrouwend; normaal krijg je eenmaal per dag bericht van de reacties en thumbs up of down
  Toen alleen maar van reacties,ben ik maar eens gaan inloggen, en zag de score…

  Ik heb wel meer hoge score; vandaag 90 binnen een uur, omdat ik iets tegen multiculti schreef.

 82. king billy 8 september 2012 om 20:31

  =Zijn die (net als voor de ESM is voorzien) ook niet immuun?.=
  Kweenie. Feit is dat de ECB buiten haar mandaat heeft gehandeld. Dat verandert de kwestie (wel een beetje).
  ‘unbedingt’ betekent voor normale mensen ‘onvoorwaardeliijk, per se’. Hoef je niet ‘tot het uiterste’ te gaan om reciproque afspraken na te komen.
  Von Bismarck zei eens ‘ als twee partijen een verdrag ondertekenen, is de vraag wie er omgebracht moet worden’. Waarschijnlijk het liefst Rutte, want hem lusten de Grieken rauw en
  Merkel wil eerst nog die onderzeeboten en pa(n)tserwagens voor Griekenland via Target2 afrekenen.

 83. Johan 8 september 2012 om 21:02

  Ik heb een hekel aan getreuzel. Als ik iets zeker weet, dan doe ik het gewoon.

 84. Ina Dijstelberge 8 september 2012 om 22:31

  Ik heb het zweefvirus ook en alle info, wijzers, kompassen, lulverhalen en ander verkiezingsgedruis lijken de infectie te vergroten. Het wegstrepen van partijen is makkelijk. Maar dan…zucht.

 85. Aad Verbaast 9 september 2012 om 00:55

  @King Billy: ik neem dat toch wel aan. Stel je voor zeg. Een bankier in die positie die dat niet even van te voren heeft geregeld voor zijn club..

  Rutte zal het dus nog (te!) moeilijk krijgen, als Merkel zegt: im jeden fall en unbedingt, terwijl Rutte moet gaan gaan uitleggen dat hij niet eens “tot het uiterste” wil gaan.

  Stom van hem natuurlijk dat te zeggen.. Maar nog stommer dat er geen politicus in het debat, of journalist, of P&W etc hem even fijntjes vraagt hoe dat nou zit met een premier die bij gelegenheid niet tot het uiterste wil gaan!!

  Hij had natuurlijk moeten zeggen: Ik ga altijd tot het uiterste!
  Is namelijk een vaagterm. Die van Merkel niet zoals je al stelde.

 86. Aad Verbaast 9 september 2012 om 00:55

  @Johan: duidelijke taal! 😉

 87. Aad Verbaast 9 september 2012 om 00:58

  @Ina: ik las het bij je ja. En zo nog een procent of 40 met je begrijp ik.
  Misschien deze keer maar eens een keertje overslaan dan? De historie leert dat je al gauw weer een kans krijgt.
  Of je kunt een BNS-er worden. De Bewust Niet Stemmer!

 88. king billy 9 september 2012 om 03:45

  Rutte draaikont over Draghi’s opkoopprogramma. Begin juli zei Klaas Knot dat het opkoopprogramma in diepe rust is en dat zo zou blijven volgens de FAZ. Klaas Knot is omgegaan.
  Rutte heeft wel degelijk iets uit te leggen.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/europaeische-zentralbank-die-draghisierung-des-ezb-rats-11880496.html
  °Was ist aus dem hinhaltenden Widerstand der anderen Nordländer geworden? Besonders rasch war der Stimmungsumschwung beim niederländischen Vertreter. Noch Anfang Juli hat Klaas Knot, Präsident der De Nederlandsche Bank, gesagt: „Das Anleihenkaufprogramm befindet sich im Tiefschlaf und wird es auch bleiben.“ Dass Knot dann doch zustimmte, könnte dadurch begünstigt worden sein, dass seinem Heimatland eine Immobilienkrise droht.°

 89. king billy 9 september 2012 om 03:55

  Wordt dit doodgezwegen in Nederland? Interview Klaas Knot, RTL.
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/27/knot-opkoopprogramma-staatsobligaties-ecb-is-in-diepe-slaap-daar-blijft-het.xml
  Met het opkopen van staatsobligaties is het in elk geval welletjes geweest, vindt Knot. Spaanse en Italiaanse politici smeken de ECB om in te grijpen en nog meer staatsobligaties te kopen, zodat de rente voor die landen tot houdbare proporties daalt. ‘Als iemand Zuid-Europa moet helpen, dan andere overheden. Niet de ECB. Bij overheidssteun horen strikte voorwaarden. Wij moeten niet opnieuw in dat politieke spel worden betrokken. Het opkoopprogramma is in diepe slaap: daar blijft het.’

  Of heeft de a.s. eurofiele coalitie zich hieruit gezwetst?

 90. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 08:35

  En ik dacht vroeger in mijn onnozelheid dat corruptie incompetentie, criminele politieke nalatigheid omkopen van politici willekeurig handelen van politici, wet negeren door politici alleen maar in het oostblok voorkwam…..

 91. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 08:36

  In Brussel doen ze het christelijk; door de week rotzooien ze maar aan en zondags bidden ze dat het goed komt

 92. Jan Bouma 9 september 2012 om 08:40

  Vanaf 7 september 18:58 uur leest u mijn betoog tot aan m’n laatste comment. De at random generator koos geheel to the point een politieke keuze en analyse uit het tijdperk van de periode die kortelings vooraf ging aan de Franse Revolutie. Het gaat om blz. 188. Ik zal die – gelet op de actualiteit – hierna in z’n geheel overnemen. En als u het niet snapt dan is deze link misschien bruikbaar:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Girondijnen
  ==
  “..Peuple. Uiteraard moest ik even Marats doopceel verder lichten toen HJA met deze verwijzing en waarschuwing aan mijn adres kwam. Marat wordt ook nog aangewreven dat hij “demagogische beschuldigingen” richtte aan “alles en iedereen wat boven het gewone volk uitstak” (…Heine (NRC) c.s. zullen nu wel heel hard roepen: “Ja, ja”); en zou verantwoordelijk zijn voor ‘de Septembermoorden’ en hij werd op 13 juli 1793 door Charlotte Corday in finale zin “behandeld” zoals HJA dat noemt. Nu behoorde Corday… net zo goed als HJA… (grap/geengrap) tot “de verarmde (Franse) landadel” (de Girondijnen) en zij meende Frankrijk te moeten redden door Marat (Jacobijnen’ te vermoorden. Een veelzeggend commentaar van HJA dus; hij komt op het idee om de Franse Revolutie te parallelliseren met mijn Wereldrevolutie.. Laten we snel het filter van de geschiedenis zijn werk doen. De “Verlichting”, die uit de Franse Revolutie ontsproot, zal qua overeenkomst met mijn Wereldrevolutie, slechts overeenkomst hebben dat er nu in dit tijdsgewricht een mondiale ‘clash’ zich voordoet, namelijk de confrontatie die nodig is om die 3 voorstellen bespreekbaar en geaccepteerd te krijgen. De overeenkomst is hier – inderdaad… – dat die botsing door mij bewust geprovoceerd wordt met, zo u wilt, “bijtend sarcasme”. Het leven bestaat hieruit dat er altijd een “actie-reactie” beweging in gang gezet gezet wordt; en als u hier wat langer over nadenkt is deze opmerking zelfs (mogelijk) relevant voor “de gaten-theorie” of het “Intelligent Design” dat in dit tijdperk zo in de aandacht staat. Ergo: naar mate men mij langer zal doodzwijgen ter zake de 3 hoofdzaken, zal ik mij luider moeten laten horen want… u laat mij die ruimte (doordat u geen weerwoord biedt) en dus wordt die “ingevuld”. Ziehier in z’n algemeenheid “DE REVOLUTIE VERKLAARD…”
  Wanneer “de dialoog” ontbreekt; het “verwerende organisme” (lees: staatsbestel, de samenleving, het lichaam, de instantie, het establishment) geen weerstand biedt wordt dat weggevaagd door DE REVOLUTIE die zich steeds doldriester zal laten horen in het vacuüm… Zonder bloedvergieten…; ja, dat mag ik hopen. Simpelen van geest grijpen naar de wapens, en je kunt ook nog denken aan de waanzin van Pol Pot’s regiem in Cambodja.
  U kunt mij dus maar beter serieus nemen en met mij in debat treden. Charlotte Corday stierf binnen 4 dagen (onthoofding) na haar moordaanslag op Marat op 17 juli 1793. Dat ik ooit door een vrouw zal worden vermoord acht ik bij voorbaat uitgesloten omdat “de vrouwen” mij tot nog toe beter hebben begrepen dan “de mannen”. Met “de vrouwen” heb ik soms wel “een dialoog”; de mannetjes laten het nog afweten. Terzijde (maar verwant) nog een tot nadenken stemmende opmerking: “het zijn ook “de mannetjes” die hun mannelijke God hebben bedacht en uitgekozen voor de allereerste “actie” (ontstaan, oorsprong en redengeving van het tot nog toe onbegrepen universum); daar kwam “natuurlijk” ook geen vrouw aan te pas.
  Enfin, een aardig intermezzo dankzij HJA’s commentaar, dat hierbij is ingelast, en ik laat zowel de deïsten als de atheïsten in verwarring achter maar beide groepen…” / zie verder pg. 189.
  ==
  Moraal van dit verhaal is o.a. dat de politieke moord op Pim Fortuyn past in dit verhaal. Ik herhaal overigens mijn analyse van 8 september 10:03 uur.

 93. Aad Verbaast 9 september 2012 om 09:57

  @King Billy: Rutte zal zeggen dat DNB onafhankelijk is..
  Knot zal zeggen dat het soms goed wakker worden is na een diepe slaap…
  Maar als we nog wat verder terug gaan in de tijd zal hij wel wat meer moeite hebben zich hier uit te lullen. Op 13 april stelde Knot nog dat het opkopen van obligaties op gespannen voet staat met het mandaat van de ECB!!!
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/15/dnb-knot_opkopen-obligaties-op-gespannen-voet-ecb_mandaat-dowjones1102134.xml
  En dat het “niet veel effect sorteert”.
  Tja dan is ere toch ergens een kortsluiting ontstaan. Maar wat?

  In dit artikel staat nog dat Knot in een tegen kamp verkeerde: http://www.beurs.nl/nieuws/Buitenland/3170049/knot-en-linde-voeren-tegengestelde-kampen-aan-bij-ecb-media

  Maar hij zal wel om zijn na de nieuwe voorwaarde dat er slechts kan worden opgekocht als er saneringsplannen liggen. Net als dat zijn kompaan Rutte nu al akkoord ging met steun nu er een bankentoezicht zou komen.. (waar Rutte dan ook maar van uit ging dat het er al was..)
  Blijven draaikonten natuurlijk, die nooit de hele waarheid vertellen.

  Hier een blog trouwens die wel een aardig overzicht geeft wat er is afgesproken: http://www.geennieuws.com/2012/09/klaas-knot-verraadt-nederland/

 94. Aad Verbaast 9 september 2012 om 10:00

  @Kleet: 8:35: van alle tijden, van alle plaatsen. Op de ene plaats wat meer openlijk dan op de andere. Vooral die laatste zijn de gevaarlijkste.

 95. Aad Verbaast 9 september 2012 om 10:08

  @Jan: dank voor dit fragment. Het is dat je met regelmaat stelt dat je een hekel hebt aan veelschrijverij maar je hebt toch weer weer veel woorden nodig om uiteindelijk het geheel weer te kunnen samenvatten in één enkel zin onder aan je reactie 😉

  Gaat een mooie dag worden dus amuseer je nog zolang het kan. Volgende week slaat de herfst toe. Het is verkiezingsweek. Na woensdag gaan de bladeren vallen. Ook in overdrachtelijke zin. De goede observator ziet natuurlijk dat dat al lang is ingezet.

 96. Aad Verbaast 9 september 2012 om 12:05

  Lezenswaardig stuk van Marianne Thieme. Ze heeft wel een punt. Opvallend vaak komt de PvdD als score uit de bus van de vele kieswijzers..
  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/15891_help_mn_kieskompas_zegt_partij_voor_de_dieren/

 97. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 12:06

  Leuke site; maar daar kan je niet reageren; anders had ik er wat gezet!
  En stom gelul!
  De ambassade had de waarheid moeten stellen.
  Het aantal bedijven dat in 2001 bankroet was door fraude van roemenen was ongeveer 40.000′ in de Sueddeutsche Zeitung stond in 2001 een grote advertentie, waar contact werd gezocht met andere bedrijven die slachtoffer waren Roemeense oplichting/fraude/criminaliteit.

  Nokia kreeg een compleet nieuwe fabriek; betaald door Brussel; maar ze zijn wel gevlucht naar China, waar de lonen dubbel zijn, maar de loonkosten lager
  Betere werkmentaliteit, veeeeeel minder criminaliteit.
  Nou is daar niet veel voor nodig…..

  Uitbesteden in Roemenie, kan wel.Maar dan moet je een inkoper hebben met mijn vaardigheden.
  Iemand die het alleen maar goed doet in westerse landen valt hier op zijn bek.
  En hard.

 98. trudy k. 9 september 2012 om 12:21

  Heb zo’n vermoeden dat Frits Wester op de Partij voor de Dieren gaat stemmen. Is natuurlijk niet te verifiëren maar aan zijn blik en uit zijn woorden valt wel zoiets te lezen.

 99. trudy k. 9 september 2012 om 12:25

  @P.H.M. van de Kletersteeg, je hebt me op een lumineus idee gebracht. Ik heb vlierbessen- uit eigen tuin en langs de paden van het boerenland- geoogst. Heb ze geritst, gewassen en met suiker opgekookt. Heerlijk in de yoghurt etc. en supergezond!
  En eh, nee, ik heb er geen wijn van gemaakt want daar heb ik geen sjoege van☺

 100. Aad Verbaast 9 september 2012 om 12:25

  @Kleet: == Uitbesteden in Roemenie, kan wel.Maar dan moet je een inkoper hebben met mijn vaardigheden. ==
  Maar daar liggen dan toch 1000-en mogelijkheden voor je? Zoveel bedrijven die er van dromen daar te gaan produceren begrijp ik uit het artikel. Geld ligt op straat!

 101. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 12:44

  Nederlandse bedrijven zijn zo gierig als de pest.Als ze een inkoper naar roemenie sturen kost dat een vermogen. Maar een alternatief moet beter zijn en gratis.
  Zo was er een bedijf dat zich specialiseerde in verhuur/verkoop galajurken –sorry dresses.
  Die had productie op de Filipijnen maar dat gaf altijd problemen.
  Dus ik hier een producent gevonden.
  Goede producent die veel keus en en goede kwaliteit bood.
  Die gala jurken kosten dan via internet 170 euro. Inkoop 20 euro
  Nou had ie dus iemand nodig om kwaliteit en levering te controleren, en eens wat opsturen e.d.
  Vroeg hij me wat dat moest kosten.
  Ik had tijd genoeg en was bij mij in de buurt.
  Dus ik vroeg hem wat een werkster zwart kostte; 10 euro.
  Dus ik zei 10 euro dan.
  Zijn bod: wel TWEE HELE EUROOS PER UUR!!!!

 102. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 12:48

  Software van wordpress doet weer moeilijk.
  Nee.
  Mijn kwaliteiten: een duitser vond het vreemd dat ik DE “Meister” in zes beroepen genoemd zou worden; en twee beroepen beheerste die verdwenen zijn; eigelijk drie
  Maar ik ontwerp, ik produceer apparaten voor in metaalbewerking en loodgieterij.
  Daarnaast hobby ik wat in andere beroepen en ben begonnen iets in agridingest te doen

 103. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 12:52

  Het idee is vlier bessen te kweken;basis idee.
  Die staan op rijen, met 5 meter ertussen.
  Als die vlieren op hoogte zijn (ik zet ze haaks op de baan van de zon) geven ze wat schaduw.
  Dus kan ik ertussen kruisbessen zetten of groente die volle zon niet kan hebben.
  Dat is leuk en superrendabel.
  Na 4 jaar geeft een hectare in liters wijn gemeten 7 maal zoveel als een hectare druiven.

  Maar dan heb ik veel te veel verloren uren.
  Daarnaast wil ik een zagerij. die brengt per dag een ruime winst op.
  maar dat niet alleen; beiden kunnen ideaal samen; drukke tijd bij de een is komkommer tijd bij de ander.

 104. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 12:57

  Het hangt ervan af of ik een financiering krijg of niet hoe SNEL en groot ik begin.
  Ik heb een 30.000 nodig.
  Ik begin in ieder geval; dus maak ik de zaagmachine voor de zagerij zelf; en zijn de cultivars (vlieren)besteld.
  Die gaan de grond in in october

 105. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 12:59

  Heb weleens wat gedaan voor een ander bedrijf; kwaliteitscontrole plaatsen van orders en “advocaatje spelen” kosten beperking bij conflict tussen producent en klant.
  Dat laatste bracht het meeste op=-en bij vooruitbetaling van beide partijen…

 106. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 13:01

  Van de bedrijven die hierheen gaan, gaat 70% failliet; na twee jaar bestaat er nog maar 10% van hier.
  Rarararararara…. en DAT vetellen die kutambtenaren je niet!
  En ga je failliet, wordt je in NL als een crimineel behandeld.

 107. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 13:07

  Ik was destijds qua volume nr 3 in westeuropa wat betreft onderaannemen in metaalbewerkingen.Daarnaast had ik mijn lijn “eigen producten” die brachten goed op; eigen ontwerpen waarvan er 9 gekopieerd worden in China.

  Wat mogelijk is is werk uitbesteden in Roemenie.
  Dat kan heel rendabel zijn.
  Om dat goed te doen, moet je lokaal bekend zijn, de lokale wetten eenigszins kennen; het werk beheersen.

  B.v. megastallen kan ik hier zo zetten voor varkens.
  “Scharrelvarkens grootschalig houden: kan makkelijk hier.

  Dat kan ik eventueel doen; zolang het hout, metaal,glasvezel, agribusiness is.
  Maar ik heb een tarief. phmvandekletersteeg@yahoo.com

 108. blutch1 9 september 2012 om 13:07

  Eerst maar eens de eurocrisis oplossen.
  http://blutch1.wordpress.com/2012/09/09/oplossing-eurocrisis-voorhanden/

  Overigens ben ik benieuwd wat er gaat gebeuren nu Samaras een nieuw steunpakket van 31,5 miljard wil.
  http://www.nu.nl/buitenland/2904822/opkomst-anti-europees-populisme-gevaarlijk.html

 109. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 13:11

  @Trudy: als je wilde vlier neemt neem vooral vlier mer rode steeltjes.
  Maar zet in je tuin cultivars. die moet je als stek kopen.
  Als je er eentje koopt, kan je die het jaar erop terugsnoeien en heb je 3 stekken. de moederplant groeit weer terug; wel stukken eraan laten zitten van tenminste 8 cm
  Voordeel van cultivars; meer suikergehalte minder tanine;wel minimaal 2 muten aan de kook….

  Met pectine hoef je niet in te koken; maar het brix (totale suikergehalte) moet minimaal 40% zijn om mooi stijf te worden.

 110. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 13:13

  Laat europa maar uit elkaar klappen; zoals et is, is het waardeloos en kan het noordwest europa alleen maar armoede brengen.

 111. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 13:16

  @Blutch.Standaard. Ze zullen eerst zeggen nee absoluut niet, geen cent; en na twee weken krijgen ze het toch.Of de ECB stuurt het buiten politiek om.

 112. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 13:43

  Kwam op een terras in groningen een miepie tegen van 28.Zij zei: “wat ben ik blij dat ik jou tegenkom” Ikke: “dat begrijp ik, maar waarom nog meer?”
  Ze vertelde me dat ze absoluut niet kon praten over de realiteit van Roemenie; haar moeder had een klein hotelletje daar.
  Als ze dat wel deed, werd er gedacht dat ze fantaseerde of loog of gestoord was.

  Wat betreft criminaliteit.
  metaal werkplaats.
  November 4500 jan 5200 febr maart 11200 mei 9200 schade door diefstal
  Dief is bekend; wordt beschermd door politie en OM.
  OM ministerie: was een zwitsers instrument gestolen; kost 3000; is verkocht voor schroot; 5 euro
  OM” de dief kreeg 5 euro; dus jouw schade is 5 euro; voor 5 euro ga ik niet vervolgen”

  Dat is de dagelijkse realiteit van Roemenie
  Waarom denk je dat er om ieder huis muren staan van 2 meter?

 113. blutch1 9 september 2012 om 13:49

  Zodat er geen Roemeen overheen kan kijken?

 114. Aad Verbaast 9 september 2012 om 14:02

  @Kleet: meta: veelschrijverij is jou ook niet vreemd trouwens 😉
  == Van de bedrijven die hierheen gaan, gaat 70% failliet; na twee jaar bestaat er nog maar 10% van hier. == Precies! Dar liggen voor jou de kansen dat percentage (tegen forse beloning natuurlijk) stevig op te krikken. Win-win situatie..

 115. Aad Verbaast 9 september 2012 om 14:03

  @Blutch1: dank voor de tip. Al even gekeken, maar voordat ik al die links (die niet allen werken..) ga doorploegen eerst maar eens even de zon in. Kon voorlopig wel eens de laatste kans zijn.

 116. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 14:39

  het begrip privacy is soms volkomen gestoord.Als je de bergen in gaat en je ziet eerst een enkel weekend huisje, en een poosje erna de tweede, staat die tweede 5 meter van de eerste af; wel met betonschutting van 2 meter erom heen….

 117. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 14:53

  Maxima gaat zwemmen in de grachten van Amsterdam.Gut ouderwets.Haar familie liet zwemmen vanuit vliegtuigen….

 118. Aad Verbaast 9 september 2012 om 17:06

  @Kleet: == @Aad: stuur er maar een stuk of 10…. ==
  Beetje ondernemer kan daar toch wel zelf achter komen?

 119. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 17:15

  Net zo min als jij zakelijke contacten hebt in Oegstbekistan, heb ik ze in NL.
  Vandaar dat ik die financiering van dat kleine bedrag zwart inzie.Ik leende vroeger grotere bedragen privee uit, zonder iets op papier…

 120. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 17:19

  Had ooit een goed contact bij ING van het MKB. Toen was het gebouw van de zakelijke afdeling van de ING groot (in Groningen) nu is het een uitgebouwd kippehok.

 121. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 17:57

  Ik zal blij zijn als dat stomme gemekker van die verkiezingen afgelopen is;ze hebben nul en generlei waarde, zo lang het politieke systeem niet wordt veranderd.
  Parlement en kabinet hebben schijt aan de bevolking en gaan beiden eigen weg.
  kabinet heeft schijt aan parlement en doet wat ze niet laten kan.
  bevolking is betalend stemvee; meer niet;worden tot verkiezing serieus genomen, daarna niet meer.
  Er zal dus niks veranderen door verkiezing.
  stem maar PVV; dan is er kans dat onze welvaart gered wordt door uit de euro te stappen.

  Wat veel belangrijker is voor NL is het constitutionele hof in DE.
  Zij luiden de redding van NW europa in–of niet.

 122. Aad Verbaast 9 september 2012 om 18:38

  @Kleet: = zwart inzie == doel je dan op zwart geld?

  17:57: kan het grotendeels met je eens zijn.
  Maar PVV stemmen kan ik echt niemand adviseren. Eufemistisch gesteld.

 123. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 18:47

  Er bestaat geen zwart geld.
  Probeer jij eens 1 euro zwart uit te geven; kan alleen als je dope koopt.Alles anders: en je betaalt BTW; is al niet meer zwart.

  Maar als er morgen een dope dealer bij me komt met cash; krijgt ie net zo goed een contract als een bank.Geld is geld. En ik bied 20%.

 124. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 18:52

  Nou gaan er weer een paar millioen mensen bloedserieus naar de stembus, met de illusie dat ze wat goeds doen, zelfs met vertrouwen in de fictieve integriteit van de politieke partijen.
  Letterlijk als schapen naar de slachtbank

  Maar laat die euro nog maar even blijven.Laat west europa maar in sneltreinvaart verarmen.
  Laat er maar mensen massaal doodgaan in NL van honger.

  Dan gaan misschien de stenen uit de straat; dan is er misschien verandering.
  Nu niet.
  De ECB doet wattie wil.EP doet wat ze willen…
  En wij stomme idioten, betalen betalen…en als je zoals ikke wil ondernemen kan je geen cent krijgen.

 125. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 18:54

  Verbonden aan zwart geld: Niet het terughalen uit het criminele circuit (witwassen) zou strafbaar moeten worden gesteld, maar beloond. maar het ontrekken van gelden voor het criminele circuit.

 126. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 18:57

  BIBOB is helemaal een lachertje van GPV.Zijn ooit eens crimineel geweest, hebben gezeten, gaan nu legitiem; en dat mag dan niet.
  Wat denk je dat die jongens dan gaan doen/
  dat wat ze wel mogen; ze gaan weer het crimnele circuit in, alleen fanatieker; zou ik ook doen.
  Laat die GPVers maar een paling in hun kont steken!

 127. Aad Verbaast 9 september 2012 om 19:00

  @kleet == en als je zoals ikke wil ondernemen kan je geen cent krijgen. ==
  Onzin natuurlijk. Kwestie van handig aanpakken. Ik durf zo maar te beweren dat er natuurlijk een chronisch gebrek is aan fietspaden is in de regio waar jij woont. En als ze er al zijn niet verbonden met een fijnmazig netwerk zoals in Nederland
  Aannemer zijn zit in je bloed natuurlijk. Dus dat is zo gefikst!
  Zie hier het gat in de markt:

 128. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 19:02

  Mijn boek blz 17
  –alle wereldverbeteraars op de brandstapel
  –alle politici die liegen frauderen, of niet functioneren; vuurpeleton.koop maar een paar kisten munutie.
  –alle mannen die onder valse voorwendsels geld lenen van vrouwen; brandstapel.
  –uit de euro
  –EP ontbinden
  –ECB onder strakke wet zetten
  –Directeur ECB: vuurpeleton
  Tweede kamer; inlichten, voorlichten; max 75 man
  eerste kamer naar huis; vervangen door 5 rechtskundigen, ongebonden
  –iedere maand een electronisch referendum.
  –zakenkabinet om het uit te voeren.
  –ik 8 cijferige beloning.

 129. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 19:07

  Als jij WEL de contacten heb die ik niet heb; zie maar eens financiering te vinden; je kent het bedrag; je kent de rente; kan wit zwart grijs; interesseert me niet.
  Maar om dat spul te financieren van mijn gekortte AOW : daarmee velies ik 2 jaar, of meer.

  Wat betreft plantgoed; dat accumuleert.
  Ik koop voor 1 hectare; na een jaar stek ik dat uit; krijg dan 2 hectares extra
  Maar als je meteen voor 3 hectares kan kopen heb je een betere start.

  Dat geld wat ik nodig heb zou in NL 140.000 zijn. verschil in grondprijs en zo…

 130. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 19:10

  Dat zijn trouwens europese projecten.Die zijn hier ook.Die kan ik theoretisch wel krijgen, vermits ik een X aantal mensen omkoop; pardon, motiveer.
  Formeel ben ik er te oud voor; max 42 jaar mag de aanvrager zijn van Brussel.
  Wat was het ook al weer: discriminatie mag niet van europa?

 131. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 19:12

  De euro zal NL in bittere armoede brengen.En als het al te laat is zullen ze eruit willen…
  Beter is nu.
  Vandaar PVV

 132. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 19:13

  Oh; een europees project moet je wel voorschieten..en wie geeft er ook al weer krediet?

 133. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 19:15

  Kijk dat zegt iedereen: die paar centen? Die kan je op iedere straathoek krijgen! stelt niks voor.
  laat maar eens zien dan…

 134. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 20:13

  Dat stukje over Roemenie; wat een lachertje! Zijn die journalisten zo achtelijk?Als Roemenen een ding NIET zijn is het gastvrij.
  In de tijd dat ik functioneerde als onderaannemer, en er over grote bedragen werd onderhandeld ( en ik altijd mijn zin kreeg) werd er gesmeten met restaurants, en kwamen er toevallig meiden op mijn hotelkamer…
  maar voor de rest; als je gewoon ergens komt; niks.
  op een gegeven moment zat ik te vertellen dat het toch wel minimaal was gasten een bak koffie aan te bieden….gut wat was de secremaitresse nijdig!
  Vrouw alleen moet daar niet zijn; echt niet.Waarom niet/ Laat ze dat dan maar zelf uitvinden.

 135. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 21:16

  Zal je vertellen hoe frustrerend het voor mij was om zonder financierng te werken.Ik werkte eerst in Polen, en omdat ik goed met het gewone personeel overweg kon, kreeg ik een aanbieding.Hele voorraad machine gereedschap overnemen op kiloprijs.
  Ik kwam toen 20.000 tekort; moest vooruit of bij verladen betaald worden.
  Als ik rekende met 40% onverkoopbaar; had ik er 450.000 op kunnen verdienen……

  Was net in het gastvrije Roemenie bij een benzinestation.Afgetankt en een jerrycan water meegenoemen.Die wilden geld hebben voor een jerrycan water
  Ik had hem bijna met zijn kop in het afvoerputje geramd…

 136. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 9 september 2012 om 21:20

  Die europese projecten zijn leuk; voor 92% ten minste ten dele frauduleus.
  Zo zie ik op de schroot een brandnieuwe ramp, kosten 150.000 euro, uit een Phare project.
  project hadden ze gekregen, ramp gekocht en niks mee gedaan; na een jaar verkocht. Dat was de winst van de fraude….
  Zo ook installaties voor kaasfabriek….
  hadden ze die in functie gezet, hadden ze goed verdiend; heeft een goede prijs in Roemenie.
  Maar dat is werken en daar hebben ze de pest aan…

 137. king billy 9 september 2012 om 22:26

  De FAZ Sonntag heeft een extra katern, 14 pagina’s aan de ECB, de EU, de Eurocrisis, Karlsruhe en de hele reutemeteut eromheen, gewijd. Langzaam verschijnen de artikelen op internet.
  Hier iets over Draghi en de ECB. Een soort ‚nevenregering‘:
  =Künftig arbeitet die Zentralbank Hand in Hand mit den anderen Eurorettern, stellt mit ihnen gemeinsam Bedingungen, mischt sich noch mehr ein in den politischen Prozess des Rettens – und verabschiedet sich damit von einem Stück ihrer Unabhängigkeit.
  Mit dieser Entscheidung hat sich die EZB in Sachen Eurorettung zu einer Art Nebenregierung gemacht – und ihren Präsidenten zum mächtigsten Politiker Europas neben Angela Merkel.
  http://www.faz.net/aktuell/ezb-anleihenkaeufe-die-bedrohliche-macht-des-mario-draghi-11883603.html

  Terzijde: Nog een dossier dat de komende kabinetsperiode aan de orde komt en zorgvuldig wordt vermeden: De JSF.
  Misschien moet Nederland maar instappen in het programma dat geleidelijk de Tornado vervangt, de Eurofighter. De Saab-Viggen ook o.k. onder voorwaarde dat Euro lidstaat Zweden plechtig belooft Assange niet uit te leveren aan de VS. Komt natuurlijk niets van terecht, want de Grieken, Turken, Spanjaarden, Denen en Noren kopen ook JSF’s als backbone voor hun luchtverdediging.
  Mischien heeft Draghi inmiddels daarvoor ook een oplossing op de plank liggen. Honderden miljarden zijn daarmee gemoeid.

 138. blutch1 9 september 2012 om 22:48

  Misschien kan Kleet die JSF als schroot verkopen nog voordat hij geleverd is. 🙂

 139. king billy 9 september 2012 om 23:06

  Kleet is van alles gaarne gegund, maar geen JSF.

 140. Aad Verbaast 10 september 2012 om 00:46

  @Kleet: 22:19 je had me bijna onder tafel geluld…

 141. Aad Verbaast 10 september 2012 om 00:52

  @King Billy: “nebenregieriung”: lijkt me de moderne vorm van een staatsgreep. Vermoedde ik al (zie hierboven).
  inmiddels lekt al uit dat de Trojka wat problemen is tegengekomen. Inmiddels wordt de salami al weer uit de kast gehaald. http://www.bnr.nl/topic/griekenland/575875-1209/merkel-wil-absoluut-geen-grieks-vertrek-uit-euro met een inmiddels iets aangepast inhoud en titel dan eerder: “Trojka verwerpt delen Grieks bezuinigingsplan”
  (mooi plaatje overigens. tip: bewaren, komt nog wel eens van pas binnenkort

  JSF: vvd is voor, pvda is tegen..

 142. Aad Verbaast 10 september 2012 om 00:54

  @allen: misschien hoeft Griekenland helemaal niet meer gered te worden, omdat de natuur als grootste kracht al aan het ingrijpen is:
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/09_september/09/opmerkelijk/santorini-door-magma-omhoog.xml

 143. Aad Verbaast 10 september 2012 om 00:59

  Blijft natuurlijk ook interessant hoe ander landen schrijven over ‘onze’ verliezingen. Jawel: sommige schrijven er over!
  http://www.sfgate.com/news/article/Dutch-vote-to-test-EU-popularity-in-tough-times-3850907.php

 144. Jan Bouma 10 september 2012 om 07:26

  ’n ingewikkelde opmerking ter overweging…

  U bekijkt het maar a.s. woensdag op wat u wel of niet gaat stemmen. Ik adviseerde om als zwevende kiezer (mogelijk ca. 40%) dan maar thuis te blijven en geen enkele partij en/of partijleider te legitimeren door uw opkomst. Goed! Waar gaat het om? Ik kom zo langzamerhand tot de conclusie “dat je de meest effectieve politiek zou bedrijven” door geen partijpolitieke of persoonlijke belangen na te streven. Huh…? Ja, want dit is een vorm van “het abstraheren van de macht”. En daarvoor is weer nodig dat je dan voor het eerst in de geschiedschrijving niet moet nastreven de politieke macht middels een “overwinning” van de stembusuitslag. Ingewikkeld? Ja.

  Want er zou afscheid moeten worden genomen van het idee ‘the winner takes it all’. Dat idee klopt namelijk alleen als je meent dat politieke macht dient te worden nagestreefd binnen dat kader en dat dan de oplossing zou worden geboden.

  ‘the winner takes it all’. Vraagteken ?

  Nog een opmerking.
  Voorgaande conclusie geldt ook voor het (kennelijk ten onrechte) toegekende primaat van macht aan de financiële maffia. Ik heb ter zake eerder gesteld: “if you can’t beat them join them” en bepleit dan de invoering van één wereldmunt die we met z’n allen moeten verdedigen. Dat is ook een vorm van “het abstraheren van de macht”. Doordenkertje? Zal wel…

  🙂

 145. king billy 10 september 2012 om 09:39

  ‘Jan & Alleman’ zijn naarstig op zoek naar de hefboom om de onevenwichtigheid tussen de economie van de eurolanden in één heilige munt te proppen met als gevolg chaos, (bank)schulden en junkpapier op de balansen, mede dankzij gebrek aan begrotingsdiscipline.

  Waarom Target2 niet inzetten? Het is een toch verrekeningssysteem, nietwaar? Per land een (+/-) factor inzetten op elke transactie. En daarnaast wel degelijk op uniform Euro papiergeld duidelijk de herkomst (NL, DLD, GR, FI, FR, etc) drukken. Heeft nog een voordeel, de liquiditeit per land kan aangestuurd worden! Met zware straffen op zwendel, oplichting, enz.
  Brussel moet niet zeuren, want die moet toch al rekening houden, met Kronen, Zloty’s, Dinars, Engelse Ponden.
  Kost een paar jaren om te regelen, maar verschilt dat zoveel van de benodigde tijdsspanne om een bankenunie en bankentoezicht goed te regelen? Of introduceer beiden parallel.
  Heeft nog een voordeel: de onderlinge discussie tussen EU burgers wordt veel levendiger, als je op Mallorca als Engelsman op een Spaans terrasje met Finse eurobiljetten wilt afrekenen. Had-ie ook eerst Spaanse euroflappen uit de automaat kunnen trekken, die de bank achteraf verrekent met de Spaanse factor en terugvindt op zijn bankafschrift.
  Vroeger gebeurde dat toch ook?
  Ook verrekeningen via Basel in en uit de eurozone kunnen in dit systeem ingepast worden.

 146. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 september 2012 om 09:45

  Ik zal eens praten met de zieleprikker; hoog tijd dat de medicatie omhoog wordt bijgesteld.

  @Blutch; ik heb eens een heuse sloop gezien (op film) van vliegtuigen.Groot en klein.Ze hadden er ook een oven bij om ruwweg aluminium te smelten.
  Als die nu op metaal zouden slopen, zouden ze rijk zijn….

  In begin negentiger jaren werden-stom-genoeg- de oostduitse tanks gesloopt.
  Daarvoor betaalde west duitsland met hun stomme kop 30.000 per stuk.
  Nou had ik zo mijn contacten in het oostblok; en die waren wel niet goed voorzien in cash, maar die wilden met plezier 300.000 betalen per tank….

  Er waren een paar bij in slechte staat; die konden gesloopt worden; daar kon ik voor krijgen: 70.000
  Die hadden waarde als reserve delen (de bewapening en de rupsen en zo)
  en de rest als metaal.

  JSF: op voorhand volkomen mislukt.
  a) veel te duur
  b) technisch super slecht
  c) geen enkele garantie op kosten van reparatie/aanpassing
  d) en dat is het ergste: achterhaald systeem

  ABen C spreken voor zich.
  D: In 1949 maakte Fiat een straaljager die nu ideaal zou zijn; ze vliegen trouwens nog.
  Maar voor de zware wapens in de periode erna was die veel te licht.
  Een kruisraket;1500kg
  afweer raketten, andere wapens ook zwaar
  Ook moest ie hoog vliegen en supersnel zijn om luchtdoelraketten te ontwijken.
  De russen deden dat met manouverability; die van de MIGS veel beter was.
  Een mig kan steil omhoog vliegen, motor afschakelen, terug laten glijden en dan weer opstarten; tijd genoeg om een raket te laten verdwalen.
  Als de motor van een F16 stopt, stort ie neer.

  Inmiddels zijn de afweerraketten supper klein, supersnel en super licht.
  Een Vw pickup komt, zet met een klein kraantje iets neer wat op een toilet lijkt; de 4 wanden gaan omlaag en 9 raketten staan klaar.Kunnen afgevuurd worden met iets dat net iets groter is dan een mobiel telefoontje.Of via internet.
  Iedere raket heeft na een seconde de snelheid van 3500km per uur; daarna hoger; de definitieve lading zijn drie raketjes, ongeveer 30cm lang en 5cm dik.
  Twee raken er gegarandeerd doel

  Omdat door te gaan in een achterhaalde manier van denken, moeten jagers op extreme hoogte vliegen en minimaal mag 5

  OF
  Er moet door defensie eindelijk eens nagedacht worden.

  Wapensystemen zijn–om effectief te blijven aan verandering onderhevig.
  Doel kan middel worden en omgekeerd.

  Zware tanks: in de irak-iran oorlog sliepen de soldaten in een tank, voor veiligheid.
  In de Koweit oorlog sliepen ze er minimaal 500meter ervan af.; reden zelfdenkende clusterbommen

  Een jager moet zo min mogelijk in het oog van afweer raketten komen.
  Bij voorkeur moettie niet gezien worden.
  Stealth werkt al niet meer.

  Wat wel werkt: super laag vliegen; snelheid van geen belang.
  Een opgepimpte propellor jager uit WO2 kan het prima doen.
  bewapening is zo licht, dat ie die kan hebben; electronica voor navigatie.
  Een GPS bom (1,5 meter nauwkeurig) weegt maat 85kg

  En voor de prijs van een enkel vliegend stuk schroot (JSF)
  heb je er een stuk of 40.

 147. Aad Verbaast 10 september 2012 om 09:47

  @Jan: blijft natuurlijk allemaal razend ingewikkeld wat te doen. Er worden door deze en gene nu al omtrekkende bewegingen gemaakt om de zwevende kiezer te paaien.
  Gaat spannend worden. Een nek aan nek race tussen de kijkcijfers van boer zoekt vrouw en het aantal zwevende kiezers!
  http://www.nrc.nl/verkiezingen/2012/09/10/rutte-weigert-te-reageren-op-pinokkio-imago-of-negatieve-campagnevoering/
  Onze huidige PM brengt de campagne terug naar de essentie: of je nog weil veilig je hondje kan uitlaten.

  Deze is ook wel bijzonder: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/09_september/10/binnenland/wilders-stem-op-pvv-samsom-premier.xml
  Als je op de PVV stem stemt, breng je Samson in het torentje. In plaats van de kopvod begint hij nu over de gordijnbonus.

  Kan het allemaal nog gekker? Ja, dat kan.

 148. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 september 2012 om 09:47

  @King Billy: dat is nou precies hetzelfde als oorspronkelijke munt terug.
  Prima idee!

 149. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 september 2012 om 09:50

  Als je wapens hebt moet je ze ook nog met verstand en inzicht gebruiken.
  Hang een sateliet boven Afghanistan, maak warmte gevoelige foto’s.
  Check de plaatsen op en langs de weg waar de oppervlakte verstoord is.
  Maak 2 dagen erna dezelfde foto; laat ze in een computer overlappen, en je weet waar er nieuw gegraven is.

 150. Aad Verbaast 10 september 2012 om 09:51

  @King Billy: ik zie nog niet zo snel hoe dat zou moeten werken. Ligt aan mij uiteraard. Vraagt nadere uitwerking! Target2 was toch juist bedoeld om de lokale liquiditeit te waarborgen?
  Maar ja even vergeten dat er ook verrekend moet worden…

 151. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 september 2012 om 09:52

  Trouwens er zit een wapen aan te komen tegen de JSF; een raketje, dat maak een km of 3 in de buurt hoeft te komen; die produceert een supersterke magnetische schokgolf; vernield alle electronica…

 152. Aad Verbaast 10 september 2012 om 09:52

  @Kleet: met jouw voorstellen kunnen makkelijk nog een paar extra miljarden bezuinigd worden op defensie. Is inmiddels al 1 van de kleinste ministeries geworden verzucht Hillen telkens weer.

 153. Jan Bouma 10 september 2012 om 09:57

  @King Billy…9:39
  “Vroeger gebeurde dat toch ook..” En ja, dat is tegelijkertijd het probleem.

  Heb zelf aan den lijve het debacle meegemaakt van de waardedaling van de Franse franc van (globaal) 73,3 naar ca. 33,3 hfl. Eind jaren ’60 begin ’70 m.b.t. een vordering in Franse francs destijds. Valutarisico’s? Ammehoela! Gewoon diefstal. Indien de nominale waarde van één internationale munt geldig is dan wordt dit soort diefstal en manipulatie van de financiële maffia voorkomen. Dus daarom : één internationale munt! En dan hoef je ook geen afdekkingsrisico’s en premies meer te betalen voor de valutarisico’s.

 154. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 september 2012 om 09:57

  Ja, vandaar dat ze USA oorlogen subsidieren via NATO en aanschaf van verouderd matereaal (kruisraketten) en goed matereaal weggeven (Afghanistan) en dan nog een zootje kamelen neukers opleiden tot “politie” a raison van 500.000 eurootjes per randdebiel, die dan ijverig geallieerde gaat afschieten.
  Misschien goedkoper geweest ze naar Nl te brengen? dan waren de kosten 15 geweest van nu; baten zijn er sowieso niet

 155. king billy 10 september 2012 om 10:41

  Gauweiler heeft wéér een spoedbezwaar bij Karlsruhe ingediend: Het ESM is overbodig geworden omdat de ECB nu zelf staatsobligaties gaat opkopen.
  http://www.sueddeutsche.de/politik/bundesverfassungsgericht-zur-euro-rettung-hoffen-auf-das-karlsruher-donnerwetter-1.1463203

 156. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 september 2012 om 10:45

  e noren en zweden hebben leuke en efficiente boten; relatief lichte wapens, want ipv idioot zware kanonnen kan je af high prcision raketjes.
  Voor korte afstand klein kaliber kanon; wel met elctronische richtmiddelen.
  De boten zijn van composit matereaal; super sterk, super licht en super snel; 92km per uur.
  ————–
  Onze drijvende kastelen zijn rijp voor de verkoop of sloop.
  Zijn langszaam en super duur in gebruik.
  In principe moeten alle grotere schepen eruit.
  Die zijn zinloos.
  Bewapening; licht maar electronisch gestuurd.
  Geen staal, maar composit, koolstof en glasfiber.
  Misschien dat we dan NIET woren uitgelachen door een paar inboorlingen in een roeiboot met hulpmotor……

  Dan is er natuurlijk nog training en goede mentaliteit nodig voor leger.Die is helaas volkomen afwezig.Daarom geven we lafbekken als Karremans een onderscheiding, ipv van het verdiende vuurpeleton.

  Daarom loopt de legerleiding en het ministerie ongestraft weg van Sebrenica; terwijl ze er voor 100% verantwoordelijk voor waren.
  Er was ruim tijd om
  a) jagers direct vanuit NL de straat schoon te laten vegen.
  (dat mocht want nedrlanders waren in gevaar)
  b) zware wapens te droppen
  c) betere militairen te droppen.

  Maar allez; wat is nou 10.000 doden? je zet gewoon een paar van de andere partij in een schijnproces voor de rechter en het geweten is gesust.
  Of niet misschien?
  Misschien zijn er denkende mensen.

 157. Aad Verbaast 10 september 2012 om 10:45

  @Kleet: Ik ben altijd tegen Kunduz geweest. Zijn we gauw mee klaar.

 158. king billy 10 september 2012 om 10:48

  @Bouma. re 09.57. Je hebt een medestander die op zijn manier daar ook naar streeft en de volgende stappen daar naartoe gaat aankondigen. Barroso!
  Hij zet hoog in en gaat vergaand Bankentoezicht door de ECB voorstellen, ook op niet EU-banken welke actief zijn in de EU in het EP, moet 1 juli 2013 geregeld zijn. Poetin, de FED en de Chinezen kunnen hier niet omheen.

  http://www.euractiv.com/euro-finance/banking-union-leak-points-sweepi-news-514680?utm_source=EurActiv%20Newsletter&utm_campaign=325ba6ca05-newsletter_daily_update&utm_medium=email

 159. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 september 2012 om 10:50

  @Aad: ik had destijds verwacht dat het nooit zou doorgaan.Ik nam aan dat ze allemaal tenminste de lagere school gedaan hadden, al dan niet met omkopen onderwijzers.
  maar zo’n stomme beslissing…en dan zonder behoorlijke voorlichting over kosten vooraf, EN doorgaan als gezien wordt dat het fout gaat……
  Ze zouden wegens wanbestuur voor de rechter gezet moeten worden.

 160. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 september 2012 om 10:56

  het vreemde is: over die toestand in Sebrenica is honderden uren geluld in parlement, regering, europa, kranten.Maar NIEMAND heeft de militaire mogelijkheid genoemd van een interventie direct vanuit NL.
  Nou zijn er twee mogelijkheden:
  –of dat idee was extreem dom ( niet dus)
  –of geniaal (ahum, bescheidenheid…..)
  In ieder geval de ECHTE reden van dat debacle was de weigering van de fransen luchtsteun te geven omdat er 2 fransosen krijgsgevangen waren.
  En daar lult ook niemand over….

 161. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 september 2012 om 10:57

  Misschien dat de Duitse clowns willen voorkomen dat het hof zich uitspreekt tegen de ESM en dat zo een grond komt voor een referendum…

 162. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 september 2012 om 10:58

  Verdulleme Jan! Die moet dezelfde zieleprikker hebben!

 163. Jan Bouma 10 september 2012 om 11:00

  @King Billy…10:48…De Chinezen zetten al veel langer ook vraagtekens bij de koopkracht van de US dollar en eisen een gelijkwaardige internationale vervangende munt. Idem natuurlijk al die crediteuren die in dollars of euro’s betaald worden. Waarom wordt er nu geen schoon schip gemaakt m.b.t. ALLE valuta’s ter wereld en tegelijkertijd met de financiële maffia? Domheid! En eigenbelang van corrupte financiële maffia zijn hier de antwoorden. Ergo: de wereldburger kan het gelag betalen. Het gaat om de toekomstige NWO. En er zijn spelers, zoals de Amerikanen en ook het domme Europa, die denken in hun belang de strijd te gaan winnen.

  ps
  ik ga nog even wat anders doen..; tot later wellicht.

 164. Aad Verbaast 10 september 2012 om 11:08

  @King Billy: interessante ontwikkelingen. Gaan nog concurrenten worden die ESM en de ECB 🙄
  Mogelijk dat er nog een derde hond er dan met het been vandoor gaat.
  Ik begrijp dat Duitsland slechts een deel van de banken onder toezicht wil plaatsen. Daar komen de eerste mazen in het net al weer aan. Wordt nog een spannende strijd.

 165. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 september 2012 om 11:30

  Het AD kan er ook wat van.Na het debacle om de premie zorg een vast bedrag te maken, noemen ze in “Disqus” het solidair, dat iedereen een vast bedrag betaalt voor gebruik van infra structuur.
  Als ik er kon reageren zou ik ze wat onder de neus vegen…..

  Ik kan me niet ontrekken aan het idee, dat den Haag en Berlijn bang zijn voor een referendum over de euro in DE…

 166. king billy 10 september 2012 om 12:53

  Schaliegas. Verhagen moet duur onderzoek uitstellen en naar europees nivo tillen. Rapport ipv najaar ’12 nu 2013. Wiel uitvinden, eerder roeptoeterde hij dat in Nederland ruimschoots ervaring is. Liggen zijn ambtenaren te slapen? In Duitsland is Exxon gestopt op last van Berlijn en deelstaten.
  http://www.energieoverheid.nl/2012/09/05/verhagen-acht-europees-aanbesteden-schaliegas-onderzoek-noodzakelijk/?doing_wp_cron=1347273742.9699039459228515625000

 167. king billy 10 september 2012 om 13:54

  Re Karlsruhe. Draghi heeft in principe met het opkoopprogramma Karlsruhe buitenspel gezet omdat hij het ESM niet meer nodig heeft. Bij sommigen zit wederzijds de wrok diep.
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/verfassungsgericht-beraet-gauweiler-eilantrag-am-nachmittag-a-854878.html

 168. Motek from Space 10 september 2012 om 14:27

  Sneek viel ook van z’n kruk af: Dat een topambtenaar van Súdwest-Fryslân stukken heeft vervalst voor het aanleggen van de toekomstige woonwijk Houkepoort in Sneek, komt bij de politieke partijen in de gemeente hard aan.

  De LC onthulde zaterdag dat de ambtenaar wordt verdacht van het rommelen met door burgemeester Hayo Apotheker ondertekende contracten.

  ,,Dit is in grut skandaal”, zegt FNP-fractievoorzitter Germ Gerbrandy. ,,Wêr hat de kontrole west?”

 169. Aad Verbaast 10 september 2012 om 17:48

  @King Billy: grote hobby van Verhagen. Maar inderdaad, waarom zo groot onderzoek als er al zoveel kennis is (met name om het niet te doen). Ook in Nederland. Verhagen riep toch zelf dat zijn doel “Nederland kennisland” was? Ook al gefaald.

  ECB: sommigen vinden het helemaal niet leuk dat er staatsgrepen gepleegd worden onder de eigen neuzen. Lange ook nog.

 170. Aad Verbaast 10 september 2012 om 17:51

  @Motek: LOL.. net een trailer van een soap. Wat het wrs ook is.
  Je zult maar Apotheker heten overigens 😉

 171. Aad Verbaast 10 september 2012 om 17:54

  @Blutch1: opvallend nieuws. Wordt het een minder druk dagje dan gepland.
  Was noiu net zo interessant geweest om die uitspraak rond een uur of 12 te hebben, terwijl het gros in Nederland dan nog moet stemmen.
  Hier nog een tweet die net voorbijkwam. Thieme slaat toch wel vaak de spijker op de kop.

 172. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 september 2012 om 17:59

  passende poster van Rutte met titel “Arbeit macht frei” wie het heeft gedaan? heaven knows….

  Als er uitstel komt van die uitsprak over de ESM betekent dat dat er gesjoemeld wordt. corruption all over the place….

 173. king billy 10 september 2012 om 18:36

  Maakt het nog iets uit of Karlsruhe eventueel uitstelt? Draghi kan zonder medewerking van Duitsland op traditioneel inflatoire Franse/Italiaanse/Spaanse wijze met zijn staatsgreepprogramma, zijn gang gaan. En Karlsruhe kan niet dicteren wat in Brussel en Frankfurt werkelijk moet gebeuren. Hooguit hoe de Duitse staat en de Bundesbank moeten omgaan met het ESM verdrag, want daar draait het om indien Gauck een handtekening zet onder het wetsontwerp dat ratificatie van het ESM verdrag bekrachtigd.
  Ergo: voor Draghi’s korte termijn plannen verandert nagenoeg niets. ‘We’ (Monti en Draghi) hebben Europa gered”.
  Vervolgens het scenario voor Karlsruhe: Ze hoeven niet uit te stellen indien de Duitse politiek een forse tik op de vinger krijgt. Wordt wel uitgesteld, dan gaat Karlsruhe een eerder milder, nu nog op 10/9 een concept uitspraak na Draghi’s staatsgreep bijstellen.

  Niemand schijnt (nog) te beseffen hoe extreem explosief de situatie is geworden dankzij Draghi’s opkoopprogramma. Hij heeft de zaak onnodig op de spits gedreven. Maffia praktijken, Monti deed dat al eerder. Nu wil Monti een top over het ‘anti-Europa virus’. Is hij de Godfather van Europa?
  De gewone ‘Otto Normalverbrauchers’ worden langzaam wakker en pikken dit niet meer. De stemming op straat jegens Brussel is om.

  Er gaan op z’n minst politieke koppen rollen.

 174. Aad Verbaast 10 september 2012 om 18:51

  @King Billy: goede analyse waar ik het mee eens kan zijn. Even door redenerend kan Karlsruhe zo een instrument worden (bij een negatieve uitspraak) om de staatsgreep zelfs te ‘legaliseren’.
  Of in bankentermen: minder concurrentie.

  Zijdelings: aardige column over de aardgasbaten: http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/3314023/2012/09/10/Nederland-en-de-aardgasbaten-de-toekomst-te-grabbel.dhtml

 175. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 september 2012 om 19:16

  het past in de lijn: parlement negeert het volk; kabinet negeert parlement; eu parlement negeert NL kabinet; Draghi negeert Eu parlement.

  Maarre; denk eens terug aan Treuhand; verschillende leiders ervan kregen de kogel.
  Qua levensverwachting wil ik niet ruilen met draghi; qua inkomen wel.
  Als je in een half uurtje even 2750 milliard kan uitgeven valt er wel hier en daar een fooitje af denk ik….

 176. king billy 10 september 2012 om 19:44

  Draghi’s salaris 250K/jr . Lagarde verdient 234K/jr.

 177. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 september 2012 om 20:10

  …en natuurlijk: ons kent ons; min.0,5% van de landen waarvan hij staatspapier koopt…er zijn dagen dat ik minder heb…

 178. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 september 2012 om 20:11

  Dat hof in Karlsruhe is om; onder druk gezet, of omgekocht of gewezen op belangen of zo.
  Anders zouden ze niet zeggen dat de uitslag zou kunnen worden uitgesteld.

 179. EJW 10 september 2012 om 21:07

  Zoals altijd stem ik links. Ik ga weer voor de SP. Lijkt me strategisch de juiste keuze

 180. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 september 2012 om 21:22

  Gut, in Mali beginnen ze met de Sharia, afzetten van handen en voeten na diefstal.Moeten ze hier doen! Wordt ik stinkend rijk met het maken van kunstpoten….

 181. Marjelle 10 september 2012 om 21:54

  Wat een werk heb je ervan gemaakt, Aad! Kon het niet laten om even de Stomwijzer te doen, gelukkig gaf-ie zelf al aan dat het nattevingerwerk was. 😉 Afijn, naar wie mijn stem gaat heb ik een aantal maanden geleden al besloten. Ik heb hem (ja, het is een hij) nog wat aandacht gegeven in een rozentomaatblog.

 182. Aad Verbaast 11 september 2012 om 09:45

  @Kleet en @allen: lees net dat Hof gewoon op woensdag uitspraak doet. Wordt het toch nog een leuke dag:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/09/11/spoedprocedure-heeft-geen-effect-morgen-gewoon-duitse-uitspraak-over-esm/

 183. blutch1 11 september 2012 om 09:49

  Uitspraak om 12.00u dacht ik. Dan zijn de stembureau’s hier nog open. Toppie. 🙂

 184. Aad Verbaast 11 september 2012 om 09:50

  Marjelle: ik kom graag tot een weloverwogen oordeel 🙂

  Dus al dat gedoe van al die campagnes, en debatten heeft helemaal geen invloed op je gehad? Al maanden staat je keuze vast. Geen moment van twijfelzucht blijkbaar!

 185. Aad Verbaast 11 september 2012 om 09:55

  @Blutch1: heel benieuwd of dat van enige invloed is op het de verkiezingen. Ik blijf er voor thuis!

 186. Jan Bouma 11 september 2012 om 09:57

  @Aad…9:47
  Strategisch stemmen en tegelijkertijd een revolutie veroorzaken? Dat kan.
  Dat betekent dat die 40% zwevende kiezers morgen massaal allemaal thuisblijven. Nu gaf je aan dat dit scenario weer een typisch voorbeeld is van out-of-the-box thinking; maar je weet hoe het gaat.
  Dat typische voorbeeld moet dan ook herhaald worden totdat “de massa dommeriken” het ook snappen.

 187. Jan Bouma 11 september 2012 om 09:58

  Inderdaad. In ergernis bleek ik reactie no. 200 te hebben geschreven. Dat zijn er, behalve die van mij, ca. 195 teveel! 🙂

 188. Aad Verbaast 11 september 2012 om 10:01

  @allen: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/15927_zwakke_lidstaten_moeten_tijden_de_eu_kunnen_verlaten/
  Lezenswaardig.
  == Het Constitutionele Hof in Karlsruhe besluit woensdag over de legitimiteit van het ESM noodfonds, dat de soevereiniteit van de lidstaten sterk inperkt. De Nederlandse kiezer hoeft zich eveneens niet neer te leggen bij een onomkeerbaar, onfeilbaar Europees beleid als voldongen feit. We hebben nu nog een vrije keuze, benut die! ==

 189. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 11 september 2012 om 10:03

  @JB: laat je het even weten, als jij het snapt? met toestemming van de witte jassen hoor!

  @Aad; alleen als het hof oordeelt dat de ESM in strijd is met de grondwet.
  Dat issie ook; zelfs in NL. Lees de tekst van de artikels over “landverraad” maar eens na!!

  Maar anders; rollen de nep interlectuelen via links-rechts NL de jarenlange armoede in.
  En zullen ze er ook nog trots op zijn!

 190. Aad Verbaast 11 september 2012 om 10:03

  @Jan: 09:57: ik schreef toch al : == ik blijf er voor thuis == wat natuurlijk ook letterlijk betekent dat ik “out-of-the-box” blijf met mijn stemformulier 🙂

 191. trudy k. 11 september 2012 om 10:14

  @Aad, ikk beweer niet dat het de juiste weg is maar decennia lang heb ik niet gestemd. Soort kop in het zand, wat niet weet wat niet deert en de wereld draait toch wel door.
  Als je op tv de kandidaten op toernee presentjes ziet uitdelen en met de omstanders praten dan zie je dat de mensen over het algemeen helemaal niet van plan zijn of zich laten omturnen, ook niet door een roos of wat anders. Ze vinden het kennelijk leuk om het circus te aanschouwen en ’t belangrijkst om met hun gezicht op de tv te komen. Kortom, voor mij lijkt campagne voeren tijdverspilling. Een debat op tv waarbij mensen elkaar laten uitspreken zal meer opleveren. Nu is debatteren alleen maar een soort sport in het elkaar het woord ontnemen…
  @ P.H.M. van de Kletersteeg, dank voor de toevoeging over de vlierbessen; daar heb ik wat aan☺ De struiken in mijn tuin zijn dit jaar nagenoeg vruchteloos☺en ik had inderdaad trossen bessen geplukt met rode steeltjes. Mijn dochter bracht van de camping aan het Veluwemeer een zak vol vlierbessen mee met groene steeltjes. Die smaken minder zoet maar ook goed. Ik dacht dat het lag aan de grondsoort waarop ze groeien: aan het Veluwemeer zal meer kleigrond zijn en hier in Brabant hebben we zandgrond. Ik gebruik alleen suiker en geen pectine maar had tot dusver ook geen plannen om een wintervooraad aan te leggen. In de dierenspeciaalzaak kost een halve liter vlierbessenextract van 25 euro. Het spul wordt door het drinkwater van (wedstrijd) duiven gedaan die er een betere weerstand van schijnen te krijgen en hader te kunnen vliegen. Wat voor de duif geldt dat geldt ook voor de mens ( zou dr. Moerman beweerd hebben). Vlierbessenextract voor menselijke consumptie kost beduidend minder. En dat terwijl de zon voor niks opkomt en vlierbessen ook gratis groeien…..

 192. king billy 11 september 2012 om 10:16

  Blijf er niet voor thuis. Ga de kroeg in. Lokale afdelingen van de PP’en hebben gezamenlijk een Kneipe gereserveerd. Een SPD en CDU mandaathouder in het parlement van Nordrhein-Westfalen voor o.a. dit dorp aanwezig. ‘Für das leibliche Wohlsein ist gesorgt”. Zo kan politiek ook bedreven worden. Zegt ook iets over de waarde die aan de uitspraak van Karlsruhe wordt gehecht. LOL.

 193. Aad Verbaast 11 september 2012 om 10:25

  @King Billy: goed blog trouwens!
  In die kroeg zullen ze toch wel een groot plasmaar scherm ophangen?
  Ik wil het niet missen. Geen kans laat ik voorbij om live mee te maken hoe politici afgaan.
  Precies de reden waarom ik ook de verkiezingen nauwgezet volg 🙄

 194. Jan Bouma 11 september 2012 om 10:27

  @Aad…10:03
  Ter vervanging van je demonstratief wegblijven bij de verkiezing zou het aan te bevelen zijn dat je als alternatief dan wel even mijn plannen ondersteunt. En wel door te eisen:

  1. De invoering wereldwijd van één internationale munt
  2. Afrekenen de conversie op basis van het Lieftinck model
  3. Om weer nieuwe ontsporingen en uitwassen tegen te gaan te bepleiten de invoering van een integere wereldraad

  @Kleet: …10:03… Zoals gebruikelijk een ad hominem.

 195. Aad Verbaast 11 september 2012 om 10:29

  @Trudy K: ik heb me ook altijd afgevraagd waarom ze daar staan te ‘flyeren’. Hoeveel mensen bereik je immers? Niemand..
  Maar is wel een reden voor: hopen dat er wat camera’s op af komen van de nationale en (in mindere mate) de lokale tv zenders in de hoop dat ze vol in beeld komen hoe ze politiek bedrijven en ‘in contact zijn’ met de gewone burger.. Daar zijn ze niet te belazerd voor.

 196. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 11 september 2012 om 10:48

  Rode steeltjes: schijnt lager tanine gehalte en ietsje meer suiker te hebben.
  maar als bij de kweker in de herfst een paar vlieren met kale wortel koopt, en je zet die in de grond, kan je ze na een jaar uitstekken.
  Dan krijg je bessen met betere smaak, meer suiker en minder tanine
  Moet wel een cultivar zijn, dus een productie ras.
  Pas op! alleen inkoken conserveert niet.
  Het laten dikken: zoveel suiker toevoegen dat het brix tenminste 40% is; dan pectine.Is het beste,
  In belgie kan je het overal kopen.
  Als jet het in de pot hebt: de pot in de electrische oven, 125 graad.Dan is het gesteriliseerd (ongeveer 10 min)
  Goed voor 5 jaar minimaal.

  Probeer wijn maar eens
  bessen afritsen; onrijpe eruit.
  In een panverwarmen tot 55 graad; kapotstampen, dan gaan steeltjes drijven; die eruit.
  In een glazen fles met waterslot
  als het een graad of 20-25 is, wat bakkersgist erbij.
  In de zon
  Gaat gisten.
  Probeer met een klein beetje.
  ——————————-
  Morgen gaan er legers dwazen stemmen om hun land legitiem in de armoe te storten…ze krijgen wat ze verdienen.

 197. king billy 11 september 2012 om 10:59

  Wordt een wereldomspannend memorabel dagje morgen. Wellicht met een kijkcijfer wereldrecord. Dat heeft de EU dan toch maar weer mooi voor elkaar gekregen…
  Goed verhaal van Marianne Thieme. Hopelijk snoept ze daarmee links en rechts wat zetels weg. Het zij haar verdiend gegund.

 198. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 11 september 2012 om 11:08

  …..en als je zo dronken bent als een aap, vind je Thieme beestachtig lekker–in het belang van de pvdd

 199. Aad Verbaast 11 september 2012 om 11:22

  @Jan: die wereldmunt mag er komen. Je kent wel mijn voorwaarde dat niet dezelfde fout wordt gemaakt als bij de invoering van de euro. Eerst deze zaken wereldwijd op orde om dan als sluitstuk één munt in te voeren. En niet andersom.
  ad 3: zoiets had er natuurlijk al lang moeten zijn.

 200. Aad Verbaast 11 september 2012 om 11:26

  @King Billy: “boer zoekt vrouw” trekt 3 miljoen kijkers. Zou dat overtroffen worden? Ik dacht toch van niet.. Vraag een willekeurige persoon op straat wat ESM is en hij/zij zal je glazig aankijken.
  Opvolger van de GSM?

 201. trudy k. 11 september 2012 om 11:31

  @Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg, je bent wel van vele markten thuis☺ Handig in goede en slechte tijden. Daar kunnen de bank- en beursberichten, die zwabberen met de dag of sneller, niet tegenop. ‘k Was niet van plan een vlierbessenkwekerij te beginnen maar als ik twintig jaar jonger was, wie weet. Ik conserveer de bessen niet en maak slechts hoeveelheden die voor een dag of 3-7 goed blijven. Kleine porties en geen urenlang bessen ritsen. Ben niet te lui daarvoor hoor maar ’t gaat gewoon niet meer. Heb nooit vlierbessenwijn geproefd maar enkele winters geleden kocht ik weleens vlierbessenjenever in de veronderstelling dat dit ook wel gezond zou wezen. Lekker was het in elk geval en meteen een middeltje om te kunnen slapen.
  Voorts wat de politiek betreft heeft Marianne Thieme met haar Partij voor de Dieren mijn sympathie. Haar politiek heeft een hoog altruïstisch gehalte, wat ook de kwaadsprekende en belachelijk makende medekiezers er over beweren. Zo gauw mensen iemand die goed doet onderuit halen weet je wel hoe laat het is: kinnesinne en bang voor het eigen hachje.

 202. king billy 11 september 2012 om 11:45

  @AAd Verbaast. re kijkcijfers. De halve financiele en politiekwe wereld gaat afstemmen op zenders die de zitting uitstralen.
  Elders gooit Berlijn ook roet in het eten:
  “Countries frown at German ‘blood, sweat and tears’ plan”. 1* raden welke landen…
  Alternatief Duits lange termijn budget voor de EU 2014-2020. Keiharde voorwaarden. Nix meer ‚Free lunch for all‘ . Zal Samson, ook als evt. premier, niet vrolijker van worden.

  http://www.euractiv.com/priorities/countries-frown-german-blood-swe-news-514667?utm_source=EurActiv%20Newsletter&utm_campaign=cf4dfd11c9-newsletter_eu_priorities_2020&utm_medium=email

 203. Aad Verbaast 11 september 2012 om 12:11

  @King Billy: hoeveel posities zouden er al niet ingenomen zijn in de derivatenhandel?

  Gaat ook nog een leuke discussie worden die 2014-2020 budget plannen. Ook daar worden posities ingenomen.
  “Never a dull moment” 🙂

 204. Marjelle 11 september 2012 om 12:24

  Ik ook Aad. 🙂 En als ik eenmaal tot een weloverwogen oordeel ben gekomen dan laat ik me door alle campagnes, mannetjesmakerij, afbranden, ophemelen en debatten idd niet meer afleiden.

 205. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 11 september 2012 om 12:27

  Natuurlijk heeft de man op de straat te weinig politieke kennis.
  Dat komt door gebrek aan politieke interesse.
  Die wordt veroorzaakt door het gegeven dat de parlementaire democratie al lang niet meer bestaat, de bevolking gepasseerd en geminacht wordt.
  Nu wordt het parlement ook weer gepasseerd door het kabinet, en ondanks dat ruttekut met zijn broek op de knietjes gebukt staat voor EU, wordt ie ook gepasseerd door het EP, en die wordt weer even gepasseerd door drakie.
  Achtelijke gladiolen!
  Kruiken, water en barsten en zo.
  Daar zit ik op te wachten.

  jenever is simpel.
  Pluk de bessen.Niks met vork afritsen. Gewoon met de hand en in een emmer water.
  Blijven de onrijpe en steeltjes drijven die haal je er uit.
  Dan de rest in een plastic zak en invriezen, een nacht of zo.
  Vogende dag ontdooien, kapotstampen en verwarmen tot even aan de kkook
  door een fijn zeefje heen.
  laten afkoelen.
  En nu kan je kiezen; wijnalcohol toevoegen of brandewijn of jenever
  In belgie kan je goedkoop consumtiealcohol kopen voor zover ik weet.
  Als je jenever wilt: gwoon 10% bessensap in de jenever; en een week laten staan.

  Gewoon euro eruit, eigen munt terug, hebben we geen effect van budget plannen;
  Wel een EP van niet meer dan 100.
  En niet meer dan 10 ambtenaren per land.in Brussel.

 206. Jan Bouma 11 september 2012 om 12:42

  We krijgen hoe dan ook na morgen “de regering die we verdienen…”
  Anders gezegd we kunnen weer geheel in traditie voortzetten http://nl.wikipedia.org/wiki/Weinen,_Klagen,_Sorgen,_Zagen
  en is de toekomst van dit soort blogs ook weer “verzekerd”.

  Wat een zooitje.

 207. Aad Verbaast 11 september 2012 om 13:45

  @Marjelle: Ik blijf altijd geneigd ze wederom een kans te geven. Maar ja, nog nooit meegemaakt dat ze die dan ook nemen 😉

 208. Aad Verbaast 11 september 2012 om 13:48

  @Kleet: En niet meer dan 10 ambtenaren per land.in Brussel.
  da’s minder dan het huidige kantinepersoneel 😉

 209. Aad Verbaast 11 september 2012 om 13:49

  @Jan: == en is de toekomst van dit soort blogs ook weer “verzekerd”. ==
  Ik ben ze dan ook zeer dankbaar dat ze daar heel hard werken aan de continuïteitswaarde er van 🙂

 210. Aad Verbaast 11 september 2012 om 17:22

  @King Billy: de FAZ gaat er van uit dat morgen het Hof geen blokkade zal leggen tegen de ESM begrijp ik uit het volgende artikel:
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/bundesverfassungsgericht-das-letzte-wort-ueber-die-euro-rettung-11885553.html

 211. Aad Verbaast 11 september 2012 om 17:33

  Vanavond een volle avond. Freek de jonge in het voorprogramma.
  Hoofdprogramma: http://www.kansloosweblog.nl/wp-content/uploads/2012/09/floppers.png
  met wat side acts natuurlijk.
  Daarna nabeschouwing met P&W.

 212. king billy 11 september 2012 om 17:41

  Klopt. Da’s de de algemene brede opinie van velerlei staatsrecht deskundigen. Algemeen wordt verwacht dat beperkingen gezocht moeten worden in de ‘breedte en de hoogte’. Eerdere beslissingen van de Bundestag, democratisch genomen, kan Karlsruhe niet terugdraaien zonder in conflict met haar eigen positie te komen.
  Gezocht zal worden naar het besluitvormingsproces, evt. referendum, maximalisering borgstelling, geen nieuwe betalingen in´combi met referendum. Mogelijkerwijze dat het beheer en aanwending van Duitse bijdragen moeten voldoen aan door het Duise parlement gestelde voorwaarden. Dat laatste zou natuurlijk fantastisch zijn. Krijgt Brussel en de ECB en de gouverneurs van het ESM een flinke dreun op hun neuzen.
  Afwachten. Eén ding is zeker. Er gaan dingen veranderen die Brussel niet leuk vindt, maar stel de verwachtingen niet al te hoog. Is de eventuele meevaller des te aangenamer.

 213. Aad Verbaast 11 september 2012 om 18:35

  Ondertussen:

  Moet je eens als burger proberen..

 214. Motek from Space 11 september 2012 om 19:37

  Had je deze al?Welke oplossingen heeft de politiek voor de crisis?

  http://bit.ly/RNirV8

 215. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 11 september 2012 om 20:25

  Worden die obligaties nou ook opgekocht door ECB?

  Je ziet: USA was ALWEER goed fout vanaf 1943 tot 1990; ze wilden de moorden in Katyn in de schoenen schuiven van de moffen…maar het waren de ruski’s….

 216. Aad Verbaast 12 september 2012 om 00:55

  @Motek: nee die had ik nog niet. dank.
  Nu ik een lang avondje debatten en de nabeschouwing nog eens nabeschouw kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat we dieper in de crisis zitten dan aan het begin van de verkiezingscampagne. 🙄

 217. Aad Verbaast 12 september 2012 om 01:04

  @Kleet: LOL!! Maar natuurlijk!!
  Draghi belt meteen de Jager op: Ik koop ze allemaal en wel meteen!
  Dan nog 3,5 minuut wat small talk over de vakantie, een Montimop, en nadat beiden elkaar voor morgen veel succes hebben gewenst met respectievelijk de verkiezing en het HOF is er ook deze dag weer hard genoeg gewerkt en hangen ze op.. 🙂

 218. king billy 12 september 2012 om 06:54

  Wie zijn de acht rechters eigenlijk, die gaan oordelen over ons toekomstige wel & wee?
  http://www.faz.net/aktuell/politik/staat-und-recht/rechtspersonen/bundesverfassungsgericht-der-deutschland-achter-11886791.html
  Voßkuhle, de chef van ’t hele circus. heeft eens Merkel geschoffeerd door een verzoek om bondspresident te worden, af te wijzen.

 219. Motek from Space 12 september 2012 om 08:04

  Aad 00:55 Tot m’n eigen afschuw mocht ik gisterenavond nog even meegenieten van het nakauwen v Bos & Bol. Geen goed idee want daarna at ik een reep op om m’n slaap te kunnen vatten. Vandaag dé grote dag. ‘k Zal vermoedelijk rondjes gaan fietsen om die reep er weer af te krijgen, vooral geen tv te kijken en al helemaal geen stem te verliezen. Hou m’n kaken stijf op elkaar; leaver dea dan sleef. Maar ondanks de 12 e…goede morgen en ’n fijne dag 😉

 220. Jan Bouma 12 september 2012 om 08:10

  Van alles wat. Ter overweging voor vandaag als u wel of niet gaat stemmen.

  @King Billy…17:41. Dat had ik al voorspeld. De democratische legitimering van het Duitse parlement weegt zwaarder dan ‘Karlsruhe’. En waardoor maar weer ‘ns wordt aangetoond dat het primaat van de financiële maffia beslissend is.

  Iets anders maar ook weer niet.

  De stelling: “dat als je niet gaat stemmen vandaag je dan niet bijdraagt of verantwoording neemt, of zou nemen, voor de politieke besluitvorming”. Ik verwerp deze stelling. Door thuis te blijven, en niet te gaan stemmen, geeft u het krachtigste denkbare signaal aan de hijgerige kandidaten en partijen dat zij hun prioriteiten verkeerd stellen. De mondiale beschikbare input van de paradigma zijn namelijk beslissend voor een juiste politieke besluitvorming. En die “input” geeft geen enkele partij.

  Wat een zooitje. 🙂

 221. Jan Bouma 12 september 2012 om 08:13

  @Motek…8:10 …….als alternatief voor je dagvulling beveel ik aan m’n boek…

 222. Motek from Space 12 september 2012 om 08:18

  Jan 08:13..Dank voor je tip 😉 ‘k vorder gestadig maar heb toch echt behoefte aan letterloos de dag door te brengen. En…je boek loopt niet weg op de leuning van m’n bank.

 223. king billy 12 september 2012 om 08:50

  Een stemdvies, waar je werkelijk iets aan hebt en mee kan doen.
  http://koningbilly.wordpress.com/2012/09/12/kies/

 224. Aad Verbaast 12 september 2012 om 09:20

  @Motek: Vandaag een pandemie alert: miljoenen Nederlanders zullen vandaag hun stem verliezen!
  Vanaf morgen: alle Nederlanders blijken plotseling zwevend gehouden te worden. In het ongewisse.

 225. blutch1 12 september 2012 om 09:37

  Zwevende kiezer, onzin. Die kiezer weet al jaren wat hij wil. De partijen zeggen steeds wat anders, zwevende partijen dus. En dat is morgen nog zo.

 226. Aad Verbaast 12 september 2012 om 09:40

  @Jan: eens. Die stelling is natuurlijk klinkklare onzin. Als je duidelijk laten weten een bewust niet stemmer te zijn dan neem je pas je verantwoordelijkheid!

  Gisteren opvallende uitlating over de hoofddoelen van de VVD: geen veranderingen.
  Geen veranderingen? Na 2 jaar rampenkabinet?

  Blijft een bende, en een rotzooi.

 227. P.H.M van de Kletersteeg 12 september 2012 om 09:45

  @Motek: met sommige boeken heb je de keus: lezen of niet
  Niet lezen:
  ==ideaal als aanmaakhout vervanger
  ==goedkoop toiletpapier
  Wel lezen:
  ==je geeft er van over.Geeft niks, ben je die reep ook kwijt
  Daarnaast: hebben 50 millioen duitsers ook gedaan
  ==zo stomvervelend dat je na 1 blz in slaap valt. Niet in de buurt van water.Rust roest.

 228. Aad Verbaast 12 september 2012 om 09:45

  @Blutch1: of de kiezer precies weet ze willen vraag ik me af. Sommigen beslist wel, maar velen ook niet. Nog even afgezien dat ook daar weer een groot deel al wel hun stem zal hebben bepaald.
  Zwevende partijen: ja dat mag wel duidelijk zijn. Geen peil op te trekken. Voor de verkiezingen nog enigszins (roeptoeteren), na de verkiezingen al helemaal niet meer.

  Zelfs Barosso noemt het al een politieke crisis wonderlijk genoeg:

 229. king billy 12 september 2012 om 09:57

  Gezellige bende hier. Bruine kroeg omgetoverd in WiFi-café. 3 schermen, 12 vrouwen, 17 mannen, vijf kinderen. Kaffee, capuccino met Kuchen, Schwarzwalder gebak met veel slagroom, aardbeien gebak en belegde broodje van de warme bakker. R1 NL in m’n oortje.
  Nog 5 minuten.

 230. Aad Verbaast 12 september 2012 om 10:11

  @King Billy: ik volg het hier: http://www.bloomberg.com/tv/
  Gezellig daar! In de kroeg bedoel ik dan.. 😉

  wel leuk, omdat life in beeld de koersen in beeld te zien zijn! 🙄

 231. P.H.M van de Kletersteeg 12 september 2012 om 10:26

  voorwaarden zijn interessant

  Maar allez: het resultaat van druk/omkoping/chantage/angst/corruptie?

 232. blutch1 12 september 2012 om 10:43

  Uitspraak Duitse Hof: ESM mag doorgaan, maar het bedrag van 500 miljard mag niet verhoogd worden en over elke bestemming van het geld moet het Duitse parlement kunnen meebeslissen.
  Wat mij betreft dus een flinke inperking van het ESM.

 233. king billy 12 september 2012 om 10:48

  Dit was een voorlopige uitspraak. De bal ligt weer bij Brussel. Zware voorwaarden aan de garantie van 190 miljard. Moet ook binnen de EU democratisch besloten worden.
  “Voßkuhle, weist darauf hin, dass die heutige Entscheidung nur vorläufig sei. Eine Hauptverhandlung werde folgen.”
  ESM en de gouverneurs moeten ‘umfassend’ de Duitse regering berichten over beslissingen over de bestedingen van ESM gelden. Daarna moet parlement beslissen.
  Indien Brussel daarmee niet instemt geen garantie voor de 190 miljard. Draghi’s opkoopprogramma moet meegewogen worrden.
  Zo slecht is dit alles niet. Zelfs de bezwaarmakende partijen zijn redelijk tevreden.

 234. king billy 12 september 2012 om 11:20

  Kortom, Brussel en de ECB moeten instemmen met een Duitse ratificatie van het ESM verdrag onder de (beperkende) voorwaarden die het Duitse Hof bepaalde en nog gaat bepalen omdat deze uitspraak voorlopig is.

 235. Aad Verbaast 12 september 2012 om 11:23

  @King Billy en @Blutch1: het is me nog niet helemaal duidelijk wat er nu precies bepaald is.
  Mitsen en maren, pappen en nathouden.
  Beurzen zijn er wel blij mee begrijp ik.
  Barosso hield tijdens de uitspraak een speech. Over meer democratie in Europa. Ja, ja.

 236. P.H.M van de Kletersteeg 12 september 2012 om 11:43

  Nl parlement hoeft natuurlijk niet mee te praten; die moeten alleen maar betalen; de idioten

  Hallo euro; byebye welvaart, hallo armoede voor lange, lange periode….en dan: “Wir haben es nicht gewusst”
  Alweer dus.

 237. Jan Bouma 12 september 2012 om 11:45

  @Aad
  @King Billy
  Uit dat vonnis – wij zouden dat hier een Uitspraak noemen – signaleerde ik de navolgende begrenzing:
  ==
  Artikel 8

  40
  Genehmigtes Stammkapital

  41
  (1) Das genehmigte Stammkapital beträgt 700 Milliarden EUR. […]

  42
  (2) Das genehmigte Stammkapital wird in eingezahlte Anteile und abrufbare Anteile unterteilt. Der anfängliche Gesamtnennwert der eingezahlten Anteile beläuft sich auf 80 Milliarden EUR. Die Anteile des genehmigten Stammkapitals am anfänglich gezeichneten Stammkapital werden zum Nennwert ausgegeben. Andere Anteile werden zum Nennwert ausgegeben, sofern der Gouverneursrat nicht unter besonderen Umständen eine anderweitige Ausgabe beschließt. […]
  ==
  …en dan schiet ik in de lach want er zijn tekorten van duizenden miljarden in het Europa van de EMU. Die worden niet opgelost door maximaal 700 miljard. Maar zoals altijd zijn de woorden van verdragen en ook uitspraken en vonnissen zo rekbaar dat er wel weer een mouw aan te passen is.

  Ondertussen: ook het recht blijkt ondergeschikt aan de financiële maffia. 🙂

 238. king billy 12 september 2012 om 11:51

  Hier ligt de ‘crux’: Er moet een verdragsinterpratie komen waarmee Duitsers instemmen en Draghi’s aankoopprogramma’s aan banden legt.

  Eine Ratifikation des ESM-Vertrages ist daher nur zulässig, wenn die Bundesrepublik Deutschland eine Vertragsauslegung sicherstellt, die gewährleistet, dass Bundestag und Bundesrat bei ihren Entscheidungen die für ihre Willensbildung erforderlichen umfassenden Informationen erhalten

  Da eine Aufnahme von Kapital durch den ESM bei der Europäischen Zentralbank allein oder in Verbindung mit der Hinterlegung von Staatsanleihen mit dem in Art. 123 AEUV verankerten Verbot monetärer Haushaltsfinanzierung nicht vereinbar wäre, kann der Vertrag nur so verstanden werden, dass er derartige Anleiheoperationen nicht zulässt. Der Europäische Stabilitätsmechanismus unterfällt den in Art. 123 Abs. 1 AEUV genannten Institutionen, an welche keine Kredite durch die Europäische Zentralbank vergeben werden dürfen. Auch eine Hinterlegung von Staatsanleihen durch den ESM bei der Europäischen Zentralbank als Sicherheit für Kredite würde gegen das Verbot unmittelbaren Erwerbs von Schuldtiteln öffentlicher Stellen verstoßen.

 239. Aad Verbaast 12 september 2012 om 12:07

  @King Billy: bom onder het ECB?

 240. Aad Verbaast 12 september 2012 om 12:09

  @Jan: een oud en wijs gezegde (weet niet meer of het Fries is of niet..): hoe groter het net, des te meer mazen. 🙄

 241. trudy k. 12 september 2012 om 12:15

  @Heer v.d. Kletersteeg, het zijn waardevolle tips die je geeft om een klandestine jeneverstokerij te beginnen. Maar zonder gekheid: als iemand anders het voor mij maakte zou me dat welkom wezen want zo energiek ben ik helaas vaak niet. Ik zal de tips kopiëren want wie weet komt het later van pas. Mijn welgemeende dank.
  @Algemeen, vandaag weet ik niet of ik me ter ja of ter nee naar het stembureau zal slepen. De omringende straten zijn voor maandenlang afgesloten vanwege de vernieuwing van de rioleringen. Dat gebeurt dan op vele plaaqtsen tegelijk zodat je in feite in een doolhof zit en het een puzzlene wordt om van a. naar b. te komen. Dat al dankzij de “o zo efficiënte”politiek.

 242. P.H.M van de Kletersteeg 12 september 2012 om 12:48

  2Trudy.Dat is nou; alcohol kost niks.Als ik me niet vergis wordt er in EU 500.000 hectoliter te veel gemaakt wijn naar een fabriek gestuurd, op kosten van de belastingbetaler, en daar wordt dat spul gedestileerd.
  Doel; alcohol eruit te halen.
  Ze zouden er ook brandewijn of zo van kunnen maken, maar allez, brussel en fantasie zijn 2 veronenigbare zaken.
  Die alcohol wordt dan met benzine gemengd….zonde!

  Maar goed; het gemakkelijkst is het duitse traditie: opzetten.
  Neem je een sap, en dat meng je met alcohol of met een alcoholhoudende drank als brandewijn, wodka, jenever.

  Als je in Br zit, is het wijs even over de grens in Belgie te kijken.Daar is dat spul goedkoper.

  Met destileren kan je het dan sterker maken.’
  Voor verwarming kan je dan een vuurtje stoken; van een boek b.v.
  Als je dan de damp opvangt en afkoelt: de eerste damp is de alcohol….

 243. king billy 12 september 2012 om 12:50

  Bom onder het ECB? Nee, Voskuhle kijkt wel uit. Maar ESM en ECB moeten strikt gescheiden blijven. ESM mag niet bij Draghi langskomen voor garanties indien obligaties worden opgekocht of banken worden ondersteund en Draghi moet met z’n vingers van ESM geld en toegezegde garanties afblijven om zijn dubbele agenda te financieren. Dat betekent onder andere dat door de EC al eerder opgekochte obligaties, mede via het EFSM, niet geparkeerd mogen worden bij het ESM. Of straks v.v.
  Kortom, Strikte scheiding EFSM, ESM, ECB, en een achterdeur U-bocht via Brussel is afgesloten.

  Daarnaast impliceert ‘Umfassend bericht werden’, dat wordt geknaagd aan de geheimhoudingsplicht van het ESM.
  Dat alles onder een voorlopige uitspraak…..

 244. Aad Verbaast 12 september 2012 om 12:54

  @Trudy K: zo’n open riool biedt natuurlijk ook weer kansen. Kun je kiezen of je stempas daar in gooit, of het toch maar op de stapel oud papier legt. Ik wens je veel wijsheid in deze 😉

 245. P.H.M van de Kletersteeg 12 september 2012 om 12:55

  Slibovica; familie van Slibovich.
  je gooit pruimen in een vat; maar alle pruimen, dus ook de slechte en lelijke; je stampt ze een beetje kapot; beetje water erbij.
  Je zet het het vat in de zon; eventueel gooi je er stukje bakkersgist in.
  Laat het gisten met een waterslot erop.
  na 6 weekzo ongeveer uitgegist.
  Door een filter halen; een doek of zo.
  verwarmen tot 50-60 graad; pasteur heeft dat uitgevonden
  In een schoon vat; paar kilo suiker erbij, bakkersgist;
  Begint een tweede gisting.
  Als die klaar is heb een soort pruimenwijn.
  Die ga je destileren, tot een 5 of 40-50.Slibovica is geboren.

  Maar je kan het ook met appels of andere vruchten; weinig suker; dan toevoegen.

 246. Aad Verbaast 12 september 2012 om 12:55

  @King Billy: strikte scheiding: ik begrijp ook dat volgens de uitspraak de ECB het ESM geen banklicentie mag geven.
  Vraag blijft dan wel: wie wel?

  Nog een leuke vraag: als de ECB het aangekondigde bankentoezicht gaat organiseren, gaat die dan ook de ESM controleren?

 247. king billy 12 september 2012 om 13:22

  Keine Bloße Ahnung. Wifi-café loopt leeg. Ga naar huis. Was gezellig daar. Kaffee & Kuchen gratuite. 2* Bier (0.5 ltr) € 2.80.

 248. blutch1 12 september 2012 om 13:43

  Het ESM heeft geen banklicentie nodig om te doen wat ze willen doen. Ze zijn dan ook geen bank in die zin. Vallen dan dus ook niet onder het toezicht van de ECB.
  En trouwens, wat dan nog, het ene vriendje controleert het andere vriendje.
  Afijn, ik heb gestemd tussen twee buien door. Ik ga nu een stormrambestendige tuindeur maken.

 249. P.H.M van de Kletersteeg 12 september 2012 om 15:34

  …en de term hoogverraad is al gevallen in DE.Zou ik niet zeggen.Wel landverraad.

 250. Aad Verbaast 12 september 2012 om 16:57

  @King Billy: kom er nog maar eens op dat de taart gratis is. Geen combinatie overigens met bier, maar ja ook dat is geschmackssachertorte

 251. Aad Verbaast 12 september 2012 om 17:01

  @Blutch1: klopt, maar ik meen ergens gelezen te hebben dat ze die wel degelijk ook formeel willen hebben. Misschien heb ik me vergist. Afijn even zoeken levert o.a. op:
  http://www.beurs.nl/nieuws/buitenland/3166389/spaanse-premier-dringt-aan-op-esm-banklicentie-eu-bankenunie
  en ook: http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/12676386/__Kabinet_tegen_banklicentie_noodfonds_euro__.html
  Kortom: toch nog punt van discussie. Wordt er allemaal niet duidelijker van.

 252. king billy 12 september 2012 om 17:13

  Volkenrechtelijke verdragen staan boven landelijke wetgeving. Echter Duitsland heeft nog niets getekend, Nederland wel.
  Duitsland kan nu simpelweg de uitspraak van het Duitse Hof als bijlage toevoegen en dan aan Brussel de keuze of ze de handtekening van Merkel accepteren of niet.
  En Blutch heeft gelijk, een banklicentie heeft het ESM bestuur niet nodig, hoewel het handig is om het stamkapitaal van 85 miljard als een 15% garantievermogen te beschouwen en dit eventueel uit breiden naar 500 miljard.

 253. king billy 12 september 2012 om 17:26

  Dan is het ultieme rekensommetje 500/15 *100. Had H.W. Sinn al eens uitgerekend. De 15% komt van EU voorstellen in het kader van de ‘Bankenunie’. Basel wil 7.5%…..

 254. blutch1 12 september 2012 om 17:28

  Ik begin toch vaag het vermoeden te krijgen dat die regeringsleiders niet begrijpen wat ze zelf hebben afgesproken. Moet je ook maar niet tot ‘snachts 4.00u vergaderen.

 255. Aad Verbaast 12 september 2012 om 17:39

  @Blutch1: vaag vermoeden? Dat was vanaf het begin al duidelijk. Voor politici geen probleem trouwens, je organiseert dan gewoon een volgende top nadat die duizenden ambtenaren het ontstane lek weer geprobeerd hebben te dichten. Begrijpen ze ook niet, maar tekenen bij het kruisje kunnen ze als geen ander. En vorkjes prikken natuurlijk.

 256. Aad Verbaast 12 september 2012 om 17:47

  En om de humor er maar een beetje in te houden hier de reactie van luis in de pels Farage op de state of the union van Barosso: http://www.youtube.com/watch?v=Vms_vd_yWgY

 257. blutch1 12 september 2012 om 18:50

  Tsja Aad, ironie is verspilde moeite op internet, cynisme komt soms wel door maar eigenlijk moet je er zo grof in dat iedereen het door heeft. En dat is dan weer niet mijn stijl. En ik heb zo’n ondefinieerbaar gevoel dat ik vanavond een verschrikkelijke jeuk ga krijgen bij die verkiezingsuitslagen. Toppunt, ik zag net twee journalisten van BNR en RTL elkaar interviewen. Hoe diep kun je zinken? 😉

 258. Aad Verbaast 12 september 2012 om 19:20

  @Blutch1: kan allemaal zo zijn, maar ja, ik kies er dan toch maar voor om bij mezelf te blijven.
  Verkiezingsuitslagen:

 259. king billy 12 september 2012 om 20:17

  Cynisme, kritiek en zelfbescherming
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Niccol%C3%B2_Machiavelli
  „Zijn denkbeelden over macht en politiek gaan door als het voorbeeld van de cynisch-realistische benadering van politieke macht.
  Tsja, iets over waarnemer, positie, blikveld en je opponenten kennen.

  Wat anders. Na afloop van het officiele gedeelte van de uitspraak, zei Voßkuhle halfvragend „So, entschieden?“. Waarop iemand antwoordde „Unentschieden!“. En iedereen vervolgens bijkans iedereen dubbel van het lachen lag, inclusief de rechters zelf.

  En geen wonder dat De jager na een nacht ‘onderhandelen’, klaagde dat hij voor een dichte deur stond omdat hij z’n hotelkaart kwijt was. Typisch vooorbeeld hoe men slachtoffer wordt van eigen bezuinigingsdrift. De nachtwacht in een 3 sterrenhotelletje vervangen door een E-card.

 260. P.H.M van de Kletersteeg 12 september 2012 om 22:07

  En nu de hamvraag: gaat NL zijn beslissing betreffende ESM terugdraaien?
  Of onze welvaart in handen geven van een of andere corrupte jan-lul in Brussel?

 261. king billy 12 september 2012 om 23:09

  Kleet, er was een tweederde meerderheid in het parlement én de 1e Kamer voor het ESM verdrag en volkenrechtelijk kan de ratificatie van dit verdrag, dat zorgvuldig is ingebed in overige EU wetgeving, niet teruggedraaid worden zonder de EU en de eurozone te verlaten. Nog afgezien van de NIEUWE verpletterende meerderheid aan kamerleden van partijen die destijds vóór het ESM verdrag stemden.
  Andere optie is het wettelijke échte Hoofd van de Regering, tevens Staatshoofd, het land uitjagen en alles ongeldig verklaren waar zij een handtekening onder heeft gezet.
  Het Duitse staatshoofd had nog niet getekend en daarom ligt de zaak daar anders. Getuige de voorwaarden die de Duitse Raad van State vandaag, 12 sept., stelde.

  Misschien hebben de Duitsers hiermee niet alleen op termijn de Nederlandse democratie gered, maar ook het toekomstige welzijn van de Nederlandse burgers. Want waar moet Nederland die 27 miljard vandaan halen, zodra het stamkapitaal tot 500 miljard wordt verhoogd omdat de DNB van de ECB geen geld meer mag drukken. Lenen bij de ECB mag niet. Dan maar lenen bij de banken die een beroep doen op het ESM misschien en straks onder bankentoezicht à la Barroso staan. Met als onderpand het goud dat in Fort Knox ligt?
  Als de Duitsers straks namelijk bezwaar gaan maken tegen ophoging -daar kan je op wachten- gebeurt er niets met het ESM.
  Cynisch toch?

 262. king billy 13 september 2012 om 00:45

  „De sluizen zijn dicht“, becommentarieert de FAZ de uitspraak van Karlsruhe. Niet alleen de Duitse regering en het parlement staan onder toezicht van Karlsruhe.
  Overigens legt Karlsruhe de vernietigende uitspraak over de ‘uit het roer gelopen‘ geldpolitiek van ECB (aankoop staatsobligaties, Dicke Bertha) ter toetsing voor aan het Europees Gerechtshof. Als dit Hof de uitspraak afwijst is een Duits referendum subiet noodzakelijk, omdat het allerhoogste orgaan in Duitsland dan niet meer kan waken over het welzijn van het Duitse volk.

  “Auch die Zentralbank steht nicht über dem Recht
  Demokratische Selbstgestaltung meint gerade nicht, dass die Regierungen im europäischen Staatenverbund die wesentlichen Entscheidungen unter sich ausmachen und Beschlüsse fassen, die noch nachkommende Generationen binden.
  So ist auch das überdeutliche Karlsruher Verdikt über die aus dem Ruder laufende EZB-Politik zu verstehen.“
  „Ein Hinterlegen von Staatsanleihen durch den ESM bei der EZB als Sicherheit für Kredite sei europarechtswidrig. Und vor allem: Ein Erwerb von Staatsanleihen am Sekundärmarkt durch die EZB, „der auf von den Kapitalmärkten unabhängige Finanzierung der Haushalte der Mitgliedstaaten zielte, ist als Umgehung des Verbots monetärer Haushaltsfinanzierung ebenfalls untersagt“
  Auf Deutsch: Die Zentralbank ist zwar unabhängig, steht aber nicht über dem Recht. Sie darf nicht von Regierungen abhängig sein, ist aber selbst keine.”

  Op z’n Nederlands. De ECB is weliswaar onafhankelijk, maar staat niet boven de wet. De ECB mag niet van regeringen afhankelijk zijn (voor monetaire financiering), maar is zelf geen regering.
  Hier macht der Zweite Senat die Schotten dicht – noch vor einer Entscheidung in der Hauptsache über das konkrete Programm der EZB.

  En wat voor soort regeringsvorm krijgt Nederland gezien het landsbeelang na eerst het riante zomerreces en de korte maar heftige verkiezingsstrijd, nu het er naar uitziet dat een duurzaam coalitiekabinet niet haalbaar is? Een zakenkabinet, een nationaal kabinet, een koninklijk kabinet of een extra-parlementair kabinet?

 263. Jan Bouma 13 september 2012 om 07:08

  Over de vorming van kabinetten?

  Rutte noemde in één adem zijn partij (41) en de PvdA (39) en… het CDA met (slechts) 13 zetels als winnaars. Bij elkaar 93 zetels; een ruime meerderheid. Dat hij het CDA noemde was een vergissing, slip of the tongue, want het CDA had toch verloren? Hij had dus beter D’66 kunnen noemen die won er 2 zetels bij. Uiteindelijk zullen de oude regeringspartijen uit het verleden het nieuwe kabinet wel gaan vormen. De kiezer heeft afgerekend met Wilders en de PVV met 9 zetels verlies. “Er wordt nu een feestje gevierd in Brussel” zo zei Wilders wrang. Al met al kan het oude establishment tevreden zijn. Geen experimenten. Geen nieuwkomers behalve dan de Ouderenpartij met 2 zetels voor Henk Krol.

  De hele wereld haalt opgelucht adem… Voor zolang het duurt denk ik dan maar. Want al “het bedrijven van politiek” blijkt een ad hoc reactie; men handelt naar bevind van zaken.

  Enfin. We hebben in ieder geval weer “gestemd” in het belang van 150 Kamerzetels en de macht. En dus kunnen we blijven klagen.

  Wat een zooitje.

 264. P.H.M van de Kletersteeg 13 september 2012 om 07:59

  Vraag me af wat de Stasi gevonden heeft op die rechters…..
  Wij krijgen een klote overheid, die ons land in de economische afgrond zal storten om de euro te redden.
  het zij zo
  Moet eerst onherstelbaar zijn voordat er iets verandert

 265. Aad Verbaast 13 september 2012 om 10:38

  @allen: het was weer een genoeglijke avond. En een lange. Ik heb het kunnen volhouden tot een uurtje of twee.
  Toen nog razend spannend. Op google kon je van minuut tot minuut bijhouden (per stem) hoe de krachtsverhoudingen lagen. Om twee uur ’s nachts, met 75% van de stemmen geteld was het verschil tussen de VVD en de PvdA nog maar 30.000 stemmen. PvdA weer inlopend.
  Groot was dan ook mij verbazing toen ik vanmorgen opstond en zag dat er uiteindelijk 98,6% van de stemmen geteld) een gat was van 160.000 stemmen tussen die twee. Verbazingwekkend!
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/09_september/12/verrijkingsonderdelen/verkiezingen_alle_uitslagen_gemeentes_en_landelijk.xml

  Goed (voor het dossier) hier nog even de uitslagen: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/09_september/12/verrijkingsonderdelen/eindstand.xml

  Mijn grootste ergernis? Rutte die in zijn eerste speech, nadat in afwijking van elke peiling, zowel de PvdA als de VVD veel meer zetels bleek te krijgen dan waar ze zelf op gerekend hadden, zei:
  “Het land vraagt ons als partij het ingezette beleid door te zetten!”
  Dat bedoel ik. Hallo… Alsof het hele land massaal “een mandaat” heeft gegeven aan de VVD!!

  De grote verliezers: naast Sap en Wilders natuurlijk Hero Brinkman. Rekende hij zelf nog een zeteltje op 3-5, kreeg deze man als partijleider van de gefuseerde partij (nota bene) in totaal landelijk wel 7493 stemmen!! Kom er nog maar eens om..
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/09_september/13/binnenland/Brinkman_voelt_zich_bestolen.xml
  Schrale troost: de partij die er ook keihard aan getrokken heeft: de NXD!!
  In totaal 68 stemmen in het hele land. Daar doe je het allemaal voor natuurlijk. Met dank aan opa, oma, tantes en ooms.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3315683/2012/09/13/Minste-stemmen-naar-nieuwkomer-Politieke-Partij-NXD.dhtml

  De grote winnaar? Boer zoekt vrouw!
  Gemiddeld ruim 3 miljoen kijkers, zelfs met een uitschieter naar 3,7. Opgeteld keken naar de NOS én RTL verkiezingsavond 2,5 miljoen mensen.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3315721/2012/09/13/2-5-miljoen-kijkers-uitslagenavond-NOS-en-RTL.dhtml

  Is er nog iets leuks te vertellen! Natuurlijk. hier samengevat:
  http://www.nrc.nl/panache/2012/09/13/panache-aflevering-11-de-verkiezingsspecial/

  Wat een zooitje, wat een bende. Ik kan niet wachten tot de volgende verkiezingen. Kan nooit lang duren.

 266. Motek from Space 13 september 2012 om 11:36

  Het “volk” heeft gekozen, wie wil er een bakkie troost?

 267. Aad Verbaast 13 september 2012 om 11:46

  @Motek: doe mij maar een emmer vol. Zonder punt deze keer.

 268. Jan Bouma 13 september 2012 om 13:21

  Nog iemand een reactie op mijn analyse binnen het kader van dit blog van vanochtend 7:08 uur?
  Nee? Dan zal ikzelf wel het antwoord geven op de reden en de vraag waarom die reactie niet gegeven wordt.

  Kijk! Ik stelde vast dat de verkiezingsuitslag representatief was voor het establishment, de behoudenen, de oude partijen. En… hahahaha… door uw stilzwijgen – om niet te reageren op mijn analyse – bevestigt men waar weer eens mijn gelijk dat u daartoe behoort.

  Amuseer u verder. Ik ga nog wat anders doen dan mijn tijd verspillen aan de domheid van “de kiezer”.

  Ik zie later wel weer (of niet) of u hierop reageert.

 269. Aad Verbaast 13 september 2012 om 13:29

  @Jan: niet klagen. Mijn reactie was natuurlijk slechts de verdere onderbouwing van jouw reactie, leidend naar eenzelfde conclusie: het is een zooitje.

  En zoals te verwachten is het luisteren naar de stemmer nu meteen afgelopen. http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/09_september/13/binnenland/rutte-kiest-voor-radiostilte.xml

  Moet allemaal gaan leiden tot het volgende Pinokkio akkoord.
  Wie daar aan meedoen mogen de stemmers in de kranten lezen als het zover is.

  Wat een bende!

 270. king billy 13 september 2012 om 16:42

  Veel poldergepruttel, terwijl De Wereld Dol Draait. Vermakelijk.

 271. king billy 14 september 2012 om 01:11

  Sterker nog, Rutte vond het een goed besluit, Klaas Knot was voor, DeJager was voor. Weidmann tegen, Merkel hield zich op de vlakte i.v.m. Karlsruhe. Ondertussen kraaide Rutte dat hij de lijn van DLD volgde. Dat is ‘moralische Verdorbenheit’.
  http://nos.nl/audio/415763-rutte-opkopen-staatsobligaties-ecb-goed-besluit.html.html

 272. Rob Alberts 14 november 2016 om 17:55

  Is het nu nog vijf maanden te gaan voor de Nederlandse Verkiezingen.
  Zijn we dan bijgekomen van de Amerikaanse kolder verkiezingen?

  Vriendelijke groet,

 273. Aad Verbaast 14 november 2016 om 18:35

  @Rob: “Bijgekomen”? Ik snak nog steeds naar adem!

 274. Rob Alberts 14 november 2016 om 18:38

  Obama is nu nog de Amerikaanse president.
  Overleef je het wel als die nieuwe trompet officieel gaat klinken?

  Vriendelijke groet,

 275. Aad Verbaast 14 november 2016 om 18:48

  @Rob: overleven zal (wellicht?!) nog wel lukken. Maar vraag me niet hoe!
  Heb jij al een locatie in de wereld gevonden waar je onbezorgd jouw trompet en blazoen kan laten klinken?

 276. Rob Alberts 15 november 2016 om 21:02

  Ik ben nog aan het zoeken.
  Al ben ik ook bang dat ik het allemaal gewoon over mij heen krijg …..

  Bezorgde groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: