Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Mozes, Gods tovenaarsleerling

mozes_slang_grt

Deel 17 uit de serie: Omtrent Het Oude Testament. God had Mozes aangewezen om zijn uitverkoren volk uit Egypte naar het “land dat overvloeit van melk en honing” (Ex 3:17) te leiden. Mozes (inmiddels 80) had daar allemaal niet zo’n zin in. En kon nog wel wat uitvluchten bedenken. Maar ja, dan ben je bij God natuurlijk wel bij het verkeerde adres. Zijn plan stond vast.

Mozes tot God: “Wie ben ik dat ik naar de farao moet gaan, en dat ik de Israëlieten uit Egypte zou leiden.” (Ex 3:11). “.. ze geloven me niet, ze zullen niet naar mij luisteren, ze zullen zeggen dat de HEER mij niet verschenen is.” (Ex 4:1).

Goeie vraag, maar daar had God wat op gevonden. Een paar tovertrucs!

“De HEER beval: Laat hem (zijn staf) op de grond vallen”. “Mozes liet hem op de grond vallen en de staf werd een slang.” (Ex 4:3). Het omgekeerde was ook gauw geleerd.

Nog een tovertruc: “Steek uw hand tussen uw kleed” (Ex 4:6)
Blijkt die hand ineens volle witte uitslag te zitten!
En “Laten zij zich door beide tekenen niet overtuigen en luisteren ze nog niet naar u, neem dan water uit de Nijl, en giet dat uit op het land. Het water dat u uit de Nijl genomen hebt, zal op het land bloed worden”. (Ex 4:9).

Fred Kaps en Hans Kazan hadden deze trucs maar wat graag in hun repertoire gehad, zou je zeggen.

Maar Mozes was nog steeds onzeker. “Neem me niet kwalijk HEER, maar ik ben geen redenaar. ..Ik spreek moeilijk en traag”. (Ex 4:10). “.. zend liever iemand anders.” (Ex 4:13).
God werd er een beetje pissig van. “Toen ontbrandde de toorn van de HEER tegen Mozes en Hij sprak: Is Aäron de Leviet niet uw broer? Ik weet dat hij een goed spreker is.. Ik zal u beiden bijstaan als u moet spreken en u ingeven wat u moet doen. Laat hem in uw plaats spreken tot het volk.. (Ex 4:14-16). “Neem deze staf mee, daar moet u de tekenen mee verrichten”.

Mozes toch maar op weg naar Egypte dus. Werd bijkans onderweg gedood door God. (Ex 4:25). Ontmoette Aäron (ook al dik in de 80), en trok samen met verder. Ontmoette de “oudsten van Israël” (Ex 4:29). En daar “.. verrichtte hij de tekenen” (Ex 4:31). Ze waren onder de indruk en geloofden hem.

Hoog tijd dus om maar eens naar de farao te gaan. Zijn eerste bezoek had slechts resultaat dat de farao de teugels enkel nog harder aantrok. Verrassend? Nee natuurlijk niet. Je moet wel echt naïef zijn om te denken dat hij die Israëlieten zomaar zou laten gaan lijkt me. Cruciaal immers voor zijn economie.

Mozes verloor flink wat vertrouwen van de Israëlieten daardoor. En de HEER had weer een oplossing voorhanden:

“Als de farao u uitdaagt om maar eens een wonder te laten zien, dan moet u tegen Aäron zeggen: Neem uw staf en laat hem voor de farao op de grond vallen. Het zal een slang worden!”. (Ex 7:8).

God moet in zijn nopjes geweest zijn. Die truc had Hij ze immers zelf geleerd! Wat zou de farao onder de indruk zijn!

Zo gezegd zo gedaan. “Aäron liet voor de ogen van de farao .. de staf vallen en het werd een slang” (Ex 7:10). Mozes natuurlijk zo trots als een aap met zeven lullen!

“Maar de farao riep op zijn beurt de wijzen en tovenaars er bij, en ook zij, de magiërs van Egypte, deden met hun toverkunsten hetzelfde. Zij lieten allen hun staf vallen en het werden slangen.” (Ex 7:11-12).

Ik rol wederom van mijn stoel van verbazing.

God de Almachtige stond voor een grote missie. Vraagt aan een onzekere Mozes de farao te overtuigen met een voorbeeld van wat aangeleerd machtsvertoon.

Maar wist niet eens dat Mozes de risee van de dag zou worden daar. Blijkt het een truc te zijn die een beetje magiër daar zonder enig probleem ook kan uitvoeren!

Wat een afgang zeg! Kon Hij nou echt niets anders bedenken? Gods allemachtig! Nee, dan moet je toch van betere huize komen zou je zeggen. Maar daarover later.

 
P.S. Binnenkort deel 18: De 10 onnodige plagen van Egypte.
P.S.: plaatje komt hier vandaan: http://www.artbible.info/art/large/142.html
P.S. alle verschenen blogs in deze serie zijn te vinden in de rechterkolom onder het kopje: “Omtrent het Oude Testament”

85 Reacties op “Mozes, Gods tovenaarsleerling

 1. Johan 23 februari 2015 om 18:27

  Je moet gepensioneerden ook niet op die leeftijd nog nieuwe trucjes aanleren.

 2. Aad Verbaast 23 februari 2015 om 18:38

  @Johan: zou zomaar de moraal van dit verhaal kunnen zijn. Loopt dan ook helemaal niet goed af.

 3. Johan 23 februari 2015 om 19:34

  Voor Mozes zeker niet, maar ik ga de boel niet verklappen.

 4. King Billy 23 februari 2015 om 22:40

  Een staf van een stamhoofd was ook niet zomaar iets. Vergelijkbaar met een koninklijke scepter of de staf van Sinterklaas en andere hoogwaardigheidsbekleders in religieuze organisaties.
  Niet alleen een symbool voor autoriteit, maar werd in deze bijgelovige tijd, inherent aan de positie van stamhoofden, eveneens magische kracht aan toegeschreven.
  In dit feuilleton kwam jammer genoeg in deel 1 over ‘Het Boek van (Ver)wording’ Genesis 38 niet aan bod. Maar wie bewaart, heeft wat. Iets over een staf !
  Een spannende thriller over Tamar onder levensgevaarlijke omstandigheden, over Judah, zijn staf, koord, zegel en kinderen, waar een Judah zijn stokje als onderpand overgaf aan ‘Madame Tamar’. Met uiteraard verstrekkende gevolgen anders was deze thriller nooit in de bijbel terecht gekomen. Het afgeven van de staf betekende iets, Judah moet wel erg verward en wanhopig zijn geweest, anders begin je hieraan niet. Ander sappig detail in deze psychologische getinte thriller: de hele geschiedenis mede veroorzaakt door Onan, omdat hij niet zozeer aan geboortepreventie deed, maar niet in de voetsporen van zijn broer wilde staan. Evengoed moest hij dat zwaar bezuren.

 5. Aad Verbaast 24 februari 2015 om 00:18

  @King Billy: 38 heb ik inderdaad overgeslagen. Eigenlijk omdat ik het een beetje los vond staan van de rest. Maar inderdaad niet minder interessant en opvallend. Je kent je klassiekers!
  “slecht in de ogen van De Heer, zodat deze hem liet sterven”. Tot twee maal toe.
  Introductie van voor-het-zingen-de kerk-uit: “het zaad op de grond verloren gaan”.
  En wat te denken van: “.. hield hij haar voor een publieke vrouw, omdat zij haar gezicht bedekte”. Met een sluier jawel. Tijden veranderen!
  En die staf natuurlijk 😉

  Deze staf (hoe belangrijk ook in die dagen) werd een toverstaf. Kom er nog maar eens om.

 6. Pierre Van de Kletersteeg 24 februari 2015 om 06:16

  Mijn veel te hete en nooit bereidwillig genoeg ijnde buurmeissie vn 20 blijft maar zeggen, dat mijn toverstaf fantastisch is, dattie altijd gaat staan als ie een naakite mooie vrouw ziet.
  Ik weet absoluut niet wat zij bedoelt….

 7. Appelvrouw 24 februari 2015 om 10:04

  Als God kan toveren, dan weet Hij hoe gevaarlijk dat is, en zou hij alle toverdozen (met drones, kalasnikovs) in beslag moeten nemen.

 8. Aad Verbaast 24 februari 2015 om 10:29

  @Appelvrouw: en zo is het. Gebeurt niet helaas. Beperkte toverdoos waarschijnlijk.
  Blijkt ook wel uit dit verhaal. Ook niet erg elegant trouwens (zeker het vervolg niet) om het op deze manier proberen op te lossen.
  Beetje kennis van de hypnose was veel makkelijker geweest. Dan had Hij de farao zo kunnen overtuigen die Israëlieten te laten gaan. Win-win. lijkt me. Maar nee..

 9. joost tibosch sr 24 februari 2015 om 11:36

  De kleuterschool hangt aan je lippen. Ooit van volwassen literatuur van mensen met een ander wereldbeeld gehoord? Veel van die literatuur werd inderdaad vaak daar verteld waar kinderen ook bij waren. En zo, dat die er lustig zelf op los konden fantaseren. Dat moet je nog van vroeger weten. Kinderen kunnen dat op hun manier ongecompliceerd veel beter dan door de wol geverfde volwassenen. Gelukkig leren ze dat later in hun gecompliceerdere leven toch vaak wel weer af!

 10. ezelgedachten 24 februari 2015 om 11:42

  Weer met plezier gelezen. Jij praat een beetje over God, zoals Bodar over de paus. 😉

 11. King Billy 24 februari 2015 om 11:58

  Joost heeft een punt. J.K. Rowlings heeft dit haarfijn aangevoeld. Wereldhits!

 12. Aad Verbaast 24 februari 2015 om 12:19

  @Joost: dat er lustig over de bijbel wordt gefantaseerd, daar kunnen we het wel over eens zijn.
  Ik probeer echter gewoon middels quotes uit de Bijbel gewoon op te schrijven wat er in staat.
  En dat is verrassend genoeg zou je toch zeggen.

  @King Billy: zou magie dan toch de sleutel zijn voor veel bestsellers?

 13. Aad Verbaast 24 februari 2015 om 12:20

  @ezelgedachten: “lomp”? 😉

 14. King Billy 24 februari 2015 om 15:44

  @Aad Verbaast ==zou magie dan toch de sleutel zijn voor veel bestsellers?==
  Ongetwijfeld, magie oefent een enorme aantrekkinskracht uit.
  Maar waar ligt de grens tussen goddelijke mystiek en satanistische magie? Van goddelijke wierookwolkjes en geurtjes naar middels handoplegging de gave van in ‘tongen spreken’ of ‘profetie’ ontvangen of de duivel uitdrijven?
  De magische staf, volgens sommigen ook een fallussymbool, transformeerde naar de esculaap.

 15. Aad Verbaast 24 februari 2015 om 18:52

  @King Billy: de esculaap is voor mij (zie mijn serie daarover) inmiddels meer een symbool geworden voor (slecht) schieten uit de heup.
  Op zich niets nieuws trouwens. Komt in alle gremia van de samenleving voor.

 16. Aad Verbaast 25 februari 2015 om 13:04

  Ik ben overigens een voorstander van een verplichte bijsluiter in elke bijbel die wordt verkocht: “disclaimer: geloof vooral niet alles wat in dit dit boek is beschreven”.
  Had een hoop ellende kunnen besparen. En nog.

 17. Pierre Van de Kletersteeg 25 februari 2015 om 13:34

  De christelijke randdebielen beginnen hoe langer hoe meer op Nazis te lijken en de nonactieven als vuilnis te beschouwen

  Sinds de storm startte van extreme controle op bijstandtrekkers, tandeborstel tellers, electra controleurs,. boodschappen controleurs, en de overhead op bijstand steeg tot 160% tegen een max fraude van 2% zijn die idioten nog niet tevreden gesteld.

  EEr gaan dus nog meer controles komen.
  meer en meer. Orwel!!!!! Kafka!!!!!

  personelijk ben ik voorstander ervan om Stalin te klonen; doen we het in een keer goed. We zitten er wel dichtbij, maar kan nog beter!

  Maar over de massieve corruptive en fraude van de ministeries lullen we niet
  600 million en meer voor “mislukte IT klusjes” Lees; naar verweggestein overgemaakt; van verweggestein naar b.v. zwitserland, en vandaar weer contant naar NL
  De loopjongens kregen wel km geld….

  Of het aantal luxe “bedrijfsauto’s” zonder bijtelling op de ministeries.
  Ok , van defensive kan ik me voorstellen; die zijn nodigg om de stiekum gekochte Zweedse tanks aan te slepen; die krengen willen niet starten…..
  Of om het personeel van helicopters na noodlanding op te pikken.

  Dan zitten we nog steeds met 30% teveel ambtenaren; die er nodig uit moeten.
  En als we nou eens die ambtenaren loonregels gelijk stellen met industrie?
  Dus geen pensioenpremie vergoeding, geen standard jaarlijkse loonsverhoginbg, geen idiote afvloeingsregelingen, geen wachtgelden meer

  Maar FRAUDE: zet een man met video camera bij het europees parlament en film het inklokken ’s morgens. Dat brengt 250 per keer op. Dan filmen of ze naar binnen gaan. Merendeel niet dus.
  Oh die staan boven de wet?
  sinds waneer?

 18. joost tibosch sr 25 februari 2015 om 14:07

  KingB En nu nog iets over dat andere wereldbeeld wat ook volwassenen “dwong” literair omhoog en omlaag te denken. En inderdaad… een verhaal over bv Adam&Eva is door volwassenen slim ontsexualiseerd, zodat kinderen niet konden snappen wat volwassenen over menselijke en bestiale sexualiteit wel snapten En inderdaad..Rowlings weet nog steeda hoe kinder- en volwassendenken het gewone menselijk leven ondergaat!.

 19. Pierre Van de Kletersteeg 26 februari 2015 om 07:44

  Een universiteit is een leerinstituut. Studenten zijn er om wat te leren. (gezien het resultaat: bitter weinig) Doel is dus kennisoverdracht. Hetgeen impliceert dat een partij die kennis heft–en de andere niet.

  Inspraak en medebestuur vereist hetzelfde niveau. Dat is er dus niet.

  Het maagdenhuis is dus bezet door een stelletje verwende rijkeluis koters die teveel tijd hebben
  Nou kan de studieduur ook makkelijk teruggebracht worden naar 2,5 jaar…. en mogen docentjes en hoogleraren best eens laten we zeggen minimal 20 uur college geven per week., want het een demonstratie van ellenlange vakanties en minimale prestaties op de uni’s.

 20. Pierre Van de Kletersteeg 26 februari 2015 om 07:46

  De isis wordt bang. Ze hebben 200 christenen verhuisdnaar een van hun bolwerken. Ze zijn dus bang voor bombardementen.
  Bajonetje dan maar? Rijgen maar!

 21. Aad Verbaast 26 februari 2015 om 08:54

  @Kleet:
  Universiteit: ik weet er het fijne niet van. Heeft iets met bezuinigingen te maken. Maar ja, als ik dan hoor dat het onder andere over bepaalde talen gaat waar ze het onderwijs van willen stoppen dan kan ik me er iets bij voorstellen als ik dan hoor dat er per jaar 1-3 studenten zich er voor aanmelden.
  Moet je in een ziekenhuis ook niet meer proberen om een hartafdeling open te houden als je maar 1-3 keer per jaar kan snijden…
  P.S. allemaal naweeën van Gods werk: de Babylonische spraakverwarring.

  Isis: barbaren.

 22. King Billy 26 februari 2015 om 09:50

  @ allen en beetje extra @joost tibposch sr. re zijn reacties en zijn nadruk op het literair-historische element in en waarde van de bijbel.

  Onze voorouders werden geboren in een (Bronzen) tijdperk, waar hun ontdekking van het geschreven woord een enorme technologische vooruitgang was. Een nieuw, maar onvolledig communicatiemiddel. Een regelrechte revolutie in een tijd waarin zij glimpjes van blijvende morele normen en waarden waarden, stammenstrijden, brutaliteit en onwetendheid met grote ijver begonnen te registreren. Kijkend door de ogen van hun toenmalige cultuur, die zij in de loop der eeuwen empirisch vorm gaven. Wetenschappelijk onderzoek bestond toen nog niet. Misschien een beetje experimenteren met zwavel wellicht.
  Zoals wij nu ook nog steeds doen. Een oneindig proces zolang de mensheid blijft bestaan. Wij nu voortbouwend op het voordeel van 2000 jaar extra van ‘leren en ontdekken‘. Mooi voorbeeld van een moderne Toren van Babel: chaos en cyberwar dankzij de ontdekking van een nieuw communicatiemidel in bits and bytes.
  Ander voorbeeld van dit evoluerende proces. De revolutionaire Luther ontnam de Katholieke Kerk haar autoriteit over religie en legde die neer bij het Woord van God, de Bijbel. Niet alleen werd het Protestantisme geboren. Eveneens werd het fundament voor de scheiding tussen Kerk en Staat gelegd.

  Kortom een morele en spirituele zoektocht, waar de toenmalige schrijvers verslag van deden en ook zelf vormgaven, verbeterden en voortbouwden op ontvangen tradities en opvattingen, vermengd met stukjes blijvende wijsheid, met niet ter zake doende of onjuiste feiten en fragmentjes van cultuur en morele gruweldaden. En ‘taalcorruptie’ niet ontbrak. Of –ik blijf wantrouwend- probeerden geschiedenis simpelweg naar hun hand te zetten.

  In deze hele geschiedenisboog waren er vele scribenten en denkers, hele generaties zelfs, wiens namen en gedachten verloren zijn gegaan. Onder hen was Jezus er slechts eentje van. Die overigens zelf niets opschreef. Soort van een ‘Nieuw-Testatatamentische televisiedominee‘.

  Wie verdienen nu eigenlijk bovenal en als allereerste het ‘echte respect en ere‘ in het kader van hun plaats in de (religieuze) geschiedenis? Degenen, die in hun ijver (religieuze) tradities langzaam en stapje voor stapje hervormden? Of een mystieke God, wiens bestaan en de vorm waarin hij bestaat nog steeds omstreden is?

 23. Aad Verbaast 26 februari 2015 om 11:19

  @King Billy: sterk betoog en ik kan het wel onderschrijven. Groot respect voor diegenen die de onder andere volksverhalen zo rond 500 B.C. hebben verzameld en gesmeed tot een uitgebreid en indrukwekkend epos. Daarbij (ik ben iets minder wantrouwend dan jij) ook een eigen boodschap daarin verwerkend.

  Wat ik vervolgens intrigerend en fascinerend blijf vinden is dat door al die eeuwen heen geen syllabe is gewijzigd en nog steeds door hele volksstammen als een betrouwbare bron wordt gezien van Gods woord en wil waar niet aan getwijfeld dient te worden.
  Ach en wie ben ik om dat uit te sluiten.

  Maar dan vind ik het nog intrigerender en stijgt de fascinatie als ik dat boek eens ga ‘fileren’ door op zoek te gaan naar wat Hij dan ‘werkelijk’ gezegd en gedaan heeft. Totale verbijstering slaat dan vervolgens toe bij me.
  Voor mij wordt het dan meer en meer onbegrijpelijk waarom (met het boek in de hand) deze man zo vereerd wordt. Of het is niet goed gelezen, of men vereerd een uiterst merkwaardig figuur in denken en handelen. Voor beide mogelijkheden kan ik niet een groot respect opbrengen moet ik bekennen.

  Voor de discussie gooi ik er dus maar weer eens een stelling in:
  In moderne termen is God een “lone wolf”.

  Waarbij ik de volgende definitie maar overneem uit http://en.wikipedia.org/wiki/Lone_wolf_%28terrorism%29
  == A lone wolf or lone-wolf fighter is someone who commits or prepares for, or is suspected of committing or preparing for, violent acts in support of some group, movement, or ideology, but who does so alone, outside of any command structure and without material assistance from any group. ==

  Past eigenlijk naadloos..Niet iets om vrolijk van te worden lijkt me.
  En hoe ik deze stelling bij me opborrelde mag ook weer uit het volgende blog blijken.

 24. Pierre Van de Kletersteeg 26 februari 2015 om 12:22

  Jantje pikte een appel. Dat werd bekend aan begin van de straat 20 huizen verder had ie een gewapende overval gepleegd op een groenteveiling.
  Door doorvertellen verandert een verhaal ingrijpend
  Door overlevering veranderd een verhaal ingrijpend 500 jaar is 20 generaties.
  De fantasie gaat aan de loop
  Zie een jaar of wat terug; in de Pekela’s zouden honderden peuter verjracht zijn en tientallen vermoord, door wie? Door Amsterdammers.
  Was niks gebeurd dus.

  bewijst: dat als iets verteld wordt hoeft het nog niet waar te zijn.ook als iets opgeschreven wordt hoeft het niet waar te zijn.

  In oude tijden werden fabels en sagen en fantasie verhalen gebruikt om wat duidelijk te maken, om macht te handhaven; redden; mensen konden niet lezen of schrijven.

  Wiki: lone wolf is alleen maar iemand die alleen werkt of iets alleen doet. Einzelganger dus.
  Heeft NIETS met geweld of terrorisme te doen, al staat het 1000 keer in wiki

 25. blutch1 26 februari 2015 om 13:53

  Contestation du terme[modifier | modifier le code]
  Selon Gilles Kepel, « La théorie du loup solitaire est une imbécilité. Elle a été mise en place par des pseudo-universitaires et quelques journalistes qui les suivaient, qui ne travaillent pas et qui ne connaissent pas la réalité des textes et de l’action des jihadistes. C’est un pur fantasme, ça n’a jamais existé. Il y a des individus qui agissent éventuellement seul ou à deux mais ils font partie de réseaux, ils ont été inspirés. Pour ceux qui ont pris la peine de s’intéresser à ce qu’a fait Daech, cette théorie ne tient bien sûr pas une seconde »5.

 26. Aad Verbaast 26 februari 2015 om 14:23

  @Kleet: == bewijst: dat als iets verteld wordt hoeft het nog niet waar te zijn.ook als iets opgeschreven wordt hoeft het niet waar te zijn. == klopt uiteraard.

  == NIETS == in deze context wel.

 27. Aad Verbaast 26 februari 2015 om 14:25

  @Blutch1: volgens mij haalt die Kepel wel een aantal dingen door elkaar. Waarom begint hij over jihadisten? Of is dat ook zijn context van een wellicht langer betoog?

  == ils ont été inspirés == uiteraard. Dat wordt ook geenszins betwist.

 28. King Billy 26 februari 2015 om 15:01

  Oei, hellend vlak. Blasfemie. God’s gelegitimeerd gedrag als ‘lone wolf’ koppelen aan het gedrag van (individuele) terroristen, waaronder jihadisten, die daadwerkelijk vanuit een collectieve geloofsovertuiging handelen”…. ils font partie de réseaux, ils ont été inspirés, etc….”.
  Lees wat de moordenaar van Theo van Gogh als laatste verklaring afgaf.
  http://static.nos.nl/nosjournaal/dossiers/terreurinnederland/verklaringbtekst.html

 29. Aad Verbaast 26 februari 2015 om 15:48

  @King Billy: Mohammed B. == wet die mij opdraagt om iedereen die Allah en zijn profeet uitscheldt de kop eraf te hakken == Tja, zo zijn er meer inmiddels. Toen hadden we van isis nog nooit gehoord..

 30. King Billy 26 februari 2015 om 17:00

  @Aad Verbaast. Probeer het zó te zien: de Israelieten, slim als ze waren, hadden slechts één God voor zichzelf bedacht. Behoorlijk aanmatigend toch tegenover al dat ingewikkelde gedoe met allerlei goden? Kon men mee imponeren, Zoiets als “Luister eens, beste jongen, wat wij hier hebben, kan die hele verzameling Goden van jullie niet aan tippen. Onze God maakt jullie Goden in een daverende donderklap overbodig.“

 31. Pierre Van de Kletersteeg 26 februari 2015 om 19:15

  De ISIS doet wat 20% van moslims zonder meer wil doen; en 75% aan wil meedoen.
  Jouw vriendelijke moslim buurman is je moordenaar

  Hum heilige plicht is: de afvalligen afmaken; de ongelovigen bekeren of afmaken; en als derde-dat doet de isis nu: alle andere richtingen in de islam afmaken.

  Je kan niet de isis veroordelen zonder de islam te veroordelen
  praten met moslims is onmogelijk; taqiaa; ze zullen liegen dat ze barsten er zal geen straight word uit komen.

  Wat de staat zou MOETEN doen: salafisme verbieden.
  Is in Oostenrijk een islam wet aangenbomen; imams moeten in oostenrijk opgeleid zijn, en de moskeetkjes mogen geen geld van arabische landen aannemen.

  Als je dat mengt met 3 anderen
  –minaretten slopen ; geen nieuwe moskee; imams in NL opleiden, Koran aan de rechter ter toetsing aanbieden; salafisme verbieden.
  Preken in moskee; uitsluitend in nederlands en gemonitord.

  Dan heb je een redelijk begin.
  Of je moet lievernet als de moffen over een paar jaar brabbelen; “Wir haben es nicht gewusst”

 32. Aad Verbaast 26 februari 2015 om 21:32

  @King Billy: best wel een ingewikkeld vraagstuk. Kiezen voor de dictatuur van één God of de verdeel en heers cultuur van meerdere goden waar je in ieder geval nog het gevoel hebt zelf nog wat keuzen te hebben.
  Nog even afgezien nog natuurlijk te kunnen kiezen voor helemaal geen God, maar dan moet je het natuurlijk wel helemaal zelf opknappen.

 33. Aad Verbaast 26 februari 2015 om 21:34

  @Kleet: lijkt me allemaal niet echt de oplossing.

 34. blutch1 26 februari 2015 om 22:06

  @Aad, het was slechts een deel van de “lone wolf” op wikipedia, maar dan in het Frans ipv in het Engels. Je moest het verschil eens zien in veel wikipediaonderwerpen in verschillende talen.

 35. Pierre Van de Kletersteeg 26 februari 2015 om 22:08

  De echte oplossing is de islam in totaliteit uitbannen;maar dan worden er veel multi-culti idioten boos.
  Oh, je wist dat adoptie in NL vn chineesjes/afrikantjes dus van duidelijk andere rassen dan NL–voor een 70% fout gaat? Is ook logisch, genetische info, cultuurverschillen: werkt niet
  Ook omdat er heel veel rkoters van problem ouders bij zijn.

  maar allez voor alles is een oplossing.
  Er wil een chirurg in NL een hoofd transplanteren.
  Maar waar haal de verse onderdelen vandaan?
  Uhhhhh ISIS!!!!?

 36. Pierre Van de Kletersteeg 26 februari 2015 om 22:11

  En een genietje op gebied van programmeren in NL–16 jaar.Heeft al prijzen van Apple en Google gekregen.
  Als ze dat talent maar niet weer naar buitenland laten gaan….

  Wikipedia is een amateuristisch huisvrouwen enceclopedietje; maar als je niet teveel op details let, is het aardig bruikbaar soms
  Net als in wetenschap een slechte of zelfs een foute theorie beter is dan geen theorie.

 37. King Billy 27 februari 2015 om 00:03

  Destijds eensgezind achter de dictatuur van één superieure God staan heeft zo z’n voordelen als je vijanden wilt verslaan, die onderling verdeeld zijn dankzij de vele Goden die allen hun zegje willen doen.
  En degenen die het zonder God wilden doen, wist en weet men in opdracht van die ene God wel weg mee tot op de dag van heden. Gelegitimeerd door ‘text worshipping’ vanuit de Bijbel, de Koran en de Torah. Allen loerend naar elkaar door rosa gekleurde brillen, waar men alleen de splinters in andermans ogen ziet. Als men dan vanuit een eigen superieure geachte cultuur buitenstaanders geen plek en kansen biedt, loopt het op een goeie dag uit de hand. Eindeloze boeken over assimilatie en integratie volgeschreven daarover. Waaronder de drie bovengenoemde heilige boeken als ‘Leitmotiv’, die uitblinken door niet mis te verstane praktische oeroude handleidingen voor degenen die daar oog voor willen hebben. En dat houdt niet op met bijvoorbeeld ogenschijnlijke kritiek op konijnen en met een heksenjacht op homosexuelen. Nog afgezien of ze AIDS hebben.

 38. Aad Verbaast 27 februari 2015 om 00:12

  @Blutch1: http://fr.wikipedia.org/wiki/Loup_solitaire_%28terrorisme%29
  Valt allemaal nog wel mee. De definitie die in de Franse pagina wordt gegeven is niet veel anders.
  En dan wel even de context aangeven van je quote. Staat bij een hoofdstukje waarbij die man (who the… is) wordt aangehaald omdat hij het met die definitie niet eens is.
  Op zich prima natuurlijk (hoor en wederhoor weergeven).

 39. Aad Verbaast 27 februari 2015 om 00:16

  @King Billy: ik kan me wel iets voorstellen bij de pleidooien van toen voor één God.
  Maar “met de wijsheid van nu” zou ik toch de kiezen voor geen God. Is die optie er niet dan zou ik kiezen voor meerdere Goden, en dan pas (na grote afstand) voor één God. Zeker gezien de eigenschappen voor die ene God die nogal uitgebreid beschreven is.

  P.S. Zou ik er zelf een mogen beschrijven dan is het een heel ander verhaal. Dar zou ik natuurlijk wel helemaal voor gaan 😉

 40. King Billy 27 februari 2015 om 06:57

  @Aad Verbaast. ==Zou ik er zelf een mogen beschrijven …….==
  In de antieke voetsporen van Zijn gehoorzamen zou ik dan kiezen voor een stukje postmodern Golden Globe met heel veel land waarop voor elke vinger 5000 gechipte kalveren en koeien aan de rand van een besneeuwd gebergte kunnen grazen. Met als staf een huizenhoge antenne en schotels om de ‘whereabouts’ van en het contact met de koiboys, eh werknemers, en het rundervolk niet te verliezen. De continuiteit van de hele constellatie afgezegeld door exclusieve verdragen, waar niemand tussen kan komen zonder zwaar te moeten boeten.

 41. Aad Verbaast 27 februari 2015 om 10:23

  @King Billy: ik zou al begonnen zijn met het paradijs zonder die ene boom en zonder die andere weeffouten.
  Dan hadden we nu allemaal nog in het paradijs geleefd. Een a-4tje was dan genoeg geweest.

 42. Pierre Van de Kletersteeg 27 februari 2015 om 12:17

  In Nigeria leren ze het. Daar sloegen ze een zelfmoord-aanslag-pleger dood voordat ie op het knoppie kon drukken….

  Ruttekut leert het nooit
  In de jaren 70 ;massieve omscholing van werkloze timmer,man naar bakker. En toen was er een heel leger bakkers werkloos.

  De redden dat jongens geen beroep kiezen is simple: super slechte betling; (in tegenstelling tot wat regering zegt) total geen status, en als ze in het weekend willen scoren moeten ze echt niet aankomen met ik ben timmerman….

  De redenen dat er beroepen verdwenen was b.v. de eerste wereldoorlog; in England bv te weinig jongens over; en na de WO2: de moeders trainden hun dochters om alleen horizontal te gaan met geode beroepen; b.v. uitgaan met een soldaat in uniform, was voor hoeren zonder toekomst. Ook al was uniform in weekend verplicht.
  Dat was de logisch te verwachten terugslag van de moffen periode, waar het ideal was fysieke kenmerken en schooling of moral niet telde.

  In de jaren 70 trapte ik bij een dmonstratie medische studenten weg; vroegen ze waarom. Simpel als ze afgestudeerd zijn vragen ze een paar honderd per uur van ons. Waar is dan die solidairiteit?

 43. joost tibosch sr 27 februari 2015 om 14:06

  KingB Het joods Godsgeloof, hoe terecht kritisch in de loop van de geschiedenis met zijn geloof in alleen eigen volk en eigen land ook in het oog te houden, is in eerste instantie(Gen 1/Ex) ontstaan als protest tegen de menselijke slavernij aan natuurgoden of in onze werkelijkheid vereerde goden als Farao en het Gouden(Blonde?)Kalf. In Babylon noemden joden de geweldige ZonneGod daar tot grote ergernis niet meer als een “lamp aan het hemelgewelf” Man/vrouw kreeg de opdracht om zelf voor deze werkelijkheid te zorgen, die te “beheersen” en in ieder geval niet voor de natuur “op de knieën te gaan”.
  Heb nog een niet zo oude “huiszegen” waar men nog met het oude wereldbeeld steeds te makkelijk dacht dat God ervoor zou zorgen dat bliksem, pest, en wat al niet meer, “dit huis niet zou treffen”. In de toen aanbrekende nieuwe tijd met het nieuwe wereldbeeld begon pas goed door te dringen dat we “opgeroepen zijn” om echt zelf voor onze werkelijkheid te zorgen, die te leren “beheersen” en dat we blijvend, hoe spannend ook, niet aan “die oproep” kunnen ontkomen.
  En tovenaarsleerlingen mogen dan nog steeds literair en muzikaal “in” zijn, die menselijke opdracht om iets met onze beperkte vrijheid van deze wereld te maken, kunnen ze ons ondanks alle ongecompliceerde dromen in onze jeugd met onze ongewisse toekomst niet meer ontnemen

 44. Pierre Van de Kletersteeg 27 februari 2015 om 14:44

  Gelovigen zijn zo bijgelovig als de pest.
  Joden begraven nog steeds een “handje” –zoals van auto deodorant en een omgeerd bord onder hun huis.
  Dat houdt ziekten en boze geesten tegen.

  Maar allez; Rutte weer met zijn verkiezingsstunt–eerst in de jaren 70=80: massale omscholing: negatief effect
  Toen moisten al die centra voor vakopleiding van volwassenen plotseling alles doen om vrouwen binnen te sleuren–mislukt.
  Denk je dat die zo stom zijn klote werk te doen zonder fatsoenlijke betaling of status? Nee dus.

  Toen kwam het oostblok.
  Voor installateursd in NL en andere beroepen waren er strenge eisen.
  B.v. electro: 4 jaar avondschool (4 avonden per week 4 uur) 2 jaar leerlingstelsel en dan nog eens 3 of 4 jaar ezxtra installateurs opleiding.
  Middenstandsdiploma.
  Dan vestigingsvergunning; f40.000 in bezit, en dan mocht je ergens een zekering vervangen.

  Voor oostblokkers–die in Eigen land ook geen opleiding hadden: geen enkele eis gesteld.
  Wiul je een bedrijf? Ok
  Boekhouding? Niet nodig. Een keer per maand naar de belasting.
  Wat heb je verdiend deze maand?
  1200 euro
  Goed, doe maar 40 euro; akkoord?
  (dat is dus BTW en inkomstenbelasting)

  Maar we discrimineren niet in NL

  En nu weer vakopleiding?
  Laat Rutte maar eens een vakopleiding voor prostitutie beginnen; moet kunnen is lkegaal.
  In Wenen is er eentje…..

 45. Pierre Van de Kletersteeg 27 februari 2015 om 14:46

  @Joost: er is nog hoop voor je; ze gaan experimenteren met transplantatie van hoofden.
  Misschien heft de ISIS nog iets in de aanbieding voor je?

 46. Aad Verbaast 27 februari 2015 om 17:10

  @Joost: == Man/vrouw kreeg de opdracht om zelf voor deze werkelijkheid te zorgen, die te “beheersen” == Kun je aangeven hoe die opdracht tot stand kwam?

 47. Pierre Van de Kletersteeg 27 februari 2015 om 20:53

  Wat ik al dacht: griekse chantage met vluchtelingen.
  Simpelweg: vluchtelingen met papieren uit Grierkenland niet toelaten

 48. King Billy 28 februari 2015 om 00:55

  @joost tibosch sr. Re 27/02. 14.06. Een ‘apocriefe’ uitleg, zoniet subjectieve conclusie van overgeleverde verhalen, die uitsluitend een plaats vonden in het Woord van God, omdat ze in het Hebreeuws waren geschreven. Verhalen in andere talen werden afgewezen omdat ze niet ‘authentiek’ waren. of religieuspolitieke redenen. Het Hebreeuws, uitgerekend de taal van het Uitverkoren Volk, uitmondend in De Bijbel, waar nogal wat ‘taalcorruptie’ nodig was door gebrek aan eenduidigheid in begripsomschrijvende woorden.
  Dan kan, afgezien van conclusies door letterlijk te lezen, inhoudelijk ook anders worden geconcludeerd. De religieuze, etnische, allerlei onverklaarbare natuurverschijnselen en gedachten over de scheiding tussen ‘goed’ en ‘kwaad’ werden zover dat dit met de toen bestaande middelen mogelijk was, neergepend en ingekrast. Met bijbehorende sancties en straffen indien men de verordonneringen van de door het Uitverkoren Volk gekozen God niet honoreerde. Met de kennis van nu zijn dit gedachten en wensen die men tegenwoordig rustig als anachronistisch kan beschouwen. Maar niettemin nog steeds ‘het Woord van God’ en vaak nog letterlijk worden nageleefd.

  Of in andere woorden, het was niet God die zijn Volk koos, maar het volk dat een God koos om bij gebrek aan kennis hun oorsprong te kunnen verklaren en te kunnen overleven in de strijd om hun voorbestaan. Gedreven door het besef dat ze zelf voor hun voortbestaan moesten zorgen. Alles gewoonweg mensenwerk in de strijd om ‘het bestaan’.
  Dan helpt een (beroep op) één Almachtige God, die andere goden overbodig maakt, een handje mee als procesmatig, inhoudelijk geloofwaardige wetten geschreven, gelegitimeerd, uitgevoerd moeten worden. Een beroep op God dat tot op de dag van vandaag nog steeds terug te vinden in de van het door Christendom doordrenkte wetgeving als nieuwe leiders met de hand op een of andere bijbelversie trouw aan wetten zweren als ze verheven moeten worden. En op munten en bankbiljetten. Dat dan wel wel weer
  .

 49. Pierre Van de Kletersteeg 28 februari 2015 om 07:41

  Gaat de Stalinistische kant op in Rusland; leider van oppositie op straat doodgeschoten

  In NL: typisch huidig nederlands; schoonmoeder Lange Frans… Of ze geld heft gehad of niet is niet van belang.
  Maar de motivatie om haar als fraudeur te bestempelen omdat ze op kleinkinderen paste……zullen we maar de hakenkruis vlag uit de kast halen?
  begint er aardig op te lijken.
  Als het op de kleinkinderen passé fraude is, hoevaak mag een grootmoeder dan haar kleinkinderen WEL zien/ Een keer per jaar? Een keer per twee jaar onder begeleiding van een agent van een staffel rutte gestapo?

  Een camera bij de publieke ruimte van EP geeft in een uur meer ECHTE fraude dan 100 “opsporings ambtenaren”.
  Maar politici mogen frauderen in NL.
  Ook dat er vrijdag niet vergaderd wordt, omdat anders de engelsen geen goedkoop vliegtuigje kunnen krijgen: heel gewoon.
  Ze gebruiken nog geen derde deel van hun onkosten vergoeding, maar allez….

  En waarom zijn die controles xzo Nazi-achtig?
  Simpel; rutte wil b.v. sinterklaas spleen voor Griekenland….
  —————————
  Ik begrijp niet dat de geallieerden zodom zijn.De isis krijgt de inkomsten van een paar oliebronnen.
  Gooi die olievelden plat.
  Repareren kost later elatief weinig.
  Maar oorlogje spleen is duur; en zonder geld kan de isis niks; met veel geld is zelfs atoomtechiek toiegankelijk voor ze.

  Een heleboel mensen spreken boe en ba over de atoombommen in Japan; maar die weten kennelijk niet, dat zelfs kinderen en bejaarden getrained warden om tegen USA te vechten, dat er warenhuizen vol explosieve pijlen waren en dat er 30 tot 60 keer zoveel doden waren geweest als die bommen NIET waren gevallen.

  Mijn idee dan ook: voer terreur bombardementen uit op isis bolwerken; napalm.
  Waarom? De gebouwen zijn niet van belang; maar zit er ISIS in, en valt er napalm op op is de isis er ook geweest; door de onderdruk en zuurstof tekort
  Maar ook “vuur” heft een betekenis voor moslims.

  zo; vandaag is goed; krijg NL koffie aangeleverd

 50. Pierre Van de Kletersteeg 28 februari 2015 om 07:49

  Als je het OT testament leest–al is het maar 20 pagina’s, en je ziet dat er mensen zijn die die teksten letterlijk nemen, dan moet je wel overtuigd raken van de noodzaak van uitbreiding psychiatrische inrichtingen.

  Stel dat er iets gebeurde, 7000 jaar terug, en dat na 7000 jaar wordt opgeschreven, wat is er nog waar?
  Niets waarschijnelijk.
  Dat is bijna 300 generaties geleden…

  Als je dan weet, dat er met de vertalingen en interpretaties ook nog eens is gesjoemeld; en dat er een romeinse Keizer heft uitgemaakt wat er wel en niet in de bijbel kwam, en dat dat later nog eens werd herbezien…….
  Als topper de calvinistische bijbel; tekst en uitleg gegeven….verboden te denken.

  En wat daar van terecht komt: zie ISIS., ook al voeren die alleen maar de opdracht uit die iedere moslim heft.

 51. Aad Verbaast 28 februari 2015 om 10:13

  @King Billy: hear, hear!
  == het was niet God die zijn Volk koos, maar het volk dat een God koos om bij gebrek aan kennis hun oorsprong te kunnen verklaren en te kunnen overleven in de strijd om hun voorbestaan ==

  Dit maakt het ineens nog veel duidelijker dan het al was.
  Waarbij ik “een God koos” voor de duidelijkheid zou vervangen door “een God concipieerde”, maar zo zal je het ook wel bedoeld hebben.

  P.S. IJzersterke analyse van je (in zijn geheel), ga ik zeker bewaren! Gaat zeker van pas komen, “Zo waarlijk helpe mij God almachtig!”

 52. Aad Verbaast 28 februari 2015 om 10:15

  @Kleet: zie @King Billy

  rest: zie interview Rutte in de Volkskrant vandaag: “Dit is gewoon een waanzinnig gaaf land”

  verder: http://www.nrc.nl/youp/2015/02/28/integriteitscoach/

 53. Pierre Van de Kletersteeg 28 februari 2015 om 12:18

  Dat was het ooit.Maar is volledig verpest door Bakelende en rutte.
  Als ie maart eruit wordt gegooid–of passend werk krijgt (plees schrobben) kan er misschien nog wat gered worden.

  maar allez bijbelje
  Nou zijn er wel wat oude geschriften, maar niet zo veel, en de meeste niet zo oud
  Er is een bieb die van belang is/kan zijn.
  Daar zijn de dagboeken van Cezar, meer dan 100 boeken van Livius, romeinse historicus, veel griekse schrijvers die verle\oren liken te zijn.
  Het is de bieb van Iwan de Verschrikkelijke. In de 16eeuw was er iemand die de griekse teksten moest vertalen in latijn; hij maakte een index van wat er was; die index is bewaard gebleven in Estland.
  Voor de fysieke bieb: effe spitten; onder het Kremlin zijn verschillende labyrinten; ergens daar moet de bieb verstopt zijn.
  Als die gevonden wordt, wordt de geschiedschrijving in zijn geheel herzien; dus ook de geschiedenis van de kerk en christendom

 54. joost tibosch sr 28 februari 2015 om 13:55

  BillyK/Aad En mensen weten en begrijpen die geweldige werkelijkheid van ons ook al bijna helemaal met hun goddelijke wijsheid! En ze weten natuurlijk zeker dat het nog maar ff zal duren voor die door menselijk denken steeds ingewikkelder werkelijkheid zo klaar is als een klontje!
  Wie had het over “wensdenken”?

 55. Pierre Van de Kletersteeg 28 februari 2015 om 14:07

  @Joost: prober eens iets te schrijven wat aan de volgende simple normen voldoet:
  —het hebben van enige inhoud, hoe miniem dan ook;
  –normale zinsbouw
  –zonder gereformeerd dubbelslachtig gelul.

  Zal wel niet lukken; maar allezz…..

 56. Aad Verbaast 28 februari 2015 om 14:58

  @Joost, wie doet er niet aan wensdenken?
  Begint al met strikt gelovigen die geloven dat alles in Gods handen is, en maar blijven wensen dat hun gebeden en smeekbeden worden verhoord. Terwijl (ook) jij wenst dat ze zouden moeten begrijpen dat ze het toch echt zelf moeten doen hier.

 57. King Billy 28 februari 2015 om 16:52

  Wensdenken –wishful thinking- doet iedereen. Ongeacht politieke, religieuze, etnische, sociale, financiele, psychologische/emotionele, fysieke status. Een soort van basisinstinct.
  Even beperken tot Christendom. Bijvoorbeeld, het Christendom stelt nogal compromisloze eisen aan hoe geleefd moet worden met als Goddelijke tegenprestatie het beloftevolle vooruitzicht op allerlei positieve beloningen ten aanzien van allerlei aspekten. Daar kan men zich inderdaad verzwelgen in wensdenken. Zelfs een eeuwig leven en onder andere daarom het Christendom tenminste het voordeel van de twijfel gunnen.
  Echter, tegelijkertijd dient zich men zich af te te vragen of er geen betere basis is voor de keuze van het Christelijke wereldbeeld omdat wensdenken een nogal zwakke basis is voor persoonlijke afwegingen of in discussie te gaan.

  Wellicht deels ook een verklaring voor ontkerkelijking en toenemende populariteit voor een andere invulling van manieren van leven. Juist ómdat wensdenken niet meer in het dichtgerijgde, ‘altmodische’ corset uit de antieke wereld past. Zonder wensdenken verstart de wereld. Maar dit terzijde. Hoewel, ook een les die uit de Bijbel getrokken kan worden. Dat dan wel weer.

 58. Aad Verbaast 28 februari 2015 om 17:08

  @King Billy:geluk bij een ongeluk: er valt nog heel veel te wensen, om de eenvoudige reden dat er veel zaken zijn die te wensen overlaten. 😉

 59. Pierre Van de Kletersteeg 1 maart 2015 om 13:05

  @aad: alweer je huiswerk niet gedaan! “Archie Bunker’s theology” op youtube

 60. Pierre Van de Kletersteeg 1 maart 2015 om 13:07

  ..en voor christelijke moral: Malle babba;

 61. Aad Verbaast 1 maart 2015 om 13:46

  @Kleet: Archie: leuk inderdaad. “Using force is the christian way”..

  Ik weet niet hoe je Fins is, maar anders: http://www.theoptimist.nl/daily/2015/02/27/de-finse-publieke-omroep-gaat-koran-van-begin-tot-eind-voorlezen/

 62. King Billy 1 maart 2015 om 15:25

  Uitspraken van Einstein worden regelmatig uit de kast gehaald om een betoog te ondersteunen. Vooruit, hier dan nog een toepasselijke uitspraak in het kader van dit feuilleton.
  “Logic will get you from A to Z but imagination will get you everywhere”

 63. Pierre Van de Kletersteeg 1 maart 2015 om 18:33

  Nou beginnen de overheden te zeuren dat ze beter moeten weten waar vliegtuigen precies zijn vooral boven oceanen.
  Overbetaald en wordt gecompenseerd door onderontwikkeld.

  Een GSM TRACKER smarties! kost: een eenvoudige: 25$ een comlexe met allerlei toeters en bellen 75$

 64. Pierre Van de Kletersteeg 1 maart 2015 om 18:36

  Trouwens:de USA heft een geode wet. Als iemand daar woont, oorspronkkelijk uit ander land, geeft niet of dat 1 jaar of 60 jaar is, en hij heft misdrijf gepleegd: bajes. komt ie eruit, en is er gevaar voor herhaling, of is misdrijf tegen algemene veiligheid, dan retour naar land van oorsprong

  Gut wat zouden er veel huizen vrij komen in NL….

 65. Aad Verbaast 2 maart 2015 om 00:15

  @King Billy: toepasselijk. Dan gooi ik er ook maar eentje tegenaan die ik toevallig net tegenkwam, en wel aardig aanvult:
  “Nieuwe ideeën ontwikkelen is niet moeilijk. Ontsnappen aan de oude wel.” (John Maynard Keynes)

 66. Aad Verbaast 2 maart 2015 om 00:17

  @Kleet: ik weet niet met welke bedoeling je hier telkens een varia van ‘nieuwtjes’ neer zet. Ook ik lees de kranten.

 67. King Billy 2 maart 2015 om 07:04

  Hmpf, Keynes. De ontdekker van de moderne vorm van monetaire staatsfinanciering, ofwel gewoon geld bijdrukken met als onderpand wishful thinking door politici op verzoek van, maar meestal op gelegitimeerd bevel van dezelfde politici.
  Monetaire heveloperaties, Juncker’s 15 miljard dat 310 miljard moet worden, EFSM, ESM, EIB, LTO’s, ELA, Target2 bijvoorbeeld. Inmiddels een feuilleton aan verhalen op zich waar een grabbelton centraal staat met lui die de weg kwijt zijn in de hoofdrol.
  Om in het kader van dit feuilleton on-topic te blijven, soort van manna uit de hemel dat in de woestijn voor het oprapen ligt.

 68. Pierre Van de Kletersteeg 2 maart 2015 om 07:16

  @Aad: echies?
  Keynes wordt al meer dan 20 jaar door sociologen als een belachelijke randdebiel beschouwd.
  Zijn “theorietjes” raken kant nog wal, en zijn op lagere school niveau.

 69. King Billy 2 maart 2015 om 07:26

  ‘Monetaire manna’ dan

 70. Aad Verbaast 2 maart 2015 om 10:48

  @King Billy: en @Kleet: die man maakt wel heel wat los zeg!

  Maar hij kon toch wel iets gezegd hebben wat hout sneed? 😉

 71. Pierre Van de Kletersteeg 2 maart 2015 om 11:01

  Hij had de klok horen luiden maar wist hoe laat de winkels sloten.

 72. blutch1 2 maart 2015 om 11:37

  Keynes zei dat overheden geld uit moesten geven tijdens recessie, maar moesten sparen tijdens welvaart. Maar ja, politici en sparen.

 73. rubiotje 2 maart 2015 om 12:31

  De staf van Mozes, de hamer van Thor, het zwaard van King Arthur, de lichtgevende vechtstokken van Darth Vader en Luc Skywalker….
  Er kan nog genoeg worden ‘uitgelegd’ door Joost & Co…

 74. Aad Verbaast 2 maart 2015 om 12:56

  @Blutch1: politici zijn ook al niet dol op Keynes? 😉

 75. Aad Verbaast 2 maart 2015 om 12:56

  @Rubio: weer terug in eigen land?

 76. Aad Verbaast 2 maart 2015 om 13:42

  Eind van de middag de volgende aflevering. Van dik hout zaagt men planken!

 77. rubiotje 2 maart 2015 om 14:10

  Aad; Weer terug, lekker koel hier.
  Begon wel wat ‘klammig’ te worden daar…”word gewoon te oud voor die ‘rotzooi”…citaat Wim Sonneveld.

 78. Pingback:De 10 onnodige plagen van Egypte | Aad Verbaast

 79. joost tibosch sr 2 maart 2015 om 18:38

  Aad/Billy Had jullie het beste gewenst(Met redelijjke uitleg over “stoorzender”).Herhaal die niet waarom dan ook niet geplaatste reactie dus niet meer.

 80. Pierre Van de Kletersteeg 2 maart 2015 om 18:45

  Je ziet; ik moet je af en toe updaten; Keynes was in het nieuws heeeeeeel lang geleden; in tachtiger jaartjes…

 81. Aad Verbaast 2 maart 2015 om 18:48

  @Joost: == niet geplaatste reactie == Niets is in de “spam box” geplaatst. Laat staan jouw reactie die blijkbaar in rook is opgegaan. Jammer.

  P.S. maar inmiddels staat de volgende er al weer op. https://aadverbaast.wordpress.com/2015/03/02/de-10-onnodige-plagen-van-egypte/

  Uiteraard benieuwd naar je (belezen) reactie.

 82. Pingback:Topsport, 10 geboden, wetten en straffen | Aad Verbaast

 83. Pingback:Massaslachting door een Gouden Kalf | Aad Verbaast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: