Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Noach en zijn kwade dronk

Noach zuipschuit

Afl 6. uit de serie: Omtrent Het Oude Testament. Je wordt wel meteen in het diepe gegooid als enig overlevend gezin na de zondvloed. Werk aan de winkel. “Wees vruchtbaar, wordt talrijk en bevolk de aarde” (Gn 9:1). Noach had drie zonen: Sem, Jafet en Cham. Cham heeft inmiddels een zoon: Kanaän.

“Noach was landbouwer en hij was de eerste die een wijngaard plantte” (Gn 9:20).
Van Ark tot zuipschuit was voor Noach maar een kleine stap. Stomdronken geworden van zijn eigen wijn. En ligt in de tent zijn roes uit te slapen. Naakt.

Cham ziet dat, verteld het zijn broers, die “met afgewend gelaat” (Gn 9”23) een dekentje over Noach heen leggen. Hij mocht eens een koutje vatten immers.

Een volstrekt onschuldig en nietszeggend evenement zou je toch zeggen?

Maar dan blijkt die Noach (de enige mens waar God nog “genade” aan wilde geven) toch een bijzonder vreemde peer te zijn. Ook nog eens met een uiterst slechte nadronk.

“Toen Noach uit zijn roes ontwaakte en te weten kwam wat zijn jongste zoon (Cham) hem had aangedaan.. “ (Gn 9:24)
Hoezo: “hem had aangedaan”??

Om vervolgens volledig over de rooie te gaan: “..zei hij: Vervloekt zal Kanaän zijn: de laagste knecht van zijn broers zal hij zijn”. (Gn 9:25)

Wat in godsnaam heeft Kanaän hier mee te maken? En hoe haal je het in je hoofd om Kanaän dan te vervloeken? Had God hier niet onmiddellijk in moeten grijpen?
Nee hoor, hij laat het allemaal maar gebeuren. Heb je Hem eens nodig, dan is Hij weer in geen velden of wegen te bekennen!

Want hier wordt het zaad gelegd dat om Kanaän en vervolgens al zijn nakomelingen (het volk de Kanaänïeten) ‘legitiem’ als minderwaardig te beschouwen en te onderdrukken.

Dood en verderf, en ze waren nog maar net begonnen een nieuwe wereld op te bouwen!
Ongelooflijk. Wat weer een gemiste kans. “Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig”..

Dat gaat helemaal uit de hand lopen voorspel ik. Maar daarover later.

 

P.S. Binnenkort deel 7. De Babylonische spraakverwarring
P.S. alle verschenen blogs in deze serie zijn te vinden in de rechterkolom onder het kopje: “Omtrent het Oude Testament”
P.S.: plaatje komt hier vandaan: http://www.statenvertaling.net/kunst/grootbeeld/145.html
.

 

 

86 Reacties op “Noach en zijn kwade dronk

 1. rubiotje 8 december 2014 om 17:29

  Aad; Tja, het zal Noach waarschijnlijk allemaal wel boven zijn pet gegroeid zijn en psychiaters waren er nog niet en God was natturlijk ook effe niet thuis. Hij was iig geen sociale drinker als ik dat zo lees dus hij niet met een ander even lekker aan de rol geweest zijn, iedereen was immers dood?
  Ik heb hier geen antwoord op…Wellicht kan Joost hier als bijbeluitlegger enige uitleg over geven?

 2. Aad Verbaast 8 december 2014 om 17:35

  @Rubio: De Bijbel laat zich niet uit of en met wie hij “aan de rol” is geweest. Maar hij had nog een vrouw. Zou ook een kandidate geweest kunnen zijn. Hij was inmiddels al wel ruim 500 jaar. Met nog een paar honderd jaar te gaan. Dus hij heeft nog heel wat jonge blommen voorbij zien komen.

 3. blutch1 8 december 2014 om 17:39

  Ja Aad, maar wel allemaal familie, zijn kleindochters bijvoorbeeld. Noach een keer, noach een keer.

 4. Aad Verbaast 8 december 2014 om 17:48

  @Blutch1:
  Doe me denken aan die carnavalskraker uit 1974 waar ik het refrein even van zal oplepelen:
  Meisje wees niet zo verlegen
  Hou niet opa’s handje tegen
  Opa’s zijn er niet voor niets
  Leer het op een oude fiets

  P.S. ik voel het al aan mijn water (“water”? Zondvloed!) : dit wordt een reactieveld vol met dronkenmanspraat. Past er wel bij eigenlijk.
  Rare snuiter toch die Noach. Wel de enige echte voorvader van alle mensen op deze aardkloot!

 5. rubiotje 8 december 2014 om 18:06

  Ja en Cham en zijn nageslacht zou hij vervloekt hebben. Maar god heeft dat kennelijk niet gedaan want een van zijn kleinzonen is een machtig man geworden, nl Nimrod. Gen. 10: 8-20.
  Schiet mij dan weer eens lek….”t Is toch om ‘gek’ van te worden..?

 6. Aad Verbaast 8 december 2014 om 18:27

  @Rubio: == god heeft dat kennelijk niet gedaan == Opvallend inderdaad. De “wetenschappelijke exegese” (met dank aan @Joost voor deze term) zal dat wel als volgt uitleggen: Noach was natuurlijk “nietig” en lulde ook maar wat in de rondte. Zeker in “gepaste dronkenschap”‘.

  Blijft natuurlijk het mysterie dat God niet ingreep. Eitje zou je zeggen.
  Maar ja hij Hij liet wel vaker een steekje vallen. En het breken van zijn eigen beloften was (tot nu toe?) meer regel dan uitzondering.

  P.S. is het je trouwens opgevallen (Gn 10:0-20, “volkenlijst”) dat er geen enkele vrouw in voorkomt? Volkomen oninteressant blijkbaar. Al bij voorbaat bestempeld tot ‘broedmachines’?

 7. Johan 8 december 2014 om 18:48

  Was me eigenlijk ontgaan, deze passage in de Bijbel. En toch niet onbelangrijk.

 8. Aad Verbaast 8 december 2014 om 18:51

  @Johan: was ook maar een kort stukje in de Bijbel. Maar blijkbaar ook voor de samenstellers niet onbelangrijk. En terecht. Dagelijks vinden we er nog steeds de gevolgen van..

 9. Johan 8 december 2014 om 19:25

  Het is maar goed dat jij het hele OT uitvlooit.

 10. King Billy 8 december 2014 om 19:39

  Doet ook een andere versie de ronde. Wat werkelijk gebeurde moest gekuisd worden, doekje erover en klaar was Kees. In dit geval dan Cham. Letterlijk.
  Noach had zich een coma gezopen en jonglief, zelf misschien ook bezopen (KB speculatie), zou met hem ‘geslapen’ hebben, misschien zelfs Noach gecastreerd, met in dit geval een doekje voor het bloeden (wederom KB speculatie). Toen de familie daar achter kwam, werd Cham in de ban gedaan en moesten hij en zijn (homosexuele?) nazaten voor eeuwig vervloekt, het verder zelf maar verder uitzoeken.

  http://de.wikipedia.org/wiki/Ham_(Bibel)

 11. King Billy 8 december 2014 om 22:18

  Die Cham voor zijn doen in een ver verleden eigenlijk best wel populair op de Duitse wiki. Gemiddeld zo’n 50 gluurders per dag
  http://stats.grok.se/de/latest30/Ham_(Bibel)
  Komt God naar verhouding er bekaaid van af met ruwweg 320 bezoekjes per dag
  http://stats.grok.se/de/latest30/Gott
  Tja….., Iedereen een eigen conclusie, maar kan het iets te maken hebben met het zwakke vlees, dat best wel sterk van geest kan zijn?

 12. Aad Verbaast 9 december 2014 om 00:20

  @King Billy: da’s toch wel een heftig verhaal zeg. Moeten we toch even bij @Selma en of @joost te rade gaan voor de “hebräische Originalpassage” en wat daar precies in staat. Waarbij ik nu al begrijp dat de interpretatie daarvan ook al niet eenduidig is..

  Ook bijzonder dat de versie waar ik uit put ook niet vertelt dat Cham vervloekt wordt. Slechts zijn zoon (en dus al zijn nazaten).
  Grote gevolgen: == Die Verfluchung Hams wurde vielfach zur populären christlichen Rechtfertigung der Versklavung von Schwarzafrikanern durch Europäer herangezogen, vor allem in den calvinistisch geprägten USA. ==

  Ja, ja, die slavernij. Daar weten “die Holländer” ook alles van.

  Leuk die statistieken trouwens. Beschamend ook. Wat een minimale aantallen!
  Als God dat zou weten dan waren de rapen gaar over de desinteresse van “de mensen” voor Hem. 🙂

 13. rubiotje 9 december 2014 om 10:56

  Bij mijn ‘weten’ staan er nergens in de bijbel homosexuele handelingen in de bijbel vermeld. Anders dan incest; wie kent immers niet het ‘sappige’ verhaal van Lot en zijn dochters die bij gebrek aan mannen hun vader verleidden. De dochters hadden kennelijk een ‘goede’ leerschool in Sodom en Gomorra … De vrouw van Lot was immers ‘een beetje’ dom geweest door om te kijken terwijl onze lieve god enkele kernbommen op die steden smeet. Zie hier het voortbestaan van de familie van Lot… Gen. 19:24-38

 14. Aad Verbaast 9 december 2014 om 11:07

  @Rubio: daar vergis je dan toch wel in. Komt regelmatig voor.
  Zie voor een overzicht: http://www.debijbelzegt.nl/homofilie.htm
  Deze spant wel de kroon:
  == (Leviticus 20:13) Wanneer ook een man bij een manspersoon zal gelegen hebben, met vrouwelijke bijligging, zij hebben beiden een gruwel gedaan; zij zullen zekerlijk gedood worden; hun bloed is op hen! ==

  En ja, met nog steeds gruwelijke gevolgen.

 15. rubiotje 9 december 2014 om 11:49

  Aad; Goh, Lev. 20:13 is me nooit onderwezen op Den School met de Bijbel…’kejje nagaan’…stelletje hypocrieten..
  Kennelijk was de voortplanting van de mensheid, voor god immers ‘zijn slaven’, voor hem het belangrijkste. Hoe en met wie maakte hem kennelijk niet uit.
  Zie het verhaal van Lot en zijn dochters en het verhaal van Onan en Tamar. Onan (homosexueel?)stortte zijn zaad ter aarde en die moest dat ook met zijn leven bekopen. ‘Lekker’ allemaal hoor..

 16. blutch1 9 december 2014 om 12:10

  @Aad, wat betekent leviticus 20:13? Alleen als twee mannen met één of meer vrouwen erbij?
  Geldt het niet als er geen vrouw bij is? En als die vrouw nu staat en niet ligt?

 17. Aad Verbaast 9 december 2014 om 12:53

  @Blutch1: geen idee, en Leviticus kan ik het helaas niet meer vragen.
  Ik denk te lezen dat een man wel bij een man mag liggen, als ze maar geen dingen doen die een mannen met vrouwen doen (“vrouwelijke bijligging”).
  Maar ja, ook daar hebben natuurlijk de “wetenschappelijke exegese” voor om dat even uit te tekenen.

 18. Aad Verbaast 9 december 2014 om 12:56

  @Rubio: geen frisse verhalen inderdaad allemaal. En velen in de wereld maar zwaaien met dergelijke teksten als zijnde een gegeven mandaat van een hogere orde voor nog meer ellende.

 19. Aad Verbaast 9 december 2014 om 13:47

  Wie zou toch die (enig kuis geklede) vrouw zijn links in het plaatje? Hard aan het werk!

 20. joost tibosch sr 9 december 2014 om 13:51

  Met ons, nog nat achter de oren, recent va de 60-er jaren verworven inzicht door sexuele revolutie, gezagscrisis en overwinnen van vrouwentaboe, is het met al dat weten nu natuurlijk niet meer mogelijk een oud nomadenverhaal te snappen! Dat één zoon spottend -waarom zou ie dat niet mogen!?- naar zijn dronken naakte vader wijst (nee dat spotten staat er niet letterlijk, dus maar niet vermelden..?) en dat de twee andere zoons hun naakte vader daarna “met afgewend gelaat toedekken” (tjongejonge , wat een preuts gedoe!. Naakte ouders, daar draaien wij onze hand toch niet meer voor om!) En waar zijn in ‘shemelsnaam de vrouwen (want dan wordt het toch pas echt leuk) in dit oude verhaal uit de tijd van vrouwentaboe!.
  De nomadenverhalen uit Gen (daar gaat het nu toch over?) storen zich met name aan wat nomaden toen ervoeren als losgeslagen sexuele gedrag van de stadsbevolking in Kanaän, het land, waar zij met hun vee rondtrokken, (komt het verhaal van Dina, wat niet in kinderbijbels staat, nog? En het in de loop der eeuwen en zeker recent in de laatste eeuw in homosexualiteit verzopen verhaal van Sodom en Gomorra?) Dat oude sexuele denken en gedoe kan voor mensen die nu precies weten hoe dat met sex zit en hoe dat met sex moet natuurlijk alleen maar belachelijk.zijn. Wie zou er nu in ;shemelsnaam naam nog over sex nadenken?

 21. rubiotje 9 december 2014 om 14:21

  Joost; Alles goed en wel, maar waarom moesten dan alle (kleine) zonden vaak met de dood bekocht worden? Al verder lezende in Leviticus wordt er nl ook veel aandacht besteed aan reinheid (voedsel en sex) en het voorkomen van melaatsheid ed. Kan ik me wel ergens voorstellen; er waren immers nog geen ijs-en koelkasten en zeker in die hete landen kan eea gevaarlijk geweest zijn. Kennelijk is dat tot op heden nog niet zo bekend bij de nog steeds orthodoxe Joden en Moslims die om die reden nog steeds oa geen varkensvlees eten. Maw, waarom moet er nog steeds zo ‘geleden’ worden door gelovigen die nog steeds die oude wetten proberen te respecteren?

 22. King Billy 9 december 2014 om 14:30

  God zelf stelde een voorbeeld. Lot en zijn familie woonden in Sodom en Gomorra, waar hij na wat problemen met zondaars die hij thuis wilde ontvangen, -huis barricaderen- uiteindelijk Lot en zijn famile uit de stad haalde en daarna de steden en inwoners in lichterlaaie zette. Lot ging tot het uiterste, hij bood zelfs zijn dochters aan om te voorkomen dat de heren ‘het’ met elkaar -een doodzonde- zouden doen om die inwoners alsnog een kans te geven.
  Nu even aan Poetin en de prelaat van de russisch-orthodoxe kerk vragen hoe zij over het ‘Vrije Westen’ denken?
  Al met al, zelfs de mooiste regenboog kan/kon geen uitkomst meer brengen. Zelfs niet twee regenbogen. Laat staan de nieuwe Paus. De Bijbel is het woord van God, daar moet je niet aan tornen, want anders oei, oei, oei….
  Hoewel, het woordje ‘alma(h)’ houdt de gemoederen ook fllnk bezig. Sex, sex, sex. Binnenkort weer zeer actueel.

 23. Aad Verbaast 9 december 2014 om 14:56

  @Joost: dank dat je het even in historisch perspectief zet. Goed voorstelbaar.
  Zo historisch is het overigens toch niet? In het van God vergeven land de VS (als voorbeeld, met name omdat velen in de westerse wereld dat nog als gidsland zien) is het denken over bloot en nog niet veel anders.
  Moord en doodslag mag elke avond breed uitgemeten worden Ter vermaak.
  Maar als er een “nipple” in beeld komt dan spreekt (zowat) heel Amerika er schande van.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Super_Bowl_XXXVIII_halftime_show_controversy
  En zo’n dikke 100 miljoen Amerikanen (veelal met de Bijbel als gids voor hun denken) zijn mordicus tegen alles wat met homoseksualiteit te maken heeft..
  Toch ruim 3000 jaar later..

  Toch niet te geloven?

 24. Aad Verbaast 9 december 2014 om 14:59

  @King Billy: Je kan niet wachten! En loopt al weer vooruit..
  Wat een bende en wat een zootje! 🙂

 25. rubiotje 9 december 2014 om 16:21

  Homosexualiteit zou dan een foutje van de schepping moeten zijn, een foutje van God dus zoals hij zoveel foutjes heeft gemaakt en dat het zeker geen ziekte is dat met een anti pilletje op te lossen is. Ja, alleen Amerikaanse TV predikanten schijnen eea op te kunnen lossen met gebeds’genezing’..
  Dus als iemand als homo geboren wordt en zich niet kan of wil voortplanten met zijn/haar geliefde moet hij dood, in veel landen nog opgehangen of gestenigd, omdat God in zijn scheppingslaboratorium een grote fout, (mutanten..?), zou hebben gemaakt. God had er immers belang bij dat de mens zich zou vermenigvuldigen en zich over de hele aarde zou verspreiden?
  Kijk, dat van die appel en de slang dat menen exegeten nog wel enigszins redelijk ‘historisch wetenschappelijk’ uit te kunnen leggen maar homofilie, tja wat doen we daar in vredesnaam vandaag de dag nog mee…? 🙂

 26. Aad Verbaast 9 december 2014 om 16:25

  @Rubio: == tja wat doen we daar in vredesnaam vandaag de dag nog mee…? ==
  Je hoeft nog niet eens zo ver af te reizen. Godsvruchtig Tholen (ergens in de “biblebelt”) neemt op de valreep nog even drie weigerambtenaren aan. http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/plasterk-keurt-aanstellen-weigerambtenaren-af

 27. rubiotje 9 december 2014 om 16:36

  Aad:
  Wellicht een beetje gerelateerd aan je berichtje van 16:16 uur… over hypocrisie en wbt dit laatste, zelfs Duitsland, wellicht zelfde nog als Tholen en Barneveld (als we effe niet opletten), gesproken..
  http://www.volkskrant.nl/buitenland/rechten-atheisten-staan-in-hele-wereld-onder-druk~a3806639/

 28. Aad Verbaast 9 december 2014 om 16:48

  @Rubio: kijk dan ben ik toch weer blij dat ik een vrij land leef.
  Zeker als ik het volgende lees: == Pakistan en Saoedi-Arabië, twee van de landen die de doodstraf kennen voor afvalligheid of blasfemie. ==
  Waren al geschrapt van de lijst van landen waar ik nooit meer naar toe zal gaan. Inmiddels al een lange lijst trouwens, die steeds langer wordt.

  P.S. Ik ga on-topic maar eens alcoholische versnapering nemen..

 29. rubiotje 9 december 2014 om 16:56

  Aad; Ik ook maar niet te veel, we weten immers hoe het tussen Noach en Cham afliep..? 🙂
  Niettemin, proost!!
  We houden de ‘luim’ er maar in.

 30. rubiotje 9 december 2014 om 17:12

  Aad;
  Geheel off-topic…
  Zit nu te genieten van een 20 jaar oud borreltje dat mijn buurman (die niet drinkt) al zolang in de kast had staan.
  Betreffend borreltje heet; A. van Wees en is overheerlijk, had Noach eens moeten weten… 🙂
  Las ergens ook in Leviticus dat sterke drank (welke?), ook wijn, door god ten sterkste werd afgeraden…op straffe van…jaja, de dood in sommige gevallen.. Maja, Jezus & Co lustten er ook wel pap van, hoe valt dat dan weer te rijmen. Vraagje aan Joost!?

 31. Aad Verbaast 9 december 2014 om 17:22

  @Rubio: een 20 jaar oud borreltje? Heeft de man die zo lang kunnen laten staan?
  Net even gecheckt maar op de borrelfles staat geen houdbaarheidsdatum. Niet nodig, is zo op.
  == ook wijn, door god ten sterkste werd afgeraden == Dan had Hij op tijd moeten ingrijpen toen hij zag dat Noach zich een delirium aan het zuipen was. Maar nee, hoor..
  Noach was toch wel de uitvinder/grondlegger van het comazuipen. Dat dan ook weer wel.

  == Maja, Jezus & Co lustten er ook wel pap van == Valt wel te rijmen. Enorme generatiekloof tussen die twee.

 32. rubiotje 9 december 2014 om 17:43

  == Valt wel te rijmen. Enorme generatiekloof tussen die twee == 🙂 🙂 🙂
  Mijn vader dronk ook niet, tussen mij en mijn pa zat maar 27 jaar…. Gelukkig heeft ie nooit problemen met me gehad, integendeel zelfs. Kon me soms niet aan de indruk onttrekken dat ie soms jaloers op me was, hij kon er gewoonweg niet tegen. Anders wellicht dan tussen Cham en Noach…..of was Cham, zoals KB al suggereerde, een ‘stoutertje’..? Binnen dat kader is de bijbel eigenlijk best wel een ‘leuk’ boek…(zure luim)..

 33. Aad Verbaast 9 december 2014 om 18:00

  @Rubio: == dronk ook niet == “ook”?! 😉

  == Binnen dat kader is de bijbel eigenlijk best wel een ‘leuk’ boek ==
  Vermakelijk is het zeker.
  Zeker als je het leest als een verzameling verhalen opgeschreven door “nomaden” (zoals @Joost ons -terecht- voorhoudt). Dan is het niet alleen vermakelijk maar zelfs bijzonder boeiend omdat het ons een inkijkje geeft in de gedachtewereld van toen, zo’n dikke 2500 duizend jaar geleden.

  Het wonderlijke (en voor mij ergerlijke) blijft natuurlijk dat miljarden mensen dit bloedserieus nemen.. En ‘dus’ volledig (!!) van toepassing achten op de huidige tijd.

 34. rubiotje 9 december 2014 om 20:07

  Aad;
  =“ook”?!:= foutje….
  Helemaal met je eens, ook voor mij ‘ergerlijk’ en zal gelovigen dan ook nooit begrijpen…tot de dood erop volgt..
  Je link; Vreemd aandoend en indrukwekkend plaatje, zeker niet verwacht van landen als Canada, Denemarken, Duitsland oa.

 35. Henk Holland 9 december 2014 om 20:11

  Mijn ouwe geloofde nog wel maar op een inventieve manier. Hij las ons voor uit de kinderbijbel maar stopte meteen even zijn exegese er tussen. Zo vertelde hij van de lijpe Noach. Dat hij heel goed tegen drank kon maar hij ervan hield zijn zonen uit te dagen opdat zij wat stevig in de maatschappij zouden staan, net als die ouwe bij ons deed. Lijpe Noach stond eens met zijn opengevallen badjas (allemaal interpretatie van mijn ouwe,hè) in zijn tent en toen Cham binnen kwam. Cham schrok vreselijk maar niet vanwege de naaktheid van zijn vader want hij leefde in een wereld waarin het dierlijke nog verwoven was met het menselijke. Lijpe Noach zag Chams gezicht vol afgrijzen en smeet een tentharing naar hem toe: ‘wat is er met je, rotjong (vaders hebben altijd wel lievelingskinderen en Cham was dat duidelijk niet) hebbie nog nooit een lul gezien?’
  De tenthaak vloog rakelings langs zijn wang, Cham mekkerde:” Je ballen! Ze zijn zo groot en behaard. Afschuwelijk!”
  Noach liet zijn badjas openhangen, hij luisterde alleen naar god en liet zich dootr die snotaap niet commanderen zijn jas dicht te sjorren.
  Ik stuur je naar een gemengde kostschool in Kanaãn, in de eschatologie, dat zal je leren.

 36. Pseudo Rabbi van Gojnjik 10 december 2014 om 00:14

  Noach is een ogenblik in het geheugen van god uit de talmud en de jesjiwa.

 37. Aad Verbaast 10 december 2014 om 00:15

  @Rubio: opvallend inderdaad. Niet meteen landen waar je aan denkt. Maar wie ben ik om aan dat kaartje te twijfelen..
  Enige landen waar je als atheist vrij kan rondlopen zijn er maar een paar blijkbaar: België, Sierra Leone, Kosovo en Taiwan. En Nederland dus. Op deze combinatie had ik ook niet gegokt overigens.

 38. King Billy 10 december 2014 om 07:41

  http://www.faz.net/aktuell/beruf-chance/kirche-als-arbeitgeber-hauptsache-christ-12000574.html
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/rekord-einnahmen-bei-den-kirchen-13189915.html
  In Duitsland 1.3 miljoen werknemers, Katholieken 700.000, Protestanten 500.000. Beiden de grootste private werkgevers. Via de staat incasseren ze samen 11.3 miljard euro per jaar, inclusief kerkbelasting. Onder de paraplu van katholieke Maltheser Orde –een soort ‘staat in een staat‘- zijn allerlei organisaties dwars door samenleving van ziekenauto’s bij voetbalstadions tot in de Bundestag actief.
  Maar formeel is de Duitse Republiek een seculiere staat.
  Als werknemer en patient wel even aan de Codex van de kerken houden, waar dominee’s, priesters, etc., enzovoorts, de dienst uitmaken, anders lig je eruit. Rechtszaken tot aan het hoogste Hof aan de lopende band. Vakbonden komen nauwelijks aan de collectebak. Komt het aan op levensbeschouwelijke kwesties, zijn protestantse ziekenhuizen iets milder.

  Overigens weten de Noren met hun staatskerk ook flink van wanten. Conservatieve gelovigen, met name uit de Prtoestantse hoek, die wereldwijd aan de bak timmeren, vinden bij de Noren een gewillig oor.

  Auf wiederhören oder wiedersehen im Himmel.

 39. Aad Verbaast 10 december 2014 om 09:32

  @King Billy: niet vreemd dat er dan wel eens een bisschop rondloopt die het te hoog in de bol heeft gekregen. Die creëerde alvast zijn eigen hemel.

 40. Greetje van Agape 10 december 2014 om 09:49

  Hoi Henk, je hebt wel een punt. Mannen hebben altijd hun mond te over als het om vrouwelijke naaktheid gaat maar als het om hun eigen naaktheid gaat geven ze niet thuis. Kijk maar hier op dit blog, vrouwen zijn enkel goed voor hun naaktheid en voor sex, gaat het om naakte mannen dan wordt er ineens een ander facetje naar voren gehaald, te weten drank. Nog een wonder dat Noach niet van voetbal hield.

 41. ezelgedachten 10 december 2014 om 15:48

  Ik heb de link naar jouw verfrissende visie en interpretatie van dat Dikke Boek aan mijn christelijke Buurschool collega doorgegeven. Hij vond het niet eens leuk! Snap jij dat nou? Geen humor, die christenen.

 42. Aad Verbaast 11 december 2014 om 00:12

  @Burro: Goeie actie van je.
  Enig gevoel voor humor heb ik bij God ook nog niet kunnen ontdekken. Dat straalt uit natuurlijk.

 43. blutch1 11 december 2014 om 09:43

  Seth Gaaikema was ook een christen. Gevoel voor humor kon je hem niet ontzeggen.

 44. King Billy 11 december 2014 om 10:15

  Het verhaal van Noach is toch ook humor? Wie gaat een ark bouwen in het gortdroge middle of nowhere? Degenen die dat zagen, moeten de tranen van het lachen over de wangen hebben gevloeid. Alles door God aangestuurd.
  Dat ze het lachen later verging is een andere kwestie. Ook de Duivel, wiens voortbestaan God blijkbaar tolereert, moet in z’n vuistje hebben gelachen. Zijn zinnebeeld heeft de Zondvloed overleefd en komt zowaar terug in het laatste hoofdstuk van het Nieuwe Testament.
  Ook Godfried Bomans destilleerde veel positieve humor uit het Woord van God. Cynisch was Godfried in ieder geval niet.

 45. Aad Verbaast 11 december 2014 om 10:15

  @Blutch1: en wat te denken van Herman Finkers..
  Goede uitzonderingen zijn er altijd gelukkig.

  Hier trouwens een aardig artikel over diverse cabaretiers en hun relatie met God.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1099479/2010/04/22/Cabaret-verlangt-terug-naar-een-God.dhtml

 46. Appelvrouw 11 december 2014 om 10:21

  God laat het soms bewust uit de hand lopen, om te zien waar de mens toe in staat is. Hij is er dus wel, maar grijpt niet in, dan is Hij ook niet voor álles verantwoordelijk.

  Maar je bijbelverhaal geeft me een goed persoonlijk inzicht: de mens is van nature goed: hij komt op voor zijn eigen belangen. Maar groepsverband leert ons soms om te doen alsof wij als individu niet belangrijk zijn maar het voortbestaan van de groep. Dus scheidde Kanaän zich. Het is eigenlijk allemaal zo duidelijk. Ik kan niet wachten op je vervolg.

 47. Aad Verbaast 11 december 2014 om 10:35

  @King Billy: Ik kan er de humor ook wel van inzien. Blijft natuurlijk de vraag of God dat zelf ook kon. Eufemistisch gesteld wekt hij toch stellig de indruk een notoire mopperkont te zijn, met een nihil vermogen tot zelfrelativering.
  Nog een godswonder dat veel van zijn volgelingen er alles aan doen een blije indruk te wekken.

 48. rubiotje 11 december 2014 om 10:42

  Johannes moet zich op de knieën geslagen hebben van de pret toen hij het laatste hoofdstuk van de bijbel af had, onmogelijk is het natuurlijk niet…. 🙂

 49. Aad Verbaast 11 december 2014 om 10:47

  @appelvrouw: mooi van je dat je er nog iets goeds uit kan halen.
  Dat God leiderschap invult door mensen meer eigen verantwoordelijk te geven klinkt nog modern zelfs.
  Ja, ja, ik doe ook mijn best er nog iets van te maken 😉

 50. Aad Verbaast 11 december 2014 om 10:52

  @Rubio: zou zo maar kunnen.
  Maar het lachen zal hem zijn vergaan tijdens zijn onthoofding..

 51. King Billy 11 december 2014 om 11:24

  Aad Verbaast == met een nihil vermogen tot zelfrelativering.=
  Werkelijk? Zelfrelativering zonder enige zelfkennis wordt lastig. Onder de premisse dat God bestaat en de mens naar zijn beeld ook ‘humor’ meegaf -hij wist wat dit inhoudt- is deze wijze man vrijgezel gebleven. Kan niet anders dan dat Hij een en ander zorgvuldig heeft overwogen alvorens deze keus te maken.

 52. Aad Verbaast 11 december 2014 om 13:58

  @King Billy: de wereld had er vast heel anders uit gezien als Hij voor zichzelf een fraaie metgezellin had geschapen. Niet gebeurd, zal er wel mee te maken hebben gehad dat hij niet in voor een lolletje was.
  Nu dringt zich toch weer zo’n existentiële vraag bij me op trouwens.
  Wie of wat heeft God eigenlijk geschapen?

  En als hij niet geschapen is, moet hij dus eeuwig (!) hebben bestaan. Aangezien hij de wereld pas zo’n 6000 jaar geleden heeft geschapen heeft hij wel verrekte lang in totale afzondering/isolatie geleefd.
  Daar wordt je natuurlijk ook niet vrolijk van!

 53. joost tibosch sr 11 december 2014 om 14:24

  Rubiotje 9/12 14.21 In het oude wereldbeeld dacht men zich het goede en goede machten boven en het kwaad en de kwade machten onder. In literatuur, en in beeldhouw-, schilderkunst etc liet men die goede en kwade machten van boven en onder hier “zichtbaar” ingrijpen. Oude opvattingen (wetten) waar men aan hechtte, kwamen dan ook van boven binnenvallen met het slechte werd men van onderuit verleid. Het besef van duidelijk veranderende opvattingen (wetten), zou moeten voorkomen, dat men zich vastklampt aan oude opgelegde wetten van “boven”!.
  Wij, jij én ik, met ons moderne wereldbeeld voelen ons geen speelbal meer van goede en kwade machten en weten onszelf verantwoordelijk voor onze daden en dat we alleen onszelf en onze omgeving daarmee belonen of straffen. Noch God noch duivel kunnen we de schuld geven. Zelfs bij niet-gelovigen vind je die menta0liteit nog, als ik ze hoor zeggen: hoe kun je iin God geloven, die het grootste onrecht zomaar laat passeren.Zelf heb ik al lang geen moeite meer met die oude vaak zelfs geweldige artistieke voorstellingen die letterijk ingrijpen van boven of onder suggereren. Maar blijf wel het liefst in mijn eigen wereldbeeld denken.

 54. rubiotje 11 december 2014 om 18:07

  Joost:
  Dan wordt het hoog tijd, met onze kennis van nu, ‘denkend in ons eigen wereldbeeld’, dat de bijbel rigoureus herschreven zou moeten worden. De helft van de wereldbevolking snapt er nog steeds niets van, alleen een paar starre exegeten die er elke keer maar weer een draai aan geven met een natte vinger.. is verder je goed recht maar vertel mij aub geen cryptisch aandoende l*lverhaaltjes
  Zielig voor al die wanhopigen die nog even naar Lourdes reizen in de hoop nog genezen te kunnen worden, gezien alle wonderen in de bijbel beschreven zijn,
  Ben het dus geheel eens met de laatste zin van de reactie van Aad op 9 dec om 18:00 uur.

 55. Aad Verbaast 12 december 2014 om 09:41

  @allen: blijft natuurlijk allemaal gissen wat er zich precies afspeelt daarboven.
  Hier wellicht een tipje van die sluier opgelicht:

 56. King Billy 12 december 2014 om 09:57

  Ach ja, om het lokaal te houden in de makermat van het Christendom, de Godfather van de EU in gesprek met de voorzitter van de Europese Commissie.

 57. Aad Verbaast 12 december 2014 om 10:18

  @King Billy: veelal voorkomende gedachte in die kringen: “ik doe God’s werk” 😉

 58. King Billy 12 december 2014 om 10:31

  Doen ze ook. In tal van gebieden op tal van manieren voor tal van prangende kwesties, waaronder collaterale schade.

 59. Aad Verbaast 12 december 2014 om 11:08

  @King Billy: wat dat betreft zou de Bijbel ook kunnen worden opgevat als het eerste (en nog steeds best verkochte) managementboek dat gaat over “leiderschap”. Nog steeds leidraad en gids voor vele leiders.
  Misschien wel de reden waarom er zo veel mis gaat.

 60. King Billy 12 december 2014 om 12:25

  Goegel op ‘bible management principles’ en negen van de tien sites gaan over geld. En omdat de liefde (voor geld) ook door de maag gaat´een simpel voorbeeldje, more basic nauwelijks denkbaar. Ambachtelijk, weinig overhead, volksvoedsel, goedkope locatie. Een bakje patat mét mayo op de Albert Cuyp kostte vlak voor de invoer van de euro Dfl.1,50. Nu, veertien jaren later € 2,00. Bijna drie keer zo goedkoop méér.
  Gemiddelde prijsverhoging 21 procent per jaar.

 61. Aad Verbaast 12 december 2014 om 13:10

  @King Billy: lachen (goegel). Ik leer weer elke dag!
  Na deze serie zal ook bij mij het geld over de plinten klotsen 🙂

 62. Aad Verbaast 12 december 2014 om 17:24

  Paus (“dienaar der dienaren Gods – Servus Servorum Dei”) kiest voor China ten koste van de Dalai Lama. Veelzeggend.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/12/12/paus_ontvangt_dalai_lama_niet/

 63. King Billy 12 december 2014 om 22:39

  Die Partei heeft recht op subsidie uit de staatsruif maar dit wordt wettelijk gelimiteerd tot het bedrag uit de som van lidmaatschapsgelden en donaties. Aangezien men gratis lid kan worden, heeft de straatarme Die Partei nu onder het motto „Kauf kein Scheisse, kauf Geld!“ een wervingsactie opgestart.
  25,55 of 105 euro overmaken en dan krijg je een bankbiljet van 20 of 100 euro per post thuisbezorgd met een bijgevoegde briefkaart als een “Danke Schön“, die als bewijs dient het verschil als aftrekpost op de belastingaangifte op te voeren.
  In twee dagen inmiddels ruim 8000 bestellingen ter waarde van 165.000 euro genoteerd.
  http://www.die-partei.de/

 64. King Billy 12 december 2014 om 23:08

  Wat de Paus, de Dalai Lama en Tibet betreft, zoiets eenders eerder door het Vaticaan vertoond om relaties niet te verstoren.
  Pijnlijk voor die Nobelprjis voor de Vrede winnende lui, welke de Paus met zoveel tamtam het Europees Parlement en het Berlaymont gebouw in Brussel binnenhaalden met instemming van de Europese Raad en Italie voorzitter van de EU en zichzelf zo dapper op de borst kloppen over het opkomen voor mensenrechten.

 65. Aad Verbaast 13 december 2014 om 00:19

  @King Billy: Die Partei: is het dan al 1 april? Of is Henk Krol inmiddels ook al in Duitsland actief in een adviesfunctie?

  Paus: hij zal zijn inspiratie wel uit die Bijbel hebben gehaald. God had ook zo zijn (heel) specifieke voorkeuren. En dan maakt hij nog merkwaardige keuzen ook.
  Begon al met broedermoordenaar Kaïn die hij de hand boven het hoofd hield. Dan weer een hele tijd niets en niemand. En dan kiest hij voor die zuipschuit.
  En de rest? Allemaal tuig van de richel.

 66. blutch1 13 december 2014 om 10:16

  “Noach was landbouwer en hij was de eerste die een wijngaard plantte” (Gn 9:20).
  Waar deed Noach dat dan mee? Toch zeker met de druivenstokken die hem waren aangereikt. En wat die dronkenschap betreft, hoe kon Noach weten dat je dronken werd van wijn drinken? Hij was de eerste die het probeerde, en ja, dan gaat er wel eens iets fout. Daarbij heeft Noach zichzelf als proefkonijn gebruikt en geen ander daarmee belast. Dat is toch heel wat nobeler dan het testen van medicijnen op een ander. Daarbij heeft Noach de basis gelegd voor onze hedendaagse geneugten.
  Noach kan bij mij niet meer kapot.

 67. Aad Verbaast 13 december 2014 om 10:26

  @Blutch1: dat hij een trendsetter was kan inderdaad niet ontkend worden.
  De eerste comazuiper ook. Wel ruim boven de 18 trouwens. Hij was inmiddels ruim 500 jaar oud.
  Wat dat betreft heeft het wel even geduurd voordat hij daar achter kwam. “Verstand komt met de jaren”?

 68. joost tibosch sr 13 december 2014 om 11:43

  Rubiotje Je hebt niet alleen mensen die zich niet meer los kunnen wringen uit hun eigen opvattinkjes. Erger is nog dat ze niet meer uit hun eigen tijdje kunnen kruipen! Alsof mensen vrioeger toch wel erg onbegrijpelijk minderwaardig anders zijn.dan wij. Hoe was het ook alweer met fraaie woorden? “Stonden we niet op de schouders van de mensen uit het verleden”?

 69. rubiotje 13 december 2014 om 12:58

  Aad;
  Noach was toen al 600 jaar volgens ‘mijn’ bijbel en is pas overleden toen hij 950 was. Heeft dus nog 350 jaar de bloemetjes buiten kunnen zetten, kom d’r nog maar eens om….
  Ergo, comazuipen is kennelijk zo slecht nog niet…(18+)…. 🙂

 70. King Billy 13 december 2014 om 13:12

  Drank is onlosmakelijk verbonden met het vermengde Europese religieus-culturele en bestuurlijke erfgoed tot op de dag van heden. Niet alleen Noach, die er wel meer dan eentje lustte, in de Griekse Oudheid en Jezus, die water in wijn veranderde maar ook de pragmatische Viking Vladimir de Heilige koos voor het Christendom mede omdat de Islam alcohol verbood. Keizer Karel bier, monniken brouwen bier en Juncker versmaadt alcohol evenmin volgens Dijsselbloem.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kievse_Rijk#De_Gouden_Eeuw

 71. Aad Verbaast 13 december 2014 om 15:25

  @King Billy: die Vladimir 🙂
  Mooie opsomming trouwens. Logisch natuurlijk dat alcohol moet kunnen. Is immers een geestverruimend middel. Dat blijkt ook wel uit de verhalen die zijn verzameld in dat boek.

 72. Pseudo Rabbi van Gojnjik 13 december 2014 om 19:50

  Ik word alom bewonderd binnen mijn kleine gemeenschap vanwege mijn daadkracht en vroomheid. Nu heeft mij het verzoek bereikt om tijden de Ontzagwekkende Dagen, het verhaal van Noach voor te lezen uit de heilige rollen, als boodschapper van de Almachtige via Mozes, moge zijn naam in eeuwigheid schitteren.
  Nu is mijn stem al weken ontkracht door een vast zittende angina pectoris wat mij in een dilemma heeft gebracht, daar het er niet naar uitziet dat ik tijdens de Ontzagwekkende Dagen geheel hersteld zal zijn, deo volente. Ik ben bevreesd het aanbod te aanvaarden maar van de andere kant is mijn bereidheid gesierd met enige trots. Ik vroeg mijn rabbi om raad en hij antwoordde: wees bevreesd, bid en sla uw hand niet aan de drank zoals Noah, houd indachtig het verzoek van de Almachtige, moge zijn naam in eeuwigheid schitteren, aan Abraham zijn zoon te offeren voor ons mensen.

 73. King Billy 14 december 2014 om 00:13

  Ach ja, Adam, Eva, Noach, Mozes, die Egyptische levensbeschouwingen meenam op reis. De Pentateuch. De eerste vijf boeken van de Bijbel, een onderdrukkingsinstrument, maar dat is een ander verhaal. Vreemd hè, geen woord in de Pentateuch over een hiernamaals en een eeuwig leven voor de uitverkorenen? Laat staan een belofte op zo’n verlokkelijke toekomst voor mensen, die zich goed gedragen. God dacht toen kennelijk nog dat dreigen met en toedienen van straffen en rampen hen op het goede spoor te kunnen houden.
  Nog een vraag, waarom zijn vele schilders van religieuze kunst en bouwers van Tempels door God ge-inspireerd en wordt de Venus van Milo als verachtelijk ordinair mensenwerk beschouwd?

 74. Aad Verbaast 14 december 2014 om 00:32

  @King Billy: ik ben nog maar bij het eerste boek.. Laat staan dat ik het hiernamaals al ben tegen gekomen. Alhoewel: Hij heeft er al heel wat naar de eeuwige jachtvelden gebracht.
  == schilders van religieuze kunst en bouwers van Tempels door God ge-inspireerd ==
  Dat lijkt me nog al duidelijk als je een religieus schilder bent.
  En die Venus van Milo: prachtig beeld! Ik wist niet dat dat beeld zo beschouwd werd.. Door wie?

 75. Aad Verbaast 14 december 2014 om 09:55

  Je kan dan wel als God een eenzijdig verbond (contradictio in terminis) sluiten om een tweede zondvloed te voorkomen, maar ja, dan moet je er wel voor zorgen dat ook de mensen daar achter gaan staan. En dat valt niet mee.
  http://www.hpdetijd.nl/2014-12-14/klimaattop-lima-moeizaam-compromis/

  N.B. en als klap op de vuurpijl: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/12/12/commissie-juncker-met-botte-bijl-door-milieuwetgeving

 76. blutch1 14 december 2014 om 10:32

  Die schilders en bouwers werden niet zozeer door God geïnspireerd alswel door de kerk betaald.

 77. Aad Verbaast 14 december 2014 om 11:36

  Vanmorgen toch al weer in een deuk gelegen.
  Eerst dit indrukwekkende reclame filmpje van Volvo. “Epic split”. Ging viraal op internet. https://www.youtube.com/watch?v=M7FIvfx5J10&app=desktop

  Kon je op wachten: het vervolg: Greetings from Chuck (The epic christmas split) https://www.youtube.com/watch?v=T-D1KVIuvjA

  (N.B.: nu wel de goede link..)

 78. Aad Verbaast 14 december 2014 om 11:37

  @Blutch1: op zich wel weer een inspirerende gedachte 🙂

 79. Aad Verbaast 15 december 2014 om 10:22

  Einde van de middag de volgende aflevering: De Babylonische spraakverwarring.

 80. Aad Verbaast 15 december 2014 om 13:38

  @Blutch1 en @Rubio: dank voor de links, interessant!
  Ik (of jullie) zal ze bij de volgende blog zeker ergens in het reactieveld neerzetten. Voegt zeker info toe.

 81. Pingback:Massaslachting door een Gouden Kalf | Aad Verbaast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: