Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Hongaarse Goulash. Wilders’ natte droom


Per 1 januari 2012 is de nieuwe grondwet van kracht in Hongarije. Met ingrijpende gevolgen voor volk en vaderland. En daarbuiten. Een angstwekkend voorbeeld hoe op ‘democratische’ wijze vrijheden worden verkwanseld. En binnen de Europese gemeenschap een lidstaat verwordt tot een dictatuur waar van scheiding der machten geen sprake meer is. Wilders likt zijn vingers er bij af.

Lente 2010.
De Fidesz partij van Viktor Orban kreeg 53% van de stemmen. Door het kromme kiesstelsel verkreeg hij daarmee de absolute macht in handen. 68% van de zetels in het parlement. Genoeg om solitair alle wetten inclusief de grondwet aan te passen naar believen. Zich verschuilend achter het “mandaat van de kiezer” zijn sindsdien 359 wetten en een nieuwe grondwet ingevoerd. De oppositie (en de stemmer) heeft het nakijken.

Grondwetswijziging.
De ene wet na de andere werd door het parlement gejast. Was het in strijd met de grondwet, dan werd de grondwet met tweederde meerderheid snel even aangepast. Tot het moment dat het Constitutionele Hof ergens een stokje voor stak. Tot frustratie van Orban. In drie maanden tijd werd de hele grondwet herschreven.  En door het parlement gejast. Waarin meteen ook maar even de macht van het Constitutionele Hof werd beperkt. Dit zou hem niet weer overkomen!

Een kort overzicht van enkele inmiddels doorgevoerde wijzigingen.

Beperking godsdienstvrijheid.
Orban is een diepgelovig man. De invloed van de Christelijke kerk is nu dan ook verankerd in de grondwet. Het wordt de verkozen godsdienst. De Hongaren zijn voortaan verplicht te erkennen dat de christelijke waarden van God de basis van de natie vormen. Slechts 14 ‘religies’ worden nog erkend. Meer dan 350 komen op de zwarte lijst. Waaronder de Islam, Boedhisme, Hindoeisme, Episcopalen, Jehovah’s Getuigen, Mormonen, Methodisten en anderen. geen belasting voordelen meer, bezittingen kunnen geconfisceerd worden.
Homohuwelijken worden verboden. De foetus wordt beschermd vanaf conceptie.
Hongaarse moeders met kleine kinderen krijgen extra stemmen om ook toekomstige generaties te vertegenwoordigen..

Beperking vrijheid van meningsuiting.
Een nieuwe mediaraad aangesteld door de partij gaat bepalen of uitlatingen van de pers toegevoegde waarde (voor het land, dus de partij) hebben. Kritieke geluiden kunnen resulteren in enorme boetes. Enkele media zijn al uit de lucht gehaald. Anderen krijgen de keuze: je mond houden, of het faillissement respectievelijk het gevang in. Men wordt monddood gemaakt. Want wie durft nog?

Beperking van de rechtsstaat.
De mogelijkheden van het Constitutionele Hof waren al beperkt (zie hierboven). Maar dit is nog maar het begin. Het hooggerechtshof wordt opgeheven. En vervangen door een “Curia”. Een truc om de hoogste rechters deels te vervangen door Orban stromannen. Als extra truc wordt de pensioenleeftijd van rechters verlaagd. Nog meer ‘vers bloed’. Eigen bloed. Daarenboven: de openbare aanklager (stroman) mag nu zelf bepalen welke rechter zijn zaak mag gaan beoordelen (stroman).
Wetten kunnen binnen een dag worden aangenomen. Een agenda hoeft niet meer vastgesteld te worden. Taken by surprise voor mogelijke oppositie.

Beperking onafhankelijkheid.
De Hongaarse Centrale Bank (Magyar Nemzeti Bank -MNB) kan (als het parlement daarvoor kiest, en waarom zouden ze dat niet doen) onder een supervisor worden gesteld waarvan het hoofd wordt aangesteld door de regering. De Centrale Bank krijgt ook de mogelijkheid eventuele reserves in de staatskas te storten om tekorten aan te zuiveren.

Ombudsmannen (mensenrechten, privacy zaken, minderheden en milieu) worden opgeheven. In plaats daarvan 1 commissie voor “fundamentele rechten”. Aangesteld voor 6 jaar door het parlement met tweederde meerderheid. Stroman.

Om zeker te weten dat na het neerzetten van deze marionetten Orban de macht houdt ook na eventueel verloren volgende verkiezingen worden de door hem aangestelde termijnen voor sleutelposities (financieel, rechterlijke macht, justitiële macht etc) substantieel verlengd (na vervanging door zijn partij). Tot wel 9 jaar.

Beperking sociaal beleid.
Stond in de oude grondwet nog dat de overheid verplicht was te zorgen voor sociale zekerheid, is “verplicht” is nu vervangen door “streven naar”. Verder wordt verwezen naar een voorwaarde: de desbetreffende persoon moet dan wel “van nut zijn voor de gemeenschap”. Het woord “onrendabelen” wordt nog net niet specifiek genoemd.

De belastingwetgeving (bijvoorbeeld ingevoerde flattax 18%) kan enkel nog maar veranderd worden met een twee-derde meerderheid van het parlement. Het Constitutionele Hof mag alleen nog maar iets zeggen over voorgenomen financiële wetten als de staatschuld beneden de 50% is (nu 80%).

Tot zover maar even. Meer dan genoeg lijkt me al.

Op nog geen dag rijden van Nederland werd op Nieuwjaarsdag de klok tientallen jaren teruggezet. In een land dat ook afstevent op een bankroet overigens. Junk Status, 10% rente voor staatsobligaties. Hebben dringend 20 miljard nodig op korte termijn. Het IMF en Europa is “bezorgd”. Eufemisme.
Het gaat een nieuwe testcase worden of Europa al weer gaat toelaten dat een lid van de gemeenschap alle internationale normen, waarden en regels aan zijn laars lapt. En er mee weg kan komen ook nog. Verder dan het aankondigen van een onderzoek of dit wel in lijn is met de regels is men nog niet gekomen. Komt pas op zijn vroegst in juni dit jaar. Arme Hongaren..

Orban ligt niet wakker van enige kritiek liet hij recent nog weten.

En Wilders (met zijn Hongaarse vrouw)?
Die twitterde op 31 december: “Hongarije neemt wet aan waardoor islam niet op erkenning/steun vd Staat kan rekenen. Geweldig! Voorbeeld voor hele EU!”

Ook zo’n potentaat die graag het volgende zinnetje in de mond neemt: “als ik het voor het zeggen zou hebben dan…”

Nou, berg je “dan” maar. Het is gekkenwerk.

Bronnen (o.a.):
http://www.euronews.net/2012/01/02/hungarian-democracy-reformed/
http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,807138,00.html
http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,806933,00.html
https://twitter.com/#!/geertwilderspvv/status/153045998577520640
http://www.ams.pvda.nl/general/Newsletter/Hongarije%5B2%5D/Hongarije
http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3099920/2011/12/30/Hongarije-glijdt-met-nieuwe-grondwet-af-richting-dictatuur.dhtml
http://www.refdag.nl/opinie/hongaarse_grondwet_ondermijnt_democratie_1_558374
http://lacquemant.wordpress.com/2011/04/20/eu-onderzoekt-nieuwe-oerconservatieve-homofobe-grondwet/
http://www.opiniestukken.com/opiniestukken/artikel/92/Europa-moet-ingrijpen-in-Hongarije
http://www.bnr.nl/topic/politiek/448303-1201/hongaarse-premier-ligt-niet-wakker-van-kritiek
http://nl.wikipedia.org/wiki/Viktor_Orb%C3%A1n
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fidesz
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3105421/2012/01/05/Er-ontstaat-een-dictatuur-in-het-hart-van-Europa.dhtml
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/01/11/eu-voert-druk-op-orban-op-economische-crisis-hongarije-staat-op-zich/
http://blogs.reuters.com/macroscope/2012/01/06/austro-hungarian-troubles/

Bron plaatje:
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/01/03/hongaarse-intellectuelen-luiden-alarmbel/

135 Reacties op “Hongaarse Goulash. Wilders’ natte droom

 1. Reine jRagolo 12 januari 2012 om 17:32

  Is het nog wel interessant om op de poesta te kamperen?

 2. jan bouma 12 januari 2012 om 17:33

  Weer een gedegen doorwrocht blog, Aad. Kom er morgen wel op terug…

 3. Aad Verbaast 12 januari 2012 om 17:38

  @Reine: als je geen Roma bent maak je misschien nog een klein kansje daar.

  @Jan: Ook dit onderwerp heeft veel (schaduw)kanten Jan. Micro = macro.

 4. jose 12 januari 2012 om 17:46

  Heftig en een zieke reactie van “onze groot lijder”.

 5. Aad Verbaast 12 januari 2012 om 17:50

  @jose: en wij hebben een regering die hem “gedogen” om aan de macht te kunnen zijn en blijven. Kan het nog gekker?

 6. Barbara Jansma 12 januari 2012 om 17:50

  en jawel, het kan nog steeds, sinds de jaren dertig. Maar hoe voorkom je dan dat democratie zichzelf de nek omdraait? Volgens mij kun je dit risico niet uitsluiten door het kiezen aan banden te leggen, of misschien heb ik iets gemist…

 7. Barbara Jansma 12 januari 2012 om 17:54

  Het verheffen van het volk is ‘uit’, educatie en kennisverwerven is op zn retour, hoe is te voorkomen dat dit hier ook gebeurt? Want volgens mij is die weg al ingeslagen….

 8. Aad Verbaast 12 januari 2012 om 17:56

  @Barbara: ook in die jaren werd een potentaat ‘democratisch’ verkozen. Met alle gevolgen van dien.
  == Volgens mij kun je dit risico niet uitsluiten door het kiezen aan banden te leggen, of misschien heb ik iets gemist…==
  Misschien deze blog van me? Ook in de lente van 2010:
  https://aadverbaast.wordpress.com/2010/03/20/heeft-een-democratie-natuurlijke-grenzen-2/

  17:54: == hoe is te voorkomen dat dit hier ook gebeurt? ==
  Ik deed eerder een aantal suggesties. Maart 2010..
  https://aadverbaast.wordpress.com/2010/03/03/de-weggegooide-stemmer-2/
  Tijd om democratie opnieuw uit te vinden lijkt me.

 9. Barbara Jansma 12 januari 2012 om 18:10

  Terwijl ik je ga lezen, hier nog eentje waarvan je in combinatie met alle rest niet blij wordt.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/21/het-grootste-offer-in-de-crisis-is-niet-welvaart-maar-democratie/

 10. Aad Verbaast 12 januari 2012 om 18:17

  @Barbara: dank voor je link. Die had ik gemist. Waardevol!
  Uiterst zorgelijk als er meer een meer voorbeelden zijn (de crisis helpt een handje mee) waar de grenzen van de democratie worden opgezocht. “zorgelijk” is dan mijn eufemisme.

 11. rikus 12 januari 2012 om 18:18

  Dat je dit aan Wilders linkt raakt kant nog wal. Ook al heeft hij een Hongaarse vrouw.
  Wilders heeft het afgelopen jaar bewezen een stabiel politicus te zijn, die in veel opzichten steeds het gelijk aan zijn kant krijgt.
  Kijk maar naar zijn beweringen over Griekenland, het is nu vrijwel zeker dat we een flink pak geld kwijt zijn. Goede adviseurs hebben wij zeg.
  En hoe kun je geweren dat Geert ook maar iets van die onzin zou willen realiseren.
  Natuurlijk zijn er dingen in de grondwet die bij tijd en wijle aanpassing vergen en daar is niets mis mee.
  Ik denk dat Hongarije zijn boekje ver te buiten gaat en het is een Europese zaak of dit wordt geaccepteerd.
  Dit heeft niets met Wilders van doen..

 12. Aad Verbaast 12 januari 2012 om 18:24

  @Rikus: ==Dat je dit aan Wilders linkt raakt kant nog wal.==
  Het is Wilders die gezien zijn tweet (zie bronnen) een welhaast orgastisch genoegen schept in wat daar gebeurt. Niet ik.
  == Ik denk dat Hongarije zijn boekje ver te buiten gaat en het is een Europese zaak of dit wordt geaccepteerd. == eens. als je het eigen volk er ook bij rekent. Doe je, mag ik aannemen.

 13. Roberto la Verita 12 januari 2012 om 19:08

  Ik begrijp dus dat Hongarije weer terug is van de jaren van voor 1940,
  Tja soms kan je je vrienden niet zelf kiezen,maar wat verwacht je,Hongarije is van oudsher nu eenmaal geen Communistisch land,in tegendeel zelfs.
  Roberto

 14. Roberto la Verita 12 januari 2012 om 19:16

  @ Aad Verbaast
  Tijd om democratie opnieuw uit te vinden lijkt me.
  —————————–
  Dit lijkt mij niet nodig Aad,het enige wat we nu nodig hebben is een regering die ons voor vol aanziet,en ons betrekt bij de besluitvorming.
  Liefst vooraf,maar achteraf mag ook.
  Roberto

 15. cornutus 12 januari 2012 om 19:23

  Goeie genade, Ad. Mooi verhaal. Ik wist niet dat het zo erg was daar. Maar we kunnen toch wel aannemen dat die man heel zorgvuldig met zijn nieuwe bevoegdheden zal omgaan? Hij is toch niet gek? 😉

 16. Aad Verbaast 12 januari 2012 om 19:29

  @Roberto: van oorsprong niet, maar ze hebben er wel de nodige ervaring mee.
  Nog niet eens in de blog genoemd. Maar iedere persoon die naar communisme riekt is inmiddels ook bij voorbaat tot crimineel benoemd, tenzij het tegendeel is bewezen. McCarthy toestanden.

  == het enige wat we nu nodig hebben is een regering die ons voor vol aanziet,en ons betrekt bij de besluitvorming. Liefst vooraf,maar achteraf mag ook. ==
  Daar noem je nogal wat randvoorwaarden. Ken je er eentje die aan die die voorwaarden voldoet?

 17. Aad Verbaast 12 januari 2012 om 19:31

  @Cornutus: == Ik wist niet dat het zo erg was daar.== vandaar deze blog.
  == Maar we kunnen toch wel aannemen dat die man heel zorgvuldig met zijn nieuwe bevoegdheden zal omgaan? == goed punt van je.
  == Hij is toch niet gek? == Ik heb zo mijn twijfels 😈

 18. Roberto la Verita 12 januari 2012 om 19:57

  Ik wou dat ik je 1 land kon noemen wat binnen het kader van “Democratie ” past of heeft gepast.
  Maar het is NIET onmogelijk binnen het kader van Democratie een goed bestuur op te zetten.
  Maar het vergt wel meer betrokkenheid van de mensen bij het dagelijks leven in Nederland.
  Maar de weg naar de “Democratie” loopt toch via het parlement,maar ik ken ook geen partijen
  die de wil hebben een echte democratie hier te vestigen.
  Daarom mijn steun en Lof aan hen die er het dichst bijkomen.
  Roberto

 19. lebonton 12 januari 2012 om 20:15

  het is toch te gek dat een man zoals hier beschreven diepgelovig wordt genoemd. een belediging voor wat ‘geloof’ zou kunnen zijn als de mensheid zich er maar verre van zou houden. ja, da’s ook niet logisch, maar ik ben het maar.

 20. Pierre Van de Kletersteeg 12 januari 2012 om 20:36

  1940: hongarije was niet communistisch maar fascistisch.
  En als je nu zegt: we gaan de kampen weer opstarten voor joden en zigeuners, we hebben 2000 vrijwillige helpers nodig, heb je ze binnen 5 minuten.
  Niet vergeten; budapest wordt Judapest genoemd…
  Niet vergeten; in 1956 waren het NIET de russen die machinegeweer vuur openden op vreedzame demonstranten maar hongaren.

  Het grote verschil tussen hongaren en de rest van europa is genetisch.
  Hongaren Finnen en Basken 9en een dorpin zwitserland) stammen af van de hunnen, uit richting Mongolie en zijn pas sinds de 11de eeuw hier.
  Alle talen in europa zijn verwant BEHALVE hongaars Fins en Baskisch.

  Je zag het ook in 1944: de roemenen zagen verlies en wilden overlopen naar de USA; de Hongaren bleven trouw.

  Maar het verbieden van de Islam zie ik als prima; dat is geen religie maar een zelfdestructieve stamdoctrine, die voor niemand iets goeds brengt.

  Maar wij moeten niet te hoog van de toren blazen; wij maken nieuwe wetten–b.v. tegen haatdragende geschriften, maar de Koran is nog steeds niet getoetst

 21. Pierre Van de Kletersteeg 12 januari 2012 om 20:39

  Daarnaast: wij vallen de laagste inkomens stelselmatig aan, bevoordelen de hogere inkomens en laten die ook nog eens profiteren van de sociale voorzieningen, als extra zakgeld; basisbeurs, AOW kindertoeslag.
  Dat terwijl er geld genoeg is in NL; dat kunnen de hongaren niet zeggen.
  En uiteraard heb ik ook een hongaarse vriendin….

 22. Pierre Van de Kletersteeg 12 januari 2012 om 20:40

  En je ziet ook wat onze “demokratie” doet met een referendum
  En met geld naar griekenland
  En denk even aan de voedselbank

 23. zelfstandigjournalistantwerpen 12 januari 2012 om 20:40

  Europa blijft ondertussen angstaanjagend stil, maar wat kan het doen? Hongarije uit de EU gooien?

 24. Pierre Van de Kletersteeg 12 januari 2012 om 20:47

  Als HU de grenzen sluit, moet transport via oekraine en polen.
  lekker duur voor roemnie en bulgarije…

 25. Aad Verbaast 12 januari 2012 om 21:02

  @Roberta: net zoals zo veel systemen zijn er altijd zwakheden te ontdekken. Ook in een democratie.
  Zolang er een stevige verdeeldheid bestaat is er een grotere kans van slagen dat het volk beter vertegenwoordigd wordt. Ook een belangrijke: politici die niet weglopen met het ‘mandaat’, maar integer blijven doen waar ze voor de verkiezingen voor stelden te staan. Dat laatste is vrij schaars.

 26. Aad Verbaast 12 januari 2012 om 21:08

  @lebonton: “diepgelovig” is één ding, maar zich dan ook nog Christen noemend. Tja, die naam is al eeuwenlang misbruikt door deze en gene. Nu weer dus.

  @Zelfstandigjournalist: er wordt stevig gemopperd. Maar ja dat hebben we wel vaker gehoord. Het is makkelijker (zo blijkt) landen binnen de emu te sleuren dan er uit te gooien.

  @Kletersteeg: je woont er dichterbij dan ik. Ook nog eens met een Hongaarse vriendin lees ik.
  Alle etnische Hongaren, waar dan ook wonend krijgen trouwens nu stemrecht. Opstekertje?

 27. King Billy 12 januari 2012 om 21:29

  Democratie, een stofzuiger die uiteindeljk zichzelf opzuigt. De geschiedenis van Hongarije is doordrenkt van dit beeld. Vanaf de strijd tussen de Hohenzollern’s en de Habsburgers via het Verdrag van Versailles en Malta en alles wat daarna volgde. De stekker hoeft er echter niet uit, kan ook door de stroom af te sluiten en de zoveelste vervuilde zak te deponeren waar hij thuishoort. De innerlijke kracht van democratie is vele keren groter dan degenen die daaraan gaan tornen.
  Een handje helpen kan geen kwaad. Dat gebeurt ook. Zij het nog te weinig. De dag komt dat de huidige regering de stroom niet meer kan betalen en geen cent hulp meer krijgt. Vervolgens neemt de andere partij, de sociaal democraten, van de twee partijen die afwisselend aan de macht waren, het roer weer over om de rotzooi te repareren. Worden nog roerige tijden aan de periferie van de EU.
  Die les kan volksmenner Wilders met zijn abjecte, selectieve denkbeelden en getwitter er ook uit trekken. Hongarije, noch Nederland verworden echt niet tot een industriele bananenstaat.

 28. Pierre Van de Kletersteeg 12 januari 2012 om 21:33

  Is beperkt waar.Voor zover ik weet, kunnen etnische hongaren een HU nationaliteit krijgen.
  Daar zitten wat voordelen aan vast…en het kost weinig.
  Ook al heb ik de pest aan duitsers, als ik de DE nationaliteit erbij kan krijgen doe ik dat.
  De NL nationaliteit biedt minder en minder en helemaal geen bescherming.

  Nou zijn er twee groepen hongaren.
  Een stam die er al eeuwen is; hunnen, die naast soldaat ook boer waren.Die kregen land in wat nu Roemenie is om ook als grensbewaking te functioneren; zelfde als de duitsers uit Saarland.
  Daarnaast de hongaren die na de opdeling van Hongarije plotseling in Roemenie woonden…

 29. Aad Verbaast 13 januari 2012 om 00:49

  @King Billy: je klinkt nogal optimistisch. Duidelijk is wel dat Europese leiders en het IMF via de geldkraan druk op de ketel proberen te zetten. Zou er gebogen worden, dan is het (zoals het nu lijkt) hoogstens dat iets getornd aan de afhankelijkheid van de centrale bank. Vraag is of da nou het grootste probleem is. Er zijn er te veel op op te noemen lijkt me. Dit was slechts een selectie.
  Voor mij maakt het vooralsnog duidelijk dat ondanks ‘prachtige’ verdragen (zelfs een Europese ‘grondwet’) een lidstaat (weer!) volledig uit de pas kan lopen en niemand die er een moer aan kan doen.
  Broddelverdragen dus.

 30. Aad Verbaast 13 januari 2012 om 00:51

  @Kletersteeg: je geeft precies aan wat de verborgen agenda zou kunnen zijn van die nieuwe wet.
  Althans als ik de berichten er over lees. Omringende landen zijn benauwd dat dit tot groeiende etnische problemen zou kunnen leiden. Zitten we niet op te wachten lijkt me.

 31. jan bouma 13 januari 2012 om 06:17

  Als men niet de juiste vragen stelt krijg je per definitie ook niet de juiste antwoorden. Nu lijkt dit een vanzelfsprekende opmerking maar het tegendeel is waar. In alle Europese landen (ook Nederland) is er sprake van “partijendemocratie”; aan een kiezer wordt niets gevraagd; die mag een kruisje zetten; veelal slechts 1 keer per 4 jaar. Krijgen isolationische en nationalistische partijen de overhand in een bepaald land (zoals in Hongarije; en hier probeert Wilders hetzelfde) dan dreigt er een situatie te ontstaan als ten tijde van de Nazis. Nog even en die demonstratie van Hongaarse burgers (zie foto), en die zich t.o.v. Europa verontschuldigen voor hun prime minister, zou dan al niet mogelijk zijn geweest. Laten we hier in eigen land beginnen om de democratie wat werkelijke inhoud te geven door aan de kiezers onze Vragenlijsten voor te leggen en die gaan over de prioriteiten. Dit is een dermater revolutionaire aanpak dat die zich vanzelf exporteert over de grenzen. Men amusere zich verder….

 32. Redstar 13 januari 2012 om 07:55

  Ik heb het met argus ogen gadegeslagen. Helaas geeft het gros van de mensen er gewoon niet om. Zoals het met zoveel zaken gaat.
  De burgers zijn lam, en doen niets.

 33. King Billy 13 januari 2012 om 07:58

  Goulash, Hongaarse hutspot, is ’t in Hongarije. 24 etnische grensoverschrijvende minderheden in Hongarije. Met alle implicaties vandien. Verklaart misschien deels waar Orban mee bezig is.
  http://www.nepszamlalas2001.hu/eng/volumes/24/tartalom.html

  Tot welke ethnische groep behoort overigens de vrouw van de Nederlandse kampioen ‘Twitteren’ ?
  Discriminerende vraag? Dan heeft Wilders pech.

 34. Pierre Van de Kletersteeg 13 januari 2012 om 09:04

  Goulash is een pan water, waar je wat vet, wat spek ingooit en wat je nog hebt aan groente.
  Het is de simpelste vorm van soep van de armen.
  Zoals wij dat kennen was het bepaaldelijk niet
  Net zo als salami een verzamelnaam is voor worst.
  Worst: daar dauw je alle slachtafval in….

  Paprika’s boerenkool, bonekruid komen oorspronkelijk uit hongarije, Transilvanie (wat sinds 1918 Roemenie is)

 35. King Billy 13 januari 2012 om 09:14

  Artikel 6.3 van de Hongaarse grondwet:
  De Hongaarse Republiek heeft een verantwoordelijkheidsgevoel voor het lot van de Hongaren van buiten haar grenzen, en zal hun relaties met Hongarije aanmoedigen en koesteren.

 36. Pierre Van de Kletersteeg 13 januari 2012 om 09:15

  De aantallen per groep in Hongarije zijn niet zo groot.
  Daarnaast als je 10 hongaren laat wonen tussen 1000 buitenlanders, hebben na jaaaaaaaaren de hongaren nog steeds hun HU identiteit.
  Veel belangrijker is het, te weten van welke stam een hongaar afkomt; hongaren zijn gevormd door 11 + 1 stam.Genetisch meetbaar.

  Het enige wat niet bekend is-waar is Atilla begraven? De lloop van de Donau is er voor omgelegd om dat eheim te houden…

  Het meest eigene van de hongaren is de taal.(ook fins en baskisch)
  Ook hier in roemenie wordt die nog steeds gehandhaafd
  Voor de HU nationaliteit moeten etnische hongaren wel de taal beheersen!!!
  Daar kunnen wij wat van leren.

  Maar van het gehaal alldaar zijn er een paar dingen die we zo over zouden kunnen nemen: verbod op islam, en de eis eerst de taal te kennen voordat er genaturaliseerd wordt.
  Daarbij zouden we kunnen voegen: geen dubbele nationaliteit
  Per slot heeft de islam niets te maken met religie, maar met stamcultuur.

  Daarnaast-ofschoon je het in NL niet zeggen mag: er zijn groepen die volledig crimineel zijn op deze aardkloot.Een ervan zijn de zigeuners.Waar ze vandaan komen: het verhaal gaat dat ze mee zijn gelift met de Hunnen in de 11de eeuw en dat ze uit wat toen India was kwamen.
  Mogen ze van mij terug heen.

 37. Aad Verbaast 13 januari 2012 om 09:37

  @Jan: vanzelfsprekend is het zo dat als je niet de juiste vragen stelt je ook niet de juiste antwoorden krijgt. Maar enkel door de vragenlijsten in te voeren ben je er nog niet. We moeten namelijk constateren dat het dagelijkse kost is dat als je de juiste vragen stelt, je niet eens een antwoord krijgt, laat staan de juiste!
  Over het gebrek aan opleiding hebben we het al vaker gehad. De training die ze al krijgen is dan veelal de vermaledijde mediatraining waar een van de belangrijkste lessen juist is, geen antwoord geven!
  Kortom: het democratisch systeem is onderwijl verziekt en verrot van binnenuit. Daar was en is democratie niet voor bedoeld. Hoog tijd om die dan ook maar eens stevig onder de loep te nemen en her uit vinden. Komt niet meer door de APK.

 38. Aad Verbaast 13 januari 2012 om 09:39

  @Redstar: lam of lamgeslagen? Lijkt me meer dat laatste dan het eerste.
  Of wellicht zelfs verdoofd? Verbijsterend toch?

 39. Aad Verbaast 13 januari 2012 om 09:51

  @King Billy: de algemene teneur daar is dat er geen respect meer is voor de minderheden. Ook dacht ik toch wel een van de kernwaarden van een gezonde democratie.
  Of Wilders kampioen twitteren is is natuurlijk zeer de vraag. Dat zijn enkele tweets te veel aandacht krijgen lijkt me duidelijk. Intrigant en onruststoker. Ik heb me gisteren weer bijzonder zitten ergeren aan alle aandacht die in de media (natte krant, MSM, en buis) werd ‘geschonken’ aan hem.

  Nog een voorbeeld hoe het er aan toe gaat binnen die losgeslagen bende: http://www.limburger.nl/article/20120113/REGIONIEUWS01/120119682/1008
  ‘een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken’.

 40. Aad Verbaast 13 januari 2012 om 10:02

  @Kletersteeg: vind je ook dat Nederlanders die willen emigreren naar een ander land eerst de taal van dat land moeten beheersen (diploma) en een test moeten afleggen over de gebruiken en geschiedenis etc van dat land (diploma) voordat ze wordt toegestaan Nederland te verlaten?

 41. Aad Verbaast 13 januari 2012 om 10:14

  @allen: over sociale media gesproken. Het Rutte offensief: http://www.youtube.com/watch?v=YcSNcwwLyhU “Rutte geeft antwoord”

  Zie ook mijn reactie op @jan van 09:37…

 42. jan bouma 13 januari 2012 om 10:15

  @Aad…9:37
  In feite stel je dat de belanghebbende en corrumperende pers en media tekort schieten in de opvoeding en de voorlichting van de kiezer die thans nog domme stemmer is. Ik heb deze oorzaak vaker geduid. Het is een vicieuze cirkel. Een doorbraak zal er nimmer komen als die kiezer – uit goed begrepen eigenbelang overigens – toch zijn eigen domheid van 3000 jaar geschiedschrijving niet wil doorbreken. I rest my case.
  Men kan soms trachten een veenbrand te stichten die zich voortzet over de grenzen. Soit! Maar ergens moet er dan wel een begin gemaakt worden. De NWO zal gevormd worden door de foute belanghebbenden maar zou ook door een machtsgreep van die talloze domme stemmers gevormd kunnen worden. Pick your choice.
  Maar…
  Zeik er niet over als je daarvoor te lui en/of te ongeïnteresseerd bent en “de politiek” niet doet wat je als kiezer wenst. Want: “elk volk krijgt de regering die het verdient”.

  Ik zal dit comment maar weer eens doorsturen aan de redactie van P&W… Hahahaha..

 43. Pierre Van de Kletersteeg 13 januari 2012 om 10:17

  De nederlanders die NL verlaten brengen knowhow, geld en andere kennis mee, en ze worden idd geacht de taal van dat land te leren/kennen.

  De buitenlanders die in NL komen-althans 99% komen om te profiteren; en als die dan na 15 jaar nog geen woord nederlands kennen, en weigeren hun koters op te voeden of NL te leren, zodat die grote schade brengen op scholen, is dat “normaal”.
  In alle andere landen is er een toetsing aan quotum, en aan bruikbaarheid voor het ontvangende land, en is er de plicht tot een serieuze inburgeringscursus.NIET zoals in NL>
  ———————-
  Daar zit het verschil: de west europeanen die emigreren brengen wat; de moslims die in NL komen, komen alleen om te halen.

 44. jan bouma 13 januari 2012 om 10:35

  @Kletersteeg..10:17
  Ook niet helemaal waar wat je stelt. Grosso modo betekent de import van allochtonen iets meer dan alleen “boerenkool met worst” van de autochtonen. Surinaams, Indiaas, Thaïs, Chinees, Turks, etc. restaurant zal je toch wel bekend wezen? Veel middenstanders van het klein bedrijf en van allochtone oorsprong hebben er voor gezorgd dat ook Nederlanders een wat meer kosmopolitischer blik kregen op de wereld waarin sowieso er geen grenzen bestaan. De goulash van Wilders (lees: het eigen volksvoedsel) wordt daardoor gediskwalificeerd.

 45. Aad Verbaast 13 januari 2012 om 12:42

  @Kletersteeg: proef ik dat je ook de meetlat legt op het criterium of bewoners rendabel zijn of niet?

  @Jan: raakt de kern van een discussie natuurlijk: zijn we voor een pluriforme levensgemeenschap of gaan we voor de eenheidsworst!

  ook een oude discussie waar het laatste nog niet over gezegd is.
  In het kader: “zeg mij waar u voor staat” een eerder blog van me:
  https://aadverbaast.wordpress.com/2010/01/03/pluriformiteit-versus-uniformiteit-2/

 46. Roberto la Verita 13 januari 2012 om 12:44

  Aad Verbaast 12 januari 2012 om 21:02
  @Roberta: net zoals zo veel systemen zijn er altijd zwakheden te ontdekken. Ook in een democratie.
  —————————————————————————————–
  Ben ik met je eens,maar die zwakke schakel( in bijna alle systemen ),is de mens,maar in een “Democratie” waarbij de mens zijn lot in eigen hand heeft hebben de slechte invloeden
  minder kans,en kan men bij een foute beslissingen direct ingrijpen,en foute mensen de macht ontnemen.
  Roberto

 47. Pierre Van de Kletersteeg 13 januari 2012 om 12:50

  Nee, maar WEL bij degenen die van buiteaf in NL willen komen; net zo als nederlanders in andere landen worden beoordeeld….
  @Jan: er bestaan ook boeken die de moeite waard zijn; b.v. Duitsland heft zichzelf op” Moet je eens lezen.
  En dan je afvragen hoeveel turkse groenteboeren je wilt hebben.
  Daarnaast: in 2001 waren er al 40.000 NLeigenaren van fabrieken in China…..die brengen productie, orders, kapitaal kennis.
  Dat is een heel andere groep dan een kudde moslims met bontkraagjes.

 48. King Billy 13 januari 2012 om 13:30

  Hoe bitter de smaak van Brussels Lof kan zijn. Europese dagbladen over Hongarije en de EU.
  http://www.eurotopics.net/en/home/presseschau/archiv/archiv_dossier/DOSSIER98558-EU-unwilling-to-negotiate-with-Hungary.
  ———-
  Because aside from budget deficits there are also democratic deficits. … If the EU were not such a cold, elitist construction, we would witness the magnificent scene of a press conference with Sarkozy and Merkel in which Europe declared its solidarity with the Hungarian people in the fight against Prime Minister Viktor Orbán’s autocratic rule. … But with its weak – even indifferent – reaction, Europe has once more demonstrated its insignificance as a united, political entity with which the people have no means of identifying. Apart from the common currency, we simply don’t consider Europe our home. Europe was born with a currency, but no soul.” (04/01/2012)

 49. King Billy 13 januari 2012 om 13:53

  Een ‘perspectiefverklaring’. Wow!!! Voor politici misschien? Voor Hongarije, of welk land dan ook?
  Forget it:
  Bij de cao-onderhandelingen van dit jaar wil De Unie afdwingen dat werkgevers voor kansrijke werknemers een perspectiefverklaring gaan afgeven.
  Die verklaring betekent dat de werkgever verwacht dat de werknemer in de toekomst meer gaat verdienen. Met de verklaring in de hand zouden huizenkopers een hogere hypotheek moeten kunnen krijgen.
  Weggeplukt bij BNR.

 50. Pierre Van de Kletersteeg 13 januari 2012 om 14:35

  Wij zijn zo gek zelfs maar te overwegen om Turkije in europa te brengen.
  Daarbij vergeleken is Hongarije heilig…
  En onze schijnheiligheid is spreekwoordelijk.
  Door onze “demokratie” waarmee het land in drie oorlogen is betrokken, en de USA subsidieert via de Nato, en eindeloos geld giet in Afrika zonder dat er enige verbetring tegenover staat–worden stelselmatig de belangen van een slordige 8 millioen mensen genegeerd en/of aangevallen.
  Zie ;het aanvallen op de laagste inkomens versus de AHR, de AOW, Kindertoeslag, basisbeurs, toegankelijkheid studeren, goed wonen, goede voeding….

  Onze “demokratie” is een voorbeeld van hoe het NIET moet; als dan eens een referendum gehouden wordt, wordt het volkomen genegeerd.
  Dagelijkse fraude van europarlementariers en ambtenaren wordt genegeerd en getolereerd.

  Maar we willen wat zeggen over een een partij land/
  An sich is een “een-partij” systeem goed.
  Zo was het demokratisch stelsel binnen de communistische partij in USSR beter dan bij ons met het meer partijen stelsel.

  Denk er maar eens over na: een ‘een partij” systeem dat haar leider afzet…wie heeft meer macht de leider of de partij?

 51. Roberto la Verita 13 januari 2012 om 14:47

  Pierre Van de Kletersteeg 13 januari 2012 om 14:35
  wie heeft meer macht de leider of de partij?
  ————————–
  Het volk!

 52. Pierre Van de Kletersteeg 13 januari 2012 om 16:18

  Wat zal ik zeggen? Chantage en afpersing zijn communistische methoden; het land is communistisch; dus er zal wel chanatage en afpersing volgen.
  We zijn afhankelijk van Hongarije als transito land.
  Maar daar kan je ook de mentaliteit zien.
  Als je onderweg wilt tanken en met euro betaalt, vragen ze bij SHELL 2 euro per liter.Waarom? Omdat ze de gelegenheid hebben en communisten zijn.
  Dat duurt even voordat dat afgesleten is….jaartje of 75

 53. Aad Verbaast 13 januari 2012 om 16:19

  @Roberto: == waarbij de mens zijn lot in eigen hand heeft hebben de slechte invloeden
  minder kans,en kan men bij een foute beslissingen direct ingrijpen,en foute mensen de macht ontnemen. == Precies de mazen van de wet waar menig politicus dankbaar gebruik van maakt. Vervolgens staan ze machteloos, tenzij het zo de spuigaten uitloopt dat het volk massaal de straat opgaat. En dan nog..

 54. Aad Verbaast 13 januari 2012 om 16:28

  @King Billy: Mooi link, dank. Geeft duidelijk aan wat de onmacht is van Europa.
  Meteen in het begin al: “The EU Commission is unwilling to begin talks with Hungary about financial aid, mainly because of the country’s new central bank law. Hungary is at serious risk owing to credit shortages and its confused economic policy, some commentators write, while others criticise the EU for punishing debt sinners but not the dismantling of democracy.”
  Voornamelijk vanwege de centrale bank. Dat er aan alle kanten andere regels grof geschonden worden, laten ze liggen. Schandalig. “zeg mij waar u voor staat”! Niet dus.
  Nog deels hypocriet ook. Want hoe onafhankelijk zijn de andere centrale banken? Ook nog een hoop huiswerk te doen. Kijk even naar onze eigen centrale bank. Rutte hield tegen dat Hoogduin president werd. Vooruit, is wat anders dan er een stroman inzetten, maar toch. Niet onafhankelijk dus.

 55. Aad Verbaast 13 januari 2012 om 16:37

  @Kletersteeg: dat de democratie niet functioneert zoals die zou moeten functioneren, daar kunnen we het wel over eens zijn.

 56. Meneer Opinie 13 januari 2012 om 20:10

  Een paar losse observaties:
  1) ‘Orban is een diepgelovig man’ Nou daarmee is dan voor de zoveelste keer bewezen dat vroomheid geen garantie is voor eerlijkheid, mededogen, respect voor mensenrechten en nog zo wat ‘joods-christelijke waarden’. Maar dat wisten we eigenlijk al lang.
  2) Er wordt nu in Hongarije gediscrimineerd op grond van geloofsovertuiging en dat vindt Wilders ‘geweldig’ Het feit dat Roemers, Cohen, Pechtold e.v.a. Wilders hier niet mee om de oren slaan, geeft wel aan wat een bedroevend slechte oppositie we hebben.
  3) De Hongaarse staat voelt zich niet meer verplicht om haar best te doen voor alle inwoners, daar hoeft ze alleen nog maar naaar te streven en dan alleen voor nuttige burgers. De jaren 1935-1945 hebben al laten zien dat het vandaar nog maar een kleine stap is naar een voortplantingsverbod en vervolgens naar het uit hun lijden verlossen van dergelijke mensen.
  4) Met de crash van 1929 brak er een wereldwijde crisis uit, gevolg door een wereldoorlog in 1939. Met de crash van 2008 brak er weer een wereldwijde crisis uit. Ik ben benieuwd wat 2018 ons zal brengen.

 57. jan bouma 13 januari 2012 om 20:10

  Ondertussen verlaagde S&P de tripleAAA status van Frankrijk en dus kunnen de beleggers/financiële dictators nu hogere renten berekenen; ’t zal de Fransen op jaarbasis vast wel enige miljarden schelen. Dit is een moderne simpele maar doeltreffende vorm van beroving door de financiële sector. Spreek je twijfel uit over de kredietwaardigheid van een land of breng het in diskrediet.. Et voilá! Kassa!
  Uiteindelijk zijn die beleggers/uitbuiters natuurlijk zelf de klos maar dat snappen ze niet.

  Tot morgen voor weer een dag in deze krankzinnige wereld.

 58. Pierre Van de Kletersteeg 13 januari 2012 om 21:33

  Ahum…kijken we wel eens naar de Zweden? daar werden asociale elementen tot in de jaren negentig gesteriliseerd of gecastreerd; al dan niet gedwongen…….staatsgodsdiens is geloof ik hervormd.
  En wij dwingen de sociaal zwakkeren in armoede; zijn ze makkelijk manipuleerbaar.

 59. King Billy 13 januari 2012 om 22:54

  @Allen. @bouma in ’t bijzonder. Geen zorgen over die extra rente als gevolg van de afwaardering van de kredietwaardigheid van complete landen. Dat geld komt wel echt weer terug.
  Da’s namelijk hard nodig om de totstandkoming te bekostigen van het Duizendjarige Vrederijk.

  Bovendien een christelijke plicht om daaraan mee te betalen omdat het de op christelijke normen en waarden gebaseerde naties de schuld van al deze ellende.
  Bedenk dan dat het nog niet eens de gebruikelijke ‘tienden’ voor het goede doel zijn. Doe daarom iets en werk mee aan God’s werk!
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Duizendjarig_vrederijk
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Tiende
  (niet te verwarren met de Tiende Penning van Alva, die hij invoerde in opdracht van Maria van Hongarije en tot opstanden leidde). De wereld is klein. God is groot. Toen ook al.

 60. Aad Verbaast 14 januari 2012 om 09:33

  @Meneer Opinie: ad 1, 2 en 3: helemaal eens met je constateringen en conclusies.
  Alle fractieleiders zaten in Kunduz… Rosenthal in een handelsmissie in Oman..
  Druk druk druk met andere dingen blijkbaar…
  ad 4: “2018” is nog ver weg.
  Om maar aan te geven dat in de tussentijd een hoop kan en moet gebeuren.

 61. Aad Verbaast 14 januari 2012 om 09:45

  @Jan: al die kredietbeoordelaars zijn commerciële instellingen. Moeten dus voor de aandeelhouder geld verdienen. Niet te geloven dat deze instellingen zoveel macht kunnen hebben. En dus feitelijk werken voor de speculant.
  Al eerder heb ik een pleidooi gehouden dat de rem (en het mes) gezet moet worden (verbieden, onmogelijk maken) op speculatie. Heeft maatschappelijk gezien alleen maar tot ellende geleid.

 62. Aad Verbaast 14 januari 2012 om 09:47

  @Kletersteeg: natuurlijk is alles relatief. Maar dat maakt een geconstateerd feit natuurlijk niet minder erg. Een appel wordt niet minder rot, als er een peer gevonden kan worden die aangetast is door een worm.

 63. Aad Verbaast 14 januari 2012 om 09:53

  @King Billy: Ik lees dat Augustinus ons voorhield dat we eerst 6000 jaar daarop moeten wachten, om dan 1000 jaar vrede te hebben. Gaan we niet meer meemaken. Anderen zeggen dat het op 1000 a.d. begon. Nou dan is die 1000 jaar al weer voorbij, zonder dat die vreedzaam verliep. Misschien dat toch de Maya’s gelijk hadden? Daar kan je wel op wachten namelijk.
  We kunnen natuurlijk wel een verlosser gebruiken. Maar ja, dan moet die wel van goed huize komen. De vorige heeft ook een hoop ellende gebracht.

  Tiende: een soort flattax begijp ik? 😉

 64. jan bouma 14 januari 2012 om 10:24

  @King Billy…..22:54
  @Aad…9:45
  De conclusie van jullie comments is dus eigenlijk nog steeds die van het aloude bekende adagium: “hou jij ze dom, dan hou ik ze arm”.
  De premisses van Billy King: == @Allen. @bouma in ‘t bijzonder. Geen zorgen over die extra rente als gevolg van de afwaardering van de kredietwaardigheid van complete landen. Dat geld komt wel echt weer terug. Da’s namelijk hard nodig om de totstandkoming te bekostigen van het Duizendjarige Vrederijk. == staan namelijk bol van allerlei onbewezen stellingen en aannames.

  Mijn stelling dat het dictaat van de financiële sector, die als dominant en bepalend zou moeten worden gezien, (ten onrechte!) wordt niet weerlegd. Evenmin zal er een “Duizendjarig durend Vrederijk” gesticht kunnen worden ZONDER dat er een intellectuele r e v o l u t i e wordt doorgevoerd die ten goede komt aan de totale mensheid. Die bepleite revolutie zal zijn bloedeloos en zonder geweld.

  Gisterenavond in P&W.

  Daar zitten o.a. in Ed Nijpels en Bert Brussen – thans columnist bij de Volkskrant na een vorig leven als blogger en “Geen Stijl-aanhanger”. Beiden zijn geïncorporeerd in de MSM en spraken met geen woord over een r e v o l u t i e van de mens in dit tijdperk om de voorwaarden te scheppen voor een toekomst. Een waardeloze uitzending dus. Nu zal ik dit comment maar weer eens doorsturen aan de redactie van P&W; waarschijnlijk volstrekt ten overvloede en tevergeefs want domheid laat zich graag prolongeren door de belanghebbende partijen als de redactie van P&W.

  Men amusere zich verder… Liefst in onwetendheid; wel of niet geveinsd.

 65. zelfstandigjournalistantwerpen 14 januari 2012 om 10:38

  Het zal niet mee gaan vallen zolang Orban een mandaat van de kiezer heeft.

 66. Aad Verbaast 14 januari 2012 om 10:46

  @Zelfstandig journalist:
  Orban (net als zoveel politici) heeft geen mandaat, maar maakt misbruik door te veronderstellen dat als er op je gestemd is je een mandaat zou hebben gekregen om maar van alles te bedenken waar de stemmer slechts met stomme verbazing (en afgrijzen) naar kan kijken. Een grof schandaal als politici dat denken. Komt veel ellende van. Niet alleen daar.
  Precies het punt waarom de democratie (in huidige vorm) eens een stevige herijking zou moeten krijgen.

 67. Aad Verbaast 14 januari 2012 om 10:50

  @Jan: was inderdaad een onzinnige vertoning daar gisteren. Welk een prietpraat weer! “De stand van het land”. Nou dat bleek, als je als P&W dit op tafel durft te brengen. Beneden elke stand.
  Geeft maar weer eens dat we inmiddels in een verdoofd land leven. Gaat nergens meer over omdat de werkelijke issues niet meer op tafel komen. Verdoofd dus. Lijkt ook nog eens stevig verslavend te zijn voor velen.

 68. King Billy 14 januari 2012 om 12:37

  Zouden Rosenthal, Bea en die dikke bofkont met de appelwangetjes op de hoogte zijn geweest in verband met het bezoek aan Oman? Al was het maar om te bewijzen dat Obama nog steeds vertrouwen heeft in het Nederlanse diplomatieke kunst-en-vliegwerk na de mislukte helikopter reddingsoperatie?
  Naar verluidt is er een tweede vliegdekschip met twee slagkruisers gearriveerd in de buurt van de Straat van Hormoez.
  De FAZ van vandaag op de voorpagina:
  ‘Über geheime Kanäle – das könnte das Sultanat Oman sein – soll die amerikanische Regierung den obersten Führer in Teheran, Ajatollah Chamenei, vor einer Sperrung der Straße von Hormus gewarnt haben. Offenkundig schätzt sie die Lage nach entsprechenden Äußerungen und Manövern als so unberechenbar und potentiell explosiv ein, dass ihr eine solche Warnung an den mächtigsten Mann in der iranischen Führung geboten schien.’
  http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/iran-obamas-warnung-11605615.html

 69. Aad Verbaast 14 januari 2012 om 14:12

  @King Billy: op dat puntje boven in Oman zit je natuurlijk wel eerste rang om die lui zeeslagje te zien spelen. Ik ben benieuwd of er ook project ontwikkelaars meegegaan zijn op de handelsmissie. Vast wel. Die willen hun slag slaan natuurlijk.

  Gisteren Kro Reporter gezien? “Iran en de bom”.
  http://reporterinternational.kro.nl/seizoenen/seizoen_2012/afleveringen/13-01-2012
  Niet veel nieuws onder de zon (waar blijven de echte onderzoeksreporters?) maar wel altijd weer even leuk die oude verhalen van Khan voorbij te zien komen. Nederland heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan kennisoverdracht!
  http://en.wikipedia.org/wiki/Abdul_Qadeer_Khan

 70. jan bouma 14 januari 2012 om 14:50

  @Allen
  Gelukkig morgen een pagina uit het Boek der Boeken. Misschien wordt het wel pg. 61 en/of 65. Die gaan over ’s lands wijs – ’s lands eer. E.e.a. i.v.m. Beatrix’ gebruik van de hoofddoek en de commotie die Wilders daarover maakte. Het is toch niet allemaal zwart/wit want we herinneren ons ook nog de schoffering van die Imam die weigerde minister Verdonk een hand te geven (weet u nog?) Het was een bewust bedoelde schoffering van die Imam en veel van zijn geloofsgenoten kritiseerden hem.
  Enfin… Laat u verrassen morgen. Vergeet je een “r” wordt het een minder plezierige bezigheid! :))

 71. Aad Verbaast 14 januari 2012 om 16:48

  @Jan: je probeert toch niet de @randomgenerator te beïnvloeden?

  Weer wat nieuws geleerd vandaag: “PIIGS landen.” Bron: http://www.bnr.nl/topic/beurs/862350-1201/piggs-landen-kunnen-jp-morgan-chase-5-miljard-kosten
  Ik kende de term nog niet. Staat voor Portugal, Ierland Italië, Griekenland en Spanje. Leuk gevonden.
  Binnenkort zullen nog wat meer woorden moeten gaan bedenken die de vlaggen dekken.

 72. King Billy 14 januari 2012 om 19:43

  Tja, Urenco. Een prins van O als CFO, Blair, de winning van uranium in Kazachstan, de afvaltransporten, de verrijking en opslag daarvan, wapens, Gronau, monopolie, kontrakten voor 25 jaar. Solide clubje. Wat die secretaresse en Khan betreft, is passé.

 73. Marjelle 14 januari 2012 om 19:54

  Arme Hongaren idd! Moet er niet aan denken dat Wilders ooit aan de macht komt met z’n islamofobie en vele andere waandenkbeelden, tegen ‘buitenlanders’ en zelf wel een Hongaarse vrouw met twee paspoorten(?), tegen hoofddoeken maar zelf wel een keppeltje op tijdens http://www.nujij.nl/algemeen/wilders-met-keppeltje-op-in-de-synagoge.15189041.lynkx#axzz1jHM8Rnyd enzovoort…

 74. Pierre Van de Kletersteeg 14 januari 2012 om 20:43

  @Marjelle: fobie is een allesoverheersende ONGEGRONDE angst.
  lees je weleens kranten, Kijk je weleens WAAROM Sjiiten Soenieten en omgekeerd afmaken met zelfmoordaanslagen?
  Zal je vertellen: er staat in de koran: “er is maar EEN islam” De rest moet dood.
  Daarvoor; de moslims hebben de plicht te proberen de hoeren (ben jij dus) en varkens-ben ik dus eerst te bekeren, en als dat niet lukt af te maken.
  Dus uiteindelijk: de hele wereld en alles erop te vernietigen.
  Daarnaast blokkeren ze het dagelijks gebruik van techniek en wetenschep, stimuleren ze door non-productiviteit –bv door werkverbod voor vrouwen- de hongersnood.
  Maar he; bekijk het van de show kant: waar kan je nog een leuke show ophanging zien, behalve in Iran?
  Of het levend begraven van een vrouw uit de buurt?
  Of een gezellige steniging?
  En waar snijden ze nog alle geslachtdelen van vrouwen af, terwijl het nergens in de koran staat?

 75. Pierre Van de Kletersteeg 14 januari 2012 om 20:50

  Als je de groei van macht wil zien:
  In de laatste 1000 jaar is er niets veranderd in de islam.
  Maar als je nu de foto’s van de vrouwenafdeling universiteit Caoro bkeijkt, zie je vanaf 1908 tot 1980 niet EEN enkele vrouw met kopvodden.
  En als je nou gaat kijken in 2004: 84%
  Dat is de invloed van de broederschap.Die bezoekt alle gastarbeiders, die dan verteld wordt: je mag maar een enkele vrouw trouwen, doe dat; daarnaast trouw je er nog 2 bij in de moskee.Maak ze zo snel mogelijk zwanger; dan kunnen we over 20 jaar getalsmatig europa overnemen.

  Als je dan verder kijkt, in de arabische regio, zie je dat de volgende landen–inclusief de bewoners zijn afgeschreven: Somalie, Algerije,Libie, Egypte, Tunesie Pakistan Afghanistan

 76. Pierre Van de Kletersteeg 14 januari 2012 om 20:56

  Ook Jemen; Als de machtshebbers er nu 50 of 100.000 afmaken is dat gerekend voor de toekomst weinig.
  Doen ze dat NIET verliezen ze de hele bevolking aan de islam.

  En wij zitten te zeiken dat Wilders zo laag geschoold is.
  1930
  honderden artsen werden geschoold door Hitler in martelen en medische experimenten.
  Ze werken allemaal mee.
  Als je ervan uit gaat, dat hun omgang met andere hooggeschoolden was, betekent dat , dat na 2 jaar ongeveer 400.000 interlectuelen wisten wat er ging gebeuren.Deden ze er wat aan?
  Nee dus.Verzet ertegen? Nee dus.
  Het afmaken van de gehandicapten begon al in 1937 als ik het wel heb.
  iemand protesteerde? Nee dus.
  Allemaal politiek correcten.

  Wees jij nou maar blij dat er asocialen als ik zijn met een grote bek en die die bek ook nog eens opentrekken, net als Wilders, want dan kan jij rustig vanavond met je vibratortje gaan spelen!

 77. Pierre Van de Kletersteeg 14 januari 2012 om 20:57

  De fatsoensrakkers, de politiek correcten , de christelijke honden: zij allen werkten met plezier mede aan de komst van Hitler; of ze zaten in Noord england.
  net als de familie van soestdijk, met notabene iemand bij de SS!

 78. Pierre Van de Kletersteeg 14 januari 2012 om 20:59

  Het enige geciviliseerde wat je met de islam kan doen is die uitroeien.
  Hoe: maakt niet uit; het is een kanker.

 79. Pierre Van de Kletersteeg 14 januari 2012 om 21:05

  Ik liep eens met twee nederlandse meiden van 28 over een medina.Ergens binnengevraagd; de man zei: jouw vrouwen? Die grieten nee hoor absoluut niet; ze werden volkomen genegeerd, alsof het geesten waren.
  U wilt thee? ja graagEn Uw vrouwen? ach geef ze ook maar wat…..

  Die grieten waren in hun leven nog nooit zo beledigd.
  Waarom/ nederlandse vrouwen stellen als vrouw weinig voor; en ik bedoel niet alleen sexueel.Vandaar dat het goed is, dat ze concurentie krijgen; en dan leggen ze het af.

  In 1945 was het leven voor mannen in Munchen vorstelijk; voor iedere man tussen de 18 en 35 waren er 5 vrouwen….Vandaar dat die vrouwen prettiger zijn.

  Het oeverloze gezeik dat wj al jaren moeten aanhoren over ‘emancipatie” en andere onzin, wie gelooft daar nog in?

 80. King Billy 14 januari 2012 om 21:38

  Tja. Urenco. Bij de Nijreesberg in Almelo, Gronau, Engeland. Monopolie, orderportefeuille voor 25 jaar. Winning in Kazachstan, Blair, een prins van O als CFO, ex Rand corporation, niet alleen afvaltransporten per trein, ook per vrachtwagens, liefst ’s nachts dwars door woongebieden , verrijking van afval voor wapenindustrie. Gaan uitbreiden in Almelo. Oh ja, Khan. Oeps, klein foutje van onoplettende secretaresse. Lekker clubje met klinkende namen, dat zich weet te onttrekken aan de aandacht van slecht co-ordinerende mileu organisaties in DLD, GB en NL omdat het einde van de commerciele cyclus, de opslag, belangrijker wordt gevonden.

 81. Aad Verbaast 15 januari 2012 om 00:26

  @Marjelle: laten we maar hopen dat dat nooit gebeurt. Ik schreef het al: gekkenwerk!

  @Kletersteeg: is inmiddels je spontane aanval van Gilles de la Tourette (met als jouw speciale variant: schriftelijk en islamofoob) al weer wat tot bedaren gekomen?

 82. Aad Verbaast 15 januari 2012 om 00:33

  King Billy: http://nl.wikipedia.org/wiki/URENCO
  Ik zet het er maar even bij deze link. Linke soep. Een soep die de kroon spant op gebied van halfwaardetijd.
  Je blijkt nog beter op de hoogte te zijn van het wel en wee (vooral wee denk ik dan) rond deze club.

 83. Pierre Van de Kletersteeg 15 januari 2012 om 06:45

  Voor sommige mensen moet je 1000 maal herhalen.Herhaling is de moeder van de wetenschap.

 84. jan bouma 15 januari 2012 om 09:04

  Humor. Kennelijk is dat het aanknopingspunt voor de at random generator van @Aad verbaast . Die wees mij aan pagina 329. Nu is pg. 329 een voortzetting van een hilarisch verhaal dat begint op pg. 328. (Ondermeer..) Enfin dat stukkie heet:

  “..Maar ik ben eruit!;
  ’t is een eindstuk hout!”

  Nu ga ik toch de random generator niet vernachelen en citeer gedeeltelijk wat er staat op pg. 329.
  ==
  “..en geschrift daartoe geëquipeerd zijn. De noodzaak laat zich duiden want… we constateren immers geen verbetering; net zoals de inbreukpleger blijkbaar nooit eerder z’n intolerabel gedrag in zijn verleden gecorrigeerd zag. Met het voorgaande zijn we aanbeland bij de stellingnamen die dienen te worden ingenomen en waardoor mijn BALANSOPMAKING-sinds-de-VERLICHTING van negatief kan veranderen in positief. Te gemakkelijk is het dan om ‘het utopisme’, of andere uitvluchten, te bedenken waardoor die vluchtwegen kunnen worden ontlopen. Au fond zijn we nu terug bij de bepaald niet retorisch bedoelde ‘maatschappelijk meetbare resultaten’ die intellectuelen, als filosofen en opiniemakers, hebben in het maatschappelijke verkeer en waar zij – terecht – op kunnen worden aangesproken. Of bedoelde Sjoerd de Jong in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad d.d. 15.03.2002 ook slechts holle retoriek toen hij het had over ‘de maatschappelijke relevantie’ van de door hem besproken columnisten en opiniemakers in de boeken van Posner, Barber en Lilla?

  Ach, u heeft het allemaal kunnen lezen in de ‘dialoog Goed m’n waarde’ en de Elsbeth-Bolkesteinbrief. Overigens beveel ik u van harte het boek van Hofland aan; zoals u ziet leidt het tot relevante aanvullende bespiegelingen.

  *)
  de bijbelvastheid laat te wensen over; het kan ook “een zweep” geweest zijn…
  ==
  So far… @Aad en @King Billy kunnen het hier niet gegeven introotje op pg. 328 wel lezen en dan snappen de samenhang met @Kletersteegs opmerkingen. Men amusere zich verder.

 85. VSp 15 januari 2012 om 09:34

  Helaas koninklijk bezoek van een van ‘Von’ republikein vandaag, wiens vader mede aanleiding was om een parlementsld de Bundesstag uit te zetten die iemand beschuldigde dat hij zaken met Herr Von Flick’ had gedaan, waarna Joschka tegen de voorzitter zei: ‘Erlaube mir, Du bist ein Arsloch!’
  Enfin, goed dat Rutte en Wilders dit niet weten, anders was het nog veel leuker geworden.
  Of deze twee ooit mogen aanschuiven, zoals Joschka Fischer, bij ‘Project Syndicate’ is overigens twijfelachtig.
  Also, geen tijd om boeken op te slaan. Zelfs geen bijbel op deze zondagochtend.
  Amuseren zal wel lukken vandaag. Wullf heeft de wet overtreden en Europa stevent volgens insiders af op een oorlog , dankzij de ratingbureau’s die de dominantie van de dollar prioriteit geven om de wereldeconomie te redden.

 86. Aad Verbaast 15 januari 2012 om 10:01

  @Kletersteeg: belangrijke verbindende constatering van je. Niet alleen de wetenschap kent de kracht van de herhaling. Ook de politiek, religie etc. Stond ook wel bekend als het CD-rom effect: als je maar vaak genoeg hetzelfde roept dan is er een gerede kans dat mensen het gaan geloven.
  Ook wel een belangrijk verschil natuurlijk. Bij wetenschap moeten de vermeende effecten en conclusies ook reproduceerbaar zijn door onafhankelijken.

 87. Aad Verbaast 15 januari 2012 om 10:13

  @Jan: Uiteraard op je suggestie even pagina 328 er bij genomen om een en ander te kunnen duiden en naast een stuk hout er nog een touw aan te kunnen vastknopen.
  Toch even de halve zin aan je begin van 329 aanvullend:
  “Er dienen dus duidelijke stellingnamen, die niet mis zijn te verstaan, te worden ingenomen door die verantwoordelijken die in woord..” en ga je verder in je reactie hierboven met “….en geschrift daartoe geëquipeerd zijn”.
  Kijk nu wordt het een stuk duidelijker natuurlijk. Belangrijke randvoorwaarden!
  Zo zie je maar eens dat halve waarheden ( in deze halve teksten) tot veel onbegrip kunnen leiden terwijl waarheden niet eens ver verwijderd zijn.

  Kon zomaar weer eens een amusante dag worden. Ik wens het je in ieder geval toe!

 88. Aad Verbaast 15 januari 2012 om 10:22

  @VSp: terzijde: “King Billy” is ten ondergaan respectievelijk ondergedoken tussen alle geweld?
  Je aangegeven incident(en) kan ik helaas niet duiden. Zelfs Goegel kan me niet verder helpen met de informatie die je verstrekt. Dat wordt weer een dagje puzzelen, tenzij je me verder op weg kan helpen 😉

 89. Pierre Van de Kletersteeg 15 januari 2012 om 10:22

  Kennelijk Aad.Na een onsamenhangende brei van betekenloze woorden gelezen te hebben van B, begin ik respect voor het geduld van zijn therapeuten te krijgen…dat moeten engelen zijn.Moet toch eens de bijbel openslaan.Maar tegen die anderhalve paardekop die niet ziet dat het grootste gevaar voor oorlog of uit de hand gelopen terrorisme met massa vernietigingswapens de islam is, simpel omdat hun structuur en doelstellingen daarop berusten, zou ik willen zeggen ,als ze weer hun retoriek tegen/over Wilders spuien: doe effe normaal en lees de kranten; dan zie je een opbouw van aanslagen.De rest volgt.

 90. Aad Verbaast 15 januari 2012 om 11:15

  @Kletersteeg: de vraag is of “hun structuur en doelstellingen daarop berusten”. Ik stel daar mijn vraagtekens bij. Ik moet wel erkennen dat net als de Bijbel (OT) ook de Koran genoeg ruimte biedt voor enkele ‘gelovigen’ om er stevig op los te hakken. Ook moet vastgesteld worden dat dat vooralsnog tot grote onderlinge verdeeldheid leidt. Terroristische aanslagen richten zich met name tegen de eigen gelovigen. Om maar weer eens aan te geven dat het ‘godsonmogelijk’ is van “de Islam” te spreken.
  Zie voor de onderbouwing mijn eerder blog: https://aadverbaast.wordpress.com/2009/01/29/internationaal-terrorisme-de-internationale-leugen-2/

 91. jan bouma 15 januari 2012 om 11:22

  @Kletersteeg…10:22
  “.. Doe inderdaad even normaal man!” Je snapt toch ook wel dat een enkel citaat niet meer is dan een citaat en dat je voor een samenhang beter m’n boek kunt bestellen en lezen net zoals @Aad en @King Billy dat hebben gedaan en het wel snappen.

 92. jan bouma 15 januari 2012 om 11:53

  @Aad… 11:15
  Nog even ter aanvulling breng ik nogmaals onder de aandacht het gezegde van Bertold Brecht..”Zuerst kommt das Fressen und dann die Moral..” Vanaf onze allereerste geschiedschrijving (Herodotus) hebben de Reli-partijen dit motto goed begrepen en in praktijk gebracht. Het gaat namelijk altijd om de wereldse en economische macht. Dan is het wel gunstig dat je als “prediker” alle neuzen in jouw richting van jouw wereldse macht weet te zetten. Indien – zo heb ik vaker gesteld – er werkelijk Goden zouden bestaan (met verheven idealistische doelstellingen en geloofsopvattingen) zouden zij onmiddellijk pleiten voor hun opheffing gelet op de ellende die ze veroorzaken. Je ziet nu al dat in Egypte maar ook Tunesie en andere landen van de Noord-Afrikaanse Lente de revolutie om zeep wordt geholpen door de zgn. “broederschappen”. Idem reageren ook de “Christelijken”, ofwel de newborn Christians, danwel welke Religie dan ook. Een intellectuele revolutie begint daar op het moment dat men nu eindelijk eens deze waarheid onderkent en onder ogen wilt zien. Overigens hoeft het geen betoog dat elke partij, van welke aard dan ook, altijd per definitie zal streven naar de hegemonie. Maar dit terzijde.

  Ik ga nog even wat anders doen.. Tot later.

 93. Johan HvD 15 januari 2012 om 12:14

  Even dacht ik Haagse Goulash te lezen. Maar ja, het verschilt niet veel tussen Haagse en Hongaarse goulash. Beiden zijn immers smakeloos (mits het zelf wordt klaar gemaakt, met gemalen prei, bijvoorbeeld).

  Laat ik nu altijd gedacht hebben dat de Hongaren een zogenaamd jofel en vrij volk waren. Althans dat werd mij zo voorgehouden in de jaren vijftig, toen er hier ter lande een flink aantal vluchtelingen waren. Eén der vluchtelingen zat bij ons op school en had een zekere air over zich. Ik mocht de knaap niet zo vanwege zijn treiterijen. Maar ja, het was er één van de vele inwoners van Ungarn, alwaar Sissi zeker wel blijde mee was… 🙄

 94. Aad Verbaast 15 januari 2012 om 12:16

  @Jan: sluit geheel aan bij mijn eerder pleidooi voor de Splinter Partij.
  In elk statuut van welke politieke partij dan ook zou moeten worden opgenomen dat als de partij groter wordt dan X, de partij zichzelf opsplitst in delen. Kijk, slechts dan is er pas ruimte voor eenieders opinie, en wordt invulling gegeven aan de mening van minderheden. Belangrijkste voordeel natuurlijk: dan is er tenminste weer wat te kiezen!
  Klinkt allemaal uiterst logisch natuurlijk. Maar ja, in het klassieke machtsdenken geldt slechts: elke stem telt. Daarna zijn er geen spelregels meer. Losgeslagen bendes zijn het!

 95. Aad Verbaast 15 januari 2012 om 12:29

  @allen: in aansluiting op de quote die @Jan nog even in herinnering riep van Brecht hier een bijzonder lijstje die ik jullie niet wil onthouden:
  http://www.zerohedge.com/news/presenting-mitt-romneys-top-campaign-contributors

 96. Aad Verbaast 15 januari 2012 om 13:53

  @JohanHvD: het blijven berichten van de gestampte pot natuurlijk. Hoe je het ook smaakt of keert.

  @allen: vanmorgen nog weer even een fraai voorbeeld van onze grote leider Rutte die op Buitenhof ons voorhield dat je door harder te rijden minder benzine gebruikt. Reden: omdat je sneller op je bestemming bent!

  Kijk, wat een fantastisch zijn we toch. Zelfs dit soort mensen kunnen hier premier worden.

 97. Pierre Van de Kletersteeg 15 januari 2012 om 14:27

  Jaja; dacht ik ook vroeger.Maar het is ook zo, dat hongarije een vazal staat was van de moffen.Maar toen ze in opstand kwamen in 1956, was dat natuurlijk een overwinning in de koude oorlog, en derhalve waren ze meer dan welkom. In Amersfoort werd de burgerij kamers gevraagd om ze onder te brengen.
  Wat wel staat uit hun grijze verleden: als vazalstaat waren ze uitzonderlijk; ze waren trouw.
  Dat was ook een van eisen die aan de hunnen gesteld werden.
  Daarnaast hadden ze een strikte militaire organisatie.Iedere soldaat moest een kromzwaard hebben; een compound boog met pijlen; een zijden hemd, een reserve paard.

 98. Pierre Van de Kletersteeg 15 januari 2012 om 14:28

  Idd hard rijden spaart benzine, in vergelijk met stilstaan in een file……

 99. Aad Verbaast 15 januari 2012 om 17:47

  @Kletersteeg: bijzonder dat je dat zijden hemd noemt. Gaf ze (begrijp ik) een enorm voordeel. Licht en als ze getroffen werden door een pijl ging het niet door de zijde heen, maar kon je de pijl zo weer uit de wond trekken. Dat waren nog eens tijden.

  Hard inrijden op een file, en je hebt nooit meer benzine nodig..

 100. Aad Verbaast 15 januari 2012 om 17:52

  @allen: even toevoegen voor “het dossier”. Ook een land waar men het niet zo nauw neemt met de democratie:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/01/15/verkiezingen-olierijk-kazachstan-in-teken-van-onvrede-temmen/

 101. Aad Verbaast 15 januari 2012 om 18:05

  @allen: en dan nog eentje. Moet het zelf nog gaan bekijken. Duurt even maar dan heb je mogelijk ook wat. http://vimeo.com/25491676 “Inside job”

 102. Pierre Van de Kletersteeg 15 januari 2012 om 18:28

  Heb ik je toch effe aan het opzoeken gezet!Met dat zijden hemd. Allez; het gaf bescherming en bewegingsvrijheid; en ’s avonds in de tent vond het vriendje het leuk…..
  Maar zijde: rot matereaal.Een ding van zijde is na eenmaal wassen de mooiheid kwijt….
  Niet duur; een zijden hemd voor dames en andere vrouwbeesten die hier 120 Euro kost, kost 3 euro inkoop…..
  Er waren in oorlogsvoering in antieke tijden handige dingen, zoals een javelijn.

 103. Aad Verbaast 15 januari 2012 om 18:38

  @Kletersteeg: == Heb ik je toch effe aan het opzoeken gezet! ==
  Ik geef toe dat mijn harde schijf regelmatig even bijgevuld wordt met goegel. Maar deze informatie over zijde en de Hunnen was nog opgeslagen uit een vorig leven toen er nog geschiedenis werd gegeven. Kom er nog maar eens om.
  Ook een restant: de Hunnen legden de biefstuk onder het zadel. Bij aankomst was het gaar. Of dit een verzinsel is heb ik nooit kunnen achterhalen. Maar een trivia die wel is blijven hangen.

 104. Aad Verbaast 15 januari 2012 om 18:40

  @allen: even weer tussendoor over de waanzin van de dag. We hadden het eerder al over de ratings:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/01/15/na-de-afwaardering-van-frankrijk-komt-triple-a-rating-duitsland-in-vizier/

 105. Pierre Van de Kletersteeg 15 januari 2012 om 18:45

  Als je met het oostblok te maken krijgt, zie je dezelfde woorden met een andere betekenis.
  Biefstuk is van rund, maar in hongarije en roemenie is dat een beest wat geen melk meer geeft dus ruim met pensioen is…derhave zo taai, dat je een RVS kunstgebit moet hebben.
  Dat onder het zadel leggen: de meeste gebruiken geen zadel; alleen een deken.
  Maar allez, als je daar een biefstuk onder legt is ie wel MALS niet gaar.
  Dat kan je ook doen door het te slaan met zo’n vreemde hamer.
  Bij voorkeur NA de slacht; anders krijg je ruzie met Thiemen.

 106. Aad Verbaast 15 januari 2012 om 19:02

  @Kletersteeg: dank voor de correctie. Mals is inderdaad beter dan gaar. Weer bijzonder te zien dan als je maar hard genoeg op taai vlees slaat het vanzelf mals wordt. Hier werd de Hunnerschnitzel uitgevonden! Van rund. Dat dan weer wel.

 107. Pierre Van de Kletersteeg 15 januari 2012 om 19:48

  Allez; hier is een “gratar” een soort schnitzel.Als je die bestelt hoor je ze in de keuken op een stuk vlees rammen…en dan zeg je bolleefd informatief: “het beest is al dood hoor, dooier wordt ie niet…..begrijpen ze niks van.

 108. Aad Verbaast 16 januari 2012 om 00:04

  @Kletersteeg: hebben ze daar geen gevoel voor humor?

 109. jan bouma 16 januari 2012 om 07:41

  In het nieuws gisteren. Het failliet van Hongarije is a.s. Nu een vergelijking in het historische retrospectief. Hitler en het Nazisme konden in hun isolationistische politiek nog WEL de financiële elite binden… Orban duidelijk niet en daarom mag en kan hij en zijn staat failliet. Toch is ook hier de eindconclusie dat “de financiële dictators aan de knoppen zitten” en wel bij e l k e staat ter wereld. En daar wil ik vanaf…

  Enfin. Terug on topic; en ik wens allen even wat reflectie toe over dit scherpzinnige commentaar.. :))

 110. Aad Verbaast 16 januari 2012 om 08:59

  @Jan: deprimerende gedachte natuurlijk. Past wel helemaal op deze dag. Het is “blue monday”: de meest deprimerende dag van het jaar. http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/%29/components/actueel/rtlnieuws/2012/01_januari/16/gezondheid/de-dag-van-het-ochtendhumeur-blue-monday.xml

  Ik was nog even op zoek naar een lijstje van buitenlandse ‘investeerders’ (en landen) en hoe diep die in de shit zitten. Heb het een dezer dagen voorbij zien komen maar kan het niet meer zo gauw vinden. Ook deprimerend.

 111. jan bouma 16 januari 2012 om 10:44

  @Aad…8:59 uur.
  Je stelling == Ik was nog even op zoek naar een lijstje van buitenlandse ‘investeerders’ (en landen) en hoe diep die in de shit zitten. Heb het een dezer dagen voorbij zien komen maar kan het niet meer zo gauw vinden. Ook deprimerend. ==

  …blijkt ook afhankelijk van het oordeel van de (financiële) beoordelaars die ik verwerp.

  Kijk! Ik zeg: laat de wereldgemeenschap zich nu eindelijk eens NIET afrekenen op het dictaat van de financiële/bancaire sector. Een dergelijk standpunt vergt – zo erken ik – een individuele beoordeling en ook à priori de verwerping van het financiële dictaat.

  En die mis ik…

  Men amusere zich verder met de waan van de dag.

 112. Aad Verbaast 16 januari 2012 om 10:55

  @Jan: je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Ondertussen zitten we wel met het gegeven dat het zover nog niet is. Wat zoveel betekent dat er geen ontkomen aan is dat als anderen ons geld verkwanselen je nooit voor een duppie op de eerste rang kan zitten. Nog niet voor een daalder. Je wordt willens en wetens in de beklaagdenbank gezet, in afwachting van het vonnis. Dat terwijl anderen de misdaden hebben gepleegd. Het moet niet gekker worden!

 113. jan bouma 16 januari 2012 om 11:18

  @Aad…10:55
  Per definitie is het zo dat nog nimmer de toestand anno nu (2012) zich heeft laten toetsen aan een filosofisch kader in het verleden; dat kader bestond immers niet en kon ook niet bestaan. We leven thans met ca. 7 miljard mede-wereldbewoners op deze planeet. Aangezien er geen rekening wordt gehouden met de situatie zoals die is, men kent er geen referentiekader aan toe waarop het kan kan worden beoordeeld, dient dus nog slechts het oordeel van de visionairs met de geboden alternatieven. Het oordeel wordt dan “een sprong in het duister”. De enige richtsnoer die ik daarbij hanteer is het motto en de volkswijsheid: “doe mij niet aan wat u niet wilt worden aangedaan”. Dit acht ik een universeel geldende wijsheid. Hebben wij het over de rechtvaardige, en dus verdedigbare verdeling van de resources van de wereldse rijkdom, dan zou men anders dienen te handelen dan men nu doet.

  Ik bestrijd daarbij het dictaat en de hegemonie van de financiële sector.

 114. jan bouma 16 januari 2012 om 22:41

  @King Billy – jij bent expert
  Off topic. In het Journaal discussies met ontwerpers van schepen i.v.m. de ramp van het Italiaanse cruiseschip. Dubbele schotten, berekeningen hoeveel m3 water nog kan worden geborgen voordat het zinkt, etc. Dan vraag ik me af of er gewoon niet veiligheidsblokkeringen rond het hele schip ingebouwd kunnen worden waardoor het überhaupt onmogelijk wordt om ergens tegenaan te varen. Of het nou een ijsberg is (misschien is dat moeilijk vanwege (bevroren) water), een bodem die te dicht genaderd wordt, een kust etc. Ik dacht dat onderzeeërs wel met dergelijke sonars werken; waarom oppervlakteschepen niet? Lijkt me redelijk primitief wat er nu besproken wordt. Vliegtuigen hebben toch ook dit soort waarschuwingssignalen? En auto’s. Voor mijn part wordt de hele stuurinrichting of aandrijving geblokkeerd van zo’n schip. Het zal wel onderzocht zijn maar dan wil ik weten waarom het (kennelijk) technisch niet zou kunnen.

  On topic
  Het IMF en de EU hebben ook Roemenië en Bulgarije naast Hongarije in hun greep.

  Tot morgen…

 115. reinjohn 16 januari 2012 om 23:07

  Mogelijk is het einde van een verenigd Europa aanstaande. Er komen steeds meer rare rechtse regeringen. Laten we hopen dat Wilders nooit meer dan 50% van de stemmen krijgt.
  Hartelijke groet.

 116. Aad Verbaast 17 januari 2012 om 00:10

  @Jan: na een dagje afwezigheid ronddolend in de gezondheidszorg weer terug.
  Weer geheel je reactie van 10:55 ondersteunend (lijkt al weer zo lang geleden).
  Blijft een drama uiteraard.

  Ik voeg even twee linkjes toe hier die maar weer eens even aangeven hoe een en ander met elkaar verbonden is.
  http://www.bnr.nl/topic/beurs/868649-1201/grote-zorgen-over-eurozone
  Zo’n beetje elke zin in dit korte artikeltje levert genoeg stof op om de nodige schandpaal te omwikkelen natuurlijk.
  En dan de volgende:
  http://www.bnr.nl/topic/politiek/407931-1201/kroonprins-eindelijk-verlost-van-villa-mozambique
  Met ook een zielig verhaal (de markt zit wat tegen) verkoopt hij de villa voor een symbolisch bedrag.
  Aan de projectontwikkelaar..
  Macro is micro.
  Elke dag denk je weer dat het toch niet gekker kan worden dan de dag er voor. Elke da wordt het nog gekker!

  22:42: Precies 100 jaar geleden (1912 dus!!) verging de Titanic. Unigue selling point van dat schip was: ONZINKBAAR!!
  Op zijn eerste overtocht ging het al ten onder…

  Morgen ongetwijfeld een dag die nog gekker wordt dan die van vandaag.

 117. Aad Verbaast 17 januari 2012 om 00:13

  @ReinJohn: ik denk dat er de nodige klappen gaan vallen. Misschien ook wel heel hard nodig!

 118. jan bouma 17 januari 2012 om 08:45

  @Aad…00:10
  O n d a n k s de voorhanden zijnde technieken die de mensheid zouden kunnen behoeden voor catastrofes wordt de menselijke maat aangenomen. En die is inherent aan fouten. Zo herinner ik me (bijv.) dat het meest eenvoudige bootje al over een soort dieptemeter beschikt of echolood en dat Italiaanse enorme cruiseschip kennelijk niet… Waarom niet?

  Trek nu een parallel naar de consultatie van de kiezer. De technieken zijn er in overvloed om de prioriteitsstellingen van die kiezer vast te stellen. Het gebeurt niet. Waarom niet?

  Ach, zomaar weer wat vragen die gesteld kunnen worden aan de foute belanghebbenden. Want of het nu gaat om een domme eigenzinnige kapitein of dat het gaat om de vele kapiteins op het wereldschip de Titanic. De opvarende, de kiezer, wordt niets gevraagd. En de MSM vinden dat prima. Ook zij menen immers dat ze de wijsheid in pacht hebben maar in werkelijkheid dienen zij slechts hun belangen die weer parallel blijken te zijn aan die van hun broodheren…
  Wat een zooitje.
  ps
  Dit comment is weer geschikt om even door te sturen aan de redactie van P&W; idem eigenlijk aan al die andere malloten en oplichters van de MSM.

  Men amusere zich verder.

 119. VSp 17 januari 2012 om 08:58

  Re die scheepsramp. Megalomane stoerdoenerij en bombastische glamour liepen hier op de klippen. Geavanceeerde detectie apparratuuur of zelfs een simpel zeekaartje met dieptelijnen werden ondergeschikt gemaakt aan de veiligheid van schip, lading en bemanning. In deze volgorde, een eeuwenoude beroepscode.
  De vraag is welke criteria rederijen zijn officieren oplegt. Deze rederij is niet de eerste die deze beroepscode negeert. Eigenlijk heel simpel: potentiele gevaren en bedreigingen moet men ontwijken om grote of onherstelbare schade te voorkomen. Of het nu een storm, een klif, ijsberg of een overmachtige zeevloot in de Javazee is.

 120. jan bouma 17 januari 2012 om 09:27

  VSp… 8:58
  Ja, maar Karel Doorman “Ik val aan, volg mij..” had in ieder geval nog een heroische reden. Voor minder geldt het kennelijk ook om de domheid te verkiezen. Ondertussen weet ik nog steeds niet of er beveiligingstechnieken bestaan waardoor schepen niet op de klippen lopen.

 121. Aad Verbaast 17 januari 2012 om 10:08

  @Jan: ik schreef het hierboven al: micro = macro. Was het bij de Titanic nog iemand die een eenvoudige natuurwet in de wind sloeg (een ijsberg zit voor ruim 90% onder water), is het nu een kapitein die even een zeemansgroet wil brengen aan een collega van hem die hoog en droog op een eiland stond. En kaarten, dieptemeters etc even aan de kant legt, om vervolgens op de klippen te lopen. Dan nog komt met de rots-smoes dat die rotspunt niet op de kaart zou staan..
  Politici doen niet anders dan averij oplopen, ondanks alle waarschuwingen, eenvoudige regels. en kaarten waarop duidelijk staat aangetekend waar de afgronden zijn en obstakels. Vrienden krijgen voorrang.
  Beiden varen een koers waar de meute flink voor heeft betaald omdat ze met fraaie beloften de ark zijn ingeloodst.
  Er is wel één belangrijk verschil: politici lopen continu op de klippen! Dan is de scheepvaart nog relatief veilig.

  @VSp: en zo is het. En oud Fries gezegde: laat het schip niet zinken voor het een veilige haven bereikt heeft.

 122. king billy 17 januari 2012 om 10:12

  Oorlog ih Europa? Vooral tussen de regels doorlezen. Had het voorrecht om een dagje mee te kijken bij de redactieburelen van Die Welt. Waar daar over gesproken en geschreven wordt, mag (nog) niet de papieren en digitale kranten bereiken.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Geschichte_Europas
  http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,799868,00.html
  http://www.project-syndicate.org/commentary/roubini45/English
  http://www.project-syndicate.org/commentary/stiglitz147/English

  Joschka Fischer: ‘Herr President, erlaube mir, Du bist ein Arsloch.’

  En @KleterGasse: ‘Zijn therapeuten moeten wel engelen zijn’. Dat zijn ze ook. Juist dáárom maar afgezien van deze optie.

 123. Pierre Van de Kletersteeg 17 januari 2012 om 11:40

  beetje trage reactie met wat spelfouten….maar allez, ook minder begaafden moeten een kans krijgen….anders was er geen Linksch…

 124. Pierre Van de Kletersteeg 17 januari 2012 om 11:42

  Nieuwe dieptemeter; we geven bouma schoenen van lood en binden hem aan een touwtje van 20 meter.Als het touwtje slap staat: zijn er twee mogelijheden: hij staat op de bodem en het is ondiep; of het touwtje heeft het gebabbel van Jan aan moeten horen…..

 125. king billy 17 januari 2012 om 11:45

  http://www.globalfirepower.com/
  Fraai overzicht van de bewapening per land met vele details. Landen onderling kunnen ook vergeleken worden.
  Nederland komt niet voor onder de sterkste 55 landen. Zou zomaar kunnen dat de Belgen vrij probleemloos de burelen van Hillen kunnen binnenwandelen als de boel niet onder water wordt gezet.

 126. Pierre Van de Kletersteeg 17 januari 2012 om 11:58

  de belgen komen nooit
  niet gebnoeg patatkramen hier

 127. Aad Verbaast 17 januari 2012 om 16:30

  @King Billy: dank voor de links. Ik zal ze binnenkort eens rustig door turven. Genoeg stof wellicht voor een boeiend blogje!

  Ook die “globalfirepower” is interessant. Nederland er inderdaad niet bij, verbazingwekkend. Terwijl Nederland wel ergens bovenaan in de lijst staat van wapen-exporterende landen. Zal wel iets met de handelsgeest te maken hebben 😎

 128. Aad Verbaast 17 januari 2012 om 16:34

  @alen: straks maar weer eens een nieuw blogje. Na de ernst maar weer eens wat luim.
  Moet het lezerspubliek natuurlijk wel zo breed mogelijk houden

  Per slot van rekening maakt het niet uit hoe de boodschap wordt gebracht, A L S die maar wordt gebracht. Soms moet je dan een beetje out-of-the-box kunnen denken en doen.
  Ook daar gaat de volgende blog over. 😉

 129. Pierre Van de Kletersteeg 17 januari 2012 om 16:36

  Maar tegenwoordig wordt opslag in Enschede niet zo welwillend meer ontvangen…
  Wapens hebben is EEN; ze juist gebruiken op de juiste plaats is TWEE; zie karremans….

 130. hettriumviraat 21 januari 2012 om 19:39

  Loesje zal nu ook wel niet meer welkom zijn in Boedapest…

  En de Kleet zit er zo’n twintig jaar naast wat de Zweedse eugenetische wetgeving betreft, maar ja, het is de Kleet dan mogen we daar niet moeilijk over doen.

 131. Pierre Van de Kletersteeg 21 januari 2012 om 19:47

  Nou is Zweden niet mijn dagelijkse kost maar wat ik las, was dat die wet zo’n beetje doorsudderde tot
  begin jaren 90.
  Mag zijn dat jaar niet correct was; bestaan van die wet, die standaard was tot in ieder geval 1971 wel.
  Hebben ze jou dan ook te grazen genomen?
  Tja….

 132. Pierre Van de Kletersteeg 21 januari 2012 om 19:52

  Las net in de krant: 3/4 parlementzetels voor de islamisten in egypte.
  Dat land is dus afgeschreven, en ik hoop dat de kopten verhuizen, anders ziet de toekomst er niet rooskleurig voor ze uit…

 133. Pierre Van de Kletersteeg 23 januari 2012 om 10:22

  Nou in NL wordt de pensioen leeftijd 67 In frankrijk 60
  In de oostbloklanden krijgen de officials–politie brandweer, gevangenisbeakers, leger, douane na 25 jaar een vol pensioen ter hoogte van hun laatste loon.
  Dat is in Roemenie en Polen 100% zeker zo; Hongarije denk ik
  Mensen van 45–50 jaar met vol pensioen, en als ze een baan nemen wordt er NIETS van dat pensioen afgetrokken
  Brussel betaalt

 134. Aad Verbaast 23 januari 2012 om 10:29

  @triumviraat: Ik voel me er ook niet welkom meer. Laat staan Loesje.
  Het vinden van vakantiebestemmingen wordt steeds makkelijker. Het ene land na het andere valt af.

  @Kletersteeg: gaan we nog eens meemaken dat je moet werken tot je er bij neervalt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: