Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Jozef, Egypte. De eindbalans van Genesis

1024px-Konstantin_Flavitsky_001

Deel 15 uit de serie: Omtrent Het Oude Testament. Aartsvader Jacob had 12 zonen en 4 vrouwen. Jozef (de jongste) was zijn oogappel. Een dromer met bijzonder talenten. Hij zou het ver schoppen.

Het laatste deel van Genesis (Gn 37-50) leest als een spannend jongensboek.
God is in geen velden of wegen te bekennen, dat scheelt al weer. Ik zal de lezer de details besparen, maar kort samengevat komt het op het volgende neer.

– Jacob is dol op zijn zoon Jozef (van zijn lievelingsvrouw Rachel).
– Jozef is een dromer. Vertelt zijn dromen aan zijn broers.
– Die interpreteren die droom dat ze ondergeschikt zouden worden aan Jozef.
– Dat zet kwaad bloed bij zijn broers.
– Zijn broers willen hem ‘daarom’ vermoorden.
– Werpen hem in een put, maar besluiten hem dan toch maar te verkopen als slaaf.
– De zoons vertellen vader dat Jozef verslonden is door dieren.
– Jozef wordt weer doorverkocht als slaaf aan het hof van de Farao.
– Maakt daar carrière.
– Slaat de avances van een hofdame af.
– Maar wordt in het gevang gegooid omdat zij claimde dat hij haar wel verleid had.
– Jozef blijkt daar dromen te kunnen uitleggen. Zijn uitleg komt nog uit ook.
– Dat wordt opgemerkt door de Farao.
– Jozef legt een droom uit van de farao. “7 vette en 7 magere jaren”.
– Jozef krijgt een hoge positie bij het hof. Wordt zelfs onderkoning.
– Goede manager. Weet door slim voorraadbeheer de 7 magere jaren door te komen.
– Een paar broers komen bij hem op eten te kopen. Ze herkennen hem niet, maar hij hen wel.
– Jozef verzoent zich met zijn broers, en er volgt een weerzien met zijn vader Jacob.
– De hele familie (inmiddels 60 man) gaat op uitnodiging in Egypte wonen.

Lekker verhaal, leest lekker weg. Haast een sprookje. “En ze leefden nog lang en gelukkig” had er kunnen staan bij de afronding van het boek Genesis. Stond er niet. Kon ook niet, want er staat nog van alles te gebeuren. Maar daarover later.

De balans van Genesis: “Het Boek der Wording”.
God heeft er een bende van gemaakt. Leuk idee: een paradijs scheppen. Wie wil dat niet?
Maar Hij schiep het al vol weeffouten. En wist die niet te repareren. Toen liep het helemaal uit de hand. Zag geen andere uitweg dan maar de hele boel te vernietigen (de zondvloed). Hielp ook al niet. Vernietigde links en rechts heel wat ‘dissidenten’. En koos de verkeerde vrienden, die Hij overmatig beloonde.

Was het “de juiste man op de juiste plek”? Wie zal het zeggen.

Vooralsnog lijkt Hij eerder een slechte manager met weinig visie te zijn. Een koppige, eigenwijze, brute, wrede, narcistische, arrogante en bij vlagen domme man?

Dan kunnen we ook niet verbaast zijn dat het resultaat er ook naar is. Zeker als zo iemand de ‘wapens’ in handen heeft om zijn ideeën ook kracht bij te zetten.

Het boek Genesis had dan ook beter “Het Boek der Verwording” kunnen heten.

Maar misschien zie ik het verkeerd en komt het nog goed in het vervolg. Ik laat me graag verrassen.

 

P.S. Binnenkort deel 16: Exodus. Slaven in Egypte
P.S.: plaatje komt hier vandaan: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Konstantin_Flavitsky_001.jpg
P.S. alle verschenen blogs in deze serie zijn te vinden in de rechterkolom onder het kopje: “Omtrent het Oude Testament”

105 Reacties op “Jozef, Egypte. De eindbalans van Genesis

 1. Johan 9 februari 2015 om 18:50

  Ik zal je hoop niet meteen in duigen smijten :-).

 2. Aad Verbaast 9 februari 2015 om 18:55

  @Johan: weet jij al meer dan ik op dit moment? 😉

 3. Johan 9 februari 2015 om 19:07

  Ik heb het hele OT vorig jaar al gelezen. Het NT trouwens ook. Werd er niet vrolijk van.

 4. King Billy 9 februari 2015 om 22:40

  Tja., weer terug bij ‘AF” in Egypte. Alle moeite eigenlijk voor niets geweest, maar een paar ervaringen rijker. En de stam heeft het tenminste overleefd. Zoals het goede scenariobedenkers betaamt -niets is statisch- hebben ze altijd nog iets in petto, zodat ‘hoop’ niet verloren gaat. Zegt de wet van de grote getallen niet dat hoe vaker men het probeert, des te groter de kans dat het een keer raak is? De aan(deel)houder wint, nietwaar? Rijk werden de stugge doorzetters stuk voor stuk.
  Met de ervaringen uit het verleden, collaterale schade moet men dan voor lief nemen, voldoende redenen om vooral op de ingeslagen weg door te gaan. Samen met Die daarboven, Kwam in grote lijnen eigenlijk wel handig te pas.

 5. Aad Verbaast 10 februari 2015 om 00:15

  @King Billy: het had zo mooi kunnen wezen inderdaad. Steenrijke familie die veilig en beschermd in Egypte woont.
  Heb je de titel van de volgende blog al gezien?
  == Samen met Die daarboven == Niets samen. Hij heeft zich 400 jaar niet laten zien na de geboorte van Jozef.. Ging goed mis daar.

 6. Aad Verbaast 10 februari 2015 om 16:15

  Ik kan me best wel voorstellen dat de inhoud en met name de samenvatting van Genesis nog even moet inzinken bij de lezer. Maar om er nu (zo) stil van te worden? Ben ik niet gewend..

 7. King Billy 10 februari 2015 om 16:57

  Wat wil je, zonder een bemoeizuchtige God wordt ’t een beetje saai. Déjà-lu in zoveel andere geschiedenis- en sprookjesboeken. Slijmen bij het Hof en zo.

 8. Aad Verbaast 10 februari 2015 om 17:30

  @King Billy: daar zit wel wat in ja.

  Maar binnenkort komt daar verandering in. Hij komt terug (na lange afwezigheid) en dan gaat ie weer helemaal los!

  N.B. op zich trouwens weer vreemde opzet van dit over hem opgetekende verhaal. Waarom was Hij er zolang niet (als je hem nodig hebt..).
  “slechte manager met weinig visie”.

 9. joost tibosch sr 10 februari 2015 om 19:01

  Het enige wat we weten ook uit de Egyptische geschiedenis is dat rond 1500v Ch. Nomadengroepen door honger gedwongen of door stadsbewoners verdreven als slaven in Egypte terecht kwamen. Het zou, zoals dat hier nu nog sommige Marokkanen lukt, best mogelijk zijn, dat een telkens terugkerende hewbreeuwse naam Jozef duidt op een hoge functie in Egypte. In zijn stam worden dan ook de nodige verhalen over hem verteld, die wonderwel passen in wat we van die tijd van Egypte en zijn nomadenslaven weten.

  (loop expres vooruit, kan dan weer rust nemen!)
  Rond 1200 weten verschillende nomadenstammen te ontsnappen met name in Noord-Egypte naar het Midden-Oosten en Turkije.. Ook de hebreeënnnomaden weten olv ene Mozes, kritische hebreeër met Egyptische naam, door bij storm drooggevallen meren aan de Egyptische “douane” te ontsnappen.
  Dat meer vind je zelfs nog in de oudste laag van het grote epos wat ze gelovig later maken van het grote gevecht, een “bokswedstrijd van 10 gemakkelijk op de vingers oraal door te geven ronden” van hun JHWH met de in eerste instantie veel machtiger lijkende Faraogod met zijn tovenaars. In een slecht jaar in Egypte, van met rode klei besmette Nijlgrond -1,2,3..10 plagen- tot kindersterfte toe, krijgt JHWH ondabks zijn niet zo geweldige assistenten Mozes en Aaron de machtige Farao er langzaam maar zeker onder. In dit bevrijdingsepos trekken de achtervolgde Hebreeen tenslotte door een drooggevallen (te verre!) Rode Zee en het geweldige Egyptische leger verzuipt in diezelfde zee, die na de episch nipte ontsnapping weer omhoogrijst. Nee,geen enkele Egyptische bron vermeldt deze feiten.. en niet omdat het hun zo slecht uit zo komen, maar heel simpel omdat ze dit latere hebreeuwse epos niet eens kenden.

  Dit verhaal vertelde , zonder het aan BillyK te vragen,een Gandhi(ook!), ML.King, Mandela nog niet zo lang geleden als inspiratie bij hun vrijheidsstrijd , omdat dat al eeuwen met Pasen in joods-christelijke traditie hét verhaal van menselijke bevrijding is gebleven.

 10. joost tibosch sr 10 februari 2015 om 19:11

  PS Trouwens, Jakob had ook een dochter. Die stond niet in de jeugdbijbel en zul je dus gemist hebben. De mooie Dina werd door stadsjongens lastig gevallen. Haar broers namen het voor haar op en die stadsjongens hebben het geweten. Ik dacht al, wat weet Aad toch weinig van de sexuele verhoudingen tussen nomaden en stadsbewoners.

 11. King Billy 10 februari 2015 om 19:46

  Zolang Jozef de Pharao om zijn tien vingers kon wikkelen, met waarschijnlijk resultaat dat de onderdrukking van de israelietische slaven binnen de piketpaaltjes bleef, was er blijkbaar niets aan het handje. Helaas, ook Pharao’s hebben niet het eeuwige leven en met de komst van zijn opvolger was het gedaan met de bevoorrechte status.

 12. Aad Verbaast 11 februari 2015 om 00:43

  @Joost: dank weer (ondanks het vooruitlopen) voor de nadere toelichting. Misschien kan ik er in de volgende afleveringen nog gebruik van maken.
  Opvallend te zien dat een zekere ironie je ook niet vreemd is trouwens.

  19:11: == jeugdbijbel == flauwe opmerking van je. Als je (en daar ga je alweer) goed gelezen had dan weet je dat ik http://www.willibrordbijbel.nl/ gebruik (zie inleiding).
  Dina komt daar uiteraard in voor. Heel verhaal, misbruik, list en bedrog, moord en doodslag.
  Gn 34 met name.

  Had er bij gekund inderdaad. Valt niet mee zo’n heel jozef even in een paar zinnen samen te vatten.

  P.S. aangezien je verder over dit blog niets inhoudelijks op te merken hebt ga ik er maar van uit dat je het met de “balans van Genesis” verder wel eens bent.

 13. Aad Verbaast 11 februari 2015 om 00:45

  @King Billy: dat het gedaan was met de status (van de familie) had ook andere redenen.
  Had ook iets met konijnen te maken. Maar daarover de volgende keer meer.

 14. joost tibosch sr 11 februari 2015 om 12:23

  Hopelijk geven mijn historische verwijzingen naar Hebreeën en Egypte je niet de indruk dat joden zelf met hun 12 zonen/stammen alleen maar aan feitelijke geschiedenis dachten en historische verhalen maken over personen uit een ver verleden. In de tijd dat joden zich tegen christenen afzetten vv maken ook joodse christenen op eenzelfde manier van de oudste Juda=jodendom, die Jozef in de put gooide, venijnig de ons zo bekende Judas=joden, die Jezus verraadt. Ondanks Juda/Judas komen Jozef/Jezus door niet-joden toch “uit de put”.
  De hele joodse geschiedenis door worden oude teksten en verhalen geactualiseerd. En zoals de kleine Mozes vervolgd werd door Farao en ontsnapte, werd ook de kleine Jezus vervolgd door Herodes en ontsnapte naar Egypte. Zo gaven de eerste joodse christenen joden te kennen dat Jezus ondanks zijn afgang.toch als Jozef en Mozes tot de grote joden behoorde: de “zonen van God”
  En het hele Exodusverhaal draait bij joodse christenen om het “paaslam”=Jezus en het paasmaal wordt zijn opvallende manier van eten, waar iedereen, ook niet joden, aan kan schuiven..Wellicht is het mogelijk ook dit “lam” te vernoemen naast je geweldige konijnen. Je weet wel dat geweldige drieluik uit de Middeleeuwen PS “Verwording”? Wat een Nederlands! Zeg nou gewoon “het boek van het einde”. Dan weten we tenminste zeker wat je bedoelt!

 15. Aad Verbaast 11 februari 2015 om 13:29

  @Joost: wat zijn nou weer == joodse christenen ==?

  == “Verwording”? Wat een Nederlands! ==
  Niets mis met “verwording”. Gewoon Nederlands hoor. Staat in de van Dale: “het verworden, m.n. in de zin van ontaarding.”
  Precies wat ik bedoel.

 16. King Billy 11 februari 2015 om 17:05

  Halleluja, er is nog hoop. Playmobil Luther à € 2,39 (lees je het goed,@blutch1?) binnen 72 uur uitverkocht. Op Ebay wordt voor het poppetje €1000 geboden. Opdrachtgever voor het Luther poppetje is de overkoepelende instantie in de toeristenbranche.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/playmobils-spielfigur-luther-nach-72-stunden-ausverkauft-13422707.html

 17. Aad Verbaast 11 februari 2015 om 17:49

  @King Billy: LOL. tja en dan doen we nog ons best te begrijpen wat deze mensen bezielt zo achter hun idolen te gaan staan. Elke morgen even spelen met Luther?
  Doen uiteraard stevig aan zelfcensuur. Ik zie ze nog geen playmobieltje van “de profeet” maken. Er zijn grenzen.
  Beetje gewaagd, maar Jezus zou dan wel weer kunnen. Met een kruis er bij en zo.

  N.B. Zelfs God zou nog kunnen. “Pap, Hij lijkt best wel op jou!”

 18. King Billy 11 februari 2015 om 18:26

  http://www.playmobil.de/Grosse-Weihnachtskrippe/5588.html met in doeken gewikkelde baby en verlichting voor 36 euro minus één cent. Zou Mohammed niet een béétje jaloers zijn, als hij ook hij dat nog zou kunnen aanschouwen?

 19. blutch1 11 februari 2015 om 18:27

  Moet ik dat soort flauwekul lezen? Ik probeer me te beperken tot dingen die bijdragen aan mijn eigen begrip. Dit hoort daar niet bij.

 20. Aad Verbaast 11 februari 2015 om 18:43

  @King Billy: kost een vermogen maar dan heb je ook wat.

  @Blutch1: je “moet” natuurlijk helemaal niets. Ik kan overigens best wel een redenering bedenken dat het wel degelijk bij zou kunnen dragen aan het “eigen begrip”. 😉

 21. King Billy 11 februari 2015 om 22:01

  Weinig dingen moeten, @Blutch1.

  Overigens zijn windjammers met zeerovers van P(l)aymobiel ook geliefd. De populariteit blijkbaar ook iets met gericht onderwijs en geschiedenis te maken. Hoe was het ook al weer met Rutte en de legopoppetjes? Niet alleen in Afghanistan, maar ook honderden van die fleurige poppetjes op het Binnenhof tijdens een demonstratie tegen onderwijshervormingen nog eens niet zo lang geleden. Ergens in 2012, of zo.
  De Egyptenaren krasten ze nog in steen en eenmaal teruggevonden konden verhalen in de Bijbel mede daaraan worden getoetst.

 22. King Billy 11 februari 2015 om 23:33

  Terug naar Jozef en zijn broers. Waarom greep God niet in, toen Jozef na oorspronkelijk een broederlijke moordplannen op hem door zijn broers als slaaf werd verkocht en daarna probeerden dit te verdoezelen? Vijanden mochten ze doden of tot slaaf maken en dan eigen familie als slaaf verkopen voor twaalf zilverstukken?
  Terugdenkend aan Abel en Kain en de straf voor de hele wereldbevolking, waarna alleen Noach met zijn familie en dieren overleefden, is hier schijnbaar sprake van ‘jovi-bovi’ gedrag, het meten met twee maten.
  Doet me denken aan artsen die een uitslag meedelen aan patienten. Als de uitslag van een test ‘positief’ uitvalt, is het slecht voor de patienten en als de uitslag ‘negatief’ is, komen patienten met een blij gezicht naar buiten.

 23. Aad Verbaast 12 februari 2015 om 11:09

  @King Billy: == Waarom greep God niet in == wat mij betreft een vraag die als een rode draad door de hele bijbel loopt. Lijkt nogal in tegenspraak met de almachtigheid, de voorzienigheid, etc. etc. Waarom laat je het dan steeds zo uit de hand lopen? En als je dan al een keer ingrijpt, is het succes er ook niet altijd naar. Geen wonder dat het boek zo dik is. Van de ene ellende naar de andere. Dat had toch veel beter gekund lijkt me.

  De dogmatisch gelovigen komen ook niet veel verder dan te beweren dat God precies zou weten Hij doet, om vervolgens meteen te stellen dat zijn wegen ondoorgrondelijk zijn (en zelden aangenaam). Probeer Hem niet te begrijpen, en zo. Maar ja, ook daar zit een rare kronkel in. Want vervolgens wordt er wel gesteld dat Hij onze grote leider is, en we Hem moeten volgen. Hoezo volgen als zijn wegen ondoorgrondelijk zijn?

 24. joost tibosch sr 12 februari 2015 om 13:49

  Aad Is dat nou zo moeilijk? De eerste christenen waren joden. In het begin was het christendom als de club van de leerlingen van Johannes zelfs een joodse sekte! Ook Jezus, ik hoop niet dat je daar van schrikt, was jood (zij het geen zionist; het leidende. mn de Sadduceeën, jodendom toen had de grootste moeite met hem met zijn joods profetisch kritische geloof en was maar al te blij dat hij werd opgeruimd!)

 25. Pierre Van de Kletersteeg 12 februari 2015 om 13:54

  Over aanta;;em jpden die “ontsnapten” uit Egypte: werd dagelijks geregistreerd in een dorp waar dat spul doorkwam; waren er niet zo veel

 26. Pierre Van de Kletersteeg 12 februari 2015 om 13:55

  Het OT is samengeteld uit lilverhalen; wie wat waar inkwam werd pas in de 4de-5de eeuw beslist door een romeinse Keizer. toch?

 27. Aad Verbaast 12 februari 2015 om 14:18

  @Joost: in het begin wel ja. Hoe kan het ook anders. Christenen had je toe nog niet nog eens, slechts mensen die die ene profeet wel zagen zitten. Het Christendom werd pas veel later uitgevonden.

  Maar dat gezegd hebbende het volgende (excuus voor de wikipagina). Ze zijn er eigenlijk pas sinds zeer kort wel degelijk: http://nl.wikipedia.org/wiki/Messiasbelijdende_Joden

  Weer wat geleerd! 😉

 28. Aad Verbaast 12 februari 2015 om 14:20

  @Kleet: 14:18: wel even bij de les blijven. Het NT (!) is samengesteld uit een selectie van allerlei evangeliën. Niet het OT dus.

 29. joost tibosch sr 12 februari 2015 om 14:22

  Aad De eerste christenen waren joden. Als de met hen verwante joodse leerlingen van Johannes de Doper waren ze zelfs een tijdlang gewoon een joodse sekte. En werden door het jodendom pas bij de groeiende spanning met de Romeinen tot de verwoesting van Jeruzalem in 70nC -er waren nog al wat Romeinen christen geworden- als “vijfde colonne” uitgestoten. Je weet toch nog dat Jezus ook jood was (de leidende joden, met name Sadduceeën, hadden de grootste moeite met zijn joods profetische kritiek op hun heersende jodendom, en waren met name vanwege zijn populariteit maar wat blij, dat hij zo vlug en gemakkelijk opgeruimd kon worden, toen nog als leiders twee handen op een buik met een wrede Pilatus)..

 30. joost tibosch sr 12 februari 2015 om 14:32

  Sorry, Aad, zelfs dubbele reacties! Wat overkomt me nou? Trouwens, waar haal je vandaan dat het christendom pas veel later is uitgevonden? Christendom is leven en denken op de manier van Jezus, zoals men hem opvallend bezig zag. Dat christenen daar zelf later van alles en nog wat van gemaakt hebben is wat anders!

 31. Pierre Van de Kletersteeg 12 februari 2015 om 14:37

  Pilatus was niet bijzonder wreed, maar normal voor een besetter; en JC stierf niet aan het kruis; was een schijn vertoning.
  Naar het schijnt werd er destijds ook nog wat gerotzooid met weglaten/invoegen oude testament teksten….

  Het leuke vond ik wel :de reactive op kritiek of andere visie.
  XZie bv de Da Vinci code.
  Als iets soortgelijks was gebeurd met de islam hadden we WO 3 en 4 al gehad…..

  heb een serietje gevolgd over de “bijbel jagers” die af en toe toch wel leuke dingen boven water krijgen via archeologie.

  Wat leuk zou zijn: als bv de boeken van de Tempeliers of Cartaren boven water zouden komen.
  Zou niet vreemd zijn; de techniek of effectief “in de grond te kijken” zonder te spitten gaat goped vooruit.
  Ook met warmte gevoelige camera’s trouwens.

 32. Pierre Van de Kletersteeg 12 februari 2015 om 14:39

  Christendom werd pas door een romeinse Keizer gestandariseerd; daarvoor waren er allerlei vreemde sekten….

 33. Aad Verbaast 12 februari 2015 om 15:33

  @Joost: maar net waar je de grens trekt natuurlijk. Maakt me op zich niet zo veel uit.
  == Trouwens, waar haal je vandaan dat het christendom pas veel later is uitgevonden? == Dat haal ik hier vandaan. https://aadverbaast.wordpress.com/2011/12/20/katholicisme-de-ontworpen-religie/

  == Christendom is leven en denken op de manier van Jezus, zoals men hem opvallend bezig zag. == opvallende definitie. Zou ik best wel mee kunnen leven trouwens. Maar wel verwarrend als je daarnaast schrijft (en terecht): == Dat christenen daar zelf later van alles en nog wat van gemaakt hebben is wat anders! ==
  Verwarrend (voor me) omdat je nu suggereert dat het christendom (veel beleden in de wereld) niet zou inhouden dat ze denken en leven als Christus? 😉

 34. Aad Verbaast 12 februari 2015 om 15:35

  @Kleet: 14:39 zie de link die ik hierboven gaf aan @Joost. Staat het precies in.

  Inderdaad: er liepen in die tijd massa’s profeten rond in die regio. Eentje heeft uiteindelijk ‘gewonnen’.

 35. joost tibosch sr 12 februari 2015 om 16:52

  Aad Het was niet altijd zo mis met christenen; voor sommigen kan ik alleen maar diep mijn petje afnemen. Zo gauw christendom, met name tot staats- instelling werd met opgelegd geloof gebeurde wat Jezus al met zijn jodendom meemaakte, dat joodse=christelijke regels tot joodse=christelijke wet werden, en men vergat/vergeet dat mensen belangrijker zijn dan wetten. . Dat is ook de reden dat joodse leiders hem lastig, veel lastiger dan die andere profeten, vonden en niet moesten!

 36. Aad Verbaast 12 februari 2015 om 17:28

  @Joost: we dwalen wel wat af van het OT natuurlijk. Maar vooruit.
  Ik kan je even niet volgen. == wat Jezus al met zijn jodendom meemaakte, dat joodse=christelijke regels tot joodse=christelijke wet werden == Hoe kan Jezus dat al meegemaakt hebben?

 37. joost tibosch sr 12 februari 2015 om 18:26

  Dat van die joodse regels/wetten maakte hij doorlopend mee. Dat hij dan protesteerde tegen joodse gelijkhebberij en in onze ogen onmenselijkheid heeft hem zelfs de kop gekost! (het verhaal van de goede niet joodse samaritaan itt de zgn perfecte joodse tempelpriesters werd hem gruwelijk kwalijkgenomen!) Dat van die christelijke regels/wetten, waarin christenen zich beter wanen dan niet-christenen, heeft hij -zeg dan maar- gelukkig niet meegemaakt. Gelovigen die geloven dat hij nog leeft, zouden met dat soort regels en hun christelijke instellingen ondanks alle risico’s, die zij dan wellicht zelf lopen, toch minstens wat beter Jezus’kritisch na kunnen denken!
  PS Het OT loopt (= is het begin van, verwordt) in de joods-christelijke traditie uit op de jood Jezus “alpha et omega”, in dat geloof (en daar kun je al dan niet zelf voor kiezen!|: de zin van het leven. .

 38. Aad Verbaast 12 februari 2015 om 18:40

  @Joost: allemaal wel blijven beschouwen (ik neem aan dat je dat ook doet) in het licht van een tijdperk waarbij ‘het land’ bezet was door een vreemde mogendheid. En sommigen daar tegen in verzet kwamen, anderen het ondergingen, en weer andere heulden met de vijand. (niets menselijk was ook hun toen niet vreemd).
  Zo’n figuur als Jezus probeerde er tussendoor te laveren. Van mij heb je niets te vrezen. Jullie je staat, ik mijn ideeën over hoe mensen zouden moeten/kunnen leven. Zou je een oervorm kunnen noemen van scheiding van kerk en staat.
  Naar ik begrijp, had ‘de staat’ er op zich niet eens zo’n moeite mee. De kerk wel.
  Liep toch niet goed af.

 39. Pierre Van de Kletersteeg 12 februari 2015 om 19:01

  Jezus was getrouwd en farizeeer. Hij kwam in de temple, in delen waarin alleen priesters mochten komen–daarvan werd verlangd dat ze getrouwd waren.

  Allez hij maakte het wel mee, alleen van zuid Frankrijk.
  Geen gekke keuze trouwens.

 40. joost tibosch sr 12 februari 2015 om 21:31

  Wat een wanhopig onkundig verweer.in alle reacties!

 41. King Billy 13 februari 2015 om 00:21

  Christenen identificeren zichzelf mét en beschouwen zichzelf tót een selecte groep uitverkorenen te behoren, die God welgevallig was -en is- in een gevoelsmatige en praktische quid pro quo relatie. Oorspronkelijk een groep waaruit uiteindelijk het kindeke Jezus werd geboren. Een recalcitrante Jezus die, zelf vervolgd, in zijn slachtofferrol toen er nog geen Bijbel en christenen bestonden, in wie zijn volgelingen nog eens bevestigd zagen dat buitenstaanders een bedreiging (kunnen) vormen voor deze selecte groep én voor hun overtuiging. Een overtuiging waaruit een nieuwe (christelijke) geloofsleer ontstond, die verankerd moest worden, waaraan de autoriteit van God, het gezag van de doctrine (=leer), de legitimiteit van hun geloofsbelevenis en bescherming van de groep ontleend kon/kan worden. Voilá, de Bijbel, OT en NT, -platvoers geschreven ‘met alle toeters en bellen’, het autonome Woord van God. Autoriteit, gezag, legitimiteit en recht op bescherming in één. Doorgedrongen tot in de diepste vezels van de samenleving.
  Tja, dan kan worden gestreden, tegenwoordig wat vriendelijker, alhoewel?, of deze geloofsleer, gebaseerd op de Bijbel alleen thuishoort in hart, nieren en tussen de oren van mensen binnen deze selecte groep, die daar vrij voor kunnen kiezen of ook nog eens het aanzien en de inrichting van de samenleving op grond van de autoriteit van de Bijbel, een tastbaar gezicht moet geven. Bijvoorbeeld een Paus in een parlement, en op munten en bankbiljetten. Misschien toch maar de schoenmakers bij de eigen leest houden? Ook in de hoogste instantie in een democratie en niet op de grond van een in de Bijbel gelegitimeerde doctrine zich overal mee gaan bemoeien?

  De Bijbel…… Voor velen verdeelt ie meer dan hij verbindt dankzij het ‘wij’ en ‘zij’ denken binnen een selecte groep in de samenleving, die onderling elkaar ook nog in de haren vliegen en nog steeds van alles erbij slepen om te bewijzen dat God inderdaad bestaat. Maar aan Hem persoonlijk vragen om een antwoord of hij echt bestaat, heeft nog niemand voor elkaar gekregen.

  Enfin, de Tien Geboden komen hier ongetwijfeld nog aan de orde.

 42. Aad Verbaast 13 februari 2015 om 10:18

  @Joost: = in alle == inclusief die van jou dus?

  Bijzondere woordkeuze van je trouwens. “wanhopig”, “onkundig”, “verweer”.
  Voor mezelf sprekend: in een uitwisseling van (mogelijke) visies hoef ik me nergens tegen te verweren, en ik ben zeker niet wanhopig. En iemand toeschrijven dat hij onkundig is, is eerder een zwaktebod dan een sterk argument. Laat ook niet iemand in zijn waarde. En dat laatste is toch een van de betere dingen die ik heb meegekregen in mijn christelijke opvoeding.

 43. Aad Verbaast 13 februari 2015 om 10:33

  @King Billy: de vraag dringt zich natuurlijk op hoeveel mensen die Bijbel nou eens echt grondig gelezen hebben. Ik denk niet zo veel. Veel ‘van horen zeggen’ denk ik.
  Valt ook niet mee dat boek onbevangen door te worstelen. En al helemaal niet als de directe omgeving het boek heeft omarmd.

  die 10 geboden komen zeker ter sprake. Op zich nog wel een van de betere boodschappen uit het boek. Alhoewel (en dat weten de meesten dan niet meer), God in diezelfde ademteug ook nog even doorgaat met wat niet mis te verstane wetgeving over doodstraffen en zo, die eigenlijk later nooit meer zijn teruggetrokken. Tja.. voortschrijdend inzicht is er niet bij.

 44. King Billy 13 februari 2015 om 11:15

  @Aad VErbaast. Over iemand in zijn waarde laten.
  Bij kritiek op religie voelen mensen met een religieuze achtergrond –typisch evangelisch- zich vaak persoonlijk aangevallen. dat gecounterd wordt met verwijten van blasfemie en met „Wie niet voor God is, is tegen mij“. Niet ongebruikelijk, ook oproepen in ´deze kring om te bidden voor de persoon in kwestie. Bjjvoorbeeld tijdens het gebed voor het eten met het vriendelijke verzoek dat God zijn beschermende hand niet helemaal terug trekt en zelfs om vergeving voor de persoon in kwestie te vragen.
  Een illustratief, anekdotisch microvoorbeeld voor deze vorm van ‘ge-engageerdheid‘: de “goede sfeer“ werd weer eens danig vergiftigd, toen na het gebed voor het eten op de vraag of ze uit beleefdheid nu slechts dachten, waar ze anders hardop voor hadden gebeden om de Monty Python sfeer die hier heerst niet verder te verpesten, het antwoord was:
  “Men moet onze relatie tot God in haar waardigheid laten.“

  De ge-engageerde bemoeials zich ondertussen wanend in de voetsporen (van het lijden) van Jezus of daarmee kunnen identificeren en de verantwoordelijkheid die hij op zich nam, zagen bevestigd in zichzelf. Op macroschaal is dit niet anders, zoals reeds fantastisch is verwoord in de Bijbel.

 45. Pierre Van de Kletersteeg 13 februari 2015 om 12:23

  Dan is er natuurlijk nog de standard arrogantie.
  iedere christelijke veracht standard, dat atheisten zich bij hun moeten aanpassen. Omgekeerd komt niet voor.

  Onbevlekte ontvangenis: het bestaat echt
  Zie yahoo UK
  Een baby, die nog niet geboren is, is zwanger van een tweeling…….

  Ps.: ik heb iemand laten beloven geen geintjes meer te maken over theologen; al erg genoeg hoe ze zijn……

 46. joost tibosch sr 13 februari 2015 om 13:14

  We hebben het hier toch op jouw PC-uitnodiging over oude boeken biblia , die 20-35 eeuwen geleden zijn ontstaan, waar historisch en literair nog al wat over te weten valt? We zitten al gruwelijk in onze maag met een 3 eeuwenoude Vondel, om van een 10 eeuwenoude Elckerlyc nog maar niet te spreken. Oude literatuur lees je niet even makkelijk met een natte vinger! Dat is hier het enige wat mij, en laat ik nou ook gedacht hebben: jullie- interesseert. Het gaat mij over die kennis en niet over mijn of jullie al dan niet geloof. Of en hoe iemand zelf reageert op geloof in die boeken, is ieders eigen pakkie an. Dat iemand zich door hier gewoon dan ook alleen te verwachten kennis over die boeken al persoonlijk bedreigd voelt, is mij compleet een raadsel.,,en worst!

 47. Aad Verbaast 13 februari 2015 om 16:11

  @King BIlly. Ik laat ze dan ook helemaal in hun waarde. En als ze voor mij willen bidden, dan al helemaal. Er kan niet genoeg voor me gebeden worden! 😉

 48. Aad Verbaast 13 februari 2015 om 16:13

  @Kleet: == iedere christen == daar ga je weer. Ik ken uitstekende voorbeelden dat het anders kan.

 49. Aad Verbaast 13 februari 2015 om 16:18

  @Joost: je reactie komt een beetje voor me uit de lucht vallen maar dat is niet zo belangrijk. Ik kan het wel eens zijn met je bemerkingen.
  Uiteraard wel weer wat aanvullende opmerkingen van mijn kant:
  == Oude literatuur lees je niet even makkelijk met een natte vinger! == Helemaal met je eens.
  Dat vind ik dan ook het mooie van je bereidheid, mijn letterlijke lezing (die natuurlijk tot de gekste constateringen leidt) in historische context te plaatsen. Een mooi ‘verbond’ (om maar eens een term uit de Bijbel aan te halen.
  == persoonlijk bedreigd == snap ik niet. Ik heb niet de indruk dat iemand zich hier persoonlijk bedreigd voelt. Zou ook niet aan de orde mogen zijn.

 50. Aad Verbaast 13 februari 2015 om 17:15

  2015 en dan lees je weer zo’n typerend tenenkrommend verhaal:
  http://www.refdag.nl/opinie/hemelse_hoop_in_opvoeding_is_essentieel_1_891027
  == Over onze kinderen valt in geestelijk opzicht niets goeds te zeggen. Al die mooie gaven die we in hen bewonderen –en laten we daar God voor danken-– gebruiken onze kinderen van nature om zichzelf en de vorst der duisternis te dienen. Ze liggen dood in de zonden en misdaden. Spreken we daarover met hen? Benutten we het moment dat ons kind voor de zoveelste keer ongehoorzaam is om het inzicht mee te geven over zijn verdorven aard en om dit samen voor de Heere te belijden? ==
  Triest denk ik dan. Je zal maar ouders hebben die zo naar je kijken.

 51. King Billy 13 februari 2015 om 22:00

  Exact de redenen dat Jezus zei, “Laat de kinderen tot mij komen.” Hij zei er niet bij, dat later, als ze zelf gaan doordenken, de kans kleiner is dat ze nog ‘gered -bekeerd- kunnen worden.

  @joost tibosch sr. re kennis over de boeken en persoonlijke bedreiging. Je historische-literaire toelichting op bijbelteksten en verhalen zijn verhelderend. Daar gaat geen enkele bedreiging vanuit. Wel van praktizerende gelovigen, die bijbelsteksten ge- (mis)bruiken om mensen persoonlijk te bedreigen, te beschuldigen, angst aan te jagen en te veroordelen. In normale verhoudingen zou het voor Justitie reden moeten zijn om zonder aangifte actie te ondernemen. Bedenk daarbij dat de Bijbel over de hele wereld is verspreid in allerlei talen en vooral niet beperken tot eigen gezichtsveld. De voorwaarden waaraan voldaan moet worden om niet eeuwig in het Hellevuur te branden, zijn nogal aanmatigend. Op z’n zachtst geschreven.

 52. Pierre Van de Kletersteeg 14 februari 2015 om 07:14

  “laat de kindertjes tot mij komen” zeiden ze in de kerk een beetje teveel; blijft strrafbaar….

  Joost probeert zich van twee dingen hier te overtuigen; dattie ruimdenkend is, en dattie wetenschapper is; beiden een idee fixe. Sideway ook dattie cultureel historicus is–ook weer een misvatting

  Theologen leven een leven van zelfbedrog; ze proberen dat goed te maken door anderen te bedriegen.
  Werkt niet…

 53. Pierre Van de Kletersteeg 14 februari 2015 om 16:50

  Joshua 13:12 en 15:8
  Zijn er nog een paar, maar dan flipt Joost nog verder….

 54. Pierre Van de Kletersteeg 14 februari 2015 om 17:28

  Wat zullen de multi culti tolerantie idioten zeggen volgende week?
  En de voorstanders van alles registreren als religie en subsidieren?
  Boko Haram staat op het punt een grote stad met 200.000 christenen aan te vallen.

  Opleiding slager nodig? Komende week melden als vrijwilliger bij Boko Haram…

 55. joost tibosch sr 14 februari 2015 om 19:20

  Kingb Denk je dat je er wat mee opschiet als je mij verantwoordelijk maakt voor alle aanmatigende rotzaken die waar ook ter wereld gebeuren. Ik trek me daar in al mijn onmacht sowieso al niet veel van aan, en kan in eigen kring slechts doen wat me mogelijk is. Kan je slechts aanraden dat je je laat horen, waar je denkt dat dat moet en en waar dat het liefst ook minstens tot denken aanzet.
  Hier zou ik me toch graag houden aan die oude boeken, en wat daar over te weten valt. De oudste tekst over Jezus en kinderen komt bv uit het Thomasevangelie. Als Jezus daar een jonge moeder met kind aan de borst ziet; “zegt hij ontroerd: als we niet worden als die baby, komt er niets van de wereld terecht”. Wat dan ook: het heeft blijkbaar niets met sentimentele kinderliefde en zeker al niet met het sexueel misbruik, natuurlijk door PVdK gesuggereerd, te maken, maar meer met bv telkens opnieuw durven beginnen zonder door het verleden vastgepind te zijn.

 56. Pierre Van de Kletersteeg 14 februari 2015 om 19:34

  Awel; h e l e m a a l gelijk ! Gister was er een sollicitante –een mooie meid van 25–; ik denk nog: mooie koe!
  Dus ik gelijk aan de tiet; maar melk geven: ho maar!

 57. Pierre Van de Kletersteeg 14 februari 2015 om 19:40

  maar er is ook een simple en logische regel: de strenger een “religie” de meer afwijkingen van sexuele aard.
  gereformeerde clowns, art 31 idioten; total verdwaasde moslims: zoek er maar eens EEN dfie sexueel normal is.
  het aantal pedo’s en sadisten eronder is schrikbarend hoog.

  De meer streng, de minder denken; daarom waren er ook zoveel doden in vgl met rotterdammers toen puttenaren naar de kampen warden gestuurd.

  Leuke boodschap van de locale theoloog na de oorlog: de goeden zijn gebleven; de slechten teruggekeerd.
  Welkom thuis

  In de jaren 70 werd er een film over gemakt; de ruiten van de regiseur warden ingegooid…

 58. Pierre Van de Kletersteeg 14 februari 2015 om 21:38

  Ben blijde dat ik niet de echtgenote van joost ben; zou de hele dag met schedekramp rondlopen…

 59. King Billy 15 februari 2015 om 00:48

  @jtsr. == Denk je dat je er wat mee opschiet als je mij verantwoordelijk maakt voor alle aanmatigende rotzaken die waar ook ter wereld gebeuren.==
  1. Gaarne de tekst waar jij -dus persoonlijk, ad hominem- verantwoordelijk wordt gemaakt, die… etc.
  2. De suggestieve, concluderende wijze van je vraagstelling, is een zwaktebod.

 60. King Billy 15 februari 2015 om 11:14

  Taalcorruptie of niet om een voorafgestelde perceptie te onderstrepen? In ieder geval blijft men modderen met vertalingen, als taal tekort schiet. Denk bijvoorbeeld aan de vertaling van ‘God’s zetel’ in de King James Bijbel.
  https://nlerinmr.wordpress.com/2015/02/15/de-zwaarden-van-jezus/

 61. Aad Verbaast 15 februari 2015 om 11:27

  @King Billy: vertaling is één, interpretatie nog weer heel wat anders.
  Maar hoe komt hij aan de stelling: == Deze timmermanszoon uit het Noorden van Palestina was immers aanvoerder van een troepje gewapende rebellen ==?
  Zijn broer Jacobus wrs wel. Maar Jezus? Onwaarschijnlijk.

 62. Aad Verbaast 15 februari 2015 om 11:40

  @King Billy: off-topic, merkwaardige uitschieter. Gisteren werd het target2 blog 267 keer aangeklikt.
  Onbekend waar de lezers vandaan kwamen (behalve meest uit Nederland) om op dat blog te komen.

 63. King Billy 15 februari 2015 om 11:57

  Griekenland krijgt ECB-krediet over Target2 om via de Griekse centrale bank de banken van cash te voorzien omdat Grieken hun girale geld in flappen omzetten of overhevelen naar andere landen. Veel van het overgehevelde geld komt terecht in Duitsland.
  Bovendien, vanwege de sterk gestegen export van DE nemen de vorderingen van de BUBA op de ECB toe.
  Waarschijnlijk in de MSM aandacht besteed.

 64. Pierre Van de Kletersteeg 15 februari 2015 om 12:31

  Snuffelaars: griekenland?
  Griekenland moet eruit; maar onverwacht.
  verwacht maakt de schade groter
  Griekse tegoeden in buitenland bevriezen als garantie voor terugbetalingen.
  De langer er gewacht wordt, de meer het kost
  Het is waar ik voor waarschuwde: verloren geld
  ze weigeren iets aan corruptie te doen en een contract beteknt niets voor ze.
  In NL per 100 werknemers 6 ambtenaren; in DE 5; in FR22 in GR 30–33
  De grote bedrijven betalen geen belasting in GR; dat doen wij voor hun.
  Kennelijk.

  Selma kan niet vertalen? of is ze spijkerschrift aan het bijspijkeren?
  Is dat spijkers op lag water zoeken?
  Spijkerhard!

 65. Aad Verbaast 15 februari 2015 om 13:34

  @King Billy: grexit gaat niet gebeuren verwacht ik maar zo. Gaat te veel geld kosten.

  @Kleet: corrupte bende daar. Maar kan worden aangepakt.

 66. King Billy 15 februari 2015 om 14:11

  Re’Grexit’ Niet alles is direct in geld uit te drukken. Een Grexit heeft vooral enorme, nadelige geopolitieke consequenties. Nu is het moment gekomen volgens een zo’ n mooi Arabisch gezegde, dat “alles wat begraven is en daarboven het gras weer laat groeien, door de kamelen niet te laten afvreten”.
  De Realpolitik van een gelovige Von Bismarck -die overigens schreef “ook bewondering voor de Duivel te hebben”- komt weer om de hoek kijken. Europa, met haar waarden en normen, moet haar verantwoordelijk nemen tussen Staat en deze waarden en normen.
  Daarmee weer een beetje ‘on-topic’.

 67. Pierre Van de Kletersteeg 15 februari 2015 om 15:36

  Is een simpe;le kwestie/
  Erin laten: goed geld achter kwaad geld aan smijten.

  Eruit trappen: de kosten zijn voor het merendeel HUN problem.
  Nanken zullen wat verliezen , wij zullen wat verliezen maar naar die hulp kunnen we toch fluiten.

  gelijk effe doorpakken: NL er ook uiy.
  De paar centen die het kost zijn ert met een jaar weer uit

  Anders flikkeren we gewoon een paar bejaarden theuizen dicht en laten de gerontofiel Samson nog wat konten liken.

 68. Pierre Van de Kletersteeg 15 februari 2015 om 15:37

  De ISIS ook maar erkennen en subsidieren? Vlns joost moet dat; vrijheid van…. en daar isde isis een simple concequentie van.

 69. joost tibosch sr 16 februari 2015 om 01:29

  Aad ik weet helemaal niet of je nog een echtgenote hebt of niet? Maar blijkbaar vind je het de gewoonste zaak van de wereld dat een lummel als PVdeK over echtgenoten zegt wat hij over de mijne zegt (21.38). Zouden we weer eens normaal fatsoenlijk kunnen worden? Of is dat zelfs nu al teveel gevraagd!

 70. Pierre Van de Kletersteeg 16 februari 2015 om 06:20

  Hou ook van jou Joost!
  Bedankt voor je lieve woordjes!

 71. Pierre Van de Kletersteeg 16 februari 2015 om 06:23

  Spreek vrijmoedig over mij.maar misbruik mijn naam niet….staatzelfs in de bijbel…

 72. Pierre Van de Kletersteeg 16 februari 2015 om 07:19

  01.29 Is dat nou niet duidelijk een ad huppelepup?
  Die van mij wordt verwijderd, en deze?

 73. Pierre Van de Kletersteeg 16 februari 2015 om 07:46

  Concequentie van vrijheid van “religie” en multi culti
  –Geprobeerd een dense tekenaar af te schieten; mislukt, wel bewaker dood. Schutter (god zij dank) afgeschoten als een valse hond. Goede zaak.
  –carnavals optochten afgelast; wegens dreiging. helaas.
  –joodse graven geschonden.
  –haat imams willen naar NL
  –21 kopten onthoofd door ISIS in libie

  Maar er is niks aan de hand.
  ———–
  Italie vist 2100 vluchtelingen uit water op EEN dag.
  En nog steeds geen vreemdelingen wet; na 50 jaar nog steeds niet.
  oplossing: sateliet bewaking; schepen terugslepen naar haven van vertrek

 74. Pierre Van de Kletersteeg 16 februari 2015 om 07:48

  Boko Haram staat voor een stad met 200.000 christenen; die moeten allemaal dood –zegt boko haram.
  Niets aan de hand…

 75. Aad Verbaast 16 februari 2015 om 09:18

  @Joost: je hebt helemaal gelijk. Het is schandalig.

 76. Nico 16 februari 2015 om 12:00

  Wat er nu gaande is in de wereld is al lang geleden voorzegd,en aangezien alle profetieën zijn uitgekomen zullen de eindtijdprofetieen ook uitkomen daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben behalve de bijbel dan,het resterende deel van de joden in de wereld die 70 jaar na Christus verstrooid werden over de gehele wereld gaat nu in sneller tempo terug naar hun vaderland israel.
  Dit herstel van israel is 2000 jaar geleden voorzegd,in die tijd zal er een enorme afval van geloof zijn wat idd. zichtbaar is, er zijn zelfs al predikanten die het bestaan van God en Jezus ontkennen,hierdoor ontstaat er wetteloosheid die ernstige vormen aan kan gaan nemen bijv. wat is een mensenleven nog waard tegenwoordig,er word steeds makkelijker gemoord.(gij zult niet doodslaan word hierdoor niet meer gerespecteerd)
  De eenwording van Europa werd al meer dan 4000 jaar geleden voorzegd het herstelde romeinse rijk ,dit rijk zou door verdragen (verbondsluiting) plaatsvinden en niet door geweld zoals Napoleon en Hitler dit in gedachten hadden,het is nu alleen nog wachten op een dictator die Europa in zijn macht zal krijgen de wetgeving hiervoor is in het jaar 2000 al gereed gemaakt.
  Lees het nieuwsbulletin nr 23 en zie de grote lijnen die aan elke gelovige bekend zijn gemaakt via de bijbel,het heeft alles te maken met de wederkomst van Jezus die als koning vanuit jeruzalem zal gaan regeren,deze profetieën worden in kerken nog nauwelijks gepreekt dat geeft wel aan in wat voor tijd wij leven,het leeft nog nauwelijks wat deze wereld te wachten staat
  http://www.internetbijbelschool.nl/htmldoc/nieuwsbul23.htm

 77. Pierre Van de Kletersteeg 16 februari 2015 om 12:16

  Dus ik wordt eindelijk als de herrezen messias erkend??
  Werd tijd!

 78. Aad Verbaast 16 februari 2015 om 12:24

  Tjonge @Nico, ik sta inmiddels met knikkende knieën. Is er al iets meer bekend over de precieze datum? Geen tijd te verliezen!

 79. Pierre Van de Kletersteeg 16 februari 2015 om 12:28

  Ken nog een paar bomvrije bomen…..

 80. Nico 16 februari 2015 om 12:37

  Tja zoals ik al zei: in die tijd zal er een enorme afval van geloof zijn.
  Dus deze reacties bewijzen dat,maar heb je alles al gelezen via de link?
  we zijn immers al een tijd van God los,bedenk eerst eens dat het klopt wat er staat,wijsheid komt van God,de mens is vaak een dwaas,dat hoeft niet bewezen te worden,je kan het vaak zien aan de antwoorden die men geeft.
  mvr gr
  Nico

 81. Aad Verbaast 16 februari 2015 om 12:52

  @Nico: uiteraard alles gelezen via de link.
  == de mens is vaak een dwaas,dat hoeft niet bewezen te worden,je kan het vaak zien aan de antwoorden die men geeft. == En zo is het.

 82. Nico 16 februari 2015 om 13:38

  @Aad Verbaast

  Ik begrijp best dat geloof in een God die je niet kan zien ,maar zich wel geopenbaard heeft via zijn oogappel israel voor velen een mysterie zal zijn,dat is het voor mij soms ook,maar dat we bestaan door louter toeval gaat er bij mij niet in,daarvoor zit alles te mooi in elkaar.
  En wat de eindtijd betreft,dat is iets om naar uit te kijken er zal dan vrede zijn waar elk weldenkend mens naar uitziet, Jezus word niet voor niets de vredevorst genoemd,dus bang hoef je daar niet voor te zijn en ik weet dat er in het verleden veel datums zijn genoemd,en daarom word er ook vaak mee gespot,er is geen datum aan te geven,Jezus heeft ons alleen tekenen gegeven waaraan je kan zien hoever je in die tijd leeft, bijv. dat je in die tijd kan vernemen van oorlog en geruchten van oorlog,dat kon vroeger niet,maar tegenwoordig gaat het nieuws in luttele seconden de wereld over via internet,tv en radio,de radio stond tjidens wo2 nog in de kinderschoenen en zo zijn er nog vele tekenen.

 83. joost tibosch sr 16 februari 2015 om 13:51

  Nico Iemand met onze opleiding en hersens weet zich toch, of hij gelovig is of niet, geen raad met letterlijke hemelvaart en wederkomst? Als mensen in onze tijd met een modern wereldbeeld zullen we toch andere woorden moeten geen gebruiken over goede en slechte toekomst. . Dat we we er zelf een rotzooitje van maken. is trouwens onze eigen moeilijke schuld. Dat je gelovig zondfer angst hoopt dat we er ondanks alles toch uitkomen, kan inspirerend zijn, maar daar kunnen we onszelf ook weer niet mee voor de gek houden

 84. Nico 16 februari 2015 om 14:38

  Joost Ik begrijp wat je bedoelt en daarom is het voor ons simpele stervelingen een mysterie,maar je kan de profetieën niet zomaar wegredeneren daar kan je niet zomaar aan voorbij gaan want in die opleidingen op niveau word vaak alleen maar een wereldbeeld geschetst door zogenaamde wetenschappers,en laat de mens nou net de leugen laten regeren,de evolutieleer bijv. dat gaat er wel in als koek terwijl dit gewoon menselijke hersenspinsels zijn zonder keiharde bewijzen,in het boek job wist men al dat de aarde in het niet hing dus 3500 jaar eerder dan de wetenschap die dacht dat de aarde plat was.
  Het punt is, men wil god niet gehoorzamen en daarom zijn we sterfelijk geworden.

 85. Pierre Van de Kletersteeg 16 februari 2015 om 15:01

  hokus, pokus, Pilatus, pats!!!
  En weer heb ik er een college god bij!
  valt niet mee tegenwoordig met al die concurrentrie; naar het schijnt wordt je daar heilig van.
  Schijnheilig wellicht?

 86. Nico 16 februari 2015 om 15:47

  Heiligen bestaan niet,alleen bij de roomse kerk ,zondaars wel.

 87. Nico 16 februari 2015 om 15:50

  Hoogmoed is de grootste zonde waardoor wij onszelf op een voetstuk plaatsen,en het bestaan van God ontkennen.

 88. Nico 16 februari 2015 om 16:30

  En dat de paus vind dat er meer kinderen geboren moeten worden is weer typisch een kerkelijk dogma,Paulus heeft immers geschreven dat het beter is geen vrouw aan te raken dan heb je zoveel zorgen en verdriet minder ,word geen slaaf van mensen.
  Dit zei hij uiteraard als een aanbeveling,want de meesten van ons lukt dit toch niet.

 89. Nico 16 februari 2015 om 16:38

  De sukkel zegt er niet bij dat deze generatie zware tijden staat te wachten,er worden in een crisis niet voor niets minder kinderen geboren.

 90. Aad Verbaast 16 februari 2015 om 16:41

  @Nico: zou je God ook niet van hoogmoed kunnen betichten? Hij heeft het nogal hoog in de bol, maar zijn trackrecord is nou niet je dat om het maar eufemistische te stellen.
  Of zie ik dat helemaal verkeerd?

  P.S. : == En dat de paus vind dat er meer kinderen geboren moeten worden ==
  zegt hij dat dan? Ik begreep het omgekeerde.

 91. Pierre Van de Kletersteeg 16 februari 2015 om 17:01

  Er zijn al 1,5 milliard teveel op deez aardkloot; en een heleboel willen deze kant op komen…..

  Ik ontken het bestaan van god h e l e m a a l niet; iedere keer als ik in de spiegel kijk…..

  Nostara damus……!!

  Trouwens ik ben eigenaar van een heuvel; mag je voor 1,99 per uur op gaan zitten om op het einde te wachten.
  wel vooruit betalen.

  P.s.: ik voel me best een beetje heilig………

 92. Pierre Van de Kletersteeg 16 februari 2015 om 17:02

  In de kerk blijf ik nooit lang; ga er altijd uit voor het zingen begint…

 93. Aad Verbaast 16 februari 2015 om 17:05

  @Kleet: ik kan ook redelijk voorspellen: ga je niet redden.

 94. Aad Verbaast 16 februari 2015 om 17:06

  @allen: de volgende aflevering uit deze bloedstollende serie staat er al weer op:
  https://aadverbaast.wordpress.com/2015/02/16/exodus-slaven-in-egypte/

 95. Nico 16 februari 2015 om 17:16

  Aad
  In het oude testament staan er soms dingen die tegenstrijdig lijken te zijn,maar God is een God van orde en zijn heiligheid staat veel dingen niet toe,zo moesten de joden soms een heel volk uitmoorden in opdracht van God ,maar zij hebben niet geluisterd en vandaar dat de volken om hen heen nog steeds hun vijanden zijn ,ze trouwden zelfs met de heidense volken waardoor er afgoderij ontstond en waardoor God soms in woede ontstak,want God is een jaloers God .
  Maar het belangrijkste is toch wel dat God verzoening met de mens heeft gemaakt door zijn zoon Jezus,voor een ieder die daar op vertrouwt is behouden, er is gelukkig nog genade tijd,al is naar mijn idee die tijd niet zo lang meer (geen eeuwen meer)

 96. Aad Verbaast 16 februari 2015 om 17:24

  @Nico: == God van orde == Verrassend. Ik zie vooralsnog meer wanorde dan orde.
  Volkeren uitmoorden is toch niet mijn ding. Had ook anders opgelost kunnen worden lijkt me.
  == God is een jaloers God == dat lijkt me duidelijk. Duldt geen tegengeluid.

  En om als “almachtige” je zoon te sturen om die vervolgens aan het kruis te laten nagelen, lijkt me nou ook niet direct een meesterzet. Klinkt nogal wanhopig op de keeper beschouwd. Beetje eind van zijn latijn en zo. Ook niet veel meer van Hem gehoord sindsdien. Sterker nog: vooraf al niet.

 97. Pierre Van de Kletersteeg 16 februari 2015 om 17:56

  maar als god dan almachtig en alwetend is (en een beetje op mij lijkt) waarom laat ie dan een volk zodanig verworden dat dat uitgemoord zou moeten worden?

  Bij gewone mensen werd een jaartje of 50.000 terug een “social gen” ingeplant; werkte aardig goed….
  alleen niet bij gereformeerden; allez, niemand zal die beschuldigen van social acceptable te zijn.,..

 98. Nico 16 februari 2015 om 17:59

  Aad
  Die puinhoop veroorzaken we zelf,door de intrede van de zonde is alle onrecht de wereld binnengekomen, als voorbeeld zou je Hitler kunnen nemen,de mens is tot alle kwaad geneigd.
  Voorbeelden genoeg zou ik zeggen,en daarom kan een mens geen vrede vinden zonder kracht van bovenaf.
  En wanneer je een volk met wortel en tak uitroeit ben je er zeker van dat je vijand voorgoed verslagen is,wraak is dan uitgesloten,dus zo vreemd vind ik dat niet voor die tijd,het was ter bescherming van zijn volk,het is maar wat voor Godsbeeld je hebt gevormd.

 99. Pierre Van de Kletersteeg 16 februari 2015 om 18:01

  Wel eens van een sperma bank gehoord? Kwakkiesbank dan?

 100. Aad Verbaast 16 februari 2015 om 18:30

  @Nico:
  == de intrede van de zonde == Had God toch kunnen voorkomen? https://aadverbaast.wordpress.com/2014/11/03/het-paradijs-de-valse-start/

  == daarom kan een mens geen vrede vinden zonder kracht van bovenaf. ==
  Met “kracht van bovenaf” is het ook duizenden jaren niet gelukt. Merkwaardig toch?

  == En wanneer je een volk met wortel en tak uitroeit ben je er zeker van dat je vijand voorgoed verslagen is, ==
  we noemen dat tegenwoordig genocide. Abject en laakbaar. Is dat niet een instrument wat God heeft geïntroduceerd? https://aadverbaast.wordpress.com/2014/11/17/na-mij-de-zondvloed/

 101. Nico 16 februari 2015 om 22:39

  == de intrede van de zonde == Had God toch kunnen voorkomen?

  Nee de mens had een vrije wil gekregen,maar waren ongehoorzaam en zijn ze tot op de dag vandaag nog steeds.

  Met “kracht van bovenaf” is het ook duizenden jaren niet gelukt. Merkwaardig toch?

  Nee dat zou je zelf als ongelovige moeten begrijpen,de mens blijft zijn eigen gang gaan,en daarom is het hier een rotzooi, stelen moorden hoererij liegen enz. maar aan alles komt een eind en daarom EINDTIJD, de tijden stoppen en Gods koningkrijk begint eindelijk zou je zeggen,maar dat valt wel mee omdat elk mens gemiddeld maar 76 jaar word.

  wat die genocide betreft, als hij de schepper van hemel en aarde is weet hij als geen ander wat nodig is om in de toekomst bepaalde problemen te vermijden dat heet voorzienigheid
  De mens daarentegen dood uit zelfzucht of wraak om macht naar zich toe te trekken en dat is een wezenlijk verschil in motief

 102. Nico 16 februari 2015 om 22:56

  En ja de mens is nu zover dat de grootste genocide op stapel staat, Onze wereld telt 30.000 kernwapens http://www.franklinterhorst.nl/Onze%20wereld%20telt%2030.000%20kernwapens.htm
  en die gaan in de laatste veldslagen gebruikt worden volgens deze tekst:En dit zal de plage zijn, waarmede de HEERE al de volken plagen zal, die tegen Jeruzalem krijg gevoerd zullen hebben: Hij zal een iegelijks vlees, daar hij op zijn voeten staat, doen uitteren; en een iegelijks ogen zullen uitteren in hun holen; een eens iegelijks tong zal in hun mond uitteren.
  En dat dit gaat gebeuren staat al vast israel beschikt volgens schattingen 261 kernwapens ze zijn er 17 jaar mee bezig geweest,in het hele middenoosten zijn ze de enige kernmacht en dat is niet voor niets ik zie het als Gods voorzienigheid hij beschermd zijn volk wanneer Hij dat nodig acht.

  Matthéüs 24:32 Leert dan van de vijgeboom deze les: wanneer zijn hout reeds week wordt en de bladeren doet uitspruiten, weet gij daaraan, dat de zomer nabij is.

  Israël is de vijgeboom. De les van de vijgeboom is dat het fysieke herstel van Israël sinds 1948 in gang is gezet. Sinds die datum heeft de wereld de geboorte mogen meemaken van de staat Israël in het oude land van hun vaderen. Geen enkele vorige generatie heeft dit teken mogen zien en dat geeft aan hoe laat het is op Gods tijdklok. Zoals de voorzegde rampspoed over de kinderen van Israël is gekomen, zo zal ook de zegen over hen worden uitgestort. De Bijbelse profeten vertellen dat het herstel van Israël, en geen andere gebeurtenis, het teken zou zijn dat het aftellen is begonnen. Het herstel van Israël is een waar mirakel, het is een Gods wonder! Het is wonderbaar dat wij vandaag in een tijd leven waarin wij mogen zien dat alles voor de grote dag van de wederkomst van de Here Jezus in gereedheid wordt gebracht. Israël is terug in het land dat God onder ede aan hen heeft beloofd.

  Maar Israël is niet gewenst in deze wereld. Die weerzin wordt al beschreven in Psalm 83:5 Komt laten wij hen als volk verdelgen, zodat aan de naam van Israël niet meer wordt gedacht.

  Men is druk bezig Gods volk op allerlei gebied te kleineren en te isoleren. Vandaag vecht het volk van Israël voor haar voortbestaan en leeft het in angst voor totale vernietiging.Maar allen die de “steen Jeruzalem” heffen, zullen zich deerlijk verwonden (Zacharia 12:3). God zegt niet, dat Hij de naties die zich tegen Israël keren zal straffen! Nee, Hij zegt:,, Ik zal hen zoeken te verdelgen” De Here zal zoeken te verdelgen wie zich verzet tegen de volvoering van Zijn plan met Israël. En dit plan is de oprichting van Zijn Koningsheerschappij op aarde, vanuit Jeruzalem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: