Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

PGB en zorgboerderijen. Misbruik van en in de zorg.

Zorgboerderijen schieten als paddenstoelen de grond uit. Al ruim 1000 inmiddels. Zonder noodzakelijke diploma’s, hang je een bord aan de deur en het grootverdienen kan beginnen. Het misbruik van de PGB’s neemt zorgelijke vormen aan. Over de ruggen van kwetsbare groepen in de samenleving. Kan dat allemaal zo maar? Ja, blijkbaar wel.

Persoonsgebonden budget (PGB).
Heb je een kwaal, een handicap, een beperking, of ben je dementerende? Dan kan je daar erkenning voor krijgen via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Op basis van de verkregen indicatie (ZZP)  wordt dan aangegeven hoeveel uren zorg je in de week mag hebben. Die indicatie kan dan worden doorgestuurd naar het zorgkantoor. Je kan aangeven of je de zorg in natura wilt ontvangen of via een persoonsgebonden budget. Eenmaal een PGB dan kan je daarmee zelf (als onderdeel van de marktwerking) je zorg gaan inkopen. Op papier allemaal leuk en aardig. Maar waar enorme geldstromen vloeien, zal het misbruik gaan groeien. En dat gebeurt dan ook.

De zorgboerderijen en ‘vakantiehuizen’.
Boeren in het nauw zien mogelijkheden het er even ‘bij te doen’. De infrastructuur is immers voorhanden. En van alles te doen daar. Waar je mogelijk anders een ‘boerenknecht’ voor zou moeten inhuren. Win-win?

Maar naast die meer dan 1000 zorgboerderijen inmiddels kan net zo goed een zomerhuis, woning of wat voor dak dan ook boven je hoofd zijn. Bord aan de muur, en je kan beginnen de kandidaten te ronselen. Klandizie genoeg. Overal zijn tekorten in opvang. Dus frisse ondernemers springen in dit gat in de markt. En een gat in de lucht?

Een eenvoudig voorbeeld:
Vakantiehuisje van de familie. De “ondernemer” begint een dagopvang voor dementerende bejaarden. 6 mensen worden opgehaald met een busje rond 10 uur, en weer thuisgebracht om 5 uur. Activiteiten: tuin bijhouden, onderhoud aan het huis (verven), houthakken voor de eigen open haard, wandelingetje in de omgeving. Koffie drinken en een broodje met zijn allen. Is het noodweer, dan gaan we sjoelen.
De gasten hebben best een leuke dag. De eigenaar ook.

Kassa: Kosten pp 170 euro per dag. Maal 6, maal 5 (in het weekeinde wordt hier niet gewerkt) is 5100 euro per week. 20.000 euro per maand. Potentiële inkomsten 240.000 euro. Investeringen: nihil. Kosten: nihil. Naast opbrengsten: gratis onderhoud van het vakantiehuis. Geen gek inkomen per jaar. Zonder veel verplichtingen. Zonder veel controle. Zonder enig ‘keurmerk’. Win-win?

Zembla wijde er gisteren een aflevering aan: Handel in gehandicapten.
Schrijnende voorbeelden van “zorgboerderijen”. Opsluiten, mishandeling (geestelijke en lichamelijk), en emotionele chantage waren zomaar een greep uit het gehanteerde arsenaal van maatregelen door de staf van een paar getoonde instellingen. Ongetraind in passende verzorging van mensen met een ernstige handicap. Daarbij ook nog eens financiële fraude aangezien ze veelal ook nog eens het beheer van het PGB overnemen. Misbruik makend van goed vertrouwen. In een getoond voorbeeld ging het om 100.000-en verdwenen euro’s.

Kan dat allemaal zo maar?
Ja, dat en nog veel meer kan blijkbaar allemaal zo maar.
De goede niet nagelaten, er wordt misbruik gemaakt van deze ondoorzichtige en schier onvoorwaardelijke  regeling waar veel geld in omgaat. Waar aan de ene kant onterecht sterk wordt bezuinigd op de zorg, wordt aan de andere kant door de overheden te veel uitgegaan van goed vertrouwen. En daarmee wordt weer een kwetsbare groep in de samenleving ernstig benadeeld. Voor eigen gewin. Onacceptabel.

Hoog tijd dat de politiek weer eens wordt wakker geschud. Ook op dit onderwerp.
Zorg er maar voor dat het huiswerk weer eens wordt overgedaan.

 

Noot: Onderdeel van de serie:ZIN, PGB, AWBZ en WMO. Zin, onzin, gebruik en misbruik. De serie:
06/04/11: GGZ. Graaiers, Gauwdieven en Zakkenvulllers
20/01/11: Mantelzorgcompliment een veeg uit de pan
04/01/11: Zin en onzin van het PGB
28/11/10: ZIN, PGB, AWBZ, en WMO. Zin, onzin, gebruik en misbruik
14/11/10: Vissen in de vijver van verpleeghuizen
15/03/10: PGB en zorgboerderijen. Misbruik van en in de zorg
12/02/10: Voltooid leven. Mag ik al alsjeblieft dood?
02/12/07: Alzheimer. Misbruik door diefstal onder volmacht

156 Reacties op “PGB en zorgboerderijen. Misbruik van en in de zorg.

 1. lidy 15 maart 2010 om 17:06

  Met vertrouwen bouw je huizen als kastelen:http://www.youtube.com/watch?v=Rz1b__MdtHY

 2. Smokey 15 maart 2010 om 17:19

  @Aad, Wat een wildgroei!! vooral als er geld te graaien valt. De goeden uiteraard niet te na gesproken.
  Dit issue zag ik gisteren ook op tv. Wat een vreselijke toestanden. Wie is er nog te vertrouwen tegenwoordig. Daar lijkt het naar toe te gaan. Ik weet niet of de politiek wel of niet wakker is. Het lijkt of ze met z`n allen een brainwashcursus hebben gehad. Zo zag ik Co Hen ook al draaien met z`n antwoorden en sjagerijnig doen en afleiden van het onderwerp als de vraag hem niet beviel.
  Dit filmpje was bijP&Whttp://www.youtube.com/watch?v=IPNKb6KNCO0
  Ja, hij is een stuntman, dat wel…..

 3. Aad Verbaast 15 maart 2010 om 17:31

  @Lidy: dank voor je link. "The best way to rob a bank is to own one".
  Ik had het al een keer gezien. Maar ook hier van toepasing. Zij het op toch wat kleinere schaal. Micro=macro.
  @Smokey: Je hebt die uitzending dus gezien? Schandalige toestanden toch?
  Een ‘heuse’ comissaris van zo’n in discussie staande zorgboerderij. Kunt u er dan niets aan doen? "Uiteindelijk stelle de aandeelhouders de commissarissen aan".
  Wie zijn de aandeelhouders? "De familie die de zorgboerderij runnen..".
  Meer dan een half miljoen verdwenen..
  Filmpje van die jonglerende Cohen gezien ja. Mag door jongleren. Nu in Den Haag.

 4. Kat. 15 maart 2010 om 17:35

  Ik heb het gezien en ik heb er geen woorden voor.
  Groet,

 5. Theo 15 maart 2010 om 17:43

  Mijn hemel ik ben naar een zorgboerderij in Den Hout bij Oosterhout geweest en heb daar die mensen gecomplimenteerd. Zag er perfect uit en zinnige activiteiten. (Het vee was sterk gedecimeerd, dat wel)

 6. nelus 15 maart 2010 om 17:46

  @Aad: voeg er nog maar één aan toe. Ik sprak vorige week met een medewerker van het CIZ en ze vertelde me het een en het ander over PGB. De hele Ondersteunende Begeleiding uit de AWBZ is weg. Ten aanzien van de jeugdzorg gaat alles nu via de PGB. Ouders, alleenstaand of niet, met moeilijk opvoedbare kinderen krijgen PGB om hulp in te kopen. Daarbij zijn er bureaus die de administratie doen. Die worden ook slapend rijk. Ze vertelde: mensen met héle grote dure auto’s komen bij het CIZ de parkeerplaats oprijden om verhaal te halen over een te lage indicatie voor het PGB.. Voor hun ADHD kind.
  Nou vraag ik je: zijn we helemaal gék geworden in dit land ?

 7. Aad Verbaast 15 maart 2010 om 17:49

  @Kat: het waren ook afschwuelijke voorbeelden! En het gaat gewoon maar door ook nog. Controle schiet ernstig te kort.
  @Theo: da’s dan wel even schrikken. Natuurlijk niet overal misstanden, er zitten er ook goede tussen.
  Wel een heel groot grijs gebied. In hoeverre mag je ‘hulpboeren’ (jaja, zo worden de ‘gasten’ echt genoemd) dik laten betalen om daar arbeid te verrichten?

 8. coby 15 maart 2010 om 17:53

  Schandalig en ongelooflijk pijnlijk…. Er zullen inderdaad goede zijn maar je zult maar in de verkeerde terecht komen…
  Hartelijke groet, Coby

 9. Aad Verbaast 15 maart 2010 om 17:55

  @Nelus:
  == De hele Ondersteunende Begeleiding uit de AWBZ is weg == Ik kan niet goed plaatsen wat je daarmee bedoelt Klinkt niet goed.
  De ‘ondersteunende bureaus. Ook al aandacht besteed door diverse programma’s. Veelal strijkstok bedrijfjes. Ook zo’n onderneming die je kan beginnen door slechts een bord op je voordeur te spijkeren.
  == Nou vraag ik je: zijn we helemaal gék geworden in dit land ? ==
  Helemaal nog niet. Maar we zitten er al wel dichtbij. PGB voor heel de Nederlandse politiek?
  Ik kan er nog wel eentje bedenken wat hier helemaal mis is. Dergelijke instellingen kiezen er vrijwel uitsluitend voor uitsluitend via PGB te werken. Als ze in natura zorg leveren moeten ze namelijk aan meer eisen voldoen.. En worden ze beter gecontroleerd. Daar passen ze voor.
  Vreemd toch als je niets te verbergen hebt?

 10. Aad Verbaast 15 maart 2010 om 17:58

  @Coby:
  == Er zullen inderdaad goede zijn maar je zult maar in de verkeerde terecht komen… ==
  Zembla (zie link) liet enkele voorbeelden zien wat er kan gebeuren als je in een verkeerde terechtkomt. Drama’s van de bovenste plank natuurlijk. Van toch al de meest kwetsbare mensen uit de samenleving.
  Crimineel is het.

 11. De Stripman 15 maart 2010 om 18:01

  Is dit niet een gevolg van te ver doorgevoerde marktwerking, Aad ? En het weg bezuinigen van controlerende instanties ? De gehandicapte krijgt wat geld en mag het verder zelf uitzoeken. Maar hij of zij en eventuele familie hebben de expertise niet om de juiste voorzieningen in te kopen en te controleren…

 12. Aad Verbaast 15 maart 2010 om 18:08

  @Stripman: marktwerking is natuurlijk een heel breed begrip. Beetje marktwerking is niet zo veel mis mee.
  Ik denk dat het meer een kwestie is van niet goed doordachte plannen en te snelle invoering daarvan.
  Bureau oplossingen en te weinig risico analyse. Als je als wetgevende macht mazen in wetgevingen laat zitten zullen er altijd mensen zijn die die gaten weten te vinden. Kortom: broddelwerk.
  De politiek, moeilijk als het voor hen is om fouten en dus gaten toe te geven, laat staan te dichten, laten het weer op hun beloop. Helaas weer met vele slachtoffers tot gevolg.
  == Maar hij of zij en eventuele familie hebben de expertise niet om de juiste voorzieningen in te kopen en te controleren… ==
  Belangrijk punt. Vandaar ook weer een opning voor allerlei misbruik.. Ik gaf het hierboven al aan: dergelijke instellingen weigeren zelfs het natura systeem te hanteren. Zegt genoeg..

 13. jan bouma 15 maart 2010 om 18:17

  @Aad
  Nelus is expert. Zij zat "in de zorg" zo meen ik me teherinneren. Zij zegt wat je ook in de ziekenhuiszorg ziet: "te weinig handen aan het bed en teveel aan de strijkstok van de administratie"
  Kijk! Je kunt hier gewoon de economische wetten op los laten. Wat kost een behandeling bij de psychiater of in andere circuits? Wat is het percentage "genezen verklaarden"? Wat zijn de antwoorden van de patiënten? De omstanders? Kortom: er is onderzoek nodig om de kengetallen in beeld te krijgen. Zo vind ik het geen criterium of je "een diploma hebt". En voor de rest… ach… macro-economisch maakt het niet eens zoveel uit. Zolang het geld maar rolt… en weer besteed wordt door de zich verrijkende zorgboeren… hahahahah nou dan komt het allemaal wel weer terecht.
  Maar niet heus. Het hoort bij onze vernachelende maatschappij. Zo wordt alles verkwanseld. En je schijnt dom te wezen als je er niet aan meedoet.
  By the way.. ik heb hier plek voor zo’n 100 gestoorden x persoonsgebonden budget van 36.000 euro kom ik uit op… nou ja dat is zo’n groot bedrag dat kan ikniet eens uitrekenen! (3,6 miljoen) !
  Laat ik ze hier bagger scheppen en plastic zakken en dan moeten ze die per kruiwagen dumpen op de stoep van het gemeentehuis.. Zoiets…:)) Lijkt me een therapeutisch verantwoorde zorg. :))

 14. antoinette duijsters 15 maart 2010 om 18:26

  Schande, schande, schande!!!!!!!!!

 15. Aad Verbaast 15 maart 2010 om 18:27

  @Jan:
  Met die paar hectare grond van jou kan je zomaar de hele vuilnisbelt van je laten opruimen, een grote volkstuin aanleggen en onderhouden, zelfs je auto (zou je die hebben) laten wassen, en je huis netjes onderhouden.
  Dat alles tegen flinke betaling. Je huis in no-time afbetaald.
  Maarssen zal je je een erpenning geven voor je gweldige activiteiten ten behoeve van de gemeenschap. Hoe cynisch kan de wereld in elkaar zitten..
  @Antoinette: en zo is het..
  Waneer heeft de kamer eens echt oog voor de werkelijke misstanden?
  Dit is er weer zo eentje.

 16. Hanneke 15 maart 2010 om 18:44

  ik heb het ook gezien en het is werkelijk verschrikkelijk wat daar gebeurt.
  Maar ik ken ook mensen die een zorgboerderij hebben en ik kan je verzekeren dat het daar heel anders aan toe gaat. De ruimte zelf is prettig ingericht zodat de mensen zich daar thuis voelen, ze worden ontvangen met koffie en koek, ze kunnen (niet verplicht) meehelpen koken, er wordt gezamenlijk gegeten, dierenverzorging en tuinonderhoud is allemaal vrijwillig, er is een ruime veranda en een grote tuin en er werken drie verpleegkundigen. Een huis waar ik graag zou worden ontvangen als ik ooit oud en grijs ben.

 17. zelfstandig_journalist 15 maart 2010 om 18:44

  Het pgb bestaat nochtans al een flinke tijd. Heb het zelf ook nog een paar jaar gehad. Heel gedoe. Je moet een complete administratie bijhouden over je zorgverleners en bij mij werd het toegekende pgb-budget tot op de cent nauwkeurig berekend en gecontroleerd. Nu had ik ook geen al te grote zorgvraag, dus dan kan men beter op de kleintjes letten kennelijk. Voor de duidelijkheid: ik had een pgb voor huishoudelijke hulp.

 18. iris kijkt 15 maart 2010 om 18:45

  Ja , dat dat opeens kan zonder diploma’s of bv. een kwaliteitskeurmerk.

 19. Aad Verbaast 15 maart 2010 om 18:50

  @Hanneke:
  Gelukkig zijn er goede uitzonderingen. Waarbij ik nog een extra kanttekening wil maken in aanvulling op de blog: er kan best een vorm zijn waarbij de gasten het uitstekend naar de zin hebben. De financiële afwikkeling daarvan valt veelal buiten hun gezichtsveld. Maar ook dat is een afweging. Mag je ‘tevreden’ uitgekleed worden?
  Ik voer hier geen pleidooi overigens dat het standaard zou zijn. Door rood licht rijden is ook niet standaard. Maar wel strafbaar..
  Beetje (veel meer) meer toezicht zou wenselijk zijn? "Goedgekeurd door.. " etc?

 20. Aad Verbaast 15 maart 2010 om 18:51

  Reactie verwijderd van "Abel de Grote" die het zelfde IP nummer heeft als "Ria de Witte".
  Mag zo opgenomen worden in een zorgboerderij. Ik heb wel een lijstje kandidaten waar hij/zij zich mag aanmelden.

 21. Aad Verbaast 15 maart 2010 om 18:53

  @Zelfstandig journalist:
  In België misschien wel strengere controles? Is het daar (in dit geval) allemaal wat beter geregeld? Geen idee.
  @Iris kijkt:
  == Ja , dat dat opeens kan zonder diploma’s of bv. een kwaliteitskeurmerk. ==
  Ongelooflijk inderdaad. Moet je in een ziekenhuis, of officiële instelling allemaal niet proberen.
  Dan staat wel ineens de inspectie voor de volksgezondheid op de stoep. Zijn soms dezelfde gasten..
  Vreemd toch?

 22. helena 15 maart 2010 om 19:06

  Heb het programma Zembla niet bekeken maar ben nu op de hoogte. Het is inderdaad een schande!
  Wat een hoog bedrag : Kassa: Kosten pp 170 euro per dag.
  En in dat "vakantiehuisje" van de familie de ondernemer deden de mensen die daar kwamen dus al het werk!
  zou dat in reguliere zorgtehuizen ook 170 euro per dag kosten trouwens? Maar daar staat wel wat tegenover vaak.
  Denk dat het wel een gevolg is van te ver doorgevoerde marktwerking, wat Stripman schrijft. Want alles moet concurreren met elkaar en zo goedkoop mogelijk worden….
  Maar ook ondoordachte plannen, wat Aad zelf dus al in zijn reactie op Stripman noemt.
  Ik vraag me af of die PGB’s ook wel zo’n goede ontwikkeling zijn, enerzijds wel, anderzijds niet. Het schijnt een hele administratie in te houden en dus wer bureaucratie en tamelijk ingewikkeld! Juist ja dat schrijft Zelfstandige Journalist al.
  Enfin.
  Denk wel dat als het goede zorgboerderijen zijn dat dit heel goed kan zijn voor diegenen die daar naartoe gaan!

 23. Hanneke 15 maart 2010 om 19:24

  (ik moet lachen om je opmerking over Abel de Grote/Ria de Witte!)
  natuurlijk, onafhankelijk toezicht op een instelling die kwetsbare mensen opvangt is zeer zeker nodig! Ik heb me verbaasd over die commissaris van de instelling, die zei dat hij niks kon doen ‘want de aandeelhouders hebben het voor het zeggen, en de familie heeft de aandelen’. Dat is toch van de gekke.
  Ik snap helemaal niks van dat systeem van PGB’s, en dan werk ik nog wel bij een gemeente. Van de ene kant wordt er zomaar een budget toegekend waarmee mensen zelf hulp kunnen inkopen en van de andere kant wordt het dan weer wel, dan weer niet gecontroleerd. Het schijnt ook nogal te verschillen waarvoor je een pgb aanvraagt: psychische hulp, huishoudelijke verzorging, noem maar op. Ieder potje heeft weer zijn eigen verantwoordingssysteem, dat maakt het er niet makkelijker op.

 24. Aad Verbaast 15 maart 2010 om 19:30

  @Helena:
  == Kassa: Kosten pp 170 euro per dag. == Er zijn verschillende prijzen per ‘boerderij’. Dit is een prijs van een dergelijk ‘vakantiehuisje’ hier uit de buurt. Richtprijs van het vergoedingenstelsel: 50 euro per dagdeel.
  Wat wordt omzeild door voor drie dagen te factureren terwijl er maar twee dagen zijn doorgebracht. Of over een ‘periode’ te facturen. Creatief boekhouden.. Maar daarmee ook de bewindvoerder, dan wel gast te committeren aan fraude. Niet meedoen? Zoek dan maar een ander, is het standaard antwoord, voor jou tien anderen.
  Ik ken zelfs mensen die niet op vakantie gaan. De eigenaar stelt dat als je twee weken achter elkaar niet komt, dat je dan achteraan de wachtlijst wordt geplaatst..
  == dat dit heel goed kan zijn voor diegenen die daar naartoe gaan! ==
  Klopt. Als het allemaal klopt.
  Nog even afgezien dat goede zorg en afwerking van financieën niet altijd in dezelfde hand zijn. Dat versluiert het totaalbeeld.

 25. Aad Verbaast 15 maart 2010 om 19:36

  @Hanneke:
  == Dat is toch van de gekke. ==
  Dat is het ook.
  == Ik snap helemaal niks van dat systeem == Het is ook welhaast niet te begrijpen en telkens aan verandering onderhevig.
  == Ieder potje heeft weer zijn eigen verantwoordingssysteem, dat maakt het er niet makkelijker op. ==
  Zo zijn er ook weer verschillen tussen wat uit de PGb pot moet komen, en uit de gemeentepot (WMo) moet komen. Dan kan je nog mixen tussen PGB en in natura. Niet meer te volgen voor de gemiddelde hoog opgeleide Nedrlander. Laat staan..
  Ga je naar een loket om je voor te laten lichten hoe het allemaal werkt, dan krijg je een stapel folders mee, met de standaard opmerking: die zijn verouderd.. Het systeem is inmiddels aangepast..
  Kortom een bende en een rotzooi!

 26. zelfstandig_journalist 15 maart 2010 om 19:57

  Aad: ik had het over Nederland :-). Sorry voor de verwarring. PGB staat in Vlaanderen nog in de kinderschoenen. Het wordt maar bij mondjesmaat toegekend en er zijn lange wachtlijsten. Wat dat betreft, is men in Nederland een stuk voortvarender geweest.

 27. lisettexoverxnld 15 maart 2010 om 20:32

  Onze zoon kwam ook bijna terecht bij particuliere instelling van een enge kerel…Bureau Jeugdzorg plaatste er voorheen ook kinderen. Maar goed, onze zoon God zij dank net niet. Ik koos toch een andere voorziening. Er is een recente blogaflevering over http://www.vkblog.nl/bericht/304094/Onze_zoon_is_aan_slopende_kindermishandeling_ontsnapt. Als Jeugdzorg kiest, heb je overigens weinig te kiezen. Daarom ben ik zo perfectionistisch met opvoeden.
  Van ons hoeft het niet meer, een particuliere tent, al kruip ik over de grond van uitputting. Wachtlijsten kinderpsychiatrie tien maanden, geen geschikt onderwijs, dan krijg je vanzelf dat gat in de markt.
  Destijds moesten we even een moment rust zoeken, schoonvader steeds meer stervende, schoonmoeder en hij heel veel hulp nodig, terwijl ik moest zoeken naar een middelbare school die onze zoon nog wilde hebben (dan lig je echt bij scholen op je knieën, zonder overdrijving….en de deskundige begeleidster gaf ‘niet thuis’, intussen is er een andere persoon. Die deskundige, die nu ons kind redt, moet ook afgeschaft worden….).
  @ Zelfstandig journalist, Nederland is ook zeer voortvarend met afschaffen. Intussen ziet Jeugdzorg een gescheiden ouderpaar als groot voordeel. Kan pa voor het kind zorgen als moeder overspannen is van het zorgen voor een autistisch kind. In plaats van een logeerhuis. Tja, als je als Cruijff wilt denken, kan dat ook …

 28. Aad Verbaast 15 maart 2010 om 20:55

  @Zelfstandig journalist. Dank, was me even niet duidelijk.
  Voortvarender is men misschien geweest. Maar er zijn wel veel steken gevallen. En dat steekt me behoorlijk.
  @Lisettexoverxnld:
  Een diep triest relaas van je ervaringen in de zorg.
  Je zou haast denken dat ze er zo’n rotzooi van maken dat mensen die het nodig hebben verplicht worden het dan maar helemaal buiten die toestanden om het zelf te gaan regelen. Een ordinaire bezuiniging dus. Terwijl aan de nadere kant geld wordt weggesmeten.
  Terwijl het allemaal zo anders kan. Zou moeten.
  Je zou er toch helemaal woedend van worden?

 29. chimor 15 maart 2010 om 21:21

  Triest. Ik heb het programma niet gezien en dacht eerst nog dat het een grap was. Niet dus.

 30. Aad Verbaast 15 maart 2010 om 21:48

  @Chimor. Nee, geen grap.. Heb je het nu inmiddels wel gezien?

 31. P.H.M. van de Kletersteeg 15 maart 2010 om 21:56

  Oplossing: gewoon weer terug naar het systeem van VOOR de bakelende misere
  Was niet ideaal, maar beter als nu
  (Ach de gemeenten zijn ook zorg instellingen voor gehandicapten geworden….)

 32. zelfstandig_journalist 15 maart 2010 om 22:08

  @Aad en Lisette: het is ondertussen een grote misere, zo lees ik.
  @Van de Kletersteeg: PGB was al ingevoerd onder het tweede kabinet Kok. Of het met de WMO nu zo goed loopt?

 33. Aad Verbaast 15 maart 2010 om 22:16

  @Kletersteeg.
  Ik was in gesprek met een insider van het systeem. Die voorspelde me dat het hele systeem van de PGB geen lang leven meer beschoren is. Te veel misbruik en te veel soesa, en te veel willekeur. Was nogal een lijstje.
  @Zelfstandig journalist en @Kletersteeg: WMO.
  Ik was op het lokale zogenaamde ‘zorgloket’. Om gewoon eens te vragen hoe het hele systeem nou in elkaar zit.
  Een loket, om de zorgvragen te kunnen behandelen.
  De vrouw aan het loket kon mijn eenvoudige vragen niet beantwoorden. Dus die verwees me naar een meneer die dat wel zou kunnen. Ik wachte een half uur op die man. Vervolgens heb ik een uur met hem zitten praten. Die kwam er ook niet uit..
  Wie wel denk ik dan!!
  Om gek van te worden.

 34. JohanHvD 15 maart 2010 om 22:52

  Meneer Aad, aangezien ik ook een PGB heb, zal ik maar eens snel gaan bekijken of ik in aanmerking kom op een zorgboerderij te kunnen verblijven (of eventueel zelf op te richten). Voor enkele maanden wellicht. Kan ik terugkomen als een volleerd Wandelaar… ;-))
  Ik heb een aantal keren diverse reportages gezien en vraag mij af wat de noodzaak voor mensen is om zo graag een zorgboerderij te willen openen. De reportages waren interessant en zo te zien ook degelijk van structuur, wat betreft de boerderijen, leiding en bewoners.
  Zembla heb ik niet gezien. Maar ik neem direct aan dat er veel misbruik is. Waar eigenlijk niet… 😦

 35. Jeroen de Baaij 15 maart 2010 om 23:43

  Heb toevallig ook gister zembla even aangeklikt op uitzendinggemist en was eveneens geschokt dat dit zomaar kan. Het zou toch niet moeilijk moeten zijn om in ieder geval een instantie op te richten die deze boerderijen controleert.

 36. Aad Verbaast 16 maart 2010 om 00:01

  @JohanvD:
  Gefeliciteerd. Nu ben je ook nog eens inkoper geworden. Een zorg extra 😉
  == vraag mij af wat de noodzaak voor mensen is om zo graag een zorgboerderij te willen openen ==
  Het zou voor een aantal mensen natuurlijk zo maar uit roeping kunnen zijn..
  Aan de ander kant van het spectrum: je hebt de rekensom gezien.
  Stel ik ben werkeloos (bracht de post rond in een bejaardentehuis), kan moeilijk aan een baantje komen. Hoge lasten voor dat bijna ingezakte boerderijtje. Verwaarloosde moestuin, etc…
  En iemand rekent je voor dat je mooi maatschappelijk verantwoord werk kan doen, en mensen vóór je kan laten werken die dat nog leuk vinden ook, en aan die mensen kan je dan zelfs geld vragen! Dan rol je toch van je stoel!
  Beetje gechargeerd. Maar daar hoef je geen Jacobse en van Es voor te heten zoiets te kunnen bedenken.
  200.000 inkomsten is meer dan een www uitkering. Balkenende norm zelfs..
  Als je tijd hebt, toch maar even naar Zembla kijken. Dan ben je beter voorbereid, als je zorgaanbieders van je PGB mag gaan contracteren..

 37. Aad Verbaast 16 maart 2010 om 00:08

  @Jeroen de Baaij
  == Het zou toch niet moeilijk moeten zijn om in ieder geval een instantie op te richten die deze boerderijen controleert. ==
  Er is zoveel niet zo moeilijk. Maar blijkbaar is dit ook weer te moeilijk voor de mensen die verantwoordelijkheid dragen het te bedenken. Dat is pas zorgelijk!!
  We kunnen het toch niet normaal vinden dat we dergelijke zorg toelaten aan ongediplomeerden, zonder verdere voorwaarden (veiligheid, noodhulp, etc, etc), die gehandicapten, epileptici, psychische patienten, etc etc..
  Die dan ook nog eens pillen regelen om ze ‘er onder’ te houden bij een huisarts die ook ‘aan de slaappillen zit’ en even receptjes uitschrijft?
  Dat is voorhistorisch! En onacceptabel.
  En ook nog eens verkeerde marktwerking. Een formele instelling (gehandicaptenzorg, psyschiatrische instelling etc) moeten wel aan allerlei hele strenge eisen voldoen. Oneerlijke ‘concurrentie’ dus ook nog eens.

 38. Joostx 16 maart 2010 om 01:23

  Zeer aanbevolen Aad, heel goed om dit te lezen als zijnde verpleegkundige binnen een instelling voor verstandelijk beperkten die aan epilepsie lijden. Ik vind veel waanzin binnen de gezondheidszorg en wat je hier zo krachtig toont was mij onbekend. Blij mee want wij geven ook hier en daar woonadviezen aan mensen met PGB’s.

 39. ouderenbeschermingNL 16 maart 2010 om 02:33

  @beste Aad,
  Renske Leijten Kamerlid van de SP stelt:
  ‘Leg losbandig ondernemerschap in zorg aan banden’
  ziehttp://www.sp.nl/zorg/nieuwsberichten/7459/100315-leijten_leg_losbandig_ondernemerschap_in_zorg_aan_banden.html
  groet!

 40. VSp 16 maart 2010 om 08:02

  Totaal onbekende materie.
  Eerste vraag die kwam bovendrijven was ‘Kan je dat met bootjes ook flikken?
  Waarschijnlijk wel, zo te lezen. Tsja, dan is een replica bouwen van een oud VOC-schip ook wel deels verklaard.
  Heb eens iets gelezen over jongelui die uren moesten schaven en zo in de Flevopolder en vroeg me af wat voor zinnigs toe te schrijven is aan dergelijke bezigheden. En iedereen diep triest was dat de boel in de fik ging. Dat riekt naar oude VOC-praktijken.
  Dan nog de ‘Stad Amsterdam’ bijvoorbeeld, die nu in het kader van Darwin mooie sier maakt in de buurt van Australie met een mooie ‘Randstad’-vlag in top.
  Enne, oh ja, die ‘Groene Draeck’. Daar moet ook dek geschrobd, geschuurd en gelakt worden.
  Enfin, een zorgboerderij die zijn BD produkten op de dagmarkt, aan huis verkoopt en een dealtje sluit met de lokale bedrijfsleider van de SPAR winkel op Terschelling. Het begint te dagen……..
  Zo maar valt er plotseling veel te schoffelen, schaven, schrobben, schuren, scheppen, schilderen, enz voor de schlemielen.
  Hoe breek je hier doorheen om dat gigantische bureaucratische waterhoofd op het hakblok te leggen zonder dat de schlemielen, die het meestal niet zijn, slachtoffer af! worden?
  Voer voor eerlijke specialisten die op stap gestuurd moeten worden met een duidelijke missie deze volledig uit de hand gelopen wildgroei te saneren. Geld genoeg, zo te lezen, dus niet bezuinigen, maar de geldstromen verleggen.
  Wat een ongelooflijke kolerezooi!
  Een eye opener, maar wie opent deze beerput?
  Een ding is zeker. Van ‘Den Haag’ niets dan slechts, hoe goed ook bedoeld door dat stelletje naievelievelievelingen.

 41. Aad Verbaast 16 maart 2010 om 08:35

  @JoostX:
  Ik ben bekend met instellingen voor verstandelijke gehandicapten. En als ik dan zie wat daar aan professionaliteit is, en dat vergelijk met de de gemiddelde zorgboerderij, zorgondernemer (waar ik het hier over heb) dan is dat letterlijk en figuurlijk een wereld aan verschil. En kan me er ook niets bij voorstellen dat dit zomaar kan.
  Dan vallen me de schellen van de ogen.
  Gevaarlijk zelfs.
  Als je dan toch al woonadviezen geeft, dan lijkt me dat kennis van zaken en ervaring op een eventuele woonplek dan toch zeker een vereiste is. Op 24/7 basis.

 42. Aad Verbaast 16 maart 2010 om 08:41

  @Ouderenbescherming.nl:
  Dank voor de link.
  Ik kopieer daar even een stukje tekst uit voor de lezers hier:
  =======
  “Iedereen kan een zorgboerderij beginnen, er is geen enkele controle op de kwaliteit. Een kroeg kun je niet beginnen zonder diploma’s terwijl zorg aan kwetsbare mensen verleend kan worden met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel.”
  Een BV in de zorg hoeft aan geen enkele inhoudelijke eis te voldoen. Met mooie websites worden kwetsbare mensen geworven. Leijten: “Eenmaal binnen blijken mensen geen zorg te krijgen maar vooral een interessante melkkoe te zijn voor ondernemers op zoek naar winst.” Leijten wil een onmiddellijk stop op de vrije vestiging van zorgondernemers. “Alle zorgaanbieders zouden een vergunning moeten hebben. Het gaat hier om een kwetsbare groep mensen. Daar hoort gekwalificeerd personeel bij, geen beunhazerij. Een vergunningstelsel met strenge eisen over kwaliteit voorkomt dit soort misstanden.”
  Leijten heeft een debat met minister Klink van VWS aangevraagd.
  =======
  Ze heeft helemaal gelijk!
  Wat ik me wel over verbaas (en boos over kan worden):
  Nu al de zoveelste keer dat naar aanleiding van een uitzending van Zembla, Argos, of zelfs radar, er ergens een kamerlid opstaat om actie te nemen. Q-koorts was ook zo’n schrijnend voorbeeld.
  Terwijl dit soort problemen al langer bekend zijn..
  Zitten al die kamerleden dan te slapen???? Blijkbaar. Thuis achter de buis..
  En hadden ze bij die totstandkoming van die wetgeving al daar niet aan moeten denken?
  Natuurlijk! Ook niet gebeurt.. Ook toen al zitten slapen.
  Trieste conclusie..

 43. Aad Verbaast 16 maart 2010 om 09:00

  @VSp:
  Ik kopieer hier even een zin uit de tekst hierboven van Leijten:
  == Met mooie websites worden kwetsbare mensen geworven. ==
  En kopieer even uit willekeurige websites van’de wervende zorgboerderijen (zonder nou direct daarmee te bewijzen dat daar misstanden zouden zijn) maar geeft wel aan hoe het werkt:
  Voorbeeld 1:
  Op de boerderij is plaats voor maximaal 6 hulpboeren (per dag) die zich bezig houden met tal van werkzaamheden:
  Verzorging van gewas: schoffelen, wieden, poten, zaaien, beregenen.
  Oogstwerkzaamheden: prei schoonmaken, bonen plukken, assisteren bij asperges steken, veilingklaar maken van producten.
  Onderhoud: schilderwerk, schuren vegen, tractor poetsen, onderhoud terrein.
  Ambachtelijke taken: onderhoud moestuin, snoeien, hout kloven.
  Voorbeeld 2:
  Groenvoorzieningen:
  Moestuin (groente, fruit)
  Pluktuin (wilde-bloemen)
  Moerhoek (stekken)
  Tuinonderhoud (schoffelen, snoeien, grasmaaien, haagknippen etc.
  Het verzorgen van het vee
  Erfonderhoud
  Verkoop van producten in de ecologische winkel
  Het schoonmaken van de hoeve
  Haardhout zagen en kloven
  Voorbeeld 3:
  Werken in moestuin: schoffelen,harken, bemesten, omspitten, planten, zaaien, oogsten en producten verwerken.
  Bedrijf: onderhoud van het erf, machines en gereedschap schoonmaken, onderhouden en repareren. Werkzaamheden en activiteiten in de werkplaats.
  Het verzorgen van de paarden en het assisteren bij het uitmesten van de stallen.
  Het werk is zeer divers en meest handmatig; wieden, zaaien, planten, oogsten, onderhoud van begroeiing en gras, snoeiwerk, kluswerk, etc, etc
  Voorbeeld 4:
  – dieren voeren
  – voertonnen vullen
  – opstrooien (winter)
  – nalopen omheiningen, controleren van het vee
  – schoffelen, wieden, zaaien
  – handmatig oogsten
  – eieren rapen, dieren voeren
  – stal en hokken opstrooien, stal uitmesten, stal en erf vegen
  – huishoudelijk werk in kantine
  – maken van houten meubilair, vogelhuisjes, etc.
  – meehelpen met het verplaatsen van dieren
  – stallen leeghalen en schoonmaken
  – snoeihout verzamelen en afvoeren
  – hekwerken repareren
  – onderhoud en verzorging van gebouwen, onderhoud van machines
  – kweken van groenteplantjes
  – (helpen bij) bereiden van maaltijden
  etc. etc..
  "Hulpboeren".
  Kan allemaal heel leuk zijn, ook een goede dagbesteding etc..
  Maar je hoeft geen ‘rocket sciéntist’ te zijn, maar gewoon een boer, om te kunnen bedenken dat als je dit zonder enige ervaring, kennis. diploma’s allemaal maar mag beginnen met heel kwestbare mensen, het een financieel veel betere propositie is (ipv daarvoor een boerenknecht in te huren) de gasten daarvoor (6-7 stuks) elk daarvoor 165 euro per dag daarvoor te laten betalen!!
  En dus wordt er ook misbruik gemaakt.. Zeker als er geen enkele controle is.
  Schandalig hoe onze volksvertegenwoordigers dit soort uitwassen (toepasselijke term voor een boerderij) kunnen bedenken. Bedenken? Er wordt niet nagedacht blijkbaar..

 44. Henk van Leuken 16 maart 2010 om 09:23

  Marktwerking in de zorg daar begon Wiegel (VVD) al over. Nadat de VVD een vinger in de pap gekregen had (PGB’s) hebben ze met het CDA (zorgboerderijen) en PVVers (louche PGB beheerders) een systeem ontwikkeld van graaien in de gemeenschapspot ten koste van de zorg. De zorg is finaal uitgekleed qua financiële structuur tot en met de inhoudelijke zorg en kwaliteit. De graaiers kennen alleen kwantiteit.

 45. Nummer22 16 maart 2010 om 09:26

  @ Aad
  WMO is een ruim begrip in onze samenleving. Zorgboerderijen- er zijn ook goede en oprechte zorgverleners! Gelukkig maar- wordt misbruikt door hen die uit het leed van anderen een slaatje willen slaan en dat is helaas wat zakkenvullers kenmerkt.
  Iedere gemeente hanteert ook nog eigen regels. tja….. de zorgzame samenleving als er maar an verdiend kan worden.
  In de intramurale zorg is het niet anders, daar remt de minister juist de marktwerking, terwijl enige concurrentie juist goed is om de zorgverleners scherp te houden.
  voorbeeld:
  Waarom per specialisme een bloedonderzoek apart aanvragen en de vergoeding per onderzoek opstrijken ( diagnostisch kompas vergoedingenlijst), terwijl direct alle bloedonderzoeken aanvragen de meeste efficiente weg zou moeten zijn, maar ja.. het DBC systeem creeert de mogelijkheden om meer te declareren dan wat eigenlijk mag. Ieder systeem heeft gaten, maar zelfs als de gaten gedicht zijn hou je mensen over en die….. het zal u niet verbazen.. willen fraude plegen ten eigen gewin!

 46. lisettexoverxnld 16 maart 2010 om 09:44

  DAt het kan allemaal komt omdat er gebrek aan plek is….ik houd het bij de jeugdzorg, want dat is het enige waar ik een beetje in thuis ben. Ze weten niet meer waar ze kinderen moeten plaatsen, zo veel als er uit huis moeten. Dat komt omdat er te weinig mensen zijn om thuis te komen helpen. Mensen vragen pas om hulp als het water aan de lippen staat, en daarna kun je dus nog tien maanden wachten. Intussen is het helemaal mis gegaan, niet altijd omdat ouders er een zooi van maken, maar ook omdat ze bijvoorbeeld niet tegen autistische verschijnselen zijn opgewassen. Er zijn goede particuliere hulpverleners, maar jeugdzorg stopte tot voor kort soms ook kinderen per ongeluk in een enge tent. Dan hebben ze de opdracht van A. Rouvoet goed uitgevoerd; wachtlijsten weg weken.
  Het zou natuurlijk beter zijn als je gewoon meer menskracht aan huis gaf, voordat iedereen instort, vanuit een reguliere voorziening. Maar op GGZ wordt uiteraard bezuinigd, en op passend onderwijs. Zoals ik beschrijf ook een uitputtingsfactor van jewelste als het niet gaat.
  Wij redden ons voorlopig, maar het blijft een gok. Je bent afhankelijk van die ene hulpverlener of leraar die bijna alles over heeft voor je kind. En dat bereik je dus door mensen te motiveren; zo’n school is zeldzaam. Want de meeste scholen denken: "Ik ben gek, ik ga een kind met autisme opvangen, dan willen ouders van normale kinderen hun kind niet meer inschrijven, en ik heb geen tijd"….(terecht, klopt ook). Ik las ooit een stukje van een mevrouw die naar Zweden verhuisd was, daar waren scholen gek op haar (doorsnee) kinderen, subsidie wegens anderstaligheid….ik wil niet zeggen dat we net zo royaal moeten doen als daar. Maar met een klein beetje meer subsidie zouden scholen staan trappelen om onze kinderen met een beperking. En heel wat minder ouders overspannen zijn. Want een kind met autisme opvoeden gaat misschien nog. Maar zonder toekomstperspectief wordt het wel heel erg zwart en dat vreet je energievoorraad volkomen aan.
  Begin dus bij goed onderwijs en je lost al de helft op. De andere helft door de bureaucratie fors te verminderen. Die plannen zijn er al voor het onderwijs, maar dan moet tegelijk die begeleider weg die onze zoon nipt kan redden. Bovendien staat nergens dat je naar ouders moet luisteren, terwijl wij nu juist vaak de ‘missing link’ weten die ons kind binnen school houdt. Als ouder heb je de schijn tegen dat de problemen aan jou liggen, zeker sinds ‘Savanna’. En de inbreng van ouders zal dan nooit vastgelegd worden in protocollen. Ook Rouvoet laat nu onderzoeken welke OMGEVINGSFACTOREN problemen geven bij een kind. Dat is natuurlijk vaak een enorme factor, maar autisme geeft gigantische problemen ook als je bijna perfect bezig bent. Kortom de politiek ontkent het bestaan van kinderen die een ‘andere’ aanleg hebben.
  Een simpel voorbeeld waardoor het onderwijs tegenwoordig veel moeilijker is bij autisme: het wemelt van groepsopdrachten. Hoefden wij vroeger pas in het HBO te doen….
  Sorry Aad voor het volschrijven van je reactieruimte. Sommige details durf ik niet op mijn eigen blog te zetten, uit angst dat ik herkend word…..

 47. jan bouma 16 maart 2010 om 10:19

  ..een belangrijke bezigheid van de patiënten mis ik in de opsommingen hierboven.. Wat is dat dan wel die "belangrijke therapeutische bezigheid"?
  HET RONDDRAGEN IN EEN DRAAGSTOEL VAN DE UITBATER!!!!!!
  Hoe kon u dit nou vergeten?! De "zorgboer" hoeft geen flikker meer te doen maar moet vanuit z’n draagstoel wel aanwijzingen geven!
  Ach… maakt u zich er niet druk over. De mensen willen nu eenmaal belazerd worden en dan moet je niet zeuren als dat ook gebeurt.
  ps
  Ik zit morgen op het PROVINCIEHUIS te Utrecht wat "fake-ballonnen" door te prikken. Ook allemaal leugen en bedrog van de overheid. Maar ik kan jullie melden dat "de wakkere krant van Nederland, de Telegraaf", op 23 maart bij mij op bezoek is voor wat voorpagina-nieuws. Hoort en zegt het voort…

 48. Aad Verbaast 16 maart 2010 om 10:21

  @Henk van Leuken.
  Op zich heb ik geen problemen met een zekere marktwerking in de zorg. Waar ik grote problemen mee heb is dat als er dan stappen gezet worden in die richting, dat er dan niet, of helemaal niet wordt nagedacht!!
  Dat zou toch verwacht mogen worden van de volksvertegenwoordigers, de 10.000-en ambtenaren, de eerste kamer etc etc..
  Zijn het dan allemaal amateurs?? Ik vind het schandalig dat zoiets zo knullig in elkaar gezet kan worden.
  Levensgevaarlijk.

 49. Aad Verbaast 16 maart 2010 om 10:27

  @Nummer 22:
  Over het hele DBC systeem ga ik ook nog wel eens schrijven. Ook zo’n studeerkamer vondst. Met bizarre gevolgen.
  Ook weer zo’n voorbeeld van amateurisme. Op zich wel een leuk idee in theorie, maar ook weer niet goed doorgedacht.
  Waar blijven de kritische volgers, die kunnen nadenken vanuit bijvoorbeeld risicoanalyses. Er wordt blijkbaar te veel nagedacht over de voordelen van nieuwe concepten, maar te weinig over wat er mis kan gaan.
  Dat laatste is hard nodig en gebeurt te weinig.
  En dan (typisch Nederlands) moet er eerst van alles uit de hand lopen, en dan gaan de stemmen weer op om alles op de schop te gooien en het allemaal weer helemaal anders te doen.
  Volgens dezelfde beperkte methode: oude problemen lijk te zijn opgelost, maar er wordt niet nagedacht over de nieuwe problemen die het met zich mee kan brengen.
  Daar gaan we met zijn allen weer in stomme verbazing naar zitten kijken..

 50. paco painter 16 maart 2010 om 10:32

  Money talks!

 51. Aad Verbaast 16 maart 2010 om 10:36

  @Lisette:
  Dank voor je uitvoerige reactie. Het geeft weer duidelijk aan tegen welke muren je kan oplopen. Slopend inderdaad.
  Bureaucratie, loketten, allemaal instanties die het ook niet kunnen oplossen, machteloosheid, en ondertussen zit je met de gebakken peren. Schone beloften, maar als puntje bij paaltje komt sta je met lege handen.
  Ik heb geen ervaring met jouw problematiek, maar ik kan me er alles bij voorstellen. De gezondheidszorg is inmiddels goed verrot.
  En maar roepen dat gezondheid boven alles gaat. Is ook zo, en dan denk ik: zorg dan dat het ook goed georganiseerd is!!
  Verder blijft het mensenwerk. Triest maar waar wat je ook aangeeft: het is in deze warboel vaak een kwestie van de juiste man/vrouw op de juiste plek te vinden die wel opstaat en er voor je is, en dan blijkt er ineens wel veel mogelijk. Maar probeer die maar eens te vinden. Naald in een hooiberg.
  Sterkte in je strijd!

 52. Aad Verbaast 16 maart 2010 om 10:41

  @Paco:
  == money talks == ook hier weer..
  @Jan:
  Een boer met zorgen, kan op deze manier zijn zorgen oplossen. Zorgelijk dat dat zo maar kan. Boerenwijsheid die die zelf kan bedenken, dat gebeurt dan ook gezien de ‘wildgroei’.
  Wordt de kamer pas wakker als de eerste doden gaan vallen?
  Hoe zit het met de aansprakelijkheid? Niets geregeld natuurlijk…
  23 maart: succes!! Ik zie de speciale katern graag tegemoet op de 24/25ste! 😉

 53. Nummer22 16 maart 2010 om 12:11

  @ Aad
  De marktwerking en regulering gestimuleerd door de overheid staat ver af van de werkelijkheid. Juist leren van buurlanden en hun sytemen kan ons gezondheidssysteem dynamischer maken en toegankelijker voor de vragers.
  De gewenste dynamiek is verworden tot het invullen van formulieren, wachten op toestemming, wachten op toekenning etc.etc. En niet alleen de overeheid ook de verzekeringsmaatschappijen sluiten contractacten met zorgaanbieders die – naar hun berekeningen- het goedkoopste te zijn, alleen en helaas niet gebaseerd op de kwaliteit van de zorg.
  De kwaliteit van de zorg bepalen wij; zorgvragers, cliénten, patiiénten en de ondersteuners die zorg nodig hebben.
  Door de enorme ondoorzichtigheid in het aanbod aan diensten ziet men het bos niet meer. Van het kastje naar de muur, van het ene loket naar het andere, weer een formulier, weer een machtiging, weer vragen om eerdere antwoorden opnieuwe te beantwoorden, maar….. de concrete hulp blijft uit.
  Ergens is wel een reden te vinden om de verantwoordelijkheid te ontlopen bij het daadkrachtig nemen van beslissingen. Wie doet wat, maar liever nog Ik neem geen verantwoordelijkheid.
  Ons zorgsysteem waarbij ook nog talloze ziekenhuizen hun continue drang naar nieuwbouw meer aandacht heeft om te constateren dat de uitgaven aan de zorg niet in verhouding staat tot de uitgaven aan de bouwdrift. We moeten wel zeggen de raden van bestuur;
  Het tekort aan deskundig personeel zal alleen maar toenemen, want wie kiest er nu nog om in de zorg te gaan werken? Het potentieel aan arbeidskrachten neemt af. De arbeidsmarkt vergrijst en de toekomst voor de toekomstige zorgvragers baart grote zorgen.. wie gaat de zorg verlenen?
  Precies, de stimulerende acties gaan richting mantelzorg, vrijwilligers… dat kost namelijk niets en is gebaseerd op het Florence Nightingale effect. Je betekent wat voor de samenleving!
  Zo ook de DBC.. artsen, specialisten zijn in opleiding tot boekhouder, vullen dagelijks lijsten in ter verantwoording voor de uitgevoerde verrichtingen, bestede tijd en gebruikte materialen en middelen: Ruim 4000 DBC zijn ontwikkeld en er komen nog meer.
  Voor wat?controle op de uitgaven? Statistiek over de prevalentie van ziektebeelden, levensverwachtingen en socio-demografische ontwikkelingen in een zorggebied?
  En de daadwerkelijk zorg blijft uit; wachtlijsten…… Dus ook niet gek dat er marktwerking ontstaat vanuit commercieel slagvaardige partijen ( L. de Winter met zijn Dianostisch Centra ( inmiddels 8) en zijn mC in Lelystad, ook het Slotervaart ziekenhuis heeft een particuliere eigenaar… Slagvaardiger? efficienter om effectief om te gaan met de beschikbare mensen en middelen.
  De zorgvrager is de weg kwijt…. "u moet naar afdeling X, daar doen we eerst een bloedonderzoek, dan naar afdeling Y, daar wordt een röntgenfoto genomen, dan gaat u naar de polikliniek en wordt u bij de arts geroepen om de resultaten te bespreken!, Vergeet uw posnkaartje niet? Oh, u hebt er nog geen 1, gat u dan naar de centrale inschrijfbalie en neem wel uw verzekeringspas mee en ID bewijs. Oh, die ligt nog thuis.. Nee, uw ziekenhuiskaartje is niet meer geldig, we hebben een nieuw systeem, dus opnieuw inschrijven graag….etc.etc. Het restaurant doet goede zaken en de parkeergelden stromen binnen, maar in de zakken van de exploitanten.
  Bij 1 ziekenhuis kan je gratis parkeren, bij een ander betaal 3 euro per uur,
  Nee, uw dokter is er niet, die is op cursus, cngres, zit in bespreking..u kunt over 3 maanden weer terecht, maakt u maar een nieuwe afspraak. Hebt u even…
  Van die zaken dus, die mij somber maken over onze zorgtoekomst.

 54. Aad Verbaast 16 maart 2010 om 12:34

  @Nummer22:
  dank voor je uitgebreide reactie.
  Geeft een heel goed beeld wat er allemaal nog te verbeteren is in de zorg. Stof genoeg voor nog vele blogs.
  == Van die zaken dus, die mij somber maken over onze zorgtoekomst. ==
  Baart mij ook grote zorgen. Wat wordt er wat af geklooid!!
  Ik kan zo tientallen diep treurige anecdortes vertellen uit eigen ervaring. En nog zijn ze aan de gang..
  Wat me nog het meest ergert: er zijn enorme verschillen. Er zijn zelfs ook hele goede voorbeelden in enkele zorginstellingen. En daarnaast ook hele hele slechte.
  Wat betekent dat zelfs in de krakkemikkige omstandigheden er ook instellingen die zijn die hun zaakjes wel op orde hebben en snappen wat hun ‘gasten’ nodig hebben.
  Het kan dus wel!!
  Ook een kwestie van management (en opleiding en aansturing) dus. Respectievelijk van mismanagement.
  Aanpakken die troep.
  En als patient mondig blijven. Nog mondiger worden. Anders ben je overgeleverd aan de goden.., soms zelfs duivels.

 55. Geroma 16 maart 2010 om 13:52

  Aad, wat goed dat je dit onder de aandacht brengt.
  De uitzending heb ik niet gezien.
  Het is idd te gek voor woorden en schandalig!
  Paco slaat de spijker op z’n kop: Money talks.
  Alles draait verdorie om geld en machtsmisbruik.
  Om soms moedeloos van te worden……

 56. Aad Verbaast 16 maart 2010 om 14:15

  @Geroma:
  Je kunt het nog gaan bekijken.
  Of via de link die ik in de blog gegeven heb op internet.
  En het wordt herhaald op zondag 16 maart om 10.30 uur bij de VARA/NPS op Nederland 2.
  Inderdaad diep triest dat er weer mensen opduiken die misbruik maken, en zeker ten opzichtte van deze groep.
  Waar blijft het geweten?

 57. zelfstandig_journalist 16 maart 2010 om 14:41

  Principe van het zorgloket zou toch moeten zijn dat je daar met al je vragen terecht kunt en dat er daarom medewerkers zitten die overal een(begin van een) antwoord op moeten hebben.

 58. Aad Verbaast 16 maart 2010 om 15:36

  @Zelfstandigj-journalist:
  Dat zou wel het principe moeten zijn van een zorgloket. Maar daar hebben ze niet goed voor gezorgd..
  Waar blijven de professionals? Ze snappen het zelf niet eens. Laat staan degenen die om zorg vragen..
  Tja, leuker kan ik het niet maken, makkelijker ook niet..

 59. Peter Hoopman 16 maart 2010 om 16:44

  Ik begrijp je invalshoek Aad en van daar uit heb je honderd procent gelijk!!!
  Etienne la Boetie schreef ergens tussen 1530 – 1563 vermoedelijk vanuit uit burgerlijke ongehoorzaamheid de klassieker: De vrijwillige slavernij
  Althans dat staat op de achterkant van het kleine in het nederlands vertaalde boekje.
  Wanneer we naar altuïsme evolueren en vroeg of laat hebben we geen andere mogelijkheid, willen we als mensheid en planeet aarde overleven. Dan zullen de beheerders van de zorgboerderij het goede voorbeeld dienen te geven.

 60. Aad Verbaast 16 maart 2010 om 16:51

  @Peter Hoopman.
  Dit zijn nieuwe vormen van slavernij, zo durf ik het best wel te noemen.
  Niet eens vrijwillig.
  Plus misbruik maken van de gaten die de wetgevende macht heeft gekreëerd.
  Men moest zich schamen!

 61. Smokey 16 maart 2010 om 16:59

  Nummer 22 en Aad, Ja en bij datzelfde ziekenhuis, waar parkeren 3 euro per uur kost, krijgt men als congres-of symposiumganger van de farmacie ( aan wie de collegezaal tijdelijk verhuurd is) een gratis uitrijkaart…. Da`s meten met twee maten.

 62. Aad Verbaast 16 maart 2010 om 17:19

  @Smokey: wordt betaald door de farmacy natuurlijk.
  Ook nog wel eens een onderwerp om een hele serie blogs over te gaan maken. Stapels voorbeelden hoe het niet moet, en de kosten van de gezondheidszorg onnodig worden opgejaagd. Die natuurlijk weer voor rekening komt van de zieke burger, en zelfs de gezonde burger.
  In mijn werkzame leven in de medische wereld gezeten een tijdje. Maar er uitgestapt. Ik wilde niet meer meedoen aan die geldmachines ten koste van anderen.

 63. Peter Hoopman 16 maart 2010 om 17:33

  Mee eens, Aad probeerde er een iets ander invalshoek aan te geven, die misschien weer stof tot nadenken geeft.

 64. Aad Verbaast 16 maart 2010 om 17:40

  @Peter:
  genoeg stof tot nadenken. Dit was er eentje die me al te binnen geschoten was. Had het nog niet expliciet genoemd.
  Ook om over na te denken: het is misschien wel nog erger: de ‘slaven’ moeten er nog dik voor betalen ook nog.
  Dat had de VOC nog niet bedacht..
  Zelfs de VOC mentaliteit kent voortschrijdend inzicht.
  "Met de kennis van nu…."etc..

 65. Aad Verbaast 16 maart 2010 om 18:39

  @Allen:
  Telmiep is toch wel weer een interessante bron van informatie.
  Zie ik dat ministerie van VWS en GGZDrenthe (ik ken ze daar…) hebben gereaguurd vandaag.
  Wordt tijd dat ze eens een beetje aan zelfreflectie gaan doen daar.

 66. Smokey 16 maart 2010 om 23:16

  @Aad, 17.19 dat siert je 🙂
  Al geloven velen dit nog wel; ik geloof het niet meer, dat men met (valse) bezorgdheid om de "gewone burger" zo met hun lot begaan is. Immers op vele fronten wordt juist onzorgvuldig met gezondheid en welzijn van mensen omgesprongen.Alles onder het mom van bezuiniging en crisis. Vreemd dat bepaalde groeperingen daar juist helemaal geen last van hebben. Integendeel zou ik willen zeggen.
  Er wordt zeer veel geld verdiend aan leed en ziekten. Verwacht maar niet dat deze lucratieve "melkkoe" uit de markt zal verdwijnen. Als de wetenschap steeds meer vooruitgang boekt zouden er eerder minder dan steeds meer patiënten moeten komen.
  Met zelfreflectie zouden ze zichzelf benadelen. Dus no way zelfrelectie.Zelfs geen beetje want anders kunnen zij zichzelf niet meer geloven.

 67. Aad Verbaast 17 maart 2010 om 00:27

  @Smokey:
  Helemaal eens met je verhaal, Smokey. Ik heb dingen meegemaakt die een mens met een beetje geweten toch niet zou kunnen accepteren.
  Daarnaast, en dat mag ook gezegd worden, dingen gezien die echt een enorme vooruitgang konden betekenen voor mensen die dat heel hard nodig hadden.
  Heel dubbel. Want waarom moet er dan meteen (als dat laatste duidelijk wordt) bakken geld aan verdiend worden?
  En nog wel wat meer vragen om mee te worstelen. Kon ook zo maar een boek worden.
  Kortom: leerzame tijd, en heeft me wel degelijk mede gevormd tot wat ik nu ben.

 68. jan bouma 17 maart 2010 om 07:46

  @Aad…00:27
  De door jou en mij gewaardeerde Albert Einstein formuleerde met navolgende filosofische quote het antwoord op je comment. Ik druk die zo dadelijk hier af. Verder weet je ben ik vandaag op het Provinciehuis te Utrecht om eigenlijk ook de betekenis van die quote toe te lichten. De overheid blijkt namelijk net zo corrupt en achterlijk als de gesmade particulieren die het ook niet snappen.
  Enfin.. tot pas veel later op de dag en denk eens aan Einstein die zei:
  zie voor de context mijn lopende blog.
  ==
  A human being is a part of the whole, called by us “Universe”, a part limited in time and space. He experiences himself, his thoughts and feelings as something separated from the rest – a kind of optical delusion of his consciousness. This delusion is a kind of prison for us, restricting us to our personal desires and to affection for a few persons nearest to us. Our task must be to free ourselves from this prison by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole nature in its beauty. Nobody is able to achieve this completely, but the striving for such achievement is in itself a part of the liberation and a foundation for inner security.
  Albert Einstein
  ….Einstein vat op een bepaalde manier ook mijn verhaal/boek samen. En als u mij niet geloven wilt dan misschien wel Einstein.
  ==
  amuseer je…:))

 69. VSp 17 maart 2010 om 07:55

  @ to whom it may concern
  Tsja, over zorg gesproken, ziekenhuis en zo…..
  Heeft Rubio een operatie van jewelste ondergaan, kan hooguit 25 meter naar de douche lopen, moet zittend douchen, is dan doodmoe, maar zoals altijd vrolijk en positief, krijgt hij te horen dat hij eruit moet, naar huis en vrijdagochtend terug moet komen voor controle.
  Toen hij protesteerde kreeg hij te horen dat zijn bed reeds was gereserveerd voor ‘de volgende, alstublieft!’. En naar een ander loket moest voor de reeds toegezegde en overeengekomen thuiszorg.
  ‘Maar ik nog nauwelijks lopen!’ is niet relevant.
  Goed geregeld. Een lopende band fabriek doet het niet beter.
  Nou ja, als pleister op de wonde heeft hij ‘ziekenhuis sjans’ met een verpleegster van Surinaamse afkomst die Moksi Meti en sambal voor hem meenam omdat qte ‘het eten hier nog erger is dan in de Economy Class van Martinair’. unqte.
  F.y.i.
  Die opgestoomde voedselpakketten komen van de cateringfabriek van Martinair in Lelystad. Worden o.a. ook geleverd aan gevangenissen. Maar dit terzijde.

 70. Aad Verbaast 17 maart 2010 om 08:07

  @VSp:
  Het zijn fabrieken en er moet productie gedraaid worden. AMC is één van de grootste fabrieken in Nederland. Persoonlijk ook veel meegemaakt daar.
  Op zich wel weer goed dat hij eruit kan en in de nabijheid van de buufs kan zijn. Nu weer overgeleverd aan de thuiszorg. Ook grote verschillen in kwaliteit maar misschien aan de Vecht is het daar wel op orde.
  Eten: laat ze toch opvliegen! Gelukkig dat er nog verpleegsers zijn die dat snappen. Aan de smabal zal het niet liggen.
  Doe hem veel groeten, wens hem het allerbeste, en in een ziekenhuis kun je beter niet wezen!

 71. Aad Verbaast 17 maart 2010 om 08:13

  @Jan:
  Wijze woorden van Einstein. Doe me denken aan je woorden dat het algemeen belang samnevalt met het eigen belang (of woorden van je in ddie sterkking).
  Als mensen dat zouden inzien dan zou de wereld er weer anders kunnen gaan uitzien.
  Ik hoop voor je dat na vandaag de wereld er ook wat anders gaat uitzien.
  En wees waakzaam, aanpalende organisaties aan de politiek hebben de politieke ziekte overgenomen: van alles beloven, maar niets doen. Dus laat je niets aanpraten. Actie moet er enomen worden!
  SMART regel: specifiek, meetbaar, actiegericht, realiseerbaar en tijdsgebonden!
  Kijk dat is iets waar de politiek nog nooit van gehoord heeft. Die kijken elke keer slechts uit naar volgende verkiezingen.. Omdat ze geregeld hebben dat ze dan weer vier jaar een mandaat gekregen hebben van ‘de kiezer’ om door te mogen slapen.
  Succes, en wordt vervolgd. We horen wel hoe het gelopen is. Of niet natuurlijk.

 72. martin 17 maart 2010 om 11:29

  Waar haal je het toch vandaan? Weer een helder verhaal.

 73. Aad Verbaast 17 maart 2010 om 12:29

  @Martin:
  == Waar haal je het toch vandaan? ==
  Niet zo ingewikkeld: me blijven verbazen over wat er om me heen gebeurt. Dan komt de rest vanzelf..
  In deze wereld: never a dull moment!
  Voor jou interessant ook wellicht wat ik vanmorgen weer voorbij zag komen:
  Irak: http://www.reuters.com/article/idUSTRE62F3KH20100316
  "U.S. might boost Iraq force structure during drawdown"
  Afghanistan:http://www.cnn.com/2010/WORLD/asiapcf/03/17/afghanistan.nato.detainees/index.html
  "U.S. to end 96-hour rule for Afghan detainees" (verlengen dat eventjes eenzijdig naar 14 dagen.)
  En gisteren, ook Afganistan:http://www.reuters.com/article/idUSTRE62F2LU20100316
  "Afghanistan confirms blanket pardon for war crimes"
  Generaal pardon voor alle oorlogsmisdadigers.. Ook een ‘democratisch besluit’..
  Wat een wereld!, Wat een bende, wat een rotzooi..

 74. jan bouma 17 maart 2010 om 16:44

  @Aad…8:13
  Beetje laat maar m’n eerste comment van de vergadering staat al m’n blogs. Het verliep zoals ik verwachtte. Mits tegenbewijs is de politicus en diens ambtenaar die z’n woord om den brode moet spreken eigenlijk niet anders te kwalificeren als "crimineel" en daarop had ik me ingesteld. M’n advocaat had het voor de vergadering ook al gezegd: "Let op! Ze gaan onderzoeken..!" De afleidingsmanoeuvre om in het moeras terecht te komen bij uitstek. Enfin… ik heb het zooitje criminelen duidelijk gemaakt dat ik v o o r 23 maart a.s. UITSLUITSEL wil hebben omdat ik dan zoals je weet DE TELEGRAAF op bezoek heb voor wat voorpaginanieuws. De Provincie maakt een verslag van de bespreking en ik deed dat al op mijn blogs. Herinner je verder Wittgenstein over "taalmisbruik". Het beste kun je dan beter meteen maar je mitrailleur in stelling brengen… Tot zo ver. Voor meer details (niet uitputtend) zie mijn blog.
  Wat een zooitje!

 75. Aad Verbaast 17 maart 2010 om 17:06

  @Jan:
  Niet alleen je advocaat had het al voorspeld. Ik had je er ook al op gewezen dat dat de agenda zou zijn voor hen.
  Ik ken de pappenheimers inmiddels. Het enige agendapunt van hen is uithoren. Altijd zo bij groepen die iets te verbergen hebben..
  Goed dat je waakzaam was.
  Ik ga nu je blogaanvulling lezen. Ik ben benieuwd!

 76. Smokey 17 maart 2010 om 19:43

  -@Aad, 0.027 = Kortom: leerzame tijd, en heeft me wel degelijk mede gevormd tot wat ik nu ben= reageerde je. Helemaal eens: Immers van de verkeerde dingen die je ziet en meemaakt kun je ook leren. Vooral hoe het niet moet.
  Steeds hoop ik dat jij ergens een positief puntje weet te melden, n.a.v. alle ellende en leed dat dient te worden opgelost. Ik ben zeker niet overwegend pessimistisch maar ik zie e.e.a. eerder afglijden.
  Aangaande Rubio had ik verwacht dat hij nog wel even in het ziekenhuis zou moeten blijven na zo`n zware operatie. Schandalig dat hij zo vroeg "aan z`n lot wordt overgelaten". Echt kwaliteit in zorg, maar nu lieg ik:-(
  Zorg? Het zal ze een zorg wezen.

 77. jan bouma 17 maart 2010 om 20:42

  @Aad
  Het is to the point dat we politiek bedrog (en dus alle zaken als wat je aanroert in dit blog) even plaatsen in het juiste kader. Ik denk dat het zo in elkaar steekt na ontvangst van een leugenachtige brief namens de Vaste Kamercommissie voor Justitie (en dus namens de 2e Kamer). Voor de brief zelf zie mijn blog.
  ==
  t.a.v. OM
  2e Kamercommissie voor Justitie is inmiddels "wakker" (vast en zeker vanwege de aangekondigde commotie) en de Griffier meldt zich met de obligate dooddoener. "Voor kennisgeving aangenomen!" Nu lig ik hier niet wakker van want "de politieke kennisneming" van mijn brief (lees: aanklacht) is slechts iets waard dat het kenmerk in zich draagt van "de politieke verantwoording" en die heeft natuurlijk weer niets te maken met het recht. Zo kan men de opvattingen over het recht altijd al sjoemelend bijstellen naar gelang de politiek dat opportuun acht. De afspiegeling van "de politiek" en de opvattingen over ons recht zijn weer een afgeleide van de meerderheid der opvattingen in de 2e Kamer. Dus vindt "de politiek" het prima dat de overheid liegt en bedriegt in het landsbelang; ambtenaren liegen er vrolijk op los.. dan vindt de meerderheid van ons parlement dat dat kan en mag als dat gedrag niet wordt gecorrigeerd door het parlement. De rechter komt er dan aan te pas. Die heeft dan weer te maken met een wetgevende 2e Kamer en alhoewel er rechtsgronden te over zijn om het handelen van de overheid te veroordelen geraakt de veroordeling al gauw in strijd met het staatsbelang. Ziedaar: de criminele overheid in volle glorie dankzij ons parlement. Europees recht dat prevaleert wil wel eens een oplossing bieden. Enfin.. het OM dat mijn zaak in onderzoek heeft dient hier volgens de Trias politica haar eigen wetsschendingen maar aan te vullen die ze aantreft in mijn dossier.
  Nu zouden sinds de rampen in Enschede en Volendam en het verlaten van de Pikmeerarresten er een verschuiving zijn opgetreden m.b.t. de onrechtmatige daad en… de strafrechtelijke vervolging van "de overheid". Of de criminele overheid laat de Vecht saneren voor 100 miljoen (= weggegooid geld) want ze laat tegelijkertijd een enorme gifbelt en honderden vaten ongezien het milieu verpesten (althans dat risico bestaat; en ik als gedupeerde moet die rotzooi ongezien en ongemerkt maar even doorverkopen!) Ook alweer geldt dan de vraag: wilt u dat? Lees: de parlementaire meerderheid?
  Enfin. Hierbij de brief namens de Griffier van de Vaste Kamercommissie voor Justitie d.d. heden:
  (de commissie zal ook wel voorpaginanieuws worden in de Telegraaf…)
  ==
  Kijk! Je kunt hier de parallellen trekken vanuit de 2e Kamer naar elke te signaleren misstand. Ook die jij hier signaleert. De kernvraag is dan: doen we niks als kiezer? Zo zal er niks veranderen. Enfin… genoeg nu voor vandaag alhier. Morgen verder.

 78. VSp 18 maart 2010 om 07:37

  @ To whom it may concern.
  Het wordt nog even wachten op de catering specialiteiten van Rubio in de kroeg, waarvan hij de gezelligheid nogal mist .
  Tot zaterdag wordt het op een houtje bijten, want de aangesleepte Surinaamse saté eet ie zelf op in dat Health Care Centrum.

 79. Aad Verbaast 18 maart 2010 om 09:12

  @VSp: begrijp ik dat Rubio tot zaterdag nog in dat fraaie AMC hotel zal verblijven?
  Eten, drinken, tv-tje kijken, en roomservice in allerlei vormen en maten. En natuurlijk niet te vergeten: de sate-koerier(ster)!

 80. Aad Verbaast 18 maart 2010 om 09:15

  @Smokey:
  == Steeds hoop ik dat jij ergens een positief puntje weet te melden, n.a.v. alle ellende en leed dat dient te worden opgelost. Ik ben zeker niet overwegend pessimistisch maar ik zie e.e.a. eerder afglijden. ==
  Bedoel je dan het leed in het algemeen, of bedoel je dat ik steeds verder afglijdt?

 81. Aad Verbaast 18 maart 2010 om 09:26

  @Jan:
  == De kernvraag is dan: doen we niks als kiezer? ==
  Ik schreef daar natuurlijk al eerder over in "de weggegooide stemmer".
  Het proces is heel simpel.
  Na "moiezame doch vruchtbare" coalitieondehandelingen gaat er een regering aan het werk (zeggen ze). Inmiddels de kamer buitenspel zettend met de stilzwijgende afspraak dat de coalitiegenoten in de kamer blindelings achter de regeringsstandpunten gaan staan. Ook bij gewijzigd inzicht ten aanzien van punten die in het "regeringsakkoord" staan. De oppositie staat buitenspel zolang het kabinet zit.
  De enige mogelijkheid nog iets daaraan te veranderen is als de coalitiegenoten onderling ruzie gaan maken, en er dan niet uitkomen. Dan valt het kabinet!
  Vervolgens roepen alle partijen: "het is nu aan de kiezer!!" Hoera! We mogen naar de stembus.
  De politici menen dan dat op basis van een mandaat van de kiezer ze weer geheel opnieuw mogen beginnen met hetzelfde proces. Namelijk de kiezer en de kamer (oppositie) biuiten spel zetten.
  Maar daar heb ik helemaal geen "mandaat" voor gegeven!!
  Het is en het blijft een bende.
  Zolang de stemmers (ik noem ze geen kiezers meer, er is immers niets te kiezen) hun koppen in het zand houden, kan dit allemaal maar doorgaan.
  Opstaan dus, en koppen uit het zand!
  N.B. net even de brief gelezen op je blog: schandalig!!

 82. jan bouma 18 maart 2010 om 09:36

  @Aad…9:26
  Uiteraard volledig met je eens. Ook m.b.t. je voorstel om vanaf nu te spreken over "stemmers". Dat is een enorme verduidelijking en verbetering! Inderdaad valt er niets te "kiezen" dan het ja en amen op wat de stemmer wordt voorgelegd!
  Wat een zooitje.

 83. Aad Verbaast 18 maart 2010 om 10:00

  @Jan:
  Inderdaad "stemmers". Je hebt stemvee en klapvee.
  Je kent mijn voorstellen om weer van de stemmer een kiezer te maken. Maar ja, dan moet de wetgevende macht aan de slag daarmee. En dat zullen ze niet doen omdat dat hun eigen vrijheden zal ontnemen. En zo zit dit muurvast. En ze blijven zich maar verbazen over de enorme kloof tussen de politiek en het volk. Die ook nog steeds groeit.
  Hoe blind kan men zijn. Van enige zintuigelijke waarneming is al lang geen sprake meer daar.
  Een grote ballenbak.

 84. VSp 18 maart 2010 om 10:07

  Hoe moet dat nu met de ‘van de stemgerechtigde kiezers bracht 53 procent hun stem uit’?
  Da’s circa 30% van de bevolking.
  Wie nauwkeuriger cijfers heeft, meldde zich!
  In een loterij valt méér te kiezen met een veel grotere kans op één van de prijzen. Het opkomstpercentage voor alle loterijen gemeten over een periode van vier jaar nadert de 80 procent.
  Wellicht verklaarbaar omdat men in een loterij het lot, na de keuze van de nummertjes, in eigen handen heeft.

 85. jan bouma 18 maart 2010 om 10:12

  @Aad
  Ja! Maar het waterschap Amstel Gooi en Vecht (AGV) gaat nu wel vandaag die gestorte partij vaten in de plas proberen te ontdekken want… "het is mooi weer!" (Ik kreeg zojuist een telefoontje)
  Alsnog dus een technisch onderzoek ter plaatse voor de "zintuigelijke waarneming".
  Geen "rocket science" zoals je zei want daarvoor heb je nodig een duikerspak en onderwatercamera’s. Daar hebben ze nog niet van gehoord. Het verhaal lijkt wel wat op dezelfde moeilijkheidsgraad waarmee die kiezer ontdekt moet worden. Die is minstens net zo gevaarlijk a l s die ontdekt wordt!
  Wat een zooitje..

 86. Aad Verbaast 18 maart 2010 om 10:50

  @VSp:
  In een loterij is natuurlijk niet veel te kiezen. Hoogstens welk lot je aanschaft met een kans in de prijzen te vallen.
  Het grote verschil is dat er nog een kans is om iets te winnen.
  Dat is natuurlijk in de politiek heel anders.
  Er is ook wel weer een overeenkomst: statistisch gezien zul je altijd verliezen.

 87. Aad Verbaast 18 maart 2010 om 10:54

  @Jan:
  = Maar het waterschap Amstel Gooi en Vecht (AGV) gaat nu wel vandaag die gestorte partij vaten in de plas proberen te ontdekken want… "het is mooi weer!" (Ik kreeg zojuist een telefoontje) ==
  Da’s toch goed nieuws!! Er gebeurt tenminste iets.
  Wat in het vat zit verzuurt niet. Nou ben ik wel benieuwd natuurlijk met welke methoden zij gaan kijken.
  Een vluchtige blik? Of gaan ze serieus onderzoeken of er iets ligt, en zo zorgvuldig dat ze ook kunnen vastleggen dat er iets dan wel niets ligt?
  Dat maakt nogal een groot verschil immers.

 88. jan bouma 18 maart 2010 om 11:57

  @Aad…10:54
  Ze hadden in een vergeten rapport z e l f al ontdekt dat die partij vaten er ligt. En ik heb dat halve voetbalveld vaten ook gezien bij…"mooi weer". Ja. Ik ben geen scientist die "gedegen onderzoeken" verricht en daarvoor dik betaald wordt om… hahahaha weer niks te vinden! Kijk! Al zit er zoete koek in die vaten lost dat niks op want de rest dient ook gesaneerd te worden maar daar denkt men "ineens" nu heel anders over. Als er "zoete koek" in blijkt te zitten (maar misschien ook dioxines en/of andere echte giftige troep) zal je dat toch even moeten onderzoeken. Nu ben ik ook geen chemisch analist en ik heb ook geen laboratorium want… hahahahaha daar hebben ze natuurlijk die dik betaalde onderzoeksbureaus voor die… "weer niks mogen vinden!"
  Zo draait de corrupte caroussel verder.
  Als je nu even doordenkt kom je tot de conclusie dat het hele ministerie van VROM en al die onderzoeksbureaus rustig opgedoekt kunnen worden want…. "we doen er toch niks aan!" Wordt het milieubeleid – dat toch al een farce is – geheel overbodig en dat is natuurlijk nog goedkoper!
  Waarom zou je die hele heisa nog in standhouden? Maar dat wil de milieumaffia natuurlijk ook weer niet dat alles opgedoekt wordt; het gaat immers lekker zo. De opdrachtgever bespaart enorm op de saneringen en betaalt daarvoor aan de onderzoeksbureaus. Iedereen blij. Alles perfect in orde! En het motto luidt: "bij geen visuele hinder of waarneming anderszins is er ook geen milieuprobleem!" C’est si simple comme bonjour!
  Ik zet dit comment even over naar m’n blog.

 89. Aad Verbaast 18 maart 2010 om 16:40

  @Jan:
  En hebben jullie vanmiddag heerlijk met zijn allen liggeren dobberen in die sloot achter je huis?
  Honderden vaten gevonden die rottend en meurend in de modder lggen te verrotten zodat de smeur zich al verspreid in het ‘oppervlakte water’..
  Of hebben ze een blik geworpen op het oppervlakte, en zijn ze tot de conclusie gekomen: niets te zien!
  Ik verbaas me nergens meer over..

 90. jan bouma 18 maart 2010 om 16:59

  @Aad…16:40
  Ik heb er geen verslag van gekregen. Ik weet ook niet of meneer Hooiveld van het AGV er geweest is en ik bel m’n broers er niet eens over. Ik hoor het wel, of niet. Volgens mij was het ook te heiïg; geen "mooi weer"; bovendien was er een lichte golfslag en dan zie je ook niks!!! Kijk! Je hebt een strakke blauwe hemel nodig, het moet windstil zijn, en dan peddel je voorzichtig naar het schouwspel dat ca. 0,75 m – 1,25 m. onder de waterspiegel ligt… Een keurig woud van boven de prut uitstekende vaten. Sommigen voor slechts 20 a 30 cm. andere voor een halve meter. En dan voor zover het oog reikt t in dat water met de glans van oplichtend plutonium of wat het maar is. Als je per ongeluk daar in het water valt ben je binnen 10 seconden een geraamte want het spul is behoorlijk agressief…. Voor de rest heerst er een doodse stilte… Zoiets! :)) Ik weet het niet.

 91. Aad Verbaast 18 maart 2010 om 17:10

  @Jan:
  je gaat me toch niet vertellen dat je er niet bovenop hebt gestaan, toen de heer/heren zijn komen kijken?
  Geen moment uit het oog verliezen opdat zij ook niet iets uit het oog verliezen..
  En natuurlijk (altijd beleefd blijven) een kop koffie, met een koekje van eigen deeg erbij..
  Maar in relatie tot de olievaten heb ik toch nog wel een opstekertje voor je.
  Ik zag net een minuut geleden het volgende artikel voorbij komen.
  En ik blijf natuurlijk creatief meedenken om te kijken hoe je problemen worden opgelost.
  Nu: het volgende artikel geeft wat mogelijkheden, zeker als de vaten gewoon achter in je tuin voor het oprapen liggen.http://www.nrcnext.nl/blog/2010/03/18/herbruiksels-creatief-met-olievaten/
  Gouden handel!!

 92. jan bouma 18 maart 2010 om 18:19

  Aad… 17:10 …die vaten liggen in de plas waar mijn 2 broers aan wonen; dus 100 meter verderop. En ik heb ze al een keer gezien. Kijk! Ik geloof niet dat ze zo stom zijn om mij wat op de mouw spelden over het spul wat er in zit want ik vraag sowieso een contraexpertise aan. Voorts heeft die meneer Hooiveld van het AGV een bootje nodig gehad van mijn één van m’n broers om er te komen. Ik hoor het nog wel. Want a.s. dinsdag moet ik de Telegraaf ook vertellen over hoe en of wat ze ermee gaan doen.
  Die link van nrcnext is wel aardig maar ik doe liever iets met "kurk creatief". Bovendien zijn al die vaten roestig en vermoedelijk flinterdun door de corrosie.. Dat wordt nog wat om ze eruit te krijgen als dat noodzakelijk blijkt! Daar kun je nou nachtmerries van krijgen. Als waterschap bedoel ik. De hele Vecht van Utrecht tot aan Muiden – 42 Km lang – in één klap één dooie boel als ze het verkeerd aanpakken. Zou zo maar kunnen. Je hoort nader. Ik had vandaag ook geen tijd. Moest div. dingen buiten doen i.v.m. ondermeer een 30-tal Duitsers (Gartereise) die binnenkort op bezoek komen…. Etc. etc.
  tot later..

 93. Aad Verbaast 18 maart 2010 om 19:12

  @Jan
  Nog zo een: : holle vaten klinken het hardst."
  En gezien de overheids-non-interesse: van volle vaten hoor je nooit meer wat.
  Wat doen 30 Duitsers nou bij jou? Resistenten die bij jou de boel even komen opruimen? En het ultiem bewijs gaan leveren dat het allemaal een bende en een rotzooi is?

 94. jan bouma 18 maart 2010 om 20:37

  @Aad…19:12
  Ja misschien zijn ze (vaten) al opgelost in het milieu; ik ga er ook niet elke dag bij kijken hoe ze oplossen. Ze hebben overigens zelf al toegegeven in oude (vergeten) rapporten) dat ze er liggen. Een wethouder van Maarssen rapporteerde ze al in oktober 1989 aan de provincie volgens een artikel in de krant maar als niemand iets doet gebeurt er ook niks. Die meneer Hooiveld van het AGV kon vandaag niemand bereiken want er was niemand.
  Wat betreft die Duitsers.. Ach die snappen mijn verhaal. De profeet in eigen land wordt toch niet geëerd noch erkend… "Mein Feld ist die Welt" is het parool van Mithras. En ik dacht die Duitsers komen wel voor de wereldtuin. Ze wilden toch ooit ook de hele wereld veroveren… "und morgen die ganze Welt!’ Zo zongen de Nazis. :))
  Enfin… ik krijg er een stuk of 30 op bezoek maar dat duurt nog even. Er is veel werk in de wereldtuin; het was vandaag pas de eerste geschikte dag om buiten wat te doen. Vandaar. Bovendien ben ik de computer soms ook goed zat!

 95. Smokey 18 maart 2010 om 21:23

  @Aad 18-3 9.15
  =Bedoel je dan het leed in het algemeen, of bedoel je dat ik steeds verder afglijdt? =
  Uiteraard het leed in het algemeen. Nee zeg, jij niet Aad !
  Misschien zit er ouderwets landbouwgif( dieldrin en aldrin? Als ik het goed schrijf) in die vaten. Mocht destijds opeens niet meer en de boeren zaten met voorraad opgescheept.

 96. Smokey 18 maart 2010 om 21:28

  Even opgezocht. Het was inderdaad dieldrin. Kan neurologische beschadigingen veroorzaken.http://www.pesticideinfo.org/Detail_Chemical.jsp?Rec_Id=PC33416
  Nu aldrin nog…..

 97. Aad Verbaast 18 maart 2010 om 21:40

  @Jan:
  Zou zomaar kunnen dat die stoffen inmiddels overal ‘tot in de aderen’ zitten. Dan toch bijzonder dat de wereldtuin dan toch nog enigzins bloeit en groet. Misschien juist wel daarom.
  Je trekt in ieder geval nog toerisme vanuit over de grens zelfs. Niet te geloven. Dat heb je dan toch maar weer bereikt. Of komen ze speciaal voor de hoek in je tuin met die hele speciale gifplanten?
  Succes er mee, en schoffel ze, en eronder.

 98. Smokey 18 maart 2010 om 21:44

  Aldrin (DDT) is moeilijk een link te openen. Alles afgeschermd. Eentje vond ik.http://www.wln.nl/kwaliteit/ME.tofcb.html
  De tweede alinea over componenten toont een rijtje waarin aldrin voorkomt .Aldrin werd in oppervlaktewater gevonden via gewasbespuitingen van m.n. weilanden. Men vond de stof ook terug in koemelk. Waarschijnlijk is de info in de doofpot beland.

 99. Aad Verbaast 18 maart 2010 om 21:44

  @Smokey:
  == Nee zeg, jij niet Aad ! ==
  Ik vroeg dat omdat het me eerlijk gezegd niet eens verbaasd had dat er toch iets te merken was. Inmiddels is er toch wat meer druk ontstaan vanuit de omgeving. Manterlzorg is onderhand een hoofdtaak aan het worden, die toch minder ruimte overrlaat merk ik voor van alles en nog wat.
  Dieldrin en Aldrin.
  Dat zou natuurlijk zo maar kunnen! Goed spoor van je.
  Zou ook een hoop kunnen verklaren, van het uiterst bijzondere gedrag van de direct aanwonenden :-))))
  @Jan: je kan toch wel tegen een geintje toch? 😉

 100. Smokey 18 maart 2010 om 21:56

  @Aad, Zoals eerder gemeld: Ik lees tussen regels door maar vraag nooit impertinent. Daarbij luidt een spreekwoord: "Spreken is…etc.
  Maar, sowieso niets te merken. Just by sixth sense.
  Aangaande de wereldtuin: Ook in het gewas zal de natuurwet wel gelden dat de sterkste overleeft. Lazen we ooit niet i.c. over de Japanse Duizendknopen die zo welig tierden in de wereldltuin. Zou zomaar kunnen dat die juist floreren omdat de andere gewassen t.o. van dat spul te zwak zijn. Nee, geen grap, helaas. Helaas? Ja, want dan was het zo erg nog niet.
  Ik ben begaan met mens, dier en de natuur, vandaar. Helaas niet begaan met ieder mens. Maar ja ook niet ieder mens is begaan met mij. Zou het niet eens willen:))
  En dit is ook geen grap: Een bus( autobus) vol mannen die de tuin komen bekijken? Nodig eens een bus vol wetenschappers uit met de interessante materie over planten en hun survival of the fittest. Een bus vol Japanners. En dan na afloop theedrinken in een theekoepeltje aan de Vecht à la Camera Obscura.

 101. Aad Verbaast 18 maart 2010 om 22:18

  @Smokey:
  Er zouden in die tuin van Jan heel wat bussen langs kunnen komen. Niet alleen om naar die tuin te kijken.
  Wat te denken van een bus vol leden van een duikclub uit de buurt die gewapend met onderwatercamera’s eens even de plas gaan verkennen en laten zien wat er allemaal in ligt of niet in ligt.
  Of een bus met demonstranten, die eindelijk samen met Jan (die op het kistje staat natuurlijk om de menigte toe te spreken) de barricaden opgaat.
  Of een bus vol oost-europese weklustigen die de tuin eens gaan omspitten en die rotzooi er uit halen en buiten het erf verdelen over de gemeentegronden. De gemeent zal het er mee eens zijn. Die stellen immers dat het schone grond betreft… Dat de arbeiders illegaal zijn is ook geen punt, aangezien der rotzooi die ze opruimen daar ook illegaal gedumpt is.
  Of een busje vol reunisten die allen het boek van Jan hebben gelezen. Jan’s boekenclub dus. En daar onder het genot van een kopje thee de smeuigste delen voordragen..
  Kortom: het wordt nog druk daar;
  Busje komt zo! :-))

 102. jan bouma 18 maart 2010 om 22:54

  @Aad… en nog wat ongedierte…:)) ik zal jullie krijgen.
  Nee! Ik mankeer niks! Sla af en toe wel ‘ns iemand met een rood waas voor de ogen in elkaar maar voor de rest mankeer ik niks… Stond van de week met Molotovcoctails voor het gemeentehuis.. maar men kon me net tegenhouden… dus ik mankeer eigenlijk helemaal niks… vorige week – waar gebeurd! – 5 politiebusjes met tientallen agenten op het terrein plus nog een ambulance uitgerukt maar… er was niks aan de hand; politie het huis op z’n kop gezet en gezocht langs de oevers van de plas want ze dachten dat ik ontvoerd was, vermoord of gewoon suicide gepleegd zou hebben… Ik ben als kroongetuige in het milieumaffiaproces natuurlijk een belangrijk iemand en de politie heeft ook daarin een belangrijke rol… etc. etc.. Voor de rest is er hier haast nooit iets aan de hand en ik hou me voor.. "ik mankeer helemaal niks..!" Nou komen die moffen nog en ik heb nog wat te verrekenen wat oud oorlogsleed: een oom vermoord, een oom in kamp Vught in elkaar geslagen.. etc. dus ik laat de krokodil op ze los als ze over het bruggetje lopen… Voor de rest gebeurt er hier haast niks.. Alles goed hier…
  Wat jullie niet begrijpen is dat de plaatselijke milieucriminelen mij BETICHT hebben dat i k de milieucrimineel zou zijn… Op het landgedeelte is er niets aan de hand. De bodemverontreiniging zit in de plassen en ik zou niet weten hoe ook nog daarvan invloed is op het landgedeelte.
  Serieus nu. Het geld is op van de overheid om noodzakelijke saneringen uit te voeren dus laat men de boel maar rotten en de overheid denkt ook dat de burger, het individu, dezelfde opvatting maar moet hebben ondanks hun rapporten, etc. etc. Zie verder m’n jur. blog maar…
  Tot morgen. Ga ik de VROM-Inspectie van de regio Noord-West Nederland eens aan z’n jasje trekken. A.s. dinsdag de 23e komt de TELEGRAAF in actie… Misschien wel voorpagina.

 103. jan bouma 18 maart 2010 om 23:05

  nog vergeten… als het meezit zal Hugo van Neck weer excelleren op Horowitz’ vleugel bij een TV-programma a.s. maandag; dan zal ik er als producer zeker bij zijn maar ik kan nog niet precies de details verklappen. Morgen eind van de dag hier meer over. Tot zolang hou deze info. nog even onder de pet. En a.s. 4 april is hij in het programma BANANENSPLIT te zien voor minstens een minuut of tien en dus daarna zeker beroemd! Dat programma schijnt 3 miljoen kijkers te trekken…

 104. Aad Verbaast 19 maart 2010 om 00:34

  @Jan:
  == "ik mankeer helemaal niks..!" ==
  Altijd heel gevaarlijke opmerkingen. Ze lokken twee mogelijke reacties uit (en nog wel meer):
  1. dat zeggen ze allemaal
  2. gaat u dat maar uitleggen aan de rechter.
  Goed, daarmee is dat afgehandeld. Dan de volgende:
  == Op het landgedeelte is er niets aan de hand. ==
  Mankeert mij nu helemaal niets, of mankeert er bij jou van alles. Ik meen te toch te herinneren dat je het toch vele malen hebt gehad over enorme hoeveelheden grond die zou moeten worden afgegraven uit je tuin om die weer een beetje schoon te krijgen.
  Vergis ik me nou?
  Hiervoor had je het ook al over die vaten die ergens verderop zouden liggen?
  == …die vaten liggen in de plas waar mijn 2 broers aan wonen; dus 100 meter verderop. ==
  Begrijp ik dan dat er helemaal niets aan de hand is bij jouzelf??
  Al die drukte om niets??
  (Ik zal deze ontboezemingen van je maar niet even doormailen naar al die vermeende milieucriminelen….)
  P.S. maandag zal ik de buis dan weer aan zetten..

 105. jan bouma 19 maart 2010 om 09:10

  @Aad…00:34
  Kun je zien hoe moeilijk kennelijk het dossier voor jou ook nog is. En ja, je speelt de criminelen in de kaart met een zogenaamd "ingewikkeld dossier". Het is niet ingewikkeld want ziehier opnieuw een uitleg:
  Kijk! We onderscheiden:
  a) de voormalige vuilstort, dat zijn de plassen met daaromheen ook het land en oevers die zwaar verontreinigd zijn. Die plassen en de oevers moesten anderzijds noodzakelijkerwijze als buurmans tuin aangekocht worden. De overheid denkt dan dat het rechtmatig is om te vinden dat de nieuwe eigenaar ook SCHULDIG en belast mag worden van de milieucriminaliteit (en de negatieve gevolgen daarvan) die door haar zelf gepleegd is in het verleden!!!! Terwijl ik uiteraard de overheid aansprakelijk hou want ik zal nooit en te nimmer daar aansprakelijk voor KUNNEN zijn. De plas achter mijn huis is met of zonder die vaten al net zo zwaar verontreinigd als de plas van m’n broers. Deze toestand heeft ernstige vermogensschades tot gevolg. Het geheel is onverkoopbaar! In m’n dossier staat alles helder en duidelijk hoor.
  Vervolgens hebben we
  b) Ten aanzien van het aangrenzende landgedeelte, dus daar waar onze huizen op staan en de tuinen, daarvan beweert de criminele overheid aan koper W. in 2004 dat ik…:
  a) olietanks in de grond zou hebben laten zitten
  b) vervuilde ophogingsgrond zou hebben aangewend
  c) gelogen zou hebben omtrent de voorgeschiedenis van dat terrein
  d) en dat koper W. toch weer niet mag aanbouwen ondanks verkregen formulieren waaruit blijkt dat dat wel zou kunnen.
  Dus de koper van Villa Mithras zei:
  "…Dan zou ik die gifbelt moeten aankopen… (want dat wist hij dat het om een voormalige vuilstort ging – tenslotte had ik daarvoor ZELF in 1990 al het Grontmijrapport geïnitieerd) "…maar wie garandeert mij dat die m’n aangrenzende (schone) grondstuk niet beïnvloedt?" Goeie vraag. Ik had geen antwoord. Het hele opgebouwde vertrouwen met mijn opvolger was sowieso al weg! De hele bende escaleert dan begin 2009 als ik vanwege die WOZ-toestand ga uitzoeken hoe het nou zit met de juridische konsekwenties van de criminele overheid.
  En voor de rest schamperde koper W. nog tegen mij:
  "je hebt gelogen: zie a t/m d!"
  Terwijl die valse aantijgingen van de overheid zonneklaar met tegenbewijs te ontkrachten zouden zijn maar het leed was al geschied. Koper haakte af terwijl het koopcontract voor ondertekening gereed lag. De overheid werd geloofd en niet ik terwijl de overheid toch gelogen had. Zo gaat dat…
  Ziedaar nu het belang dat je moet kunnen hechten aan een integere overheid die niet liegt en bedriegt. De gemeente en de milieudienst Noord West Utrecht , die de valse informatie aan koper W. verschaften, zijn aansprakelijk voor het causale verband dat koper W. afhaakte. En ik kon de man geen ongelijk geven. Elke andere willekeurige koper zou ook afgehaakt zijn.
  Koper zei ook nog: "Weet jij wel hoe ze over je praten? Dat mogen ze helemaal niet meer!’ Kortom mijn hele integriteit werd even te grabbel gegooid terwijl mijn uithangbord is van Villa Mithras te vertegenwoordigen WAARHEID&LICHT ! En koper had zich geïdentificeerd met mijn "uithangbord" .
  Dus het criminele schorem tastte op dat moment mijn gehele integriteit aan. Tenslotte symboliseert Villa Mithras sinds de oprichting in 1985 al te zijn de vertolking van Waarheid&Licht.
  Zie verder maar "de achterkant van mijn gelijk!" Daar staat het ook uitgelegd.
  Amuseer je… Ik zal dit blog overzetten naar m’n lopende blog. Misschien zijn er (zogenaamd) nog lieden die het wel snappen maar zeggen het weer niet te snappen. Ik ga vandaag die Inspectie namens VROM interpelleren.

 106. Aad Verbaast 19 maart 2010 om 09:50

  @Jan:
  Dank voor deze weer verhelderende uitleg. Althans daar lijkt het op.
  Dus, als ik het goed begrijp is de grond om je huis (de plassen, de oevers etc), maar ok het land (waar de huizen op staan wel degelijk vervuild.
  De overheid ontkent dat ook niet.
  De overheid doet er zelfs ook nog een schepje bovenop: punt b (a-c).
  Is dat het?

 107. jan bouma 19 maart 2010 om 10:26

  @Aad… 9:50
  In strijd met de waarheid beschuldigt de overheid mij van a t/m d en word ik geïncrimineerd als milieuvervuiler! For Gods sake! Hou het nou simpel!!
  Dus…: N E E ! De directe ondergrond van de huizen en de tuinen zijn NIET vervuild alleen maar volgens een criminele overheid die mij daarvan valselijk beschuldigt!!!
  Lees dit nou 2 keer en je snapt het! :))
  Daarnaast is die zelfde criminele overheid WEL schuldig voor de in het verleden vervuilde plassen en de oevers*).
  En de daders van die milieucriminaliteit liggen op het kerkhof.
  Zo moeilijk is het toch niet om dit begrijpen?
  *)
  de oevers variëren in breedte tussen een paar meter tot maximaal zelfs ca. 30 meter zoals bij mij.

 108. Aad Verbaast 19 maart 2010 om 12:21

  @Jan:
  Ik weet niet of het moeilijk of niet moeilijk te begrijpen is Jan.
  Maar verwarrend is het wel.
  a. Je stelt nu dat de directe ondergrond en de tuinen niet zijn vervuild. Da’s mooi
  b. Je stelt dat de oevers wel zijn vervuild. Da’s niet mooi.
  Vragen:
  ad a-b: Maar die oever hoort toch bij je tuin? Of zijn die geheel in bezit van de gemeente?
  Als er niets vervuild is, dan heb je toch ook geen probleem met de WOZ waarde?
  Behalve dan het punt dat de gemeente ten onrechte het gerucht heeft verspreid dat de grond onder je huis wel degelijk vervuild is. En je daardoor schade hebt opgelopen..
  Dan kan toch alles opgelost zijn als de gemeente even vast wil leggen op een A-4tje dat je landerijen geheel schoon zijn?
  Immers:
  Kan jij je huis verkopen tegen normale marktwaarde.
  Kunnen zij de WOZ waarde terecht claimen..

 109. ron 19 maart 2010 om 13:24

  Interessant stukje Nederland. Een mooi idee, wederom naar de knoppen gemaakt door aasgieren en geldwolven. Jammer dat de politiek zichzelf steeds 100 keer meer werk op de hals haalt dan voorzien door het feit dat er misbruik van een op zich goed initiatief wordt gemaakt. Voorbeeldstraffen is wellicht een oplossing.

 110. Aad Verbaast 19 maart 2010 om 13:30

  @Ron:
  Veelal is het een kleine groep die het verpest voor de grotere groepen welwillenden. Zo ook hier.
  Maar ook de regelgevers zijn daar schuldig aan: ideeën invoeren die in concept goed klinken, maar die dan niet verder goed dordaacht worden.
  Waarom niet een groep ambtenaren opdracht geven om in een denktank te gaan zitten en te bedenken hoe nieuwe wetgeving gekraakt kan worden.
  Voorkomen is beter dan genezen immers.
  Nu loopt de goegemeente elke keer verbaast achter de waarheid aan.

 111. jan bouma 19 maart 2010 om 14:11

  @Aad… 12:21
  Ongelooflijk hoe de "misverstanden" zich maar continueren… Opnieuw een uitleg.
  Terwijl dus de echte milieucriminelen uit het verleden – met betrekking tot de vervuiling van een 8 HA groot gebied dat grenst aan mijn gebied – zich willen vrijpleiten beschuldigen diezelfde milieucriminelen mij van milieumisdrijven! Zie a t/m d. De gehele locatie wordt daardoor "besmet". Je kunt me dus mijn woede voorstellen dat al die leugenachtige aantijgingen (dat ik de milieucrimineel zou zijn) zich hebben vertaald in mijn verweer en hebben geleid tot mijn reacties om ze aan de schandpaal te nagelen.
  Je stelt: == Dan kan toch alles opgelost zijn als de gemeente even vast wil leggen op een A-4tje dat je landerijen geheel schoon zijn?==
  …dat is weliswaar het geval maar ik heb BINNEN MIJN EIGENDOM ook nog even over te dragen die door de overheid in het verleden vervuilde locatie. Daar is geen scheiding mogelijk. Begrijp nu even dat de kadastrale eigendomsgrens tussen "schoon" met de aangrenzende vervuilde plas plus oever een onverbrekelijk onderdeel vormt van het geheel.
  Kijk! Ik ga er van uit dat er geen SCHULD-OVERHEVELING mogelijk is volgens mijn rechtsopvattingen wanneer mij geen schuld valt aan te rekenen terzake milieumisdrijven die door de overheid zijn toegelaten danwel dat de overheid en het waterschap en de provincie Utrecht daar destijds (1930 – 1955) ZELF op af te rekenen zijn.
  Zie mijn juridische analyses.
  De actuele toestand is dat mijn gehele locatie 0 tot minus 1 miljoen moet worden gewaardeerd. Nou ja… de fractievoorzitter van de PvdA in Maarssen, Mevr. Hornman, wou nog wel 1 ton bieden voor een locatie (1,6 HA aan de Vecht) die 2,5 miljoen waard zou zijn vanwege de belasting van die milieuvervuilingen.
  De criminelen dienen dit feit onder ogen te zien. Ik heb voorgesteld dat als hun opvatting is: "er is niets aan de hand" dat zij dan maar de valorisatie in het economische verkeer zouden moeten waarmaken om voor 3,5 miljoen voor mijn locatie zouden moeten bieden en het aan te kopen. Daarbij verdisconteer ik ook het smaad- en lasterartikel vlgs BW Art. 6.162 – onrechtmatige daad. Maar dat doet de criminele overheid niet. De schurken laten liever een particulier failliet gaan. En dan ontstaat "de onrechtmatige daad".
  Tel daarbij op de vervalste en onjuiste rapporten van de mileumaffia en je hebt de hele picture in het vizier.
  Dan gaat men vervolgens "zwartepieten". De provincie zegt: "de gemeente Maarssen is schuldig". En vice versa wat de gemeente aangaat. Per saldo is gewoon de particulier, de burger, slachtoffer van een criminele overheid. Maar het interesseert mij geen moer WIE er aansprakelijk is. De schade dient vergoed te worden want ik heb dankzij hen een onverkoopbare locatie. Benevens wil ik rechtsherstel van hun leugenachtige aantijgingen omtrent mijn integriteit. En daarnaast wil ik het milieu ook nog wel beschermen door daar voor op te komen en te eisen dat je…"een gifbelt een waterwingebied (de Bethunepolder) en/of de Vecht kunt laten vervuilen!"
  Vandaar dat ik tijdig op de rem heb getrapt m.b.t. de onthouding van goedkeuring van "het baggerplan en sanering van de Vecht voor 100 miljoen door de provincie Utrecht" als de criminelen, die verzaakten, ook niet die voormalige vuilstort willen saneren en mij schadeloos stellen. De voormalige giftige vuilstort staat nu eenmaal in open verbinding met de Vecht. Je kunt hier niet anders opereren.

 112. Smokey 19 maart 2010 om 15:10

  Stel dat een watermonster uitwijst dat er in het water ( èn in de vaten) pesticiden als dieldrin en aldrin aanwezig zijn. (Nogmaals: gedateerd spul dat allang is verboden. Stel… dan moet daar ook een antidotum voor zijn. Dieldrin en aldrin zijn stoffen die behoren tot de esters. Dat zal toch wel op te zoeken zijn, vermoed ik. Esters zijn scheikundige verbindingen waarbij water en vetstoffen kunnen worden vermengd, ook wel emulgatoren. Als het antidotum bekend is kan de hele boel ontgift worden. Uiteraard op conto van de verantwoordelijke instanties. Hamvraag: wie heeft(hebben) die vaten daar gedumpt? Boeren `s nachts in het donker of een bedrijf dat geen zin had om afval tegen kosten kwijt te raken.
  @Aad schrijft=Behalve dan het punt dat de gemeente ten onrechte het gerucht heeft verspreid dat de grond onder je huis wel degelijk vervuild is. En je daardoor schade hebt opgelopen.=
  Als ik het goed heb begrepen zit`m daar de crux. Door laster alleen al is de waarde voor potentiële kopers teruggedrongen..Ondanks rechtsherstel ( dat zal ook handenvol geld en veel tijd kosten), mensen blijven je met de nek aankijken, tegen beter weten in. En zie dat dan nog maar eens recht te procederen.
  Vanochtend- zo bleek achteraf) voor het eerst een (tijdelijke ban) gekregen. Door een misverstand omdat ik vrij vertaald een idee van @ jan bouma poneerde… Het ging over de toenemende wereldbevolking en dat daar snel iets aan gedaan zou moeten worden. Mijn repliek impliceerde de oplossing die ik via het blog had gelezen en die- wie weet- al zonder dat we weten weten in werking zou kunnen zijn. De mensen worden geleidelijk aan minder vruchtbaar zodat de volgende generatie minder kinderen baart en de daaropvolgende nog minder.
  Welnu j@an bouma, waarmee ik maar wilde zeggen dat zelfs dit ene item uit jouw wereldprogramma niet goed wordt begrepen of ontvangen. De mensen zijn nog niet zover en ze reageren of ze water zien branden.
  Mensen die nog niet beter weten kan dit niet worden verweten. Iemand van wie ze het willen aannemen zal dat hen dienen te vertellen.

 113. jan bouma 19 maart 2010 om 16:13

  Smokey…15:10
  Paar opmerkingen.
  1. De overheid acht haar verantwoordelijkheid namens de kiezer, de burger, thans dermate teruggedrongen tot… eigenlijk NIKS als het om de in het verleden begane milieumisdrijven gaat. De trigger is hier ondermeer geweest de processen tegen SOLVAY-DUPHAR en SHELL i.v.m. de gigavervuilingen in de Volgermeerpolder en te Goudriaan. Terwijl VROM dacht… we hebben de veroorzakers, de delinquenten van deze misdrijven als grote ondernemingen in beeld en we kunnen ze aanklagen en voor de saneringskosten laten opdraaien… werd die gerechtelijke actie een grote mislukking want de gemeente Amsterdam had "oogluikend toegelaten" dat er DUIZENDEN VATEN zwaar chemisch afval werden gedumpt in de Volgermeerpolder en de aanwijsbare veroorzakers, de grote bedrijven Solvay en Shell gingen vrijuit! Die wisten zogenaamd ook niet… zo zeiden ze tegen de rechter… dat wat ze stortten een grof milieumisdrijf was… En ze zeiden ook nog: "bewijs maar dat het ons giftig afval was!" Als nu zelfs in die situatie de overheid door de rechter veroordeeld wordt hoe denk jij dat het zal gaan om de milieuvervuilingen in het tijdvak 1930 – 1955? Toen was iedereen zogenaamd "dom"… Maar ze (de overheden) hebben allemaal verzaakt! Het toezicht, de convenanten, de stortrechten, de betrokken ontvangers van de vullis, de vervoerders met die dekschuiten, de gemeente Maarsen… "het archief is verbrand in 1940"; kortom ze wassen allemaal hun handen in onschuld. Toch gaat de provincie dan vaststellen dat "de locatie ernstig vervuild is en gesaneerd zou moeten worden". Daar blijft het bij. De overheid wil mij laten zitten met een onverkoopbare locatie want ik wens die niet door te verkopen als een "black box" en waardoor ik later aansprakelijk gesteld kan worden door de koper wegens een "verborgen gebrek". Dit wat het milieu betreft. De hele regering en ook de Vaste kamercommissie voor Justitie blijkt corrupt. Zie mijn dossier.
  ————-
  Inzake de ongebreidelde groei van de wereldbevolking. Daarvan zeg ik: de wal zal het schip keren want de lineair uit te rekenen bevolkingsgroei doet concluderen dat we 2050 vermoedelijk al niet zullen halen met 8,9 miljard wereldbewoners die hun aanspraken willen laten gelden op de planeet. Vanwege inderdaad Malthusiaanse omstandigheden. Maar ook hier blijft men liever de kop in het zand steken dan de feiten onder ogen te zien. Ik verbaas me dat je een ban hebt gekregen voor de verkondiging van dit standpunt. Anderzijds… de idioten hebben het over "groei en herstel van de wereldeconomie" maar vergeten dan te definiëren waaruit die groei zou moeten bestaan noch dat die gewaardeerd wordt in het licht van absolute voorwaarden om als mensheid acceptabel te kunnen overleven.
  Enfin. Niet uitputtend maar in ieder geval hierbij een comment ter overweging.

 114. Aad Verbaast 19 maart 2010 om 16:53

  @Jan: 14:11
  == ik heb BINNEN MIJN EIGENDOM ook nog even over te dragen die door de overheid in het verleden vervuilde locatie. Daar is geen scheiding mogelijk. Begrijp nu even dat de kadastrale eigendomsgrens tussen "schoon" met de aangrenzende vervuilde plas plus oever een onverbrekelijk onderdeel vormt van het geheel. ==
  Nu wil ik het ook precies weten, Jan.
  Mijn volgende vraag (en graag een helder antwoord):
  Is binnen je kadastrale eigendomsgrens de boel nu wel of niet vervuild?
  Ja, of nee..
  Dat buiten de kadastrale grenzen de boel vervuild is, dat is me duidelijk. Maar binnen de grenzen is me nog steeds niet duidelijk. Ook niet na jou uitleg.
  Wel van belang voor de andere punten die je allemaal opnoemd.
  IK wil dat graag duidelijk hebben (en ik geloof je op je woord, dus je hoeft bij mij niet aan te komen met onderliggende stukken, bewijs etc..) want dat is voor mij wel van belang om zuiver (raar woord in deze) met je mee te kunnen blijven denken..

 115. Aad Verbaast 19 maart 2010 om 16:58

  @Smokey: een ban? 😉
  Welk blog was dat?
  Ik zag vanmorgen wel iets voorbij komen over overbevolking. Ik twijfelde nog of ik er mijn blog:
  "Overbevolking? Wordt voor gezorgd!" er bij zou zetten.. Uieindelijk maar niet gedaan..
  Nu is Jan zijn idee (als je daar letterlijk naar hebt verwezen ook wel een zeer uitdagende.
  Die stelt immers dat een mogelijke oplossing zou zijn om een onvruchtbaarheidheids gen te introduceren.
  Opzich nog niet eens zo’n gekke. Gek wordt het pas als hij er bij stelt dat dit dan enkel niet zou werken bij een bepaald ras.. (als ik me dat nog helder voor de geest kan halen, ik zou het moeten teruglezen..).
  Maar Jan corrigeeert me wel als ik het verkeerd opschrijf :-))

 116. jan bouma 19 maart 2010 om 17:40

  @Aad… 16:53
  Na de "gedwongen aankoop" van de door de overheid vervuilde aangrenzende locatie ligt INDERDAAD binnen mijn kadastrale eigendom nu ook de vervuiling. Dus het antwoord is JA.
  Zonder die aankoop van "buurmans tuin" heb ik alleen te maken met VALSE AANTIJGINGEN zijdens de overheid dat mijn grondstuk ook vervuild zou zijn. Zie a t/m d.
  Ik hoop dat je het nu begrijpt. Het lijkt wel of ik Einsteins relativiteitstheorie aan je aan het uitleggen ben maar ik waardeer het dat je het precies wilt weten. :))
  Over die "gedwongen aankoop van buurmans eigendom" nog het volgende.
  De eigenaar dreigde op ca. 30 meter vanaf de oever van de plas en dwars door mijn tuin een afrastering te gaan plaatsen op de kadastrale grens . En hij dreigde vervolgens wat zijn recht is "in exploitatie te nemen door verkaveling" zijn grondstuk plus de vervuilde plas. Dus ik moest wel dat eigendom aankopen om te verhinderen dat het voorste gedeelte totaal waardeloos zou worden. Want dan zou je aan de Vecht wonen maar niet eens legitiem een bootje kunnen afmeren noch toegang hebben via de plas tot de Vecht. Ik zat gewoon klem. Nu weten de provincie en de gemeente al lang dat het zo inelkaar steekt. Maar ze beweren – ten onrechte – dat ik ook wel zonder die gedwongen aankoop mijn totale eigendom zou hebben kunnen valoriseren. Ook wat betreft de WOZ-waarde. Belachelijk! Maar ja… criminelen hè?
  ——
  Inzake de breideling van de groei van de wereldbevolking. Inderdaad heb ik voorspeld dat middels het onvruchtbaar worden van de zaadcel – alleen die van de gekleurde mens – de bevolkingsomvang kan worden teruggebracht tot alleen het blanke ofwel Kaukasische ras. Dat is een provocerende stelling maar het is mogelijk. Men kan namelijk ook NU al op basis van DNA-manipulatie het gen beïnvloeden van negroïde rassen. De volgende stap ligt dan voor de hand: een teruggang door uitsterving na één generatie van de wereldbevolking tot voorlopig max. 2 miljard blanken… En ik kan me voorstellen dat @Smokey hiervoor een ban heeft opgelopen. Wegens domheid van de banners. De banners dienen te bedenken dat de werkelijkheid soms fantastischer is dan je in je stoutste dromen kunt voorstellen. Ergo: onzin om hier een ban voor af te geven. Nog daargelaten dat @Smokey, noch ik, daarvoor een pleidooi hebben gehouden voor datr scenario. Het is slechts een wetenschappelijk feit dat vermeld werd. Ik heb mijn voorspelling genoemd: "de neutronenbom op termijn". Zie verder m’n boek maar…..

 117. Aad Verbaast 19 maart 2010 om 17:53

  @Jan:
  dank voor je heldere antwoord. Het is "Ja".
  De boel is dus wel degelijk vervuild binnen de kadastrale grenzen. Van groot belang natuurlijk in de hele zaak.
  Nu kan ik de rest ook beter plaatsen ten aanzien van de cliams die je terecht plaatst.
  En de "milieucrminelen" je ten onrechte in de schoen willen schuiven. De vervuiler betaalt, roepen ze dan als het hun uitkomt. Als het niet uitkomt mag je zelf hun rotzooi opruimen.
  Daar zit de kern natuurlijk. Het meten met twee maten. Criminelen eigen.
  Overbevolking:
  == alleen die van de gekleurde mens ==
  Waarom kies je daarvoor. En kies je voor het overblijven van het "blanke ofwel Kaukasische ras."?
  Is dat uit eigenbelang? Of ergens anders om.
  Zou ik me als wereldburger gedragen (en jij wilt dat ook zijn) dan kan ik er nog wel een uitdagende stelling bijgooien:
  Dat ras heeft met name de huidige ellende veroorzaakt.
  Dit even er van uitgaande dat het produceren van een dergelijk gen een realiteit/mogelijkheid is.
  Ook daar geldt: de vervuiler betaalt.
  Macro=micro.

 118. jan bouma 19 maart 2010 om 18:09

  @Aad… toen ik die passage opschreef wist ik al dat het een grove provocatie was!!!
  Ik laat in de shuttle toch de criminele Jimmy Cagney aan het woord die van het Pentagon had vernomen deze "humane oplossing" en die hij aan de pers (Humphrey Bogart) moest zien te verkopen.
  We weten het toch wel dat "de blanken" de grootste veroorzakers zijn van alle ellende op deze wereld maar dit "uitsterfscenario" stapelde ik er nog eens extra bij. Het was een bewuste provocatie.
  Het ware te wensen dat men mijn boek eens beter las…:))
  Cagney kijkt op gegeven ogenblik uit het venster van de shuttle en zegt dan karakteristiek voor hem…: "Don’t we have atomic bombs? We should kill all the bastards!"
  Mijn boek wordt miskend. Maar kijk a.s. maandag maar naar een bekend TVprogramma. Meer zeg ik niet!

 119. Aad Verbaast 19 maart 2010 om 18:54

  @Jan:
  Ik kan je goed volgen. Soms kan je met een grove provocatie het dichtgeslibte denkraam openen.
  Veelal moet het overgrote deel van de mensheid die lijdt aan deze deichtgeslibte denkramen daaraan herinnerd worden, als ze het al herkennen.
  Wat een bende, wat een rotzooi.
  Macro=micro.
  Amsterdam woord doorboort op dit moment. Men slaapt rustig verder. Boren in harte brettern ook. Men slaapt ook rustig verder.
  Is het niet tijd voor een Nationale Wakker Wordt Dag?

 120. jan bouma 19 maart 2010 om 19:18

  Ja… Prestigeproject de N/Z-lijn. Geboren in de tijd dat er nog geen crisis was. Nu zit er een paar miljard in en kan men niet meer terug. Anderzijds… al die investeringen zijn misschien ergens goed voor. Het hele centrum inclusief de Dam en het Paleis idem de Bijenkorf en Krasnapolsky plus het monument op de Dam zakken misschien wel in de bouwput! Hebben we het IJ de stad binnenghaald.
  Nelly Freida, actrice, zit er voor in de gemeenteraad met nog ’n enkeling om het plan te keren maar dat zal niet meer gaan. Ik moet even denken aan de Kalkar-reactor… zie:http://nl.wikipedia.org/wiki/Kweekreactor_Kalkar
  dat is nu een pretpark geloof ik van een bekende ondernemer uit jouw buurt.
  Tot morgen…

 121. Aad Verbaast 19 maart 2010 om 19:26

  @Jan:
  gouden regel (die ze nog niet kennen in de politiek): elke magalomaan project wordt vier keer zo duur en duurt drie keer zolang als voorspeld.
  Maar van kiezersbedrog is geen sprake. Zij krijgen slechts de rekening.
  Je zou er toch een verzakking van krijgen.
  Dat is dan ook zo.
  Met enig gevoel voor humor kan je nog overal een pretpark van maken.
  Misschien ook een oplossing voor jouw probleem. Die 30 Duitsers zouden zomaar trendsetters kunnen worden? :-))
  Macro=micro

 122. jan bouma 20 maart 2010 om 09:34

  @Aad… 19:26
  ’t Zit ‘m – als iets fout gaat – natuurlijk in de criminelen. Vraag aan het individu of je kritiek in dit blog (en die van mij!) gedeeld wordt en je krijgt een volmondige instemming te horen. Toch gaat het fout wanneer het individu zich laat vertolken en horen door HET COLLECTIEF. Hoe kan dat?
  Via "de politiek" wordt de boel verziekt, opgelicht, gelogen en bedrogen enz. enz.
  Conclusie: ’t Zit ‘m in het gebrek aan integriteit van diegenen die we aanstellen als politici. En dat is weer een gevolg van het feit dat je eigenlijk per definitie niet moet deugen om überhaupt als politicus te functioneren. Zo is de cirkel rond en wordt begrijpelijk.
  Ik ben wel benieuwd wat de Telegraaf er van gaat maken a.s. dinsdag bij mij op bezoek zoals je weet. Ik zal wel aandringen op een gedegen aanpak via hoor en wederhoor want ik wil wel het overheidstuig alle kans geven om zich vrij te pleiten door… hun leugens te laten verkondigen! Sic.
  Het is opvallend dat nog toe ze zich in stilzwijgen hullen. Logisch… Elk corrupt woord dat ze zeggen sabel ik neer. Maar goed. Ze kunnen tegen mij lafhartig blijven zwijgen maar als ‘de pers’ zich meldt zal er toch geantwoord moeten worden. Althans laten we dat hopen…. ; we zullen zien.
  @Allen: men amusere zich. Tot later.

 123. Aad Verbaast 20 maart 2010 om 09:56

  @Jan:
  == Hoe kan dat? ==
  Dat kan doordat het democratische proces vakkundig de nek is omgedraaid. Door de politici zelf die er voor gezorgd hebben dat de kiezer monddood is gemaakt.
  Laten we eerlijk zijn. Wie zou er mee akkoord gaan (micro en macro) dat je iemand een mandaat geeft voor 4 jaar omin een kamertje van alles te mogen bekonkelen, en zich te beschuilen achter dat mandaat?
  De burger kan en mag mopperen, maar is vakkundig buitenspel gezet.
  De enige hop is dat de bekonkelaars onderling zodanig ruzie krijgen dat ze de handdoek in de ring gooien. Dat verkort de 4 jaars termijn. Om vervolgens weer met een vaag mandaat (want dat is het natuurlijk niet) weer net zo door te gaan met deze charade.
  Geen wonder dat (gelukkig) er meer en meer stemmen opgaan om de democratie zoals we die kennen eens stevig te gaan hervormen. Maar ja, wie zullen zich daar hevig tegen verzetten?
  Daar hoven we niet lang over na te denken toch?
  Telegraaf:
  == hoor en wederhoor ==
  Waarom?
  Heb jij enig gehoor gekregen?
  Laat het jouw verhaal zijn en blijven..
  Ze kunnen daarna reageren op jouw verhaal in de telegraaf.
  In het ‘lokale suffertje’. De uilaatklep voor de suffertjes.

 124. Annet 20 maart 2010 om 11:18

  Ik ben het altijd met je eens Aad:)
  Is dat wel goed?:))
  Groet oet ut Hunzedal:)

 125. Aad Verbaast 20 maart 2010 om 11:40

  @Annet:
  == Is dat wel goed?:)) ==
  Wel fijn, maar of het goed is, dat weet ik niet. Wat zegt je gevoel? 😉

 126. jan bouma 20 maart 2010 om 11:45

  @Aad..9;56
  Als je stelt:
  ==== Hoe kan dat? ==
  Dat kan doordat het democratische proces vakkundig de nek is omgedraaid. Door de politici zelf die er voor gezorgd hebben dat de kiezer monddood is gemaakt.==
  …leg je uiteraard de schuld bij de kiezer die zich heeft laten ringeloren, misbruiken, te laten besodemieteren, zich te laten voorliegen en bedriegen door… diezelfde leugenachtige vertegenwoordiging aan wie hij zijn mandaat gaf.
  Nu kun je in onwetendheid en dus vanwege domheid dit gedrag als kiezer prolongeren maar…
  wie moet zich hier iets verwijten?! Dat is toch alleen maar de domheid van die kiezer die jij – terecht – tot slechts "stemmer" degradeerde. Die stemmer kiest immers uit datgene wat hem wordt voorgelegd. En WAT hem wordt voorgelegd is niks meer of minder dan de COINTINUERING van het bedrog dat zijn "politieke vertegenwoordiging" hem voorlegt.
  Daarom kom ik terug na deze analyse op de VRAGENLIJSTEN die ik de bewuste kiezer wil voorleggen aan zijn vertegenwoordiging. Binnen het kader van die VRAGENLIJST hoort dan de eerste vraag die een antwoord behoeft: "Wilt u Oorlog of Vrede?" Aangezien eenieder, elke kiezer, zal kiezen voor de Vrede wordt daardooor het signaal afgegeven aan de foute representanten, de oplichters, de charlatans, de bedriegers.. dat hun EINDE wordt ingeluid.
  Enfin… men leest verder m’n boek maar. Ik kan helaas niet even 360 pagina’s in één comment hier samenvatten. Nog daargelaten dat de schurken, mijn opponenten, mij zullen verwijten een simplificering te geven van mijn analyses. Ik ben overigens geen voorstander van onderling gekrakeel en ruzie tussen de oplichters… maar ik verkies de doorbreking van de domheid van de kiezer.
  Tot later..

 127. Aad Verbaast 20 maart 2010 om 12:02

  @Jan:
  == Die stemmer kiest immers uit datgene wat hem wordt voorgelegd. ==
  En dat is nou net de crux van het verhaal natuurlijk. De stemmer mag stemmen uit hetgeen hem wordt voorgelegd.
  Daar begint de eerste devaluatie van het democratische proces al. Een llijst met programmapunten. Het ene punt kan nog goedkeuring wegdraagen bij de stemmer, het volgende weer niet. Wat blijft daar dan nog van over?
  Vervolgens de volgende devaluatie: compromissen sluiten met andere partijen (war je niet voor gestemd hebt). Blijft er nog minder van over.
  Dan vervolgens tijdens de kabinetsperiode gaan afwijken van een regeerakkoord. Net zo makkelijk "met de kennis van nu". Blijft er nog minder van over.
  Is het dan vreemd dat de stemmer zich niet meer herkend in het politieke proces en de uitkomsten daarvan.
  Misschien moeten al die partijen overboord en moet er gestemd worden op onderwerpen..
  En mag een regering zich sterk gaan maken om die keuzen te implementeren.
  Te logisch voor worden eigenlijk. Maar verre van de realiteit.
  Te veel out-of-the-box wrs.
  Net als de vragenlijst..
  Maar met antwoorden komen ze niet..
  Handdoek in de ring?

 128. jan bouma 20 maart 2010 om 12:20

  @Aad…12:02
  Nee! Ik gooi de handdoek niet in de ring. Op het moment dat de kiezer onze analyses begrijpt en accepteert op basis van de eigen overtuiging en niet omdat de kiezer weer een willoos dom schaap is die onze voorstellen accepteert zal de toekomst van de wereld, en haar populatie, drastisch wijzigen ten voordele van de survival in het belang van een evenwichtige belangenbehartiging ten voordele voor eenieder. Want: indien ik het belang aantast van een ander creëer ik tegenstand maar tegelijkertijd het defécit van m’n eigen overtuiging a l s die overtuiging niet blijkt te deugen.
  Denk!, denk, denk nou eindelijk eens na!
  Dan kom je Immanuel Kant tegen. Hij veronderstelde dat het "goed begrepen eigenbelang" de waanzin zou keren die we nu constateren. Immanuel Kant heeft ongelijk! Er is geen ratio die de waanzin bestrijdt. En daarom blijft de mensheid steken in het moeras van de onwetendheid en waar de gewetenloze criminelen maar al te gemakkelijk misbruik van maken.
  Tot later…

 129. Aad Verbaast 20 maart 2010 om 12:28

  @Jan:
  met "handdoek in de ring" bedoelde ik natuurlijk de stemmer. Hoognodig dat die een dergelijk gebaar gaan maken.
  Vooralsnog vechten de politici in die ring elkaar de ring uit. Om onder dezelfde spelregels het gevecht met nieuwe kandidaten voort te zetten.
  Tijd om ze eens flink af te drogen (vandaar het gebaar van die handdoek).
  De stemmer moet gaan kiezen. En eisen dat er wat te kiezen valt.
  Is dat zo ingewikkeld? Ja, voor velen wel, zo blijkt.
  P.S. == Dan kom je Immanuel Kant tegen == Ik heb er voor gekozen hem niet tegen te komen 😉

 130. Rein-John Scholtens 20 maart 2010 om 12:48

  Beste Aad,
  Mag ik onbarmhartige geldjagers zeggen? Ja, dat mag ik zeggen.
  Groet.

 131. Aad Verbaast 20 maart 2010 om 12:50

  @Rein-John:
  Kernachtige samenvatting! Het moet zelfs gezegd worden!

 132. jan bouma 20 maart 2010 om 13:44

  @Aad
  @Rein-John
  De trigger blijft de overtuiging van "de stemmer" die nu ten nadel van z’n eigen belang de verkeerde keuzes maakt. Wil je daarin verandering brengen dien je "de overtuiging van de stemmer" om te vormen naar "het werkelijke belang van de kiezer".
  Zodra dat kwartje valt heb je het pleit gewonnen. Ik deal met het verkeerde begrepen "eigenbelang" van de stemmer OMDAT dit slechts is het belang van zijn foute representatie.
  Tot op heden heeft natuurlijk dan geen enkele partij er belang bij om die domme stemmer te verlossen uit zijn onwetendheid want dat zou het belang van de criminele vertegenwoordiging ondermijnen.
  Het is dus een bewustmakingsproces, een bevrijding, van "de stemmer".
  Hij moet een kiezer worden. Uit eigen overtuiging. En niet omdat ik dat zeg. Dit is ook het adagium van Krishnamurti die wat raakvlakken heeft met wat ik zeg. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jiddu_Krishnamurti
  Tot later…

 133. Jim Hasenaar 20 maart 2010 om 15:50

  M.a.w. in Nederland is die laatste 20 jaren dat ik er nu weg ben, niets veranderd. Het blijft bij het sjoemellen met de overheid.

 134. nelus 20 maart 2010 om 16:17

  De kroeg kan weer open. Rubio is terug. Hoe ik dat weet ? Tja voor jullie een vraag voor mij een weet.
  Een Grand Cru voor Nelussie met een dubbel portie bitterballen.
  Kun jij dat wel hebben Nelussie ? Ja, dat kan Nelussie héél goed hebben. Maatje 36, maar niet heus.

 135. Rubio 20 maart 2010 om 16:27

  Alles geheel off-topic…vooralsnog!
  Hi folks, Rubio is back in town/pub…!
  Allen dank voor het lieve medeleven, en dan met name WJ-tje, Aad, Smokey, Cathy, Nelus, Annet, Jan, Martin…..en wellicht nog anderen!
  Moet nog eea lezen..
  Operatie schijnt wat gecompliceerd geweest te zijn vanwege wat littekentjes van vorige operatietjes..sprak ik verkleinend…
  De vrouwelijke chirurg kreeg eea niet voor elkaar dus schijnt ze haar man de professor gebeld te hebben om haar te helpen.
  Vervolgens hebben ze me dus gezellig samen geopereerd…dat kan dus kennelijk allemaal (nog) in Mokum…vr. burgemeester………???
  Tsjees, hopenlijk lezen Cisca en Margriet deze vrolijk bedoelde anecdote niet….maar goed, m’n eerste echtgenote (dolle mina van het eerste uur) zou hier smakelijk om hebben kunnen lachen..
  Anyway, operatie geslaagd, vooralsnog…(ben wat voorzichtiger geworden), artsen en verplegend personeel zèèr tevreden over zèèr voorspoedig voorlopig..? herstel.
  Later meer (vanavond)…moet nu even gaarne voldoen aan enige sociale verplichtinkjes… (de buufs effe knuffele)..
  Die zijn heel wat tekortgekomen vanwege m’n recente ‘affairs’ met alle Surinaamse catering ‘sambal-dames’ aldaar….
  Ben zeer verwend door al het vrouwvolk aldaar, enfin……ze moesten ’s wete…!

 136. nelus 20 maart 2010 om 16:37

  Welkom terug Rubio. Fijn dat je weer onder ons bent. Alhoewel, ik betwijfel of jij dat ook vindt. Want die Surinaamse vrouwen hebben jou wel héél erg verwend zo te horen. Extra sambal, en dat in een hospitaal. Aad: de Bokma kan ook op tafel. Voor Rubio, als hij terug is van de buufs.

 137. Aad Verbaast 20 maart 2010 om 16:52

  @Rubio:
  Helemaal terug van weggeweest! Welkom!! Goed je weer te zien, en zo te zien is er aan het humeur niet geknutseld. Sterk als altijd. Misschien wat onderdelen kwijtgeraakt, maar kniesoor die daar mee zit. Zolang de sambal maar vrijelijk kan blijven stromen, mag je zeker niet klagen.
  De nodige relaties opgedaan ook nog. Wat wil je nog meer?
  Fijn dat je weer thuis bent jongen!
  We hadden je hier gemist natuurlijk.
  @Nelus: feest gedruis hier!! De Bokma flessen worden opengetrokken, en de grand cru natuurlijk 😉

 138. Aad Verbaast 20 maart 2010 om 16:54

  @Jim Hasenaar:
  Niet veel veranderd inderdaad. Tenminste niet ten goede. Er kan nog steeds door de mazen van nieuwe wetgeving worden gekropen. Slapende wetgevers.. "we zijn allemaal amateurs" zei Job Cohen recent nog. Hij heeft gelijk.

 139. Aad Verbaast 20 maart 2010 om 16:54

  @Jan: in een volgende blog kom ik terug op de kiezer..
  @allen:
  toch even een rede verstoring van deze blog, maar er stond nu eenmaal een ander blog gepland..
  Stel toch voor (gheel ter ere van Rubio natuurlijk) dat we hier even doorfeesten. Even? Zo lang als Rubio dat kan volhouden na natuurlijk weer verwend te zijn door de buufs..
  Ondertussen zet ik toch even mijn nieuwe blog erop.
  Serieus onderwerp weer: de democratie en in hoeverre deze grenzen heeft aan het betamelijke..
  Voor mij een grote vraag.. Voor wie een weet??
  Straks rond 17:17..
  Neem ik er alvast een borrel bij.. 😉

 140. nelus 20 maart 2010 om 17:12

  Rubio is wel een operatie patient he ? En die moet het ritme weer te pakken krijgen. Veel rusten, veel aandacht, veel knuffels, een klein borreltje, maar ook niet meer dan een vingerhoedje eerst, En op tijd onder de wol gestopt met een kruikje (genever, stiekem of eh een cola fles met rummetjes erin)
  Om 17.17 uur stopt deze strenge zuster Rubio onder de dekens.

 141. Aad Verbaast 20 maart 2010 om 17:15

  @Nelus:
  Veel TLC heet dat geloof ik. Tender Loving Care.
  Van harte gegund natuurlijk!!
  Aansterken, om weer gauw geheel boven Rubio te zijn. 😉

 142. nelus 20 maart 2010 om 17:16

  Sa is’t mar krekt.

 143. Smokey 22 maart 2010 om 00:03

  @Aad, ik heb veel in te halen hier !!! Heb ook wat vragen niet beantwoord zie ik tot mijn schande. Excuus. Over die onvruchtbaarheidspray of besproeingen. Die had ik summier aangehaald. jan bouma`s naam niet direct genoemd maar discreet verwezen naar een vk- blogger. Wilde daarmee voorzichtig omgaan en dacht als er vragen komen ga ik er op in en verwijs ik wel door naar jan bouma. Ik was een buffer dus en ook nog eens verkeerd begrepen door een blogger met wie ik een goede verstandhouding denk te hebben. Virtuele misverstanden. Verder mijn probleem niet maar als ik een kans zie om een goed iedee aan te kaarten, geen probleem. Toen dacht ik wederom aan Victor Hugo, dat voor dit idee de tijd nog niet rijp was. Maar in mijn antwoord in betreffend blog heb ik gemeld dat men achter de schermen daar mee bezig kon zijn, zonder dat wij dit merken. Is mogelijk nietwaar? In elk geval stukken humaner dan genocides, tsunami`s atoomproeven, vaccinaties etc. Hoeft niet waar te zijn maar…het is wel mogelijk. Vaststaat dat er en schrikbarende bevolkingsaanwas wereldwijd is. En over deze problematiek ging dat betreffende blog.
  Welnu, ik bedoelde het constructief. Maar m`n reactie was weggehaald en daarna had ik (abusievelijk) een ban bij Vroems. Misschien staan de reactie er nog want ik had alsnog alsnog gereageerd.
  Ik wil niet compromitterend zijn temeer daar `t een aardige persoon betreft.
  Het gaat mij ook niet om een beklag maar om het aanroeren van deze kwestie die misschien zo langzamerhand wel ontvankelijk wordt beoordeeld.

 144. Smokey 22 maart 2010 om 00:09

  @jan bouma 17.40 Ga er maar vanuit dat ik je bedoeling i.c wel had gesnopen. Realiseer je dat de mensen dit over het alhemeen niet ineens kunnen vatten. Velen zitten nog vele etages lager en kunnen niet eens geloven dat er met ons gesold wordt.
  Tenslotte, denk nogmaals aan Victor Hugo: als de tijd ervoor rijp is, niet eerder. Voor jou kan de tijd rijp zijn en voor enkele andere, incluis ikzelf, ook, Maar de grootste gemene deler bepaalt, helaas, en dat is ook democratie. Geef het volf brood en spelen en ze zijn zoet…

 145. Pingback:GGZ. Graaiers, Gauwdieven en Zakkenvullers « Aad Verbaast

 146. Pingback:Mantelzorgcompliment een veeg uit de pan « Aad Verbaast

 147. Pingback:ZIN en onzin van het PGB (+ reacties VK) « Aad Verbaast

 148. Pingback:ZIN, PGB, AWBZ en WMO. Zin, onzin, gebruik en misbruik (+ VK reacties) « Aad Verbaast

 149. Pingback:Vissen in de vijver van verpleeghuizen (+VK reacties) « Aad Verbaast

 150. Pingback:Voltooid leven. Mag ik alsjeblieft dood? « Aad Verbaast

 151. Pingback:Alzheimer, misbruik door diefstal onder volmacht « Aad Verbaast

 152. Pingback:Het PGB en de vraaguitval « Aad Verbaast

 153. Liesbeth 12 oktober 2013 om 16:37

  Mijn zoon woonde op een zorgboerderij in afspraak met BJZ en wij gaven de zorgboerderij toestemming om zijn pgb aan te vragen en te beheren. Nu , jaren later blijkt er teveel pgb te zijn gegeven en moeten wij 9000 euro ophoesten. Geld waar wij zelf nooit wat mee te maken hebben gehad. Hoe kunnen dit soort dingen gebeuren… ik vraag me af hoeveel mazen er in die regelingen zitten die zorgboerderijen heel geraffineerd weten te omzeilen en hoe lang het nog duurt dat ze hiermee schaamteloos weg komen.

 154. Aad Verbaast 12 oktober 2013 om 17:26

  @Liesbeth: je zal niet de eerste zijn die door dit soort lui bedonderd worden.
  Weer een les geleerd: nooit jouw geld laten beheren door degene die het ook uitgeeft aan zichzelf.

  Toch lijkt me dat die 9000 zou moeten worden terugbetaald aan jullie als schadevergoeding. Als die zorgboerderij het op zich neemt om het geld te beheren bestaat er ook nog zoiets als een zorgplicht: niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt!
  Misschien toch even een rechtswinkel/advocaat raadplegen.

 155. Lijp 22 januari 2018 om 10:42

  Ik kom er net achter dat zorgboerderij aan cliënten verdienen.
  Ik heb als cliënt als bouwvakker gefungeerd (letterlijk lopen timmeren, schuren en balken van 40 kilo getild)
  Ik heb mestputten moeten uitscheppen. Ik heb hier overigens blijvend letsel aan over gehouden.
  Ik heb de auto moeten wassen van de familie Legemaat te Maarsbergen.
  En dit in kader van participatiewet van veenendaal.
  Word je door de gemeente of ander instantie doorgestuurd naar Evert Legemaat, griftdijk te maarsbergen.
  Je bent de pineut:-(
  Dit al allemaal mede mogelijk gemaakt door gemeente (Veenendaal, doorn, Driebergen en om omstreken)

 156. Aad Verbaast 22 januari 2018 om 17:05

  @Lijp: kijk, dat bedoel ik nou. Schandalig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: