Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Volksoproer na de ‘bevrijding’

gathering-of-manna.jpg!Large

Deel 20 uit de serie: Omtrent Het Oude Testament. Nadat Hij een spoor van dood en verderf achterliet had God de Israëlieten eindelijk de woestijn ingestuurd. Maar na drie dagen begon het volk al onbedaarlijk te “mokken”. “Wat moeten we drinken?” (Ex 15:24).

Het water in de eerste oase was niet te zuipen zo bitter. God loste het weer op. En liet Mozes er een stuk (zoet-?)hout in gooien en “het water werd zoet.” (Ex 15:25).

Later zou de toverstaf van Mozes ook de dorst weer kunnen lessen: “sla op die rots, en er zal water uit stromen”. (Ex !7:6). Keigoed!

Na een dikke twee maanden en een paar oases verder, weer gedonder: “Waren we maar door de hand van de HEER gestorven in Egypte, waar we bij de vleespotten zaten en volop te eten hadden. U hebt ons alleen maar naar de woestijn gebracht om al deze mensen van honger te laten omkomen.” (Ex 16:3).

Stelletje ondankbare honden!

Maar God zou God niet zijn, als Hij ook daar niet een oplossing voor had: “Ik zal brood voor u laten regenen uit de hemel.” (Ex 16:4). En zo geschiede. “Israël noemde het brood manna. Het was wit als korianderzaad en smaakte naar honingkoek.” (Ex 16:31).
Na het bakken van deze zoete broodjes, nog een bonus: “Toen het avond was kwamen er kwartels aangevlogen en vielen neer over heel het kamp”. (Ex 16:13). Smullen!

Wat zij toen nog niet wisten, maar God al wel, was: “Veertig jaar lang aten de Israëlieten manna, tot ze in de bewoonde wereld streken kwamen.” (Ex 15:35).

Ho, wacht even..

Ze 40 jaar een beetje laten ronddolen in die niet al te grote zandbak daar? Weer zo’n brute streek van ‘hun’ God?

Jazeker. Nergens voor nodig.
Deze geschiedschrijving begint namelijk pas echt hilarische proporties te krijgen als de schoonvader van Mozes (Jetro), de vrouw en twee kinderen van Mozes hem gewoon even vanuit Midjan  een beleefdheidsbezoekje komen brengen (Ex 18). Omdat ze al gehoord hadden dat hij daar met een heel volk verbleef. Er waren er dus al meer heen en weer gereisd zonder problemen.

Niet om de hoek trouwens. Midjan ligt ergens in het huidige Saudi Arabië! Jetro had blijkbaar geen enkel moeite de heen- en terugweg te vinden in die streken en “de bewoonde wereld” weer te bereiken.

Hij was niet de enige trouwens, die hen zo makkelijk konden vinden. Ook “Amalek rukte op om Israël in Refidum aan te vallen..” (Ex 17:8)

Een harde strijd die Mozes zittend vanaf een steen aanvoerde. “En zolang Mozes zijn armen opgeheven hield, waren de Israëlieten aan de winnende hand.” (Ex 17:11). Kost wat moeite als je al op leeftijd bent, maar gelukkig kregen zijn vermoeide armen ondersteuning van Aäron en Chur. (Ex 17:12). Amalek en zijn legers werden uiteindelijk in de pan gehakt.

God was woedend over die streek van Amalek: “Ik ga de herinnering aan Amalek van de aarde wegvagen”. (EX 17:14). Hij kondigde zijn zoveelste genocide aan. Die (later) ook plaatsvond. “..dood iedereen, mannen en vrouwen, kinderen en zuigelingen, runderen en schapen, kamelen en ezels.” (Sam. 15:3)

Met ongekend succes. Nergens anders dan in de Bijbel is ook maar enige referentie te vinden naar de “Amalekieten”.  Alsof ze nooit bestaan hebben! Hebben ze dan ook niet..

Afijn, nog maar net drie maanden onderweg, “weggerukt” van de “vleespotten” van Egypte, een “mokkend” en “morrend” volk, structurele tekorten aan water, elke dag aan de manna (droog brood), en inmiddels een oorlog achter de rug. Geen gebrek aan uitdagingen.

Mozes (en het volk) hadden zich deze bevrijding toch heel anders voorgesteld. Hij kreeg het inmiddels Spaans benauwd en “..klaagde zijn nood bij de HEER: wat moet ik doen met dit volk? Ze staan op het punt mij te stenigen.” (Ex 17:4).

Hoog tijd voor God om eens orde op zaken te stellen voor die losgeslagen bende.
Hij koos er voor eens wat stevige piketpaatjes te slaan: een hoogstpersoonlijk onderonsje op de berg met Mozes om hem de nodige instructies mee te geven.

“Hoogstpersoonlijk” want niemand mocht er zijn behalve Mozes En als iemand van het volk alsnog de berg zou betreden “..wordt ter dood gebracht.” “Hij moet gestenigd of met pijlen neergeschoten worden” (Ex 19:12).

Ja, ja. God die instructies geeft om (onder voorwaarden) iemand te “stenigen”. Moet kunnen.

Mozes moet behoorlijk opgewonden zijn over deze komende belangrijke gebeurtenis. En instrueerde het volk met: “Maak u gereed voor overmorgen, want niemand mag gemeenschap hebben met een vrouw.”. (Ex 19:15). Hij maakte zich klaar. Voor topsport.

Een waar spektakel zou het worden. Maar daarover een volgende keer.

 
P.S. Binnenkort deel 21: 10 geboden, wetten en straffen
P.S.: plaatje komt hier vandaan: http://www.wikiart.org/en/nicolas-poussin/gathering-of-manna
P.S. alle verschenen blogs in deze serie zijn te vinden in de rechterkolom onder het kopje: “Omtrent het Oude Testament”

86 Reacties op “Volksoproer na de ‘bevrijding’

 1. King Billy 16 maart 2015 om 17:51

  Maar eerst nam doodvermoeide controlfreak Mozes, die zich overal mee bemoeide, nog de wijze raad van Jetro ter harte en begon zelf al met delegeren van zijn macht.
  Maar dan komt-ie, een klein maar cruciaal zinnetje uit de mond van Jetro uit Verweggistan, die kennelijk al bekend was met deze God: Ex. 18.23: Indien gij dit doet -en God dit gebiedt…..
  Dit goddelijk gebod moest dus nog even geregeld worden.

 2. Aad Verbaast 16 maart 2015 om 18:04

  @King Billy: Die Jetro was zijn tijd al ver vooruit natuurlijk. Gaf Mozes even the basics door hoe een organisatie te laten draaien door managementlagen te introduceren, naast de kunst van het delegeren.

  Heel bijzonder natuurlijk ook dat hij zonder TomTom Mozes wist te vinden. Kom er nog maar eens om. Ook bijzonder dat Mozes hem al tegemoet liep. Hoe kan hij dat geweten hebben? Was de postduif al uitgevonden? De padvinderij? Internet, google maps en zelfs DHL zeker niet.

  Welke vertaling heb jij voor je liggen? Bij mij (Willibrord) staat bij ex 18:23: “Als jij, met Gods instemming, zo te werk gaat, dan kun je het volhouden, en gaan al die mensen tevreden naar huis”.
  De natte droom van alle managers (in spé).
  Gods instemming was natuurlijk overal voor nodig. Alhoewel Hij ook bijzonder veel op zijn beloop liet, of er veel te laat achterkwam. Over leiderschap gesproken..

  “Naar huis” zou nog 40 jaar duren trouwens. Dat dan weer wel.

 3. King Billy 16 maart 2015 om 18:40

  NIEUWE VERTALING
  Op last van het Nederlands Bijbelgenootschap
  Bewerkt door de daartoe benoemde Commissie
  Amsterdam
  1953
  In Ex.18:23 staat
  “Indien gij dit doet en God u het gebiedt, dan zult gij staande kunnen blijven en zal ook al dit volk tevreden naar zijn woonplaats gaan.”

  Wordt dus aardig met teksten gerommeld. Taalcorruptie. Nogal een verschil tussen ‘gebieden’ en ‘instemming’. Kennelijk met opzet de harde kantjes eraf gehaald. Leest wel lieflijk, instemming’, nietwaar?
  Ik zie eerder die twee onderling een complot smeden om Jetro’s raad op overtuigende wijze het ‘al dit volk’ aan te smeren. Komt zo’n berg met een paar onweersbuien en inslaande bliksem goed van pas. En past in de allegorische vertellingen in die tijd.

 4. King Billy 16 maart 2015 om 18:44

  King James Bible:
  ” If thou shalt doe this thing, and God command thee so, then thou shalt bee able to endure, and all this people shall also goe to their place in peace.”

 5. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 16 maart 2015 om 18:46

  “hij maakte zich klaar, voor topsport” Bedoel je; hij rukte zich af in ijltempo?

 6. Aad Verbaast 16 maart 2015 om 18:47

  @King Billy: allemaal het gevolg van Babylonische spraakverwarringen. Mogen we de schuldige daarvoor aanwijzen?
  Zou Jetro (is per slot van rekening zijn schoonvader, al voor een jaartje of 40) niet een beter leider geweest zijn? Kon de juiste weg goed vinden immers. Had het zo maar heel anders kunnen aflopen.. Maar ja, dat hadden we al eerder gezien. God sterkste eigenschap was zeker niet het kiezen van de juiste vrienden.

 7. King Billy 16 maart 2015 om 18:47

  Lutherbibel 1912
  Wirst du das tun, so kannst du ausrichten, was Gott dir gebietet, und all dies Volk kann mit Frieden an seinen Ort kommen.

 8. Aad Verbaast 16 maart 2015 om 18:48

  @Kleet: wordt allemaal binnenkort duidelijk..

 9. Aad Verbaast 16 maart 2015 om 18:50

  @King Billy: mooi gesteld. “an seinen ort kommen”. “Kommen”, want Mozes (o.a.) mocht er niet in.. Ook zo’n uiterst merkwaardige streek.

 10. Johan 16 maart 2015 om 19:06

  Ha, volgende week de stenen tafelen. Daar kijk ik naar uit!

 11. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 16 maart 2015 om 19:14

  Zoveel vreemd gaan en dan zit die dwaas zichzelf te bevlekken!~!Schande!!

 12. King Billy 16 maart 2015 om 19:41

  Jetro een en ander van handelende kamelendrijvers vernomen en misschien met een kamelenkaravaan meegereisd? Voor het eerst duiken namelijk kamelen op in de Bijbel. Die wisten goed de weg. Als verspieder waarschijnlijk ook gewaarschuwd dat andere, overmachtige volken in het land van melk en honing niet op zeshonderdduizend man met al hun vee zitten te wachten.

 13. King Billy 16 maart 2015 om 19:45

  Jetro als leider, zijn schoonvader? Kan helemaal niet anders zou in de geslachten naar Jezus toe, nog meer gerommeld moeten worden.

 14. King Billy 16 maart 2015 om 22:15

  Kaart Sinai met corresponderende bijbelteksten uit Exodus. Waar vroeger alleen de Bittermeren waren loopt nu het Suezkanaal doorheen. Aan de voet van Mt. Sinai het Katherinaklooster, waar vroeger die brandende braambosjes (zouden) hebben gestaan. En schrijver dezes met een Jeep, heel veel water en met wat anders dan een staf, die, als het nodig zou zijn, ook wonderen moest verrichten. De klim naar boven mij niet gezien.
  http://bibeltext.com/full/rephidim.htm

 15. Aad Verbaast 17 maart 2015 om 00:18

  @Johan: steengrillen en lang daarover natafelen.

 16. Aad Verbaast 17 maart 2015 om 00:28

  @King Billy: zou allemaal kunnen natuurlijk. Geen woord daarover in de Bijbel. Feit (volgens de tekst) is dat hij gehoord had van Mozes en die groep, en besloot een bezoekje af te leggen. Geen toeval dus dat ze elkaar tegenkwamen en hij wist blijkbaar ook precies waar. Dat moet iemand hem weer verteld hebben (en eventueel weer mee gereisd). Prestatie!

  19:45: schoonvader: daar heb je weer gelijk in.
  Ik ben overigens het zich op de bloedlijnen (vanaf de aartsvaders) wel kwijtgeraakt sinds het allereerste begin van exodus. Wordt niet meer over gesproken immers.

  Kaart/refidum: mooi. In die drie maanden hebben ze al een heel stuk kunnen afleggen! 300 km? 😉

 17. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 17 maart 2015 om 06:58

  De SGP wil een actie tegen vreemdgaan; slogan: “stel je eerst effe voor”
  Zoiets dus: ik ben mien jij bent loek zakken met die broek!

  In Denemarken willen ze meer porno op school.Dat is goed voor de basis vaardigheden.
  Het stelletje dat achterin de klas lag te kezen is het er mee eens.

  Pechold vind de SS wle life; alleen die paar beultjes niet…..
  Jezus wat een lul.
  De islam heft luid en duidelijk de oorlog verklaard aan het westen en de westerse cultuur/ beschaving en hun eigen grijze verleden.

 18. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 17 maart 2015 om 07:01

  Op oorlogspad liep Shaka Zulu 20 uur per dag, in looppas, in formative. Moet een angstaanjagend schouwspel zijn geweest. Was wel een slordige 200km per dag, tegen 60 wat normal was

 19. Aad Verbaast 17 maart 2015 om 09:29

  @Kleet: de SGP is de weg ook een beetje kwijt. Wil in haar politiek zich laten leiden door de Bijbel.
  Maar is de volgende uitspraak van God (op de berg) in deze vergeten:
  ““Neemt hij er nog een vrouw bij, dan mag hij .. de omgang met de eerste niet beperken.” (Ex 21:10)

 20. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 17 maart 2015 om 09:41

  Personelijk ben ik ook falicant tegen vreemdgaan.Eerst effe voorstellen, dan erop!

  Zeiden de gereformeerden: sex is bedoeld om leven te verwekken.
  Ok, dan schreeuwen we er een beetje bij…

 21. King Billy 17 maart 2015 om 10:59

  Fraai voorbeeld van digitaal monnikenwerk. Bijbelverzen gekoppeld aan tijdlijn, verwijzingen naar andere bijbelteksten, geografische gegevens, maten en gewichten, verschillende bijbelversies en talloze talen. Nederlandse Statenvertaling ook aanwezig.
  Leuk om bijvoorbeeld te lezen hoe in verschillende bijbelversies ‘talenten’ omgezet worden in ‘drachma’s’ en ‘groschen’.
  http://bibeltext.com/exodus/18-2.htm

 22. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 17 maart 2015 om 14:19

  Goede rechtsgang in Palisyan. Lijkt NL wel! Jongen, gearresteerd met 14 jaar; heft bekend. En dat al na 9 dagen martelingen.Is vandaag opgehangen.
  Allah Akbar en zo……

 23. Aad Verbaast 17 maart 2015 om 16:09

  @King Billy: Selma zou er heel blij mee zijn! Tja, dan moet ze hier maar gaan meelezen. Dan hoor/lees je nog eens wat. 🙂

  Over tijdlijn gesproken, deze link heb ik al meerdere malen gebruikt als ik even de tel kwijt was..
  http://www.christipedia.nl/Artikelen/B/Bijbelse_geschiedenis_van_het_Oude_Testament
  Handig..

 24. Aad Verbaast 17 maart 2015 om 18:59

  @Blutch1: steen in de maag van defensie en Jeanine Antoinette Hennis-Plasschaert. Die zo graag in Mali zitten vanwege de vermeende uitzonderlijke kwaliteiten op het gebied van intelligence..

  Stenigen!

 25. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 17 maart 2015 om 19:20

  Is en blijft kutwerk….

  Containers: worden beladen; en vandaar is het vrij simple na te gaan wat er waar mee gebeurd is.
  Of is dit een “donatie”?

 26. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 18 maart 2015 om 12:24

  Volksoproer in DE.Franfurt–350 arrestaties; 7 politie auto’s in de fik, geen cruising of er brand wel iets……

  Einsatz Gruppen van DE: 3000 man actief–GEEN SS, maar moiddenklassers, paar weken militaire training, en toen Rusland in, joden afschieten.
  Maar 4 kwamen voor de rechter, voor een paar honderd duizend moorden.
  De Wehrmacht deed net zo hard mee aan executies als de SS.
  Werden niet vervolgd.
  Was politiek niet correct.

  de oorlogsmisdadigers/ kregen leuke baantjes en vorstelijke pensioenen.
  Compensatie voor overlevenden kampen? Nou nee dus.
  Veel thuiskerenden daarvan warden in polen vermoord; hun huis en bezittingen waren al verdeeld…. Zij vluchtten voor veiligheid naar…..duitsland.

  Werkelijkheid is waanzinniger dan fantasie

 27. Aad Verbaast 18 maart 2015 om 13:03

  @King Billy: Is Hij dan toch een multitasker? 😉

 28. Aad Verbaast 18 maart 2015 om 13:04

  @Kleet: oorlogsgebied daar. Protesteren ok, maar dit is nou ook weer wat overdreven. https://twitter.com/rietbergen/status/578162493547216896

 29. King Billy 18 maart 2015 om 13:10

  Of een verklaring voor het bestaan van de boodschappenjongens.

 30. King Billy 18 maart 2015 om 13:23

  “Jammer dat de wind verkeerd staat anders had het ECB-gebouw op een voormalige schrootplaats in de rook gestaan”, zei een demonstrant.
  Live te volgen bij de FAZ.
  Veel verontwaardiging dat alleen journalisten van enkele persbureau’s de officiele opening mogen bijwonen. Ook de Frankfurter Allgemeine die een lokale editie voor Frankfurt uitgeeft, kreeg nul op request.

 31. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 18 maart 2015 om 13:33

  Protest maakt geen enkel verschil. Stenen moeten uit de straat anders wordt er niet geluisterd.
  Goeie zaak!

 32. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 18 maart 2015 om 13:45

  En in het land van de dansende boomapin is er weer een patient afgeschoten als een valse hond. Weer volkomen nodeloos. Filmpje waaruit dat duidelijk blijkt: AD

  In Alkmaar vorige week gingen de stadswachten lekker beesten. Ze namen zonder redden alles af van een dakloze.
  Als die stadswachten het ziekenhuis in worden geslagen: mijn zegen.

  in USA de laatste tijd 6 zonder enige noodzaak afgeschoten.
  Niet een vervolgd
  Die smerissen mogen van mij hetzelfde lot ondergaan en afgeschoten worden.Of een lid van hun gezin; weten ze eens hoe het voelt.
  Denk je dat een prtost wat uitmaakt??

  lenin heft gezegd: de enige verandering komt uit de loop van een geweer.Hij had gelijk.

 33. Aad Verbaast 18 maart 2015 om 16:54

  @King Billy: volledig uit de hand gelopen daar. Dan wordt het een verkeerd signaal.

  @Kleet: het waren niet alleen stenen, de boel werd ook in de fik gezet.

 34. Aad Verbaast 18 maart 2015 om 17:54

  Vandaag aan toch weer zo’n 45-50% van de kiezers naar de stembus. “Tekenen bij het kruisje” om een “mandaat van de kiezer” te vergeven aan de politici. Om daar dankbaar gebruik/misbruik van te maken.

  N.B.: Maar ik kijk uit naar een avondje uitslagen van de #provincialestaten. Een en al positivisme. Iedereen is (eigenlijk) winnaar van de verliezingen.

 35. Aad Verbaast 18 maart 2015 om 18:39

  Leuke stelling die ik zomaar (on-topic) net tegenkwam: “Religious places never have free WiFi because no religion wants to compete with an invisible power that actually works.”

 36. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 18 maart 2015 om 18:52

  Gut, ook wat leuks.
  Ik werd gevraagd vom een deuntje uit te zoeken voor tampon reklame.
  Brilliant idee.
  “stuck in the middle of you”
  Werd niet gewaardeerd…..kinderachtig.

  Nou de Pegida nog; moeten hardere acties komen….

 37. Aad Verbaast 19 maart 2015 om 00:49

  LOl. Net een opmerking van een politicus die hier al eerder voorbijkwam: van der Staaij (SGP) in het slotdebat van de verkiezingen: “Eerst zien dan geloven”..
  Die houden we er in! 🙂

 38. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 19 maart 2015 om 06:19

  Experts zijn leuk.
  Videootje gemaakt; wordt een Ikea print van 10 euro yussen ‘echte kunst” gehangen in museum Arnhem
  De “experts” vinden het exht en zeggen dat het 2,2 million waard is
  Dan wordt ze verteld….nu op yahoo UK

 39. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 19 maart 2015 om 06:56

  Maar was ook op AD dag geleden.
  Die laatste twee doen me denken aan de exergese van joost de draaier

  Linksw censuur: rellen tegen EU doodzwijgen in de media.
  Als de generaties na ons niet gedwongen naar de moslee moeten, of gedwongen moeten kijken naar ophangingen/onthoofdingen en zo, moet Pegida snel agressiever worden en moeten we snel uit de euro en EU

 40. King Billy 19 maart 2015 om 12:55

  Worden nog twee spannende politieke polderjaren.
  Emigrant vertaald verklaringen over de zonsverduistering uit Arabisch. Nix mythologische goden waarvoor men moet beven.

 41. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 19 maart 2015 om 13:11

  Even museum bezoeken. 23 doden, Tunesie en meer volgen.

  Maar Ikea in museum Arnhem: prachtig!!
  Dat zegt ook hoe ik over experts denk….
  Trouwens het overgrote deel van de “ontdekte” meester vanaf 1940, zijn niet door de meesters zelf geschilderd, maar als zodanig beoordeeld door de “experts”

 42. Aad Verbaast 19 maart 2015 om 13:15

  @King Billy: was weer een genoeglijk avond gisteren. Waarvoor dank aan de politici die alles wat krom is recht praten.
  CDA-VVD-D66-SGP/CU hebben nu een meerderheid in de 1e kamer, 40 zetels. PvdA is niet echt meer nodig, maar kan op het pluche blijven zitten.

  Nederland maakt zich op voor de zonsverduistering (gedeeltelijk). Jaren geleden een volledige een keer meegemaakt. Speciaal voor naar Duitsland gereden (omgeving München). Alhoewel het dun bewolkt was een spectaculair gebeuren!

 43. King Billy 19 maart 2015 om 13:38

  Zonsverduistering. In Duitsland zonne energie 26.5 procent van de elektriciteitsvoorziening. Die valt weg en daarom moeten gas-& kolencentrales opgestart worden, die na de zonsverduistering niet zomaar weer stilgelegd kunnen worden. Ondanks allerlei scenario’s om overbelasting van het net te voorkomen, zitten daar operators met samengeknepen billen of dit alles wel goed afloopt.

  En kijk eens op de vifjdaagse weersvoorpelling bij Buienradar. Op vrijdag om 10.00 alles plotseling zonnig.

 44. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 19 maart 2015 om 16:22

  Ik doe het sneller. Mijn afgerichte kippen lopen een trapje op, 1,5 meter, draaien zich om, en laten een ei in een koekepan vallen die klaar staat.
  tweede method: ik geef mijn huisslaafje opdracht om een ei te pellen

 45. Aad Verbaast 19 maart 2015 om 16:26

  @King Billy: moet een bericht zijn uit de sensatiepers. Met een gedeeltelijke zonsverduistering hou je nog een bak licht over. Nauwelijks een verschil waar te nemen. En is maar heel kort, paar minuten slechts.
  http://wibnet.nl/heelal/astronomie/hoe-lang-duurt-een-zonsverduistering

  eitje: leuk. Ga ik even op Facebook zetten. Een vorm van digitaal archief, gratis ook nog eens. Kom er nog maar eens om.

 46. King Billy 19 maart 2015 om 19:27

  Nederlandse Tennet de grootste speler. Alweer vergeten, Nederlandse consument betaalt mee aan de uitbouw van het Duitse Tennet elektriciteitsnet via een opslag op de electratarieven. Het geld wordt als hevel gebruikt waar investeerders negen procent rendement wordt gegarandeerd.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/sonnenfinsternis-droht-deutschland-ein-blackout-13485128.html

 47. Appelvrouw 19 maart 2015 om 20:41

  ——–“Maak u gereed voor overmorgen, want niemand mag gemeenschap hebben met een vrouw.”
  Hij maakte zich klaar———
  Ik weet niet Aad, ik las het verschillende keren. HIj mag dus wel gemeenschap hebben met een man. Of deden mannen dat destijds nog niet, en zijn ze pas op het idee gebracht door internet?

  Over dat volgende zinnetje ga ik toch maar niets zeggen, behalve dan: waarom moet hij dat zelf doen als er toch een vrouw is?

 48. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 19 maart 2015 om 21:13

  Zoals ik al zei: het was een ouwe rukeend….
  Maar vlgs het OT neukten ze er lustig op los; YapYum zou er een minderwaardigheidscomplex van krijgen. jongetjes, meisjes, slavinnen andermans vrouwbeesten, Eigen koters, alles met gleuf of gat.
  met die offerdieren vertrouwde ik ze ook niet…

 49. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 19 maart 2015 om 21:14

  Ach ja, waren er maar een paar meiden zoals die engelsen op Mallorca; 23 man in een paar minuten..dat was een hoge snelheids pijplijn

 50. Aad Verbaast 20 maart 2015 om 00:19

  @Appelvrouw: De Bijbel is nogal duidelijk over homoseksualiteit: “Een man die gemeenschap heeft met iemand van het mannelijk geslacht, zoals men gemeenschap heeft met een vrouw, – beiden hebben een gruwel gedaan, zij zullen zeker ter dood gebracht worden, hun bloedschuld is op hen” (Lev. 20:13)

  “Hij maakte zich klaar” Goh.. Ik bedoelde daar ‘eigenlijk wat anders mee…. De zin wordt immers gevolgd door “Voor topsport.” Hij maakte zich op, dus. Of hij maakte zich gereed. 😉

 51. King Billy 20 maart 2015 om 11:31

  “Koningspaar bezoekt Duitse melkkoeien” kopt de FAZ in ‘smalltalk’, de ‘Privé’ sectie van de krant.
  http://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/menschen/smalltalk/maxima-und-willem-alexander-koenigspaar-besucht-deutsche-milchkuehe-13460728.html
  Gisteren betitelde de FAZ Wilie nog als waterexpert.

 52. Aad Verbaast 20 maart 2015 om 12:02

  @King Billy: handelsmissie. Of op familiebezoek: “Bertha38”
  Keken vanmorgen nog even naar de zonsverduistering. Met bril natuurlijk.

  Ander nieuws: http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3916489/2015/03/20/Boeken-uit-de-tijd-van-Jezus-gaan-binnenkort-open.dhtml

 53. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 20 maart 2015 om 13:29

  Dat melded ik al een paar blogs terug; is een levendige zwarte handel in dat spul.
  “experts”: zie de kunstkenners in Arbhem werd een prent van 10 euro tussen schilderijen in museum Arnhem gehangen. Zie yahoo.uk

 54. Appelvrouw 20 maart 2015 om 16:14

  Aad, sorry dat ik je verhaal uit zijn verband rukte door niet verder te lezen dan mijn neus lang is.

  —-“Een man die gemeenschap heeft met iemand van het mannelijk geslacht, zoals men gemeenschap heeft met een vrouw…”—-
  Dat is volgens mij anatomisch niet eens mogelijk,
  tenzij hij gemeenschap heeft met de vrouw op de “mannelijke” manier.
  Maar wat wisten ze nou in tijden van schrijven van de bijbel van sexualiteit?

 55. Aad Verbaast 20 maart 2015 om 16:41

  @Appelvrouw: sorry is nergens voor nodig hoor. Ik had het (moet het bekennen), bewust er zo ingezet , dat er mogelijk enige ‘verwarring’ zou kunnen ontstaan;-)

  == Maar wat wisten ze nou in tijden van schrijven van de bijbel van sexualiteit? == heel veel schat ik zo maar in. Waar komen anders al die mensen vandaan?!

 56. Appelvrouw 20 maart 2015 om 17:42

  Al die mensen heeft God toch gemaakt?

 57. Aad Verbaast 20 maart 2015 om 17:49

  @appelvrouw: 2 heeft hij er maar gemaakt. als ik de bijbel mag geloven. Die twee zijn flink los gegaan. Naast de “zonen van God” , die ook menige aardse vrouw bevruchtten. Daar kwamen reuzen van.. ja, ja.
  https://aadverbaast.wordpress.com/2014/11/10/kain-abel-en-nog-wat-van-die-nazaten/

 58. Appelvrouw 20 maart 2015 om 17:58

  Aad, wat weet je toch veel.

 59. Aad Verbaast 20 maart 2015 om 18:21

  @Appelvrouw: valt wel mee allemaal. Ik lees gewoon dit boek tegenwoordig. Valt dat ook onder “boekenwijsheid”? 😉

 60. King Billy 20 maart 2015 om 22:08

  Toch draagt de vrouw een van de meest effectieve geboortebeperkingsmiddelen met zich mee. Ga maar na, van al die miljoenen mannkelijke zaadcellen slagen slechts enkelen de afweer van de vrouwelijke vruchtcel te doorbreken. Ook nog aan een maximum periode gebonden. Na de menopauze is het voorbij. Verder te beperken door natuurlijke technieken en moderne hulpmiddelen. Mannen echter, schijnt dit een worst te zijn.
  En dat alles slechts op een beperkt aantal dagen gedurende het vruchtbare leven van een vrouw.
  Alleen al daarom is de uitspraak van de Paus over voortplanten als konijnen, die na de worp meerdere konijntjes moeten fokken, bij de honden af. Een regelrechte belediging voor vrouwen.
  Bovendien, “Quod licet jovi, non licet bovi”. Als we ons allemaal als God op aarde zouden gedragen, zou God zichzelf overbodig hebben gemaakt.
  Bevestigt door de empirische ervaring dat de uitzondering de regel bevestigt als men voor de verandering koetje-boeh centraal stelt

 61. Aad Verbaast 21 maart 2015 om 00:30

  @King Billy: Blijft allemaal een uiterst merkwaardig gebeuren. Weeffouten vanaf het begin waarbij ook nog eens de straf van diezelfde God overheen ging om pijnlijk te moeten bevallen.

  Ik zou dat allemaal heel anders ontworpen hebben. Gewoon een ei leggen.
  Broeden en klaar. Met de tegenwoordige techniek hoef je er niet eens meer op te zitten.

 62. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 21 maart 2015 om 07:24

  Ook hier moet ik de nodige–en veel te late–voorlichting geven.,

  Als een miepie op een enkele avond eerst met mij keest en dan met een jongen van 20, en ze raakt zwanger, zal dat met 98% zekerheid van mij zijn.

  mannelijke spermazoiden bestaan uit 3 groepen; aanvallers, verdedigers en bevruchters
  De aanvallers van de jongen komen er niet door. logisch; van een jongen is de genetische informative onvoldoende; dus lager in kwaliteit.

  Natuurlijke se;lectie en zo.
  Het beste manier om niet zwanger te raken is: niet vaginaal neuken.

  N.b.: documentaire VPRO: 80% van de pakistaanse jongeren kijkt porno; maar wel via hun mobieltje; de websites zijn door Allah geblokkeerd.

  Tja, als je Eigen vrouw geen geluid mag maken en alleen onbeweeglijk moet liggen, kan je je afvragen wat het verschil is tussen een opblaaspop met warm water reservoir en een vrouw.

 63. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 21 maart 2015 om 07:49

  En het tweede: nu een vrouw met Eigen koters, opgegroeid bij twee lesbische vrouwen, zegt dathet absoluut slecht is voor een kind om op te groeien bij een homostel. Zelfde wat ik pas 40 jaar zeg; zelfde motivatie.
  Er zijn 2 types, mannetje en vrouwtje–redden 1
  Reden 2; hgomofilie is net als pedofilie, net als SM en alle andere devianties een afwijking, wel tolereerbaar, maar niet normal.

 64. King Billy 21 maart 2015 om 12:41

  Wetenschappelijk onderzoek naar Mohammed als ondernemer. Stinkend rijk voordat hij profeet werd. Vervolgens straatarm omdat hij geboycot werd wegens zijn nieuwe religie. Vluchtte naar Medina, waar hij een belastingvrije markt opzette. Stierf als een van de rijkste Arabieren. Bij tegenslagen en rampen geen prijsbinding: “De prijzen liggen in God’s hand” Gaf een aanzetje voor de ontwikkeling van het moderne kapitalisme.

  Men zou bijna gaan denken dat Blankfein Mohammed’s werk op aarde kopieert.
  http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/buecher/rezensionen/sachbuch/oekonomiehistoriker-benedikt-koehler-ueber-mohammed-13486789.html

 65. Aad Verbaast 21 maart 2015 om 17:18

  @King Billy: interessant verhaal!
  Ondernemer pur sang blijkbaar.
  God had daar een voorliefde voor. Aartsvaders waren ook gemiddeld steenrijk. De manier waarop deerde God niet. Als ze maar rijk waren/werden.

  P.S. Moderne ‘profeten’ zijn ook bijna zonder uitzondering bijzonder vermogend. Past geheel in die traditie.

 66. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 22 maart 2015 om 07:00

  Mohamed zette handelaars belastingvrij; moisten hem wel passende cadeautjes geven. Daarnaast vermoorde hij nogal wat mensen en nam hun bezit.
  Eigenhandig vermoorde hij meer dan 600 joden, en een hele lijst handels karavanen…..

  England gaat paspoort controle uitvoeren op mensen en moslims die England uit gaan.
  Typisch foutje.
  Degenen die naar de ISIS gaan worden afgeschoten–of komen terug.
  Wijzer is het de instroom te controleren.

  Goeie stap richting EU uit.
  Nou wij nog uit de euro

 67. Aad Verbaast 22 maart 2015 om 10:58

  @Kleet: Wilders zal trots op je zijn.

 68. Aad Verbaast 22 maart 2015 om 11:00

  Kwam Lloyd Blankfein hierboven al voorbij (“Ik doe Gods werk”), zijn er nog genoeg concurrenten. Net kwam er weer eentje voorbij:
  Blatter: “De wereldvoetbalbond FIFA is invloedrijker dan welke religie of welk land dan ook.”
  http://www.rtlnieuws.nl/sport/voetbal/blatter-fifa-invloedrijker-dan-religie

 69. King Billy 22 maart 2015 om 17:13

  Beetje in z’n arrogante bol geslagen? Leeft die man nog in de Middeleeuwen? Geld, autoritaire macht, clientele politiek en corruptie maken de dienst uit waar de FIFA haar komende bijeenkomsten organiseert. Hoog tijd dat een voetbalminnende ‘Luther’ de zaak daar opschoont.

 70. Aad Verbaast 22 maart 2015 om 17:20

  @King Billy: “macht corrumpeert” en bevordert de seniliteit. Hij is daar een sprekend voorbeeld van.
  Koning (van het betaald) voetbal, en laat anderen daarvoor dik betalen.

 71. Aad Verbaast 22 maart 2015 om 17:58

  Niets geleerd van de crisis: “Wall Street banks handed out $28.5 billion in bonuses” in 2014.
  http://www.ips-dc.org/deep-end-wall-street/

 72. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 22 maart 2015 om 18:03

  Wilders wil niet uit de euro of uit EI. Ikke wel

 73. Aad Verbaast 22 maart 2015 om 18:12

  @Kleet: == Wilders wil niet uit de euro of uit EI. ==
  Blijkt maar weer eens hoe en dat je je slecht laat informeren. Wat weer maar wat roeptoeteren bevorderd.
  Ik pik maar eens (uit de vele berichten) een artikeltje uit je favoriete krant:
  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3591400/2014/02/06/Wilders-EU-verlaten-levert-miljarden-op.dhtml
  == De PVV wil dat Nederland uit de euro en uit de EU stapt. ==

 74. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 22 maart 2015 om 18:59

  Awel: zo zie je maar weer ZELFS ik in mijn goddelijke bescheidenheid maak wel eens een foutje….
  maak je geen zorgen aad: jij bent de kampioenb….(foutjes maken)

 75. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 22 maart 2015 om 20:59

  Nou zegt de VVD hetzelfde als wat ik al jaren zeg; vluchtelingen komen uit een buurland. De rest zijn uitkeringszoekers.

  Ze zouden mij ervoor moeten betalen……en goed.

 76. King Billy 23 maart 2015 om 00:30

  Griekenland. 8 April weer geen geld. Iedereen weet het eigenlijk, die 320 miljard zijn pleite. Tsipras naar Merkel en dan door naar Poetin. Alle ingewijden, inclusief de Grieken, weten natuurlijk ook dat Washington eist dat de failliete boedel -van een echte ‘Staat’ is nauwelijks nog sprake- gefinancierd moet worden en een doorstart moet maken.
  Het werkelijke probleem is hoe dit aan kiezers verkocht moet worden.
  Juncker zei het reeds, voor velerlei interpretaties vatbaar: “Ik stoot aan mijn grenzen.”

 77. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 23 maart 2015 om 06:18

  Uit de euro; Drachme terug. De wrde van Drachme kan worden bijgesteld national in verhouding tot euro/dollar.
  Dan overleeft de gewone man in Griekenland; eten en huur betaalbaar.

  WEL leger van ambtenaren eruit.
  In nl moeten ook 30% van ambtenaren eruit. We weten dar ruiten doorzichtig zijn. Ook in brussel.
  Weg met die uitvreters

  lesje geleerd? Niet meer doen dan.
  Fail;liet is failliet; en voor geld: grondgebied.

 78. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 23 maart 2015 om 07:12

  Ooit verdiende ik wat bij in oostblok om te onderhandelen; meestal met poolse fabriek en europese klant.
  Doel was dan altijd schadebeperking voor beiden.

  Nou waren er fabrieken die niet konden leveren; onvoldoende middelen voor loon of matereaal.
  Als er in de toekomst mogelijkheden waren, ging ik met de bank soms, meestal met toeleveranciers en klanten praten.
  Als de fabriek ook wat water in de wijn deed, kwam het meestal wel goed.

  Was het een vraag van loonbetaling, praatte ik met arbeiders.
  Ik heb het ook eens voor elkaar gekregen, dat iedereen 2 dagen gratis werkte.
  Kijk, dan weet je dat ze serieus een oplossing willen.

  Griekenland wil geen oplossing. In het begin ontsloegen ze een paar duizend ambtenaren viua de voordeur, en namen via de achterdeur er weer meer aan.
  Enige oplossing: kraan helemaal dicht.
  Bewezen hebben ze dat ze super corrupt en 100% onbetrouwbaar zijn.

  Zouden ze serieus WORDEN–honger maakt redelijk– dan nog steeds twee maatregelen.
  Eigendom van vliegvelden en havens en eilanden in europese handen; op die gebieden europees bestuur; (iets voor al die milliarden die “200% zeker terug zouden komen”

  Daarnaast: per direct uit de euro
  eurootjes bijdrukken: jezus welke idioot wil dat???
  met drachme: prijzen locale producten betaalbaar; import duur,maar overleven mogelijk.
  Massa toerisme wat nu weg is, vanwege veel te hoge prijzen, retour; economie opbouwen.

  Andere oplossing: Griekenland in zijn geheel uit Europa.

 79. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 23 maart 2015 om 07:18

  Ik kreeg een telefoontje; iemand in het veendam krijgt geen hulp meer.
  de man woont alleen, rolstoel. zit in zijn Eigen pies en stront. vreet als een hond dat wat hem wordt toegegooid

  Ze vroegen mij wat ze konden doen (buren)
  Is er gepraat met zorg, met de gemeente/ Ja
  kwam er iets uit? nee.

  Rijd hem dan naar het gemeente huis, zorg dattie een paar forse stenen bij zich heft, en laat hem een paar van die grote thermopane ruiten ingooien.

  Waarom?

  om zijn ergst wordt hij vuil en stinkend en al gearresteerd.
  Dan valt ie onder justitie; die MOETEN dan voor hem zorgen.

  Tweede mogelijkheid; ze voeren hem af naar zieken of verzorgingshuis. Wordt ie ook verzorgd

  Slordig dat het zo moet; dankoewel vor her nodeloos ruineren van NL

 80. Aad Verbaast 23 maart 2015 om 09:51

  @King Billy: natuurlijk wordt dat opgelost. En inderdaad, zo dat er niet al te veel gezichtsverlies optreedt richting kiezers. Nu de rituele paringsdansen, ook nodig weer richting kiezers.
  Griekenland kan dan zeggen dat ze veel bereikt hebben, Duitsland c.c. dat ze hun poot hebben stijf gehouden. Geld is er immers in overvloed in Europa. Kunnen ze aan de straatstenen niet kwijt.
  OP 8 april wordt er keurig afgelost. Paar miljard aan het IMF.

 81. Aad Verbaast 23 maart 2015 om 13:34

  5 uur de volgende aflevering. Beloofd (weer) een waar spektakel te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: