Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

De Kunduz flamoessmoes


Geroezemoes rond de Kunduz missie. Dankzij de gebakken luchtsteun van GroenLinks zitten ruim 500 soldaten, een handjevol trainers, en 4 F-16’s duimen te draaien. Het kabinet komt nu met een voorstel om de missie uit te breiden. Voor en achter de schermen wordt er inmiddels hard gevochten het mandaat op te rekken.

Wat vooraf ging.
Januari 2011. Jolande Stekkerdoos eiste in een emotioneel betoog (hier nog te zien) dat er “keiharde garanties” zouden worden afgegeven dat het enkel een civiele missie betrof.  Rutte stelde zich zelfs persoonlijk garant. De missie kon los! Nederland kon laten zien dat er wederom een cruciale bijdrage zou worden geleverd aan het leggen van een stevig fundament de internationale rechtsorde te vergroten! Ja, ja.

Hick-ups onderweg
Logistieke puinhoop. Hillen die zich verslikte met de uitspraak  dat het een “militaire missie” betrof. De eerste groep trainers die al weer terug zijn omdat er geen rekruut te vinden was om op te leiden:  Nederland en de NAVO hadden zich erbarmelijk vergist in de cijfers.
500 miljoen down the drain? Brainstormen dus hoe nu verder. En dan kan het snel gaan, zo blijkt.

17-20 oktober: een bende kamerleden bezoekt Afghanistan. Belangrijkste conclusie: “De ‘Afghaanse werkelijkheid’ staat ver af van de ‘Haagse’.” Commandant Smiths stelt dat “de missie knelt”. Konden ze ook maar grenspolitie, onderofficieren en rekruten uit het hele land gaan opleiden werd door hem verzucht.

23 oktober: Nico van der Zee (what’s in a name) wordt de nieuwe commandant van de ‘trainingsmissie’. Zijn eerst wapenfeit: hij wil de randen van het mandaat gaan opzoeken om zijn trainers aan het werk te houden.

2 november: een hoge bobo van de NAVO (Di Paola ) bezoekt Nederland. Zijn missie: De Nederlandse missie zou uitgebreid moeten worden. “Bijvoorbeeld in het trainen van militairen.. “. De trainers zouden “flexibel” moeten worden ingezet.
De VVD is meteen voor: ““De missie kost ons klauwen vol geld en wij willen dat er maximaal rendement uit wordt gehaald.”

3 november: Het kabinet kondigt een brief aan. Met voorstellen de missie uit te breiden.  9 november wordt het voorstel in de kamer besproken. Welke “civiele” draai wordt er nu weer aan gegeven?
GroenLinks en D66 staan er open voor. CU heeft wat meer reserves: Voordewind is boos. Hij kon niet mee naar Afghanistan. Omdat er geen plaats meer voor hem was in het vliegtuig. Hij moest zijn plaats af staan aan extra beveiliger..

4 november. Inmiddels is de brief vandaag verzonden aan de kamer.
Over de Afghan Border Police (ABP):  “Tot op heden is de ABP een militair georganiseerd onderdeel van de nationale Afghaanse politie die ten behoeve van offensief militaire doeleinden kunnen worden ingezet”.

Oeps… maar hoe moet dat dan met het civiele karakter?

Op 9 november (‘debat’) kunnen we weer uitgebreid beluisteren welke flamoessmoezen nu weer bedacht worden. “Keiharde garanties” zijn boterzacht in de politiek.

Terug lezen:
10/2011: https://aadverbaast.wordpress.com/2011/10/12/10-jaar-oorlog-in-afghanistan-hoe-lang-nog/
11/2010: https://aadverbaast.wordpress.com/2010/11/02/zakken-met-geld-en-arme-zielen-3/
10/2010: https://aadverbaast.wordpress.com/2010/10/29/culturen-laten-zich-niet-kapittelen-3/
12/2009: https://aadverbaast.wordpress.com/2009/12/02/irak-afghanistan-en-uiteindelijk-iran-olie-op-het-vuur-2/
11/2009: https://aadverbaast.wordpress.com/2009/11/04/afghanistan-de-bodemoorlog-2/
12/2007: https://aadverbaast.wordpress.com/2007/12/15/regeren-is-vooruitzien-terugkijken-ook-het-uruzgan-dossier-2/

91 Reacties op “De Kunduz flamoessmoes

 1. tondegruijter 4 november 2011 om 17:50

  jaja, na een paar aanvallen van dapperheid ging men weer over tot de orde van de dag.
  een paar mooie woorden overigens geïntroduceerd, gebakken luchtsteun en flamoessmoes.

 2. Aad Verbaast 4 november 2011 om 18:01

  @Ton: inmiddels klopt men zichzelf natuurlijk wel op de borsten. Er zijn zelfs een aantal vrouwen opgeleid!

 3. jan bouma 4 november 2011 om 18:32

  @Aad…Complimenten voor weer een gedegen goed onderbouwd blog. Ik heb zojuist het “bla-bla-” van de regeringsbrief gelezen. Die staat bol van allerlei niet bewezen aannames. De hele interventie in Afghanistan door “het Westen” is per definitie tot mislukken gedoemd. Schandalig dat die waardeloze poging tot op heden 21 jonge Ned. militairen het leven heeft gekost.

  Hoe kun je in godsnaam een corrupt Westers ‘systeem’ aan een ander corrupt systeem opleggen?
  Alle omringende landen van Afghanistan zou je dan ook moeten pacificeren naar onze foute maatstaven en je eindigt dan per saldo in Den Haag waar onze idioten zitten die ook geen deugdelijke legitimatie hebben… Enfin. Ik verwijs verder naar Noam Chomsky about Afghanistan. http://www.youtube.com/watch?v=bugC2RvGBQw

 4. Glaswerk 4 november 2011 om 18:35

  Sappig verhaal Aad.

  En een lijk voor titel en inhoud!

 5. Aad Verbaast 4 november 2011 om 18:43

  @Glaswerk: Dank. Ik ben uiteraard hoe Sappig het debat gaat worden. “Never a dull moment”. Nou ja, uitgezonderd dan die zich vervelende “onze jongens en meisjes” daar.

  @Jan: “onderbouwd”. Tja daar kunnen die politici nog eens een puntje aan zuigen al zeg ik het zelf (en dat zeg ik zelf). Hoe iets kroms door hun recht kan worden gedraaid. Te gek voor woorden eigenlijk.

 6. martin 4 november 2011 om 19:39

  Aad zelf heb ik op FB een ander citaat genomen. Dat wordt wat moeilijker te ontkrachten. De regering neemt een voorschot op de wenselijke situatie dat de grenspolitie gesplitst wordt in een civiel en militair deel: “Nu er plannen zijn om de civiele en militaire taken van de ABP te splitsen zal de regering deze optie nader onderzoeken en nagaan of de training van ABP in overeenstemming te brengen is met de civiele doelstellingen van de missie. Zo moet vaststaan dat de toekomstige grenspolitie uitsluitend civiele taken uitvoert. De afspraken met de Kamer blijven leidend; Nederland wil kwalitatief hoogwaardige opleidingen geven en Afghaanse civiele politie moet civiel worden ingezet conform de Afghaanse politiestrategie.” Hier moet je gaten in schieten en dat is niet zo gemakkelijk, als je niet wilt snappen dat smokkel voor een belangrijk deel een economische onderdeel van de oorlog is en dus tot militaire confrontaties leidt. Je meot dan voorbeelden opdiepen om de onwillige honden duidelijk te maken dat hier een kunstmatig beeld wordt geschetst. Ook GroenLinks zal dit niet willen begrijpen.

 7. Aad Verbaast 4 november 2011 om 20:01

  @Martin: Lijkt me niet zo ingewikkeld daar gaten in te schieten. Leuk natuurlijk dat (toevallig?) de Afghaanse overheid (betrouwbaar?) de intentie heeft om de AGB om te gaan vormen (waarom en wanneer?) en te gaan splitsen in een civiel en militair deel (kan jij je lachen nog inhouden?).
  == .. vaststaan dat de toekomstige grenspolitie uitsluitend civiele taken uitvoert. ==
  Hoor je ze het zeggen? De volgende keiharde garanties? Misschien is het dan maar beter dat we deze opledingen van de APB eerst maar eens uitstellen totdat we zelf hebben “vastgesteld” dat die intentie ook al in de praktijk is uitgevoerd? Kan je wachten tot je een ons weegt natuurlijk.

  Nog eentje: regionaal, nationaal opleiden: hoe staat vast dat die mensen die zijn opgeleid en weer terug gaan naar de eigen regio, nooit zullen meedoen aan militaire garanties? Gaat Nederland heel Afghanistan monitoren? Kunnen ze in Kunduz al niet.

  Maar ja, volgens onze Haagsche bluf natuurlijk allemaal geen probleem. Keiharde beloften.

 8. zelfstandigjournalistantwerpen 4 november 2011 om 20:56

  Als Jolande Sap haar mannetje zou staan als vrouwelijke fractieleider, zou ze er onmiddellijk mee moeten kappen deze missie nog langer te steunen. Wishful thinking natuurlijk …

 9. Aad Verbaast 4 november 2011 om 21:14

  @Zelfstandig journalist: ze had er natuurlijk al nooit aan moeten beginnen die te steunen. En ook al lang de stekker er uit moeten trekken na al het gestoethaspel en de berichten rondom de missie.
  Maar nu krijgt ze nog een kans. Maar ik heb zeer mijn twijfels over de keuze die ze gaat maken.

 10. VSp 4 november 2011 om 23:10

  Frommel, frommel, frommel.
  Als Sap zich uit deze onmogelijke positie wil werken zou ze een diploma van de aspirant-politiemensen kunnen opsnorren. Daar is geheid iets mis mee en dan gaan eisen dat de diploma’s nauw omschrijven voor welke bevoegdheden en taken de politiemensen zijn opgeleid en goedgekeurd. Of ze daarna ingezet worden voor andere taken is niet relevant voor het succes van de oorspronkelijke missie van het hele opleidingscircus.
  Gewoon de afspraken tussen de TK en de Regering vertalen naar een diploma. Lukt ’t niet om overeenstemming te bereiken, en dat gaat lang duren, dan wordt de hele missie op grond daarvan afgeblazen en kan er van een nieuwe missie al helemaal geen sprake zijn. Soms is het leven zo simpel….

 11. Aad Verbaast 5 november 2011 om 00:45

  @VSp: Rutte (was hij toen ook al) is bereid alles op papier te zetten en te krijgen om die missie door te laten gaan. Gerucht is dat hij ’s avonds aan het fotoshoppen is. Zo’n Sap-diplomaatje is zo in elkaar gezet. De Afghanen natuurlijk helemaal. Corruptie is de standaard daar.
  Sap wil helemaal niet afblazen. Daar heeft ze al kansen genoeg voor gehad. Sterker nog: in P&W een paar weken geleden hield ze al een pleidooi om nog jaren na 2014 te blijven. Het kan raar lopen in de politiek.

 12. VSp 5 november 2011 om 01:33

  Ach, ik dacht eigenlijk aan het diploma dat Mauro nog moet halen.

 13. Aad Verbaast 5 november 2011 om 09:31

  @VSp: http://www.nu.nl/buitenland/2660039/generaal-vs-ontslagen-kritiek-karzai.html
  Ontslaan maakt het leven ook zo simpel.
  == Fuller had gezegd dat het leiderschap in Afghanistan ”het contact met de werkelijkheid heeft verloren”. Verder verweet Fuller de Afghanen ondankbaarheid. ==
  Met zulke opmerkingen worden je diploma’s meteen ingenomen. Lintjes ook allemaal inleveren natuurlijk.

 14. zelfstandigjournalistantwerpen 5 november 2011 om 10:22

  GL had er nooit aan moeten beginnen. Een beetje logisch nadenken leert dat je daar als westerling niets goeds kunt uithalen. Verbeter de wereld en blijf realistisch, zou ik zeggen.

 15. VSp 5 november 2011 om 10:43

  Het was slechts schertsend bedoeld. Het is een grof schandaal dat de politieke élite, Machiavellistische Rambo’s bij uitstek, met instemming van hun achterban, op zo’n onbeschaamde wijze hun gang gaan. Gregor Gysi van die Linke zei halfschertsend, zoetzuur over zichzelf en collega’s, in het Duitse parlement:
  ‘Es ist ein Vorrecht von Politikern, stolz auf Dinge zu sein, wo das Ergebnis aus eigene Leistung bei null liegt’.
  Geen wonder overigens, de ondeugdelijke politieke structuren en de inrichting van het staatsbestuur faciliteren dergelijk gedrag. Zeker in Nederland.

 16. jan bouma 5 november 2011 om 10:56

  @Aad… Ik zie dat je kans hebt gezien de youtube-film van Noam Chomsky uit je blog te halen. Prima.

  Vervolgens signaleerde ik (off topic) van de VARA een nieuw programma dat heet ‘de waan van de dag’ (zie: http://player.omroep.nl/?aflID=13308061 waarin Clairy Polak aantoont dat “de slager van het nieuws nog steeds z’n eigen vlees keurt”. De voorganger van dit programma heette: “de Leugen regeert”.

  Je kunt een parallel trekken naar de politiek waarin de politiek zichzelf ook altijd de maat neemt zonder enige invloed van externen die andere maatstaven aanleggen omtrent “de waan van de dag” en de redenen waarom “die waan van de dag” regeert.

  Tsja…

  Dan begin je natuurlijk met het statement van Einstein in stelling te brengen “dat je de veroorzakers van de crisis of de mislukking niet weer opnieuw moet recruteren voor de oplossing”.

  Enfin. U ziet maar of u mijn gedachtegang kunt volgen. Ik zal in ieder geval dit comment even doorsturen aan de redactie van dewaanvandedag@vara.nl

  Morgen weer een willekeurige pagina uit m’n doodgezwegen boek.

 17. Aad Verbaast 5 november 2011 om 10:58

  @zelfstandig journalist: zou GroenLinks de moed kunnen opbrengen om er de stekker uit te gaan trekken?

  @VSp: == schertsend == daar twijfelde ik niet aan. Ernst en luim toch?
  Politici maken natuurlijk nooit fouten. Apetrots op alles wat ze altijd weer bereikt hebben. Daar hebben ze dan ook veel van afgekeken. Belangrijke eigenschap om vol te houden dat je nooit fouten gemaakt hebt is natuurlijk wel dat je een geheugen moet hebben van een goudvis. Maximaal drie seconden.
  Altijd vooruit kijken en nooit meer achterom. Zal wel een oorsprong vinden in de Bijbel. Mocht niet eens van het leidend heerschap. Voordat je het weet heb je nog nooit zo zout gegeten.

 18. Aad Verbaast 5 november 2011 om 11:06

  @Jan: ik heb de link nog wel laten staan zoals je gezien hebt. Brainwave van me: als de link niet als een aparte regel wordt opgevoerd, maar in een regel dan verschijnt (gelukkig) enkel de link. Ach, je moet er maar opkomen 😉

  Uiteraard (als fan van) Clairy Polak gisteren even de waan van de dag bekeken. Ze moet nog wel even op gang komen. Ik vond het wat slaapverwekkend. Komt ook door de gasten. Philippe Remarkabel is niet direct iemand waar ik ademloos naar kan luisteren.

  Je redenering kan ik uitstekend volgen. Nu zij nog! 😉

 19. Burro 5 november 2011 om 11:33

  Opnieuw een zeer lezenswaardig blog. Ik word telkens als ik over die missie lees, overmand door een soort van machtelozen boosheid. Hoe is het toch mogelijk, dat de politiek voortdurend weg kan komen met dit soort grove volksverlakkerij?

 20. Aad Verbaast 5 november 2011 om 11:41

  @Burro: dank.
  == Hoe is het toch mogelijk, dat de politiek voortdurend weg kan komen met dit soort grove volksverlakkerij? ==
  Zou het er iets mee te maken kunnen hebben dat het volk zich gedwee laat verlakken? Omdat hun geheugen misschien net zo lang is als die van politici (kort), in combinatie met volksziekte nummer 1: goedgelovigheid. Niet uit te roeien haast.
  Houdt zichzelf natuurlijk wel in stand hierdoor. Het volk kiest de politici, die er al eeuwen een sport van maken hun verkregen ‘mandaat’ vervolgens tot ongekende dimensies op te rekken!

 21. jan bouma 5 november 2011 om 11:41

  @Aad…
  Zelfs dat emailadres van de VARA bleek een fake. Uiteraard ben ik een ‘unknown user’.
  Zie: : host smtp.vara.nl[145.58.176.66] said: 550 5.1.1
  : Recipient address rejected: User unknown in local
  recipient table (in reply to RCPT TO command)

  zodat de MSM in heerlijke afzondering en zonder lastig gevallen te worden de indoctrinatie kan voortzetten…

  Ik ga nog even wat anders doen dan te vervloeken de MSM… :))

 22. Aad Verbaast 5 november 2011 om 11:48

  @Jan: op deze site kan je (onderin: “tip de redactie”) je tekst rechtstreeks naar de redactie sturen. Eitje.
  http://waanvandedag.vara.nl/Home.10049.0.html

  Sommige mensen moet je alles uitleggen 😉

 23. jan bouma 5 november 2011 om 13:32

  Re: 11:48
  Je denkt zeker dat ik gek ben. Die verwijzing die je geeft had ik ook al ontdekt maar het resultaat blijft hetzelfde. Niente, nada.. Probeer het anders zelf maar om mijn bericht van 10:56 uur door te zenden aan en via je “vondst”.

  Genoeg nu. Ik zie je morgen wel weer voor de zondagochtendoverpeinzing.

 24. Marleen 5 november 2011 om 16:43

  Gedegen werk al gaat het Nederlandse nieuws langs me heen met alle problemen die we hier in Italie hebben. Ik lees je graag ook vanwege de mooie nieuwe woorden die mijn verarmde vocabulaire uitbreiden. Flamoessmoes….

 25. Aad Verbaast 5 november 2011 om 22:46

  @Jan: ik heb net even een mailtje (niet jouw mailtje) verstuurd via dat invulformulier. Geen enkel probleem hoor. Tot morgen, peins er nog maar even over 😉

 26. Aad Verbaast 5 november 2011 om 22:52

  @Marleen: kan me er alles bij voorstellen dat tussen al geweld van het nieuws, deze typisch Nederlandse aangelegenheid even aan je voorbij gegaan is. G-20, crisissen, Berlust-konus etc
  Misschien juist daarom (in het algemeen) wilde ik er toch aandacht aan besteden.
  Weer een voorbeeld namelijk van symptomatisch gedrag van de politici. Bij de G20 (en de Europese top vooraf) was dat in principe niet anders.

  Nieuwe woorden: ik probeer altijd ernst en luim een beetje te combineren. Maakt de zware kost wat licht verteerbaarder.
  En “flamoessmoes” is natuurlijk bedacht om het wel een beetje netjes te houden! 😉

 27. jan bouma 6 november 2011 om 03:54

  @Aad…22:46
  Dan sta ik wrs. ook op een “zwarte lijst” aldaar. Ik ontving met paperclip mijn bericht terug van de ‘mail delivery system’ met navolgende boodschap:
  ========================================
  This is the mail system at host smtp2.mail.omroep.nl.

  I’m sorry to have to inform you that your message could not
  be delivered to one or more recipients. It’s attached below.

  For further assistance, please send mail to postmaster.

  If you do so, please include this problem report. You can
  delete your own text from the attached returned message.

  The mail system

  : host smtp.vara.nl[145.58.176.66] said: 550 5.1.1
  : Recipient address rejected: User unknown in local
  recipient table (in reply to RCPT TO command)
  ============================================
  …en het was verzonden via dat “invulformulier”; bij jou wel gelukt en bij mij dus niet!

  ps
  De at random generator heeft gekozen voor pg. 163. Onvoorstelbaar weer to the point in relatie met je blog! Maar ik ga eerst naar bed alvorens aan dat karwei te beginnen (overtypen).

 28. Aad Verbaast 6 november 2011 om 08:55

  @Jan; krijg nou wat. Het zal toch niet zo zijn dat er inmiddels een brede zwarte lijst in alle media circuleert zodat je bij voorbaat al overal geblokkeerd wordt!
  Nee, dat lijkt me wel heel onwaarschijnlijk. Zal wel (zoals de IT-manager altijd verzuchtte) weer een gebruikersprobleem zijn.
  Blijft merkwaardig natuurlijk.
  Mistig opstaan vanmorgen hier. Ik ben benieuwd of de @randomgenerator wat licht in de duisternis kan scheppen.

 29. jan bouma 6 november 2011 om 10:09

  @Aad… 8:55
  Geloof mij nu maar dat eigenzinnige nieuwlichters overal geweerd worden geheel indachtig Machiavelli’s comment.
  In ieder geval geeft de at random generator inderdaad het antwoord met pg. 163 want daar behandel ik “de recensenten” à la Elsbeth Etty terwijl ze mijn boek recenseert: (geschreven in 2004/2005).
  ==
  “..Die Mithras is stapelgek…; vervolgens… (de PM kende – nogmaals – de inhoud van dit boek) had Balkenende tegen de pissende hond gezegd (geheel volgens het Perscommuniqué en het draaiboek) “dat de wereld zou stoppen met het financieren van zijn hondenhok…”
  Toen “zag” ze ook nog de gebeurtenis op 8 mei 2005 in Margraten bij de oorlogsherdenking; ze ziet dat de pissende hond z’n poot legt op Hare Majesteit van Nederland.. miljoenen Nederlanders zien haar verijzen onder die handeling…; natuurlijk wist Hare Majesteit ook van de oorlogsverklaring The Haque Invasion Act ; zie http://nl.wikipedia.org/wiki/American_Service-Members'_Protection_Act die aan Nederland door de pissende hond was afgegeven.. en ze wordt haast fysiek onwel door zijn aanraking. Doch de blaffende en pissende hond, die het internationaal recht aan zijn laars lapt, merkt niets… Jesus Christ… Wat een afgang van de diplomatie, wat een huichelaars…
  (en ze gruwt opnieuw van de beelden die ze ‘ziet’ en wisselt die af met de enscenering in de Oval Office…)
  Nu waren er allerlei dreigementen die niets zouden uithalen… Tenzij… tenzij.. de blaffende en pissende honden van deze wereld zich natuurlijk ondergeschikt wisten aan het wereldpanel van 192 afgevaardigden…, die zouden immers GEEN BOODSCHAP HEBBEN aan de dictatuur van ‘een Staat in een Staat’ (lees: de militair-industriële complexen) want de ‘Dutch PM’ wist dat het PRISONERS DILEMMA waarin de Staten der wereld zich bevonden vernietigd was.

  “Ik kom hier ook spreken over je achterstand met betrekking tot de 2%’s conversie… Je energieverbruik is zo gigantisch dat je wat meer zonnecentrales moet gaan bouwen.., kun je niet wat meer industrieën daarvoor inzetten? Je krijgt daarvoor toch ons geld?”
  “En….” (zo vervolgt de Dutch PM wat vertrouwelijker… maar Humphrey Bogart stond, als altijd, met z’n neus vooraan… en hoorde wel wat gezegd werd.. En daarom kan het onderstaande nog vermeld worden…)
  “…Ik heb ook vernomen wat je zoal in de Red Room uitvreet… je triootjes, de stagiaires die je daar pakt…; dat moet je allemaal zelf weten…, dat weten je Biblebeltkiezers ook wel; daar ligt de wereld niet wakker van..; misschien kun je dat wat vaker doen als je je overtollige energie kwijt wilt… Waf… Waf…”

  Volgens het Perscommuniqué was de ratrace gelopen en had Mithras verklaard dat dankzij het effectieve diplomatieke optreden van ‘the Dutch PM’ de koerswijziging en het overleven van de wereld een feit was, doch hij…/ zie verder pg. 164.
  ==
  Dat ik hier het dramatische bezoek van Balkenende wraak aan Bush werd “vertolkt” door Elsbeth Etty. Zij schreef zogenaamd een recensie over mijn boek doch vergat daarbij de taak en rol van de MSM.

 30. renelouman 6 november 2011 om 10:15

  Ik heb me indertijd zo kwaad gemaakt over die Jolane Sap dat ik gezworen heb nooit meer op Groen Links te stemmen, wat ik altijd deed. En dat is gevoel is gebleven. Wat een hypocrisie.

 31. Aad Verbaast 6 november 2011 om 10:34

  @Jan: er is niet veel veranderd sinds 2004/2005 toen je dit verhaal schreef.
  Nou ja, de PM is natuurlijk van naam verandert. De Hare Majesteit is weer wat ouder geworden maar zit nog steeds standvastig op de troon (als oudste Nederlandse vorst ooit inmiddels). En de pisser en blaffer, pist en blaft als nooit te voren. Het kan verkeren. Een bobo van de NAVO brengt een bezoekje en de regering springt weer meteen in de houding. Zo help je elkaar een beetje en de wereld verder de ondergang in.
  Als we het dan toch over de grenspolitie hebben, dan weet ik nog wel een opleidingsprogramma voor ze: er zijn grenzen!

 32. Aad Verbaast 6 november 2011 om 10:38

  @renelouman: je bent niet de enige die er zo over denkt. Onbegrijpelijk hoe een partij als GroenLinks zich in dit drama heeft laten betrekken. Nog onbegrijpelijker dat ze er nog mee doorgaan ook.
  De slogan van Groenlinks (zie ik op hun website: “http://groenlinks.nl/) is “zin in de toekomst”.
  Waar je maar zin in hebt..

 33. peterus 6 november 2011 om 11:54

  Mooie samenvatting.
  PS. Er verdwijnt heel veel geld in internationale putten, meer dan je denkt. Denk maar eens aan al die VN instellingen waar Nederland dik aan meebetaalt. Weggegooid geld of de prijs voor internationale inspraak? Nederland is immers geen provinciestaatje of toch?

 34. Aad Verbaast 6 november 2011 om 12:06

  @Peterus: Voor de VN kan ik soms nog enig begrip hebben, ook al zit dat vol ‘weeffouten’.
  Deze missie met kosten die nu al geraamd worden op 500 miljoen, maar ongetwijfeld weer zullen verdubbelen minimaal kan ik helemaal geen begrip opbrengen. Inderdaad mede een zeer hoge prijs om misschien mee te mogen babbelen als dorp uit de provincie.
  Als de VVD het er dan over heeft om die “klauwen met geld” effectief in te zetten, dan zou ik ze wel eens willen voorhouden hoeveel omgerekend 1 ‘opgeleide’ agent kost.
  Inmiddels moeten inburgeraars (keiharde eis) hier en elders hun cursusgeld zelf betalen.
  Valt allemaal niet te rijmen.

 35. Johan HvD 6 november 2011 om 12:15

  Misschien kan ik mij opgeven als rekruut, mijnheer Aad, dan kan ik weer een lange reis maken.
  Maar dan wel samen met mevrouw Stekkerdoos, altijd handig om tussentijdse energie te krijgen, anders gaat de rek er uut. 😉

 36. Aad Verbaast 6 november 2011 om 12:25

  @JohanHvD: geen gek idee heer Johan. Misschien kun je ze daar nog een lesje leren.
  Noodzakelijke bepakking om ook de tijd te doden: Risk, Mens Erger je Niet, en Stratego.
  En natuurlijk de wijze raad van Sjef van Oekel telkens roepen voor de menigte rekruten: “Veldwachter doe uw plicht en slinger me op de bon!”

 37. Zilvertje 6 november 2011 om 14:47

  Het is dat het te schandalig is voor woorden, maar het is een giller van de bovenste Haagse plank, wat een boterhoofden!

 38. VSp 6 november 2011 om 15:33

  @Bouma, Villa Mithras, met alles erop, eraan en vooral erin al een keer écht door derden laten controleren op onzichtbare gangen?
  Sommige larven van de http://de.wikipedia.org/wiki/Bockk%C3%A4fer zijn gen-gemanipuleerd en hebben een voorliefde voor bits & bytes. Vooral als daar lekkere hapjes zijn te versmaden.
  ‘Da sie im Inneren von Dachsparren und Deckenhölzern fressen und eine dünne Außenwand stehen lassen, werden sie kaum bemerkt.’ Al helemaal niet op de Nederlandse wiki-site, die nauwelijks ingaat op het onheil dat de 20.000 soorten boktorren kunnen aanrichten.

  Er zijn nog een aantal nieuwe boktorren. Wouter Bos refereerde daar zijdelings aan bij P&W. Tijdens de G-20 bijeenkomst werd zijdelings gepraat om onze goudvoorraden op te gaan vreten. Voorpaginanieuws op de FAZ vandaag.

 39. VSp 6 november 2011 om 15:39

  Griff nach unserem Gold

  http://www.faz.net/

 40. Aad Verbaast 6 november 2011 om 16:36

  @Zilvertje: en zo is het. Wordt vervolgd uiteraard

  @VSp: van Zilvertje naar goud.
  Nederland heeft toch al een groot deel van zijn goud verkocht? http://925.nl/archief/2009/05/07/centrale-banken-verliezen-40-miljard-door-goudvoorraden-te-verko
  Brengt per gram nog wel wat op, maar als ik het staatje in het artikel van FAZ mag geloven brengt de hele Nederlandse goudreserve nog maar 23 miljard op. Niet niks natuurlijk (“ik zou zeggen: doen!”), maar is een eenmalige opbrengst en peanuts vergeleken met de staatschuld.
  Kunnen we niet een paar waddeneilanden en Zeeland aan de Duitsers verkopen? Hartstikke populair bij die gasten!

  Bea heeft zelf net even met WA en Max een kijkje genomen op nog een paar andere eilanden die ook wel in de verkoop kunnen. Ze was heel enthousiast over de vooruitgang. Meerwaarde! http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/%29/components/actueel/rtlnieuws/2011/11_november/06/binnenland/koningin-ziet-vooruitgang-op-eilanden.xml
  Kan ook meteen verkocht worden dus.

 41. Aad Verbaast 6 november 2011 om 18:33

  @Kletersteeg: ik had je gemist! Toch niet op vakantie ergens op de grens tussen Afghanistan en Pakistan om eens even hoogstpersoonlijk poolshoogte te gaan nemen?

  N.B. je hebt helemaal gelijk natuurlijk: niets zo voorspelbaar als de politiek.

 42. VSp 6 november 2011 om 19:51

  Re dat goud. Willen ze overhevelen naar het ESMF. Niet naar de ECB, want daar heeft de politieke élite net iets minder controle op hun élite hobbyprojekt. Dan wordt het goud, en de controle daarop, weggehaald bij de €-landen. En…., kunnen de administratieve stemmenreservoirs, de burgers, in de EU-landen hun goud wel vergeten. Opzetje van Merkel en Sarkozy.
  Het wordt tijd dat politici niet meer ‘ins blaue hinein’ over de hoofden van de burgers heen spreken, maar tijdens publieke optredens in de eerste persoon enkelvoud spreken. Wettelijk vast leggen.

 43. VSp 6 november 2011 om 21:43

  new scientist, http://www.newscientist.com/article/mg21228354.500-revealed–the-capitalist-network-that-runs-the-world.html
  Onder de top 50-lijstje pronkt ING op de 41e plaats. Handig voor benchmark purposes, speciaal voor de analisten van pensioenfondsen, die verplicht ramschstaatsobligaties in de maag geplitst zijn.
  En voor de manipulatieve baantjesjagers die dat georganiseerd hebben.

 44. Aad Verbaast 7 november 2011 om 00:14

  @VSp: == the 1318 appeared to collectively own through their shares the majority of the world’s large blue chip and manufacturing firms – the “real” economy – representing a further 60 per cent of global revenues. ==
  En dan nog verder: == a “super-entity” of 147 even more tightly knit companies – all of their ownership was held by other members of the super-entity – that controlled 40 per cent of the total wealth in the network ==

  Geen wonder natuurlijk dat al die politici niets klaar maken.
  Wordt het niet eens tijd dat we op ondernemingen moeten gaan stemmen?
  Natuurlijk als ze eerst door de integriteits-stresstest gekomen zijn met ruime cijfers.
  Anders moeten ze inpakken en opzouten.

  Wat een bende en wat een rotzooi.

 45. VSp 7 november 2011 om 07:56

  http://www.verenigingaegon.nl/en/Home/Profile/Members-and-Executive-Committee/
  Vereniging Aegon staat op de 45e plaats in dit onderzoek. Indrukwekkend netwerk van de topbestuurders. Twee burgemeesters, Apeldoorn (vacature) waar 50% van de Oranje’s wonen en Arnhem, vele uni’s, de SER, de EK, de RvS, vele ‘Koninklijke’ bedrijven, ministerie’s, waaronder de commandotroepen binnen het MvD, bank van de VNG, enz., enz.
  Saillant detail: Gemeenteraad van Apeldoorn wil geen Oranje gezinde nieuwe burgervader.
  Aegon NV omzet 49.1 miljard, winst 1.7 miljard (2010). ‘Eigen’ plein in Den Haag, misschien om te besparen op de communicatiekosten met de Rijksgebouwendienst in het kader van de Overheid 2.0?

 46. jan bouma 7 november 2011 om 08:56

  @VSp…15:33
  De enige “aanslag” op het gebouw en Instituut Villa Mithras kwam van wespen. Er is altijd wel een kiertje te vinden waardoor zij een wespennest in de spouwmuur kunnen vormen. Op boktorren e.d. die m’n houten balken zouden aanvreten…; daarop wordt geregeld gecontroleerd en sinds de bouw (1985/1986) heb ik geen aantasting kunnen constateren.

  @VSp en Aad…
  Een vervolg to the point en in relatie met dit blog. We kunnen vermoedelijk wel in grote eensgezindheid vaststellen dat de wereldburger/domme kiezer totaal iets anders wil dan zijn politieke vertegenwoordiging. Idem geldt dat t.a.v. de machtsstructuren in de wereld die door het lijstje van de @VSp wordt geïllustreerd. De financiële hegemonisten spelen de hoofdrol. Alles is daaraan ondergeschikt. Wil men ook hier een her-rangschikking van de toe te kennen prioriteiten zal die wereldburger moeten worden geraadpleegd. En volgens de burger zal (bijv.) wel even “de oorlog dan dienen te worden uitgeschakeld”; ik noem maar ’n enkel punt van het Mithras-programma. Zie verder: http://www.villamithras.com/Extraatje.htm

  Voorts beveel ik aan even te zoeken op youtube het verhaal van Noam Chomsky en Ralph Nader met de titel: “Chomsky and Nader about the bailout van Bush”.

  Opmerking.
  Gisterenochtend Buitenhof met Alexander Pechtold en diens verhaal van “de Europeaan”. De domme man Pechtold beseft nog steeds niet – terwijl hijzelf aangaf in de uitzending – dat “in 2050 nog maar slechts 5% van de wereldbevolking uit Europeanen zal bestaan” er dan een wereldwijde approach nu al aan de orde zou moeten zijn. Nog afgezien van het feit dat er in zijn opmerking besloten ligt het “wij tegen het zij denken”. Domheid alom dus.

 47. jan bouma 7 november 2011 om 09:09

  @Aad… Heb je blog met link zojuist ook even onder de aandacht gebracht van redactie@buitenhoftv.nl want daar ben ik (kennelijk) nog niet geband wegens… “ongewenste commentaren” zoals bij de VARA en NUJIJ.nl en bij @Klokkenluideronline. Amuseer je verder.

 48. Aad Verbaast 7 november 2011 om 09:33

  @VSp: de pagina begint met: == Of these sixteen members, fourteen have no ties to AEGON N.V. They are neither current nor former employees of AEGON N.V. or its associated companies, nor current or former members of the Supervisory Board or Executive Board of AEGON N.V. ==
  Dat doet me meteen denken aan het ‘Arabisch handelen’. Die beginnen ook altijd met te zeggen dat ze “totallly honest’ zijn. Reden te meer om direct op je hoede te zijn.
  Indrukwekkende verwevenheid in de CV’s. Zal ook wel de reden zijn geweest dat ze zo makkelijk steun kregen van de overheid.

  Ook een aardige om even te bekijken wat betreft verwevenheid.
  Enndemol (in het nieuws vanwege de enorme schuldenlast van 2 miljard) en een mogelijk overnamebod van 1 milard.
  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Cultuur-Televisie/315017/Aandeelhouders-willen-schuld-Endemol-kwijtschelden.htm
  Aandeelhouders: Goldman Sachs. Berlusconi’s mediabedrijf, en Cyrte.
  Cyrte: http://nl.wikipedia.org/wiki/Cyrte_Investments Delta Lloyd als grootste aandeelhouder, daaraan weer natuurlijk een bende ondernemingen (Talpa o.a.)
  Verweven is natuurlijk de Mol zelf. Buiten schot want:
  http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/%29/components/actueel/rtlnieuws/2011/11_november/02/entertainment/Voice-of-holland-schiet-de-mol-quote-500-top-10-in.xml
  == The Voice of Holland legt John de Mol geen windeieren. Het succes van het programma is er voor een groot deel verantwoordelijk voor dat de mediamagnaat voor het eerst in de top-10 van de Quote 500 staat, de jaarlijkse lijst van de 500 rijkste Nederlanders. ==

  Wat een bende wat een rotzooi

 49. Aad Verbaast 7 november 2011 om 10:05

  @Jan: inmiddels (zie bovenstaande verwevenheden) zijn we al tot de conclusie gekomen dat de politici wereldwijd aan het lijntje en aan de hand gehouden worden door een handjevol obscure ondernemeningen. Laten we het voor gemak even op een stuk of duizend houden.
  Die zijn (volgens een oude wet van ondernemen) niet geïnteresseerd in balans. Volgens die oude wet is namelijk enkel veel geld te verdienen in tijden van onbalans.
  De stromannen van die 1000 bedrijven zijn de politici. Met als belangrijkste missie: het volk kalm houden in tijden van onzekerheid.
  De moderne invulling van “hou jij ze dom, dan hou ik ze arm” op macro schaal.

  Was Bernard niet de oprichter van Bilderberg? http://en.wikipedia.org/wiki/Bilderberg_Group
  Het enige P.R feestje is: http://nl.wikipedia.org/wiki/World_Economic_Forum
  Over verwevenheid gesproken..
  In Davos natuurlijk. Zo’n beetje de enige plek waar de lucht nog schoon is in Europa.

  Pechtold: Amerika heeft nu ongeveer 5% van de wereldbevolking in eigen huis. Goed voor 50% van alle militaire uitgaven ter wereld. 25% van alle energie slurpen ze op. Naast China de grootste vervuiler, en 25% van alle gevangenen ter wereld zitten in hun gevangenissen. Met inmiddels een schuldenlast van 15.000 miljard..
  Gaat er al een lampje branden? 😉

 50. jeetjemina 7 november 2011 om 13:31

  Het lijken de Olympische Spelen wel:
  meedoen lijkt belangrijker dan winnen!

  gr eva

  (wat is flamoes? ik ken wel vlamoes?
  ;))))

 51. Aad Verbaast 7 november 2011 om 13:35

  @Jeetjemina: aardige vergelijking maak je daar. Kampioen kogelslingeren.

  Vlamoes ken ik weer niet. Heb je de van Dale er niet op nageslagen? Flamoes staat er echt in hoor! 😉

 52. Marjelle 7 november 2011 om 14:31

  17-20 oktober: een bende kamerleden bezoekt Afghanistan. Belangrijkste conclusie: “De ‘Afghaanse werkelijkheid’ staat ver af van de ‘Haagse’.”
  Ha ha, ‘bende’ indeed! 😉
  Ja, voor zo’n conclusie moet je idd eerst naar Afghanistan, een kind snapt dat, maar een kamerlid, ho maar.

  We zijn het hierover helemaal eens, wat je niet zal verbazen, Aad.
  Prachtige titel trouwens.

 53. VSp 7 november 2011 om 14:53

  In grote lijnen is het zo simpel. Een beheermaatschappij met een RvB opzetten voor de aandelen van de ‘operating’ NV. Voor de RvB putten uit het ‘Old Boys and Girls Network’, die geen enkele binding hebben met commerciele commissiaraten, en tegelijkertijd diep verankerd opereren in bestuurlijke overheidsfuncties. Nederland, belastingparadijs, barst van die beheermaatschappijen.

  Verrassende resultaten duiken op met de BING zoekmachine op naam de bestuurders van de Bank Nederlandse Gemeenten (50% Staat der Nederlanden, de rest gemeenten, vijfde bank in NL, balans 118 miljard) komen bovendrijven.
  Leuk weetje, dankzij BING kwam de fraude van Zu Guttenberg uiteindelijk aan het licht. Hij analyseert en doceert nu bij het ICSS in de States.

 54. Aad Verbaast 7 november 2011 om 14:53

  @Marjelle: en als ze dan naar Afghanistan gaan weten ze het nog niet. Ze durven de veiligheid van de compound niet te verlaten als ik Nathalie Righton (correspondent Volkskrant in Afghanistan) mag geloven.
  Hier nog te zien:
  http://pauwenwitteman.vara.nl/Fragment-detail.1548.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=23295&tx_ttnews%5BbackPid%5D=116&cHash=3ceb978a0cfc589e01c522e031375e36

  Ik denk dat ze haar naam recht aan doet: “right on!”

 55. Aad Verbaast 7 november 2011 om 16:19

  @VSp: Zu Guttenberg moest ik weer even opzoeken, naam was me alweer ontschoten. Plagiaat geval. Kan carrière dus gewoon voortzetten. Bij het ICSS nog wel.
  Misschien ook nog een jobopportunity voor Stapel.

  == barst van die beheermaatschappijen.== Nederland speelt mee in de hoogste rangen. Nooit uitgerekend, maar een promille van de omzet (van het geschoven geld) zou denk ik al gauw bezuinigingen overbodig maken.
  Staatschuld misschien zelfs wel snel afbouwen.

 56. VSp 7 november 2011 om 23:22

  Heb inmiddels ook een beheermaatschappij. King-Billy VoF (i.o.). Met EU-domein. Hadden de dommerds nog niet ingepikt, ondanks dat een voorventje uit dit roemrijke geslacht, kinderen had-ie niet by the way, het toen nog niet Verenigde Koninkrijk op z’n kop zette: ‘KING-BILLY.eu’. €3.99/mnd voor een Europees Koninkrijk. Met 50 bijbehorende mailadressen voor de diplomatieke post. Een open leasecontract dat tweejaarlijks zonder opzegging door King Billy automatisch verlengd wordt.
  Kom daar nog eens om in deze barre tijden. De MP van dit koninkrijk, Otto Grootverbruiker, gaat toezien dat orde, welvaart, veiligheid, geen schulden en vooral een postieve handelsbalans gewaarborgd worden.
  En omdat King Billy bergen gaat verzetten, ook alvast maar het EU domain ‘out-of-the-mountainbox.eu’ gekocht. Want…., die berg komt er! Hol weliswaar. Met een hotelsuite erin voor King Billy. Op kosten van het laatste EU domein.

 57. Aad Verbaast 8 november 2011 om 00:52

  @VSp: straks wordt je nog the King van de eu-domeinen. Of ben je het al, wie weet.
  Straks wel even cashen natuurlijk. Splinter moet wel door de winter.

 58. VSp 8 november 2011 om 08:15

  Ach, regeren is vooruit zien. Luchtkastelen voorspiegelen is essentieel om de administratieve stemmenreservoirs succesvol te exploiteren.
  http://www.diebergkomter.nl/

 59. jan bouma 8 november 2011 om 08:32

  @Allen
  Ook goeiemorgen.

  Stelling:

  “..Als we precies zouden weten waardoor het menselijk handelen bepaald wordt zouden we ook het antwoord weten op de vraag of dat menselijk handelen veranderd moet worden als dat belang wel of niet in zijn voordeel is of zou zijn…”

  Enfin. Genoeg stof om even over na te denken voor de rest van de dag en alle dagen erna.

  Ik kwam tot vorenstaande overweging vanwege het feit dat we onze wetgeving hebben ingericht met tal van geboden en verboden die eigenlijk ingaan tegen de individuele wensen. Zo wordt u bijvoorbeeld bevolen om een autogordel om te doen, om niet dronken achter het stuur te kruipen, om verkeerslichten te gehoorzamen, om geen valse aangiften te doen, om… etc. etc. De lijst is eindeloos lang gelijk aan onze wetboeken.

  Komt echter in het geding de wereldbeschouwing dan weten we het even niet.

 60. Aad Verbaast 8 november 2011 om 09:22

  @VSp: dat verhaal van die berg toont maar weer eens aan dat Nederlanders niet uitmunten in het verplaatsen van bergen maar wel in het opwerpen daar van.

  @Jan: we zijn natuurlijk beiden verbijsterd dat het eigenbelang nog altijd wordt gezien als tegengesteld aan het algemeen belang, terwijl daar juist grote overeenkomsten tussen zouden moeten zijn. Bij de kleine zaken des levens is dat nog wel eens overlappend. Bij de grote zaken des levens loopt dat eerder uiteen.
  Twee nieuwsberichten die vanmorgen weer langs schoten zijn illustratief in deze.
  http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/record_aantal_amerikanen_arm/
  Maar ook:
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4145266,00.html Onderonsje tussen Sarkozy en Obama op de G20..

 61. Aad Verbaast 8 november 2011 om 12:13

  Weer geheel on-topic:
  http://www.militarytimes.com/multimedia/video/?bctid=1239046563001#/Training+Afghans+%28part+I%29/1239046563001

  De VS pompt er 1 miljard dollar per maand in om militairen en politie op te leiden.

 62. peterus 8 november 2011 om 15:04

  Goed dat je er begrip voor hebt maar Nederland zou soms toch ok wel wat meer transparantie kunnen eisen als geldgever.
  Wat Kunduz betreft. Een half miljard om wat te betekenen bij de NATO. De Belgen pakken het slimmer aan.

 63. jan bouma 8 november 2011 om 15:39

  @Aad…12:13
  Je kunt gevoegelijk aannemen dat nu de Amerikaanse troepen uit Irak voor het eind van het jaar gaan/moeten/zouden vertrekken dat de beschikbare budgetten toch in stand blijven en worden overgeheveld naar Afghanistan en Pakistan of anders wel naar een andere plek op de wereld. Hier wat overzicht: http://en.wikipedia.org/wiki/Military_budget_of_the_United_States
  naar verluidt kostte alleen al de Irak-oorlog behalve onnoemelijk veel slachtoffers en een in puin geschoten land tot op heden 3000 miljard dollar en dan zeuren we hier over 18 miljard bezuinigingen…

  Opmerking.
  Men zou eens een breed uitgevoerde enquête onder de bevolking moeten houden over:
  a) onze Vragenlijsten
  b) of die verwoestende niets opleverende militaire uitgaven in landen als Afghanistan, Pakistan, etc. maar door moeten gaan met ook onze steun als zgn. Nato-lid.

  Wat een zooitje.

 64. Aad Verbaast 8 november 2011 om 17:44

  @Peterus: eens. Laten ze maar eens met harde cijfers komen.
  Hoe doen de Belgen het dan?

 65. Aad Verbaast 8 november 2011 om 17:49

  @Jan: vooralsnog worden de soldaten die worden teruggetrokken uit Irak (enkel om de reden dat de Iraakse regering heeft gezegd dat ze er open voor staan de soldaten voor het gerecht te slepen) verplaatst naar de buurlanden. De omsingeling van Iran moet immers gewaarborgd blijven vinden ze. Zeker in het huidige door hun opgeworpen tijdsbeeld.
  Karzai (wat heb je aan zo’n marionet) heeft inmiddels al gezegd dat als Amerika binje krijgt met Pakistan hij de kant van Pakistan zal kiezen.
  Er kon nog wel eens een situatie ontstaan dat Amerika zowel in oorlog zal zijn met Pakistan én Iran. En dat de door Amerika opgeleide (en betaalde) soldaten van Afghanistan en de mede door Nederland opgeleide ABP gaan vechten tegen de ‘alliantie’ . Het kan raar lopen in de wereld..
  Het schieten in eigen voet is er niets bij.

 66. Aad Verbaast 8 november 2011 om 17:51

  @allen: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/08/kamer-tegen-uitbreiding-kunduz-missie/

  Zou mijn blog toch enig effect hebben gehad?
  Of wordt het (morgen debat!) een Koppejannetje en Ferriertje? Of zelfs Plassterkje?
  Eerst stoere taal en dan inbinden?

  En dan nog eentje:
  http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/%29/components/actueel/rtlnieuws/2011/11_november/08/binnenland/christenunie-tegen-verbreding-mandaat-kunduz.xml

  Tja, Voordewind ging het niet voor de wind. Hij mocht niet mee immers op de kamermissie naar Afghanistan..
  Wat is politiek toch voorspelbaar..

 67. VSp 8 november 2011 om 21:31

  ’t Wordt tijd voor een ‘Occupy http://www.panoramio.com/photo/6360464 omdat het in ’t écht ten strengste verboden is.
  Misschien worden ‘alle volksvertegenwoordigers’ en Rutte dan eindelijk eens wakker en realiseren ze zich in welke poppenkast ze hun totaal zinloze toneelstukjes opvoeren.

 68. jan bouma 9 november 2011 om 09:15

  @Allen: ook goeiemorgen.

  Wellicht een aardige stelling (en gedachte) voor vandaag:

  “..Eenieder handelt in de overtuiging dat zijn of haar handelen in zijn of haar voordeel zal zijn…”

  Logisch! Niemand zal immers tegen z’n/haar eigenbelang handelen.

  Nu doet zich toch de vraag voor of uw belang zich verstaat met het belang van de andere wereldburger en of u dan ook tegelijkertijd in het belang van allen wilt acteren en waardoor u uw eigenbelang zal dienen.

  Terzake dient dan opgemerkt te worden dat niemand tot op heden ‘het handelen in ons allerbelang’ als prioriteit ziet en daardoor de verkeerde beslissingen neemt. Zo blijven (bijvoorbeeld) de neo-liberalen menen dat na de val van de Muur in 1989 zij nog steeds ‘het juiste’ doen terwijl allang is gebleken dat hun belang samenvalt met eenieders belang dat per saldo negatief uitvalt. Ook voor u en uw kinderen.

  Tsja…

  Enfin.. Ik verneem graag nader hoe dit nu zit. Tot later…

 69. Aad Verbaast 9 november 2011 om 09:38

  @VSp: oud Fries spreekwoord valt me te binnen”wie het kleine niet eert, het grote niet deert.
  Goed plan dus. Laten we dan op het speelveld daar dan ook maar meteen grote bungalowtenten opzetten, of zelfs de stacaravans meesleuren. Kan immers wel even duren voordat dit opbouwwerk goed kan worden afgesloten. Voor de bombardementen worden mensen met op afstand bediende vliegtuigjes ook van harte uitgenodigd. Het kon wel eens een veldslag worden!

 70. Aad Verbaast 9 november 2011 om 09:45

  @Jan: Misschien kan jij me dan op basis van je eigen stelling even uitleggen waarom de spelers in dit specifieke geval hun eigen belang hebben gekoppeld aan een missie van een stelletje werkeloze trainers in Afghanistan om het daarmee te koppelen aan het algemene belang?
  Jolanda Stekkerdoos liet nog in algemeen zien hoe dat werkt: zij trok de stekker uit een stekkerdoos, waarbij de stekker verbonden was aan de stekkerdoos zelf. Onwetend dat er dan nooit en te nimmer stroom kan lopen, dus dat het niet uitmaakt of de stekker er wel of niet in zit. Hogere natuurkunden voor haar natuurlijk. Onbegrijpelijk dus.

  Maar soms moet om succes te behalen de route linksom of rechtsom worden gekozen.
  Zie ook: http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/%29/components/actueel/rtlnieuws/2011/11_november/09/binnenland/wildersproces_krijgt_staartje_voor_moszkowicz.xml
  Ons eigen afluisterschandaal in Nederland?

  Vandaag het debat in de kamer over Kunduz. Ik ben benieuwd!

 71. jan bouma 9 november 2011 om 10:13

  @Aad… 9:45
  Het gaat hier om de premisses van het veronderstelde “eigenbelang”. Kijk! Ook Jolanda Stekkerdoos stelt zich niet de vraag – net zo min als alle andere politieke partijen – of het veronderstelde eigenbelang niet per definitie m o e t samenvallen met het belang van elke wereldburger. Alle politieke partijen gaan er voetstoots vanuit dat zij ‘het algemene belang dienen’ – zonder de wereldburger/kiezer daarover te raadplegen of zij het algemene belang werkelijk dienen.

  Dat blijkt dan ook een misvatting. Waarom? Omdat geen enkele politieke partij het noodzakelijk acht om die wereldburger/kiezer te consulteren omtrent het werkelijke belang van ons allen.

  Zie onze Vragenlijsten die daarop het antwoord geven.

  ps
  Ik ga nog even wat anders doen.. Tot later.

 72. Aad Verbaast 9 november 2011 om 10:41

  @Jan: kijk de zaak is eigenlijk heel eenvoudig. Zouden politici het algemeen belang voor ogen hebben, dan zouden er natuurlijk geen meerdere partijen meer zijn. Sterker nog dan heb je helemaal geen partijen meer nodig. Wat maar weer eens bewijst dat partijen het algemeen belang niet dienen.
  Wat ook maar weer eens duidelijk maakt dat de hele politiek eigenlijk meer onderdeel is van het probleem in plaats van de oplossing.
  Toch wel een bijzondere heldere analyse en conclusie op deze mistige morgen.

 73. Aad Verbaast 9 november 2011 om 12:13

  @allen: Kunduz debat is nu even geschorst. Er moet even gestemd gaan worden over een motie van wantrouwen van CU tegen Veldhuijzen van Santen ivm met het PGB.

  Intussen: http://www.nu.nl/politiek/2663461/trainen-grenspolitie-kunduz-nog-brug-ver.html

 74. Aad Verbaast 9 november 2011 om 12:35

  @Allen: motie van wantrouwen haalt de meerderheid niet. Van de VVD, CDA, PVV en SGP mag ze gewoon doorgaan met haar afbraakbeleid. De rest is tegen.
  Wat een bende en wat een rotzooi.
  http://www.bnr.nl/topic/politiek/310037-1111/motie-van-afkeuring-om-pgb-afgekeurd

 75. Aad Verbaast 9 november 2011 om 12:43

  @allen: en dan weer geheel on-topic:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/09/kamer-akkoord-met-trainen-politiekader-kunduz/

  De oppositie blaft wel maar bijt niet. Zo worden we (zoals verwacht) de volgende oorlog weer ingerommeld. Schandalig natuurlijk.

 76. Aad Verbaast 9 november 2011 om 13:08

  @Allen: uitspraak van de week. Hillen wint weer de prijs!
  “Kunduz is een rustige stad; onze mensen zijn al groot aantal keren de poort uit geweest”

  Heldendom en moed zijn ons deel!

 77. jan bouma 9 november 2011 om 14:56

  @Aad… (aardigheidje)
  (off topic maar ook weer niet)

  Of het nu om de lokale/nationale/internationale politiek gaat (micro = macro v.v.) neem even kennis van mijn front alhier, de lokale politiek dus, waar mevr. drs. Mirjam van ’t Veld (CDA) zgn. nog in de race is voor het burgemeesterschap van Stichtse Vecht. Die beslissing moet voor het eind van het jaar door de CDK, de heer Robbertsen van de Provincie Utrecht, genomen worden.
  Ik ontraad aan mevr. Van ’t Veld haar benoeming zolang zij de “firma list en bedrog” vertegenwoordgt met navolgende email met afschrift aan de CDK.
  ==
  —– Original Message —–
  From: villamithras@planet.nl
  To: mirjam.van.t.veld@stichtsevecht.nl
  Sent: Friday, November 04, 2011 11:53 AM
  Subject: uw aanstelling als kandidaat voor het burgemeesterschap

  Geachte mevrouw,
  c.c. a.stralen@pietersadvocaten.nl
  c.c. secretariaatcvdK@provincie-utrecht.nl

  Svp ter kennisneming navolgend comment inzake uw positionering als kandidaat voor het burgermeesterschap van Stichtse Vecht. Die acht ik niet terecht en ontraad ik zolang u en uw College geloof hecht aan uw leugenachtige ambtenaren. Zie mijn Hoger Beroepschrift bij het Gerechtshof Arnhem volgens de navolgende link. Wat ik u hoogst kwalijk neem is dat u op 4 december 2010 bewilligde, als hoofd van de driehoek, in een bezoek van 2 agenten ’s avonds om 20.00 uur aan mijn deur “die mij in onmiddellijke hechtenis moesten nemen” vanwege het feit dat ik mijn schilderijen “had verduisterd” terwijl u wist dat u slechts uw leugenachtige ambtenaren daarmee diende. Zie de brief van de Provincie d.d. 17 juni 2009 en waarover u op 18 juni 2009 de hele dag vergaderde maar desondanks toch besloot om de overval op mijn have en goed op 19 juni 2009 te laten doorgaan.

  E.e.a. zal wel blijken uit de voortgang van mijn proces bij het Gerechtshof te Arnhem.

  Inmiddels;

  Met vriendelijke groet verblijvend;

  Jan Bouma
  Villa Mithras
  0346-573455
  ==

 78. Aad Verbaast 9 november 2011 om 15:23

  @Jan: is dat al weer twee jaar geleden? Time flies when you are having fun!

  Ik ging er overigens van uit dat dat hele gedoe rondom die Veld al lang was ‘opgelost’. Nee dus.

  P.S. de kamer heeft het druk vandaag. Eerste de PGB, toen Kunduz, en nu over de ‘atoombom’ van Iran. Weer een aantal bijzondere uitspraken van ‘onze’ kamerleden..
  Het lijkt wel oorlog!

 79. Aad Verbaast 9 november 2011 om 18:19

  @allen: en alsof het al niet erg genoeg is:
  http://www.nu.nl/buitenland/2663879/slecht-weer-hindert-terugkeer-kunduz.html

  Kan Piet Paulusma er niet naar toe om ons te redden?

 80. VSp 9 november 2011 om 18:32

  Eigen schuld, dikke bult met de terugkeerproblemen. Ze hadden helemaal niet moeten gaan, lekker hier buiten de poort genieten op een terrasje van de zon.

 81. VSp 9 november 2011 om 19:06

  Ideetje voor de website van onze Keunegin in het kader van het charme offensief?
  The “We the People” feature on the White House website was launched in September. Visitors can create petitions and, if they get enough signatures, get their issues reviewed by staff and receive an official response.

  Read more: http://www.nydailynews.com/news/national/white-house-evidence-aliens-exist-government-contacted-extraterrestrials-official-article-1.973532#ixzz1dESUhPls

 82. Aad Verbaast 9 november 2011 om 21:03

  @VSp: hoezo geen aliens? Het Wiite Huis zit er (ook) vol mee. En maar blijven ontkennen! Het is overal hetzelfde.

 83. VSp 9 november 2011 om 22:03

  Maar die aliens in ’t Witte Huis hebben wél een website waar gereageerd wordt op petities via hun website mits men voldoende handtekeningen onder ’t gewóne volk heeft verzameld. Kom daar maar eens om bij onze koninklijke Aliens. En, indien dit mogelijk zou zijn, met de suggestieve vraag of ze überhaupt bestaan, wordt dit geheid als een belediging conform art. zus & zo vakkundig afgestraft. Of voor gek verklaard en opgesloten.

 84. Aad Verbaast 9 november 2011 om 23:03

  @VSp: niet zo veel nieuws onder de zon. Engeland en Duitsland ging Amerika al voor.
  Duitsland: https://epetitionen.bundestag.de/
  Nederland kent natuurlijk het “burgerinititatief”
  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/grondwet-en-statuut/vraag-en-antwoord/wat-is-een-burgerinitiatief-en-wanneer-kan-ik-er-gebruik-van-maken.html

  Ach allemaal “leuke dingen voor de mensen”. Lijkt het net of ze mee mogen doen. Voor spek en bonen natuurlijk.

  Hier een heel recent artikel in de NRC er over. Lijkt wel een blog (gua lengte en gegeven links) van mij 😉
  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/09/02/obama-faciliteert-online-petities-van-burgers-idee-voor-rutte/

 85. jan bouma 10 november 2011 om 08:49

  @Allen
  Voor vandaag.

  Paar opmerkingen uiteraard niet uitputtend m.b.t. de actualiteit.

  1. De wereldwijde, als zodanig onderkende “financiëel-economische crisis”, waarbij de wel of niet bestaande “reële economie” zich zou verbinden of verstaan met de munten en niet bestaande economie (d.w.z. die van het sentiment) verhoudt zich ongeveer als de predictie van “het weerbericht”. Het kan vriezen of dooien.

  Zo meent bijv. de financiële wereld dat er “orde op zaken moet worden gesteld” m.b.t. al die landen (Griekenland, Italie, Ierland, Portugal, en eigenlijk de gehele rest van de wereld) waarbij de in omloop zijnde hoeveelheid geld (in dit geval Euro’s) niet inflatoir zou mogen zijn. Dat is een illusie. Immers dat zou betekenen dat we met z’n allen het weer zouden kunnen voorspellen hoe dat zich zou moeten gedragen. Plus dat verondersteld wordt dat “de verbetering van het weer” zou kunnen worden afgedwongen en/of bereikt door bezuinigingen (lees: krimp van de economie en de geldshoeveelheid). Dit is een contra dictio in terminis.

  2. De maatstaven zouden geen maatstaven zijn als we met z’n allen die niet langer als maatstaven zouden erkennen maar nieuwe maatstaven aanleggen op basis van out of the box gedachte oplossingen.

  3. Die out of the box oplossingen worden door de MSM opvattingen niet als valide beschouwd tengevolge van hun domheid.

  4. Dus blijven we met z’n allen ronddraaien in het circus van de 21e eeuw waarin 7 miljard wereldbewoners hun survival of the fittest proberen te bewijzen.

  Men amusere zich verder. Zolang dat nog kan.

 86. Aad Verbaast 10 november 2011 om 09:53

  @Jan: Kommer en kwel Jan. Vooralsnog is het vleesch noch visch. Niet vriezen niet dooien. De wereld hangt in een dikke ondoordringbare mist. Vandaag daarom maar eens een nieuw luchtig blogje. Met natuurlijk weer een heldere analyse en conclusie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: