Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Over drempelvrees, kiesdrempels en verstandskiezen

De verkiezingsprogramma’s zijn vastgelegd. De één met nog schonere beloften dan de ander. Het wachten is nu op het “mandaat van de kiezer”. De stembus als grabbelton. Graaien naar de gunsten van de stemmer, om ze vervolgens te grabbel te gooien.

De kiesdrempel
Nederland kent geen (kunstmatig verhoogde) kiesdrempel. Ook de ‘kleintjes’ kunnen een zeteltje verwerven. Door de voorstanders geroemd als de ultieme democratie. Door de tegenstanders (ook democraten, wie niet) gezien als een verstoring van de mogelijkheid om stevig te regeren vanwege al die verschillende meningen/coalities. Paul Brill (Volkskrant) refereerde zelfs naar “Israëlische toestanden” in Nederland in een pleidooi de kiesdrempel maar eens flink op te schroeven. Alsof ‘Amerikaanse toestanden’ zoveel meer ruimte biedt aan de meningen van de burger.

Zelfs met deze laagst mogelijk kiesdrempel is het een waar kunststukje om zoveel Nederlanders met zoveel meningen in het keurslijf van slechts enkele partijen te duwen. Dat is dan ook onmogelijk. Daarmee al meteen een stevige deuk oplopend in het imago van een vermeend hoog democratisch gehalte.

Het zijn slechts de politici zelf, die breedsprakig stellen “geheel achter” hun eigen programma te staan. Logisch: zij hebben geen andere keuze (meer).

Ik wel: mijn kiesdrempel is nog nooit zo hoog geweest.

Drempelvrees
“We sluiten niemand uit”. De inkt is nog niet droog van de verkiezingsprogramma’s of er is al drempelvrees om van te voren duidelijkheid te verschaffen over wat keiharde punten uit het programma zijn, of met wie men wel of niet in zee wil gaan. Daarmee meteen het programma boterzacht makend. Pas na de verkiezingen krijgt de kiezer het aloude excuus te horen dat er “nu eenmaal compromissen” moeten worden gesloten. Welke mag je dan lezen in de kranten.

De enige die consequent wordt uitgesloten is de kiezer. Die mag maar gaan afwachten hoe zijn stem wordt misbruikt in de tombola om de macht.

Mijn drempelvrees is nog nooit zo hoog geweest.

Mandaat
Meteen acute kramp in de bilnaad als ik dit woord hoor uit de mond van politici. Inmiddels chronisch. “Het wachten is op het mandaat van de kiezer” en andere variaties op dit thema. Meerdere malen per dag mag/moet ik het aanhoren in de aanloop naar de verkiezingen.
Hoezo mandaat? Ik weiger ten enenmale me op deze manier te laten misbruiken. Als kies-keurig mens geef ik niemand een “mandaat”. En zeker niet aan politici. Die consequent laten zien daarmee aan de haal te gaan.

Verstandskiezen
Kiezen met verstand. Kom er nog maar eens om. De programma’s doorlezend is er geen partij te vinden waar ik alle programpunten (als dan niet doorspekt met vaagtaal) kan ondersteunen.
Vragen ze me dan maar te kiezen uit de minst slechte? Die vervolgens dan gemakshalve ook aannemen dat ik ze ook een “mandaat” gegeven heb om voor elkaar te krijgen waar ik tegen ben? Mijn restje verstand zegt dat ik niet gek ben. En het niet voor het kiezen heb.

Mijn mandaat krijgen ze niet.

Breek me de bek niet open
Ik was al tot de conclusie gekomen dat het woord “kiezer” weinig om het lijf had (“de kleren van de keizer”, i.c.m. de klere aan de kiezer), en slechts de functie vervult van stemmer. De handeling dan. Want daarmee is het weer tot de volgende stembusronde gedaan. De “democratische plicht” is weer vervuld denkt men dan.

Maar nu laat ik ook deze kliko aan me voorbijgaan. Ik stem niet meer. Kiezen kon ik toch al niet.
Ik trek het niet meer. Ik ben ontstemd.
Kan je niet kies vinden, maar het is kiezen of delen. En voor mij niet kiezen én delen.

Mijn stem krijgen ze niet. Die horen ze slechts. Zouden ze daar al voor kiezen.

Verkiezingsprogramma’s:
VVD: Niet doorschuiven maar aanpakken
PvdA: Nederland Sterker & Socialer
SP: Nieuw vertrouwen
CDA:  Iedereen
D66: En nu vooruit
Groenlinks: Groene kansen voor Nederland
PVV Hun Brussel. Ons Nederland
CU: Voor de verandering
PvdD: Hou vast aan je idealen. Laat je niet wegcijferen
SGP: Daad bij het woord

Zie ook: http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/24/politieke-partijen-hebben-het-nietszeggen-tot-kunst-verheven/

Terug lezen:
https://aadverbaast.wordpress.com/2010/03/03/de-weggegooide-stemmer-2/

349 Reacties op “Over drempelvrees, kiesdrempels en verstandskiezen

 1. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 juli 2012 om 17:26

  Ik heb nog nooit gestemd.Ook niet toen het verplicht was.Reden:soms wordt ik besodemieterd. Het zij zo.
  Dan geldt voor mij: do not get angry get even.

  Voor politiek: als ik stem gat ik er mee akkoord dat ik bedonderd ga worden.
  Accepteer ik niet.
  Dus niet stemmen.

 2. Aad Verbaast 10 juli 2012 om 17:40

  @Kleet: verplicht stemmen is natuurlijk helemaal een merkwaardige gedachtekronkel geweest. In België overigens nog de regel. Niet komen: 50 euro boete!
  Ongeldig stembiljet invullen mag overigens weer wel..
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Stemplicht

 3. King Billy 10 juli 2012 om 17:44

  Tsja, kost een duit, maar met een beetje kunst-, vlieg -en slijpwerk, kroontje erop, oogt het kunstwerk weer iets aantrekkelijker. Zolang het duurt.

 4. Aad Verbaast 10 juli 2012 om 17:47

  @King Billy: Allemaal schone schijn natuurlijk. De rot woekert gewoon voort.
  Zullen we het maar niet over het mislukte experiment van de vrije tandartstarieven hebben?

 5. Jan Bouma 10 juli 2012 om 18:02

  @Aad
  Wie moet je nu eigenlijk deze domheid verwijten? Ik denk diegene die dat kruisje zet. Op dat verkiezingsprogram. Bij die persoon. En dat alles zonder dat hem iets gevraagd is wat zijn prioriteiten zijn. Veel dommer kan niet. Ik verwijt de politieke partijen niks.
  (zij maken gewoon gebruik van de domheid).

  Veel succes met dit blog. Misschien draagt het bij aan de “ontwakening” van de stemmer die geen kiezer is. Tot morgen.

 6. Aad Verbaast 10 juli 2012 om 18:13

  @Jan: ergens in de historie is een weeffout ontstaan in de democratische ontwikkeling. Lang geleden werden de ‘volksvertegenwoordigers’ nog letterlijk ter plekke door het volk ter verantwoording geroepen op een plein ergens in de stad. Ergens tussen die tijd, en nu, is er afgesproken dat je eens in de zoveel jaar een kruisje mag zetten achter iemands naam. Daarna wordt het afwachten.

 7. blutch1 10 juli 2012 om 18:17

  Ik vind die tekst van de SGP wel grappig. Het woord horen ze op zondag en daar zien ze blijkbaar dan ook meteen de daad bij. Ik ga maar eens kijken zondag. 😉

 8. Aad Verbaast 10 juli 2012 om 18:23

  @Blutch1: “ga heen en vermenigvuldig u”. Ze staan in de rij om daar gehoor aan te geven.

 9. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 juli 2012 om 18:27

  Maar vanwege de kindertoeslag: verhef U tot de derde macht…

 10. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 juli 2012 om 18:28

  Hawkes wilde destijds ook al het hele zootje opblazen….

 11. Motek from Space 10 juli 2012 om 18:30

  Nou “Aad” m’n stemming is weer een stuk beter na je blog, dacht dat ik alleen van een moppersmurf in de lach kon schieten met een graatje in z’n keel van een makreel. Ik sta ook in “wonderland” te kijken naar wonderlijke gedragingen waar wonderlijk genoeg de suikerspin tussen druipt. Sommigen moeten het ook nog steeds hebben van hun blauwe ogen natuurlijk en het lieve kuiltje in hun wang he? Met tekst alleen red je het niet altijd 😉 Verhuis je ook nog wel eens naar de schaduw van een fractie. Als de stompzinnigheid bekend wordt dat afgestudeerden en hoger opgeklommenen met alleen een kruisje zetten hun eigenwaarde kietelen wordt het ook tijd dat de gebroeders Grimm op mogen staan. Nieuw sprookjesboek alla de fabeltjeskrant is dan best een leuk idee 🙂

 12. Aad Verbaast 10 juli 2012 om 18:43

  @motek: er is ook wel goed nieuws. De politici schatten de mogelijkheden van de kiezer zo in, dat ze slechts een kruisje hoeven te zetten (respectievelijk iets in te kleuren) in plaats van een handtekening. Om vervolgens de aloude wijsheid te oreren: “draag uw kruis gelaten”.

 13. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 juli 2012 om 18:50

  Dat werkt ook niet.Dat was wat die 32 jarige onderwijzeres dacht met die jongen van 12; zij droeg zijn kruis een beetje vaak…. nou is hij volleerd en zij voor de rechter…

 14. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 juli 2012 om 18:51

  Maar met het slepen van een kruis kan je wel beroemd worden! Vraag maar a J Christus!

 15. Motek from Space 10 juli 2012 om 18:53

  Dank voor dat goede nieuws, trekt me natuurlijk niet over die drempel want daarachter ligt die kuil weer 😉 Ben al van slag bij een kruispunt en wordt helemaal warrig als ik al die richtingaanwijzers zie waar je uiteindelijk achter de gordijntjes komt. brrrrrrrrrrr…Maar m’n alt komt zonder dát ook wel een eind weg hoor 😉

 16. Jan Bouma 10 juli 2012 om 18:55

  Off topic maar ook weer niet. Het komt zo uit en het is toeval. Nog een vorm van paternalistisch gedrag van vermeende monopolisten.
  ==

  LS
  (ik schrijf aan de NOS-redactie)

  opmerking.

  Ik keek en kijk alleen op mijn gewenst tijdstip naar uw journaaluitzendingen via internet.

  Vraag: waarom is het 13.00 uur journaal niet gewoon, net als voorheen, op het internet beschikbaar?

  Vraag: waarom wordt om 18.37 uur nog het 17.00 uur journaal uitgezonden?

  Interessanterigheden als het nieuwe “intro” – bombastisch en weerzinwekkend – heb ik geïgnoreerd maar de beschikbaarheid van het NOS-journaal (dat er niet meer is op tijd op het Internet) doet mij besluiten het NOS journaal maar definitief te dumpen en te switchen naar RTL-nieuws. Probleem met jullie is dat jullie niet gewoon, en zonder fratsen toeters en bellen, domweg het nieuws blijkbaar niet meer kunnen melden zonder daar heisa over te maken. De arrogantie zal er wel toe leiden dat deze opmerking bij u in de prullenbak belandt en dat ik er niks over terug zal vernemen.

  Maar ik kopiëer ‘m even, hoor. Voor “mijn stukkies” op Internet.

  Met vriendelijke groet,

  Jan Bouma
  Villa Mithras
  0346-573455
  ==
  tot morgen… 🙂

 17. Motek from Space 10 juli 2012 om 18:55

  Pffffffff…Mr Kletersteeg we wijken weer eens af…gaan we dwalen?

 18. Motek from Space 10 juli 2012 om 18:58

  hoezo was het niet off-topic Jan? 😉

 19. akismet-b413a666ae21255b787c580c8a2f8ce1 10 juli 2012 om 19:01

  Ver Kies Zingen boven stemmen zei mijn Pianostemmer altijd !!

 20. Jan Bouma 10 juli 2012 om 19:08

  @Motek…18:58… “NEE!” En je bent slim genoeg dat ik je dat niet hoef uit te leggen.

 21. Motek from Space 10 juli 2012 om 19:16

  Volgende vraag jan “zit je nou te grijnzen of ben je boos?” 😉

 22. Aad Verbaast 10 juli 2012 om 19:19

  @Kleet: zo zie je maar weer. Met een kruisje achter je naam kan het nog ver brengen.

 23. Aad Verbaast 10 juli 2012 om 19:20

  @Motek: blijft tobben natuurlijk. Verkiezingen is zoiets als multiple choice. Uniek is dat elke keuze verkeerd blijkt te zijn.

 24. Aad Verbaast 10 juli 2012 om 19:21

  @Jan: was RTL4 al aangepast aan de gemiddelde kijker, gaat de NOS nu dat voorbeeld volgen.
  Geen nieuws is goed nieuws. Dat maakt de mensen blij.

 25. Motek from Space 10 juli 2012 om 19:26

  Maar ik moet zeggen/schrijven dat m’n laatste test met een plaatselijke partij wel heel vreemd verliep in Heerenveen; indertijd moet ik lid geweest zijn want anders mocht ik niet op de verkiezingslijst staan. En ná de verkiezingen bleek dat de papieren bij de KvK vd GemeenteBelangen Heerenveen niet deugden. Ik vervolgens eens even ging zitten voor alle richtlijnen etc etc en daarna weer ondervond dat er communicatiestoornissen aanwezig waren bij de vieze voorzitter en voorzitter himself . En dat er nog eens onder werktijd gebruik gemaakt werd van een bekende peepshow-site door een gemeenteraadslid. Dat was dus m’n laatste contact met de politiek. Ik denk niet dat de politiek bewijs kan leveren van betrouwbaarheid hoewel men natuurlijk de emo gaat bewerken van de traditionele stemmer met oude waarden, politiek is net religie werd al eerder opgemerkt.

  Aad…het blijft “gokken” 😉

 26. Aad Verbaast 10 juli 2012 om 19:26

  @Joshua (19:01): als de juiste toon is gezet is is stemmen niet meer nodig eigenlijk, zou de stemmer uitroepen. Dat het toch noodzakelijk blijkt toont weer de ware aard van de diegenen die trachten de toon te zetten.

 27. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 juli 2012 om 19:34

  Willen we een fatsoenlijk en acceptabel bestuur krijgen, dan moeten we besturen via referenda–net als de zwitsers maar dan uitgebreider- met een zakenkabinet.
  De politiekepartijen kunnen worden afgeschaft of zeer beperkt.

 28. Reggie Roning 10 juli 2012 om 20:33

  Inderdaad Aad:

  “If Voting Changed Anything They’d Abolish It”
  ~Ken Livingstone

 29. Letterzetter 10 juli 2012 om 20:38

  Om mijn niet-stem niet kwijt te raken aan rechts/midden, ga ik noodgedwongen toch stemmen. Stem ik niet, dan heb ik later ook niet het recht om te k*nkeren, excusez le mot. En schelden op politici lucht soms zó op! Maar het is inderdaad moeilijk, wat is kies?

 30. Aad Verbaast 10 juli 2012 om 20:40

  @Motek: Geen dierbare herinneringen lees ik.
  Mooie vergelijking met religie, trouwens. Ik zie wel de nodige parallellen.

  @Reggie: die kende ik nog niet. IJzersterk!

  @Kleet: zoals al eerder gesteld: ook referenda kunnen en worden gemanipuleerd waar de stemmer bij staat.

 31. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 juli 2012 om 20:41

  Zoals gezegd:referendam en een zakenkabinet…
  Wie had dat idee ook? Durkheim?

 32. Aad Verbaast 10 juli 2012 om 20:42

  @Letterzetter: == Stem ik niet, dan heb ik later ook niet het recht om te k*nkeren, excusez le mot. ==
  Waarom zou je dat recht kwijtraken als je niet stemt? Snap ik even niet.

 33. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 juli 2012 om 20:43

  Drie wolven en een schaap stemmen wat het diner wordt is democratie
  drie wolven en een schaap met een doorgeladen AK47 in zijn poten die stemmen over het eten is vrijheid

  Ik heb gezegd.

 34. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 juli 2012 om 20:46

  Om de tekst en vraagstelling op te stellen: daarvoor kan een denktank of de politieke partijen worden gebruikt
  Duidelijk dat vraagstelling open moet zijn, en dat de concequenties van alle antwoorden duidelijk gemaakt moeten worden.

  Bij de zwitsers loopt het als een zwitsers uurwerk…

 35. Motek from Space 10 juli 2012 om 20:47

  In den beginne was de kies blanco; dus mogelijk kies ik dan maar blanco 😉 Dát is ook kies 😉

 36. blutch1 10 juli 2012 om 21:05

  Je kunt Blanco niet kiezen. Ten eerste was dat een spaanse generaal en ten tweede is’ie dood.

 37. cornutus 10 juli 2012 om 21:14

  Ik vind het vaak moeilijk. Als je op het journaal die mensen in nieuwe ‘democratieën’ twee dagen in een honderden meters lange rij ziet staan wachten om hun stem uit te brengen, dan denk ik, is het nou zo moeilijk om vijftig meter te lopen en te stemmen? Dat voel ik me haast verplicht aan die mensen.
  Maar wat zouden we ons ook druk maken? Geen hond wou die Balkenende, maar desondanks kwam hij drie keer terug. Hoezo hardleers. Ik zie die Rutten ook opnieuw premier worden. Van Wilders ben ik dan weer niet zo bang, vandaag of morgen komen ze erachter dat hij niet slim maar gewoon gestoord is, weten ze hoe ze hem moeten aanpakken en klaar is Kees.

 38. Johan 10 juli 2012 om 21:18

  Die van de Parij voor de Dieren klinkt nog het meest idealistisch. Jammer genoeg zijn ze dat op veel punten niet of juist te. De overige partijen? Och mijn vader zaliger zei altijd: ‘Of je nu door de kat wordt gebeten of door de hond.’ Ik heb me overigens wel laten registreren, maar wat ik stem? Ik heb echt nog geen enkel idee.

 39. Mihai 10 juli 2012 om 21:21

  Inderdaad een afschuwelijk decor bij de NOS dat het gebrek aan goede ideeen over inhoudelijke journalistiek moet verbergen. Maar ik denk niet dat je echt je doel bereikt door meteen in een email van leer te trekken.Dat lijkt me meer een showtje voor de buhne hier..

 40. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 juli 2012 om 21:41

  Dat decor heeft Merkel een leuke passende snor gegeven…dat weer wel dus…

 41. Jan Bouma 10 juli 2012 om 21:50

  Om de verdommenis niet, Mihai!
  Pers en media stellen qua journalistiek toch al niks voor, zoals je zegt, maar soms schiet de erbij getoonde arrogantie mij net even in het verkeerde keelgat. En inderdaad zie ik overeenkomsten met ‘de politici’ die hetzelfde gedrag vertonen. Ik zal morgen even “de doorsnee politicus” voor je schilderen.. hier op dit blog.

 42. Mihai 10 juli 2012 om 21:55

  De Duitse rechters lijken wel wakker: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/07/in_de_categorie_onverwachte_headlines_duitsland_redt_europa.html#comments

  Terwijl de Italianen klaar zijn voor de volgende greep in de kas: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120710_124

  @Bouma
  Dan begrijp ik niet wat je denkt te horen van de NOS. Ennu..laat dat portret van die politici maar zitten. Ik denk dat we allemaal wel weten hoe dat plaatje eruit ziet. Daar hebben we geen hulp bij nodig van je ook al zijn we wat minder slim 😉

 43. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 juli 2012 om 21:56

  Zo is dat Jan! Komen ze weer aan jouw monopolie van arrogantie? Schande!
  Opsluiten en de sleutel weggooien.

  Maarre..een doorgeneden politicus mag je echt niet schilderen hoor! Dan ga je naar staatshotel!

 44. FT 10 juli 2012 om 21:59

  Wat ik graag op een stembiljet zou willen is wegstemvakjes….
  Wil ik er ook een doosje rode kleurpotloden bij.

  Je bent weer lekker bezig Aad :mrgreen:

 45. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 juli 2012 om 22:35

  …en dan willen ze ook nog even 15 ziekenhuizen sluiten onder het motto: niemand merkt er iets van en er ontstaan geen wachtlijsten…
  Logisch. de euthenasie lijsten bestaan al jaren….

 46. Anouska 10 juli 2012 om 22:37

  Blanco stemmen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Blanco_stem
  Ik kan ze allemaal missen, als kiespijn 😉 vvd niet doorschuiven maar aanpakken die bonus uit hun brussel en s’avonds lekker uit eten, niertjes proeven met een sapperdeflap wat een grap…
  Of gewoon een heel groot rood kruis over het hele papier?
  @Aad, mooi stuk weer, en sterkte gok ik, pijn in de beurs en de kiezen?

 47. King Billy 10 juli 2012 om 22:43

  Blutch1 schreef het al eerder, als dat gedonder met de euro, verrotte bankbalansen, torenhoge staatsschulden, inzakkende economie op deze manier doorgaat is het überhaupt de vraag of verkiezingen op 12 september plaats gaan vinden. Zeker nu Karlsruhe rust in haar eigen tent wil hebben om over drie maanden met een welovervogen uitspraak te komen.
  Nodd breekt wet, nietwaar?

 48. Anouska 10 juli 2012 om 23:01

  Wie weet wat er mag gebueren… maar er zwerft vast wat €uropees $meergeld Maffia rond 😉

 49. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 juli 2012 om 23:02

  Karlsruhe rekt tijd voor uitspraak, omdat ze eerst willen zien hoe de steun in europa is voor welke uitspraak.

  heel simpel; vox populi bepaalt ook voor hun het beleg op hun brood van morgen
  Daarnaast denk ik dat ze op een ontieglijke manier onder druk worden gezet.
  Is -net zo min als de Treuhand destijds(ook lekker frauduleus)–en gezond beroep op dit moment met lange levens verwachting….

 50. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 juli 2012 om 23:06

  In DE verandert er weing.Vroeger beschermde de Stasi de nazi’s; na 1990 de nazi’s de stasi’s.
  En nu komen de communisten van weleer weer terug op hoge functies via Gasprom e.d.

  Het is daarom dat ik sinds die 3 maand aankondiging–geen moer vertrouwen meer heb in de integeriteit van dat hof…

 51. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 10 juli 2012 om 23:09

  En ik zit er meestal niet ver naast.Begin jaren 90 een felle discussie in Leipzig; politie werd gekeurd; stasi’s eruit en uniform kon blijven.
  Ik lachen.
  Ik zei natuurlijk is die commissie zo corrupt als de pest.Wat weet jij nou Hollander?
  Een week later op TV: van de 5 van die commissie waren er 4 Stasi….
  Macht geeft nooit zelf vrijwillig macht op.
  Verandering komt uit de loop van een geweer

 52. reinjohn 11 juli 2012 om 00:05

  Het naadloos bij de menselijke hoedanigheid passende economische systeem, ook wel kapitalisme genoemd, dat volgens mij dus helemaal geen “-isme” is, maar volstrekt logisch voortvloeit uit de existentiële hebzucht van de mens, kan slechts waarlijk, duurzaam en optimaal functioneren in een democratie. Die democratie veronderstelt het uitdrukken van de wil tot politieke macht middels het zgn. stemmen. Je kunt politieke vertegenwoordigers kiezen die voor jou beslissen of je kunt middels een echte directe democratie alles zelf beslissen. Dat laatste is tijdrovend en omslachtig, maar desondanks mijns inziens wel de enige echte democratie.
  Anarchisten kiezen geen volksvertegenwoordigers met mandaten.
  Het huidige economische systeem, dat volledig gebaseerd is op de reflex van ons reptielenbrein om onze existentiële angst te neutraliseren, schiet uiteraard volstrekt tekort als het gaat om een humane, rationele verdeling van de schaarse goederen.
  Wij zijn derhalve op grond van onze menselijke hoedanigheid evolutionair vastgeketend aan het economische systeem van de hebzucht. Alleen de ratio zou ons daar mogelijk boven uit kunnen tillen. Maar zover zijn we nog lang niet en het is maar de vraag of het ooit zover komt.
  Wil je binnen dit economische systeem macht uitoefenen dan kan dat alleen door de macht van het geld en het bezit. Politieke macht in een kapitalistische samenleving is altijd ondergeschikt aan de economie. Gewoon een kwestie van een kosten-batenanalyse. En dat is wat wijze mensen zo machteloos maakt. Dat vechten tegen de bierkaai!

 53. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 00:16

  @Motek: dan spaart weer een rode punt van het potlood. Alle beetjes helpen in deze zware tijden.

  @Blutch1: hoezo kan je niet blanco stemmen? Is er iemand die dat stemformulier eerst nakijkt voordat het in de grote gleuf verdwijnt?

 54. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 00:25

  @Cornutus: is ook ingewikkeld natuurlijk. Dit betoog is dan ook niet bedoeld om iedereen te overtuigen dan ook maar niet te gaan stemmen. Stel je voor zeg, als dat zou lukken. Dan hoeft er maar één idioot te zijn die wel stemt, en de partij waar hij op stemt heeft dan meteen 150 zetels in de kamer. Ik moet er niet aan denken 😉

 55. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 00:31

  @Mihai: ik vind het wel verbazingwekkend dat de rechtbank nu ineens denkt zoveel tijd nodig te hebben om tot een uitspraak te komen. Eerst werd eind juli genoemd.
  Ze lijken wel net zo traag in besluitvorming als de politici. Hopelijk met dat verschil dat zij wel een goede beslissing nemen die ergens op stoelt.
  Lijkt me overigens allemaal niet zo ingewikkeld.
  Overigens zullen de PM’s nu ook wel snel bij elkaar komen schat ik zo in. Na deze voor hun onverwachte vertraging moeten ze weer een nieuwe sluwe list verzinnen.

  Monti: die wil natuurlijk ook graag mee-eten uit de ruif. Zeker als de voorwaarden flinterdun blijken te zijn.

 56. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 00:33

  @FT: goed idee eigenlijk. Tegen iemand stemmen (“meerdere opties toegestaan”) zodat je iemand uit de kamer kan houden! 😉

  Nu is het eigenlijk een multiple choice testje, met enkel foute antwoorden als mogelijkheid.

 57. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 00:35

  @King Billy: vraag of de verkiezingen wel doorgaan op 12 september? Hoe stel je je dat voor. Een coup van Rinnooy Kan of zo?

 58. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 00:37

  @ReinJohn: Dank voor je reactie. Je weet het mooi te duiden en te beschrijven!
  Inderdaad “vechten tegen de bierkaai.”

 59. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 00:40

  @Johan: 2/3 van de stemmers (die gaan stemmen neem ik aan) weet nog niet waarop ze gaan stemmen. Dus je bent niet de enige. Een ongelooflijk aantal natuurlijk. Zouden die allemaal op hun vakantie de programma’s aan het doorworstelen zijn. Of laten ze het afhangen van ‘toevalligheden’..
  Hoezo “het volk heeft gesproken”? Ach, misschien is dat dan ook wel zo.

 60. blutch1 11 juli 2012 om 00:43

  @Aad, je kunt wel blanco stemmen maar je kunt Blanco niet kiezen. Zie mijn commentaar hierboven.

 61. Jan Bouma 11 juli 2012 om 06:12

  @Mihai…21:55 gisteren
  Laat ik als belangrijk referentiekader voor onze parlementaire “democratie” nu eerst eens noemen één van de grondleggers daarvan: http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_de_Montesquieu

  Zijn opvattingen weerspiegelen het tijdsbeeld waarin hij leefde maar de Trias Politica hebben we wel aan hem te danken. In ons tijdsgewricht is die scheiding der machten nauwelijks of niet meer relevant te noemen. Misschien dat om die reden er een Duits Constitutioneel Gerechtshof bestaat dat wij niet hebben. Het zal nog maar de vraag zijn of de scheiding der machten ook bestand is tegen “de financiële Maffia”. Vooralsnog moet ik constateren dat het primaat van al het politieke handelen aan de financiële Maffia ondergeschikt is.

  Vervolgens kom ik op de domheid van de kiezer die geen kiezer is. Hij zet slechts kruisjes.
  Tsja.. Dat kun je dus alleen maar verwijten aan die domme kiezer die geen kiezer is maar slechts domme stemmer en waardoor volgens het eeuwenoude gezegde “elk volk krijgt de regering die het verdient” ook weer bewaarheid wordt.

  Hoe nu te handelen? We kunnen de Pers en Media als voorlichtend medium wel vergeten om die domme stemmer om te turnen tot een bewuste kiezer. Toch is het noodzakelijk dat die kiezer zich bewust wordt van de macht die hij heeft. Tot nog toe wordt hem niets gevraagd omtrent zijn te stellen prioriteiten.

  Laten we daar eens aan gaan werken. Die omslag in het denken is tevens een onderdeel van “de bevrijding van de domme stemmer”.

  @Kleet…21:56
  Ben zeer verguld met je deskundige bijdragen! 🙂

 62. Mihai 11 juli 2012 om 07:49

  @Aad
  Waarschijnlijk heb je gelijk. Zelfs palingen in een emmer snot zijn onder de indruk van het vermogen van politici zich ergens uit te wurmen.

  @Jan
  Ik geloof dat je mijn posting niet helemaal goed hebt begrepen. Niet iedereen is ervan gecharmeerd door jou de “les gelezen” te worden. Doe dat dan ook niet als iemand dat aangeeft. Ook al heb je ongetwijfeld de beste bedoelingen 🙂

 63. King Billy 11 juli 2012 om 08:57

  Re 11/07 00.35. ==Vraag of de verkiezingen wel doorgaan op 12 september? Hoe stel je je dat voor. Een coup van Rinnooy Kan of zo==.
  Niet alleen Nederland heeft zich in een positie laten manoeuvreren dat verkiezingen zich meer en meer toespitsen op “Faalt de euro, dan faalt Europa“ en “De euro moet gered worden, koste wat het kost“ en vrolijk aan elkaar worden gekoppeld. Wat het uiteindelijke resultaat van beide opties is, laat zich raden. Maar Is dit wérkelijk zo?
  Alle partijprogramma’s , van „Niet doorschuiven, maar aanpakken“ via ‘Hun Brussel, ons Nederland” tot “De daad bij het woord“, bewegen zich binnen deze speelruimte, die met de dag kleiner wordt.
  De vraag is of op 12 september überhaupt nog iets te kiezen valt omdat andere scenario’s van stal gehaald moeten worden. Een vraag waar ook Karlsruhe mee worstelt..

 64. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 09:16

  @Blutch1: duidelijk 😉

  @Mihai: een zekere flexibiliteit is politici niet vreemd. Lukt het ene niet, dan proberen ze direct weer wat anders. Je weet alleen nooit wat precies. Dat weten ze zelf, zo blijkt, ook niet.

 65. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 09:28

  @King Billy: de EMU staat te schudden op zijn grondvesten. Van een unie is eigenlijk al geen sprake meer als de Noordelijke landen leningen kunnen uitzetten tegen percentages onder de 1% en de zuidelijke landen tegen percentages tegen de 7%. Als ze het al krijgen, waardoor ze moeten terugvallen op de eigen banken die nog wat denken te kunnen uitlenen terwijl ze al aan het omvallen zijn.
  Wellicht (zou verstandig zijn) liggen de scenario’s al klaar wat er gaat gebeuren als de bom echt barst. In die zin kon het speelveld wel eens snel heel anders worden. De verkiezingsprogramma’s kunnen dan meteen allemaal de prullenbak in.

 66. King Billy 11 juli 2012 om 09:41

  Waarom Karlsruhe zich de tijd moet nemen. De Süddeutsche Zeitung (favoriet bij CDU/CSU politici) trekt keihard van leer tegen politici en de financiele markten, die chantagemethoden hanteren. Iets dat ook de hele verkiezings tombola in Nederland, inclusief de RvS, zich kunnen aantrekken..

  Om te beginnen met de afsluiting van het artikel: „Die Formel Pi mal Daumen ist keine Zukunftsformel.“

  „Es (Karlsruhe)hat gestern sehr viel länger über die Probleme verhandelt als neulich der Bundestag. Wer das als “rechtstheoretisches Klein-Klein” bezeichnet, wie es ein Europapolitiker der FDP getan hat, der weiß nicht, wovon er spricht und was er damit anrichtet. Wer so redet, wer den Richtern die Kenntnis und den Bürgern jeden Durchblick abspricht, dem sind die europäischen Sterne auf den Kopf gefallen. Solche Redereien haben die Malaise Europas mit herbeigeführt.
  Wer die Bürger nach 63 Jahren Grundgesetz noch immer für zu dumm hält, bei EU-Angelegenheiten mitzureden, der muss sich nicht wundern, wenn es den Bürgern mit Europa zu dumm wird.
  Er (het Hof) ist wichtiger als ein flüchtiger Beifall der sogenannten Märkte für eine schnelle Entscheidung. „
  http://www.sueddeutsche.de/politik/klagen-gegen-euro-rettungspakete-warum-sich-das-verfassungsgericht-zeit-nehmen-muss-1.1408250

  Re scenario’s: geen twijfel mogelijk dat deze reeds klaar liggen. De overheid is dat niet alleen aan zichzelf verplicht.

 67. blutch1 11 juli 2012 om 09:46

  Politici hebben steeds de oplossing. Het enige wat ze steeds deden was er een probleem bij zoeken. Nu moeten ze het omdraaien en hebben ze een probleem, eigenlijk twee, want het 1e is dat er een probleem is en het 2e dat ze hun denkwijze moeten omdraaien. Gevolg: verwarring en roeptoeteren.

 68. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 09:55

  @King Billy: == Karlsruhe muss Mittel und Wege suchen, wie Europa weitergebaut werden kann, ohne dass Elementarsätze des Verfassungsstaats zerbrechen. Der Erfolg dieser Suche ist existenziell für Deutschland und für die EU ==
  Komt me vreemd voor. Het is toch niet Karslruhe die ‘wegen moet zoeken etc’ die hoort slechts te bekijken of de gekozen wegen binnen de wetten en grondwetten vallen. En politici terugfluiten als ze daar buiten treden. Leuker kan ik het niet maken, wel makkelijker.

  == geen twijfel mogelijk dat deze reeds klaar liggen == zou wel moeten ja. Maar ja, hoe vaak hebben we al niet kunnen zien dat er niet vooruit wordt gedacht maar slechts geacteerd wordt op de waan van de dag? Een politicus blijkt elke keer weer volledig verrast te zijn.. Talent voor het kunnen voorspellen van iets heb ik nog niet kunnen ontdekken.

 69. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 10:00

  @Blutch1: == Het enige wat ze steeds deden was er een probleem bij zoeken ==
  Een ludieke illustratie die ik net voorbij zag komen. Er wordt een discussie in Amsterdam nav de verkiezingen dat de voorziene voorgedrukte verkiezingsborden (netjes) een lager democratisch gehalte zouden hebben dan de ‘klassieke’ borden waar de enthousiaste leden met behanglijm kunnen laten zien hoe gemotiveerd en actief ze meedoen aan de race.
  == Laurens Ivens, fractievoorzitter van de hoofdstedelijke SP, beweert zelfs dat de kant-en-klare borden niet democratisch zijn ==
  Ja, we zijn er nog niet uit wat democratie allemaal kan inhouden! 😉
  http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/nieuws/kant-en-klare-verkiezingsborden-zijn.7715849.lynkx

 70. Jan Bouma 11 juli 2012 om 10:08

  @Mihai….7:49……..”ik lees niemand de les…”
  @Butch1
  @Anderen

  Wij kiezen dus wel die politici die we tegelijkertijd verguizen. Idem overigens dat “we” die Pers en Media accepteren (Mihai!). In beide gevallen lever ik commentaar met daarbij aangeboden in mijn kritiek “hoe het dan wel moet’. Dat kan men “arrogantie” noemen; ik noem het een vanzelfsprekendheid van iemand, dat als hij kritiek heeft, hij dan ook de alternatieven moet aandragen hoe het wel moet. Ik heb het niet over simpel te corrigeren gedrag als dat van “een greep in de kas”, oplichting, obligate leugens want die spreken voor zich om gecorrigeerd te worden maar over totaal nieuwe beleidsmatige inzichten.

 71. blutch1 11 juli 2012 om 10:15

  Wat dacht je van de PvdA in Hoek van Holland die voorstelde de weermannen en -vrouwen een schadevergoeding te laten betalen bij het niet uitkomen van de voorspellingen. Ze bedoelden dat als er regen voorspeld was en de zon toch scheen. Ondernemers zouden hierdoor inkomsten missen. Na de heisa op Twitter doen ze nu of het een manier van aandacht vragen was. Ik denk dat er iemand zich in een hoekje zit te bescheuren over de stupiditeit van die partij waar hij zijn ideetje plugde.

 72. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 11 juli 2012 om 10:26

  @Jan: toen je mammie ooit zei altijd met twee woorden spreken bedoelde ze “2” niet 2000
  Je kan zo bij de EO beginnen; de eeuwige ouwe hoeren…

  Maar akkoord; de ultimieme overheid: een computerprogramma.

  Maar wat ik eerder zei, wordt in NL afgdaan als zijnde kinderlijk maar is in onze vorm van demokratie het beste systeem: referenda
  natuurlijk vraagstelling open formuleren en voldoende uitleg.

  De tweede kamer kan dan thuis blijven. Kompleet met gerelateerd personeel.

  denk maar even aan cannabis.
  Al 60 jaar gezeik en een lachwekkende idiote onwetmatige wetgeving met wietpasjes.
  Puur achtelijk!

  ook van geschiedenis hebben de idioten nikls geleerd; verbieden heeft tegengestelde werking.
  Zie USSR: daar hebben ze chemische cannabis; compleet met verslaafden en doden.
  Voor NL; alles in zwarte circuit; geen belasting, geen BTW niks terwijl het toch een omzet is van 18 milliard…..

 73. King Billy 11 juli 2012 om 10:27

  Dat Karlsruhe op zoek gaat naar de grenzen wat de grondwet toestaat om de principiele politieke keuze voor een verenigd Europa te kunnen faciliteren en tegelijkertijd ook gaat inventariseren wat mogelijk aanpassingen van de Grondwet vereist, impliceert toch niet dat het Hof op de stoel van politici gaat zitten. (Wege und Mittel). Of zie ik dit verkeerd?.

 74. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 10:34

  @Jan: == Wij kiezen dus wel die politici die we tegelijkertijd verguizen. == correctie, ik kies niet 😉

  @Blutch1: tja, dat was ook zo’n vermakelijke ‘storm in een glas water’. Zou het vakantie zijn?

 75. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 10:40

  @King Billy: mij lijkt het niet de taak van een gerechtshof om in een vraag om een dispuut te beslechten, tevens vrijelijk te gaan delibereren wat er dan wel aan mogelijkheden zijn en daar suggesties voor op tafel te gaan leggen. Dat is aan anderen.
  Nu is het natuurlijk wel zo dat er altijd een zeker spanningsveld bestaat in de rechtspraak dat op basis van de overwegingen beide partijen die voor de rechtbank staan wel additionele informatie ontvangen over wat niet kan (en dus mogelijk wel kan), en daarmee tevens lering kunnen trekken over wat de volgende stap zou kunnen inhouden.
  @Jan zal dat ongetwijfeld herkennen 😉

  Hier een aardig overzichtsartikel wat ik net tegenkwam (twitter is toch een informatief medium, mits je de juiste volgers weet te selecteren..):
  http://www.zdf.de/ZDF/zdfportal/web/heute-Nachrichten/4672/23382014/84ccd5/Kontroversen-um-Karlsruhe-.html

 76. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 10:43

  13:30 kamerdebat over de bankensteun naar Spanje. Op journaal24.nl live te volgen.

  Spanje kondigt aan 65 miljard te gaan bezuinigen.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/11/spanje-presenteert-pakket-bezuinigingen-van-65-miljard/

 77. assyke 11 juli 2012 om 11:17

  mijn belangstelling in de politici heb ik verloren,
  sinds de aanslagen in new york en nadat de politici wereldwijd
  maar vooral ook in nederland Angst hebben geintroduceerd als een politiek
  instrument om de kiezer te manipuleren
  ik beaam volmondig jouw weerzin om naar de stembus te gaan

  maar of ik mijn recht om te stemmen (inderdaad geen kiezen) in de prullenmand gooi,
  vind ik een lastige, gezien het voorrecht dat het toch is om in een democratie te leven, ook al begint die democratie steeds meer op jan klaassen en katrijn te lijken

  de democratie zoals die nu is verworden kan vast wel hervormd worden tot een modernere versie,
  hoe zou ik niet weten, maar daar zou een taak kunnen liggen voor een d´66 achtige partij.

 78. Jan Bouma 11 juli 2012 om 11:31

  @Aad… 10:34…beetje flauw. De opkomstpercentages liggen bij 2e kamerverkiezingen zo tussen de 70 a 80%.. Dus hoezo? “Wij” kiezen niet? http://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Kamerverkiezingen_2010

  @Kleet… blijf je best doen, hè 🙂

 79. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 11:41

  @Assyke, dank voor je reactie. Geeft goed het dilemma weer. Persoonlijk heb ik daar, na lang wikken en wegen trouwens, inmiddels een keuze in gemaakt. Dan laat ik liever mijn stem op een andere manier zien/horen.
  Of d66 een grote rol in zal spelen is nog maar de vraag. Nog niets voor elkaar gekregen op dat gebied sinds 1966.

 80. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 11:45

  @Jan: het ging even over de definitie van “we” zoals je zal begrijpen. Ik ben voor duidelijkheid en tegen misverstanden en misverstaan 😉

 81. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 11 juli 2012 om 11:54

  Personelijk ben ik voorstander om minimale kennis–zoals oorspronkelijk bedoeld als een van de eisen te stellen.
  1– 3 generaties in Nl; alleen NL nationaliteit
  2–een cursus politiek te hebben gevolgd
  3–boven 18 jaar
  4–geen strafblad voor bepaalde vergrijpen.
  Die mogen dan stemmen op een politieke partij.
  die partij heeft als functie uitleg te geven aan teksten van referendum, eventueel onderwerpen aan te dragen.

  Een zakenkabinet voert die dan uit.
  Een referendum kan electronisch uitgevoerd worden.

 82. blutch1 11 juli 2012 om 12:16

  Ik ben ervoor om iedereen die belasting betaalt te laten stemmen, en wel daar waar hij/zij ook belasting betaalt. Dus tevens Nederlanders die in het buitenland werken en daar belasting betalen mogen hier niet stemmen.

 83. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 12:51

  @Kleet en @blutch1 (en@allen eigenlijk):
  Misschien moet er eens over nagedacht worden het model van politieke partijen maar eens geheel te verlaten. En dit te wijzigen in een model waarbij de kiezer kan kiezen op onderwerpen.
  Vervolgens mogen politici intekenen op de gemaakte keuzen om die te gaan uitvoeren namens de burger. Het stelsel van de aloude dijkgraaf (wordt wel eens gezien als een eerste democratie vorm hier in Nederland).
  Die werd door de (ingepolderde) boeren aangesteld om slechts datgene te doen wat zij besloten.
  Via een lange omweg dragen de politici nu de burgers om op datgene te doen wat de politici bedacht hebben. Omgekeerde wereld natuurlijk.

 84. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 11 juli 2012 om 13:11

  En dat stelt gelijk vragen bij het bestaansrecht van oranjes.
  Een baan op grond van vererving is achtelijk en past niet in deze tijd.En dat in het land waar de eerste republiek in europa was!
  Verkiezing voor koning!
  Stem op mij!
  Geen gezeik, iedereen rijk!
  iedereen vrij camperen in en om de kasteeltjes!
  Met oud en nieuw gratis chocolade drinkie!
  met een halve liter vodka!

 85. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 11 juli 2012 om 13:12

  @aad: vind mijn oplossing toch beter en meer haalbaar en meer uitvoerbaar; maar dat logisch….

 86. Mihai 11 juli 2012 om 13:24

  @Aad
  Ik stem ook niet, nooit gedaan. Vaak hoor ik dan “Dan mag je ook niet klagen” maar dat is natuurlijk gelul want juist IK mag dan klagen omdat ik die politici niet in het zadel heb geholpen. Het zijn juist de stemmers die hun mond moeten houden! 😉

  @Kleet
  Ik zie niet in waarom iemand’s familie al 3 generaties in Nederland moet zijn om te stemmen. Als jij een Nederlands paspoort hebt en je betaalt hier belasting dan vind ik dat je ook iets te zeggen mag hebben over hoe JOUW centen worden besteed. Er zijn zat Nederlandse Tokkies die al generaties uitkeringen trekken, problemen veroorzaken en de staat handenvol geld kosten. Ooit die documentaire gezien van die Nederlandse blanke vrouw die 12 kinderen had van 4 verschillende vaders, totaal afhankelijk was van allerlei soorten van hulp en maar door bleef fokken?

  @Jan
  Het gaat erom Jan dat je aankondigt (Jan Bouma10 juli 2012 om 21:50 ) mij “morgen wel even uit te leggen” hoe politici in elkaar steken, ik vervolgens zeg daar geen behoefte aan te hebben omdat ik zelf kan nadenken (en omdat ik dat dus nogal paternalistisch van je vind) en je vervolgens toch een heel verhaal begint af te steken tegen mij (Jan Bouma11 juli 2012 om 06:12 @Mihai…21:55 gisteren). Dat is net zoiets als een Jehova die zijn voet tussen de deur zet ondanks dat ik zeg geen interesse te hebben in de Wachttoren.

 87. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 14:43

  @Kleet: mijn mening over de Oranjes mag als bekend worden verondersteld bij je. 😉

  @Mihai: geheel mee eens! Duidelijke taal, en die drogredenering van de stemmers op kernachtige wijze onderuitgehaald.

  @allen: mag ik even mee roddelen, ja dat mag ik:
  http://www.welingelichtekringen.nl/politiek/44028/hero-brinkman-wilders-betaalde-moszkowicz-honderdduizenden-dollars-cash.html

 88. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 11 juli 2012 om 14:49

  Dat is simpel.Motief daarvoor is met name het grote aantal moslims; die standaard een enorme minachting voor nons hebben en vlgs de Koran ons moeten afmaken; en dat zullen doen als ze de kans krijgen.
  De broederschap reist alle moslims af-met name in frankrijk en duitsland–met de boodschap: je mag hier maar een enkele vrouw trouwen.Doe dat.Maar trouw er twee bij in de moskee; maak ze zo snel mogelijk zwanger;dan kinnen we over een x aantal jaren westeuropa getals matig overnemen zonder slag of stoot.
  Daarnaast nog het enorme gevaar van turkije in europa.
  Die sturen dan even 400.000 turkjes naar denemarken, en politiek hebben ze dan de grootste partij….

  vandaar 3 generaties.
  geldt trouwens niet voor Toemenen; ik schreef ook zonder strafblad; dus van de roemenen zouden er toch maar een percent of 5 kunnen stemmen…

 89. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 11 juli 2012 om 14:52

  Dit om te voorkomen dat de sharia wordt ingevoerd, en er weer een nacht und Nebel operatie wordt begonnen….
  Hebben we al eens gehad.
  Vandaar.

 90. Jan Bouma 11 juli 2012 om 15:00

  @Mihai…13:24
  Beetje socialer Mihai!

  Ik verkondig het enige juiste woord natuurlijk niet alleen voor jou. Er zijn nog vele lieden die verdwaasd en verduisterd ronddolen in dit onbarmhartige ondermaanse (kijk bijv. naar @Kleet). Vervolgens laaf ik de nooddruftigen, ik geef ze richting, duid alle oorzaken van hun ongenoegen en dan neem ik ze bij de hand tot heil en zegen van het land en dat van de kudde.

  Zeg mij! Wie is daartoe ook in staat?

 91. blutch1 11 juli 2012 om 15:01

  We zouden wel voordeel kunnen hebben bij islamitisch bankieren. Zij doen dat toch beter dan wij.

 92. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 11 juli 2012 om 15:09

  Ja rentevrij; maar alles voor het grootste deel fraude; zie de projecten, zie de scholen.
  Logisch; taqiaa….alleen mensen willen dat niet begrijpen.

  @Jan. Proberen jan, blijf proberen! Je redt het nooit, maar allez.
  Is logisch ik heb mensen met een hoger IQ dan het jouwe( en daar is niet veel voor nodig) in dienst gehad om mijn plee schoon te maken!

  Ik heb die puberale ideetjes die jij nu hebt en waar je iedereen mee lastigvalt achter gelaten toen ik 15 was; want toen ik puber was dacht ik als een puber, en later werd ik volwassen.
  Jij kennelijk niet.geeft niks jantje; wel ’s morgens dat groene pilletje….

 93. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 11 juli 2012 om 15:30

  Nou en? Bewusteloosheid is een functie eis.

 94. Anouska 11 juli 2012 om 15:51

  Zelfbewust… dat is de sleutel! Heeft Pink Floyd het niet al eens verkondigd: We don’t need education, we don’t need forced control… (The Wall)
  Kunnen we ook meteen al die wapens in de betonmolen flikkeren en er iets nuttigs van maken 😉
  Wij willen elkaar in de schulden houden omdat wij elkaar dan iets “verschuldigd” zijn en daarmee “controle” kunnen uitoefenen zoals we dansen samen de Troika… vooral in Griekenland want dit geld dan weer niet voor Spanje…

  We geven de “vertegenwoordigers” de keus: reisspel Risk, Stratego of Monopoly… hebben ze iets om mee te stoeien tijdens reces 😉 Wat zouden ze kiezen denkt u?

 95. blutch1 11 juli 2012 om 15:58

  Rategoly om de kool en de geit te sparen.

 96. Jan Bouma 11 juli 2012 om 16:01

  @Aad…12:51…over een nieuwe inrichting van democratie.
  ’n enkele opmerking.

  Kan een heel eind meegaan met je conclusie dat thans de politici het volk dirigeren en dat ze ook gaan over de prioriteiten. Dat zou, net wat je zegt, andersom moeten. Hoe ontstaat er dan een acceptabele ‘vox populi’ die de politici aanstuurt i.p.v. andersom? Ik denk dat we dan die broodnodige discussie omtrent de prioriteiten moeten gaan voeren. Die discussie moet begeleid worden door de Pers en Media op basis van wat als de belangrijkste voorwaarden tot consensus wordt gezien. Wat mij betreft houden dan alle politieke partijen hun deelbelangen(tjes) in stand; idem dat ze bepaalde groepen gewoon blijven vertegenwoordigen. Bovenop elk partijprogram komt dan wel te staan datgene wat blijkens de te voeren discussie als prioriteit wordt gezien.

  We hebben in de aanbieding wat Vragenlijsten… Misschien dat die kunnen dienen als richtsnoer voor de discussie. 🙂

  Enfin.. Ik lees morgen wel weer al uw enthousiaste bijval voor deze aanpak! 🙂

 97. kingbilly 11 juli 2012 om 16:48

  Misschien toch maar, om eens en ergens te beginnen, de invoering van een districtenstelsel, waarbij stemmers tussentijds hun vertegenwoordigers de laan uit kunnen sturen zodra ze een beetje teveel evangelisten van partijprogramma’s worden en daardoor te ver van hun achterban komen te staan?
  Overigens is het stemmen op een kandidaat burgemeester, waaraan ik mee mag doen, hier ook een gezellige boel, een uitnodiging op naam in de brievenbus om kennis te komen maken, inclusief een biertent en altijd wel iets lekkers erbij.
  Of, toen aspirant staatshoofd Gauck kiesmannen en kiesvrouwen moest werven, hier ook zijn gezicht liet zien. Brengt toch iets meer cachet dan een langzamerhand in volume toenemende luchtballon, die op grond van wát eigenlijk, meent het recht te hebben ‘in naam van Wij’, enz., enz., te spreken over Onze Minister-Presisident.

 98. kingbilly 11 juli 2012 om 16:50

  Misschien toch maar, om eens en ergens te beginnen, de invoering van een districtenstelsel, waarbij stemmers tussentijds hun vertegenwoordigers de laan uit kunnen sturen zodra ze een beetje teveel evangelisten van partijprogramma’s worden en daardoor te ver van hun achterban komen te staan?
  Overigens is het stemmen op een kandidaat burgemeester, waaraan ik mee mag doen, hier ook een gezellige boel, een uitnodiging op naam in de brievenbus om kennis te komen maken, inclusief een biertent en altijd wel iets lekkers erbij.
  Of, toen aspirant staatshoofd Gauck kiesmannen en kiesvrouwen moest werven, hier ook zijn gezicht liet zien. Brengt toch iets meer cachet dan een langzamerhand in volume toenemende luchtballon, die op grond van wát eigenlijk, meent het recht te hebben ‘in naam van Wij’, enz., enz., te spreken over ‘Onze Minister-Presisident’ en zich de rol van aspirant staatshoofd aan te meten

 99. Mihai 11 juli 2012 om 18:33

  @Jan Bouma11 juli 2012 om 15:00
  @Mihai…13:24
  Beetje socialer Mihai!

  Leuk Bouma dat je sociaal bezig wilt zijn maar doe het voortaan over iemand anders zijn rug. Nu lijkt het er namelijk op dat ik op jouw mening verlegen zit en dat zie ik niet echt als goede PR voor mezelf 🙂 Probeer het een keer bij Kleet! 😉

 100. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 18:44

  @Jan: ik kan een heel eind met je meegaan dat de pers en media een belangrijke rol zouden moeten spelen in deze ommekeer. Deels is dat bewezen door de nieuwe media, die aangestuurd worden door het volk. Dat geeft nog enigszins hoop.
  De ‘gevestigde’ media laten de oren hangen naar de politiek, of zijn verworden tot slechte notulisten.

  P.S.: naast de biometrische gegevens op het identiteitsbewijs zou natuurlijk tevens moeten worden vastgelegd hoe die vragenlijsten zijn ingevuld. Ach, het is een beginnetje. 😉

 101. Aad Verbaast 11 juli 2012 om 18:47

  @King Billy: invoering van het districtenstelsel. Ja, daar kan nog wel weer een boom over worden opgezet.
  Belangrijk deel van de nieuwe democratie is natuurlijk wel dat het volk een politicus op elk gewenst moment de laan uit kan sturen. Laten we daar eens mee beginnen.

  BTW: had jij het niet eerder over de het risico dat er wederom een greep uit de pensioenkassen zou worden gedaan. Hier een artikel daarover van vandaag:
  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/14926_vvd_graait_naar_de_pensioenkassen/

 102. Mihai 11 juli 2012 om 19:08

  @Jan
  Jan Bouma11 juli 2012 om 15:00

  @Mihai…13:24
  Beetje socialer Mihai!

  Ik verkondig het enige juiste woord natuurlijk niet alleen voor jou. Er zijn nog vele lieden die verdwaasd en verduisterd ronddolen in dit onbarmhartige ondermaanse (kijk bijv. naar @Kleet). Vervolgens laaf ik de nooddruftigen, ik geef ze richting, duid alle oorzaken van hun ongenoegen en dan neem ik ze bij de hand tot heil en zegen van het land en dat van de kudde.

  Zeg mij! Wie is daartoe ook in staat?

  Uhh..volgens mij hadden de Stalin, Hitler, Mao en nog een heel zooitje religeuze fanatici ongeveer hetzelfde mooie en idealistische idee. Dus ik weet niet wat ik van jou moet vinden als je dat zegt (en stiekem ook echt denkt volgens mij).

 103. Mihai 11 juli 2012 om 19:11

  @Jan
  Jan Bouma11 juli 2012 om 15:00

  @Mihai…13:24
  Beetje socialer Mihai!

  Ik verkondig het enige juiste woord natuurlijk niet alleen voor jou. Er zijn nog vele lieden die verdwaasd en verduisterd ronddolen in dit onbarmhartige ondermaanse (kijk bijv. naar @Kleet). Vervolgens laaf ik de nooddruftigen, ik geef ze richting, duid alle oorzaken van hun ongenoegen en dan neem ik ze bij de hand tot heil en zegen van het land en dat van de kudde.

  Zeg mij! Wie is daartoe ook in staat?

  Uhh..volgens mij hadden Hitler, Stalin, Mao en nog een heel zooitje religeuze fanatici ongeveer hetzelfde beeld van zichzelf. Dus ik weet niet wat ik moet denken als je dit stelt (en stiekem ook nog echt denkt volgens mij).

 104. Mihai 11 juli 2012 om 19:14

  Niet zo heel breaking: Greet betaalde Mosko cash met Joodsch geld. Hoe lang nog voordat de Titanic echt gezonken is? http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/07/nieuwe_revu_voorheen_revu_daar.html

 105. Anouska 11 juli 2012 om 19:45

  @Aad: 18.38… tjsaaa… geen wonder… 😉 vandaar dat ik in een durp woon en loser ben (nog nooit gewonnen met monopoly: moet dat dan?) , maar wel lief mijn tomaatjes aankijk 😉
  Wauw! wat een bijzondere post van je, ik ben nog lang niet uitgeleerd, who needs school anyway? Living life is education… niet de rommel die je op school mee krijgt…
  Dus ik denk ook steeds aan “de regels”… welke regels? De dwang regeert… tijd om de spelregels te veranderen… wees de bevrijdende druppel die de emmer doet overlopen… opdat wij allemaal vrij mogen en ook echt eens kunnen zijn…

 106. Appelvrouw 11 juli 2012 om 20:52

  Als de stemmen geteld zijn ga ik wel weer naar huis, zo hier in mijn paradijs op een natuurcamping vraag je je af waar het allemaal over gaat.
  Dat de vogels fluiten is al prachtig. Maar hoe kom ik van de oorwurmen en mieren af, daar praat geen enkele politieke partij over!

 107. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 11 juli 2012 om 21:00

  @Mihai: Jan ‘ik verkondig het enig juiste woord….” Zei J Christus ook, en die werd aan het kruis gespijkerd. Dat was dan een fout die tenminste ten dele hersteld kan worden….

  Als ik zo seniel zou worden dat ik de mening van jan nodig zou hebben; dan geef mij een genade schot….
  personelijk: als ik zijn mening nodig heb rammel ik wel met de vuilnisbak; dat geluid issie gewend met een vuilnishoop in zijn achtertuintje….

  hij doet me een beetje denken aan lou de palingboer, alleen die sprak verstandig…

 108. Mihai 11 juli 2012 om 21:24

  @Kleet
  Het gaat me er niet om Jan hier voor Jan met de korte achternaam te zetten. En iemand beledigen vind ik niet chique. Wel ben ik altijd op mijn hoede als mensen beweren de absolute wijsheid in pacht te hebben. En als Jan dat nou eens achterwegen zou laten en ook maar een beetje zelfrelativering zou laten zien dan mag hij zijn amusante megalomanie hier ter vermaak van allen gerust tentoonspreiden. Zelfs als het gaat om in jouw woorden (en ik neig je gelijk te geven) “kindelijke fantasieen”. Graag zelfs!

 109. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 11 juli 2012 om 21:31

  Uiteraard….
  Maar dat hoef jij of ik ook niet te doen; doet ie zelf wel.
  Maar nou moet ie dat nog gaan inzien…..

 110. Aad Verbaast 12 juli 2012 om 00:17

  @Mihai: 19:14: niet allen koffers met cash maar Mosco kreeg er ook nog Eva bij!

  Verder: laat je niet van de wijs brengen door Jan zijn stijl van redeneren. Het is tekst op een scherm, en dat hoeft niemand zich aan te trekken. Sterker nog: @Jan kan zichzelf zo goed relativeren dat hij dat niet eens verwacht 😉

  Ik schreef ook daar wel eens een blog over trouwens. Misschien interessant in dit kader..
  https://aadverbaast.wordpress.com/2008/11/21/alles-is-perceptie-de-paradox-2/

 111. Aad Verbaast 12 juli 2012 om 00:21

  @appelvrouw: hoe lang sta je wel niet op die camping? Of is dat je achtertuin waar je je tent hebt opgeslagen.
  Mieren: daar zijn uitstekende gels tegen. Even een centimetertje in de autobaan en nergens meer last van.
  Zie je een nest, zet dan alvast een keteltje water op.
  Oorwurmen: geen idee. Pletten?!

  Misschien zou je juist moeten blijven als de stemmen geteld zijn. Daarna wordt het er echt weer niet beter op!

 112. Aad Verbaast 12 juli 2012 om 00:27

  @Anouska: na zoveel blogs is er altijd wel een onderwerp langs geweest inmiddels.
  Inmiddels het stadium bereikt : “roept u maar!” 😉

  Leuk te lezen dat je het kon waarderen. Heb het zelf ook met een smile geschreven herinner ik me nog wel. Risk heb ik trouwens in een periode (al weer lang geleden) zo veel gespeeld dat het bord afgesleten was..

 113. Aad Verbaast 12 juli 2012 om 00:29

  en weer een on-topic bericht wat ik op de valreep nog even voorbij zag komen:
  http://www.bnr.nl/topic/politiek/577732-1207/eerste-kamer-dreigt-stempelmachine-te-worden

 114. kingbilly 12 juli 2012 om 05:40

  Re pensioenkassen en vermogens. De spaarpotjes voor de oude dag.
  Via het ESM omdat het ESM, nu nog het EFSM, als bankenredder optreedt.
  De spaarpotten van de pensioenfondsen zijn dan niet meer veilig.
  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2012/06/14/nervositaet-in-paris-frankreich-will-banken-rettung-durch-eu-erzwingen/
  Die französischen Banken haben Beobachtern zufolge nicht viel weniger faule Assets in ihren Büchern als Spanien oder Italien. Hollandes Sorge ist es, dass Frankreich ohne einen ESM-Rettungs-Automatismus bei der Frage der Banken-Rettung als Bittsteller bei den Deutschen auftreten müsste. Das möchte Hollande auf jeden Fall vermeiden und legt daher sein ganzes Augenmerk auf einen kalten Finanz-Putsch: Wenn es gelingt, den ESM noch vor seiner Einrichtung (ist schon eine Chupze an sich!) zum mehrheitsgetriebenen Banken-Retter für Europa umzufunktionieren, dann könnten die europäischen Schuldenstaaten ohne weitere demokratische Umwege Zugriff auf die deutschen Spareinlagen als Sicherheiten für ihre Banken erlangen.

  Hiermee heeft de Staten-Generaal inmiddels ingestemd. EFSM en ESM mogen banken redden.
  Spaargeld, in de vorm van obligaties bij pensioenfondsen verdwijnen in het ESM om banken te redden.

  Gelegaliseerde maffia praktijken. “dann könnten die europäischen Schuldenstaaten ohne weitere demokratische Umwege Zugriff auf die deutschen Spareinlagen als Sicherheiten für ihre Banken erlangen…….”
  Ondertussen wordt onder leiding van Van Rompuy stilletjes gewerkt aan een hervorming van de Europese pensioenfondsen.

 115. Jan Bouma 12 juli 2012 om 07:30

  @Mihai
  @Aad…00:17……heeft volkomen gelijk! Maar ja, hij kent me ook.

  Ik word wel eens moe van “de barbaren”. En dan tracht ik in een parodie van dichterlijke woorden de alledaagse grauwe barbarij wat te verlichten. Want laat ik eerlijk zijn: ik word wel eens moe van @Kleets simpele tirades tegen zigeuners en ander gespuis. Daarom trok ik aan het kleed van dominee “Wawelaar” (zie: Multatuli) en verder dacht ik ook nog aan ’n enkele strofe uit Kavafis’ gedicht:

  “In afwachting van de barbaren”

  Waarom komen ook niet als altijd de waardige rhetoren
  om redevoeringen te houden, om het hunne te zeggen?

  Omdat de barbaren vandaag zullen komen,
  hen mishaagt woordomhaal, welsprekendheid.

  In m’n boek te vinden op pg. 118/119.

  Maar ik zal voortaan, Mihai, bij m’n comment vermelden dat het gaat om een parodie zo mogelijk in dichterlijke bewoordingen.

  Iets anders:

  In NIEUWSUUR gisterenavond zag men de werking van Tinbergens communicerende vat in omgekeerde richting. Spaanse werkzoekenden die in Marokko werk vinden. Geen crisis daar. Wel lage lonen van ca. 400 euro per maand hetgeen, dacht ik, ongeveer slechts de helft is van een minimum uitkering hier. Het lijkt me niet verstandig om de Westerse economie ook te halveren ter wille van een gecreëerde en gemanipuleerde “crisis” door de financiële maffia.

  En over dit statement kan men weer heel lang nadenken en desgewenst becommentariëren.

  Tot later.

 116. Aad Verbaast 12 juli 2012 om 09:20

  @Jan: == Het lijkt me niet verstandig om de Westerse economie ook te halveren ==
  Ik ken natuurlijk niet precies wat je in allemaal voor 400 euro per maand kan doen in Marokko, maar ik veronderstel toch dat dat veel meer is dan in b.v. Nederland.

  @King Billly: je geld is nergens gewaarmerkt met een persoons-stempel helaas. Op het moment dat je het uit de oude sok haalt en ergens probeert ‘veilig’ te stallen (of het nou pensioen is of op de bank, of in een spaarpolis) dan ben je onmiddellijk het zicht kwijt wat er mee gebeurt. Hypotheken worden doorverkocht zonder dat je het weet, polissen worden verpand zodat je er niet meer aan kunt, tussenpersonen worden gewisseld zonder dat je daar informatie over krijgt, met het geld wordt gespeculeerd zonder dat je er enige zeggenschap over hebt etc. Kortom: de eenvoudige spaarder loopt het risico, en mag bijlappen als jouw geld door mismanagement verdampt is.
  Diefstal is het.

  http://www.avaaz.org/en/bankers_behind_bars_f/?wAOHnab

 117. Jan Bouma 12 juli 2012 om 09:28

  @Aad…9:20
  Precies! In Marokko kost gegarandeerd alles ca. de helft minder dan hier. Zou je dat “hier” ook willen? That’s the question. In Spanje lijkt het erop dat die vraag al beantwoord is.. Afwaarderingen van de activa en arbeidskosten tot het peil van Marokko!

 118. assyke 12 juli 2012 om 09:41

  Met 400 euro ben je daar een halve bourgeois mits je op de markt je boodschappen blijft doen
  en je je niet als een bourgeois gaat gedragen.
  Geen geldzorgen meer dus, met een dergelijk inkomen, omdat daar de vaste lasten extreem laag zijn.
  Wel moet je een naief geloof in de staatsziekenhuizen hebben, want anders moet je alsnog een zorgverzekering aanschaffen. Hoe duur die is weet ik niet, want volgens mij heeft niemand die.

 119. Aad Verbaast 12 juli 2012 om 10:31

  @Assyke: dank voor de informatie. Ik vermoedde al zoiets. Uit de door Jan aangehaalde reportage bleek overigens dat 400 euro op zich nog geen vetpot is. Maar ja, altijd nog veel beter dan niets verdienen in Spanje. Taal lijkt me wel een probleem. Met Spaans kom je daar niet ver lijkt me. Marokkaans (en Frans wordt er toch ook veel gesproken?)

  @Jan: niet te snel. First things first. Je kan pas de salarisniveau’s aanpassen als de kosten van levensonderhoud stevig zijn gedaald. Kan dat? Natuurlijk kan dat.

  Vooralsnog is (zolang dat niet is gebeurd) de tip: opgroeien (en geld verdienen) in het Westen van het land, dan verhuizen naar het Noorden/Oosten van het land, waar de prijzen gemiddeld stukken lager liggen, of nog weer wat later verhuizen naar een fraai land waar de kosten van leven factoren lager liggen dan hier. Dan is je ‘gulden’ werkelijk meer dan een daalder waard.

 120. kingbilly 12 juli 2012 om 10:32

  Weinigen beseffen dat met de laatste top is besloten dat het EFSM en straks het ESM waardeloze onderpanden van noodlijdende banken mogen opkopen, zonder dat bankentoezicht voldoende in de steigers is gezet, die betaald worden met geld dat afgedekt is met private en semi-publieke vermogens.

  Dit gaat inmiddels zover dat in Duitsland inmiddels wordt gepraat om burgers met een vermogen van >250.000, inclusief huizenbezit, een extra belasting op te leggen. Er moet geld op tafel komen om de Club Med rotzooi op te ruimen.

  Het is een lang verhaal, Rutte, met name genoemd en achteraf ‘slechts de helft van de ?waarheid vertelde’, heeft tevergeefs geprobeerd Monti de voet dwars te zetten. Merkel werd ’s ochtends vroeg onaangenaam wakkker en kwam van een koude kermis thuis. Monti, met een staatsschuld van 120% op z’n nek, Hollande met niet solide banken, hebben hiermee bereikt het IMF en de ECB, zoals in Griekenland, buiten de deur te houden: Staats- en private schuldsanering via EFSM en ESM met vergaande consequenties op lange termijn.

  Het scenario werd tijdens de G-20 top, met instemming van Obama, in elkaar gezet.

  Een analyse van http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/euro-gipfel-montis-morgenstreich-11817149.html

  En Monti, mission completed, die de politiek gaat verlaten? Terug naar Goldman Sucks?

  Als Karlruhe intervenieert, de tijd neemt, zelfs op de stoel van politici gaat zitten, zijn ze goed bezig.

 121. blutch1 12 juli 2012 om 10:32

  Het vervelende is dat een deel van de Spanjaarden daar gaat werken om het thuisfront van geld te kunnen voorzien. En daar zijn de prijzen niet zo laag.

 122. kingbilly 12 juli 2012 om 10:49

  Wat zou in Nederland gebeuren indien de werkloosheid onder jongeren rond de 50% en gemiddeld zo’n 27% is?

 123. appelvrouw 12 juli 2012 om 11:00

  12 juli 2012 om 00:21:
  ik sta hier 5 weken.

 124. Jan Bouma 12 juli 2012 om 11:03

  @Aad…10:31
  Dit is nou zo’n typische kip-ei redenatie van je == @Jan: niet te snel. First things first. Je kan pas de salarisniveau’s aanpassen als de kosten van levensonderhoud stevig zijn gedaald. Kan dat? Natuurlijk kan dat. == Dat kan niet! De vraag is wie moet ten behoeve van een ander dan het eerst en het meest inleveren? Let op! Nu al is die slijtageslag bezig door de primaire producenten daarvoor te laten betalen. Die simpele producenten van de primaire levensbehoeften. De secundaire sector en de dienstverlenende sector laten de primaire sector betalen. Vervolgens krijgen we de tertiaire sector die aan de knoppen zit en sowieso de vorige sectoren uitmelkt…

  Nee, zo simpel is het allemaal niet. Daarom nogmaals. Dat als je het overzicht hebt, het inzicht, en het doorzicht voor mijn part, dan bepleit je een r e v o l u t i e die werkelijk schoon schip maakt. Binnen de gehele constellatie blijf ik dan bepleiten één wereldmunt (kan er ook niet meer mee gespeculeerd worden; betekent ook grotendeels de uitschakeling van de financiële maffia), en een wat minder stompzinniger wereld waarbij de kiezer als wereldburger serieus wordt genomen door diens prioriteiten te erkennen en tevens waardoor hij diens onafhankelijkheid voor een NWO bewerkstelligd.

  De rest is allemaal crap!

 125. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 12 juli 2012 om 11:20

  De ziekenhuizen en medische zorg zijn geen probleem.Je moet de dokter onder de tafel wat bieden, zelfde als in andere landen.
  Wel is timing belangrijk; betalen NA een behandeling, niet ervoor.
  Op het moment dat een dokter het weet, kan je hem ook direct laten komen en behandelen, buiten ziekhuis om.
  De islam heeft niet de corruptie en omkoping uitgevonden, maar laat het wel floreren.

  Het eerste grote probleem aldaar is woonruimte.Moet een werkgever voor zorgen, anders kan je het vergeten.
  En laten inkopen door een marokkaan, spaart20–50%.

  Maar in ieder geval; die spanjolen zijn niet van het werkschuwe soort.
  Hadden ze enigszins talen gekend, hadden ze in noord europa terecht gekend; in sommige beroepen is nog steeds te weinig personeel.

  @jantje: Kijk het is simpel: alles is perceptie.Als je nou niks inhoudelijks te melden hebt, kan je altijd nog gaan zeuren over je boekje, waarin een totaal verkeerde uitleg van een paar economen, die allang passsee zijn trouwens.
  Denk dat dat komt door die vuilnisbelt in je achtertuin; de bacterietjes eten hersencellen aan en zijn kwaad dat er bij jou niks meer te bikken valt..

  En als je dus inhoudelijk niks te melden hebt, kan je dat niks nog altijd verpakken in retoriek, ook daarvoor waren Stalin Hitler musolini e.d. beroemd…

 126. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 12 juli 2012 om 11:21

  Ik hoor netat er wel degelijk spanjolen in NL werken, in de bouw, metaal en scheepsbouw.
  En dat ze oostblokkers vervingen; werkgevers zijn er prima tevreden over.

 127. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 12 juli 2012 om 11:26

  De uitspraak van een echte dichter, eigelijk meer een omschrijving: hij stelt dat het moeilijker is iets complex simpel uit te drukken, dan iets simpels complex uit te drukken; dat het eerste duidt op een betere taalbeheersing en beter taalgebruik.

  Iets wat aan jantje (r.e.v.o l.u.t.i.e.) volkomen verspild is; hij denkt dat dichters rijmpjes moeten maken…

 128. Annet 12 juli 2012 om 11:36

  Politiek is heel makkelijk…
  Stem SP!

  Dat was het:) 😦

 129. blutch1 12 juli 2012 om 12:33

  Ik stem pas op een partij als er een is die centrale banken om zeep wil helpen.

 130. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 12 juli 2012 om 12:48

  Stemt op mij! Ik wil ze eerst beroven, dan opblazen! mijn bijzondere attentie gaat naar de safe deposit boxes!

 131. Jan Bouma 12 juli 2012 om 12:54

  Blutch1..12:33
  Het doel op zich is dat “centrale banken” nog slechts de functie hebben om per land een begrensde en gecontroleerde uitgifte van één wereldmunt te beheersen. Heb je dan te maken met “een Wellink van de DNB”, die al niet bleek te deugen volgens de Commissie De Wit, dan wordt onvermijdelijk van belang het onbetwiste integriteitsgehalte van het bestuur van een land idem dat van een afgeleide wereldraad aan de orde te stellen. Noblesse oblige.

  We blijven nu maar ronddraaien in een vicieuze cirkel waardoor er nimmer een beslissende stap voorwaarts gezet kan worden. Veel meer ellende van de oude veroorzakers laat zich namelijk niet verbinden met een “stap voorwaarts” die er toedoet.

  Einstein is dat met me eens… 🙂

  ps
  Ik ga nog wat anders doen. Zie later wel weer wat deze opmerking teweeg brengt. Ook staat nog “open” mijn comment van 10:31 uur aan het adres van @Aad.

 132. Aad Verbaast 12 juli 2012 om 13:12

  @King Billy: 10:32: eerst doen en dan tot de ontdekking komen dat er niet over is nagedacht. Pruts- en broddelwerk. Zijn we inmiddels gewend. Is een vast patroon aan het worden.

  Karlsruhe hoeft niet op de stoel van politici te gaan zitten naar mijn mening, maar moet ze wel (op delen van) het broddelwerk terugfluiten.
  En laten ze daar lering uit trekken, en eens heel snel hun huiswerk gaan doen. Zou toch moeten kunnen, zeker met die massa’s ambtenaren die ze achter zich hebben staan. Maar ja, daar moeten we dan tot de conclusie komen dat die ook niet capabel zijn.

  10:49: dan zijn de rapen gaar.
  Kan snel gaan overigens. Hier de Griekse cijfers:
  youth unemployment rate in April: 51.5%. From 43.5% in April 2011, 31.2% in 2010, 25.4% in 2009, 22.3% in 2008.
  Verloop in Span je kon ik zo gauw niet vinden.

 133. Aad Verbaast 12 juli 2012 om 13:14

  @Blutch: opheffen van de staatsbanken is niet direct nodig lijkt me. Belangrijk is dat er nou eens duidelijke en niet mis te verstane regels komen voor banken zonder mazen in de wet. Lijkt me allemaal erg voor de hand liggend. Ook wat er bedacht moet worden om dat voor elkaar te krijgen.

 134. Aad Verbaast 12 juli 2012 om 13:15

  @appelvrouw: toe maar 😉

  @Annet: jij hebt je keuze al gemaakt dus. Ik wens je veel succes. Roemer in het torentje?

 135. Aad Verbaast 12 juli 2012 om 13:18

  @Jan: Onzin natuurlijk. De kosten van levensonderhoud kunnen drastisch omlaag mits de politiek maar eens de juiste keuzen gaat maken.
  Dat is ook de juiste volgorde trouwens. Als er meer overblijft als besteedbaar inkomen zal de economie ook weer worden gestimuleerd. Dan is het tijd om de salarissen ook te verlagen. De juiste spiraal is dan in werking gezet.

 136. Jan Bouma 12 juli 2012 om 13:30

  @Aad…13:18
  Je gaat alweer uit van de verkeerde premisse: == De kosten van levensonderhoud kunnen drastisch omlaag mits de politiek maar eens de juiste keuzen gaat maken. == want we weten met z’n allen dat niet “de politiek” aan de knoppen zit maar de beslissende “financiële maffia”.
  Dus nog afgezien van de vraag terzake de wenselijkheid “of de kosten van levensonderhoud drastisch moeten worden verlaagd” (hoezo? waarom? in wiens belang?) zou je moeten concluderen dat je om de wezenlijke zaak heen draait.

  Immers. Wat is het nu voor onzin (en ook geen doel op zich) om de salarissen te verlagen als die in tact kunnen blijven doch qua besteding aan de meer rechtmatigen moeten worden toegekend?

  Ergo: zonder r e v o l u t i e wordt het niks.

 137. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 12 juli 2012 om 13:38

  Voor (staats) banken zou moeten gelden: een volledige politieke controle mbt hun handelen, totdat die gelden zijn terugbetaald, die ‘nodig” waren om hun te redden.

  Nou hadden ze ook ‘gered” kunnen worden zonder dat het een cent had gekost; ik bedoel dus onze banken.
  kort: er waren financieringspakketten met risico.
  Sowieso al idioot om verschillende soorten financieringen samen te voegen

  Mijn voorstal had geweest:
  breek de paketten open.
  bekijk de hypotheken.
  Als een hypotheek risicovol is, zet die in een b.v.
  laat alle banken dat doen.
  iedere bank eigenaar voorhet deel risico wat hij inbracht.
  dan; overeenkomst; de b.v. neemt eigendom over voor een periode van 5 jaar; en de eigenaar betaalt een redelijke huur.
  de b.v. kan relatief veel afschrijven. nu.
  De banken betalen het negatief saldo van deze b.v. uit hun winsten.

  had niets gekost, en de huizenmarkt was stabiel gebleven.

  Einstein zou niet eens de moeite hebben genomen je te antwoorden jantje…
  en noblesse oblige…moet je eerst wat aan je sociale achtergrond en afkomst doen….

 138. blutch1 12 juli 2012 om 14:12

  @Aad
  je maakt mi een fundamentele fout. De ECB en de DNB zijn geen staatsbanken. Die zijn er voor de banken en niet voor de staat. Een staatsbank zou juist de oplossing kunnen zijn. Die kan een land lenen tegen 0%. Wat dat betreft heeft Jan gelijk met het toezicht op de uitgifte van geld.. Nadeel is dat als er een figuur als Wellink zit de zaak weer onbetrouwbaar wordt.

 139. kingbilly 12 juli 2012 om 14:23

  @blutch1 Voorop gesteld dat de staat of de staatsbank geen geld meer hoeft te lenen tegen ‘x’ procent omdat begrotingsneutraal wordt geopereerd?

 140. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 12 juli 2012 om 14:36

  Doe het dan meteen goed en nationaliseer de banken….de staat zit er al in met kapitalen…

 141. Aad Verbaast 12 juli 2012 om 15:04

  @Jan: == want we weten met z’n allen dat niet “de politiek” aan de knoppen zit maar de beslissende “financiële maffia”. == Ook als dat waar is (en dat lijkt wel zo te zijn) dan nog kan de stelling die ik poneerde waar zijn. Het een sluit het ander niet uit namelijk.

  Verder: allemaal onderdeel van een hervormde economie @Jan. Op zich geen doel, maar je weet hoe ik over het groeimodel denk. Verkeerde uitgangspunt. Beter streven naar welzijn ipv welvaart.
  Kan en moet allemaal anders. Als jij dat een revolutie noemt prima. Dat is het natuurlijk ook.
  Zeker nu al: in het denken namelijk.

 142. Aad Verbaast 12 juli 2012 om 15:08

  @Blutch1: ik geef meteen toe dat ik wat verwarrend taalgebruik gebruikte.
  Ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat wat mij betreft er best banken, staatsbanken en zelfs (hier ageer je tegen) centrale banken mogen zijn wat mij betreft.
  Wel onder goed doordachte voorwaarden en goed werkend toezicht. Aan beide ontbreekt het op dit moment. Dan blijft het doormodderen, en is er veel te veel de vrije hand van die boeven. Want dat zijn het.

 143. blutch1 12 juli 2012 om 15:21

  @Aad
  ik zeg het nog maar een keer, kijk eens naar hoe North Dakota het doet sinds 90 jaar.

 144. Aad Verbaast 12 juli 2012 om 15:44

  @Blutch1: ik zal eens een kijkje nemen in North Dakota 😉

  @allen: http://www.bnr.nl/topic/politiek/913796-1207/gemengde-gevoelens-over-spaanse-steun
  Over het kamerdebat over de Spaanse steun met de Jager.
  == .. geen bonussen kunnen uitdelen en dat salarissen gemaximeerd worden .. == Spuit 11 PvdA Plassterk denkt hiermee de crisis onder controle te houden. Moet gebeuren, prima, maar dat is natuurlijk niet alleen hét probleem.

 145. Jan Bouma 12 juli 2012 om 15:50

  @Aad..15:04
  Thanks. In zoverre zijn we het eens. Laten we wel onderkennen dat je positionering “beter streven naar welzijn i.p.v. welvaart” op zich ook weer een contradictie is. (Ja, lastig hè, met die filosofen). Het blijkt namelijk dat het algemeen aanvaarde consumptieniveau, dat tegelijkertijd als vanzelfsprekend en terecht wordt ervaren, niet kan inboeten ten gunste van de andere wereldbewoner. Vandaar handhaven de Amerikanen zonder gêne hun ecologische footprint die 16 maal groter is dan die van een Somaliër, en vinden wij ook dat we ons consumptieniveau moeten kunnen handhaven.

  Okay.

  Dan dient zich aan de vraag of de beschikbare hoeveelheid geld en koopkracht – mondiaal – zich onveranderd laat in de bestedingen. Ik wil daarmee instemmen MITS er een herziening komt van die te besteden gelden (lees: koopkracht). Daarbij ga ik er vanuit dat de meest waanzinnige bestedingen inzake oorlogsvoering niet meer kunnen worden verdedigd.

  Ik kan instemmen met je eindconclusie “dat het dan gaat om een r e v o l u t i e.” Want dat is zo.

  Graag wil ik nog even alle discussianten hier onder de aandacht brengen het volgende:

  a) ik krijg geen antwoord op mijn stelling en bewering “dat er één geldende internationale munt moet worden ingevoerd waardoor er geen valuta-speculaties meer mogelijk zullen zijn”.

  b) evenmin krijg ik antwoord op mijn stelling – filosofisch gezien – dat in principe elke wereldburger recht kan doen gelden op de totale resources van de planeet.

  Amuseert u zich verder met deze ontwikkeling.. 🙂

  ps
  Ik meld mij morgen wel weer voor de ontwikkelingen.

 146. kingbilly 12 juli 2012 om 16:06

  Volg het debat een beetje op het VK-live blog. Niet alleen domme vragen, die de dames en heren ‘volksvertegenwoordigers’ allang moesten weten, maar ook de verkeerde, terwijl De Jager kraait dat ‘resultaten in het verleden geen garanties voor de toekomst bieden’.
  Plasterk inderdaad helemaal van de dolle. Chapeau, volksbedrieger!

 147. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 12 juli 2012 om 17:55

  Voor dat–welzijn voor welvaart is het al 20 jar te laat.Vanaf toen werd de samenleving stelselatig afgebroken en deze bestat nu niet meer.De laagste inkomens/uitkeringen zijn buitengesloten; gezondheidszorg bestaat alleen maar theoretisch, en door in de euro te blijven wordt de natie verder uitgemergeld.
  goed gedaan Bakelende en consorten!

 148. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 12 juli 2012 om 18:19

  Vanavond krijg ik de beoordeling door een hoogleraar van de teksten van Jantje.
  De man kijkt naar stijl woordkeus spelling en inhoud.
  Da wor laggu…..!

 149. Mihai 12 juli 2012 om 19:23

  @Kleet
  Dat die man en jij niets beters te doen hebben! Ik neem aan dat jij een hoogleraar patho-psychologie hebt gevraagd gezien je dispuut met Jan? Keep us posted!

 150. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 12 juli 2012 om 21:51

  Tja Mihai; de man was een beetje boos.Hij zei zo ruwweg vertaald–dat ie beledigd was omdat ik hem liet kijken naar die teksten, die an sich niets meer waren dan herhalingen van zichzelf en uitblonken in de afwezigheid van rationaliteit, logica, en orginaliteit, maar wel weer uitblonken in de aanwezigheid van een hele serie frustraties schizo tendenzen, onvermogen om tot een behoorlijk woordgebruik te komen, slechte zinsbouw.
  kortom; voor het gebruik van NL taal, betreffende woordgebruik, stijl spelling: 3.Inhoudelijk; uit menslievendheid: 4.
  verder zou hij het wel op prijs stellen om jantje eens verregaand te analyseren, maar dat daarvoor toch wel wat tijd nodig was.
  En of paranoia-schizofrenie ook in de directe familie voorkwam?
  En dat medicamenten vaak een goed resultaat opleverden; dus houd hoop…

  Maar ja alles is slechts perceptie….

 151. Aad Verbaast 12 juli 2012 om 22:00

  @Jan: “contradictie”: onzin. Dat ze welvaart niet willen inleveren omdat ze denken dat dat bijdraagt aan hun welzijn is een hardnekkig misverstand. Ook bij hun, en bij jou blijkbaar ook gezien je opmerking.
  Verder (ja je krijgt antwoorden op je vraag):
  a: daar had ik je mijn mening al over gegeven: ja, die wereldmunt mag er komen. Maar dan wel als resultante van.. en niet om mee te beginnen als sleutel voor alle problemen. Ik ga dat niet meer meemaken.
  b. == dat in principe elke wereldburger recht kan doen gelden op de totale resources van de planeet. == eens. Naar rato natuurlijk, maar dat is evident..

 152. Aad Verbaast 12 juli 2012 om 22:07

  @King Billy: de kamer heeft inmiddels met grote meerderheid ingestemd met de 30 miljard die voor het eind van de maand zal worden overgemaakt.
  En weer (zie hierboven) onder voorwaarde dat salarissen gemaximaliseerd worden en bonussen gekort. Alsof dar de kern van het probleem ligt.
  Verder (zie link) waren er nog “veel vragen”.. Gotspe. Neem geen beslissing als je geen antwoord op je vragen hebt,stelletje oenen!!
  Helemaal van God los geraakt werd er nog de voorwaarde gesteld dat er geen onderpand gevraagd mocht worden (tenzij alle landen dat doen)… De omgekeerde wereld.. Ze zijn helemaal gek geworden daar. Vakantie in de bol, dat moet het zijn..
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/07_juli/12/economie/kamer-achter-steun-aan-spaanse-banken.xml
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/12/kamer-zit-met-veel-vragen-over-miljardensteun-aan-spanje/

  Verder: Spaanse minister zweert dat alle gelden zullen worden terugbetaald.
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/07_juli/12/economie/crediteuren-spanje-krijgen-zeker-geld-terug.xml
  Hadden we dat niet ook eerder gehoord van een ander land, plus van onze eigen minister??

  En Plasterk, maar lullen dat we het moeten doen omdat anders onze pensioenen er aan gaan. Weet ook niet waar hij het over heeft… Oetlul.

 153. Mihai 12 juli 2012 om 22:08

  @Kleet
  Dat is me nogal wat, iemand van paranoide schizofrenie “beschuldigen”. Ik denk over Jan van alles maar laat dit toch voor jullie rekening. Dat is namelijk een ernstige ziekte waar niet om te lachen valt. Ik denk eerder aan iets van Asperger. Volkert van der G. was ook zo’n drammerig en dwangmatig iemand die vervuld van zijn eigen inflexibele morele gelijk constant rechtspraken aanspande en geen kritiek verdroeg. Maar nogmaals ik vind het niet echt kies dit hier neer te zetten.

 154. kingbilly 12 juli 2012 om 22:09

  Opvallend onderzoek. Vertrouwen in kapitalisme neemt af (2008 vs 2012), behalve in Duitsland, Turkije, Brazilie en China.
  „A median of just 16% of Europeans surveyed think their economy is performing up to par. That includes just 2% of the Greeks and 6% of the Spanish and Italians. Among Europeans, only the Germans (73%) give their economy a thumbs up”.

  Slechts 9 % van de Europese jeugd verwacht dat ze in de toekomst beter af zijn dan hun ouders. Over de betrouwbaarheid kan getwist worden, maar dit lage percentage, slechts dan als indicator, spreekt boekdelen over de het vertrouwen in de EU, de euro(zone) en de politieke leiders.
  http://www.pewglobal.org/2012/07/12/pervasive-gloom-about-the-world-economy/

 155. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 12 juli 2012 om 22:14

  Normaal inmijn ogen was geweest als ze tenminste een gelijkwaardig deel in aandelen van de banken hadden gekregen; hadden ze nog IETS te zeggen.
  Maar waaorm die haast/ Had makkelijk na 12 september gekund of na de uitspraak van karlsruhe.
  Of zitten die te wachten op andere landen om de kolen uit het vuur te halen.?
  De eeuw is pas begonnen eigelijk, maar dit is de grootste blunder van deze eeuw.
  @mihai: hnddolheid is ook een ziekte, maar toch schiet je een hondsdolle hond af….

 156. kingbilly 12 juli 2012 om 22:30

  Een verbijzondering van de EU cijfers in deze peiling. Bij lange na niet representatief, maar toont duidelijk aan dat het een samengeraapt zooitje is.
  http://www.pewglobal.org/2012/05/29/european-unity-on-the-rocks/

 157. Aad Verbaast 12 juli 2012 om 22:51

  @King Billy: dank voor de info.
  Of minder vertrouwen in de economie samenhangt met een minder vertrouwen in het kapitalisme lijkt mij nog al een snel gelegd verband. Kapitalisme is ook zo’n vaag begrip. Ik zal er nog eens over denken.

  Dat de nieuwe generatie het minder zal hebben dan de vorige hoorde ik toen ik tot de nieuwe generatie behoorde. Deels bewaarheid geworden, deels niet. Wel een kentering trouwens die natuurlijk ongekend na de opbouwperiode na de oorlog.
  Dus die conclusie kan ik wel duiden.

  En dat het een zooitje is, daar kunnen we het heel snel eens over zijn!

 158. Aad Verbaast 12 juli 2012 om 22:54

  @Kleet: natuurlijk wordt er weer naast de pot gepist door weer geen stringente voorwaarden van te voren op te stellen. Daar was tijd genoeg voor. Zo ingewikkeld is dat niet.
  Nu wordt er ook door onze kamerleden “in grote meerderheid” afgegaan op slechts het woord van de Jager dat er harde voorwaarden zullen zijn. Welke dan is een vraag die niet opgekomen is bij die slaapkoppen. De Jager weer blij, kan zonder veel problemen weer achter de rest aanlopen bij de volgende meeting van de MF’s.
  Wat een bende!

 159. Motek from Space 12 juli 2012 om 22:58

  Ik ben het eens met Mihai 12 juli 2012 om 22:08 beste Kletersteeg gezien ik geregeld te maken heb met schizofrenie en psychoses en daar totaal niets van herken bij Jan. Zelfs aan grofheden , zelfs aan humor zit een grens, mee eens?

  Ofschoon m’n maag zich samen kan knijpen wat betreft de Banken-sector sluipen aan de onderkant ook smerige zaken binnen. Euthanasie is bespreekbaarder (…) De betaalbaarheid van normale zaken is viir steeds meer mensen een onmogelijke zaak aan het worden. Daklozen en mensen met schulden komen zwaar tekort op gebied van gezonde voeding.camera’s loeren je privé-ingang in. Overal word je benaderd als een potenciele leugenaar en moet er bewezen worden dat het klopt wat gesteld wordt. De andere partijen kunnen blijkbaar doen en laten. of maken een doolhof aan richtlijnen om te verstikken. De sleutelkinderen van eerder zijn intussen in die bekende wiebelpositie gekomen, ook opgedeeld in psychische numeriek. En dan ga ik gewoon wel eens even in het gras zitten en zie hoe mensen lopen, kijken, en vraag me af hoeveel mensen zich nog bewust zijn van wat er gaande is.

 160. kingbilly 12 juli 2012 om 22:59

  @Aad verbaast re Spanje/TK. Opwinden en een beetje schelden uit frustratie is zinloos. Dit Spanje ‘?debat’ illustreert nogmaals dat het Nederlandse politieke systeem niet deugt dankzij decennialange verloedering. De dag komt, misschien maken we het nog mee, wellicht dankzij Karlsruhe, of omdat de Nederlandse kooplieden mentaliteit dit niet langer pikt en dit Haagse circuit, dansend om de Oranje’s, met totaal verziekte wetgeving, bij het groot huisvuil deponeert.
  ’t Is toch te zot voor woorden dat Nederland het enige land op het Europese continent is waar het staatshoofd nog hoofd van de regering is. Geen goede basis voor de ó zo gezochte EU solidariteit. Op een goede dag gaan de consequenties daarvan doordringen. Niet alleen in Nederland.

 161. Aad Verbaast 13 juli 2012 om 00:27

  @King Billy: jij kan er ook wat van 😉

  En ja en er wordt nogal wat gemopperd over de Zuiderlingen, dat er nu echt de bezem eens goed door de bankensector daar moet (ik vertaal even in eigen woorden hoe onze politici de kamer uitkwamen met lege hulzen), maar we waren al tot de conclusie gekomen dat de hele bankensector op de schop moet. En goed hard ook.
  Lees in dat kader even het volgende verhaal. Over De Deutsche Bank:
  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/14942_je_hebt_de_grieken_helemaal_niet_nodig_om_een_puinhoop_te_maken/

  @Motek: het hier bovenstaande ook in aanvulling op jouw reactie.
  == en vraag me af hoeveel mensen zich nog bewust zijn van wat er gaande is. == Goeie vraag. Veel te weinig in ieder geval.

 162. blutch1 13 juli 2012 om 00:46

  Ik begrijp wel wat er gaande is en zo te zien nog enkelen met mij. Maar heb ik er ook iets aan? Meer dan mijn mening verkondigen, kamerleden inlichten, vragen stellen, kan ik niet. Een politieke partij oprichten? Nooit van mijn leven. En daar zit ik dan met mijn inzicht. Doordat ik begrijp hoe het werkt begrijp ik ook wat politici aan het doen zijn en daar wordt ik niet vrolijk van. Net zo min als ik vrolijk wordt van die arme Grieken en arme Spanjaarden. Dóórleven en een beetje aardig zijn voor mijn omgeving is het beste wat ik ervan kan maken.
  En Jan een beetje plagen natuurlijk 😉

 163. kingbilly 13 juli 2012 om 06:51

  Niettemin , @Blutch1, wist je dat ‘Target2, de tikkende tijdbom’ onder ‘Populaire Berichten’ in de widget van Aad Verbaast’s blogsite inmiddels drie maanden onafgebroken op nr. 2 staat?
  Blijkbaar wordt een gevoelige snaar van de calvinistische Hollandse koopliedengeest geraakt. Dit blijft hangen in deze rumoerige tijden.

 164. Jan Bouma 13 juli 2012 om 06:53

  @Kleet… : diversen
  Het gevaar bestaat als ik reageer op je aanvallen dat er dan weer een discussie ontstaat zoals bij de stalker van een paar blogs terug en @Aad betrokkene moet corrigeren.

  Wat is dat toch, @Kleet? Die ziekelijke aandacht van je voor mij? Waarom diskwalificeer je je voortdurend? Waarom ook die haat? Waarom moet ik volgens jou “als een dolle hond worden afgeschoten?” Waarom lieg je dat je barst inzake die “hoogleraar” die je zogenaamd geraadpleegd zou hebben? Graag even zijn naam. Waarom denk je dat jezelf groter wordt door mij kleinerend “Jantje” te noemen? Etc.

  Advies. Probeer de discussie hier op dit blog zakelijk en zoveel mogelijk inhoudelijk te voeren en zoek voor je brallerige afwijkingen jegens mij psychiatrische hulp.

  Vooralsnog verwijs ik maar weer eens naar m’n website voor wat namen en kwalificaties die er toedoen: http://www.villamithras.com/main.html

  Ook ter kennisneming van @Mihai

  @Motek: thanks.

  @Aad… 22:00
  Hoewel het gezegde inderdaad luidt: “Geld maakt niet gelukkig!” En dat is ook zo; gaat het wel altijd om geld, geld, en nog eens geld. Om ziek van te worden. Vandaar dat ik ter relativering zo af en toe ook nog wat anders hier op dit blog schrijf. Een gedicht, een ervaring. Ben het enerzijds met je eens dat een meer ascetische leefwijze misschien wel als meer fähig mag worden beschouwd blijkt er anderzijds een totale andere werkelijkheid. Geld, geld, geld.. en vooral het (dreigende) tekort ervan speelt op dit moment de hoofdrol.

  Wat betreft die ene wereldmunt. Daarover zijn we het eens. Uiteraard dient vooraf daarover overeenstemming te worden bereikt. Heb ook nooit anders beweerd. Inzake de principiële aanspraak van elke wereldburger op de resources van de planeet: daarover blijken we ook eens.
  Uiteraard naar rato. Dit punt is toch van wezenlijk groot belang want velen delen die opvatting niet.

  Tot later.

 165. kingbilly 13 juli 2012 om 07:01

  @Aad Verbaast. re 00.27 Hier komt een 16-jarige gymnasiast één keer per week over de vloer. Heeft Nederlands in zijn talenpakket´, politiek geinteresseerd . Hij stelde grijnzend de vraag waarom ‘jullie, blöde Holländer, Beatrix niet naar Brussel sturen als het overdracht van souvereiniteit betreft omdat zij Hoofd van de Regering is, en niet Rutte’ ….

 166. Aad Verbaast 13 juli 2012 om 09:20

  @Blutch1: == Maar heb ik er ook iets aan? == Dat is heel persoonlijk natuurlijk. Het houdt je in ieder geval deels van de straat.
  Stemmen geeft mij in ieder geval het gevoel dat ik daar niets aan heb. Met het laten horen van de stem heb ik in ieder geval nog het gevoel dat ik er nog iets aan gedaan heb, en het lucht lekker op 😉

  @King Billy: target2 blog is inmiddels 4600 keer gelezen weet WP me te vertellen. Da’s heel veel voor één blog.
  Een opleving weer met drie pieken op 17 juni en 27 juni en 9 juli. Dan wordt er weer eens naar verwezen in een of ander blog, of op twitter..
  Niet vreemd dat het veel gelezen wordt. Als je target2 intikt op goegel blijft het maar (vrijwel) bovenaan staan.

 167. Aad Verbaast 13 juli 2012 om 09:28

  @Jan: == Dit punt is toch van wezenlijk groot belang want velen delen die opvatting niet. == van zeer wezenlijk belang.
  Alle conflicten in de wereld ontstaan uit het onbegrip over dit uitgangspunt immers.

  @King Billy: 07:01: het wordt dan ook tijd dat de kwien naar Brussel gaat verhuizen. Dat zou pas een klinkklaar signaal zijn dat Nederland achter Europa staat! Net als dat WA een optrekje koopt in Griekenland. Heeft Bea al een werkkamer in het hoofdkantoor van de ECB?
  Ook ten aanzien van beheer van haar grote vastgoedportefeuille heeft ze natuurlijk heel creatieve oplossingen voor elkaar gekregen. Barst van de expertise op dat gebied. Kan Europa nog wat van leren.

 168. Aad Verbaast 13 juli 2012 om 09:34

  @allen: zo maar even wat nieuws van vanmorgen:
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/07_juli/13/economie/liborboetes-lopen-op-tot-22-miljard-dollar.xml 22 miljard boete, da’s al een aardig begin in het kader van de plukwet. Beginnetje.
  Trieste is natuurlijk dat die 22 miljard net zo hard weer terug in de banken wordt gepompt (beginnetje) om de omvallende banken te steunen.

  Over omvallende banken gesproken: SNS in het nieuws. Staat ook op omvallen, en halen de duivel binnen (Goldman Sucks) om ze overeind te houden:
  http://www.bnr.nl/topic/beurs/823174-1207/staatslening-dwingt-sns-reaal-tot-opsplitsing
  Advies: heb je er meer dan een ton op de rekening staan, dan in ieder geval het surplus er af halen.
  Vanmorgen kelderde het aandeel al weer met een extra 6%

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/13/moodys-verlaagt-kredietwaardigheid-italie-met-twee-stappen/
  Spreekt al weer voor zich.

  Het blijft een rotzooi en een bende. Wanneer worden nu eens alle verloven ingetrokken van alle politici?

 169. king billy 13 juli 2012 om 10:24

  @ Aad Verbaast re http://www.bnr.nl/topic/beurs/823174-1207/update-staatslening-dwingt-sns-reaal-tot-opsplitsing
  Goldmann Sachs ingehuurd om de portefeuilles (hypotheken, spaarrekeningen, verzekeringen) in de etalagete zetten. Letterlijk wordt er gesproken over “met spaarrekeningen geld ophalen”.

  Vraagje aan @Kleet, http://en.wikipedia.org/wiki/Diploma_mill
  En kijk dan eens onder 3.19. Romania. Daarnaast via callcenters in Romania mooie diploma’s van fake uni’s te regelen.
  Welk diploma van welke uni heeft jouw anonieme referent op zak?

 170. Anouska 13 juli 2012 om 10:42

  De kwien… god save the kwien, die trien die hem tijdens wwII ook peerde? Nah… hoeven we niets van te verwachten… ik heb wel eens een aadverbaast ergens gedropt, omdat hij natuurlijk razend interessant nieuws heeft voor alle mensen die nog niet wakker zijn 😉
  Typisch toch? Dat je ineens ook kunt banksparen… je wordt bedonderd waar je bij staat, kunst is om er niet in te trappen…
  Kleet, gooi dat wapentuig nou eens overboord, we zijn hier niet bedoeld om tegen maar met elkaar te strijden…
  Motek & Blutch: beejoetifull people! Weet je wat het is lieve mensen… er is maar 1 zekerheid in het leven… (en zelfs dat verzekeren we) maar de weg is onvermijdelijk, alles hier is slechts tijdelijk…
  Make the best out of it…. 😉

 171. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 11:22

  Brussel verhuisd om de zoveel tijd naar frankrijk en ik heb altijd het idee gehad, dat de NL delegatie stiekum in Versailles wil plaats nemen, om oude glorie weer tot leven te doen komen met hun aan
  top uiteraard.

  Ik had ook de stille hoop, dat de kamerleden door het geval in Karlsruhe en de berichtgeving daaromtrend ten minste gas zouden terug nemen en het enig fatsoenelijke zouden doen: uitstel tot na de verkiezingen.

  Zoals het nu gegaan is komt bij mij de vraag: wat hebben ze gehad/ Ze zijn zo dom en zo immorreel dat het nooit veel geweest kan zijn> Misschien 200 euro?

  Alles is te koop en bijna iedereen.Als ik in NL naar een dokter/specialist ga en ik zeg ik betaal contant, geen papieren nodig, is mijn behandeling aanzienelijk beter.
  Als ik tegen een specialist zeg: jouw behandeling cash; ziekenhuis voor de verzekering, is het enige wat misschien ontbreekt ’s morgens wakker gemaakt te worden met een stripact.
  Dan; het enige wat hoog ontwikkeld is in de NL medische stand is hun arrogantie en prijsniveau.
  Ik ben precies 50 jaar behandeld voor chronische bronchitus; in 4 verschillende ziekenhuizen er voor onderzocht, maar geen scan; dat was “te duur” ; en toen bleek dat het een zenuwontsteking in de borstholte was…
  Door een vrouwelijke arts met alleen een stoscoop…en vakkennis.
  Ik wordt daar nu de rest van mijn leven gratis behandeld.
  Betalen die dokters nu de behandeling terug?
  Zou normaal zijn.

  Wat betreft corrupte universiteiten: zijn bijna allemaal corrupt.In Roemenie, tjecjie polen slowakije servie; het hele oostblok , maar ook Italie en spanje

  40 jaar terug moest een griek 6 weken staan ingeschreven in een gemeente in italie, en dan kon hij een diploma kopen; prachtig donkerblau met gouden krulletters.
  En dat hing dan aan de muur, en dan wasssie belangrijk.
  Werd mij gevraagd: heb jij niet he? Ikke, nee, maar ik heb de kennis, dus assie mij nou duur inhuurt, kan die ook nog wat doen…

  het zuiden en oostblok is statusgevoelig;statusgevoelige streken zijn corrupt.
  Er is de latste 2000 jaar weinig veranderd.
  ———————————-

 172. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 11:31

  Wat zeer zeker kostenbesparen en preventief zou werken is op tijd een volksonderzoek–bij 50 jaar- doen Alzheimer kan 25 jaar vooraf voorspeld en voorkomen worden.
  Ook op tijd scans doen; daarmee kunnen hersenbloedingen voorspeld–voorkomen worden..

  De zorg staat op het nivo van neanderthalers in NL en is zeer statusgebonden
  Ik vroeg in NL een ecg; was in 11 jaar na hartinfarct geen controle gedaan–was te duur en helemaal niet nodig….

  een scan voor toekomstige kamerleden en kabinets leden vooraf zou ook gunstig zijn.
  Dan is zichtbaar of er nog enige hersenactiviteit aanwezig is….
  voor degenen die nu akkoord gingen met geld naar spaanse banken is geen hoop meer; die zijn of volledig immoreel of het getal waarin hun IQ wordt uitgedrukt is lager dan het getal waarin hun leeftijd wordt uitgedrukt; of een combinatie van beiden.

  Begrijpen doe ik het niet.

 173. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 11:36

  man en Paard: vroeger-45 jaar terug- kon je in amersfoort snel een huis krijgen; moest je wel f500 onder de tafen door geven aan van de Linde; hij woonde Kapelweg een nummer in de 90, oneven.
  Dat was toen een vermogen, maar je kreeg er ook wat voor.
  ——–
  Nog meer corruptie
  ik kreeg een sloopopdracht van Amersfoort; zonder vergunning verbouwd.
  Toen begon ik over een stadsarchitekt, en sloopopdracht was weg.
  Er was een antieke boerdeij op Hoogland, en die mocht alleen maar voor vakantie bewoond worden; daar was mijn grootvader begin 1800 geboren.
  Behalve voor de stadsarchitect; ons kent ons nietwaar?
  En ik wist het; dat was effe laggu….ik lachtte ze midden in hun gezicht uit met hun sloopopdracht!

 174. Motek from Space 13 juli 2012 om 11:57

  Even tussen 2 mokken koffie ingaande op Kletersteeg 13 juli 2012 om 11:22 wat artsen betreft; cliënt ontving van specialist maagzuurremmers ( die dus uit het pakket werden bezuinigd) tegen een bedrag van € 21,60 en via de huisarts daarna (vervolgrecept) hetzelfde middel/aantal tegen het bedrag van € 15.50 hier in Heerenveen. En dan hebben we het uiteraard nog niet over het eigen risico.
  Momenteel is het in dat de marktpartijen allerlei goede daden verrichten door kindervakantiekampen aan te bieden. Uiteraard met criteria. Doet me ook wel weer wat denken aan de gezondheidskampen van weleer; de pest is dat de klap komt als er de rest van het jaar opnieuw armoede heerst en de ouder(s) zichzelf verder wegcijfert tot ziekte erop volgt. Weten die politieke dieren veel? Binnenkort komt men weer dichter bij de burger met schone en vuile beloften. In dát opzicht zijn het verkoopbabbels.

  Oja…er zijn geen daklozen in Heerenveen? Dus wél. En er staan ook nog een flink aantal woningen leeg die Carex in beheer heeft.

 175. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 12:48

  Tja je vergeet iets.Wat is een dakloze? Dat is iemand die recht heeft op een dakloze uitkering.
  Zo zijn er maar rondom de 20 daklozen in Groningen; maar als je gaat tellen, kom je gauw op de 400 die op straat leven….

  Dan ben ik banger voor het ontstaan van die kindertehuizen zoals in de nazitijd.
  De nazi’s wisten dat als je een kind afmaakt dat dat niet goed is in de publieke opinie.
  Dus werden die koters naar een tehuis gestuurd, waar ze ondervoed werden;en besmet met longontsteking.
  De snelste ging met 2 dagen dood, sommigen leefden 2 maand.
  Na de oorlog ging het zelfde kindertehuis door.
  Als vakantietehuis.
  olee….
  We zitten met de verachting voor nonactieven en de stelselmatige opbouw ervan in een gevaarlijke richting.
  Ook met de idiote bezuinigingen op zorg.
  De medische stand met hun arrogantie kan in doorsnee al fascistisch genoemd worden.
  Zij bepalen of een behandeling of medicijn (te) duur is en voor wie.
  Ook worden bepaalde operaties niet gedaan voor mensen boven de 45 of niet gehuwden, of degenen die economisch buiten spel staan.

  Hun PLICHT is–en dat hebben ze gezworen, alleen naar de best medische zorg te kijken en NIET naar de kosten; maar ze kijken vaak alleen maar naar de kosten.

  Ze beginnen angstwekkend veel hetzelfde gedrag te vertonen als de medische stand in de jaren 30 in DE; de volgende stap is de opgelegde euthenasie van gehandicapten en bejaarden; al of niet openlijk…

  Gokje wagen: binnen 4 jaar komen ze met voorstellen in die richting.Wedden?
  Wedden dat vooraf daaraan in tehuizen wat vreemde dingen gebeuren?
  Misschien nu al?
  Beetje te snel of beetje onvrijwillig euthenasie?

  Wat heeft dat met het onderwerp e maken?
  Alles.
  De overheid gooit onze welvaart en samenleving met kruiwagens vol weg richting andere landen; en in NL moeten dan de uitkeringen an afhankelijken natuurlijk de schuld krijgen.
  huppetee, weer 40 milliard weg!
  Maar we kunnen wel een paar bijstandstrekkers uitknijpen…

 176. Aad Verbaast 13 juli 2012 om 12:49

  Waaaauwwww…..
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/07_juli/13/economie/spaanse-banken-lenen-recordbedrag-bij-ecb.xml
  In juni hebben de Spaanse banken 337 (!!) miljard euro geleend bij de ECB.

  Wat zitten die mensen van de Eurotop dan te doen om het over 100 miljard steun te hebben? Of 30 miljard voor het eind van de maand? Dat leent Draghi in een weekje uit aan die lui.

  Verder: nog even een update over onze omvallende bank: http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/13/koers-sns-reaal-fors-onderuit-zorgen-over-financiele-problemen/
  Koersen SNS: http://www.belegger.nl/aandeel-SNS_REAAL.koersen

 177. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 12:51

  Wat nou king billy? corruptie in oostblok? Zeker.
  Hoe noem je deze uitspraak van de tweede kamer?
  Erger dan corruptie is onmetelijke domheid en arrogantie; dat lag ten grondslag aan de beslissing van gisteren.
  zoals de moffen zeggen; zum Kotsen!

 178. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 12:56

  @motek.Maagzuurremmers.
  Ik zette destijds magzuurremmers in mijn boekhouding; reden: oorzaak was gerelateerd aan werk.
  Normaal zou ik naar de dokter moeten, maar dat was duur en kostte tijd.
  belasting controle.
  Accepteerde dat niet.
  Toen begon ik te vragen welke kosten en zo wel geaccepteerd weren van MP in Brussel.
  Rechtsgelijkheid en zo.
  Maar goed; handel is sterker dan controle.
  Ik heb hem verteld voor iedere gulden die hij uit mijn boekhouding schrapt, ik 1000 zwart verkoop.
  En dat deed ik, zo er gezegd wordt….(grijns)
  Zij kunnen alleen controleren wat op papier staat….

 179. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 12:59

  Maarre…voor de uitkeringstrekkers: als iemand veel medicijnen gebruikt heb je het eigen risico.
  maar ik ga lekker goedkoop leveren.
  Dat werkt zo.iemand geeft mij op wattie gebruikt; via een bevriende apotheek kopen wij in bij de zelfde industrie, en leveren het veel goedkoper….

 180. Jan Bouma 13 juli 2012 om 14:44

  @Aad…12:49
  Je comment == Waaaauwwww…..
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/07_juli/13/economie/spaanse-banken-lenen-recordbedrag-bij-ecb.xml In juni hebben de Spaanse banken 337 (!!) miljard euro geleend bij de ECB.== bewijst mijn gelijk dat ik eerder poneerde. We hebben het over een fundamentele shaking-out van alle tot nog toe te waarderen waarden in de Westerse economieën in relatie met de internationale markt.

  Alleen al voor de Spaanse markt betekent dit dat niet 100 miljard enig soulaas zal kunnen bieden maar dat die minstens een factor 10 hoger ligt. Maar dan nog. Op langere termijn betekent een injectie van 1000 miljard of meer geen redding van de Spaanse economie want de opkomende economieën met hun concurrerende munten vergen oneindig veel meer aanpassingen die niet uit de Westerse (onze) markt komen noch van daaruit kunnen worden bestreden. Idem geldt dit voor de rest van de EMU.

  Wat is nu wijsheid?

  Mijn voorstel is en blijft om deze krankzinnige strijd omtrent een verliezende munt (de Euro) te staken en het alternatief te vinden in die ene internationale munt. Per saldo zijn er anders alleen maar verliezers als dit scenario niet gevolgd wordt. BTW. China maakt zich nu al zorgen omdat het groeipercentage is teruggelopen naar ca. 7%. De export is teruggelopen naar de koopkrachtige landen die geen koopkracht meer hebben vanwege de crisis.

  Over de crisis uit de jaren ’30 vdve nog even het volgende.

  Ook toen bleek dat bijvoorbeeld “de woningmarkt” in werkelijkheid bestond uit het feit dat hele wijken en straten leeg stonden met huizen “te huur met gratis het eerste halfjaar huur of met meubilair”. Het “tekort” op de woningmarkt bleek toen voor een groot gedeelte slechts imaginair te bestaan. Zogenaamde tekorten werden gemakkelijk opgevangen door concentratie van de bewoning.

  Ergo: aan alle veronderstelde behoeften moet een discutabele en variabele status worden toegekend.

 181. king billy 13 juli 2012 om 15:26

  Over de kwien en waarom ze Brussel links laat liggen. Zij ging rechtstreeks een praatje maken met Juncker, de voorzitter van de euro ma…. groep, in Luxemburg, waaar de EIB en het EFSM S.a.gevestigd zijn. Straks ook het ESM S.a. Hoe kan zo’n klein landje anders
  mede dankzij de Target2 cashflow met zo’n prachtig saldo en een gemiddeld inkomen per capita van € 88.000 pronken?
  http://www.querschuesse.de/luxemburg-target2-mit-115228-mrd-euro-auf-allzeithoch/
  De vraag is welke onderpanden daartegenover staan. Bouwskeletten met namaak Art Déco lantaarnpalen en zebrastrepen in de Spaanse prairie misschien?

 182. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 15:29

  Enig haalbare en goedkope oplossing blijft: als de sodemieter uit de euro.
  Alle andere “oplossingen” zijn slap gelul.

 183. Jan Bouma 13 juli 2012 om 16:49

  Zonder adstructie en bewijsvoering zijn adjectieven als:

  “uit de euro!”
  “dat is slap gelul!”

  niets waard.

  Ik zie morgen wel weer verder (of niet) hoe het staat met de bewijsvoeringen. 🙂

 184. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 17:38

  Ik luister alleen naar mensen die slap te pas en te onpas zitten te zeveren over wereld munt, gebaseerd op een eigen in elkaar geflansd boekje dat niemand koopt, omdat het onzinnig is

 185. Aad Verbaast 13 juli 2012 om 18:45

  @Jan: zou zomaar kunnen. Wat mij opviel is dat het verhaal rondging dat de Spaanse banken 100 miljard nodig had om uit de problemen te komen. Dan komt de hele top bijeen (en daarvoor uiteraard ‘koortsachtig overleg) om ook deze crisis te bezweren. En kunnen niets anders bedenken dan een list wat ook nog niet eens kan.
  Draghi keurt ondertussen ‘in zijn eentje’ in een maand (juni) meer dan 300 miljard euro aan leningen goed, ook direct aan banken..
  Snap jij het nog?

  Onderpand: de Kamer heeft in al zijn wijsheid besloten het juist onacceptabel te vinden dat er naar onderpanden wordt gevraagd.. Snap jij het nog?

  Als jij naar de bank gaat, en je zegt dat je op omvallen staat, 1 miljoen wil lenen om jezelf te herfinancieren, en je zegt dat je geen onderpand daar tegen over wilt stellen (misschien een doosje boeken, vooruit) hebt, dan wordt je honend en met pek en veren de bank uit geflikkerd!

 186. Aad Verbaast 13 juli 2012 om 18:51

  @King Billy: voor onderpanden zie ook hierboven.
  De kwien heeft er genoeg. Allemaal onder beheer van de staat gebracht zodat zij mogen opdraven voor het onderhoud.
  Zou ik dat proberen, dan wordt ik ook honend uitgelachen. Ja, het kan verkeren.

  Target2: nu ook de Jager heeft toegegeven dat er een risico bestaat, zie ik dat de partijen (en mensen – zie bv @Kleet) die uit de euro willen stappen met geen woord reppen over de oplossing die dan zal moeten worden geboden voor dat probleem. Te ingewikkeld voor ze waarschijnlijk.

  @allen: dit is wat de Jager er vandaag allemaal over schreef.
  http://www.rijksoverheid.nl/regering/het-kabinet/bewindspersonen/jan-kees-de-jager/weblog/rumoerige-weken-voor-het-reces.html

 187. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 19:06

  Nee hoor; de verplichtingen uitTarget2 en de ESM: gewoon afbreken; niet betalen.
  Zal er wat geschreeuwd worden–nou en? dat is beter dan eigen land in de armoe, voor wat buitenlanders.
  Laat die zelf maar gaan werken!

  Dat is zo simple, logisch en te verwachten dat ik het niet vermeldde.
  Is toch niet te moeilijk voor je aad?
  Of sta je verbaasd?

 188. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 19:11

  We moeten breken met de arrogantie en de resultaten en verplichtingen van wanbestuur van hedendaagse en vorige regeringen, en we moeten de sociale staat herstellen.
  Dus dat geld wegsmijterij; laat bea dat maar doen, die staat toch al met een poot in het graf, dus die zal niks missen…
  Maar NIET over de rug van de bevolking!!

 189. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 19:11

  @aad: ik begrijp je helemaal; braindrain door Jan….

 190. Aad Verbaast 13 juli 2012 om 19:12

  @Kleet: == niet betalen == is dat wat je zegt als anderen ons moeten betalen?

 191. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 19:17

  nee, dat is zoiets als aan het esm oeten betalen..en dat simpeltjes niet doen.

 192. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 19:19

  Is het je weleens opgevallen? Een NL vrachtwagen moet betalen in DE, oostenrijk, hongarije Roemenie Frankrijk Spanje
  Maar moeten vrachtwagens uit die landen betalen in NL?
  Extra inkomen! en naar gelijke munt!

 193. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 19:23

  En de Jager; ja die neemt nu wraak op alle hetero jongetjes omdat ie vroeger zo gepest werd!

 194. Anouska 13 juli 2012 om 19:32

  Het is over de gehele wereld zo een puinhoop… maar wij zijn allen afhankelijk van elkaar… dus zullen wij met zijn allen de puinhoop op moeten ruimen… banken opsplitsen, nationaliseren onder een integere overheid, terug laten komen in de reeele economie, derivaten/specualtie verbieden, beetje Jefferson?Ijsland? iedereen terug naar af/start en dan eerlijk weer doorgaan…

 195. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 20:12

  Wat nou eerlijk? Spanje en Griekenland en de andere landen eerlijk? en wij betalen betalen…?
  Nee hoor; gewoon betaluingen kappen aan die landen; het is diefstal!

 196. Anouska 13 juli 2012 om 20:45

  @Kletersteeg… het leven is niet eerlijk… maar misschien kunnen we het eerlijk maken?
  Wat dacht je nu werkelijk: dat de gewone Griek/Spanjaard: de Manuel en Kostas met de pet op dit veroorzaakt hebben? Mag ik dit zeggen? Ja, ik ben onderhouddschilder geweest, als het hier 30 graden is en de verf onder je kwast droogt, hoe denk je dan dat dat in die landen is?
  Ik weet het wel, zij houden noodgedwongen siesta, en werken dan s’avonds weer langer door… en er rijden daar nog dametjes van 80 op een ezeltje om het land te bewerken om te eten…
  Dat de rukgering er daar zo een puinhoop van maakt door de ELITE de hand boven het hoofd te houden… net zoals hier gebeurd: BOUWFRAUDE, BOEKHOUDSCHANDALEN, MILIEUSCHANDALEN, KINDERMISBRUIK….

 197. Anouska 13 juli 2012 om 20:48

  En geen gezeik over schizofrenie: you’re pissing me off… kom maar eens een uurtje met mijn broer praten, dan weet je pas wat schizofrenie is!

 198. blutch1 13 juli 2012 om 20:50

  Je kunt de regering overal wel de schuld van geven, maar bouwfraude en kindermisbruik lijken me daar niet onder vallen. Overigens kun je regeringen ook de schuld niet geven van wat banken uitspookten. In Spanje hadden ze het redelijk voor elkaar met een lage staatsschuld en een begrotingsoverschot voor het gedonder met die banken begon.

 199. Mihai 13 juli 2012 om 21:18

  @Anouska13 juli 2012 om 20:48
  Helemaal gelijk m.b.t. schizofrenie. Ik heb er vrienden aan verloren.

  Maar ik geef je dik ongelijk m.b.t. tot Griekenland en Spanje. Natuurlijk is het zuur dat de “gewone man” daar opdraait voor de corruptie van de elite. Maar waarom moeten jij en ik dan maar de champagne, de villa’s en de ferrari’s van de Griekse elite betalen? Of mijn schoonmoeder die veel zorg nodig heeft? Ik word al genoeg genaaid door onze eigen politici en banken. Ik werk hard, heb geen schulden en heb verder, klinkt hard maar goed, geen zak met de Grieken te maken. Behalve met Kosta van restaurant Acropolis hier om de hoek. Nee, dan financier ik nog liever zielige negertjes.

  En ik geloof best dat er hardwerkende Grieken zijn maar de belastingmoraal is ook onder de gewone Griek buitengewon laag. Dan kun je zeggen, en terecht dat ze hun geld niet willen geven aan dat tuig, maar ik betaal ook gewoon braafjes elke maand om die malloten in Den Haag het in de fik te laten steken.

 200. Mihai 13 juli 2012 om 21:29

  @Anouska
  En als ik dan mijn geld dus al helemaal extragratis weggeef aan allerlei onrendabelen en oplichters dan vind ik het niet erg kies dat als ik niet nog meer geld door de plee wil spoelen ik voor asociaal word aangezien. Potverdikkie!!

 201. Anouska 13 juli 2012 om 21:44

  Tuurlijk betalen ook wij netjes… als een ander in de sloot springt hoef je het niet zelf te doen…
  Lees eens op dewereldmorgen.be: “hoe durven ze” (in Griekenland botsen twee werelden), de rijke griekse reder geeft zelf toe zijn belasting niet te betalen aan een corrupte (r)overheid… dat gaat hier net zo, via ingewikkelde belastingconstructies op de kaaimaneilanden… laatst nog de postbusbedrijven hier in nederland die gevestigd zijn in het buitenland en dmv lagelonenlanden productie maken en via nederland de belastingvruchten plukken… dus de belastingmoraal onder de gemiddelde multinational uit nederland is minstens zo verwerpelijk… sorry, de (r)overheid laat dit allemaal toe, omdat dezelfde pipo’s daar werkzaam zijn (ook en juist uit eerdere regeringen)
  Wat dacht je dat Bakellende verdiende? Ruim boven zijn Bakellende norm… Kabouter uit het Bos, idem bij kpmg en nog bijschnabbelen bij de volkskrant met een columpje… kijk even naar de gristenunie(lever) met rouwe voeten… bij zorgvezekeraars…

  U2.. die band, belasting via nederland, Bono aandelen in Facebook: keihard cashen en uitstappen voor het te heet onder de voeten werd…

 202. Anouska 13 juli 2012 om 21:48

  Mihai: ik heb je nooit asociaal genoemd 😉 en ik snap ook helemaal je frustratie… die heerst hier ook… alleen mag die wel eens bij de verantwoordelijken voor deze puinhoop worden neergelegd 😉

 203. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 21:49

  Het land is corrupt omdat de bevolking corrupt is.Dat is bij ALLE corrupte staten zo.
  In griekenland: de bevolking is lui.
  Betaalt geen belasting.
  meiden werken niet in de horeca, want dat is “niet netjes”
  Griekse meiden hebben in NL de maagd-herstel operatie uitgevonden…
  met 50 met pensioen
  6,5 keer zoveel ambtenaren als in NL
  terwijl ze moeten bezuinigen, nog eens stiekum 70.000 nieuwe ambtenaren aannemen.

  nou het geheim.
  Als ze uit de euro getrapt worden en de drachme terugkrijgen verlaagt de levenstandaard voor de gewone man niet.
  De kosten zijn lokaal gerelateerd aan de lonen.Alleen de import wordt duurder,
  ze krijgen dan een kans om weer een goedkoop vakantieland te worden en een economie op te zetten
  Voor productie zijn te lui en te corrupt.
  Dat masoutakis daar slachtoffer van wordt is niet mijn probleem; waarom zou ik daarvoor moeten betalen?

  Ik heb DRIE timmerlui in griekenland een deurkozijn zien stellen.2 uur en 10 minuten.
  Ik doe het alleen in 20 minuten.

  En om je even voor te lichten; elk jaar komen er 500.000 illegale albanezen naar griekenland voor werk in de landbouw; ze zijn er zelf te lui voor.
  In de horeca werken allerlei nationaliteiten–zwart, voor 99,9999% heb nog nooit iemand gezien die daar wit werkt.

  Er zullen er altijd een paar zijn die tussen wal en schip vallen.
  Alleen daar wil ik niet voor betalen.

 204. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 21:57

  Humor met name zwarte humor–de enige humor die de mnoeite waard is–sluit niks uit–oo geen schizofrenie.
  En als je broer dat is; dat is jammer, maar de wereld gaat door.

  P.s.; verf van verffabriek fernwerd kan tegen extreme hitte en druit ook niet; kan je makkelijk bij 40 graad mee schilderen…

 205. Anouska 13 juli 2012 om 21:58

  Verdeel en heers… het gaat om het onderdrukken van mensen… ook hier in ons kikkerlandje…

 206. Anouska 13 juli 2012 om 22:05

  @Kleet: mijn broer is dat niet… hij heeft dat… onderdrukt door medicijnen, waar drukke kinderen met adhd door ritalin onderdrukt worden… mijn broer is niet meer…
  De heersende verkeerde opvatting dat een gespleten geest een gespleten persoonlijkheid betekent is gewoonweg niet waar… tekstboekgeleerden: daar veeg ik mijn billen mee af!
  Het gaat niet om het bestand zijn van temperatuur aan verf, maar aan lijf en leden… het werk onder die temperatuur is simpelweg niet lang vol te houden…

 207. king billy 13 juli 2012 om 22:13

  Het is zowiezo een illusie dat Nederland een souvereine staat is. Of hebben we onze souvereiniteit al niet voor een groot deel afgedragen aan bijvoorbeeld de NATO, de VN, de WTO, het IMF, middels de internationale grens-, scheep- en luchtvaartverdragen, zelfs aan het IOC, de FIFA en de UEFA bijvoorbeeld?
  Dat die gemeenschappelijke markt niet functioneert, de EU en de eurozone daarbij dichter bij huis met in het bijzonder misschien wel het grootste gemeenschappelijk wangedrocht “landbouwbeleid“ (65% EU begroting), is een tweede. Echter, de gemeenschappelijke markt ís er.
  Ik zou toch niet graag ‚s ochtends wakker willen worden in de wetenschap dat die gemeenschappelijke (EU)markt op basis van een minimum van 50%+1zetel (ja, ja, precedent is daar) overboord is gekieperd. En Nederland vervolgens met eigen spelregeltjes zich moet gaan handhaven buiten die gemeenschappelijke markt. En Nederlanders bijvoorbeeld zich niet meer vrij mogen bewegen, wonen en werken in die gemeenschappelijke markt, zoals al was overeengekomen in het Verdrag van Rome in 1975.
  Ofwel : is een beetje meer souvereiniteit behouden van al heel wat reeds afgedragen souvereiniteit voldoende genoeg om zo’n nagenoeg omonkeerbare stap te zetten?
  Ik denk van niet, blijft niets anders over dan de rotzooi binnen het gemeenschappelijke marktje op te ruimen. Met een nauwelijks toenemend aantal van 230 miljoen mensen in de Eurozone op een ras toenemende wereldbevolking moet dat toch nog behapbaar zijn om niet helemaal onder de voet gelopen te worden?

  Want zo doen de Chinezen dit, nagenoeg onopgemerkt, vaak via de Kaaiman Eilanden. Zomaar een berichtje uit Australie. Kopen Lindeman Island in het Great Barrier Reef met een afgedankt Club Med resort en 20 wijnhuizen in de Bordeaux regio:
  http://www.propertyobserver.com.au/china-watch/chinas-wealthy-are-seeking-luxury-acquisitions-abroad-particularly-vineyards

 208. Mihai 13 juli 2012 om 22:16

  @Anouska
  Ok. Maar ik geloof Kleet ook ergens wel. De Grieken moeten nu gewoon hun eigen verantwoordelijkheid nemen en niet bij mij de hand ophouden om hun faalstaat te redden. Daar hebben we het hier al druk genoeg mee. Ik ben het kotsbeu dat de mensen die hier het geld nog altijd verdienen na een dag hard werken (een minderheid verdient het hier voor de rest) ook nog eens aan hun kop gezeurd worden door allerhande subsidieclubjes, religeuze mafketels, uitkeringstrekkers en anderen die op hoge toon “hun” geld en zogenaamde rechten komen opeisen.

 209. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 22:33

  Vrij vervoer van personen en goederen is niks mis mee.
  Maar noodzakelijk: welnee.
  met de grenzen dicht kostte een transport net zoveel als met de grenzen open.
  Wat betalen betreft: je geeft de bank opdracht om over te schrijven in whatever valuta, en dat gebeurt vanzelf.
  Het smoesje dat een valuta zoveel goedkoper is, is onzinnig.
  Maakt geen moer uit.

  Om europa te handhaven: eerst de grove fouten eruit.
  Voor NL: uit de euro uit de nato (is een subsidie voor USA en anderen)
  Onze soevereiniteit gewoon terughalen.
  Nato: was toch tegenhanger van warschaupact? Die bestaat toch niet meer/ wat doen we dan met de nato, behalve frauderen?
  Eruit.

  Wat betreft de extreme koopdrng van buitenlandse ondernemingen: laat de wetgever eisen en garanties stellen voor aansprakelijkheid ivm met bv faillissement

  Daarnaast; discriminatie mag niet? Neenee.
  probeer eens een stuk grond te kopen in oostblok.
  Mag niet als je een andere nationaliteit hebt.
  je mag wel eigenaar zijn van een bedrijf; en dat bedrijf mag grond kopen.
  Maar datzelfde bedrijf moet voor 52% in handen zijn bvan een roemeen, anders mag de bank niet financieren…
  maar we mogen niet discrimineren….neenee..

 210. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 22:35

  Onzin;Ik werkte vorige week bij 40 graad aan de schop; ben hart en maagpatienten 65.

 211. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 13 juli 2012 om 22:43

  Het interne probleem van NL is dat de tertiaire sector en de quartaire sector veel te groot zijn.
  Duidelijker; de middenklasse qua inkomen moet gehalveerd worden.
  te weinig mensen moeten het voor te veel anderen die nonproductief zijn verdienen en betalen voor rechten en voorrechten waarvan ze zelf geen gebruik van kunnen/mogen maken.

  De normale verhoudingen zijn weg.
  neem de arrogantie van huisartsen.
  Die gaan op de stoel van de verzekeraar zitten en vertellen wat wel en wat niet veel goedkoper is.
  Scans voor loontrekkers of bejaarden? veel te duur.
  lipitor; veel te duur.

  Zij zouden gewoon de patient het beste moeten voorschrijven aan medicijnen en behandeling.
  Maar in hun arrogantie vergeten zij hun plaats en plicht.

  AOW: mensen uit zware beroepen betalen 6 jaar langer premie en leven na 65 6 jaar korter. Wordt dat gecompenseerd? Ja hoor; die mogen straks met 70 met pensioen…

  Maar die kudde ambtenaren uit brussel die met vervroegd pensioen werden gestuurd (50 jaar) die krijgen tot hun 63 9000 euro per maand…zij moesten plaats maken voor een kudde andere ambtenaren die ook met frauderen rijk wilde worden.

 212. Aad Verbaast 14 juli 2012 om 00:31

  @King Billy: waar wij (het westen) oorlogen voeren om toegang te hebben of te houden tot de grondstoffen, en de distributie er van, koopt China die gewoon op. Veel goedkoper en eenvoudiger.
  Bijzonder voorbeeld: http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7460388.stm
  Koperberg in Peru.
  Recent: 12 miljard investering in oliebronnen in Iran.
  Ik schreef eerder al over Afrika, en over de kopermijn in Afghanistan.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/08/china-investeert-zestien-miljard-in-iraanse-olievelden/
  Met natuurlijk de dollars die uit het westen vloeien door de scheve handelsbalans.
  Slimme jongens die Chinezen.

  Soevereiniteit: ik heb enkel probleem met het overdragen van soevereiniteit. Net wat je zegt: aan de orde van de dag en de historie. En als we er hier een puinhoop van maken al helemaal niet natuurlijk.

  Enige voorwaarde is natuurlijk wel dat de partij waar het aan overgedragen wordt een betere job doet dan dat we zelf zouden doen.
  Daar zou de discussie dan over moeten gaan in de politiek (en hun ‘achterbannen’) en niet de merkwaardige argumenten als ‘Nederlanders voor en door de Nederlanders en zo. Drogredeneringen.

 213. Aad Verbaast 14 juli 2012 om 00:32

  @Kleet: nog even en je hebt je hele autobiografie hier al gepubliceerd. 😉
  Je wedijvert met @Jan, die inmiddels ook al een redelijk groot deel van zijn boek hier heeft neergezet.

 214. Aad Verbaast 14 juli 2012 om 00:35

  Nog even een update en wat achtergronden van SNS die vandaag toch prominent in het nieuws was:
  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/14963_sns_en_de_ondergang_van_het_fatsoenlijk_kapitalisme/

 215. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 14 juli 2012 om 05:37

  het verschil tussen mijn biografie en jantjes boekje is dat mijn biografie boeiend en waar s en zijn boekje vervelend en gefantaseerd…Tja verschillen moeten er zijn.

 216. Jan Bouma 14 juli 2012 om 06:39

  @Kleet…5:37
  Die ongelooflijke arrogantie van je.

  a) je kent en hebt m’n boek niet eens; dus ook niet gelezen;
  b) de aanmatiging en de claim van je oneindig veel interessantere “biografie” doet mij wat braken.

  Het zegt veel over je. Maar tot nog toe heb ik niet veel meer dan wat kretologie, onbewezen en niet geadstrueerd, daarover gelezen. Gelukkig krijg je wel ruim baan van @Aad om al je heldendaden (…) breeduit op dit blog te vermelden. In tegenstelling tot wat je mij toewenst. “Bek houden; want de meester is aan het woord!” Dat weer wel, ja. Hahahaha… 🙂

  Even nu terug naar datgene wat ik bedoelde gisteren met “de bewijsvoering” – zie: m’n comment van 16:49 uur van gisteren.

  Kijk! Je kunt vanuit het perspectief en de gedachte dat alles een willekeurige perceptie is van de werkelijkheid toch niet om de feiten heen voor zo ver ze zich aandienen. Ik noem:

  a) het failliet van de politiek;
  b) het failliet van economie;

  en alles gerelateerd aan ons tijdsgewricht (maar ook van alle tijden).

  Neem bijvoorbeeld de heisa en de verontwaardiging van de Noord-europese staten t.o.v. die van het “Zuiden”. Het is natuurlijk een leugen van jewelste om de leningen van “de financiële maffia” aan die zuidelijke Euro-landen te plaatsen in het licht en het belang van die financiële maffia. Om dit inzicht te hebben moet men de belangen van de financiële maffia – ze wisten drommels goed dat die excessieve opgelegde leningen met te hoge rentepercentages nooit zouden kunnen worden terugbetaald – te doorzien. Nu kan men op toch op hoge toon eisen van die schuldenaren dat ze het verstrekte bloedgeld met te hoge rentepercentages moeten terug betalen… Ik geef de Zuid-europese landen gelijk dat ze dat verdommen.

  Dit is dan de waarheid van het gelijk dat niemand wil onderkennen.

  Politiek.

  Idem laat zich aanzien een totaal en voortdurend fiasco. Zo kan ik me ergeren aan “de machteloze VN-macht in Syrië” terwijl we met z’n allen weten dat de wapenleveranties aan de strijdende partijen ongelimiteerd doorgaat. Idem ter zake alle conflicten op de wereld die zogenaamd niets te maken zouden hebben met het adagium: “laat niet weten wat de linkerhand doet”. Met de rechterhand heffen wij het corrupte vingertje op inzake de mensenrechtenschendingen en met de linkerhand wordt tegelijkertijd de wapenhandel bedreven.

  Of; zoals ik ook wel eens heb gezegd in m’n boek: “tegelijkertijd dat de VN-soldaten worden ontscheept worden ook de wapens voor de kindsoldaten uitgeladen..”

  Deze totale corrupte wereldinrichting vereist – wil je er verbetering in aanbrengen – in ieder geval een herbezinning en evaluatie van de top-down besturing.

  En met deze gedachte kunnen we weer verder. We zijn nu allemaal in afwachting van nog meer roemrijke daden van “de Kleet”. 🙂

  Morgen sowieso weer een willekeurige pagina uit dat vermaledijde Boek waarin alles staat.

 217. blutch1 14 juli 2012 om 08:46

  =Het is natuurlijk een leugen van jewelste om de leningen van “de financiële maffia” aan die zuidelijke Euro-landen te plaatsen in het licht en het belang van die financiële maffia=
  Hier begrijp ik dus geen snars van. Ik zou zeggen dat die leningen juist wel in het licht van het belang van de financiële maffia moeten worden gezien.

 218. Aad Verbaast 14 juli 2012 om 09:44

  @Jan: we hadden al geconstateerd dat de financiële maffia natuurlijk niet een zuidelijk exclusief onderonsje is. Die is wereldwijd verbreid.
  Nog vers in het geheugen het gemanipuleer rond de Libor rente. Begon bij Barclays die al een boete kreeg van bijna een half miljard. Maar die kunnen dat niet alleen, dus de rest doet mee. Wordt nu onderzocht. Kon zo maar eens een boetebedrag (schikking wrs) van 22 miljard worden.
  Gaat nog verder.
  Joaquin Almunia: == Hij liet verstaan dat het onderzoek niet alleen betrekking heeft op de (Britse) Libor, maar ook op de (Europese) Euribor en de (Japanse) Tibor. ==
  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120713_078

  Vanmorgen berichten over een schikking die Visa en Mastercard troffen met de winkeliers wegens het berekenen van veel te veel kosten: 6 miljard dollar!
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/14/megaschikking-visa-en-mastercard-van-minstens-zes-miljard-dollar/

  Het gaat maar door, het gaat maar door.
  Macro is micro: ook ik heb een akkefietje met de banken en verzekeraars. Ga ik misschien nog wel een blogje over schrijven. Komt er in het kort op neer dat ik eigenlijk een overbruggingshypotheek zou moeten afsluiten, om de bestaande hypotheek af te lossen, omdat de hypotheekverstrekker weigert te accepteren dat het (bij een andere partij) verpande spaarstuk rechtstreeks gebruikt kan worden om de hypotheek af te lossen. Waar die wel voor bedoeld was natuurlijk! Boeven!!
  En dan zegt Zalm dat alle huizenbezitters hun hypotheek moeten aflossen…
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/14/zalm-wil-dat-alle-huizenbezitters-hypotheek-aflossen/

 219. Aad Verbaast 14 juli 2012 om 09:47

  @Kleet: == mijn biografie boeiend en waar s == geef even door wanneer je biografie verschijnt, dan zal ik die aanschaffen. Net als dat ik Jan zijn boek heb aangeschaft.
  Ik wil namelijk weten waar ik het over heb, ipv van nu al een oordeel te vellen over een ongeziene inhoud.

 220. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 14 juli 2012 om 10:43

  @aad: wordt aan gewerkt; de computer van de VU doet haar best maar is maar klein….

  @Jan: eindelijk zie je de juiste verhoudingen, als je mij ziet als je meester.
  Heeft even geduurd, maar toch….

  Mijn boek: wat te toen morgen met jans boekie: veel bonen eten, onbetrouwbaar drinkwater gebruikn en morgenvroeg heeft u vanzelf een oplossing als U naar het kleine huisje gaat alwaar het restant van jans boek ligt, ten onedele gebruike gereed.

 221. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 14 juli 2012 om 11:02

  @jan: ik zit nog te denken welke aanspreektitel voor mij door jou passend zou zijn.
  Weledele heer?
  weledelgestrenge heer?
  Moet er mijn gedachte even over laten gaan….

  P.s.De kind soldaatjes kwamen niet gelijk met de wapenleveranties–weer een kreet van je–maar na specile orders en speciale productie en speciale leveringen.
  Zowel de russen als de amerikanen(dus ook met ons geld)maakten lichtere uitvoeringen van hun standaard wapens.
  En trouwens; kind soldatenwaren overal.
  in rusland, afrika arabische landen en het was gebruik dat vrouwen en kinderen de soldaten hielpen als ze ten strijde gingen in indonesie.Daarna werden ze geheel vlgs voorschriften gebajonetteerd op bevel van Colijn.

 222. Jan Bouma 14 juli 2012 om 11:12

  @Blutch1…8:46
  Inderdaad. Ik bedoelde te zeggen dat de gehele Noord-Zuid financiering in het “belang” is van die financiële maffia. Net zo goed als dat de de verhoogde rentepercentages tot ca. 7%, vanwege de toegenomen risico’s dat de debiteur niet kan terugbetalen, een onbetaalbaar gotspe is. Maar.. de EMU heeft ingegrepen om de salarissen van de Spaanse bankiers te bevriezen op 300.000 euro!
  Er zit duidelijk schot in de oplossing… 🙂

  @Aad…9:44
  Idem. Inderdaad. De vanzelfsprekendheid waarmee de financiële maffia optreedt is stuitend. Of dat nu om de bonussen gaat, de malversaties als die bij Barclay, de Goldman Sucksen, het primaat van de ellendelingen blijkt onaantastbaar en zelfs richtinggevend. De hele wereld blijkt eraan ondergeschikt. Zum Kotzen!

  @Kleet…10:43
  Zoals te doen gebruikelijk van je: “veel geschreeuw en weinig wol” en “holle vaten klinken het hardst!” Waardeloos.

 223. Motek from Space 14 juli 2012 om 12:26

  Hoe het kan verkeren , in het klein, was eerder te lezen via http://motekfromspace.wordpress.com/2011/02/21/op-de-koffie-bij%e2%80%a6-gemeentebelangen-heerenveen/ waar Dirk Tuithof m’n mond wilde snoeren. En er vervolgens, na enig onderzoek mijnerzijds, een aangifte kwam vanuit hem. En nu ziet degene die zich alles goed weet te herinneren dat ook de kleine politiek vanuit een dorp niets heeft met z’n stemmer maar het eigen plan trekt. En dát is uit het leven gegrepen (..) http://www.heerenveensecourant.nl/nieuws/7437/heerenvener-dirk-tuithof-kandidaat-voor-tweede-kamer/ ..Ik zou er boeken over kunnen schrijven 😉 maar verdom dat omwille de zaken die zich afspelen op de afvalberg.
  Dirk Tuithof, de bekende bewoner uut Bontebok : gaat het niet linksóm dan wel réchtsom: http://motekfromspace.wordpress.com/2011/03/08/gemeentebelangen-heerenveen-verliest-uitvliegroute-naar-eerste-kamer/

 224. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 14 juli 2012 om 12:35

  @Jantje-van-de-vuilnisbelt: Ik heb liever dat jij dat zegt dan iemand die bij z’n volle verstand is.

  Er zijn trouwens een paar ouwe wijfies die tegen betaling wel voor je willen bidden…zoiets las”heere geef jantje vuilnis twee extra hersencellen, die twee die hij heeft voelen zich zo eenzaam….”

 225. king billy 14 juli 2012 om 12:39

  Banken opsplitsen, alle staatsschulden boven 50%, en dubieuze -‘fiese’ in het Duits-, onderpanden in één grote pot gooien, en die in Neuro’s, o.i.d. omzetten. Een soort parallelmarkt cre-ereren. Is dat een oplossing? Links of rechts, de particuliere en pensioen vermogens, o.a., gaan er toch wel aan.

 226. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 14 juli 2012 om 13:03

  Een situatie als deze vraagt rigoreuze maatregelen.

  Dat het helemaal uit de hand is gelopen is duidelijk.
  Dat de euro nooit onder deze condities er had mogen komen is ook duidelijk
  Waneer wel? Simpel; als een staatsbudget 10 aaneensluitende jaren op orde is; als de sociaal economische wetgeving in de betrokken landen gelijk gesteld is, als belasting en strafrecht en civielrecht geformeerd is op b.v. USA model.

  Maar dat is er allemaal niet.
  De keuze is simpel.
  Doorgaan met die voldioten in denhaag en brussel; en binnen 2 jaar zijn we straat en straatarm
  Als de sodemieter uit de euro en maar laten komen wat er komt.
  Is economisch sociaal juridisch de beste en gedkoopste oplossing.

  Als er pensioen fondsen zijn die klappen–so be it.
  Beter die spekken dan 12 andere landen in europa.

  De chaos–die er nu is, maar zo veel mogelijk wordt verborgen is ontstaan door personelijk winstbejag, eerzucht en arrogantie van onze op de grens van achtelijk zwevende politici.
  Natuurlijk zijn die gekocht en betaald!
  Wat dacht je dan?
  Ieder eerzuchtige man is te koop.

 227. Burro 14 juli 2012 om 13:15

  Ik zei het vaker. Iedereen kan politicus worden. Daarvoor hoef je echt geen hoge intelligentie hebben. Ik pleit voor toelatingsexamens voor politici op alle niveaus. Minstens HBO en anders heb je pech. 😉

 228. blutch1 14 juli 2012 om 13:33

  Elders blijken politici hun zakken te vullen door bv handelen met voorkennis (VS), privé-uitgaven declareren (GB), twee-handen-op-een-buik met projectontwikkelaars (Esp) en dat zou in Nederland niet voorkomen? Mogelijk niet. Hier worden ze beloond met duur-betaalde banen en commissariaten. Daar is natuurlijk wel enig voorwerk voor vereist, nietwaar KLM, ING, AKZO, KPMG, Ernst & Young, ABN.

 229. Jan Bouma 14 juli 2012 om 13:46

  @Burro..13:15
  Terzake de gewenste opleiding van politici: zie pg. 248 (uit het Hfdstk “Goed & Kwaad”)

  ==
  “…Nu wilt u dat overwegend het grootste deel van hun opleiding daadwerkelijk besteed zal worden aan inzichten en opvattingen die betrokkenen hebben in relatie met DE INTEGRITEIT. Gevoelen zij, zoals u zegt, daar afkeer bij om dat proces te ondergaan, dan zijn ze niet geschikt.

  De premissen die hierbij spelen richten zich op de uitgangsvisies die gelegen zijn in 3 Aanbevelingen. Onderschrijft men die niet zal de (dialectische) dialoog ter zake niet geschuwd moeten worden.

  Wellicht is het zinvol dat ik die 3 Aanbevelingen herhaal:

  – Wijziging van het primaat in de “belangenbehartiging” door de leden van de Verenigde Naties ten gunste van de VN waaronder tevens begrepen dient te worden de prevalentie van (afgesproken) universele normen en waarden boven inferieure culturen.

  – Erkenning van de thans geldende maar verwerpelijke dubbele moraal. (inzicht leidt tot verandering).

  – Introductie van het begrip INTEGRITEIT in relatie met de politieke representatie; lokaal, nationaal en internationaal…”
  ==

  Hier laat ik het bij voor vandaag. Zie morgen wel verder wat ons die dag gaat brengen; in ieder geval een willekeurige pagina volgens de at random generator uit het Boek der Boeken.

  Tot morgen.

 230. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 14 juli 2012 om 14:12

  Zit ie weer te mekkeren over integeriteit?
  Slaat ie de plank weer mis zoals gewonelijk?Blijven proberen jantje!

  Er is op de eerste plaats deskundigheid nodig; maatschappelijk inzicht.
  hoeveel sociologen zitten er in de kamer/ In het kabinet? Juist.
  Ik kies liever een corrupte goede deskundige dan een integere idioot.
  Die corrupte vakman zal wel in eigen zak steken, maar ook de juiste beslissing nemen.

  het opleidingsnivo zegt niets.vaak zelfs integendeel.
  Wel het opleidingsveld; voor politiek kan dat alleen maar zijn sociologie.

  Onze politici bestaan voor 92% uit ex ambtenaren; als die na 5 jaar volkomen mislukt zijn, hebben ze hun oorspronkelijke baantje weer terug.

  Verbetering zou zijn: zelfstandigen.Maar die zijn na 5 jaar al hun contacten–dus inkomsten kwijt.

  Verbetering zou ook zijn : zoals de Jappen hebben: een niet partij gebonden denktank, die aangeeft welke richting…en welke concequenties….

  Dat de tweede kamer wordt terug gebracht tot 100 man is een redelijk begin.
  Nou bij brussel er nog 600 uit en 29500 ambtenaren eruit aldaar.

 231. Motek from Space 14 juli 2012 om 14:12

  Nog maar even een aanvulling op bericht van 12.26 : https://plus.google.com/photos/111642143231771549604/albums#photos/111642143231771549604/albums/5079186882694011889 van D.Tuithof die nu de 2e kamer in wil met een staartje naar http://www.stellingwerf.nl/?n_id=72644 ( over integriteit gesproken)

  Op 18 mrt 2011 zocht ik de duvel op in het openbaar: Ik Blog, op basis van de vrijheid van burgers om hun overtuigingen kenbaar te maken, zonder controle vooraf door de staat.
  Het zijn ervaringen die ik op basis van controleerbare FEITEN naar buiten breng.

  De Nationale Ombudsman vertelde het al : klachten over overheid toegenomen.

  Vind ik dat vreemd. Néé.

  Als een Overheid je alleen maar weet te bereiken als je stem of financiën nodig zijn en verder zelden thuis geeft ga ik denken dat de Overheid er niet voor ons is maar dat wij er voor de Overheid zijn.

  Over het algemeen blog ik over zaken die beneden, ver beneden de Overheid liggen. Ménsen dus. Omstandigheden. Hele vreemde omstandigheden zelfs.
  Maar ik ga me eens even naar de top verplaatsen. De democratie. De Overheid, De politiek. Maar ook, de burger.

  M’n laatste ervaring was de plaatselijke politiek in Gemeente Heerenveen.

  Waar intussen het verslag van m’n dag op het politiebureau nav de aangifte door Dirk T. ( gemeenteraadslid Gemeentebelangen Heerenveen) werd verwijderd van m’n blogruimte bij de plaatselijke krant. (er stonden overigens geen beledigingen in maar, opnieuw, feiten)

  Dan kom je automatisch bij censuur terecht.
  En vraag je je weer af wat de reden is dat deze censuur wordt toegepast. Of had iemand via de server precies dát bericht onzichtbaar gemaakt?

  Zou er tóch een greintje waarheid inzitten? Hoor ik denken.

  Zou de plaatselijke partij tóch de hand in eigen boezem moeten steken omdat er wel erg veel FEITEN bekend worden gemaakt?
  En..nog maar niet te spreken over de “goede naam” want tenslotte zit Gemeentebelangen Heerenveen nu in het college.

  De fenomenale uitroep dat de politiek dichter bij de burger komt kennen we al. Eerder hoorden we iets over de “normen en waarden”.

  Maak ik daar een eeneiige tweeling van weet de politiek je altijd te vinden als de verkiezingen er aan komen, op de markt of aan de deur.
  Of, zoals ook wel wordt toegepast, via weloverwogen keuzen om mensen op de verkiezingslijst te zetten met een functie.
  En daar moeten we het dan mee doen?

  Mag ik dan even constateren dat er heel wat zaken niet kloppen? En daar aandacht aan geven?

  Hoezo een blog verwijderen waar gesproken wordt over wat ik in een aangifte onder m’n neus kreeg? Herstel…ik kreeg het niet onder m’n neus; het werd voorgelezen.

  Stond er iets in m’n blogs wat niet-waar was?
  Zo stom zie ik er toch niet uit?

  En…in vergelijking met Wilders…stonden er doodsbedreigingen in?

  Stel dat ik een boek ga schrijven over deze Gemeentebelangen Heerenveen; zou zomaar in de schappen kunnen liggen binnen 2 maanden.
  Gaat Heerenveen dan ook alle plaatselijke boekwinkels af om te voorkomen dat de burgers in Heerenveen dit lezen?

  En nu: is dit artikel ook al een vorm van smaad?

  In het algemeen belang,

  wat zoveel wil zeggen is dat ik indertijd m’n naam leende op een lijst en stemmers ter goeder trouw hun stem aan mij gaven, heb ik openheid van zaken gegeven over alle moeite die gedaan moest worden om vragen te laten beantwoorden nadat ik geblokkeerd werd op diverse sites van deze plaatselijke politieke partij.

  Waar dus dit gemeenteraadslid D.Tuithof de beheerder was.

  Het duurde 5 maanden eer men mij wist te bereiken om me net vóór de ledenvergadering ( komende dinsdag 22 maart) te royeren.

  Tussentijds ondernomen mails en telefoontjes mochten niet baten bij deze partij die toch altijd iets riep over “muren”.

  Kom ik als lid naar voren van deze partij staan er toch duidelijk garanties in de statuten waartoe deze partij geacht wordt zich te houden.
  Leg ik daar m’n vinger op gaat deze zelfde partij in een later stadium spreken over dat m’n uitlatingen inhoudelijk onjuist zijn of ónterecht een “verkeerde indruk wekken”?

  Na 5 maanden komt er dan een geconcludeerd berichtje dat mijn uitlatingen “schriftelijk, “mondeling”(?) en op internet ónredelijk zijn?
  En na 5 maanden intensief contact gezocht te hebben wilde men, met terugwerkende kracht, graag van gedachten wisselen?

  Ik ga niet in op de uitnodiging om “opheldering over ‘enkele ’ bestuurlijke zaken van Gemeentebelangen Heerenveen schriftelijk op te vragen”. Niet na 5 maanden. Als intussen geroyeerd lid.

  Omdat ik me begon af te vragen óf ik wel lid was gezien de ervaring van het blokkeren door een gemeenteraadslid van deze partij. Een gemeenteraadslid die ook elders opereerde onder zijn eigen naam op diverse sites.

  In de aangifte staat oa dat ik me zou bewegen op een site die bekend staat als sexsite en waar ik geschreven zou hebben dat Dhr. Tuithof zich tussen de schaamlippen zou begeven van ..
  Vermeld werd bij de politie dat ik geen profiel op dit soort sites heb, D.Tuithof blijkbaar dus wel?
  Hoe laag kan je zakken?

  Kom ik dan weer terug bij deze Gemeentebelangen Heerenveen vraag ik me echt af of men zich bewust is van de eigen statuten, hoe verouderd ook. En of Dhr. Tuithof in functie was bij gebruik van zijn Myspace profiel…
  En in hoeverre de Heerenveense Courant onafhankelijk is; zag ik dat ook het blog “Aangifte D. Tuithof tegen Blogster C.Bosma “ intussen verdwenen was.

  Het glas mag dan wel half vol of half leeg zijn of zoals ook wel eens geroepen voor sommigen helemaal leeg;

  De associatie met zélf linken naar diverse sites door een gemeenteraadslid van Gemeentebelangen Heerenveen http://www.myspace.com/551552677
  waar 1 toegevoegde “vriendin” leidt naar ’n cumcamsite

  http://politiekentwitter.nl/index.php/2011/03/06/dirktuithof-overstappen-naar-mainenergie-100-groen-en-schone-energie-thialfwww-mainenergie-nl-duurzaam-beter-voor-minder/

  waaronder “lokale politiek” verwezen wordt naar andere “werkzaamheden”

  (oa kitchen & cook – mainenergie (http://www.b2bcontact.nl/component/community/10110-dirk-tuithof/profile)

  http://twitter.com/dirktuithof :

  • Name Dirk Tuithof
  • Location #Heerenveen
  • Web http://www.myname…
  • Bio Accountmanager Duurzame energie met koken als hobby en Gemeenteraadslid voor GemeenteBelangen Heerenveen

  …is dat deze gemeenteraadsambtenaar wel een hele vreemde hutspot gemaakt heeft.

  Persoonlijk zou ik als “ondernemer” toch wel m’n diverse functies van elkaar gescheiden houden. Zeker als er ook nog politiek bij betrokken is.

  En weten we niet allemaal dat wát er op internet staat of neergezet wordt voor IEDEREEN te vinden is? Ik wel.
  Ben ik dan voor én Gemeentebelangen Heerenveen én Dhr. Tuithof als persoon/gemeenteraadslid, de gebeten hond om het gedrag van voorgenoemden eens even naar buiten te brengen?

  A. misbruik van positie en/of belangenverstrengeling als beheerder van de o.a hyves-site Gemeentebelangen Heerenveen?
  B. Ongewenste omgangsvormen?
  C. Misdragingen in de privésfeer?

  Mijn melding via de griffie werd tot op heden niet beantwoord ivm het zogenaamde protocol integriteitsschendingen.
  Mogelijk dat ik iets fout heb gedaan echter men had ook contact met me op kunnen nemen.

  Zeker omdat voor een goede lezer in het ambtelijke apparaat méér aan de hand was dan wat men zelf stelt te willen voorkomen.
  Een uiteindelijke open brief ( 21-02-2011) over de gang van zaken werd wél gelezen echter wederom niet beantwoord.

  Wat echter wel in de aangifte stond was een tekst die als suggestie gaf dat ’n bepaalde tekst op internet geplaatst zou zijn. ( wat niet klopt want ik schreef de “onafhankelijke” voorzitter aan die werd genoemd in de verouderde statuten van deze vereniging) De tekst bleef dus intern.

  Een geruststelling is iedergeval dat als de “betrokkene via ICT-toepassingen toegang heeft – bv vanaf de thuis-werkplek – tot gegevensbestanden e.d waardoor hij “belastende informatie” kan laten verdwijnen, ook maatregelen kunnen worden getroffen.” Aldus het protocol.
  Maar of dit ook gedaan wordt?

  Nu gaat het niet meer alléén om Gemeentebelangen Heerenveen maar om iemand die daartoe behoort alhoewel ik toch het idee steeds meer krijg dat de hele fractie Gemeentebelangen Heerenveen vanaf de dag van het plaatsen van een openbrief wel op de hoogte moest zijn geweest.

  Zeker omdat dit een kleine gemeente is en de Heerenveense Courant door ambtsdragers bekeken wordt.

  Integriteitsschending kan gaan via allerlei sites waaronder ook Facebook valt. En Hyves. En Twitter. En My Space. En waar je je ook hebt doorgelinkt dan wel profileert.

  Ga ik er van uit dat communicatie belangrijk is, als “preventief” instrument, kan ik dat niet rijmen met “plichtsverzuim” als het om fatsoensnormen gaat tegenover een lid die wel of niet op een verkiezingslijst mocht staan.
  Zeker op gebied van een uitgeoefende functie waar afhankelijkheid, management , vertrouwensfuncties etc etc een bekend gegeven zijn.

  Combineer je dat ook nog met profielen op sites die bekend staan als “ik verkoop m’n one day fly” ga ik me afvragen of het popi-jopi gehalte niet wat doorgeschoten is als men ook daar hetzelfde profiel heeft staan als waar men zich mee profileert op gemeentelijke, ambtelijke, ondernemers dan wel andere sites.

  In 2008 bracht de raad voor Overheidspersoneel al een advies aan de Minister van BZK uit met de titel Professioneel handelen in het publieke domein. Bekend is ook de Ambtenaar 2.0(http://handreikingambtenaar20.pbworks.com/w/page/22798380/FrontPage )

  De burger mag er toch wel vanuit kunnen gaan dat de Overheid integer is? Of speelt bij sommigen toch wel het “favoritisme”mee?

  In welke uitgave kan ik gaan denken als het om gedragingen gaat die vanaf oktober 2010 uit naam van Gemeentebelangen Heerenveen werden gedaan?
  Misdragingen in de privésfeer?
  Of valt het onder ongewenste omgangsvormen?

  Op 19 maart stond in het “Crackstate” nieuws de bekendmaking Protocol integriteitsschendingen. Waarin ook gesproken werd over een registratieformulier integriteitschendingen:

  Klik om toegang te krijgen tot Heereneveen_%20Protocol_integriteitsschendingen_2010.pdf

  Toeval?
  Iedergeval wél reden voor mij om dit protocol nu aan de man/vrouw te brengen. Maar gezien dat dit al bestond vóórdat ikzelf stappen ondernam en mij dit ook niet bekend werd gemaakt middels een schrijven vanuit de gemeente Heerenveen/ Gemeentebelangen Heerenveen zélf lijkt me dit geen verwijtbaar gedrag.

  Elders las ik :
  uitingsvrijheid krijgt extra gewicht wanneer zij versterkt wordt door het recht van het publiek om geïnformeerd te worden omtrent zaken van algemeen belang.
  Zo kan het gebeuren dat belangwekkende informatie wordt verstrekt over het privéleven van een “politicus”.
  Een verbod om deze informatie op een website beschikbaar te stellen is in strijd met de klassieke afweerfunctie van de vrijheid van meningsuiting.

  ( Nr 562 via http://www.ivir.nl/Publicaties/hins/AA_jul_aug_2008_Het_ijzeren_geheugen_van_internet.pdf)

  Gezien het aantal stemmen die ik genereerde via de verkiezingslijst en het gedrag daarna van Gemeentebelangen Heerenveen middels D.Tuithof waar ook fractieleden van op de hoogte waren echter bleven zwijgen, tot de Wethouder van deze partij A. Hartsuiker aan toe dien ik niet alleen mijn belang als ( nu voormalig) lid maar tevens het belang van degenen die op mij stemden.

  M’n tip voor eventueel meelezende ambtenaren wil ik ook meegeven via http://handreikingambtenaar20.pbworks.com/w/page/25075889/Dilemma’s,-tips-en-trucs

 232. Jan Bouma 14 juli 2012 om 15:01

  @Kleet…14:12
  weer wat losse kreten van je.

  Een enkel citaat uit een groter verband is aan jou ook niet besteed. Ik reageerde op Burro’s comment van 13:15 uur. Dat jij er dan blaffend – en niet terzake – tussendoor komt met je opmerkingen en prietpraat heb je niet in de gaten.

 233. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 14 juli 2012 om 15:13

  @Jantje: je had BELOOFD weg te blijven tot morgen; de dag waarop je weer gaat zeveren over je toillet boekje!
  enne…vooruit dan maar! Je mag me aanspreken met weledele heer; ook al woon je op een vuilnisbelt!
  Voor de rest: luister nou eens naar je therapeut! Doe je best nou eens, al zijn je mogelijkheden beperkt!
  Ik weet dat het een heel langdurige therapie is, bijna hopeloos….
  Als je niet begrijpt wat ik schrijf of zoals te verwachten de verbanden niet ziet–doe dan net alsof–dat zijn we van je gewend!

 234. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 14 juli 2012 om 15:18

  Ik krijg net een vraag binnen via Tamtam uit centraal papoea nieuw guinea, buruburu dorp, vierde boomhut van links.
  Ungaunga-de slangjager- vraagt hoeveel wereldmunten hij krijgt voor een kilo gestoomde slang….en of ie voor die wereld munten ook een vrouwspersoon kan kopen…

 235. Anouska 14 juli 2012 om 16:31

  Mooi stukje geschiedenis wat laat zien dat alles met elkaar te maken heeft in globale puinhoop: http://www.marxists.org/nederlands/roosens/1996/1996kapitaal.htm

 236. king billy 14 juli 2012 om 18:59

  Vandaag dan dé Grote Feestdag in Frankrijk. 14 juli. Duitse soldaten marcheren mee op La Place de Concorde. Eerste belangrijke TV-rede/interview van Hollande.
  Heeft nogal wat uit te leggen. Ruzie in de familie, nu ook een zoon die getwitterd heeft niets met Hollande’s nieuwe liefde te maken willen hebben, 8000 arbeidsplaatsen weg bij Peugeot, rapport van overkoepelende vakbondsorganisatie dat 75.000 banen, dwars door de Franse economie, die serieus op de tocht staan, broeiende contraverse over kerncentrales, mooie groeiplannen waarvoor de staat en dubieuze banken geen.geld hebben.

  Misschien heeft Kleet de oplossingen al in de achterzak?

 237. Motek from Space 14 juli 2012 om 19:47

  vanaaf gaat Kletersteeg mogelijk “the last Station” op 2 of ” the Pats /Paths of Glorie” kijken 😉

 238. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 14 juli 2012 om 19:53

  ze hebben per 100 werkenden 22 anbtenaren; 17 eruit wellicht? pensioen met 50 Optrekken naar 65 wellicht/ De rest ; even aan jan vragen; die heeft er een boek over geschreven….

 239. Motek from Space 14 juli 2012 om 19:55

  Ik las dat de motoren nu ook een verplichte APK-keuring op hun nummerbord krijgen van 150 euries..

 240. king billy 14 juli 2012 om 22:03

  http://www.wirtschaftsfacts.de/?page_id=4
  363 omgetuimelde banken, dan wel banken die staatshulp kregen of werden genationaliseerd, hedge- en andere fondsen sinds 2008 t/m februari 2010. Griekenland moest nog komen.
  ING, Dexia, Fortis, ABN, Ice Save, waar speculerende Nederlandse lagere overheden overtollig geld van belastingbetalers parkeerde en de huisbankier van de Nederlandse staat RBS wiens topman een bonus kreeg die in tweetallige miljoenen liep , plus DSB pronken ook op de lijst.

 241. Aad Verbaast 15 juli 2012 om 00:18

  @allen: vandaag druk dagje gehad, dus niet veel kunnen bijdragen. Morgen weer een dag.
  Nog even de avondsluiting voor de zaterdagavond:

  David Attenborough “anyone who believes in infinite economic growth on a finite planet is either a madman, or an economist”.

 242. king billy 15 juli 2012 om 01:45

  Rutte en De Jager verontschuldigen zich bij hun bazin:
  Het probleem met al die crisis bijeenkomsten is dat ze altijd op een slecht moment plaatsvinden.

 243. Jan Bouma 15 juli 2012 om 08:11

  De at random generator koos pagina 161. “Gezien” door de ogen van Elsbeth Etty die mijn boek recenseert.
  ==
  “..op durven schrijven. Het Internationaal Strafhof waar z’n criminelen berecht hadden moeten worden… Daar pist-ie ook op!! Ook in “satirische TV-programma’s” waren er, net als in het diplomatieke circuit, toen “harde woorden gevallen..” Het had allemaal niets geholpen; onbeschaafd als-ie was bleef de hond Bush rustig alles onderpissen… Ja, ja, hondengedrag werd hier gedemonstreerd in optima forma.
  Al in de vroege ochtend hadden de Nederlandse premier en de Secretaris-Generaal van de NAVO zich in het hoofdkwartier van de pissende hond moeten melden. Dat door de pissende hond gekozen (vroege onwijze) tijdstip was natuurlijk ook een signaal van hem..; de schoft!!
  Het dierenrijk in z’n meest simpele vorm manifesteerde zich hier. De grootste, vervaarlijkste en met de grootste bek toegeruste hond intimideert alle andere andere dieren.. Zo ging het er al eeuwen aan toe… en alle ruifvreters kunnen daarmee instemmen. Ze werd steeds neerslachtiger toen ze dit allemaal overdacht..; eenieder, de pers, de diplomatie waren er toch massaal overheen gevallen en hadden toch “in de meest krachtige bewoordingen” hun afkeur uitgesproken over het gedrag van de pissende hond; maar niets had geholpen.

  En nu had die Mithras daar een antwoord op..; zijn antwoord ging wel gepaard met een reeks van verwijten aan diegenen die dat antwoord, DE oplossingen, niet wensen te horen..; toch had hij DE oplossing. Die had ze zojuist gelezen in zijn boek. Hoe had hij dat ook alweer willen doen met de pissende en blaffende hond Bush? Oh ja, ze had gehoord via http://www.nova.nps.nl dat hij had aanbevolen om ook de principes van de dierenwereld op de pissende en blaffende hond toe te passen. Ze hadden daar bij Nova nog zeer ginnegappend op gereageerd want daar zaten natuurlijk ook allerlei “deskundologen”, net als bij Clingendael, die het beter wisten..; onze premier zou…, zo had hij aangeraden.. MET RODE HANENKAM OP (..!!!) de Oval Office hebben moeten betreden voor het oog van de internationale pers en de wereld. En dan zou hij tegen de pissende hond hebben moeten zeggen: “Luister ‘ns hier Georgie.. dit is een ovale kamer die geen hoeken kent dus die kan ik je niet laten zien.. maar anders..

  (deze Nederlandse uitdrukking is misschien moeilijk in het Amerikaans te vertalen: “iemand alle hoeken van de kamer laten zien” wil zoveel zeggen dat je de aangesprokene als een boksbal rondramt totdat hij uitgeteld in een of andere hoek blijft liggen…)
  ==

  ps
  Er zijn van die nationale trauma’s die we nooit vergeten. Mladic/Karremans was er eentje. Een ander was het optreden van Balkenende bij Bush. Balkenende had de wereldgeschiedenis kunnen veranderen door op te treden zoals Mithras dat wenselijk achtte.

 244. Aad Verbaast 15 juli 2012 om 09:12

  @Motek 14:12: was (ik denk vanwege de vele links) door het spamfilter terzijde gelegd. Nu inmiddels staat het er weer op.
  Wat een verhaal zeg!

 245. Aad Verbaast 15 juli 2012 om 09:17

  @King Billy: 😉

  @Jan: ja dat boek vergeet je natuurlijk nooit meer. Staat op het netvlies gebrand.
  JdHS mocht wel Secretaris Generaal worden. Omdat hij zich zo ‘netjes’ en onderdanig gedroeg natuurlijk.
  Hoor je nooit meer wat van, van die Bush. Jammer, had al lang opgesloten moeten worden in in zo’n klein hoekig celletje.

 246. Motek from Space 15 juli 2012 om 09:36

  Aad Verbaast 15 juli 2012 om 09:12 als dat in het “klein” al kan gebeuren lijkt me duidelijk dat er in het “groot” niet veel meer te verwachten is van dat soort “integere ” typen. Fijne dag verder want de zon schijnt 😉

 247. cor verhoef 15 juli 2012 om 09:56

  Briljant! De reacties ga ik lezen tijdens mijn aanstaande lange weekend.

 248. Aad Verbaast 15 juli 2012 om 10:03

  @Motek: micro = macro. Maar in het groot is het dan veelal nog groter en meeslepend.

  @Cor: dank. Ik wens je een boeiend weekend 😉

 249. cor verhoef 15 juli 2012 om 10:11

  Ik lees zojuist dat Kletersteeg het zich gemakkelijk gemaakt heeft in een hoekje. Daar zou ik niet echt vrolijk van worden.

 250. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 10:59

  ha corretje; hoe is het in de SDAP tegenwoordig?
  ik hoef het me niet gemakkelijk te maken, ben het altijd…

  Ik heb die bladzijde nog even gezocht van jan’s boekie, maar ik ben bang dat ie met biologische remsporen door een grote pijp is gegaan…..

 251. king billy 15 juli 2012 om 11:19

  Kweenie, of Obama niet zoveel beter is dan Bush.. Terwijl in Eurpa een raketschild van de Kaspische Zee tot in de Oostzee met behulp van bootjes wordt opgezet, gaat Obama volgens een weloverowogen strategisch plan de aandacht meer richten op de Pacifistische regio. En vult dat tactisch in door onder andere de Hanoi te paaien om een voormalige Zuid-Vietnamese marinebasis tijdens de Vietnam oorlog nieuw leven in te blazen. En een deel van de Middellandse Zee- en Atlantische vloot te verhuizen richting China.

  http://gcaptain.com/ranh-navy-return-vietnam/

  Bovendien zou het Obama niet onwelgelegen zijn indien het akkefietje ‘Assange’ voor de verkiezingen ook tot een goed einde komt.

 252. Aad Verbaast 15 juli 2012 om 11:29

  @King Billy: eens met je dat er nooit zulke grote verschillen zitten tussen de presidenten in Amerika.
  Maar Bush was toch wel een historische vergissing. Had nooit mogen gebeuren.

  Dat Amerika de pijlen richt op het Pacifische gebied is al langer duidelijk.
  Vanuit hun geopolitieke obsessie ook wel te snappen: controle over de distributie van grondstoffen over zee.

  Ondanks de kleine verschillen moet ik er toch niet aan denken dat Romney de verkiezingen zou winnen. Wordt het een nog grotere puinhoop dan het al is.

 253. Aad Verbaast 15 juli 2012 om 11:43

  @allen: zie ook 00:18: ter aanvulling een quote met dank aan Cor Verhoef die deze op facebook zette:
  If voting would change anything, they’d abolish it…
  Ken Livingstone

 254. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 12:07

  Zwevende kiezers: is van geen belang; waar ze landen wel.
  Om NL te herstellen van de schade door bakelende en ruttekut toegebracht, is het op de eerste plaats nodig accuut uit de euro te stappen, de gulden weer in te voeren, als de donder aandacht richten op productie.

  Daarin past overtollige ambtenaten eruit, ambtenaren lonen omlaag; ambtenaren arbeidsvoorwaarden hetzelfde als b.v. in de metaal CAO.

  Maar ook: de gulden lag waarderen t.o.v. de dollar; b.v. 1$=f2,50.
  Dan kunnen we concurrentie geven aan goedkoopte landen.
  Ook de belastingen omlaag.
  De .b.v. belasting 15%, lage schaal inkomsten belasting identiek.
  hypotheek aftrek schrappen.
  Uitkeringen omhoog, en grenzen dicht.
  Werktijden; terug naar 9 uur per dag zonder loonaanpassing
  AOW; voor de ambachtelijk werkenden; vanaf 58 jaar.Voor ambtelijk werkenden:70 (hebben geen fysieke slijtage door werk)
  verblijfsvergunningen zwitserse stijl; voor 1 jaar per keer.
  Crimineel gedrag; groeten in het thuisland.

  het is duidelijk dat geen enkele partij het totaal wil.
  PVV is de enige die wel uit de euro wil; hoe sterk?Wie weet.
  Maar dat is voor herstel niet voldoende.
  Is wel de minimum voorwaarde om tot herstel te kunnen komen.
  Mijn stemadvies: stem PVV
  Zonder ‘uit de euro” is er geen toekomst voor NL

  Stappen we niet uit de euro, krijgen we een crisis zwaarder en harder dan die in de jaren dertig vorige eeuw.
  oh, welke groep bedrijven was er toen schuld aan???

  USA stevent af op een grootschalige oorlog.
  Ze doen van alles om redenen te vinden of redenen te maken; zoals hurrlingen die in libie begonnen en nu in Syrie bezig zijn.
  Er was risico van enige tientallen burgerdoden in libie, dus werden er een paar honderdduizend om zeep geholpen, ook geholpen door NL; en werd Khadaffi vermoord; ook door NL.
  Dus binnenkort zal USA wel syrie binnenvallen

  Misschien was het de bedoeling de hele arabische wereld te destabilizeren om zo een excuus te hebben om grootschalig aan te vallen?

  ik hoop dat rusland/china de gevestigde orde in syrie steunt met wapens en manschappen.

  En wij? zo lang die idioten als pvda en GL en SP, CDA er zitten zullen we wel in de Nato blijven dus zullen we meedoen met moord/massamoord en er voor betalen.

 255. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 12:37

  Leuk nieuws: in Spanje worden rekeningen al gedrukt in euro en in peseta’s.Zie Hyperinflatie.
  In Tjechie wisselde een man een biljet van 1000 Eros in; op het biljet erotische foto’s.Hij kreeg het equivalent van 1000 euro….
  Fraude? welnee, er staat op “eros” niet euro.
  Zie AD

 256. Mihai 15 juli 2012 om 13:17

  @Jan Bouma15 juli 2012 om 08:11
  Domme kerel die Mithras. Ten eerste had de hele wereld ons uitgelachen als we een premier hadden die een officieel staatsbezoek zou afleggen met een hanekam. Men zou denken dat de Nederlanders de basale diplomatieke omgangsvormen niet eens kennen. Ten tweede zou de fitte en sterke Bush (ex-straaljagerpiloot) het brilletje van JP binnen 2 minuten van zijn gezicht hebben geslagen. JP zou een pak slaag krijgen van heb ik jou daar en met een zielig bloedneusje moeten afdruipen. En ten derde had de hele wereld kunnen zien dat we een premier hadden met een agressiebeheersingsprobleempje. Maar blijkbaar denkt je karakter dat fysiek geweld tegen het staatshoofd van je belangrijkste bondgenoot een briljante zet is. Wat een mongool..

  En op welke manier een dergelijk optreden de wereldgeschiedenis zou veranderen is me ook een raadsel. Nederland en de Nederlandse premier zijn op wereldschaal totaal irrelevant.

 257. king billy 15 juli 2012 om 13:23

  Op Hyperinflatie’s blog een kopie van een Spaanse benzinebon, Palma de Mallorco, 01.07.12, afgerekend via Visacard met bedrag in Euro’s en in Peseta’s. Koers 167,6.
  Wellicht een verklaring voor de populariteit van Aad Verbaast’s ‘De allesvernietigende tikkende tijdbom’ ?
  ’t is wél een Visacard…. Kamervragen gewenst.
  http://hyperinflatie.wordpress.com/2012/07/15/5023/

 258. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 13:31

  @Mihai: wel , we zouden dan een belachelijke show van onvermogen in de historie gezet hebben….
  maar allez; in techniek zijn we niet onbelangrijk.
  CD en muziekcasette: NL uitvindingen
  Fokker; eerste fabriek die seriematig oorlogsvliegtuigen produceerde; welliswar aan de vijand, maar de vriend zag er geen heil in….eerste WO.
  Ook werd de snorkel verkocht aan de duitsers voor de onderzeeboot; uitvinder was mijn buurman
  Synchroon schieten tussen de propellor door: ook NL uitvinding
  De goalfinder; de enig afdoende beveiliging tegen inkomende raketten/granaten, was van holland electro.Mocht niet in de export.Dus is het hele bedrijf maar gekocht door en verhuisd naar USA…
  Vanaf 7km vuurt het met superhoge vuursnelheid 30mm granaten af op het doel die in de lucht ontploffen; volkomen electronisch gestuurd.

  maar dat waren alle technische vindingen.
  politicie waren ooit eens goed; nu zijn stoethaspels met gestelijke handicaps.
  Wat een achtelijke gladiolen hebben we in den Haag; zouden accuut onder curatele gezet moeten worden!!!

  maar je ziet het: zelfs in de ontvangende landen zijn ze voorbereid op exit uit de euro……

  Ach, het boek van jantje; is bijna op.Heb er een gat in geboord en op toilet gehangen…..

 259. Aad Verbaast 15 juli 2012 om 13:33

  @King Billy: zou natuurlijk interessant zijn om te weten of dat altijd zo is geweest of nu ineens begonnen..
  Maar het ‘gedoe’ gaat maar door. De salamitactiek wordt breed ingezet om de burgers klaar te stormen dat er nog veel meer munten zullen moeten worden verstuurd.
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/07_juli/15/economie/spanje-heeft-meer-hulp-nodig.xml
  ,,De balansen van de banken weerspiegelen de stand van zaken van de hele economie. Als investeerders zien dat de voorwaarden voor de hulp aan Spanje verder gaan dan alleen de bankensector, zou dat een positief effect hebben op de obligatiemarkten”, aldus centralebankpresident Jens Weidmann.

  En ook Regling doet nu al een voorzetje in zijn aankomende functie:
  http://www.bnr.nl/topic/schuldencrisis/220490-1207/landen-niet-aansprakelijk-voor-bankensteun
  “Dan kunnen we steun direct aan de banken verstrekken. De overheid is dan niet langer aansprakelijk”
  Vergeet even er bij te vertellen dat het esm wel even gevuld dient te worden door de landen.

  Alles mooi samengevat door deze cartoon van Jos Collignon:
  http://www.joscollignon.nl/site/PressCartoonEurope.html

 260. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 13:35

  @king: was al gemeld…je vind het wiel weer uit…

 261. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 13:36

  En in zwitserland gaat die gemeenschap–of verspreidde commune–door met werken/leveren/kopen tegen credits ipv geld; vergelijkbaar dicht bij de 10 milliard omzet per jaar…

 262. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 13:37

  In roemenie rekent de bank rente gebaseerd op de koers van de Zwitserse franc…

 263. Mihai 15 juli 2012 om 13:38

  @Bouma
  Ik zie het ook al voor me dat die Mithras van je JP had geadviseerd om te proberen die andere “pissende hond” Poetin (kgb-agnet in het bezit van de 6de dan zwarte band in Kyokushin kaikan karate, een vrij “harde” vorm van karate) een pak slaag te geven voor de draaiende camera. Ik weet niet of Mithras je alterego is Jan, maar dan is het nu helder dat we vooral NIET naar jouw advies moeten moeten luisteren. Althans niet over de omgang met andere mensen. Of dieren! 😉

 264. Anouska 15 juli 2012 om 14:47

  @Kletersteeg 12.07: voor wie wil je nu produceren dan? De gehele wereld is moreel, politiek en financieel failliet… alles kunstmatig in stand gehouden door de illusie van eeuwige groei op een begrensde bol die aarde heet… waar nederland 3,5 x aarde nodig heeft om voort te kunnen leven zoals we nu doen… sponsord by: de banken, verzekeringsmaatschappijen enz… tegen een credit default swap natuurlijk…

  Vast niet de moeite genomen om dit te lezen:
  http://www.marxists.org/nederlands/roosens/1996/1996kapitaal.htm

  Japan op de knietjes… waren we Tsjernobyl vergeten….: waar de radioactieve fall out, verspreid over de wereld en dus ook Europa, pas laat werd gemeld, spinazie op het nederlandsche land vernietigd werd… niet voor niets … ?

 265. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 15:10

  Dat is slap gelul anouska
  Bovendien is niet alle productie voor groei, en niet alle groei voor economie.
  Voedselproductie moet toenemen; wereldbevolking neemt toe, zo maar en voorbeeld.
  marxisme is failliet…

 266. Anouska 15 juli 2012 om 15:37

  Ik beweer niet dat marxisme de oplossing is… als je het stuk zou hebben gelezen, zou je ook hebben gelezen dat wat nu gaande is niet te voorzien was vanuit marxisme gezien…
  Vraag is: hoe gaan we het ooit nog in orde maken? Niet door te denken dat we ons wereldwijd eruit kunnen groeien, want dat kan simpelweg niet… groei voor ons betekent inleveren voor een ander continent… mensen…
  Slap gelul… tsja, helaas al veel tegen gekomen… maar waar is je oplossing? Oplossing of proberen tot een oplossing te komen… de “welvaart” die nu afgebroken wordt, wordt verward met welzijn…

 267. king billy 15 juli 2012 om 15:45

  @kleet. Wat is de naam van die commune in Zwitserland? Bryson in Le Valais misschien, waar niet ongebruikelijk, herders in natura (koeien) worden betaald en ’s winters op de latten staan of skiliften bedienen?

 268. king billy 15 juli 2012 om 15:50

  @kleet. Wat is de naam van die commune in Zwitserland? Bryson in Le Valais misschien, waar niet ongebruikelijk, herders in natura (koeien) worden betaald en ’s winters op de latten staan of skiliften bedienen?
  En die professor, herinner je dat nog, hoe zit ’t daarmee?

 269. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 15:55

  Nee, die groep mensen wonen niet samen, maar doen alles samen en “betalen’ met credits; Alles, leveren en kweken van groente, reparaties, oppassen,.is begonnen in de vroege jaren 70Alleen dingen warvoor iemand met geld moet betalen, benzine b.v. wordt ook met geld betaald
  Geen flauw idee van de naam.

  aarnaast nog een euk fenomeen in zwitserland.Is een district met de laagste belasting.
  Daar gaan dus al jaren de rijken wonen.
  Dus huisprijs omhoog
  Dus kan een timmerman of een verpleegster daar niet wonen.
  Dus betaald staat hypotheek gedeeltelijk of helemaal voor die groep…..

  Als je daar toch snuffelt; kijk eens nar de vreemdelingenwet aldaar; en naar het systeem van referena.

  Dan: alle zwitsers van boven de 18 hebben een atomatisch wapen in huis met munutie.
  meer overvallen?
  Nee hoor.Ergo: wapenbezit bepaalt de graad van criminaliteit niet.

  Welzijn is/wordt afgebroken in Nl; zorg, pensioenleeftijd, inkomens van uitkeringen .
  Sport, scholing, goed wonen, goede voeding is voor de laagst betaalde groep onbereikbaar
  Welvaart is onaangetast.De rijken worden steeds rijker….
  .

 270. king billy 15 juli 2012 om 16:21

  Bijzonder FAZ zondagseditie, ongebruikelijk, maar artikel vrijgegeven.
  Fijntjes, maar genadeloos worden ongeduldige politici, economen en ‘bankers’ op de vingers getikt.

  “Deutsche Verfassungsrichter lassen sich von niemandem unter Zeitdruck setzen: Entschleunigung heißt ihre Devise. Endlich gibt es wieder Hoffnung in der Euro-Krise. ”
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/esm-verfahren-am-verfassungsgericht-kontemplation-11820396.html

  Een ander gezichtspunt dan Kleet’s botte bijl, die op een strijdwagen met vierkante wielen door de modder raast. Met alle gevolgen vandien.

 271. Jan Bouma 15 juli 2012 om 16:52

  @Mihai…13:38
  Het gelijk is meestal aan de simpelen van geest die een enkel citaat van ’n enkele bladzijde menen te kunnen herleiden tot de algehele “waarheid” van een heel boek. Begin dat eerst maar eens te lezen, Mihai. En als je daarna nog gerichte vragen hebt, na bestudering, dan antwoord ik je daar graag op, Maar inzake je “Poetin”. Ja! Gelijk overigens elke “regeringsleider” niet door de ballotage komt. We zetten egotrippers aan het bewind en het bestuur van een land terwijl dat gescreende integere wetenschappers behoren te zijn.

  De selectiecriteria voor hun aanstelling heb ik ook uitvoerig beschreven. O.a.:

  – geen partijpolitieke bindingen
  – geen reli-bindingen
  – aanstellingstijd voor een beperkte duur (half jaar) om corrumptieve invloeden te vermijden; het ambtelijke apparaat blijft in tact dus er gaat know how verloren
  – one man – one vote; ongeacht de grootte van de natie
  – abstraheren van machtsfactoren

  Ik word wat moe van dit oeverloze en eindeloze geouwehoer zonder dat de van belang zijnde argumenten in het geding worden gebracht.

  @Anouska
  De premissen (en het welslagen) voor het welslagen van de invoering van één wereldmunt bestaan voornamelijk uit de uitschakeling van ‘de valutaspeculaties’; ofwel het inzetten van de munt als strijdmiddel. De financiële maffia zijn daarbij de grootste belanghebbende partijen om de munten tegen elkaar uit te spelen. En aangezien die het nog steeds voor het zeggen hebben lopen ALLE politieke partijen daar gedwee achteraan. Terecht merkt @Aad op dat hij v o o r is MITS er logischerwijze voldaan kan worden aan een algehele instemming van genoemde voorwaarden.

  Een stemadvies voor 12 september is dan ook zinloos.

  Er valt nog veel meer over op te merken maar dan heb ik dagwerk! 🙂

 272. Jan Bouma 15 juli 2012 om 17:08

  Nog vergeten.. het “orakel Kleet” die met z’n posting (12:07) hierboven weer wat onzin beweert. De omwisselkoers van de Euro t.o.v. de US $ was bij introductie in 1999/2000 in de verhouding 1 : 1. Dus 1 US $ stond gelijk aan de koopkracht/waarde van 1 Euro ofwel ca. HFl. 2,20333. Sindsdien is de US $ gedevalueerd in koopkracht t.o.v. de Euro. Maar door speculaties van de belanghebbende partijen wordt de boel weer vernacheld en laat het volk zich gek maken. Door @Kleet en c.s….

  De rest van zijn geouwehoer laat ik maar voor wat het is: niks.

  Ik zie morgen wel weer (of niet) wat zijn stupide vervolg zal zijn.

 273. Aad Verbaast 15 juli 2012 om 17:28

  @allen: “als je het over de duvel hebt”, en dat hadden we vanmorgen nog: Bush laat ineens weer van zich horen:
  http://www.nytimes.com/2012/07/15/us/bush-presenting-book-of-economic-proposals.html?_r=1

 274. Anouska 15 juli 2012 om 17:31

  @Jan, ik heb al eens eerder ingestemd met het idee voor een wereldmunt… net als Aad, maar ook: sceptisch: denkende dat het van bottum up gaat komen en niet eerst die wereldmunt maar eerst nieuwe spelregels… want alles omtrent euro: mislukt… eerst euro en dan spelregels….
  Dus eerst spelregels en dan wereldmunt… 😉

 275. king billy 15 juli 2012 om 17:42

  @kleet. Zwitserland en wapens thuis.
  Publiek geheim, zelfmoord ratio m.b.v. thuis bewaarde legerwapens hoogste in Europa.
  Correlation?
  “In Switzerland, firearms are like pesticides in developing countries. They are accessible,” Ajdacic-Gross explained. “Many suicides are impulsive. In other words, the decision is taken very quickly.”
  http://www.swissinfo.ch/eng/specials/switzerland_for_the_record/european_records/Switzerland_s_troubling_record_of_suicide.html?cid=8301804

 276. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 17:45

  De overheid heeft de economische positie van het land verpest, zonder enige noodzaak.
  de directe toekomst door Target2, ESM ziet er alles behalve rooskleurig uit.
  De voorspelling is dat we we gaan betalen en blijven betalen voor de vijf landen die al “geholpen” worden, en de slordige 10 die er bij komen.
  Ik zeg “geholpen” wat het is geen hulp.De oorzaak van hun problemen ligt in te lage productiviteit en criminele corruptie.
  het is geen hulp, maar geld weggooien.

  Om door die problemen heen te komen, met een minimale schade, moet met de botte bijl gehakt worden.
  Dat is voor NL uit de euro; direct.
  Uit de ESM en andere verplichtingen; gewoon: niet betalen.

  Ik had hoop op het hof in Karlsruhe, maar niet meer.
  Ze zijn nu bezig te draaien en keren om hun regering er met de minimum aan kritiek en schade uit te laten komen.

  Zo ook Griekenlad.Voor de gewone man en de pensioen trekker is het het beste dat de drachme terug komt.
  Dan merken die van de directe levensonderhouds kosten weinig; alleen import is dan duur.
  Kiezen ze om bureaucratisch en corrupt te blijven; is het hun pakkie an; hoeft hier niemand eronder te lijden; wat nu wel gebeurt, en onterecht is.

  Hulp: aan een ander land als dat nodig is: ok; maar niet als de reden fraude, crimineel gedrag is,bureaucratie,corruptie en wanprestatie.
  Zelfs de gemaakte afspraken worden gebroken.

  In roemenie pakken ze dat beter aan.
  Het ambtelijk apparaat moest 255 minder kosten.
  Dus een gemeentehuis kreeg de keus; 25% van de ambtenaren eruit, of lonen 25% omlaag
  Ze kozen het laatste.

  op een middelbare school met nog 30 leerlingen zijn:
  –1 gymnastiek leraar
  –5 bewakers
  –6 onderwijzers
  –2 schoonmaakster
  –een directeur
  –1 administrateur
  –2 praktijk onderwijzers
  -een electromonteur
  –een stoker
  Bijna 1 op 1

  Gaan we door, zonder botte bijl, is ons land als staat en natie volkomen verloren.
  Zelfs Merkel zegt; als het redden van de euro meer kost dan eruit gaan is de keus snel gemaakt

  Mijn voorspelling: ze zullen te lang wachten, waardoor uitstappen duur wordt en we de eerste 5 jaar economisch slecht zitten

  Tweede voorspelling: USA bereid voor op oorlog.
  —-
  Wat betekent groot aantal zwevende kiezers? Dat de kiezers vertrouwen verloren hebben in hun eigen partij welke dat ook moge zijn.

  @jan; als je zo’n eenvoudig en overzichtelijk stukje als van 12.07 al niet begrijpt: verhoog je medicatie.Het is slecht met je gesteld.
  P.s.: er bestaan wereldwijd gezien zeker 5.000 boekes van wereldredders als jij waar niemand op zit te wachten.
  Behalve misschien dan die Papoea die in de derde boom van links woont in BuruNuru, en niet weet hoeveel kokosnoten hij moet geven voor een wereldmunt…

 277. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 17:51

  @King: even nadenken voor je wat brult.
  Het ging om de correlatie tussen wapenbezit en criminaliteit
  Er wordt door smarties altijd gesteld, dat het hebben van wapens voert tot criminaliteit.
  Dat is onzin.
  En dat kan je zien aan Zwitserland.
  Ik weet van een x aantal mensen dat ze semi automatische wapens en explosieven hebben.
  Die zullen nooit crimineel zijn.
  Maar met zo’n overheid is het goed dat de burgerij wapens heeft.Ongeregistreerd.
  In USA werd in 1911 een dorp verplicht dat ieder huis een vuurwapen moest hebben.Is sinddien nooit een overval geweest.
  meer zelfmoord.Nou en? dat is geen crimineel gedrag.
  en iemand die echt zelfmoord wil plegen, vind de methode wel.

 278. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 17:56

  @Jantje; jij schrijft nu wat ik schreef toen in 15 was.En jij noemt mij stupide? ga nou maar lekker op je vuilnisbeltje spelen met een wereldmuntje….
  P.s.; je weet dat een slordige 25% van de wereldbevolking niks met geld doet trouwens?
  Dan eerst je lagere school afmaken.Probeer met goed gevolg…

 279. Mihai 15 juli 2012 om 18:36

  @Jan Bouma15 juli 2012 om 16:52
  Je kunt niet lezen. JIJ betrekt mijn comment over je hoofdpersoon Mithras op het hele boek. Niet ik. Ik doe in mijn comment niets af aan je boek, ik heb het niet gelezen, hoewel ik van de bladzijdes die je nu neer zet niet erg onder de indruk ben. Ik kan mijn tijd wel beter besteden dan je boek te “bestuderen”. Ha, de arrogantie! Een slecht geschreven amalgaan van fictie, factie en reality, doordrenkt met persoonlijke rancune en oninteressante mailwisselingetjes. Blijft gewoon staan dat die “oplossing” van Mithras (wie dat dan ook mag zijn) te dom voor woorden is. Weerleg eerst dat maar eens.

 280. Mihai 15 juli 2012 om 18:38

  En phoe…wat ben jij snel op je teentjes getrapt! Ik begin Kleet bijna te geloven dat je een erg onaangenaam iemand bent.

 281. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 18:43

  @Mihai: zoals ezegd; het enige wat bij jantje goedontwikkeld is zijn arrogantie.Voor de rest: zoals eerder gezegd ik schreef toen ik 15 was ongeveer hetzelfde, maar toen ik 17 was, was ik daar uitgeroeid…jantje; dat heet o n t w i k k e l i n g; kan je niet op een vuilnisbelt vinden…
  2Jantje; nog bedankt van je weliswaar voorspelbare maar toch hele lieve woorden! Zal ze koesteren aan mijn boezem!

 282. Mihai 15 juli 2012 om 19:04

  @Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg15 juli 2012 om 17:51
  @King: even nadenken voor je wat brult.
  Het ging om de correlatie tussen wapenbezit en criminaliteit
  Er wordt door smarties altijd gesteld, dat het hebben van wapens voert tot criminaliteit.
  Dat is onzin.

  Kleet heeft gelijk. De (overigens niet altijd even betrouwbare) “jourmalist/actievoerder” Michael Moore heeft dit onderzocht in zijn film “Bowling for Columbine” waaruit blijkt dat men bijvoorbeeld in Canada evenveel vuurwapens per capita heeft als de V.S. (29% vd huishoudens) terwijl er veel minder moorden zijn (2010: 1.9 vs 4.8 per 100.000 ).

 283. blutch1 15 juli 2012 om 19:23

  @Kleet
  iedere Zwitser die in dienst heeft gezeten krijgt zijn wapen mee naar huis. Vrouwelijke Zwitsers hebben dus geen wapen ook al zijn ze boven de 18.

 284. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 19:25

  Uiteraard heb ik gelijk..
  maar ok; ik gaf zwitserland aan, omdat dat relatief dicht bij de deur is; in km en in cultuur, al zijn er weinig mensen buiten jantje om die nog jodelen…
  Maar in den Haag WILLEN ze dat niet weten.
  door wapens te verbieden, worden ze alleen duurder, en voert het verkrijgen tot meer criminaliteit.
  F150 voor een 9mm en nu al 750euro!

 285. Mihai 15 juli 2012 om 19:26

  @Bouma
  Overigens is het een ridicuul idee om de wetenschappers de macht te geven. Die staan namelijk niet echt bekend als snelle, flexibele, sociaal vaardige decisionmakers met een brede visie en gevoel voor wat er onder de mensen leeft.

 286. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 19:28

  @blutch/Weet ik; maar als er een in huis is hebben ze wel de beschikking erover….

 287. king billy 15 juli 2012 om 20:01

  Mihai. re wapens/criminaliteit. Er zijn meer aspecten dan uitsluitend deze correlatie. Het aantal zelfmoorden m.b.v. in huis bewaarde legerwapens in Zwitserland is buitenproportioneel hoog, alswel het vermoede absolute aantal zelfmoorden in Zwitserland. Mede dankzij de laagdrempelige beschikking over de legerwapens.

 288. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 20:24

  King kan zien dat je geen socioloog bent en geen sociaal inschattingsvermogen hebt.
  Dat er meer zelfmoorden begaan worden in Zwitserland met legerwapens; als je wlt stellen dat die zelfmoorden DOOR de aanwezigheid van legerwapens veroorzaakt zouden zijn, moet je toch eerst afvragen wat iemand zelfmoord doet plegen.
  Dat is simpel: zijn wens ertoe.
  Een bewering dat komt DOOR de aanwezigheid van die wapens is onwetenschappelijk–kan je bewijzen dat ze anders geen zelfmoord hadden gepleegd?- en gaat met grof geweld voorbij aan een andere mogelijkheid: misschien is de neiging tot zelfmoord hoger in Zwitserland; misschien is de samenleving niet zo fantastisch, misschien zijn er andere oorzaken.

  je conclusie dat zelfmoord met legerwapens komt door de aanwezigheid ervan s even logisch en wetenschappelijk als het boejk van jantje hopeloos: totaal onzinnig.

 289. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 20:26

  Dat was een sociologische wetenschappelijke beoordeling van jouw conclusies, die aldus akelig dom bleken.
  wat nou botte bijl?

 290. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 21:02

  Dan: in Zwitserland zijn alle viaducten, tunnels, bochten in autobahn ondermijnd.
  De explosieven zijn vrij simpel te stelen.
  desondanks blazen weinig zwitsers zichzelf op…

 291. Jan Bouma 15 juli 2012 om 21:02

  @Kleet… Hierbij een link naar een al gevoerde discussie:
  @Allen

  http://tankgirl6.wordpress.com/2009/09/08/directe-democratie-met-zn-allen-aan-het-roer/

  uitputtend gevoerd in 2009 ! Sindsdien is er veel gebeurd en zijn de zaken qua oorzaak en gevolg verduidelijkt.

  @Kleet heb je vaker gevraagd je ad hominem te staken want er gaat weinig bewijskracht schuil in al je beledigingen aan mijn adres. Maar ja, dat is blijkbaar jouw manier en niveau van discussiëren.
  Kreten als (onbewezen)
  “dat is onzinnig..”
  “..lijkt wel op Jantjes boekie..”
  “..kan door het riool..” o.i.d
  “..zit op een vuilnisbelt..”
  “..betalen met kraaltjes of ruilhandel..” i.p.v. een wereldmunt – (moet je zelf weten…)
  “..wat je al niet schreef toen je 15 was..” ????????
  enz., enz., ga zo maar door.

  Je bent het brallerige type, wat asociaal, beetje “Wilders’ of van de PVV … maar je mag van @Aad natuurlijk hier gewoon blijven door beledigen en ik lig er niet wakker van… 🙂

  Nou tot morgen, hoor. Ik hoop dat de link werkt. In meerder opzicht.

 292. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 21:36

  @en jantje, alweer gelul.Als het je daadwerkelijk niet kon schelen, waarom reageer je er dan op??Je had beloofd tot morgen weg te blijven, kom je toch weer terug…..leven is hard.
  Mijn REactie op jou is het resultaat van jou neerbuigende en beledigende opmerkingen naar mij.
  ik reageer alleen maar, neem nooit initiatief.
  maar allez; alles is perceptie….

  Mijn dicipline is sociologie.Ik neem methoden en technieken heel serieus.
  Vandaar ook dat de operking naar KB toe weldegelijk goed onderbouwd was en een wetenschappelijke evaluatie omvat.
  zo ook jou boekje; een aaneenschakeling van vooroordelen en slap gelul.
  het is niet anders.
  maar als je nou eens stopte met het ongewenst promoten ervan, dan neemt de kritiek erop vanzelf af…
  Voor de rest: valiumpje….

 293. Max Rozendaal 15 juli 2012 om 21:42

  @Bouma
  Nou moet ik toch even inbreken (sorry Aad):

  @Kleet heb je vaker gevraagd je ad hominem te staken want er gaat weinig bewijskracht schuil in al je beledigingen aan mijn adres. Maar ja, dat is blijkbaar jouw manier en niveau van discussiëren.

  Ik herinner me nog iemand die hier een andere lezer keer op keer uitmaakt voor “asshole”, “klootzak”, “rat”, “crimineel” enz. enz. enz. enz. enz. enz. Uhhh…weet jij nog wie dat was Jan?

  Overigens die link: is dat niet dat blog waar Joke Mizee (+veel) in een doodvermoeiende discussie gehakt van je maakte en geen spaan van je hersenspinsels heel liet? En je op een gegeven moment ook niet meer verder kwam dan “Je bent te dom!”, “Alles staat in mijn boek!” enz. enz.

 294. Max Rozendaal 15 juli 2012 om 21:52

  @Jan
  Ik meen het voor je eigen bestwil. Verwijs niet meer naar dat voor jou beschamende blog. Ik denk niet dat mensen zich er nog aan willen wagen maar zij heeft daar al je drogredenen, lacunes in je betoog, en gegoochel met feitelijkheden genadeloos blootgelegd. Je gespartel is dan wel weer vermakelijk. Maar wwil je dat?

 295. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 21:57

  @Max Ik heb net die link even gelezen; ja zoals gewonelijk en te verwachten van JB: slap gelul, niet ter zake doende, zonder enige onderbouwing kreeg ie aardig op zijn donder van joke.
  Ik mag haar dus wel…

  Ik ken Joke als een goede agumenteerster, al ben ik het niet overal met haar eens…
  Maar dat hoeft ook niet.

  @good to see you again max!

 296. Mihai 15 juli 2012 om 22:01

  @allen
  Jongens stop met zeuren! De Barclays-bank biedt excuses aan(http://www.joop.nl/economie/detail/artikel/14971_fraudebak_barclays_het_spijt_ons/) dus laten we zeggen: zand erover! 🙂

 297. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 15 juli 2012 om 22:14

  Awel he, het is niet zo lang, maar rechtspersonen kunnen strafrechtelijk vervolgd worden.
  Maar of dat ooit gebeurt????
  Als je meer hebt mag je meer…

  Zand erover…toch niet over jantje?

 298. king billy 15 juli 2012 om 22:48

  Vanavond was op ZDF tv-interview met Merkel.
  Merkel maakt Europa tot hoofdthema van parlementsverkiezingen in Duitsland en verbindt daaraan haar politieke toekomst. Vragen over Griekenland ging ze uit de weg, verwees naar de Troika, EU, IMF en EFSM. Karlsruhe idem dito.
  Eerder had Seehofer, CSU, gezegd dat als Griekenland niet aan haar verplichtingen voldoet, inclusief tijdpad, Griekenland moet uittreden.
  Süddeutsche Zeitung met recap.
  http://www.sueddeutsche.de/politik/kanzlerin-im-zdf-sommerinterview-merkel-bindet-ihr-politisches-schicksal-an-europa-1.1413282

 299. Aad Verbaast 16 juli 2012 om 00:10

  @King Billy: dank.
  Hier ook een artikeltje over Merkel wat ik tegenkwam vandaag:
  http://www.bnr.nl/topic/schuldencrisis/482425-1207/merkel-rekent-op-groen-licht-voor-spaanse-steun
  ==
  De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht dat een meerderheid in het Duitse parlement deze week instemt met het noodpakket aan de Spaanse bankensector.
  Dat zei Merkel zondag in een interview met de Duitse televisiezender ZDF
  ==
  Uit hetzelfde interview.

 300. Jan Bouma 16 juli 2012 om 06:17

  Vermakelijk. Zelfs de al gedeklasseerde internetcrimineel “Roozendaal” komt weer uit z’n riool.

  Paar opmerkingen; niet uitputtend. Zie daarvoor m’n boek.. Hahahaha… 🙂

  Kijk ‘ns hier critici de vraagstelling luidt altijd “hoe bewijs je beyond any reasonable doubt het gelijk van deze of gene stelling; of – in mijn geval – de inhoud van een boek?” Dat kan door vast te stellen dat de stellingen die tot dan toe gehanteerd werden, en die door mij worden aangevallen, niet werken. Het gaat namelijk niet goed op de wereld; demografisch, financiëel/economisch/ op elk terrein lopen de zaken vast. De wereldburger dreigt de strijd te verliezen om de NWO en wel aan de olichargiën en de staatscriminelen en de financiële maffia.

  De analyse volgt dan waardoor die strijd dreigt te worden verloren.

  Hierbij een invalshoek waarbij het Recht in het geding is: http://villamithras.wordpress.com/2009/08/20/the-search-of-the-empty-lawbook-in-beeld-gebracht-en/ en zelfs wordt in dat blog @Mihai genoemd… Toeval zullen we maar zeggen.
  Vervolgens noteren we hierboven ook de quote van @Aad == David Attenborough “anyone who believes in infinite economic growth on a finite planet is either a madman, or an economist”. ==

  Er zijn tal van samenhangen en invalshoeken die dwingend doen concluderen dat de bakens wereldwijd verzet moeten worden; niet een beetje maar voor 180o dient de Titanic de koers te wijzigen. Wie staan er aan het stuur van de Titanic? Uiteraard de belanghebbende partijen die ook de macht hebben. En dan komt Machiavelli weer in het zicht met zijn constatering dat die niet zitten te wachten op een koerswijziging. Voor de nieuwlichter, met z’n nieuwe ideeën, zitten ze natuurlijk helemaal niet te wachten!! Die moet dus verguisd worden en worden weggehoond.

  De handicap voor de nieuwlichter is dat hij zijn betoog niet kan baseren op de al bestaande referentiekaders; …..want nieuw is nieuw, hè.

  Wat kunnen we wel vaststellen?

  Dat in ieder geval – vermakelijk – die irritante nieuwlichter met verbetenheid (waarom toch die haat?) het zwijgen moet worden opgelegd net zo goed als dat “de Profeet met z’n lastige boodschap” in vroegere Tijden de woestijn werd ingejaagd. Zoiets. (En deze vergelijking zal me wel weer op hoon komen te staan).

  Feit is voor mij dat alle ‘weerstanden’ mij staven in m’n gelijk. Veel meer van de oude methodieken leiden overigens, zoals Einstein al wist, tot bestendiging van de oude verkeerde zaken en toestanden.

  Het traject – ridiculiseren – kritiseren – accepteren heb ik ook al ‘ns genoemd.
  ==
  @Mihai… Waarom 192 gelijkwaardige one man – one vote gedelegeerden voor de wereldraad?
  Omdat er dan bereikt wordt de gedeelde communis opinio m.b.t. het communale gemiddelde wereldgeweten. Vergeet niet dat ‘de Veiligheidsraad’ (die sowieso niet werkt) in mijn voorstellen moet worden afgeschaft.

  Nieuw.., nieuw.., en de dommeriken schudden weer het hoofd. Oh ja, tot slot. Ik heb in mijn perceptie zeker niet de discussie met Joke Mizée verloren maar dat is natuurlijk weer mijn perceptie. 🙂 De tijd zal het leren.

  @Kleet… Tenslotte: je bent hier op dit blog in vrijwel elk commentaar ook met mij bezig en met m’n boek in allerlei negatieve toonaarden. Vraag je eens af: waarom.

  Tot la(s)ter… hè.

 301. blutch1 16 juli 2012 om 07:35

  Over de rest zal ik niet oordelen, maar de stelling dat een stelling juist is omdat een andere stelling onjuist is gebleken is een frontale aanval op de logica.
  Vergelijk het maar met de stelling: alle zwanen zijn wit. Er blijkt dat eer een zwarte zwaan opduikt, waarop de stelling verandert wordt in: alle zwannen zijn zwart. Want de eerdere stelling was onjuist.

 302. Jan Bouma 16 juli 2012 om 09:20

  @Blutch1…7:35
  Nee. Onjuiste redenatie van je. Mijn referenties voor het gelijk van mijn stellingen baseer ik op het gebleken ongelijk van m’n tegenstanders. Vgl. de redenatie van Einstein.

 303. blutch1 16 juli 2012 om 09:22

  Leg dan de redenatie van Einstein maar even uit, dan sla ik je wel met Popper om de oren.

 304. Mihai 16 juli 2012 om 09:29

  @Bouma
  Een hoop bekende zinnetjes Jan (Jan=visonair, lees het boek), maar inhoudelijk voeg je eigenlijk niets toe. En wat ik ook zo vreemd is is dat je vragen beantwoord die helemaal niet gesteld worden. Ik VRAAG helemaal niet naar je one man = one vote! Waarom denk je dat ik dat interessant vind? Ik zou denken dat je beter in kan gaan op de vraag waarom je Kleet van alles verwijt en jezelf van alles permiteert of dat je een antwoord geeft op mijn nog steeds staande stelling dat je Mithras een hele domme man is. Verder wat @blutch1 zegt. I.p.v. steeds maar met je snufferd in je eigen boek te zitten kun je zijn advies beter opvolgen en het boek “Logica voor Dummies’ lezen.

 305. Mihai 16 juli 2012 om 09:40

  @Bouma
  Jammer, hoor Jan. Ik kwam hier “blank” en dacht dat je wel een goed verhaal te vertellen had. Maar ik begin je steeds meer een bloedirritante drammer te vinden die hier alleen komt om zijn eigen verhaaltje rond te toeteren en die helemaal niet geinteresseerd is in wat anderen vinden. Behalve om au contraire te kunnen gaan.

 306. Motek from Space 16 juli 2012 om 09:54

  Back to earth: Het aantal mensen met betalingsachterstand op een lening is het afgelopen halfjaar gestegen van 7,4 naar 7,7%. Eind dit jaar is het waarschijnlijk verder opgelopen naar 8%. Dat zijn zo’n 720.000 personen. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR), die maandag zijn gepubliceerd. Deze instantie beheert gegevens over afgesloten kredieten en informeert daarover banken, hypotheekverstrekkers en andere aangesloten kredietverleners

  Volgens BKR is het probleem in werkelijkheid waarschijnlijk nog veel groter. Het bureau heeft alleen zicht op afgesloten kredietovereenkomsten. ,,We zien slechts een klein deel van de betalingsproblemen.’’ Spookschulden zoals huurachterstanden of belastingschulden zijn voor BKR niet zichtbaar. Zij zijn een bedreiging voor de consument, want spookschulden stapelen zich al snel ongemerkt op, zegt Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR.
  Volgens onderzoek van de overheid neemt de schuldenproblematiek al jaren toe. In 2011 waren er ruim 2 miljoen huishoudens met betalingsachterstanden. Dat is 27,8% van het totaal.
  Berichtje was van 19-7 maar we wisten dat dit explosief zou stijgen . Gaan de ogen nog niet open? Voor heel wat mensen zijn de ogen al gesloten.

 307. Jan Bouma 16 juli 2012 om 10:05

  @Blutch1…9:22
  De uitleg van Einstein wordt gebaseerd op zijn quote == “We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.” == En nu zou je tegenwerping kunnen zijn “er zijn geen problemen”; alles gaat goed (…) en we hebben geen wereldrevolutie nodig.
  Daar heb ik Popper niet voor nodig om he tegendeel te bewijzen. Want dan ik het hele filosofische arsenaal van Bertrand Russell tot en met John Rawls er wel bij halen en verzuipen we in de dialectiek.

  @Mihai…9:29
  1) Niet waar. Ik voeg toe de instrumenten voor een noodzakelijke wereldrevolutie. Noem dat maar niks.
  2) Onjuist is eveneens je onterechte verwijt dat ik @Kleet iets verwijt ANDERS dan dat de man met z’n ad hominem mij meent constant te moeten belagen in vrijwel elk commentaar dat hij hier schrijft; net zoals de vorige stalker @Roozendaal, en die door @Aad tot de orde is geroepen, mij meende te moeten belagen.
  3) …9:40
  Dus ook onjuiste conclusie van je. Je moet de zaken niet omdraaien. Ik verdedig een rationeel en logisch verhaal dat (kennelijk) wel tot veel reacties leidt. In ieder geval iets… Beschouw mij maar iemand die tegen de stroom in van de gevestigde orde en hun vastgeroeste denkpatronen moet opboksen.
  4) Heb je nu die link gelezen waarin je vermeld wordt? Of meen je à priori er maar beter geen kennis van te nemen? Of kwam je toch niet “blank”?

 308. blutch1 16 juli 2012 om 10:05

  De mensen die hun ogen reeds gesloten hebben zullen er niet veel last meer van ondervinden, hoogstens hun nabestaanden. 😉

 309. blutch1 16 juli 2012 om 10:52

  @Jan
  De uitleg van Einstein wordt gebaseerd op zijn quote == “We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.
  Dat wil dus niet zeggen dat elke andere manier dus goed zou moeten zijn.
  En nu niet mij tegenwerpingen in de schoenen schuiven die ik niet gemaakt heb.
  Je lijkt Halsema wel, die schoof ook altijd de opponent uitspraken in de schoenen die hij/zij niet gemaakt had, om er vervolgens tegen van leer te trekken. Onsympatieke gewoonte.

 310. Aad Verbaast 16 juli 2012 om 10:58

  @Motek: zal nog wel erger worden de komende jaren. De crisis slaat hier ook al langer toe, ook al willen politici ons anders doen geloven.
  Ook het aantal faillissementen van bedrijven neemt hand over hand toe.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/16/recordaantal-faillissementen-in-eerste-helft-2012/

 311. Aad Verbaast 16 juli 2012 om 11:03

  @Jan: onzin redenering natuurlijk dat als je de mening bent toegedaan dat iedereen ongelijk heeft, jij per definitie gelijk hebt omdat je dan als enige overblijft. Zo lust ik er nog wel een!

  Laten we ieder voorstel op haar/zijn merites beoordelen. Lijkt me een betere invalshoek dan het op de man/vrouw te spelen. Gaat in zijn algemeenheid (@allen) op natuurlijk.

  Voor politici maak ik overigens graag een uitzondering 😉

 312. Motek from Space 16 juli 2012 om 11:04

  blutch1 16 juli 2012 om 10:05
  Dat klopt. Behalve degenen die de ogen niet dichthouden en een andere kant opkijken als de reden te dichtbij komt van het bewust afzwakken dmv in stand houden v bureaucratie en de eerste levensbehoeften minimaliseren nietwaar? Pas als het in het eigen achtertuintje komt gaat er gepiept worden. En als de buurvrouw of man verderop het overkomt wordt er alleen maar gedacht “hoerá, meer ruimte voor mij”?

 313. Motek from Space 16 juli 2012 om 11:06

  16 juli 2012 om 10:58..Dank voor de link

 314. king billy 16 juli 2012 om 11:14

  Op 12 september uitspraak Karlsruhe. Wordt een leuke dag.

 315. Aad Verbaast 16 juli 2012 om 11:16

  Constitutionele hof in Duitsland komt op 12 september met de uitspraak. De dag waarop de Nederlanders mogen stemmen..
  http://www.bnr.nl/topic/schuldencrisis/403110-1207/esm-verdrag-in-handen-van-het-duitse-hof

 316. Jan Bouma 16 juli 2012 om 11:19

  @Aad…11:03
  Onjuist! Ik stel me uiterst kwetsbaar op en poneer m’n stellingen waarop men uiteraard en vanzelfsprekend kritiek kan hebben. Wat niet voldoen zijn de diffamerende en neerbuigende commentaren als “je bent gek!” zonder bewijsvoering waarom ik dan gek zou zijn. Tot nog toe ondervind ik dat soort “tegenwerpingen”. Van laag allooi. Lees maar wat @Kleet iedere keer te berde brengt..

  Voor de rest ben ik het helemaal eens met je. Laten we trachten voor de oplossingen elkaar wel serieus te nemen zonder de abjecte beledigingen.

  @Motek
  We zien, denk ik, in al die betalingsproblemen het gevolg van de sterkste marktpartijen, zoals overheid en energiemaatschappijen, die menen zonder compensatie de burger wel verder te kunnen uitkleden. Soms door belastingverhogingen of door verhoging van de tarieven door de monopoliehouders. Vind je het gek dat als de burger niet gecompenseerd wordt dat er dan ellende ontstaat? Leg dan wel de oorzaak bij…. de veroorzakers! 🙂

  Sterkte daar in Heerenveen.

  ps
  Grapje.. Ik heb hier nog een machinegeweer om je woorden wat kracht bij te zetten.. Grapje… 🙂

 317. Motek from Space 16 juli 2012 om 11:29

  We worden met z’n allen geveild, meer kan ik er niet van maken.

 318. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 16 juli 2012 om 11:39

  @jantje: er zit maar een enkel verschilletje in mijn argumenten en de jouwe; de mijne zijn steekhoudend en correct.

  Was trouwens een week terug even op bezoek in psychiatrisch instituut, daar hebben ze een hele afdeling met mensen die denken de wereld te kunnen redden of die denken dat ze Napoleon of Einstein zijn.

  Zoek hulp jantje.
  Het volgende voorspelbare stadium is kwijlend door de straten lopen, terwijl je schreeuwt ‘koop mijn boekie, koop mijn boekie….”

  en roozendaal–zover ik weet schrijft ie heel acceptabel….
  Maar dan; alles is perceptie….

  Lees jij trouwens de reacties van anderen weleens????Denk het niet.

 319. king billy 16 juli 2012 om 11:40

  google op ’12 september Karlsruhe’. LOL.
  Daarnaast melden zich steeds meer topfiguren uit de politiek, het bedrijfsleven en wetenschappelijke hoek nadrukkelijk in pers en media.
  Voorzover ik het kan oppikken is de algemene opinie dat tenminste een grondwetswijziging nodig is. Waarmee een referendum mogelijk in zicht komt.
  Ondertussen, voorzover het ‘energie’ betreft, moet de komende vijf jaar 85 miljard aan kosten over de Duitse consumenten worden uitgesmeerd, mede dankzij richtlijnen uit Brussel en de zgn. ‘Energiewende’.

 320. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 16 juli 2012 om 11:50

  @Motek: de overheid is de vijand van de bevolking geworden.

  Ik werkte ooit eens bij de reatauratie (lees frauduleuze zakkenvullerij) bvan gemeentehuis Beesterzwaag.
  de lokale landeigenaar kwam daar in de kroeg zijn huur halen; maar hij raakte de deurklink niet aan!

  oorzaakvan toen en nu;
  Ijzeren wet van Michels.
  Alles wat met de beste bedoelingen en democratisch begint is onderhevig aan een paar dingen.
  –zal een een grotere afstand ontstaan tussen leden en leiding, welke zal ontaarden in vijandschap.

  Dat is de belangrijkste regel.
  En daar zitten we nu mee.

  degenen die de regels maken voor de laagstbetaalden zitten zelf minimaal in de middenklasse, en zijn overtuigd dat ze zelf recht hebben op een beter leven….
  Zijn hun plaats vergeten.

  Wat doe je met een hond die de hand bijt die hem voert? Die jaag je het veld in en schiet hem af.

  het wordt tijd dat dingen op de schop gaan; rigoreus.
  niet een revolutie in de termen van jantje; die verveelt zij tegenstanders dood, nee, een heleboel eens rationaliseren.
  Er is geld zat in NL; maar algemene middelen worden gestrooid naar degenen die ze NIET nodig hebben…

  Het trieste: eens was ik trots op NL; nu schaam ik me ervoor.
  het niveau van wanprestatie, corruptie, arrogantie van den haag kent geen bovengrens meer.
  Als je de tekst van landverraad leest, is die zeker voor bv de ESM van toepassing

 321. Aad Verbaast 16 juli 2012 om 12:37

  Leuk “stukkie”:
  http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1470593/2012/07/16/Schoors-De-toekomst-van-de-welvaartsstaat.dhtml
  == We zitten midden in de financiële aardbeving van de eeuw, waarbij de decennialang opgebouwde spanning tussen de tektonische platen van de bankenluchtbel en de euroluchtbel met een daverende aardbeving tot ontlading komt. ==

 322. king billy 16 juli 2012 om 14:13

  12 september: Toevallig ook de internationale dag van der ökologisch-sozialen Marktwirtschaft
  Duitse wiki: http://de.wikipedia.org/wiki/%C3%96kosoziale_Marktwirtschaft
  Engelse wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Eco-social_market_economy
  Quote:
  Frameworks and Guidelines for fair competition must be implemented, not only in the EU, but on a global level. It is a foremost demand to politics to create such a political landscape of global connectivity and cooperation. Eco-social market economists support the implementation of the Millennium Development goals and the Kyoto Protocol, and demand a stronger cooperation between the United Nations, the World Trade Organisation, the International Monetary Fund and the International Labour Organisation to create the said framework.[3] On a national level, it favours higher taxes on fossil-fuel energy sources, while at the same time lowering income taxes. Public subsidies must, in their opinion, only be paid to promote sustainability. Environmental pollution and resource use must be included in the calculation of product processes and in product prices. A strong emphasis in education about issues on environmental protection are seen as being absolutely necessary to create awareness.market[4]
  Unqte
  Te ver gezocht? Of alvast een vingerwijzing?

 323. Mihai 16 juli 2012 om 14:36

  @Bouma
  Ten eerste ben ik niet dezelfde Mihai en ten tweede sluit ik me maar aan bij wat blogger prometheus in dat linkje uit 2009 al zegt en wat iedereen hier zal herkennen:

  prometheus-d. 20 augustus 2009 om 23:32
  Dat is ook niet zo vreemd Aad. Ik las wat oudere reacties van Jan en ik kon slechts tot de conclusie komen dat een gesprek voeren met deze man zinloos is en teveel tijd kost. Hij vereenzelvigd zich met grootheden waar hij, als hij enig fatsoen in z’n donder had, minzaam en zwijgzaam voor zou buigen. In spreekwoordelijke zin, natuurlijk. Jan buigt alleen voor z’n eigen ego. Wie komen we zoal tegen? van Ruysdael, Galileï, van Gogh, Spinoza, Multatuli… En ach ja, zijn Standaardwerk bevat feitelijk profetieen, begrijp ik?

  Je bent dus in al die jaren NIETS wijzer geworden, bent nog steeds DOOF voor wat anderen zeggen en kent nog steeds geen enkele vorm van zelfreflectie. Dat je in die tijd dus ook geen ENKEL zieltje voor je zaak hebt kunnen winnen spreekt boekdelen dacht ik zo..

  En verder wat Joke Mizee zegt @ http://tankgirl6.wordpress.com/2009/09/08/directe-democratie-met-zn-allen-aan-het-roer/. Ik heb dat blog onbevangen proberen te lezen en moet zeggen dat Mizee daar inderdaad op superieure wijze de vloer met je aan veegt.

  @Aad
  Mooie metafoor inderdaad!

 324. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 16 juli 2012 om 14:47

  @Mihai: Zoals ik al eerder zei, ik was in een psychiatrische inrichting op bezoek, en daar was een hele afdeling jantjes.
  Wat we me wel opviel dat ze zoveel rationeler waren als dit jantje.
  Joke staat kilometers in interlectuele capaciteiten boven jantje dat is duidelijk.
  Maar allez; alles is perceptie…
  Misschien houd een en ander verband met giftige gassen die in zijn achtertuintje opborrelen en wellicht schade toebrengen…..
  maar we zijn er mee behept.
  Heb jij trouwens verkeerd gedrag van een Rozendaal opgemerkt?
  Ik niet.

 325. Jan Bouma 16 juli 2012 om 14:53

  @Aad…12:37
  Allemaal aardige literaire teksten in dat bericht van De Morgen. Ook in dat citaat wat je eruit haalde. De teneur en de inhoud van artikel bewijzen mijn gelijk. Een ongekende herziening van ons welvaartspeil, dat gebaseerd is op vermeende sustainable opgebouwde assets als de pensioenvoorzieningen, staat in de Westerse wereld op instorten.

  Geloof en vertrouwen in de economie zijn hier de sleutelwoorden. Die ontbreken. En het ziet er naar uit dat men als lemmingen de afgrond verkiest omdat de wijzen niet worden gehoord. Want:

  Is dit scenario nodig, onafwendbaar, om te buigen, of anderszins te beheersen?

  – nodig: nee
  – onafwendbaar: evenmin
  – om te buigen: ja.
  – te beheersen: ja.

  Voorwaarde is slechts dat het weldenkende deel der mensheid zich open stelt voor de ‘out of the box oplossingen’. En die staan in m’n boek. Ja, ja, wat een arrogantie, hè.

  @Kleet…11:39
  Heb je al vaker gezegd dat jezelf echt niet groter noch geloofwaardiger wordt door mij te kleineren en geen inhoudelijke discussie te voeren op basis van de argumenten.

 326. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 16 juli 2012 om 15:23

  Dank je voor je lieve woordjes jan.
  Het vreemde is echter wel, dat jij de enige bent die dat zegt.
  Maar velen–incl ikke– zeggen dat van jou…Joke ook trouwens……

 327. Jan Bouma 16 juli 2012 om 15:36

  @Kleet…15:23
  Ach, laat ik me nou beperken tot de commentaren op m’n boek zoals je die op m’n website kunt lezen: http://www.villamithras.com/main.html

  Daar hecht ik oneindig veel meer waarde aan dan aan jouw gezwets.

  Zeg! Ik laat je weer ruim baan tot morgenochtend om nog wat medestanders te vinden.. Hahaha..:)

 328. Aad Verbaast 16 juli 2012 om 16:28

  Straks maar weer eens een nieuw blogje. Ernst en luim ook deze keer.
  Over een wonderlijke beperking van ons brein. Hebben we allemaal last van overigens. De ene meer dan de ander trouwens. 😉

 329. blutch1 16 juli 2012 om 17:57

  Kleet lult soms een eind in de ruimte. Maar ik buig eerbiedig mijn hoofd voor Jan. Die slaat werkelijk alles. Daar is de kleet maar een kleine jongen bij.

 330. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 16 juli 2012 om 18:14

  Wat ik zeg of stel is nooit ongemotiveerd- of in de rumte lullen.Dat laat ik aan anderen over.
  Maar allez–niet iedereen kan me altijd volgen….

 331. Jan Bouma 16 juli 2012 om 20:08

  @Blutch1…17:57
  “..Bewijs..!”

 332. Rob Alberts 17 juli 2012 om 09:43

  Een mooi blog!
  Zelf weet ik dat ik altijd op dezelfde partij zal stemmen. Interne partijdiscussies volg ik geregeld en aan veel campagne activiteiten doe ik ook mee.
  Toch ben ook ik regelmatig teleurgesteld, soms inhoudelijk, soms in personen.
  Maar zonder veel motie gebruik ik het rode potlood om mijn stem uit brengen.

  Of de media of de moderne tijd het nu nodig maakt, graag zie ik nieuwe vormen van democratie ontstaan.

  En blijf ik vragen aan iedereen om toch hun stem uit te brengen, het liefst natuurlijk op mijn partij.

  Vriendelijke groet

 333. Aad Verbaast 17 juli 2012 om 10:21

  @Ronb: dank. En die partij is?

 334. Zinneninzuidoost 17 juli 2012 om 11:03

  Ik ben en blijf een GroenLinkser.
  Vriendelijke groet

 335. Aad Verbaast 17 juli 2012 om 11:05

  @Zinnenzuidoost: oeps, dan is er nog veel werk te verzetten om weer wat verloren stemmen terug te winnen.

 336. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg 17 juli 2012 om 11:49

  @Zinnen….; wij zullen voor je herstel bidden…

 337. D.J.C. 2 februari 2017 om 15:36

  Wat schrijft deze auteur onprettig leesbare teksten zeg!

 338. Aad Verbaast 7 februari 2017 om 19:21

  @D.J.C.: Last van drempelvrees?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: