Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Olibië

De wereld kijkt met argusogen naar de gebeurtenissen in Libië. Gaan we nu wel of niet ingrijpen daar? No-flyzone? Wie neemt er initiatief? Vloten voor de kust liggen al op stoom. Merkwaardig. Het is een leeg en verlaten woestijnland. Ware het niet dat onder die zandbak olie ligt. Olie waar Europa zich deels van afhankelijk heeft gemaakt. De idiote fratsen van een steenrijke dictator voor lief nemend.
Hier wat cijfers: 

Wat kengetallen:
Inwoners: slechts 6,5 miljoen
Afmeting: 3 keer Frankrijk. 95% woestijn
80% woont in de steden langs de kust. Tripoli: 1 miljoen
Werkeloosheid: 30%
Religie: 97% moslim (soennieten)
30% van de bevolking leeft onder het bestaansminimum 

Olie:
Aangetoonde oliereserves: 46 miljard vaten
Daarmee grootste van Afrika (Nigeria: 37 miljard)
80% van de reserves in directe omgeving van Sirte (thuisbasis van Gaddafi)
Productie: 2 miljoen vaten per dag
Olie vormt 95% van de export
Olie vormt 85% van de inkomsten van ‘de overheid’
Olieproductie in handen van de NOC (National Oil Company) 

Grote getallen. Toch vormt de productie van olie maar 2% van de wereldproductie.
In grootte het 17e land van olieproducerende landen. 

Afnemers olie:
85% gaat naar Europa. China neemt ook nog 10% af. Samen 95%.
Italië is de grootste afnemer: 30%
Dan: Frankrijk: 15%
Verder: Duitsland, Spanje elk 10%, en Griekenland en Zwitserland elk 5%. 

Afhankelijkheidheid van die olie.
Italië haalt 25% van hun oliebehoefte uit Libië. En is daarmee in hoge mate afhankelijk van die olie.
Dat verklaart dan ook de grote ‘vriendschap’. Berlusconi zit nergens mee. Wed ook op meerdere paarden trouwens. In 2010 zijn de olie-importen vanuit een andere ‘schurkenstaat’ meer dan verdubbeld: Iran. Inmiddels betrekt Italië 15% van hun oliebehoefte uit dat land. Ondanks (westerse) sancties. 

Consequenties:
Amerika is dus niet afhankelijk van Libië. Europa deels wel. Dat verklaart dan ook de afzijdigheid van Amerika. Het boeit ze niet. Amerika (handen vol aan andere olie/brandhaarden) laat Europa de ijzers uit het vuur halen. Europa worstelt er mee welke partij ze moeten kiezen. Als de olie maar kan blijven stromen richting Europa.. 

Olieprijzen:
Die vliegen omhoog. Waar de media ons willen doen geloven dat dit mede komt door de onrust in Libië tonen de cijfers aan dat dit onzin is. Met 2% van de olieproductie van de wereld kan dat geen enorme consequenties hebben.
Dan wordt er gewezen naar het mogelijk overslaan van de onrust naar Saudi Arabië. Zou kunnen. Maar dan gaan er hele andere belangen spelen. SA is wel een strategische leverancier voor Amerika. Maar is het al zover? Nee.
De olieprijzen schieten inmiddels wel omhoog. Ruim de honderd dollar per vat.
Allemaal de consequentie van speculatie dus. Er wordt veel geld gemaakt door deze ‘heren’.
De een zijn dood is de ander zijn brood.
Ze kunnen allemaal naar de pomp lopen.
Het gaat er nog wel eens van komen denk ik. 

 

Bronnen:
http://www.eia.doe.gov/cabs/Libya/Oil.html
http://www.eia.doe.gov/cabs/Libya/Background.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_reserves_in_Libya
http://www.msnbc.msn.com/id/41947172/ns/business-oil_and_energy/
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ly.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2173rank.html
http://www.strategicrisk.co.uk/story.asp?storycode=389443
http://www.upi.com/Science_News/Resource-Wars/2011/01/14/Iranian-crude-oil-imports-soar-for-Italy/UPI-72031295021686/ http://www.eia.doe.gov/cabs/Iran/Oil.html 

 Terug lezen:
https://aadverbaast.wordpress.com/2008/01/28/oorlog-het-is-al-lang-oorlog-en-dat-zal-alleen-maar-erger-worden-2/
https://aadverbaast.wordpress.com/2008/11/09/de-grondstoffenoorlog-het-wordt-erger-en-erger-2/
https://aadverbaast.wordpress.com/2008/08/11/georgie-wie-heeft-de-leiding-2/
https://aadverbaast.wordpress.com/2009/11/04/afghanistan-de-bodemoorlog-2/
https://aadverbaast.wordpress.com/2009/12/02/irak-afghanistan-en-uiteindelijk-iran-olie-op-het-vuur-2/

Verder kijken:
http://www.nytimes.com/interactive/world/africa/2011-libya-slide-show.html?ref=africa#1 275 foto’s van de burgeroorlog.

Plaatje komt hier vandaan

139 Reacties op “Olibië

 1. jan bouma 11 maart 2011 om 18:29

  @Aad
  Niet zonder reden pleiten wij voor de beheersing van de mondiale energievoorziening middels die wereldraad. Speelbal van speculatie voor het handvol dictators tot op heden. Er is een wisselwerking. De miljarden van de dictators worden weer in het Westen geïnvesteerd. De totale belangenbehartiging ten behoeve van de wereldbevolking zal niet lukken zonder een integere wereldraad met bevoegdheden. Daar hoort ook bij de opheffing van de Veiligheidsraad. En verder? One nation – one vote. Groot of klein. Maakt niet uit. Enfin… Het zoveelste pleidooi.

  En ik blijf me verbazen over de stupiditeit van politici, pers en media die het hele verhaal en het verband zogenaamd niet snappen. Een intellectuele revolutie is nodig. Maar niemand durft. En eenieder zwijgt.
  Nog een opmerking. Aanvankelijk was er in Libië sprake van overlopers van het reguliere leger naar de opstandelingen. Niemand vraagt, of onderzoekt, hoeveel % is “overgelopen” naar de opstandelingen. Blijkbaar zitten daar geen strategen en/of generaals bij. Het is een los zooitje.
  Frankrijk heeft wel “de revolutionaire raad” erkend maar dat schijnt ook weer om opportunistische redenen… Wat een zooitje. En met z’n allen maar weer braaf kijken naar “de deskundigen” van Clingendael. Maar eerst de tsunami in Japan… De tv draait overuren.

 2. Aad Verbaast 11 maart 2011 om 18:37

  @Jan:
  == Niet zonder reden pleiten wij voor de beheersing van de mondiale energievoorziening middels die wereldraad. == Geheel mee eens. Wordt hoog tijd.
  Dilemma: mag je ingrijpen in een interne burgeoorlog voor eigen belang? Respectievelijk je afzijdig houden omdat je er geen belangen bij hebt? Politici geven er hun eigen draai aan. Vanwege je quote/stelling: altijd de verkeerde. Dat zie je dan ook gebeuren.
  N.B. tsunami: == media draaien overuren == 1000 doden? Erg natuurlijk. Maar waarom “overuren” als elders 10-duizenden doden vallen in verwoestende oorlogen?

 3. VSp 11 maart 2011 om 18:42

  Je vergeet één ding. De Libische olie die aangevoerd wordt naar Rotterdam voor raffinage. Ergens had ik de cijfers gelezen. Even zoeken vanavond. Overigens is OILINVEST, de Libische holding voor alle olie gerelateerde aktiviteiten in Europa gevestigd in Nederland.

 4. Aad Verbaast 11 maart 2011 om 18:43

  @VSp: dank, bij deze toegevoegd door je. VOC mentaliteit. De Jager (na vrijlating van die drie soldaten) komt met een verklaring dat de tegoeden zijn bevroren.. “gaat om veel geld”.

 5. jan bouma 11 maart 2011 om 18:47

  @Aad… De crux is dat er geen sprake zou zijn van “een burgeroorlog” als je geen dictators aan de macht zou hebben. En daarvoor is weer nodig een wereldraad met 192 staatshoofden die geen egotrippers zijn maar wetenschappers van onbesproken gedrag en die na een uitgebreide selectie voor een bepaalde periode hun land mogen vertegenwoordigen. Dat hele scenario is ook uittentreure al eens door mij onder de loep genomen en bediscussiëerd; o.a. met @Joke Mizée op haar VKblog.
  ps
  Ik heb zojuist aan P&W (redactie) mijn comment hierboven doorgezonden. Soms wil ik er wel eens een extra minuut aan besteden zodat ze niet kunnen zeggen: ‘wir haben es nicht gewusst’.

  En voor de rest hoop ik op heel wat reacties hier voor je. Wat mij betreft: tot morgen.

 6. rikus 11 maart 2011 om 19:02

  ===Grote getallen. Toch vormt de productie van olie maar 2% van de wereldproductie.
  In grootte het 17e land van olieproducerende landen-====
  Voor Kadafi en zijn zonen een riant inkomen toch.
  En ik vermoed dat ze binnenkort weer de heersers zullen zijn.
  Ze hebben veel ervaring en de zuivering zal veel doden tot gevolg hebben.
  Het is triest dat de wereldmacht te laf is om in te grijpen. De verdeeldheid heerst nog steeds en daar maken dictators gebruik van

 7. Aad Verbaast 11 maart 2011 om 19:14

  @Jan: zou wel eens leuk zijn je te zien opdoemen bij DWDD. Genoeg te vertellen lijkt me. En: boek “nu” in de boekwinkel. De tijd zou er rijp voor moeten zijn. Dat die vermolmde stucturen dat nog niet in de gaten is ongehoord.

 8. Meneer Opinie 11 maart 2011 om 19:15

  -Mag je ingrijpen in een gewapende burgeroorlog??? Ik denk het wel, zeker als verwacht mag worden dat te winnende partij zich schulig gaat maken aan grootschalige slachtpartijen. Indertijd is er in voormalig Joegoslavie veel te lang mee gewacht, mede omdat Westerse mogendheden bang waren om in een langdurige oorlag verzeild te raken, Dat viel uiteindelijk erg mee, met een paar welgemikte bommen en granaten was de Servische militaire macht snel gebroken.

  Dat moet in Libie ook mogelijk zijn. Eigenlijk hoef je alleen maar die paar tanks en vliegtuigen van Gadaffi te elimineren, de rest kunnen de opstandelingen wel alleen af. Maar dan moet je wel voldoende goed uitgeruste militairen sturen, niet drie snotneuzen met een helicopter en een waterpistool.

 9. Aad Verbaast 11 maart 2011 om 19:17

  @Rikus: Gaddafi is zo rijk geworden omdat (naast zijn alleenheerschappij) er genoeg landen waren die die 2 miljoen vaten per dag wel van hem wilden afnemen. Wat dat betreft hebben ‘wij’ hem zo rijk gemaakt, en de burgers daar zo arm gehouden. Nu wordt eer harde taal gesproken. Maar kunnen geen olie-leverantie-boycots afgesproken worden door de internationale gemeenschap in de afgelopen 40 jaar? Dan had hij wel anders gepiept lijkt me.
  Wie heeft geen boter op zijn hoofd?

 10. Johan 11 maart 2011 om 19:20

  Vergeet niet dat hoewel Rusland helemaal niet afhankelijk is van Libische olie ook tegen militair ingrijpen is. No-fly zone, ingrijpen. Het moet toch allemaal door de VN-Veiligheidsraad worden goedgekeurd en daarin hebben zowel Rusland als China een veto. Overigens vind ik het opmerkelijk dat de Arabische landen zo stil blijven. Khadaffi is toh altijd een vreemde eend in de bijt geweest.

 11. Aad Verbaast 11 maart 2011 om 19:23

  @Meneer opinie: bijzondere invalshoek. Velen zullen het me eens zijn, velen ook niet. Internationaal recht laat niet toe dat je ingrijpt als externe mogendheid in interne aangelegenheden van een land. Tenzij er sprake is van een grote humanitaire ramp. En dan nog moet de VN er achter staan.
  Hier: duizend (-en?) doden. Heel erg natuurlijk. Humanitaire ramp?
  Je herinnert je ongetwijfeld de slachtpartijen tussen de Hutti’s en de Tuti’s. 5 miljoen doden.
  Wie grepen er in? Niemand..

 12. Aad Verbaast 11 maart 2011 om 19:27

  @Johan: Rusland zal niet zo makkelijk steunen. Ondanks dat ze er qua olie niet direct een belang bij hebben.
  Ze beschouwen het als een interne conflict. En willen natuurlijk geen ‘mandaat’ scheppen dat er ook bij hun ingegrepen mag worden bij interne conflicten. Er zijn er genoeg immers.
  China zal nooit een dergelijk mandaat ondersteunen. Die hebben in de grondwet staan dat niemand zich heeft te bemoeien met interne aangelegenheden van andere landen. Maken ze altijd een punt van.
  VN resolutie op dit punt is dan ook uitgesloten. Tenzij de tekst zo ontzettend vaag en slap is dat iedereen zich daarin zou kunnen vinden.

 13. Henk Daalder Duurzame Brabanders 11 maart 2011 om 23:15

  Het is eigenlijk heel simpel, maak je minder afhankelijk van olie en andere fossiele energie.
  De rest van de wereld werkt daar hard aan.
  Onze regering niet

  Op http://bit.ly/energierekening_2035 kun je een voorbeeld energierekening vinden
  Daar blijkt dat een gemiddeld gezin de komende jaren geheel zelfvoorzienend wordt, met kavels zonnestroom op daken in de buurt en een aandeel in een regionaal windpark.
  Op de stroom rekening blijkt dat alles is opgewekt met eigen middelen
  Geen kosten voor energie.
  Wel kosten voor de investering en onderhoud aan die zonnestroom en windparken.
  En kosten voor dienstverlening in de financiering en voor het opvangen van het verschil tussen wat er aan duurzame energie binnenkomt en wat het gezin dagelijks verbruikt.

  Alles staat er op
  gewone thuisverbruik
  verwarming met een warmtepomp
  stroom voor de elektrische auto

  Kortom, de kosten van fossiele energie staan niet meer op de rekening van “hen die op duurzame energie zijn overgestapt.”
  http://www.duurzamebrabanders.nl/Energie_haal_je_bij_je_eigen_mensen

 14. jan bouma 12 maart 2011 om 07:36

  @Aad…ook goeiemorgen.

  Ter attentie van allen maar weer eens de navolgende stelling (gekopiëerd van m’n website)
  ==
  Stelling(name)

  De Stelling luidt:

  Het is onmogelijk om het behoud en de survival van de mensheid op deze planeet te blijven baseren op louter en alleen de machtsfactoren van het getal der bevolkingsomvang, de economische macht, de militaire of de religieuze macht van welk volk dan ook zoals we die tot op heden kennen. (blz. 166).

  Alvorens ik tot bovengenoemde Stelling kwam maakte ik een Balans op. Die Balans was negatief omdat de internationale Fora niet goed werken en ook geen (aannemelijk) uitzicht kunnen bieden waardoor dit ooit zal veranderen. Vervolgens schreef ik een boek waarin de vervangende voorwaarden staan waardoor de mensheid wel kan overleven. Bent u het met bovenstaande Stelling eens dan zou u zich kunnen vinden in de navolgende oplossingen. Ik noem ze u kort; de nuanceringen staan in m’n boek.

  Abstrahering en depolitisering van genoemde politieke machtsfactoren door introductie van het begrip Integriteit met een daaraan te verbinden Topdown -gerichte reorganisatie van de wereldbesturing.
  De Veiligheidsraad van de V.N. wordt binnen dat model afgeschaft.
  Teneinde het gemiddelde communale wereldgeweten te dienen (dat ten grondslag ligt aan de internationale wetgevingen) wordt de representatie in de V.N. voor drie hoofdzaken nog slechts gediend door een man of vrouw per natie. (zie uitwerking in het boek).
  Er zijn op dit moment 192 Naties ter wereld dus ontstaat er een “abstract” Forum dat slechts beslissingen zal nemen op het gebied van drie belangrijke onderwerpen; te weten:
  a) oorlog en vrede; (de naties zijn niet langer ‘prisoners by status’)
  b) energievoorziening (zie: http://www.gezen.nl voor de technische oplossing)
  c) waterbeheer
  Overige politieke representaties op internationaal en nationaal niveau blijven gewoon bestaan idem de ambtelijke ondersteunende organisaties.
  ==
  zie: http://www.villamithras.com/Extraatje.htm en… m’n boek uiteraard.

  Allen een goeie dag. En denk erom morgenochtend sowieso draait de at random generator van @Aad verbaast voor weer een verslag uit het Boek der Boeken. Ik ben benieuwd wat het wordt.

 15. piet de vries 12 maart 2011 om 08:40

  Waarom Iran een schurkenstaat zou zijn ontgaat me.
  Het land bevrijdde zich in 1979 van de shah, de westerse zetbaas die daar in 1953 was neergezet omdat de democratische regering van Iran in 1953 de Iraanse olie wilde nationaliseren.
  Dat ging keurig via de regeltjes met schadevergoeding.
  Wat de Libiers nu proberen is wat de Iraniers gelukte in 1979.
  Als het de Libiers lukt, zich onafhankelijk maken, zijn ze dan ook een schurkenstaat ?
  De echte schurken zijn wij, wij kunnen niet zonder olie, en zorgen er dus voor dat in olierijke gebieden wij de baas zijn, via democratisch gekozen regeringen daar het liefst, maar als dat niet gaat dan maar via dictatoren als de shah, Ghadaffi, Saddam of Karzai.

 16. piet de vries 12 maart 2011 om 08:46

  Mijn stelling luidt: het verstand regeerde nog nooit de wereld, en zal dat ook nooit doen.
  Mijn volgende stelling is: het einde van de westerse wereldbeheersing is in zicht.
  Dat einde is het begin van een drastische verlaging van onze levensstandaard.
  Misschien komt het niet zo ver omdat daarvoor een wereldoorlog een einde heeft gemaakt aan het bestaan van wat ten onrechte homo sapiens wordt genoemd.
  Misschien is dat ook de beste oplossing, dit planeetje is zwaar overbevolkt, en oplossingen zoals China die toepaste, één kind per gezin, worden afgewezen.

 17. Aad Verbaast 12 maart 2011 om 09:24

  @Henk Daalder: helemaal gelijk. Technisch zeker zijn er al genoeg oplossingen om zonder fossiele brandstoffen te kunnen. Of de rest van de wereld er al zo hard aan werkt vraag ik me wel even af. Maar Nederland loopt wel achter bij veel landen, dat kan gezegd worden.

 18. Aad Verbaast 12 maart 2011 om 09:31

  @Jan: goed dat je nog even een samenvatting geeft van de doelstelling van de wereldraad. Zo logisch als wat natuurlijk. Onderwerpen die onder hun verantwoordelijk moeten gaan vallen zijn precies de onderwerpen die boven de individuele staten staan. Dat blijkt dan ook. Er wordt tussen de staten om gevochten inmiddels.
  Met dramatische gevolgen zoals bekend.
  Maar ja: krijg landen maar eens zover dat ze een stukje van hun soevereiniteit gaan opgeven. Wat is daar voor nodig?

 19. Aad Verbaast 12 maart 2011 om 09:36

  @Piet de Vries: het begrip schurkenstaat staat ook bewust tussen aanhalingstekens. De term is naar mijn weten voor het eerst gebezigd door de Amerikanen. (Reagan dacht ik). Alsof zij het alleenrecht hebben te bepalen wie er een schurk is en wie niet. Een schurk in de ogen van de een, kan een heilige zijn in de ogen van de ander. Geeft een hoop ellende in de wereld.
  Verder: ik kan het eens zijn met je stelling(en). Het einde is zeker in zicht. Ik schreef er vele blogs over.

 20. hettriumviraat 12 maart 2011 om 09:43

  De oliemaatschappijen strooien telkens zand in de ontwikkeling van alternatieve, duurzame energiebronnen. Zonne energie is de grootste bedreiging van alle olie producerende mogendheden. Die staat immers aan de hemel en kan door niemand geclaimd worden.

 21. Ron 12 maart 2011 om 09:50

  Veel van de staten die voor onze olie zorgen worden geregeerd door leiders met een dictatoriaal trekje. Ze zijn stuk voor stuk altijd gesteund door ons, als ze al noet door ons in het zadel zijn geholpen. Olie is geld, olie is belastinginkomsten, olie is een dobber waarop Europa krampachtig wil blijven drijven.
  De mensenrechten die in ieder van deze staten jarenlang geschonden zijn interesseert de Europese regeringen niet of weinig. Heeft een Europese regering ooit met sancties gedreigd voordat de opstand van het volk de publieke mening van de Europeanen begon te beïnvloeden?
  Volgens mij gaat er weinig veranderen. Het vlammetje zal nog even flakkeren, maar daarna zullen de betrekkingen met de Lybische regering gewoon hervat worden. Want Lybie heeft olie, en Europa weigert verder te kijken naar alternatieven op het gebied van alternatieve energie. Europa schijnt afhankelijk te willen blijven, en de Noordafrikaanse bevolking betaalt daarvoor de prijs.

 22. Aad Verbaast 12 maart 2011 om 10:00

  @Triumviraat: de zon zal ook geclaimd worden door landen toch? Ik kan me niet voorstellen dat ze zullen toelaten dat een vreemde mogendheid binnen hun landsgrenzen hun zon mag wegkapen. Grote verschil is dat de zon overal kan schijnen en olie op specifieke plekken ligt. En dus breder ‘afgetapt’ kan worden.
  De kern van het probleem is dat onze economieën veel te veel afhankelijk zijn geworden van veel te goedkope olie. Zou de olie minder voorhanden zijn geweest en duurder, dan zouden we al lang andere oplossingen hebben gevonden om aan de energiebehoefte te voldoen. Dat gaat nu een inhaalrace worden. Nu het (bijna?) te laat is.

 23. pacopaintersatire 12 maart 2011 om 10:10

  Kijkend naar Japan, vraag ik mij af of wij binnenkort nog wel olie nodig hebben.Laat staan je druk maken over randdebielen als Gadverdaffi

 24. hettriumviraat 12 maart 2011 om 10:19

  @Aad,

  Ik hoop niet als een samenzweringstheoreticus (mooi woord) over te komen, maar ik geloof dat er een internationaal komplot gaande is dat de ontwikkeling van zonne energie tegenhoudt, onder andere door iedereen te vertellen dat het te duur is. wat iedereen gelooft en vervolgens gaat roepen om meer kernenergie (een rechtse hobby)

 25. Aad Verbaast 12 maart 2011 om 10:43

  @Ron: Eens. Ik kan me ook erg opwinden over met name de moraalridders die hypocriet zaken doen met dictaturen omdat de grens van het toelaatbare blijkbaar ligt bij het steunen (of samenwerken) van het westen dor die dictatuur (en de aanwezigheid van nodige grondstoffen). Dan worden alle basisprincipes opzij gezet.
  SA is daar het duidelijkste voorbeeld van. Olie in ruil voor wapens.
  Bij Libië zijn wel degelijk sancties van kracht geweest. Die onmiddelijk weer werden opgeheven toen Gaddafi wat vriendelijker werd tegenover het westen. Maar het beleef een dictator. Dezelfde dictator.
  ‘We’ zijn blijkbaar bereid onze principes te laten varen als we olienodig hebben.
  Precies wat je zegt: de lokale bevolking daar lijdt daaronder. Daar zijn we dan ook medeschuldig aan.

 26. Aad Verbaast 12 maart 2011 om 10:48

  @Paco: Voorlopig zijn we nog niet van de olie af.

  @triumviraat: Of het een samenzweringscomplot is, dat weet ik niet. Maar heeft er wel de schijn van. Enorme belangen vanuit de industrieën. Krachtige lobby om de olieposities vast te houden natuurlijk. En vooralsnog lijkt het dat ze die posities aan het vasthouden zijn. Er had al veel meer op het gebied van alternatieve energie gerealiseerd kunnen zijn. En het gebeurt maar niet. Er is maar één verklaring voor: men wil niet.

 27. VSp 12 maart 2011 om 11:19

  Kleine tip. `2050´ ligt aardig elders aardig op stoom. Op internet staat het ‘er’ vol mee. In Nederland niet bepaald een hot topic. De Duitse ‘GEO’, immer goed gedocumenteerd, komt in maart, meestal rond de 25e, met een hoofdartikel over dit onderwerp. In 2010 was er een hoofdartikel over schimmels, die de wereld veroveren. Was ook een artikel over ‘Charlottenkraut’.
  Zo off-topic zijn je blogs niet, @ Aad verbaast.

 28. Aad Verbaast 12 maart 2011 om 11:36

  @VSp: == Zo off-topic zijn je blogs niet == Zou ik er toch, onvermoed, een ‘fijne neus’ voor hebben? 😉
  2050: ik volg af en toe de verhalen daarover. Over 40 jaar. Dan moet er wel heel veel veranderd zijn. Nodig, maar zal het ook gebeuren? Ik hou mijn hart vast. Alles tussen hoop en vrees.

 29. ingridvandenbergh 12 maart 2011 om 13:39

  De ‘mogendheden’ putten zich uit in uitvluchten om te demonstreren hoe lastig het is daar in te grijpen.
  Wat Amerika betreft: Als je niet t.g.v. afhankelijkheid wordt belemmerd in te begrijpen, wat belemmert je dan wel?

 30. Aad Verbaast 12 maart 2011 om 13:47

  @Ingrid: goede vraag natuurlijk. Misschien het internationaal recht? Inmengen in een andersmans interne aangelegenheid?
  Amerika heeft met die barrieres nooit zoveel problemen gehad. Grijpen enkel in als ze zichzelf bedreigd voelen (terecht of onterecht) of strategische posities willen innemen of verdedigen. Dit voelt anders voor ze denk ik.

 31. VSp 12 maart 2011 om 16:45

  Primaire belangen voor de Yanks zijn een vrije doorvaart in de Straat van Hormoez e.o. Daar kruist een vlooteskader met vliegdekschip. Dat eskader gaan ze niet naar de Middellandse Zee brengen, gegeven de onrust, ook in Saoedi-Arabie, de Hoorn van Afrika en het onberekenbare Iran. Libie wordt uitbesteedt aan de EU-NATO lidstaten, indien het ooit zover komt. Bovendien kunnen de Amerikanen vanuit de Rode Zee kruisraketten inzetten om Libische vliegbases uit te schakelen zonder al te veel burgerslachtoffers te veroorzaken. Simple comme ‘bonjour’.

 32. jan bouma 12 maart 2011 om 17:25

  @Aad…9:31
  Inzake je vraag: == Maar ja: krijg landen maar eens zover dat ze een stukje van hun soevereiniteit gaan opgeven. Wat is daar voor nodig? == zou ik willen opmerken dat in een nieuwe Wereldorde (according to Mithras) de soevereniteit van de individuele Staten gewoon gewaarborgd blijft. Ja zelfs verbeterd wordt. Er zijn immers in het nieuwe model geen corrupte Staten meer die aanspraak willen maken op de resources en identiteit van de 192 naties. En wat daarvoor nodig is dat ‘het kwartje valt bij de wereldbewoners, te beginnen in Nederland’. Je ziet in Noord-Afrika nu een beweging als een veenbrand zich over de grenzen heen zich uitbreiden. Het resultaat is pover. Er is geen structuur, er zijn geen basisprincipes overeengekomen tussen “de revolutionairen” waaraan de r e v o l u t i e moet voldoen. Een dergelijk model laat zich aldaar ook niet implementeren. Maar dat zou wel hier in Nederland kunnen. Het gaat om een omslag in het denken. En als die omslag hier in Nederland begint zet zich die wel voort over de grenzen heen naar alle andere landen ter wereld.

  Enfin. We zien morgenochtend wel wat je at random generator erover zal opmerken. Elke bladzijde blijkt toch raak! Maar het blijft een verrassing. (Die ik ook nog niet ken).

  Tot morgen dus.

 33. ramireziblog 12 maart 2011 om 21:30

  Allemaal zo dubbel als wat – de internationale politiek – als we onze oliehonger maar kunnen bevredigen…

 34. Aad Verbaast 13 maart 2011 om 00:13

  @VSp: eens. Behalve de laatste zin. Ik denk dat ze dat nooit zullen doen. Tenzij er een vol mandaat is van de VN. En die komt er niet. China zal altijd tegen zijn. Die beschouwt het immers als een intern probleem (zolang Gaddafi niet buiten de grenzen gaat bombarderen). Past gheel in hun “5 principles of peacefull coexistence”.
  https://aadverbaast.wordpress.com/2010/03/31/het-gevecht-om-de-vrede-2/
  Blijft Europa over. Die is en blijft verdeeld. Verdeelde balangen.

 35. Aad Verbaast 13 maart 2011 om 00:17

  @Jan: natuurlijk moeten de landen een stuk van de huidige souvereiniteit opgeven in het Mithras model. Naar mijn mening een goede zaak en uiteindelijk in hun eigen belang. Maar ja, maak dat die kortzichtige eigenheimers maar eens wijs. Daar is nog wel wat meer dan een revolutie voor nodig. Zijn er wel genoeg wereldburgers?
  Ik lees morgen de preek wel. Misschien geeft die het juiste antwoord 😉

 36. Aad Verbaast 13 maart 2011 om 00:18

  @Ramirezi: wat ze allemaal wel niet op- en uitvreten om die (olie)honger te stillen. Dan gaan ze over lijken zo blijkt.

 37. jan bouma 13 maart 2011 om 07:48

  @Aad…00:17
  Inderdaad geeft je at random generator het juiste antwoord en verklaring. Hij koos pg. 330. Omdat op die pg. de helft staat van een dialoog neem ik op pg. 229 de andere helft mee. Alle communicaties zijn overigens per definitie (uitgestelde) dialogen. Men oordele nu over een ironisch, en sarcastisch stukje (waanzinnige) dialoog dat ik voer met de lezer en die daardoor als ‘mislukt’ beschouwd moet worden. Idem is dat de reden (mislukte dialoog) van jouw comment.
  ==
  “…Weet U…”

  “Weet u…, weet u… wat het met u is, meneer…? (En m’n gesprekspartner slikt even om daarna te vervolgen) “Ik zal het u uitleggen… Kijk… uw probleem is… – en nu ziek dat u een bandrecorder aanzet om dit gesprek op te nemen…, maakt u daar dan alstublieft een bescheiden gebruik van met betrekking tot derden… want ik wil het mijzelf niet aanrekenen dat dit opgenomen gesprek al te verwoestend voor hen uitwerkt…; ik ben gericht op consensusvorming, en als we nu harde noiten kraken in dit onderlinge vertrouwelijke gesprek dan weten we allebei dat derden die conclusies niet kunnen verdragen omdat dat voor hen te ontluisterend en inzichtelijk wordt dat daardoor hun weerstand nog meer zal toenemen…, de waarheid is nu eenmaal – ondanks dat men meent dat daar vele varianten van bestaan – een buitengewoon conflictueus onderwerp! Wees u dus alstublieft voorzichtig met het ventileren van ons gesprek… Kijk… nadat..: ja…! NADAT u eerst… – en ik kan niet anders zeggen dat dat zo is… – u zich weliswaar bijzonder beschaafd met deze of gene vraag… of filosofische kwestie meldt, maar… u weet dan eigenlijk ook wel dat die vraag of de door u aan de orde gestelde kwestie, voor die betrokkenen aan wie u de vraag of kwestie stelt en voorlegt ook tegelijkertijd ’n bijzondere netelige zaak is, – ik bedoel, dat realiseert u zich ook wel… – en wanneer u, zeg bij een instantie, als ’n krant, of één of andere overheidsinstantie die kwestie voorlegt… Ja…, ja… en u krijgt daar dan geen behoorlijk antwoord op…, of helemaal geen antwoord op vanwege de neteligheid…. – columnisten die u attaqueerde kunnen daar ook over meepraten… want die flikken u dat doodzwijgen ook… ja, ja…; dat wanneer u dat antwoord dus niet krijgt… veelal omdat uw vraag – en inderdaad hier moet ik u gelijk in geven – de neteligheid van de kwestie al a-priori vaststaat… DAT HET DAN NIET VERBAZINGWEKKEND IS dat uw opponenten beschaamd zwijgen! U heeft ze met die vraagstelling al verpletterd! Dat is onbeschoft! Vervolgens dat u dan de deur zo hard voor ze dichtslaat dat uw opponent… U heeft ‘m eerst verpletterd, en dat is dan nog niet genoeg… het kadaver ligt in een hoek… gaat al tot ontbinding over… en dan vindt u het nodig om met ’n achteloos gebaar, alsof je een peuk uittrapt, de vergane resten nog weer in ’n andere hoek te trappen… en dat doiet u dan het liefst met in de linkerhand een goed glas wijn of gezeten aan ’n rijke dis.. waardoor het allemaal nog ernstiger wordt…. ja.., ja.. en dan verwacht u nog dat er uit die restanten een reactie komt waar u aanvankelijk om vroeg maar waartoe ze dan niet meer in staat zijn om die te geven!
  Tsja… dat lijkt me dus voor niemand mogelijk! Mijn advies aan u is dan ook om de toon te matigen. Toch maar eindeloos de strooppot te blijven hanteren…, buigingen te blijven maken, liefst te kruipen over de vloer.., ze ophemelen “dat ze ook nog enige betekenis in deze wereld hebben…”
  Nee! zegt u dat toch maar niet… want als ze u zouden kunnen zien terwijl u dat zegt.. gelooft niemand dat!”
  ==
  Allen een goeie zondag en tot volgende week zondag voor weer een “goed gesprek”. :))

 38. Aad Verbaast 13 maart 2011 om 09:36

  @Jan: Geheel on-topic weer. briljant natuurlijk. Uiteraard richting @randomgenerator, alswel de inhoud van de conversatie. Wat ook weer alles met elkaar te maken heeft. Je zou er haast nederig van worden, de toon matigen kruipen over de vloer en een diep buiging maken als je dit leest.
  Maar ja, dat gelooft niemand. als ze dat zien. Gaan we dan ook niet doen. Sowieso houdingen die ons niet aanspreken 🙂

 39. ceeschamuleau 13 maart 2011 om 14:51

  Waar halen jullie in hemelsnaam de tijd vandaan om zo diep in te gaan op (in dit geval) Libie (ik weet nog steeds niet waar in Windows de leestekens zitten. En ik wil het niet weten ook want straks krijg ik -misschien- mijn iMac terug van Justitie alhier…)
  Zondag? Aswoensdagvakantie? Vorstverlet?
  Maar, het moet gezegd, je hebt weer een onderbouwd blog, Aad. Pet af.

  Ceesgegroetje

 40. VSp 13 maart 2011 om 15:23

  @Aad verbaast. Re ‘simple comme bonjour’. Voor de Amerikanen. Die maken hiermee duidelijk dat Europa z’n eigen -relatief kleine- operationele boontjes moet doppen. Als het de Amerikanen niet zint wat de Europeanen doen of nalaten, is het slechts een kwestie van een paar telefoontjes.

  @bouma. N.a.v. de ‘preek van de week’. Kan je een artikel sturen waarin de F.A.S. signaleert dat de moderne literatuur politiek engagement ontbeert en het nieuwe wapen van de politiek ‘zwijgen’ is. Een en ander geplaatst tegen het licht van de macht die media en uitgevers uitoefenen en een engagement codex opleggen.

 41. Aad Verbaast 13 maart 2011 om 21:09

  @Cees: == Waar halen jullie in hemelsnaam de tijd vandaan ==
  De een gaat lekker een potje tennissen, de ander struint het internet wat af 😉

  @VSp: en zo is het. Velen vinden het nog steeds de machtigste natie op aarde. Niet machtig om te zien trouwens. Je weet hoe ik over denk inmiddels. Machtsmisbruik.

 42. sprakeloosid 13 maart 2011 om 22:46

  Duidelijk overzicht Aad, zit zelf weer te denken aan meer fietsen naar het werk maar dit terzijde, dat heeft eigenlijk niets te maken met de olieprijzen.
  Vanavond op Radio 1 was er een aardige documentaire over Libie en Italie, het verstandhuwelijk werd wel heel erg, was de conclusie van het programma, in standgehouden door twee narcistische theatrale mafkezen die elkaar op dit gebied meer vonden dan slechts op verstandelijke basis.

  Iets anders en toch weer niet, ik twitterde net mogelijk onzin rond op basis van de volgende link: http://bit.ly/gVnYzz

  Volgens mij slaat het nergens op, maar geeft de richtingloosheid wel aan die we in het westen op dit moment politiek voelen.

  Wat hebben we toch eigenlijk behoefte aan echte alternatieven en dan geen kernenergie zoals nu blijkt in Japan.

 43. VSp 13 maart 2011 om 22:49

  @aad verbaast. Denk dat niet veel Nederlanders in Groningen, Drente, en Overijssel zich realiseren dat ze dichtbij een kerncentrale wonen. F.y.i., even uitgerekend dat Hoogeveen hemelsbreed op 73.9 km (grootcirkel) van die kerncentralereactor ligt. Dat ding is van RWE en E.ON (15%) die bij Delfzijl druk bezig zijn een kolencentrale’s te bouwen met plannen voor een tweede kolencentrale.

 44. Aad Verbaast 14 maart 2011 om 00:14

  @Sprakeloos: interessante link. Geeft duidelijke de hypocrisie in de wereld aan. De Gaza oorlog is nog niet zo lang geleden, en zit mij nog vers in het geheugen. Ook nu gaan ze daar weer (als ‘represaille’) door met het bouwen van nederzettingen. Illegaal allemaal.
  Wanneer stopt die wereldwijde onzin nou eens.

 45. Aad Verbaast 14 maart 2011 om 00:21

  @VSp: had ik me inderdaad niet gerealiseerd. Komt dan letterlijk en figuurlijk dichtbij.
  Levensgevaarlijke technologie. Zien we al in de reeks rampen. En nog afgezien daarvan: het afval waar we in 100.000 jaar nog niet van af zijn.
  Het enige duurzame aan kernenergie (gebaseerd op splitsing): het afval.
  In Finland boren ze en gigantisch stelsel in oude rotslagen (geen aardbevingen en scheuren etc) om daar het afval ver weg te stoppen. Maar zoals die bouwingenieur relativerend zie (in de documentaire): er is nog geen een bouwerk in de wereld die meer dan 1000 jaar staat. En dan wel ruim 100.000 jaar?

 46. jan bouma 14 maart 2011 om 07:50

  @Aad…9:36
  Thanks. Men zal ons verwijten dat we enerzijds/anderzijds wel deel uitmaken van deze wereld, hier in het Westen, en op dit moment in de geschiedenis en de bereikte stand van zaken m.b.t. “de democratie” en “het consumptie-niveau”. En toch kritiek hebben in relatie met de mondiale gemiddelde toestand. Ik denk dat alles samenhangt met de bekende uitspraak van Socrates: “Ik ben geen burger van Athene, zelfs niet van Griekenland maar van de wereld!”

  @VSp…15:23
  Het “zwijgen” van politici is een vorm van “valsheid in geschrifte” (Art. 225 WvSr) want ook het verzwijgen van belangrijke info. is strafbaar. Voorbeeld uit mijn praktijk. Hier bij mij hebben de ‘staatscriminelen’ verzwegen het feit dat zij wisten dat er gedurende 20 jaar een gifbelt, een voormalige gesloten stort (VGS) lag. Maar wel effe incasseren de WOZ… en als het kan de burger ook nog “schuldig eigenaar” maken plus hem “deswege” aansprakelijk houden voor de saneringskosten! (Art. 75 Wbb).
  Ik zou m’n hele dossier aan F.A.S. kunnen toerzenden. Moet dat trouwens miet FAZ? Je hebt het toch over de Frankfurter Algemeine Zeitung?

  @Allen een goeie dag. Ik moet nog wat aan mijn juridische dossier doen. En de wereldtuin verdient ook nog aandacht…

 47. Aad Verbaast 14 maart 2011 om 09:45

  @Jan Bouma: vermoed wordt dat Socrates niet een kon lezen of schrijven. “Socratische gesprekken” kon hij voeren als geen ander. Anders zou dit begrip niet aan hem toegedicht zijn.
  De eerste wereldburger?
  Veel plezier in je tuin. Hakken, vegen, opruimen en in bedwang houden. Het heeft alle overeenkomsten met je juridisch dossier. Daar werk je dan ook weer aan. Amuseer je!

 48. jan bouma 14 maart 2011 om 12:13

  @Aad…9:45
  Ja! Ik heb hier nog wat nieuws voor je van het front:
  ==
  14-03-2011 12:10
  Context: Juridische blog o.a.
  ==
  De brief van dhr. Penders aan mijn buurman als “reactie” op zijn aangetekende brief aan het Coll. van B&W van Stichtse Vecht luidde als volgt:

  Naam buurman
  Straatweg 1**
  3603 CT Maarssen

  Datum
  7 maart 2011
  Onderwerp
  bezwaar WOZ-beschikking

  Ons kenmerk: 1891
  Uw kenmerk: onverkoopbare locatie

  Geachte meneer “buurman”,

  Naar aanleiding van uw brief d.d. 21 februari deel ik het volgende mede.

  Ten aanzien van de bodemvervuiling cq onverkoopbare locatie van Straatweg 1** kan ik melden dat dit niet een zaak is voor de afdeling belastingen.

  In deze brief maakt u tevens bezwaar tegen de WOZ-beschikking van onderhavig perceel. Echter de WOZbeschikking is nog niet afgegeven en bezwaar hiertegen is dan ook nog niet mogelijk.

  Ten aanzien van de WOZbeschikking kan ik het bezwaar aanhouden tot de beschikking is opgelegd.
  Bij deze verzoek ik u om aan te geven dat het bezwaar moet worden doorgezet als u de WOZbeschikking heeft ontvangen. U zal het bezwaarschrift dan ook nader moeten motiveren.

  Hoogachtend,

  M.H.H.M. Penders
  Heffingsambtenaar
  ==

  Terzake opmerking 1.
  Men hoeft geen Dr. Watson te zijn om vast te stellen dat bovengenoemd “antwoord” in de verste verte niet ingaat op de aangetekende brief aan het College van m’n buurman d.d. 21 februari 2011. Maar goed… Dhr. Ploeg (en zijn College komt nu in actie; zie zijn email).

  Opmerking 2.
  Met verwijzing naar de strafaangifte bij het OM – zie mijn posting d.d. 9 december 2010 hierboven – waarbij in het geding zijn de Artt. 225 en 326 WvSr (valsheid in geschrifte en oplichting door de heffingsambtenaar zijn bewijsbaar) is ook in het geding voor de heffingsambtenaar de navolgende bepaling terzake diens waardebepaling ex WOZ m.b.t. de eigenaren van ’t Slijk, waaronder mijn buurman.
  ==
  Nu vaststaat, blijkens de stukken*), dat verweerder per peildatum 1 januari 2003 heeft verzuimd om de op die datum al bekende ernstige bodemverontreiniging te verdisconteren treedt in werking Art. 3 Uitvoeringsbesluit waardering onroerende zaken mede ook ten behoeve van de overige belanghebbenden/eigenaren van de voormalige stortlocatie Het Slijk. Art. 3 bepaalt: Indien een op voet van hoofdstuk IV van de wet vastgestelde waarde ten gunste van een belanghebbende wordt verminderd, vermindert de in Art. 1, tweede lid, van de wet bedoelde gemeenteambtenaar dienovereenkomstig en gelijktijdig bij beschikking de te hoog vastgestelde waarde ten gunste van alle overige belanghebbenden ten aanzien van wie met betrekking tot dezelfde onroerende zaak de waarde eveneens te hoog is vastgesteld. En wel tengevolge van de omstandigheid dat het tijdstip van belang is.

  6.1 Tijdstip van constatering
  Er is onderscheid in behandeling van bodemverontreiniging die is ontstaan na de waardepeildatum en bodemverontreiniging die al bestond maar na de waardepeildatum wordt ontdekt. In het eerste geval is art. 19 Wet WOZ van toepassing.
  Als de bodemverontreiniging na de peildatum wordt ontdekt maar op de peildatum reeds aanwezig was dan is er sprake van een onjuiste taxatie in verband met een onjuiste voorstelling van de feiten. Een beroep op art. 2 Uitvoeringsbesluit Wet WOZ behoort dan tot de mogelijkheden. Immers blijkens het rapport van de Grontmij uit 1990/1991 en de brief van de Provincie Utrecht van 1993 en 2009 bleek dat verweerder op de hoogte was van de ernstige bodemverontreinigingen. Daar bovenop komen echter de incrimineringen sinds 2004.

  Daardoor ontstond een situatie als bedoeld in Art. 18 WOZ lid 3c dat “een verandering” stipuleert ten aanzien van het aangrenzende onroerend goed en wel tengevolge van de gedane incrimineringen. (“olietanks in de grond”, “de valse voorgeschiedenis”, etc. zie mijn strafaangifte van 9 december 2010)

  Opmerking 3.
  Tijdens onze bespreking van 2 maart heb ik dhr. Penders gewezen op een ernstige escalatie als hij en zijn gemeentebestuur niet tot inkeer komen terzake een strijd die nu al vanaf 2004 gaande is. Daartoe heb ik ook een oplossing voorgesteld. Daaronder hoort ondermeer een rehabilitatie van mij en Villa Mithras. Enfin. Dhr. Penders heeft nu al bij voorbaat de in te dienen “motivatie”, als hij mocht besluiten een verkeerde WOZbeschikking af te geven, hierbij gelezen.

  Opmerking 4.
  Aan het adres van dhr. Piet Ploeg. Diens antecedenten zijn indrukwekkend. Zie: http://www.linkedin.com/pub/piet-ploe...
  maar vooralsnog concludeer dat ondanks zijn indrukwekkende adviseurschappen, o.a. bij het Min. van Justitie en Veilgheid, hij gewoon onderdeel is van de cover up… Lijkt me geen beste aantekening op diens conduite staat.

  So far… (Men leze nog eens het citaat uit mijn boek hierboven…).
  ==

 49. Aad Verbaast 14 maart 2011 om 12:58

  @Jan: bijzondere brief weer. Niet te geloven allemaal. Niet alleen doofpotten, onjuiste weergaven van feiten, zand in de ogen gooien, maar ook nog eens schijn- en omtrekkende bewegingen.
  Wat een zooitje!
  Omspitten en onderharken die bende (om de parallel met de wereldtuin er maar weer even bij te halen).

 50. VSp 14 maart 2011 om 18:53

  @bouma .’F.A.S.’. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Voornamelijk achtergrondartikelen, die hout snijden, gelardeerd met saytirische columns over aktuele onderwerpen, en goede beschouwingen door buitenlandse correspondenten. Echt een zondagse dis, na de gebruikelijke wekelijkse internethappen en relatief smakeloos volksvoedsel.

 51. Marjelle 14 maart 2011 om 21:34

  Nog bedankt, Aad, ik kom je even snel goeiedag zeggen.

 52. VSp 14 maart 2011 om 22:42

  @Aad Verbaast. De shi-iten komen in opstand in SA (minderheid) en Bahrein (meerderheid) en grenzen geografisch aan ekaar. Hebben banden met Iran. De heersers in SA en Bahrein zijn Soenniten. Bovendien is Bahrein de thuishaven voor de Amerikaanse Vijfde Vloot. De Amerikanen kommeren zich om Iran en een vrije, veilige doorvaart, lispelen wat over vreedzame dialogen en zijn allang blij dat SA zich ermee bemoeit in Bahrein. Wat zou jij doen? Ik weet het wel. Containment middels pappen en nathouden. Die olie moet blijven stromen. Zeker nu het Japan in ‘Die Hose ist gegangen’.

 53. Aad Verbaast 15 maart 2011 om 00:36

  @Marjelle: jij bedankt voor de koffie met punt 😉

  @VSp: dank voor de info. Geeft genoeg inspiratie voor me om daar ook weer eens in te duiken hoe die verbanden liggen allemaal. US en SA is me wel redelijk duidelijk.
  https://aadverbaast.wordpress.com/2009/12/02/irak-afghanistan-en-uiteindelijk-iran-olie-op-het-vuur-2/
  Nu de buurlanden nog. Ben ik nog niet zo ‘in thuis’. Huiswerk!

 54. jan bouma 15 maart 2011 om 05:00

  VSp….18:53
  Wat raar dat ondanks al die “deskundologen” het niet veel beroerder kàn gaan op wereld. Op elk gebied. Je mag dan ook deze prietpraatverkopende, zakkenvullende non-valeurs – dankzij lezers als jij.. – wat mij betreft op één grote schijthoop gooien. Dr Clavan weet het beter…:)) http://www.youtube.com/watch?v=CecHH3QCTPk

  @Aad…12:58
  Micro = macro en omgekeerd. De wereld gaat ten onder door verkeerde keuzes terzake de prioriteitsstellingen. En eenieder denkt: “het zal mijn tijd wel uitduren”. Niet dus.
  (Ben wat laat thuis; nog even naar bed nu. Zo dadelijk aan het werk in de wereldtuin.
  Veel plezier met Dr Clavan hierboven. :))

 55. Aad Verbaast 15 maart 2011 om 09:24

  @Jan: 5:00? Was inderdaad een latertje voor je. Moet hoge prioriteit voor je geweest zijn. Ik hoop voor je dat het de moeite waard was. Micro = macro inderdaad.
  En dat allemaal terwiijl in Japan reactor vat 2 toch flink fout lijk te gaan. Op radio 1 een heel gesprek over het gevaar van tsunami’s in Nederland. Kans is erg klein mag ik dan van de experts horen..
  Je kan rustig uitslapen. 😉

 56. martin 15 maart 2011 om 20:45

  Je bent weer volledig op stoom. De reaguurders ook. Erf wordt nogal gediscussieerd over de problemen bij het handhaven van zo’n no-fly zone. Het lijkt me dat je aan hardware nodig hebt: een radar (die heeft de Tromp wel, een van de beste die er is) en wat geleide raketten. Je hoeft neit over Libië heen te vliegen op elk opstijgend toestel uit te schakelen.

 57. VSp 15 maart 2011 om 21:51

  @Aad Verbaast, over je hoofd heen naar @martin. Voorhoeve (ex-MvD) werd ge-interviewd op R1. Hij suggereerde o.a. om Libische vliegers één miljoen dollar te betalen om met hun toestellen op Lampedusa en Sicilie te landen. Volgens zijn stellige overtuiging is dit effectiever en goedkoper dan een no-fly zone instellen. Verder is de ‘Tromp’ in staat, verklapte hij, met behulp van zeer zware radarimpulsen vijandige radarinstallaties en communicatiemiddelen permanent lam te leggen. Scheelt een paar raketten.

 58. martin 15 maart 2011 om 22:38

  VSp dergelijke creativiteit kan ik wel waarderen.

 59. Aad Verbaast 16 maart 2011 om 00:21

  @Martin: ik las net het volgende bericht:
  http://www.nu.nl/buitenland/2469202/voorstel-vliegverbod-libie-in-veiligheidsraad.html
  Daarin:
  == De Veiligheidsraad komt vermoedelijk woensdag bijeen om over het voorstel te praten. De resolutie wordt waarschijnlijk niet aangenomen, omdat vier belangrijke leden van de Veiligheidsraad – de Verenigde Staten, Rusland, China en Duitsland – tegen zijn of twijfelen. ==
  Voor mij weer nieuw: de VS en Duitsland die tegen zouden zijn of twijfelen.
  Engeland en Frankrijk duidelijk voor. Europa is weer eensgezind bezig.
  Een mandaat van de VN wordt dan helemaal niets natuurlijk. Werd ook al niets, nu helemaal niet.
  Dan een “coalition of the willing”? Of een pure humanitaire actie als er binnenkort een enorme slachting gaat plaatsvinden in het centrum van de ‘rebellen’?
  Ingewikkeld verhaal.

  @VSp: de oorlogen in Irak en Afganistan kostten zo’n 3000 miljard dollar. Dat had ook heel anders gekund. Maar ja, zo wordt er nooit gedacht. Liever de bommen en granaten. Honderduizend. Dat riep kapitein Haddock al.

 60. jan bouma 16 maart 2011 om 09:58

  @Aad…9:24
  Inzake die atoomreactors in Japan werd gesteld door deskundigen dat de centrales zich automatisch uitschakelen bij bepaalde aardbevingstrillingen. Dan komen er dempende staven tussen de splijtstaven en zou de kernsplitsing stoppen en dus de hitte (relatief) snel afnemen. Stel dat volgens de Wet van Murphy dit gelogen is dan – de kernsplitsing is niet (geheel) gestopt – dan is dit verhaal nog niet (goed) afgelopen. Ik vertrouw geen enkele overheid. Sommige zaken kunnen ook eenvoudig niet aan het grote publiek kenbaar worden gemaakt want onmiddellijk volgt er dan een revolte als blijkt dat er stomme fouten gemaakt zijn. De informatievoorziening o.a. het IAE verloopt ook moeizaam. Verbaast me niks.

  Iets anders – macro is micro en omgekeerd.

  Inzake mijn proces heeft de rechtbank utrecht de hoorzitting nu bepaald op 23 april 2011 om 11.00 uur en de voorzittend rechter is nu mr. J.R. van Es-de Vries. Nu ga ik er vanuit dat “de partij Stichtse Vecht” niet weer verhinderd zal zijn want dat is natuurlijk lariekoek en in feite een belediging aan de rechtbank. Je weet dat 23 maart a.s. de verweerder (- gemeente) “verhinderd zou zijn”.
  Enfin. Misschien is er een akkoord v o o r de zitting van de 23e april a.s.

  Nog weer iets anders:

  Ik zag dat je ook een enkel comment plaatste op het blog van @webdeveloper (VK) die blijkbaar de bloggers weer aanbood om op het VKblog, of moet ik aannemen zijn blog, door te gaan met medeneming van het archief? Nu is het niet goed doenlijk om 2 of meerdere blogfs te onderhouden met comments en t is ook vervelend dat kopiëren en plakken… Wat ga jij nu doen? Of wat is er aan de hand? Enfin… Als je tijd hebt… Werk ze.

 61. Aad Verbaast 16 maart 2011 om 10:11

  @Jan: Het is niet duidelijk wat er allemaal is misgegaan daar in die kerncentrales. Maar dat er van alles is misgegaan is wel duidelijk. Gisteren hoorde ik dat er te weinig rekening was gehouden met een tsunami. Door de golf zouden dieselmotoren (nodig voor de pompen voor het koelwater) zijn uitgevallen. Dan houdt het letterlijk en figuurlijk op. Maar ja, dat zal ook wel een deel van het verhaal zijn.

  23 april: Braeken is vervangen? Slechts een hoorzitting?
  ==developer == eerst allemaal zien, dan geloven. Ik verwacht geen grote toeloop daar. Hij heeft er namelijk voor gekozen om een apart platform te maken waar je verplicht daar moet bloggen om op de voorpagina te komen. De meste bloggers hebben al een eigen blogstek (net als jij nu) en laten zich niet meer in een appartementengebouw stoppen met een huisbaas.. Geldt ook voor mij.
  Dat gezegd hebbende: kan altijd een tweede huisje worden. Immers als inderdaad met een druk op de knop alles netjes kan worden overgezet dan kan je de hele huisraad zo kopieren en ook daar neerzetten. In het kader: verdeel en heers 😉
  Ik zie wel. Voor mij zal dat in juli zijn. Eerder kan ik niet thuis geven immers.
  Mijn hoofdblog zal deze plek blijven.

 62. Theo Balvers 16 maart 2011 om 11:20

  Libië is wat weg uit breaking news, maar het gaat daar wel door en in het voordeel van Khadaffi. Hij heeft zaken om zich heen beter georganiseerd, m.n. de garde van stamgenoten aan zich gebonden. Hij is een dictator die echt uitgerookt moet gaan worden. De opstandelingen zijn militaire amateurs en kunnen dit zonder materiële en politieke steun niet winnen.

 63. Aad Verbaast 16 maart 2011 om 11:46

  @Theo: de vraag wordt steeds nijpender nu. In hoeverre gaat het opportunisme weer toeslaan.
  Mocht Gadaffi de opstandelingen met bruut geweld neerslaan (militaire overmacht) trekken dan de olieslurpende landen hun keutel weer in, en gaan er weer (olie)zaken gedaan worden?
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/1860806/2011/03/16/Troepen-Kadhafi-bombarderen-Benghazi.dhtml
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/1860572/2011/03/15/No-fly-zone-boven-Libie-topprioriteit-voor-Frankrijk.dhtml
  Gadaffi ‘beloont’ Duitsland (net als Rusland en China) al voor hun terughoudende reactie op de no-flyzone: met hun wil hij wel zaken doen en biedt hij al oliecontracten aan.

 64. Aad Verbaast 16 maart 2011 om 18:33

  @Jan: zowaar een heus blog op de voorpagina van de VKblog over MIcha Kat. Je ‘grote vriend’.
  http://www.vkblog.nl/bericht/372569/MICHA
  Ik heb maar besloten geen reactie achter te laten daar 😉

 65. Aad Verbaast 16 maart 2011 om 18:38

  @allen: verrassende tweet van “BBC breaking”:

  US Secretary of State, Hillary Clinton, tells BBC she’s hopeful UN resolution on #Libya will be approved soon as ‘clock is ticking’

  Zijn ze goed geïnfomeerd? Lijkt nogal tegenstrijdig met eerdere berichten.

 66. assyke 16 maart 2011 om 19:05

  vreemd bericht van hillary clinton
  of misschien is het naar aanleiding van het binnenvallen van saoudi arabie in bahrein
  door dat de westerse wereld zich afwachtend opstelt komt de arabische wereld in beweging
  en dat is blijkbaar niet de bedoeling

 67. Aad Verbaast 16 maart 2011 om 19:23

  @Assyke: interessante theorie van je. Zou zo maar kunnen. Amerika heeft heel veel belangen in die regio. En zullen dat proberen te sturen zonder er zelf eeen buil aan te vallen. Zal niet mee vallen trouwens met tonnen boter op het hoofd.

 68. VSp 16 maart 2011 om 21:17

  @Assijke. Dat hele gedonder in het MO kan nog alle kanten opgaan. Aan de direkte westkant van de Rode Zee kan e.e.a. nog in rustiger vaarwater, voor alle betrokkenen, geleid worden. De oostkant is het probleem, samen met de Straat van Hormoez. Voorop staat de olie aanvoer niet structureel in gevaar mag komen. Dan breekt de hel los. Libie, hoe schrijnend en weerzinwekkend ook, is in feite ‘peanuts’. Voor de Yankees, die het uitbesteed hebben aan de Europese bondgenoten, die over elkaar heen rollen. In plaats van over Khadaffi.
  Zie het zo: Waarom sturen de Amerikanen dat vlooteskader met een vliegdekschip in de Rode Zee, met als thuishaven Bahrein, niet naar de Middellandse Zee?

 69. assyke 16 maart 2011 om 22:39

  VSp
  wat ik schrijnend vind is dat de energie van miljoenen demonstranten
  nu politiek zo wordt misbruikt
  en de in opstand zijnde volkeren gereduceerd worden tot pionnen

 70. Aad Verbaast 17 maart 2011 om 00:31

  @allen: laatste nieuws: Gadaffi stel ultimatum aan opstandelingen in Benghazi: voor middernacht alle schuilplaatsen en munitiedepots verlaten.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/16/libische-leger-stelt-inwoners-benghazi-ultimatum/
  http://www.nu.nl/buitenland/2470128/libie-stelt-inwoners-benghazi-ultimatum.html
  Vannacht of morgen gaat hij er met zijn leger volop tegenaan daar is te verwachten.

  Zijnzoon zegt in een interview dat een no-flyzone helemaal geen zin meer heeft: “te laat”.
  Binnen 48 uur zijn ze weer heer en meester in heel libië volgens hem.

 71. jan bouma 17 maart 2011 om 08:55

  @Aad…10:11 (ondermeer)
  ook goeiemorgen.
  Paar opmerkingen.

  1. De 4e rechter dient zich nu al aan die “alle stukken moet lezen, en het dossier zou moeten kennen” voor die hoorzitting van 29 april a.s. (23 april was fout gelezen door mij). Kijk! Ik snap wel dat ‘het Recht’ door elke onpartijdige rechter moet kunnen worden gediend maar de giga-verkwisting van tijd en inspanning om iedere keer “alle stukken” te lezen staat daar wel tegenover. Er is dus een weinig efficiënte procesregie. Maar ja, in mijn rechtszaak staan ook enorme belangen op het spel; wellicht is dat ook de reden voor al die hoorzittingen…

  2. Ik ben niet Micha Kats “vriend” doch waardeer vaak wel de kwesties die hij aanroert. Soms staat zijn strijdmethode mij in het geheel niet aan. Als je bijv. de gehele Ned. rechtspraak als corrupt afserveert kun je er ook geen aanspraak meer op maken (….!). Dat er veel mis is. Soit! Het laffe gedrag van het OM en de Staat (bijv.) om geen camera’s toe te laten is een punt van Kat waarin hij gelijk heeft als hij dat bestrijdt. Micha Kat is ook te fatalistisch destructief. Alles moet “down”. Tsja.. dan blijft er ook weinig over.

  3. Inzake @webdeveloper. Ik weet het niet of het verstandig is of op te brengen om 2 blogs te gaan onderhouden. Feit is wel dat tot op heden via Google/Internet al mijn blogs worden gelinkt aan het VKblog. En ik vraag me af of dat ook nog zal gebeuren nadat het archief van het VK zal zijn opgeheven en ik het alleen via mijn blogs op wordpress.com moet zien te doen? Of zie ik dit verkeerd?

  So far… Werk ze.

 72. VSp 17 maart 2011 om 09:03

  Tsja, de zogernaamde ‘opstandelingen’ kunnen uit pure frustratie over het talend beleid van West-Europa en de Gaddhafi milities altijd nog de overzeese gas- en oliepijpleidingen naar Italie saboteren. Dat dit tot nog toe niet gebeurd is, zegt veel over hoe de ‘opstandelingen’ naar de toekomst kijken.

 73. Aad Verbaast 17 maart 2011 om 09:24

  @Jan: ad 1 en 2: weiniig efficiënt inderdaad. Eens met je dat hoge belangen op het spel staan. Misschien een idee om een camera er bij te zetten? 29 april: jammer. Kan ik het niet volgen. Het is een hoorzitting. Zal nog wel een vervolg krijgen. Kwestie van lange adem dus.
  ad 3: maak je geen zorgen. Je houdt gewoon het wordpress blog aan. Mocht developer iets fantastisch maken en daarmee ‘de hoofdprijs winnen’ dan kan je altijd nog eens overhuizen. Ik verwacht niet dat dat zal gebeuren, schreef ik al eerder. Zijn platform is ook wordpress trouwens. Kopieren is dan ook een fluitje van een cent. Koretom: gewoon rustig op je wordpress blog je dossier aanvullen.
  Google: die heeft je wordpress blog al opgepikt. Ook geen probleem dus.

 74. Aad Verbaast 17 maart 2011 om 09:51

  @VSp: Ik lees net dat Italië een duidelijke statement heeft afgegeven dat landen buiten Libië zich er absoluut niet mee moeten bemoeien. Het is een intern conflict. Een te verwachten houding als je grootste afnemer bent.
  Gisteren liep H. Clinton over het het Tahrirplein in Cairo. Met big smile. “om te zien waar de revolutie plaatsvond en alles wat dat voor de wereld heeft betekend is heel bijzonder voor me”.
  Het land waar Amerika (naast Israël en Turkeye) het grootste deel van hun ontwikkelingsgelden naar toe liet stromen onder Mubarak.
  Ze ambieert overigens geen tweede termijn. Zou ze er zelf ook al ziek van geworden zijn inmiddels?

 75. jan bouma 17 maart 2011 om 12:10

  @Aad…11:48
  Als ik “de opstandelingen” tegen Gadaffi zou mogen toespreken dan zou ik zeggen dat het succes van de guerillla hierin bestaat dat je vanuit het niets de vijand weet aan te vallen. Het is een strategische kwestie. Indien de Gadaffi-milities Benghazi binnenvallen met hun tanks en troepen zouden ze visueel gezien geen enkele opstandeling moeten zien die zich in de stad Benghazi heeft verborgen maar wel vanaf elk dak en huis en bij verrassing de troepen van Gadaffi weet te beschieten. Voor tanks betekent dit de oude Panzervuist van de Nazis uit WO 2. Buitengemeen effectief. Voor de rest gewoon mitrailleurs en geweren. Dan wordt de aanval op Benghazi het eindpunt en ondergang van het leger van Gadaffi. Maar ja.. zoals het zich laat aanzien ontbreekt elk enig strategisch inzicht bij “de rebellen” en zullen zij zich aan de rand van de stad ingraven om… vernietigd te worden.

  De corrupte VN komt sowieso te laat met enig mandaat om een no fly-zone in te stellen. Nogmaals:
  de overwinning kan worden behaald door de rebellen om de Gadaffi-troepen de stad in te lokken en vanuit talloze posities te beschieten en te elimineren. Domheid zal nochtans wel de oorzaak zijn dat men dit scenario niet zal worden gevolgd.

  Tot later. Thanks voor je bericht inzake de follow-up van het wordpress.com blog.

 76. Aad Verbaast 17 maart 2011 om 13:56

  @allen: international politieke situatie wordt steeds ongrijpbaarder. Het laatste nieuws wat RTL brengt:
  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/buitenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2011/03_maart/17/buitenland/vs_overweegt_militair_ingrijpen_libie.xml
  Waarom nu wel?

 77. Aad Verbaast 17 maart 2011 om 14:00

  @Jan: het zou inderdaad op een stadguerilla strijd kunnen uitdraaien. Moeilijk te bevechten met een ‘conventionele’ strijdmacht. Ook enige overlevingskans hoe vreemd dat ook mag klinken. Als dit bolwerk valt, dan is het verzet vooralsnog gebroken.

 78. Aad Verbaast 17 maart 2011 om 14:29

  @allen: hoe kunnen ze het bedenken. Als de no-fly-zone niet lukt, dan gaat het CDA maar over tot het oproepen van een no-drive-zone om Benghazi.
  http://www.nu.nl/onrust-midden-oosten/2470515/rosenthal-roept-eu-actie-libie.html
  == CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel noemde die verdeeldheid beschamend. Nu het voor een vliegverbod boven Libië (no-flyzone) te laat lijkt, moet er volgens het CDA een rijverbod (no-drivezone) rond de Libische stad Benghazi komen om een dreigende ”genocide” daar te voorkomen.
  Ormel riep Rosenthal op zich achter dit idee van Frankrijk en Groot-Brittannië te scharen. Een no-drivezone moet het de troepen van de Libische leider Muammar Kaddafi onmogelijk te maken op te rukken naar Benghazi. ==
  Hoe denken ze dat wel voor elkaar te kunnen krijgen? Fantasten op veilige afstand..

 79. Aad Verbaast 17 maart 2011 om 14:33

  Interessante oproep van de UN ambassadeur van de US: (video)
  http://www.guardian.co.uk/world/video/2011/mar/17/libya-air-strikes-us-video
  == Libya air strikes backed by US – videoWashington’s ambassador to the United Nations, Susan Rice, urges the security council to pass a new resolution that would go beyond a no-fly zone, authorising aerial bombing of Muammar Gaddafi’s tanks ==
  Acties “beyond a no-fly-zone”..

 80. Aad Verbaast 17 maart 2011 om 17:09

  Rasmussen twittert ook. Onze NAVO topman gaf ook blijk van zijn ongelijk en amateurisme. Moeten we daar de oorlog mee winnen?
  http://www.rnw.nl/nederlands/bulletin/navo-topman-vertwittert-zich
  == De Deen Anders Fogh Rasmussen twitterde: “#NATO stands ready to protect the civilian population against attacks from the regime. #Libya (de NAVO staat klaar om de burgerbevolking te beschermen tegen aanvallen door het regime).
  Binnen een uur was dit bericht verdwenen en vervangen door een meer genuanceerde verklaring: #NATO stands ready to protect the civilian population if there is a demonstrable need, clear legal basis and strong regional support. #Libya” (De NAVO staat klaar om de burgerbevolking te beschermen indien er een aantoonbare noodzaak, duidelijke juridische basis en sterke regionale steun voor is). ==

  Zal wel onmiddellijk teruggefloten zijn…

  Maar ook dit bericht van zonet:
  ebvrNOS Bosch van Rosenthal zijn tweet:
  Franse VN-bron tegen Reuters: hoopvol over vliegverbod, “military intervention could take place within hours of that”

  N.B.: net deze tweet ook van Bosch van Rosenthal:
  Stemming over vliegverbod dus vervroegd naar 20.30 uur NL tijd, zeggen Amerikanen

  Ik ben heel benieuwd..

 81. Annet 17 maart 2011 om 18:47

  altijd en overal wat, net als in een mensenleven
  snoeiharde lessen om van te leren, op m’n Hyves heb ik
  kraanvogels/traanvogels geplaatst voor Ja!Pan!

  en Aad, je mag erg veel wel eten als het maar
  niet ‘bewerkt’ is zoals chips ofzo….verse noten, rozijnen,
  en die salades die je maakt vullen voldoende en zijn overheerlijk
  en je wordt gecoached door de dieetmeester op een prettige
  relativerende manier…..

  http://www.diabetesmeester.com/

  lieve groet van Annet

 82. jan bouma 17 maart 2011 om 20:34

  @Aad…14:00 en 14:29
  Het totale failliet van de huidige (wereld)politiek had niet beter gedemonstreerd kunnen worden! Dat we geregeerd worden door opportunistische debielen, daarvan ben ik al heel lang overtuigd. Enfin. We zien de Libische toestand maar als “een leermoment”. Een wereldraad is nog ver weg.
  In ieder geval: “tot morgen!”

 83. Aad Verbaast 18 maart 2011 om 00:25

  @allen: http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=37800&Cr=libya&Cr1=
  No-flyzone resolutie aangenomen!! En eentje die nog veel verder gaat zelfs. Alles mag, behalve “boots on the ground”
  10 voorstemmers.
  China, Rusland, Brazilë, india en Duitsland (!) onthielden zich van stemming.
  Opvallend dat Duitsland zich onthield van stemming. Frankrijk en Engeland de grote steuners en voorvechters van deze resolutie. Europa zo verdeeld als maar kan.

  Morgenvroeg kijken of er al actie is ondernomen.. en door wie.
  http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/vn_veiligheidsraad_stemt_voor_luchtaanvallen_op_libie/

 84. VSp 18 maart 2011 om 07:46

  Hieronder dan een excerpt uit de Jerusalem Post: (Uiteraard een andere blik op het MO)
  “The dimensions and strategic implications of the unrest sweeping the Arab world are becoming clearer. It is now apparent that the key states of the “resistance bloc” – Iran and Syria – face no immediate threat from internal protests. Their capacity and willingness for extreme repression look sufficient to ensure the safety of these regimes, at least for now.

  Having ensured quiet at home, the Iran-led regional bloc is moving forward to exploit the chaos in areas formerly under the clear control of its pro-western enemies. Pro-western regional states, meanwhile, are mobilizing with varying degrees of effectiveness to challenge the Iranian push.”

  Wat Duitsland betreft, het blijft speculeren tenslotte, is de achterliggende ‘trigger’ de angst voor oplopende inflatie. Daar zijn Duitsers allergisch voor. Komen bovendien belangrijke deelstaatverkiezingen aan die bepalend zijn voor de verhoudingen in de Bundesrat, de ‘EK’. Het Eurpose Steunfonds en dan nog de sluiting van 6, niet zeven(de laatste is al van het net gehaald), kerncentrales, en waarschijnlijk nieuwe verkiezingen in NRW. De SPD/GL in NRW coalitie had een begroting ingediend die schulden van 7,3 miljard Euri inhielden. Da’s door een ‘Gerichtsamt’ van tafel geveegd. Kom daar eens om in NL, de rechterlijike macht die een begroting van een provincie naar de prullenbak verwijst.

 85. jan bouma 18 maart 2011 om 08:05

  Na de @VSp nog een politiek commentaar.

  Wat de overheersende conclusie zou moeten zijn is denk ik dat wereldwijd er sprake is van “ongeleide projectielen” die weliswaar als “geleide projectielen” worden beschouwd. Zo wordt misschien de dictator Gadaffi geëlimineerd maar wat volgt erop? Een troep verdeelde opstandelingen. Van de regen in de drup. Zo denken de interventiemachten na de resolutie de kortstondige massacre door het Libische leger te hebben bezworen maar in het verschiet ligt misschien een burgeroorlog. Elk land probeert z’n belangen te dienen. Er is geen algemene basis noch consensus wereldwijd van waaruit gehandeld zou moeten worden. Van de regen in de drup dus…

  Wat een zooitje.

 86. VSp 18 maart 2011 om 09:28

  @Jan Bouma. De ‘Warmtemaanden’ komen nog wel.

 87. Aad Verbaast 18 maart 2011 om 09:41

  @VSp: de overenkomst tussen Iran en Israel is dat ze beiden met argusogen naar de onrust in de diverse landen kijken, en enkel die onrust zullen steunen als het landen zijn die hun niet gunstig bejegenden. Dat mag ook weer blijken uit deze reactie. De invalshoek zou ook kunnen zijn: overal waar het democratsch gehalte kan toenemen binnen een staat is een gunstige ontwikkeling. Maar ja, dat is te simpel voor woorden natuurlijk.

  Je verklaring voor het stemgedrag van Duitsland zal wel de juiste zijn. Maar ik vind het een uiterst merkwaardige redenering. Interne politieke (angst voor mogelijke verschuivingen in) machtsverhoudingen en beslommeringen bepalen het lot van andere burgers in andere landen? Duitsland trekt zich terug binnen de landsgrenzen?
  Europa zit er mee in zijn maag natuurlijk.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/1861649/2011/03/18/EU-steunt-VN-resolutie-Libie.dhtml
  ==
  BRUSSEL – De Europese Unie staat achter het VN-besluit om een vliegverbod in te stellen boven Libië en de bevolking van het Noord-Afrikaanse land met alle noodzakelijke middelen te beschermen.
  Dat hebben EU-president Herman van Rompuy en buitenlandchef Catherine Ashton vrijdag in een gezamenlijke verklaring laten weten.
  Van Rompuy en Ashton staan volledig achter de oproep van de VN tot een einde aan het geweld in Libië. Zij zeiden dat de EU bereid is de VN-resolutie, die tevens volkenrechtelijke ruimte biedt voor militair ingrijpen, uit te voeren ‘binnen haar mandaat en competenties.’
  ==
  Natuurlijk staan ze “er achter”. Je kan niet zeggen dat ze er niet achter staan. Maar verder is Europa als Europa monddood geworden. Was het wrs al trouwens..

 88. Aad Verbaast 18 maart 2011 om 09:55

  @Jan: “regen in de drup” zal de toekomst moeten uitwijzen.
  Het wordt nog een ingewikkeld verhaal natuurlijk.
  Hier de gehele tekst van resolutie 1973 inclusief de commentaren van de diverse stemmers:
  http://www.un.org/News/Press/docs/2011/sc10200.doc.htm
  Gadaffi heeft ook al zijn commentaat gegeven:
  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/buitenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2011/03_maart/18/buitenland/khadaffi-dreigt-westen-na-resolutie.xml
  In dit live nieuws (NRC) kan je lezen wat er gebeurt vandaag:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/18/live-westen-klaar-voor-militair-ingrijpen-in-libie/#more-51400
  Daarin:
  Update 9:39 Saif al-Islam verklaart dat ‘anti-terreurtroepen’ zullen worden ingezet in Benghazi om ‘de rebellen te ontwapenen’. (Al Jazeera)
  Update 9:37 Saif al-Islam Gaddafi (zoon van kolonel Gaddafi) zegt dat Libië troepen rond Benghazi zal inzetten, maar de stad niet binnen zal gaan. (Al Jazeera)
  Update 9:36 Gaddafi bombardeert Misrata met zwaar geschut. (Reuters)

  Gadaffi is natuurlijk gek genoeg om gebruik te maken van deze resolutie om gewoon door te gaan met zijn ‘bevrijding’ van de steden met donder en geweld. Dat kan hij ook zonder die krakkemikkige vliegtuigjes.
  Zijn argumentatie: staakt het vuren geldt ook voor de ‘rebellen’. Maar ze schoten $#%@# op ons toen we met onze tanks de stad binnenrolden.
  Eenmaal in de stad kan je als internationale gemeenschap ook niets meer doen. Kortom: wordt nog een “handen in het haar” situatie.

 89. jan bouma 18 maart 2011 om 10:19

  @Aad…9:55
  Zolang we met de veronderstelde toereikende politieke ‘tools’ blijven werken – die zo corrupt zijn als wat – zal het dus nooit iets worden. Nu is het niet eenvoudig om in het voordeel van allen op deze aardkloot te Vrede te bewaren. Ik heb een prachtig micro-voorbeeld m.b.t. mijn buurman. Diens hond behoort hij op zijn terrein te houden maar ik glij geregeld uit op z’n stront op mijn terrein en zojuist verjoeg ik het dier uit de wereldtuin omdat het aan het graven was… Weet zo’n hond veel?! De baas is verantwoordelijk. Aan de lijn houden; een afrastering plaatsen van ca. 100 meter langs onze grens, de hond opsluiten… hij bekijkt het maar. Nu heb ik de tuinman van hem zojuist weer eens toegesproken dat het allemaal weinig hellpt met het ge.o.h. over de hond. (Waar een mens zich al niet druk om kan maken; ja) Maar er is meer: de buurman weigert bomen te snoeien… en je ziet hem voortdurend denken: “val jij dood met je gezeur..!” Dus ik heb besloten mij een luchtdrukbuks aan te schaffen en die hond voor z’n flikker te schieten maar eigenlijk moet ik natuurlijk z’n baas voor z’n flikker schieten.. “De rijdende rechter erbij…?” Ach, je hebt nu eenmaal altijd hufters die het zogenaamd niet snappen.
  En – macro – voor mij bestaan alle politici als “hufters” die het zogenaamd niet snappen; net zo min als m’n buurman… Zo is het plaatje weer rond.
  Amuseer je…:))
  Doe ik ook.

  @VSp…9:28
  Naar mate de wereldpopulatie nog steeds toeneemt zal het alleen maar “warmer worden”.

 90. VSp 18 maart 2011 om 10:25

  @Aad Verbaast. =Duitsland trekt zich terug binnen de landsgrenzen?=
  FAZ: “Verkehrte Welt? Westerwelle hat in diesen Tagen nicht nur auf Benghasi, New York und Paris zu blicken. Sondern auch auf Magdeburg, Stuttgart und Mainz. Nicht nur in Frankreich ist Außenpolitik immer auch Innenpolitik.”
  Bedenk dan dat Westerwelle slechts de roeptoeter van Merkel is. Verder, maar dit terzijde, is Westerwelle met zijn partner, die regelmatig meereist, voor veel buitenlandse diplomaten letterlijk een ‘pain in the ass’.

 91. VSp 18 maart 2011 om 10:27

  @Jan Bouma. ik doelde op ‘Le Thermidor’ en Robespierre.

 92. Aad Verbaast 18 maart 2011 om 11:09

  @Jan: Macro = micro. “dat doet die anders nooit”. Onzin natuurlijk: helemaal gelijk: als de baas zichzelf graag baas genoemt wil worden dan moet hij er ook voor zorgen dat hij de baas is over de ongetemde activiteiten van de honden. Op het wereldlijke schouwtoneel is het niet anders.

 93. Aad Verbaast 18 maart 2011 om 11:11

  @VSp: ik lees net op de live link van de NRC (zie link hierboven) het volgende over Duitsland:
  ==
  NRC-correspondent Joost van der Vaart over de houding van Duitsland, dat zich van onthield van stemming in de Veiligheidsraad.
  “Duitsland heeft veel moeite met militaire interventie in Libië vanwege de aanzienlijke risico’s die daarmee gemoeid zijn. Merkel heeft zich vanaf het begin af aan sceptisch opgesteld tegenover de plannen van Sarkozy, de grote promotor van militair ingrijpen. Maar wat absoluut meespeelt is de binnenlandse politieke realiteit. Dit weekend en volgend weekend zijn er belangrijke deelstaatverkiezingen en een onoverzichtelijke oorlog in het Midden-Oosten is niet te verkopen. Bovendien heeft Duitsland de handen vol aan de missie in Afghanistan. Duitsland wil geen twee oorlogen. Eén is echt genoeg.”
  Volgens Van der Vaart ligt de weerstand tegen oorlog zo diep in de volksaard verankerd dat het niet uitmaakt dat militair ingrijpen in het geval van Libië bescherming van opstandelingen betekent tegen een dictator.
  “Oorlog is oorlog, zo wordt dat hier gezien. Vanaf de Tweede Wereldoorlog heeft Duitsland zich tot Kosovo eind jaren ’90 volkomen afzijdig gehouden van militaire missies. Dit land predikt de vrede. Tweemaal is Duitsland de agressor geweest, dat willen ze nooit meer.”
  ==

 94. jan bouma 18 maart 2011 om 12:34

  @VSp…10:27
  Terzake heb ik even opgezocht de pg. 187 (onderaan), 188 en 189 in het Boek der Boeken m.b.t. je opmerking en verwijzing naar Le Thermidor, Jean Marat, Robespierre en de Franse Revolutie als synoniemen voor de revolte in Libië en andere Noord-Afrikaanse Staten.
  Zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Thermidorian_Reaction

  @Aad…
  De vraag omtrent de legitimiteit – of liever het gebrek daaraan – van een democratische representatie blijft als een obstakel boven de wereld staan. Zolang die individuele kiezer daar niet naar gevraagd wordt zullen de verkeerde belanghebbenden – veelal dus de zittende macht – daarop geen juist antwoord bieden.

 95. Motek from Space 18 maart 2011 om 13:17

  Gelezen en écht nada niente aan toe te voegen 😉
  Maar wát een kl-wereld is het toch aan de top!

 96. VSp 18 maart 2011 om 14:16

  @Aad Verbaast Zat ik er toch niet zover naast. Overigens vertrekken de Duitsers eind 2012 uit AFG. De Nederlandse ‘politieopleidings’ missie is ook in dat kamp gevestigd. Daarnaast wordt dit jaar de Bundeswehr gereorganiseerd en de dienstplicht is onlangs afgeschaft. Had Van der Vaart dan ook wel even kunnen melden.
  Nog iets, een recente poll van DPA op internet (ruim 250.000 stemmers, niet representatief want ik, als NL’er, stemde ook voor) gaf aan dat 67% vóór Duitse deelname waren aan de handhaving van een no-flyzone. Van der Vaart misschien ook wel…….

 97. Aad Verbaast 18 maart 2011 om 16:37

  @Motek: en zo is het!

  @VSp: in 2012 al ja. Da’s al gauw. Dan zitten de Nederlanders daar net hun eerste lees- en schrijf agenten te examineren. Mondelinge examens? Wie gaat dan zorgen voor de veiligheid daar?
  67% voor. En het ging toch om de verkiezingen?
  Gisteren de persconferentie gezien van de deputy minister van buitenlandse zaken van Libië? (rond 1 uur ’s nachts). Hij bedankte alle ‘onthouders van stemmen zeer hartelijk’. Begon ze op te noemen. Maar kon even niet op Duitsland komen. Werd hem gelukig snel ingefluisterd..

 98. VSp 18 maart 2011 om 21:26

  ==Volgens Van der Vaart ligt de weerstand tegen oorlog zo diep in de volksaard verankerd dat het niet uitmaakt dat militair ingrijpen in het geval van Libië bescherming van opstandelingen betekent tegen een dictator.==
  Da’s Van der Vaart’s persoonlijke mening. Wat diep verankerd is ‘in de Duitse volksaard'(?) is niet de weerstand tegen oorlog, maar de angst voor de kosten daarvoor. Met als gevolg inflatie; het failliet van de Weimar republiek, de terugbetalingen a.g.v. WO1 en WO2, – de laatste lopen nog, € 5 miljard/jr- de kosten voor Oost Duitsland, de grootste kostendrager om de zgn ‘GiIPS-landen’ overeind te houden, plus de kosten voor Afghanistan, plus de kosten voor het meest ambitieuze ‘renewable energy’ projekt ter wereld, plus de kosten voor de Duitse Marine in de Indische Oceaan, Afghanistan. En dan ook nog een keertje hun zuur verdiende geld, wat er niet meer is, of de geldpersen laten draaien, in de bodemloze put van Ghadaffi pompen? Dáár hebben ze hun buik van vol. Het militairisme, met z’n ‘Kameradschaft’, het ‘hiarchisch denken en handelen’ en ‘Ordnungsgefühl’, zit nog steeds diep verankerd in de Duitse volksaard. Tegelijkertijd koesteren ze hun moeizaam verworven democratische vrijheden.
  ‘Aber das ist nicht immer ein Exportartikel’ zei een CDU afgevaardigde in de Bundestag. Treffend. Moest er wel om lachen.

 99. Aad Verbaast 19 maart 2011 om 01:08

  @VSp: Een kostenverhaal? Kan ik me toch haast niet voorstellen. Er zijn niet zoveel extra kosten immers. Het leger is er al, de vliegtuigen zijn er al etc. En Duitsland had hoogstens een klein rolletje kunnen spelen.
  Ik zag vandaag trouwens nog weer een andere uitleg, ook van een NRC redacteur. Op de live pagina:
  ==
  Update 16:42 Angela Merkel heeft aangegeven aanwezig te zijn bij de besprekingen over Libië in Parijs morgen, georganiseerd door Sarkozy. Duitsland onthield zich van stemming bij de VN-resolutie voor de no-fly zone gisteravond, vanwege zorgen om burgerslachtoffers die daardoor zouden kunnen vallen, net als in Irak en Afghanistan. (Reuters)

  Update 17:56 Ook Angela Merkel komt naar de top over Libië morgen in Parijs. Duitsland zal niet deelnemen aan militaire acties, maar vindt wel dat Gaddafi weg moet. Het land heeft veel moeite met militaire interventie vanwege de aanzienlijke risico’s die daarmee gemoeid zijn. (NRC correspondent Dirk Vandenberghe)
  ==
  Ook niet zo’n sterk argument lijkt me.

  Zo zie je maar weer, zoveel politici, zoveel correspondenten, zoveel meningen.
  Opvallend ook dat er geen duidelijke officiële reden gegeven wordt.
  Merkel zit aan tafel in Parijs morgen. Maar is inmiddels ook al uitgenodigd (Duitsland althans) door Gadaffi om ter plekke als waarnemer op te gaan treden. Naast Malta, China, Turkije..
  Duitsland scoort aan alle kanten 😉

 100. jan bouma 19 maart 2011 om 09:15

  @Aad en @allen ook goeiemorgen.
  M.b.t. de hele kwestie (de opstand in Noord-Afrika plus Bahrein, Jemen, Syrië, dus zeg maar het hele Midden-Oosten) zou men kunnen stellen dat uiteindelijk de hele wereld(populatie) er per saldo niet veel mee opschiet. Wat wel het geval is dat de defensie-inspanningen van alle landen zich weer eens “bewijzen” met alleen maar verliezers aan het zogenaamde “einde van het conflict”.

  De foute wereldleiders – van welke signatuur en van welk land dan ook – draaien rond in hun vicieuze cirkels terwijl slechts een r e v o l u t i e uitzicht kan bieden op een verbetering van het lot van alle wereldbewoners. Dus de landen die zogenaamd niet meedoen (als Duitsland) betalen uiteindelijk gewoon mee. Linksom of rechtsom.

 101. jan bouma 19 maart 2011 om 09:18

  Nog vergeten…. Morgen alweer een at random gekozen pg. uit het Boek der Boeken. We zijn benieuwd; althans ik… Prettige dag verder en tot morgen.

 102. Aad Verbaast 19 maart 2011 om 09:42

  @Jan: Me dunkt. Er zijn nogal de nodige revoluties aan de gang in die regio. En het einde is nog lang niet in zicht. Per slot van rekening begint alles bij een zekere mate van democratie. Zonder dat kunnen ze niet eens beginnen met vrijuit te spreken over de ware revolutie die je voorstaat. Kwestie van lange adem.
  Mar we zullen zien wat het ‘boek der boeken’ er morgen over zegt 😉

 103. peterus 19 maart 2011 om 10:27

  Ik heb de reacties niet gelezen dus mijn commentaar zou wel eens herhaling kunnen zijn van reacties van anderen.

  Dat Europa een einde wil maken aan een dictator die zijn eigen volk neerschiet als zijn het ratten, zo noemt hij ze ook, is een goede zaak, hoe moeilijk dat ook zal zijn.
  Dat Europa zich vaak uit eigen belang heeft neergelegd bij de situatie en dus geen schone handen heeft, mag geen smoes zijn om de zaak op zijn beloop te laten gaan.
  Nu maar hopen dat het lukt om er iets van te bakken.

 104. Aad Verbaast 19 maart 2011 om 12:12

  @allen: hier de link naar de live blog van de NRC:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/19/waarschijnlijk-vandaag-besluit-interventie-libie/#more-52238

  @Peterus: het zal een spannende dag worden. De troep/troepen van Gadaffi vallen Benghazi aan.

 105. Motek from Space 19 maart 2011 om 15:14

  En nu krijgt ook het islamitisch religieuze terreurnetwerk van Osama Bin Laden de schuld van Mo Gadhafi ??

 106. Piet de Vries 19 maart 2011 om 19:00

  Het is uiterst boeiend de berichtgeving op Iraanse Press.tv te vergelijken met de westerse zenders.
  Op die laatste zenders is alleen maar een hoera stemming over het ingrijpen, Franse jets hebben al één Libisch legervoertuig vernietigd.
  Op Press.tv gaat het er over hoe het westen de Libische opstand misbruikt om de macht in het Midden Oostemn te handhaven, en uit te breiden naar N Afrika.
  Ik copieer nog even wat VK Opinie van mij schrapte.
  Ik heb niet de indruk dat hier iemand daarin geïnteresseerd is, maar je kunt nooit weten.

  Het blijft mij verbazen dat de zionisten niet begrijpen hoe de wereld tegen hun kolonisatie aankijkt.
  Joden verlieten Palestina op het laatst na de mislukte laatste opstand tegen de Romeinen, ik meen 69 CE.
  Anderen gingen in Palestina wonen, de niet joden die er woonden bleven misschien.
  Toen het Romeinse rijk christelijk werd, in de 3e of 4e eeuw, weet ik zo niet meer, werd Palestina als onderdeel daarvan christelijk.
  Nadat Mohammed hetzelfde deed als Mozes werd Palestina Islamitisch.
  Tot het begin van de joodse invasie rond 1880, dus een 1800 jaar lang, woonden er dus vrijwel geen joden in Palestina.
  Toch meende ene joodse meneer Herzl rond 1880, vanwege anti semitisme in O Europa en Rusland, dat joden ‘terug’ konden naar Palestina.
  Op die manier zouden de Normandiers ook terug kunnen naar Scandinavië, om maar een voorbeeld te geven.
  Degenen die al vele generaties in Palestina leefden stelden die invasie van kolonisatoren die op z’n best van plan waren de autochtone bevolking tot tweede rangs burgers te maken niet zo op prijs, een kind kan het begrijpen.
  Dat leidde dus tot conflicten, in 1939 besloten joden het definitieve conflict, dat dachten ze tenminste, voor te bereiden.
  Inmiddels bestaat Israel sinds 1948, daar is geen twijfel aan, maar tegen de prijs van afkeuring door vrijwel de hele wereld.
  En dat terwijl er al ik meen sinds 2002 een genereus vredesaanbod ligt van de Arabische Liga.
  Als de Islamitische opstanden succes hebben, en daar lijkt het op, is dat aanbod binnenkort van tafel.
  Zionisten van het slag Valiant gaan door met hun dromen, wanneer dat een nachtmerrie wordt, ik denk een tien twintig jaar.

 107. Piet de Vries 19 maart 2011 om 19:03

  Nog één ding, moet de Duitse opstelling gezien worden als het begin van het einde van de VS bezetting van dat land, en aanknopen van nog nauwere banden met Rusland, en het vervolg van de Berlijn Bagdad spoorlijn, één van de oorzaken van de 1914 oorlog ?

 108. Aad Verbaast 20 maart 2011 om 00:08

  @Motek: volgens Gadaffi zijn alle mensen die tegen hem zijn, allemaal Al Quaida aanhangers. Lijkt wel Bush wel..

  @Piet de Vries: het is allemaal al ingewikkeld genoeg. Om nu even een samenvatting te maken van 2000 jaar geschiedenis gaat me even wat ver om nu keuzes op te baseren.
  Eens: 2000 jaar besluitvorming leidt ongetwijfeld tot de conclusie dat er vele helemaal verkeerd waren.

  Mijn observatie: de derde wereldoorlog is al lang een jaar of 40 aan de gang en wordt steeds intenser: de wereldwijde strijd om de grondstoffen. Dit is er ook een onderdeel van. En zal in de toekomst (met schaarser wordende grondstoffen) steeds heftiger worden.
  Geen pretiig vooruitzicht natuurlijk. Ik kan er ook niets beters van maken.

 109. jan bouma 20 maart 2011 om 07:45

  @Allen
  De traditionele zondagochtendpreek aan de hand van een willekeurig gekozen pg. door @Aads at random generator leverde zojuist op pg. 263. Op die pg. blijkt het te gaan over een discussie uit 2003 (!) en die ik destijds voerde met gedelegeerd uitgever Stef Rietbergen van NRC Handelsblad. (Thans is Stef Rietbergen uitgever van het dagblad De Gelderlander).
  Ik ben dus vandaag snel klaar want alles staat in mijn electronische archief en hoef dus maar even te kopiëren en Klaar is Kees. Het commentaar dat ik NRC bood is wel onthullend en van alle tijden. Leest u maar: (pg. 263)
  ==
  Zondag 20 maart 2011 7:27

  —– Original Message —–
  From: villamithras@planet.nl
  To: slijpsteen@nrc.nl
  Sent: Thursday, June 26, 2003 11:27 AM
  Subject: “….NRC…; doe er Uw voordeel mee….”

  Geachte ‘Slijpsteenredactie’ … waar ik ook – vanzelfsprekend – DE redactie achter mag vermoeden.

  Wat is er fundamenteel onjuist aan hetgeen U Uw lezers vroeg…

  (‘Kunt u op een aardige manier verwoorden wat er zo goed is aan uw krant ?”)

  Dat zal ik u uitleggen.

  Kijk, uw opteert bij voorbaat, ja hengelt zelfs naar ‘de complimenteuze toestand’ waarin u veronderstelt dat de krant door uw lezers wordt beoordeeld en bevonden. U wenst daarin bevestigd te worden door het reservoir van ‘bewieroking’ aan te boren…; u wenst bewierookt te worden, u wenst de bejubelingen van uw lezers te horen….. en liefst in pakkende slagzinnen waardoor u de opgewekte geur van de aureolisatie later weer in uw krant kunt gaan afdrukken….. (“Leest u eens hoe goed we zijn….”)

  Allemaal fout dus….; u lijkt waarachtig wel op politici die zich ook het liefst laten bejubelen omtrent datgene waarvan ze menen dat ze het goed gedaan hebben….

  De vraag zou derhalve hebben moeten luiden: “Kunt u op een aardige manier verwoorden wat er NIET goed is aan uw krant ?” En daardoor zou u natuurlijk een totale mobilisatie teweeg hebben gebracht van alle kritiek….. WAAR U GEACHT WORDT IETS VAN TE LEREN!

  U ontloopt nu het debat daaromtrent. Ikzelf hou er mee op want te vaak heb ik met constructieve voorstellen m’n neus bij u gestoten. U weet het allemaal toch veel beter.

  Ik zou evenwel ‘de gratuite bejubelingen’ achterwege hebben gelaten; maar zelfs die Socratische zelfkennis mist u.

  Met groet !

  Jan Bouma
  Maarssen
  ==
  Het behoeft geen betoog dat ik:
  a) geen reactie erop kreeg;
  b) op deze manier geen vrienden maak.

  @Allen een prettige zondag en let u eens op dat de “politici” zichzelf ook wel pluimen gaan geven de komende tijd voor hun “krachtdadig optreden” in Libië. De huichelaars. Overigens: ik constateer altijd en altijd mijn gelijk dat 5 weken na de revolutie men elkaar in Egypte alweer de tent uitvecht.

  Wat een zooitje.

 110. Piet de Vries 20 maart 2011 om 08:57

  Wat ik schreef over de geschiedenis van Palestina was in reactie op één van de bekende zionistische propagandisten, Valiant.
  Hij beweerde dat ik de 1947 verderlingsaanbeveling etc niet goed had begrepen.
  VK weigerde dus mijn antwoord.
  Er lijkt dus nog niets veranderd te zijn bij VK, de USraelische propaganda gaat gewoon door.

  Die propaganda gaat ook door in de Nederlandse en westerse media nu over Libië, met enthousiame wordt verteld hoe het oppermachtige westen een flutlandje bombardeert, voor humanitaire redenen waarin geen enkel zinnig mens gelooft.
  De dictatuur Ghadaffi wordt vervangen door de dictatuur Obama, Irakezen en Afghanen weten wat dat betekent.

  Cameron, de baas van de 52e staat van de VS, heeft in het Britse Lagerhuis geweigerd te zeggen dat er geen uranium munitie gebruikt zal worden in Libië, je vraagt je af of het uitroeien van de bevolking deel uitmaakt van de humanitaire missie.

  Toen het westen weer begon vrede te brengen door oorlog te gaan voeren had ik hetzelfde gevoel als lang geleden toen de VS aanval op Irak was ingezet.
  De Libische bevolking zal misschien ook nog eens naar Ghadaffi terugverlangen, nadat die na een schijnproces ook is opgehangen.

  Hoe de bezetting van Libië op langere termijn voor het westerse imperialisme zal uitpakken is de vraag, Turkije is gewoon tegen, China en Rusland keuren de acties ook af; in de Veiligheidsraad stemden ze evenwel blanco.
  Mensen die er verstand van zouden kunnen hebben voorspellen dat de VS met handlangers niet in staat zal zijn de boel nog onder de duim te houden als de bevolking van Saudie Arabië ook in opstand komt.

  Het is geen leuke wereld waarin we leven, olie en kernenergie hebben al net zo’n hoge prijs als de vis van Kniertje.

  PS
  Dat elkaar de tent uitvechten in Egypte is uiteraard deels, maar ik weet natuurlijk niet in welke omvang, het gevolg van USraelisch gestook.
  Ik hoop niet dat iemand de illusie heeft dat USrael werkelijk democratie wil in Egypte, het ligt naast Israel, en het Suez kanaal loopt er door.

  Dat de wereld bol staat van de strijd over grondstoffen etc. is natuurlijk waar, maar ook dat is niets nieuws, Piet Hein vernietigde al de Spaanse zilvervloot.
  De Britse Hollandse oorlogen hadden deels te maken met het handelsmonopolie op de Oostzee, graan, hout, teer, dat soort dingen.
  Het westerse imperialisme heeft een lange traditie.
  Brittania rules the waves, trade follows the flag is nu alleen vervangen door VS Stealth bommenwerpers, vannacht kwamen ze uit de VS het Libische hoofdvliegveld bombarderen. Onderweg bijgetankt, geen tussenlanding nodig.

  In de tijd van de Britse zeemacht was je tenminste 30 km van zee redelijk veilig, nu ben je dat nergens meer als Obama daartoe besluit.

 111. Piet de Vries 20 maart 2011 om 09:10

  Nog even over NRC.
  Ik was geabonneerd op die krant van 1960 tot 2000.
  Toen zegde ik het abonnement op doordat ik, door veel vrije tijd, en veel lezen, boeken, inmiddels ben ik oud, en internet, toen nog geen satellietontvanger, er achter was gekomen dat ik me systematisch had laten voorliegen.
  Daarna een paar jaar VK, ook systematische leugens, dus ook opgezegd, ik wil niet betalen voor propaganda.
  Heen en weer schakelen tussen de satellietzenders Iraanse Press.tv, Russia Today, CNN, en westerse zenders, levert op dat je ziet hoe totaal verschillend je tegen de wereld aan kunt kijken.
  Een echt objectieve zender heb ik nog niet ontdekt, maar uit de mix komt een beeld dat ik althans als redelijk objectief zie.
  Dat beeld is het minst vleiend voor ons, vrees ik.
  Het ergste daarin vind ik eigenlijk onze hypocrisie, zoals George Orwell die in 1948 in z’n boek ‘1984’ heeft voorspeld.
  Zo betekent ‘humanitaire hulp’ bezetting.
  In de tijd dat oorlogevoeren nog niet werd gezien als immoreel, tot 1914 denk ik, werd er tenminste minder gelogen.

 112. Aad Verbaast 20 maart 2011 om 09:57

  @Jan Bouma: History repeats itself. Zo zie je maar weer. Liet de NRC zich onlangs ook weer niet bewieroken?
  En laten de politici zich ook weer niet bewieroken? Of het nou Gadaffi is, of Obama (Rutte zoekt nog naar de wierook..) het zijn allemaal stofwolken die worden opgetrokken over het “mandaat” van de kiezer danwel de de abonnementshouder.
  De enige die onverslaanbaar is is de @randomgenerator. Dat vergeten ze nog wel eens 😉

  Amuseer je. Het is een prachtige dag, en de lente is nog niet eens begonnen..

 113. hettriumviraat 20 maart 2011 om 20:59

  Tjeemig, laten we vooral niet uitlekken welk een oliereserv Schoonebeek herbergt anders hebben we straks ook nog een regime change bij ons.

 114. VSp 20 maart 2011 om 22:13

  Zo, terug van een lenteverjaardag en een met door RA zonovergoten satyrisch geschiedenisweekend. Thema: William Faulkner: ‘The past is never dead. In fact, it’s not even past.
  Taxi terug naar huis, de auto met tweede taxichauffeur terug.
  Nou ja, ook weer geschiedenis, die geen geschiedenis is. Het is hier en nu.
  De grappigste bijdragen kwamen van een Duitse Fransoos, getrouwd met een Engelse vrouw, ‘Geschichticayenne’, over Fransen versus Duitsers.
  Overigens las ik een politiek commentaar in de F.A.S. dat Berlin het kruit niet alleen om interne redenen droog wil houden. Men verwacht dat het Westen ook elders in het Mo direkt betrokken raakt.

  @Bouma. Prachtpreek! Morgen kom ik met een blogje over een wervingsadvertentie voor journalisten in de F.A.S.

 115. Aad Verbaast 21 maart 2011 om 00:45

  @Triumviraat: goed bewaard geheim: de enorme gasbel waar we al tientallen jaren goed van leven.

  @VSP: “elders in het MO”: er is al een verzoek van de oppositie in Bahrein voor een VN resolutie..

  @Allen: wie kent het telefoonnummer van Rutte et. al.?
  Hij zit maar te wachten op een “uitnodiging” van de NAVO om mee te mogen doen.
  Iemand moet hem toch gaan vertellen dat de NAVO geen partij in deze is..
  Best wel zielig eigenlijk. Moet nog veel leren.

 116. Piet de Vries 21 maart 2011 om 09:04

  Zonet stond Iraanse Press.tv weer aan, een lange discussie tussen Schoenman uit Berkeley en James Morris uit LA.
  De heren waren het eens over het VS imperialisme, oneens over in hoeverre dat imperialisme meer of minder uitsluitend door joden wordt veroorzaakt.

  In mijn visie begon het VS imperialisme in 1830 met de Monroe verklaring, werd voortgezet met de aanval op Japan in 1853, en ging toen even binnenslands verder met wat Civil War heet, de onderwerping van het cosmopolitische zuiden door het (N)O.
  Dat was allemaal voor joden echt invloed kregen in de VS, dat begon met Wilson.

  Voor het VS imperialisme hadden we het Britse imperialisme, de Britten overheersten dan weer de andere Europese imperia.
  De 1914 oorlog was het gevolg van de eenwording van Duitsland in 1870, opheffen van binnenlandse tolletjes etc. deed een economisch machtig land ontstaan, een land wat z’n eigen bevolking niet van eigen bodem kon voeden, en in z’n export werd belemmerd door de imperial preference van het imperium dat toen 40 % van de wereld beheerste.

  Na 1918 waren de Britten failliet, vandaar de wanhopige pogingen Duitsland de Britse schulden aan de VS te laten betalen.

  Toen Duitsland herrees provoceerden Britten, met VS steun een tweede oorlog, die het definitieve faillissement van de Britten opleverde.
  Al in 1962 moest McMillan nederig in Bonn vragen of de Britten toch maar bij de EEG mochten.

  De tweede wereldoorlog leverde niet helemaal op wat de bedoeling was, VS wereldheerschappij, omdat Stalin in 1953 het verzoek van Bernard Baruch bij de VN af te zien van kernwapens afwees.
  Het USSR systeem werkte niet, en zo verloor de USSR de wapenrace.

  In 1993 werd PNAC van AEI gepubliceerd, het nieuwe streven naar wereldheerschappij.
  Bush jr nam het in 2001 in uitvoering door 11 sept in scene te zetten.

  Eén van de doelen is de fragmentatie en verarming van het hele Midden Oosten, Israel kan dan het Midden Oosten beheersen, en de westerse maatschappijen kunnen de olie en andere mineralen exploiteren.
  De ‘hulp’ aan Libië is een onderdeel van deze strategie.

  Volgens één van de beide genoemde heren wordt in Bahrein de hele intelligentia op dit moment uitgemoord, onder toeziend oog van de VS vloot die vlak voor de kust ligt.

  Wat er zou moeten gebeuren weet ik niet, er lijkt niets veranderd in de wereld sinds het Romeinse rijk, dat draaide op een tien miljoen slaven per jaar.
  Niet voor niets blijkt uit gebouwen in Washington een grote bewondering voor dat Romeinse rijk.

  Walgelijk vind ik de hoera berichtgeving van vrijwel alle westerse zenders over de volgende koloniale oorlog van het westen.

  Walgelijk is eveneens hoe de Japanse kernramp uit het nieuws verdwijnt, overigens niet in Duitsland.
  De kapotte centrale bevat veel meer en veel gevaarlijker stoffen dan Tsjernobyl.
  Tsjernobyl kost de Ukraine vijf procent van het nationale inkomen per jaar. het aantal slachtoffers is in de orde van een half miljoen, doden en zieken.

  Toch zijn er mensen die zien wat er gebeurt, gister was er een demonstratie in Downing Street, er is geen geld in Engeland voor onderwijs, gezondheidszorg, etc., maar als er oorlog gevoerd kan worden is het er ineens wel.
  Die demonstratie bleef uiteraard uit ons hoera nieuws.

  De heren Schoenman en Morris somden ook nog op wie Khadaffi allemaal hadden geadviseerd, zoals Condi, Hillary en Cheney.
  Ik ga nu de blogs waarvan je de links specificeerde lezen.
  Als dat nog ander commentaar oplevert dan hierboven al staat zal ik dat hier neerschrijven.

 117. Piet de Vries 21 maart 2011 om 09:25

  Ik heb het snel doorgelezen, niet echt grondig.
  Het gaat niet alleen om grondstoffen, het gaat ook om afzetmarkten.
  Macht leidt tot geld, geld leidt tot macht.
  Maar de paar duizend mensen die volgens de heren Schoenman en Morris de VS beheersen, de oude Kennedy in 1942 in een rede in Hollywood had het over 50 families, hebben natuurlijk een soort slaven nodig voor een comfortabel leven, de mythologische Midas ging dood.
  Churchill’s boezemvriend Lindemann hield ooit een rede waarin hij voorstelde de massa’s hun gevoelens te ontnemen, dan waren ze beter geschikt zijn soort aristocraten te dienen.
  Roosevelt kon Churchill aan te hoge bloeddruk doen overlijden als Roosevelt het had over het zelfstandig worden van India.
  Eén op elke tien Britten leefde goed van India.
  De Berlijn Bagdag spoorlijn die doorgetrokken zou worden tot Basra was één van de oorzaken van de 1914 oorlog, vanuit Basra kun je ook in een India onder Britse overheersing via smokkel importeren.
  Verder is er natuurlijk wapen productie nodig om aan de macht te blijven, en voetvolk om de oorlogen uit te voeren.
  Voor zo ver het voetvolk het overleeft, of niet zwaar invalide wordt, leidt dat tot Deer Hunter situaties.
  Ik neem aan dat je het verhaal kent dat aids door het westen in de wereld is gebracht om de onderontwikkelde volkeren uit te roeien, dan wel te decimeren.
  Als dat zo is lukt het in Afrika aardig.
  Tot slot van al deze droeve dingen nog één ding, Roosevelt kwam in 1933 aan de macht door de hoge werkloosheid.
  Hitler idem dito.
  In 1936 was de Duitse werkloosheid vrijwel opgeheven, van de zes miljoen die weer werkten was één miljoen werkzaam in de wapenindustrie.
  In 1938 was de VS werkloosheid nog even hoog als in 1933.
  Na 7 dec 1941 konden die dus aan het werk worden gezet voor wapenproductie.

 118. Piet de Vries 21 maart 2011 om 09:34

  Nog één dingetje, ik denk niet dat de straaljager boven Benghazi werd neergeschoten.
  Ik zag daar diverse opnames van, walgelijk was dat niemand zich scheen te realiseren dat er wel een mens in het ding zat.
  Maar ik zag en hoorde geen luchtafweergeschut, en het ding ontplofte toen hij verticaal naar boven ging, door een explosie zo te zien midden in de romp.
  Ik vermoed dan ook dat de motor van het bejaarde toestel de maximum belasting niet meer aankon, en uit elkaar spatte.

 119. jan bouma 21 maart 2011 om 09:49

  @Aad…9:57
  Thanks. Ook vandaag is het een mooie zonnige dag. Zie verder voor aanvullende info. hieronder.

  @VSp….22:13
  Idem: Thanks en ik zie uit naar je dwarsverbanden inzake een opportunistische journalistiek!

  @Piet de Vries: diversen. Idem t.a.v. bovengenoemden.
  De quote van Bertold Brecht: ‘Zuerst kommt das Fressen und dann die Moral’ bevalt mij nog steeds.
  De crux van dit motto behelst het inzicht dat alle politici, religieuzen, revolutionairen, intelligentsia en… pers en media voldoen aan die quote. Wat opvalt is dat in bovengenoemde opsomming “de wereldbewoner”, als individu, daarin ontbreekt. Al zolang er geschiedschrijving bestaat is dat het geval. Die toestand noem ik “de eeuwigdurende domheid”.
  Zie verder maar m’n boek (of niet). http://www.villamithras.com/main.html
  Men amusere zich. Zolang het nog kan.

 120. Aad Verbaast 21 maart 2011 om 09:50

  @Piet de Vries: ik geloof dat de tijd van het imperialisme wel voorbij is. Dat is niet meer te ‘verkopen’.
  Wat niet betekent dat de tijd van geopolitieke belangen voorbij zijn. Die overheersen de besluitvorming van de grote spelers op het politieke veld. Meer een kwestie van ‘bescherming en overleving van eigen volk’ door toegang te behouden tot essentiele grondstoffen.
  Je liet Monroe vallen:
  https://aadverbaast.wordpress.com/2010/03/26/van-monroe-tot-obama-de-doctrine-routine-2/
  Verder: de straaljager: zou heel wel mogelijk kunnen zijn.

 121. Aad Verbaast 21 maart 2011 om 11:40

  @allen: in het kader van “ernst en luim” (die afgewisseld dient te worden) maar even een lenteblog er tussen door. Het is 21 maart immers..
  https://aadverbaast.wordpress.com/2011/03/21/de-oba-lentequiz-zand-erover/

 122. piet de vries 22 maart 2011 om 08:52

  Ik meende dat de Monroe doctrine was van 1830.
  Ook Duitsland was overigens vierkant tegen, heeft nog overwogen samen met een ander Europees land een soort voorbeeld invasie in Z Amerika of zelfs in Mexico uit te voeren.
  Overigens lijkt mij het imperialisme verre van over, je kunt het natuurlijk de naam grondstoffenrace of zo geven, ik kan het verschil niet zien.
  PNAC 1993 van AEI werd in 2001 in uitvoering genomen, maar schijnt al weer achterhaald te zijn, of Schoeman of Morris had het gister over iets van IVF, ook weer van AEI.
  De bewering gister van het uitmoorden van de Bahreinse intellectuelen zou bevestigd kunnen zijn door de bewering van de heerser daar ‘dat hij een buitenlands complot heeft verijdeld’.
  Waar dit alles op uitdraait weet ik niet, het probleem lijkt de mens zelf te zijn, imperialisme lijkt van overal en alle tijden te zijn, pas sinds 1500 of zo ging het Europese imperialisme de hele wereld over, ‘dank zij’ zeilschepen die de hele wereld konden bereiken en kannonnen.
  Inmiddels evenwel zijn onze technische middelen zo geavanceerd dat de botsende imperialismes elkaar wereldwijd in de weg zitten, en we de hele wereld met gemak kunnen vernietigen.
  In een documentaire over Tsjetnobyl kwam Gorbatschow nog aan het woord, die opmerkte dat de USSR 2700 lange afstands raketten met kernkoppen had, of gehad had, hij heeft er wat laten opruimen, waarbij elke kop nucleaire verontreiniging zou geven van vele keren Tsjernobyl.
  Het scenario van de roman On the Beach van Neville Shute uit ik meen 1953, de regering van Nieuw Zeeland deelt zelfmoordpillen uit na een kernoorlog op het noordelijk halfrond.
  Hoe oorlogen worden gevoerd om wereldmacht zien ook sommige historici, de Churchill kritikaster Charmley blijkt ene boek geschreven te hebben, lijkt alleen in de Duitse vertaling te bestaan, Der Untergang des Britischen Empires, Roosevelt, Churchill und Amerikas Weg zur Weltmacht.
  Ik heb het besteld, de animo voor dergelijke boeken mag er uit blijken dat het afgeprijsd is van 29,90 tot 7,95.
  Ik verwacht overigens niet dat ik er veel nieuws in zal vinden.
  Zo bestaat er ook een boek dat voorspelt dat de oorlog VS China onvermijdelijk is.
  Met één soort grote apen is homo sapiens de enige diersoort die z’n soortgenoten uitroeit vanwege macht.
  Het boek dat die apen beschrijft heet dan ook Demonic Males.
  Je vraagtje af op hoeveel politici die omschrijving past.

 123. piet de vries 22 maart 2011 om 08:58

  Wat opvalt is dat in bovengenoemde opsomming “de wereldbewoner”, als individu, daarin ontbreekt. Al zolang er geschiedschrijving bestaat is dat het geval. Die toestand noem ik “de eeuwigdurende domheid”.

  Dit lezend moet ik aan Pizarro denken.
  Eén van de oorzaken van het economisch verval van Spanje was, naar vrij algemeen werd aangenomen, de invoer van grote hoeveelheden goud en zilver.
  Onderwijs in de klassieken was kennelijk in verval geraakt, meen scheen niet van Midas te weten.
  Interessant is ook nog dat de Inca’s niet begrepen waarom de Pizarro en de zijnen zo’n drukte maakten over het gele metaal.
  Je zou je de dezelfde vraag kunnen stellen over Audi’s, vakanties in Hurghada en Iphones.
  Deze zaken zijn onderdeel van ons gouden kalf, economische groei.

 124. Aad Verbaast 22 maart 2011 om 10:17

  @Piet de Vries.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Imperialisme
  Ik houdt me maar even aan deze definitie hierin gegeven.
  “Veroveren en beheersen”.
  Beheersen is zeker nog van toepassing. Maar veroveren is niet meer verkoopbaar. Zal ook niet meer gebeuren. Is ook niet meer nodig.
  Vandaar mijn stelling dat imperialisme niet meer een geldende doelstelling of duiding is.

 125. Piet de Vries 22 maart 2011 om 11:49

  Geen idee wat jouw begrip van veroveren is, en wat het verschil met beheersen is.
  De VS heeft ik meen 11 grote militaire bases in Irak aangelegd, muren er omheen, landingsbanen voor C 130’s er in.
  De troepen daarin gaan nooit meer weg.
  Ik zie zoiets als verovering.
  Volgens Karin Kwiatskovsky zien de VS neocons het net als ik.
  Onze media vertellen ons dat nooit, maar Japan is op dezelfde manier veroverd en bezet, Japanners betalen zelfs de bezettingskosten; daartegen zijn in Japan dan ook regelmatig protestbetogingen, die betogingen zijn er mede omdat VS soldaten zichn regelmatig aan Japanse meisjes vergrijpen.
  Ik correspondeerde lang met iemand uit Japan.
  De Britse bezetting van India lukte ook pas goed nadat de Britten er in slaagden de Indiers hun eigen bezettingskosten te laten betalen.
  Duitsland voelt zich niet bezet, je kunt dat dus zien als de meest geslaagde bezetting.
  De bedoeling met Afghanistan is dezelfde als met Irak, maar door de geografie van dat land lukt het daar niet zo.
  De VS heeft 840 militaire bases op deze wereld, kun je me eens uitleggen wat het verschil is, behalve kretologie, tussen het Britse imperium en het VS imperium ?
  De Britten hadden als smoes ‘white man’s burden’, ik dacht lange tijd dat dat een sarkastische uitdrukking was, maar hij is net zo echt als de Monroe verklaring, bleek me kort geleden.
  De VS hebben als smoes democratie en mensenrechten.
  Beheersing zonder militaire aanwezigheid ter plekke heeft natuurlijk de voorkeur, dan valt het minder op.
  Nederland is een uitstekend voorbeeld.

 126. Piet de Vries 22 maart 2011 om 11:54

  Vandaar mijn stelling dat imperialisme niet meer een geldende doelstelling of duiding is.

  Toch nog het volgende:
  Wat is de VS dan aan het doen in Afghanistan ?
  Waarvoor ligt ik meen de VS 7e vloot één km van de kust van Bahrein ?
  Dat deed een VS vloot overigens ook in 1948 voor de Italiaanse kust, de tanks stonden al aan land, de angst was dat de communisten een meerderheid zouden krijgen.
  En hoe zie je dan PNAC 1993 van AEI ?

 127. Piet de Vries 22 maart 2011 om 12:00

  Imperialisme is het proces waarbij landen hun macht in andere delen van de wereld uit willen breiden door gebieden te veroveren en te beheersen.

  Moet m. i. zijn:
  Imperialisme is het proces waarbij landen hun macht in andere delen van de wereld uit willen breiden door gebieden te veroveren en/ of te beheersen.

  Wilkipedia slaat wel vaker de plank mis.
  Ter illustratie daarvan haal ik altijd het verhaal over Harley Davidson aan.
  Internet leidt niet tot verslimming, wel tot oppervlakkigheid.

 128. Aad Verbaast 22 maart 2011 om 12:43

  @Piet de Vries: dan maar even de van Dale er bij:
  “politiek van staatkundige en economische expansie, het streven naar de wereldmacht”
  We kunnen natuurlijk eindeloos gaan steggelen of er hier “en” staat en of er “en/of” had moeten staan.
  Maakr niet zo veel uit. Allemaal semantiek. Ik kan een heel eind met je mee gaan dat er nog steeds gestreefd wordt naar ‘wereldmacht’.
  Nu wel anders dan voorheen blijft mijn stelling. Hangt er wel een beetje van af hoe ver je teruggaat in de historie (je doet dat graag lees ik).
  De VOC roofde ook bepaalde grondstoffen uit andere landen. Goed verschanst achter forten die wereldwijd werden neergezet. Koloniseren was niet altijd het doel. Van Engeland wel. Die importeerden hele infrastructuren en sttatsinrichtingen, rechtsspraken naar Engels model. Echt met de bedoeling een imperium neer te zetten. De resten zijn nog goed zichtbaar.
  Nu wordt er wereldwijd meer naar model van de VOC gewerkt. Leegroof voor eigen belang.

 129. Piet de Vries 22 maart 2011 om 20:18

  Wat is er nu anders dan in de VOC tijd ?
  Of in de tijd van het Romeinse rijk ?
  Het enige verschil wat ik kan zien is meer hypocrisie, hoewel, Ceasar’s propaganda was ook niet slecht, toen ik op de lagere school zat werd die net zo min doorzien als die van Obama nu.
  We hebben nu natuurlijk satellietzenders van de slachtoffers.

 130. Aad Verbaast 25 maart 2011 om 18:54

  @allen: wel erg verwarrend: zelfs over de naamvoering van Gaddafi is grote onenigheid:
  Hier de meest voorkomende variaties:
  Gaddafi, Gadhafi, Gadaffi, Gaddafi, Gadhdhafi, Ghaddafi, Kaddafi, Kadhdhafi, Khadafy, Qadaffi, Qaddafi, Qadhafi, Qadhdhafi, Qathafi.

 131. Aad Verbaast 25 maart 2011 om 18:55

  @Piet de Vries: in 3000 jaar is er niet veel wezenlijks veranderd.
  We waren mensen en we blijven mensen.

 132. jose 25 augustus 2011 om 19:42

  http://www.europa-nu.nl/id/vhpelt0brvso/europa_op_zoek_naar_gelijkwaardige#p4
  In 2010 nog een EURO-MED bijeenkomst in Libie, was het toen geen dictatuur?
  EU-Afrika top in Libië 2010

  De derde EU-Afrika top vond in Libië plaats op 29 en 30 november 2010. De locatie was een opmerkelijke keuze, gezien de problematische relatie van het land met het Westen. De keuze wordt dan ook gezien als een gebaar van verdere normalisatie van de betrekkingen met het regime van de Libische leider Khaddafi.

  In aanloop naar de top noemde de vaste voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy i, de relatie met Afrika één van de bestendigste ter wereld. Toch bracht de top enige strubbelingen in de relatie tussen Europa en Afrika aan het licht. De Afrikaanse landen zagen bijvoorbeeld niets in de Europese wens om hun markten te liberaliseren en importheffingen af te schaffen. Zij willen eerst de infrastructuur op orde brengen voordat ze de markt openen.

 133. Aad Verbaast 24 september 2011 om 09:40

  @Jose: dank voor de link. Onzinpraat van die Rompuy natuurlijk. Dat die top in Libië plaatsvond verbaast me niets. Gadaffi heeft een leidende rol gespeeld.
  Politiek is een smerig vak. Opportunisme speelt de boventoon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: