Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

ESM en de Dictatoriale Democratie


ESM
staat voor: Europees Stabiliteits Mechanisme. De opvolger van de mislukte European Financial Stability Facility (EFSF). Maar nu met (te) ver gaande bevoegdheden. Naast de ECB nog een Europese bank die buiten parlementaire controle valt. Nederland mag er alvast 40 miljard euro in storten. Om te beginnen. De al aderlatende burger heeft weer het nakijken.

Op 2 februari 2012 werd het contract getekend door de 17 eurolanden. Er is haast. De bank opent de deuren al op 1 juli 2012. Vestiging Luxemburg. Een nieuwe vrijstaat binnen Europa.

Verkwanseling van de democratie
We stonden al versteld toen de Griekse en Italiaanse regeringen werden vervangen zonder dat er een burgerstem aan te pas kwam.

De Draghi-ECB (staat geheel buiten het volk – ‘onafhankelijk’ heet dat) pompte geheel op eigen houtje in drie maanden tijd meer dan 1000 miljard in noodlijdende ‘banken’ in (met name Zuid-) Europa. Zonder voorwaarden.

Gelijktijdig kwam aan het licht dat 4 noordelijke Nationale Banken (target2  – ook geheel buiten elke parlementaire controle) ook nog eens met een dikke 1000 miljard Euro,  in ruil tegen bedenkelijke IOU’s,  de zuidas van Europa hebben gespekt. Nederland zit al voor 168 miljard in dat (zinkende) schip.

In januari hebben de Europese leiders nog snel even ‘een fiscaal pact’ gesloten. Met mechanismen voor een strengere budgetcontrole. 3% lees je in de kranten. Je kunt er al een Catshuis mee vullen om daar aan te voldoen. In de wat kleinere letters staat zelfs 0,5%.

Kan dat zo maar? Ja, dat kan. Het fiscaal pact moet nog wel even door de parlementen gejaagd worden. Lastig. Maar politici zouden geen politici zijn als daar niet een oplossing voor werd gevonden.
Als slechts 12 van de 17 landen akkoord gaan, gaat het pact al in werking. En doet een land niet mee? Dan val je buiten de ESM boot als je in nood zit. Word je gewoon niet geholpen als je in nood zit. Kat in het nauw? Kat in het bakkie!

Ondertussen werd Griekenland ‘gered’. Het volk moest geloven dat Europa wel geld wilde overmaken mits de banken een deel van hun schulden zouden afwaarderen. Dat deden ze. Inmiddels is al duidelijk dat de reddingsoperatie voor 80% ten goede komt aan de banken. Het volk heeft al weer het nakijken.

Kapitale bedragen die in wilde paniek heen en weer worden geschoven. Bankschuiven.

De kern van de crisis is dat in de Euro Euforie allerlei verdragen zijn gesloten waar niet goed over is nagedacht. Bij de invoering van de Euro mocht iedereen (zelfs onder valselijke voorwendselen) toetreden. Hoe meer zielen hoe meer vreugd was het credo.

Wat te doen als er iets mis ging, daar werd niet over nagedacht laat staan vastgelegd. Met alle crisis-consequenties van dien. Je zou toch denken dat daar lessen uit getrokken zouden worden.

Niets is minder waar. De opzet van ESM gaat alle records te boven. Broddelwerk van de ergste soort.

ESM: wat er in staat
De ‘raad van commissarissen’ (gouverneurs) bestaat uit de financiële ministers van de deelnemende landen.
Die stellen een ‘Raad van Bestuur’ samen. Operationeel bestuur. De baas mag 5 jaar aanblijven, met nog een mogelijkheid voor een tweede termijn. Commissarissen, management en al het personeel zijn boven elke wet verheven: ze hebben volledige immuniteit. Vrijgesteld van rechtsvervolging. Archief, en gebouw worden hermetisch afgesloten en voor niemand toegankelijk.
Bankierende ‘beunbazen’ willen natuurlijk wel de handen een beetje vrij houden!

Alle betrokkenen krijgen overigens een netto inkomen. De bank is verder geheel vrijgesteld van welke belasting dan ook.

Startkapitaal 700 miljard Euro. Nederland zit er in voor 40 miljard. Verplicht storten gaarne. Mag je in 5 jaarlijkse termijnen doen. De eerste (1 juli 2012). 8 miljard dus dit jaar.
Schijntje. Kom je geld tekort (consensus onder economen dat er toch minstens 2000-3000 miljard nodig is voor een solide noodfonds), dan gaat de ESM om ‘donaties’ vragen. Wel even verplicht storten binnen 7 dagen! Verplicht! Kan voor Nederland dus al gauw oplopen naar 150-200 miljard in deze financiële tombola.

Het hoofddoel is om noodlijdende landen uit hun nood te verlossen. Daartoe mag de bank alle bankzaken uitvoeren. Obligaties kopen en verkopen, geld lenen, uitlenen, speculeren op de geldmarkt etc. etc. En natuurlijk geld ophalen bij de deelnemende landen. Het enige wat ze niet mogen doen is geld drukken. Maar dat mag de ECB (onafhankelijk) dan weer wel. Een belletje is zo gepleegd.

“Voor zover zulks noodzakelijk is voor de uitvoering van de werkzaamheden waarin dit Verdrag voorziet, zijn alle eigendommen, fondsen en bezittingen van het ESM vrijgesteld van beperkingen, regelingen, controles en moratoria van welke aard ook.”

Daar bovenop is tevens vastgelegd dat de ESM bank altijd de eerste schuldeiser naar een land is. Mekkeren heeft geen zin. Eerst de ESM bank, de burger mag aansluiten aan het einde van de rij.

Besluiten (we gaan 1000 miljard lenen aan Spanje bv.) vallen door een meerderheid. Van de aandelen wel te verstaan. Kleinere landen hebben geen fluit meer te vertellen. Mogen/moeten wel meedokken natuurlijk.

Zo maar even een korte bloemlezing van dit megalomane gedrocht. Horror.

Maar nog belangrijker (leert de historie) is wat er niet in staat. Een contract maak je immers om twee redenen. Om de spelregels vast te leggen. En om vast te leggen wat er gebeurt als iemand zich niet aan de spelregels houdt. Niets geleerd van eerdere ervaringen. Maakten ze van het eerste al een potje, het laatste is in het ESM verdrag geheel niet geregeld.

ESM: wat er niet in staat
Wat als een land niet aan die verplichtingen (te betalen) kan voldoen? Eureka: dan mag die niet meer meestemmen. Maar ja, geen probleem, ze hadden toch al niets te vertellen.

Wat als een land zijn leningen niet kan terugbetalen? Jeetje, nooit over nagedacht. Een nieuwe lening?

Wat als een land niet meer mee wil doen? Geen woord er over.

Wat als je het contract wilt wijzigen door “voortschrijdend inzicht”? Geen woord er over.

Wat als een land wil uitstappen? Geen letter.

Samenvatting
Begrijp me niet verkeerd. Ik heb geen problemen om mee te werken aan het helpen van mensen in nood. Onder protest weliswaar als de problemen geheel zijn ontstaan buiten mijn invloedsfeer.

Maar er zijn grenzen! Mijn nervus agitarus wordt aangeslagen als ik dubbel (van alle kanten zelfs) wordt genaaid. Dan zie ik er echt geen gat meer in.

Vinden onze politieke leiders dat in tijden van nood (een nood die ze zelf hebben veroorzaakt) een al noodlijdende democratie maar even mag worden ingewisseld voor een dictatuur? Blijkbaar.

Is er nog hoop?
Inmiddels hebben in Duitsland meer dan 500.000 kritische burgers een mail verstuurd naar het parlementariërs om over het ESM verdrag hun beklag over te doen.
Op 17 maart is het Malieveld gereserveerd om te protesteren tegen het ESM.

Maar ja, in een dictatuur heb je als burger geen flikker meer te vertellen. Bloeden en dokken mag je.

Terug lezen:
https://aadverbaast.wordpress.com/2012/03/08/het-monetaire-massagraf-als-de-euro-bom-barst-target2/
https://aadverbaast.wordpress.com/2012/02/17/target2-de-doodgezwegen-alles-vernietigende-tikkende-tijdbom-in-europa/
https://aadverbaast.wordpress.com/2010/03/03/de-weggegooide-stemmer-2/

Bronnen (o.a.):

Tekst ESM verdrag 2 februari 2012: http://www.european-council.europa.eu/media/582895/10-tesm2.nl12.pdf
http://www.eenvandaag.nl/economie/39854/controle_europees_noodfonds_slecht_geregeld
http://adbroere.nl/web/nl/columns/500.000-petities-tegen-het-esm.php
http://adbroere.nl/web/nl/columns/het-gewijzigde-esm-verdrag.php
http://adbroere.nl/web/nl/columns/over-de-brief-van-minister-de-jager-inzake-het-esm.php
http://www.europa-nu.nl/id/vijzfv3ynua5/aanpassing_verdrag_van_lissabon_vanwege
http://petities.nl/petitie/het-esm-verdrag
http://www.earth-matters.nl/175/4683/europees-stabiliteit-mechanisme-esm/500000-petities-tegen-het-esm.html
http://www.earth-matters.nl/175/4583/europees-stabiliteit-mechanisme-esm/landelijke-protestdag-tegen-esm-17-maart-2012-malieveld-den-haag.html
http://en.wikisource.org/wiki/Treaty_Establishing_the_European_Stability_Mechanism_%282012%29
http://www.europa-nu.nl/id/vixggqzde3yr/nieuws/europese_regeringsleiders_ondertekenen?ctx=vhsjd8w6pdvc

Plaatje: Fragment uit  http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Great_Dictator

166 Reacties op “ESM en de Dictatoriale Democratie

 1. de stripman 15 maart 2012 om 17:55

  Ach, Aad, het is maar geld…

 2. Aad Verbaast 15 maart 2012 om 17:57

  @Stripman: zit je sok nog vol?

 3. Jan Bouma 15 maart 2012 om 18:24

  We zijn inderdaad ver verwijderd van de kreet…’power to the people!’
  De burgers gedragen zich als domme en makke schapen die de NWO laten aan de criminelen.

 4. Jan Bouma 15 maart 2012 om 18:26

  in ieder geval is het communicatieprobleem omtrent de inlogging ineens weer over.. 🙂
  @Aad…beschouw de email als “niet verzonden”.

 5. Aad Verbaast 15 maart 2012 om 18:32

  @Jan: allemaal een kwestie van “mekander goed verstaan”. Kom er nog maar eens om!
  Goed dat je weer ‘in beeld’ bent! 😉

 6. rikus 15 maart 2012 om 19:08

  Juist om die ver gaande bevoegdheden maak ik mij zorgen. We hebben er niet echt greep meer op. De banken hebben laten zien dat daar de echte grote graaiers huizen. Banken zijn mens onvriendelijke instituten, ze hebben ons afhankelijk gemaakt en wij moeten naar hun pijpen dansen.

 7. reinejragolo 15 maart 2012 om 19:10

  Zo’n bank met 1 biloen zal wel weer veel schorum aantrekken.

 8. Aad Verbaast 15 maart 2012 om 19:15

  @Rikus: je vat het aardig samen

  @Reine: voor minder doen ze het ook al.

 9. King Billy 15 maart 2012 om 19:27


  ‘A Treaty of Debt’. In Engels.

 10. Motek from Space 15 maart 2012 om 19:44

  Pronto…ici eerenveen met complimenti en met mij de verzoek deze blog con nome tuo naturalmente over te boeken naar forum Steunpunt Minimales St Houvast. (http://www.stichtinghouvast.nl/forum/viewtopic.php?p=315#315 )
  langdurigheidstoeslag voor mensen is ingekort naar alleen de groep op bijstandniveau alhier, was eerder iets “ruimer ivm de Armoede bij mensen tot 120 % van de norm. Maar zoals wel meer gewezen wordt op nog erger; in Afrika is het erger. Schuldhulpverlening zal wel richtig alle vaste lasten naar de markt gaan ontwikkelen en de rest naar de Voedselbon waar niet verkoopbare waren gedumpt kunnen worden.
  Participeren in de bestaande opgebouwde kolossen is niet meer dan je voor het karretje te laten spannen, is wel duidelijk. het vangnet lust er ook wel pap van met het oog op de WSNP die zoveel mogelijk vrijwilligers binnen wil halen. Met het idee dat na 3 jaar het licht gaat schijnen voor het toekomstperspectief. ben te moe om te lachen , dus maar even zó “há-há-há!”

 11. Aad Verbaast 15 maart 2012 om 19:57

  @King Billy: filmpje weer de moeite waard om te bekijken.

  Hier nog twee actuele links ter aanvulling van een en ander:
  http://ftalphaville.ft.com/blog/2012/03/02/907611/now-thats-what-i-call-a-target/
  http://www.bnr.nl/column/robjansen/238683-1203/column-rob-jansen-kritiek-op-ecb-zwelt-aan

  @Motek: “Verzoek”? Niet nodig natuurlijk. “Ik zou zeggen, doen!”

 12. King Billy 15 maart 2012 om 21:13

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_Burgerinitiatief
  M.i.v. 1 april 2012 van kracht. Indienen bij de Europese Comissie. Veel randvoorwaarden, maar in principe mogelijk.
  Een iniatief om meer direkte democratie in de benoemingen caroussel te bewerkstelligen?
  Forget it.
  ‘Eén van de belangrijkste voorwaarden, genoemd in artikel 4 lid 2 sub a van de Verordening Burgerinitiatief,[9] is dat het initiatief valt binnen de wetgevende bevoegdheden van de Europese Commissie.‘
  De Europese Commissie, benoemd op voordracht (regeringsleiders) van lidstaten met instemming van het Europees Parlement, mag niet aan verdragen morrelen. Evenmin het Europees Parlement, het enige GEKOZEN instituut in de EU.
  Dan toch maar Amerikaanse verkiezingen, met een kleiner Congres (= Europees Parlement, nu 734 leden) in ruil voor een Senaat, in plaats van benoemde Europese politici die wetgevend bezig zijn, waaronder de Europese Commissie met Barroso als uithangbord?

 13. King Billy 15 maart 2012 om 21:41

  http://de.wikipedia.org/wiki/Der_gro%C3%9Fe_Diktator
  De Duitse wiki site, ietwat uitgebreider. LOL!
  De EU kenschetsen als ‘Tomania? ‘To mania’.
  En Draghi als ‘Benzino Napolitano’?
  Satirisch bedoeld uiteraard, anders breekt de hel los.

 14. ejwblog 15 maart 2012 om 21:49

  Als je er goed bij stilstaat doe je geen oog meer dicht.

 15. Aad Verbaast 15 maart 2012 om 21:59

  @King Billy: een dergelijk initiatief is er ook in diverse landen (ik weet niet welke landen).
  In Nederland moet je 40.000 handtekeningen verzamelen, en dan wordt het onderwerp in de kamer besproken……… (lange stilte)
  Zie je het voor je?
  Europees initiatief: riekt meer naar verdeel en heers.

  Film: er zou een remake van gemaakt moeten worden. Genoeg aanleiding. Volle bioscopen.

 16. Aad Verbaast 15 maart 2012 om 22:01

  @EJW: precies. Potje slaappillen al naast je bed?

 17. blutch1 15 maart 2012 om 22:12

  Van het ESM kun je met goed fatsoen dus niet meer afkomen. Er is nog wel een manier om eraf te komen. Laten we beginnen met het fonds “Bastille” te noemen.

 18. Motek from Space 15 maart 2012 om 22:19

  19:57
  Ho fatto..con piacere 😉

  e bel fine settimana a tutti!

 19. King Billy 15 maart 2012 om 22:44

  @Blutch1. 22.12,
  ‘Allons, enfants de la…..’ Maar welk vaderland? Tomania?
  @Aad Verbaast, re burger iniatief. Verschillende initiatieven. De meeste strandden op de voorwaarden. Of, het burgeriniatief om Straatsburg te sluiten, kwam er prompt een burgeriniatief om Straatsburg de hoofdstad van Europa te maken…
  Toch eens de tekst opzoeken van ‘Friedensrede’ in The Great Dictator’. Die is vast te vinden op internet.

 20. Aad Verbaast 16 maart 2012 om 00:53

  @Blutch1: Ik weet even niet onder welke voorwaarden dit ESM verdrag echt in werking treedt.
  In het verdrag zelfs staat iets van 90% van de aandelen dienen te zijn gestort (1ste portie).
  Ik weet wel dat er in Duitsland (28% vd aandelen) flink wat ophef over is.
  Na Draghi en target2 en nu dit beginnen de stemmers toch wel te mokken.
  Of het genoeg is?

  Nederland is ook onduidelijk. PVV is natuurlijk mordicus tegen. SP ook.
  Groenlinks?
  PvdA is onduidelijk. Ze dreigen nu wel tegen het fiscaal pact te gaan stemmen (kan ook makkelijk als er slechts 12 vd 17 landen nodig zijn). Maar over ESM hebben ze zich nog niet uitgelaten.. Ook niet na specifieke vragen een hen hierover.

 21. Aad Verbaast 16 maart 2012 om 00:58

  @Motek: moet je toch even bijspringen. Mijn Italiaans is nog slechter dan mijn Fries 😉

  @King Billy: schijnbewegingen binnen de democratie. Maar ja, laten we eens gaan definiëren wat democratie is.
  Gerdi Verbeet vertelde heel enthousiast in DWDD vorige week dat wij in Nederland “een héééél andere democratie hebben dan in Engeland”.
  Geen interviewer of tafeldame die dan even vraagt welke democratieën er dan wel allemaal zijn en waarom als voorbeeld deze twee dan wel zo heel anders zijn.
  Prutsers…

 22. King Billy 16 maart 2012 om 07:05

  Gerdi Verbeet heeft gelijk. Nederland is tamelijk uniek met zijn constitutionele monarchie. De éénpartijstaat Nederland, zoals twintig jaar geleden gekenschetst door J.W. Oerlans, is actueler dan ooit. Een rondedansje om de monarchie.

  Nu ook in Brussel. Vervang de ‘M’ door ‘EU’. Een rondedansje om het Verdrag van Maastricht en Lissabon.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/MPP `Monarchie, Politieke Partijen’:

  “In het http://nl.wikipedia.org/wiki/Revolutiejaar_1848 besloot Willem II daarom zijn macht en invloed te delen met een kleine coterie van politici, ministers en leden van de Staten Generaal, die onderling politieke functies verdeelden. Om revolutie te voorkomen zou tegelijkertijd een soort politiek theater opgevoerd worden dat naar de gewone burger toe de indruk wekte democratisch te zijn.
  Het systeem van de MPP is tot zijn huidige vorm geëvolueerd in de eerste paar jaren na de Tweede Wereldoorlog. Het grote succeselement van het voortbestaan van dit systeem zou zijn dat de MPP-coterie steeds nieuwe groepen uit de bevolking aan zich bond door politieke deals te sluiten met de politieke voormannen van die beweging.”

  Kom daar nog eens om. In verachtelijke dictaturen zijn de dictators en hun aanhangers de enigen die zichzelf bevrijden, nu mag u stemmen!

  Ondertussen worden winsten geprivatiseerd en schulden gesocialiseerd. Vernuftiger kunnen we het niet maken, ongezelliger wel.

 23. King Billy 16 maart 2012 om 08:13

  Westerwelle op de boodschappentoer voor een gekozen EU-president en herziening van het verdrag van Lissabon.
  http://www.faz.net/frankfurter-allgemeine-zeitung/westerwelle-wirbt-fuer-eu-verfassung-und-keiner-sagte-etwas-11680864.html

 24. Aad Verbaast 16 maart 2012 om 08:58

  @King Billy: interessante bloemlezing rond het begrip MPP. werpt weer een nieuwe visie op over het onduidelijke begrip democratie. Een woord wat maar al te gemakkelijk wordt gebruikt/misbruikt om aan te geven dat het dan wel goed zou zitten. Werkt als en soort van slaapmiddel dus.
  Duidelijk mag zijn dat er nog een hoop mis mee is. En dus ook te verbeteren is.

  Westerwelle/FAZ: wel bijzonder (tussen de regels door) te lezen dat menig politicus stelt dat Europa (de crisis) nu inmiddels in een rustiger vaarwater zou zijn gekomen (onzin natuurlijk) en er dus weer ruimte zou zijn ontstaan om nog weer eens even uitgebreid te gaan delibereren over vernieuwd opzetten van Europa.
  Op zich hard nodig (hadden ze al veel eerder moeten doen), maar het riekt eerder naar een opzetje om de ontstemde stemmer (die onderhand zat is van al het gedoe) weer wat tot bedaren te brengen voor persoonlijk electoraal gewin.

  P.S. ik zag dat je ook een reactie (ook over MPP) had achtergelaten bij het crisis-overlevingsblog. Bewust daar? Of had die eigenlijk hier geplaatst moeten worden? Zou zo maar kunnen 😉

 25. Motek from Space 16 maart 2012 om 09:19

  00:58..vertaald; heb ik gedaan, met plezier. En fijn weekend, voor iedereen!

  http://www.bnr.nl/ aan het lezen nu, slobber koffie en dat de deur weer uit. Hoop op grote opkomst de 17e iedergeval..

 26. Jan Bouma 16 maart 2012 om 09:40

  @King Billy
  @Aad

  ter overweging voor vandaag; ’n enkele opmerking.

  “..Als we het nu maar goed uitleggen wat politici doen/niet doen/zouden moeten doen/ aan dat domme stemvee dan ontstaat daaruit onze legitimatie..” Zoiets. Ook wat Gerdi Verbeet betreft en “haar toestemming” voor het inside-story verslag in het parlement door de omroepvereniging MAX.

  De besluitvorming door politici zou uiteraard gebaseerd moeten zijn op een aantal basale vragen/antwoorden van de kiezer. Dat gebeurt niet zolang de Vragenlijsten van @Aad en mij daaraan niet ten grondslag worden gelegd. Vrijwel alle foute zaken, die de kiezer kritiseert, houden immers daar verband mee. De gevolgde tactieken van politici zijn daarmee strijdig. Want het is niet in hun belang dat die domme stemmer een werkelijk mondige kiezer wordt. En zo draait in een vicieuze cirkel de carroussel verder tot in eeuwigheid… Hou jij ze dom, dan hou ik ze arm. (En vooral ook van geest!)

  De rol van pers en media, de intelligentsia en de religie is ook niet in het belang van die kiezer dus vanuit die sectoren zal de oplossing ook niet komen noch is die te verwachten. En zo draait de wereld verder in stompzinnigheid waarin niet de individuele wereldburger centraal staat en diens belangen maar die van de genoemde groeperingen.

  Men amusere zich verder; zolang het nog kan.

 27. Aad Verbaast 16 maart 2012 om 09:56

  @Motek: reis je af naar het Malieveld?
  Ik denk dat het er rustig zal zijn. Niet veel over te lezen in de wederom doorslapende media.

  @Jan: gisteren nog weer een verbijsterend voorbeeld gezien (jij inmiddels ook wel denk ik) bij P&W waarbij een “oud bankier”, Paul Verhaar, werd uitgenodigd om te reageren over de open ontslagbrief in de NYT van een oud-medewerker van Goldman Sachs. http://pauwenwitteman.vara.nl/Fragment-detail.1548.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=25850&tx_ttnews%5BbackPid%5D=116&cHash=67608084921e2172231ff32049e4cfc3
  Geen woord over de schandalige uitvreterijen van die club in relatie tot de actualiteit (Griekenland bv). Ook bv. Draghi, Monti etc werden niet genoemd.
  “Hou jij ze dom, dan hou ik ze arm”.
  Ze zouden mijn blogs over GS moeten lezen!

  Wat een bende, wat een rotzooi!

 28. blutch1 16 maart 2012 om 10:23

  Let eens op de reacties van Paul Verhaar. Mi staat hij te springen om bij Goldman Sucks te mogen beginnen.

 29. Aad Verbaast 16 maart 2012 om 10:44

  @Blutch1: de enige aan tafel die dat ook suggereerde was die VTM journalist.
  Rest lag te slapen. Wat een vertoning zeg..

 30. King Billy 16 maart 2012 om 11:15

  Komt hier laatste de nieuwsbrief #133 van Hans Werner Sinn binnen. Ook te vinden bij Project Syndicate.
  Als hij gelijk krijgt is het ESM hard nodig om de niet afnemende schuldenberg te socialiseren.

  http://www.project-syndicate.org/commentary/a-euro-sabbatical
  “The debts will re-emerge like a tumor, growing year by year, while undermining the creditworthiness of stable eurozone countries.
  If that happened, the euro would eventually collapse. Only a price reduction would create current-account surpluses and enable the crisis countries to pay off their foreign debts. It is time for Europe to come to terms with this remorseless truth.
  Those crisis countries that do not want to take it upon themselves to lower their prices should be given the opportunity to leave the eurozone temporarily in order to devalue prices and debts. In other words, they should take a kind of euro sabbatical – a proposal that has now also been taken up by American economist http://en.wikipedia.org/wiki/Kenneth_Rogoff“.

  Ondertussen gaat de politieke dans om de Brusselse kerktoren voor de opvolging van Juncker vrolijk door. Merkel wil Schäuble op diens post tot groot ongenoegen van de Fransen.

 31. King Billy 16 maart 2012 om 11:20

  Re reactie: weggezet op een andere computer, die ook stond te draaien.

 32. Aad Verbaast 16 maart 2012 om 11:30

  @King Billy: een tijdelijk verlaten van de eurozone, om de munt te laten devalueren en er dan met een nieuwe omrekenkoers er weer in te stappen? Draconisch idee van Sinn. Lijkt me nogal een ingewikkelde stap.
  Maar zoals hij in het artikel zelf ook al aangeeft: in Ierland is het ook gebeurd zonder die stap. Een stevige recessie in een land heeft volgens de klassieke economische wetten eenzelfde effect. Wat trager, maar toch.
  Heftig stuk!

  Ondertussen een nadere lobby: http://www.bnr.nl/topic/beurs/517347-1203/eu-moet-beleggers-beschermen
  Alsof ze al niet genoeg beschermd worden! Heaven natuurlijk als je in de wilde weg mag speculeren zonder risico te lopen..

 33. Aad Verbaast 16 maart 2012 om 11:32

  @allen en @Jan: er is inderdaad iets merkwaardigs in het kunnen reageren bij WordPress geslopen sinds gisteren. Maar hopen dat het tijdelijk is.
  http://en.forums.wordpress.com/topic/you-must-be-logged-in-to-comment?replies=80

  Als er iemand niet kan reageren (maar dat wel wil), neem dan even contact met me op. Ik wacht het nog even af, maar vervelend is het wel.

 34. King Billy 16 maart 2012 om 12:57

  Re 11.30. =Heaven natuurlijk als je in de wilde weg mag speculeren zonder risico te lopen..=
  Heaven is not a place, it’s a feeling. Beleggers voelen met hun klompen aan dat de tijd rijp is om Draghi’s nachtmerrie’s buiten de deur te houden, nadat ze eerst mochten meesnoepen van de luchtige slagroomtaart die hij serveerde. Moet later wel terugbetaald worden.

  Re inloggen. Ook problemen gehad. Gisteren. De optie ‘Hou me op de hoogte van nieuwe berichten’ is verdwenen.

 35. Jan Bouma 16 maart 2012 om 13:21

  @Allen
  Men denkt haast altijd onvermijdelijk in sjablonen. Persoonlijke omstandigheden, die van je omgeving en van het tijdperk waarin je leeft, (ver)vormen zich dan tot een totale mix waarvan men denkt: “Zo zit het!”

  Het zou een goede zaak zijn dat men niet zo zou denken want het is gebaseerd op wishful thinking!

  Daarom streef ik ernaar om die basale waarheden te verheffen tot eenieders gedachtegoed. De beslissingen die daaruit voortvloeien geven het antwoord op de toekomst.

  Enfin. Men discussiëre verder; liefst over de invalshoek die ik hierboven geef.

 36. Aad Verbaast 16 maart 2012 om 13:31

  @King Billy: ze speculeren er maar op los, zou mijn advies zijn. Onder voorwaarden natuurlijk. Niet met een verzekeringspremie die de niet speculeerders ook weer mogen gaan ophoesten als het mis gaat. Hoe durven ze.

  Problemen: ik weet niet wat ze aan het doen zijn. Gisteren (voor zover ik het begrijp) is er door WP ineens een link gelegd dat als je je mailadres invoert bij het reageren, WP ineens gaat checken of je dit mailadres ook (ooit eens) hebt gebruikt bij een eigen WP account. Als dat zo is, moet je ineens ingelogd gaan reageren!!?? Uiterst merkwaardige gedachtegang…

  Hou me op de hoogte vakje: Ik zie het ook ja. Ook vreemd.
  Als je niet ongelogd bent, zie je een follow knop onder aan de pagina, en als je ingelogd bent niet.
  Welke logica daar nou weer achter zit.. Geen idee.

  Dan maar weer een extra widget erbij maken.. pffff..

 37. Aad Verbaast 16 maart 2012 om 13:35

  @Jan Bouma: micro=macro: micro: zie hierboven. Sjablonen worden aangepast zonder dat de gebruiker wordt ingelicht, die er ook niet om gevraagd heeft. Sterker nog het ‘nieuwe sjabloon’ beperkt verder de mogelijkheden
  Macro: precies hetzelfde!! Verder en verder worden we in de wurggreep geplaatst van de verstikkende sjablonen die ons worden opgelegd, door mensen die maar blijven volhouden dat ze het beste met ons voor hebben..

 38. Aad Verbaast 16 maart 2012 om 17:35

  @King Billy: inmiddels == De optie ‘Hou me op de hoogte van nieuwe berichten’ is verdwenen. ==
  is inmiddels ook verklaard. WP is zo ‘slim’ dat als je al een abonnement hebt, WP dat niet meer laat zien (als je tenminste ingelogd bent bij wp)! 😎

  Inmiddels er toch maar een extra “abonnement” widget bijgeplaatst. Meer dan 50 abonnementen al zag ik zonet. Kan de “pers” niet zeggen 😉

  Samsom wordt de nieuwe PvdA leider. Mag er nu weer samsam van gaan maken. Pittige (sambal) klus.

 39. zelfstandigjournalistantwerpen 16 maart 2012 om 19:10

  Even uittesten of dit wel doorkomt.

 40. Aad Verbaast 16 maart 2012 om 19:13

  @zelfstandigjournalist: helemaal goed. Maar, zo ben je wel je wel je fraaie avatar kwijt.
  Blijft behelpen als anderen voor je gaan denken..

  N.B. 17/3: nu staat je avatar er wel bij. Ben benieuwd hoe je dat voor elkaar hebt gekregen.

 41. King Billy 16 maart 2012 om 20:44

  Schäuble vanavond bekend gemaakt dat wordt overwogen een greep in de pensioenkassen te doen wordt om versneld staatsschulden te reduceren. Daar komt gedonder van.

 42. Aad Verbaast 16 maart 2012 om 21:25

  @King Billy: een truc uit de oude doos. Nederland (in de jaren 80 dacht ik) heeft dezelfde truc uitgehaald. tientallen miljarden uitgesteld salaris werd uit de kas gestolen.

  Opvallend trouwens. Net kwam het volgende bericht voorbij: http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/11/pensioenvermogen-nl-stijgt-naar-146-bnp.xml
  De brieven waren net de deur uit naar de pensioengerechtigden dat de pensioenen omlaag moesten omdat er geen geld in kas zat…

  De Jager en Schauble hebben vast even gebeld met elkaar..

 43. King Billy 16 maart 2012 om 21:38

  Het PvdA-panel keurt nieuwe leider Samsom: ‘Uitstraling van de ideale schoonzoon’, kopt de VK.
  Mag zo zijn, maar de schoonfamilie prikt er dwars doorheen als uitstraling en mooie praatjes voor de Bühne gebakken lucht is.

 44. King Billy 16 maart 2012 om 22:06

  @Aad Verbaast. Re pensioenen. Dat was Hr. W. Kok destijds, Min. van F, die 25 miljard uit het ABP haalde. En zijn beroemde ‘kwartje’, dat hij beloofde later terug te geven.
  Onder Van Agt, ‘Bestek ’81’, met de grote demonstratie in Amsterdam, ‘Bestek maken is werk voor vaklui’. Eén van de grootste ombuigingsoperaties in de recente geschiedenis.
  ‘Wij buigen niet naar links, wij buigen niet naar rechts’, was Van Agt’s credo als CDA leider toendergoeieouwetijd.
  Zie me zelf weer fotograferen in de Westerstraat, toen een stoet van de Staatsliedenbuurt naar de Dam liep. Ook nog foto’s op de Dam, spandoeken, het Nationaal Monument met de Bijenkorf en het ABN-AMRO gebouw op de achtergrond.

 45. King Billy 16 maart 2012 om 22:21

  Nog een nieuwtje. Toenemende seismische activiteit rondom Laacher See gemeten. Meldde de nieuwsite van DT. Bron DPA.
  Kon verder niets vinden. Wel een http://www.youtube.com/watch?v=ZzEz23eu6l4 filmpje, jan ’12.

 46. King Billy 16 maart 2012 om 22:47

  @Blutch1. Zie 11.15. Nieuwsbrief, IFO, Hans W. Sinn.
  -It is time for Europe to come to terms with this remorseless truth.-

 47. Aad Verbaast 16 maart 2012 om 22:52

  @King Billy en @Blutch1:
  Pensioenen: de beurzen zijn sinds september 2011 met 25% gestegen.
  Beleggers willen meer bescherming
  Duitsland wil de pensioenkassen plunderen
  Laacher See al weer in het nieuws, staat op de grondvesten te schudden.
  Samsom wordt partijleider van de PvdA, en heeft ich nog steeds niet uitgelaten over ESM
  Hero Brinkman wil partijleider van de PVV worden

  En @blutch1 meldt op de valreep nog even dat Griekenland niet gered is.

  Wie hier allemaal nog brood van kan bakken is spekkoper.

  Aan de andere kant van de oceaan lanceert Obama een film van een kwartier over de geweldige dingen die hij allemaal gedaan heeft: The road w’ve travelled. http://www.youtube.com/user/BarackObamadotcom

  Allemaal in één dag!! Thank God It’s Friday!

 48. King Billy 16 maart 2012 om 23:07

  Tsja, als dan alles daadwerkelijk opgaat in gebakken lucht, de stekker er maar eens uittrekken. Morgen nog een half dagje zonder donkere wolken aan de lucht. Nog even van genieten.

 49. Aad Verbaast 17 maart 2012 om 00:52

  @King Billy: dan ga ik ook maar eens de klamme lappen opzoeken. En dan morgenvroeg wakker worden en tot de ontdekking dat het allemaal nachtmerries waren! :mrgreen:

 50. King Billy 17 maart 2012 om 04:56

  Gôh, wordt ik wakker, en plotseling valt het kwartje waarom Duitsland volgend jaar extra gaat bezuinigen op de staatsuitgaven. Nogal wiedes, ze moeten geld reserveren voor de ECB, (?ESM), wat niet begroot was.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/haushalts-eckwerte-fuer-2013-deutschland-verringert-die-neuverschuldung-11687174.html

  Voor Nederland is dat toch 8 miljard dat extra op tafel gelegd moet worden. Staatsschuld maximaal 60% van het BNP, tekort op begroting maximaal 3.5%.

  Geen wonder dat volksvertegenwoordigers liever hun mond houden. Zo zomaar kunnen dat de Target2 saldo’s verrekend gaan worden met noodhulp uit het ESM fonds. Want de Griekse staat is voorlopig een beetje gered, maar het aandeel van de private schulden in Target2 nog lange niet, nog lange niet, we gaan nog niet naar huis. Want moeder is niet thuis.

  Is niet leuk voor politici als ze straks te horen krijgen dat ze de bittere pil moeten slikken. Beter gezegd, hun eigen faeces.

 51. King Billy 17 maart 2012 om 05:05

  Toch maar eens eigen blogsite opzetten. De oneliner voor het maiden blog is er al. ‘Parlement verslikt zich in eigen stront’.
  Nu écht nog even dromen.

 52. Jan Bouma 17 maart 2012 om 08:31

  zomaar wat ter overweging…

  OBama heeft een promotiefilm van ca. 17 minuten laten maken over z’n verdiensten vanaf 2008 toen hij werd verkozen tot president. “The road we ‘ve travelled..”
  Vraag: kun je met woorden de realiteit beïnvloeden, veranderen? Vraag: wat is de realiteit? Dat is ook weer een kwestie van woorden. Diederik Samson belooft ook van alles en nog wat. Iedere politicus belooft van alles en nog wat. Het antwoord luidt evenwel: “Ja!”

  Worden de juiste antwoorden gegeven? Op de vragen die gesteld moeten worden? Het antwoord luidt: “Nee!”.

  De vraag is immers: wat zijn de prioriteiten van de wereldburger? En die verschillen van de partijen die menen op basis van slechts 0,3% van de bevolking de keuzes te kunnen maken. De PvdA-aanhang, de georganiseerde leden (54.000) bijvoorbeeld, vertegenwoordigt slechts 0,3% van de bevolking…

  De vraag is: wanneer komt er nu eindelijk eens een prioriteitsstelling door en van de kiezers?
  De eerste vraag luidt: “Wilt u Oorlog of Vrede?”

  Enfin. Morgen weer een willekeurige pagina uit het Boek der Boeken. Ik ben benieuwd wat het wordt.

  http://www.youtube.com/watch?v=h9vB0rEN8Sg&feature=related = OBama’s film.

 53. Aad Verbaast 17 maart 2012 om 09:24

  @King Billy: == Jedoch steigt die Neuverschuldung dieses Jahr deutlich, weil die Zahlung von zwei Tranchen für den Euro-Rettungsfonds ESM vorgezogen wird. ==

  Zou dit nu al intern afgesproken zijn al voordat het ESM door de parlementen is gejaagd?
  Benieuwd wanneer Jan Kees de Jager met deze boodschap naar het parlement gaat! Of niet natuurlijk.

  Als ik dit goed lees – 2 tranchen vorgezogen – moet er in juli door Nederland geen 8 miljard op tafel gegooid worden maar 24 miljard!

  Dat wordt weer lenen tot ze er scheel van gaan zien.

 54. blutch1 17 maart 2012 om 09:25

  Mi is het stellen van de juiste vragen belangrijker dan de antwoorden.
  Ipv de vraag “wat is de realiteit” zou ik liever vragen “wat is realiteit”.
  De eerste impliceert nl dat er maar 1 realiteit zou zijn.

 55. Aad Verbaast 17 maart 2012 om 09:42

  @Jan: Er is zelfs een partij die in het centrum staat zonder dat er een lid aan te pas is gekomen!

  Zolang de stemmer nog blindelings gelooft wat de politici beloven is 1 papiertje (waar enkel personen op staan die door de partij elite zijn aangewezen) in 4 jaar genoeg om weer 4 jaren onder het mom van “mandaat” alles uit te halen wat ze uit willen halen. En dat ook doen.
  De ene verrassing na de andere komt voorbij geraasd.

  En zolang er geen alternatief wordt geboden zal dit rondtrekkende circus nog volle tenten blijven trekken.

 56. Aad Verbaast 17 maart 2012 om 09:52

  @allen: http://www.bloomberg.com/news/2012-03-16/imf-staff-sees-potential-need-for-more-european-aid-to-greece.html
  == It has also pushed European governments to boost their own bailout fund in an effort to protect Spain and Italy from contagion. ==

  Over Griekenland:
  == The IMF estimates Greece’s financing needs to reach 164.5 billion euros through 2014 and to range from 8 billion euros to 21 billion euros for 2015 and the first quarter of 2016, depending on progress in restoring the country’s market access. ==
  en
  == “The materialization of these risks would most likely require additional debt relief by the official sector and, short of that, lead to a sovereign default,” it wrote. “In the absence of continued official support and access to” refinancing by the European Central Bank, “a disorderly euro exit would be unavoidable.” ==

  Geen wonder dat er eerder bijgestort zal moeten worden in het ESM noodfonds.

 57. Jan Bouma 17 maart 2012 om 09:59

  @Blutch1…..9:25
  En zo worden we getrokken in het moeras van de semantiek; de woordbetekenis. Wittgenstein had daar een goed antwoord op: “alleen mensen van goede wil blijken zich te kunnen en te willen verstaan”. In dit verband een andere filosofische opmerking. Er was eens een Franse filosoof of politicus die zei: “Noemt u mij 3 woorden en aan elk woord kan ik u opknopen!”
  Ik zeg je dit ook vanwege een eerdere opmerking van je. Ik stelde zoiets als: “Ja, het hele gezin, vader en moeder en kinderen, kwamen om bij dat ongeluk.” Hetgeen een dubbelop betekenis heeft, ofwel een tautologische omschrijving. “Het gezin” impliceert immers al “de vader en de moeder en de kinderen”. Maar we hebben te maken met de zegswijzen. Zeur daar niet over…

  @Aad… 9:42
  Zolang de pers en media en hun commentatoren niet de kant kiezen van de individuele kiezer/stemmer zal het niks worden met onze democratische vertegenwoordiging. Zie hierboven hoe ik zelfs @Blutch1 moet corrigeren…
  De vragen die wij stelden via onze Vragenlijsten blijven uit plat opportunisme van de belanghebbende partijen ONBEANTWOORD. Men heft zichzelf ook niet graag op door de juiste vragen te stellen..

 58. King Billy 17 maart 2012 om 10:24

  Politici houden niet voor ogen dat in het rad van fortuin alles wat naar boven komt, ook weer beneden komt. Dat sommige zaken vervolgens onder het wiel vermorzeld worden is niet prettig.
  Vooral als dat andermans zaken zijn waarmee politici aan de haal gaan.

  Hoog tijd om het wiel stop te zetten voor een APK’tje en reparatie. Plus een onderhoudsbeurt van de onderdelen die nog wel functioneren, voordat deze ook inelkaar storten. Zonder vervanging van onbruikbare onderdelen gaat dit uiteraard niet.
  Probleempje nr. 1.: de keurmeester.

 59. Aad Verbaast 17 maart 2012 om 10:43

  @Jan: politici, pers en media delen natuurlijk wel een unieke eigenschap: het uit de nek kunnen kletsen.
  Ze durven het zelfs nog op ‘papier’ te zetten.

  @King Billy: om de metafoor maar eens door te trekken: politiek is een geheel auto-noom gebeuren.
  Vanaf de start al duidelijk dat de richtingaanwijzer geen vast onderdeel is van de standaarduitrusting.

 60. blutch1 17 maart 2012 om 11:01

  @Aad, daar is een mooie engelse term voor: factfree politics.

 61. Aad Verbaast 17 maart 2012 om 11:26

  @Blutch1: kan je het ver mee schoppen in de politiek zo blijkt maar weer.
  Zo las ik laatst nog een aardige: Tefal Politiek: kan je zelfs gebakken lucht mee bakken.

 62. Jan Bouma 17 maart 2012 om 12:04

  Ignoreren van argumenten die er toedoen is wel de grootste handicap van alle “debaters”; nietwaar @Blutch1? Zie m’n comment van 9:59 uur.

  Men amusere zich verder. De zon schijnt toch vandaag hoewel de verwachting anders luidde.

  Ik ga nog even wat anders doen. Tot morgen voor een willekeurige pagina uit het Boek der Boeken. 🙂

 63. Aad Verbaast 17 maart 2012 om 12:13

  @Jan: ik zag dat je inmiddels weer kunt reageren bij klokkenluideronline.nl. Hulde.
  De kruisbestuiving werd inmiddels al weer nieuw leven ingeblazen door je! -)
  Dank!

  Maak er weer een mooie dag van. De regen komt er aan, dus wees er snel bij.

 64. Motek from Space 17 maart 2012 om 12:25

  Ik heb je blog ook maar even binnengebracht bij hyves waar het over de PVV-ging en de interne meningsverschillen. Of er niks anders te doen is. Wie gaat dáár eens een goeie oudejaarsconference van neerzetten?. Nee , vandaag niet naar Malieveld. Ben er wel in gedachten bij. Vandaag is voor mezelf, de hele week al druk bezig geweest met ellende. Zou het Catshuis op 1 april weer geopend worden?

 65. blutch1 17 maart 2012 om 12:38

  @Jan
  als jij mij zonodig wilt corrigeren ga je je gang maar. Ik wil hier geen ruzie maken dus ik reageer er niet meer op.

 66. Aad Verbaast 17 maart 2012 om 12:55

  @Motek: Live te volgen. Begonnen maar nog lang niet vol daar. Merkwaardiggenoeg leeft het nog niet zo onder de gemiddelde Nederlander.
  http://www.livestream.com/occupywaarjeookbent

  Ctashuis: was het dan ooit open daar? 😉

  @allen: “Duitsland maakt haast met het ESM”
  http://www.earth-matters.nl/175/4737/europees-stabiliteit-mechanisme-esm/duitsland-maakt-haast-met-het-esm

 67. Aad Verbaast 17 maart 2012 om 17:13

  @Allen: leuk rapportje van de SP wat net gepubliceerd is:
  De blonde uitvreter verbreekt in anderhalf jaar tijd al 200 verkiezingsbeloften.
  http://www.sp.nl/nieuwsberichten/10252/110913-wilders_veelpleger_bij_breken_verkiezingsbeloften.html

  ESM: ook interessant de reacties op een verstuurde mail over ESM naar de kamerleden:
  http://www.ikbeneenbeetjeboos.nl/reacties-van-kamerleden-op-de-onderstaande-mail/

  Zowaar een enkele inhoudelijk reactie!

  En ook geheel on-topic:
  http://www.euractiv.de/finanzen-und-wachstum/artikel/wirtschaftsforschungsinstitute-scharfe-kritik-an-esm-004631

 68. King Billy 17 maart 2012 om 18:36

  Zoals Blutch1 schreef, ESM komt er, als het de Bundestag ligt. Hét heikele punt is uitbreiding van het scherm. Alle politieke partijen liggen hier dwars. Rechtstreeks inspraak. Een recente uitspraak van het Duitse Hooggerechtshof onderschrijft deze eis. Geen onderonsjes tussen minister en een kleine commissie, maar plenaire behandeling. Op afroep direkt betalen, is twijfelachtig.

 69. King Billy 17 maart 2012 om 22:20

  *C*A*S*H*
  Suicide is painless,
  It brings on many changes,
  And I can take or leave it if I please.”

  Spotprent.

 70. Aad Verbaast 17 maart 2012 om 23:50

  @King Billy: = uitbreiding van het scherm == Ik lees in de Duitse pers dat die maximaal 500 miljard zou mogen worden? Maar het kapitaal is al vastgelegd op 700 miljard.
  En veel economen hebben het nog steeds over 2000-3000 miljard.
  Hoe zit dat dan?

  P.S.: leuke prent!

 71. King Billy 18 maart 2012 om 00:38

  Heb een rondje gedraaid op de websites van de partijen in de Bundestag. Zijn er niet zoveel vanwege de 5% drempel. Kom daar 500 miljard tegen.
  Wellicht omdat dankzij Target2 half afgedekte waardepapiertjes van het EFSM ook worden opgeslagen in de nieuwe piramide. Bovendien mogen ze spectaculaire euro-007 rechten uitgeven.
  Die kas stroomt wel vol. De Bundestag en het Binnenhof worden via de wijd openstaande achterdeur (een oor aan) genaaid als ze niet oppassen. Dus bouwen ze een Berlijnse Muur om die 500 miljard.

 72. Aad Verbaast 18 maart 2012 om 01:06

  @King Billy: misschien is dat dan de grens die ze nu aanhouden.
  Maar ja, we beginnen er onderhand aan gewend te raken dat dat allemaal maar betrekkelijk is.
  Morgen kan alles weer anders zijn.
  Spanje en Italië komen nog aan de beurt (Portugal is natuurlijk maar een kleintje)
  Dat vond Schauble ook in dat filmpje wat je in het vorige blog te voorschijn toverde 😉

 73. Jan Bouma 18 maart 2012 om 08:30

  @Aad……..12:13
  Ik weet echt niet waarop je dat baseert. Feit is dat ik sinds ongeveer een halfjaar al niet meer kan inloggen onder m’n eigen naam bij Klokkenluideronline en zoals je weet opereer ik slechts onder m’n eigen naam. Dus helaas – sindsdien – geen kruisbestuiving meer…
  De at random operator koos pg. 321. Die gaat over de schijnheiligheid van “de communicatie”.
  Het is m.i. de bron en de oorzaak waardoor “alles blijft zoals het is!”
  Enfin. Tot straks voor pg. 321.

 74. Jan Bouma 18 maart 2012 om 09:03

  men amusere zich..:
  Pg. 321

  enfin, genoeg werk deze ochtend, ik moet verder met m’n boek..; by the way..ideetje.
  Ik zoek terwille van de “risicospreiding” nog een co-auteur die als extra schietschijf wil dienen; hij zou mijn Voorwoord kunnen schrijven…, geintje hoor; jij wilt vast niet als “target” dienen; maar ’t heeft anderzijds wel wat “de Hollandse Rushdie”; ook geen slechts grafschrift mocht “de attack”lukken.. Wat denk je?

  —– Original Message —–
  From: villamithras@planet.nl
  To: jensma@nrc.nl
  Sent: Saturday, February 07, 2004 10:49 AM
  Subject: Fw: “…kleerkasten & spuitbussen….zijn onderweg…”

  Geachte heer Jensma,

  c.c. H.J.A. Hofland

  Op meedogenloze wijze wordt er in onderstaand gefantaseerd ‘maffioos’ verhaal met U afgerekend. Laat ik U dit zeggen: “de afrekening” vindt zijn oorzaak niet in de eventuele verschillende meningen over journalistieke zaken.. (waar ik U de afgelopen 1,5 jaar bij tijd en wijle doch consistent op aansprak) nee, er wordt met U imaginair “afgerekend” vanwege de ongelooflijke ARROGANTIE waarmee U IMPLICIET de boodschap aangeeft en aangaf:

  “Meneer, U kunt wat ons betreft doodvallen met Uw opmerkingen want WIJ (majestatis pluralis) nemen niet eens de moeite U te antwoorden…”

  “Vriend” Hofland moet dus ook zijn krokodillentranen voor zich houden wanneer hij zich zo geregeld (zie het CS van gisteren 6.02.2004) uitlaat over de “grofheid” en de verruwing van de intermenselijke contacten want hij suggereert daarmee zogenaamd niet te begrijpen de oorzaken… (zie hierboven), en zijn hoofdredacteursschap op 40-jarige leeftijd zal daar als “leer-school” ten grondslag aan hebben gelegen.

  Een paar dagen geleden beklaagde de burgemeester van Utrecht zich over het uitblijven van een antwoord op een brief van 22 sept. 2003 die zij gezonden had aan mr Donners ministerie; welnu; ikzelf heb “het genoegen” gedurende 1,5 jaar “met de pet in de hand” bij U op de stoep te staan en te bedelen…, inderdaad !, allengs in allerlei toonzettingen en variaties, om een antwoord. Het dossier dat ik U toezond bewijst dat. Het is mijn stellige overtuiging dat in situaties, die ik ondervond, en waarin door ‘de Instituties’ – dus ook krantenredacties – het MINIMAAL wederzijds op te brengen RESPECT ontbreekt, de oorzaak ligt van de door Hofland gesignaleerde maatschappelijke ontsporingen. Het commentaar dat ik U thans voorhoud is/heeft m.i. dan ook primair het belang te verklaren en te duiden de gebreken van de ‘Instituties’: namelijk het wederzijds noodzakelijke RESPECT in hun interacties met mensen ontbreekt.

  En het ware een goede zaak hier oorzaak en gevolg te blijven onderscheiden WAARDOOR dat manco in onze evoluerende maatschappij is ontstaan.

  Zoals gezegd: Hofland droge zijn krokodillentranen want hij is er per definitie mede debet aan geweest dat HET WEDERZIJDSE RESPECT teloor ging (al was het maar omdat ZIJN generatie de huidige voortbracht waarin de manco’s zich manifesteren); zijn signalering en klacht als zodanig getuigen dus van weinig inzicht.

  Overigens moge ik U (en een ieder die zich met ‘de’ maatschappelijke ontwikkelingen in onze wereld bezighoudt) verwijzen naar mijn, bij U bekende maar doodgezwegen, ‘dialoog’ “Goed, m’n waarde”, en waarin SPECIFIEK “een stilte” voorkomt (en door mij geproclameerd) die haaks staat op een gruwelijk ontsporende wereld.

  Tragisch is dat er niet velen meer zijn die de ontsporing als ‘ontsporing’ weten te herkennen.

  Hoogachtend,

  J.M. Bouma
  Maarssen

  —– Original Message —–
  From: villamithras@planet.nl
  To: hofland@nrc.nl
  Sent: Friday, February 06, 2004 2:22 AM
  Subject: “…kleerkasten & spuitbussen….zijn onderweg…”

  Verslag di Capo B., Luigi, Cesare, Antonio en Carlo; 2.00 A.M.
  ====================

  Cesare: “…Kijk, de kwestie lijkt me eenvoudig op te lossen als we er effe een paar kleerkasten langs sturen…; je moet die Jensma gewoon eerst onder bedreiging het hele dossier laten lezen, uit laten typen… en vervolgens laat je ‘m een Intentieverklaring ondertekenen dat-tie de koers gaat wijzigen….. conform onze voorstellen…

  Zo niet: “paf, paf”…. zijn we meteen van ‘m af… want je denkt toch niet dat je een officiele Uitnodiging krijgt voor die Genootschapsvergadering… ze lachen zich te barsten man !”

  Carlo: “Ja, en wat wou je dan met die spuitbussen…?”

  Luigi: “Effe z’n kantoor bijkleuren… as ’t wat te lang duurt…. en daarna pas “paf”, “paf”…. Herinner je je niet dat we op die manier es een Rolls-Royce uit een garage haalden…., daar hebben we toen de rest van het uitgestalde autopark de kleuren ook effe wat bijgewerkt….; je weet niet, wat je al niet met een spuitbus kunt aanrichten…; zag er toen een stuk fleuriger uit…. al die Bentleys en Royces leken wel Bassie & Adriaan-auto’s…. godverdomme… succes verzekerd.”

  Capo B.: “Dus jij wou er sowieso wat kleur bijspuiten ?”

  Cesare: “Dacht ’t wel…..; ik wacht tot vanmiddag exact 14.00 uur.. is er dan nog geen bericht…. ziet-ie vanzelf wat er gaat gebeuren”
  =======================

  Notulen: Kruimeltje 1 (die oorlog wil voorkomen, en haar leven riskeert door dit door te sturen……)

 75. Aad Verbaast 18 maart 2012 om 09:30

  @Jan: 08:30: ik dacht het toch echt gezien te hebben. Jammer dat ik er niet meteen de link bijgezet had. Nu kan ik het niet meer vinden. Dan zal ik het wel verkeerd gezien hebben.

  09:03: het moge wel duidelijk zijn waar je weerzin tegen de media (onder andere) vandaan komt. 😉
  Het moge ook duidelijk zijn dat ze elke dag weer bewijzen ongeschikt te zijn voor hun vak.

  Jammer natuurlijk dat Hofland niet in is gegaan op je verzoek co-auteur te worden van je boek. Dan hadden de recensenten ongetwijfeld 5 ballen gegeven voor je boek . En was je al jaren een graag geziene gast geweest op het boekenbal. Want zo werkt het ook wel weer natuurlijk.

 76. Theo Balvers 18 maart 2012 om 10:30

  Eerst maar eens kijken of ik überhaupt een reactie geplaatst krijg, want er zijn bloggers waarbij dat niet lukt. Ik ga je weer volgen en zie dat je betogen met bronvermeldingen veel reacties oproepen.

 77. Aad Verbaast 18 maart 2012 om 10:38

  @Theo: welcome back (in de oude hoedanigheid dan)!.
  == want er zijn bloggers waarbij dat niet lukt == doet terugdenken aan ‘de goede oude tijd’ van het VKblog. Ook daar werd ineens vereist dat je enkel ingelogd kon reageren. Op verzoek van de bloggers nog wel! En nu wordt er gemopperd door dezelfde bloggers? 😉
  Hier valt het nog wel mee. Enkel ingelogde WP-ers, kunnen nog reageren op andere WP blogs.
  Als je niet bekend bent bij WP kan je gewoon reageren. Geen enkel probleem.

  == Ik ga je weer volgen == Zou tijd worden! Je weet niet half wat je allemaal gemist hebt ondertussen.
  Er is een wereld aan je voorbijgaan 🙄

 78. Burro 18 maart 2012 om 11:30

  Een politiek, zoals die waar ons kabinet nu stevig aan meedoet heeft uiteindelijk een effect van detachement en een houding van “Looking out for number ONE” . Ik ga wel meedoen aan de kapitaalvlucht. 😉

 79. Aad Verbaast 18 maart 2012 om 11:39

  @Burro: en al besloten waar je naar toe gaat vluchten? 😉

 80. zelfstandigjournalistantwerpen 18 maart 2012 om 12:22

  Voorlopig zal ik voortaan op deze manier reageren, zolang het niet anders kan.

 81. Aad Verbaast 18 maart 2012 om 12:29

  @Zelfstandigjournalist: goe gedaan! Zo kan het ook. Oningelogd dus.
  Je kan overigens ook (ingelogd) reageren met je Twitter of Facebook account, die je ook beiden hebt.
  (keuzemogelijkheid rechtsboven bij het invulvak).
  Al geprobeerd?

 82. King Billy 18 maart 2012 om 14:46

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Tijdlijn_van_de_kredietcrisis
  Alle ellende op een rijtje gezet.
  Ondertussen zijn mijn Noorse Kronen 10% meer waard. @Burro…….

 83. Jan Bouma 18 maart 2012 om 15:50

  @King Billy…….14;46
  Een prima chronologisch overzicht; die link vanaf 2007. Thanks.
  Ik voorzag de ellende al in 1999. De economie – inclusief de internetzeepbel (World on Line) en “9/11” – moest toen nog ploffen.
  Opmerking. Die “Noorse Kronen” van je zullen pas iets waard blijken als je ze kunt inwisselen tegen andere munten… Uiteindelijk gaat het om de koopkracht van de munten in een geglobaliseerde wereldeconomie.

 84. king billy 18 maart 2012 om 16:19

  @bouma, 15.50. Niets minder is waar, ik kán ze inwisselen. Echter, toont ook aan dat de waarde van de euro t.o.v. de NK circa 10% is gedaald. Laat ze maar lekker staan daar. Misschien later maar eens gebruiken voor een vakantie in Corinthie.

 85. King Billy 18 maart 2012 om 16:30

  Parallel aan de kredietencrisis, de europese tombola:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_staatsschuldencrisis
  ‘De Europese begrotingsregels, neergelegd in het Verdrag van Maastricht, bleken door het merendeel van de eurozone-lidstaten veelvuldig overtreden te zijn. In de 11 jaar sedert het invoeren van de euro overtraden België en Italië ieder jaar één of beide criteria; Griekenland overtrad beide in alle 9 jaar dat men de euro gebruikte. Slechts Finland en Luxemburg voldeden ieder jaar aan beide criteria. De in het verdrag voorziene boetes werden geen enkele keer opgelegd’.

 86. Aad Verbaast 18 maart 2012 om 17:47

  @King Billy: tjonge, wat een links waar je mee op de proppen komt. Hele boeken/naslagwerken zijn het. Daar moet ik nog eens rustig voor gaan zitten.
  Bij de eerste link keek ik even bij het laatste jaar. Mogen wel wat updates bij komen.
  Paradox: er gebeurt zoveel terwijl er toch zo weinig veranderd.

  Nieuws van vandaag in de kader: http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/%29/components/actueel/rtlnieuws/2012/03_maart/18/economie/grootste-italiaanse-banken-moeten-ingrijpen.xml
  Veel landen staan te trappelen van ongeduld om het volgende Griekenland te worden.

  Gooi je NK’s nog maar niet op de markt!

  @Jan: == Uiteindelijk gaat het om de koopkracht van de munten in een geglobaliseerde wereldeconomie. ==
  Alles is relatief natuurlijk. Ook in een geglobaliseerde economie, kan je je nog heel erg lokaal afhankelijk maken. Zelfs als je over een wereldtuin beschikt 😉

 87. Motek from Space 18 maart 2012 om 18:12

  Portugal ontving al een compliment ivm bezuinigingen; bij de beesten af als je beseft hoe mensen daar trachten te overleven! Portugal valt al jaren in de stille Armoede! En blijkbaar is dat ook nog niet ver genoeg gevorderd! Ik noem het nog steeds volkerenmoord wat plaatsvindt!!

 88. King Billy 18 maart 2012 om 19:15

  @Motek from Space, re Portugal, op de euromarkt, http://www.youtube.com/watch?v=AwlXR5FfQTY&feature=related zijn toezeggingen geen dubbeltje meer waard.

 89. Aad Verbaast 18 maart 2012 om 20:35

  @Motek: Fado neemt een volle vlucht daar. Europa heeft geleerd van de zuidelijke landen om naast hun heerlijk salami te verorberen ook de salamitactiek toe te passen. Eerst Griekenland, dan Portugal, dan Spanje, dan Italië. (Of in welke volgorde dan ook wie het het eerste hard nodig heeft om niet meteen failliet te gaan). Balanceren op het randje van de afgrond vinden ze ook al goed.

  Het filmpje van @King Billy: is dar het overtuigende bewijs van.

  @allen: inmiddels hebben ze in Duitsland nu een dominee aangesteld als president.
  De derde in drie jaar dacht. Maar hopen dat die niet van zijn geloof valt.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3227323/2012/03/18/Joachim-Gauck-gekozen-tot-nieuwe-president-Duitsland.dhtml

 90. king billy 18 maart 2012 om 21:31

  Veel leuker nog, de dominee is getrouwd, maar betrekt samen met z’n vriendin de ambtswoning, Schloss Bellevue.
  Naast het ceremoniele hoofd als dominee, Merkel een domineesdochter, beiden geboren in de voormalige DDR. Beiden protestantse ketters, iets wat de Duitse Paus, Ratzinger, onlangs nog op bezoek in het Duitse parlement, niet bijster zal apprecieren.
  Kom daar nog eens om in Nederland. Zou het echt te klein zijn, een constitutionele crisis met een opstandige Bible Belt, die Rutte ter verantwoording roept voor zo iets ongehoords. Of de gedoogregering wipt.

 91. Aad Verbaast 18 maart 2012 om 22:06

  @King Billy: vroeger trok je nog volle zalen met een klucht of een speciale kermisattractie (de vrouwe met de baard en zo). Nu is dat niet meer nodig. Je hoeft de media maar open te slaan en het staat er vol mee!

 92. King Billy 18 maart 2012 om 23:00

  Ach, Gauck werd tenslotte zonder veel bombarie gekozen door zo’n 1230 afgevaardigden in een saaie zaal en ontving het stokje uit handen van de voorzitter van het parlement, bij afwezigheid van een vorige president, omdat hij de kluit belazerd had. Met ingetogen receptie achteraf.
  Wederom, kom daar eens om in Nederland, waar de kluit bijna 200 jaar is belazerd en wordt een reusachtig feestje gebouwd ter ere van dit feit. Zo helpe mij God almachtig, uniek!

 93. King Billy 18 maart 2012 om 23:18

  En nu je het over Fado’s hebt, @Aad Verbaast, zou er causaal verband bestaan tussen fado’s, de sirtaki, flamenco’s, opera’s en operette’s, de tango en Ierse folksongs en regeringen, die het niet zo nauw nemen, dan wel namen, met de centen van het volk?

 94. Aad Verbaast 18 maart 2012 om 23:35

  @King Billy: ik weet niet of het aan deze tijd ligt, of aan de leeftijd die ik inmiddels bereikt heb, of aan de combinatie van beide, maar waar eerder een aantal gebeurtenissen toch nog redelijk logisch leken, kan ik me tegenwoordig overal over verbazen. Om het maar eufemistisch te stellen.

  En over die muziek? Tja, daar kan ik natuurlijk wel een bom over opzetten. Natuurlijk is er een verband. Per definitie al omdat alles met alles te maken heeft.
  Kijk waar al eeuwen en eeuwen de machthebbers voor de muziek denken uit te lopen ontstond veel volksmuziek en -theater natuurlijk zijn oorsprong in een aanklacht tegen diezelfde macht. Ook vanuit een gevoel van onmacht overigens.
  Ergens is het hier ook weer misgegaan natuurlijk. Dezelfde machthebbers zitten nu in de ere- respectievelijk koninklijke loges om aan het volk te laten zien dat ze zo kunstminnend zijn.
  Uitgenodigd natuurlijk. Want ze letten op de (eigen) centjes als geen ander!

 95. blutch1 18 maart 2012 om 23:47

  @King Billy
  Opmerkelijk dat je al mijn favoriete muzieksoorten zo bondig weet weer te geven.
  Maar misschien neem ik het niet zo nauw met de centen voor de overheid.

 96. Jan Bouma 19 maart 2012 om 10:06

  @Allen
  Voor vandaag de navolgende overweging ter overdenking. “Sexs, drugs and rock and roll”. Ofwel wat zijn de van belang zijnde ingrediënten voor onze economie. Ik zond zojuist aan de redactie van Buitenhof navolgend comment (na het zien in de herhaling van de uitzending van gisteren).
  ==
  LS
  Terzake een paar adviezen aan de redactie.

  1. Zou willen aanbevelen – ter bestrijding van uw stoffige imago (en waardoor zomaar de subsidiestromen zouden kunnen opdrogen) om in uw publiek op de achtergrond wat meer Bimbo’s te plaatsen. Kortgerokt en met lange benen. Kortom het prototype van “het domme blondje” en waarmee de “vertaalslag kan worden gemaakt” met uw subsidiënten dat u er ook bent voor “het gewone volk”….

  2. Zou Clairy Polak willen adviseren niet meer zo’n overduidelijke non-descripte hobbezak aan te trekken als “verhullende jurk”.

  3. Zou willen adviseren buiten het gangbare circuit als daar is Louise Fresco e.a. eens te gaan winkelen.

  Hier laat ik het bij. Teveel te waarderen comments van mijn kant op uw programma zou ook weer (ten onrechte) de indruk kunnen wekken dat u bent van enig belang…

  MvG.; Jan Bouma – Villa Mithras.
  ==
  Men amusere zich verder; zolang het nog kan.

 97. Aad Verbaast 19 maart 2012 om 10:20

  @Jan: Dat wordt dan volgende week meteen kijken voor me of ze je gewaardeerde suggesties (als ervaringsdeskundige) meteen hebben overgenomen. Ze kunnen wel een boost in de kijkcijfers gebruiken natuurlijk.
  Per slot van rekening gaat het toch (net als in de politiek) bij de media meer om de vorm dan om de inhoud, ook al roepen ze allemaal dat het juist het omgekeerde is.
  En als je het over die hobbezak hebt: laat dan voor de vorm die inhoud ook maar wat meer zien.

  Merkel gaf ook op dit gebied al eens het goede voorbeeld.
  http://vorige.nrc.nl/buitenland/article1874901.ece/Duitser_vergaapt_zich_aan_decollete_Merkel

  Een mooie dag is het weer. Maak er wat van!

 98. John J (@_Redstar) 19 maart 2012 om 11:10

  Het wordt er allemaal niet beter van, en vrolijk zou niemand er van moeten worden. Er worden ons zaken door de strot geduwd die we eigenlijk echt niet zouden moeten accepteren, maar ja, niemand doet wat wat aan.

 99. blutch1 19 maart 2012 om 11:17

  De ellende is nog lang niet groot genoeg. Er zou wat moeten veranderen, maar de meesten begrijpen niet eens wat er aan de hand is. Pas als dat duidelijk wordt kan het huidige systeem plaats maken voor iets anders. Te hopen valt dat dat dan beter is.

 100. King Billy 19 maart 2012 om 11:30

  10 tegen 1, dat het Nederlandse volk nu wakker wordt. Of juist rustig verder slaapt omdat hun speeltje mogelijk ook wordt gered. Maar politici hebben een probleem erbij.

  http://www.bnr.nl/topic/schuldencrisis/930978-1203/dokken-voor-messi-s-salaris
  ‘ Hetzelfde geldt voor gemeentes in Nederland, die noodlijdende voetbalclubs gaan steunen, terwijl misschien andere zwakke broeders gesteund moeten worden in de maatschappij.’

 101. Aad Verbaast 19 maart 2012 om 11:34

  @Redstar: == niemand doet wat wat aan. == veel te weinig. Maar gelukkig staan er nog een paar op als roependen in de woestijn om de tsunami van ellende te keren 😉

  @Blutch1: == maar de meesten begrijpen niet eens wat er aan de hand is ==
  Eens met deze uiteraard trieste constatering. Maar ja, hoe krijg je dat dan voor elkaar in een wereld die met medewerking en medeweten van politici en media zich voornamelijk bezig lijkt te houden met de verdovingsspuit te hanteren.

 102. blutch1 19 maart 2012 om 11:36

  Nou, in Griekenland zijn ze aardig bezig dat voor elkaar te krijgen. Laten we daar de verkiezingen eens afwachten om te zien of het daar erg genoeg is. Ik zou zeggen van wel.

 103. Aad Verbaast 19 maart 2012 om 11:44

  @King Billy: ik zag het ook voor bij komen. Doorn in het oog natuurlijk. Brood en spelen.
  Net als het feestje omdat de VNG 100 jaar bestaat.
  Kosten 3 miljoen. Thema: “Slim omgaan met de schuldencrisis en lokale belastingen”.Jorritsma noemt het protesteren er tegen “kleinzielig gedoe”. Je zult maar klant zijn van een gemeente.
  Oeps, dat zijn we allemaal. Gedwongen winkelnering.

  Een schrijver van kluchten zou het niet kunnen bedenken.
  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/333682/Ophef-over-duur-jubileumfeest-voor-gemeenten.htm

 104. Aad Verbaast 19 maart 2012 om 11:49

  @Blutch1: ook daar dendert de trein lustig door. Met de noodrem die inmiddels ontmanteld is. Daar kan de burger niet meer aan trekken.
  De enig vraag die nog boven de markt hangt is of die trein gecontroleerd of ongecontroleerd zal ontsporen.

 105. blutch1 19 maart 2012 om 12:05

  Ik neem aan dat we zitten te wachten op ontsporing, want vrijwillig zullen politici het systeem niet veranderen. Dan zijn we het wat Griekenland betreft dus eens.

 106. Aad Verbaast 19 maart 2012 om 12:36

  @Blutch1: het zou me niet verbazen als achter de schermen heel hard wordt gewerkt aan het spoorboekje hoe Griekenland te laten ontsporen met zo weinig mogelijk schade voor de omgeving (buiten Griekenland). Griekenland (het volk) krijgt de zwarte piet toegeschoven.
  Griekenland terug naar de Drachme. Stevig gedevalueerd ten opzichte van de Euro. Om dan na jaren weer terug te kunnen naar de euro. Wat Sinn overigens ook propageert en zo kernachtig samenvat als: “a euro sabbatical”.
  http://www.project-syndicate.org/commentary/a-euro-sabbatical

 107. King Billy 19 maart 2012 om 13:38

  http://www.querschuesse.de/target2-salden/
  ´Met bijgestelde cijfers voor Italie t/m febr. Duikvlucht.

 108. Aad Verbaast 19 maart 2012 om 14:56

  @Bert: leuk “Socratisch gesprek”! Een kunst die meer mensen zouden moeten verstaan 😉

  @King Billy: waauw. Spanje, Frankrijk België en Oostenrijk nemen het er van!

 109. Aad Verbaast 19 maart 2012 om 17:46

  @allen: zomaar even wat nieuws wat me opviel vandaag:
  http://www.sp.nl/columns/805 == Psst… Hier is nog een miljard euro! ==
  Hele kamer is voor aanpassing van dit gat in de wetgeving. Regering weigert het uit te voeren. Kost de staatskas 1 miljard euro.

  http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/%29/components/actueel/rtlnieuws/2012/03_maart/19/economie/ecb-schort-aankoop-obligaties-weer-op.xml
  ECB kocht voor meer dan 200 miljard aan staatsobligaties. Van dubieuze aard uiteraard.

  Is er ook goed nieuws? Zo waar.
  http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/%29/components/actueel/rtlnieuws/2012/03_maart/19/economie/vs-verdienden-25-miljard-met-rommelhypotheken.xml Wie had dat ooit gedacht?
  en:
  http://www.nu.nl/politiek/2767194/kamer-ontneemt-staatshoofd-rol-bij-formatie.html
  Een goed begin.

 110. King Billy 19 maart 2012 om 18:22

  Nog een EU bank: Europese Investerings Bank. Aandeelhouders EU-lidstaten. Buitenparlementair. 178 miljard in ’t potje. Luxemburg. Veelbelovende bestuurs- en beheerstructuur voor de betere baantjesjagers, buitenparlementair
  Duitse wiki site geeft meest gedetailleerde info. NL site nix.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Europ%C3%A4ische_Investitionsbank
  http://www.tageblatt.lu/nachrichten/europa/story/93738376
  29 febr j.l.:
  ‘Die Darlehensvergabe sei auf ein Rekordniveau von 79 Milliarden Euro gestiegen – ein Anstieg um 37 Prozent zum Vorjahr, erklärte EIB-Präsident Philippe Maystadt am Donnerstag in Brüssel. Die Förderbank der Europäischen Union habe damit den Auftrag der EU-Staaten erfüllt, die Finanzierung der Wirtschaft in der Krise zu unterstützen.’
  Da’s dus naast de injectie van de ECB.

  De Jager hoeft niets te melden aan het parlement. De media slapen.
  Daarnaast nog de EDB, European Development Bank.

 111. King Billy 19 maart 2012 om 18:45

  Een ‘open deur intrapper’ voor Samson voor het oprapen:
  http://www.presseurop.eu/nl/content/article/1653881-het-democratische-tekort-van-het-parlement
  Fragment
  *Toch zullen landen van cruciaal belang blijven voor de EU, hoezeer zij ook integreert. Haar bevoegdheden en financiële middelen ontleent de EU aan de nationele staten. Europese wetten worden ten uitvoer gelegd door nationale overheden. En bovenal is de politiek vooral een nationale aangelegenheid. Daarom moeten de nationale parlementen nauwer worden betrokken bij het werk van de EU, om te beginnen door het beleid beter te controleren. Het Deense systeem, waarbij de Folketing (het parlement) instemt met het onderhandelingsmandaat van ministers vóórdat zij naar Brussel gaan, is een goed voorbeeld. Ondanks al zijn gebreken zal het Europees Parlement blijven bestaan. Allemaal instappen voor de volgende trein naar Straatsburg!*

 112. Aad Verbaast 19 maart 2012 om 18:52

  @King Billy: doet me allemaal denken aan die (Amerikaanse) controler in een vorig leven. Zijn slogan: “Reservations are your best friend. No reservations, no friends. ”
  Kijk daar wordt links en rechts nog flink mee geworsteld om dat in de praktijk te brengen. Soms lukt het, soms lukt het niet. Belangrijk is in eider geval de reserveringen zo onopvallend (en dus uit het zicht) mogelijk te houden in de wereld van de ratten van fortuin, pokerspelletjes en Russisch roulette.

  Mandaat: ook in het NLD parlement wordt regelmatig gediscussieerd over het “mandaat” voordat de Jager zijn te grote broek aantrekt en afreist naar de volgende wederom alles oplossende top.
  Je weet toch hoe politici omgaan met het woord “mandaat”?
  Een van de meest holle begrippen in de politiek.

 113. blutch1 19 maart 2012 om 19:10

  Hier wreekt zich ongetwijfeld het gebrek aan een goede schoolopleiding bij politici. Die denken dat mandaat hetzelfde is als man daad.

 114. King Billy 19 maart 2012 om 22:14

  @Aad Verbaast. 17.46. Een goed begin. De eerste de beste keer dat de Kamer dit probeerde, moesten ze terug naar de koningin. Zou de de kleuterklas dan eindelijk politiek volwassen zijn om een informateur aan te wijzen?
  Ik betwijfel dit. De verscheidenheid aan politieke kleurtjes, belangetjes, ego’tjes, teentjes zijn dermate groot, dat de Juf uiteindelijk het klasje terug in de bank zet om de orde te bewaren. Een nobel streven, gedoemd om te mislukken.
  Al was het maar omdat men vindt dat iedereen wel iéts gewonnen heeft. T.o.v. van alles wat ze met de haren er kunnen bijslepen.

 115. Aad Verbaast 20 maart 2012 om 00:54

  @Blutch1: Verrek, zouden ze het eigenlijk altijd al tegen mij gehad hebben? Zo van: nu val ik alweer door de mand Aad!

  @King Billy: meteen maar even terugkomen op de stelling (die ik onderschrijf) van Blutch1 dat ze elke keer weer uitblinken in gebrek aan kennis en dus ook voorkennis: het was ‘natuurlijk’ groot nieuws vanavond op het platte scherm. Niets andere wet. De wet schrijft in deze namelijk helemaal niets voor, ook niet dat Bea hier een rol in speelt. Het gaat om het reglement van orde van de kamer.
  En daar stond dit al lang in, maar daar werd nooit gebruikt van gemaakt!

  Leuk zo’n kamer die debatteert en afspraken maakt die al bestaan. Zo kunnen ze zichzelf aardig van de straat houden.
  Elke dag denk je weer: het kan niet gekker worden toch? En elke dag blijkt dat weer gewoon toch te kunnen.
  Uniek! Onovertroffen in het overtreffen!

 116. blutch1 20 maart 2012 om 09:00

  Hoho Aad, Ze hebben dat in 1 debat geregeld. De EU had flink wat toppen nodig om hetzelfde af te spreken als er al in het verdrag van Lissabon stond. Ze spraken nu ook af streng op te treden en te straffen itt tot in Maastricht waar ze afspraken streng op te treden en te straffen. Dat Spanje binnen twee weken afwijkt moet je maar zien als even oefenen. Overigens, heeft Griekenland al boetes gekregen wegens overschrijdingen? Wat mij betreft heeft onze tweede kamer dit niet overtroffen.

 117. Jan Bouma 20 maart 2012 om 09:07

  @Aad…00:54
  ter overweging voor vandaag en na het zien van “het nieuws”.

  Het gezegde “dat niemand de wijsheid in pacht heeft…” behalve dan pas achteraf is van toepassing op alle denkbare situaties. Pas achteraf – en ja, met de kennis van NU – maakt men dan de balansen op die ook niet deugen. Zo ook met de hele discussie rondom de Euro en de vermeende tekorten.

  Alles blijkt onderhevig aan de maatstaf van “de menselijke maat” en de niet objectieve waardeoordelen. Zo hebben de Belgen “ineens” slechts een tekort van 2,8% op hun begroting en worstelt Nederland met een groter “tekort” dat zelfs wel kan oplopen tot meer dan 4%. Het papier is geduldig en laat zich in alle varianten beschrijven.

  Zo blijken – volgens Nieuwsuur van gisterenavond – Griekse bedrijven zich in Bulgarije te vestigen in de grensstreek “want hier in Bulgarije verdient men slechts 10 Euro per dag en dat is voor ons voldoende redenen om ons hier te vestigen…”

  Kortom: de wereld is een schouwtoneel van dwazen. Men amusere zich verder; zolang het nog kan. 🙂

 118. Jan Bouma 20 maart 2012 om 09:14

  Wel aardig in dit verband (nog vergeten) zie hierbij een link http://villamithras.wordpress.com/2009/08/18/aanbod-tot-omkoping-in-beeld-gebracht-en/ die mijn betoog wat verduidelijkt. De laatste posting op dat blog gaat in op mijn Bezwaarschrift waarover “de Rechtspraak” zich thans buigt.

  Alles blijkt “een aanbod tot omkoping”. 🙂

 119. Aad Verbaast 20 maart 2012 om 09:32

  @Blutch1: je hebt helemaal gelijk. Zal allemaal mogelijk een onderdeel zijn van “History repeats itself” en “het wiel weer uitvinden”. Dat is weer een onderdeel van de beperktheid van de geestelijke vermogens van de zittenden om nieuwe oplossingen te bedenken voor oude problemen. Wat weer door Einstein werd uitgelegd als: je moet de problemen niet laten oplossen door dezelfde mensen die ze veroorzaakt hebben. En dan is de cirkel weer rond. 😉

  Om 09:30 de persconferentie van het CPB met de aanscherping van de cijfers. Gisteren op het nieuws werd al duidelijk dat die er weer slechter zullen uitzien dan de getallen van 3 weken geleden.
  Ja, nog maar drie weken geleden.
  Kijken wat dat nu weer ‘opbrengt’. Maart is al een van de warmste ooit!

 120. Aad Verbaast 20 maart 2012 om 09:40

  @Jan: de aanpak van de Belgen gaat nu inmiddels de geschiedenis in als de “België route”.
  In lijn overigens met mijn reactie hierboven naar @Blutch1. Geen onbekende route dus.
  Zo wat heel Europa gebruikte die al tijden. Menig land heeft zich op die manier de Euro in weten te praten. Nu om er in te blijven. Er is niet veel veranderd.
  Niet een oude wijn in nieuwe zakken. Het zijn oude zakken zelfs. Verkocht als nieuwe zakken.

  Over die afkoopsom en je rechtszaak. Kijk, een mooie out-of-the-box oplossing zou geweest zijn jezelf als kroongetuige op te werpen. Per slot van rekening ben je dat natuurlijk ook als je vecht tegen de “criminelen” en hun gedrag aan de kaak stelt voor de rechtbank.
  Ideaal: dan had je wellicht via die sluiproute al vast 1,4 miljoen euro kunnen binnenslepen. Zelfs voordat de rechter je gehoord had! Kom er nog maar eens om 😎

 121. Jan Bouma 20 maart 2012 om 09:50

  @Aad…9:40
  Spijt me. Voor slechts 1,4 miljoen accepteer ik niet het “aanbod tot omkoping.” Ik breng namelijk in rekening vanaf het jaar 2004 een bedrag van 2,4 miljoen plus daarbij op te tellen de renteverliezen sinds 2004. Datr gaat in de papieren lopen… Ik schat ongeveer zo tussen 5 a 6 miljoen.. van ook weer “monopoly-geld” ofwel “bedrukt papier”. Desalniettemin. Ik hoop er een aardige scootmobiel voor je uit te slepen plus dat ik Ina nog wat beloofd heb en dus OBA…

  ps
  Ik ga nog even wat anders doen. Tot later.

 122. Aad Verbaast 20 maart 2012 om 10:45

  @Jan: het is ook maar een beginnetje voor de rechtszaak nog moet beginnen. 😉
  De leverancier volgt nauwgezet deze rechtszaak!
  http://www.e-rolstoel.nl/plaza-duo-scootmobiel.html

  N.B. inmiddels zijn we in drie weken al weer 900 miljoen ‘armer’ geworden volgens het CPB:
  http://www.nu.nl/politiek/2767527/begrotingstekort-hoger-volgens-definitieve-beraming-cpb-.html

 123. King Billy 20 maart 2012 om 11:34

  @allen. We hebben al een EMF. Het IMF!!
  80% van de lopende kredieten voor de Eurozone.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/kommentar-der-ewf-11689116.html
  ‘Mit dem neuen Griechenlandkredit verdoppelt sich im Kreditportfolio des Internationalen Währungsfonds der Anteil der Zusagen an Euro-Staaten auf 80 Prozent’.
  Hoe zat ook alweer met alle (toekomstige) controllers in de EU en overal iedereen te vriend houden?

 124. blutch1 20 maart 2012 om 11:36

  Blijkbaar ben ik ontzettend rijk want ik heb die 900 miljoen helemaal niet gemist.

 125. Aad Verbaast 20 maart 2012 om 11:47

  @King Billy: vandaag zit de Kwien in Luxemburg. Bij “oude vrienden” volgens Verhagen, die ook mee mocht. Ook tot over de oren in target2. Misschien probeert (net als in Oman) Bea weer wat fregatten te slijten: nu een schip met geld.VOC mentaliteit.
  En tussendoor natuurlijk nog even pinnen. Zolang het nog kan.

  @Blutch1: komt nog wel. Als ze rochelend aan je voordeur staan en je vragen het even op te hoesten.
  .

 126. Aad Verbaast 20 maart 2012 om 17:26

  @Blutch1. Je hebt me wel weer geïnspireerd door de je 1+1 =2 blog om morgen ook maar eens een rekenblogje te publiceren. Waarvoor dank. http://blutch1.wordpress.com/2012/03/20/1-1-2/
  Maxwell kan er nog wat van leren! 😉
  http://nl.wikipedia.org/wiki/James_Clerk_Maxwell

 127. King Billy 20 maart 2012 om 17:40

  Over rekenen geschreven:
  http://www.presseurop.eu/nl/content/news-brief/1659711-als-apple-toch-de-baas-van-europa-zou-zijn
  “Het is betreurenswaardig dat de ‘managers’ van talloze ontwikkelde landen niet voor een soortgelijke opstelling hebben gekozen”,
  Apple denkt ongeveer een tiende van het opgetaste geld onder zijn aandeelhouders te gaan verdelen. Welke regering kan zich beroemen op dergelijke cijfers?

 128. blutch1 20 maart 2012 om 22:41

  Jarenlang oppotten en dan 10% teruggeven?

 129. King Billy 20 maart 2012 om 23:01

  Nou ja, aandeelhouders van Apple profiteerden nog van de waardestijging van de Apple aandelen….
  De aandeelhouders, lees ‘het volk’, van de Eurostaat moeten netto geld bijleggen. Laat staan een winstuitkerinkje.
  Lange leve het Euro-peesgevoel, met incestuEUze trekjes.

 130. King Billy 20 maart 2012 om 23:10

  Waar de boel verziekt werd,Target2 is slechts een symptoom: CCBM, de rol van het Colleteral Central Bank Management systeem.
  http://wirtschaftslexikon.gabler.de/Definition/collateral-central-bank-management-ccbm.html

 131. King Billy 20 maart 2012 om 23:47

  http://www.project-syndicate.org/commentary/capturing-the-ecb
  Styglitz
  Harde woorden aan het adres van de ECB, ondemocratisch.
  De schuldenlanden: Geen kwestie meer van ‘too big to fail’, maar ‘too big to bail out’.

 132. Aad Verbaast 21 maart 2012 om 00:52

  @King Billy &@Blutch 1: in een eerder blog hadden we het al over Apple.
  Die een Appletje voor de dorst heeft opgebouwd.
  Is overigens wel wat meer dan 10%. Het zou om 45 miljard gaan. Is er nog een dikke 50 miljard over.
  Dikke twee dollar per aandeel. Die overigens aan waarde inmiddels de 600 dollar heeft bereikt. Zo’n rendement aan dividend is dat nou ook weer niet.
  En of Apple nou vergeleken moet worden met een overheid. Maar ja, als het dan toch moet: stelen van de armen en geven aan de rijken?

  23:10: ik leer weer elke dag. Hier had ik ook nog nooit van gehoord. Lijkt #$# wel een complot!!

  23:47: ga ik morgenvroeg eens op mijn gemak lezen..

 133. Jan Bouma 21 maart 2012 om 05:06

  Ter overweging voor vandaag..

  “..Nog maar een keer dan…”

  In de geglobaliseerde economie doet zich nu voor de voorspelling van Dr. J. Tinbergen. Hij voorzag als geen ander dat er een redelijk evenwicht moest zijn m.b.t. de koopkrachtverdeling over de wereld. De onevenwichtigheden – veroorzaakt door het neo-liberalisme – worden nu afgestraft. De wereldwijde economische wetmatigheden vertalen zich middels een communicerend vat m.b.t. de waarde en het aanbod van kapitaal en arbeid. TOTDAT DE ZAAK GENIVELLEERD IS.
  Enfin.

  Heb al vaker bepleit een intellectuele revolutie waarbij uiteraard de foute belanghebbenden dan moeten inleveren. Een te herziene financiëel-economische politiek vormt daar een onderdeel van. Enz., enz., Zie: http://www.villamithras.com/Extraatje.htm

  …of dacht u dat een integere wereldraad ook honderden miljarden voor zichzelf zou opeisen? Daarom bepleit ik een r e v o l u t i e voor het te laat is.

  Men amusere zich verder; zolang het nog kan.

 134. Aad Verbaast 21 maart 2012 om 09:29

  @Jan: Gisteren hoorde ik voor het eerst weer het woord “double dip” gebruikt worden. Iets waar ik (en sommige anderen) al lang voor waarschuwden. Iets wat door de politici altijd ontkent werd (“we zijn op de goede weg” en meer van dat geblabla). Nou we zitten er midden in, en met deze regering dubbelop ook nog.
  Ik zag net weer een paar cijfers langskomen:
  == Consumentenvertrouwen België stijgt van -20 naar -12; daalt in Nederland van -36 naar -39. Belgische economie kromp met 0,1 %, Nederland 0,75 ==
  Onze andere buren doen het ook veel beter.
  Maar ja, we hebben een premier wiens slogan is: “een dag niet weggelachen is een dag niet geregeerd.”

  Ondertussen heeft Griekenland gisterenavond met ruime meerderheid het bezuinigingsvoorstel geaccepteerd. 11 miljard aan extra bezuinigingen. Ga er maar aan staan.
  http://www.bnr.nl/topic/griekenland/678389-1203/weg-vrij-voor-noodkrediet

  De zon schijnt, de lente is begonnen!

 135. King Billy 21 maart 2012 om 11:09

  -De zon schijnt, de lente is begonnen! –
  Zitten ze in het Catshuis ongetwijfeld op het terras draadloos de eindjes aan elkaar te knopen.

 136. King Billy 21 maart 2012 om 11:20

  Vandaag in ’t Duitse Parlement, iets voor GL:
  Berlin: (hib/MPI) Die Fraktion Bündnis 90/Die Grünen will in einer Kleinen Anfrage (17/8859) in Erfahrung bringen, ob Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU) nicht zur Fußball-Europameisterschaft in die Ukraine reist, falls die dortige Oppositionsführerin Julia Tymoschenko weiterhin inhaftiert ist. Desweiteren fragen die Abgeordneten nach der Menschenrechtslage im Gastgeberland und nach den wirtschaftlichen, sozialen und ökologischen Auswirkungen der Europameisterschaft.
  bton. Bundestag Newsletter.

 137. Aad Verbaast 21 maart 2012 om 11:46

  @King Billy: ze zullen heel wat te bespreken hebben daar.
  Ondertussen gewoon doordenderend. Verhagen zit nog in Luxemburg volgens mij. Kan Rutte een onderonsje nuttigen met Wilders.
  Er zijn geruchten op twitter dat Rutte zal proberen Brinkman in te lijven bij de VVD.
  Blijft een vermakelijke bezigheid die politiek.

  Grünen: Voetbal is oorlog. Het veld ruimen kan dus overal.

  N.B. correctie Verhagen. Ik lees net de volgende tweet van hem.
  == Terug uit Luxemburg http://bit.ly/GHlQ3D, straks weer verder met de besprekingen in het Catshuis. ==
  Dus toch weer een triootje met secundanten in het Catshuis.

 138. King Billy 21 maart 2012 om 16:58

  Wees niet verbaasd als bij Juncker in Luxemburg gelobbied is voor een hoge post voor Verhagen.
  Er vallen nogal wat baantjes vrij, o.a. bij de EIB en het ESM moet versneld opgetuigd worden.

 139. Aad Verbaast 21 maart 2012 om 17:04

  @King Billy: nu snap ik de volgende zinnen in het perscommuniqué veel beter:
  == ..de versterking van het groeivermogen belangrijker dan ooit. ==
  == .. de toegang tot kapitaal verbetert .. ==
  == .. en de regeldruk voor burgers … vermindert. ==
  Verhagen is aan het regelen en lobbyen voor een dikke vette baan!

 140. blutch1 21 maart 2012 om 18:39

  Lancering van de Nederlandse Vogue met uitgebreide feesten. Geen crisis te bekennen. Ik weet niet of ik er om moet lachen of om moet huilen. Het heeft iets van het orkest op de Titanic. Maar misschien heb ik ongelijk.

 141. Aad Verbaast 21 maart 2012 om 18:49

  @Blutch1: allemaal onderdeel van de grote verdoving, of de grote verdwijntruc zoals je wilt.
  Kan erg lang volgehouden worden. Je zou zelefs kunnen stellen dat het in de mode is. “Dancing on Ice”..

 142. blutch1 21 maart 2012 om 19:05

  Elfstedenijs zeker, ’t kèn net.

 143. King Billy 13 april 2012 om 08:12

  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/04/11/kamerbrief-over-opheffen-vertrouwelijkheid-brief-target-2.html, inclusief PDF van de vertrouwelijke brief.
  Waarom ‘Vertrouwelijk? Kennelijk dus iets aan de hand. Waarschijnlijk dat ‘Het Vertrouwen’ geschaad is…
  Een land hoeft niet uit de eurozone te treden, als NCB’s in gebreke zijn. Daarvoor is o.a. het EFSM en het ESM opgericht. Dus worden schulden op het bordje van de burgers in de donorlanden geschoven:
  Quote:
  Bezien vanuit een breder perspectfef betekent deze oploop van Target-2 saldI voor
  een deel dat de rIsico’s die de Nederlandse banken liepen op commerciële banken
  in de perifere fanden verschuiven naar een risIco dat DNB loopt op de ECB en
  uiteindelijk op de NCBs van met name de perlfere landen. Vanuit risico-oogpunt is
  dat op zich geen verslechtering, omdat de NCBs in die landen over het geheel
  genomen een beter rislco zullen zijn dan de commerciële banken. Daarnaast is het
  echter ook een verschuivIng van risico van privaat naar publiek.
  Unquote.
  De Tweede Kamer laat zich ringeloren, als ze met deze brief genoegen nemen. Een grof schandaal. Ook nog met achterhaald cijfermateriaal.

 144. King Billy 13 april 2012 om 08:15

  De Jager lult uit z’n nek en verdraait de feiten.
  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/04/11/kamerbrief-over-opheffen-vertrouwelijkheid-brief-target-2.html, inclusief PDF van de vertrouwelijke brief.
  Waarom ‘Vertrouwelijk? Kennelijk dus iets aan de hand. Waarschijnlijk dat ‘Het Vertrouwen’ geschaad is…
  Een land hoeft niet uit de eurozone te treden, als NCB’s in gebreke zijn. Daarvoor is o.a. het EFSM en het ESM opgericht. Dus worden schulden op het bordje van de burgers in de donorlanden geschoven:
  Quote:
  Bezien vanuit een breder perspectfef betekent deze oploop van Target-2 saldI voor
  een deel dat de rIsico’s die de Nederlandse banken liepen op commerciële banken
  in de perifere fanden verschuiven naar een risIco dat DNB loopt op de ECB en
  uiteindelijk op de NCBs van met name de perlfere landen. Vanuit risico-oogpunt is
  dat op zich geen verslechtering, omdat de NCBs in die landen over het geheel
  genomen een beter rislco zullen zijn dan de commerciële banken. Daarnaast is het
  echter ook een verschuivIng van risico van privaat naar publiek.
  Unquote.
  De Tweede Kamer laat zich ringeloren, als ze met deze brief genoegen nemen. Een grof schandaal. Ook nog met achterhaald cijfermateriaal.

 145. Aad Verbaast 13 april 2012 om 09:19

  @King Billy: dank voor de link.
  Opzich is het wel opmerkelijk dat de Jager toegeeft dat er een risico is. Het haalde zelfs de Washington Post zo las ik gisteren.
  Maar dat hij de risico’s wegwuift is onbegrijpelijk. Nou ja als je de waarheid wilt spreken. En daar hebben politici natuurlijk lak aan.
  Bang voor een bankrun neem ik aan. Bos was zijn voorganger. De Wit schreef er boeken vol over hoe dat gegaan is, en waarom hij de kamer niet volledig wilde inlichten. Zelfde patroon.

  Over ESM en Target2 mag ook nog wel eens parlementair onderzoek gestart worden.

 146. lex 13 april 2012 om 16:43

  Beste Aad,

  Mijn complimenten voor je geweldige blog, het echte nieuws ….

  Het lijkt wel of er dagelijks meer politieke wantoestanden boven tafel komen.
  En ook in ernst toenemen, het ECM verhaal is onwerkelijk shockerend,
  getuigend hoeveel minachting de machtselite voor de bevolking heeft.
  Terug naar het oude Europa onder Lodewijk de 14de en de periode tot aan de franse revolutie.
  Nu is er ook een elite die zichzelf steeds openlijker boven de wet plaatst (letterlijk).
  De multinationalen die in tegenstelling tot opeenvolgende crises jaarlijks miljarden winst boeken.
  Leiders van ondernemingen die zichzelf jaarlijks met miljoenen extra belonen.

  Is het niet mogelijk de steeds verder wegkwijnende democratie terug te pakken?
  Ik ben misschien een fantast en heb weinig of geen verstand van politiek.
  Maar gestel dat er een site zou bestaan waarop iedereen over elk politiek besluit zou kunnen stemmen?
  Ik denk bv. aan http://www.avaaz.org, maar dan op nationaal niveau.
  Aanvankelijk wordt het natuurlijk niet serieus genomen, maar hij zou zomaar in één of 2 jaar razend populair kunnen worden en dan kan Den Haag er niet meer omheen.

  Kreeg dit idee bij jouw blog. Volgens mij heeft die Aad alles in huis om zoiets neer te zetten.
  En nu is er nog die vrijheid op het internet. Als er niet snel iets veranderd is die binnenkort ook verdwenen.

 147. Aad Verbaast 13 april 2012 om 16:54

  @Lex: dank voor je complimenten.
  Maurice de Hond heeft al een site waar gestemd kan worden op een aantal voorstellen in de kamer.
  Maar ja, dat is het ook niet helemaal.

  Je idee is wel interessant. Zelf ben ik te veel digibeet om zoiets op te gaan zetten.
  Ik blijf maar gewoon mijn stukkies schrijven over de politiek en alles wat er mee samen hangt.

  In dit blog overigens wel een voorstel om de kamer te hervormen waarbij een deel van de zetels direct worden ‘bezet’ (digitaal) middels stemmen op voorstellen direct door de burgers.
  https://aadverbaast.wordpress.com/2010/03/03/de-weggegooide-stemmer-2/

 148. lex 13 april 2012 om 19:22

  @Aad:

  Ik bedoelde niet dat je het in je eentje zou moeten doen. Avaaz zou bv. de techniek voor zo’n site kunnen geven. het is voor een goede zaak en het zijn idealisten. Misschien valt het best wel mee om zoiets op te zetten met enige hulp en jij een digibeet … ??? Niet overdrijven Aad ;-)) Gezien je bericht “De weggegooide stemmer” had ik toch het goede gevoel dat je wel degelijk de kwaliteiten en motivatie bezit om noodzakelijke veranderingen in de politiek te initiëren.

  Het is een klucht geworden en iedereen die er even notie van neemt krijgt er een vieze smaak van.

  Er zijn veel veranderingen nodig wil het woord democratie weer betekenis krijgen in dit land.
  Je duidt het in voornoemd bericht met de huidige politieke structuur. Slaat nergens meer op zoals je helder toelicht.
  Ik denk dat voor je aan veranderingen toekomt eerst een breed publiek achter je moet zien te krijgen.

  Met een site zoals Avaaz kun je dat bereiken. Ik bedoel daarmee dat je stellingen poneert die betrekking hebben op voorgenomen politieke besluiten en de mensen de kans geeft daarover te stemmen. Maar ook suggesties geeft over wat er veranderd zou kunnen worden. In principe ga je dus zelf politiek bedrijven met het formuleren van die stellingen.
  Niet zo anders dan wat je nu al doet, alleen in een andere jas waarmee je een groter publiek bereikt.

  Ingewikkelde uitéénzettingen zijn “intern” zeer ter zake doende, maar voor de gemeenschap: “waar heeft u het over?”
  Er van uitgaande dat 10% de 90 andere leidt, zul je in duidelijke taal moeten spreken en schrijven. Kort, helder en krachtig, zonder enige afstand. Zoals een vader zijn jonge zoon iets uit wil leggen.

  bv.

  – Het is niet toegestaan om een werknemer bij een (semi)overheidsinstelling een salaris te geven hoger dan € 250.000,= per jaar, inclusief bonussen en declaraties. Dit negerend wordt gezien als fraude en strafrechtelijk vervolgd.

  – Het hele beloning/salaris systeem moet opnieuw gedefinieerd worden. Een Nederlander heeft recht op een basisinkomen en elke prestatie/werk wordt daar bovenop volgens een democratisch vastgesteld waardestelsel beloond.

  -Een multinationale onderneming heeft zich aan dezelfde regels te houden als nationale ondernemingen.

  – Reclame op tv moet drastisch worden beperkt.

  Ik doel hiermee op stellingen waar iedereen zich, ongeacht zijn niveau of afkomst een mening over kan vormen.

  Wil je mensen leiden, dan moet je in hun taal spreken. Dat lijkt me een basisregel. De juiste vorm zal zich natuurlijk gaandeweg kristalliseren. In het begin is alles duister ….

 149. Aad Verbaast 14 april 2012 om 00:51

  @Lex: ik kan me best voorstellen dat er ruimte zou zijn voor zoiets.
  Aan de andere kant: er is al zoveel.

  Zelf heb ik geen behoefte aan een additioneel platform om te gaan ontwikkelen. En ook geen tijd en ruimte om zoiets op te bouwen.
  Nu voel ik me een onafhankelijk schrijver, die dan weer eens het ene onderwerp aanpakt, en dan weer het andere. In een afwisseling tussen ernst en luim. Soms in combinatie.
  Ik voel me daar prima bij.
  Inmiddels ruim 300 blogs verder, en meer dan 50.000 reacties verzameld ben ik niet ontevreden.

  Maar dank voor het vertrouwen.

  P.S. : over bonussen schreef ik ook al eens wat (over wat niet eigenlijk): https://aadverbaast.wordpress.com/2009/04/02/volkswoede-over-bonussen-terecht-2/

 150. lex 14 april 2012 om 03:28

  @Aad: “Aan de andere kant: er is al zoveel.” Waar is dan dat platform: http://www.wijmakenzelfdedienstuit.nl met 3 miljoen leden? Een puberale fantasie? Iets in me zegt toch dat het in de juiste vorm mogelijk is. En is zoiets überhaupt een argument? Zijn er niet vele goed draaiende politieke platforms als die van jou?

  Wat mij zo verbaast Aad is dat er aan de ene kant zoveel kennis aanwezig is bij mensen over wat er fout is en hoe het anders zou moeten – jouw blog is daar een fantastisch voorbeeld van – maar het komt niet verder dan het publiceren van goed gefundeerde meningen. En de vele reacties getuigen van een gelijkwaardige niveau.

  Je zou toch verwachten dat er dan ook voldoende potentieel aanwezig is om dit land daadwerkelijk te veranderen en de beste stuurlui een manier vinden om de kapitein en consorten eindelijk en definitief de wal op te sturen.

  Maar misschien komt dat omdat we allang geen zeevarende natie meer zijn?
  Nee, dat geloof ik niet. We gaan gewoon verder zoeken. Met alle respect voor je standpunt.

 151. Aad Verbaast 14 april 2012 om 10:55

  @lex: dat het een fantasie van je is, betekend niet dat je die dan maar overboord moet gooien.
  Bouw een website, zou ik zeggen, en verzamel dan blogs, en/of ‘opinieschrijvers’ die daarop hun ‘stukkies’ (ook) kunnen plaatsen. Dan kijken of het schip strandt of niet.

 152. lex 14 april 2012 om 12:33

  @Aad: ben bang dat het een lekke sloep wordt die zelfs niet strandt, maar op volle zee met man en muis vergaat. Zat ook bij vkblog, zag als echte digibeet wordpress niet zitten en ben toen naar kleuterklas blogspot gegaan (http://het-eerste-nieuws.blogspot.com/).
  Maar zou me kunnen voorstellen dat zo’n plan op gemeentelijk niveau als begin een goede kans van slagen heeft. Ga het aan een vriend voorstellen die intensief met de gemeente politiek alhier “overhoop” ligt.

 153. Aad Verbaast 14 april 2012 om 12:49

  @Lex: onder welke naam zat je dan bij het VKblog?
  Mooi verzorgde site van je overigens bij blogspot.
  Misschien een suggestie voor je om je ook even aan te melden bij OBA.
  http://onafhankelijke-bloggers-associatie.nl/
  Krijg je toch weer wat meer lezers.

 154. lex 14 april 2012 om 13:17

  @Aad: digdog was mijn naam en gebruik ik nog steeds als alias.
  Dank voor je compliment en zeker goede suggestie, alleen had ik bij de overstap in het begin een aanvaring met OBA
  en er toen uitgestapt. Ben soms iets te impulsief en voorbarig met mijn reacties. Als ze het me vergeven hebben zit ik er binnenkort weer bij 🙂

 155. King Billy 14 april 2012 om 13:41

  @ Lex. Avaaz is geen optie. De doelstellingen, met daarvan afgeleide software, zijn gericht op protesten tegen van alles en nog wat.
  Een lange weg te gaan…. Direkte democratie als antwoord op onvrede over huidige status quo is slechts een middel, geen eindstation. Sites zoals van ‘Pro Republica’ en al helemaal niet ‘Herstel de Republiek’ lopen daarom hopeloos vast.
  ‘G500’ en de Piratenpartij, zeker in DLD, komen in de buurt, zijn illustratief voor de noodzaak van maatschappelijke en politieke hervormingen zonder dat deze ‘stromingen’, ‘bewegingen’, echter daadwerkelijk in staat zijn concreet vorm te geven aan deze hervormingen.

  Bezint, eer ge begint, noblesse oblige. Nogmaals, een lange weg te gaan.
  Soms is het ook veel ‘leuker’ om een beetje de ‘misstanden’ met een flinke dosis ironie aan serieus de kaak te stellen. Datzelfde kan ook iniatiefnemers voor verandering overkomen….

 156. lex 14 april 2012 om 21:25

  King Billy: dat elke werknemer bij de ESM boven de wet staat en dus onschendbaar is lijkt op een science-fiction film. Een mandaat voor de vestiging van de eerste (of hoeveelste?) kolonie Aliens. Ze hebben zelfs niet de behoefte te vertellen waar ze vandaan komen. Vergis je niet in de uiterlijke vorm is een tijdloos credo en vraagt in deze alle aandacht.

  Wat betreft voorbeeldig Avaaz en evt. software: je kunt maar ergens beginnen. Wie kan voorspellen waar het schip, of juist niet zal stranden? Doel ook niet op iets als de Piratenpartij (what’s in a name?) Laten we gewoon trouw blijven aan onze fiets. Klinkt allemaal badinerend leuk, maar wil er serieus iets mee. Heren, het is 2012, zijn jullie wakker? Alle schaapjes reeds op het droge en niets te vrezen?

 157. King Billy 15 april 2012 om 01:12

  @Lex, serieus? Dan een uitgewerkt businessplan. Niet ergens op de ‘bandwagon’ stappen en dan kijken hoe het balletje rolt.
  Kijk voor de gein naar de plaatjes hier: https://aadverbaast.wordpress.com/2012/03/21/de-succesformule-s-i-x-v-x-g/

 158. Aad Verbaast 18 april 2012 om 11:36

  @allen: vandaag verscheen het volgende artikel van argusoog:
  http://www.argusoog.org/esm-zeven-fatale-vergissingen/

  Blijft een bende en eeen rotzooi in de politiek

 159. polplus 18 april 2012 om 14:14

  Wie hebben het instituut ESM met zijn bizarre statuten eigenlijk bedacht?
  En wat voor lieden krijgen of hebben al het privilege daar te mogen werken?
  En hoe zouden de lijntjes lopen naar de andere, boven de wet staande internationale organisaties?
  Zelfs geen recht op enige transparantie?
  Het lijkt wel de opheffingsuitverkoop van alles wat nu nog Nederland(s) is.
  Op weg naar een onbeduidende, krachteloze Europese provincie die door een onzichtbare Keizer zonder naam geregeerd wordt. De geringe bereidwiiligheid om hier tegen in opstand te komen geeft al aan hoe we ons langzaam aan het overgeven zijn.

 160. Pingback:JAN KEES de JAGER & TARGET2 – AANGIFTE tegen BUNDESBANK | KING BILLY's REPUBLIC

 161. Pingback:Banken delen de lakens uit op Eurotop « Aad Verbaast

 162. King Billy 7 augustus 2012 om 14:24

  @Aad Verbaast. re EU, Bankentoezicht, Bankenunie.
  Discussie maar elders voeren? Toch één reactie:
  De gesubsidieerde roeptoeters van de EU, persmedelingen, Eurpress, Euractive kwamen ook met dit bericht.
  De Europese Comissie is de EU is de Eurozone is de ECB is het EFSM is het ESM? Het Europees Parlement er maar buiten gelaten, want die mag zich niet bemoeien met de ECB.
  Ja, Bankenunie en Bankentoezicht, behalve voor het ESM, dat volgens politici helemaal geen banklicentie nodig heeft om toch op de financiele markten te opereren en via de ECB complete EU lidstaten kan leegzuigen.
  Overigens is ‘Bankentoezicht’ opzetten een kwestie van jaren, zei de Voorzitter van de Eurogroep. En Schaüble zei ‘geen staatsobligaties opkopen door het ESM voordat het ‘Bankentoezicht is geregeld.”
  Ik zet deze reactie bij je ESM blog.
  De noodverbanden die worden aangelegd onder de eminentie leiding van de vliegende Dr. Barroso, die roept ‘Deliver, deliver, deliver’, terwijl er niets te leveren valt, hooguit te halen, zijn erger dan de kwaal. Gelukkig zijn er nog een paar specialisten die met een gezond verstand later de zaak afwikkelen.

 163. Pingback:Rabobank: de bankwereld is verziekt « Aad Verbaast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: