Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Paus doet boekje open over dopinggebruik

pausbenedictusXVI
Rome. “Hoe sneller we ons kunnen voortbewegen, hoe efficiënter onze tijdbesparende apparaten worden, des te minder tijd we nodig hebben” aldus Paus Benedictus XVI. “De vraag naar God lijkt niet belangrijk.” De Paus fietst  daarmee dwars door de heersende zwijgcultuur en doet  een boekje open over het wijdverbreide dopinggebruik binnen de kerk.

Kerkelijk historicus Sam Klepel duidt het als een opvallende doorbraak in het denken van het Vaticaan. “Het is evident dat sinds Johannes de Doper het dopinggebruik in de kerk ongekend populair is geworden. Wilde je echt meedoen dan ontkwam je er eigenlijk niet aan” Maar om er nu deze waarde aan te hechten duidt hij toch als het aantrekken van het boetekleed en getuigen van een “hoog kop van Jut gehalte”.

Roderick Vonhögen (parochievicaris en podcaster) ziet het allemaal positief. @pontifex opent hiermee deuren die lang gesloten bleven volgens hem.  Met een “slappe hap” trek je het niet in deze snelle tijd. Zelf ontkent hij ook niet langer meer ook wel eens iets gebruikt te hebben. “We staan immers voor een uitdagende missie”.

“Dan maar wat water bij de wijn doen”, voegt Antoine Bodoir (voormalig plebaan en hoogleraar) desgevraagd toe als we om zijn reactie vragen. Als insider van het Vaticaan juicht hij openheid toe.  “Eeuwenlang is het biechtgeheim het fundament onder de kerk geweest. Nog langer ‘voor gaas gaan’ past niet meer in deze moderne tijd. Openheid in combinatie met vergeving zijn de nieuwe peilers waarop de kerk zal gaan drijven. Eigenlijk zag je het al aankomen toen de Paus in zijn laatste boek schreef dat er geen os en ezel in de kerststal waren. Dat was tóch een open baring van jewelste?!”

De media zijn beduidend minder mild in hun reactie. Mart Smeets (oud journalist) beseft nu ook dat hij jaren is misbruikt en voelt zich nu pas “echt genaaid”. Peter Vandermeersch (NRC) reageerde met: “ik voel me een bedrogen minnaar

De Stichting ter Bevordering van het Dopinggebruik verwacht dat deze tijding met een sisser zal aflopen. Een inderhaast opgesteld persbericht stelt:  “Ze doen hun plas en alles blijft zoals het was. Verder is het natuurlijk een open deur dat als je sneller gaat met beter materiaal je minder tijd nodig hebt. En dat de Paus stelt dat de vraag naar God niet belangrijk is zien wij als teken dat hij in ieder geval geen grootverbruiker is van geestverruimende middelen. Wij pleiten overigens al langer voor aanpassing van de rituelen: van doping zou pas sprake mogen zijn na het behalen van het zwemdiploma. Dat geeft de zekerheid dat je het kind niet met het badwater weggooit met alle narigheid van dien.”

De katholieke kerk wordt al jaren achtervolgd door allerlei schandalen. De Paus staat er voor met de nodige hervormingen schoon schip te maken. Dat de Paus zijn butler (die het altijd heeft gedaan) vlak voor de Kerst nog gratie verleende past dan ook naadloos in de queeste het vertrouwen terug te winnen van de ruim één miljard gelovigen die al zo lang goedgelovig langs de zijlijn staan.

66 Reacties op “Paus doet boekje open over dopinggebruik

 1. Bart 27 december 2012 om 17:04

  Het kind wordt met het wijwater weggegooid, zo te zien, Aad! ;-))

 2. Aad Verbaast 27 december 2012 om 17:11

  @Bart: de zege kan hen zo niet meer ontgaan. Dat dachten er meer!

 3. King Billy 27 december 2012 om 17:48

  Met dit blog fiets je regelrecht de huiskamers binnen. Een plek waar misschien nog tijd is om nog enige vorm van zelfreflectie te beoefenen. En zich te bezinnen op seculariteit, transparantie, vertrouwen, openheid, geloof, hoop en liefde en vertrouwen. Daarbuiten flitst alles als een pijlsnelle schaduw voorbij. Geen tijd meer om over eigen schaduwen heen te stappen. Vergeten dus, die hap.

 4. Annet Lemaire 27 december 2012 om 17:49

  Cliff Richard heeft ook al jaren een z.g. butler…..
  Triest als mensen zo gekneveld moeten leven….

  Hoor wie het zegt…..

 5. Th Balvers 27 december 2012 om 17:49

  Een heerlijk blog dat ik als ex-katholiek met een slok rode (mis)wijn heb weggedronken. Wat uit het Vaticaan komt is voor mij al 28 jaar niet meer relevant. Elke keer als een paus in het nieuws komt, is hij ergens te laat mee of trapt een open deur nog verder open.

 6. Aad Verbaast 27 december 2012 om 17:53

  @King Billy: het enige wat nog zeker is is de volstrekte onzekerheid. Wat moet je vandaag de dag nog geloven, en waarin?

  @Annet: zucht naar bevrijding!

  @Theo: nauwgezette bestudering van de foto in relatie tot de inhoud spreekt nog meer dan duizend woorden 😉

 7. fulpsvalstar 27 december 2012 om 18:59

  Tja, Aad men doped zich eenvoudig het leplazarus.
  Joseph de Rat op een fiets………lijkt me niks met z’n mooie rooie jurkje.

 8. Aad Verbaast 27 december 2012 om 19:21

  @Fulps: de man kan zich wrs een persoonlijke lijfarts veroorloven. Nou dan maak je wel de nodige snelheid!

 9. joost tibosch sr 27 december 2012 om 19:59

  Als roomse jongen, waarom zal ik het ontkennen, heb ik het gevoel dat ik mijn beste oude opa, met zijn vrome hoofd in zijn machtig verleden, in een rolstoel door alle terechte ruige kritiek van het heden heen moet duwen..ik duw me een ongeluk, wordt er dus doodmoe van! En hoop dat het niet te lang meer gaat duren! En dat er dan gewoon een nieuwe frisse open vent komt, je weet wel zo’n persoonlijkheidje,die je niet hoeft te pushen en die deze wereld begrijpt en er zich als een vis in het water thuisvoelt! Natuurlijk verwacht je weer te veel! Ben oud genoeg, om dat te weten!

 10. Rubio 27 december 2012 om 20:21

  Hoe krijgen Smeets en v d Meersch als gerespecteerde journalisten zoiets uit hun bek? Zijn ze soms altijd uit eigen vrije wil, zoals zovele andere ‘gelovigen’, naïeve op het spek gebonden katten geweest?
  Hieruit blijkt maar weer; ‘de lamme (Roderick, Joseph, Antoine eva) ‘helpt’ de blinde (Peter, Mart eva)’….

 11. Aad Verbaast 27 december 2012 om 21:10

  @Joost: op hoge leeftijd kan je in ieder geval gezegd hebben dat het je tijd wel geduurd heeft!

  @Rubio: zijn toch echt citaten van de beide heren. Nog in relatie met dopingebruik ook.
  Maar ja, de media. Hoeveel hebben we daar al niet over lopen mopperen. Ga toch fietsen!

 12. zelfstandigjournalistantwerpen 27 december 2012 om 21:20

  Nadeel is dan wel dat de paus het met doping langer uithoudt en dus langer op post blijft. Straks wordt hij nog onsterfelijk!

 13. Rubio 27 december 2012 om 22:58

  Aad; Ziende blind moet die Smeets zijn geweest, hoeveel boeken heeft de man er al niet over geschreven?
  Volgend jaar zet ik ook die dopingspuit..win ik eindelijk ook eens een keer die ballenronde…boom..niemand die er iets van merkt..
  Wat een bende, met dat hele Vaticaan erbij.!
  Hypocrisie en machtswellust ten top..
  Salute signori!!

 14. King Billy 28 december 2012 om 00:12

  ‘Popeye’ Ratzinger met zijn team, waaronder een Duitse sporthoogleraar als adviseur, zijn niet helemaal van Lotje getikt. Hij adresseert het dopingprobleem en gebrek aan tijd voor God niet voor niets.
  Benedictus blikt vooruit. De katholieke kerk heeft namelijk een serieus probleem, dat alsmaar groter wordt. Topsport (waaronder mega events) en kijken naar topsport is namelijk een zeer verleidelijk en effectief substituut voor religie. Mede dankzij de vernieuwende IT technologie, die de katholieke kerk vooruitsnelt tot bij de Indianenstammen diep in de oerwouden van het Amazonegebied.

  Benedictus zakt nú al door de gewijde speelgronden als hij er alleen al aan dénkt dat tijdens het WK 2014 het katholieke Brazilie, Italie, Argentinie of Spanje gaan spelen en twee van deze vier in de finale terechtkomen. Moet Jezus dat straks aanschouwen vanaf die kale rotstop in Brazilie? En hoe moet Maria met haar herdertjes in en rondom kerken en stadions aldaar de lieve vrede bewaren?
  Veel tijd voor God is er dan inderdaad niet meer. Die wordt straal voorbij gelopen.

  Het laatste waar Benedictus dan op zit te wachten, is ook nog een duivels dopingprobleem erbij. Is al eerder gebeurd dat een kruis slaand en schietgebedjes plegend wereldsterretje en trainer onder de drugs weer in genade werd aangenomen.

  Waar dan ook, het worden drukke tijden voor de biechtvaders.

 15. joost tibosch sr 28 december 2012 om 03:10

  Gelukkig krijg ik het ïn mijn eigenwijsheid nog steeds niet over mijn lippen, dat het mijn tijd wel geduurd heeft!

 16. Aad Verbaast 28 december 2012 om 09:03

  @Johan: hij zal wel een uitgebreide medische staf om zich heen hebben om hem op de been te houden. Hometrainers!

 17. Aad Verbaast 28 december 2012 om 09:08

  @Rubio: hij heeft meer dan 45 boeken ten doop gehouden. Veelgebruiker dus.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Mart_Smeets
  Beetje vent zou ze nu natuurlijk allemaal uit de handel nemen 😉

 18. Aad Verbaast 28 december 2012 om 09:32

  @King Billy: @Pontifex heeft 1,3 miljoen volgers op twitter. En als ik alle tweetsaccounts van hem meetel (hij heeft er 8) ongeveer 2 miljoen. @lancearmstrong heeft er altijd nog 3,8 miljoen.
  Leg dat maar eens uit inderdaad!
  Nu ‘voor gaas gaan’ toch wat minder populair is geworden zal hij toch weer iets anders moeten bedenken om klanten te blijven trekken. Misschien het drogeren van de hosties? Zou toch wel een klapper kunnen worden.

  Maar ja, de man heeft het ook niet gemakkelijk natuurlijk.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3369201/2012/12/28/Wij-hebben-gelijk-dus-wij-mogen-op-de-paus-schelden.dhtml

 19. Aad Verbaast 28 december 2012 om 09:36

  @Joost tibosch sr: Da’s dan weer het goed nieuws.
  Ik heb overigens (in mijn eigenwijsheid en eigen wijsheid) die uitdrukking nooit goed begrepen.
  Maar ja, da’s misschien te wijten aan een te hoge dopingsgraad van de beta factor in mijn brein. 🙄

 20. Appelvrouw 28 december 2012 om 10:26

  Aha, een paus die nadenkt over het verleden.
  Al vraag ik me natuurlijk wel af of we straks ook te horen krijgen dat het kindeke gewoon uit de lucht is komen vallen. En de grootste biecht zal wel zijn dat de paus homosexueel is.

 21. Aad Verbaast 28 december 2012 om 10:35

  @Appelvrouw: de paus heeft ons verteld dat het een open baring betrof. Het was toen slecht gesteld met de privacy. Stel je voor zeg dat je daar in de barensweeën ligt met een hel horde herders om je heen. Ik moet er niet aan denken.

 22. Aad Verbaast 28 december 2012 om 10:43

  @King Billy en @allen: ik geeft natuurlijk meteen toe dat “de Speld” mij wel heeft geïnspireerd tot het schrijven van dergelijke blogs als hierboven.
  Maar het kan nog gekker: http://www.speld.nl/2012/07/26/eu-dreigt-syrie-met-toetreding-tot-eurozone/

 23. Appelvrouw 28 december 2012 om 12:59

  Als het geen open baring was, en niet uit de lucht kwam vallen, is hij misschien uit een krib gemaakt, net zoiets als Eva uit een rib. Maar dat zal ook wel weer allemaal verzonnen zijn. Je hebt tegenwoordig niets meer waar je op vertrouwen kunt.

 24. Aad Verbaast 28 december 2012 om 13:20

  @appelvrouw: tja, wat moet je nog wel geloven vandaag de dag. Blijkt jou theorie (krib), naast de theorie van de rib ook al niet meer op waarheid te berusten. Nu schijnt Eva heel ergens vandaan te komen: http://www.trouw.nl/tr/nl/11016/Trouwens/article/detail/3285682/2012/07/12/Het-mysterie-van-Eva-en-het-verdwenen-penisbot.dhtml 🙄

  Zit wel wat in, nou ja, niet meer dus eigenlijk.

 25. King Billy 28 december 2012 om 14:24

  En toch, de uitdagingen in de sport zitten het Vaticaan dwars. Er zijn overeenkomsten tussen kerkdiensten en en sportwedstrijden. Voetbal in het bijzonder. Emoties worden opgeroepen door hymnes te zingen, door de Duivel te vervloeken, God wordt aangeroepen en om hulp gesmeekt. Sacramentele rookgordijnen worden opgetrokken, ietswat het jonge volk herkent uit de disco.
  Misschien een sintelbaan om de kerk voor een rondje hardlopen onder het motto ‚Honderd meter verwijderd van het Paradijs‘ en vervolgens temidden van walmen wierook hashhostie’s uitdelen?

  Overigens, zou me niet verbazen indien de katholieke kerk de grootste werkgever op aarde is.
  In Duitsland heeft de katholieke kerk circa 800.000 mensen in dienst. De protestantse kerk nog eens 500.000. Totaal 1.3 miljoen werknemers, 70% vrouw. Betaald met belastinggeld, maar werknemers afhankelijk van de willekeur van reli-fanaten.
  Bovendien samen de op één na grootste werkgevers in Duitsland. Siemens (nr. 3) heeft 400.000 werknemers, die echt niet worden ontslagen omdat ze lesbisch of homosexueel zijn, samenwonen of buiten het potje pissen.

 26. Aad Verbaast 28 december 2012 om 16:54

  @King Billy: sterke observatie. Ik vul nog maar eens een paar overeenkomsten aan: kruis slaan voor de arena betreden wordt en nogmaals als er gescoord wordt. En wat te denken van de homofobie, danwel het taboe daaromheen?

  Zo’n rondje om de kerk is natuurlijk een uitstekend middel om de verleidingen van het aardse bestaan te weerstaan. Flink sporten is een prima vervanging. Maar ja, je ziet wat er een ellende is ontstaan dat sinds de kloosters zijn uitgevonden daar nog niemand aan gedacht heeft.

  Dat van die werknemers is een interessante om eens dieper in te duiken. Ongelooflijke getallen. En de reliwerkstress houdt ze niet eens van de straat!

  P.S. Zoals de gewoonte vul ik dit dossier even aan met on-topic berichten:
  http://www.reuters.com/article/2012/12/27/us-netherlands-catholic-protest-idUSBRE8BQ0ER20121227
  == Website helps Dutch Catholics “de-baptize” over gay marriage” Ze zullen het toch niet over deze website hebben?
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/3369442/2012/12/28/Ook-impliciete-woorden-van-de-paus-doen-ertoe.dhtml
  Klopt: dat heeft tot deze blog geleid..

 27. rikus 28 december 2012 om 21:03

  Misschien gaat hij volgend jaar de homo’s heilig verklaren
  t zou veel oplossen

 28. Marjelle 28 december 2012 om 21:27

  Ik probeerde me deze week te ontdopen via ontdopen.nl. Valt nog niet mee, moet je drie brieven voor schrijven, etc. Ik hoorde van m’n broer onlangs dat het bisdom nog steeds geld opstrijkt, ook voor mij, bizarre situatie. Ik heb nog nooit in een god geloofd, was alleen een beetje te jong toen om uit de doopvont te springen. 😉

 29. King Billy 28 december 2012 om 22:21

  Vermoedelijk schrijft de Jezuiet Van Rompuy slechts haiku’s om de Chinezen te paaien. Voor het gros van de gewone Europese bevolking zijn Van Rompuy’s haiku’s zowiezo onbegrijpelijke wartaal.
  Wat dit dan weer met Pausen te maken heeft, is hier, http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_Rites_controversy , te lezen, nadat een Chinese keizer de katholieken verbood nog langer te preken met dit decreet uit 1721:
  „Reading this proclamation, I have concluded that the Westerners are petty indeed. It is impossible to reason with them because they do not understand larger issues as we understand them in China. There is not a single Westerner versed in Chinese works, and their remarks are often incredible and ridiculous. To judge from this proclamation, their religion is no different from other small, bigoted sects of Buddhism or Taoism. I have never seen a document which contains so much nonsense. From now on, Westerners should not be allowed to preach in China, to avoid further trouble.”
  Voor de goede orde: Confucius was en is er voor de Chinese élite, Tao en Buddha zijn er voor het gewone volk.
  Tik dan op internet Van Rompuy+Vaticaan in, en er rolt een Jezuietisch complot uit waarin Goldman Sachs notoir aanwezig is. Nog leuker wordt het met Van Rompuy+Vaticaan+Beijing.
  De EU wordt op afstand geregeerd door de Paus!

 30. Aad Verbaast 29 december 2012 om 00:46

  @King Billy: ik zit me al weer te verkneukelen hoe van het een weer het ander wordt. Pittige tekst uit 1721! Scherp gezien van die Chinezen.
  Ook al even de combi ingetikt. Bingo, ik zet er maar vast even één linkje bij:
  http://xandernieuws.punt.nl/content/2011/11/machtsovername-europa-door-globalistische-alliantie-goldman-sachs–vaticaan
  Morgen zoek ik nog even verder met Bejing erbij..

  Faz: Ook al pittig. 1,3 miljoen werknemers! 70% vrouw!
  Tjonge, jonge..

 31. Aad Verbaast 29 december 2012 om 00:49

  @Rikus: je weet nooit hij of hij ook een draaikont wordt.

  @Marjelle: ik wist niet dat dat zo ingewikkeld was. Nooit over nagedacht eigenlijk (ben ook gedoopt).
  Ben al wel lang uitgeschreven in de gemeentelijke registers. Moet toch genoeg zijn lijkt me dat ze geen geld meer van/voor me krijgen?

 32. King Billy 29 december 2012 om 01:28

  Blankfein zei toch dat bankiers God’s werk op aarde doen? Vanuit de Joods Gristelijke traditie kunnen de Paus en Blankfein elkaar een hand geven. Kruisbestuiving van de Thora, het Oude en Nieuwe Testament. Calvinistische boekhouders ook van de partij. Een vleugje Confucius erover -dat past perfect, want Confusianisme is geen religie, maar een élitaire ideologie- een paar Jezuietische zetbazen inhuren en ‘here we go!’
  1 Cor.13 anders verklaard.

 33. Aad Verbaast 29 december 2012 om 09:57

  @King Billy: dan mag inmiddels het begrip oecumene wel bijgesteld worden omdat dat streven op diverse vlakken al breder is gerealiseerd dan ze zelf openlijk toegeven. Nog even oplossen of er, en zo ja wie nu de echte verlosser is. Maar ja, ik denk dat ze daar wel uitkomen. Ook als ik Beijing er even bij neem in deze drie-eenheid. Ze delen allen (Cor 13) hun liefde voor geld. Om het woord verafgoden maar niet te gebruiken. Ligt gevoelig.

 34. Aad Verbaast 29 december 2012 om 11:22

  @Allen: Over tijdsbesparende apparaten gesproken weer ter aanvulling: de handelingen. Nou ja van de Paus dan achter de iPad om zijn twitter account te activeren http://www.youtube.com/watch?v=gUWesjnGIsw&feature=youtu.be en later zijn eerste tweet de wereld in te slingeren: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Ub3Qp8T6Ppc

 35. King Billy 29 december 2012 om 12:15

  Persbericht EU over interview met Van Rompuy in the Guardian:
  Laatstste alinea:
  “The EU, like any political system and every level of government, has its faults and can make mistakes. Our common challenge is to correct any mistakes, and ensure that they do happen again in the future.
  We have to focus on the essence and not on the details or particular incidents.”
  To be or to be?

  Klik om toegang te krijgen tot 134561.pdf

 36. Aad Verbaast 29 december 2012 om 12:23

  @King Billy: Hilarisch. Lijkt me toch dat er een taalfoutje in is geslopen:
  ==.. mistakes, and ensure that they do happen again in the future. ==
  Het beleid is dus om fouten die gemaakt zijn te herstellen, om vervolgens te verzekeren dat er in de toekomst weer opnieuw fouten gemaakt worden. Zo blijf je natuurlijk wel lekker bezig.
  Om te verzekeren dat er fouten gemaakt gaan worden is een niet zo’n grote uitdaging voor ze. Dat kunnen ze weer ‘met twee vingers in de neus’. 🙄

  VVD gaat zich ook zorgen maken: http://www.nu.nl/politiek/2992947/kritiek-vvd-eu-voorzitter-van-rompuy.html
  ”Dat is de methode-Van Rompuy”, zei Verheijen over het werk van de Belgische EU-president. ”Heel veel mist creëren, heel veel onduidelijke termen, allerlei termen door elkaar gebruiken en stapje voor stapje landen meenemen.”
  http://www.bnr.nl/topic/politiek/620401-1212/kritiek-vvd-op-eu-voorzitter-van-rompuy?s_cid=HUD

 37. King Billy 29 december 2012 om 13:02

  Van fouten leert men. Hoe meer, des te beter. En mist creëren, m.b.v.van de ‘Spaak’ methode, de door Juncker genoemde werkwijze volgen: ‘We bedenken iets, lanceren het, als er dan geen geschreeuw ontstaat, gaan we door’. Beroemd geworden interview in Der Spiegel eind jaren ’90, dat nog steeds wordt aangehaald. Door filosofen, zowaar, Habermas en Sloterdijjk o.a.
  ‘Jan Bouma, waar ben je nu?’ …….
  Tja, als er dan ook nog een Belgische Haiku schrijver het voortouw mag nemen, die walgt van referenda en een gekozen EU en EC president, moeten rookgordijnen opgetrokken worden.

  Toch, in alle eerlijkheid, Van Rompuy houdt het ‘zooitje ongereld’ redelijk onder controle. Een opvolger vinden wordt niet eenvoudig.

 38. Aad Verbaast 29 december 2012 om 13:28

  @King Billy: geheel eens met je observaties en gedachten.
  Nou ja, misschien uitgezonderd de laatste dan. Zijn rol in deze is me niet geheel duidelijk. Zou dat zo’n grote uitdaging zijn dan? Lijkt mij van niet. Is meer een onderonsje, theekransje in Brussel onder gelijkgezinden. Is niet veel voor nodig dat clubje bij elkaar te houden.

 39. blutch1 29 december 2012 om 16:54

  De opvolger dient tenminste weer een Belg te zijn. Die hebben de meeste ervaring met een clubje bijeen houden.

 40. Aad Verbaast 29 december 2012 om 17:45

  @Blutch1: Is maar hoe je het bekijkt. Koning Albert kreeg de wind van voren toen hij waarschuwde tegen polarisatie in de samenleving. Kan je positief bekijken of negatief. Laat ik het maar positief zien dan.
  Vraag me trouwens af of de kerstboodschappen rouleren tussen de staatshoofden. Valt niet zo op. Beatrix had het er jaren geleden ook al over.. 😉

 41. Aad Verbaast 29 december 2012 om 18:42

  @allen: Mooi nieuw woord: crisisoptimisme. Mag van mij alsnog het woord van 2012 worden.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3370083/2012/12/29/Weidmann-waarschuwt-voor-crisisoptimisme.dhtml
  Is het overigens voor of tegen iets waarschuwen?

 42. blutch1 29 december 2012 om 19:04

  Als je die kerstboodschappen ontdoet van: samenwerking, de broekriem aanhalen, naar de toekomst kijken, dan blijft er vrijwel niets over.
  De crisis kun je beschouwen als tegenwind.
  Zelfs koningen blijken er dus niet aan te ontkomen. 🙂

 43. blutch1 29 december 2012 om 19:05

  Mi voor iets waarschuwen.

 44. EJW 29 december 2012 om 21:39

  Ik verdiep me totaal niet in die kerk en de rituelen en alles wat er bij komt. Heb me de afgelopen week wel verschrikkelijk kwaad gemaakt over uitspraken van de Poop en zijn handlangers. Het ging over homo’s en vrouwen. Ik vond het haatzaaien en gevaarlijk omdat deze kliek in bepaalde landen nog veel aanhang heeft. Ik denk zeker dat jij die uitspraken wel kent als man met een brede belangstelling.

 45. King Billy 29 december 2012 om 22:04

  Over twee uur ligt hier de Zondagseditie van de FAZ in de bus. Trouw trekt wel vaker artikelen uit hun verband. Afgaande op wat Trouw schrijft waarschuwt Weidmann voor monetaire staatsfinanciering aangezwengeld door politici die hun verantwoordelijkheden doorschuiven naar de ECB. En tegelijkertijd daarmee de ECB nog verder kunnen politiseren. Draghi moet nog komen met zijn Nieuwjaarsrede. Hij houdt geen Kersttoespraken.

  En Belgen hebben nog een reden om de boel bij elkaar te houden. Het europese slagveld moet beperkt blijven tot de ivoren torens in Brussel. Omdat er geen Europese Grondwet is, die het mogelijk moet maken om een EU president te kiezen, inderdaad goed mogelijk dat wederom een Belg de klos is.

 46. King Billy 29 december 2012 om 23:25

  Dagblad Trouw bericht slechts op een beroerde copy-paste wijze n.a.v. van een aankondiging op internet van het interview met Weidmann. In de papieren zaterdageditie van de FAZ nog geen woord daarover.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/bundesbankpraesidenkt-weidmann-die-ursachen-der-krise-sind-noch-lange-nicht-beseitigt-12009140.html

  De titel in de aankondiging dekt slechts deels van de explosieve lading.
  „Ich befürchte stabilitätspolitische Risiken und die Gefahr einer Vermischung von Geld- und Fiskalpolitik.“ Die Notenbank könne lediglich „Solvenzrisiken zwischen den Euroländern unbegrenzt umverteilen“, was eine Art Versicherung sei: „Aber die Versicherung macht das System noch nicht stabiler.“ Und: „Das Eurosystem darf sich nicht in die Nähe zur monetären Staatsfinanzierung begeben.“

 47. King Billy 30 december 2012 om 00:28

  Het interview met Weidmann is gekoppeld aan dit artikel over Draghi in de FAZ.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/menschen-wirtschaft/ezb-praesident-mario-draghi-mann-des-jahres-12003096.html
  Draghi als ‚hoeder‘ of ‚redder‘ van de euro. Inclusief een rondvraag. 78% van de lezers vindt dat Draghi’s beleid een inflatie aanjager is.
  Reakties zijn veelzeggend.

 48. King Billy 30 december 2012 om 09:11

  ‘Ik sta in brand’ zegt Weidmann. Hij houdt Draghi een paar parolen voor en wordt aanvoerder van een buitenparlementaire oppositie, volgens de FAS.
  Maastricht, 60% staatsschulden: ‘dan praten we over vergezichten’. ‘Er is geen animo voor een politieke unie en dan moet ieder land ook haar eigen verantwoordelijkheid nemen’. M.a.w., geen socialisering van schulden. Geen bail-out.

 49. Aad Verbaast 30 december 2012 om 09:18

  @Blutch1: kijkcijfers van de kwien waren dit jaar dan ook 550.000 lager dan het vorig jaar. 750.000 tegen 1,3 miljoen. Beetje commerciële omroep verliest dan toch het vertrouwen in het format..

 50. Aad Verbaast 30 december 2012 om 09:23

  @EJW: viel allemaal nog wel mee. De media blies een en ander op zoals gewoonlijk. De Paus had het over ‘het gezin als hoek van de samenleving’. Het woord homo kwam niet voor in de speech.
  Maar ja, zijn personeel vliegt in niet mis te verstane taal nog wel eens uit de bocht:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3369099/2012/12/27/Italiaanse-priester-Vrouwen-hebben-geweld-aan-zichzelf-te-danken.dhtml

 51. Aad Verbaast 30 december 2012 om 09:44

  @King Billy: 23:25: == Die Notenbank könne lediglich „Solvenzrisiken zwischen den Euroländern unbegrenzt umverteilen“ == is dat een hint naar target2?

  Dat kranten van alles van elkaar overnemen valt me inderdaad meer en meer op. Ook tussen kranten waar de internetredacties niet op een verdieping zitten. Nieuws wordt meer en meer een knip en plak exercitie, een onderonsje.

  Draghi: ik moet hem nageven dat als ik even reflecteer op het afgelopen jaar, dat hij meer heeft betekend voor het beteugelen van de crisis dan de hele Europese Commissie en Raad bij elkaar.
  Let wel “beteugelen”, want er is nog niets opgelost.

  Bijzondere situatie natuurlijk dat de rente die je krijgt inmiddels lager is dan de inflatie. Zo worden we allemaal slapend arm. Het was overigens wel een goed beleggersjaar.
  Zie de uitzending van nieuwsuur van gisteren. http://nieuwsuur.nl/onderwerp/456358-beurs-top5-analist-verliest-van-leek.html
  Rendement van ‘de mandjes’ lagen boven de 20%. Over de jaren heen overigens deden de analysten het niet beter dan een aap, clown, etc.. Geeft ook weer te denken.
  Gezien mijn haperend beleggersoptimisme, en gevoeligheid voor beleggersstress begin ik er toch maar niet meer aan.

 52. King Billy 30 december 2012 om 11:15

  Niet alleen Target2, ook het EMS en andere gemeenschappelijke bestaande en nieuwe fondsen.
  Misschien toch niet zo gek, dat Karlsruhe deelname in het EMS begrensd heeft tot 190 miljard voor DE. Daarmee is een precedent geschapen.

 53. Aad Verbaast 30 december 2012 om 11:21

  @King Billy: lijkt me heel verstandig dat te begrenzen. Geef je deze heren een vinger dan nemen ze de hele hand, de hele arm, het hele lijf.

  Wat heeft die 1600 miljard tot nu toe opgebracht?

 54. King Billy 30 december 2012 om 17:46

  Heeft totale chaos vooruitgeschoven. De structurele problemen, bij naam genoemd door Weidmann, zijn onvoldoende geadresseerd.
  Overigens een fraai artikel dat uitstijgt boven de financiele problemen, en de grondvesten van wat doorgaat voor europese unie, niet dé Europese Unie, belicht.
  http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/europas-zukunft/folgen-der-finanzkrise-das-system-ist-korrigierbar-12008404.html
  ‘Rechtsstaatlichkeit und Demokratie sind die unabdingbaren institutionellen Voraussetzungen für das Bestehen im globalen Wettbewerb. Die Versuchung, auf die in der Krise liegende Gefahr durch Ausdehnung der Macht staatlicher Instanzen – ob in Berlin oder Brüssel – zu reagieren, geht zwangsläufig mit Einschränkungen der Freiheit einher.’

 55. Aad Verbaast 31 december 2012 om 01:01

  @King Billy: ik ken systeem waarbij, op het moment dat meer dan 1 persoon met elkaar moeten leven vrijheid/vrijheden niet worden beperkt. Wil iemand volstrekte vrijheid dan moet die ergens op een paradijselijk eiland gaan leven zonder iemand anders in de buurt. En dan nog.
  Dit in het achterhoofd houdende kan het dus een drogredenering zijn om te stellen dat je daarom maar geen macht (tegenovergestelde van vrijheid) zou moeten verschuiven naar bv Brussel, of welke instantie dan ook.
  Kern is: wie/wat is het beste opgesteld, en onder welke voorwaarden om echt iets te kunnen betekenen om de samenleving goed te laten functioneren.

  Chinezen benaderen deze vraag op een veel directere manier: het kan ze geen moer schelen hoeveel vrijheid/soevereiniteit ze op moeten geven, zolang ze er persoonlijk maar steeds(!) beter van worden. Zo wordt China bestuurt. Maar het duidelijkste voorbeeld is wel het succesnummer Singapore. Volstrekte dictatuur, met vele fascistische denkbeelden. Hoor je niemand over mopperen daar..

 56. Zilvertje 31 december 2012 om 11:10

  Dankjewel dat ik deze ochtend zo heerlijk heb kunnen lachen, geweldig! De allerbeste wensen.

 57. Aad Verbaast 31 december 2012 om 11:13

  @Zilvertje: Gelukkig maar weer. Dat was ook de bedoeling 🙂
  Jij ook de allerbeste wensen!

 58. Aad Verbaast 31 december 2012 om 11:22

  @allen: op de valreep zijn toch nog meer dan 100.000 keer mijn blogs aangeklikt in 2012 (ex-mezelf). Dank aan allen!
  Het was weer een fraai blogjaar dankzij jullie allen.
  https://aadverbaast.wordpress.com/2012/annual-report/

 59. King Billy 31 december 2012 om 13:35

  @Aad Verbaast re 11.22. Avec plaisir!
  re 01.01.

 60. King Billy 31 december 2012 om 13:42

  Re 01.01.

  @Aad verbaast.re:
  Goldman Sachs adviseur Otmar Issinger, http://de.wikipedia.org/wiki/Otmar_Issing, invloedrijk, hield een pleidooi voor meer democratie om breed draagvlak te cre-eeren. Hij haalde in dit verband het Chinese model aan, verwees indirect naar de positie van ontevreden Chinese doorsneeburgers in de Piramide van Maslov in het artikel. Europese burgers staan op een andere trede in verschillende piramide’s.
  ‘If you can’t beat them, join them’, waar en hoe dan ook. Europa is niet China en China is niet Singapore en Singapore is niet Griekenland. Alhoewel Griekenland de hele wereld in de ban houdt.
  „Im globalen Kontext findet das Lager der Anhänger des „chinesischen Modells“ immer mehr Anhänger. Und doch sprechen die Erfahrungen der Geschichte wie theoretische Erkenntnisse eine ganz andere Sprache. Mit zunehmendem wirtschaftlichen Erfolg und individuellem Wohlstand wächst der Wunsch nach Freiheit – ein Wunsch, der sich am Ende nur um den Preis brutaler Gewalt unterdrücken lässt. Dieses China abgeschaute Modell käme damit so oder so zu einem Ende.”

 61. Aad Verbaast 31 december 2012 om 14:17

  @King Billy: mate van hang naar democratie heeft inderdaad wel met het niveau van welvaart te maken. Of met Maslov zo je wilt. Maar ik blijf onraad proeven als in de pleidooien er wordt gesuggereerd dat er een lineair verband zou bestaan tussen de mate van democratie en verworven vrijheden. Lijkt me meer een schijnverband.
  P.S. om misverstanden te vermijden overigens: ik zal democratie blijven verdedigen.

 62. Burro 1 januari 2013 om 22:14

  Ook een gelukkig en gezond 2013 toegewenst.

 63. Aad Verbaast 2 januari 2013 om 00:36

  @Burro: dank! Ik wens je ook het allerbeste toe Burro. Verder heb ik speciaal voor jou een en ander samengevat in een speciale nieuwjaarskaart voor je die ik op het internet heb gezet 😉
  https://aadverbaast.wordpress.com/2013/01/01/nieuwjaarskaart-2013-voor-jullie-allemaal/

 64. jeetjemina 10 januari 2013 om 16:53

  Mijn moeder werd bij mijn geboorte al verteld dat ik zonder doping niet in de hemel zou komen!
  Niets nieuws onder de zon dus!
  gre va

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: