Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Schaduwbankier Dagobert Duck en zijn 65ste verjaardag


Scrooge McDuck is 65 jaar geworden. Met een vermogen van 16 fantastiljoen (en 16 cent) is hij een sprekend voorbeeld voor schaduwbankierend Nederland die er ook maar niet genoeg van kunnen krijgen. Ze behoren tot de absolute wereldtop. Zwemmen ook in hun geld. Zorgvuldig buiten het zicht van iedereen. En dat willen ze graag zo houden.

Dagobert Duck, oom Dagobert
Geboren in 1947. Als Dagobert McDuck. Schots (uiteraard). Later verkort tot Duck omdat dat inkt bespaarde bij het schrijven van zijn achternaam. Het begon allemaal met zijn geluksdubbeltje. Gezien zijn fijne neus voor goud (hij kon het ruiken of tien meter afstand), vergaarde hij al snel zijn eerste kapitaal: een grote goudklomp. Inmiddels heeft hij een machtig wereldwijd imperium opgebouwd bestaande uit “vrijwel alle soorten bedrijven en industrieën die er zijn”. Woont in zijn geldpakhuis in Duckstad. Met neefjes Kwik, Kwek en Kwak. Donald (zoon van zijn zus) is de onbezoldigd muntpoetser. “Waarom zou je arbeiders 1 euro per uur betalen als je je familie gratis voor je kunt laten werken?”. Enige hobby: zwemmen in zijn geld.

De schaduwbankiers
Financieringsmaatschappijen, hedgefondsen, hefboomspecialisten, speciale beleggingsfondsen en handelaren in financiële contracten. Duistere dealers in risico’s. Opererend vanuit hun eigen schaduw. Doen ongeveer hetzelfde als (grote) banken, maar zijn geen banken. Vallen dus ook onder geen enkel toezicht. Dat willen ze vooral zo houden. Ze zitten er niet mee dat ze gezien worden als de veroorzakers van de crisis. Inmiddels zijn zij daar alleen maar beter van geworden. Wereldwijd hebben ze al ruim 50.000 miljard euro in kas, en snel stijgend.

Alleen in Nederland zijn er al 14.000 van. Samen goed voor de 45% (!!) van alle geldstromen. Met zo’n 2.500 miljard in kas. Ruim 4 keer het BNP van Nederland!! Daarmee is geldpakhuis en belastingparadijs Nederland wereldkampioen. Ze zijn er maar wat trots op.

Geen verjaardagsfeestje
“Allemaal klein bier” reageert oom Dagobert desgevraagd op het net verschenen rapport van de Financial Stability Board (FSB). Adair Turner (hoofd van de Britse toezichthouder FSA en een van de leidinggevenden aan het project van de FSB zag het wel scherp: “Als het lijkt op een bank en het kwaakt als een bank dan moet het ook onder bancair-achtig toezicht vallen”.

Dagobert wordt woedend gezien de vereende krachten hem te reguleren.
De Zware Jongens Draghi Draconi, Barosso Boef, Jan Kloot Juncker en Rompuy Rover mogen het dan op mijn munten gemunt hebben, maar ze komen er niet in! Worden met een  “ferme tik” van het erf gejaagd. Zwarte Magica Lagarde aast ook al op mijn geluksdubbeltje. En lenen daar doe ik niet aan. Waarom niet? Omdat ze niet met geld kunnen omgaan!

Belt nog even voor ruggespraak met Warrige Buffet Goudglans. Inmiddels goed voor ruim 40 miljard. Openingszin: “Bel me onmiddellijk terug”. (denkend: “wat je hebt bespaard heb je verdiend”).

“Buffetje op je verjaardag?” vroeg Goudglans nog toen hij terugbelde. “Wat denk je”, roept Dagobert: “nivelleren is geen feestje. Het geld groeit me niet op de rug!”

Ongelijk verdeeld
Onderwijl mogen de arme eenden van Duckstad de ontstane gaten gaan dichten. Door structureel meer belasting te gaan betalen, door loon te matigen en langer door te werken. Voor minder zorg wordt ook gezorgd. Worden zij 65 dan worden ze nog eens extra gekort. Dat om het allemaal “betaalbaar” te houden. Betaalbaar voor wie?

Voor de bankiers wordt steeds beter gezorgd. Die ontvangen steeds grotere bakken met geld en krijgen ook nog eens miljarden verborgen subsidies zo konden we vandaag weer lezen.

“Over de eigen schaduw heen stappen” krijgt zo wel een heel duistere betekenis.

 

Terug lezen:
https://aadverbaast.wordpress.com/2012/10/20/rabobank-de-bankwereld-is-verziekt/
https://aadverbaast.wordpress.com/2012/07/24/over-afgeleide-en-ongeleide-projectielen-derivaten/
https://aadverbaast.wordpress.com/2012/07/02/banken-delen-de-lakens-uit-op-eurotop/
https://aadverbaast.wordpress.com/2012/02/17/target2-de-doodgezwegen-alles-vernietigende-tikkende-tijdbom-in-europa/
https://aadverbaast.wordpress.com/2012/03/08/het-monetaire-massagraf-als-de-euro-bom-barst-target2/
https://aadverbaast.wordpress.com/2011/12/09/hou-jij-ze-dom-dan-hou-ik-ze-arm/
https://aadverbaast.wordpress.com/2011/11/22/goldman-sachs-sucks/
https://aadverbaast.wordpress.com/2009/11/18/%C2%93ik-doe-gods-werk%C2%94-2/

229 Reacties op “Schaduwbankier Dagobert Duck en zijn 65ste verjaardag

 1. Aad Verbaast 22 november 2012 om 17:51

  @King Billy: helemaal mee eens!! 😉
  De regering is na het verschijnen van dit blog overigens meteen in actie gekomen:
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/11_november/22/economie/minister-bonussen-sneller-aanpakken.xml
  Ook “klein bier” natuurlijk: https://aadverbaast.wordpress.com/2009/04/02/volkswoede-over-bonussen-terecht-2/

 2. King Billy 22 november 2012 om 18:06

  Gewoon Dexia, sleept landen, burgers dus, mee in de afgrond. Falende politici.
  http://www.guardian.co.uk/business/dexia
  http://www.guardian.co.uk/business/2012/nov/08/france-belgium-dexia
  Franco-Belgian bank Dexia has been given a third bailout as the repercussions of the banking crisis continue to shake the financial system four years on. Inmiddels 94% Frans/Belgische staatsbank.

  Nog eentje, bonter kan het niet.
  Nasleep Griekenland bailout en Lehmann Brothers: Hedgefonds overwegen een klacht bij het Europees Gerechts Hof wegens schending van mensenrechten.

  http://www.welt.de/wirtschaft/article13823185/Hedgefonds-drohen-Griechen-bei-Haircut-mit-Klage.html
  =Wegen möglicher Verluste durch einen Schuldenschnitt für Griechenland prüfen Hedgefonds laut US-Medienberichten eine Klage beim Europäischen Gerichtshof für Menschenrechte. Eigentumsrechte würden verletzt, argumentieren sie laut der “New York Times”. Eine Sprecherin des Menschenrechtsgerichtshofs erklärte, sollte eine Klage eingehen, müsse zunächst ihre Zulässigkeit geprüft werden.=

 3. Aad Verbaast 22 november 2012 om 18:19

  @King Billy: dank voor de links. Het moet natuurlijk allemaal niet nog gekker worden dan het al is. Omgekeerde wereld. Ze zouden zelf aangeklaagd moeten worden voor het schenden van de mensenrechten.

  Doet me denken aan Enron. http://en.wikipedia.org/wiki/Enron
  Skilling (de baas) ging tenminste voor 24 jaar de bak in! http://en.wikipedia.org/wiki/Jeffrey_Skilling

 4. Aad Verbaast 22 november 2012 om 18:34

  @allen: brekend: er zijn net live beelden binnengekomen uit de bunker van oom Dagobert:

 5. Th Balvers 22 november 2012 om 19:30

  Jarenlang was ik Duck-liefhebber en nu al lange tijd niet meer gelezen. Tref info aan die ik niet (meer) wist. Heerlijk blog, ook door de verbindingen naar onze realiteit.

 6. Burro 22 november 2012 om 19:51

  Waarom word ik nu, tijdens het lezen van dit (wederom prima!) blog zo vreselijk boos?

 7. ramireziblog 22 november 2012 om 20:15

  Ik heb nog jaren met een oud dubbeltje in mijn portemonnee gelopen, dus dan weet je wel hoe ik er naar kijk…

 8. Aad Verbaast 22 november 2012 om 21:08

  @Theo: “het vrolijkste weekblad van Nederland”. Kom er nog maar eens om!

  @Burro: zelf worden ze er wel vrolijk van blijkbaar (zie reactie hierboven). De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

  @Ramirezi: Toch ergens verre familie misschien?

 9. zelfstandigjournalistantwerpen 22 november 2012 om 21:14

  Krijgt Dagobert Duck nu ook nog pensioen?

 10. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 22 november 2012 om 21:40

  …grote honden bijten elkaar niet…
  (een goeie al weet ik niet precies waar die op slaat…)

 11. Aad Verbaast 22 november 2012 om 21:57

  @Zelfstandig journalist: ongetwijfeld. Hij staat natuurlijk voor in de rij voor de Dreeseend regeling.

 12. King Billy 22 november 2012 om 22:01

  De EU en BERLUCONI
  https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/viyzm3uuo8w0
  Brief De Jager aan parlement. 26.04.12 over schaduwbankieren.
  Trekt men de aanbevelingen in dit document door naar het door de EU gepropageerde ‘Bankentoezicht‘, dat reeds medio 2013 zou moeten functioneren, dan zijn de voorgestelde plannen van de EU een FARCE.
  Politici in Brussel liegen de boel bij elkaar en hebben geen enkele grip op het doen en laten van de financiele markten. En geven bijvoorbeeld Monti, als ex Goldman Sachs, alle ruimte om als Minister President, staatsbedrijven te verkopen voor bedragen die de wenkbrauwen doen fronsen.

  Berlijn, bij monde van Schäüble en Weidmann, hebben gelijk. Het duurt nog járen om een goed functionerend Bankentoezicht op te zetten. In Den Haag, noch van Klaas Knot hoor je dit niet en lees je niet in dit document.
  En dat is iets totaal anders als een Bankenunie, waar banken worden verplicht hoger kernkapitaal aan te leggen. Via achterdeuren kan dit dan toch weer als hefboom worden gebruikt.

  Ondertussen is wel het ESM per 01.01.13 operationeel, dat mag handelen op de secundaire markt met een Triple A rating, gedekt door lidstaten die gemiddeld 87.5% van het Europese BNP aan staatsschulden hebben. Waaronder landen, waarvan de staatspapieren nagenoeg tot junkbonds zijn verklaard. En politici suggereren het door burgers ingelegde ESM geld van burgers als hefboom te gebruiken om nog meer geld te genereren zodat rente óp en aflossing ván staatsschulden betaald kan worden. Aan banken, waaronder het ESM. Burgers zien hier niets van terug.

  Dit alles, terwijl het algemeen bekend is dat met schaduwbankieren liquide geldmiddelen aan de samenleving t,b.v. investeringen worden onttrokken en naar de échte Dagoberts vloeien. Die dit niet als betaalmiddel beschouwen, maar als een doodordinair badmiddel.

  Berlusconi, voor wie iedere regeringsleider in de EU en Brusselse politici een knieval maakten, is wellicht het beste voorbeeld van deze, door aan corruptie grenzende, praktijken, welke oogluikend worden toegestaan.

  En Barroso maar roepen in het interview met de FAZ ‘Ich will kein Superstaat’, dat hij niet aan de spaartegoeden wil komen.
  Jammer, had ik maar 0.00001 promille van de kapitalistische Dagobert Duck, dan had ik het hele zooitje bij het EGH aangeklaagd. Met dat beetje geld zijn genoeg advocaten te vinden, die deze klus wel willen klaren.

 13. hyperinflatie 22 november 2012 om 22:30

  King billy

  Ik vraag me af of die ESM wel kan functioneren op de secundaire markt.

  Van het EFSF wilden de markten ook niks weten.

  We zullen zien.

 14. Mark 22 november 2012 om 22:42

  ijskoude, inhalige poenscheppers zijn het! http://www.suskeenwiske.be/nl/mod_db/67

 15. King Billy 22 november 2012 om 23:32

  @hyperinflatie. Het EFSM is niet het ESM. Wel mooi dat de 250 miljard van het EFSM onder de nieuwe bepalingen van het ESM worden geschoven. Het ESM is wel een serieuze marktpartij; Een bank, die geen banklicentie nodig heeft en op financiele markten leningen mag afsluiten op basis van het kernkapitaal als helfboom.

  Het ESM heeft namelijk geen maximaal leenplafond van 500 miljard euro. Artikel 39 van het ESM verdrag is duidelijk hierover: ‘Tijdens de overgangsfase die loopt van de inwerkingtreding van dit Verdrag tot de volledige opheffing van de EFSF, ligt het geconsolideerde bedrag aan door het ESM en de EFSF verstrekte leningen niet hoger dan 500 000 miljoen EUR.
  Uitsluitend tijdens de overgangsfase!

  Uit artikel 41 blijkt, dat door het ESM een solvabiliteit van 15% wordt aangehouden: Tijdens de periode van vijf jaar van betaling van het kapitaal in termijnen bespoedigen de ESM-leden tijdig vóór de uitgiftedatum de betaling van volgestorte aandelen opdat de verhouding tussen het volgestort kapitaal en het uitstaande bedrag aan ESM-uitgiften ten minste 15% blijft; zij waarborgen dat de gecombineerde kredietverleningscapaciteit van het ESM en de EFSF minimaal 500 000 miljoen EUR bedraagt. Maximaal bedraagt de kredietverleningscapaciteit bij een volledig volgestort kapitaal van 700 miljard dus 4000 miljard.
  Die 15% is 2* het nieuwe Basel akkoord, 7.5%. Brave politici, toch?
  4000 miljard. Overal te checken op internet. Geen politicus te bekennen, die dit ontkent.

  Overtigens heeft H.W. Sinn vandaag weer gezegd dat het gedonder afgelopen moet zijn en Griekenland uit de eurozone moet vertrekken. Juist om de euro te redden. Tijdens een interview in de Augsburger Courant of zo.

 16. reinjohn 22 november 2012 om 23:56

  Misschien iets minder over geld nadenken en iets meer genieten van de niet geld gerelateerde creativiteit van de persoonlijke culturele ontplooiing. Of zoiets. En lachend, met een blij gemoed de melancholie van het Avondland ondergaan. Overigens wordt er op dit moment in Duckstad schande gesproken over het feit dat hun weldoener de heer Dagobert McDuck vergeleken wordt met menselijke grootgraaiers en ras egoïsten.

 17. Aad Verbaast 23 november 2012 om 00:12

  @King Billy: dank voor de brief van de Jager. Doet me onmiddellijk denken aan de vele strategische plannen van enthousiaste managers die ik heb voorbij zien komen. Boordevol plannen, zoveel plannen dat je ze meteen kon terugsturen omdat je dan al meteen weet dat er helemaal niets van terecht zal komen. Zo ook in deze.
  We kamer werd wederom aan het lijntje gehouden. Bankentoezicht (de reguliere sector dus) vereist dat op centraal niveau ruim 6000 banken in kaart moeten worden gebracht en 24/7 moeten (kunnen) worden gecontroleerd. Ga er maar aan staan.
  De sector waar we het hier over hebben is geheel ondoorzichtig en wil dat heel gaarne zo houden.
  Kan nog wel even duren, misschien maken we het ooit nog mee. Hard nodig, want laten we niet vergeten dat deze ‘bedrijfstak’ pas echt van de grond kwam toen de politiek de regulering lieten vallen!!

  Sterker nog, in de artikelen waar naar wordt gerefereerd in de blog is te lezen dat verwacht wordt dat na invoering (of tijdens al) van ‘de bankenunie’ er een versnelde groei van het schaduwbankieren zal plaatsvinden. Niet onbegrijpelijk natuurlijk, men zit niet te wachten op controle.

  Nog iets gehoord van ‘het groenboek’? Nee, dus..
  Wat hoor je wel? Vandaag nog: http://www.bnr.nl/topic/beurs/950210-1211/dnb-moet-banken-aanspreken-op-salarissen?s_cid=HUD
  Gaat natuurlijk nergens over gezien het ultieme geweld wat op de achtergrond speelt. Maar klinkt wel populair onder de tamme eenden.

  Wat een rotzooi!

 18. Aad Verbaast 23 november 2012 om 00:13

  @Mark: toepasselijk! Daar zijn nog wel wat typetjes te halen die hier een verrassende wending aan kunnen geven.

 19. King Billy 23 november 2012 om 00:18

  Daar gaan we dan weer.
  Oproep van Van Rompuy voor aanvang budget onderhandelingen 2014-2020

  Klik om toegang te krijgen tot 133702.pdf

  = The proposal which I put on the table is a moderation budget. The times call for it. Doing more with less money involves political choices. This is painful, even when cuts are evenly spread. So we must be sensible and realistic.=
  Bullshit, doing more with less money. ‘Less money’ van wát? Juist ja, van het oorspronkelijke voorstel. (+6.89% t.o.v. vorige begroting). Trekt Van Rompuy 73 miljard vanaf, ofwel 0.0689 procent.
  Resteert +6.82%. Beter zou zijn ‘doing better with the same money as the former budget.’ Die ook ieder jaar werd overschreden en nog geen enkele keer door de Europese Rekenkamer is goedgekeurd sinds het bestaan van de EU.

 20. Aad Verbaast 23 november 2012 om 01:10

  @ReinJohn: Dank. Dagobert zou het gezegd kunnen hebben! 😉
  P.S. in de winkels herkennen ze hem aan de volgende uitspraak (als ik even een quote uit de link aanhaal): “Geeft u ook korting aan een arme, oude eend?” (In een winkel, kiosk en alles wat hem ook maar geld kost).
  Alles is relatief.

 21. Aad Verbaast 23 november 2012 om 01:17

  @King Billy: leek wel een strategie van het uithongeren van de huilende wolven. Ze zouden om 8 uur al een vorkje gaan prikken, maar de poging van Rompuy de verdeel en heers tactiek toe te passen liep al geheel uit de hand door 1 op 1 met ze vooraf het het menu te bespreken. Ze konden pas gezamenlijk aanschuiven aan de dis om 11 uur vanavond.
  Gaat het niet worden deze keer. Schorsen(h)eren op het menu. Geeft een nare nasmaak.
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/11_november/22/economie/eu-top-vertraagd-van-start.xml

 22. Glaswerk 23 november 2012 om 01:47

  @Aad: Een kloek stukje waarin je (een deel van) de feiten weer eens duidelijk op een rijtje zet.

  Blijft natuurlijk wel de vraag: hoe schiet je een gat in dit geldgezwel(g)?

 23. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 23 november 2012 om 08:23

  Samson tegen ruttekut: “goed hoor, we gaan dus gewoon door met JSF…om te financieren knijpen we gewoon de laagste inkomens wat verder uit…… we sluiten wat verzorgingstehuizen en ziekenhuisjes extra…mag ik nou weer rechtop staan en mijn broek ophijsen rutje?”

 24. King Billy 23 november 2012 om 09:47

  Die EU begroting, waar praten we eigenlijk over? Talloze circusvertoningen voor €318 per capita/jr.
  Reken maar uit: 973 miljard in 6 jaar op 510 miljoen inwoners. Zoals gewoonlijk, is ook in dit circus de tamtam die de artiesten maken, vele malen groter dan de circusact zelf voorstelt.

  Dit artikel toont een duidelijke grafiek waar het om draait.
  htttp://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/eu-finanzrahmen-nach-den-butterbergen-kam-das-flaechengeld-11968595.html
  Ondertussen lachen de Dagobert Duck’s zich tolrond in hun geldpakhuizen over dit gemiereneuk en beschouwen deze schijnvertoningen als een welkome afleiding om het publiek te vermaken. Want de echte rekening wordt niet bij de kassa van de EU circustent ingediend.
  Het publiek wordt zoals gewoonlijk, weer eens belazerd en een rad voor de goedgelovige ogen gedraaid.
  Soms zou je medelijden kunnen hebben met Van Rompuy, Barroso en Schultz. Ware het niet dat zij als belangrijke sleutelfiguren het systeem faciliteren, waarbinnen deze circusacts vertoond kunnen worden.

 25. Aad Verbaast 23 november 2012 om 10:06

  @Glaswerk: dank, ik wilde zijn feestje niet verstoren, maar het moest toch maar weer eens gezegd worden.
  Een gat er in schieten is niet genoeg. Ontmantelen lijkt me een betere doelstelling.
  Als ze de crisis veroorzaakt hebben, mogen ze die ook gaan betalen. Het omgekeerde is het nu het geval. Zij worden alleen maar rijker en rijker. Hun activiteiten maken geen deel uit van de reëele economie maar leidt wel direct tot (negatieve) gevolgen daar voor. Voorbeeld: voedselprijzen (voor een groot deel door hun speculaties vliegen (weer) de pan uit.
  Misschien moeten we Tom Poes eens inhuren: verzin een list. Aan Bommel (ook een heer van stand) hebben we niet zo veel. Die optimist roept enkel: geld speelt geen rol.

 26. Aad Verbaast 23 november 2012 om 10:09

  @Kleet: je eigen broek ophouden zit er niet meer in. Zelfs niet met het fors aanhalen van de broekriem.

 27. Aad Verbaast 23 november 2012 om 10:22

  @King Billy: ik weet niet hoe jij linkjes copieert maar ergens gaat er iets niet goed.
  Deze dan: http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/eu-finanzrahmen-nach-den-butterbergen-kam-das-flaechengeld-11968595.html
  Begrotingen (zoals vele trouwens, ook deze) geven weinig mogelijkheden om te veranderen als er niet structureel gekeken wordt naar de inhoud er van. Het grootste deel er van zit dan al muurvast en krijgen de karakteristiek van vaste uitgaven. Hoog tijd dat er dus eens dieper wordt gekeken naar de uitgaven. Treffend in het faz artikel: “Pilzkurse für Landfrauen“.

  VPRO heeft wel een aardige serie op de buis: de slag om Brussel. Laatste aflevering ging over Amerikaanse megastallen bouwers verdringen lokale varkensboeren in Roemenië. De eersten gaan daar aan de slag met vette subsidies vanuit de EG.

  Ondertussen heeft Cyprus 17 miljard aan leningen gekregen. Gaat om 700.000 mensen. Dat is 24.000 euro per ingezetene. Land is inmiddels voor een groot deel ‘bezet’ door rijke Russen, en rijke Grieken.

  Heeft inderdaad allemaal veel weg van een circus.

 28. Jan Bouma 23 november 2012 om 11:05

  Opmerking (van de vele die er te maken zijn).

  Kijk! We hoeven natuurlijk niet verbaasd te zijn dat ‘the root of all evil’ (geld) ook leidt tot de wantoestanden zoals in dit blog worden gesignaleerd. Zat u overigens zelf aan het roer van uw “geldmachine” dan vrees ik dat u het niet veel beter of anders zou doen dan de gekritiseerde oplichters hierboven… Daarom nog maar weer eens een pleidooi voor a) een r e v o l u t i e en b) de aanstelling van een integere wereldraad. En als u in hoon mijn voorstellen verwerpt bedenk dan dat u mijn gelijk bevestigt…
  Overigens is het ook al een eeuwenoude bekende wijsheid dat schaarste en krimp en inleveren per definitie niet geschiedt door diegenen die dat niet hoeven. Men amusere zich verder. 🙂

 29. King Billy 23 november 2012 om 11:16

  ´@Aad Verbaast. Blijkbaar de link naar de gedownloade grafiekjes in het betreffende artikel gekopieerd in de reactie.
  Amerikanen en de EU. http://koningbilly.wordpress.com/2012/07/24/dutch-treat-voor-amerikaanse-neef/
  Beiden een soepzooitje.
  Cyprus loopt over het EFSM, voorzover mij bekend. Uitwasje van een circus, waar de artiesten weten dat zij in zorgvuldige afgeschermde kooien, niet voor de losgebroken leeuwen worden gegooid.

 30. Aad Verbaast 23 november 2012 om 11:30

  @Jan: de aloude wet van de communicerende vaten moet hier toch zijn werking kunnen doen lijkt me.
  “Schaarste en krimp” is evident aan de ene kant, terwijl groei en overvloed ligt opgeslagen in de geldpakhuizen. Dat vraagt om een doorbraak!

 31. EJW 23 november 2012 om 11:31

  Leuke link van Dagobert Duck met het huidige bankwezen. De vergelijking is treffend

 32. Aad Verbaast 23 november 2012 om 11:33

  @King Billy: als het er uit ziet als snert, smaakt naar snert en klaargemaakt is als snert, dan is er een gerede kans dat het ook snert blijkt te zijn. Op deze manier draait alles in de soep.

 33. Aad Verbaast 23 november 2012 om 11:35

  @EJW: en Dagobert maar volhouden dat hij al zijn geld op een eerlijke manier verdiend zou hebben..
  Maar ja, dat roepen ze allemaal. ‘Goudeerlijk’ zou je dat kunnen noemen 😉

 34. Jeetjemina 23 november 2012 om 13:39

  Wat een geluk dat ik al mijn foppen heb belegd in een Heggenfonds dat rond mijn kippenhok is te vinden. Kraait geen haan meer naar!!

 35. blutch1 23 november 2012 om 14:08

  Voor zover ik weet heeft Dagobert zijn geld verdiend met goud, olie, fabrieken van allerlei slag, maar niet met bankieren. Hij wantrouwt bankiers zelfs. Dus voor wie al sinds de 50er jaren de DD leest kan niet verbaasd zijn over bankiers.

 36. Aad Verbaast 23 november 2012 om 14:37

  @Jeetjemina: Heel verstandig want dan zit je gebakken! Eitje. 😉

  @Blutch1: Natuurlijk vertrouwt Dagobert bankiers niet. Nog voor geen cent. Welke bankier wel? Die lenen geen cent meer uit aan elkaar, juist een van de grote factoren van de huidige crisis. Degenen zonder een eigen geldpakhuis stallen overtollige middelen ‘uit pure armoe’ dan maar bij de ECB. Ruim 800 miljard meen ik me te herinneren. 🙄

 37. Jan Bouma 23 november 2012 om 15:02

  Hahahaha… 🙂 Ik ben uit de problemen! Zelfs de G20 gaan me helpen…
  ==
  Onze Ref: G20/CT/GA12

  We zijn blij om u te informeren dat u zijn geselecteerd door de G20-groep
  om een ​​prijs prijs van $ 861,937.00 USD te ontvangen. Aanvullende
  informatie over
  betalingsmodaliteiten zal worden vrijgegeven van uw reactie. We verwachten het
  ontvangen van
  een snelle reactie van u.

  Groeten
  Nate Wiley.
  (Claim afdeling)
  Het zou kunnen zijn YOU ® is een geregistreerd handelsmerk van de G20-groep.
  ==
  Kijk! Het gaat nu om de “juiste reactie” net zoals ze in Brussel verwachten m.b.t. die 1000 miljard.

 38. Aad Verbaast 23 november 2012 om 16:26

  @Jan: ben je dan toch een Guus Geluk? Die wordt overigens volgend jaar 65. Dat terzijde.
  Wordt je allemaal zo maar in de schoot geworpen, en wrs nog veel meer.
  Dat laatste eerder dan het eerste overigens blijkt de praktijk.
  Wat een bende!

 39. King Billy 23 november 2012 om 17:37

  @Blutch1. Dagobert Duck deed meer. Waren niet uitsluitend grondstoffen. Verkocht grasmaaiers in de Sahara. En verhandelde zout in Egypte.

 40. blutch1 23 november 2012 om 17:48

  En ijskasten aan Eskimo’s en gaskachels aan Bedouinen en kartonnen bekertjes in Glazonië en zwemvesten aan Tibetanen en messen en vorken in China, enz.

 41. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 23 november 2012 om 19:01

  De super fraudeurs Cyprus-krijgen 17 milliard.
  Dat is pp: 14.000 euro…..waar kan ik het ook krijgen?

 42. King Billy 23 november 2012 om 19:29

  Begrotingsonderhandelingen mislukt, Barroso, de architect van de oorspronkelijke begroting, toch al niet zo behept met adequaat communiceren, met nul komma nul als resultaat op zijn politieke C.V. kan beter zelf zijn conclusies trekken. Ik schat in dat hij dit ook doet. Ook zijn Commissie was grotendeels zichtbaar afwezig in de aanloop naar en tijdens de onderhandelingen.
  Ook het Europees Parlement dat zich sterk maakte voor een heel, heel klein beetjer minder van meer met Schulz voorop, kan zich afvragen waar ze mee bezig zijn.
  Is er straks toch nog iets bereikt. Rest nog Jan Kloot Juncker met z’n dubbelfunctie.

 43. Marjelle 23 november 2012 om 20:25

  Ik hoef niet in mijn geld te zwemmen pootjebaden is ook lekker. 😉 Ik ben voor nivellering en tegen banken / rijken nog rijker maken, dit in een notendop.

 44. zelfstandigjournalistantwerpen 23 november 2012 om 21:51

  🙂

 45. Aad Verbaast 24 november 2012 om 01:02

  @Blutch1 en @King Billy: creatief ondernemer. Dat dan weer wel. Dat bedoel ik nou net met die schaduwbankier. Verdienen ook hun meeste geld met product/markt combinaties die echt niemand anders begrijpt. 😉

 46. Aad Verbaast 24 november 2012 om 01:04

  @Kleet: 10:22 gelezen? Ik kom daar tot heel andere getallen..

  @Marjelle: vasthouden die lijn! 😉

 47. Aad Verbaast 24 november 2012 om 01:08

  @King Billy: Over Barosso geef je een inschatting die ook (en terecht) werd getrokken in dit vlammende betoog: http://www.presseurop.eu/nl/content/article/3071581-barroso-pleegt-politieke-zelfmoord

  Hij denkt er zelf (uiteraard) heel anders over. Hij vond het allemaal wel “constructief”. Begint zelfs over bruggen bouwen blablabla.. (nu pas????). Overgenomen van Rutte??? 🙄

 48. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 24 november 2012 om 07:07

  14.000 per persoon dus. Ik had een fout inwoner aantal gekregen; moet zijn 1,2 millioen.

 49. King Billy 24 november 2012 om 08:35

  Dan wordt het tijd eens te solliciteren bij presseurop. Zo’n beetje de enige met EU-geld gesubsidieerde mediaclub die de EU kritisch benadert. Kan wel een paar extra centen gebruiken, de VUT regeling via het pensioenfonds gaat slechts met 1.2% onhoog.
  Panzerknacker Barroso gelooft blijkbaar nog steeds in rammelende Bailey bruggen, waarover hij het EU ‘Gewalt’ de Rijn kan over over sturen. Veel verder dan Lotharingen zal hem dit niet echter niet brengen.

 50. Aad Verbaast 24 november 2012 om 10:03

  @Kleet: op het hele eiland mogen dan ongeveer 1,2 miljoen mensen wonen, maar het eiland is verdeeld in twee stukken. Het Turkse (bezette) stuk en de republiek Cypres. Ik neem niet aan de 17 miljard bedoeld is voor het Turkse stuk (het moet niet veel gekker worden!). Dus dan praat je over 700.000 mensen.

 51. Aad Verbaast 24 november 2012 om 10:27

  @King Billy: dat wordt dan bikkelen met die 1,2%. Een krantenwijkje brengt in deze tijden ook al niet veel meer op.
  Barosso moet daar ook maar eens naar uitkijken. Bij de pers werken zal niet lukken gezien zijn eerste volzin uit de persconferentie: “Anything short of admitting that our talks have been extraordinarily complex and difficult would not reflect reality. At the same time it is true that those talks were constructive, but these are difficult and complex issues..
  Herhaling van zetten..
  Bij de commissie werken gaat ook niet meer lukken. Te “complex” en te “difficult” voor hem. Zeker als het om (naar zijn zeggen) om ‘klein bier’ gaat: “The Commission is fighting for that limited amount of money.. ”

  Laat Duitsland dan maar voorop lopen. Doen ze toch al. Ik wist overigens niet dat er in Europa al 1600 miljard gestoken was in het overeind houden van de banken! Veel meer dan ik dacht!

 52. King Billy 24 november 2012 om 16:21

  13/!4 december is er weer een top.. Dan wordt gepraat over verdere integratie, de rol van het EP, democratisering, Bankentoezicht, n.a.v de door Barroso in september j.l. gelanceerde toekomstpannen voor de EU. Moet ook nog ingepast worden in de budgetten.
  En de EU begroting langs de meetlat van BNP’s leggen is waanzin. Gewoon langs de begrotingen van de lidstaten en dan mee laten bewegen.

 53. Jan Bouma 24 november 2012 om 17:09

  @King Billy….16:21
  Hoe je het draait, wendt of keert… uiteindelijk blijkt “dat het papier geduldig is!” In het nog maar recente verleden deed Eurostat in samenwerking met Goldman Sachs “de contrôle” : http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2012/februari/-Eurostat–controle-alleen-op-afspraak.html

  La-me-nie-lachen! Al sinds de stichting van de EGKS, daarna EEG, en daarna de EMU blijkt elke gewenste uitkomst op papier mogelijk. Dus de oplichters zullen er nu ook wel weer ’n mouw aan weten te breien. En ik verzeker je nu al: de begroting zal niet alleen sluitend zijn maar biedt ook nog ongekende groeimogelijkheden…!

  Enfin. Morgen weer een willekeurige bladzijde uit het Boek der Boeken. 🙂

 54. Aad Verbaast 24 november 2012 om 17:51

  @King Billy: lijkt me complexer en moeilijker dan even een begrotinkje in elkaar draaien.
  Maar in de praktijk blijken dat soort hobbels dan juist makkelijker te nemen. Is een term voor maar die ben ik even kwijt..

  Hier een curieus bericht vanuit een hele andere hoek van de wereld (Maxima land) die net alle media vrijwel letterlijk zo brachten: http://www.bnr.nl/topic/beurs/707937-1211/oude-staatsschuld-dreigt-argentini-nek-om-te-draaien
  In 2003 al failliet gegaan. Nu weer?

 55. King Billy 25 november 2012 om 02:08

  Nou ja, het Euro(pese) kaartenhuis begint te schudden. Financieel, ethisch en politiek. Staten, stuk voor stuk diep in de schulden, klampen zich vast aan banken die sinds 2010 steeds meer zijn volgepropt met vaak dubieuze staatsobligaties. Griekse, Spaanse ,Italiaanse, Franse, ook Duitse en Nederlandse banken zijn volgepropt met staatsobligaties van de betrokken landen. Sommige banken zitten opgescheept met 97% staatsobligaties op de balanstotalen.
  Dat wordt geld van de ECB, het EFSM en het ESM lenen. En verder misbruik maken van de Target2 mogelijkheden om kredieten te kunnen verschaffen.
  Wat nu gebeurt om het tijdelijke ‘gat’ van 9 miljard voor Griekenland te dichten via failliete Griekse banken is een topje van een ijsberg. De politici hebben in feit de ECB ontdekt en in een positie gemanouvreerd om als een nieuw perpetuum mobile voor eindeloos krediet zodat schulden schulden kunnen afdekken.

 56. Jan Bouma 25 november 2012 om 09:46

  Vandaar hierbij een absurdistische pagina 78 die alleen door insiders is te begrijpen…
  ==
  “…te Rotterdam wat struikeldraden op de trappen aanbrengen en je flikkert er zelf over naar beneden; ook mislukt… Dat hebben uiteindelijk de Italianen voor je opgeknapt in Keyzers Bodega (zie ‘de weekly’).
  Toen zou je te New York de Trotskist, ex-KGB’er T. met een paraplumoord ombrengen of op z’n minst een schop geven: ook mislukt.. Zo beetje alles wat je subversief en incognito als contra-agent zou gaan doen, en mij beloofd had, is verdomme MISLUKT!
  En nou… kom je hier aan boord ook je heilzame “hulp” aanbieden..; dit ruimteschip is verdoemd en verloren.., we zullen in de dampkring omkomen net zoals de laatste shuttle.”

  Nu had ik nog veel meer met ‘m te verhapstukken maar ‘Gagney’ wou ‘m gaan ‘mollen’ want die dacht natuurlijk het vege lijf te redden door ‘Bogart’ alias HJA (.. of andersom, dat weet je met die “undercovers” nooit..) uit te schakelen waardoor hij diens sabotagedaden niet zou kunnen verrichten..; dus moest ik ingrijpen.

  “Die telefooncel staat nog steeds in dat weiland in Gieltjesdorp te Kockengen..” zegt HJA en vervolgt “..maar ik ben hier om te vernemen hoe de nieuwe wereldinrichting eruit komt te zien zoals die door de toekomstvensters blijkt.”
  (En terwijl hij dit zegt, duwt hij met zijn potlood zijn shabby en slappe gleufhoed wat omhoog en bladert wat in zijn opschrijfboekje. Het gehele tafereel in het ruimtevaartuig doet nu denken aan welhaast een surrealistische Samuel Beckett-enscenering met behalve ‘Gagney’, de grijsaard en mijzelf, nu ook ‘Bogart’ als acteurs…)

  “Dat citaat over die slimmen, de dombo’s en het antwoord van de grijsaard heb ik nog gehoord en opgeschreven” zegt ‘Bogie’ dan. “Hoe heet hij?” En hij bevochtigt het puntje van zijn potlood om verder te kunnen schrijven.
  Ik ben verbouwereerd en hap naar adem over deze stoïcijnse ‘benadering van de Pers’: slechts “noteren” hoe de toekomst van deze planeet eruit zal zien zonder dat ze zelf enige verantwoordelijkheid zal nemen maar tegelijkertijd w e l opinierend er over schrijven.. Dat is de bottleneck zo besef ik, maar dan besluit ik dat ik hem toch zal antwoorden indachtig de overweging dat ‘any publicity will do’; geen enkele publiciteit betekent per definitie immers dat nog minder (aanbevelenswaardig) ‘correctioneel gedrag der mensheid’ wordt gecommuniceerd.. Misschien trapt ‘de Pers’ erin, om zonder de voor haar ‘angehauchte’ vooraf opgezette manipulatie waaraan ze lijdt, de toekomst via de ‘toekomstvensters’ toch voor u te verwoorden.

  ‘Gagney’heeft zo z’n eigen oplossing bedacht en knauwt… “we should kill all the bastards, don’t we have atomic bombs?”
  ==

 57. Aad Verbaast 25 november 2012 om 10:24

  @King Billy: nu er letterlijk en figuurlijk een stevige storm waait zal ik maar eens pogen een optimistisch geluid te laten horen: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6235/Martin-Sommer/article/detail/3353370/2012/11/25/De-wereld-zal-niet-vergaan-zelfs-niet-als-het-misloopt-met-de-euro.dhtml

  Ik zou geen enkel probleem hebben met die 0,7 euro per dag (ik heb dat niet nagerekend) om te besteden aan een ‘verenigd’ Europa. Zelfs niet met het dubbele. Het wordt vergeleken met het bedrag wat je kwijt zou zijn aan een kop koffie, niet eens zelfs.
  Maar ja, daar wil je niet voor op de koffie komen, door een stelletje &^%$-en die constant in de bonen zijn.
  Geldt net zo voor de afdrachten in eigen land. Heel wat meer dan een kop koffie. Begint meer op een rondje van de zaak te lijken. Op zich ook nog niet erg.
  Maar besteed het dan goed!!

  Blijft tobben in de politiek. Het is een bende en ze maken er een rotzooi van.

 58. Aad Verbaast 25 november 2012 om 10:34

  @Jan: dank voor dit fragment. Gremdaat zou het samenvatten als: “kent u die uitdrukking? Nuke them!”
  Kijk (en dat heb je al geïllustreerd), het is in feite allemaal niet zo ingewikkeld. De wereld wordt gedomineerd door de banken (en dat zijn boeven), politici (de dombo’s), en de media (knullige notulisten). Probeer uit die mix dan nog maar eens een brood te bakken. Niet te vreten en te verteren natuurlijk.Om over het hebben van enige voedingswaarde maar te zwijgen.

  Gisteren weer een fraai voorbeeld gezien op het congres van de VVD. Rutte (met “een geladen pistool op zak”) spreekt de leden toe. Die vervolgens onder aanvoering van zijn leuze: “de gelederen sluiten” als makke schapen terug het hok in worden gedreven, nadat hij ze over de dam voerde. Bruggen slaan noemt hij dat.

 59. blutch1 25 november 2012 om 11:13

  Het is te gemakkelijk om uit te gaan van boeven, dombo’s en knullige notulisten. De boeven alá, maar verder…………………..Chantage met een geladen pistool is simpel, maar waarom?

  http://blutch1.wordpress.com/2012/11/25/waarom/

 60. Aad Verbaast 25 november 2012 om 11:47

  @Blutch1: om iets op te lossen moet er natuurlijk een zekere consensus gaan ontstaan over de oorzaken.
  Inmiddels heb ik dat geventileerd op je blog.
  Sleutelwoord: deregulering. De ‘dombo’s’ zijn er mee begonnen. De ‘boeven’ zagen hun kans schoon aangezien de ‘poorten naar de hel’ wijd open werden gezet.
  Veel korter kan ik het niet samenvatten 😉

  Oplossing? Regelering. En wel snel!

 61. Rob Alberts 25 november 2012 om 12:05

  Tja, samen met regeringen op rij weet ik steeds weer de verkeerde keuze te maken met mijn inkomsten en mijn spaargeld.
  Vreemd dat alleen in stripverhalen de winst te halen is.
  Bezorgde groet

 62. Aad Verbaast 25 november 2012 om 12:17

  @Rob: ik zag net een ‘hoopvolle’ boodschap voorbijkomen op twitter:

 63. Aad Verbaast 25 november 2012 om 13:55

  @allen: die Coen Teulings doet ook al mee om ons een salami/droge worst voor te houden. Op te dienen in plakjes zoals te doen gebruikelijk.
  http://www.joop.nl/economie/detail/artikel/17269_geld_grieken_komt_nooit_meer_terug/

  Onderhandelingen gaan er enkel nog maar over hoe het volk nog enigszins rustig te houden. Kwestie van de boel belazeren en van timing. Maar betalen zullen we (als burger)! http://www.nu.nl/economie/2966717/mogelijk-nog-griekse-haircut-in-2015.html

 64. King Billy 25 november 2012 om 14:11

  Aanbevolen. Tussen de regels doorlezen. De EU begrotingsproblematiek is slechts een symptoon van de op hol geslagen politici.

  http://www.fazfinance.net/Aktuell/Wirtschaft-und-Konjunktur/Europa-am-Scheideweg-2825.html

  Die neue Regulierung mit zum Teil grotesk-kleinlichen Vorschriften bis hin zum (inzwischen aber schon nicht mehr relevanten) Krümmungsgrad der Gurken hat viel zur EU-Verdrossenheit beigetragen. Schlimmer noch: Zu weitgehende „Harmonisierung“ und Koordinierung schalten den Wettbewerb der Institutionen aus. Wirtschaftsprofessorin Ohr sieht die Einführung des Euro als Ausschaltung von Währungswettbewerb – mit schädlichen Folgen. Schon zu Maastricht-Zeiten hat sie gewarnt, der Euro führe Europa in eine Zerreißprobe – sie fühlt sich nun bestätigt, da sich im Euroraum solche extremen Spannungen aufgebaut haben.

  Aan Aad de Geus, voorzitter van de RvT van de omstreden Bertelmann Stichting wordt gerefereerd. Vrtrouwen in de EU en de euro bereikt een diepte punt.

 65. blutch1 25 november 2012 om 15:06

  @Vertrouwen in de EU en de euro bereikt een diepte punt.@
  Zeer juist, een dieptepunt, niet het dieptepunt, want dat moet nog komen.

 66. Jan Bouma 25 november 2012 om 16:03

  opmerking.
  Ik zag in NIEUWSUUR (gisterenavond) http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1308199
  minister Opstelten samen met z’n staatssecretaris Teeven aankondigen “die ene nationale politie” ter vervanging van nu nog 25 regiokorpsen. “Na 125 jaar voorgeschiedenis van die korpsen en indeling wordt daar na 1 januari 2013 nu een eind aan gemaakt!” Zo zei Opstelten trots. Nu is zo’n eenwording vrnl. afhankelijk van op elkaar af te stemmen computersystemen. Piece of cake zou je denken. Hiërarchische invulling is een heel ander verhaal. Soortgelijke toestanden heb je natuurlijk ook in Europa. Des te meer reden om dat besluitvormingsproces weg te halen bij al die egotrippers (politici) die zonodig op de groepsfoto moeten..
  Wat een zooitje.
  Tot morgen!

 67. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 25 november 2012 om 17:10

  @Blutch: vertrouwen is er nooit geweest.WEL noodgedwongen tolerantie.Het was al snel duidelijk dat de euro veel te vroeg kwam, dattie buiten het parlementaire systeem door onze strot geramd is dooe onbetrouwbare politici, die denken dat ze mogen doen wat ze willen en boven de bevolking staan.
  Stel je eens voor, dat niet Fortuyn maar bakelende was afgeschoten; wat eenelende ons bespaard was gebleven!
  Wie zegt er nou dat politieke moord niet kan renderen??????????

 68. Aad Verbaast 25 november 2012 om 17:33

  @King Billy: doet me allemaal denken aan de hamvraag: “are you part of the solution, or part of the problem?”
  Elke keer (ik ben even de tel kwijt) na een ‘top’ wordt er op de persconferentie vermeld dat ze vooruitgang hebben geboekt. Elke keer blijkt dat dat waar is. Namelijk op weg naar een verdere verdieping van de crisis.

 69. King Billy 25 november 2012 om 17:39

  Over vertrouwen. En hoe denkfouten onnoemelijk veel geld kunnen kosten. Liet bij Blutch1 ‘Waarom?’ de volgende reaktie achter: Geeft weliswaar geen antwoord op de vraag ‘waarom?, maar wél op de achterliggende methodieken.
  __
  Nog eens over nagedacht tijdens het dagelijkse hondenuitlaat ritueel.
  Wel eens van het ‘Slimme Hans effect’ gehoord of iets gelezen?

  http://de.wikipedia.org/wiki/Kluger_Hans

  Eenmaal vastgezette meningen en vooroordelen worden niet graag kritisch benadert. Men zoekt eerder naar bevestiging. Dat kan zo ver gaan, dat men resistent wordt tegen andere adviezen. Men houdt vast aan de eigen idee-en, de eigen strategie, hoewel de realiteit deze allang heeft achterhaald.
  Met alle gevolgen vandien. De eigen mening wordt een dogma, een religie en in vol tempo wordt dan vaak ge-investeerd in foute hypotheses. En dat kan heel snel gaan. Met overtuigingskracht worden argeloze volksstammen de verkeerde richting opgestuurd. Of onnozele spaarders en beleggers verkeerde produkten aangesmeerd.
  En wie niet achter deze hypothese staat, is incompetent, bevooroordeeld, of maakt in het ergste geval deel uit van een samenzwering.
  Namen uit de recente geschiedenis hoeven niet genoemd te worden.
  Zeer recent In EU verband echter Monti, Barroso , deels Merkel, Juncker, Draghi, Schulz. Dichter bij huis Pechtold, Samson. Maar ook Wilders, De Jager.

 70. Aad Verbaast 25 november 2012 om 17:40

  @Jan Bouma: ik heb ze zien praten ja. Bij met name Opstelten krijg ik elke keer weer de indruk dat de man geen flauwe notie heeft waar hij het over heeft. Maar eens soort van ingebouwde bull-shit-bingo module in zijn hoofd heeft. Kun je het ver mee schoppen zo blijkt maar weer.
  Kijk, politiek werkt heel eenvoudig. Als aantredend nieuw minister wordt je ‘ingewerkt’ door je voorganger. Dat is een kwestie van minuten. Het enige wat daar gebeurt is dat er drie enveloppen met instructies worden overhandigd. Genummerd 1-3, de eerste open te maken na een jaar en zo volgend.
  Jaar 1: zeg: “we zijn nog druk aan het puinruimen”
  Jaar 2: zeg: “we gaan het allemaal anders doen”
  Jaar 3: maak vast drie enveloppen klaar voor je opvolger. Binnenkort verkiezingen!

  Wat een bende!

 71. Aad Verbaast 25 november 2012 om 17:47

  @Kleet: invoering van de euro: 1999.
  Tijdens de 2 kabinetten Kok (PvdA, VVD, D66). 1998-2002
  Daarvoor was Lubbers de premier. Drie maal. En daarvoor van Agt ook drie maal.
  Ken uw klassiekers..

 72. Aad Verbaast 25 november 2012 om 19:00

  @King Billy: Kluger Hans wordt nu alleen nog maar achter de wagen gespannen.
  Nee, dan Hansje Brinker. Die stopte tenminste nog heldhaftig zijn vinger in de dijk. Heeft menig tsunami weten te vermijden. Ongeëvenaard sindsdien.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Brinker

 73. blutch1 25 november 2012 om 20:11

  En voor Zalm zijn eerste eurotjes uit de pinautomaat haalde was hij de weg kwijt.

 74. Aad Verbaast 26 november 2012 om 00:47

  @Blutch1: dat waren hilarische beelden inderdaad.
  Vlak overigens nog zo’n VVD mastodont niet uit: Duisenberg.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Wim_Duisenberg
  Werd geroemd om zijn bemoeienissen met de invoering van de euro.
  Wordt tijd om de geschiedenisboeken te herschrijven denk ik dan maar.

 75. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 26 november 2012 om 08:38

  En jullie zitten nog steeds als gereformeerde boekhoudertjes te mierenneuken en aan te hikken teghen details, en gevolgen.
  Daarbij oorzaak en hoofdzaak ovr het hoofd ziend.

  Gevolgen.
  –banken hebben macht die ze niet zouden moeten hebben
  –EP heeft macht die ze niet zou moeten hebben
  –EP is in hoge mate incompetent en corrupt
  –EU is failliet; in zoverre, dat de schulden onbetaalbaar zijn en geen reden is om herstel te verwachten
  –de euro is ons door de strot geramd tegen de wil van de bevolking in
  –niemand heeft vertrouwen in de euro (zwitsers: maar 11%)
  –het kapitaal dat griekenland cyprus spanje Italie ierland en de oostbloklanden nodig hebben is meer dan
  er aanwezig in heel europa
  –we hebben gezien, dat na de verkiezingen het parlement de kiezers negeert, de regering het parlement negeert, EP negeert de nationale regeringen, en de ECB negeert het EP.
  –Nationaal; de zorg, politie, rechtsgang, AOW wet, belastingstelsel zijn achtelijk en achterhaald en worden gebruikt voor repressie.

  Deelgevolg in wat grotere lijnen
  –ons politiek systeem deugt niet; parlementaire democratie is als democratie een lachertje in deze vorm
  –de euro is veel te vroeg doorgeramd
  –EP heeft teveel bevoegdheden
  –ECB wordt niet voldoende gecontroleerd

  Oorzaak
  –De gemiddelde nederlander-dwz de middenklassers, vooral zijn stomme arrogante klootzakken, die denken dat ze het recht hebben de maatschappij uit te zuigen ten koste van de laagste inkomens.
  –de euro is er tegen de wil van de bevolking in doorgeramd en veel te vroeg
  –het mandaat van EP is veel te ruim; EU moet zijn voor vrij verkeer van goederen en beperkt van personen en meer niet
  –de ECB moet gesloten worden.

  Oplossingen nationaal
  –ander politiek systeem.Dit systeem heeft getoond niet te werken op de belangrijkste punten.
  Moet worden;
  –parlement; alleen ter voorlichting van publiek; een soort van praathuis om in de termen van de fabeltjes land te blijven
  –iedere belangrijke beslissing: per referendum.Gebruik de electronica maar; internet via de gemeentehuizen om snel en goedkoop te stemmen.
  –zakenkabinet; partij politiek voert naar corruptie en incompetentie.
  Relevante opleidingen vereist
  –herstel van sociale wetgeving; restauratie van ziekenfondsen, duits georganiseerd.Duits-zij hebben bewezen het te kunnen, wij hebben bewezen het NIET te kunnen.Accute bouw van verzorgingstehuizen; Alle normen gerelateerd aan bijstand, alsmede bijstandsnormen 150 euro min. per maand omhoog B.v. belasting en inkomsten belasting omlaag; Auto belasting: LPG auto’s vrijstellen van wegen belasting; benzine en diesel prijs met 40% omlaag, wegenbelasting voor buitenlandse auto’s invoeren ( wij moeten ook in buitenland betalen)
  –uit de euro, de gulden terug
  –zoveel mogelijk nederlands goud terug, zover dat niet verkwanseld is en het weer gebruiken ter dekking van de gulden.
  –EU parlementaries die frauderen met aanwezigheidspremie strafrechtelijk vervolgen
  –teveel aan ambtenare–30% eruit
  –onderwijs en politie organisatie terug bnaar zoals het was in de jaren 60, voor de “verbeteringen”
  –onderwijs niveau drastisch verhogen; aan onderwijzers de eis stellen dat ze kunnen rekenen en schrijven….en 40 urige werkweek ibnvoeren en vakanties beperken tot 3 week per jaar

  Oplossingen internationaal
  –geen enkele bijdrage meer aan europa; bestaande contracten breken; zij zijn “onzedelijk”; op onwettige methoden doorgeramd.
  –eu alleen voor vrij verkeer van goederen en personen
  Parlementariers ontslaan; eentje op een NORMAAL loon en onkosten vergoeding zoals die in NL geldt;

  Ze gaan voor de nationale politiek ervan uit, dat als een armoezaaier een euro minder krijgt, er ook een euro bezuinigt wordt.
  Ze gaan er vanuit dat er bezuinigd moet worden.
  Ze willen (en doen het ook) de massa volkomen negeren en hun blunders laten betalen door de massa.
  Dat b.v. NL de b.v. en inkomsten belasting meer dan 2 maal zo hoog is als in de hulp ontvangende landen wordt niet naar gekeken.
  Dat de pensioen leeftijd 30 jaar lager (!!!!) is voor grote groepen in die landen wordt genegeerd
  Dat er tot 7 maal zoveel ambtenaren zijn per 100 werkenden wordt genegeerd
  Er wordt hulp verleend, zoveel, dat het goedkoper is alle grieken en cyprioten op de loonlijst te zetten van NL b.v.
  ————————————-
  Maar dit is NL
  met nederlanders.
  Aad en kbilly hebben goede getalsmatige info. maar ze overzien het hele plaatje niet.
  In nederlands; ze blijven gereformeerd mierenneuken zoals ze dat als vrome nederlanders geleerd hebben
  Derhalve: wel geschikt voor politiek, maar niet voor topfuncties.
  Een goede leider moet overzicht en inzicht hebben; details zijn voor het ambtelijk apparaat

 76. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 26 november 2012 om 08:49

  Wat deeloplossingen
  Politie
  Was ooit een duitse organisatie; met gemeente en rijkspolitie.50% oplossingen
  Nu is het verbeterd; 15% oplossingen en zijn ze de meest effectieve inners van parkeerbekeuringen in europa.
  Oplossing: terug naar organisatie van 1960

  Onderwijs
  Iedere boerelul die hoe dan ook iets te vertellen had/heeft moest iets veranderen; en het waren vanaf 1865 alleen maar verslechteringen.
  Terug naar af.
  Klasse systeem terug
  voor een lagere school met 250 leerlingen
  6 klasse onderwijzers
  1 hoofdonderwijzer
  1 reserve (die ook dagelijks lesgeeft)
  1 administratieve kracht
  1 concierge
  Minimaal 40 werkuren; waarvan 30 uren lesgeven
  Vakantie max 4 week per jaar.
  Algemeen; huiswerk beperken, lesgeven verhogen

  WI en HBO
  Tenminste 20 college uren per week
  studie duur terug naar max 3 jaar
  basisbeurs opheffen; alleen lening
  Lening renteloos als binnen 3 jaar wordt afgestudeerd, en er 5 jaar in het relevante beroep wordt gewerkt
  Bij 2 studierichtingen in 3 jaar met succes; kwijtschelding schuld

  Hoogleraren en docenten: miniaal 30 uur college geven per week.
  Aanweigheid ; stempelklok met gezichtsherkenning of vingerafdruk.
  Geen door een docent geschreven boekjes op de lijst.
  Boekenlijst: landelijk samenstellen en inkopen.
  Numerus clausus invoeren voor verschillende richtingen.

  Voor de zwaar overbetaalde beroepen; geen numerus clausus.

  Zomaar een paar nodige oplossingen voor uit de hand gelopen problemen.

 77. King Billy 26 november 2012 om 09:09

  @Kleet. re: =Aad en kbilly hebben goede getalsmatige info. maar ze overzien het hele plaatje niet.=
  Geen politieke en regeringsleider aspiraties. Da’s onnodige tijdverspilling. Gerustgesteld?

 78. Aad Verbaast 26 november 2012 om 09:56

  @Kleet: =Aad en kbilly hebben goede getalsmatige info. maar ze overzien het hele plaatje niet.=
  Je past naadloos in de huidige trend van “Fact Free Politics”. Kun je het ver mee schoppen in de politiek. Grijp je kansen zou ik zeggen!
  Verder sluit ik me geheel aan bij King Billy. 🙄

 79. Aad Verbaast 26 november 2012 om 10:00

  Even tussendoor wat twitter aanbevelingen van dit blog. Samen toch weer goed voor 3000 volgers.

 80. Jan Bouma 26 november 2012 om 10:18

  @Aad…00:47
  Duisenberg was een PvdA-minister! Zijn zoon die nu in het parlement zit is een VVD’er. Niet dat het wat uitmaakt want beide oude partijen kunnen het ondanks de zgn. “ideologische verschillen” uitstekend met elkaar vinden. Je ziet hier het verschijnsel dat “de oude bestuurlijke partijen” altijd wel over hun “schaduw” heen willen springen als het gaat om de baantjes en het pluche.

  Dat je blogs aandacht krijgen komt natuurlijk door alle deskundige commentaren! 🙂

 81. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 26 november 2012 om 10:28

  De standaard manier van “denken”–en waar jij je ook schuldig aan maakt–is toegeven aan het monopolie van cijfertjes..Dat doet het leger van economen in den Haag ook.
  En dat is een grote blunder, veroorzaakt door incompetentie.

  bewijs; negatie; zie wiebeltax.

  Als er 10o bijstandstrekkers zijn, en de bijstand gaat 10 omlaag zegt den Haag, niet geplaagd oor enig maatschappelijk inzicht of verstand–we bezuinigen 1000.
  Werkelijkheid: er wordt ook 1000 minder besteed, dus minder b.v. belasting minder BTW minder werkgelegeheid.
  het kan zo zijn, dat dat geld KOST ipv opbrengt.
  Daarnaast vertrouwen in overheid gaat omlaag, dus minder investeringen en economische activiteit.

  Jullie–en de gevestigde orde–zitten te mierenneuken over die 1000 die dan “bezunigd” worden.
  Ik probeer je eraan te herinneren, dat er ook een andere structuur mogelijk was; zoals met de “wiebeltax” mensen hadden zoveel vertrouwen in de staat, dat dat kon en rendeerde.
  En als je nou de gevolgen van b.v. geld naar griekenland op waarde inschat–je kan het niet berekenen-dan kost dat de staat enorm veel meer danb.v. de uitkeringen.

  Daarnaast kan je proberen gezond te denken.
  Het omhooghalen van de AOW leeftijd is zo achtelijk, dat Freud zich zou rot lachen.
  Iemand van 57 b.v. krijgt echt geen nieuwe baan.Dus die gaat de bijstand in.
  Dus mensen tussen de 65 en 67 in de aow of bijstand—wat is het voordeel?
  Niiets.
  dan: in veel europese landen o.a. griekenland zijn er regelingen dat mensen met 45 in vol pensioen kunnen.
  Via brussel en de euro betalen wij ervoor.

  Wil NL ooit weer vertrouwen hebben van de burgers, dan moeten NL eerst uit de euro, de sociale wetgeving herstellen, onderwijs op peil brengen, belastingen verlagen, HRA afschaffen, AOW en fokpremie inkomens en bezits afhankelijk maken.

  Je zult dan zien, dat investeringen/werkgelegenheid/sociale rust toenemen en welvaart stijgt.
  En dat kan je niet bereiken met te rekenen als een gereformeerde boekhouder; maar wel als iemand met maatschappelijk inzicht.

 82. Aad Verbaast 26 november 2012 om 10:30

  @Jan: Dank. Natuurlijk was hij van de PvdA! Ik wilde even testen of er wel nauwkeurig en kritisch wordt gelezen. Kom daar nog maar eens om tegenwoordig! 😉

 83. King Billy 26 november 2012 om 10:31

  Zojuist op Radio 1. Vernietigend voor de geloofwaardigheid van het beleid van de Nederlandse regering .
  Terugluisteren:
  http://www.radio1.nl/items/66639-schaduwbanken-zijn-een-van-de-oorzaken-van-de-kredietcrisis

  ‘Schaduwbankieren een gevaar voor de samenleving’.

 84. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 26 november 2012 om 10:53

  Hoe krijgen de instelling die profiteren van schaduwbankieren hun invloed?
  Omdat wij die geven aan hun.
  @nilly als twee mensen praten en ze hebben een mening dan is dat politiek….

 85. Aad Verbaast 26 november 2012 om 11:05

  @King Billy: dank. Kon het even beluisteren.
  “Ministerie van Financiën is hoeder van deze sector”. Hele sector 3500 werknemers. Int 1,5-2 miljard aan inkomsten uit deze activiteiten. Om vervolgens miljarden te moeten vrijmaken om andere landen te moeten ondersteunen die door deze activiteiten inkomsten mislopen en daardoor in de problemen komen. VOC mentaliteit..
  Wat een bende!

 86. Aad Verbaast 26 november 2012 om 11:10

  @Kleet == De standaard manier van “denken”–en waar jij je ook schuldig aan maakt– ….grote blunder, veroorzaakt door incompetentie. ==
  Lekkere binnenkomer 😉

 87. blutch1 26 november 2012 om 12:16

  Dat hele schaduwbankieren onttrekt alleen maar geld aan de echte economie. Als het een zero-sum-game zou zijn zouden ze net zoveel winst als verlies moeten hebben. Dus komen de inkomsten ergens anders vandaan en wel uit de echte economie. Het hele gedoe draagt niets bij aan de welvaart of het welzijn en zou dus zonder probleem opgedoekt kunnen worden. Je kunt het alleen indammen door banken niet meer te redden. To-big- to-fail afschaffen. Dan is de veiligheid bij dit soort banken weg. En iedereen die zijn geld dan toch toevertrouwd aan zo’n bank zal bij faillissement op de blaren moeten zitten. Moet je eens zien hoe snel ze zonder geld komen te zitten.

 88. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 26 november 2012 om 13:05

  De tijd van wellevendeid over dit soort issues is voorbij.
  Het is mijn generatie, en mijn inkomensklasse die voor de welvaart en opbouw sociale staat en welvaartsstaat heeft gezorgd, door af te zien van redelijk loon en redelijke werktijden.

  Dit is en wordt naar de filistijnen geholpen, waarbij een paar onderkruipers en een verrot systeem een rol spelen.
  De tid om dit wellevend te benaderen is voorbij; teveel mensen, waaronder ik, moeten een te hoge prijs voor een paar klootzakken betalen.

  Vandaar dat ik een beetje pissig wordt op gereformeerd mierengeneuk, wat tot niets voert

 89. Aad Verbaast 26 november 2012 om 13:18

  @Blutch1: geheel eens met de analyse en conclusie.
  Aanvulling op: == Je kunt het alleen indammen door banken niet meer te redden. == Da’s een mogelijkheid. Verder: streng reguleren, bankenbelastingen invoeren/ophogen, en bepaalde vormen van schaduwbankieren gewoon verbieden. Om er maar eens een paar te noemen.

 90. Aad Verbaast 26 november 2012 om 13:19

  @allen: een schip vol geld op weg naar Griekenland!
  http://www.bnr.nl/topic/schuldencrisis/642045-1211/griekse-reders-gaan-hun-land-redden
  == Alleen de Griekse scheepvaartsector vertegenwoordigt al 1,3 biljoen euro omzet in de wereldeconomie == maal 10% is al weer een aardige opsteker.

  en meteen zitten de ministers van financiën al weer bij elkaar! http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/11_november/26/economie/opnieuw-eurozone-overleg-over-griekenland.xml

 91. Aad Verbaast 26 november 2012 om 13:24

  @Kleet: ik heb een deel van je reactie er maar uit gegooid. Pleidooien om mensen neer te schieten vind ik niet gepast in mijn blogruimte.

 92. King Billy 26 november 2012 om 14:10

  Worden weer heel wat Patriot’s afgeschoten, die in het niets verpuffen. Cyprus 17.5 miljard, Spanje meer dan 37.5 miljard, waarschijnlijk 40-45 miljard, Griekenland tussentijds 16.5 miljard, oplopend naar waarschijnlijk 31 miljard, Dexia, 6.5 miljard. Ondertussen vliegen regeringsleiders elkaar in de haren over een paar dubbeltjes extra per dag, per capita, over hun volledig uit de hand gelopen hobby.
  Zou van Rompuy, naast zichzelf, Europa nog steeds sexy vinden?
  http://koningbilly.wordpress.com/2012/11/26/van-rompuy-europe-still-sexy-dicke-bertha-still-alive/

 93. Aad Verbaast 26 november 2012 om 15:42

  Opvallend. DNB met een heus rapport over het schaduwbankieren in Nederland.

  Klik om toegang te krijgen tot DNB_OS_10-05_WEB_tcm46-281218.pdf

  Titel: Het schaduwbankwezen: een verkenning voor Nederland
  Ze gaan meteen in de eerste zin al de mist in:
  == Toen in 2007 de kredietcrisis uitbrak werd al snel duidelijk dat veel kwetsbaarheden zich hadden opgebouwd buiten het zicht van de financiële autoriteiten. == Veel te laat DNB!! Jullie zijn er juist voor opgesteld om dat al veel eerder in de gaten te moeten hebben. Stelletje slaapkoppen!!

  Paar opmerkingen uit het rapport:
  == Risico’s in het schaduwbanksysteem kunnen overslaan naar reguliere
  banken ==
  == Anders dan in het reguliere bankwezen is het voor de autoriteiten moeilijk om in te grijpen bij schaduwbanken ==
  En een interessant grafiekje op pag 43..

  Vervolgens is veel van de tekst er aan gewijd dat het allemaal best wel meevalt. Ze veranderen de definitie van schaduwbankieren, om vervolgens tot de conclusie te komen dat de getallen van de FSB overdreven zijn…
  Je valt al weer van de stoel!

 94. Aad Verbaast 26 november 2012 om 15:56

  @King Billy: alsof je een emmer leeg gooit: opgeteld en afgerond toch al weer zo’n 100 miljard in een krap weekje wat zo voorbijkomt.
  Of Rompuy Europa nog sexy vindt? Geen idee. Hij wordt er wel helemaal lyrisch zo zag ik net:

  Onder werktijd geplaatst (tijdsstempel: vanmiddag 3:33) .. tja..

 95. Aad Verbaast 26 november 2012 om 15:59

  @Motek: als we dan toch met zijn allen het schip ingaan, dan maar zo 😉

 96. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 26 november 2012 om 16:11

  Ik heb helemaal geen pleidooi gehouden om iemand af te schieten; WEL een vergelijk gemaakt van stel dat NIET Fortuyn , maar…..Dat was een stuk beter geweest voor de mensheid, en met name voor NL

 97. blutch1 26 november 2012 om 16:50

  Blutch1:
  Herfst eind november: Europa is vallend./De kale politici zien er/ Nog eenzamer uit.

 98. Aad Verbaast 26 november 2012 om 17:18

  @Blutch1: je hebt talent! 🙂
  Zou van Rompuy al aan de Prozac zitten? Klinkt nogal depri die haiku onder werktijd.

 99. Jan Bouma 26 november 2012 om 19:13

  @Aad….off topic maar ook weer niet omdat je de zaak kent. Micro = macro.

  Het schijnt dat ÉÉNVANDAAG er aandacht aan schenkt vandaag.
  Zie: IDEM: http://www.bijzonderstrafrecht.nl/2012/rb-geen-strafrechtelijke-immuniteit-gemeente-in-het-kader-van-haar-taak-als-wegbeheerder/ de gemeente is in afwachting….
  De Uitspraak is ook van belang voor mijn zaak. De strafrechtelijke immuniteit van het schoelje is natuurlijk ook weer in het geding hoewel er een parlementaire meerderheid zou zijn om die op te heffen.

  Enfin. We zien morgen wel verder…

 100. King Billy 26 november 2012 om 21:23

  Het netwerk in cynische Duitse satire. Obama, Lloyd Blankfein, Monti, Draghi, Duitse bisschop, talloze andere politici. Finanz mafia, Group of Thirty, Rome, etc, etc.
  9 minuten de moeite waard. http://www.youtube.com/watch?v=c1qoVEsWs_s&feature=fvwrel

 101. Aad Verbaast 27 november 2012 om 00:51

  @Jan: ik zag het op het nieuws. RTL (half acht) of NOS (acht uur), weet ik niet meer. Kan je nog wel terugkijken denk ik..
  Ik moest uiteraard meteen aan jou denken!
  Op zich goed nieuws natuurlijk.
  Wat me dan wel weer opviel/tegenviel: == Omdat de wegbeheerder geen onderhoud pleegde aan een weg in Tienhoven, is er sprake van dood door schuld, zegt het OM, dat vandaag een boete eiste van 22.500, waarvan 7500 euro voorwaardelijk. ==
  Moet je als burger eens proberen, weg te komen met een dergelijk bedragje als je veroordeeld wordt tot dood door schuld..

 102. Aad Verbaast 27 november 2012 om 00:52

  @King Billy: dank, ziet er al veelbelovend uit.. Ga ik morgenvroeg op mijn gemak bekijken. Kan er al naar uitkijken 😉

 103. Jan Bouma 27 november 2012 om 09:55

  @Aad…00:51
  Mr. Bernard Tomlow, de advocaat van de nabestaanden van de 2 omgekomen jonge vrouwen, zal de eis van het OM nog wel omzetten naar een reële schadevergoeding! Nauwelijks de begrafeniskosten worden immers gedekt door die armzalige 15.000 euro. Het zou verder een goeie zaak zijn dat de arrogante mevr. drs. Mirjam van ’t Veld beboet zou worden en 200.000 euro uit eigen zak zou moeten betalen aan de nabestaanden van de 2 dodelijke slachtoffers. Mr. Tomlow had gelijk om mevr. drs. Mirjam van ’t Veld te wraken voor het Gerechtsgebouw. “Ze staat wel vooraan bij elk feestje maar hier komt zij niet opdraven!” Mevr. drs. Mirjam van ’t Veld is het prototype van de glasharde apparatsjik die achter haar corrupte College en haar ambtelijk apparaat blijft staan. Zo ken ik haar ook. Ze zou ander werk moeten gaan zoeken want nu geeft zij leiding aan een criminele organisatie ex Art. 140 WvSr…

 104. Aad Verbaast 27 november 2012 om 10:22

  @King Billy: Sketch bekeken. briljant! Nog erger dan ik al dacht. Alles ist verknupft!

  Nog wel een lichtpuntje. Warren Bufffet (genoemd in de blog) heeft deze blog natuurlijk ook gelezen, de boodschap goed begrepen, tot inkeer gekomen en heeft meteen een brief geschreven. Meteen ook maar een open brief. Met een pleidooi dat de rijken meer belasting gaan betalen!
  http://www.nytimes.com/2012/11/26/opinion/buffett-a-minimum-tax-for-the-wealthy.html

  Dan nog een on-topic bericht: http://www.marketoracle.co.uk/Article37723.html
  == Shadow Banking: The Next Financial Crisis Landmine ==

 105. Aad Verbaast 27 november 2012 om 10:27

  @Jan: probleem is natuurlijk dat als de gemeente geld moet ophoesten dat geld meteen weer uit de zakken van de burgers moeten worden opgehoest.
  Eens met je dat de verantwoordelijken (de burgervrouw dus) in ieder geval aangeslagen zouden moeten worden voor hoge bedragen. Of het gevang in.

  Voor ambtenaren zouden ook stevige taakstraffen moeten worden uitgedeeld. Dat komt bij die mensen extra hard aan! 😉

 106. King Billy 27 november 2012 om 10:38

  Nou ja, we staan er bij, kijken er naar hoe de palliatieve behandeling van Griekenland steeds intensiever wordt. De vraag is echter, wanneer het hoge woord er eindelijk eens uitkomt omdat de familie doodziek wordt van dit doodlopende traject. En van de specialisten die gebonden zijn aan een achterhaalde beroepscode.
  De reacties op dit artikel zijn niet bemoedigend voor de knutselaars.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/griechenland/euro-finanzminister-einigen-sich-griechenland-bekommt-mehr-geld-11973319.html

 107. King Billy 27 november 2012 om 10:57

  Fraai inderdaad, die Erwin Pelzig. Als Sinterklaas of Kerstcadeau’tje toch een mooi geschenk voor ‘Toute La Haye’? Conceptblogje staat in de steigers.

 108. Aad Verbaast 27 november 2012 om 10:57

  @King Billy: pappen en nathouden ook deze keer weer. Goochelen met getallen die heel ver over de horizon liggen van welke verkiezingen dan ook. procentje er bij procentje eraf. Regeren is vooruitzien.
  2013 begint het hele circus weer opnieuw natuurlijk.
  In totaal was al 240 mjd euro toegezegd. Ze hadden 150 miljard gekregen, nu er weer 40 miljard erbij.
  Kaasschaaf akkoord: Europese landen verlagen de rente wat, en stellen terugbetalingen wat uit. Maken dus feitelijk minder winsten op hun leningen. ‘Kost’ ons 70 miljoen per jaar volgens Dijsselbloem. http://www.nrc.nl/nieuws/2012/11/27/akkoord-over-europese-steun-griekenland/

  En waar gaat de volgende tranche naar toe? == Zunächst bekommt Griechenland im Dezember nur 10,6 Milliarden Euro für den Haushalt und 23,8 Milliarden Euro für die Banken-Rekapitalisierung. ==
  Dat laatste is natuurlijk helemaal een gotspe!

  P.S. GS zal zich wel weer in de handen wrijven.

 109. Jan Bouma 27 november 2012 om 11:27

  Inz. Griekenland.
  CPB-directeur Teulings verklaarde onomwonden in de Buitenhof-uitzending j.l. zondag “dat we dat geleende geld aan de Grieken gewoon kwijt zijn..” En dat we daar ook niet moeilijk over moeten doen. “Afschrijven die schulden!” Tegelijkertijd wordt in het parlement beweerd: “we willen alles terug!”
  Nu is er een soort egalisatiefonds te Parijs dat er op toeziet dat de schulden van landen uiteindelijk worden terug betaald al is het na tientallen jaren.

  Beter zou zijn dat er een revolutie wordt doorgevoerd die recht doet aan dit tijdperk en 7 miljard elkaar beconcurrerende wereldbewoners. Zoals het nu nog steeds gaat blijft de misère.

 110. blutch1 27 november 2012 om 11:31

  Welke idioot heeft bedacht dat Griekenland in 2020 een staatsschuld mag hebben van 124% en twee jaar later beduidend onder de 110% moet zitten? Dan zou in die 2 jaar 14% vermindering moeten optreden of de economie zou met 14% moeten groeien in die 2 jaar. Herinnert iemand zich nog 2 jaar geleden toen de alarmbel afging bij een Griekse schuld van 120%?
  Christine in Wonderland, en garde.

 111. King Billy 27 november 2012 om 11:35

  Voor GS is dit op z’n Angel-Saksische shoppen in de zelfbedieningswinkel van de EU. Wel handig, zo’n vooraadje Europese derivaten van dat hobbyclubje in Europa. Vooral als je dat later weer terug kan verkopen aan de chef boekhouder.

 112. Aad Verbaast 27 november 2012 om 11:43

  @Jan Bouma: we gaan de terugbetalingen ook niet meer meemaken Jan. Komt er dus in feite ook op neer dat we ze al kwijt zijn. Het is niet veel ingewikkelder dan het is.
  Uiteindelijk komt het moment daar dat kwijtschelding zal komen. Is in Zuid-Amerika gebeurd. In Afrika. Er is nogal wat ervaring opgebouwd op dat gebied. Kwestie van timing. 🙄

 113. Aad Verbaast 27 november 2012 om 11:51

  @Blutch1: niets is onmogelijk in de ogen van de politiek. Volgend jaar stijgt de staatsschuld in Griekenland van 176% naar 189%. Toch al gauw 13% punten. Bij een negatieve economische groei (dit jaar) van 7%.
  Dan moet het toch een kwestie van plussen en minnen zijn om die trend om te draaien. 7% groei en verlaging van de staatsschuld met 13% punten in een jaar?
  Met een potloodje maak je al gauw van een min een plus: gewoon een verticaal streepje erbij!
  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/robkoenders/21111961/__Zeer_complexe_Griekse_schuldendeal__.html

  @King Billy: de GS-en van deze wereld zijn alleen maar gebaat bij grote instabiliteit in de wereld. Dan vliegen de munten je om de oren en zijn er weer zat mogelijkheden om van alles aan hun strijkstok te laten hangen.

 114. Aad Verbaast 27 november 2012 om 11:58

  @allen: hier nog wat fraaie ‘dansende’ grafieken en schemaatjes van de worldwide outlook.
  Ik weet zeker dat ik @kleet er een groot plezier mee zal doen (overzicht). Kan hij zijn vingers bij aflikken 😉
  http://stats.oecd.org/economicoutlook/#story=0

 115. blutch1 27 november 2012 om 12:28

  @Aad
  je hebt gelijk, plussen en minnen omdraaien, dat is het. Wat stom van me dat ik daar niet eerder aan gedacht heb. Het brein is niet in staat iets als negatief te beoordelen, het kan alleen maar plus of 0. Voorbeeldje: probeer maar eens een golfbal niet in het water te slaan, dat kan niet. Het kan alleen als je niet aan dat water denkt. Vergelijkbaar: je krijgt een kruiwagen vol goudstukken als je aan die kruiwagen denkt, maar niet aan de boer die hem voortduwt. 😉

 116. Aad Verbaast 27 november 2012 om 12:36

  @Blutch1: en zo is het helemaal. Kijk nou eens naar dit geweldige voorbeeld wat ik net voorbij zag komen.
  http://europa.eu/newsroom/calendar/event/385056/towards-sustainable-tourism-in-the-mediterranean
  Een door de Europese investeringsbank georganiseerde grootse conferentie vandaag in Marseille:
  == Towards sustainable tourism in the Mediterranean == In samenwerking met Jordanië (ligt dat aan de Middellandse zee inmiddels?)
  Niet kapot te krijgen en van elk probleem kan je een kans maken.

  En als je er even over nadenkt liggen daar natuurlijk geweldig kansen op “sustainable tourism”!
  Ramptoerisme natuurlijk! 😉

 117. King Billy 27 november 2012 om 12:39

  Het kan nóg gekker.
  EUropees Gerechtshof geeft vrijbrief af aan politici om ongestoord hun gang te kunnen gaan.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/europaeischer-gerichtshof-eu-recht-steht-esm-nicht-entgegen-11973383.html
  Komt erop neer dat het ESM alles mag doen, wat de ECB niet is toegestaan.
  “Der EU-Vertrag verbiete nicht, dass Länder einander finanzielle Unterstützung gewähren, betonten die Richter. Allerdings müsse das Empfängerland im Gegenzug solide wirtschaften.”

  En staan de deelnemende ESM landen helemaal niet borg voor de schulden van de andere landen.
  “Zudem haften die am ESM beteiligten Staaten nach den Ausführungen der Richter gar nicht für die Schulden anderer Länder.“

 118. Aad Verbaast 27 november 2012 om 13:54

  @King Billy: verbaast me niet. Er bestaat nog zoiets als contractsvrijheid. Je kan veel afspreken als partijen het onderling eens zijn immers. En verder: gaat het niet via de ene constructie, dan bedenk je zo weer een andere. Ik ben inmiddels de tel al kwijtgeraakt hoeveel fondsen constructies en financiële instellingen al zijn opgetuigd inmiddels. Laat die maar schuiven zullen ze gedacht hebben.
  Zombiebankieren op Europees niveau http://www.bnr.nl/topic/griekenland/180887-1211/zombiebankieren-op-europees-niveau Sweder van Wijnbergen maakt er gehakt. Maar ja, da’s ook ‘maar’ een econoom.

  Hier trouwens een fraai a-4tje met interessante invalshoeken hoe een schijnbaar niet ingewikkeld probleem toch veel nadere bestudering vergt om tot de juiste keuzen te komen. http://what-if.xkcd.com/22/
  Leerzaam!

 119. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 27 november 2012 om 15:11

  En weer 2860 euro per griekse opvreter gestuurd naar griekenland.
  Ik hoor Berlijn/parijs/den haag nog brullen van : geen cent meer naar griekenland.Vraag me alleen af wat ze ermee bedoelden.
  Niet meer, maar ook niet minder kennelijk.

  Ondertussen is het zo, dat griekenland rijk aan het worden is, en dat wij zo’n beetje failliet zijn.
  Stuurt griekenland nou geld naar NL?

 120. Jan Bouma 27 november 2012 om 15:24

  @Kleet
  “…Zolang je haar maar goed zit is er niks aan de hand..!” 🙂

 121. Aad Verbaast 27 november 2012 om 17:22

  @Kleet: grootste deel gaat naar de banken zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Die armoedzaaiers moeten broodnodig geherkapitaliseerd worden, vinden ze. Anders vallen ze om.
  De Griekse burgers hebben zelf nog het nakijken. Of die omvallen is even niet de hoogste prioriteit van de ‘hoge heren’.

 122. Aad Verbaast 27 november 2012 om 18:02

  @allen: weer een artikel van presseeurope dat zeer de moeite van het lezen waard is:
  http://www.presseurop.eu/nl/content/article/3083571-landbouwsubsidies-zijn-oneerlijk-en-contraproductief
  Leuk geschreven, en o zo waar. Grootste deel van de begroting..
  Wat een bende en een rotzooi!

 123. King Billy 27 november 2012 om 20:09

  Volgende serieuze probleem wat er aan komt is de ECB na de krommingsgraad van augurken. De ECB kan op termijn haar opdracht van prijsstabiliteit niet meer waarmaken. Financiele stabiliteit voor de banken heeft prioriteit boven prijsstabiliteit. Het oordeel van het EGH duidt in deze richting.
  Het geld voor rampenbestrijding via de ECB (Target2), het EFSM, ESM, de EIB en voor weer terugvloeiende bijdragen aan de bank IMF, moet érgens vandaan komen.
  Nood breekt nu eenmaal wet, en daar zijn de verzamelde Europese politici en regeringsleiders verdomde goed in. Verdragen oprekken en verkrachten is tot de normaalste zaak van Europa geworden. Het paradoxale zijnde dat dit de hobbyclub steeds dieper in de afgrond sleurt.
  Uitholling van de gezonde lidstaten past in dit stramien, inflatie hoort daarbij. Politici en de financiele markten zeggen het niet, maar zitten alvast te lekkerbekken. Ze krijgen ook nog eens de ‘onafhankelijke’ ECB er gratis bij.
  De doodnornale burgers, toch al speeltjes van de Europese politici, hebben wéér het nakijken.
  Totdat een of andere volidioot uit Brussel met tastbaar bewijs komt dat het aantal ontploffende verwarmingsketels wegens achterstallig onderhoud een rechtstreeks gevolg is van de economische crisis, de eurocrisis, de schulden crisis, maar niet de politieke crisis. En subsidie nodig heeft voor strengere regels voor Europese verwarmingsketels.

  Het stelletje volidioten bemoeien zich, écht waar, zelfs met de krommingsgraad van komkommers.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Verordnung_(EWG)_Nr._1677/88_(Gurkenverordnung)

 124. King Billy 27 november 2012 om 20:42

  In Duitsland zit de wetgeving anders in elkaar. Op basis van het Duitse aandeel in de nieuwe Griekenland deal wordt de federale staatsbegroting dit jaar door de BuBA rechtreeks belast met een onvoorziene 730 miljoen euro. De Duitse federale begroting voor 2013 is 302 miljard.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/nach-dem-euro-finanzministertreffen-schaeuble-neue-griechenland-hilfe-belastet-haushalt-mit-730-millionen-euro-11973487.html

 125. King Billy 28 november 2012 om 10:10

  Nog even, en dan komen Rutte en Dijsselbloem ook met deze boodschap. Een tweede kappersbeurt voor Griekenland. Wég al het geld dat slechts diende om politici de kans te geven de waarheid te verzwijgen. Soms zijn een paar leugens meer nodig, om de eerste te verdoezelen.
  http://www.sueddeutsche.de/politik/hilfen-fuer-griechenland-koalitionspolitiker-schliessen-schuldenschnitt-nicht-mehr-aus-1.1535237
  Duitse politici, financiele experts, die o.a. in het 9-koppige financieel-economische gremium van de Bundestag zitting hebben, waarschuwen.

 126. Aad Verbaast 28 november 2012 om 10:30

  @King Billy: 20:09/20:42. Oeps dacht ik toch echt dat ik gisterenavond hier nog op gereageerd had, maar ik zie het niet staan. Wrs vergeten met de slaperige kop op “reactie plaatsen” te klikken voordat ik de klamme lappen opzocht.
  Nog maar een keer: opvallend bericht. Ik las gisteren juist ergens een betoog dat de verwachting is dat voorlopig (de komende jaren) de rente zeer laag zal blijven. Wat ik dan maar weer als een mede-factor voor mogelijk een lage inflatie zie. In tijden van crisis zou je toch eerder een lage inflatie verwachten? Loonmatiging, minder schaarste (door minder vraag) etc..
  Maar ja, ik ben geen econoom 😉

  Komkommers: ik begrijp dat ze daar inmiddels ook hebben ingezien dat die regel wat overdone was.
  Maar ze zitten niet stil. Binnenkort gaan ze het over bananen hebben. Ligt meer voor de hand nu Europa toch aardig een bananenrepubliek aan het worden is. Dan moet je dat zeker goed regelen!

 127. Aad Verbaast 28 november 2012 om 10:36

  @King Billy: 10:10. Ik had er gisteren nog twee links bijgezet (verdwenen dus, en ik kan ze nu ook niet meer vinden). Gingen ook over de discussies in Duitsland over de besluiten over Griekenland die veel feller zijn dan in het makke Nederland. Ik begrijp dat het parlement niet voor eind december wil besluiten of dit wel allemaal moet doorgaan.
  Schauble was overigens de enige die een hint gaf dat mogelijk schulden worden kwijtgescholden. Had het over “in een later stadium wordt daar over beslist” (of zoiets..).

  Dijsselbloem houdt nog steeds vol dat dat niet aan de orde is..

 128. blutch1 28 november 2012 om 11:04

  @Aad
  Inflatie, waarschijnlijk bedoel je prijsstijgingen treden alleen op als er meer geld de economie invloeit via de lonen. Dat is, zoals je al opmerkte, niet het geval. De rente is een verhaal apart. Die wordt gewoon gemanipuleerd door de FED en de ECB. Maar dat begrijp je alleen als je geen econoom bent. 😉

 129. Jan Bouma 28 november 2012 om 11:07

  Opmerkingen.
  Je gaat je zo langzamerhand behoorlijk ergeren aan “onze vertegenwoordigers”. De lichaamstaal en hoe ze eruit zien worden dan ook van belang. Neem nou zo’n Draghi met z’n gladde prietpraat. Een soort teckel net zoals we destijds Schmelzer hadden. Dan heb je nog Dijsselbloem die meent een rare opkomst voor de pers te moeten maken; losjes gespeeld casual met één hand in z’n zak….

  Feit is dat alle oplichters tesamen van zichzelf weten dat ze de boel aan het belazeren zijn maar ja… dat is nu eenmaal onderdeel van het politieke bedrijf en ze weten ook dat ze onschendbaar zijn want nog steeds – sinds de Pikmeer-arresten uit 1998 – genieten de oplichters strafrechtelijke immuniteit. Het wetsontwerp tot opheffing van die immuniteit van Heerts/Anker/Smilde zal daarom NOOIT door de 2e kamer komen… Het politieke bedrijf is een absolute vrijbrief voor criminaliteit.

  En denkt u daar maar ‘ns over na voor de rest van de dag. 🙂

 130. King Billy 28 november 2012 om 11:12

  @Aad Verbaast. De Nederlandse regering heeft een ‘makkie’ met het parlement. Brussel en Frankfurt beslissen, regering meldt dit, en parlement volgt braaf. Keer op keer. In Duitsland is dit niet zo. Mede omdat wetgeving voorschrijft dat afschrijvingen op verleende hulp rechtstreeks ten laste van lopende begrotingen moet worden gebracht. Zowiezo is de begroting, wettelijk vastgelegd, een bijna onaantastbaar souverein element in het federale Duitse politieke systeem.
  Vergelijk de recente discussies rondom het ESM, bijvoorbeeld. Karlsruhe.

  In Nederland ligt dat anders. Nederlanders hebben in feite al 200 jaar geleden hun souvereiniteit opgeofferd, hetgeen de regering veel meer speelruimte geeft. Waardoor een totaal andere politieke cultuur is ontstaan in de loop der tijden.

  Welk systeem beter functioneert, is een open vraag. Maar de federale regering in DE ontkomt er niet aan transparanter te opereren dan in Nederland gebruikelijk is. Bijvoorbeeld, zo’n onderhands ‘dealtje’ dat Verhagen sloot met Rössler over extra toeslagen op de energieprijzen in Nederland, is in DE ondenkbaar.

 131. Aad Verbaast 28 november 2012 om 11:27

  @Blutch1: eens. met je dat de inflatie gemanipuleerd wordt. Schreef er al eens een blogje over.
  Sinds jaar en dag is de werkelijke inflatie ook nog eens hoger dan degene die officieel gepubliceerd wordt.
  Ik ben blij overigens dat ik geen econoom ben. Stel je voor zeg. Dan zou ik het nooit meer eens kunnen worden met mijn collega’s 😉

 132. Aad Verbaast 28 november 2012 om 11:30

  @Jan: “zo langzamerhand”?? Je bent mild vandaag!
  Ik heb door de jaren heen een chronische allergie opgebouwd. Geen kruit tegen gewassen. Da’s pas immuniteit 😉

 133. Aad Verbaast 28 november 2012 om 11:38

  @King Billy: hoe meer transparantie en controle hoe beter, zou mijn invalshoek zijn.
  Hier kan veel te veel onder de mat geschoven worden. Met daarnaast nog een kamer die ook aan aan een ernstige vorm goedgelovigheid lijdt. Dat schiet dus allemaal niet op.

  Elektriciteit: stroomt het nog een beetje bij jullie? http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/11_november/28/buitenland/duits-elektriciteitsnet-bereikt-grens.xml

 134. Motek from Space 28 november 2012 om 12:32

  Ook weer eens goeden middag 🙂 Inclusief alle signalen over meer schulden bij “burgers”, meer gokverslaafden, hogere zee-stand en dus minder land op termijn, worden her en der bevolkingsgroepen zwakker gemaakt ter ere van de banken en verzekeringen. Gaat er al een lichtje branden over deze moorddadige manier van survival voor de ook wel stijgende groep die niet weet wat een pak melk kost? Die zitten met een zonder gevloek straks weer in de kerk want the show must go on. Ik kom nog wel eens mensen tegen die niet in aanmerking komen voor bijzondere bijstand omdat “ze niet 3 jaar” hun schoenzolen hebben moeten opvreten namelijk. En uiteraard met de gegevens dat er eerder 3 jaar , daarna 5 jaar en momenteel 7 jaar korter geleefd wordt als minima. Hoewel dat gegooid werd op ongezond leven met het wijsvingertje naar het kratje bier en rokerij opnieuw beeldvormend als dat de “onderste laag” alcoholist en tabacsverslaafde zou zijn.

 135. King Billy 28 november 2012 om 12:39

  Stroomt prima hier met fluctuaties tussen 210 en 250 Volt. Anders dan de geldhoeveelheid, die krapper wordt dankzij overheidsbezuinigingen die hogere lasten veroorzaken, waardoor de koopkracht minder wordt. Hetgeen ook een inflatie aanjager is, die niet wordt meegenomen in de statistieken.
  Die stroomfluctuaties zijn overigens goed voor de economie, miljarden gevoelige stroomsparende halogeenlampjes, zekeringen en zwakstroomtrafo’s, die voortijdig vervangen moeten worden.

  Toevallig nog iemand geluisterd naar R1? “De enige geloofwaardigheid van de assistent bedrijfsleider Rutte is zijn ongeloofwaardigheid, maar hij weet van aanpakken”.

 136. blutch1 28 november 2012 om 13:28

  Rutte weet inderdaad van aanpakken. Maar hij lijkt steeds meer op de verhuizer die zei: “Zo, die piano hebben we weer mooi op de stoep gekregen”, waarop de eigenaar zei: “Maar hij moest helemaal niet naar beneden, hij moest naar de zolder”. 😦

 137. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 28 november 2012 om 15:51

  de middenklasse–waaruit de studenten–waaruit de politici en onderwijzers gerecruteerd worden -zijn de parvenues; moraal loos, maar met een zekee status.
  Ik kende vroeger wat verarmde adel; arm als een kerkrat, maar hun gedrag was adelijk; moraal voor alles.
  Niet zuerst das fressen dan die moral–dat was voor moffen.

 138. Aad Verbaast 28 november 2012 om 17:06

  @Motek: Gaat natuurlijk allemaal niet goed. Maar is een lichtpuntje: het verbod op godslastering wordt opgeheven. Mag je ook weer gewoon vloeken in de kerk. Kom er nog maar eens om.
  Verder moeten we voorzichtig zijn in deze dagen. Waxinelichtjes niet uit woede de straat overgooien. Kon zomaar eens Bea langsrijden in een koetsje. Nou dan zit je mooi op water en brood. Gratis, dat dan weer wel. Alhoewel dat ook binnenkort minder wordt. Gevangenen moeten gaan meebetalen.
  Bij AH is de koffie nog gratis gelukkig.

 139. Aad Verbaast 28 november 2012 om 17:08

  @King Billy: die BTW verhoging hakte er natuurlijk wel even stevig in. Dikke procentpunt omhoog die inflatie. Maar ja, dat is eenmalig (te hopen).

  R1 heb ik gemist. In aansluiting daarop het volgende: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3354915/2012/11/28/Verhullend-taalgebruik-over-Griekenland-gaat-ergernis-wekken.dhtml
  Hoezo “aanpakken”? Ik heb nog wel een aantal kandidaten die aangepakt zouden moeten worden.

  Maar er gloort gelukkig hoop aan de horizon: http://www.nu.nl/politiek/2969360/brussel-houdt-nederland-extra-in-gaten.html
  Dan komt het natuurlijk allemaal goed..

 140. Aad Verbaast 28 november 2012 om 17:12

  @Blutch1: geweldige typering! 🙂

  @Kleet: gooi ze allemaal maar weer op een hoop.. De hele middenklasse gaat er nu aan! 🙄

 141. King Billy 28 november 2012 om 17:48

  Loonsverhogingen ontstaan als een gevolg van inflatie, niet andersom. De grootste exogene inflatie aanjagers zijn politici en de overheden.
  VK artikel over ergernis, liet daar een reaktie achter:
  VSp
  ‘Vertrouwen’ is het hoogste ‘goed’ in de economie, in de politiek en in de sameleving. Politici hebben alles gedaan, wat niet onmogelijk was, en is, om dit onderuit te schoffelen. Mede dankzij de huidige politieke structuren, die dit faciliteren. Eens in de zoveel jaren politici de wacht aanzeggen, stemmen dus, volstaat niet. De politieke structuren moeten geherstructureerd worden. Zonder deze gang is íedere verdere stap een stap op een doodlopende weg.

 142. Aad Verbaast 28 november 2012 om 18:08

  @King Billy: zowel de kip als het ei lijkt me. Als de lonen omhoog gaan zal de prijs (meestal) ook stijgen wat weer verdere inflatie tot gevolg heeft. Wat dan weer koren op de molen is voor de vakbonden is om de lonen te verhogen.
  Kan je conclusie wel delen dat politici en overheden de grote aanjagers zijn. Niet in hun eigen belang zou je zeggen. Die willen die cijfers zo lag mogelijk houden (en lager benoemen dan ze in werkelijkheid zijn) vanwege de “inflatiecorrectie” die direct de schatkist nog leger maakt dan die al is.

  Kan de inhoud van je reactie bij de VK ook geheel delen overigens. Ze roepen het hardst om vertrouwen, en weten als geen ander het elke keer te beschamen.
  Heeft alles weg van Arabisch handelen. Als ze beginnen te zeggen dat ze nu echt “honest” zijn, dan weet je dat je extra belazerd wordt.

 143. King Billy 28 november 2012 om 20:26

  Tja, de loon-prijsspiraal. Die kan doorbroken worden door belastingen te verlagen. Een ander model is het zgn. ‘Poldermodel’. Prijsafspraken maken met de vakbonden. Lonen bevriezen onder deze omstandigheden waar de hogere kosten om de oren vliegen dankzij overheidsbezuinigingen en desondanks geen belastingverlaging, zit er niet in. Alhoewel een massale volksopstand ‘Toute La Haye’ misschien wakker zou schudden.
  Of weer terug naar de goudstandaard.

 144. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 28 november 2012 om 23:16

  Met de middenklasse is het een vreemd verhaal.
  In onontwikkelde economische landen is er een tekort aan.Neemt de welvaart toe, neemt de middenklasse toe en groeit door.
  In Nl is die doorgegroeid en breekt nu de welvaartsstaat af.
  Is een logische ontwikkeling.

  Met de rijken is anders gesteld.
  Hoe groter die groep hoe beter dat is voor de economie; immers zij moeten de markt van kapitaal voorzien.
  Maar hun sociaal-economische invloed is gering.
  ook zij hebben een motiverende functie.
  Zie het verhaal van de krantenjongen die millionair werd.
  Natuurlijk onzin verhaal, maar we behandelen het als een waarheid.
  Waarom? Simpel: hoe kunnen we anders die krantenjongen motiveren dat shitwerk voor dat shitloon te doen?

  En de massa?
  dat is het stemvee en het belasting betaal vee; eenmaal per 4 jaar van stal gehaald….

  Maar datwist je natuurlijk al

 145. Aad Verbaast 29 november 2012 om 01:12

  @King Billy: Met dat poldermodel is Nederland wereldberoemd geworden. Leek ook te werken trouwens (althans concurrentieverhogend tov omringende landen).
  Tot mijn grote verrassing werd aan het eind van de formatieonderhandelingen dit woord weer gebruikt door Wientjes toen hij samen met de voorzitter van de vakbond weer uit de zitting kwam met de informateurs. Bevestigde zelfs dat het weer zou gaan werken. Niet dus. Vakbonden willen nog niet praten. Misverstanden zijn zo geboren 😉

  Nog een tip voor je trouwens. Vandaag keek ik naar de volgende documentaire. Gisteren uitgezonden op tv trouwens. Verbijsterend!! Heeft ook een lijntje naar dit blog trouwens (transfer pricing), maar gaat over: http://nl.wikipedia.org/wiki/Glencore opgericht door http://nl.wikipedia.org/wiki/Marc_Rich
  Als je een uurtje hebt: echt even kijken!!
  http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/s/stealing-afrika.html

 146. Aad Verbaast 29 november 2012 om 01:14

  @Kleet: misschien (je reactie lezend) moet je ook maar even die documentaire bekijken. Praten we daarna verder 🙄

 147. Aad Verbaast 29 november 2012 om 01:19

  @allen: voordat ik de boel afsluit even twee tabjes legen die ik nog open had staan.
  1. http://www.nrc.nl/nieuws/2012/11/28/europese-commissie-begint-met-diepgaande-evaluatie-nederlandse-economie/
  == De Europese Commissie start een “diepgaande evaluatie” naar de Nederlandse economie. Aanleiding zijn “macro-economische onevenwichtigheden” in Nederland, zo liet de commissie vanmiddag weten. == en:
  == Behalve Nederland worden ook België, Bulgarije, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Italië, Cyprus, Hongarije, Malta, Slovenië, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk ==
  Je komt toch niet meer bij van het lachen.. Goed nieuws ook voor Griekenland. Ze staan niet eens in het rijtje! 🙂

  2. http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/17335_colgate_smile_rutte_verliest_geloofwaardigheid/
  Niemand in de MSM heeft nog bedacht dat in feite hiermee 45% van de VVD kiezers hun verkiezingsbelofte breken. Ze gaven toch een “mandaat”? 😉

 148. King Billy 29 november 2012 om 07:02

  Ga er maar van uit, dat deze diepgaande evaluatie onderdeel is van de meerjarenplannen, die in december ter tafel komen in Brussel: diepgaande integratie, eigen budget, dus belastingen, fiscaal pact integreren in ‘Europese grondwet met super commissaris. Tijdschema volgens Barroso 3-5 jaar. “I’ts the economy, stupid”, wat de klok slaat. Geen woord over transparante democratie.

  http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/reformplan-kommission-praezisiert-zeitplan-fuer-reform-der-waehrungsunion-11974891.html

 149. King Billy 29 november 2012 om 08:51

  Duitse, Finse en Nederlandse ministers mogen niet hun gezicht verliezen, schrijft de FAZ.

  „Diese Gewinne (rente op lopende leningen) sollen nach Athen weitergereicht werden. Aber sie fehlen in den Haushalten der Geberländer, weil sie dort schon verbucht sind. Für das abermalige Anwerfen der elektronische Notenpresse der Europäischen Zentralbank ist kein Betrag genannt. Hier handelt es sich um so etwas wie den Joker. Was nach Auszählung der vielen Unbekannten fehlt, soll wohl von der EZB kommen, die ihre Notfallhilfe für griechische Banken weiterlaufen lässt, um den griechischen Staat finanzieren zu können“.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/neue-griechenland-hilfe-mehr-kredit-fuer-null-zins-11973713.html

  Hopelijk wrikt Slob de beerput open.

 150. Jan Bouma 29 november 2012 om 10:09

  @King Billy….8:51
  @Allen
  ’n enkele opmerking van de vele die er te maken zijn.

  Na Griekenland komen alle andere landen van de EMU. Het is een illusie te menen dat de duizenden miljarden die tekort blijken in de internationale strijd – ofwel volgens het communicerende nivellerende vat van Tinbergen – “vanzelf” verdwijnen. Dan maakt het niet uit of Griekenland bijvoorbeeld 120, 160, of 180% tekort heeft en Nederland slechts 70%. In alle gevallen zal de concurrentiekracht tussen de landen (en valuta’s) ter wereld en die van de EMU tekort schieten. De enige oplossing is dan dat de ECB ongelimiteerd geld gaat bijdrukken en moet proberen – net zoals de FED doet in de VS met de US$ – die verruiming als koopkrachtwaardig aan de wereld te verkopen. En dat is wat nu gaande is.

 151. Aad Verbaast 29 november 2012 om 10:24

  @King Billy: er wordt wel eens naar de Chinezen gewezen waar de besluitvorming gebaseerd zou zijn op het niet verliezen van het gezicht, maar naar mijn ervaring is dat in Europa en Amerika net zo.
  Het besluit wat nu genomen is lijkt me op zich niet verkeerd. Geld was toch al (onder voorwaarden) toegezegd en nodig om nog salarissen te kunnen betalen, zodat ook de ambtenaren goed de kerstdagen doorkomen. Door de rentes te verlagen blijft dood geld dood geld. Zit ook niemand mee zo lijkt het.
  Belangrijkste is dat tijd gewonnen is. Tijd die nodig is om Duitsland over de verkiezingen heen te tillen. Daar lijkt men op te willen wachten voordat de draconische maatregelen genomen zullen gaan worden. Dan maar eens kijken wiens gezicht verloren is.

  Die Slob ja. Toch knap dat men (na Stapel) nog steeds de term “wetenschappelijk bureau” gebruikt wordt door politieke partijen voor een aan de partij verbonden instituut. Hoe wetenschappelijk kun je zijn met zoiets?
  Maar de CU is voorstander om de Grieken aan de Drachmes te krijgen. Ook voorzien ze dat voor Spanje en Portugal (ander muntje dan). Bijzonder genoeg niet voor Italië.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/11/29/slob-griekenland-uit-de-euro-dat-is-voor-iedereen-beter/
  rapport: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/11_november/29/binnenland/De_Euro_gewogen_november_2012.pdf

 152. Aad Verbaast 29 november 2012 om 10:30

  @Jan: er is geld zat. Probleem is dat al dat geld muurvast zit bij de verkeerde partijen. Het DD (Dagobert Duck) syndroom heerst alom. Kunst is om dat liquide te maken. Geld moet (weer gaan) rollen! Daar zouden ze eens harde maatregelen voor moeten bedenken.
  De geldpers is dan een makkelijk uitweg. Maar ja, de DD’s van deze wereld gaan dan echt niet anders denken.

 153. Jan Bouma 29 november 2012 om 11:15

  @Aad…10:30
  Ik denk dat m’n analyse juist is. Het criterium is ook niet de hoeveelheid “geld” maar uiteraard de koopkracht die eraan moet worden toegekend. Door hyperinflatie (Weimarrepubliek) kan de koopkracht van geld tot 0 reduceren. De hoeveelheid “geld” is afhankelijk van de ECB en vervolgens wordt de kredietverlening door de banken daaraan gekoppeld. Geld is overigens niets anders dan “bedrukt papier dat door de vervalsers (ECB) wordt uitgegeven en door de schuldenaren tot koopkracht wordt verheven als ze ervoor tekenen….”

  ps
  Ik moet vanaf nu wat anders gaan doen; zie later wel weer hoe en/of wat…

 154. King Billy 29 november 2012 om 11:22

  @Bouma. re 10.09. Om alle schulden af te bouwen twee mogelijkheden. Knippen en scheren, of de electronische geldpers bijzetten om de rotzooi op te kopen, dan wel een combinatie van deze twee. De gevolgen laten zich raden. ‘De ECB als joker’, staat in de link naar het FAZ artikel.

 155. Aad Verbaast 29 november 2012 om 13:04

  @King Billy: en @Jan:
  hier een reactie van Matthijs Bouman op het rapport van de CU (over knippen en scheren gesproken):
  http://www.z24.nl/analyse/artikel_397556.z24/Mathijs_Bouman__Griekse_exit_euro__rapport_ChristenUnie_slaat_plank_keurig_mis.html

 156. King Billy 29 november 2012 om 14:05

  Bouman in zijn commentaar op het 87 pagina tellende ‘Graafland’ rapport zal ongetwijfeld een paar punten hebben. Echter, nog geen halfjaar geleden berichten enkele Duitse bankiers, waaronder de Deutsche Bank, dat een Grexit te verhapstukken is.
  Het door Graafland gesuggereerde TINA (There Is No Alternative) is kretologie. Ben benieuwd in hoeverre dit rapport doordringt in de Duitse media. Als het werkelijk iets toevoegt, wordt dat onmiddellijk opgepikt. Zo niet, dan blijft het een polderverhaal.

 157. King Billy 29 november 2012 om 15:29

  Het is wachten op het moment dat politici nu gaan brullen, wat ze overigens niet wisten, dat aan de de andere kant van de plas ook Obama de HRA waarschijnlijk ten grave draagt.

  http://www.washingtonpost.com/business/economy/mortgage-interest-deduction-could-be-on-the-table-in-fiscal-cliff-debate/2012/11/28/4cfb81b0-335f-11e2-bfd5-e202b6d7b501_story.html?wpisrc=nl_politics

 158. Aad Verbaast 29 november 2012 om 16:18

  @King Billy: ik had ook geen idee dat HRA ook in Amerika “rule of the game” was. Nederland is dus minder exotisch dan ik dacht.
  Lijkt me een prima plan om daar wat aan te doen. 100 miljard dollar minder inkomsten per jaar las ik.

  Heet van de pers (ook als een duveltje uit het doosje): http://www.bnr.nl/programma/bnreuropa/246170-1211/akkoord-in-zicht-over-eu-begroting-2013

  Maar dan deze: http://www.bloomberg.com/news/2012-11-29/ecb-wins-ruling-to-deny-access-to-secret-greek-swap-files.html
  Commentaren liegen er niet om!
  Kan Draghi niet zeggen met zijn “transparency” en nu dan ook nog met de rechters in de achterzak.

  Wat een bende!

 159. Aad Verbaast 29 november 2012 om 17:51

  Barosso door de bocht. Werkt ook graag met schemaatjes. Wie het nog snapt mag een stap naar voren doen:

 160. Aad Verbaast 29 november 2012 om 18:13

  @allen: Rutte vandaag: ‘De overheid moet niet in de weg lopen maar vertrouwen geven’
  http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/11/29/rutte-de-overheid-moet-niet-in-de-weg-lopen-maar-vertrouwen-geven.html

  Blijft lachen in de politiek.

 161. King Billy 29 november 2012 om 18:14

  Re oordeel EGH., ECB, Griekenland. Naast j.l. omstreden uitspraak dat het ESM niet tegen het Verdrag van Rome ingaat, breeduit melding dat het EGH de weigering van de ECB om documenten vrij te geven. Mede omdat deze 30 jaar achter slot en grendel blijven.
  http://www.zeit.de/wirtschaft/2012-11/eugh-ezb-studien
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/ezb-darf-informationen-zu-griechischen-staatsfinanzen-zurueckhalten-a-869963.html

  Zooitje, burgers hebben het nakijken. Goldmann Sachs was weer eens betrokken bij deze swap deal,gebaseerd op oude koerswaarden. Werd >5 miljard gesocialiseerd.

 162. King Billy 29 november 2012 om 18:34

  Speech Barroso intro ‘Blueprint‘:
  http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-12-880_en.htm
  Deeltje uitgelicht:
  ‘Is it true that our report, our Blueprint, is ambitious, but if the Commission does not set out this ambitious vision, who will? I also believe it is a realistic vision because of the sequencing it proposes.
  It combines high level of ambition with a proper realistic sequencing. It is I think also the broadest and most balanced vision that has yet been tabled regarding the future of the EMU.
  This is a vision rooted in the Community method, allowing the Euro Area to integrate further and quicker while preserving the integrity of the European Union at large, as we have always stated. It is important, it is indeed indispensable for the future of the euro that there is a deeper integration in the euro area, but at the same time we want to do it through the Community method, in respect of the Treaties, with the European institutions and be inclusive as possible – open to all Member States, including those that are not yet in the euro area.

  Lees ik het goed, liegt Barroso?: ‘In respect of the Treaties?’

 163. Aad Verbaast 29 november 2012 om 18:35

  @King Billy: wat is het toch geweldig dat politici, bankdirecteuren, en gerechtshoven ons willen beschermen tegen informatie waar zij voor ons even bepalen dat die niet van nut zijn voor “het algemeen belang”.
  Kunnen we tenminste rustig doorslapen. 30 jaar. Als we dat nog halen.

  18:34: ‘In respect of the Treaties?’
  Noem mij 3, vooruit 2, ok, ik zal het goed met je maken, 1 politicus, die niet liegt?

 164. blutch1 29 november 2012 om 22:24

  Arie Slob?

 165. King Billy 30 november 2012 om 00:05

  Afwijzing EG van ECB documenten over Griekenland, waar Goldmann Sachs de boel vervalste.
  Voorzitter EG een Griek, Draghi ex GS.
  http://diepresse.com/home/politik/eu/1318546/EZBAkte-ueber-Goldman-Sachs-und-Griechenland-bleibt-geheim

 166. King Billy 30 november 2012 om 00:10

  En… o ja, Arie Slob! Hij doet er toe.

 167. King Billy 30 november 2012 om 00:24

  Kijk nog eens naar Barroso’s schema. Onderaan zwabbert zonder tijdsframe ‘political union, democracy, etc.
  Blijkbaar is zonder ‘political union’ ‘democracy’ uitgesloten. Kicken man, vanachter een bureau in een hermetisch afgesloten bolwerk een rondje Europa doen. De keizertijden herrijzen.

 168. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 30 november 2012 om 07:07

  Ze hebben al een trui naar hem geoemd; past altijd: slobbertrui

 169. Jan Bouma 30 november 2012 om 08:26

  The Leveson Report : http://www.bbc.co.uk/news/uk-15717764
  De huichelaars. Ook hier in Nederland. Stelde de Raad voor de Journalistiek al niets voor (ook een instelling die het eigen vlees keurt, gelijk vele andere branches) evenmin blijkt dat het zogenaamde “zelfreinigende vermogen” van ‘de pers en media’ iets voor te stellen. Ik hoor Peter Vandermeersch in DWDD nota bene unverfroren zeggen: “dat hij wel eens ’n enkele keer met Marc Rutte dineert”; zogenaamd om feeling te houden met de politiek. Vandermeersch snapt niet dat hij zich daardoor al heeft uitgeleverd aan de politiek en daardoor niet meer kritisch en onafhankelijk kàn zijn. Want laten we wel wezen. Je hebt net gedineerd met de PM maar je zou dan toch een verwoestend en onthullend commentaar moeten leveren op z’n beleid of een bepaalde zaak. No way! Dat dat ooit zal gebeuren. Daarom is de conclusie van het Leveson report, althans behoort te zijn “dat niet eens zozeer van belang is wat als onjuiste informatie naar buiten wordt gebracht” maar dat de huichelaars zullen ZWIJGEN als er kritiek geleverd moet worden.., maar ja.. je hebt dan net zo gezellig gedineerd met de man die je moet afkraken. Dat doe je dan toch niet, hè…
  Wat een zooitje

 170. Aad Verbaast 30 november 2012 om 09:51

  @Blutch1 en @King Billy:
  Arie Slob? Nu ineens komen met een Grexit scenario is natuurlijk niet erg betrouwbaar als hij eerst mee stemde met de invoering van de Euro en de ondersteuningspakketten voor de Grieken.
  Dat gaat nog wat worden met de volgende stemrondes.
  En om de bal maar even in te koppen: wat kunnen we gaan verwachten als het wetenschappelijk bureau een onderzoek gaat doen naar het bestaan van God? Dan ook een G-exit?

  Dat terzijde. Ik heb nog even gekeken in hun rapport of ze target2 ook hadden meegenomen in hun afwegingen. En zowaar! Ze zeggen er het volgende over:
  Blz 32/33: == Binnen het eurogebied zullen mensen bijvoorbeeld
  hun spaargeld in veiligheid willen brengen door het op banken in sterke landen te zetten
  vanwege de te verwachten wisselkoersbewegingen na de splitsing. Dit proces is overigens al
  enige tijd gaande en heeft geleid tot grote onevenwichtigheden in de Target2 financiering van de ECB, waarbij de netto posities van landen als Duitsland en Nederland sterk zijn
  toegenomen en die van de zuidelijke Europese landen sterk afgenomen (DNB, 2012b). Maar
  bij een verwachte uittreding zal dit nog in sterkere mate plaatsvinden. Een opsplitsing dient
  daarom gepaard te gaan met strikte controle op en beperking van kapitaalstromen. ==

  blz 38:(voetnoot) == Vanaf juli 2011 tot juli 2012 trokken spaarders en financiers in de eurozone € 326 mrd terug bij de banken in Spanje, Portugal, Ierland en Griekenland (NRC, 2012a). Als gevolg hiervan neemt de onderlinge financiële afhankelijkheid van private marktpartijen binnen de eurozone in hoog tempo af. Maar daarvoor in de plaats is een grotere financiële afhankelijkheid van landen via het Target2 programma van de ECB gekomen ==

  Blz 57: == Blijft de uittreding beperkt tot Griekenland, dan komt The Economist (2012b) uit
  op een totale schuld van 270 miljard euro (waarvan €130 miljard door de noodleningen die
  reeds versterkt zijn, €40 miljard in de vorm van Griekse overheidsobligaties in de handen van
  de ECB, nog eens €100 miljard dat de ECB heeft verstrekt in het kader van Target2 schulden
  verstrekt aan lokale banken). Volgens ING (2012b) staat voor Nederland € 22 mrd op het spel
  (waarbij naast schuld in handen van overheid ook private leningen zijn meegenomen). ==

  That’s it. Mede gezien het artikel op z24, kunnen we al gaan spreken van Slobberwetenschap? 😉

 171. Aad Verbaast 30 november 2012 om 09:58

  @Jan Bouma: Niet alle dineetjes lopen natuurlijk goed af 🙄
  Maar ja, ook over deze bedrijfstak hoeven we on natuurlijk geen enkele illusie meer te maken.
  Ik roep even in de herinnering de berichten die naar buiten kwamen over de voorwaarden die vooraf even worden afgestemd als politici aanschuiven bij programma’s als P&W. En de uitspraak van de tafelheren dat ze vooral niet te directe vragen stellen “omdat we dan wel kunnen vergeten dat ze nog een keer aanschuiven”. Over dineren gesproken: slappe hap!

  Ik begrijp trouwens die hele ophef niet zo. Er zijn wetten zat waaronder de journalistiek ook valt: afluisteren, smaad en laster, stalking, chantage etc. De hermandad moet zijn werk maar eens beter gaan doen.

 172. Jan Bouma 30 november 2012 om 10:43

  ‘De Hermandad’ blijkt nog meer dan de Pers en Media de dienstknecht van corrupte politici! Zie mijn allerlaatste updates op m’n juridische blog alwaar ik probeer een zeer concrete strafaangifte uit de doofpot te redden! Zie: http://villamithras.wordpress.com/2009/07/16/la-tristesse-dune-mere-ook-gered-uit-de-klauwen-van/#comment-3076

  Breek me de bek niet open, dus. Zal de hoofdofficier mr.dr. J.R. Bac, Parket Utrecht, binnenkort maar eens aan z’n belofte herinneren.
  Wat een zooitje.

 173. King Billy 30 november 2012 om 11:27

  @Bouma. re Nederlandse media, NRC.
  Een samenzwering of gewoon braaf aanleunen tegen het centrum van de machtssystemen?
  http://www.guardian.co.uk/world/us-news-blog/2012/jun/01/bilderberg-2012-chantilly-occupy
  http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Okrent, vroeger ombudsman bij de NYT.
  “The pursuit of balance can create imbalance because sometimes something is true”, referring to the phenomenon of the press providing legitimacy to fringe or minority viewpoints in an effort to appear even-handed.
  Ook legaal af- en meeluisteren en vervolgens kritische kanttekeningen publiceren over iets dat bezijden de waarheid is, bedrukt het schuldgevoel van betrokken journalisten en hoofdredacteuren evenzeer als illegale praktijken en daarover niet publiceren.

 174. Aad Verbaast 30 november 2012 om 12:39

  @Jan: Uiteraard even gelezen. Wederom verbijsterend.
  “Ook de mate van urgentie van het onderwerp zal aan de orde komen.” (overleg december). Nou dan weet je het wel weer..

  In de wandelgangen: Peilbuizen plaatsen? Nee meneer Bouma, wij plaatsen slechts doofpotten!

  Wat een bende, wat een rotzooi!

 175. blutch1 30 november 2012 om 13:31

  Nou ja Jan, de gemeente gaat jou toch maar mooi beschermen tegen geluidshinder. 😉

 176. Aad Verbaast 30 november 2012 om 13:48

  @allen: Aangezien ik mezelf zo weer ga uitlaten, hier wat stof ter overdenking voor de middag:

  1. http://www.nrc.nl/nieuws/2012/11/30/duits-parlement-stemt-in-met-griekse-schuldendeal/
  Overweldigende meerderheid. Ook niets meer van te duchten

  2. Griekenland werd natuurlijk wel wat ongeduldig. Maar geen nood. Voor lek probleem is een oplossing: je zet gewoon je eigen geldpers aan.
  http://trends.knack.be/economie/opinie/columns/johan-van-overtveldt/de-eurodrukpers-draait-volop-in-athene/opinie-4000215635649.htm
  22 miljard in een maandje! Ikbegin me overigens af te vragen waarom dat niet veel eerder is gebeurd. Dan hadden die andere landen die honderden miljarden toch niet hoeven aanmaken?

  3. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2800/Europese-Unie/article/detail/3356167/2012/11/30/Rutte-tegen-buitenlandse-media-Landen-moeten-uit-de-Euro-kunnen-stappen.dhtml
  Niet echt nieuws natuurlijk. Maar wel weer opvallend gezien de gebeurtenissen van de laatste weken. Hij weet vast meer dan hij zegt.

  Tot later en een amusante dag gewenst. Tot later. 🙂

 177. blutch1 30 november 2012 om 14:51

  Die drukpersen laten draaien heeft Ierland 2 jaar geleden ook gedaan, 55 miljard was toen het bedrag. Trichet vond het goed omdat het op het geheel toch bijna niets uitmaakte.

 178. Jan Bouma 30 november 2012 om 18:26

  @Blutch1….13:31
  Dat protest tegen die 130 km/u op de A2 is goedkope verkiezingsretoriek van Stichtse Vecht. Laat de corrupte gemeente Stichtse Vecht zich maar druk maken over de milieuhandhaving van de VGS (voormalige gesloten stort) het Slijk! De viespeuken!

  Inzake het bijdrukken van euro’s……14:51 uur
  Ach, dat is nou precies de oplossing van de Amerikanen. Die pompen zonodig per jaar duizenden dollars bij. Want zo denken ze: “dat is goed voor onze economie en de vergroting van het aantal dollars wordt wel als koopkracht opgenomen door de markt!”

  Ik kan ze geen ongelijk geven.
  Wat een zooitje! Tot morgen.

 179. Aad Verbaast 1 december 2012 om 00:52

  @Blutch1: Inderdad ja. We zouden het haast vergeten zijn. Heeft toch ook gewerkt? Blijft opvallend stil vanuit Ierland. En als het argument was dat 55 miljard niet echt veel verschil zou maken, waarom perst Griekenland er dan niet gewoon 200 miljard uit. Zijn we daar ook van af.
  Beetje de grens verleggen moet toch kunnen dacht ik 😉

  @Jan: == duizenden dollars ==?? Je begint al dezelfde kuren te krijgen als Rutte! 🙂

 180. Aad Verbaast 1 december 2012 om 01:03

  @allen: voor ik de boel weer afsluit, hier alvast een duidelijk plaatje (om mee op te staan) over hoe de zakenwereld een beetje in elkaar zit. Het Bilderberg netwerk duidelijk in kaart gebracht. Om de echte details te zien even een keertje ergens op klikken.
  Völlig verknupft, zouden de Duitsers zeggen. Letterlijk en figuurlijk.

 181. King Billy 1 december 2012 om 01:10

  Blutch1. Sinds deze geldperserij voor Ierland is de geldhoeveelheid dermate toegenomen dat Draghi nu veel meer speelruimte heeft om nog meer bij te drukken. Al helemaal als Rasmussen beweert ”aan de andere kant’ geld uit de markt te halen.

  @Allen
  On-topic: Nog even terugkomend op onafhankelijke journalistiek. Overname NRC en schaduwbankieren.
  http://www.ftm.nl/original/nrc-weer-in-ban-van-private-equity-trucs.aspx
  Aandeelhouder: http://www.egeria.nl/web/site/default.aspx?m=about, (80%), investeringsmaatschappijtje van de Brenninkmeijers. Naast Derk Sauer (20%) die niet wil vertellen waar hij het geld vandaan heeft gehaald voor zijn investering via Lux Media.

  En wie is de bedrijfsadviseur van Egeria? Een hint: Nr. 2 ter wereld van de private equity investeerders en en bemiddelaars.
  En wie runt het vermogen van de Brenninkmeijers? Cofra in Zwitserland, van waaruit Egeria wordt aangestuurd.
  http://investing.businessweek.com/research/stocks/private/snapshot.asp?privcapId=4941956
  En wie vinden we daar weer terug? Juist ja, Goldman Sachs.

  Die hele NRC is gewoon een leuk, maar niet onbelangrijk speeltje voor de Brenninkmeijers. En voor GS. Een dochter in de familie die in liefdadigheid doet, verdient meer met minikredietjes verkopen. Doet ze i.s.m. o.a. ABN AMRO en Credit Suisse.

  Via een achterdeurtje is er ook nog een linkje naar de Duitse schaduwregering in Gütersloh, de Bertelsmann Stichting, het wetenschappelijk bureau van media gigant Bertelsmann (RTL, uitgevers o.a.), waar Áad de Geus voorzitter van de RvB is en KPMG een belangrijke sponsor is, dat dan weer doet denken aan Wouter Bos en schaduwbankieren.

  ‘Een rondreizend circus’ noemde je dit toch, @Aad Verbaast? Als de Belg Van der Meersch bijvoorbeeld een fout artikel over de EU en de Euro over het hoofd ziet, staan Hans Ploos van Amstel en een zekere Kauffman (ex-GS), leden van de RvB van Cofra, in het kader van ‘Good Governance’ bij hem op de stoep.

 182. King Billy 1 december 2012 om 01:40

  Fraai Anglo-Saksisch kaartje. Hebben de Chinezen het tóch (nog) iets makkelijker om hun activiteiten gecontroleerd uit te laten dijen.

 183. Aad Verbaast 1 december 2012 om 09:50

  @King Billy: mooi speurwerk om zo’n netwerk in kaart te brengen. Alles heeft met alles te maken en iedereen doet het het met iedereen.
  Gaat nog verder las ik net via een zijweg. De Amerikaanse overheid kan ook nog eens achteroverhangend meelezen. Middels (en dat was weer nieuw voor me) de vermaledijde Patriot Act kan die overheid in systemen kijken overal in de wereld als die gelieerd zijn aan Amerikaanse ondernemingen.
  Zo las ik in het volgende artikel althans: http://www.nrc.nl/nieuws/2012/11/30/amerikaanse-overheid-kan-mogelijk-elektronisch-patientendossier-inzien/

  Voor zo’n circus hoef net eens rond te reizen. Kan gewoon op afstand..
  Wat een bende!

  P.S. http://www.moodys.com/research/Moodys-downgrades-ESM-to-Aa1-from-Aaa-and-EFSF-to–PR_261114
  Zeker ook ergens meegelezen 😉

 184. Jan Bouma 1 december 2012 om 10:21

  @Aad…0:52
  Meestal zeg jij dan: “ik wou effe kijken of er wel goed gelezen wordt…” (dat het woord ‘miljarden’ er niet staat)

  Iets anders.
  De waarheid achter de waarheid enz. Een Droste-effect. Heb zojuist in de herhaling gezien de ZEMBLA-uitzending. Die gaat over de verwevenheid van het WNF met grote multinationals.
  Zie: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1309631
  We hebben het dan over bijv. de ongewenste palmolieproductie, vernietiging van regenwouden, de Monsanto’s , de oliemaatschappijen etc. Ik noem dergelijke kritiek eigenlijk “symboolbestrijding” want laten we wel wezen.. Als je niet wil dat er neushoorns worden afgeschoten vanwege hun hoorns t.b.v. de Aziatische markt kun je beter proberen de afzetmarkt om te turnen. Idem met allerlei andere afzetmarkten. Bedrijven bestaan bij de gratie van wat de consumenten willen al zal de afzetmarkt gemanipuleerd zijn uiteindelijk zijn we als consument verantwoordelijk voor het bestaan van multinationals. Beter zou zijn te bepleiten dat de wereldbevolking in omvang zou halveren; maar ja.. mijn voorstellen daartoe (zie m’n boek) worden niet acceptabel geacht.
  Morgen weer een willekeurige pagina….

 185. Aad Verbaast 1 december 2012 om 13:34

  @Jan: die uitzending heb ik ook weer met verbijstering gezien ja.
  Niet allemaal de schuld van de consument natuurlijk. Zonder transparantie kun je niet verwachten dat ze allemaal weten wat voor crimineel gedrag er allemaal achter zit.
  En ja, die criminelen zijn er bij gebaat om vooral niet transparant zijn.
  Weet jij toch ook alles van!

 186. King Billy 1 december 2012 om 15:53

  Frans Timmermans in een FAZ interview, 27/11.
  http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/im-gespraech-frans-timmermans-aussenminister-der-niederlande-wir-wissen-nicht-wie-viel-wir-zurueckbekommen-11973627.html
  Timmermannetje:
  “Neu ist aber, dass viele Wähler, die wegen ihrer Arbeitsstelle, wegen ihrer Krankenversicherung, wegen der Zukunft ihrer Kinder verunsichert sind, darauf nicht antieuropäisch reagieren, sondern einsehen, dass wir die EU brauchen, damit es bergauf geht. Bisher war es so: Wenn es mir gut geht, bin ich für Europa, wenn ich Sorgen habe, bin ich dagegen.“
  Tja,…… . Inmiddels na die 27e november Griekenland 47 miljard cadeau gegeven.

  Briljant idee:
  Griekenland moet geen krediet meer krijgen, maar échte hulp. Het geld aanwenden onder de voorwaarden waaronder destijds de Marshall-hulp werd verstrekt. Kunnen de politici tevens terugvallen op het aloude adagium dat Europa wel degelijk een vredesproject is.
  Kan natuurlijk alleen succesvol zijn indien Brussel, Frankfurt, Luxemburg ,Parijs en Rome zich niet met de toewijzing en uitvoering bemoeien. Een Fins/Duits/Nederlandse as-alliantie ligt voor de hand. En als de Grieken het niet pikken, dan geen geld meer.
  Met als dreigement dat die 47 miljard ook als als hefboom gebruikt kan worden om van Suriname, Brits en Frans Guyana een superregio op poten te zetten.

 187. Aad Verbaast 2 december 2012 om 00:25

  @King Billy: pittige uitspraken voor een minister vvan buitenlandse zaken trouwens:
  == Dann ist es doch eine Unverschämtheit, wenn die EU-Kommission oder das Europaparlament sagen, dass sie sieben Prozent mehr brauchen in den nächsten sieben Jahren. Die hohen Ausgaben für alte Landwirtschaftspolitik werden die Bürger nicht mehr mitmachen. Wir brauchen einen kleineren Etat mit einer neuen Richtung. ==
  Ik verwacht zomaar dat hij nog wel eens snel zal moeten terugkomen op deze uitspraken..

  Marshall hulp: investeringen om een volledig in de puin geschoten land weer op te kunnen bouwen uit eigen belang: er moest wel weer een grote afzetmarkt komen natuurlijk.
  Maar ja om toe te geven dat Europa al in de puin is geschoten als je de Vredesprijs op moet halen lijkt me niet eenvoudig uit te leggen.

  P.S. ik heb weinig kunnen bloggen de afgelopen dagen. Hoop dat dat komende week wel wat beter wordt.. Ik raak van de leg!

 188. Jan Bouma 2 december 2012 om 07:20

  Het onverenigbare. The financial cliff : http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_fiscal_cliff
  Volgens Obama wordt het “een schrale Kerst voor zeer veel Amerikanen” als… de Republikeinen niet instemmen (op tijd) met de verruiming van de schuld en dus het begrotingstekort.
  Het is niet moeilijk om te voorspellen wat er gaat gebeuren. De Republikeinen gaan door de knieën.
  ps
  De at random generator koos pg. 94. Daarvoor tot later.

 189. Aad Verbaast 2 december 2012 om 10:22

  @Jan: misschien moeten ze het maar niet eens worden. Dan gebeurt er tenminste wat!

  @allen: interessant artikel over de griekse schulden. Met een duidelijk plaatje over de verdeling van de oorsprong van de fondsen.
  http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324020804578149102864442688.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories
  In the End, Greek Crisis Will Hit Taxpayers

  == But now, particularly after the proposed buyback of some of the remaining private-sector debt, a vast majority of Greece’s debt will be held by the public sector—the euro-zone governments and their bailout fund—the European Financial Stability Facility—as well as the European Central Bank and the IMF. They will thus have the onus to make sure it is manageable. Costs will fall on the shoulders of taxpayers in Northern Europe, in spite the past best efforts of their governments to avoid it. ==

 190. Jan Bouma 2 december 2012 om 12:57

  Pagina 94.
  ==
  “..de Franse minister van Buitenlandse Zaken, De Villepin, de Franse aristocraat en diplomaat pur sang. (Terwille van de lezer van dit verslag, dat ik u als gezagvoerder kan bieden, houd ik u voor dat er een nauwelijks grotere tegenstelling te verbeelden is dan deze twee figuren). Rumsfeld had hem op nogal grove wijze gevraagd of hij (De Villepin) onderhand ook niet eens wat Franse troepen naar Irak wilde sturen, of überhaupt Franse troepen onder Amerikaans commando wilde plaatsen. De Villepin had dsat hoffelijk geweigerd, en toen had Rumsfeld hem uitgemaakt voor “vieze stinkende kaasvreter…” Maar dit terzijde. Het is overigens ook wel weer zo dat ‘de Fransen’, ofwel andere ‘eerbiedwaardige oude Europese volken’ er niet in geslaagd zijn om hun onderlinge oorlogstwisten in het verleden binnen hun eigen Europese regionen zelf op te lossen; daar kwamen de Amerikanen aan te pas om de beslissing te brengen; dus enige bescheidenheid zou De Villepin gepast hebben. Maar dit alles opnieuw: terzijde want het gekrakeel en de wartaal die uitgeslagen wordt, nu Rumsfeld aan het debat gaat deelnemen, nemen gigantisch toe. Bogie’s camera registreert alles met geluid. De bijeenkomst doet uiteindelijk nog het meest denken aan een filmische aflevering van ‘The Addams Family’.

  Dan kijken ze elkaar veelbetekend aan als ze de First Lady en President Bush horen gillen…; vooral het “Fuck the World..” van Bush spreekt hen aan. Ze zeggen tegen elkaar: “The President is doing his best again; Praise the Lord..!” (Bogie heeft – nogmaals – alles op film en geluidsband vastgelegd).

  Mithras, inmiddels ontwaakt, ziet het gehele schouwspel onbewogen aan; hij verbaast zich over niks en vertrekt geen spier; ik geloof dat ik ‘m begrijp . Er wordt hem wel eens ten onrechte een Manicheïstische levenshouding verweten, en binnen die opvatting is “levensvreugde” als die van seks of wijn taboe… Het zijn de korzelige zuurpruimen van de wereld die overal “verderf” en morele “verdoemenis” in zien; zoals u weet noteerde Herodotus al anders… en ik kan het beamen.

  Het is is sinds de allereerste geschiedschrijving, nergens ter wereld, eigenlijk ooit anders geweest.

  “Ach..” zult u zeggen: “vertel mij wat nieuws..” Zie ook de dialoog ‘Goed, m’n waarde’ (hier verderop in dit boek) voor wat echte evaluaties der integriteit en aanbevelingen.

  Misschien is het nu een goed idee terug te keren naar ons ruimteschip (alhoewel we, u en ik, waren daar in werkelijkheid helemaal niet weg..) om te horen wat Mithras verder te zeggen heeft; tenslotte beloofde hij mij en u geen “al te sombere…/ ”
  ==
  @Aad…10:22
  Je snapt ook wel dat de Republikeinen niet de schuld willen krijgen van “de pleuris die uitbreekt” en “de straatstenen die eruit gaan” als er geen paychecks op tijd rond gestuurd worden. Bovendien men raakt dan economisch van de regen in de drup. Er is geen oplossing anders dan die van ‘de intellectuele revolutie’. Maar ja… die wil men ook niet.

 191. Aad Verbaast 2 december 2012 om 14:02

  @Jan: dank. Was wel even wachten in die steenkoude kerk, maar dan heb je ook wat!
  Leuk fragment uit je boek. Bekende namen die gezamenlijk toch veel ellende hebben gebracht.
  Zongen in koor een variant op een andere uitspraak: “it’s all politics, stupid!!”.
  Nou dat hebben we geweten. Baren we nog de rotte vruchten van.

  Aaan een intellectuele revolutie zullen ze zeker niet mee doen. Daar hebben ze bij lange na niet voldoende intellect voor. Het zijn de Badr Hari’s van de wereld.

  Maak er nog een amusante dag van.
  Morgen maar weer eens een nieuw blog. China en de wereldwijde koperwinning. Geheel ander onderwerp, maar ook weer niet. Alles heeft met alles te maken immers.

 192. P.H.M van de Kletersteeg 2 december 2012 om 14:25

  Voordat het eerste schip met geld naar het land van chiporro en retzina ging heb ik al gezegd dat er maar twee mogelijkheden waren voor griekenland om in (eerste instantie) van de schulden af te komen.
  –uit de euro en de drachme terug–wat nog steeds de meest acceptabel oplossing is, omdat dat ook inkomen kan genereren; immers ze zouden een goedkoop vakantieland kunnen worden.
  Voor gewoon werk zijn ze te slecht geschoold te lui en te corrupt
  –2 kwijtschelding van schulden.
  Kunnen ze weer opnieuw beginnen en schulden opbouwen door luiheid, frauderen, corruptie.

 193. King Billy 2 december 2012 om 14:37

  Dat begrotingstekort kan in 2013 weer anders uitpakken. Slechts een moment verwachting. Het Duitse cadeau voor Griekenland, 730 miljoen, wordt ingeboekt in 2013.
  FAZ kraakt in bedekte termen het EGH oordeel over borgstelling via ESM af:
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/esm-grenzenlose-haftung-11973715.html

  Inmiddels heft de Bundesregering meegdeeld dat de borgstelling voor het EFSM en het ESM € 6200 per capita is. Da’s nog voordat Moody’s het ESM heeft afgewaardeerd.
  Meldde de nieuwsbrief van deBundestag, ergens ook een link naar de FAZ. Het is eerste Adventsdag, dus maar even laten zitten. Brand wel een kaarsje voor de Grieken.

 194. Aad Verbaast 2 december 2012 om 16:27

  @Kleet: je bent te goed voor deze wereld, en nog guller dan Sinterklaas en de Kerstman bij elkaar opgeteld. 100-en miljarden kado geven! Kan ik mijn schoen ook zetten?

 195. Aad Verbaast 2 december 2012 om 16:31

  @King Billy: Ik geloof niet meer in sprookjes. Zeker na de kerst verhalen van de Paus. Na 2000 jaar komt hij ons vertellen dat de ezel en de os een onzin verhaal is. Net als de Trojka (drie koningen).
  Of zou hij ook aan de metafoor verslaafd zijn geraakt? 🙄

 196. Jan Bouma 2 december 2012 om 17:21

  @Aad… 16:31
  Gerrit Zalm in Buitenhof hedenochtend haalde ook al aan “de troika”. Die van Drs. P. En verdomd de muziek klinkt Grieks. http://www.youtube.com/watch?v=rAaL1pO3qAw
  Moraal van het verhaal: we moeten voortdurend de Grieken wat blijven toegooien… 🙂

  ps
  Tot morgen.

 197. Aad Verbaast 2 december 2012 om 17:36

  @Jan: briljant! “trojka hier, trojka daar. Het leven is een klapsigaar”
  Die versie van drs P en evenzo goed het idee om de boel daar op die wijze te ruimen.
  Die man was zijn tijd al ver vooruit, dat mag weer eens duidelijk zijn.

 198. P.H.M van de Kletersteeg 2 december 2012 om 18:01

  Zie: england 1900
  was failliet; de partners konden kiezen: vorderingen innnen, en geen zaken meer doen, het land in misere, of schulden kwijtschelden en doorgaan met handel.

  Zoals je zult zien, zal EU eerst de rente op de schulden kwijtschelden, daarna een groot deel van de schulden.

  Ik denk, dat dat al vooraf geplanned was, met name omdat zo duidelijk werd gezegd dat alles zou worden terugbetaald.
  En een rus heeft met geleerd; als een staat zo hard roept ‘positief” kan je er donder opzeggen dat het negatief is.

 199. Aad Verbaast 2 december 2012 om 19:17

  @Kleet: laatste zin kan ik het geheel mee eens zijn. Niet het enige land waar die regel opgaat overigens.

  @allen: ter info (ook voor @kleet, die nog steeds niet kan kiezen tussen onderbuik en de feiten:
  http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2012/11/27/absolutely-everything-you-need-to-know-about-the-fiscal-cliff-in-one-faq/

 200. P.H.M van de Kletersteeg 2 december 2012 om 19:55

  Feiten volgens Aad

  een feit is
  dat een koe meer schijt dan een geit
  had die geit het geweten
  had ie beslist meer gescheten
  maar dat is ook weer zo wat
  een koe heeft een groter gat….

 201. blutch1 2 december 2012 om 20:05

  Wat is dat met politici
  waarom die flauwekul
  ik hoor gezwets en wat ik zie
  is oeverloos gelul.

 202. Aad Verbaast 3 december 2012 om 00:48

  @Kleet: speciaal voor jou een college:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Drogreden

  @Blutch1: kon zo maar eens gedicht zijn bij een Sinterklaaskadootje. Al in de stemming aan het raken?

 203. P.H.M van de Kletersteeg 3 december 2012 om 07:49

  @Aad:
  Dat is het schoolvoorbeeld van een drogreden…..

 204. P.H.M van de Kletersteeg 3 december 2012 om 08:59

  @Aad: zoals gezegd: economische problemen moet je zakelijk bekijken.Niet als een gereformeerde boekhouder.

  merkel is het met me eens; wil vanaf 2014 schulden gaan kwijtschelden….
  Wordt een nedrlander aangesteld om een einde te maken aan corruptie binnen 5 jaar…
  OF hij is dood binnen een jaar OF hij heeft dan vill’as en grote auto’s en een nr rekening in gatenkaasland
  Maar corruptie stoppen in 5 jaar? mag ik effe lachen? Of huilen?
  Alweer het gereformeerde betwetertje…
  Laat ze maar wat aan de aantallen ambtenaren doen; per 100 werkenden 33. In Nl 6
  (Is een axioma)

 205. Jan Bouma 3 december 2012 om 09:27

  @Kleet
  In z’n algemeenheid geldt dat wil je de corruptie bestrijden dan anonimiseer je de belangen van de belanghebbenden zo veel mogelijk en past vervolgens toe “de scheiding der machten”. Vandaar dat Vrouwe Justitia een blinddoek draagt. Ik wil niet beweren dat dan “het Recht” altijd ongeschonden zal worden gediend maar het is een begin en vormt volgens De Montesquieu de basis van onze staatsinrichting.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_de_Secondat,_baron_de_La_Br%C3%A8de_et_de_Montesquieu

 206. Aad Verbaast 3 december 2012 om 09:37

  @Kleet: misschien ben ik je draad even kwijt maar hoe kom je nu ineens op corruptie?

  Over kwijtschelden van schulden zie de cartoon van Collignon:
  http://www.joscollignon.nl/site/actueel.html

 207. P.H.M van de Kletersteeg 3 december 2012 om 10:28

  Zie AD vandaag.

  Door corruptie is griekenland in die situatie gekomen.
  Corruptie is de beul van de oostbloklanden en griekenland
  Geen land kan zich dat veroorloven.
  Corruptie kan ook niet bestreden worden; alleen zoals in China; doodstraf.
  Is niet zo vreemd; het vermoord een land.

  Als je kaart van europa neemt en je maakt die streken waar orthodoxie is grijs, heb je gelijk de corrupte streken.
  Een enkele moeite

 208. Aad Verbaast 3 december 2012 om 10:43

  @Kleet: natuurlijk is het een corrupte bende. Wereldwijd op plaats 80. Corrupter zelfs dan Roemenië..
  http://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index

 209. King Billy 3 december 2012 om 11:32

  http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/beginn-des-schuldenrueckkaufs-griechenland-bietet-milliarden-fuer-eigene-schulden-1.1539952
  De grieken gaan zichzelf opkopen met ons geld volgens een enigzins aangepat model van een ‘Hollandse veiling’ ´. Kortlopende obligaties schietn omhoog, tienjarige leningen staan op 10-15%.
  Hoeft geen uur extra geproduceerd en gewerkt te worden om kunstmatig het percentage staatsschuld afgemeten tegen het BNP naar beden te brengen. Het enige dat nodig is, zijn een paar bijeengezochte toezichthouders, die dit effe regelen.

 210. Aad Verbaast 3 december 2012 om 11:39

  @King Billy: Nederland staat weer definitief op de wereld kaart met die ” holländische Auktion”.
  Heeft wel wat weg van het opkopen van failliete boedels.Daar zijn altijd weer partijen te vinden die daar weer goed geld aan kunnen verdienen.

 211. Aad Verbaast 3 december 2012 om 13:10

  @allen: als spuit 11 kom Joop.nl ook nog eens aanzetten met een artikel over schaduwbankieren.
  Niet veel nieuws tov dit blog overigens..
  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/17372_schaduwrijk/

 212. P.H.M van de Kletersteeg 3 december 2012 om 13:15

  alweer gesjoemel, dat was wat ze ook in problemen bracht.
  Als je in grote lijnen kijkt: er s geen productie van enige betekenis; landbbouw wordt gedaan door de 450.000 albanezen die ieder jaar zwart de grens over komen; in de tieristen sector–die niet zo groot meer is–is 60% zwart; er zijn 33 amnbtenaren per 100 mensen met een baan en de grote rendabele bedrijven betalen geen cent belasting.

  Oplossingen zijn simpel; eerste stap uit de euro, tweede stap; corruptie aanpakken bedrijen sluiten of nationaliseren die weigeren belasting te betalen; grens dicht voor illegaal werk; ook in de horeca en toeristen industrie. Laat ze maar eens EINDELIJK beginnen met werken.

 213. King Billy 3 december 2012 om 15:18

  @allen: Politici, de EU en zelfoverschatting. Cognitieve denkfouten die bakken met geld kosten.
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases
  Hans Spekman’s ‚empathy gap‘ is een van de tientallen oorzaken. Pick your choice.
  LOL!

 214. Aad Verbaast 3 december 2012 om 16:55

  @KIng Billy: Schitterende lijst. Wordt wrs ingezet in de ‘schoolklasjes’ van de politieke partijen. Enkel zij die behoorlijk wat van die abberaties hebben mogen door!

  Vanmiddag heeft Spanje officieel om bankensteun gevraagd. Weer ruim 40 miljard richting Zuiden:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3357521/2012/12/03/Spanje-vraagt-formeel-om-Europese-steun-voor-banken.dhtml

  Rutte gaat naar Oslo! Natuurlijk gaat hij daar heen. Wil graag mee delen in de feestvreugde. Denkt dat hij eigenhandig Europa aan het redden is ook. http://www.bnr.nl/topic/politiek/103447-1212/rutte-naar-oslo-voor-nobelprijs
  Er zijn er ook die niet gaan: http://www.presseurop.eu/nl/content/news-brief/3107381-tsjechen-en-slowaken-geven-nul-op-request
  “tragische grap” wordt het ook wel genoemd..

  Zo nu eerst maar eens even een nieuw blog erop zetten..

 215. King Billy 16 december 2014 om 10:58

  In Duitsland “Lichtgrenze”. De 8000 ballonnen in Berlijn langs de lijn waar eens De Muur stond.

  Tweede plaats “Zwarte Nul”. Overheidsbegroting voor 2015 zonder nieuwe schulden te maken. En geen Dagobertducktaks. Hoogste belastingtarief nog steeds – u leest het goed – vanaf €250.000.
  Maar er wordt een nieuwe truc bedacht door de collega’s van Spekman & Co. In plaats van digitaal geld, vermogen op een bank of in de balansen, de overheid mede-eigenaar maken van bedrijven welke in erfenissen liggen opgesloten. Grrrr….

 216. Aad Verbaast 16 december 2014 om 11:06

  @King Billy: == de overheid mede-eigenaar maken van bedrijven welke in erfenissen liggen opgesloten. Grrrr….== Alles uit de kast..

 217. King Billy 28 juli 2016 om 07:14

  Wat bij wet verboden is in Nederland, heeft Der Spiegel lak aan. Lak die kleeft aan FIAT.
  „Ökonomisch ist das verständlich, denn für solche Konzerne sind die Niederlande das, was für Privatmilliardäre etwa die Kaiman-Inseln sind: Steueroasen.“
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/fiat-will-sitz-von-turin-nach-holland-verlegen-a-1104847.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: