Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Update stand van zaken van de initiatief groep voortzetting VKblog (+ reacties VK)


in dit bericht een aantal onderwerpen de activiteiten van de groep betreffende. de doelstellingen, de stand van zaken, de rolverdeling, andere initiatieven en hoe daar mee om te gaan, de communicatie, en hoe verder. goed nieuws? het is maar hoe je het bekijkt.  witte rook uit de schoorsteen? nee, geen witte rook, maar ook geen zwarte.
 
doelstelling van de initiatief groep:
1.
het vkblog (en de community) in één of andere vorm te behouden
2. het veiligstellen en bereikbaar houden van het vkblog archief
 
de groep bestaat op dit moment uit kokopelli, victor onrust, landheha, en aad verbaast. gj bogaerts op de achtergrond als kennisdrager en adviseur.
in het kader van die doelstelling wordt door dit team contact gezocht met in eerste instantie de volkskrant zelf. maar ook met andere mogelijke overname partijen. of om te overleggen of overname in zijn geheel mogelijk is, of om het vkblog over te huizen te integreren in een bestaand (of op te richten) blogplatvorm. altijd de twee doelstellingen in het oog houdend.
 
om mogelijke misverstanden uit de weg te ruimen: deze groep claimt op geen enkele wijze het alleenrecht op dit initiatief of andere initiatieven. noch om alle gesuggereerde extra initiatieven door collega bloggers naar zich toe trekken. noch om de groep tot deze samenstelling te beperken.
 
diverse initiatieven
suggesties/initiatieven als die van jacob (vkbloggers bijeenkomst), barbara (kb, auteursrecht, telegraaf), marius (media-offensief). rudolf (mogelijk kort geding)  etc. er zijn er meerdere.
we refereren in deze ook naar oba, bib, sargasso, web-log.nl etc. zonder volledig te willen zijn in deze opsommingen. ieder met voor- en nadelen, maar nog niet de ideale oplossing.
er kan en wordt gelukkig op meerdere manieren en in meerdere gremia aan gewerkt de community en de content van het vkblog te behouden.
 
de huidige stand van zaken (de activiteiten van de groep betreffende)
formeel is van de vk nog geen reactie van ontvangen. informeel in zeer bescheiden vorm, maar nog niet leidend tot een ‘ronde tafel’ gesprek. daar ligt wel de focus op. voor beide doelstellingen is de vk op de een of andere manier wel nodig. remarque en campagne hullen zich in stilzwijgen. waarom is ons niet duidelijk. campagne is deze week ook nog eens op vakantie. deze, op zijn zachtst gezegd, merkwaardige houding blijft verbazen, maar zolang we niet een expliciet “njet” horen geven we de hoop niet op. en blijven ons inspannen een reactie los te krijgen.
 
andere media: ook daar is formeel en informeel contact gezocht met meerdere partijen. sommige alternatieven zijn al op dood spoor beland. om diverse redenen. of geen interesse, of omdat er wel interesse was bloggers naar zich toe te trekken maar niet passend binnen de doelstelling (zoals archief en/of gebrek aan voorpagina). andere zijn nog wel in onderzoek. maar echt iets concreets kunnen we nog niet melden daarover. we houden jullie op de hoogte.
 
toekomst
nog vier weken te gaan. niet veel tijd is ons gegeven. is er nog hoop? niet veel, maar zeker niet opgegeven. er kan nog veel gebeuren ook in korte tijd. in ieder geval kunnen we alvast toezeggen dat we uiterlijk de derde week van februari onze balans zullen opmaken. deze zullen communiceren aan jullie inclusief een advies/suggestie aan jullie hoe wij denken op welke wijze het beste aan de doelstellingen voldaan kan worden.
 
communicatie
aangezien koko op dit moment druk is met ook andere zaken heb ik even het stokje van hem overgenomen wat betreft communicatie naar en van de vkbloggers. vandaar dit ‘verslag’ op deze plek.
 
 
noot: deze blog is ook geplaatst op mijn wordpress blog voor degene die hier niet ingelogd kunnen reageren, en daar wel de behoefte toe hebben) kan het daar wel.
 
 

191 Reacties op “Update stand van zaken van de initiatief groep voortzetting VKblog (+ reacties VK)

 1. laila 2 februari 2011 om 17:06

  Bedankt voor de informatie Aad.
  Er kan veel gebeuren in een paar weken.
  In een uur zelfs:-)

 2. Isis Nedloni 2 februari 2011 om 17:14

  Jaaahhh…er is zeker nog hoop; )))))
  En wat Laila zegt……dat is zeker een realiteit…er kan veel gebeuren in een paar weken….of in een dag….zelfs in een paar uur.
  Geen nieuws is ook goed nieuws en hebben veel mensen die benaderd worden of moeten worden het erg druk.
  Niet bloggers beseffen ook totaal niet hoe belangrijk het behoud van het vkblog is.
  Ik blijf op de goede afloop hopen.
  Leve de kerngroep!
  Dank je wel voor dit bericht!
  Vriendelijke middaggroet!

 3. jacob hesseling 2 februari 2011 om 17:14

  @Aad:
  Verslag gelezen…..
  Derde week is te laat om balans op te maken. We gaan gewoon met zoveel mogelijk bloggers naar de Volkskrant lijkt me. Na afloop een borrel. Prik maar een dag volgende week. De derde week van februari is te laat. Geert Jan Bogaerts kan toch wel een gesprek regelen.

 4. Isis Nedloni 2 februari 2011 om 17:16

  En gooi de bijdrage met een aanbeveling hoog de lucht in; )))))))))

 5. hennie 2 februari 2011 om 17:17

  het verslag gelezen
  met dank en groet

 6. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 17:17

  @Laila: geen dank. Het kan snel gaan, maar ook (te) langzaam. Op niet alles kan je grip krijgen helaas.
  @Isis: ik blijf ook positief. Jij ook gelukkig.

 7. lebonton 2 februari 2011 om 17:20

  je kan wel zeggen ‘geen dank’, maar toch bedankt.

 8. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 17:21

  @Jacob:
  Even namens de groep: wij gaan het niet organiseren, en willen ons graag focussen op de andere acties.
  Als jij het wilt organiseren: aan jou dat te doen.
  == De derde week van februari is te laat. ==
  Vroeger is te vroeg. Soms kunnen dingen snel gaan. Een week tot anderhalve week om andere oplossingen te implementeren moet kunnen. Voorzover al niet ‘verzekeringspremies’ zijn ngezet voor het geval dat.
  En nee, ook GJ is het nog niet gelukt een gesprek te organiseren. Wel geprobeerd uiteraard. Raar maar waar.
  @Hennie: geen dank.
  @Lebonton: ik zal het tegen jou dan niet zeggen noch schrijven 😉

 9. Zomaar 2 februari 2011 om 17:29

  Ik wil graag betalend lid zijn als dat nodig blijkt. Ik lees buiten de VK blogs geen enkele krant en wil de blogs niet graag missen.
  Het is voor mij de enige ECHTE krant, door mensen geschreven en voor mensen bedoeld. Zonder poespas en niet voldoen aan. Het mag er zijn.
  Ieder heeft het recht op een eigen (levens)visie en dat is de reden waarom ik van deze blogs houd.
  Bij deze:
  Indien nodig: ik word betalend lid.

 10. peterus 2 februari 2011 om 17:34

  Mooi werk. Je zult er hoe dan ook ooit voor beloond worden.

 11. Maria Trepp 2 februari 2011 om 17:34

  Veel dank al klinkt het ontmoedigend.

 12. VSp 2 februari 2011 om 17:35

  In de wetenschap dat het VKB in zijn huidige vorm de nek wordt omgedraaid, vliegen bloggers op het VKB noodgedwongen alle kanten op en nemen tal van initiatieven. Een diaspora. De kunst wordt om een plek te cre-eren waar men later kan terugkeren. Niet zozeer om nostalgische herinneringen op te halen, maar op bezoek kan komen met een rugzak vol nieuwe ervaringen.
  In dit kader is het initiatief van Barbara Jansma nog niet zo gek. Met een index eroverheen waar iedereen, de nieuwe blogsites, etc., ook nieuwe bloggers, gehuisvest zijn op internet.
  Met zo’n archief als basis kan dan in een later stadium in alle rust verder gebouwd worden aan een nieuw, weliswaar ander blogplatform dat ‘clout’ heeft, bloggersplezier en inspiratie genereert. Om een paar van de vele dwarsstraten te noemen.
  Bovendien past dit , naar mijn mening, in bovengenoemde twee doelstellingen.
  Ben benieuwd hoe de zaak er over drie weken voorstaat.

 13. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 17:35

  @Zomaar: da’s mooi van je. Er zijn er meerdere.
  Is echter wel een derde orde probleem op dit moment.
  Eerst maar eens kijken of het uberhaupt gerealiseerd kan worden. Daarna wel de voorwaarden waarop.
  @Peteus: slechts de toekomst kan uitwijzen of het"mooi werk" is.
  De beloning is de mogelijkheid (hoe dan ook) dat de community in stand kan blijven.

 14. maria-dolores 2 februari 2011 om 17:40

  ja, bedankt voor alle moeite.

 15. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 17:40

  @Maria Trepp:
  Dubbel. Ik blijf positief. Een harde "njet" is ook niet ontvangen. Ik kan niet in de hoofden van de VK directie kijken.
  Misschien wachten ze ook nog even af.
  @VSp:
  == In de wetenschap dat het VKB in zijn huidige vorm de nek wordt omgedraaid ==
  Is dat wetenschap? Ik vraag het me nog af.
  Initiatief Barbara Jansma: goede inderdaad. Maar ook voor die oplossing (archief) heb je een (weliswaar minimale) inspaning van de VK nodig.
  @MD: velen doen wat ze kunnen.

 16. Helena 2 februari 2011 om 17:44

  @Aad, volgens mij is Telmiep ook ergens mee bezig, ik dacht dat hij ook gaat werken aan een alternatieve voorpagina en dan zouden alle blogs ook overgeheveld kunnen worden.
  Als het niet mocht lukken met de VK, of met een andere partij, dan is dat denk ik een zeer goed alternatief (voor mij in ieder geval wel). OBA ook trouwens. Misschien kan hij gaan samenwerken met OBA om eea te regelen…;-)
  dank voor deze update! En succes!
  @Jacob Ik voel er NIET voor om met z’n allen naar de Volkskrant te gaan, zie het nut er niet van in, bovendien kan het nog meer tegen ons gaan werken. De VK weet heus wel hoe de bloggers over hun besluit denken, er is een "kerngroep" die namens ons bloggers met de VK onderhandelt, ik denk dat dit wel voldoende is. Er is een soort van brief geschreven ook met onze handtekeningen (namen ondertekend onder het blogbericht).

 17. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 17:49

  @Helena: Telmiep heeft dat wel aangekondigd. Maar dat is zeker een kwestie van ‘lange adem’. Zeker niet voor 1 maart. Soms overigens geen beperking. Het geopperde alternatief door ‘haar’ is geen stek om te kunnen bloggen, maar beperkt zich (ook) tot een samengestelde hoofdpagina.

 18. Robert van Waning 2 februari 2011 om 17:50

  @Aad, bedankt voor al je moeite, maar het nieuws had beter gekund. De naam ‘Volkskrant’ dekt niet de lading. Als een gewoon bedrijf z’n trouwe relaties zo behandelt, wordt daar terecht schande over gesproken, maar als een krant het doet kraait er geen haan naar.
  Gewone burgers kúnnen geen kritiek leveren op hun krant, want die wordt domweg niet afgedrukt. Politici en bestuurders dúrven geen kritiek te leveren op media en journalistiek, want dan gaat het journaille gillen dat dit een inbreuk is op de persvrijheid. (Dat is natuurlijk nonsens.) Journalisten wíllen geen kritiek leveren op hun collega’s, uit loyaliteit en collegialiteit maar ook uit angst voor represailles. En zo krijgen media en journalisten meestal niet de kritiek en tegenspraak die zij verdienen en glijdt onze democratie af naar een mediacratie. Het VK weblog vormde een klein tegenwicht en je ziet wat er mee gebeurt.

 19. Apiedapie 2 februari 2011 om 18:00

  Aad, dank voor de update. Nuchter en zakelijk. Prima. Iedereen kan zijn eigen conclusies trekken.
  Een vraag heb ik nog: waarom mikken jullie zo hoog om met de VK te praten? ’t Is toch veel gemakkelijker en effectiever om met een medewerker, redacteur, etc, te praten dan met de top? Die hebben wel meer aan hun hoofd. En op een lager niveau kun je, neem ik aan, in ieder geval wat meer achtergronden achterhalen, op z’n minst.
  Ik heb geprobeerd te achterhalen wie redacteur "internet en media" is bij de Volkskrant, maar vreemd genoeg kan ik dat nergens on-line vinden. Maar ik neem aan dat GJ dat wel weet. Of het staat wel in het colofon van de papieren krant.
  Dan begin je toch daar?? Hij (m/v) is degene die meer tijd heeft, die weet waar hij (m/v) over praat en die uiteindelijk een voorstel naar de hoofdredaktie kan doen. Ik ben op internet alleen de naam van Heleen van Lier tegen gekomen, verslaggeefster die bijvoorbeeld naar de uitreiking van de Dutch Bloggie award is geweest. Kun je haar niet bellen? Jij of iemand anders van het team?

 20. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 18:01

  @Robert van Waning:
  dank, allemaal een grond van waarheid wat je stelt. Maar we zullen er rekenig mee moeten houden dat dat de staus quo is, en wegen vinden om dat toch te doorbreken.
  Ik geef je even een link ter informatie dat er ook anders over gedacht kan worden in de media wereld.http://www.denieuwereporter.nl/2011/01/met-verdwijnen-vkblogs-miskent-de-volkskrant-het-belang-van-online-archieven/
  @Apiedapie:
  dank. Ook vor de suggesties. Die hooibergen zijn wel degelijk ‘afgegraasd’ door het team.
  Hoe je ook draait of keert, contact met de VK is altijd nodig. Althans om dicht in de buurt van de doelstellingen te komen. Daar ligt dan ook de focus op. Links- of rechtsom.

 21. Smokey Robbinson 2 februari 2011 om 18:04

  =Formeel is van de VK nog geen reactie van ontvangen. Informeel in zeer bescheiden vorm, maar nog niet leidend tot een ‘ronde tafel’ gesprek. Daar ligt wel de focus op.=
  @ Aad Waar zit de opening voor dat rondetafelgesprek? Men geeft niet thuis of is op vakantie.
  Moeilijk communiceren met zo`n wederpartij.
  = Informeel in zeer bescheiden vorm= .Kun je hier al iets meer over kwijt?
  De resterende tijd zal men toch echt nodig hebben om alles goed te kunnen overleggen. Te elfder ure nul op het rekest is zonder van de tijd. Misschien kan erop worden aangedrongen dat de stekker er een maand later uit zou moeten gaan i.v.m. afwezigheid van gesprekspartners.
  Met de kennis van nu….
  In reactie 17.14 schrijf je = Misschien wachten ze ook nog even af=
  Wat zouden ze kunnen afwachten?
  Stekker eruit en elders er weer in, alleen zonder de verbintenis in welke vorm dan ook met het voormalige Volkskrantblog zou de makkelijkste oplossing zijn, tenminste, waar een wil is.
  Nog nergens heb ik overigens gelezen dat de wederpartij geld wil zien. In dat geval hadden zij zich wel gemeld.
  Welke opties zou men daar kunnen hebben: a.b.c. …..?
  In ieder geval comoplimenten voor degenen die zich voor deze zaak actief inspannen.

 22. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 18:12

  @Smokey: inderdaad moeilijk communiceren. Ik kan echter niet kijken in de keuken (als er niet gecommuniceerd wordt) en dan is het slechts speculeren naar de redenen waarom.
  Kan allerlei (positeve tot zeer negatieve) redenen hebben. Ik heb daar geen oordeel over en wil die er ook niet aan verbinden vooralsnog.
  == Wat zouden ze kunnen afwachten? == meerdere proposities bijvoorbeeld?
  == zou de makkelijkste oplossing zijn == is maar helemaal de vraag. Zo makkelijk is dat niet.
  Er zijn altijd meerdere partijen bij betrokken immers.

 23. Op zoek naar morgen 2 februari 2011 om 18:14

  Hartelijk dank voor deze ‘tussenstand’. Hopelijk gaat het toch nog goedkomen, al vind ik het tikken van de klok steeds ondragelijker worden, maar ik zal de enige niet zijn…

 24. Antoinette Duijsters 2 februari 2011 om 18:19

  Aad en de anderen van jullie groep, bedank voor de moeite, maar ik ga mijn eigen weg.
  Ik zorg voor mijn blogs en heb al een nieuwe stek. Vanaf de verkoop van de Volkskrant en de rest van de persgroep had ik dit verwacht. Bovendien staan de Volkskrant in haar recht, ze hebben ons twee maanden gegeven om onze zaakjes in orde te maken, dat vind ik netjes genoeg, Ik doe dus niet mee aan welke actie dan ook.

 25. Peter Hoopman 2 februari 2011 om 18:19

  In ieder geval succes ermee!

 26. Jan Bouma 2 februari 2011 om 18:22

  @Aad… vanzelfsprekend dank voor je inspanningen.
  Wat ik, als absolute digitale leek, niet begrijp is waarom de VK zelfs een stilzwijgen bewaart omtrent de "archief-functie"; dat lijkt me toch zonder enige beheerkosten in de lucht te houden? Kennelijk worden er ook geen "plug-in tools" verstrekt aan (dacht ik) @knutselsmurf en waardoor een overheveling mogelijk wordt. Wat kost dat? Mijn resterende vraag aan je is. Indien eenieder alles kopiëert op zijn eigen PC is dan van daaruit een doorstart te implementeren naar bijv. OBA? Dan kun je dus in principe door op het VKblog tot het einde van deze maand en mis je niets als je eind februari een back up gemaakt hebt. Of zie ik dit verkeerd; als digitale leek?
  Enfin. Zomaar wat vragen.

 27. rudolfhendriques1 2 februari 2011 om 18:24

  Bedankt voor deze update. Het zwijgen van de krant maakt ons denk ik wel sterk indien we/ik een kort geding aanspannen. Na al die jaren bloggen hebben we toch wel het recht opgebouwd om in ieder geval overleg te kunnen en mogen plegen met de Volkskrant voordat ze ons werk zomaar door de plee spoelen.
  Zodra ik meer weet zal ik jullie natuurlijk ook op de hoogte brengen en houden.
  GrtZ Ruud

 28. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 18:25

  @op zoek naar morgen:
  Onder tijdsdruk kunnen er soms wonderen gebeuren.
  @Antoinette: kan ik goed snappen. Het een sluit het andere niet uit trouwens.
  @Peter: succes kan iedereen in deze wel gebruiken.

 29. Antoinette Duijsters 2 februari 2011 om 18:30

  Aad, hoe bedoel je, ik heb ondertussen gemerkt, dat er weinig waardering is voor mijn mening.
  Mankeert er nog maar aan dat ik als verraadster wordt gezien, maar ik ben een nuchter en realistisch persoon. En in dit geval laat ik me in tegenstelling tot andere bloggers niet door emoties leiden.

 30. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 18:35

  @Jan: je maakt voruigang als digibeet.
  Kosten zijn peanuts voor de zaken die je voorstaat.
  Dat is ook niet de issue. De (getoonde) wil (vanit de VK) is de issue.
  Verder: als alle si opgeslagen is altijd een migratie van de content mogelijk.
  Voor de knutselsmurf plug is bereikbaarheid van het VKblog nodig.
  @Rudolf:
  Persooonlijk zie ik weinig kansen op succes in een juridische procedure. Je kandaar immers slechts optreden als individu. En daar zijn de voorwaarden van de Vk onverbiddelijk, De rechter zal er naar verwijzen.
  De enige (geringe) kans is er als totaal collectief. En die bestaat niet.
  Ik verwijs ook even naar de volgende link:http://www.denieuwereporter.nl/2011/01/volkskrant-stopt-met-blogs-voor-lezers-inzet-van-redactie-was-te-weinig/
  en:http://www.denieuwereporter.nl/2011/01/met-verdwijnen-vkblogs-miskent-de-volkskrant-het-belang-van-online-archieven/
  Voor beide is de goodwill van de VK nodig. En die wekt de schijn dat die vooralsnog ontbreekt.

 31. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 18:37

  @Anoinette: laten we dat mogelijk misverstand dan meteen maar uit de weg ruimen.
  Natuuurlijk zie ik je keuze helemaal niet als een daad van verraad.
  Ik respecteer volledig je keuze!
  En ik blijf je lezen, waar dan ook!

 32. rudolfhendriques1 2 februari 2011 om 18:46

  @ Aad, ik ben nog in afwachting van wat de juridische mogelijkheden zijn om ons standpunt hard ter maken in een kort geding. Wellicht moeten we als bloggers een vereniging oprichten zodat we wel als 1 persoon voor de rechter kunnen staan. Het voornaamste doel is nu om het weblog iig online te houden zodat wij de tijd hebben om aan eventuele voorwaarde te voldoen. Het lijkt me sterk dat we niet de tijd kunnen krijgen om ons beter te organiseren. Ik heb geen ervaring met het oprichten van een vereniging, is dat te realiseren op korte termijn?

 33. Jantiena63 2 februari 2011 om 18:47

  We zullen het rustig afwachten

 34. View 2 februari 2011 om 18:51

  Blog en reacties gelezen.
  Het initiatief blijft prijzenswaardig.
  Maar de VK wil geen ijdele hoop geven.
  De stekker gaat er definitief uit.
  En waarom zouden ze baat hebben bij het overdragen van het format,
  zodat een andere organisatie er goede sier mee gaat maken, want het voorziet wel in een behoefte?
  Een sympathieker, eleganter afscheid zou passend zijn,
  maar zelfs dat zie ik er niet van komen.
  Ik heb toegezegd een abonnement te willen nemen bij een doorstart
  meer kan ik niet doen.
  Inmiddels heb ik mijn prioriteiten voor na 1/3 gesteld.
  Het ergste is dat de interactie verloren zal gaan..
  Veel bloggers vond ik (erg) waardevol of interessant,
  maar wel in een interactief format.
  OBA is een servicestation
  en bij BIB heb ik mijn vraagtekens…
  Maar wie weet..

 35. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 18:56

  @Rudolf:
  Een vereniging kan je vandaag nog oprichten. Een oprichtingsvergadering is genoeg. Met slimme verenigingsstatuten kan je morgen aan de slag.
  Als individu kan je slechts een proefproces voeren, wat je gaat verliezen. Als vereniging kan je mogelijk gebruik maken van het argument: ‘cultureel erfgoed’. Niet ijzersterk, maar je weet nooit.
  Zie de links die ik je gaf.
  Maar even voor de duidelijkheid: ik ben geen (top)jurist. Rechtsspraak blijft een loterij.
  Als je een dergelijke rechtsgang verliest, dan lacht de VK. Als je die wint, dan moet je nog maar afwachten of de VK conform acteert. Daarover is geen zekerheid.
  Een druk op de knop (delete) is zo gebeurd.. En dan?
  @Jantiena63: "rustig"? Knap van je 😉

 36. Satuka 2 februari 2011 om 18:59

  Aad: bedankt voor de update. Jullie inzet wordt hoe dan ook gewaardeerd, al is het misschien vechten tegen de bierkaai. Niet geschoten.. altijd mis ;).
  Antoinette: de VK heeft het recht om dit blog op te heffen. Jij hebt het recht om dat te accepteren en andere mensen hebben het recht om te proberen het blog te redden. Wat Aad al schreef, het een sluit het ander niet uit en er is geen enkele reden om over welke keuze dan ook een moreel oordeel uit te spreken.
  Bedenk dat er door de eeuwen heen wat het normale wonen betreft zoiets als gewoonterecht is ontstaan. Als je eenmaal ergens woonde – zelfs als je daar illegaal terecht was gekomen – mocht de eigenaar van het perceel en/of de grond je er niet zomaar uit kukelen.
  Nu gaat het om een virtuele woonplaats en er hangt misschien minder van af, maar de emoties zijn vergelijkbaar. En dat lijkt me niet meer dan menselijk. Helemaal gezien het feit dat we en masse worden "ontruimd".

 37. Helena 2 februari 2011 om 18:59

  http://www.vkblog.nl/blog/151038/actualiteit
  spammer uit Zweden
  actualiteit,actualiteiten,actualities,te amsterdam
  VKBlog Headerimage
  < Voorpagina Je weblog
  Uitloggen
  Så ska Trelleborg få pågatåg till 2015
  0
  woensdag 2 februari 2011 18:14
  Det första vi börjar med är Skytts Vemmerlöv där vi ska förlänga mötesspåren med ungefär 150 meter, säger Anders Kjellson, projektledare på Trafikverket. Orsaken till att vi börjar där är att det inte behövs någon formell planläggning för de arbetena.
  kan iemand uitleggen dat het hier binnenkort stopt? in het zweeds wel te verstaan? 🙂

 38. Joke Mizée 2 februari 2011 om 19:17

  Een proefproces is geen gek idee, omdat er nauwelijks regels zijn rond online archieven. Wiens archief dit is is al niet eens duidelijk.
  @Satuka: Zoiets als webvredebreuk?

 39. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 19:17

  @View:
  dank voor je overwegingen. Ik kan er een heel eind in meegaan.
  == De stekker gaat er definitief uit. == die conclusie, daar ben ik nog niet aan toe.
  Ijdele hoop? Wellicht, maar die trek ik pas op 1 maart.
  @Satuka:
  Mag ik de metafoor van schieten vervangen door de die van de zalm: tegen de stoom opzwemmen om het nageslacht te verwekken totdat je erbij neervalt? 😉
  @Helena:
  h4h4h4, het was me nog niet opgevallen.
  Does it makes sense?
  VKblog goes international!!
  == kan iemand uitleggen dat het hier binnenkort stopt? in het zweeds wel te verstaan? 🙂 ==
  Nee, ik kan dat niet uitleggen. Mijn Zweeds is nogal roestig de laatste jaren 😉

 40. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 19:21

  @Joke: in de gebruiksvoorwaarden staat duidelijk dat de Vk zonder opgaaf van redenen (zelfs) een blog/de blogger kan verwijderen.
  De blogger heeft de gebruiksvoorwaarden geaccepteerd bij aanvang.
  Weinig kans dus bij een dergelijk proefproces lijkt me.
  Als collectief mogelijk een andere zaak.

 41. maria-dolores 2 februari 2011 om 19:24

  er zijn vandaag òòk heel veel nieuwe blogs aangemaakt die een beetje op dat van die Zweedse spammer lijken. lijkt wel door een machine geschreven content. deels best zinnig en/of grappig.

 42. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 19:30

  @MD: je hebt gelijk. al 12 nieuwe bloggers aangemeld vandaag. Ongekend boven het gemiddelde..
  Geheimzinnig.. 🙂
  Misschien een subversieve actie van deze en/of gene?

 43. Joke Mizée 2 februari 2011 om 19:35

  @Aad: "in de gebruiksvoorwaarden staat duidelijk dat de Vk zonder opgaaf van redenen (zelfs) een blog/de blogger kan verwijderen."
  Ja, dat klopt – wij hebben geen zeggenschap. Maar als de VK het aan de KB zou overdoen, dan zou ineens het – ons – auteursrecht gelden. Zoals je altijd alleen rechten geniet als het niet uitkomt. Het is dus niet helder, daarom neemt de KB op dit moment liever het zekere voor het onzekere.

 44. Helena 2 februari 2011 om 19:42

  PS
  wat ik me net bedenk : het is jammer dat we geen bloggers hebben die bijvoorbeeld in Egypte wonen of in Tunesië, die zouden dan live verslag kunnen doen op hun blog over wat er daar gebeurt…. en dat is echt van waarde ook voor de VK!
  (ik kijk nu naar DWDD, gaat over Egypte, liveblogs etc interessant!)

 45. Vogel-vrij 2 februari 2011 om 19:42

  Merci so far

 46. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 19:49

  @Joke:
  dat de KB het blijkbar de moete waard heeft gevonden om het Vkblog te gaan ‘crawlen’ draagt bij aan het argument dat er sprake kan zijn van cultureel erfgoed.
  Een stelling die ik wel zou durven te verdedigen.
  Het is echter niet goed genoeg om de Vkblog archief functie te verzekeren. Daar blijft de VK een partij om dat echt mogelijk te maken. Doorschakelen namelijk. Niet ingewikkeld (scriptje), maar wel noodzakelijk.
  @Helena: micro= macro ook in dit geval?
  @Vogel-vrij: iedereen op eigen manier doet wat zij/hij kan.

 47. jacob hesseling 2 februari 2011 om 19:51

  @Aad:
  Bedankt voor het antwoord.
  Mocht je me nog wel nodig hebben,
  dan hoor ik het graag
  Wens jullie verder veel succes toe!
  .
  @Helena:
  De kerngroep onderhandelt helemaal nog niet. Elkaar onder ogen zien wil ook wel eens helpen om een probleem te tekkelen. Met stille diplomatie bereik je niets, als er niet kan worden gesproken.

 48. kuifje simon 2 februari 2011 om 20:31

  Dank je wel Aad;

 49. Blew 2 februari 2011 om 20:39

  Dank! Fijn dat er nog hard gewerkt wordt aan meer duidelijkheid. Ik zou het fijn vinden als er in ieder geval een dialoog tot stand zou komen met de mensen van de Volkskrant. Zou van hen uit ook wel slim zijn om met (een delegatie van ons) te praten. Die duidelijkheid vind ik belangrijker dan vragen over archieven, eigendomsrechten en alternatieve mogelijkheden. Een doorstart stel ik nog steeds erg op prijs, maar dan met alle mogelijkheden die het blog nu heeft (nieuwe leden toevoegen, groepen aanmaken e.d.). Het moet geen bejaardenhuis worden.

 50. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 20:44

  @Jacob: we weten je zeker te vinden Jacob! Omgekerd ook mag ik aannemen.
  @Kuifje: heeft ook wel wat van een spannend jongesboek. Uiteindelijke aflooop nog onbekend.
  @Blew: kern is toch een dialoog inderdaad. Daar begint en eindigt alles mee,
  Afgezien van heel andere alternatieven. Blijven altijd ook een compromis.
  "Bejaardenhuis"?

 51. Draver 2 februari 2011 om 20:59

  Dank Aad voor de info, mijn blog heb ik steeds gekopieerd naar het blog bij Zeelandnet komt nu goed van pas. Veel succes verder.http://www.zeelandnet.nl/weblog/data/draver/index.php?pagina=1

 52. Smokey Robbinson 2 februari 2011 om 21:03

  @Helena,18.59, Vreemd blog in het Zweeds dat daar geplaatst is. Misschien van een gefrustreerde spoorwegbeamte die wil "wikileaken" naar het vk blog. Ik heb hem vriendelijk verzocht hiermee te stoppen. In steenkolenZweeds:-))
  @Aad, 18.12 j
  Je hebt natuurlijk gelijk dat het niet echt eenvoudig is om de stekker van het ene in het andere stopcontact te pluggen. Als de stekker er zomaar uitgaat levert deze transactie in elk geval geen cent op. Ontdaan van de naam Volkskrant en het flauwste vermoeden dat daarmee nog enige connectie is, zou men misschien het blog kunnen laten doorstarten.
  Blijft "slechts"over het argument: waarom het niet zal kunnen of… mogen. Tevens het ware argument waarover men nu blijft zwijgen in alle toonaarden.

 53. zelfstandig_journalist 2 februari 2011 om 21:18

  Gelezen. Het wordt kort dag, ben ik bang. En waar blijft Remarque met een reactie? Toch wens ik jullie alle succes toe.

 54. őszibarack 2 februari 2011 om 21:19

  Dank, merci, thnx.
  == Formeel is van de VK nog geen reactie van ontvangen. Informeel in zeer bescheiden vorm, maar nog niet leidend tot een ‘ronde tafel’ gesprek. Daar ligt wel de focus op. ==
  Waarom die focus?
  Imho heeft de VK weloverwogen haar beslissing genomen. Ik verwacht niet dat de VK haar beslissing terugdraait. Ze willen journalistieke bijdragen. Zo werkt het bloggen echter niet. Ik hou me evenmin aan de keurige topische tekststructuur.
  Op zoek naar een andere ‘ondersteuner’ lijkt me kansrijker. Ik denk dat het VKblog technisch heel uitgekiend is en zeer gebruiksvriendelijk. Dat is een enorme pré voor verschillende soorten bloggers. De daaruit volgende diversiteit kan voor verschillende partijen interessant zijn.
  Ik zou in eerste instantie uitgevers proberen. Wanneer een uitgever tussen de blogs recensies van boeken of muziek stopt, zullen die zeker gelezen worden en daarmee de verkoop van hun producten stimuleren.
  Sommige blogs ontvangen heel hoge kijkcijfers. Zelf heb je iets van vijftig nieuwe bezoekers per dag. Ik weet niet hoeveel dat voor alle blogs in totaal bedraagt. Ik schat toch in dat het een interessant aantal is. En daarmee kan de bereidheid tot lezen van het VKblog worden aangetoond.

 55. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 21:20

  @Draver: succes daar. ook reacties zijn gekopieerd daar naar toe?
  @Smokey: spreek je ook al zweeds? Waar gaan die blogs over?
  Veel inspanning van de VK is niet nodig om een en ander netjes aan iemand anders over te dragen. Is er tenminste nog sprake van enig opgeheven hoofd. Maar ja, dat moet de wil er wel zijn natuurlijk.
  Geen idee of die er wel of niet is. Echt goed in ieder geval niet zo is de schijn.

 56. Mo 2 februari 2011 om 21:22

  Bedankt voor deze grondige update en ook voor het vele werk dat jullie al gedaan hebben. Ik houd nog steeds hoop op een goede afloop, maar mocht dat niet terecht zijn, dan hebben jullie jezelf in ieder geval niks te verwijten:-))

 57. Motek 2 februari 2011 om 21:55

  Ha AAD..
  Weer helemaal bijgelezen, dankjewel.
  De stekker eruit zonder enige comminicatie is geen dienst.
  Het doet me denken aan mensen die liever hun spullen aan gruzels meppen dan er een ander blij mee maken. Ja ja die bestaan.
  Ik begrijp écht niet dat een krant als de VOLKS-krant zo omgaat met mensen waar ook zij indertijd lezers mee genereerden. So-wie-so mensen/bloggers die vanaf 2005 (…) hun gedachten neer hebben gezet. Het zal toch niet zo zijn dat de VK onder druk is komen te staan door de "vrije meningsuiting" op allerlei gebieden?
  Ik hoop nog altijd dat het fatsoen de boventoon zal voeren en er een oplossing komt.

 58. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 22:02

  @őszibarack:
  == Waarom die focus? == Omdat bij de meeste varianten de VK betrokken moet zijn. Als ze niet rond die tafel zitten dan vallen vele varianten meteen al af.
  Inclusief == een andere ‘ondersteuner’ == inclusief == uitgevers. ==
  @Zelfstandig journalist: geen idee waarom Remarque niet reageert. Remarkabel is het zeker.

 59. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 22:08

  @Mo: dank, nog even te vroeg om in verwijten te denken. Naderhand ‘met de wijsheid van nu" kunnen we het daar nog wel eens over hebben 😉
  @Motek: ik verwijt ze nog even niets, Wel vind ik het uiterst verbazingwekkend. Blijkt niet uit in ondernemerschap en meedenken met bloggers die toch voor hun nog eens een prijs in de acht heeft gesleept waar ze maar wat trots op waren. Nog niet zo lang geleden..

 60. Rene Scheffer 2 februari 2011 om 22:09

  Ik hoop dat de inspanningen tot iets leiden en zo niet dan heb ik in ieder geval jullie inzet zeer gewaardeerd.
  Voorlopig wacht ik even af al heb ik wel een plugin oid bij OBA besteld.

 61. Tonard - Geroma 2 februari 2011 om 22:23

  Aad, bedankt voor dit verslag. Jullie inspanningen zeer gewaardeerd, zoals altijd. Mijn gevoel zegt dat het zal aflopen voor het VKBlog, mijn verstand blijft geloven in een positieve afloop. Hoe dan ook, ik ben hier zeker nog niet vertrokken. Naast aanmeldingen elders, ben ik nog nergens anders daadwerkelijk actief als blogger. Laat staan dat ik m’n archief heb over geheveld. M’n blogs wel allemaal opgeslagen en de ruwe versies + foto’s heb ik natuurlijk nog. We zien wel hoe het gaat aflopen. Ik blijf jullie steunen, zeker weten!!
  Liefs, geroma.

 62. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 22:33

  @Rene: nooit verkeerd om verzekeringen af te sluiten. Ook al krijg je maar een deel van de waarde uitgekeerd.
  @Tonard – Geroma: ik blijf ook hopen en werken aan een goede afloop. Wat ik hierboven schreef richting Rene schrijf ik ook voor jou/jullie. En voor mezelf natuurlijk ook 😉

 63. Blew 2 februari 2011 om 23:09

  Bejaardenhuis is een plek waar mensen alleen maar blijven tot ze doodgaan. Biljarten in de recreatiezaal, samen over vroeger praten, een besloten geisoleerde gemeenschap.

 64. sprakeloos 2 februari 2011 om 23:18

  dank aad c.s.

 65. moonfairy 2 februari 2011 om 23:25

  Moedeloos wordt ik er van
  maar jullie wederom bedankt
  was het maar anders, Moon

 66. beus 2 februari 2011 om 23:26

  Geen enkele reactie gelezen: toch aanbevolen.
  Iedere communicatie is welkom.

 67. Bart 2 februari 2011 om 23:29

  Dankje voor de informatie Aad.
  Veel meer kunnen jullie naar mijn gevoel nu ook niet doen, jammer dat de VK zich zo blijft opstellen.
  Succes met jullie pogingen, in ieder geval!
  Hartelijke groet, Bart

 68. Smokey Robbinson 2 februari 2011 om 23:34

  @Aad, Nee zeg! Geen woord. Het gaat over van alles en nog wat tot en met pseudo-bestialiteiten en porno toe. Heel vreemd en maf. Grap of serieus. Nederlandse woorden verpakt in Zweedse tekst. Kryptisch, geheimtaal, codetaal, "wikileaken"… wie creatief kan ontcijferen mag het zeggen, of niet.
  En de redaktie laat het nu opeens geheel afweten, terwijl dat blog pas echt bagger is.
  Voor de rest met je eens dat een en ander niet zoals het behoort wordt afgehandeld. Op z`n minst een fatsoenlijk antwoord, al is het nog zo klein. Blijven twee opties: of ze denken nog na( maar dat kan gemeld worden) of ze blijven zonder pardon voet bij stuk houden. Ook dat kan gemeld worden. Maar misschien zijn dan de rapen gaar en raken de gemoederen verhit.
  Motek oppert iets… Misschien is de redaktie het zwijgen opgelegd:-))
  Er blijft vanzelf de waarheid over maar misschien als mosterd na de maaltijd.
  Spannend blijft het om te wachten of er nog witte rook uit de schoorsteen gaat komen.

 69. Helena 2 februari 2011 om 23:55

  even googlen met wat van die gekopieerde tekst uit een spamblog en hier staat ook hetzelfde :http://www.trelleborgsallehanda.se/trelleborg/article1371285/Sa-ska-Trelleborg-fa-pagatag-till-2015.html
  sorry, off-topic, maar ik kan het niet laten…:-)
  snap nog steeds niet hoe het met die inlogprocedure die tijdje geleden is ingevoerd nog mogelijk is om te blijven spammen. Die inca/Perublogs zie ik ook nog steeds. Nou ja.. soit

 70. Grutte Pier 3 februari 2011 om 00:12

  De rolverdeling wordt wat sumier uitgelegd, maar dat geeft verder niet.
  Tsja….. als verwacht intussen.
  Geen enkele communicatie vanuit de VK, jammer, maar past bij de strategie die men voor ogen heeft. Je moet ook wel blind zijn om dit niet te zien…..
  1/3 einde oefening.Elke realist kan dit zien….

 71. Trektocht 3 februari 2011 om 00:14

  Hoe mooi en initiatiefrijk de ideeën en voorstellen ook, en hoe bewonderenswaardig de inzet van lieve bloggers ook, het komt mij heilloos voor! Alea Jacta est! En net als in een huwelijk, eens vreemd gegaan went nooit. Het blog is niet meer wat het geweest is. En ijdel (Naar de Prediker) als we zijn, zijn velen een nieuwe relatie aangegaan. Ook ik. Maar niet na diepgravend onderzoek naar de voorwaarden van het VK-blog te hebben gedaan. Geen speld tussen te krijgen. Vandaar! Laten we hopen (en bidden) dat het archief blijft bestaan.
  Maar de aangekondigde scheiding is fnuikend, ook al zouden we weer bij elkaar kunnen kruipen.
  Het "kwaad" is al geschied!

 72. Grutte Pier 3 februari 2011 om 00:16

  Off-topic
  @Helena
  Je kan zo een script maken om: en een account aan te maken en bijdrages te plaatsen. Wat de lol er van is snap ik ook niet. Zeker niet als het om textbulkers gaat (dus niet eens reclame).Aangezien er niet meer op gemodereerd wordt, lijkt me ook een teken aan de wand

 73. Satuka 3 februari 2011 om 00:29

  == Joke Mizée 02-02-2011 19:17
  @Satuka: Zoiets als webvredebreuk? ==
  Dat is niet eens zo’n gek idee, al is een proces om het blog open te houden me persoonlijk – zo op het eerste gezicht althans – toch iets te veel van het goede. Zelf zou ik niet verder willen gaan dan de eis dat het blog in zijn geheel als archief bewaard en toegankelijk blijft, met name vanwege de vele hyperlinks er naar toe die straks allemaal dood zijn.
  Betere wetgeving wat de virtuele wereld betreft is absoluut nodig. Met de vernietiging van het blog worden toch de vele netwerken die veel bloggers hebben opgebouwd vernietigd of in elk geval ernstig aangetast.
  @Aad: het staat je natuurlijk geheel vrij om iedere metafoor te gebruiken die je goeddunkt. Maar dat schieten was niet letterlijk bedoeld hoor (ook niet als grap ;).

 74. Barbara Jansma 3 februari 2011 om 00:37

  Dank, Aad en co.
  In het openbaar begeef ik mij niet, maar toch lijkt het me een goed idee wat concurrerende pers op te zoeken.
  Wie o wie? Al is het maar om ergens ons gelijk te halen en uit deze benauwende en oorverdovende stilte en lethargie te komen. Psychologisch qua.

 75. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 00:53

  @Blew: dank. nu snap ik wat je bedoeld. Persoonlijk denk ik dat zo lang mogelijk hier blijven bloggen een beter signaal is dan nu al hier ophouden. Aan ieder natuurlijk maar het blog loopt dan leeg, terwijl het juist sterker als signaal zou zijn dat het overvol is toch?
  Waarmee ik overigens weer niet bedoel te zeggen dat zlefs bejaarden nog moeten uitkijken naar een andere stek als de zorginstelling zegt er maar mee op te houden omdat ze die bejaarden maar zo’n gedoe vinden 😉
  @Sprakeloos. Je bent ter sprakeloos van 😉
  @Moonfairy. Ik lees dat je je er knap boos om kan maken. Begrijpelijk. Moedeloos zou ik nog even uitstellen..
  @Beus: helemaal gelijk. Over die communicatie dan.
  @Bart: er gebeurt wel meer hoor dan enkel afwachten of ze uit hun hok komen. Maar ze zijn nogal halsstarrig in het stilzwijgen moet ik toegeven. Niet verstandig vind ik persoonlijk.
  Als krant zou ik altijd even een praatje gaan maken. Kan ook hun op ideeën brengen. AfwiZou toch hun vak moeten zijn dacht ik..

 76. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 00:58

  @Smokey: en @Helena en @Grutte Pier (00:16): Ook al weer een initiatief dus. Nu uit Zweedse hoek. Onverwacht. Draagt niet veel bij begrijp ik. Maar ja, ook nog niet zo lastig. Ik had het zelf nog niet eens opgemerkt.
  Nooit eerder zoiets bemerkt ook. Ik leer elke dag 😉

 77. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 01:09

  @Smokey: zonder communcatie vanuit die hoek is het allemaal speculatie wat de redenen zouden kunnen zijn (nog) niet te communiceren.
  Ik probeer me er dan ook maar afzijdig van te houden waarom dat zo is. Blik wijd open houden dus.
  Er kunnen zomaar hele begrijpelijke motivaties voor zijn. Geen idee.
  Wel blijven aandringen op een antwoord dus!
  @Grutte Pier:
  == De rolverdeling wordt wat sumier uitgelegd, maar dat geeft verder niet. ==
  Is ook summier. Ieder doet wat hij kan en regelmatig overleg. Ingewikkelder hoeft ook niet.
  == Elke realist kan dit zien…. ==
  Het leven heeft mij vaak verrast omdat het een voor mij totaal onverwachte wending nam.
  Ik weet daardoor niet meer wat realisme is. Wel nog een zeker vertrouwen in kansen.
  Zolang die niet 0 is dan kan je toch aan je idealen werken?

 78. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 01:18

  @Trektocht: gelukkig zijn er ook nog wat bloggers die het nog niet opgegeven hebben.
  Houd ze van de straat 😉
  Bloggers blijken ook een creatieve groep te zijn. Die zorgen er wel voor dat ze elkaar weer tegenkomen.
  Van sommige verslavingen kom je nooit meer af. Hoeft ook niet.
  @Satuka: we begrijpen elkaar wel. Ik heb nogal eens last van merkwaardige associaties 😉
  @Barbara: dat idee stond en staat op de rol.
  Persland is trouwens behoorlijk (zeker aan de bovenkant) behoorlijk met elkaar verweven.
  Als ergens (bijvoorbeeld een Remarque ergens een besluit over neemt bij krant a om er mee op te houden), dan hoeft een internetredacteur van krant b (zelfde holding) niet zijn kantoor binnen te lopen met: ik heb een briljant idee. We gaan een weblog beginnen! Die wordt dan wrs gesuggereerd maar snel aan krantenwijkje te nemen.
  Internetredacties worden zelfs samengevoegd op dit moment.
  Maar gelukkig is niet alles verweven.
  Suggesties ook altijd welkom, zeker van bloggers die ergens goede persoonlijk contacten hebben en die gebruikt kunnen worden.

 79. alib 3 februari 2011 om 03:47

  Misschien toch maar eens het gebouw van de Volkskrant bezetten… Al dat softe gedoe komt me onderhand de keel uit.
  De arrogantie om geen contact te zoeken als daar uitdrukkelijk om wordt gevraagd getuigt van een hoog Mubarak-gehalte bij de Volkskrant.
  En overigens vind ik de samenstelling van de contactgroep nog steeds belachelijk. Alsof er geen vrouwen bloggen… En alsof jongeren niet bestaan.

 80. Zelf Reflectie 3 februari 2011 om 07:29

  @Aad,
  "Deze, op zijn zachtst gezegd, merkwaardige houding blijft verbazen, ".
  Kom op Aad, een beetje inlevingsvermogen a.u.b.! Al wekenlang één grote scheldtirade. Komt de ombudsman een eerste keer voorbij om zijn "vrije meningsuiting" te uiten dan wordt hij voor rot uitgescholden, komt hij een tweede keer voorbij, dan vernederd. Dit alles gaat ver boven het gebruikelijke rouwproces. Vervolgens stuur je er een delegatie op af met dezelfde arrogante kijk op de wereld, niet bereid de hand in eigen boezem te steken. Je weet wel, balk en splinter.
  Hoe zou de gemiddelde mens reageren? Exact, "jullie kunnen mij het dak op ..".

 81. Jan Bouma 3 februari 2011 om 07:38

  @Alib…03:47
  Inz. de VK.
  Naar mate "de protesten" toenemen gaan de hakken nog meer in het zand. En als de VK meer en meer investeert in de volharding om niet te antwoorden wordt een minnelijke uitkomst tussen partijen vrijwel onmogelijk. Zo kun je het ook bekijken. De Vkblogger heeft juridisch geen poot om op te staan. Inzake je man/vrouw opmerking. Belachelijk. Noem mij één vrouw of jongere die zich tot nog toe niet gehoord weet door die paar mannen die nu de technische kar trekken om nog te redden wat er te redden is.
  @Aad
  Als het mij zal lukken zend ik je vandaag mijn laatste schilderij… (ergens zit hier een soort rijm). Het is getiteld hoe toepasselijk: "..De Slang en de Geboorte…" Ja, ja, Bijbelse taferelen en nog zo wat meer.
  Het zou dan kunnen dienen als mijn uithangbord en blog tot de VK de laatste adem uitblaast…
  Voor de rest. Heb goede moed m.b.t. alles. Daarom @allen een goeie dag vandaag en alle dagen erna.

 82. Jan Bouma 3 februari 2011 om 07:40

  Zelf Reflecie blijkt het met me eens of omgekeerd…

 83. Catharina Anna Maria van Vliet 3 februari 2011 om 07:52

  Aad bedankt voor de informatie.
  Ongelooflijk dat de Volkskrant anno 2011 zo omgaat
  met de mensen die ze zelf jarenlang uitnodigde
  om hier te komen bloggen.
  Ik vermoed dat er meer achter zit,
  dan alleen een een noodzakelijke bezuiniging.
  "Ze" hebben een hekel aan ons,
  maar omdat dat natuurlijk vreselijk kinderachtig is,
  geven ze het niet toe.
  Doodzwijgen is blijkbaar makkelijker.

 84. Ger Blog 3 februari 2011 om 07:57

  Een beter geformuleerde reactie dan die van Koko. Complimenten. Jammer dat GJB dus blijkbaar geen deel uitmaakt van de ‘kerngroep’ of daaruit vertrokken is of er nooit lid van is geweest. Ik had verder toch echt de gedachte dat de indruk was gegeven dat er al een gesprek geweest was tussen de VK en GJB, maar er is dus geen persoonlijk contact geweest.
  Een alternatief binnen de Persgroep is nog altijd bloggen bij dagblad Trouw, maar dat kan slechts over enkele thema’s. Voor de rest lijkt me er weinig mis mee. En bij BIB kan ook natuurlijk.
  Ik sluit mij verder aan bij de reacties hierboven van Jan en Zelfreflectie.

 85. paco painter 3 februari 2011 om 08:54

  Hulde aan jullie en jullie inspannignen

 86. Thera 3 februari 2011 om 08:56

  Ger, blijft het blog bij Trouw dan bestaan? Het maakt inderdaad daar wel een wezenlijk onderdeel uit van de werkwijze en thema’s van de krant.
  Aad en anderen van de initatiefgroep, veel dank voor jullie inzet. De radiostilte van de kant van persgroep kan natuurlijk ook positief uitgelegd worden, dat deze ook nog niet vastbesloten is wat te doen en hoe de zaken fatsoenlijk af te wikkelen. Desinteresse en disrespect van hun kant zou natuurlijk een zeer schadelijke instelling zijn. Zeker op een blog waar met "karma" wordt gewerkt. 😉

 87. Ger Blog 3 februari 2011 om 09:13

  @Thera 08:56
  Geen idee of het blog blijft bestaan. Ik weet niet eens of dagblad Trouw blijft bestaan. De website ziet er wel goed uit. Er is ook veel interactie met de lezers die op vrijwel elk onlineverhaal kunnen reageren.
  Wat de blogs betreft, het feit dat er maar op enkele onderwerpen geblogd kan worden, houdt echter de keuze beperkt, maar je zou op elk gegeven keuzeonderwerp een blog kunnen beginnen.
  Over het algemeen lijkt mij de kwaliteit van de blogs procentueel gezien hoger dan hier op het vkblog. De blogs zijn inhoudelijker. Bij nogal een aantal proef je dat er voorwerk is verricht.
  Wat betreft je opmerking over de Volkskrant. Als iemand vier weken na dato nog niet gereageerd heeft, mag je aannemen dat er geen antwoord meer komt. Nog even en het is zover.

 88. robvaniren 3 februari 2011 om 09:35

  Ben nieuw hier, wil graag op de hoogte blijven.

 89. robvaniren 3 februari 2011 om 09:35

  en mijn foto plaatsen. kan dat alleen als je een blog hebt?

 90. Beeldsprekers 3 februari 2011 om 09:36

  Dank voor de update en voor de reeds gedane inspanningen!

 91. Ger Blog 3 februari 2011 om 09:46

  @Robvaniren
  hmm, kijk eens op je eigen introductiepagina. volgens mij moet je wel een blog beginnen maar je hoeft er niets op te zetten. Zelfs een foto is niet verplicht maar wel leuk

 92. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 09:47

  @Alib: bezetting: wellicht de suggestie voor je om een oproep te plaatsen om met een delegatie bloggers een kopje thee te gaan drinken in de bedrijfsrestauratie van het VK gebouw?
  == vind ik de samenstelling van de contactgroep nog steeds belachelijk. Alsof er geen vrouwen bloggen… En alsof jongeren niet bestaan. ==
  Helemaal gelijk, we zijn ook heel erg hard bezig om de samenstelling zodanig uit te breiden dat het een goede afspiegeling is van het hele VKblog: mooi verdeeld over de leeftijdklassen, man/vrouw, actieve/niet-actieve blggers, ook alle groepen (280) dienen evenredig verdeeld te zijn, geloofsovertuigingen -inclusief atheisten, regionale verdeling over Nederland en buitenland etc. Als dat allemaal goed geregeld is kunnen we aan de slag!
  P.S. Ik neem aan dat je dat ook allemaal even regelt als je de delegatie samenstelt die naar de bedrijfskantine van de VK gaat?

 93. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 09:52

  @Zelfreflectie: misschien voor jou een ‘normale’ reactie om als er gemopperd wordt tegen jou te reageren met : je kan het dak op?
  Van directies mag je verwachten dat ze daar ver boven kunnen staan. Als in het bedrijfsleven wordt gemopperd en of gestaakt/gepost reageert de "gemiddelde" directie ook niet met " "jullie kunnen mij het dak op ..".
  Maar gaat eerst een even met partijen om de tafel zitten of ze er samen uit kunnen komen.
  Meestal komen ze er dan wel uit.

 94. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 09:57

  @Jan: zie ook de reactie vvan mij hierboven naar zelfreflectie.
  Ik zie je laatste schilderstuk/kunstwerk wel komen. Het wordt tijd!
  @CAMvV: geen idee wat er achter zit. Speculatie. Zonder een gesprek rond de tafel zul je er ook niet achterkomen, en dan nog.
  Ik vind het wel meer dan normaal dat er enige vorm van communicatie moet plaatsvinden.
  Ook in hun belang. Misschien komen er immers voorstellen of alternativen op tafel waar ze zelf ook voordeel uit kunnen halen. Een beetje ondernemer legt altijd zijn oor te luisteren om te ontdekken of er kansen zijn.
  Gemiste kans dus als ze dat niet doen.

 95. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 10:07

  @Ger Blog:
  GJ als ‘geestelijk vader’ van het VKblog is van grote toegevoegde waarde geweest voor de groep, en nog.
  Trouw: daar wordt nog geblogd inderdaad (op beperkte schaal). Hoelang nog is de vraag.http://www.trouw.nl/nieuws/article3002041.ece/Frits_Campagne_in_bestuur_Trouw_en_Volkskrant.html
  "Campagne in bestuur Trouw en Volkskrant".
  We proberen hem te bereiken, wat nog niet is gelukt. We zouden hem graag rond de tafel hebben.
  Nu op vakantie zoals ik hierboven al schreef.
  P.S. Hoogstwaarschijnlijk niet in Egypte 😉

 96. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 10:15

  @Thera: Trouw: zie hierboven. Waarom zouden er een besluit gevallen zijn bij de VK te stoppen en dan door te gaan/verhuizen bij/naar Trouw? Dan hadden ze dat toch meteen kunnen doen, als het onder eenzelfde dak en directie valt? Maar ja, ook daar kom je pas achter als er communcatie mogelijk is.
  Ik hou ook rekening met je positieve insteek van je trouwens. Kan dat ze nog even afwachten en intern (of extern) nog met wat discussies bezig zijn. Ook speculatie overigens.
  @Paco en @beeldsprekers: dank, ik zal je boodschap doorgeven 😉
  @Robvaniren: een foto kan je alleen in je blog plaatsen. Die moet je dan nog wel even activeren/aanmaken.

 97. Zelf Reflectie 3 februari 2011 om 10:26

  @Aad Verbaast 03-02-2011 09:52
  "misschien voor jou een ‘normale’ reactie om als er gemopperd wordt tegen jou te reageren met : je kan het dak op?"
  Had ik het niet over de gemiddelde mens? Ik hoop te beschikken over "het oog" dat mij een perspectief verschaft dat hoger is dan mezelf en mezelf als deel van de wereld kan laten zien, naast mijn andere medemensen en niet superieur aan hen (kopvodden, de elite, de journalist van de VK etc). Inlevingsvermogen mag je dat ook noemen, je eigen balk naast de splinter kunnen zien. Op dat moment komt de gemiddelde mens ook in beeld :-). Het deel van de bloggers hier dat een hoge pet op heeft van de "vrije meningsuiting" en dat van de ombudsman niet erkend maar wel dat van Wilders ook al gaat het hier om beledigen ervaar ik niet als de gemiddelde mens. 25% van de bevolking?
  Ik acht jou in staat tot dat perspectief vandaar mijn verwondering. Maar mogelijk is het bloggen voor jou te belangrijk en overheerst de persoonlijke emotie en dus ook het ego-centrisme, ik lijk daar geen last van te hebben. Zou dat kunnen?

 98. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 10:39

  @Zelfreflectie:
  Ik ben (volgens mij net als jij) al lang af van de illusie dat er een "gemiddelde" mens bestaat, laat staan dat er een "gemiddelde" reactie bestaat, laat staan een normale. Dat laatste ik weet niet eens wat normaal is. Maar goed ook. Houdt je toch scherp om overal op voorbereid te zijn?
  Verder weerhoudt het me er niet van het gezegde "niet meer dan normaal" te hanteren trouwens.
  Ik heb ook zo mijn gebreken immers, ken ze niet eens allemaal.
  Gaan we nog stechelen of het een balk is of een bak vol splinters? 😉

 99. Robert C VanWaning 3 februari 2011 om 10:40

  @Aad, kerngroeplid Victor Onrust schreef aan RudolfHenriques (zonder daarover verder te willen discussiëren):
  == "Je geeft geen enkele opening over hoe je die juridische zaak van jou zou werken. Ik heb daar ook hier en daar naar geïnformeerd maar het lijkt behoorlijk kansloos." ==
  Een pasende reactie hierop is het motto van Willem van Oranje: Nul n’est besoin d’esperer pur entreprendre, ni de réussir pour perseverer."
  Ik heb in mijn leven een vijftal procedures gevoerd, vrijwel steeds tegen het advies van advokaten die er ‘geen zaak’ in zagen. Ik heb ze allemaal gewonnen, ook de twee die na acht jaar uiteindelijk bij de Hoge Raad belandden. In die twee gevallen had ik gelukkig ook het advies van de cassatie-advokaat genegeerd en toch doorgezet. Een goed ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel is een sterke stimulans om ook een schijnbaar hopeloze zaak voor de rechter te brengen. Mijn ervaring is echter ook dat je vaak eerst in twee instanties moet veriezen voordat er écht goed naar een zaak wordt gekeken. En dan ben je wel acht jaar verder en vele duizenden euro’s armer.
  Gezien de korte termijn die directie en hoofdredacteur van de ‘Volkskrant’ ons hebben gegeven om ons boeltje te pakken om niet al ons werk verloren te laten gaan, is een kort geding de eerste noodzakelijke stap. Als 30 bloggers bereid zijn om 50 euro te lappen, moeten we hopen op een advokaat met een greintje burgerschap en democratisch idealisme in zijn togakast.
  Vwb die gebruiksvoorwaarden waaree wij hebben ingestemd: Sommige voorwaarden zijn m.i. nietig ivm strijdigheid met de Grondwet of op zijn minst hoogst onfatsoenlijk. Ik denk dat zij zijn aan te vechten. Directie en hoofdredactie van de ‘Volkskrant’ onttrekken zich aan hun contractuele, auteursrechtelijke, journalistieke, democratische en morele verplichtingen en wellicht ook aan die van bewaarnemer en houder van onze voortbrengselen. Daar moet toch een zaak op te bouwen zijn.
  (Bovenstaande bijdrage plaatste ik (deels) ook in het weblog van RudolfHenriques waarop gestemd kan worden voor behoud van het VK weblog in zijn huidige opzet en vorm. Helaas wordt daar nu niet meer gestemd.)

 100. Zelf Reflectie 3 februari 2011 om 10:51

  @Aad Verbaast 03-02-2011 10:39
  "Gaan we nog stechelen of het een balk is of een bak vol splinters? ;-)"
  Nee, ik heb vertrouwen in je 🙂
  Overigens, de gemiddelde mens is voor mij die beroemde normale of Gauss verdeling (http://nl.wikipedia.org/wiki/Normale_verdeling). Dwingt mij om voorbij mezelf te kijken, mezelf altijd afvragend waar ik sta en vooral waar ik wil gaan staan als ik de mogelijkheid daartoe heb. Populisme, de grote middenmoot, is mij geen automatische keuze. Als het moet schaar ik mij bij de niet populaire minderheid, met disloyaliteit heeft dit niets te maken.

 101. Ger Blog 3 februari 2011 om 10:54

  Aad. je schrijft: "Waarom zou er een besluit gevallen zijn bij de VK te stoppen en dan door te gaan bij Trouw."
  Ik heb zojuist het blog aldaar even bestudeerd. Het is duidelijk veel hoogwaardiger van kwaliteit dan het vkblog. Een wereld van verschil. Je kunt er reageren, maar alleen als geregistreerd lid. Ik heb het geprobeerd en heb ook een email ontvangen, maar de verplichte bevestiging lukt mij niet te plaatsen. Onduidelijk is of ik daarvoor een abonnement op Trouw moet hebben. In ieder geval: de kwaliteit is hoger en wellicht de reden dat ze doorgaan.

 102. Zelf Reflectie 3 februari 2011 om 11:01

  @Ger Blog 03-02-2011 10:54,
  Klinkt heel aannemelijk, vooral als duidelijk werd dat de latere registratie op VK-blog de neergang niet meer kon keren. Natuurlijk vanuit het perspectief van de VK (Persgroep inclusief Trouw), mijn perspectief in deze is namelijk volstrekt niet van belang.

 103. Broekstukken 3 februari 2011 om 11:02

  Duidelijk verhaal Aad. Bedankt.

 104. moonfairy 3 februari 2011 om 11:16

  rouwen doe je in stadia
  weet ik uit ervaring
  Stadia van rouw:
  Shock en ongeloof.
  Ontkenning.
  Depressie en radeloosheid.
  Overgave en acceptatie.
  boos zit er bij, maar voor mij nog niet, ik ben geloof ik in stadium 3, de dip
  we zullen zien, het kan dat ik uit mijn dip iets nog veel mooiers creeer
  dat is al vaker gebeurd,
  groet Moon

 105. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 11:27

  @Robert:
  Hierboven heb ik al aangegeven waarom mij een kort geding kansloos lijkt. De gerbuikersvoorwarden zijn behoorlijk dichtgetimmerd.
  Maar moet er meteen bij zeggen dat rechtsspraak ook een zeker loterij gehalte heeft.
  Wat onthoud je er van het te proberen als je gloof hebt in je eigen propositie?
  Houdt er dan ook rekening mee dat als het verkeerd afloopt je een sterk argument in handen speelt van de VK.
  Ik geloof in ronde tafel gesprekken. En/of mediation zoals je wilt. Rechtbanken overigens ook meer en meer..

 106. De Stripman 3 februari 2011 om 11:30

  Ik volg het met interesse. Hulde voor alle inzet !!

 107. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 11:31

  @Zelfreflectie:
  hoeveel dimensies heeft een Gausse verdeling? Hoeveel Gausse verdelingen zijn er te maken bedoel ik eigenlijk.
  Ik hou niet zo van hokjes. Jij ook niet dacht ik te weten 😉
  @Ger Blog:
  je suggereerde al eerder dat in die opzet van Trouw er sprake is van ballotage en mogelijk redigatie vooraf. Nog afgezien van het toelatingsbeleid van reacties.
  Denk je dat VKbloggers dat breed zullen omarmen?

 108. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 11:33

  @Martin: mooie naam heb je gekozen 😉
  Off-topic: goed stuk weer van je over ‘onze’ militairen in Afrika. Ik schrok er van.http://sargasso.nl/archief/2011/02/03/nederland-en-enduring-freedom-in-afrika/
  @Moonfairy: exact dat proces. Kunst is om ergens niet in een van die stadia te blijven hangen. Onverwerkte rouw leidt tot problemen.
  @Stripman: ik zal het doorgeven 😉

 109. Ilona 3 februari 2011 om 11:42

  Ik hoop van harte dat het allemaal iets uithaalt.
  Mooi blog heb je gebouwd.
  Net al zovelen.
  De tijd tikt verder
  Hopelijk wordt het niet te laat.

 110. Zelf Reflectie 3 februari 2011 om 11:50

  Sargasso, dank voor de link
  "Hoeveel Gauss verdelingen zijn er te maken bedoel ik eigenlijk."
  Oneindig!

 111. Glaswerk 3 februari 2011 om 12:10

  @Aad: Tijd voor een bakkie koffie?
  Ik heb overigens vanochtend een kort-door-de-bocht multivariate analyse gemaakt van de fractale index – zeg maar de chaotische dimensionaliteit – van het VKblog spectrum: daaruit kwam de nogal ruige schatting dat voor een representatieve "kerngroep" we 12.161 bloggers nodig hebben om alles binnen pakweg 3 standaarddeviaties af te kunnen dekken.

 112. iris kijkt 3 februari 2011 om 12:14

  De kans dat Mubarak blijft lijkt me groter dan de kans dat het VKblog blijft.

 113. Catharina Anna Maria van Vliet 3 februari 2011 om 12:19

  Zeker Aad ik speculeer.
  Dat is niet mijn stijl, maar nu het gaat vanzelf.
  Mijn intuïtie heeft erg vaak gelijk.
  Ik vermoed dat "ze", de heren die er over gaan,
  actief besloten hebben
  dat het VKblog van het Internet moet verdwijnen,
  en daarbij gaat het niet alleen om het geld.
  Juridisch staan ze sterk,
  en ze zitten het gezeur gewoon uit.
  Nog 26 dagen.

 114. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 12:52

  @Ilona: ik hoop met je mee.
  Al dat opbouwwerk kan helaas niet zo maar meegaan. WordPress (mijn tweede huis) accepteert bijvoorbeeld in de widgets niet zoveel als het VKblog. Klokjes, scriptjes etc worden niet geaccepteerd. In de gratis versie althans.
  Jammer.
  @Zelfreflectie: we zijn het eens! 😉
  @Glaswerk: goede analyse van je. Give or take 1 of 2 kan ik dat aantal wel onderschrijven.
  Nog wel een vraag: amorf of kristallijn?
  Rond half twee is de koffie klaar. Staat nu nog te jutteren en te pruttelen. 😉

 115. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 12:54

  @Iris kijkt: Kon je zomaar eens gelijk in krijgen. Maar dan ook: er blijft dan toch nog een kans dat het Vkblog langer zal bestaan dan Mubarak kan blijven zitten.
  @CAMvV:
  Ook al van de kansberekening lees ik 😉
  Mooie daarvan is dat alles kan.

 116. Jan Bouma 3 februari 2011 om 13:10

  @Aad
  Zojuist zond ik je toe mijn (voorlopig?) laatste posting van het laatste doek uit de Mithrascollectie. Kijk maar wanneer je tijd hebt om het te plaatsen. Inmiddels veel dank voor al die andere ca. 40 plaatsingen. Toch ben ik tevreden over deze laatste zending inclusief de afbeelding. Tot aan 1 maart of zoveel later als zal blijken blijft dit staan.

 117. rudolfhendriques1 3 februari 2011 om 13:16

  Voordat ik me in de juridische kosten ga jagen even het volgende..http://www.vkblog.nl/bericht/367593/Voordat_we_een_juridische_strijd_beginnen..
  Graag even aandacht daarvoor!

 118. Hugo Stephan - VERBRUGH 3 februari 2011 om 13:21

  Mijn dagelijkse Vk-blogbericht ‘Middernachtszon’ gaat sinds enkele weken vooral over de nakende ondergang van ons blog.
  Vandaag is het zelfs een Open brief aan de Vk-blog-redactie.
  Ik veoorloof me u allen aan te bevelen het te lezen. Reacties zijn uiteraard welkom.

 119. Ger Blog 3 februari 2011 om 13:31

  Eigenlijk heeft de Volkskrant nu twee blogs. Het andere is de opiniepagina, waarop redacteuren, vaste columnisten en buitenstaanders publiceren. Die buitenstaanders zijn vaak experts op hun vakgebied, waar ze dan meestal ook over schrijven. En belangrijk: de artikelen zijn actueel waardoor er binding is met de papieren versie. Veel reacties zijn inmiddels ook off topic en er wordt geruzied, maar de aangedragen artikelen zijn over het algemeen van een redelijke tot heel goede kwaliteit. Ik vermoed dat ook bloggers er artikelen voor kunnen aandragen, maar dan wel onder hun eigen naam.
  En ondanks het gevit zijn ook de reacties over het algemeen van veel betere kwaliteit. Ze zijn meestal inhoudelijk, ook al is dat vaak over een ander onderwerp dan waar het artikel over gaat. Hier op het vkblog zijn er naar mijn mening teveel reacties die niets toevoegen aan het blogartikel, waaronder de wellicht meest gebruikte reactie ‘goed dat je hier aandacht aan besteed’, gevolgd door een korte dankbetuiging van de schrijver van het artikel. Als er daar een miljoen van op het blog te vinden zijn, heb je het als krant wel een beetje gehad, vrees ik. 🙂
  Ik vind het dan ook niet erg dat als je op de website van Trouw wilt reageren op een redactieartikel, dat die dan vooraf aan plaatsing gecontroleerd wordt, hoewel die moderatie de laatste tijd steeds minder voorstelt. Desondanks lijkt het me beter om de kwaliteit te waarborgen. Het vkblog is mede door de bijna 2 miljoen reacties aan zijn eigen succes ten gronde gegaan. Er waren te veel mensen die alleen reageerden in de hoop dat de blogger dan ook bij hen zou reageren. En de schrijver van het artikel deed er dan ook nog expres een schepje bovenop. Het record is geloof ik iets van 475 reacties van een blogger onder 1 eigen blogartikel.

 120. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 13:41

  @Jan: ik zag het. Komt voor de bakker. Einde van de midddag wellicht.
  @Rudolf: voor een beetje IT-er is het geen enkel probleem het hele VKblog op te slaan.
  De benodigde ruimte is ook best beperkt: minder dan 10 Gbyte. Die kan je nog wel ergens parkeren.
  @Hugo: kan aan mij liggen maar ik kan er geen ingezonden brief in ontdekken..
  Nu kan je alles versturen natuurlijk.. en als ingezonden brief beschouwen. Maar je weet wat ik bedoel denk ik.

 121. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 13:49

  @Ger Blog:
  uiteraard is per defintie alles met alles te vergelijken.
  Maar hier zitten toch wel een aantal essentiële verschillen tussen. Zoals:
  Men schrijft daar op uitnodiging. Betaald ook nog. Daar mogen dan ook eisen aan gesteld worden. Ook door de lezers overigens.
  Nog een essentieel verschil, net als de krant die door de bus gegooid wordt wordt door de auteurs iets op het net gegooid, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat de auteur zich verwaardigd weer op een reactie te reageren.
  Eenrichtingsverkeer, net als de papieren krant.
  Het is dan ook geen "community" wat het VKblog wel is en zich daarmee onderscheid.
  Ik ga maar even niet de discussie met je aan over kwaliteit en inhoud van reacties. Mijn insteek: iedereen in zijn/haar waarde laten hoe dat te doen en hoe dat is gedaan. Ik ga daar geen oordeel over vellen. Onnodig naar mijn mening. Voegt niets toe.

 122. rudolfhendriques1 3 februari 2011 om 13:49

  @ Aad, Maar dan kunnen we het blog toch op een andere ( gratis) site plaatsen? Waar is die IT-er die dat kan bewerkstelligen?
  Dan zou een ingewikkeld juridisch proces helemaal niet nodig zijn. We moeten het ons ook niet te moeilijk maken.

 123. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 13:56

  @Rudolf:
  Verhuizen is wel een probleem. Daar heb je de VK voor nodig die een en ander moet overdragen, maar ook wat (niet veel weliswaar) programmerwerk moet uitvoeren.
  Kopieren kan wel. Afgezien van de alle juridische haken en ogen. Want die zijn er.

 124. rudolfhendriques1 3 februari 2011 om 13:59

  De juridische haken en ogen neem ik dan wel voor mijn rekening, ik heb altijd al eens een weekje op water en brood willen leven..;)

 125. Robert van Waning 3 februari 2011 om 14:15

  @Ger Blog,
  == "Het andere [VK weblog] is de opiniepagina, waarop redacteuren, vaste columnisten en buitenstaanders publiceren. Die buitenstaanders zijn vaak experts op hun vakgebied, waar ze dan meestal ook over schrijven. [..] En ondanks het gevit zijn ook de reacties over het algemeen van veel betere kwaliteit. Ze zijn meestal inhoudelijk, ook al is dat vaak over een ander onderwerp dan waar het artikel over gaat. " ==
  Onwegevallige reacties worden daar vaak geweigerd door de opinieredactie van de krant. Daardoor biedt de reactie- en discussieruimte op de opiniepagina van de VK-website een onvolledige en zodoende onbetrouwbare afspiegeling van ‘wat er leeft onder het volk’.
  Op 27-11-2009 reageerde ik op een column van Paul Brill nav diens column ‘Obama’s lakmoesproef’. Daarin had hij namelijk over een internationale veiligheidsconferentie in Halifax geschreven dat ‘alle hot issues’ er aan bod waren gekomen, ‘de toekomst van de NAVO, Afghanistan, Pakistan, Iran, het Midden-Oosten, zeepiraterij, nucleaire ontwapening.’
  In de reactierruimte schreef ik: "Knap hè, hoe Paul Brill met zijn verwijzing naar ‘het Midden-Oosten’ het noemen van Israël als ‘hot issue’ zorgvuldig vermijdt. Hij laat echter geen gelegenheid onbenut om Iran in een kwaad daglicht te stellen. Ook hier niet, dus. Iran moet natuurlijk goed in de gaten worden gehouden, maar Israël is en blijft nog altijd ‘the hottest issue of them all’ met zijn systematische schendingen van het internationale recht (waaronder kernwapenverdragen)."
  Deze licht-ironische, keurige maar wel rake reactie werd onmiddellijk door VK’s opiniechef Henk Müller verwijderd. Bovendien ben ik sindsdien zonder deugdelijke motivatie (laat staan een mogelijkheid van verweer) dmv een ip-ban permanent uitgesloten van deelname aan de discussies op de opiniepagina’s op de website van de Volkskrant. Sindsdien moet ik de gekste capriolen uithalen om soms toch nog vanuit openbare gelegenheden met WiFi te kunnen reageren en mee te doen aan de discussies over opiniestukken in mijn ochtendkrant. (Telkens onder weer een nieuwe variant van mijn eigen naam en zonder mijn avatar Don Quichote.)
  Niemand hoeft het eens te zijn met mijn meningen, maar als burger van onze democratische rechtsstaat mag ik die op fatsoenlijke wijze uiten op openbare platforms voor publiek debat. Of niet, soms?
  Onze vrijheid van meningsuiting wordt in de praktijk vaak ernstig beperkt.

 126. Ger Blog 3 februari 2011 om 14:15

  @RH1
  Je kunt alleen de blogs kopieren van degenen die dat willen. Dat zijn er denk ik maximaal pak hem beet enkele honderden. Ruim 15.000 blogs zijn niet meer actief. Iets van 135.000 blogs zijn al door de bloggers zelf verwijderd. Ik denk dat je met toestemming van de Volkskrant die niet actieve blogs ook zou mogen kopieren, juridisch dan. Maar waarom zou je? Alleen de actieve overhevelen lijkt mij zinvol.
  @Robert
  Alleen al het feit dat je Paul leest had je een levenslange ban moeten bezorgen 🙂 Spijt mij voor hem, maar zijn opinieartikelen vind ik wel erg saai geschreven. Ik lees ze niet meer.

 127. Robert van Waning 3 februari 2011 om 14:16

  @Rudolf en anderen,
  Waarom zouden jullie al je VK weblogs verwijderen?!

 128. rudolfhendriques1 3 februari 2011 om 14:20

  @ Ger, maar dan kun je toch alle blogs kopieren naar 1 andere site en dan later alsnog de blogs verwijderen van degene die dat verzoeken? Het gaat mij puur om het behoudt van het blogarchief en wil dat dan online plaatsen. Kan iemand me daar bij helpen?

 129. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 14:21

  @Robert:
  er zijn bloggers die dat (nu ook al) om hun moverende redenen doen. Aan hen.
  Ik sluit me persoonlijk daar niet bij aan. Ik laat ze dus allemaal staan.
  Ook al omdat ik de archieffunctie (zie doelstelling 2) ondersteun.
  Als er geen archief meer is om te behouden (doordat de blogs bewust door de blogger verwijderd zijn) dan schiet je dat doel voorbij lijkt me.

 130. Ger Blog 3 februari 2011 om 14:30

  @RH1 14:20
  De blogger heeft het eeuwigdurende recht om iets met het vkblog te doen, afgestaan aan de Volkskrant. Een blogger heeft alleen rechten over zijn eigen blog. Maar over dat van jou of dat van Aad hierboven heb ik niets te vertellen, ook al zou ik dat best willen 🙂 En over alle blogs heb ik al helemaal niets in te brengen.
  Natuurlijk kan iedereen het hele vkblog downloaden en dat is zeker al door iemand gedaan. Als dan later een blogger alsnog zijn blogs wil hebben, kan je hem die aanbieden. Ik zou de kerngroep daarom willen vragen het vkblog te downloaden en te gebruiken als eventueel back up. Het kan t.z.t. ook worden aangeboden aan archieven als die nu geen interesse tonen. Ik weet zeker dat de waarde van het vkblog alleen maar toeneemt met de jaren.
  @Aad
  Natuurlijk kan je de opiniepagina en het vkblog niet met elkaar vergelijken, maar ik denk dat de Volkskrant de opiniepagina de afgelopen jaren heeft uitgebreid om als alternatief te dienen voor het vkblog. Zoals de opiniepagina nu is, afgezien van het gevit hier en daar in de reacties, zo had de Volkskrant graag het vkblog willen zien, maar dan zonder het te moeten modereren wat ze met de opiniepagina nu wel moeten doen.

 131. Jan Bouma 3 februari 2011 om 14:34

  @Ger Blog
  Paar algemene opmerkingen.
  1. Zolang via het archief van de VK (en van het VKblog) de blogs circuleren op en via het Internet beschikbaar zijn lijkt me de aanname "dat ruim 15.000 blogs niet meer actief zijn" volledig uit de lucht gegrepen.
  Ik heb via het archief van de VK slechts een 40-tal blogs te communiceren. En al die 40 blogs staan via de zoekbalk van Google bovenaan. Hierbij 2 willekeurige voorbeelden:
  1. http://www.vkblog.nl/bericht/272375/%22…Our_Lost_Ship…%22_in_beeld_gebracht_en…
  en
  2. http://www.vkblog.nl/bericht/267947/Nimmer_zal_het_Recht_niet_in_het_geding_zijn!
  en dit is mijn juridische blog dat door veel juristen wordt gelezen. En met ook weer links naar "de rechtspraak". Goegel maar even bijv. Mr. M.E.A. Braeken in de zoekbalk en de kruisbestuiving zal je duidelijk worden. En vermenigvuldig deze 2 voorbeelden maal 20 = 40 VKblogs met een giga-aantal hits.
  Voorts is het (juridisch) zo dat elke blogger zijn eigen back up kan maken van desnoods al zijn blogs en die getransmitteerd kunnen worden naar bijv. OBA of WordPress.com. Inderdaad heeft strikt formeel gezien de VK daar geen bemoeienis mee. Blijft de vraag of niet "fatsoenshalve" de VK die "tools" niet ter beschikking stelt t.b.v. bijv. @Knutselsmurf of anderen die het archief MET de links naar het Internet willen behouden.
  Voorts wijs ik je op nog een onjuistheid. IEDEREEN kan gepubliceerde blogs kopiëren en met bronvermelding elders hergebruiken. Tenslotte zijn ook de VKblogs bedoeld om een zo’n breed mogelijk publiek te bereiken en zal niemand er bezwaar tegen hebben dat de vrije nieuwsgaring met bronvermelding wordt betracht.
  Voorts wijs ik je op een quote van mijn vriend H.J.A. Hofland… Toch onomstreden nietwaar? Welnu hij kwalificeert zijn ‘200 stukkies die ik per jaar schrijf" als "200 kut-stukkies" en dat zegt dan weer iets over de beoordeling van je "kwaliteistnormen".
  Al met al…. La-ma-zitten.. verder.

 132. Ger Blog 3 februari 2011 om 14:43

  @Jan hierboven
  Ik denk dat je met bronvermelding wel mag verwijzen, en korte citaten mag overnemen. Een heel artikel of alle artikelen van dezelfde schrijver kan naar mijn mening niet. Blogger Doortje heeft ooit een complete column van Elma Draayer gepubliceerd, met bronvermelding en een commentaar erbij. Al snel had zij een e-mail van het bedrijf in haar meelboks dat voor Trouw het copyright bewaakt. Het mocht niet.
  Als ik lees wat jij schrijft, zou ik dus elke Volkskranteditie vrijelijk mogen kopieren en herpubliceren met de toevoeging: bron de Volkskrant van vandaag. Dat zal niet mogen. Ook mag Google Books niet elk boek kopieren en online zetten. Google stelt dat ook zelf, namelijk dat er eerst afspraken moeten zijn gemaakt met de auteurs over plaatsing op het www. Pas 70 jaar na dato vervalt het auteursrecht.
  Wel staat het vrij om toestemming te geven om je eigen berichten onder bronvermelding vrijelijk door derden te laten publiceren. Zelfs die bronvermelding hoef je niet te eisen als je dat niet wilt.
  Ooit het ik voor een advertentieblad een stukje geschreven over een boek. Ik wilde enkele pagina’s integraal overnemen, met bronvermelding. Mocht niet van de uitgever. Ik heb mij toen moeten beperken tot korte citaten en een en ander in eigen woorden weergeven.
  Proficiat met je hoge Google-noteringen. Ze zijn je gegund.

 133. Ger Blog 3 februari 2011 om 15:49

  @Jan Bouma 14:34
  Met "dat ruim 15.000 blogs niet meer actief zijn" bedoel ik natuurlijk dat de bloggers gestopt zijn met het erop publiceren van nieuwe berichten. 😉

 134. rudolfhendriques1 3 februari 2011 om 16:46

  @ Ger of iemand anders..;) ,
  Heeft iemand het complete weblog al gedownload? Zo ja, laten we dat dan in ieder geval online plaatsen op e.a. website.

 135. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 17:21

  @Ger Blog: 14:30:
  VK opinie.Er wordt daar flink gemodereerd inderdaad. Zou jij dat willen in een open blogruimte?
  @Rudolf: Geen idee of iemand dat al heeft gedaan. Zou me niet verbazen overigens.
  Zoekt en ge zult vinden zou ik zeggen.
  Wel bekend is dat de KB (koninklijke Bieb..) onlangs het hele blog heeft afgegraasd. Althans daar leek het op.

 136. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 17:40

  @allen:
  Inmiddels hebben de schaarse lezers en gebruikers van VKreizen ook een mail gekregen dat die site gesloten wordt.
  Geen verrassing natuurlijk. Daar gebeurde al helemaal niets meer.. Dat verrast me dan ook niet.
  Bron: http://www.vkblog.nl/reizen/bericht/367620
  blogje van een nog verdwaalde blogger daar..
  Wat me wel vrerrast uiteraard, dat Remarkabel nog wel een mailing de deur uit kan doen. Hij mailt dus wel..

 137. George Knight 3 februari 2011 om 17:53

  @Aad
  Bedankt, maar zoals Maria al zegt, bemoedigend klinkt het niet. Een verhuizing van het integrale blog heeft vanwege wat je zelf al de community noemt ook mijn voorkeur. Maar als het degenen die contact zoeken, zoals de kerngroep, blijkt dat juist dat een probleem vormt, dan doet zich een lastige vraag voor. Dus vanwege een breed en bleek profiel. Ofwel, is er nog ruimte binnen onze gemeenschap om een onderscheid aan te brengen?
  Zo las ik dat Sargasso genoemd wordt als mogelijk nieuwe gastheer. Da’s een tamelijk politiek georienteerd blog. Ik kan me voorstellen dat ze de meer politiek gerichte VK-blogs op de een of andere manier in een bijgebouw onderdak zouden willen bieden, maar de andere VK-blogs liever niet.
  Wat beslist de kerngroep in zo’n geval? Als het al voor de hele gemeenschap kan -en wil- beslissen. Het lijkt me overigens verstandig dat als deadline 20 februari aangehouden wordt. Daarna wordt de druk te hoog en de tijd te kort voor overleg. Hoewel Skypen met een paar honderd bloggers moet kunnen.

 138. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 18:10

  @George: om even een mogelijk misverstand uit de weg te ruimen.
  De groep beslist niets namens de VKbloggers community. Ze werkt slechts aan oplossingen die aan de twee doelstelllingen kunnen voldoen.
  Even grofweg: voor de beste oplossingen (dichtst bij de doelstelling) is altijd communicatie (en samenwerking) met de Volkskrant nodig. Die hult zich vooralsnog in stilzwijgen.
  Voor oplossingen die een zeker compromis inhouden is dat lang niet altijd nodig. De voorbeelden zijn genoemd in de blog. Hangt af van de behoefte van de blogger, welk alternatief werkbaar zou zijn.
  Ik refereer bijvoorbeeld naar de OBA oplossing.
  Sargasso heeft vele beperkingen. O.a. een goede voorpagina. Cruciaal voor het bijeen houden (of vormen) van een community.
  Eens met je gesuggereerde datum. Liefst zo laat mogelijk, maar ook niet te laat om als blogger nog een ‘veilig’ heenkomen te zoeken.

 139. George Knight 3 februari 2011 om 18:33

  @Aad
  Bedankt, duidelijk hoe de kerngroep opereert. In de gegeven omstandigheden een optimale constructie, zo lijkt me.
  Ik heb niet alles gevolgd, maar begrijp niet waarom er op enig niveau geen intermediair van Persgroep of de Volkskrant is die met de kerngroep kan praten. Van een afstand lijkt me dat een beslissing niet door de journalistieke, maar wel door de economische verantwoordelijken genomen wordt. Dan lijkt het verstandiger om de directie van de Volkskrant of de Persgroep rechtstreeks te benaderen in plaats van de ogenschijnlijk onwelwillende hoofdredactie van de Volkskrant. Als het kan met een summier zakelijk plan met hoofddata. Misschien praat ik onzin en is dat al geprobeerd.

 140. Ger Blog 3 februari 2011 om 18:39

  @GK 17:53
  Om te bloggen op Sargasso moet je uitgenodigd worden. Het blog heeft overigens middels een algemeen bericht vkbloggers opgeroepen zich te melden als men daar zijn blogs wil voortzetten, maar vooraf wordt nagegaan of je voldoende kwaliteit kunt leveren.
  @RK1 16:46
  Nee, niet gedaan. Voor mezelf ga ik het ook niet doen. Mijn eigen blogberichten lijken mij meer dan voldoende, de meeste zonder de reacties. Ik denk dat het al gebeurd is door derden.
  Aad, hoe weet jij dat het complete vkblog minder dan 10 gieg is? 🙂
  @Aad
  Hmmm, Volkskrantreizen ook al weg. Net nu we daar met zijn allen wilden gaan bloggen 🙂

 141. Ger Blog 3 februari 2011 om 18:45

  Als we een alternatief Val Kapot Blog willen beginnen en dat voor de eenvoudigheid VK-blog noemen, krijgen we misschien de advocaat van de Volkskrant op ons dak die ons voor het gerecht wil slepen wegens plagiaat. Zien we toch nog een keer die Philippe.

 142. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 18:58

  @George: dan is dat misverstand al weer uit de weg. Prima.
  Rest: allemaal aan gewerkt, en er wordt nog aan gewerkt.
  @Ger Blog:
  Sargasso: lijkt je dat een open community als je uitgenodigd moet worden om mee te mogen spelen? Lijkt de Hilversumse golfclub wel… Wil ik ook geen lid van worden.
  == Aad, hoe weet jij dat het complete vkblog minder dan 10 gieg is? 🙂 ==
  Dat zijn ‘educated quesses’ van mensen die ik spreek die ik wel op vertrouw daar een reële inschatting van te kunnen maken. Afgeronden getallen overigens naar boven. Zal wrs tussen de 3-5 Gb liggen.
  Beetje iPod kan dat zo opslaan…
  Aletrnatief VKblog: ik denk niet dat de Volkskrant zo snel naar een rechter zal stappen in dat geval. Maar ja, ook daar: je weet het nooit. Overigens als dat al verhuisd kan worden naar een eigen plek is een heel andere naam zo gevonden. Al is het maar: overgehuisdeVKbloggers.nl

 143. George Knight 3 februari 2011 om 19:01

  @Ger Blog
  Bedankt voor de info over Sargasso. Ik meende begrepen te hebben dat er een afspraak in de maak was. Niet dus.
  Weet iemand waar alle basale gegevens te lezen zijn over het VK-blog? Dus hoeveel actieve bloggers heeft het VK-blog? En waarover schrijven ze zoals? En wat is de opslagruimte van het archief? Enz.

 144. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 19:12

  @George Knight:
  Sinds de overgang naar het vernieuwd blog in 2009 is de VK helaas niet meer zo scheutig met het verstrekken van dit soort gegevens.
  Ook daar moeten we dus afgaan op ‘educatd guesses’.
  Mijn schattingen:
  Actieve bloggers: tussen de 200 en 600 bloggers. Beetje afhankelijk uiteraard van de definitie ‘actief’.
  Aantal blogs per dag: ongeveer 100. Nu gedaald tot 50-70 gezien een zekere leegloop.
  Aantal views/clicks: ongeveer 50.000 per dag. Was ooit 100.000
  Opslagruimte (zie hierboven) 3-10 Gbyte
  Waarover schrijven ze: niet om me er van af te maken, maar daar heb ik slechts een grof idee. van. Hangt natuurlijk in hoge mate af van welke ‘hokjes’ je wilt maken.

 145. Grutte Pier 3 februari 2011 om 19:50

  De VKreizen-bloggers hebben tegelijk met ‘ons’ een email ontvangen. Zelfde database. Eerder berichte een VKreizen-blogger ook al. Deze komt alleen haar bedrijf even onder de aandacht brengen….

 146. Aad Verbaast 3 februari 2011 om 21:58

  @Grutte Pier: bedankt. Had ik gemist dat dat op hetzelfde moment aangekondigd werd.
  Niet onlogisch natuurlijk.
  In oktober nog allerlei inspanningen verricht om die twee plekken te inetgreren (gaf nog een hoop gedonder).
  Of is dat juist gebeurd om er makkelijker de stekker er uit te kunnen trekken?
  Doet me denken aan de volgende vraag:
  Heb jij enig idee hoe ingewikkeld dat eigenlijk is?
  Veel werk? En zo ja, aan wat?

 147. George Knight 4 februari 2011 om 00:21

  @Aad
  Bedankt voor de informatie. Zo’n 200-600 bloggers is een behoorlijk aantal. Actief wordt een blogger wel eens genoemd die minimaal eens per week blogt. Dan klopt de relatie tussen je cijfers aardig. Ik wil niemand in hokjes plaatsen en acht het ene hokje niet beter dan het andere. Maar ik vraag het omdat een inventarisatie van de soorten blogs de sleutel tot een oplossing zou kunnen zijn. Dat zou uitgewerkt kunnen worden.

 148. Grutte Pier 4 februari 2011 om 00:49

  Ik weet niet wat je met deze vraag bedoeld. Het samenvoegen?
  Er was sprake van verschillende db’s en interne ‘domeinen’ (plaatjes etc). Daarnaast blonk het vkblog ook niet uit in ‘directe adressering’ (veel ‘geknoop achter de schermen).Dus in dit geval uiterst lastig idd.
  Maar het doel was toen 1 beheersbaar geheel….

 149. Aad Verbaast 4 februari 2011 om 00:59

  @Grutte Pier:
  Met de laatste "groot onderhoud" werd het VKblog toch op de een of andere manier met elkaar samengevoegd. Dat ging toen nog zo mis omdat een heel aantal bloggers ineens al hun blogs (verminkt ook nog) enkel nog konden lezen op VKreizen..
  Maar ja niet zo belangrijk. Ander onderwerp.
  Ik begrijp dat het VKblog ook in wat andere stukken van de de hele internetopzet van de Volkskrant toch wel wat meer verbanden heeft. En vroeg me dus af hoe ingewikkeld het is die netjes ‘door te knippen’ en los te weken van de stukken die dan overblijven bij de Volkskrant.
  Daar ging mijn vraag over. Heb jij enig idee?

 150. Aad Verbaast 4 februari 2011 om 01:07

  @George:
  Er zijn wel voorstellen (voor de grote overstap in 2009) om bijvoorbeeld max 10 groepen te maken.
  Helaas is daar van afgezien. Dan was het allemaal overzichtelijker geweest. Bijvoorbeeld (even uit mijn hoofd) een aantal:
  actualiteit
  media
  muziek
  verhalen
  gedichten
  natuur en milieu
  fotografie
  humor
  techniek en wetenschap
  persoonlijk
  Bij andere blogplekken kom je ook allerlei indelingen tegen.
  Nujij.nl bijv:
  Algemeen
  Politiek
  Economie
  Internet
  Tech & Gadgets
  Sport
  Showbizz
  Wetenschap
  Gezondheid
  Lifestyle
  Muziek & Boek
  TV & Film
  Games
  Verkeer
  Overig
  Kortom: eerst de indeling vasstellen.
  En dan is het een kwestie van een paar dagen even een keer de voorpagina doorturven en dan heb je al een aardig beeld lijkt me. Grof, deels arbitrair, maar toch.
  Nu is overigens de verdeling flink aan het verschuiven in vergelijking met voor de vermaledijde brief in januari.
  Geeft nu dus geen representatif beeld van hoe het was.
  Maar ga je een poging wagen? Ik ben benieuwd naar de resultaten.
  Misschien een extra categorie: verhuisaankondigingsblogs 😉

 151. Aad Verbaast 4 februari 2011 om 01:13

  @George: ach het is al laat. Ik doe gewoon een gokje (zoals het was):
  actualiteit: 20%
  media: 5%
  muziek 5%
  verhalen 10%
  gedichten 10%
  natuur en milieu 5%
  fotografie 15%
  humor 15%
  techniek en wetenschap 5%
  persoonlijk 10%
  grofweg..

 152. alib 4 februari 2011 om 02:49

  Niks theedrinken. Ben jij nu belazerd?!
  Eisen dat ze het systeem aan ons, Volksbloggers overdragen.
  En niet weggaan voordat ze dat gedaan hebben.
  En dan veranderen we vk-blog in Volksblog.
  Simpel, toch?

 153. Aad Verbaast 4 februari 2011 om 08:59

  @Alib: strak plan!
  En die thee? Die neem je dan gewoon zelf in een thermoskan mee.
  Organiseer het, en het Volksblog zal je eeuwig dankbaar zijn!

 154. Jan Bouma 4 februari 2011 om 09:53

  @Aad…1.07… ook goeiemorgen
  Dat rijtje wat je gaf lijkt me een uitstekende indeling; en men hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden..
  ==
  Bij andere blogplekken kom je ook allerlei indelingen tegen.
  Nujij.nl bijv:
  Algemeen
  Politiek
  Economie
  Internet
  Tech & Gadgets
  Sport
  Showbizz
  Wetenschap
  Gezondheid
  Lifestyle
  Muziek & Boek
  TV & Film
  Games
  Verkeer
  Overig
  ==
  op een gegeven ogenblik moet je volgens mij ook doorpakken en beslissingen nemen.
  Nog maar 25 dagen te gaan…
  @Alib… Jij bent volgens mij een undercoveragent van "Mubarak.." :))
  In plaats van thee loopt bij jou alles in de soep!
  @Aad… (inside-info.:) In principe op 9 februari om 14.00 uur een afspraak
  op het Provinciehuis met mijn advocaat en notulist voor het regelen der schade.

 155. Aad Verbaast 4 februari 2011 om 10:07

  @Jan:
  Doorpakken: weten we alles van 😉
  De soep wordt nooit zo heet gegeten als opgediend, thee ook niet zo heet gedronken als ingeschonken.
  9 februari: toeval bestaat niet? De dag dat hij de schade zit te regelen in het provincie huis, zit ik bij de GGZ dat te doen!
  Wordt weer een historische dag 😉

 156. J. Jan Willem van Waning 4 februari 2011 om 12:33

  Beste Initiatiefgroep Voortzetting VKblog (IVVKblog?),
  Veel dank voor jullie nijvere pogingen jullie, door ons onderschreven, doelstellingen te bereiken.
  Heb zelf, heel passief, een paar weken ‘onze’ site niet bezocht mede vanwege andere activiteiten.
  Hoopte ondertussen dat anderen oplossingen zouden vinden voor deze zaak, hetgeen ten dele
  het geval blijkt.
  Wat betreft doelstelling 1. Het VKblog (en de community) in één of andere vorm te behouden,
  lijkt het mij duidelijk de VK haar blog gaat beeindigen – en daar het formele recht toe heeft.
  Ik vind dat ook jammer, omdat ik de geboden gelegenheid om ‘vrij’ (en gratis) te kunnen publiceren
  en kennis te kunnen nemen van de inbrengen van anderen, bijzonder heb gewaardeerd.
  Omdat onze bloggers verschillende, groepsgewijs verdeelde, aandachtsgebieden hebben, is het
  de vraag in hoeverre wij met (de meesten van) ons allen als ‘community’ willen doorgaan. Zouden
  onze groepen misschien beter zelfstandig hun werk kunnen voortzetten of zich daartoe aansluiten
  bij bestaande sites?
  Terzijde: biedt ‘Google groups’ de mogelijkheid voor beide opties?https://www.google.com/accounts/ServiceLogin?service=groups2&continue=http://groups.google.com/&followup=http://groups.google.com/
  Wat betreft doelstelling 2 Het veiligstellen en bereikbaar houden van het VKblog archief,
  lees ik graag hoe men het beste tenminste zijn eigen blog-archief kan bewaren.
  Is het inderdaad zo dat je blogs (met links) op Google bewaard blijven? In dat geval zou je met zelfs
  maar een enkele vermelding op Google, ingang verkrijgen tot je gehele archief?
  Als Mac-gebruiker ga ik het evt. nut van het parkeren van mijn archief op iDisk onderzoeken.
  Maar ook daar lijkt me dat ik afhankelijk blijf van de al dan niet geboden toegankelijkheid van
  eigen dossier door de VK.
  Nogmaals dank voor jullie inspanningen.
  Vriendelijke groet,
  jan willem

 157. Jan Bouma 4 februari 2011 om 12:34

  @Aad… 10:07
  Dat wordt dus voor de GGZ ook een historische dag. Op mijn blog (zie avatar) plaatste ik een comment n.a.v. je verwijzing van een uitzending van DWDD en Jef Rademakers. Dank daarvoor.
  Laat duidelijk zijn dat: "Nobody fucks around with Verbaast!" En laat de GGZ hier even goede nota van nemen. Er is namelijk niets meer onder de dekmantel te houden sinds er bloggers bestaan die zich geen knollen voor citroenen laten verkopen. En dit statement is tegelijkertijd de legitimatie voor een nieuw tijdperk.
  Men amusere zich verder.
  ps
  By the way. Binnen juridische kringen wordt op dit moment druk bediscussiëerd de gehele nomenclatura. Zie daarvoor @Klokkenluideronline. En ja, natuurlijk ook mijn juridische blog.
  Tot later.

 158. George Knight 4 februari 2011 om 12:49

  @Aad
  Bedankt voor de overvloedige informatie. Het gaat om twee indelingen. Ten eerste de verschillende categorieën binnen een bepaald blog, en ten tweede de verhouding tussen de blogs onderling, de collectie. Dat hangt samen.
  Ik heb de indruk dat de meeste bloggers zich weten te beperken tot een categorie of acht om zo een scherp profiel te krijgen. Vuistregel is dat onderwerpen die minder dan 5% uitmaken weg kunnen.http://www.problogger.net/archives/2008/10/03/how-to-choose-categories-for-your-blog/
  Over de indeling van de blog-collectie kun je lang praten. Die van nu.nl lijkt me niet precies de lading te dekken omdat het te journalistiek is. Ik ga liever uit van de indeling voor Vk-blog uit 2009. Ik doe een poging. Dan kom ik tot 8 klusters:
  1)
  Nieuws en Politiek
  Economie, Recht en Financien
  2) (hardware)
  Media en Blogosfeer
  Techniek en Wetenschap
  3) (content)
  Beroemdheden en Amusement
  Film, Internet en Televisie
  4)
  Humor en Creatief
  Fotografie
  5)
  Thuis, Familie en Huisdieren
  6)
  Natuur en Milieu
  Gezondheid en Verzorging
  7)
  Muziek
  Kunst, Design en Onderwijs
  8)
  Sport
  Transport en Reizen

 159. Aad Verbaast 4 februari 2011 om 12:59

  @Jan:
  uiteraard kan ik het geeheel eens zijn met je stellingen.
  Ik denk dat (na ontvangst van mijn brief gisteren) de GGZ alle verloven heeft ingetrokken voor het weekend, om te besluiten of ze zich maar zullen opheffen of het boetekleed gaan aantrekken.
  Met ook dat laatste zijn ze nog niet van me af natuurlijk!
  == de gehele nomenclatura == ik dacht dat we al heel wat nomenclatura hadden ingevoerd die niet meer is weg te denken!
  Nog een prettige dag. Vanmiddag en route..

 160. Aad Verbaast 4 februari 2011 om 13:01

  @George:
  Ik kan me in een dergelijke indeling ook wel vinden.
  Misschien nog iets als filosofie en samenleving. Worden ook veel blogs over geschreven die daar onder kunnen vallen.
  En overige natuurlijk 😉
  Ga je nog een meting doen?

 161. demio 4 februari 2011 om 13:35

  Bedankt voor de info en jullie inspanningen. We wachten maar weer af of/wanneer het schip zinkt 🙂

 162. Aad Verbaast 4 februari 2011 om 17:00

  @Demio: en ook als het schip zinkt zijn er nu al een paar reddingbootjes die klaar staan om over te varen.

 163. George Knight 4 februari 2011 om 18:32

  @Aad
  Filosofie en samenleving kunnen toegevoegd, maar het kan ook onder de aanwezige categorieen vallen. Wat bedoel je met meting?

 164. Aad Verbaast 4 februari 2011 om 18:40

  @George:
  == Wat bedoel je met meting? ==
  Mijn suggestie gegeven in mijn reactie van 01:07 hierboven:
  == Kortom: eerst de indeling vasstellen.
  En dan is het een kwestie van een paar dagen even een keer de voorpagina doorturven en dan heb je al een aardig beeld lijkt me. Grof, deels arbitrair, maar toch. ==
  Ga je dat doen?

 165. Aad Verbaast 4 februari 2011 om 18:47

  @Jan Willen van Waning;
  == Zouden onze groepen misschien beter zelfstandig hun werk kunnen voortzetten of zich daartoe aansluiten bij bestaande sites? ==
  Groepen: 280?? Lijkt me geen optie.
  De community is zich al (als verzekeringspremie) aan het hergroeperen op OBA:http://www.onafhankelijke-bloggers-associatie.nl/
  Daar is ook een tool ontwikkeld om je blogs over te zetten naar wordpress (ook gratis).
  Mijn advies: doen!
  Dan blijft in ieder geval je content nog ergens opgeslagen.
  Google: niet aangeslagen bij de bloggers hier. Dan mis je het contact.
  == lees ik graag hoe men het beste tenminste zijn eigen blog-archief kan bewaren. ==
  Als de stekker er werkelijk uit zou gaan is ook via Google de pagina niet meer te bereiken. In hun cache nog tijdelijk, maar ook dan is het gebeurd.
  Je pagina’s zelf opslaan is aan te raden. Dan is de content bewaard. Echter alleen voor je jezelf.
  Zie ik het advies hierboven. Kopieer het naar een andere plek. WordPress of zo, al of niet met behulp van de tool.
  Heb je hier wat aan?

 166. George Knight 4 februari 2011 om 21:05

  @Aad
  Nee, dat turven ga ik niet doen omdat ik de zin er niet van inzie.

 167. Gus Bolden 5 februari 2011 om 01:46

  Aad, excuus voor m’n late reactie. Kokopelli maakte me attent op je blogstuk.
  Tof om te weten dat jullie er mee bezig zijn.
  Tis dus een verdomd moeilijke klus om de mensen van de VK tot een gesprek te krijgen.
  Tsja, al het afgeven op Remarque door sommige bloggers helpt natuurlijk ook niet echt.
  En dat is een ‘understatement’.
  Kan me voorstellen dat ie denkt, wat een ordinair zootje hadden we in "huis’. Moven er mee.
  Maar ja, blijft wel de overgrote meerderheid van de andere bloggers.
  Alles wat ik kan zeggen is, ik hoop dat jullie er uit komen.

 168. Jan Bouma 5 februari 2011 om 08:18

  @Aad…ook goeiemorgen!
  Misschien een domme digibetenvraag.
  1) Ik ga er vanuit dat ook OBA feeds of links zal hebben naar het Internet. Zodat al mijn titels meeverhuizen en ook weer "bovenaan" komen bij Google?
  2) Indien de VK het archief niet opdoekt, en dus er geen "Oeps!" verschijnt als je via Google op zo’n titel klikt, dan zal slechts één melding volgen. Die verwijst naar de VK of OBA… Toch?
  Wat ik werkelijk niet begrijp is waarom de VK deze gratis publiciteit en exposure via die miljoenen hits op het Internet niet "in de lucht houdt". Of zie ik dit verkeerd?
  3) Voor mijn w e r k is het publieke domein van Internet van levensbelang. En dat geldt in principe voor elke klokkenluider of actievoerder. Word je niet meer gehoord, of ben je monddood gemaakt doordat je "spreekbuizen" vervallen… dan kun je het vergeten. Dat geldt overigens ook voor al jouw deskundige rapportages over tal van zaken. Waaronder die van de "gezondheidsmaffia".
  Enfin. Vooralsnog even genoeg voor een dagelijkse update.
  Werk ze. En tot later.

 169. Aad Verbaast 5 februari 2011 om 08:32

  @George:
  We hebben toch al een verdeling? 01:13. 04/02
  Zolang niemand die tegenspreekt houden we die mar aan 😉
  @Gus: ik hoop met je mee. Campagne is nu ergens aan het skiën of zo. Dus de tijd gaat wel dringen!

 170. Aad Verbaast 5 februari 2011 om 08:48

  @Jan:
  Tja, wat is dom en wat is slim..
  ad 1:
  Googlel zal eerst OBA en los daarvan je pagina’s op wordpress moeten ontdekken om ze te indexeren en te verwerken. Ze hebben ze al ontdekt.
  Als je in google intikt:: Jan Bouma de boze man, dan zie je je wordpress blog al staan.
  Noot: wist je dat er een plaatsje bozeman bestaat? Misschien een idee om daar je vakantie eens door te brengen.
  ad 2: als de archieffunctie niet verzekerd wordt dan verdwijnt op een gegeven moment de mogelijkheid om die titel (van het VK in dit geval) nog te vinden op Google. En als die dan al gevonden wordt en je klikt die aan dan krijg je een scherm met de boodschap dat die niet meer beschikbaar is. Je kan dan nog wel op "cache" klikken. Maar ook dat is op een gegeven moment niet meer mogelijk. Google ruimt ook wel eens een en ander op.
  Dat de VK de meerwaarde niet ziet om die archieffunctie te bewaren is mij ook een raadsel. Maar vooralsnog kan dat niet opgehelderd worden als ze niet ‘thuis geven’.
  ad 3: zie ook ad 1: als alles is overgezet naar wordpress dan zijn al je blogs die je nu op de VK hebt gezet ook vindbaar op wordpress.
  Komt de Vk nog wel over de brug, doorstart en/of archieffunctie, dan is het werk van overzetten niet voor niets geweest/ Als klokkenluider sta je er dubbel op!
  Alles duidelijk?
  Een goede dag nog gewenst. Als je naar buiten gaat, neem dan wel je stormbestendige plu mee.
  Aan een beetje tegenwind ben je al wel gewend. Geven en nemen 😉

 171. Jan Bouma 5 februari 2011 om 13:02

  @Aad…8:48
  Thanks. Ondertussen toch een reactie van Thom Meens…; zie aldaar.
  Hij kreeg van mij het navolgende comment te lezen. En de grap is dat jij dat voor 100% kan onderschrijven. Zie je email.
  ==
  05-02-2011 13:00
  Context: Thom Meens, de VK-ombudsman
  ==
  05-02-2011 12:49
  Beste Thom Meens,
  Ik heb niet eens uw comment gelezen – althans niet geheel – om te weten dat de VK een dramatische vergissing maakt, gemaakt heeft, om de twee werelden van bloggers en de krant, niet te integreren. Ik kreeg zojuist een email van de absolute ‘éminence grise’ en PC Hooftprijswinnaar H.J.A. Hofland en ik durf u zijn vernietigend commentaar niet toe te zenden. Nog afgezien van privacyregels. Wat ik zeggen wil is dat inderdaad er nog een dag of twintig resteren waarbij de VK de fout nog kan herstellen of anders toch op z’n minst het fatsoen moet hebben om al die tijdsdocumenten van de VKbloggers ofwel over te hevelen naar een nieuw basisstation of anders het archief in de lucht te houden. Ikzelf kan bogen op slechts een 40-tal Googleverbindingen naar Internet en sta met mijn VKblogs dan bovenaan. Miljoenen hits. En vergist u zich niet. Het exposure en het belang van de VK wordt door al die VKbloggers gediend.
  Tenslotte merk ik op dat de WikiLeaks niet van "journalistieke oorsprong" zijn. Evenmin zijn dat de Facebook en Twitterreportages van de brandhaarden van de wereld.
  Maar ze maken wel het verschil met uw papieren geschreven krant die – jammerlijk – ondanks mijn aanbevelingen, de aansluiting mist met de moderniteit. Ik had het graag anders gezien.
  Groet! JB
  ==

 172. Aad Verbaast 5 februari 2011 om 13:19

  @Jan:
  Een reactie van Thom Meens?
  Zijn laatste blog (waar ik je reactie hierboven zag staan) is meer een onverstoorbaar vervolg van zijn weinig baanbrekende blogs, alsof hij al het voorgaande wat er is gebeurd niet gelezen heeft:
  Dat moge blijken uit ondermeer uit meteen al meteen de openingszin:
  == Opmerkelijk toch hoe de lezers soms met heel andere zaken bezig zijn, dan je zou denken. ==
  Inderdaad opmerkelijk dat hij helemaal niet bezig is om (als ombudsman helemaal) te reageren op wat hij gelezen zou moeten hebben.. Hij zal wel met heel andere dingen bezig zijn. Opmerkelijk, zoals hij zegt.
  == Ik geef toe, fouten zijn vervelend en roepen irritatie op, maar de krant maken is mensenwerk en mensen maken fouten. Alleen wie niet werkt, maakt geen fouten. ==
  Maar, Thom toch. Inderdaad je hebt een fout gemaakt, en de VK redactie/directie ook) door helemaal niet te reageren en jullie te beperken tot eenrichtingsverkeer..
  Maar fouten kan je toch nog herstellen?
  Tenzij je vind dat je helemaal geen fout gemaakt hebt. Maar dan nog moet je in gesprek blijven toch?
  == Maar soms gaat het inderdaad te ver en komen de lezers in verzet ==
  Niet gek toch? Doe er dan wat mee zou ik zegen..
  ——-
  ach, een dergelijke reactie had ik daar wel achter kunnen laten. Maar ja, hij leest het toch niet.
  En doet er ook niets mee. ij heeft voor mij afgedaan. Dit verhaal maakt het er weer niet beter op.
  Dubbele standaarden hanteren, daar houd ik niet zo van.

 173. Jan Bouma 5 februari 2011 om 16:48

  @Aad…13:19
  Je hebt onmiskenbaar en volledig gelijk.
  Misschien is het van mij (tegen beter weten in) een wisful thinking om nog te denken aan "een levensvatbare partner die kan keren op de schreden.." Is de partner immers definitief doodverklaard..tsja… dan is het einde oefening van de dialoog – die er inderdaad n o o i t naar behoren geweest is. Droevig om te zien hoe zo’n krant met het potentiëel van die Vkbloggersclub naar de klote geholpen wordt door domheid.
  ps
  Morgen maar weer eens een preek uit het Boek der Boeken. Kijken wat je random generator in petto heeft.
  Ik moet me wel bedwingen om niet nu al te kijken maar dat loopt dan slecht af want je dobbelmachine blijkt over magische krachten te beschikken en dus wordt hij pas morgenochtend ingeschakeld.
  Tot morgen.

 174. George Knight 5 februari 2011 om 17:48

  @Aad
  We hebben een indeling die ik verder heb uitgewerkt. Je denkt er hard over mee zoals uit je reactie bleek. Voor anderen betrokkenen bij het VK-blog, geef uw mening op:http://www.vkblog.nl/bericht/367765/Op_weg_naar_een_nieuw_VK-blog

 175. Jan Bouma 6 februari 2011 om 06:48

  @George… 17:48. Ben het met @Aad eens. De indeling is natuurlijk van belang maar ook een academische kwestie want de typische o r g a n i s c h e structuur van werkgroepen en deelgebieden moet zich toch weer opnieuw vormen. Net als bij het (oude) VKblog. Vandaar "de community"… Bij OBA met nu al zo’n 90 deelnemers dacht ik zal dat best kunnen gaan lukken. Geef het tijd…
  Iets anders:
  Het is inmiddels voor de zondag een traditie dat de random generator van @Aad verbaast (zie: http://www.random.org/) een willekeurige pagina kiest uit m’n boek. Ik geef dan een synopsis en een comment daarop. Het verifiëerbare (krankzinnige) feit doet zich voor dat nu al weken en weken achter elkaar de random generator to the point verwijzingen geeft die passen binnen de actualiteit van het lopende blog of anders wel die van de dag.
  Zojuist koos hij de pagina: 33. (Uit: 1 – 359). Natuurlijk zou ik de boel kunnen belazeren maar dat is niet mijn stiel. Nog daargelaten dat “de dobbelmachine” volgende week onmiddellijk wraakt neemt..:))
  Wat staat er op pg. 33; ondermeer dit:
  ====
  Laat ik dit met u afspreken: er komt geen nieuwe uitgever “D”, tenzij die uitgever onmiddellijk het kosmopolitische belang onderkent van dit boek en er ok wereldwijd mee aan de slag wil.
  Ik ben niet te koop door verraad aan mezelf te plegen. Ik ga geen “pulp” schrijven of de wetenschappelijke progressie niet dienen door de daarvoor noodzakelijke provocaties uit de weg te gaan! Hebt u moeite met dit boek: leg het weg; studeer, net als ik, ook vijfendertig jaar… en probeer het dan opnieuw te begrijpen! Weet echter, dat ik al op m’n hurken ging zitten om u alles te verklaren…, en, zo ben ik ervan overtuigd: u heeft geen enkele moeite om mijn betoog te kunnen volgen. Die uitgevers hadden mij dus ook kunnen volgen… By the way… die uitgevers A,B, en C zijn zo klein dat ik – terwijl ik toch zorgvuldig de onderkant van m’n schoenzolen bestudeer waar ze zouden moeten zitten… – zelfs niet met een microscoop kan ontdekken!
  ====
  …het hoeft geen betoog dat dit fragment onvoorstelbaar in relatie is met dit blog!
  @Allen een goeie zondag…

 176. Aad Verbaast 6 februari 2011 om 10:04

  @George:
  Ik had het gezien, en uiteraard een reactie achtergelaten.Zal wel en langere termijn probleem zijn om op te lossen denk ik. Mag inderdaad wel wat aan gedaan worden.

 177. Aad Verbaast 6 februari 2011 om 10:15

  @Jan: 16:48:
  == Je hebt onmiskenbaar en volledig gelijk. ==
  Dankjewel. Dat is natuurlijk altijd zo, maar altijd prettig om het nog eens te horen 😉
  == Droevig om te zien hoe zo’n krant met het potentiëel van die Vkbloggersclub naar de klote geholpen wordt door domheid. ==
  Haast een universeel verschijnsel, macro en micro. Er gaat veel mis omdat mensen niet met elkaar wensen te communciren, en dan nog ook nog denken dat dat bijdraagt tot een oplossing. Ik hoef de recente voorbeelden niet te noemen denk ik.
  Preek:
  Eerst Knut, octopus Paul en nu de schele buidelrat Heidi. Allemaal inmiddels met een marktwaarde van een paar miljoen euro. Vanwege hun vermeende voorspellende gaven.
  Weer zo’n voorbeeld van de domheid waar je het hierboven over had. Op internet zit een randomgenerator die geheel grateloos zijn werk doet, en elke keer helemaal raak schiet!
  Ook nu weer. Precies waar het allemaal om draait natuurlijk.
  Het onovertroffen gelijk is nu al weer bewezen.
  Maar ook: in samenhang met het ‘boek der boeken’ natuurlijk. Alles wat daar in staat is natuurlijk universeel toepasbaar. Kom er nog maar eens om vandaag de dag.
  Nog een mooie dag gewenst, Jan. Even een aanloop nemen voor de komende week.
  Het wordt weer een belangrijke!

 178. Jan Bouma 6 februari 2011 om 11:41

  @Aad…10:15
  Inzake je opmerking: == Je hebt onmiskenbaar en volledig gelijk. ==
  Dankjewel. Dat is natuurlijk altijd zo, maar altijd prettig om het nog eens te horen 😉 ==
  …dan moet je natuurlijk niet van verwaandheid naast je schoenen gaan lopen. Kijk! Het simpele feit dat ik je gelijk geef… ja… denk even na… bewijst natuurlijk meer mijn gelijk dan het jouwe. Slechts idioten geven anderen niet het gelijk als ze het wel hebben. Zelden kom je dit fenomeen ook in de politiek tegen. Dat de ene politicus zegt tegen de ander: "Ja, u hebt volkomen gelijk!" Waarmee ze denken dan af te gaan… voor het grote publiek. In tegendeel! Maar ja… die domheid… hè?
  "..Als je veel van ’n ander overneemt, dan blijft er weinig van jezelf over!" Zal ermee te maken hebben.
  Amuseer je verder. Idem: allen.

 179. Aad Verbaast 6 februari 2011 om 11:59

  @Jan: met het gevaar beschuldigt te worden van:
  == Als je veel van ’n ander overneemt, dan blijft er weinig van jezelf over! == (een stelling die ik onderschrijf overigens, zal ik de zin aanpassen als volgt:
  We hebben onmiskenbaar en volledig gelijk.
  Kijk dat is toch weer een fraai resultaat voor wat eerst leek te lijken op een zondag als alle anderen.
  Dat biedt mogelijkheden!

 180. Jan Bouma 6 februari 2011 om 14:30

  Re.: 11:59…en zo kunnen we weer gemakkelijk door één deur.
  Maar gaat u voor! Ik ben slechts de vieze president.
  Iets anders.
  Ik krijg morgenochtend om 10.00 uur bezoek van de hoogste onderzoeksman van de Grontmij voor een nieuw milieurapport omdat de Provincie – op mijn aandringen – het hunne maar in de vullisbak hebben gedumpt als "een vervalsing"; en jij hebt altijd aangedrongen op het in eigen regie nemen van die zooi hier achter. Nou! Dat gaat gebeuren. Ik heb een Vragenlijstje opgesteld dat ik morgenochtend eens ga bespreken m.b.t. het onderzoeksplan dat mijn goedkeuring kan hebben; maar ik moet nog wel stofzuigen en zo… want het ziet er hier niet uit! Vandaar Vice president! :)) Tot morgen.

 181. Aad Verbaast 6 februari 2011 om 17:18

  @Jan:
  Ik heb je even met rust gelaten opdat je genoeg tijd hebt om het huis een beetje aan kant te krijgen voor je hoge bezoek van morgen.
  Je had natuurlijk ook kunnen overrwegen om dat juist niet te doen.
  Enkel om hem alle gelegenheid te geven morgen bij jou binnenshuis een proeve van bekwaamheid uit te voeren hoe hij binnen de korste keren een zwaar vervuilde zwjnenstal weer spic en span kan maken.
  Want mensen met mooie praatjes, die zijn er genoeg immers.
  Alvast een goed gesprek morgen. Heel verstandig dat je de regie in handen neemt.

 182. Smokey Robbinson 6 februari 2011 om 18:34

  @Aad, Die non-communicatie is het opvallendst in die maar uitblijvende interactie. Zelfs geen: "Mensen bespaar je de moeite want we komen er niet op terug", ontbreekt.
  Over stofzuigen gesproken, daar zou de VSp wellicht raad mee weten. Vandaag de waterstofzuiger uit gehanteerd omdat de slang van de in werking zijnde wasmachine uit de afvoer was ontsnapt en voor een overstroming zorgde. Mijn soepvisite, die niet op de koffie kwam maar soep met broodje kwam eten, heeft meegeholpen. Inmiddels weer droge voeten.
  @jan bouma, met dit stormachtige weer kun je inplaats van stofzuigen volstaan met de deuren en of ramen even tegen elkaar open te zetten. De tornado doet de rest…
  Stof waait wel maar dat "enzo", betwijfel ik.
  Ving laatst een gesprek op tussen twee jonge meiden die een werkhuis hebben. Zodra vrouw des huizes de hielen had gelicht gingen die twee samen koffie drinken en sigaretjes roken. Ze maakten een emmertje chloorwater en zetten die in de hal. Veegden hier en daar met een natte lap rond en als mevrouw thuiskwam zei die; "Wat ruikt het hier lekker fris"….

 183. Aad Verbaast 6 februari 2011 om 19:12

  @Smokey:
  Lekkere middag heb je gehad lees ik. Australië, België en Pakistan in het klein.
  Maar nu zit je weer op een droogje begrijp ik. Aan de borrel neem ik aan.
  P.S. ik wilde het maar niet vragen op je laatste Marisco blog (de herhaling). Maar ik ben heel benieuwd hoe het met haar en met jullie is.
  Ik snap overigens als je daar niets over kwijt wilt hoor. Aan jou.
  Doe haar als je kan de groeten van me.

 184. Jan Bouma 7 februari 2011 om 06:59

  @Robbinson…18:34
  Slecht advies van je om "de deuren en ramen open te zetten" want er zou zo maar een gaswolk uit die belt kunnen binnendrijven waardoor ik het loodje leg.. Dat zou jou wel passen misschien :)) maar mij niet. Imgaginair rijdt er hier dus altijd een geluidswagen rond die toetert: "Houdt u deuren en ramen gesloten!" Compris?
  @Aad…17:18
  Nee. Vergising. Betrokkene gaat in mijn opdracht (en betaald door de Provincie) nu eindelijk eens het juiste onderzoek verrichten en waardoor al die vorige rapporten gedurende de voorbije 20 jaar als ‘fake’ de prullenbak in kunnen. Ik hoop zo dadelijk met hem te kunnen afspreken dat hij dit proces publiekelijk met ons wil delen zodat de verslagen op mijn jur. blog komen. Ook interessant voor jou. Niet alleen als betrokkene…. (al was het maar vanwege het scootmobiel..:)) maar meer vanwege het feit dat je afgestudeerd natuurkundige bent met ruime ervaringen. Die wil ik niet graag missen als klankbord.
  Mijn verwachting is dat deze eerste oriënterende bespreking ten 2e male dan door hem getoetst moet worden bij de Provincie. Vanochtend zal het gaan om de vaststelling van de methodieken voor een acceptabel milieutechnisch onderzoek. Enfin. Men hoort nader over deze thriller. Want dat is het.
  @Allen: men amusere zich zolang het nog kan.

 185. Smokey Robbinson 7 februari 2011 om 11:29

  @Aad, Het is bij soep en broodjes gebleven. De vloer in de bijkeuken is meteen schoon:-) Om te beginnen met je vraag hoe het met ons, Mariso en mij is. Redelijk, zeg maar z`n gangetje. Ik begrijp je schroom: idem, zoals ik niet teveel durf te vragen hoe het nu met Marie is. De interesse is wel degelijk aanwezig; ik denk er eerlijk gezegd best wel vaak aan, uiteraard e.e.a. projecterend op onze situatie. Een blog is een blog… als ik de ingeving heb zou ik er wat over kunnen schrijven, zoals het zich aandient. Ieder huisje heeft z`n kruisje.
  Daarover doorgaand:
  @jan bouma, "Compris"…het was een grapje over die witte tornado. Ik wist niet dat het bij jou buiten nog erger is dan binnen. Stofjes in huis zijn vaak voor het blote oog niet zichtbaar maar als je stofwolken bedoelt dan heb je met wel achterstallig stofzuigen van maanden te maken. Hebben andere bezoekers, zoals de vrouwen op woensdagavond, er niets over gezegd (of misschien zich er niet over uitgelaten) dan zal het wel meevallen.
  Anyway: sterkte met die levensgevaarlijke gastoestand buitenshuis. Dat lijkt me inderdaad geen pretje.
  En, nee, je insinuatie dat het mij zou passen dat je het loodje zou leggen, die klopt niet, maar ik houd er rekening mee dat `t een morbide grapje van jou is:-)

 186. Aad Verbaast 7 februari 2011 om 13:19

  @Jan:
  ijzersterk natuurlijk dat je hiermee de regie in handen hebt genomen.
  Wees kritisch en laat je niet met een kluitje in het riet sturen! Even aangenomen dat er nog riet kan groeien in en rondom die gifbelt daar! 😉
  Wordt vervolgd.
  @Smokey:
  Dank voor je reactie.Geheel eens.
  We hebben dezelfde benadering in deze. Niet alles in het publieke domein.
  Succes in ieder geval. En hartelijke groeten aan Marisco natuurlijk!

 187. Jan Bouma 7 februari 2011 om 16:02

  @Aad…13:19
  Ik kan je melden dat dat gesprek naar mijn oordeel succesvol is verlopen met Jurgen Wernsing, Hoofd Bodem van de Grontmij. Hij bericht me voordat ik a.s. woensdag met de provincie tot een vergelijk tracht te komen omtrent mijn eisen voor een gedegen onderzoek en schadeloosstelling. De ook vereiste juridische vrijwaringen vallen natuurlijk buiten de competentie van de Grontmij.
  Inzake H.J.A. Hofland: zie je mail.
  Dus al met al. Een redelijk sucesvolle dag. So far… En het zal wel blijken of ik gelijk krijg; of niet.

 188. Aad Verbaast 7 februari 2011 om 17:04

  @Jan:
  Dat is goed nieuws Jan!
  Uiteraard nog altijd met in het achterhoofd: eerst zien dan geloven (ik ben niet op mijn achterhoofd gevallen). Maar toch.
  Woensdag weer een belangrijke dag. Een belangrijke week dus.
  Weer veel grontwerk (correctie: grondwerk) verzet.
  Reis naar Bali al uitgezocht? 😉
  Dank voor je mail.. Campagne er misschien nog even bij noemen. Ook een niet onbelangrijke (misschien we dé belangrijkste) sleutelfiguur…

 189. Jan Bouma 7 februari 2011 om 19:27

  @Aad…17:04
  Ik stuurde je zojuist weer een mail met een suggestie. Ik had het overigens over "Remarque en andere hotemetoten van de VK" waaronder je natuurlijk die Campagne kunt tellen. Niemand, die dit leest, kan dit verhaal nog volgen…; maar daardoor wordt het juist intrigerend.
  Maar goed… geef even je mening over m’n laatste voorstel.

 190. Jan Bouma 7 februari 2011 om 19:56

  Re: 19:27
  Had al conform gehandeld je suggestie. De laatste emailwisselingen tussen ons en die van HJA liggen ter redactie van DWDD. Of er wat uitkomt valt onder de categorie: niet geschoten sowieso mis. Die Matthijs van Nieuwkerk is ook van origine een "krantenman". En als hij niet dom is… – maar ik praat sneller dan hij…- dan komt er een follow up. Ben toch al wat in the winning mood dus er kan wat bij…
  Nu tot morgen. Ik ga nog wat anders doen.

 191. Aad Verbaast 8 februari 2011 om 09:05

  @Jan: dank voor de mails, en de inzet!
  We zien wel wat komen gaat. Nu is er al veel geschoten, maar meestens mis moet ik toegeven.
  Eens moet het toch raak zijn zou ik zeggen!
  Deze week (als het goed is) gaan je blogs (met reacties) gekopieerd worden naar wordpress.
  Is dat ook weer klaar 😉
  Vandaag ben ik nogal en-route, dus af en aan aanwezig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: