Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Miljoenennota noopt tot veerkracht


Behoed met een verenzooi werd wederom Beatrix genoopt de troonrede te oreren. “Veerkracht” was het sleutelwoord deze keer. Daar wordt dan ook het uiterste van gevergd de komende jaren. De burger wordt van links naar rechts (en v.v.) gesleurd met drogredeneringen die ons uit de crisisbeerput moeten trekken. Pronken met andermans veren. Knappe jongen die er nog een touw aan vast kan knopen. Enkele voorbeelden.

Zorg
Breed geroeptoeterde doelstelling tijdens de campagneretoriek: “we moeten er voor zorgen dat de zorg voor iedereen betaalbaar blijft”. Da’s mooi.

De oplossing:
De eigen bijdrage gaat omhoog van 220 euro naar 350 euro. Daar bovenop komt ook nog eens een eigen bijdrage voor liggeld en andere verrichtingen. Als klap op de vuurpijl mochten we op Prinsjesdag vernemen dat de ziektekostenpremies volgend jaar met ongeveer 10% (!!) zullen stijgen.  Ziektekosten verzekeraars maken inmiddels dikke winsten.
Hoezo betaalbaar?

Woonmarkt
Totaal op slot. Huizen niet aan de straatstenen kwijt te raken. 5% van de huizen staat leeg terwijl er nog steeds woningnood is. De woningmarkt moet stevig hervormd worden was het credo! Da’s mooi!

De oplossingen:
Starters en verhuizers worden verplicht de hypotheek af te gaan lossen. Huurders krijgen een fikse huurverhoging. Ondertussen geven de banken geen leningen, en als ze het doen dan zijn de rentes te hoog ter eigen gewin. Daar wordt met geen woord over gerept.
Nou dat zet allemaal de vaart er wel in!

“Banen, banen, banen”
Ruim 500.000 werkelozen (groeiend) tegen 100.000 vacatures (dalend).
In de jaren 80 was werkeloosheid ook een groot probleem. Toen was de redenering: laten we solidair zijn en de beschikbare arbeid verdelen. Dan heeft iedereen weer werk! VUT en ADV waren geboren in ruil voor loonmatiging. Dat was mooi.

Nu is de oplossing:
Loonmatiging( ook). Plus: doorwerken tot je 67-ste. En we gaan er voor zorgen dat je veel makkelijker ontslagen kunt worden.
Nee, dat ruimt en schiet lekker op!

Samenvatting
Drogredeneringen, geen visie, geen oplossingen. Nee, het blijkt een ordinaire bezuinigingsslag te zijn. De burger als melkkoe. Die hebben geen veren. Slechts een schijnbaar veerkrachtige uier waar naar hartenlust aan getrokken en gezogen wordt.

Maar Rutte en Samsom hebben er vertrouwen in dat ze er wel samen uit komen.
Rutte vond de PvdA een gevaar voor Nederland. Samsom wees op het rechts rotbeleid van het huidige kabinet. Moet allemaal leiden tot een positieve uitruil. Die optelsom is zo gemaakt.

Niet alleen zij zijn als partijen veroordeeld tot elkaar. Er is heel wat veerkracht voor nodig te accepteren dat je als kale kipburger wordt veroordeeld geregeerd te zijn en te worden door rondrennende kippen zonder kop. Hanen die een verentooi met maximale veerkracht in hun eigen radicale midden staken omdat ze gewonnen hadden. Dat krijgt zo nog een staartje.

Verder lezen:
De miljoenennota: http://www.prinsjesdag2012.nl/miljoenennota/prinsjesdagstukken/

208 Reacties op “Miljoenennota noopt tot veerkracht

 1. tondegruijter 20 september 2012 om 17:26

  je bent een optimist met de positieve uitruil. ik herinner me nog van lang, te lang geleden dat min plus min nog steeds min is.
  ik ga veren zoeken!

 2. Aad Verbaast 20 september 2012 om 17:30

  @Ton: het is maar wat je positief noemt. Een gevaar voor Nederland + een rechts rotbeleid lijkt me toch een soort van kale plofkip. Daarover later! 😉

 3. king billy 20 september 2012 om 17:42

  Niet zeveren, maar aanpakken. Belastingbetalers zijn geen brullende kikvorsen, waar nix van te plukken valt.
  Bovendien kan over brullen geen extra BTW worden geheven.

 4. Jan Bouma 20 september 2012 om 17:46

  @Aad…
  Naar mijn inschatting kan de BV Oranje, ofwel onze Trix, het hele tekort op de staatsbegroting oplossen… Ik bedoel, ik schat het geroofde vermogen van de Oranjes op zo’n 300 miljard. Minus 10% is 30 miljard..; en dus zijn we uit de sores.) Kijk! Dat noem ik nou een rechtvaardige verdeling van de lasten op de sterkste schouders. Tot morgen voor weer andere berekeningen die er toedoen…

 5. Rob Alberts 20 september 2012 om 17:47

  Een blog over struisvogelpolitiek zit hier ook nog wel in …..
  Bezorgde groet

 6. Aad Verbaast 20 september 2012 om 17:48

  @King Billy: Kikvorsten? Blijven ook op de nul-lijn..
  Van aanpakken is nog geen kaas gegeten. “Ze smelten de kazen!”!
  BTW maatregel heb ik nog niet eens genoemd. Dat was een vluggertje natuurlijk voor de Kamermeerderheid. Grote stappen, snel thuis.

 7. Aad Verbaast 20 september 2012 om 17:52

  @Jan: da’s gauw verdiend natuurlijk. Het Koningshuis dient zo snel mogelijk genationaliseerd te worden. Is het al, maar onder de verkeerde voorwaarden schreef ik al eens.

  @Rob: struisvogels hebben nog zat veren. Probleem is dat ze er niet mee kunnen vliegen. Ook al zo’n dramatische mislukking.

 8. satuka 20 september 2012 om 18:09

  zijn er nou nog zoveel mensen zo dom dat ze die verhalen geloven of zijn we gewoon en masse te murw geworden?

 9. Aad Verbaast 20 september 2012 om 18:12

  @Satuka: lastig ziektebeeld om nog te kunnen behandelen: de combinatie van goedgelovigheid en verslaafd zijn aan chronische verdoving.

 10. P.H.M van de Kletersteeg 20 september 2012 om 18:44

  Hier is het: je moet ze begraven onder papierwerk.
  In NL is het; je moet zolang ouwehoeren, dat de massa murw is en het geen moer meer interesseert
  Tot de bekende druppel….maar dat duurt nog effe…

 11. blutch1 20 september 2012 om 19:03

  Niet zo somber, straks gaat alles op zwart. Voor de tv is dat niet erg, er is toch niets. Voor de economie is dat goed, de zwarte wel te verstaan. Zo wordt een zwartkijker nog een vrolijk mens. Kom, ik ga eens wat druppels pakken.

 12. Aad Verbaast 20 september 2012 om 19:18

  @Kleet: nadeel van dat digitale papierwerk: je kan er niet de kachel mee aan steken.

  @Blutch1: TV is toch nog wel (uiterst selectief) nog wel een bron van vermaak voor me.
  Ik rollater me er regelmatig door heen. Ook inmiddels (als een van de speerpunten) uit het basispakket. Zo komen we er wel.

 13. Johan 20 september 2012 om 20:37

  Je kunt beter niet meer ziek of gehandicapt zijn in Nederland. En ook op de zorg zelf wordt bezuinigd. Ik hoop dat een van de uitkomsten van die uitruil is dat de JSF niet wordt aangeschaft. Dat is Samsom toch minimaal aan zijn kiezers verplicht.

 14. Appelvrouw 20 september 2012 om 20:56

  Er is gelukkig wel een lichtpuntje:
  De euthanasiewet kan weer gewijzigd worden. Ouderen mogen straks gewoon inslapen.

 15. Motek 20 september 2012 om 22:45

  Mee eens met Appelvrouw..het voorwerk om de wereldbevolking uit te dunnen gaat gewoon door. Alles is bespreekbaar van wieg tot het graf als je onafgericht/zwak bent. Het enige struikelblok is nog afdeling Welzijn maar ook daar wordt aan gewerkt. De enige luxe die je nu nog kan bezitten is een mooie droom over hoe het zou horen te zijn. Die natte laten we maar aan Rutte over met z’n kornuiten.
  Je artikel geplaatst op http://www.stichtinghouvast.nl/ mét link 😉

 16. Aad Verbaast 21 september 2012 om 00:06

  @Johan: PvdA is mordicus tegen de JSF, VVD voor. Als ze positief uitruilen (ik moet nog wennen aan die term) dan komt het bij de een of de ander. Zal niet gebeuren. Dat onderwerp kan je ook makkelijk doorschuiven nar de volgende kabinetsperiode. Is al eerder vertoond.
  Zorg: zolang er geen structurele oplossingen worden bedacht om die miljarden die links en rechts verspild worden zul je gelijk krijgen. Nu wordt de rekening doorgeschoven naar de burger. Meer geld, minder kwaliteit en minder kwantiteit.

 17. Aad Verbaast 21 september 2012 om 00:08

  @Appelvrouw: nog best veel te doen daar. De hele discussie rond euthanasie en voltooid leven sluimert. Moet wel wat aan gebeuren! Zie jij het gebeuren?

  @Motek: dank voor de plaatsing! 😉

 18. king billy 21 september 2012 om 00:35

  Daniels tekstanalyse niet uitgekeken, geen breedband Mega Bytes hier aan de rand van het Roergebied. Slechts 450KB/sec. Dat duurt een eeuwigheid.

  “…….staat ons land opnieuw voor een opgave die om grote veerkracht vraagt.“, zei Beatrix. In het normale begrip ‘maatschappelijke en economische veerkracht‘ is dit het elastische vermogen, nadat de zaak uit elkaar is gerukt of in elkaar gedrukt, weer terug kan keren naar de oorspronkelijke vorm. Daar is geen sprake van in Bea’s preek. Ze doelt namens de demissionaire regering op wat compleet anders. Wat nu gebeurt en wordt verkocht als ‘hervormingen‘ zijn doodordinaire ‘vervormingen‘ van permanente aard. En dat alles op zo’n wijze dat Nederlandse burgers in een nieuw, te nauw corset en maatpak worden geperst, waarvan ook nog de kwaliteit van de laatste twee bedenkelijk is door. Uitgevoerd door dezelfde beroepsgroepen in de samenleving die in de loop der decennia flink wat ranzige boter op het hoofd hebben verzameld.

  Extra wrang wordt het als deze verplichte excercitie voor de burgers dan ook nog eens aangekondigd wordt door een nog steeds betwiste nazaat van de Oranje’s, welke laatste in een in beslag genomen veredelde bolderkar naar Amsterdam werd gereden voor een kroning. En dankzij deze folkloristische rijtoer De Oranje’s gedurende 200 jaar inmiddels voldoende ruim passende corsetten, maatpakken en hoofddeksels achter de hand hebben om permanente vervormingen van hun elastische veerkracht tot een minimum te kunnen beperken.

  Kortom, misleiding verhuld achter drogredeneringen, terwijl ondertussen op koele manier de ‘burger elasticiteit‘ wordt berekend. Naast de vele andere vormen van elasticiteit, zoals prijs elasticiteit, belasting elasticiteit, inkomens elasticiteit, pensioen elasticiteit, etc., etc.

  Zou zomaar eens kunnen dat de “politieke elasticiteit” haar grenzen begint te bereiken. De uitspraak van Karlsruhe duidt daarop. En het nieuwe kabinet geen lang leven is beschoren.
  Achter de uitspraak van Karlsruhe en al het juridisch gezever daarover, schuilt een motief; het merendeel van de belastingbetalers, gewone, normale burgers, beschermen tegen de gevolgen van het postmoderne politiek imperialisme.

 19. king billy 21 september 2012 om 00:46

  Er ging vandaag nog iets op zwart. Censuur door de EU.
  Een TV-uitzending in Brussel, waar gezamenlijke verklaringen door Chinezen en EU bazen werden uitgestraald. En geen pers bij aanwezig mocht zijn. De zaak liep op rolletjes totdat de Chinezen iets onwelgevalligs wilden zeggen over het wapenembargo tegen China.
  Halverwege de zin werd de uitzending stopgezet.

 20. Aad Verbaast 21 september 2012 om 01:39

  @King Billy: LOL. Je weet het weer op een prachtige manier te omschrijven!
  Geheel eens met je boodschap trouwens. Diep trieste vertoning. Broddelwerk weer.

  China: dat had ik even gemist. Zal morgen eens zoeken of ik daar meer van kan vinden. Schultz maakte ook al geen goede beurt. Je zou haast zeggen dat ze voorlopig maar even het buitenland buiten de deur moeten houden. Kunnen ze al helemaal niet mee omgaan.
  Oh nee.. ze zijn natuurlijk bezig met een charme-offensief om wat subsidies buiten Europa los te peuteren omdat ze de eigen broek niet meer kunnen ophouden. Ja, dan sta je wel eens voor lul.

  Dan maar als uitsmijter de meest recente Panache.. Valt er misschien toch nog wat te lachen.
  http://www.joop.nl/show/detail/artikel/16108_landgenoten_we_staan_nummer_vijf/

 21. Jan Bouma 21 september 2012 om 08:48

  Ter overweging voor vandaag.

  Alles maar dan ook alles wat er over ‘de politiek’ valt op te merken is al wel gezegd. Vrijwel altijd luiden de oordelen en de commentaren dan negatief. Men richt in arren moede dan maar de blik op ‘de Kunst’. En ook dan wordt er al gediscussiëerd hoe het fenomeen moet worden geduid:

  http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/in-arremoede-van-arremoede

  Blijven we desondanks toch op koers om alleen de Kunst te dienen dan heb ik hier een aardige verwijzing en aanbeveling:

  http://www.cultuurpodiumwaalwijk.com/tag/hugo-van-neck/

  op 25 november a.s. wordt men dan even bevrijd uit de sleur van alledag. 🙂

  Wat China betreft nog dit. Ik hoop dat de Oosterse wijsheid van zowel Japan als China de waanzin omtrent die eilandjes niet verder laat escaleren. Idem overigens alle andere “conflicten in de wereld” waaronder die in eigen huis.
  Wat een zooitje.

 22. Aad Verbaast 21 september 2012 om 09:08

  @Jan: opvallend dat je verwijst naar “onzetaal”. Ook daar is rond deze troonrede een rel ontstaan.
  Al 26 jaar controleert dit genootschap vooraf de troonrede omdat zowel de politiek als Bea nog wel eens een stijlfoutje maken.
  Maar gezien de rel houdt de directeur het voor gezien. Misschien dat jij je kan aanmelden als vrijwilliger dat volgend jaar op je te nemen 😉
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/09/19/onze-taal-directeur-doet-de-troonrede-niet-meer-met-dank-aan-omroep-brabant/

  Zo zie je maar dat we over de politiek nooit uitgepraat kunnen raken. Of zoals Bolkestein al eens zei: “zonder rel geen debat”. Is er geen debat dan maken we creëren we eerst maar eens een rel.

 23. trudy k. 21 september 2012 om 10:43

  @Aad, De troonrede heb je hiermee veerfijn verwoord.
  Ontdaan van alle veren, in alle naaktheid, blijkt de troonrede slechts een reprimande aan het volk, een zweepje om de moegewerkte werkzels alsnog een paar handelingen te laten verrichten om de lege schatkist te kunnen vullen……Van kaalgeplukte kippen valt geen schatkist meer te vullen… Maar wat daarna? De zondvloed?

  En dan te bedenken dat dit geweldige beleid in elkaar is gefrutseld door “knappe” koppen welke wijzelf aan het roer zouden hebben gezet. Tenminste, zoals ons telkens als mondsnoerder wordt voorgehouden.
  Waar gaat dat heen? “Jelle zal wel zien”? Jelle is niet meer.

 24. trudy k. 21 september 2012 om 10:52

  @ Onderaanstaand een toepasselijk citaat en een addendum op het reclamemakende commentaar om 08:48. Hierinwordt een suggestie gedaan om de sores van alledag even te vergeten.
  Forget it!

  “There are 3 kind of people:

  Those who helped you in difficult times
  Those who left you in difficult times
  And those who put you in difficult times.”……

 25. Aad Verbaast 21 september 2012 om 11:14

  @Trudy K; Jelle zal wel zien: toepasselijk.

  De Jager zal ook wel zien. Zijn kostje is wel gekocht als je dit artikel mag geloven:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11204/Meindert-Fennema/article/detail/3319587/2012/09/21/Jan-Kees-de-Jager-zit-gebakken.dhtml

  Maar wat heeft hij nou helemaal voor elkaar gekregen? Als je het volgende artikel even doorneemt feitelijk niets. Behalve dat hij het wel leuk kon verkopen:
  http://www.hpdetijd.nl/2012-09-19/de-enorme-verrichtingen-van-jan-kees-de-jager/

  In de politiek is alles mogelijk.

 26. blutch1 21 september 2012 om 11:21

  Ik heb nog nooit een troonrede gehoord waarin er geen variant op “burgers van Nederland, wij moeten de broekriem aanhalen” te horen was. Het kan zijn dat Beatrix als vrouw het expres over de broekriem heeft en niet over de rokriem. Des te verbaasder ben ik dan ook steeds over vrouwen die de broek aan willen hebben. Je moet hem zelf ophouden en dan ook nog de broekriem aanhalen. Daarbij zie ik vrouwen ook nog niet zo snel Jort-Kelderachtige bretels dragen, zodat die broek vanzelf blijft zitten. Maar het kan ook zijn dat de uitspraak van Beatrix naar iets heel anders verwijst. Als zij ziet dat het hele kabinet alleen maar bezig is de eigen broek op te houden, zou het een sneer naar politici kunnen zijn nu eindelijk iets voor het volk te doen. 😉

 27. blutch1 21 september 2012 om 11:26

  @Aad,
  natuurlijk zit De Jager gebakken. Hij kondigde gisteren al aan dat hij zijn nieuwe wetsvoorstellen in het voorjaar naar de kamer gaat sturen. Je kunt zelf wel bedenken wat dat voor de formatie betekent.

 28. simonkorving 21 september 2012 om 11:29

  Van de veerkracht stuiter ik vaak, kweet alleen niet of dat ook geldt 😉

 29. Aad Verbaast 21 september 2012 om 11:38

  @Blutch1: normaliter duurt het jaren en jaren om een wetswijziging door te voeren. Vaak als drogreden gebruikt door Kamerleden (waarom moet dat in vredesnaam met een hoofdletter geschreven worden??, dat terzijde) om er vooral niet aan te beginnen.
  De wijzigingen en maatregelen die op een achternamiddag door het Kunduzclubje werden genomen zijn in no-time (al voor het reces) door de tweede kamer en eerste kamer gejast. Meer dan 90% inmiddels. Op zijn minst opvallend te noemen.
  Grote hobby: de broekriem aanhalen van iemand anders. Als je maar hard genoeg trekt, dan wordt je vanzelf uitgekleed. Alle is mogelijk in de politiek.

 30. Johan 21 september 2012 om 11:40

  We zullen zien waar het spelletje kwartetten toe gaat leiden.

 31. Aad Verbaast 21 september 2012 om 11:40

  @Simonkorving: misschien dat binnenkort het skippyballen zich weer in hernieuwde belangstelling mag verheugen.

  @Johan: mag ik van jou…. 😉

 32. Jan Bouma 21 september 2012 om 12:02

  @trudy k….10:52
  Je bent een 4e categorie in je lijstje vergeten namelijk “those who can’t help you”. Maar misschien heb je wat aan deze verwijzing: http://en.wikipedia.org/wiki/God_helps_those_who_help_themselves
  🙂 en dit geldt voor alle klagers.

 33. P.H.M van de Kletersteeg 21 september 2012 om 12:04

  Ik denk, dat als je over de details heenkijkt, er maar een simpele oplossing is.
  Dat is uit de euro, en dan een regering met slagkracht; dus een zakenkabinet en een referendum methode voor parlement.

  Dat is simpel; economie opbouwen.
  –dat geouwehoer met de zorg ; stoppen.Ziekenfonds restaureren; op duitse stijl.
  premie percentage van…
  –inkomsten belasting en b.v. belasting niet boven de 20%
  –HRA afschaffen; volleding binnen 2 jaar.
  –grenzen dicht.

  maar ik zie wel dat jullie geen meegevoel hebben voor de gestegen kosten van de oranje!
  de chocomel is duurder; en het hele personeel met oud en niew een gratis bakkie…dat kost wat!

 34. P.H.M van de Kletersteeg 21 september 2012 om 12:06

  Wat betreft europese solidairiteit; ik zou als basis eis stellen voor leningen:
  –zelfde pensioen leeftijd als wij;
  –zelfde aantal ambtenaren per 100.000 inwoners als wij.
  –geen lening zonder dekkend onderpand.

 35. P.H.M van de Kletersteeg 21 september 2012 om 12:07

  Ik zie net dat ik niet op het lijstje sta….ga je schamen!

 36. Aad Verbaast 21 september 2012 om 12:12

  @Kleet: gelukkig gaat er ook nog wel wat goed:
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/09_september/21/economie/nederlandse-pensioenfondsen-presteren-goed.xml
  Nederlandse pensioenfondsen beheren een kapitaal van 138% van het BNP. Hoogste ter wereld.
  Maken een rendement van 8%.
  Daarom moeten de premies natuurlijk omhoog en de uitkeringen omlaag. Logisch.

 37. Jan Bouma 21 september 2012 om 12:35

  @Aad…12:12
  Heb begrepen dat “de dekkingsgraad” voor vrijwel alle pensioenfondsen TE LAAG zou zijn om de pensioenaanspraken voor zelfs 2013 te kunnen voldoen. Dat er 8% rendement gehaald zou worden is daarmee niet te rijmen. Dus wie liegt er?

  Iets anders is dat in “de economie” er geen enkele garantie is te geven. Dat vergeet men wel eens.

  En als we toch aan de oplossingen werken in internationaal verband herhaal ik kortheidshalve mijn bekende voorstellen o.a.:

  1. Invoering van één wereldmunt
  2. Conversie van de bestaande valuta’s op basis van het Lieftinck-model
  3. Aanstelling van een integere wereldraad

  Het blijft anders dweilen met de kraan open. Voornamelijk vanwege het feit dat er alleen maar internationale paradigma gelden. Etc. etc. etc.

 38. blutch1 21 september 2012 om 12:37

  @Aad, het is onmogelijk om een voortdurend rendement van 8% te halen, dus ook die pensioenfondsen niet.

 39. king billy 21 september 2012 om 12:54

  Een vraagje´voor Draghi dan? Hoeveel en welke spaar- , hypotheek- en pensioenportefeuilles, heeft de ECB ge-acccepteerd als onderpand voor leningen aan banken? Supergeheim uiteraard, hoewel de Financiele Commissie van de Tweede Kamer daarover ongetwijfeld is ge-informeerd.
  Zoals een kinderlijk na-ieve De Jager in eerste instantie ook ‘vertrouwelijk’ over Target2 wilde informeren, terwijl nog geen 250 km oostelijk van Den Haag de discussie al een jaar hoog oplaaide.
  Een hoplawaaier, desnoods met lintje, voor het hautaine, intransparante circuit in Den Haag, die mooi weer spelen met burgergeld dat op lange termijn is vastgelegd.

 40. Aad Verbaast 21 september 2012 om 12:57

  @Jan: het is ze er alles aan gelegen om deze vorm van gelegaliseerde diefstal zo ver mogelijk buiten het gezichtsveld van de burgers te houden. Dat lukt ze dan ook aardig.

  @Blutch1: Klopt. Er zijn ook jaren dat het veel hoger is. 😉

  De belastingdienst gaat er overigens (crisis of geen crisis) nog steeds van uit dat je als eenvoudige burger 4% rendement maakt op je vermogen. Kassa natuurlijk.

 41. Aad Verbaast 21 september 2012 om 12:59

  @King Billy: vroeg de ECB dan onderpanden voor hun leningen aan Jan en Alleman? Ze krijgen haast gratis geld. Honderden miljarden!

 42. Aad Verbaast 21 september 2012 om 13:07

  Nog eentje: het nieuwe kantoorgebouw van de ECB behoort inmiddels tot de 10 duurste ter wereld.
  Uitgerekend de instantie die goed op de centjes moet passen, maakt ook nog eens een kapitale inschattingsfout over de bouwkosten. Honderden miljoenen.
  Ze zitten er warmpjes bij!
  http://blogs.z24.nl/boumans_blog/2012/09/wat-nieuw-ecb-gebouw-in-top-10-duurste-gebouwen-ooit.html

 43. king billy 21 september 2012 om 13:16

  Wie ’t breed heeft, laat ‘m hoog staan.
  http://www.z24.nl/economie/artikel_380800.z24/Nieuwe_wolkenkrabber_ECB_kost_meer_dan_miljard.html.
  Het artikel spreekt over 350 miljoen méérkosten. Onjuist, de oorspronkelijkkosten waren geraamd op 450-500 miljoen.
  Was daar, het terrein kom je niet op. De brug is nog zwaarder bewaakt dan Checkpoint Charlie. Onlangs wilden Oost-Euro-pe-anen die dat ding bouwen, staken wegens lage uurlonen en slechte huisvesting. Tijd voor een postmoderne Günther Grass.

 44. king billy 21 september 2012 om 13:24

  “Das spektakuläre Projekt hatte sich mehrfach verzögert. Wegen des enge Rahmens für die Baukosten von ursprünglich 500 Millionen Euro hatte die EZB zunächst keinen Generalunternehmer gefunden”.
  http://www.faz.net/aktuell/rhein-main/richtfest-ohne-draghi-ezb-neubau-erheblich-teurer-als-erwartet-11897756.html

 45. Jan Bouma 21 september 2012 om 13:28

  @Aad….12:57
  Ja! Uiteindelijk gaat het om de vraag: “Wie en wat je maar geloven wilt..!” 🙂
  En hiermee is alles gezegd.
  ps
  Ik ga nog even wat anders doen; zie later wel weer of niet.

 46. Aad Verbaast 21 september 2012 om 14:57

  King Billy: zal binnekoert wel besloten worden dat het gebouw al weer veel te klein is. Dit gezien de enorme taak die de ECB op zich wil houden (onder scheiding van verantwoordelijkheden) om het toezicht van 6000 banken in Europa op zich te gaan nemen. Is er nog een lapje grond vrij in de directe omgeving?

  Ondertussen dalen de huizenprijzen in Nederland gewoon door.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/09/21/opnieuw-sterke-daling-huizenprijzen/

  Gezien de enorme leegstand in kantoorruimte, kan de Jager misschien ook voor elkaar krijgen dat ze daar in trekken.. Kunnen ze daar zoete broodjes bakken.

 47. blutch1 21 september 2012 om 15:53

  @De huizenprijzen zijn de afgelopen maand opnieuw sterk gedaald. In augustus waren de huizen 8 procent goedkoper dan in augustus 2011, blijkt uit cijfers van het CBS.

  Een maand eerder daalden de huizenprijzen ook al met 8 procent, een recordpercentage.@

  Zijn ze nu gek of kunnen ze niet rekenen?
  Als zowel in juli als in augustus de huizenprijzen met 8% zijn gedaald tov vorig jaar weet je dus helemaal niets.
  Hoeveel zijn die huizenprijzen dan in augustus 2011 gedaald tov juli 2011?
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=71533ned
  0,66% dus. Als je dus vergelijkt blijken de huizenprijzen in augustus met 0,66% gedaald, net als vorig jaar.
  En ik noem 0,66% geen sterke daling, sterker nog, dit valt binnen de meetfouten.

 48. Aad Verbaast 21 september 2012 om 16:03

  @Blutch1: is inderdaad een wat verwarrend bericht zoals het is opgeschreven.
  Ik begrijp dat ze de daling vergelijken met exact een jaar tevoren. Als ze het dan over vorige maand hebben, dan vergelijken ze die maand weer met de prijzen van die maand een jaar daar voor.
  Blijft ook wel appels met peren vergelijken. Het is de gemiddelde prijs van de verkochte huizen. Zegt niet veel over de mix. Wel trend indicatie.

  Per maand valt dat nog wel mee. Als dit een paar jaar zo doorgaat dan is het toch wel een flinke correctie op de prijzen in de huizenmarkt. Nog lastiger is dat de huizen niet eens verkopen!

 49. king billy 21 september 2012 om 16:05

  Eerder al een voorstel gedaan om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen in ruil voor hetzelfde rentepercentage waarvoor banken lenen bij de ECB, plus een klein percentage opslag voor bankenservice.
  Kan Barroso zich weer populair maken door dit te vergemeenschappelijken voor alle EU burgers -dus niet de Chinezen en ander volk met geopolitieke dubieuze intenties- en als voorwaarde stellen dat deze leningen alleen verkrijgbaar zijn bij banken die zich houden aan Basel 3, zich scharen onder de ‘Bankenunie’ en ‘Bankentoezicht’ toelaten.
  Da’s een betere manier om het geld dat Draghi electronisch moet bijdrukken, dan verlenen aan banken, die écht wel een onderpand moeten aanbieden, als dit uitbetaalde geld binnen de EU in Target2 mee gaat draaien.

 50. Aad Verbaast 21 september 2012 om 20:38

  @King Billy: ik kan me wel vinden in een dergelijk voorstel. Strak gecontroleerd dan. En onder flexibele voorwaarden
  Iets dergelijks (vaag dan) wordt aangeboden trouwens. De Libor-hypotheek.. Maar was wel gedonder over laatst in de media. Boeven zijn nooit te vertrouwen.

  En zelf zo laf als de neten.Hoezo ondernemen is risico nemen als je de de stenen plus (!!) het opgebouwde spaardeel moet verpanden aan je hypotheek?

 51. king billy 21 september 2012 om 22:10

  Leuk, nogal wat Nederlanders liepen storm in Oberhausen die de nieuwe IPhone van Apple kwamen kopen. Nog niet verkrijgbaar in Nederland.
  Ben benieuwd of ze de weg terug hebben gevonden. Het kaartprogramma van Apple deugt voor geen meter. Cateringbedrijf midden in de Donau, stadskaarten bedekt door wolken (ICloud), kortste weg naar huis dwars over start- en landingsbaan, Iers vliegveld in een tuincentrum met koeien in de wei, tanken bij een ‘Caritas‘ revalidatie kliniek.
  TomTom heeft al hulp aangeboden.
  http://www.spiegel.de/fotostrecke/apple-maps-in-ios6-voller-fehler-fotostrecke-87690.html

 52. Aad Verbaast 22 september 2012 om 01:04

  @King Billy: Ik zag dat op televisie (pownews) inderdaad. Gekte alom.
  Ook wel een leuk item dat ik gisteren of zo ergens zag voorbijkomen van een Amerikaanse zender die op straat mensen een iPhone 4s (of zoiets) ga en zei dat het de nieuwe iPhone 5 was..
  Nou, dat vonden ze allemaal geweldig!! Veel beter!! Zelfs een man die zelf een iPhone4s had..
  Ja, daar heb je die goedgelovigheid weer..

  Vanavond overigens de media allemaal de mond vol (al dagen, en dus mede hebben opgeklopt) over een uit de hand gelopen facebook oproep in Haren.
  Vechtpartijen, vernielingen, plundering. 600 man ME daar.. Moet allemaal niet gekker worden.

 53. Aad Verbaast 22 september 2012 om 01:07

  @allen Als uitsmijter voor vanavond dan maar een leuk artikel over verzamelde chronologische uitspraken van Rutte en Samsom.. Voor en na de verkiezingen.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3320123/2012/09/21/Van-vijand-tot-vriend-Rutte-en-Samsom-in-citaten.dhtml

 54. king billy 22 september 2012 om 01:45

  Re Samson & Rutte. Vergeet die uitpraak van Von Bismarck niet, geplaatst in het kader van landsbelang: ‘Als twee partijen een pact sluiten, is de vraag wie omgebracht moet worden’.
  Een paar dingen kunnen alvast uitgesloten worden: de euro, het ESM, de EU, de keunegin.

 55. Jan Bouma 22 september 2012 om 07:31

  Ter overweging.

  “..En dan schakelen we nu over naar Haren.., onze correspondent is daar ter plekke en zal verslag doen van… ”
  De godvergeten mediahype die zichzelf aan het versterken is.

  Vraag me af of de rest van “de nieuwsvoorziening”, als die van “de kabinetsformatie”, ook niet als mediahype gezien moet worden zoals die wordt “gecommuniceerd”.

  Alles blijkt te worden gemanipuleerd binnen het kader van datgene wat pers en media willen hypen. En de basis van “de hype” blijkt dan hun eigen persgeiligheid op de hype. @Aad.. 21 september; 9:08 verwijst naar een citaat van Bolkestein uit m’n boek: == Of zoals Bolkestein al eens zei: “zonder rel geen debat”. Is er geen debat dan maken we creëren we eerst maar eens een rel. ==

  Ergo: we zijn continu bezig met relletjes ofwel de randverschijnselen. Niemand voert enige discussie op niveau waarop de basale vragen aan de orde moeten worden gesteld.

  Wat een zooitje.

 56. P.H.M van de Kletersteeg 22 september 2012 om 08:29

  Hoe kan je zelfs maar denken een debat te voeren van enig interlectueel niveau, zonder mijn bescheiden aanwezigheid?
  Drie boeken geschreven en ik rep of rap er niet over…..

 57. Aad Verbaast 22 september 2012 om 09:49

  @King Billy: Cohen wil het vuurtje van de ontluikende liefde wel een beetje opstoken:
  http://www.nrc.nl/verkiezingen/2012/09/22/pvdaer-cohen-vvd-heeft-ons-nodig-bij-formatie-niet-andersom/
  == Voor de PvdA komen de uitspraken van Cohen ongelegen ==

  Tja, en dan heeft Brammetje het over karaktermoord.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12978744/__Moszkowicz_slaat_terug__.html

 58. Aad Verbaast 22 september 2012 om 09:55

  @Jan: je moet tegenwoordig maar voorzichtig zijn als je een feestje wilt organiseren via de sociale media. Daar huizen blijkbaar nogal veel asocialen.
  Of zou Bolkestein te letterlijk worden genomen?
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/09/22/puinhoop-resteert-na-urenlange-facebook-rellen-in-haren/
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/09_september/22/binnenland/centrum-haren-is-een-ravage.xml
  Wat een zooitje daar. Overal eigenlijk.

 59. Aad Verbaast 22 september 2012 om 09:57

  @Kleet: gaat toch om de inhoud? Niet om het aantal.. 😉

 60. king billy 22 september 2012 om 11:07

  Niet alleen als het water aan de lippen staat hoeft men voor een bepaald gebied de noodstand uit te roepen om erger te voorkomen.
  Kan heel eenvoudig via de sociale media bekend worden gemaakt.

 61. trudy k. 22 september 2012 om 11:57

  @Aad, 21-9 12.14 Hartelijk dank voor de hilarische link- verhaal J.K. de Jager.☺ Voor hem wordt de ( gedeclareerde) vis nooit te duur betaald. Zijn voorganger was een zalm en die had ook verstand van vissen. En ja, als Jan Kees veel haringen en lekkerbekjes eet gaat zijn toch al grote broek moet hij vanzelf zijn broek nog krapper zitten en zal hij genoopt zijn een grotere broek aan te trekken.. Zo’n beleid kunnen we toch geen bezuinigen noemen en is het tegenovergestelde van de broekriem aanhalen.

 62. Aad Verbaast 22 september 2012 om 13:21

  @King Billy: Had een samenscholingsverbod iets opgelost? Heb je minstens net zo veel ME-ers voor nodig om dat te handhaven.

  P.S. en BTW: Is King Billy al aangemeld op twitter?

 63. Aad Verbaast 22 september 2012 om 13:23

  @KTrudy K: ja, die was wel leuk, vond ik ook. Er zijn politici die hun dikke huid duur kunnen verkopen. De Jager weet van wanten zo blijkt. Anderen wordt het vel over de oren gehaald. De zijn kan hij nog in de plooi houden. Niet zo moeilijk als je een zwaargewicht bent trouwens.

 64. P.H.M van de Kletersteeg 22 september 2012 om 14:55

  Twitter feestje organiseren op het binnenhof? Bij de Jager thuis?Bij draghi? Bij Bea/ Bij andere uitvreters wellicht?
  het biedt wel mogelijkheden……

 65. P.H.M van de Kletersteeg 22 september 2012 om 14:56

  lijkt me wel wijzer een naamloze prepaid abbonement te nemen…

 66. Aad Verbaast 22 september 2012 om 17:09

  @Kleet: dat soort samenscholingen vinden meer plaats op grote pleinen. Daar hebben we al heel wat voorbeelden van gezien!

 67. P.H.M van de Kletersteeg 22 september 2012 om 18:46

  Toch weer een kwestie van gereformeerde gierigheid.Ze hadden in Haren gewoon gratis bier moeten geven; en genoeg.
  Dan waren de jongens te bezopen geweest om ongein uit te halen

  Maar allez; ze moeten wat.Vroeger konden ze naar een straatfeest.die zijn er niet meer.
  disco; pilsje veel te duur;en thuis indrinken is ook niet alles.
  Niks zo leul dan als een avondje rellen! Perfect!
  Haren is een rijkeluis dorp; die hadden best eens een paar hectoliter bier kunnen weggeven!

 68. Aad Verbaast 22 september 2012 om 18:54

  @Kleet: de biertaxi deed goede zaken in Haren:
  http://drachten.dichtbij.nl/bloggers-corner/biertaxi-drachten-slaat-slaatje-uit-project-x-haren

  En die bewoners krijgen op kosten van de verzekering een gratis nieuw aangelegde voortuin. Win-win.

 69. P.H.M van de Kletersteeg 22 september 2012 om 19:11

  Maar het gaat in NL nog net TE goed.Als de misere wat harder wordt-en dat zal niet lang meer duren-en dan de klinkers uit de straat gaan, verandert er misschien wat.
  eerst een paar dooien op straat.
  die dooien in verzorgingstehuizen en ziekenhuizen zijn van geen belang; zij zijn inproductief.
  Moeten uniformdragers zijn, of politici
  Zoals gezegd: de enige sociale verandering komt uit de loop van een geweer.

 70. Aad Verbaast 22 september 2012 om 19:27

  @Kleet:

 71. P.H.M van de Kletersteeg 22 september 2012 om 19:36

  De bouwerij had makkelijk in 8 maand klaar kunnen zijn.Maar die zgn kunstenaars en kunsthistorici maken alles met idiote eisen zonder kennis van zaken nodeloos duur
  Toen in groningen dat afgrijselijk lelijke museum gebouwd werd, was het alternatief 4 kasten van herenhuizen, prachtig gelegen. en die kostten een fractie van dat krankzinnige gebouw.
  Die idioten hebben teveel invloed en worden te serieus genomen.
  Wat mij betreft; een simpele staalconstructie; recht toe recht aan; en doen waar een museum voor bedoeld is; het tonen van werken van kunst of cultuur.
  Verder niet.

  niet oeverloos maanden zitten zijken of een schilderijtje nou wel of niet 5 cm naar links moet…
  Stedelijk was een melkkoe voor de aannemers; de opdrachtgevers wisten toch niks…..

 72. Jan Bouma 22 september 2012 om 19:43

  Ik denk niet dat totale anarchie en wetteloosheid het antwoord is op “de crisis”. Ook oproepen tot geweld is strafbaar:
  ==
  Uit titel V: “Misdrijven tegen de openbare orde”
  Artikel 131 (opruiing)
  Hij die in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, tot enig strafbaar feit of tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag opruit, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vierde categorie.
  ==
  …dus ik stel voor dat er een arrestatieteam wordt gestuurd naar @Kleet… 🙂 🙂

  Enfin.. gelukkig morgen weer ter kennisneming een ordentelijke pagina uit het vreedzame boek der boeken met de titel: ‘May all other flags burn in hell’.

 73. P.H.M van de Kletersteeg 22 september 2012 om 19:50

  Een anecdote van hier.
  Er is hier veel ingebroken en gestolen en ik weet door wie.
  Die heeft vriendjes bij politie.
  Van de week kwam mijn kans; ik kwam thuis en zag de auto van de dief bij mijn terrein.
  de volgende dag zag ik daar een plastic zak met 2 dooie kippen erin.Voila.
  Ik die zak ingeladen, en naar zijn auto en die zak op zijn moterkap.
  hij kwaad en gooit tweemaal een steen–mist; ik gooi terug en raak.
  politie; proces verbaal; precies wat ik wilde.
  Zijn auo heeft een franse nummerplaat; en dat mag niet voor een roemeens ingezetene.
  Dat heet smokkel; de straf: in beslagname en boete.
  Raad eens waar ik komende week heen ga? Naar een vriendin; douane inspectrice……
  dat wordt lagguuuuuuuu….en zo.

  Er was er maar een die in de gaten had wat ik deed; die zei pay-back begonnen?
  ikke”alleen maar een prelude ervan…

 74. P.H.M van de Kletersteeg 22 september 2012 om 20:39

  Maar dat had ik meer.Een vergadering over decentralisatie in welzijnswerk.Ik bood de wethouder het kopstel van een werkpaard aan. Journalist erbij.Vanuit de zaal “En, paste het? “Ja” “Vreemd, ze waren van een WERKpaard”… en alweer een stukkie in de krant…

 75. P.H.M van de Kletersteeg 22 september 2012 om 20:42

  Gut ik heb 3 boeken geschreven–en je hoort mij er niet over….
  en die waren maatschappelijk relevant en gewild en van een zeker niveau….

 76. Aad Verbaast 22 september 2012 om 23:44

  @Kleet: ik zie dat jij de zaterdagavond al hebt gereserveerd om passages uit je boek hier neer te zetten. 😉

 77. P.H.M van de Kletersteeg 23 september 2012 om 05:44

  ..goede wijn behoeft geen krans…

 78. Jan Bouma 23 september 2012 om 07:26

  Tags inmiddels: Law & Order en het Banditisme.

  In NIEUWSUUR zagen we o.a. een verslag van milities in Libië die, na eerst het Gadaffi-regiem te hebben bestreden, nu elkaar en de bevolking bestrijden en terroriseren. Het centrale nieuwe “gezag” blijkt niet bij machte om de uitwassen te voorkomen. Trek een parallel naar de rellen in Haren. En je kunt dezelfde conclusie trekken. Wrange bijkomstigheid is dat ook de verantwoordelijke en reguliere ‘pers en media’ er debet aan zijn. En zeker “de opiniemakers” van die pers en media. Daarom handhaaf ik mijn analyse van 22 september ; 7:31 uur.

  De at random generator:

  Die koos pg. 66. Men kan de conclusies naadloos doortrekken naar de actualiteit in dit tijdperk.
  Tot later… voor pg. 66.

 79. Aad Verbaast 23 september 2012 om 10:35

  @Jan: ben je nu al van 07:26 tot 10:30 “de preek” aan het uitschrijven? De tot de nok toe gevulde kerk wordt al knap ongeduldig. Nog even en de relschoppers gaan los! 😉

 80. P.H.M van de Kletersteeg 23 september 2012 om 10:41

  Ik zal het ff invullen voor jb; ……..wereldmunt….blablabla….wereld federatie………blablablablablablablablablabala integere regeerders………blablablablablablablablablablabla………………wereldmunt.

 81. Jan Bouma 23 september 2012 om 10:57

  De actualiteit van alledag bewijst navolgend fragment op pg. 66. Men denke aan ‘de toestand’ rond de film ‘Innocence of Muslims’. En eerder ‘Fitna’; de Deense cartoons, etc.
  ==
  “..Nu heb ik begrepen dat mr. Moszkowicz de “beledigde” moslims wil gaan verdedigen wanneer Ayaan Hirsi Ali een 2e vervolg maakt van de film ‘Submission’ en ze wordt, na eerst met de dood te zijn bedreigd, ook met een proces bedreigd wanneer ze zich “beledigend”, in woord dan wel geschrifte, zou uiten jegens moslims die zich daaraan zouden storen. Een dergelijke rechtsgang zouden de provocateurs, met bloed aan hun handen, in het gelijk moeten stellen tegenover hun bestrijders… De rechtswereld op z’n kop. Ik houd de rechter dan voor dat hij alsdan de navolgende afwegingen zal moeten maken.

  1. Indien er op de wereld conflicten, oorlogen, uitbuitingen, vernederingen, verkrachtingen, discriminaties en aanslagen (…) geschieden, zijn die vrijwel zonder uitzondering ‘reli-etnisch’ oorzakelijk bepaald en worden geleid door ‘de domeinjagers’ die (valselijk) suggereren dat er een relevante “reli-etnische” te legitimeren oorzaak zou zijn voor hun handelen terwijl… ze slechts uit zijn op ‘das Fressen’.
  2. Dat onmiskenbaar en onweerlegbaar als juist moet worden aangenomen de stelling dat de daders van voornoemde wantoestanden die wantoestanden begaan in strijd met de wezenlijke beginselen van hun EIGEN geloven. De rechter dient dus ook aan de Wet te toetsen de beginselen van de ‘reli-fundamentalisten’ en hun geloven waarna hij vervolgens kan toetsen of ‘gedaagden’ als Ayaan en ondergetekende, vervolgd zouden moeten worden wanneer de ‘reli-etnische’ domeinjagers aan de kaak worden gesteld.
  3. (Noot Inmiddels heeft de rechter inzake dit proces vonnis gewezen ten gunste van Ayaan doch dat vonnis blijkt gebaseerd op labbekakkerige en onduidelijke motivaties. Tegenpartij heeft ‘hoger beroep’ aangetekend waardoor er nog geen duidelijkheid is op het moment dat ik deze aanvullende notitie schrijf d.d. 15 maart 2005).
  4. Dat ondanks dat alle 192 Lidstaten van de Verenigde naties het Handvest van de VN hebben ondertekend (alleen het inmiddels verdreven Taliban-regiem in Afghanistan tekende ooit niet) er continu schendingen plaatsvinden. Ook door ‘Westerse’ landen als de (fundamentalistische..) Verenigde Staten…/

  ==
  zie verder pg. 67.

 82. Jan Bouma 23 september 2012 om 11:00

  Re: 10:35 en 10:41… “het blijkt dat jullie rond die tijd pas uit het nest komen..” 🙂
  @Kleet slaat zoals altijd weer de plank volledig mis maar dat zijn we inmiddels gewend van hem. 🙂

 83. Mihai 23 september 2012 om 11:02

  P.H.M van de Kletersteeg23 september 2012 om 10:41
  En je vergeet Jan’s eeuwige ranunce tegen de media die hem geheel terecht heeft genegeerd. Wat de ijdeltuit tot in het diepst van zijn wezen heeft gekrenkt… Want Bouma, kun je even concreet worden en uitleggen welke “opiniemaker” heeft jongeren heeft opgeroepen om half Haren af te breken. En, tekenend voor je al je “inschattingen” (grote, duim, zuigen), de Oranjes 300 miljard.??? Je zit er “maar” een factor 100 naast. Check je feiten toch is voor je weer roeptoetert!

 84. Aad Verbaast 23 september 2012 om 11:24

  @Jan: Wel bijzonder dat de naam Moszkowicz opduikt in je fragment. Staat nu weer in het middelpunt van de belangstelling nu niet omdat hij met de mantel der liefde wordt aanschouwt (Eva) maar door de Deken der gerechtigheid nauwkeurig wordt bekeken. Geheel ten onrechte vind hij natuurlijk. Zijn fressen dient beschermd te worden (vind hij).
  http://nos.nl/artikel/421534-moszkowicz-deken-draait-door.html

  Blijft allemaal een zooitje natuurlijk. Onderdeel van de bende die maar groeit en groeit.

 85. Jan Bouma 23 september 2012 om 11:44

  @Kleet…11:02
  Het feit dat ‘de reguliere pers en media’, inclusief de opiniemakers van die media, hebben meegewerkt aan de mediahype rond ‘Haren’ – publiciteitsgeil als ze zijn – is voldoende bewijs. Je eerdere opmerking inzake mijn ‘rancune tegen de media’ slaat nergens op. Ik schreef wel een kritisch boek in samenwerking ja met H.J.A. Hofland over die media. Centrale vraag blijft namelijk: “waar staat u voor?” Ook als opiniemaker.

  Wat betreft het vermogen van de Oranje B.V. verwijs ik naar http://herstelderepubliek.wordpress.com/2011/11/15/huis-van-oranje-b-v/
  en als de Belastingen jouw vermogen niet goed weet vast te stellen wordt dat “geschat”. Het ‘Kookhuis’ wordt hier dus ook terecht op aangeslagen. Althans door mij. Ze kan immers met de echte cijfers en door het juiste inzicht te geven het tegendeel bewijzen van de schatting.

  @Aad…11:24
  Inderdaad! Dat alleen op de wereld geldt het motto van Bertold Brecht: “Zuerst kommt das Fressen und dann die Moral” blijkt een universele waarheid.

 86. Mihai 23 september 2012 om 12:00

  Jan Bouma23 september 2012 om 11:44

  Lees dit nog eens:
  “Het feit dat ‘de reguliere pers en media’, inclusief de opiniemakers van die media, hebben meegewerkt aan de mediahype rond ‘Haren’ – publiciteitsgeil als ze zijn – is voldoende bewijs.”

  Dus het feit dat jij iets een “feit” noemt is “voldoende bewijs”??

 87. Mihai 23 september 2012 om 12:02

  Jan Bouma23 september 2012 om 11:44

  En die 300 milard zuig je ook gewoon uit je grote duim:
  http://www.hethuisvanoranje.nl/15%20Fortuin%20van%20Oranje%20en%20Nassau/Indexfortuinoranje.html

 88. trudy k. 23 september 2012 om 12:12

  @Aad, Het vermoeden rijst bij mij toch eerder dat men Moszkovicz alsnog de mond wil snoeren. Hij was opeens een soort klokkenluider. Het Hof, althans degenen die zich daarin aangesproken voelen,(…) willen alsnog wraak, vanwege de wraking en zo. Bang voor hun hachje. Maar met deze acties rakelen ze de zaak wel op. Hoe dom. En iemand die tipjes van de sluier kan oplichten zijn niet bruikbaar in een systeem met sluiers. Laat Bram maar schuiven. Wie weet wat er nog meer aan het licht zal komen.

 89. Jan Bouma 23 september 2012 om 12:19

  @Mihai…12:00 en 12.02
  Is ook weer wakker. 🙂
  Laat duidelijk zijn dat het Kookhuis de werkelijke vermogenspositie kan onderbouwen door de actuele cijfers daarover te verstrekken. Dat doet ze niet. En dat blijkt ook nauwelijks mogelijk en wordt daardoor “een best bewaard geheim” van de Oranjes. Ik geef toe dat ik als provocatie wel “300 miljard” noemde en wel met de bedoeling om opheldering te verkrijgen. Overigens hoe bepaal je de intrinsieke dagwaarde van aandelen en onroerend goed en waarde van functies?

  Wat betreft de mediahype. Men gaat “evalueren”. Er zijn nu al journalisten en redacties die zich afvragen of hun rol in de verslaggeving wel juist is geweest. Feit lijkt me dat ze hebben bijgedragen aan de publiciteit rond “het feestje in Haren” dat niets voorstelde… En ja: dat noem ik een bewijs.

 90. trudy k. 23 september 2012 om 13:08

  De zorg weet geen antwoord dus, het zal ze een zorg wezen.Het meisje in de video was onlangs bij het concert van Lady Gaga in Ziggo Amsterdam. Ze kreeg cadeautjes van de superrijke popster, waaronder een proefmonstertje ( half cc.) van Gaga’s nieuwe parfum( waarom eigenlijk geen heel flesje?). Je zou hopen voor haar, nu de zorgambtenaren het laten afweten, dat ze dan maar een rolstoel en bedlift van haar idool zou krijgen . Wat nu? En hoe moet zij nu veerkracht tonen? De zorg zal steeds meer onze zorg worden… http://www.youtube.com/watch?v=_9P4V9WQNUY&feature=relmfu.

 91. Aad Verbaast 23 september 2012 om 13:28

  @Trudy: Bram een klokkenluider? Dat kan ik niet zo goed plaatsen. Lijkt me meer een type die verblind geraakt door zijn eigen successen inmiddels denkt dat hij zich alles kan veroorloven en een zekere onschendbaarheid geniet. Is een naam voor dat syndroom, maar die ben ik even kwijt.
  Feit is dat ook hij zich aan de regels van de advocatuur moet houden net als ieder ander. Vraag is terecht of hij dat gedaan heeft. Zou ik moeten gokken dan denk ik van niet..

  Video: schandalig natuurlijk. Omdat ze niet in een hokje zou passen, krijgt ze niet de verzorging die nodig is. Rotzorg!

 92. Aad Verbaast 23 september 2012 om 13:30

  @allen: ondertussen (Kees Vendrik in Buitenhof met een pleidooi voor meer toezicht op al dat soort instellingen) worden de geesten klaargestoomd dat de reddingsfondsen moeten worden vergroot naar 2000 miljard euro.. Wat een verkracht!
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/schuldenkrise-eurolaender-wollen-rettungsfonds-vergroessern-11900584.html

  Spanje houdt zich ook al niet aan de afspraken:
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/09_september/23/economie/spanje-haalt-begrotingsdoel-niet.xml

 93. king billy 23 september 2012 om 14:17

  De puinhoop wordt steeds groter en onoverzichtelijker.
  Over „de mond snoeren“. Hoe wil de nieuwe regering voorkomen dat er een referendum komt over de afdracht van de souvereiniteit?

  Want daar krijgt ‚de polletiek‘ in deze kabinetsperiode mee te maken. Een ‚Rutte-Samson‘ kabinet, of niet. Want, de voorlopige uitspraak van ‚Karlsruhe‘ is een tikkende tijdbom, nog erger dan Target2 of Barroso, onder de fundamenten onder de EU en de euro. Immers, du moment dat Draghi eurobonds op de secundaire markt gaat opkopen moeten de Duitsers in actie komen. Ongeacht of deze via het ESM lopen.
  Het staatsrechtelijke dilemma is namelijk wie deze kwestie gaat aankaarten bij het Europees Gerechtshof. Iedere partij die deze budgetrecht kwestie aankaart, maakt zichzelf daarmee namelijk t.a.v. deze specifieke, maar ó zo belangrijke kwestie, ondergeschikt áán en erkent de superioriteit ván het Europese Hof.
  Supergevaarlijke en supersluwe, Barroso –zo glad als een aal- wil dit vóór zijn, gelezen in het interview in de FAZ, dat „de Europese Commissie deze kwestie als eerste zal aankaarten bij het Europese Hof“ indien Draghi buiten zijn mandaat gaat opereren. Waarmee hij regeringen voor voldongen feiten kan stellen.
  Mocht de uitspraak op enigerlei wijze in tegenstrijd zijn met de Duitse Grondwet, dan moet onvermijdelijk een referendum komen.
  Tevens is de uitspraak dan mede bindend voor alle EU- en euro lidstaten. En zou het zomaar kunnen dat meerdere referenda moeten volgen.

  Dringen enkele politici dáárom wellicht aan op het ‚herschrijven‘ van de Verdragen van Maastricht en Lissabon en gaat Draghi voorlopig op de Club Med toer door hogere inflatie in te inzetten als aanjager voor ‚groei‘ en afbouw van staatsschulden? Hetgeen overigens óók buiten zijn mandaat ligt.
  Kortom, alle ingredienten wederom aanwezig om de puinhoop nog groter te maken en de gewone burger opnieuw te vernachelen. Want daar zijn politici bij uitstek uitmuntend in.

  Om het volk van de straat te houden, kan alvast nagedacht worden welke vraagstelling opgenomen moet worden in deze referenda.

 94. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 23 september 2012 om 15:16

  Dat is niet zo moeilijk
  –uit de euro per direct
  –europa-maar dan beperkt
  –macht ECB terugdraaien
  –europarlement terug tot 50 man
  –geen idiote kosten/ vergoedingen/inkomens voor EP’s
  –AOW leeftijdsgrens zware beroepen 6 jaar omlaag
  –normen bijstand/AOW e.d. omhoog met 150 E of zijn equivalent
  –controle afdelingen soos (de nazi’s) opheffen.
  –ontwikkelingshulp alleen geven in ruil voor grondstoffen.
  –ziekenfonds restaureren en uit laten voeren door duitse organisatie deskundigen; de nederlanders kunnen het duidelijk niet;
  Uiteraard ook de premie een perscentage van inkomen
  –HRA volledig schrappen, maar percentage inkomstenbelasting omlaag
  –B.v. belasting omlaag tot max 20%
  ——–
  Zijn er nog een stuk of 20 maar dan moet ik gaan nadenken.

  @Trudy; gratis.Walnoten: zie dat je ze krijgt met de groene bast erom.
  Die bast eraf halen; met hanschoenen aan anders krijg je zwarte vingers, die je bijna niet schoon krijgt.
  Bast in een oud pannetje beetje klein snijden; beetje water erbij en lekker laten sudderen.
  na een half uurtje de baste ruit en weggooien; de vloeistof een beetje inkoken; en je hebt een perfect haarverf “Henna” roodachtig; heel mooi.

 95. blutch1 23 september 2012 om 23:01

  ‘Duitsland wil slagkracht ESM verhogen’
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3320989/2012/09/23/Duitsland-wil-slagkracht-ESM-verhogen.dhtml
  ‘Slagkracht noodfonds ESM wordt verhoogd’
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3321026/2012/09/23/Slagkracht-noodfonds-ESM-wordt-verhoogd.dhtml
  Wel zou de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble willen dat het Duitse parlement zich achteraf uitspreekt over de maatregel.

  Waar blijft de uitspraak van het hof nu?

 96. Aad Verbaast 24 september 2012 om 00:37

  @King Billy: je reactie sluit goed aan bij de berichten die ik gaf in mijn reactie die gericht was aan je op 22 september 2012 om 23:48 (gelezen?).

  Het heeft er alle schijn van dat strijd der machten in alle hevigheid begint los te barsten, nu de nood steeds hoger wordt. Het heeft in ieder geval al wel wat opgeleverd. De verdragen die zijn zijn gesloten op de momenten toen alles nog ‘koek en ei was’, blijken aan alle kanten zo lek als een mandje te zijn en vol weeffouten.
  Op zich is dat niets nieuws. Ik schreef al vaker dat dat usance is bij dit soort verdragen. Als alles op rolletjes loopt hoor je daar nooit wat over. Logisch, bij een goed huwelijk trek je ook niet dagelijks je huwelijkse voorwaarden uit de kast.

  Maar nu gaat het niet goed. Dan natuurlijk wel!
  Nu rollebollen de strijdenden over elkaar heen om de duiden waar alle weeffouten zitten in al die verdragen om hun gelijk te krijgen, te chanteren, te dreigen, etc. etc..
  Heel leerzaam!

  P.S. Zij doen nu openlijk het werk wat een beetje journalist al lang had moeten doen natuurlijk.

 97. Aad Verbaast 24 september 2012 om 00:38

  @Blutch1: precies. Zie wat ik ook net hierboven schreef..

 98. king billy 24 september 2012 om 01:04

  @Aad verbaast. re 00.37. Gereageerd daarop met ‘onoverzichtelijk’. Overigens vandaag in de FAZ een peiling (Allenbach) dat 69% de complexiteit van de eurocrisis niet meer doorgronden kan.
  “Auch Experten und Fachleuten bieten keine Orientieringspunkte, da sie von 84% als uneinig und ratlos wahrgenommen werden”…..

 99. king billy 24 september 2012 om 01:14

  Re ‘Hevelen en ESM‘. De Brusselse kliek uiteraard druk op zoek om Karlsruhe te omzeilen. Dit komt oorspronkelijk uit de socialistische koker van Hollande & Co en van enkele grote banken, waaronder GS en DB, om de economie weer aan te zwengelen, zonder dat banken overmatige risico’s lopen.
  De zgn ‘hevel‘ werkt alleen indien private investeerders participeren, waaronder banken…. Bovendien moet het Duitse parlement daarmee wel degelijk instemmen omdat het ‚Haushaltsrecht‘ vanwege de risico’s weer in het geding komt. Met een hevel van 1:10 kan het EFSM naar 2500 miljard worden opgeschroefd. Met dezelfde hevel funktie voor het ESM had het ESM naar 5000 miljard opgeschroefd kunnen worden. Sommige politici droomden over een deze hevelfunktie voor het ESM. Barnier en Hollande bijvoorbeeld.
  Blijft evenwel een instrument om schulden op schulden te stapelen, iets waar de Club Med politici van geporteerd zijn in samenhang met de inflatie opjagen en tegelijkertijd rentepercentage’s laag houden.
  Een opéénstapeling van verdrags- en mandaatschendingen, waarmee gemakzuchtige politici het succes van hun misdadige chantagepolitiek bevestigd krijgen.
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/esm-euro-laender-wollen-rettungsschirm-auf-zwei-billionen-euro-hebeln-a-857446.html
  == Vorbild für die Hebelung der Hilfsgelder sind die Bestimmungen beim Vorläuferfonds EFSF. Dort gibt es zwei Instrumente, bei denen der Rettungsfonds mit öffentlichen Geldern nur die besonders riskanten Teile, beispielsweise einer spanischen Anleiheemission, übernehmen kann. Der Rest des Geldes soll von privaten Kapitalgebern kommen, die dann nur eingeschränkt ins Risiko gehen müssen. Das Konzept mit privaten Investoren kam beim EFSF nicht zum Tragen, weil sich keine Interessenten fanden.==
  http://www.stern.de/politik/deutschland/infografik-efsf-so-funktioniert-der-finanzhebel-1741571.html
  http://de.wikipedia.org/wiki/Europ%C3%A4ische_Finanzstabilisierungsfazilit%C3%A4t
  http://m.faz.net/aktuell/wirtschaft/wachstumsdebatte-in-europa-hollande-sieht-sich-schon-als-sieger-11735722.html

 100. king billy 24 september 2012 om 02:57

  Voor de financiering van het aanleggen van nieuwe stroomnetwerken in Duitsland door het Nederlandse staatsbedrijf Tennet waarvoor 100 miljard nodig is omdat geen enkele private investeerder was ge-interesseerd ondanks een 9.5% gegarandeerd rendement door de Duitse regering, werd een ander soort hevel door Verhagen bedacht. De burgers, die als eindgebruikers een extra opslag op de stroomprijs gaan betalen, excl. BTW. Stroombedrijven die over deze netten stroom uitwisselen rekenen alleen de stroom af tegen € 0.05/Kwh zonder BTW.

  Nog even terug naar het ESM en ‘hevelen’. Daarmee treedt het ESM buiten haar mandaat. Komt Gauweiler weer langs, indien het echt nodig is. Zover zal het volgens mij niet komen. Schäuble zegt niet voor niets: ‘Parlement!’ omdat hij niet voor de zovéélste keer weer eens dwars wil gaan liggen en dat graag eens aan anderen wil overlaten. Alles wilde plannen die op super-supertop in November wel ter sprake zullen komen.

  Hoe meer van deze constructies worden bedacht, hoe eerder een referendum. Hurrah!

 101. Jan Bouma 24 september 2012 om 07:27

  @King Billy…2:57 (!)
  @Allen.

  Ter overweging.

  Als je zegt in je slotzin == Hoe meer van deze constructies worden bedacht, hoe eerder een referendum. Hurrah! == kan ik dat wel met je eens zijn doch besef – gelijk eenieder ander – dat de uitkomst van dat referendum al bij voorbaat vaststaat. Wat is er namelijk aan de hand om tot die te verwachten (negatieve) uitkomst te concluderen? Dat is de wetenschap van de ontnuchtering in dit tijdperk dat onze welvaartsstaat, onze economie, – zoals eigenlijk altijd al – wordt afgemeten en bepaald door de internationale markt. Er zijn geen grenzen meer. Je kunt in fabeltjes blijven geloven zoals de adepten van eerst de EGKS, daarna de EEG, en daarna de EMU maar alles blijkt gebaseerd op luchtkastelen.

  Jan Kees de Jager was daar onlangs helder over. Hij gaf aan dat in het verleden de zgn. “inverdieneffecten” van de economie (en de staatsbegroting) alles hebben opgelost. Tekorten bestonden eigenlijk niet. Welnu. We kunnen het tijdperk van het NU niet veranderen noch de thans geldende inzichten en paradigma. Daarom bepleit ik een revolutionaire aanpak. Die internationale aanpak moet gebaseerd worden niet op het conflictmodel maar op het idee “if you can’t beat them join them”.

 102. Aad Verbaast 24 september 2012 om 09:39

  @King Billy: 69% kan de complexiteit niet meer doorgronden: dat lijkt me nog een uiterst lage inschatting. Als je immers de discussies zo volgt en alle verschillende meningen leest dat lijkt me dat dat percentage veel dichter bij de 100% zou moeten liggen. (ik kan het ook allemaal niet meer echt doorgronden).
  Dat brengt me wel weer op de vraag in hoeverre dan een referendum over zoiets dan niet een merkwaardige uitwas van democratie is. Er wordt dan immers een uitspraak verlangd van het volk die voor het overgrote deel helemaal niet meer snapt waar het over gaat. Dan blijft slechts de onderbuik over.
  Wat een bende!

 103. Aad Verbaast 24 september 2012 om 09:44

  @Jan: Jan Kees de Jager mag dan helder geweest zijn volgens jou, maar je uitleg waarover is mij een volkomen raadsel.
  Dat wordt onderhand de modus inschakelen: “wie het weet mag het zeggen”. Levensgevaarlijk natuurlijk want dat heeft historisch al geleid tot een hoop ellende.
  De rotzooi wordt steeds groter!

 104. Aad Verbaast 24 september 2012 om 10:53

  @allen: nog weer een dimensie die nog niet voorbijkwam: de Amerikaanse verkiezingen. Obama zit niet te wachten op slecht nieuws, dan maar uitstel van de Trojka..
  http://www.bnr.nl/topic/griekenland/754808-1209/trojka-rapport-griekenland-pas-na-verkiezingen-in-de-vs
  De Jager zegt van niets te weten: http://www.bnr.nl/topic/griekenland/437358-1209/de-jager-uitstel-trojka-rapport-is-gerucht
  Als er nog iemand twijfelt of politici de democratie aan het verkwanselen zijn dan leeft die onder een steen.

 105. Jan Bouma 24 september 2012 om 11:17

  @Aad…9:44
  JKdJ zei dat bij de presentatie van de Miljoenennota. “Dat het nu echt, echt, echt erom gaat dat we de financiën op orde krijgen want vroeger konden we ons nog verlaten op de inverdieneffecten van de economie maar die tijden zijn voorbij..” Of woorden van gelijke strekking. Kijk! En dat heb ik ook altijd beweerd. Het gaat erom ‘wat men maar geloven wilt’.

  De boekhoudkundige trucs uit het verleden houden bij een krimpeconomie geen stand. De sterkste partijen willen toch wel graag verzekerd blijven van hun aandelen in de wereldkoek en wat ze kunnen afdwingen en binnenhalen. O.a. de financiële maffia dicteren ‘de markt’ en zorgen ervoor dat zijn hun aandeel links- of rechtsom blijven binnenhalen. Uiteraard kennen de financiéle maffia ook de geschiedenis van de Weimarrepubliek en de hyperinflatie. Daarom wordt er ook nog een gekunsteld ONHAALBAAR wereldmodel van de economie in elkaar geflanst dat erop neerkomt dat de burgers/wereldbewoners uiteindelijk de rekening blijven betalen. Zoiets dus… 🙂

  We wachten met z’n allen nu op de uitkomst van het gezegde: “waar niet meer is verliest zelfs de keizer zijn recht!”

  Wat een zooitje.

 106. trudy k. 24 september 2012 om 11:34

  @ Aad. Welke advocaat is er loepzuiver? Wie het weet mag het zeggen. Ik zou goed kunnen geloven dat Bram bij de minst slechte behoort. Wel benieuwd wie er zo ijverig met doorlichten is geweest. Misschien een der aanwezigen bij het gewraakte dinertje of etentje.
  Ja, schandalig van die Zorg. Als dit representatief is voor de kwaliteit van de hulp die zij niet kunnen bieden dan kunnen we beter geen premies betalen. Gisteren op tv ouderen in Elsendorp die door kelinschaligheid in de hulp stukken beter geholpen kunnen worden. Hewet is dus wel mogelijk. Het kan dus best goekoper op een goede manier. Een hoogleraar uit Nijmegen, meen ik, is hier nu mee bezig. Zo zie je maar weer dat burgers soms meer goeds voor elkaar krijgen dan de regering.

  @P.H.M. van de Kletersteeg, bedankt voor je tip. Ik heb een walnotenboom in de tuin maar dit jaar is de oogst uiterst karig. De enkele noten die er van af komen zijn voor de eekhoorns die dagelijks een olijke show weggeven. Ik had al eens ervaren dat je van walnotenschillen vieze handen krijgt die je na een halve week nog niet schoon kunt boenen maar moet slijten☺De stoep onder de boom is ook met die notenolie “verfraaid”.
  Wat betreft dat haar verven: notenrood is niet mijn kleur..☺

 107. Aad Verbaast 24 september 2012 om 11:50

  @Jan: de Jager was vanmorgen bij de informateurs Kamp en Bos.
  Hij wees daar (naar eigen zeggen) op de noodzaak van hervormingen. Open deur en meteen een diskwalificatie van hemzelf, denk ik dan.
  http://www.nrc.nl/verkiezingen/2012/09/24/de-jager-wijst-informateurs-op-noodzaak-hervormen/

  Het CDA (zijn partij overigens) komt met een plan voor een tuchtraad voor bankiers..
  http://www.joop.nl/economie/detail/artikel/16154_cda_beroepsverbod_voor_foute_bankiers/
  Nou, dan kunnen het hele zooitje wel naar huis sturen!

  Blijft een ongelooflijke bende.

 108. Aad Verbaast 24 september 2012 om 11:57

  @Trudy: heb je gisteren het interview met hem gezien bij Brandpunt?
  http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/seizoen_2012/afleveringen/23-09-2012/fragmenten/het_pleidooi_van_moszkowicz
  Dit was wel het slechtste pleidooi dat ik ooit van hem gezien had!

  Zorg: Elsendorp uitzending heb ik gezien. Past precies in de lobby van de overheid (c.s.) om de zorg te gaan verschuiven naar de burger. Zo ook de recente ‘oplossing’ die naar voren wordt geschoven dat burgers zelf maar voor eten en ontspanning etc. moeten gaan betalen in verzorgingshuizen. Argument: dat doen ze toch ook als ze nog thuis wonen?
  Gaat allemaal niet de goede kant op. Er zijn al 7 miljoen mensen die op de een of andere manier vrijwillige mantelzorg verlenen. Groot gedeelte is al overbelast. Moet je niet willen om die mensen nog meer uit te persen.

 109. Aad Verbaast 24 september 2012 om 12:03

  @allen: past goed bij dit blog: cartoon van Collignon:
  http://www.joscollignon.nl/site/actueel_3.html

 110. king billy 24 september 2012 om 12:14

  Ach, De Jager…..

  In Berlijn is in een interne top allang besloten dat Griekenland in de eurozone moet blijven. Merkel verkondigt dit. De politieke, financiele en economische risico’s en gevolgen van een Grexit zijn te groot én onoverzienbaar voor de EU, het eurosysteem en het internationale gedoe. Mede i.v.m. Spanje, Italie en Portugal.

  Dat in deze overwegingen rekening gehouden is met een eventuele ‚FIXIT‘, zit er dik in. In principe geen probleem, Finland laat geen schulden achter, heeft een gezonde economie en blijft EU-lid. En heeft o.a. nog een paar eilandjes in dat subtropische zwembad als onderpand. Bovendien is het aandeel van de toegezegde garanties door Finland overzienbaar.

  De eurosuper-supertop en verkiezingen in de States en de aanloop daar naartoe vallen min of meer samen. Bovendien een machtswisseling in China. En in 2013 verkiezingen in Duitsland, waarover de eerste schermutselingen inmiddels zijn begonnen.
  In Frankrijk zit Hollande vast in het zadel. Merkel en Hollande zoeken meer en meer toenadering.

  Moet je uiteraard niet van wege 10.9 miljoen inwoners in een NATO land met een door en door verrot politiek en fiscaal systeem een hoop gedonder krijgen.

  Draghi zet ondertussen onder stringente voorwaarden ( bankentoezicht, Basel 3, hevelen of ander soort bazooka’s, een méér vergemeenschappelijkt Europa), samen met de FED de inflatie machine aan om geld in de economie te pompen, geflankeerd door lage rentepercentage’s, de FED doet ook mee, de Chinezen investeren in Europese staatsobligaties (welke, blijft geheim, maar is uiteraard bekend).
  De eerste, manifeste gevolgen van inflatie worden niet eerder voelbaar en merkbaar dan eind 2013, begin 2014 met als eerste (schijn)effect economische groei! En lagere schuldenquotes! De negatieve gevolgen van de inflatie spiraal, die eenmaal ingezet moeilijk is te stoppen, is van latere zorg.

  De totaal ondergeschikte Grieken, gespecialiseerd in een democratische vorm van uitruilen van belangen –een andere omschrijving voor chantage politiek- zien hun kans schoon, krijgen gratis tijd die wordt opgevuld met naar voren gehaalde reeds toegezegde kredieten.

  Voilá, Monti zei nog dat „we de euro en de EU hebben gered“. Obama, Merkel, Hollande, Draghi, Barroso, Lagarde en een Chinees kunnen straks zeggen dat „we de wereld hebben gered“.

  De kunst is vervolgens om degenen die in deze kring procedurele roet in het eten kunnen strooien, of op onbeschaamde wijze hun wantrouwen duidelijk willen maken, op beschaafde wijze buitenspel te zetten…..

 111. king billy 24 september 2012 om 12:26

  En wié en wát is de Nederlandse regering in dit spel? Een demissionaire De Jager, die die op z’n website klaagde over een niet werkende e-hotelcard en naast zijn schoenen loopt van verwaandheid?
  Een paar keer dreigend met de vuist op tafel slaan over Rutte’s niet gewenste ‘vergezichten’ en Rutte hobbelt breed lachend mee de toekomst tegemoet met dit gezelschap.

 112. Aad Verbaast 24 september 2012 om 13:50

  @King Billy: je schetst een scenario met grote kans dat het ongeveer zo zal gaan lopen. Een pappen-en-nathouden strategie waarbij men hoopt op een wonder en dan hard kunnen roepen dat ze dat toch maar weer geweldig gedaan hebben.

  12:46: waren we bijna vergeten: ook al zoiets. Nieuw vat wat Hollande inbracht? Heeft ook geen gebrek aan oude wijn. Moet je ook ergens kwijt.

  Grappig dat in het artikel het Gallileo project genoemd wordt. Hoor je ook niets meer van trouwens..
  https://aadverbaast.wordpress.com/2007/11/30/compromis-eu-maakt-bouw-galileo-satellieten-mogelijk-2/

 113. Aad Verbaast 24 september 2012 om 14:05

  @allen: ook al denken dat we dat wij een probleem hebben, dan hier even in het kort uitgelegd waarom Amerika een probleem heeft wat groter is dan Griekenland! http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EW5IdwltaAc
  == ALARMING! Washington’s Dilemma!. Soaring debt and a budget Congress can’t balance. This VIDEO explains WHY. Every person in AMERICA should watch this video! Over 2.8 million VIEWS ==

 114. king billy 24 september 2012 om 16:56

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/dauerhafter-rettungsfonds-esm-finanzminister-haelt-hebelung-auf-2-billionen-euro-fuer-illusorisch-11901511.html
  =An der deutschen Haftungsobergrenze von 190 Milliarden Euro ändere sich nichts. Gleichwohl müsste auch der Bundestag einer möglichen Hebelung zustimmen.=
  = Er kritisierte, dass die Bundesregierung „eine Hebelung über ein strukturiertes Finanzprodukt durch die Hintertür“ schaffen wolle.
  Genau solche Produkte hätten die Finanzkrise ausgelöst.=

  Geniale oplossing: Draghi zegt toe dat Duits geld niet als hevel (soort garantie kapitaal) wordt ingezet, maar voor direkte staatssteun middels opkoop van dubieuze staatsobligaties.

 115. Aad Verbaast 24 september 2012 om 17:05

  @King Billy: het begint allemaal steeds meer groteske vormen aan te nemen.

  Ze weten nu weer van de hoed en de rand 🙄
  Er kan weer niet gehinderd door enige voorkennis en kennis van zaken geregeerd worden!

  http://www.nu.nl/nieuws/2917386/experts-waarschuwen-informateurs-economie.html
  “Rutte gaf toe dat hij weinig nieuws had gehoord”
  Je komt toch niet meer bij??!!

 116. Jan Bouma 24 september 2012 om 19:02

  🙂
  Het zit allemaal “tussen de oren”…volgens Harry Mens in Business Class. De economie is alweer aan het groeien en we maken ons zorgen om niks. Het gekke is dat als eenieder dat nou gaat denken “de crisis’ ook op slag over is. Voor de rest, zo blijkt:

  a) de Amerikanen zitten pas zwaar in de shit; zie dat filmpje van @Aad 14:05 uur. Hopla! Ook al opgelost, man!

  Waar maken we ons druk over? Tijdens de crisis in de Weimarrepubliek zo rond 1930 moest je wel duizend miljard Reichsmark betalen voor één brood.. Dat is pas crisis. Ik kan me vergissen misschien was het 100 miljard of zelfs 1 miljard.. lijkt me allemaal teveel papier en drukte.. Moet je onderhand met een vrachtwagen papier op pad (lees: bedrukt geld) om boodschappen te gaan doen bij de Albert Hein.. Aldaar aangekomen kom je er niet eens bij want er staan allemaal vrachtwagens van AH die het bedrukte papier, de betalingen van de klanten, moeten laden en afvoeren naar de banken.. .. enz. enz. enz. 🙂

  Enfin. Tot morgen.

 117. Jan Bouma 24 september 2012 om 19:03

  b) vergeten.
  De pensioenfondsen hebben de problemen ook al opgelost door een nieuwe rekenmethode. Hopla!

 118. king billy 24 september 2012 om 22:35

  Ergens iets te vinden in het nieuws dat De Jager, Plasterk, of wie dan ook, instemden met de ESM hevel? De Finnen waren de enige die dwarslagen, toen de ‘ESM-hevel’ in Brussel officieel werd besproken.
  Overigens werd tijdens het debat over het ESM in de 2e Kamer wel degelijk gesproken over het verlies van het budgetrecht en was dit gegeven bovendien ook voor de Raad van State géén reden om de ratificatie van het ESM tegen te houden, ondanks dat bekend was dat er ook nog een uitspraak uit Karlsruhe zou volgen.
  Op 8 oktober ondertekenen de regeringsleiders het ESM verdrag officieel. De ironie wil dat aan het ESM verdrag de beperkende voorwaarden die Karlsruhe heeft gesteld zijn toegevoegd.

  Als er dan nog een of andere hot-shot idioot uit de hoek van de VVD of PvdA is, die zich positief uitliet over de inmiddels alweer afgeblazen ESM-hevel lijkt me blogje onder ‘ Nederlandse MP ratificeert uitspraak Duits Constiutioneel Hof over ESM Verdrag zonder positief advies 2e Kamer en RvS’ ……, kan dat er nog wel bij in een klaarliggend blogje.

  Scherpere headertekst welkom.

 119. king billy 24 september 2012 om 22:45

  Re ochtendje ‚bijpraten‘:
  VVD-leider Mark Rutte zei na afloop van het gesprek dat het ‘buitengewoon nuttig’ is dat de onderhandelaars zijn bijgepraat door financieel-economische deskundigen.
  Blijkbaar mankeerde er toch iets.
  Pijnlijk.

 120. blutch1 25 september 2012 om 00:09

  Nou en of, als je bedenkt dat π>0⇒R∧DJ∨(2eK<ESM)

 121. Aad Verbaast 25 september 2012 om 00:52

  @Jan: Harry Mens! Jeetje, zit die man nog steeds op televisie? En daar zit jij naar te kijken?
  Dat terzijde.

  Maar goed te lezen dat jij in ieder geval je nergens meer zorgen over maakt. Hoera!!!

 122. Aad Verbaast 25 september 2012 om 01:01

  @King Billy: ik heb er nergens iets over gelezen dat ‘prominenten’ zich hebben uitgesproken over de hevel/hefboom icm met ESM om het naar 2000 mld te tillen.

  Overigens vreemd dat als ze op 8 october gaan ratificeren, dat er nog geen debat in de kamer is aangevraagd. Inmiddels is er al weer zoveel veranderd dat ik als kamerlid toch wel even de heren aan de tand zou willen voelen!
  Ook “even bijpraten”. Op zijn minst

  @Blutch1: moet daar niet ergens nog een exponentje in dan wel een logje? We praten hier toch wel over explosieve kost immers!

 123. king billy 25 september 2012 om 01:53

  @blutch1 & @Aad Verbaast. ref formule. Kwam iets dergelijks op. Tangens 90°, als ik zie wat voor plannen er allemaal gelanceerd worden, tot BZ ministers aan toe onder aanvoering van Westerwelle, die een federaal leger en een €FBI willen hebben.
  Als ze nou eerst eens een systeem organiseren dat die lege rompstaten en de banken gecontroleerd failliet kunnen gaan, hebben we dat federale EU leger en die €FBI niet meer nodig om de orde te bewaren.
  Soms kan het toch zó eenvoudig zijn….

 124. Jan Bouma 25 september 2012 om 08:30

  @Aad…00:52
  Simpel. Ik kijk naar Harry Mens en z’n programma vanwege de goede beleggingsadviezen. 🙂

  Iets anders.

  Mijn gelijk over de mediahype. Ik heb me geërgerd aan al die “traditionele media”, zoals die Gelauff, hfdred. van het NOS-journaal, die het mea culpa niet uit hun strot kunnen krijgen inzake hun katalysators rol m.b.t. de mediahype van “het verhaal en de verantwoording” omtrent de rellen in Haren.
  Zie: o.a.: NIEUWSUUR, DWDD, en P&W. van gisterenavond.

  Wat een armzalig zooitje die “traditionele media”. Het is nog nooit anders geweest. De grootste barrière, en zeker voor de zgn. “professionals”, blijkt altijd weer de erkenning om uit te spreken de woorden: “U hebt gelijk! Wij gaan ons even schamen. En nog bedankt voor het inzicht dat u ons bood!”

 125. Aad Verbaast 25 september 2012 om 09:47

  @King Billy: == Als ze nou eerst eens een systeem organiseren dat die lege rompstaten en de banken gecontroleerd failliet kunnen gaan == kon zo maar eens zijn dat daar er achter de schermen hard aan gewerkt wordt:

  http://www.bnr.nl/meernieuws/798514-1209/onderzoek-naar-rechtmatigheid-opkoopprogramma-ecb

 126. Aad Verbaast 25 september 2012 om 09:52

  @Jan: waar ik me aan kan ergeren (naast het oeverloze geouwehoer in de ‘praatprogramma’s over Haren) zijn de opmerkingen van enkele ‘experts’ en deskundigen om gedeeltes van het internet dan maar af te sluiten om dergelijke relletjes te voorkomen. Niet te geloven!

  Nu al vergeten dat Nederland voorop stond om de “facebook revoluties” in het MO een warm hart toe te dragen.

 127. trudy k. 25 september 2012 om 10:04

  @Aad, Aanvullend over Zorg gesproken. De zorgverzekeraars hebben zelf geen zorgen, gôh…
  http://nos.nl/artikel/422442-winst-zorgverzekeraars-erg-hoog.html

 128. trudy k. 25 september 2012 om 10:17

  @Aad, Heb inmiddels je link – waarvoor dank- bekeken over dat pleidooi. Misschien verschilt mijn perceptie in deze ietwat van de jouwe maar het komt er in grote lijnen op neer dat ik hoop dat z.s.m. de hele landsadvocatuur zal worden doorgelicht en daarna wellicht op de schop gaat. Eerzaamheid, zeer zeker in dergelijke beroepen vooral mag niet terechtkomen in afglijdende normen en waarden.

 129. blutch1 25 september 2012 om 10:29

  Alleen die twee internetnerds bij DWDD hadden iets zinnigs te zeggen.

 130. Aad Verbaast 25 september 2012 om 10:34

  @Trudy K: opvallend eerlijke uitspraak van Chris Oomen! Schippers had het nog over 20 euro verhoging, Rouvoet zelfs over 100 euro (10%)! Maar dat de winsten dit jaar al “onmaatschappelijk hoog” zouden zijn, vertelden ze er niet bij.. Boeven.

  == z.s.m. de hele landsadvocatuur zal worden doorgelicht en daarna wellicht op de schop gaat ==
  Eens, de hele advocatuur dan. Notulisten die zonder met de ogen te knipperen twee keer het uurtarief van een medisch specialist vragen.

 131. king billy 25 september 2012 om 10:56

  Re gezamenlijk onderzoek BuBa en ECB.
  Deze kwestie belandt bij het EGH. Karlsruhe heeft een voorlopige uitspraak gedaan en het opkoopprogramma moet nader getoetst worden alvorens een definitieve uitspraak volgt. Begint ernaar uit te zien dat het de BuBa en de ECB tegen Karlsruhe wordt. Weidmann staat voor een dilemma en staat alleen. Klaas Knot heft hem laten vallen. Wellicht een kwestie van ‚If you can’t beat them, ..‘ Wordt een langdurige kwestie, want het spook van een referendum zwabbert rond.
  En dat is iets wat het Europees Gerechts Hof deburgers niet kan onthouden. , maar tegelijkertijd vermeden wil worden.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/schuldenkrise-ezb-und-bundesbank-pruefen-anleihen-kaufprogramm-auf-rechtmaessigkeit-11902856.html
  In dit licht komt Merkel’s wens om de EU te ‘herschrijven’ ook in een ander daglicht te staan.

 132. Aad Verbaast 25 september 2012 om 11:39

  @Blutch1: eens. Klopping noemde het Tahirplein tenminste nog.. Op de valreep overigens..

  @King Billy: het was natuurlijk verstandig geweest als ook hier van te voren door de euroforische leiders eerst goed was gekeken naar de juridische mogelijkheden en onmogelijkheden van de afspraken en niet achteraf. Maar ja, dat is een open deur: gebeurt zelden of nooit.

 133. king billy 25 september 2012 om 12:09

  Re die zorgverzekeraars. Aan de politici nu om de zorgverzekeraars hun winst te vergemeenschappelijken in de tarieven. Zoals in Duitsland daadwerkelijk gebeurt. Opvallend dat de grootste winst voor een belangrijk deel uit goedkopere medicijnen werd gehaald, analoog aan een twee jaren lopend succesvol programma in DLD.

 134. Aad Verbaast 25 september 2012 om 12:15

  @King Billy: valt heel wat te besparen op medicijnen. Oud nieuws op zich, maar goed dat dat nu ook in daden wordt omgezet. Totale uitgaven aan medicijnen in Nederland 8 miljard.
  ==.. hun winst te vergemeenschappelijken in de tarieven. == http://www.zorgverzekeringwijzer.nl/nieuws/winst-zorgverzekeraars-2-miljard-euro/

 135. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 25 september 2012 om 15:13

  Tja; ik ben geen wereldredder, maarre….ik maak medicijnen goedkoper.(en verdien er zelf wat aan)
  DWZ: ik start oct/nov een webshop; als iemand nu regelmatig medicijnen gebruikt, geeft ie dat op aan mij; ik koop dezelfde van de dezelfde fabriek in en lever ze uit tegen lagere prijs.
  Bovendien; vanaf buiten NL: geen BTW; tot 27 euro legaal; boven 27….stout maar voordelig.
  ——————————
  DE: er zijn verschillende partijen die vinden het onwettig (ESM, ECB) en niet passend, maarre….wie zegt er nou eens duidelijk tegen die knakkers: stop! Niet verder.Dit gebeurt niet!
  Welllllllllllllllll????????????????????
  Als de moffen en de nederlanders een revolutie beginnen, en ze willen een station veroveren, gaan ze eerst in de rij staan om een kaartje te kopen…

 136. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 25 september 2012 om 15:46

  Maar da’s oud nieuws.nieuws: Romney wil de raamjes open kunnen doen in vliegtuigen.
  En dat wil president worden…..

 137. king billy 25 september 2012 om 17:43

  @Aad Verbaast. re tegenlicht. Niet gezien. Wel de twee filmpjes in de link. Ondersteunende beelden nog suggestiever dan Jolande Sap’s propaganda filmpje.
  Overigens ervaar en zie ik dat het Duitse duale onderwijssysteem met een bredere algemene ontwikkeling, jongelui ‘aflevert’ die idd´veelzijdiger inzetbaar zijn en daarnaast inhoudelijker goed onderlegd mee kunnen komen in gesprekken, etc., over maatschappelijke kwesties.
  Was leuk om te zien dat een ‘Handwerker’ (Meister) m’n nichtje, laatste jaar sociologie, in de onvervalste Libertarische hoek kon drijven, waar ze niet terecht wilde komen.
  Da’s dan een voorbeeldje, maar beslist geen uitzondering.
  En de backbone van de Duitse industrie zijn de traditionele middelgrote (familie)bedrijven met een gezamenlijke jaaromzet van 900 miljard. Veel machinebouw, geen vergankelijke smaakprodukten.

 138. Aad Verbaast 25 september 2012 om 18:08

  @King Billy: verklaring voor het succes van Duitsland was het niet te stuiten werkethos van de Duitsers wat weer zijn oorsprong vond in het Calvinisme.
  Nederlanders zijn ook Calvinisten, maar ergens onderweg zijn ze daar wat van kwijtgeraakt blijkbaar 😉

 139. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 25 september 2012 om 19:32

  De duitsers ook.Weleens naar de achterkant van duitse auto’s gekeken/ lijken allemaal op de dikke kont van een duitse vrouw.
  Niets meer origineel of eigens.
  Hebben ze ook Rolls Royce gekocht.Is nou net een oversized mercedes waar ze een grote zak aardappels op hebben geggooid.
  Waardeloos!

  Veel “duitse” machines, althans die onder duits label verkocht worden, zijn niet meer in DE gemaakt.
  Als machine bouwer heeft duitsland “het” allang verloren.
  Voorlopig is het in de metaal zo, dat nederlanders het gevoelige laswerk doen, b.v. bij kerncentrales; ze mogen alleen niet naar binnen; politieke risico’s….

  Ooit was mercedes 220D de betrouwbaarste auto; nu staat mercedes ergens op plaats 27

  Duitland loopt achter met scheepsbouw, ontwerpen, auto’s,machinebouw, installatietechniek, en over sommige manieren vanw erken kan je als NL vakman alleen maar lachen…..
  B.v. metselen; niet even een paar regels zetten en aan de draad werken, nee, als neanderthalers ieder steentje met waterpas… en dan specie; een op zeven….je kan ook koeiemest gebruiken…

  In landbouw stellen ze ook niet veel voor; zie de import uit NL
  Maar wat ze weer wel veel beter doen is b.v. organisatie uitvoeren; b.v. krankenkasse.
  is gedegen en veel goedkoper.
  medische hulp ook.

  Ik had een zeker aanzien in DE als fotograaf; daarnaast wilde Bayer me hebben als sterkstroommonteur.
  De vakopleidingen zijn pakweg 255 van het nivo van NL vakopleidingen.
  De duitse vaklui die naar NL kwamen, moesten eerst herschoold worden.
  Duitsers hebben altijd op matereaal vertrouwd; nederlanders op vakkenis.

  In Groningen zit een bedrijf, die lasersnijdt hele schepen, en stuurt ze als bouwpakketje naar Japan b.v.

  De middelbare school doet wat meer aan maatscappijleer, daar hebben ze tijd zat voor want talen….hopeloos.
  Maar er is verbetering.
  In Leer zijn meer duitsers die nederlands studeren, dan dat er in heel nederland nederlanders zijn, die duits studeren.

  er is nog hoop….

 140. Jan Bouma 25 september 2012 om 19:46

  Opmerkingen.

  1. Als het eigen risico t.b.v. verzekeringspremie gezondheidszorg flink verhoogd wordt (tot 350,– euro komend jaar) en de maatschappijen maken al winst..; dat snap ik die rechtvaardiging van de verhoging niet helemaal… Zeg dan gewoon dat het gaat om een lastenverzwaring die niet in relatie staat met de kosten van de gezondheidszorg. Of ben ik nou gek? Overigens: ze beginnen bij voorbaat al hoog in te zetten; ook een bekend verschijnsel. Nog een verschijnsel dat ik zag op het Journaal dat al die maatschappijen één voor één werden opgesomd – het hele alfabet kwam langs met idem dito salarissen
  Wat een zooitje.

  2. Tegenlicht wel gezien. Voor de twee bekende sociologen (oud) Max Weber en Ulrich Beck verwijs ik naar m’n boek. 🙂

  Zo ziet u maar weer. Daarin staat alles al beschreven. Kom er nog maar ‘ns om! 🙂

  Tot morgen!

 141. king billy 25 september 2012 om 20:33

  @Aad Verbaast. re die Duitse calvinisten.
  Ik maak er half en half een grap van, maar vermoed dat de moderne, goed opgeleide Duitsers, die graag in relatief ‘dicke’ auto’s rondrijden, zich nog door het traditionele Calvinisme laten leiden. Wellicht is het eerder zo, dat zij zich eerder laten leiden door Nietsche’s inzicht dat het duurzame ‘ik’ een illusie is en niet langer de calvinistische opvatting hebben dat het eigen ‘ik’ als draaischijf de oorzaak is zodra het noodlot weer eens toeslaat. Hetgeen volgens calvinistische opvattingen dagelijks aan de orde is.
  En zich dit niet (meer) zo persoonlijk aantrekken, maar praktisch aanpakken. Een beetje brede en praktische scholing en opleiding helpt uiteraard een handje mee….
  De moderne Duitsers zijn goed doordrongen van het feit dat alles wat bereikt is na WO1, Weimar, WO2 en de DDR aansluiting, het resultaat is van hun collectieve prestatie.
  De grap is dat de Duitsers grosso modo niet tegen de EU zijn, wel tegen de uitwassen daarvan, zoals de chaos rond de euro en EU-luchtkastelen, welke eerste (wederom) als een !serieuze! bedreiging wordt beschouwd.
  Ander voorbeeld is dat je geen Duitser hoort kankeren , of kritiek leest in de MSM over de inmiddels 5.5% ‘solidariteits’ belasting, die nog immer wordt geheven. Hooguit wordt er gekankerd op de ‘Ossies’, die nog immer denken dat het ‘Manna uit de hemel komt vallen’.

 142. king billy 25 september 2012 om 21:23

  Duitse regering heeft een wetsvoorstel voor besnijdenis ingediend. De volgende grap gaat hier rond
  Echtpaar met baby komt bij arts voor besnijdenis
  Arts: „ Ik zie geen bezwaar tegen besnijdenis op religieuze gronden“
  Mamma: „ We zijn niet religieus“
  Pappa: De sex zonder voorhuid is intensiever!“
  Arts: “Oh.. Juist…. Denken jullie dat dit voor de kleine nu een thema is?
  Mamma: „Denkt u dat religie voor de kleine nu een thema is?

 143. Aad Verbaast 26 september 2012 om 00:53

  @Jan: == Zeg dan gewoon dat het gaat om een lastenverzwaring die niet in relatie staat met de kosten van de gezondheidszorg. == Ik snap dat het al weer en tijdje geleden is, maar misschien moet je deze blog nog eens lezen. Dat was nou (in zijn algemeenheid zelfs) precies de boodschap!! 🙄

 144. Aad Verbaast 26 september 2012 om 00:56

  @King Billy: == wetsvoorstel voor besnijdenis == “voor”
  Moet bij iedereen die muts er dan verplicht af?

  Die 5,5,% is net als het kwartje van Kok.. eenmaal er in, er nooit meer uit.

 145. Aad Verbaast 26 september 2012 om 00:57

  @Kleet: niet onder de indruk begrijp ik.. Hoe krijgen ze het dan wel voor elkaar?

 146. Aad Verbaast 26 september 2012 om 01:00

  @Blutch1: dank, veldslagen daar!
  Ongelooflijk dat je de hele avond naar allerlei onzin/prietpraat zit te kijken (dwdd, nos, nieuwsuur, p&w, en dat dit dus gewoon aan al die programma’s voorbij gaat. Zitten nog steeds slap te lullen (p&w) over Haren, of all places! Schandalig.

 147. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 26 september 2012 om 05:41

  Nationalisme, militairisme, befehl ist befehl und so…..Zie de invloed van Bismark op liberalisering.
  Zal niet zeggen det de duitsers dom zijn, maar op bedrijfskunde in DE wordt gezegd: wil je een goed bedrijf, neem voor marketing en product verbetering hollanders en voor productie en werkplaats duitsers.
  Als de moffen een regel hebben, voeren ze die ook uit. De nederlanders niet.
  De schone schijn is belangrijk in NL

 148. Jan Bouma 26 september 2012 om 07:58

  @Aad…00:53
  @Allen
  Ter overweging.

  Een ietwat onterecht verwijt van je! Kijk! Ik signaleerde om 19:46 uur -dus voor het Journaal van 20.00 uur- het “omslagpunt van de opinievorming” waartoe je de “social media” kunt rekenen eraan te hebben bijgedragen dus ook je blog valt daaronder. In het Journaal van 20.00 werd voor het eerst “8 miljard” bezuinigingen genoemd als besparing vanwege “goedkopere inkoop van medicijnen”. (En waarmee in feite al het geouwehoer omtrent exploderende zorgkosten al werd teniet gedaan).

  Nu denk ik dat “het omslagpunt van de opinievorming” mede te danken is aan de social media (waaronder gerekend moet worden je blog). Je hoeft je niet “pissed off” te voelen. Jij en je blog hebben ertoe bijgedragen dat de humbug van de gevestigde media en politiek een omslag hebben gemaakt. Ergo: voor het succesvol kritisch kunnen volgen van de gevestigde media en politiek blijken de “social media” onontbeerlijk. Het kenmerk van de “gevestigde orde” is nu eenmaal per definitie dat die NOOIT voorop lopen m.b.t. noodzakelijke veranderingen.

  Hé! Voel je je alweer wat beter nou? 🙂

 149. blutch1 26 september 2012 om 09:10

  Als Jan ooit een goed punt gemaakt heeft is het nu wel.

 150. Aad Verbaast 26 september 2012 om 10:25

  @Jan: dank voor de opbeurende woorden.
  Je 8 miljard is trouwens niet helemaal correct maar daar zijn de sociale media dan weer voor om dat ook weer te corrigeren. 8 miljard zijn de totale uitgaven aan medicijnen in Nederland per jaar!
  Het zal toch niet zo zijn dat gezien de maffiose praktijken er nu ineens besloten is om heel Nederland elke medicijn te onthouden. Of dat de pharmamaffia (als aflaat) besloten heeft om alle medicijnen vanaf nu gratis te verstrekken.
  Maar je punt (zoals Blutch1 al aangaf) is gemaakt! War zouden we zijn zonder de sociale media.

  Ten aanzien van je laatste opmerking: dat bleek maar weer eens overduidelijk toen de burgervader van Haren én de corspchef van Groningen in P&W stelden dat ze rekening gehouden hadden met alle (ja alle) scenario’s, maar niet met deze!

  Ja, je komt niet meer bij als je hoort wat de “gevestigde orde” allemaal uitkraamt op weer zo’n dag.

 151. P.H.M van de Kletersteeg 26 september 2012 om 11:04

  Maar ik heb de oplossing voor Romney! Wat zeg ik ? DE oplossing, betreffende raampjes vliegtuig.Laat hem contact opnemen met de familie van Maxima; die heeft welliswaar alleen ervaring met openen van deuren van vliegtuigen op grote hoogte, maar dat komt aardig in de richting, toch?

 152. king billy 26 september 2012 om 13:08

  Ha, Rutte onderwerpt zich aan de voorlopige uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof, toegevoegd aan het ESM verdrag en gaat de nieuwe versie van dit verdrag ratificeren.
  Zou de Raad van State die eerder niet bindend ánders adviseerde , dit wel goedvinden? Nog los gezien van de 2e en 1e Kamer. Beetje pijnlijk lijkt me dit wel.
  http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/zusatzerklaerung-zum-esm-umgesetzt-kabinett-billigt-zweiten-nachtragsetat-11904411.html

 153. king billy 26 september 2012 om 13:16

  Hier de medeling van de Duitse regering aan de Bundestag: (kom daar eens om in volle openheid bij De Jager)

  Klik om toegang te krijgen tot 1710767.pdf

  “Unterrichtung durch die Bundesregierung
  Ratifizierung des Vertrages vom 2. Februar 2012 zur Einrichtung des Europäischen Stabilitätsmechanismus“.

 154. Aad Verbaast 26 september 2012 om 18:12

  @King Billy: 16:07: je was me net voor: stond in de aanslag om die hier in de groep te gooien.
  Gezien de panden die genoemd worden zal dit ook wel weer onderdeel worden van de “socialisering…”

  Je eerdere berichten: http://www.bnr.nl/topic/politiek/310961-1209/kamer-wil-uitleg-van-de-jager
  Tja, die makke schapen, ook nu in de nieuwe samenstelling, zullen ook deze keer gewoon “tekenen bij het kruisje”. Net als de Jager zelf..

  Ook nog interessant (was gisteren een reportage in nieuwsuur):
  http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/16200_griekenland_gepusht_om_franse_en_duitse_wapens_te_kopen/

 155. king billy 26 september 2012 om 18:27

  Vers van de pers:

  Als De Jager weer eens niet meedeelt, ziehier wat gisteren o.a. in Finland werd besproken.

  http://www.welt.de/wirtschaft/article109479830/AAA-Laender-fordern-harte-Bedingungen-fuer-Bankenhilfe.html
  ‘Labbekakkerige Nederlandse MSM’, denk ik er dan bij.

  Zusammen mit Finnland und den Niederlanden will Deutschland verhindern, dass der ESM Altlasten der Euro-Rettung stützt, wie etwa Banken in Griechenland, Irland oder Spanien: “Der ESM kann Verantwortung für Probleme übernehmen, die unter der neuen Aufsicht entstehen, doch sollen frühere Schulden in der Zuständigkeit der nationalen Behörden bleiben”, erklärten die drei als verlässliche Schuldner von Ratingagenturen mit “AAA” eingestuften Länder.

 156. Aad Verbaast 26 september 2012 om 18:33

  @King Billy: Ruwe bolsters, blanke pit, klein hartje. etc.
  Hoelang geloven we nog in deze stoere taal?
  En de Nederlandse media (inclusief de MSM)? Gaat vandaag nog steeds over Haren, en Teeven..

 157. Jan Bouma 26 september 2012 om 18:53

  ’n enkele opmerking.
  Als we de protesterende Grieken in de Journaals mogen geloven hebben zij al zo’n 30% ingeleverd van hun koopkracht/inkomen. (Laat het 20, 10% zijn). Het principe dat nog steeds opgeld doet is “het idee” dat je door bezuinigingen (lees: krimp van de economie) toch ook weer kunt groeien. En volgens sommige idioten van de financiële maffia zou dat kunnen. Ik zeg het nog weer een keer. De Grieken en – let op – ook alle andere naties van de EMU – zitten zichzelf te vernachelen. Het is onmogelijk om het communicerende vat van Tinbergen nu nog concurrerend te maken met de wereldmarkt. En daarom zeg ik: kies voor een radicale oplossing. Die is bekend. Onderdeel ervan luidt: “if you can’t beat them, join them…”
  (lijkt me sowieso altijd raadzaam)

  Enfin. Morgen verder; wat mij betreft. Ik zal het onderwerp vanavond ook eens in “de groep gooien”. Vrouwen zijn soms wat minder hanig dan de mannetjes en vaak ook veel praktischer! En deze stelling gooi ik ook hier in de groep. 🙂

 158. P.H.M van de Kletersteeg 26 september 2012 om 19:03

  @Aad: de ING heeft voor bedrijven een veerkracht toets….

 159. king billy 26 september 2012 om 19:32

  Duitse media nemen geen genoegen met regeringswoordvoerders die meedelen dat ‘ de betrokken ministers eerst het parlement, enz. enz, enz. bla,bla, bla’. Bovendien zijn de lijntjes naar het parlement, transparanter, korter en sneller in Duitsland.
  Nederlandse politieke, autocratische systeem, waar uiteindelijk alles om de Oranje’s draait en niet of nauwelijks de burgers op een fatsoenlijke wijze transparant de burgers van informatie voorziet, is een aanfluiting. Te danken aan 200 jaar autocratische Oranje dienaren. In Duitsland staat niet het Staatsdhoofd centraal, maar de burger.
  Onbeschrijflijk zooitje daar in Nederland omdat de gemiddelde burger niet beter WEET.

 160. Aad Verbaast 26 september 2012 om 19:34

  @Jan: == Ik zal het onderwerp vanavond ook eens in “de groep gooien” == Ik ben heel benieuwd naar de notulen, waar je tot nu toe uiterst spaarzaam mee bent geweest.
  Valt natuurlijk allemaal te bezien of dit geheime genootschap van hennen onder aanvoering van een haan (hoe is het mogelijk..) werkelijk het verschil zal kunnen maken. 😉

 161. Aad Verbaast 26 september 2012 om 19:35

  @King Billy: Nederland wordt geregeerd door de kijkcijfers. Krijg je vanzelf een land van blindgangers zo blijkt.

 162. Aad Verbaast 26 september 2012 om 19:36

  @Kleet: zo opgesteld dat ze daar zelf cum laude voor slagen?

 163. P.H.M van de Kletersteeg 26 september 2012 om 20:38

  kan niet meer reageren hier.. wordpres doet idioot
  Waar dat gravataar adres vandaan komt…cyber wondertje denk ik…

  Ja langszaam maar zeker is de parlementaire democratie ondergraven en vernietigd.
  Er zitten er soms een paar slap te ouwehoeren en zo te liegen dat ze het zelf geloven,maar het is zo, dat het parlement het volk negeert, het kabinet negeert parlement; en brussel negeert den haag, en de ECB negeert EP.

  We zijn klootzakken dat we het zover hebben laten komen.

 164. king billy 26 september 2012 om 21:10

  Redelijk raak geschoten:
  http://www.groene.nl/commentaar/2012-09-25/staatsmannetjes
  “Vis rot altijd vanaf de kop. Nee, deze politici zijn niet van het kaliber Schuman, Monnet of (zelfs) Delors. Het zijn politieke pygmeeën. Lijdend aan zelfoverschatting. Dat dan weer wel.“

  Zelfs Helmut Kohl geeft in een interview toe dat hij met de DDR aansluiting een fout heeft gemaakt. Geen federatie, maar een confederatie had het moeten zijn. Nis meteen een munteenheid. 2000 miljard heeft de aansluiting tot nu toe gekost. “De grootse economische fout ter wereld, die de EU nu gaat overtreffen”.
  Van daaruit verklaart Kohl de weerstand van burgers tegen nog verdere hulp aan de PIIGS-landen, banken en socialisering van schulden.
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/wolfgang-muenchau-kohls-wiedervereinigung-ist-ursache-der-euro-krise-a-858064.html
  „Warum schon die deutsche Einheit ein Fehler war“.
  3 oktober is in Duitsland een nationale feestdag: „ Tag der Nationale Einheit“.

 165. king billy 26 september 2012 om 21:20

  @Kleet. Geen cyberwondertje, tenzij je dat zelf óók nog bent. Je reageerde bij George Knight. Klik ik dit aan, dan blijkt dat je een ‘Hello World’ lege WP blogsite hebt aangemaakt, waarmee je nu ingelogd reageert en je schuilnaam blauw gekleurd in je reacties verschijnt.

 166. P.H.M van de Kletersteeg 26 september 2012 om 21:41

  Nou een wondertje ben ik niet.Wel fantastisch, wonderbaarlijk en zo, maar at vermeld ik niet uit valse bescheidenheid…
  Nou heb ik ooit eens een blog geschreven op blogspot, maar gebrek aan belangstelling noopte tot stoppen.
  Blogspot is geen goed forum….

  Maar idd; het niveau van parlement mag dan vaak WO zijn, maar is ongeschoold;omdat ze meestal geen relevante opleiding hebben, uit een verkeerd nest komen, en een te hoog ontwikkelde arrogantie hebben.
  Ze denken de bevolking te kunnen vertellen wat die zouden moeten willen.
  Ik daag ze uit: hou maar eens een referendum over
  -Buitenlanders; terugsturen of niet
  –gulden terug of niet
  –ziekenfonds restaureren of niet
  –HRA vlledig afschaffen binnen 2 jaar of niet
  –grenzen dicht of open
  Krijg je leuke veranderingen…..waarom denk je dat figuren als ruttekut een afschuw hebben van referendum?
  En hoe durven ze te spreken over een niet bindend referendum?Is altijd bindend.

  Maar het gaat nog net te goed.Laat de misere maar toeslaan, dan gaan de klinkers uit de straat….
  Nu denkt iedereen: dat zal mij niet overkomen…

 167. blutch1 26 september 2012 om 22:30

  Daarom asfalteren ze zo graag, kunnen er geen klinkers meer uit de straat. 😉

 168. Aad Verbaast 27 september 2012 om 01:03

  @King Billy: mooie gevonden inderdaad. “politieke pygmeeën”. Die houden we er in 😉
  En die 2000 miljard? Da’s wel een hoop geld ja. China koopt dan toch hele landen veel voordeliger in. Zonder muntunie. Zal toch wel ergens goed voor geweest zijn.

 169. king billy 27 september 2012 om 06:53

  Exact Blutch1, re 22.20, daarom zijn er geen klinkerstraten meer te vinden in de Jordaan, nadat het Jordaanoproer was neergeslagen en neergeschoten.

 170. Aad Verbaast 27 september 2012 om 09:09

  @King Billy: in aansluiting op de “Politieke Pygmeeën” nu ook: “badeend op de golven der geschiedenis”. Ook wel leuk gevonden.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6258/Bert-Wagendorp/article/detail/3322951/2012/09/27/Zelfs-de-machtigste-man-ter-wereld-is-een-badeend-op-de-golven-der-geschiedenis.dhtml

 171. P.H.M van de Kletersteeg 27 september 2012 om 09:27

  Alle twijfelachtige overheden hebben bouwkundige of planalogische maatregelen genomen.
  De fransen maakten boulevards (niet eens zo’n slecht idee); in het oude Rome kregen ze plotseling brand in de sloppenwijken. in Brasilie worden die ook plat gebuldozerd, in Petersburg hefbruggen rondom het centrum

  Maar als je een stap terug doet, en je overziet het machtsmisbruik, de corruptie, de wan prestatie, de onwil om het goed te doen, dan is het een verademing om in de bak te komen…het morele peil schiet dan omhoog.

  De totale afwezigheid om een maatschappij op te zetten en uit te voeren, waarin ieder een goed leven heeft—wat haal baar is en zichzelf betaalt, en wat we BIJNA hadden is zum kotzen.
  Als ik voor een beroepsgroep een hoog ontwikkeld gevoel van minachting henb, is dat de groep politici.

  Voor mezelf mag ik zeggen-en ik schijn een uitzondering te zijn–dat ik nooit iets gedaan heb voor geld sex roem wat ik ook niet voor niets gedaan zou hebben.
  Het vreemde is, dat ik daarin een uitzondering ben.
  Dat zou niet zo moeten zijn.

 172. Jan Bouma 27 september 2012 om 10:12

  Ter overweging voor vandaag.

  Laten we ons even concentreren op de vraag (en het antwoord): “of u als kiezer en stemmer zich adequaat gerepresenteerd voelt” bij de uitslag van de verkiezingen? Me dunkt dat u zich bij de beantwoording al bij voorbaat heeft over- en uitgeleverd aan uw representanten. En wel aan de partijen/personen/programma’s die u worden voorgehouden waaruit u mag kiezen. Ja, daar “mag u dan uw kruisje bij zetten op het stemformulier.” Verondersteld wordt “ter legitimatie” van die partijen/programma’s en personen.

  De praktijk.

  Die blijkt sociaaldarwinistisch ingericht. ‘The winner takes it all’ is daarbij het geldende motto gebleken. Een dergelijke maatschappijopvatting blijkt niet haalbaar want per definitie kunnen er op deze planeet geen 7 miljard medewereldbewoners zich winnaar achten. Er zouden dan geen verliezers meer zijn. Dus graait de een meer dan de ander. Ten koste van die ander?

 173. Aad Verbaast 27 september 2012 om 10:23

  @Jan: van de kansel roepen de politici altijd nog dat ze met het mandaat van de kiezer (die verder wordt uitgesloten omdat hij niet alleen een mandaat heeft gegeven maar daarmee tevens monddood is gemaakt) enkel win-win situaties creëren.. : roll:
  Je moet maar durven!

 174. Aad Verbaast 27 september 2012 om 10:25

  @Jan en @allen: in aansluiting op het bovenstaande eind van de middag maar weer eens een blogje.
  Waar wederom (letterlijk en figuurlijk) weer een beerput wordt opengetrokken.

  == Dus graait de een meer dan de ander. Ten koste van die ander? == ook tevens weer een onderwerp dat een antwoord geeft op die vraag.

 175. Jan Bouma 27 september 2012 om 10:47

  Re.: 10:25
  De reactionairen verzuchten… “die Verbaast en die Bouma zijn tesamen in staat om onze wereld te hervormen..”
  🙂
  ps
  Ik ga nog even wat anders doen. Veel succes met je nieuwe blog.

 176. P.H.M van de Kletersteeg 27 september 2012 om 10:51

  Ja, dat zeggen ze allemaal op die afdeling.Napoleon Churchill, Atatuk, sinterklaas, Graaf van Hoorn en nog wat van die kwakbollen.
  “….iets anders doen” Ge je gang en vooral: heel langdurig….

 177. Jan Bouma 27 september 2012 om 11:22

  @Kleet…10:51
  Dispereert niet! Jouw tijd komt nog wel… 🙂

  Maar vanaf nu ben ik echt weg. Op de fiets. Conditietraining.

 178. Aad Verbaast 27 september 2012 om 11:28

  @Jan Bouma: geen houden meer aan natuurlijk. En dat weten ze! 😉

  @Kleet: staan allemaal in de schaduw natuurlijk.

 179. P.H.M van de Kletersteeg 27 september 2012 om 11:36

  @Jan NIET links en rechts kijken als je een onbewaakte spoorweg oversteekt of een autosnelweg….

 180. assyke 27 september 2012 om 11:56

  ik ga even in de gaten houden wanneer je een blog post,
  want om reactie tweehonderdzoveel te zijn schiet ook niet op:)

 181. Aad Verbaast 27 september 2012 om 12:01

  @Assyke: prima idee. Je kan zelfs een abonnementje nemen, gratis ook nog. Kom er nog maar eens om 😉
  Vanmiddag trouwens de volgende. Hou het in de gaten!

 182. trudy k. 27 september 2012 om 12:10

  @P.H.M. van de Kletersteeg, 09.27: Voor mezelf mag ik zeggen-en ik schijn een uitzondering te zijn–dat ik nooit iets gedaan heb voor geld sex roem wat ik ook niet voor niets gedaan zou hebben.
  Het vreemde is, dat ik daarin een uitzondering ben.
  Dat zou niet zo moeten zijn.”
  Verheugend (?) nieuws voor jou: ik ben ook één van die relatief weinige uitzonderingen. ☺

 183. P.H.M van de Kletersteeg 27 september 2012 om 12:38

  @Assyke: als je heeeeeeeel lief bent mag je zelfs op mijn blog komen kijken…..

 184. king billy 27 september 2012 om 12:58

  Beerput. De duitse taal heeft daar een klassieke omschrijving voor. ‘Das Sammelbecken allen Übels’. Aad Verbaast de postmoderne Kurt Tucholsky?

 185. assyke 27 september 2012 om 13:07

  als het goed is krijg ik nu een emailnotificatie
  niet dat ik nou vaak in mijn mailbox kijk –
  handiger zou zijn als je me telefonisch oppiept:)

  maar tussen ons geschreven en gezwegen:
  het zijn wel een stelletje kletskoeken hier op je blog zeg!

 186. Aad Verbaast 27 september 2012 om 13:30

  @King Billy: na even opgezocht te hebben wie Kurt was, weet ik niet of dat alles nou direct moet ambiëren. Daarbij is dichten niet mijn sterkste kant 😉

 187. Aad Verbaast 27 september 2012 om 13:32

  @Assyke: Goed gedaan!
  == maar tussen ons geschreven en gezwegen: het zijn wel een stelletje kletskoeken hier op je blog zeg! == Altijd leven in de brouwerij hier! Mag je eigenlijk gewoon niet missen 😉

 188. king billy 27 september 2012 om 13:37

  Niet ‘letterlijk’ nemen is ook een kunst

 189. king billy 27 september 2012 om 13:59

  Van Rompuy, UN assembly.

  Klik om toegang te krijgen tot 132612.pdf

  Economische crisis, financiele crisis, politiek machtsdenken staat centraal. Geen enkele steekhoudende relatie met het welzijn van de Europese burger wordt gelegd:

  “Within Europe, we are doing our part of this work. No effort is spared to overcome the
  current difficulties in the Eurozone. We have been setting up stronger firewalls to
  guarantee the stability of our common currency; we are reforming our economies to
  become more competitive and create jobs for the future. We have started building a
  banking union to better manage and contain financial sector risk; and in the coming months
  we will be defining the perspective for where we are headed, where we want our economic
  and monetary Union to be in ten years’ time.
  We have come a long way already, and today we are seeing the first results of this
  collective endeavour. Although there is still some way to go, I am confident that these
  efforts will be met with success and that Europe will come out of this experience stronger,
  economically and politically.”

 190. Aad Verbaast 27 september 2012 om 16:06

  @King Billy: de oblige eindzin komt natuurlijk zo als digitale handtekening uit de tekstverwerker vallen.
  Maar let wel even op “…some…”. Engelsen lezen dat als: nog heel ver weg!

 191. king billy 27 september 2012 om 16:42

  Van Rompuy zegt in feite dit:: ” Although there is long road ahead, paved with many, yet unknown obstacles, I am convinced that the efforts of many political leaders will tilt Europe away from this hell of an social-economical and political mess”.

 192. Aad Verbaast 27 september 2012 om 16:47

  @King Billy: volgens mij zitten de laatste optimisten die er nog zijn in Europa allemaal opgesloten in het Berlaymont gebouw.

 193. king billy 27 september 2012 om 17:26

  Wat King Billy denkt: Although the fucking road ahead is dead ending, I am therefore strongly convinced that some political naive assholes gradually steer a part of Europe, namely the EU and its eurozone, into an even more deeper and larger social-economical and political mess as compared to the present state of this Union.
  Berlaymont Paleis de beerput van Europa?

 194. Aad Verbaast 27 september 2012 om 17:31

  @King Billy: een van de vele beerputten die of met open en gesloten riolen met elkaar verbonden zijn.
  Gauck heeft ook net bij het ESM kruisje getekend: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/09_september/27/buitenland/president-duitsland-bekrachtigt-esm.xml

  En deze analyse is ook wel aardig om te lezen: http://www.z24.nl/analyse/artikel_382268.z24/Mathijs_Bouman__Spanje_en_andere_losse_eindjes_van_de_euro.html
  Was gisteren nog heel positief in DWDD trouwens..

 195. king billy 27 september 2012 om 23:19

  Gauck heeft met handtekening de ratificatie van het ESM verdrag door Merkel namens Duitsland idd bekrachtigd. Met de voorlopige uitspraak van Karlsruhe als bindende bijlage, die de overige lidstaten eveneens ge-accepteerd hebben (Cyprus) Dus maximaal 190 miljard, inspraak waar dat geld voor wordt aangewend, geen opkoop en handel in staatsobligaties, ook niet met de ECB.

  Rutte tekent op 8 oktober voor hetzelfde pakket en negeert daarmee het positieve advies van de RvS over de eerdere versie van het ESM. En erkent daarmee, namens het Koninkrijk der Nederlanden de facto de superioriteit van het Duitse Constitutionele Hof.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: