Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Na mij de zondvloed

zondvloed_grt

Afl. 3 uit de serie: Omtrent Het Oude Testament. Zo’n 1500 jaar na de schepping was een wonderlijke wereld ontstaan. Mensen werden stokoud (nog net geen 1000 jaar). Nota bene de zonen van God (!) verwekten naar hartenlust reuzen bij mooie dochters van mensen. Moord en doodslag, veelwijverij, incest en inteelt moeten aan de orde van de dag geweest zijn.

Geen wonder dat dan de boel dan helemaal uit de hand loopt.

Een leek moet toch kunnen zien dat dit niet “heel goed” (Gn 1:31) was? Dat het opzetje van God inmiddels toch wel mislukt was? En dat eerder gemaakte keuzen om nog een en ander te repareren desastreuze gevolgen hebben gehad?

Maar ik was dan ook zeer verheugd het volgende te lezen:
“De Heer zag hoezeer de slechtheid van de mensen op aarde was toegenomen, en hoezeer de begeerte van hun hart de hele dag naar het kwade uitging. Daarom kreeg Hij spijt dat Hij de mens op de aarde gemaakt had en Hij werd er zeer verdrietig om” (Gn 6:5-6)

Het heeft even geduurd (1500 jaar) maar alsnog een uniek moment natuurlijk! God beschikt dus toch over een zekere portie zelfreflectie en zelfinzicht. En een kwetsbare kant. Die Hij dan ook laat zien. Da’s mooi! Maar droog de tranen en doorpakken nu!

Zijn eerste actie (over een scherpe prioriteitstelling gesproken) was: “Mijn levensgeest zal niet altijd bij de mensen blijven, want hij is maar een nietig wezen; de duur van zijn leven zal honderdtwintig jaar bedragen.” (Gn 6:3/4).

Niet erg sterk denk ik dan. Je handen er van af trekken (management by exception?). En of die 120 jaar de boel recht zal trekken is nog maar de vraag. Ook opvallend dat hij nu tot het inzicht is gekomen dat de mens nietig is. In zijn eerste week op aarde sprak Hij nog van op “..Ons gelijkend” (Gn 1:26). Hoe “nietig” kan Hij zijn?

Maar dit was nog maar het begin zie ik al verder lezend. “Ik ga de mens die Ik geschapen heb, van de aardbodem wegvagen zowel de mens als het vee, en de kruipende dieren en de vogels in de lucht, want het spijt me dat ik ze gemaakt heb.” (Gn 6:7).

En Hij zei ook nog: “De dagen van de mensen zijn geteld, want zij zijn er de schuld (hoezo hun schuld?!) van dat de aarde vol geweld is. Ik ga hen met de aarde vernietigen.” (Gn 6:13).

Kijk, dat zijn geen halve maatregelen! Leren van je fouten, en gewoon opnieuw beginnen. Had hij ook al bij Adam en Eva moeten doen toen Hij zijn eigen belofte (“sterven”) brak (zie Het Paradijs, de valse start) dat had heel wat ellende gescheeld immers.

Maar dan: “Alleen Noach vond genade in de ogen van de Heer.” (Gn 6:8).

“Nou doet U het weer” zou Diederik Samsom gezegd hebben. Maak je weer dezelfde fout! Had ik Hem maar daar voor kunnen waarschuwen! Dan had de wereld er heel anders uitgezien!

Nu God had besloten tot een genocide die zijn weerga niet meer zou kennen tot in de huidige tijd mag je toch hopen dat hij dat ten minste op een beetje humane manier zou doen.

Maar nee, Hij koos uit alle mogelijkheden “de zondvloed”. In moderne termen: hoog water, overstromingen en tsunami’s. Geen prettige dood zo’n verdrinkingsdood natuurlijk. Hoe wreed kan je zijn?!

Maar daarover een volgende keer..

P.S. Binnenkort deel 4. Met Noach het schip in
P.S. alle verschenen blogs in deze serie zijn te vinden in de rechterkolom onder het kopje: “Omtrent het Oude Testament”
P.S.: plaatje komt hier vandaan: http://www.statenvertaling.net/kunst/grootbeeld/71.html

310 Reacties op “Na mij de zondvloed

 1. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 17 november 2014 om 17:25

  Hoezo “wij” meervoud “goden” Of meer fout goden?
  ja er werd wat afgeneukt en er werd niet zo gekeken met wat of met wie.
  Kon Staphorst wel zijn!

  Daar wordt trouwens het meeste cocaine gebruikt van NL …..

 2. Aad Verbaast 17 november 2014 om 17:36

  @Keet: hoezo “wij”? Dat word kom ik in de blog niet tegen.
  Wat dat betreft hebben onze Bea en Willy (en hun voorgangers) het hoger in de bol doordat ze het consequent hebben over “wij” als ze “ik” bedoelen. God heeft het tenminste gewoon over “ik”.
  Dat dan ook weer wel.

 3. joost tibosch sr 17 november 2014 om 17:38

  Hoe onderlegde volwassen moderne mensen zichzelf goedkoop belachelijk zitten te maken met hun triomfantelijke onkunde over oude prachtige literatuur! Geen wonder dat Selma zich ook niet meer meldt!

 4. Aad Verbaast 17 november 2014 om 17:45

  @Joost Tibosch sr: wonderlijke observatie van je.
  Ik baseer (en verwonder) me ‘slechts’ op (over) quotes uit dit veel aangeprezen boek. Hoezo “onkunde”?
  Maar ik hoor graag van je waar de “onkunde” zit en waarom het “prachtige litteratuur” is.
  Kan ik misschien nog wat van leren. Waar ik altijd gaarne toe bereid ben overigens.

  “Selma”: en mochten de observaties al “belachelijk” zijn dan lijkt het me voor Selma ook een eitje om die te weerleggen. In ieder geval dan als ze steekhoudend zouden zijn. Blijkbaar lukt het haar niet tot zoverre.
  Wat ik overigens betreur.

 5. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 17 november 2014 om 17:49

  @Joost: Misschien komt dat door beperkte IQ van jou en Selma? Niets te melden wellicht?

  Leesfoutje; las “goden”
  Maar Joost: wat vind jij nou van die incest, inteelt, homofiele en pedofiele seks in die tijd?

 6. reinejragolo 17 november 2014 om 18:03

  Dat er ondanks de goede intenties en collectieve wraakakties van een hogere macht toch telkens weer slechte mensen voor de draad kwamen/komen is zorgelijk

 7. Aad Verbaast 17 november 2014 om 18:07

  @Reine: zeker zeer zorgelijk.
  Maar ligt daar ook niet een zekere verantwoordelijkheid van de “almachtige Schepper” van dit geheel? Het wekt toch ergens de schijn op van broddelwerk (eufemistisch gesteld).

 8. joost tibosch sr 17 november 2014 om 18:11

  Aad Bij “leerlingen” heb je de nodige tijd en ruimte nodig om moeilijke oude literatuur uit te leggen. (Ik heb het dus niet eens over geloof in de bijbel!) Bij volwassenen van jouw niveau mag je er vanuit gaan dat ze , als ze dat willen tenminste, dat zelf zouden kunnen, zeker met de huidige mogelijkheden.. Bij PHMvdKWA twijfel ik sowieso al aan het niveau, maar die zal dat ook beslist niet willen. Hij weet -wat dan ook- met zijn goddelijke wijsheid natuurlijk veel beter..en dat laat hij dan ook tot vervelenstoe merken ook. Hij zal je blog wel vullen met alle zaken die hem zomaar te binnen vallen, ben maar niet bang!

 9. koppieop 17 november 2014 om 18:26

  @Aad: Deze kritiek op de Bijbel is niet de eerste die ik lees, maar wel de beste. De ironische ondertoon die je geeft aan de constante tegenspraak en de ontelbare ‘fouten’ van God, wijst erop dat je de zaak goed hebt bestudeerd. Maar als er geleerden zijn die dat ignorantie noemen, wil ik best ook “onkundig” zijn!
  .

 10. Aad Verbaast 17 november 2014 om 18:36

  @Koppieop: Dank.
  Ik schreef het al: “Ik baseer.. me ‘slechts’ op ..quotes”.
  Wat veel anderen er van maken om het goed te praten beschouw ik (vooralsnog) eigenlijk als een wonder..

 11. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 17 november 2014 om 18:38

  Dat is wat ik bij gereformeerden zo irritant vind/vond: hun attitude is zo, alsof “verlichte kennis in pacht” hebben, waarlijk alles weten van god , ja eigelijk op hetzelfde peil zitten als god, zoniet godendelijke wijsheid bezitten.

  En dat kan niet, dat monopolie heb ik al.
  Amen.

 12. Aad Verbaast 17 november 2014 om 18:40

  @Joost Tibosch sr: == Bij “leerlingen” heb je de nodige tijd en ruimte nodig om moeilijke oude literatuur uit te leggen. ==
  Neem de tijd zou ik zeggen. Ik heb tijd genoeg, daar zal het zeker niet aan liggen.

 13. rubiotje 17 november 2014 om 18:49

  Joost: Oude literatuur okay, maar prachtig? Nou ja.. literatuur? Ons Harry schreef literatuur (de ontdekking van de hemel) waar hij overigens zelf bij ‘onaneerde’ maar dit terzijde.. Ik blijf erbij hoe = onderlegde volwassen moderne mensen zichzelf goedkoop belachelijk zitten te maken met hun triomfantelijke onkunde…= ‘dommerts’ zoals jij alles maar voor zoete koek blijven aannemen en alles nagenoeg letterlijk nemen wat er staat. Dan noem je gemakshalve ook nog heel dom Selma, met wie je jezelf kennelijk op een lijn wil stellen, die tenminste nog de moeite neemt om oude talen te leren teneinde er nog ièts van te snappen. Joost, met alle respect, (Ik kom immers ook uit een gereformeerd nest), voor mij zit je hier altijd sprookjes te vertellen e/o de evangelist te spelen. Nogmaals, ik kan je helaas niet serieus nemen maar dat wist je waarschijnlijk al.. en ik vermoed dat ik hier niet de enige ben.

 14. Aad Verbaast 17 november 2014 om 18:59

  @Rubio: goed boek! Ik vond de film nog beter trouwens, maar dat terzijde.
  De verhaallijn (fictie) was tenminste beter in elkaar geknutseld.

 15. Johan 17 november 2014 om 19:13

  Tja, als één iemand inconsistent bezig is geweest, is het God wel. Niet alleen Noach mocht overleven, maar toch ook nog van iedere diersoort een paar. En had hij dan niet minstens de slang kunnen deleten met de zondvloed? Immers het dier waar alle ellende mee is begonnen. Overigens werd Mozes 120, maar David werd makkelijk tientallen jaren ouder. Was dan wel weer de oogappel van God. Sorry, ik loop weer op de zaken vooruit, maar dat krijg je als je verbanden gaat zien :-).

 16. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 17 november 2014 om 19:20

  Heeft er eens iemand de tijd doorgerekend? De gereformeerden (althans een deel ervan) geloven dat de wereld maar 7000 jaar is, de OT periode 5000

 17. joost tibosch sr 17 november 2014 om 20:22

  2x Rubiotje Met mijn universitaire exegetische opleiding meen ik me te kunnen veroorlioven jou en alle betweters hier verder geen verantwoording af te leggen. Verwaand, hé! Met jullie door mij ingeschatte intellectuele vermogens blijf ik e van uit gaan, dat jullie zelf met al onze moderne mogelijkheden jullie onkunde van oude literatuur kunt bijspijkeren.

 18. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 17 november 2014 om 20:27

  Niet alleen verwaand maar ook achtelijk.
  het niveau van theologie af temeten aan het gegeven dat het aan een uni wordt gegeven…
  Zalwel aan de katholieke uni Tilburg zijn geweest. Is KUT sowieso
  theologie heft hetzelfde niveau als donaldduckiologie.
  beide studeren op iets wat niet bestaat aan de hand van een fantasie verhaaltje.
  (jouw god bestaat net zo goed niet als Donald duck)

  Als je serieus genomen wilt worden, had je maar een empirische wetenschap moeten doen.

 19. koppieop 17 november 2014 om 20:35

  “De Ontdekking van de Hemel”, een opportuun cadeau van vrienden bij wie ik logeerde tijdens een toevallig verblijf in Nederland juist op mijn verjaardag. Als het niet was om de omvang, dan had ik het in één adem uitgelezen. De film schijnt dus nóg beter te zijn uitgevallen; dat komt niet vaak voor, ik ga er dus naar zoeken, dank voor de tip!

 20. blutch1 17 november 2014 om 20:46

  Een beetje zwabberen vind ik het wel, eerst wegvagen, dan laten leven, maar slechts 120 jaar.
  En wat die dieren nou voor slechts gedaan hebben lees ik nergens, maar ook die werden weggevaagd. En de aarde werd bij nader inzien toch niet vernietigd.
  En merkwaardig is dat hij ook vissen geschapen heeft, maar die horen niet bij de te vernietigen schepselen. Sterker nog, de vissen zouden er wel bij varen, plaatsen waar ze nooit konden komen zijn nu ineens bereikbaar.

 21. reinejragolo 17 november 2014 om 23:38

  De volgende zondvloed kan niet lang uitblijven vrees ik.
  Zelfs Lodewijk Asscher blijkt al niet te deugen.

 22. Aad Verbaast 18 november 2014 om 00:14

  @Johan: ik ga maar niet speculeren over zijn bedoelingen om ook alle landdieren dan maar te verzuipen. Maar ja, als Hij kiest voor een zondvloed dan is dat wel een consequentie.
  Had Hij dus ook anders kunnen doen. Een van de vele raadselen..

 23. Aad Verbaast 18 november 2014 om 00:23

  @Kleet: == Heeft er eens iemand de tijd doorgerekend? == Uiteraard zou ik zeggen.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Scheppingsverhaal_%28Genesis%29 Daarin:

  == Gaat men uit van de diverse cijfermatige gegevens die in de (Hebreeuwse) Bijbel zelf zijn te vinden – de Bijbelse tijdlijn – dan komt men uit op of voor het jaar 4046 v.Chr..
  De joodse jaartelling neemt de veronderstelde schepping als uitgangspunt voor haar jaartelling. Zij komt tot iets andere bevindingen dan de Bijbelse tijdlijn, het begin van haar jaartelling komt zodoende overeen met 6 september 3761 v.Chr..
  Een 17e-eeuwse geestelijke genaamd James Ussher, aartsbisschop van het Ierse Armagh, heeft eveneens een dergelijke berekening uitgevoerd en meende op grond daarvan dat de aarde op zaterdagavond 22 oktober 4004 v.Chr. zou zijn geschapen. ==

  De naam Ussher viel al eerder in een reactie in een eerder blog:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/James_Ussher

 24. Aad Verbaast 18 november 2014 om 00:31

  @Joost Tibosch sr.: nu maak je je er toch wel erg makkelijk van af naar mijn gevoel.
  Mij (ons) uitmaken voor betweters en dan zelf claimen dat je het beter weet om vervolgens geen enkel steekhoudend argument noch kennis te geven die het opgebouwde betoog onderuit haalt anders dan te verwijzen naar “moderne methoden om onkunde van oude litteratuur” bij te “spijkeren”.

  Doet me een beetje denken aan die ‘voetbalgod’ van Gaal die zei: “”Ben ik nou degene die zo slim is of ben jij zo dom?”

  Jammer, ik had toch wel wat meer inhoud van je verwacht. Jij hebt er voor gestudeerd immers?

 25. Aad Verbaast 18 november 2014 om 00:51

  @Blutch1: ik kan me best voorstellen dat een boek van dik 2500 jaar uit niet zal uitblinken in consistentie en een fijntjes uitgewerkte verhaallijn.
  Waar ik veel meer moeite mee heb is dat de aanhangers van dit boek zich in alle bochten wringen om recht te praten wat krom is om toch te kunnen blijven roepen dat dit boek ‘waar’ is. Met alle consequenties van dien.
  Als iets krom is kun je net doen of het recht is, maar het blijft krom als ik er naar kijk.

  Tja, die vissen..
  Misschien dat daarom die vissersdorpen zo religieus zijn? Schept toch een band zou je kunnen veronderstellen.

  P.S. en dan die vogels. Die passen er wel voor om te verdrinken. En gaan uiteindelijk natuurlijk allemaal op dat laatste stukje ‘land’ (of iets wat daar op lijkt, een bootje of zo) zitten (en vliegen) en dus schijten.. Op die Ark moeten honderden meters stront gelegen hebben.
  Probeer je daar maar eens een voorstelling van te maken 🙂

  Maar daarover later..

 26. Aad Verbaast 18 november 2014 om 00:52

  @Reine: ik mag toch hopen dat God inmiddels wel heeft geleerd dat er elegantere methoden zijn om er een einde aan te maken.

 27. Appelvrouw 18 november 2014 om 11:17

  De tekst uit Gn 6:5-6 , dat de Heer waarnam dat de mens het kwade aanhing, daar heeft Hij vooralsnog niets aan gedaan.
  De tijd heeft gewoon stilgestaan zou je zeggen, tenminste als je het journaal bekijkt.

  Dat de mens niet ouder dan 120 jaar mag worden lijkt mij nog heel oud, vooral als je ziet hoe je tegenwoordig oud moet worden met de zorg.
  Daar spreekt Hij niet over.

  Ik vind wel dat Hij er lang over doet om de aarde te vernietigen (Gn 6:13), als je bedenkt dat hij die in 7 dagen heeft gemaakt, meestal is maken veel meer werk.

 28. Aad Verbaast 18 november 2014 om 11:24

  @Appelvrouw: dat zijn scherpe observaties van je. Dank daarvoor.

  Die 120 jaar is toch wel een van de dingen die hij wel goed voor elkaar heeft gekregen.
  Er is maar één geval bekend waar iemand ouder werd dan 120 jaar (122 jaar en 164 dagen om precies te zijn). Een Française: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jeanne-Louise_Calment
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Oudste_mens

 29. joost tibosch sr 18 november 2014 om 12:51

  Volgens mij, Aad, geef ik je alleen maar de goede raad om ipv oude literatuur letterlijk te gaan zitten lezen, – en dan van alles en nog wat te denken en te beweren- je met al je intelligentie eens echt te verdiepen in die oude literatuur. We hebben al de grootste moeite met Vondel. Dacht je nou echt dat je dan volksverhalen van 30 eeuwen en meer geleden, zomaar ineens snapt? Wetenschappelijke literaire hoofdregel (en dat is dus geen “in alle bochten wringen”!) blijft dat je oude literatuur slechts kunt uitleggen als je die kunt lezen tegen de achtergrond van tijd en cultuur, waarin ze is ontstaan. Dat noemt men literair-historische wetenschap..en of je er dan na die uitleg, wat bijbel betreft bv, al dan niet in gelooft is jouw en mijn beslissing. Zonder die uitleg letterlijk lezend, kom je alleen maar een hoop rare dingen tegen, zoals je bij jouw manier van letterlijk lezen zelf ook maar al te goed merkt. Veel letterlijk lezende gelovigen geloven dat dan ook nog, en met jou en mij mateloos irriterend gemak! Ik heb alleen maar iets tegen onverantwoord letterlijk lezen van oude literatuur, of dat nu in onnozel raar oud geloof of in spits modern spottende toon gebeurt.

 30. joost tibosch sr 18 november 2014 om 13:17

  Hints bij het oude tsunami-verhaal: in die oude verteltrant rond hun (ook nog steeds bestaande) menselijke ellende ligt de nadruk op de duif-met-tak die aankondigt dat die ellende voorbij is en op de afsluitende regenboog met zijn belofte dat er toekomst voor mensen is. Vreemd dat we nog steeds diezelfde vredesduif, milieuregenboog en zelfs homoregenboog hebben als symbool voor toekomst van wereld en mensen. Of je dat gelooft of niet, want zo makkelijk is dat nou ook weer niet, is nog steeds jouw en mijn beslissing.

 31. Aad Verbaast 18 november 2014 om 14:19

  @Joost Tibosch sr: Dank voor de goede raad, en die is goed. Voorlopig ben ik nog even bezig met de 0-analyse. Dat moet je toch eerst ‘weten’ om dan daarna de eventuele nuance te zoeken?
  == Veel letterlijk lezende gelovigen geloven dat dan ook nog, en met jou en mij mateloos irriterend gemak! == Geheel eens met je. Kan ik me ook mateloos aan ergeren. Ligt zelfs aan de basis van deze serie.

  == vredesduif, milieuregenboog en zelfs homoregenboog == dat de Bijbel zijn sporen heeft nagelaten daar verschillen we geenszins van mening. En ja, ook mooie.

 32. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 18 november 2014 om 14:20

  Literair-historische wetenschap bestaat niet; is slechts een term, om nep opleiding theologie een wetenschappelijk tintje te geven.

  OOm te lezen in een oude cultuur, moet je tenminste antropologie cq sociologie , en geschiedenis hebben gedaan.
  Aangezien die (nep) verhaaltjes–er is in veranderdtoegevoegden weggelaten historisch van geen waarde zijn, kan je je afvragen of dat de moeite waard is.

  Daarnaast zijn ze geschreven in dode taal. Dus is dan ook een studie van die taal vereist

  Eerst dan kan je beginnen met heeeeeeeeeeeeeel voorzichtig de term wetenschappelijk te gebruiken

  Theologie isidioterie, wetenschappelijk nivo nul, gebonden aan een kerkje.
  ———————–
  Kan je beter kijken naar het wordingsverhaal van de Hindi; die hadden nog een voorspellend element er in.

 33. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 18 november 2014 om 14:23

  In T wordt homofilie verheerlijkt; vreemdgaan als normal beschouwd. en pedofilie geaccepteerd.
  Als je dan de gereformeerde kerken daarover hoort……
  Volgens mij zijn die niet zo bijbelvast

 34. rikus 18 november 2014 om 16:04

  Ooit verging de wereld door water, dat was in feite een terug keer naar het begin want de wereld is uit het water voortgebracht. Nu zal de wereld echter door het vuur vergaan. Dat is het definitieve oordeel van God. Er is dus nog meer reden om op onze hoede te zijn dan in de dagen voor de zondvloed.

 35. Aad Verbaast 18 november 2014 om 16:42

  @Rikus: vuur? Zo ver ben ik nog niet aan het lezen. Ik ben benieuwd. Ook al geen prettig einde trouwens. Lijkt wel op of hij ‘de vier elementen’ aan het afwerken is.

 36. rikus 18 november 2014 om 16:48

  @Aad Een heel ander punt is dat we het met een God te doen hebben, die al direct bij den schepping plannen heeft gemaakt om die weer te vernietigen, dit lees je in de schrift vanaf het prilste begin, met de dood als onontkoombare metafoor als een rode draad door het geheel en daar aangekoppeld de belofte van een eeuwig geestelijk leven.

 37. Aad Verbaast 18 november 2014 om 16:59

  @Rikus: ik lees wel dat de dood (en vernietiging) een rode draad is in de Bijbel. En die belofte van een eeuwig geestelijk leven? Jammer dat we niemand kennen die dat kan navertellen. Zou toch een uniek en ijzersterk selling point zijn?! Niet te begrijpen dat Hij daar niet opgekomen is.. 🙂

 38. reinejragolo 18 november 2014 om 17:06

  Voor ons is de eindtijd (met vuurwerk) dus interessanter dan de zondvloed(passé).
  Is het dan al een teken dat de rolautomaat van OBA er alvast mee is gestopt?

 39. Aad Verbaast 18 november 2014 om 17:11

  @Reine: “eindtijd”: na mij de zondvloed..
  OBA: ik zie het nu ook. Een digitale gesel van God (gaat ook met de tijd mee natuurlijk) nu hij ziet hoe “nietig” de gemiddelde blogs zijn die daar verschijnen? 🙂

 40. rikus 18 november 2014 om 17:12

  @Aad Als je sommige christenen hoort denk je dat ze er bij zijn geweest.
  De levensverwachting van de mens is niet vooruit vast te stellen, al denken gelovigen dat dit het plan is van God, die immers alles bestuurt. Hoe vaak zie jen niet dat door iets plotselings er een einde komt aan die verwachting. Bij de ene houdt het op bij 40 jaar, de ander wordt 80 jaar en zoals zo mooi wordt gezegd, de sterken 100jaar. Als zoals veel gelovigen beweren God hier planmatig bezig is, hoe verschrikkelijk is zijn regie dan?

 41. Aad Verbaast 18 november 2014 om 17:19

  @Rikus: == regie == dat vind ik ook het meest trieste aan de almachtige leider (in de ogen van velen). Dat hij na 6 dagen eigenlijk al geheel de regie is kwijt geraakt. En zijn reparatiekeuzen nu ook niet zo sterk waren dat hij de regie weer terug krijgt. Zou het een nachtmerrie voor hem geworden zijn?

 42. reinejragolo 18 november 2014 om 17:41

  God heeft/is een plan. En hoe vaster je jezelf in de schrift bijt hoe minder je ervan begrijpt.
  Met je boerenverstand en een “pilsje” op z’n tijd. bedenk je wel hoe prachtig dit plan is.
  Je komt er wel geregeld achter dat je weer overmoedig bent geweest en dat het toch weer anders loopt.
  Als je de komst van de zondvloed vermoedt ga je wel ingetogener leven. Jij wilt wel de Noach zijn van het verhaal.

 43. Aad Verbaast 18 november 2014 om 17:47

  @Reine: == God heeft/is een plan == Vooralsnog tast in het duister wat dat plan dan moge zijn. Ik lees slechts (tot nu toe) dat hij het als een mislukking ziet en tracht de boel te repareren middels een genocide.

  == Jij wilt wel de Noach zijn van het verhaal.== klopt. Onder de omstandigheden zou ik een dergelijk aanbod niet afslaan. “Life is full of compromises” 😉

 44. rikus 18 november 2014 om 17:48

  @Aad Verbaast
  Hoe denk je dat dit voor 60 jaar terug was in het dorpje waar ik woonde. Alle duivels kwamen uit de hel om je te straffen als je iets had uitgevreten. Het eerste meisje dat ik in haar slipje voelde begon verwoed te bidden en te smeken om vergeving voor de grote zonde die we begingen.

 45. Aad Verbaast 18 november 2014 om 17:53

  @Rikus: == Hoe denk je dat dit voor 60 jaar terug was in het dorpje waar ik woonde == Godsdienstwaanzin was (hier) nog aan de orde van de dag. Je ervaringen spreken boekdelen.
  Inmiddels zijn we daar daar wat vrijer in geworden. Niet naar de zin van de zin van de kerken trouwens. Die zien dat toch als een “verwijdering van de oprechte leer” en Heer.
  Ja, ja, het kan verkeren.

 46. reinejragolo 18 november 2014 om 18:00

  Aad =Vooralsnog tast ik in het duister= Het plan is wat ik met mijn boerenverstand en een pilsje bedenk.

  Rikus, en ik maar denken dat ze toen een baaie broek droegen in plaats van een slipje.

 47. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 18 november 2014 om 18:04

  Awel, ik zal mijn college goden eens vragen wat hun plannen zijn.
  Trouwens in hemels is ook een verchil; bij de moslims; 72 maagden; bij de hindi onafgebroken seks–ook wat teveel– bij de christenen zit je de hele dag te gapen naar god–mijn neef dus.
  is ook niet alles.
  En dan de hele dag op een wolkie zitten….in de winter niet te doen…
  Bovendien: alleen brave meisjes met een sfgesloten slipje kmen in de hemel; wat kan je daar mee beginnen?
  moeilijk hoor…

 48. Aad Verbaast 18 november 2014 om 18:10

  @Kleet: blijft een moeilijke keuze natuurlijk. Het christendom heeft weinig te bieden voor je begrijp ik. Ik schat dus zo maar in maar in de dat je kiest voor het martelaarschap van de (extremistische moslims), dan wel de Hindi’s. Die laatsten geef ik de beste kans voor jou bij nader inzien.

 49. Aad Verbaast 18 november 2014 om 18:11

  @Reine: == Het plan is wat ik met mijn boerenverstand en een pilsje bedenk. ==
  En wat is dat plan dan?

 50. reinejragolo 18 november 2014 om 18:16

  Dat de goede mensen al hun energie in moeten zetten om een totale kernoorlog te voorkomen.

 51. Aad Verbaast 18 november 2014 om 18:22

  @Reine: Goed plan; deelplan eigenlijk. Is overigens al redelijk gelukt. Sinds Hiroshima en Nagasaki (1945) zijn er geen kernbommen meer gevallen.
  Maar dat plan (en bijhorende acties) moet toch breder zijn lijkt me om de wereld van de ondergang te redden.. Dus?
  Nog een biertje?

 52. reinejragolo 18 november 2014 om 18:36

  Ik ben er niet zo zeker van dat we de slechte mensen onder controle kunnen houden om geen totale kernoorlog te ontketenen.
  Oke nog een biertje en voor mijn part nog een paar. ik geef het stuur dan maar aan de vrouw.

 53. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 18 november 2014 om 18:45

  Awel–mijn stuurknuppel is vele malen naar vrouwen gegaaan; met bevredigend resultaat

 54. Aad Verbaast 18 november 2014 om 18:45

  @Reine: == Ik ben er niet zo zeker van dat we de slechte mensen onder controle kunnen houden == Ik ook niet. Ik heb niet eens de illusie dat ik dat ik dat kan. Er zijn er nogal wat helaas.
  Maar is dat ook niet een (belangrijke) weeffout in de schepping? Ik zelf (als ik de macht daarvoor had gehad zou toch een wereld geschapen hebben waar het kwade niet bestond.
  Of kunnen we niet zonder (filosofische vraag)?

 55. Aad Verbaast 18 november 2014 om 18:47

  “te je zegeningen” @Kleet. Wie weet wat men voor je in petto heeft in het hiernamaals.

 56. rikus 18 november 2014 om 18:48

  @Aad Verbaast 18 november 2014 om 17:53
  Ja dat klopt vrij aardig. Er blijft het optimisme van morgen wordt het beter..
  Zelfs al constateren we dat de wereld doodziek is dan wil dat niet zeggen dat morgen of volgende week, het einde komt of het einde berekenbaar is.
  Het dreigende oordeel van de jongste dag hangt als een donkere, dreigende wolk over het leven van de mensen, niet alleen boete predikers hebben mensen het komende gericht aangezegd, maar vooral de officiële kerken hebben dit versterkt. Wie gehoorzaam was zou worden gered en de Goddelozen zouden worden vernietigd. De gerechtvaardigde zou eeuwig geluk ontvangen in de hemel, de veroordeelden zouden eeuwig gemarteld worden in de hel.

 57. Aad Verbaast 18 november 2014 om 18:58

  @Rikus: nogal een groot verschil tussen hemel en hel. In twijfelgevallen was daar (gelukkig?!) nog het vagevuur (ofwel het voorgeborchte). Maar daar zijn ook al twijfels over. http://nl.wikipedia.org/wiki/Voorgeborchte
  Balen natuurlijk. NIets is meer zeker in dit leven toch?

 58. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 18 november 2014 om 19:06

  @Rikus: er is toch wat goed mis: jouw meissie begon om vergeving te bidden, en de mijne schreeuwde in aanbidding (zoals het hoort en verdiend) “Mijn God”….
  Tja…..

  Waneer wordt OBA begraven?

 59. reinejragolo 18 november 2014 om 19:10

  Aad, (18.45 uur) als ik genoeg pilsjes heb genuttigd denk ik best dat de slechte mensen onder controle gehouden kunnen worden maar dan heb ik dus wel een ander boerenverstand.

 60. rikus 18 november 2014 om 19:17

  @Aad Verbaast 18 november 2014 om 18:58
  Dat God mensen voor eeuwig veroordelen zou tot helse pijnen is barbaars.
  Wraak en oordeel horen niet bij een christelijk geloof dat alles omvattende liefde predikt.
  Onder invloed van het humanisme wordt in de latere theologie het idee van het laatste oordeel stevig afgezwakt. De hel wordt gezien als niet passend bij een God van liefde en genade. Zo als in de maatschappij bij mensen de barbaarse
  Straffen werden afgeschaft, zo past het theologisch niet meer te denken aan een God die mensen eeuwig laat martelen in de hel. Juist het protestantisme dat de genade van God centraal stelt, krijgt in relatie met het humanisme steeds meer moeite met het laatste oordeel. De tendens naar verzoening neemt gaandeweg toe.

 61. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 18 november 2014 om 19:18

  Maarre…dieren worden geboren met kennis. Je hoeft een kat niet te vertellen dattie een muis eerst moet vangen om het als een mac mouse op te vreten.
  Wij gaan jaren naar school om minimale kennis op te doen.

  Zal wel niet zo lang meer duren, of we worden als kind “geladen” met kennis; een sort van kennisoverdracht rechtstreeks in de hersenpan wellicht? uiteraard na datgene wat nodig is, om hele hersen pan in gebruik te stellen.

 62. rikus 18 november 2014 om 19:23

  @Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg–wie anders 18 november 2014om 19:06
  Dat kwam bij mij pas later, ze had toen al vergeving ontvangen

 63. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 18 november 2014 om 19:24

  Een WO3 zit eraan te komen. Vermoedelijk getriggered door moslims.
  Zij zijn stom genoeg, talrijk genoeg, verspreid genoeg, ge-infiltreerd genoeg, en geld genoeg.

  Bilderberg groep zegt ook dat er 1,5 millkiard mensen te veel zijn
  Dan: er waren nooit zoveel jongeren op de wereld als nu; 1,8 milliard
  Tijd voor opruiming…zal eens met collega’s praten.

 64. rikus 18 november 2014 om 19:25

  @reinejragolo 18 november 2014 om 19:10
  Maar dan die kater!

 65. reinejragolo 18 november 2014 om 23:50

  Dit mag je dan als penetentie na drankmisbruik zien.

 66. Aad Verbaast 19 november 2014 om 00:22

  @Reine: hele klus om slechte mensen onder controle te houden. Beste optie is toch om geen slechte mensen te maken, dan heb je ook geen controle nodig. Illusie natuurlijk, er was er eigenlijk maar eentje (begrijp ik) die daar de mogelijkheid toe had. Maar ja, die ging meteen al de mist in.

  Bier: “In de hemel is geen bier, daarom drinken we het hier”. Was dat geen carnavalskraker?

 67. Aad Verbaast 19 november 2014 om 00:27

  @Rikus: die tendens naar verzoening is natuurlijk altijd goed.
  Als ik je goed begrijp gaat mening ingebakken concept op de schop. Ook daar kan ik me iets bij voorstellen. Vraag blijft knagen dat als er al een God is of die zich daar mee kan verzoenen. Hij heeft het niet voor niets bedacht toch?

 68. Aad Verbaast 19 november 2014 om 00:29

  @Kleet: overbevolking is natuurlijk wel een probleem. Misschien moet God de maximum leeftijd van 120 jaar maar eens verlagen naar 60 of zo als nieuwe maatregel.
  Net als we in het verkeer doen immers. Als het te druk wordt gaan we de maximum snelheid verlagen. Of zoiets.. 😉

 69. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 19 november 2014 om 05:40

  en als er geen bier meer is, dan drinken we paardepis, oh heiniken bier…. zoiets.
  Er komt vanzelf een oorlogje of zo.

 70. King Billy 19 november 2014 om 07:40

  Leest als een bekende marketingtruc. Angst aanjagen, onheil loert overal indien men uit de pas loopt. Geestelijke telgangers roepen rampen, dood en verderf over zichzelf af. Verpakt in poëtische beeldspraak met bijpassende voorbeelden om de strekking van het verhaal beter te kunnen onthouden. Verhalen uit een ver verleden, die op onderzoekers een fascinerende werking uitoefent. Waar overigens niets mis mee is. Inzicht biedt uitzicht. Ook kennis evolueert.
  De kern van de boodschap is evenwel duidelijk, die als een rode draad door alle verhalen loopt tot op de dag van heden. Voorkomen is beter dan genezen en wie niet inkoopt krijgt onherroepelijk de roe.
  Een prima basis om in de loop der tijden produktontwikkeling te optimaliseren en perfectioneren.

 71. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 19 november 2014 om 09:44

  Een groot deel van het OT is simple fantasie.Dan is er nog een deel dat bedoeld is om werkelijkheid te verhullen.
  B.v. verrijsenis. Dat is een leuk iets als iemand eerst dood is. Maar Pilatus was omgekocht–een dagelijkse manier van doen- en daarom werd JC van het kruis gehaald voordat hij dood was.Dat zou in het donker gebeurd zijn (toen hij formeel dood was) maar geen jood raakt een lijk aan na zonsondergang.

  Ook was niemand dichterbij dan 50 meter van het kruis, terwijl romeinen kruisigdenals afschrikwekkend voorbeeld.
  Getallen neem ik sowieso niet serieus uit de bijbel; en tijdstippen ook niet
  Massaleuittocht uit Egypte: vondnooit plaats. Een dorp op de route hield per dag bij hoeveel joden er door kwamen.
  Niet veel per dag.
  Zeker nooit een grote kudde ineens.

  Nog een redden voor het aannemen dat veel fantasie in OT staat: joden zijn super bijgelovig.Nog steeds wordt–zoals ook in OT tijd gebeurde–een omgekeerde schotel met tekst onder een huis begraven, alsmede een “handje” om boze geesten en ziekten buiten te houden.

  Naar het COC had zich daar lekker thuis gevoeld; de ouden van OT neukten alles waar een gleuf in zat.; van man toy jongen, dienstmeid, schaap, geit.
  Onnatuurlijk? Nee. Kijk even naar UK yahoo; film van een zeeleeuw die een penguin neukt. Zij is een slordige 40 keer kleiner.
  Motief: te weinig vrouwelijke zeeleeuwen

 72. Aad Verbaast 19 november 2014 om 10:28

  @King Billy: in al die jaren wordt dit marketingtruc nog steeds ten volle toegepast. Toch knap dat ze die toen al kenden. Moet dan toch ergens in de genen hebben gezeten. Volg ik de creationisten dan moet God er die toch ingeplant hebben. Volg ik de Darwinisten dan moet het iets met overleven te maken hebben. Komt ‘dus’ eigenlijk op hetzelfde neer 🙂

 73. Aad Verbaast 19 november 2014 om 10:35

  @Kleet: ik moet toch even je kennis van de de Bijbel bijspijkeren in deze. Je hebt het OT en het NT.
  Het OT verhaalt over de tijd dat Jezus nog niet geboren was. Dus als je dan over Pilatus begint (als eerste voorbeeld in je betoog) dan komt die in het OT niet voor.
  Sommige mensen moet je ook alles uitleggen. 😉

 74. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 19 november 2014 om 10:49

  De gristelijken spreken van”de bijbel” verdeeld in twee boekjes, OT en NT
  Sommigen moet jeook alles uitleggen…

 75. rikus 19 november 2014 om 10:49

  @Aad Verbaast 19 november 2014 om 00:27
  Het één verhindert het ander niet. Er is een tijd om te eten en een tijd om te vasten, een tijd om te zondigen en een tijd om bang te zijn, een tijd om te leven en een tijd om te sterven.
  Het heeft dus geen enkele zin om te huilen en als het dan begint te regenen suggereer dan niet dat de hemel met je mee huilt.
  Met andere woorden verheug je niet om je eigen blijdschap en wordt niet triest om je eigen triestheid
  Op dit moment zou indien er een God bestaat hij het recht hebben als schepper om die schepping te vernietigen.

 76. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 19 november 2014 om 10:50

  Maar ik moet dat eens aan joost de Draaier vragen; die weet er alles van; heft gestudeerd in de weet-niet-kunde.

 77. Aad Verbaast 19 november 2014 om 11:05

  @Rikus: == Op dit moment zou indien er een God bestaat hij het recht hebben als schepper om die schepping te vernietigen. == Da’s een interessante stelling van je.
  Want gaat die wel op?
  1. Heeft Apple het recht om stiekem een stukje software te installeren die alle iPhones op 1-1-2015 onklaar maakt?
  2. God onderwerpt zich aan geen enkel recht. Dat bepaalt hij zelf wel moet hij gedacht hebben.
  Het is wel eens eens geprobeerd een rechtszaak tegen hem aan te spannen. In Amerika (waar anders?). Is niet gelukt omdat zijn verblijfplaats onbekend was…

 78. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 19 november 2014 om 11:07

  Ik zal effe met mijn collega’s–de andere goden–overleg plegen.
  Ikzelf denk om een strafmaatregel naar de aarde te sturen; weet niet precies hoe het gaat worden, wel hoe het heet: de islam.

 79. rikus 19 november 2014 om 11:09

  @Aad Verbaast 19 november 2014 om 10:28
  Het is lastiger leeghoofden tot inzicht te brengen, dan ezelsveulens op te voeden tot mensen. Zoiets staat geloof ik ergens in Job.
  Je ziet dus duidelijk dat de schrijvers van de schrift niet de bedoeling hebben om te schrijven,, maar te overdrijven, ze halen alles wat ze bedenken kunnen uit de kast te voorschijn om rampen te beschrijven en ook alles om de toekomstige heerlijkheid te beschrijven
  Het eerste vormt echter de hoofdmoot, immers angst is de basis voor geloof gehechtheid.
  God zal orde op zaken stellen dat is de letterlijke tekst in de Bijbel.
  Dit letterlijk interpreteren van de Bijbel kan tot gevolg hebben dat men gevangen zit en dat zij de geest dood en de geest uitsluit.

 80. Aad Verbaast 19 november 2014 om 11:15

  @Rikus: == Dit letterlijk interpreteren van de Bijbel kan tot gevolg hebben dat men gevangen zit en dat zij de geest dood en de geest uitsluit. == Dat zie ik dan ook wel gebeuren ja. Helaas.

 81. Aad Verbaast 19 november 2014 om 11:21

  @Kleet: ik heb me laten vertellen dat de God van de Koran dezelfde zou zijn als in de Bijbel.
  Aangezien jij een collega bent, kun je dat misschien even checken bij Hem?

 82. rikus 19 november 2014 om 11:23

  @Aad Verbaast 19 november 2014 om 11:05
  Zou God het weten wie er allemaal wat op je computer installeerd of er aan info afhaalt?
  Veel gelovigen willen niet dat hun diep gekoesterde overtuigingen aan een onderzoek worden onderworpen, vermoedelijk omdat ze verwachten dat dit voor het geloof slecht nieuws betekend en de al dan niet bewijsbare basis daar van en dat religie op het meest elementaire onderdeel gewogen wordt en te licht bevonden wordt.
  Atheïsten doen in feite het zelfde om hun atheïstische overtuiging in stand te houden.
  Geloof betekent blind vertrouwen bij het ontbreken van bewijs, ja zelfs tegen bewijs in.

 83. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 19 november 2014 om 11:25

  @Aad: ik heb nooit een dagvaardiging ontvangen.
  SVB doet hetzelfde.
  Is de SVB dan Goddelijk?
  Trouwens: had altijd nog bij verstek kunnen gebeuren.

  Maar allez; wat rechter betreft: hoe is het te rijmen, dat aan de ene kant de bijbel en Koran en zo staan, en aan de andere kant de wet tegen haat verspreidende geschriften?
  Moet ik de Jannisten eens op naslaan…..

  In feite mag je grofweg stellen , dat de bijbel OT+NT een stuk super marketing is. Er wordt aan primitieve culturen iets verkocht wat niet bestaat.

  Het doel van het OT is dan ook–denk ik–orde onder de joden te bewaren, en een wordingsgeschiedenis als justificatie te scheppen, waarin natuurlijk veel fantasie, omdat dat werkt bij simplisten.

  Een eenvoudig voorbeeld; mensen die 900 jaar worden?
  De realiteit is dan–zo die figuren echt bestonden– niet meer dan 50 of 60 jaar.
  De oorsnee mens was ook klein (even reuzen buiten beschouwing latend)

  Zelfs dan–als de aartsvaders klaar kwamen spoten ze een wolk van poeder als gevolg van aderverkalking…

  Wat ze wel hadden–en wat vlgs mij niet genoemd in het OT: cocaine en cannabis gebruik.Althans de rijken.
  Bij de oudste mummies is dat vestgesteld. Dope veranderd protein in haar; en dat blijft zo door de eeuwen heen.

  Kan zijn dat sommige schrijvers zo stoned waren als een garnaal

 84. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 19 november 2014 om 11:27

  Nee hoor Allah is het zwarte schaap.Die probeert zijn analfabete gelovigen om te kopen met 72 maagden. effe rekenen; Dan kan er maar 1,5% max in de hemel komen. En de rest? Die mogen elkaar op de rug vliegen; ook leuk, vlgs COC

 85. Aad Verbaast 19 november 2014 om 11:28

  @Rikus: Een “blind vertrouwen” is nou net iets wat me niet zo verstandig lijkt. En ik ook niemand zou aanraden. En al helemaal niet in iemand die ongrijpbaar is. En ook al helemaal niet in iemand die nou niet een smetteloos trackrecord heeft. Ongelooflijk eigenlijk! 🙂

 86. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 19 november 2014 om 11:33

  Die Allah was een linkmichel; hij jatte een stukkie van de bijbel, een stukkie van de Hindi, een stukkie van de boedisten, een stukkievan de joden, en voila: de Koran.
  Jammer genoeg dat hij er geen Donald Duck in deed, dan hadden zijn priesters (imams0 plaatjes kunnen kijken; 92$ is analfabeet van die knakkers.

  Bij de gristenen is dat makkelijker, maariedere gek heft zijn gebrek
  Voor pedo’s zijn priester een aantrekkelijk beroep te zijn, en in het Vatikaan schijnen nog al eens hoeren op de betaallijst te komen.
  Sinds het concillie in Triest niks veranderd dus

  bij de protestanten is het nog leuker; daar heerst tunnelvisie en arrogantie; alleen zij begrijpen HET.

  Nieuws voor die mafkikkers: om mijn goddelijke ikke te begrijpen moet je wel op hetzelfde niveau staan; dus god zijn…..
  dan zijn er ook geestelijk zwakkeren die erin ‘studeren” jawel…..

 87. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 19 november 2014 om 11:40

  De islam is nog strenger en absoluter.
  kijk eens naar de sharia. doodstraf komt nauwelijks voor; maar wordt heel ruim toegepast.
  zeker is zeker.

  Nee dan eerste godsdienst; met Mazda die was toleranter; heft lang bestaan; 7000 jaar.
  Praat nog weleens met hem; heft wat last van ouderdomverschijnselen..Vroeger pakte hij 50 engeltjes per dag. nu nog maar 49.

 88. rikus 19 november 2014 om 12:28

  @Aad Verbaast 19 november 2014 om 11:28
  Het interessante is dat de volgelingen van alle religiën er op aandringen dat zij het bij het rechte eind hebben en dat hun weg de beste en de snelste is om je voor de eeuwige zaligheid in te kopen en dit de enige weg is.
  Om deze reden moet en zul je deze weg volgen. Je moest katholiek worden, je laten dopen
  Zolang een vis in het water is weet hij niet eens dat er ook nog een wereld is zonder water, dat weet hij pas als je hem er uit haalt.

 89. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 19 november 2014 om 13:47

  @Aad: zozie je maar weer; Rikus weet een heleboel meer van OT en kerk dan dan een mafketel die ervoor gestudeerd heft…

  Algemeen: als je iemand vraagt: waarom ben je van die en die kerk?Dan antwoorden ze steevast; is mijn overtuiging.
  En DAT is slap gelul.
  Ze zijn bij die kerk, omdat hun ouders dat waren; gevolg van indoctrinatie.
  Willen ze daar los van komen, zijn ze 25 jaar minimal bezig; het is invloed uitgeoefend op een ontvankelijke leeftijd.

  Zolang de staat 9belasting betaler) betaalt, kindertoeslag, belastingaftrek, alle voordelen voor kinderen, zou kinderen verplicht humanistisch moeten worden opgevoed.
  Dus ook geen bijzonder onderwijs.
  Als ze meerderjarig zijn kunnen ze zich laten verzieken op Eigen kosten en risico.

 90. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 19 november 2014 om 13:49

  Een volgende stap–die trouwens niet ver weg is–is Spartaans.
  bij geboorte kind keuren, niet goed euthenasie; opvoeden tot 7 jaar door ouders; daarna door staat.

 91. King Billy 19 november 2014 om 13:55

  Genesis verklaard op basis van gevonden Summerische geschriften. Waaronder het ontstaan van het ‘hybride‘ reuzenras.

  http://liebezurwahrheit.de/verschiedene-sintflutberichte-im-vergleich/

  Belangrijke stelregel voor het canon van de Bijbel volgens de schrijver: “Niet meer verraden dan strikt noodzakelijk is en ieder geval niet verraden wat niet is toegestaan.”

 92. blutch1 19 november 2014 om 16:17

  @Aad, blijkbaar kunnen we wel lezen, maar niet begrijpen zonder historische context. Maar het is wel opvallend, zoals jij reeds zei, dat we nog steeds de duif en de regenboog hebben. Dat er teveel mensen zijn zal wel. Vermindering schijnt te moeten komen via rampen. Maar als dat plan van vermindering nu eens gaat via het regenboogvolkje, dat niet uitblinkt in nazaten, zou het een onverwachte meevaller zijn. Ik ben er nog niet uit of die regenboog het begin van het einde is, of het einde van het begin. Daar moet de context maar uitsluitsel over geven.

 93. Aad Verbaast 19 november 2014 om 17:42

  @Rikus: ook een oeroud en nog steeds werkend concept: houdt de mensen een worst voor. In combinatie met een zekere dosis naïviteit zijn ze zelfs bereid daar grote offers voor te brengen.
  Wat dat betreft was God toch een van de eerste (en misschien wel de meest) succesvolle colporteurs die zelfs letterlijk de deur langs ging om mensen die worst voor te houden.
  Knap bedacht ook. Eerst er voor zorgen dat ze niet het eeuwige leven hebben en dan vervolgens ‘verkopen’ dat als je maar zonder mokken alles accepteert van hem, je het eeuwige zult hebben.
  Je moet er maar opkomen!

 94. rikus 19 november 2014 om 17:46

  @blutch1 19 november 2014 om 16:17
  Van God kunt u de tering en brandende koorts krijgen. Hij stuurt u de pest als u angstig bijeen kruipt. Lees het maar na in Leviticus.
  God stuurt u hongersnood u zult het vlees eten van uw zonen en dochters. Maar dat was blijkbaar niet genoeg. Na aids stuurt hij nu de Ebola Epidemie op ons af. Hij is wel een doorzetter, dat moet je hem nageven.

 95. Aad Verbaast 19 november 2014 om 17:47

  @King Billy: interessant betoog van de man. Ik zie zelfs wel enige overeenkomst met mijn ‘format’ als ik dit zo even snel doorscan. Morgen zal ik het nauwkeuriger bestuderen.

  Over dat “strikt noodzakelijk” kan ik wel van mening verschillen met hem. Er staat nogal wat overbodige ballast in het boek die ook nog eens met elkaar in tegenspraak lijkt te zijn. Kom ik nog op terug overigens.

 96. Aad Verbaast 19 november 2014 om 17:57

  @Blutch1: Tja, die “historische context”. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen uiteraard.
  Opvallend vind ik wel dat als je de oprechte ‘believers’ aanspreekt op bijvoorbeeld de onlogische (eufemistisch) keuzen die er worden gemaakt, snelstens naar de historische context wordt verwezen. Om vervolgens net zo snel weer over te gaan op de stelling dat alles in de Bijbel de waarheid is niets dan de waarheid. Showstopper en drogredeneringen. Schiet niet op allemaal.

  Overbevolking: “”wees vruchtbaar en wordt talrijk” (Gn 9:1). Tja dan krijg je dat.
  Blijft niet veel over dan maar te geloven dat Hij ook bedacht heeft hoe de gevolgen te in goede banen te leiden.

 97. Aad Verbaast 19 november 2014 om 18:03

  @Kleet: Ik kan me ergens wel voorstellen dat je het goed zou kunnen vinden met God (die je als collega ziet). De eigenschappen die ik in eerste instantie bij Hem meende te ontdekken (zie de inleiding van deze serie) zijn bij jij overduidelijk aanwezig. Dat schept een band zou je toch vermoeden.

 98. rikus 19 november 2014 om 18:03

  @Aad Verbaast 19 november 2014 om 17:42
  Een diep ongelukkige vrouw stapt avonds laat op haar balkon en staart naar de met diamanten bezaaide hemel. De tranen staan in haar ogen. Haar hart is gebroken en terwijl ze de hemel afstaart zoekt ze een antwoord op haar vragen. Ze voelt zich alleen en wanhopig. “God” bid ze “als u er bent geef me dan een teken, ik kan zo niet verder zo alleen” Opeens schiet er een vallende ster langs de purperen hemel. Het hart van de vrouw slaat een slag over, ze kan haar ogen niet geloven.
  Nu de vraag: Was het God? Of was het God die dit veroorzaakte? Of was het toeval en geeft de mens hier iets anders aan?
  Het feit heeft op zich geen enkele betekenis, behalve de betekenis die iemand er aan geeft. Niets heeft enige betekenis behalve de betekenis die jij er aan geeft.

 99. Aad Verbaast 19 november 2014 om 18:07

  @Rinus: == Niets heeft enige betekenis behalve de betekenis die jij er aan geeft. ==
  Eens. Marketeers maken van deze valkuil dankbaar gebruik. Voor eigen gewin. Al duizenden jaren.
  Ik moet stellen (dat gezegd hebbende) dat ik mezelf daar ook (deels) in herken.

 100. rikus 19 november 2014 om 18:28

  @Aad Verbaast 19 november 2014 om 18:07
  Ja, wie niet. Vooral mensen van mijn leeftijd die in feite allemaal in een tamelijk strenge religieuze tijd zijn opgevoed. Ik denk dat het bij de meesten jaren heeft geduurd voor ze zich daar aan hebben ontworsteld en ik spreek nog leeftijd genoten die er nog steeds in hangen.

 101. Aad Verbaast 19 november 2014 om 18:31

  @Rinus: == ik spreek nog leeftijd genoten die er nog steeds in hangen. == ik kom ze ook dagelijks tegen. Niet alleen in de buurt, maar ook zie ik “BN-ers” die er wel pap van lusten.

 102. rikus 19 november 2014 om 18:40

  @Aad Verbaast 19 november 2014 om 18:31
  Bij BN-ers heeft het vaak met commercie te maken. Ze vinden er gehoor door.
  Schiet mij nog iets te binnen uit mijn jeugd. We hadden een garage houder in het dorp. Die altijd als laatste de kerk binnen kwam. Je had toen nog vaste plaatsen en hij zat helemaal voorin. Zo kon iedereen goed zien dat hij er was. Mijn vader was woedend toen ik met een auto thuis kwam die ik ergens anders had gekocht

 103. King Billy 19 november 2014 om 19:11

  @Aad Verbaast. re ‘historische context’.
  Elke religie die een behandeling van feiten in de Bijbel zoals in dit blog als gevaarlijk, occult of zelfs afvallig beschouwt, heeft iets te verbergen. Kennelijk mogen we niet ALLES onderzoeken om het goede te behouden. Indien al deze feiten leugens zijn, waarom maakt een religie zich dan daarover op deze manier zo druk?
  Je zou bijna gaan denken dat God en zijn Zoon slaande ruzie hebben gekregen.

 104. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 19 november 2014 om 19:25

  Ik zal het maar toegeven mijn Zoon was een oversexte playboy, en ik heb hem destijds eruit gegooid.
  het zij zo…

  Awel; probleempje; als de total is zo’n 5.000 jaar; of zo vlgs de alwetende gereformeerden max 7000 jaar, hoe komt het dan, hoe kan het, dat het gen dat mensen sociaal maakt pas 50.000 jaar terug “ingeplant” werd?
  Kennelijk 43000 jaar missing?
  Of een aar million?

  mensen waren 2500 jaar ongeveer 1.35.
  Zocht inde verwijzing van KB naar de hybride reuzen, kon het zo gauw niet vinden; was een lap

 105. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 19 november 2014 om 19:26

  Dat is hoe alle vreemde religies kritiek voorkomen: twijfel is aanval op het geloof–dat mag niet
  Dus vooral alles letterlijk nemen en geloven.

 106. Lou Vain 19 november 2014 om 20:32

  Dat zondvloedverhaal heb ik nooit zoveel mee gehad, ik ben meer een vage aanhanger van de Yéti. De Yeti wilde alleen maar dan men hem en zijn familie met rust zou laten. Niet dat hij niemand wilde ontmoeten maar men deed altijd zo vreemd als ze hem tegenkwamen. Afgezien van zijn kille voorkomen wist niemand precies of hij goed of kwaad was. Kijk, dat was nog eens anders in oud testamentische tijden, daar werd alles alleen maar opgelegd. Bij de Yéti ligt dat heel anders, geen geschreven regels. Goed en kwaad hangt af van je humeur en de staat waarin je maag zich verkeert.

 107. Lou Vain 19 november 2014 om 20:33

  .. http://www.youtube.com/watch?v=Z91BLIUMgxQ

  Zo hé, is die even on topic!

 108. koppieop 19 november 2014 om 20:36

  @rikus 19 november 11:23: ==Veel gelovigen willen niet dat hun diep gekoesterde overtuigingen aan een onderzoek worden onderworpen, vermoedelijk omdat ze verwachten dat dit voor het geloof slecht nieuws betekent== en: == Atheïsten doen in feite het zelfde om hun atheïstische overtuiging in stand te houden.==
  Enerzijds heb ik een christelijk geloof meegekregen omdat ik toevallig in een protestantse familie ben geboren. Maar óók heb ik onderscheidingsvermogen meegekregen. Dat ben ik omstreeks mijn 15e jaar gaan gebruiken, en toen mijn omgeving me te verstaan gaf dat mijn beredering niet op prijs werd gesteld, was ik er gauw klaar mee. Nou, dan niet. Geen geloof, geen bijbel, geen (mee)bidden aan tafel dus. Geen spijt, geen wroeging, geen angst voor Het Laatste Oordeel. Sindsdien voel ik me prima met vrij denken, sympathiseren met prachtige begrippen zoals onze verbondenheid de hemellichamen (we zijn gevormd uit dezelfde elementen, we are star stuff)..
  Wat is toch de reden dat het voor veel mensen zo moeilijk blijkt om overtuigingen, hoe diep gekoesterd ook, te laten varen? Je hoeft niet eens te zeggen dat je je hebt vergist, je hebt het toch niet zelf bedacht? Daarentegen kies je bewust voor iets anders.-

 109. rikus 19 november 2014 om 20:48

  @koppieop 19 november 2014 om 20:36
  In feite gebeurde dat op mijn 17e toen ik mij vrijwillig melde voor militaire diens. Ik tekende voor 4 jaar. Om de wereld te ontdekken en kwam er snel achter dat er een andere wereld was dan die mij was voorgehouden.

 110. Lou Vain 19 november 2014 om 20:48

  Zwijmel de zwijmel, lekker nummer, zeg. Ik doe hem nog een keer, op 1 been kun je niet staan.

  Als ik dan nog iemand moest kiezen zou ik Boeddha nemen of Che Guevara. Che wilde nooit volgers terwijl hij toch een gerespecteerde guerrilla was. Zo was hij bijvoorbeeld tegen de dood tenzij het viel binnen de lijnen van de guerilla. Zo doodde hij nooit uit koele bloede en standaard alleen maar verraders. Oorlog kan nu eenmaal geen lafheid toestaan.
  Hij doodde ook wel in het vuur van de strijd dan was er eigenlijk ook geen ontkomen aan en van spijt kon dan ook geen sprake zijn. En executeren natuurlijk, dat hoorde er ook bij.

 111. Lou Vain 19 november 2014 om 20:57

  Die baard van Che vind ik ook onwijs gaaf, ik ben gek op veel haar. Natuurlijk wel een beetje link met die heilige vlam in de strijd voor vrijheid maar je moet er wat voor over hebben en in het bordeel waren ze er gek op.
  En dan was er ook nog een dingetje tussen Fidel en Che. Fidel wilde de hele tijd vooruitkijken, denken aan morgen, terwijl Che gewoon wat impulsiever was, meer een doener die nooit concessies deed aan de vrijheid van heel latijns amerika.
  En vandaar lekker doorstoten naar Afrika maar dat is er helaas nooit van gekomen.

 112. Lou Vain 19 november 2014 om 21:00

  Hij moest trouwens eens weten dat ik een poster van hem op mijn kamer had hangen!

  Zoals ik al zei, vind ik Boeddha ook wel een toffe peer. Je weet alleen niet precies wat je aan hem hebt, dat is jammer. Weet je wie ik ook een toffe peer vind…

 113. Lou Vain 19 november 2014 om 21:05

  God. En dan bedoel ik dus niet de schrijver van die ver en geboden maar de man daar ver en ver achter die daar niets mee van doen heeft, al die flauwekul. God definiëren is een onmogelijkheid niet omdat god niet te definiëren zou zijn maar omdat niemand weet wat definiëren nu precies is.
  Niemand heeft ooit de grenzen van het definiëren weten aan te geven. God kijkt wel linker uit om in een niet bestaand hok te gaan zitten.

 114. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 19 november 2014 om 21:06

  Ik had de eer op een RK internaat te zitten-st Louis in Amersfoort.
  Toen ik daar vanaf kwam had ik genoeg gezien; daarvoor had ik al zo mijn twijfels.
  voor de lieve zaligheid van vrede, ging ik op kerktijd op de brommer een pilsje pakken.
  iedereen gelukkig-want geluk is ook maar een illusive.

  Maar om alle invloeden van de kerk uit te wissen, ben je een jaar of 25 druk
  naarmate een kerk strenger is, is de indoctrinatie venijniger en destructiever.

 115. Lou Vain 19 november 2014 om 21:10

  Om god achter de definitie te omschrijven heb je een bepaald niveau van abstractie nodig en voor menigeen is dat abstractieniveau nog benedenmaats. Het moet eerst nog wat evolueren in een deel van het objectieve zoals het eens bedoeld is. Ik ga even nadenken of ik hem nog wat beter kan omschrijven, het zal nog wel steeds bezuiden de waarheid zijn maar misschien is er ietsje naderbij te komen.

 116. Lou Vain 19 november 2014 om 21:17

  Het beginpunt is dat je god probeert voor te stellen. Je kunt eventueel denken aan iets dan net zo abstract is en tegelijkertijd toch ook concreet. Neem bijvoorbeeld iets wiskundigs, de grote constanten, ik denk dan aan pi, de gulden snede, zo’n dingetje van Planck, zie maar. Of 0 natuurlijk, 0 kan ook, het oneindige dat toch deelbaar is.

  Houdt dat vast

  Bedenk dan wat het universum is en wat het voor jou persoonlijk betekent. Is het het resultaat van de big bang en in dat geval hoe big bangde je dan zelf, in het persoonlijke zeg maar. Nee, zo ga ik er niet komen, ik vrees dat ik almaar verder afdwaal.

 117. Lou Vain 19 november 2014 om 21:19

  Dan moet hem maar via E=MC2, het is niet anders.

 118. Lou Vain 19 november 2014 om 21:29

  Het kan ook via de schepping maar dan moeten we de zondvloed even vergeten want die strooide destijds wel veel roet in het eten. Hè, roet in het eten?
  Deze weg is makkelijker omdat god ook ons schiep en zo begrijpen we scheppen dan weer beter. We voelen zelf ook dat verlangen om te scheppen.
  O ja, het geweten mikken we er even uit anders gaat dit weer nergens toe leiden.

  Neem bv een kind en vraag of hij zich een almachtige voorstelt, schepper van alles om hem heen. Dat kind gaat nu aan het scheppen en het almachtige zal zijn pappa worden. Logisch. En pappa staat dan weer voor gehoorzaamheid.
  De adolescent is niet bijzonder gesteld op gehoorzaamheid en zo verandert god dan met de hele familie mee.

  Waar ik zelf nog wel een beetje mee zit is dat vermenigvuldigen, waar ben dat nu allemaal voor nodig?

 119. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 19 november 2014 om 21:30

  Mijn collega’s hebben heel wat slappe ouwehoeren geschapen…..

 120. Lou Vain 19 november 2014 om 21:30

  god is geest en geen letters.
  Het kan dus eigenlijk niet anders dan dat de mens letters is.

 121. Lou Vain 19 november 2014 om 21:32

  god is vader noch moeder
  het wordt verdomme hoog tijd dat we eens volwassen worden!
  Nom de Ju!

 122. Lou Vain 19 november 2014 om 21:34

  Vader of moeder is gewoon zijn ontwerp niet, dat is de schepping van de kindergeest.
  Ik houd het er voorlopig op dat god een spiegel van geest is dan heeft Popper in ieder geval ook nog wat te doen.

 123. Lou Vain 19 november 2014 om 21:37

  Oeps, toch lastig, als ik verander zal de spiegel met me mee moeten veranderen anders hebben we een optisch probleempje. Dus als ik verander moet hij zo lief zijn om mee te veranderen, het is niet anders. Dat maakt hem dan tot mijn veranderende wereld.

 124. Lou Vain 19 november 2014 om 21:46

  Weet je wie ik ook een gave gast vind?
  Zijn zoon!
  Charlie Chaplin http://www.youtube.com/watch?v=79i84xYelZI

 125. Lou Vain 19 november 2014 om 21:49

  Ik heb god wel eens gebeden om ook actrice te worden.
  En kijk wat er van geworden is!

 126. Lou Vain 19 november 2014 om 21:52

  Leuk, al die moppies hier, goed idee!
  Ik zit de hele tijd maar die van de zondvloed te herhalen maar deze is ook lekker.
  Al dat herhalen, ik krijg er bekant een punthoofd van. http://www.youtube.com/watch?v=jMy1c4Y_i40

 127. Lou Vain 19 november 2014 om 21:54

  Hannibal, die heeft ook wel wat. Je weet wel van die punische oorlogen en van die olifanten.

 128. Lou Vain 19 november 2014 om 21:57

  En Alexander de Grote!
  Ik ben gek op ouwe mannen, daarom houd ik ook zo van god.

 129. Lou Vain 19 november 2014 om 21:57

  Dat is dan wel meteen de oudste van het hele stel.

 130. Lou Vain 19 november 2014 om 22:05

  Ik weet niet precies waar god op valt maar Alexander de Grote viel op mannen.
  Daar deden ze toen echt niet zo moeilijk over als nu. Het maakte zelfs indirect onderdeel uit van het onderwijs, een beetje viriel onderwijs dat heeft trouwens Ari ook geen windeieren gelegd.
  Voor pedagogen was seksueel plezier geenszins een taboe, er was zelfs sprake van een esthetische superieure gevoeligheid. En een vrouw erbij, huppetee, allemaal geen probleem, leve de ethiek. We zijn wel vleselijk bekrompen geworden met zijn allen maar ook esthetisch.

 131. Lou Vain 19 november 2014 om 22:08

  Adieu dames en heren, ik zal jullie verder niet storen, tijd voor een glaasje warme anijsmelk en dan onder de wol.

 132. Aad Verbaast 20 november 2014 om 00:14

  @Rinus: 18:31: == Zo kon iedereen goed zien dat hij er was. ==
  Niet alleen dat. Dat was ook een marketingtruc. De voorste plaatsen waren het duurste. Dat streelde het ego van degenen die vooraan zaten (kon iedereen dat ze ‘rijk’ waren) en daarmee werd de prijs weer opgedreven omdat het zou leiden tot verdringing. In het echt of geveinsd door de kerk.

  De voorloper van de business seats die de voetbalstadions later pas invoerden.

 133. Aad Verbaast 20 november 2014 om 00:19

  @King Billy: == Je zou bijna gaan denken dat God en zijn Zoon slaande ruzie hebben gekregen ==
  Eens. Ik heb het al meerdere malen laten vallen in diverse blogs (reactieveld) dat die twee een enorm generatieconflict moeten hebben gehad.
  Ik ben al bijna zover om te vermoeden dat hij zijn zoon gewoon zijn huis uit heeft gezet en als straf verbannen heeft naar die vermaledijde aardkloot om te leven onder die “nietige mensen” .

  P.S. ja, ja. ook ik kan speculeren, en naar goed creationistisch gebruik kan ik de bewijzen voor de geponeerde stelling nog bij elkaar sprokkelen ook 🙂

 134. Aad Verbaast 20 november 2014 om 00:22

  @Kleet: == twijfel is aanval op het geloof–dat mag niet ==
  Tja, dat is de hand van God, Hij hield daar ook helemaal niet van.
  De fout zit hem in de ‘logica’ dat de leiders van het geloof hun eigen rechter gaan spelen zich verschuilend achter “Gods wil”. Dan gebeuren er rare dingen.

 135. Aad Verbaast 20 november 2014 om 00:27

  @Koppieop: dank voor je verhaal. Je hebt in ieder geval zelf leren denken.
  Kan ik iedereen aanraden (er zijn er te weinig) wat de uitkomst ook moge zijn.

 136. koppieop 20 november 2014 om 03:46

  Twijfel tast het geloof aan, en heeft een heilzame uitwerking op de wetenschap
  “Kleingelovige, waarom twijfelt gij?” klinkt minachtend, heeft een negatieve lading. Volgens mij onverdiend, want waarom behoor ik niet te twijfelen aan wat gedurende duizenden jaren van ene generatie op generatie is overgedragen – en mondeling nog wel -, en mag ik wél in dubio staan over de oorzaken van de klimaatverandering en opwarming van de aarde, verkondigd door gerenommeerde wetenschappers?

 137. rikus 20 november 2014 om 08:04

  @Aad Verbaast 20 november 2014 om 00:14
  Wat dat betreft kan er niemand aan tippen, zelfs Bol.com niet

 138. Aad Verbaast 20 november 2014 om 09:07

  @Koppieop: inderdaad een neerbuigende stijl van de vraag. Maar ja, het is een vraag en vragen staat vrij. Antwoorden op een vraag staat ook vrij. Niemand die je daar toe kan verplichten immers.

  Twijfel, verbazing en verwondering zijn uitstekende eigenschappen overigens. Zou dat niet in de genen van de mensen zitten dan leefden we nog in de steentijd. Of nog waarschijnlijker: waren we allang uitgestorven als levend wezen waarschijnlijk al voor de steentijd.

 139. Aad Verbaast 20 november 2014 om 09:12

  @Rikus: nog zo’n fantastische marketingvondst: de biecht.
  Dat heeft een hoeveelheid geld in het laatje van de Katholieke kerk gebracht dat wil je niet weten.

  Ook al veelvuldig gekopieerd in de nieuwe digitale wereld waar ze ook van alles van je willen weten om daar ‘dankbaar’ misbruik van te gaan maken.

 140. rubiotje 20 november 2014 om 10:43

  Allen:
  http://www.ancient-origins.net/alan-f-alford
  Daarna even klikken op: De oorsprong van de mens volgens de oude Sumerische teksten.

  Als we zo de Bijbel, Koran, Thora gaan interpreteren wordt eea wellicht iets duidelijker over ontstaan van het leven en wie ons überhaubt gecreëerd zou(den) kunnen hebben.

 141. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 20 november 2014 om 11:10

  Dat was een oud-oom van me. Eeuwige hobby-ist.

  Vreemd, dat landendie eens hoog beschaafden ontwikkeld waren, vervallen zijn in primitivisme.
  jemen, Irak, Iran, Pakistan, zuid amerka.

  In Europa gaat “de” geschiedenis vooral over Romeinen en grieken.
  De rest werd barbaar genoemd, maar waren in feite beschaafder en verder ontwikkeld dan Rome.

  geschiedenis wordt geschreven door de militaire overwinnaars.
  Met de teksten van de summeriers: alle wordingsverhalen lijken opelkaar of hebben elementen van elkaar

  Dat is logisch; het is een menselijke vraag, waarop het antwoor wordt uitgebuit door de verschillende godsdiensten

  Godsdiensten zijn weer nodig zowel op macro als op micro niveau.
  Micro: als projectie en oplossing voor menselijke zwakheden; macro als justificatie voor wet.

  Het zijn vooral de geestelijk zwakkeren die dit nodig hebben, en dan getalsmatig uitgebuit kunnen worden voor een machtstreven.

 142. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 20 november 2014 om 11:12

  P.s.: ik geloof dat we van ergens buiten onze dampkring komen; in de vorm van een cel, of ge-evolueerde cel: wie weet?
  maar wel heel veel langer dan 7000 jaar terug.

 143. Lou Vain 20 november 2014 om 12:05

  Wie anders bedoelt zeker dat we afstammelingen zijn van de sterrenfee. Waarschijnlijk om in mooi daglicht te verschijnen omdat zijn naam nog niet voorkomt op de lijst van Father Christmas.

  We hebben het dan over christelijke gaven maar meer mystieke gave gebaseerd op de achtergronden van het eerste testament die is uit een heel andere cup of tea geschonken.

 144. Lou Vain 20 november 2014 om 12:07

  Niet dat er niet zoiets zou bestaan als een sterrenfee maar een sterrenfee is pure energie en uit niets vallen nu eenmaal geen cellen naar beneden.

 145. Lou Vain 20 november 2014 om 12:14

  Met de tijd is natuurlijk steeds mee de aandacht verlegd van de sterrenfee naar aardse zaken. Zo heeft dan ook de hele populatie van sterrenfeeen in de loop van de verschillende era behoorlijk ingeboet. Zo is er dan ook een gemis ontstaan, met name bij kinderen, een soort honger waar niet bij te komen is. Het is een vicieuze cirkel, een loop.

  Daar is trouwens destijds nog een liedje over gemaakt, loo-di-loop, ik meen uit “if I had a hammer”

 146. Lou Vain 20 november 2014 om 12:17

  Om de kindertjes te troosten heeft de sterrenfee de relatiegeschenkenhandel overgenomen van Father Christmas omdat deze laatste natuurlijk helemaal niet bestaat.
  Het is net als dat sprookje van Darwin. Omdat we van de apen stammen, willen we niet meer zien dat we ook spinnen zijn.

 147. Lou Vain 20 november 2014 om 12:21

  De intocht van de sterrenfee in de wereld van Father Christmas heeft destijds nog heel wat stof doen opwaaien. De sterrenfee droeg altijd een blauwe bontjas omdat het hoog in het universum best frisjes kan zijn. Maar bont, dat is hier uit den boze, alle apen gingen protesteren op het Malieveld in Den Haag. De sterrenfee legde het loodje en sindsdien draagt ze een rode jurk.

 148. rubiotje 20 november 2014 om 12:25

  Kleet; Met je eens, bovendien nog veel langer dan 7000 jaar terug.
  In India zijn artefacten van allerlei metalen gevonden in de vorm van vliegtuigen, die men daar nog steeds (ook de huidige vliegtuigen) Vimanas noemt.
  Met heeft ze getest in windtunneltjes en bleken meer gestroomlijnd te zijn dan Airbussen, Boeings ed.
  In Midden-Amerika zijn granieten keien/menselijke hoofden met negroïde trekken in de jungle gevonden. Zwarten waren er toen nog niet op het westelijk halfrond.
  Piramides in Egypte èn M-Amerika, alles duidt erop dat er contact was tussen goden over de hele wereld, ook in het verre oosten (gele goden) middels luchtschepen, raketten, enz.
  Prille en ontluikende ‘kennis’ wordt door veel ‘wetenschappers’ en religieuzen angstvallig tegengehouden teneinde hun gezag, macht en aanzien te behouden.
  Bovendien is er veel kennis verloren gegaan met de grote bibliotheekbrand in Alexandrië en veel inheemse codices vernietigt door de Spaanse conquistadores in Zuid en Midden Amerika.
  Kortom, iedereen wordt er op deze manier ingeluisd met als gevolg veel godsdienstoorlogen en wereldwijde vervuiling door het gebruik van ouderwetse fossiele energie.
  Gevolg is dat we hier nog steeds met z’n allen krom zitten te ouwehoeren over wat er in de bijbel staat…enz.enz

 149. rubiotje 20 november 2014 om 12:35

  ….met dank aan de vele onbenullen (eufemistisch) die vòòr ons leefden.. en ze hadden het nog zo goed voor met ons.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Boekverbranding

 150. rubiotje 20 november 2014 om 13:10

  Een van de goden (‘onze’ god) moet de zondvloed met zijn hoogontwikkelde technologie hebben zien aankomen.
  Uit angst dat hij ‘de lokale mens’ in zijn eigen gebied daardoor zou kunnen kwijtraken heeft hij een nakomeling (Noach) van zijn creatie Adam de LU.LU./mensenslaaf/arbeider/’zorgrobot’ 🙂 opdracht gegeven een ark te bouwen, allemaal in god’s eigenbelang dus.
  Uitleg van LU.LU…uit klei geschapen/’de gemengde’ als een hybride mengsel van god en primitieve hominide.. We hebben goddelijk DNA dus.
  De primaten van Darwin hebben hier dus niets mee van doen…met overigens alle respect voor de man.
  Laat ons mensen maken naar ons evenbeeld…voilà..!

 151. Aad Verbaast 20 november 2014 om 13:39

  @Rubio: dank voor de link. Dat wordt weer bladeren!

  En over DNA gesproken. Middels de zonen kwam er toch een vreemde vermenging tot stand.
  Kwam net weer toevallig een site tegen die daar ook over gaat (leuke foto’s van reuzen). Naast de zondvloed trouwens.
  http://nagual.nl/noach-en-de-reuzen/

  Blijft vermakelijk (misschien leerzaam?) om dat eens door te lezen. 🙂

 152. Aad Verbaast 20 november 2014 om 13:42

  Kleet: == van buiten de dampkring == zou zomaar kunnen. Is trouwens een van de onderzoeken die men doet met die zeer recent gelande probe op die komeet. Naast ijs, zijn er organische verbindingen gevonden. Interessant: al bouwstenen van leven die middels kometen op de aarde zouden kunnen zijn beland. Dat is dan tijdswinst..

 153. rubiotje 20 november 2014 om 14:23

  Aad; Kan je die link van reuzen misschien plaatsen?
  Reuzen.. mislukten/mutanten wellicht?

  Adam en Eva zouden in Eden of E.DIN. wat Soemerisch grazig of vredig weideland betekent (in een laboratorium van de goden) zijn geschapen.
  Wellicht waren er meer van die ‘laboratoria’..
  In Soedan bv op de heilige berg Djebel Barkal waar de zwarte mens (Cham) later geschapen zou kunnen zijn.
  Vanuit de lucht gezien is de berg zwart geblakerd waar geologen nog steeds geen verklaring voor hebben.

 154. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 20 november 2014 om 14:35

  Het gen dat mensen social maakt, is ingeplant 50.000 jaar terug.
  Er zijn groepen die dat gen niet hebben; zigeuners bv; dat is de redden dat die nagenoeg 100% crimineel zijn.

  In joegoslavie zijn ook nog een stel niet onderzochte piramyden

  Maarre…er was nog geen staal: ho0e denk je dat noah ooit een ark heft kunnen bouwen? in hoeveelk eeuwen?
  Ikdenk dat die ark bouwerij een metafoor is en er alleen maar hoger gelegen grond bedoeld werd.

  Wat “paradijs” was–en daar zijn de bijbelidioten het over eens, is nu perzische golf.
  Dus ik denk, dat het zeepeil steeg, en Noah plank gas met zijn vrouwen bij voruwen en billemaatjes naar hoger gelegen grond ging……

  Maarrelatiefdenkend: als er milliarden sterrenstelsel bestaan, dan is het wel super arrogant te denken dat wij de ultieme schlepping zijn.
  Veel meer aannemelijk dat we door een veel verder ontwikkeld soort hier neergepoot zijn.
  Noem dat goden, of wat dan ook.

 155. rubiotje 20 november 2014 om 14:36

  Tiwanaku zou volgens de Incamythologie gebouwd zijn door reuzen, in een legende stuurde Wiraqocha (de gevederde oppergod van de Inca’s) een grote vloedgolf om deze reuzen te vernietigen…

 156. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 20 november 2014 om 14:47

  Het verplaatsen van de blokken voor de pyramiden begrijp ik nog wel.
  Maar het verplaatsen van blokken zoals in zuid amerika of noord afrika–sommige meer dan 120 ton op een berg– dat is me onbegrijpelijk

 157. King Billy 20 november 2014 om 15:19

  Godsallemachtig, na mij de tsunamie aan speculaties hier. En de beurzen zijn ook al in de min.

 158. rubiotje 20 november 2014 om 15:40

  King Billy; Met speculeren komen we hopelijk verder dan domweg geloven.
  Immers, met Tibosch discussiëren komen we ook niet verder mee.. toch?
  Tsunami zonder e… 🙂

 159. King Billy 20 november 2014 om 15:57

  Daarbij wel een prettig gevoel, een hele geruststelling, mijn predestinatie ligt niet God’s handen waar geen vinger achter te krijgen is, maar ligt opgesloten in mijn DNA.

 160. rikus 20 november 2014 om 16:05

  @Aad Verbaast 20 november 2014 om 09:12
  Er was misbruik in vele vormen. Hoe denk dat er met zwangere meisjes werd omgesprongen. Ze werden plat geneukt door de geestelijken er werd er hen een schuldgevoel aangepraat, waar ze hun hele leven last van hadden en ze durfden er niet over te praten omdat niemand hen geloofde

 161. King Billy 20 november 2014 om 16:49

  Mijn DNA, dat nu ook samen met persoonlijke gegevens met een beetje geluk middels crowdfunding tegen vijftig Engelse ponden opgeslagen kan worden op de maan.
  http://www.lunarmissionone.com/

 162. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 20 november 2014 om 17:02

  Als de plaats van deposit interessant genoeg is, deponeer ik mijn kwkkie wel op een meer prettige manier ter plekke; meestal een onbeschoft knappe meid, met een overmatig temparement

  Maar om mijn kwkkie naar de maan te schieten….beter op een hete kachel, loopt het nog met een sisser af

 163. King Billy 20 november 2014 om 17:08

  Oh, lees nu dat de prijs voor opslag op de maan inmiddels zestig Engelse Ponden kost.

 164. Aad Verbaast 20 november 2014 om 17:21

  @Rubio: link staat er inmiddels bij.

  Blijft natuurlijk wel heel intrigerend dat min of meer op elkaar gelijkende verhalen in diverse windstreken grond hebben gevat. Je zou haast gaan denken dat er een grond van waarheid in zit!
  Een nadere verklaring kan zijn dat in die tijd spontaan dezelfde gedachten (als een van de weinig bedenkbare alternatieven voor het ontstaan van de waarneembare omgeving) zijn ontstaan.
  Lijkt me niet ondenkbaar overigens.

  Hoe verder je van de oorsprong van al die verhalen reist hoe afwijkende de verhalen. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan Azie.

  Cham: ook opvallend. Cham was een zoon van Noach. Er wordt wel wel beweerd in door ‘geleerden’ dat daar alle zwarte mensen van zouden afstammen. Hij had weer een zoon. Kanaan. Waar de Kanaänieten weer uit zouden voortkomen. Een ondergeschikt en verguist volk. Volgens de overlevering dan. Noach vervloekte Kanaän namelijk. Maar meer daarover in een volgend blog.

  Ja, ja, je blijft je continue verbazen. 🙂

 165. Aad Verbaast 20 november 2014 om 17:25

  @Kleet: je kunt toch best een groot schip bouwen zonder staal? Daar kan ik me nog wel iets bij voorstellen.

  Maar dat weer gezegd hebbende: er zijn weer ‘geleerden’ die beweren dat metallurgie voor de zondvloed al zijn geïntroduceerd werd door (jawel) die Godenzonen en hun zonen, de reuzen.
  Allemaal verzopen tijdens de zondvloed.
  .

 166. Aad Verbaast 20 november 2014 om 17:27

  @King Billy: speculeren is van alle tijd blijkbaar.
  En dat veel opgesloten ligt in het DNA staat buiten kijf.
  De tijd zal ooit nog eens komen dat we bij de conceptie al bepalen of de worpeling genoeg economische waarde heeft. Zo niet dan opnieuw beginnen.

 167. Aad Verbaast 20 november 2014 om 17:30

  @Rikus: grove schandalen waren en zijn er talloze. Allemaal zwaaiend met en zich verschuilend achter de Bijbel. Niet te geloven, of ook eigenlijk weer wel als je de Bijbel (althans het OT) letterlijk neemt.

 168. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 20 november 2014 om 17:38

  Plankjes en balkengroeien niet aan bomen; je hebt echt staal nodig om van stamen planken cq balken te maken.
  En zo’n bootje moet aardig groot zijn. gauw zo’n 150 cubieke meter hout nodig.

  Hoe kan dat gezaaagd worden zonder ijzeren gereedschappen?
  Godswonder? Zal mijn familie eens vragen….

  Zoals gezegd: denk dat het een metafoor is

 169. rubiotje 20 november 2014 om 17:40

  Aad: Dank voor de link inmiddels gelezen.
  Vreemd maar interessant fenomeen; de reuzen.
  Komen voor in alle overleveringen, sagen en legendes overal ter wereld tot in GB en Ierland aan toe.
  “Er is meer tussen hemel en aarde dan alleen al Uw ‘wijsheid’, mijn vriend Horatio”….citaat Shakespeare.

 170. Aad Verbaast 20 november 2014 om 17:45

  @Kleet: als je tijd van leven hebt (en dat hadden ze toen) kan je veel.
  En vergeet het riet en de pek niet. Lekker opvulmateriaal.

  == denk dat het een metafoor is == zou kunnen, maar het wordt wel een heel kaartenhuis als metaforen vervolgens weer worden uitgelegd als metaforen om daar weer metaforen van te maken. Geen touw meer aan vast te knopen! Dat lukt dan ook niet.

 171. Aad Verbaast 20 november 2014 om 17:49

  @Rubio: opvallend inderdaad. Maar ja als de mens dan toch “nietig” is verklaard dan is een reus gauw geboren als uitzondering! 😉

  P.S. Dat er meer is tussen hemel en aarde mag wel duidelijk zijn.
  P.S. Waar is die hemel in godsnaam?

 172. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 20 november 2014 om 18:01

  Ik denk niet dat je die ark als een boot moet zien. Het is per slot van rekening een sage
  Maar misschien als een opdracht te verkassen naar een hoog gelegen terein.

 173. King Billy 20 november 2014 om 18:02

  == P.S. Waar is die hemel in godsnaam? ==
  Kom op, @Aad Verbaast, een beetje out-of-the-box denken.

 174. rubiotje 20 november 2014 om 18:06

  Kleet; Misschien wàs die ark wel van staal, het is nooit meer te achterhalen.
  Als we het nu toch over reuzen hebben kunnen de piramides en de grote steden van de Maya’s en Inca’s ook door ‘grote mensen’ gebouwd kunnen zijn. Wie weet waren Noach en zijn familie toen ook mensen met buitenproportionele maten. Ze werden immers ook al heel oud wat wij ons als inmiddels ‘gedegenereerden’ niet meer voor kunnen stellen.
  Staal of ijzer moet toen al zijn ontdekt/bestaan hebben (met dank aan de goden?)
  Hoe heeft men destijds bv graniet kunnen snijden e/o hakken met gereedschap dat gebruikt werd voor het bouwen van piramides en de gebouwen van Machu Pichu? Alles op de mm nauwkeurig gehakt e/o gesneden en dat alles zonder cement. M.i. niet met bronzen beiteltjes of zoiets..

 175. rubiotje 20 november 2014 om 18:24

  King Billy; 10.000 km verderop in Thailand… om ‘precies’ te zijn.. 🙂
  Heel veel engeltjes…

 176. rubiotje 20 november 2014 om 18:28

  Aad; Als Jan nog had geleefd was ie het niet met ons eens geweest.
  Wij nietige mensen..? Kom nou toch…

 177. Aad Verbaast 20 november 2014 om 18:28

  @King Billy: ik hoor ook wel eens “de hemel op aarde”. Tja dan kan er weinig tussen zitten. 🙂

  @Rubio: was die ark (deels) van staal, dan had je die (resten daarvan) toch terug moeten vinden inmiddels. Is niet gebeurd, dus onwaarschijnlijk.

  N.B.: @jan was het nooit eens met @allen (nog niet zou zo maar kunnen). Dat maakte het juist leuk. Met name omdat hij het altijd onderbouwde op zijn manier.

  N.B.: ik heb er geen enkel probleem mee nietig te zijn. Doorkruis even het universum en dan zie je meteen dat we niets voorstellen.

 178. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 20 november 2014 om 18:36

  Dat steenwerk werd idd gedaan met brons

  Maar Noah was daar VOOR het bronzen tijdperk
  En ik bedoelde staal voor gereedschappen….

  Vandaar dat ik niet geloof in een letterlijke ark, maar dtark gezien moet worden als hoog gelegen plaats

 179. rubiotje 20 november 2014 om 18:40

  Aad; Kan me inderdaad de eindeloze discussies met Joke Mizee en Maria Trepp nog herinneren.
  Hij gaf nooit op,.. 🙂 🙂 totdat de ander uitgeput opgaf al hadden ze gelijk..

 180. Aad Verbaast 20 november 2014 om 18:45

  @Rubio: ja, dat waren nog eens tijden.Maria en Joke kom ik niet meer tegen.
  Maria noemde me ooit eens “zielsverwant”. Nou dat was snel afgelopen! 🙂

 181. rubiotje 20 november 2014 om 18:45

  Aad, Kleet; Op de berg Ararat waar de ark gestrand zou zijn dacht men ook nog houten resten gevonden/gezien te hebben. Uiteindelijk niks natuurlijk. We zullen het nooit te weten komen. Joost MAG het (zeker) weten…. 🙂

 182. rikus 20 november 2014 om 18:51

  @Aad Verbaast 20 november 2014 om 17:30
  Onze hele samenleving bestaat uit wetten die op dit soort oordelen gebaseerd zijn.
  De religie neemt een unieke plaats in als ideeën verschaffer van de vermeende morele autoriteit. Om deze redenen durven maar weinigen en vooral gelovigen haar invloed aan te klagen. Hoewel het juist deze invloed is die deze gruwelen heeft voortgebracht, zoals de 200 jaar van christelijke kruistochten. Deze morele invloed is van alle tijden.
  En om hier tegen te protesteren bij welk loket kun je dan terecht? Nergens toch!

 183. Aad Verbaast 20 november 2014 om 18:54

  @Rubio: al die opeenstapeling van lijken (mens en dier) geijkt rond dezelfde periode (de zondvloed) hebben ze ook nooit gevonden…

 184. Aad Verbaast 20 november 2014 om 18:58

  @Rikus mag ik daar de inquisitie even aan toevoegen?
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Inquisitie

  En over dat loket: wordt substantieel minder bezocht vanwege een chronisch gebrek aan klanten van die andere partij.
  Die zijn immers al lang gewoon afgehaakt.

  Blijven enkel nog de “die-hards” over..

 185. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 20 november 2014 om 19:46

  En weet je waarom er in Bulgarije Roemenie Hongarije Oostenrijk zoveel op de brandstapel kwamen, en de spookverschijnselen alleen warden gezien door armen?

 186. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 20 november 2014 om 19:50

  Nou effe bij de les blijven, kan je wat leren.
  Onderzoek; duitse Uni in de jaren 90
  oorzaak van heksen sightings: brood
  Alleen door armen; die aten ‘black-bread”
  de rijken aten with brood
  Black bread werd gemaakt van ‘kraamvrouwen rogge; dat remt bloeding bij nevalling–is getest; werkt
  maar in koude winter komt er een schimmel in
  In dat schimmel bacterietjes
  deze bacteriettjes zijn hallucinerend en overleven bakproces

  Voila.
  Wist joost ook niet, maar allez; wat weettie wel?

 187. rikus 20 november 2014 om 20:44

  @Aad Verbaast 20 november 2014 om 18:58
  Ja dat mag. In feite is er wereld wijd weinig veranderd. De IS gaat net zo te keer als toentertijd net zo gewelddadig. De mensheid zal het wel nooit leren en blijkbaar is Allah net zo gruwelijk als onze God.

 188. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 20 november 2014 om 21:18

  Nee hoor! Onze god is een god van liefde en verdraagzaamheid en tolerantie en vergevingsgezindheid!!
  En als je dat niet gelooft, zal je eeuwig branden in hel, dagelijks creperen, alle pijnen tegelijk ervaren, branden voor alle eeuwigheid!!!

 189. King Billy 20 november 2014 om 22:19

  De hemel op aarde? “In God we trust“.
  ==Perhaps “trust” is the key word here: the trust underpinning all credit. What if people can no longer trust their banks? What if people can no longer trust their currency? ==

  Alsof de Goden ermee spelen. Supervisie het sleutelwoord!

  Klik om toegang te krijgen tot 145893.pdf

 190. blutch1 21 november 2014 om 00:17

  Over die zondvloed, er is in Mesopotamië, tenminste het gebied dat vroeger zo heette, een laag zand gevonden van meters dik die geen sporen van bewoning bevatte. Boven die laag wel en onder die laag ook. Het is een aanwijzing dat er inderdaad een langdurige overstroming in dat gebied geweest is. En je weet, niets zo goed houdbaar als kleitabletjes.

 191. Aad Verbaast 21 november 2014 om 00:23

  @Kleet: tja die heksen. In Amersfoort deden ze dat anders. Niet op de brandstapel of op de weegschaal, maar die gooiden de verdachten van de brug. Kwamen ze weer boven dan waren ze een heks (te licht), kwamen ze niet meer boven (te zwaar) dan waren ze het niet. Ja, ja.

 192. Aad Verbaast 21 november 2014 om 00:29

  @Rikus: Uit het recente verleden zijn er ook nog genoeg voorbeelden dat de bommen heen en weer vlogen tussen katholieken en protestanten. Hoef je niet ver voor te reizen.

  Allah/God: misschien wel of niet dezelfde God, maar dan waren ze tenminste ‘close relatives’ 🙂

 193. Aad Verbaast 21 november 2014 om 00:30

  @Kleet: 21:18: Je vergeet nog “genadig”.
  Genade, genade!

 194. Aad Verbaast 21 november 2014 om 00:36

  @Blutch1: kan op allerlei manieren zijn ontstaan lijkt me. Linkje?
  == langdurig == volgens de bijbele duurde het geheel (natje en droogje) ongeveer een jaar.
  Hier een overzicht van de data. http://www.christipedia.nl/Artikelen/Z/Zondvloed

  Interessant artikel trouwens waarbij ‘echt een sluitend bewijs’ wordt geleverd dat alles wat hierover in de Bijbel staat ook echt waar is!

  Kom er nog maar eens om.

 195. rubiotje 21 november 2014 om 09:43

  Aad; Dan vind ik het linkje van KB toch wel wat interessanter. Ongelofelijke ontdekking tenzij Der Postillon het Duitse equivalent van De Speld is natuurlijk..
  Bericht was van gisteren en heb er niks van op alle nieuwszenders vernomen.

 196. Aad Verbaast 21 november 2014 om 09:50

  @King Billy: spectakulaire vondst! Van niederländischen Wissenschaftler nog wel. Staat Nederland toch maar weer mooi op de wereldkaart.

  Het wachten is nu op het precieze moment van overlijden. Kan ook al vrij goed benaderd worden met een litteratuurstudie. De bijbel bijvoorbeeld. Op een gegeven moment werd het wel heel stilletjes rond Hem immers.

 197. Aad Verbaast 21 november 2014 om 10:11

  @Rubio: heb je de persconferentie van het Vaticaan dan niet gezien? 😉

 198. King Billy 21 november 2014 om 10:15

  Hoe dan ook, waar rook kringelt is, is vuur. Weten ze niet alleen in het Vaticaan alles van.

 199. rikus 21 november 2014 om 10:36

  @Aad Verbaast 21 november 2014 om 00:29
  ze zijn allebei even verschrikkelijk met het bestraffen van de ongelovige, maar ook van hun volgelingen. Alles is gebaseerd op angst

 200. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 21 november 2014 om 10:55

  ..er is een “maxima geriatrisch oncologisch centrum in NL
  Komt maxima in je hol kijken…

  Alweer botjes gevonden/Ze doen van alles om te “bewijzen” dattie niet naar frankrijk ging.
  Er was een clubje dat in de tweede eeuw extreme fanatiek vervolgd werd door Vaticaan.Die claimden afstammelingen te zijn van JC

 201. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 21 november 2014 om 11:10

  Als er maar genoeg vrouwelijke priesters waren, zouden in het Vaticaan last krijgen van “queefing”

 202. Aad Verbaast 21 november 2014 om 11:57

  @King Billy: Daar weten ze zelfs nog een betekenis te geven aan de kleur van de rook.
  Kan je nagaan!

 203. Aad Verbaast 21 november 2014 om 11:59

  @Rikus: angst zaaien en daarmee oogsten is ook een wijdverbreid concept. Staat in schril contrast met “angst is een slechte raadgever”. Juist daarom waarschijnlijk. Komt niet veel goeds van.

 204. Aad Verbaast 21 november 2014 om 12:01

  @Kleet: == dattie niet naar frankrijk ging == ging “ie” ook niet.

 205. rikus 21 november 2014 om 12:15

  @Aad Verbaast 21 november 2014 om 11:59
  Helaas werkt het nog steeds. Je hoorde het pas nog in de kamer: Allah zal je straffen….

 206. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 21 november 2014 om 12:36

  Hij ging dus wel naar zuid frankrijk Met een paaranderen, en maria magdelena als wederhelft.
  Ja, hij was getrouwd. Hij was schriftgeleerde aan de temple verbonden.
  ongetrouwden mochten de temple niet in….

  trouwens: hij had eenn ouder zussie als ik het wel heb en een jongere broer.
  maria maagd? dan was ie geadopteerd, of ze was naar Amsterdam geweest voor een maagd-herstel-operatie….

  Maarre–zijn broer/zus geen goden? Discriminatie…..

  Die operaties; zijn begonnen in de jaren 60 voor griekse meiden.
  Er zijn er bij die 6 keer ontmaagd zijn…..wonder o wonder….

 207. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 21 november 2014 om 12:39

  Oh trouwens: wat buitenaardse toestanden. In Rusland kwam in de jaren 60 iets neer. Geen meteorite, enwat neerkwam was total loss
  Kon dus maar een onderzoek plaatsvinden; metalurgisch.
  De gevonden metalen waren vreemd, en synthetisch gemaakt.
  iets wat we nog steeds niet kunnen…

 208. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 21 november 2014 om 12:41

  mensen waren van oorsprong klein.
  op het ras reuzen na.
  zijn in de loopder tijden gegroeid.
  Rondom jaar nul ongeveer 1.35 meter.

  Niks vreemd; paarden waren van oorsprong bosdieren. Schoft hoogte 60cm
  Zijnook wat groter geworden.
  Moest wel, anders was een biefstuk zo klein.

 209. Aad Verbaast 21 november 2014 om 12:44

  @Rikus: ‘GVD’ (God verdoeme) zal er ook zeer regelmatig klinken denk ik. Vooral in de achterkamertjes.

 210. Aad Verbaast 21 november 2014 om 12:47

  @Kleet: Maria en Maria plus kindjes (op vakantie of als voorlopers van de bootvluchtelringen) naar Zuid-Frankrijk, daar kan ik me nog iets bij voorstellen.
  Maar Jezus? Tonnen hout van het kruis waaraan hij is gestorven zwerven als relikwieën door de wereld.:-)

 211. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 21 november 2014 om 12:56

  Maar I wie is er nou wijzer?
  Wij zitten over OT te kwkken–voor niks.
  Joost mag het weten.
  Hij wist het; hij kwekte er jaren over, en kreeg er ook nog voor betaald…..

  Maar de myten moten blijven bestaan; anders moeten alle priesters onderwijzers op de lagere school worden.
  Anders is het Vaticaan failliet–en ze zien de bui al hangen…

  Obama heft boerkool geplant in de tuinvan het witte huis.
  Nou het Vaticaan nog

  Ps: die gestolen obelisk die daar voor de st Pieter staat, staat vol met heidense teksten…
  ‘gij zult niet stelen….

 212. King Billy 21 november 2014 om 12:57

  Nog zoiets over kleurtjes, regenbogen & zo. De non-duiding in de Bijbel van het fascinerende natuurverschijnsel van het poollicht of het Noorderlicht voelt aan als een gemis. Alsof degenen die daarmee moeten leven, er niet bij horen.

 213. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 21 november 2014 om 13:06

  Goede handel! Relequien waren vermogens waard. Maar meeste waren nep..Zoals de “lijkwade: gemaakt in de 10de–11de eeuw
  Botjes van jeane D’Arc: gejat uit meseum van egyptische mummies en wie heft er neit een stuk hout liggen?
  het verhaal van pasen en pinksteren: fabeltjes land…..en werd kerstmis wel altijd op 25-12 gehouden/Of was dat mid winter?

  De protestanten wilden niks van kerststal weten–beeldjes en zo–en namen kerstboom over.
  Heidens gebruik…
  kost veel jonge onschuldige boompjes het leven…

  Duurt 4 jaar voordat die niet-uitval kerstboompjes groot zijn….

 214. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 21 november 2014 om 13:07

  –of 10 minute bij Amersfoort het bos in met een zaag en benauwd hart…

 215. Aad Verbaast 21 november 2014 om 13:18

  @King BIlly: misschien omdat die regio al vergeven was aan de Kerstman?

 216. Aad Verbaast 21 november 2014 om 13:25

  @Kleet: relikwieën: levendige handel! 🙂

  Leuke woordspeling al zeg ik het zelf..)

 217. King Billy 21 november 2014 om 15:08

  ==misschien omdat die regio al vergeven was aan de Kerstman?==
  De Kerstman kwam pas serieus in beeld toen Coca-Cola was uitgevonden.

  Dan nog eerder als verklaring voor geen gewag en duiding van het dwalende Noorderlicht omdat binnen no-time nadat God de mens had geschapen het hele zootje onder water stond. En Noach wel wat anders had te doen met al z’n opgehokte dieren.
  Evengoed, waarschijnlijk hebben we het Lichtfeest te danken aan het door heidenen aanbeden dwaallicht. Zo wordt een religie vanaf het prille begin in de loop der tijden inelkaar gebasteld. Wat onmiddellijk weer doet herinneren aan de digitale versie van Jesus Birth op YouTube. Einde nog lang niet in zicht zolang de mens nog bestaat.

 218. blutch1 21 november 2014 om 15:09

  Zeefossielen in bergen betekent blijkbaar dat de zee zo hoog stond. Zo lust ik er nog wel een paar. Die bergen waren er blijkbaar toen al en werden niet vanaf ca zeeniveau omhoog gestuwd door plaattektoniek.

 219. blutch1 21 november 2014 om 15:11

  Overigens verdenk ik je van een typefoutje, sluitend bewijs is ongetwijfeld stuitend bewijs.😉

 220. rubiotje 21 november 2014 om 15:50

  Dom dan van Noach dat ie ook rendieren op de ark heeft meegenomen…tja dan vraag je er ook om..Hohoho..
  Hè, rendieren in Irak en Syrië?

 221. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 21 november 2014 om 16:10

  maar ikzit nog steedsmet de vraag: geen ijzer: hoe dan planken/balken maken voor een arkje? en spijkers?
  Gamma was er ook nog niet

  Er zijnwel zeebodems die omhoog zijn gekomen, vulkaantjes en zo
  Waar ik ben 250 meter hoog; maar 20 m ager was ooit zee……

  het paradijs: was een leuk stukkie land; heft bestaan; als stukkie land; is nu op de bodem van de perzische golf.

  Effe aan de bijbelkenner vragen, die blinkt van afwezigheid; Joost…….?
  Niks. vebaast me niks.

 222. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 21 november 2014 om 16:17

  Er is een discovery serie over de route die alexander de grote-die maar 1,35 was, heft afgelegd.
  En daar zie je ook een niet kleine coaster 10km van de waterlijn in de woestijn liggen.
  De russen hebben beetje teveel water weggepompt uit Balka meer (naam goed?) en het niveau zakte, net als bij VK en OBA toen ik er wegging.
  En dat pompen begon ergens in de jaren 60.
  De wereld is total anders.

  trouwens die brand in de bieb in Alexandrie-met het slachten van die vrouwelijke genial geleerde, was een van de eerste geschiedenis veranderende acties van de rooms katholieke kerk.

  Een leuk geintje in zuid amerika: toen de spanjolen daar een kathedraal bouwden, en zagen dat indianen daarheen gingen dachten ze dat die bekeerd waren.
  nee hoor.
  In de kerk waren heiligdommen gemaakt van dat indiaanse geloof en de cathedral stond op heiligeindiaanse grond.
  Zij gingen naar hun Eigen god.

 223. Aad Verbaast 21 november 2014 om 17:37

  @King Billy: == De Kerstman kwam pas serieus in beeld toen Coca-Cola was uitgevonden. ==
  Betekent niet dat hij er niet al lang was. Misschien heeft hij gewoon wat meer tijd genomen om zich beter voor te bereiden (verstandig) dan zijn collega die al snel helemaal los ging.
  Zou wel een interessante meting zie: wie is populairder? Zou je ook zomaar op kunnen promoveren.
  De kerstman heeft in ieder geval minder tegenstanders. Dat moge duidelijk zijn.

 224. Aad Verbaast 21 november 2014 om 17:39

  @Blutch1: zeefossielen: lijkt me een uitgemaakte zaak.
  Maar helaas niet voor iedereen. In 6000 jaar stuw je een Himalaya niet omhoog. Die moet geschapen zijn!

  == Typefoutje == stuitend!

 225. Aad Verbaast 21 november 2014 om 17:43

  @Rubio: rendieren: ja ze moeten heel wat afgereisd hebben om al die dieren op de aardkloot te verzamelen.

  Het verhaal van Columbus (nota bene gesponsord door de RK kerk) kan daarmee ook naar het rijk der fabelen verwezen worden. Noach moet daar al rondgelopen hebben!

 226. Aad Verbaast 21 november 2014 om 17:46

  @Kleet: == Waar ik ben 250 meter hoog; maar 20 m ager was ooit zee……==
  Hier een aardig (al zeg ik het zelf) overzichtje van zeehoogten en – laagten in de loop der jaren:
  https://aadverbaast.wordpress.com/2008/12/01/klimaatvluchtelingen-zijn-we-altijd-al-geweest-2/

 227. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 21 november 2014 om 17:58

  De kerstman–met cadeaux en zo–is ergens midden in de 18de-19de eeuw opgekomen in England, met de opkomst van de middenklasse.
  oorspronkelijk idee uit Scandinavie.

 228. King Billy 21 november 2014 om 18:08

  Maar de Kerstman, die er alleen voor staat, moet in Europa nog inburgeren. Zo niet de Paus. Die wordt maandag eerst ontvangen door een afscheid nemende Van Rompuy en gaat daarna op uitnodiging van Martin Schulz tijdens een bezoek aan de Paus het Europese Parlement adresseren.
  Als ’t aan mij lag wordt ook de Voorzitter van de UEFA, Michel Platini, uitgenodigd.

 229. Aad Verbaast 21 november 2014 om 18:15

  Dank @Kleet: deze informatie had ik voor goud willen missen. Waardevol!

 230. Aad Verbaast 21 november 2014 om 18:18

  @King Billy: je vergeet even Blatter nog te noemen. Past natuurlijk naadloos in dit ‘uitverkoren’ gezelschap. 🙂

 231. Aad Verbaast 21 november 2014 om 18:42

  @selma: oorverdovende stilte van jouw kant.
  Geen speld tussen te krijgen, of inmiddels overtuigd?

 232. King Billy 21 november 2014 om 18:43

  Ho, ho, ho, Michel Platini is vice-directeur van de FIFA en kan namens Blatter de internationale honneurs waarnemen. Kan men van de paus niet zeggen, die vertegenwoordigt slechts één religieuze stroming.
  Is de herdenking dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan een kerkdeur spijkerde maar net voorbij, die leidde tot een een religieuze afsplitsing, halen katholieke Europese politici prompt de Paus van stal. Zo zomaar een Jezuietisch complot kunnen zijn.

 233. Aad Verbaast 21 november 2014 om 18:50

  @King Billy: == ho, ho ,ho === ik zie dat je al helemaal in de kerstsfeer begint te komen. Goed nieuws.

  Tweede poging van God om een van zijn zonen naar de aarde te sturen. Met voor hem ongemakkelijke gevolgen trouwens. Net als de eerste keer (toen meerdere, Hij was wat voorzichtiger geworden inmiddels), maar dan anders.

  Complot: ik ben er dol op!

 234. King Billy 21 november 2014 om 18:51

  Even een tussendoortje. Niet te geloven. De Speld heeft het nakijken.
  Over een nieuw kanaal aanleggen en ‘bruggen slaan’. Brug over het nieuw aangelegde Máximakanaal is te laag…
  http://www.schuttevaer.nl/nieuws/havens-en-vaarwegen/nid21722-brug-mximakanaal-te-laag.html?utm_medium=email&utm_campaign=Brug+M%C3%A1ximakanaal+te+laag&utm_source=newsletter

 235. Aad Verbaast 21 november 2014 om 19:03

  @King Billy: ik zag het op het nieuws gisteren.
  Geen (hoge) nood) ze gaan voorlopig het waterpeil met 4 cm naar beneden bijstellen.
  Daarna komt de slijptol er aan te pas. Je bedenkt het niet.

  Risico zit er dat iets beneden peil blijkt te zijn als je naam verbindt aan het kookhuis.

  P.S. Over Maxima en de Speld gesproken: http://www.speld.nl/2014/11/20/onzekerheid-over-lot-zorreguieta-hel-voor-zijn-familie/

 236. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 21 november 2014 om 19:46

  Maar laat je je nou in je kont kijken door Maxima in die kliniek of niet?

  Vaticaan is een staat in Europa….en ze hebben nut gehad; in bijzonder voor Nazi’s op de vlucht en zo….

 237. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 21 november 2014 om 22:49

  Pooldie peuter van 2 en de twee grootouders doodreed kreeg straf van 120 uur taakstraf.
  verkeerd parkeren niet betalen onder wet Mulder 3 maal 7 dagen=168 uur gevangenis
  Welkom in NL

  Nu mag de staat koekeloeren in mails en zo; doen ze al jaren; maar nu mag het dan…

 238. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 22 november 2014 om 06:57

  Leuke waardering van leven ouderen. Kind van2 jaar werd doodgereden; dan een heel verhaal, dan opa en oma werden ook doodgereden.
  Maar die waren kennelijk een gratis toegift

 239. Lou Vain 22 november 2014 om 10:31

  Die zondvloed is zo lang geleden, ik kan er met mijn kop niet bij.

 240. Lou Vain 22 november 2014 om 10:34

  Vroeger kon ik tot Enki maar dat redden de zakkenvullers in mijn bovenkamer niet meer.
  Ze halen het nog maar net tot Cassandra en dan nog zijn er gaten geschoten in de volledige informatie, waarschijnlijk door haar familieturbulenties. Een of andere idioot is al die heibel later nog gaan beschrijven maar ik lees die roddels niet. Gister was het ook al bonje bij Pauw over drie verschrikkelijke haatwerken waarin mensen hun vuile was meenden te moeten etaleren.

 241. Lou Vain 22 november 2014 om 10:36

  Cassandra leerde mij dat je altijd goed moest opletten bij ongein of trollenposten omdat het wel eens boodschappen konden zijn van de goden. Let wel, ik zeg soms, want er zit een hoop rotzooi tussen.

 242. Lou Vain 22 november 2014 om 10:38

  De goden wilden namelijk graag dat de mens zich zou oprichten richting het licht van de wijsheid en daarbij komt dat ze graag leerlingen wilden want leerlingen dat geeft macht.

 243. Lou Vain 22 november 2014 om 10:41

  Zoals Noach goed op moest letten of de zaak wel waterdicht was moesten de godenleerlingen goed opletten om Icarus-taferelen te voorkomen en de stem van vadertje Dedalus links laten liggen.

 244. Lou Vain 22 november 2014 om 10:43

  Cassandra zou in de bijbel gewoon een profetes zijn. Als men haar zou toelaten want de selectie van vrouwen was in die dagen een stuk strenger dan heden ten dage.

 245. Lou Vain 22 november 2014 om 10:54

  Dan ga je al gauw denken, wat Cassandra kan dat kan ik ook. Ik leverde mijn droom in bij mijn ratio die meteen driftig de zaak ging analyseren. Er kwam drie keer het woord ‘hoofd’ in mijn droom voor wat staat voor lijden als de rede niet afdoende gebruikt wordt. Het hoofd duidde ook op de totaliteit van het zijn. Het lichaam, het hoofd en het hoofd en het lichaam samen, uitgedrukt in de wereld. Een drie eenheid. Bij het scheppen van dit verbonden duo, de wereld, net na de komst van de chaos, ontfermde Gaia zich over de vorm. Met behulp van de harmonieuze Eros uiteraard anders komt er sowieso niets van de grond.
  Ik besloot dit alles, net als die hele zondvloed maar met een paar kilootjes zout te nemen ook al wist ik dat Edith Schippers hier niet blij mee zou zijn. Gister meldde ze me via de tv dat het hoog tijd werd dat ik weer eens een schoon vaatdoekje op het aanrecht zou leggen, niet wetende dat ik mijn vaatdoekje elke dag even in de magnetron leg zodat de bacterien tenminste van binnenuit kunnen verstikken.

 246. Lou Vain 22 november 2014 om 10:55

  Ik zal het ermee moeten doen, tot Cassandra en dan weer terug.

 247. Aad Verbaast 22 november 2014 om 11:09

  @Kleet: tja, die rechtspraak.

  Gisteren nog bij Pauw over een andere uitspraak. Heeft zich ook in bochten gewrongen. Mein kampf. Mag niet verkocht worden (is in Nederland verboden), maar de rechter vond het in dit specifieke geval wel goed.
  Gerard Spong (de advocaat van de aangeklaagde), Gert-Jan Segers (CU) en Natascha van Weezel gingen er over in debat.

  Hier het fragment : http://pauw.vara.nl/media/327078

  Vanaf 8 minuten wordt het echt interessant. Mein Kampf werd even naast elkaar gezet met de Bijbel en de Koran. Als zijnde alle drie haat zaaiend en oproepend tot geweld.

  Spong (nadat een passage uit de Bijbel over homo’s werd voorgelezen): “De Bijbel is een soort mein kampf maar dan tegen homo’s.”

  Gert-Jan Segers: “Voor mij is de Bijbel een liefdesverklaring aan de mensheid”. Ja, ja.

  Als dan aangegeven wordt dat in Uganda met de Bijbel in de hand homo’s worden afgeslacht, dan vind hij dat (natuurlijk) verschrikkelijk. Maar je moet “die passage in de context zien”.. Het bekende argument.
  Peter R. de Vries zie toen het volgende: niet alleen in Uganda. In Amerika lopen een krappe 100 miljoen ultra conservatieven rond die hetzelfde roepen ook zich baserend op de Bijbel..

  Tja, kon allemaal niet beter on-topic zijn!!

 248. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 22 november 2014 om 11:33

  Tja; degristelijken en de islam hebben dat vrij sterk.

  De moffen deden ook niet aan massamoord, en toen de burgers in 45 gedwongen moisten kijken in een kamp, gloofden ze het nog niet.
  Dat heette toen; “endloesung”

  Idd; ik ben geen voorstander van Spong, maar in deze heft ie gelijk
  Als je de bijbel, mein kampf en de Koran naast elkaar legt; en je vergelijkt dan ook nog gedrag en daden gebaseerd op die boekjes, is er geen verschil.

  Het wordt hoog tijd, dat deze boekjes aan een burgerrechter worden aangeboden, al was het maar in een pro forma zitting, om vast te stellen of ze in strijd zijn met de wet haatdragende geschriften.

  de eerste succesvollo monotheistische religiewas wel volkomen vreedszaam; en heft 7000 jaar geheerst.
  Door de gristenhonden vernietigd.
  Jammer.

  P.s.: Overeenkomst: alle drie zijn ze een overtuiging van liefde en rechtvaardigheid.
  Alle drie zijn ze schuldig aan massa moorden
  In getallen an aantallen slachtoffers : mein Kampf nog het laagste

 249. Aad Verbaast 22 november 2014 om 12:19

  @Kleet: van mij mogen al die boeken vrij verkrijgbaar zijn hoe afschrikwekkend ze ook mogen zijn.
  Ik moet er niet aan denken dat we terug gaan naar de tijd(en) van de “boekverbrandingen”.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Boekverbranding

 250. koppieop 22 november 2014 om 16:08

  Vrijheid van meningsuiting moet zo ruim zijn als mogelijk is. We moeten blijven vechten tegen tegen lieden die gauw, en bovendien onnodig, persoonlijk beledigend worden. Het blijkt voor velen erg moeilijk te zijn om te (willen) begrijpen dat je ideeën mag aanvallen zoveel je wil, maar dat de grens ligt bij “ad hominem” uitspraken. Iedereen moet leren lezen, dat wil zeggen goed van kwaad te onderscheiden, dus ja, alsjeblieft geen boeken meer op de brandstapel!

 251. King Billy 22 november 2014 om 18:19

  Het rommelt in Vaticaanstad. Paus en tegenpaus? Frans en Ben. Ergernis omdat Ben nog steeds witte gewaden draagt, die voor niet-ingewijden en leken niet te onderscheiden zijn van de exlusief voor de Paus bedoelde witte soutane van Frans. Ook de nog niet eerder vertoonde titel ‘emiritus Paus’, die Ben zichzelf gaf, wekt ergernis. Bovendien schiet Ben onder Frans’ soutane, door met herziening van zijn eerder op papier gezette gedachtenspinsel over het huwelijk te komen, terwijl Frans aan deze heikele kwestie nog aan ’t sleutelen is.
  Daarnaast herrie in de grootste non-overheid werkgever in het Vaterland van Ben over de arbeidsvoorwaarden van 500.000 leken in het vaderland van Ben. Uitgerekend in de regio waar het meest wordt gebeierd, liggen mannen in rode gewaden dwars.

 252. King Billy 22 november 2014 om 18:26

  Afgezien van de illustere, geraffineerde machtspelletjes in het Vaticaan, blijven ook die kleurtjes fascineren.

 253. rubiotje 22 november 2014 om 18:36

  koppieop; Geheel met je eens natuurlijk, echter binnen dit kader zouden we ook moeite kunnen hebben met de uitspraken en meningen van Theo van Gogh die terecht vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel had. Ik bedoel waar ligt de grens in deze. Moslims hadden natuurlijk meer moeite met zijn uitspraken dan de ‘gevestigde orde’ in NL. Tja, wat zou wijsheid zijn in deze.., je moet het immers met je leven bekopen? Foutjes dus in een democratie….!?

  Aad; Dank voor de link boekverbranding…(20 november om 12:35).. 🙂
  Overigens beter 2 dan 1 keer, boekverbrandingen zijn barbaarse acties, zelfs het verbod op Mein Kampf..
  Ook Hitler was een nietig (gedegenereerd) mens met ‘ideeën’…….wat is het verschil met ‘andere profeten’ in Koran en Bijbel….of religieuzen e/o idealisten als Marx, Lenin, Mao, Pol Pot enz….

 254. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 22 november 2014 om 18:56

  Overeenkmst Marx en Rutte;
  –beiden bistoricus
  –beiden histricus
  –beiden hielpen hun staat naar de filistijnen
  –beiden corrupt als een gieter
  –Bieden aanhangers van een fantiek “geloof”

  jammer dat er maar EEN verschil isd; rutte left nog; onverdiend maar toch

 255. Aad Verbaast 22 november 2014 om 21:23

  @Koppieop: eens met je. Zal je niet verrassen denk ik zo.:-)

 256. Aad Verbaast 22 november 2014 om 21:26

  @King Billy: er kan niet genoeg opgeruimd worden in het Vaticaan. Er wordt veel te veel gerommeld.
  En over die Ben en Frans: laten die lekker hun eigen ding doen. Ik ben al lang blij dat die fundamentalistische Ben er zelf voor gekozen heeft via de zijdeur het theater te verlaten.
  Frans doet het al een stuk beter. Nu de “leemlagen” nog doorbreken. Zal niet meevallen.

 257. Aad Verbaast 22 november 2014 om 21:29

  @Rubio: == == Foutjes dus in een democratie….!? ==
  Die moord heeft niets met democratie te maken. Dat is het trieste er van.
  Ik kon het vaak niet eens zijn met de man. Ging trouwens vaker over de vorm dan de inhoud.

  == verschil == merkwaardig dat ze nog zoveel volgelingen kregen. Over (weef)fouten gesproken.

  N.B. : https://aadverbaast.wordpress.com/2010/03/20/heeft-een-democratie-natuurlijke-grenzen-2/

 258. Aad Verbaast 22 november 2014 om 21:30

  @kleet: ergens toch wel weer mooi dat je toch op zoek gaan naar overeenkomsten in deze. Is vaker de sleutel tot oplossingen dan het zoeken naar verschillen.

 259. koppieop 23 november 2014 om 05:31

  @Aad en kng Billy: …Ik ben al lang blij dat die fundamentalistische Ben er zelf voor gekozen heeft via de zijdeur het theater te verlaten…
  Het Jezuïtenklooster waar de huidige Paus Franciscus vele jaren rector van is geweest, staat op een kwartiertje fietsen van ons huis, zodat wij al die tijd bij wijze van spreken buren zijn geweest. Ik kende hem noch persoonlijk, noch als geestelijke, maar wist dat hij een zekere vriendschap had ontwikkeld met een tennisvriend van mij, die daar al die arts is geweest. Tijdens de verkiezing praatten wij dus wel eens over de candidatuur van, de op dat moment Kardinaal zijnde Bergoglio. Ineens kwam bij mij op: ze hoeven toch niet per se een favoriet te kiezen, waarom zou Bergoglio geen Paus kunnen worden?
  Die hoogst onwaarschijnlijke, maar toch aanwezige mogelijkheid [later noemde ik het dan ook trots mijn “profetie”] méénde ik serieus, maar natuurlijk glimlachte iedereen er meewarig om, leuk bedacht. Behalve mijn zeer orthodox katholieke schoondochter. Zij reageerde onverwacht fel: “Dat God ons dáárvoor behoede!”. Naarmate de standpunten van de nieuwe leider meer bekend werden, begreep ik beter waarom zij er zo op tegen was. En met haar, heel veel anderen. Ben benieuwd naar hoe lang ze nog de veranderingen onvoorwaardelijk accepteren zoals mijn schoondochter, die gedwee haar schouders ophaalt: “Nú is hij mijn Paus”.-

 260. koppieop 23 november 2014 om 05:33

  King Billy, sorry voor de schrijffout, het is op mijn klokkie half twee in de ochtend…

 261. rubiotje 23 november 2014 om 06:42

  Aad;
  == == verschil == merkwaardig dat ze nog zoveel volgelingen kregen. Over (weef)fouten gesproken.==
  Had ook het woord ‘overeenkomst’ kunnen gebruiken…wat is het verschil in deze? 🙂
  Idealisme mondt helaas vaak/altijd uit in machtswellust wanneer blijkt dat hun ideeën ‘aanslaan’..
  ‘Uitzonderingen’ zijn vrijheidsstrijders als Fidel Castro en Che Guevarra, die hebben zich uiteindelijk niet schuldig gemaakt aan genocide.
  Maja, wat is wijsheid.
  Dhr. Tolstoi heeft zich destijds daaromtrent ook het eea afgevraagd..

 262. Aad Verbaast 23 november 2014 om 10:37

  @Koppieop: mooi verhaal. Grappig dat je zo dicht bij hem gewoond hebt.
  Is wel een verademing na zijn voorganger. Maar ja, hij zal het makkelijk hebben om door die leemlagen heen te boren daar.

 263. Aad Verbaast 23 november 2014 om 10:41

  @Rubio: idealisme is een schone zaak. Maar of Castro nou zo’n goed voorbeeld is hoe je daar op een ideale manier vorm aan kan geven betwijfel ik…
  Van Che kan ik niet beoordelen hoe hij zou hebben gehandeld. Die werd al snel geëxecuteerd door lui die het niet op hadden met zijn idealisme. CIA speelde daar nog een rol in.

 264. King Billy 23 november 2014 om 11:32

  Ach ja, die Bergoglio, huwelijk, echtscheidingen een heikel topic en een speciale band met Nederland.

 265. rubiotje 23 november 2014 om 13:10

  Toch had die katholieken het slechter kunnen treffen, nondeju, een ‘goeie peer’ toch?
  Wie weet komen er nu wat meer ‘Maaskantjes’ de kast uut…

 266. Lou Vain 23 november 2014 om 14:50

  Op het scherp van de snede (de boot zal eerdaags wel van wal gaan) kom ik nog maar even buurten omdat ook ik het nog wel even over de Adams en de eva’s wilde hebben uit persoonlijke ervaring, om het beeld wat scherper te krijger, wat completer want al dat getheoretiseer over die zondvloed daar krijg je maar kouwe voeten van.

 267. Lou Vain 23 november 2014 om 14:56

  Als kind heb ik uren wakker gelegen over het verschijnsel mannetje en vrouwtje wat adam en eva toch zijn in wezen. In mijn kinderlijke verbeelding kreeg het bedrijven van de liefde concrete gestalte onder mijn dekens. Aangezien mijn kinderbijbel niet geheel duidelijk was over het gebeurde, althans ik kreeg van mijn voorlezende moeder weinig details, misschien sloeg ze hier en daar een zinnetje over, kan zijn, mijn moeder was namelijk protestant, preuts dus.
  Mijn nachtelijke vrucht van nadenken leek helemaal niet op de vrucht van die boom volgens het leergezag van mijn kinderbijbel die daar het Woord over voerde.

 268. Lou Vain 23 november 2014 om 15:05

  Tijdens het bedrijven van de liefde vertakten reeds het goede en het kwade. Inkreeg het allemaal niet aan elkaar gebreid daar onder mijn lakens. De verwarring op het gebied van de seksualiteitt was al groot, ik had het slechts in gedachten met juf Trudy gedaan maar dat het genot moest komen uit het splitsen van het goed en het kwaad lukte mijn nog prille kinderziel van geen kanten. Niet dat ik geen voorlichting had gehad uit een zeer leerzaam anatomieboek van de mens, door mijn moeder speciaal voor de gelegenheid uit de bibliotheek gehaald, maar ik het kon er bij mij niet in dat het ene deel edeler was dan het andere. Ik moet wel bekennen dat ik enige voorkeur herkende voor de navel en ergens vaag voor heupen en borsten, materiaal waar het nu net niet om bleek te draaien. Mijn moeder, een diepgelovige vrouw, hield het discreet en ik heb verder nergens naar gewezen.

 269. Lou Vain 23 november 2014 om 15:11

  Wat bleef was veel vermoeden en ook wel afstoting. Ik hield het maar bij de gril van de natuur want verheven extase van zoiets dat liefde werd genoemd kende ik niet behalve dan dat wat ik voelde voor juf Trudy maar dat was meer het feit dat ik dacht dat ze mij wel een liefde vond, althans dat had ze wel eens geopperd. Daar ik weinig ophad met al die nooddruft hield ik het maar bij de platonische vorm ook al kon ik toen niet bevroeden wat dat ongeveer inhield. In ieder geval trok de ballade van de twee koningskinderen me wel aan, die meteen de huiver voor de erotiek wat deed verwateren.

 270. Lou Vain 23 november 2014 om 15:18

  In mijn klas zat een slome slungel uit Schagen die al een paar keer was blijven zitten en die me meetroonde naar de fietsenstalling voor een exibitionistische seance. Ik was voor goed genezen van datgene waar adam en eva zich schijnbaar zo mee bezighielden want van andere activiteiten is mij nauwelijks iets bekend. Trouwens doorheen dat hele boek zie ik eigenlijk weinig andere activiteiten dan Eros’ dans. Op de middelbare school liet ik de erotische bijbel links liggen en ging ik over op Augustinus.

 271. Lou Vain 23 november 2014 om 15:21

  Augustinus dat was me er ook eentje, een norse man die ons aanspoort om de ploeteren in een zwijnenstal en het menselijk lichaam ziet als een zak vol drek. Maar altijd nog beter voor een zwak kinderhart dan de onsmakelijke taferelen uit het oude testament.

 272. King Billy 23 november 2014 om 15:55

  En de terugkeer van de Koning voor burgers in Israel is ook nog steeds een moeizaam avontuur. Nog steeds op zoek naar de Messias.
  http://www.jpost.com/Business/Will-Israelis-soon-be-welcoming-back-the-Whopper-382596?utm_source=Newsletter+11-23-2014&utm_campaign=Newsletter&utm_medium=email

 273. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 23 november 2014 om 17:48

  Paus gaat naar de dokter.
  Wil een grondig onderzoek
  ok zegt dokter; waarom?
  Wil120 worden.
  goed, zegt dokter heb ik wat vragen
  Vrouwen, andere seks, drank, roken vet eten?
  Geen van allen
  Waarom wil u dan 120 worden??????

 274. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 23 november 2014 om 19:52

  On topic (bijna) voor NT: moet je effe kijken naar de Washington codex
  de bijbel is een rotzooitje; veel weggelaten/veranderd/toegevoegd.
  bepaaldelijk wars van waarheid–letterlijk genomen.
  Joost mag het weten…

 275. koppieop 23 november 2014 om 21:31

  @ Rubio – 22 november 2014 om 18:36: Inderdaad, scherpe uitspraken zoals die van Theo van Gogh – waar ik, op afstand, pas nu goed nota van neem – maken dat grenzen van tijd tot tijd verlegd (moeten) worden. Een bijna onbeantwoordbare vraag dus…

 276. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 23 november 2014 om 21:51

  Een lid van het negroide ras heet een neger.
  Maar als je neger zegt, mag dat niet

  Zelfs zwarte piet mag al niet meer van de burgelijke idioten; dat is niet politiek correct
  WEL politiek correct is mensen laten sterven door ze medische verzorging, voedsel, verzorging te onthouden

  Nog effe en we moeten “heil rutte’ reopen op straat.
  klinkt bekend?

 277. Aad Verbaast 23 november 2014 om 23:59

  @King Billy: Burger Ranch? Merkwaardige marketeers om die naam te kiezen geen wonder dat een en ander mis gaat. Burger King is natuurlijk ook een naam die mij niet te binnen zou schieten als ik daar woon.
  Ik zal ze eens een mailtje sturen met een betere naam: hei-land

  P.S. : Ik probeer die Duitsers ook maar niet meer te begrijpen. Samen in de kroeg naar Adam en Eva kijken. Zit er psych bij om er over na te kunnen praten?

 278. Aad Verbaast 24 november 2014 om 00:04

  @Kleet: Tja zo’n Paus. Heeft trouwens een eigen medische staf. Zullen ze ook wel nodig hebben om op de been te blijven. Niet eenvoudig met zo’n baas die je “nietig” noemt. Zou mijn werkgever niet zijn.

  21:51: je mag natuurlijk van alles zeggen in dit land.
  Maar het hoeft niet..

 279. Lou Vain 24 november 2014 om 01:51

  Tja Aad daar zeg je wat, laatst had Frans een akelige hoest opgelopen bij de nonnen van Naverone. Hij wilde zich niet blootgeven maar de arts kwam toch want met een praktijk met maar 1 patiënt moet je toch op slinkse wijze nog wat geld zien binnen te halen. Zo’n medische staf dat zijn allemaal beroepskosten die ook op een of andere manier gedekt moeten worden. De Vaticaanse staatskas is al meer dan genoeg geplunderd, neem nu alleen eens de noodzakelijke kosten van een van de de eerste levensbehoeften:

 280. Lou Vain 24 november 2014 om 02:01

  Komt die arts de pauselijke slaapkamer binnen en begint hem onder zijn jurk te bekloppen en te beluisteren. Zegtie (in het italiaans) ” bevalt dat nu een beetje uw nieuwe appartement?
  Ja, zegt de paus, het is me nog iets teveel luxe maar het kan ermee door.
  Wat betaalt u nu zo? vraagt de nieuwsgierige arts.
  Drie honderd euro houden ze elke maand van mijn zakgeld in.
  En die zwitserse garde, is die niet lastig?
  Ik heb niet te klagen, het zijn aardige knullen en ik versta ze niet.
  En de eigenaar?
  Die komt zelden naar beneden.
  Lekken de schoorstenen hier?
  Neu, niet erg
  en zo ging hij nog een tijdje door.
  Frans kreeg er genoeg van en bovendien was het tijd voor de metten, het lof en de audiënties.
  Waarom toch al die vragen?
  Dat zal ik u zeggen, antwoord de arts , ik zoek een appartement en dat van u lijkt me wel wat.
  Maar, zegt frans nu geirriteerd,

 281. Lou Vain 24 november 2014 om 02:08

  ik ben helemaal niet van plan te verhuizen
  En of! zei de arts
  waardoor hij deed voorkomen dat hij het niet meer lang zou maken.
  Nu werd Frans vreselijk boos maar dan ook echt vreselijk vreselijk.
  Hij gooide de arts eruit met achter hem aan de pillen die op zijn nachtkastje stonden en wat vage flesjes.
  Frans was onmiddellijk genezen. Woede, volk de deur uittimmeren, schelden en smijten is echt de beste remedie die er is.

 282. King Billy 24 november 2014 om 07:21

  @Aad Verbaast re ==: Ik probeer die Duitsers ook maar niet meer te begrijpen. Samen in de kroeg naar Adam en Eva kijken. Zit er psych bij om er over na te kunnen praten?==
  Sinds de zgn. ‘Mutterrente’ en het ‘Kinderbetreungsgeld’ voor oma en opie van kracht is, lopen de kroegen vol om over het leed als gevolg van de zware dagelijkse beslommeringen van gedachten te wisselen.

 283. Aad Verbaast 24 november 2014 om 09:35

  @King Billy: dan kan er nog wel een onderwerp bij om het over te hebben zonder kinderen erbij (glaasje prik): http://www.volkskrant.nl/buitenland/duitse-minister-wil-kinderen-stemrecht-geven~a3796566/

 284. Aad Verbaast 24 november 2014 om 09:36

  @allen: on-topic:

 285. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 24 november 2014 om 10:11

  …hij wil natuurl;ijk gratis lid worden van Martijn…

 286. King Billy 24 november 2014 om 10:19

  @Aád Verbaast re stemrecht voor kinderen. Zit er om tal van redenen niet in. Onevenredige vertegenwoordiging van families met veel kinderen. Berekeningen hebben al aangegeven dat bepaalde bevolkingsgroepen met nieuwe partijen forse deuken in het bestaande politieke bestel gaan slaan. De kiesdrempel helpt dan geen lieve moer meer.
  Veeleer de stemgerechtigde leeftijd naar zestien jaar verlagen, zoals in enkele deelstaten al het geval is.

 287. King Billy 24 november 2014 om 10:23

  Is dat Elfde Gebod bedoeld voor Draghi met zijn Quantitative Easing van de geldvoorraad, want Draghi bakt ze behoorlijk bruin met dat plan.

 288. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 24 november 2014 om 10:35

  Stemmen is onzinnig, zolang dit failliete politieke system gehandhaafd blijft.
  Parlementaire democratie is een lachtertje geworden; regering handelt tegen de wil van de bevolking–zie Eu grondwet b.v.
  Enig geode manier; parlement alleen voor publieksvoorlichting; maandelijks referenda voor beslissing; zakenkabinet.
  De duurste opmakers van Europa op non actief en paleisjes als musea of zo.

 289. Aad Verbaast 24 november 2014 om 10:49

  @King Billy: ik begrijp uit dat artikel dat het al een oud voorstel is wat nu weer opnieuw ingebracht wordt door de “minister familiezaken” (?!). Dat gaat ze natuurlijk niet doen als ze niet denkt de mogelijkheid te hebben dat ze doorkomt. Tenzij er een andere agenda achter zit. Wat me in de polletiek niet onwaarschijnlijk lijkt. Is meestal het geval.

  16 jaar en al stemmen? Hoe zit dat met die fronto temporale ontwikkeling? Al een beetje op orde? (not). Maar ja, politici zijn altijd geïnteresseerd in een extra lading stemmers.
  In Nederland is in 2007 een wetsvoorstel geaccepteerd om wilsonbekwamen ook stemrecht te geven. 400.000 ‘stemgerechtigden er bij. Hoe die moeten stemmen is me een raadsel maar ja, die kon er nog wel bij.

 290. Aad Verbaast 24 november 2014 om 10:52

  @Kleet: == parlement alleen voor publieksvoorlichting == dan kan dat parlement er ook wel uit. Kleine PR afdeling lijkt me meer dan genoeg.

 291. King Billy 24 november 2014 om 11:17

  ==ik begrijp uit dat artikel dat het al een oud voorstel is wat nu weer opnieuw ingebracht wordt door de “minister familiezaken”==
  Achtergrond is dat de oudere generatie een kiezerskado van de regerende SPD hebben gekregen, waardoor deze met 63 jaar met pensioen kunnen gaan. Daar bestaat onder de jongere generatie, werkgevers en pensioenfondsen, veel weerstand tegen die in de toekomst de extra kosten moeten ophoesten en de jonge(re) generatie zelf vastzit aan een pensioenleeftijd van 67 jaar. Extra kosten 32 miljard per jaar. Er worden nu al pogingen ondernomen om deze wetgeving terug te draaien.
  En een Minister van Familiezaken, ongeachte de politieke snit, wil in de toekomst ook kiezertjes aan zich binden.

 292. Aad Verbaast 24 november 2014 om 12:55

  @King Billy: Lijkt me ook een onzinnig voorstel. Maar ik zie al op twitter dat de gristelijke partijen het wel een “interessant voorstel” vinden. Die houden wel van grote gezinnen (ga heen en wordt talrijk) dus daar halen ze dan veel stemmen mee binnen als je twee ouders met een gezin van 14 kinderen aan je weet te binden.

  P.S.: wat als die ouders onderling een andere politieke voorkeur hebben? Komt nogal eens voor..

 293. Aad Verbaast 24 november 2014 om 13:38

  rond een uurtje of 5 het vervolg.

 294. rubiotje 24 november 2014 om 14:09

  Aad;
  Ik ga er weer effe lekker voor zitten.. 🙂

 295. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 24 november 2014 om 14:14

  schijnt dat die foto uit 1947 van de sectie op een vermeende alien echt was/is. Zie AD

 296. rubiotje 24 november 2014 om 14:37

  Kleet; Zal ook wel weer in de doofpot gestopt worden.
  Die Yanken zijn veel te bang om hun geheimen prijs te geven/openbaar te maken.
  Ze blijven liever geloven in al hun achterlijke TV dominees.
  Een hypocriet en machtswellustig zootje zal het altijd blijven daar.

 297. King Billy 24 november 2014 om 16:28

  Een zondvloed van Panoramixen op een rijtje. http://www.youtube.com/watch?v=NkYZs3krA0U 5200 uit tachtig landen bij elkaar,

 298. Aad Verbaast 24 november 2014 om 17:39

  @Rubio: mooi plaatje 🙂

 299. Aad Verbaast 24 november 2014 om 17:42

  @King Billy: mooi filmpje 🙂
  Ik moest even opzoeken wat inhield.
  Wiki gaf dat weer prijs: http://en.wikipedia.org/wiki/Shaliach_%28Chabad%29
  En daar lees ik: Chabad Shluchim number about 4,500 worldwide

  Zijn er toch al gauw 700 infiltranten mee op de foto gegaan! 🙂

 300. Aad Verbaast 24 november 2014 om 17:46

  De volgende aflevering van deze bloedstollende feuilleton staat er al weer op:
  https://aadverbaast.wordpress.com/2014/11/24/met-noach-het-schip-in/

 301. Pingback:Jozef, Egypte. De eindbalans van Genesis | Aad Verbaast

 302. Pingback:Met 600.000 man de woestijn in. Feest! | Aad Verbaast

 303. Pingback:Massaslachting door een Gouden Kalf | Aad Verbaast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: