Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Kamp Westland voor dwangarbeiders


Wethouder Florijn van Rotterdam zet 400 bijstandstrekkers op transport naar de kassen in het Westland. Werken anders verlies je je uitkering! Geïnspireerd door de stoïcijnse Karmeliet Kamp die hele bevolkingsgroepen weg zet als werkschuw, lui en dom. Ondertussen is het een ordinaire ‘kassen is kassa’ operatie, met ernstige gevolgen.

Iedereen aan het werk.
Op zich een loffelijk streven. Het zou fraai zijn als iedereen voor zijn eigen kostje kan zorgen. Maar ja, dan moet er wel (passend) werk zijn natuurlijk.
Nederland heeft ongeveer 500.000 werkelozen (stijgend). Ongeveer 200.000 arbeidsmigranten, 80% uit Polen. Maar ook slechts 125.000 vacatures (dalend). Over scheefgroei gesproken. Het is crisis.

De redenering van Henk Kamp: als je kunt werken, dan ga je maar werken. Maakt niet uit wat voor werk. Werk is werk. Alles beter dan thuis, graaiend uit de staatsruif, op de bank te zitten. Wat een Pool kan en wil doen, moeten we zelf ook kunnen.
Door wie hij zich weer laat inspireren mag duidelijk zijn. Geert Wilders zet het liefst alle Polen morgen het land uit. Ook Gerd Leers laat zich gedwee voor dat karretje spannen.

Eerder stelde Henk Kamp al als eis dat mensen maar naar heel andere windstreken moesten verhuizen als daar een baantje te krijgen was. Niet verhuizen? Dan ook maar de uitkering verliezen. Ook hier weer de referentie naar de buitenlandse werknemers: moet je kijken wat zij er voor over hebben om hier wat grijpstuivers te verdienen!

Dat de hele huizenmarkt op zijn gat ligt, en geen betaalbare huisvesting te vinden is, is ook een probleem dat de onder-dwangarbeider maar zelf moet oplossen. Dat er geen werkgever meer te vinden is die iemand vast wil aannemen wordt ook snel weggewuifd. Ook niet zijn probleem als je na korte tijd al weer gedwongen moet verhuizen.

Dat de verdeling van de arbeidsmarkt (naar opleiding en leeftijd) al helemaal is scheefgegroeid ziet hij ook niet als een probleem.
In de praktijk worden oudere werknemers al gauw weggezet als te oud. Ben je jong, dan heb je geen werkervaring. Het is bij uitstek een kopersmarkt. De werkgevers maken er dankbaar gebruik en misbruik van. Actieve ondersteuning bij het vinden van een passende baan is inmiddels ook al wegbezuinigd. Ook geschoven onder de eigen verantwoordelijkheid.

Verhagen heeft als speerpunt van zijn beleid: “Nederland kenniseconomie.” Investeren in kwaliteit. Maar wel 100.000 werkelozen onder hoog opgeleiden in Nederland. Wel kennis, maar geen mogelijkheid die te gebruiken.

Ook daar ziet Kamp (en Florijn) geen enkel probleem. Florijn stuurt met het grootste gemak een drs. Geschiedenis, of Communicatiewetenschappen naar een orchideeënkwekerij. Ga maar verpotten en stekken. Beter dat op je CV dan een leeg CV. Daar kunnen ze het mee doen. En doe je dat niet, dan zoek je het maar uit. Aan de bedelstaf.

De Universiteit van Maastricht (nota bene!) heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar de consequenties van werken onder je niveau. Onderdeel van de Maastricht Aging Study.

Daaruit bleek dat in dat geval er een duidelijke achteruitgang was van de cognitieve functionaliteit te meten was (afstompend werk heette dat vroeger). Met onherstelbare schade zo bleek zelfs.

Kortom, we investeren in een goede opleiding, om die vervolgens te gaan desinvesteren door er voor te zorgen dat ze hun geestelijke vermogens en kennis weer snel kwijtraken. En ook nooit meer op het oorspronkelijke niveau kunnen werken, laat staan (terug)verdienen.

De moderne vorm van “hou jij ze dom, dan hou ik ze arm”.
Of anders gesteld: hoe maak je van iemand een kasplantje.

Alles om maar te snijden in de uitkeringen. Een ordinaire korte termijn bezuinigmaatregel dus. Waar geen middel wordt geschuwd om dat voor elkaar te krijgen. Niet gehinderd door verder denkwerk.

Mijn conclusie: wederom broddelwerk van onze bestuurders.
Maar ja, die hebben zich juist in banen gewurmd die ver bóven hun niveau zijn.
Dat geeft weer andere problemen: daar kan je knap overspannen van gaan acteren.
En de echte oplossingen kunnen ze niet bedenken. Daar zijn ze dan net weer te dom voor.

Hoog tijd om ook te gaan verpotten.

 

Verder lezen: rapporten Universiteit Maastricht
http://www.raadwerkinkomen.nl/CmsData/CmsData/Onderzoeksrapport%20Onderbenutting%20bij%20mbo%27ers,%20printversie.pdf
http://psydok.sulb.uni-saarland.de/volltexte/2008/1630/pdf/dp2956.pdf
http://www.inspiratiepost.nl/pages/Inspiratiepost/Publiek/Mensen/Nieuws/nieuwsartikel/2733

Plaatje: http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2012/03/uitkering-is-geen-keuze

216 Reacties op “Kamp Westland voor dwangarbeiders

 1. alexnieuwsbreker 29 maart 2012 om 17:39

  Bilderberg groep beheert de politiek in de EU,zij hebben beloofd om voor zoveel mogelijk chaos te zorgen in de west-Europese landen.Journalist Alex Jones is achter hun plan gekomen om de blanke middeklasse in de USA en in Europa te vernietigen.

 2. alexnieuwsbreker 29 maart 2012 om 17:39

  We kunnen wel wijzen naar politici maar groep Bilderberg deelt de lakens uit.

 3. rikus 29 maart 2012 om 17:41

  vroeger werd het werkverschaffing genoemd. Als je weigerde, geen probleem dan verhongerde je gewoon

 4. Aad Verbaast 29 maart 2012 om 17:49

  @alexnieuwsbreker: hun vensterbanken staan vol met orchideeën.

  @Rikus: doet me denken aan de piramidebouwers.

 5. blutch1 29 maart 2012 om 18:27

  Je kunt allerlei bezwaren hebben, maar een drs Geschiedenis wordt waarschijnlijk ook niet beter van thuiszitten. Ik vind ook dat iedereen voor zijn eigen inkomen moet zorgen. Als het niet kan dan kan het niet. Maar het neerkijken op op werk kan niet anders zijn dan het gevolg van jezelf te goed vinden voor dat werk. Dat geeft je niet het recht het dan maar niet te doen en anderen jouw inkomen te laten betalen. Misschien doen die dat ook met werk wat ze eigenlijk niet zo past. Wat mij verbaasde was dat er 60.000 werklozen zijn in Rotterdam, Delft en Den Haag en dat er maar 1000 verschenen op de oproep. Waarom die andere 59.000 niet? Verder leken die mensen in de uitzending me minder negatief hierover dan degenen die commentaren uitten op deze actie.

 6. Aad Verbaast 29 maart 2012 om 18:38

  @Blutch1: Niet een kwestie van neerkijken op andermans werk. Kwestie van passend werk vinden en creëren.

  == Waarom die andere 59.000 niet? ==
  De enige verklaring die ik daarvoor kan bedenken is dat ze niet even de dossiers in hebben gekeken om de juiste man/vrouw op de juiste plek neer te zetten. Maar @random een keuze gemaakt hebben.
  Zal ook wel te moeilijk voor ze geweest zijn.
  Eitje natuurlijk als je er even induikt. Keuze genoeg zou ik denken.
  Is ook veel productiever.

  == Verder leken die mensen in de uitzending me minder negatief hierover dan degenen die commentaren uitten op deze actie. ==
  welke ‘verklaring’ leg jij af met een pistool tegen je hoofd?

 7. Ina Dijstelberge 29 maart 2012 om 18:46

  Werkverschaffing nieuwe stijl. Vraag mij af wanneer het stempelen weer wordt ingevoerd. Mijn grootvader draait zich om in zijn graf. Hij werd in de dertiger jaren vorige eeuw te werk gesteld in het Amsterdamse Bos. Hij was zijn ban als onderwijzer aan de HBS kwijtgeraakt en mocht met vijf bevoegdheden waaronder wiskunde en werktuigbouwkunde aan de slag. Toen hij een manier bedacht waardoor het werk sneller en minder zwaar werd, legden een aantal hem hardhandig het zwijgen op.

  Ik lees veel commentaren op de diverse podia van de sociale media. Het wordt je koud om het hart als je ziet welke mentaliteit zich daar tentoonspreidt.

  Van mij mag dit gedoogwrak in elkaar sodemieteren.

 8. blutch1 29 maart 2012 om 18:57

  @Ina, het is te simpel om dit kabinet de schuld te geven van deze crisis. Ze zitten er nauwelijks een jaar. Het zijn de opeenvolgende regeringen geweest die steeds weer teveel geld uitgaven en een schuld in stand gehouden hebben. Daarbij hebben politici ook nog een doelstelling van 2% inflatie aan de ECB meegegeven, hetgeen natuurlijk pure diefstal is. Het hele systeem dat zichzelf afhankelijk heeft gemaakt van banken is verrot. Hoe eerder dat weg is hoe beter. Maar ik kan je verzekeren dat dat eerst nog meer pijn gaat doen.

 9. Aad Verbaast 29 maart 2012 om 18:59

  @Ina: == grootvader == niet erg veel nieuws onder de zon dus.
  Mij ergert in hoge mate dat in tijden van crisis teruggevallen wordt door de Kamps (met een stalen gezicht, masker) van deze wereld op populistisch gebral. Bij gebrek aan een normaal functionerend brein. Breinrot dus.
  == Van mij mag dit gedoogwrak in elkaar sodemieteren.== opsodemieteren!

 10. blutch1 29 maart 2012 om 19:08

  @Aad, passend werk vinden en creëren klinkt leuk maar hoe dan? Als het er niet is kun je het niet vinden. Werk wordt alleen gecreëerd door ondernemers en die doen dat alleen als er voor het produkt betaald gaat worden. Die mensen betalen belasting en daarvan kan de staat dan weer bv onderwijzers aanstellen. Als je de eerste poot weglaat kom je bij een communistisch systeem en we kennen allemaal de gevolgen daarvan. Met ondernemers heb ik vooral het MKB op het oog, niet de grote corporaties die mbv regeringen elke concurrentie de kop indrukken.
  Maar het feit blijft, als we plofkippen willen zullen we plofkippen krijgen.

 11. jeetjemina 29 maart 2012 om 19:09

  Florijn, die is vast van de PVV!
  Je zet het allemaal weer superscherp neer Aad!
  Gr eva

 12. Aad Verbaast 29 maart 2012 om 19:21

  @Blutch1: == Als het er niet is kun je het niet vinden. == precies. Dan moet je ook niet @random mensen dwingen om maar niet passend werk te accepteren.
  Eerst zorgen voor meer banen. Opleidingen (aantallen) aanpassen aan de behoefte in de markt etc Werkgevers laten investeren, ipv ze hun gang laten gaan.
  Kortom: hervormingen.

 13. Aad Verbaast 29 maart 2012 om 19:21

  @Eva: je zult steil achterover staan: Florijn is van de PvdA…

 14. Jan Bouma 29 maart 2012 om 19:28

  “..Look always on the bright side of Life…” 🙂
  http://www.thebards.net/music/lyrics/Always_Look_Bright_Side_Life.shtml

  In ieder geval is er één groot voordeel.. Binnenkort kunnen de werkelozen allemaal in Polen terecht..! Of verhuizen naar lage lonenlanden (nu nog) als India en China.. De lonen zijn daar dan – na eerst de nivellering te hebben ondergaan – daar dan hoger dan hier.

  Look always the bright side of Life..Dit noemen we nou het communicerende vat van Tinbergen in de praktijk.

  Tot morgen.

  Ik zal vannacht eens bedenken wat er voor iedere werkeloze gedaan moet worden. Ik denk bijvoorbeeld aan een éénmalige uitkering van ca. 2 miljoen p.p. maar dan wel effe tekenen dat het daar ook bij blijft.. Look always… enz.

  U moet mij hebben ‘for President!’

 15. Jan Bouma 29 maart 2012 om 19:31

  @Aad… weer geoh met wordpress.com bij het verzenden van bovenstaand bericht. Ik moest mijn wachtwoord herhalen. Nu gebeurde dat ook geregeld bij @Klokkenluideronline maar dan verschenen ‘de stippen’ al en hoefde je alleen maar erop te klikken. Nu m o e t je wel je wachtwoord paraat hebben. Dit terzijde. Ook werkverschaffing…
  Tot morgen.

 16. berternste 29 maart 2012 om 19:45

  Fokke en Sukke zijn tuinbouwers, die de werkelozen in dienst moeten nemen: http://www.foksuk.nl/nl?cm=79&ctime=1332712800&cid=5892

 17. Ina Dijstelberge 29 maart 2012 om 19:45

  @ Blutch : Ik geef dit kabinet helemaal niet de schuld van de crisis. Ikk ben het alleen niet met hun analyses eens en de oplossingen en manier waarop groepen mensen geframed en weggezet worden vind ik werkelijk vam god los. Maar waar ik werkelijk onvoorstelbaar vind is dat dit beleid wordt door gedrukt door steun van nationalisten met fascistische trekjes en een extreem orthodoxe splinterpartij.

 18. Burro 29 maart 2012 om 19:51

  Goed verhaal ! Maar de andere kant van de medaille is niet minder waar. Er zijn ook heel veel werklozen, die op het niveau van de “kassenmedewerkers” zitten ,maar ervoor kiezen om met minder geld uit de uitkering te leven. Ik ken (helaas) een jongen , school niet afgemaakt, geen werkervaring, die 800 euro in de maand voorlopig prima vindt. Voor 1000 euro in de maand ga ik niet werken, zegt hij.
  De gulden middenweg vinden is voor de overheid moeilijk. Maar voor Henk Kamp heb ik echt geen goed woord over. Een robot van het zuiverste soort.

 19. Roberto la Verita 29 maart 2012 om 19:51

  @ Aad Verbaast,

  Die Kamp laat de laatste tijd vaak luchtballonetjes op,
  Ik stel voor om bij de volgende ballon(als ie groot genoeg is) ,deze te vullen met Helium.
  En um daar aan vast te maken.
  Roberto

 20. Aad Verbaast 29 maart 2012 om 19:59

  @Jan: micro=macro: heeft Maarssen al wat bussen voor laten rijden om die gifbelt te verwijderen? Ik bedoel maar.
  Ik zie graag je presidents program tegemoet hoe je dit zou aanpakken 🙂

  @Bernternste: die kende ik nog niet, dank. Mooie aanvulling 😉

 21. Aad Verbaast 29 maart 2012 om 20:03

  @Burro: aan beiden kanten van het spectrum zijn natuurlijk altijd uitzonderingen te vinden.
  Abject van deze regering dat het beleid wordt gemaakt en verkocht op uitzonderingen. Maar zich niet bezig houdt met echte oplossingen.
  Valt allemaal onder de definitie van populisme.

  @Roberta: ik vraag me af of het werkelijk luchtballonnen zijn.
  Hij wekt de indruk dat hij echt de mening is toegedaan. Nog triester natuurlijk.

 22. blutch1 29 maart 2012 om 20:30

  @Aad, ik zou graag een plan hebben hoe deze crisis aan te pakken en een acceptabeler staat in te richten, maar eerst zorgen voor meer banen is mij een beetje te vaag.

 23. Johan 29 maart 2012 om 20:40

  Het is ook anders. In perioden dat ik werkloos was, wilde ik (HBO-niveau) best een job onder mijn niveau accepteren. Wat zeiden werkgevers dan: ‘Nee, je hebt een te hoge opleiding. Dan raak je te snel gedemotiveerd.’ Of ze waren bang dat ik te veel salaris wilde hebben. Natuurlijk moeten op den duur opleiding en baan wel enigszins met elkaar in verhouding staan, maar ik maak me sterk dat er best universitair- en HBO-geschoolden zijn die tijdelijk (maximaal voor een paar jaar) onder hun niveau willen werken. Welke job is nog voor het leven immers tegenwoordig? Zolang werkgevers daar echter niet aan mee willen werken, blijf je de bestaande scheefgroei behouden.

 24. Johanna Nouri 29 maart 2012 om 20:54

  Goed betoog, Aad. Iedereen naar het Westland sturen gaat ook niet werken, want hoger opgeleiden verdringen dan de lager opgeleiden. Voldoende banen op elk niveau scheppen, dat is de crux. Wellicht was het toch niet zo handig om zo zwaar te bezuinigen op al die ‘linkse hobbies’ als passend onderwijs en ggz.

 25. Aad Verbaast 29 maart 2012 om 21:10

  @Blutch1: == maar eerst zorgen voor meer banen is mij een beetje te vaag. ==
  Eens. Rutte noemt ook alleen maar “jobs, jobs, jobs” terwijl het CPB zijn regeringsakkoord doorrekent en en stelt dat het 100.000 extra werkelozen oplevert. Vaagtaal dus. Blijkt nog uit te komen ook.

  Mijn plan? Ik ga hier niet even een heel regeringsbeleid neerpennen. Zou te veel ruimte kosten. Geen slap excuus van me, maar het heeft ook geen zin het ene punt te noemen en daarmee de suggestie te wekken dat ik een andere vergeet. Mijn blogs staan er al vol van trouwens.
  Maar Rutte mag me uitnodigen voor het Catshuis. Ga ik wel even daar op het toneel staan 😎

 26. Aad Verbaast 29 maart 2012 om 21:11

  @Johan: == maar ik maak me sterk dat er best universitair- en HBO-geschoolden zijn die tijdelijk (maximaal voor een paar jaar) onder hun niveau willen werken ==
  Natuurlijk zijn die te vinden. Ja kan alles vinden. De vraag is of je daar beleid op moet maken. Ik vind van niet dus.

 27. Aad Verbaast 29 maart 2012 om 21:14

  @Johanna: == Voldoende banen op elk niveau scheppen, dat is de crux == Uiteraard.
  Ook bij de voorspelde markt de passende opleidingen scheppen. Ook in aantallen studenten. Etc. etc.
  Maar ja, deze regering blinkt uit in hokjesdenken en niet verder kijken dan de eigen Pinokkio neus lang is.

 28. rikus 29 maart 2012 om 21:16

  @Aad Verbaast 29 maart 2012 om 17:49
  Ik zie de lorries nog over de aangelegde rail voort geduwd door de mensen. Hele kanalen zijn op die manier in NL gegraven.
  @blutch1 29 maart 2012 om 18:27
  ik ben het volledig met je eens. Werken en kijken naar een betere baan of die verdienen. Maar velen willen direct de baan met het toploon
  @Ina Dijstelberge 29 maart 2012 om 18:46
  Maar hij ging om te kunnen eten en zijn gezin te kunnen onderhouden. Nu laat men dat liever aan vadertje staat over.

 29. Ina Dijstelberge 29 maart 2012 om 21:30

  @ Rikus :
  Het was dwangarbeid, mijn opa had geen keuze. En reken maar dat hij het er niet mee eens was. Het loon was overigens erbarmelijk laag een men moest meer dan 50 uur voor buffelen onder zeer slechte omstandigheden.

 30. blutch1 29 maart 2012 om 22:07

  Waarom zetten we niet een goede wietteelt op? Sinds Portugal de drugs heeft gedecriminaliseerd is het daar beduidend beter gegaan wat gebruik en evt behandeling betreft.
  http://www.newyorker.com/reporting/2011/10/17/111017fa_fact_specter
  http://www.drasties.com/drasties/comments/5522
  Hennep kan tevens als katoenvervanger dienen. Katoenteelt is vervuilend en verbruikt zeer veel water.
  Er komen ineens veel arbeidsplaatsen bij en er wordt flink wat geld bespaard op de bestrijding die toch geen zoden aan de dijk zet. De criminaliteit wordt de wind uit de zeilen genomen.
  De overheid kan door BTW-heffing zelf ook nog wat verdienen.
  En als andere staten de nutteloosheid van de “war-on-drugs” gaan inzien hebben we ook nog eens een mooi exportprodukt.

 31. FT 29 maart 2012 om 22:10

  Weer een prima blog Aad, kan me geheel vinden in je eindconclusie vwb. broddelwerk. Hoe het wel zou moeten/kunnen zou ik ook niet 1,2,3 weten maar respect zou de opmaat moeten zijn en dat is nu net waar het de broddelaars aan ontbreekt…

 32. Selma 29 maart 2012 om 23:12

  Ik zie het probleem niet zo.
  Maar ik ben dan ook altijd zzp’er geweest, ook avant la lettre, altijd m’n eigen kost verdiend, nooit een uitkering gehad.
  Toen er in de jaren ’80 crisis was, heb ik drie jaar in het magazijn van de Hema gewerkt, om thuis de schoorsteen te laten roken.
  En toen een jaar of 10 geleden mijn grootste opdrachtgever failliet ging, en ik achteraan kon aansluiten, na de belasting die alles, inclusief meer dan een jaarinkomen van mij, inpikte, ben ik post gaan bezorgen, en heb ook een baantje aangenomen als telefoniste bij het GVB, allemaal werk waar ik à la minute aan de slag kon, en wat me uit de uitkering hield.
  Waarom kan ik dat wel? Of is er iets mis met mij?

 33. Pingback:Crisis? | blutch1

 34. Aad Verbaast 30 maart 2012 om 00:55

  @Rikus: dat waren heel andere tijden. Je zou toch denken dat we er wat van geleerd hadden, en dat we niet bewegingen maken terug die kant op als we bij ons volle verstand zijn?

  @Blutch1: ook al zoiets ja. Waar andere landen ons ooit zagen als voorloper van het drugsbeleid, gaat deze regering nu ook de voordeur op slot gooien, nadat ze al hadden verzuimd ooit die achterdeur open te gooien. Ook al zo’n kromme gedachte. .
  Nu met dit beleid nog krommer gemaakt. Terug naar af dus. De “jobs” worden bij deze vergeven aan de criminelen.

 35. Aad Verbaast 30 maart 2012 om 01:01

  @FT: Dank. Inderdaad: ik kan die factor respect ook niet terugvinden.
  Verder is het geen enkel punt dat je niet zou weten hoe al die problemen dan wel op te lossen.
  Het is een vaak gebruikte drogredenering (zeker ook door politici gebruikt/misbruikt) dat je maar je mond zou moeten houden als je wel constateert dat iets helemaal fout is, maar je geen recht van spreken zou hebben als je niet met voor hun acceptabele alternatieven komt. Onzin natuurlijk. Heeft niets met elkaar te maken.
  Zij pretenderen het wel te weten, maken er hun vak van, en bakken er niets van. Da’s pas erg!

 36. Aad Verbaast 30 maart 2012 om 01:14

  @Selma: niets mis met jou. Er zijn er velen die zo hun hoofd prima boven water kunnen houden.
  Naast de werkelozen zijn er natuurlijk altijd nog meer mensen die wel werken immers.
  Maar je raakt wel een punt waar ook ik ook nog wel eens een blog over wil gaan schrijven: de ZZP mêlee.
  Om maar eens wat te noemen:
  1, bedrijven (bv de post, thuiszorg etc) schoppen de werknemers de deur uit, om ze daarna weer terug ‘in te kopen’ tegen afbraaktarieven en wurgcontracten als ZZP-er.
  2. ‘loopbaanadviseurs’, UWV, zelfs het rijk adviseert mensen maar vooral om ZZP-er te worden. Met allemaal fraaie praatjes over ‘eigen baas’ etc.

  Zo ken ik er nog wel een paar: die mensen zijn dan uit de werkloosheidcijfers, de overheid kan pronken met ‘de ondernemerschapszin’ van de Nederlanders, maar ondertussen als ze de eigen broek niet meer kunnen ophouden, vallen ze overal buiten. Er zijn er vele inmiddels. Te veel.
  Verborgen werkeloosheid, en veel verborgen armoede.

 37. knutselsmurf 30 maart 2012 om 01:42

  Ik denk dat de echte werkloosheid veel hoger is dan een kleine 5 %. Iedereen die geen geld krijgt, tellen ze niet mee. Inschrijven als werkzoekende bij het UWV is best lastig. Het lokale kantoor is opgedoekt, dus trek er maar een halve dag voor uit. Ze willen met veel gezucht en gesteun wel een formulier tevoorschijn halen, maar je krijgt meteen te horen dat ze toch niets voor je gaan doen. En na een half jaar verloopt je inschrijving automatisch.

 38. Selma 30 maart 2012 om 02:02

  Gossie, ingewikkeld is het allemaal geworden.
  Ik werd op m’n 23ste zelfstandig ondernemer, 40 jaar terug, gewoon, omdat ik iets knutselde waar ik geld mee kon verdienen.
  Meer en leuker dan in loondienst. En als het een beetje haperde dan ging ik naar een uitzendburo, om schoon te maken. Voor een week, en een enkele keer voor drie jaar inpakster wezen.
  Nooit honger of uitkering gehad.
  Heel gezin op kunnen voeden. Nou ja, nooit huis kunnen kopen en zo. Maar ja, een huis kan je toch niet meenemen in je graf.
  Ik begrijp niet wat er zo moeilijk is aan inkomen bijeen scharrelen zonder uitkering.
  Zal wel antiek zijn. Uit de tijd.

 39. King Billy 30 maart 2012 om 07:33

  Klik om toegang te krijgen tot 110926%20Ontwikkeling%20arbeidsmarkt%20tuinbouwsectortot%202020.pdf

  Productschap Tuinbouw. Vooruitblik 2020.
  – Arbeidsinzet in fte’s in teeltsectoren stabiel en handel/dienstverlening neemt nog toe
  – Aandeel vaste kern in teeltsectoren daalt gezien in fte’s naar 20% en in handel/dienstverlening
  naar 40%
  – In personen gezien bestaat de vaste kern in de teeltsectoren uit 40.000 personen op minimaal
  mbo-3 niveau in handel/dienstverlening bestaat de vaste kern nog uit 136.000 personen
  waarvan ca. 56.000 laaggeschoolde arbeid, 65.000 middelbaar niveau en 15.000
  hooggeschoolden.
  – In de teelsectoren werken in 2020 ruim 200.000 flexibele krachten en in de
  handel/dienstverlening ruim 100.000.
  Conclusies trend 2020:
  – Tuinbouwsector is in 2020 nog steeds een belangrijke werkgever voor laaggeschoolde arbeid
  (ruim 300.000 personen).
  – De vaste kern in de teeltsectoren is klein (40.000 personen) en relatief hooggeschoold. Het
  gaat om leidinggevenden, (teelt)technici en (bedrijfs)economen. Jaarlijkse baanmutatie van
  ca. 4.000 personen waarvan deels binnen de sector. Zeer ruwe schatting vraag naar
  schoolverlaters ca. 800.(MBO 3/4/HBO/WO)
  – Vaste kern handel/dienstverlening van 135.000 personen waarvan 60.000 laaggeschoolden
  en 80.000 middelbaar en hooggeschoolden. Van die laatste groep jaarlijkse baanmutatie ca.
  8000 personen waarvan 1.600 schoolverlaters.
  Leg daarnaast de relatieve slechte woon-, leef- en recreatie omstandigheden in het Westland, dan heeft politiek Den Haag voorlopig nog volop mogelijkheden hun http://nl.wikipedia.org/wiki/Peterprincipe probleem te verdoezelen achter http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Hans_Brinker_Madurodam.jpg beleid.

 40. Aad Verbaast 30 maart 2012 om 08:53

  @Knutselsmurf: klopt. De echte werkloosheidcijfers zijn ook hoger.
  == Iedereen die geen geld krijgt, tellen ze niet mee. == Daar maken ze dan ook beleid op zo blijkt: zorgen dat zo weinig mogelijk mensen geld krijgen (uitkeringen stop zetten door ze voor de muur te zetten). Of door de drempel om je in te schrijven maar zo hoog mogelijk te maken zoals je al beschrijft.
  == maar je krijgt meteen te horen dat ze toch niets voor je gaan doen. == Dat is toch van de gekke!!
  .

 41. Motek from Space 30 maart 2012 om 08:57

  Ik lees nog steeds uitspraken van wereldvreemde typen die vanuit hun eigen hok denken. De werkelijkheid is dat er een berg mensen bestaat die zich in leven moeten gaan houden via de WSNP, met of zonder minimaal budget. gezien alles en iedereen in de bezuiniging zit is het niet vreemd dat het personeel gaat verdwijnen waar de automaat het kan overnemen. En via het welbekende “herstructureren ” er nog meer gaat komen. De Krom heeft het nog eens over een nieuwe cliëntenraad waar de “stem gehoord kan worden” van werkzoekenden met ’n handicap en mensen in de bijstand. De ervaring is er al van “gehoord worden” waar geen inspraak geduld werd omwille van het indertijd bestaande beleid. Vandaar dat ook veel mensen er uitstapten.
  De suggestie blijft altijd weer die kans op een reguliere baan , die er dus niet is. Waarbij de media er nog eens een schepje bovenop doen dmv berichten dat er ergens banen liggen waar iedereen kans op maakt. iedereen maakt ook kans op een miljoen volgens de reclame van de loterijen . Een kans krijgen is echter weer afhankelijk van de regio waar je woont als het om werk gaat. Buiten de regio met een nul-uren-contract wordt je een speelbal. En dan komen de reisvergoedingen ook nog eens anders moet je er op toeleggen van je schamele minimale “beloning”. Toch wel dingen die meespelen want je vaste lasten moeten tenslotte ook betaald blijven.

  Werkeloosheid begint bij verlies, of het je verstand is of je werkgever, niemand heeft zoiets tot doel geschapen in het toekomstbeeld. En natuurlijk spinnen de pensioenfondsen daar het meeste garen bij als iedereen min of meer volgens de regels aan een baantje geholpen worden. Maar of zoiets voldoende is om de eigen vaste lasten te kunnen betalen betwijfel ik. Zeker als dat beruchte flexwerken in stand blijft lijkt het op een survival-run.

 42. Aad Verbaast 30 maart 2012 om 09:15

  @Selma: ik raad je aan even de uitzending van Zembla te kijken van afgelopen januari.
  “Voor jou 10 anderen”
  http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=55387&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1974&cHash=db8d53542a4e3dafdf06a1f8808fcf79
  Kijk en huiver.

 43. Jan Bouma 30 maart 2012 om 09:23

  Zomaar wat opmerkingen; niet uitputtend na er een nachtje over te hebben geslapen.

  1) Indien er een eenvoudig antwoord zou zijn was dat wel gegeven.
  2) Dat is niet het geval er volgt dan een analyse van de probleemstelling.
  3) Die uitkomst/conclusie zou dan wel moeten worden gedeeld door alle betrokkenen.
  4) Alle van belang zijnde factoren dienen in ogenschouw te worden genomen.
  5) Demografische ontwikkelingen en het gemiddeld stijgende opleidingsniveau spelen hun rol.
  6) Technische en innovatieve ontwikkelingen spelen hun rol.
  7) Het gewenste voorzieningenniveau van een verwacht (acceptabel) levensvervulling speelt een rol in combinatie met de technische en innovatieve ontwikkelingen.
  8) Krijgt eenieder die vervulling in zijn/haar omstandigheden?
  9) Een primitieve inboorling van het Amazone-gebied zal een ander verwacht en gewenst levenspatroon hebben dan die van bijvoorbeeld de Westerse “moderne mens”.
  10) De piramide van Maslow speelt een rol.
  11) Indien er teveel arbeidsgeschikten zouden zijn wat doet men dan?
  12) Niemand laat onbenutte kansen liggen om zich te bewijzen en succes te behalen.
  13) Lijkt me een goed getal om de opsomming te stoppen… en te gaan denken over de out-of-the-box oplossingen.

  Tenslotte:

  Nog een slotopmerking. Mijn badinerend en cynisch commentaar dat “binnenkort de werkelozen en onnutte personen “naar Polen worden gedeporteerd net zoals in 40 – 45” dient serieus te worden genomen.

  Men amusere zich verder; zolang het nog kan. Ik heb werk zat. Het is immers een grotere opgave – en meer dan een dagtaak vereist – om de alledaagse domheid te bestrijden. Zie mijn boek; of niet.

 44. Aad Verbaast 30 maart 2012 om 09:23

  @King Billy: duidelijke trend ook daar: allemaal naar wat zo mooi genoemd wordt: flexibele arbeid.
  In de “vaste kern” (die steeds kleiner wordt) vrijwel geen mutatie. Probeer je daar dus nog maar eens tussen te wurmen.
  Kortom: je mag voor een appel en een ei (als je al geluk hebt) als oproepkracht, voor een 0-uren contract (tijdelijk), of via een uitzendbureau (uitgeknepen, en van de een op de andere dag weer op straat) aan de slag met de potten en de pannen. Bij het UWV hoef je niet meer aan te kloppen.

  Mag ik stellen dat het alle trekjes van de moderne slavernij heeft? Ja, dat mag ik.
  Zal ook wel onder de vlag van de “VOC mentaliteit” vallen.

 45. Aad Verbaast 30 maart 2012 om 09:47

  @Motek: mijn nervus agitaris wordt altijd meteen aangeslagen als ik bij dat soort organisaties het woord “cliënt” weer zie opdoemen. Leuk bedacht door de spindoctors, maar het mag duidelijk zijn dat het een snel onderzoek zal uitwijzen dat de grote meerderheid zich echt niet als klant behandeld voelt.
  Een klant dient immers geholpen te worden. Kom er nog maar eens om. Er wordt alle schijn gewekt dat er alles aan wordt gedaan om je buiten de deur te houden.
  Zou dat het resultaat zijn van een geslaagde missie op aan je hulpvraag te voldoen dan zou dat nog prima zijn. Het tegendeel blijkt waar. Alle creativiteit (voor zover daar sprake van kan zijn bij dit soort instellingen) wordt ingezet om je met dikke kluit het ondoordringbare riet in te sturen.

  Ze maken van mensen die hulp nodig hebben de moderne paria’s van de samenleving.

 46. martin 30 maart 2012 om 09:54

  – Een crisisje op zijn tijd, daarmee raak je overbodig vet kwijt.
  – Zijn de lonen te riant dan verliest het atbeidspotentieel zijn gezond verstand.
  – Hangen de tomaten aan de twijgen dan moet je goedkope plukkers krijgen.
  – Academisch in de schulden geraakt is een goedopgeleide chanteerbare gemaakt.
  – Ga je met naar P&W (gezien?) met Florijn een treetje hoger in de kas zal je deel zijn.

 47. blutch1 30 maart 2012 om 10:04

  Ik bespeur een beetje het eenzijdig aanschoppen tegen werkgevers. De meesten zijn ondernemers die zelf risico lopen. Als er iemand in dienst genomen wordt heeft de overheid het zo geregeld dat de totale kosten voor de werkgever 140 zijn voor een bruto loon van 100 waarvan de werknemer in het gunstigste geval 70 overhoudt. Zo’n ondernemer probeert ook het hoofd boven water te houden. Dat dat niet altijd lukt mag blijken uit het aantal faillissementen. 6200 bedrijfsfaillissementen in 2011. Vooral kleine bedrijfjes met weinig personeel kunnen al de doodklap krijgen door 1 of 2 langdurig zieke werknemers. We mogen toch blij zijn dat er mensen zijn die dat risico wel nemen anders zou er nl helemaal geen werk meer zijn. En zonder belastingbetalers is de overheid ook snel ter ziele.

  @Jan, jouw eerste punt, als er een eenvoudig antwoord zou zijn was dat wel gegeven, is het meest onnadenkende wat je je kunt voorstellen. Als iedereen zo denkt komt zo’n antwoord er inderdaad nooit. Terwijl in de praktijk blijkt dat het gros elkaar napraat en er niet over nadenkt.

 48. Aad Verbaast 30 maart 2012 om 10:09

  @Jan: jouw grote probleem is dat je natuurlijk veel te slim bent in vergelijking met de mensen die nu aan de touwtjes trekken.
  Die pakken dat heel anders aan:
  1. Je ontdoet je van alle macro kennis. (ruimt lekker op)
  2. Je grijpt een micro voorbeeld waar iedereen het over eens zal zijn dat het toch anders zou moeten
  3. je vervalst de omstandigheden waaronder dit zo heeft kunnen gebeuren.
  4. je werpt je op als barmhartige samaritaan die het beste met ze voor heeft.
  5. je bedenkt een plannetje om die mensen uit je systeem te krijgen.
  6. je verheft vervolgens deze versimplificeerde door jezelf geschapen realiteit (2-3) tot de algemene realiteit.
  7. op basis van die algemene realiteit maak je algemeen beleid met als uitgangspunt punt 5.
  8. om dit te verkopen (v-factor vorig blog) blijf je stoïcijns roepen dat het allemaal erg simpel is als je er even goed over nadenkt.
  9. en je wenst iedereen veel succes vooral de “eigen verantwoordelijkheid” benadrukkend.

  Heel kort samengevat, en afgekeken van de Amerikanen: de “you can eat your own shit” aanpak.

  Herkenbaar?

 49. blutch1 30 maart 2012 om 10:09

  Mijn enige ervaring met het UWV, vroeger arbeidsbureau geheten is de volgende. Ik had ooit een assistente nodig en toog naar het arbeidsbureau. Daar was de eerste vraag waarom ik prijs stelde op kneuzen, want dat was het enige wat ze in hun kaartenbakken hadden. Ik ben nog nooit zo snel ergens weer weggeweest. Die assistente heb ik wel gekregen, maar op een manier die vriendjespolitiek zou kunnen worden genoemd.

 50. Aad Verbaast 30 maart 2012 om 10:27

  @Martin: goede tip: hier de uitzending PenW met Florijn.
  http://pauwenwitteman.vara.nl/Politiek-detail.219.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=25995&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1547&cHash=685a9f94cf91b46c198036dc53f52570

  Zet ik ook meteen de link er bij van “Debat op 2”. http://tvblik.nl/debat-op-2/tijd-voor-dwangarbeid
  (was al even vergeten dat die titel ook het woord dwangarbeid in zich droeg).

  Leerzaam hoe alle (voor en tegen) argumentaties worden geformuleerd.

  Opvallende uitspraak van Florijn (in dit kader) trouwens op de vraag van Pauw over hoger opgeleiden in de kassen:
  == er zijn ook banen voor hoger opgeleiden in de kassen, maar je begint natuurlijk altijd onderaan ==
  Hoezo “natuurlijk altijd”?

 51. King Billy 30 maart 2012 om 10:28

  Het in dit blog aangehaalde http://psydok.sulb.uni-saarland.de/volltexte/2008/1630/pdf/dp2956.pdf onderzoek naar de consequenties voor de cognitieve vermogens van mensen met een job-worker mismatch, vond plaats in het kader van een breder onderzoek door http://de.wikipedia.org/wiki/Institut_zur_Zukunft_der_Arbeit, een stichting van Deutsche Post, (omzet 50 miljard, wereldwijd 400.000 werknemers) i.s.m. de uni van Bonn en vormde een deel van een toekomstverkenning, waar http://www.sueddeutsche.de/karriere/die-zukunft-der-arbeit-arbeitnehmer-wappnet-euch-1.1043554-3 een artikel aan wijdde.

  Volop kansen voor een vergrijzende samenleving temidden van demografische verhuizingen onder gewijzigde arbeidsomstandigheden en voorwaarden.

 52. Aad Verbaast 30 maart 2012 om 10:34

  @Blutch1: je hebt ondernemers en ondernemers. Er zijn zelfs duurzame ondernemers.
  Maar ik maak wel bezwaar tegen werkgevers die nu gebruik maken van de ruimte die de overheid nu biedt (maak ik ook bezwaar tegen) om werknemers te ontslaan om ze vervolgens (eventueel, zonder enige garantie) als ZZP-er weer in dienst te nemen en daarmee al hun risico’s bij die mensen neer te leggen. (als een voorbeeld).
  Zelfs met geheime afspraken met de belastingdienst om de huidige wetgeving te omzeilen.

  Dat is misbruik maken van de huidige situatie.

 53. Jan Bouma 30 maart 2012 om 10:54

  @Aad….10:09….. “Eens!”

  @Blutch1…10:04….. “Oneens!”
  Je spreekt jezelf namelijk tegen. Dat er onmiskenbaar sprake is van “een probleemstelling” is een onweerlegbaar feit gelet op de thans feitelijk gevoerde discussie. Mijn stelling is (eenvoudig geformuleerd) dat er meer hoger geschoold aanbod is van arbeidsgeschikten (dan er nodig zijn) en daaruit de vraag volgt: “wat doe je met dat surplus van dat aanbod?” Deportatie naar werkkampen en/of Polen lijkt me geen acceptabele oplossing…

  Derhalve dient het bevredigende antwoord te komen en te worden gegeven door de conclusie van een te voeren dialoog tussen alle betrokkenen. Zie verder het antwoord van @Aad.

 54. Aad Verbaast 30 maart 2012 om 10:56

  @King Billy: dank voor de samenhang. Ik was nog niet zo ver gekomen om nog dieper te gaan spitten.

  Natuurlijk zijn er volop mogelijkheden in een vergrijzende samenleving (ook tijdelijk trouwens) om in samenhang goed beleid te maken.
  Ik constateer echter dat dat niet gebeurt in het huidige politieke klimaat (“alles is politiek”).
  Korte termijn keuzen (ook nog eens de verkeerde in ook nog eens een verkeerde uitvoering), die de boel meer ontwrichten, dan bijdragen aan werkelijke oplossingen op de korte, middellange en lange termijn.
  Op zich historisch wel interessant om de argumentaties te vergelijken die in de jaren 80 werden gebruikt om de hogere werkeloosheid te verminderen: toen werd de VUT en korter werken ingevoerd met als argumentatie: solidariteit.
  Nu inmiddels wordt het langere werken tot 67, meer uren, en is de VUT al lang afgeschaft en worden de sociale vangnetten stelselmatig afgebroken.
  Om werkeloosheid te bestrijden wordt dwangarbeid weer van stal gehaald.
  Argumentatie: eigen verantwoordelijkheid.

  Gelegenheids-argumentaties, symboolpolitiek en populisme overheersen.

 55. blutch1 30 maart 2012 om 11:27

  @Aad, zodra jij niet meer let op de prijs die je voor een produkt of dienst betaalt krijg je gelijk.
  Wat denk je van champignontelers die de zaak eerlijk willen drijven, maar weggeconcurreerd worden door malafide branchegenoten? Dan maar kapot gaan? Of proberen binnen de regels je zaak te behouden?
  De overheid kan geen banen scheppen, de overheid kan wel een gelijk speelveld ontwikkelen voor alle spelers. Zolang ze daarin tekort schieten, en dat doen ze ruimschoots, hou je dit soort uitwassen.
  Ik blijf erbij, als je plofkippen wilt dan krijg je plofkippen.

 56. blutch1 30 maart 2012 om 11:44

  @Jan, ik stel alleen jouw punt 1 ter discussie. Dus waar ik mezelf tegenspreek is volkomen onduidelijk. Daarbij verwijt je mij een stelling die niet door mij geponeerd is.

 57. Johan 30 maart 2012 om 11:45

  Natuurlijk moet je daar niet vanuit gaan.

 58. Aad Verbaast 30 maart 2012 om 11:59

  @Blutch1: eens:
  De overheid heeft natuurlijk wel een taak dat “malafide branchegenoten” zich ook aan de regels moeten houden.
  In het kader “alles is politiek” moet je dan ook niet het kweken van plofkippen aantrekkelijk maken.
  Want ja, dan krijg je plofkippen.

  Nog even over je wietplantages trouwens. Er staan miljoenen vierkante meters kantoren leeg. Ook mede door “politieke keuzen” trouwens.
  1 + 1 = 2 zou ik je toch haast denken?
  Goed gecontroleerde plantages, voor- en achterdeur gereguleerd. Goed voor de werkgelegenheid.
  En minder criminaliteit. Je moet er maar opkomen 😉

  @Johan: in deze barre tijden kan je nergens meer van uit gaan 😎

 59. blutch1 30 maart 2012 om 12:02

  @Aad, ik wist wel dat ik je kon vangen voor een goed idee. 😉

 60. helena 30 maart 2012 om 12:21

  goed artikel Aad! Heb het gisteravond nog even getweet.

  Ik denk dat er iets anders opgezet moet worden, dan tot nu toe gangbaar is. Namelijk de wijze waarop werkgevers en werknemers elkaar “vinden”(solliciteren etc.). Bedrijven hebben vacatures en mensen solliciteren daarop en dat is dat. (open solliciteren kan ook). En zzp-ers hebben hun eigen bedrijfje. maar wie zegt mij dat dit systeem het beste werkt voor iedereen?
  Ik denk dat er veel kwaliteiten van mensen verloren gaan in dit systeem.

  Kamp is een hangende grammofoonplaat! ik word gek van die man als ik hem hoor en zie!
  Hij beweert dat werkende mensen aan de lopende band verhuizen, nou hij heeft zijn cijfers echt niet op een rij ik heb er een tijdje geleden iets over geschreven en het grondig uitgezocht. Ik vraag me af wat zijn ambtenaren al die tijd hebben uitgevoerd!

  Liegen en de boel verdraaien ten gunste van zichzelf en de werkgevers!

  Ik ben het zat!

  Ik heb zelf ook heel veel concessies gedaan, na een aantal jaren hoger opgeleid werk gedaan te hebben ben ik steeds lager opgeleid werk gaan doen. De laatste baan was data-entrymedewerker. Als een soort lopende bandwerk moest je dossiers invoeren en naar kwaliteit werd niet gekeken, wel naar snelheid natuurlijk. De teamchef die ik een tijd had functioneerde niet (het eerste jaar had ik een andere die was veel beter). Maar ja die mensen worden NOOIT ontslagen en ik was op een gegeven moment de dupe daarvan. Ik ben twee jaar lang vaak ’s ochtends huilend naar mijn werk gegaan (fietsend). We mochten daar bovendien niets. En we zaten in een grote zaal op de eerste verdieping, volgestouwd met bakken vol papieren dossiers. Als de arbeidsinspectie kwam controleren (of de brandweer) was natuurlijk alles in orde, maar als ze weer waren vertrokken was het weer helemaal volgestouwd zodat je bijna niet zou kunnen wegvluchten als er brand zou uitbreken. Een brandoefening is alleen maar één keer gehouden, met de ochtendploeg. De middagploeg mocht niet oefenen (ik zat in de middagploeg) want dat kost te veel geld werd er gezegd!

  En dan vinden ze het gek dat mensen overspannen worden?????

  (soillant detail: de werkgever was het UWV, die uitzendkrachten had ingehuurd).

  Zo ik ben nog steeds kwaad en het is toch al enige tijd geleden!

 61. Jan Bouma 30 maart 2012 om 12:54

  Blutch1…11:44
  Een beter bewijs van mijn stellingen (en gelijk) is nauwelijks denkbaar dan die je geeft m.b.t. punt 1: 1) Indien er een eenvoudig antwoord zou zijn was dat wel gegeven.

  Opmerking. Zo is het aan te bevelen om de rest van mijn betoog “dat er EERST consensus moet zijn over de probleemstelling tussen alle betrokkenen” van evident belang is en serieus moet worden genomen ALVORENS over de oplossing kan worden gediscussiëerd.

  Overigens…. ik “verwijt” je niks.

  Bekend is verder de quote van Wittgenstein: “alleen mensen van goede wil blijken en kunnen elkaar verstaan.” Maar dit terzijde.

  Ik ga nog even wat anders doen; zie later wel hoe het discours zich hier ontwikkelt; of niet… 🙂

 62. Aad Verbaast 30 maart 2012 om 13:44

  @Blutch1: nooit te beroerd om een goed idee van een ander over te nemen 😉

  @Helena: dank voor de ‘retweet’. Ik zag het gisteren. Is me ook wel weer een onderwerp.
  Natuurlijk kan het anders worden opgezet. Zouden ze iets meer moeite doen dan moet het (om te beginnen) toch een eitje zijn om uit dat (naar hun zeggen) enorme aantal ‘bankzitters’ een optimale match te maken tussen vraag en aanbod. Goed voor werknemers en werkgevers. Maar ja, dar moet je dan wel even aan willen werken.
  Maar nee, een groep (criteria onbekend) krijgt een brief, wordt in een bus geplempt, en naar de kassen gereden, met als stok achter de deur: als je niet komt opdagen of weigert dan wordt je in je uitkering gekort. Zoiets deden ze in de tijden van de slavernij ook.

  Kamp: ik kan die man haast niet meer aanzien. Met een gladgestreken, ijzig gezicht, de eigen dubbele agenda (zijn evangelie) verkondigen. Niet vatbaar voor enig tegen argument. Zal wel een overblijfsel zijn uit zijn kostschool tijd.
  De rillingen lopen over mijn rug!

  == En dan vinden ze het gek dat mensen overspannen worden????? == ik niet in ieder geval. Diep treurige ervaring die je daar oplepelt.
  Maar ja, net zoals in de politiek is er ook veel armoede in de top van het bedrijfsleven. “mijn conclusie” in de blog is daar ook schering en inslag. Als politiek en die top dan bij elkaar komen is het helemaal bittere ellende.

  Kan en moet anders. Gelukkig zijn daar ook voorbeelden van. Maar dan moet je wel die speld in de hooiberg vinden.

 63. blutch1 30 maart 2012 om 14:17

  Het ultieme protestmiddel?
  Italiaanse apothekers dreigen met stop verkoop viagra

 64. Motek from Space 30 maart 2012 om 14:39

  Keek ik net naar de lucht en het lijkt me dat de toekomst in het water ligt 😉 ook vanwege het Intermediair Imago Onderzoek van 2011 (http://www.inoverheid.nl/artikel/nieuws/2484728/werken-bij-waterschap-populair.html )
  Persoonlijk vind ik niet dat ik onder m’n niveau zit qua werk want herinner me nog die kleffe hand van de Geus en Ad Melkert naast die van Jan vd Broek ( zoon van Dirk) en fracties van fractiehanden, ik zou er niet mee willen ruilen 😉
  Voor de werkelozen is er nog een optie open; wordt vrijwilliger bij de gemeente om de afdeling WSNP uit hun nood te helpen. Menig overheidsorgaan klaagt over een teveel aan regels waardoor teveel ambtenaren zich bezig moesten houden met de uitvoering. En nu diezelfde ambtenaren weer uit zicht gewerkt worden ivm de bezuinigingen komt de automatisering weer een stapje dichterbij de burger en worden de overige gaten bestemd voor gratis ( vrij en willige) hulp vanuit de al of niet gesubsidieerde koepel van belangenorganisaties.

  De ontwikkeling om alles transparant te maken ( scheelt ook in onderhoud) liet al menig boom vallen dus nu is het wachten op een natuurlijke uitvaart van mensen via de crematie. Ook al voorzien door ondergetekende omdat je spa in de dure grond zetten natuurlijk heiligschennis is. Zal die ouderwetse kist een luxe gaan betekenen en de oven juist een collectieve oplossing gaan geven. Verdomd als dát geen herhaling van de geschiedenis gaat worden in een ander jasje. Het zoveelste andere jasje.

  Las ik nog een grap:
  De VVD, CDA en gedoogpartner PVV zijn het eens geworden over een wetsvoorstel om ‘grappendag’ 1 april officieel af te schaffen als onderdeel van het Nederlands cultureel erfgoed. Voornaamste reden van het besluit is de nog steeds fors krimpende economie.

  De ‘fopdag’ heeft volgens economen een negatieve invloed op het zware economische weer waar ons land in verkeert. Dr. Wim Hoogendijk, hoogleraar Economie aan de Universiteit van Rotterdam, berekende dat 1 april ons jaarlijks zo’n 11,9 miljoen euro kost. “Er gaat op die dag onnodig veel arbeidstijd verloren aan het verzinnen van een goede grap.” Margreet van Opdam, hoogleraar Sociologie aan de UvA, benadrukt vooral het nut ervan: “In tijden van crisis hebben mensen juist een dergelijke uitlaatklep nodig.” Het voorstel wordt daags na het overleg in het Catshuis aan de Kamer voorgelegd.

  Al denk ik niet dat de Nederlander daarvoor in opstand gaat komen zo versuft als men al is ..
  Ik ga voor die schoenveters aan elkaar knopen op 1 april. Of toch maar die bekende bloem in een envelop? 😉

 65. blutch1 30 maart 2012 om 14:50

  Ik stel voor om 11-11 ook maar als nationale grappendag te gebruiken.

 66. Motek from Space 30 maart 2012 om 15:23

  blutch1-14:50

  Dát is weer een herdenking waard op de dag van herdenking van de Zalige Dodo van Haske 😉

 67. Marleen 30 maart 2012 om 15:25

  Als Nederland, net als Italie, aan de rand van de afgrond hing zou men dit soort ‘maatregelen’ misschien makkelijker accepteren.
  Het klinkt allemaal heel erg, maar Nederland is wel een van de weinige landen waar de luxe van een uitkering bestaat en dat is heel mooi en zou zo moeten blijven. Dat daar nu iets tegenover komt te staan is toch eigenlijk niet zo vreemd.
  De bezuinigingen op Kunst en Cultuur, de idiote maatregelen van Bleker enz. zijn vele malen erger naar mijn idee.

 68. blutch1 30 maart 2012 om 16:07

  Vooropgesteld dat ik het ook niet weet, stel ik voor alle wensen te realiseren als bij elke wens wordt aangegeven waar het geld vandaan moet komen zonder de belastingen te verhogen.

 69. King Billy 30 maart 2012 om 17:19

  Waar het geld vandaan moet komen? Uit Brussel en van de ECB. Geen cent meer naar Draghi en eerdere centen terugvorderen. Voordat deze op zijn én de Europese export naar de BRICS-landen volledig instort omdat deze landen hun bestedingspatronen gaan verleggen. Met name China.
  Plus Draghi op de één of andere manier een instrument in handen geven dat de onevenwichtige economien in de eurozone ‘sofort’ verrekend worden middels koers/waarde verschillen per €-land.

  http://www.spiegel.de/flash/0,5532,27386,00.html
  Fraai interactief kaartje van de door eindverantwoordelijke politici gemaakte staatsschulden en de door hun georganiseerde €-puinhoop. Potverteren op de kosten van toekomstige generaties.
  Alhoewel het in Engeland ook geen koek en ei is, houdt het land ook z’n eigen broek op en betaalt geen cent aan de puinhoop die de PIIGS-landen er van gemaakt hebben.

 70. Motek from Space 30 maart 2012 om 17:32

  In andere landen, ook Portugal, heeft men ook een vorm van “uitkering”, vraag alleen niet hoe laag deze is. Uitkeringen in Nederland zijn dermate laag dat als alle vaste verplichte lasten eraf gerekend worden er aardappeleters intussen overblijven. Ook vanwege de stijgende voedselprijzen. persoonlijk waag ik me niet aan om vergelijkingen te gaan treffen tussen europese landen waar markten andere prijzen hanteren. En dan hebben we het niet over mensen die in gezonde en werkwillige staat heen en weer rennen om een baan te kunnen krijgen maar over mensen die intussen al chronisch ziek zijn geworden door eerdere prijsverhogingen en bezuinigingen. Het verloop is bij insiders bekend. dat bepaalde sujetten mensen af wil schilderen als uitschot, ook via de media-kanalen dit over willen brengen, en doelgroepen willen bestempelen als werkschuw, lui en dom smaakt niet alleen smerig maar geeft ook aan dat zij werkelijk geen benul hebben over de werkelijke omstandigheden waarin mensen trachten te overleven. Of wél natuurlijk en straalt het verdelgingsmiddel tussen hun teksten door.
  Die opdeling van de VVD in Rita-Geert en Mark kan nu aangevuld worden met oa Kamp. En Geert kan nog zo maf roepen dat er een referendum moet komen over de gulden; dacht hij nou echt dat de Brusselse Bank naar hem zou willen luisteren? hahahahaha!! Die speelpop vangt alleen een aantal mensen op die net zo achterlijk aan het verdeel en heers model mee doen zonder enige schroom. We leven in een wereld vol sekten..

  Er was eens een blog, ooit, over de psychoten die een wereld regeerden..

 71. Aad Verbaast 30 maart 2012 om 17:39

  @Motek: nog zo eentje waar op gestuurd wordt: mensen er eerst uitzetten om ze dan te suggereren terug te keren als vrijwilliger, als ze “in-between-jobs” zijn. Argument: goed om de werkervaring en werkritme op peil te houden.
  Allemaal vallend onder het speerpunt van beleid: “vraaguitval”. Als er geen vraag meer gesteld kan worden, is er ook geen antwoord nodig. Unieke logica.
  Met name de bezuinigers in de zorg zijn dol op dit argument. PGB etc..Onderwijs weet er ook raad mee.

  1 april: op het Catshuis zijn ze er zo dol op, dat ze er al drie weken op aan het broeden zijn.
  Eigenlijk is het een 1 april grap.

 72. Aad Verbaast 30 maart 2012 om 17:47

  @Blutch: viagra niet meer leveren? Wordt tijd voor een pillenbank. Allemaal dan nog maar extra aan de anti-depressiva. Wordt al met tonnen vol geslikt.
  Bekende bijwerking: sterk aftakelend libido.

  16:07: bekende discussie truc. Trapt ook menig politicus in. “Je mag alleen mopperen over de keuzen in de begroting als je een tegenbegroting weet in te leveren”. Trappen we mooi niet in. 😉

  Nou vooruit: eentje dan vanuit out-of-the-box, en waar dus nog niemand aan gedacht heeft. (!!)
  De regering eist van de banken dat hypotheken verstrekt worden met een hypotheekrente die 1,5% boven de de door de ECB gehanteerde uitleenrente ligt. Die is nu 1%.
  Dus de hypotheekrente wordt dan 2,5%. Is nu 5%.
  Scheelt de overheid 5 miljard (minder HRA).
  Kan je morgen invoeren.
  Is ook nog eens goed voor de koopkracht van de mensen. Goed voor de economie dus. En opnet meteen de op slot zittende huizenmarkt. Wat wil je nog meer!

  Banken moeten verder niet zeuren. Die lopen geen enkel risico immers. Steenrijk zijn ze.
  En zijn zelf schuldig aan de ellende waar we in zitten.

 73. Aad Verbaast 30 maart 2012 om 17:53

  @King Billy: mooi staatje in der Spiegel.

  De missers van financiën hebben weer een topoverleg gehad. Noodfonds wordt opgehoogd naar 800 miljard. http://www.nrc.nl/nieuws/2012/03/30/noodfonds-eurozone-krijgt-achthonderd-miljard-euro-in-kas/
  Weer bijzonder te zien hoe er met getallen wordt gegoocheld. Want goochelen kunnen ze. De grote verdwijntruc beheersen ze als geen ander. Op het doorgezaagde weesmeisje zijn ze nog aan het oefenen.

 74. Aad Verbaast 30 maart 2012 om 17:59

  @Marleen: natuurlijk kan het altijd nog erger.
  Punt waar we het hier over hebben is dat we hier te maken hebben met een gedoogwrak dat de verkeerde oplossingen ophoest. En niet één keer. Maar stelselmatig.
  De breinrot is uitgebroken. Heel ernstig want er lijkt geen antibiotica tegen bestand.
  Weken in quarantaine in het Catshuis helpt ook zelfs niet.

 75. Aad Verbaast 30 maart 2012 om 18:04

  @Motek: 17:32:
  Kan een regering zich op de borst kloppen als het aantal mensen (in één van de rijkste landen ter wereld) dat onder de armoede grens moet leven snel stijgende is? Waar voedselbanken als paddenstoelen uit de grond schieten? Nee, natuurlijk. Maar doen ze wel!
  Tragisch natuurlijk.

  == Er was eens een blog, ooit, over de psychoten die een wereld regeerden.. ==
  Kan ik me nog goed herinneren, is een klassieker gebleken 😉

 76. Aad Verbaast 31 maart 2012 om 00:57

  @King Billy: een nieuw bericht over ESM, van de bekende (inmiddels) Ad broere:
  “Weerstand tegen het ESM neemt toe”
  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/weerstand_tegen_het_esm_neemt_toe/
  == Een onverwachte tegenvaller voor de eurocraten! Een uitspraak van het Centrum voor Europese Politiek (CEP) zorgt ervoor dat het ESM verdrag in elk geval niet geruisloos door de Bondsdag kan worden geloodst. De Duitse coalitie van christen-democraten en liberalen is nu afhankelijk geworden van de sociaal-democraten om de noodzakelijke twee-derde meerderheid te kunnen bereiken. ==

  == Het is wederom opvallend, dat de Nederlandse media geen aandacht besteden aan deze belangrijke ontwikkeling rond het ESM. Het lijkt er veel op, dat in Nederland een van ‘bovenaf’ opgelegde radiostilte wordt betracht. De discussie over het ESM lijkt in Nederland volledig verstomd ==

  “Centrum Europese Politiek (CEP)”?? Vergist hij zich? Ik ken het niet. Kan het op Goegel ook niet zo gauw vinden..

 77. Jan Bouma 31 maart 2012 om 07:11

  @Aad…00:57
  Natuurlijk is dat het geval.. == Het lijkt er veel op, dat in Nederland een van ‘bovenaf’ opgelegde radiostilte wordt betracht. De discussie over het ESM lijkt in Nederland volledig verstomd ==.

  De MSM maken en zijn immers onderdeel van de corrumperende macht. En dus zie je avond aan avond dezelfde “opiniemakers” in dezelfde programma’s. Daar horen geen “revolutionaire nieuwlichters” bij. De avant garde staat sowieso en per definitie ALTIJD op gespannen voet met het establishment. En in alle sectoren van onze samenleving geldt dat. Kijk! A l v o r e n s de avant garde aan bod komt, kan komen dan moet ook alweer per definitie die avant garde zich EERST tot “het establishment” hebben bekeerd hetgeen weer een contradictio in terminis is…

  Ergo: er zal binnen deze constellatie nimmer sprake kunnen zijn van vooruitgang.

  En zo blijft de wereld met zijn machthebbers in z’n eigen houdgreep zitten die tevens tot verwurging leidt want out-of-the-box oplossingen horen ook alweer per definitie niet thuis bij het establishment…

  Enfin.. In ieder geval morgen weer een (gratis!) willekeurige bladzijde uit het Boek der Boeken…

 78. King Billy 31 maart 2012 om 09:19

  Die Linke is de enige Duitse 0partij die faliekant tegen het ESM is, dus het ESM komt er. De vraag is hoeveel geld DLD op afroep beschikbaar moet houden. 211 miljard is reeds toegestemd, alles daarboven vereist een tweederde meerderheid. Inmiddels ookk ondemocratisch besloten dat de derde en vierde termijn volgend jaar ook in één keer betaald moeten worden.
  Tja, de Nederlandse MSM en de TK kan men rustig scharen onder de categorie naieve, onvolwassen kleutertjes, die hijgend achter de relschopper in de kleuterklas aanrennen, om vooral niets te missen van zijn spektakelstukjes. Dat de Bovenmeester ondertussen achter hun ruggetjes de meest smerige streken uithaalt, waaronder vervalste rapportcijfers uitdelen, ontgaat het kleuterklasje uiteraard.
  Kortom, een onvolwassen rotzooitje. Dat krijg je als cadeau’tje omdat het rondedansje om de troon van de toezichthouder van het schooltje nu eenmaal prioriteit nummer één is. Op zo’nn manier wordt niemand volwassen. Ook niet in de Polletiek waar Tante Pollewop zoete lieve broodjes bakt om de zoete lieve vrede weer te herstellen.

 79. Aad Verbaast 31 maart 2012 om 09:36

  @Jan @King Billy @Blutch1:
  ik ben er inmiddels wel achter waar Ad Broere aan refereert met zijn artikel.
  Wel een beetje onduidelijk moet ik zeggen. Hij suggereert (althans zo las ik het dat) dat er een rechtszaak gevoerd zou zijn om vast te leggen dat er een twee-derde meerderheid moet zijn (grondwettelijke wijziging), die dan ook bindend zou zijn. Maar door de CEP?

  Zijn bron: http://www.deutschland.net/comment/2390
  daarin een link naar: http://www.cep.eu/en/analyses-of-eu-policy/economic-stability-policy/esm/
  CEP blijkt dus ‘slechts’ een denktank te zijn.

  == Een uitspraak van het Centrum voor Europese Politiek (CEP) zorgt ervoor ==
  lijkt me dus ook wat overdreven.
  In: http://adbroere.nl/web/nl/columns/in-het-oosten-gaat-de-zon-op.php heeft hij het zelfs over een “vonnis”

  Hier het hele rapport van hun: http://www.cep.eu/fileadmin/user_upload/Kurzanalysen/ESM/CEP-Standpunkt_ESM.pdf waarom er volgens hun een 2/3 meerderheid nodig is.

 80. Aad Verbaast 31 maart 2012 om 09:46

  Ondertussen (waar inmiddels uit het Catshuis gelekt is dat de 0-lijn voor ambtenaren onderdeel is van het bezuinigingsplan, en uiteraard Wientjes dit ook wil voor alle CAO’s, krijgen de ambtenaren in Duitsland er 6,3% bij! Zelfs (deels) met terugwerkende kracht.
  http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/%29/components/actueel/rtlnieuws/2012/03_maart/31/economie/duitse-ambtenaren-krijgen-6_3-procent-meer.xml

 81. nelus 31 maart 2012 om 10:27

  Goedenmorgen allemaal, wat heb ik hartelijk moeten lachen om jouw stukje Aad. Met veel humor geschreven. Maar wel een beetje van de opvattingen uit de vorige eeuw. Waar de hele maatschappij gepamperd en geknuffeld werd totdat de creativiteit voor eigen oplossingen helemaal verdwenen was. Wat er nu gebeurt volgens mij is dat uit uitgangspunt is: je zorgt voor jezelf. De keuze voor het krijgen van kinderen: die neem je zelf. Maar zorg er dan ook voor dat je het kunt betalen. Al dat gesubsidieer: kindertoeslag, creche vergoeding, huurtoeslag, en weet ik al niet meer wat. Dat is niet meer van deze tijd. Uitgangspunt is: je bedruipt jezelf. En staat voor de keuzes die je maakt in het leven. Als je dat niet kunt, daarvoor hebben we een vangnet.
  En dan die bestuurders. Die ego’s. Die geen keuzes durven te maken uit angst voor verlies van de achterban. Ga eens ergens voor staan zou ik zeggen.
  En daarvan moet ik zeggen: dat durft Kamp wel. Ik ben niet van zijn partij maar hij is voor mij nog eentje die tenminste durft te zeggen wat hij van dingen vindt. Kom daar nog maar eens om vandaag-de-dag.

 82. Aad Verbaast 31 maart 2012 om 10:41

  @Nelus: ook een hele goede morgen. Lang niet gezien op het blog. Ik was al bezorgd dat je misschien ook al naar de kassen verkast was. :mrgreen:
  == Waar de hele maatschappij gepamperd en geknuffeld werd == Heerlijk!
  == hij is voor mij nog eentje die tenminste durft te zeggen wat hij van dingen vindt. == ik ken er nog wel een paar..
  Toch vraag ik me af wat hij er werkelijk van vindt. Of dat hij ‘slechts’ uitkraamt wat hem is opgedragen uit te kramen. We zullen het nooit weten denk ik.
  Van mij mag hij ook onmiddellijk op de transfer lijst!

 83. nelus 31 maart 2012 om 11:46

  Lang niet gezien op het blog. Ik was al bezorgd dat je misschien ook al naar de kassen verkast was. : tja, dat had zo maar gekund Aad. Tot drie keer toe in twee jaar.
  Ik zal je zeggen: ik was gegaan. Een mooi beroep, niets met het mijne te maken. Maar dat hoeft ook niet wat mij betreft. Misschien kom je via deze weg wel tot hele mooie nieuwe kansen. Wie weet had ik wel tuinder of bloemen kweker willen worden. Ook een gemiste kans dus.
  En dat er meer zijn die zetten wat ze vinden: Ja. Maar het gaat om de geloofwaardigheid en die heeft Kamp voor mij wel.

 84. nelus 31 maart 2012 om 11:48

  En niet onbelangrijk: ik ben het in veel gevallen met hem eens.

 85. Aad Verbaast 31 maart 2012 om 11:54

  @Nelus: Stel dat je werkeloos geworden zou zijn, en zou de brief in je bus vallen dat je morgen met de bus naar het Westland wordt vervoerd om te gaan (moeten) werken in de kas, zou je (jullie) dan enthousiast tjakka roepen en (verplicht) verhuizen van het Noorden naar de Randstad?
  Kamp vindt dat de gewoonste zaak van de wereld.

 86. blutch1 31 maart 2012 om 12:33

  @Aad, niet overdrijven. Die mensen kwamen uit het bestand van Rotterdam, Delft en Den Haag. Op steenworp afstand van het Westand dus.

 87. Aad Verbaast 31 maart 2012 om 12:59

  @Blutch1: in dit geval wel Blutch. Uit een reservoir van enkele tienduizenden is dat nog wel te doen om er een stuk of 400 te vinden. En zelfs dan is de keuze @random gebleken.

  Ik refereer naar eerdere uitlatingen van Kamp: http://www.intermediair.nl/artikel/arbeidsmarkt/290233/minister-kamp-werkloze-moet-willen-verhuizen-voor-nieuwe-baan.html
  == Hoe moet dat bij werklozen van wie de partner werkt?
  ‘Dat maakt weinig uit. Bij bedrijven is verhuizen voor het werk geen taboe, dat gebeurt voortdurend. Maar bij uitkeringen kennelijk nog wel. ==
  Ongefundeerde stellingen waar beleid op wordt gemaakt. Om die vervolgens als hangende grammofoonplaat uit te dragen.

 88. nelusfromgrins 31 maart 2012 om 13:50

  Nou Aad, voor zo’n creatieve man reageer je nu wel een beetje narrow. Vind je zelf ook niet?
  Verhuizen is een optie, maar hoeft natuurlijk niet. Er zijn ook andere oplossingen te bedenken. Zoals de partner blijft gewoon wonen en werken in de eigen omgeving en in mijn voorbeeld ga ik dan naar het Westland. Blijf door de week logeren. Kosten worden afgetrokken van de belasting. Ik doe nieuwe kontakten op,maak nieuwe dingen mee en heb weer wat te vertellen als ik thuiskom. En misschien vind ik het wel zo leuk dat ik zelf een bedrijfje in mijn eigen woonomgeving begin. Dat ik toch heel wat anders dan 7 dagen in één huis bij elkaar op de lip zitten.
  Ook goed voor de relatie dus. Minder echtscheidingen. Zo vallen er veel voordelen te halen bij dit soort maatregelen. Nou jij weer

 89. Motek from Space 31 maart 2012 om 14:04

  Verhuizen is een wankele optie als er een groot tekort aan betaalbare huurwoningen bestaat. Ik kan me daarbij ook goed voorstellen dat als iemand geen eigen auto heeft de werkgelegenheid voor de chauffeur “het busje komt zo” belangrijker geacht wordt dan de personen die om welke reden dan ook tegen groepsvervoer kunnen zijn; ook niet met een trein kan reizen. Nog los daarvan de reistijden niet uitbetaald ziet. En dat staat dan weer los van mijn eigen persoonlijke situatie omdat ik vanuit de mensen die ik help dit kan beredeneren 😉

  Maar wat het tekort betreft aan die woningen; tentenkampen kunnen natuurlijk ook opgeslagen worden om de economie door te laten blijven draaien nah? kwestie van vergunningkje krijgen..

 90. Jan Bouma 31 maart 2012 om 14:17

  @Nelus heeft gelijk..
  @Aad heeft gelijk
  @Iedereen heeft gelijk…

  Het gaat erom dat we eerst het “algemene gelijk” moeten weten te formuleren. Kijk! Mijn stelling is “dat heden ten dage het arbeidsgeschikte aanbod – hoog of laag opgeleid – domweg TE GROOT is om inzetbaar te zijn en rendabel op grond van achterhaalde voorwaarden…”

  Dus staan we voor de vraag (en het antwoord): “wat doen we met dat surplus?” Dat surplus zal er niet om gevraagd hebben te zijn geboren; het is er. Moeten we “het surplus” vergassen? Afvoeren naar de voormalige Nazi-kampen in het Oosten? Te werk stellen in werkkampen?
  Want vergist u zich niet. Het gaat er niet om dat “de Polen” of andere Oost-europeanen hier zogenaamd de beschikbare arbeid vervullen het gaat erom dat we domweg in dit tijdperk beschikken over een surplus van het aanbod. En ik zie met vrezen de nieuwe generaties aantreden met het oog op hun toekomst. In 2050 ca. 9 miljard wereldbewoners die allemaal dromen van succes. Voorlopig hebben de Amerikanen en ‘het Westen’ een enorme voorsprong met hun ecologische footprint op de rest van de wereldbevolking.

  Nu luidt de succesformule dat iedereen een wizzkid moet worden en z’n kansen zijn dan ongelimiteerd in de IT-sector. Of… Iedereen moet een succesvolle artiest worden of een succesvolle voetballer… Of.. iedereen moet een succesvolle TV-presentator worden.. Of een succesvolle golfspeler als Tiger Woods, of… ja vult u maar in.

  Ach, beste vrienden.. HET SURPLUS BLIJFT…

  Gode zij dank morgen een verlossende pagina uit het Boek der Boeken.

  Wat een zooitje.

 91. Aad Verbaast 31 maart 2012 om 14:35

  @NelusfromGrins: vergeef me me mijn narrowmind. In deze dan. Ik probeer eenzelfde taal te spreken als Kamp. Anders zal nooit iets tot hem doordringen (doet het dan ook niet).

  Maar je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Er zijn zat mensen die dit als een geweldige kans zien dan wel kunnen zien. Mijn suggestie zou dan aan Kamp zijn om die mensen dan ook al eerste op te zoeken, en die selectie ‘aan de poort’ te doen. Dan kan hij “sociale zaken” doen. De naam van zijn ministerie nota bene: Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
  Van dat laatste bakt hij ook al niets. Werkgelegenheid neemt alleen maar af.

  Maar begrijp me ook niet verkeerd. De consequente werkweigeraars (waar verder niets mis mee is) mogen wat mij betreft ook gekort worden.
  Mijn punt: stel dat dan eerst vast. En wek niet de schijn dat elke bijstandtrekker dom. lui, en werkschuw zou zijn. Dat zijn PVV trekjes.

 92. Aad Verbaast 31 maart 2012 om 14:41

  @Motek: de volgende stap kan je natuurlijk op wachten: stretchers in de kassen!
  En verder niet zeuren, altijd behaaglijk warm daar immers.
  En gezellig natuurlijk met al die lotgenoten.
  Scheelt ook een hoop reistijd. Zal Schultz ook weer blij mee zijn omdat dan het fileprobleem ook meteen is opgelost.
  Voedselbanken zijn ook niet nodig: fruit genoeg uit de directe omgeving. Alles wat de consument niet vreet en dus overblijft kan zo aan de armen worden gegeven. http://www.telegraaf.nl/binnenland/11817904/__250.000_uien_gratis_af_te_halen__.html
  Daar stinken ze wel in en van!

  Natuurlijk wel even de huisvestingkosten verrekenen. De schoorsteen moet immers wel roken (voor ze).

 93. nelusfromgrins 31 maart 2012 om 14:46

  Mijn punt: stel dat dan eerst vast. En wek niet de schijn dat elke bijstandtrekker dom. lui, en werkschuw zou zijn. Dat zijn PVV trekjes.

  Uiteraard, op voorhand daarvan uit gaan is minstens dom en ondoordacht. MAar dat is ook niet wat ik hem heb horen zeggen. Ik heb alleen feiten gehoord. …..Polen hier aan het werk en…..
  Nederlanders in de uitkering. En de laatsten waren in de meerderheid. In theorie maar in ook de praktijk moet het dan toch mogelijk zijn om die mensen met een uitkering in het Westland te krijgen ? Dezelfde discussie als zo meteen weer bij het asperge steken Komen we ‘m weer tegen.
  Misschien is zijn aanpak niet zo effectief, dat kan ik niet beoordelen.Maar als de feiten kloppen dan heeft hij wel een punt.

 94. Aad Verbaast 31 maart 2012 om 14:49

  @Jan: het surplus is slechts tijdelijk. Althans hier in deze wijde regio.
  Waarom denk je dat ze verzinnen dat we allemaal langer moeten gaan werken? En dat er voorspelt wordt dat er vele “handjes aan het bed” te kort komen?
  Japan (die wat deze problematiek – vergrijzing – voorligt) al als oplossing gekozen heeft om meer buitenlanders te ‘importeren’? Ik schreef er al eens een blog over.

  Laten we allemaal (degenen die willen werken) maar solidair zijn en nu de arbeid verdelen. Is eerder vertoond. En laat de overheid er echt werk van gaan maken aan groei van de werkgelegenheid. Dat lukt ze nu niet. Voorbeeld: bouw. Ligt helemaal op slot. De bouwvakkers moeten verplicht gaan tuinieren..

  Wat en bende, wat een rotzooi.

 95. Motek from Space 31 maart 2012 om 15:03

  We lopen weer voorruit Aad. Kleding is ook niet meer nodig dan, scheelt ook vergoedingen. Allemaal dezelfde outfit, made in China aan of zo? Jammer, miste die uien van de tele-graaf. herinner me nog langs heren’s wegen op weg naar Urk die wortels en uien met klei langs de weg. Wauw!! zomaar voor het oprapen, kilo’s meegenomen. Ik niet alleen hoor 😉
  Men mot het nu van de Kerk hebben, de afgevaardigden ( particuliere opzet) hebben in ut Fean al een Zilveren Duim ontvangen. De juryleden waren bekend dus het was wel te voorzien. maar van die duim alleen kan je niet eten dus dan maar weer wachten op de volgende overschotten die de krant halen.
  “Onze” leiders, die de mijne iedergeval niet zijn, roken er niet minder om zag ik. mogelijk ook al als ont-spannend ervaren; iets wat het volk met de laagste inkomens natuurlijk niet mogen. Ont-spanning wordt daar als luiheid, een gruwel ervaren. Zelfs als de brievenbus van de wind kleppert slaat de hartslag al sneller. Ook weer werkverschaffing en extra inkomsten voor de al goed betaalden uiteraard. Maak de mens ziek en het probleem overbevolking is binnen niet afzienbare tijd opgelost. De crematie-centra zullen de nieuwe paddenstoeltjes zijn. Het feit dat de gezondheid aangetast wordt bij doelgroepen is niet nieuw, dat wordt al jaren gedaan. De wereld draait rokend door intussen..Spanje huisuitzettingen, Portugal huisuitzettingen. Ollanda doet het minder opvallend via de WSNP & Co; de laagste inkomens geeft men pap en nathouden via het voedselpakket naast enige dwang en drang naar de productiemiddelen. Over feiten gesproken..Weerstandsvermindering langs vele wegen..

 96. Aad Verbaast 31 maart 2012 om 15:05

  @Nelusfromgrins: == Maar als de feiten kloppen dan heeft hij wel een punt. == dat is natuurlijk meestal zo. Feit is dat de feiten niet kloppen. Valt ook wel eens onder de term fact-free-politics.
  Iets wat behoorlijk populair aan het worden is.
  Stramien:
  Je pakt een (slecht) voorbeeld. Verheft dat tot een vermeende algemene misstand, en gaat dan heel hard roepen dat je daar keiharde actie op wilt nemen. Het is immers een schande!
  De problemen die ontstaan bij mensen die niet tot de groep slechte voorbeelden behoren negeer je vervolgens totaal.

  PVV trekjes. Moslims, Moelander Meldpunt, etc etc. Nu ook bij de Kamp Westland redenering.

 97. nelusfromgrins 31 maart 2012 om 15:08

  Even naar mijn oude vriend King Billy, al vond is Vsp leuker. Maar goed, daar ga ik niet over.
  Ik kwam op een ander blog de naam van Nozemientje tegen en dacht, eens even vragen of die lieve schat nog onder ons is ?
  En, ook al een brief van het ministerie gekregen dat ze je wel kunnen gebruiken ? Of weten ze je nog steeds niet te vinden over die Gruppe ?

 98. Aad Verbaast 31 maart 2012 om 15:13

  @Motek: http://www.nrc.nl/nieuws/2012/02/28/brussel-trekt-500-miljoen-uit-voor-voedselbanken/
  Nederland was hier tegen. Met de redenering: “dat is een binnenlands probleem dat ook door het land zelf dient te worden opgelost”.
  Ook al weer zo’n drogredenering en gelegenheidsargument.
  Los het dan ook op zou ik zeggen. Maar ja, dat doen ze dan weer niet.
  Het aantal voedselbanken (en het aantal klanten) groeit de pan uit!

 99. Aad Verbaast 31 maart 2012 om 15:18

  @NelusfromGrins. Ook King Billy heeft inmiddels (net als jij) een eigen WordPress blogruimte.
  Net als jij moet de eerste blog er nog op geschreven worden.
  Wanneer komt die van jou? 🙄

  == En, ook al een brief van het ministerie gekregen dat ze je wel kunnen gebruiken ? == dagelijks natuurlijk. Maar ik weiger daar te gaan werken bij dat zooitje ongeregeld. 😉

 100. Jan Bouma 31 maart 2012 om 15:48

  @Aad…14:49
  Het surplus is slechts tijdelijk? Ik dacht het niet. Door technische innovaties en robotisering zijn er steeds minder arbeidskrachten nodig. De werkgelegenheid die nog overblijft speelt zich dan vervolgens af tegen de achtergrond van de “vergrijzing” maar dat soort “werkgelegenheid” wordt bij voortduring minder aantrekkelijk gemaakt door een te lage honorering voor de autochtonen. Daarvoor importeren we dan vanuit de nu nog “lage lonenlanden” de arbeidskrachten.

  Daarom bepleit ik ook wat herzieningen aan “het arbeidsfront”. Dan kunnen wij dus beter (bijvoorbeeld) het salaris van de professor van Clingendael besteden aan de arbeidskrachten aan de basis en kunnen die “lage lonenarbeiders” beter emplooi zoeken en vinden in hun eigen land.

  Kortom: men dient een revolutionaire analyse en aanpak van de probleemstelling te kiezen.

  @Nelus.. Van harte welkom! Zoals te doen gebruikelijk reageer je nooit op mijn stellingen; dat weer wel.. Nonetheless.. 🙂

  Tot morgen.

 101. Aad Verbaast 31 maart 2012 om 16:00

  @Jan: dan maar even naar de feiten verwijzen:
  Commissie Bakker (2008): http://nos.nl/artikel/72947-bakker-doet-ingrijpende-voorstellen.html
  Wat er daarna mee gebeurde: http://nos.nl/artikel/237889-lange-weg-naar-verhoging-pensioenleeftijd.html

  Blijft een zooitje ongeregeld natuurlijk 😉

 102. nelusfromgrins 31 maart 2012 om 16:17

  @Jan: nou Jan: nooit ? Ik ben net weer terug van 4 maanden weggeweest. Daarvoor was ik volgens mij een trouwe aanhanger van je. Herinner je je nog ? Dat ik je wel eens in de gordijnen heb gekregen ? Niet altijd met je eens natuurlijk, maar dat moet ook niet want dat is de dood in de pot.Waar zijn toch onze aardige vrienden van weleer gebleven ? De Caty’s, ook een trouwe volgeling van je, de Ingrid’s, de lol in de klas bij het maken van de limmerick’s, de Barten en alle anderen ? Jammer, het was een leuke tijd.

 103. blutch1 31 maart 2012 om 16:18

  @Aad, == Hoe moet dat bij werklozen van wie de partner werkt?
  Vind jij dat Kamp dat probleem moet oplossen? Dat is een keuze van die mensen zelf. Maar ik wil ook niet betalen voor mensen die uit vrije keuze in een uitkering zitten.
  Ik zeg niet dat er misschien geen schrijnende gevallen zijn, maar ik weet ook dat er tegen de klippen op gesjoemeld wordt. Soms is het zelfs zo brutaal dat het in een conférence past.
  Het valt allemaal niet zo op zolang het goed gaat, maar het wordt problematisch als de rand bereikt wordt. En die is er nu.
  Ik wil ook nog wel even terug komen op die drs. geschiedenis. Die man is daar niet voor in de wieg gelegd. Hij heeft zelf die keuze gemaakt. Hopelijk heeft hij een leuke studietijd gehad en er ook nog wat van opgestoken. Maar het gaat me te ver om van de maatschappij te eisen hem van passend werk te voorzien. Blijkbaar heeft hij een verkeerde keuze gemaakt. Dat kan, maar om daar dan hardnekkig in te blijven hangen op kosten van anderen is een andere zaak. Laat hem dan iets gaan doen waar wel behoefte aan is. Het klinkt niet leuk en dat is het misschien ook niet, maar wie heeft er nu nog het werk waar hij/zij ooit mee begonnen is. En had je dat tevoren ook zo bedacht?

 104. blutch1 31 maart 2012 om 16:33

  Wat Jan aanvoert daar heb ik me ook wel eens over verbaasd. Als we zoveel automatiseren en dus werk door machines laten doen zou er voor de mensen tijd over blijven. Al jaren blijkt dat dat blijkbaar niet zo is. Hoe komt dat dan. Waarschijnlijk omdat we onze eisen bijstellen en weer werkzaamheden uitvinden die vroeger niet nodig waren. Nu misschien ook niet, maar men schijnt het belangrijk te vinden. Dan blijkt ook dat papiervreters of ITwhizzkids meer in trek zijn dan mensen die iets met hun handen kunnen maken. Ik betwijfel of we daar gelukkiger van worden, maar dat terzijde. Het hele systeem is erop gericht om met zo min mogelijk kosten zoveel mogelijk te produceren. Op zich is dat niet gek, maar wat wel gek is is dat machinale arbeid zoveel goedkoper gemaakt wordt dan handenarbeid. Dat is puur te wijten aan het fiscale systeem. Schaf de hele loon- en inkomstenbelasting af en vervang dat door BTW. Dan worden machines net zoveel belast als mensen. Het geheel is wat te uitgebreid om dat even uit te leggen, maar het biedt veel voordelen. Daarbij kun je je afvragen of de overheid een zo groot deel van de verdiensten naar zich toe moet of mag trekken. De overheid, zo blijkt ook uit diverse posts, maakt toch veelal andere keuzen dan individuen.

 105. Aad Verbaast 31 maart 2012 om 16:47

  @Nelus: 16:17: == Waar zijn toch onze aardige vrienden van weleer gebleven ==
  Ze zijn er nog hoor.
  Cathy komt nog wel eens langs, recent nog.
  Ingrid, inclusief de limericks. Ik schreef er net nog een in de klas:
  http://slimerick.wordpress.com/2012/03/30/lust-u-nog-peultjes/
  Bart nog elke dag een blog… etc etc.

  Tip: elke dag even de voorpagina langs struinen van OBA: http://onafhankelijke-bloggers-associatie.nl/

 106. Aad Verbaast 31 maart 2012 om 16:52

  @Blutch1: de waarheid zal wel ergens in het midden liggen ook hier.
  Ik weiger te accepteren dat Nederland ineens een probleem zou hebben omdat er van de uitkeringen “tegen de klippen” op gesjoemeld. zou worden.
  Onzin. Natuurlijk kan je ze vinden. Vind ze dan zou ik zeggen tegen Kamp en pak die dan hard aan!
  Maar ga als Kamp niet suggereren dat je een maatschappelijk probleem aan het oplossen bent.
  Hebben meer ministers een handje van.

  Echte maatschappelijke problemen genoeg om op te lossen zou ik zeggen. Concentreer je dan daar op.

 107. nelusfromgrins 31 maart 2012 om 16:56

  @Blutch: je stipt een aantal thema’s aan die op zich de moeite waard zijn om te behandelen. Om ze met elkaar in relatie te brengen, gaat mij iets te snel door de bocht.
  Waar zullen we beginnen ?
  Op microniveau: zet 2 secretaresses op een directie en ze zullen allebei zeggen dat ze de arbeid die ze moeten doen niet in 2 x 36 uur per week te doen is. Zet er een 3e bij en ze zullen zeggen dat (dezelfde) arbeid niet in 3 x 36 uur te doen is. Kort-door-de-bocht-conclusie: iedereen organiseert zijn eigen bestuurlijke drukte met zijn eigen neuroses.

  Een hele andere benadering: de wereldbevolking stijgt in korte tijd tot onoverkomelijke aantallen. Voor al die mensen is geen voedsel, geen toekomst, geen arbeid, geen inkomen en we produceren zoveel afval dat we aan onze eigen bevuiling te onder gaan.
  Het milieu (ik vertel niks nieuws) wordt overmatig belast met alle gevolgen van dien.

  De handen in elkaar slaan. Geen oplossingen zoeken op landelijk niveau maar op mondiaal niveau. Het is erop of eronder. Er is geen keus.

  Zorg voor bevolkingsafname in de ontwikkelde gebieden. Laat de onontwikkelde gebieden de mogelijkheid te verhuizen naar een ontwikkeld gebied. Waardoor de verdeling over de wereld verbetert, En er voor iedereen kansen komen. Stop dus met subsidies voor kinderaantallen in de ontwikkelde wereld en geef mensen die nu kinderen krijgen vanwege de oude dag(3e wereldlanden) nieuwe perspectieven.

  Zomaar even een gedachtenspinsel. Geen pretenties, het is vast al bedacht door iemand anders. Die veel beter onderlegd is dan ik.Beschouw het dan als dat ik dat volledig onderschrijf

 108. Motek from Space 31 maart 2012 om 17:17

  Aad 15:13 inderdaad! Ook dát ben ik niet vergeten! Te schandalig voor woorden in feite. Maar er wordt natuurlijk ook weer geroepen dat nederland een rijk land is ( bedrijven en pensioenfondsen) en vooral veel denigrerende vingertjes wijzen naar bepaalde doelgroepen via het uitvergroten van een puistje. Ook weer als voeding bestemd voor degenen die eigenlijk niet weten waar Avraham de Mosterd haalde.
  Het marketinginstrument is en wordt nog steeds ingezet op verdeel en heers, waarbij passend werk (dat past bij zijn/haar kwaliteiten en ambities) in de praktijk via “maatwerk” de dreiging meekrijgt van spring je niet zoals we willen verlies je je schamele inkomen. Hup, wéér een dosis stress eroverheen. Over je grens gaan zal dan resulteren in terugval ónder je eerder nivo van “welzijn”. We hebben in dat opzicht ook al heel wat ervaringen met keurings “artsen”. Dat juist het verplicht participeren in de “samenleving” voorbijgaat aan het karakter van de persoon om deze in een meeloopfunctie te zetten is één minpunt, dat andere is natuurlijk het schijt aan de mens zelf hebben die geen kracht meer kan opbrengen. En zelfs niet meer in handen wil rollen van allerlei wijkfiguren die wel even op de deur komen kloppen. Sommige mensen hebben , wankel als ze zijn, zélf hun loopje naar de voor hun resterende mooie plekjes leren vinden en hoeven niet meer dan dát.
  In Heerenveen schommelde het nog steeds rond de ca 850 WWB-uitkeringen. dankzij de nieuwe wet zal dat wel iets minder zijn geworden ( gezins inkomen ipv individuele uitkeringen in een gezin welke voorheen werden verrekend). Paradoxaal klinkt het fanatieke clubje wél: enerzijds evangeliseren dat men gezond hoort te leven ( om ook de fondsen weer wat op te spekken) anderzijds de schoorsteen flink laten roken om zo hier en daar de economische winsten in te boeken. Nog even en dan zijn de bewoners van de goedkoopste hokken overleden en komt er meer ruimte. De HAK van niet monumentale bomen werd al ingezet om een frisse wind te laten waaien. Straks maar eens even m’n pijp uit de spinnenwebben trekken eer er een ei ingelegd gaat worden en m’n gedachten laten gaan over politiek en religie hebben dezelfde strategie 😉

 109. blutch1 31 maart 2012 om 17:31

  @Nelusfromgrins, je moet ze juist wel met elkaar in relatie brengen anders blijven we weer steken in ogenschijnlijk tegengestelde deelgebieden. Ik begrijp ook nooit waarom vergrijzing een probleem is in een wereld die ten onder gaat aan overbevolking. Ik begrijp ook nooit zo goed waarom we ons inzetten voor Aids terwijl de natuur een oplossing biedt voor de overbevolking. Ik zal voor deze opmerking wel ondergeschoffeld worden, maar ik zet hier maar een oude Chinese wijsheid tegenover: die een drenkeling gered heeft is ook verantwoordelijk voor de rest van zijn leven.

 110. King Billy 31 maart 2012 om 17:37

  Duitsland staat te springen om technisch en ICT geschoold personeel. Bemiddelingsburo’s schieten als paddestoelen uit de grond. Grieken en Spanjaarden komen daar op af. Berlijn en de Bondstaten ondersteunen dit met o.a. taalcursussen, ook voor Duits personeel, die Engels vaak onvoldoende beheersen i.t.t. de Grieken en Spanjaarden. Daarnaast is de toevloed van Oost-Europeanen verhoudingsgewijs vele malen groter dan in Nederland. Tegelijkertijd bedraagt werkloosheidspercentage zo’n 7%, (3.1 miljoen), kent Duitsland kent geen minimum loon en zijn zgn. ‘400 euro jobs’ gewoon, waardoor men verzekerd is voor ziektekosten. Bijstandsuitkering voor alleenstaanden bedraagt € 275,- p/mnd + regelingen voor ‘Kindergeld’, creche kosten vergoeding, huurtoeslag, schoolgeld, en onverwachte grote uitgaven.

  En wat zien we….. In onder andere Kleve, net over de grens, bij Nijmegen, is geen huurwoning meer te vinden vanwege de lage huurprijzen in vergelijking met Nederland, dankzij Oost-Europeanen die met busjesladingen vol in Nederland veelal het simpele werk opknappen en daarnaast zwart bijwerken.
  Meekomende vrouwen werken in de 400 euro jobs, kinderen blijven vaak achter bij familie.
  Tegelijkertijd bulken de Duitse (staats)pensioenfondsen van het geld, verhogingen met 2.3%, DB personeel 4% erbij, ambtenaren een loonsverhoging, volop stakingen dwars door DLD met looneisen van 6%, kregen medewerkers van de grote bedrijven gemiddeld 12.000 € tantième, waarvan zo’n 45% terugvloeit in de staatskas en werkt de gemiddelde Duitse werknemer minder dan zijn Nederlandse collega.
  Nederland stuiptrekkend lijdend aan de symptomen van de ‘Dutch Disease’? Voor velen niet, een eldorado. Zolang het nog kan omdat ‘de politiek’ in de afgelopen 40 jaar alles wat maar te verhypotheceren viel, daadwerkelijk ook heeft gedaan.
  Ook in Duitsland, waar de staatsschuld 85% bedraagt. Als de BRICS landen gas terugnemen, is dat het einde van de huidige euro.

 111. Motek from Space 31 maart 2012 om 17:48

  Nou beste mensen, doe maar een goede daad vandaag en link naar http://www.lwvf.nl/nl/stemmen/kringloop_de_poort_359.html#vote om je stem te geven aan de leukste kringloop in deze regio 😉 Een waardige concurrent op de markt van 2e hands die intussen al vercommercialiseerde..Deze dus NIET!

 112. Jan Bouma 31 maart 2012 om 18:34

  @Aad…16:00…je links.
  Het ene rapport (Bakker) dateert uit 2008 en het andere (NOS) loopt t/m mei 2011. Dat neemt allemaal niet weg dat de inzichten sindsdien niet anders zouden moeten zijn. Ook toen was het arbeidsaanbod en het potentiëel al ruim voldoende. De arbeidsmarkt is immers Europees zo niet zelfs een mondiaal verschijnsel. Vandaar dat hier Poolse en Tsjechische en Fillipijnse verpleegsters massaal aan het werk zijn. Nu komen die Oosterse arbeidsmigranten niet hier naar toe vanwege hun liefdadigheid maar simpel omdat er hier meer te verdienen is.

  D.w.z. zolang het duurt…

  Kijk! De neerwaartse spiraal van bezuinigingen en het “vat van Tinbergen” zullen ervoor zorgen dat de factor arbeid steeds goedkoper wordt; de koopkracht neemt af.. en op termijn zullen de goedkope arbeidskrachten geen aanleiding meer hebben om naar het “rijke” – lees inmiddels “arme” – Westen te komen… De bevolking groeit anderzijds door in omvang. De banen die nodig zijn om in die groei te voorzien ontbreken. Het is de demografische ontwikkeling. Het krankzinnige is anderzijds dat de beschikbaarheid van de grondstoffen afneemt (dus stijgen de prijzen). Er is alleen nog “groei” van de bevolking en dus toename van het arbeidsaanbod.

  @King Billy…17:37
  In Dld doen ze het inderdaad beter. Daar wordt kennelijk ook minder over “de crisis” gepalaverd dan hier met als gevolg een betere stemming.

  Tot morgen; nu echt. Kijken wat het Boek ervan vindt…

 113. King Billy 31 maart 2012 om 18:43

  Há die Nelus! Weer terug en meteen van Kamp Westland naar de Grote Wereldproblemen.
  Re 15.08. Ja, de Beardie Nozemien is er ook nog. Gisteren een bijzondere dag omdat Nozemien geboren is op 30.03.03, dus een extra lange wandeling door het unieke Diersfordter Wald, een beschermd EU-natuurgebied. Waarvoor dan één maal per seizoen een batterij EU afgevaardigden eerst een dagje in Düsseldorf, de hoofdstad van NRW, verblijven en vervolgens hier door de schapenwei het bos in sjokken om de boel hoogstpersoonlijk in ogenschouw te nemen. ‘Le chien, c’est interdite sans ligne’ of zoiets, riep een madame eens. Franzosen…. En dan ook nog in Duitsland….

  En ach, VSp. Misschien wordt VSp wel weer actief in King Billy’s Republic, zowaar een eu-domein. Het logo hoeft zelfs niet afgestofd te worden.

  Nu eerst maar weer eens lezen hoe de verzameling van aan het plûche gekleefde Murphy’s kunstmatig (1-Failure) opleuken.

 114. King Billy 31 maart 2012 om 19:41

  @Aad verbaast re Ad Broere. In DLD werd oorspronkelijk binnen een klein gremium, (7 afgevaardigde volksvertegenwoordigers uit de Bundestag in een binnenkamertje) over de EU noodfondsen besloten. Daar heeft het écht onafhankelijke Constitutionele Hof (kom daar in NL eens om) een stokje voor gestoken. Een hoofdelijke stemming in de Bundestag was de uitspraak. De tweederde meerderheid was sowieso al van kracht. Echter, met een plenaire stemming liggen de kaarten anders dan in het gremium.

  Dan de 211 miljard garantie van DLD, een maximum dat reeds was afgesproken. Voor het EFSM (500 miljard) en het ESM (230miljard, dacht ik).
  Die twee wilde men samenvoegen, waardoor de risico’s voor DLD zouden oplopen naar 240 miljard en zou plenair gestemd moeten worden. Met een onzekere uitkomst.
  Dit is voorkomen door beide fondsen naast elkaar te laten bestaan met als compromis dat de tweede en derde garantiebetaling ook in één keer worden uitbetaald.
  Het alom luid verspreide Katzengejammer van Merkel en Schäuble was slechts voor de Bühne. Een doodordinaire boekhouders truc, waarmee desondanks 750 miljard aan garanties bijeen gegraaid is, maar niet de oorzaak van de crisis oplost: de hoge staatsschulden en het ontbreken van concurrerend vermogen in de economie. (Wettbewerbfähigskeit).

  Lekker zooitje, herinner je deze nog uit 2001 ? ‘De euro is van ons allemaal !’

 115. King Billy 31 maart 2012 om 21:37

  http://www.statistics.dnb.nl/index.cgi?lang=nl&todo=Balans Betalingsbalans en extern vermogen. Fraaie overzichten in Excel.
  Directe investeringen door buitenlandse bedrijven in Nederland. ( in miljarden, 2011 t/m 22.09)
  EU-landen 280
  Overig: 165
  Totaal 445
  Directe investeringen door Nederlandse bedrijven in buitenland
  In de EU 407
  Overig 307
  Totaal 714
  De discrepantie is op z’n minst opmerkelijk.

 116. Aad Verbaast 1 april 2012 om 00:37

  @Nelus: 16:56: lijkt al haast een blogje te worden. Genoeg stof voor discussie zou ik zeggen 😉

  @Motek: als ik dit schrijf is het inmiddels 1 april. De dag dat mensen elkaar pogen voor de gek te houden. Voor dit gedoogwrak is het al tijden 1 april. Het erge is dat ze zelf geloven dat het menens is, en nog de middelen hebben ook om het ten dele ten uitvoer te brengen. Met alle gevolgen van dien.

 117. Aad Verbaast 1 april 2012 om 00:40

  @Jan: deels waar wat je zegt. Maar dat er een tekort aan (lokale) arbeidskrachten zal gaan ontstaan staat buiten kijf. Dat wordt importeren!
  Als we die tijd van leven hebben natuurlijk. Terecht dat je daar op wijst. De klokken lopen allemaal asynchroon de verkeerde kant op.
  Ik ben benieuwd wat de @randomgenerator er van gaat maken.

 118. Aad Verbaast 1 april 2012 om 00:51

  @King Billy: 19:41: dank voor de uitleg over de stemmingen. Daar is het duidelijk. Hier nog helemaal niet.
  Maar dat er een boekhouderstruc is uitgehaald dat was me al duidelijk.
  Blijft een salamitactiek. Er zal binnenkort wel nieuws komen dat er weer meer geld ingepompt moet gaan worden. Nieuw extra fondsje wellicht?

  Ook wel een curieus bericht vandaag: http://www.bnr.nl/topic/schuldencrisis/945528-1203/kapitaalbuffers-banken-mogelijk-omlaag
  Jojo-en. Niet zo lang geleden was volgens de “top” verhogen van de buffers van de banken een onderdeel van het euro-reddingsplan.
  Nu mogen ze al weer omlaag…
  Ik ben benieuwd welke spindoctor hier nu weer achter zit.

  21:37: interessante pagina! Veel informatie. Ik ga daar morgen eens in bladeren.

  P.S. Als uitsmijter van vandaag dan nog de volgende speciaal voor jou:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/03/31/willem-van-oranje-sprak-beroemde-laatste-woorden-nooit-uit/
  “God, mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk” nooit uitgesproken.
  Weer een illusie minder. Er is nu echt geen leider meer te vinden die medelijden heeft met het arme volk. Het volk dat steeds armer wordt ook nog.

 119. King Billy 1 april 2012 om 01:00

  Het is nu 1 april, dan deze er nog maar even bij over de Oranje’s:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/1_april
  ‘In 1572 was de stad het toneel van de inname door de watergeuzen, het eigenlijke begin van de opstand tegen Filips II. Dit historisch feit wordt ieder jaar op 1 april gevierd.’ Dat zet de dappere Oranje’s als voorvechters voor wat nu de huidige democratie voorstelt in een ander daglicht.
  Volgend jaar valt tweede paasdag op 1 april. Ook zo’n evenement dat bijkans de hele wereld op z’n kop zette.

 120. King Billy 1 april 2012 om 01:28

  @Aad verbaast. re dnb link. Tel daarbij op dat de animo van Nederlandse bedrijven om in Nederland te investeren tanende is, volgens dit rapport http://esbonline.sdu.nl/esb/images/026-027_ESB4626leering_tcm445-616768.pdf
  ‘Sinds de eeuwwisseling vertoont Nederland een sterker dalende investeringsquote dan deze landen, ook als wordt gecorrigeerd voor de relatieve prijsverandering van investeringsgoederen. De investeringsneiging in de voeding- en genotmiddelenindustrie, basismetaalindustrie, detail- en groothandel en transport, opslag & communicatie blijven achter bij de corresponderende bedrijfstakken in vergelijkbare landen’

  en neem vervolgens de aanbevelingen van het WEF mee:

  http://www.weforum.org/issues/global-competitiveness
  (Een vernietigend rapport voor de EU-Murphy’s met hun Lissabon strategie)

  dan kan het huidige kortzichtige beleid van Rutte & Co, zonder duidelijke lange termijn strategie desastreus zijn.

  Vrolijke noot voor Nelus in het verre Groningen en Blutch1:
  Verhuizen, meer flexibiliteit. Ligt impliciet verscholen in de aanbevelingen door het WEF.
  IEDEREEN een CAMPER of een SLEURHUT!
  Zoals de Amerikanen doen, boeltje inladen, het liefst natuurlijk in een camper of een ‘van’ opladen, en elders, zo nodig een paar duizend kilometer verderop, aan de demografische zwerftocht beginnen om hun geluk te beproeven.
  Rutte zal toch ook niet snel een interessant baantje bij het IMF in Washington afslaan, nietwaar? Velen gingen hem voor. Of bleven in Brussel steken.

 121. Jan Bouma 1 april 2012 om 08:00

  @Aad……..00.40
  De at random generator slaat weer genadeloos toe en laat mij kopiëren pagina 224. Dat is een pagina uit het Hoofdstuk “De duivels uit de hel spotten” en behandelt in feite de positionering van ‘pers en media’. Enfin.. Men oordele zelf over die pagina 224 als volgt:
  ==
  (Wij spraken af dat we hier de degens opnieuw over zouden kruisen. U hoort sowieso nader van mij…; en misschien wel van ons..)

  Het bovenstaande “verslag” dateert van enige weken geleden, en u ziet dat inmiddels de letters niet meer cursief staan; we zijn aanbeland bij de harde werkelijkheid, en die laat zich beter verwoorden met steile letters dan die frivool cursief gedrukte..
  Bovendien, zoals ik de hgp meldde: “dienen zich enige harde noten ter kraking aan.. “want door niet voorziene omstandigheden geraakten de hgp*) en ik in een clash over, naar mijn beoordeling, wezenlijke en principiële zaken als ‘de Integriteit’ of, zoals de hgp het (vermoedelijk anders) noemde en bedoelde in een e-mail aan mij…’de zorgvuldigheid’… (“waarin toch maar alles besloten ligt..”: volgens de hgp). De clash leidde ertoe dat de hgp met gebruikmaking van zijn statuur onmiddellijk de beschikking kreeg om via ’n kort ‘Briefje’, dat hij op de Achterpagina van de NRC liet plaatsen, zijn gram te halen… De oneerlijke ongelijkheid tussen beiden is hiermee natuurlijk al weergegeven, net zoals de dictator en/of politiediensten het morrende gepeupel kunnen neerslaan door hun “autoriteit” te misbruiken… (“Bek houden!; ik heb het hier voor het zeggen!”) want een weerwoord van mij wordt natuurlijk niet geplaatst! Maar, geachte lezer, laat ik mijzelf nu onderbreken; als het goed is heeft u gemerkt dat “ik niet schrijf om der wille van het schrijven”; sterker nog: ik heb er een pesthekel aan!
  “MAAR DAARDOOR MIST U OOK DE NUANCES!” Zullen mijn tegenstanders zeggen. En dat is maar de vraag. Begrijpt u mij goed, vanzelfsprekend zal ik er niets op tegen hebben dat de taal in al zijn facetten gebruikt wordt; lyrisch en dichterlijk, prozaïsch, historisch verhalend, etc. de lijst is – terecht oneindig zolang… , juist ja! zolang er… geen opiniërend proza in een krant/media mee wordt beoogd! En daar wrikt het. Nu trof ik het door wat “hooggeleerde” ondersteuning te signaleren in NRC d.d. 22.02.2003 van Prof.dr.J.L.H. Bardoel (‘Wie zal de media mores leren?’) en de volledige tekst kunt u vinden op http://www.kun.nl/oraties.
  (..”Later bleek deze prof. ook zo’n iemand “die alleen maar oreert..”; waardeloos dus. Maar dit terzijde! Voorts verkreeg ik ook “ondersteuning”, zij het alleen mondeling (!) van drs. W.H. Weenink die deel uitmaakt van de ‘Opinieredactie’ van NRC.)

  Maar wat vindt onze hgp er zelf van? We nemen zijn boek ter hand en lezen na een lange en doorwrochte aanval die begint op pg. 284 uiteindelijk op pagina 306 eindigt met de conclusie: “Ze demonstreren wat Nietzsche als het authentieke kenmerk van de knecht beschouwt: hij doet meer dan wat er van hem gevraagd wordt, met hijgende serviliteit en een gedienstige buiging toe…” (….)

  M’n waarde hgp blijkt echter zelf die letterknecht die hij in mijn boek verkettert! Nu zou men alles met de mantel der liefde en met “alle begrip” kunnen toedekken en begrijpen en het zogenaamde onvermijdelijke als ‘onvermijdelijk’ beschouwen…; evenwel vraag ik me af: “Waar ligt de grens van de persoonlijke integriteit waar men zo nodig voor zou moeten kunnen sterven?” De…
  ==
  *) hgp = H.J.A. Hofland ofwel “hoog-geplaatst-persoon” = hgp. 🙂
  (zie verder pg. 225)

 122. Aad Verbaast 1 april 2012 om 09:48

  @King Billy: opvallende cijfers. En dat ondanks dat Nederland de naam heeft zo vriendelijk te zijn voor investeerders. Dan moeten er dus andere redenen zijn dat de investeringsquote structureel achter blijft bij het Europese gemiddelde.
  De enigen die de boel nog wat overeind hielden waren de consumenten die stenen kochten. Maar ja dat is inmiddels ook afgelopen. 250.000 woningen staan te koop. Er worden er op dit moment ongeveer 20.000 op jaarbasis van verkocht.

  Maar ik heb me al weer goed ingedekt lees ik uit je advies naar @Nelus en @Blutch1: de sleurhut staat al weer “op de dam”. Mijn bed op wielen.

 123. Aad Verbaast 1 april 2012 om 10:05

  @Jan: == Ze demonstreren wat Nietzsche als het authentieke kenmerk van de knecht beschouwt: hij doet meer dan wat er van hem gevraagd wordt, met hijgende serviliteit en een gedienstige buiging toe…” (….) ==
  Is dat dan de “handreiking” en boodschap die de @randomgenerator ons geeft nav van dit blog?
  Het knechten en kapittelen is Kamp op het lijf geschreven immers.
  Sommigen pikken het, andere weer niet.
  Of zoals het motto is van Bram Moszkowicz is: “Liever rechtop sterven dan op je knieën leven”
  Daarmee uiteraard verwijzend naar de aspergestekers, aardbeienplukkers, champignonsnijders die nog werden gepaaid werden met het argument dat het een zittend beroep zou betreffen. Op de knieën, zullen we je krijgen!

  Maar ja hoe hij het voor zich ziet rechtop te sterven is vooralsnog niet duidelijk. Hij ligt met de zware criminelen in bed, naast Eva Jinek. Dat laatste zou hoogstens kunnen resulteren in “sterven in het harnas.” Heeft wel iets romantisch trouwens.

  Het is 1 april. We maken er maar een grap van.
  Amuseer je vandaag, het kon zo maar eens de laatste zijn!

 124. Jan Bouma 1 april 2012 om 10:25

  @Aad…10:05
  Er behoren grenzen te zijn (of te worden gesteld) aan eenieders gedrag m.b.t. de wenselijkheid van dat gedrag. Die te stellen grens blijkt variabel wanneer die discutabel blijkt. Zo verdom ik het – om geen verraad aan m’n principes te plegen – geen concessies te doen aan datgene waarin en waaraan ik een heilig geloof hecht. De massa zal dan zeggen..: “je doet jezelf tekort; wees buigzaam.. want dan breek je niet.” Mijn goede vriend en kunstenaar Hugo van Neck wil dat statement wel eens bezigen terwijl hij er niet in gelooft.. Ook verwerp ik de stelling “dat eenieder is te koop!”

  Wat betreft Bram Moszckowitz kan ik zijn slogan wel waarderen. Neemt niet weg dat ik zijn positionering in combinatie met Bouterse wel discutabel vind. Dat hij het met Eva Jinek goed kan vinden.. Soit! Ze is immers een lekker wijf en ze vraagt niet veel verder omtrent haar motieven om het met Bram te doen.

  1 April! Ja, a.s. 3 april is het mijn verjaardag. Ik word dan 66 jaar. Gelouterd door eindeloze voortdurende processen die ik voerde. Wellicht zal rond die datum het gelijk blijken van ‘de Rechtspraak’ in dit land door een Uitspraak van het GERECHTSHOF ARNHEM.

 125. blutch1 1 april 2012 om 11:04

  @Aad, die investeringsquote zegt helemaal niets. Als ING, zoals ze enige jaren geleden dreigden, hun hoofdkantoor naar Bazel hadden verplaatst, hetgeen ik overigens toegejuicht zou hebben, dan hadden we nu een situatie gehad waarbij ING als buitenlands bedrijf in Nederland investeert, terwijl we nu een Nederlands bedrijf hebben dat in het buitenland investeert.

 126. King Billy 1 april 2012 om 11:18

  Het laatste nieuws van de FAZ. Sonntagszeitung. Een voorpagina vol LOL.
  – ” Große Ehrung für Altbundeskanzler” over de hele breedte. De Melkweg wordt met instemming van de VN omgedoopt tot Schmidtweg, nadat de Grieken eerder dwarslagen om de Olympische Spelen in Londen ‘Helmut Schmidt Spelen’ te noemen. Merkel en Ban-Khi-Moon betuigen hun instemming.
  – Er komt een nieuwe kerncentrale bij de grens met Polen. Gebouwd volgens de ontwerpen van het MIT. (Polen is druk bezig met schaliegas en afhankelijk van Russisch gas dat door Wit-Rusland wordt aangevoerd)
  -De hoofdredacteur van de FAZ heeft van de grootste natuurbeschermings organisatie NABU de Groene Gifkikker Prijs 2012 gekregen.
  – De nazaten van Galileo Galilei eisen van het Vaticaan het symbolische bedrag van 75. 534,51 Taler (inclusief rente, 3%) omdat het Vaticaan in 1632 een dialoog van Galilei over twee wereldsystemen in de ban had gedaan en pas in 1992 door Paus Johannes de zoveelste werd gerehabilteerd. Bovendien moet het Vaticaan de kosten voor een nieuwe oplage van de originele documenten bekostigen.
  – Maschmeier ( goed voor 650 miljoen, kocht politici om en doneerde in ’t geheim grote geldsommen aan politieke partijend), waaronder Wulff, rechtszaken) heeft zich kandidaat gesteld als partijleider voor de neo-yuppen club FDP.
  – Een spectaculaire vondst in een kelder in Praag. Heinrich Mann schreef de ‘Buddenbrooks’, niet zijn broer Thomas, die daarvoor de Nobelprijs voor literatuur kreeg.
  – DFB heft een een minimum leeftijd voor voetbaltrainers ingesteld. 65 jaar, als bijdrage om de werkloosheid onder oudere voetbaltrainers te bestrijden. (Otto Rehnagel, 72, is trainer van Hertha Berlin). Jongere trainers, zoals Günther Klopp, 29, van Borussia Dortmund, nr. 1, kunnen dan ervaring opdoen onder leiding van de seniore trainers).
  Prettige zondag nog…

 127. Aad Verbaast 1 april 2012 om 11:23

  @Jan: grenzen zijn er om gesteld te worden. Anders hoef je ze niet op te stellen natuurlijk. Lijkt me evident.
  Discutabel blijft hoe en welke grenzen worden gesteld. Er zijn grenzen!
  Het opzoeken van die grenzen is weer een uitdaging van een geheel andere orde.

  Over grenzen verleggen gesproken. 3 april stond reeds op de kalender alhier. Al een jaar Drees. En nog niet eens gefiscaliseerd. Kom er nog maar eens om.
  Uitspraak: ik dacht dat pas werd verwacht rond de 25ste. Of worden daar ook grenzen verlegd? Hopelijk wel met de uitspraak!

 128. Aad Verbaast 1 april 2012 om 11:30

  @Blutch1: eens dat het niet alles zegt. Maar is wel degelijk weer een kengetal. Niet eenvoudig zoeken in kengetallen die een positief beeld geven.
  Een storm in een glas water?
  De serieuze voorspellende waarde daar van is nooit echt aangetoond
  http://en.wikipedia.org/wiki/Storm_glass

 129. Jan Bouma 1 april 2012 om 11:34

  “Schriftelijke Uitspraak binnen 6 weken!”, Aad. D.w.z. na 13 maart j.l. Kan dus in principe ook morgen al het geval zijn…
  ps
  Ik ga nog even wat anders doen. Zie later wel of niet hoe het hier verloopt. 🙂

 130. Aad Verbaast 1 april 2012 om 11:35

  @King Billy: LOL.
  Ik ben hier nog geen sterke 1 april grappen tegengekomen. Zelfs het kabinet (één grote 1 april grap) houdt zich al weken muisstil.

  Nou ja, eentje dan die ik net voorbij zag komen. http://www.joop.nl/show/detail/artikel/google_maps_op_je_nintendo/

 131. blutch1 1 april 2012 om 11:38

  En een quote waarin een BBP als faktor voorkomt vormt een uitgelezen mogelijkheid je op het verkeerde been te zetten.
  Dan wordt er ook nog steeds met verschillende landen vergeleken en is de verwarring volledig.

 132. Aad Verbaast 1 april 2012 om 11:44

  @Jan: Als de zitting plaatsvond op 13 maart, dan is “binnen 6 weken” uiterlijk: 26 april. Maar je hebt gelijk: kan ook morgen zijn.
  Zou een leuk verjaarskado zijn. Er even van uitgaande dat de uitspraak gunstig is natuurlijk! 😉

 133. Aad Verbaast 1 april 2012 om 11:49

  @Blutch1: zeker verwarrend om kengetallen uit te drukken als factor van het BBP/BNP.
  Zeker als die er weinig relatie mee hebben.
  Verliezen op de staatsbegroting worden ook altijd uitgedrukt in een percentage van het het BNP.
  Ja, dan lijkt het allemaal weer een stuk minder, en zo worden we weer belazerd.

  Hoeft een ondernemer niet mee aan te komen bij zijn commissarissen. Maar ik de politiek mag alles!

  @allen: Hier nog een lijstje met de gemiddelde inkomens per land in Europa.
  http://www.carrieregids.nl/informatie/in-welke-europese-landen-is-het-salaris-het-hoogst.html
  Niet zeuren dus. En als je het omrekent als percentage van je postcode dan al helemaal niet!

 134. Aad Verbaast 1 april 2012 om 11:53

  @allen: deze zou ik toch echt even onder de aandacht willen brengen van eenieder: bij deze 🙄
  http://bit.ly/HH94z0

 135. nelusfromgrins 1 april 2012 om 11:59

  Een goede 1 april-grap Aad………..

 136. helena 1 april 2012 om 13:04

  LOL! Mag ik die even twitteren? …!! 🙂

 137. Aad Verbaast 1 april 2012 om 13:15

  @Nelus: vond het zelf ook wel leuk 😉

  @Helena: uiteraard.
  Is niet eens van mezelf 😉

  @King Billy: het creatief boekhouden rond ESM nog weer wat verder uitgewerkt:
  http://biflatie.nl/artikelen/69-eurocrisis/23995-noodfonds-naar-800-miljard-euro-of-toch-niet

  Ondertussen: http://www.hln.be/hln/nl/960/Wereld/article/detail/1417045/2012/03/31/Humanitaire-noodtoestand-dreigt-in-Griekenland.dhtml

 138. nelusfromgrins 1 april 2012 om 14:20

  @King Billy: afschuwelijk, die taferelen in Griekenland. Armoedegrens ? Ze kennen het woord niet eens meer Alle grenzen zijn al overschreden. Dit is dus de konsekwentie van een falend overheidsbeleid. De ombuiging had al decennia geleden plaats moeten vinden. Dan was het nu niet zo’n ramp geworden. Telt trouwens voor alle mediterrane landen.
  En als het dan fout gaat dan treft het altijd de onderkant van de samenleving. Diegenen die corrupt zijn of zijn geweest hebben allang een appeltje voor de dorst.

  Voorbeeld: ik ken iemand in een van die landen. Was in overheidsdienst. Heeft vanaf zijn 30e een pensioen uitkering. Is nu achter in de vijftig en heeft sindsdien geen enkele poging meer gedaan om werk te vinden. Bicaatjes drinken en een beetje op het strand hangen. En zijn (Nederlandse) vrouw maar werken en de kost verdienen. Als je daar met je nederlandse mentaliteit tegenaan kijkt dan vind je het ook niet zo verwonderlijk dat het gaat zoals het gaat.

  Kijk, daarvoor is het westland dan een mooie oplossing Uitkering van de overheid ? En er is werk: dan werken. Meedoen aan het samen overeind houden van deze wereld.

 139. King Billy 1 april 2012 om 16:35

  @nelusfromgrins. 14.20. Too many chiefs, no indians. Dankzij de euro.

 140. nelusfromgrins 1 april 2012 om 17:24

  1 april Palmzondag. Wie weet het nog ? Vroeger liepen we dan met haantje op een stokje.
  Och wat waren we nog jong en onbedorven.

 141. nelusfromgrins 1 april 2012 om 17:29

  @Aad. 11.53 uur. Probeer nog eens in te loggen op jouw link: nog een 1 april grap.

 142. blutch1 1 april 2012 om 17:34

  Een lichtblauwe stok met een soort kruis en dan een broodhaan erop.
  Ik kan die broodhaan wel uittekenen, maar ik heb geen idee of we hem ook opaten.
  Dat moet bijna wel. Mijn moeder gooide nooit iets weg.

 143. nelusfromgrins 1 april 2012 om 17:40

  Deze vond ik op het internet:
  1969 – Het Nederlandse Journaal meldde dat op 1 april een grote landelijke actie zou worden gehouden om zogenaamde ‘zwartkijkers’ op te sporen, mensen die hun kijk- en luistergeld niet hadden betaald. Controleurs zouden met een scanner door de straten rijden om overtreders te betrappen. “Of daar niets tegen te doen zou zijn”, vroeg een journalist. “Nee”, was het antwoord van een controleur, want hij kon zich niet voorstellen dat men zijn televisietoestel in aluminiumfolie zou wikkelen, want dan zou de voorbijrijdende controledienst met hun scanner niets kunnen uitrichten. De volgende dag was al het aluminiumfolie in de winkels binnen enkele uren uitverkocht.

 144. blutch1 1 april 2012 om 17:49

  Dat waren vast dezelfde mensen die zich netjes aangekleed hadden als ze het 8-uur journaal gingen bekijken. De presentator zou er iets van kunnen denken.

 145. nelusfromgrins 1 april 2012 om 17:49

  @Butch: een grenen houten kruis, boven in top de haan (met oog) en aan de dwarsligger: paaseitjes in een zakje en walnoten. Waarom nou juist walnoten en paaseitjes ? Misschien de noten voor de vruchtbaarheid en de eitjes voor het zoet ? Wie het weet mag het zeggen.
  Ze zaten in netjes, die gekleurd waren als de nederlandse vlag. Die witte-brood haantjes zag je overigens alleen met palm-pasen, verder het hele jaar niet.

 146. blutch1 1 april 2012 om 17:52

  Overigens is het voorgaande lang niet zo gek als het nu lijkt. We gaan er nu vanuit dat de overheid alles van je weet. Nou mooi niet. Het is een zooitje. En mochten ze toevallig wel gegevens over je hebben dan verzuipen ze in de gegevens en kunnen het niet terug vinden.
  Aan ons om zoveel foute gegevens aan te leveren dat ze erin omkomen. 😉

 147. King Billy 1 april 2012 om 17:57

  Palmpasen was toch de dag van de grote tempelreiniging? Nog steeds aan het vasten, @nelusfrgr?

 148. Aad Verbaast 1 april 2012 om 18:31

  @Nelus en @Blutch1 en @King Billy:
  Gevaarlijke uitingen Nelus. Voor je het weet (@Blutch1 ontkend dit gezien zijn reactie 17:52) heeft de overheid inmiddels genoteerd dat je affiniteit hebt met de buxus. Het takje dat je op Palmzondag kreeg uitgereikt ter kerke.
  Voor je het weet krijg je uitnodiging voor een gratis busreis naar de buxus kwekerij omdat je (om te beginnen) aangewezen bent als vrijwilligster om daar te gaan werken. 1+1 = immers 2. 😎

  En die haan? Drie keer kraaien, en nog kraait er geen haan naar. Nog steeds een bekend verschijnsel. Kan geen tempelreiniging tegen op.

  P.S. nog even in de herinnering roepen: https://aadverbaast.wordpress.com/2010/04/03/een-vrolijk-paasfeest-over-mijn-lijk-2/
  Al weer jaren geleden, maar rond deze tijden, weer hoog op de ranglijst “populaire berichten” rechts in de widget kolom. 😉

 149. King Billy 1 april 2012 om 18:37

  Meelopen in de optocht was saai. En koud. Onderweg naar de verzameplaats bij de kerk werd ’t meeste opgegeten, propten de rest in de zakken, draaiden de stok om en gingen ‘riddertje’ spelen.

 150. blutch1 1 april 2012 om 20:08

  Wat betreft die spionage van de overheid:
  ik heb enkele jaren geleden mijn e-mails en berichten gepaard laten gaan met tags als Bin-Laden, bom, Al Qaida, Afghanistan, jihad ed. om te zien of er uit enige hoek reactie op kwam. 0,0. Ze zijn blijkbaar nog bij 1999 gezien de personeelskrapte, hun computerprogramma werkt niet, of ze hebben een ander gepakt. Daarmee zeg ik niet dat al die opslag ongevaarlijk is, maar het resultaat kan zeer onverwacht zijn.

 151. King Billy 1 april 2012 om 21:24

  Of zijn inmiddels om gegronde redenen tot de conclusie gekomen dat achter Blutch1 geen gevaar voor de samenleving en staat zoals zij deze definieren, bestaat. Iemand die zoveel kennis bezit over Palmpasen en weet dat de broodhaantjes eetbaar zijn, zonder enige indicatie dat deze ook met spijkerbommen gevuld kunnen worden of zijn, spreekt in het voordeel van de bij voorbaat iedere verdachte burger.
  Bij het blog van Aad verbaast over Target2, de tikkende tijdbom, stond het MvJ meteen op de stoep.

 152. Aad Verbaast 2 april 2012 om 01:06

  @Blutch1: ik geloof meteen dat er veel geprutst wordt in de Nederlandse overheden.
  Mag ik deze blog even in herinnering roepen? https://aadverbaast.wordpress.com/2010/07/27/het-staatsmonopolie-op-informatie-2/
  1,7 miljard mails die per dag even gescand wordt (om maar wat te noemen). Dus sta je hier al niet op een lijstje, dan wel ergens anders. Internet is grenzeloos immers.

  En zoals @King Billy al aangaf: en van de trouwe meelezers hier is MvJ.
  Kan ook zo maar door @jan komen natuurlijk, die ze ook nauwlettend volgen om duidelijke redenen. Ook niet toevallig dat ooit eens een Chinook probeerde zijn huis omver te blazen. Bleek toch een onneembare vesting te zijn 😉

  @allen: LOL, LOL. Ik heb het echt niet zelf bedacht maar las dat het vandaag Kom in de Kas dag was. Toeval bestaat niet: http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/%29/components/actueel/rtlnieuws/2012/04_april/01/binnenland/kom-in-de-kas-blijft-populair.xml
  Groot succes!!!!
  200.000 mensen kwamen kijken. Florijn kreeg er met pijn en moeite (en veel geld) 400 in.
  Heeft hij toch iets verkeerds gedaan. :mrgreen:

 153. King Billy 2 april 2012 om 07:42

  Kwakkelende komkommer export, EHEC-crisis:
  http://www.foodlog.nl/artikel/bleker-geeft-marketingadvies1/
  “Herstel van het imago van ons product kan alleen als je in Beieren het Beierse gevoel als Nederlandse komkommer kunt verspreiden”‘

 154. Jan Bouma 2 april 2012 om 08:35

  @Aad… 1:06
  Inzake het bezoek, en de redengeving, van die 2 Chinook helikopters bij mij – Soesterberg is relatief dichtbij – heb ik inderdaad nooit van het Min. van Defensie toen een bevredigend antwoord gekregen. Ik heb dat “bezoek” destijds als een intimidatie ondergaan. Laat verder maar zitten…

  Iets anders voor vandaag ter overweging: http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/2012/04_april/02/media/honderden-banen-weg-bij-omroepen.xml

  Kijk! Misschien kunnen die mensen ook “terecht in de kassen”; het gaat erom dat we met z’n allen bereikte ‘standards of living’ om zeep aan het helpen zijn ter wille van… Ja, wat? De financiële hegemonisten? Het lijkt erop.

  Nu zijn er economen genoeg te vinden die dit scenario afwijzen. Ik stel daarom voor om andere wegen te kiezen die ook naar Rome leiden zonder dat het gepeupel onderweg strandt.
  Wat Nederland betreft: ik denk dat Duitsland de zaken wat nuchterder aanpakt.

  Dit neemt allemaal niet weg dat we moeten reorganiseren. Dus herhaal ik wat ik eerder zei: “geef het salaris van de professor van Clingendael aan de man achter de vuilniswagen en… de professor diens huidige salaris. In ieder geval is er dan meer gerechtigheid. Voorts zou men natuurlijk mijn voorstellen moeten accepteren die blijken uit: http://www.villamithras.com/Extraatje.htm

  Aardigheidje om te vernemen. Ik kreeg in de bus een uitnodiging van het CBS om mee te doen met een “onderzoek Belevingen”. Er werd een speciaal https://onderzoek.cbs.nl.blv12a bij gegeven waarop ik toegang zou krijgen… Lang verhaal kort: dat hele CBS-onderzoek verzoop al bij voorbaat want die link bleek niet te werken. Er werd toen gebeld.. (want anders kan ik de enquêtrice thuis verwachten…) met het CBS. Ik stelde voor “het hele zooitje te ontslaan met “Mw. drs. A.C.E. Wilms als “Sectormanager Dataverzameling” voorop.. Het salaris van haar dient men dan te herverdelen over de wel beschikbare krachten die werken bij het CBS… 🙂

 155. Aad Verbaast 2 april 2012 om 09:22

  @King Billy: hilarisch bericht over Bleker. Die ook hier weer de komkommer geheel mis slaat:
  == De lokaal geteelde komkommer geniet daar een voorkeur’ (in Beieren worden geen komkommers geteeld, red.), zei hij ‘We komen als Nederland te weinig in Beieren. ==
  De klok wel horen beieren maar niet weten waar de komkommer hangt.
  Leve de fact-free politics!
  P.S. misschien ziet hij de bui al hangen, is geen goede maatjes met Kamp, en wil hiermee laten zien dat hij echt geen affiniteit met de kassen heeft. Ook weer zo’n werkweigeraar!

  Ondertussen: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4905/De-missie-naar-Kunduz/article/detail/3234397/2012/04/02/Defensie-heeft-geen-idee-wat-Kunduz-agenten-doen.dhtml
  Sap moet nu wel echt even aan de bel gaan trekken.
  Bij defensie doen ze dat heel anders dan Kamp. Die bellen daar slechts even steeksproefgewijs wat opgeleide agenten op om te vragen of ze zich wel aan de “keiharde garanties” houden die zijn afgesproken.
  Ja, ja. Het kan elke dag nog gekker.

 156. Aad Verbaast 2 april 2012 om 09:41

  @Jan: >600 banen weg bij de omroepen.
  Natuurlijk kunnen ze naar de kassen.
  Bij de omroep is nauwelijks sprake van een glazen plafond, en met hun succesvolle serie het glazen huis haal je per jaar al zo’n 8 miljoen op. Dat zien die 600 man/vrouw wel zitten natuurlijk!
  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/12/24/djs-in-glazen-huis-halen-recordbedrag-op-met-serious-request/

  Maar ook hier wordt de boel belazerd natuurlijk. Papier is geduldig. 200 miljoen bezuinigen, en zeggen dat je minder voetbal gaat uitzenden.
  Ondertussen nog geen twee dagen geleden (het rapport moet dan al klaar geweest zijn) kondigen ze trots aan dat ze de rechten van het WK2018 en WK2022 verworven hebben.
  http://www.totaaltv.nl/nieuws/8561/NOS_behoudt_uitzendrechten_WK_voetbal.html

  CBS: Het was Churchill al die zei: “de enige statistieken die ik geloof zijn de statistieken die ik zelf vervalst heb.” Kan je oorlogsheld mee worden.
  Defensie (zie hierboven, en nooit te beroerd om van alles van een ander over te nemen) hebben dat op pagina 1 van het “handboek soldaat” staan.

  Als klap op de vuurpijl lees ik dat de Rabobank (weet ook geen raad met al dat geld wat ze “overtollig” hebben) de Friesland bank overneemt.
  http://www.bnr.nl/topic/beurs/885473-1204/rabobank-neemt-friesland-bank-over
  Heb ik net een rekening daar geopend om af te zijn van die centenpikkers, krijg je dit. Ze doen er werkelijk alles aan om me als klant te behouden!

  Wat een bende, wat een rotzooi!

 157. King Billy 2 april 2012 om 09:50

  Inderdaad lachwaardig. Om Blekers’ advies in een iets aansprekelijker verband te plaatsen, zou zijn Duitse tegenhanger dan zeggen:
  ‘Herstel van het imago van ons product kan alleen als je in Zuid-Limburg het Zuid-Limburgse gevoel als Duitse Bratwurst kunt verspreiden.’

 158. King Billy 2 april 2012 om 10:39

  Kunduz…. Bij einde missie hoeveel in totaal over de balk gesmeten terwille van de Amerikanen?
  Wat anders. Gasrotonde Nederland.
  Verhagen’s monopolistische melkkoe moet ook meelopen met neo-liberale vernieuwingsdrang:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3234452/2012/04/02/Nederlandse-aardgasbaten-2-miljard-minder.dhtml
  Gelukkig heeft Verhagen nog twee kolencentrale’s in Delfzijl achter de hand om electra te exporteren als in 2025 de kerncentrale in Lingen, Emsland dicht gaat en zijn Borssele 2 plannetjes gesneuveld zijn.
  De Noren zien de bui hangen met het Russische gas via de Nordstream pijpleiding en gaan hun, lees het goed, spaarpotje (!!) deels elders vullen. Ook de eigenaren van de nieuwe LNG terminal op de Maasvlakte zullen niet blij zijn. E.e.a. mede als gevolg van de grootschalige schaliegaswinning in de VS en de ambitieuze plannen van China op dit gebied.
  http://www.z24.nl/economie/artikel_300995.z24/Noors_staatsfonds_verlaagt_investeringen.html

  Inmiddels is Exxon in Duitsland is gestopt met een grootschalige PR-campagne voor schaliegaswinning.

 159. blutch1 2 april 2012 om 10:58

  Wat een huilebalken. De gasprijs stijgt minder hard dan de olieprijs en dan zeggen ze dat ze 2 miljard minder ontvangen. De olieprijs steeg met 50%. De gasprijs is dus ook flink gestegen en dan nog klagen. Gek hè, dat pessimisme in Nederland hoogtij viert.

 160. nelusfromgrins 2 april 2012 om 10:59

  Herstel van het imago van ons product kan alleen als je bereid bent in een De Waard tent op de plaats van arbeid te gaan staan.

 161. Aad Verbaast 2 april 2012 om 11:02

  @King Billy: er is een gasoverschot in de markt. Ik schreef er al eerder over. https://aadverbaast.wordpress.com/2011/07/14/goedkoop-gas-tegen-hoge-olieprijzen/
  De grootste investering van Shell ooit is in Qatar waar ze uit Gas (goedkoop) olie (duur) gaan maken.
  http://www.badotherm.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=188&Itemid=465

  Verhagen (net als Bleker) kletst ook maar wat uit zijn nek zo blijkt telkens weer.
  Zit vandaag weer in het Catshuis. 5e week inmiddels. Die 2 miljard tegenvallende baten moeten ook nog even verwerkt worden natuurlijk.

  Nog even naar de Friesland bank. Ook weer een fraai voorbeeld hoe iedereen iedereen voor de gek houdt.
  In 2010 doet de Friesland Bank mee aan de stresstest. Glansrijk doorstaan volgens de berichten. http://www.frieslandbank.nl/OverOns/Persberichten/Pages/FrieslandBankslaagtruimvoorstresstest.aspx
  In 2011 doen ze niet mee aan een nieuwe stresstest. Niet nodig volgens de RvB met als argumentatie: “Onze bank kenmerkt zich door een conservatieve houding”
  http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=55793
  In 2012 kunnen ze ondanks de bretels van Jort Kelder de eigen broek niet meer ophouden.

  Ik geef geen cent meer aan uitlatingen van mensen die het zouden moeten weten. Of ze weten het niet, of ze weten het wel en belazeren de kluit (waar ze mij proberen mee het riet in te sturen).

 162. nelusfromgrins 2 april 2012 om 11:02

  @Aad: je moet ook niet in die spotjes van Jort Kelder geloven.

 163. Aad Verbaast 2 april 2012 om 11:19

  @Blutch1: een verminderde meeropbrengst kan toch een tegenvaller zijn natuurlijk. Krijg je als je je rijk rekent (hebben ze wel een handje van). Zo ook hier.
  aardgasbaten 2010: 10,9 miljard.
  aardgasbaten 2011: 12,3
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLnl&PA=81191NED&LA=nl
  7 nov: Minister Verhagen rekent voor 2012 op een recordopbrengst van 14 miljard euro aan aardgasbaten. Dat schrijft de minister in een brief die hij vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.
  http://nos.nl/artikel/310996-recordopbrengst-aardgasbaten-verwacht.html

  Elkaar in de boorput praten is natuurlijk voor een aardgasexploitant niet vreemd 😉

  @Nelus: moet jij niet eens heel hard aan het werk? Er moeten per slot van rekening nog wel een paar mensen overblijven die de Nederlandse economie nog een beetje aan de praat houden. Of ben je aan het wachten op de bus? 😉

  P.S. ik heb nog een de Waard tent in de aanbieding overigens! Kan nog goed van pas komen. Prima imago. Vooral in stormachtige omstandigheden niet om te krijgen.

 164. Motek from Space 2 april 2012 om 11:38

  Nergens in Europa is het vertrouwen van consumenten zo sterk gedaald als in Nederland in de maand maart.

  Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  De graadmeter voor het vertrouwen daalde tot min 23,6, een jaar eerder was dat in maart nog plus 8,1.

  Zjucht; logisch gevolg. Vertrouwen moet je verdienen. En de verdiensten liepen al terug naar het vriespunt. Werkeloosheid, WSNP, overspannenheid, radeloosheid, jongeren in hardcore-zaken, pilletje, alcohol. pliesie uiteraard ;-), stoplichten, boete zonder schuld en met schuld, brintapappen met en zonder nathouden.

  Welles en nietus gezond mogen eten, gezond mogen zelfdenken, gezond mogen zwemmen en lopen etc etc. Depressie in de lucht en over het land.

  En nóg meer schuldsaneringen. Drie jaar als de formaliteiten achter de rug zijn. En die formaliteiten lopen weer te huppelen langs allerlei termijnen van afdoening. Worden de mensen vaak gek van. Pilletje? .

 165. blutch1 2 april 2012 om 11:45

  Advies aan Verhagen. Laat dat aardgas lekker zitten waar het zit, maar schrijf de voorraad wel als asset op de balans tegen prijzen die je in 2020 verwacht. Dan heeft nl de hyperinflatie toegeslagen. Gevolg is dat je nu minder hoeft te bezuinigen, ja, minder meer uitgeven, dat dacht ik al.

 166. King Billy 2 april 2012 om 11:53

  @nelusfromgrins, Aad verbaast. 10.59. Zo is het, mobiele huisvesting in een produkt van eigen bodem. Wel een beetje duur, die De Waard tenten. Domeinen roerende zaken hebben karrevrachten vol met legertenten, banken, slaapzakken, tentkachels voor een habbekrats te koop staan. Hillen ook weer blij, de handen inéén slaan.
  Of kijk eerst eens hier rond : http://www.digibron.nl/search/share.jsp?uid=00000000012de30ed165897b81604c88&sourceid=1011
  ‘De rommelzolder van de overheid’
  Zowaar ook nog een advies uit Gerefomeerd gezinde kringen!
  ‘,,Mention it, we sell it”. Mr. R. Schrama, directeur Domeinen Roerende Zaken van het ministerie van financiën, kan het zich nog als de dag van gisteren herinneren. ,,We verkopen alles, noem maar iets”, zei hij tegen een bezoeker uit Australie.

 167. Aad Verbaast 2 april 2012 om 11:57

  @Motek: verbaast me helemaal niets. Wie kan er nog vertrouwen hebben in dit rampenkabinet? De en blunder na de andere.

  @Blutch1: creatief boekhouden is jou ook niet vreemd 😉

  Ondertussen:
  Wethouder Florijn is zo enthousiast geworden over zijn plan. Werknemers niet meer aan te slepen!
  En stelt 2450 ambtenaren uit Rotterdam vrijwillig beschikbaar voor de kassen!
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/04/02/gemeente-rotterdam-wil-2-450-banen-schrappen/

 168. blutch1 2 april 2012 om 12:00

  @King Billy, rondkijken bij een veiling uit 1996 heeft niet zoveel zin meer.

 169. blutch1 2 april 2012 om 12:24

  @Aad, vroeger leerden we in het onderwijs nog rekenen. Ik ben zelf een ß maar heb vrijwilig ook boekhouden gedaan. En itt wat men denkt gaat daar een wereld van “kunsten” voor je open. 😉

 170. King Billy 2 april 2012 om 12:27

  @blutch klopt. Desondanks veel andere veilingen door Domeinen, Defensie houdt uitverkoop.
  @Aad verbaast. 11.57. Of ze naar Spanje sturen?

 171. King Billy 2 april 2012 om 12:28

  Wie ‘t weet mag ’t oplossen: Een vrachwagenrijbewijs misschien?
  http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/zakelijk/70479-arbeid-in-groenten-en-fruitteelt-door-illegalen-in-spanje.html
  Het lijkt van groot belang dat aan deze (‘illegale arbeids’) praktijken in Spanje een halt toegeroepen gaan worden. Wanneer de import van groenten en fruit naar Nederland vermindert als gevolg van wijziging van de arbeidsomstandigheden (‘in Spanje’) dan kunnen we weer gewoon Nederlandse groenten en fruit eten. Deze zijn dan weliswaar meer seizoensgebonden maar voor het algemeen welzijn van zowel Spanje als ook van Nederland lijkt me dit voor de toekomst een betere bescherming tegen uitbuiting.
  http://www.snm.nl/page.php?pageID=43&itemID=2309&editieID=2292
  Hollands zaad, Spaanse groenten.
  Zo’n 175 miljoen kilo groenten en fruit vervoerden vrachtwagens vorig seizoen vanuit Almería naar Nederland. Afstand: circa 2.400 kilometer. Veel van de Spaanse groenten ontspringen trouwens uit Hollands zaad. Naast de grote drie – tomaat, komkommer en paprika – komt uit Almería ook veel courgette, aubergine, bonen en meloen naar Nederland.
  Hoe het vraagstuk van illegalen en werklozen in Spanje moet worden opgelost is een geheel ander chapiter.

 172. Aad Verbaast 2 april 2012 om 12:41

  @King Billy: de rotzooi wordt alleen maar meer en meer natuurlijk. Volle zolders en lege bovenkamers. Een alternatieve beschrijving van “het Haagsche”

  Spanje: ik zag over die illegale arbeiders daar eens een documentaire over. Kan die niet zo snel meer vinden. Mensonterende toestanden om hier wat goedkoop fruit te kunnen verorberen.
  Maar aangezien ze daar toch flink moeten hervormen heb ik nog wel een suggestie.
  In Italië weigeren de apothekers Viagra te verkopen. Gat in de markt smekend om gevuld te worden.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3233554/2012/03/30/Italiaanse-apothekers-dreigen-met-stop-verkoop-viagra.dhtml
  Kijk daar zouden die Spaanse boeren natuurlijk meteen op moeten inspringen. En als een dolle de Spaanse Vlieg gaan kweken.
  Kunnen we hier nog meer Beierse komkommers gaan kweken. Zaad is zaad.

  Met een beetje internationaal denken kom je een heel eind, zo zie je maar weer.

  @Blutch1: == En itt wat men denkt gaat daar een wereld van “kunsten” voor je open ==
  Boeiend vak. Zo onlogisch dat mijn ß tel- en denkraam daar nooit de finesses van kon begrijpen. 😉

 173. Aad Verbaast 2 april 2012 om 16:51

  Inmiddels de uitzending gevonden over Spanje en de kassen:
  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1084628
  “Pact van de stilte”

  Brandpunt vulde het nog aan:
  http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2011/afleveringen/27-03-2011/fragmenten/foute_groente

 174. King Billy 2 april 2012 om 18:01

  http://www.presseurop.eu/nl/content/article/1737221-de-illusie-van-duizend-miljard
  ‘Oude koek gelardeerd met een toef gebakken lucht’
  ‘Het is niet de eerste keer dat de euroministers zich schuldig maken aan rekenkundige rariteiten.’
  ‘rariteiten’? De Rampen-Murphy’s belazeren de boel en stapelen euro’s op euro’s.rotzooi. Hoe gaan ze dat aan hun bazin uitleggen en ooit eens achteraf tijdens een PE?

 175. blutch1 2 april 2012 om 19:17

  @Aad, ik heb nu beide links gezien. Ook de hinderlijke reclames ervoor.
  Spanje heeft tot afgrijzen van de rest van de EU een algehele amnestie afgekondigd. Maar was daarmee het probleem opgelost? Nee dus. Wat mij betreft houdt iedereen elkaar gevangen. Eerst die boeren. Die runnen een bedrijf en hebben arbeidskrachten nodig. Die zijn er wel, maar niet genoeg. Dan zijn er illegalen of non-papeles die vragen om werk. Als je medelijden hebt geef je ze wat geld maar daarmee heb je geen werknemers en de oogst moet er wel af. Die mensen hebben geen papieren dus de overheid zou ze papieren moeten geven. Daarmee hebben ze direct recht op alle voorzieningen, maar ala, papieren en dan kunnen ze legaal werken. Dat was dus al eerder gebeurd. Maar nu komen er steeds nieuwe illegalen. Ook maar weer nieuwe papieren? en dan weer en dan weer? Als de supermarkten echt zouden controleren en iedereen uitsluiten die wel eens een illegaal heeft hebben zij geen produkten meer. Dan hebben ook die boeren geen afzet meer en de illegalen geen werk.
  Ik vraag me wel eens af als ik de kijkcijfers van die domme programma’s op de tv zie of mensen in de gaten hebben wat er allemaal gebeurt. Blijkbaar niet. Als dan over een aantal jaren de crisis voorbij is er nauwelijks nog illegalen zijn omdat het in andere landen inmiddels veel beter gaat hebben de Tokkies van deze wereld nooit in de gaten gehad dat er iets veranderd is terwijl ik grijze haren heb van het nadenken over problemen waar ik weinig aan kan doen.
  Zal ik dan toch maar Tokkie worden?

 176. Jan Bouma 2 april 2012 om 20:43

  @Allen (vrnl. de geregelde club discussianten hierboven..)

  Ik wil oplossingen horen.
  ===================

  Stel… (zal wel niet gebeuren) dat we met z’n allen… je droomt wel eens wat.. rond de tafel van P&W worden genodigd en we krijgen dat ene uur. Bedoeling is dan wel dat het kijkersvolk kant en klare OPLOSSINGEN te horen krijgt van ons panel. Althans geen geoh., en dus is er grote éénsgezindheid vereist. Hoe gaan we dat aanpakken?

  p.s.
  ik weet het natuurlijk wel… 🙂 maar ik ben democraat in hart en nieren en laat jullie ook graag aan het woord.. d.w.z. tot aan de laatste 5 minuten. Dan houdt eenieder z’n bek en luistert naar de Meester.. )

  Enfin ik lees morgen wel jullie commentaartjes 🙂

 177. blutch1 2 april 2012 om 20:58

  @Jan, jij wilt mij niet mee hebben. Ik ben nog veel eigenwijzer dan jij. 🙂

 178. Aad Verbaast 3 april 2012 om 00:46

  @King Billy: eerder hierboven ergens had ik het al over financieel gegoochel, want dat is het natuurlijk. Ook uit je link:
  == Na veel politiek zuchten en steunen, besloten de eurolanden hun bijdrage te verhogen tot 440 miljard. De Chinezen en financiële hefboomconstructies zouden dit bedrag vervier- of -vijfvoudigen. Noch van de Chinezen, noch van de hefbomen is nadien iets vernomen. == Klopt!

  En eindigend met: == Twee keer in twee jaar tijd.==
  Nou ze zijn nog erg mild. Het is elke keer raak!

  Ik blijf er met stomme verbazing naar kijken dat ze denken dat ze hier mee weg komen. En met nog grotere verbazing dat het ze nog schijnt te lukken ook. Niet te geloven!!

 179. Aad Verbaast 3 april 2012 om 00:50

  @Blutch1: nooit te laat om tokkie te worden natuurlijk.Je hebt er niet veel opleiding voor nodig.
  En ach, dat ik de wereld zou kunnen veranderen met zo’n 300 blogs en 1300 tweets (de mijlpaal van vandaag) is een illusie die ik al lang heb opgegeven natuurlijk.

  Ik ben al heel tevreden als ik gaandeweg de wereld beter kan gaan begrijpen. Misschien ook een heilloze weg omdat die niet te begrijpen is, maar toch. Het houdt me van de straat. En is een illusie die ik nog maar even wil behouden. Weggeven kan altijd nog 😉

 180. Aad Verbaast 3 april 2012 om 00:57

  @Jan: inmiddels op de klok kijkend zie ik dat het inmiddels 3 april is geworden. Mag ik dan de eerste (op papier) zijn die je bij deze hartelijk mag feliciteren? Ja, dat mag ik.
  Koffie en taart met een toefje slagroom verorber ik dan morgen wel. Het staat al klaar hier.

  == ik wil oplossingen ==
  Maar Jan toch. Geen onderwerp is me gek genoeg of ik schreef er al over. Niet de minste ook nog.
  Altijd doorspekt en zeker eindigend met glasheldere oplossingen! Lees ze nog eens na zou ik zeggen.

  Bij deze stel ik dan ook voor dat als we bij P&W zitten, dat ik dan de zaal (desnoods Pauw en Witteman) ga adviseren: “roept u maar” en dan bij welk onderwerp dan ook we bij toerbeurt de kant en klare oplossingen even de revue laten passeren. Een soort van zap-service maar dan anders.
  Eitje natuurlijk. De zaal gaat uit zijn dak, en P&W zitten wederom met de mond vol tanden.

  Laat ze maar komen.

 181. King Billy 3 april 2012 om 06:25

  Van harte @Bouma. Moge veel geluk en vooral voorspoed je pad kruisen.
  Later op de middag zal ik onder de terrasverwarming met uitzicht op de schaapjes je een verre ‘cheerio’ toedichten. Geen taart en slagroom in huis, wel kleine roomsoesjes, die hier ‘Windbeutel’ heten. Een ‘Dee Double You for You’ heffen, lijkt mij toepasselijker.

 182. blutch1 3 april 2012 om 08:22

  Goh Jan, ben je in 1 dag ineens een jaar ouder geworden. Gefeliciteerd dan. Zo zie je maar dat de wereld verbeteren je niet in je koude kleren gaat zitten. 😉

 183. Jan Bouma 3 april 2012 om 09:15

  @Aad, @Blutch1 en @King Billy… dank voor de goede “verjaardgaswensen” (ik laat de verschrijving staan) maar mijn klein sociologisch onderzoekje onder “een bevoorrechte groep die in ieder geval nog maatschappelijk betrokken reageert op een weblog..” is natuurlijk wel een disaster!
  De dames…
  @Motek… ?
  @Nelusfromgrins…?
  reageerden in het geheel (nog) niet…
  Nee, dit wordt niks bij daar P&W. Ze kunnen ons dan ook maar beter niet uitnodigen.
  @Blutch1 komt, zo begrijp ik, helemaal niet met gebruikmaking van een niet deugdelijke argumentatie.
  @Aad… doet net als een politicus en verwijst naar zijn blogs in het verleden…
  Nee, dit wordt niks zo.

  Ik zou het kijkersvolk voorhouden binnen mijn 5 minuten spreektijd dat er keuzes gemaakt moeten worden, althans stel die ter discussie. Zo zal men de HOOFDZAKEN (wat zijn die?) moeten onderscheiden van de BIJZAKEN (wat zijn die). Gevolg veel geroezemoes in de zaal; de discussie komt op gang… Vervolgens past men dan op methodologische wijze daar de beslissingscriteria op aan. Etc. etc.

  Enfin… Ik ga in ieder geval op uitnodiging van vrienden vanavond “Pekingeend” eten bij de Chinees zodat diens economie ook bij voortduring hier in het Westen wordt ondersteund. 🙂
  En nu moet ik even weg..; tot later.

 184. Aad Verbaast 3 april 2012 om 09:38

  @Jan: je bent je dag goed begonnen zo lees ik. Aangezien niets toeval is laat ik het aan de specialisten over om de verschrijving te duiden. Heb je al even rondgebeld? 😉

  == doet net als een politicus en verwijst naar zijn blogs in het verleden… == wel even goed lezen natuurlijk. Jij suggereerde (bij herhaling) dat ik geen oplossingen zou hebben voor de problemen die de revue passeren. Ik verwees jou naar mijn blogs. Dat staat natuurlijk allemaal even los van wat ik daar bij P&W zou gaan oreren. Nu krijg ik een van de ergste verwijten over tafel geslingerd: namelijk dat ik als een politicus zou acteren!! Het moet niet veel gekker worden natuurlijk.

  Maar vooruit, het is je verjaardag, de taart zal ik niet in je gezicht gooien wat menig politicus is overkomen, misschien wel uitlokt. We kennen de beelden.

  Geheel in lijn overigens met het verwijzen naar blogs, suggereer ik voor vanavond, als jij een Peking Duck aan het verorberen bent bij de lokale Chinees (ik wens hem vele vlieguren), een uitdraai mee te nemen van mijn blog: https://aadverbaast.wordpress.com/2011/08/11/peking-duck/
  Heb je meteen weer een “conversation piece” voorhanden!

  Ik wens je een zeer smakelijke dag toe. Amuseer je.

 185. King Billy 3 april 2012 om 10:51

  @Bouma. De juiste spelling is Pekin eend, zonder ‘g’. Naar het verhaal gaat, stamt het oorspronkelijke recept uit het zuiden van China. Volksvoedsel, dat de boerenbevolking uit de buurt van Nanjing bereidde om de belastinginners uit Pekin milder te stemmen. Die namen, naast de ge-inde belastingen, het recept mee naar Pekin, later Peking, nu dus Beijing.
  De Amerikanen ontdekten deze witte eend ook, namen die mee, en heet daar nu Long Island Duck, die model stond voor wat nu de inwoners van Ducktown zijn.
  Bij een echte Pekin eend werd volgens de eeuwenoude traditie in de maagholte een verrassing in de eend verstopt om de corrupte criminelen uit Beijing nog milder te stemmen.
  Veel genoegen vanavond.

 186. Aad Verbaast 3 april 2012 om 13:19

  @King Billy: == in de maagholte een verrassing in de eend verstopt ==
  dan zal de naam (pekin eend) wel zijn naam te danken hebben aan de verbastering van: “er zit pek-in eend” zodat de criminelen met pek en veren (van diezelfde eend) de stad uit werden gestuurd.

  Een overblijfsel daarvan ben ik nog wel tegengekomen. Op het nieuwjaarsdiner werd o.a. een kip geserveerd. Met kop. Waar de kop naar toe wees was degenen die op deze manier te horen kreeg dat hij de onderneming wel diende te verlaten..(van te voren afgesproken met de ober uiteraard).
  Die stond dan ook onmiddellijk op.

 187. Motek from Space 3 april 2012 om 14:41

  JAN!!!! Hier zijn we weer!! 😉 Felicitaties komen dus nu ook van mij voor jou! Met dikke knuf erbij! 😉
  Zat vanochtend “even” wat weg te kauwen bij de mok koffie : http://www.wiskgenoot.nl/nieuws/dossier/kennisland/Innovatie_in_Nederland.pdf Waar de slotzin me meteen aan deze regio deed denken; ” dat er een levendige maatschappelijke
  discussie op gang komt over innovatie in Nederland “. Geen gebrek aan hier 😉
  Over eenden zijn we natuurlijk nog lang niet uitgesproken ( Aad, je vergeet m’n gemeente-eend van de kerst helemaal ) wat ook een oplossing zou kunnen zijn als de Voedselbank nét niet bereikbaar is 😉 Liggen meestal in de waterparijen tussen kerk en gemeentehuizen te badderen. Voor degenen die Friesland Boppe niet meer zien zitten is er altijd nog een Kerk-Bank zullen we maar zeggen. Eéns in de zoveel tijd het minimale in de vorm van een stukske brood en een slokske wijn moet je dan maar gaan optillen naar de leeftijdsverwachting van Herr Kamp. Doe mogelijk dan ook weer bijgesteld kan worden wegens “meevallers” in het crematorium-wezen. is het nog te volgen? Voor P&W waarschijnlijk niet want er valt niks te lachen. Toch wel een aardig idee om daar eens een opmerking over te plaatsen tussen de vooraf bekeken vragen en antwoorden door. Doe ik graag m’n prothese voor los/uit 😉

  Vanaaf ga ik aan de roti, ook Suriname heeft de tv weer eens gehaald. Morgen denk ik weer aan wat Grieks te gaan happen, daarna wat Spaans en Portugees. Die Haagse Hopjes zorgen voor vlekkerigheid, pukkels, kromme tenen en jeuk, overal jeuk, naast de overige virussen door de stress. En het ge-meaculpa komt ook m’n neus uit. Nee hoor, Nederland is rijk maar verdomd het gewoon om ruchtbaarheid te geven aan de armoedige taferelen. Botox bij?

 188. King Billy 3 april 2012 om 16:10

  Rutte mag best wel eens wat meer uit de kast gaan in Brussel, en wat minder snode plannen in het Catshuis smeden.
  Ik begrijp niet waarom Brussel Italie niet net zo hard aanpakt als Spanje en Portugal als je ziet dat de bevolking van Italie van 60,71 miljoen, (19% van de eurozone) met een aandeel van 25% (1910,9 milj) in de totale schuld van de €-zone (8860 miljard ) en de schiuld 125% van het Italiaanse BNP bedraagt, terwijl de Italianen nog steeds een riante 26,121 per capita BNP verdienen.
  Waar Rutte überhaupt mee bezig is een druppel op de gloeiende plaat als je de Nederlandse cijfers er naast legt van NL met 5% inwoners van de euro-zone, een schamele schuld van eveneens 5% van de totale eurozone met een BNP dat maar 7% bedraagt van het totale BNP van de eurozone en slechts 64% van het Nederlandse BNP bedraagt.
  Waarschijnlijk durven de politici zich niet te branden aan Italie, maar moet Nederland ook nog eens bloeden om Italie te ontzien?
  Als de Draghi procenten wil pikken om z’n huishouding op orde te brengen, moet-ie in zijn Heimat Italie zijn, niet in Den Haag
  http://www.spiegel.de/flash/0,5532,27386,00.html

 189. Jan Bouma 3 april 2012 om 17:30

  @Motek… 14:41 ……..DANK je wel; de eend zal me nu nog beter smaken; jij veel plezier met die Roti…
  Iets anders en ter overweging een deel van een gedicht. Ik krijg elke maand van de DNBL zie:
  http://www.dbnl.org/nieuws/titels.php?l=2012_04

  een hele reeks oud en nieuw proza, gedichten toegestuurd en soms valt je dan wat op. Het gaat over Homulo (en die vertaal ik maar als ons afgeleide Hommeles). Al lezende het volgende kom je weer tot de ontdekking van de hernieuwde Calvinistisch bron van onze recente voorvaderen en hun “deugdzaam leven” in schijnheiligheid.
  ==
  Dach ende nacht op de speelbaen is;
  Daer om met aller eernst mijn raen is
  Dat een yegelijck wil beteren zijn leven,
  Dat den toerne Gods op ons niet en comen
  Als den Homulo tot zijnder vromen
  Geschien sal met suchten ende beven,
  Als hem den engel met der strael doet sneven
  Ende gewaert doer Godts bermherticheyt,
  Dan bedenct hy zijn sondich leven mit leyt

  So lange op hem is die heylsaem roede;
  Maer wanneer dattet op een beteren steit,
  So gaet hi zijn alde gangen met vryen moede,
  Ende en denct niet als die vroede

  Dan te drincken ende hoereren dach ende nacht……….(KIJK! DAT DEDEN/WISTEN ZE WEL…)
  So lange tot dat compt de ellendige doot;
  Dan is’t: ‘Had ick dit doch te voren gedacht!’
  Hoe wel hem de heremijt goede leeren bracht
  Dat hem zijn sondich leven sal brengen in noot,
  Nochtans veracht, ende heeft laten lopen den cloot,
  Hy heeft hem op zijn gesellen verlaten,
  Voort op zijn vryenden ende op zijn magen,
  Daer op nyemant sich derf saten;
  Want nyemant hem helpen can noch baten
  Dan allene sijn duecht, hoert mijn gewagen;
  Scoonheyt, Stereheyt niet naer hem vragen,

  Noch Rijcdom, Bekentnis, Vijf-sin ende Verstant;
  ’t Is hem al afgegaen ende hebben hem geplant,
  Dwelc noch dagelies gesciet in alle lant;
  Maer zijn duecht heeft hem by gestaen……….KIJK! DE SCHOOIERS REKENEN NOG WEL…
  Als een croone boven al bekant;

  Want si is met hem in dat graf gegaen,
  Ende heeft zijn siel bracht al in het hemelsche plaen,
  ==

  Volgens mij heeft Rutte dit fgedacht samen met de SGP goed bestudeerd…; wat zeg jij @Motek?

  Enfin. Het hele werkje kunt u vinden via de link van de DBNL.

  Tot morgen! Ik word zo dadelijk opgehaald; nee, niet door de Gestapo maar door vrienden zonder wier hulp ik volstrekt hulpeloos zou zijn.

 190. nelusfromgrins 3 april 2012 om 18:14

  He Jan, goedenavond, een fijne verjaardag-avond gehad ? En lekker verwend ?
  Natuurlijk ook van mij de hartelijke gelukwensen met dit heugelijke feit: alweer 66 jaar en nog altijd zo jong. Volhouden zo he ?

 191. Marjelle 3 april 2012 om 18:31

  Goed blog, Aad, en ben het met je eens. Ik moet ook nodig verpotten…
  Sowieso begrijp ik niet dat gezien het feit dat het aantal vacatures structureel minder is dan het aantal werkzoekenden er nog mensen zijn die zonder een spier te ver(t)rekken durven te beweren dat iedereen die kan moet werken en dat er ook werk* is voor iedereen(!).
  Het hypocriete verhaal van Wientjes bv. over 55-plussers die nog best van baan kunnen veranderen, etc. Ik heb dat bewuste artikel even zo snel niet bij de hand.

  *En o wee, de hoogopgeleide die niet meteen staat te dringen om in de kassen te springen…

 192. blutch1 3 april 2012 om 20:56

  Ik heb vandaag maar eens een kruidentuintje in orde gemaakt. Veel goedkoper dan steeds maar kopen, en onbespoten. Sorry economie, van mij moet je het niet hebben.;)

 193. Aad Verbaast 4 april 2012 om 00:43

  @Marjelle: dank. Ja, verpotten zou niet verkeerd zijn. Een kas is dan nog beter dan naast een olifantenstal te wonen.

  Vanavond hoorde ik nog een leuke redenering van twee economen in P&W: snel de pensioenleeftijd omhoog, want dan kunnen al die mensen ook aan het werk, en da’s goed voor de economie.
  Leuk bedacht, maar dan moeten er wel banen zijn!

 194. Aad Verbaast 4 april 2012 om 00:45

  @Blutch1: pittige klus Blutch1. Maar vergeet dan ook de gewone groenten niet. Met kruiden alleen red je het niet 😉

 195. Jan Bouma 4 april 2012 om 09:34

  @Nelus…18:14…Dank.
  Uitstekend verlopen dat etentje bij de Chinees. De plaatselijke chinees gaf mij vanwege m´n verjaardag een fles wijn cadeau met zo´n brandend sterretje erop. Kijk! Ze weten wel te doen aan klantenbinding. In Amerika is het al heel lang de mode dat het bedienend personeel je een aubade komt brengen… Moet ik van de Nederlandse kelners niet verwachten.. ´s lands wijs ´s lands eer.

  Gezien in de herhaling Pauw en Witteman en de 2 economen, Rick van der Ploeg en de ouwe bewindsman Willem Vermeend beiden PvdA´ers. Weinig nieuws onder de zon en veel gratuite aannames van de heren zonder dat zij de kern raakten van het vastlopen in dit tijdperk van wat we kunnen noemen `het mislukkende groeimodel´ van onze economie. Het geheel van hun voorstellen gaat nog steeds uit van verouderde inzichten. Prioriteiten worden noch politiek noch democratisch-demografisch gesteld. Per definitie leidt een dergelijke opstelling dan ook tot de verkeerde aanbevelingen. En hiermee zijn we terug on topic van dit blog…

  Men amusere zich verder.

 196. blutch1 4 april 2012 om 09:45

  Kippen vangen na ongeluk op A28
  Kijk Aad, het eten ligt voor het oprapen.

 197. blutch1 4 april 2012 om 10:16

  Misschien, maar ze leven nog dus je kunt ze eerst nog 6 weekjes in de tuin laten wroeten.

 198. Aad Verbaast 4 april 2012 om 10:23

  @Jan: een ook nog een “fortune-cookie” er bij? Kun je wel een bord vol van gebruiken natuurlijk.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Fortune_cookie
  Maar goed te lezen dat je het allemaal weer hebt overleefd. Je weet maar nooit met zo’n eendenborst met knapperig vel. Ik moest nog aan je denken. Gisteren liep de huismuis weer te drentelen. Een intelligente deze keer. De muizenvriendelijk muizenval weet hij te ontwijken.
  En waarom moest ik toen aan je denken? Omdat ik eens in een Chinees zat te eten en er een king-size rat over de lambrisering liep. “´s lands wijs ´s lands eer”

  Terwijl jij je zat te laven gisteren, timmer ik overigens gewoon door aan de weg.
  Gisteren een radio-interview en een televisieoptreden. Vooruit, geen landelijke, maar regionale zender. Maar toch. Het begin is er om de status van BN-er te verwerven 😉

  @Blutch1 en @King Billy: ik las het net. Tussen Assen en Hoogeveen. Helaas vannacht om 2 uur. Ze hadden toch wel een beter tijdstip uit kunnen kiezen. Nu inmiddels allemaal weer gevangen. De resten kunnen zo de kippensoep in.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3235551/2012/04/04/Kippen-vangen-na-ongeluk-op-A28.dhtml

 199. blutch1 4 april 2012 om 10:32

  @Aad, =Nu inmiddels allemaal weer gevangen=
  Er staat toch niet bij door wie. 😉

 200. Aad Verbaast 4 april 2012 om 11:19

  @Blutch: vandaag volop in de aanbieding op de markt: Drentse Kipschnitzel. Niet meer aan te slepen.
  Smullen!

 201. Jan Bouma 4 april 2012 om 11:44

  @Aad…10:23
  Je lijdt toch niet aan een vorm van valse bescheidenheid, hè..? Dus graag even de link van/naar het interview voor de lokale zender want ik zou graag horen wat je daarin zoal beweerde. Idem natuurlijk al je lezers hier…

  ps
  Iets anders maar ook weer niet.
  Ik plaatste zojuist t.b.v. het Gerechtshof Arnhem op mijn informatieve blog http://villamithras.wordpress.com/2009/07/16/la-tristesse-dune-mere-ook-gered-uit-de-klauwen-van/ een comment van mijn optreden in 2006. Zie de laatste update aldaar. Kijk! Altijd dient men de beweringen met bewijsmateriaal te kunnen onderbouwen. Immers.. “elke idioot kan wel menen voor de lokale zender te zijn geïnterviewd..” maar graag wel het verifiëerbare bewijs erbij..! 🙂

 202. Aad Verbaast 4 april 2012 om 13:16

  @Jan: papier is geduldig natuurlijk. En een stukje papier wat jij op een website kwakt is natuurlijk geen onomstotelijk bewijs. Is die hele raadszitting niet op de buis geweest en nog te bekijken?
  == Immers.. “elke idioot kan wel menen … ==

  Je weet dat ik, om mij moverende redenen, schrijf onder de naam Aad Verbaast.
  Dit TV optreden is onder mijn werkelijk naam, die ik natuurlijk niet hier op het internet ga zetten.
  Dus die link hier kan je op je buik schrijven.
  Maar (omdat je natuurlijk razend nieuwsgierig bent, en een grote ongelovige) zal ik je het linkje wel per mail sturen. Kun je meteen zien wat een knappe kop ik heb en ben 😉

  Amuseer je.

 203. Jan Bouma 4 april 2012 om 14:54

  @Aad…13:16
  Dank voor de verklarende mail…; ik snap het. Ik hoop anderzijds wel dat je expertise een breder gehoor zal krijgen en dat zal niet gaan in anonimiteit.. vrees ik.

  Wat betreft mijn verhaal. Dat is buitengemeen goed gedocumenteerd en na te zien in tal van
  stukken en verslagen; dat zal bij jou ook wel het geval zijn overigens.

  Enfin. Vanavond weer de Mithras-vrouwenstudieclub. Ook zo’n onbewezen stelling 🙂

 204. Aad Verbaast 4 april 2012 om 16:02

  @Jan: geen betere regio voor een “veenbrand” dat alom aanwezige venen in Drenthe natuurlijk 😉
  Ook al werden die in het verleden alom afgegraven om de Randstedelijke burgers rijkelijk te voorzien van brandstof omdat bij hun de kachel wel moest blijven branden!

  Doe de groeten aan de dames. Eind van de middag maar weer een nieuw blogje dan.
  Ik moet immers ook de dames voeden met genoeg brandstof voor discussie 😉

 205. Aad Verbaast 6 april 2012 om 09:28

  update: Kamp-beul dendert gewoon door. Nu over de verplichte stage die MBO-ers moeten lopen.
  Kamp heeft daar zo zijn eigen mening over http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5288/Onderwijs/article/detail/3236743/2012/04/05/Henk-Kamp-Het-uitgangspunt-is-je-bent-illegaal-en-je-moet-weg.dhtml
  Met dikke boetes (8000 euro voor de ‘werkgever’ voor elke stagiair, en 8000 euro voor de stagiair.)
  Hij vind het werk, en dat mag niet zich verschuilend achter de wet.

  Internationaal recht verplicht landen ook illegale kinderen onderwijs aan te bieden. Maar Kamp ontneemt hiermee een stuk onderwijs, ze kunnen die dus nooit afmaken. Wet is wet stelt hij. Ik voer die slechts uit.

  Maar wet is ook dat als het werk is dat elke stagiair minimaal het minimum jeugdloon moet krijgen voor elke stage. Alle stagaires moeten dat dus krijgen (100.000-en). Krijgen ze dus in de praktijk zelden of nooit.
  Maar dat gaat hij nou juist weer niet handhaven…

  Wat een bende!

  hier het fragment in P&W gisteren over het debat tussen tussen Kamp en Asscher:
  http://pauwenwitteman.vara.nl/Fragment-detail.1548.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=26196&tx_ttnews%5BbackPid%5D=116&cHash=a94c329af211bdb733929676f4f68f8c

 206. Motek from Space 6 april 2012 om 11:55

  Ik zat ook met kromme tenen te luisteren naar de automatische piloot die , geloof ik, wel in de herhaling leek te zitten bij iedere keer dat hij het woord nam. Werk is betaald werk. Vrijwilligerswerk is onbetaald werk ( mogelijk onkostenvergoeding) Als je ziet hoe tegenstrijdig het dan uitkomt met het vanuit het schoolwezen, stagiaire-werk, wat ook een soort verplichting heeft om een diploma te halen: ik heb nog nooit meegemaakt dat een schoolgaander hiervoor betaling ontving. Dus is het woord “werk” daar niet van toepassing. Juist dát omzeilde die griezel steeds weer. Dus wat mij betrof ging hij helemaal áf als die bekende gieter. Anti-reclame voor zijn optreden daar. Al zullen bepaalde groupies wel aan z’n lippen hebben gehangen; ik niet. En hoe zit het met de jurisprudentie omtrent de zaak waarin de uitspraak gegrond bleek te zijn; idem moet ook dát gehandhaafd worden. Of wordt er even snel een wet aangepast om ook dat weer te voorkomen?
  Onmenselijke houding tov kinderen die de capaciteiten in zich hebben om in eigen land sterker te kunnen staan.

 207. Aad Verbaast 6 april 2012 om 12:02

  @Motek: het is natuurlijk godgeklaagd wat deze man uitvreet.
  Geen bord voor zijn kop, maar een betonnen muur.
  Hier overigens de uitspraak van de RvS dat stage geen werk is.

  Maar de man krijgt ook te weinig tegengas. Waarom werd gisteren in P&W niet de vraag gesteld of hij nou ook gaat handhaven met hoge boetes als stagiaires onder het wettelijk salaris betaald krijgen?
  Niemand.. Zelf Asscher niet.

  Kamp kan gewoon door gaan met selectief de wet toe te passen waar hem dat uitkomt.

 208. Motek from Space 6 april 2012 om 12:18

  Aad..geen twijfel aan; de man is zo verstrakt dat zijn lach ook geen lach is maar een grimas. Lichaamstaal enzo 😉 die me steeds weer opvalt. Denk niet dat hij ooit in z’n blote togusj de zee heeft gevoeld. Maar ja..zo heeft iedereen een tic op die hoogte. Ik zou zelf ook die vasthoudendheid in een opmerking vraag gegoten hebben; hoe zit het met de definitie van werk; is dat on of betaald? Hoe zit het met de verplichting vanuit het schoolwezen om stage te moeten lopen? En is de harde houding ten opzichte van deze kinderen een methode om werkgevers die zich opgegeven hebben voor stageplaatsen een poot dwars te zetten of ruimte te scheppen voor werkelozen die de werkgevers dwingen tot betaling van het minimumloon? Grrrrrrrrrrrrrrr…

 209. Aad Verbaast 6 april 2012 om 12:41

  @Motek: en van Bijsterveld steunt deze hout Klaas ook nog:
  http://www.nu.nl/politiek/2781711/pvda-komt-met-wetsvoorstel-stage-illegale-mboers.html
  PvdA gaat nu een noodwet voorstellen.

  Dit vind Femke er van:

 210. Motek from Space 6 april 2012 om 12:55

  Lees ik net : De overheid moet op bepaalde momenten haar verantwoordelijkheid nemen indien overleg niet de meest effectieve weg is’. (Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer) Op * bepaalde momenten * dus..Selectief. Hmz…duidelijk. Lijkt wat op “komt het ons uit”. En wie “ons” is weten we al.
  Rutte kwam ook nog even uit het Katten-huis om geluid te geven: http://www.inoverheid.nl/artikel/nieuws/3361752/rutte-gemeente-amsterdam-overtreedt-de-wet.html?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email
  .

 211. Motek from Space 6 april 2012 om 14:55

  http://www.z24.nl/ondernemen/artikel_308515.z24/Studenten_werken_gratis_voor_startups_in_ruil_voor_cv-vulling.html

  Anyway…fijn weekend zonder enge gekleurde kuikentjes, konijntjes , eitjes en zo 😉 Gewoon genieten van een pure reep chocolade in een warm bad of zo 😉

 212. Aad Verbaast 6 april 2012 om 17:09

  Jij ook een goed Pasen gewenst. Het zal allemaal wel een beetje aan me voorbij gaan. Dagen net als andere dagen.
  Allen wat beter omdat de politiek zich rustig zal houden verwacht ik zo. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: