Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Over afgeleide en ongeleide projectielen. Derivaten


Denk je zo onderhand een beetje gewend te zijn aan grote getallen, blijkt er toch nog weer een overtreffende trap van te bestaan: de derivatenhandel. Een ongereguleerde en ongecontroleerde wereldwijde handel in risico’s. Sinds de crisis alleen maar tot ongekende hoogte toegenomen. Met enorme risico’s. Nou ja, voornamelijk voor de burgers dan. De banken blijven vooralsnog buiten schot.

Derivaten
Afgeleid van het Latijnse woord voor “afgeleide”. Je ontleent waarde aan de waarde van een ander goed. Oorspronkelijk bedoeld om je in te dekken tegen financiële risico’s. Maar inmiddels verworden tot een volstrekt uit de hand gelopen wereldwijd speculatie bombardement. In omvang geëxplodeerd sinds Clinton (ja, ja) in 2010 de derivatenhandel dereguleerde  en daarmee een criminele vrijhandel creëerde van ongeëvenaarde omvang.

Banken zouden banken niet zijn als er inmiddels over alles kan worden gespeculeerd. Over de waarde van aandelen, tot voedselprijzen, tot omvallen van munten en regeringen. Het kan niet op. Creativiteit in combinatie met hebzucht kent geen grenzen, zo blijkt. Met als perverse prikkel dat de risico’s konden worden afgewenteld op de burger. Gaat het goed dan mogen ze de winst in eigen zak steken.

Het derivaten wapenarsenaal
Even gravend kom je een keur van vormen tegen waaruit kopers en verkopers van risico’s kunnen kiezen. Lees en huiver:
Opties, futures, forwards, swaps; turbo’s, speeders, sprinters, trackers, warrants, etc..
Allen overigens weer onder te verdelen in een imposante lijst verschijningsvormen. Aan opties geen gebrek!

Duizelt het al? Natuurlijk. Dat is nou juist de bedoeling!

En als je al mocht denken dat het een randverschijnsel is dan kom je helemaal bedrogen uit.
Even als referentie. De wereldwijde omvang van het BNP is 50.000 miljard euro.
De handel in aandelen wereldwijd is 30.000 miljard euro. Ook niet misselijk natuurlijk.

Maar dan: de markt voor derivaten is 600.000 miljard euro!! Maar liefst 12 keer zo hoog als het totale BNP van de hele wereld!!

De kanonnen in de derivatenhandel
Maar alsof dat al niet genoeg is. De handel en wandel zijn ook nog eens in handen van slechts enkele banken. In dit plaatje levendig in beeld gebracht. Bekende namen. De belangrijkste toppers zijn (en hun ‘exposure’):

Morgan Stanley : 1.700 miljard dollar
Wells Fargo : 3.300 miljard dollar
HSBC : 4.300 miljard dollar
Goldman Sachs : 44.000 miljard dollar
Bank of America : 50.000 miljard dollar
Citibank : 52.000 miljard dollar
En aanvoerder: JP Morgan Chase : 70.000 miljard dollar

Allemaal banken die “too big to fail zijn”. Stuk voor stuk betrokken in grote schandalen.

In 2003 noemde Warren Buffett (zelf ook geen onverdienstelijk belegger) de handel in derivaten al weapons of mass destruction. Ver voor de crisis. Sindsdien is die handel bezig met een wereldwijde nietsontziende wapenwedloop.

En de politiek? Tja, die heeft het allemaal mogelijk gemaakt. Stond er bij en keek er naar.
Inmiddels proberen ze nu ook deze uitslaande brand “haastig” weer te blussen met wat halfslachtige maatregelen.

Maar wat nodig is (een verbod op speculatie) gaat er niet van komen. Want wie durft dat risico te nemen? Geen bank die daar een derivaat voor wil ontwikkelen.

“Give a man a gun and he can rob a bank. Give a man a bank and he can rob the World”

 

Terug lezen:
07/2012 Banken delen de lakens uit op eurotop
03/2012 Het monetaire massagraf als de Eurobom-barst. Target2
02/2012 Target2. De doodgezwegen alles vernietigende tikkende tijdbom in Europa
11/2011 Goldman Sachs sucks
11/2009 “Ik doe God’s werk”

Plaatje: http://calitreview.com/273

457 Reacties op “Over afgeleide en ongeleide projectielen. Derivaten

 1. Jan Bouma 24 juli 2012 om 17:42

  Op alle vorige blogs heb ik het continu gehad over ‘de financiële maffia’; we kunnen ermee doorgaan op dit blog. Wanneer pikken we het niet meer?

 2. Aad Verbaast 24 juli 2012 om 17:47

  @Jan: == Wanneer pikken we het niet meer? ==
  Ik pik het allang niet meer. De hamvraag is natuurlijk: wanneer pikken ZE het niet meer.

 3. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 24 juli 2012 om 18:55

  Derivaten zijn normaal gesproken deel producten van….
  bv was benzine van aardolie, enzymen van aardappels.
  Maar dat daar handel in is, dat maakt toch niks uit?
  kennelijk hebben mensen het geld ervoor….

 4. Mihai 24 juli 2012 om 19:01

  De westerse wereld en dan met name de babyboomers huilen krokodillentranen terwijl de rekening met name terechtkomt bij de generatie die nu het geld moet gaan verdienen voor de hele meute onrendabelen die op de bagagedrager meelift. Dat de banken geprofiteerd hebben van de incompetentie van de overheden en het materialisme van de bevolking is hun goed recht (mits binnen de wet) want die hebben op (kleinere schaal) even goed meegeprofiteerd.

 5. Aad Verbaast 24 juli 2012 om 19:17

  @kleet: misschien even beter de tekst doorlezen?

  @Mihai: hoe vaak zitten ze niet buiten de wet te opereren? De laatste weken alleen al genoeg voorbeelden. Het gaat maar door.
  Verder: mijn referentie is niet enkel de wet. Dat is wel de absolute minimum grens. Willen we de wereld nog leefbaar en beheersbaar houden dan moeten er hogere standaarden aangelegd worden.

 6. Anouska 24 juli 2012 om 19:22

  Ernstig dit… goed samengevat Aad… ik was echt verbouwereerd dat lieden dus gokken op het vernietigen van een land en het in de afgrond storten van mensen…
  Uitzending van Tegenlicht: de flashcrash, alles ook nog computergestuurd met de snelheid van nanoseconden…
  In dit licht wil ik tegengas geven … schizofrenie is niet de ergste psychiatrische aandoening…
  http://www.zerohedge.com/contributed/2012-07-14/why-don%E2%80%99t-corrupt-players-wall-street-and-dc-show-remorse-their-destructive-a
  Psychopaten zijn het… no mercy verdienen zij van ons…
  Jan mag dan een dromer zijn, ik zie dat veel liever dan dit soort lieden… 😉 … liederlijk wordt je er van…

 7. Johan 24 juli 2012 om 19:51

  Alle banken failliet laten gaan en met een schone lei beginnen. Er zit niets anders op. Dit is een olievlek die zich uitbreidt tot aan …

 8. Aad Verbaast 24 juli 2012 om 19:55

  @anouska: dank voor de link. Hoe meer onderbouwing hoe beter.
  Groot schandaal natuurlijk. Voedselspeculatie: honderden miljoenen hongerenden extra..

  @Johan: draconisch voorstel van je. Voel ik toch meer voor harde maatregelen. Om de banken terug naar de core-business te brengen: de nuts-functie. De rest mag morgen de prut inzakken.

 9. blutch1 24 juli 2012 om 19:58

  Dat de markt voor derivaten 600.000 miljard euro is zegt me helemaal niets. De derivaten zijn een zero-sum game. Tegenover elke koper staat een verkoper. Als je het in het klein doet zijn verliezen onontkoombaar, in het groot echter niet. Voor beeld opties. Stel de opties AEX december.
  Als een bank alle beschikbare callopties vanaf 200 en hoger verkoopt en daarbij alle beschikbare putopties vanaf 400 en lager en de AEX eindigt in december tussen 200 en 400 is er altijd een flinke winst. Echter, iedereen die daar maar een deel van doet heeft verlies. Een bank moet een flinke margin hebben om zoveel opties te kunnen verkopen, iets dat een instituut of een privépersoon gewoon niet heeft.
  Het voorbeeld van Vestia ging niet om verlies, maar om een margincall van de bank. Dit bedrag zou bijgestort moeten worden om de positie te kunnen behouden. Of er uiteindelijk verlies wordt gemaakt is pas duidelijk op het moment van verstrijken van de looptijd. Overigens, wie heeft de voorlopige winst opgestreken in dit geval? Juist, de bank. Je kunt het hele bedrag wel tot de markt rekenen, maar het kan gewoon weggestreept worden en dan telt het niet meer mee in de markt.

 10. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 24 juli 2012 om 20:14

  Dat is ongeveer even groot slap gelul als de SP die alle privee bezit wil afschaffen…

 11. blutch1 24 juli 2012 om 20:23

  @Kleet, het zou gemakkelijker zijn als je aangaf wat er groot slap gelul is. Dat de SP alle privébezit wil afschaffen, iets dat jij in de commentaren hebt gelezen, of in de posting zelf.

 12. Aad Verbaast 24 juli 2012 om 20:30

  @Blutch: eens dat het om ingenomen posities gaat en dat die op zich geen waarde vertegenwoordigen. Precies de reden dat ze niet zijn opgenomen in het BNP.
  Aan de andere kant is het natuurlijk wel heel bijzonder dat de ingenomen posities inmiddels 12 keer zo groot zijn als 7 miljard mensen aan waarde met elkaar bijeensprokkelen in een een jaar.
  Ik zag de parallel wel met de kernbommen. Arsenaal kan meerdere malen de wereld vernietigen. Maar ze gaan gelukkig (nog) niet allemaal tegelijk af.
  Daar is inmiddels overigens wel vooruitgang geboekt. Niet genoeg, maar toch.

  IJsland: ik zal de eerste zijn die ook voordelen van minder groei ziet.

 13. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 24 juli 2012 om 20:33

  Dat was hun propaganda toen ze begonnen eind jaren 80 als ik het wel heb…vandaar ze niet zo serieus genomen werden.

 14. Anouska 24 juli 2012 om 20:39

  @weledelgestrenge heer van der Kletersteeg… u was toch voor het terugbrengen van de SOCIALE toestand? Hoe sociaal is het dan als rijke man je geld te beleggen/vergokken in derivaten die landen, mensen, voedsel (een basisbehoefte) om zeep helpen…? Om rendement (winst)… te verkrijgen over de centjes op de vette bankrekening … door middel van financiele constructies die geen tegenprestatie hebben in de reeele wereld … eten en drinken ofzo…
  Dat is toch niet uit te leggen? “Kennelijk hebben mensen het geld ervoor” … waar is de moraal? De moraal om mensen NIET in het verderf te willen storten… zonder daar dan ook nog eens geld aan te willen en erger nog: DURVEN te verdienen….

 15. Mihai 24 juli 2012 om 20:52

  @Aad
  Zeker. Probleem is alleen hier dat “De Banken” een containerbegrip is. De eenvoudigen van geest simplificeren dat tot een makkelijk te begrijpen zondebok in de vorm van een kleine corrupte elite die de rest beroofd (heeft). De waarheid is is dat de banken een heleboel (kleine) aandeelhouders hebben die net zo hard hebben mee geprofiteerd van al het gesjagger en gesjoemel. Idem de overheden (in de vorm van b.v. belastingen) of b.v. de persioenfondsen. Jarenlang meegeprofiteerd. Zelfs onderwijsorganisaties met hun grote reserves en/of beleggingen. Of Jan-met-de-Pet, die steeds leuker ging wonen tegen minder kosten, door de jarenlange onrealistische opstuwing van de huizenprijzen. En wie zijn nu de verliezers in dit pyramidespel: juist.

 16. blutch1 24 juli 2012 om 20:54

  @Anouska, leg de schuld niet bij de verkeerde. Een boer die zijn toekomstige oogst alvast verkoopt doet niets kwalijks. Een groot bakkerijbedrijf dat zijn graan voor een vastgestelde prijs ver tevoren koopt is niets mis mee. Dat gaat via de derivatenhandel in dit geval futures. De forse stijging van de voedselprijzen werd vnl veroorzaakt door de grote hoeveelheid dollars die Bernanke in het systeem gooide. Inflatie dus. Tussentijdse stijgingen/dalingen worden vaak veroorzaakt door berichten over droogte cq wateroverlast. Ik zeg niet dat er tussendoor niet gemanipuleerd wordt, maar dat is meestal door handelaren, niet door boeren en bedrijven.

 17. Jan Bouma 24 juli 2012 om 20:55

  @Aad… 17:47
  Nee, ik bedoel uiteraard wanneer pikken WIJ (de kiezers, de burgers) het niet meer. De financiële maffia noch de politici zien geen aanleiding om hun praktijken te beëindigen. “Het gaat toch goed”. We zijn zeker vergeten George Soros en zijn speculatie tegen het Britse pond in 1992? http://www.investopedia.com/ask/answers/08/george-soros-bank-of-england.asp#axzz21ZC9fVjD
  Munt- of valutaspeculatie – wat ik ook talloze malen genoemd heb – is één van de allergrootste commodities op de wereld. Ook daar dient een eind aan te komen. De “nutsfunctie” van banken als dienstverleners aan het publiek is toch al een zeer marginale en nauwelijks te verdedigen maatschappelijke activiteit nog omdat die voortdurend door schandalen wordt geteisterd.
  “Sustainable finance” bepleit Herman Wijffels.. Ja, ja, morgen brengen.

  Overigens als basisvorm is de termijnmarkt natuurlijk al heel lang bekend. Bedoeld om risico’s voor producenten te beperken. Niets op tegen. Waar wel wat op tegen is het misbruik ervan.

  @Mihai… 19:01….prima zo.

  @Anouska…19:22
  Ik probeer de dromen te combineren met de harde praktijk… 🙂

  Tot morgen!

 18. king billy 24 juli 2012 om 20:59

  http://www.querschuesse.de/der-libor-skandal-%E2%80%93-eine-logische-industriepolitische-konsequenz/
  Ingezonden arikel, waar de relatie tussen het Libor schandaal , de bankenomvang , derivaten en politiek, mondialisering en financiele industrie- en bankenbeleid wordt uitgelegd.
  Derivaten zijn gewoon een casinospel, waarbij de bank de enige is die ALTIJD wint. Banken kleiner maken, opsplitsen, investeren in ‚Realwirtschaft‘, het derivaten bouwwerk wordt al geleidelijk afgebroken, Goldmann Sachs verlegt reeds de koers, EFSM, ESM, IMF en staatshulp houden het huidige systeem in stand indien dit niet geflankeerd wordt door nieuw beleid, politiek, ECB, FED op alle fronten.
  En veel meer.

 19. Jan Bouma 24 juli 2012 om 21:00

  @Mihai…20:52
  Ik lees nog net je comment. Ik begrijp dat je je frustraties over je grenzeloze afgang op het vorige blog nog moet verwerken maar ik waarschuw je. Dat kan ook hier ook gebeuren; alleen wie heeft daar belang bij? Jij toch zeker niet? Hè? 🙂

 20. king billy 24 juli 2012 om 21:03

  @Jan Bouma, 20.55. Terzijde: =Nee, ik bedoel uiteraard wanneer pikken WIJ (de kiezers, de burgers) het niet meer.=
  Valt er dan plotseling iets te kiezen?

 21. Anouska 24 juli 2012 om 21:10

  @blutch1 oke 😉 maar toch… de ecb doet toch niets anders…? geld erin gepompt door ltro ?
  Handelaren… moraal dus, allemaal een soort kip – ei verhaal… ik ben ook maar een minihamster die op de een of andere manier meedraait in deze waanzinnige tredmolen die niet stoppen gaat maar alleen maar harder blijft draaien… ik blijf in balans door weg te geven wat een ander heel hard nodig heeft… misschien zie ik het wel helemaal fout, sorry dan alvast … 😉

 22. Aad Verbaast 24 juli 2012 om 21:21

  @Mihai: dat velen hebben meegeprofiteerd van criminele activiteiten praat niets goed respectievelijk maakt het niet minder erg. Integendeel. Die mogen allemaal geplukt worden wat mij betreft.

 23. blutch1 24 juli 2012 om 21:23

  @Anouska, je hebt gelijk. inds kort is Draghi ook bezig met hetzelfde. Maar aangezien al die produkten nog steeds in dollars verhandeld worden heeft die de meeste invloed.

 24. Aad Verbaast 24 juli 2012 om 21:25

  @Jan: genoeg redenen die je opsomt om de hele bankensector rigoureus op de schop te nemen.
  Volstrekt uit de hand genomen op alle vlakken.

  @King Billy: precies!
  Maar geloof je echt dat GS de koers aan het verleggen is?

 25. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 24 juli 2012 om 22:01

  @Anoeska.
  In principe hang ik aan de sociale condities geen moraal; ik zorg wel voor mijzelf.

  Maar waar bv de moraalridders schuldig aan zijn is aan het explosief stijgen (tot 400%) van de voedselprijzen.
  Die moesten zonodig bio-ethanol, maar waren te stom om een enkel zinnetje in die wetgeving toe te voegen; …” maar niet van zaken die voor menselijke voeding gebruikt worden”..

  Ook nu hebben ze dat nogsteeds niet erbij gezet.
  Prijs; 100 millioen mensen meer met honger.
  maar allez, die verrekken in iets schonere lucht….

  Ironie; algen brengt veel meer op en is veel effectiever; 52 ton per hectare.
  maar die millieu randdebilen zien niet wat ze doen, of het zijn pure fascisten.
  Achtelijk in ieder geval.

  Voila; niet alleen de bankjes hoor, dat is erg simplistisch…

 26. king billy 24 juli 2012 om 22:17

  Mag ik ook even vangen, ongekozen Barroso en 27 ongekozen commissarissen?
  Waar nagenoeg alle lidstaten moeten bezuinigen terwille van de Ode of Joy , `Alle Menschen werden Brüder‘, solidariteit dus met de zwakke broeders en noodlijdende banken, heeft de Europese Commissie zich een budget toebedeeld voor 2013 dat 2.79% hoger is dan 2012. Volgens de EC lager dan het voorspelde inflatie percentage. Een minderheid stemde tegen, waaronder Nederland, de grootste van de kleintjes.
  Persbericht EC: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/en/ecofin/132011.pdf

 27. Anouska 24 juli 2012 om 22:40

  @Kletersteeg: niet alleen bankjes hoor…, dat is inderdaad erg simplistisch… jammer … want dat heb ik niet bedoeld… ik doel ook op de verantwoordelijkheid, moraliteit van mensen met wat centjes (en ook zonder centjes)… handelaren die werken voor een bank/hedgefund or whatever… het zal je dagelijkse (zelf gekozen) bezigheid maar zijn…

 28. blutch1 24 juli 2012 om 22:42

  Kunnen jullie het GV. nou eens over de topic hebben.

 29. Aad Verbaast 24 juli 2012 om 23:00

  @Blutch1: ik heb (geïnspireerd door de experimentele software van @kleet) ook maar wat geschreven en alvast aangezet.. 😉

 30. Aad Verbaast 24 juli 2012 om 23:06

  @King Billy: dank. Even snel doorgescand, maar staat weer weer vol van de “vaagtaal”.
  Bijzonder inderdaad is dat ze zich op de borst kloppen binnen de voorspelde inflatie te blijven. Of dat de norm zou moeten zijn.
  Goede nieuws is dat Nederland heeft tegengestemd.
  == The Dutch, Swedish and UK delegations voted against and the Austrian delegation
  abstained. ==

  P.S. Zijn ze al bezig de banken aan te pakken? Toezicht stond op de rol toch? Niets meer van gehoord sinds de ‘toezegging’.
  Natuurlijk is mijn reserve dat toezicht één ding is, maar kan slechts een kleine stap zijn. Ze moeten worden aangepakt!

  P.S.: http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9424923/Debt-crisis-Greece-to-run-out-of-money-by-August-20.html

 31. blutch1 24 juli 2012 om 23:20

  Former Anglo Irish Bank executives in Dublin court
  http://www.irishtimes.com/newspaper/breaking/2012/0723/breaking26.html

 32. king billy 24 juli 2012 om 23:27

  @Aad Verbaast. Idd nx over toezicht. En dan nog. ASM en de duitse BAFIN houden ook toezicht…. Maarrrr, Duitsland en Spanje zijn overeengekomen versneld een bankenunie na te streven.
  Kunnen we hier niet een derivaten spelletje opzetten? De €/$ koers bijvoorbeeld?
  Om het voor de beginnende belegger duidelijk te maken, en lekker:
  Zo simpel gaat het, beleggen –gokken- in futures, suiker, de Forex, valuta. Je kunt wel 10* de inleg winnen en hoeft niets te verliezen met het stop/loss princpe.
  http://www.leerzelfbeleggen.com/futures/beleggen-in-futures

 33. Aad Verbaast 24 juli 2012 om 23:43

  @Blutch1: dank! Da’s alvast een begin. Maar ze hebben het dan wel over de individuele traders (tweede link).. En niet over de kopstukken. Die zijn toch verantwoordelijk voor alles wat er in de bank gebeurt?
  Naast enorme boetes (en niet een paar miljard) het gevang in!
  Rabo hoort ook bij het Liborgroepje..

  Nog een reserve die ik heb. Ik ken natuurlijk niet de Ierse rechtspraak. Maar in Nederland is men nog uiterst voorzichtig met het bestraffen van excutives. Ik breng even de Ahold case met van der Hoeven in herinnering. Kwam er ‘voorwaardelijk’ van af met een boete.
  In America ligt dat wel anders. De Enron CEO zit nog in de bak als ik me niet vergis.

  Maar ja.. de wetten moeten wel worden aangescherpt, zeker ook daar. Er lopen nog veel te veel criminelen rond die nog kunnen volhouden dat ze niets verkeerds hebben gedaan. Zie GS.

 34. Aad Verbaast 24 juli 2012 om 23:46

  @King Billy: == kun je nooit meer geld verliezen dan je inleg. == Hierboven had je het al over het casino die altijd wint. In dit geval de brokers natuurlijk.
  Gewoon verbieden dit soort indirecte handel. Net als dat harddrugs verboden zijn. Te verslavend en zeer ongezonde gevolgen.

  Bankunie: op zich geen enkel probleem met een bankunie. Als de regels waaronder maar goed zijn gedefinieerd.
  En niet een slap aftreksel van een doekje voor het bloeden.

 35. blutch1 24 juli 2012 om 23:56

  Met futures niets verliezen? Dat kan niet. Ten eerste begin je met de koopprijs te betalen, direct terugverkopen kan alleen tegen de biedprijs en die ligt dus lager. Waar zet je de stoploss? Direct eronder? Reken maar dat die opgeveegd wordt. Verlies is verschil tussen aan-en verkoop + de kosten. Of denkt iemand hier zo slim te zijn om de richting van de koers direct goed te voorspellen? En zelfs als dat een keer lukt, dan komt de psychologie om de hoek kijken.
  En hou rekening met een margin die elke keer kan veranderen. Te weinig margin dan wordt je positie direct gesloten. En wie dacht dat dat met winst was?
  Futures zijn het meest gevaarlijke instrument. Niet aan beginnen.

 36. Jan Bouma 25 juli 2012 om 06:40

  ’n radicale opschoning is vereist! (….) En soms gebeurt dat ook.. 🙂

  @King Billy… 21:03
  Inderdaad sla je de spijker op de kop met de vraag “wanneer hebben wij wat te kiezen?”
  De premisse zou zijn dat dat het geval is. Per saldo worden immers alle besluiten van het parlement, ook die m.b.t. de HERSOCIALISATIE van alle schulden, door “ons”, kiezers maar zijnde domme stemmers, gesanctioneerd d.w.z. goedgekeurd.

  Het traject van de besluitvorming dient dus onder de loep te worden genomen en zeker als we er kritiek op hebben. Tenslotte worden we geacht ZELF aan de knoppen te zitten. Nu bevinden we ons in een uiterst moeilijke spagaat-positie. Enerzijds wensen de pensioenfondsen, de beleggers, het maximale resultaat namens een groeiende groep die daar aanspraak op maakt.
  Anderzijds blijken die aanspraken niet te verwezenlijken. Wat dan te doen? In ieder geval niet de Spaanse/Griekse/Italiaanse/Portugese/Hongaarse/Ierse/Litouwse/Franse/ en uiteindelijk ook volgens Moody’s de Duitse/Nederlandse/Luxemburgse overheden te dwingen tot een sluitende begroting en een winstgevend perspectief en waardoor de “continuïteit” zou kunnen worden verzekerd.

  Er is daarop namelijk geen garantie te geven.

  Diversificatie, innovatie, economische groei e.d. zijn afhankelijk van “de markt” maar men vraagt bij voorbaat goudgerande zekerheden. Een illusie.

  Laten we dus werken met die zekerheden die inderdaad te realiseren zijn. Ik noem dan de nationalisatie van de banken als een bruikbaar instrument.

  Allen een goeie dag… En ik ben benieuwd naar uw reactie op mijn voorstel… 🙂

 37. Appelvrouw 25 juli 2012 om 07:55

  Aad, wat een mooie afbeelding heb je er weer bij gezet.
  Veel wetenswaardigheden en links om op te klikken.
  Lijkt wel turbo sentiment! (die kreet kreeg ik in mijn mailbox)

 38. king billy 25 juli 2012 om 08:25

  Als ‘too big, too fail’ complete staten in de machtsgreep houdt, wat is de eerste en állerbelangrijkste stap om het hele gedonder rondom de euro enigzins onder controle te brengen? Volgens mij de banken splitsen en uitsluitend nog het nutsdeel vanuit de hulpfondsen ondersteunen.
  En (ongekozen) politici onderwerpen aan de wetgeving die van toepassing is op fraude vanaf € 1,90, zijnde de prijs van een haring die De Jager declareerde en gemeenzaam opvrat met omstanders die het gewoon uit eigen zak betaalden. Later zei hij ‘Ik mag graag een haring eten’.
  Als hij nu een rondje haring had weggeven was er niets aan de hand geweest.
  Typisch voorbeeld van een egoistische ‘Dutch Treat’.

 39. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 09:02

  @Blutch1: je bent een kenner begrijp ik. Mij duizelt het al snel met alle terminologieën die worden gebruikt. Al reden genoeg om er niet aan te beginnen. Nog even afgezien van de stelling die ik heb ingenomen: afschaffen die onzin.

 40. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 09:12

  @Jan en @King Billy: als het nutsdeel zou worden afgesplitst zijn we al een eind op de goede weg.
  Dan dat stuk ook onder zwaar toezicht stellen en onder strikte voorwaarden opdat ook daar (bv Libor) op niet criminele wijze de centen van de burger worden beheerd.
  Die activiteiten die niet onder het nutsdeel vallen kunnen grotendeels verboden worden. Daarmee is de boel al aardig opgeschoond. Valt dat dan alsnog om dan is het maar zo.
  En hebben de pensioenfondsen dan een probleem?
  Dacht het niet. Die hebben een ander probleem: ook daar moet het hele stelsel herzien worden. Om ook in die hoek er voor te zorgen dat het geen gelegaliseerde diefstal meer kan zijn (zie ander blog daarover).
  Ja, er is nog een hoop te doen. Kan je natuurlijk op zich al een revolutie noemen 😉

 41. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 09:15

  @appelvrouw: dankje. Foto uit de tijd dat men nog dankbaar een uitnodiging ontving om van nabij een ontploffende atoombom te mogen aanschouwen. Een stevige zonnebril kreeg men er bij geleverd. Dat waren nog eens tijden die zorgeloos konden worden doorgebracht.

 42. king billy 25 juli 2012 om 09:20

  http://www.bnr.nl/topic/beurs/962853-1207/ook-mkb-gaat-derivatenschip-in
  Gewetenloze hufters. Brengen MKB’ers in een nog grotere kredietklem. Dat kost banen. Daar staan gezinnen achter.

 43. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 09:44

  @King Billy: dat bedoel ik. Oppakken die lui.
  == Hoe het zo heeft kunnen lopen? Harmsen: “Ik denk dat dat komt omdat ze een groot vertrouwen hadden in hun bank. ==
  Wordt ook hoog tijd dat klanten eens gaan inzien dat criminelen niet te vertrouwen zijn.
  Banken vertrouwen hun klanten niet, en hebben ook geen enkel vertrouwen in hun collega’s van andere banken. En klanten zouden die banken dan wel vertrouwen?
  Voor geen cent!

 44. king billy 25 juli 2012 om 10:01

  Münchener Rückversicherung, de grootste risicoverzekeraar ter wereld. Topman spreekt zich uit.
  – Banken streng aan de lijn.
  – Opsplitsen, centraal toezicht.
  – Europese Raad (MP’s van lidstaten) en Europese Commissie reorganiseren
  – Verkiezingen voor sleutelfuncties in de EU

  http://www.handelsblatt.com/unternehmen/versicherungen/euro-rettung-muenchener-rueck-chef-fordert-schaerfere-bankenregulierung/6887058.html

  München. So konkret wie bislang kein Chef eines Dax-Konzerns fordert Münchener-Rück -Boss Nikolaus von Bomhard weitere politische Reformen, um den Euro zu retten. Vor allem die Banken will der Vorstandschef des weltgrößten Rückversicherers eng an die Leine legen, indirekt spricht er sich sogar für eine Zerschlagung der Deutschen Bank aus.

  Maar ja, de politici, hè? ’t is makkelijk om op zoek te gaan naar de schuldigen, en dit verandert nog niets aan de situatie, maar wie zijn eigenlijk de allergrootste hufters?

  Deze topbaas komt in ieder geval met constructieve voorstellen, die niet te horen zijn in het Brusselse bolwerk van Van Rompuy, Barroso en Schulz, voorzitter van het Europees ‘Parlement’.

 45. Johan 25 juli 2012 om 10:39

  Is mijn voorstel niet hard genoeg dan :-)?

 46. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 10:41

  @King Billy: dat zijn tenminste frisse geluiden. Moeten er meer van komen.
  Moeilijk te kiezen wie de allergrootste hufters zijn als er zo vele van zijn.
  Ondertussen wordt er maar door gekwakkeld en gekakeld. Schandalig.

 47. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 10:43

  @Johan: er is nog wel een verschil tussen “draconisch” en “hard” 😉

 48. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 11:07

  @Blutch1: verbaast me niets. Maar wie kan nu echt voorspellen wat het zou kosten (behalve de kop) als de eurozone uit elkaar zou vallen?
  Veel van de financiële posities zitten immers diep begraven in het totaal verknoopte financiële netwerk waar niemand meer zicht op heeft. Target2, derivaten, etc etc..
  Ik geloof het pas als ik het zie, ook in de wetenschap dat het dan veel te laat is.. 😯

 49. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 25 juli 2012 om 11:09

  Waar dit blog over gaat is over de vreemdsoortige handelsconstructies, die, als je het ruim bekijkt op speculatie berusten.
  De banken zijn daarin de ontwikkelaars die een dik graantje meepikken.
  De wetgever stelt de marges en controles.

  Maar het zijn de burgers die het doen.
  de ijsland bank knalde uit elkaar.
  Nederlanders hadden verlies; nou en?
  Was hun inhalerigheid die ze bewoog onnodige risico’s te nemen…
  Als je je voorpoten in het vuur steekt doet dat auw…

  Alles begint al met termijn handel.
  En natuurlijk drijft dat prijs op….

  maarre hoeveelkieperen de speculanten jaarlijks in de staatskas?

 50. Anouska 25 juli 2012 om 11:10

  Spoort voor geen meter allemaal, net de NS… : http://www.zerohedge.com/contributed/2012-07-24/tony-blair-don%E2%80%99t-hang-bankers
  Tony bleeert wat bij JP Morgan… tsja, wie is de grootste hufter…
  Nou blutch, als ze een cds afsluiten voor al dat gespeculeer dan laat dat in mijn ogen zien dat ze heel goed weten dat ze fout zijn, waarom zou je je immers ook nog eens verzekeren op je gespeculeer? Je speculeert dus op het bankroet van bijv. Griekenland en neemt daar ook nog even een verzekering voor…. te gek voor woorden allemaal…
  Wel ernstige vergelijkingen met de jaren 30 in Amerika, enorme droogte, beurscrash… daarna werd speculatie verboden door glass steel act en nog zoiets… securities exchange act ofzo…

 51. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 11:21

  @allen: mijn oog viel onder aan de blog op het getal 8 dat deze blog al is geciteerd in twitter.
  1 keer door mezelf, en 1 keer door OBA (standaard). Dus 6 keer door lezers die dit blog alweer aan hun lezers hebben doorgegeven. Niet gek.
  Verklaart ook de ruim 500 lezers van gisteren..

  Zoekend op twitter (zoekterm derivaten) kwam ik er een aantal tegen.

  en deze:

  Maar ook de volgende link:
  http://www.welingelichtekringen.nl/mootz/37296/cda-kamerlid-op-zoek-naar-verdwenen-41-miljard-euro.html

  Pensioenfondsen zouden 41 miljard hebben ‘verdiend’ aan (rente) derivaten.
  Geen gering bedrag natuurlijk.
  Mijn vraag (en die kwam ik dan niet tegen): laten ze dat niet zien? Ze klagen immers allemaal over te lage rendementen, waardoor én de premie omhoog moet, én de uitkeringen verlaagt moeten worden. Worden we dubbel genaaid?

  De volgende vraag werd wel gesteld in het kader dat als iemand verdiend, er ook iemand verliest: == “Ergens zit iemand op een strop van 41 miljard”. Wie? Waar? Eng idee… ==

  Verder nog de volgende link: http://ing.c.ehio.net/18688/afm-publiceert-uitgebreide-informatie.htm
  Regels voor derivaten vanaf 2013. Maar ja, niets nieuws onder deze zon. Zelfde info als de link in in deze blog (ergens onderaan).

 52. blutch1 25 juli 2012 om 11:24

  Die strop van 41 miljard zal wel keurig verdeeld zijn over particulieren, die hangen altijd zoals ik eerder zei, en fondsen die het wat minder goed doen. Soms zitten ook banken in het schip.

 53. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 11:28

  @Kleet: == maarre hoeveelkieperen de speculanten jaarlijks in de staatskas? ==
  Geen idee. Doet me wel meteen denken aan recente berichten dat de superrijken (hoe zijn die rijk geworden?) 17.000 miljard gestald hebben in de belastingparadijzen waar de banken hun fijntjes over hebben ingelicht en dat mogelijk hebben gemaakt.
  Dat werpt bij mij dan meteen weer de volgende vraag op: hoeveel geld hebben de banken de staatskas zo onthouden, terwijl ze wel de staat om hulp vragen (eisen) als het mis gaat?
  Boeven zijn het.

 54. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 11:33

  @Anouska: tja, Blair.. Leeft die nog? 😉
  Je link: over fraude hebben we het nog niet eens gehad. Zou wel moeten natuurlijk.
  Het is maar een kleine stap om ergens een positie in te nemen en dan middels slinkse omwegen er voor te gaan zorgen dat je positie ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt.
  Grote banken hebben die mogelijkheid en gewetenloos als ze zijn gebeurt dat ook.

 55. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 25 juli 2012 om 11:34

  Er is een internationaal onbeschreven systeem van reageren.
  nem hulp bij aardbeving.
  Als je ringen om het centrum tekent, zal de eerste en beste hulp gegeven worden aan de buitenste ring, dus aan de mensen die het minste verloren hebben; dat zijn kiezers….

  Toen 35 jaar terug de hypotheekrente opliep tot 12,6% kwamen alleen de armoezaaiers in problemen.
  De banken hadden daar weinig medelijden mee.

  Toen een paar jaar terug de hogere hypothekken in problemen kwamen, moest iedereen er maar voor betalen.

  Stel dat die speculaties klappen; dan gaan er een paar banken onderdoor (nou en?) wat bedrijven (nou en?) en wat speculanten (nou en?)
  Dat zal de staat gaan brullen om die banken te helpen…dat is even voorspelbaar.als dat het onzinnig is.

  De achtelijkheid van banken is onmeetbaar.
  Voor productie kan je geen cent krijgen; voor internet (gebakken lucht) tonnen.
  De staat spendeerde f700.000 en kreeg daar EEN arbeidsplaats door, die na een jaar verdween.

  ik heb een klein bedrag hier nodig voor 14 man; krijg het hier niet want in ben nederlander; krijg het niet in NL want ik ben buiten NL.
  Dus zet ik er een streep onder binnenkort.

 56. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 11:39

  @Blutch1: dank voor de link. Interessant historisch overzicht!
  Dar moet ik eens even rustig voor gaan zitten 😉

  Strop: daar zal je wel gelijk in hebben. Bizarre vorm van verdeel en heers.

 57. FT 25 juli 2012 om 11:39

  Het beleid van banken wordt toch grotendeels bepaald door de hebzucht van de aandeelhouder en/of de spaarder? Dat kan dan toch gewoon je buurman die in een beleggingsclubje zit zijn maar ook jijzelf die de hoogste rente wil op je spaargeld of zie ik dat verkeerd? Wanneer we de (bank)wereld willen veranderen zullen toch eerst moeten beginnen bij onszelf lijkt me…

  Wat mij zorgen baart is dat Europa eindelijk een manier en kabinet heeft gecreëerd om onze pensioengelden uit te smeren over landen die in het verleden niets hebben gedaan aan opbouw.
  Een jaar of 10>15 geleden was er een hoop ophef over maar ik kan het 123 niet zo gauw vinden, deze link geeft een klein inzicht over wat er toen speelde: http://www.e-net-commerce.net/pagesned/artikel151.html

  Men heeft het eerst legaal geprobeerd toen was ons land te klein en nu is men illegaal bezig en we staan erbij en kijken er naar….

  Wat ik ook een beetje zat ben is het gemekker over de babyboomer die straks aow/pensioengeld krijgt wat opgebracht moet worden door de huidige generatie werkenden.
  Is dat niet precies hetzelfde als wat zij hebben moeten doen voor de generatie waar niets voor was geregeld. Het enige wat je de babyboomer aan kunt rekenen is dat ze niet de juiste schatbewaarder hebben kunnen vinden om de ingelegde gelden via een verdeelsleutel op een goede manier weg te zetten zodat de huidige generatie iets minder belast had kunnen worden.

  Maar ja dan hadden we nog meer spaargeld gehad en nog meer kapers op de kust…

  Overigens wil ik opmerken dat ik nergens verstand van heb en dat ook niet pretendeer, ik probeer dingen te begrijpen en dat kost me al moeite genoeg…

 58. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 11:41

  @Kleet: drama natuurlijk. Maar ja, zoals de getallen al uitwijzen. Het gaat blijkbaar niet meer om de echte economie. Die getallen beginnen onderhand verwaarloosbaar te worden lijkt het wel.

 59. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 11:51

  @FD: == beginnen bij onszelf == kan natuurlijk ook op vele manieren. Ook door de stem steeds harder te laten klinken. Ook in de wetenschap natuurlijk dat de financiële wereld ons onderhand in de houdgreep heeft. Waar kan je immers nog anders met je buffertje naar toe? Of smekend langs de deuren gaan om een leningkje af te sluiten? Ook in de wetenschap dat je op beide vlakken genaaid zult worden.

  == Overigens wil ik opmerken dat ik nergens verstand van heb en dat ook niet pretendeer, ik probeer dingen te begrijpen en dat kost me al moeite genoeg… ==
  Daar hoef je echt niet voor te schamen. Hier zit er nog een.
  Het is ook niet meer te begrijpen. Iets waar die banken ook alles aan gedaan hebben om dat mogelijk te maken. Hoe ondoordringbaarder de opgetrokken mist is hoe meer verdwaald je raakt.
  Kon zomaar eens een oud Fries spreekwoord zijn 😉

 60. trudy k. 25 juli 2012 om 11:55

  Beetje unheimnische uitstraling heeft de foto boven dit blog. Als ik het goed heb zijn dit toeschouwers bij de eerste “ontploffing”van een atoombom. Zij zaten eerste rang ( liever dan ik..) en beseften niet eens de desastreuze gevolgen. De makers van de aoombom eigenlijk wel?
  Van economie heb ik geen kaas gegeten maar als ik het huidige wereldbeeld mag geloven hebben de experts er nòg minder kijk op. Zie hun resultaten. En terwijl er op o.a. broodnodige voorzieningen voor burgers “slechts” miljoentjes moeten worden bezuinigd wordt er met miljardjes gesmeten of het peanuts zijn. Dat alleen al is het simpelste wat elke burger zou moeten/ kunnen zien, maar het lijkt wel of de massa verdoofd is. Teveel fluor in het drinkwater?

 61. Anouska 25 juli 2012 om 11:58

  @Aad: Blair is adviseur bij … JP Morgan… http://news.bbc.co.uk/2/hi/7180306.stm
  Je kunt mij niet wijs maken dat de schuld dus niet bij politiek en banken ligt… ze blijven de boel bedonderen, hebben het uitgevonden EN verbeterd….
  Blij dat ik geen belegger ben… en niet rijk 😉 daar word je echt niet aardiger van geloof ik…
  Jammer @Kleet, ben wel benieuwd wat je maakt of doet, misschien begrijp ik dan sommige reacties van jou iets beter…

 62. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 12:01

  Open brief economen Corsetti, Bofinger, Snower, Gros, De Grauwe e.a. over “het pad uit de eurocrisis” http://ineteconomics.org/sites/inet.civicactions.net/files/INET%20Council%20on%20the%20Euro%20Zone%20Crisis%20-%2023-7-12.pdf

  Wordt hoog tijd dat ik maar eens ga genieten van het mooie weer.. 😎

 63. FT 25 juli 2012 om 12:02

  @Aad
  Met beginnen met onszelf bedoelde ik te zeggen dat er mi geen verschil is tussen de bankmensen en de gewone burger, het is een kwestie van onze mentaliteit die we dienen te veranderen om een andere maatschappij te creëren. Uiteindelijk zijn de mensen die werken bij banken ook kinderen van mensen zoals jij en ik geweest, punt is dat we het altijd beter willen hebben als onze ouders en dan krijg je dit soort uitwassen en stort uiteindelijk de heleboel weer in dankzij oorlog of andere rampspoed en begint de cyclus opnieuw…

  Ik schaam me nergens voor hoor, ik geef mijn beperkingen aan voordat een ander zich geroepen voelt om dat te doen 😉

 64. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 12:05

  @Trudy: je legt precies uit waarom ik dit plaatje wel toepasselijk vond bij dit onderwerp 😉
  En ja, de massa is verdoofd. Naast volksziekte nummer1: goedgelovigheid. Daar komen brokken van.

  @Anouska: JP Morgan! Dat had ik nog even gemist. Dank. Hij was al afgeschreven door me, maar nu helemaal!!

 65. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 12:11

  @FD. We begrijpen elkaar prima denk ik.
  Ter aanvulling: ik zie wel een verschil tussen bankmensen en de gewone burger.
  Als voorbeeld: GS stroopt de universitaire wereld af om de slimsten te selecteren en met enorme bedragen hun tent in te lokken voor een aantal jaren. Een aantal jaren omdat ze dan inmiddels steenrijk zijn geworden maar met name omdat ze dan ook volledig zijn afgebrand en niet productief genoeg meer zijn.
  Tja, dat is wel een bijzondere vorm van selectie aan de poort van “gewone mensen’.
  Daar komt gedonder van.

  Zie ook de blogs van Luijendijk, die anecdotisch verhaald over de bankenwereld, waar hij ook trouwens maar niet echt de vinger achter krijgt. Dat het een (criminele) bende is is hem inmiddels ook wel duidelijk. Niets gewoons meer aan.

 66. FT 25 juli 2012 om 12:18

  @Aad
  Ik zie geen verschil tussen kinderen in de kinderwagen/wieg, wel tussen ouders 😉

  Fijne dag nog!

 67. king billy 25 juli 2012 om 12:45

  Tegengeluiden zijn er ook van andere economen:
  „Verdere hulp kan ook aanstekend werken“.
  Zo langzamerhand is het punt bereikt dat het onvermijdelijk bankroet van Griekenland, met uittreding als gevolg, of een bankroet mét een verblijf in de eurozone niet zoveel meer uitmaakt.
  Het IFO instituut heeft uitgerekend, voor Duitsland, dat in het eerste geval 89 miljard, en in het tweede geval 82 miljard in de bodemloze put verdwijnt.
  Mocht de eurozone uitelkaar vallen, dan kost dat Duitsland alleen al 770 miljard, slechts bestaande uit afschrijvingen op Target2, andere vorderingen op de ECB en de afschrijving op de hulp via het EFSM en het IMF. De gevolgen voor de Duitse economie en de kosten herinrichting financieel verkeer en afschrijvingen door banken zijn daarin NIET opgenomen.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/warnung-von-oekonomen-katastrophe-von-unabsehbaren-ausmassen-11831257.html
  3 biljoen voor de gehele EU? Beetje meer, denk ik.
  En waarom komen de cijfers voor Nederland niet op tafel? De politici, met reces, gaan elders met de billen bloot en daarna zijn het verkiezingen, nietwaar?

 68. trudy k. 25 juli 2012 om 13:00

  @Aad, “En ja, de massa is verdoofd. Naast volksziekte nummer1: goedgelovigheid. Daar komen brokken van”, schreef je ( 12.05). Mijn (ham) vraag is: door wie zijn de mensen verdoofd, of geïndoctineerd, gehypnotiseerd of gebrainwashed, dat kan ook. Nog even en de massa zal zelf over de miljarden spreken alsof het borrelnootjes zijn. Alles went… Dan zal het ook niet lang meer duren of de onbewust omgeturnde mensen zullen vrijwillig, lachend en wel, hun portemonnees omkeren en hun laatste centjes doneren aan die arme noodlijdende banken… Wat gedrogeerd zijn al niet vermag☺

 69. blutch1 25 juli 2012 om 15:06

  De massa haalt zijn mening uit de krant of uit praatprogramma’s. Sommigen zijn zelfs zo dom politici te geloven.
  Het probleem is dat mensen denken dat het allemaal moeilijk is en er dus niet aan beginnen er iets van te begrijpen. Zo moeilijk is het niet en het is ook goed te begrijpen, maar er zijn wel heel veel facetten. Dat maakt het wel ingewikkeld, maar niet moeilijk.
  En als je het over miljoenen of miljarden hebt is het beter om dit per hoofd van de bevolking uit te rekenen.
  Eurozone: 330 miljoen
  EU: 502 miljoen.
  Dus de bankinjectie van Draghi met 1000 miljard is 1.000.000/330= 3125 pp
  De steun aan Spanje die wordt klaargezet 100 miljard>>>312,50 pp
  Grikenland kreeg 40 miljard >>>125 pp
  100 miljard aan afschrijvingen>>>312,50 pp
  240 miljard aan leningen>>> 750 pp
  Overigens zijn er ca 10,7 miljoen Grieken, dus voor hun is het ca 33.600 pp steun.
  Overigens, de 30 miljard die ABN kostte wordt alleen door Nederlanders betaald>>>1796 pp
  Op deze manier gaan die getallen een beetje leven.

 70. Jan Bouma 25 juli 2012 om 15:25

  @Blutch1…15:06
  @Aad

  A l s het nu zo zou zijn dat al die kapitaalsinjecties nog enig soelaas zouden bieden, dan zou men er misschien vrede mee kunnen hebben. Indachtig de overweging dat “de (relatieve) welvaart in de EMU-landen erdoor zou worden gered of afgedekt.”

  Dat is niet het geval.

  Door de hersocialisatie van de schulden worden alleen de crediteuren “gered”; banken en overheden. De wereldeconomie noch de internationale concurrentiekracht verander je er niet mee. D.w.z. de BRIC landen zien, met China voorop, dat hele West-Europa als een rijpe goedkope appel in hun mand vallen. Ofwel is aan de orde: the rise and fall of empires zoals we die uit de geschiedenis kennen.

  Logisch dat in deze min of meer paniekfase de crediteuren (beleggers, pensioenfondsen, banken) dan nog proberen met extreme rentepercentages hun deel binnen te slepen. Van 1 – 7,5% variëren die. Allemaal een Phyrrus-overwinning van korte duur.

  De uitweg heb ik ook herhaaldelijk vermeld maar je wordt weggehoond.

 71. king billy 25 juli 2012 om 16:29

  En de staatsschuld, inclusief IMF en EFSM gelden, exclusief nog aan te gane verplichtingen en private schulden, bedraagt €40.000 per Nederlandse capita. Voor een gezin met twee kinderen waar pappa hopelijk, mamma iets minder meestal, of helemaal niet,de de kost verdienen €160.000.

 72. Anouska 25 juli 2012 om 17:04

  Tsja blutch.. kweetniet… ik hoor teveel om me heen: nee joh, dat kan toch niet… maak je niet zo druk… mijn gezin heeft het goed… daar zit hem ook een kneepje denk ik… om maar even terug te linken naar de eerdere posts van Aad zoals “change blindness”… ik probeer het wel eens maar krijgt direct het stempel doemdenker…
  Ergens zal het van een nieuwe generatie gaan komen, die wij dus op zullen moeten voeden… zelluf… en niet in creches stoppen… 😉 daar is het veel te druk en te weinig tijd en aandacht voor morele kwesties voor al die 16 kindertjes in een veel te klein hok… ik heb er zelf gewerkt… helaas…

 73. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 17:43

  @trudy: de massa is murf geslagen al door de eeuwen heen, waarbij het altijd maar weer bleek dat ze niets te vertellen hadden.
  Paar keer is het anders gelopen omdat het de spuigaten uitliep. Dan staan ze wel op. Maar ook daar hebben de machthebbers van geleerd. Je doseert de ellende (salami-taktiek) en je houdt de boel onder de pet. “Hou jij ze dom dan hou ik ze arm” is al een oud gezegde.

  En sinds ook het publiek bestel is gedereguleerd is het er ook niet beter op geworden met de bagger die op de commerciële zenders vertoont wordt. Als je al niet verdoofd was dan wordt je het daar wel van..

 74. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 17:50

  @King Billy: de reden waarom de politici niet met de billen bloot gaan is eenvoudigweg omdat ze ook geen idee hebben. Veel ingewikkelder is het niet denk ik.
  Naast hun ‘welverdiende’ vakantie natuurlijk.

  De eurozone zal niet uit elkaar vallen. Misschien een enkel land die uiteraard “zelf” de beslissing neemt, waarbij de leiders zullen stellen dat ze die beslissing betreuren maar respecteren. Om vervolgens (shock doctrine) er hasstens allerlei onpopulaire maatregelen er door gaan jagen. Tja, niet veel meer is voorspelbaarder dan de politiek.

  Barosso als ‘top-democraat’ is boos over een genomen democratisch besluit. Wil meer centen hebben, krijgt ze niet. Mengt vervolgens even allerlei sentimenten als drogredeneringen aan elkaar:
  http://www.bnr.nl/topic/beurs/417857-1207/brussel-wil-meer-centen-van-de-lidstaten

 75. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 17:55

  @Blutch1 en @King Billy (16:29): gaat inderdaad meer leven. Zo zijn nog veel meer sommetjes te maken natuurlijk (en terecht). Sluit ik even een aantal groepen uit de bevolking uit dan kom ik uiiteindelijk tot de conclusie dat ik alles (!!) moet gaan ophoesten. Zal ik toch wel ergens een rekenfoutje gemaakt hebben. Hoop ik.. 😉

  Ik zet er nog eentje bij. Van een land die niet eens de euro heeft ingevoerd:
  De Britse regering heeft sinds 2008 1.200 miljard pond in de banken gepompt. Dat is 20.000 pond per Brit.
  http://m.guardian.co.uk/ms/p/gnm/op/s2lfbjr5_KD4z6iRvVByulQ/view.m?id=15&gid=business/2012/jul/02/barclays-libor-scandal-change-banking-culture&cat=business

  Bonussen in “the city” zijn nog nooit zo hoog geweest.

 76. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 18:00

  @Jan: eens. De BRIC landen hebben al lang in de gaten dat het opkopen van failliete boedels vele malen meer opbrengt met vele malen minder moeite dan het voeren van oorlog om de geopolitieke belangen veilig te stellen.Het ‘Westen’ begrijpt dat nog steeds niet. Maar ja, wat wel.
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7460388.stm
  China koopt een koperberg in Peru. Spek-koper. Kom er nog maar eens om.

 77. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 18:27

  @anouska en @trudyK: volgend artikel maakt wel weer duidelijk hoe het (verdoving en goedgelovigheid) werkt:
  http://www.joop.nl/economie/detail/artikel/15117_europa_slaapwandelt_naar_catastrofe/

  Let even op de laatste zin: == De Duitse regering heeft vandaag de waarschuwingen van economen rond een catastrofe in Europa van de hand gewezen. ‘De inschatting dat Europa aan de rand van een catastrofe staat, wordt door de Duitse regering niet gedeeld’, aldus een woordvoerder vandaag in Berlijn. ==
  Tja, stel je voor zeg dat de Duitse regering de economen gelijk zouden geven. Dan ontploft de bom!

  https://aadverbaast.wordpress.com/2009/11/14/%C2%93niemand-zit-te-wachten-op-de-waarheid%C2%94-2/

 78. trudy k. 25 juli 2012 om 18:50

  Treffende link Aad. Slaapziekte alom. Zijn soms er hordes tsé-tsévliegen losgelaten? Moeten de wakkeren nu de kar trekken? Ondankbare taak als elke slaapkop het laat afweten…☺

 79. trudy k. 25 juli 2012 om 18:52

  Tja, “Niemand zit op de waarheid te wachten”. Maakt het verschil of men de ondergang van de Titanic bewust dan wel onbewust mee zou maken?

 80. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 19:20

  @trudyK: == Maakt het verschil of men de ondergang van de Titanic bewust dan wel onbewust mee zou maken? == Maakt wel degelijk verschil als je zo goedgelovig bent geweest dat dit het eerste schip zou zijn dat onzinkbaar was, en ja spaarcenten had geïnvesteerd in deze onvergetelijk reis.
  Zou het een metafoor voor de wereld zijn dan zouden de reddingsboten vol zitten met bankiers en politici. Het klootjesvolk mag op het zinkende schip achterblijven.

 81. Reggie Roning 25 juli 2012 om 19:28

  Toezicht en regulering is alleen maar tijdwinst voor de banken. De mensen zullen het idee krijgen dat er iets aan gedaan wordt en het zal een tijdje goed gaan voordat de volgende “crisis” zich voordoet. Als je kijkt naar de geschiedenis dan is het een oneindige iteratie van crisis, regulering, deregulering, crisis, regulering…enzovoort.

  Het systeem zelf is rot tot in de bot dus het beste wat je kunt doen is het huidige monetaire systeem de kop omdraaien. Want men kan klagen wat het wil maar het systeem werkt op zich uitstekend. Het doet precies wat de ontwerpers voor ogen hadden. Als een spons zuigt het de welvaart van de werkende klasse op. Of dat nou papier geld is of echte welvaart zoals je huis of grond. Zolang het huidige systeem in tact blijft dan kun je toezicht houden, reguleren of nationaliseren wat je wilt. Notabene de overheid is zelf ook aandeelhouder in het geheel en dus partner in crime. En wie moet dan de toezicht houden? De overheid? De Nout Wellinks?? Of een “onafhankelijke” instituut oprichten?…a l l e m a a l non opties.

  Het systeem, dat moet op de schop. Het zou moeten beginnen in Amerika, het congress dat de draak Federal Reserve System tot leven heeft gewekt bezit ook de macht om hem te begraven. Niets toezicht, niets regulering, afschaffen die handel! En dan een nieuw en eerlijker systeem in de plaats en wat mij betreft geheel zonder rente. Rente is des duivels!

 82. trudy k. 25 juli 2012 om 19:40

  @Aad Inderdaad een metafoor… In deze tijd gaan de geldwolven, zodra de wereld “vergaat'” er niet in reddingssloepen vandoor maar er zouden( snufje SF erbij☺) reeds ruimteschepen klaarstaan met bestemming planeet Utopia. De tickets voor een (proef)reis in de ruimte van enkele uurtjes, à raison van enkele honderdduizenden euro’s of dollars zijn alreeds verkocht. Stapje verder en ze zijn vertrokken. Hopenlijk is het voor de aarde nog niet te laat en kan een ordentelijke wederopbouw beginnen. Mijn utopische wens daarbij is dat de raktetten naar Utopis in de ruimte spontaan zullen ontbranden Een flinke (oer)knal en….opgeruimd staat netjes.

 83. king billy 25 juli 2012 om 19:52

  Het rapport ‘slaapwwandelend naar de catastrofe’.Twee dingen.
  Dit rapport komt van een groep economen die Rutte, Zalm en Staal rechts inhalen en staat lijnrecht tegeover wat de topman Münchener Rückversicherung lanceerde.
  Tweedens, Duitsland wordt momenteel gebombardeerd met rapporten en artikelen welke grif aftrek vinden bij de pers en publieke media. Met ruim 150 wetenschappelijke instituten en tientallen ‘private’ instituten (Siemens, Deutsche Post, BMW, Volkwagen, Deutsche Bank, Allianz, etc.) wil iedereen hun of haar zegje doen.
  Karlsruhe leest mee.

 84. EJW 25 juli 2012 om 21:32

  Ze verzinnen wat van die constructies. Indekken doen die lui allemaal. De puinhopen komen op ons bordje terecht.

 85. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 21:46

  @Reggie: opheffen is natuurlijk één ding. Maar dan moet je wel wat anders er voor in de plaats hebben. Je kan dat laatste ook ‘ontwerpen’ en afdwingen dat ze daar aan moeten voldoen. Lijkt me een betere weg. Lukt iemand het niet, dan is opheffen de enige optie.

 86. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 21:50

  @Trudy: Leuke maar wel dure optie. Ik zoek het dichter bij huis. Hun huis beter gezegd. Genoeg kluizen diep in hun kelders. 😉

  @EJW: kort en krachtig samengevat EJW!

 87. Aad Verbaast 25 juli 2012 om 21:55

  @King Billy: == Karlsruhe leest mee ==
  Rechters zijn ook net mensen. Zouden zich niet mogen laten beïnvloeden, maar ja gaat dat lukken?
  Lobby circuit dus in volle gang..

  Oostenrijk heeft ESM verdrag inmiddels geratificeerd. En de rechters van het constitutionele hof daar hebben net gemeld dat ze wel 6 maanden nodig hebben voor een uitspraak.
  Scheiding der machten wel heel letterlijk genomen 😉

 88. king billy 25 juli 2012 om 22:37

  Persbericht van Van Rompuy van ‘Europa is wel sexy en ik ook”, als reactie op mogelijke verlaging van de kredietstatus van gulle gever landen.

  Klik om toegang te krijgen tot 131994.pdf

  „Statement by the President of the Eurogroup
  We take note of the rating decision of Moody’s which confirms the very strong
  rating enjoyed by a number of euro area Member States, as supported by the
  sound fundamentals which these and other euro area countries continue to
  enjoy. Against this background, we reiterate our strong commitment to ensure
  the stability of the euro area as a whole.
  (Released by the President of the Eurogroup)

  Lekker manneke, die Van Rompuy

 89. king billy 25 juli 2012 om 22:42

  Correctie, te voorbarig. ’t Was Claude Juncker.

 90. Reggie Roning 25 juli 2012 om 22:42

  Aad,

  ” Lukt iemand het niet, dan is opheffen de enige optie.”
  Volgens mij zijn we dat station al lang gepasseerd. Het gaat al veel te lang zo. Liever gisteren dan vandaag opheffen. Ik geloof niet zo in het proberen in toom te houden. Niet met dezelfde mensen en niet met dezelfde systeem.

 91. trudy k. 25 juli 2012 om 23:30

  @Aad, 21.50. Ook goed en een stuk goedkoper dat ook. Stop ze in hun eigen huiskluis en maak maar kluizenaars van☺ Eh…eigenlijk leek het een grap maar het was ook wel ietwat serieus bedoeld. Zulke types, die het leven van mede- aardbewoners vergallen met leugens en bedrog en zakkenvullerij en slordig omspringen met Moedertje aarde, daar zou ik persoonlijk geen medelijden mee hebben als zij naar de maan of elders zouden worden geschoten. Om nooit meer terug te keren welteverstaan.

 92. Aad Verbaast 26 juli 2012 om 00:24

  @King Billy: als Moody’s (of een ander ratingagency) de rating naar beneden haal, dan halen ze publiekelijk de schouders op. Blijft die op niveau dan wagen ze er een communique aan.
  Tja, hoe voorspelbaar. En maar blijven roepen dat het allemaal goed is/komt.

  Het hele circus van Europolitici is volgens mij in de leer geweest van comical Ali: http://www.youtube.com/watch?v=yfAeMtcURg0

 93. Aad Verbaast 26 juli 2012 om 00:32

  @Trudy: uiteraard kunnen ze naar de maan lopen. Ik zou dan toch liever zien dat ze levenslang veroordeeld worden om nog iets goeds voor de maatschappij te kunnen betekenen. Nadat ze tot de bedelstaf zijn veroordeeld. In combinatie kun je ze haast niet strenger straffen zullen ze zelf denken.

 94. Aad Verbaast 26 juli 2012 om 00:35

  @Reggie: == in toom te houden == Met een vleugje reglementen afgekeken van de wurgcontracten die de banken zo uit de kast trekken voor hun klanten is het zo afgelopen. Dan vallen ze al één voor één door de mand en wrs om.

 95. Jan Bouma 26 juli 2012 om 06:10

  ter overweging…; hoe het zal gaan.

  Wanneer door de werking van de internationale concurrentie en het daaraan te verbinden “communicerende vat van Tinbergen” het algemene consumptie- en welvaartsniveau gaat dalen – er worden duizenden en duizenden miljarden uit onze economieën geperst – is dat natuurlijk een bijzonder pover resultaat voor al die burgers die hun welvaart zien verdampen. Bovendien hebben zij ondanks die verliezen nog steeds niet de greep naar de macht gedaan en blijven de foute partijen aan de macht.

  Het lost dus allemaal niks op.

  Misschien komt de apathische massa in beweging als er daadwerkelijk kortingen door bijv. de pensioenfondsen (het ABP kondigde die al min of meer aan voor volgend jaar) worden doorgevoerd. De gemiddelde koopkracht voor de eerste levensbehoeften zal dan vermoedelijk toch nog hetzelfde blijven (de primaire producenten zijn de klos en moeten inleveren) maar “overtollige luxe” zal daarbij wel worden geschrapt; e.e.a. volgens de piramide van Maslow.

  Toch blijft de vraag: wat heeft de hele crisis dan per saldo eigenlijk opgelost? Niks. Zie hierboven: de foute partijen blijven aan de macht.

  Ergo. Het is net als met ‘de politiek’: zonder r e v o l u t i e wordt het niks.

 96. king billy 26 juli 2012 om 09:07

  @bouma. Verzeker je van een eiland, maak je zelfverzorgend, laat de natuur haar werk doen en kijk toe hoe de wereld aan vlijt ten onder gaat. Er zijn nu eenmaal grenzen aan de groei. Ook aan die van het geld, dat zich als een pandemie vermeerderd heeft.

 97. Aad Verbaast 26 juli 2012 om 09:45

  @Jan: je gebruikte zelf al eens eerder de metafoor van de “veenbrand”.
  Ik kwam vanmorgen toch een opmerkelijk bericht tegen al koppensnellend:
  http://www.guardian.co.uk/business/2012/jul/25/citigroup-sandy-weill-glass-steagall
  == The architect of the US financial conglomerate Citigroup has stunned the banking industry by calling for a separation of high street banks from their casino investment banking arms.==
  == “Have banks be deposit takers, have banks make commercial loans and real estate loans. And have banks do something that is not going to risk the taxpayer dollars, that’s not going to be too big to fail,” he said. ==
  == “Our world hates bankers … There is such a feeling among people, among regulators, among the political system all over the world against the banking system, and I don’t think that is going to change so soon,” he said. ==

  Sandy Weill is inmiddels 79..
  Maar toch. Bijval uit onverwachte hoek. Eerste stap.

  Zelfde Citibank overigens (ook genoemd in de blog, met posities in derivaten van 52.000 miljard dollar, de een na grootste) die ook een positie inneemt over de kans dat Griekenland uit de euro stapt: 90%.
  http://www.bnr.nl/topic/schuldencrisis/906867-1207/citibank-kans-op-griekse-exit-90-procent

  @King Billy: dus toch die volkstuin? 😉

 98. Aad Verbaast 26 juli 2012 om 09:50

  dan nog even een smeuïg berichtje over onze politici:
  http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/15114_twitter_aanhang_cda_leider_buma_voor_82_nep/

  In dezelfde lijn, maar dan wat grootser:
  http://www.vn.nl/Archief/Buitenland/Artikel-Buitenland/Pinokkio-Romney.htm
  Ambieert immers de “machtigste man van de wereld” te willen worden.

 99. Jan Bouma 26 juli 2012 om 10:23

  @Aad…9:45
  @King Billy..9:07

  We kunnen er lang en breed over blijven discussiëren maar de enige oplossing is de machtsgreep van de burger. Zolang bijvoorbeeld de politici zich nog afvragen of de Spaanse bankiers met een begrensd salaris van 300.000 euro genoegen zouden moeten nemen i.p.v. bijv. maximaal 2 maal modaal, of dat politici zich afvragen of het reëel is dat banken lenen voor niet meer dan 1% (of minder) bij de ECB en dat verkregen geld weer uitzetten tegen “hoog risico leningen aan debiteuren” à raison van woekerrenten tot plus 13 a 14% is er grondig iets mis. Dat hele bancaire systeem is verrot tot op het bot.

  Dat gecreëerde geld blijkt al een falsificatie. Het is slechts bedrukt papier maar du moment dat het door uw handtekening wordt verheven tot “schuldpapier” betekent dat een totale vrijbrief voor de financiële maffia.

  Daarom nogmaals opnieuw. Verklaar alle bestaande valuta’s tot waardeloos papier. Vervolgens wordt er één nieuwe internationale munt ingevoerd. De transfer dient wel te geschieden op basis van het Lieftinckmodel. Er zijn op de wereld teveel crimineel verkregen gelden die die omwisseling niet kunnen verantwoorden. Vervolgens hou toezicht op de nieuwe start van de wereldeconomie. Het kan…

  Tot later; ik moet wat anders gaan doen.

 100. ChristienDamman 26 juli 2012 om 10:26

  Aad bedankt voor de aanvullende link!

 101. king billy 26 juli 2012 om 10:38

  Re Citi bank. FAZ kopte daar ook mee. Sluit aan bij de topman van Münchner R. Overigens is Goldmann Sachs ook bezig activiteiten te verleggen van handel in lucht naar investmentbanking. Weliswaar voor de superrijken. Chinezen niet uitgesloten.
  Wordt een trend zichtbaar, mede omdat de vooruitzichten voor de handel in staatspapier (duurzame lage rente in landen waar men ’t van hebben moet, afnemende staatsschulden) niet bijster florissant zijn en ingezet wordt op consumptieve groei? Kwestie van geldomloop.
  Never trust bankers.

  Re volkstuin, ‘Nasch’tuin. Met huisdistilleerderij om de torenhoge BTW tarieven te omzeilen en ruilmiddelen op voorraad te hebben. Zie ‘Doe de overlevingstest’.

 102. Aad Verbaast 26 juli 2012 om 10:41

  @Jan: allemaal leuk en aardig. Maar dan zul je ook eerst de banken moeten aanpakken die grootschalige ondersteuning bieden aan het witwassen. Anders moet je elk jaar weer een nieuwe wereldmunt verzinnen.
  http://www.guardian.co.uk/business/nils-pratley-on-finance/2012/jul/17/hsbc-money-laundering-barclays

 103. Aad Verbaast 26 juli 2012 om 10:43

  @ChristienDamman: geen dank. Ik ben wel even kwijt welke dat was.. 🙄

 104. Jan Bouma 26 juli 2012 om 11:02

  @Aad…10:41
  Ook in de contrôle en beheersing is voorzien. Je moet dan wel integere toezichthouders aanstellen en geen corrupte “Wellinks”. Daarnaast is vereist een politieke omwenteling want de huidige parlementen blijken een verlengstuk van de financiële maffia. M.a.w. er dient aan een aantal voorwaarden te voldaan ALVORENS je een nieuwe start kunt maken. (Heb ook nooit anders beweerd).

  En nu lopen we op tegen de criticasters.

  Zij hebben zich vereenzelvigd met het zogenaamde “laissez-faire”, het onvermijdelijke dat een disaster is gebleken. Ook dat is een farce. Er dient ook een politieke r e v o l u t i e te worden doorgevoerd want anders blijft alles bij het oude.

  Ga er maar aanstaan! Dit blog helpt wel; denk ik. 🙂

 105. trudy k. 26 juli 2012 om 11:18

  @Aad 00.32 “@Trudy: uiteraard kunnen ze naar de maan lopen. Ik zou dan toch liever zien dat ze levenslang veroordeeld worden om nog iets goeds voor de maatschappij te kunnen betekenen. Nadat ze tot de bedelstaf zijn veroordeeld. In combinatie kun je ze haast niet strenger straffen zullen ze zelf denken”. Ten dele met je eens. Dus wel het zich lopend naar de maan begeven, als dat zou kunnen…want daar zijn ze wel enkele lichtjaartjes zoet mee. De bedelstaf gun ik hen eveneens van harte Maar dat juist deze lieden iets goeds voor de maatschappij zouden kunnen betekenen betwijfel ik. Aan een karakter valt niet te sleutelen. Aan ongewenst/ fout/ verkeerd hedrag wel..

 106. trudy k. 26 juli 2012 om 11:25

  …en aangaande die loze twitterfollowers ( te lezen in jouw link) , ook hier ziet men weer een stukje ontmaskering van leugens- en bedrogconstructies in onze zo “prettig” geregelde maatschappij. Hopenlijk leiden de ontmaskeringsakties tot een eerlijke(r) maatschappij.
  Iets anders: Na het typen van een aantal regels verswijnt mijn tekst onder de “Geef een reactie”blokjes, zodat ik niet meer kan zien wat ik heb getypt en dus blindelings verder moet gaan. Heeft iedereen hier met dit euvel te maken?

 107. Aad Verbaast 26 juli 2012 om 11:32

  @Jan: == Heb ook nooit anders beweerd ==
  We komen er wel 😉

  @Trudy K: ze allemaal opsluiten kost ook een vermogen, het zijn er zoveel! 😉

  == Heeft iedereen hier met dit euvel te maken? == ja, lastig inderdaad. Maar even klikken op het reactieveld en dan scrollen helpt wel. Wordt het wel zichtbaar. Hoef je niet meer blind te typen.

 108. Jan Bouma 26 juli 2012 om 11:46

  @Aad… nog iets – het komt zo uit – over de INTERNETCRIMINELEN. Ik kreeg zojuist navolgend bericht binnen. Ze worden steeds geraffineerder; waarschijnlijk hebben ze adviseurs van “een bank”.
  ==

  _____________________________________________________
  PAYMENT SERVER
  SECURE
  _____________________________________________________
  VERLEENDE TOESTEMMING
  N : 029307
  _____________________________________________________
  DATUM EN TIJD : 26/07/2012 09:56:28
  REFERENTIE : 1233
  BEDRAG : 510.00
  VALUTA : EUR
  _____________________________________________________
  Deze transactie wordt gefactureerd EURO
  _____________________________________________________
  U heeft problemen met deze transactie?
  Ga naar de Help op: XXXXXXXXXXX
  _____________________________________________________
  Wij danken u voor uw vertrouwen
  ==
  dat godvergeten schorem rekent erop dat ik natuurlijk bezwaar ga maken…; forget it!

 109. Aad Verbaast 26 juli 2012 om 12:00

  @Jan: bekend probleem. Valt onder de phishing problematiek. Zijn internetcriminelen. Waarschijnlijk ontslagen bankmedewerkers 😉
  Meteen deleten.

  P.S. ik heb de link in je bericht maar even weggehaald. Precies waar ze op uit zijn: dat een nietsvermoedende gast er even op klikt..

  Mijn blog wordt de laatste dagen ook belaagd door criminelen. Minstens 25 pogingen per dag een reactie achter te laten met ook een vermaledijde link. Gelukkig vist WP die er behoorlijk consequent uit.

 110. Marjelle 26 juli 2012 om 12:24

  Ja, van dat soort dingen gaat het mij onmiddellijk duizelen, Aad. 😉 Het woord derivaat alleen al, dan verkrampen m’n hersens en willen per se niet weten wat het is, om maar te zwijgen van speeders en sprinters… klinkt als drugs. 😉

 111. Aad Verbaast 26 juli 2012 om 12:48

  @Marjelle: ze trekken ook werkelijk alles uit de kast om je te misleiden! 😈

 112. Aad Verbaast 26 juli 2012 om 13:00

  @allen: weer wat on-topic berichten die zo vandaag weer voorbijkomen:
  http://www.aljazeera.com/business/2012/07/201272683513872418.html
  == HSBC, Europe’s largest bank, has been fined $27.5m in Mexico for lax controls in its anti-money laundering systems, a week after a scathing US Senate report slammed the bank for letting clients shift funds from dangerous and secretive countries. ==
  Mexico (zelf zo corrupt als de hel zo blijkt maar weer) geeft een boete ter hoogte van een grijpstuiver..
  Incentive om gewoon door te gaan dus.

  Verder: http://www.bnr.nl/topic/schuldencrisis/547984-1207/duitse-toppoliticus-griekenland-raus
  De discussie is in volle gang!

  En ook Draghi doet weer een duit in het zakje:
  http://www.bnr.nl/topic/schuldencrisis/220344-1207/ecb-doet-alles-om-de-euro-te-redden?s_cid=HUD
  “De ECB is binnen haar mandaat klaar om alles te doen wat nodig is om de euro te redden, en geloof me, dat is genoeg”, sprak Draghi.
  Tuurlijk.
  N.B. is dit overigens ook niet een sneer van hem richting politiek? Die ook claimen dat hun maatregelen bedoeld zijn om de euro te redden..

 113. blutch1 26 juli 2012 om 13:22

  Ik denk dat ik Draghi maar eens aanklaag. Ordinaire zakkenroller. Nu zit hij alweer met z’n tengels aan mijn portemonnaie.

 114. Anouska 26 juli 2012 om 13:46

  Terzake van afgelopen dinsdag … over banken , europolitek en belangen… waar is Wellink toch, akelig stil … http://www.canvas.be/programmas/terzake/server135811c22:1382dd68823:-77e8 inderdaad Aad, niemand zit te wachten op waarheid, blijkt ook weer uit deze aflevering…

 115. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 26 juli 2012 om 13:53

  Er is maar een enkele simpele oplossing om onze huid te redden; als de sodemieter uit de euro, gulden terug met zoveel mogelijk goud/zilver dekking
  Je kan over de fraude corruptie kosten lullen tot je een ons weegt, verandert er niks aan.
  Pas als een valse hond is doodgeschoten bijt ie niet meer.

  en kom niet aan met kosten; dat houd met een paar millioen op.
  Iedere maand wachten kost ons meer.

  En dan: wat met target2 en ESM en zo?
  gewoon: doen wat alle grote landen zouden doen.
  net doen alsof ze niet bestaan; niet betalen.

 116. Aad Verbaast 26 juli 2012 om 13:59

  @blutch1: zit er nog wat in dan?

  @Anouska: Eurofoob Wilders heeft deze uitzending ook gezien zo blijkt. Stelt er meteen vragen over in de Kamer: http://www.pvv.nl/index.php/component/content/article/36-geert-wilders/6063-pvv-stelt-vragen-over-zakkenvullende-eurocraten.html
  Geen bericht of ‘zijn’ europarlementariërs ook het overtollige salaris onmiddellijk vrijwillig terugstorten.

 117. King Billy 26 juli 2012 om 14:01

  CSU politicus Markus Söder is géén top politicus, zoals BNR suggereert. Hij is het politieke evenbeeld van Wilders, bekend om zijn populistische nationalistische oneliners. Altijd blijven hangen in het conservatieve Beieren, de enige deelstaat waar de conservatieve CSU een redelijke vinger in de pap heeft. Gekenschetst als het het ‘Sandmänneke’ in het Beierse politieke circuit.
  Dat-ie zich de titel van ‘minister’ kan aanmeten is omdat de deelstaten eigen regeringen hebben. Söder heeft zich voornamelijk omhoog gewerkt via achterdeurtjes, niet via rechtstreekse verkiezingen op deelstaat niveau.
  De MSM zal de MSM niet zijn als ze zijn uitspraken niet oppikken, in het bijzonder ‘Bild’, nog erger dan de Telegraaf.

 118. King Billy 26 juli 2012 om 15:00

  Draghi tot alles bereid? Alles tot ‘Bad Bank’ maken om de schulden van de feestvierders in de Club Med landen te betalen en alles socialiseren? Als banken gered worden tegen 1% rente, waarom staten dan niet, hè?
  Hij speelt met dynamiet, tenzij het een loze kreet was om de financiele markten gerust te stellen.
  http://www.handelsblatt.com/politik/international/maerkte-in-jubelstimmung-ezb-chef-draghi-verspricht-rettung-um-jeden-preis/v_detail_tab_comments/6923978.html?pageNumber=2&commentSort=debate

 119. Anouska 26 juli 2012 om 15:48

  Draakie spuugt en doet net alsof hij het affikkende kaartenhuis kan blussen… ik vraag me echt af wie hier nu in geloven kan…
  @Jan: misschien wel interessant voor je, inzake je ozb gedonder enzo: http://www.leoverhoef.nl/dossiers/utrechtgem.html
  Wat een waanzinnige wereld… knijp me even, ik heb het idee in een soort nare niet ontwakende droom te zitten… begrijp nu ook iets beter waarom de buuf haar baantje op de tocht staat en van nog veel meer mensen natuurlijk… al snappen die dat zelf niet… mensen… levens… net zo verwoestend als bosbranden in het in de fik staande Spanje… vrijwillge ongevraagde crematie… ik word er echt verdrietig van….
  Zeker van verwilderde ideetjes van de blonde zelfuitgeroepen god… zeg me dat het niet zijn eigen kapsel is… verdient een hoofddoekje voor het bloeden van idioterie… oehhh… word een beetje narrig hiervan zeg

 120. blutch1 26 juli 2012 om 15:51

  Ik heb Dragi bereid als [b]Canard[/b] Pressé, maar hij smaakt naar Canard Enchâiné.

 121. blutch1 26 juli 2012 om 16:21

  Ja, hij mist de H van haha. Hij is ook niet leuk.

 122. Jan Bouma 26 juli 2012 om 16:55

  @Anouska…15:48
  Ja, ik kende de brieven van Leo Verhoef. Hij is in strafrechtelijke zin geen relevante partij. Net zo min als al die goeie burgers die boze brieven schrijven aan het parlement of, zoals ik, aan de Cie. van V&J. Je moet in je persoonlijke en aanmerkelijke belang getroffen worden als klagende partij. Dan kun je een strafklacht bij het OM indienen. Ben je geen partij in dat getroffen persoonlijke belang dan vegen ze met jouw boze brief hun reet af. Overigens het parlement gaat ook weer niet over “individuele gevallen”. Per saldo? Niks, nada, geen zaak! Je kunt doodvallen.

  Ik zeg het wat plat maar daar komt het wel op neer.

  Wat betreft mijn aangifte bij het OM tegen de milieucriminelen en hun cover up gaat, voor zo ver ik het kan overzien, goed. Dus misschien wordt dan toch binnenkort burgemeester drs. Mirjam van ’t Veld van Stichtse Vecht opgepakt omdat ze leiding gaf en geeft aan een criminele organisatie ex Art. 140 WvSr. En dat gaat dan over de cover up van een enorm milieuschandaal m.b.t. het Slijk te Maarssen. Dat is namelijk geen “natuurgebied het Slijk” maar een gevaarlijke VGS ofwel Voormalige Gesloten Stort waarin de mensen – nietswetend – bovenop de gifvaten aan het zwemmen zijn. Dat er waarschuwingsborden en drijfbalken geplaatst moeten worden.. tjsa.. daar weet ze ZOGENAAMD ook niks van, hè….

  Een boevenbende dus die corrupte overheid.

 123. King Billy 26 juli 2012 om 17:08


  Waar is de strop, waar is de strop?. Aan bomen geen gebrek.

 124. Aad Verbaast 26 juli 2012 om 17:13

  @King Billy: == tenzij het een loze kreet was om de financiele markten gerust te stellen.==
  Ik hou het maar op het laatste. Wat anders? 1 van zijn prioriteiten stelde hij immers eerder.
  Maar moet ik nu geloven dat de beleggerswereld al net zo goedgelovig is als de stemmer?
  http://www.bnr.nl/topic/beurs/576870-1207/draghi-zet-wall-street-op-winst

  Kwam net voorbijvliegen:
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/07_juli/26/economie/imf_gesprekken-griekenland-nog-tot-september.xml
  Minstens tot na 12 september denk ik zo 😉

  Nog een laatste: http://www.votewatch.eu/ Ik zal er eens rondneuzen om te kijken of dit ‘onafhankelijk’ is of ook een zijproduct van een of ander lobbyorgaan..

  @Anouska: zie hierboven.
  Ik geloof niemand meer, zelfs aan mezelf twijfel ik regelmatig 😉

 125. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 26 juli 2012 om 18:03

  In feite is europa al dood door corruptie en wanprestatie en machtsbruik.
  Wat rest ons nog te doen?
  Simpel;
  uit de euro
  europarlement opheffen
  achtelijke circus er omheen ook
  wonden likken en er voor zorgen dat deze voorspelbare blunders niet meer voorkomen

  Dus ook; gulden terug, en zoveel mogelijk goud/zilver dekking.
  ======================================
  Alternatief;
  een groot deel van ons land vervalt in bittere armoede
  we raken weer via nato berokken in een paar eindeloze oorlogen
  we raken vol met buitenlanders
  aangezien we al een van de hoogste belasting nivo’s hebben in NL, is de productie alhier voor de toekomst afgelopen.

  in de euro; geen uitweg van de honger meer.

 126. Aad Verbaast 26 juli 2012 om 18:06

  @Anouska: meelezen? Ze bellen de deur plat hier! 😉

  @Kleet: sombere voorspellingen. Wat ga jij er aan doen?

 127. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 26 juli 2012 om 18:09

  En waaraan hebben we het te danken, en waneer was dat zichtbaar?
  Al in de jaren 90; toen er een ambtenaar werd angesteld in Brussel om corruptie op te sporen.

  Die man was zo stom dattie dat deed.
  hij verloor daardoor huis, huwelijk toekomst inkomen.
  Voor zover ik weet is hij nog steeds niet in ere hersteld.

  De voorzitter van het euro parlement jaagt pers weg, daar waar ze mogen komen.
  Dit om dagelijkse fraude van parlementsleden toe te dekken met de deken van tolerantie…

  sinds die tijd hebben over ambitieuze kleine geesten de soevereiniteit van NL stelselmatig weggegeven
  daarvoor zullen ze wel een leuke nummerrekening in zwitserland hebben gekregen..

  Gaan we nu met de staart tussen de benen uit de euro kunnen we betere regelgeving maken ter controle van politici, de schade beperken.

  iedere maand wachten kost een vermogen.

 128. King Billy 26 juli 2012 om 18:10

  De politici en bestuurders van de firma’s List & Bedrog liegen alles bij elkaar. Even een snelle greep in de ECB Excel grabbelton.
  Febr. 2012 http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3208454/2012/02/29/Dikke-Bertha-hoe-het-geheime-wapen-van-de-ECB-de-crisis-dempt.dhtml29.02.
  19.06. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3141207/2012/01/27/Draghi-vooruitgang-in-aanpak-eurocrisis.dhtml
  17/07. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/3287908/2012/07/17/Geen-snelle-actie-ECB-tegen-hoge-Spaanse-rente.dhtml
  Was ook nog iets over betere onderpanden van banken voor opkopen van staatspapier.

  GEEN BETER ONDERPAND VOOR DE PIIGS LANDEN DAN DE ECB ZELF

 129. Aad Verbaast 26 juli 2012 om 18:25

  @Kleet: iets wat bijna niemand heeft gemerkt (jij ook niet denk ik) maar precies vandaag (26 juli) is het feitelijk Nederland onafhankelijkheidsdag!! Je hebt net nog even tijd om het breeduit uit te dragen en te vieren natuurlijk. Of misschien beter gezegd te herdenken.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Plakkaat_van_Verlatinghe

  Dat het in Nederland niet gevierd wordt (itt tot bijvoorbeeld in Amerika – 4 juli) is natuurlijk een gotspe. Zelfs de PVV kwam er niet mee!! Stelletje sukkels. Maar ja, vind nog maar ergens enig historisch besef 😉

 130. Aad Verbaast 26 juli 2012 om 18:27

  @King Billy: hoe de wind waait hoe de politici meewaaien. Valt natuurlijk (sommigen althans) wel op.
  Zeker als hoge bomen veel wind vangen ben je toch eerder geneigd meer mee te waaien.
  Van rotsen in de branding is weinig te merken.

 131. King Billy 26 juli 2012 om 18:48

  Süddeutsche Zeitung kopt met : „Was gesagt werden muss“, met een duidelijke hint naar het gedicht van Günther Grass.
  “Rusland is geen Griekenland.” (Vladimir Poetin, premier van Rusland, maart 2010)
  “Frankrijk is geen Griekenland.” (Christine Lagarde, directeur van het Internationale Monetaire Fonds, mei 2010)
  Portugal is geen Griekenland, Spanje is geen Griekenland.” (Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank, mei 2010)
  “Spanje is geen Griekenland. Maar Griekenland is beland waar het zich nu bevindt door toedoen van een beleid zoals dat van Zapatero in Spanje.” (Mariano Rajoy, oppositieleider in Spanje, mei 2010)
  “Hongarije bevindt zich niet in dezelfde situatie als Griekenland.” (Olli Rehn, Eurocommissaris voor Monetaire Zaken, juni 2010)
  “Hongarije is duidelijk geen Griekenland.” (György Matolcsy, minister van Economische Zaken van Hongarije, juni 2010)
  “Spanje is noch Ierland noch Portugal.” (Elena Salgado, minister van Financiën van Spanje, november 2010)
  Noch Spanje noch Portugal is Ierland.” (Angel Gurria, secretaris-generaal van de OESO, november 2010)
  “Ierland is geen Griekenland.” (Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland, november 2010)
  “Griekenland is geen Ierland.” (Giorgios Papakonstantinou, minister van Financiën van Griekenland, november 2010)
  “Ierland ligt niet in Grieks grondgebied.” (Brian Lenihan, minister van Financiën van Ierland, november 2010)
  “Ierland is geen Griekenland.” (Michael Noonan, minister van Financiën van Ierland, juni 2011)
  “Frankrijk is geen Griekenland en ook geen Italië.” (Barry Eichengreen, Amerikaanse hoogleraar in de economie, augustus 2011)
  “Italië is geen Griekenland.” (Rainer Brüderle, fractievoorzitter van de Duitse FDP, augustus 2011)
  “Italië is geen Griekenland.”(Silvio Berlusconi, premier van Italië, oktober 2011)
  Oostenrijk is geen Griekenland.” (Karlheinz Kopf, fractievoorzitter van de Österreichische Volkspartei, november 2011)
  “Italië is geen Griekenland.” (Christian Lindner, secretaris-generaal van de Duitse FDP, november 2011)
  “Portugal is geen Griekenland en zal dat ook niet worden.” (Antonio Saraiva, voorzitter van het Portugese verbond van werkgevers, februari 2012)
  “Spanje is geen Griekenland.” (Richard Youngs, voorzitter van de denktank FRIDE in Madrid, mei 2012)
  “Portugal is geen Griekenland.” (Pedro Passos Coelho, premier van Portugal, juni 2012)
  “Italië is geen Spanje.” (Ed Parker, directeur van de kredietbeoordelaar Fitch, juni 2012)
  “Griekenland is geen Argentinië.” (Yiannis Stournaras, minister van concurrentie-aangelegenheden van Griekenland, juli 2012)
  “Duitsland is geen Zimbabwe.” (Paul Casson, fondsbeheerder van Henderson Global Inverstors, juni 2012)
  “Spanje is geen Oeganda.” (Mariano Rajoy, minister-president van Spanje, juni 2012)
  “Oeganda wil helemaal geen Spanje zijn.” (Asuman Kiyingi, minister van Buitenlandse Zaken van Oeganda, juni 2012)

 132. King Billy 26 juli 2012 om 18:55

  Met dank voor aan Presseurop, een service van de EU, voor de vertaling.
  http://www.presseurop.eu/nl/content/article/2418701-wat-gezegd-moet-worden

 133. Aad Verbaast 26 juli 2012 om 18:57

  @King Billy: briljant en hilarisch!!!
  Zou toch wel een blogje waard zijn.
  Hier een verzameling plaatjes die er zo maar bij zouden kunnen passen (even bladeren):
  http://bigthink.com/strange-maps/483-the-great-european-shouting-match?page=2

 134. King Billy 26 juli 2012 om 19:31

  Kweenie, da’s plagiaat. Aan de andere kant, kom daar nog eens om in de Nederlandse media. Armoede in alle opzichten troef. Joop nl. is ook niet veel meer dan een veredelde copy-paste site, die meestal twee dagen achter de buitenlandse media aanhobbelt.
  Plaatjes? Stuur maar een link.

 135. Aad Verbaast 26 juli 2012 om 19:58

  @King Billy: plagiaat? Met bronvermelding toch niet? Die uitspraken zijn toch ook geen plagiaat?
  == Joop nl. == Welingelichtekringen.nl is nog veel erger..
  Plaatjes: ik gaf toch de link?
  Beginnend zonnesteekje?

  Draghi: die zal rustig slapen vannacht: http://www.bnr.nl/topic/beurs/640010-1207/draghi-zorgt-voor-gejubel-op-beurzen. Kan weer claimen dat hij zijn salaris ruim heeft verdiend.

  P.S. wordt hoog tijd dat de volgende beroepsgroep van criminelen ook wordt aangepakt: de accountancy: http://www.bnr.nl/topic/beurs/182880-1207/afm-opent-aanval-op-vestia-accountant

  Wat een K-smoes: te weinig budget, en dus te weinig tijd.
  Neem dan de opdracht niet aan, suckos’s!!

  Uit eigen praktijk: komt de accountant binnen voor het opmaken van de jaarrekening (beursgenoteerd bedrijf). Zijn eerste vraag: “hoeveel winst wilt u maken? Dan gaan wij daar voor zorgen!”

  Oplichters!

 136. Arjan Fernhout 26 juli 2012 om 20:05

  Zo, en nu allemaal kijken naar de film “Catastroïka,” over de geschiedenis van het neoliberalisme en hoe de schuldendictatuur de democratie heeft uitgehold. Starring Slavoj Žižek, Naomi Klein en vele professoren in vele talen. Pinochet wist destijds in Chili precies hoe het moest. Althans volgens Friedrich von Hayek. Margaret Thatcher, een grote fan van Hayek, kreeg van de laatste het advies om precies hetzelfde te doen als Pinochet. Thatcher stelde daarop dat ze de “methodiek” van Pinochet niet nodig had om hetzelfde te bereiken. Met Engelse ondertitels.

  Michel Foucault stelde al in 1978! dat we inzake het neoliberalisme te maken hebben met een massabeweging. Althans in de VS, die in Europa stapsgewijs is ingevoerd. Een contra-ideologie tegen het communisme waarvan we nu weten dat deze net zo dictatoriaal uitwerkt. Zolang we deze contra-ideologie niet ontmantelen, maakt het natuurlijk helemaal niet uit of we uit de euro stappen …. denk ik. Ik vermoed zelfs dat het uiteenvallen van de eurozone de hele wereld in een financiële ijsbol zal veranderen.

  Ex assistant-secretary of the Treasury Paul Craig Roberts geeft in het volgende artikel wel een oplossing:

  The US government should simply cancel the $230 trillion in derivative bets, declaring them null and void. As no real assets are involved, merely gambling on notional values, the only major effect of closing out or netting all the swaps (mostly over-the-counter contracts between counter-parties) would be to take $230 trillion of leveraged risk out of the financial system. The financial gangsters who want to continue enjoying betting gains while the public underwrites their losses would scream and yell about the sanctity of contracts. However, a government that can murder its own citizens or throw them into dungeons without due process can abolish all the contracts it wants in the name of national security. And most certainly, unlike the war on terror, purging the financial system of the gambling derivatives would vastly improve national security.

  Onderaan het artikel “Collapse at hand:”

  http://www.foreignpolicyjournal.com/2012/06/07/collapse-at-hand/2/

  Verder staat in het artikel te lezen waarom de financial gangsters nog niet achter de tralies zitten.

  Met alle respect voor een aantal meningen hier, weet ik wel zeker – misschien een beetje afgezaagd naar een uitspraak van Albert Einstein – dat we de problemen niet kunnen oplossen in hetzelfde referentiekader als waarin ze geschapen zijn. Zeker niet als je weet dat het leeuwendeel van de economen een neoliberaal begrippenapparaat hanteert. Hier nog een voorbeeld hoe dom het er soms bij lagere overheden etc. aan toegaat in een glasheldere uitleg hoe die derivaten nu precies werken:

  http://www.ftm.nl/original/slib-en-derivaten.aspx

 137. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 26 juli 2012 om 20:39

  Prachtig; maar who needs it?
  Bottomline is simple.
  europa is failliet.
  Alleen we willen er niet aan.
  Grootschalig is er door overheden en banken grandioos gerotzooid.
  Is ook duidelijk.
  Wat je eraan kan doen in ons politieke systeem? geen barst.
  Wat we wel kunnen doen om zo min mogelijk kwetsbaar te zijn voor het mega gerotzooi: uit de euro, uit europa, financiele verplichtingen niet uitvoeren
  en kijken wat je stemt 12 september.

  De rest is oeverloos gelul.

 138. Arjan Fernhout 26 juli 2012 om 21:19

  Dat bedoel ik, Kleet. Europa is alleen failliet binnen het neoliberale begrippenapparaat, net zoals de Volkskrant claimt dat die baggeraars in mijn laatste link een negatief vermogen hebben. Als je wil vechten tegen een verrot financieel systeem moet je niet vluchten. De speculanten halen je toch wel in. Voor mij is Wilders niet meer dan een lastige vlieg, hoewel hij aardig inspeelt op het limbische gedeelte van ons brein waar zich de functies vechten, vluchten en vrijen bevinden. Maar van die “dierlijke” politiek moet ik het niet hebben.

 139. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 26 juli 2012 om 22:35

  Nooit goed geld achter kwaad geld aangooien.
  Dat is een bodemloze put.
  We weten dat:
  –we zoveel gaan betalen dat we zeer zwaar in de problemen komen; eigelijk al zijn.
  –dat we dieper in armoede zakken dan in de laatste 300 jaar is gebeurd.
  En dat de enige manier eruit is: uit de euro en betalingen en afdrachten stoppen.
  En iedere maand dat we langer wachten kost een vermogen.

 140. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 26 juli 2012 om 22:36

  Dus; geldpersen starten;guldens drukken.ik wil trouwens wel dat duppie terug….

 141. King Billy 26 juli 2012 om 22:39

  Tja, dan hebben de Engelsen nog de Commonwealth om op terug te vallen als de rest van Europa, nou ja, de EU-lidstaten onder de supra-nationalistische EU, economisch in elkaar stort. Eénderde van de wereldbevolking verspreid over alle continenten. En het Engels Kanaal als het beste tussen Engeland en niet alléén Frankrijk.
  We maken er maar weer een grapje van.

  Misschien hebben de moderne Duitsers dan eindelijk tóch iets geleerd van hun bedenkelijke verleden die tot twee keer geprobeerd hebben Europa onder één noemer te brengen en nu bovendien in hun beurs gaan voelen dat de vies tegenvallende tantièmes, een wezenlijk onderdeel van de salariering, een belang gevolg is van Europese, pardon, EU solidariteit. Terwijl ze ook nog steeds vier procent extra solidariteitsbelasting betalen dankzij het mislukte DDR experiment.
  ’t Broeit

  Europa, pardon de EU, voorzover het al geen georganiseerde chaos is, stevent, linksom of rechtsom, op totale chaos af.

 142. blutch1 26 juli 2012 om 22:47

  EU= einde universum?

 143. Arjan Fernhout 26 juli 2012 om 23:15

  Oh, come on. First we take Manhattan, then we take Berlin.

  Nee, Leonard had het niet over “terroristen,” de song is in 1994 geschreven.

 144. blutch1 26 juli 2012 om 23:21

  ECB= eind contant betalen
  IMF= illusoire megalomane fantasie
  EIB= eigen idiote belatafelbank
  Eurozone= eenzame utopie rustend op zwaar overgewaardeerde nationalistische eigenheimers
  ESM= eigen superieure maffia
  EFSF= eerste fonds stiekeme fondsenwervers
  Eurotop= echt uniek raaskallen onder tweederangs onnozele politici.
  Europa= mooi meisje verleid door Goldman Zeus.

 145. Arjan Fernhout 26 juli 2012 om 23:48

  @ Blutch 1 23:21

  En de oplossing is?

 146. King Billy 26 juli 2012 om 23:49

  Barroso: briesende arrogante rooie rakker ofwel stomme oen

 147. King Billy 27 juli 2012 om 00:01

  @Aad verbaast. Fraaie plaatjes. Pagina 1 beste leesbaar. ‘Van Rompuy, Europe still sexy? Draghi, Dicke Bertha still alive?”
  @Arjan Fernhout: Leonard Cohen ‘nicht verfügbar, dankzij Duitse ‘Stichting Brein’.

 148. Arjan Fernhout 27 juli 2012 om 00:09

  @ King Billy. Nee, natuurlijk is het nicht “verfügbar.” Mijn eerste reactie heb ik onder een mapje “Economie” opgeslagen als “Geen illusies.” Je kunt mensen alles afnemen, maar niet hun leed.

 149. King Billy 27 juli 2012 om 00:29

  Arjan Fernhout. =Nee, Leonard had het niet over “terroristen,” de song is in 1994 geschreven=
  Slimme zin.

 150. Jan Bouma 27 juli 2012 om 07:20

  Ter overweging voor vandaag.

  Ongetwijfeld zal Spenglers ‘Untergang des Abendlandes’ oftewel ons Avondland ermee te maken hebben: http://nl.wikipedia.org/wiki/Avondland maar niemand beschrijft graag ‘het einde’ want dat is altijd hopeloos. En een mens kan nu eenmaal niet zonder hoop en een toekomst. Daarom alles overziende zou nogmaals te bepleiten zijn de consequentie van het gezegde ‘if you can’t beat them, join them’ en maak er dan wat van wat ook nog enige duurzaamheid betekent op de wat langere termijn en met ongekende extra voordelen. Zoals bijv. het uitschakelen van de financiële maffia.

  Hoorde gisterenavond in het Journaal de bestuursvoorzitter van Unilever – redelijk tevreden dat de multinational nog aardige winstcijfers kon laten zien – zeggen: “Europa heeft voor ons eigenlijk afgedaan; we groeien door naar ca. 9 miljard mensen en onze toekomst ligt bij de opkomende economieën..” In a nutshell het hele verhaal.

  Maak je alle competitors tot je medestanders dan valt er voor eenieder wat te verdienen met o.a. de invoering van die ene internationale munt die ik bepleit. Etc. etc. etc.

  Nu riskeer ik natuurlijk weer de woede van al diegenen die het simpele competitiemodel aanhangen en die de bij voorbaat verloren strijd accepteren… 🙂

 151. Motek from Space 27 juli 2012 om 08:58

  hahaha! leuk die afkortingen! 😉 en http://www.presseurop.eu/nl/content/article/2418701-wat-gezegd-moet-worden nemen we mee! x Fijne dag vandaag verders!

 152. King Billy 27 juli 2012 om 09:26

  De Big Ben slaat hier op de radio, lees ik dit:
  Barroso voor het eerst in drie jaar op bezoek in Griekenland en meldt: ´The key word here is deliver. Deliver, deliver, deliver!”
  http://www.euractiv.com/euro-finance/barroso-greece-deliver-deliver-d-news-514169?utm_source=EurActiv%20Newsletter&utm_campaign=f838c1ee2b-newsletter_daily_update&utm_medium=email

 153. Jan Bouma 27 juli 2012 om 09:36

  @Motek…8:58
  Ja, we zijn allemaal Grieken.. Krijgt Socrates toch nog gelijk toen hij zei: “Ik ben geen burger van Athene, zelfs niet van Griekenland maar van de wereld..!” Amuseer je idem!

 154. King Billy 27 juli 2012 om 09:53

  @ bouma. Op weg naar een gezamenlijke munt?
  Europa als wereldspeler kan de EU wel vergeten. ’t Is niet anders, uiteindelijk komt macht voort uit economische kracht. Europa, pardon de EU, is allang ingehaald door de gezamenlijke, voormalige wingewesten, nu nog voornamelijk de BRIC-landen. Komt nog bij dat Europa en de EU, inherent aan haar verleden, met alle heisa, teveel in zichzelf is gekeerd.
  Ook de vrijgevochten Jan Keesie’s moeten tandendknarsend toezien dat ze aan invloed inboeten. Zo ook Japan, waar Nederland tot 1815 het handelsmonopolie in bezit had totdat de Jan Keesie’s daaraan een einde maakten.
  Met nog vele andere spelers op het vinkentouw kan men er gif op innemen dat deze beker tot op de bodem moet worden leeggedronken.
  If you can’t beat them in Brussel, better join them , 中国人来了

 155. Aad Verbaast 27 juli 2012 om 09:56

  @Arjan: gewoon opheffen. Tja, waarom niet eigenlijk? En verbieden natuurlijk zoals ik al in de blog schreef. Maar ja, wie houdt dat tegen? Dezelfde financiële maffia die het voor het zeggen heeft.

 156. Aad Verbaast 27 juli 2012 om 09:58

  @Kleet: “gewoon” terug naar de gulden lost op zich niets op. Lijkt schoon schip. Maar je maakt pas echt schoon schip als de financiële wereld hervormt.

 157. Aad Verbaast 27 juli 2012 om 10:00

  @Bluch1: briljante lijst met duidingen van de afkortingen! Nu wordt alles ineens helemaal duidelijk 😉

 158. Jan Bouma 27 juli 2012 om 10:01

  @King Billy…9:53
  Je begrijpt dat ik het met je slotzin == If you can’t beat them in Brussel, better join them , 中国人来了 == niet eens ben. Mijn veronderstelde consensus gaat over een aanpak die wereldwijd verdedigd kan worden. Dat de EMU zich daarin niet wil positioneren betekent tegelijkertijd de ondergang van de EMU. Als je nu bij voorbaat al deze afgang kunt voorzien dan kun je dus maar beter alle gezamenlijke krachten mobiliseren in het belang van allen. En dat is mijn boodschap; idem overigens die van Socrates… 🙂

 159. Aad Verbaast 27 juli 2012 om 10:07

  @King Billly: 9:26: “deliver, deliver, deliver”. Ja je moet wel durven om dat te zeggen als je hoofd bent van een Europese commissie die al jaren heeft laten zien dat ze niet ‘delivered’ hebben om a. te voorkomen dat er een crisis ontstond (niet dus), en b. al jaren zitten te OH-en en de crisis stevig doorwoekerd.
  Nog hilarischer werd het toen hij in dezelfde persconferentie (na deze stoere woorden) stelde dat hij gezien had dat Griekenland dat deed en hij er vertrouwen op had dat Griekenland dat bleef doen. En omdat hij dat gezien had, hij aan papalelpolepidapoelos (of hoe de man ook mag heten) had verteld dat Europa vierkant achter Griekenland stond.
  Ja, ja, comical Ali is er niets bij.
  Barosso kan dat allemaal in zijn eentje vaststellen in een kort dagje (druk druk druk). Wat een kanjer.

  De troijka heeft er anderhalve maand voor nodig..

 160. Aad Verbaast 27 juli 2012 om 10:08

  @Motek: ook een fijne dag!! Friesland is geen Nederland! 😉

 161. blutch1 27 juli 2012 om 10:12

  Waarom praten we steeds over Europa als wereldspeler. Het zijn tenslotte een verzameling private bedrijven die de economie gaande houden. Als die het goed doen krijgen politici een grote mond, maar in feite hebben ze er part noch deel aan. Philips en ASML zijn wereldspelers, maar Nederland is dat niet. Als je politici op een hoop veegt zoals in Brussel denken ze ineens nog belangrijker te zijn.
  Het bedrijfsleven heeft lobbyisten, die worden ook door hun betaald. Wij hebben ook lobbyisten die door ons worden betaald: politici. De ellende is dat wij dat wel weten maar politici niet. Die slagen er nog in om zich bij het andere kamp aan te sluiten. Lekker stel lobbyisten hebben wij.

 162. Aad Verbaast 27 juli 2012 om 10:12

  @Jan: heb je wel eens naar de staatschuld ratio van Japan gekeken? Ook niet koek en ei.
  Ach, het is overal een bende en een rotzooi, waren we al tot de conclusie gekomen.

 163. Aad Verbaast 27 juli 2012 om 10:20

  @allen: even een korte on-topic bloemlezing van het nieuws wat ik vanmorgen (nog voor mijn eerste kopje koffie voorbij zag komen:

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/27/rabobank-ontslaat-medewerkers-in-libor-schandaal/
  Even naast het bericht gisteren op het nieuws dat Rabo 1500-3000 medewerkers wil ontslaan omdat ze een miljard willen besparen. Die miljard zal misschien ongeveer het bedrag zijn dat ze aan boete kunnen krijgen omdat ze gefrauduleerd hebben. Toeval bestaat niet.

  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/07_juli/27/binnenland/mbo_scholen-in-gevaar-door-derivaten.xml
  Peanutbedragen natuurlijk in dit geweld. Maar toch. De politiek vind dit wel overzichtelijk en wil hier dus wel een kamerdebat over.. Blijft lachen de politiek.

  Maar er is nog hoop, volgens Mathijs Bouman:
  http://www.z24.nl/economie/artikel_367898.z24/Tien_manieren_om_de_euro_te_redden.html

  P.S. Blutch1: er staan nog een paar afkortingen bij die je nog hebt staan in je lijstje 😉

 164. Aad Verbaast 27 juli 2012 om 10:22

  En Apple heeft 8,8 miljard dollar winst gemaakt in het laatste kwartaal. In een kwartaal wat ze “disappointing” noemen…

  Zo.. nu eerst maar een bakje koffie, zolang het nog kan.

 165. Jan Bouma 27 juli 2012 om 10:26

  @Aad…10:12
  Het invoeren van één internationale munt betekent niet dat de nationale schulden ten laste van andere naties kunnen worden gesocialiseerd. Japan zal, net als elke andere natie, gewoon via de eigen nationale bank, die ook contrôle houdt over de uitgifte van de internationale Japanse munt, verantwoordelijk blijven voor de eigen nationale boekhouding en verantwoording. Net zo goed als dat nu de Euro is.

  De voordelen, waar ik op doel, die van de samenwerking, blijven volledig overeind. Met name de uitschakeling wereldwijd van de financiële maffia zal in het belang zijn van allen want die hebben niets meer te speculeren tegen één internationale munt als die wordt ingevoerd.

 166. Aad Verbaast 27 juli 2012 om 10:39

  @Jan: == want die hebben niets meer te speculeren tegen één internationale munt als die wordt ingevoerd.== Dat is natuurlijk maar een klein gedeelte (en nog relatief onschuldig) van het probleem.

  Of ben je ook een voorstander van het wereldwijd invoeren van 1 aardappel, 1 maiskolf, 1 kledingstuk (klassiek voorbeeld), 1 ford (klassiek voorbeeld), of nog belangrijker: 1 rente?

  Er zijn natuurlijk twee basismogelijkheden om crimineel gedrag te stoppen:
  1. gewoonweg verbieden en vervolgens handhaven
  2. niet verbieden, maar het de criminelen moeilijker maken

  Jouw argumentatie (in deze) voor de invoering van de wereldmunt lijkt meer op de tweede.
  Ik ga toch voor de eerste 😉

 167. King Billy 27 juli 2012 om 10:58

  Japan houdt toch aardig haar eigen broek op met de staatschuld, die pompen het geld rond in eigen land:
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/geen-paniek-ondanks-enorme-schuld.xml

  Re Libor. Zou de Euribor echt brandschoon zijn? Met name de herhaling in de formule van Murphy’s wet sluit dit volledig uit.

 168. Jan Bouma 27 juli 2012 om 11:02

  @Aad…10:39
  Het domweg verbieden van crimineel gedrag houdt de premisse in dat:

  a) er een succesvol vervolgingsbeleid is/zou zijn waardoor een handhaving effectief zou zijn
  b) dat een dergelijke contrôle vereist bevoegdheden van de controleur; c.q. wetgever

  aan beide voorwaarden wordt niet voldaan.

  Welnu. Uiteraard dienen de wettelijke kaders te sporen met de opvattingen van de handhavers. Daaraan ontbreekt het tot nog toe omdat men niet bereid is afstand te nemen van het (onrechtmatige) principe van ‘the winner takes it all’.

  Wat betreft je ironische opmerking of er ook t.a.v. andere commodities een soort éénheidsworst moet worden ingevoerd zeg ik uiteraard nee. Dit betekent dat per land er gewoon een differentiatie mogelijk blijft. De internationale financiële maffia hebben dan wel het nakijken m.b.t. valutaspecualties.

 169. Aad Verbaast 27 juli 2012 om 11:02

  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/12/846&format=HTML&aged=0&language=NL&guiLanguage=en
  Persbericht: “Liborschandaal: de Commissie stelt EU-brede maatregelen om tarievenmanipulatie te bestrijden”
  Mooi voorbeeld hoe het werkt en niet werkt.
  Begint met duidelijke taal. Daar zit geen woord Spaans bij:
  ==
  Vicevoorzitter Viviane Reding, EU-commissaris voor Justitie: “Het vertrouwen van het publiek heeft een enorme klap gekregen door de recente schandalen over ernstige manipulaties van leningtarieven door banken. De EU moet nu optreden om een eind te maken aan criminele activiteiten in de banksector en het strafrecht kan daarbij als forse afschrikking dienen. Daarom stellen we vandaag regels ter bestrijding van dit soort marktmisbruik voor die in de gehele EU gelden en alle mazen in de regelgeving moeten dichten. Een snelle overeenkomst over deze voorstellen zal helpen om het broodnodige vertrouwen van het publiek en beleggers in deze cruciale sector van de economie te herstellen”.
  ==
  Even vooral letten op: “Een snelle overeenkomst….”
  ==
  Michel Barnier, commissaris voor Interne markt en diensten: “De internationale onderzoeken die momenteel lopen naar de manipulatie van LIBOR hebben alweer een voorbeeld van schandelijk gedrag van banken blootgelegd. Ik wilde ervoor zorgen dat onze wetgevingsvoorstellen inzake marktmisbruik dergelijke misstanden volledig verbieden. Daarom heb ik dit met het Europees Parlement besproken en ben ik snel opgetreden om onze voorstellen te wijzigen, zodat manipulatie van benchmarks duidelijk illegaal is en in alle landen met strafrechtelijke sancties kan worden bestraft.”
  ==
  Ja, ja.. “schandelijk gedrag”, “Criminele activiteiten” etc etc.
  Dan denk je toch dat eindelijk het licht eens gaat branden daar in Brussel.

  Maar dan eindigen ze als volgt:
  ==
  De Commissie stelt niet voor dat in dit stadium al minimumsoorten en ‑niveaus van strafrechtelijke sancties worden vastgesteld, maar wil wel dat alle lidstaten in hun nationale wetgeving voorzien in strafrechtelijke sancties voor de manipulatie van benchmarks. In haar oorspronkelijke voorstel voor een richtlijn had de Commissie voorgesteld om binnen vier jaar na de datum van inwerkingtreding van de richtlijn onderzoek te doen, met name naar de noodzaak van de invoering van gemeenschappelijke minimumvoorschriften betreffende de aard en de hoogte van strafrechtelijke sancties.
  ==
  Richtlijn, Lidstaten moeten er zelf maar over gaan nadenken, dan na 4 jaar onderzoek bla, bla bla bla…

 170. Aad Verbaast 27 juli 2012 om 11:05

  @Jan: == Uiteraard dienen de wettelijke kaders te sporen met de opvattingen van de handhavers. ==
  Lees even hierboven hoe dat in de praktijk werkt.. Niet dus.
  Verder ben ik het wel je eens hoor, dat het zo zou moeten werken.
  Maar dan wel veel sneller!!

  Boren in harde planken. Planken? Diamandbeton!

 171. Aad Verbaast 27 juli 2012 om 11:15

  @King Billy:
  Japan: duidelijk. Interessant artikel ook voor @Jan trouwens.
  Nogal wat referenties naar de wereldmunt!!

  Euribor schandaal: daar heb je niet eens Murphy voor nodig. Uiteraard wordt daar ook gemanipuleerd.
  De Europese commissie zit er bovenop en is een onderzoek gestart….
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10756737/__Onderzoek_naar_mogelijke_manipulaties_van_Euribor-tarief__.html

  Nou dan mag je wel verwachten dat er binnenkort duidelijkheid komt (not)

 172. trudy k. 27 juli 2012 om 11:17

  @Aad 10.44 Kostelijk cartoon☺☺☺

 173. King Billy 27 juli 2012 om 11:50

  Zo gaat dat dan, 中国人来了, ofwel in simplified Chinese, “de Chinezen komen eraan”. Met hun deviezen, in sneltreinvaart, en niet alleen voor wijngaarden in Frankrijk.
  “Officials from China’s nuclear industry have been in high-level talks with ministers and officials at the Department of Energy and !Climate Change! (DECC) this week about a plan that could eventually involve up to five different reactors being built at a total cost of £35bn.”
  Overigens hebben die Chinezen nog 2000 miljard aan dollars, deels verstopt in staatspapier van de FED, tegoed van Obama & Co.
  http://www.euractiv.com/uk-europe/china-talks-build-uk-nuclear-pow-news-514064?utm_source=EurActiv%20Newsletter&utm_campaign=3ebc054242-newsletter_energy&utm_medium=email

 174. blutch1 27 juli 2012 om 12:11

  Uiterst merkwaardig dat de EC fraude wil gaan verbieden. Manipulatie ten eigen voordele is gewoon fraude.
  Aanklachten:
  fraude
  oplichting
  lid van criminele organisatie
  het in omloop brengen van crimineel verkregen geld.
  wie verzint er nog een paar.
  Mi is het nu al strafbaar.

 175. Jan Bouma 27 juli 2012 om 12:16

  @Aad…11:15
  Ook de verwijzing naar dat artikel over Japan ontkracht geenszins de voordelen die te behalen zijn door de invoering van één wereldmunt te bepleiten. Dat je vervolgens geen notoire criminelen moet aanstellen is een ander logische voorwaarde om het nieuwe systeem succesvol te laten zijn. Dat spreekt eigenlijk vanzelf. Bij n’importe welke organisatie dan ook! Kijk even naar die Vestia directeur Staal die vond dat hij nog wel een bonus van 3,5 miljoen zou mogen claimen bij zijn vertrek als “oprotpremie”, of kijk naar die Spaanse bankiers die menen nog wel 300.000 euro te mogen claimen en daarvoor nog gehoor vinden ook bij onze “volksvertegenwoordigers”… Met gekken en dwazen en criminelen kun je proberen natuurlijk ook de wereld blijvend te gaan “besturen”. Ik kies voor de bewustwording van de burger en dat hij orde op zaken gaat stellen.

 176. blutch1 27 juli 2012 om 13:04

  Je kunt niet kiezen voor bewustwording van de burger. Die interesseert het nl geen barst, is ook niet van plan zich erin te verdiepen en ziet morgen wel of de zon nog op gaat.

 177. trudy k. 27 juli 2012 om 13:10

  @ Algemeen: Via de link van Arjan Fernhout (26 juli 20.05) heb ik gedeeltelijk de ca. anderhalf uur durende documentaire “Catastroika” bekeken. Er kwam de term/ het begrip “Treuerhand” in voor welk ik heb opgezocht.http://nl.wikipedia.org/wiki/Treuhand. Dit intirgeerde mij al kan ik er niet precies de vinger opleggen waarom. Misschien iets in de trant van ” ‘l Histoire se repète”? De handelingen vonden plaats in de jaren van 1990 -1994. Ik gooi het maar in de groep.

 178. Motek from Space 27 juli 2012 om 13:19

  Jan Bouma 27 juli 2012 om 09:36
  Mocht je nog een Apollo in je achtertuintje hebben hou ik me aanbevolen 😉

  Aad Verbaast 27 juli 2012 om 10:08
  Friesland houdt het droog vandaag in tegenstelling tot het zuiden 😉 Ze “doen het” in Leeuwarden met Mercurius en dat gaf meer stampij dan de Brusselse Blokkendoos 😉

  MMMMMMMMMMMMMM…tis redelijk vertoeven tussen de bloemengeur hoewel er minder vlinders zijn. lekker lang weekend voor de boeg; AHOY!! 😉

 179. Jan Bouma 27 juli 2012 om 13:29

  @Blutch1…13:04
  Sinds Galileï en Copernicus weten we dus, als burger, dat de Aarde niet het centrum is van het heelal. http://nl.wikipedia.org/wiki/Nicolaas_Copernicus

  Eenzelfde bewustwording is aan de orde m.b.t. zijn wereldbeschouwing in dit tijdperk. Ik blijf bij mijn standpunt. Aan de orde is wel degelijk de bewustwording van de burger en daaraan gekoppeld de vraag: “hoe lang nog hij verkiest criminelen, gekken en dwazen aan te stellen als zijn vertegenwoordiging?” Calculeer hierbij in het gezegde: “elk volk krijgt de regering die het verdient”.

 180. Jan Bouma 27 juli 2012 om 13:34

  @Motek…13:19
  Verbazingwekkend. Inderdaad heb ik in de wereldtuin het zogenaamde Apollo-terras aangemerkt. Dus.. ja, er is hier aanwezig een Apollo in de wereldtuin. Je kunt die desgewenst komen bekijken alhoewel ook Google Earth je kan inlichten.. 🙂

 181. King Billy 27 juli 2012 om 13:56

  @Trudy K. Treuhand.

  http://www.google.de/search?sourceid=navclient&hl=de&ie=UTF-8&rlz=1T4ASUT_deDE461DE461&q=treuhandanstalt
  http://www.hdg.de/lemo/html/WegeInDieGegenwart/FolgenDerDeutschenEinheit/treuhandanstalt.html
  De rijkste en machtigste gevolmachtigde ‘onderneming’ van Duitsland destijds. Moest nagenoeg de complete ?failliete inboedel van de DDR vermarkten. Corruptie, zwendel, machtsmisbruik, intimidatie, moorden, etc., waaronder door RAF-leden, die de voorzitter vermoorden.
  Heeft onnoemelijk veel leed en economische schade veroorzaakt.1994, 15 jaar na de val van de Berlijnse Muur, opgeheven

 182. trudy k. 27 juli 2012 om 14:16

  @King Billy, bedankt. Ja, dat had ik gelezen en vroeg me af of er een zekere gelijkenis bestaat met de huidige toestand.

 183. blutch1 27 juli 2012 om 14:30

  @trudy k,
  jazeker bestaat er een gelijkenis. Kijk maar eens naar de uitverkoop van Griekse staatsbedrijven.

 184. King Billy 27 juli 2012 om 14:56

  @trudy k. Dat niet alleen. Ook de uitverkoop van burgers die machteloos waren en het slachtoffer werden, worden van machinaties door politici en de financiele markten.

 185. trudy k. 27 juli 2012 om 15:16

  @blutch1 en @King Billy, dank jullie. Ik vermoedde zoeits al. Hebben jullie die docu gezien? Wel een kluif van anderhalf uur.http://www.dailymotion.com/video/xqhns7_catastroika-english-subtitles_shortfilms

 186. blutch1 27 juli 2012 om 15:18

  En als je eens prettig iets anders wilt lezen:
  http://galmiersvenster.wordpress.com/2012/07/

 187. trudy k. 27 juli 2012 om 17:37

  Gezien en gelezen….☺

 188. Arjan Fernhout 27 juli 2012 om 18:12

  @ trudy K. Hans Achterhuis behandelt de materie in “De utopie van de vrije markt” op dezelfde wijze als in de film. Maar veel rustiger, overzichtelijker en met enige distantie van het politieke bedrijf. Hoewel er ook sprake kan zijn van (bewuste?) politieke naïviteit – Achterhuis is geen econoom – kan ik je dit boek van harte aanbevelen.

  @ Jan Bouma. Met verwijzing naar bovenstaande heeft een Abram de Swaan in een artikel in NRC in 2008 getiteld “Hoe een wetenschap plots een meningkje werd” woedend uitgehaald naar de economische faculteit als niet meer dan een verzameling “Weltanschauungen.” In deze tijd is het a.h.w. zo dat je niet meetelt als je geen wereld-aanschouwing hebt. Op die manier had Michel Foucault wel gelijk toen hij stelde dat er geen “centrale plek” voor revoluties is. Elke “stroom van bewustzijn” leidt in collectieve zin dan tot dezelfde dictatoriale neigingen. Achterhuis leunt ook in genoemd boek zwaar op de ideeën van Foucault.

 189. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 27 juli 2012 om 18:29

  Als je en situatie wilt beschrijven moet je het altijd zo doen, dat het inzichtelijk en overzichtelijk is.of wordt.
  UITSLUITEND simpele constructies en methoden hebben in de geschiedenis succes gehad .

  De fout die economen maken is eenvoudig.
  Hoe mensen aan geld komen, is het gevolg van maatschappelijke stroming, ontwikkeling, evolutie, van een heel complex geheel.
  Let wel : GEVOLG
  Zij denken dat economie een onafhankelijk functionerend systeem is.
  Daar zit het foutje.
  Vandaar dat als een econoom zegt; +10 zijn er 5
  anderen die zeggen -10.
  en ze hebben allemaal gelijk.
  economie is goed voor een beschrijving achteraf en korte voorspelling.

  Zoals we nu in het europese gedonder zitten, is iedreen het eens, dat er karrevrachten geld weggegooid worden.
  maar IN het europese systeem, IN de euro is er weinig aan te doen.
  het is als een geboobytrapte tijdontsteking.
  Niks kan het stoppen.

  En de enige manier om de schade tot minimum terug te brengen is ;als de donder uit de euro en de ESM en target2 verplichtingen verbreken.; en vandaar verder.

  Kost wat, maar niet doen kost meer.
  Het is geen totale oplossing, maar een noodrem.

 190. trudy k. 27 juli 2012 om 21:30

  @Arjan Fernhout, dank voor je link. Heb de recensie apart gezet om later te lezen. De trant zou overeenkomen met die van Ivan Illich. Diens boek “grenzen aan de geneeskunde”( inmiddels een oudje dat ik in 1988 aanschafte en las), was ook een eyeopener destijds. We zijn bijna 25 jaar verder een nog zijn velen deze know how nog niet tegengekomen. Zomaar een voorbeeld dat kennis en eventuele wijsheid op (on)bepaalde tijdstippen en tot ons komen…. alles op z’n tijd.

 191. trudy k. 27 juli 2012 om 21:32

  Mijn reactie kon niet verzonden worden, maar misschien nu wel…

 192. blutch1 27 juli 2012 om 22:23

  Griekenland geeft staatsbank weg

  (Novum) – ATHENE – De geplaagde Griekse staatsbank ATEBank is geprivatiseerd nadat de regering ermee akkoord was gegaan om de bank voor niets af te dragen aan de private Piraeus Bank. De privatisering werd vrijdag bekendgemaakt.

  Piraeus Bank was de enige bank die enige interesse had getoond in ATEBank. Evenwel moest de Griekse regering eerst alle onderdelen van de bank die verlies draaiden scheiden en overnemen. Piraeus neemt alleen het gezondere deel van ATEBank over.
  http://www.nieuws.nl/708851

  Iemand die dat begrijpt? Ik niet.

 193. King Billy 27 juli 2012 om 23:07

  Barroso riep toch ‘deliver, deliver, deliver!” ? Voor Godfathers is het begrip ‘soevereiniteit’ een rekbaar begrip. ’t Is maar net hoe de wind waait, alle middelen zijn veroorloofd om zelf buiten schot te blijven. De resten van de geplukte kip gewoon op andermans bordjes leggen en maar kijken hoe de anderen de rotzooi opruimen. Gebeurt dit niet, zetten ze het mes op de keel.

 194. King Billy 27 juli 2012 om 23:51

  Godfather Draghi werkt er naar toe dat het EFSM staatsobligaties gaat opkopen. Met ‘Dicke Bertha’, 900 miljard, ging Draghi al buiten zijn boekje, en zei het volgende tegen de volksvertegenwoordigers van de Europese burgers:
  „De ECB zal niet eindeloos en onbeperkt staatsobligaties opkopen. Het programma waarin dat gebeurt, is ‘tijdelijk en beperkt’. ‘Van de ECB mag niet verlangd worden dat zij buiten haar mandaat optreedt“ (Mario Draghi in European Parliament, December 2011).

  „Ich weise auf die Rechtslage hin. Die Verträge verbieten eine Übernahme gegenseitiger Haftung.“ (Angela Merkel, Bundeskanzlerin, May 23, 2012)

  Maffia praktijken, schijt aan internationale verdragen, doorgedrongen tot en gedoogd door de partijgelederen van Nederlandse politieke partijen.

 195. Arjan Fernhout 28 juli 2012 om 00:16

  @ trudy K. 21:30 Je reactie gelezen en neem ik mee in mijn overwegingen. Mijn reactie is wat laat, maar zoals gewoonlijk is Morpheus wat overactief op mijn vrijdagavonden.

 196. Jan Bouma 28 juli 2012 om 06:29

  @Fernhout…18:12

  “..Meningkjes of wetenschappelijk bewezen feiten..”

  Dat eenieder zijn waarheid voor de juiste en enige waarheid houdt betekent tegelijkertijd een uitdaging aan de mensheid om toch in die vraag te voorzien. Voor de beantwoording zal gelden, denk ik, dat er consensus zal dienen te bestaan wanneer de mensheid daarover een oordeel velt. De premisse is dan weer dat de mensheid moet worden geboden het inzicht m.b.t. de te maken relevante keuzes. Belanghebbende partijen als ‘pers en media’, ‘de intelligentsia’, de politici en de reli’s zullen wel verhinderen dat die burger wijzer wordt; het is niet in hun belang.

  Stemadvies voor 12 september?

  Een goed advies is denk ik een massale boycot. Want tenslotte wilt u geen deel uitmaken noch enige verantwoording nemen voor de partijen van list en bedrog.

 197. Jan Bouma 28 juli 2012 om 06:43

  Btw..: teruglezend de reacties mis ik de beheerder…

  Heb me dientengevolge afgevraagd of hij een soort backing up systeem heeft ingebouwd of daarin voorzien wanneer hij plotseling geheel en onverwacht komt te overlijden en hij uiteraard dan geen commentaar meer kan bieden op z’n blog? Tenslotte kan ‘de Dood” eenieder overkomen; die komt trouwens ook altijd onverwacht en onvoorzien; zo luidt het gezegde.. 🙂

 198. Aad Verbaast 28 juli 2012 om 09:38

  @Jan: ik ben er nog. Maak je geen zorgen. Even weinig gelegenheid gehad te bloggen. Kan gebeuren.

 199. Aad Verbaast 28 juli 2012 om 10:00

  @Blutch1: 22:23 en @allen:
  merkwaardig inderdaad. Privatisering (waar ook geen snars van terecht komt ondanks alle beloften) was bedoeld om de staatskas te spekken. Nu wordt de troep behouden en de parels weggegeven.
  Niet ongewoon trouwens. Politiiek leiders zijn grootmeesters en verzamelaars van risico’s.

  Mag ik nog even in herinnering roepen de ‘redding’ van de ING?
  http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/1995880/2009/01/27/Staat-neemt-lsquo-troep-rsquo-van-ING-over.dhtml “Staat neemt ‘troep’ van ING over”.
  10 miljard lenen + voor 80% aandeel nemen (24 miljard) in de rampzalige huizenportefeuille in met name Amerika.
  ING zou als tegenprestatie die 24 miljard die dan vrijkwam (op de balans) weer uitlenen aan de Nedrlandse economie. Nooit meer wat van gehoord. Loze afspraak. ING (zie laatste zin haastte zich te vertellen dat het een “intentie” was..
  Oh ja, en de Waal moest commissaris worden om de beloningen en bonussen eens flink onder handen te nemen. Ook niet gelukt..
  http://www.nu.nl/economie/2484459/lodewijk-waal-niet-weg-bij-ing.html

  ING treft een schikking van 619 miljoen dollar met de de Amerikaanse autoriteiten.
  http://nos.nl/artikel/383130-boete-ing-voor-schenden-sancties.html

  Wat een bende, wat een rotzooi.

 200. Jan Bouma 28 juli 2012 om 10:34

  @Aad…9:38….Gelukkig maar.
  Iets anders. We lezen natuurlijk vaak genoeg kritische verhalen van de Algemene Rekenkamer :
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_Rekenkamer maar wat hier al genoemd is aan oplichtingspraktijken doet concluderen dat die Algemene Rekenkamer ook totaal corrupt is dan wel stekeblind dan wel onbekwaam. Ik bedoel maar dat de zgn. “officiële controleurs” ook gedumpt kunnen worden bij het vullis lijkt me een onvermijdelijke conclusie.

 201. trudy k. 28 juli 2012 om 10:48

  @Arjan Fernhout, Mijn reactie is- na diverse vruchteloze pogingen gisteravond- toch geplaatst zag ik zo even. Ik had de moed opgegeven en besloot om ’t vandaag nog eens te proberen. Al doende leert men hoe het in de reactieruimte werkt. Er schijnt ook een soort van “spamfilter” te wezen.
  Gôh, in Morpheus armen zou ik ook weleens willen liggen ( helaas zeer sec en klinisch bedoeld). Door al jaren durende chronische pijn word ik uit de armen van Morpheus gehouden en vallen mij slechts hazenslaapjes ten deel. Zoals Cruyff opmerkte heeft elk nadeel z’n voordeel en de slaaptijd wordt aldus, als het lukt, vaak ingevuld met het lezen van boeken.

 202. Aad Verbaast 28 juli 2012 om 10:56

  @TrudyK: 10:48: er is inderdaad een spamfilter. Gelukkig maar (de laatste week wordt dit blog geteisterd door spammers die ‘criminele’ links proberen te plaatsen. Die worden er haarfijn uitgevist.
  Ik krijg daar echter geen mailtje van zoals bij wel geplaatste reacties. Ik zie dat dus pas als ik het “dashboard” open. Maar ja, dat doe ik niet zo vaak..
  Soms gaat het fout, en plaatst WP om onduidelijke redenen ineens een reactie (zoals in jouw geval 21:30) in de spambox (en dus niet in het reactieveld). Vervelend natuurlijk.

  Advies: zie je dat een reactie niet wordt geplaatst, schrijf dan even een korte extra reactie zoals je overigens deed 21:32. Dat maakt me opmerkzaam en dan kan ik alsnog de reactie ‘goedkeuren’.

  Opgelost?? 🙂

 203. Aad Verbaast 28 juli 2012 om 10:58

  @Jan: de rekenkamer komt nog wel eens met opvallende rapportages in een wanhopige poging ergens de vinger achter te krijgen. Maar ja, kun je mij 3 voorbeelden – vooruit 2 – goed, eentje dan, geven waarbij de politiek er ook maar iets mee gedaan heeft?
  Ik niet!

 204. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 28 juli 2012 om 10:58

  @Aad: vertel nou eens in niet meer dan 20 woorden wat je wil zeggen met dit blog…

 205. trudy k. 28 juli 2012 om 11:57

  @Aad, ’t Was al opgelost. Jou trof geen blaam. Er heeft “gewoon” iets gehaperd, meer niet. Ter info slechts ; ik kon mijn tkest wel kopiëren en plaatste die dus nogmaals. Kreeg een reactie dat ik diezelfde tekst al had geplaatst. ’t Is allemaal leerzaam, hoe dan ook.

 206. blutch1 28 juli 2012 om 12:34

  @Kleet,
  dat is een afleidingsmanoeuvre, maw een derivatenmanipulatie. 😉

 207. Aad Verbaast 28 juli 2012 om 13:19

  @Kleet: ik kan er wel boeken over vol schrijven wat ik er allemaal mee wil zeggen!
  Maar de oplettende lezer weet inmiddels wel wat ik er mee wil zeggen neem ik aan.

 208. Motek from Space 28 juli 2012 om 13:26

  ….en om met Drs. P te spreken:
  “En als de boot zo lang was als de breedte van de stroom,
  Dan kon hij blijven liggen, zei mij laatst een econoom.
  Maar dat zou dan weer lastig zijn voor het rivierverkeer,
  Zodoende is de boot dus kort en vaart ie heen en weer.”

 209. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 28 juli 2012 om 14:08

  You should never assume; when you assume, you make an “ass” out of “U” and “me”

  zo ken ik er nog een paar motek; voor op en neer is ook zoiets….

 210. Jan Bouma 28 juli 2012 om 14:08

  @Motek… 13:26…
  Zo is het maar net!
  “..Drs. P. for President..!”

  In ieder geval morgen weer een willekeurige wijsheid uit het Boek waarin toch maar alles beschreven staat! Stay tuned. 🙂

 211. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 28 juli 2012 om 14:14

  Maar kijk dat de financiele wereld corrupt is was al 50 jaar en langer bekend.
  ik vroeg als Mulo leerling al: hoe krijgen drugshandelaren 350 millioen gulden naar zuid amerika?Hoe versturen ze dat? Hoe kunnen ze dat uit hun boekhouding houden?

  En het tweede wat ik toen al zei, want toen begon de idioterie tegen witwassen van crimineel geld.
  Ik zei dat de overheid daar blijde om moest zijn; immers als zwart geld wit wordt, wordt er ook weer belasting over betaald en heeft de criminele wereld minder om mee te werken.
  De “strijd” tegen witwassen is de promotie voor criminaliteit.
  Kortzichtig dom en gereformeerd handelen.

  Nou is er de wet Bibob.
  helemaal achtelijk.
  Als een crimineel een fatsoenlijk leven wil voeren als ie uit de bak komt kan dat niet.
  Van de fatsoensridders.
  Hoeveel van die fatsoensridders zijn er zelf clean, dus b.v. niet corrupt?

 212. King Billy 28 juli 2012 om 14:21

  @Aad verbaast. Re 10.00 ING als voorbeeld.
  Draghi en zijn juristen hebben gewoon een ordinaire coupe gepleegd, gelegitimeerd door de EU.

  De ‚onafhankelijke’ ECB heeft naast ‚Dicke Bertha‘ voor bankenhulp, ook nog eens 200 miljard aan staatsobligaties opgekocht, zonder dat enig parlementslid van welke EU lidstaat dan ook, een zegje kon doen. Laat staan toestemming heeft gegeven. Het Euorpees Parlement mag zich zowiezo daarmee niet bemoeien. Tegen alle afspraken in internationale verdragen in. Bovendien is de ECB niet in staat de kosten van een ‘euroredding’ te becijferen. Of verzwijgt dit.

  Nu gaat de ECB hetzelfde doen via het EFSM.
  Daarmee heeft Draghi het primaat van ‘de politiek”, in zijn algemeenheid, hoe goed of slecht functionerend, dat verdedigd moet worden tegen elke bank, terzijde geschoven.
  Een coupe. Hoeft geen tank aan te pas te komen.

 213. Aad Verbaast 28 juli 2012 om 14:50

  @Kleet: == Hoeveel van die fatsoensridders zijn er zelf clean, dus b.v. niet corrupt? == Geen idee. Maar nog geen reden om de criminelen dan maar de vrije hand te geven.
  Allemaal aanpakken!

 214. Aad Verbaast 28 juli 2012 om 14:51

  @King Billy: toch moet gezegd worden dat enkel Draghi/ECB ttenminste iets heeft geprobeerd wat ten dele gelukt is. De rest van alle ‘topstukken’ bij elkaar hebben in drie jaar tijd helemaal niets voor elkaar gekregen. De ene flop na de andere.

 215. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 28 juli 2012 om 15:11

  Blijft staan: die wet bibob is achtelijk en dient geschrapt te worden.Het is te gek voor woorden, dat ook iemand die zijn straf heeft uitgezeten geen horeca bedrijf zou kunnen beginnen.
  Terwijl een politicus -die schuldig was aan brandstichting en poging tot moord– parlementslid kan worden.

  daarna is het achtelijk het ontrekken aan gelden uit criminle circuit aan te vallen.
  Als zwart geld wit wordt, is dat een vermindering van criminaliteit en vermeedering van belastingen voor en land.
  Denk niet dat iemand met gezond verstand er iets op tegen heeft.

 216. King Billy 28 juli 2012 om 16:22

  @Aad Verbaast. Re flop. 14.51. Ten dele waar, maar onderschat de Fransen niet. Bekijk het in een ietwat breder verband, Fransen zijn meesters om de problemen die ze veroorzaken met alle gevolgen van dien, op andermans bordje te deponeren. Van koloniale avonturen, revoluties, via De Gaulle, 1968, de NATO, landbouwpolitiek tot hedendaags monetair beleid. Ondertussen versierden ze bij hun halve aartsvijanden het grootste aandeel van de Marshallhulp en voerden Amerikaanse soldaten in Irak Franse frietjes, terwijl ze de invasie luidkeels afkeurden.

  Madeleine Albright vatte het min of meer zo samen:
  ‘To understand Europe, you have to be a genius – or French.’.

  Overigens, wat zou gebeuren indien De Nederlandse Bank of de Bundesbank private banken rechtstreeks van noodzakelijk geld gaat voorzien?

 217. Jan Bouma 28 juli 2012 om 16:39

  @King Billy… Je vraag == Overigens, wat zou gebeuren indien De Nederlandse Bank of de Bundesbank private banken rechtstreeks van noodzakelijk geld gaat voorzien? == zeg ik dat is eigenlijk nu al het geval. Via de ECB kunnen de banken voor een krats 1% rente of daaromtrent net zoveel geld krijgen als ze maar willen. Vervolgens…, en dat weet de bankenmaffia ook wel, lenen ze dat weer uit aan arme drommels tegen soms 14% of meer vooral als je een “hoogrisico klant bent”. Spanje kan voor ca. 7% aan de bak.

  Advies. NATIONALISEREN die gehele bankensector.

 218. Jan Bouma 28 juli 2012 om 16:45

  @King Billy…16:29
  Ik ken Ad van Rooij. Wordt algemeen gezien als zeer deskundig. Heeft menig proces gewonnen maar zijn strijd tegen de verspreiding van dat giftige geïmpregneerde hout is al tientallen jaren hopeloos. De belangen zijn te groot. Van Rooij zit voor zo ver ik weet in België. Gevlucht! Want hier werd hij inelkaar geslagen door de milieumaffia.. Breek me de bek niet open.

  Nog comment op 16:39?

 219. Aad Verbaast 28 juli 2012 om 18:48

  @King Billy: opvallend is inderdaad dat ze op de een of andere manier wegkomen met het predicaat ook een “knoflookland” te zijn, terwijl ze dat natuurlijk zonder twijfel gewoon zijn!

  == Overigens, wat zou gebeuren indien De Nederlandse Bank of de Bundesbank private banken rechtstreeks van noodzakelijk geld gaat voorzien? == In aanvulling van @Jan: doen ze natuurlijk al lang als je het begrip rechtstreeks een beetje oprekt.

 220. Arjan Fernhout 28 juli 2012 om 18:48

  Bij deze wil ik iedereen via drs P. waarschuwen voor de gevaren van “de markt.”

 221. Aad Verbaast 28 juli 2012 om 18:50

  @Jan: == Advies. NATIONALISEREN die gehele bankensector. ==
  Onzin natuurlijk. Heb jij meer vertrouwen in politici dan? Beide groeperingen zijn geen knip voor de neus waard!
  Streng reguleren, de boel schoonvegen etc.
  Geld ook voor biede trouwens 😉

 222. King Billy 28 juli 2012 om 18:57

  @bouma. De kwestie is of een nationale bank op eigen houtje geld voor banken mag fourneren, zoals de ECB doet en nu via het EFSM, met instemming van de gouverneurs, nog meer ruimte voor zichzelf zoekt.
  Nationaliseren? Wie zijn de toezichthouders?

 223. Jan Bouma 28 juli 2012 om 19:27

  @Aad…18:50
  Je weet dat er bij mij meer op de schop moet. Dus ook dat waardeloze corrupte parlement moet vervangen worden. Idem dienen die “toezichthouders” niet uit het criminele bankcircuit gerecruteerd te worden. Kijk! Dan schieten we op in de goeie richting. Structureel aanpakken. Ik zie niks in dat “streng reguleren” want als je dat doet met de bestaande criminelen lachen ze zich te pletter..

  @King Billy…18:57
  Ik weet niet beter dan dat er ongelimiteerd geld voor de banken ter beschikking is. De zgn. “schaarste” aan geld is gewoon criminele manipulatie. Levert de hoogste rentemarges op. Wat betreft “nationaliseren” en het “toezicht”; zie hierboven wat ik aan @Aad schreef.

  Tot morgen!

 224. King Billy 28 juli 2012 om 19:57

  Blijft dat Draghi het mandaat van de ECB gebruikt heeft om de politiek ‘kalt’ te stellen. Het ultieme derivaat denkbaar; de ECB als afgeleid en ongeleid projectiel.

 225. blutch1 28 juli 2012 om 20:06

  Het mandaat van de ECB heeft nooit het opkopen van staatsobligaties omvat.

 226. Aad Verbaast 28 juli 2012 om 21:15

  @Jan: het een sluit het ander niet uit natuurlijk. Alles moet aangepakt worden!

  @King Billy en Blutch1: geen idee wt het mandaat precies is van die club. Maakt uit niet zo veel uit, kan immers toch zijn eigen gang gaan.
  Ook politici hebben het steeds over hun mandaat. Ook geen idee wat dat inhoudt, behalve dat ze steeds denken dat ze op basis daarvan ook maar van alles mogen uitvreten.

 227. King Billy 28 juli 2012 om 22:47

  @Aad Verbaast. Nogmaals, eerdere reaktie 27/, 23.51: Draghi in het Europees Parlement en Merkel:
  “De ECB zal niet eindeloos en onbeperkt staatsobligaties opkopen. Het programma waarin dat gebeurt, is ‘tijdelijk en beperkt’. ‘Van de ECB mag niet verlangd worden dat zij buiten haar mandaat optreedt“ (Mario Draghi in European Parliament, December 2011)
  .
  “Ich weise auf die Rechtslage hin. Die Verträge verbieten eine Übernahme gegenseitiger Haftung.“ (Angela Merkel, Bundeskanzlerin, May 23, 2012)
  ‘De verdragen verbieden een overname van wederzijdse borgstelling’.

  De ECB heeft door de aankoop van staatsobligaties borgstellingen van staten overgenomen.

  Draghi erkent voor het Europees Parlement dat het tijdelijk , buiten haar mandaat is.
  Nu gaat-ie het waarschijnlijk weer doen , via het internationale EFSM verdrag, waarin dit ook verboden is. En hevelt de hele zooi straks over naar het ESM, waarin het ook verboden is.
  Het mandaat van de ECB is beperkt tot monetair beleid, de ECB mag geen geldmarkt politiek voeren.
  Of gaat zelf geld ophalen met ECB-obligaties. Ook verboden binnen het mandaat, maar ja, met de Fransen voorop, lopen de applaudiserende Club Med landen braaf mee in de optocht. Trekt de ECB derivaten uit de markt in ruil voor echt geld uit de DNLF landen dat richting het ‘Zwembad en Kurort Middelandse Zee’ verdwijnt.

  Een regelrechte coupe, van grotere omvang dan een staatsgreep in een individuele lidstaat, met daarbovenop het Fiscale Pact dat de reeds uitgeholde souvereinitiet van nationale banken, de lidstaten nog verder aan banden legt. Erger nog, faciliteert dat de geldmarkt lidstaten nog verder kan uitzuigen.
  1+1+1 = 5 hier
  Kan iemand het duidelijker uitleggen? Blutch1?

 228. King Billy 28 juli 2012 om 22:58

  @Bouma. re =Tot morgen!= Weer naar de Chinees, lekker eten?

 229. blutch1 28 juli 2012 om 22:59

  @King Billy, ik dub alleen nog over1+1+1= 5, misschien is het wel 6 of 7. Voor mij duidelijk genoeg.
  Ik ga maar eens wat belastingregeltjes overtreden.

 230. Anouska 28 juli 2012 om 23:42

  Ernstiger dan ernstig… was me wel duidelijk… EU of USA… linksom of rechtsom… door de bank genomen… worden we allemaal… helaas… droom maar van iets fijns heb ik net nog tegen zoon gezegd… nu kan het nog 😉

 231. King Billy 28 juli 2012 om 23:43

  Dan maar 7. De 7 dwergen en Sneeuwwitje (ken daar zelfs een toepasselijke grap over, maar niet geschikt voor de argeloze lezer op dit beschaafde blog van Aad Verbaast), God schiep de wereld in 7 dagen, Rome op de 7 heuvelen, 7 jaren geluk, 7 jaren pech, de 7 zeven wereldzee-en, de zeven wereldwonderen, de hymne van Pythagoras op de 7, 1+2+3+4+5+6+7 = 28, de cyclus van de maan.
  Last, but not least, de handtekening van Draghi op nieuwe eurobiljetten omvat 7 letters……
  .

 232. Aad Verbaast 29 juli 2012 om 00:19

  @King Billy: die uitspraken van Draghi waar je naar refereert zijn uiteraard in mijn hersenpan gegrift.
  Maar je hamert er maar op dat hij inconsequent zou zijn, net als Merkel, en dat het buiten zijn mandaat zou zijn. Klopt allemaal!
  Maar daar zijn we toch allemaal niet meer verrast over? Hadden we immers al lang vastgesteld hier.
  Boos ja, dat dan weer wel.
  Stelletje boeven zijn het.

  In tijden van hoogspanning worden alle trukendozen uit de kast gehaald. Net de volgende:
  http://www.bnr.nl/topic/schuldencrisis/193386-1207/duitsers-zijn-na-wo-ii-ook-geholpen

 233. King Billy 29 juli 2012 om 00:54

  Ook gelezen. Marshall hulp. De Fransen kregen 2 miljard, Nederland ruim 900 miljoen. Leuke anecdote:
  Omdat de Amerikanen maar één koekje bij de thee geserveerd kregen, waren ze overtuigd dat de Nederlanders het Marshall geld niet over de balk zouden smijten en daardoor Gerbrandy er meer uitsleepte dan de bedoeling was.
  En Nederland moet natuurlijk ook nog het verlies van de Zilvervloot en de Engelsen de Spaanse vloot bij Trafalgar terugbetalen. Dat Franco Duitse bommenwerpers vrij spel gaf en voor nix Gibraltar opeist en als enig (ex)koloniale lidstaat nog een enclave in Afrika heeft, telt niet mee.
  De man maakt bewijst zijn collega’s een goede dienst.

 234. Jan Bouma 29 juli 2012 om 06:35

  @King Billy…22:59…? In ieder geval Nee.

  Iets anders. We herinneren ons allemaal nog wel het DSB-drama waarbij het verwijt door DSB werd gemaakt aan de DNB dat die niet “de reguliere 800 miljoen voor DSB wilde verstrekken” en dat daardoor vanwege het liquiditeitstekort DSB failliet ging. Kijk! Zolang de geldvervalsers ongelimiteerd bedrukt papier kunnen afzetten in de bancaire wereld die daar weer echt “schuldpapier” van maakt door de handtekening van de schuldenaar was er niets aan de hand.
  De banken behoefden slechts in de gaten te houden dat de uitgifte (lees: leningen/kredieten/hypothekenverstrekking) gedekt bleef door de handtekening van de “client”.
  Die handtekening bleek echter – allengs de crisis zich voortzette – steeds minder waard. Banken hebben geld zat maar te weinig zekerheid voor de terugbetaling van de verstrekte kredieten.

  Weer wat anders.

  Men kent het gezegde: “Je moet boeven met boeven vangen..” En – hilarisch – dat dacht de at random generator ook en kwam op de proppen met een vergadering van de maffia die weer de andere maffia te grazen moest nemen. Waar gebeurd! Enfin ik ga 8 jaar terug in de tijd en las hierbij in een maffioos verhaal. Tot ons aller vermaak; zo mag ik hopen. De pagina is 323.

  Tot straks.

 235. Jan Bouma 29 juli 2012 om 06:45

  De maffia verwacht dus dat de financiële maffia tot de orde is te roepen net zo goed als destijds de pers- en mediamaffia tot de orde werd geroepen. Hoe dat moet? Have some fun.
  ==
  —– Original Message —–
  From: villamithras@planet.nl
  To: jensma@nrc.nl
  Sent: Saturday, February 07, 2004 10:49 AM
  Subject: Fw: “…kleerkasten & spuitbussen….zijn onderweg…”

  Geachte heer Jensma,

  c.c. H.J.A. Hofland

  Op meedogenloze wijze wordt er in onderstaand gefantaseerd ‘maffioos’ verhaal met U afgerekend. Laat ik U dit zeggen: “de afrekening” vindt zijn oorzaak niet in de eventuele verschillende meningen over journalistieke zaken.. (waar ik U de afgelopen 1,5 jaar bij tijd en wijle doch consistent op aansprak) nee, er wordt met U imaginair “afgerekend” vanwege de ongelooflijke ARROGANTIE waarmee U IMPLICIET de boodschap aangeeft en aangaf:

  “Meneer, U kunt wat ons betreft doodvallen met Uw opmerkingen want WIJ (majestatis pluralis) nemen niet eens de moeite U te antwoorden…”

  “Vriend” Hofland moet dus ook zijn krokodillentranen voor zich houden wanneer hij zich zo geregeld (zie het CS van gisteren 6.02.2004) uitlaat over de “grofheid” en de verruwing van de intermenselijke contacten want hij suggereert daarmee zogenaamd niet te begrijpen de oorzaken… (zie hierboven), en zijn hoofdredacteurschap op 40-jarige leeftijd zal daar als “leer-school” ten grondslag aan hebben gelegen.

  Een paar dagen geleden beklaagde de burgemeester van Utrecht zich over het uitblijven van een antwoord op een brief van 22 sept. 2003 die zij gezonden had aan mr Donners ministerie; welnu; ikzelf heb “het genoegen” gedurende 1,5 jaar “met de pet in de hand” bij U op de stoep te staan en te bedelen…, inderdaad !, allengs in allerlei toonzettingen en variaties, om een antwoord. Het dossier dat ik U toezond bewijst dat. Het is mijn stellige overtuiging dat in situaties, die ik ondervond, en waarin door ‘de Instituties’ – dus ook krantenredacties – het MINIMAAL wederzijds op te brengen RESPECT ontbreekt, de oorzaak ligt van de door Hofland gesignaleerde maatschappelijke ontsporingen. Het commentaar dat ik U thans voorhoud is/heeft m.i. dan ook primair het belang te verklaren en te duiden de gebreken van de ‘Instituties’: namelijk het wederzijds noodzakelijke RESPECT in hun interacties met mensen ontbreekt.

  En het ware een goede zaak hier oorzaak en gevolg te blijven onderscheiden WAARDOOR dat manco in onze evoluerende maatschappij is ontstaan.

  Zoals gezegd: Hofland droge zijn krokodillentranen want hij is er per definitie mede debet aan geweest dat HET WEDERZIJDSE RESPECT teloor ging (al was het maar omdat ZIJN generatie de huidige voorbracht waarin de manco’s zich manifesteren); zijn signalering en klacht als zodanig getuigen dus van weinig inzicht.

  Overigens moge ik U (en een ieder die zich met ‘de’ maatschappelijke ontwikkelingen in onze wereld bezighoudt) verwijzen naar mijn, bij U bekende maar doodgezwegen, ‘dialoog’ “Goed, m’n waarde”, en waarin SPECIFIEK “een stilte” voorkomt (en door mij geproclameerd) die haaks staat op een gruwelijk ontsporende wereld.

  Tragisch is dat er niet velen meer zijn die de ontsporing als ‘ontsporing’ weten te herkennen.

  Hoogachtend,

  J.M. Bouma
  Maarssen

  —– Original Message —–
  From: villamithras@planet.nl
  To: hofland@nrc.nl
  Sent: Friday, February 06, 2004 2:22 AM
  Subject: “…kleerkasten & spuitbussen….zijn onderweg…”

  Verslag di Capo B., Luigi, Cesare, Antonio en Carlo; 2.00 A.M.
  ============================================

  Cesare: “…Kijk, de kwestie lijkt me eenvoudig op te lossen als we er effe een paar kleerkasten langs sturen…; je moet die Jensma gewoon eerst onder bedreiging het hele dossier laten lezen, uit laten typen… en vervolgens laat je ‘m een Intentieverklaring ondertekenen dat-tie de koers gaat wijzigen….. conform onze voorstellen…

  Zo niet: “paf, paf”…. zijn we meteen van ‘m af… want je denkt toch niet dat je een officiele Uitnodiging krijgt voor die Genootschapsvergadering… ze lachen zich te barsten man !”

  Carlo: “Ja, en wat wou je dan met die spuitbussen…?”

  Luigi: “Effe z’n kantoor bijkleuren… as ’t wat te lang duurt…. en daarna pas “paf”, “paf”…. Herinner je je niet dat we op die manier es een Rolls-Royce uit een garage haalden…., daar hebben we toen de rest van het uitgestalde autopark de kleuren ook effe wat bijgewerkt….; je weet niet, wat je al niet met een spuitbus kunt aanrichten…; zag er toen een stuk fleuriger uit…. al die Bentleys en Royces leken wel Bassie & Adriaan-auto’s…. godverdomme… succes verzekerd.”

  Capo B.: “Dus jij wou er sowieso wat kleur bijspuiten ?”

  Cesare: “Dacht ’t wel…..; ik wacht tot vanmiddag exact 14.00 uur.. is er dan nog geen bericht…. ziet-ie vanzelf wat er gaat gebeuren”
  =======================

  Notulen: Kruimeltje 1 (die oorlog wil voorkomen, en haar leven riskeert door dit door te sturen)

 236. trudy k. 29 juli 2012 om 08:58

  “Majestatis pluralis”(?)

  http://www.dbnl.org/tekst/bork001lett01_01/bork001lett01_01_0017.php#p120

  pluralis majestatis dus….

 237. Jan Bouma 29 juli 2012 om 09:13

  dank je, trudy k 8:58 belangrijke verbetering… ; ik wissel het weleens om. 🙂

 238. Aad Verbaast 29 juli 2012 om 09:50

  @King Billy: http://www.reuters.com/article/2012/07/28/us-eurozone-spain-idUSBRE86Q0JS20120728
  Een Spanje bail-out van 300 miljard, en staatsbanken die hun schulden naar Griekenland ook maar moeten gaan afschrijven (target2?). Allemaal ontkend natuurlijk…
  Altjd informatief hoe kranten buiten Europa over Europa schrijven.

  En dan weer over de banken: JPMorgan:
  http://www.reuters.com/article/2012/07/27/us-jpmorgan-executives-idUSBRE86Q17V20120727 timmeren aan de weg met wat management shuffles.
  ==
  Analysts said these co-heads may help prevent the bank from sustaining the same kinds of trading losses that occurred in the first half of the year. JPMorgan said two weeks ago that it had sustained nearly $6 billion of trading losses from bad bets made in its Chief Investment Office.
  ==
  ==
  Dimon, whose bank was profitable throughout the financial crisis, has long complained about being stifled by new regulations. He famously ambushed Federal Reserve Chairman Ben Bernanke last year and expressed fear that new financial regulations will hinder economic recovery.
  ==

  Ja, ja, je moet maar durven. Een keer een verlies maken (London Whale) en dan stellen dat het allemaal de schuld is van die aangescherpte reguleringen. Sterker nog, dat dat het herstel van de economie in de weg staat!

 239. Aad Verbaast 29 juli 2012 om 09:55

  @Jan: dank voor dit fragment weer. Ondertussen helaas weer geen meter opgeschoten.
  Het schijnt dat de Gamma een geheel vernieuwd verfafdeling heeft. Heb je al een vaste klantenkaart aangeschaft?

  Ondertussen (de wereld draait lustig door) heeft Amerika een plan klaar liggen om Iran aan te vallen.
  http://www.bnr.nl/topic/politiek/194322-1207/vs-klaar-om-iran-aan-te-vallen
  “.. met het doel Israël te weerhouden van eigen plannen om Iran aan te vallen.”
  Kijk dat is nog eens naastenliefde.

 240. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 29 juli 2012 om 09:56

  @Aad: de lijst van fraudes en gesjoemel is groot–en bekend.
  Personelijk interesseert het me al lang geen reet meer; reden: alleen als ik zou doen zoals de Rote Armee, zou er verndering in komen.
  Niet dat ik daar morele bezwaren tegen heb; ze verdienen niet beter; niet dat ik technische bezwaren heb–ben bovengemiddeld scherpschutter; zou zelfs dan dan door achterban mij van prachtige wapens kunnen voorzien; tailormade.
  Maar ik heb geen interesse erin.

  ik zie dat jantje zijn wekelijkse kits weer heeft uitgespuugd.
  Toch moet ik nageven: hij houd rekening met de toekomst.
  Als ie doodgaat en de wereld eindelijk verlost wordt van het meest irritante boek ooit, hoeft ie niet eens echt begraven te worden.
  Gooi maar in de achtertuin, op de vuilnisbelt….

 241. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 29 juli 2012 om 10:06

  En die lijst van oplichterijen al dan niet over onze rug is heel lang en misschien dat er nog wat bij kan.
  Is van geen belang.
  Die lijst zal blijven, zo vertelt mij moeder Logica.
  Waarom?
  Simpel; degenen die ervan profiteren, zijn degenen met beslissingsbevoegdheid.
  het idee van systeem veranderen is leuk, voor mislukte hippies en idioten die er danw eer een boekje over schrijven wat dan geacht wordt de wereld te redden; net zo als de duizenden anderen die hem voorgingen, al dan niet met subsidie.

  Zolas lenin zei: de enige siciale verandering komt uit de loop van een geweer.
  Machthebbers geven hun macht nooit vrijwillig op; alleen executie wil nog wel eens helpen.

  Maar allez, omdat we te stom zijn verbanden tussen oorlog, honger en dit soort gesjoemel te zien, zullen blijven stumperen
  Als zodanig is de tijdelijk beste oplossing voor ons kikkerlandje: als de donder uit de euro, gulden terug.De kosten hebben zich binnen 2 maand terugverdiend..

 242. Jan Bouma 29 juli 2012 om 10:21

  @Kleet…9:56… ad hominem. Gaan we weer beginnen?

 243. trudy k. 29 juli 2012 om 12:15

  Niet doen Jan Bouma ( dat omwisselen) daar komen weleens misvattingen van. Pluralis, het woord waar het hier om gaat, betekent meervoud en majestatis is het bijvoeglijke naamwoord daarvan. Vat je ‘m?

 244. trudy k. 29 juli 2012 om 12:37

  @Pierre Hyacintus Maria van der Kletersteeg, ik mis de gulden nog steeds. Als het echt waar is dat de kosten zich binnen twee maanden terugverdiend hebben waarom komen die knappe (dom) koppen dan niet op dat idee? Twee opties: ze zijn te dom of ze willen juist dat het met grote groepen mensen niet goed gaat. Te zien naar de bezuinigingsmaatregelen lijkt mij het laatste…Soms preken zij wat mooie woorden waar geen daden mee gemoeid zijn. De rijken worden rijker en de armen armer. Toevallig ook gezien die afgrijselijk dure jachten in Londen? Bezoekers voor de Olympische Spelen.

 245. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 29 juli 2012 om 13:07

  Is logisch.Degenen die de wetten maken en de beslissingen nemen zijn doorgaans middenklassers.Deze groep is de meest arrogante groep in de samenleving. Zij voelen zich daadwerkelijk beter als b.v. mensen die een beroep uitoefenen; en non actieven beschouwen ze als vuilnis.
  Daarbij komt nog dat de laagstbetaalden geen machtblok kennen, zoals bv de ambtenaren en trendvolgers dat wel hebben.
  (vakbond vertegenwoordigd alleen zich zelf) Zie in het verleden Fre Meis. Hij stond op–en succesvol.
  Ze zijn dus ook het makkelijkst manipuleerbaar.

  Daarnaast heeft zich bijna onmerkbaar een ander verschijnsel zich ontwikkeld: staatscontrole.
  De controle op individuen door de staat is scherper en verregaander dan het ooit onder Stalin of Mao was.
  Alleen de massa weet het niet of wil het niet weten.
  Orwell? kafka?
  jaren 30 duitsland/ hoever zitten we van de gedwongen pil van Drillon af? ik schat niet meer dan 5 jaar.

  Europa is er helaas om verschillende redenen.
  Van de laag ontwikkelden: de assumtie dat iedereen gelijkwaardig is dus iedereen in europa gelijkwaardig
  De tweede reden; de macthebbers die tegen de wil van de bevolking ideetjes doorzetten –zie de grondwet, zie Target2, zie de ESM
  Met het idee; als het eenmaal wet is is er niks meer aan te doen.
  En nivellering betekent; de laagste inkomens betalen ervoor.

  Erin blijven betekent betalen aan europa ESM target2 en meer van dat spul.
  eruit stappen betekent ook gulden terug, maar ook, stoppen met die betalingen.Doodgewoon stoppen.
  Iedere maand dat we dat uitstellen kost een paar milliard.

  Zou trouwens niet gek zijn, gelijktijdig een republiek te starten; kan dat zootje ongeregeld uit soestdijk de steun in op een flatje driehoog achter
  kijken hoe ze dat bevalt.

 246. Jan Bouma 29 juli 2012 om 13:11

  @trudy k. 12:15
  Ik had je al ruimschoots gecomplimenteerd met je correctie van “de fout”; zie mijn comment van 9:13. Belangrijker vind ik overigens dat het verhaaltje er niet onder geleden heeft. En dan kijk ik meer naar het geheel…

  Wat betreft je opmerking 12:37 zou ik je de vraag willen stellen – gelijk aan eenieder ander – :
  Wat doe je? Er wordt je een salaris geboden van tenminste 3 ton plus emolumenten oplopend tot boven het miljoen. Wat zeg je dan? ‘Nee hoor, dat is mij teveel! Ik ben een sociaal gericht mens en ik weiger dergelijke exorbitante salarissen; ik wens niet meer dan tweemaal modaal!”

  Ze zullen er zijn die dat zeggen. Maar weinig denk ik. En hiermee hebben we een volgende fase ingeluid van de discussie: “Waar doet u het voor?”

  Nou dat zie ik later wel weer eens. Ongetwijfeld zullen er extreem verlichte geesten zijn die hier -wel of niet zwaaiend met een Kalashnikov – het antwoord op weten. 🙂

 247. blutch1 29 juli 2012 om 14:08

  @Bouma,
  dat is weer omdraaien. Er wordt je een baan aangeboden en daar heb je zin in of niet, dan is het salaris een bijkomstigheid, tenzij het buitengewoon laag is. Maar als het een baan is die je al graag had willen hebben maakt het niet uit of het genoeg, veel of heel veel is. Dan zeg je geen nee.
  Bij jou wordt blijkbaar een fors salaris geboden en dan maakt het je blijkbaar niet uit wat voor baan het is. En als het beul is?

 248. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 29 juli 2012 om 14:12

  Moet ie alle mensen die zijn boekje gelezen hebben een verlossend einde geven; issie vlug klaar…

 249. King Billy 29 juli 2012 om 14:13

  @Aad Verbaast. Re Target 2. Als Draghi Target2 inzet voor een haircut op alle centrale banken die claims op de ECB hebben te vereffenen met claims die de ECB heeft op centrale banken, bewijst Target2 inderdaad goede diensten. Politiek ligt dit ogenschijnlijk minder gevoelig omdat de gevolgen zich in eerste instantie instantie onttrekken aan de brave belastingbetalers en de rest van de goedgelovende bevolking. Totdat de raderen van de re-eele interne EU-economie, waar het echte geld wordt verdiend, boter bij de vis, tandenknarsend tot stilstand komen. Met slechts 35% export naar niet-EU lidstaten, zijn de deviezen waarschijnlijk niet eens voldoende om de inflatie in toom te houden. Laat staan Corinthische krenten een nieuw leven in te pompen omdat de ECB dan haar handen weer vrij heeft om geld bij te drukken.

 250. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 29 juli 2012 om 14:26

  Europa is economisch dood.
  Failliet.Tenminste als alle cijfers publiek worden.Degenen die erin blijven moten betalen.Behalve DE FR en Br
  Die betalen niet.
  Als wij nou snugger zijn, stappen we op; iedere maand eerder is winst.Voor ons.
  maar allez; wie ben ik?

 251. Mihai 29 juli 2012 om 15:01

  @Bouma
  Ik ben zo benieuwd wat je concreet dacht te bereiken met je onleesbare mail en je knullige stukje proza. Dacht je werkelijk dat ze daarvan onder de indruk zouden zijn? Echt?

 252. Jan Bouma 29 juli 2012 om 15:15

  @Blutch1..14:08
  Ik draai niks om en de casus is simpel.

  1. Er wordt je een baan aangeboden waar je inderdaad wel zin in hebt.
  2. Je maakt slechts bezwaar tegen het bij die baan horende salarisniveau plus emolumenten.

  Vergelijk die laatste omstandigheid nu even met onze socialistische voormannen Wim Kok en Lodewijk de Waal die het nieuws haalden vanwege hun dubbelrol. Links lullen en rechts vullen.

  Ergo. Mijn vraag blijft. Hoevelen zullen het exorbitante salarisniveau afwijzen? Of zoals Wim Kok ooit zei: “lieden die zich schuldig maken aan exorbitante zelfverrijking” maar uiteindelijk wat roomser bleek dan de schijnheilige paus toen hijzelf bij ING zijn zakken vulde en het extreme salarisniveau verdedigde…

  Wat ik vervolgens poneer is de impliciete stelling dat eenieder (vrijwel eenieder) geen Nee zal zeggen op de vraag die ik stelde.

  @Kleet…14:12… Zoals te doen gebruikelijk: ad hominem! Waardeloos.

 253. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 29 juli 2012 om 15:15

  @Mihai: hoeveel zouden hem nog serieus nemen? De delete knop doet een hoop…

 254. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 29 juli 2012 om 15:19

  Had ik met de vuilnisbak gerammeld jantje? Je leert het nooit
  Slechte sociale achtergrond, geen manieren.

 255. Jan Bouma 29 juli 2012 om 15:23

  @Mihai..15:01
  Dat mag je allemaal zelf uitmaken. Ik registreer elke zondag een volstrekt willekeurige pagina at random uit m’n boek van 359 pagina’s en waarvan de context dus zit in die 359 pagina’s. Ik pretendeer niks. Ook niet of men wel of niet “onder de indruk” zou zijn van dat ene fragment. Ik denk ook niks “concreet te bereiken” met die ene mail en het naar jouw mening “knullige stukje”. De at random generator is aan het woord.

  @Kleet…15:15… zoek ‘ns hulp bij een psychiater. Heb je al vaker aangeraden om simpel mijn comments niet te lezen. Dat doe ik namelijk ook niet bij de jouwe. Het verschil met jou is dat ik er dan ook niet op reageer.

 256. Mihai 29 juli 2012 om 15:35

  @Jan Bouma29 juli 2012 om 15:23
  Dat is geen antwoord Jan. En je boek heeft er niets mee te maken. De vraag is: je verstuurde die mail naar een de redactie. Dat doe je niet zomaar. Wat beoogde je in hemelsnaam daarmee? Denk je werkelijk dat de NRC elke Clown Bassie een plek moet geven in de krant als Clown Bassie vindt dat hij daar “recht” op heeft?

 257. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 29 juli 2012 om 16:08

  Ben je werkelijk zo gestoord dat je voor jezelf ontkent dat iedere reactie van leest en daarop reageert? zie 15.15 b.v.
  En ik weet het jantje; iedere gek zegt steevast: “jij bent gek”
  Geeft niks hoor; wel groene pilletje niet vergeten…

 258. blutch1 29 juli 2012 om 16:11

  @bouma
  aha, hier komt ineens punt 1 om de hoek kijken. Daar was eerder geen sprake van.

 259. Jan Bouma 29 juli 2012 om 17:36

  @Blutch1…16:11
  Ik veronderstelde stilwijgend dat je die baan wel wilde hebben.
  Maar goed die “kwestie” is nu opgelost. Hoe luidt nou het antwoord op vraag 2?

  Voor alle duidelijkheid. Het gaat dus om de hoge honorering voor een fulltime job en je hebt verder ook geen neveninkomsten en je bent ook geen miljonair en het is dus ook geen “erebaan”.

  Ik denk dat niemand ‘nee’ zal zeggen waarmee maar weer ‘ns verklaard is dat de kritiek op die hoge salarissen/bonussen komt van diegenen die ze niet genieten. We kennen ‘de Balkenende-norm’, we kennen de Morris Tabaksblat-code maar als het kan houdt niemand zich eraan.

  Tot morgen wat mij betreft.

 260. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 29 juli 2012 om 17:45

  oh, zalige rust–hoe heb ik U gemist en hoe verwelkom ik U…..de nectar van tijd…

 261. trudy k. 29 juli 2012 om 18:53

  @Jan Bouma, ’t zal wel projectie van jezelf wezen dat je vermoedt dat ik naar ( jouw) complimenten- voor wat ze waard zijn- zit te vissen. Gooi ’t maar in m’n pet. Als mij een gigasalaris zou worden aangeboden zou ik het niet weigeren. Bij mij in betere handen dan bij gierige materialistische windbuilen. Helpen ligt in mijn aard. Ik zou dus met dit geld mensen helpen en degenen die het even nodig hebben laten meedelen. Rechtstreeks welteverstaan en niet via instanties die over een strijkorkest met verdwijnende strijkstokken beschikken.

 262. trudy k. 29 juli 2012 om 19:09

  @Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg. Je hebt al een scenario klaarliggen☺ Bijna alles beter dan het huidige waarin wij zitten. Een verplichte pil van Drion, is dat geen moord?

 263. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 29 juli 2012 om 19:22

  Vanaf de jaren 70 gaan een heleboel SF in die richting; een soort staatstoestemming om te leven–of niet.
  Eentje staat me nog bij.
  Op een gegeven moment wordt een man opgeroepen voor medische controle; hij gaat erheen en krijgt zoiets als een pil van dillon.
  op een groot scherm ziet hij zijn hallucinatie en gaat daarmee de pijp uit.
  Later blijkt dat zijn lijk naar een fabriek gaat waar er voedingskoekjes van gemaakt worden…

  De tendens is er.
  geen strafvervolging wegens dood door schuld als oude mensen sterven door verwaarlozing in een verzorgingstehuis.
  bezuinigen op thuishulp: motief; die mensen zijn toch niks meer waard
  de regels voor euthenasie oncontroleerbaar versoepeld.
  Hoeveel alleenstaanden gaan er niet nodeloos de pijp uit in een ziekenhuis?
  Hoeveel door het niet geven van medische behandeling?

  de volgende stap…..

 264. trudy k. 29 juli 2012 om 19:34

  P.H.M.v.d Kletersteeg, vind ik heel herkenbaar wat je schrijft. Men ziet het immers overal gebeuren. Misschien is het allemaal nodig om mensen de ogen te openen want anders geloven ze het toch niet. Zo van: Dat kan niet waar zijn etc. Die goedgelovigheid terwijl er in WOII ook ongelooflijke dingen met mensen gebeurden. Ik haal soms het (voor)beeld uit de film Soldaat van Oranje aan als ik over zulk soort toestanden met de kinderen praat. Het ene moment stonden ze daar nietsvermoedend op de tennisbaan en even daarna was het oorlog.

 265. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 29 juli 2012 om 20:12

  Mensen zijn stom; ze geloven alleen wat ze willen geloven.

 266. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 29 juli 2012 om 20:13

  Orwell-en zoals hij zijn er nog een paar–werden allemaal uitgelachen.

 267. blutch1 29 juli 2012 om 20:55

  Inderdaad, want niemand besefte dat het na 1984 gewoon verder ging op de door Orwell beschreven weg.

 268. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 29 juli 2012 om 20:59

  Ikke wel.De duidelijke aanwijzingen zijn; meer staatscontrole, meer macht ambtenarij, minder rechten op privacy; systematische afbreuk ervan.
  Stalin zou zo trots zijn geweest op ruttekut en bakelende!!

 269. Anouska 29 juli 2012 om 20:59

  @ Trudy, wij helpen ook als we en waar we dat kunnen… neemt niet weg dat de onderliggende oorzaken van het probleem daarmee niet opgelost worden…
  @Jan, blij dat we niet rijk zijn, financieel gezien houden we ons kopje boven water… stel je voor dat je ineens veel geld “verdient” … krijg je weer van die maffe banksters en adviseurs die je “vermogen” in (voor hen) rendabele derrie vaten gaan stoppen…
  @ Kletersteeg: niet alleen europa…, de hele wereld is moreel, politiek en financieel bankroeter dan bankroet…

 270. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 29 juli 2012 om 21:06

  Stel ik sta in het centrum van groningen.Heb mijn mobielteje bij mij.
  Dan weten ze waar ik ben; de straat camera’s kunnen mij vinden.Zelfs microfoons.
  Stel ik bel op–dat wordt afgeluisterd; een engels–NL project.
  gewone telefoons; in groningen werden er 3600 afgeluisterd; voor 600 was een last.
  Ruimtes waarin een gewone telefoon staat worden afgeluisterd ook zonder last.
  Afijn, ik ga richting huis.Door de smart meter meter weten ze waneer ik thuis ben of niet. (schakelklok doet wonderen)
  Ik ga naar de super, betaal met kortingskaart.Zij weten of ik alleen ben of niet 9sociale dienst)
  Ik ga rijden.De camera’s langs de snelweg registreren mij.

  Ik ga op internet
  Als dat niet gedigitaliseerd is, worden mijn mails gecontroleerd en bewaard
  Ook google bewaard al je zoekopdrachten en resultaten.

  Maarre, we leven in een vrij land; echt waar hoor…..

 271. King Billy 29 juli 2012 om 21:08

  Libor schandaal. Geithner, destijds nog geen toezichthouder, moest al in de jaren ’90 op de hoogte zijn geweest dat toen al werd gefraudeerd met de LIBOR-rates.
  De werkelijke vraag, ook in Nederland zou moeten zijn, waarom toezichthouders, met hun kennis, niet aan de schandpaal worden genageld omdat ze niet ingrepen? En waarom alleen de schuldigen in de operationele hoek worden gezocht. Dat geldt niet alleen voor het LIBOR schandaal..
  Sinds MMWOPS, ‘Making Money While Other People Sleep’, het RSV debâcle, niets veranderd, ondanks alle mooie aanbevelingen.
  Ze doen er zefls nog een megakolenschep bovenop. Met de ECB en het ESM verdrag ongelimiteerd staten leegroven zonder daarvoor verantwoording te moeten afleggen. Straks ook de nieuwe Nederlandse Minister van Financien.

  http://www.huffingtonpost.com/mark-gongloff/libor-fraud-timothy-geithner_b_1710225.html?utm_campaign=072712&utm_medium=email&utm_source=Alert-business&utm_content=FullStory

 272. Aad Verbaast 30 juli 2012 om 00:31

  Gezellig hier!! 🙂
  Niet meer bij te houden, zeker als ik me ook nog eens onderdompel in de OS. Ja, ik doe ook aan verdoving..

  Ondertussen lijkt de spanning in Europa de laatste dagen wel echt op te lopen.
  Juncker begint om zich heen te slaan, http://www.bnr.nl/topic/schuldencrisis/531404-1207/juncker-haalt-uit-naar-duitse-minister
  En spreekt overal de pers bemoedigend toe. Maar wel even aangevend:
  == Juncker told Germany’s Sueddeutsche Zeitung and France’s Le Figaro in reports made available on Sunday that leaders would decide in the next few days what measures to take to tackle Spanish bond yields which last week touched euro-era highs. They had “no time to lose,” he said. ==
  En dat ze het nu echt gaan oplossen natuurlijk. Hoe vaak hebben we dat al niet gehoord?
  http://www.reuters.com/article/2012/07/29/us-eurozone-juncker-idUSBRE86S0KX20120729

  En over Griekenland?
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/07_juli/29/economie/grieken-akkoord-met-bezuinigingseisen.xml
  http://www.bnr.nl/topic/schuldencrisis/114461-1207/laatste-loodjes-voor-griekse-regering
  Blijft tobben natuurlijk.

  Maar Nederland is blij, we hebben een gouden plak inmiddels.

 273. King Billy 30 juli 2012 om 07:45

  Het spel met de knikkers wordt knetterhard gespeeld door Juncker en Draghi. want Spanje is niet Griekenland. Dat klopt, maar de knikkers zijn dezelfde. Andermans knikkers en veel meer dan nu wordt voorgeschoteld. De bekende salamitechniek; de Spaanse regio’s zitten allen in de problemen. dat kan oplopen tot 500 miljard. Een beetje meer dan de 324 voor Griekenlandt.

  Dat wordt redden ‘zonder einde’ met een ESM verdrag dat tot op de botten een corrupt begunstigingssysteem is ingebouwd.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/schuldenkrise-retten-ohne-ende-

  “Im ESM-Vertrag ist ein zutiefst korruptes Begünstigungssystem angelegt”. ((Prof. Dr. Stefan Homburg, Leibnitz Universität Hannover)

 274. Jan Bouma 30 juli 2012 om 08:25

  @Aad…00:31

  ter overweging.

  “…Het gaat erom dat je denkt dat je elkaar begrepen hebt..” Een quote aan het einde van de uitzending Zomergasten die bij me is blijven hangen. “Gezellig hier!” 🙂

  Vraag me af of al het begrip dat we inmiddels hebben verzameld – ook door de commentaren hier – dat er dan niet een min of meer synthetisch “antwoord” zou moeten zijn wat door eenieder gedeeld wordt. Geheel volgens het patroon these – antithese – synthese. Bij het laatste – de synthese – behoort natuurlijk dan de veronderstelde gedeelde algemene oplossing van de these.

  Dat is niet het geval. Een brij van gekrakeel overlaadt ons. Vraag me wel af wie betaalt al die onzin van elkaar tegensprekende “deskundigen”. Misschien moet daar eens naar gekeken worden indachtig het parool: “wiens brood men eet diens woord men spreekt..!”

  Moraal van het verhaal blijft wel de vraag: “is er één gemeenschappelijk gedeeld antwoord?”

  @trudy k… 18:53
  natuurlijk niet! 🙂

  Tot later.

 275. Aad Verbaast 30 juli 2012 om 09:09

  @King Billy: toch blijft het me intrigeren waarom er nu ineens gesproken wordt over dagen, ipv van weken of maanden dat er ‘spijkers met koppen’ moeten worden geslagen. Is er dan iets veranderd?
  Ik dacht dat midden september zo’n beetje de uitsteldatum was die men met elkaar had afgesproken.
  p.s. link werkt niet.

 276. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 30 juli 2012 om 09:14

  @aadje, dat valt me van je tegen.Ze weten dat ze van NL tegenstand kunnen verwachten; ze weten dat het hof in DE een uitspraak zou kunnen doen die uitbetaling blokkeert.
  Dat willen de criminelen voor zijn

 277. Aad Verbaast 30 juli 2012 om 09:15

  @Jan: het is me nog nooit gelukt een aflevering van zomergasten geheel uit te kijken. Dus die quote (waar ik me wel alles bij kan voorstellen) kan ik niet plaatsen.
  == “is er één gemeenschappelijk gedeeld antwoord?” == Nee, natuurlijk niet. Dat moge blijken.
  Ook hier: als men al niet eens kan worden over de gemeenschappelijk vraag respectievelijk het gemeenschappelijk belang, dan is het nog een lange weg tot een gemeenschappelijk antwoord.
  En dan blijkt ook nog eens dat het laatste in de praktijk veelal geen relatie heeft met de twee eersten.
  Tja, dan blijft het tobben natuurlijk.

 278. blutch1 30 juli 2012 om 09:18

  Ja, er is iets veranderd. Gedacht werd dat Griekenland tot september het aandachtspunt zou zijn. Maar nu is de aandacht verlegd naar Spanje. Ze dachten voldoende tijd te kopen, maar de tijd bleek aanzienlijk duurder dan gedacht. Tsja, dan doe je er niet zo lang mee. Lijkt wel een Nederlandse begroting. Zou dit De Jagers invloed zijn?

 279. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 30 juli 2012 om 09:31

  In het zuiden van uganda een ebola uitbraak.Was dat niet een opstandige provincie? Uitbraak of de eerste biologische oorlogsvoering?
  Als het laatste het geval is, kon dat voor afrika ingrijpende gevolgen hebben.De 1,5 milliard van de bilderberggroep?

 280. Aad Verbaast 30 juli 2012 om 09:48

  @Kleet: ze zijn natuurlijk al twee jaar te laat en roepen al twee jaar dat ze het nu echt opgelost hebben. Maar toch, ineens schijnt er nu wat te moeten gebeuren. Mij is niet echt duidelijk waarom nu.

  @Blutch1: Spanje was toch ook al in de picture toen de top (geheel buiten hun boekje gaand) dat ze geld direct aan de Spaanse banken zouden gaan overmaken? (wat nog niet gebeurd is en er is nog geen Spaanse bank omgevallen..)
  == Zou dit De Jagers invloed zijn? == Heeft die zoveel invloed dan?

 281. Motek from Space 30 juli 2012 om 10:04

  Het kind van de (af) rekening is en blijft die euro. Hele volksverhuizingen. Zelfs op de energiemarkt zet dat aan tot flinke bewegingen 😉 Lijkt wel sport 😉 Inzet en vraag: hoever kan een gedachtengoed gaan ( heel ver) of knauwt de top fastfood tussen de beraadslagingen door? Las ik net dat “De Europese hoofdrolspelers beloven plechtig dat ze álles zullen doen om de euro te redden. Maar wat is ‘alles’? Wat best ingevuld kan worden ; álles is de waardeloze, in hun ogen, wegbezuinigen. “álles” is welke ruimte dan ook alleen bestemmen voor degenen die de dienst uitmaken. Simple as that! Ben weer weg..even de afvalberg op..

 282. blutch1 30 juli 2012 om 10:05

  Maar dat de Spaanse provincies hulp zouden vragen was nog niet aan de orde.
  🙂 Puur het te laag begroten leek me passend bij De Jager. Met te laag begroten hebben we in Nederland flink wat ervaring.

 283. blutch1 30 juli 2012 om 10:06

  Ik stel voor om het gedachtengoed betreffende de Euro in het vervolg gedachtenfout te noemen.

 284. Motek from Space 30 juli 2012 om 10:15

  Blutch 10.06 voorstel onder mandaat van…:-) aangenomen 😉

  ga ik nu weer verder met de droge kost..

 285. Aad Verbaast 30 juli 2012 om 10:25

  @Blutch1: ik stem ook voor. Lijkt me (ook in het algemeen) een vlag die de lading beter dekt.
  Te laag begroten is natuurlijk een breed verschijnsel. Met name als er een megalomaan project doorheen gedrukt moet worden. Ook hier overigens weer macro=micro.

  Bij mij dringt de vraag overigens wel op of het nu allemaal de schuld is van de Euro dat die zuidelijke landen dik in de problemen zitten. Zou dat ook niet gebeurd zijn als ze (we) de euro niet gehad zouden hebben?

  @Motek: == alles == daar bedoelen ze natuurlijk mee ‘alles wat in hun vermogen ligt’. Een typisch politiek uitspraak natuurlijk. Inmiddels weten we dat bij die beroepsgroep “alles” gelijk staat aan “niets” gezien het uiterst geringe vermogen dat ze blijken in zich te hebben..
  En toen was er koffie! 😉

 286. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 30 juli 2012 om 10:39

  Die koffie is er alleen dank zij de VOC!!!
  Als er geen euro was, was spanje ook in de problemen, maar niet zoveel; nu hebben ze erop gerekend dat Brussel wel betaald; net als de andere pakweg 12 landen die gaan volgen.

  Daarnaast had het ons niet in de portemonnee geraakt.
  Uit de euro en snel.
  het is een kanker gezwel

  @motek: de verzekeraars willen dure medicijnen schrappen uit het pakket.Die mensen moeten maar dood.
  Maar drillonpilletje is gratis?

 287. trudy k. 30 juli 2012 om 10:42

  @Anouska 29 juli 2059. = Trudy, wij helpen ook als we en waar we dat kunnen… neemt niet weg dat de onderliggende oorzaken van het probleem daarmee niet opgelost worden…= Anouska, Wie zijn “wij”? Of is het pluralis majestatis…? Of zijn dat Jan Bouma en jij die je in één adem in je reactie noemt…. Wat dat betreft hebt je natuurlijk groot gelijk
  want Jan heeft hulp nodig, nog wel van een vrouw… zoals het een “echte”man betaamt. Groter compliment kun je mannen niet geven. Maar niet heus☺http://auto.be.msn.com/foto/bmw-kunst-in-london

 288. trudy k. 30 juli 2012 om 10:46

  …vervolg.. en aangaande de bijg4evoegde link. Wat het oplossen van “onderliggende problemen” aangaat, daarvoor zijn de charitatieve intellingen niet aangewezen. Daarvoormoeten we natuurlijk bij Jan Bouma wezen. Hij heeft er een boek over geschreven. Hij taraccteerde ons op wéér zo’n onduidelijke pagina uit zijn boek. De aangedragen oplossing is hier ondermeer het bekladden van auto’s van de maffia met spuitbussen. Ik zou zeggen begin er vast an Jan☺.

 289. blutch1 30 juli 2012 om 10:56

  =Bij mij dringt de vraag overigens wel op of het nu allemaal de schuld is van de Euro dat die zuidelijke landen dik in de problemen zitten. Zou dat ook niet gebeurd zijn als ze (we) de euro niet gehad zouden hebben?====
  1 Door de invoering van de euro is er ook 1 rentetarief ingevoerd door de ECB waardoor er in zuidelijke landen ineens veel goedkoper geleend kon worden (eigen schuld)
  2 Door de invoering is ook de mogelijkheid weggevallen te devalueren (schuld euro)
  3 Door de invoering van de euro in ongelijke economieën bleek die te duur in de minder goed lopende en te goedkoop in beter lopende economieën. Gevolg is dat die nog verder uit elkaar gingen lopen dan al het geval was. (schuld euro)
  4 Door het verschil gingen rentepercentages van staatsobligaties uit elkaar lopen waardoor de rentelasten gedragen moesten worden door de zwakste schouders. (schuld euro)
  5 Door het opzetten van noodfondsen, waaraan de in problemen geraakte landen zelf ook moesten meebetalen, kwamen die landen nog verder in de schuld (indirecte schuld euro)
  6 Door de bankencrisis is het schuldprobleem in alle landen toegenomen, maar in landen met een grote bankensector veel harder dan in andere landen. Daarbij tikt het harder aan als het toch al minder gaat. (niet de schuld van de euro)

  Waarneembaar gevolg: economieën als die van Duitsland gingen het veel beter doen en die van Spanje veel slechter.
  Conclusie: door het invoeren van de euro is er een systeem ingevoerd dat bij ongelijkheden deze verschillen dus vergroot

 290. Anouska 30 juli 2012 om 10:58

  Trudy, ik bedoel gezinnen die het niet meer redden, geen kleertjes meer hebben voor kinderen enzo… dus ik bedoel in deze ons gezin dat een ander gezin helpt waar dat kan 😉

 291. Aad Verbaast 30 juli 2012 om 10:59

  The Guardian ziet ook dat er wat borrelt, sist en knapt in de Eurozone. Ze houden zelfs een “live-blog’ bij!
  http://www.guardian.co.uk/business/2012/jul/30/eurozone-crisis-leaders-pledge-protect-euro

 292. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 30 juli 2012 om 11:02

  @Blutch: Gezien de feiten, gehoord de getuigen, in aanmerking genomen de omstandigheden, komen we tot een simpel besluit:
  –als de sodemieter uit de euro!

  Dan kunnen de probleemlanden eerst eens devalueren en hun eigen problemen zelf oplossen.

 293. Aad Verbaast 30 juli 2012 om 11:09

  @Blutch1: mooie lijstje! Dank.
  ad 1: daar hebben die landen dan toch voordeel bij gehad? Zonde euro hadden ze veel meer moeten betalen.
  ad 2: inderdaad een nadeel (voor die landen)
  ad 3: zie 2
  ad 4: zou ook gebeurd zijn zonder euro. Misschien nog wel meer.
  ad 5. zou ook gebeurd zijn zonder euro. Misschien hadden ze niet eens meer kunnen lenen of tegen nog hogere rentepercentages.

  Tja, blijft moeilijk in te schatten natuurlijk. Voor mij althans.
  Ik hou het er maar op dat men de euro pas had moeten invoeren (ook op kleinere schaal) als er eerst goed was nagedacht. En dat was niet het geval. Nu zitten we met de euro en met de brokken.

  N.B.: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jul/29/eurozone-financial-crises-developing-world
  ik zet deze er maar even bij..

 294. blutch1 30 juli 2012 om 11:10

  Ter aanvulling. Kijk eens naar Gr Brittannië dat volkomen vergelijkbaar is maar dan zonder de euro. Staatsschuld om U tegen te zeggen. Financieel waterhoofd. Maar staatsobligaties met een lage rente en de geldpers heeft zijn werk gedaan.

 295. blutch1 30 juli 2012 om 11:13

  @Aad
  Als ze meer hadden moeten betalen zouden ze ook niet zoveel geleend hebben (1)
  Dan zou (4) niet zo’n groot probleem geworden zijn en had (5) niet gehoeven.

 296. Aad Verbaast 30 juli 2012 om 11:14

  @Blutch1: == Maar staatsobligaties met een lage rente == Misschien omdat Engeland gezien wordt als “systeemland”?

  11:13: is maar de vraag natuurlijk. De benodigde hoeveelheid om te lenen is direct gekoppeld aan de verliezen die worden gecreëerd doordat overheden er te lang mee weg kwamen (te weinig deden) om meer uit te geven dan inkomsten te creëren.

 297. blutch1 30 juli 2012 om 11:20

  Die link uit de Guardian is precies waar het om draait. De moeite waard om 3x te lezen en in je geheugen te prenten.

 298. blutch1 30 juli 2012 om 11:24

  Nee Aad, niet omdat Engeland wordt gezien als systeemland, maar omdat Engeland altijd zijn schulden kan betalen, ook al gebeurt dat via de geldpers. VS zelfde verhaal.

 299. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 30 juli 2012 om 11:35

  behalve in 1900; toen werden de schulden gewoon kwijtgescholden als ik het wel heb…

 300. Aad Verbaast 30 juli 2012 om 11:41

  @Blutch1: 11:20: dan ga ik nog 2 keer lezen 😉
  11:24: == geldpers == ik zou wel eens lijstje willen zien per land hoe hard de geldpersen staan/stonden te jutteren. Kan het zo gauw niet vinden.

 301. Motek from Space 30 juli 2012 om 12:12

  De troost ligt niet alleen in de koffie hoor 😉 er liggen nog meer planten in de natuur die troost bieden 😉 Maar wat die euro betreft, dan wel neuro; ondanks de ontkenning was er wel degelijk een financiële klapper bij de lagere inkomens tov de eerste levensbehoeften. En niet alleen in Nederland. De sluiproute van bezuinigingen op de “lagere kaste” verloopt nu al zo’n 20 jaar en vermoedelijk was er geen andere reden meer over om dit recht te praten . Intussen is de zooi zo dreckig geworden dat er geen andere keuze overblijft dan doorgaan tot het gaatje. Voor zover ik enige nieuws-gierigheid bezit zou ik best wel eens willen weten hoe dát de geschiedenisboeken in gaat. Nog los daarvan mijn eigen vertaling van “alles wat er in hun vermogen ligt” : hun vermogen ligt in zelfbehoud. Voor zover het tekort aan zonlicht ook nog eens resulteerde in een gekrompen wc-rol qua view. Geld kan maken en breken. Ook daarover hoeft geen lang verhaal te zijn.

 302. blutch1 30 juli 2012 om 12:19

  =“alles wat er in hun vermogen ligt” =
  De redenering is simpel: als jullie zorgen dat mijn vermogen toeneemt kan ik meer voor jullie doen. 😉
  Nou, met het eerste zijn we al jaren aan de gang, nu deel 2 nog.

 303. King Billy 30 juli 2012 om 12:42

  http://www.guardian.co.uk/news/datablog
  ‘Facts are sacred’. Boordevol informatie over Engeland. Engeland is niet Europa.
  Engeland, net zoals Noorwegen haalt, haalde grootschalig energie uit de Noordzee. ’t Is maar hoe de opbrengsten worden aangewend. Bovendien, de voordelen daarvan en ‘The City’ maak je toch niet via allerlei achterdeurtjes ondergeschikt aan regulering door Brussel en euro frappatsen? Nu moeten ze alternatieven zoeken en gaan kerncentrales bouwen, waar geen geld voor is.
  De Noren dachten er precies hetzelfde over.
  Ondanks de Noordzee moesten de Engelsen het Pond devalueren. Beschouwen de EU eerder als een vijand van de Commonwealth, die waar mogelijk te vriend gehouden moet worden.

  Nogmaals de link:
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/schuldenkrise-retten-ohne-ende-11832561.html. In het artikel een interactieve link met commentaar op de laatste versie van het ESM verdrag. Weliswaar in het Duits.

 304. Jan Bouma 30 juli 2012 om 12:46

  @trudy k.. 10:46
  Nog meer “aannames” ook wat betreft “de dames” en wat ik al nog niet meer nodig zou hebben… Blijf me verbazen omtrent al die wijsheden die “men” soms over mij heeft. ’n Enkele bladzijde blijkt dan al genoeg… 🙂

  Iets anders.
  @Allen
  Men zou zich de vraag kunnen stellen WAAROM pas nu deze “financiële crisis” zich zo pregnant voordoet. Zie daarvoor m’n boek. Wacht! Ik laat u even weten hoe u mijn meesterwerk kunt bestellen: http://www.villamithras.com/main.html

  Nou ik zie de bestellingen wel binnenkomen. Haast u! De voorraad is beperkt.

 305. King Billy 30 juli 2012 om 13:44

  Drukke dagen voor de Drie Musketiers. Italie, 120% staatsschuld, onder leiding van Mario Monti, overromplelde eerder Merkel met een meer of minder ‘alles of niets‘. Gaat nu naar Brussel, twee dagen Helsinki en dan naar Madrid. Met Merkel was contact in het afgelopen weekend. Rutte tijdens de vakantie niets te melden? Of blijft dat verborgen onder de pet van de volksvertegenwoordigers?
  http://www.europa-nu.nl/id/vj1mc8zk8lyg/nieuws/premier_monti_op_bezoek_bij_premier?ctx=viqyfsaad8z7

 306. Ban Ki-moon 30 juli 2012 om 14:24

  Geachte heer Bouma,

  Ik heb vernomen dat u een boek heeft geschreven waarin oplossingen staan voor alle wereldproblemen waaronder de financiele crisis, de globale opwarming, de fileproblemen in Nederland en de depressie van de poes van mijn vrouw. Die oplossing is begrijp ik zowel geniaal, briljant in zijn eenvoud (“Stel integere mensen aan!”) en vergt slecht het eenmailig gebruik de voorpagina van de NRC. Kunt u mij laten weten waar ik uw boek zou kunnen bestellen?

  Hoogachtend,
  Ban Ki-moon

 307. King Billy 30 juli 2012 om 14:53

  Toch maar alsnog ‘Dicke Bertha’ van stal gehaald. Moet vers gras eten, om weer gemolken te kunnen worden.
  http://koningbilly.wordpress.com/2012/07/30/van-rompuy-eu-still-sexy-dicke-bertha-still-alive/

 308. Anouska 30 juli 2012 om 17:50

  Gaat China nu ook al aan marktwerking doen? http://www.nu.nl/economie/2870859/china-opent-deuren-private-investeerders.html

  Trudy, ik weet soms ook niet goed hoe ik dingen kan duidelijk maken, wat ik bedoelde in de zin van, “daarmee worden de oorzaken van een probleem niet aangepakt”… wat wij kunnen missen gaat naar een ander gezin, maar dat neemt niet hun structurele tekort aan een goede basis weg… namelijk door werkeloos worden bijv. , gevolg > huur niet kunnen betalen > onvoldoende voedsel . kleding enz…
  Wat ze (politicie) dus structureel zelf in de hand werken… en eigenlijk gaat het net zo met de euro, europa, wereld… hier een voorbeeldje wat ze dus bijv. met mijn mams en haar collega’s uit willen spoken…
  http://babybips.blogspot.nl/2012/03/uitverkoop.html
  Misschien mag ik wat naief zijn soms, of een dromer, ik weiger te geloven dat er niet ook een handjevol goede mensen zijn, met misschien wat dromerige oplossingen, maar toch… je moet ergens beginnen met opruimen van troep 😉

 309. Aad Verbaast 30 juli 2012 om 18:31

  @Blutch1: 12:04: dank.
  == In totaal drukte de ECB zo in enkele weken voor ruim 1.000 miljard euro vers geld bij. == Is dat een interpretatie (uitleg) van de schrijver of is dat werkelijk zo?

 310. Aad Verbaast 30 juli 2012 om 18:36

  @Motek: poltici doen er natuurlijk alles aan om een groter aantal mensen arm te houden zodat het argument opgaat dat van die paar rijke mensen niets te melken valt omdat het er maar zo weinig zijn.

 311. Aad Verbaast 30 juli 2012 om 18:39

  @King Billy: mooie links, dank.
  Er broeit wat, dat moge duidelijk zijn! Volgende windei?

  linkje van vandaag: http://www.economist.com/node/21559659
  The Spanish Patient

 312. Aad Verbaast 30 juli 2012 om 18:42

  @Anouska: markwerking in China? China is het enige land dat al ruim 20 jaar zijn best doet om de groei van de economie te temperen omdat het anders niet is bij te benen qua totale infrastructuur.
  Is inmiddels toch uit de hand gelopen. Maar zitten wel bovenop zakken geld inmiddels.

 313. Aad Verbaast 30 juli 2012 om 18:44

  @Jan:toeslaan! “timing is everything” 😉

 314. Jan Bouma 30 juli 2012 om 19:03

  @Aad…18:44
  Ja, die internetcrimineel “Rozendaal” is nou Banki-Moon; hij heeft ook nog depressieve vrouw met een depressieve poes zo lees ik – kan me dat voorstellen met zo’n vent dat je daar depressief van wordt.. maar goed; je zegt “toeslaan!”

  Ik maak van dit kwaad dan maar een deugd en verwijs naar de voorganger van Banki Moon die alle info. kan verschaffen.Kofi Annan dus. Doe er ook nog de link bij: http://villamithras.wordpress.com/2009/07/29/may-all-other-flags-burn-in-hell-in-beeld-gebracht-en/
  Ik merk wel op dat de afbeelding (het schilderij) niet afgebeeld wordt maar dat staat wel in de widgetruimte als omslag op m’n boek. De CIA aan het werk natuurlijk! 🙂

  Tot morgen!

 315. blutch1 30 juli 2012 om 19:13

  @Aad,
  die 1000 miljard van de ECB is echt zo. Ik begrijp niet dat je dat gemist hebt. Het was ca 490 miljard in november 2011 en ca 510 miljard in febr 2012. Het “geld” werd uitgeleend aan banken tegen 1% rente.

 316. Aad Verbaast 30 juli 2012 om 19:21

  @Jan: dank dat je ook dit mysterie hebt kunnen duiden 😉

  @Blutch1: ik had jouw info niet gemist natuurlijk.
  Waar ik echter aan twijfel is de vraag of het geld om dat uit te lenen werkelijk er bij gedrukt is.
  Banken hebben immers in diezelfde periode een vergelijkbaar bedrag aan “overvloedige gelden”) gestort in de kas van de ECB (tegen een nog lager rentepercentage). Dan hoef je toch niet bij te drukken?

 317. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 30 juli 2012 om 19:25

  Zit je er naast met chinezen!
  ze groeien maar 6% nu; ze hebben op hun flikker gehad van de staat; die heeft 8% opgedragen!

  het opkopen van bedrijven werkt; landrover verkocht heel weinig; nu gekocht door chinezen: verkoop als een raket….

 318. Aad Verbaast 30 juli 2012 om 19:29

  @Kleet: ik had het over de afgelopen 20 jaar. Nu even een dipje inderdaad. Maar ja, je moet maar durven het een dipje te noemen als je het over 6% hebt. Heel wat landen zouden er een moord voor doen dat te halen. Dan barst je overigens nog van de luxe problemen. Die natuurlijk wel het leukste zijn om op te lossen.

 319. blutch1 30 juli 2012 om 20:13

  @Aad
  ik weet dat die stortingen bij de ECB ineens omhoog schoten maar ik kan niet zien of dat dezelfde banken waren. Vergeet niet dat het alleen overnightstortingen waren. Als ik vandaag 10 miljard krijg om te beleggen heb ik ook enige tijd nodig om dat goed te doen. Als iedereen tegelijk dat geld uitgeeft schiet overal de prijs omhoog.

 320. Motek from Space 30 juli 2012 om 20:31

  Het blijft een zoektocht naar the lost chord 😉

 321. King Billy 30 juli 2012 om 21:24

  Op de balans van de ECB kunnen korte termijn bankstortingen niet worden afgezet tegen langlopende verpichtingen a.g.v. leningen. Het geld is gewoon bijgedrukt. Hans Werner Sinn liet zich daarover niet onbetuigd, mede omdat de afwikkeling deels over Target2 liep en daarmee ook nog werd ‘gesocialiseerd’.

 322. King Billy 30 juli 2012 om 22:18

  Een beetje speculeren, voor wat het waard is.
  Niet verbaasd zijn als Draghi de Target 2 schulden will vereffenen volgens wellicht andere verdeelsleutels. Spanje en Italie staan gezamenlijk 900 miljard in het rood. Spanje is in juni als een gek omhoog gechoten. Totaal hebben de grote geverslanden 1000 miljard tegoed van de ECB, waarvan Duitsland 700 miljard tegoed.
  Als ie Draghi dat kan wegstrepen bij hetzelfde balansvermogen van de ECB speelt-ie 1000 miljard vrij om nieuw monetair beleid te voeren. Andere optie is de Target2 tegoeden te vereffenen met komende ESM verplichtingen, waarbij de ECB dan het geld daarvoor kan bijdrukken.
  Nationale banken van de geverslanden teren daarmee in op hun vermogen, maar voor de re-ele economie heeft dit geen directe gevolgen.
  Gevolg is dat de waarde van de euro zakt, de toch al verziekte economische wanverhoudingen niet nóg verder hoeven te verslechteren en buitenlandse export aanzwengelt. Maar ook gevolgen heeft voor buitenlandse banken, die deels betrokken zijn (handelsleningen) bij Target2 transacties.

  De FED verrekent hun Target2 systeem op jaarbasis, in de eurozone is dat nog nooit gebeurd.
  Zou dit één van de redenen zijn dat de LIBOR fraudeverzwijger Geithner en Monti rondtoeren in Europa?
  http://www.querschuesse.de/target2-salden/

 323. Aad Verbaast 30 juli 2012 om 23:49

  @Blutch1: ik had toch wel de indruk dat dat geen “one-night stand” stortingen waren. Daardoor beleven ze te lang structureel stijgend. Wordt ook aannemelijker omdat de banken immers er grote problemen mee hadden/hebben om geld in de markt uit te zetten. Had/heeft geloof ik iets met vertrouwen te maken of zoiets 😉

 324. Aad Verbaast 30 juli 2012 om 23:51

  @Motek: vroeger hadden we Smokey die nog wel eens de muzikale omlijsting van mijn blogs verzorgde. Neem jij die rol nu over? 🙂
  P.S. 1 uur 38 minuten.. Jij durft!
  P.S.: overigens na de opheffing van het VK blog nooit meer een spoor van hem teruggevonden.. Jammer.

 325. Aad Verbaast 31 juli 2012 om 00:04

  @King Billy: dank voor de uitleg. Zeer interessante voorspellingen zet je hier neer. Dat wordt een boeiend verhaal welke trucs de kast uit worden gehaald. Ik snap niet helemaal hoe het werkt. Balans lezen is nooit mijn sterkste kant geweest. Doorgronden dus al helemaal niet. Dus hoe dit allemaal zou moeten kunnen werken ook niet. Klinkt voor mij als tovenarij, maar dat is het misschien ook wel.

  Geldpers:
  Je uitleg (kort vs lang) moet volgens mij nog wel kunnen, zolang onder de streep alles maar weer gelijk is. Maar zie ook mijn voorbehoud.
  Nog wel een vraag in deze: hoe wordt geld bijdrukken dan op de balans gezet? Komt immers zo maar uit de lucht vallen.. Wat staat er dan tegenover?

  Target2: ik zie dat de Nederland target2 tegoeden toch sterk zijn gedaald van 180 (top) tot nu 120 miljard. Enig idee hoe dat gekomen is?

 326. Jan Bouma 31 juli 2012 om 07:16

  @Aad… 00:04
  paar opmerkingen.

  De geldpers en “schatkistpapier”. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Schatkistpapier

  Ziedaar denk ik je antwoord op “het bijdrukken van geld waaraan nog geen koopkracht is toegekend door de uitgifte van geld via de DNB..” Kijk! Je creëert voor zeg 1 miljard “geld” maar dat is nog niet “geldswaardig en koopkrachtig” want het is nog niet uitgegeven aan de banken waarvan de dommeriken er nog niet voor getekend hebben om het als “koopkrachtig geld” op te waarderen door hun handtekening. Immers zodra je je handtekening hebt gezet onder het in principe waardeloze papier en je maakt er “schuldenswaardig papier” van.. dan is de race gewonnen. 1 miljard bijdrukken van waardeloos papier wordt dan 1 miljard koopwaardig door uw handtekening. Ondertussen moet dat valse bijgedrukte “geld” wel boekhoudkundig verantwoord worden. We noemen het dan “schatkistpapier”…

  Ingenieus hoe soms hier “de boekhouding” in dienst staat van de oplichters!

  Ik denk dat het zo ongeveer in elkaar steekt maar… @Billy King kan het ons vast allemaal beter verklaren.

  Wat nog meer te melden?

  Ik denk dat als men nu per sé de neerwaartse spiraal van “bezuinigen” wil gaan bevorderen dat men dan beter – voor wat betreft de gezondheidsuitgaven – de Drionpil kan invoeren. Voor eenieder vrij verkrijgbaar. Maar wel eerst even afrekenen met de fiscus. Want voordat u gaat “hemelen” en in hogere sferen belandt lijkt het me redelijk dat u dat genoegen eerst even afrekent met de Inspecteur van Belastingen ook al wordt u opgevreten door de wormen dan wel door het vuur van het crematorium.

  Tenslotte gaat de belastinginspecteur ook over de belasting in het hiernamaals. Vraag het aan de erven!

  Okay. Genoeg stof weer voor vandaag ter overdenking.

 327. King Billy 31 juli 2012 om 07:51

  @Aad Verbaast. Re de samenhang tussen balansen, geldpersen, inflatie, werkloosheid, bankdeposito’s bij ECB, aanzwengelen economie. Doorklikken naar de Engelse wikisite, deze is op enkele punten duidelijker.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwantitatieve_versoepeling
  Een ding is zeker: de rijke staatsbanken gaan bloeden voor de zwakke broeders (‚Alle Menschen werden Brüder, the ‚Ode of Joy‘…) dankzij corrupte politici en ambtenaren (aan de leiband van financiele markten), die een foutief geldsysteem hebben opgezet. De zwakke broeders zagen daardoor kans volop misbruik te maken van de enorme weeffouten in het eurosysteem.
  Frankrijk speelde daarin een belangrijke rol. En verziekt de boel wéér met eurobonds, oprekken ESFM en ESM verdrag.
  Kijkt men terug op de geschiedenis van de EGKS, de EE, de EU, dan zie je dat slechts één systeem de lidstaten tot een eenheid kon FORCEREN, het geldsysteem. Het politieke systeem heeft nimmer gefunctioneerd. In deze fuik zijn korte termijn denkende politici met open ogen ingetrapt.
  Zo zit écht lange termijn machtssdenken -“God’s werk doen”- in elkaar. De Rothschild’s kunnen er ook iets van.

 328. King Billy 31 juli 2012 om 07:56

  Maar ja, wat hebben de Fransen niet verziekt? En vervolgens gedeponeerd op andermans bordje.
  Dat begon al ver voor de Karolingische periode….

 329. Aad Verbaast 31 juli 2012 om 09:26

  @Jan: aangezien het aantal afgezette pillen in de markt (als er geen patenten aan vast zitten) omgekeerd evenredig zijn met de prijs, kon die pil nog wel eens bijzonder goedkoop worden. Wat vervolgens demissionair minister Schippers zou kunnen doen besluiten het dan ook maar op te nemen in het basispakket. Niet onlogisch, aangezien het aantal pillen per patiënt immers ook nog eens beperkt is tot 1. Koopje natuurlijk!

 330. Aad Verbaast 31 juli 2012 om 09:43

  @King Billy: dank. Zeer verhelderend!!
  Met name:
  == Vroeger zou hiertoe de geldpers worden aangezet maar nu koopt de centrale bank staatsobligaties, hypotheekobligaties of andere obligaties en financiert deze transacties door de eigen balans te verhogen. Er worden dus geen fysieke bankbriefjes bijgedrukt. Het mechanisme werkt aldus dat centrale banken in de markt, of rechtstreeks van banken, obligaties kopen, hetgeen via banken wordt afgewikkeld. Banken worden voor het aankoopbedrag gecrediteerd in de rekeningen die zij bij de centrale bank aanhouden. Op deze wijze verkrijgen banken liquiditeiten. Tegenover deze liquiditeiten kunnen banken dan nieuwe leningen verstrekken. ==

  Ik trek voorlopig dus even de conclusie dat als men het heeft over de geldpers aanzetten dit feitelijk iet gebeurd maar dat die bedragen refereren naar de opgekochte obligaties waardoor geld van de centrale bank de banken invloeit…
  Dan lees ik dit:
  == Opmerking verdient dat kwantitatieve versoepeling slechts effect heeft voor zover de aan het bankwezen (via de omweg van het opkopen van staatsleningen) ter beschikking gestelde middelen ook daadwerkelijk door het bankwezen worden uitgeleend aan bedrijven en/of particulieren. Als het bankwezen geen andere bestemming voor zijn middelen heeft, dan kan men die bij de centrale bank stallen == Verder: zie ook kopje “Sterke toename deposito’s van banken bij de Federal Reserve”.

  En dat is nou juist wat er gebeurd!! De boeven!! Zie het voorbeeld wat wordt uitgewerkt over Amerika, maar ook de toenemende stortingen van banken van ‘overtollig”geld bij de ECB!

  Kortom: de centrale bank pompen de banken vol met geld, om de economie aan te zwengelen en die vrekken doen er geen flikker mee en storten dat geld net zo hard weer in de ECB zelf. Dat schiet natuurlijk voor geen meter op! Dat doet het dan ook niet.

  Frankrijk: zit natuurlijk ook dik in de problemen, en zullen er alles aan doen om nog de grote jongen (of vrouw) uit te hangen. Afleidingsmanouvres.

  Karolingers: even later: Koning Philip moordde de schatrijke orde van de Tempeliers uit. Om de eigen failliete boedel te spekken, onder het mom dat het ketters waren. Met goedkeuring van de Paus.
  Ja, er is niet veel veranderd.

 331. blutch1 31 juli 2012 om 09:43

  @Aad, dat lijkt me geen goed verdienmodel. Ten eerste beperkt de pil zelf het aantal klanten. Hij veroorzaakt ook geen bijwerkingen die weer behandeld zouden kunnen worden. Hij valt niet te verbeteren door hem in capsulevorm, drankje, supp om te zetten. Kortom, hij verpest zijn eigen markt. Dat zal Schippers niet leuk vinden, die was toch voor marktwerking.

 332. Aad Verbaast 31 juli 2012 om 09:53

  @Blutch1: marktwerking in de ogen van Schippers is juist het bedenken van mechanismen waardoor je zo snel mogelijk af bent van al die lastige klanten in de markt. Dit past daar toch naadloos in?
  Zeker als je bedenkt dat dit echt werk in de markt! 😉

 333. blutch1 31 juli 2012 om 09:55

  @Aad, wat een uitgebreid verhaal over die centrale bank. Maar kijk eens naar de eerste zin:
  =Vroeger zou hiertoe de geldpers worden aangezet maar nu koopt de centrale bank=.
  Hoe komt de centrale bank dan aan dat geld om die troep op te kopen? Daar wordt het geld gemaakt. Er is geen enkel verschil tussen het drukken van briefjes en het invoeren in de computer.
  http://trends.knack.be/economie/nieuws/finance/euro-verliest-steeds-meer-terrein/article-4000138503812.htm

 334. Jan Bouma 31 juli 2012 om 09:58

  @Aad…9:43
  prima verantwoording en uitleg so far. In meerder opzicht. (…)

  Vraag blijft. Wat kan die individuele wereldburger er nu aan doen? Hij heeft dankzij de social media – en niet de reguliere pers – het hele corrupte spel in de gaten en beraadt zich dan natuurlijk op wat acties. Althans dat zou je logischerwijze mogen veronderstellen.

  Wat betreft @Blutch1 opmerking van 9:43 dient aangetekend te worden dat er geen nadelig effect is om de Drionpil massaal te distribueren want de voorwaarde voor de verkrijging is: “Eerst afrekenen met de fiscus!’ We maken er een grap van. 🙂 Maar niet heus.

 335. Aad Verbaast 31 juli 2012 om 10:07

  @Blutch1: hogere boekhoudkunde (die ik niet beheers zeg ik er meteen bij). Het wekt de schijn (zie ook je link) dat het geld eenvoudig wordt rondgepompt tussen de banken en de ECB links en rechts wat obligaties opkopend mogelijk gemaakt door de omzetsnelheid. Voegt niets toe, want het geld komt niet terecht in de echte economie. En dat was juist de bedoeling wil het echt effect sorteren.

 336. Aad Verbaast 31 juli 2012 om 10:13

  @Jan: == Althans dat zou je logischerwijze mogen veronderstellen. ==
  Levensgevaarlijk veronderstelling natuurlijk!
  De ‘slimste jongetjes van de klas’ zitten bij de banken. Die lopen dus altijd 10 stappen voor op de rest, zeker als je ziet dat de ‘domste jongetjes van de klas’ veelal de politiek als enige uitweg zien om toch nog carrière te maken wat velen nog lukt ook.

 337. blutch1 31 juli 2012 om 10:20

  @Aad, dat extra geld is de oplossing niet. Iedereen verzuipt in de schulden en nog meer schulden helpt dan niet. Het enige wat zou kunnen helpen is die leningen tegen 1% of tegen 0% verstrekken aan burgers en bedrijven zodat die er hun oude schulden met veel hogere rentepercentages mee kunnen aflossen. Dan kan er vervolgens afgelost worden zonder al die rentebetalingen. Maar ja, dan verdienen de banken er niets aan en daarvoor was het systeem juist opgezet.

 338. King Billy 31 juli 2012 om 10:22

  En nu willen de profiteurs van het eurosysteem een stap verder gaan. Het ESM moet een banklicentie krijgen en ONBEPERKT geld kunnen opnemen bij de ECB om dit weer uit te zetten op de markt. Dat willen Monti, Hollande, ondersteund door FED, Geithner, Obama, het IMF en de G30.
  De gouverneurs van Griekenland en Spanje bij de ECB en straks bij het ESM staan likkebaardend
  langs de zijlijn. Stemrecht van Duittsland kan dit niet tegenhouden. Waarom zit Monti in Finland?

  De G30? Vooruit dan maar: Kan er nog wel bij.
  Er ligt een klacht tegen Draghi betreffende zijn onafhankelijkheid. Hij moet zich verantwoorden.
  Over macht, (on)afhankelijkheid, de verwevenheid tussen centrale banken, regeringen politici,en bestuurders in de internationale financiele wereld die naar believen kunnen manipuleren.
  Het EU-ombudsmänneke gaat die klacht afhandelen. Althans onderzoeken..…

  Nederlandse pers en publieke media slapen zoals gewoonlijk weer. Of houden zich aan een geheime code tussen centrale overheid in Den Haag, parlement en redakties heikele kwesties zo lang mogelijk uit de publicitet te houden. Zoals met Target2 bijvoorbeeld.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Group_of_Thirty
  http://www.querschuesse.de/europaische-bankenaufsicht-mit-mario-draghi-und-banken-am-runden-g30-tisch/
  Ook te lezen in de Duitse media.

 339. Aad Verbaast 31 juli 2012 om 10:46

  @Blutch1: banken willen helemaal niet dat je je schulden aflost. Ook al roeptoeteren ze dat zelf (zie Zalm c.s.).
  Aflossing is meest gemaximeerd tot 10% per jaar. Wil je meer aflossen dan krijg je een boete voor de kiezen wegens “gederfde inkomsten” voor de bank.
  Schandalig natuurlijk.

 340. Aad Verbaast 31 juli 2012 om 10:51

  @King Billy in het ESM verdrag is al lang geregeld dat ESM alles mag uitvoeren wat een normale bank ook mag doen. Sterker nog er is ook nog even expliciet vastgelegd dat niemand daar een stokje voor mag steken door bijvoorbeeld te eisen dat er formeel een banklicentie voor nodig zou zijn.
  Zie artikel 32: punt 9: Het ESM is vrijgesteld van elke verplichting om te worden erkend of een vergunning te verkrijgen als kredietinstelling, verlener van beleggingsdiensten of enigerlei andere uit hoofde van de wetgeving van een ESM-lid erkende, vergunninghoudende of gereguleerde entiteit.

  Klik om toegang te krijgen tot 10-tesm2.nl12.pdf

  Die G-30 kende ik ook nog niet. Indrukwekkende ledenlijst!
  Hoe meer gremia hoe meer vreugd..

 341. trudy k. 31 juli 2012 om 11:11

  @Anouska, met excuses voor mijn wat late respons. Er zijn dagen dat ik soms zelfs niet kruipend achter de pc kan komen. Het was geenszins dat ik pretendeerde iets aan “onderliggende problematiek” te kunnen verhelpen. Het ging over de vraag wat men met zoveel geld zou doen: aannemen of weigeren. Aannemen en er iets goeds mee doen voor de noodlijdende medemens inplaats van het geld in de zakken van de zakkenvullers terecht te laten komen was mijn idee daarover. Ik heb niet gesuggereerd dat jij niet hulpverlenend zou zijn, zoals in je reactie naar voren kwam. Hulpverlenen was mijn beroep. Misschien snap je het nu beter.
  @Jan Bouma, je verdraait, zoals gewoonlijk, weer de woorden om ze naar eigen versie te kunnen gebruiken. Die ene bladzijde is inderdaad niet representatief… maar ik heb er vele in dit blog van Aad zien verschijnen. Om precies te zijn ten minste éénmaal in de week op zondag. In elk geval pretendeer ik niet verstand van geld-en bankzaken te hebben. Ji wel. …

 342. trudy k. 31 juli 2012 om 11:15

  @Aad, voortbordurend op het feit dat ik over de onderhavige ingewikkelde bankzaken niet kan meepraten het volgende: In je blog worden allerlei suggesties naar oplossingen gedaan. Het is een netwerk van “boeven”, zakkenvullers en aldus medeplichtigen aan het slachtoffers makende systeem. Al heb ik er geen weet van, ik heb toch het geoel en het vermoeden dat deze “club”er helemaal geen trek in heeft om de oplossende regels toe te passen. Het belet hen immers het zakkenvullen…

 343. Aad Verbaast 31 juli 2012 om 11:21

  @Trudy K: == ik heb toch het geoel en het vermoeden dat deze “club”er helemaal geen trek in heeft om de oplossende regels toe te passen. Het belet hen immers het zakkenvullen…==
  Dat is een heel juist gevoel en vermoeden. Natuurlijk zullen ze er alles aan doen om te beletten hun zakken nog meer te kunnen vullen dan ze voorheen hebben gedaan. Dan wordt alles uit de kast gehaald. Legaal of niet legaal. Dat laatste is natuurlijk helemaal laakbaar: Dat eerste ook als dat ten koste van anderen gaat (en dat gaat het veelal) en politici (die de wetten maken) zoveel mazen in de wet achterlaten dat ze daar lustig gebruik/misbruik van maken.
  Kortom: een bende!
  .

 344. Jan Bouma 31 juli 2012 om 11:38

  @trudy k…11:11
  Ik verdraai niets “zoals gewoonlijk” mijn mening. Welke en wanneer? En of ik wel of niet verstand van bank- en geldzaken zou hebben lijkt me dat een arbitrair oordeel van je net zo goed of slecht als dat van mij. Vervolgens pretendeer ik ook niets maar heb geregeld wel oorzakelijke verbanden geduid die een ander oordeel opleveren. M’n leven lang heb ik al met geld- en bankzaken te maken gehad waaronder die van de handel in o.g.

 345. trudy k. 31 juli 2012 om 12:20

  @Aad, = Kortom, een bende”!= Ik vraag me toch soms af of er nog hoop is. Uit de vooroorlogse crisis daar is men uitgekomen maar ditmaal zijn er zoveel meer mensen die weer in het zadel moeten worden geholpen. Gezien alle gegevens die voorbij komen lijkt het erop dat men hele massa’s bewust de vernieling in stuurt. Hoe hebben ze( degenen die aan de touwtjes trekken) die “knappe koppen”voor hun karretje kunnen spannen? “Kennis is macht”, welnu geld lijkt of is tegenwoordig machtiger.

 346. trudy k. 31 juli 2012 om 12:28

  @Jan Bouma, pffff. wederom doe je het !! Ik heb niet beweerd dat je je mening verdraaid maar de ( dus andermans) WOORDEN en ze vervolgens toepast zoals het je welgevallig is. Voor de rest vraag- nee zánik- je telkens om bewijzen, tijdstip enzovoorts. Allemaal zijsporen, rookgordijnen en om de brij heendraaien. Saillant voorbeeld dat King Billy vroeg of je een bepaalde straat in Utrecht kende…Het antwoord was eerst “helaas” nee, om een ( bedenk)tijd later met een heel verhaal te komen dat je in die
  genoemde straat in elkaar was geslagen. Het verhaal kwam in geuren en kleuren(?)

 347. Aad Verbaast 31 juli 2012 om 12:46

  @Trudyk: == Hoe hebben ze( degenen die aan de touwtjes trekken) die “knappe koppen”voor hun karretje kunnen spannen? ==
  Zie ook mijn reactie van 10:13:
  Hoe? Niet zo ingewikkeld. Je scout de slimste jongetjes van de klas. Die nodig je uit (al voordat ze zijn afgestudeerd) om even langs te komen voor een oriënterend gesprek. Dan test je even of ze voor het geld gaan of voor de moraal (in dat vak zijn die niet te combineren). Zijn ze van de eerste soort, dan biedt je ze gouden bergen. En direct om mee te beginnen een vier keer modaal salaris met een mogelijkheid een bonus te verdienen die tot in de miljoenen kan lopen. Tja, dan moet je wel stevig in je schoenen staan wil je dat weigeren als ‘groentje’. Zijn overigens afgewerkt/afgebrand rond hun 35ste. Zijn dan ook binnen natuurlijk. Gaan dan het lobbycircuit in, of in sleutelposities elders.

  Bij de politiek gaat dat heel anders. Daar mag je van folderaar via de lokale politiek en een hoop geslijm en gedraai en gekonkel langzaam naar boven werken..
  Van folderaar tot folteraar. Heel ander slag mensen dus.

 348. King Billy 31 juli 2012 om 12:51

  @Aad Verbaast. re ESM banklicensies, etc. Betreffende artikel moet voorkomen dat een enkele lidstaat de financiele operaties van het ESM kan blokkeren. Echter, daarnaast werd oorspronkelijk gesteld dat slechts steun aan deelnemende noodlijdende staten wordt verleend. Niet aan banken. Dat is inmiddels is juridisch zover opgerekt dat dit laatste tot de mogelijkheden gaat behoren.
  Daarmee heeft de onafhankelijke ECB een meer dan volwaardige bank in huis gehaald, omdat deze met onbeperkt bijgedrukt of bijgecomptured geld de markt kan opgaan.
  Een ongeleid projectiel, waar de gouverneurs, die dit beslissen, met totale geheimhouding volledig gevrijwaard zijn van controle en vervolging. Mooier kan je het niet krijgen als bankier.
  Volgens mij is Bernanke van de FED strontjaloers, want als zijn toezichthouders en de politici zo iets zouden flikken, staat het Amerikaanse Hooggerechtshof op de stoep.

 349. Jan Bouma 31 juli 2012 om 12:59

  @trudy k 12:28
  Sorry! Geen touw aan vast te knopen! Welke woorden en wanneer heb ik dan volgens jou die zo toegepast zodat ze me “welgevallig” zouden zijn? Snap er werkelijk niets van. Om welke “brij” zou ik in godsnaam vervolgens heen moeten draaien? Wat betreft de vraag van King Billy, zo herinner ik me, die ging non-descript en zonder enig verband over “de Voorstraat” of “de Neude” (ben het kwijt) en toen heb ik een verslag gedaan ter zake een voorval dat in de Voorstraat zich daadwerkelijk heeft voorgedaan.. So what?

  Enfin. Is verder de sop de kool niet waard. Tenzij je natuurlijk de discussie nog wenst voort te zetten. 🙂

  Grapje. Zullen we eens een afspraak maken dan kunnen we het uitvechten? 🙂

 350. Aad Verbaast 31 juli 2012 om 13:39

  @King Billy: == Mooier kan je het niet krijgen als bankier. == En zo is.
  Zouden er al beperkingen zijn in het normale bankwezen (en die zijn er veel te weinig) dan wordt hier door de lidstaten een bank opgericht die geen enkele beperking heeft. Kom er nog maar eens om.
  Getuigt natuurlijk ook van het toppunt van hypocrisie als je aan de ene kant als ‘gouverneur’ en MP roept dat verscherpt Europees bankentoezicht een keiharde voorwaarde is, terwijl je aan de andere kant er alles aan doet (en aandeelhouder bent) om een bank op te richten die geen beperkingen kent.
  Je moet maar durven!

 351. Motek from Space 31 juli 2012 om 14:24

  Voor de toekomstige MP’s : http://www.youtube.com/watch?v=p6U7vvbDI6c&feature=related
  Eigenlijk voor iedereen die “aan de touwtjes trekt” een goed nummer. ( en dit keer maar 5 min. van uw tijd ;-)) Vandaag kastopruimdag, zal ook eens moeten gebeuren naast het typwerk. En verder :De Europese Unie is veel minder bureaucratisch dan de meeste mensen denken. In vergelijking met de Nederlandse overheid werken er relatief weinig ambtenaren in Brussel en zijn de administratieve lasten eveneens relatief laag.(groene Amsterdammer) Ook weer een beeldbepalend stuk.

 352. Anouska 31 juli 2012 om 15:14

  @Aad, King Billy…Tsja, hier nog wat over die g30: http://www.group30.org/members.shtml , kijk vooral ook eens bij de eerdere leden…

  Jichtig (en naief) wicht heeft de pilletjes van huisdoc afgewezen omdat ik nog wat voorraad had… hij wilde perse wat voorschrijven maar heb dat hardnekkig geweigerd want ik las iets van Trudy over fluor in ons drinkwater… dus … misschien volgende keer maar eens wat info over die drion pil vragen

  @Trudy: dan verstaan we elkaar toch goed? Dat je niet perse rijk hoeft te zijn of afgestudeerd hulpverlener, hoogleraar of wat dan ook… om een ander te helpen? Punt is dat je elkaar niet probeert te bedonderen … of niet… (T)rudy…

  Ik begrijp ineens heel erg wat mijn mams bedoelt… ook veel geleerd over ad hominems enzo en ander getrol…

  Fijne dag allemaal, ik ga een kaartje op de bus doen, omdat echte post fantastisch is 😉

 353. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 31 juli 2012 om 15:34

  @Motek: andere krant nemen.
  Alleen al bij de europese commissie zitten 30.000 ambtenaren a raison van 33 euro per uur; plus de standaard extreme reis/en verblijfkosten.
  Daarnaast; hebben ze net een zootje ambtenaren van 50 jaar met 7.000 euro pensioen gestuurd–tot hun 63ste jaar.Want de nieuwe lidstaten moeten ook wat stoelen vullen.

  Je moet even kijken WAT er als ambtenaar gerekend wordt…
  in het brusselse circus is fraude standaard.

  Zo ook de vergaderingen.Niet on vrijdag; want dan kunnen de engelsen geen goedkope Ryan air halen; ze krijgen dan wel voldoende voor eerste klas tickets, maar dat is wat anders….
  gewoon niet werken is de oplossing.Dus de andere landen ook aar niet…
  WEL inkokken; dat brengt 250 euro per dag op.Fraude/ Ja dat is het.
  Maar dat mag van Rutte.
  behalve ls je bijstand hebt.

 354. King Billy 31 juli 2012 om 15:59

  Tsja, politici die gaan bankieren met gemeenschapsgeld via het ESM zonder verantwoording af te leggen. In het geheim. Met instemming van een tweederde meerderheid van politici in de 2e en 1e Kamer. Plus een razendsnel positief advies van de Raad van State gezien de urgentie. Iedereen op vakantie. Vandaag, 31 juli de gedoodverfde datum voor het ESM, nix operationeel, integendeel, de chaos alleen maar groter.Wettelijk vastgelegde ‘good governance’ voorschriften. Grondwettelijke verplichtingen van de Staat. De rol van De Nederlandse Bank.
  Hot stuff.

 355. Aad Verbaast 31 juli 2012 om 17:19

  @Anouska: allemaal boeventronies op die site.
  Valt ook meteen op: geen vrouwen. Althans geen lid. Mannensociëteit.

  @King Billy: zal wel komen als mensen in het hoofd hebben dat ze van een grote groep mensen een “mandaat verkregen” zouden hebben. Dan gebeuren er rare dingen. Heel rare dingen zelfs.Dan gaan ze los!
  “Good governance” is dan er niet meer bij.

  @Anouska en @King Billy:
  http://www.joop.nl/economie/detail/artikel/15196_onderzoek_naar_belangenverstrengeling_ecb_president_draghi/
  == Draghi is lid van de zogenoemde Groep Van Dertig, een organisatie van invloedrijke bankiers, toezichthouders en economen. De groep wordt geleid door voormalig ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet. ==

 356. Anouska 31 juli 2012 om 17:30

  Muziekje dan maar: Queen, you don’t fool me

 357. Anouska 31 juli 2012 om 17:45

  Enneuuu… Motec for President 😉
  Potverdrieeurodubbeltjessssss….

 358. Anouska 31 juli 2012 om 20:04

  Abraham : You can fool some people sometimes… http://youtu.be/JuMlHdxiIZ8
  Wie is er niet groot mee geworden… 😉

 359. King Billy 31 juli 2012 om 21:40

  Gaat hard tegen hard nu. Duitsland door Monti, Hollande en Draghi nu in een positie gedwongen -pure chantage- dat ze de schuld krijgen van verdere verdieping van de eurocrisis, indien Duitsland haar poot stijf houdt. Ook wetende dat ze een kabinetscrisis kunnen forceren, omdat de FDP en CSU niet meegaan met de eisen van dit drietal. De Groenen en de SPD zijn wel bereid tot concessies. Zijn ze van Merkel af, en niet onwaarschijnlijk, treedt Weidmann dan terug.
  Ondertussen zwaait de G30 met een rapport dat de koers van de euro naar beneden moet om groei aan te zwengelen. Alle fronten rukken op naar Berlijn.
  Nog meer inflatie. Ziet er naar uit dat de aanloop naar een WO3, maar nu een sociaal economische, steeds dichter bij de afsprong komt.

  Als ik Weidmann en Schäüble was, zou ik als tegenzet een ‘oorlogsbegroting’ lanceren, om in drie jaar de staatsschuld van Duitsland, 85% van een dalend BNP, naar 60% terug te brengen om dat zooitje ongeregeld tot de orde te roepen. Doet ook pijn voor de Duitse belastingbetaler, maar daarna heb je ook wat. Waarschijnlijk nog steeds een VW Polo voor Otto Normalverbraucher.
  Maar da’s waarschijnlijk te simpel gedacht.

 360. Aad Verbaast 31 juli 2012 om 23:44

  @Anouska: da’s ook sterk. Dat nummer van Queen kende ik niet. Herkende het ook niet. Goed nummer trouwens.
  Marley ken ik uiteraard wel. 😉

 361. Aad Verbaast 31 juli 2012 om 23:47

  @King Billy: tjonge, ze vechten elkaar de tent uit daar. Niet te geloven.
  En ‘onze Rutte’ is alweer op vakantie, in London ergens geloof ik. Die nog na de laatste top deed voorkomen dat he himself de hele top eigenlijk naar zijn hand gezet had..
  Zielig eigenlijk..
  Uiteraard wel heel benieuwd hoe dit gaat aflopen!! Lijkt wel op een finale!!

 362. Jan Bouma 1 augustus 2012 om 06:58

  @Aad..23:47

  Even in aansluiting op je vraag en uitroep: == Uiteraard wel heel benieuwd hoe dit gaat aflopen!! Lijkt wel op een finale!! == denk ik dat de opportunistische en dus calculerende mens wel een antwoord zal weten te vinden wat voor alle partijen dan “acceptabel” moet worden geacht of dat de zwakste partijen door hun strot geduwd krijgen. We zijn, met andere woorden, dus weer bij het primaat van de financiële maffia. Ook een vorm van “derivaten” (onderwerp van dit blog) zou je in dit tijdperk de ontwikkeling van nieuwe medicijnen kunnen noemen. De medisch-ethische vraag doet zich dan voor of “dure patiënten” nog wel langer te duur mogen blijven..; of verwacht eigenlijk de maatschappij dat zij, omdat ze te duur zijn, uit een “goed begrepen” solidariteitsgedachte met de maatschappij zouden moeten redeneren: “Geeft u mij a.u.b. de Drionpil want ik kost de samenleving teveel!” Het krankzinnige is nu dat dit soort bezuinigingen een averechtse uitwerking heeft want door de “bezuinigingen” wordt de economie ingekrompen en ontstaat de bekende neerwaarts gerichte vicieuze cirkel. Minder leidt tot nog weer minder enzovoorts.

  Wat we in ieder geval moeten vaststellen is dat het primaat van de financiële maffia uiteindelijk ook blijkt te gaan over “leven of dood”. Maar dat wisten we al sinds eeuwen. Ik moet daarnaast dan ook altijd denken aan Bertold Brechts ‘Mutter Courage’ (dankzij @Maria Trepp) : http://en.wikipedia.org/wiki/Mother_Courage_and_Her_Children

  Moraal van het verhaal: “heeft de financiële maffia ook het recht om te beslissen over leven of dood?”

  Allen prettige dag. Zie later wel weer eens; kan wat langer duren deze keer voordat ik reageer.

 363. King Billy 1 augustus 2012 om 08:29

  Tja, dankzij Monti’s bedeltrip vliegen de metaforen over internet.
  “We gaan geen Castortransport (kernafval) met goud naar Brussel organiseren”.
  “Hollande’s Bazooka’s (kauwgum) smaken niet, eenmaal uitgespuugd is die rose kleefpasta niets meer waard.”
  Ondertussen gaat de ‘investment’ Deutsche Bank, diep in het LIBOR schandaal, wereldwijd 1000 beurshandelaren in derivaten, bonussen geschat op 2.5-4 miljard!, op straat zetten.
  Misschien heeft de nieuw topmain, Jain, dit blog ter harte genomen.
  En Rutte moet natuurlijk de Kreunprins met Máxima overal en nergens aan zijn zijde in de gaten houden.

 364. Aad Verbaast 1 augustus 2012 om 09:10

  @Jan Bouma: == “heeft de financiële maffia ook het recht om te beslissen over leven of dood?” ==
  Daar kunnen we natuurlijk een kort en duidelijk antwoord op geven: uiteraard niet!

  @King Billy: 1000 beurshandelaren op straat: da’s een goed begin!! Nu de andere banken nog. En de politiek natuurlijk.

 365. blutch1 1 augustus 2012 om 09:22

  =“heeft de financiële maffia ook het recht om te beslissen over leven of dood?”=
  Het is werkelijk een onzinnige stelling.
  Aads antwoord is duidelijk. Maar dat er een grens zit aan wat zorg kan kosten is duidelijk. Ik zeg hier met opzet kan en niet mag.
  Als er geen rem op zit en we stellen het daarbij ook op prijs dat een overheid niet meer mag uitgeven dan er binnenkomt, krijgen we situaties dat in bv oktober het geld op is en dat er dan de rest van het jaar helemaal niets meer kan.

 366. Aad Verbaast 1 augustus 2012 om 10:06

  @Blutch1: je laatste zin: gaat alleen op voor gesubsidieerde regelingen. De rest zal altijd door moeten gaan, komt toch uit de grote vergaarbak.
  Los daarvan: sleutel is natuurlijk dat iedereen recht heeft op goede gezondheidszorg. Althans dat vinden we hier. Dat houdt tevens in dat als iemand geholpen kan worden we dan ook vinden dat dat moet gebeuren. Koste wat het kost.
  Sleutel is dan wel dat er goed gekeken moet worden naar de kosten die in rekening worden gebracht. In de zin dat die te rechtvaardigen zijn vanuit de producent. De farmamaffia doet zijn werk. En doet niet onder voor de financiële maffia.

  Maar geef ook meteen toe: ingewikkelde materie. Ik ga er nog wel eens een blog aan wagen.

 367. trudy k. 1 augustus 2012 om 10:13

  @Aad 31 juli 12.49. Dank voor de uitleg/ bevestiging. Het lijkt erop, nee het ís zo dat aspirantpolitici gescreend worden op bereidheid tot medewerking aan het instandhouden van een burgeronvriendelijk systeem. Een open deur, Aad, ik weet het… maar de deur zal open moeten( blijven) om de mensen de ogen te openen.
  Heel misschien kan er dan toch tegen de bierkaai worden gevochten. De wereld zou zo mooi kunnen zijn zonder al die ellende die niet nodig is.

 368. trudy k. 1 augustus 2012 om 10:23

  @Aad, vervolg.. (omdat de reactieregels weer door m’n tekst kwamen en ik ze niet weg kon krijgen. Heb daarbij je eerdere advies heus toegepast). Blij te lezen dat je wellicht een blog gaat wijden aan de farmamaffia. Mensen zouden minder afhankelijk moeten zijn van bepaalde medicijnen( geneesmiddelen vind ik een groot woord want in welk geval wordt er nu eindelijk echt genezen? Trouwens, elke genezing verkleint de afzetmarkt…

 369. trudy k. 1 augustus 2012 om 10:33

  @Anouska, 31 juli 15.14. Je schreef: “@Trudy: dan verstaan we elkaar toch goed? Dat je niet perse rijk hoeft te zijn of afgestudeerd hulpverlener, hoogleraar of wat dan ook… om een ander te helpen? Punt is dat je elkaar niet probeert te bedonderen … of niet… (T)rudy… ” Nee Anouska, gezien jouw reactie, denk ik niet dat we elkaar goed begrijpen. Jij spreekt van rijkdom en geld. Ik heb destijds meermaals mensen pro deo geholpen omdat ze het niet konden betalen. Ik “bedonder” mensen niet maar ken wel enkele personeen die mij in mijn (toenmalige) naïviteit financieel vreselijk hebben bedrogen. Misschien wil je even uitleggen waarom je de T van mijn voornaam tussen haakjes hebt gezet? En ook in welk verband je het woord “trollen”bedonoemt. Dat zegt waarschijnlijk meer over maar ik ken er wel enkele die mij in mijn goedgelovigheid op een schandalige manier

 370. trudy k. 1 augustus 2012 om 10:39

  …en daar ging de tekst weer.. het is door het blind typen op het eind ietwat onleesbaar geworden. De goede verstaander heeft een half woord nodig. Daar houd ik het dan maar op. Het laatste gedeelte dus nogmaals: Ik “bedonder”mensen niet maar ken wel enkele personen die mij (in mijn toenmalige naïviteit op een schandalige manier financieel hebben geplukt en wel zodanig dat ikzelf in de ellende ben gekomen. Stank voor dank dus. Eh… misschien wil je ook even uitleggen waarom je de T van mijn voornaam tussen haakjes hebt gezet. Insinueer je iets? En ook zou ik graag willen weten in welk verband je het woord “trollen”noemt. Dat zegt waarschijnlijk meer over jou dan over mij..

 371. trudy k. 1 augustus 2012 om 10:41

  @Jan Bouma, jouw beurt komt nog wel. “Vechten”? Met jou? Rare vent!

 372. blutch1 1 augustus 2012 om 10:47

  @Aad, je verbaast me. De grote vergaarbak is nu juist waar het hommeles is. Als je het eens bent met de stelling dat de overheid niet meer mag uitgeven dan er binnenkomt, ben je het ook eens met het feit dat op een bepaald moment dat geld op is. De verzekeringspremie bestaat uit de premie die je betaalt, de nominale premie, + 7,1% van je inkomen. Daarbij komt 12,1% AWBZ.
  Dus nu al 19,2% + nominale premie. Hoe hoog had u het gehad willen hebben.

 373. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 1 augustus 2012 om 10:52

  Gezondsheidszorg bestaat niet meer; hooguit een surrogaat.
  Als je b.v. van de bevolking van 45 jaar een catscan laat maken, kan je zien of er kleine hersenbloedingen hebben plaatsgevonden, en voorspellen of en dus voorkomen- of er eentje aankomt.
  Zie universiteit Rotterdam die daartoe een straat onder handen nam.
  Nee, scan is te duur……

  Normaal krijg je na een hartinfarct jaarlijks een onderzoek.
  Nou had ik 11 jaar dus even geen onderzoek gehad; dus ik ga naar dokter, en zeg dat ik gaarne een volledig onderzoek wilde.
  Dokter kwaad, ik hoefde hem dus niet te vertellen wat hij moest doen.
  Toen heb ik hem vertelt, dat ik dat WEL moest, want het was MIJN gezondheid en MIJN leven en MIJN verzekering.
  Na 11 jaar wilde hij me zonder meer afschepen met een standaard receptje.
  Hij had bijna zelf opname nodig gehad.

 374. Aad Verbaast 1 augustus 2012 om 10:53

  @Trudy: lastig dat gedoe met dat typen. Ik kan het niet verklaren. Als ik typ dan gaat het wel goed..
  == Trouwens, elke genezing verkleint de afzetmarkt…== is ook wer waar. Maar daar heeft de farmamaffia natuurlijk ook wat op gevonden. Meeste medicijnen onderdrukken een ziekte. Verder kan je altijd nog wat bijwerkingen verzinnen, zodat er weer een karrenvracht pillen moeten komen om die te onderdrukken.

 375. King Billy 1 augustus 2012 om 10:54

  De basisgezondheidsverzekeringen in Duitsland:
  Duitsland kampt met identieke problemen, in 2009 besloten overheadkosten voor twee jaar op nivo 2010 vast te zetten. Vers van de pers, 27 juli 2012. Ministerie voor Gezondheidszorg.

  “Zur Eindämmung der besonders dynamisch wachsenden Arzneimittelausgaben hat das Arzneimittel-Sparpaket ohne Qualitätseinbußen eine wirksame Reduzierung der Ausgaben für Medikamente bewirkt.”
  – 2011 overschot wettelijke ziektekostenverzekering 4 miljard
  – Verhoging verzekeringspremies voor 2012 op nul gezet.
  – Bijdrage werknemer 8.2 %, werkgever 7.3%
  http://www.bmg.bund.de/krankenversicherung/herausforderungen/einnahmen-und-ausgabenentwicklung.html

 376. Jan Bouma 1 augustus 2012 om 10:59

  @Blutch1…9:22
  @Aad
  “..Het is werkelijk een onzinnige stelling..” zeg je. Tegelijkertijd bevestig je die:

  == ls er geen rem op zit en we stellen het daarbij ook op prijs dat een overheid niet meer mag uitgeven dan er binnenkomt, krijgen we situaties dat in bv oktober het geld op is en dat er dan de rest van het jaar helemaal niets meer kan. ==

  “…Als het geld op is…” Een financiële constatering. We weten dat nu de discussie gevoerd wordt om “dure patiënten”, die soms per jaar een vermogen kosten, niet meer te voorzien van de noodzakelijke medicijnen. Uiteraard zal er een ethische afweging gemaakt moeten worden inzake kosten/baten maar dat feit alleen bevestigt mijn conclusie dat het puur om een financiële zaak gaat. Dat heeft het primaat. Vanuit het kader van de gezondheidszorg zou – en ook volgens de bewering van @Aad -zou dat financiële primaat niet dienen te gelden.

  Dat doet het wel.

  Mijn stelling is dus niet onzinnig maar terecht.

  Dat vervolgens binnen die gehele te voeren moraal-ethische discussie de rest van mijn opmerkingen onbeantwoord blijft..

  Soit!

 377. Aad Verbaast 1 augustus 2012 om 11:16

  @Blutch1: mijn punt is dat de overheid eens op moet houden met te klagen dat de kosten van de geozndheidszorg uit de hand zou lopen. Nu doet het dat ook, maar dat komt omdat ze zelf er geen flikker aan doen en dus de organisaties in de gezondheidszorg vrijwel vrij spel hebben. Ja, dan weet je wat er gebeurt.
  Totale kosten in de gezondheidszorg ongeveer 70 miljard. Mijn stelling (zie vorige blogs over dat onderwerp) moet dat minstens 20 miljard minder kunnen zijn bij betere zorg.

  @Kleet en @King Billy: zie hierboven. Natuurlijk kan het beter en goedkoper.
  Ziekte toerisme vanuit Nederland naar de buurlanden neemt snel toe. Geen wachtlijsten en stukken beter en goedkoper.

 378. blutch1 1 augustus 2012 om 11:22

  Einde discussie van mijn kant.

 379. Aad Verbaast 1 augustus 2012 om 11:30

  @Blutch1: omdat we het (op hoofdlijnen) wel eens zijn? 😉

 380. blutch1 1 augustus 2012 om 11:59

  Was meer een reactie op bouma.

 381. Anouska 1 augustus 2012 om 12:10

  A trudyk. 10.39 : ik bedoel deze reactie van jou: trudy k.31 juli 2012 om 12:28

  @Jan Bouma, pffff. wederom doe je het !! Ik heb niet beweerd dat je je mening verdraaid maar de ( dus andermans) WOORDEN en ze vervolgens toepast zoals het je welgevallig is. Voor de rest vraag- nee zánik- je telkens om bewijzen, tijdstip enzovoorts. Allemaal zijsporen, rookgordijnen en om de brij heendraaien. Saillant voorbeeld dat King Billy vroeg of je een bepaalde straat in Utrecht kende…Het antwoord was eerst “helaas” nee, om een ( bedenk)tijd later met een heel verhaal te komen dat je in die
  genoemde straat in elkaar was geslagen. Het verhaal kwam in geuren en kleuren(?)

  Vreemd dat je steeds op dit verhaal teug komt…. Of zal ik zeggen Max, banki moon of wie of wat dan ook je naam mag zijn…. dat bedoel ik met trollen….

 382. Anouska 1 augustus 2012 om 13:30

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Trol_(internet) weer wat geleerd 😉 … raar telefoontje krijg ik trouwens… als er iemand is die mij iets wil vertellen verwacht ik dat je dan ook een verhaal krijgt …. slechts het woordje “goodbye” vind ik wat kort van stof 😉

 383. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 1 augustus 2012 om 14:09

  @Blutch:
  Ziekenhuizen worden achtelijk gerunned.
  Kijk nou eens naar de duurste afdelingen: operatiekamers.Die moeten 7/24 gebruikt worden, met eentje in reserve voor noodgevallen.
  Niet helemaal uitzieken na een operatie in een ziekenhuis, daar zijn verpleegtehuizen voor.
  Realiteit: 5/8 worden ze gebruikt en alleen tot ze hun quotum gehaald hebben.Dan gaan ze of dicht, of ze gaan moffen snijden.

  De zorg is idioterie; ook duitsers doen het met percentage loon.
  Is socialer en makkelijker bij te sturen.

  Zoals eerder gezegd; de mate van ‘zorg” moet zijn de vraag; niet de kosten.

 384. Aad Verbaast 1 augustus 2012 om 18:40

  @Blutch1: duidelijk 😉

  @Anouska:Ken je deze al? http://nl.wikipedia.org/wiki/Drogreden
  Kan iemand op promoveren als je dat allemaal kan herkennen 🙂

  @Kleet: : in Nederland gaat ook een stuk van de inkomsten via het inkomen.
  == Zoals eerder gezegd; de mate van ‘zorg” moet zijn de vraag; niet de kosten. == Lijkt me prima uitgangspunt.
  En over de kosten: die kunnen drastisch omlaag. Kijk eens naar de inkoop. De industrie loopt we met bruto marges van 80-95%. Inkoop is grofweg 1/3 van het hele budget. Miljarden kunnen daar op bezuinigd worden. Prijzen in België en Duitsland liggen veel lager. Bijzonder dat we ons nog steeds een handelsland durven noemen. Ze laten zich eenvoudigweg belazeren.

 385. blutch1 1 augustus 2012 om 19:08

  Een handelsland is toch een land waar graag handel gedreven wordt? Nou, de farmaboys drijven hier zeer graag handel.

 386. blutch1 1 augustus 2012 om 19:12

  Wat mij betreft is Nederland vnl een dozenschuiver. Dat betekent doorvoer van wat anderen elders gemaakt hebben, naar weer anderen die het elders gebruiken/consumeren. Daarom zijn de wegen hier ook zo vaak verstopt. Daarom is het verhaal dat de handel instort als Nederland uit de euro stapt ook zo ongeloofwaardig. Ligt Rotterdam dan ineens ergens anders?

 387. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 1 augustus 2012 om 19:27

  Voor de handel maakt het geen moer uit.Je maakt over in USD–de bank doet het rekenwerk vanzelf wel.
  In landbouw zijn we zeker productie land..en er zijn nog wat meer dingen. De USA loopt op te scheppen met de Humvee, dat onding; maar wij hadden de DAF YA126 sukken beter…

  Voor productie: de belasting druk in NL is veel te hoog Meeste productie bedrijven zijn weg uit NL
  In 2000 waren er al 40.000 NL eigenaren in China.
  En in roemenie zijn de hollanders de grootste investeerders.

  De overheid wil aan de ene kant liberalisme en vrije markt, maar wil wel vertellen dat een werkgever een arbeider een half jaar moet betalen bij ontslag.Volkomen gestoord.
  Je hebt recht op betaling als je werk waarde toevoegt aan het product; bepaald niet erna.
  Overheid moet zich niet met bedrijven bemoeien.

 388. Jan Bouma 1 augustus 2012 om 19:33

  @Aad…18:40… laten we even kijken wie er gelijk heeft. Tenslotte is dit een discussieplatform; nietwaar? Ik reageer nu i.p.v. morgenochtend.

  Allereerst: het gebeurt maar zelden dat men wil zeggen: “je hebt gelijk!'” Zal te maken hebben met m’n quote: “als je veel van ’n ander overneemt blijft er weinig van jezelf over..” 🙂

  Kijk ‘ns hier heren. Zal het nogmaals uitleggen. Het primaat van vrijwel alle beslissingen, en zeker die van “de bezuinigingen”, wat soms een metafoor is voor “lastenverzwaringen”, ligt bij de financiële maffia; dat is de praktijk van alledag. Of je dat nou leuk vindt of niet. Nu had ik al ‘ns eerder aangegeven dat per definitie de totale economie krimpt als de geldomvang drastisch vermindert. Kijk naar Griekenland bijv. Van de nog beschikbare hoeveelheid geld eisen dan de sterkste marktpartijen hun deel op ten koste van uiteraard zwakkere partijen. Een begrijpelijke sociaaldarwinistische reactie. De vraag is of die opvatting – “the winner takes it all” – ook nog verdedigbaar is. Verder heb ik vaak genoemd dat de wereldeconomie reageert op dat bekende communicerende vat van Tinbergen. Opkomende BRIC landen eisen een groter aandeel in de wereldkoek. Zal die veldslag uitgewoed zijn (lees: genivelleerd) dan hebben we hier in het Westen te maken met misschien wel een halvering van de economie. Kijk naar Spanje.

  Wat is nou wijsheid? If you can’t beat them, join them.

  Er is natuurlijk nog eindeloos veel meer over te zeggen en dat kunnen jullie nu weer naar hartenlust gaan doen!

  Maar die lees ik morgen wel hoor.. 🙂

 389. blutch1 1 augustus 2012 om 20:14

  Ik discussieer niet meer met je, niet uit gebrek aan argumenten, maar omdat je niet kunt lezen, de moeite niet neemt om naar een ander te luisteren en je gevangen bent in je eigen kokervisie. Zal wel het nadeel zijn van een boek schrijven, je kunt daarna nooit meer van idee veranderen omdat je dan je boek verloochent.

 390. King Billy 1 augustus 2012 om 20:59

  @blutch1. Nederland idd transit land. Gelukkig zeer divers. Niet allleen ‘dozen’…. via Rotterdam en de Betuwelijn. Passagiers op de SPL-hub. Olie erin, derivaten eruit en een relatief grote bankensector. Nederland is de op drie na grootste importeur van ruwe olie.. Daarnaast export van (Noors) gas. ‘Nederland ‘Gasrotonde’. Overcapaciteit bij (kolen)centrales.Ook export. Land-en tuinbouw is 15% van het kencijfer wat jou niets zegt. Niet bepaald duurzame produkten waar langlopende contracten aan gekoppeld zijn.
  Probleempje erbij, de ecologische voetafdruk. ‘Het vuilnisvat van Europá’, tegelijkertijd per vierkante meter de hoogste opbrengst ter wereld. Ruwweg € 17.90/m². Zelfs Qatar, de rijkste staat ter wereld met haar olie, flikt dit niet.
  En dan nog groei? Met de Richtlijnen van de EU voor 2020?

 391. blutch1 1 augustus 2012 om 21:20

  @King Billy, zo zie je maar dat vuilnishopen lucratief zijn. 😉

 392. Mihai 1 augustus 2012 om 21:48

  @Anouska1 augustus 2012 om 12:10
  Als je niet helemaal begrijpt waar je het over hebt kun je beter even niets zeggen of mensen beschuldigen. IK heb namelijk de eenmalige post onder de naam Ban-Ki Moon gedaan en niemand anders. En die naam was onderdeel van de, ik geef het toe, ietwat flauwe parodie.

  Dus on topic maar weer! Want als onze politici steeds verder van de realiteit http://www.powned.tv/nieuws/spelen/2012/07/rutte_os_2028_in_den_haag.html hun incompententie gaan tonen hoe kunnen wij dan verwachten dat ze serieuze zaken oplossen?

 393. Anouska 1 augustus 2012 om 22:13

  Mihai: excuus dan bij deze, het is verder lastig de goed bedoelde comments bij te houden als er steeds weer verwezen wordt naar gedrag betreffende Jan en ook niet fris om op de man te spelen i.p.v. de bal… en van “onze” politiici hoeven wij niets te verwachten… don’t bite the hand that feeds you? We hebben iemand nogal als Abraham Lincoln, zoals ik eerder aangaf in de song van Bob Marley al bezongen: you can fool some people some time, but you can’t fool all the people all the time… stand up for your rights!

 394. Anouska 2 augustus 2012 om 08:36

  Verdeel en heers… en zie wat gaande is… misschien heeft Kleet gelijk, en misschien ook al die andere wijzen uit het oosten hier… want oorlog is het natuurlijk allang… en dat zal het ook wel blijven… fijne dag hoor, vergeet vooral niet te lachen 😉

 395. Motek from Space 2 augustus 2012 om 10:25

  Hier een reactie vanuit de onderste regionen, dus lager is niet te zakken 😉 Ben het eens met de tekst over non-transparantie. Niet dat transparantie een verplichting moet zijn, ieder z’n eigen keuze natuurlijk. Maar voor zover ik afga op teksten zonder beelden kan ik me intussen wel wat beelden naar voren halen op basis van teksten. Ook ik heb nooit m’n werkelijke naam verborgen ( voor zover dat tegenwoordig nog mogelijk is ;-)) ivm m’n wezen “what you see is what you get. En ben verre van ijdel ( kleetje) als is m’n foto laat zien. Vandaag zie ik er uit als een taart van 2 eeuwen terug want ik heb koppijn. Morgen is de koppijn hoop ik over en glij dan weer in de bloem-modus. So what? Wie zich teveel richt op uiterlijkheden mist nog wel eens a point denk ik. Maar ik blijf eerlijk tov het “Boek”van jan; gratis wil ik het best lezen 😉 En waarom? Omdat ik nog wel eens bij moet springen bij m’n zoons die weer eens te maken hebben met de bureaucratie die uiteraard “niet aanwezig is in Ollanda bv” ( de overbekende werkverschaffing voor instanties en marktpartijen) Maar oké, sommigen doen iedergeval nog wat moeite om een redelijk passende avatar te gebruiken die kan aangeven ( spiegel) wat er speelt. Aad doetut dus via een punaise AUW 😉 en Blutch via een uhhhh…boer met stropdas? 😉 King Billy “aast” ook ergens op en ach , kan mij het bommen, verzin maar iets bij die van mij 🙂 Be free om van alles uit de kast te trekken. Word ik niet warm of koud van laat staan dat ik nog eens pingpong ga spelen. Las ik net nog dat de DNB vreest dat de “koopkracht” achteruit gaat. Bij wie? Want het lijkt erop dat er ook gesteld wordt dat de koopkracht nog niet beneden peil is geraakt voor een aantal doelgroepen. Maar ook dáár maak ik me verder niet druk om want dat kost alleen maar negatieve energie 😉

 396. Aad Verbaast 2 augustus 2012 om 10:46

  @allen: kunnen we het onderling “stoom afblazen” weer even voor gezien houden? Graag!

  Ondertussen (on=-topic) kwam ik het volgende CBS rapport tegen (al weer van even terug maar toch):

  Klik om toegang te krijgen tot 201205esbart.pdf

  “Omvang markt voor derivaten bereikt nieuwe piek”
  Met nog de sub-kopjes: “Hypotheken ingezet voor financiering en liquiditeit”
  En: “Schaduwbankieren”..

  Tja, het blijft een bende natuurlijk.

  Ondertussen begint om 10:30 een vergadering van de “financieel specialisten” over de euro en de spielereien van de MF op 20 juli 2012: live te volgen op: http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/live_debatten_commissiezalen/player.jsp?zaal=N%20203&title=Groen%20van%20Prinstererzaal&analoog=Prinsterer107&adsl=Prinsterer106

  Houdt je van de straat 😉

 397. Jan Bouma 2 augustus 2012 om 11:08

  @Motek… 10:25
  Met genoegen zend ik je het gratis toe. Tenslotte distribueerde ik misschien wel een 200-tal gratis exemplaren op verzoek. Op de plechtige belofte van de ontvangers, dat zij mij hun kritiek goed of slecht zouden toezenden, moet ik constateren dat die meestal uitbleef. Waarom? Omdat je dat boek van mij niet kunt lezen zonder te kiezen, zonder stelling te nemen. Bovendien is het een complex verhaal. Je bent voor of tegen mij. En dat is iets wat mensen niet graag doen: kiezen. Laat voldoende zijn dat H.J.A. Hofland, die mijn boek zeer goed kent en daarin vele bijdragen schreef, het meermalen kenschetste als “een meesterwerk” en dat anderen het noemen “de nieuwe Max Havelaar”.

  Waarvan akte. Het zijn niet mijn woorden.

  Uiteraard lokken dergelijke kwalificaties wel reacties uit van lieden die zich daaraan storen. Zoals blijkt. Maar ja dat is niet mijn probleem. 🙂

 398. Jan Bouma 2 augustus 2012 om 11:18

  @Aad…10:46
  Heb wat tijd over vandaag. Gisteren ging op de bus aangetekend mijn Beroepschrift tegen de criminele en opportunistische overheid. Ik verwacht dit keer te gaan winnen. Kom ik terug bij al je links hierboven dan zal het gaan – per definitie – om de vraag en on the bottom-line die van en omtrent de integriteit. Zonder ze gelezen te hebben (ik zal dat doen) gaat het dan bij voorbaat om het vastgestelde primaat en de referentiekaders van de “financiële maffia”.

 399. trudy k. 2 augustus 2012 om 11:20

  @Aad 1 aug. 10.53.Dan zitten we op dezelfde lijn qua mening hierover. Dat medicijnen onderdrukken inplaats van genezen kun je ondermeer in verpleegtehuizen voor oude mensen zien. Ze hangen in hun rolstoelen en zijn gedwee… hun levenslust wordt onderdrukt. Maar misschien- zoals elk nadeel ook z’n voordeel kent- komen mensen erachter dat zij zich in veel gevallen veel beter zonder die medicijnen voelen want geneesmiddelen zijn het toch niet. En zo prijst de farmamaffia zichzelf uit de markt. Weg dikke winst en weg zakkenvullerij☺

 400. King Billy 2 augustus 2012 om 11:39

  Ach, het debat tussen de financieel spercialisten van de 2e Kamer en De Jager is wel het minste waar men in Brussel en Frankfurt in ge-interresseerd is. Nederlandse ratificering van het ESM verdrag is zowiezo binnen. De kwestie is nu hoe dit verdrag verder ingevuld gaat worden. De echte beslissingen over het ESM vallen niet eerder dan in september. Na Karlsruhe. Zelfs de Nederlandse verkiezingen doen er weinig toe. De formeel ene stem die Nederland binnen de ECB en straks het ESM heeft wordt overruled indien noodzakelijk. In het EFSM zit genoeg geld om in de tussentijd nog wat te foezelen, zodat Griekenland niet met een acuut kastekort te maken krijgt.
  Dat hypotheekportefeuilles, spaartegoeden en pensioenvermogens ingezet gaan worden om met gedevalueerd cashgeld de injecties voor van alles en nog wat af te dekken, krijgen de Noordeuropeaanse burgers in de herfst op hun bordje. Naast nog verdere bezuinigingen.

  Misschien is het idee van Hans Werner Sinn om sommige lidstaten gecontroleerd tijdelijk uit de eurozone te zetten, nog niet zo’n slecht idee.
  .

 401. Aad Verbaast 2 augustus 2012 om 12:25

  @TrudyK: 11:38: helemaal eens. Maar of zichzelf de markt uitprijzen valt nog wel te betwijfelen. Net als de banken is die tak van maffia ook vooralsnog veel ‘slimmer’ dan de politici die dat moeten beteugelen. Lukt ze vooralsnog niet.

 402. Aad Verbaast 2 augustus 2012 om 12:32

  @King Billy: vandaag rituele paringsdansen in de 2e kamer. Waar uiteraard weer geen ei gelegd wordt. Eens: ze hebben ook niets in te brengen. De Jager blaast lustig op zijn mistkanon, om maar de handen vrij te houden vriendjes met de sterksten te kunnen blijven.

  Nog even doorgezocht op het “schaduwbankieren”. Elke dag kom je er weer achter dat het nog erger is dan je al kon vermoeden..
  40-50 procent van alle financiële activiteiten blijkt zich in de “schaduw” af te spelen. Geschat: 45.000 miljard dollar per jaar. Volstrekt ongecontroleerd en ongereguleerd. Schandalig. En maar lullen over de “keiharde eis” de bankwereld beter te gaan reguleren en controleren.
  http://overons.rabobank.com/content/images/TB1207nsm_Schaduwbankieren_meer_in_het_licht_tcm64-159239.pdf (van de RaboBank zelf.. ook boter op het hoofd natuurlijk..
  http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_europa/Europa_pakt_schaduwbankieren_aan.9172756-3140.art?ckc=1 Over dat Europa het wil gaan aanpakken. Hoor je nooit meer wat van natuurlijk.

  Wat een bende, wat een rotzooi!

  P.S. leuke cartoon 😉

 403. Aad Verbaast 2 augustus 2012 om 12:56

  @allen: financieel “specialisten” kwamen terug van reces. Deden hun plas, en alles bleef zoals het was. http://www.bnr.nl/topic/beurs/570583-1208/draghi-weet-ook-kamer-voor-zich-te-winnen

 404. Anouska 2 augustus 2012 om 13:13

  Trudy11.38, mijn eigen naam staat hier, jij beweerde dat ik in “wij” mezelf en bouma bedoelde, iets met deze beantwoording van jezelf:

  trudy k.30 juli 2012 om 10:42

  @Anouska 29 juli 2059. = Trudy, wij helpen ook als we en waar we dat kunnen… neemt niet weg dat de onderliggende oorzaken van het probleem daarmee niet opgelost worden…= Anouska, Wie zijn “wij”? Of is het pluralis majestatis…? Of zijn dat Jan Bouma en jij die je in één adem in je reactie noemt…. Wat dat betreft hebt je natuurlijk groot gelijk
  want Jan heeft hulp nodig, nog wel van een vrouw… zoals het een “echte”man betaamt. Groter compliment kun je mannen niet geven. Maar niet heus☺http://auto.be.msn.com/foto/bmw-kunst-in-london

  Later heb ik je uitgelegd dat ik mezelf en mijn gezin bedoelde…en je kunt me zo vinden hoor… 😉 want ik heet al heel veel jaar Anouska ….

  Nogmaals excuus dan , had ik hier eerder al eens gedaan naar Mihai, dacht dat dat een dezelfde mensen waren als trudy en banki moon….

 405. King Billy 2 augustus 2012 om 13:14

  @Aad Verbaastt Tussen ‘de schoonmaak’ in King Billy’s kasteel, volg ik het debat VK-live. Zelfs de SP steekt het hoofd in Draghi’s en Monti’s strop. Denken die nog dat de euro’s tot in de hemel geplukt kunnen worden? Over alternatieven geen woord. Je reinste kiezersbedrog!

  Een geruststelling, geen Duitse politicus/bestuurder met be-edigde regerings- en monetaire verantwoordelijkheid jegens ‘Dem Deutschen Volk’, -en niet het staatshoofd, ook nog staatsburger, die vóór de uitspraak van Karlsruhe een definitief ‘Jawohl’ zal zeggen tegen de huidige plannen. Het kleinste risico is nog dat ze dan aanklachten om de oren krijgen. Ze praten en denken, maar vooral luisteren mee. Als Monti en Draghi denken dat ze indirect Karlsruhe een hak kunnen zetten, spelen ze met dynamiet.

 406. Jan Bouma 2 augustus 2012 om 13:54

  @King Billy..13:14
  Wat nu als eind september er eindelijk een eindresultaat is? Karlsruhe heeft gesproken, de verkiezingen hier bij ons zijn geweest en Wilders c.s. hebben fors gewonnen want de maatlat zal toch zijn het vermeende eigenbelang dat het zonder Euro beter zal gaan. Duitsland gaat dan samen met Nederland en Finland en misschien nog “een sterke economie” (?) de Neuro vormen. Dacht je dan werkelijk dat de mondiale economische strijd daarmee is gestreden? Het lost allemaal niks op. Evenmin zal het vertrouwen, het bekendste van belang zijnde economische goed, er niet door herstellen. De mensen verwachten in dit tijdperk een revolutionaire aanpak.

 407. Motek from Space 2 augustus 2012 om 16:32

  Aad en overigen…Twee verpleeghuizen van zorgorganisatie Vierstroom gaan familieleden van bewoners verplichten mee te helpen.http://www.zorgwelzijn.nl/web/Actueel/Nieuws-/Familie-moet-meewerken-in-verpleeghuis.htm
  en nog eentje: Zorg forensische patiënt meer naar reguliere ggz http://www.zorgwelzijn.nl/web/Actueel/Nieuws-/Zorg-forensische-patint-meer-naar-reguliere-ggz.htm

  Zeker die laatste geeft wat gedachten ivm het al bezuinigen op de GGZ en de hoeveelheid ambulante diensten.

 408. Anouska 2 augustus 2012 om 17:02

  Lieve mensen, gaat u rustig slapen, alles komt goed, uw overheid waakt…. http://www.zerohedge.com/news/hyper-mario-and-germany-verge-all-out-warfare

  Prachtig muziekje er weer bij gevonden: Bob Marley, 3 little birds and every little thing… is going to be allright … 😉

 409. Motek from Space 2 augustus 2012 om 17:20

  Zit ik al de hele dag in de reggae vanwege die plaatselijke buien maar zal deze als slotstuk nog even mee laten doen. Daarna weer abseilen naar muziekloos want stilte is heerlijk als de kwabben weer wat rust nodig hebben. Dank Jan; Ik kijk niet op een dag. Of zeven 😉 ‘k Weet dattie er aan gaat komen. Voor het overige doe ik nooit mee aan katten hoewel ik wel een mening heb. Laat staan stelling neem tegenover personen. (uitzonderingen daargelaten maar daas persoonlijk ;-)) Voor liefhebbers die katten http://www.katgezocht.com/typo3temp/pics/f7e2d0c10c.jpg ligt de waarheid in het midden denk ik. Welke keu er tegen welke bal wordt gebruikt is dan de volgende vraag. Hoest met die verkrampte Rutte intussen? Die enge gehersenspoelde griezel?

 410. Aad Verbaast 2 augustus 2012 om 17:37

  @Mihai en @Jan en @Kleet: ieder heeft zijn punt wel gemaakt zo onderhand in het onderlinge gekijf. Ik begin er schoon genoeg van te krijgen. Er zijn wel belangrijke dingen om het over te hebben dacht ik zo.

 411. trudy k. 2 augustus 2012 om 20:41

  @Anouska, al heb je mij onterecht onheus bejegend… denk toch alsjeblieft na voordat je detective gaat spelen en zomaar iets debiteert.. ik zal hierbij je excuses accepteren. Ik heb nooit als eerste het woord tot jou gericht dus met andere woorden naar jou toe geageerd. Jij wel zonder reden naar mij… vreemd. Ik hoop dat je niet in herhaling valt. Voor het overige, je omzeilt een beetje want ik heb nog steeds niet gezien dat je jouw naam naar dat babyblog door kunt linken… “Je kunt mij zo vinden”, schrijf je? Nou, echt niet.

 412. trudy k. 2 augustus 2012 om 20:47

  @Jan Bouma, mijn antwoord aan jou komt nog maar ik heb eerst een vraag: Wat versta jij onder een co- auteur. Wat een co- auteur ís, dat is een ander verhaal. Leg even uit dan is ook dat weer helder.

 413. trudy k. 2 augustus 2012 om 21:08

  @Aad, 12.25=@TrudyK: 11:38: helemaal eens. Maar of zichzelf de markt uitprijzen valt nog wel te betwijfelen. Net als de banken is die tak van maffia ook vooralsnog veel ‘slimmer’ dan de politici die dat moeten beteugelen. Lukt ze vooralsnog niet.=
  @Aad, Daarbij heb ik al vaker in gedachten mijn kanttekeningen bij geplaatst. Die uitzonderlijke machtspositie waarbij “zij” hun medische adviseurs hebben bij de regering. Als die willen adviseren dat massaal vaccineren echt nodig zal zijn dan slikt de regering dit voor zoete koek. Heel eng.

 414. King Billy 2 augustus 2012 om 21:22

  @ Motek from Space. re familiezorg. Goedverzorgde website van deze club, veel kretologie, riekt naar het soort overheadkosten die worden gemaakt worden om de club duurzaam levensvatbaar te houden.
  Anecdote: ‘Welzijn en Zorg’. Pensioenfondsen. Overheadkosten. Herinner me een topbestuurder van een belangrijk, immer slecht scorend pensioenfonds in de zorgsector, 125kg+, ex politicus, die bedacht had om pensioengelden te investeren in een beursgenoteerd semi-staatsbedrijf, dat toeleverancier én concessiehouder in de olie-en gasindustrie is. Was uitgenodigd om een bezoek te brengen aan een produktieplatform met pal daarnaast een booreiiland. 125kilo+ vond op het laatste moment het bezoek te gevaarlijk. Nadat hij zijn angst had uitgekotst, nodigde hij als excuus de crême de la crême in de offshore industrie uit om dan maar bij een welbekend, gerenommeerd restaurant te gaan lunchen.
  Het restaurant wilde boter bij de vis. 125kg+, flink aangeschoten, weigerde te betalen. Het gesteggel, ‘belatafeld’, achteraf om de totale rekening van het restaurant, ruim Fl. 2500,- ….. Uiteindelijk betaalde het PG ..
  Maar ja, toen bestond ‘good governance’ nog niet.
  Ga voor de gein eens kijken wie in de Raad van Toezicht van de Raad voor Accreditatie’ zitten…
  Da’s een stichting die per Staatsblad bevoegd is bedrijven te certificeren.

 415. Anouska 2 augustus 2012 om 22:17

  Het is mij compleet duidelijk … Dank @ Aad voor al je wetenswaardigheden … 😉 and nature …
  Motek for President … and nature
  King Billy love for taste … and music ….
  Blutch voor weerwoord en wederwoord …
  Jan voor out of the box …
  Wellicht een afsluiter… voor allemaal: http://youtu.be/0pAzuNtsc6M

  “goodbye” als mij door de telefoon werd ingefluisterd werd… is misschien wel het minste … 😉

 416. Motek from Space 2 augustus 2012 om 23:02

  King Billy 21.22
  He Gatdamme, trok ik toch niet de verkeerde deur open want ik zag Nijpels in een flits. Onafhankelijkheid en onpartijdigheid voor alle leden? M’n teennagels staan spontaan krom in m’n tenen. En what about good governance? Zolang de theorie anders is dan de praktijk, wat nog steeds overal het geval is, is er niks goeds aan. Toen niet, nu niet en straks ook niet; van geouwe(.)oer kweek je alleen maar kwakers 😉

 417. King Billy 2 augustus 2012 om 23:24

  @Anouska, re 22.17. Vernam ik het heuglijke nieuws dat de chanterende Mario’s bakzeil moesten halen, ondanks dat zélfs de Socialistische Partij vandaag instemde met nog intiemere verkering tussen politiek en financiele markten en wordt me dit voorgeschoteld:

  ” Leider ist dieses Video, das Musik von EMI beinhaltet, in Deutschland nicht verfügbar, da die GEMA die Verlagsrechte hieran nicht eingeräumt hat.
  Das tut uns leid.”

  Nou ja, manana es un autra dia, tukkie doen, want die witte hond in het maaiveld, ‘Nozemientje’, een Bearded Collie, was een tijdje geleden aan de haal gegaan, ver voordat Monti stoute dingen bedacht en daarmee recent de markt afstruinde. Morgenvroeg gaat ze onder het mes.
  Alles is betrekkelijk, maar geen trek in straatschooiertjes die verwachten dat het Free Lunch for all is. Not all animals are equal.

 418. Arjan Fernhout 2 augustus 2012 om 23:41

  @ Jan Bouma Misschien is jouw boek nog te redden als je het herschrijft vanuit het principe van reciprociteit i.p.v. integriteit. Het eerste begrip is evolutionair goed herkenbaar, zowel bij mensapen als bij je gastheer – sorry, Aad :} – en was er een traditie daaromtrent in de ontwikkeling van het denken in Europa totdat het in de 19e eeuw overvleugeld werd door “ideologieën.” Jouw idee is op die manier niet herkenbaar, maar met enige creativiteit en nogal grote flexibiliteit is een poging om die twee begrippen als isomorf te beschouwen misschien succesvol. Maar in administratief opzicht moet ik het creëren van een elite die ons zou moeten besturen toch afkeuren. Dat gaat gegarandeerd een eigen leven leiden, zoals dat al aangetoond is in zowel het communisme als het nieuwe neo-liberalisme. Recent heb ik daar in NRC geen doekjes om gewonden (met excuses voor slordig taalgebruik; daar moet ik meer op gaan letten}:

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/31/romney-hoopte-in-europa-presidentieel-over-te-komen-maar-faalde-hopeloos/

  Zeer interessant blog overigens met name door de bijdragen van @ King Billy die de materie in technische zin goed beheerst, hoewel de woekering van de derivaten nog niet voldoende naar boven is gekomen. Maar eerlijk gezegd beschouw ik de krampachtige politieke uitlatingen in Europa meer een gevolg van een fatale ideologie die uit de VS is komen overwaaien. Het heeft zich ingegraven onder constitutionele, culturele en democratische overwegingen. Zonder de krediet-crisis in 2008 in de VS zouden we hier geen discussie hebben. Graag zou ik zien dat dit blog zich meer in de richting van de ontmanteling van een ideologie beweegt, dan dat het zich concentreert op de strapatzen van economische technocraten.

 419. Jan Bouma 3 augustus 2012 om 06:43

  @Aad…17:37
  Ben het volledig met je eens.

  @Arjan Fernhout : mijn boek hoeft op geen enkele wijze te worden herschreven. Zie mijn uitleg van 2 augustus 11:08 uur aan @Motek waarom niet.
  ============
  Terug on topic dus. Ik herhaal mijn vraag van 2 augustus ; 13:54 uur.

  @King Billy..13:14
  Wat nu als eind september er eindelijk een eindresultaat is? Karlsruhe heeft gesproken, de verkiezingen hier bij ons zijn geweest en Wilders c.s. hebben fors gewonnen want de maatlat zal toch zijn het vermeende eigenbelang dat het zonder Euro beter zal gaan. Duitsland gaat dan samen met Nederland en Finland en misschien nog “een sterke economie” (?) de Neuro vormen. Dacht je dan werkelijk dat de mondiale economische strijd daarmee is gestreden? Het lost allemaal niks op. Evenmin zal het vertrouwen, het bekendste van belang zijnde economische goed, er niet door herstellen. De mensen verwachten in dit tijdperk een revolutionaire aanpak.
  ==
  Want dat is toch wat ons allen bezighoudt. De toekomst. En dan dienen alle denkbare scenario’s te worden gescreend. Enfin. We zien wel of niet wat er vandaag weer gebeurt.

 420. King Billy 3 augustus 2012 om 08:18

  @bouma. Ik denk dat De Nederlandse Bank en de Bundesbank met US-bonds op hun balansen beter af waren geweest dan met vorderingen op de ECB als gevolg van Target2.
  Wat dit betreft doen de Chinezen het slimmer……
  Voorbeeldje: Het balansvermogen van de Bundesbank is 1031 miljard, waarvan 700 Target2 miljard vorderingen op Draghi’s ECB, welke via het ESM deze luchtballon nog verder wil opblazen.
  Daarnaast hebben Duitse banken vorderingen op de BUBA van ruwweg 300 miljard. Zie je Draghi voor je, als Weidmann vraagt om die 300 miljard dan ook nog even te ‘socialiseren’ omdat de BUBA op die Target2 vorderingen moet afschrijven?
  Dat alles in het kader van de communicerende vaten uiteraard.
  Nogmaals, de Chinezern doen het slimmer……..

 421. Jan Bouma 3 augustus 2012 om 08:56

  @King Billy..8:18
  Thanks!

  Uiteindelijk concludeer jij net als ik dat “de wereldmarkt”, die door de Chinezen wel bij uitstek wordt gekenmerkt, het zal winnen. Nog afgezien of zo’n slijtageslag om de Euro wenselijk zou zijn. Dan zouden toch zeker en onmiddellijk alle voorhanden zijnde alternatieve scenario’s moeten worden onderzocht. Mijn bezwaar is dat Draghi een onjuiste voorstelling van zaken geeft. Hoe dan ook zal hij “de Euro gaan redden” (persconferentie gisteren) maar hij geeft niet aan de alternatieve scenario’s terwijl bij voorbaat al vaststaat – en dat bleek ook wel uit de reacties van de financiële markten – dat zijn verhaal niet houdbaar noch duurzaam is en waar men dan ook terecht geen vertrouwen aanhecht.

  Enfin. De kop is eraf voor een verder gaande discussie op dit blog waarbij het onderwerp on topic blijft.

 422. Aad Verbaast 3 augustus 2012 om 10:06

  @King Billy: dat de Chinezen het slimmer doen lijkt me al gauw een te rechtvaardigen conclusie.
  Maar waarom (en hoe) doen de Chinezen het slimmer?

 423. King Billy 3 augustus 2012 om 11:11

  @Aad Verbaast. re =Maar waarom (en hoe) doen de Chinezen het slimmer?= Goeie vraag, lastig te beantwoorden. ‘Informatie’, naast vele, vele andere zaken, is één van de sleutelwoorden die tot tastbare resultaten in klinkende munt leiden. Althans, dat denk ik.
  Dat kan, als één van de vele opties, bijvoorbeeld op deze manier, wereldwijd goed ingevoerd, met de eurozone , de FED, Rusland, het Midden Oosten en Afrika in gedachten. Doen ‘God’s werk op aarde’. Een vleugje Confuciusiaans denken hoort daar onmisbaar bij:
  http://www.goldmansachs.com/our-thinking/index.html.

 424. Aad Verbaast 3 augustus 2012 om 11:51

  @King Billy: imf heeft blijkbaar net een rapport uitgebracht waarbij wereldwijd (inclusief China) even wordt geanalyseerd waar de grootste problemen liggen (in Europa dus..). Ik ben nog op zoek naar het rapport.
  Hier een artikel in de guardian er over: http://www.guardian.co.uk/business/2012/aug/03/imf-eurozone-debt-crisis

  Misschien is de samenvattende reden dat China het zoveel beter doet dat China (nog) niet zo veel heeft gedereguleerd..
  Alhoewel er wel sprake is van een zekere convergentie. Gaan nog wel een paar generaties overheen dat dat samenkomt.

 425. King Billy 3 augustus 2012 om 12:35

  @Aad Verbaast. Dit rapport van het IMF waarschijnlijk. Kwam hier binnenwapperen via hun newsletter.
  http://www.imf.org/external/pp/longres.aspx?id=4678
  Zou WA weer de hockeyheren tegen Nieuw Zeeland aanmoedigen? Denk dat Mama terecht met kromme tenen zijn pr-capriolen volgt. Dat kost miljoenen aan goodwill.

 426. Aad Verbaast 3 augustus 2012 om 13:15

  @King Billy: dat zal het zijn inderdaad. Al weer van 9 juli zie ik. Media nemen even de tijd om iets op te pikken 😉
  Wel weer een nieuwe term voor me in dit verband: “spillover”.
  == A world of highly correlated asset prices, ubiquitous financial shocks, and limited policy space is a world ripe for spillovers ==
  Dat woord staat er meer dan 60 keer in 🙄

  WA: is er nog sprake van enige goodwill?

 427. Aad Verbaast 3 augustus 2012 om 16:57

  @allen: ik ga er maar eens een nieuw blog opzetten. Het zou tijd worden.

  Aan @Mihai en @Kleet en @Jan vraag ik met klem hun onderlinge discussie (waar gaat het in vredesnaam over, nergens over namelijk.) desnoods hier voort te zetten (ieder zijn/haar meug.. gaaaaaaaap) maar het nieuwe blog niet te vervuilen met die onzinnige discussie. Ik zal daar actief op monitoren.

 428. Aad Verbaast 3 augustus 2012 om 17:53

  @King Billy: er wordt in ieder geval hard gebouwd zo rond de euro:
  http://www.ecb.int/ecb/premises/html/index.en.html
  Nieuwbouw. Meer ruimte nodig na het oprekken van een en ander 😉

 429. Jan Bouma 3 augustus 2012 om 18:30

  @Aad… Heb de oplossing. Zal één van m’n blogs ervoor inruimen. Inderdaad te gek dat deze waardeloze discussie op jouw blog gevoerd wordt! Excuses.
  Dus @Mihai en wie verder ook jullie kunnen hier terecht: http://villamithras.wordpress.com/2009/07/21/het-vermeende-lot-in-beeld-gebracht-en/

  ik zet daar de discussie inzake Hofland voort.

 430. Aad Verbaast 3 augustus 2012 om 18:36

  @Jan: prima suggestie Jan! 🙂

 431. King Billy 3 augustus 2012 om 19:33

  @Aad Verbaast re nieuwbouw ECB.
  Een bastion. Je komt er niet bij. De bruggen zijn afgesloten. Fotograferen alleen vanaf de tegenoverliggende oever van de Main, zelfs het fotograferen van de controleposten is onmogelijk gemaakt.. Ik heb foto’s, gemaakt tijdens een bezoek aan Frankfurt.
  De FAZ schreef een vernietigend artikel over de gang van zaken. Polen, Bulgaren, Roemenen, lage uurlonen, dubieuze uitzendbureau’s, geheimhoudingsplicht.
  http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/neubau-der-ezb-die-maenner-vom-bau-11772044.html
  “Es ist von Videokameras überwacht, von einem hohen Metallzaun umgeben. Rollen von Natodraht krönen den Zaun – seit Europas Linksradikale zur „Stilllegung“ der „wohl einflussreichsten Baustelle Europas“ aufriefen. Gefängnisatmosphäre. Nur geht es nicht darum, dass niemand entflieht. Niemand soll auf die Baustelle, der nicht die Befugnis dazu hat.”

 432. Aad Verbaast 3 augustus 2012 om 19:53

  @King Billy: de lokale Fort Knox dus. Tja ze willen nu natuurlijk al niet dat er pottenkijkers zijn. Wil je een beetje bankieren dan moet dat wel vanuit het duister.
  Boeven..

 433. King Billy 5 augustus 2012 om 13:55

  @Aad Verbaast. re 04 aug . 1147. extra noodkrediet aan Griekenland.
  Draghi wil niet dat er midden in de vakantieperiode van de politici een volksopstand uitbreekt omdat Griekenland de rente en leningen van de ECB slechts kan terugbetalen indien de uitbetaling van salarissen, pensioenen en uitkeringen wordt stopgezet.
  ’t Is gewoon een voorschotje dat in mindering wordt gebracht op de volgende tranche.
  Een nobele kniebuiging naar de sociale democratie.

 434. King Billy 5 augustus 2012 om 19:40

  CSU afgevaardigde Peter Gauweiler, niet de geringste in de Bundestag, heeft samen met Prof. Homburg eerdere gedeponeerde bezwaren tegen het ESM verder uitgebreid. En zowaar eisen geformuleerd waar Karlsruhe zich over moet buigen.
  – Indien Karlsruhe Gauck niet verbiedt het ESM westontwerp te ondertekenen , moet om volkenrechtelijke overwegingingen een ‘rij van voorbehouden‘ worden toegevoegd, waaronder:
  – Begrenzing van hogere bijdragen indien andere lidstaten hun verplichtingen niet nakomen. (art. 9 & 25)
  – Het ‘garantie mechanisme’ door de ECB voor Target2 saldo’s moet be-eindigd worden. M.a.w., boter bij de vis.
  – Artikel 21 moet eruit. (onbegrensd staatsobligaties opkopen)
  – Geheimhoudingsplicht en vrijwaring voor vervolging van Duitse gouverneur moet vervallen.
  – Aandeel Duitsland dat volgens artikel 8.5 kan oplopen tot het volledige stamkapitaal (700 miljard) in noodgevallen, moet beperkt worden tot de oorspronkelijke 190 miljard.

  Verder, ‘Als het ESM onbeperkt krediet bij de ECB mag opnemen om staatsobligaties op te kopen, kan het Fiscale Pact in de prullenbak worden gesmeten”.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/esm-gauweiler-erweitert-klage-gegen-den-rettungsfonds-11842868.html

 435. King Billy 5 augustus 2012 om 22:09

  Rapport, februari 2011. USA. Pharma industrie belazert de overheid nog meer dan de defensie industrie.
  “A study released last month has found that pharmaceutical companies now pay more in False Claims Act settlements and penalties than any other industry, displacing the defense industry as the nation’s most prolific defrauder. In the past five years alone, pharmaceutical companies have paid $14.8 billion (that’s billion with a “b”) to the federal and various state governments in settlements and penalties, largely associated with the illegal off-label marketing and deliberate overcharging for drugs.”
  http://www.canhr.org/stop-drugging/archives/604

 436. King Billy 6 augustus 2012 om 08:02

  En dit is alleen India,
  http://economictimes.indiatimes.com/news/news-by-industry/healthcare/biotech/pharmaceuticals/piramal-healthcare-buys-bayer-ags-potential-alzheimer-drug/articleshow/12685628.cms
  “Florbetaben is racing with similar Alzheimer’s imaging agents from global pharmaceutical companies such as Eli Lilly and Co, Pfizer Inc and General Electric Co to enter a global market estimated at anywhere from $1 billion to $5 billion.”

  Alleen Piramal in India exports 2011 $13,2 miljard. 2014 forecast $25 miljard. Patenten oorlog, marktafscherming, accreditatie oorlog, Europese Commissie, nieuwe EU richtlijnen, USA, FDA. Een regelrechte thriller. Kan niet anders dan lijken in en uit de kast.

  http://economictimes.indiatimes.com/news/news-by-industry/healthcare/biotech/pharmaceuticals/Generic-business-may-hit-drug-exports-of-Indian-firms-like-Cipla-and-Natco/articleshow/15332847.cms

 437. Aad Verbaast 8 augustus 2012 om 15:47

  Ondanks al mijn suggesties en dringende verzoeken deze op personen onderling gerichte discussies elders voort te zetten zie ik dit hier maar door- en doorgaan. Helaas.
  Ik zal binnenkort maar eens grote schoonmaak houden en alle reacties die daar mee te maken hebben verwijderen. Ik meld het maar even.

 438. Pingback:Rabobank: de bankwereld is verziekt « Aad Verbaast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: