Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Barstende bubbels en buitelende beurzen, ná 1900.

Het logische vervolg van Barstende bubbels vóór 1900. Wie dacht dat lering werd getrokken kwam bedrogen uit. Het was slechts het begin. Van het einde?

De Russische trein- en mijn-bubbel (1917).
De laatste tsaar investeerde met geleend geld uit het westen (obligaties en aandelen) in een immens gepland spoorwegnet en omvangrijke mijnbouw. Ongekende vooruitzichten ‘natuurlijk’. Tot de Oktoberrevolutie. De beurs werd gesloten door het nieuwe bewind en obligaties werden genationaliseerd. De waardepapieren hadden nog slechts waarde voor Scipofilatelisten..
 
Crash 1901-1903.
Ernstige droogte veroorzaakt grote onrust over op hand zijnde voedseltekorten. Pesident William_McKinley  wordt vermoord. De beurs verloor 46% van de waarde over een periode van twee jaar.
 
De paniek van 1907.
Geruchten over liquiditeitsproblemen bij meerdere banken in New York werd de lot in het kruitvat. Spaarders en ondernemingen renden massaal naar de banken. Herkenbaar? Over een periode van minder dan twee jaar verloor de NYSE 50% van zijn waarde.

Crash Wereldoorlog I (1916-1917).
Rond 1916 drongen de berichten over de uitzichtloze loopgravenoorlog pas goed door in Amerika. Amerika zou deze oorlog ingetrokken worden. Genoeg onzekerheid om de beurs 40% te laten afkalven in een jaar.
 
De na-oorlogse euforiebubbel 1919-1921.
Na afloop van de oorlog (“dit nooit weer!”)  volgde een euforisch vertrouwen op hoogconjunctuur.  Deze euforie bleek niet gerechtvaardigd.  Daarover heen de uiteenspattende ‘automobiel-bubbel’ en het 45% waardeverlies een feit. Wel snel herstel: ‘Roaring twenties‘.

Florida 1925: huizen en grond bubbel.
Geen wereldwijde consequenties maar wel een echte klassieke bubbel. Mensen leenden zich een bult om te speculeren met exploderende huizen en grondprijzen. In één jaar verviervoudigde (!!) de prijs (1920). Tot er een kopersstaking kwam toen een  top was bereikt. Verkopen bleek schier onmogelijk. De prijzen zakten net zo hard als ze gestegen waren. Als klap op de vuurpijl ging er nog een flinke orkaan en een fruitvliegenplaag overheen. Toen was het helemaal afgelopen.
 
Crash van 1929.
24 oktober. Paniek op Wall Street. Miljoenen mensen zagen hun beleggingen verdampen, raakten hun banen kwijt en raakten aan de bedelstaf. De aanzet voor de grootste crash die al stond klaar te stomen. Meest elkaar versterkende negatieve emotie overigens.
 
The Great Depression crash 1930-1932.
Na 1929 de echte genadeklap. De beurs raakte 86% (!!!) van de waarde kwijt in 2 jaar tijd. De moeder van alle crashes kun je het gerust noemen (vooralsnog..). De wereldwijde gigantisch recessie zou het kruitvat ontsteken in Europa en de rest van de wereld. Het zou tot 1954 duren voordat het niveau van voor 1929 weer zou worden bereikt.

Crash van 1938.
Onrust over een onbetrouwbare ‘gek’ in Duitsland die een oorlogsmachinerie op gang bracht in combinatie met enkele beursschandalen waren de grondslag voor deze nieuwe crash. Net toen het vertrouwen leek te zijn weergekeerd dat men eindelijk opveerde van de grote recessie.. Weer halveerden de beurzen.

WO-II crash (1939-1942).
Weer een klap van 40%. Amerika werd de oorlog ingetrokken op vele fronten. Pearl Harbor was de slag onder de gordel.

De Crash van 1973-1974.
Vietnam wakkerde het patriottisme in Amerika niet aan. Nixon’s Watergateschandaal, en een oliecrisis gooiden flink roet in het eten in na een lange periode van “peace and love..” en vertrouwen in elkaar. De beurs verloor 45% van de waarde in twee jaar tijd.
 
De Overname bubbel van 1987.
19 oktober 1987. Zou de geschiedenis ingaan als ‘Black Monday’. Een ongekend vertrouwen was opgebouwd dat als je maar bedrijven opslokte en overnam, de winsten (en dividend) niet kapot konden. Toen de eerste tekenen kwamen dat dat lang niet altijd zo was, in combinatie met bewijzen  over beursmanipulaties stortte het vertouwen en dus de handel in één klap in (50%). Herstel kwam snel. Nieuwe bubbels bleken genoeg uitwegmogelijkheden te bieden.
 
De Nikkei bubbel 1989-1990.
Japan leek het recept voor succes in handen te hebben. Bedrijven konden gewoon niet kapot en begonnen de wereld over te nemen. Gouden bergen in het land van de ‘Rising Sun’ natuurlijk. Toen bleek dat Japanners ook maar ‘normale mensen’ waren, klapte deze bubbel. ‘Life-time employment’ werden 100.000-en ontslagen. Japan zakte weg als gedoodverfde nieuwe wereldmacht. De Nikkei index is nog steeds niet op het oude niveau!
 
De dot.com bubbel 2000-2002.
Ook wel tech-crash genoemd. Het begon allemaal met het onverwachte succes van de ‘PC’ (1983) en het nog meer onverwachte succes van internet. Als je maar riep iets te gaan betekenen in de dot.com wereld lagen de investeerders op de stoep. Als je dan ook nog een beursgang ging organiseren, liep zelfs ‘Jan met de pet’ naar de bank om met geleend geld aandelen te gaan kopen (vb. World Online..). Het bleek een enorme zeepbel te zijn van enkel gebakken lucht. Toen in 2000/2001 de bubbel van de ‘Millennium Bug‘ ook ongegrond  bleek te zijn was het definitief over. De technologie index (Nasdaq) is nóg niet hersteld.

Hypotheken bubbel – kredietcrisis 2008.
Ongekend vertrouwen in consumeren als motor van het dogma van de groei-economie, brachten financiële instellingen er toe om ‘alles uit de kast’ te halen om leningen te verstrekken. Via ingewikkelde constructies werden hypotheken als nieuwe producten aan banken doorverkocht.  Uit vertrouwen in elkaar (‘business as usual’) werden volstrekt onterechte en zelfs frauduleuze hypotheken aan elkaar doorverkocht om graantjes mee te pikken. Toen duidelijk werd dat velen daarvan luchtbel producten waren. Het onderling vertrouwen tussen de banken was weg, waardoor de onderlinge geldstromen opdroogden. Liquiditeitsproblemen ontstonden. Toen de ‘gewone man’ er achter kwam, verdampte daar ook het vertrouwen en ontstond de klassieke run op de banken. En begonnen deze wereldwijd als bosjes om te vallen. Overheden sprongen wereldwijd in om de paniek te bezweren door……

Tja, en hoe dat af zal gaan aflopen, en hoe diep de crisis wordt weet nog geen mens.
Daar hebben we de ‘kleinzoon van Geert Mak wellicht voor nodig om dat na afloop even samen te vatten.

Goede nieuws: het kan even duren maar er volgt altijd herstel (om het hele circus weer opnieuw te laten beginnen).

Slechte nieuws
: uiteindelijk zijn de armen,  die onschuldig zijn aan al die uiteenspattende luchtbellen,  per definitie de klos.

Hebzucht komt voor de val. Niet definitief helaas, laat de historie zien. Of zou dat misschien toch eens (moeten/gaan) veranderen?

Vijfde  aflevering van een serie over hebzucht.
Vorige afleveringen:
1. Mijn gesprek met Neelie Smit Kroes..
2. Druk, druk, druk… Vooral met die drukte..
3. Paaseiland, metafoor voor onze planeet. 
4. Barstende bubbels vóór 1900.

Noot:
1. ik heb me vanwege de beknoptheid in de getallen beperkt tot Amerikaanse beurs cijfers.
2. voor iedereen die nog meer hierover wil lezen, o.a. de volgende suggestie:
Bubbels, spraakmakende financiële crises uit de geschiedenis.

114 Reacties op “Barstende bubbels en buitelende beurzen, ná 1900.

 1. nelus 6 oktober 2008 om 17:02

  @Aad: je bent lekker op stoom. OOk weer een mooi blog. Zeer toepasselijk. Had gedacht dat het vertrouwen nu wel terug zou zijn vanochtend. Is het nog verder weggezakt. Misschien kun je 2008 nu al wel toevoegen. Hoorde net hoeveel € er verdampt zijn. Tja, wat je zegt: hebzucht komt voor de val.

 2. Klaverblad 6 oktober 2008 om 17:38

  We hebben het al zo zwaar en dan nog dit sombere overzicht…
  Ik zoek het blog af naar leuke foto’s over dieren en bloemen.

 3. Aad Verbaast 6 oktober 2008 om 17:42

  @Nelus: "op stoom" is in deze dagen wel een leuke term er voor ja.. De stoom komt uit mijn kragen zetten. 2008 is al toegevoegd, maar nog niet af, zoals je hebt kunen lezen. Ik dacht een rustige ‘oude dag’ tegemoet te kunnen zien. Die gedachte laat ik nu varen. Deze omvang heb ik nog niet mee gemaakt. En niet mee willen maken overigens. Niemand toch?Reactie is geredigeerd

 4. Aad Verbaast 6 oktober 2008 om 17:45

  @Klaverblad: je zou inderdaad last van ‘escapism’ kunnen krijgen.. Andere methode: ‘verdoven’..
  Was ik maar weer op vakantie.. Dan lees ik geen kranten, en dan kan ik even volhouden dat er niets aan de hand is.
  Nu lukt dat niet. Dit gaat de geschiedenis boeken in! Ook in jouw autobiografie :-0Reactie is geredigeerd

 5. peter louter 6 oktober 2008 om 18:15

  Van mijn opa heb ik nog zo’n Russische obligatie geërfd.
  Je overzichten laten zien dat we weinig leervermogen hebben. De meeste crises kwamen uiteindelijk voort uit de verontachtzamening van het feit dat de veonderstelling dat we rationeel handelen niet klopt.
  Kopers en verkopers handelen uit winstbejag en negeren het categorisch imperatief van Kant.
  Het gebrek aan inlevingsvermogen met de ander wordt ingegeven door de drogreden dat die altijd de kans heeft om ja of nee te zeggen.
  Het libertairisme rechtvaardigt daarmee iets wat in feite een onbeteugelde lust tot winstmaken is.
  De huidige crisis wordt pas goed begrepen als we het een morele crisis noemen.Reactie is geredigeerd

 6. Aad Verbaast 6 oktober 2008 om 18:27

  @Peter: ook al een scipofilatelist dus? (het was voor mij een nieuwe woord 🙂
  Dat het een morele crisis is ben ik met je eens. Dat ze het allemaal waren ook.
  ‘Winstbejag’ is een factor, maar er zijn veel diepere oorzaken.
  Om het nniet al te diep te maken: het na-oorlogse dogma van de groei-economie moet wellicht eens flink op de helling.
  De oerdrang, hebzucht, is niet eenvoudig te wijzigen immers.
  P.S. leren is inderdaad niet een van de sterktste kanten van een mens, ook al gaan we daar zo prat op dat dat ons onderscheid van beesten.Reactie is geredigeerd

 7. Klaverblad 6 oktober 2008 om 19:14

  Is ruilhandel nog mogelijk?
  Een pakket Fortis-aandelen voor een seizoenplaats bij FC Groningen?

 8. Aad Verbaast 6 oktober 2008 om 19:23

  @Klaverblad: er is een klassieke theorie dat alles een cirkelbeweging is. Consequentie is dat uiteindelijk de munt weer zal verdwijnen en ales weer ‘terug’ zal vallen op de ruilhandel.. Dus je bent alweer ver je tijd vooruit!!
  Maa wat heb je eigenlijk in de aanbieding: Fortis of seizoenplaats? :-0Reactie is geredigeerd

 9. Rubio 6 oktober 2008 om 19:39

  Aad; Dit is wel een hèèl somber scenario. Immers, als men Florida 1925 afzet tegen 2008 zou (min of meer) volgens Bartje de narigheid in wezen al in gang gezet kunnen zijn met de uiteindelijke crash in 2015, dit dan weer afgezet tegen de jaren 1932/33, het jaar van The Great Depression. Het einde van de ‘beschaafde’ wereld..?
  Zouden de Maya’s dan toch gelijk hebben gehad met hun eeuwigdurende kalender, die 5200 jaar geleden begon en die eindigt in 2012……? L’Histoire se repète, DWDD met of zonder homo sapiens met of zonder geld..Verder wens ik allen nog een prettige voortzetting van de maaltijd, met of zonder spekjes….

 10. Martin Broek 6 oktober 2008 om 19:48

  Denk je dat er een verband is met Staatschuld van de VS en de uitelkaar spattende zeepbel op de beurs? In 1987 was die ook sky high, nu weer.

 11. jan bouma 6 oktober 2008 om 19:53

  @Aad
  Jij moest er wat om lachen (op je vorige blog) en ja; ik ook wel, maar je zou toch op z’n minst de grootste obstakels, die zo evident zijn en waar de mensheid over blijft struikelen, kunnen opruimen. Hier is natuurlijk "de onverbeterlijke optimist" aan het woord die ook het "morele gelijk", dat Louter bedoelt, voor de toekomst ziet.
  Ergo: niet te lang treuzelen om die wereldraad plus die ene wereldmunt in te stellen. Een giga-operatie ligt in het verschiet. Misschien kun jij dan even als coördinator optreden…; en word ik – onbezoldigd natuurlijk – anders krijg ik hier weer scheve gezichten dat ik me aan de armoe probeer te verrijken – ADVISEUR!
  Wat denk je? Zullen Bos maar eens polsen of Nout Wellink ?…:))

 12. peter louter 6 oktober 2008 om 19:56

  Aad, Klaverblad wil iets wat zijn onlust opwekt ruilen voor iets dat zijn lust kan opwekken, of andersom?
  Dat ik hier het werkwoord wil gebruik is een valkuil. Juister zou zijn Klaverblad streeft er naar.
  Echter onder invloed van de religie die de vrije wil introduceerden om zondigheid in het leven te roepen en ons daarbij ook nog het besef bij brachten met ons volle verstand te handelen, zijn we gaan aannemen dat we een vrije wil hebben. Spraakgebruik: hij wil….bevestigt ongewild het misverstand en houdt het zo in leven.
  Maar niemand die bij zijn volle verstand is wil een subprime hypotheek kopen. Er moet dus wat anders aan de hand zijn.
  We hebben de hebzucht te weinig aan banden gelegd om de mens tegen zichzelf te beschermen.
  Hebzucht komt voort uit een onlustgevoel. Hoe meer ik heb des te onafhankelijker ben ik van anderen.
  Hert slachtoffer een vrije wil toedichten en er van uit gaan dat die over zijn volle verstand beschikt, is een van de oudste trucs in de wereld om je eigen hebzucht te ontschuldigen. Dader tot het slachtoffer: je wou het toch zelf!

 13. Aad Verbaast 6 oktober 2008 om 20:01

  @Rubio: "heel zwart"? Het criterium om bij de 10 grootste crashes van na 1900 te horen (het waren er tien) was dat de beurs in een periode 40% van zijn waarde verloor..
  Nou ik kan je vertellen: dat is vandaag gebeurd.. (opgeteld over de laatste tijd).Reactie is geredigeerd

 14. Aad Verbaast 6 oktober 2008 om 20:18

  @Martin: naar mijn mening is het verband tot op dit moment indirect. Vooralsnog sluit ‘iedereen’ indiret de ogen voor het uiteraard volstrekt onmogelijke: die enorme opgelopen staatsschuld is niet meer af te betalen. Maar ook dat is emotie. Dat vertrouwen (in de geldpers?) is er nog wel. Let wel nog..
  werd al lang gezegd door velen: Amerika is al lang feitelijk failiet!

 15. Aad Verbaast 6 oktober 2008 om 20:24

  @Peter Louter: aadige redenering van je. Maar niet ovetuigend.
  Het begint al met: "Echter onder invloed van de religie die de vrije wil introduceerden…".
  Dat is zeer discutabel of dat zo is, ik stel eigenlijk het omgekeerde.
  "Hebzucht komt voort uit een onlustgevoel.". Ik (maar dat zal je niet verbazen) kan net zo geod stellen: hebzucht komt voor uit lustgevoel. Daarom kunnen zeepbellen immers ontstaan. De lust overheerst de ratio: men wordt blind.
  Laatste zin van je: geheel mee eens. Vandaar ook mijn stelling: geheel vrije wil bestaat niet. Wel pogingen daar toe 🙂

 16. Aad Verbaast 6 oktober 2008 om 20:29

  @Jan Bouma: Ik proef ergens bij je (en k kan dat wel snappen ook nog) dat deze crisis je enorme additionele kansen biedt om er ‘munt uit te slaan’.
  Immers ook een van mijn stellingen (vrij naar de chaostheorie) is dat als de chaos (lees crisis) hoog is, de vatbaarheid voor nieuwe oplossingen exponentieel toeneemt!!
  Ook historisch bewezen overigens deze stelling.
  Dus Jan: grijp je kans!!

 17. jan bouma 6 oktober 2008 om 20:34

  @Peter Louter 19:56
  (If I may…; want je schreef aan @Aad)
  Het wel of niet handelen van de mens zal niet berusten op rationele of irrationele gronden maar op een mix van talloze invloeden. Zoals bekend. Eén ervan is die van de hoop en het vertrouwen die de mens mag hebben. Ja, zelfs moet hebben wil hij voort kunnen. En dus zijn – achteraf – al die "onverklaarbare" en niet te verdedigen leningen zeer zeker wel verklaarbaar. Idem de mens in de toekomst al deze invloeden zal houden. Maar om daarmee dan te beweren dat hij zonder wil is gaat mij even te ver. Per saldo en tenslotte wordt, en is er, wel een beslissing genomen. Een goede of slechte; maakt niet uit. En als je besluit niet te handelen is dat ook een beslissing.

 18. Rubio 6 oktober 2008 om 20:43

  Aad; Tja, nu zopas het journaal gezien…

 19. Aad Verbaast 6 oktober 2008 om 20:49

  @Rubio.. het zal niet het laatste nieuws zijn. Let wel: de snelheid en grootte van deze crisis (verval) is veel hoger dan menige crisis die hierboven beschreven is (en de geschiedenis boeken bereikt hebben). Stijgen met stip (op deze kwalijke lijst) heet dat dan toch?Reactie is geredigeerd

 20. Aad Verbaast 6 oktober 2008 om 20:52

  @Jan : (if I may.. want je schreef aan Peter):
  Natuurlijk zijn hoop en vertrouwen zeer noodzakelijke voowaarden voor progressie, zlefs overleven zoals je wilt.
  Je hebt het over verklaarbaar. Klopt. Maar verklaarbaar staat nog even los van laakbaar of niet.

 21. Marjelle 6 oktober 2008 om 21:05

  *Bedankt voor je overzicht, Aad. Hebzucht komt voor de val idd, ik vraag me af hoe het nu verder zal gaan…
  *Klaverblad, ik heb nog wel een http://www.volkskrantblog.nl/bericht/222728 voor je! ;)Reactie is geredigeerd

 22. Aad Verbaast 6 oktober 2008 om 21:14

  @Marjelle: ik vraag me dat ook af Marjelle, en velen met mij denk. Wist ik het maar.. Maar eerljk gezegd, dat is natuurlijk met alles zo..
  Jij eerst maar eens lekker inburgeren in Rotterdam. Voorzover ik het kan bekijken vanuit je blogs: jij zult er niet zo veel last van hebben..

 23. Klaverblad 6 oktober 2008 om 21:15

  Ik probeerde enige luchtigheid…en zie…Peter Louter benoemt een valkuil. Onlust ruilen voor lust. Ik ga naar de Euroborg. Let wel EuroReactie is geredigeerd

 24. Aad Verbaast 6 oktober 2008 om 21:17

  @Klaverblad: ach, emoties in deze emotionele periode in de geschiedenis zijn welhaast helemaal niet meer te peilen.. Laat staan dat ze paralel gaan lopen.. Ook onderdeel van..
  Veel plezier in Groningen.. (van 1973-1980 gewoon in ‘de Boteringe’..) met heel veel plezier!
  Euroborg? Welk vak zit je?? :-))
  Genoeg WC-rollen bij je?Reactie is geredigeerd

 25. Marjelle 6 oktober 2008 om 21:19

  *Eerst maar eens in R’dam zien te kómen, Aad. 🙂
  Interessante opmerking die laatste, ik vraag me af waaruit je dat afleidt… (wat je uiteraard niet hier moet gaan vertellen ;)) en sowieso ‘niet alles is wat het lijkt’. 😉
  *Hm, mss toch een ander soort kat geven. ;)Reactie is geredigeerd

 26. Aad Verbaast 6 oktober 2008 om 21:41

  @Marjelle: niet geheimzinnig hoor.. Ik begrijp uit je blogs dat je niet de eigenaar bent van een villa in Weesp met een torenhoge spaarhypotheek. Ja, die lopen ook risico dat spaargedeelte kwijt te raken.
  Ook begrijp ik dat je niet meloenen hebt belegd in bijvoorbeeld Fortis of Aegon..
  Of meloenen op de een of andere obscure bank in een land zonder enige garantie, omdat ze net even meer rente gaven, en waar de pinautomaten, net als de voordeur, vanavond definitief op slot zijn gegaan.
  Maar ik kan me natuurlijk flink vergissen :-))
  Lang niet alles is zoals het lijkt immers.. Dat hebben we van deze crisis (hopenlijk) al wel weer geleerd. :-0

 27. Marjelle 6 oktober 2008 om 21:47

  Geen villa??? 😦 In en met meloenen heb ik deze keer idd maar niet geïnvesteerd, too risky. 😉
  Gebakken lucht&luchtkastelen idd.Reactie is geredigeerd

 28. Aad Verbaast 6 oktober 2008 om 21:54

  @Marjelle: kijk, dan heb je toch weer wat zorgen minder, dat dan ook weer wel natuurlijk! 🙂

 29. wj-tje 6 oktober 2008 om 23:02

  @ nou, nou, nou, dat wordt weer handwasjes doen met een stukje Sunlight zeep en de handwas in het trappenhuis drogen.
  De vuile was buiten hangen, lukt niet meer. Droogt niet, of teveel luchtverontreiniging.
  De prijs van een leasekoe wordt goud waard.
  Ruilhandel, zonder tussenkomst van de beurzen, is net zoiets als het principe dat liefde door de maag gaat.
  En iedereen weer een groentetuintje in die postzegeltuintjes in verhypothekeerde Vinex bouwvallen.
  Twee boerenkolen voor een pondje uien en wortels. De aardappels zijn verzopen in de natte grond.

 30. Aad Verbaast 6 oktober 2008 om 23:47

  @WJ-tje: Dat zou zo maar kunnen gaan gebeuren.
  Naast de run op de banken, zou zo maar een run op de volkstuinen kunnen gaan ontstaan.. wat mogelijk de grondprijzen weer doe stijgen, en dan heb je al weer genoeg grond voor de volgende bubbel :-))
  Of is jutteren misschien meer iets voor jou? Nu weet ik waarom je op Terschelling zit. Niet voor je plezier, maar omdat je dit zag aankomen!!
  P.S.: op Terschelling hebben ze de granberries, op Texel de schaapjes op het droge…

 31. Rubio 7 oktober 2008 om 00:39

  ..en ik ga maar eens de schop in m’n wereldtuin in Weesp zetten. Wat zullen de kropjes sla en spruitjes gedijen langs de Vecht zeg, nog een appel-en een perenboompje, paar legkipjes, een geit voor de melk en klaar is Kees…laten we de moed er maar in houden. Aad’s kroeg blijft immers open of worden we ook nog drooggelegd door JP? Zou me niks verbazen.

 32. wj-tje 7 oktober 2008 om 01:03

  @aad nou, als ik hier om me heen kijk naar de huizen, hebben ze op TER ook de schaapjes ook op het droge. Voor de Ramschadam.
  @rubio
  ik lust geen spruitjes en wie melkt die geit die de fruitbomen opvreet?
  Zet een bijenkorf in je tuin, zorg ik voor cranberries. Anders zijn die dingen nog erger dan de smaak van tulpenbollen of spruitjes
  Bij gebrek aan export worden ze aan de wildzwijnen gevoerd.Reactie is geredigeerd

 33. ceesincambodja 7 oktober 2008 om 07:14

  Zozo, Aad, jij hebt niet bijzonder stilgezeten de laatste dagen.

 34. de Stripman 7 oktober 2008 om 07:49

  Mooi overzicht weer, Aad. En leerzaam, vooral voor de onheilsprofeten die voorspellen dat we aan het einde van een tijdperk zijn beland.
  Persoonlijk zou ik het helemaal niet zo erg vinden als er werkelijk een einde aan het ongebreidelde kapitalisme kwam. Maar uit jouw overzicht blijkt dat we dit al veel vaker hebben meegemaakt. Het zal dan ook wel gewoon doormodderen worden…;o)

 35. jan bouma 7 oktober 2008 om 08:56

  @Aad
  In aansluiting ergens hierboven met je comment "dat ik inhaak op de actualiteit" past het onderstaande dat ik hedenochtend plaatste bij TANK GIRL (Joke Mizée) in mijn discussie met haar. Ook nog een verhelderend inzicht aan het slot van mijn comment inzake de inflatie. (Weimarrepubliek). Want ze had eerder beweerd dat Michael Moore "de oplossing" al weer wist (en ik, stumper, niet). Enfin.. zeer on-topic dus het volgende t.k.n.:
  jan bouma / 07-10-2008 08:40
  In concreto lees je de gedane voorstellen hierboven 6 oktober opnieuw:
  ==Iedere theorie die wèl dat systeem erbij betrekt is daarom per definitie van hogere kwaliteit. Of wou je dat dàt ook nog gaan ontkennen?==
  …is dat dan OOK PRECIES wat ik gedaan heb!!
  Maar wel door de theorie te laten samengaan met praktische toepassingen in de praktijk; zoals:
  a) energiecrisis oplossen
  b) 2%’tige conversie defensie/civiel
  c) de eeuwigdurende domheid doorbreken door…
  d) kiezer serieus nemen en idd laten kiezen inz. zijn gewenste wereldbeschouwing/Weltanschauung
  e) abstrahering van de macht en HOE dat moet
  f) bewustmaking dat er prevalerende integriteitseisen moeten worden gesteld aan die de landenvertegenwoordigers en ondermeer daarop de kandidaten te selecteren.
  g) afschaffing Veiligheidsraad
  h) de naties door dit alles te dwingen en te veroordelen tot de vrede.
  En als jij met droge ogen wilt blijven beweren dat dat niets is blijven we gewoon in de vicieuze cirkel van "welles-nietes" zitten.
  En ik vraag je opnieuw WAT IS DE REDEN dat je niet hartgrondig voorstandster bent om die bovenstaande punten, of eigenlijk mijn boek, breeduit middels een BMD te laten toetsen door de kiezer. En door de opiniërende Pers. Wat deze laatste betreft misken je werkelijk gruwelijk de strijd die ik gevoerd heb. Met H.J.A. Hofland ertussen in. Op mondiale schaal maak ik – via de dialogen in de shuttle – de positie van de Pers duidelijk. Je moet echt opzettelijk blind willen zijn om het niet te lezen.
  Maar ik denk dat ik een verklaring voor je gedrag al gegeven heb. Vele malen zelfs hiervoor. Want, dat is wellicht wel de grootste wrange grap van alles, ik k a n mij inleven in je gedrag. Spreek je eens uit voor het begrip REVOLUTIE zou ik zeggen; om mee te beginnen. Verzamel vervolgens al je moed om, net als John Doe of uit soortgelijke Amerikaanse sociaal-realistische film, te roepen: "I’m mad as hell!" Want wil de beschaving, voor zover we die veronderstellen te hebben, nog gered kunnen worden moet je mijn REVOLUTIE niet langer tegenhouden. Ik vrees evenwel dat het toch allemaal te laat komt. Men had in 1972 (Club van Rome) de demografische en economische signalen toen serieus moeten nemen.
  Slotopmerking: Michael Moore speelt zelfs een redelijk belangrijke rol in het boek. Op gegeven moment stel ik Hofland de vraag of hij bij het hoofdkantoor van Time-Warner wil worden afgezet of bij Michael Moore omdat hij de laatste bewondert. (Vraag: "maar waarom schrijf je dan niet zoals hij?")
  Wat Moore’s oplossing betreft voor de financiële crisis: als alle valuta’s nog niet waard blijken het papier dan heeft, zeg maar, Bill Gates 66 miljard dollar waarde op papier maar qua koopkracht niet meer dan de verbrandingswaarde. In de Weimarrepubliek werd op het dieptepunt van de crisis 1 miljard Reichsmark gevraagd voor een brood. Ik bedoel maar. Die dollar komt, zoals ik trouwens uitgebreid voorspeld heb in m’n boek, in een vrije val. Zie ‘The bubble of American supremacy’ van Georges Soros en mijn analyse op blz. 89! Voorts heb ik alle relevante partijen becommentariëerd; ook wat hun reacties (zullen) zijn op de REVOLUTIE. Men behoeft het slechts te willen lezen. Maar dan wel Alles.
  ———————————————–
  De grap is dat je het kunt bevestigen wat ik in bovenstaand comment schrijf. Je hebt het eerder kunnen lezen… Groet! JB
  ps
  zal zien of het bovenstaande ook te plaatsen is bij wat "officiële" columnisten van VK…Reactie is geredigeerd

 36. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 09:13

  @Rubio: de kroeg blijft natuurlijk open. Al moeten we er met zijn allen op een houtje bijten..
  Het zal er ook altijd warm zijn: waar rook is is vuur immers.

 37. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 09:17

  WJ-tje: zijn er genoeg Duitse, Ierse, Oostenrijkse, en Griekse bankfilialen in Terschelling? Ik neem aan dat degenen die daar de schaapjes op het droge hebben wat aan spreiding van hun spaarcenten doen.
  Of zijn hun belggingen inmiddels zo verdapt, dat ze zich massaal aanmelden als granberryplukkers om nog wat bij te verdienen.

 38. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 09:18

  @Cees: Er stonden geen lange rijen bij de bank hier, dus ik had wat tijd over 🙂

 39. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 09:20

  @Stripman: je geeft inderaad precies weer wat ik in mijn conclusie aangaf.
  Ook dat de discussies over de waarde van het kapitalisme aanwakkeren. Nieuwe vomen er van?
  Maar dat is ook altijd na/rond een crisis gebeurd. Om weer gewoon terug te vallen richting verleidingen.

 40. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 09:36

  @Jan: gezien al je discussies met Joke, komt ze niet meer aan het schrijven van blogs toe lijkt het wel! Lijkt alsof er niet veel vooruitgang in zit..
  Ken je de documantaire (uit 2005) van de VPRO: "de dag dat de dollar viel.." (is ook de titel van een goed boek overigens). Is nog te zien:
  http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/24877874/items/24895355/
  Leuk om even te bekijken.. zeker nu.Reactie is geredigeerd

 41. pacopainter 7 oktober 2008 om 09:36

  Ik word een stuk vrolijker zo.

 42. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 09:37

  @Paco: graag gedaan, wordt ik ook altijd van jouw blogs. We zijn er toch om elkaar een beetje te helpen in barre tijden. :-))

 43. wj-tje 7 oktober 2008 om 09:43

  @aad opvallend. de meeste grandberry plukkers hebben een grijs kapsel en zijn echtgenotes van pensionada`s.
  Uit eigen waarneming geconstateerd. Ze trekken er zelfs in groepsverband op uit, gelet op de bosjes fietsen met lage instap.
  de pensionada`s bivakkeren elders.
  Wel zo gezellig die stoere verhalen.

 44. jan bouma 7 oktober 2008 om 09:59

  @Aad 9:36
  Ja die aflevering van Tegenlicht kende ik. Staat ook op youtube.com. Heb mijn comment inz. Joke Mizée ook gezet bij Bert Wagendorp van VK en ook nog doorgezonden aan H.J.A. Hofland hedenochtend want die schrijft zijn mémoires… En al er nou iets te memoreren is in dit tijdperk zijn het wel deze dagen dezer dagen; of… het lijkt ook wel iets op Saddams Hussein uitspraak: "De Moeder van alle Veldslagen!" wordt uitgevochten. Enfin… zomaar wat impressies vanaf het front. "Im Westen nicht Neues.." plak ik er achteraan…
  @WJ’tje
  En nou maar lekker rollenbollen met die grijze mutsen in het Terschellingse struweel en tussen de cranberries…; heb je de bronzen schroef van de Pallieter al teruggevonden in het zand; of zag je er net een jutter mee weglopen..? Ja, jongen.. wij, aan de wal hier, leven met je mee! Groeten! jb

 45. pacopainter 7 oktober 2008 om 10:02

  De afloop is duidelijk: zoals de bankcassiere tegen de bankovervaller zei:’mijn bazen waren u voor"

 46. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 10:08

  @WJ-tje: waar verblijven de pensionada’s dan? Op granberry kookcusus?

 47. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 10:11

  @Paco: :-))
  Ik keek vanmorgen in mijn gisteren nog zware portemonnee: alles verdampt!!
  Het kan dus toch!

 48. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 10:13

  @Jan: we schrijven met zijn allen geschiedenis!
  Wanneer begin jij aan je memoires? Dat boek koop ik ook!Reactie is geredigeerd

 49. wj-tje 7 oktober 2008 om 11:21

  @aad die pensionada`s paffen er lustig op los. in de kroegen. Iemand die NIET rookt en als toerist het eiland opkomt is bij voorbaat verdacht. Klein wereldje hier en de versprekers beginnen in Harlingen al te rinkelen.
  @bouma ik rollebol niet tussen de grand-cranberries. ik constateer slechts.
  Dus distantieer ik me van deze infame, verwerpelijke insinuatie. Ik heb frisse lakens.
  die schroef ligt ergens tussen SG2 en SG4.Reactie is geredigeerd

 50. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 11:30

  @WJ-tje: wordt er in die kroegen van die pensionado’s flink gepraat over de angst onder de zwartgelders (waar ze bij horen ongetwijfeld) over hun tegoeden die via Zwitserse en Luxemburgse ABN filialen aldaar opgeborgen zijn. Bos heeft al een een kijkje genomen.. Het zijn honderden miljoenen immers..

 51. Zilver 7 oktober 2008 om 12:06

  Moet nu hollen naar mijn werk, maar ik heb wat te goed als ik in de nacht thuis kom, fijne dag!

 52. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 12:10

  @Zilver: ik moet altijd lachen om je: Zilver is altijd aan het hollen en racen..
  Ik dacht trouwens dat je deze week vrij had.. Las ik dat niet bij je??

 53. jan bouma 7 oktober 2008 om 12:59

  "..Nee, Aad… Zilver denkt… geheel terecht… zilver is spreken, zwijgen is goud.."
  Maar even wat anders nu.
  Als ik het dus goed zie, dan stelt men de lezer, de consument, de kiezer, kortom de Westerse democratisch "bevoorrechte" mens nu even CENTRAAL. En wel voor de vragen die ik stelde in mijn comment richting jou en Joke Mizée. Zie daarvoor de stellingen verwoord om 8:56 uur alhier op dit blog. DAAR HAD IK DUS GRAAG ANTWOORD OP…; alsnog. Jij hebt je wel uitgelaten, inderdaad, dat je mijn voorstellen wilt ondersteunen maar misschien valt er meer over te zeggen. Van @Mizée wacht ik de volgende ontkenning maar af. Of niet…
  Want het streven mag dan wel zijn dat "men" het "vertrouwen" terug wenst te winnen, maar dan dient men wel met wat overtuigend bewijsmateriaal te komen alvorens de moderne mens weer in dezelfde valkuil zich zal storten. Althans die illusie dicht ik mij toe door "de mens’ niet in totale domheid en bij voorbaat af te schrijven..
  Welnu.
  Derhalve worden de alternatieven gepresenteerd en waardoor de lezer, de consument, de kiezer, het individu van deze wereld.. het vertrouwen metterdaad zal terugkrijgen OMDAT… en let nou op.. die punten a t/m h, dat lijstje, zullen worden geëffectueerd. Via de stembus. Want ik ben wars van afgedwongen dictatoriale oplossingen die toch niet werken. Men neme de kiezer thans, na 3000 jaar geschiedschrijving, NU EINDELIJK EENS SERIEUS. Het gevolg is daarvan dat men orde op zaken gaat stellen. Dat doet men door:
  a) eerst mijn boek aan te schaffen waarin alles staat en dat uiteraard zorgvuldig te lezen; (dat spreekt eigenlijk vanzelf!)
  b) en vervolgens dan die aanbevelingen en analyses om te zetten in daden. "Revolutie!" Is dan het enige woord wat ik dan nog wil horen als oplossing.
  Opmerking:
  Nu ken ik de opvattingen van de mensen. Zij vrezen en denken dat zij hun private inspanningen en bijzondere gaven dan niet meer vertaald zullen zien in hogere opbrengsten daarvoor als de inhoud van mijn boek, en voorstellen daarin, worden uitgevoerd. Dat is een onjuiste gedachte. WANT tussen het Platoonse, Nietzscheiaanse, Hegeliaanse en het sociaaldarwinistitische model, dat uitgaat van "de sterkste" zal overwinnen, liggen toch ook meer de modernere opvattingen van Russell, Popper – die Hegel ook afwees, Joke..!, John Rawls, Socrates en ondergetekende! Groet! Zie later wel weer eens… JB

 54. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 13:07

  @Jan: doet het er toe of ik (of voor mijn part Joke) je uiteengezette plannen zal ondersteunen of niet..?
  Je geeft namelijk een interessant dilemma voor je (en je ondersteuners – vb Hofland) aan:
  Als je verzucht dat de kiezer nu eindelijk eens serieus zal moeten worden genomen, en je stelt dat je dat ook zal doen, wat mag je dan verwachten in het geval dat er uiteindelijk eens gekozen zal worden over jouw plannen (wat ik betwijfel, maar stel…).
  De kiezer heeft net zo hard NEE gestemd, tegen de ‘Europeese grondwet’.. Denk je dan echt dt ze ja zouden stemmen op jouw voorstel?
  Nee dus.. En ook dat zou je serieus moeten nemen.. Tja, dan rijst de vraag ook vanuit deze invalshoek: hoe verder..??Stemmen is dan niet de weg lijkt me..
  REVOLUTIE schrijf je.. En je hebt gelijk daarin. Met de onderhavige crisis die vootkankert zijn je (ook uit historisch perspectief) kansen daarop groter dan ooit..
  Kortom: je voedingsbodem waarop je zaait is in decaden niet zo vruchtbaar geweest als nu.. Wie zaait kan wel eens oogsten.. Grijp je kans!Reactie is geredigeerd

 55. annet 7 oktober 2008 om 13:51

  maar toen smolten de ijskappen
  nog niet…
  ik denk dat het Mayavolk het bij
  het rechte eind heeft
  maar vindt dat heel erg
  het is zo’n práchtige planeet…
  gr. van Annet

 56. jan bouma 7 oktober 2008 om 13:52

  @Aad 13:07
  Goeie opmerkingen van je. Waar ik evenwel vanuit ga, is een totaal ander uitgangspunt dan die van alle huidige partijen die het speelveld bepalen.
  Ik wil nu eindelijk de kiezer eens WEL SERIEUS NEMEN. En dan is het noodzakelijk dat je geen "indianenverhalen", of eigen "humbugpraat-terwille-van-de-eigen-partij" verkopen wilt aan die kiezer maar de waarheid. Hoe subjectief die ook door "de filosofen" wordt beoordeeld. We kunnen terzake wel als vaststaand erkennen dat er een universele waarheid ten grondslag ligt aan dat oordeel:
  (bijvoorbeeld)
  a) het veroorzaken van pijn en onrecht is een universele te erkennen waarheid.
  en
  b) het principe te erkennen dat de gelijkwaardigheid van elk menselijk individu, en diens gelijkwaardige recht op de planeet inclusief de beschikbaarheid over de grondstoffen, is een andere ONBETWISTBARE WAARHEID.
  Vandaar dat ik het zo belangrijk acht dat "de mens" nu eindelijk eens ’n opstap gaat maken in zijn INTELLECTUELE evolutie. Die begint dan toch met de erkenning van het voorgaande. Vervolgens eliminere men dan de grootste evidente fouten.
  Maar om daar het antwoord op te krijgen heb je nodig die breed uit te voeren BMD; en door alle volken liefst tegelijk. We voeren een race tegen de klok. Laat men het afweten om deze discussie te voeren voorspel ik het domme einde van de soort "mens". Die kwam dan niet verder dan de omschrijving; homo sapiens sapiens…, maar ik had liever gelezen en begrepen: homo intellectualis met nog een vooruitzicht op continuïteit en dus de toekomst. (Dit zullen wel weer woorden zijn als ‘paarlen voor de zwijnen’.)Reactie is geredigeerd

 57. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 13:56

  @Annet: speelt het aan de Maya’s toegeschreven jaar 2012 ook zo door je hoofd?? Zouden ze toch gelijk hebben gehad?

 58. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 14:04

  @Jan: elke keer de verzuchtende spijker op de kop.
  Nu weer: het is moeilijk de keizer ‘eindelijk eens echt serieus te nemen’, als de kiezer de ‘eeuwigdurende domheid’ verweten wordt.
  De oude Chinezen hadden het al door: elk volk krijgt de leiders die ze verdienen.
  Een trieste constatering,maar wel met een grote grond van waarheid.
  Hoe dat te doorbreken is dan de hamvraag.
  Revolutie (zoals jij aangaf), evolutie, Coup??
  Of zijn we op zoek naar een breed team van integere intellectuelen die de unieke eigenschp bezitten het volk achter zich te kunnen krijgen door ‘hun taal’. Niet dat ze snappen waar het over gaat (doen ze nu ook niet), maar wel met succes lustig gebruik makend van de goedgelovigheid die ook nog wereldwijd rondwaart..
  Dat team is nog niet gevonden. Het leek even dat de club van Rome dat zou lukken, maar zoals je al eerder aangaf: was uiteindeljk ook ‘paarlen voor de zwijnen’.. Het overconsumeren ging gewoon door immers.

 59. jan bouma 7 oktober 2008 om 14:34

  Aad 14:04
  Correctie!!!
  Wel degelijk is het zo "dat de kiezer de mooipraterij" niet meer gelooft want anders had men ook wel VOORGESTEMD, als dom stemvee, voor die Europese grondwet in 2004. Toen voelden de kiezers, net zoals nu recentelijk in Ierland werd bevestigd, dat zij de politici niet meer kunnen vertrouwen; en dus stemde het Ierse volk ook "Nee!"
  Idem voorafgaand het Franse en het Nederlandse volk dat deed in meerderheid. De les die de politici hieruit moeten leren is dat er een soort ‘down-basic’ gevoel bestaat bij de nuchtere kiezer. Die beseft inmiddels dat er een globaliserende wereld is ontstaan. In economisch opzicht, maar ook cultureel en wat de universele waarheden aangaan en de opvattingen daarover.
  De oplichters, onze huidige vertegenwoordigers, vertaalden dat wel in die prachtige "Handvesten" maar… en let nou op… OMDAT NIEMAND, en zeker de burger niet, DAT IN DE PRAKTIJK TOETSTE hadden de criminelen vrijspel met hun handhavingen van al die prachtige Handvesten in de praktijk.
  Ik vraag me af: "hoe lang duurt nog de eeuwigdurende domheid van de mensheid totdat men dit inziet?"

 60. Rein John 7 oktober 2008 om 14:47

  Beste Aad,
  Onderstaande reactie had ik onder je vorige bijdrage geplaatst. Hij past hier inderdaad beter.
  Hebzucht heeft mijns inziens te maken met zeer oude, neuraal ingesleten en genetisch overdraagbare overlevingsmechanismen die blijkbaar noodzakelijk zijn in de evolutionaire ontwikkeling van de homo sapiens. Hebzucht is dientengevolge binnen deze ontwikkeling een noodzakelijk coping-systeem dat onze existentiële angst voor de dood probeert te neutraliseren door deze te transformeren in een nuttig overlevingsmechanisme. Hierbij kan worden geconstateerd dat, zeker de laatste decennia, deze archaïsche en instinctgerelateerde angst in de westerse samenlevingen steeds sterker wordt overgecompenseerd De hebzucht is mijns inziens één van de belangrijkste overlevingsmechanismen dienende om de toekomst van de mens zeker te stellen en de dood op gepaste afstand te houden. Een hulpmiddel om de soort te laten voortbestaan. Maar bij sterk veranderende omstandigheden (changing and shifting environmental circumstances), die voor een groot deel (zullen) worden veroorzaakt door diezelfde mens , is het niet ondenkbaar dat juist het mechanisme, dat zich tot nu toe steeds zo nuttig toonde gedurende het evolutionaire proces , relatief plotseling verandert in een belemmering bij de verdere evolutionaire ontwikkeling van de homo sapiens.
  Mogelijk verkeert de homo sapiens al in een dergelijke transitieperiode.
  Mogelijk zal er op korte termijn al sprake gaan zijn van sterk veranderende omstandigheden welke de homo sapiens zullen provoceren andere wegen in te slaan op de route van zijn evolutionaire ontwikkeling, opdat kwalitatief betere en duurzamere overlevingsmechanismen een kans gaan krijgen bij het veilig stellen van de soort in de verre toekomst.
  Dit hele verhaal lijkt op het eerste gezicht erg ver af te staan van de huidige gebeurtenissen, maar het zal mij niets verbazen als wij later op deze specifieke periode terug zullen kijken als zijnde een cruciaal kantelmoment in de evolutionaire geschiedenis van de mens.
  Het ga je goed.

 61. Rubio 7 oktober 2008 om 15:27

  Aad, Annet; Niet zo somber mensen….als we gaan gaan we met z’n allen, in jouw kroeg Aad. De Stripman zal er tegen die tijd dan ook wel serieus bij zitten..Overigens wel laarzen meenemen want de polen smelten langzaam, tenminste..tot 2012 dan! Ik zorg voor de jajem, gestookt in de schuur en de wiet, geteeld in m’n tuin..

 62. jan bouma 7 oktober 2008 om 15:42

  @Aad 13:07
  Even to the point. Als je hierboven stelt: (quote)
  De kiezer heeft net zo hard NEE gestemd, tegen de ‘Europeese grondwet’.. Denk je dan echt dat ze ja zouden stemmen op jouw voorstel?
  Nee dus.. En ook dat zou je serieus moeten nemen.. Tja, dan rijst de vraag ook vanuit deze invalshoek: hoe verder..??Stemmen is dan niet de weg lijkt me..
  unquote
  …trek je wel wat wissels, bij voorbaat, op de dommigheid van de kiezer. Op zich is dat natuurlijk een grove belediging aan hun adres; maar ik kan ‘m begrijpen. Want, tenslotte, je hebt gelijk, ze, de kiezers, bleken de afgelopen tijd niet slimmer om te kiezen voor een alternatief. Dat is logisch… WANT dat alternatief, die keuze, WAS ER TOEN OOK NOG NIET!
  Men koos en laveerde tussendoor tussen de de voorstellen van de gevestigde partijen enerzijds en DIE NIMMER DE JUISTE VRAGEN aan de kiezer stelden. Maar anderzijds is daar nu de verandering, en die we gaan aanbrengen.
  Ik neem de kiezer wel serieus. In diervoege dat hij zal beseffen te staan voor de keuze van de gevolgen van de mondialisering enerzijds, versus anderzijds dat van de natie en zijn persoon.
  Ja, dan weet ik het wel. Wat voor keuze er gemaakt moet worden. De onbeantwoorde vraag dient zich dan aan, en blijft liggen op het bord van de kiezer en dat van ‘de Pers’.
  Hoelang nog duurt de eeuwigdurende domheid?

 63. jan bouma 7 oktober 2008 om 16:28

  @Allen
  Ondertussen beste lezers; zo weet u; ik verlaat nimmer de barricaden.. maar Aad doet dat wel.. en hij loopt nu rond, ja zonder hond, zijn traditionele rondje.
  U zult echter zien; zodra hij weer terug is zal hij gaan antwoorden op wat ik schreef om 15:42 uur; dat van hierboven dus.
  Acht u zich in werkelijkheid zo dom als Aad veronderstelt…? Dat was eigenlijk de vraag die daar stond.. Sssssst… daar komt Aad al aan voor het antwoord!

 64. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 17:37

  @Jan: weer uitgelaten terug..
  Ik probeerde je redenering te volgen, die je behoedzaam opbouwt..
  Tot je het volgende schrijft:
  "Die beseft inmiddels dat er een globaliserende wereld is ontstaan. In economisch opzicht, maar ook cultureel en wat de universele waarheden aangaan en de opvattingen daarover."
  Daa moeten we nog maa eens een boom over opzetten. Ik ben geniegd daar een geheel andere mening ove te hebben. Kort samengevat:
  Misschien is er egens wel een besef dat dewereld kleiner is geworden (globalisatie naar mijn definitie) maar ik kan alleen maa tot de conclusie komen dt de mensen zich steeds verder wensen terug te trekken in hun eigen ‘habitat’.. en zich feitelijk nergens meer ‘een moer’ van aan te trekken.. Dat is al tientallen jaren aan de gang immers.
  Tja, dan loopt de rest van je redenering (vanwege de opbouw) spaak.. althans wat de consequenties betreft..

 65. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 17:46

  @Beste Rein: bedankt dat je deze reactie van je hier hebt neergezet, waardeer ik zeer!
  Zeer interressante visie van je: hebzucht geboren uit een oeroverlevingsinstinct! En ik kan me er veel bij voorstellen.
  Als we onze grijze cellen wat rationeler zouden gebruiken, moeten we toch kunnen gaan concluderen dat (wat je al aangaf) dat hebzucht inmiddels doorgeslagen is gedurende de laatste 1000-1500 jaar. Je gebruikt het woord overcompensatie hiervoor.
  Sterker nog: we zouden toch moeten kunnen gaanbeseffen dat in deze de hebzucht, als overgecompenseerde vom van overleven, juist datzelfde overleven in de weg staat!
  Misschien is dat ook je hoop dat dat breder gaat doordringen bij een bredere laag in de bevolking. En dat we in een ander vaarwater aan ht terechtkomen zijn, of gaan komen.
  Het is te hopen..
  Dergelijk crises zouden daar aan mee kunnen helpen. Niet goedschiks dan maar kwaadschiks immers.
  Zie je overigens al duidelijke (voor)tekenen van het kantelmoment?Reactie is geredigeerd

 66. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 17:49

  @Rubio: hoezo somber? Wat is een mooier vooruizicht dan met zijn allen met zelfgestookte jajem in de kroeg te zitten die ver uitstijgt boven de stijgende zeespiegel..
  Ik heb niet veel nodig, alles onder handbereik immers 🙂

 67. woodenShoes 7 oktober 2008 om 18:02

  Een crash komt als ie komt. Hebzucht en domheid bepalen de diepte en duur van een recessie.
  Goed stuk, je zou willen dat het over 30 jaar ook leerzaam is gebleken.

 68. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 18:15

  @Wooden Shoes: ik kan het niet anders dan het geheel met je eens zijn.
  Ik hoop ook dat een dergelijk overzicht leerzaam zou kunnen zijn (je vindt ze nauwelijks op het internet, ik heb diep moeten graven..
  Ik ben ook bang dat het leervermogen op dit gebied erg laag is..

 69. nelus 7 oktober 2008 om 18:28

  @allen: met zoveel pensionados (Aad, Jan, WJvdW) is er voor deze werkende vrouw geen bijbenen aan.
  Laatste (nou ja, eerlijk: van gisteren) Dick Scheringa staat op kantelen. Een beetje leedvermaak heb ik wel: worden we nu dan eindelijk verlost van die foute, misleidende reclame ?

 70. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 18:41

  @Nelus: fijn dat er nog hard werkende vrouwen zijn. Er kunnen er niet genoeg van zijn.
  Na deze hart onder de riem voor je, bedankt voor deze update! Ik had het nog niet gelezen.
  Gaat Scheringa toch inschieten op het open doel?
  Zalm: geen boter bij de vis, maar ‘walm na Zalm’?
  Boeiende tijden… :-0

 71. nelus 7 oktober 2008 om 18:59

  @aad: waarom kunnen er niet genoeg hard werkende vrouwen zijn, vroeg ik me af toen ik jouw "hart onder de riem" boodschap las ?
  Een lyts interpretatietje: omdat die de vroegtijdige pensionados ……?

 72. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 19:06

  @Nelus: waarom? Daar is geen enkele reden voor!! Ik ben een groot voorstander dat alle vrouwen flink aan het werk gaan!!
  Precies: dan kan ik eerder ‘pensionado’ worden, blijven..
  Werk ze, morgen!! 🙂
  P.S. je snapt dat ik natuurlijk mijn grote bewonering uitspreek voor alle hard werkende mensen.. Wat moet ik zonder ze??

 73. nelus 7 oktober 2008 om 19:22

  @aad: thanks to God, it’s wednesday. A day off voor Nelussie.Reactie is geredigeerd

 74. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 19:31

  @Nelus: in de goede oude tijden moest je om een dag vrij te hebben een dag vakantie opnemen.
  Je zal begrijpen dat ik tegen partime werk ben, en voor verplicht full time. Met name voor vrouwen!!
  Is morgen een dag vakantie, of werk jij (NEE, NEE!!) part-time..
  Kijk zo gaan alle vrouwelijke verworvenheden naar het slop..
  Over hebzucht gesproken.. (ik doe er alles aan om het on-topic te houden zoals je ziet..) :-)))Reactie is geredigeerd

 75. Rubio 7 oktober 2008 om 19:47

  Aad; Uit welke ruif eet jij? Ik oa uit die van het ABP…
  Nelis; Wil je asjeblieft tegen die tijd een goed woordje voor me doen bij je baas?

 76. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 19:53

  Rubio: uitsluitend uit eigen ruif.. Ik sta wel in de admie van de ABP.. uit de periode dat ik een jaar een studentenassistenschap had.. Kon over een jaar of 15 nog wel eens een paar euri in de maand opbrengen.. Geluksvogel die ik ben!!

 77. Zwollywood 7 oktober 2008 om 20:10

  In deze magere tijden lust ik ook wel een groen klaverblaadje…hihi.

 78. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 20:26

  @Zwollywood: kun je die groene klaverblaadjes ook invriezen??
  AH zal wellicht het hamsteren nog verder aanmoedigen.. Weken? Maanden!! :-))

 79. Rein John 7 oktober 2008 om 21:01

  Beste Aad,
  Ik zie een snel varend schip en ik zie de wal.
  Ik zie een heftige botsing met veel menselijke ellende tot gevolg.
  Ik zie de nieuwe mens als een fenix herrijzen uit zijn eigen as.
  Maar volgens mij moet ik een nieuwe bril kopen,want ik lijk wel heel veel te zien wat anderen niet zien.
  Ik bid god op mijn blote knieën dat het inderdaad aan mijn bril ligt!
  Het ga je goed.Reactie is geredigeerd

 80. Aad Verbaast 7 oktober 2008 om 21:09

  @Rein John, ik denk dat het wel mee valt.. ik denk dat we dezelfde opticien hebben.. Maar die heeft nog niet zo veel klandizie.. Prima opticien volgens mij!!

 81. Zilver 8 oktober 2008 om 01:03

  Net terug uit mijn werk, maar mijn ogen zijn zo moe, weer uitstel, jammer.

 82. Zilver 8 oktober 2008 om 09:32

  Ik denk wel eens, waar begon het deze keer allemaal, we hadden Legio Lease, ik weet niet of ik het goed schrijf, dat bleek te berusten op het kettingbriefmechanisme, we hadden AH, waar het plots niet goed mee ging en Enron ( ook hier twijfel ik aan de spelling )
  Het gaat om illusie en zolang de burger dom is, gaat het goed, contracten die geen hond kan lezen en altijd in het voordeel uitgelegd worden van de aanbieder, de top verijkt zich, heeft niks te maken met werkvolk en zuinige spaarders, de hoge hoeden spelen onder hun eigen hoedje en laten hun eigen kapitaal groeien, ten koste van anderen. Hebzucht, is een lelijk ding, zo willen dat dit eens kelderen ging.
  Mooi overzicht, was me nooit zo bewust dat het zo vaak voorkwam.
  Fijne dag!

 83. Martin Broek 8 oktober 2008 om 09:42

  Waar is Jan gebleven? De laatste vraag aan hem verdient een antwoord ("Tja, dan loopt de rest van je redenering (vanwege de opbouw) spaak.. althans wat de consequenties betreft..").
  Zomaar wat gevoelens en ontwikkelingen:
  het ervaren dat de globalisering gevaren met zich mee brengt, waar niemand de ‘gewone burger’ tegen verdedigt;
  het opwerpen van een waterlinie achter de dijken, tegen de boze buitenwereld, die sommigen ook al binnen denken tegen te komen;
  zien dat wat vroeger normaal was, tegenwoordig verdwijnt (de postbode die de tijd heeft om brieven in de goede gleuf te duwen bijvoorbeeld); en
  bedenken dat je als klein individu kan je dan maar beter binnen gaan zitten om Kolonisten van Katan te spelen of achter de TV mee te zingen met Ahoy. Je kan het tij toch niet keren.
  Die gevoelens zijn niet uit de lucht komen vallen, als onderdeel van de evolutie, maar ontstaan door politieke ontwikkelingen. Dan moet er toch ook een politiek antwoord op die impasse mogelijk zijn. Jan?
  Die kroeg met biljard en darts, drank, muziek, geroezemoes en geschater, zelfs met tabaksrook, tegen de achtergrond, van stijgendwater vind ik ook prima, maar alleen als het niet anders kan wil ik dansen op de vulkaan.

 84. nelus 8 oktober 2008 om 09:50

  @rubio: 19.47 maar natuurlijk. Het staat al op de mail. Maar ik heb er niet al te veel illusies over want ook mijn baas zit in slecht weer.

 85. Aad Verbaast 8 oktober 2008 om 09:50

  @Zilver: ja, je noemt even wat namen op van ondernemingen die de boel flink belazet hebben.. Sommigen worden overigens wel bestaft.. De grote baas van Enron zit een gevangenisstraf uit van 24 jaar! Verhoeven van Ahold kwma er van af met een boete van 250.000 (da’s weer te weinig naar mijn smaak..)
  Maar zoals je zelf ook aangeeft n je eigen blogs: hebzucht. Van de ‘groten’, maar ook van de kleinen.. Als ze schulden aangaan die ze niet meer kunnen afbetalen dan houdt het op.
  Mensen zouden eens moeten leren dat de bomen niet de hemel in kunnen groeien, en dat ook banken (8% rente aanbiedingen een enkeling) en ondernemingen geen filantropen zijn. ‘Te mooi om waar te zijn’ bestaat niet.

 86. Aad Verbaast 8 oktober 2008 om 09:54

  @Martin Broek: dank voor je reactie. Goede punten ook.. Maar Jan zal ze ongetwijfeld van een reactie voorzien.. Laat ik daar ook maar evn op wachten. Ik ben benieuwd 🙂

 87. Aad Verbaast 8 oktober 2008 om 09:55

  @Nelus: in slecht weer? Zit die in Ijsland?? :-0

 88. nelus 8 oktober 2008 om 09:59

  @allen: ik weet eigenlijk niet of er nu wel zoveel slechte mensen zijn op deze wereld. Zijn het niet meer de omstandigheden die bepalen hoe we reageren ? Maar ook een gebrek aan een gemeenschappelijk visie ? En een gebrek aan goede leiders die met moraal en een geweten beslissingen nemen ? Zou het niet veel meer tijd worden dat de mensheid emancipeert ? Zich los maakt van de Buss’, de op macht beluste Palin ? En zijn we – dank zij – de globalisering nu niet zover dat niemand nog de hegemonie kan hebben omdat we t.o.v. alles van elkaar afhankelijk zijn ?
  Misschien moet er wel een nieuwe blog komen : Mind my words: it is time for een change. Worldwide.
  En ik blijf maar om die 7 heen cirkelen)Reactie is geredigeerd

 89. Aad Verbaast 8 oktober 2008 om 10:05

  @Nelus: ‘zoveel slechte mensen’: ik denk alleen te weten dat het er bljkbaar te veel zijn. Natuurlijk kan een relatief kleine groep me wat teugels in de hand een grote groep de ellende insleuren. Dat is al ouder als Methusalem immers (Eva?.., grapje)..
  De rest van de vagen die je jezelf en dit forum stelt: Ja zal er wel blij mee zijn. Die predikt een revolutie immers!! :-))
  Nieuwe blog: wat let je?

 90. nelus 8 oktober 2008 om 10:06

  @aad: 9.55: zoiets ja maar dan iets anders. Minder droog, dus meer nat (maar dan van de figuurlijke tranen)

 91. nelus 8 oktober 2008 om 10:11

  @Aad: misschien moet die grote groep zich een beginnen te realiseren hoe veel macht die heeft. Maar alleen als de groep een groep wordt en zegt: tot hier en niet verder. Het is genoeg geweest. Het lijkt wel een bedrijf waar de directie idiote beslissingen neemt in een zwaar-weer omstandigheid. En de mensen die er echt iets over kunnnen zeggen gewoon ondersteboven gelopen worden en………. niks doen. Nou zoiets bedoel ik.Wie neemt het voortouw voor deze aardverschuiving ? Het is goed geweest nu. Er moet een einde komen aan de zelfverrijking.Reactie is geredigeerd

 92. nelus 8 oktober 2008 om 10:21

  @allen: ach, misschien behoor ik ook wel tot die groep die zich "verrijken" Misschien dan wel niet in zo’n groot getal maar toch. Ik stap toch ook over van de ene bank naar de andere omdat ik er 5,2 rente i.p.v. 4,5% kan krijgen? Ik zou natuurlijk ook kunnen overwegen om het geld (zoveel is het nou ook weer niet, maar toch) bij Triodos te stallen of ASN, banken met een visie en investeringen in derde wereldlanden. Met micro credieten, voor een schoon milieu. Als we dat nou eens massaal doen, daar zou ook een signaal vanuit gaan. Maar ja, dan moeten we wel afzien van eigen gewin nietwaar ?

 93. Aad Verbaast 8 oktober 2008 om 11:38

  @Nelus: het kan natuurlijk, en zal overigens wel moeten, vanuit het volk zelf moeten komen..
  En de historie laat wel zien dat dat ook wel kan gebeuren.
  Zeer actueel nog weer waar in Thailand de burgers de staat opgaan het parlement omsingelen etc.. Een normaal toch zeer vredig land. Maar ze zijn wel opgestaan!
  Dat laatste (afzien van eigen gewin) is natuurlijk de kern. Maar op het moment dat een brede laag van de westerse wereld gaat inzien dat ieders gewin feitelijk het eigen gewin is dan gaat het de goede kant op.
  Een nieuwe wereldorde!!

 94. jan bouma 8 oktober 2008 om 11:44

  @Aad
  @Martin Broek idem…
  Ja, mijn betrouwbaarheid om op alle vragen het juiste ANTWOORD te bieden, Mijne Heren…, kunt ge haast als een legendarische waarheid aannemen omdat die, zoals nu, door de praktijk bevestigd wordt door deze response van me.
  Kom daar maar eens om bij uw politici…!!!!
  Maar goed, Aad en Martin, HET antwoord schuilt uiteraard in de voortschrijdende evolutie die de mensheid doormaakt blijkens het opstellen van de HANDVESTEN. Die van "ons" in 1948, en die van de Islamitische wereld in 1981.
  Dus als ik zeg dat er wel degelijk een mondiale en ’n meer universelere ontwikkeling OP PAPIER wordt vastgelegd door de mensheid is dat een droge constatering van dat feit.
  Niettegenstaande, beste Aad, begrijp ik jouw opmerking dan wel weer "dat je hier eens een flinke boom" met mij over wilt opzetten want de praktijk blijkt niet te voldoen aan de schone theorieën en voorschriften van die Handvesten.
  Alsdan introduceer ik daarom de WERELDRAAD.
  Die gaat wijzen op de inconsequenties. Mooiste voorbeeld vind ik wel (om het huidige failliet aan te duiden) dat binnen het Familierecht van het Islamitische Handvest, ik meen Art. XX, lid 1, het zo geformuleerd staat: "dat de vrouw, het meisje niet tegen haar wil uitgehuwelijkt mag worden!" Niet God zal me dan kraken… maar Allah! Want eenieder weet dat de vrouw nog steeds niet als volwaardig wezen door de Islamieten gezien wordt. BEHALVE OP PAPIER, Ja.., dan weten de schijnheilige soepjurken het wel. Idem: "dat er niet geslagen en/of gefolterd mag worden." Dat er een menswaardig bestaan voor elk individu gegarandeerd wordt door de ondertekening van de lidstaten. Universele geldende waarheden worden opgeschreven en in de Handvesten verankerd.
  Maar dan de werkelijkheid: de Amerikanen menen het Int. Hof van Justitie aan hun laars te kunnen lappen en rustig door te gaan met Guantanamo Bay en de Abu Ghraib gevangenis, idem misdaden kunnen begaan tegen de bevolkingen van Irak en Afghanistan. Zag op een youtubefilmpje wat Britse militairen die voor de lol wat achteropkomend verkeer vanuit hun patrouillevoertuig beschoten! Oorlogsmisdaden van de bovenste plank; en ze kennen geen vervolging! En zo kan ik nog wel even doorgaan. Moraal van dit verhaal:
  INSTALLEER EEN WERELDRAAD DIE HIER WEL BOODSCHAP AAN HEEFT.
  (Zie verder bij @Joke Mizée, ofwel de TANK GIRL hoe dit gaat aflopen..!) Groet! JB

 95. nelus 8 oktober 2008 om 11:44

  @aad: amen

 96. Aad Verbaast 8 oktober 2008 om 11:59

  @Jan: Misschien wordt het eens tijd dat er (voorloper?) een internationaal hof van wijze mannen komt als een soort van toezichthouder.. Nu zijn er wel organisaties die dit gat opvullen (Amenesty International en zo), maar niet een wat zwaarder gremium.. Je noemt terecht een aantal zaken (en zo zijn er velen) die meer ‘cloud’ verdienen om de mensheid in te laten zien wat er allemaal gerotzooid wordt. Wie en wat allemaal aan de laars wordt gelapt!!
  Grote schande!!!Reactie is geredigeerd

 97. Aad Verbaast 8 oktober 2008 om 12:00

  @Nelus: wat een eensgezindheid :-))

 98. jan bouma 8 oktober 2008 om 12:29

  @Aad 11:59
  Nee! En waarom niet? omdat ik zeg: neem nu slechts het beoordelingsvermogen eindelijk eens serieus van de kiezer. Die zal mijn verhaal heus wel snappen en ook, zonder "een raad van wijze mannen", ZELF wel orde op zaken willen stellen.
  De onderliggende premisse, de voorwaarden, zijn dan wel dat "de politiek" de juiste vragen aan de kiezer moet stellen waarop HET antwoord moet komen. En dan zie je het fout gaan. NIMMER heeft het politieke establishment die juiste vragen willen stellen aan de kiezer. Waarom niet? Logisch! HET antwoord van de kiezer zou dan hun failliet bevestigen.
  En daar zit de gevestigde orde natuurlijk niet op te wachten! En dus gaat men, d.w.z. de huidige politieke representatie, de cruciale te stellen vragen uit de weg. Het blijkt simpelweg het lijfsbehoud van de huidige politieke representaties.
  Dat luidt:
  Houd je kiezersquorum in stand door ze dom te houden en slechts als "ja-knikkers" te zien in je eigen belang. Een wijze kiezer is daarom de doodsnagel aan de kist van de politicus!
  Nu doet zich de volgende situatie voor. De kiezer huurt in, min of meer, diens politieke vertegenwoordiger, lid van partij zus en/of zo, en delegeert vervolgens zijn stemrecht.
  Nu blijkt bij voortduring dat die mandaatstelling, dat gegeven vertrouwen aan de representerende politicus, niet DE UITKOMSTEN GEVEN die de kiezer voor ogen had. De ellende op de wereld blijft.
  Wat is er dan logischer om die vertegenwoordiging te vervangen die voor handhaving van de ellende verantwoordelijk is?
  Ach… ik wierp weer wat paarlen voor de zwijnen met voorgaand betoog; of niet? U hebt het laatste woord.

 99. Aad Verbaast 8 oktober 2008 om 13:05

  @Jan, om maar meteen met je laatste opmerking te beginnen: "U hebt het laatste woord."
  Ik denk een unicum dat je dat stelt.. Het lijkt me onwaarschijnlijk (zo niet onmogelijk) dat jij iemand het laatste woorde schenkt. :-))
  Laat ik dan ook die opmerking maar even als ‘onbetrouwbaar’ bestempelen, en over gan tot het voorgaande..
  Je betoog lezend. Waar kan ik dan de vragen wel lezen die de kiezer zuden moeten worden gesteld (en die de politici misschien wel kennen maar niet durven te stellen uit lijsbehoud, zoals je stelt. Vragen, waar je ook van stelt, dat als die gesteld worden het faillissement van het establishement zouden inluiden omat uiteraard de ‘echte antwoorden’ door de kiezer zouden worden gegeven..
  Ik ben benieuwd..

 100. jan bouma 8 oktober 2008 om 13:20

  @Aad 13:05
  Neem me niet kwalijk! Maar als er nou iets is wat je gelezen hebt in m’n boek waren dat de woorden omtrent de eigen keuze; het ‘take it or leave it!’ van de kiezer. Ik ben geen moralist die de kiezer wel even diens gedrag zal voorschrijven. Omdat ik weet dat een dergelijke aanmatiging bij voorbaat niet zal werken. Desondanks maak ik, gelijk eenieder ander dat kan doen, een BALANS op over het menselijke reilen en zeilen gedurende 3000 jaar geschiedschrijving. En als je die "opbrengsten" beschouwt, kom je uit op een gruwelijk NEGATIEF. De mens blijkt dan nog steeds die simpele grotbewoner die in de prehistorie zijn medemens de hersens in moest slaan om te overleven. Ik opteer voor wat andere waarden die inmiddels ook de uitkomst bieden.
  Alhoewel ik denk dat, voordat en totdat, men tot dat inzicht komt het TE LAAT IS. Sinds de Club van Rome in 1972 had men toen al drastisch de voorwaarden moeten bijstellen waaronder de mensheid zou kunnen overleven. In het jaar 2050 zullen er, met de beschikbare oplossingen over met name de energieoplossing, geen 9.3 miljard individuen op deze planeet kunnen bestaan. En als jij, of iemand anders, kinderen op deze wereld hebt gezet draag je daarvoor de verantwoordelijkheid. Tot zo ver…Reactie is geredigeerd

 101. Aad Verbaast 8 oktober 2008 om 13:38

  @Jan: ik zal binnekot maar weer eens een poging doen, op mijn eigenbescheiden wijze, wat te gaan doen aan de wereldvreemdheid die ons allen deel is.
  Net als dat jij dat gedaan hebt en blijft doen.
  Harde planken en boren en zo..
  Hoeveel kan/moet een mens verdragen, tot het tot wereldwijde inzichten komt hoe het echt zou moeten..Reactie is geredigeerd

 102. wj-tje 8 oktober 2008 om 14:15

  @allen
  Noem het maar de ‘The Bush Generation Disaster Years’. BGDY.
  YMCA. ‘Why`m completely assholed’.
  Op naar het Leger des Heils.
  ABN AMRO ‘All Banks Nationalized, All Motherfuckers Roll Over’.
  ‘Ach Blijf Nu Allemaal Maar Rustig Ouwehoeren’.
  FORTIS ‘Franchise Our Regular Trading Into Shit.
  Geef mij maar…….. Leasekoeien, op de grazige weiden die omgetoverd worden in platgewalste skipistes bij Denver en Aspen.
  Een leuk achtertuintje. Nix spruitjes.
  Nu de vis nog slijten, die wordt duur betaald.
  ‘Geld zat, en vis genoeg’ zei de schipper op de brug en niet eens kotsen vanwege de golven op de Noordzee, de Noordzee……..
  Leuk liedje trouwensReactie is geredigeerd

 103. Aad Verbaast 8 oktober 2008 om 14:21

  @WJ-tje: mooie lijst van ‘disaster strikes’..
  Teveel om op te noemen.
  Is er nog goed nieuws te melden.. Of komen die enkel nog van de onbewoonde eilanden..

 104. edu 8 oktober 2008 om 14:35

  Het is een cyclus en je weet dat het weer gaat gebeuren. De vraag is alleen wanneer.

 105. wj-tje 8 oktober 2008 om 15:02

  Qaad. eerst maar eens kijken wat de rest te melden heeft. nix teveel. we gaan aan de kant en ‘voor en achter’ maken.
  Bij die onbewoonde eilanden zit veel vis voor kust van de bewoonde eilanden.

 106. nelus 8 oktober 2008 om 15:53

  @aad: 12.00 uur : het zal waar en zeker zijn.

 107. Rubio 8 oktober 2008 om 16:22

  wj-tje; Dus als die schroef klaar is ga je ook naar IJsland? Moet je wel opschieten anders is alles verdampt die IJslanders kennende..
  Nelus 09.50; Jammer, maar iig bedankt voor de moeite, ‘k heb nog wel wat over…voor wat die pleuri nog waard zijn…Zie je weer in de kroeg en doe je je naaldhakjes weer aan?

 108. nelus 8 oktober 2008 om 16:28

  @allen: de economie is misschien nog te redden als we de verkiezingen in Amerika wat uitstellen. De pumps en de brillen van mevrouw Paling doen opgeld. Ze zijn niet aan te slepen.
  Spam: zeven-tien

 109. nelus 8 oktober 2008 om 16:32

  rubio: welke wil je zien: de rode lakpump met een hak van 10 cm of de zwarte laarzen met een dito hak ? Your wish is my commandReactie is geredigeerd

 110. Aad Verbaast 8 oktober 2008 om 16:44

  @Eva: Indedaad.. Of zoals ik las van een deskundige ergens (weet niet mee waar, maar wel gekopieerd):
  "Wanneer een crash zich zal voordien, is helaas niet te voorspellen. Waarom niet? Omdat het een zuiver spel is van de menselijke psychologie, van emoties die een vonk nodig hebben om een explosie te veroorzaken.
  De zeepbel is er, de naald om ze te doorprikken is er ook. Wanneer de waanzin voldoende groot is om de naald naar de bel te brengen, dat is de vraag."
  En zo is het maar net!

 111. Aad Verbaast 8 oktober 2008 om 16:45

  @WJ-tje: het nare van onebwoonde eilanden is dat als je er gaat wonen het geen onbewoond eiland meer is..

 112. Aad Verbaast 8 oktober 2008 om 16:49

  @Nelus: je bent wel lekker op stoom vandaag zeg! Is de tuin al winterklaar, de bonen al gedopt, de strijk al stak in de kast, de plinten al gestofd, geld al overgeheveld..
  Onder het motto: je moet vandaag nooit iets doen wat je morgen ook nog kan doen: gezellig dat je er bij bent.. Ik ga zo maar weer eens knutselen om de volgende er op te zetten..
  Je moet toch wat in deze barre tijden.

 113. Aad Verbaast 8 oktober 2008 om 16:49

  @Rubio: heb jij iets met hakken? In het zand, of liever onder de voet gelopen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: