Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

10 jaar oorlog in Afghanistan. Hoe lang nog?


7 oktober 2001. Bush: “On my orders, the United States military has begun strikes against al Qaeda terrorist training camps and military installations of the Taliban regime in Afghanistan. These carefully targeted actions are designed to disrupt the use of Afghanistan as a terrorist base of operations, and to attack the military capability of the Taliban regime.”

Om na die lange preek te eindigen met: “We will not waver; we will not tire; we will not falter; and we will not fail. Peace and freedom will prevail. Thank you. May God continue to bless America.”

Na 10 jaar strijd, met (inmiddels) meer dan 150.000 soldaten (Obama deed er nog een schepje bovenop:”surge strategy”), is van die oorspronkelijke plannen niets terechtgekomen. Het land is onveiliger dan ooit. De marionetten regering (en parlement)  is corrupter dan ooit. De chaos is compleet.
De Amerikanen en de “alliantie” denken na over de strategie om nog met enigszins opgeheven hoofd dit slagveld te kunnen verlaten. Als dat ooit nog gaat lukken.

Karzai in een recent interview voor de BBC: “We’ve done terribly badly in providing security to the Afghan people and this is the greatest shortcoming of our government and of our international partners”.

Stanley A. McChrystal  De inmiddels gepensioneerde (moest aftreden vanwege kritiek op zijn ‘bazen’) oud-commandant van de ISAF komt ook schoorvoetend uit de kast: “we zijn nog maar halverwege”. En dat het ‘avontuur’ begonnen was (en nog steeds geldt) met een “frighteningly simplistic” zicht op een land als Afghanistan. De doelen zijn nog lang niet bereikt, zegt hij. Obama daarmee weer tegensprekend. Die leeft nog tussen “hope” en vrees voor een “change” na de volgende verkiezingen.

Obama (22 juni 2011): kondigt aan dat voor de verkiezingen de “surge” force (33.000 man) deels weer terug zal zijn. “America, it is time to focus on nation building here at home,” en over de militaire campagne durft hij te stellen: “meeting our goals”.
Op 7 oktober zegt hij: “After a difficult decade, we are responsibly ending today’s wars from a position of strength,” en brabbelt nog wat over: “Thanks to the extraordinary service of these Americans, our citizens are safer and our nation is more secure. In delivering justice to Osama Bin Laden and many other al-Qaeda leaders, we are closer than ever to defeating al-Qaeda and its murderous network,”.

Amerika mag zich dan veiliger wanen, Afghanistan is het zeker niet, over “meeting our goals” (“peace and freedom will prevail”) gesproken.

Nathalie Righton, correspondent voor de VK in Afghanistan, gaf ter gelegenheid van het ‘dubbel lustrum’ een inkijkje bij P&W. Het wordt steeds onveiliger in Afghanistan.”. En op de vraag waarom politici zo vaak een ander beeld schetsen, kwam als antwoord dat politici geen idee hebben waar ze het over hebben omdat als ze daar op bezoek zijn ze de muren van de legercompounds niet durven te verlaten vanwege de onveiligheid. Informatie van mensen van de straat zullen ze dus niet krijgen. Beslissingen worden genomen op basis van vertekende beelden. Daar mogen we het mee doen.

Inmiddels is er meer dan 60 miljard dollar in het land gepompt aan hulp. Amerika betaalt meer dan een miljard dollar per maand om de (opgeleide?) Afghaanse soldaten en politieagenten hun salarissen en uitrusting te betalen. 12 miljard per jaar. Afghanistan kan dat natuurlijk niet ophoesten met een BNP van ongeveer 20 miljard dollar. Ter vergelijking: het Nederlandse defensie budget is 8 miljard en daarop moet nog eens een miljard bezuinigd worden. Kunnen ze dat ooit betalen? Natuurlijk niet.

En wat zegt de Taliban? Volgens Nathalie het volgende: “zij hebben de horloges, wij hebben de tijd”.

En dan vind ik ineens een artikel op de website van globalresearch.ca. Met de volgende conclusie:

The real goal of the operation is not to “protect the American people.” Rather, it is to create a network of permanent military bases in an energy-rich and geostrategically important region that the U.S. Empire has targeted for enduring domination. The U.S. effort can kill thousands of Afghans and destroy their villages but it will not succeed in liquidating the resistance of the people. From Vietnam to Afghanistan—the Pentagon Brass have learned nothing.”

Het wordt tijd dat de (westerse) wereld dat eens gaan inzien. Of liever eerder had ingezien. Maar daar is het nu te laat voor. 10-tallen jaren te laat al.
 

Noot: Hier een selectie van eerdere blogs van me over en gerelateerd aan Afghanistan. Als je de tijd hebt..
11/2010: https://aadverbaast.wordpress.com/2010/11/02/zakken-met-geld-en-arme-zielen-3/
10/2010: https://aadverbaast.wordpress.com/2010/10/29/culturen-laten-zich-niet-kapittelen-3/
12/2009: https://aadverbaast.wordpress.com/2009/12/02/irak-afghanistan-en-uiteindelijk-iran-olie-op-het-vuur-2/
11/2009: https://aadverbaast.wordpress.com/2009/11/04/afghanistan-de-bodemoorlog-2/
01/2009: https://aadverbaast.wordpress.com/2009/01/29/internationaal-terrorisme-de-internationale-leugen-2/
01/2009: https://aadverbaast.wordpress.com/2009/01/18/na-911-kent-%c2%93proportionaliteit%c2%94-geen-grenzen-meer-2/
08/2008: https://aadverbaast.wordpress.com/2008/08/11/georgie-wie-heeft-de-leiding-2/
01/2008: https://aadverbaast.wordpress.com/2008/01/28/oorlog-het-is-al-lang-oorlog-en-dat-zal-alleen-maar-erger-worden-2/
12/2007: https://aadverbaast.wordpress.com/2007/12/15/regeren-is-vooruitzien-terugkijken-ook-het-uruzgan-dossier-2/

108 Reacties op “10 jaar oorlog in Afghanistan. Hoe lang nog?

 1. Jack Vanderwyk 12 oktober 2011 om 17:34

  Het wordt tijd dat de wereldbevolking inziet dat het Amerikaans model niet zaligmakend is en dat de wereld niet hoeft te worden herschapen naar het evenbeeld van Amerika. Zodra de Amerikanen zich terugtrekken uit de gebieden waar zij niets te zoeken hebben, waaronder Afghanistan, Irak en de Cornelis Krusemanstraat, zullen die gebieden zich ontwikkelen op een meer natuurlijke manier, met meer eigenheid. En mocht die eigenheid de Amerikanen niet aanstaan, dan dienen ze dat maar te accepteren. “Preventief militair ingrijpen,” zoals men het noemt wanneer de kans bestaat dat de bewoners van een bepaald land (of hun kinderen of kleinkinderen) zich tegen Amerika keren, en de Amerikanen om dit te voorkomen die mensen op hun eigen grondgebied overhoop schieten, is een misdrijf tegen de mensheid.

 2. Aad Verbaast 12 oktober 2011 om 17:53

  @Jack: dank voor je overwegingen. Eens. Het gaat nog een stap verder zelfs naar mijn mening. Het niet eens om (wat ze beweren) de bescherming van de eigen veiligheid. Drogargumenten van ze. Het gaat ze om de hegemonie (controle) over de grondstoffen en de distributie daarvan voor eigen overleving (denken ze). Wat ze ons ook willen doen geloven. Ze willen helemaal niet weg daar!

 3. jan bouma 12 oktober 2011 om 18:07

  @Aad… Zie hier slechts 3,5 minuut of zo Noam Chomsky “on Afghanistan”. In die links van je hierboven kom ik ook zijn argumentatie tegen.

  Ik hoop dat slechts de url wordt gegeven anders komt het plaatje erbij.
  Tot morgen; vanavond weer de vrouwenstudieclub van Mithras.

 4. antoinetteduijsters 12 oktober 2011 om 18:08

  Het gaat puur om de grondstoffen. de mensen zijn hooguit goedkope arbeidskrachten.

 5. Redstar 12 oktober 2011 om 18:18

  Wat de Russen niet lukte zal de Amerikanen ook nooit lukken. Het doel dat de Amerikanen met bondgenoten daar zijn heeft helemaal niets te maken met het veiliger maken van de wereld, maar met het plan wat de Amerikanen voor ogen hebben met het Midden-Oosten en de rest van de wereld.
  Het zal naar mijn bescheiden mening echter niet lang duren voordat de Amerikanen en bondgenoten uit geldgebrek niet meer in deze regio’s kunnen blijven. En volgens mij is dat de beste optie.

 6. VSp 12 oktober 2011 om 18:18

  10 jaar oorlog in Afghanistan? Alexander de Grote moest het al afleggen tegen de lokale stammen. Sindsdien weinig veranderd tot de Islam haar heerschappij daar vestigde tot groot ongenoegen van andere kolonialisten vanwege de strategische ligging.
  Da’s in grote lijnen wat uit http://de.wikipedia.org/wiki/Afghanistan valt op te maken.
  Kunnen nog wel een paar eeuwen vastgeknopen worden aan deze never ending story.
  Wegwezen en heil elders zoeken. Achter de dijken bijvoorbeeld. Daar is nog genoeg te doen. Met de bagger uit de delta de dijken ophogen, i.p.v. islamitische heroine smokkelaars achter de Afghaanse grenzen te houden.

 7. Aad Verbaast 12 oktober 2011 om 18:20

  @Antoinette: Mensen (niet Amerikanen) zijn niet eens goedkope arbeidskrachten. Ze spelen niet eens een rol lijkt het.
  Nog een interessant getal: er zitten 150.000 soldaten in Afghanistan. Waarvan ongeveer 110.000 amerikanen. Maar er hebben inmiddels al meer dan 500.000 Amerikaanse soldaten gevochten daar. Voor “peace and freedom”

 8. Aad Verbaast 12 oktober 2011 om 18:23

  @Jan: duidelijk filmpje. Qua boodschap en op het scherm. Ik ben nog met Ina aan het uitzoeken hoe te vermijden dat een link op WP (in de reactieruimte) niet direct wordt overgezet naar een beeldvormend beeld.. Groeten aan de vrouwen vanavond. Gooi de blog maar eens in de groep. Genoeg ‘verknopingspunten’ dacht ik zo.

 9. Aad Verbaast 12 oktober 2011 om 18:30

  @Redstar: 1000-en miljarden zijn er al ingepompt om dit (grondstoffen controle) beleid vorm te geven.
  Met enorme gevolgen, zoals we dagelijks merken. De politieke crisis ten voeten uit.

  @VSp: we hadden er nooit aan mee moeten doen. Maar ja, als ‘de baas’ roept “apporteren” pakken de stok op om de ‘honden’ mee te slaan. Zelfs Sap (o.a.) laat zich ringeloren.

 10. fulpsvalstar 12 oktober 2011 om 19:35

  Amerika kan maar een ding doen, namelijk: “ZICH TERUGTREKKEN” dit is niet te winnen.
  Tragisch voor de gewone mensen daar maar het vestigen van een democratie daar is onmogelijk.

 11. P.H.M.van de Kletersteeg 12 oktober 2011 om 19:39

  Die oorlog kan niet gewonnen worden.
  Geen vreemde mogendheid heeft ooit Afghanistan succesvol bezet.
  Ook de russen niet.
  De islam gaat dar bezig, ook als onze legers daar weg zijn.
  Ze stoppen met de oorlog, als ze elkaar hebben uitgeroeid, of als een van de partijen een atoombom gebruikt.
  Dat is de islam; doe je niks aan.

  Het rijtje afgeschreven landen: pakistan afghanistan algerije somalie. op het punt om afgeschreven te worden Egypte, libie Tunesie

 12. Aad Verbaast 12 oktober 2011 om 19:56

  @Fulpsvalstar: zou het vestigen van een democratie ooit het doel zijn geweest?
  Met de staart tussen de benen (alweer) wegwezen daar.

  @Kletersteeg: Kan niet gewonnen worden inderdaad. Het wordt eens hoog tijd dat de Amerikanen gaan begrijpen dat met geld en geweld niet alles te winnen is.

 13. stripman 12 oktober 2011 om 20:14

  Anderen hebben het al opgemerkt er is daar al veel langer oorlog. Even in een ander land vrede en democratie brengen blijkt zeer moeilijk, zo niet onmogelijk. Strategische belangen spelen ongetwijfeld mee, maar de kosten zijn zeer hoog. Wat mensenlevens betreft, maar ook economisch. Het brengt de VS nu in financiële problemen…

 14. Aad Verbaast 12 oktober 2011 om 20:28

  @Stripman: == Het brengt de VS nu in financiële problemen… == En middels het domino-effect de andere landen. Niet alleen daar een chaos.

 15. Reine jRagolo 12 oktober 2011 om 21:09

  Is Afghanistan niet een perfecte speeltuin om je wapens uit te proberen en te verbeteren? Is er een beter alternatief?

 16. zelfstandigjournalistantwerpen 12 oktober 2011 om 21:09

  Ik heb er vanaf het begin een hard hoofd in gehad. Wat Kloetersteeg zegt: de Russen hebben het ook niet voor elkaar gekregen. Te verdeeld land en te onderontwikkeld. Soort Somalië.

 17. Aad Verbaast 12 oktober 2011 om 21:18

  @Reine jRagolo: zeker een factor. Alleen met een oorlog kun je testen of je wapentuig goed werkt of niet. Aan de andere kant: als je als land net zo veel aan ‘defensie’ uitgeeft als alle lander ter wereld samen zou je toch zeggen dat je altijd wel iets beter zou moeten zijn. Anders ben je wel heel erg aan het prutsen. Het blijkt wel dat met geld niet alles te koop is.

  @Zelfstandigjournalist: onderontwikkeld: alles is relatief blijkbaar. Alle verzamelde intelligentsia van de westerse wereld kan niet voor stabiliteit en veiligheid zorgen daar.

 18. Reine jRagolo 12 oktober 2011 om 21:36

  110.000 soldaten achter de achtertuinen van de Russen en de Chinezen.
  Da’s toch geen kattepis Aad.

 19. Aad Verbaast 12 oktober 2011 om 22:01

  @Reine: zeker geen kattenpis, respectievelijk uilenzeik. En dan te bedenken dat dat nog maar één flank van het front is. Heb je al een kijkje genomen op het kaartje in de blog over Iran?
  https://aadverbaast.wordpress.com/2009/12/02/irak-afghanistan-en-uiteindelijk-iran-olie-op-het-vuur-2/

  Weer actueel: een aanslag ‘verijdelt’ op de Saudische Ambassadeur in Amerika. Een nieuw argument Iran nog verder te isoleren/omsingelen.

 20. Reine jRagolo 12 oktober 2011 om 22:18

  Het was ook wel heel erg dom van Iran om 100.000 dollar over te maken.
  Zo zie je maar weer hoe het kwaad toch uiteindelijk weer tegen de lamp
  (Niet de lamp van Simbad) loopt.

 21. VSp 12 oktober 2011 om 22:19

  CIA: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/af.html
  De exit cijfers voor Bush t/m Obama:
  Death rate 17.39/1000 Rating: 2 (2011) Population 29.3 mill. (est). Gemiddelde leeftijd M/V rond de 18 jr.

 22. Aad Verbaast 12 oktober 2011 om 22:35

  @Reine: geloof jij alles wat het OM van Amerika de media wil doen geloven? Lees de gegeven link (en links)toch maar eens zou ik zeggen: Iran is het eigenlijke doel. Of er 100.000 dollar wel of niet zou zijn overgemaakt doet niet ter zake. Of je Iran overal de zondebok (van alle kwaad in de wereld) van kunt maken is de uiteindelijke doelstelling.

  Ik ken nog wel een paar kwaden die hoognodig tegen de lamp moeten lopen.

 23. Aad Verbaast 12 oktober 2011 om 22:37

  @VSp: ik heb me altijd verbaasd dat deze ‘factsheets’ van de CIA toch op de een of andere manier redelijk betrouwbaar zijn. Niet te geloven als je ziet wat ze op hun kerfstok hebben. Maar dat terzijde.
  Wat wil je zeggen met die getallen?
  Interessant zeker om ook even door te lezen is het tabblad: economy…

 24. Reine jRagolo 12 oktober 2011 om 22:48

  Ik geloof uiteraard alles wat goed voor m’n portemonnee is.
  Maarrr mijn gevoel zegt dat we thans wel eens aan de vooravond van Obamagate ofzoiets kunnen staan.

 25. Aad Verbaast 12 oktober 2011 om 23:01

  @Reine: Obama zette onverminderd (met een extra zetje zelfs) het ingezette beleid van Bush door. De Republikeinse aasgieren (presidentskandidaten) willen al cashen op zijn “falende beleid” in Afghanistan. Dat wordt al gedaan door nog meer oorlogsretoriek te spuien.
  En de stemmers lopen weer als makke schapen achter al die leugens aan. Ongeacht van welke kant. Het zijn allemaal leugens.

  BTW: Jolande Sap zo in P&W. Over Kunduz. Ik ben benieuwd hoe zij weer gaat proberen recht te praten wat al bewezen is krom te zijn.

 26. Reine jRagolo 12 oktober 2011 om 23:12

  yeah, the finest hour of Jolande.
  Ik ga lekker slapen. Jij ook welterusten voor straks Aad.

 27. reinjohn 12 oktober 2011 om 23:25

  De VS hebben hun tijd gehad. Het is afgelopen met die yankees. Het zijn sterke schouders die zoveel macht kunnen dragen. En de schouders van de VS zijn overduidelijk aan het atrofiëren.
  Helaas gaat het allemaal om de jacht op geld, macht en status. Een slechte basis om een samenleving op te grondvesten. Maar wij weten niet beter.
  En dan die zestig miljard dollar!! Niet te geloven!!!
  Een ding is zeker, het gaat steeds meer wringen in die regio. Problemen met Pakistan en met Iran zullen mijns inziens binnen niet al te lange tijd uitgroeien tot een enorm gewapend conflict.
  Groet.

 28. Simen vrederat 12 oktober 2011 om 23:46

  Talibaantjesjagers allemaal

 29. Glaswerk 13 oktober 2011 om 00:05

  Zolang de wapenindustrie in de VS een dikke arm in de pap heeft zal er oorlog zijn.

  En zolang de VS blijft consumeerderen uit naam van Economy & God kan men elders waar nog wat te halen valt de vrijheid ook wel op de buik schrijven.

 30. Aad Verbaast 13 oktober 2011 om 00:33

  @Reine: P&W: Jolande had deze blog natuurlijk al gelezen. En gaf al meteen een antwoord op de vraag in de titel: niks 2014. Minimaal 20 jaar zullen we in Afghanistan blijven, vertelde ze.
  Mij schoot door het hoofd: is de olie dan al op in de regio? 😉

 31. Aad Verbaast 13 oktober 2011 om 00:40

  @Simen: volgens mij wordt er op heel wat anders gejaagd. De Taliban is slechts een “nuisance”.

  @Glaswerk: doet me helemaal denken aan de CEO (opppergod) van Goldman Sachs die ooit zei: ik doe Gods werk. Schreef ik ook al eens een blog over.
  https://aadverbaast.wordpress.com/2009/11/18/%C2%93ik-doe-gods-werk%C2%94-2/

  Er zijn te veel mensen op deze aarde die denken een werk van God uit te kunnen voeren. Nou, we hebben kunnen lezen in het OT hoe die kon huishouden!

 32. VSp 13 oktober 2011 om 08:07

  @Aad verbaast. re 22.37 Niet bepaald cijfers om mee te pronken. Anders was dat uiteraard allang gebeurd. Misschien kan God, die de mens naar zijn evenbeeld heeft geschapen en vanaf het prille begin de rekening thuis kreeg, dáárover gaan nadenken. Het wordt hoog tijd dat alleen de Duivel nog in God gelooft. Zou in de toekomst veel ellende besparen, de geschiedenis kan niet teruggedraaid worden, hooguit herhaald worden. Dan toch maar naar de hel, overwegende hoe het in de hemel toegaat. Ook in deze context iemand aanspreken met ‘Loop naar de hel’ een constructief advies.

 33. jan bouma 13 oktober 2011 om 09:07

  @Aad
  Het lijkt me onmogelijk om “het Afghanistan-probleem” los te zien van het eigen domestieke politieke probleem dat dus in Den Haag is te situeren. Dit is geen ingewikkeld doordenkertje. Hoe kun je nou in godsnaam vanuit eigen huis een per definitie corrupte wereldorganisatie transporteren naar Afghanistan? De uitkomst is dan per definitie verkeerd. Zo zullen de omringende landen van Afghanistan als Pakistan, Iran en corrupte (voormalige) Sovjetrepublieken er voor zorgen dat er nimmer een Afghanistan zal kunnen worden gevormd dat voldoet…. ja, let op, aan ook onze corrupte normen. Daardoor is, ook in de ogen van de Taliban, de hele strijd van het corrupte Westen tot mislukken gedoemd. Inderdaad. Zij hebben de tijd en wij de horloges.

  De kern van de zaak ligt dus bij een revolutie die begint in eigen huis, Daarna – bij gebleken succes – exporteert dan vanzelf het succes van de revolutie zich naar alle andere landen. Enfin. Mijn – en jouw voorstellen – zijn bekend.

 34. klets 13 oktober 2011 om 09:43

  Tot de protesten in de VS tot net zo’n smadelijke aftocht leiden als in Vietnam.
  Daarna kunnen de Afghanen eens kijken of de ellende van uranium munitie groter of kleiner is dan van Agent Orange.
  De effecten van uranium duren vijf miljard jaar, ik hoop voor de Vietnamezen dat Agent Orange sneller is uitgwerkt.

  Het kan natuurlijk ook zijn dat de opgevoerde propaganda van de VS tegen Iran de opmaat is voor een USraelische aanval op dat land.
  Israel leed net een smadelijke nederlaag tegen Hamas.
  Wat er dan gebeurt is ieder’s gok, misschien wordt Neville Shute’s On the beach van 1953 toch nog werkelijkheid, uitdelen van zelfmoordpillen om sterven aan stralingsziekte voor te zijn.
  De Afghanen zullen ze wel niet krijgen, of mischien niet meer nidig hebben.

 35. Aad Verbaast 13 oktober 2011 om 09:43

  @VSp: hemel en hel: ook daar is het al sinds ‘godenheugnis’ oorlog. En zoals altijd de mens daar weer slachtoffer van. Wie dragen de hellebaarden?

  @Jan: Stanley A. McChrystal omschreef het voor mij wel kernachtig. De Amerikanen zijn er in gedenderd met een “frighteningly simplistic” idee over Afghanistan (en omgeving).
  Kernachtig omdat ze nu eenmaal altijd “frighteningly simplistic” denken. Daar komt een hoop ellende van.

 36. Aad Verbaast 13 oktober 2011 om 10:52

  @Klets: Iran is inmiddels op alle fronten omsingeld. Lastig voor ze dat er een economische crisis is die de toch al lege schatkist behoorlijk uitput. Oorlog voeren is een kostbare zaak (“cost of war” Irak/Afghanistan is al boven de 3000 miljard gestegen), en het moet toch ergens uit de lengte dan wel de breedte komen.
  Gevolg is: voorlopig dus wel geen full-blown oorlog daar, de centen zijn op. De gekozen strategie van de Amerikanen: uitroken die handel.

 37. VSp 13 oktober 2011 om 12:55

  Hmmm, ‘kweet nog nie zo, een oorlog financieren levert meer op dan alsmaar geld in bodemloze putten stoppen, zeker als die bodemloze reservoirs ook aangeboord worden om hand- en spandiensten te leveren. Geld muss, wie die Züge rollen, sonst fahrt nichts mehr. Meer en meer wijst erop. Bolkestein opperde dit ook tijdens zijn interview in De Pers, ‘alhoewel ik het voor onmogelijk houd’. ’t Is allang oorlog. Een schepje extra op het vuurtje is niet écht veel moeite voor degenen die de kolen controleren.

 38. P.H.M.van de Kletersteeg 13 oktober 2011 om 15:11

  En de russen waren daar grondig.Als er iemand in een dorp verdacht werd van…dan kwamen er een paar zware helicopters en spoten blauwe regen.Alles dood; mens en dier.

  Voor de rest waren strategisch zo stom als een varken.
  Hun tactiek: slapen in een fort; dan op patroulle met tanks.iedere dag hetzelfde.
  De taliban een mijn in de straat; niet bedoeld om de tank te vernietigen, maar om hem te laten stoppen. Dan een antitank granaat om de tank af te maken.

 39. Aad Verbaast 13 oktober 2011 om 17:55

  @VSp: de aloude discussie natuurlijk. Voorstanders zeggen dat het wat oplevert, tegenstanders hebben het over kapitaalvernietiging. Menselijk leed even buiten beschouwing gelaten.
  Ik schreef eerder al over wat een mensenleven ongeveer waard is. Komt neer op 2 miljoen euro (in Nederland). Irak: 600.000 doden. Tel uit je winst.

 40. Aad Verbaast 13 oktober 2011 om 17:59

  @Kletersteeg: wist je dat het een haar gescheeld had of voordat de Russen Afghanistan waren binnengevallen, de Chinezen het anders gedaan hadden? Uit betrouwbare bron: de consul van Nederland toentertijd. Die twee dagen voordien het land haastig verliet en als vluchteling jaar in jaar uit in Frankrijk woonde aan de cote d’azur. De vluchtelingenstatus hield in dat je geen belasting hoefde te betalen. Dat waren nog eens tijden.

 41. P.H.M.van de Kletersteeg 13 oktober 2011 om 18:39

  De chinezen hadden er meer om zeep geholpen; zo nodig alle moslims.Een paar millioen meer of minder–who cares?
  De chinezen hebben territory nodig; de mensen niet.
  En vrouwen—sinds ze eigen meisjesbabies afmaakten…
  Maar de mannen? Hadden ze geen verlet om.

 42. Aad Verbaast 13 oktober 2011 om 19:13

  @Kletersteeg: de Chinezen zijn tot nu toe de enigen die er flink garen bij spinnen.
  Terwijl ‘de alliantie’ daar bermbommen probeert te ontlopen, winnen de Chinezen een tender (ik spreek over 2008) om een van de grootste koper deposits te mogen ontginnen.
  Met buitenlandse valuta (ze hebben toch een overschot van vanjewelste) en gewoon een paar miljard meer geboden + een paar moskeeën, schooltjes en wegen.
  Onveilig? Nee hoor. De Amerikanen (met kiespijn) beveiligen de boel voor ze

  Bron: http://www.rawa.org/temp/runews/2008/02/21/afghanistan-sitting-on-a-gold-mine.html

  == A 30-year lease for the Aynak copper mine was in November offered to the China Metallurgical Group Corporation and the contract is being finalised.

  “It is estimated that the Aynak deposit has more than 11 million tonnes (of copper),” he said, citing 1960s surveys by the Soviet Union and a new study by the United States Geological Survey (USGS).

  “With today’s prices, it contains an 88-billion-dollar deposit,” he said. ==

  Pragmatisch volk die Chinezen.

 43. zelfstandigjournalistantwerpen 13 oktober 2011 om 21:00

  Met alleen maar westerse intelligentie als bagage bereik je niets in Afghanistan.

 44. P.H.M.van de Kletersteeg 13 oktober 2011 om 21:10

  De USA probeert de wereld militair in te pikken; de mof via Europa, maar de chinese communist is de handigste; hij genereert geld via productie,en daarmee koopt hij de rest van de wereld.
  Kruitvat is ook al chinees…….
  Over een jaar of 2 gaan de nederlanders met de staart tussen de poten daar weg, en zien ze in hoeveel geld er daar is weggesmeten.
  het is makkelijker linkschen gezond verstand bij te brengen dan vrede in Afghanistan te stichten…

 45. P.H.M.van de Kletersteeg 13 oktober 2011 om 21:13

  Zo laten de Jappen de millieufreaks maar zeuren over de regenwouden en ondertussen kappen ze de Siberische wouden,per dag meer dan de Russen kapten in een jaar…..

 46. P.H.M.van de Kletersteeg 13 oktober 2011 om 21:16

  Zie die Linkschen onbenullen nog juicehen een jaar terug? Arabische lente…
  Toen zei ik al: Mubarak is niet alles, maar wat er voor in de plaats komt is minder.
  De broederschap wint in Egypte en Tunesie; zal ook wel in libie.
  Die landen gaan ten onder in volledige burgeroorlog.
  Ze gaan ten onder aan demokratie.
  Ze zijn al afgeschreven; ware beter de oude dictaors in ere te herstellen.

 47. peterus 13 oktober 2011 om 23:47

  A never ending story. Elke generatie krijgt zijn Vietnam.

 48. Aad Verbaast 14 oktober 2011 om 00:34

  @Zelfstandigjournalist: dat is dan ook wel gebleken.

  @Peterus: daar zijn ze tenminste nog een keer (met de staart tussen de benen) weggegaan. Ik meen nu toch dat ze, wat er ook gebeurt, daar nooit meer weg willen terwijl ze dat wel stellen te zullen gaan doen.

 49. Aad Verbaast 14 oktober 2011 om 00:40

  @P.H. Kletersteeg: De Nederlanders gaan nu al weg. Ze hebben er niets te doen. Tja, en die politici maar Sappig tot tranen toe geroerd dat ze toch hun internationale verantwoordelijkheid willen nemen om mede daar het verschil te gaan maken. Hoe gek kan je het maken.
  Sap (gisteren P&W) kijkt er nu al naar uit er toch nog minstens tien jaar te blijven!..

  De Chinezen hebben ook de tijd. En denken vanuit een heel andere doctrine. Een betere lijkt me.

  21:16: jij zegt het. Ik laat je daar maar even uitrazen.

 50. kletspraat 14 oktober 2011 om 09:51

  Hoe omsingeld Iran is is voor discussie vatbaar.
  China en de Sovjet Federatie hebben voor de eerste keer de VS op z’n bek laten gaan in de VN Oorlogsraad over Syrië.
  De opstanden in de Islamitische landen, de ommezwaai in Turkije, Sarko als bedelaar in Peking, het einde van de westerse wereldoverheersing is in zicht.
  Al weer jaren geleden zei een van oorsprong Indiase geleerde uit Singapore ‘the west is less and less able to control the world’.
  De VS importrestricties tegen China lijken mij een noodgreep.
  Maar al deze machtsafwegingen hebben weinig met de ethische kant te maken, dat de zogenaamde internationale gemeenschap niet meer is dan een VOC, een rovers- en moordenaarsbende.

 51. jan bouma 14 oktober 2011 om 10:22

  Re:…9:51
  “..Daarom bevelen wij van WC-eend u WC-eend aan..!” Maar kijk even verder: http://www.villamithras.com/Extraatje.htm voor de oplossing.

  Thans is het zo dat de wereldpopulatie zich in de houdgreep weet van de aloude achterlijke ideeën die al 3000 jaar lang de boventoon voert. De grap is dat er pas een kentering komt als de meerderheid zich daarin herkennen wil en de kapitein van het wereldschip de Titanic de opdracht geeft de koers te wijzigen. Overigens: de opkomende sterkere naties zitten ook in de houdgreep van het doemscenario. Ze financieren hun eigen survival door leningen te verstrekken aan hun afnemers totdat die de rekening niet meer kunnen betalen. Zie verder Dr. J. Tinbergen vdve jaren ’60.

 52. Aad Verbaast 14 oktober 2011 om 11:31

  @Kletersteeg: ik kan het wel eens zijn met je overwegingen. Misschien maar goed ook dat die door overheersing door de “VOC, een rovers- en moordenaarsbende” eens een keer beëindigd. Geldt ook voor die andere bendes uiteraard.
  “Het is een rotzooi en een bende!”

 53. Aad Verbaast 14 oktober 2011 om 11:35

  @Jan: == er pas een kentering komt als de meerderheid.. ==
  De wereldwijde “occupy” beweging maakt opmars. Goed teken lijkt me dat de bevolking eindelijk eens opstaat. Hard nodig.
  Ik vraag me alleen af waarom de term “occupy” gekozen is.. Maar ja, het begin is er.

 54. jan bouma 14 oktober 2011 om 12:38

  @Aad…11:35
  Wellicht dat Victor Hugo nu gelijk krijgt met z’n uitspraak “dat niets zo machtig is als een Idee waar de wereld rijp voor is”. Dus dat betekent dat er een omslag is in het denken van de massa’s omtrent hun belang. Dat belang is uiteraard geheel opportunistisch van aard. Denk aan de piramide van Maslow: http://nl.wikipedia.org/wiki/Piramide_van_Maslow en dan zien we dat de elementaire basishoeften van “brood en spelen” in het gedrang komen. Begrijpelijk dus al die opstanden. Om dan de boel “te bezetten” (occupy) is verklaarbaar. De massa’s willen de beheersing over de nog beschikbare resources.
  Enfin.. We zien wel; of niet, hoe het verder gaat….

 55. Aad Verbaast 14 oktober 2011 om 12:58

  @Jan: jij had het wel een over de “veenbrand”. Wel toepasselijk in dit verband.
  == De massa’s willen de beheersing over de nog beschikbare resources. ==
  Meer dat de beschikbare resources op een beter manier verdeeld worden lijkt me. In plaats van in de zakken van een kleine groep mensen en speculanten te belanden die zich daarmee verrijken ten koste van een ander.
  Ik ben benieuwd hoeveel mensen voor de dichte ‘gokpaleizen’ staan op zaterdag en zondag.
  We zullen zien inderdaad.

 56. Annet Lemaire 14 oktober 2011 om 13:38

  Oh heel lang nog, zolang de mens (vooral de man) niet met zichzelf in vrede leeft zal er oorlog zijn….let’s enjoy life Ad>>>>>)

 57. Annet Lemaire 14 oktober 2011 om 13:43

  En (dit is omstreden) oorlog hoort bij de mensheid/het mensdom……..het is hard werken
  aan beschaving en je emoties in goede banen te leiden…..

 58. Aad Verbaast 14 oktober 2011 om 17:12

  @annet: schreef jij niet ooit eens: “Soms heerst er Vrede, alleen Vrede heerst niet”.
  Vond ik een mooie. En bewaard dus.

 59. Aad Verbaast 14 oktober 2011 om 17:13

  @allen: leerzaam interactief kaartje op de NRC over de crisissen.
  Vergelijk de landen in Europa.
  http://www.nrc.nl/interactieve-kaart-economische-crisis-in-de-eu/

 60. Annet Lemaire 14 oktober 2011 om 21:11

  Nee die is niet van mij Aad…..kan me niet herinneren…..~ )

  ‘ Wees zelf de vrede die je wenst te zien in de wereld’

  (ik heb spijt dat ik weg ben bij Facebook, maar het werd me echt teveel)

  Groet Annet:)

 61. Aad Verbaast 14 oktober 2011 om 23:01

  @annet: merkwaardig, ik had toch durven zweren dat.. Nou ja, het blijft een mooie. Net als die je hebt toegevoegd. Dank.
  FB: ik kan er ook niet goed mee overweg. Beetje warrig medium.

 62. jan bouma 15 oktober 2011 om 09:31

  @Aad…12:58 (gisteren)
  Het is allemaal wat dubbel. Eenieder zal wel goede intenties hebben maar zegt dan: “jij levert in ten koste van jezelf en ten goede van mij die tekort komt!” Uiteindelijk dus weer een beroep op de planeet om “meer” te leveren. Eenieder wil voor zichzelf en z’n kinderen een goudgerande toekomst die gerelateerd is aan in ieder geval de bestaande comsumptie-niveaus. Dat zal niet gaan. Of anders, zo wordt weleens gezegd, “zouden wij allemaal Amerikanen zijn dan komen we 3 planeten tekort!”

  Vanmiddag ga ik op uitnodiging van de Mithras vrouwenstudieclub spelevaren op de Vecht. Vanaf 14.30 uur vertrekt dan de GRAZYNA (zo heet het enorme schip) vanaf de ligplaats voor het gemeentehuis GOUDENSTEIN in de Vecht in Maarssen. Aan boord is bijna het hele gezelschap vrouwen van de Mithras-studieclub. Dat schip, de Grazyna, is ooit eigendom geweest van Gomoelka, de Poolse sovjet-jaknikker, en het voer ooit op de Oostzee. We hebben eigenlijk de communisten overwonnen door hun enorme schip – veel te groot voor de meest dure sloot in Nederland om te spelevaren – in te zetten voor onze genoegens. Maakt het wat uit? Voor de natuur en de Vecht? Nee. Want de Vecht wordt weliswaar “gesaneerd” en uitgebaggerd terwijl de gifbelt van het Slijk achter mijn huis ermee in open verbinding blijft.

  Morgen weer een zondagochtendoverpeinzing.

  @Allen een goeie dag. De zon schijnt de hele dag.

 63. Aad Verbaast 15 oktober 2011 om 10:14

  @Jan: waar in duizend steden in de wereld wordt geprotesteerd tegen de laakbare rol die banken, bedrijven en politiek speelt in de crisissen ga jij spelevaren op een luxe mega jacht in de Vecht? 😉
  http://www.partycharter.nl/partyschepen/grazyna/foto%27s

  == Aan boord is bijna het hele gezelschap vrouwen van de Mithras-studieclub == minimaal aantal personen 25, maximaal 175 lees ik. Hoeveel vrouwen zitten er in die club eigenlijk?

  Veel plezier gewenst uiteraard, zo ben ik dan ook wel weer!

 64. Aad Verbaast 15 oktober 2011 om 10:35

  @Allen (en aan Jan natuurlijk, die ik op deze wijze ook even op de hoogte houdt, terwijl hij aan het ‘roer’ staat, terwijl ‘zijn’ revolutie gaande is..): vandaag wordt in 951 steden en 82 landen gedemonstreerd.

  Bron: http://15october.net/

  OCTOBER 15TH
  UNITED FOR #GLOBALCHANGE
  On October 15th people from all over the world will take to the streets and squares.
  From America to Asia, from Africa to Europe, people are rising up to claim their rights and demand a true democracy. Now it is time for all of us to join in a global non violent protest.
  The ruling powers work for the benefit of just a few, ignoring the will of the vast majority and the human and environmental price we all have to pay. This intolerable situation must end.
  United in one voice, we will let politicians, and the financial elites they serve, know it is up to us, the people, to decide our future. We are not goods in the hands of politicians and bankers who do not represent us.
  On October 15th, we will meet on the streets to initiate the global change we want. We will peacefully demonstrate, talk and organize until we make it happen.
  It’s time for us to unite. It’s time for them to listen.
  People of the world, rise up on October 15th!

 65. jan bouma 15 oktober 2011 om 12:33

  @Aad… 10:14
  Het toeval wil – maar hou dat onder ons – dat de hele financiële top van Bank Santander zich ook aan boord van de Grazyna is. Ik ga daar wat onderricht geven m.b.t. “sustainable finance”, een initiatief van Herman Wijffels… Ja, lachen!

  Tot later, misschien wel veel later…

 66. Aad Verbaast 15 oktober 2011 om 12:35

  @allen: geheel on topic het volgende artikel wat ik tegenkwam vanmorgen:
  http://www.atimes.com/atimes/South_Asia/MH05Df01.html
  “A secret war in 120 countries”

  Amerika militair actief in 120 landen….

 67. Aad Verbaast 15 oktober 2011 om 12:46

  @Jan: strategische zet van je. Het aardige van een boot is dat zolang die aan het varen er niemand van af kan. Ze zullen wel naar je moeten luisteren. Of ze willen of niet 😉

 68. peterus 15 oktober 2011 om 14:05

  Ik denk wel dat we (NATO) zullen gaan. Na de Russen ook het Westen verslagen. Dat vraagt om actie. Volk genoeg om op te blazen.

 69. Marjelle 15 oktober 2011 om 17:50

  We zijn het eens, Aad.
  From Vietnam to Afghanistan—the Pentagon Brass have learned nothing.
  Ik zag Nathalie Righton ook bij P&W, duidelijk verhaal had ze, en moest meteen aan de spagaten van Sap & Co denken teneinde een niet-militaire draai aan een militaire missie te geven in een verscheurd land. Politici weten vaak niet waar ze over praten, maar het lijkt er steeds meer op m.i. dat ze dat niet uitmaakt, een groot spel, een grote egotripperij.
  Als je echt wilt weten hoe de situatie daar is, luister dan naar Christ Klep bv. en Nathalie Righton, ga een keer met Arnold Karskens mee, informeer je breed, praat met de bevolking i.p.v. in het veilige Torentje van Rutte plannen uit te broeden die geen oplossing bieden, alleen geld kosten. Volgens mij willen ze net zomin als Obama & Co echt weten wat er aan de hand is of echt ´helpen´, er zijn andere belangen mee gemoeid.

 70. Aad Verbaast 15 oktober 2011 om 21:01

  @Peterus: kan er al gewed worden bij de bookmakers?

  @Marjelle: eens dat er heel andere belangen mee zijn gemoeid.
  En zou alsjeblieft de eerste politicus eens willen opstaan die er gewoon voor uit komt (andere belangen) en zijn/haar beleid dan ook om die redenen wil verdedigen?
  Nu hoor ik alleen maar drogredeneringen en leugens. Van alle kanten.
  En wat begint met een leugen, kan alleen maar verdedigd worden met nog grotere leugens. Dat zie je dan ook gebeuren.

 71. jan bouma 16 oktober 2011 om 09:14

  De zondagochtendoverpeinzing. De at random generator koos pg. 294. Men oordele zelf over de actualiteit van alledag. De gewetensvraag aan eenieder: “waar staat u voor?”
  ==
  Nu even iets anders: de stelling luidt: “dat wanneer je geen mening hebt”, je toch onderhevig bent aan het filosofische dispuut daaromtrent (immers: het is betwistbaar “om geen mening” te hebben). Heb je daarentegen “wel een mening”, is dat feit per definitie natuurlijk ook onderwerpelijk aan datzelfde dispuut. Dus: hoe je het ook draait of wendt: “je bent altijd de klos….!”. Leest U mutatis mutandis “geen geweten” gelden dezelfde overwegingen; er is geen ontsnapping mogelijk. Nu zullen sommigen, waaronder gerekend kunnen worden journalisten en krantenredacties (zie hieronder !) dit feit ervaren als bijzonder hinderlijk en lastig en dus liever terzake ‘het (betwistbare) stilzwijgen’ willen bewaren (zie wederom hieronder).

  (Vooropgesteld natuurlijk dat ze het debat met mij daarover (door hun stilzwijgen) uit de weg gaan…; er is nog 1 week te gaan voordat de RvdJ zich hierover kan gaan buigen).

  En nu is de ‘zaterdagredactie’ aanbeland bij ‘the missing weekly Mithras’ die hieronder staat; men is weer helemaal bij !!! Het wordt nog allemaal nog interessanter door lezing van HJA’s column in het CS van vrijdag 12.06.2004 ‘Culturele export’ want hij verhaalt daarin hoe de journalist Thomas L. Friedman van de NYT wel degelijk een mening heeft; ogenschijnlijk althans. Amerikaans culturele gedachtegoed zou moeten worden geexporteerd; zo luidt zijn aanbeveling aan Bush, en HJA vindt dat “een goed plan”. Tja…. dat is maar de vraag (of dat werkelijk een “goed plan” is want een filosofische discussie omtrent andere Weltanschauungen zullen Friedman noch HJA daaromtrent hebben gehouden).

  Een wereldwijde implementatie van the American way of life’ (denk bijvoorbeeld aan China !) zou op voorhand vermoedelijk al tot een andere aanbeveling leiden !

  Enfin, tot zover. We zien misschien in de zaterdageditie van vandaag (in het Opinie & Debat-katern) of anders die van volgende week of er een follow-up is…. of niet.

  Met groet !

  JB
  ==

 72. Aad Verbaast 16 oktober 2011 om 09:51

  @Jan: zeer on-topic wederom deze week. == Amerikaans culturele gedachtegoed zou moeten worden geexporteerd; zo luidt zijn aanbeveling aan Bush == Die aanbeveling was natuurlijk niet eens nodig. Bush was daar heel duidelijk over (de Bush Doctrine”). We hebben gezien wat dat voor gevolgen heeft gehad. Niet alleen op het vlak van de verwoestende oorlogen, maar ook op economisch vlak (de verwoestende crisissen die de wereld teisteren).

  Ook on topic zijn twee berichten in de NRC die ik hier even link. Beide gaan over het terugtrekken van de troepen uit Irak. Er zitten er nog 47.000 op het moment.
  De eerste is van vandaag:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/10/16/amerika-blijft-bij-deadline-eind-dit-jaar-alle-troepen-weg-uit-irak/
  “De afgelopen maanden werd in het Pentagon gesproken over mogelijk nieuwe afspraken door toenemende zorgen over de veiligheidssituatie in dat land.”

  In augustus werd ook overlegd hierover:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/08/19/irak-en-vs-twisten-over-aanwezigheid-amerikaanse-troepen-na-2011/
  Daarin over de veiligheidssituatie: “Hoewel de veiligheidssituatie sinds eind 2007 opzienbarend is verbeterd…”

  “Waar staat u voor” wederom ten voeten uit.

  Maar dan (artikel van vandaag) de vermoedelijk echte reden waarom ze toch vertrekken:
  “Een heikel punt bij de vraag of de troepen langer zouden blijven was dat de Irakese leiders weigerden te garanderen dat Amerikaanse troepen niet door Irakese rechtbanken worden vervolgd. Zonder die garantie willen de Amerikanen niet blijven.”

  Precies de reden waarom de Amerikanen het internationale strafhof niet willen erkennen. Een schande natuurlijk van het Amerikaans gedachtegoed. Een slager die zijn eigen verrotte vlees niet wil laten keuren maar wel door de strot van de ongewillige slachtoffers duwt.

 73. jan bouma 16 oktober 2011 om 12:19

  @Aad…9:51
  Ik heb je comment van 9:51 uur, m.i. zeer terecht, ook geplaatst op @Klokkenluideronline.
  Zie: http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/10011/hitlers-leger-stampvol-joden.html/comment-page-1#comment-68752

  En als ik me een slotconclusie mag veroorloven stel ik dat de survival van de mensheid verbonden is aan m’n voorstellen: zie: http://www.villamithras.com/Extraatje.htm

 74. Aad Verbaast 16 oktober 2011 om 13:42

  @Jan: dank voor het kopiëren naar klokkenluideronline.nl.
  In de haast ben je alleen de naamsvermelding (link Aad Verbaast) vergeten. Foei!
  Zo blijft het tobben natuurlijk, en komen we nooit tot een slotconclusie die breed gedragen wordt;-)

 75. jan bouma 16 oktober 2011 om 14:27

  @Aad… 13:42
  Die link naar je blog had ik al eerder en vaker gegeven. Daarnaast huldig ik het standpunt van Diderot, zie pagina 22, dat zegt: “Wie begrepe wil worden, geve geen uitleg!”

  Amuseer je verder… JB :))

 76. Aad Verbaast 16 oktober 2011 om 16:25

  @Jan: == huldig het standpunt == een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. 🙂
  Dank Jan.
  Ik had me kunnen vergissen dat je nog nooit van Diderot had gehoord laat staan dat je dit standpunt huldigt.

  P.S. Huldigen is natuurlijk wel heel wat anders dan naleven! Dat hoef ik natuurlijk niet uit te leggen.

 77. ottovo 16 oktober 2011 om 18:32

  draait het dan toch allemaal om de instandhouding van de oorlogsindustrie?

 78. Aad Verbaast 16 oktober 2011 om 19:06

  @ottovo: niet alleen dat. Noodzakelijke voorwaarde dat wel. Amerika geeft net zoveel uit aan de ‘defensie industrie’ uit als alle landen in de wereld samen.
  Belang: geopolitiek.

 79. VSp 16 oktober 2011 om 23:09

  Ik zie het zo:
  De missie: Primair veiligstellen van de vitale belangen van de USA. Secundair de West Europese belangen
  De strategie: Neo-imperialistisch kapitalisme
  De tactiek: Diplomatie, wapengekletter en religie als instrumenten.
  ‘Change! Yes, we can’, ‘In God we trust’. ‘Je Maintiendrai’, ‘God zij met ons’.
  Hoop verkoopt nu eenmaal beter dan de realiteit.
  Sinds Alexander de Grote, nee, veel eerder nog, de Assyriers, niets veranderd, wel verfijnd.

 80. Aad Verbaast 17 oktober 2011 om 00:39

  @VSp: kernachtige samenvatting. Veel van de gebruikte terminologie is herkenbaar.
  Tja, maar er komt wel gedonder van natuurlijk. Ook herkenbaar.

 81. VSp 17 oktober 2011 om 06:52

  Vergat er nog een. Bij ‘de tactiek’: Nationalisme.
  Dat gedonder is er al. Tot nu toe in Verweggistan en nog niet op eigen grond en in eigen huis, voorzover nog leef- en bewoonbaar. Gebeurt zodra de winsten niet meer naar genoegen geprivatiseerd kunnen worden en de schulden daadwerkelijk gesocialiseerd moeten worden.
  Frankfurter Buchmesse was gezellig, nog een kijkje genomen bij de EZB.
  Ga een leuk verhaaltje schrijven, waar Wulff de Nederlandse Grondwet kaapt en zijn kinderen tot opvolg(st)ers benoemt. Onder een pseudoniem. King Billy.

 82. VSp 17 oktober 2011 om 07:03

  Voor de Duitsers Kaiser Billy.

 83. jan bouma 17 oktober 2011 om 09:08

  @Aad.. re: 13:42…. meestal wekt de verwijzing naar je blog op @Klokkenluideronline de woede op van een vast aantal bashers die m’n verwijzing met hun min-duimpjes van het tableau drukken… en als je dan (te) snel kijkt zie je die verwijzing niet…

  Iets anders; ’n enkele opmerking niet uitputtend.
  Ik constateer dat links- of rechtsom de internationale samenwerking nu wordt afgedwongen en eigenlijk blijkt dus at the end mijn gelijk dat er een wereldraad moet komen. Die gedwongen internationale samenwerking zie je nu bijv. aan de voorstellen dat het IMF of de ECB gefourneerd gaan worden door de zgn. “sterke opkomende naties” die hun overschotten moeten doneren via het IMF/ECB aan de schuldenlanden – Europa en de VS. Zie het communicerende vat van Tinbergen in werking. Binnen dat scenario kunnen we dan niet gebruiken het misbruik van politieke en militaire macht. De “economische macht” is dan al teloor gegaan van de zgn. “rijke landen” die dat niet meer zijn. Toch nog maar weer eens het Boek der Boeken erbij gepakt voor de oplossingen en waarin wordt uitgelegd dat de aloude sociaaldarwinistische strijd, het survival of the fittest, niet meer de sleutel is voor de toekomst. Zie: http://www.villamithras.com/main.html

  Allen een goeie dag! En alle dagen erna…

 84. Aad Verbaast 17 oktober 2011 om 09:28

  @VSp: en ga je dat verhaal toevertrouwen op het aloude papier om het dan op de een of andere buchmesse proberen te slijten, of werp je het op de moderne media zodat de hele wereld er kosteloos van kan genieten?
  Genoeg spanning en sensatie lijkt me gezien het onderwerp en de plot.

 85. Aad Verbaast 17 oktober 2011 om 09:36

  @Jan: dat was natuurlijk al een tijdje aan de gang. China financiert al voor een groot gedeelte de Amerikanen. En er zijn eerste signalen dat ze er ook over denken dat voor Europa te gaan doen.
  Niet onlogisch aangezien ze ook in de spagaat zitten. Zonder goede afnemers te weinig groei daar om het eigen volk rustig te houden. En je moet per slot van rekening ergens naar toe met al die buitenlandse valuta. Blijft wel spannend hoe ze dat gaan doen.
  Vanuit hun gedachte kan ik me voorstellen dat ze de boel eerder opkopen dan financieren.
  Blijkt meer op te brengen en (“peacefull coexistence”) veel goedkoper dan oorlog voeren.
  Half Afrika is inmiddels zo al in eigendom.

 86. jan bouma 17 oktober 2011 om 10:08

  @Aad.. 9:36
  We kunnen met z’n allen, ca. 7 miljard wereldbewoners, wel stellen dat we NU aanbeland zijn in het meest cruciale tijdperk ooit der mensheid. Met kunst en vliegwerk werden de conclusies van de Club van Rome (1972) nog enige tijd uitgesteld maar ook die tijd blijkt nu verstreken. Logisch. Er zijn sindsdien ruim 1 miljard mededingers bijgekomen. Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Limits_to_Growth

 87. Zilvertje 17 oktober 2011 om 10:13

  We hebben daar niks te zoeken, alles was een grote leugen, al die doden, al die gewonden, het is een groot schandaal, Bush moet berecht worden en met hem al zijn handlangers.

 88. jan bouma 17 oktober 2011 om 10:45

  Correctie van m’n comment 10:08

  De wereldpopulatie blijkt sinds 1972 bijna verdubbeld! Zie: http://www.nationmaster.com/graph/peo_pop-people-population&date=1972

 89. Aad Verbaast 17 oktober 2011 om 10:53

  @Jan: deze maand wordt de 7 miljardste wereldburger geboren worden (op 31 october is nu de verwachting). Een miljard meer dan in 1999. Op naar de 10 miljard!
  http://www.worldometers.info/world-population/
  Even daar kijken zou ik zeggen.

 90. Aad Verbaast 17 oktober 2011 om 10:55

  @Zilvertje: en zo is het. En niet anders.

 91. ottovo 17 oktober 2011 om 13:24

  aha, geo… daar heb je wel een punt

 92. Aad Verbaast 17 oktober 2011 om 13:53

  @otto: dank. Ik heb er al veel over geschreven. Omdat je nieuw bent als blogger natuurlijk gemist.
  Daarom hier even een oud blog over de geopolitieke oorlogen. Een wereldoorlog al sinds tijden om de laatste restjes grondstoffen.
  https://aadverbaast.wordpress.com/2008/01/28/oorlog-het-is-al-lang-oorlog-en-dat-zal-alleen-maar-erger-worden-2/
  Begin van een lange reeks overigens.

 93. VSp 17 oktober 2011 om 22:19

  Opkopen? Zo doen de Chinezen dat onder andere. Uit de eerste hand. Aandelen swoppen. Chinezen willen aandelen in een hooggespecialiseerde Carbon fabrikant in Duitsland. In ruil daarvoor worden aandelen aangeboden in Chinese bedrijven, waaronder veel voedselproducenten, een biologisch verantwoorde zalmkwekerij staat zelfs op de lijst. Komen gewoon langs met een boodschappenlijstje. Ondertussen kopen ze het schroot op voor de neus van Duitse schrootverwerkers. Drie bedrijven hebben inmiddels de poorten gesloten. Geen werk meer. 420 man op straat.

 94. jan bouma 18 oktober 2011 om 13:13

  VSp…22:19
  En dan kunnen de Chinezen dat schroot leveren aan het Indiaase bedrijf Tata Steel: http://nl.wikipedia.org/wiki/Tata_Steel_Europe dat onze Hoogovens overnam… Maar toch, nadat alles is genivelleerd volgens Tinbergen, blijven we zitten met de vraag wie aan wie nog wat wil en kan verdienen! Henry Ford snapte nog wel dat hij zijn arbeiders wel zoveel en voldoende moest betalen dat ze zijn auto’s zouden kunnen blijven kopen…

  Daarom bepleit ik maar die wereldraad t.b.v. en voor “de grove evidenties” en dan wel graag op basis van bottom up en topdown gelegitimeerd en georganiseerd. Ofwel de intellectuele revolutie.

  Enfin.. Je kunt er vele boekenkasten over vol schrijven. Maar dat is allemaal overbodig! Zie het Boek der Boeken! :))

  Allen een goeie dag!

 95. Aad Verbaast 18 oktober 2011 om 13:34

  @VSp: Chinezen hebben de “VOC mentaliteit” gekopieerd en vertaald naar de waan van alle dag.
  Nederlanders worden wel eens de Chinezen van Europa genoemd.

  @Jan: alles is aan het instorten inmiddels.
  Net een opvallend bericht: http://www.bnr.nl/topic/beurs/110758-1110/inflatieschok-groot-brittanni-52-procent
  En dat nog ondanks https://aadverbaast.wordpress.com/2011/07/07/de-inflatie-manipulatie/

  Het is een bende en een rotzooi!

 96. VSp 18 oktober 2011 om 14:57

  http://www.economist.com/blogs/dailychart/2011/07/world-debt-guide.
  Bekijk Noorwegen eens in het grafiekje. Bevalt me wel.

  Ongegeneerd Angelsaksisch kapitalisme was de werkelijke oorzaak van de rellen in Engeland. Het antwoord, ook in het Parlement, op de rellen ook.
  Las trouwens dat VVD en PVV semi-fascistische wetgeving willen introduceren door het doen en vooral het laten van goededoelenbewegingen te reguleren.

  On-topic: Wulff stak z’n Duitse militairen in Afghanistan een hart onder de riem, andersom mag ook, met de mededeling dat ’t echt is afgelopen met de vechtmissie. Misschien kan Sap nog eens een kijkje nemen of veilige huisvesting voor de playmobieltjes na hun vertrek goed geregeld is.

 97. VSp 19 oktober 2011 om 08:28

  Gôh, waar de Duitse MsM uitgebreid melding maakt van de sombere prognoses voor 2012 door onder andere http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/konjunktur/wirtschaftsinstitute-warnen-deutschland-steht-knapp-vor-einer-rezession-11491275.html, weinig terug te vinden in de Nederlandse MinistreamMedia.
  Één ding is zeker, Rutte & Companen moeten terug naar de Rekentafel. Zou zomaar kunnen dat binnenkort Wilders de boodschapper uit het zadel schiet.

 98. Aad Verbaast 19 oktober 2011 om 09:41

  @Vsp: in 2008 werd al breed afgemeten dat er sprake zou zijn van een ‘” double dip”. Werd weggehoond door de politici. Zij zouden immers alles onder controle hebben en weer afdoende maatregelen hebben genomen om voor groei en welvaart. Sindsdien hebben ze een beetje de gemoederen proberen te sussen. Maar ondertussen ging het van kwaad tot erger.
  Volkstuin al winterklaar gemaakt, en staat de boerenkool er al goed bij? Nog even de vorst er overheen en smullen maar.
  We lusten er wel pap van. Voor bruine bonen bidden we niet.

 99. jan bouma 19 oktober 2011 om 10:54

  @Aad…13:34…en…9:41 hierboven.

  Kijk! We kunnen er eindeloos over blijven filosoferen en er boekenkasten over vol blijven schrijven maar mijns inziens dienen we nu eindelijk eens de hoofd- en de bijzaken te onderscheiden. En binnen dat noodzakelijk gewenste onderscheid past de zekerheid en de erkenning: “dat politici wel de allerminst gekwalificeerde mensen zijn om te oordelen want ze beloven zonder bewijsvoering blind aan hun kiezers sowieso alleen maar gouden bergen enz.”

  Zo’n erkenning van onvermogen is a bridge too far voor de politici.

  Zij zullen dat nooit doen want tegelijkertijd dat zij zichzelf diskwalificeren kun je ze dus ook opheffen. En niemand kiest uit goed begrepen eigenbelang zijn eigen overbodigheid en opheffing. Enfin: dit was een “klein stukje boek”.

  Voor wat betreft het onderscheid tussen de hoofd- en bijzaken verwijs ik dan toch maar weer even naar mijn boek. Maar ja! De inhoud daarvan pruimt men ook niet…

  Hier laat ik het even bij. Allen een goeie dag!

 100. jan bouma 19 oktober 2011 om 11:20

  @Aad…nog even ter afronding van de noodzakelijke kruisbestuiving (waaronder ook mijn lopende blog) men neme kennis, of niet.. Je wordt nog wereldberoemd!”:))
  ==
  Context: @Klokkenluideronline en @Aadverbaast.wordpress.com
  ==

  Paar opmerkingen.

  1. Ben het eens met Analist van 5.53 uur (en anderen) die wijzen op een fataal gebrek in de bewijsvoering t.a.v. de schuldigheid van Baybasin. Onbegrijpelijk wordt dan een reactie van Buruma die tolereert dat met die bewijsvoering niet gefraudeerd zou zijn. Dit geeft weinig hoop voor een Hoge Raad en diens niveau met Buruma als Lid. Immers: als er slechts één puzzelstuk ontbreekt in de bewijsvoering faalt de gehele bewijsvoering.

  2. Adèle van der Plas heb ik altijd verdedigd. Haar herzieningsverzoek van 94 pagina’s kan door de Hoge Raad niet worden geïgnoreerd tenzij… Ja! Men de huig laat hangen naar een corrupte Buruma!

  3. Aangezien alles met alles te maken heeft, ook de politieke besluitvorming contrôle en toezicht door het parlement nu iets over “politici”. Zie voor de context:

  https://aadverbaast.wordpress.com/2011/10/12/10-jaar-oorlog-in-afghanistan-hoe-lang-nog/#comment-59283

  @Aad…13:34…en…9:41 hierboven.

  Kijk! We kunnen er eindeloos over blijven filosoferen en er boekenkasten over vol blijven schrijven maar mijns inziens dienen we nu eindelijk eens de hoofd- en de bijzaken te onderscheiden. En binnen dat noodzakelijk gewenste onderscheid past de zekerheid en de erkenning: “dat politici wel de allerminst gekwalificeerde mensen zijn om te oordelen want ze beloven zonder bewijsvoering blind aan hun kiezers sowieso alleen maar gouden bergen enz.”

  Zo’n erkenning van onvermogen is a bridge too far voor de politici.

  Zij zullen dat nooit doen want tegelijkertijd dat zij zichzelf diskwalificeren kun je ze dus ook opheffen. En niemand kiest uit goed begrepen eigenbelang zijn eigen overbodigheid en opheffing. Enfin: dit was een “klein stukje boek”.

  Voor wat betreft het onderscheid tussen de hoofd- en bijzaken verwijs ik dan toch maar weer even naar mijn boek. Maar ja! De inhoud daarvan pruimt men ook niet…

  Hier laat ik het even bij. Allen een goeie dag!
  ==

 101. VSp 19 oktober 2011 om 11:52

  @Bouma…….. Politici en clerici weten maar al te goed dat hoop beter verkoopt dan de werkelijkheid. Voeg deze twee samen en de vrucht is een hemel op aarde.
  @Aad verbaast. Volkstuin winterklaar, schappen en kisten vol, de Volksbank uit voorzorg geplunderd en de bieten van de boer hier op ’t veld. Rest slechts tussen de bedrijven door de contouren voor een essay over King Hank en Kaiser Billy neer te zetten i.s.m. een journalist bij Die Welt en in zijn vrije tijd samen met lief een of ander Lokaal Sufferdje uitgeeft. Nu reeds dikke voorpret voor de komende winterdagen. Houdt me in ieder geval van de straat.
  Otto Normaalverbruiker wordt de MP, Manuela (God zij met haar) de trouwe echtgenote van Hankie. Doelgroep vanaf 12 jaar. LOL!

 102. Aad Verbaast 19 oktober 2011 om 14:10

  @Jan: kijk het zit zo. Voor politici zitten er weinig zaken in het hoofd. Dus dan kan het niet anders dan dat hoofdzaken per definitie bijzaken zijn voor hun.
  En natuurlijk een aloude wet uit de natuurkunde: wat er niet in zit, kan er ook niet uitkomen.

  Met zulke heldere duidingen kan ik natuurlijk niet anders meer dan wereldberoemd worden 😉

  P.S. dank weer voor de kruisbestuiving: het loopt storm!
  Vanmiddag/vanavond maar weer eens een nieuw blogje. Het zou weer tijd worden.
  Heel ander onderwerp weer. Genoeg te doen en te duiden.

 103. Aad Verbaast 19 oktober 2011 om 14:12

  @VSp: je blijft de spanning opvoeren. Als er dan toch niets meer te vreten is gezien de economische malaise dan maar wat kostelijk leesvoer verorberen 😉

 104. Aad Verbaast 21 oktober 2011 om 19:24

  @allen: net weer een natuurbericht: http://forum.onweer-online.nl/index.php?showtopic=28844
  “Tibetaanse gletsjers smelten sneller dan ooit”

 105. Pingback:De Kunduz flamoessmoes « Aad Verbaast

 106. Pingback:Greatest nation in the World? Bullshit! « Aad Verbaast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: