Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

De bittere pillen van de farma-maffia


Overal waar heel veel geld verdiend wordt kun je er vergif op innemen dat dat alleen kan met nare bijwerkingen. Zo ook de farmaceutische industrie. Ook zo’n tak van sport waar list en bedrog aan de orde van de dag is. Overheden krijgen er maar geen vat op. Geen kruid tegen gewassen zo lijkt.

De pillendraaiers
Wereldmarkt: 650 miljard dollar. Een van de snelst groeiende bedrijfstakken markt en de meest winstgevende. Gedomineerd door een handvol bedrijven. De 20 grootste zijn samen goed voor een omzet van 500 miljard dollar. En maken samen een (netto!) winst van 100 miljard dollar.

De schandalen
Een korte bloemlezing uit slechts enkele berichten van de afgelopen maanden:

Pfizer (no 1 van de lijst) betaalde in 2009 al een boete van 2,3 miljard dollar wegens illegale praktijken bij het vermarkten van diverse medicijnen. In 2004 ook al beboet met 450 miljoen dollar. Niets geleerd.
Sinds juli 2012: ligt er een claim van grote distributieketens dat Pfizer fraude heeft gepleegd rond het introduceren van generieke medicijnen als vervanger van hun kassucces Lipitor na afloop van hun patent daarop in 2011.
Tussendoor werd er geschikt voor 450 miljoen dollar met een na onderzoeksinstituut. Pfizer was illegaal rijk geworden met hun onderzoek naar Celebrex.

Merck (no 3 op de lijst) schikt voor 950 miljoen dollar pas nadat veel te laat werd ingegrepen toen werd aangetoond (2004) dat hun pijnstiller Vioxx meer dan 100.000 hartaanvallen had veroorzaakt.

GlaxoSmithKline (no 5 op de lijst) schikt voor 3 miljard dollar met het OM nadat het illegale praktijken en fraude heeft toegegeven in de vermarkting van diverse medicijnen. “Oplichters die dachten een snelle winst te maken, ten koste van de publieke zaak, de belastingbetalers en miljoenen Amerikanen”.

Roche (no 8 op de lijst) is in opspraak vanwege het opzettelijk niet rapporteren aan de instanties van mogelijke bijwerkingen van hun geneesmiddelen. Geen peanuts. 15.000 doden ten gevolge van hun geneesmiddelen bleven in hun doofpot.

Abbott (no 10 op de lijst) schikt voor 1,6 miljard nadat toegegeven moest worden dat het geneesmiddel Depakote illegaal vermarkt werd voor toepassingen waarvan het nut nooit wetenschappelijk bewezen was.

Takeda (no 17 op de lijst, grootste in Azië) heeft een rechtszaak aan de broek om hun diabetes medicijn Actos (hun grootste winstmaker) een verhoogde kans heeft op blaaskanker en hartfalen en doelbewust informatie hierover achter hielden.

Topje van de ijsberg natuurlijk..

Waar rook is is vuur
De farmaceutische industrie is een oppermachtige industrietak.
Begrijp me niet verkeerd. Natuurlijk moeten we blij zijn dat er vele goede medicijnen op de wereld zijn gebracht door dezelfde industrie. Maar dat is geen reden om uit puur winstbejag ontoelaatbare grenzen te overschrijden.

Hun markt wordt door hun afgegrendeld en dichtgetimmerd door wurgpatenten, lobbycircuits en infiltratie in alle lagen van de controlerende instanties en politiek, en een marketingapparaat waar zelfs MacDonalds zijn vingers bij kan aflikken.
Waar geen middel wordt geschuwd om hun producten te kunnen slijten.
De een zijn nood is de ander zijn dik belegde brood.

Nederland
Ongeveer 10% van alle ziektekosten zijn uitgaven aan medicijnen. Komt dus neer op ongeveer 8 miljard euro. Daar kunnen miljarden op bespaard worden. Hoe? Weg met de woekerwinsten. Weg met de opeenstapeling van pillen om bijwerkingen (ja, daar zijn ze blij mee) te voorkomen. Weg met het pushen en vermarkten van medicijnen waar het nut niet van is bewezen etc. etc.

Maar ja, dan moet de politiek ook daar eens stevig durven ingrijpen. En dat gebeurt niet.

Ook zij volgen gedwee het motto van de farma-maffia: niet kikken maar slikken.

 

Verder lezen:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6185/SciencePalooza/article/detail/3289441/2012/07/20/Wanneer-gaan-er-eindelijk-koppen-rollen-in-de-farmaceutische-industrie.dhtml
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6185/SciencePalooza/article/detail/3289441/2012/07/20/De-straffen-bij-industriele-fraude-zijn-een-schijntje.dhtml

En als je tijd hebt kijk eens naar deze docu: “War on Health”. Aanrader!

Of naar deze Zembla uitzending: Inval bij farmaceutische bedrijven

381 Reacties op “De bittere pillen van de farma-maffia

 1. trudy k. 3 augustus 2012 om 18:34

  @Aad, Bedankt. Ben”blij” met dit blog. Is me uit het hart gegrepen. Heb geleerd om hierover zelden met iemand te praten. Men gelooft het toch niet en ik ben ook niet van plan iemand te “bekeren”. Ik heb nu enkele links maar nog niet alles gelezen. Wilde je dit alvast mededelen. Een citaat uit de link van Zembla: “De een zijn nood is de ander zijn dik belegde brood”. Schandalig natuurlijk om op basis van á priori zakkenvullen mensen zogenaamd te willen helpen.

 2. stripman 3 augustus 2012 om 18:37

  Het zijn boeven, Aad…

 3. Aad Verbaast 3 augustus 2012 om 18:43

  @TrudyK: gehinderd door de beperkte lengte van de blog is dit helaas nog maar een glimp van alle trucs die worden uitgehaald ten koste van anderen door deze zakkenvullende pillendraaiers.
  Kunnen (en zijn) boeken over volgeschreven. Ik reken op veel aanvullende links en ondersteuning in de reacties.

  @Stripman: hier ook al, Stripman. Heeft iemand het over “de nutsfunctie” wat extra verantwoordelijkheden met zich mee zou brengen zou je denken.

 4. trudy k. 3 augustus 2012 om 18:58

  @Aad, Meer dan 25 jaar geleden moest ik voor een krant een interview doen bij een farmaceutisch bedrijf. Het ging over orgaandonaties( tamelijk nieuw indertijd) en de daarbij behorende antiafstotingsmedicijnen. Ik heb toen (nietsvermoedend) doorgevraagd over de terloopse opmerking van degenen wie ik het interview afnam dat het orgaan pas zou worden weggenomen nadat terdege was geconstateerd dat de donor hersendood was. De volgende dag op de redaktie werd mij medegedeeld dat ik een kopie van de kopie eerst moest laten lezen door dat farmaceutische bedrijf…Ik kreeg de kopij gecensureerd terug… De allereerste keer dat ik meemaakte dat er censuur werd toegepast op mijn helemaal niet op vakgebied geënte verhaal.

 5. Jan Bouma 3 augustus 2012 om 19:02

  @Aad
  De farma-maffia houden, zo heb ik begrepen, voor tenminste 10 jaar het recht op de patenten en.. beschermde minimale prijzen. Dat bleek onlangs wel weer uit de discussie inzake de dure medicijnen tegen zeldzame ziekten (Pompe en Fabry). Nu wordt er overal “gefraudeerd”, geld wordt nagemaakt, kunst wordt nagemaakt, massa goederen als merkkleding worden nagemaakt, etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of alles blijkt te kunnen worden nagemaakt. Waarom die medicijnen dan ook niet? Want het moge duidelijk zijn dat er wereldwijd afspraken zijn voor de farma-maffia die als een kartel moeten worden beschouwd. En die zijn ook verboden…

  ps
  Ik heb een blog voor @Mihai c.s. geopend zodat ze dit met rust kunnen laten; behalve dan uiteraard voor on topic comments. Zie: http://villamithras.wordpress.com/2009/07/21/het-vermeende-lot-in-beeld-gebracht-en/

  Tot morgen! En succes met deze bijdrage. Wereldwijd 650 miljard is wel de moeite waard.

 6. trudy k. 3 augustus 2012 om 19:02

  @Aad 18.43, Ik ben in zekere zin als de dood voor dokters en kan gelukkig redelijk meedenken en beoordelen of ik iets zal slikken, of niet. ‘k Ga nog liever “gewoon”dood…☺Ik vraag me af of ons hier in deze reactieruimte ook op een bepaald moment de mond kan worden gesnoerd omtrent dezes. In hoeverre mogen wij ons over deze materie uiten vraag ik me af. Voortbordurend op dat incident van een kwart eeuw geleden.

 7. Aad Verbaast 3 augustus 2012 om 19:06

  @TrudyK: herkenbaar. “Common practice”. Een zeer groot deel (zo niet het merendeel) van de artikelen die verschijnen over de ‘wonderen’ van medicijnen worden geschreven door de industrie zelf. Waarbij de “arts” er zijn naam aan verbindt.
  Ik mocht (in een vorig leven) ooit eens een cardiologen congress bijwonen. 17.000 cardiologen. 21.000 man van de industrie! Niemand (behoudens een enkele “sucker” had zijn kosten voor eigen rekening genomen..

 8. Aad Verbaast 3 augustus 2012 om 19:10

  @Jan: ook zo’n onderwerp de “weesmedicijnen”. Op zich al weer een blog waard.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Weesgeneesmiddel
  Daarin onder het kopje “creativiteit”:
  == Opmerkelijk is dat enkele weesgeneesmiddelen onvoorzien veel meer omzet behaalden ten gevolge van een aanzienlijk grotere markt dan aanvankelijk voorzien was. Het lijkt erop dat farmaceutische industrie er steeds meer toe overgaat allerlei medicijnen te betitelen als weesgeneesmiddel. De registratie daarvan is veel gemakkelijker en er bestaat geen limiet op de prijs. Een middel wordt als weesgeneesmiddel op de markt gezet, maar in de praktijk door middel van marketing veel breder gebruikt.
  ==
  Misbruik!

 9. Aad Verbaast 3 augustus 2012 om 19:14

  @Trudy: 19:02: hier wordt je niet zo makkelijk “de mond gesnoerd” zoals je al gemerkt zult hebben!

 10. Joost Lips 3 augustus 2012 om 19:17

  Ook ik dank je voor dit blog Aad. De waanzin binnen gezondheidszorg heeft een nieuw dieptepunt bereikt nu we tegenwoordig ( ik werk op een opnameafdeling voor minder begaafden met ontspoorde epilepsie ) geen halve pillen mogen uitzetten in de cassettes, want dat zou niet hygiënisch zijn. ( Volstrekte waanzin; een appel of peer ligt gewoon dagen te rotten voor we deze aan cliënten geven ) Toen ik er kwam werken graaide ik in een bak met pillen om deze uit te zetten, toen werden ze per stuk verpakt en nu dus dit. Dit betekent dat ik bij iedere uitgave van een halve pil de andere helft weg moet gooien. Dit is verzonnen voor de omzet, niet omdat er iemand gestorven is aan een pil met een aandoening door blootstelling aan de open lucht.
  Fantastisch illustratie!

 11. trudy k. 3 augustus 2012 om 19:40

  @Jan Bouma, ik heb op het voorgaande blog ,op de valreep, voordat de de kudde van consorten(..) naar je abattoir op je eigen blog wilt (mis)leiden. Doet me denken aan dat lugubere schilderij van je met dat blauwe licht in een ruimte waar mensen worden geslacht.

 12. trudy k. 3 augustus 2012 om 19:44

  correctie: @ Jan Bouma, ik heb op het voorgaande blog, op de valreep, een reactie aan je geplaatst, voordat je de kudde van consorten( zoals jij ze noemt) naar je eigen blog wilt (mis) leiden. Doet me denken aan dat lugubere schilderij van je met dat bluwe licht in een ruimte waar mensen worden geslacht.

 13. trudy k. 3 augustus 2012 om 19:47

  @Aad, 19:14, Nee jij snoert niemand de mond en bij jou mag de waarheid daarentegen wel gezegd worden☺Wat en treffend praktijkvoorbeeld van @Joost Lips trouwens. Hoezo bezuinigen?

 14. Joost Lips 3 augustus 2012 om 19:58

  Er zijn veel meer voorbeelden Trudy; als dit een project wordt hou ik me aanbevolen voor medewerking. Ik kan zeer specifieke berichtgeving van het proces doen sinds ik in 1991 bij mijn huidige werkgever ging werken en van de ophopende waanzin getuige was. Het is mij wat waard Aad als dit leidt tot een gezaghebbende tekst onder jouw redactie die de wereld zal bereiken en enigszins wakker schudden.

 15. Joost Lips 3 augustus 2012 om 20:03

  Als ik op de afdeling een gratis pen van een pillenmerk krijg nadat een neuroloog naar een ver land is afgereisd voor een week om een bijeenkomst met vakgenoten mee te maken, en ik hoor achteraf dat die samenkomst een dag duurde, dan weet ik het wel. Pillen voorschrijven is geen objectieve daad ten gunste van de patiënt in veel gevallen.

 16. Reggie Roning 3 augustus 2012 om 20:17

  Over trucs gesproken…

  Ik luisterde onlangs naar een speech van Dr. David E. Martin, eigenaar van MCAM (http://www.m-cam.com/ceo). Die heeft samen met zijn compagnon een interessant stukje software geschreven. Ik zal jullie de uitgebreide technische details besparen maar even in het kort. Men neme een willekeurig database met willekeurige data in een willekeurig taal. De software draait een brengt informatie en verbanden omhoog die normaal gesproken niet opgemerkt zouden worden. Erg handig voor als je zeer grote databases hebt.

  Zo dacht de FED waarschijnlijk ook en vroegen Dr. Martin het stukje software los te laten op hun databases. Dr. Martin kwam daar wel erg schimmige verbanden tegen die ze vervolgens meldden aan de FED. Ze begrepen pas later dat de FED zelf misschien enige betrokkenheid had bij die zaken.

  Om bij het onderwerp te blijven. Een van de verbanden die opdoken ging over de Anthrax aanval in America, september 2001. Die zijn door de 9-11 aanvallen nogal onderbelicht gebleven. Maar zijn bevindingen toonden aan dat een paar maanden voor de aanval met nog geen vuiltje aan de lucht enorme hoeveelheden vaccinaties tegen anthrax werden ingeslagen, alsof men de aanval voorzag…Zij hebben hier veel aan verdiend. En dit is maar 1 van zijn bevindingen. Wat te denken van bv de H1N1? De vogelgriep? En wie weet wat nog meer….

  Dr. Martin heeft een boek geschreven over zijn ervaringen en bevindingen:
  COUP D’TWELVE: The Enterprise that Bought the Presidency.

  Hij heeft er een novel van gemaakt ivm dreigementen en om libelle zaken te voorkomen maar de gebeurtenissen in het boek hebben echt plaatsgevonden en hij was er zelf bij betrokken.

  The Enterprise that Bought the Presidency omdat hij werd uitgenodigd, samen met vele andere investeerders, om te investeren in een businessplan die ze letterlijk “Presidency 2008” noemden. Men kon in groepjes van 12 aandelen kopen in de economische vooruitzichten die de, toen nog kandidaat presidenten, in het voorschiet hadden. Afijn, ik zal niet het hele verhaal vertellen maar het punt hier is, de Presidentschap is te koop. En diegene die President wordt heeft de verplichting om de vooruitzichten die gesteld zijn ook waar te maken. Duh, je haalt niet zomaar 200 miljoen campagne geld op… Men handelt in de Presidentschap en keert dividend uit aan betrokkenen. Iets wat de meesten al wel langer vermoedden of stiekem dachten natuurlijk.

  Voor wie er het geduld en interesse in heeft, hier zijn interview waarin hij alles uit de doeken doet:

  War is a racket. Farmacie net zo!

 17. Johan 3 augustus 2012 om 20:18

  Ik kan me niet herinneren dat ik ooit van mijn leven een pil heb geslikt. Ja, tabletjes tegen wagenziekte toen ik klein was. Ik heb er een vooringenomen afkeer van. En zie: ik loop nog steeds recht overeind!

 18. Aad Verbaast 3 augustus 2012 om 20:30

  @allen: kijk ik net naar het NOS nieuws, zie ik ineens een on-topic item.
  Over hoe een geneesmiddel wat door apotheek werd gemaakt voor 3000 euro per jaar, door de industrie ineens 150.000 moest kosten:
  http://nos.nl/artikel/402435-hoe-een-pil-vijftig-keer-zo-duur-werd.html

  en overgenomen door Joop.nl:
  http://www.joop.nl/economie/detail/artikel/15247_hoe_een_medicijn_in_ene_50_keer_zo_duur_wordt/

 19. Aad Verbaast 3 augustus 2012 om 21:05

  @Joost: 19:17: treffend voorbeeld. Daar zal wel weer heel wat lobby achter zitten denk ik zo. Verdubbeling van de omzet in die markt! Schandalig natuurlijk.

  20:03: dit soort van “studieconferenties”worden bij voorkeur gehouden op de meest exotische plaatsen. Ook niet toevallig uiteraard. De verstrekte (industrie) informatie is allemaal te vinden op internet. Maar ja, dan beleef je die omgeving niet “life”..

 20. Mihai 3 augustus 2012 om 21:06

  Oud nieuws. Dat de pillenbranche 1 van de lucratiefste plekken om te graaien is weet iedereen die een ooit bij een apotheek of de dokter is geweest. Wat mij meer zorgen baart is dat (en dat weet uit ervaring) ook gerenomeerde, “onafhankelijke” onderzoekers in het complot zitten. Zo ken ik een hoogleraar statistiek die verbonden is aan een zeer gerenomeerd academisch ziekenhuis in het Oosten van het land die mij letterlijk en zonder schaamte vertelde dat hij voor zijn bijbaan bij een groot voedingsmiddelen concern (Nestle) data “in elke richting boog” die maar nodig was. En zijn handtekening eronder zette. Deed hij ook voor de geneesmiddelenbranche en ontwikkelaars van medische apparatuur en hulpmiddelen. Overigens is het openlijk graaien (de dikke reisjes die “scholing” zouden zijn) wel teruggedrongen maar de geldstromen gaan nu gewoon via een andere weg en een andere vlag die kant op.

  Verder ken ik iemand die als doktersassistente vaak de opdracht kreeg oproepen voor “griepspuiten” te versturen als de winter mild was en “verkoop” wat achterbleef. De grens werd dan zo ver nodig opgerekt waarbij “nodig”of “niet nodig” niet meer relevant was. Kwestie van gewoon even het risicoprofiel wat aanpassen. Kassa!

  @Jan Bouma3 augustus 2012 om 19:02
  Ik heb de mailtjes van Hofland en de BB op je blog geparkeerd zoals je hebt verzocht.

  @trudy k.
  Waarom denk je dat op die blogs altijd maar 1 iemand reageert?

 21. Aad Verbaast 3 augustus 2012 om 21:09

  @Reggie Koning: ook zo’n onderwerp: het hele vaccinatie gebeuren. Dichter bij huis de Mexicaanse griep, en baarmoederhalskanker. Goud geld verdienen als je de angst weet om te zetten in snel in elkaar geflanste vaccinaties. Daar wordt dan ook alles aan gedaan. Internet staat bol van de (eufemistisch) vraagtekens daarover.

 22. Aad Verbaast 3 augustus 2012 om 21:18

  @Johan: je bent een geluksvogel. Volhouden als het enigszins kan!

  @Mihai: voorbeelden te over. Tja, als de marges enorm zijn dan kun je nog wel eens wat gaan ‘investeren’ om je product te slijten. Gezien de ellebogencultuur onder de specialisten zijn ze een dankbare prooi voor dergelijke praktijken. Hebzucht is hun (beiden) niet vreemd. Dat schept een band blijkbaar.

 23. Reggie Roning 3 augustus 2012 om 21:26

  Ja, de mexicaanse griep (H1N1) waarvan onze naieve en goedgelovige minister Klink voor miljarden had ingeslagen om vervolgens het grootste gedeelte weg te gooien ivm de verstreken houdbaarheidsdatum…

  De taktiek die men gebruikt is steeds hetzelfde. Of dat nou op oorlogsgebied is, op economisch of gezondheid. Creëer een dreiging en laat de kassa’s maar rinkelen. Dit zijn maffia taktieken.

 24. Mihai 3 augustus 2012 om 21:56

  @Aad
  De beerput is nog veel en veel groter dan een vuilnisbelt onder een niet nader te noemen huis.. En dan heb ik het nog niet eens over mijn eigen specialist die doodleuk tegen mij zei dat alle onderzoeken (inclusief bloedprikken wat hier gewoon om de hoek kan) in zijn eigen ziekenhuis moest worden gedaan omdat ze anders budgettaire problemen kregen. Dat ik 2 uur extra moest reizen en vrij moest nemen (voor een bloedafname!) was to-taal niet interessant.

  Da’s nog klein bier. Na de affaire Stapel en die met specialisten in o.a. het Erasmusziekenhuis weten we hoe slecht de controle is op die data en hoe die zaken (hoe vreemd!) door nietszeggende juniors aan het licht worden gebracht. En ze dekken elkaar allemaal. Lees ook maar eens hoe dat gaat bij medische tijdschriften die een bijna onvoorstelbare macht en invloed hebben (‘publish or perish’) ‘publish or perish’.http://www.drcjroosstichting.nl/index.php?12

 25. blutch1 3 augustus 2012 om 22:11

  Nou niet doorschieten. Als er een congres over de voortgang in een vak wordt georganiseerd en dat is toegankelijk voor alle specialisten op dat gebied uit de hele wereld, dan ga je niet in Broek-op-Langedijk zitten. Ik vond het al mooi als het ergens in Europa was. En ja, deels gesponsord door de farmaceitische industrie. Je wilt niet weten hoeveel het alsnog kost en wel allemaal uit eigen zak betalen. Maar het was onderling wel bekend wie er gesponsord stond te spreken en wie echt betrouwbaar onderzoek had gedaan. Daarbij steek je in de wandelgangen vaak meer op dan in het officiele gedeelte. En ja, er zijn dokters die behandelingen voor een bodemprijs of minder doen, gewoon omdat hun patiënten het anders niet kunnen betalen. Daar komen ook de meeste trucs vandaan om het beter en veel goedkoper te doen.

 26. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 00:37

  @Reggie: of het nou miljarden waren is de vraag. Maar dat het een ongelooflijke zeperd was is wel duidelijk. Klink deed erg moeilijk om transparant te zijn over de kosten. Nog steeds niet helemaal duidelijk trouwens.
  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/271672/Ab-Klink-blunderde-bij-aankoop-miljoenen-vaccins.htm
  Hier nog een pittige brief aan Schippers over de vaccinaties:

  Klik om toegang te krijgen tot 2011.12.28%20Brief%20aan%20Minister%20VWS-vaccinaties.pdf

  Nooit antwoord gekregen wrs..

 27. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 00:44

  @Mihai: het lijkt er wel op dat waar je ook induikt, het altijd een beerput blijkt te zijn.
  Bij deze tak van de industrie vind ik het extra laakbaar. Gaat direct over welzijn, leven en dood van mensen. Dan moeten er ook (nog) hogere eisen gesteld worden aan die industrie. En dan wegkomen na fraude, illegale praktijken etc. met een beperkt schikkingkje (kan allemaaal zo uit eigen kas betaald worden) is dan schandalig..
  Interessante link!

 28. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 00:52

  @Blutch1: zoals je van mij gewend bent wil er best genuanceerd naar kijken en ik niet elke “stakeholder” in de medische wereld over één kam wil scheren. Er zitten ongetwijfeld ook hier weer vele goeden tussen.
  Maar naar mijn zin veel te veel slechten. Ik lees dat jij ook het macro plaatje in samenhang met het microplaatje kent. Ik heb deze industrie ook van binnen gezien. Macro en micro wat ook in dit geval gelijk was. Grove misstanden. Elke is er één te veel.
  Ik kan me dus kapot ergeren aan de politiek die deze misstanden niet bij de tengels aanpakt, en ons maar aanpraat dat er bezuinigd moet worden op de zorg, omdat die de pan uit zou vliegen (door wie?). Terwijl er zoveel geld over de balk wordt gesneden, en de zorgvragenden bestolen worden. Soms nog met rotzooi als ‘tegenprestatie’.

 29. Reggie Roning 4 augustus 2012 om 01:10

  @Aad Verbaast,

  Ik heb een getal 3 Miljard in mijn hoofd maar ik weet niet precies van waar en wanneer. Kijken of ik daar nog op kom.

 30. Reggie Roning 4 augustus 2012 om 01:13

  Overigens in dat rapport van je staat dat een dosis vaccin € 118 kost. Lijkt mij niet onredelijk of overdreven. Dat x 34 miljoen vaccins. dan kom je er wel.

 31. Jan Bouma 4 augustus 2012 om 06:08

  @Aad
  Je wordt op je wenken bediend!

  Gisterenavond in NIEUWSUUR: http://tvblik.nl/nieuwsuur/3-augustus-2012
  Een apotheker die een medicijn maakt voor 3000 euro op jaarbasisgebruik van een patiënt en wat bij de licentiehouder/fabrikant 150.000 euro zou moeten kosten (dacht ik). Rechtszaken! De rechter en de zorgverzekeraar geven de apotheker gelijk (tot nog toe). Om de totale gezondheidszorgkosten terug te brengen is dat zou je zeggen een goede zaak. Anderzijds zou ik willen opmerken dat “de besparing” op zich niet het doel is a l s we niet weten waar de besparing naar toegaat.

 32. blutch1 4 augustus 2012 om 09:02

  ===Ergens in 2008 is Lebbink het zat. Murw gebeukt gooit hij de handdoek in de ring. De zorgverzekeraar van zijn patiëntje, Delta Lloyd, steunt hem nauwelijks. Het kan de verzekeraar niets schelen wat het middel kost. Voor dit soort heel dure geneesmiddelen vindt elk jaar een verrekening plaats tussen de zorgverzekeraars.

  En ook bij het College voor Zorgverzekeringen, dat over de inhoud van het verzekerde pakket gaat, vond de apotheker geen gehoor. Dus krijgt zijn Turkse patiëntje nu al weer jaren het veel duurdere middel van Orphan Europe. De jongen is intussen vijftien jaar en op dit moment op vakantie in Turkije.===
  Dit stond in de link die Aad eerder gaf en is ook wat er in nieuwsuur werd gezegd.
  De zorgverzekeraar interesseert het geen bal. Dat is ook mijn ervaring.
  Als het bij de zorgverzekeraar maar in een vakje past.

 33. Jan Bouma 4 augustus 2012 om 09:12

  @Blutch1…9:02
  Inderdaad. Die zorgverzekeraar maakte het ook niks uit. De rechter daarentegen gaf de apotheker gelijk. Voor zo ver ik weet is “de politiek” er nog niet uit ter zake de vraag of eigen gemaakte medicijnen, die veel goedkoper zijn, toegelaten moeten worden. M.a.w. als er geen bewijsbare fouten zitten in die vervangende veel goedkopere middelen dan betekent dat ook het einde van de farma-maffia.

  Waar het mij verder om gaat is de vervolgvraag die ik stelde: “waar blijft de opbrengst van de bezuinigingen?”

 34. blutch1 4 augustus 2012 om 09:26

  Antwoord: in de zakken van de verzekeraars.

 35. Nètwerk 4 augustus 2012 om 09:30

  Hierbij wil ik toevoegen dat ‘na de laatste uitbraak van de griep, er aan alle gynaecologen een bedrag van € 500 per patiënt wordt vergoed door farma, als zij mee werken aan het onderzoek’
  Een beetje gynaecoloog heeft als gauw 100 klanten, dus levert het hem zeker een ‘half miljoen euro’ op.

 36. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 09:31

  @Reggie: qua aanschafwaarde zou dat kunnen kloppen. Maar er zijn er ook een aantal weer doorverkocht toen bleek dat ze niet allemaal nodig waren. Ik lees ook in de brief die ik hierboven gaf dat het de staat 350 miljoen gekost zou hebben. Dat lijkt me weer wat weinig trouwens. Er werd heel geheimzinnig over gedaan 🙄
  http://www.blikopnieuws.nl/bericht/138692/Kosten_Mexicaanse_griep:__340_miljoen_euro.html
  Dat meldde Schippers..
  Daarin overigens ook dat ze een onderzoek gaat doen naar de onderhandelingspositie van de overheid met de farmaceutische industrie.. Nooit meer wat van gehoord?

 37. blutch1 4 augustus 2012 om 09:40

  @Nètwerk
  Bij mij is 100×500 50.000 en geen half miljoen. Ik erger me rot aan zulke stupide fouten.

 38. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 09:51

  @Jan: zie ook mijn reactie 20:30, op het NOS journaal ook te zien om 8 uur.
  @Jan @Blucht1:Overigens moet ik er ook niet aan denken dat apothekers allemaal medicijnen gaan maken in hun eigen keuken. Zoals ook gezegd in die reportage: die zijn aan minder regels gebonden.

  Ook nog een goed punt dat je maakt: het maakt de zorgverzekeringen eigenlijk allemaal niets uit. Daar laten ze ook veel steken vallen.
  Dan hebben we nog de NZA De Nederlandse Zorgauthoriteit. Die zeg maar de toezichthouder is. Lees en huiver even hier wat ze zelf zeggen http://www.nza.nl/organisatie/
  o.a.: “Als de belangen van de consument in het geding komen, grijpt de NZa in.”
  Niet dus. Daar heb ik persoonlijke ervaringen mee. Zie mijn blog:
  https://aadverbaast.wordpress.com/2011/04/06/ggz-graaiers-gauwdieven-en-zakkenvullers/
  NZA: “wij gaan niet in op persoonlijk gevallen”, en verwijst me door naar de verzekeraar want “die heeft ook een controlerende verantwoordelijkheid”
  Verzekeraar: “neem maar contact op met de GGZ”.

  Kortom: het interesseert ze geen fluit. En als er verliezen gemaakt worden gaan ze toch de premies omhoog gooien? Hoe meer omzet ze hebben, hoe groter ze worden.

  Kortom: het hele stelsel is zo ziek als wat. Draagt weer bij aan mijn stelling dat de kosten van de gezondheidszorg drastisch naar beneden kunnen met een betere kwaliteit aan zorg, mits er niet zo veel gerotzooid wordt.

  De afloop? Na veel inspanningen om alles boven tafel te krijgen bij de GGZ hebben ze moeten toegeven dat ze er een rotzooitje van gemaakt hadden en zijn de rekeningen naar de verzekering 100% gecrediteerd. Ik kreeg geen dankjewel van de verzekering, ook geen bloemetje. Niets gehoord van ze..

 39. blutch1 4 augustus 2012 om 09:53

  Klink wil vaccins terugverkopen aan bedrijven
  Uitgegeven: 6 maart 2010 15:21
  Laatst gewijzigd: 6 maart 2010 15:23

  DEN HAAG – Demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid wil overtollige vaccins tegen de Mexicaanse griep terugverkopen aan de bedrijven van wie ze zijn afgenomen.

  © GezondheidsnetEen woordvoerder van het ministerie bevestigde zaterdag berichtgeving hierover in NRC Handelsblad.

  Eerder liet Klink al weten de 19 miljoen teveel bestelde vaccins te willen verkopen aan andere landen. NRC Handelsblad meldt dat dit niet lukt, maar een woordvoerster van het ministerie wilde dat niet bevestigen.

  De zegsvrouw stelt dat er onderhandelingen lopen met de bedrijven Novartis en GlaxoSmithKline. Naar verwachting halverwege maart wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over hoe de verkoop vordert.

  Doses

  Klink had 34 miljoen doses van het vaccin ingekocht. Wegens het milde verkoop van de epidemie waren die niet allemaal nodig. Volgens NRC Handelsblad hebben de teveel bestelde vaccins Nederland 200 tot 300 miljoen euro gekost.
  © ANP

 40. blutch1 4 augustus 2012 om 09:57

  @Aad
  medicijnen maken is het vak van apothekers. Dat ze meer en meer als doorgeefluik van de industrie zijn geworden is treurig genoeg. Ze kunnen het veel goedkoper en je weet ook precies wat voor hulpstoffen er inzitten. Dat is bij de farma meestal niet het geval. Is dat belangrijk? Ja, want veel mensen zijn allergisch voor bepaalde hulpstoffen.

 41. Nètwerk 4 augustus 2012 om 10:14

  Ja dit is een schrijffout, dat dit je rot ergert ach ja.

  ‘Ik erger me rot aan zulke stupide fouten’.

  Het ergert mij soms dat mensen de dingen fout schrijven.
  Zal meteen aangeven waar ik op doel “ik erger – nee , het ergert mij”.
  Zo 1-1.

 42. Nètwerk 4 augustus 2012 om 10:19

  @Blutch1
  ’Ik erger me rot aan zulke stupide fouten’.

  Ja dit is een schrijffout.
  Het ergert mij niet dat mensen soms dingen fout schrijven.
  Zal meteen aangeven waar ik op doel: ”ik erger – nee , het ergert mij”.

  Zo 1-1.

 43. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 10:46

  @Blutch1: zit ook nog een heel patenten verhaal achter natuurlijk. Er wordt alles aan gedaan door de farmaceutische industrie hun posities te beschermen.
  Dat brengt dan het onderwerp op de productie van “generieke medicijnen” en landen waar medicijnen worden nagemaakt (India bijvoorbeeld).
  Levy wijdde er ooit een uitzending aan:
  http://www.uitzending.net/gemist/56772/Nederland-2/Levy.html
  “stikken of slikken”

 44. Reggie Roning 4 augustus 2012 om 11:17

  @blutch1 4 augustus 2012 om 09:53,

  Zo’n 20 miljoen vaccinaties zijn vernietigd. 10 miljoen zijn gebruikt. Blijft 4 miljoen over dat doorverkocht is.
  http://nos.nl/artikel/276899-20-miljoen-griepvaccins-vernietigd.html

 45. Jan Bouma 4 augustus 2012 om 11:20

  @Blutch1..9:26
  Dat is mij te simpel. == Antwoord: in de zakken van de verzekeraars. ==
  Die stellen hun premies af (zeggen ze) op de kosten die ze moeten maken. Ergo: dalen die kosten kunnen de premies omlaag. Waar het mij om gaat is dat het doel van “de bezuinigingen” niets oplost in economische zin. Ik zou liever gezien hebben dat de bezuinigingen daadwerkelijk en aanwijsbaar werden ingezet om andere doelen te dienen. Bijvoorbeeld er vindt een overheveling plaats naar het behoud van de koopkracht voor allen.

  @Aad
  Voor wat betreft “de eigen gemaakte veel goedkopere medicijnen” kan er, net als bij de farma-maffia, gewoon hetzelfde toezicht houdende orgaan blijven functioneren. Ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen.

 46. blutch1 4 augustus 2012 om 11:20

  Zozo, een lesje Nederlands van Nètwerk.
  http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/ik-irriteer-erger-me-aan-haar/
  Als je mij op slecht Nederlands wilt wijzen moet je van goede huize komen.

  ‘half miljoen euro’?
  Waar zit de schrijffout

 47. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 11:38

  @Blutch1: de prijs van de vaccins is een goed bewaard geheim gebleven. Volgens Klink omdat contractueel werd overeengekomen met de leverancier dat die niet zou worden geopenbaard “om hun belangen niet te schaden”. Hoezo transparantie???

 48. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 11:39

  @Jan: zou ook wel kunnen natuurlijk. Maar ja, er zou zoveel moeten kunnen. Wat ze moeten doen doen ze nu ook al niet. Laten ze daar eens mee gaan beginnen! Stelletje amateurs.

 49. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 11:42

  @Reggie: ik las het, twitter gonst er van. Even afgezien dat Rutte natuurlijk niet geschikt is voor dit soort werk, een opvallende zin: “Dat betekent minder macht, minder invloed en minder invloedrijke posities.”. Geeft wel weer even aan waar het allemaal over gaat. Slikken of stikken, ook hier.

 50. blutch1 4 augustus 2012 om 11:57

  Is het nu ineens slecht dat Rutte voet bij stuk houdt? Als hij met “ouwe jongens krentebrood” glimlachend accoord was gegaan zou het ook weer niet goed zijn.
  Afgezien van het feit dat nog steeds niemand durft te erkennen dat de euro een dure fout is, is dit het eerste wat ik Rutte goed zie doen.

 51. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 12:03

  @Blutch1: ik heb geen idee (op basis van dit krantenknipsel) of Rutte het daar nou wel of niet goed doet. Wat ik wel zou weten is dat als ik daar zou zitten ook direct een ongelooflijke etterbak zou zijn in de ogen van de disgenoten. Alle reden toe lijkt me. Dus in zoverre: eens.

 52. Nètwerk 4 augustus 2012 om 12:08

  Je schrijft: Ik erger me. Bluth1, je ziet het niet eens.
  Maar goed het zijn de 1000 patiënten.

  Zo goed?

 53. Mihai 4 augustus 2012 om 12:11

  Ik kan het de industrie nog wel vergeven, dat zijn immers geen filantropische instellingen. Ik neem het wel de artsen heel erg kwalijk die zo (bewust of onbewust) zo lankmoedig met hun eed omspringen waarvan ik nog wat kleine stukjes heb dikgemaakt.

  Artseneed van de KNMG en de VSNU van 2003

  “Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten.

  Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen. Ik luister en zal hem goed inlichten. Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd.

  Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen. Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden. Ik zal mij open en toetsbaar opstellen, en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving. Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen.

  Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk. Ik zal zo het beroep van arts in ere houden.

  Zo waarlijk helpe mij God almachtig
  of
  Dat beloof ik.”

 54. Johan 4 augustus 2012 om 12:14

  Ik ben niet van plan mijn gedrag in deze te veranderen :-).

 55. blutch1 4 augustus 2012 om 12:17

  @Nètwerk
  Wat zie ik niet?
  http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/431/
  Het foutje wat ik expres maakte zie je niet eens. van goede huize= van goeden huize.

 56. blutch1 4 augustus 2012 om 12:22

  Die kunnen er ook wat van.

  Unilever verzwijgt feiten in peperdure Becelcampagne
  zaterdag, 04 augustus 2012 10:59 geplaatst in:
  Gezondheid

  Unilever startte deze week een massale marketingcampagne. Op donderdag stond in alle Nederlandse dagbladen een paginagrote advertentie over Becel pro-activ met plantensterolen.

  De multinational verzwijgt in zijn campagne bewust mogelijke risico’s en bijwerkingen van de plantensterolen in de kunstboter.

  De fabrikant stuurde in Duitsland alle artsen een pakket over Becel pro-activ. In een brief uit Unilever zijn bezorgdheid over de rechtszaak op 17 augustus die door Foodwatch in Duitsland is aangespannen.
  http://www.niburu.nl/gezondheid/unilever-verzwijgt-feiten-in-peperdure-becelcampagne.html

 57. Reggie Roning 4 augustus 2012 om 12:23

  @Mihai,

  Laten weaanvullend maar gelijk ook de eed va van de kamerleden erbij pakken:

  “Ik zweer (verklaar) dat ik, om tot lid van de Staten-Generaal te worden benoemd, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd. Ik zweer (verklaar en beloof), dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enige belofte heb aangenomen of zal aannemen.

  Ik zweer (beloof) trouw aan de Koningin, aan het Statuut voor het Koninkrijk en aan de Grondwet. Ik zweer (beloof) dat ik de plichten die mijn ambt oplegt getrouw zal vervullen.”

 58. ChristienDamman 4 augustus 2012 om 12:25

  DE farmaceut over imigran: een minister (borst)? vroeg waarom het middel zo duur was. Reactie van de farmaceut: mogen wij er ook aan verdienen? Als mensen weer aan het werk kunnen dan scheelt dat ook veel geld dus..

 59. trudy k. 4 augustus 2012 om 12:27

  @Aad, Joost Lips en Mihai. Bedankt. Ik had kennis genomen van jullie reacties naar mij en een gedeelte reeds beantwoord. Helaas is die reactie zojuist verdwenen. Het komt erop neer dat ik jullie reacties alleen maar kan beamen maar daar koop je weinig voor☺ IMisschien dat ik de tekst nogmaals kan herschrijven maar misschien verschijnt deze plotseling toch nog.

 60. Mihai 4 augustus 2012 om 12:32

  @Reggie Roning4 augustus 2012 om 12:23
  Ja, daar dacht ik ook aan. Maar laten we wel zijn, iedereen inclusief de politici zelf, weten dat ze tot op het bot (moeten zullen ze zelf zeggen) liegen. Dat weten we, het is onderdeel van de “competenties” die bij de functie horen. Zelfs mensen met een IQ van onder de 70 weten dat je een politicus niet kunt vertrouwen. Dat ligt anders voor artsen die zichzelf nog steeds het aureool van “onkreukbaar” aanmeten inclusief bijbehorende arrogantie.

 61. ChristienDamman 4 augustus 2012 om 12:39

  En nu? Ik krijg geen imigran meer. Ik moet het nu doen met andere. Heb al eerder andere gehad omdat dat moest van de zorgverzekeraar. Ik heb toen gezegd dat ik veel enge bijwerkingen had en moest via de huisarts duidelijk om imigran vragen. Nu kan dat niet meer, de huisarts kan een brief schrijven naar het zorgkantoor maar als die nee zeggen heb ik dikke pech. Nou niet helemaal dan moet ze zelf betalen.
  Ben benieuwd wat de vervangers gaan doen ik heb nu 2 soorten gekregen om te testen, ga maar aanstaan. Deze maand middel 1 volgende maand middel 2 en dan een keuze maken…de huisarts een brief laten schrijven of… toch maar zelf kopen. Want migraine is niet prettig.

 62. Mihai 4 augustus 2012 om 13:08

  Wie zou trouwens een politicus serieus nemen die niet staat te liegen? Iemand?

 63. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 13:14

  @Mihai: goed dat je die nog even in herinnering roept. Velen die dat ergens in het proces dat ergens zijn kwijtgeraakt. Helaas.
  @Reggie: Kamerleden: ook al aan de eed. Maar ja, met een zo kort geheugen als de Kamerleden gemiddeld hebben, is ook dat direct naar de vergetelheid verdwenen. Bovendien blinken ze natuurlijk uit in van alles beloven en vooral niet waarmaken. Zo ook dit.

 64. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 13:17

  @Blutch1: bewijst maar weer eens dat waar je ook induikt, je een beerput kan opentrekken. Zo ook de voedselindustrie. Begon al met die appel. Overal firma’s list en bedrog..

 65. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 13:19

  @Johan: goed gedaan!

  @TrudyK: meteen even gekeken of er iets van je per abuis in de spambox terecht was gekomen.. Niets gezien. Moet dus ergens anders aan gelegen hebben.

 66. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 13:23

  @Christien: op zich niets mis mee dat de autoriteiten zoeken naar goedkopere alternatieven van bestaande medicijnen. Maar dan moeten ze zich er wel van verzekeren dat het dezelfde werking heeft, pas dan kan je mensen verplichten dat andere middel te gebruiken. Om dat uit te zoeken zullen ze geen medewerking van de industrie krijgen, die immers (om de exclusiviteit hoog te houden en dus de prijs) er alles aan zal doen om hun middel als uniek te bestempelen.
  Het gevolg: jij zit met de gebakken peren en mag nu optreden als proefkonijn. Schandalig. Je zou er extra migraineaanvallen van krijgen! 👿

 67. Mihai 4 augustus 2012 om 13:28

  Eigenlijk zou je die Eed bij elk bezoek aan de dokter mee moeten nemen, hem/haar dat laten lezen en vragen of de arts in kwestie ook echt BEGRIJPT wat daar staat.. Of het ding laten drukken op een t-shirt en dat elke keer aandoen 🙂

 68. blutch1 4 augustus 2012 om 13:48

  @Mihai, als je als patiënt bij mij kwam met dat verzoek, zou ik je rechtsreeks de deur uit bonjouren.
  Bij een dergelijk gebrek aan vertrouwen valt er niet meer te werken.

 69. trudy k. 4 augustus 2012 om 14:21

  @Aad 00:52, =@Blutch1: zoals je van mij gewend bent wil er best genuanceerd naar kijken en ik niet elke “stakeholder” in de medische wereld over één kam wil scheren. Er zitten ongetwijfeld ook hier weer vele goeden tussen.
  Maar naar mijn zin veel te veel slechten= Aad, Daar zeg je iets! Uiteraard dienen we in gedachten te houden dat er altijd artsen van goede wil tussen zitten. Artsen die nietsvermoedend zelfs helemaal niet zien of nog niet hebben ervaren dat er vabroeders verkeerd bezig zijn. De goeden moeten altijd lijden onder de kwaden maar wat zou het mooi zijn als er een nieuwe generatie artsen zou komen met de degelijke idealistische instelling van weleer. Wie weet zitten we nu in de periode van eyeopeners en openbaringen en zal het daarna weer beter gaan. Eerst puinruimen. “Uithuilen en opnieuw beginnen”.

 70. trudy k. 4 augustus 2012 om 14:27

  @Aad 13.19. Dat klopt. Het zal inderdaad aan iets anders hebben gelegen. Over mijn reactie hierboven die ik nu pas helemaal kan lezen nog het volgende: Ten overvloede misschien maar ik bedolede niet te zeggen dat alle huidige artsen eneratie iets goeds mogen opbouwen.die schoen passen en dat de nieuwe generatie alleen maar idealistisch zou zijn. Ik hoop dat de verkeerde bezig zijnde vakbroeders in de volgende ronde niet meer in het profiel passen en dat de huidige gedegen artsen samen met de neiuwe g.

 71. Mihai 4 augustus 2012 om 15:21

  @blutch14 augustus 2012 om 13:48
  Dat zegt dan evenveel over jou als over mij 😉 De attitude van “ik zou je er uit bonjouren” komt me bekend voor. Ik werk al 20 jaar in academische ziekenhuizen (Radboud/Erasmus) en de arrogantie is (zeker bij oudere artsen) stuitend. Zowel op professioneel vlak (naar ander personeel toe) als in de omgang met patienten. Kom je zelf 10 minuten te laat, een zuur gezicht zal op zijn minst je deel zijn. Moet je een uur wachten, niets nopes, nada. Want ja, er waren even belangrijkere dingen te doen. Nog NOOIT heb ik een arts een fout zien toegeven (want -> aantasting aanzien, eventuele schadeclaims).

  Gelukkig heb ik er op professioneel vlak erg weinig last van. Ik heb twee academische titels en een functie waarbij de heren mij nog wel eens nodig hebben voor het 1 of ander en waar ze zelf de ballen verstand van hebben. Dan liggen de zaken opeens heel anders.

 72. blutch1 4 augustus 2012 om 16:02

  Blijf maar lekker klagen en kankeren. Bij de dokter eerst vragen of hij zijn eed wel kent, bij de slager strikvragen stellen over vlees, bij de garage de monteur vertellen wat er aan mankeert en hoe hij het moet oplossen, je vrouw vragen of ze het trouwboekje wil laten zien voor ze in bed stapt. En dan denken dat het altijd aan een ander ligt.
  Leuk leven zul je hebben.

 73. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 18:36

  @TrudyK: == Wie weet zitten we nu in de periode van eyeopeners en openbaringen en zal het daarna weer beter gaan. == Ik vraag me dat af, hoezeer ik dat ook hoop. In tijden dat je het individualisme nog steeds hoogtij viert lijkt het me niet een trend dat artsen etc het vak weer uit roeping zouden willen gaan uitoefenen. Althans niet de meerderheid. Uitzonderingen weer daargelaten.

 74. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 18:38

  Mihai: 15:21: geheel mee eens. Iets waar ik me dood aan kan ergeren. Wie denken ze wel dat ze zijn? Ik ben als ze weer eens veel te veel uitlopen geneigd hun maar een rekening te sturen tegen een hoge uurprijs.
  Er zijn trouwens ziekenhuizen waar ze wel keurig op tijd zijn. Het kan dus wel!
  En waar het niet kan: prutsers en amateurs.

 75. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 18:39

  @Blutch1: 16:02: als er niet meer gekankerd zou worden zou de hele wereld terugvallen in totale anarchie. Ach, ik gooi er maar even een stelling in 😉

 76. blutch1 4 augustus 2012 om 18:42

  Helemaal te plannen is het niet, maar meer dan 15-20 minuten wachten is onnodig. Slechte planning. Sommigen leren het nooit. Maar zoals vroeger een nummertje trekken is er gelukkig ook niet meer bij.

 77. blutch1 4 augustus 2012 om 18:44

  @Aad, maar alleen maar klagen en alles negatief zien is ook onjuist. Bedoel je geen apathie?

 78. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 18:55

  @Blutch1: er zit een groot verschil tussen “alleen maar klagen”, klagen en helemaal niet klagen uiteraard. Ik ben voor een gezonde balans tussen helemaal niet klagen, klagen en alleen maar klagen. Hangt ook wel een beetje van het onderwerp af 😉

 79. trudy k. 4 augustus 2012 om 19:43

  Aad’s docu War on Health zojuist bekeken. Dat liegt er niet om. Men is dus soms/ vaak beter af zonder dan met medicijnen. Vaak medicijnen een langzame vergiftiging van het menselijk systeem bewerkstelligen. Dan komen de iatrogene ziekten om de hoek kijken, iatrogeen, ziek door de behandeling. Middel erger dan de kwaal? Vervuilde lever door residuen en nieren door overbelast zijn met afvalstoffen. Dan ben je vaak nog verder van huis. Uitgedokterd ben je als genoemde organen onomkeerbaar vergiftigd zijn. Ik vind het allesbehalve eerlijk dat voedingssupplementen opeens als geneesmiddelen worden aangemerkt. Dan zou je bijvoorbeeld ook een appel of een banaan als medicijn kunnen bestempelen. Het zou met concurrentie op de geneesmiddelenmarkt te maken hebben. Nog een tijdje en dan zal regulier voedsel ook verboden worden en moeten we allen aan de voorverteerde en gemodificeerde voedingsprodukten. Iets anders: Ik vind het moeilijk te accepteren dat de superrijke farmaceutische indsutrie middels sponsoraktiviteiten, benefietconcerten, massale inzamelingen en via collectebussen ten behoeve van onderzoek geld moet genereren. Zij maken al zoveel winst. Kunnen zij dit niet uit eigen zak betalen?

 80. blutch1 4 augustus 2012 om 19:54

  @Trudy k. doe jij mee aan bevolkingsonderzoeken?

 81. Mihai 4 augustus 2012 om 19:58

  @blutch1 4 augustus 2012 om 16:02
  Niet zo serieus over die Eed. Maar ik denk (weet wel zeker) dat de prioriteiten van de gemiddelde arts als volgt liggen:

  1) De arts zelf;
  2) De eigen afdeling;
  3) Het eigen ziekenhuis;
  4) De individuele patient;
  5) De staat van algemene gezondheidszorg in Nederland
  6) De concullega’s.

  Ik sta open voor wijzigingen in de lijst want over sommige zaken twijfel ik ook. Maar ik weet wel zeker dat de arts eerst aan zijn eigen hachje denkt (en terecht wellicht, 1 arts helpt n.l. meerdere patienten) en dat is NIET in lijn met de eed. En dan doet het er niet toe “wat ik zelf zou doen”, ik leg die eed niet af en ik hou die pretentie ook niet hoog…

  Nogmaals: neem de bloedafname. Voor de patient buitengewoon ongunstig, voor het ziekenhuis kassa. Komt u dus maar mooi naar ons toe. Of ander voorbeeld: vroeger moest mijn zoon voor een colonoscopie 3 dagen naar het ziekenhuis. Zogenaamd om:

  Dag 1: Te checken of hij nuchter bleef;
  Dag 2: Het onderzoek zelf;
  Dag 3: Kijken of er geen nabloedingen zijn.

  Later kwam ik erachter dat er gewoon bedden “gevuld” moesten worden. Nu is het een dagbehandeling. En hij moest daar dus 3 dagen vrij voor nemen. Gezien zijn salaris hebben we het over honderden euro’s verlies per jaar omdat het maatschap wat meer centjes moest verdienen. Daar komt bij dat een ziekenhuisomgeving ook nog eens niet de meest prettige omgeving is om te verblijven.

  Klagen? Ja. Kankeren? Ook. Bereid om naar oplossingen te kijken? Wil ik ook. Betalen bij niet op komen dagen? Prima. Maar dan ook meteen met mij afrekenen als we “uurtje of wat” uitlopen. En normaal excuses graag. Adel verplicht. Dat schijnen veel artsen nog steeds niet te begrijpen. Jouw reactie geeft me daar overigens niet echt een beter gevoel over.

 82. blutch1 4 augustus 2012 om 20:07

  @Mihai, in jouw lijstje zou ik 4 als 1 zetten en de rest onveranderd laten. Maar ik geef toe dat dat voor een ander anders kan liggen. Die beddenvulling is mij ook altijd een doorn in het oog geweest. Beddenvulling is overigens kassa voor het ziekenhuis niet voor de arts.
  Jouw laatste alinea: prima, zou direct ingevoerd moeten worden.

 83. Mihai 4 augustus 2012 om 20:38

  @blutch1 4 augustus 2012 om 20:07
  Wellicht komt punt 4 wel op 1 bij jou. Het is geen persoonlijk lijstje noch een verwijt. Het is meer een “algemeen” beeld dat ik na 20 jaar als professional en patient heb.

  Opvallend blijft dan wel dat je nog steeds je eigen belang en het belang van je eigen afdeling/maatschap/ziekenhuis e.d. belangrijker vind dan de staat van algemene gezondheidszorg in Nederland (lees > alle patienten samen, wij allen dus)…Want in de eed staat: “ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving”. Dan kun je discusseren of je inderdaad je verantwoordelijkheid op de juiste manier “kent” als je toch je eigen belang boven dat van de samenleving stelt. Volgens mij wrikt dat op zijn minst…

 84. blutch1 4 augustus 2012 om 21:01

  @Mihai, het is een kwestie van waar je het meest aan kunt doen. En hoe dichter om je heen hoe meer je eraan kunt doen. Maar als je in dit systeem niet voor jezelf opkomt dan maak je het niet lang.

 85. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 22:04

  @TrudyK: 19:43.
  Net als bij de banken kun je natuurlijk ook hier de ‘slimsten’ van de klas uitselecteren (ander vakkenpakket wellicht), die in een hok zetten en laten nadenken hoe je je markt kunt vergroten, je gewonnen markt kunt afgrendelen en iedereen die je daarvoor nodig hebt kunt gaan paaien.
  Niet zo ingewikkeld allemaal als je ‘tegenstanders’ ook hier weer mijlenver achterlopen in kennis, kunde, intelligentie en snelheid. Tja, dan krijg je dit soort toestanden.

 86. trudy k. 4 augustus 2012 om 22:16

  @blutch1, Die vraag overschrijdt naar mijn gevoel m’n privacygrens maar laat ik wat coulant zijn. Ik zal het zo verwoorden: ik eet niet mee uit de ruif maar strooi er wel ruimschoots in.

 87. trudy k. 4 augustus 2012 om 22:20

  @Aad, wel jammer… zo’n kentering, het leek me ook al te mooi om waar te zijn. Maar een jaar van dvierse openbaringen is het toch wel ?

 88. blutch1 4 augustus 2012 om 22:23

  @trudy k. 🙂 Duidelijk.

 89. trudy k. 4 augustus 2012 om 22:37

  Joost Lips, Excuses voor mijn verlate reactie. Hierbij nogmaals beloofde poging je te antwoorden. Je schreef op 3 augustus om 19.58: “Er zijn veel meer voorbeelden Trudy; als dit een project wordt hou ik me aanbevolen voor medewerking. Ik kan zeer specifieke berichtgeving van het proces doen sinds ik in 1991 bij mijn huidige werkgever ging werken en van de ophopende waanzin getuige was. Het is mij wat waard Aad als dit leidt tot een gezaghebbende tekst onder jouw redactie die de wereld zal
  bereiken en enigszins wakker schudden”.
  Ik zou ook aan zo’n project willen meewerken al vrees ik dat dit buiten mijn beperkte mogelijkheden ligt. Ben eveneens van mening dat er in die oppermachtige medicijnenindustrie teveel aan het grote geld gedacht wordt dan zich te bekommeren om de zieke medemensen. Gewetensvolle vakbroeders moeten onder de minder goedwillende collegae lijden. Daar is dringend verandering nodig. Ik geloof je meteen dat er zoveel meer voorbeelden zijn. Ik heb weleens wat meer hierover op internet en in you tubefilmpjes bekeken. Helaas weet ik door mijn niet altijd even optimale concentratie (door fysieke en geestelijke roofbouw) me niet te herinneren wat en waar dat precies was.

 90. trudy k. 4 augustus 2012 om 22:39

  @Aad, 22.04 Volkomen duidelijk en mee eens. Misschien wordt “de consument” op een zeker moment wel resistent tegen al die bangmakerij.

 91. King Billy 4 augustus 2012 om 23:27

  Ik zou punt 4 en 5 op plaats 1 & 2 zetten, maar ben absoluut niet thuis in de materie. Volg het daarom met belangstelling.
  Was overigens wel blij met een stukje zorg, maar dat is lang, heel lang geleden, toen we op een slingerend en stampend schip midden op de Atlantic in de radiohut van de marconist op aanwijzingen van een krakende Radio Holland een ontstoken blinde darm verwijderden en daarmee het leven redden van de belangrijkste man aan boord. De Hofmeester. En dat alles op een door een vreemde staat gecharterd schip onder Engelse vlag dat in vliegende vaart bedenkelijke goederen tussen de VS en Israel vervoerde.
  En dat er veel, heel veel tetracycline aan boord was zodat bij aankomst het humeur van vele moeders niet tot onder het nulpunt daalde.
  Ben benieuwd waar de reactiedraad naar toe gaat.

 92. Aad Verbaast 4 augustus 2012 om 23:46

  @TrudyK (en @allen): de farmaceutische industrie slaat de critici graag om de oren dat het ontwikkelen van medicijnen 100-en miljoenen zou kosten en dat je dús veel winst moet maken om nog nieuwe medicijnen te kunnen maken. Cahntage en drogredenering natuurlijk. 20% winst is overigens na belasting dus daar zijn alle ontwikkelkosten al van af. Bijzonder duister natuurlijk ook wat ontwikkelkosten zijn. Daa rkan je al gauw wat verdekte marketingkosten (onderzoekje sponseren etc) in stoppen.
  Overigens wordt meer dan 20% van de omzet gehaald uit nieuwe medicijnen. Eeenvoudige rekensom is dat die ontwikkelkosten dan ook niet zo hoog kunnen zijn.

  Maar dat allemaal terzijde: als je 1 miljard kunt besteden aan een nieuw medicijn (beweren ze) dan is het natuurlijk ook een peulenschil om 100-en miljoenen te besteden aan wat in het vakjargon heet: business development. In andere woorden: het zodanig masseren en kneden van alles wat met marktverruiming te maken heeft. Dat gebeurt dan ook. En daar kan je bijzonder creatief mee zijn. Dat kan ik je verzekeren!

 93. blutch1 4 augustus 2012 om 23:57

  En intussen zijn ze alle bossen en oerwouden in Afrika en Zuid-Amerika aan het afstruinen om daar te kijken wat de lokale medicijnmannen gebruiken tegen kwalen. Vervolgens isoleren ze een stofje, vragen daar patent op aan en verbieden de medicijnmannen om die planten nog te gebruiken. Of ze rooien zelf alles weg zodat er geen gebruk meer van gemaakt kan worden.

 94. Aad Verbaast 5 augustus 2012 om 00:23

  @Blutch1: zie je? Allemaal bedacht in die creatieve groepjes. En veel en veel meer.
  En ook hier gaat een aloude wet op: als je het kan bedenken dan is het al lang ergens gebeurd.

 95. Jan Bouma 5 augustus 2012 om 10:29

  @Allen
  Ook goeiemorgen! Het is tijd voor een willekeurig fragment of bladzijde uit het Boek der Boeken (zoals dat al 2 jaar traditie is op de zondagochtend). De at random generator koos voor pg. 20. Die pg. blijkt ook een antwoord te zijn op een “strijd” die elders gevoerd wordt. Zie de laatste updates aldaar: http://villamithras.wordpress.com/2009/07/21/het-vermeende-lot-in-beeld-gebracht-en/
  Ik zoek naar aanknopingspunten met dit blog dat gaat over de “farma-maffia”. Ze zijn er. Het gaat dan om de kartelvorming; het uitsluiten van concurrentie, de marktbeheersing en vooral ook de domheid. Wil je daar iets tegen doen dan heb je nodig de subversieven en revolutionairen.
  Enfin. Vanwege dit lange intro slechts een halve pagina:
  ==
  “…De twee grootste uitgevers van het land hadden dus mijn manuscript “in de ban gedaan”; de Index is terug! Zelfs indien VO “twee maanden bedenktijd” zou hebben gevraagd zou ik ingestemd hebben mits het ingediende script in die tijd dan wel SERIEUS beoordeeld zou worden; desnoods door de filosofen als zijn, per definitie beperkende kennis niet toereikend zou zijn geweest om het op zijn betekenis en waarde te kunnen beoordelen. Evenwel…: de filosofen had ik al beledigd.. dus die kans was nihil..; en zo te horen aan de telefoon was VO ook een dom persoon. Nu is die voorgaande conclusie (‘dat hij dom is’) ook wel wat te onderbouwen wegens wat elementaire mensenkennis die je daarvoor kunt aanvoeren. VO geboren in 1974.. begint z’n ogen wat te openen in het begin der jaren ’90… “het Guirlandetijdperk…!”; (en dus gaat hij ook rustig op vakantie zonder zijn afspraken na te komen). Enige geestelijke bagage heeft zo’n “beoordelaar” toch onmogelijk kunnen opbouwen?! Hij is nauwelijks droog achter z’n oren en zit met zijn onrijpe tengels aan uw (of mijn) werk! Redacteuren zouden a) ten minste vijftig jaar oud dienen te zijn en b) een proeve van bekwaamheid omtrent hun algemene…” / zie verder pg. 21.
  ==

 96. Aad Verbaast 5 augustus 2012 om 10:50

  @Jan: dank, ik zat al uren te wachten op deze “vaste prik” op de zondagochtend (en de rest ook, want het was opvallend rustig vanmorgen hier..), maar gelukkig niet voor niets.
  Interessante invalshoek (ook in dit kader) die de @randomgenerator toevoegde aan deze discussie: de jeugd.
  Kijk, een belangrijke reden voor die maar niet aflatende ellende in diverse ‘bedrijfstakken’ die de revue al zijn gepasseerd in mijn blogs is natuurlijk dat direct na de opleiding jonge mensen direct die bedrijfstakken instromen. Jong, niets wetend en dus kneed- en masseerbaar. Om vervolgens te worden opgeleid en opgevoed door de ‘criminelen’ tot wat zij inbrengen als zijnde de norm. Tja, dan maakt het niet meer uit of ze jong of oud het voor het zeggen hebben: ze gaan sowieso hetzelfde zeggen! En dat blijft dus zo door de eeuwen heen (hebben we al eerder vastgesteld).

  Vandaar mijn eerder pleidooi om jongeren die hun opleiding hebben afgerond, eerst met pensioen te sturen. Voor een aantal jaren. Om dan vervolgens ze te verplichten te werken tot ze er bij neervallen.

  Alleen maar voordelen! Pensioenprobleem opgelost. En na jaren extra wijsheid laten ze zich minder een oor aannaaien door de gevestigde orde die per definitie corrupt blijkt te zijn.
  Je moet er maar opkomen! 😉

 97. trudy k. 5 augustus 2012 om 11:01

  @Blutch1 23.57. Eind jaren negentig kreeg ik dit boek toegeschoven http://www.stelling.nl/simpos/morgan_australie.htm dat ook gaat over de materie die jij aanstipt. Het loont zeker de moeite het bijstaande boekverslag te lezen maar het boek verhaalt hoe natuurvolkeren echt werkzame én snel werkende remedies en medicijnen ontwikkelden die eeuwen oud zijn en nimmer innovaties behoeven.

  @Aad, 23.46: = In andere woorden: het zodanig masseren en kneden van alles wat met marktverruiming te maken heeft. Dat gebeurt dan ook. En daar kan je bijzonder creatief mee zijn. Dat kan ik je verzekeren!
  + je maakt me neiwusgierig☺

 98. trudy k. 5 augustus 2012 om 11:17

  @Aad, 10.50 Ben nog aan ’t na- smilen over je droogkomische humor. “Vaste prik” is een fraaie vondst in onderhavige medicijnencontext. Ik hoop niet dat het vast pandoer wordt dat er verplicht gevaccineerd gaat worden. Je oplossing over de pensioenproblemen is hilarisch en ook al zo`n vondst. Inderdaad: je moet er maar opkomen. Je zou zo een boek kunnen schrijven. Een boek dat makkelijk wegleest voor een breed publiek en daarom als broodjes over de toonbank zal gaan.

 99. Aad Verbaast 5 augustus 2012 om 11:17

  @TrudyK: Interessant boek..
  in het oude China werd de ‘arts’ in het dorp betaald door de mensen die gezond waren. Als je ziek was betaalde je niets. Dan had hij zijn werk immers niet goed gedaan. Een bijzondere invalshoek.

  == je maakt me nieuwsgierig ==
  Ik zal een voorbeeld geven over een marktverruimende strategie.
  1. je bedenkt/creëert een nieuw ziektebeeld
  2. flink lobby-en om dat tussen de oren van zorgverleners te krijgen.
  3. als dat begint te lukken, haal je een oud middel uit de kast, en presenteert dat als werkend medicijn.

  Recent voorbeeld: ADHD. Medicijn Ritalin. Verkopen Ritalin stijgen de pan uit!
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1196241/2008/10/17/De-risico-rsquo-s-van-Ritalin.dhtml

 100. Aad Verbaast 5 augustus 2012 om 11:23

  @TrudyK: == Een boek dat makkelijk wegleest voor een breed publiek en daarom als broodjes over de toonbank zal gaan.== Dank.
  Daarom blog ik. Veel leuker dan een boek schrijven omdat je met de lezers over de inhoud kunt ‘praten’. Kom er nog maar eens om als je een boek hebt geschreven..
  En over de oplages heb ik niet te klagen 😉

 101. trudy k. 5 augustus 2012 om 13:26

  @Aad, Een boek haalt ’t niet bij een blog, ja gelijk heb je en ik had dat helaas – door mijn blinde vlek die ik de schuld zal geven(☺)- over het hoofd gezien. Een blog kan ieder moment geactualiseerd worden. Een boek wordt na lezen vaak een vergeetboek en ligt dan in de kast leesvoer voor zilvervisjes te wezen. Hierbij een on topic link die ik nog in mijn “bewaarboek” had zitten.
  http://www4nl.dr-rath-foundation.org/extras/zakendoen_in_ziekten/index.html

 102. trudy k. 5 augustus 2012 om 13:33

  @Aad 11.17 Ja, die oude Chinezen wisten het wel. Jammer dat een dergelijke invalshoek in het vergeetboek is geraakt☺ O juist, bedoel je dat. Tja, van nieuwe ziektebeelden en- niet te vergeten- bijbehorende diagnose- en behandelingsapparatuur kunnen we dankzij de moderne technologie “genieten”. En sinds bijvoorbeeld de cholesteroltest werd uitgevonden verschenen er talloze patiënten aan de horizon die opeens allemaal dringend “Zovicor”of zoiets nodig bleken te hebben. Kassa!

 103. trudy k. 5 augustus 2012 om 13:39

  @ Dat moest Zocor zijn…sorry.

 104. Mihai 5 augustus 2012 om 14:26

  @Aad
  Volgens mij hebben we een oplichter aan boord op: https://aadverbaast.wordpress.com/2012/07/24/over-afgeleide-en-ongeleide-projectielen-derivaten/#comments. Ene “Balesteros” biedt dubieuze leningen aan. Ik zou hem er even gooien voordat iemand erin trapt..

 105. blutch1 5 augustus 2012 om 14:37

  En dan te bedenken dat cholesterol blijkbaar voor oudere mensen een stof is die geheugenverlies tegengaat.
  Met Zocor en aanverwanten zijn we dus onze eigen Alzheimerepidemie aan het kweken.

 106. Aad Verbaast 5 augustus 2012 om 15:57

  @Mihai: dank voor de tip, ik zag het ook net. Inmiddels verplaatst naar de spambox.

  Rest van de reacties daarna van zowel jou als @Jan over verder mogelijke misverstanden er ook maar even er uit gegooid. Niet naar de spam-box maar naar het ronde archief, met jullie/uw welnemen 😉

 107. Mihai 5 augustus 2012 om 16:05

  @Aad
  Graag gedaan. Die lui, dat is echt tuig. Ennu..zoals gezegd was het maar een grapje, en ik heb echt wel ergere dingen hier gezien. Maar goed er meteen met een strafzaak wordt gedreigd, krijg ik het ook wel even benauwd.

 108. Aad Verbaast 5 augustus 2012 om 16:06

  @Mihai: en die epidemie is al aan de gang. Inmiddels een paar medicijnen (exelon, reminyl) daarvoor die een vaag effect vertonen (vertraging slechts) bij ongeveer 5-10% van de mensen. Placebo’s werken beter.
  Worden wel massaal en langdurig voorgeschreven door de ‘specialisten’. Veel bijwerkingen ook nog want het is zwaar spul, dus meteen een lading extra pillen erbij om het maag- darmstelsel kalm te houden.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1201884/2008/12/04/rsquo-Reclame-Alzheimer-misleidend-rsquo.dhtml
  Ook zo’n voorbeeld uit de farma-maffia..

 109. Mihai 5 augustus 2012 om 16:22

  On-topic: Mijn broertje zat in een moeilijke periode (afgestudeerd, wat moet ik met leven). Niet erg, zeg maar een de 2e pubertijd die veel studenten hebben. Voor je het wist zat hij bij een psycholoog, kreeg slaapmiddelen en Xeroxat. Resultaat: passiviteit, minder positieve prikkels, een neerwaarste spiraal. De psychotherapeut deed eigenlijk niets concreets, liet hem zo lang mogelijk aan het lijntje totdat hij zijn eigen geklaag zelf kotsbeu was.

  Als hij nu even niet zo goed gaat en naar de huisarts gaat duurt het maar 5 minuten (“Ik slaap niet zo goed dokter”, “Hoe komt dat?”, “Ik ben gespannen”, “Dat begrijp ik, ik schrijf wel even een recept”) of hij heeft weer recepten voor die handel (slaapmiddelen moeten nu wel betaald worden overigens). Terwijl ik zou zeggen: Joh, ga eens even lekker het bos in en hak een boom om.

  We hebben het hier dus nog niet eens gehad over de door- en door verotte “bedrijfstak” van de “psychische bijstand” (niet psychiatrisch). Een Afrikaanse hoogleraar met wie ik bevriend ben vindt dat de decadentie van ons een “slap”, “bang” en “zelfgeobserdeerd” volk aan maken is.

 110. Mihai 5 augustus 2012 om 16:39

  Oh ja, hij zei ook nog “zelfingenomen” en “klagerig” (da’s dan weer een puntje voor blutch1)

 111. Aad Verbaast 5 augustus 2012 om 18:31

  @Mihai: hoe kan je nou van een psycholoog medicijnen voorgeschreven krijgen? Mag niet, en dat is maar goed ook trouwens. Afgezien daarvan: deze keer de farmaceutische industrie. De GGZ heb ik al eens onder handen genomen “Graaiers, Gauwdieven en Zakkenvullers”. Meer kan ik er niet van maken. De rest doet daar niet voor onder overigens.

 112. Anouska 5 augustus 2012 om 18:51

  Antibiotica en resistentie : http://www.wetenschap24.nl/programmas/labyrint/labyrint-voor-de-tweede-fase/antibiotica-en-resistentie-.html
  Plofkippetje? Plofsector? Goed stuk Aad!
  Hersenschimmen van Bernlef misschien gelezen?

 113. Aad Verbaast 5 augustus 2012 om 19:19

  @Anouska: ook al zo’n verhaal. Wat daar allemaal mee wordt uitgehaald is natuurlijk ook helemaal niet te filmen. Werken aan de ondergang!

  == hersenschimmen == staat in de bibliotheek hier. Die inmiddels redelijk omvangrijk is op dit onderwerp. Dagelijks aan de orde in mijn zeer nabije omgeving.

 114. Jan Bouma 5 augustus 2012 om 19:58

  Gezien gisteren in het NOS-Journaal een ingewikkelde structuur voor de toelating en financiering en ontwikkeling van (nieuwe) medicijnen. Er moet een Centraal Europees Bureau komen dat die hele gang van zaken moet gaan regelen. Gelet op de onduidelijke structuur staat voor mij al vast dat de transparantie en concurrentie er wel onder zullen lijden. Waarom worden er geen knopen doorgehakt die aan die schimmigheid een einde maken?

  @Aad
  Jij hebt daadwerkelijk te maken gehad met die NZa. Waarom worden je verbeteringen (die geaccepteerd zijn) niet publiekelijk door alle betrokken instanties bepleit?

  Zomaar wat vragen.
  Feit zal wezen dat je “in alle duidelijkheid”
  niet kunt stelen als de raven. 🙂

  Tot morgen!

 115. Mihai 5 augustus 2012 om 19:58

  @Aad
  Correct. De psycholoog is geen arts en kan deze middelen ook niet voorschrijven. Het is mijn wellicht ongelukkig formulering “Voor je het wist zat hij bij een psycholoog, kreeg slaapmiddelen en Xeroxat”. Duidelijker was geweest: “Voor je het wist kreeg hij slaapmiddelen en Xeroxat en zat hij bij een psycholoog”. De huisarts schrijft voor laat dat duidelijk zijn.

 116. King Billy 5 augustus 2012 om 21:32

  http://www.investor.bayer.de/
  10% winststijging, 7.2% omzetstijging, topper is een medicijn tegen Alzheimer. 500 miljoen gereserveerd voor rechtszaken.
  Drie divisies, mensen, dieren, agri. De laatste voedsel dus. Voor mensen en dieren.
  Topman is een Nederlander, Marijn Dekkers, http://www.bayer.de/de/dr.-marijn-dekkers.aspx
  Links een kolom ‘Special Interests’ Geeft een inkijkje hoe de marktcommunicatie is georganiseerd.

 117. Anouska 5 augustus 2012 om 22:08

  Zoals ook vanalles al in muziek aan de orde is geweest: Beth Hart I don’t nee no doctor http://www.youtube.com/watch?v=KcLqOfMuEIs&feature=related
  Rockpalast … 😉

 118. Aad Verbaast 5 augustus 2012 om 23:14

  @King Billy: ik zet hier even je reactie die je in het verkeerde blog (vorige) had neergezet. Belangrijke link, die maar weer eens de boodschap van deze blog onderbouwd!!!!!
  Hier je reactie:
  ==

  King Billy 5 augustus 2012 om 22:09

  Rapport, februari 2011. USA. Pharma industrie belazert de overheid nog meer dan de defensie industrie.
  “A study released last month has found that pharmaceutical companies now pay more in False Claims Act settlements and penalties than any other industry, displacing the defense industry as the nation’s most prolific defrauder. In the past five years alone, pharmaceutical companies have paid $14.8 billion (that’s billion with a “b”) to the federal and various state governments in settlements and penalties, largely associated with the illegal off-label marketing and deliberate overcharging for drugs.”
  http://www.canhr.org/stop-drugging/archives/604

  ==
  Ik voeg nog maar even een extra quote toe uit de link die je gaf:
  == the study’s authors found that Big Pharma’s practices are a “danger to public safety,” ==

 119. King Billy 5 augustus 2012 om 23:39

  Thx, @Aad Verbaast. Trouwens nog veel meer interessants te vinden onder ‘pharma+defense industry’……

 120. Aad Verbaast 6 augustus 2012 om 00:29

  @Anouska: dank voor de muzikale omlijsting 😉

  @Mihai: is daar ook geen misverstand over. Ook aan de huisartsen rol in deze kan nog veel aan gedaan worden denk ik. 10 minuten (als je dat al krijgt, waarvan een paar minuten het dossier bijwerken, recepten schrijven, maar kan in de resterende tijd wel een zuivere diagnose stellen en doordenken wat de beste behandeling is?
  Geen wonder dat sommigen denken dat ze alles-kunners zijn..

 121. Aad Verbaast 6 augustus 2012 om 01:03

  @King Billy: 21:32: dank. Ik kan zo gauw even niet vinden welk alzheimer medicijn dat is… ??

  Maar wel het volgende (ook voor @TrudyK ten aanzien van ‘creatief’ aan marktverruiming doen..).
  De meest gebruikte medicijnen voor alzheimer zijn exelon en reminyl. Ik schreef hierboven al dat de effecten zeer beperkt zijn (kleine groep en van korte duur, max 6 maanden beetje vertraging van het proces, nooit verbeteringen) en het zware medicijnen/vergiffen zijn (zie bv bijsluiter: http://www.consumed.nl/medicijnen/5950/Reminyl%C2%AE)

  Nu had ik over dit medicijn een discussie met een van de topmensen zo niet dé topman in Nederland op het gebied van Alzheimer prof. Scheltens van de VU.
  Mijn vraag: als onderzoek uitwijst dat het middel maar een mogelijk vertragend effect heeft van 6 maanden, waarom wordt dan (bij de mensen die het kunnen verdragen) dit middel jarenlang (vaak tot hun dood, zeg 10 jaar) voorgeschreven?
  Zijn antwoord: wij blijven het ook voorschrijven omdat we de indruk hebben dat als we stoppen met het toedienen van het medicijn, er een extra terugval ontstaat die het effect van die maanden ‘winst’ weer te niet doet..
  ………….

  Vat je hem? Ideaal natuurlijk als je als industrie (lopen daar de deur plat natuurlijk) de artsen het idee kunt geven dat dat wel eens zo zou kunnen zijn. Mogen ze niet claimen, want er is geen wetenschappelijk bewijs dat die terugval ook daadwerkelijk optreedt als je stopt, maar daar fiets je dan wel omheen als artsenbezoeker.
  Als dat lukt (en bij de meesten lukt dat) verkoop je dat middel (niet goedkoop) in plaats van een maandje of 6 wel gemiddeld 10 jaar! En ze hebben je bij de lurven natuurlijk: eenmaal begonnen zou je moeten doorgaan, anders was alles voor niets! 10 jaar vergif slikken voor niets..

  Omzet op dat middel is dan 20 maal vergroot!!!! Inclusief natuurlijk alle extra middelen die erbij komen om de bijwerkingen en verdere ontstane ellende weer te behandelen…

  Ik kan me er nog kwaad overmaken als ik het opschrijf!!!! 👿 👿

 122. Aad Verbaast 6 augustus 2012 om 01:04

  @King Billy: 23:39: dank voor de tip, ik ga eens neuzen.. Morgen 😉

 123. King Billy 6 augustus 2012 om 08:08

  En dit is alleen India:
  Alleen Piramal in India exports 2011 $13,2 miljard. 2014 forecast $25 miljard. Hersenkrakende patenten oorlog, marktafscherming, accreditatie oorlog, Europese Commissie, nieuwe EU richtlijnen, USA, FDA. Een regelrechte thriller. Kan niet anders dan lijken in en uit de kast.

  http://economictimes.indiatimes.com/news/news-by-industry/healthcare/biotech/pharmaceuticals/piramal-healthcare-buys-bayer-ags-potential-alzheimer-drug/articleshow/12685628.cms
  “Florbetaben is racing with similar Alzheimer’s imaging agents from global pharmaceutical companies such as Eli Lilly and Co, Pfizer Inc and General Electric Co to enter a global market estimated at anywhere from $1 billion to $5 billion.”

  http://economictimes.indiatimes.com/news/news-by-industry/healthcare/biotech/pharmaceuticals/Generic-business-may-hit-drug-exports-of-Indian-firms-like-Cipla-and-Natco/articleshow/15332847.cms

 124. trudy k. 6 augustus 2012 om 09:25

  @Aad, 01:03 Ben diep geraakt voor je rake inzichten in het reilen en zeilen en de werking van….etc. Het komt er hoogstwaarschijnlijk domweg op neer dat talloze patiënten onbewust en goedgelovend aan hun eigen vergiftiging en dood mogen meewerken en betalen. Ik vermoed dat er relatief gezien veel te weinig mensen dit hebben ontdekt en er nóg veel minder mensen zijn die- zoals jij- de know how in huis hebben om de procedure te kunnen ontmaskeren….Wat je al schreef: het knapste jongetje van de klas…. en mag ik eraan toevoegen: het knapste jongetje datv zelfs te dom is om zijn dubieuze rol in het mensonterende spel te doorzien…

 125. trudy k. 6 augustus 2012 om 09:27

  …aanvulling, ik bedoel :te kunnen ontmaskeren èn pareren met feiten”. Excuus.

 126. Jan Bouma 6 augustus 2012 om 09:37

  @King Billy
  @Aad
  Indien de totale wereldomzet van de farma-maffia ca. 650 miljard dollar bedraagt betekent dat per wereldbewoner ca. 100 dollar p.p. Maar het zal duidelijk zijn dat een gemiddeld gezin van 4 personen in een ontwikkelingsland uiteraard geen 400 dollar zal besteden aan de farma-maffia.
  Het zou een goede zaak zijn dat aan de onevenredige besteding van de farma-maffia gelden – het rijke Westen is natuurlijk grootafnemer van het budget – paal en perk wordt gesteld.

  Nu zou het ook een goede zaak zijn dat die overheveling – macro-economisch gezien – van de farma-gelden ten goede komt aan de misdeelden.

  Wat ook een goede zaak zou zijn is het liberaliseren van de productie. Als het lokale geproduceerde medicijn voldoet aan algemene te stellen toelatingscriteria wordt m.i. ook de monopoliepositie doorbroken van de farma-maffia. Opvallend is dat (blijkbaar) “de politiek” hierin niet bepaald voorop loopt om die toestand te bewerkstelligen. Logisch! Ook onze politieke representatie blijkt corrupt. By the way… wie herinnert zich nog het “briefje van Bolkestein aan Els Borst..?”

 127. Aad Verbaast 6 augustus 2012 om 09:41

  @King Billy: dank voor de links. 2 dingen lopen hier door elkaar: de generieke (patentvrije) medicijnen en de de massale (goedkope) productie in India van medicijnen waarvan de gevestigde niet Indiase farma-industrie beweert dat die niet patentvrij zouden zijn. Ik wees daar al eerder op in mijn reactie hierboven van 4 augustus 2012 om 10:46. Levy maakte er een keer een uitzending over (2 zelfs, zie link daar). Geeft een goed beeld van de problematiek.

  2e onderwerp: Alzheimer problematiek. Staat nog in de kinderschoenen. Men is er nog niet eens achter wat de precieze oorzaak is van deze slopende ziekte. Laat staan een remedie te hebben hoe die te kenteren. De industrie zit er wel bovenop, want als je wat kunt vinden dan ben je natuurlijk spekkoper in deze groeimarkt. Nederland 250.000 mensen. Snel groeiend.

  Ook hier veel onderzoek naar het vroeg kunnen detecteren van de ziekte (bij voorkeur ruim voordat de verschijnselen zich openbaren). Bayer heeft kennis verkocht aan Piramal die in dit kader past (imaging technololgy PET scans).
  Allemaal nog in de kinderschoenen.
  Past ook precies in de marktverruimeinde strategieën. Je voelt het al aankomen. Kan ik iemand aanpraten dat die een potentiële kandidaat is voor deze ziekte, dan is het een kleine stap die een medicijn aan te smeren die de ontwikkeling van deze ziekte misschien (is al genoeg) zou kunnen tegenhouden.
  Daar krijgt de farmamaffia natuurlijk natte dromen van: iedereen een kast vol pillen die geslikt worden om te voorkomen dat je ziek wordt!
  Marketing kunstje afgekeken van de voedingsmiddelen industrie, met hun “gezondheidsproducten” en de voedingspreparatenindustrie..

 128. Aad Verbaast 6 augustus 2012 om 10:00

  @Jan: == liberaliseren van de productie:== ook al weer zo’n onderwerp ook in het licht van de bovenstaande reactie over India.
  De politiek (EC) is voor het karretje gespannen van de grote farma-boys om India te verplichten een patentwet op te nemen voor medicijnen. Normaal zijn patenten 10 jaar geldig. Maar dat is ze nog niet genoeg. De politiek gaat zelfs achter die maffioso staan door het met ze eens te zijn dat ze een “data-exclusiviteit” krijgen van 20 jaar.
  Dat betekent dat ze hun data (van bijvoorbeeld klinische testen) 20 jaar lang niet hoeven te openbaren. Wat weer betekent dat als het patent is afgelopen (en het dus een generiek medicijn kan worden) die producenten alsnog klinische testen moeten gaan uitvoeren om te bewijzen dat het medicijn werkt. Via de achterdeur dus minimaal tien jaar extra patentbescherming!
  Lees ook bv: http://www.artsenzondergrenzen.nl/projecten/themapaginas/e-mailacties/handen-af-vraag-en-antwoord.aspx

  En ja, die “Beste Els” briefjes herinner ik me nog.. http://www.youtube.com/watch?v=HcVQQj5YqhY

 129. blutch1 6 augustus 2012 om 10:10

  En als het patent op een tablet verloopt maak je er een capsule van en krijg je opnieuw een patent. Als dat verloopt kun je er nog een drankje van maken en opnieuw patent krijgen. En reken maar dat de capsule “beter werkt” dan de tablet en het drankje weer beter dan de capsule.

 130. Aad Verbaast 6 augustus 2012 om 10:14

  @TrudyK: Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. Er zijn ook heel nuttige dingen geïntroduceerd door de farmaceutische industrie. Maar dat betekent niet dat je daardoor een vrijbrief mag krijgen om dan ook maar alles uit te halen om de gierende winsten nog verder te maximaliseren ten koste van anderen. Geldt voor de banken net zo.
  En ik kan me daar wel over opwinden ja. Keihard aanpakken dus die handel als ze over de scheef gaan! Zeker in deze bedrijfstak omdat het hier direct om levens en welzijn van mensen gaat.

  Ik refereerde er al eerder aan:”als je iets kan bedenken, is het waarschijnlijk al gebeurd” (marketingstrategieën bijvoorbeeld op het gebied van marktverruiming). En jawel hoor: even zoeken en de voorbeelden staan breed uitgemeten op het internet..
  Blijft een bende en een rotzooi!

 131. Aad Verbaast 6 augustus 2012 om 10:18

  @Blutch1: je bent de zetpil nog vergeten 😉

  Ook trouwens wel aardig in dit verband: “de gifpil”.
  Is een ‘medicijn’ tegen vijandige overnames..
  http://en.wikipedia.org/wiki/Shareholder_rights_plan

 132. Burro 6 augustus 2012 om 11:25

  Ongeveer anderhalf jaar geleden werd er veel aandacht besteed in de media aan het al dan niet terecht voorschrijven van enorme hoeveelheden anti-cholesterol middelen. (Statines?) Je hoort er momenteel niets meer over, maar ook dit is een voorbeeld waar de industrie op een m.i. maffia-achtige manier de markt en dus ons allen beduveld. Ik slik die troep zelf ook. Angst speelt mee. Stel je voor, dat als ik stop…. Hierdoor zijn die praktijken des te verwerpelijker. Ze maken ook nog misbruik van de onwetendheid van de patiënten.

 133. blutch1 6 augustus 2012 om 11:34

  @Burro, weet dan wel dat die statines in de loop der tijd steeds eerder werden voorgeschreven. De cholesterolgrens lag eerst op 7,5 en is steeds verder verlaagd zodat de markt exponentieel groeide. Maar je slikt het om cholesterol te verlagen om hoge bloeddruk te voorkomen dat zou kunnen leiden tot een infarct. Nu is van het bestrijden van hoge bloeddruk al bekend dat het effect er wel is, maar waarschijnlijk meer bijwerkingen oplevert dan dat het een groot effect heeft op het aantal infarcten. En nu slik jij iets dat die hoge bloeddruk moet voorkomen.
  Overigens merkte ik al eerder op dat voor oudere mensen een hoger cholesterol wenselijk is omdat dit Alzheimer tegengaat.
  Al deze onderzoeksresultaten zijn terug te vinden op internet.

 134. Burro 6 augustus 2012 om 11:43

  @blutch1; Dank voor de info. Ik lees niet uit jouw reactie, dat je het met me oneens bent over de manipulerende werkwijze van de industrie. Trouwens, nu weet ik nog niet waar ik goed aan doe. Stoppen of doorslikken? 😉

 135. blutch1 6 augustus 2012 om 11:49

  @Burro, je moet mij niet geloven. Zoek het zelf op en beslis dan.

 136. Aad Verbaast 6 augustus 2012 om 11:51

  @Burro en @Blutch1 (en @allen uiteraard): al bladerend door de krochten van het internet kwam ik deze indrukwekkende verzameling tegen vol met artikelen over de “BIg Pharma”.
  Lees, scan en huiver. Staan vele voorbeelden in hoe het werkt in deze wereld..
  http://www.leefbewust.com/themas/bigpharma.html

  De farma adepten zullen natuurlijk zeggen: eenzijdige informatie. Uiteraard. Maar veel meer tegenwicht is hard nodig! Wat een bende!

 137. blutch1 6 augustus 2012 om 12:19

  Misschien is het aardig om dit boek eens te lezen
  Knock, ou, Le triomphe de la médecine.
  Theaterstuk van Jules Romain 1923

 138. Aad Verbaast 6 augustus 2012 om 12:50

  @Blutch1: ik heb het even moeten opzoeken. Toepasselijk in dit kader 😉
  http://www.boekmeter.nl/book/25143/

 139. Anouska 6 augustus 2012 om 14:53

  Treffende links en uitleg 😉 ik hoop natuurlijk ook dat niet iedere arts over 1 kam wordt geschoren…
  Alhoewel we eens bij de apotheek kwamen en die niet goed begreep dat een arts ons zulke tegenstrijdige recepten had voorgeschreven…

 140. Aad Verbaast 6 augustus 2012 om 15:50

  @Anouska: dan doet die apotheker tenminste nog zijn werk. Kom er nog maar eens om!

 141. Anouska 6 augustus 2012 om 16:01

  Het was een hele bijzondere apotheker 😉 maar sommige oudere artsen he… je zou ze soms best eens bij de lurven pakken… en daar heeft de jongere generatie dan weer last van … die het wel goed bedoelen maar weer ingepakt worden met mooie praatjes over allerlei wonderrecepten en medicijnen… man… pijn in je buik krijg je ervan… vooral de links van King Billy op je vorige post waren verhelderend… ik had voor hem ook een muziekje maar dat kon hij niet bekijken, het was Green Eyes van Coldplay 😉

 142. trudy k. 6 augustus 2012 om 16:03

  @Aad / allen, Wat niet weet wat niet deert? Dit gaat over tandartsbehandelingen waarbij de patiënten onverwachts nare tot zeer ernstige bijwerkingen kregen. Oorzaak was in alle gevallen de bijwerkingen van het verdovingsmiddel articaïne welk tegenwoordig gebruikt wordt inplaats van het vertrouwde lidocaïne. Bij laatsgenoemd verdovingsmiddel zou het te lang duren tot de verdoving intreedt maar articaïne werkt supersnel. Lees daartoe ook bijgaande tekst onder de video en let daarbij speciaal op “cumulatieve” effecten. Onderaan deze tekst staan de “niet- misselijke ( of juist wel misselijke) bijwerkingen welke staan vermeld op de bijsluiter. Maar ja, wie vraagt de tandarts voor het verdovingsprikje om een bijsluiter. Soortgelijke bevindingen zijn ook bij tv programma Radar geweest. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. http://www.youtube.com/watch?v=eVUw6vE1MUc&feature=related

 143. Aad Verbaast 6 augustus 2012 om 17:31

  @Anouska: als je tijd hebt, blader dan even door de link die ik gaf of 11:51. Mag je wel een familiedoos valium opentrekken voordat je weer naar een dokter gaat..

 144. Aad Verbaast 6 augustus 2012 om 17:44

  @TrudyK: verbijsterend dat filmpje. Ik zal toch eens aan mijn tandarts vragen wat hij gebruikt.
  Laat ik nu toch al een tandartsen fobie hebben, wordt alleen maar meer.
  Vroeger was het bij boerenfamilies nog wel eens gewoonte dat de kinderen bij hun trouwen als kado een kunstgebit kregen. Het idee er achter was dat je dan je hele leven niet meer naar de tandarts hoefde: een geweldige besparing! 🙄

 145. Anouska 6 augustus 2012 om 17:45

  @Aad, ik kom liever niet bij die lui, maar soms heb je pijn in de buik… en krijg je zowel lactulosestroop Sandoz als Molaxole voorgeschreven… de tegenstrijdigheid kan je bezig houden … en die link had ik bekeken in vogelvlucht … 😉 ernstig dat hier op ons plein waar de kleine kindjes spelen strippen Ritalin liggen … door oudere kindjes gebruikt voor hele andere doeleinden …

 146. Aad Verbaast 6 augustus 2012 om 17:47

  @Anouska: == door oudere kindjes gebruikt voor hele andere doeleinden …== je maakt me nieuwsgierig. Voor welke doeleinden?

 147. Anouska 6 augustus 2012 om 18:00

  Ritalin staat ook bekend als stimulerend… een soort drugs … kijk zelf nog even goed je link van 11.51 na 😉 de tegenstrijdigheid…

 148. blutch1 6 augustus 2012 om 18:01

  Hoezo, er liggen strippen Ritalin? Raap je die niet op dan?

 149. Anouska 6 augustus 2012 om 18:43

  @Blutch1 wat dacht je zelf, lege strips weliswaar? niet dat die youngsters hier aan ons plein daar aan mogen komen, van mij niet tenminste … , leeg of vol…
  Voor allen: zijn we niet allemaal op zoek naar Neil Young Peace of Mind? http://youtu.be/4vADIWgcQ1I

 150. blutch1 6 augustus 2012 om 18:54

  Bij mij heet dat lege Ritalinstrippen. Het kan zeikerig klinken, maar je wekt de indruk dat kleine kinderen zo de pilletjes kunnen oppakken. Nu blijkt het niets meer te zijn dan andere rommel dat er op het plein ligt. Ook de moeite waard om even op te ruimen.

 151. Anouska 6 augustus 2012 om 19:07

  We kunnen overal over zeiken… rommel is overal … opruimen doen we steeds … en soms komen we weer nieuwe rommel tegen …dus we blijven bezig 😉

 152. trudy k. 6 augustus 2012 om 20:07

  @Aad 17.44 , Het bestaat helaas en ’t is toch wel goed om te weten. Zal je bij je eerste verdoving nog niets of niet veel merken, door het cumulatieeffect kan dat misschien na twee, drie of vier behandelingen gebeuren. Het lichaam protesteert kennelijk tegen overdoses van dergelijke sterkwerkende stoffen. Restatoffen van chemische medicijnen worden over het algemeen, zoals je naar ik vermoed, wel zult weten, door het lichaam zeer slecht en pas over langere tijd afgebroken. Allternatieven voor lidocaïne ( uit de cactus geëxtraheerd) worden nog niet zo heel erg lang gebruikt. Ik vroeg aan mijn tandarts welke verdoving ze in hun praktijk bij een wortelkanaalbehandeling gebruikte. Ik had er namelijk al twee achter de rug en heb, toen ze vertelden dat zij een heel goede verdoving gebruikten namelijk articaïne, bedankt voor de vervolgbehandeling. “Je hebt zeker naar Radar gekeken”, zei toen de ene tandarts. Had ik dus niet maar een you tube had ik wel bekeken. “Radar vertelt complete onzin”, zo sprak toen de tandarts….en dat terwijl in dat programma deskundigen en tandartsen aan het woord waren geweest.
  Ik las ook je link over het middel tegen de ziekte van Alzheimer, met name over de werkende stof daarin genaamd Galantamine. Een alkaloïd dat uit sneeuwklokjes wordt gewonnen(..) dus puur natuur. Wat wordt er dan invredesnaam aan toegevoegd dat de bijwerkingen zo erg kunnen wezen. He tmiddel is erger bijna dan de kwaal. Kun je nog beter een aftreksel van sneeuwklokjes innemen…

 153. Jeetjemina 6 augustus 2012 om 23:36

  Ik word hier zo giftig van dat ik weer een handjevol pillen moet nemen om rustig te blijven!
  Gr eva

 154. Aad Verbaast 7 augustus 2012 om 00:39

  @TrudyK: de artsenij onderling is het ook vaak niet eens zo blijkt maar weer als ik lees hoe je tandarts reageert. Allemaal haantjes die ergens de tanden in zetten. Ik zou maar een andere tandarts nemen, heb je misschien al gedaan.
  Lange termijn effecten: ja, dat wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Neem het DES schandaal.

  sneeuwklokjes: puur natuur kan ook levensgevaarlijk zijn en is dus niet altijd een garantie dat het ‘dus’ gezond is.

 155. Aad Verbaast 7 augustus 2012 om 00:41

  @Eva: je zou er inderdaad doodziek van worden. “Laat je niet kisten” is misschien in deze context wel een passend advies 😉

 156. blutch1 7 augustus 2012 om 08:56

  Misschien zou de discussie aan kwaliteit winnen als we beseffen dat geneeskunde geen exacte wetenschap is, maar eerder een empirische zoektocht waarbij vallen en opstaan hoort. En ja, in elke beroepsgroep zijn er idioten. Daarbij bewijst een titel ook niet dat je kunt nadenken. Programmamakers die artsen interviewen hebben zelf ook geen idee of ze een goede te pakken hebben of een die graag met zijn snuit op de televisie verschijnt. De titel professor zegt niet dat dat de beste is, maar vaak wel dat dat degene met de minste vijanden is. Als je er vanuit gaat dat je naar een arts gaat voor advies, je krijgt dat en het bevalt je niet, ga dan niet klagen over die dokter, maar volg gewoon het advies niet op.
  Natuurlijk gaan er dingen fout, maar het besef dat niet voor alles een oplossing is mag ook wel eens doordringen.
  En een beetje vertrouwen, dat een arts het meestal toch echt beter weet dan iemand die op internet wat rondgestruind heeft, kan ook geen kwaad.

 157. Aad Verbaast 7 augustus 2012 om 09:26

  @Blutch1: sympathieke relativerende woorden van je. En voor een groot deel kan ik het onderschrijven.
  Maar dat laat onverlet dat dit blog (en de discussie eronder) zich met name toespitst op enkele vermaledijde praktijken die door de “Big Pharma” worden uitgeoefend die grenzen van het betamelijke overschrijden. De uitgedeelde boetes komen er niet omdat “geneeskunde geen exacte wetenschap is”, maar omdat vastgestelde regels met handen en voeten overschreden zijn. Geen incident zo blijkt. Letterlijk en figuurlijk levensgevaarlijk in deze bedrijfstak.

  En wat kan je daar als eenvoudige burger aan doen? Niet veel. Mopperen, kritisch blijven, en blij zijn dat er internet is waarop veel informatie te vinden is waar andere “eenvoudige burgers” ervaringen delen zodat je de informatie die je krijgt van de artsen ook eens tegen een kritisch daglicht kunt plaatsen. 🙄

 158. blutch1 7 augustus 2012 om 09:34

  @Aad
  Dat ben ik met je eens, maar het leek af te glijden naar geklaag over alles en iedereen.
  Aanvankelijk dacht ik dat internet een reuzegoed middel was om informatie op te zoeken, maar ik heb wel gemerkt dat er een ontzettende hoeveelheid rotzooi op staat.

 159. King Billy 7 augustus 2012 om 09:41

  Zo is dat, @Blutch1. Met name de laatste zin bevalt, als ik denk aan de woordvoerders voor gezondheidszorg in de 2e Kamer.
  Niettemin, het begint voor een belangrijk deel al in de keuken, zoals sigarenrokende Winston Churchill reeds opmerkte, “You shall offer something good to your body, so that the soul feels well to live in it.”

 160. trudy k. 7 augustus 2012 om 09:50

  @Aad en Blutch1, Helemaal met jullie eens. Het is een feit dat er overal kaf tussen het koren zit. Dat heb ik diverse keren ook bij mijn reactie vermeld maar het zal toch niet de bedoeling zijn dit bij elke reactie te vermelden. Als ik voor mijzelf spreek dan worden “slechts” excessen aangeroerd. De goeden moeten onder de kwaden lijden. Vakbroeders die het metier voor hun collegae bezoedelen mogen best even in de kijker worden gezet, zij het nog anoniem ook. Wie de schoen past trekke hem aan en bij deze hulde voor de hopenlijk grote groep goedbedoelende artsen.

 161. Aad Verbaast 7 augustus 2012 om 09:52

  @Blutch1: internet is nog steeds een reuzegoed middel om informatie op te zoeken. Ik zou niet weten wat te doen zonder. Maar ook hier is het wel een zekere kunst om het kaf van het koren te kunnen scheiden. Waar niet zou ik zeggen. Daarbij geef ik wel meteen toe dat het niet mijn stijl van bloggen is om te proberen alle nuances van de wereld te beschrijven. Ik neem liever stelling. En dan hoor ik wel of deze onzinnig is of niet in de reacties. Tot nu toe is dat wel meegevallen overigens 😉

 162. trudy k. 7 augustus 2012 om 09:53

  Het correcte(re) woord was goedwillende of nog beter integere artsen. Kon niet meer corrigeren maar bij deze dan.

 163. Aad Verbaast 7 augustus 2012 om 09:55

  @King Billy: het zijn volksvertegenwoordigers en doen er alles aan om dat te bewijzen. Onder andere door te laten zien dat ze slecht geïnformeerd zijn, en veelal afgaan op een of ander berichtje uit de media. En daar natuurlijk niet gehinderd door enige voorkennis daar direct een mening over hebben!

  @TrudyK: eens! Ik ben persoonlijk inmiddels wel zo ver dat ik met een gezond wantrouwen er niet meer van uitga dat ik te doen heb met koren. Ook niet per definitie met kaf trouwens.

 164. blutch1 7 augustus 2012 om 10:03

  @Aad
  Het lastige ervan is dat je ergens al verstand van moet hebben om het kaf van het koren te kunnen scheiden. Dat viel me ook al op bij de discussies over het onderwijs waarin gesteld werd dat je niet alles hoeft te weten omdat je het kunt opzoeken. Buiten een zeker raamwerk kun je niet en daarvoor moet je toch al een hoop dingen weten. Al was het maar om te kunnen vergelijken.

 165. Aad Verbaast 7 augustus 2012 om 10:15

  @Blutch1: ook weer waar. Even er van uitgaand dat kaf iets heel anders is dan koren, begint het opbouwen van kennis met de constatering dat er meerdere kanten aan een medaille zitten.Slechts afgaan op een enkel bericht (ook in deze context) en die als waar accepteren omdat je geen andere informatie hebt blijkt grote risico’s met zich mee te dragen.
  Om het simpel te houden: het verplicht stellen een bijsluiter bij te voegen bij een medicijn was een belangrijke stap voorwaarts. Dat vervolgens die bijsluiter niet altijd de waarheid afdekt is dan een tweede orde probleem. Kun je vervolgens (in die wetenschap) weer verder zoeken 😉

 166. Jan Bouma 7 augustus 2012 om 10:45

  @Aad…
  Over die “bijsluiters” nog dit. Er wordt gesteld “bent u allergisch of reageert u negatief op dit geneesmiddel” neem het dan niet of vraag uw arts. Hier gaat “the prove of the pudding and the eating” toch vooraf nietwaar? M.a.w. ik ga een medicijn uitproberen.. maar ik moet anderzijds ook weer uitproberen of het schadelijke bijwerkingen heeft. En tijdens “het uitproberen stierf de patiënt”. Krankjoreme bijsluiters dus.

  ps
  iets anders; en terzijde
  Had zojuist de verbalisant in 1e aanleg aan de lijn m.b.t. mijn strafaangiften tegen een corrupte overheid.. rob.van.den.brink@utrecht.politie.nl . Hij heeft mijn zaak nu geponeerd bij ene meneer Van Donselaar te Leusden die kennelijk gaat over “milieudelicten en een corrupte overheid”. “Benne leuke dinge voor de mernsen om te weten..” Volgende week meer. Ondertussen is het Parket van het OM te Utrecht in opdracht van de Rechtbank Utrecht ook bezig… 🙂

 167. blutch1 7 augustus 2012 om 10:52

  Zoals bij de magnetron. Het drogen van uw kat in de magnetron kan ernstige gevolgen hebben.

 168. Aad Verbaast 7 augustus 2012 om 11:01

  @Jan: niet onlogisch natuurlijk. Je kan knap ziek worden van medicijnen! In dat geval dus onmiddellijk stoppen, en overgaan op een andere variant. 😉
  Voor de rest (zie de lijst bijwerkingen) blijft het deels een loterij natuurlijk. Maakt het leven (voor zolang daar nog sprake van is) best wel spannend.

  OM: ben benieuwd. Ik geloof het pas als ik het zie.

 169. Aad Verbaast 7 augustus 2012 om 11:11

  @Blutch1: in een vorig leven had ik van doen met de vermarkting van diathermie apparatuur. Kort omschreven als snijden in mensen dmv hoogspanning. Standaard in elke operatiekamer.
  Voor de introductie van een nieuwe generatie apparatuur moeten er uiteraard klinische testen worden uitgevoerd (510K FDA).
  De “regulatory affairs” afdeling van het bedrijf controleert nauwkeurig of het protocol daarvoor wel aan alle regels voldoet. So far so good..
  Die schreven (o.a.) voor dat de artsen een document moesten ondertekenen dat er geen schade aan de patiënt mocht worden aangebracht. Bijzonder: het is een vlijmscherp ‘mes’!!

  Ook bijzonder: in Nederland hoeft voor dergelijk apparatuur helemaal geen klinische testen te worden uitgevoerd. Een Kema keur is genoeg. Komt er in feite op neer dat er gecontroleerd wordt of er wel een goede stekker aan zit. 🙄

 170. Aad Verbaast 7 augustus 2012 om 11:43

  @King Billy: geheel off-topic, maar ja, alles heeft met alles te maken dus..:
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/08_augustus/07/economie/plannen-voor-bankunie-midden-september-klaar.xml
  11 september, een dagje voor 12 september. Kan niet toevallig zijn..

  Hard nodig ook iets te doen aan die bankenmaffia:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/08/07/aandeel-standard-chartered-keldert-na-beschuldiging-witwassen-iraans-geld/

 171. blutch1 7 augustus 2012 om 11:51

  @Aad
  en die apparatuur moest met een aparte aarde geaard worden, dus niet erbij in het stopcontact. Dat die aparte aarde achterom weer naar het stopcontact liep viel niemand op.

 172. Aad Verbaast 7 augustus 2012 om 11:56

  @Blutch1: is mij ook nooit opgevallen!

 173. Anouska 7 augustus 2012 om 13:20

  Wel jammer dat er een jonge arts na excuus toch niet meer welkom was in de maatschap vlak bij, was wat te voorbarig met diagnoses en recepten … werd vervolgens met een kluitje het riet ingestuurd… toch nog gekeken naar drogredenen, hoort daar ook bij wie zwijgt stemt toe? die heb ik wel eens zien maken door oudere artsen … het riet roept… 😉

 174. blutch1 7 augustus 2012 om 13:49

  @Aad
  Dat is het nou net. Als de voorkant er maar goed uitziet…………………… 😉

 175. King Billy 7 augustus 2012 om 14:22

  @Aad Verbaast. re EU, Bankentoezicht, Bankenunie.
  Discussie maar elders voeren? Toch één reactie:
  De gesubsidieerde roeptoeters van de EU, persmedelingen, Eurpress, Euractive kwamen ook met dit bericht.
  De Europese Comissie is de EU is de Eurozone is de ECB is het EFSM is het ESM? Het Europees Parlement er maar buiten gelaten, want die mag zich niet bemoeien met de ECB.
  Ja, Bankenunie en Bankentoezicht, behalve voor het ESM, dat volgens politici helemaal geen banklicentie nodig heeft om toch op de financiele markten te opereren en via de ECB complete EU lidstaten kan leegzuigen.
  Overigens is ‘Bankentoezicht’ opzetten een kwestie van jaren, zei de Voorzitter van de Eurogroep. En Schaüble zei ‘geen staatsobligaties opkopen door het ESM voordat het ‘Bankentoezicht is geregeld.”
  Ik zet deze reactie bij je ESM blog.
  De noodverbanden die worden aangelegd onder de eminentie leiding van de vliegende Dr. Barroso, die roept ‘Deliver, deliver, deliver’, terwijl er niets te leveren valt, hooguit te halen, zijn erger dan de kwaal. Gelukkig zijn er nog een paar specialisten die met een gezond verstand later de zaak afwikkelen.

 176. blutch1 7 augustus 2012 om 15:39

  @King Billy
  ik kan geen antwoorden meer plaatsen op jouw blog.

 177. King Billy 7 augustus 2012 om 17:01

  @Blutch1. re 15.39. Waarschijnlijk nu wel. Spambox, hoewel geen enkele instellingen.

 178. blutch1 7 augustus 2012 om 17:34

  @King Billy
  Ik begrijp dat de autoriteiten mij te gevaarlijk beginnen te vinden om op internet hun ideeën te ondergraven. 😉

 179. King Billy 7 augustus 2012 om 19:52

  @Blutch1 re. 17.34. De gifpillen die jij introduceert zijn levensbedreigend. Om daarover demoskopisch navraag te doen, wordt daarom naar de chemobak verwezen.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Demoskopie?title=Demoskopie&redirect=no

 180. Mihai 7 augustus 2012 om 20:45

  Even off-topic en om ons nog even lekker te kunnen ergeren aan de bestuurders van de banken: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/08/graaibanken_graaien_doorrr.html. Als ze linksom niet meer mogen graaien, dan gaan ze gewoon rechtsom. Dat ze ons geld stelen is nog niet eens zo erg maar die schaamteloosheid die is zo onverdragelijk. Gewoon lachend over de schoenen van de mensen blijven pissen die je belazerd.

 181. King Billy 7 augustus 2012 om 22:41

  Brian Manning. 800 dagen vast in eenzame opsluiting. Petitie Avaaz voor vrijlating. Kan een steuntje in de rug gebruiken. Ook vanuit Europa.
  http://www.avaaz.org/en/petition/Save_human_rights_whistleblower_Bradley_Manning/?cCTAqdb

 182. King Billy 7 augustus 2012 om 22:59

  ‘Traders in The City’. Kalmerende middelen hard nodig. Achtergrondverhaal, 27-jarige handelaar, hoe ‘onze’ staatsobligaties over de toonbank gaan.
  Of subiet verbieden die handel. Hebben ze die pilletjes ook weer nodig.
  http://www.presseurop.eu/nl/content/article/2483921-traders-twijfelende-managers-van-de-eurozone

 183. Aad Verbaast 8 augustus 2012 om 00:10

  @King Billy: 14:22: er waren er meer naast Schauble die dat riepen. Ook nog iets over keiharde voorwaarden en zo..
  11 september presenteren ze een plan. Voor politici is het daar vaak mee gedaan omdat ze dan al denken dat het geïmplementeerd is. Kan nog wel jaren duren voordat daar iets van terecht komt, als er al ooit iets van terecht komt.

  Manning: schandalig natuurlijk dat in een ‘beschaafd land’ zoiets kan voorkomen. Het is dan ook niet beschaafd. BTW: is Guantanomo al gesloten? Zie hierboven.. 100 dagen was het plan zei Obama toch?

  Traders: volstrekt uit de hand gelopen activiteit. Geen touw meer aan vast te knopen tenzij je dat gebruikt om het paard achter de wagen te spannen. Schijnt iets met vertrouwen te maken te hebben.

 184. Aad Verbaast 8 augustus 2012 om 00:14

  @Mihai: schandalig natuurlijk. Maar ja, ik heb er al vaker over geschreven: het probleem zit natuurlijk bij de politiek. De hele kamer heeft weer zitten slapen toen ze zelfs een wet aannamen dat er geen bonussen meer mochten gegeven worden als er steun was gegeven en niet terugbetaald. Even vergeten om de salarissen, emolumenten etc te benoemen. Dom, dom , dom.
  En als je met boeven te maken hebt, dan weet je toch dat die op zijn minst de mazen van de wet kennen? De politiek kan ze niet eens bedenken!
  Wat een bende en een rotzooi.

 185. blutch1 8 augustus 2012 om 00:32

  En dat noemen ze vertrouwen terug winnen. Dat komt nooit meer goed.

 186. Aad Verbaast 8 augustus 2012 om 00:36

  @Blutch1: == …. komt nooit meer goed ==
  Is het ooit goed geweest? Nou ja afgezien van de periode voor die ene appelboom dan.

 187. blutch1 8 augustus 2012 om 00:57

  Daarom koopt no ook iedereen apple-tjes voor de dorst. 😉

 188. King Billy 8 augustus 2012 om 07:42

  Een teken aan de wand? Vertrouwen terug winnen door politici en bestuurders die als kippen zonder kop overal in de pers en publieke media tegenstrijdige interviews afgeven, plannetjes (11 september plotseling) en intrigerende rondreisjes maken?
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/schuldenkrise-konzerne-ziehen-geld-aus-dem-euroraum-ab-11846007.html
  Naast Shell, nu ook Vodafone en Glaxo Smith Kline bericht de FAZ. Statoil en het Noorse staatsfonds ging hun reeds voor.
  Via de ‘achterdeur info’ uit de staalindustrie, weet ik dat ondernemers in deze sector privaat belegd vermogen uit de eurozone terugtrekken. Gaat naar Canada, Noorwegen en Hong Kong. Twee ondernemers, samen goed voor >drie-stellige miljoenen omzet hebben zichzelf respectievelijk in Canada en Noorwegen laten inschrijven en kochten aldaar woningen.

  Wat wordt de Nederlandse burger onthouden dat Rutte met zijn kabinet en het ggggrrrremium van financieel specialisten in de 1e en 2e Kamer wel weten?

 189. Aad Verbaast 8 augustus 2012 om 09:57

  @King Billy: @Blutch1 gaf het al aan: apple-tjes voor de dorst.
  Wat in het artikel wordt opgeklopt (de pers heeft ook een merkwaardige rol natuurlijk) lijkt me overigens niet meer dan normaal voor een bedrijf die zijn risico’s probeert af te dekken. Zeker door ‘overvloedige middelen’ uit Griekenland direct naar een veiliger haven te slepen. Of, gezien de koersen, maar wat geld om te zetten naar andere landen die de euro niet hebben.

  Je laatste zin: in zijn algemeenheid kan je rustig stellen dat dat meest veel is. Zo zal dat ook wel in dit geval zijn. Ook met de slag om de arm dat er ook weer een verschil is tussen wat het kabinet (de Jager) weet en de ‘financieel specialisten’.
  Ik kan wel wat bedenken: de Jager heeft wel eens gezegd dat ze er alles aan doen om Griekenland niet ongecontroleerd failliet te laten gaan. Ze zullen er wellicht dan hard aan werken om dat dan gecontroleerd te laten gebeuren…
  (voor zover een politicus in staat is om iets gecontroleerd te laten gebeuren natuurlijk, ik denk van niet)

 190. King Billy 8 augustus 2012 om 10:24

  De orgaanfraude is headlines, commentaren, hoofdartikelen, TV, kamervragen, teruggeroepen minister, justitiie erbij. Corrupte artsen/chirurgen/bestuur, welke ziekenfondspatienten achterstelden en selecteerden op leeftijd, overlevingskansen versus kosten.
  Een kankergezwel.

 191. Aad Verbaast 8 augustus 2012 om 10:44

  @King Billy: nog even en de discussie gaat over het socialiseren van de staatsschulden door verplichte orgaandonatie. Met 10 miljoen Grieken praat je toch al over een aardig kapitaaltje.
  Gefaseerd. Daarna zijn Spanje en Italië aan de beurt.
  Beetje nier moet toch al gauw 10.000 tot 40.000 euro kunnen opbrengen.

  Placebo politiek: mooie foto daar 😉

 192. Jan Bouma 8 augustus 2012 om 11:59

  @Aad
  paar opmerkingen.

  Ik denk dat met wat afstandelijkheid er wel een paar basale conclusies getrokken kunnen worden.

  1. De farma-maffia onderscheidt zich niet van welke andere belangengroepering dan ook in onze maatschappij. Je hebt ook een “banken-mafffia” bijvoorbeeld.
  2. Dit betekent dat er een rangorde bestaat. Winstmaximalisatie staat dan op nummer 1.
  3. Het doen van een beroep op een “sociale verantwoordelijkheid’ past niet in het model van nummer 2.
  4. De gelaedeerden, d.w.z. diegenen die lijden onder het model 2, kunnen zich blijkbaar daartegen niet goed verweren. Waarom niet?
  5. Aan wie komt dat verwijt toe? Niet aan de farma-maffia. Die doet precies datgene wat elke belangengroepering doet. Het nastreven van winstmaximalisatie en het verkrijgen – links of rechtsom – van een zo’n groot mogelijk deel van de wereldkoek.

 193. blutch1 8 augustus 2012 om 12:16

  Het is ook een lastig probleem. Zoals Jan al zei, de farma wil winstmaximalisatie. De patiënt wil het beste medicijn, kan niet schelen wat het kost want de verzekering betaalt. En denk nu niet dat dat laatste niet waar is, want als het erop aankomt doet vrijwel iedereen dat.
  Wie gaat er dan de prijs verlagen? Verzekeraars maakt het niet uit want die verhogen gewoon de premie. De patiënt maakt het niet uit als hij/zij het medicijn maar krijgt. De Farma staat in dit opzicht niet vooraan.
  Het enige land waarvan ik weet dat men zich echt druk maakt om de prijs is India.
  Daar is een enorme druk van artsen die ook hun arme patiënten willen behandelen.
  Voorzichtige conclusie: het verzekeringssysteem waarbij kosten hoofdelijk worden omgeslagen werkt prijsverhoging in de hand.

 194. Aad Verbaast 8 augustus 2012 om 12:50

  @Jan: op zich niets mis met het streven naar winstmaximalisatie. Het gaat pas mis als de zuigwerking van de munten leidt tot onoorbaar, laakbaar en crimineel gedrag. Daar moet keihard tegen opgetreden worden. En dan verwijs ik maar weer eens naar de eerste zin van de blog. Daar staat het kort en bondig samengevat. Aanpakken die handel dus!

 195. Aad Verbaast 8 augustus 2012 om 13:04

  @Blutch1: klopt natuurlijk. Als je de “stakeholders” afturft zijn er weinigen die een direct voordeel voelen bij een prijsverlaging. Indirect natuurlijk wel. De eindafnemer die dat mogelijk terugziet in verlaging van de premies (keep on dreaming..)
  Maar er zou wel een directe stakeholder moeten zijn: de politiek. Die om het hardst roept dat de kosten voor de gezondheidszorg uit de pan vliegen. Doe er dan wat aan zou ik zeggen.

  Kan ook natuurlijk. Maak een extra crisis (want dat is het) en hestel (er valt heel wat te herstellen) wet waarbij alle prijzen van medicijnen 20% verlaagt moeten worden per direct, anders mogen de medicijnen niet meer verhandelt worden. Effe slikken voor de farma-boys maar ze kunnen dat makkelijk verhapstukken.
  Op de totale medicijn uitgaven is dat alweer een miljard bezuinigd. Makkie.

  Iets wat overigens in de auto-industrie bekend staat als het Lopez-effect: waarbij de ingehuurde inkoper van het bijna failliete Volkswagen de toeleveranciers bij zich riep en eiste dat ze de prijzen drastisch verlaagden. 90-er jaren..

 196. Aad Verbaast 8 augustus 2012 om 13:26

  Jose Ignacio Lopez de Arriortua was overigens zelf ook geen lieverdje. == Hij werd enkele jaren later beschuldigd van industriële spionage bij GM in het voordeel van Volkswagen. GM legde een klacht neer en na jaren discussie moest Volkswagen (lees Lopez) toegeven en een boete betalen van 100 miljoen dollar en de verplichting op zich nemen om voor 1 miljard Dollar onderdelen aan te kopen bij GM. ==
  Dezelfde GM die nu een miljarden claim aan zijn broek krijgt van Spijker omdat die de verkoop van Saab zou hebben tegengehouden. Weer bedacht door brokkenpiloot Victor Muller die al jaar in jaar uit een spoor van vernielingen achterlaat.
  Ach ja, waar je ook induikt: het blijkt weer een beerput te zijn. 😉
  Rijk door veel gezeik.

 197. blutch1 8 augustus 2012 om 13:27

  @Aad
  In België hebben ze het zg “remgeld”. Het is het verschil tussen dat wat je moet betalen en dat wat je vergoed krijgt. Een dergelijk systeem zou patiënten prijsbewuster kunnen maken waardoor ook zij een partij worden bij het verlagen van de prijzen. Een andere mogelijkheid is natuurlijk om patiënten zelf de rekening te laten betalen en die dan gedeeltelijk declareren bij de verzekering. Reken maar dat dan de controle op rekeningen ineens fors toeneemt. Eigenbelang staat dan weer bovenaan.

 198. Aad Verbaast 8 augustus 2012 om 16:09

  @Blutch1: die discussie is hier ook een tijdje geleden gevoerd. Op niets uitgelopen.
  Het zou inderdaad een goede zaak zijn dat patiënten direct en duidelijk inzicht in de kosten krijgen. Dat gebeurt nu lang niet altijd. En ook veel te laat als het gebeurt.
  Maar ja, is natuurlijk niet dé oplossing. Kan wel bijdragen.

 199. Aad Verbaast 8 augustus 2012 om 16:13

  Even een paar berichten uit de pers die ik net voorbij zag vliegen:
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/08_augustus/08/gezondheid/nefarma_groenlinks-loopt-achter-feiten-aan.xml
  Nepharma haast zich te melden dat GroenLinks achter de feiten aanloopt: “De partij wil meer transparantie, onafhankelijke informatie en controle op Europees niveau, maar dat is allemaal al geregeld’’ Je komt niet meer bij toch?

  En dan de voorzitter van CVZ Moerkamp met stoere taal. Heeft er ook geen moer van begrepen.
  Die “brede discussie” kan hij krijgen van me.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/08/08/cvz-voorzitter-nu-beslissen-over-zorg-anders-keiharde-ingrepen/

 200. blutch1 8 augustus 2012 om 17:26

  @Aad
  Moerkamp ziet aankomen dat straks alle budgetten in oktober op zijn. Geen enkele boom groeit meer tot in de hemel, ook de gezondheids cq ziekteboom niet, al wil de kerk ons dat wel doen geloven.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3298225/2012/08/08/De-kerk-wil-zijn-gelovigen-terug-Vaticaan-plant-nieuwe-Contra-reformatie.dhtml

 201. Aad Verbaast 8 augustus 2012 om 17:37

  @Blutch1: Ja, ook het Vaticaan heeft te lijden onder een ernstige vertrouwenscrisis. Niet goed voor de business. Hoog tijd dat de Paus met een aantal “decreten” komt. Verplicht Gosdliederlijk zingen in de kerk!

 202. trudy k. 8 augustus 2012 om 18:05

  Vertrouwensposities worden geschaad. In vele regionen. Integere krachten komen niet aan de bak. Sterker nog, zij worden geweigerd. Zoals deze hoogleraar. Wat Aad eerder opmerkte: kneedbare types zijn welkom..http://www.crimesite.nl/nieuws/justitie/23804-hoogleraar-geweigerd-als-deskundige-.html .

 203. trudy k. 8 augustus 2012 om 18:07

  Of deze site. Nog iets aktueler http://www.waarheidsvinding.com/ Geen wonder sat het een zooitje is en blijft.

 204. Aad Verbaast 8 augustus 2012 om 18:39

  @TrudyK: lees ik in de link (17:43) ” Niemand zit immers te wachten op de waarheid”.
  Eens. Micro en macro trouwens.;-)
  https://aadverbaast.wordpress.com/2009/11/14/%C2%93niemand-zit-te-wachten-op-de-waarheid%C2%94-2/

 205. blutch1 8 augustus 2012 om 20:04

  @” Niemand zit immers te wachten op de waarheid”.@
  Ik heb hem geproefd, gekauwd, nog eens geroken en tenslotte weer uitgespuugd.
  Het heeft 2 aspecten. Gaan zitten wachten op de waarheid lijkt inderdaad een nutteloze bezigheid.
  Dat staat er ook. Maar waarschijnlijk wordt het opgevat als niemand is geïnteresseerd in de waarheid. En dat waag ik te betwijfelen. De waarheid komt meestal pas boven tafel na aanzienlijke inspanningen en actief onderzoek. Zelfs dan is het maar de vraag of dat de waarheid voldoende dicht benaderd. Maar het laat wel zien dat mensen toch de waarheid willen weten. De discussie op dit blog zegt genoeg. Hoewel vol met uitglijders, overdrijvingen en pertinente miskleunen lijkt er toch met vallen en opstaan een opening te zijn naar het iets dichter bij de waarheid komen. In navolging van een reizende rechter: en daar zult u het mee moeten doen 😉

 206. Aad Verbaast 8 augustus 2012 om 21:45

  @Blutch1: de uitspraak zal met name doelen op degenen die direct betrokken zijn bij de materie in kwestie. Zoals in veel gevallen lopen deze met tonnen boter op het hoofd. Dan heb je uiteraard een groep die wel degelijk op zoek is naar de waarheid. De derde groep is de omvangrijkste. Die zijn nergens in geïnteresseerd. Nou ja, idols, voetballen, Linda de Mol etc. uitgezonderd.

 207. blutch1 8 augustus 2012 om 22:04

  @Aad, ik heb me eraan gewend zo min mogelijk te interpreteren maar letterlijk te nemen wat er staat. Ik kan de bedoeling niet zien en ik weet ook niet wat een ander erbij denkt.

 208. Aad Verbaast 9 augustus 2012 om 09:29

  @Blutch1: 22:04: geen verkeerde invalshoek. Maar soms leer je je pappenheimers wel kennen. Micro en macro. Voorbeeld: als Barosso op zijn zoveelste persconferentie weer zegt dat ze nu echt koppen met spijkers hebben geslagen kan je dat natuurlijk letterlijk nemen en misschien nog denken dat ze met zijn allen hamertje tik hebben zitten spelen, maar ik ben dan toch geneigd zijn woorden niet zo letterlijk meer te nemen.

  09:02: te gek voor woorden natuurlijk dat een fabrikant mensen thuis opbelt voor een ‘intake’.
  Misschien dat die Moerkamp dat bedoelt met “keiharde ingrepen”. Maar ja, dat is dan (22:04) weer een interpretatie van me.. 🙄

 209. Jan Bouma 9 augustus 2012 om 09:43

  ’n enkele opmerking

  Voor de goede verstaander. Dit is geen retorische opmerking. Als we nu met z’n allen constateren dat in dit tijdperk met 7 miljard elkaar verdringende planeetbewoners en idem talrijke belanghebbende groeperingen – waaronder uiteraard de multinationals en corrupte regeringen – wordt het dan eens geen tijd dat die ene wereldburger opstaat die in ieder geval de social media (nog) tot z’n beschikking heeft en dat hij het heft in eigen hand neemt? Makkelijk gezegd. Ja. Maar er wordt gepretendeerd dat althans die “vrije Westerse burger” het democratische recht zou hebben. Hij kan dat “bewijzen” op 12 september (hier in Nederland) maar die burger gaat dan voorbij aan het wraken van het politieke systeem zoals dat hem wordt voorgehouden.

  Ik zou om te beginnen wat betreft de farma-maffia eensgezind eisen dat de macht wordt gebroken van de huidige kartels. Dit kan door de liberalisering van “de markt”. Is het product/medicijn goedgekeurd op basis van bestaande eisen dan kan het ook worden gedistribueerd door meerdere partijen. Ik noem maar ’n voorbeeld…

  Wat betreft “corrupte regering”: mevr. Clinton is al bezig met de regie over een haar welgevallige regering voor NA de val van Assad in Syrië…

 210. blutch1 9 augustus 2012 om 09:45

  @Aad 09:29
  Met komieken ligt de zaak natuurlijk anders. 😉

 211. trudy k. 9 augustus 2012 om 10:51

  @Aad, 18.39. “Niemand zit immers te wachten op de waarheid”. Mede juist daarom heb ik die link geplaatst. Ik dacht dat ze misschien die quote van jou haddengepikt☺.
  Stel (nou ja stel, het zal vast wel…) dat de truc * in allerlei regionen veelvuldig wordt gebruikt, dan is er ( bijna) geen instantie meer die je kunt vertrouwen.
  *) Ik bedoel natuurlijk de truc om een “onafhankelijk”onderzoeksbureau te creëren uit eigen regionen.

 212. Aad Verbaast 9 augustus 2012 om 11:07

  @Jan: natuurlijk wordt het tijd (is het al lang) dat de wereldburger opstaat en eens stevig zijn/haar zegje gaat doen. Gebeurt ook wel in enkele plekken op deze aardbol. De praktijk leert dat het dan wel heel erg uit de hand moet zijn gelopen. Als het al te laat is eigenlijk. En dan nog.

  “Liberalisering” is overigens een gevaarlijk begrip als dat gebruikt wordt als de oplossing. Daar zijn nogal veel verschillende interpretaties van hoe dat dan zou moeten ingevuld.

 213. Aad Verbaast 9 augustus 2012 om 11:16

  @Blutch1: en bij komieken zit er nu juist veelal een kern van waarheid in.. 😉

  @TrudyK: niet eenvoudig vandaag aan de dag om nog iemand te vinden die én bekwaam is op een bepaald vakgebied én onafhankelijk is. Niemand is meer echt onafhankelijk als je het op de keeper beschouwt. Altijd zitten er ergens ‘verborgen agenda’s’ bewust of onbewust die invloed hebben op iemands denken. Dat geconstateerd hebbende moet dat natuurlijk niet leiden het dan maar op te geven dat er ooit onafhankelijk onderzoek zou kunnen plaatsvinden.
  Belangrijke toets: eerst maar eens de voorgestelde onderzoekscommissie zelf scherp tegen het licht houden.. Door een onafhankelijke commisie 😉

 214. Jan Bouma 9 augustus 2012 om 12:19

  De quote: “Niemand zit te wachten op de waarheid..” is afkomstig van mr. Pieter van Vollenhoven gedaan tijdens een uitzending bij P&W.

 215. Jan Bouma 9 augustus 2012 om 12:52

  @Aad…11:07
  Over de “liberalisering van de productie” moest ik denken aan die apotheker die een gelijkwaardig en net zo goed medicijn vervaardigde als de licentiehouder. Bij de apotheker kostte het 3000 euro per jaar voor een behandeling van de patiënt en bij de licentiehouder 50 keer zoveel ofwel 150.000 euro. Alles tengevolge van de kartelvorming waarbij de farma-maffia tracht de gelederen te sluiten ook m.b.t. de toelatingscriteria en de beoordelende instanties. Alles staat of valt met het vrijgeven van (liberaliseren) van medicijnen MITS die uiteraard gedegen en objectief goedgekeurd moeten worden en daarna pas mogen worden gedistribueerd.

  Ik denk dat de barrières ook zitten bij de “officiële instanties”.

 216. Aad Verbaast 9 augustus 2012 om 13:12

  @Jan: == Ik denk dat de barrières ook zitten bij de “officiële instanties”. == Die officiële instanties willen helemaal niets vrijgeven. De EC voert een beleid waarbij ze de distributie van generieke medicijnen zelfs wil oprekken door in feite de patentrechten (gemiddeld 10 jaar) nog eens met 10 jaar willen oprekken door de rechten op informatie (testresultaten etc) nog eens met die termijn te willen beschermen. Ja, het mag wel duidelijk zijn wie ze die barrières heeft ingefluisterd/ingepeperd.

 217. trudy k. 9 augustus 2012 om 15:09

  @Jan Bouma, Inderdaad is die opmerking van Pieter van Vollenhoven; nu herinner ik het me weer.
  @Aad, Via bijgaande link- zomaar weer een voorbeeld- kunnen we lezen hoe de goedgelovige mensen niet kunnen geloven dat er zoveel slechtheid kan bestaan. Is het zaak om de goedgelovigheid eens wat “bij te spijkeren”? Of hoort dit gewoon bij het menselijk bestaan? Wie ’t weet mag ’t zeggen☺http://www.watunietmagwetenoveruwgezondheid.nl/reclame/advertenties/een-andere-kijk-op-kanker-a.html?gclid=CLHN0rD7lq8CFUYKfAods0wLlA Weelicht ten overvloede merk ik op dat niet de suggestie mag gewekt worden dat iedere beroepfsuitoefenaar uit deze voor de leek moeilijk te traceren branche van bedrog beticht mag worden.
  Misschien is het de vaker voorkomenden idealisering van vervlogen tijden maar ik heb toch het idee dat vroeger mensen in diverse verantwoordelijke beroepen strenger gescreend werden met name op betrouwbaarheid. Middels diverse links kunnen we constateren dat vooral het betrouwbaar zijn in klakkeloos opvolgen wat de superieuren opdragen tegenwoordig een criterium en vereiste is.. .Een bijna griezelige ontwikkeling ten koste van vrijheid van burgers.

 218. Rob Alberts 9 augustus 2012 om 15:30

  Mijn apotheker verontschuldigt zich steeds voor het andere kleurtje of een andere naam.
  Voor mij moet vooral dat het middel goed werken.
  Maar nu mijn oude huisarts met pensioen is begrijp ik dat ik een nieuwe dokter in China moet gaan zoeken ……
  Bezorgde groet

 219. Aad Verbaast 9 augustus 2012 om 16:15

  @Trudy k.: == Een bijna griezelige ontwikkeling ten koste van vrijheid van burgers. ==
  Zou je wel zeggen ja. Maar de burgers zijn daar natuurlijk ook zelf bij als ze dat willen of zich laten overkomen. Gebeurt maar al te vaak. Helaas.
  Geldt ook als je je laat insnoeren door ‘superieuren’. Nergens staat dat dat moet, en hoef je niet te laten gebeuren.

  @Rob Alberts: dichter bij huis zijn ze ook nog wel te vinden. Naald in een hooiberg wellicht maar ze zijn er!

 220. king billy 9 augustus 2012 om 17:10

  IMF. Spanje, EU, ECB, Draghi, ontslagen minister die zei dat er geen problemen waren. Transcript conference call 20 juli j.l. Spanje, EU
  _____________-
  “And if implemented, it will form a good blueprint in the future for other countries to follow.”
  ————————–
  http://www.imf.org/external/np/tr/2012/tr072712.htm

 221. Rob Alberts 9 augustus 2012 om 17:22

  Naalden heb ik geprobeerd, alleen dat werkt niet bij mij.
  Krakers weer wel, maar liever heb ik dat de medicijnprijzen gekraakt worden.
  Zonnige zomergroet

 222. Aad Verbaast 9 augustus 2012 om 17:52

  @King Billy: bijzonder dat dat zo te lezen is. Dat terzijde.
  Leuk leesvoer.. Eindigend met: == So I think this speaks to our original messages of needing to implement very strongly other policies and to strengthen market confidence and to show the economy is turning around.==
  Ongelooflijk! Wat een visie! Hoe komen ze er op. Briljant!

 223. Aad Verbaast 9 augustus 2012 om 17:55

  @Rob Alberts: veel zonlicht is natuurlijk hypergezond. Opeenhoping van VitamineD wat overal goed voor is en tegen. Helemaal gratis ook nog.
  Zonnige zomergroet terug dus.

 224. king billy 9 augustus 2012 om 18:41

  Iets positiefs:
  Bekken-, nek-, Rug problemen, uitstraling naar armen, benen of hoofd?
  Zelf goede ervaringen mee. Artsen, geen krakers, pijnloze behandeling. ZONDER MEDICIJNEN. Ziektekostenverzekering vergoeding. Privaat en ziekenfonds.
  Een van de bekendste artsen was Dries Fortuin die Peter Post, de wielrenner met 25 jaar rugproblemen, in één maand van zijn rugproblemen afhielp.
  Ik kon niet meer lopen, linkerbeen verlamd, twee verschoven rugwervels na ongeluk, neuro-chirurg wilde opereren en de wervels vastzetten. M‘n wereld stortte in, einde baan, roeien, zeilen, skien, fietsen, sex. Na vier behandelingen, met verplichte eenvoudige rugoefeningen thuis, zat ik na zes weken weer in de skif. En de rest….

  http://www.omgned.nl/

 225. Aad Verbaast 9 augustus 2012 om 19:32

  @King Billy: goed verhaal. Illustratief.
  Van fysiotherapie heb ik geen hoge pet op. Van manuele therapie daarentegen wel. Op basiss van ook eigen ervaring.
  Het begrip “orthomanuele therapie” kende ik nog niet. Ook uit de link niet duidelijk wat nu het wezenlijke verschil is tussen manuele therapie.. ?
  Manuele therapie is wel erkend. Orthomanuele therapie nog niet begrijp ik.. vandaar mijn vraag.

  Krakers: oftewel chiropracters: ver van weg blijven. Levensgevaarlijk wat die lui uithalen.

 226. king billy 9 augustus 2012 om 20:17

  Hier een toelichting:
  http://www.thetra.nl/orthomanuele-geneeskunde/
  Dé grote vijanden van (neuro)chirurgen en alles wat daarom heen hangt.
  Een kosten besparende, pijnloze, medicijnloze, effectieve therapie. Werken ook samen met bedrijfsartsenm
  Het zijn artsen, vier jaar bijscholing, geen bottenkrakers. Vertrouwen ze het niet, dan eerst röntgen, etc.

 227. Aad Verbaast 9 augustus 2012 om 21:45

  @King Billy: bijzonder. Ortheomanuale therapie door artsen dus. Manuele therapie is een vervolg studie van de fysiotherapie. Verder allemaal zeer vergelijkbaar.
  Manuele therapie al wel geaccepteerd. Orthomanuele therapie blijkbaar niet. Vreemd eigenlijk.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Manuele_therapie.
  Ook zeer vreemd en ernstig is natuurlijk de ‘stammenstrijd waar je naar verwijst. Zelf ook meegemaakt met een ‘cold shoulder’. Artsen, neurloog, en radioloog: niets aan te doen, moet je maar mee leven, desnoods pijnstillers. Manueel therapeut (zelf maar naar toe gestapt): 6 behandelingen: over.

 228. king billy 9 augustus 2012 om 22:51

  http://www.omgned.nl/
  De behandeling:
  kussens en een klein hamertje. Wordt met een klein tikje de wervel weer in de juiste positie gezet. Pijnloos, wordt geen complete ruggegraat in een keer met veel geweld gedraaid.

  Ook een pijnloze, methode ontwikkeld om een verschoven bekken weer in de juiste positie te brengen. Wordt de rug met kussens gestabiliseerd en vervolgens met duwtjes het bekken weer in de juiste stand gezet. Zelfde met gewrichten.

  Het werkt! Ik was na vier behandelingen en thuis rugoefeningen weer de koning te rijk.

  “De behandeling heeft tot doel de standafwijkingen (‘van de wervels’) op te heffen. De oorspronkelijke functie van de wervelkolom en het zenuwstelsel kan zich dan herstellen. Met behulp van een aantal behandelkussens wordt de patiënt in een zodanige houding gelegd dat de arts de scheefstaande wervels weer in de juiste positie kan brengen. Dat gebeurt op twee manieren: handmatig, d.w.z. manueel dan wel met behandelapparatuur: de zogenaamde hamer- en dreveltechniek. Er wordt wervel voor wervel gecorrigeerd. Het is zuiver een kwestie van techniek. Niet alle wervels kunnen in één consult gecorrigeerd worden.”

 229. king billy 9 augustus 2012 om 23:06

  Orthomanuele therapie valt bij de meeste zorgverzekeringen onder dezelfde voorwaarden als fysiotherapie.
  Stomme oenen, de Nederlandse zorgverzekeraars. Hoewel al tientallen jaren geleden ontwikkeld door de later omstreden Nederlandse arts Sickesz, hebben de Duitsers het meteen opgepikt. Gewoon om mensen met rugklachten zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. En enorme kosten te besparen uiteraard.
  Sickesz draafde later te ver door om pathologische afwijkingen te verklaren vanuit scheefstand van de ruggegraat.

 230. king billy 9 augustus 2012 om 23:50

  De laatste. Morgenvroeg, 04.00 op de wilde zwijnenjacht.

  http://www.huffingtonpost.com/2012/08/09/jpmorgan-chase-libor-subpoenas_n_1760015.html?utm_campaign=080912&utm_medium=email&utm_source=Alert-business&utm_content=FullStory
  “JPMorgan Chase has received subpoenas and requests for documents and, in some cases, interviews, from the DOJ, CFTC, SEC, European Commission, UK Financial Services Authority, Canadian Competition Bureau, Swiss Competition Commission and other regulatory authorities and banking associations around the world.”
  Tja,……. , ’t is ook nooit goed:
  JPMorgan also said it was the subject of a large and growing number of lawsuits coming out of the Libor mess. State and local governments, for example, are suing banks for keeping Libor too low, hurting the value of interest-rate swaps they bought to protect against rising rates.

 231. Aad Verbaast 10 augustus 2012 om 00:36

  @King Billy: ik zal eens om me heen vragen hoe dat hier werkt, of niet werkt. Opvallend dat ik dat hier nog niet ben tegengekomen. Toch niet gheel onbekend in deze wereld. Ook geen kenner overigens.

  Succes met de zwijnenjacht. In de Veluwe, las ik vanmiddag ergens, zijn er al 1100 richting poelier verdwenen.

  Libor: toch aardig dat ze de criminelen vragen om informatie hoe crimineel ze zijn..
  Aanpakken die boeven. Miljarden aan boetes uitdelen. Maal 18 uiteraard.

 232. Jan Bouma 10 augustus 2012 om 08:52

  ’n enkele opmerking; ’n enkele overweging.

  Valt er nog iets te zeggen over de actualiteit? Ja. Ik denk dat Rupert Murdoch hoog scoort. Hij gaat, zo heb ik begrepen de komende 10 jaar 1 miljard dollar investeren in de uitzendrechten van de top voetbalclubs. Hij acht zich van voldoende rendement verzekerd voor die investering want anders deed hij dat niet. Dat doet hij dan wel dankzij al die dwazen die daarvoor willen gaan betalen. Nu vind ik persoonlijk het een zegen om wat minder opgeklopte “sportsensatie” via het scherm/de media voorgeschoteld te krijgen maar de massa denkt daar anders over. Soit! Prima. Ieder z’n meug. Laten we evenwel niet vergeten dat bij elk gebruik/misbruik, van welke macht dan ook, er altijd stemmers/consumenten/ staan die dat misbruik/gebruik faciliteren en betalen…

  Met de farma-maffia is dat anders. Je zult maar – en altijd noodgedwongen – aangewezen zijn op hun medicijnen die kennelijk soms alleen maar tegen woekerprijzen ter beschikking komen. Tsja.. Dat verandert de situatie.

  Nog een opmerking.
  Het gaat mij er overigens niet om te bepleiten dat er een vicieuze neerwaartse spiraal in gang wordt gezet die alleen maar ten doel heeft om de in omloop zijnde hoeveelheid “geld” te verminderen. Dat “geld” is overigens, zoals ook weer allen weten, niets anders dan gefalsifiëerd bedrukt papier dat slechts een economische geldswaarde krijgt dankzij…. uw domme handtekening. Goed. Genoeg voor vandaag ter overweging. Allen een prettige dag; de zon schijnt. GRATIS!

 233. Aad Verbaast 10 augustus 2012 om 09:23

  @Jan: brood en spelen wordt duur betaald. Murdoch lijkt me de deur geopend te hebben dat de overheden daar geen geld meer in hoeven te stoppen. En dat degenen die zich wil laten vermaken door dit spelletje (betaald voetbal) daar dan ook zelf voor de kosten mogen opdraaien. Er is immers keuze genoeg om naar andere sporten te kijken, mocht iemand daar behoefte aan hebben.

  Maar ja, de kleine burger verliest het voorlopig nog van de maffiose praktijken van de groothandelaren. Zomaar even wat nieuwsberichten die ik bij het ontwaken vanmorgen voorbij zag flitsen:
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/08_augustus/10/economie/goldman-sachs-niet-vervolgd.xml
  == Het in stukken hakken van leningen met een lage kredietwaardigheid en deze in een andere vorm bundelen en doorverkopen, wordt als een van de oorzaken gezien van de financiële crisis tussen 2008 en 2009. == Zij komen daar mee weg. De burger mag er voor bloeden.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/08/09/google-krijgt-recordboete-opgelegd-225-miljoen-voor-schending-privacy/ 22,5 miljoen boete. De champagne flessen werden opengetrokken bij Google bij het horen van dit nieuws. Je mag dus de privacy schenden van de burger, maar je komt er met een grijpstuiver van af.

  Nee, dan Klink: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3299190/2012/08/10/Zorg-kan-miljarden-goedkoper.dhtml Ook weer de knuppel in het hoenderhok gooiend. Iets wat ik al jaren roep. Er kunnen miljarden (6-8) worden bespaard op (want gaat deze opmerking over) al op 1/3 van de zorguitgaven. Moeten we dan die zorgverleners die hun zakken jarenlang overmatig hebben gevuld met geld wat uit de zakken is geklopt van diezelfde burger ook niet eens stevig aanpakken? Inclusief de verzekeringen en toezichthouders die dit jaren lang hebben geaccepteerd en er geen moer aan hebben gedaan?

  Wat een bende, wat een rotzooi.

 234. blutch1 10 augustus 2012 om 09:34

  Uitgerekend Klink die ca 500 miljoen over de balk smeet met die waardeloze vaccins.

 235. Aad Verbaast 10 augustus 2012 om 09:51

  @Blutch1: Zal wel iets met verkiezingsretoriek te maken hebben. Mocht Klink na 1 september weer minister worden en zorg in de portemonnee krijgen dan zullen we hem er aan houden. Maar ja, dan is iedereen alles al weer vergeten. Premies gaan omhoog, basispakket wordt verder uitgekleed etc. etc.
  Misschien dat er nog wel valium in het drinkwater wordt gemengd om het volk een beetje rustig te houden.

 236. Aad Verbaast 10 augustus 2012 om 10:15

  Lijsttrekker Buma is ook ineens een Klink fan?

 237. Aad Verbaast 10 augustus 2012 om 10:52

 238. Aad Verbaast 10 augustus 2012 om 10:54

 239. Jan Bouma 10 augustus 2012 om 11:56

  @Aad…10:15
  M.b.t. reacties van politici hierboven. Die zijn voor “de Bühne”; dus het is verkiezingsretoriek. Waarom? Welnu uiteraard zijn hun oprispingen niet van vandaag of gisteren (ze wisten al veel langer wat er allemaal fout zat tussen de farma-boys en de politiek) maar het onderwerp is nu “on topic” en dan… maken de politici “er werk van”. Ze komen dan met het soort gratuite aanbevelingen zoals we in die tweets lezen. Nu is het niet de bedoeling van “de politici” om al het falen van de farma-maffia op te lossen – want daarmee hebben ze zich al eeuwen mee geïncorporeerd, ze zijn als het ware de handlangers van de farma-maffia – maar ze willen de maatschappelijk ontstane onrust downplayen waarna ze zich weer kunnen schikken in het maffiose circuit dat politiek en farma-maffia al heel lang geleden hebben gesloten. Misschien wordt het tijd voor de politici dat ze eens gaan uitkijken naar een producent van het bekende merk Zyklon B waarmee je hele massa’s letterlijk stil kreeg. Dat was nog eens een goed werkend verbond! Met de algemene distributie van de Drion-pil kom je ook ’n heel eind. Maar wel eerst even afrekenen met de fiscus alvorens u gaat hemelen. 🙂

 240. trudy k. 10 augustus 2012 om 12:07

  @Aad 19.15 Je schreef o.a.: = Maar de burgers zijn daar natuurlijk ook zelf bij als ze dat willen of zich laten overkomen. Gebeurt maar al te vaak. Helaas.
  Geldt ook als je je laat insnoeren door ‘superieuren’. Nergens staat dat dat moet, en hoef je niet te laten gebeuren.=
  Gisteren sprak ik een meneer die het over de politiek had: “Ik snap niet dat de mensen niet in opstand komen zo langzamerhand”… “Weet U hoe de mensen dat moeten doen”, vroeg ik hem en: “die mensen dat zijn toch ook U en ik”… Kortom, we weten niet eens wat we precies kunnen doen en meestal wordt verwacht dat anderen het wel zullen oplossen. Een gevleugelde uitspraak van Freek de Jonge: “Doe niets, niets helpt”( op twee manieren uit te leggen☺).

 241. trudy k. 10 augustus 2012 om 12:20

  @King Billy en allen, ingaande op jouw bevindingen inzake orthomanuele en andere manuele behandelwijzen, daar heb ik in het verleden ook zeer positieve ervaringen mee. Er zijn niet veel orthomanuele therapeuten die nekwervels ( met één bepaalde greep: “krak”) durven toe te passen omdat zij met een verkeerde beweging de patiënt met één beweginkje permanent bewegingsloos kunnen maken. Momenteel kan ik nauwelijks of met veel pijn nog een beetje lopen en ik wenste dat er zo’n acupuncturist in de buurt was die deze simpele doch doeltreffende behandeling ( zie link you tube in navolgende reactie) bij mij kon toepassen.
  .

 242. king billy 10 augustus 2012 om 12:57

  33% van de kiezers is 50+. Een categorie die juist meer en betere zorg nodig heeft. Ik betwijfel of Klink’s rapport bij deze categorie het skepticisme m.b.t. tot de gezondheidszorg kan wegnemen. Laat staan beweegt tot heroverweging van het weggeven van hun stem aan een partij die daarmee ‘vol aan de slag gaat’.

  Klik om toegang te krijgen tot zielonka.pdf

  @trudy.k. in eerdere gegeven link staan de adressen van artsen die orthomanuele therapie in hun pakket hebben.

 243. Aad Verbaast 10 augustus 2012 om 13:08

  @Jan: opvallende eensgezindheid van de politic op dit punt ineens . Ook Samsom doet er een uitspraak over.
  http://www.pvda.nl/berichten/2012/08/Rapport+Klink+ondersteunt+visie+PvdA
  Op zich natuurlijk wel weer opvallend. Ze zijn jaren medeplichtig geweest het zo uit de hand te laten lopen. Ook opvallend: Nederland is bij uitstek het land waarbij men jarenlang iets door laat modderen en modderen om dan vervolgens te besluiten dat het weer heel anders moet. Dan wordt dat (wederom onnadenkend over de mogelijke nieuwe mazen in die wet) weer jaren aanmodderen en aanmodderen, zien ze dat dat ook niet werkt, en dan we het weer heel anders doen.
  Leap-frog management heet dat geloof ik.
  Enige goede nieuws van dit bericht is wel dat nu eens wordt erkend dat er miljarden bezuinigd kunnen worden op de zorg omdat er veel geld verspild wordt. Dat dan ook weer wel. Wordt tijd dat dat eens tussen de oren komt van die politici.

  Ondertussen schippert Schippers ook weer door tussen het toerist spelen op de spelen:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/08/10/nog-geen-helderheid-over-vergoeding-dure-medicijnen/
  Lees en huiver tot welke unieke uitspraken Spuit 11 komt:
  “Nu de weesgeneesmiddelen vier jaar vergoed zijn, moeten fabrikanten aantonen dat ze daadwerkelijk een therapeutische meerwaarde hebben.”
  Had dat niet al vooraf moeten gebeuren???
  “Als uit onderzoek blijkt dat die medicijnen niets doen en alleen bijwerkingen hebben, gaan wij daar geen zeven ton voor betalen”
  Tjonge, wat ben ik trots op de visie die ze hier tentoonspreid. Je moet er maar op kunnen komen!!!

  Wat een bende wat een rotzooi.

 244. Aad Verbaast 10 augustus 2012 om 13:17

  @TrudyK: ==opstand == zal wel iets te maken hebben met de al langer doorzettende trend van het invidualisme dat mensen niet in opstand komen. Saamhorigheid is ver te zoeken. Eerst ikke en de rest kan stikken.. en zo.

  Hielspoor: ik weet er alles van, zelf ook tot twee maal toe last van gehad. Indrukwekkend filmpje van die Indiase arts trouwens. Laat niet zien of morgen de pijn weer terug is trouwens..
  Maar er is hier wel wat aan te doen gelukkig: speciale zooltjes (maar duurt wel lang voordat dat helpt. Spuit er in laten zetten (werkt snel, maar niet afdoende op termijn).
  Mijn suggestie: google even op “shock wave” therapie icm hielspoor. Vrij nieuwe techniek. ‘Hamertje tik’ met geluidsgolven. Gespecialiseerde fysio’s hebben de nodige apparatuur daarvoor. Zelf (na een jaar last te hebben gehad) vier keer zo’n behandeling ondergaan (kwartiertje per keer, eens in de week. Nergens meer last van! Aanrader!

 245. Aad Verbaast 10 augustus 2012 om 13:21

  @King Billy: dat betwijfel ik ook. Zeker als rondom deze discussie meteen al (zie Moerkamp) de discussie wordt geopend dat boven een zekere leeftijd een behandeling niet meer zinvol is wat enorme besparingen moet opleveren.
  De pensioenleeftijd gaat omhoog, de behandelleeftijd omlaag. Tot het punt dat deze op dezelfde leeftijd zijn uitgekomen… Dan ben je toch immers niet meer productief in de ogen van velen. Pensioenfondsen hebben tegen die tijd dan ook niet veel meer uit te keren dan een bloemetje en een Drion-pil in een surpriseverpakking.

 246. trudy k. 10 augustus 2012 om 13:45

  @Aad, en”@King Billy, Bedankt voor de waardevolle tips en suggesties. Hopenlijk zullen de therapieën voor mij vergoed worden…Zooltjes heb ik in elk geval. De hielspoor heb ik “pas” ongeveer vijf weken. Maar….vorige week ging het op onverklaarbare wijze ineens goed. Stond ’s morgens op en kon- o wonder- meteen lopen. Dit heuglijke feit heeft ca. 3 dagen stand gehouden en toen was ’t vervelende euvel op even onverklaarbare wijze weer terug. Het zou mooi zijn als dit fysieke mankement in elk geval is opgelost. Heb er helaas meerdere…

 247. trudy k. 10 augustus 2012 om 14:05

  @Aad, “Something completely different”…Schiet me opeens te binnen. Je had toen zo’n aardige link naar een soort I Tjing book. Moest je een vraag stellen, muziekje erbij en dan kwam er een antwoord. Weet jij nog waar die link is te vinden? ’t Is al zo lang geleden.

 248. Aad Verbaast 10 augustus 2012 om 16:52

  @TrudyK: fysiotherapie (en dus ook shock wave therapie) valt niet onder de basisverzekering, wel als je extra verzekert bent. Kostte mij 34 euro per behandeling. Viel nogal mee dus. Zeker als ik weer pijnloos kan lopen.

  14:05: deze zal je wel niet bedoelen want deze was ook nieuw voor me toen ik “i ching” opzocht. Maar is wel leuk! http://www.vragenvallei.nl/itjing/

  Ik kan me alleen herinneren dat ik deze wel eens te pas en te onpas in een reactie heb gezet.
  Minder hoogdravend, maar zeker een “conversation piece” 😉
  http://www.boekmetalleantwoorden.nl/
  Wijs boek overigens. Ik stelde de vraag of het morgen zaterdag is. Antwoord: “de tijd zal het leren”
  Je kan niet zonder eigenlijk.

 249. Aad Verbaast 10 augustus 2012 om 16:54

  Geheel on-topic: http://www.welingelichtekringen.nl/gezond/54732/big-pharma-besteedt-19-keer-meer-aan-reklame-dan-aan-ontwikkeling.html
  ==
  Pillenfabrikanten verklaren de hoge prijzen van hun producten uit de noodzaak heel veel geld te stoppen in onderzoek naar nieuwe medicijnen. Volgens een rapport van de Londense researchers van BMJ is dat onzin en gelogen: de grote farmeuten geven (wereldwijd) 19 keer meer uit aan zelfpromotie (op allerlei manieren) aan research. Een van de activiteiten die in de boeken staat als ‘research’ is het ontwikkelen van een medicijn dat sprekend lijkt op een medicijn dat al bestaat, maar dat op zich nieuw is en dus nieuwe hoge winsten oplevert. De zoveelste variant op de anti-conceptiepil of de zoveelste antidepressiva zijn daarvan sprekende voorbeelden. Research daarnaar levert geen nieuwe genezing op, maar nieuwe winst
  ==
  Boeven! Schandalig!

 250. Aad Verbaast 10 augustus 2012 om 16:56

  Minder on-topic maar ook niet misselijk:
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/08_augustus/10/economie/noors-oliefonds-haalt-geld-weg-uit-eurozone.xml
  Dat fonds beheert 600 miljard aan olieinkomsten.. Ongeveer het BNP van Nederland..

 251. Aad Verbaast 10 augustus 2012 om 17:37

  Ook off-topic maar ook weer niet:
  http://www.salon.com/2012/08/10/obamas_goldman_sachs_surrender/
  ==
  On August 9, the Justice Department and the SEC both announced the end of investigations into potential criminal behavior related to Goldman’s handling of mortgage-backed securities in the runup to the financial crisis. That same day, the Center for Responsive Politics reported that Goldman employees had switched from giving 75 percent of their campaign donations to Democratic candidates in 2008 to giving 70 percent of of their donations to Republicans in 2012.
  ==
  Boeven bepelen mede wie de ‘machtigste man’ op aarde wordt, zolang zij maar de machtigsten blijven.

 252. Jan Bouma 10 augustus 2012 om 17:52

  @Aad…16:54
  Je geeft met dat comment eigenlijk het bewijs dat er een kongsi is tussen de farma-maffia en “de instanties” m.b.t. de “toelatingscriteria”. Als er fake nieuwe medicijnen worden toegelaten, die dat niet zijn behalve dan de verpakking, hebben we te maken met oplichters. Uiteraard zijn beide partijen op de hoogte “dat het nieuwe medicijn” in het geheel niet nieuw is maar het heeft een nieuwe naam gekregen t.b.v. de marketing net zoals de margarine weleens van naam verwisselt. Zolang “de instanties”, die toch onder toezicht staan van onze regering en parlement, dit toestaan dienen we ze op dit bedrog aan te spreken. Zoals al opgemerkt hebben de staatscriminelen daar geen belang bij.

  Wat een zooitje. Tot morgen.

 253. Aad Verbaast 10 augustus 2012 om 18:08

  @Jan: de beerput blijkt steeds omvangrijker dan men al kon bevroeden.
  Een beetje toezichthouder moet toch in een half uurtje kunnen meten dat een zogenaamd nieuw medicijn niets anders is dan oude wijn in nieuwe zakken. Als dat het geval is: onmiddellijk toelating verbieden. Net als elke prijsverhoging. Ook de farma-wereld heeft zich te houden aan minimaal de learning curve: http://en.wikipedia.org/wiki/Learning_curve
  Maar ja, zolang politici een chronisch probleem hebben iets te kunnen leren zullen ze dit argument niet eens kennen.

 254. king billy 10 augustus 2012 om 21:43

  “Boeven bepelen mede wie de ‘machtigste man’ op aarde wordt, zolang zij maar de machtigsten blijven” .Eén van de Rothschilds zei dit ietsje anders ergens in 1870’er jaren. De tijd van de Frans/Duitse oorlog. ‘Mij interesseert het niet wie de wetten maakt, zolang ik maar het geld controleer.”

  En als politici nog spreken over ‘vertrouwen’ of ‘vertrouwen terugwinnen’, hebben ze hun laatste oortjes versnoept. Desondanks proberen ze het steeds weer, schulden op schulden stapelen, fictief geld injecteren omdat geld de open zenuw van de politiek is.
  Monti, onder andere, voelt dit haarfijn aan en beweegt subtiel in de westerse economie, welke het verzadigingspunt voor schulden heeft bereikt. Bovendien is Monti’s Italie de volgende. Democratie kan hij daarbij niet gebruiken, laat staan meer democratie. Dat vormt slechts een obstakel wat nodeloos geld kost. Karlsruhe bijvoorbeeld.
  http://koningbilly.wordpress.com/2012/08/10/gevaarlijke-mario-monti/

 255. Jan Bouma 11 augustus 2012 om 07:08

  @King Billy…..21:43
  Ik begrijp wel meer niet als het gaat over ‘de logica’ van politici. Gisterenavond in NIEUWSUUR hoor ik een deskundige uitleggen dat “de noodzakelijke bezuinigingen in de gezondheidszorg” gegenereerd kunnen worden door kwaliteitsverbeteringen door minder behandelingen uit te voeren (en waarop tot nog toe wordt afgerekend) en tegelijkertijd zegt hij dat de arts/chirurg/specialist betaald moet worden m.b.t. zijn spreektijd om de patiënt daarvan te overtuigen. Kortom: een redelijk mistig verhaal. Per saldo zou dat mistige verhaal wel 6 – 8 miljard bezuinigingen moeten opleveren. Rarara..? Wellicht in de toekomst misschien door het beleid te wijzigen maar voor dit moment en de korte termijn wordt er natuurlijk niks bezuinigd als er meer betaald moet worden voor het meer “babbelen”. Linksom of rechtsom willen alle betrokkenen natuurlijk niks inleveren.

  Nog weer wat anders (off topic) maar ook actualiteit. Men heeft als opvolger voor Kofi Annan (Syrië-conflict) een oud diplomaat aangewezen http://nos.nl/artikel/405163-brahimi-opvolger-annan-in-syrie.html die geacht wordt een moreel overwicht te hebben op de strijdende partijen.

  Valt me dan nog mee, zo denk ik cynisch, dat er dan niet gekozen wordt voor “de sterke man” in militair opzicht maar voor de man met een verondersteld sterker moreel overwicht.

  Misschien een idee om voor die benadering wereldwijd te kiezen?

  Tot later…

 256. king billy 11 augustus 2012 om 09:25

  Om duidelijkheid over de toekomst van de gezondheidszorg te verschaffen dan maar een referendum, @bouma? Grinnik.

 257. Aad Verbaast 11 augustus 2012 om 10:04

  @King Billy: afkomst verloochent zich nooit. Monti, net als Draghi komen uit de stal van Goldman Sachs zoals je weet. Tja, dan ben je overgeleverd aan “de Goden”. Democratie komt in hun 10 geboden ook niet voor. Ik liet een vergelijkbare reactie op je blog achter.

 258. Aad Verbaast 11 augustus 2012 om 10:13

  @Jan: ik hoef jou natuurlijk niet te vertellen dat in dergelijke gremia vaagtaal overheerst. Ook nu weer ten aanzien van deze discussie. Ineens zien de politici het licht omdat iemand roept dat we niet voor “kwantiteit” moeten gaan, maar voor de “kwaliteit”. Alsof kwaliteit een factor zou zijn die nooit als basisvoorwaarde zou moeten zijn gesteld. Kortom, ze draaien weer net zo lustig in de ronden als ooit te voren. Kom eens met een uitgewerkt plan zou ik tegen hen zeggen. Niet zo ingewikkeld lijkt me. Voor die lui wel blijkt elke keer weer.

  Ook vaagtaal natuurlijk: “moreel overwicht”. Zo iemand is al gauw gevonden zou je zeggen als je met een stelletje criminelen van doen hebt. Maar ja, met moreel overwicht los je niet zo gauw een onderlinge bende oorlog op. Daar is wel wat meer voor nodig.

  Ik ga mijn licht op de fiets maar eens repareren. Je wordt meteen op bon geslingerd door een overactieve veldwachter als je zonder licht je weg in het duister probeert te vinden . Met moreel overwicht komt ik niet ver.

 259. trudy k. 11 augustus 2012 om 10:42

  @Aad, Met hartelijke dank voor je beide links. Ik moest destijds zo lachen om het steeds terugkerende antwoord: “Vraag het maar aan je vader”….
  Ik wil eens vragen op wie ik zou kunnen stemmen. Maar ja, zolang er steeds iemand van een bepaalde maffia daar souffleert en aan de touwtjes trekt blijft het een marionettentheater, poppenkast dus☺
  Over fiets gesproken; ik moet twee binnen- en buitenbanden kopen maar kan de centimeters niet in inches omrekenen. Hoe zat dat ook weer… Doorsnede van het wiel is 64 cm. Bij een bazaar en geen fietsenmaker want daar kosten die dingen het veelvoud. Ik moet op de kleintjes letten☺
  Volgens de winkeljuffrouw moest je op de zijkant van je fietsband kijken. Daar staan de inches op. Zelfs met een sterkte leesbril voor mij niet te ontcijferen.

 260. Aad Verbaast 11 augustus 2012 om 11:11

  @TrudyK: Op wie je moet stemmen ben je bij mij niet aan het goede adres. Ik stem niet meer. Belangrijkste argument: ik accepteer van geen enkele politicus dat ze weglopen met de overtuiging dat ze maar van alles mogen uitvreten omdat ze van mij een “mandaat” zouden hebben gekregen. Daar pas ik voor.
  Banden: ja daar heeft dat boek natuurlijk niet een passend antwoord op..
  Misschien heeft je buurman wel een goed oog, of een vergrootglas? Schept een band. 😉
  Anders: banden eraf en meenemen naar de “bazaar”.. Gaat overigens niet alleen om de diameter, maar ook om de dikte/breedte. Succes!

 261. trudy k. 11 augustus 2012 om 11:57

  @Aad, Heb zelf, a-politiek als ik ben- decennia lang niet gestemd. Ik twijfel nog wel of dan de verloren stem naar de partij met de meeste stemmen zou gaan. Vreemde gang van zaken overigens…In elk geval is elke nuchtere kijk op de (stemmings) zaak mij van harte welkom, dus dank. Je antwoord impliceert wel dat wij als burgers in feite machteloos staan. Of zie ik dat niet juist?
  Die fietsbanden er zelf af slopen dat kan ik niet meer. Meest nabij buren verkeren- in bonus levend- in warme zuidelijke oorden. Ik wacht wel tot mijn kinders terug zijn van vakantie.

 262. blutch1 11 augustus 2012 om 12:02

  Natuurlijk is er besparing in de gezondheidszorg mogelijk, maar wij zijn zelf schuld dat de kosten de pan uit rijzen.
  Lees eerst dit eens:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3299353/2012/08/11/Bij-twijfel-zou-arts-niets-moeten-doen.dhtml
  Stel nu dat er een verstandige cardioloog zit die inderdaad geen verder onderzoek doet.
  Dan is er op een moment iemand die toch een hartinfarct krijgt.
  Die klaagt de cardioloog aan omdat hij niet verder heeft gekeken.
  En een klacht bij het tuchtcollege, ook al krijgt de cardioloog gelijk, wat nog maar afgewacht moet worden, gaat niet in je koude kleren zitten. Ten eerste omdat het zo lang duurt. Eén jaar is geen uitzondering. Blijft die cardioloog zo verstandig of dekt hij zich de volgende keer in door wel verder onderzoek te doen? Misschien niet na de eerste klacht, dan toch wel na de tweede.
  Dit soort dingen gebeurt aan de lopende band.
  Wat denken jullie dat het resultaat is?
  Defensieve geneeskunde.
  Onwaarschijnlijk? Kijk dan maar eens naar het hele griepvaccinatieprogramma.

 263. trudy k. 11 augustus 2012 om 12:49

  @ En over buren gesproken. Hoe is ’t bij de (ooster) buren?http://www.handelsblatt.com/finanzen/boerse-maerkte/anlagestrategie/sparer-in-not-der-preis-der-angst/6847068.html Iewat laat maar de link had ik sinds enkele weken nog in stock.

 264. Aad Verbaast 11 augustus 2012 om 13:01

  @TrudyK: Burgers staan uiteraard machteloos tenzij ze zich verenigen, en dat doen ze niet.
  Dan houdt alles op, en wordt dat vacuüm ingevuld door de hongerenden naar macht. Dat zie je dan ook gebeuren. Zelfs Murdoch investeert een miljard om het volk af te leiden..

  Hoe het met de buren gaat heb ik niet veel zicht op. Wel dat ze meer lawaai maken op het moment over wat er gaande is in Europa. Maar onze buitenland correspondent King Billy zit er boven op!

 265. Aad Verbaast 11 augustus 2012 om 13:14

  @Blutch1: daar heb je wel een punt natuurlijk. Beetje warrig artikel overigens, maar de boodschap (voor mij) is wel dat de patiënt nog mondiger moet zijn dan voorheen. Ook kritischer.
  Het voorbeeld is warrig omdat de arts zegt dat er niets aan de hand is maar wel bètablokkers voorschrijft. Mijn vraag zou dan onmiddellijk zijn hoe hij dat kan rijmen ipv direct naar de apotheek te rennen en te gaan slikken.

  Maar ik besef wel dat er een duidelijk spanningsveld is. Zoals je eerder al aangaf: het is geen wetenschap. Wachten tot het uit de hand loopt staat haaks op alles tot op het gaatje uitzoeken en uitsluiten op basis van een klacht. Waar begin je, en waar hou je op?

  Dat laatste is deels ook een reden waarom de kosten van gezondheidszorg in Amerika zo uit de hand zijn gelopen. Als je daar het ziekenhuis betreedt en klaagt over een snotneus, wordt je helemaal doorgelicht om maar te vermijden dat je bij de eerste pas uit het ziekenhuis aan een hartaanval bezwijkt. Dan krijgt het ziekenhuis een miljoenenclam aan de broek. Ook een zieke cultuur die de verkeerde kant is opgeslagen.
  Uit mijn medische tijd (al weer 20 jaar geleden) sprak ik een neurochirurg die toen al een verzekeringspremie betaalde voor dit soort claims van 300.000 dollar per jaar. Moet wel allemaal terugverdiend worden..
  Gelukkig is het in Nederland nog niet zo ver. Maar het gaat wel die kant op.
  Vandaag: http://www.nrc.nl/nieuws/2012/08/11/haags-ziekenhuis-verwijderde-prostaat-gezonde-man/

  Blijft een bende.

 266. blutch1 11 augustus 2012 om 13:29

  @Aad, de boodschap voor mij is dat de patiënt moet leren leven met onzekerheden.

 267. Jan Bouma 11 augustus 2012 om 13:55

  Op de schaal van de piramide van Maslow http://nl.wikipedia.org/wiki/Piramide_van_Maslow doet de strijd zich voor van de rangorden der behoeften. Die van “de gezondheidszorg” is daar een onderdeel van. Het volk maakt uiteindelijk uit hoeveel of hoe weinig we zullen investeren of willen bekostigen. Vooralsnog zei mevr. Schippers dat “we met z’n allen de premies opbrengen; ook voor de dure geneesmiddelen…” Er wordt dan een wissel getrokken op de solidariteitsgedachte.
  Ik denk dat we totaal verkeerd redeneren. Het doel is niet “bezuinigen” maar het behoud van ons welvaarts- gezondheidsniveau en dat wordt dan weer uitsluitend gerelateerd aan de normen van de financiële maffia. Ik geef toe het is een ingewikkelde toestand.

  Enfin. In ieder geval morgen weer een verhelderende willekeurige bladzijde uit het Boek der Boeken..; tot ons aller vreugde zo mag ik aannemen… Stay tuned.

  Tot morgen dus.

 268. king billy 11 augustus 2012 om 14:13

  Waarom wordt niet eens gekeken naar Duitsland? Eerder gaf ik een link naar het Bundesamt für Gesundheitswesen, waar het ministerie meldde dat in twee jaar tijd een + op de begroting voor de wettelijke ziektekostenverzekering werd bereikt (inmiddels 20 miljard, stijgend dankzij hogere lonen volgens onderstaande link). Een van de zeer succesvolle maatregelen was alternatieve medicijnen. En de Duitse gezondheidszorg is beter dan in Nederland. Voorbeeldje: gaan Nederlanders na een borstverwijdering of zware hartoperatie een maand naar een ‘Reha-Klinik’?
  Te lui om de link terug te halen. Staat een overzicht van de belangrijkste structurele maatregelen.

  Desondanks de ‘plus’ (van ‚winst‘ mag men niet spreken en schrijven):
  ‚Duitse verzekerden bezoeken bijna twee keer zo vaak een arts artsen als bijvoorbeeld Nederlanders, Fransen Oostenrijkers, Zweden, Denen of Zwitsers.
  Alle verzekerden in DLD betalen voor artsenbezoeken nu een vast bedrag van €10,- per kwartaal. Opbrengst 1.9 miljard. (Nog) geen eigen verdere eigen bijdragen. Werkgevers stellen nu voor €5,- per artsenbezoek en afschaffing van de vaste bijdrage om het aantal artsenbezoeken terug te dringen.
  Wat doen die Duitsers goed en de Nederlanders verkeerd? Zeer twijfelachtig dat het puur de ‘economies of scale’ zijn.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/debatte-um-praxisgebuehr-arbeitgeber-werfen-bahr-taeuschung-vor-11851363.html

 269. Jan Bouma 11 augustus 2012 om 14:34

  @King Billy…….14:13
  Er moeten per definitie verschillen te duiden zijn tussen Nederland en Duitsland. Ik kan me niet voorstellen dat de statistici, de rekenaars van het CBS, de Alg. Rekenkamer, de deskundigen van CVZ etc. etc. zo ongelooflijk dom zijn om die verschillen tussen NLD en DLD niet te kunnen verklaren. De bevolkingsopbouw, het aantal werkenden, het welvaartsniveau (ook die van de gezondheidszorg) zal toch wezenlijk niet veel verschillen met die van in Nederland. Is dat wel zo dan schort het aan de communicatie of aan… een verschillend te beoordelen niveau van het WINSTBEJAG. Pick your choice.

  Maar nu echt tot morgen. Ik ga nog even op de fiets werken aan mijn conditie.. Want ik wil het de bastards niet gunnen dat ik vroegtijdig het loodje leg.. 🙂

 270. blutch1 11 augustus 2012 om 15:43

  Een van de grootste verschillen tussen Duitsland en Nederland zijn de vestigingsplaatsen van specialisten. In Nederland is alles gehuisvest in een ziekenhuis. Dat was vroeger niet zo, maar ten behoeve van de “controle” van specialisten werden praktijken buiten een ziekenhuis onmogelijk gemaakt. In Duitsland zijn er nog individuele specialisten, soms bij elkaar in Ärztehäuser. Dat maakt de overheadkosten aanzienlijk lager. In Duitsland hebben specialisten er belang bij om de overheadkosten zo laag mogelijk te houden. Dat gaat nl ten koste van de eigen verdiensten. In Nederland zijn overheadkosten inkomsten voor de ziekenhuizen.

 271. Aad Verbaast 11 augustus 2012 om 17:29

  @Blutch1: “onzekerheden”. Net een van de dingen waar een mens het moeilijkste mee om kan gaan. Ze kiezen eerder voor schijnzekerheid dat het gevoel te laten bestaan dat iets onzeker is. Ik hoef toch geen voorbeelden te noemen 😉

  15:43: zou zo maar kunnen. Maar lijkt me nooit de enige reden. Ik weet niet hoe de financiering op het moment is. Toen ik er midden in zat kregen de specialisten ook in Duitsland per verrichting betaald. Privéklinieken schoten als paddenstoelen uit de grond. Dat was pas zakken vullen!

 272. Aad Verbaast 11 augustus 2012 om 17:32

  @King Billy en @Jan: natuurlijk zou er naar Duitsland moeten worden gekeken. En naar België. Ik hoor alleen geluiden dat het daar het efficiënter, goedkoper en effectiever is. Moet toch te duiden zijn.
  Maar ja, hier wordt naar de eigen navel gestaard. Geen medicijn voor gevonden alsnog. Zou toch een gat in de markt moeten zijn.

 273. trudy k. 11 augustus 2012 om 18:16

  @Aad, Dat was me reeds opgevallen dat King Billy met regelmaat links post uit Duitse media. Ik wilde hem niet ook maar een enkel spreitje gras voor de voeten wegmaaien. Deze kreeg ik enkele weken geleden van een econome in München. Zoveel mensen met de neus dezelfde ( goede) kant op krijgen is bijna ondoenlijk en dat zal toch eerst nodig zijn voordat mensen de handen ineenslaan. Waarom, o waarom lopen kuddedieren altijd weer achter de verkeerde “rattenvangers van Hameln” aan?

 274. Aad Verbaast 11 augustus 2012 om 18:27

  @TrudyK; “kuddedieren”: ik was vandaag op een “oogstdag” dorpsfeest hier ergens in de buurt. Zag daar een demonstratie van een grote kudde schapen die werden gedreven door één zich uit de naad rennende HOND. Die vervolgens weer werd aangefloten door een herder die er rustig bij stond. Bijzondere metafoor voor hoe het werkt in deze waanzinnige wereld.

 275. trudy k. 11 augustus 2012 om 18:46

  @Aad (smile) Nog een soort metafoor: Toevallig sprak ik gisteren een man met zo’n hond. Ik fietste door het park en die man stond zijn hond te kammen en de vlokken haren gooide hij in de wind. “Lekker”, maar niet heus. De hond rende het afsfaltpad op, vlak voor m’n fiets en ik stopte. Vroeg aan de man of dat een Bordercollie was. “Ja”, sprak de man apetrots, eraan toevoegend: “Dit is een hondenras dat het meest geschikt is om schapenkuddes te drijven. Hij luistert nooit naar vreemden maar alleen naar z’n baas. Daar zijn ze op getraind want anders krijgen ze niet voldoende vat op de kudde”. Nou… weer wat geleerd☺

 276. king billy 11 augustus 2012 om 22:02

  In Duitsland wordt de roep om een referendum over het ESM verdrag groter en groter. Mocht dit eruit rollen in Karlsruhe, dan kan volgens Duitse staatsrechtgeleerden een referendum niet plaatsvinden voordat de EU en de ECB duidelijk maken wat ze gaan doen om de eurocrisis en de staatsschuldencrisis aan te pakken, zodat de gevolgen voor de Duitse staat en burger in kaart gebracht kunnen worden. Waarmee de bal weer bij Brussel en de ECB terecht kan komen.
  Verhitte discussie vanmiddag op het terras van een kroeg, de kwestie best wel een topic hier, verwoordde iemand het als volgt:
  “Wenn wir über ‘Theater’ oder ‘Kein Theater’ abstimmen sollen, wollen wir wohl das Eintrittgeld wissen“.

 277. Aad Verbaast 12 augustus 2012 om 00:47

  @Trudy K.: mooie aanvulling op die metafoor. Doet me denken aan reacties van je hier ergens boven. Sluit weer naadloos aan 😉

 278. Aad Verbaast 12 augustus 2012 om 00:49

  @King Billy: ik weet natuurlijk niet hoe de wet in Duitsland in elkaar zit, maar kan Karlsruhe besluiten dat hier een referendum voor nodig is?
  En om het nog ingewikkelder te maken als ze dat al zouden besluiten: kan een staatsgeleerde dan vervolgens vaststellen dat voordat etc…. ?
  Lijkt overigens allemaal op een lange omweg om weer bij hetzelfde uit te komen zoals je al aangeeft.
  Zuivere koffie?

 279. king billy 12 augustus 2012 om 01:35

  Duitse wetgeving biedt de mogelijkheid om over dit onderwerp een referendum te houden. In hoeverre Karlsruhe dit dwingend oplegt, blijft speculeren. Duitse wetgeving schrijft tevens voor dat de regering dan de kosten voor de burger moet presenteren. En niet de kosten voor het referendum zelf….

  Overigens moet, let wel, ‘moet’, bij ieder wetsvoorstel, of wetswijziging dat ingediend wordt bij het parlement ‘Kosten für die Bürger’ worden vermeld. ‘Dem Deutschen Volk’, ‘voor het Duitse Volk’ staat op het parlementsgebouw. Daar zweren de parlementariers ook trouw aan, niet aan een of ander staatshoofd, welke in Duitsland de laan uitgestuurd kan worden, als hij of zij of een echtgeno(o)t(e) wat rommelt met een hypotheekje of vakantiereisjes bijvoorbeeld. Maar dit terzijde…

  Ik ben geabonneerd op de nieuwsbrief van de Bundestag (3*/dag). Zodra daar als bijlage weer een wetsvoorstel voorbij komt, zet ik het als voorbeeld in een link op je blog.
  Een eventueel referendum, al of niet opgelegd, moet ook door de Bundestag wettelijk bekrachtigd worden. Met de kosten……. Geld is echt de open zenuw van de politiek…..

 280. Jan Bouma 12 augustus 2012 om 08:22

  De at random generator koos pg. 275. Een makkie voor me want ik hoef maar even m’n archief in om ‘m gedeeltelijk hierbij af te drukken. Ik ben in dat verslag in gesprek met de tijdelijk op Aarde teruggekeerde Simon Carmiggelt die vertelt “hoe het in het hiernamaals eraan toegaat” net zoals Dante Alighieri dat beschreef in zijn Inferno. Ik zal dit verslag ook even doorzetten naar m’n speciaal vrijgemaakte blog waar “men kon gooien met bagger” om mij te bezoedelen. Zie: http://villamithras.wordpress.com/2009/07/21/het-vermeende-lot-in-beeld-gebracht-en/#respond

  Ik hoop uiteraard dat het zo zal gaan:

  ==
  —– Original Message —–
  From: villamithras@planet.nl
  To: zaterdag@nrc.nl
  Sent: Saturday, July 31, 2004 4:29 PM
  Subject: Fw: “4”

  “…Is de nieuwe weekly Mithras al uit….?”

  Een zondagochtendoverpeinzing.

  De voorpagina…? Nou, nee hoor….; nummertje 6 voldoet. Tenslotte is het nou toch ook weer niet zo opzienbarend dat een schrijver na 17 jaar uit het Rijk der Hemelen op aarde terugkeert. Ik was afgelopen week in gesprek met een tijdgenoot die op zijn – en voor U herkenbare – wijze nog ‘onder U is’; d.w.z. zijn geest (net als de mijne) zal er altijd zijn maar fysiek was hij nog niet overleden. Hij had kritiek. Hij “herkende”, zo zei hij, zijn herinnering aan mij niet in die paar commentaren die ik tot nu toe heb geschreven. Er volgde toen een uren durende uitleg van mij om hem te beschrijven “hoe dat in het hiernamaals eraan toegaat”. Je wordt, zei ik, afgerekend op wat ik in het onderstaande drama aan het beschrijven ben; ofwel via Dante’s Inferno de ultieme vraag beantwoord wordt: ‘Che fece per vilta il gran rifiuto’ (…”die uit lafheid de grote weigering deed..”) – en ik denk nu even aan HJA.., maar dit terzijde. Je kunt dus pas het Hemelrijk binnentreden als je niet gezondigd hebt gedurende je leven terzake deze ultieme vraag…. De dichter Kavafis dichtte naar aanleiding hiervan als volgt:

  Voor sommige mensen komt een dag waarop zij
  het grote Ja of het grote Nee moeten zeggen.
  Het blijkt meteen wie het Ja in zich gereed heeft,
  en na het gezegd te hebben gaat hij

  verder in eer en vertrouwen op zichzelf.
  Wie weigerde heeft geen berouw. Werd het hem weer gevraagd, nogmaals zou hij nee zeggen.

  En toch richt dat nee – het juiste – hem te gronde voor heel zijn leven.

  Klaarblijkelijk, zo vervolgde ik, ben ik bij toetsing terzake die vraag niet die platte (en laffe !) opportunist geweest die “het juiste” tijdens zijn leven deed…. Snap je dat nu ? Vroeg ik. In de loutering van Dante’s Inferno wordt die vraag gesteld…. Nu zijn er – zo vervolgde ik – nog een heleboel andere opzienbarende zaken te melden als je na die toetsing dan eindelijk kunt binnentreden. Zo is er bijvoorbeeld tussen Mephistopheles en Mithras op Aarde een eeuwigdurend verbond…. en als je nu even doordenkt kom je vanzelf bij het ‘Inferno’ terecht waarvan ik verslag doe met betrekking tot de positie (en loutering !) waarin de Nederlandse Pers en Media zich bevinden. Mephistopheles stuurt aan de gruwelijkheden die de maffiose Italianen in onderstaand verslag begaan… Lees nu maar het vervolg – zo besloot ik – want de bloedstollende beproevingen zijn nog niet ten einde. En als ik je herinnering ietwat bezoedel doordat ik niet meer ‘die ietwat verfomfaaide, in een regenjas gekreukelde en gerimpelde bezadigde vermoeidheid ben…. bedenk dan dat ik nu 17 jaar in het Hemelrijk vertoef…; in die tijdsspanne heb ik geen bezwaar om B’s vertolkingen ongecensureerd weer te geven want… (en dit was je andere vraag) ik ben het ook nog met hem eens !”
  ==

 281. Aad Verbaast 12 augustus 2012 om 09:22

  @KIng Billy: ok, dank. Lijkt mee trouwens niet verkeerd die regel dat er ook even de kosten voor de burger moeten worden bijgeteld. Is daar achteraf dan nog controle over of dat ook geklopt heeft. Door een rekenkamer of zo? Ik neem aan van wel. Politici zijn niet zo goed in rekenen hebben we mogen constateren. Rutte zit er ook wel eens 50 miljard naast..

 282. Aad Verbaast 12 augustus 2012 om 09:32

  @Jan: Openbaringen uit het hiernamaals. Kom er nog maar eens om. Niet veel onder ons hebben daar even een kijkje mogen nemen. Direct of indirect. Of zoals een oom van mij eens verzuchtte: het mooiste is dood wakker worden. Ik kan hem niet meer vragen hoe dat nu werkelijk is. Misschien over 17 jaar.

 283. Jan Bouma 12 augustus 2012 om 10:18

  @Aad…9:32…. Thanks.
  @Aad en @King Billy…1:35 uur.

  ’n enkele opmerking.

  Indien men tracht het onverenigbare toch te verenigen – een krimpende economie met een groeieconomie – loopt men op tegen onoverbrugbare eisen van de logica en van de praktijk. (Tenzij men overeenkomt om de eisen aan te passen). Vooralsnog dient geconcludeerd te worden dat de opkomende BRIC-landen de welvaart en het economische niveau zullen nivelleren tot hun niveau. Voor China betekent dat anderzijds al “paniek” want de groeicijfers zakken tot ca. 5% vanwege de terugval van de koopkracht van “het Westen”. Voor wat de Amerikanen betreft is de situatie nog meer alarmerend. Bekend is het gezegde dat van de 4 wereldbewoners er dagelijks 3 bezig zijn om het Amerikaanse welvaartsniveau (en hun ecologische footprint) te financieren en van te goedkope goederen te voorzien. Ook wat dat betreft komt de wereldeconomie tot andere inzichten. Aan de orde is ‘the rise and fall of empires’; geheel in overeenstemming met het Romeinse voorbeeld uit onze geschiedenis.

  Nu heb ik al eerder voorgesteld om in het belang van allen te kiezen voor het scenario “if you can’t beat them, join them”. Deze raadgeving wordt in de wind geslagen. So be it.

 284. Aad Verbaast 12 augustus 2012 om 11:02

  @Jan: == “if you can’t beat them, join them” == toch wel een gevaarlijke suggestie. Welke ik overigens ook niet herken in je eigen (micro en macro) herken in je eigen handels- en benaderingswijze.
  Hangt natuurlijk voor een groot deel af (even generaliserend) wanneer het punt gekomen is dat een persoon zich erbij neerlegt dat hij verslagen is. Bij sommigen is dat pas ‘bij het loodje”. Bij anderen al bij het minste dan wel het geringste. De laatste groep is de grootste schat ik zo in.

  “Veldwachter, doe uw plicht, en slinger me op de bon!”

 285. Jan Bouma 12 augustus 2012 om 11:13

  @Aad…11:02
  Heb mezelf vaak genoeg omschreven als een cynische realist. Binnen dat kader valt ook de quote “if you can’t beat them, join them”. Me dunkt dat de algemene stemming over de teloorgang van de Euro en de Westerse economieën – hoewel die waanzinnig worden gemanipuleerd door de financiële maffia – je beter kunt kiezen voor een totaal nieuw scenario.
  Een scenario waarbij een herstel van vertrouwen in de toekomst van wezenlijk belang is. Er moet een nieuwe weg worden ingeslagen waarbij de oude opvattingen, die van het sociaaldarwinisme, niet meer voldoen. De malaise-stemming van ‘de Westerse consument’ is dan verklaarbaar. Er is geen perspectief ZONDER dat men de bakens gaat verzetten in dit tijdperk. En daarbij hoort een gemondialiseerde opvatting van onze wereldeconomie.

 286. Aad Verbaast 12 augustus 2012 om 11:17

  @Jan: Kijk, zo ken ik je weer.
  Alhoewel: == Een scenario waarbij een herstel van vertrouwen in de toekomst van wezenlijk belang is == toch wel erg veel weg heeft van de standaard retoriek van politici. Toch iets van “join them”? 😉

 287. trudy k. 12 augustus 2012 om 11:35

  @Aad 00:47 ( Gij nachtbraker☺☺) Ja, alles wat klopt sluit naadloos aan en wat niet klopt vertoont op den duur mankementen. De ware constructeur, like you for example, snapt dat. Inplaats van een zondagochtendoverpeinzing ben ik vandaag nog niet verder gekomen dan een fietstochtje op mijn geleende fiets en het beantwoorden van een mailtje welk hopenlijk een constructieve werking heeft, zoals ik bedoeld heb.
  Kinderen terug van vakantie. Manco’s van mijn eigen fiets worden nu snel opgelost. Ik vraag niet snel om hulp maar het omdraaien van de rollen heeft soms zijn voordelen. Nu vraag ik dus. “Bescheidenheid siert de mens” maar te bescheiden is zowaar een onnuttige eigenschap, voeg ik er voor mijzelf aan toe. Weer wat geleerd. Mijn eigen fiets is wel 25 jaar oud maar staat al een jaar of wat met platte poreuze banden. Ik heb sinds een jaar- eigenlijk veel te lang… – een fiets te leen, omdat het lopen zo slecht ging en je moet bewegen om de gewrichten niet te laten vastroesten.
  En wat de mondiale wereldeconomie aangaat, die is zichzelf al om zeep aan ’t helpen. Terwijl het gros van het volk chips, bier en (Olympische) spelen wordt gegeven gaan de met grootgeld goochelende en niet meer te volgen mogendheden lachend aan de haal. Wie zal er het laatst lachen?

 288. Mihai 12 augustus 2012 om 12:32

  gemaakt..

 289. trudy k. 12 augustus 2012 om 12:35

  @Aad, Uiterst vervelend om commentaar aan Jan Bouma hier te moeten plaatsen.

  .. rest van deze reactie is verwijderd..

 290. Aad Verbaast 12 augustus 2012 om 12:53

  @Trudy k: brood en spelen is al een eeuwenoude vinding om het volk rustig te houden, te verdoven en af te leiden. Met succes zo blijkt.
  Ik zag net een leuke cartoon die dit weer eens van een andere kant belicht:
  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/15369/

  1235: je schreef: == Uiterst vervelend om commentaar aan Jan Bouma hier te moeten plaatsen ==
  Die heb ik dan ook maar even (met de rest) verwijderd. Iets puur tussen jou en @Jan. Ik ga daar (letterlijk en figuurlijk) niet tussen zitten heb ik maar bedacht.
  Genoeg andere plekken om dat te uiten dacht ik zo.

 291. Mihai 12 augustus 2012 om 12:57

  .. reactie verwijderd.. zie ook hierboven..

 292. trudy k. 12 augustus 2012 om 13:18

  @Aad, Met dat wissen ben ik het eens.

  .. rest dan ook maar even verwijderd ..

 293. Jan Bouma 12 augustus 2012 om 13:22

  @Aad… 12:53
  Thanks. Men amusere zich verder. De zon schijnt en ik stap nog even op de fiets met prima banden om wat te doen aan mijn conditie zoals de huisarts (een goeie) mij heeft aangeraden.
  Dat zouden meer mensen moeten doen. Ik zie later wel weer of er nog on topic hier wordt gereageerd. 🙂

 294. king billy 12 augustus 2012 om 21:38

  Een keiharde beschuldiging aan het adres van EU- en regeringsleiders. Mét duidingen hoe het anders kan, waaronder geen bail-outs meer voor banken en staten.
  – De EU: Een anarchie opererend onder noodverordeningen. ‘Maastricht’ van tafel geveegd.
  – Souvereiniteit: Overdragen aan wie eigenlijk?
  – Eurofiele illusionisten misbruiken de schulden- en bankencrisis om ‘méér Europa’ door te drukken.
  – ECB verworden tot een copy-print instituut.

  “Het wordt tijd Europa te redden van degenen die Europa willen redden“.

  “Anarchische Regeln folgen dem Recht des Stärkeren, belohnen denjenigen, der das größere Erpressungspotential auf seiner Seite hat.”

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/schuldenkrise-der-ausnahmezustand-europas-11852316.html
  Bijzonder. Normaal geeft de FAZ artikelen in de zondagseditie niet vrij. 12 september is een nog slechts een maandje te gaan.

 295. Marjelle 12 augustus 2012 om 21:51

  Goed blog, Aad, en eens. Ik moest meteen aan een recent artikel denken over een apotheker die zelf een medicijn had gemaakt wat betaalbaar was voor zijn patient en toen een bedrijf die vinding opkocht werd exact hetzelfde middel opeens vele malen duurder en daar was hij het absoluut niet mee eens en wilde het weer zelf gaan maken. Een heel gevecht werd dat uiteindelijk met het bedrijf… helaas weet ik niet meer hoe dat artikel heette. Daar stond het iets duidelijker in. 😉

 296. blutch1 12 augustus 2012 om 22:25

  3 aug 20.30u Daar staat de link naar het verhaal.

 297. Marjelle 12 augustus 2012 om 22:31

  Het was even scrollen maar dan heb je ook wat. Bedankt, Blutch, dat is idd het artikel wat ik bedoelde en toen nog geRT had.

 298. Jan Bouma 13 augustus 2012 om 07:39

  Gisteren in het Journaal. Het voorstel om de ontwikkeling van nieuwe (dure) medicijnen in de toekomst door een Europees consortium te laten geschieden. 10 miljard voorlopig in de pot als subsidie voor de research & development. De omgekeerde wereld van wat we tot nog toe zagen. Nuts-bedrijven werden de laatste decennia in rap tempo geprivatiseerd; hier luidt het voorstel om een private sector (de farma-maffia) maar te socialiseren/nationaliseren. Oorzaak de onvrede over de prijs- en kartelvorming van de sector die de laatste tijd in de schijnwerper staat. Ik denk dat we er niet veel mee opschieten als tegelijkertijd ook niet de politieke (toezichthoudende) sector wordt vernieuwd. De slager zal anders nog steeds z’n eigen vlees blijven keuren met de huidige politieke representanten. Maar…misschien denken de voorstanders: een nieuwe pot van 10 miljard is ook niet mis. En… het schept weer perspectieven voor nieuwe koninkrijken.

 299. king billy 13 augustus 2012 om 09:07

  == En… het schept weer perspectieven voor nieuwe koninkrijken.==. Ware het niet dat de legitimiteit van deze koninkrijken in toenemende mate wordt betwist.

 300. Jan Bouma 13 augustus 2012 om 09:53

  @King Billy…9:07
  Inderdaad! De kernvraag die dus overblijft is die van “de legitimiteit”. Welnu. Dan is de vraag aan de orde of de domme stemmer – die z’n vermogen om te kiezen heeft gedelegeerd aan de bestaande politieke partijen – niet beantwoord moet worden. De communicatie ten aanzien van die vraag dient nu eindelijk eens te worden beantwoord. Dat gebeurt niet. Met als gevolg dat “de nieuwe koninkrijken” zullen blijven.

 301. Aad Verbaast 13 augustus 2012 om 10:32

  @King Billy: Pittig artikel! Zet de discussie die al voortwoekert (aldaar, niet hier) stevig op scherp.
  Wordt er allemaal niet overzichtelijker op. Was al een dichte mist. Worden nog boeiende tijden voor en na die magische datum van 12 september. Nu de OS zijn afgelopen is het zoeken naar andere verdovingsmiddelen. Heel benieuwd wat er verder nog uit de hoge hoed getoverd kan worden op korte termijn. De voorgaande tovertrucs zijn allemaal mislukt.

 302. Aad Verbaast 13 augustus 2012 om 10:34

  @Marjelle: dank. Het werd eens tijd dat deze bedrijfstak een beurt kreeg. Waar is het geen rotzooitje? Macro en micro.
  Inmiddels heeft Blutch1 je vraag al opgelost lees ik 😉

 303. Aad Verbaast 13 augustus 2012 om 10:38

  @Jan: het fenomeen van “de zwevende kiezer” is groeiend. Niet verwonderlijk als die al eeuwen niet meer met de voeten op de grond staat omdat deze door de gevestigde orde in het ongewisse wordt gelaten wat nu weer uit hun naam wordt bedacht waarbij de stemmer lucht voor ze is.

 304. Aad Verbaast 13 augustus 2012 om 10:43

  @allen: Vanmorgen toch weer een geheel on-topic bericht die ik er dus maar weer even bijzet ter aanvulling van dit dossier:
  http://www.joop.nl/economie/detail/artikel/15376_erasmus_mc_europa_moet_dure_medicijnen_zelf_maken/
  == Schandalig vinden PvdA, SP, GroenLinks, CDA en PVV. “Voordat een medicijn op de markt komt, moeten afspraken worden gemaakt over de maximum prijs, desnoods op Europees niveau”, zegt PvdA-Kamerlid Eeke van der Veen. ==

  ==
  De medicijnprijzen worden nu vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid en zijn een gemiddelde van de prijzen in België, Frankrijk, Duitsland en Engeland. De brancheorganisatie van farmaceuten Nefarma en medicijnfabrikanten DSM en Pfizer zeggen dat prijsverschillen noodzakelijk zijn, “anders kun je geen nieuwe producente ontwikkelen”. GlaxoSmitKlein wijst op verschillende regelgeving in EU-lidstaten die het onmogelijk maakt overal de zelfde prijzen in te voeren.

  Minister Schippers van Volksgezondheid wil een besluit over hoe om te gaan met prijsverschillen van medicijnen overlaten aan haar opvolger.
  ==
  Over ingrijpen gesproken..

 305. king billy 13 augustus 2012 om 11:29

  =Over ingrijpen gesproken..=
  Met 27 verschillende gezondheidssystemen in de EU moet men ‘De Centrale’ ook niet voor de voeten gaan lopen voor een oplossing van een probleem dat ‘De Centrale’ in het kader van en ter legitimering van ‘Méér Europa’ zich inmiddels ook heeft toege-eigend. Nog nét niet onteigend van souvereine staten, want dan komt er rotzooi van….

  Kom ik weer, precies dezelfde discussie wordt in Duitsland gevoerd. Klinieken, ziekenhuizen, bonussen, goekopere medicijnen, te dure en onnodige uit de hand lopende operaties. o.a,. Maar in DLD wordt doorgedrukt. Voorbeeld: Chef artsen van ziekenhuizen en klinieken (30% van de specialisten) vangen gemiddeld 70.000€/jr aan bonussen. Heeft de Belastingdienst uitgevogeld. Wordt aan banden gelegd. Links?

 306. Jan Bouma 13 augustus 2012 om 11:30

  @Aad…. 10:43
  @King Billy

  De vragen (en de antwoorden) omtrent “de legitimiteit” zijn essentiëel en zullen dat blijven. Voorbeeld. Indien onze volksvertegenwoordigers bijvoorbeeld zullen blijven kiezen voor de aanschaf van de JSF – terwijl het volk en de kiezer daar niet voor kiest – houden we het probleem van de legitimiteit. De delegatie van de bevoegdheid is dan aan de orde. De tweedeling tussen parlement enerzijds en het volk zou niet duidelijker kunnen worden geduid. Nog een voorbeeld. Als ik instemming verkrijg van het merendeel der politieke fracties om de staatsrechtelijke immuniteit op te heffen m.b.t. de aansprakelijke criminele overheid terzake het wetsvoorstel Heerts/Anker/Smilde : http://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/30538_initiatiefvoorstel_recourt
  doet zich hetzelfde probleem voor. Een corrupte overheid verkiest dan om dat wetsvoorstel sinds 1998 maar niet tot Wet te verheffen vanwege… de consequenties. Uiteindelijk staat dan de legitimiteit ter discussie van onze volksvertegenwoordiging.

 307. Aad Verbaast 13 augustus 2012 om 11:46

  @King Billy: Dat is natuurlijk ook een generiek probleem waarbij de Big Pharma geen grenzen kent en optimaal gebruik kan maken van de onmacht van de politiek om eensgezind op te treden en over hun eigen grenzen heen te kijken. Dan zijn de mazen in de onderscheidenlijke wetten zo gevonden.
  Die bonus: is al duidelijk wat daaronder valt? Betaald door de medische industrie?

 308. Aad Verbaast 13 augustus 2012 om 11:49

  @Jan: tja, dat die wet nog niet is aangenomen is natuurlijk een gotspe. Maar ja, de volksvertegenwoordigers (en in hun kielzog de ambtenarij gaat niet legitimeren dat ze opgeknoopt kunnen worden. Over legitimatie gesproken.

 309. trudy k. 13 augustus 2012 om 11:52

  @Aad, @allen, Mede ter illustratie. Niet zorgzaam maar zorgwekkend!http://www4nl.dr-rath-foundation.org/extras/zakendoen_in_ziekten/index.html

 310. blutch1 13 augustus 2012 om 13:25

  @trudy k. , precies, eerst maar eens cannabis vrij.

 311. king billy 13 augustus 2012 om 13:38

  Aad Verbaast. Een voorbeeld van de discussie: http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/unnoetige-eingriffe-in-der-op-fabrik-11852366.html
  Hoe de Duitse artsen opereren en incasseren. Met drie grafieken.
  Het circuit krijgt twee jaar de tijd om dit deel probleem op te lossen.

 312. Aad Verbaast 13 augustus 2012 om 15:26

  @Trudy: dank voor de link. Geeft het proces weer eens in duidelijke schema’s weer. Er is over nagedacht! 🙄

 313. Aad Verbaast 13 augustus 2012 om 15:29

  @King Billy: op zich wel een goed idee, om de branche ook maar eens zelf met oplossingen te laten komen, mits van te voren wel even duidelijk is gemaakt wat het behaalde resultaat moet zijn.
  2 jaar is dan wel wat veel maar toch. Dat moet toch wel sneller kunnen.
  Lees ik het volgende trouwens:
  == Die Zahl der Hüft- und Knieoperationen soll für jedes Krankenhaus nach oben begrenzt werden. Krankenhäuser, die mehr als vorgesehen operieren wollen, müssten einer anderen Klinik ein „Behandlungszertifikat“ abkaufen, so bliebe die Gesamtmenge gleich. ==
  Na de visquota handel, de CO2 emissie handel, nu ook de verhandelbare behandel quota?
  Hardleers de mensen die dat allemaal bedachten/bedenken. Heeft nog nooit gewerkt.

 314. king billy 13 augustus 2012 om 15:50

  Het Ministerie gat de medische sector ook twee jaar de tijd voor goedkopere medicijnen. Dat is geslaagd. En tja, operaties zoals CO2 certificaties verhandelen op de beurs drijft de prijs op.

 315. trudy k. 13 augustus 2012 om 16:42

  Als ik mag kiezen dan ga ik niet stemmen☺☺

  @Aad, voor de verzameling links( linken?) zal ik maar zeggen. Er komt hopenlijk gauw een tijd dat ze openlijk en massaal door de mand gaan
  .
  Terzijde: Hoogbejaarde( 91) moeder van de buren van mijn kinderen kreeg een maand of drie geleden ernstige darmklachten. In het ziekenhuis helemaal binnenstebuiten gekeerd kwam de diagnose; “Uw moeder heeft een gezwel in de baarmoeder. De dochter: “Maar dokter, mijn moeder heeft al sinds dertig jaar geen baarmoeder meer!! Na nader onderzoek bleek het iets niet kwaadaardig met de darmen te zijn en moeder heeft nu een stoma. Ik geloof best dat het in de meeste gevallen niet op die manier gaat maar toch, men hoede zich voor het schieten van medische bokken.

 316. blutch1 13 augustus 2012 om 17:49

  Enig idee hoeveel mensen hun dokter in de waan laten dat ze hun medicijnen gebruiken terwijl ze dat niet doen? Overigens blijkt ca 60 (zestig!)% van de mensen hun medicatie niet op de voorgeschreven maniet te gebruiken. Meeste is dus weggegooid geld.

 317. Aad Verbaast 13 augustus 2012 om 18:06

  @King Billy: hoezo geslaagd? Of zeggen de zichzelf op de borst slaande politici dat?

  Verder: het verhandelen van quota is natuurlijk ook een vorm van derivaten.
  Nederlandse vissers waren daar overigens zeer gewiekst in. Kochten alles op wat los en vast zat en nog kon zwemmen. VOC mentaliteit?

 318. Aad Verbaast 13 augustus 2012 om 18:10

  @Trudy: == door de mand gaan == zou hoog tijd worden. Bewijs genoeg zou ik onderhand moeten constateren.

  Schrijnend voorbeeld geef je weer.

  Mijn neef: 10 jaar rondgereisd door het circuit wegens ernstige vermoeidheidsklachten. Van alles voorgeschreven, maar nooit een oplossing.
  Ten einde raad naar een Duitse clinic om hem binnenste buiten te keren. Einde van de dag uitslag: MS. Nooit iemand in Nederland hem op dat spoor gebracht. Zit nu al in de rolstoel.

 319. Aad Verbaast 13 augustus 2012 om 18:11

  @Blutch1: ook een goed punt. Maakt het allemaal nog erger dan het al was.

 320. blutch1 13 augustus 2012 om 20:01

  @Aad, maar het maakt de schuldvraag van de kostenstijging wel wat diffuus.

 321. king billy 13 augustus 2012 om 20:08

  @AAd Verbaast. 18.06 =hoezo geslaagd? Of zeggen de zichzelf op de borst slaande politici dat?=
  Eerdere reactie, met link naar het ‘Ministerie van Gezondheidswezen’, werd binnen de opgelegde twee jaar een + bereikt van 2.5 miljard, waar de doelstelling nul was. Voornamelijk bereikt dankzij besparingen op alternatief medicijngebruik.
  Dat politici daarmee aan de haal gaan zit ingebakken in hun inborst.

  Terzijde: kan men op WP met hetzelfde mailadres een tweede blogsite opzetten?

 322. Aad Verbaast 14 augustus 2012 om 00:20

  @Blutch1: er is nooit maar één schuldige aan te wijzen, ook niet in deze.
  Sommigen zijn wel meer schuldig dan andere 🙄

 323. Aad Verbaast 14 augustus 2012 om 00:26

  @King Billy: die plus moet een min zijn neem ik aan?
  De benadering van alternatief medicijn gebruik is hier ook geprobeerd. Maar ja zoals met zoveel: ik heb nooit een evaluatie rapport gezien, en dus al helemaal niet door een onafhankelijk bureau.

  Nog even een berichtje over dat andere onderwerp:
  http://www.bnr.nl/topic/beurs/936122-1208/academici-vechten-esm-aan
  “groep academici”. Is dat weer een andere groep dan waar jij het eerder over had?

  2e blogsite. Heb je woeste plannen? Geen idee of dat kan. Kon het ook niet zo gauw vinden.
  Ik zou het gewoon proberen. Opnieuw registeren bijvoorbeeld.
  Krijg je vanzelf een waarschuwing als het niet kan..
  Trouwens ook niet verkeerd om een apart mailadres te hebben voor een andere blog. Zo aangemaakt.

 324. Jan Bouma 14 augustus 2012 om 07:17

  ’n enkele opmerking.

  Actualiteit. “Alles wat fout kon gaan, ging ook fout..” Een openhartige conclusie van het eindrapport over het drama van de massamoord door Breivik. Ofwel de Wet van Murphy in het kwadraat bewezen. Kom er hier eens om m.b.t. het drama in Alphen a/d Rijn vorig jaar! Ik vraag me af of de economische disasters ook vallen onder de werking van de Wet van Murphy. Nee. Natuurlijk niet. We hebben het met z’n allen heel bewust al jaren en jaren zien aankomen. Bij een risico-analyse van het ‘worst-case scenario’ neem je dan die factoren mee in je beoordelingen. Het is niet zo, net als bij de Fukushima-ramp, dat het onvoorstelbare toch voorstelbaar bleek. Tsunami en de aardbeving tesamen bewezen dat de Wet van Murphy serieus genomen moest worden.

  Wat de farma-maffia betreft. Ik denk dat de hele zaak/affaire wel door “het instellen van een Commissie” zal worden gesmoord in de vergetelheid. En daarna is het weer gewoon “business as usual”. Wat betreft “de financiëel-economische crisis”. Het is maar wat men geloven wil. Het papier en het vertrouwen van de mensen in het “economische papier” liggen in elkaars verlengde.

  Men kan er in ieder geval de reet mee afvegen.. 🙂

 325. king billy 14 augustus 2012 om 08:04

  @Aad Verbaast. 00.36. Karlsruhe. Deze klacht is nieuw. Markus Kerber vecht nu ongeacht wat de uitspraak wordt, deze bij voorbaat aan. Komt in het kort erop neer dat eerst het Europese Hof een uitspraak moet over een klacht van een Iers parlementslid.
  http://www.welt.de/wirtschaft/article108604102/Neue-Klage-gefaehrdet-baldiges-Euro-Rettungsurteil.html
  De eerdere klacht tegen het ESM door Zuid-Duitse politici is een uitbreiding van de bestaande klachten welke tijdens de unieke mondelinge hoorzitting ter tafel kwamen. Een Hof van een deelstaat oordeelde onlangs dat het Constitutioneel Hof deze klacht tenminste in behandeling moet nemen. Hihi….

 326. Jan Bouma 14 augustus 2012 om 09:06

  @King Billy…8:04
  Ik denk toch dat je een parallel kunt trekken met de mislukte poging van Wilders en Mosckowitz om het ESM-verdrag aan te vechten. Ook in Duitsland, dat in parlementaire meerderheid zich al heeft uitgesproken voor het ESM-verdrag, zal dat parlement in hoogste instantie bevoegd zijn ondanks wat het Constitutionele Hof (Karlsruhe) daar nog van vindt. Dus ik vrees simpel een herhaling. Het Hof blijkt ook in Duitsland ondergeschikt aan het wetgevende parlement. Maar we zullen zien hoe het afloopt…

 327. Aad Verbaast 14 augustus 2012 om 09:23

  @Jan: Hangt natuurlijk wel af van de beroepsgroep hoe serieus de wet van Murphy genomen moet worden. Wel een factor van betekenis in de beroepsgroep die hier regelmatig besproken wordt.

  Net weer een tekenend voorbeeld: de mislukte mais oogsten in Amerika vanwege de droogte.
  http://www.bnr.nl/topic/beurs/651335-1208/beleggen-in-voedsel-voedt-de-crisis?s_cid=HUD
  G20 wil telefonisch overleg. “Ondanks de hoge prijzen is er volgens Hallam geen sprake van grote tekorten. “De situatie wordt pas penibel als overheden paniekmaatregelen gaan nemen”.
  Een week geleden mochten we al lezen dat de prijzen van het brood hier 20 cent duurder gaat worden. http://www.nrc.nl/nieuws/2012/08/09/brood-wordt-tot-twintig-cent-duurder/

  Samenvatting: geen tekorten, beleggers drijven de prijzen op, overheden (2008) zullen weer paniekmaatregelen nemen, en de prijzen zullen weer stijgen.
  Wat een bende. “Business as usual”

 328. Aad Verbaast 14 augustus 2012 om 09:31

  @King Billy: wordt stevig op de spits gedreven allemaal daar in Duitsland. Heel benieuwd hoe dat allemaal gaat aflopen als de ene uitspraak na de andere elkaar zal opvolgen. De tijd vliegt. Hoogspanning in de gelederen. De illusionisten zullen weer een nieuwe truc uit de hoge hoed (moeten) toveren.

  @Jan: 09:06: ten dele waar. Maar ja, het hof moet het onder de huidige wetgeving toetsen. Maar ja, een noodwetje is zo gemaakt door de “wetgevende macht”. Dan kan het wel ineens snel. Blijft broddelen natuurlijk. Paniekmaatregelen zijn vaak niet de meest doordachte als van “doordenken” in de politiek al ooit sprake is.

 329. king billy 14 augustus 2012 om 11:01

  @bouma. ‘Karlsruhe’ is machtiger dan het parlement en kan dwingend besluiten en procedures corrigeren. Ligt grondwettelijk vast. Voorbeeld is de tweederde meerderheid en hoofdelijke stemming voor het ESM verdrag, waar de regering dacht dit in een klein gremium te regelen. Jammer dan…. Anders dan in Nederland is het geen veredeld adviescollege. Het Duitse Constitutionele Hof is voor de Duitsers heilig. Dat ligt zeer gevoelig.

  @Aad Verbaast. Wat denk je, dat één -doorslaggevende- Cypriotische stem in de ESM-raad, zoals Duitsland ook slechts één stem heeft, Duitsland ultimo 27% van het door de Gouverneursraad besloten op te hoesten bedrag gaat fourneren? Dat gaat niet gebeuren. Uiteraard wordt met alle mogelijkheden de kwestie terecht op de spits gedreven. En, waar mogelijk, teruggeschoven waar de bal thuishoort. Subtiel spel.

 330. Aad Verbaast 14 augustus 2012 om 11:28

  @King Billy: komen ze daar dan in Duitsland niet wat laat achter hoe de stemverhoudingen werden vastgelegd in het verdrag? Daar was Merkel en c.s. toch zelf bij?
  Nu is natuurlijk one-country – one vote wel vaker aan de orde in verdragen (zie VN en @Jan Bouma).
  Zet natuurlijk allemaal wel weer de solidariteitsgedachte op scherp. Hoe ver is men bereid te gaan..

 331. king billy 14 augustus 2012 om 12:09

  Nee, daar waren ze niet te laat mee. Al deze onderhandelingen vonden al veel, veel eerder plaats. Dat gaat terug tot 2010, waarbij men ervan uitging dat het Verdrag van Maastricht niet verkracht zou worden en de ECB onafhankelijk zou blijven, zoals de BuBa opereert. Maar toen kwam Draghi in de ECB, Duitsers trokken zich terug (Stark), de Fransen speelden dubbel, en zeer recentelijk de niet afgesproken solo persconferentie van Monti nadat hij gedreigd had om uit de euro te stappen.
  Duitsland speelde het tamelijk netjes, maaris niet bereid zover te gaan dat het gaatje wordt bereikt. Geen Free Lunch voor de ontvangende partijen.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/schuldenkrise-die-euro-zauberlehrlinge-11853410.html

 332. Aad Verbaast 14 augustus 2012 om 12:11

  @King Billy: waarom nog de ESM? Spaanse banken lenen als gekken bij de ECB..
  Al 375 miljard in juli.. Ze hadden toch ‘maar’ 400 miljard nodig?
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3300984/2012/08/14/Spaanse-banken-lenen-recordbedrag-bij-ECB.dhtml

  12:09: “regeren is vooruitzien”. Nou hiermee is inmiddels wel weer bewezen dat dat gezegde maar uit de van Dale geschrapt moet worden.

 333. blutch1 14 augustus 2012 om 12:57

  Als regeringen nu eens achterom zouden kijken dan zien ze daar een weg vol brokstukken van voorgaande verkeerde beslissingen. Achterom kijken is er dus ook al niet bij.

 334. king billy 14 augustus 2012 om 13:14

  @Blutch. Omhoog kijken heeft ook wel wat.
  @Aad Verbaast. Natuurlijk hebben we het ESM nodig. De expansieve geldpolitiek van Draghi kan ´niet eeuwig worden volgehouden. Men kan veel bedenken waarom Draghi toestaat dat banken zoveel geld bij de ECB te lenen, maar zou hij het ook niet een béétje doen om Merkel, Weidmann, Schäuble en Karlsruhe te pesten om aan te tonen dat hij nog steeds een soeverein bestuurder is?

 335. trudy k. 14 augustus 2012 om 14:00

  @Aad 13 aug. 18.10. Je schreef over je neef:= Mijn neef: 10 jaar rondgereisd door het circuit wegens ernstige vermoeidheidsklachten. Van alles voorgeschreven, maar nooit een oplossing.
  Ten einde raad naar een Duitse clinic om hem binnenste buiten te keren. Einde van de dag uitslag: MS. Nooit iemand in Nederland hem op dat spoor gebracht. Zit nu al in de rolstoel.=
  Dat is een keiharde dobber Aad, en des te meer als je zeker weet dat het niet zover had hoeven komen.

  Het is gebleken dat sommige chronische aandoeningen pas kunnen worden aangetoond middels tests als ze evident aanwezig zijn. M.a.w. op voorhand of in een beginstadium constateren lukt niet omdat de diverse parameters te onduidelijk of nog niet zichtbaar zijn. De testmethoden zijn misschien wat te grofstoffelijk als ik het zo mag aanduiden.
  Maar het kan ook zijn dat je neef op het moment dat de M.S. zich duidelijk manifesteerde al zo ver heen was dat elke testmethode deze ziekte had kunnen diagnosticeren. Dit geldt uiteraard niet in het bijzonder maar in het algemeen.
  Het zou ook kunnen dat, als de patiënt eerder in de Duitse kliniek was gekomen er al M.S. zichtbaar was geweest. Nooit meer te bewijzen want je kunt die periode niet opnieuw doen met de andere methoden. Laatste optie die ik kan bedenken is dat in Duitsland betere, geavanceerdere diagnoseapparatuur aanwezig is maar in Duitsland mixt men ook vaak reguliere met alternatieve methoden. Voorts vroeg ik me terzijde af of minister E. Schippers zelf ook medisch geschoold is…. Dat zoek ik op.

 336. blutch1 14 augustus 2012 om 15:57

  En wat is de moraal van dit verhaal? Dat je jaren eerder weet dat je een aandoening hebt waaraan niets te doen valt?

 337. Aad Verbaast 14 augustus 2012 om 17:36

  @Blutch1: 12:57: en leven in het nu kunnen ze ook al niet. Tomatenijs uitdelen, dat dan weer wel.

  15:57: ook bij aandoeningen waar op zich niets aan te doen valt is het toch wel raadzaam dit zo snel mogelijk te weten. Het verandert immers je hele leven en je kan niet vroeg genoeg beginnen daar al vast op te kunnen anticiperen en optimaal in te richten.

 338. Aad Verbaast 14 augustus 2012 om 17:41

  @King Billy: diezelfde SP waar ik het net over had hierboven, en inmiddels ver bovenaan staat in de peilingen, denkt de eurocrisis op te kunnen lossen door de ECB maar stevig aan te zetten staatsobligaties op te kopen. Pagina 62 (!!!) van het verkiezingsprogram.

 339. Aad Verbaast 14 augustus 2012 om 17:51

  @Trudy k.: Schippers heeft politicologie gestudeerd. Vandaar dat ze als een kip zonder kop kakelt. Daar heeft ze voor gestudeerd immers. Dat terzijde.

  Geen idee wat er precies met mijn neef aan de hand is geweest. Wel dat jaren lang de medici de plank flink hebben misgeslagen in Nederland.
  Nog een voorbeeldje uit de directe omgeving: mijn broer is jarenlang volgespoten met allerlei middelen tegen ernstige hooikoorts. Na 20 jaar kwam men er achter dat het astma was.
  Gisteren een interessante uitzending op Ned2 trouwens. “kijken in de ziel”. Artsen aan het woord.
  http://www.uitzendinggemist.nl/programmas/8698-kijken-in-de-ziel-artsen

 340. blutch1 14 augustus 2012 om 18:02

  Wat is dan het verschil tussen ernstige hooikoorts en asthma?

 341. blutch1 14 augustus 2012 om 18:28

  @Aad, die kan ik zelf ook wel opzoeken, Maar je zit in een schemerig overgangsgebied waarin de ene naam net zo goed of slecht is als de andere. Daarbij kan een ziekte zich ontwikkelen van een lichtere vorm waarin de uiteindelijke diagnose absoluut nog niet te stellen is, naar een zwaardere vorm. Ik maak bezwaar tegen de insinuatie dat het dus 20 jaar verkeerd is geweest. Zo helder is het allemaal niet.
  Er zijn ook ziekten waarbij de diagnose wordt gesteld door een aantal symptomen in de tijd op te tellen. Die zijn dus nooit allemaal tegelijk aanwezig geweest. Dan kan het jaren duren voordat de diagnose uiteindelijk gesteld wordt, of misschien wel nooit.

 342. Aad Verbaast 14 augustus 2012 om 18:37

  @Blutch1: kan ik snappen. Punt blijft dat je 20 jaar bent volgespoten met allemaal rotzooi wat geen moer hielp. Geen artsenij die even navraag doet of het werkt. Patiënt in kwestie is natuurlijk ook ter discussie te stellen in deze. Blijft tobben zo.

  Anekdote: patiënt komt bij huisarts en zegt: die pillen helpen geen moer. Ik voel me nog net zo beroerd.
  Huisarts: kan zijn, maar anders was u allang dood geweest!

 343. king billy 14 augustus 2012 om 19:55

  Zwitserse site met lijst van alle bekende en erkende ziektes volgens ICD-10 code. Ergens anders las ik dat het er 1697 zijn.
  http://www.icd-code.de/icd/code/ICD-10-GM-2012.html
  Onder Hoofdstuk V, F00-F99, ontbreekt de Brusselse Lof storing nog.
  Of deze site, indien de eerste site niet werkt, zoals hier. Anamnese: Onweer, WIFI, WILAN verstoord. Therapie: Waait wel over.
  http://www.gloggnitzer.com/icd-10/index.html

 344. king billy 14 augustus 2012 om 22:27

  Computerspelletjes van de ECB, geplukt van de website van de ECB:
  http://www.ecb.int/ecb/educational/html/index.en.html en doorklikken:
  http://www.ecb.int/ecb/educational/inflationisland/html/index.en.html

  Deze hoort thuis in het toelatingsexamen voor politici. Of meten wat de gevolgen zijn als politici blindelings Ins Blaue Hinein retorieken.
  http://www.ecb.int/ecb/educational/economia/html/index.en.html?hasFlash=true&

 345. blutch1 14 augustus 2012 om 22:33

  Zie ik nu goed dat al die hoogbetaalde bobo’s van de ECB een beetje spelletjes zitten te spelen?

 346. king billy 14 augustus 2012 om 23:06

  @Blutch1, antwoorde toch al eerder dat er een nieuwe vakbond moet komen, de ICB, de Inflatie Compensatie Bond. Bovendien, je moet er toch niet aan denken wat er gebeurt als deze bobo’s geen spelletjes spelen, terwijl droneschieten boven het in aanbouw zijnde ECB gebouw van 600 miljoen nog lang niet in zicht is.

 347. Aad Verbaast 15 augustus 2012 om 00:12

  @King Billy: 19:55: nuttig lijstje. Ik ben al aan het afstrepen. Schiet al aardig op,

  23:06: risk en mens erger je niet staan er niet eens bij!

 348. Aad Verbaast 15 augustus 2012 om 09:15

  @Blutch1: Opvallend bericht! Ik kan me daar wel wat bij voorstellen trouwens. Wordt veel geld geschoven en wrs (zie ook artikel) weinig interne controle.

  Nog even terugkomend op Klink die hierboven werd genoemd:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3301111/2012/08/15/De-miljarden-van-Klink-komen-er-niet.dhtml
  Daar hoef je geen “rocket-scientist” voor te zijn om dat te constateren.

 349. Jan Bouma 15 augustus 2012 om 09:36

  @Aad…9:15
  Ik probeer elke ochtend even een aansluiting te maken met de common sense “in de jacht op de bezuinigingen” – met een averechts effect want dat moeten ombuigingen zijn – en ik lees je link hierboven. Ik kom onderaan het artikel de auteurs tegen met hun verhaal dat wij simpele, niet duur betaalde, “leken” al wisten: == Wim de Groot is hoogleraar gezondheidseconomie aan Maastricht University (UM) en Henriette Maassen van den Brink is hoogleraar economie aan de UvA en UM. == Kijk! Dat zijn dan twee hoogleraarsalarissen die geschrapt kunnen worden maar als uitwas dienen die salarissen wel even te worden meegenomen van onze doorgeschoten maatschappij. Dit is nou mijn vaak gekritiseerde “intelligentsia” die zich ook verrijken aan de waanzin. Doordenkertje? Nou, nee ik dacht het niet. 🙂

  Allen een prettige dag maar weer.

 350. Aad Verbaast 15 augustus 2012 om 10:29

  @Jan: er zijn ongeveer 5600 hoogleraren in Nederland. Je wil natuurlijk allemaal niet weten wat die allemaal in hun portefeuille hebben. Je kan het zo gek niet bedenken of ze vinden het de moeite waard te onderzoeken. Daarbij blijkt (als ze een keer de media binnengehaald worden) dat ze het onderling veelal volstrekt oneens zijn, daarmee het wetenschappelijk gehalte van de eigen uitspraken sterk onderuithalend. Kortom: eens: ook daar kan flink het mes in.
  We hebben vandaag al weer onze goede daad verricht. Weer tientallen miljoenen bespaard. 😉

  Die overigens net zo hard in verkiezingstijd vanmorgen al weer worden weggegeven:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/10637/VK-Dossier-Verkiezingen-van-2012/article/detail/3301424/2012/08/15/Gratis-bier-van-de-dag-VVD-en-PvdA-willen-miljoenen-investeren-in-sport.dhtml

  Blijft vechten tegen de klippen op in deze waanzinnige wereld. Maar dat wisten we al. 🙄

 351. trudy k. 15 augustus 2012 om 11:46

  @Aad, 10.29 schreef: =daarmee het wetenschappelijk gehalte van de eigen uitspraken sterk onderuithalend. = Scherpzinnige reactie van je!!! ☺En het feit dat die “geleerden” dat zelf allerminst doorhebben……”Boegebeelden der wetenschap”… En ja, er zitten natuurlijk ook goeie ( wetenschappers) tussen.

 352. Motek from Space 15 augustus 2012 om 13:47

  Daar zijn we weer 😉 Tsja…pilletjes en poedertjes, capsules en spuitjes, we blijven de proefkonijnen in allerlei opzichten. Super-markt-spul; zit het niet in een vloeibare vorm dan wel moet je er wat water bij drinken. Al eerder vermeld dat een specialist ruim 10 euries meer via de apotheek binnen krijgt dan de huis-tuin en keukenarts voor het zelfde artikeltje wat weg-bezuinigd werd uit de verzekering. Nog maar niet te spreken over al die alternatieve buitenlandse namen die plotseling over de toonbank gaan. Maar echt niet anders zijn dan de originelen. Het is net als met andere consumentgevoelige zaken; maak er een markt voor, schep afhankelijkheid en vertel vooral dat zonder dát niet te leven is. Maar over gezonde voeding praten? Of over dat kern-gezonde deel waar mensen tussen de uitlaatgassen wonen hebben we het maar niet. En asbest..ach, dat komt ook alleen ter sprake als er een wijk gesloopt moet worden toch? De farnacie zit overal in en tussen en we eten straks gewoon een pizza die naar een slap aftreksel smaakt van een pizza 😉 Vandaag wijn zonder alcohol gedronken, hoe bestaat het? gewoon rode bio-druifjes in geperste vorm 😉 Ik ben zo schijtziek aan het worden van alle gif soorten die afgedaan worden als niet-gevaarlijk-voor-de-gezondheid dat m’n consumentengedrag er door werd beïnvloed 😉 At van de week de vers geplukte pruimen uit de boom en kookte een eitje van een scharrelende buurman met kippen. Van de slechtste dus maar de minst slechte genomen. Smaakte stukken beter dan die van de GrootGrutter.
  Kamp , las ik net, mekkert weer mooi op tijd (..) over de pensioenen en Brussel. Ook daar is altijd gif op in te nemen; we gaan mogelijk straks stuk voor stuk de inspraak in via het vragenlijstje over welke behandeling we nog tegemoet kunnen zien op basis van het inkomen. Laag inkomen? helaas pindakaas. ( en bij die laatste is ook bekend dat er allerlei rommel in kan zitten die de echte pindakaas wegbezuinigde ) krijg je pukkels op je billen is daar ook wel weer een pilletje voor..

 353. blutch1 15 augustus 2012 om 14:24

  =Al eerder vermeld dat een specialist ruim 10 euries meer via de apotheek binnen krijgt dan de huis-tuin en keukenarts voor het zelfde artikeltje wat weg-bezuinigd werd uit de verzekering.==
  ???
  Weer een ongenuanceerde onware uitspraak?

 354. Motek from Space 15 augustus 2012 om 14:37

  Blutch.. uhhh…totaal niet want uiteraard zijn daar de rekeningen /bonnetjes van bewaard. Dus wat wil je eigenlijk zeggen?

 355. Aad Verbaast 15 augustus 2012 om 16:15

  @allen: vandaag maar weer eens een nieuw blogje. Een tussendoortje maar eens tussen al het geweld door. Nou ja, in deze blog gaat het ook over geweld, en geweld aandoen.
  De link is al gauw weer gemaakt naar alle echt belangrijke onderwerpen. Maar dan zie ik dan wel weer.
  Titel: “Wat aan topsport schort”. Zodat u allen zich alvast kan voorbereiden 😉

  Rond de borrel zet ik die er weer op. Zoals gewoonlijk.

 356. blutch1 15 augustus 2012 om 16:25

  Ik wil zeggen dat een specialist niets binnenkrijgt via een apotheek. Ik weet niet waar je het vandaan haalt, maar het klopt niet.

 357. blutch1 15 augustus 2012 om 16:27

  Eigenlijk heb ik helemaal geen zin meer allerlei onzin te lezen en daarop te reageren. Ik hou het voor gezien.
  Succes verder.

 358. Motek from Space 15 augustus 2012 om 20:13

  Ik kruip in het stof Geachte Blutch want de formulering was fout. Specialist schrijft recept voor ( wat intussen uit de verzekering gebonjourd werd) apotheek geeft rekening die ruim een tientje hoger ligt dan bij het vervolgrecept ( via de huisarts) Goed verstaander?

 359. blutch1 15 augustus 2012 om 20:17

  Juist, de specialist heeft daar dus niets mee te maken.
  Zand erover.

 360. Motek from Space 15 augustus 2012 om 20:25

  Ga ik eerst weer rechtóp staan , niks is zo vervelend als zand tussen m’n kiezen.

 361. King Billy 5 oktober 2012 om 09:30

  http://www.euractiv.com/specialreport-future-european-he/pharma-struggling-north-korean-t-news-515212?utm_source=EurActiv%20Newsletter&utm_campaign=c85ea11240-newsletter_daily_update&utm_medium=email
  =The European healthcare system is struggling to cope with low levels of transparency and trust in the pharmaceutical sector, according to 97% of doctors, industry professionals and policymakers attending a workshop at the Gastein Health Forum heard yesterday =

 362. King Billy 10 oktober 2012 om 22:07

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/unternehmen/pharmaindustrie-mit-risiken-und-nebenwirkungen-11920901.html
  Medicijnen testen in ontwikkelingslanden

  “Die Konzerne, so die Kritik, forschen auf Kosten der Ärmsten.

  Seit Jahren konfrontieren pharmakritische Initiativen wie die Buko-Pharma-Kampagne aus Deutschland und die niederländische Nichtregierungsorganisation Wemos die großen europäischen Arzneimittelhersteller wie Boehringer Ingelheim mit diesen Anschuldigungen. Aktuelle Recherchen konkretisieren die Vorwürfe: Nachforschungen des WDR in Zentralindien dokumentieren mehrere Fälle, in denen Patienten aus Armenvierteln, die Testpräparate verabreicht bekamen, behaupten, nicht von der Teilnahme an den Studien gewusst zu haben.”

 363. Pingback:Het is allemaal niet meer uit te leggen | Aad Verbaast

 364. Pingback:Over ziekenzorg en zieke zorg | Aad Verbaast

 365. Pingback:Nog een hele lange weg te gaan in de zieke zorg | Stop de bankiers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: