Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Gods wrede beproeving van Abraham

juan-de-valdes-leal-the-sacrifice-of-isaac

Deel 13 uit de serie: Omtrent Het Oude Testament. Een van meest ongelukkig passages uit Genesis. God vond het nodig Abraham zwaar op de proef te stellen. “Ga met Isaak, uw zoon, uw enige, die u liefhebt, .. , en draag hem daar, op de berg, die ik u zal aanwijzen, als brandoffer op” (Gn 22:2)

Onbegrijpelijk, maar waar. Abraham sputterde deze keer niet eens tegen. Dat was wel eens anders geweest.

“Daarna ging hij op weg naar de plaats die God hem had aangewezen.” (Gn 22:3).
“Daarop liet Abraham zijn zoon Isaak het hout voor het brandoffer dragen; zelf droeg hij het vuur en het offermes.” (Gn 22:6).

Isaak (ook niet dom) was nogal verbaasd: “Wij hebben wel vuur en hout, maar waar is het offerdier?” (Gn 22:7).
Abraham (kon de waarheid verdraaien als geen ander): “God zal zelf wel voor het offerdier zorgen, mijn zoon.” (Gn 22:8)

Abraham (de rust zelve blijkbaar): “Toen zij de plaats die God hem had aangewezen bereikten, bouwde Abraham daar een altaar, stapelde er hout op, bond zijn zoon Isaak vast en legde hem op het altaar, bovenop het hout.” (Gn 22:9).

“Toen Abraham echter zijn hand uitstak naar het mes om daarmee zijn zoon te offeren..” (Gn 22:10) kwam er een engel (niet eens God zelf!), en hij zei: “Raak de jongen met geen vinger aan, en doe hem niets! Ik weet nu dat u God vreest, want u hebt Mij, uw zoon, uw enige, niet willen onthouden.” (Gn 22:12).

Tja, beste lezer, ik weet niet hoe het jou vergaat maar ik wordt echt kotsmisselijk als ik dit lees.

Hoe kan je het bedenken? Hoe wreed kan iemand zijn??

En dan ook nog enkel om te testen of nota bene je zielemaatje je wel echt vreest en onvoorwaardelijk je krankzinnige bevelen opvolgt. Ik kan er echt niet bij.

Maar God was echt helemaal in zijn nopjes! En beloonde Abraham voor zijn ‘goede gedrag’.
“..omdat u dit gedaan heeft en Mij uw zoon niet hebt onthouden, zal ik u overvloedig zegenen en uw nakomelingen even talrijk maken als de sterren aan de hemel en de zandkorrels aan het strand van de zee.” (Gn 22:16-17).
Niets nieuws onder de zon overigens. Een dergelijk belofte had Hij al eerder gedaan. (Gn 13:16 en Gn 15:5)

Maar nu ging Hij nog veel verder: “Uw nakomelingen zullen de poort van hun vijand bezitten.” (Gn 22:17). Dat belooft weer wat..

En dat alles “..omdat u naar mijn stem hebt geluisterd.” (Gn 22:18). Kost wat (op aangeven van God bereid zijn je enige zoon te doden) maar dan heb je ook wat, zal Abraham gedacht hebben.

Isaak heeft natuurlijk wel de schrik van zijn leven gehad. Getraumatiseerd voor het leven.

Had hij nu geleefd, dan hadden jeugd- en gezinszorg er ongetwijfeld de handen vol aan gehad er nog iets leefbaars van te maken.

Of dat gevolgen heeft gehad, daarover later.

 

P.S. Binnenkort deel 14. Jacob, Israël en GTST
P.S.: plaatje komt hier vandaan: http://www.wikiart.org/en/juan-de-valdes-leal/the-sacrifice-of-isaac-1659
P.S. alle verschenen blogs in deze serie zijn te vinden in de rechterkolom onder het kopje: “Omtrent het Oude Testament”

157 Reacties op “Gods wrede beproeving van Abraham

 1. Johan 26 januari 2015 om 18:50

  Daarna zijn vele dieren wel geofferd voor mijnheer God. Als Marianne Thieme toen had geleefd, had er wat gezwaaid!

 2. Aad Verbaast 26 januari 2015 om 18:53

  @Johan: beesten zijn het!

 3. Johan 26 januari 2015 om 19:04

  Omdat hij zo van lieflijke geuren houdt. My ass!

 4. koppieop 26 januari 2015 om 20:12

  Het verbazende is voor mij het feit dat, al sinds de eerste lezing van deze tekst, hele volksstamen niet alleen blijven geloven dat het echt is gebeurd (“het staat in de Bijbel!”), maar ook dat het wordt gezien als een heldendaad van Abraham.
  Isaak was niet dom, maar hij schijnt niet eens te hebben tegengestribbeld toen hij besefte dat híj het offerdier was…

 5. basstarter 26 januari 2015 om 20:57

  er is een heel mooi nummer van Leonard Cohen dat heet the Story of Isaac. De tekst is helemaal to the point. Het is ook helemaal geen verhaal dat “onmenselijk” is. Kinderen worden nog steeds opgeofferd vanwege overtuigingen van ouders en die hebben niet eens altijd met religie te maken.

 6. blutch1 26 januari 2015 om 21:13

  Het zou best kunnen zijn dat ons denken in goed en fout hier de grondslag is voor een misverstand.
  Dat Abraham geprezen werd om zijn zoon op te offeren valt te lezen. Maar misschien zou het weigeren van het opofferen van zijn zoon evenzeer geprezen zijn. Dat is niet te lezen, maar wij maken ervan dat dat dus fout zou zijn. De indeling van 100% goed en 100% fout ligt hieraan ten grondslag, terwijl iedereen zou kunnen weten dat 100% goed en 100% fout niet bestaat.

 7. Pierre Van de Kletersteeg 26 januari 2015 om 21:13

  Awel; alternatieve gezinsplanning?
  Trouwens: liefelijke geur van verbrandend vlees?
  Als mijn honden weer eens een beest om zeep hebben geholpen, cremeer ik het cadaver. Stinkt als de hel

 8. King Billy 26 januari 2015 om 22:45

  Quod licet Jovi non licet bovi. Iemand ‘op de proef’ stellen of regelrechte chantage met als inzet een mensenleven? In extremo, in Vietnam werden kinderen meegenomen om als mijnhond te dienen. Als de ouders niet instemden betekende dit hun dood. Praktijken die nog steeds plaatsvinden.

  Of was die engel gewoon iemand uit de (hoge) priesterkaste, die -wetenschappelijk bewezen- toen al in hoog aanzien stonden en veel macht bezat? In de trant van: “Luister eens beste heer, als jij met al jouw macht, mooie praatjes en indrukwekkende rituelen mij tegenhoudt om gelukkig en rijk te worden, ben ik zelfs bereid mijn zoon op te offeren voor mijn eigen geluk. Dat wil jij niet op je geweten hebben, want dan lig je eruit bij al mijn mannen. En die weten je te vinden. Nu effe inbinden, ja?! Boodschap begrepen? Er zijn grenzen! Je bekijkt het verder maar.”
  Waarmee meteen het gezag van Abraham over dat stelletje ongeregeld nog eens goed duidelijk werd gemaakt.

 9. King Billy 26 januari 2015 om 22:52

  Typisch een geval van de scheiding tussen Kerk en Staat. Zó bekeken, met al die andere dealtjes, was die Mozes eigenlijk best een toffe peer.

 10. Aad Verbaast 27 januari 2015 om 00:08

  @Koppieop: verbaast mij ook. Ik kan er met de beste wil van de wereld geen heldendaad aspect in ontdekken. Integendeel. Mijn held was het al niet, en zal het zeker niet worden.

 11. Aad Verbaast 27 januari 2015 om 00:20

  @Basstarter: dank voor de tip. Even gezocht en gevonden natuurlijk.
  Filmpje: Leonard Cohen, the Story of Isaac https://www.youtube.com/watch?v=fIQOmbIMYls

 12. Aad Verbaast 27 januari 2015 om 00:28

  @Blutch1 == ons denken in goed en fout == Ons? Begint al in het paradijs met die boom.. Maar dat terzijde.
  Het gaat me in deze serie niet zozeer om de personen. Abraham had trouwens al voor me afgedaan, maar meer om de wijze hoe God wordt neergezet in de Bijbel.
  .Ook van deze episode kan ik niet vrolijk worden. Hier wordt toch de schijn gewekt dat de “Almachtige” knap narcistisch is in combinatie met een hoge mate van onzekerheid. Juist die combinatie lijkt me me handenvol werk geven aan psychiaters, mochten ze Hem al behandelbaar achten.

 13. Aad Verbaast 27 januari 2015 om 00:34

  @King Billy: de draai die jij er aan geeft moet ik nog even laten bezinken. Ik vind het nog niet zo gauw terug. Had zomaar onderdeel kunnen zijn/worden van de exegese 🙂
  Exegese is immers ijzersterk in het ‘verklaren’ (rechtbreien) van dergelijke (voor mij walgelijke) teksten.

  Mozes: kom ik nog op terug. Zo tof vond ik hem nou ook weer niet. Deinsde er ook niet voor terug om slachtingen uit te voeren.

 14. King Billy 27 januari 2015 om 07:26

  Re ==de draai==, @Aad Verbaast. In de Bijbelse chronologie trok Abraham rond ongeveer 2000 voor het jaar nul. De Pentateuch dateert van ongeveer 500 voor Christus. De Geschriften dateren van ongeveer 100 BC. Zo, bij vele kampvuurtjes later waar de sterke verhalen onder de nomadenvolken rondgingen, “Mijn opa vertelde al over zijn grootvader Abram, die …”
  Kortom, de kans dat het ‘Indianenverhalen’ werden, is niet ondenkbeeldig. In plaats van een totempaal een tabernakel. Evenzo, Noorse sagen en legenden zijn door gelovigen met nieuwe dogma’s en andere belangen systematisch naar sprookjesboeken verdrongen.

 15. Aad Verbaast 27 januari 2015 om 09:09

  @King Billy: jij en ik kunnen het daar heel snel over eens zijn. Ik zie het ook als een (zelfs wel boeiende) historische familie roman.

  Maar ik schrijf dit allemaal op omdat er miljoenen en miljoenen mensen zijn die het opportuun achten mij te belagen met argumenten als: “Ja, maar in de Bijbel staat … dus… (vul maar in)”.
  Die zien dat echt heel anders.

  P.S. De kerken hebben ook nog niet besloten om standaard op pagina 1 van de Bijbel een stevige disclaimer op te nemen toch?

 16. Johan 27 januari 2015 om 09:12

  @Kletersteeg: God is een vreemd persoon. Weet jij wat hij lekker vindt ruiken :-)?

 17. Aad Verbaast 27 januari 2015 om 09:19

  @Johan: == Weet jij wat hij lekker vindt ruiken :-)? == Jazeker.
  “De HEER rook de aangename geur”. (Gn 8:21)

  Nadat Noach de BBQ had aangestoken toen de ark geland was. https://aadverbaast.wordpress.com/2014/12/01/noach-de-veilige-landing/

  Hij zal op dat moment gedacht hebben: dat ruikt naar meer!

 18. King Billy 27 januari 2015 om 10:11

  Een disclaimer is in feite een zwaktebod. Een signaal van onzerkerheid. Een regelrechte uitnodiging om onder andere middels sporen- en brononderzoek de werkelijke feiten boven water te krijgen. Past derhalve niet in het straatje van degenen die overtuigd zijn de absolute waarheid in pacht te hebben. En dit, zonodig met allerlei middelen, niet vrijwillig afgeven. Moet je uiteraard niet aankomen met disclaimers, die op grond van bijvoorbeeld subjectiviteit e.e.a. gaan betwisten. De ruzie in ‘eigen huis’ -in Europa begonnen na de Val van het Romeinse Rijk, daarna Luther- is al erg genoeg.

 19. Pierre Van de Kletersteeg 27 januari 2015 om 10:47

  Calvijn had zijn Eigen bijbeltje gemaakt; was een leuke geste. Brachtdiue naar een plaats in zwitserland–ben effe de naam kwijt.
  Wel werd van dat ding–het orgineel bestaat nog– een bladzijde getoond op tv
  Ik begrijp niet dat die gereformeerden zo moeilijk doen.
  Calvijn heft het als een katechismus uitgevoerd.
  Halve blz “orginele” tekst; anderhalve de enig echte ware verklaring cq uitleg….dus denken overbodig

  Had ik ook; toen ik jongerenwerker was. De meeste hulpvragen kwamen van meiden; en de dieper liggende oorzaak was die vervloekte kerk.
  Hoeveel mensen denk je zijn er niet opgegroeidals ongewenst? Hoeveel ellende heft die kutkerk niet aangericht? Wat dat betreft is er een ranglijst; de islam, dan wat sekten, dan van de ‘reguliere’ kerken de gereformeerden in volgorde van “strengheid”.

  Maar vlak dan de orthoixe kerken in Roemenie griekenland en Rusland niet uit Er was een kruistocht tegen de ortodoxe kerk in Constantinopel; mislukt. Hierdoor spreidde de orthoxie met alle achtelijkheid zich uit over rusland.

  Orthodoxie accepteert en bevordert corruptive en criminaliteit.
  Zolang die kerk bestaat, zijn de onderhavige landen economisch niet te redden

  @Johan: natuurlijk weet ik wat god lekker vind–volgens mijn veel te mooie veel te jonge nymfomanische buurmeissie van22 ben ik goddelijk….

 20. joost tibosch sr 27 januari 2015 om 12:16

  Als men onnozel niet weet dat de stadsbevolking ruim 30 eeuwen geleden nog gebruikelijk kinderoffers kende, de hebreeuwse nomaden met hun gevoel voor nageslacht als basis voor hun stamtoekomst dat doden van kinderen maar raar vonden en slechts dierenoffers kenden… wordt een typisch eeuwenoud literair verhaal, met een pratende God, die de arm tegenhoudt om een kinderoffer te voorkomen, letterlijk gelezen nu natuurlijk een heerlijk onzinverhaal en om je – ook nog eens met eindeloze wikidisclaimers- rot te lachen,

  PS. Zij die nu dan natuurlijk -want,hoe dan ook, zo’n verhaaltje mag alleen maar belachelijk blijven!-ineens (terecht) zo’n moeite hebben met dierenoffers, zouden toch eens een modern slachthuis moeten binnengaan waar de talloze dierenoffers aan rekken klaar hangen voor onze materialistische consumptieGod.met zijn dagelijks druk bezochte “missen” in onze supermarktkerken . .

 21. Aad Verbaast 27 januari 2015 om 13:02

  @Joost: zie ook mijn reactie van 9:09 vandaag richting @King Billy.

  Ik pik overigens maar een een willekeurige preek om aan te geven hoe dit verhaal toch behoorlijk letterlijk genomen wordt (na “30 eeuwen”) en er middels ingewikkelde (drog?)redeneringen er toch nog iets goeds van te maken.. Bewijs van Gods liefde.. Jawel.
  http://www.kerkbladvoorhetnoorden.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=1126%3Agod-beproeft-het-geloof&Itemid=51

  Blijkt overigens een oud Turks volksverhaal te zijn.
  Ook in de koran komt het terug, maar dan wel (inmiddels al heel wat eeuwen verder) wezenlijk anders! Abraham is meer de kwade genius, God steekt er net een stokje voor. Klinkt wat vriendelijker.
  http://www.beleven.org/verhaal/de_beproeving_van_abraham
  Maar ja, ook dit verhaal kan en wordt nog misbruikt. Want als je iemand de kop af wilt snijden en God houdt het mes niet tegen dan zal hij het wel goed gevonden hebben..

  Wie zijn er dan “onnozel”?

 22. Aad Verbaast 27 januari 2015 om 13:05

  @King Billy: zie ook de link hierboven naar een preek die gaat over dit verhaal. Die man (en velen met hem) hebben helemaal geen behoefte aan een disclaimer. Het is immers “de waarheid”.
  Tja..

 23. joost tibosch sr 27 januari 2015 om 13:50

  Moderne mensen zouden, ook met hun zomaar meteen geloofde wikipedia, kunnen weten dat historische wetenschap niets met “preken” te maken heeft..Of je nu gelooft of niet -en nogmaals maar weer beide mag zelfs met onze mensenrechten-, dat onnozele smoesje om geloven belachelijk te vinden, kan slechts onnozelheid en onkunde van oude literatuur zijn. Dat is namelijk geen geloof, maar literatuurwetenschap. Met wat zelfkritiek kun je nu beter benauwd zijn, je druk maken over en je verzetten tegen de wel goed bekende en gevoelde moderne preekstoelenreclame van de consumptiegodsdienst, die dagelijks in alle mogelijke vormen alsmaar over ons heen wordt gestort!.

 24. Aad Verbaast 27 januari 2015 om 14:01

  @Joost: == Met wat zelfkritiek kun je nu beter benauwd zijn, je druk maken over en je verzetten tegen de wel goed bekende en gevoelde moderne preekstoelenreclame van de consumptiegodsdienst, die dagelijks in alle mogelijke vormen alsmaar over ons heen wordt gestort!.==
  Daar vinden we elkaar weer. Ik doe dat immers. Jij ook toch?

 25. Roberto la Verita 27 januari 2015 om 16:06

  Wordt er met dit verhaal gewoon niet aangegeven dat men altijd Gods woord moet volgen?
  Dan hebben de armen en verdrukten er ook nog wat aan, en wordt de SP misschien wel de grootste partij.
  ziedaar, de beloning voor de mensheid.
  Roberto

 26. Aad Verbaast 27 januari 2015 om 16:19

  @Roberto: == Wordt er met dit verhaal gewoon niet aangegeven dat men altijd Gods woord moet volgen? == Hij vindt zeer zeker van wel. Is het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.

  Die beloning waar je het over hebt, zie ik nog niet zo direct. Introduceerde Hij juist niet het duidelijk onderscheid tussen wie (naar zijn zeggen) verdrukt (en dus arm) moest worden en diegenen die uitverkoren waren? Bron van een hoop ellende.

 27. Roberto la Verita 27 januari 2015 om 16:36

  Aad,
  Je kan die verhalen niet los zien van elkaar, in de Bijbel staat aangegeven hoe de mens moet leven.
  Moses heeft alle belangrijke punten beschreven in z’n 10 geboden, en zelfs dat is nog te moeilijk voor de mensheid.
  Roberto

 28. Pierre Van de Kletersteeg 27 januari 2015 om 16:47

  De islam moest toch aantonen dat de islam vriendelijker is dan de jodemn of christenen?
  op wat onhoofdingen en ophangingen en van het dak af gooiingen en levend begravingen en stenigingen na; maar wie let er op zulke details?

 29. Aad Verbaast 27 januari 2015 om 16:53

  @Roberta: Die 10 geboden vind ik nou wel een sterke vondst in de Bijbel. Exodus 20:1 Kan ik goed mee leven.
  Door God eigenhandig uitgebeiteld trouwens. De eerste versie werd door Mozes in gruzelementen gegooid, dus moest er nog eentje gemaakt worden. De aanhouder wint. 🙂

  En inderdaad: kon de mensheid (en al helemaal de christenen om te beginnen) zich daar maar aan houden. Zou een hoop ellende schelen.

 30. Aad Verbaast 27 januari 2015 om 16:58

  @Kleet: Bert Koenders in de kamer: “het bezoek van Willy aan Saudi Arabië was een uitgelezen mogelijkheid om daar over de mensenrechten te praten.” (of woorden van gelijke strekking).
  Misschien moeten ze hem dan ook maar even naar Raqqa sturen.

  Onthoofdingen door IS heet in het woordgebruik van Koenders: “Terreur”.
  Onthoofdingen in Saudi Arabië heet in het woordgebruik van Koenders: “verschil van mening over mensenrechten”

 31. Aad Verbaast 27 januari 2015 om 17:34

  Willy met een keppel op. http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/koning-willem-alexander-met-keppel-bij-holocaust-herdenking.
  Bij een bezoek aan de R.K. kerk een hanger met een kruisbeeld.
  Bij een protestantse kerk een visje onder de arm.
  Bij een bezoek aan een moskee laat hij eerst zijn baard een jaar staan, en wurmt Maxima zich in een boerka. Wel naar designer ontwerp natuurlijk.

 32. Aad Verbaast 27 januari 2015 om 18:51

  Het valt niet mee om het cynisme te vermijden
  == Anders dan 10 jaar geleden bij de 60ste herdenking van de bevrijding van het kamp, gebeurde het plaatsen van de kaarsen gelijktijdig door alle delegaties, om de tijd buiten in de sneeuw te beperken.==
  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/willem-alexander-en-maxima-plaatsen-herdenkingskaars

  Er zijn natuurlijk natuurlijke grenzen aan de ontberingen die je tegenwoordig nog redelijkerwijs kunt verwerken..

 33. Johan 27 januari 2015 om 19:18

  Dat komt dus helemaal goed met je Kletersteeg.

 34. Pierre Van de Kletersteeg 27 januari 2015 om 19:56

  Awel, je ziet Maximaal denken: “Willempie, steek een kaars in je aars vannacht……”

 35. Pierre Van de Kletersteeg 27 januari 2015 om 22:04

  Gut, en op de dag dat maximale willempie een hema kaarsje op de herdenking offered (hij wilde wel een kwitantie ervoor hebben) met een keppeltje of het varkenskoppie, en de grootste boot ter wereld Rotterdam binneloopt met de naam van een Nazi, vraag ik me af, of willempie zich ook even heft laten behakken, om zich te identificeren met de joodse medelanders….

  Zit me af te vragen hoe het bilderberggroepje gekwalificeerd wordt; zij bezweren dat er 1,5 milliard te veel zijn opde wereld; maar Wilders moet voor komen voor “minder, minder” en Janmaat werd veroordeeld voor vol=vol…..
  De kwien fokpeerd zit in dat groupie….

 36. Aad Verbaast 28 januari 2015 om 10:46

  zo kan het ook:

 37. Pierre Van de Kletersteeg 28 januari 2015 om 11:01

  Nou en? Dat aanpassen met rotzooi op de kop is pas abnormal!

 38. King Billy 28 januari 2015 om 11:14

  Een signaal dat Amerika niet alleen meer afhankelijk is van Saoedische olie, maar eveneens symbolisch staat voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen ongeacht hun etnische afkomst. Na de moorden op JFK, Martin Luther King en Bobby Kennedy – binnen hun mogelijkheden zetten deze drie zich in tegen rassendiscriminatie en gelijkberechtiging, John Edgar Hoover was hun meest gevaarlijke tegenstander- staat daar toch maar mooi een reprentatief stel voor deze normen en waarden.
  Ondertussen maakt Nederland zich druk op het niveau van de Scheepsjongens van Bontekoe over een film over Michieltje aan het roer na de ‘Zwarte Piet’ BMD.

 39. Aad Verbaast 28 januari 2015 om 11:40

  @King Billy: == symbool staat voor..== wordt wel gesteld (grondwet en zo..) maar nog een lange weg te gaan daar.
  Lijkt me meer een signaal dat ‘respect’ van twee kanten moet komen. Lijkt me ook de juiste weg.

  Ik herinner me nog uit eigen praktijk de Japanse (en Chinese) invalshoek in deze (micro): die lui moesten altijd met een zekere minachting lachen om die rare buitenlanders die ineens Japanse thee wilden drinken in plaats van een kop koffie. Japanner zul je never worden dachten ze dan. Ze konden meer respect opbrengen voor mensen die trots waren op hun eigen cultuur.

 40. Aad Verbaast 28 januari 2015 om 11:40

  @Kleet: dat bedoel ik. Zie hierboven.

 41. King Billy 28 januari 2015 om 12:19

  ==maar nog een lange weg te gaan==. Valt niet te ontkennen, doodstraf en zo. Opvallend in dit verband, sociaal-maatschappelijke instructies ten tijde van Abraham worden vanaf de Tien´Geboden in vier Paragrafen, Exodus 20-23, samengevat. Daarna tot in het miniemste detail de relatie tot Den Heere, inclusief de financiele aspecten, in zeventien Paragrafen, Exodus 24 tot 40.

 42. Aad Verbaast 28 januari 2015 om 12:28

  @King Billy: ze gaan zeker nog langs komen. Er aan ontkomen is geen optie! 🙂

 43. Pierre Van de Kletersteeg 28 januari 2015 om 12:58

  Ik was een jaar weg uit Friesland; alle andere “Hollanders” wrongen zich in allerlei bochten om zich aan te passen.
  Ikke niet.
  Na een jaar zeiden ze over mij: Hij had tenminste karakter genoeg om zijn Eigen gang te gaan……

  Bij jappen moet je je nooit aanpassen. Bij jappen moet je autoriteit tonen.

  Ze vroegen mij ooit eens hoe ik versnellingsbakken in zou kopen in Japan.
  Ik zou een Koreaanse onderhandelaar meenemen. Alleen spreken in Japan met hoogste baas. NOOIT met een werknemer. Ik zou vragen: kunt U dit maken? ja dus. Goed; ik heb er een x aantal van nodig. Ik laat mijn onderhandelaar om details uit te werken. ik ben bereikbaar in hotel…..

  Koreaanse onderhandelaar: omdat de jappen koreanen verachten; door die te kiezen, en mijn houding zet ik de jap op zijn plaats en dwing respect af.

  Nooit hotel of snollen accepteren door de jap gestuurd.
  ————————————————-
  Jappen hebben een grote bek; zo ook met sport. Kyodo: het boogschieten–waardeloos.
  vergelijkmet de Deen. Nu een video op AD; hoogtepunt is NIET een pijl in twee stukken schieten; maar een inkomende pijl met een schot te splitsen

  De moeite waard om effe te kijken.

  Moraal: NOOIT aanpassen.
  Dat is voor slaven en onderkruipers

 44. Pierre Van de Kletersteeg 28 januari 2015 om 13:00

  Als rekenen en taal de basisvakken op de lagere school zijn, en de koters wordt geen rekenen geleerd, wat vreten de onderwijzers dan nog uit?????
  Wat kennen en kunnen die dan nog????

 45. Aad Verbaast 28 januari 2015 om 17:01

  @Kleet: == NOOIT aanpassen == ik had al niet de indruk dat dat een van je sterkste eigenschappen was.

  == rekenen == Rutte vergiste zich al eens met 50 miljard. Kun je zomaar premier mee worden en blijven. Zo’n toets lijkt me dus niet echt nodig.

 46. Pierre Van de Kletersteeg 28 januari 2015 om 17:56

  Aanpassen is jezelf ondergeschikt maken aan…… Dat is een zwaktebod.
  Ik laat meestal aan mij aanpassen’ pst beter bij mijn bescheiden ego….

  Maar is afhankelkijk van wat je bent; met karakter of een slappe vaatdoek

 47. Aad Verbaast 28 januari 2015 om 18:14

  @Kleet: beetje rekening houden met een ander kan geen kwaad, mits je je eigen grenzen niet overtreedt. De ene grens is de andere niet.

 48. Pierre Van de Kletersteeg 28 januari 2015 om 18:44

  aanpassen is anders dan rekening houden met.

 49. King Billy 29 januari 2015 om 00:07

  In de mIddeleeuwen was er reeds een groep christenen, die min of meer hetzelfde deden wat op deze blogsite wordt uitgedragen. De “Gazzari”, de catharen, in Duitsland werden dat de “ketters” (Ketzer).Een kritische benadering van het Oude Testament tot groot ongenoegen van de toenmalige Paus.
  Het kwam er op neer dat de goede God de hemelse wereld schiep en een slechte God , Satan, de zondige wereld. In hun ogen waren Abraham, Mozes, Izaac en David doodgewone moordenaars.
  Een Duitse onderzoeker, Herbert Grundmann, verwoordt het zo:
  Catharer zochten niet “durch dialektischen Konkordanz die diviergerenden Traditionen und Authoritäten in Einklang zu bringen.”

  Paus Innocentius nr. 3 organiseerde behalve een kruistocht naar Jeruzalem ook een kruistocht naar deze afvalligen in Frankrijk en werden uitgeroeid.
  Eveneens een reden om bijbels onder het gewone volk te verbieden. Vaak plaatjesbijbels, waarmee men ‘langs de deuren’ ging. Moest het exclusieve terrein van de clerica blijven om met mooie praatjes tegenstellingen voor het analfabetische volluk aannemelijk te maken.

  Alzo, @Aad Verbaast, een gewaarschuwd mens telt voor twee… Niet meteen opendoen als er wordt aangebeld.

 50. Aad Verbaast 29 januari 2015 om 00:21

  @Kleet: ik zal met je mening in deze rekening houden 😉

 51. Aad Verbaast 29 januari 2015 om 00:26

  @King Billy: walgelijke periode uit de Katholieke geschiedenis. Tot de laatste Kathaar uitgemoord. Je zal het maar op je geweten hebben. Zijn daar ooit excuses voor aangeboden? Of “vergeving” voor gevraagd?

  Waarbij ik ook moet stellen dat ik de Kathaarse invulling van hun geloof ook niet zou gaan volgen. Zaten ook meerdere luchtjes aan die ik niet fris vind.

  Goed dat we niet meer (hier althans) in de middeleeuwen leven. En wat vrijer mogen denken wat we willen dan toen..

 52. King Billy 29 januari 2015 om 12:00

  Prijsschieten in Oekraine, ge-initieerd door Porochenko, voorstel woensdag aangenomen. Een militaire vrachtwagen €600, tank €2400, jachtvliegtuig €6000.
  http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/ukraines-regierung-zahlt-abschusspraemien-an-soldaten-13397134.html
  Het gemiddelde inkomen van een burger rond de $ 200 per maand.

 53. artafterallart 29 januari 2015 om 13:30

  @ Aad
  Een mogelijke verklaring voor het vragen om een kindoffer door die God van Abraham biedt de recente ‘vaststelling’ dat er 2500 jaar geleden daadwerkelijk kinderen werden geofferd http://www.scientias.nl/inwoners-van-carthago-offerden-hun-kinderen-toch-wel

 54. Aad Verbaast 29 januari 2015 om 13:35

  @King Billy: Die Porochenko moet iets doen om het moreel van de troepen nog een beetje op peil te houden. Dat wordt prijsschieten en hamsteren!

 55. Aad Verbaast 29 januari 2015 om 13:40

  @Art: dank @Joost wees er ook al op. Waarbij nog wat verder ging: “heel gewoon”. Ik heb geen idee of dat ook zo is. Je link doet anders vermoeden.

  Desalniettemin is het vreemd. Ik denk dan: mooie kans voor de Almachtige om dit gebruik (als het dat ook in die kringen al was) resoluut te beëindigen in plaats mee te gaan in de vaart der volkeren.
  Zeker bij de aarstvader die hij nog op het hart drukte “wees vruchtbaar en wordt talrijk”.
  Dan lijkt het me toch niet handig om te veinzen dat je de eerstgeborene af wilt laten slachten.
  Ik zou daarover zeker met een appeltje geschild hebben. Van de boom van goed en kwaad, jawel.

 56. Pierre Van de Kletersteeg 29 januari 2015 om 13:41

  Is een goed system. In Tjetjenie kochten de rebellen voor een paar dollar zware wapens en tanks van het russische leger…….corruptive….

 57. artafterallart 29 januari 2015 om 14:09

  @ Aad
  Het is behoorlijk duister hoe het allemaal in elkaar stak of gestoken is. Dat het heel gewoon was, kan niemand vaststellen zonder speculatie. Dat de Almachtige ermee speelde zal vast te maken hebben met het gegeven dat het verhaal in de tijd van Carthago nog aan de breinaalden hing.

  Over volken die het als ritueel kenden zoals de Inca’s is wel meer bekend van de handelswijze en de motieven. http://www.scientias.nl/incas-drogeerden-kinderoffers-met-alcohol-en-drugs/

  Uit de wereld van mythen en magie kennen we bloed als offer voor verjonging c.q. het voortleven van de oudere consument (zoals vampieren). Helaas blijkt uit recent onderzoek dat die verjonging via transfusie plaats kan vinden, maar het heeft wel en prijs: http://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/308698/jong-bloed-kan-veroudering-omkeren.html

 58. joost tibosch sr 29 januari 2015 om 14:38

  King Billy Je bent blijkbaar ook bekend met het ouderwetse prijsschieten op oude bijbelse literatuur en de geschiedenis van het bijbelse denken! En van wie krijg je hier dan wel je Abschusspraemien? Hopelijk is wetenschappelijk literair denken nu toch verder dan het politiek denken dat nog steeds “mooie praatjes” bitter hard nodig heeft om waar dan ook toch maar te kunnen blijven schieten!
  Godsdienstwetenschappers, wel op de hoogte van veel geweld uit de mensengeschiedeneis weten niet eens hoe ze fatsoenlijk met zo’n simpele kalashjnikov, zelfs als die van Poetin himself komt, al om moeten springen. Ben dus maar niet bang dat ze als jehovagetuigen met zo’n ding in de aanslag -letterlijk of figuurlijk- voor je deur zouden staan. .Als ze je al willen/kunnen bezoeken of als je ze perse toch aan je deur en binnen wilt hebben, zijn ze gewend om eerst een duidelijke telefonische afspraak te maken.
  En hoewel ze geen econoom, wel economisch op de hoogte, zijn.. dat gemiddelde $200 per maand van de gewone burger, die dat prijsgeschiet van wie dan ook maar over zich heen krijgt, maakt meer indruk dan welk schieten ook.en ze snappen maar al te goed waarom je dat ook vernoemt!!

 59. King Billy 29 januari 2015 om 15:30

  joost tibosch sr. Men hoeft noch met Kalaschkov of een Bijbel voor de deur staan -de beeldspraak ontgaat je dit keer blijkbaar- om toch via een achterdeur in de huiskamer of via media binnen te dringen. En dat geldt ook voor geestelijken, die zich beroepen op de Bijbel.

  Martin Schulz haalt met instemming van politieke leiders in heel Europa de Paus naar het Europees Parlement voor een zedenpreek, terwijl in Oekraine kinderen in de kleuterklas met wapens vertrouwd worden gemaaktop verordening van eerst Timoschenko, recent aangescherpt door de huidige Minister President van Oekraine, Jazenjuk. Die op zijn beurt geen stap zet zonder instemming van Poroschenko met om zich heen een bataljon aan adviseurs namens de EU.
  Ik heb in de media outlets over nog geen enkele politicus noch geestelijken in de media kunnen lezen of horen die deze praktijken openlijk laakt. Als iets indruist tegen de normen en waarden die de EU en christelijke kerken uitdragen, is het wel kinderen op zeer jonge leeftijd reeds met militaire bekwaamheden en wapens vertrouwd maken. Twee verschillende orthodoxe kerken staan aan beide zijden instemmend te knikken en zegenen zoiets af.
  Er was een periode dat drie Pausen op drie lokaties die met de Bijbel onderling streden om de macht over het gewone Volk en zich lenen voor politieke doeleinden of deze nastreven met de Bijbel in de hand.

  http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/identitaetsfindung-ukraine-sowjetisch-von-innen-13381385.html

 60. Pierre Van de Kletersteeg 29 januari 2015 om 16:40

  Er was zelfs een kruistocht tegen de orthodoxie in Constantinopel.Resultaat: orthodoxie breidde zich uit met een noodgang over USSR

  @joost: nou nog even uitvinden waar de klepel hangt en de toren staat

 61. Aad Verbaast 29 januari 2015 om 17:37

  @Art: het offeren was (en is) van alle tijden en alle regio’s. Mensen en dieren gelukkig nu (heel) wat minder dan vroeger.
  Een kijkje in de vooral in Azië gelegen tempels blijft een belevenis. Daar gaat nog steeds voor miljoen in rook op.
  De kerken in deze windstreken hadden gauw in de smiezen dat het niet veel opleverde. Al gauw een nieuwe marketingbenadering uitgevonden: klinkklare munten en een (bij voorkeur open mandje, zodat je kon zien wat je buurman net gegeven heeft), de aflaat, de biecht die met de nodige chantage ook wel wat “vrijwillige bijdragen” binnenbracht, en natuurlijk het lijntje met de belastingdienst zodat je een “offer you cannot refuse” krijgt om vervolgens af te dragen aan de kerk naar inkomen..
  Goudmijnen. Crowd funding, maar dan anders.

  Alles naar model van de voedingssupplementen industrie (miljarden business) (of afgekeken door hun) hier waar het interne credo geldt: de enige die er beter van wordt is de industrie zelf.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Offer_%28religie%29

 62. joost tibosch sr 29 januari 2015 om 19:46

  BillyK We zullen het beslist niet eens worden over kritiek op onmenselijk gedrag, en dat dat, die indruk wekt u, alleen maar kritiek op gelovigen kan zijn. Ik blijf er (denk ook aan ontvoerde kinderen die als Kinderen van God gedwongen moordend door Afrika trekken!) met alle terechte kritiek op gelovigen, die de fout ingaan ondanks het al eeuwenlange tegenwicht van monotheisme met groeiend geloof in universele liefde, ook van overtuigd dat ook ongelovigen de fout in kunnen gaan ondanks het tegenwicht van hun sociale en liberale humanistisch groeiende mensenrecht. Kritiek geldt meer – en u zult dat wel weer een mooi prekerig praatje vinden, ga uw gang- menselijk egoisme en gelijkhebberij met haar riskante botte beperkte vrije wil (die toch beslist ook groots kan uitpakken), Itt dierlijk gedrag kunnen wij wel onder onze menselijke evolutionaire maat raken, wat we dan onterecht toch maar dierlijk gedrag noemen. En mensen kunnen zelfs ondanks welk tegenwicht van geloof of humanisme helemaal ontsporen en als in Ionesco’s Rinoceros als daverende mensenkudde verwoestend door onze stad rennen en onze wereld kapot stampen. Aan dat egoisme en die gelijkhebberij offeren(!) we zelfs nu nog steeds in afgodendienst en opgeblazen menselijkheid ons menszijn en onze mensheid op.

 63. Pierre Van de Kletersteeg 29 januari 2015 om 20:31

  Wat een ontieglijk slap geouwehoer!
  therapie werkt kennelijk niet.

 64. blutch1 29 januari 2015 om 20:55

  Dat de katharen zo in opkomst waren had niet alleen een godsdienstig motief zoals het verkopen van aflaten. De kerk begon ineens ook tienden te heffen op nieuwgeboren vee. Dat was voor veel boeren nauwelijks te betalen omdat ze juist van de aanwas moesten leven. De tienden niet betalen betekende uitsluiting van de kerk. Maar helemaal zonder godsdienst ging toch ook niet. Vandaar dat veel mensen wel kathaar werden, overigens meestal pas op hun sterfbed, maar toch ook de kerk bleven bezoeken. Echt kathaar worden was niet aantrekkelijk omdat die zich nogal wat moesten ontzeggen, vandaar die wijding op het sterfbed, dan weegt die onthouding niet meer zo zwaar.
  Zie Montaillou door Emmanuel Le Roy Ladurie.

 65. rikus 29 januari 2015 om 21:45

  Om een verhaal goed te verstaan moet men het steeds lezen in zijn samenhang. Ook moet men voldoende aandacht besteden aan het raam rond het verhaal, want ook dat is belangrijk.
  Dit alles geldt zeker voor de geschiedenis waar wij hier in het verhaal van Aad mee te maken hebben.
  Abraham die zwaar op de proef werd gesteld met Isaak als offerlam.
  Daarnaast is de betekenis en inhoud van de oude woorden toegankelijk gemaakt voor moderne generaties
  Vandaar dat er zoveel gewelddadige sekten mee vandoor gaan, met interpretaties van die vermeende inhoud. Dit is onderandere een probleem van de onveranderlijke Koran leugen en het feit dat men dat boek echt letterlijk gaat nemen, waar de Bijbelaar de inhoud vooral overdrachtelijke en figuurlijk zien. Dat is ook het geval bij de story van Abraham en Isaak en het zal niet moeilijk zijn om te doorgronden wat het verhaal ons duidelijk wil maken. Veel passages werden zonder kennis der mysteriën vertaald. Genesis is het verslag van God Die er bij was toen geschiedenis werd gemaakt. Het is het Woord van Eén Die alles weet en Die een betrouwbaar Getuige van het verleden is. Als we daarom Genesis als basis nemen om de geschiedenis te begrijpen, kunnen we iets zinnigs zeggen over vragen die anders een raadsel zouden blijven.

 66. rikus 29 januari 2015 om 22:05

  Genesis, Exodus en Samuel 1 en 2, zijn heel interessant om te lezen. Vooral de verhalen over koning David.
  Het Oude Testament zoals Aad dit in zijn blogs brengt heeft dit discussie tot gevolg die je anders niet hebt. Ook worden de tegenstrijdigheden die door de hele Bijbel zijn te vinden heel erg duidelijk vaak kom je ze al in de allereerste zinnen tegen.

 67. King Billy 29 januari 2015 om 22:37

  @Algemeen. De dubbele moraal in de christelijke religie’s komt niet beter tot uiting dan door gelovigen met niet-gelovigen te vergelijken en vervolgens te plaatsen in de Hemel of de Hel. Gog en Magog. Tot op de dag van heden trekken gelovigen met hun (politieke) overtuigingen ‘ten strijde’ om in de voetsporen van de Bijbel en in het bijzonder het gedachtengoed van het Nieuwe Testament de voorgehouden wortel van een Hemel via de twaalf bling-bling Hemelse poorten te bereiken. De bronnen voor en schrijvers van de Bijbel ontbrak destijds het imaginaire inzicht wat die prachtige Hemel eigenlijk precies voor moest stellen.
  Ongelovigen hebben die Hemel niet nodig om voor hun (politieke) overtuigingen ‘ten strijde’ te trekken.
  De overeenkomst tussen deze twee groepen is dat goed- en kwaadschikse methoden welke het doel heiligen en dankzij voortschrijdend inzicht (inzicht biedt uitzicht) in de loop der tijden steeds verfijnder werden, als het puntje bij de paal moet komen, niet veel verschillen.

  En juist als men dan een dubbele moraal hanteert, mag men als opperste kerkleider en als plaatsvervanger/woorvoerder van God helemaal niet meer wegkijken en zwijgen wanneer in zo’n specifiek geval van onbevangen op een verfijnde manier wordt opgeofferd, waar uitgerekend de Oud-Testamentische reeds almachtige God in een overgeleverde legende een goedbedoeld? stokje voor stak. Overigens ook met veel ‘wortels’ in het vooruitzicht. Over de beroemde uitspraak van Jezus nog niet eens gesproken. Eh…, geschreven.

  Maar ja, ook opperste kerkleiders werden om politieke redenen benoemd.

 68. King Billy 29 januari 2015 om 22:42

  “in zo’n geval van onbevangen kinderen”….

 69. Pierre Van de Kletersteeg 30 januari 2015 om 07:09

  Niet alleen benoemd; ook vermoord.

  Het geheel is simple.
  Een godsdienst is ontworpen om de wetgeving te legitimerenen dan werd de wetgeving meestal op de religie bebaseerd.
  England was daar een goed voorbeeld van; tot in de middeleeuwen.

  Maar ook in Europa was dat het geval. De corruptiie die er uit voortkwam, was de redden en aanleiding voor het ontstaan van protestantisme.

  OT was ooit eens geschreven een samenraapsel van een paar van de 30 evangelisten
  De keus van welke was al een politieke keus.
  Drie-eenheid was een beslissing in de vierde eeuw; ook politiek
  Onlangs is het vagevuur opgeheven; politieke marketing beslissing

  Dat geen enkel verhaaltje van het OT op historische waarheid berust moge duidelijk zijn voor eenieder met een IQ van boven de 60.

  In deze had Marx gelijk; religie is opium voor het volk.

  Wat de moordende en kannibaliserende koters betreft in Sierra leone en andere streken: die zijn afgeschreven, Of ze moeten in gesloten instelling de komende 40 jaar intensieve therapie krijgen, of een genadeschot. (genade voor de rest van de mensheid)

 70. Pierre Van de Kletersteeg 30 januari 2015 om 07:33

  Wat betreft het besnijden van vrouwen–het behakken; weghalen van alle onderdelen, en dichtnaaien: staat nergens in de Koran. Is een gebruik van lokalen; meestal primitieven.

  Wat betreft “gezichtbedekkende kleding” de kopvodden; staat nergens in de Koran als plicht; alleen mohammed wilde dat voor zijn Eigen “vrouwen’ anders zag iedereen dat hij een kinderneuker was, en hij was zo jaloers als de pest.

  ook als je die grieten in wandelende tenten ziet; meestal berbers; en je gaat eens kijken in het dorp waar ze oorspronkelijk vandaan komen; DAAR zie je die rommel echt niet!

  De islam laat zien hoe gevaarlijk een nep-religie kan zijn. Van een hoog ontwikkelde cultuur via achtelijkheid en oorlogzucht naar totale vernietiging en sociale uitsluiting.

 71. Pierre Van de Kletersteeg 30 januari 2015 om 07:47

  Een kind van 8 jar kwam op het idee van antibiotic tegen kanker.
  Moeder vroeg waarom. Kind: helpt mij ook bij keelpijn.

  Werd onderzocht; werkt perfect bij 3 typen kanker.
  Onderzoek duurt voort……

  Out of the box denken…….

 72. Aad Verbaast 30 januari 2015 om 13:00

  @allen: even smaenvattend: dat alles heeft geresulteerd in wat wel door groeperingen in de samenleving hier genoemd wordt: “onze joods-christelijke cultuur”. Het zijn met name die groeperingen die daar trots op zijn en dat met macht en macht willen behouden.

  Persoonlijk heb ik nooit scherp voor ogen gehad wat dat nou precies betekent.

  Maar (even daar naar op zoek) kom ik al gauw een artikeltje tegen die daar over gaat.
  Nogal scherp van de snede (zelfs voor mijn doen), maar zoals Bolkestein al zei: “zonder rel geen debat! ”
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/04/nederland-een-joods-christelijke-beschaving/

 73. King Billy 30 januari 2015 om 13:26

  Vreemd, krijg het artikel in de DS niet op het scherm. Wie zou dáar nu weer achter zitten?

 74. Aad Verbaast 30 januari 2015 om 13:29

  @King Billy: vreemd inderdaad, net weer even geprobeerd, en ging zonder problemen.
  Zal toch niet iets met de j-c cultuur te maken hebben? 😉

 75. rubiotje 30 januari 2015 om 14:15

  Helemaal naar beneden scrollen.
  Tevens een prachtig filmpje van Hans Teeuwen waar hij gehakt maakt van Peter R. de Vries betreffende zijn mening over Charlie Hebdo.

 76. Pierre Van de Kletersteeg 30 januari 2015 om 15:47

  Peter de Vries is een achtelijke stomme hond. Ik heb hem bezig gezien over opslagplaatsen in Polen van delen van gestolen auto’s oner een flat. Paar autostoelen met een totale waarde van minder dan 40 euro.
  de man is werkelijk volkomen achtelijk.

  Gregorius Nekschot mistte ik al.
  Geloofwaardig dattie onder druk werd gezet door bakelende/ruttekut; bepaaldelijk geen voorstanders van vrije pers of vrijheid van meningsuiting……

 77. King Billy 30 januari 2015 om 16:29

  Waarom laat God de mens niet met rust? En omgekeerd? Beiden beschouwen elkaar wederzijds als patienten en zijn niet in staat wederzijds de juiste dagnose te stellen. In deze tijd niet en al helemaal niet in de tijd dat de allegorische verzamelingen van sagen en legenden werden bijeengebracht in de Bijbel.
  Dwars door de eeuwen heen in samenlevingen, waar de Grieken met ‘Demos’ de zaak nog ingewikkelder maakten, hielden samenlevingen zich daarmee existentieel bezig. Zo nestelde zich iets, al of niet geforceerd, in de Westerse beschaving. Voor zover daaraan joodse accenten werden toegevoegd -en nu zo lanzamerhand ook islamitische, die joodse religie erkent het Nieuwe Testament niet. Deze twee twee religies hebben in relatie tot Christendom in het Avondland eerder een broertje-zus verhouding, die eerder ook al verkozen hun eigen eigen weg te gaan.
  Persoonlijk zou ik dan kiezen voor Grieks-Christelijke Beschaving. In ‘Christelijk’ ligt reeds een joods aandeel opgeslagen. Maar ja, die Grieken waren waren geen monothe-isten, En dan wordt het vloeken in de heilige kerk.

 78. Aad Verbaast 30 januari 2015 om 16:56

  @Rubio: tja die Peter R… Hij begint al aardig de risee van Nederland te worden omdat zijn bakkes te vaak op de buis om weer eens zijn ongefundeerdee menig (die hij overal over heeft) te laten horen. Heeft ooit eens een politieke partij gestart. Nooit wat geworden, niemand trapte er in.

 79. Aad Verbaast 30 januari 2015 om 17:01

  @King Billy: == Waarom laat God de mens niet met rust? == Hij doet dat toch tijden? In het OT verschijnt Hij regelmatig ten tonele in hoogst eigen persoon. In het NT is veruit meest sprake van ‘horen zeggen’, respectievelijk refereren naar, en daarna eigenlijk nooit meer wat van hem gehoord.
  Misschien al lang zijn heil heel ergens anders gaan zoeken op basis van “voortschrijdend inzicht”?

 80. King Billy 30 januari 2015 om 17:46

  Niet met je eens, @Aad Verbaast. Ondanks schijnbare tegenstellingen in het OT en het NT, verandert het karakter van God niet. De God van het OT en het NT zijn dezelfde. Last but not least, uiteindelijk spreekt de ogenschijnlijk op afstand opererende, rechtvaardige God het eindoordeel uit. Lief en welgezind voor degenen die Hem gehoorzamen, het tegendeel voor degenen die dit persistent aan hun laars lappen.

 81. Aad Verbaast 30 januari 2015 om 18:01

  Niet me je eens @King Billy.
  Schijnbaar heb je gelijk (herkenbaar). Maar dat heeft alles te maken met je opmerking in je vorige reactie: “En omgekeerd?” Het zijn de mensen die met hun individuele Godsbeeld proberen te spreken namens hem, te pas en te onpas. Hij laat niet meer van zich horen (feit). En dat “meer” is natuurlijk uitgaande van de premisse dat de Bijbel de “waarheid” weergeeft.

  == Last but not least == Na mij de zondvloed! 🙂

 82. Aad Verbaast 30 januari 2015 om 18:06

  En in aanvulling. Toen Jezus aan het kruis ging riep hij vertwijfelt zijn Vader aan: “Waarom heeft U mij dit aangedaan?” Of zoiets..
  Maar verscheen Hij ten tonele? Nee hoor. De bijbel-adepten zeggen overigens van wel. Het begon hevig te onweren. Zou een teken zijn volgens hen. Dat bedoel ik maar.

  Toen de stembussen in Griekenland net gesloten waren begon het in Athene ook hevig te onweren… Gods teken (aan de wand)?

 83. Aad Verbaast 30 januari 2015 om 18:39

  LOL

 84. Pierre Van de Kletersteeg 30 januari 2015 om 19:32

  Toen ik voor het eerst een bloedmooie meid klaar maakte, onweerde het ook!
  En toen wist ik het: dit past bij mijn goddelijkheid!
  Dit is hemels!
  Dit wordt mijn hobby!!!

 85. Pierre Van de Kletersteeg 30 januari 2015 om 19:34

  Nadat ie een hand kreeg, telde hij zijn vingers na. Bang dat er eentje minder terugkwam….

 86. Appelvrouw 30 januari 2015 om 21:09

  Aad, ik wil je bedanken voor het delen van je kennis van de bijbel in begrijpelijke woorden en zinnen. Soms vergeet ik te reageren na het lezen, zo ben ik onder de indruk.

 87. joost tibosch sr 30 januari 2015 om 21:52

  Aad Ik zag het elders ook al: jouw bewijs dat God niet bestaat is dat hij zich niet laat zien en niet ingrijpt. Dat is wel het meest antieke godsgeloof uit onze geschiedenis: je gaat alleen maar op je knieën voor een Wodan en Donar(PVDK?), als die je neerbliksemen, neerdonderen of verkrachten! Geef mij dan maar een God, voor wie je niet op de knieën hoeft en die het ons zelf met alle moeite die dat ons kost, laat opknappen.

 88. Pierre Van de Kletersteeg 30 januari 2015 om 22:02

  Eindelijk erkenning van Joost.

  Weleens in een kerk gekeken Joost/ Meestal zitten ze daar op de knietjes….

 89. joost tibosch sr 30 januari 2015 om 22:10

  KingB De jood Jezus is heel duidelijk: zijn God houdt van alle mensen, al hebben sommige christenen daar blijkbaar de grootste moeite mee, want het is verdomme toch hun God. Met zijn menselijke liefdeservaringen verwijst Jezus literair dan ook naar onze gebruiukelijke liefdeswoorden als “äbba, pappa” (nu zou je gewoon ook mamma zeggen), naar “kinderen van pappa,Pa” en naar “broers en zussen”. Hoewel christenen dat soort woorden steeds galmender in hun kerken gebruiken, krijg je niet de indruk dat ze ze snappen..Omdat ze zich ook niet kunnen voorstellen, hoe een met al ónze beperkingen ideaal gezin eruit zou kunnen zien?

 90. rubiotje 31 januari 2015 om 00:03

  Aad 16:56; Idd een inmiddels lachwekkend persoon die de Vries. NL zit vol met (bijna) gepensioneerde ‘tv-narcisten’ die menen het NLse volk nog veel te kunnen wijsmaken en dus niet van de buis te rammen zijn.
  Het zijn net bijbeluitleggers op jouw blog die je hetzelfde kan ‘toedichten’…

 91. Aad Verbaast 31 januari 2015 om 00:06

  @appelvrouw: geen dank. Mooi dat je er plezier aan kunt beleven.
  Ik heb er zelf ook weer veel van geleerd bij het samenstellen van deze ‘uittreksels’ inclusief wat extra notities (natuurlijk).

 92. Aad Verbaast 31 januari 2015 om 00:23

  @Joost: 21:52: ik heb al eerder een discussie(tje) met je gevoerd dat ik me zorgen maak dat je zo slecht leest. Zeker in combinatie met je claim dat je zo belezen bent over dit onderwerp. Dat ondergraaft toch de betrouwbaarheid van je conclusies lijkt me.

  “Nu doe je het weer”.
  1. == jouw bewijs dat God niet bestaat ==
  zie de inleiding van deze serie. Ik “bewijs” nergens of God wel of niet bestaat. Daar schreef ik al dat ik deze serie schrijf vanuit de premisse dat hij bestaat.
  2. == dat hij zich niet laat zien en niet ingrijpt ==
  dat schreef ik niet in mijn reactie waar je op reageert.
  Ik stelde dat hij zich in de Bijbel met name in het begin veel laat zien (fysiek), en daarna niet of nauwelijks (anders dan mensen die dromen hebben waar Hij in voorkomt, dan wel in visioenen van mensen).

  Na deze twee misvattingen (die door slecht lezen komen) van je, ga je vervolgens weer los met allerlei wilde conclusies. Het zal je niet verbazen dat ik die dan ook niet kan plaatsen, me niet kunnen overtuigen en me zeker niet aangesproken voel daardoor.

  Ik hoop dat je zorgvuldiger met je exegese bezig bent geweest. Kun je je voorstellen dat ik toch wat meer reserves heb als je daarover een conclusie hier neerzet?
  Zeker gezien het feit dat je zelden of nooit aan bronvermelding doet, opdat ik het zelf ook nog eens kan nalezen hoe je tot die conclusies bent gekomen. Juist daarom vroeg ik daar al meermaals om.

  Dit gezegd hebbende: == Geef mij dan maar een God, voor wie je niet op de knieën hoeft en die het ons zelf met alle moeite die dat ons kost, laat opknappen. ==
  Als jij je daar goed bij voelt helemaal prima. Een atheïst zal niet veel anders in het leven staan, denk ik dan. Dat schept weer een band met die mensen.

 93. joost tibosch sr 31 januari 2015 om 01:19

  Aad gelukkig in een tijd van mensenrecht levend kunnen we samen
  iets beters van onze wereld maken, ook als we nu moeten gaan slapen!

 94. joost tibosch sr 31 januari 2015 om 01:38

  N0g effe slaperig venijnig. Waarom blijf ]je weigeren om je te informeren bij bijbelse wetenscap en je teveden te stellen met je zelf geslecteerde wikipedia? Ontwijk je andere wetenschappen ook zo halsstarrig?

 95. Pierre Van de Kletersteeg 31 januari 2015 om 06:13

  Theologie heft NIETS met welke wetenschap dan ook te maken.
  In onze maatschappij left eenieder met elkaar; de normalen met de schizo’s, psychopaten en godsdienst waanzinnigen.
  het zij zo.

 96. King Billy 31 januari 2015 om 06:14

  Dat God van alle mensen houdt is een misvatting. Strikt gelezen in de Bijbel heeft God zo z’n voorkeuren en toont weinig begrip voor mensen, die hem niet zien zitten. Zodra ze hem niet aanbidden en niet gehoorzamen, is de liefde voorbij. Daar veranderen geen jota’s. of zelfs hele grote letters in het NT iets aan. Zijn al die visioenen in Openbaringen over de voordeeltjes voor Zijn uitverkorenenen uiteindelijk slechts dialectisch aan elkaar geknoopte luchtkastelen, ontsproten aan de hersenpan van doodnormale mensen? Het betere mensenwerk. Fantasie is eindeloos, de invulling en het het voorstellingsvermogen veelal begrensd door de technische stand van zaken.

 97. artafterallart 31 januari 2015 om 09:11

  De geschiedenis van het christendom als wereldgodsdienst berust in ieder geval niet op ‘bijbelse wetenschap’, maar op de propaganda van Paulus. Die uit het gedachtegoed van een joodse sekte de krenten haalde voor de pap van het blijde evangelie:
  http://www.kennislink.nl/publicaties/ontstaan-van-het-christendom

 98. Aad Verbaast 31 januari 2015 om 09:30

  @Joost: 01:19: eens

  01:38: == Waarom blijf ]je weigeren.. == Daar ga je weer. Ongefundeerde conclusie van je dat ik iets zou weigeren. Dat doe ik helemaal niet namelijk.
  == Ontwijk je andere wetenschappen ook zo halsstarrig? == “Ook”, “Halsstarrig”. Tjonge, jonge.
  Met dergelijke reacties bevestig je precies wat ik al eerder formuleerde in mijn reactie van 00:23

  @Kleet: het zij zo.

 99. Aad Verbaast 31 januari 2015 om 09:33

  @King Billy: == Dat God van alle mensen houdt is een misvatting == precies. Ik denk dat dat inmiddels al afdoende is aangetoond in de samenvattingen die al zijn verschenen.
  Daar komt nog bij dat in de zeer (let wel “zeer”) selecte voorkeuren Hij ook nog eens een uiterst merkwaardige keuzen maakt in de enkele oogappels die Hij verkiest.

 100. Aad Verbaast 31 januari 2015 om 09:52

  @Art: was een interessante figuur die Paulus. Romeins staatsburger. Op weg naar Jeruzalem om de volgelingen ven Jezus (en Jezus zelf?) op te pakken zou hij zich bekeerd hebben (na ‘het krijgen van een visioen’).
  Andere lezingen van dit verhaal zijn dat hij van zijn paard zou zijn gevallen en een flinke klap op zijn hoofd gehad zou hebben. Ook wordt wel gesproken van een epileptische aanval. Daar kan je zomaar een ander mens van worden..

  Probeerde zich binnen te likken in de groep van Jacobus (de broer van Jezus, die een extremiste actievoerder tegen de Romeinen was in die tijd). Mislukte geheel omdat hij niet werd vertrouwd.
  Vertrok dus weer uit de regio (richting Turkije), om met zijn eigen draai aan en uitleg van (hij bleek een prima marketeer te zijn) het verhaal rond Jezus (te gaan vertellen en inderdaad daarmee de basis voor het christendom te leggen.

  (@Joost: kom er maar in met de exegese..)

 101. Aad Verbaast 31 januari 2015 om 10:13

  @Rubio: ik ben er ook al langer helemaal klaar mee elke keer diezelfde koppen te zien die er weer met de haren bijgesleept worden om hun drol te komen leggen in die incestueuze studio’s en door leeghoofdige redacties blijkbaar ingeschat te worden als zijnde over elke onderwerp een verstandige mening te kunnen ventileren.

  Paar dagen geleden mocht Jan Mulder (waar duikt die vent niet op?) zelfs na het ene onzinnige onderwerp op de onmogelijke bank van Jinek moest blijven zitten om ook over het volgende onderwerp slap te gaan orakelen. JInek die weer wordt gemanaged en geparachuteerd door Jeroen Pauw. Totale mislukking overigens.

 102. rubiotje 31 januari 2015 om 10:47

  Aad; 🙂 Zo zou je lieden als M. Smeets, Mulder & Zn, F. Barend, ed ook misplaatste apostelen kunnen noemen. Ze duiken overal op net als al die ‘belangrijke’ lieden destijds in de bijbel. Praten veel maar zeggen in feite niks. Ze hopen alleen maar dat iedereen ze gelooft wat ze uitkramen…
  Jinek; lekker meissie maar ik hoop altijd dat ze de volgende uitzending toch maar weer een nette lange broek aantrekt ipv dat piepkleine korte leren rokje…. ’t leidt nl zo af van de onderwerpen… 🙂
  Zeker als er toevallig een bijna kwijlende ‘nette’ politicus tegenover haar zijn mening zit te ‘oreren’..

 103. Pierre Van de Kletersteeg 31 januari 2015 om 11:07

  Vroeger was er in Zon en Schild bij den Dolder een aparte afdeling voor mensen die dachten dat ze hitler, Napoleon of zo waren.
  Van het gedrag van die zielepoten is het gedrag van religies en stamdoctrines t.o.v. andere “levensovertuigingen” afgeleid

  De napoleons, ‘geloofden’ en “respecteerden” de “hitlers” en Alexanders, in ruil voor respect hunnerzijds.
  Dat werkte deels.
  We betalen een vermogen om via bijzondere scholen kinderen te hersenspoelen en geestelijk te misvormen.
  We open zelfs afdelingen op universiteiten om ze de illusive te geven dat er een godbestaat; immers zou die niet bestaan, zou dat weggegooid geld zijn toch?

  We accepteren de islam, en staan toe dat ze af en toe eens een aanslgaje plegen in Europa, zo lang ze de bulk maar in arabische landen doen.
  Per slot van rekening: wat zijn die paar dooie van aanslagen en eerwraak nou vals prijs voor een wederzijdse ondersteuning? After all, er zijn maar een stuk of 3000 goden.
  (mijzelf niet meegerekend)

  En dus laten we randdebielen die een jaar of wat een paarton er door gejaagd hebben rustig hun gang gaan.Voor de lieve vrede, want geloof en gelovigen zijn heilig in NL.

  Maar als ze theologie “wetenschap” gaan noemen of een paar boekjes, die een samenraapsel zijn marketing, mythen, fantasie en kwaadwillige manipulatie “waar” gaan noemen, wordt het hoog tijd dat ze in een gesloten afdeling komen.

  “god is liefde’; zekers, dat zei ik ook toen ik de zusjes van mijn vriendin en sommigen van hun vriendinnen keesde….

 104. Pierre Van de Kletersteeg 31 januari 2015 om 11:28

  Personelijk ben ik van mening, dat bijzonder onderwijs per direct opgeheven zou moeten worden.
  het is verboden kinderen te slaan; maar geestelijk misvormen wordt gesubsidieerd? Waar is de logica?
  En naderhand, als die koter groter zijn en flippen; jarenlang in therapie–wie betaalt dat?
  Of met verkeerde verwachting in huwelijksbootje stappen en weer een reutemeut misvormde koeters maken? Of scheiden?
  De atheist moet betalen-en zwaar–voor de onzin van gestoorden.

  personelijk geloof ik meer in de oostenrijkse kerk van “Het Vliegende Koekjesmonster”

 105. Aad Verbaast 31 januari 2015 om 14:34

  @Rubio: ze heeft geloof ik alleen maar een lederen rokje en een lederen broek. Wisselt ze van dag tot dag.
  Nog zo’n bejaarde: Opstelten. Rutte noemde hem “de jongste minister” in het kabinet. Tja, wie is hier nu verward? 😉

 106. Aad Verbaast 31 januari 2015 om 14:37

  @Kleet: in zo’n inrichting past ook prima iemand die zich consequent God noemt. Of sta je nog op de wachtlijst? 😉

  == bijzonder onderwijs per direct opgeheven zou moeten worden. == mag ook wel van mij.

 107. Pierre Van de Kletersteeg 31 januari 2015 om 14:53

  @Aad: bij de les blijven! Je leest weer niet goed.
  Ik WORDT god/goddelijk genoemdLijdend voorwerp dus, niet onderwerp. Eigelijk meer meewerkend voorwerp.

  En dat is dan het gevolg van het uitwisselen van lichaamsvloeistoffen na heel veel gezweet en zo…dus welverdiend!

  awel daar zijn jullie veel te oud voor; zou alleen maar leiden tot verstuiving veroorzaakt door aderverkalking….

 108. Aad Verbaast 31 januari 2015 om 17:29

  @Kleet: ik ben meest bij de les, al zeg ik het zelf.
  zomaar een quote van je (een van de vele die naar je vermeende ‘goddelijkheid’ verwijzen):
  == dat ik de enige echte god ben ==
  Psychiaters hebben daar de handen vol aan!

 109. Pierre Van de Kletersteeg 31 januari 2015 om 18:22

  Geeft niet, die moeten ook wat te doen hebben toch?

 110. Aad Verbaast 31 januari 2015 om 18:47

  @Kleet: zeker.
  Ik vermoed echter zomaar dat ze er een zware dobber aan hebben om jouw psyche weer enigszins binnen normale proporties te krijgen. Daarom zou ik zeker als ik jou was kiezen voor een psychiater versus een psycholoog. De eerst kan namelijk ook medicatie inzetten. Alle zeilen bij!

 111. Pierre Van de Kletersteeg 31 januari 2015 om 19:43

  Blijkbaar heb je ervaring mee; kennelijk nog lopend. Hoe lang nog Aad? Psych is al hersteld van zijn instorting?

 112. King Billy 31 januari 2015 om 23:19

  De VS gaat een tandje hoger schakelen. Joe Biden komt voor de tweede keer naar Europa. Vrijdag 6 februari in Brussel, Tusk, Schulz, Juncker en leiders van politieke fracties in het EP. En dan door naar de veiligheidsconferentie in München en Stoltenberg.

 113. rubiotje 1 februari 2015 om 10:17

  Psychiaters zouden binnengelopen zijn in de tijden dat de bijbel, koran en de joodse geschriften werden geschreven. Met Abraham als meest zorgwekkende patiënt, wie offert nou z’n kind aan ‘iemand’ die hij nog nooit heeft gezien?

 114. Aad Verbaast 1 februari 2015 om 10:30

  @King Billy: heb je zijn verborgen agenda al kunnen inzien?

  @Rubio: In de tijden van Abraham liet God zich nog wel degelijk zien. Zeker ook aan Abraham.
  Maar ja, goedgelovig als Abraham was, ging hij er maar van uit dat Hij het ook echt was. Identificatiebewijzen bestonden toen nog niet. Nu zou ik er zeker eerst naar vragen. 🙂

 115. rubiotje 1 februari 2015 om 11:03

  Maar Aad, er staat nergens in de bijbel hoe god er uitzag en hoe hij zich bv verplaatste. Wellicht in zo’n Starwars auto zonder wielen? Zelfs Mozes bij het brandende braambos moest zijn gezicht afwenden… Anyway, hij zal toch wel een menselijke gedaante gehad moeten hebben. Hij heeft ons immers geschapen naar zijn evenbeeld..?

 116. Pierre Van de Kletersteeg 1 februari 2015 om 11:08

  Ze zeggen dat als Ik Mijn werkelijke gedaante laat zien, jullie allemaal doodvallen van jalouzie…….

 117. rubiotje 1 februari 2015 om 11:18

  Kleet, alleen van schrik misschien…

 118. Pierre Van de Kletersteeg 1 februari 2015 om 11:19

  DRIE schiet incidenten in 12 uur. De politie schoot een man neer in een lopend onderzoek.
  Was meer een rennend onderzoek
  Gister in Groningen een paar man aangehouden in wild west stijl
  Had zijn ex uitgescholden

  Net als in de jaren zestig; de Hongkong Chinezen introduceerden heroine. Hadden schietpartijen in Eigen groep; ruimde aardig op; was alleen een beetje slordig voor gemeente reiniging.

  Verwachting morgen: vraag van politie om zwaardere wapens en meer personeel.
  Per slot van rekening is maar 80% bezig met parkeerbekeuringen….

  Ze zijn al pakpaarden met: gummiknuppel, pepperspray, taser, pistol; gezien beperkte IQ gaat er eerst een half uur verloren; dan moeten ze kiezen wat ze pakken.

  Schietoefeningen waren beter en goedkoper….

 119. Pierre Van de Kletersteeg 1 februari 2015 om 11:20

  ..of Joost vragen een gebedje te doen…

 120. Aad Verbaast 1 februari 2015 om 11:21

  @Rubio: == Hij heeft ons immers geschapen naar zijn evenbeeld..? == Dat bedoel ik.
  == hoe hij zich bv verplaatste == geen idee. Hologrammetje?
  Of teleportatie zal in zijn gereedschapskist hebben gezeten. “Beam me down..”

  @Kleet: dat zullen dan nog wel zien..

 121. Pierre Van de Kletersteeg 1 februari 2015 om 11:22

  @Rubio: mijn vriendin zei mij telefonisch iets warms om mijn nek te doen; vanwege stijve nek.
  Dus ik mijn hete buurmeissie van 20 opgehaald…
  het werkte!!

 122. rubiotje 1 februari 2015 om 12:23

  Aad; Morgen weer vertrek voor een maandje naar Thailand. Het wordt hoog tijd dat we ons ook kunnen gaan ‘beamen/teletransporteren’ in de toekomst. 12 uur vliegen is geen lolletje meer op deze leeftijd. NL nu maar even verruilen voor een meer tolerant land hoewel ik me maar even niet naar het zuiden moet verplaatsen waar ‘de barbaren’ ook met Kalasjnikovs en bommen rondlopen in naam van een idiote ideologie….

 123. King Billy 1 februari 2015 om 12:25

  @Aad Verbaast ==heb je zijn verborgen agenda al kunnen inzien? ==
  Zó verborgen is het nu ook weer niet, een tipje van de sluier:
  http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/deutschland-schickt-soldaten-an-die-nato-ostgrenze-13401910.html

  Een samenvatting van gehele het artikel in de FAZ zondagseditie, dat nog niet is vrijgegeven. Verleggen van verhoogde paraatheid naar de oostgrenzen met vijf nieuwe stafkwartieren. Moet logistiek en operationeel wel allemaal ingevuld worden. Ook de gaten die dan elders vallen. 3000 militairen van de Nederlandse luchtlandingsbrigade spelen een belangrijke rol om overlal sneller te kunnen ingrijpen. Gaat uiteraard ook geld kosten. Lidstaten worden verzocht om de in Wales afgesproken twee procent van de staatsbegroting nu eindelijk op tafel te leggen. Voor Duitsland betekent dit dat het defensiebudget met 20 miljard omhoog moet. Zoetzure collaterale schade van wat?

 124. Pierre Van de Kletersteeg 1 februari 2015 om 12:32

  Is logisch. Voor 25 euro koop je een pool/roemeen/bulgaar/hongaar om.
  Ik zelf heb dat ooit eens gedaan: wet zei dat paspoort min 14 dagen geldig moet zijn; mijne was nog 2 dagen.
  Had ik ticket verloren, dure kosten; dus de grenspolitie kopen.

  Een vogel onterecht in EU erbij kost een paar duizend per maand.
  Dys dat is een geode investering van DE

  @Rubio: er is maar een ding overall ruimschoots voorradig op deze aardkloot: idioten.

 125. Aad Verbaast 1 februari 2015 om 12:34

  @Rubio: alvast een goede een rustige reis gewenst! En een lekker maandje daar natuurlijk.
  Pas goed op jezelf, en vergeet onderweg niet bij te tanken 🙂

  P.S. ik neem aan dat je daar ook internet hebt!

 126. Aad Verbaast 1 februari 2015 om 12:35

  @King Billy: ritueel wapengekletter dus. Zijn warlords dol op. Kan het niet hier, dan maar daar.

 127. King Billy 1 februari 2015 om 12:40

  Correctie ‘staatsbegroting’. Tien jaar jaar lang twee procent van het BNP.

 128. rubiotje 1 februari 2015 om 14:37

  Thanks Aad, zal wel lukken denk ik en ‘tanken’ ook niet.
  Ook altijd een stukkie cultuur opsnuiven, dit keer de oude stad Korat.
  Internetcafe’s genoeg en noteboekie van vriendin voorhanden dus wellicht hoor je/jullie nog van me…. mits ik er tijd voor heb…
  En hou me uiteraard effe niet bezig met Abraham, Mozes, Izaak, Jacob en hoe ze allemaal ook geheten hebben…
  From now on, Buddha-time… 🙂

 129. King Billy 1 februari 2015 om 14:58

  Tip, @Rubio, voor het geval je ‘in de buurt’ bent. In Cham-am vlak voor Hua Hin is een muziekkroeg in Soi 9 langs de kustweg. Is van een Noor, die ooit eens meedeed aan een kwalificatie voor een Songfestival. Wat Hessel met zijn eetkroeg op Terschelling is, heeft die Noor op zijn jazzy manier in Cha-am gerealiseerd. Zelfs leden van de koninklijke familie, als ze verblijven in Hua Hin, doen daar mee aan (jam)sessies.

 130. rubiotje 1 februari 2015 om 15:56

  King Billy; Dank!
  Ik hou je suggestie in mijn achterhoofd, mits ik tijd en (nog) zin heb.
  Hua Hin altijd in mijn achterhoofd gehad maar tot nu toe nooit iets van gekomen.
  Is ook goed te doen met OV en/of taxi, niet àl te ver van BKK.

 131. Pierre Van de Kletersteeg 2 februari 2015 om 09:18

  wisten wij veel wat ze bedoelden met “laat de kleintjes tot mij komen”? Staat zelfs in de bijbel….
  “Wie het kleine niet deert, is het grote niet weert”
  En zo….

  het is al jaren bekend; en er verander niets.
  Vroeger hadden de tempeliers al feesten met hoeren, hash en alcohol–in het vaticaan wordt op alle mogelijke manieren gefeest.
  ook met kleintjes

  Als de dossiers daar eens wewrkelijk open zouden gaan….

 132. Aad Verbaast 2 februari 2015 om 10:14

  @Kleet: genoeg ervaringsdeskundigen daar over wat er zich zoal in de samenleving afspeelt. Dat dan ook weer wel..

 133. Pierre Van de Kletersteeg 2 februari 2015 om 10:18

  gaat niet over samenleving mar over Vatikaan; dat is niet bepaald hetzelfde

 134. Pierre Van de Kletersteeg 2 februari 2015 om 12:20

  Voorpagina AD
  Dominee in Nijkerk van de gereformeerde kerk ontslagen. Hij ontkent het bestaan van jezus. heft ook wat boeken gescgreven
  kerkraad.
  Hij heft vrijheid van meningsuiting; maar niet hier…

 135. Aad Verbaast 2 februari 2015 om 12:59

  @King Billy (en Kleet): tja. Lijkt me ook niet de juiste plek voor “hoor en wederhoor”.

  Dit nieuwtje is dan veel schrijnender: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/peuterjuf-ik-ben-ontslagen-omdat-ik-niet-naar-de-kerk-ga
  Zelfs het College voor de Rechten van de Mens komt tot een merkwaardig oordeel.

 136. joost tibosch sr 2 februari 2015 om 13:22

  Aad 31 januari Nooit gehoord van de zeloten, de joodse groeiende verzetsbeweging in Galilea waar Jezus ( en de eerste christenen tot de val van Jeruzalem) ook met zijn kritiek op het geweld van een romeinse Rijk zich van distancieerde, ondanks hun beroep op zijn populariteit in Galilea? Hij geloofde als jood nl niet in een Romeins Rijk, waar je met geweld ten koste van de gewone joden tegen moest weren, maar met het profetisch jodendomin een toekomstig Rijk van JHWH, dat zich zonder macht en geweld – om het met zijn eigen originele Galilese woorden te zeggen- als “het kleinste mosterdzaadje uitgroeit tot de grootste mosterdstruik”

  Door het steeds algemenere joodse verzet tegen de Romeinen werden de toch ook in Judea joodse christenen dan ook al vlug als een soort “vijfde niet te vertrouwen colonne” beschouwd mn ook door hun toen al vele aanhangers in de romeinse wereld. Paulus (een joodse Turk met strikt joodse opleiding in Jeruzalem en aanvankelijk fel tegen de christelijke joodse sekte) kwam met zijn ervaringen en discussies met vroege joods romeinse christenen in Syrië tot het inzicht dat hun christendom van de jood Jezus toch niet zo gek was. In die tijd en nog lang daarna gaf men dit nieuwe inzicht weer met oude literaire “bekeringsverhalen” (Ook een middeleeuwse Norbertus en anderen voor die tijd en later vielen door de bliksem getroffen van hun paard en waren zomaar ineens bekeerd!)

  Met zijn joods van kinds af aan Turkse achtergrond snapte Paulus ook beter dan de Jeruzalemse joden als Jacobus dat met Jezus’ internationale denken ook romeinen de moeite waard konden zijn. Hij kreeg zelfs grote ruzie met Jakobus . Omdat hij ook beter dan hij begreep dat romeinen geen barst van joodse gebruiken als besnijdenis en reinheidswetten snapten, liet hij zich met name tegen de nog conservatieve Jacobus gelden en wist hij ook andere christelijk leiders als een Petrus over te halen om nieuwe niet-joodse christenen uit het romeinse Rijk niet te laten besnijden en hoefden die zich ook itt echte joodse christenen uit Jakobus’kring niet aan de joodse reinheidswetten te houden. Zoals ipv het joodse Paasmaal langzaam maar zeker de manier van eten van Jezus, waarbij in hun huizen ook iedereen welkom was, tot het christelijk ritueel uitgroeide, zo werd al vlug de toen gebruikelijke initiatierite van de verwante sekte van Johannes’leerlingen doopritueel in een christelijk jasje ipv de joodse besnijdenis.

  Tja, je ziet maar. Met een lange exegetisch historische opleiding durf ik dit te zeggen, heb zelfs geen enkele behoefte om me in ieders Wikipedia rond te wentelen. Lach me ook te pletter met boeken als “Was Jezus Caesar?” van geweldige geleerde niet-exegeten als een Francesco Carotta, die met geweldige Blitz nu “in” van hun zgn christelijke paard tuimelen! ..
  .

 137. Aad Verbaast 2 februari 2015 om 17:03

  @Joost: dank voor de uiteenzetting. Waardevolle toevoeging!

 138. Pingback:Isaak, Jacob, Israël en GTST | Aad Verbaast

 139. King Billy 2 februari 2015 om 17:11

  Wie denkt dat Nederland alleen een gasrotonde exploiteert, zit er behoorlijk naast. “Achtung, Feind und Freund hören und lesen mit!”
  http://www.spiegel.de/netzwelt/web/untersee-kabel-die-fragilen-lebensadern-des-internets-a-1015809.html

 140. Aad Verbaast 2 februari 2015 om 17:16

  @King Billy: lazen ze maar mee.
  Met rode oortjes? 😉

 141. joost tibosch sr 2 februari 2015 om 17:45

  Waardevolle toevoegingen? Hoe verzin je het!?.

 142. Aad Verbaast 2 februari 2015 om 18:36

  @Joost: == Hoe verzin je het!?.==
  Ik hoop nog dat ook jij nog de mogelijkheid hebt je te laten verrassen. Belangrijke eigenschap!

 143. Pierre Van de Kletersteeg 3 februari 2015 om 10:09

  Dieselrijders worden weer eens aangepakt; wegens vervuiling.
  Krijgen LPG rijders an korting????

  Basis van dit blogserietje is: wat in de bijbel staat is bepaaldelijk niet waar.
  dat is logisch; alle “geloofsboekjes” z berusten op zijn best op fantasie, leugen, bedrog, vertekening, mythen bedoeld om te “bewijzen” dat hun god de enige echte is.

  En godsdiensten bestaan om profane macht te legitimeren.
  Wereldbeschouwingen (soms) om betere mensen te kweken

  Zo: wat is nieuw?

 144. Pierre Van de Kletersteeg 3 februari 2015 om 10:12

  Niks nieuws dus.joost brabbelt nog een heleboel woordjes achter elkaar als een drunken peuter; maar allez: is gevoeglijk bekend.

  Zou leuk zijn als Wilders twee dingen in zijn programma zou opnemen: herstel zorg en sociale wetgeving en afschaffing bijzonder onderwijs.
  Zit ie gauw op 80 zetels…..

 145. joost tibosch sr 3 februari 2015 om 14:33

  Aad Laat jij je in jouw vriendenkringetje maar eindeloos verrassen door je Kletersteeg. Op die Wilders’tempelier met zijn kruistochtentaaltje heb ik nu zonder enige moeite al heel lang niet meer gereageerd. Ondanks de mijn, voor jou blijkbaar zo verrassende “waardevolle toevoegingen” – en nu kost het me duidelijk meer moeite dan bij PVdK – moet je, zelfs met jouw geweldige “open” wetenschappelijke mentaliteit, ook niet meer te vast op reacties van mij rekenen, ook omdat men hier nog al in wilde ontsporingen en herhalingen dreigt te vallen..
  PS Zit trouwens met spanning, zeg dat bij voorbaat nu maar, te wachten op het volgende PVVprogram na 18-3, als de PVV de macht in handen heeft. Waarschijnlijk mogen we dan weer alle moslima’s de kopvod van de kop trekken, alle korans en moskeeën verbranden, en (te beginnen bij) alle moslims hier met onze geweldige verwilderste beschaving minstens monddood maken. En uit de buitenlanden stromen dan de gelokte jongeren toe om te genieten van onze P(VV)IS-staat en er mede, voor te zorgen dat Eurabie, nee de hele wereld gaat begrijpen dat men, als in oude koloniale tijden, niet tegen het blanke Tempelierstriomfaat Wilders/Bosma/Kletersteeg op kan! Kletersteeg mag dan ook alles wat christelijk is of klinkt opruimen. Hij moet van Wilders dan wel de joodse zionisten met rust laten.

 146. King Billy 3 februari 2015 om 16:58

  Zie, religie is polletiek. En niet zo’n beetje ook met die Wilders.

  En nu rommelt het weer omdat een dwaalleer in eigen huis voor opheffing zorgt.
  “Jezus Christus hing niet aan een mythisch kruis. Hij hing aan echt kruis en droeg zo de echte last van de wereld,” schrijft de secretaris van de Protestantse Kerk in Nederland in antwoord op de bewering van een uitgerekend Gereformeerde (God betere het) dominee dat JC nooit heeft bestaan.
  Ben benieuwd of daar een nieuwe rol voor JC uit voortvloeit. Kan zomaar weer een nieuwe splinterstroming ontstaan.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4716/Christendom/article/detail/3843588/2015/02/03/Jezus-is-wel-een-historische-figuur.dhtml

 147. Pierre Van de Kletersteeg 3 februari 2015 om 17:02

  Dank voor je lieve woordjes Joost.

  mag ik je herinneren aan–de kruistochten om Jeruzalem te “bevrijden”; de kruistocht tegen de orthodoxen, de Inquisitie, het opsporen en afmaken van protestanten (kennelijk niet grondig genoeg gebeurd) het uitroeien vn de Kartharen, van de Tempeliers–om zo maar een paar dwarsstraten te noemen……
  Kan de PVV nog wat van leren. Kon ook Hitl;er nog wat van leren….

  Als jij met je lege kop nog steeds denkt dat theologie een wetenschap is ipv van een tijdverdrijf en niet ziet, dated islam geen geloof of religie is maar een stamdoctrine, ben je ook met de beste psychiater niet te redden; maar laat ik je toch maar (gepretendeerd) serieus nemen met de volgende vraag.
  Stel er zou geen islam zijn; zouden er dan in Somalie Nigeria Mali, Algerije, Tunesie Egypte, Jemen Afghanistan, Pakistan, Libie, Libanon,Syrie, Jemen burgeroorlogen zijn?

  Worden in Turkije/Egypte geen christenen afgemaakt? Zijn er op Cyprus geen meer dan 500 kerkjes door de Turken geplunderd en vernield/gesloten?

  Is er door de ISIS geen poging gedaan tot volkerenmoord?

  De islam is gevaarlijker voor de wereld dan Hitler ooit was.

 148. Aad Verbaast 3 februari 2015 om 17:04

  @Joost:
  == eindeloos verrassen door je Kletersteeg. == Ik wordt niet meer door hem verrast. Voorspelbaar en valt in herhaling. En zoals je zou kunnen weten: ik ben het veelal (en meestal) met hem oneens.
  Maat zoals je ook kan weten: ik blokkeer niet gauw iemand op mijn blog. Normaliter zeggen de reacties van personen net zoveel zo niet het meest iets over de persoon zelf.

  == “waardevolle toevoegingen” == Vreemd dat je daar zo over valt. Ja, ik vind je toevoegingen meestal waardevol. Met name als ze over de inhoud gaan.
  Zoals je weet ben ik ook maar een leek op dit gebied. Dus extra info/achtergrond/aanvulling kan me nog wat leren. Zeker als het een gezond tegenwicht geeft voor ik ‘beweer’.

  == PVV == in het geheel niet mijn partij. Integendeel. Had je ook kunnen weten.

  == ook niet meer te vast op reacties van mij rekenen == Aan jou. We leven in een vrij land. Ik zou het jammer vinden (zie hierboven waarom).

  == wilde ontsporingen en herhalingen dreigt te vallen.. == zou kunnen. Leuke uitdaging voor je, met al je kennis, die ontsporingen recht te zetten.
  En herhalingen? Zou kunnen. Wellicht heb ik dan toch nog een overeenkomst met de clerus 😉

 149. Pierre Van de Kletersteeg 3 februari 2015 om 17:05

  Zit me af te vragen hoeveel splinter bewegingen er zijn van het totale Christendom; schat 3000
  In Afrika een paar honderd alleen van de RK kerk; complete met missa Luba…
  Swingt de pan uit.

 150. Pierre Van de Kletersteeg 3 februari 2015 om 17:24

  Na 55 jaar hebben de linkschen in NL–die in feite rechtser zijn dan de NSB- het niet voor elkaar gekregen om een behoorlijke vreemdelingenwet te maken, en die uit te voeren.
  Criminelen krijgen uitkering en woning; en ethnische nederlanders kunnen op straat blijven

  Dat dat kwaad bloed zet is duidelijk.
  Van daklozen krijgt maar een heel klein deel uitkering. In Groningen minder dan 20; er zijn er ongeveel 600.

  Die Linkschen Gutmenschen huilen tranen met tuiten als de ISIS weer een paar koppen afsnijdt, terwijl het de opdracht is aan IEDERE moslim; en een slordige 70% dat berid is te doen.

  Dat er in NL mensen doodgaan omdat medische zorg geweigerd wordt, of omdat ze geen woning hebben, interesseert ze niet
  Bij ieder blunder die de mini Hitler rutte maakt, wordt het geld terug gehaald bij de non actieven.

  Zeggen–zoals de joodse handelaren dat deden in New York– tegen de Zwitsers: of je brengt die 2 milliard aan goud terug MET samengestelde rente erover, of je bent in NL uitgesloten om handel te plegenm en eventuele vestigingen worden genationaliseerd zonder compensatie”
  Kijk dat durft ie niet, pist ie in zijn broek.
  WEL invaliden en bejaarden en psychgiatrische patienten en mensen die verzorging nodig hebben afknijpen.

  En zondag’s ziitie met zijn gerformeerde rotkop vooraan in de kerk.
  En dat soort volg jij Joost.
  Hitler had ook zo’n kudde om zich heen.

  Kan je beter op PVV stemmen; dat was de enige die stond voor de etnische nederlanders in de probleemwijken.
  De “linksche Gutmenschen wonen daar niet.

 151. Pierre Van de Kletersteeg 3 februari 2015 om 17:25

  @Aad: Dat je het vaak oneens bent met mij heft een simpe4le redden: je hebt vaak ongelijk.
  Geeft niks hoor….

 152. Pierre Van de Kletersteeg 3 februari 2015 om 18:34

  Dan, wat betreft het punt islam: wie bedreigt wie? Wie wordt er 7/24 bewaakt? Welke instellingen worden aangevallen? Islam of joodse?
  En wie vieren er feest als er onthoofding plaats vind, of een bomaanslag?

  P.s.; De zgn aanvallen op moskeetjes; hadden moslims zelf gedaan….

 153. Aad Verbaast 3 februari 2015 om 18:46

  @Kleet: == wat betreft het punt islam: wie bedreigt wie? ==
  Vooralsnog vermoorden ze zich onderling met name uit.

  P.S. je reageert op een ‘oud’ blog..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: