Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

De Babylonische spraakverwarring

babel

Afl 7. uit de serie: Omtrent Het Oude Testament. Met “Wees vruchtbaar, wordt talrijk en bevolk de aarde” (Gn 9:1) was het gezin van Noach al aardig op streek geraakt. “Nadat ze uit het oosten weggetrokken waren, vonden ze een vlakte in Sinear (Babel) en vestigden zich daar.” (Gn 11:2)

Het moeten er al honderden zo niet duizenden geweest zijn. Hecht groepje mensen trouwens.
“Alle mensen op aarde spraken één taal en gebruikten dezelfde woorden.” (Gn 11:1).

Met grootse plannen ook nog eens. “Laten we een stad bouwen met een toren, waarvan de spits tot in de hemel reikt; dan krijgen wij naam en worden we niet over de aardbodem verspreid” (Gn 11:4)

Niets mis mee zou je toch zeggen.
Een beetje wethouder van tegenwoordig laat ook graag iets achter. En menig burgervader wil ook graag “de boel bij elkaar houden”.

Toch een misrekening. Ze hadden even buiten de waard (God) gerekend. Hij kreeg er lucht van.

“Toen de HEER neerdaalde om de stad en de toren die de mensen bouwden, te zien, zei Hij: Nu zijn ze één volk en spreken zij allen dezelfde taal. Wat zie doen is nog maar het begin; later zal geen enkel plan van hen meer te stuiten zijn.” (Gn 11:5-6).

Hij vond het blijkbaar te spitsvondig van “de mensen”. Dat ze te hoog van de toren bliezen. Voelde zich persoonlijk bedreigt. Mensen kwamen hiermee wellicht letterlijk en figuurlijk te dicht bij zijn ‘ivoren toren’. En Hij greep onmiddellijk in.

“Laten Wij neerdalen en verwarring brengen in hun taal, zodat de een niet meer verstaat wat de ander zegt. En de HEER dreef hen vandaar naar alle kanten de aardbodem over, en er kwam een einde aan de bouw van de stad.” (Gn 11:7-8)

Ik ben wederom met stomheid geslagen!

“Waar heb dat nou voor nodig?”

Een schepper die uit puur eigenbelang totale verwarring gaat stichten? Waar we tot op de dag nog last van hebben? En hij heeft het nog voor elkaar gekregen ook!

Micro: Dankzij God heb ik dus jarenlang moeten zweten zwoegen om meerdere talen te gaan leren om me enigszins ‘verstaanbaar’ te maken als ik een beetje wil rondreizen. Niet iets waar ik God voor op mijn blote knieën bedank.

Macro: Zomaar enkele voorbeelden.
Dankzij God wordt bij onze zuiderburen nog steeds de taalstrijd.  In het Europees Parlement spreekt men 20 talen. 800 tolken moeten daar die 380 mogelijke taalcombinaties ontwarren om elkaar nog een beetje te kunnen begrijpen. Heb ik het nog niet eens over de Verenigde Naties gehad.

En Hij schiet er ook nog eens mee in de eigen voet: tot op de dag van vandaag kunnen de ‘geleerden’ het nog niet eens worden over de juiste vertalingen van zijn eigen biografie! Verwarring alom.

Ik moet meteen denken aan de uitspraak van Alexander Pola: “Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, en zelden aangenaam”. Dit is weer zo’n uiterst pijnlijk voorbeeld daar van.
Met grote gevolgen natuurlijk, maar daarover later..

 

P.S. Binnenkort deel 8. God laat een oogje vallen op Abram
P.S.: plaatje komt hier vandaan: https://www.rijksmuseum.nl/en/collection/RP-P-1896-A-19368-2972
(klik voor een groter formaat)
P.S. alle verschenen blogs in deze serie zijn te vinden in de rechterkolom onder het kopje: “Omtrent het Oude Testament”

133 Reacties op “De Babylonische spraakverwarring

 1. blutch1 15 december 2014 om 17:25

  Ach, als hij het niet gedaan had, hadden de mensen het zelf wel gedaan. Het dialect van het ene dorp is weer anders dan dat van het dorp ernaast. En zeg nou zelf, wat zouden wij hebben aan 21 woorden voor sneeuw. Of wat moeten Kirgiziërs met torentjesoverleg. Of Libiërs met participatiesamenleving. Iedereen doet mee, dat is waar, maar waarschijnlijk betekent het iets anders. Zelfs het woord grandeur kan in Nederland nergens voor gebruikt worden. Bij een ander heet het corruptie en bij jezelf ritselen. Dus tussen 2 personen klopt het al niet, laat staan tussen willekeurige wereldburgers. Overigens, een wereldburger is geen groot uitgevallen hamburger.

 2. Aad Verbaast 15 december 2014 om 17:45

  @Blutch1: maar als ik het goed begrijp is het hier toch de hand van God geweest. Stel je toch eens voor dat we over de hele wereld dezelfde taal hadden gesproken?!
  Dat moet wel zijn oorspronkelijke doelstelling geweest begrijp ik, anders had hij (kennis nemende van het uit de hand gelopen experiment) hier toch niet na duizenden jaren ingegrepen respectievelijk “verwarring gezaaid”. Voor mij niet de eerste keer dat hij verwarring zaait overigens.

  P.S. en wat een zegen zou het zijn als een paar van die woorden die je oplepelt ‘het niet gehaald’ zouden hebben..

 3. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 15 december 2014 om 18:01

  Gefeliciteerd! Saaier kan het niet! De fulmserie op Discovery “the bible” is een stuk leuker!

 4. Aad Verbaast 15 december 2014 om 18:17

  @Kleet: saai? Kan natuurlijk. Speciaal voor jou dan dit filmpje om dit wat minder “saai” te maken:
  http://www.schooltv.nl/no_cache/video/crid/20111212_babel01/

 5. joost tibosch sr 15 december 2014 om 18:36

  Zou het “spreken van God” te maken kunnen hebben met dat vreemde, en toch iedereen bekende, “geweten”, nog steeds van jongsafaan het “stemmetje van het geweten” genoemd? . Wat zou dat geweten zeggen bij de vraag waarom mensen elkaar maar niet willen verstaan met alle al eeuwenlang bekende gevolgen vandien? Nomaden, totaal niet onder de indruk van de hun bekende oude wereldrijken met hun grote machtige arm en hun machtsvertoon van, nu nog soms als ruines bestaande, geweldige gebouwen maakten op grond van eigen kritisch gewetensinzicht dit verhaal en gaven met hun oude literaire denken hun God de rol van “stem van geweten”. Menselijk pedant machtsvertoon is en blijft -ook in de tijd van Jeroen Bosch- oorzaak van het elkaar niet meer verstaan van de volkeren. En is dat nu in die wereld van volkeren die zich voorstaand op eigen grootsheid elkaar maar niet willen verstaan en alsmaar geen echte -terwijl men dat toch eigenlijk verlangt- Verenigde Naties willen/kunnen worden, zo anders? Het bekende en nog steeds ervaren begin en einde van dit al eeuwenoude verhaal!

 6. Aad Verbaast 15 december 2014 om 18:42

  @Joost: == Zou het “spreken van God” te maken kunnen hebben met dat vreemde, en toch iedereen bekende, “geweten”, nog steeds van jongsafaan het “stemmetje van het geweten” genoemd? ==
  Zou zomaar kunnen..

  Het bijzondere aan dit verhaal is dat wereldwijd (door de historie heen) dit verhaal op de een of ander manier opduikt. Ook in culturen waar je het niet meteen zou verwachten:
  http://bijbel.startpagina.nl/prikbord/16268521/de-toren-van-babel-in-de-overleveringen

  P.S. met dank aan @rubio voor het tippen van deze link.

 7. Johan 15 december 2014 om 18:57

  Er zouden anders een heleboel mensen werkloos zijn, als we allemaal dezelfde taal spraken. Leraren, vertalers …Dat wilde God wellicht ook niet op zijn geweten hebben.

 8. blutch1 15 december 2014 om 19:45

  Zelfs in het ABN blijkt dat mensen elkaar niet verstaan. Ik vrees dat dit meer komt door niet goed te luisteren dan door iets anders. Zelfs voor lezen gaat dit op.

 9. King Billy 15 december 2014 om 22:41

  Blutch1 heeft een punt.
  De Toren van Babel. Het moet steeds maar groter en beter. Tot op de dag van heden. Van kop tot voet in alle venen van samenlevingen. Dat verklaart ook waarom zovelen nog steeds “God’s werk op aarde doen“. Met alle moral hazards die daaraan kleven, als deze mensen niet worden teruggefloten..

  Hieronder een link naar een artikel over de Joodse visie op de periode van Adam tot en met Abraham.
  Chaos troef, waar tyrannieke stamhoofden, koningen en meer van zulk soort volk, tot goden werden verheven.
  Niettemin wéér vanuit de premisse dat God bestaat. En daar is dan de paradox. Tyrannieke leiders bestaan omdat ze aan moral hazards letterlijk een broertje dood hebben. Geen God, die ingrijpt.
  Hetgeen meteen de vraag oproept of God daadwerkelijk bestaat.

  Vanuit deze visie, met de Toren van Babel in gedachten, kan het zomaar zijn dat het inelkaar geknutselde Christendom als een soort slager haar eigen vlees keurt met hier en daar een profeet, die af en toe een second opnion ventileert waar slechts met een half oor naar wordt geluisterd. Dan kan het zomaar gebeuren dat de Paus op de schoot van iemand kruipt, of de hielen likt van iemand, die het niet zo nauw neemt met moral hazards. Waarbij de functies van deze persoon tot haast goddelijke dimensies worden verheven om fijnmazige tyrannieke systemen in stand te houden. Tot de dag dat een nieuwe profeet of nieuwe leider met veel onbegrijpelijke retoriek zelf voor God gaat spelen. Een perpetuum mobile waar geen God of zoiets aan te pas komt.

  In concreto, je zult maar in een bestuur, een parlement, een Raad, een regering zitten in zulk soort fijnmazige systemen, waar bovendien naar elkaar en andere instellingen en personen kan worden wordt gewezen als het aankomt op rekenschap afleggen en stellig overtuigd zijn God’s werk op aarde te doen.
  Geen wonder dat de profeten, die zich evenwel ook op God beriepen, zo wantrouwig als de pest waren.

  http://www.jewishhistory.org/tower-of-babel/

 10. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 15 december 2014 om 23:18

  @aad: ik weet dat het peil aldaar te hoog voor je is, maar waag een poging: ga eens bij discovery kijken. EN beter geinformeerd; en aanzienlijk leuker en minder saai.
  Niet dat daar veel voor nodig is…….

 11. Aad Verbaast 16 december 2014 om 00:23

  @Johan: nu wel ja. Maar wat zou de wereld er op vooruitgegaan zijn als we allemaal dezelfde taal hadden gesproken. Dan was er nu misschien wel helemaal geen werkeloosheid. Wie zal het zeggen?

 12. Aad Verbaast 16 december 2014 om 00:27

  @Blutch1: Inderdaad helemaal waar. Lezen is nog beperkter. Maar een enkel zintuig wat mee doet.
  Gaat nog wel eens mis dus..
  Er worden heel wat communicatietrainingen besteed aan e-mail verkeer, en al helemaal intercultureel.

 13. Aad Verbaast 16 december 2014 om 00:35

  @King Billy: interessant verhaal. Toch raak ik de draad een beetje kwijt (“verwarring”?) als hij me net aan het inpraten is over drie onderscheidenlijke perioden van 2000 jaar, om vervolgens voorbeelden te geven waarbij ik denk te lezen dat er eigenlijk al die jaren niet veel veranderd is.

  Wel een bijzondere naam trouwens die ik hier ook weer tegen kom: Nimrod.
  Kleinzoon van Cham. http://nl.wikipedia.org/wiki/Nimrod_%28Bijbels_figuur%29
  http://christiananswers.net/dictionary/nimrod.html

  N.B.: Nimrod wordt maar 4 keer vermeld (en dus nauwelijks beschreven) in de hele Bijbel overigens:
  Genesis 10: 8 en 9
  1 Kronieken 1:10
  Micha 5:5

 14. Aad Verbaast 16 december 2014 om 00:41

  @Kleet: dank voor de tip. Staat inmiddels de hele dag aan hier.

 15. Basta 16 december 2014 om 10:27

  Met “Wees vruchtbaar, wordt talrijk en bevolk de aarde” (Gn 9:1) was het gezin van Noach al aardig op streek geraakt.

  Dat was misschien niet helemaal een goed zet, wees vruchtbaar brengt een hoop ellende met zich mee. God liet het aan de mens over om gemeenschap te hebben maar hij had de klus misschien toch beter aan de engelen kunnen uitbesteden. Ons hele leven is gaan draaien om het vruchtbaar zijn. God had waarschijnlijk al snel begrepen dat dat geen slimme zet was, hij had de aarde niet voor niets onder water gezet. Het plan om een reuzecondoom te bouwen was zo gek nog niet maar het leed was al geschiedt toen hij met lede ogen aan moest zien dat zo’n ding ook stuk kan.

 16. Aad Verbaast 16 december 2014 om 11:08

  @Basta (of al die andere namen waaronder je hier regeert):
  == beter aan de engelen kunnen uitbesteden == deed hij. Daar kwamen reuzen van. Ook geen succes geworden. Allemaal vernietigd door de zondvloed.

 17. rubiotje 16 december 2014 om 12:55

  Het wordt voor mij steeds duidelijker dat Zecheria Sitchin op grond van de Soemerische teksten gelijk heeft met zijn veronderstelling dat er toen een oorlog woedde tussen de toenmalige goden op aarde (buitenaardsen) met catastrofale gevolgen voor steden als Jericho, Sodom, Gomorra, enz. Met name de god Marduk die na de zondvloed zijn stad Babel weer probeerde op te bouwen, te beginnen met de toren.
  Enlil (‘onze god’) en Enki, broers, ( de scheppers van de witte en de zwarte mens, die elkaar elders overigens ook bestreden) vreesden de weer toenemende macht van Marduk en zijn menselijke ‘hulpjes’ koning Nimrod e/o Nebudkadnezar.
  Ze hadden immers allen hun eigen gebied toegewezen gekregen door hun oppergod Anu.
  Enlil heeft vervolgens Babel in een nacht van de kaart geveegd en bij de mens spraakverwarring gesticht teneinde de wederopbouw te saboteren…..

  http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=en&u=http://www.sitchin.com/evilwind.htm&prev=search
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Enlil

  We kunnen wel rondjes om elkaar heen blijven draaien, o.m. de wetenschap en religies, maar daar komen we tot nu toe ook geen stap verder mee, erger nog…nog steeds een wereldwijde ‘spraakverwarring’ daaromtrent…

 18. Appelvrouw 16 december 2014 om 14:14

  Ik zie God zo helemaal voor me, op zijn knietjes spelend met al die poppetjes op aarde die Hij heeft opgewonden en dan doen ze soms dingen die Hij niet wil, dan pakt ie ze weer op en probeert ze op het goede pad te krijgen. Maar als ze dan echt allemaal gehoorzaam zijn vindt Hij het saai en maakt groepjes en laat ze met schietgeweertjes met elkaar vechten, en vreemde talen spreken. En God zit dan te lachen terwijl de poppetjes er zelf ook niets van snappen en liever maar weer in de doos terug willen.

 19. Aad Verbaast 16 december 2014 om 14:33

  @Rubio: ook mooie verhalen. Ik krijg meer en meer de indruk dat er vele verhalen ‘rondzwierven’ door de gelederen die in die regio’s leefden. Geen tv, dus je moest wat als je ’s avonds bij het kampvuur zat..
  Door overlevering na overlevering uiteindelijk door onderscheidenlijke mensen/volken een keer opgeschreven.
  Maar ja hoe hoog zou het waarheidsgehalte nog zijn? Je hebt toch ook dat spelletje wel eens gespeeld in de klas waar je in een kring zit en de eerste een zin fluistert in het oor van de buur. En zo de kring door? Blijft niet veel van over als je aan het einde bent.
  Over spraakverwarring gesproken.. 🙂

 20. Aad Verbaast 16 december 2014 om 14:35

  @Appelvrouw: zou zomaar kunnen. Misschien heeft Hij wel een hele rij ‘werelden’ naast elkaar staan om mee te spelen. Altijd nieuwsgierig wat er nu weer allemaal gebeurt in die ‘aquaria’..
  Kun je zo maar duizenden jaren zoet mee zijn.

 21. rubiotje 16 december 2014 om 15:50

  Is natuurlijk helemaal waar Aad. Maar dankzij al die op elkaar gelijkende verhalen/overleveringen wel of niet opgetekend, die overigens allemaal wereldwijd rondwaren als mythes, sagen en legenden komen de wetenschappers, ondanks diegenen die star hun leerstoelen beschermen uit angst voor nieuwe ontdekkingen en bewijzen, steeds dichter en vooral sneller bij de waarheid. Nooit de ogen sluiten zoals alle religies met al die daarbij horende exegeten. Moderne technologie zoals computers, raketten ed. helpen daarbij natuurlijk ook steeds meer. Bovendien kan en mag daar natuurlijk best enthousiast gefantaseerd bij worden door schrijvers en cineasten (oa close encounters..?). Het kan immers ook weer vele anderen inspireren…?
  Maar ja, wat te doen als God die Duracel batterijen uit onze konten haalt?
  Zal ongetwijfeld ook wel ergens in de bijbel vermeld staan….

  PS; Spelletje in militaire dienst als ‘oefening’ moeten doen, in een rij van 1 km met onderlinge afstand van 100 m.
  Over spraakverwarring gesproken; die kouwe oorlog in ’68-’69 was bij voorbaat al verloren; De Russen zijn in aantocht –> de bus vloog uit de bocht…. 😉

 22. Aad Verbaast 16 december 2014 om 16:15

  @Rubio: het is maar te hopen dat we onderhand eens achter het echte verhaal komen. Dan gaan er natuurlijk wel de nodige schokgolven door de wereld..

  Ik heb daar wel mijn gedachten over natuurlijk, maar ja, ik kan het hier uiteraard niet maken op te schrijven dat ik ook ergens in geloof! 😉

  Rusland: maken wel spannende tijden mee. Roebel in vrije val. Maar gelukkig (voor hem) is Poetin voor de 15e keer op rij als man van het jaar daar verkozen. Je verwacht het niet.

 23. rubiotje 16 december 2014 om 17:04

  == het is maar te hopen dat we onderhand eens achter het echte verhaal komen. Dan gaan er natuurlijk wel de nodige schokgolven door de wereld..==
  Aad; Er wordt misschien weleens doorslaggevend, iig belangrijk, bewijs achtergehouden door wat voor ‘instanties’ dan ook, tw het Vaticaan of hypocriete christelijke Amerikaanse universiteiten uit angst dat de waarheid aan het licht zou kunnen komen. Het is toch gek dat van een serie van 7 Sumerische kleitabletten ‘toevallig’ de 5e, en waarschijnlijk de belangrijkste om een min of meer definitief bewijs te kunnen leveren, nog steeds ‘zoek’ is. Je zou je af kunnen vragen; wat is wijsheid om eea achter te houden om een volgende, en ditmaal alles vernietigende, ‘religieuze’ wereldoorlog te voorkomen.

 24. Aad Verbaast 16 december 2014 om 17:14

  @Rubio: als het ultieme bewijs wel ergens te vinden zijn dan ontstaat er natuurlijk totale verwarring (hoe toepasselijk..) maar of het tot == alles vernietigende, ‘religieuze’ wereldoorlog == zal komen is nog maar helemaal de vraag. De vinder zou nog wel eens de Nobelprijs voor de Vrede kunnen krijgen. Ultiem is immers ultiem.

  P.S. dan maar een variatie op een bekend gezegde: “Mijn koninkrijk voor een kijkje in de bibliotheek van het Vaticaan”!

 25. rubiotje 16 december 2014 om 17:20

  Aad; Russen zijn altijd mafkezen geweest. Hebben nooit het lef om eens met z’n allen te protesteren op het Rode Plein en omdat ze niet durven gooien ze zich liever elke dag vol met wodka om ‘te vergeten’ dat ze elke dag nog steeds verkeerd ‘geïnformeerd’ worden door oud-KGB er(s) Poetin & Co. Eea wordt dan wel weer geheel gecompenseerd door een hele grote bek te hebben in populaire vakantiegebieden als bv Thailand. Van mij mogen de roebel en de olieprijzen nog veel verder dalen zodat ik ze daar iig niet meer massaal hoef tegen te komen.

 26. Aad Verbaast 16 december 2014 om 17:33

  @Rubio: die Russen die jij daar tegenkomt zijn de rijke Russen. Die laveren tussen dit soort perikelen door. Blijf je dus last van houden, maak je geen illusie.

  Doet me overigens denken aan http://nl.wikipedia.org/wiki/Russisch-orthodoxe_Kerk
  Interessante geschiedenis. De leiders zitten bij elke speech van Poetin in de rijen mee te klappen.

 27. rubiotje 16 december 2014 om 17:39

  Aad; OK, een westerse wetenschapper zou de Nobelprijs dan krijgen maar hoe zouden invloedrijke islamitische landen (m.n. Saoedi Arabië) bv reageren als hun ‘heilige’ boek de Koran van de een op de andere dag niet meer zou kloppen………………….? De pleuris zou gewoon uitbreken daar, bij rijk maar vooral bij arm. Waar zou men nog voor of tegen kunnen/moeten vechten…? Ach ja, natuurlijk die vermaledijde ongelovige intellectuele westerlingen!!
  Mensen als Rikus en Kleet zijn het iig wel met me eens denk ik.. hoewel ik vanuit die hoek nou niet helemaal op bijval zit te wachten.

 28. Aad Verbaast 16 december 2014 om 17:44

  @Rubio: == Waar zou men nog voor of tegen kunnen/moeten vechten…? ==
  Precies! Een welhaast hemelse gedachte.

 29. rubiotje 16 december 2014 om 17:53

  Aad; Ook veel Russische Jan Modaals met de pet hoor en dat zijn juist de ergste. Waren vroeger arm en stonden de hele dag in de rij van de supermarkt voor een brood. Net als de Duitsers vlak na de oorlog toen die plotseling wat meer geld hadden door de Marshallhulp dan de Nederlanders en al een auto konden kopen. Zich in relatief korte tijd van ‘niets iets’ te voelen dat zijn de ergsten. Overigens is de Chinese Jan met de pet ook al een barbaar met centen in Thailand. Genant om te zien maar de Thai vindt het allemaal wel best en blijft lachen. Ik weet wel beter want die Thai kickbokst ze het liefst naar de eeuwige jachtvelden in Siberië en Mongolië…. 🙂

 30. Aad Verbaast 16 december 2014 om 18:11

  @Rubio: ik herken dat wel: “kale kak”. De ergste soort. Kwam/kom je in “het Gooi” ook veel tegen.

 31. rubiotje 16 december 2014 om 18:37

  Aad; Herken ik als ex-Mokummer ook wel; de grachtengordel zit immers vol met ‘kouwe kak’, zoals we noemen; van boven bont van onderen stront. Of zoals een ‘Hagenaar’, anders dan een ‘Hagenees’, een Rolls voor de deur heeft staan opgepoetst en wel.. maar wèl zonder motor… Wellicht zou ons Max Moskovitch de volgende kunnen worden? Immers ook een import provinciaal uit Maastricht?……Geintje mensen.. gewoon Mokumse LOL al woon ik er niet meer, gelukkig..!
  Je kan er zomaar per ongeluk geliquideerd worden tegeswoordig… 🙂

 32. rikus 16 december 2014 om 19:12

  Zouden ze wel allemaal verstaan wat een Dagobert Duck tax betekend? Ook in Friesland?

 33. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 16 december 2014 om 20:03

  Europeanen/chinezen/russen –meestal boven middelbaar–gaan alleen naar Thailand voor goedkope sex.
  Met te jonge meiden, kinky sex, omgebouwde mannen, homo’s, traverstieten en wat andere afwijkingen.
  Dus soort ziet soort… whoi cares?

 34. blutch1 16 december 2014 om 20:09

  En als “de waarheid” dan geopenbaard zou worden door dat 5e Soemerische kleitablet zou niemand het geloven. Of er zouden zoveel interpretaties van komen dat er wederom geen eenduidigheid is. De waarheid staat voor de deur, maar niemand herkent hem. Vergeet de schokgolven maar.
  @Aad, ik ga graag mee naar de bibliotheek van het Vaticaan. Het grootste deel valt natuurlijk niet te lezen, maar dat leren we dan wel.

 35. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 16 december 2014 om 21:44

  In Petra, Jordanie wordt illegaal gezocht naar schatten
  Officieel is er zo goed als niets gevonden.
  Maar een zwart handelaar, met Eigen collective, heeft een paar duizend maal zoveel als de musea.
  Waaronder: soemerische kleitabletten, en koperrollen

  Maar dat wist je al;want het verslag was op viasat discovery….

 36. Basta 16 december 2014 om 22:10

  Ik ken nog een gediggie in het vroeg Babels:

  Aszik vamme werc komcseggic
  szunne menou
  rika, rika,
  laane menou.
  Evve nochwa tetegec kerd
  toenoula melos
  mal legec, mal legec
  toenoula melos.

  Em ma proppe, etep proppe
  Em ma sèzchela melos
  Tottic nedde crantep emme
  leckurre segret, danszeg tse
  kanapee, kanapee
  toenoutyn ustoe.

  Aszick csavus im melyche mostap
  seggictoe
  rika, rika,
  laane menou.
  Evve nochwa pittetyn us
  toenoula melos
  szotterick, szotterick,
  toenoula melos.

  Em ma pitte, maffup pitte
  Em ma szèchela melos,
  Tottic evvelec kursellef
  noggetuc kydoe, danszeg tse
  szoe menou, szoe menou,
  toenoutyn ustoe.

  Het is toevallig gevonden in een grot door twee nimfen
  en provisorisch geïnterpreteerd door ene Scheltema.

 37. King Billy 16 december 2014 om 23:28

  Beschouwen we de Bijbel in zijn geheel is het gewoon een allegorisch boek waarin volgens de kunstjes van de rethorica parabellen, metaforen en gelijkenissen zijn opgenomen en daarna aan elkaar geknoopt. Met daarboven een niet te duiden ‘God‘ als personificatie voor een heerser over zijn Rijk.
  Ter vergelijking hoe abstacte begrippen gepersonificeerd worden. Amerika is Uncle Sam of Lady Liberty, Frankrijk is Marianne, Engeland is Britannia, Vrouwe Justitia. Rusland een beer. New York en sinds kort een computerfirma een appel. Dictators met erfelijke opvolging, hoewel dit zoals in China ook aan een functie en ter bescherming van het instituut aan een grondwet kan worden geplakt.
  Kom je aan ‘Amerika‘ dan kom je aan Uncle Sam (of v.vv) dan breekt de hel los. Met de voorgaande zin in gedachte, de eerste alinea nog eens teruglezen.

  Overigens een knap stukje werk om uit die allegorische verzamelingen niet alleen drie verschillende basisreligies te peuren, maar ook nog goed- en kwaadschiks in samenlevingen weet te injecteren. In feite een “chapeau“ voor grenzeloos menselijk vernuft.

  Wat die Russiche beer betreft, wie een beetje de politieke psyche van Poetin & Co begrijpt en het doorgaat zoals het nu gaat, wordt binnen de kortste keren de Russische beer losgelaten op die bemoeials. Niet alleen een kat in het nauw maakt rare sprongen. Beide partijen zijn behoorlijk aan het koorddansen momenteel. Boven een ravijn.

 38. Frits van Woerkom 16 december 2014 om 23:34

  Vanmiddag reed er een overlaat met een winkelwagentje mijn kuiten aan flarden. In plaats van excuses begon hij me de meest vreselijke ziektes toe te wensen en verweet me necrofilie daar mijn moeder vorig jaar al is overleden. De ellende zat hem niet zozeer in het omverrijden, dat kan iedereen gebeuren maar ik wil gewoon niet horen wat hij allemaal nog te vloeken heeft.
  Het spijt me dat ik het zeggen moet maar ze schijten tegenwoordig op de geschiedenis, hadden we het nu maar gewoon bij Babylon kunnen houden dan was er niets aan de hand geweest. Het is waarschijnlijk ook een samenloop van omstandigheden geweest met de wetenschap dat iedereen elkaar tegenwoordig maar begrijpt. Je hoeft de google vertaalmond maar open te zetten en je krijgt de hele wereld op je bord. Ik wil het gewoon allemaal niet horen en zeker niet begrijpen, maar een uitknop levert de geschiedenis er niet bij.

 39. Aad Verbaast 17 december 2014 om 00:22

  @Rubio: er lopen rare lui rond in die kringen.. 🙂

 40. Aad Verbaast 17 december 2014 om 00:25

  @Blutch1: == Het grootste deel valt natuurlijk niet te lezen, maar dat leren we dan wel. ==
  Da’s mooi. Niet te lezen is niet zo’n probleem. Nemen we @Selma mee. En @Joost natuurlijk met zijn telefoonboek. Kunnen we vanuit die kelders even skypen met de keien van de wetenschappelijke exegese!

 41. Aad Verbaast 17 december 2014 om 00:27

  @Kleet: een zwart handelaar? Daar heb je het alweer. Geen greintje respect voor de doorbraak van de eeuw!

 42. Aad Verbaast 17 december 2014 om 00:30

  @King Billy: zo beschouw ik de Bijbel ook maar. Maar ik kom zo langzamerhand wel tot de ontdekking dat het dan wel erg slordig in elkaar geflanst is en zeer selectief gezien de andere verhalen die er ook waren. Gemiste kans.
  Des te knapper inderdaad dat het toch zo’n bestseller is geworden. Knap stukje marketing!

  Rusland/beer: de tweede kamer heeft net een motie aangenomen dat er geen wilde dieren meer in het circus mogen. En meteen donderde de roebel in elkaar. Kan geen toeval zijn.

 43. King Billy 17 december 2014 om 07:40

  @Aad Verbaast. ==Zo beschouw ik de Bijbel ook maar==
  Alles goed en wel, ieder zijn heug en meug, maar als die bijbel Leitmotiv, tegelijkertijd toetssteen is en samenlevingen -mensen dus- op grond van niet alleen die bijbel ongevraagd tegen hun wil desondanks met dagelijks portie’s religieuze vitamines van bedenkelijke herkomst worden opgedrongen, is het een ander verhaal. Praktijken die getoetst moeten worden aan ethische normen en waarden, die met een beetje gezond verstand niet zo moeilijk zijn te bedenken, zo niet reeds aanwezig, Welke echter terwille van de lieve vrede vaak met een korreltje zout worden genomen.

 44. Aad Verbaast 17 december 2014 om 10:25

  @King Billy:
  == is het een ander verhaal == een héél ander verhaal. Reden voor mij om dat verhaal maar eens te fileren.
  Uit onverwachte hoek (Ivan Wolffers Hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur VU) een kort en bondige analyse, verwijzend naar een bron die ook naar zijn zeggen onverwacht is): http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/30002_hoe_de_wereldgodsdiensten_opkwamen/

  Nog een positief nieuwtje uit politieke hoek (na het politieke slachtveld van gisteren in de 1ste kamer): van Miltenburg stelt voor de koran en de bijbel (en andere naslagwerken) te verwijderen van de voorzitterstafel in de tweede kamer.
  Officiële reden: ruimte nodig voor een nieuw knoppenpaneel.. Er is nog wel ruimte voor een e-reader 🙂

  n.b. ik ben maar even snel een kijkje gaan nemen:

 45. rubiotje 17 december 2014 om 10:38

  Dus onze belastingcentjes gaan op aan onzin als bijbels en korans in Den Haag…mooie boel dan.
  Zelfs in hotels zie je geen bijbel meer op het nachtkastje liggen en terecht.

 46. Pseudo rabbi van Gojnjik 17 december 2014 om 10:41

  Dat de Almachtige, moge zijn naam in eeuwigheid schitteren, de vloed heeft neergeslagen, zal ons tot rust en stilte baren.
  Namens de gehele sjoel wensen wij u alle prettige Babeldagen en een gelukkig uiteinde.

 47. King Billy 17 december 2014 om 11:04

  Kerk en Staat gescheiden? Gij geleuft dat? Met symbolisch een paar boekwerkjes om welke redenen dan ook uit een politiek platform verwijderen, zijn we er niet. Uiteindelijk gaat het in de politiek om de herverdeling van voordeeltjes en binnengehaalde centjes. Men denkt toch niet dat de religieuze platformen met vaak gulle gevers kostenneutraal gaan meebetalen aan de voordeeltjes die ze ontvangen? Al dan niet in natura. Bijvoorbeeld ook aan semi-kerkelijke instellingen, die ver over de grenzen actief zijn.
  En wat die grenzen betreft, aan een andere kant van die schijnheilige calvinistisch getinte dijken, wordt 11 miljard aan Brussels’ hobbygeld (€) binnengeharkt. Beheerd door een meerderheid van christen-democraten in politieke platformen van Berlijn, Brussel en Straatsburg.

 48. Aad Verbaast 17 december 2014 om 11:14

  Kijk. Daar kan het Vaticaan nog wat van leren: http://www.bbc.com/news/uk-30510137
  First female bishop named as the Reverend Libby Lane

  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/12/17/eerste-vrouwelijke-bisschop-ooit-aangewezen/

 49. Aad Verbaast 17 december 2014 om 11:18

  @Rubio: zo veel munten zal dat niet kosten. Ik verwacht dat er genoeg sponsoren te vinden zijn die grateloos die boekjes daar hebben willen neerleggen..

 50. Aad Verbaast 17 december 2014 om 11:19

  @King Billy: nog een lange weg te gaan inderdaad om de (politiek beleden) scheiding van kerk en staat te bewerkstelligen.

 51. blutch1 17 december 2014 om 12:41

  Scheiding van kerk en staat bestaat niet in Nederland, zeker niet in de politiek. Zie CU, SGP, CDA.
  Ook Wilders heeft een godsdienststandpunt. Gehannes rond WA en Maxima meegemaakt? Zelfs de overheidsgesubsidieerde omroepen doen eraan mee.

 52. blutch1 17 december 2014 om 12:43

  Zou Chabot vanavond nog interessante nieuwe woorden hebben, bv dagobertducktaxontwijkerscollectief.

 53. Aad Verbaast 17 december 2014 om 16:36

  @Blutch1: die scheiding is een illusie inderdaad. Lijkt nog steeds op een (gemiddeld?) huwelijk.

  Chabot: ik ga het missen helaas. Eigenlijk wel benieuwd wat hij uit de pen heeft getoverd. Ik mag hem wel. Fraaie combinatie van humor met een krachtige lichaamstaal.

 54. King Billy 17 december 2014 om 22:50

  Mooi voorbeeld van een moderne spraakverwarring in notabene een landstaal is de fenomenale komst uit het nagenoege niets van de protestbeweging PEGIDA. “Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes“. Geen politieke partij, gewoon een protestbeweging. Zoals eerder ‘Wutburgers‘ protesteerden tegen de nieuwbouwplannen van het station in Stuttgart. Niemand zag PEGIDA aankomen. Tegendemonstraties zijn er ook, maar die trekken minder deelnemers.
  Een ‘melting pot‘ dwars door de samenleving van politiek uiterst links tot uiterst rechts van hoog- tot laagopgeleiden met van alles daartussen in, waarbij de rechterzijde probeert verdekt prominent aanwezig te zijn. De politiek en mediaoutlets trekken de haren uit hun hoofd, stolperen over elkaar heen, kunnen het nauwelijks duiden, gesprek van de dag op de radio en TV, in de Berlijnse politiek (“Gevaarlijk!, afstand nemen“), in kroegen, op internet en scholen.

  https://www.facebook.com/pages/PEGIDA/790669100971515 Inmiddels bijna 70.000 fans op Facebook.

  Veel meer dan dat PEGIDA -als symptoom- een uitlaatklep is voor ongenoegen over tientallen jaren politieke ontkenning en negatie van twijfels, wrevel, wrok over meer dan alleen het vreemdelingenbeleid, kan ik er niet van maken.

 55. Aad Verbaast 18 december 2014 om 00:33

  @King Billy: ik wordt niet vrolijk van dit soort bewegingen. Ook moeilijk in te schatten wat en/of welke consequenties dit zou kunnen hebben.
  Maar ja, demonstreren mag natuurlijk. Een eigen mening hebben ook. Spraakverwarringen kunnen gauw ontstaan. En dat kan nog wel eens uit de hand lopen..

  @Blutch1: over spraakverwarringen gesproken. Ik heb Het Dictee niet gezien. Net wel de tekst.
  Ik ben een bescheiden man. Geen hoofdprijs ook deze keer.
  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/de-volledige-tekst-van-het-groot-dictee-door-bart-chabot~a3813436/

 56. King Billy 18 december 2014 om 11:01

  En, de verwarde politieke top nog steeds in dat Torentje van Den Haag? Niet leuk voor Rutte om als aspirant-demissionaris naar Brussel af te reizen voor een “tweedaagse top, waar ze ‘intensief’ over de situatie in Oost-Europa gaan praten en s’strikt geheim’ is” volgens de staatsomroep, die vrijdag om 16.00 begint, zaterdag om 12.30 eindigt en Draghi ook aanwezig is omdat zijn onafhankelijke bank overweegt staatsobligaties op te kopen. Ook obligaties van bijvoorbeeld Hongarije? Een politieke cultuuromslag is het zowiezo al. .

 57. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 18 december 2014 om 11:26

  Het wordt tijd voor wat grof geweld tegen de islam; paar moskeetjes plat branden, een stel het ziekenhuiis in.
  Dat is het enige wat de islamitisering stopt.
  En die MOET stoppen; anders gaan we ten onder.
  Ook in wetgeving.
  Biedt de Koran maar aan de rechter aan ter toetsing.
  Zorg maar voor een verbod op de islam; is een vereniging, die ten doel heft moord en massa moord.
  Breek de minaretten af.Behandel de moskeetjes net zoals de turken de 500 katholieke kerken op Cyprus behandelde. maak er opslag, en beestenstallen van.
  Knuppel er een zootje het ziekenhuis in.
  Krijgen ze een keer terug van wat ze zelf gedaan hebben en doen.

  Het laks reageren, zo in de trent van ruttekut’s multi culti en de ISIS: ” we moeten nou echt een paar bommetjes gaan gooien jongens, maar ik beloof niet te veel, en veel missers.Hebben jullie nog voorkeuren? is de aanleiding van de toestand in Australie en van de aanslag op de school

  De premier van AUSTRALIE heft heel wat meer hersens in zijn kop dan ruttekut
  Hij weigert met de moslims te praten.
  Zou die dat WEL doen, zegt hij: jullie zijn een rechthebbende partij, wij zijn voor wat geweld chanteerbaar, en wij willen ons aanpassen aan jullie achtelijkheid”

  Zachte heelmeesters en stinkende wonden en zo…
  Zie de intervieuws op mijn vlees boek “pierre van de kletersteeg’

  het aantal gematigden zegt niets.
  Stel nou eens dat er altijd 75%gematigden zijn, dan nog:
  –DE 40 million doden
  –Stalin Rusland 20 million
  –Japan 38 million
  –China: 73 million
  Zegt dat iets?
  In Oslo de laatste 2 jaar ALLE gewelddadige verkrachtingen door moslims? Stockholm de verkrachtings hoofdstad vanhet westen geworden.

  De pegida is een geode zaak, een begin.
  Het weghalen van de Koran in tweede kamer is een goed begin. het weghalen van de bijbel is islamitisering onder de anti discriminatievlag, die voorbij gaat aan ons cultureel verleden, goed of slcht, maar van ons.

 58. Aad Verbaast 18 december 2014 om 11:57

  @Kleet: == Het wordt tijd voor wat grof geweld tegen de islam == gebruik van geweld biedt nooit een oplossing. Ook niet in deze.

 59. Aad Verbaast 18 december 2014 om 12:04

  @King Billy: Een hete Kerst. Weinig wits aan.
  Interessante case natuurlijk, waarbij onze politieke leiders die met nogal wat meel in de mond democratie belijden geheel in paniek zijn omdat er een paar senatoren zijn die hun eigen mening uitdragen (grondwettelijk vereist zelfs) en daarmee de ongeschreven wet van de ijzeren fractiediscipline doorbreken. Tja, en dan kunnen zomaar snode plannen er niet snel doorheen gejaagd worden.
  De zweetlucht in het torentje is inmiddels niet meer te harden.

  Dan Rusland. Roebel is in de vrije val. Raakt Poetin ook nog eens Cuba kwijt als vooruitgeschoven post richting de VS.

  Gaat nog een leuk gesprek worden op die top: het laatste zetje om Rusland helemaal kopje onder te duwen, of wordt dat als te link ervaren?

  N.B.: Nederland doet er wel alles aan om hun ‘vriend’ ook in barre tijden te ondersteunen: http://www.nrc.nl/nieuws/2014/12/18/nederland-helpt-gazprom-aan-miljarden-euros-belastingvoordeel/

 60. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 18 december 2014 om 12:19

  Waar redden stilzijgt, begint de stok te spreken.
  Geweld helpt; bij deze primitivo’s.
  Een hond moet zijn meester (er)kennen.

  In de tijd dat ik nog getrouwd was, kwam er een lekkertje uit de buurt mijn vrouw bedreigen. Hij had dat succesvol met meer mensen uit de buurt gedaan.
  Ik ben er effe heengegaan en heb even redelijk gepraat
  ik heb hem verteld dat als er iets zou gebeuren, ik om 17.00 thuiskom, dan zijn voordeur eruit loop, en hem en zijn vrouw het ziekenhuis in zou rammen
  Ze kenden me goed genoeg om dat serieus te nemen

  Probleem opgelost

  jaar ervoor; lekkertje van 14 jaar had bij mij ingebroken.
  Hij was in een jeugdsoos; een ex rechercheur was daar vrijwilliger.
  Ik ga naar dat jong toe en vroeg hem waar mijn spullen waren.
  “zeg ik niet”
  Dus ik pakte hem op gaf hem een hijs voor zijn kop en veegde hem tegen de muur.
  Toen was ie overtuigd van zijn morelke plicht dat wel te vertellen.

  Geweld werkt.
  En goed.

  Omgekeerd ook
  Doordat de ISIS in feite met rust wordt gelaten, krijgen randdebielen moed; en vallen ze een school aan en voeren een gijzeling uit

  Vorige week warden wapens in beslag genomen.
  Teveel voor particulier.En handgranaten kunnen alleen gebruikt worden voor het afmaken van meerdere mensen in een keer
  Niks in de krant–vreemd.

 61. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 18 december 2014 om 12:21

  In die tijd van treinkapingen kregen ambonezen een ontieglijk grote bek in een disco in Appelscha. Ze warden plankgas door NL jongens het kanaal ingeslagen; en het was over.

  Geweld werkt.

 62. King Billy 18 december 2014 om 12:50

  Rusland economisch helemaal kopje onder duwen is misdadig met grote schade aan eigen belangen. Bovendien de vraag of Poetin het zover laat komen en daarom naar andere middelen grijpt. Grootste verliezers zijn dan de wederzijdse burgers. Een Kremlinputschje, waar Poetin de kans krijgt op een eervolle aftocht lijkt mij meer voor de hand liggen. Is eerder gebeurd in de Russische geschiedenis.
  Putin de Krim, Amerika Cuba.

 63. Aad Verbaast 18 december 2014 om 14:19

  @Kleet: er zijn groeperingen waar jij je zo tegen verzet, die dezelfde soort redeneringen aanhangen. Schiet allemaal niet op.

 64. King Billy 18 december 2014 om 14:27

  Even Iets anders tijdens deze regenachtige Periode? Monthy Python, the life of Brian, 1979. Parodie op het leven van Jezus.
  http://vdownload.eu/watch/6095015-monty-python-39-s-life-of-brian-1979-with-english-subtitles.html

 65. King Billy 18 december 2014 om 14:32

  Re Rutte. De sancties waren toch al voorgekookt. De rest is ‘onder ons sonderen’ wat in we misschien in maart 2015 moeten doen.

 66. King Billy 18 december 2014 om 17:15

  Kerstboodschap van de onlangs door Porochenko nieuwe benoemde voorzitter van de Veiligheidsraad. “Wij bouwen het machtigste leger van Europa, willen NATO-lid worden, willen de Krim heroveren en hopen op miljarden Westerse steun voor wapenaankopen.”
  http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/ukraine-konflikt-kiew-will-maechtigste-armee-europas-13327320.html

 67. blutch1 18 december 2014 om 18:36

  Noach, verzuip die vent met zijn grootheidswaanzin.

 68. King Billy 18 december 2014 om 19:34

  tja, gaan wij voor dergelijke aspriraties de weg vrij maken door elders bijgedrukt geld voor nobele voornemens te fourneren?

 69. King Billy 18 december 2014 om 23:01

  Moderne Toren van Babel. Een 62-trapsraket met drie motoren. Ergens in juni 2015 moet-ie op de lanceerplaats staan.
  5 wordt 21
  21 wordt 65
  65 wordt 312

 70. Aad Verbaast 19 december 2014 om 08:44

  @King Billy:
  Life of Brian: klassieker natuurlijk. Wie kent hem niet? “Always look on the bright side of life”

  Rutte (c.s.): mocht tot 4 uur vannacht in de kamer blijven. Om de ‘list’ uit te komen leggen. ‘Linksom of rechtsom’, het zal gebeuren. Desnoods buiten de 1ste kamer om. Per decreet dus eigenlijk.
  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/val-kabinet-afgewend-na-wankel-compromis-over-zorgwet

  Porochenko: de man is niet goed bij zijn hoofd.

  23:01: ?

  P.S. en dan moet de Kerst nog beginnen! 🙂

 71. King Billy 19 december 2014 om 09:07

  Re 23.01. Brusselse kerstpuzzle, die in elkaar geflanst moet worden. Chinese kerstpuzzle is onderweg.

 72. Aad Verbaast 19 december 2014 om 11:55

  @King Billy: als liefhebber (blijkbaar) hier dan de “moeilijkste puzzel van het jaar”. In elkaar gezet door de AIVD (hebben niet veel beters te doen blijkbaar):
  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/daar-ie-dan-de-moeilijkste-puzzel-van-het-jaar
  Kom je de kerstdagen wel mee door denk ik zo.

  En mocht je nog gasten hebbenm, of zelf ergens naar toe gaan, dan hierbij nog een aardig “conversation piece” waar je ze wel even mee zoet kan houden:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Het_moeilijkste_raadsel_aller_tijden
  Behoorlijk on-topic ook nog: “Drie goden X, Y, en Z heten (in onbepaalde volgorde) Waar, Onwaar en Willekeur…”

 73. joost tibosch sr 19 december 2014 om 12:19

  Om ieder hier met zijn Kerstpuzzels lekker te ergeren dan nu ook maar als kersttoetje de niet verminkte oude geboorteverhalen van Jezus

  We hebben twee nogal verschillende geboortevehalen van Jezus (Mt 1-2; Lk 1-3). Met een na het leven van een opvallende mens verteld oud geboorteverhaal gaf men toen aan dat opvallende mensen ahw als baby al te herkennen waren: zo daalt baby Boeddha als wijze met open armpjes uit de schoot van zijn moeder.

  Bij Mt 1-2 geven joden die christen werden een bewust in elkaar gezette stamboom met 5 (Mozes met de 5 boeken van de Thora,) korte verhalen aan dat zij geloven dat Jezus en zijn manier van leven toppunt van joods geloof en gedrag is. Na 6×7 joodse namen vd joodse geschiedenis komt hij bij 7×7; tegenover de Edomiet Herodes de Grote is hij de nieuwe Jakob=Israel, die Edom, zijn eeerstgeboren teelingbroer te slim af is; hij is de “ster van David”, als de grote koning David natuurlijk ook in Bethlhem geboren, en als vroeger vereerd door niet joodse koningen; hij wordt als Mozes als baby al vervolgd; en na zijn Exodus terug in Nazaret: hoop van joodse toekomst “nassur”. Zij geloven dat hij tussen de grote joodse “zonen van God”.hoort.

  In Lk 1-3 wordt hij vergeleken met de grote joodse concurrent uit zijn tijd Johannes de Doper Die krijgt als zoon van een tempelpriester door zijn grote zingende joodse familie een groots geboortefeest. Jezus is de zoon van een grietje uit de provincie Galilea (als Boeddha, door de Olifansgod bij zijn moeder verwekt, hier door de Geest verwekt; joden beweerden dat hij de bastaard van een toen steeds meer gehate romeinse soldaat was). Hij werd buiten de joodse gemeenschap geboren in een stal tussen toen door joden minder gevonden “onreine” herders.De joodse gemeenschap zing dan wel niet, daar zingen wel “engelen”. Tenslotte eindigt Lk stamboom tussen het groeiend aantal hellenistische christenen met Adam=Elckerlyc, de eerste “Zoon van God”.

  Zoals joden en grieken, die dat toen hoorden, wordt je -zeker al niet door zo’n oude voor ons ongebruikelijke en zonder joodse achtergrond moeilijk te snappen geboorteverhalen-,niet gedwongen om te geloven, wat christenen geloven. Je vraagt je nu bovendien ook af hoe zo’n oud geboorteverhaal over Jezus steeds meer ontaardt in een misselijkmakend dagenlang consumentenvreet- en opgeprikt amusementsfeest met overdadig eten, dure kleren, gezellig en dagenlang akelig liefzijn , met lichtjes, engeltjes en lieve herdertjes.!

 74. Aad Verbaast 19 december 2014 om 13:27

  @Joost: mooi overzicht van de vele verhalen en versies, waarvoor dank.

  Je laatste zin spreekt me ook aan. Waar komt die vreemde gewoonte vandaan je vol te moeten vreten op deze dag? Hoeveel mensen ‘op de straat’ zouden nog weten wat kerst anders inhoudt dan dat?

  Ik sprak gisteren nog iemand die aangaf dat thuis geen kerstboom geplaatst mocht worden trouwens: was maar heidens. Maar een kerststalletje mocht ook niet. Dat was weer te katholiek..
  De rasechte christenen trouwens Pasen de belangrijkste feestdag. Wederopstanding!

  Blijft tobben.

 75. joost tibosch sr 19 december 2014 om 13:58

  Aad Heb een minstens 2 eeuwen oud geërfd bordje in de gang met “Tob nooit”. Passeer dat tig maal per dag en krijg het tobben toch moeilijk afgeleerd!

 76. rubiotje 19 december 2014 om 14:14

  Met deze godenzonen blijft het ook tobben…blijft desondanks een mooi lied in de Arena basiliek..! 🙂

  http://www.ajaxsongs.nl/klassiekers/de-herdertjes-lagen-bij-nachte/

 77. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 19 december 2014 om 14:36

  Ik had altijd gruwelijk de pest aan dat sort dagen.
  Om de een of andere redden werd het zo gemanipuleerd dat ik altijdmoest opdraven bij schoonfamilie.
  Zo ook het bewuste jaar.
  begin December wist ik al dat de schoonmoeder al vanaf augustus zat te manipuleren, om de hele familie aldaar te krijgen.
  Dus begin December zei ik tegen mijn vrouw: verassing! Twee tickets om de kerstdagen door te brengen in Marokko, in de zon”
  Zij: ja maar we gaan naar mijn moeder; ik sta erop
  ikke: laat me effe denken en ik ging een boodschap doen
  Kwam terug “ken jij jeanny van de kassa?”
  Jawel, dat oversexte geval?
  Zij wil de situatie wel oplossen; zij wil wel met mij meenaar Marokko ipv jou; kan jij lekker naar je moeder…..

  Werd een leuke kerst; thuis voor de broodnodige variatie
  Mijn schoonmoeder had zo mogelijk nog meer de pest aan me

 78. King Billy 19 december 2014 om 15:01

  Over puzzles. Wat bezielt die Chinezen? Heb hier een lichtketting uit China die kerstleidjes afspeelt omdat ik weer eens de kleine lettertjes op de bling-bling verpakking niet bestudeerde. Staat de melodie van het Wilhelmus ook tusssen.

 79. King Billy 19 december 2014 om 15:08

  Zou God, indien hij bestaat, ook grijnsmiley’s achter z’n eigen grappen zetten?

 80. blutch1 19 december 2014 om 15:28

  Wie koopt er nu iets waarvan hij niet weet wat het is? Een Chinese lichtketting. Maar dat verklaart wel weer de woekerpolisaffaire. Billy, dat je met Kerst het licht maar moge ontvangen.

 81. King Billy 19 december 2014 om 16:54

  Blutch1 re “dat je met Kerst het licht maar moge ontvangen.”
  Gelukt! Met schaapjes erbij in de wei. Deze keer zonder muziek.
  http://koningbilly.wordpress.com/2014/12/19/christmas-lights-also-for-bright-dummies-may-peace-and-patience-with-you/

 82. Aad Verbaast 19 december 2014 om 17:18

  @Joost: en schrobbe in de tobbe helpt ook al niet..

  @Rubio: 🙂

 83. Aad Verbaast 19 december 2014 om 17:20

  @Kleet: jij naar Marokko? Jeetje, dan moet het wel heel ernstig gesteld met je zijn (toen?)!

 84. Aad Verbaast 19 december 2014 om 17:22

  @King Billy: Wilhelmus bij de kerstliedjes? Ongelooflijk: hebben die Chinezen dan geen enkel historisch besef? 😉

 85. Aad Verbaast 19 december 2014 om 17:31

  Over tobben gesproken. Krijg je dit: http://www.volkskrant.nl/buitenland/gesjoemel-brengt-franciscanen-aan-bedelstaf~a3814972/
  “linksom of rechtsom”:
  ==
  Volgens het blad heeft de orde via bankrekeningen in Zwitserland miljoenen euro’s gestoken in dubieuze ondernemingen die onder meer bij drugssmokkel en wapenhandel betrokken waren. Ook zouden er veel geld zijn gegaan naar een hotel in Rome met uitzicht op de St. Pieter.
  ==

 86. King Billy 19 december 2014 om 19:03

  @AAd Verbaast. Neurie eens de melodie van “De herdertjes lagen bij na-ha-nachte”, “Stille nacht, heilige nacht” en daarna “het Wilhelmus”. Die Chinezen hebben een feilloos gehoor voor historisch besef.

 87. Aad Verbaast 20 december 2014 om 10:17

  @King Billy: 5000 jaar oude beschaving. Dan bouw je wel wat historisch besef op natuurlijk.
  Zouden ze het allemaal al geweten hebben? 😉

 88. King Billy 20 december 2014 om 10:48

  @Aad Verbaast. Maar ook de Chinezen hebben geen overgeleverde verhalen over de periode dat de halve wereld op ijs werd gezet. Komt vast omdat mammoeten en jagers als aanknopingspunt in geen velden of wegen meer waren te bekennen. Wat dat betreft had Noach met z’n schuit een makkie. Stel je eens voor hoe de wereld en het verhaal van Goliath eruit hadden gezien indien Noach die kolossen ook nog had moeten accomoderen. Zonder fantasie is men dan nergens.

 89. Aad Verbaast 20 december 2014 om 11:24

  @King Billy: == indien Noach die kolossen ook nog had moeten accomoderen ==
  Maar volgens de creationisten gingen ze wel degelijk mee met Noach. Aangezien ze alles kunnen verklaren maken ze zich geen zorgen over enkele exemplaren van wel 40 meter. Hij nam jonge exemplaren mee.. http://www.christipedia.nl/Artikelen/A/Ark_van_Noach == Hoe het ook zij, er is geen goede reden om dino’s uit te sluiten van de diersoorten die in de ark gingen.==

  Inderdaad: == Zonder fantasie is men dan nergens. ==

 90. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 20 december 2014 om 11:42

  Ga naar Yahoo UK; video ” 209 seconds that makes you question your entire existence”

 91. Aad Verbaast 20 december 2014 om 13:11

  @Kleet: leuk filmpje. Ik was al overtuigd trouwens. https://www.youtube.com/watch?v=gIbfYsQfNWs

 92. rubiotje 20 december 2014 om 13:38

  15:08; God ooit betrapt op een grap…? 🙂 🙂 🙂

 93. Aad Verbaast 20 december 2014 om 14:07

  @Rubio: ik kan me ze niet herinneren. Althans niet iets wat grappig is. Maar het kan natuurlijk dat Hij daar zelf heel anders over denkt.

 94. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 20 december 2014 om 14:39

  @Rubio: kijk eens in de Spiegel…..
  of
  Kijk eens wat je kindvrouwtje aan het uitspoken is met wieals jij in NL bent…..

  Da’s lachen!\!!!!

 95. rubiotje 20 december 2014 om 16:17

  Kleet; == Da’s lachen!\!!!! == Ik vraag me wel eens af of je dat überhaubt wel kan…. èn smiley’s en linkjes maken natuurlijk.
  Valt allemaal niet mee hè?

 96. King Billy 20 december 2014 om 16:32

  Natuuurlijk heeft God -indien hij bestaat- humor De vraag is wélke vorm van humor.
  Een beetje gemene vorm van humor? Leedvermaak? Voor zijn eigen amusement een beetje ronddollen met zijn creatie, het de mens eerst een beetje lastig maken en uitdagen in het Paradijs, dan straffen, waardoor de mensheid vervolgens lijdt. Zoiets als een onnozel, gemeen kind dat een gevangen tuininsect het lastig maakt, misschien zelfs een poot uitrukt, weer uitzet op het dak van het vogelhuisje en kijkt wat er dan gebeurt. Maar daarmee zijn we er niet, ook nog eens duiden dat wie lijdt nobel wordt en juist die mensen als prinsen op het hoge paard tilt met een grote kans dat de overge-erfde rijkdom in hoogmoed converteert, die weer voor de val moet komen,

  .

 97. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 20 december 2014 om 16:33

  Ja hoor kan ik allemaal wel; maar doe ik niet (altijd)
  Alleen als ik het de moeite waard vind….

  Ik lachtte me rot toen een jongen van 27 mij een oude lul noemde——terwijl ik de dag ervoor zijn vrouw naaide…..

 98. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 20 december 2014 om 16:37

  Ik bood ook een wethouder in publiek een kopstel van een paard aan (in friesland)
  Volgende vergadering: hij bedankte mij; en ik vroeg hem of het paste. Ja hoor!.
  Vreemd, ze waren van een WERKpaard…

  Er was er maar EEN die begreep wat ik zei….de andere 70 niet
  maar allez, dat waren frieze en ambtenaren

  Dus weer foto en stukkie in de krant
  Zo heb ik ook eens een fotograaf van de VK over de vloer gehad; werd pagina 2!
  Wat een afgang! Had special editie moeten zijn….

  Enne: effe kijken naar mijn avatar…

 99. Aad Verbaast 20 december 2014 om 16:42

  Nog meer wonderlijke gewoonten:
  == De camerlengo is ook degene die de dood van de paus moet vaststellen. Hij doet dat traditioneel door drie keer op het hoofd van de paus te slaan met een zilveren hamer, terwijl hij zijn naam roept. ==
  Als ik iemand (als is het een ijzeren hamer) drie keer op zijn hoofd timmer is ie vast ook wel dood..
  http://www.volkskrant.nl/buitenland/paus-benoemt-nieuwe-plaatsvervanger~a3815593/

 100. rubiotje 20 december 2014 om 16:46

  Vraag; Heeft god gevoel voor humor?

  Antwoord: Misschien is de beste indicatie dat God heeft wel een gevoel voor humor, is dat Hij schiep de mens naar Zijn beeld (Genesis 1:27), en zeker mensen zijn in staat om waar te nemen en uit te drukken humor. De American Heritage Dictionary definieert een “gevoel voor humor” als “… Het vermogen om waar te nemen, te genieten, of uitdrukken wat is komisch of grappig.” Volgens deze definitie, dan moet God het vermogen om waar te nemen te tonen, te genieten, of uitdrukken wat komisch is. De moeilijkheid is dat mensen waarnemen wat komisch is anders, en wat de zondige mens zo grappig waarneemt zou niet een heilige en volmaakte God amuseren. Veel van wat de wereld noemt humor is niet grappig, maar is lomp en grof en mag geen enkel onderdeel in een christelijk leven hebben (Kolossenzen 3: 8). Andere humor wordt uitgedrukt ten koste van anderen (neerhalen in plaats van opbouwen), weer iets tegengesteld aan Gods Woord (Kolossenzen 4: 6; Efeziërs 4:29).

  Een voorbeeld van Gods humor is het geval waarin de Israëlieten werden met behulp van de Ark van het Verbond als een geluksbrenger in het nemen van het aan de strijd, en de Filistijnen belandde te vangen en te plaatsen in hun tempel voor hun idool van Dagon. Ze kwam in de tempel de volgende dag en vond Dagon plat op zijn gezicht voor de ark. Zij die hem helemaal terug. De volgende ochtend, daar was hij weer, maar deze keer had hij zijn handen en hoofd afgesneden als een symbool van zijn machteloosheid voor de God van de ark (1 Samuël 5: 1-5). Gods zetten Dagon in een positie van onderwerping aan Zijn ark is een komisch beeld.

  Dit incident is een voorbeeld van God lachen om de dwaasheid van hen die Hem zouden verzetten. “Zie wat ze spuwen uit hun mouths- ze uitspuwen zwaarden uit hun lippen, en zij zeggen: ‘Wie kan ons horen?’ Maar Gij, o HEERE, lachen ze; je spotten met al die volken “(Psalm 59: 7-9). Psalm 2 openbaart God ook lachen om mensen die in opstand zou komen tegen Zijn koningschap (vers 4). Het is als de komische foto van een kleuterschool leeftijd kind wordt boos op zijn ouders en weglopen van huis … de hele weg naar het huis van zijn buurman. Maar er is natuurlijk een serieuze kant aan dit als goed, en hoewel het beeld van zwakke en domme man probeert verstand overeenkomen met een almachtige en alwetende God is komisch, God schept geen behagen in hun eigenzinnigheid en de gevolgen daarvan, maar wil zie ze omdraaien (Ezechiël 33:11; Matteüs 23: 37-38).

  Een persoon niet grappen in de aanwezigheid van iemand die net heeft verloren een nauwe geliefde te kraken; flauwe grappen zijn niet op hun plaats bij zulke gelegenheden. Op dezelfde manier wordt God gericht op de verloren en is op zoek naar degenen die de zorg voor hun ziel als Hij dat doet. Dat is de reden waarom ons leven (terwijl het hebben tijden van verademing en humor), worden gekenmerkt door “soberheid” (ernst over het maken van ons leven tellen voor Christus) (1 Tessalonicenzen 5: 6,8; Titus 2: 2,6).

  Read more: http://www.gotquestions.org/God-humor.html#ixzz3MS9Jz9Nb

  Is overigens niet ‘my cup of tea’
  Getekend Rubio

 101. Aad Verbaast 20 december 2014 om 16:48

  @King Billy: het zou natuurlijk heel goed kunnen dat Hij zich bescheurt van het lachen als hij ziet dat al die onzin die Hij verkoopt door zoveel mensen nog steeds echt wordt geloofd.. 🙂

  @Rubio: jeetje.. 🙂

 102. rubiotje 20 december 2014 om 16:53

  Overigens krom vertaald door Google chrome; excuus daarvoor.

 103. Aad Verbaast 20 december 2014 om 17:05

  @Rubio: == krom vertaald == en dus geheel on topic. Krijg je met die Babylonische spraakverwarringen. Heeft zelfs Google nog geen antwoord op.

 104. rubiotje 20 december 2014 om 17:06

  Aad; == jeetje..==
  Het lijkt er idd op alsof ik al zwaar getafeld heb terwijl de kerst nog moet beginnen….
  Wordt tijd voor een borrel en wat luim… en in het kader daarvan..:
  Dankzij mijn gipspoot hoef ik lekker met kerst nergens naartoe… ergo ik bestel wel een pizzaatje.. heerlijk!
  …en in februari weer lekker naar het ‘kindvrouwtje’ van inmiddels veertig naar Thailand.. 🙂

 105. Aad Verbaast 20 december 2014 om 17:19

  @Rubio: de Google vertaling is gelukkig nog grappiger dan het origineel! 🙂

  Hoest met het enkeltje trouwens? Moeite waard geweest? In het gips?
  Verder: denk aan het oude Friese gezegde: “van kruk tot crack!”

  P.S. crack uiteraard in de betekenis van: kei, uitblinker, beste paard van stal.. 🙂

 106. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 20 december 2014 om 17:19

  Ik kees nooit ouder dan 35.Doe niet in antiek of spinnewebben…

 107. Aad Verbaast 20 december 2014 om 17:25

  @Kleet: == Ik kees nooit.. ==
  sta je al alom bekend in Roemenië als “die keeshond”?

 108. rubiotje 20 december 2014 om 19:09

  Aad; == Hoest met het enkeltje trouwens? Moeite waard geweest? ==
  Gaat de goede kant op, toe nu toe alleen een beetje lastig. Ik zie het zo, God heeft me wederom een vervelend kunstje geflikt.. Hij mag me kennelijk niet zo.. maar ik word desondanks op 8 januari van het gips ‘verlost’ en vanaf dan is het weer gaan ‘met die banaan’…
  =crack= ; Thanks; maar je hebt wel een èrg hoge pet van me op hoor…. ach ik probeer er altijd wat van te maken. Net als jij trouwens, ik ken je inmiddels als mijn ene broekzak..? 🙂

 109. King Billy 21 december 2014 om 00:56

  Die arme Francisjes toch. Was vanavond hier uitgebreid op TV. Beslist geen Vennootschapjes onder firma. Elders gebeurt het anders, die hele Badhoeverbogen hangt van zulk soort constructies aan elkaar.

 110. Aad Verbaast 21 december 2014 om 09:49

  @Rubio: nog even de poot stijf houden dus, maar dan heb je ook wat.

  @King Billy: zou er eer Fransiscaan zijn geweest die in het kader van de belofte van armoe ook gedacht heeft dat als het niet rechtsom kan dan maar linksom desnoods met een algemene maatregel van bestuur? Arm zullen we worden, dan maar failliet!

 111. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 21 december 2014 om 14:20

  Er is hoop voor jullie oiwetjes!
  Ibuprofen testen wijzen uit, dat schimmels 17 jaar langer leven…..

 112. King Billy 21 december 2014 om 16:32

  Waar spraakverwarrende rethoriek toe leidt:
  Enquete van Le Figaro over uittreding in de EU. Verrassend Nederland met 39 procent van de ondervraagden. Engeland 42%.
  Volgens Le Figaro onderkent Juncker de anti-EU stemming en doet er goed aan “de eurocratie op dieet te zetten.“
  http://www.lefigaro.fr/international/2014/12/19/01003-20141219ARTFIG00359-le-oui-mais-des-europeens-a-l-ue.php

 113. Aad Verbaast 21 december 2014 om 23:57

  @Kleet: je doet me al weer denken aan een blog wat ik eens schreef: https://aadverbaast.wordpress.com/2011/03/07/schimmels-in-je-hersenen/
  Voel je al iets kriebelen?

 114. Aad Verbaast 22 december 2014 om 00:00

  @King Billy: == eurocratie == op dieet: Maar dat is toch precies waar ze de tovenaarsleerling Timmermans voor hebben ingehuurd.
  Even nog niet, zo rond de Kerst stemmen maar weinig voor een dieet. Hij moest dan ook wat inbinden in het EP.

 115. King Billy 22 december 2014 om 06:39

  Ofwel, kolonialisme heeft de toekomst, tegenwoordig globale geopolitik en waarom het nooit meer goed komt tussen Engeland en Frankrijk. Daarom schiep God, als hij bestaat, het Engels Kanaal, het beste tussen twee werelden. Britannia rules the waves. Jaloerse Marianne heeft het nakijken.

 116. Aad Verbaast 22 december 2014 om 08:28

  @King Billy: gevalletje van “gelijke monniken, gelijke kappen”. Verkapte staatssteun, gelijk kappen, zou ik zeggen.

 117. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 22 december 2014 om 12:21

  Dat is het bewijs dat de Pegiuda nodig is.

  Het punt is: dat iedere hoeveelheid van buitenlanders–waar NIET EEN ENKELE vluchteling bij is, welkom is in west Europa, en dat dit ten koste gaat van Eigen bevolking.
  Zelfs het meest achtelijke: het uitnodigen van 3500 Syriers om maar hierheen te komen; uitkering en woning zijn al geregeld.

  Zie sluiting van verzorgingstehuizen, aanvallen van uitkeringen; het absolute vporrang geven aan criminele oostblokkers en zgn “vluchtelingen” wat betreft woning toe wijzing en andere voorzieningen, de zorg is ontoegankelijk gemaakt, en nu wordt nog vastgesteld welke huisarts en specialist mag; zodat die lekker door de verzekering gemanipuleerd kunnen worden.

  In landen als turkije, Iran, Irak, Syrie, Egypte jemen, Libie vinden nog aanslagen op christenen plaats; op Cyprus hebben de moslims meer dan 500 antieke kerken geplunderd en de kunstschattengestolen (liggen in opslag in zuid duitsland; worden NIET teruggegeven)
  en dan wordt er in DE in de kerken een islam lied gezongen?

  wat zullen die moslims de hoeren en varkens van DE uitlachen; het zal ze sterken in hun islamitisering; maar ook: bijdragen aan (verdiend) geweld tegen moslims.

  Waar rede stilzwijgt, begint de stok te spreken.

 118. Aad Verbaast 22 december 2014 om 13:03

  @King Bily: beetje meer oecomene kan geen kwaad. Veel kwaad is juist ontstaan doordat dezelfde oorsprong anders wordt uitgelegd door deze en gene. Deze blog legt nog maar weer eens uit hoe dat ook alweer kon gebeuren..

  @Kleet: zie hierboven.
  Ook niet handig om maar alles te geloven wat onze ‘leiders’ roepen om de bevolking angst in je jagen. Voorbeeldje: http://www.nrc.nl/nieuws/2014/12/22/veel-minder-asielaanvragen-dit-jaar-dan-teeven-dacht/

 119. Aad Verbaast 22 december 2014 om 13:11

  Bij gebrek aan een kerstcadeautje dacht DNB dan zorg ik er zelf maar voor: http://www.nrc.nl/nieuws/2014/12/22/toezichthouder-dnb-wil-financieel-topman-delta-lloyd-weghebben/
  == ..heeft DNB ook een boete opgelegd 1,2 miljoen, verhoogd met het bedrag dat Delta Lloyd aan voordeel heeft behaald door het besluit: 21,6 miljoen euro. ==

 120. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 22 december 2014 om 13:19

  Je moet natuurlijk NOOIT geloven wat een ruttekut overhead en wat ambtenaren zeggen.
  Liegen en feitverdraaiing zijn functie vereisten.

  Bij die zgn “lagere” cijfers zijn de eersdere 2000 en de komende 2500 NIET meegerekend; doe je dat wel, zijn de cijfers heel , heel veel hoger

  Ze hebben ook geen asyl GEVRAAGD; maar AANGEBODEN gekregen.
  Ytansport met KLM zal ook wel betaald zijn door ruttetroep

 121. Aad Verbaast 22 december 2014 om 13:30

  @Kleet: == Liegen en feitverdraaiing zijn functie vereisten. == daar kan ik het wel weer mee eens zijn.
  Stuitend recent voorbeeld: Een “Partij voor Vrijheid en Democratie”, die dan vervolgens de vrijheid (om een arts te kiezen) wil afschaffen, en als men daar democratisch besluit tegen te zijn, de democratie dan ook maar opzij wil schuiven.
  Hoeveel gekker kan je het maken?!

 122. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 22 december 2014 om 14:46

  De meeste stemmen op PVV omdat er niets anders meer is.
  Zelfs een partij van neo Nazi’s is beter dan de zittende partijen voor de massa.

  Als je de formele stats bekijkt, zie je dat Roemenie meer bijdraagt dan krijgt van Brussel.
  Logisch, alle Phare, Sapard, en andere projecten zijn niet meegerekend; die zijn toch goed tientallen milliarden per jaar
  Daarnaast: aan EXTRA projecten dit jaar: iedere roemeen, 10% meer dan een normal loon, iedere maand, het hele jaar.

  Maar als je een camera zet in brussel bij de stempelklok die ‘aanwezigheid” registreert–staat in een publiek toegankelijke ruimte, maar journalisten worden weggejaagd door de voorzitter (!!!!!) van EP, zie je per dag meer fraude dan per jaar fraude op de bijstand.
  Maar dat mag; zijn ambtenaren.

 123. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 22 december 2014 om 14:48

  Maae, idd: als de PVV een programma had dat opkwam voor de etnische minderheden–dus de non actieve nederlanders en minimumloners in NL, en zich sterk zou maken voor een geode ziekenfonds, zonder bijbetaling of Eigen risico– dan zou binnen een maand de zittende partijen de WW inkunnen.
  Hij zou met gemak 70% van de kamerzetels kunnen vullen.

 124. Aad Verbaast 22 december 2014 om 17:02

  @Kleet: zou kunnen natuurlijk. Maar ik moet er niet aan denken dat die blonde kuif een absolute meerderheid krijgt in de Kamers. Ga ik onmiddellijk verhuizen.

 125. King Billy 22 december 2014 om 17:12

  Ojee, ojee, twee dagen voor de Kerst raast de Paus door de Heilige Stal. Wat hier loos is op de radio, alsof WO3 is uitgebroken. Ik zie het voor me, al die journalisten en moderatoren hier, waar kerk en staat nog zo nauw verweven zijn, die zorgvuldige voorbereide Kerstbijdragen op papier en in de ether op het laatste moment moeten bijstellen. Perfecte timing, ‘Röhring’ in de tent! Waarschijnlijk wordt er op de verschillende redacties behoorlijk wat afgevloekt. En in de schrijfkamers van de clericalen.

 126. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg--wie anders 22 december 2014 om 17:15

  kijk maar vast nbaar een verhuizer.

  P.s.: In Pakistan gaan ze er 500 tegen de muur zetten. Rutte ook maar sturen?
  Of misschien gaan ze wel onthoofden met een aardappelschilmesje….

 127. marjoleintje 15 januari 2015 om 22:50

  de babylonische spraakverwarring gaat volgens mij niet echt over een andere taal letterlijk spreken maar figuurlijk kijk maar moslims en de westerse wereld begrijpen elkaar totaal niet dat is de babylonischse spraakverwarring volgens mij en wij mensen van 1 aarde moeten die zien op te lossen ook de moslims moeten zich daarvoor inspannen we moeten elkaar gaan begrijpen en respecteren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: