Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Topsport, 10 geboden, wetten en straffen

A_52536, 19-11-2004, 11:54, 8C, 8000x6832 (0+1910), 100%, AHM_s

Deel 21 uit de serie: Omtrent Het Oude Testament. God houdt wel van een spectaculaire opkomst. “Overweldigd door de donderslagen, de bliksemflitsen, het bazuingeschal en de rokende berg, beefde heel het volk van angst..” (Ex 20:18).

Hij houdt er ook van anderen hard te zien werken. Voor hem.
“En de Heer riep Mozes naar de top van de berg en Mozes ging naar boven.. De Heer sprak tot Mozes en zei: ga naar beneden..” (Ex 19: 20-21). “..en kom dan weer boven” (Ex 19:24).

Topsport voor Mozes, let wel: 80 jaar. Kost wat (inspanning) maar dan krijg je ook wat, moet God gedacht hebben. Mozes zag er als een berg tegenop. Opwarmertje voor wat komen ging.

En God (Mozes was weer eens beneden) schalde van de berg zijn “10 geboden” over het volk.  Wie kent ze niet?

1. “U zult geen andere Goden hebben ten koste van Mij” (Ex 20:3)
2. “U zult geen beelden maken, geen afbeelding van enig wezen boven in de hemel, beneden op aarde …” “..want ik ben .. een jaloerse God .., die .. wreekt ..” Ex 20:5)
3. “U zult de naam van .. uw God niet lichtvaardig gebruiken..” (Ex 20:7)
4. “Denk aan de Sabbat; die moet voor u heilig zijn.” (Ex 20:8)
5. “Eer uw vader en moeder.” (Ex 20:12)
6. “U zult niet doden.” (Ex 20:13)
7. “U zult geen echtbreuk plegen.” (Ex 20:14)
8. “U zult niet stelen.” (Ex 20:15)
9. “U zult niet vals getuigen tegen uw naaste” (Ex 20:16)
10. “U zult uw zinnen niet zetten op het huis van uw naaste; u zult uw zinnen niet zetten op de vrouw van uw naaste, niet op zijn slaaf, zijn slavin, zijn rund of ezel, op niets wat hem toebehoort.” (Ex 20:17)

Boeken over vol geschreven. Ga ik niet doen hier. Kwestie van zien wat er staat, en wat er niet staat. God heeft zo zijn prioriteiten.

Mozes klauterde in zijn eentje weer naar boven. God was nog lang niet klaar zo zou blijken.
God zou God immers niet zijn als Hij ook niet wat extra regels en sancties opstelt in het geval dat zijn geboden niet worden nageleefd.

Hij gaat helemaal los en oreert er lustig op los in een schier eindeloze monoloog.

Voert uiteraard veel te ver die hier even te herhalen. Je kan ze rustig nalezen in Exodus 20 , 21 , 22  en 23  . Slechts een paar ‘highlights’:

“U moet voor mij een altaar maken.” (Ex 20:24). De kuise God denkt overal aan: “..geen..altaar dat u langs treden beklimt, want daarbij zou men uw schaamte kunnen zien.” (Ex 20:26). Je moet er maar opkomen.

Slavernij, polygamie en lijfstraffen
God had daar geen allemaal enkele moeite mee, mits er aan aantal regels wordt voldaan. Kom er nog maar eens om.

“Wanneer iemand zijn dochter verkoopt als slavin komt deze niet vrij zoals de mannelijke slaven.” (Ex 21:7) Je dochter verkopen? Geen probleem.

“Neemt hij er nog een vrouw bij, dan mag hij .. de omgang met de eerste niet beperken.” (Ex 21:10). Hadden we al gezien dat God geen probleem had met incest,  polygamie is ook wel zijn ding.

“ Wanneer iemand zijn slaaf..met een stok slaat .. blijft de slaaf nog een of twee dagen in leven, dan behoeft er geen straf te volgen; hij is immers zijn eigendom.” (Ex 21:20). Je moet het allemaal maar kunnen bedenken. Sla er maar op los. Moet kunnen.

Doodstraf
God had daar ook geen enkele moeite mee, mits er aan aantal regels wordt voldaan.

“Wie iemand zo slaat dat hij sterft moet ter dood worden gebracht” (Ex 21:12)

“Wie zijn vader of moeder mishandelt moet ter dood worden gebracht” (Ex 21:15).

“Wie zijn vader of moeder vervloekt moet ter dood gebracht worden.” (Ex 21:17)

“Wie een mens rooft moet ter dood gebracht worden.” (Ex 21:16) en “Wanneer een dief bij een inbraak betrapt wordt en doodgeslagen, dan is er geen bloedschuld.” (Ex 22:1). Risico van het vak, stelde Teeven al eens.

“Een tovenares mag u niet in leven laten” (Ex 22:17). Dat hebben de ‘heksen’ geweten. Uitschakeling van de concurrentie. God hield zelf ook wel van wat magie.

“Iedereen die geslachtelijk omgang heeft met een dier moet ter dood gebracht worden.” (Ex 22:18).
Pas sinds 2010 ook in Nederland verboden. Opvallend: CDA stemde tegen in de 1ste kamer.

“Wie aan de afgoden offert moet aan de vernietiging gewijd worden.” (Ex 22:19)
Nog erger dan de doodstraf.

– God had een bijzonder oog voor de weduwen en wezen. Op zich mooi maar je kan ook overdrijven: “Als u hen een tekort doet .. mijn toorn zal losbarsten en met het zwaard zal Ik u doden.” (Ex 22:23)

Kort samengevat waren de rechtsregels opgebouwd uit het volgende principe: “Een oog voor een oog, een tand voor een tand, een hand voor een hand, een voet voor een voet.” (Ex 21:24), maar dan met de nodige ‘nuances’ zoals de oplettende lezer heeft kunnen constateren.

Is er dan geen enkel goed nieuws?
“Als u aan iemand van mijn volk geld leent gedraag u dan niet als een geldschieter. U mag geen rente van hem eisen.” (Ex 22:24).
Toch teleurgesteld toen ik las “mijn volk”. Dan pis ik bij Lloyd Blankfein (“Ik doe Gods werk”) toch weer naast die gouden pot.

Werk aan de winkel toen hij alweer een keer de berg op en weer neer gelopen was: “Daarop stelde Mozes alle woorden van de HEER op schrift.” (Ex 24:4). Petje af, 80 jaar en dan nog zo’n geweldig geheugen.

Zonde van de tijd zo zou al ras blijken. “De HEER sprak tot Mozes: Kom naar mij toe op de berg, en blijf daar wachten. Ik zal u de stenen platen geven, de wetten en bepalingen die Ik op schrift heb gesteld ..” (Ex 24:12).

Mozes (onuitputtelijk, en ook niet de beroerdste) “..besteeg de berg” weer. (Ex 25:15)
“Mozes trad de wolk binnen en besteeg de top. Veertig dagen en veertig nachten bleef hij op de berg.” (Ex 24:18).

Meer dan een maand! Daar moet zich heel wat afgespeeld hebben. Maar daarover een volgende keer.

P.S. Binnenkort deel 22: God wil ook gaan kamperen
P.S.: plaatje: http://www.lucascleophas.nl/wp-content/uploads/2014/11/De-berg-Sina%C3%AF-door-Luyken-Jan-1649-1712-museum-Amsterdam1.jpg
P.S. alle verschenen blogs in deze serie zijn te vinden in de rechterkolom onder het kopje: “Omtrent het Oude Testament”

46 Reacties op “Topsport, 10 geboden, wetten en straffen

 1. Johan 23 maart 2015 om 18:29

  En niemand die zich hield of houdt aan al die ge- en verboden. Alle moeite voor niets door Mozes.

 2. Aad Verbaast 23 maart 2015 om 19:00

  @Johan: En God dacht nog wel te “preken voor eigen parochie”. Bleek inderdaad een zware overschatting te zijn van zijn kant.

 3. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 23 maart 2015 om 19:04

  Het CDA SGP GPV moet toch eens wat gaan nalezen……Teeven ook trouwens; dan plank gas pleite…

 4. King Billy 23 maart 2015 om 19:18

  In Nederlandse bijbelversies wordt ‘verbond’ gehanteerd. Engelse bijbelversies vertalen het oorspronkelijke Griekse woord ‘diatheke’ naar ‘covenant.’
  Bovendien, zonder de inhoud van het het covenant te kennen, werd reeds ‘ja’ gezegd op een contract met God. (Ex. 19.8).

 5. Johan 23 maart 2015 om 20:37

  Dat hebben de joden geweten. Wel vreemd dat zijn toorn niet op hedendaagse christenen valt …

 6. Aad Verbaast 23 maart 2015 om 21:20

  @Kleet: ze zeggen dat ze politiek voeren met de Bijbel als leidraad. Maar ja, politici zeggen wel meer. Ook niet te vertrouwen.

 7. Aad Verbaast 23 maart 2015 om 21:21

  @King Billy: God sloot wel meer verbonden hebben we al gezien in eerdere afleveringen. Altijd eenzijdig trouwens. Blijft een kwestie van slikken of stikken bij Hem.

 8. Aad Verbaast 23 maart 2015 om 21:23

  @Johan: ik weet niet of die toorn beperkt is tot de Joden. Christenen pakken ook het OT (en de inhoud) mee. God heeft het zelf over iedereen trouwens.. Alhoewel Hij sterke persoonlijke voorkeuren heeft!

 9. King Billy 23 maart 2015 om 22:24

  Bloederig gebeuren, die contracten. Van besnijdenis, dierenoffers, bloedbesprenkelingen naar Jezus aan het Kruis. Alles ook nog eens in éen familielijn. Met meteen een Scheiding der Geesten. Christenen vonden dat er een nieuw contract met de hele mensheid was opgesteld dankzij Jezus’ dood, zodat ook in de toekomst alles witgewassen kan worden, terwijl ‘de famile’ nog steeds wacht op de Messiah.
  Volgende keer eerst maar eens de kleine lettertjes lezen? Of een aantal paragrafen eraan toevoegen.
  Doet me denken aan de Heilige Grafkerk in Jeruzalem. Daar vechten en bidden een bont gezelschap van circa 24 christelijke stromingen elkaar bijna de kerk uit. Op hoogtijdagen, Palmzondag vooraan, heel veel toeristen, die naar de kakelbonte carnavalsoptocht door de kerk komen kijken. Onder het toeziende oog van de zwaarbewapende ‘familie’ die nog steeds wachten op de Messiah, terwijl de sleutelbewaarder en poortopenaar volgen oud Kalif-recht Islamitisch zijn.

 10. King Billy 23 maart 2015 om 22:43

  Zie ik daar in de rechterbalk de link naar Aad’s gesprek met Sinterklaas, terwijl ik voorgaande reaktie intikte. Ongelooflijk, bijna van m’n stoel gevallen. Maar ik lees het echt goed. Aad Verbaast bekent, het staat er letterlijk “Ik zal altijd in hem blijven geloven!”
  Oei oei, oei. De geloofwaardigheid van Aad Verbaast m.b.t. dit bijbelfeuilleton krijgt een flinke knauw.

 11. Aad Verbaast 24 maart 2015 om 00:11

  @King Billy: Zeker een bloederig gebeuren. @Joost zou verwijzen naar de nomadencultuur toen. Op zich heeft hij daar natuurlijk gelijk in, maar is het ooit rechtgezet?
  Kruisiging: eigenlijk een vreemde gebeurtenis. Geheel anders dan de christelijke uitleg daarvan, heeft het meer weg van een heidens ritueel waarbij een mens wordt geofferd, nog wel de eigen zoon. Maar ja, als je dat stelt vloek je natuurlijk in de kerk. Een waarvan je terecht stelt dat die onderling elkaar ook de tent (respectievelijk kerk) uitvechten om het eigen gelijk.
  Ik probeer het te snappen, lukt nog niet.

  Sinterklaas: dat gesprek herinner ik me natuurlijk nog als de dag van gisteren.
  Uiteraard geloof ik in hem. En zal hem steunen waar ik kan! 😉

 12. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 24 maart 2015 om 09:17

  Maar ik zal je eben voorlichten.
  De “ark” was een vertaalfout.
  De oude stamen sleepte overall een kistje mee, in de vorm van de temple van Salomon.
  Maar pas op: de kistjes waren niet in de vorm van die temple, maar die temple was in de vorm van die kistjes.
  Er zijn er twee gevonden in Zuid Turkije; 12.000 jaar oud. Carbondated.
  In die kistjes was iets heiligs; bv een foto van mij of van een andere god.

  Ben je weer helemaal updated; mijn bankrekening is…..

 13. Aad Verbaast 24 maart 2015 om 11:29

  @Kleet: goh, ik hoorde laatst nog van iemand dat er een levende nephandel in dat soort dingen bestaat. En leefde Salomon al 12000 jaar geleden?

 14. rubiootje 24 maart 2015 om 12:26

  Aad; Ik vraag me eigenlijk af of God geweten heeft dat Mozes eigenlijk een moordenaar was… “Gij zult niet doden’.. Moet God toch ontgaan zijn in zijn toenmalige ‘drukke bestaan’ 🙂

 15. rubiootje 24 maart 2015 om 12:31

  Overigens: Lloyd Blankfein is toch ook iemand van ‘Het Oude Volk’…? Het hemd is/was dus nader dan de rok.. ‘broedermoord’ dus..

 16. Aad Verbaast 24 maart 2015 om 12:42

  @Rubio: je zou toch zeggen dat Hij dat geweten moet hebben gezien zijn “almachtigheid”.
  Maar ja, echt consequent handelen was niet zijn ding hadden we al gezien. “all animals are equal..” en zo.

  Blankfein: ik verwacht zo maar dat als er iemand van “het oude volk” bij hem aanklopt met Ex 22:24 onder de arm, hij of zij ook niet bij hem hoeft aan te kloppen voor een renteloze lening. 😉

 17. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 24 maart 2015 om 14:19

  Lezen en bij de les blijven aad. De oudste van de twee “arken” was carbondated op 12.000 jaar; Het was een voorbeeld voor salomaonstempel. Arkje was veel eerder…
  twee gevonden; eentje gehakt uit een enkel block steen; de tweede van aardewerk
  beter je best doen!

 18. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 24 maart 2015 om 18:14

  Niks gehoord over Griekenland; zitten ze allemaal aan de chipporro of retzina?

 19. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 24 maart 2015 om 18:17

  Trouwens met Abraham was het ook vreemd. Vlgs de christenen was hij in zuid Turkije, vlgs de joden in Jeruzalem en vlgs de moslims in de buurt van Mekka.
  Hadden ze toen al goed openbaar vervoer?

 20. King Billy 24 maart 2015 om 18:55

  Ga eens een échte krant opzoeken, @Kleet. Griekenland is de lastigste klant van het IMF sinds haar 70-jarig bestaan. De geloofwaardigheid van het IMF is daarom in opspraak gekomen omdat het IMF zelf ook sjoemelde met de voorwaarden waaronder hulp wordt verleend. Qua medewerking bevindt Griekenlad zich op het nveau van Pakistan en Zimbabwe.
  En een voormalige Griekse Minister is schuldig bevonen aan fraude omdat hij van de beroemde ‘Lagarde-lijst’ met grote belastingfraudeurs namen van familieleden verwijderde.

  Eigenlijk non-nieuws, iedereen weet en wist het, maar niemand kon om het land heen ter bescherming van andere belangen in dat deel van Europa, gelegen aan wat Amerikanen soms als een/hun ‘swimmingpool’ beschouwen.
  En toch mooi van de gemeenschappelijke Euro-, Target crediet/verrekenings- en Eurostatsystemen. Het legt uiteindelijk genadeloos bloot hoe men op de beste manier het onvoldoend doordachte geldsysteem kan uitbuiten. Vraag het niet alleen aan de Grieken, Maar ook aan de ‘banksters’.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eurokrise/griechenland/internationaler-waehrungsfonds-ueber-griechenland-frustriert-13501884.html

 21. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 24 maart 2015 om 20:20

  Ik doelde op de gezellige keuvelpartijtjes van merkel met Grieken gister; heb er niks meer van gehoord….
  Moraal van Griekse verhaal; westen wist het; maar liet het toe. Euro moest worden doorgeramd…
  Maar met corrupte criminele samenwerken: is duur.

 22. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 25 maart 2015 om 05:54

  12 jihadstrijders uit den Haag omgekomen.
  Hoezo “minder, minder?
  Meer, meer, meer!!!

 23. Aad Verbaast 25 maart 2015 om 10:21

  Weer zo’n tenenkrommend stukje van een “godsdienstwetenschapster”.
  http://www.katholieknieuwsblad.nl/opinie/7182-de-ont-heiliging-van-seksualiteit
  Ze eindigt met: “Er valt hier nog veel te ontdekken..” Daar kan ik zo maar gelijk in geven. Dat dacht ik namelijk ook toen ik het las.

 24. King Billy 25 maart 2015 om 18:48

  Uitgekauwd grapje uit de oude doos dan maar omdat het hier zo rustig is.

  God liep met z’n ziel en de Tien Geboden onder z’n arm. Waar naar toe met die geboden? Eerst ging hij naar de Egyptenaren, die wilde weten wat een ‘Gebod‘ dan wel is. “Wel“, zei God, “zoiets als gij zult geen overspel plegen“. De Egyptenaren dachten erover na en zeiden ‚ “Jammer Jongen, maar dat verpest onze enige vrije dag“.
  Vervolgens ging God naar de Assyriërs, die ook vroegen wat een gebod was. God antwoordde dat ze dan bijvoorbeeld niet mochten stelen. Ze bedankten voor de eer omdat dit hun economie zou ruïneren.
  “Dan maar de Iraëlieten, zonder ‘s’ -dat is eventueel voor later‘, eens proberen“, dacht God. Die vroegen hoeveel het ging kosten. “Het is gratis“, zei God. “Wow !!“, antwoordden deze zonder verder na te denken, “Doe ons er dan maar tien.“

 25. Aad Verbaast 25 maart 2015 om 19:33

  @King Billy: LOL.
  Doet me denken aan die anekdote van die pastoor en rabbi. In gesprek over “hoe verdeel jij de collecte?”
  Pastoor: Ik trek een cirkel op de grond. Gooi het geld omhoog. Alles er buiten, is voor God. Er binnen is voor mij.
  Rabbi: ik gooi alles in de lucht. Wat Hij wil hebben is moet Hij maar pakken. De rest is voor mij.

 26. King Billy 25 maart 2015 om 22:13

  Een militaire parade in Athene kan er van af, maar a.s maandag heeft de Griekse regering te weinig cash in huis om aan haar nationale en internationale (IMF) verplichtingen te voldoen. Daarom is in ijltempo -een praktijk die eerder immer werd gesaboteerd- nu een wet door het parlement gejaagd waarmee de regering een greep mag doen in de kassa’s van staatsbedrijven en pensioenfondsen in ruil voor Griekse schuldpapieren. Pensioenfondsen, de Atheense Metro, zelfs ziekenfondsen zijn niet veilig.
  Maar een belastingverdrag met Zwitserland, sinds 2010 op het lijstje van afspraken met de geldgevers, waar 17 miljard aan zwart´geld is geparkeerd, wordt nog steeds systematisch vertraagd.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eurokrise/griechenland/griechenland-fehlt-liquiditaet-ab-30-maerz-13505984.html

 27. Aad Verbaast 26 maart 2015 om 09:30

  @King Billy: het geld moet ergens vandaan komen. Lubbers en Kok hebben toch hetzelfde gedaan door de pensioenfondsen af te romen? Dat schiet tenminste lekker op. Zwart geld inpikken blijkt altijd ingewikkelder te zijn. Daar heb je alleen een kans op als je van munt wisselt. In dit geval erg ingewikkeld want dan moet de munt in de hele eurozone vervangen worden 😉

  Jammer voor de Grieken dat God niet meer actief is. Die wist nog hele volksstammen “meegaand” te maken (Egypte) zodat ze met genoegen al hun zilver en goud weggaven. Of zou Hij toch actief zijn en links en rechts wat politici “halsstarrig” gemaakt hebben? Je weet het gewoon niet..

 28. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 26 maart 2015 om 10:47

  Dat griekenland uit de euro moet is duidelkijk zelfs voor een blind paard.
  Uit de euro: wij geen extra lasten meer; de gewone man in griekenland kan gewoon leven.
  We hebben al 2200 euro pp betaald.
  genoeg=genoeg.
  minder minder…

  Maar NL is rijk; koopt 8 JSF’s ellendes.
  En weer dat moraliserende vingertje op de Filipijnen.
  Daarwas een straat van 11km, die naar de US basis ging; huis aan huis was bordeel; met jonge meiden meestal
  Die verdienden het inkomen voor een hele familie
  Dat mag niet meer van rutte.
  Die moeten verlicht verhongeren; dan gaan ze met een wit zieltje naar de hemel, en mogen ze petrus pijpen.

 29. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 26 maart 2015 om 10:49

  Gaat goed met het Kalifaat. Nog een land in oorlog; Jemen.
  wordt tijd voor wat neutronen wapens.
  Is WO3, alleen dat wordt in NL niet gezegd; is te shockerend.
  Maar geeft niet; grenzen dicht voor dat spul, en laat de moslims maar moslims afmaken.

 30. Annet Lemaire 26 maart 2015 om 11:07

  Aad, je bent nog steeds aan het bloggen! Groetjes uit het Hunzedal!

 31. Aad Verbaast 26 maart 2015 om 12:08

  @annet: ja, ja.. Jij ook nog zie ik, regelmatig. 😉
  Hartelijke groeten terug.

 32. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 26 maart 2015 om 18:37

  Eindelijk iets echt nieuws op gebied van electronica.

  Eerste model was een paar vierkante meter; maar nu is het een camera, vierkant, ongeveer 5x5x20 cm
  Op een plaatje van 1x1cm zijn meer dan 100.000 micro lenzen

  Wat je kan doen: NA het nemen van de foto: schrepstellen als foto wa\zig is. maar ook het zelfde beeld produceren, maar gezien vanaf een ander standpunt..

  Uitgevonden en ontwikkeld door een stdent op niveau van Einstein.

 33. King Billy 26 maart 2015 om 23:22

  Opmerkelijk. Wetenschap, niet religie, verdient de eer voor morele hoogstand.
  ==En Jezus spreekt natuurlijk wel vaker over de ander. Zoals over de barmhartige Samaritaan. Maar al deze lichtpuntjes zijn ingeklemd tussen grimmige, nogal immorele verhalen. Tussen verhalen over volkerenmoord, over krijgsheren die vrouwen en slaven roofden. Een centrale figuur als Mozes kun je met de beste wil van de wereld geen morele gids noemen.==
  http://www.trouw.nl/tr/nl/5116/Filosofie/article/detail/3927218/2015/03/26/We-leven-in-een-gouden-tijd-ondanks-de-religie.dhtml

 34. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 27 maart 2015 om 06:41

  Eindelijk een technische vernieuwing in tanks. poolse tank; past zijn temperatuur aan de omgeving aan; onzichtbaar met IR….

 35. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 27 maart 2015 om 08:56

  En het Teefje mag wel zijn salaris van staatssecremaitresse houden in tweede kamer….
  Ons kent ons nietwaar?
  Rechtsgelijkheid bij cabinet Ruttekut? hahahahahahahahahahahahahaha da’s een goeie; die schrijven we op!

 36. Aad Verbaast 27 maart 2015 om 10:47

  @King Billy: ik kan zijn redenering wel volgen. Om het simpele gegeven al dat als je je laat inspireren (voor je moreel kompas) door een oeroud boek, je per definitie altijd ver achterloopt.
  En kan dus weinig met vooruitgang te maken hebben.

 37. Aad Verbaast 27 maart 2015 om 10:48

  @Kleet: tank: ook een fluisterstil elektrisch motortje?

 38. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 27 maart 2015 om 11:09

  Nee maar die had Hitler wel. Hij had er twee; bijnaam: de muis. Gewicht 350 ton. Motor: diesel electrisch door Porsche gemaakt. met een lange verlengkabel; want hij was te zwaar voor een brug, moest door de rivier; dan gaf een tweede tank de electriciteit….

  Meestal zijn ontwerpers klungels.
  Soms een goeie.
  De TR34; was niet door USSR ontworpen, maar in de Oekraine….
  Superslecht laswerk.
  Maar als een duitse Tiger 3 schoten had gelost; had de TR34 er 12 gelost…

  Voor bomvrij: helemaal niet zo’n idioot ding als de Humvee–duur en slecht
  maar een voertuig, met de wielen 75 cm van cabine, en cabine verhoogd, met een dubbele bodem.

  Maarre Mig 29 kan zijn motor uitschakelen, in de vlucht en dan weer herstarten….

  De JSF kan je bijna niet in de lucht.Logisch, het kolere ding wil niet starten; en als die het bij hoge uitzondering toch doet, flikkert ie zo uit de lucht……

 39. King Billy 27 maart 2015 om 13:02

  Voor elck wat wils, aan diversiteit op de theologische schappen geen gebrek. Ieder vogeltje zingt zijn eigen theosofisch lied. 22 Protestantse stromingen. Vaak verenigd in naam van ‘heren onder elkaar‘, Broederschappen. Gevonden in Nederlands Dagblad onder ‘Benoemingen‘.
  Protestantse Kerk in Nederland
  Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt)
  Gereformeerde Gemeenten
  Christelijke Gereformeerde Kerken
  Hersteld Hervormde Kerk
  Nederlands Gereformeerde Kerken
  Oud Gereformeerde Gemeenten
  Voortgezette Gereformeerde Kerken
  Gereformeerde Kerken (hersteld)
  Verenigde Pinkster- en Vrije Evangelische Gemeenten
  Broederschap van Baptistengemeenten.
  Kerk van de Nazarener
  Algemene Doopsgezinde Sociëteit
  Leger des Heils
  Unie van Baptistengem. in Ned.
  Remonstrantse Broederschap
  Evangelische Broedergemeenten
  Vrije Oud Gereformeerde Gemeenten
  Oud Gereformeerde Gemeenten
  Indonesisch-Nederlandse Gemeenten
  Gereformeerde Kerken Nederland
  Vrije Baptisten

 40. Aad Verbaast 27 maart 2015 om 13:17

  @King Billy: LOL
  Laat ik nou in een gemeente wonen waar je op zowat elke hoek van de straat wel een gebouwtje vindt van een of andere kerkelijke stroming.
  Merkwaardig verschijnsel natuurlijk. Één boek met al die genootschappen die er een zodanig andere interpretatie aan geeft dat ze hun eigen heil zoeken. Dat moet God zich toch anders hebben voorgesteld zou je zeggen. Al weer zo’n misrekening van hem.

  Op zich wel goed nieuws trouwens. Hoef ik me minder aangesproken voelen (deed ik toch al niet zo) als iemand (of zelfs een exegeet) mij er op wijst dat de Bijbel toch anders gelezen/geïnterpreteerd moet worden dan ik schijn te doen in hun ogen. Ik ben niet de enige:-)

 41. rubiotje 27 maart 2015 om 14:47

  Dan ‘doet’ de Islam het eigenlijk nog niet eens zo slecht; ‘slechts’ Soennieten, Sjiieten, Salafisten en Soefi’s….maar hier zullen ook nog wel een paar ‘sekten’ vergeten zijn…wat een bende..

 42. Aad Verbaast 27 maart 2015 om 16:32

  Denk je al zo’n beetje alles gehad te hebben, krijg je dit:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4716/Christendom/article/detail/3930249/2015/03/27/Protestantse-Kerk-laat-dominees-vaker-verhuizen.dhtml
  == Het zou onder meer kunnen helpen bij ‘vastgelopen relaties tussen predikanten en de gemeente’. Ook kunnen gemeenten flexibeler met hun kas omgaan. ==

 43. Aad Verbaast 27 maart 2015 om 16:36

  @Rubio: dan heb je het ook maar over de belangrijkste stromingen. Maar daarna gaat het in de Islam wel heel hard. Elke moskee zijn eigen imam immers.. Die ook weer een eigen invulling prediken. Ook geen touw meer aan vast te knopen.

 44. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 27 maart 2015 om 17:58

  Kruising met de zoro-isten (oudste geloof ter wereld- die warden door de ISIS afgeslacht…5 hoofdstrominbgen en een x aantal nevenstroompjes…

 45. Aad Verbaast 28 maart 2015 om 19:00

  @allen: aankondiging van de volgende blog in de blog hierboven maar even aangepast.
  “God wil ook gaan kamperen.”. Ik rolde weer van mijn stoel en van het lachen toen ik dat allemaal las (en opschreef). Maandag..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: