Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Target2. De doodgezwegen alles vernietigende tikkende tijdbom in Europa


En waarschijnlijk wordt die daarom verzwegen. Als die bom tot ontploffing komt zijn de rapen pas echt gaar. Target2 is het internationaal betalingssysteem waar de banken, Nationale Banken, en de ECB tot over de oren in de keten zitten. Als iemand in die keten niet meer aan de verplichtingen kan voldoen, dan blaast het hele systeem zichzelf op. En dat is nu precies wat er mogelijk staat te gebeuren. Met desastreuze gevolgen. Nederland kan voor 150 miljard het schip in gaan.

Target2
Staat voor: Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer system. Een mond vol. Het systeem regelt onderlinge betalingen tussen euro landen. Zo’n 350.000 transacties. Per dag wel te verstaan.

Overgesimplificeerd werkt het als volgt: je buurman wil een BMW5 kopen, maar heeft ‘even’ de centen niet. Jij betaalt de dealer met cash. Van je buurman krijg je een schuldbekentenis. Allemaal in goed vertrouwen natuurlijk. Je moet maar durven. Hij rijdt fluitend rond, jij kijkt naar een papiertje.

In de eurowereld werkt het als volgt
Voorbeeld. Een niet onbemiddelde Griek koopt een container tulpenbollen in Nederland. Hij geeft opdracht aan zijn bank de aankoopsom naar de leverancier over te maken. Maar in deze moderne tijd gaat er dan niet een vrachtwagen vol munten naar Nederland rijden. Nee, dan gaat Target2 zijn werk doen. Zijn bank maakt het geld over naar de Griekse nationale bank. Die geeft opdracht aan de bank in Nederland het geld over te maken naar de leverancier. Die krijgt zijn geld, zelfs in harde munten als hij dat zou willen. Klant en leverancier zijn tevreden. So far so good.

De realiteit (target2) is ingewikkelder
De Griekse bank stort dat geld bij de Griekse Nationale Bank (GNB). Op papier want de bank krijgt slechts een I-O-U (I-Owe-You- schuldbekentenis) van de GNB. Die zelf in de boeken schrijft (op de balans) dat hij waarde zou hebben ontvangen (“asset”, in feite een ‘he-owns-me’). De GNB schrijft die ‘waarde’ dan weer over naar de ECB. Die die dan weer doorschuift naar De Nederlandse Bank (DNB), allemaal middels omgewisselde IOU’s en ‘assets’. Die dan vervolgens eenzelfde transactie (in de boeken) uitvoert richting de bank van de leverancier. Pas als de leverancier zijn geld wil ophalen in klinkklare munt dan wordt die ook (lokaal) gegeven. Boekhouders kunnen er een hele dag zoet mee zijn om balansen vol te schrijven. Dat zijn ze dan ook. Geen harde munt wordt internationaal geschoven. Lokaal wel. Letterlijk grenzenloos.

Allemaal bedacht om de werkelijke hoeveelheid echte ‘lokale’ euromunten in een land zo stabiel mogelijk te houden (liquiditeit) en als maatregel om de kapitaalvluchten in de perken te houden. Ook om de snelheid er natuurlijk een beetje in te houden. Handel is handel nietwaar? We willen groeien! Allemaal in goed vertrouwen. Te goed zo blijkt nu.

In een sprookjeswereld is er niets aan de hand. Alles is op papier immers in evenwicht (in balans en op de balans).

De realiteit is geheel anders. In het voorbeeld subsidieert de De Nederlandse Bank/ECB immers de transactie. Alsof ze een ongelimiteerde creditcard geven aan de GNB om maar te spenderen. Inmiddels is daar stevig gebruik van gemaakt.

Over de jaren is de onbalans stevig groeiende. Loopt inmiddels echt in de papieren. En volledig uit de klauwen.

In totaal heeft de De Nederlandse Bank op deze wijze inmiddels 150 miljard gesubsidieerd, oftewel 150 miljard solide eigen kapitaal ingeruild tegen I-O-U’s van een zeer twijfelachtige reputatie.  De Bundesbank voor 500 miljard. Luxemburg 110 miljard.

Aan wie zoal?
De subsidie ontvangende landen zijn met name de PIIGS landen:  Portugal -60 miljard, Ierland -120 miljard. Italië -180 miljard, Griekenland -100 miljard en Spanje -170 miljard.

Maar ook: Frankrijk -80 miljard en België met -50 miljard. Die ook structureel boven hun stand leven.

In deze link kan je de getallen nog eens rustig (grafisch) bekijken, kijk dan meteen ook even naar het verloop in de tijd. Het wordt alleen maar rap slechter!

Mochten de IOU’s waardeloze beloftes zijn (vb: je “buurman” gaat failliet, of wisselt van munt – ‘verhuist’) dan kan je naar je uitgeleende centen fluiten. De I-O-U’s hebben hun waarde verloren. En dat zou realiteit kunnen worden als euro landen (als Griekenland) in faillissement komen respectievelijk uit de euro stappen. Of als besloten zou worden de schulden maar kwijt te schelden omdat van een kale kip toch niet te plukken valt..

Let wel: omdat nationale banken, en de ECB onafhankelijk zijn, is deze ontstane onbalans allemaal buiten het gezichtsveld van parlementaire controle en zelfs (formeel) de regering, die informeel hier natuurlijk weet van heeft. Althans dat zou je toch mogen verwachten..

Het komt pas binnen echt het gezichtsveld als het zover is. Want uiteindelijk zal de Nederlandse burger als het mis loopt die (nog dagelijks groeiende) 150 miljard mogen gaan ophoesten. Ongeveer net zo veel als de jaarbegroting van vadertje staat. Zie je het voor je wat dan staat te gebeuren?

Duizelt het? Dan ben je niet de enige. De media (In Nederland) hebben het nog niet opgepikt, de kamerleden ook niet. De allesvernietigende tijdbom is iets wat ze graag onder het blijven tapijt schuiven. Of in onwetendheid niet kunnen vatten. Te grote getallen? Te ingewikkeld?

En Jan Kees de Jager maar klagen dat het ‘slechts’ een vertrouwenscrisis betreft in de financiële wereld. En dat ze er hard aan werken om die vertrouwenscrisis te keren.

Maar als hij dan inmiddels zegt dat je “buurman” niet meer te vertrouwen is (“vertrouwen Griekenland is tot een dieptepunt gedaald”) is hij dan inmiddels bezig ons stiekem voor te bereiden maar te accepteren dat er in goed vertrouwen 150 miljard over de balk is gesmeten?

Dat wordt bloeden voor de burger en de komende generaties. Van een aderlating kan je dan niet meer spreken.

Wordt het niet hoog tijd dat onze volksvertegenwoordigers respectievelijk de media eens heel hard aan de bel gaan trekken? Of gaan we zitten wachten op een bezuinigingsronde van 150 miljard in plaats van de in de pers verschijnende extra 5-7 miljard waar nu al keihard door politici over gevochten wordt?

Over gedogen gesproken.

N.B. 08/03/12 zie ook het vervolg op deze blog:  https://aadverbaast.wordpress.com/2012/03/08/het-monetaire-massagraf-als-de-euro-bom-barst-target2/

 

N.B. 29/02/2012. Inmiddels is het target2 saldo van de PIIGS landen al weer opgelopen tot meer dan 800 miljard.
Dadurch haben sich bei den Notenbanken der finanzschwachen Länder wie Portugal, Griechenland, Spanien, Irland oder Italien Verbindlichkeiten von mehr als 800 Milliarden Euro aufgetürmt. Auf der Gegenseite hält allein die Bundesbank Forderungen von zuletzt knapp 500 Milliarden Euro. Relativ zur Größe sind die Positionen in Luxemburg und den Niederlanden noch umfangreicher.
Bron: http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/analyse-der-commerzbank-target-saldo-zwingt-zur-transferunion-11664707.html

en:
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/schuldenkrise-die-bundesbank-fordert-von-der-ezb-bessere-sicherheiten-11667413.html
Aus dem Umfeld des EZB-Direktoriums hieß es am Mittwoch im Zusammenhang mit dem zweiten Langfristtender, auch eine Debatte über die Ungleichgewichte und den Umgang mit den TargetForderungen sei notwendig.

Bronnen en verder lezen (o.a.):
http://www.bloomberg.com/news/2011-12-15/germany-s-hidden-risk-bloomberg-businessweek-opening-remarks.html
http://www.zerohedge.com/news/goldmans-take-target2-and-how-bundesbank-will-suffer-massive-losses-if-eurozone-fails
http://soberlook.com/2012/01/target2-and-collateral-imbalance.html http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,814477,00.html
http://www.businessweek.com/magazine/germanys-hidden-risk-12142011_page_2.html
http://faz-community.faz.net/blogs/fazit/archive/2012/02/02/die-zeitbombe-der-bundesbank.aspx
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/griechenland-einknicken-der-euro-retter-11644915.html

Plaatje komt hier vandaan

231 Reacties op “Target2. De doodgezwegen alles vernietigende tikkende tijdbom in Europa

 1. Roberto la Verita 17 februari 2012 om 16:23

  Ik denk dat ik maar een handeltje op ga zetten in ouwe zokken,dat zal straks de enige plaats zijn waar je geld nog veilig is.
  Ik heb dit al eerder geschreven “deze crisis is de grootste fraude ooit gepleegd “.
  De kinderen van onze kleinkinderen zullen daar nog aan gaan betalen.
  Roberto

 2. Aad Verbaast 17 februari 2012 om 16:32

  @Roberto: het is nog erger. Zelfs in een oude sok (zonder gaten) is je geld niet veilig. Ze weten je te vinden als we met zijn allen 150 miljard mogen gaan dokken.

 3. reinejragolo 17 februari 2012 om 16:39

  Dan moet de Nederlandse Bank er maar 150 miljard bijdrukken.

 4. lebonton 17 februari 2012 om 16:50

  kijkend in mijn portemonnee realiseer ik me al lang dat geld een illusie is.
  maar even serieus: vanaf het moment dat we beloftes in geldwaarden zijn gaan beleven wisten we dit toch al?

 5. Aad Verbaast 17 februari 2012 om 16:53

  @Reine: DNB mag niet op eigen houtje geld drukken. Dat mag de ECB wel doen. Ken je het begrip inflatie? Kan gierend uit de hand lopen.

  @Ton: misschien wist jij het wel. Maar ik nog niet. Kom ik bij de bank dan moet ik mijn doopceel lichten om een stuiver los te weken. Hier worden 100-miljarden achter de rug om uitgedeeld aan mensen die boven de stand willen leven.

 6. King Billy 17 februari 2012 om 17:15

  Hmm, nu maar hopen dat de hackers niet toeslaan en er vandoor gaan met die 760 miljard aan electronisch geld. Ik zie het voor me, even nonchalant boodschappen doen met een USB-stick in de achterzak.´

  Even serieus. Is de DNB en Postbus 51 al op de hoogte gesteld van deze posting?

 7. Aad Verbaast 17 februari 2012 om 17:19

  @King Billy: er zijn al heel wat mensen weggelopen met ons geld zo blijkt. Om ze mogelijk nooit meer terug te zien.
  == Even serieus. Is de DNB en Postbus 51 al op de hoogte gesteld van deze posting? ==
  Postbus 51? De DNB is natuurlijk al op meteen op de hoogte 😉
  Rutte heeft op 13 maart zijn afspraak in Strassbourg al afgezegd wegens een “agendaprobleem” lees ik net. Minste van de problemen denk ik dan.

 8. King Billy 17 februari 2012 om 17:37

  Natuurlijk is Strassbourg afgezet, de voorbereiding om op 20 maart, zo’n beetje het begin van de lente, na dit bericht te moeten aankondigen dat de economische winter definitief doorbreekt in de eurozone, gaat hem niet in de kouwe kolere zitten.

 9. Aad Verbaast 17 februari 2012 om 19:55

  @Reggie Roning: een kat in het nauw maakt rare sprongen!
  In deze waanzinnige wereld is het steeds ingewikkelder te bepalen wat nou wel of niet “vals” is.

 10. Reggie Roning 17 februari 2012 om 20:18

  @Aad,

  In de link: http://www.bnr.nl/topic/griekenland/327082-1202/ecb-ruilt-griekse-obligaties-om
  zou je haast zeggen dat die aureool om Draghi’s hoofd er bewust in is geschoten. Onze (valse) redder..

 11. Aad Verbaast 17 februari 2012 om 20:45

  @Reggie: je zou haast denken dat hij een tip had gehad van Golden Sachs. Heeft nog wat oud-collega’s zitten daar. Van je vrienden moet je het toch hebben nietwaar.

 12. renelouman 17 februari 2012 om 21:01

  Volgens mij moeten we het er helemaal niet over hebben. Want hoe meer je het erover hebt, hoe dichterbij het komt. Het is een beetje Ruttiaans, maar ik snap wel dat ze het doodzwijgen.

 13. Aad Verbaast 17 februari 2012 om 21:20

  @Renelouman: misschien als we het er eerder over gehad hadden was het nooit een risico geworden. Weer een voorbeeld van een regeling/afspraak waar niet goed over is nagedacht wat de keerzijde er van kan zijn. Zo zijn er velen in Europa.

 14. King Billy 17 februari 2012 om 21:22

  “Ongeveer 100 slachtoffers per jaar door een #lawine in de Alpen. 95% door roekeloosheid. Hoor je nooit wat van, tot.. #”
  Evenmin van de reddingsploegen, die, met uitzondering van de helikopterbemanningen, hun humane werk, meestal vrijwillig, ook niet geheel risiciloos uitvoeren. Maar weten wat ze wél en vooral moeten nalaten om sensatiekickers onder de sneeuw vandaan te halen.

  Dan maar terzake, onze toekomst, veel belangrijker dan de financiering van uranium -die toch wel doorgaat-; het omruilen van die Griekse obligaties is niet veel meer dan het verschuiven van schulden tussen diverse balansen. De waarde van de schulden verandert daardoor (nog) niet. Wel wordt het op deze manier eenvoudiger gemaakt om de botte afschrijvingen op schulden te faciliteren. Ook in een later stadium, want we zijn er nog lang niet.
  Kom ik nog wel op terug. Wil eerst wat inlezen over het Engelse Pond in 1992.

 15. zelfstandigjournalistantwerpen 17 februari 2012 om 21:26

  Is het niet altijd al zo geweest? Geld is immers papier dat je zo doormidden kunt scheuren en het is weg. De mensen in de middeleeuwen hadden het nog niet zo gek bekeken met hun ruilhandel. Jij een brood, ik een stuk kaas.

 16. jan bouma 17 februari 2012 om 21:53

  Inderdaad is er zeker ook sprake van een self-fulfilling prohecy; zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Self-fulfilling_prophecy voor dit drama.

  Nu bepleit ik al sinds de jaren ’70 vdve een revolutie (en dat klinkt ook afschrikwekkend) maar zal uiteindelijk noodzakelijk blijken om uit de totale misère te geraken. Het is dan niet nodig om eerst een totale melt down van al onze financiële systemen mee te maken. Ofwel chaos.
  Wat zeker nodig is het idee dat er perspectief is; een toekomst. De mensen willen alleen dan afscheid nemen van de doemscenario’s. Een absolute voorwaarde.

  Het lijkt me verder niet verstandig om de neerwaartse spiraal van stagflatie en deflatie aan te wakkeren. Tenslotte is het totale Europese GPD nog steeds zo’n 20.000 miljard en het zou verstandig zijn om het communicerende wereldwijde vat van Tinbergen te gebruiken voor wat correcties.

  Inzake “de koninklijke onschendbaarheid en lawines…” Die blijkt in ieder geval niet te bestaan. Gelukkig maar. :))

  Tot morgen voor weer een waanzinnige dag in dit tijdperk.

 17. Aad Verbaast 17 februari 2012 om 22:41

  @King Billy: het bericht vanuit de ECB leek me een truc om een kleinere gevoeligheid te krijgen voor het schrappen van schulden (wat ministers zouden kunnen gaan besluiten) die met dezelfde papieren ook deels binnen de ECB hangen. Dan maak je er maar gewoon andere papier van.
  Maar ja, het fijne weet ik er natuurlijk ook niet van.
  Maar ja, onderhand ga ik overal wat achter zoeken natuurlijk. Kwestie van statistiek haast.

 18. Aad Verbaast 17 februari 2012 om 22:43

  @Johan: als dit waarheid wordt zitten we zo weer terug in die ruilhandel Johan. Ga maar vast verzamelen, dan valt er nog wat te ruilen.
  De middeleeuwen komen er aan!

 19. Aad Verbaast 17 februari 2012 om 22:48

  @Jan: van enige self-fullfilling profhecy is hier nog geen sprake lijkt. Niemand heeft het er over immers. Alles keurig onder de mat gehouden tot nu toe. Onterecht in een open samenleving lijkt me.

  Inmiddels wel even daar geprobeerd wat aan te doen. Nieuwsuur, Zembla, Tegenlicht, 5e dag (ja, zelfs die), en P&W ingeseind over dit onderwerp. Daarnaast nog de NRC.
  Kijken wie van die clubs wakker worden 😉

 20. King Billy 17 februari 2012 om 23:37

  http://www.google.de/search?q=gdp+eurozone&hl=de&rlz=1T4ASUT_deDE461DE461&prmd=imvnsu&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=tcs-T_XiAYLtsgbP6MHBBA&ved=0CIUBELAE&biw=1240&bih=458
  @alle ge-interesseerden: een lawine aan grafieken, cijfers en mooie plaatjes.Voor elk wat wils.
  @bouma. als ik één van die grafieken bekijk, zie ik dat de eurozone (daar hebben we het toch over, niet de EU, afgezet tegen die 20.000 triljoen GDP werelwijd, waar haal je die vandaan?) een relatief klein spelertje is met 15.000 miljard GDP. Of maak ik een rekenfout?
  En over de self-fulfilling prophecy, dan kan ‘Kluge Hans’ misschien helpen om sombere of blijde verwachtingen te bevestigen. After all, een gegeven paard kan men soms niet beter in de bek, pardon, mond kijken.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Clever_Hans
  geintje, ik weet niet waar de smiley’s zitten.

 21. Glaswerk 17 februari 2012 om 23:46

  Aad, een systeem dat gebaseerd is op verwachtingen en op rente op schulden op hogere rente op hogere schulden, etc, is gedoemd een keer ineen te storten. Velen zullen dan gedupeerd worden behalve zij die de gedupeerden zouden moeten zijn.

  En het is inderdaad wachten, zoals hierboven iemand al opmerkte, op een hacker die de bancaire tellertjes op nul zet. Of iets anders.

 22. Aad Verbaast 18 februari 2012 om 01:09

  @King Billy: dagelijkse kost natuurlijk al die grafiekjes. Is je tournee al volgeboekt? Plaat je elke zaal helemaal mee plat natuurlijk. En in de pauze staat dat elke paard van je op de gang. http://www.youtube.com/watch?v=fTsKL4m27ZY
  Per slot van rekening is in het zuiden het carnaval al begonnen begrijp ik.

  @Glaswerk: op zich een interessante gedachte natuurlijk. Ik ga eens even nadenken wat er zou gebeuren als ze dat (tellertjes op 0) voor elkaar zouden krijgen. Ik zou het niet eens weten eigenlijk.
  Een ingestort kaartenhuis (torenflat modellen maken de grootste kans) kon zo maar eens een fraaie bungalow worden.

 23. jan bouma 18 februari 2012 om 07:38

  @Aad…22:48
  Me dunkt dat de naam van dit blog ==Target2. De doodgezwegen alles vernietigende tikkende tijdbom in Europa == HET voorbeeld genoemd mag worden van een allesomvattend en destructief toekomstig scenario. Of niet soms? Maar ik begrijp je ironie. Het punt is dat er een intellectuele revolutie mogelijk is die dit doemscenario doet voorkomen. Nu heb ik al talloze keren uitgelegd HOE maar ja je weet het.. “als je veel van ’n ander overneemt blijft er weinig van jezelf over..” Bij P&W, Nieuwsuur, NRC Handelsblad alwaar ik wel eens een instemmend commentaar kreeg van Roel Janssen, de econ. redacteur, en de rest van de nieuwsrubrieken.
  Ik ben pur sang uiteindelijk een optimist of beter: een pragmatische cynische realist en verwerp doemscenario’s zonder uitzicht.

  @King Billy
  Volgens deze grafiek klopt mijn verhaal: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_GDP_(nominal)
  daarin draait geheel Europa mee met net iets minder dan 20.000 miljard. Duitsland bijv. met 3.315 miljard en Nederland met 783 miljard GDP. Het zijn wel dollars. (…) En die koers fluctueert zomaar 50% t.o.v. de Euro. Het kan vriezen of dooien met die dollar.
  Nu is er een door Tinbergen voorziene nivellering gaande via zijn communicerende vat. Er wordt dan hier wat “lucht” geperst uit onze Westerse economieën door de rest van de opkomende landen. Brazilië, Rusland, India, China ofwel “de BRIC`. Nu kan men dit proces met de acceptatie van een soort lemmingengedrag laten voortduren totdat alle assets zijn verschrompeld. Lijkt me niet verstandig. Er valt uiteraard nog veel meer over te zeggen.

  “Allen een goeie dag!` En… gelukkig morgen weer wat zinnige tekst uit het Boek der Boeken.

 24. Aad Verbaast 18 februari 2012 om 09:49

  @Jan: == .. HET voorbeeld genoemd mag worden van een allesomvattend en destructief toekomstig scenario. Of niet soms? == er zijn er meer te bedenken natuurlijk.
  Weer een interessant voorbeeld hoe communiceren een moeilijk vak is. Lees even het volgende verslagje van de discussie in de kamer waar de Jager opgetrommeld werd door de oppositie (natuurlijk) om even te komen vertellen hoe het zit met de Griekenland en consorten.
  http://www.bnr.nl/feeds/anp/940304-1202/de-jager-nadenken-over-noodplan-griekenland
  ====
  Nederland denkt met een paar andere eurolanden na over rampscenario’s en noodplannen voor Griekenland ,,mocht het onverhoopt misgaan’’. Niet dat die landen er op aansturen, maar er wordt wel ,,intensief en vertrouwelijk’’ gesproken over scenario’s waarin Griekenland niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, zei minister Jan Kees de Jager donderdag in de Tweede Kamer.

  Volgens hem is er een groot verschil tussen een situatie waarin Griekenland op een wanordelijke manier financieel in gebreke zou blijven of een ordentelijke manier. Zo’n laatste scenario is nu ,,behapbaarder” dan anderhalf jaar geleden ,,en nog altijd veel minder ernstig dan een wanordelijke default of een exit uit de euro”.

  In beide gevallen is Griekenland overigens niet failliet. Weliswaar kunnen de private schuldeisers ,,fluiten naar hun centen uit obligaties”, maar de Griekse schulden aan andere landen verdwijnen niet. Daarover moet worden onderhandeld in de zogeheten Club van Parijs.

  Het slechtste scenario doet zich volgens De Jager voor als Griekenland uit de eurozone stapt. Dat heeft grote gevolgen voor de Griekse samenleving en brengt ook het risico met zich mee dat andere eurolanden besmet raken door de Griekse problemen.
  ====

  Interessant natuurlijk met dit blog in het achterhoofd. Even in communicatie termen: de ontvanger (bij een niet juiste afstemming) hoort gaarne wat hij wil horen, een hoort niet wat hij kan horen of wil horen. De zender (bij een niet zuivere afstemming) zendt een signaal deels gevuld met ruis zodat de ontvanger slechts hoort wat hij wil/kan horen. Politici zijn daar meesters in.

  De kamerleden slapen rustig verder en zijn slechts bevreesd over de getallen die worden genoemd als Griekenland uit de euro zou stappen dan wel faiiliet gaat. Die getallen betreffen een overzienbaar aantal miljarden.
  De Jager heeft natuurlijk weet vaan de target2 problematiek. Die wordt niet genoemd door hem.

  Maar als er boven dit stuk had gestaan De Jager in koortstachtig overleg ivm target 2 problematiek, dan had hij hetzelfde kunnen zeggen, maar gaat het wel over 150 miljard!
  Dat had de voorpagina’s wel gehaald.

  Wat ik hier mee wil zeggen: de Jager had het (mogelijk) daarover zonder het te zeggen, de kamer wordt gesust omdat ze denken dat hij het ergens anders over heeft. De Jager wint tijd, en kan naderhand zeggen dat hij ze niet voorgelogen heeft…
  Oude communciatie truc: niet liegen, maar zeker niet de hele waarheid vertellen.

  == ,,mocht het onverhoopt misgaan’’ == target2
  == ,intensief en vertrouwelijk’’ gesproken over scenario’s waarin Griekenland niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen == target 2
  == Weliswaar kunnen de private schuldeisers ,,fluiten naar hun centen uit obligaties”, maar de Griekse schulden aan andere landen verdwijnen niet. Daarover moet worden onderhandeld in de zogeheten Club van Parijs.== target2
  Dat laatste is natuurlijk heel interessant: de private schuldeisers kunnen fluiten naar hun centen. De schulden van de landen blijven. Maar er moet wel over onderhandeld 😉 Target2!

 25. jose 18 februari 2012 om 09:55

  Gelukkig hebben journalisten het de komende tijd druk genoeg met Friso, hoeven ze tenminste niets uit te leggen of liegen over de crisis en de achterliggende “werkelijke “oorzaken.
  Tocht ben ik benieuwd of de heer Opstelten ook voor Nederland traangas achter de hand heeft ,traangas als mensen het niet meer geloven, als ze te weinig hebben en te veel verliezen.

 26. Aad Verbaast 18 februari 2012 om 10:15

  @Jose: dat soort nieuws blijkt altijd weer meer behapbaarder te zijn. Misschien omdat je het zelf niet raakt, maar je er wel alles bij kunt voorstellen hoe het zou zijn als je je het wel raakt.
  Van een directe bedreiging loop je misschien makkelijk weg (fight or flight reactie).
  Maar je hebt helemaal gelijk: ik vind het ook uiterst merkwaardig. De wereld staat in brand en P&W gooien het hele programma om, om een uur lang te praten over Friso.. met ‘experts’..

 27. jan bouma 18 februari 2012 om 10:22

  @Aad…9:49
  Paar opmerkingen zonder te pretenderen volledig te zijn.

  1. Dank voor je uitgebreide reactie.
  2. De tragiek van elke discussie is dat die uitgaat van axioma’s. (Onbewezen stellingen). Zo ook al je opmerkingen. Tegelijkertijd ook die van mij.
  3. De tragiek is verder binnen discussies “dat niet van tevoren de parameters worden gesteld noch de doelstellingen waar de discussie toe moet leiden of aan moet voldoen.”
  4. Bevestigen en conformeren wij à priori het primaat van de oordeelsvorming van de financiële hegemonisten aan hun oordelen zoals we die nu hanteren… tsja…dan is de discussie al gevoerd en behoeft er verder geen discussie te worden gevoerd over de alternatieven.
  5. Het door jou gepropageerde ‘out of the box thinking’ staat daar haaks op.

  Tot zo ver even. We zien later wel (of niet) of deze discussie op je blog ergens toe leidt. Te weten een standpunt dat zich conformeert aan de communis opinio. Vooralsnog wordt de kiezer niets gevraagd…

 28. Aad Verbaast 18 februari 2012 om 10:44

  @Jan: geheel eens. Zonder vastgestelde spelregels voor een discussie blijft die altijd gesloten.
  == Vooralsnog wordt de kiezer niets gevraagd…==
  Sterker nog: ze worden niet eens geïnformeerd!
  Dus zou je al eens iets vragen dan kan er niet eens antwoord worden gegeven. Zelfs onze ‘volksvertegenwoordigers’ weten van niets..

  N.B. Hou jij ze dom, dan hou ik ze arm.

 29. King Billy 18 februari 2012 om 11:19

  Jager zit er volkomen naast. Het beste scenario is dat de 130 miljoen als afscheidskado wordt meegegeven. Als Griekenland geen toestemming had om zelf geld bij te drukken en beperkte toegang had tot Target2, waren ze allang uit de Euro vertrokken.
  Wat Rutte en de Jager niet zien is dat de ECB, voor 70% bemand door Club Med figuren en Fransen, waar anderen nauwelijks nog iets te zeggen hebben,de Nationale Banken berooft van hun solide beleggingen in ruil voor ECB, ESRM, EFM, Target2 schuldpapieren om de Zuid Europese schulden te kunnen betalen.
  De EU is tot een doodordinaire Transfer Unie verworden.
  Als we hiermee doorgaan, moet aan het eind van de rit 3-4 biljard aan schulden over de lidstaten verdeeld worden.
  Als er gejammerd wordt in Frankfurt, Londen, Wall Street, Washington dat het domino effekt optreedt als Griekenland er uit stapt, wordt eigenlijk bedoeld dat de portfolio’s van de banken in elkaar klappen.
  Als Griekenland overstapt op de Drachme komt er een bankrun. Gebgruik daarvoor die 130 miljoen.
  Zowiezo, als Griekenland, in de regio concurreren moet worden om export te genereren, dienen de Griekse prijzen met 30% te dalen. Turkije, de Balkanlanden Nederlandse boter en tulpen zijn hun concurrenten, niet de BMW makers.
  En wat zien we: Tot nu toe zijn de zuidelijke landen, sinds 2009, toen de problemen dnkzij Amerika, aan het licht kwamen, structureel niet, maar dan ook niets veranderd. Alles is door de ECB opgevangen door ophogen van de schuldfinanciering. Ierland lukte het wel. Door prijsverlagingen. Engeland, Black Wednesday, 1992 moest hetzelfde doen. Onze produkten worden te duur op de wereldmarkt. En niemand zit te wachten hightech waterbeheerder adviseurs.
  ‘We zitten in de de val’. Dankzij hautaine politici, die hun ego’s oppoetsen door dure hobbyidealen over de rug van belastinbetalend stemvee, te financieren.
  Nog nimmer is door de hautaine politici, regeringsleiders en staatshoofden, die verantwoordelijk zijn voor de daden van hun voorgangers, een krachtig ‘Het spijt ons, we hebben gefaald’, gehoord. Integendeel, de Mea Culpa’s vliegen je om de oren.
  Nu zitten de politici echt in het nauw: het geld is bijna op, en zonder geld kunnen politici niets.
  Dat wordt bloeden voor het belastingbetalend stemvee: inflatie, belastingverhogingen aan de ene kant en interen op vermogen aan de andere kant.
  Er hoeft nog maar ‘DIT’ te gebeuren en de Angelsaksen in Wall Street, Washington, op de FTSE, geflankeerd door een halve oorlogsindustrie in de VS, openen de aanval op de euro.

  Dat is hier aan de hand. Geen wonder dat politici als kippen zonder kop ondrennen in de EU- circus Augiusstal. Merkel riep in augustus 2011 nog dat regeringsleiders twee keer per jaar bijelkaar moesten komen om de economie van de EU te bespreken. Nu lopen ze bij elkaar de deuren plat en hangen ‘tig’ keer per dag met elkaar aan de telefoon.

  Bereid je maar voor, op de markt is straks je euro nauwelijks nog een cent waard.

 30. Pingback:- Goud en zilver prijzen

 31. Aad Verbaast 18 februari 2012 om 11:36

  @King Billy: dank voor je uitgebreide betoog, kan ik geheel onderschrijven.
  == Bereid je maar voor, op de markt is straks je euro nauwelijks nog een cent waard. ==
  Als je in een land leeft met een eigen munt kan je afwaardering van de munt ten op zichtte van omringende landen nog redelijk handelen als je als land zelfvoorzienend bent. Of de economie zodanig kunt hervormen dat je dat snel wordt. Nederland is op dat gebied natuurlijk wel erg kwetsbaar.
  Zou de euro wat breder blijven bestaan, dan geldt hetzelfde voor ‘het land’ waarin de euro als munt blijft bestaan. Worden we iets minder kwetsbaar van. Blijft ellende natuurlijk.
  Geen wonder dat er ‘koortsachtig’ overlegt moet worden.
  Waarom lekt die agenda van Parijs niet eens uit?

 32. Rinus de Nadenker 18 februari 2012 om 11:41

  Universiteit Nijenrode is de broedplaats voor nieuwe politici , in het verleden stond Nijenrode ook al garant voor de al oude politici , als het electoraat stemt en een club bij elkaar komt die gaat regeren dan mag men toch aannemen dat zij onze politici weten waar men het over heeft , zo ook een Jan Kees de Jager.
  Ikzelf twijfel aan het werk en denk niveau van vele politici in de 2e kamer , vaak zoals het nu overkomt zijn het populisten die als BN’er in het nieuws proberen te komen zonder inhoudelijk de materie te kennen .
  Waarbij een Mark Rutte met zijn glimworm glimlach dus per definitie al irritant te noemen valt , een kabinet vorm geeft waaraan de sleutel licht om het electoraat tot op het bot uit te kleden met leugens en bedrog , dan kan aan zijn intelligentie en die van de Jager geen twijfel meer bestaan.
  Wat mij verbaast is dat deze truck nu al ruim een jaar lukt en Target 2 een feit is maar zij toch de media en de Kamerleden kunnen overtuigen van de rookgordijnen die zij naar hartenlust kunnen ventileren.
  Sta mij dan ook toe om te zeggen dat het niveau van de media ook te wensen overlaat , zij dan niet in staat zijn om de trukendoos van Rutte en de Jager te doorzien , of zijn er achter de schermen hogere en grotere machten bezig en zijn zij ook maar radertjes in het grote geheel van de NWO. ( Nieuwe Wereld Orde ).

 33. Aad Verbaast 18 februari 2012 om 12:00

  @Rinus de nadenker: als ik in goegel even de woorden kamer+target2 intik dan blijkt dat er vrijwel geen verwijzingen staan. Ja, dit blog (op plaats 1 en 2) en op de derde plaats de volgende:
  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2008/07/31/antwoorden-op-kamervragen-over-het-target2-betalingssysteem.html
  Uit 2007!! En als je dat even doorleest dan zie dat het ook nergens over gaat.
  Daarna is iedereen blijven doorslapen..

  Wat er achter de schermen allemaal gebeurt heb ik natuurlijk geen zicht op. Anders zou het niet “achter de schermen” heten immers 😎

 34. King Billy 18 februari 2012 om 12:12

  Binnen de euro-zone is het marktmechanisme van valutawaarden uitgeschakeld. Dat klopt. Maar buiten de Eu moet de euro wel concurreren met andere valuta’s. Tsja, als de euro dan endogeen uitgehold wordt, moeten uiteindelijk de prijzen omlaag. De grootste factor die voldoende flexibel is om in dat scenario gepropt te worden is de factor arbeid…..
  Pick your choice.
  Echt, wat nu in Griekenland op straat gebeurt, staat hier ook te gebeuren. De ernst van de situatie wordt niet herkend, volledig onderschat en de waarheid wordt ge-orkestreerd verzwegen. De Nederlandse media en politici pikken het niet op, of willen hun vingers niet branden.
  Triest, diep triest.

 35. Rinus de Nadenker 18 februari 2012 om 12:33

  @https://aadverbaast.wordpress.com/ , bedankt voor uw commentaar , i.d.d. gaat uw blog over Target 2 ,
  Naar ik mag aannemen weet ook een Jan Kees de Jager dit , anders komt mijn redenatie dat het niveau van Kamerleden te wensen overlaat beangstigend dichtbij en dat het geen veronderstelling meer is maar een feit .
  Wat er achter de schermen gebeurd kan ik ook niet met zekerheid zeggen , maar de vermoedens zijn groot .
  Dit tot mijn genoegen door het lezen van bepaalde boeken waar ik aan u de titel en de auteur van wil vermelden.
  1 ) Worden wij wakker – door Marcel Messing
  2 ) De Protocollen van de Wijzen van Sion – door Robin de Ruiter
  3 ) De ware geschiedenis van de Bilderberg Conferentie – door Daniel Estulin
  4 ) Regeren vanuit het duister – door Jim Marrs
  5 ) Als de Dollar valt – door Willem Middelkoop
  6 ) Overleef de Kredietcrisis – door Willem Middelkoop

  Met vriendelijke groet
  Rinus de Nadenker

 36. King Billy 18 februari 2012 om 13:10

  Hier is nu het hele interview met Hans Werner Sinn, van het ifo-instituut.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/im-gespraech-oekonom-hans-werner-sinn-wir-sitzen-in-der-falle-11653095.html http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/im-gespraech-oekonom-hans-werner-sinn-wir-sitzen-in-der-falle-11653095.html
  De gehele problematiek, van Brussel tot de gevolgen in de huiskamers in Europ komen aan de orde.
  Een citaat over Target2: Handelsschulden worden betaald door zelf gedrukt geld:
  ———–
  Das Ganze wird, öffentlich kaum bemerkt, unterstützt durch die Target-Verbindlichkeiten der Bundesbank. Sie haben aufgedeckt, welche enormen Haftungsrisiken hier über den Zahlungsverkehr im sogenannten Target-System zwischen den Notenbanken des Euroraums entstanden sind. Die Bundesbank hat seit Ausbruch der Finanzkrise 500 Milliarden Euro Forderungen gegen die Notenbanken der Euro-Wackelkandidaten aufgehäuft. Wie erklären Sie das Target-Problem dem Laien?

  Wir haben Überschüsse im Außenhandel mit den südlichen Euro-Staaten, und diese sind bezahlt worden mit selbst gedrucktem Geld. Normalerweise hat der deutsche Überschuss sein Pendant in Vermögenswerten dieser Länder, die man erwirbt. In den letzten vier Jahren war das aber nicht der Fall, da unsere Kunden die Waren mit selbstgedrucktem Geld bezahlt haben. Im Süden liefen die Druckerpressen heiß und haben die Kreditvergabe unserer Banken ersetzt. Die haben ihr Geld bei der Bundesbank angelegt, und die Bundesbank hat eine Target-Forderung gegen das EZB-System bekommen. Wir haben also marktgängige Schuldtitel gegen Target-Forderungen ersetzt. Diese Forderungen werden nur mit einem Prozent Zins bedient, das ist weniger als der Inflationsausgleich.
  —————————
  Politici mogen nog zo deskundige ambtenaren en adviseurs hebben, maar als ze de boel willen belazeren om korte termijn politiek opportunististische redenen, dan doen ze dat.

 37. Aad Verbaast 18 februari 2012 om 13:46

  @King Billy: == bezahlt worden mit selbst gedrucktem == etc.
  Even onduidelijk voor me. Heeft hij het hier over virtueel drukken of echt drukken?
  Kan ook zo snel even niet vinden of, en zo ja, hoe hard (hoe veel) ergens de geldpersen staan te draaien. Heb jij daar enig zicht op?

  Een zinkend schip kan je verlaten (kapitein als laatste..) of de bemanning vragen als een gek te gaan hozen om te boel nog wat uit te stellen. Niet te verwarren met hoezeeën.

 38. Aad Verbaast 18 februari 2012 om 13:50

  @Rinus de nadenker:
  Dank voor het boekenlijstje. Enkele daarvan al gelezen.
  == anders komt mijn redenatie dat het niveau van Kamerleden te wensen overlaat beangstigend dichtbij en dat het geen veronderstelling meer is maar een feit ==
  Beschouw het maar als een feit.
  Terwijl de wereld en Nederland in brand staat, zit een volle kamer te ouwehoeren over de burka, of over een imam die wel of niet mag komen. En een lege kamer maakt een praatje (op verzoek) met de Jager. Om ‘hem aan de tand te voelen’. Het woord target2 is nergens gevallen.

 39. King Billy 18 februari 2012 om 17:26

  @Aad Verbaast, re 13.46. De ECB staat via Target2 garant voor betalingen op ontvangen van de DNB. Die zijn afgedekt door schuldbekentenissen van Griekse banken aan de Griekse Nationale Bank, die deze als onderpandand doorschuift naar de ECB, die deze weer als garantie toewijst aan Target2, welke laatste deze als Target2 schuldbekentenis weer aan de DNB doorschuift, die deze vervolgens weer als onderpand bij de ECB neerlegt. Tsja, als dat cirkeltje VIER JAAR lang ongecontroleerd kan ronddraaien, ontstaan deze excessen. Met de `drukpersen lopen warm’ wordt dus bedoeld dat de PIIGS-landen krediet krijgen bij de ECB om bij Target2 kredietgaranties voor handelsbetalingen neer te leggen.
  De ECB ziet toe op en is verantwoordelijk voor de liquiditeit en het volume, dus hier is in feite sprake van een verkapte expansieve geldpolitiek.

  Dit gaat veel verder: Heb jij een levens/pensioenverzekering bij een bank waar je pakweg 30 jaar braaf voor betaald hebt bij jouw bank? Dat pakket wordt door jouw bank aan de DNB als onderpand aangeboden, die dat doorschuift naar de ECB, die in ruil daarvoor Target2 garanties afgeeft.
  In dat zelfde artikel, ik vertaal nu even, staat:
  “Niemand kan van de ingewisselde Target2 vorderingen op de oude dag kunnen leven, welke truc’s boekhouders ook bedenken. ”
  En ze bedenken er vele. Ondertussen verdwijnt jouw opgebouwde pensioen in een zwart gat.

  En nu kom ik in hoofdletters, wordt een beetje emotioneel
  PENSIOEFONDSEN GEVEN GROTE DELEN VAN HET INGELEGDE VERMOGEN ALS ONDERPAND AAN DNB VOOR STAATSLENINGEN. DE DNB ZET DEZE OP DE BALANS ALS SOLIDE BELEEGINGEN EN GEBRUIKT ZE ALS ONDERPAND VOOR GARANTIES VAN BETALINGEN EN LENINGEN BIJ DE ECB. DE ECB SLUIST DEZE DAN WEER DOOR NAAR TARGET 2 OF SCHRIJFT DAARVOOR NIEUWE LENINGEN UIT, WAARMEE DE ECB TARGET2 BETALINGEN GARANDEERT, DIE……. ga nu terug naar ‘dit gaat veel verder’.

  Jouw solide belegging is tot een junk Target2- IOW gedegradeert.

  Niet voor niets zegt Sinn dat de EU tot een Transfer Unie is omgetoverd en de ECB een economisch roofdier met voor 70 % Club MED en Franse verantwoordelijken op de kop.

  En de politici? Onbereikbaar. Doen precies waarvoor ze niet ingehuurd zijn. Er een rotzooitje van maken. De EU, de Euro, de HSL, de NS, rekeningrijden, toiletten op treinen, mauro.
  Soms denk ik wel eens om van de parlementszalen bioscopen te maken. Gaat ook vaak het licht uit.

 40. Aad Verbaast 18 februari 2012 om 17:28

  @allen: toch wel interessant. Dit blog is door een een financiële site overgenomen (deels met een verwijzing) en op een andere (over zilver en goud) is er een verwijzing naar gemaakt.
  Inmiddels al meer dan 500 keer bekeken. Da’s toch wel bijzonder na zo’n korte tijd.
  Nu afwachten of de media het oppikken.

 41. Aad Verbaast 18 februari 2012 om 17:35

  @King Billy: schandalig!! Dit had ik er nog niet eens uitgehaald.
  Eenzelfde stramien als de junkhypotheken die de aanzet waren tot het begin van de huidige crisis.
  Niets van geleerd dus.
  Pensioenen is een vorm van gelegaliseerde diefstal heb ik al eerder betoogd in een blog.
  Nog erger dan ik al vermoedde dus.
  Gisteren besteedde Zembla er al weer aandacht aan. Moeite waard om te bekijken.
  http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=56400&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1974&cHash=99b1e3bc51a961428eca82899f0a81c7
  Verbijsterend weer. Je moet 100 jaar worden om je ingelegde geld terug te krijgen…
  En dan had Zembla het nog niet eens over jouw ECB verhaal.

  Wat een bende, wat een rotzooi!

 42. King Billy 18 februari 2012 om 17:49

  Gefeliciteerd met al die aandacht. De self-fulfilling prophecy dat er een paar criminele politici peentjes gaan zweten komt echt wel uit.

  Ik begrijp het niet. Target2 is hier redelijk actueel. Wat is de werkelijke redenen? Waarom houden de fracties zich stil? Zijn ze wel op de hoogte, maar afspraken gemaakt? Waarom berichten de kranten niet? Spreekt die 150 miljard al niet eens meer aan?

  Overigens zag ik een bericht dat Target2 tekort is opgelopen tot -750miljard.

 43. Aad Verbaast 18 februari 2012 om 18:02

  @King Billy: ik heb nog even nagedacht om de fracties even een kopietje hier van te sturen.
  Maar er maar van afgezien. Een keertje eerder gedaan. Nooit meer wat van gehoord.
  Onbegrijpelijk!
  Als Zembla of Tegenlicht ergens een scheet over laat is er morgen een spoeddebat.
  Maar ja, ik voel me al lang niet meer vertegenwoordigd door de ‘volksvertegenwoordiging’ zoals je weet.

  N.B. nou vooruit, toch maar een tweet er aan gewaagd. Ik hou je op de hoogte.

 44. King Billy 18 februari 2012 om 21:00

  Stuur het naar Wilders! Koren op z’n molen, lijkt me. Kan natuurlijk ook zijn dat hij in ‘Het Complot’ zit, ondanks dat de EU buiten de gedooogsteEUnovereenkomst is gebleven.
  Over 2-3 dagen komt Wilders met zijn rapport over de terugkeer naar de Gulden en daar past afscheid nemen van 150 miljard weer niet in.
  Je kan hem ook vragen of in het rapport de 150 miljard van Target2 is meegenomen. Gooit hij dat rapport in de prullenbak. Da’s ook weer zonde omdat een column van Von der Dunk of Hulspas dat Wilders 150 miljard vergat, ook niet te versmaden is.
  Wat een zooitje…

  Ander ding. De Bundesbank heeft eind januari Soffin weer uit de ijskast gehaald. Soffin is een reddingscherm voor Duitse banken dat ze tot 435 miljard kunnen opvullen, meldde Schäuble in het parlement voor: quote, ‘Die Fall der Fällen’. unquote.
  Kent Nederland zoiets? Of sturen ze Wouter Bos weer het bos in met de opdracht ‘We zien wel waar het schip strandt’.

 45. Aad Verbaast 18 februari 2012 om 23:37

  @King Billy: Tja, Wilders..Ingewikkeld geval natuurlijk. Mordicus tegen Europa. Maar wil het kabinet niet laten vallen. Moet nog even wat binnenhalen in de onderhandelingen.
  Ik zal er nog eens over denken. Misschien wel naar de ‘financieel specialist’?

  “Soffin”: daar moet ik me even over inlezen. Hebben ze nog steeds geld te veel?

 46. jan bouma 19 februari 2012 om 07:24

  * Krokodillentranen * – * Koekjes van eigen deeg * – * Woekerpolissen * – * Afpersing *

  Ziedaar wat ‘tags’ waaronder dit blog ook zou kunnen worden beschreven. Enfin. Voor de goede verstaander maakte ik in 1999 navolgend schilderij: http://villamithras.wordpress.com/2009/10/11/twee-werelden-noord-en-zuid-in-beeld-gebracht-en/
  *)
  uiteindelijk nivelleert alles zich ‘through the drain’.
  “Jammer!” Zo zegt u “…dat Jan Modaal of Jan met de pet de rekening betalen moet van de corrupte financierders en pensioenbeleggers!” Tsja, het is maar hoe u het bekijkt. Zolang ze mooie resultaten op hun balansen konden laten zien vroeg u zich ook niets af..
  *) Aad en OBA nog hartelijk dank dat ook dit doek werd gespaard op het Internet.

  Iets anders.
  Ik moet de at random generator ook nog inschakelen voor een willekeurige pagina uit het Boek der Boeken; ik kom daar op terug. En ondertussen: ik schreef het al op dat blog: “Niet boos worden!”

 47. jan bouma 19 februari 2012 om 07:47

  Dat bleek pagina 319. Ik moet wel een verbond hebben gesloten met het “toevallige lot” want oordeelt uzelf:

  ==
  (..waar ernst en absurditeit elkaar raken…)

  En tegen tienen betrad de gevierde columnist zijn kantoor; las toen een belangwekkend commentaar waarvan hij dacht: “die man zou in de krant moeten schrijven” maar er stonden een paar beledigingen in dat commentaar ( “provinciale minkukel”) en om die reden kon dat natuurlijk niet geplaatst worden. En toen bleef alles (gelukkig!) bij het oude…
  Voorts las hij toen nog een verzoek om “als schietschijf” te gaan dienen als hij in zijn opzienbarend boek zou schrijven. In dat boek worden alle huichelaars en provinciale minkukels ter wereld inclusief de totale fundamentalistische geestelijkheid en de intellectuelen vernietigd op zo’n wijze dat “de honden er geen brood van lusten” en… die dus toen ook “omkwamen van de honger!”

  Dit laatste zinnetje was nu weer zo’n beroemd doordenkertje van ‘m
  Groet!
  JB

 48. Aad Verbaast 19 februari 2012 om 09:46

  @Jan: == Tsja, het is maar hoe u het bekijkt. Zolang ze mooie resultaten op hun balansen konden laten zien vroeg u zich ook niets af..==
  Als er mooie resultaten geboekt worden dan is er natuurlijk weinig reden tot klagen (mits deze op zuivere wijze zijn verkregen).
  Goed dat je het woord “ook” in je zin hebt opgenomen. Want het is natuurlijk uiterst vreemd dat dat als er geen mooie resultaten geboekt worden de mensen die zich wat zouden moeten afvragen dat gemiddeld ook niet doen!! Op zich ook geen goed resultaat. Waarbij ik dus wel vragen stel.
  Net even gekeken, maar nog geen reactie van de vier heren (“kopstukken”) die ik heb aangeschreven maar ook die hebben (nog?) niet gereageerd. Zeker druk carnaval aan het vieren. Niets nieuws onder de zon eigenlijk. Doen ze het hele jaar.

  Desalniettemin is gisteren dit blog ruim 800 keer bezocht. Kom daar maar eens om als “broodschrijver” wat de honden niet lusten. Duidelijke keuze weer van de @randomgenerator. Mooi resultaat waar je mij niet over zult horen klagen 😉

 49. jan bouma 19 februari 2012 om 10:23

  @Aad.. 9:46
  Die reactie van “de 4-kopstukken” kun je ook wel op je buik schrijven. Want net zoals mr. Pieter van Vollenhoven, als voorzitter van de Raad voor de Veiligheid, ooit al eens concludeerde in een beroemd vraaggesprek bij P&W: “Niemand heeft belang bij het vinden van de waarheid”.

  Aardige opmerking in dit verband. We kennen allemaal “het Instituut van de Nationale Ombudsman”. Er is zelfs een Wet voor gecreëerd: http://wetten.overheid.nl/BWBR0003372/geldigheidsdatum_19-02-2012

  en als je nu mocht denken.. Zo! Dat is even goed geregeld! Kom je van een kouwe kermis thuis. Ook wetgeving blijkt, zoals in dit geval, slechts een slecht toneelstuk voor de Bühne.

  Wat een zooitje! (Ik ga nog even wat anders doen).

 50. zelfstandigjournalistantwerpen 19 februari 2012 om 10:34

  Soms zou het nuttig kunnen zijn, ruilhandel.

 51. Aad Verbaast 19 februari 2012 om 10:38

  @Jan: begrijp ik uit je reactie dat de Nationale Ombudsman je dossier in het ronde archief heeft gemieterd?

  @Zelfstandig Journalist: is natuurlijk al aardig op streek. Net als de zwarte economie. Belgen zijn daar altijd al voorlopers in geweest in de Noordelijke landen 😉

 52. King Billy 19 februari 2012 om 11:18

  @zelfstandig journalist. Ruilhandel? Ik heb via een bank in een portfolio nog 50 aandelen General Motors. Ter waarde van $ 5000,-. De bank wilde wel meewerken in de aankoop van de door ECB gegarandeerde uitgifte van leningen, mits binnen drie jaar een rendement van 10% (rente+winst bij verkoop) behaald kon worden…….

 53. Motek from Space 19 februari 2012 om 11:21

  Goede Morgen – dank voor je reactie onder m’n laatste bijdrage –
  De hopeloosheid hangt als een wolk boven de (N) euroten. Niet vanwege menslievendheid ( tenslotte hebben ze niets met de natuur) maar met het aan elkaar breien van hoopgevende woorden. Alles valt en staat met tekst ivm het verborgen schaap in de mens. Logisch gevolg dat er steeds meer einzelgängers komen 😉
  Nationale Ombudsman: ervaringen genoeg achter me liggen waaruit bleek dat een ambtenaar voor twee ( of méér) telt. Beetje reli in dat soort organisaties van “u bent als leugenaar geboren en zal als leugenaar sterven”. Ondanks papieren bewijslast. ook al meegemaakt bij een bekende bank in Ollanda trouwens. Ondanks alles toch blijven doorgaan met redden wat er te redden is. Van rups tot mens zeg maar. De hoeveelheid “spookburgers” die schulden achterlaten: administraties nog volop werk ivm het blijven sturen van aanmaningen en laatste waarschuwingen kan wel 2 jaar doorgaan. Zou ook wel eens anders geregeld mogen worden want ook dat geeft stress aan nieuwe bewoners van huurhuizen. Voor zover deze nog geen stress hebben nav de markt-prijzen. Zal ook wel te maken hebben met de Mol die ondergronds werkt aan het uitroeien van de zwakste schakels. kan er niks anders van maken, helaas. Maar toch een fijne dag, al is het weer weer pet voor de afdeling gezondheid. 😉

 54. Aad Verbaast 19 februari 2012 om 11:37

  @Motek: het enige moment waarop een politicus niet liegt is wanneer hij een andere politicus voor leugenaar uitmaakt. Ambtenaren doen hun uiterste best om carrière te maken richting politiek.

 55. King Billy 19 februari 2012 om 11:41

  @aad Verbaast. Re Soffinn. Ik help je een eindje op weg. In deze wikisites is te lezen dat het Duitse parlement in 2008 de regering opdracht gaf om een vangnet te cre-eren. De wetgeving werd in no-time aangenomen. In 2010 ging Soffin in de ijskast, november 2011 is Soffin met toestemming van het parlement weer in stelling gebracht. Afgezien van de ethische kwestie omtrent Angelsaksisch bankieren met staatshulp overeind te houden, als het fout gaat, hier een mooi voorbeeld van ‘Zuerst….. .
  Maar ja, hoppen van restaurant naar restaurant voor een smakelijke maaltijd op de pof, is ook niet eeuwig vol te houden. Nog een hoop werk aan de winkel….
  De Duitse wikipagina geeft een overzicht van de betrokken banken.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Finanzmarktstabilisierungsfonds

  http://en.wikipedia.org/wiki/SoFFin

 56. Aad Verbaast 19 februari 2012 om 11:54

  @King Billy: interessant. Ik weet eigenlijk niet of een dergelijk ‘noodfonds’ hier in Nederland bestaat.
  Behalve dan dat banken onderling de bankgarantie voor hun rekening nemen als een bank omvalt.
  Opvallend trouwens dat de Soffin-voorzitter Pleister heet. Je moet er maar op komen 😉

  Waar halen ze het geld vandaan? Of is het ook virtueel geld?
  600 miljard inmiddels geparkeerd bij de ECB (omdat ze elkaar niet meer uitlenen omdat ze elkaar niet meer vertrouwen), ook een ‘noodfondsje’.

  Drukke tijden voor de boekhouders om er voor te zorgen dat het allemaal leuk wordt doorgeboekt.

 57. King Billy 19 februari 2012 om 12:15

  Virtueel geld, neem ik aan, waarvan de omvang van het fonds is bepaald door de draagkracht van uiteindelijk de belastingbetalers, voor zover die nog een rol spelen, want misschien kan dit fonds ook wel doorgeschoven worden naar de ECB, als het fout gaat. Per slot van rekening mogen nationale banken in de eurozone op eigen houtje geen staatsleningen meer uitschrijven.

 58. Aad Verbaast 19 februari 2012 om 12:20

  @King Billy: == virtueel geld ==
  ik leerde vroeger altijd dat je geld maar één keer kon uitgeven.
  Die tijden zijn inmiddels al lang achterhaald. Nu kan je het honderden malen laten rondtollen in het rad van fortuin.

 59. zelfstandigjournalistantwerpen 19 februari 2012 om 12:21

  @king Billy: ik handel niet in aandelen.

 60. Johan 19 februari 2012 om 13:17

  Zo bezien was het zo gek nog niet dat de vorige premier Griekenland een referendum wilde. Stel dat hij werkelijk de zaak bij de wortel aan wilde pakken en de bevolking wilde informeren?
  Terug naar de Drachme en de rest van de EU laten zien dat ze gewoon een misbaksel hebben gecreëerd met hun financiële systeem.
  Nu ook wel duidelijk waarom dit “niet mocht” van de rest van de eurofielen. Dan hadden ze nu al met de hele waarheid naar achterban gemoeten! Dus maar snel een Goldman boy naar voren geschoven.

 61. jan bouma 19 februari 2012 om 13:24

  @Motek…11:21
  Met je fine-tuning sla je de spijker op z’n kop wat betreft het “instituut de Nationale Ombudsman”. Zie: http://www.youtube.com/watch?v=yVrY4neM1Zs en dat is een klassieker. Een film naar het boek van Somersets Maugham The Razor Edge. In deze film wordt op fantastische wijze geënsceneerd het “faillure” of “succes”. Amuseer je.

  Inzake de Nationale Ombudsman zal ik hierna nog plaatsen (later) het huichelachtige antwoord van mr. J.A. Prins, senior van het Instituut. Nu even door met de film van 2 uur en 24 minuten of daaromtrent.

 62. Aad Verbaast 19 februari 2012 om 13:47

  @Johan: geen wonder dat alle politici (ook in Nederland en ook de oppositie) op hun achterste benen stonden toen hij dat voorstelde. Stel je voor zeg dat politici om de mening van het volk gaan vragen. Ongehoord!! (Grappig woord eigenlijk in dit verband.)

  Goldman Sachs zat er vanaf het begin al tot over de oren in. En nog. Hoe meer problemen hoe meer geld er te verdienen is immers. En dan is het maar wat verleidelijk de natuur een handje te helpen.
  https://aadverbaast.wordpress.com/2011/11/22/goldman-sachs-sucks/ en van eerdere datum:
  https://aadverbaast.wordpress.com/2009/11/18/%C2%93ik-doe-gods-werk%C2%94-2/

  http://www.goud.com/europese-centrale-banken-verder-in-de-problemen/ daarin Dirk Schumacher van Goldman Sachs (onderaan artikel):
  Als één land de eurozone zou verlaten, worden eventuele verliezen op de claims verdeeld over alle nationale centrale banken. ‘Maar in het extreme geval dat de eurozone volledig uit elkaar zou vallen en de perifere centrale banken kunnen hun verplichtingen onder Target2 niet nakomen, dan zou dat betekenen dat de verliezen terecht zouden komen op de balans van de noordelijke centrale banken.’

 63. King Billy 19 februari 2012 om 15:23

  re 13.47. Dat neemt niet weg dat de huidige onbalans op de Target2 saldo’s op de één of ándere manier vereffend moet worden binnen het gehele plaatje van de schuldvereffening en beheersbaar maken van staatsschulden.
  Rutte kan toch ook tegen Draghi zeggen dat hij een deel van die 140 miljard aan IOU’s van Target wil converteren in Euro’s om zijn staatshuishouding op de drie procent’s norm te brengen, die ze met z’n allen hebben afgesproken?’ Heeft Rutte echt niet de volledige 140 miljard voor nodig met de tot nu toe reeds bereikte structurele hervormingen die jaren lang gaan doorwerken. After all, achter die140 miljard aan schuldbekentenissen aan DNB steekt ook noeste arbeid. Of is deze arbeid geen cent meer waard?
  Of is dit gevaarlijke demagogische prietpraat?

 64. Motek from Space 19 februari 2012 om 15:45

  Toch ook lachen tussendoor via http://kanteldenker.wordpress.com/2012/02/19/het-is-carnaval-het-dweilorkest-pvv-komt-uit-haar-groef/

  Jan 13:24…inderdaad waard om naar om te zien. (youtube-link) mede reden dat ik enorm naar de warmte van het voorjaar verlang, buiten zijn, bewegingsruimte, ont-spanning. Tevens ook reden waarom de eigen beweging van burgers afgeklemd wordt via ruimtebeperkende middelen; volgens mij valt dit alles onder geestelijke wreedheden en verkrachting van de eigen geest. Buiten beschouwing laten we dan maar het ontwikkelen via de scholing want ook daar valt nog wel het 1 en ander over te zeggen als kindertjes in de opvang afgericht gaan worden om klaar te stomen voor een kennis-economie 😉

  Al met al wordt de chaos niet minder maar méér en méér, bijna carne-val te noemen 😉

 65. King Billy 19 februari 2012 om 16:56

  http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/0,1518,816105,00.html
  Verhagen heeft nog een dossier in z’n achterzak om de aandacht van het parlement en de media af te leiden. Kwestie van timing.

 66. Aad Verbaast 19 februari 2012 om 18:28

  @King Billy: er kan natuurlijk nog heel wat door- en dolgedraaid worden. Als de banken 70% van hun claims op de Griekse banken willen kwijtschelden (daar lijkt het op) dan dan Draghi Draconi natuurlijk ook besluiten om die 600 miljard die de banken bij de ECB hebben gestald confisceren om daarmee de target2 tegoeden te vereffenen. Kom je al een heel eind. Valt er daardoor een bank om dan kan Duitsland met haar Soffin (In het Nederlands vrij vertaald: De-pee-in) vervolgens weer bijspringen.
  Beetje out-of-the-box denken en je komt een heel eind 😉

  P.S. Schaliegas. Je hebt een gevoelige neus. Ik had al langer de bedoeling een keer over schaliegas te gaan schrijven. Ook weer zo’n onderwerp waar veel over te vertellen valt. Gaat er nog wel een keer van komen.

 67. Aad Verbaast 19 februari 2012 om 18:36

  @MoteK; Leuke link.
  We kunnen wel een oppeppertje gebruiken!

 68. King Billy 19 februari 2012 om 18:44

  Als Draghi dát doet, komt hij aan nr. 2 van onze nationale trots, de handelstegoeden en gaat ´je blogbijdrage geschiedenis schrijven. Zowiezo al, je bent de eerste blogger in Nederland die goed onderbouwd aandacht aan deze kwestie besteedt.
  Verder, in de ogen van de ECB is het negatieve Target2 saldo een achter-de-komma issue. Voor Nederland echter niet. 150 miljard is hoeveel van het BNP? 25% of zo?
  Rutte moet van goede huize zijn, wil-ie dat verkopen.

 69. Aad Verbaast 19 februari 2012 om 18:58

  @King Billy. Natuurlijk allemaal leuk en aardig om tekorten te relateren aan BNP (675 miljard euro). Doet de politiek lustig aan mee om de staats begroting tekorten daar aan te te relateren. Appels en peren vergelijken natuurlijk. Dan lijkt het allemaal wat minder. Misschien binnenkort de uitleg van Maastricht relateren aan GDP van Europa? Zit je al gauw onder de 3% immers. Dat terzijde.
  150 miljard op 245 miljard is al gauw zo’n 60%. Zelfde percentage als in Duitsland. We zitten weer op één lijn!! Merkelwaardig kan tevreden zijn.

  N.B. net een tweet van Rutte die zijn wintersport vakantie heeft afgezegd.

 70. King Billy 19 februari 2012 om 21:31

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/9644/Prins-Johan-Friso-bedolven-onder-lawine/article/detail/3189127/2012/02/19/Premier-Rutte-alsnog-op-wintersport.dhtml
  ‘gezien ‘gezien de laatste berichten over de gezondheidssituatie van prins Friso’. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vandaag bekend.’
  Dan mag Friso wel lid zijn van de koninklijke familie, maar hij is geen lid meer van het koninklijk huis, dankzij de reputabele C.V. van Mabel Wisse-Smit, waarmee hij gehuwd is en vrijwillig afstand deed van eventuele troonsopvolging. Die Friso valt helemaal niet onder de verantwoordelijkheid van knipmes Rutte.
  Overigens was Schäuble nieuws op de ARD 20.00 journaal, omdat hij de Griekse regering dringend heeft verzocht de voorwaarden voor de 130 miljard onvervoorwaardelijk te accepteren.
  Waaronder assistentie van organisaties, die normaal aan ‘state building’ in derde wereldlanden doen.
  Arm Griekenland, een trots volk in een land zonder functionerende staat, die nu herstructureren moet en de uitbuiters daardoor 200 miljard euro’s buiten de eurozone konden parkeren.
  Triest, dieptriest.
  Was beter geweest indien Rutte overwogen had daarvoor zijn vakantie op te offeren. Ook dieptriest.

 71. King Billy 19 februari 2012 om 22:46

  Gottegot, soms zijn de wonderen de wereld nog niet uit. Duitsland binnenkort onder de hoede van twee voormalige DDR burgers, Protestanten, de ene, Merkel, een domineesdochter, de andere, Gauck, een voormalige dominee staat er aan te komen. Zal Ratzinger, de baas in het Vaticaan, niet blij mee zijn.

 72. Aad Verbaast 20 februari 2012 om 00:25

  @King Billy: Dit is hoe de uitspraken van Schäuble in het Nederlandse nieuws kwam:
  http://www.nu.nl/economie/2744736/schauble-voelt-mee-met-grieken.html
  Meelevende man. Maar verder niet zeuren, lijkt het motto.
  Toch hoe langer dit verhaal over target2 bij me inzinkt, hoe merkwaardiger ik het vind.
  Waar politici rituele paringsdansen uitvoeren in de kamer of ze wel of niet het kabinetsbeleid moet steunen om reddingspakketten in orde grootte (liablity) 10 miljard (Nederland) te steunen, is er zonder enige parlementaire inbreng 150 miljard uitgegeven aan dubieuze economieën.
  En Wilders maar brullen dat hij wel over extra bezuinigingen wil praten als er maar ontwikkelingshulp bezuinigd wordt.
  Lijkt me rijp voor een filmscenario.

  Tja, die Gauck. In Duitsland kiezen ze sneller een bovenkoning dan onze onderkoning, Donner.
  Maar ja, die koning heeft slechts een ceremoniële functie begrijp ik.
  Mark (niet te verwarren met Merkel – klinkt haast hetzelfde als je een paar apres-ski borrels op hebt) belde vanmorgen nog Merkel. Nog even en hij roept dat Merkel goed geluisterd heeft naar zijn adviezen. De retter des vaderlands. En Europa. Gaat natuurlijk al skiënd een werkbezoek afleggen. Om met eigen ogen de mogelijke risico’s te aanschouwen die onze Nederlandse toeristen lopen. Wat een kanjer!

  Nee, dan Eijk, mag tot zijn tachtigste blijven werken van de Paus. Zal wel de prijs op zijn hoofd zijn voor verleende diensten.
  http://www.dossierdenhaag.nl/000911-Aartsbisschop-Eijk-weigert-vervolgonderzoek-misbruik.html

  Wat een bende!

 73. King Billy 20 februari 2012 om 05:41

  Ergens moet buiten het zicht van de gewone burgers, boeren, buitenlui en gecorrumpeerde, gewetenloze volksvertegenwoordigers de kwestie dat Nederland nog 140 miljard tegoed heeft van de ECB opgelost worden. En de 500 miljard van Duitsland. Een geruststelling is dat Hans Werner Sinn, een econoom met de nodige autoriteit, deze kwestie ook met argusogen volgt. Schäuble komt niet weg met die 500 miljard door met boekhouderstrucjes in de balansen van de nationale banken en de ECB, zijn 500 miljard weg te moffelen.
  Verder, naar de gewone stem van burgers wordt in de Haagse politiek en door de MSM niet geluisterd. Misschiens eens bij de vakbonden melden dat Nederland voor 140 miljard aan onbetaalde handelstegoeden dreigt mis te lopen, waarvoor miljoenen gewone burgers in de afgelopen vier jaar hun handen uit de mouwen staken?
  Of wachten op een de zoveelste PE, waarna met de beroemde zin van Balkenende ‘Als we toén hadden…… ‘, de zaak de geschiedenis wordt ingepolderd?

 74. King Billy 20 februari 2012 om 05:51

  Ratzinger heeft wel een goed gevoel timing. Vlak voor carnaval onder andere een gewetenloze Eijk een mooie kartonnen feestmuts op z’n hoofd drukken. Goed voor zijn geloofwaardigheid bij zijn hossende en brullende geloofsgenoten. In Duitsland is een vereniging voor ‘Karneval Flüchtlingen’, die tal van andere culturele activiteiten organiseert.

 75. jan bouma 20 februari 2012 om 06:09

  Zojuist gezien in “anderre Tijden” http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1240914 een aflevering die ging over de RSV-enquête. Kenmerk ervan, en wat er toen van is blijven hangen, is wel de uitdrukking MMWOPS; ofwel ‘making money while other people sleep’. Dit was een heuse Amerikaanse onderneming o.l.v. Dick Staesy die – ook hilarisch – met gigantische pakken dollarbiljetten rondliep omdat…. “hij geen creditcard kon krijgen van een bank..”
  Hilarische uitzending dus. En ook bijzonder leerzaam. Zien!

  Heb aan @Motek nog beloofd een verklaring inz. het Instituut “De Nationale Ombudsman”. Er werken daar 170 man maar ze zijn allemaal liever lui dan moe… Ook een hilarische conclusie. Enfin ik kom er nog wel op terug.

  Tot later.. Men amusere zich zolang het nog kan.

 76. King Billy 20 februari 2012 om 09:04

  De verzameling van government bloops neemt steeds groteskere vormen aan.

 77. Aad Verbaast 20 februari 2012 om 09:34

  @King Billy: Boven op dit hele verhaal komt nog een ander.
  ik refereerde eerder naar het volgende bericht: http://www.bnr.nl/topic/griekenland/327082-1202/ecb-ruilt-griekse-obligaties-om
  Is een beetje uit het nieuws gebleven door het andere nieuws uit Oostenrijk.
  Nu zie ik dat Hyperinflatie wat meningen heeft verzameld over deze gebeurtenis:
  http://hyperinflatie.wordpress.com/2012/02/19/ecb-hoogmoed-brengt-de-val-van-de-euro-zeer-nabij/
  Daarin (onderaan):
  ==
  The European Central Bank, in a very misguided attempt to protect itself, has now opened Pandora’s Box. I doubt if they even realize what they have done; but they will, most assuredly they will. The consequences of their horrendous mistake will soon be upon them as institutions not coerced or forced into buying European sovereign debt will be leaving the playing field en masse as the realization dawns upon investors of just what has taken place. You cannot fool all of the people all of the time and the people that manage money for a living are not a forgiving group when governments try to supersede their lawful rights.
  ==

  Vandaag wordt er beslist of Griekenland de 130 miljard steun krijgt en onder welke voorwaarden.
  Het is carnaval, Rutte zoekt de piste op, de beurzen zijn hoger geopend en de zon schijnt. Gaat een mooie dag worden!

 78. Aad Verbaast 20 februari 2012 om 09:39

  @Jan Bouma: Gisteren gezien uiteraard. Mooi gemonteerd door de makers.
  Ook een opmerking die me bij is gebleven: “toen hadden de heren nog geen mediatraining gehad.”
  Sinds de mediatraining is uitgevonden is alles in het water gevallen!
  Dat waren nog eens tijden. Mensen hadden nog niet geleerd leugens te verbloemen.
  Kom er nog maar eens om.

 79. Motek from Space 20 februari 2012 om 10:41

  Die gesprekstechnieken komen m’n strotje uit, mediatraining of niet. Net de belastingdienst via een telefonisch vangnet gesproken die uiteraard verwees naar wat er via de DigiD te lezen was. Staat van Dienst. De overzicht(en) van hoever ze daar waren. Niet verder dan de geijkte richtlijnen dus. “We kunnen hier verder niets aan doen”, werd ook nog eens doorgegeven. Waaróm bellen? De eerste “U moet betalen” beschikking is binnen over de 14 miljoen euries die de wajonger als inkomen lijkt te hebben. Op papier dan. ( was voutje dmv een komma . Solly zou een Chinees dan zeggen. Belastingdienst komt niet verder dan “heel vervelend”. Inderdaad , al was dat zwak uitgedrukt. “Ik wil u nogmaals uitleggen”, afgebroken met “U hoeft mij niets uit te leggen want ik werk zelf in de dienstverlening. En verwijzingen naar bekende , zeg maar, richtlijnen, geeft duidelijk aan dat de bureaucratie hier weer opnieuw zorgt voor een klant WSNP. Of mogelijk liever terug de opname in bij de GGZ? Goedemorgen. Hoorn erop.

  De eerste die de media in gaat duiken met verwijtende vingertjes naar de luie, zwakzinnige, a-sociale, minimale vol verwijt kan me recht voor z’n kiezen krijgen.
  Alhoewel er al op diverse sites een weergave geplaatst werd van de reality onder de verantwoordelijken.

  Gelukkig dat deze jongeman, afgericht en wel, geen verwijzing gaf naar een klacht indienen. En al helemaal geen verwijzing gaf naar de Nationale Ombudsman. Route gemeente gaat ook over termijnen en drie afdelingen met mogelijk een voorzichtige verwijzing naar iets met geitenwollensokken, is ook 1 delen door 6 .

  Lees net dat Nederland nog 140 miljard te goed heeft. Zal wel heel lang duren via alle schijven , inspraak en protocollen eer dat weer in de plastiek knip zit. Wil ik wel weten waar Rutte zit op z’n eigen latten. Met of zonder LAT wens ik hem heel veel sneeuwballen toe. Uiteraard.

 80. Aad Verbaast 20 februari 2012 om 11:45

  @Motek: om helemaal knettergek van te worden natuurlijk. 200.000 rijksambtenaren, 200.000 loketten.
  Je zou toch onderhand 112 gaan bellen!

 81. King Billy 20 februari 2012 om 14:03

  Het verrekenen van de aflossing, met rente van Griekse staatsschulden via IOW’s van de ECB was allang bekend. Nu nadert echter het moment ‘zero’ en begint door te dringen welke enorme consequenties dit heeft. De vraag is of ‘en passant’ oiok de Target 2 schulden dan maar ook worden meegenomen? Inmiddels 750 miljard. Rutte kan dan met 140 miljard z’n ski’s n de was zetten, om sneller af te dalen.
  Anyhow, 60 jaar opbouw door de babyboomers, de toekomst van de dertigers en hun kinderen is met deze excercitie verkwanseld.
  Bij Hyperinflatie liet ik de volgende reaktie achter:
  Ware woorden staan hierboven. Draghi, als eindverantwoordelijke, verhypotheceert niet alleen wat sinds WO2 is opgebouwd door honderden miljoenen mensen in West-Europa, maar ook de toekomst van de nieuwe generatie.
  De EU is tot een Transfer Unie geworden, waar solide kapitaal en beleggingen, onze toekomst, is ingeruild voor dubieuze ECB IOY’s.
  En niemand wil luisteren, al helemaal niet in Nederland. 60 jaar werken door babyboomers, de toekomst van hun werkende kinderen en hun kinderen, hun pensioenen, de geloofwaardigheid van nationale banken, etc., etc. zijn verkwanseld door tomeloze , electoraal gedreven politici, welke zonder reflectie en deskundige controle door volksvertegenwoordigers, ongestoord, stap voor stap, hun gang konden gaan.
  Elders, Hans Werner Sinn o.a., werd de ECB als roofdier bestempeld.
  Daar komen enerzijds jagers op af, anderzijds zullen prooien zich tot het uiterste verdedigen om aan hun lot te ontsnappen. Draghi, en zijn nestverwanten hebben een Fatwah over zichzelf afgeroepen.

 82. jan bouma 20 februari 2012 om 15:04

  @Motek
  Inzake de Nationale Ombudsman.
  Dat is een krachtenloos en overbodig instituut. De bevoegdheden vallen volledig onder de wetgeving van het parlement (de minister). En a l s er ook nog maar één andere weg te bewandelen is voor de burger wordt daarnaar verwezen. Bestuursrecht – Strafrecht – Klachtencommissies. En die hebben zich ook weer volledig afgedekt; o.a. met de nog steeds bestaande immuniteit die opgeheven zou moeten worden volgens weer datzelfde parlement. Zie het beruchte initiatiefswetsvoorstel Heerts/Anker/Smilde dat maar niet wordt aangenomen. De staatscriminelen blijven zo aan de macht. Enfin. Ik presenteerde de Nationale Ombudsman een viertal keiharde bewijsbare zaken m.b.t. ambtelijk misbruik. O.a. deze:
  LS
  Geachte Ombudsman,

  t.a.v. mr J.A. Prins svp.

  Inzake dossier: 2006-02216

  Weledelgestrenge heer,

  Van uw medewerker dhr. Hekman begreep ik dat u mijn dossier uit 2006 niet bent vergeten… Dank daarvoor. Ik mag u verwijzen naar – wat mij betreft hopelijk – een laatste te veroordelen ambtelijk misbruik en willekeur. Zie daartoe in onderstaand Beroepschrift punt 3.2 d waarin bewijsbaar wordt erkend door mevr. Pijper van de gemeente Stichtse Vecht dat er in strijd is gehandeld met de WABO-wetgeving. Ook de Provincie is hierbij betrokken. De heer Hans Kentie, verantwoordelijk voor de Art. 19 WRO-vrijstellingen had geen inhoudelijk antwoord.
  De gemeente bedient zich hier van “een onjuist vergelijkingsobject voor de WOZ-waardebepaling” e.e.a. in relatie met het Beroepschrift dat ik t.b.v. mijn buurman en broer schreef.

  Inmiddels; en met dank voor uw interventie, verblijf ik

  Hoogachtend,

  Jan Bouma
  Villa Mithras
  0346-573455

  De ombudsman schreef me terug:

  Geachte heer Bouma,
  In de afgelopen weken heb ik van u meerdere e-mails ontvangen.

  In uw email van 25 januari 2012 vraagt u de Nationale ombudsman, onder verwijzing naar uw e-mailwisseling met de gemeente en de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders, uw klacht in behandeling te nemen.

  Het is mij op dit moment echter niet duidelijk naar welke gedraging van de gemeente De Stichtse Vecht u verwijst en of de Nationale ombudsman derhalve ene onderzoek kan instellen. Op 29 maart en 22 juni 2006 is u reeds meegedeeld dat de Nationale ombudsman geen onderzoek instelt naar gedragingen die via een bezwaar- en beroepsprocedure aan de orde gesteld (hadden) kunnen worden. Dit is wettelijk zo geregeld, omdat in die gevallen de bestuursrechter de bevoegde instantie is die uiteindelijk een oordeel kan geven. Het opleggen van belastingaanslagen en het verstrekken van vergunningen zijn dergelijke gedragingen. Daarnaast geldt dat de Nationale ombudsman geen onderzoek instelt indien tussen de gedraging waarover wordt geklaagd en de datum waarop de klacht is ingediend, meer dan ene jaar is verstreken.

  Om te kunnen bepalen of de Nationale ombudsman een onderzoek kan instellen, verzoek ik u zo concreet mogelijk een schriftelijke omschrijving te geven van de gedraging waarover u klaagt en of u deze klacht al bij de gemeente zelf hebt ingediend. Zonder deze informatie is het voor de Nationale ombudsman niet mogelijk een procedure te starten.

  Met vriendelijke groet,

  mr. J.A. Prins
  senior onderzoeker

  Bureau Nationale Ombudsman
  Postbus 93122
  2509 AC Den Haag
  ====
  …waarbij het natuurlijk godgeklaagd is dat mr. J.A. Prins durft te schrijven:
  ==
  Het is mij op dit moment echter niet duidelijk naar welke gedraging van de gemeente De Stichtse Vecht u verwijst en of de Nationale ombudsman derhalve ene onderzoek kan instellen.
  ==
  Kortom: een waardeloze organisatie. Alex Brenninkmeier schrijft dan wel een openlijke klachtenbrief over de Chipsholzaak maar het ware aan te bevelen dat hij zijn eigen organisatie eens serieus wil gaan nemen.

 83. Aad Verbaast 20 februari 2012 om 16:20

  @King Billy: hear hear!! IJzersterke Sterke reactie!!

  @Jan: inmiddels is het me nog steeds niet duidelijk of de ombudsman je klacht nu wel in behandeling gaat nemen of niet. Is het jou wel duidelijk? Lijkt meer een kluit-in-het-riet mailtje vanuit de hoek.

  @allen: inmiddels is Job Cohen afgetreden en gaat ook niet meer in de kamer zitten.
  Wijs besluit. Bewijst maar weer eens te meer dat in de politiek geen plaats is voor goede bestuurders.
  Maar ja, tot die conclusie waren we al gekomen. Ze pretenderen het land te besturen maar maken er een ongekende puinhoop van.

  Mark Reutel heeft meteen gebeld vanaf de skipiste natuurlijk.
  http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/%29/components/actueel/rtlnieuws/2012/02_februari/20/binnenland/rutte-bedankt-cohen.xml

 84. King Billy 20 februari 2012 om 16:54

  Rutte moet oppassen. Als hem iets overkomt op de skipiste’s, is de mediahype helemaal compleet. Wordt het radeloze, redeloze, en reddeloze Nederland vanuit Oostenrijk bestuurd. Precies 440 jaar geleden gebeurde iets dergelijks, Fransen, Engelsen en Duitsers die aasden op de rijkdom van de VOC.

 85. King Billy 20 februari 2012 om 16:58

  Sorry, rekenfoutje, zit er 100 jaar naast. Moet kunnen. Anderen vergissen zich met minder.

 86. Aad Verbaast 20 februari 2012 om 17:38

  @King Billy: De man die overal verstand van denkt te hebben glijdt wrs alleen op een geMarkeerde idioten-hügel. Maar ja, zelfs daar is het nog mogelijk de brokkenpiloot uit te hangen.
  Maar hij zal wel “onder permanent toezicht” staan. Niet onverstandig.
  Iets wat de de Jager ook Griekenland toewenst trouwens.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2800/Europese-Unie/article/detail/3191185/2012/02/20/Nederland-wil-permanent-toezicht-op-Griekenland.dhtml
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/02/20/enkele-hindernissen-voor-nieuwe-noodhulp-griekenland/

  == Volgens Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, was het nog niet duidelijk hoe Griekenland de toegezegde 325 miljoen euro aan extra bezuinigingen gaat uitvoeren. ==

  Je komt toch niet meer bij van het lachen??

 87. jan bouma 20 februari 2012 om 19:38

  @Aad…16:20
  Nee. Althans in principe; hij doet niks. Voor liegende corrupte ambtenaren kun je immers:
  1. Eerst bij ze klagen!
  2. Vervolgens – als ze zeggen “val dood” – dan kun je naar de rechter stappen; en dan gebeurt er nog niks.
  3. Want die weet ook weer dat ze (de criminele Staat en zijn ambtenaren) vrijwel onaantastbaar zijn.
  Voorbeeld:
  4. Onlangs was er een RTL-onderzoek waaruit bleek dat van de 936 strafbare gevallen er amper ca. 38 daadwerkelijk door Justitie in behandeling zijn genomen.

  Iets anders n.a.v. je blog en het nieuws.
  106 pensioenfondsen in de min met hun dekkingsgraad. Kijk! Alleen al de domme arrogantie dat “de groei” en “het herstel van die dekkingsgraad” kan worden afgewacht is net zoiets als het weer voorspellen voor volgend jaar.

  Dus ik doe nog maar weer eens de aanbeveling om de neerwaartse spiraal van deflatie en stagflatie te stoppen.

  Tot morgen voor weer ’n krankzinnige dag in dit tijdperk.

 88. Motek from Space 20 februari 2012 om 21:21

  Jan..15:04..Alex Brenninkmeier liet eerder nog een 10 geboden-velletje fladderen met richtlijnen. hahaha!!! Voor gemeenten en zo. Nazorg/controle ho-maar want de enige waarde van dat velletje is dat je het als aanbrander kan gebruiken in een vuurkorf. Las ook dat zelfs gemeenteraadsleden graag willen doorroesten op de zetel en niet willen inleveren. Poppenkast goes on. En G.S ligt al klaar om te springen. Dé reddende engel waarschijnlijk in de ogen van de politieke sekten. De beste cartoon zal de omarming rond de knieën kunnen zijn van die Gouden Zak.
  Dank voor de weergave trouwens. En complimenten voor je vasthoudendheid.

  Vanmiddag gesprek gehad met de betreffende Wajonger. Afspraak gemaakt dat hij bij mij onder dak blijft tot er rust in de tent is. En dat ik nu ga wachten op de aanslag belastingdienst over die 14 miljoen euries. Pan erwtensoep gemaakt voor hem Niet favoriet bij mij dus zelf broodje gegeten. Knapte hij wat van op. Papierenzooi weer overzichtelijk ingeruimd alhoewel hij er de bieten van snapt.
  En dan verneem ik dat er elders bedragen kwijt worden gescholden/ bedragen toe worden gezegd of geparkeerd worden waar je kotsmisselijk van wordt.

  Denk dat Rutte uit voorzorg heel wat bags in z’n zak heeft zitten en hij angstvallig binnen de grenzen blijft. Hij mocht eens loswaaiende sneeuw op z’n denkhoofd krijgen… Oeiiii..direct strafkorting bij z’n beveiligers.
  Hopelijk glijden er wat mensen rond die “laat de ballen maar vallen” roepen.

  VVD Heerenveen/provincie wrijft zich intussen in de handen om een verhuizing Thialf naar sportstad. Over de balk schieten hebben ze altijd wel gekund 😉

 89. King Billy 20 februari 2012 om 21:50

  Ik quote de FAS:

  Van de 262 ski-ers die door een lawine werden gegrepen en een airbag opbliezen, overleefden 97 procent, waarvan 84 procent zonder verwondingen.
  Skileraren mogen niet bij lawinegevaar met leerlingen zonder airbag buiten de piste’s ski-en. De daghuur van een veiligheidsset begint bij €35,-.
  Het probleem zijn veelal overmoedige na-apers (‘free-riders’) zonder nooduitrusting, die sporen van eerdere ski-ers volgen. Vaak met fatale gevolgen.
  ——
  FAS beroept zich op Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse ski-vereningingen. Friso werd überhaupt niet genoemd. Da’s non-nieuws voor de FAS. De afgelopen Berlinale is veel belangrijker.

  Griekenland: Ook de banken zijn schuldig. Ze mogen dan wel 70 procent ingeleverd hebben van hun Griekse obligaties, maar via de achterdeur worden ze weer bijgespijkerd door Draghi en nationale banken. De lokale banken in de PIIGS-landen wordt binnen het Target2 systeem niets in de weg gelegd om een bank in Nederland de opdracht te geven om een miljoen tulpen te betalen.
  Hupsakee, daar gaan we weer.

  Gauck. Ook leuk. Arriveerde met een gewone Berlijnse taxi, zonder stropdas, bij de ambtswoning van Merkel. Op vragen van journalisten: ‘Geen tijd, sorry. Ik heb zelfs geen tijd gehad om te douchen’.
  18 maart wordt hij be-edigd, twee dagen voor de dag dat Griekenland nog steeds failliet verklaard kan worden.

 90. Marjelle 20 februari 2012 om 21:59

  Het duizelt me idd, Aad… nu ben ik nooit goed geweest in boekhouden.

 91. Aad Verbaast 21 februari 2012 om 00:52

  @Jan: doodlopend spoor dus bij de Ombudsman. Zal ook wel zijn omdat dit veel te ingewikkeld is voor ze Jan. Pakken natuurlijk met zijn 150-en alleen de makkelijk scoren zaakjes aan. Stel je voor dat ze het druk zouden krijgen.

  Pensioenen: gisteren toch wel de laatste Zembla uitzending gezien neem ik aan?
  Gelegaliseerde diefstal. Ondanks dat ik daar al eerder over schreef viel ik toch wel weer van mijn stoel van een aantal dingen.
  1. om je ingelegde geld terug te krijgen moet je minstens 100 jaar oud worden!
  2. met een stalen gezicht durft de grote chef van alle pensioenen voor de buis te beweren (op een vraag) dat ze niet op het jaarlijkse pensioenoverzicht gaan zetten wat je tot nu hebt ingelegd. Met als argument: mensen vinden dat er nu al veel op staat..

  Ja, ja, je moet maar durven.

  P.S. toch wel naar tegenlicht gekeken over Argentinië?
  Leuk tips om crisisproof te worden/blijven.
  Ik zal ze morgen even op een rijtje zetten.

 92. Aad Verbaast 21 februari 2012 om 01:00

  @King Billy: precies wat hier gebeurt is. Geen skileraar (code 4) maar de zoon van de eigenaar van de logeerhut waar ze verblijven.
  De statistiek die ik las: 100 lawinedoden per jaar, 95% roekeloosheid. De Fass cijfers hoeven daar niet mee in tegenstelling te zijn overigens.

  Griekenland: zijn nog steeds druk in de weer om dar vermaledijde probleem rond die extra 325 miljoen op te lossen. Nog niets gehoord.
  Je hebt helemaal gelijk. Ze kunnen rustig afspreken dat de private banken wel tot 100% moeten afschrijven. Er was immers al afgesproken dat ze de banken zouden redden mochten die omvallen.

  Gauck: ‘Geen tijd, sorry. Ik heb zelfs geen tijd gehad om te douchen’.
  Jesses, en hij kwam nog wel net van zijn vriendin!
  Volgende rel al weer geboren?
  http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/%29/components/actueel/rtlnieuws/2012/02_februari/21/buitenland/duitsland-krijgt-overspelige-president.xml

  Wat een bende, wat een rotzooi!

 93. Aad Verbaast 21 februari 2012 om 01:01

  @Marjelle: == Het duizelt me idd, Aad… nu ben ik nooit goed geweest in boekhouden. ==
  Geen enkel probleem Marjelle. Je kan er zelfs minister president mee worden.

 94. King Billy 21 februari 2012 om 07:55

  Gauck overspelig? Och , geen wonder dat ie zowel in de polls en in het parlement favoriet is, zeker als voormalige dominee. Die Zeitgeist. Vergeet ook niet dat het carnaval weer is losgebarsten.

  Ondertussen hebben de politieke ketellappers het fiscaal massavernietigingswapen dat ze in elkaar hebben geknutseld verder verfijnd, waarmee ze honderden miljoenen mensen in gijzeling houden om de lieve vrede te bewaren in een nog steeds breed en diep verdeeld Europa.
  Dacht ik nu net, dat we daar de NAVO voor in het leven hadden geroepen……

  Wie zei ook alweer ‘En daarmee moet u het doen!’?

 95. jan bouma 21 februari 2012 om 08:43

  Voor vandaag ter overweging. Een enkele opmerking.

  Is er sprake van een ingewikkelde besluitvorming? Nee. Maar…

  Als we de neergang van Job Cohen en de PvdA beschouwen in het kader van de actuele commentaren dan zie je dat men meent “dat het probleem INTERN ligt bij de partij”. Dat is een dramatisch misverstand! Het zou natuurlijk zo moeten zijn dat de PvdA, mutatis mutandis elke andere politieke partij, onderneming, of belangengroepering TE RADE GAAT bij zijn kiezers, zijn klanten, en dan vaststelt wat de manco’s zijn.

  Die manco’s zullen in ieder geval zijn het ontbrekende antwoord op de basale vragen van de kiezer en/of de klant. Die vragen worden door de belanghebbende partijen niet gesteld. En dus zal de belangengroepering – die meent het algemene belang te dienen (maar niet heus) – zich wentelen in het zelfbeklag.

  De financiële sector, als belangengroepering, meent het absolute primaat te kunnen claimen en… te dicteren. Idem alle politieke partijen. Idem (domme) ondernemingen dat doen.

  Men amusere zich verder; zolang het nog kan.

  Oh ja… Daar is ook nog Herman Wijffels met zijn vernieuwende aanpak: http://www.rabobank.nl/bedrijven/uw_onderneming/duurzaamheid/herman_wijffels_innovatieprijs/

 96. Aad Verbaast 21 februari 2012 om 08:57

  @King Billy: Carnaval? Het is Sinterklaas volgens mij. Gisteren/vanmorgen (was te verwachten natuurlijk) is 130 miljard toegezegd aan Griekenland. Bovenop de al uitgekeerde 110 miljard is dat samen al 240 miljard euro.
  Toch wel weer bijzonder om even te lezen wat wordt medegedeeld aan de pers:
  http://www.guardian.co.uk/business/2012/feb/21/eurozone-reaches-second-greece-bailout-deal
  == Juncker said: “This new programme provides a comprehensive blueprint for putting the public finances and the economy of Greece back on a sustainable footing and hence for safeguarding financial stability in Greece and in the euro area as a whole.”
  Under the plan, Greece’s debt pile will drop to 120.5% of its GDP by 2020, only slightly above the long-term debt sustainability target set by the International Monetary Fund.== 2020!! Ja, ja, visonairen zijn het.

  Maar ook (niet vermeld in de persconferentie) maar wel bekend:
  == The eurogroup meeting in Brussels had been overshadowed by the leaking of a confidential report compiled by the troika – the IMF, the European Union and the European Central Bank.
  It painted a dire picture of the Greek economy, warning it was likely to miss its targets and predicting that Greece’s banks will require a larger recapitalisation programme. The report admitted Greece’s “fiscal outlook has deteriorated” so much that its debt-to-GDP ratio could still be 160% by 2020.

  Tja, daar duikt die 160% ook net zo hard weer op. Niets bereikt denk ik dan.

  Oh ja, dan hadden we ook nog onze Jager met zijn keiharde eis!
  The Dutch finance minister, Jan Kees de Jager, went into the meeting calling for the troika to be given a ‘permanent position’ within Greece to ensure economic reforms were made. It is not clear if this demand was rebuffed by the Euro Group. EC commissioner Olli Rehn told the press conference in Brussels the deal included “strengthened monitoring” of Greece’s compliance.

  Ook in slaap gevallen natuurlijk na de lange marathon zit.

  Afijn, ondertussen zit Rutte ook niet stil uiteraard. Een brief naar de Europese commissie! Samen met wat collega’s.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/02/20/eu-premiers-economische-groei-in-europa-stimuleren-door-minder-regels/
  Jobs, jobs, jobs riep hij gisteren weer toen de PvdA haar partijleider verloor.
  Maar helemaal aan het eind van dit artikel lees ik:
  == Verder dringen de regeringsleiders aan op een vereenvoudiging van internet-licenties en grensoverschrijdende online betalingen. ==

  Zouden ze er achter zijn gekomen dat Target2 toch wat te ingewikkeld is voor ze?

  De Nederlandse trojka maakt zich op om spijkerhard te onderhandelen over extra bezuinigingen ondertussen. Miljardje of 5 schat ik zo in. Waaronder de door Blonde Breinrot geëiste korting op ontwikkelingshulp. Gaat hem wel lukken. Ander potje immers.
  Kleinere bedragen, dat praat ook een stuk eenvoudiger.

 97. Aad Verbaast 21 februari 2012 om 09:06

  @Jan: Ernstig misverstand! Natuurlijk is het altijd het interne probleem van de partij.
  Overigens precies om de reden die je aangeeft.
  Nu is natuurlijk het makken van alle partijen dat ze dat interne probleem hebben.
  Zitten ze er mee? Nee, natuurlijk niet. Onder het huidige kiesstelsel is de kamer altijd gevuld omdat het nu eenmaal één groot communicerend (niet te verwarren met de andere betekenis van dat woord) vat is. Wat de ene partij verliest komt in de zakken van de andere partij.
  Zou er een massale kiezersstaking uitbreken dan kan 1 persoon (die daar weigert aan mee te doen) de hele kamer met 150 zetels gaan vullen!
  Nadenkertje voor vanmorgen..

 98. Aad Verbaast 21 februari 2012 om 09:34

  @allen: nog even de belofte van gisterenavond inlossen. Tegenlicht gisterenavond over de lessen die we kunnen leren over het bankroet van Argentinië van 10 jaar geleden, die inmiddels moeizaam uit dat dal kruipen.
  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Argentinie.html
  In die aflevering een aantal tips crisisoverlevingstips (overgenomen van 18 tweets van @VPROtegenlicht

  1. Vertrouw op je eigen intuïtie en waarneming. Wees alert op mogelijk verontrustende signalen
  2. Vraag je af hoe belangrijk materiële welvaart voor je geluk is
  3. De overheid zal in crisistijd niet in staat zijn de veiligheid te handhaven
  4. … dus zorg dat je je bezit op tijd veilig stelt
  5. Schakels van gouden kettingen zijn een ideaal betaalmiddel in crisistijd
  6. Bedenk wat je zelf, in eigen beheer, kunt produceren en verkopen
  7. Besef dat de afzetmarkt voor minder kapitaalkrachtigen sterk zal toenemen
  8. Sla je slag op de huizenmarkt net voordat de grote beleggers toeslaan
  9. Zorg dat je jezelf kunt verdedigen en je huis beveiligd is
  10. Bedenk goed hoe crisisbestendig je beroep is en wat mogelijke alternatieven zijn
  11. Probeer direct de nieuwe economische spelregels te doorgronden
  12. Zorg dat jouw probleem het probleem van de bank wordt
  13. Wees alert op signalen die economische verandering aankondigen, breng je valuta of beleggingen op tijd in veiligheid
  14. En open alvast een bankrekening in een ander land waar je de taal spreekt
  15. Wees niet bang dat je kinderen al vroeg hun eigen boontjes moeten doppen
  16. Klamp je niet vast aan oude zekerheden
  17. De wisselkoersen zullen voortdurend fluctueren. Houd je per uur op de hoogte
  18. Zeg nooit: Zeg nooit nooit

  N.B. je kan natuurlijk altijd ook nog een buitenlandse prins verleiden. Maar ja dat is niet voor iedereen weggelegd natuurlijk. Zoveel zijn daar niet van.

 99. Jeetjemina 21 februari 2012 om 09:50

  Het enige dat ik er Van snap is dat mijn pensioen straks op zijn minst gehalveerd zal zijn!
  Gr eva

 100. King Billy 21 februari 2012 om 10:41

  : “The ultimate result of shielding men from the effects of folly, is to fill the world with fools.”, schreef een Britse econoom en socioloog. Inmiddels is dat gelukt in het Europees Parlement, in de Europese Commissie en bij de ECB van het Verenigd Europa der Narren, die nu ook andermans/vrouws pensioenen inwisselen voor 130 miljard emotiegeld om hun alsmaar duurder wordende illusionaire feestje betaalbaar te houden.

  De Jager’s uitspraak dat die 130 milard tot 2014 voldoende is, is bullshit. Draghi gaat na de vastentijd in de loop van het jaar weer bedelen om de vuurkracht van de confettikanonnen nog verder op te voeren. Onder andere omdat van de mooie plannetjes om griekse stakingen voor 50 miljard op de wereldmarkt te slijten weinig terecht komt.

 101. Aad Verbaast 21 februari 2012 om 10:56

  @King Billy altijd weer verbijsterend te zien dat ze met droge ogen voorspellingen doen over hoe de wereld er uit zien in 2020 (om hun plannen te onderbouwen), en dat in de praktijk blijkt dat de wereld er binnen een maand er weer heel anders uit ziet dan waar ze vanuit gingen. Altijd vol tegenvallers natuurlijk.
  Inmiddels moet die al salami(taktiek) toch ook bij hun de strot uitkomen. Maar nee, ze kunnen er niet genoeg van krijgen.

 102. jan bouma 21 februari 2012 om 11:01

  @King Billy…10:41
  (enkele opmerking)

  Je weet toch dat de “financiële bijsluiter” al lang luidt: “behaalde resultaten in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst”. Basta!

  Dit is de juridische afdekking van al je claims. En daarmee: Basta!

  Laten we evenwel eens kijken naar de alternatieven. Dan kom ik aan wat herrangschikkingen van de belangen. Bijvoorbeeld, zoals ik al zo vaak gesteld heb: “waarom moet de vuilnisman achter de wagen het hogere pensioen ophoesten van die professor van Clingendael?” Zie die Zembla-uitzending en mijn boek.

  En: “waarom blijft de mensheid de domheid dienen door verkeerde investeringen?”

  Zie: de vragenlijsten van @Aad en mij.

  Voor de geïnteresseerden vermeld ik: http://www.villamithras.com/Extraatje.htm

 103. King Billy 21 februari 2012 om 12:36

  En op Z24 de suggestieve aanbeveling van een kennelijk gefrustreerde adjunct-directeur van de Vereniging van Effecten Bezitters aan Wilders om Griekenland cadeau te doen aan Turkije.
  Ook een typisch voorbeeld van ‘emotial money management’.
  http://www.z24.nl/analyse/artikel_261797.z24/PVV_heeft_gelijk_over_Grieken_.html

 104. Aad Verbaast 21 februari 2012 om 13:27

  @King Billy: Leuk filmpje! Merkelwaardig aardig in verlegenheid gebracht. Enige wat ze kon uitbrengen: “omdat ik vertrouwen in hem heb.” Weer dat woord “vertrouwen”. Mooi onderdeel van fact-free-politics. De nodige schandaaltjes achtervolgen haar. Daar kan op je op vertrouwen.

  Dan die beleggers nog. Kinnesinne natuurlijk. Had hij gisteren een beetje opgelegd dan had hij in één dag 60% winst kunnen maken op aandeeltjes van een pakketjesbedrijfje dat aankondigt dat ze 270 miljoen verlies gemaakt hebben.Beleggers laten zich niet van de wijs brengen!
  Maar ja, hij keek weer de verkeerde kant op.

  Doen de kiezers inmiddels in Griekenland ook. Over twee maanden verkiezingen. Nieuwe ronde nieuw geluk!
  http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/%29/components/actueel/rtlnieuws/2012/02_februari/21/buitenland/peiling_griekse-regeringspartijen-verdampen.xml

  Als uitsmijter dan maar even dit bericht: http://www.nrc.nl/nieuws/2012/02/21/dsk-om-praktische-redenen-in-staat-van-beschuldiging-gesteld-in-prostituee-affaire/
  Zijn verweer: “ik betaal nooit voor sex”!

  Blijven amusante dagen.

 105. King Billy 21 februari 2012 om 14:09

  Tja, Griekenland, een trots volk in een land zonder staat. En heel veel senatoren.
  Griekenland langzaam laten doodbloeden door het land aan een afgeknepen infuus te leggen, met ook nog eens diep ingrijpende structurele hervormingen, kan het land, het bestuur en de bevolking dus, onmogelijk verhapstukken binnen de gestelde termijnen.
  Verdere hulp, er komen belangrijke verkiezingen aan, 2013 ook in Duitsland, zal grote weerstand oproepen onder grote bevolkingsgroepen in Europa.
  Terug naar de Drachme, met een vaste wisselkoers ten opzichte van de euro is wellicht de oplossing.
  Dat biedt het land ook weer de mogelijkheden om mee te groeien, of krimpen, samen met haar collega EU landen. En te kunnen concurreren met hun aartsvijanden in de toeristenindustrie.
  Uiteindelijk worden daardoor ook de kosten voor de ECB om Griekenland overeind te houden binnen de perken te houden.

 106. Aad Verbaast 21 februari 2012 om 14:32

  @King Billy: == Terug naar de Drachme, met een vaste wisselkoers ten opzichte van de euro is wellicht de oplossing. == Hoe stel je je dan voor hoe alle schulden wel kunnen worden verrekend?
  Wordt de nieuw Drachme een halve euro, dan wel eerst even vaststellen of de 150 miljard (Nederland nog tegen de harde euro’s moet worden afgerekend. Dan gaan de Grieken ‘dubbel’ zo veel betalen voor hun gevoel. Mogen ze afrekenen tegen de nieuwe Drachme, dan mag Nederland 75 miljard lappen. Duitsland 250 miljard. Zie je al het voor je?

  Misschien had ik toch even een kijkje moeten nemen bij de emigratiebeurs
  http://www.emigratiebeurs.nl/

  N.B. dit blog is inmiddels als zo’n 1500 keer gelezen (zonder mijn eigen bezoekjes).
  Opvallend opgevallen 😉

  N.B.: de Blonde Breinrot heeft ook zo zijn mening over Griekenland:

 107. Aad Verbaast 21 februari 2012 om 15:47

  @King Billy: of blijken de Finnen toch veel slimmer? (niet zo moeilijk lijkt me)
  http://www.welingelichtekringen.nl/18469-finland-heeft-w-l-een-onderpand-van-griekenland.html
  Onopgemerkt door de Europese pers hebben de Griekse en Finse minister van Financiën (foto) gisteren in Brussel een aparte overeenkomst gesloten. Finland wilde wel meedoen aan de nieuwe noodlening, maar wilde zekerheid dat het geld dat wordt uitgeleend ook weer terug wordt betaald. Vastgelegd is dat het Finse deel van de lening zal worden belegd in veilige aandelen, zodat de Finnen het geld te zijner tijd weer terugkrijgen.
  In de zomer beloofde Rutte dat Finland geen betere behandeling zou krijgen dan Nederland.
  Dat is mislukt

 108. jan bouma 21 februari 2012 om 16:14

  Re:11:01
  Veelal, zoniet altijd, kan men menen de realiteit te ontkennen door die te ignoreren. Tevergeefs zoals blijkt.

 109. King Billy 21 februari 2012 om 16:20

  De Jager verzwijgt weer eens iets, of wist het niet omdat hij aan het frommelen was met zijn electronische hotelpas die geblokkeerd was toen hij eindelijk wilde gaan tukken.
  Goeie deal van de Finnen, nét een beetje beter bij de vermoeiende les. Dat geld zal toch belegd worden in de winstgevende exploitatie van treinverbindingen en spoorlijnen die de NS in Engeland exploiteert.
  ’t Is toch altijd wàt. Je kunt die ministers niet eens meer fatsoenlijk op pad sturen in het vertrouwen dat ze tenminste een gelijkwaardige behandeling afdwingen.

  Het idee van een drachme met vaste koers t.o.v. de euro werd eerder geopperd, toen Zwitserland met een vaste wisselkoers kwam. Uiteindelijk, in de tijd uitgezet, zou dit voor de ECB, dus de eurolanden, wel eens goedkoper kunnen uitvallen, met veel minder politieke ellende (verkiezingen) zonder dat Griekenland wordt overgeleverd aan de goden en toch nog mag de kerkdiensten in Brussel mag bezoeken.
  Project Syndicate en ‘Die Welt’ kwamen daarmee. De scenario’s daarvoor liggen klaar, anders liegen politici wéér. Of de media.

 110. King Billy 21 februari 2012 om 16:29

  Alsof de Duvel er mee speelt:
  Vernieuwde website van Profect Syndicate komt hier binnenrollen:
  http://beta.project-syndicate.org/commentary/the-chancellor-who-played-with-fire

 111. Aad Verbaast 21 februari 2012 om 17:17

  @Kin Billy: dit is wat de Jager er zelf nietszeggend over schrijft. En natuurlijk verzwijgt hij iets. Per definitie!
  http://www.rijksoverheid.nl/regering/het-kabinet/bewindspersonen/jan-kees-de-jager/weblog/griekenland-vervolgd.html
  Dit is wat de Guardian er over schrijft:
  http://www.guardian.co.uk/business/2012/feb/21/greeks-face-further-wage-cuts-bailout
  onderaan:
  == Papademos, who flew to Brussels to help broker the deal, secured significant backing from a large group of private bondholders for the increased 53.5% nominal “haircut”. He also won an extra €10bn in the package for the recapitalisation of Greek banks which now see €50bn set aside.

  The proceeds from privatisations, already scheduled to raise €50bn, have so far been a paltry €1.6bn from five transactions and the new programme envisages raising €19bn from 35 transactions. But the full proceeds will only be raised if the Greek state sells off huge tracts of land and buildings, the officials conceded. ==
  Lees dan ook even de eerste reactie..

  Mocht je nog interesse hebben in een stukje land of een eilandje dan kan je binnenkort je slag slaan. Zie tip 8 hierboven.

  P.S. je bent goed geïnformeerd over zijn pas. Volg je hem op twitter? Hier zijn opmerking daar over.

  P.S. opbeurende link van je. == Europe’s disintegration has already advanced much further than it might appear. Distrust and national egoism are spreading rapidly, devouring European solidarity and common purpose. ==

  @Jan: die reactie was toch aan @King Billy gericht? 😉

 112. Aad Verbaast 21 februari 2012 om 18:16

  @allen: hadden we het niet eerder over Straus Kahn? http://www.welingelichtekringen.nl/18440-strauss-kahn-geeft-iets-toe-hij-deed-mee-aan-betaalde-seksfeesten.html
  En over Finland die zo’n goede deal had?
  Haar man heeft ook gevoel voor een goed figuur (slaan): http://www.youtube.com/watch?v=mjZVzB7y52U

  Het was alweer een amusante dag. 🙂
  Of Zoals @Jan zou zeggen: we maken er maar een grap van..

 113. Jeetjemina 21 februari 2012 om 18:52

  Ja natuurlijk gezien!

 114. Aad Verbaast 21 februari 2012 om 19:18

  @Jeetjemina: ook zo slecht geslapen daarna?

 115. King Billy 21 februari 2012 om 21:31

  De grootste grap moet nog komen: twee aartsrivalen moeten verkocht worden en op 18 mei, vlak na de verkiezingen in Griekenland, moet de tweede tranche van zo’n 16 miljard worden verrekend met de 130 miljard.
  Over de opbrengst van grond en onroerend vliegen ook van alles over de tafel, van 16 tot 50 miljard.
  Terecht, dat er nog grote twijfels bestaan, want die twee aartsrivalen zijn Panathinaikos en AEK Athene. Naast nog een paar andere voetbal clubs, die overheidseigendom zijn.
  Da’s andere koek dan olijfboomgaarden of eilanden privatiseren.
  Zuerst das Brot en dan de spelen afpakken?

 116. King Billy 21 februari 2012 om 21:43

  @Aad Verbaast. Die beschouwing van Project Syndicate is van de hand van Joschka Fischer, aanvankelijk een radicale oproerkraaier en een voormalige minister van BZ, die in zijn jonge jaren als parlementslid de voorzitter voor klootzak uitmaakte. Herinner je nog?

 117. Aad Verbaast 22 februari 2012 om 00:58

  @King Billy: voetbalclubs brengen toch helemaal niets meer op tegenwoordig, een enkele uitgezonderd? Daar kun je de oorlog ook niet mee winnen lijkt me.
  En nu al helemaal niet meer als de fans de kaartjes niet meer kunnen betalen..

  Fischer: ik moest echt weer even in het digitale geheugen graaien aangezien me de naam even ontschoten was. Maar dat hoofd wat ik meteen zag, bracht een en ander terug.
  Dat klootzak voorval herinner ik me nog steeds niet. Jeugdige overmoed? Hij zal wel gelijk hebben gehad. Op die leeftijd zijn ze nog te eerlijk.

  Kleurrijke figuur wel.

 118. King Billy 22 februari 2012 om 07:08

  Joschka Fischher deed even niet normaal: ‘Mit Verlaub, Herr President, Sie sind ein Arschloch!’. http://www.youtube.com/watch?v=BWOIL2FB8H8&feature=related

 119. King Billy 22 februari 2012 om 08:18

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/griechenland-noch-ein-kreditpaket-11657433.html
  In Griechenland müssten Löhne und Preise um die Hälfte sinken, um so erfolgreich wie Irland zu sein. Das ist zu viel, hierfür fehlen Wille und Kraft. Also rückt das dritte Kreditpaket näher – oder der Abschied vom Euro.
  Met een duidelijk plaatje hoe de schuldvereffening tot stand is gekomen. Minimaal 50 miljard, in handen van onder andere hedgefondsen is niet afgedekt.
  Handelstekorten (Target2) vloeien nog steeds over de ECB volgens dit commentaar.

 120. jan bouma 22 februari 2012 om 10:06

  @Aad…..17:17
  == @Jan: die reactie was toch aan @King Billy gericht? ==
  Inderdaad! Maar het is duidelijk dat King Billy het nu even met van alles en nog wat druk heeft. Dus laat maar.
  Ik blijf overigens (o.a.) mijn relativerend comment van 21 februari 11:01 uur onder de aandacht brengen. @Allen een goeie dag overigens.

 121. Aad Verbaast 22 februari 2012 om 10:23

  @King Billy: dank. Nu herken ik het weer! Maar dat moet toch veel eerder dan 2007 geweest zijn?

  Goed overzicht inderdaad. Of het me helemaal duidelijk is kan ik niet garanderen trouwens.
  Verder betwijfel ik of je inmiddels wat Ierland betreft al van een succes mag spreken. == so erfolgreich wie Irland zu sein == Hoor je inmiddels wat minder van, maar als je ergens niet iets van hoort betekent helemaal niet dat er niet nog niet iets fundamenteels fout zit! Zie dit blog 😎

 122. Aad Verbaast 22 februari 2012 om 10:44

  @Jan: we delen de stelling zoals je weet dat vooraf de uitgangspunten/premisses/spelregels vastgelegd zou moeten vastleggen om tot een zinvolle uitwisseling van gedachten/discussie te kunnen komen.
  Formeel is dat op het gebied van reageren eigenlijk nog nooit gebeurd. Een ernstige omissie! Waar je dan ook op wijst.
  Ik zal aangeven hoe ik met reacties omga in mijn blog.
  1. in principe krijgt eenieder altijd van mij een reactie terug.
  2. zeker als de reactie begint met @Aad Verbaast. In vrijwel alle gevallen als deze begint met @allen.
  3. Als de reactie begint met @iemand anders, dan laat ik de reactie meestal voor wat die is. Het is dan aan die ander om te reageren. Of niet.
  4. Dat gezegd hebbende, reageer in dat geval wel, als ik daar wel de behoefte aan heb, omdat ik er iets denk aan toe te kunnen voegen, of om ander mij moverende redenen.
  5. Als er niets voor staat (geen @..) dan heb ik zeker ook de neiging daar op te reageren.

  Dit is hoe ik reageer. Maar dit zijn geen regels die ik in mijn blog wil opleggen aan anderen.
  In het specifieke geval van 11:01. Je reactie was gericht aan @King Billy. Nu heeft @King Billy een ander stramien. Veelal reageert hij zonder @.. Soms met @.. Zijn goed recht natuurlijk.

  Zou je mijn ‘handleiding’ hanteren, dan zou je ook zijn reacties (met of zonder @jan) kunnen interpreteren als een reactie op jouw 11:01. Dan zou je daar (ook als je dat niet zo ziet) ook op kunnen reageren omdat je het zou kunnen interpreteren als een reactie aan @allen (ook aan jou dus). Maar ja, daar reageer je ook (lang niet altijd) op..
  Kortom: jouw eigen handleiding is ook lang niet altijd duidelijk!

  Communiceren blijft een uiterst ingewikkeld (maar ook amusant) vak
  Maar ja, daar weet jij ook alles van! 🙄

 123. King Billy 22 februari 2012 om 10:46

  @bouma, idd. druk, druk, tuinlieden bezig, onkruid wieden, terras schoonblazen met HD-reiniger en zo. Moet DE-koffie zetten voor ze. Met speculaasjes van Verkade. Handel en werkgelegenheid!

  @Aad Verbaast. Algemeen oordeel over Ierland is positief. Ieren hebben veel ingeleverd…. Overl terug te vinden op internet.
  Uit de huidige tweede reddingsoperatie van Griekenland, totaal nu 330 miljard, exl. Target2, zijn grosso modo drie lessen te trekken.
  1. Griekenland is daadwerkelijk failliet
  2. Staatsobligaties van de solide landen kunnen niet langer als veilige investering worden beschouwd.
  3. Brussel en de ECB hebben weer tijd gekocht. Teveel onzekerheden.
  Een derde reddingsoperatie is nodig. 3x is scheepsrecht. Voor 18 mei, na de verkiezingen in Griekenland.

 124. Aad Verbaast 22 februari 2012 om 11:12

  @King BIlly: alles is relatief natuurlijk.
  http://en.wikipedia.org/wiki/2008%E2%80%932012_Irish_financial_crisis
  In January 2012, Taoiseach Enda Kenny denied Ireland would need a second bailout but admitted “very significant economic challenges” were ahead
  De junk ratings zijn nog niet opgeheven.

  Griekenland (inderdaad natuurlijk al lang technisch failliet) blijft een welkome bliksemafleider (in de ogen van de politieke leiders/lijders) voor andere ellende in met name de PIIGS landen. Feitelijk in alle landen.

 125. Aad Verbaast 22 februari 2012 om 14:10

  @allen: opvallend nieuws nog geen dag nadat er (weer) een allesomvattend reddingsplan voor Griekenland is toegezegd. De inkt is nog niet eens droog.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/02/22/kredietbeoordelaar-fitch-acht-failliet-griekenland-zeer-waarschijnlijk/
  == Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietwaardigheid van Griekenland vandaag verder verlaagd. ==

 126. King Billy 22 februari 2012 om 16:10

  Tjak binnenkort gaan politici uitleggen waarom de euro géén mislukking is, terwijl na ruim tien jaar sinds de invoering van de euro precies het tegendeel is bereikt van wat oorspronkelijk beoogd was.
  De euro, ingevoerd in slechts een deel van de Europese Unie, logischerwijze opgetuigd met de ECB, heeft landen in politiek en economisch opzicht niet nader bij elkaar gebracht, maar verder uiteen gedreven. En de Euro heeft genadeloos bloot gelegd dat 2500 jaar chaotische europese geschiedenis niet met een paar vegen van de pen in Brussel, geflankeerd door rethorische hoogstandjes van politici, weggepoetst kan worden. Landen, veel belangrijker, onderscheiden volkeren, trekken zich weer terug achter eigen grenzen.
  Het chaotische West Europa, de bakermat van het expansionistische kapitalisme, is geen USA. Noch een China.
  Van EG tot TU. Van Economische Gemeenschap tot Transfer Unie. De betiteling ‘transfer’ slaat niet alleen op economisch aspecten, maar ook op de weerzin tegen de overdracht van soevereiniteit aan disfunctionerende hoofdkwartieren in Brussel, Straatsburg en Frankfurt.

 127. jan bouma 22 februari 2012 om 16:44

  Zolang we de humor van alles nog blijven inzien. In ieder geval Bassie en Adriaan wel…Bassie & Adriaan gingen in hun serie De Geheimzinnige Opdracht uit 1990/1991 in de 12 landen van de EEG opzoek naar een pakje..; hoe dat afloopt weten we nog niet maar het ligt vermoedelijk in Griekenland op de Acropolis. Hahahahaa…
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_Economische_Gemeenschap

  Wat zich nu wreekt is het gevolg van de krimp-economie en niemand wil natuurlijk dan inleveren. Hoeft ook niet. Maar ja de financiële hegemonisten (ik claim deze term) zitten aan de knoppen en laten alle landen dansen en rollen de koppen.

  Gelukkig komen vanavond de dames weer voor de Mithras-studieclub. Twee ervan zitten in het gips. Te overmoedig geweest. Ik zal ze troosten.

 128. Aad Verbaast 22 februari 2012 om 16:50

  @King Billy: ik zal even relativerend de advocaat van de duivel spelen nu.
  Op zich had de euro best een succes kunnen worden en zijn, mits die aan breinrot lijdende leiders niet uit een kinderlijk enthousiasme elk mallotenland hadden toegelaten, en een beetje beter hadden opgelet. Sterker nog: zich (om te beginnen) strikt aan de eigen afspraken hadden gehouden. Dat hebben ze niet gedaan.

  Bijzonder voorbeeld in deze is natuurlijk Californië. Zo failliet als maar zijn kan. Wel de vijftigste economie van de wereld zou het een zelfstandig land zijn. Met één munt met 50 andere staten.
  En is er geen sprake van een eigen munt. Toch schijnt de zon er nog.
  Lang niet voor iedereen trouwens, hier een paar kengetallen op een rijtje:
  http://theeconomiccollapseblog.com/archives/california-is-broke-19-reasons-why-it-may-be-time-for-everyone-to-leave-the-state-of-california-for-good
  Heel wat parallellen met onze Griekse ‘vrienden’..

  N.B. lees net dit trouwens: http://www.rijksoverheid.nl/regering/het-kabinet/bewindspersonen/jan-kees-de-jager/nieuws/2012/02/22/nederland-stemt-tegen-goedkeuring-eu-begroting-2010.html
  Wordt het dan toch hommeles?

 129. Aad Verbaast 22 februari 2012 om 16:58

  @Jan: ik vind het knap dat je nog steeds kan volhouden dat krimp niet nodig is. Moeilijk voor mij voor te stellen hoe dat dan zou kunnen. Nou ja, voor de gemiddelde burger dan. Er zijn zat lui die smullen bij deze chaos. En er steenrijk van kunnen worden. Ik hoef ze niet te noemen. Je kent ze.

  Hebben die dames meegedaan aan een veldslag?
  Prettige avond gewenst. Staat de survival cursus op het programma?

 130. King Billy 22 februari 2012 om 17:39

  @Aad Verbaast. Deelstaten in de VS krijgen geen hulp van de Fed. Ze moeten hun eigen boontjes doppen. Een wezenlijk verschil met de PIGGS-landen, die naast de ECB nu ook steun krijgen van de andere EU-lidstaten. De staat California is inderdaad al jaaaaaaren failliet, maar vele rijke stinkerds daar. De parallellen metGriekenland zijn er. De Tax authorities werken in California echter wel, anders zou zou het helemaal een zooitje worden met Schwarzenegger aan het hoofd van de Golden State….
  Dat Nederland nu tegen de EU-begroting stemt, toont slechts de verdeeldheid binnen de EU aan. In de States wordt de Federale begroting door het Congres en de Senaat goedgekeurd. Zie jij de lobbyclub ‘Europees Parlement’ tegen haar eigen begroting stemmen?
  Hoeven ze ook niet, omdat de EU geen Federaal Europa is, maar het bureaucratische Brussel ondertussen wel wetgevende macht is toebedeeld…….. Hoe krom kan je het regelen.

  De kern van mijn betoogje is dat de euro genadeloos de verdeeldheid in de EU blootlegt, van noord tot zuid, van oost tot west. Van culturen tot de daarmee gepaard gaande economie-en. Het tegendeel van wat werd beoogd. En niet bepaald bijdraagt aan de bevordering van multilaterale gemeenschapszin in Europa.

 131. jan bouma 22 februari 2012 om 17:43

  @Aad….16:58
  enkele opmerking.

  We kennen de tertiaire sector http://www.youtube.com/watch?v=3GL7CJXxCIc (goed filmpje) en de quartaire sector. Uiteraard komen deze sectoren in de knel en vallen door de mand bij “een krimp-economie”. Deze sectoren kunnen namelijk alleen gedijen en overleven als er “groei” is. Ze maskeren als het ware hun niet reële bijdragen aan de economie. Denk weer even aan al die “gogen” en professoren op Instituten als Clingendael; maar ook de hele WRR presteert soms minder, of zijn van minder belang, dan die man achter de vuilniswagen. Ook hele bossen ambtenaren dragen (soms) maar weinig bij aan de reële economie. Lees m’n boek. Ik wil ze allemaal een bezem geven. Ik bepleit verder een opschoning en een herrangschikking van de beschikbare inkomens. De vuilnisman achter de wagen krijgt dan het salaris van de professor van Clingendael bijvoorbeeld en omgekeerd. De koopkracht blijft in stand. Vooral de snackbars en de patatboeren doen dan ook betere zaken. :))
  KRIMP IS NIET NODIG MAAR WERKT AVERECHTS.

  Ook politici zijn meestal quantités négligeable ofwel ze kunnen beter allemaal worden ontslagen. Hun salarissen worden dan besteed aan de burgers en bijv. “de handen aan het bed”. Enz. enz. enz. De beste oplossing is natuurlijk één mondiale munt; afrekenen op basis van het Lieftinck-model en een integere wereldraad aanstellen. Oh ja… al die bankiers moeten ook worden ontslagen en hun bonussen moeten ze aan mij uitkeren. ..

  Inzake de verwonde dames: dat is een gevolg van “de ijspret”.

  Tot morgen! Voor weer ’n krankzinnige dag in dit tijdperk.

 132. Aad Verbaast 22 februari 2012 om 18:36

  @King Billy: == De kern van mijn betoogje is dat de euro genadeloos de verdeeldheid in de EU blootlegt == en dat is dan maar misschien goed ook. Onderbelicht aspect natuurlijk.
  Veruit de meeste fusies lopen verkeerd af doordat de cultuurverschillen niet worden meegenomen.
  Bekend gegeven in het bedrijfsleven. Hadden ze rekening mee moeten houden. Niet gedaan.
  Nu op de rokende puinhopen nergens anders meer tijd voor dan damage control.

  De volgende dient zich al weer aan:
  https://www.indymedia.nl/node/2550
  == Het ESM kan dus geld uit de staatskassen eisen zo veel en zo vaak het maar wil. Sommige kamer leden denken,dat ze een veto recht hebben over de besluiten van het ESM. Dat is onjuist. Het ESM ontleent zijn bevoegdheden uit een internationaal verdrag.Dat heeft per definitie voorrang boven nationale wetgeving. Het feit,dat het de Ministers van Financiën de bestuurders worden van het ESM,verandert daar niets aan. Het enige wat de Kamer kan doen is de Minister van Financiën naar huis sturen en hem vervangen door een andere Minister van Financiën,die als ESM – gouverneur onmiddellijk dezelfde buiten sporige bevoegdheden krijgt.
  ==

  Het kan niet op in luilekkerland!

 133. Aad Verbaast 22 februari 2012 om 18:40

  @Jan: goed nieuws voor je. Diederik Samsom (en Delila?) heeft zich net kandidaat gesteld voor het fractievoorzitterschap van de PvdA.
  http://www.bnr.nl/topic/politiek/886126-1202/samsom-ook-kandidaat-voor-pvda-leiderschap
  ==
  Verder moet het loongebouw op de schop, zodat het mogelijk wordt dat een leraar meer verdient dan de schoolleider en de wijkagent meer dan de bureauchef. “Want alleen zo houd je de beste mensen waar ze het hardste nodig zijn”, aldus Samsom.
  ==
  Past geheel in jouw betoog!

 134. King Billy 22 februari 2012 om 19:44

  @Aad verbaast. Re EFRM en ESM. Lagarde wil dat er geen 500 miljard, maar 750 miljard in het laatste fonds gaat. Sterker nog, het is voorwaarde voor de 30 miljard van het IMF. Het IMF heeft namelijk nog niets defintief toegezegd. Dat komt midden maart aan de orde.
  De ECB kan nog verder gaan, als het ESM meer geld nodig heeft, moéten lidstaten proportioneel bijdragen. Nogmaals, de ECB is een roofdier, die uiteindelijk maar twee opdrachten heeft: inflatie tot 2.5% beperken en de waarde van de euro t.o.v. andere muntsoorten bewaken.
  Alles vloeit daaruit voort, ook het voorkomen dat Griekenland moet uittreden. De vermogens van centrale banken worden daar nu ook voor ingezet, de balansen van de ECB worden opgehoogd ten koste van de balansen van de lidstaten. Interne uitholling binnen de EU, met als neveneffect rem op de uitgaven, lagere lonen, lagere prijsniveau’s, lagere pensioenuitkeringen.
  Als de kredietgraaiende landen een beetje eerder aan banden waren gelegd, was al deze ellende niet ontstaan.
  Politici hebben een probleem, die doen nog steeds of ze een Mercedes verkopen, die in werkelijkheid een DAF is met die beroemde versnellingsbak.

  @bouma, lopen die baron met z’n twee boeven, welke Bassie & Adriaan wilden vangen, nog steeds vrij rond?

 135. King Billy 22 februari 2012 om 21:49

  http://en.wikipedia.org/wiki/Impossible_trinity
  Da’s geen grap over religie, maar een uitleg waarom in een economie niet van drie walletjes tegelijk gegeten kan worden. Doe je dat toch, dan gaat het fout. In tegenstelling tot het christendom, want dan meent men bij navenante consumptie in hoger sferen terecht te komen. Ook een erfenis die zich, zoals het kapitalisme, via Europa over de hele wereld verspreidde. Maar dat is ander onderwerp.

 136. Aad Verbaast 23 februari 2012 om 01:13

  @King Billy: Ik kan me best iets voorstellen dat er gewerkt moet worden om de concurrentiekracht van Europa als geheel te versterken. Zullen we nodig hebben in het licht van de andere economieën om Europa heen. Zij werken daar continue aan, dus zal Europa dat ook moeten doen. Weinig keus.
  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken (leuk om dat zo eufemistisch op te schrijven) dat daar niet in eerste instantie aan gewerkt wordt. Waar wel aan gewerkt wordt is nog ingewikkelder financiële woekerpolis boven op de andere te schuiven. Tel eens op hoeveel potten er zijn en met hoeveel die gevuld zouden moeten worden? Maar waar wordt gebouwd? Vooralsnog alleen maar waterschade bij het aanschouwen van de brand.
  Dit slechts als aanvulling want ik onderschrijf je reactie uiteraard.

  De trinity. Even snel diagonaal doorgelezen. Interessant. Morgen op mijn gemak lezen. Een begrip wat ik nog niet kende overigens. Je leert elke dag. Toch wel bijzonder dat het getal 3 maar altijd weer opduikt. We spreken zelfs in dit verband over de trojka. Ook zo’n hopeloze driehoek?

 137. King Billy 23 februari 2012 om 07:54

  Met de overdracht van de soevereiniteit van de nationale banken aan de ECB, zijn de oude structuren overboord gekieperd. Beschouw de individuele euro landen in dit ‘licht’ nu eens als gewone operating company`s met daarboven een trustfonds (de ECB), waar de winst- en verliesrekeningen en de individuele balansen van de lidstaten worden geconsolideerd.
  De ECB bewaakt de internationale concurrentie positie van het trustfonds en gaat lidstaten managen by ratio’s. (debt vs. equity, profit vs. turnover, e.v.a. ratio’s).
  In principe niet anders dan hetgene megaconcerns op internationale schaal doen in hun specifieke branch, maar hier tussen staten.
  Neem bijvoorbeeld General Motors, die Opel en Saab laat doodbloeden om haar internationale concurrentie positie niet in gevaar te brengen. Mitsubishi investeerde ook jarenlang in Born, totdat de opbrengst van de Colts in Europa onder andere de afschrijvingen op de investeringen niet meer afdekte.

 138. King Billy 23 februari 2012 om 08:06

  Tja, en als dan het totale produkt ‘euro-land’ te duur wordt, moet er wat gebeuren. Met intern schuiven van kosten en opbrengsten ben je er niet.

 139. jan bouma 23 februari 2012 om 08:57

  @King Billy…8:06 plus al je eerdere comments.
  @Allen

  Het is ook een illusie om te denken als individuele natie en/of onderneming dat zonder een internationale aanpak je INDIVIDUEEL kunt slagen. Ten koste van een ander. Zo redeneert wel “een Wilders”, zo redeneer jij ook. De economieën zijn grensoverschrijdend geglobaliseerd. Of je dat leuk vindt of niet. Het is zo. We zitten nu in het tijdperk van 7 miljard mededingers. Die allemaal hun legitieme rechten hebben op de resources van de planeet. Die blijken niet te vervullen. Schep dan toch de kaders voor de toekomst voor al die wereldburgers. Ongeacht in aanmerking te nemen IN WELK LAND ZE WONEN. Hier past niet meer het aloude model van “wij tegen zij”. Er dient een mondiale aanpak te worden verwezenlijkt waarbij alle individuele Staten hun legitieme rechten krijgen toebedeeld. Zie mijn voorstellen.

  Anderzijds.

  Ik bepleit daarom ook een herziening en herrangschikking van de bevoordeelden ten opzichte van de benadeelden in de totale consumptiekoek die de wereld biedt. Dat is niet alleen een kwestie van internationale rechtsorde en van het individuele geweten maar is ook van praktische aard.

  Want alles wat de bevoordeelde STEELT van de benadeelde is uiteraard binnen dat kader niet verdedigbaar en zal zich wreken. We zien dat nu gebeuren.

  Men amusre zich verder…; zolang het nog kan.

 140. King Billy 23 februari 2012 om 09:39

  @bouma. ik signaleer slechts hoe het spel momenteel gespeeld wordt. Rücksichtlos laat men de knikkers over het bord rollen, zonder te beseffen dat het bord aan vernieuwing toe is. Ik denk dat we het in grote lijnen wel eens zijn.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Chicken_(game)
  Dat levert uiteindelijk alleen maar verliezers op.

 141. King Billy 23 februari 2012 om 09:46

  @bouma. ik signaleer slechts hoe het spel momenteel gespeeld wordt. Rücksichtlos laat men de knikkers over het bord rollen, zonder te beseffen dat het bord aan vernieuwing toe is. Ik denk dat we het in grote lijnen wel eens zijn.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Chicken_(game)
  Dat levert uiteindelijk alleen maar verliezers op.

  Of is de cynische ondertoon niet herkenbaar?

 142. Aad Verbaast 23 februari 2012 om 09:46

  @King Billy: dat er in Europa (net als in de wereld, net als in het bedrijfsleven) gekeken wordt naar samenwerkingen en optimalisatie lijkt me niet meer dan logisch. Dat er dan ook nog soevereiniteit worden overgedragen lijkt me ook niet meer dan logisch.
  De Europese gemeenschap begon met de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Die evalueerde tot een Europese landbouwcoöperatie. Ergens in die periode is ze het volstrekt boven het hoofd gegroeid. Uit kinderlijk enthousiasme (ik schreef het hierboven ergens al) dacht het ‘management’ dat ze veel meer voorstelden dan ze konden waarmaken. En gingen als gekken ‘slecht lopende bedrijven’ met geheel andere culturen ‘opkopen’ (om de parallel) maar even door te trekken die je maakt.
  Daardoor werd en zeker wordt het management geheel afgeleid door alle sores die die onderdelen in het bedrijf aan aandacht opeisten. Zeker financieel.
  Menig parallel te trekken met bedrijven die daar aan ten onder zijn gegaan. Mismanagement uiteraard.

  Het management zit nu nog in de ontkenningsfase. Ook gebruikelijk.
  Dan gebeuren er hilarische dingen. Elke keer komen ze met de ‘ultieme oplossing’. Wat telkens weer een verkeerde interpretatie blijkt te zijn van te veel loszittende draadjes.

  Leuke parallel: de CERN kondigde aan dat ze deeltjes hadden gevonden die sneller bewogen dan het licht. Tot twee keer toe werd het experiment herhaald. Twee keer met hetzelfde resultaat! De wereld stond op zijn kop! Einstein had ongelijk!
  Nu blijkt het een slecht contact in een van de kabeltjes te zijn geweest die 60 nanoseconden vertraging gaf in de signalen. http://www.nrc.nl/nieuws/2012/02/23/cern-bekent-fout-in-onderzoek-dat-einstein-theorie-ondermijnde/
  Tja, deze mensen zijn tenminste nog zo eerlijk dat toe te geven. Kom er nog maar eens om.

 143. Aad Verbaast 23 februari 2012 om 09:54

  @Jan: == Ik bepleit daarom ook een herziening en herrangschikking van de bevoordeelden ten opzichte van de benadeelden in de totale consumptiekoek die de wereld biedt. Dat is niet alleen een kwestie van internationale rechtsorde en van het individuele geweten maar is ook van praktische aard. ==
  Me dunkt! Hoeveel 100-en miljarden zijn er al niet gerangschikt aan subsidies vanuit de rijke landen naar die arme sloebers in Europa om ze tot voor hen ongekende hoogte te brengen, respectievelijk uit een diep dal te trekken?

  Maar je hebt wel gelijk. De Sinterklazen zijn geschrokken van hun goedgevendheid. En tot inkeer gekomen toen ze zagen hoeveel giften er waren weggegeven. De constructies die nu worden opgetuigd zijn er met name op gericht om nog terug te kunnen halen wat er te halen valt. Een kale kip achterlatend. De schizofrene Sint wordt een aasgier. Met een ‘boek’ wat geheel niet op orde is, en onleesbaar is geworden.

 144. Aad Verbaast 23 februari 2012 om 09:55

  @Anette Lemaire: “wat nu?” aanmelden voor een survivalcursus?

 145. King Billy 23 februari 2012 om 10:40

  Tja, om een gesubsidieerde vuilverbrandingsinstallatie draaiende te houden om een eindje verderop de processen in gesubsidieerde bio-energie installaties te versnellen, moet wel gezorgd worden voor voldoende vuilaanvoer door vrachtwagens die over ZOAB rijden, waarin de slakken van de vuilverbrandingsinstallatie zijn verwerkt…..
  Oh jéé, als dit proces bij de bron stokt.

 146. jan bouma 23 februari 2012 om 11:09

  @Aad…9:54
  Misverstand! Als je schrijft == Me dunkt! Hoeveel 100-en miljarden zijn er al niet gerangschikt aan subsidies vanuit de rijke landen naar die arme sloebers in Europa om ze tot voor hen ongekende hoogte te brengen, respectievelijk uit een diep dal te trekken? == dan ga je toch weer uit van het Idee dat de bevoordeelden (o.a. de tertiaire en quartaire sectoren in de economie) RECHTMATIG hun claims zouden hebben t.o.v. de benadeelden. Dat is niet zo. Mooiste voorbeeld is wel de bevoorrechte positie die de financiële hegemonisten claimen ter illustratie.

  Het is ook een illusie om te menen dat er 7 miljard mededingers allemaal INDIVIDUEEL hun niches in de markt zullen kunnen vinden om hun survival te bewerkstelligen in het model van de ‘winner takes it all’ ofwel dat van het sociaaldarwinisme.

  Ergo: er dient in het totale belang een herziening van eenieders belang te worden doorgevoerd. Daarbij passen niet meer de huidige parameters. Hoe het anders moet en kan heb ik veelvuldig uitgelegd. Maar ja… die domheid hè…

  ps
  Als het goed is leest die domme redactie van P&W hier mee… En die zal nu zo boos worden dat ze het niet meer lezen. :))

 147. King Billy 23 februari 2012 om 11:09

  Tja, een gesubsidieerde vuilverbandingsinstallatie met overcapaciteit neerzetten, die een eindje verderop er voor zorgt dat de processen in een gesubsidieerde bio-energie installatie worden versneld, waar de aanvoer van het afval door vrachtwagens wordt verzorgd, die over asfalt rijden waarin de slakken van de vuilverbrandingsoven zijn verwerkt, mag de aanvoer van de afgedankte rotzooi natuurlijk niet stokken.
  Desnoods halen we het uit Napels, waar de omerta meer ingeburgerd is dan gezond verstand. Zou dat vuil ook via Target2 worden verrekend?

 148. King Billy 23 februari 2012 om 12:54

  @Aad Verbaast. Hoe staat het inmiddels met de stand van het aantal reagluurders? Dit n.a.v. ‘Als het goed is leest die domme redactie van P&W hier mee… ‘

 149. King Billy 23 februari 2012 om 13:52

  @allen. Het spel en de knikkers. Een recent ‘onderonsje’.

 150. Pingback:Ogen dicht en bijdrukken: inflatie tot de bom barst | Realiteitsblog

 151. Aad Verbaast 23 februari 2012 om 14:24

  @Jan: misverstand! Ik ga er helemaal niet van uit dat ze hun claims op een rechtvaardige manier hebben verkregen. Zou hetzelfde zijn alsof je me aan zou rekenen, dat ik beweerd zou hebben dat de boeven en criminelen terecht ‘hun’ waren aanprijzen. Ik ben overigens wel geneigd een uitzondering te maken voor Robin Hood.

  Ondertussen denderen de economische vooruitzichten gewoon door. Jij als groot voorstander van groei moet toch wel schrikken dat die dagelijks naar beneden worden bijgesteld:
  http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/%29/components/actueel/rtlnieuws/2012/02_februari/23/economie/eu-verwacht-forse-krimp-nederlandse-economie.xml
  De jarenlange sussende woorden dat Nederland “het nog relatief goed doet ten opzichte van de omringende landen” gaat inmiddels niet meer op. Worden leuke weekjes op het Catshuis.

 152. Aad Verbaast 23 februari 2012 om 14:44

  @King Billy: == Hoe staat het inmiddels met de stand van het aantal reagluurders? ==
  Ruim 1600 inmiddels. Alhoewel het hoge tempo er inmiddels wel wat uit is.
  Gisteren nog wat ongeveer 80 klicks vanuit de blog die @Motek net doorgaf (Bedankt @Motek!)
  En net weer een nieuwe link waar naar dit blog wordt gerefereerd: http://www.realiteitsblog.nl/economie_crisis/ogen-dicht-en-bijdrukken-inflatie-tot-de-bom-barst/

  Ja, ja. De boodschap begint door te dringen. Nu de media nog.

  13:52: hilarisch. Vooral de opmerking van Schauble: “Aber meine Abgeordnetencollegen im Parlement und die öffentiliche Meinung in Deutschland müssen glauben das wir es Ernst meinen.

  Ondertussen:
  http://www.welingelichtekringen.nl/18525-europa-houdt-uitverkoop.html
  Hou het in de gaten. We kunnen op koopjesjacht!
  In Frankrijk staat een heel dorp te koop voor 330.000 euro..
  http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3197200/2012/02/23/Compleet-Frans-dorp-te-koop-voor-330-000-euro.dhtml

 153. jan bouma 23 februari 2012 om 15:23

  @Aad… 14:24
  Alweer een correctie! Het is niet juist dat je stelt == Jij als groot voorstander van groei moet toch wel schrikken dat die dagelijks naar beneden worden bijgesteld: … == ik ben namelijk geen voorstander van een groei die per definitie toch niet kan worden voortgezet. Herinner je Dr. Bartlett : http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY Per definitie komt er aan elke groei een einde. Waar ik voor pleit is:
  (niet uitputtend)
  1) dat de thans beschikbare hoeveelheid geld (en dus koopkracht) wereldwijd in stand blijft.
  2) dat die koopkracht anders besteed gaat worden en ten goede komt aan de wereldburgers.
  3) daarin passen bijv. geen destructieve investeringen t.b.v. de oorlogsvoering; denk aan het voorstel van de zgn 2% conversie per jaar van militair naar civiel; en evenmin graaiende dictators.
  4) dat door innovatie (en een intellectuele revolutie) er toch nog uitzicht en perspectief komt t.b.v. de wereldbevolking.
  5) dat de groei van de wereldbevolking wordt tegengegaan.
  6) één wereldmunt en afrekenen tegen het Lieftinck-model.

  En eenieder die tegen me zegt “dat is Utopia” houd ik voor dat alle andere scenario’s zullen mislukken. Herinner je daarvoor weer Einstein die zei dat je met de oude veroorzakers van de ellende niet moet proberen de ellende op te lossen. Herinner je ook Machiavelli die zei: “je grootste vijand en tegenstander is per definitie diegene die moet inleveren..” O.i.d.

  ps
  Ik ga nog even wat anders doen; tot later of morgen.
  Men amusere zich; zolang het nog kan.

 154. King Billy 23 februari 2012 om 15:46

  http://www.billshrink.com/blog/6799/10-governments-that-went-bankrupt
  Fraai overzicht, leerzaam ook, een aanklacht tegen politici tussen de regels door, niets geleerd van de geschiedenis.

 155. Aad Verbaast 23 februari 2012 om 17:12

  @Jan: altijd weer leuk om te zien dat als de bal wordt voorgezet deze dan weer feilloos door je wordt ingekopt, en niet eens langs de binnenkant paal. Kom er nog maar eens om.
  Goed dat dit lijstje van je maar weer eens verschijnt.
  Kunnen de lezers er een gat in schieten mochten ze daar behoefte aan hebben

  Laatste nieuws: Plasterk heeft aangekondigd op te gaan voor het partijleiderschap.
  Op facebook schreef hij gisteren nog: “Het leiderschap van de PvdA is iets waar ik ongelofelijk tegen opkijk”
  Doe het dan niet zou ik zeggen! Of wil hij de underdog zijn ipv van een schoothond?

  Probeer de politiek niet te begrijpen. Net als vrouwen zoals mijn vader zaliger me altijd toefluisterde.

 156. Aad Verbaast 23 februari 2012 om 17:15

  @King Billy: Mooie overzichtje. Je zou het al haast weer vergeten inderdaad. Op zich positief natuurlijk: er is leven na de dood!

  kende je deze al?

  N.B. http://www.bnr.nl/topic/griekenland/925037-1202/griekse-schuldenwet-akkoord

 157. King Billy 23 februari 2012 om 18:29

  re facebook foto. ‘Schwarze Humor’. Zu Guttenberg is een CSU’er, uit Kulmbach, Frankenland, CSU bastion. Had een vriendinnetje daar, mooie stad, oerconservatief.
  Pijnlijk voor de domineesdochter. Wist je trouwens dat de dominee Gauck nog steeds getrouwd is, maar met zijn vriendin, waarmee hij al twaalf jaar een LAT-relatie heeft, in Schloss Bellevue de plaats van Wulff inneemt?
  Nog veel leuker, hij promote zich zelf in een huisblad van drogisterijen in heel Duitsland voor het cosmetica huismerk ‘Alverde’. Oplage een paar miljoen.
  Kom daar eens om in Nederland. LOL

 158. Aad Verbaast 23 februari 2012 om 21:23

  @King BIlly: == Wist je trouwens dat de dominee Gauck nog steeds getrouwd is, maar met zijn vriendin, waarmee hij al twaalf jaar een LAT-relatie heeft, in Schloss Bellevue de plaats van Wulff inneemt? ==
  Natuurlijk! Daar hebben we het hierboven al over gehad. Wel een beetje bij de les blijven natuurlijk 😉
  Je laatsteeen na laatste regel: nee, dat wist ik nou weer niet!

  Nog even twee on-topic berichten voor vanavond: http://blogs.wsj.com/brussels/2012/02/23/the-dreary-dutch-economy-in-2012/
  en
  http://www.bnr.nl/topic/schuldencrisis/699787-1202/draghi-ziet-positief-signaal-eurozone

  Fantastisch toch dat al die leiders overal vertrouwen in hebben. Stel je voor zeg.

  N.B. Nog eentje dan:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3196501/2012/02/22/In-Griekenland-controleert-men-nu-alleen-Mikis-Modaal-niet-de-miljardairs.dhtml

 159. King Billy 23 februari 2012 om 22:05

  -=Vertrouwen
  Draghi zei verder dat de inflatie in de eurozone goed onder controle blijft en dat er geen risico is dat de economie van de zone een verloren decennium tegemoet gaat zoals in Japan is gebeurd. “De hervormingen die in Europa zijn doorgevoerd in de afgelopen maanden geven me vertrouwen”.=

  Das Trillemma der Wechselkurse, the impossible trinity. De werkmaatschappijen doen hun werk, de euro is gered en hij kan bijdrukken.

 160. Aad Verbaast 24 februari 2012 om 00:43

  @King Billy: zo heeft iedereen zijn eigen agenda goed gevuld naast de zakken natuurlijk.

  Dan toch maar eens een positieve gedachte dat het wel degelijk mogelijk is om uit een dal geholpen te worden: http://www.bnr.nl/topic/beurs/275493-1202/gigantische-winst-voor-aig
  Op zich niet verrassend. Verzekeringsmaatschappijen naaien je natuurlijk altijd een oor aan.

  Dan nog een bijzondere link. Hierboven hadden we het al over Argentinië.
  http://rt.com/news/argentina-advice-greece-default-033/

  Het was weer een amusante dag!

  P.S. tweets al gelezen rechtsboven? Bescheiden als ik ben vond ik ze wel leuk eigenlijk. Toch ook weer 7 extra volgers opgeleverd..

 161. King Billy 24 februari 2012 om 06:44

  De parallellen tussen die Heimat van Máxima en Griekenland zijn er inderdaad. Grondona, Senior VP FIFA, huisvriend van de Zorrequieta’s profiteerde daar aardig van.
  Iets anders, die Plasterk met zijn toch niet onverdienstelijke C.V., zou hij niet dé aangewezen persoon zijn om de belangen van http://en.wiktionary.org/wiki/Jan_met_de_pet te behartigen?
  En tegelijkertijd met zijn charisma op Henk, Ingrid en Jan Modaal een succesvol beroep op hun gezond verstand te doen, ondanks dat hij een fervente EU-fan is, maar Draghi wel tegengas kan geven, zodra hij zich óók nog gaat bemoeien met de HRA?
  Micro = macro tenslotte.

 162. King Billy 24 februari 2012 om 06:57

  Re de tweets. Rake one-liners, @Aad Verbaast! Ook aspiraties om in de landelijke politiek te gaan?

 163. Aad Verbaast 24 februari 2012 om 09:34

  @King Billy: ik zag net bij het inloggen dat er twee reacties van je gisteren (11:00) om onverklaarbare redenen in de spambak zijn gegooid. Zal misschien iets te maken hebben dat het over vuilverbranding ging? 😉
  Excuus namens WordPress. Inmiddels staan ze er uiteraard weer.

  Plasterk: tja, ik weet niet wat ik van moet denken. Komt wel sterker over. Maar ja is niet moeilijk na bij dwdd gezien te hebben dat van Dam aan hyperhidrosis lijdt. En Samsom (P&W) als kerngeleerde de kern ook niet te weet raken. Blijft tobben in die club.
  Lodewijk Asscher wordt als het nieuwe talent gezien. Maar ja, die zit niet in de fractie. Moet toch geen probleem zijn lijkt me. Dan er maar snel in dit weekend. Vermijd een tussenpaus.

  Nee, zelf geen ambities (nooit gehad) de politiek in te gaan. Ik vermijd criminele organisaties.

  Hier nog een link met een aanbevolen documentaire over Griekenland, de IMF, de ECB en de wereldbank: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/02/23/debtocracy-griekse-documentaire-over-de-schuldencrisis-informatie-die-de-massame
  Nog niet gekeken uiteraard. Duurt een uurtje en ik ben net op!

 164. Aad Verbaast 24 februari 2012 om 09:36

  @Kin Billy en @Jan: ik las nog even de tips door vanuit die documentaire over Argentinië (zie hierboven). Misschien pruts ik ze wel in een nieuw blogje.
  Nu zit ik wel met de laatste tip:
  “zeg nooit: zeg nooit, nooit.”
  Begrijpen jullie die? Ik niet eigenlijk. Kunnen jullie me uitleggen wat ze daar mee bedoelen?
  Dank.

 165. King Billy 24 februari 2012 om 09:43

  Eerst deze even, dichter bij huis.
  Weer een schandaal erbij.
  De huisbankier van de Nederlandse Regering, Royal Bank of Scotland, keert miljarden aan bonussen uit, terwijl de bank een miljardenverlies lijdt en Rijkman Groenink betwijfelt of de Nederlandse regering het geld voor de redding van ABN-Amro, nu deel van RBS, volledig terug krijgt.
  Daarna heeft de Britse Regering 20 miljard in de bank gestoken en 34.000 arbeidsplaatsen geschrapt.
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/2009/weken_2009/09/0223_1600_rbs_global_transactions.xml
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/britische-grossbank-staatsbank-rbs-goennt-sich-milliarden-boni-trotz-verlust-11659715.html
  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Economie/331599/Rijkman-Groenink-betreurt-eigen-rol-overname-ABN-AMRO.htm?rss%3Dtrue
  Wie roept Rutte terug van zijn skivakantie om dit uit te leggen? De Jager misschien? Van volksvertegenwoordigers hoeft niet veel verwacht te worden.

 166. King Billy 24 februari 2012 om 09:47

  zeg nooit: zeg nooit, nooit.”, dat er geen leven meer is na het bankroet van een land.

 167. Aad Verbaast 24 februari 2012 om 09:56

  @King Billy: verbijsterend! Schandalig!
  Heeft wel wat weg van tip 14. “En open alvast een bankrekening in een ander land waar je de taal spreekt.”
  Wat ons meteen weer terug brengt bij tip 1.
  Valt niet onder het Nederlands garantiestelsel trouwens. Voor de overheid niet zo van belang natuurlijk maar geeft wel weer te denken.
  Lijkt me zeker een spoeddebat waardig. Penny wise and pound foolish.

  Dank voor de uitleg “nooit, nooit”. Is dat het? Misschien zocht ik er te veel achter dan. De uitdrukking wordt immers het meest gebruikt in een omgekeerde betekenis. Als in: zeg nooit dat het nooit gebeurd/kan. (een faillissement bijvoorbeeld..).
  Maar jouw uitleg kan ik me in deze context wel voorstellen/gebruiken.

 168. Aad Verbaast 24 februari 2012 om 10:15

  @King Billy: correctie. Ik keek even naar de link van RTLZ en zag daar 2009 in staan. Daardoor begon ik te twijfelen aan de actualiteit van het bericht.
  Blijkt inderdaad een oud bericht te zijn. Uit 2009. Het leed is dus al lang geschied.
  http://www.nu.nl/economie/1922292/royal-bank-of-scotland-nieuwe-huisbankier-van-rijk.html
  Of vergis ik me?

  Er werden wel kamervragen over gesteld: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2009/03/31/kamervragen-rbs-vaste-bankier-van-de-staat.html

  Lastig als boven berichten bij sommige websites de huidige dag automatisch wordt opgenomen. Of helemaal geen datum.

 169. King Billy 24 februari 2012 om 10:18

  Murphy’s formule berekent ook de kans dat het wèl goed gaat. (1-x). Meestal is deze groter dan de kans dat het fout gaat……

 170. jan bouma 24 februari 2012 om 10:21

  Ter overweging.
  Een beter bewijs dat de kiezer geen enkele rol speelt in de te nemen toekomstige politieke besluitvormingen wordt wel weer bewezen door “de stoelendans rond het leiderschap van de PvdA”. Geen enkele “kandidaat” heb ik horen pleiten voor een consultatie van de kiezer; het domme volgzame stemvee. Wat zijn diens prioriteiten? Nee, men tracht door eigen navelstaren zich weer te profileren “als de partij waarop u zou moeten stemmen”.
  Nu moge het zo zijn dat kiezers – volgens @Aad verbaast – slechts domme stemmers zijn en dat de politici dat graag zo willen houden. Net als de voorbije 3000 jaar. Dat is zo. Einstein heeft gelijk. Kennelijk niet alleen met zijn relativiteitstheorie maar ook met zijn quote “dat je niet de veroorzakers van de ellende weer opnieuw moet inhuren voor de oplossing”. (O.i.d).

  Idem kan men de gehele discussie rond “de Euro” beschouwen.

  Helaas zijn alle verantwoordelijke betrokkenen dan weer onderheving aan de quote van Machiavelli. Dit schiet zo niet op…

  @Aad…9:36
  == “zeg nooit: zeg nooit, nooit.” == is ook totale onzin. Je kunt wel een dubbele ontkenning toepassen zoals in mijn bekende slogan: ‘Nimmer zal het recht niet in het geding zijn’ dus dat betekent ALTIJD WEL maar jouw quote leidt tot nietszeggendheid. Veelal zegt een corrupte bandiet als een politicus zoiets. Hij wil graag de mensen dom houden door onbegrijpelijke opmerkingen te maken. De reli’s, de intelligentsia en de pers en media hebben er ook een handje van. Je wordt als burger, domme stemmer/kiezer, niets wijzer van ze. En dat is ook precies de bedoeling. Enfin… Ongetwijfeld leest de opportunistisch domme redactie van P&W weer mee…
  :))
  @Allen een goeie dag.

 171. King Billy 24 februari 2012 om 10:51

  @Aad Vebaast. Re RBS. De zaak is actueel. Artikel van FAZ is van vandaag. Ook Spiegel online wijdt er aandacht aan. Interviews met Rijkman Groenink over ABN-RBS dd. 22/02. Onder andere ook in de VK.
  Vergeet dan de link naar RTL.

 172. Aad Verbaast 24 februari 2012 om 11:06

  @King Billy: dat klopt dan weer wel. Vanavond een uitzending van collega tour met Groenink. Ook blijft het een noodlijdende bank die miljarden aan bonussen uitkeert. De hoge baas heeft er na de nodige commotie van afgezien trouwens. En is ook zijn “sir” titel al kwijtgeraakt.
  RBS leurt met spotjes (net als Icesave toen) hier om daar een spaarrekening te openen.

  Blijft natuurlijk wel nieuwswaarde hebben dat dit hier de huisbankier betreft van de overheid!
  Kwestie van schots en scheef denken!

 173. Aad Verbaast 24 februari 2012 om 11:17

  @Jan: Terwijl de wereld in brand staat gaan de ‘kopstukken’ de komende drie weken in het land campagne voeren om hun collega’s die grofweg hetzelfde gedachtegoed hebben van hun troon te stoten. Geen tijd voor lastige vragen in de kamer dus. Rutte kan blijven lachen dus.
  Je moet toch wel een masochistische machiavellist met tunnelvisie zijn om die positie te ambiëren.
  Vandaag of maandag horen we of er nog meer kandidaten zijn die zich aangesproken voelen door mijn geschetste profiel. In het weekend zijn er immers geen uitzendingen van DWDD en P&W.

  Nooit, nooit: ik hou me toch maar aan de uitleg van @King Billy. Maar tevens: zeg nooit, nooit

  Het blijft een bende en een rotzooi.
  Om 12 uur de persconferentie over Friso. Hij heeft wel mazzel gehad dat hij niet de EHBO van de VU is ingedragen.

 174. King Billy 24 februari 2012 om 11:55

  En ‘die bende en rotzooi’ wordt nog groter, als zometeen half Nederland de persconferentie over de echtgenoot van Mabe Los-Wisse-Smit-Van Amsberg tot zich neemt, in plaats van dit blog te bezoeken om een indruk te krijgen wat hun toekomst is. En daar eens over gaan nadenken.
  Wat vijf minuten kicken in de sneeuw door een koninklijke hoogheid, die geen lid meer is van het Koninklijk Kookhuis, zoal kan voorkomen dat het vertrouwen in het nog slechter functioneren van hun volksvertegenwoordigers nog meer geweld wordt aangedaan.
  Nog 6 minuten, ‘Dann geht’s los!’

 175. Aad Verbaast 24 februari 2012 om 14:49

  @King Billy: heel Nederland in diepe rouw natuurlijk.
  Rutte breekt er zelfs zijn wintersportvakantie voor af. Om mee te helpen naar een goed revalidatiecentrum natuurlijk. Zal niet mee vallen nadat de gezondheidszorg in Nederland vakkundig om zeep is geholpen.

  Om de boel een beetje op te leuken hier een geheel off-topic maar daarom niet minder leuk filmpje! http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=v0FVm_H_D18

 176. King Billy 24 februari 2012 om 23:03

  Komisch! Een heel hard gelag om al roerend in de soep een jubelend gevoel van meerwaarde als snijplank te zien gebruiken en vervolgens in de vaatwasser verdwijnt. Zou de huisraadverzekering zo iets dekken?

 177. King Billy 1 maart 2012 om 06:09

  En weer is het raak, Nu de president van de Duitse centrale bank, die per brief aan Draghi betere zekerheden voor de Target2 schulden wil hebben.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/schuldenkrise-die-bundesbank-fordert-von-der-ezb-bessere-sicherheiten-11667413.html

  Ook in de direktie van de ECB rommelt het overt Target2
  Aus dem Umfeld des EZB-Direktoriums hieß es am Mittwoch im Zusammenhang mit dem zweiten Langfristtender, auch eine Debatte über die Ungleichgewichte und den Umgang mit den TargetForderungen sei notwendig.

  Quelle: F.A.Z.

  Enfin, met de kennis van nu, kunnen politici later niet zeggen dat ze het toen anders gedaan hadden.

 178. Aad Verbaast 1 maart 2012 om 09:00

  @King Billy: opvallend dat die brief niet in de pers verschijnt terwijl FAZ die brief wel zegt te hebben.
  Wekt toch wel de indruk dat er links en rechts peentjes gezweet wordt inmiddels. En terecht.
  Nederland hult zich nog in stilzwijgen..
  Niet te geloven.

 179. King Billy 1 maart 2012 om 14:40

  Tja, lekken zitten overal. Met de bron prijsgeven, verspeelt de FAZ haar krediet…..

 180. Pingback:ESM en de Dictatoriale Democratie « Aad Verbaast

 181. King Billy 13 april 2012 om 08:16

  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/04/11/kamerbrief-over-opheffen-vertrouwelijkheid-brief-target-2.html, inclusief PDF van de vertrouwelijke brief.
  Waarom ‘Vertrouwelijk? Kennelijk dus iets aan de hand. Waarschijnlijk dat ‘Het Vertrouwen’ geschaad is…
  Een land hoeft niet uit de eurozone te treden, als NCB’s in gebreke zijn. Daarvoor is o.a. het EFSM en het ESM opgericht. Dus worden schulden op het bordje van de burgers in de donorlanden geschoven:
  Quote:
  Bezien vanuit een breder perspectfef betekent deze oploop van Target-2 saldI voor
  een deel dat de rIsico’s die de Nederlandse banken liepen op commerciële banken
  in de perifere fanden verschuiven naar een risIco dat DNB loopt op de ECB en
  uiteindelijk op de NCBs van met name de perlfere landen. Vanuit risico-oogpunt is
  dat op zich geen verslechtering, omdat de NCBs in die landen over het geheel
  genomen een beter rislco zullen zijn dan de commerciële banken. Daarnaast is het
  echter ook een verschuivIng van risico van privaat naar publiek.
  Unquote.
  De Tweede Kamer laat zich ringeloren, als ze met deze brief genoegen nemen. Een grof schandaal. Ook nog met achterhaald cijfermateriaal.

 182. Aad Verbaast 13 april 2012 om 09:18

  @King Billy: dank voor de link.
  Opzich is het wel opmerkelijk dat de Jager toegeeft dat er een risico is. Het haalde zelfs de Washington Post zo las ik gisteren.
  Maar dat hij de risico’s wegwuift is onbegrijpelijk. Nou ja als je de waarheid wilt spreken. En daar hebben politici natuurlijk lak aan.
  Bang voor een bankrun neem ik aan. Bos was zijn voorganger. De Wit schreef er boeken vol over hoe dat gegaan is, en waarom hij de kamer niet volledig wilde inlichten. Zelfde patroon.

  Over ESM en Target2 mag ook nog wel eens parlementair onderzoek gestart worden.

 183. King Billy 13 april 2012 om 21:28

  Zo’n PE komt er, kwestie van tijd. Genoeg potentiele tijdbommen onder de eurozone. Dalende export, inflatie, Duitsers die het niet meer pikken, verkiezingen Frankrijk, NRW, conflict Iran, ECB nog meer geld nodig.

 184. Aad Verbaast 13 april 2012 om 22:45

  @King BIlly: zoals gewoonlijk zal zo’n PE er pas komen als de ramp al is geschied. Daar is dan het wachten op helaas.
  De uitkomst staat ook al vast: “we kunnen en zullen er lessen uit trekken voor de toekomst”.
  Op weg naar de volgende ramp dus.

 185. Pingback:JAN KEES de JAGER & TARGET2 – AANGIFTE tegen BUNDESBANK | KING BILLY's REPUBLIC

 186. Pingback:Schuld Spanje stijgt 10% BNP per maand, ESM kansloos | Realiteitsblog

 187. Pingback:Nog meer anti ESM voer uit Realiteitsblog. « hyperinflatie

 188. Pingback:Banken delen de lakens uit op Eurotop « Aad Verbaast

 189. Pingback:Over afgeleide en ongeleide projectielen. Derivaten « Aad Verbaast

 190. WOIII 15 oktober 2012 om 10:39

  Er rest ons nog maar een optie, een millitaire interventie in griekenand om ons geld veilig te stellen,mocht het zo ver komen. Met duitsland erbij moet dat wel lukken.

 191. Pingback:Rabobank: de bankwereld is verziekt « Aad Verbaast

 192. Frans. 25 oktober 2012 om 08:07

  Inmiddels doen de geruchten al de ronde dat Griekenland uitstel van betaling kan gaan krijgen.Die hele Euro is een grote mislukking geworden,net zoals die hele Europese unie.Het is een groot monster geworden dat niet meer gecrontroleerd kan worden,niet op politiek en op financieel gebied.Als dit zo door blijft gaan zie ik op termijn(ben geen Nostradamus)hier in Europa het begin van een geweldadige periode,zeker als ik zie hoe extreem rechts snel aan populariteit wint in Griekeland.Verder rommelt het in heel Europa omdat men er helemaal klaar mee is met,dat gesjoemel,en zelfverrijking van de dames en heren politici.

 193. King Billy 25 oktober 2012 om 08:34

  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/euro-zone-will-griechenland-neues-hilfspaket-gewaehren-a-863273.html
  12-16 miljard extra bovenop de eerdere toegezegde 130 miljard. Dan wil het EP miljarden extra en jaagt Defensie ook nog eens de kosten op. Moet de belastingbetaler dáárvoor genoegen nemen met bezuinigingen op de kerntaken van de overheid en meer gaan bijdragen?
  Veel bezopener moet het niet worden.

 194. Aad Verbaast 25 oktober 2012 om 09:05

  @Frans: het zijn al meer dan gerichten: twee jaar extra tijd om de boel op orde te krijgen. Twee jaar (gebakken?) lucht voor de politici om ze weer uit de wind te houden en te blijven zitten waar ze zitten.
  Geweld? De Nobel prijs voor de vrede is net op tijd binnengehaald. Het eigen steuntje (stuntje) in de rug waar ze op zaten te wachten in de zoektocht naar argumenten dat ze ‘goed bezig zijn’..

 195. Aad Verbaast 25 oktober 2012 om 09:10

  @King Billy: dat zat er natuurlijk dik in, en kan je op je vingers natellen. Als het allemaal langer duurt gaat het ook allemaal extra geld kosten. Dat is geen rocket science. Geldt voor elk megalomaan project. Griekenland, europa, jsf, allemaal hetzelfde laken een pak.

  P.S. gisteren werd dit target 2 blog 635 keer bekeken. Weer een piek.
  Groot deel (350x) kwam rechtstreeks van : http://www.abjanssen.com/page1.php (klik op “nederlands”). Opvallend..

 196. Wim van der Loo 10 november 2012 om 12:49

  Het in bovenstaand artikel genoemde tegoed betreft het totaal dat de Nederlandse bank nog van anderen te vorderen heeft. Het Griekse aandeel hierin is zo’n 16 à 17 miljard. Dat is nog altijd een aanzienlijk bedrag, maar toch beduidend minder dan de 150 miljard waar Aad Verbaast het over heeft.

 197. Aad Verbaast 10 november 2012 om 13:07

  @Wim: Dank voor je reactie. Voor de goede orde: ik beweer nergens dat het bedrag van 150 miljard enkel de tegoeden van Griekenland aan Nederland zouden betreffen. Het is het totale saldo.

 198. King Billy 10 november 2012 om 13:10

  Tsja, @Wim van der Loo, hoeveel is de Target2 claim op de ECB, welke DNB op haar balans heeft staan -net zoals de BuBa, wérkelijk waard? En hoewel het niet mag omdat het monetaire geldpolitiek zou zijn, wát indien in het kader van haircuts, deze claims op voorhand worden overgeheveld naar het ESM?
  Er mocht formeel namelijk zoveel niet, waar Draghi, met instemming, desondankes tegenin handelde.

 199. King Billy 11 november 2012 om 22:38

  Franse banken trekken Zuid Europa leeg, halen geld terug. Franse Target2 claims op de ECB dalen als een gek.
  http://www.querschuesse.de/frankreich-negativer-target2-saldo-schmilzt-dahin/
  De reaktie’s zijn hilarisch

 200. Aad Verbaast 12 november 2012 om 00:30

  @King Billy: spectaculair verschil inderdaad. Nog maar 3 miljard in de min..
  Terwijl juist Frankrijk in het nieuws is dat het daar helemaal niet goed gaat. Ik zie het verband nog even niet.. Kan dat ook niet zo snel op internet vinden. Zelfs hier niet zo snel: http://www.robertmwuner.de/materialien_euro_literatur_target2.html

  Opvallend ook om te zien in de grafiek van Frankrijk dat zij een van de eersten waren met een enorm scheve balans..
  http://www.querschuesse.de/target2-salden/
  Overigens zie ik bij Nederland ook wel wat verbetering. 120 ipv de piek van 180 miljard..

 201. King Billy 12 november 2012 om 09:54

  Er is het nodige in beweging op het financiele/monetaire front. Franse banken rekapitaliseren ivm Basel 3 en hebben wellicht geld nodig om Hollande’s nationale programma’s te ondersteunen met tegelijkertijd teruglopende franse export.
  Ze halen geld terug uit Europa. Querschuess duidde hierop.
  Duitsland maakt zich zorgen en gaat onderzoeken: Naast vele andere links:
  http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9667687/German-risks-rift-with-France-over-economic-healthcheck-demands.html
  http://www.zerohedge.com/news/france-resets-rumormill-no-plan-recapitalize-banks-until-tomorrow

  Ondertussen worden Spaanse banken via de Spaanse regering overeind gehouden met europees geld, geregistreerd in Target2. Kan het niet via het ESM, dan maar direct van de ECB. Ook een vorm van vergemeenschappelijken. In dit verband,vergeet niet dat de steun aan ABN en ING een belangrijk aandeel had in het Nederlandse begrotingstekort van 5.8%, waarvoor Nederlanders, van baby tot bejaarde, nu voor bloeden. Terug te vinden in het CIA factbook.

  “It is clear that lending to Spanish banks is now funded entirely via TARGET2 (borrowing from the rest of the Eurosystem) rather than with deposits. In fact deposits at the Bank of Spain by the Spanish government and Spanish banks (excess reserves) have been declining since the second 3y LTRO.
  —————
  These sources of funding have since been replaced by TARGET2, as the Eurosystem outside of Bank of Spain is now fully supporting the Spanish banking system .”
  ———————————–
  http://soberlook.com/2012/08/target2-replacing-other-sources-of.html

  Wanner gaan Nederlandse banken geld naar Nederland terug halen om Klaas Knot met zijn balansen te ondersteunen. Monetair nationalisme schijnt populair te zijn…

 202. Aad Verbaast 12 november 2012 om 10:42

  @King Billy: verrassend om het volgende te lezen in je tweede link: == that France has been forced to inject (thanks to evil, nasty speculators) E360 billion into its financial sector == Geen klein bier…

 203. King Billy 12 november 2012 om 18:05

  Hollande’s economische politiek en een bezorgd Duitsland, die boel gaat onderzoeken.
  O jéé, als Duitsland ook geld terug zou halen uit de eurozone… (Target2()
  http://www.presseurop.eu/nl/content/article/3021941-duitsland-ongerust-over-franse-economie

 204. King Billy 17 november 2012 om 14:37

  Ach, geld terughalen uit de eurozone naar La Douce France, kan ook als een vorm van nationalisme worden beschouwd. Dit komt echt niet van uitsluitend teruglopende export. Kan niet anders dan dat dit politiek is ge-inspireerd.
  Indien Duitsland en Nederland hetzelfde zouden doen…..
  http://www.querschuesse.de/target2-salden/

 205. Pingback:Schaduwbankier Dagobert Duck en zijn 65ste verjaardag « Aad Verbaast

 206. King Billy 28 november 2012 om 08:40

  @Aad Verbaast. Blog staat wederom in de belangstelling. Hier een duidelijke uitleg hoe financiering van banken via Target2 plaatsvindt en centrale banken worden uitgehold.
  http://www.cpb.nl/sites/default/files/cep2012_kader_p27.pdf (1 pag.)

 207. Aad Verbaast 28 november 2012 om 09:40

  @King Billy: klopt. Gisteren weer 65 keer gelezen. Dank voor het CPB verhaal. Duidelijke uitleg.
  Of de eindconclusie gerechtvaardigd is is maar helemaal de vraag (ingefluisterd door de Jager denk ik dan maar..):
  == Voor het Eurosysteem staan tegenover de TARGET2 vorderingen op de Zuid-Europese centrale
  banken dus leningen aan commerciële banken in Zuid-Europa. Die leningen zijn door onderpand
  gedekt. Mocht er desondanks toch verlies op die leningen worden geleden, dan wordt dat onder de
  huidige afspraken verdeeld over alle centrale banken, ongeacht hun TARGET2 saldo. Een saldo van
  -190 mld euro is dan geen probleem, maar wijst wel de diepte van de Europese crisis aan. ==

 208. King Billy 7 januari 2013 om 11:51

  Vergelijking tussen het Amerikaanse en Europese Target2 systeem:
  http://placeduluxembourg.wordpress.com/
  http://www.eurointelligence.com/eurointelligence-news/macro/singleview/article/target-2-of-the-ecb-vs-interdistrict-settlement-account-of-the-federal-reserve.html
  “Given that demanding collateralization would undermine the euro as a universal means of payment across member states and that discounting implies politically unfeasible transfers, solutions should not focus on the symptoms, but on the underlying problem, which is the bad state of the European banking system and the looming sovereign debt crisis. Once the underlying problem is solved, the symptoms will disappear as well.”
  Dus niet settlen, want dan moet de ECB geld bijdrukken. En dat ondermijnt de euro.
  Schulden opbouwen loont!

 209. Pingback:Over Dijsselbloem, wisseltrucs, garanties en stofzuigerzakken « Aad Verbaast

 210. Beurscyclus 18 maart 2013 om 23:41

  Veel woorden voor een simpele situatie en oplossing . In feite hebben Duitsland,NL, Fin & Lux een leverancierskrediet verstrekt aan hoofdzakelijk Spanje,Italie en Griekenland. Het krediet wordt gegarandeerd door de ECB.. Pay back in natura met solar energy. Investeringen in http://www.abengoasolar.com/web/en/index.html onder garantie van de ECB. De desbetreffende landen krijgen hun werkgelegenheid. De energie rekening van D,NL,FIN & LUX decimeert. Win-win situatie en Europa is weer een eenheid door samenwerking.

 211. king billy 19 maart 2013 om 08:03

  @Beurscyclus. Zo simpel ligt het niet. Hoewel het voorstel optisch aanlokkelijk is, worden op deze manier tariefmuren rondom de EU opgebouwd. De positieve Target2 saldo’s zijn claims op de ECB, die als zodanig in de balansen van centrale banken zijn verwerkt. Deze claims monetariseren t.b.v. projekten is verkapte subsidie t.b.v. werkgelegenheid. Dit ondermiijnt de de vermogenspositie van de centrale banken en genereert op lange termijn extra inflatie. Afgezien van het feit dat de ECB niet bevoegd is om voor dergelijke doeleinden geld bij te drukken, ondermijnt dit de globale concurrentiepositie van de EU in zijn geheel. De Target2 saldo’s kunnen alleen worden weggewerkt, zolang ze niet worden verrekend wmet de centrale banken (VS), indien de schuldlanden niet meer op de pof kopen en zelf meer gaan exporteren en de geverlanden zich meer gaan richten op export buiten de EU om het BNP tenminste op peil te houden.

 212. Beurscyclus 19 maart 2013 om 12:04

  Ok, ik was te oplossingsgericht, zonder de financieel-, juridische details te kennen. Bedoel je met … “Ondermijnt het de concurrentie ” dat door het feitelijk monetair inflationeren de euro in waarde daalt.? In mijn gedachte is een lagere euro in deze valutastrijd juist positief voor onze export positie?

 213. king billy 19 maart 2013 om 12:59

  Nee, in principe is het idee niet slecht. Maar het Target2 systeem is een intern euroysteem geen Er wordt binnen dit systeem geschoven met balansposities van de centrale lidstaatbanken en van de ECB.
  Het Target2 systeem is geen bank of subsidiepot, waaruit geput kan worden voor projekten.

  De ECB en de centrale banken van de lidstaten mogen zowiezo geen krediet verschaffen voor operationele projekten, anders komt hun ‘onafhankelijkheid’ onder druk te staan. Voor geld moet je dan aankloppen bij regeringen, bij commerciele banken of in ‘Brussel’.

  Bovendien, operationele projekten gefinancierd met (gesubsidieerde) euro’s in de eurozone, maken de eurozone in zijn geheel alleen maar duurde en stimuleren landen die veel te duur zijn om concurrerener te worden. Op zich niet een zo erg erg, als daar een realistische vraag tegenover staat en de daarmee de rentabiliteit is gewaarborgd. Zo niet, de ‘Energiewende’ bijvoorbeeld, moet uiteindelijk de belastingbetaler biijspringen. Wordt het ‘europrodukt’ dus duurder door. Ook t.o.v. de globale concurrenten.

  Daarom hameren Brussel en Frankfurt zo op export naar landen buiten de EU en de eurozone. Want dat is échte groei.

  Zie het zo: Als dit niet het geval was geweest, hadden politici ook deze mogelijkheid allang uitgemolken

 214. Pingback:Cijfers die u niet mag zien | Pensioenactivist

 215. Hendrik Janson 25 mei 2014 om 23:57

  Ik wordt soms zo moe van dat gebazel van mensen die er niets van snappen… 😦

 216. King Billy 1 juli 2015 om 06:27

  Rutte kan dan wel zeggen dat de Griekenland voor de Nederlandse economie van weinig belang is, mar Het IFO-instituut heeft ook voor de Nederlandse staat uitgerekend wat op het spel staat, inclusief Target2 aanspraken (6.9 miljard) waarop DNB nspraak maakt. Totaal 19.3 miljard.
  In de grafiek Nederland naar voren halen.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eurokrise/griechenland/hans-werner-sinn-ueber-griechenland-staatsbankrott-und-grexit-13678065.html

 217. Aad Verbaast 1 juli 2015 om 07:54

  @King Billy: voor minder dan 19 miljard koop je toch tegenwoordig een grote Nederlandse bank waarvan de CEO zegt dat die inmiddels weer helemaal op orde is, terwijl die eerder door de staat was gekocht voor zo’n 30 miljard omdat die toen helemaal niet op orde was..

 218. a.contrario 11 juli 2015 om 20:19

  @ Aad Verbaast http://www.ftm.nl/exclusive/het-gelijk-van-de-koopman/ Aad, kan ik de Deutsche Verrechnungskasse in genoemd artikel een soort voorloper van Target2 noemen?

 219. Aad Verbaast 11 mei 2017 om 07:18

  Baudet heeft de klepel ook horen luiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: