Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

HP de tijd en het VKblog. Het is oorlog. (+ VK reacties)

 
onder de kop vk-bloggers razend op volkskrant besteed hp de tijd vandaag aandacht aan de perikelen op het vkblog. een staaltje journalistiek waar de honden geen brood van lusten. het is maar weer eens een illustratie hoe media berichten over nieuwsfeiten: verdraaid en verminkt.
 
bovenaan het artikel een taartpunt die niet gehinderd door enige voorkennis is geplukt van  blogger krijgsman waar het commentaar bij geplakt is: “blogger marcel jan krijgsman weet waarover hij praat.”  zij niet blijkbaar. uit de context gerukt, en geen enkele binding met de realiteit.
 
het artikel vervolgens begint met:
 
volkskrant-hoofdredacteur phillipe remarque trekt de stekker uit vkblog. het weblog van de krant begon zes jaar geleden met de hoop een kweekvijver te worden van burgerjournalisten. vkblog zou parels van teksten en exclusieve primeurs moeten opleveren. scoops heeft het project nooit voortgebracht en de kilo’s bagger waaronder de parels verborgen liggen kost de volkskrant nu te veel tijd. maar daar denken de vk-bloggers heel anders over. sterker nog: het is oorlog! een bloemlezing.
 
al veel op aan te merken lees ik toch nog maar even verder.
“de bloemlezing”. een uiterst merkwaardige selectie van bloggers is er gemaakt.  
roland danckaert (tot 3 keer toe), annelies, frans wuijts, bömers, prikkeldraad, krijgsman, medusa en rudolfhendriques worden geciteerd.
 
ook nog eens voorzien van ‘snedig’ commentaar door de redactie zelf. en daar mag de lezer het mee doen.
 
geen woord over de werkelijke omstandigheden, de diverse indicatieven van vkbloggers, de radiostilte vanuit de volkskrant richting bloggers, de thom meens affaire, de wijze van handelen van de volkskrant enzovoort enzovoort.
 
Als ervaringsdeskundigen (en dat zijn de lezers hier) kunnen we weer eens vaststellen hoe media omgaan met het nieuws: een volstrekt onjuiste weergave van de realiteit.  
 
Treurig om te zien dat de HP de tijd zich ook al, in een wanhopige strijd om de gunst van de lezers, verlaagt tot riooljournalistiek, tendentieuze berichtgeving en het plempen van bagger op het internet.
 
Laten de media zich dan niet verbazen over teruglopende abonnementscijfers en reclamecijfers, maar eens stevig de hand in eigen boezem steken in plaats van de vinger op deze wijze te richten naar loggers en gebruikers van die sociale media.
 
Op deze wijze van werken ga ik deze kranten alvast scharen onder de noemer: asociale media.
 
“Het is oorlog”
 
 
Noot: deze blog is ook integraal geplaatst op mijn wordpress blog:
https://aadverbaast.wordpress.com/2011/01/27/hp-de-tijd-en-het-vkblog-het-is-oorlog/
 
 

Kortom geen enkel poging tot echte journalistiek. En dan heb ik het nog niet eens gehad over hoor- en wederhoor.

181 Reacties op “HP de tijd en het VKblog. Het is oorlog. (+ VK reacties)

 1. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 14:32

  Ik zag net dat ook Ronald Danckaert zijn reactie op het artikel heeft gegevenhttp://www.vkblog.nl/bericht/366562/HP-De_Tijd_kleineert_VK_Bloggers%21
  "HP/De Tijd kleineert VKbloggers".
  Helaas (zo blogt hij) geen reacties mogelijk.

 2. Bart 27 januari 2011 om 14:42

  Ach ja, Aad, en dat mag zich blijkbaar journalist noemen…niet gehinderd door enige kennis van zaken.
  Ik zeg zelf maar niets meer, en citeer liever de grote Cornelis Vreeswijk:
  ‘…excuseert u me, ik ween…’
  Hartelijke groet, Bart

 3. Jacob Hesseling 27 januari 2011 om 14:46

  Het toont eens te meer aan hoe er van buiten door sommigen tegen het blog met scheve ogen wordt aangekeken. Geenstijl gaf eerder zo’n hoogwaardig commentaar op het opheffen van het Vk blog. Het lijkt mij een reden temeer voor de Volkskrant om nog eens over de mogelijkheden tot voortzetting na te denken, vooreerst door te gaan, te blijven en het concept in overleg met derden/gebruikers aan te passen.

 4. iris kijkt 27 januari 2011 om 14:48

  Vanuit journalistiek oogpunt een raar stukje. Een kort inleidinkje en voor de rest losse citaten onder elkaar geplakt en dan ook nog iemand drie keer geciteerd. De blog-rot vreet ook al aan de gewone journalistiek.

 5. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 14:49

  @Bart: mijn broek zakte af toen ik dit artikel las. Ik ging door de hoeven, en welke andere beeldspraken en uitdrukkingen van toepassing kunnen zijn. Ik kan het zo snel even niet bedenken.
  Maar weer eens een stuitend voorbeeld van "je moet niet alles geloven wat er in de krant staat".
  Niet alles? Niets!!

 6. Catharina Anna Maria van Vliet 27 januari 2011 om 14:51

  Je zou bijna gaan denken dat journalisten een hekel aan bloggers hebben.

 7. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 14:54

  @Jacob:
  == lijkt mij een reden temeer voor de Volkskrant om nog eens over de mogelijkheden tot voortzetting na te denken, vooreerst door te gaan, te blijven en het concept in overleg met derden/gebruikers aan te passen. ==
  Geheel eens. Maar dan moeten ze zich wel eens snel van de betere kant gaan laten zien.
  Je kan bagger produceren (HP), maar helemaal niet communiceren is ook niet fraai.
  Ze besteden wel aandacht in een artikel over de uitverkiezing van de geestelijk vader van geenstijl.nl tot "blogger van het decennium".. Bijzonder.. Zijn ze blijkbaar wel van onder de indruk. 😉
  @Iris: ik kan er geen journalistiek in ontdekken.
  == De blog-rot vreet ook al aan de gewone journalistiek. ==
  Zou het besmettelijk zijn? 😉

 8. Jan Bouma 27 januari 2011 om 14:59

  @Aad.. succes met dit blog
  Bedenk wel dat zolang de gevestigde orde het in hun belang acht dat er dan geen indringers geduld worden.
  Dit geldt voor elk terrein van maatschappelijke orde. Ik weet niet of de veelvuldig aangehaalde Danckaert ertoe behoort (dat laat ik in het midden), feit is wel dat ik vandaag weer eens het juridische bastion van het Parket Utrecht confronteerde met wat "lastige vragen" omtrent mijn aangiften die strafrechtelijk vervolgd zouden moeten worden door het OM.
  "Ik zou nog steeds teruggebeld worden".
  Maar veronderstel dat dat gebeurt. Wie velt dan het oordeel over dat oordeel? Zolang immers de beoordelaars "slagers zijn die hun eigen vlees keuren" kun je een onafhankelijk oordeel wel vergeten.
  Idem functioneert "de pers en media". Zij verhullen zich in stilzwijgen en hun éénrichtingsverkeer. De domme consument zal hun verhaal kritiekloos accepteren. Ondanks het feit dat er nu is Internet en een veelheid van informaties waardoor zij het domme volk niet langer zouden moeten kunnen indoctrineren met hun geconditioneerde antwoord.
  Trek een parallel naar die (belachelijke) Afghanistanuitzending van ca. 500 militairen en politieagenten.
  Ook hier wordt het domme volk misleid. Zowel door de voor- als tegenstanders. De basically vragen worden niet beantwoord. Of überhaupt onze Westerse visies wel kunnen worden opgelegd, en of die afdwingbaar zijn door zo’n politiecorps… Het is een belachelijke overschatting van ons op te leggen mandaat. Enfin… Zo maar wat opmerkingen t.b.v. je nieuwe blog.

 9. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 14:59

  @Catharina Anna Maria van Vliet:
  Je zou het denken ja. In plaats van ze te omarmen (als voorlopers van de sociale media), worden ze blijkbaar als een bedreiging gezien, en dus gaan ze er met arrogantie en met minachting mee om.
  Dat ze daarmee nog harder in het zelf gegraven graf stappen is ze blijkbaar nog niet duidelijk.
  Ze laten zich in het defensief drukken. De sociale media halen ze links en rechts in. Tientallen,honderden miljoenen gebruikers. En zij vechten nog de verloren strijd de laatste bedrukte WC rollen te mogen verkopen.
  Wanneer komen ze eens tot de ondekking dat ze ook maar eens de strategie moeten aanpassen richting:
  "if you cannot beat them, join them?"

 10. maria-dolores 27 januari 2011 om 15:01

  Aan de andere kant interessant dat er nu eindelijk eens over ons wordt geschreven 🙂

 11. Smokey Robbinson 27 januari 2011 om 15:01

  @Aad, waardeloos staaltje van journalisitiek van HP wat je daar tentoonstelt. Mogen we gerust op onze beurt "bagger"noemen. Laten we toch niet hopen dat dit representatief voor het overige nieuws is wat in de media verschijnt anders kunnen de kranten wel opdoeken. Ik vind het niet integer en net wat je schreef "een onjuiste weergave van de realiteit".
  De schijn wordt gewekt dat er een "jalousie de metier" in het spel kan zijn. Dan hadden de prof- journalisten dit beter als een prikkel kunnen beschouwen om eens meer hun best te doen.
  De mondige en schrijfvaardige lezer is hen boven het hoofd gegroeid en moet monddood worden gemaakt. Daar houd ik het even op.
  Ik vermoed dat HP jouw ( steekhoudende) blog hierboven niet zal durven citeren in zo`n stukje.

 12. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 15:06

  @Jan:
  Je hebt weer helemaal gelijk.
  Duik eens ergens in en je trekt overal een beerput gevuld met bagger vermengd met onkunde open.
  En die beerput maar roepen dat ze hun "stinkende best" doen. Ja, dat ruik je dan ook al van verre! 😉

 13. Zelf Reflectie 27 januari 2011 om 15:09

  Die taartdiagram is ook met veel humor opgesteld, met name de "die en die is #&&%$@"
  45% politieke blogs? Op enig moment toch wel. Bloggers als Rikus, Zweistra, Louter deden niets anders. En helaas genoeg heeft heel veel realiteitszin ontbroken in de reacties naar VK-blog toe na de bekendmaking om ermee te stoppen. Op enig moment krijg je dat teruggespiegeld.

 14. Zelfstandig journalist 27 januari 2011 om 15:09

  HP/De Tijd is zelf ook al jaren de weg kwijt. Het zal wel bedoeld zijn als een leuk stukje. Makkelijk scoren met een onderwerp waar de HP/De Tijd lezer toch niet van wakker ligt met de vraag hoe, waarom etc.

 15. Robert van Waning 27 januari 2011 om 15:10

  @Aad Vrbaast,
  Het is typerend voor het onderonserige en zelfgenoegzame cultuurtje van het VK weblog dat iedere vorm van kritiek en tegenspraak kennelijk als ongepast worden beschouwd.
  Je schrijft dat er ‘een uiterst merkwaardige selectie van bloggers’ is gemaakt. Had HP/De Tijd dan beter de ”kerngroep’ kunnen benaderen. Hadden zij die journalist dan mer verteld dan aan hun medebloggers, terwijl die naar meer informatie snakken?
  Je hebt het over ‘‘snedig’ commentaar door de redactie zelf’. Dan moet je eens zien hoe vuil er wordt gereageerd op bloggers als JBourbon die het wagen op kritische kanttekeningen te plaatsen bij de geheimzinnige gang van zaken rondom de doorstart van het VK weblog. En daar mag hij het dan mee doen.
  Je schrijft: "Geen woord over de werkelijke omstandigheden." Wat zijn die dan? Vertel!
  Ik ben blij dat er tenminste één medium aandacht besteedt aan de manier waarop directie en hoofdredactie van de Volkskrant ons bij het grof vuil zetten en al ons werk verdonkeremanen door zelfs alle links erheen te verbreken.
  Je schrijft: "Als ervaringsdeskundigen (en dat zijn de lezers hier) kunnen we weer eens vaststellen hoe media omgaan met het nieuws: een volstrekt onjuiste weergave van de realiteit."
  Als ervaringsdeskundige (sinds 2005) wijs ik je erop dat een onwelgevallige weergave niet per definitie onjuist is.

 16. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 15:11

  @Maria-Dolores:
  Een oude wet uit de marketing: het maakt niet uit hoe je in het nieuws komt, als je maar in het nieuws komt!
  Tja, ze zijn wanhopig.. 😉
  @Smokey:
  == De mondige en schrijfvaardige lezer is hen boven het hoofd gegroeid en moet monddood worden gemaakt. Daar houd ik het even op. ==
  Daar heeft het alle schijn van denk ik.
  == Ik vermoed dat HP jouw ( steekhoudende) blog hierboven niet zal durven citeren in zo`n stukje. ==
  Deel je vermoeden.
  Als ze even de moeite hadden genomen dan hadden ze hel wat andere sblogs kunnen citeren. Zeker die er echt toe doen. Er zijn er vele, die hebben ze allemaal gemist.
  Of ze hadden even contact op kunnen nemen met een paar bloggers (Koko of zo) om hun even bij te praten. Ook niet gebeurd.
  Sterker nog: ze hadden dit gebeuren aangrijpen in het kader van concurrentie tussen de HP en de Volkskrant. Nee, hoor. Ook al weer een gemiste kans.
  Wordt er nog wel nagedacht in de journalistiek?

 17. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 15:14

  @Zelf reflectie:
  Zou zo maar kunnen dat die met humor was opgesteld. Zou de HP gevoel voor humor hebben. Ik heb het in hun stuk niet kunnen ontdekken.
  Taartpunt ook nog eens twee keer weergegeven. Knippen en plakken kunnen ze! Dat ook weer wel!
  @Zelfstandig journalist: de weg kwijt zijn ze zeker. In deze een waarlijke proeve van bekwaamheid in deze opgesteld.

 18. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 15:21

  @Robert van Waning:
  dank voor je reactie. Een tegengeluid, prima.
  Ik schreef:
  ==
  Geen woord over de werkelijke omstandigheden, de diverse indicatieven van VKbloggers, de radiostilte vanuit de Volkskrant richting bloggers, de Thom Meens affaire, de wijze van handelen van de Volkskrant enzovoort enzovoort.
  Kortom geen enkel poging tot echte journalistiek. En dan heb ik het nog niet eens gehad over hoor- en wederhoor.
  ==
  Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat hier journalistiek broddelwerk is gepleegd door een HP de tijd, die pretendeert journalistiek te bedrijven. Dat hebben ze dus niet gedaan, en daar wijs ik op in de blog.
  Dat je als argument aanbrengt dat wij bloggers ons met professionele journalisten zouden moeten vergelijken is niet sterke. Dat zijn we immers niet. Zij vergelijken ons wel daarmee. Te pas en te onpas, om vervolgens schamperend tot de conclusie te komen dat we het niet zijn. Een zwaktebod.
  Je laatste opmerking: eens. Ik denk voldoende aangetoond te hebben dat dat aspect hier niet de overwegende motivatie is voor me deze blog te schrijven.

 19. Apiedapie 27 januari 2011 om 15:28

  Merkwaardig dat je voor zo’n stuk kennelijk betaald krijgt, als ‘echte journalist, bij HP/De Tijd. Ook in alle objektiviteit, en zelfs al vind je het hele vkblog maar niks, dan nog is dit een heel slecht artikel. Het lijkt alsof nu ook de serieuze media (Volkskrant, NRC, HP, VN) de rellerige en gemakkelijke schrijfstijl van geen.stijl aan het copieren zijn. Ik weet niet waar dat toe moet leiden. Het aanzien voor het vak van journalist is er niet mee gediend.

 20. Zelf Reflectie 27 januari 2011 om 15:33

  Waarom die dubbele taartdiagram?
  Eentje om het niveau aan te tonen (politiek, foto’s tuin, slechte gedichten, ik ben zooooo kunstzinnig) en eentje om blogger Krijgsman ( http://www.vkblog.nl/bericht/363910#c3401648) als één van de vele bloggers te citeren. Had beter gepast om de copywright van Krijgsman bij de eerste te vermelden. Niet geslaagd, wel begrijpelijk. Blogs waarvan je leert en goede gedichten nog geen 5%!
  Vraag en verzoek: kun jij een andere en beter onderbouwde taartdiagram produceren? Dat is uiteindelijk het enige argument dat telt.
  Wat gek dat niemand de moeite heeft genomen om toen op die blog van Krijgsman te reageren. Nemen wij elkaar wel serieus of zijn wij er vooral om elkaar te behagen via de MA met geweldig etc.?

 21. Wim Duzijn 27 januari 2011 om 15:42

  Ik ben het met je eens. Ze maken zich schuldig aan precies die activiteiten ("knip en plakwerk") die ze (met name Mevrouw Drayer van het dagblad TROUW) in VK-bloggers veroordelen….
  En ja, wanneer je ‘de ethische normen’ waar de voorzitter van de raad voor de journalistiek een paar dagen geleden over sprak hier zou gaan hanteren, dan zou het HP-artikel erg laag scoren op de ethiekladder…
  Omdat er op volstrekt willekeurige, subjectieve wijze een beeld in elkaar wordt gezet dat met het journalistieke principe van waarheidvinding niets te maken heeft…

 22. Isis Nedloni 27 januari 2011 om 15:50

  Mmmmm…..zo vreemd al die verkeerde aandacht aan het Vkblog via kranten en tijdschriften…..
  Dat zo’n artikel scored……zou dat het zijn?
  Dan betekent het wel dat er iets aan de gang is in de journalisten wereld.
  Zouden er ontslagen dreigen?
  Zijn de journalisten nu hun gerief aan het werpen op de bloggers…en wel specifiek op het vkblog??
  Ik vind het een vreemde gang van zaken
  dat er zo over bloggers wordt geschreven…..
  Ik begrijp er niets van…..
  En fin……mijn nieuwe verhaaltje in oud jasje
  is wel ener vrolijk voorbeeld van wat een blogger kan
  en een journalist weer niet……hahahahaha….
  ik voel me dan ook nogmaals totaal niet aangesproken
  door welke journalist dan ook…..
  het zegt meer iets over de engte visie van de journalist….dan over het fenomeen BLOGGER…

 23. martin 27 januari 2011 om 15:54

  Ze hebben de grafiek van dit blog gehaald en als je zo gaat schelden dan kan je er op wachten dat het over wordt genomen. Misschien moeten bloggers ook eens de hand in eigen zak steken. HP de Tijd doet wel ergere dingen dan dit. Bloggers doen ook wel gekkere dingen dan hier beschreven. Wat een zootje.

 24. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 15:58

  @Apiedapie:
  Uiterst merkwaardig inderdaad. Maar het kan en gebeurt. Dat zie je maar weer. We hoeven ons nergens vor te schamen 😉
  == Ik weet niet waar dat toe moet leiden. ==
  Ik wel. De laatste stuiptrekkingen van vermolmde mediumvormen: de krant en het weekblad.

 25. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 15:58

  @Zelf Reflectie:
  @Zelfreflectie:
  == Waarom die dubbele taartdiagram? == geen idee. Slordigheid?
  == Wat gek dat niemand de moeite heeft genomen om toen op die blog van Krijgsman te reageren. Nemen wij elkaar wel serieus of zijn wij er vooral om elkaar te behagen via de MA met geweldig etc.? ==
  Krijgsman maakt zeer fraaie blogs normaliter maar uitsluitend over space, ruimteactiviteiten e.d.
  Ik lees hem altijd. Laat regelmatig reacties achter (als uitzondering). Maar hij wordt door de bloggers hier niet veel gelezen. Is ook niet erg interactief. Dat zijn de redenen. Heeft niets met MA te maken. Hij is een niche (voor mij zeer hoge kwaliteit) in het aandachtsveld van de bloggers.
  Inmiddels ook verdwenen trouwens. Hij heeft al aangekondigd elders te gaan bloggen .
  Dat hij deze blog maakte (althans de bovenkant is ongewoon voor hem). Een ware uitzondering.
  Hij is geen kenner van het VKblog, en heeft die misschien gewoon ergens anders gevonden en er op gezet. Zou me niet verbazen..
  Taartpunt:
  Ik zou die wel kunnen maken. Kwestie van even een paar dagen de voorpagina doorlopen na eerst even een korte indeling gemaakt te hebben in categoriën.
  Hadden zij ook kunnen (en moeten) doen.
  Kwestie van een paar dagen, een klein uurtje werk.
  Of ik het ga doen? Wrs niet. Ik zou niet weten met welk doel.
  Ga je gang zou ik zeggen. Wordt een heel andere taartpunt 😉

 26. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 16:03

  @Wim Duzijn:
  Goed verwoord. Zou ik hoofredacteur zijn van de HP en dit zien, dan zat deze man die dit gemaakt heeft, nu zijn spullen in te pakken. Ik kan alleen maar hopen dat dit ook aan de hand is.
  Wat overigens wel zou betekenen dat zijn artikel snel niet meer te vinden zal zijn internet..
  Misschien moet ik het maar snel even opslaan.. 😉
  @Isis: het is een zooitje natuurlijk in krantenland. Reorganisaties, overnames, verhuizingen, ontslagen etc etc.
  Dan gebeuren er rare dingen. Ook te verwachten dat vele jounalisten de weg kwijt raken.

 27. őszibarack 27 januari 2011 om 16:07

  Wie schreef ook alweer: "There is no such thing as bad publicity except your own obituary"?
  Aandacht in de pers voor de gebeurtenissen rond het VKblog miste ik eigenlijk. Ik denk dat de VKblog-gemeenschap veel sympathie kan gebruiken. Slechts relatief weinig mensen weten van het bestaan van het VKlog af. Dat is een omissie van De Volkskrant, maar ook een tekortkoming van de bloggers. Maar als de aandacht er niet is, is het nog niet te laat die zoveel mogelijk te genereren. Hoe de aandacht op de strijd hier wordt gevestigd, vind ik van minder belang.

 28. Smokey Robbinson 27 januari 2011 om 16:09

  @Aad, =Wordt er nog wel nagedacht in de journalistiek? =
  Het lijkt er m.i. sterk op dat de journalistiek het denken overlaat aan paarden. Die hebben immers een grotere kop, pardon hoofd.
  Vermoedelijk gaat men verder inde trant van: "Hou ze maar dom". Weten die lezers veel?
  Maar het is daarvoor te laat. Veel lezers zijn goed geïnformeerd en dat wordt lastig.
  In Egypte is het pas erg: daar zijn overal de stekkers eruit gehaald als b.v. internet, telefoon, mobiele telefoon. Laatsgenoemde schijnt i.o. aan dit verzoek te hebben voldaan.
  Zoals je laatst zei: dat kan zomaar gebeuren, dat vk er de stekker eerder uittrekt. Als we niet braaf zijn.
  De stok om mee te slaan is te vinden.
  Weten we meteen hoe de wind waait.

 29. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 16:14

  @allen:
  inmiddels bij de HP een reactie achtergelaten:
  ==
  Hier mijn integrale reactie op dit stukje journalistiek broddelwerk van jullie:http://www.vkblog.nl/bericht/366566/HP_d..
  "HP de de tijd en het VKblog"
  ===
  Ga daar verder niet energie besteden om ook daar verder te reageren. Ze hebben inmiddels genoeg reklame via mij voor hun stukkie gekregen..

 30. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 16:22

  @őszibarack
  Was dat niet Behan?
  De vakpers heeft er wel wat aandacht aan besteed. Klinkt wel heel anders.
  Maar ja daarom heet dat misschien juist wel "vakpers" 😉
  Tja, aandacht (wie waaraan en waarom). Ook zo’n onderwerp waar we nog een flinke boom over kunnen opzetten. Geef jij de aftrap?
  @Smokey:
  Helemaal gelijk. Natuurlijk is ook dit een onderwerp die wegvalt bij alles wat er in de wereld gebeurt.
  Ik gef meteen toe dat het past in het kader: het hemd is nader dan de rok.
  Maar ja, het mogelijk opheffen van het VKblog, en mogelijkheden dat door te kunnen zetten heeft natuurlijk wel mijn volledige aandacht. Ik wil straks wel weer door kunnen bloggen over onderwerpen die er toe doen!
  Ik zie het dan ook maar als een investering 😉
  Dit kwam er even tussendoor zeilen.. Verstoord het pad..

 31. Ger Blog 27 januari 2011 om 16:30

  Tja, als de vkbloggemeenschap wekenlang niet veel anders doet dan schelden over de voorgenomen sluiting, dan moet men niet verbaasd zijn als een blad een bloemlezing daarvan weergeeft. De taartdiagram geeft overigens heel goed weer hoe de toestand hier is/was. Het artikel van blogger Krijgsman, die met de in de HP/De Tijd weergegeven diagram, is uitstekend en een dergelijke kwaliteit heb ik hier node gemist. Ik vermoed verder dat het tijdschrift Krijgsman betaald heeft voor het afdrukken van de diagram, twee keer zelfs.

 32. Satuka 27 januari 2011 om 16:43

  Laat ik volstaan met het commentaar dat ik daar inmiddels heb geplaatst:Nogal selectieve "bloemlezing".
  Het is maar welk (tendentieus) beeld je wilt schetsen als journalist die zichzelf serieus pretendeert te nemen.
  Over bagger gesproken..

  PS: Freek vond de taart zelf blijkbaar zo ontzettend leuk dat hij twee keer geplaatst moest worden.

 33. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 16:48

  @Ger Blog.
  Mag ik aannemen dat je de knop "satire" aan hebt staan?
  @Satuka:
  je bloemrijke reactie onder het HP stuk laat niets aan duidelijkheid te wensen over.
  Ook Paco roert zich daar zie ik net. Op zijn geheel eigen wijze 😉

 34. Klaverblad 27 januari 2011 om 16:52

  Het valt op dat professionals en externe media zich kritisch uiten over de VK-community. Ook op het eigen VKB kwamen na de (felle) reacties op Philip Remarque’s email en Thom Meens analyse wat tegengeluiden. Ik heb op het VKB een vrijplaats gevonden om te schrijven en m.n. mijn interesses met anderen te delen. De aankondiging van de beëindiging kwam als een schok, maar vrij snel heb ik me bezonnen en vluchtheuvels gezocht.
  Ik ben blij dat een groot aantal van mijn favorieten weer terug te vinden zijn, m.n. via OBA. Maar dan nog: het wordt (voor mij) niet meer zoals het geweest is.
  Het HP De Tijd artikel heb ik verwerkt zoals in mijn politieke periode. Je moet er, ondanks eigen betrokkenheid, altijd van uit gaan, er op bedacht zijn dat anderen heel anders over een materie kunnen denken. Dat recht en die ruimte is er. Dan passen tegenargumenten en wellicht ook wat accoorderingen, maar al snel ga ik over op relativeren, want over twee maanden is de wereld weer anders.
  Zoals steeds heb ik je blog heel lezenswaardig gevonden en de discussies in de reactieruimte blijven, dank zij de gastheer, binnen de perken van de wellevendheid.

 35. Annelies 27 januari 2011 om 17:00

  Aad, ce n’est pas facile, la vie!
  Goh, ik sta in een (web)blad, met een van mijn intelligentste stukjes, mijn dag kan niet meer stuk;-))
  Na de tirade van Elma D. heb ik een olifantenhuid opgebouwd; jammer dat we niet meer poep, pies en kut hebben verwerkt in onze stukjes, waren we zeker met die Bloggie award gaan lopen!

 36. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 17:05

  @Klaverblad:
  Dank voor je reactie. Goed dat je inmiddels enige afstand kan nemen van het hele gedoe.
  = Het valt op dat professionals en externe media zich kritisch uiten over de VK-community ==
  Lang niet allemaal trouwens. Zie mijn reactie hierboven waar ik de "vakpers" aanhaalde.
  Verder: Ik heb er geen probleem mee als wie dan ook zich kritisch daarover uit laat.
  Ik heb er wel een probleem mee als er vanuit een hoek die prentendeert "professional" te zijn een onprofessioneel stuk wordt geproduceerd. En daar reageer ik dan ook op. als ‘amateur’.
  Maar ja, ook hier bij de HP weer: stukkie er op plempen, en dan gauw als ‘profeesional’naar huis. 5 uur geweest, werk gedaan,aardappels opzetten, paycheck ontvangen, en nooit meer iets van je laten horen.
  Schijnt de gewoonte te zijn onder betaalde krachten bij deze media. Nare gewoonte vind ik.
  == Zoals steeds heb ik je blog heel lezenswaardig gevonden en de discussies in de reactieruimte blijven, dank zij de gastheer, binnen de perken van de wellevendheid. ==
  Klinkt als een afscheid. Nee toch??!!

 37. Wattman 27 januari 2011 om 17:07

  En dan heb jij het alleen nog maar over de journalistiek. Ik kan uit eigen ervaring melden dat er bij menige uitgeverij op identieke wijze wordt gedacht over met name VKblog. Die hebben hun info dan weer van de literaire redacties van de kwaliteitskranten, die op hun beurt natuurlijk hun collega’s van…enfin.
  Nu moet ik wel zeggen dat in het jaar dat ik hier rondgelopen heb, er ook minstens twee ‘blogoorlogen’ zijn gepasseerd, er een affaire was met een of andere knakker uit Cambodja (of was het Vietnam?), en als je als argeloze lezer de voorpagina doorscrolt en HER EN DER WAT OPVALLENDE DINGEN aanklikt, dan zinkt je de moed ook in de schoenen. Dat overkwam mij toen ook. Om het zo te stellen: ‘het’ VKblog heeft er zelf werkelijk alles aan gedaan om menig vooroordeel waar te maken…

 38. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 17:08

  @Annelies:
  Inderdaad! Eeuwige roem is je deel. Een BNB-ster. Bekende Nederlander-Blog-ster.
  == Na de tirade van Elma D. heb ik een olifantenhuid opgebouwd; jammer dat we niet meer poep, pies en kut hebben verwerkt in onze stukjes, waren we zeker met die Bloggie award gaan lopen! ==
  Achteraf lullen! 😉

 39. LisetteY 27 januari 2011 om 17:10

  Lieve mensen, mag ik jullie veel succes wensen! Van de meesten van jullie heb ik altijd enorm genoten, of erg veel geleerd.
  Hier een petitie die de lading van mijn vroegere blog dekt http://passendonderwijs.petities.nl/.
  Tegen bezuiniging op de mensen die de toekomst van onze zoon redden en die van vele andere kinderen en jongeren.
  Men zou mij een heel groot plezier doen als men tekent indien men er achter kan staan. Kan ook anoniem, kwestie van juiste hokje aanvinken.
  Hartelijke groet, ik blijf jullie elders geregeld opzoeken.
  Lisette

 40. LisetteY 27 januari 2011 om 17:14

  Ooops…kwestie van het juiste hokje NIET aanvinken als je anoniem wilt blijven.

 41. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 17:19

  @Wattman:
  Allemaal waar wat je zegt. Maar je maakt dan wel dezelfde denkfout als de Volkskrant (recent) en nu ook de HP maakt, en nog wat anderen.
  Het VKblog is niet een verzamel plek waar topschrijvers, topfotograven, topdichters, topjournalisten, topwetenschappers elkaar proberen op te zoeken. Die toppers vinden immers hun eigen weg wel.
  Het is hoogstens een broedplaats. Waarbij overigens wel degelijk een aantal ook via dit blog de weg naar die subtop en top hebben weten te vinden. Broedplaats dus.
  Verder: geef mij drie voorbeelden (2? nou ja eentje dan) waar een krant het voor elkaar heeft gekregen velen aan elkaar te binden in een oprechte community. Met een specifiek signatuur? Ja, een levend organisme is dat altijd. Geldt ook voor geenstijl.nl.
  Aspecten die USP’s zijn en verre van bagger.
  Dat zijn namelijk de vooroordelen en niet gebaseerd op de realiteit.
  Maar ja, maak dat die mummies maar eens duidelijk 😉
  @LisetteY:
  geheel off topic, maar toch fijn dat je even langskwam.
  Voor een goede zaak haal ik niet gauw wat weg hier!
  Jij ook veel succes. Hard nodig en het is je (en de jouwen) van harte gegund.

 42. LisetteY 27 januari 2011 om 17:25

  Hartelijk dank, AAd. Ik zou natuurlijk even mijn blog moeten heropenen voor deze zaak (desnoods voor een aflevering), maar het is hier zoooo druk momenteel. Dank je voor de geleende ruimte. Je maakt prachtige blogs.
  On-topic: ik heb me al zo vaak verbaast over hoe journalisten dingen horen die ze willen horen (of lezen) en dan een totaal eigen subjectief verhaal maken….

 43. Wattman 27 januari 2011 om 17:25

  Hohohoh Aad, ik maakte geen denkfout. Ik schetste alleen de denkwijze van uitgeverijen/kwaliteitskranten, hooguit maken zij die denkfout.
  Verder kan ik mij voorstellen dat het even schrikken is als je hier binnenwandelt. Dat heeft niets met een broedplaats, een oprechte community met een specifieke signatuur etc. Onbekend met het VKblog heb je wel een bepaald beeld, zo werkt het menselijk brein nu eenmaal. En dat kan dan al eens tegenvallen.
  Je hebt overigens gelijk als je stelt dat hoor/wederhoor, onderzoeksjournalistiek etc. in het HP-artikel en elders niet aan de orde zijn. Men bedrijft dezelfde vooroordelen als men in de kolommen van de krant zegt te bestrijden. Een journalist die een gedegen artikel zegt te schrijven, die moet zich beter voorbereiden. Maar ach, tegen wie zeg ik het?

 44. Smokey Robbinson 27 januari 2011 om 17:26

  @Aad 16.22 Ik bedoelde eigenlijk niet dat het onderwerp hier aan de kaak gesteld bij Egypte in het niet valt maar als soort waarschuwing in het algemeen dat het misschien, als we niet "braaf" zijn ook zo ver zou kunnen komen. Immers er komen steeds meer insluipende berperkingen.

 45. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 17:31

  @Wattman:
  == Hohohoh Aad, ik maakte geen denkfout. Ik schetste alleen de denkwijze van uitgeverijen/kwaliteitskranten, hooguit maken zij die denkfout. ==
  Gelukkig. Er moet meer gedaxcht en nagedacht worden. Dat doe je gelukkig 😉
  == Verder kan ik mij voorstellen dat het even schrikken is als je hier binnenwandelt. ==
  Klopt. Ik noemde het wel eens "het destillaat van de echte wereld"of ook wel "ons dorp".
  Kost even wat energie om daar deel van te worden.
  Is je goed gelukt overigens.

 46. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 17:35

  @Lysette: geen dank. Je kan bij mij heel wat "potjes breken"!
  @Smokey:
  Dank, zo had ik het wel begrepen.
  Ik merk ook op dat er nog weinig sprake si van een "echte opstand" (macro=micro).
  Wel eens interessant om er over te brainstormen waarom eigenlijk niet…
  Veel gemor, dat wel, maar ik zie nog maar weinig (geen) Vkbloogers posten voor het kantoor van Remarkabel..

 47. BarbaraJansma 27 januari 2011 om 17:37

  De reactiedraad lees ik later, maar: het publicatierecht van de vk betekent dat de content van vk-blogs mag worden herhaald en gepubliceerd, waar dan ook en wanneer dan ook. Het auteursrecht van de bloggers zelf beschermt hen o.a. tegen ‘uit de context halen’ en ‘verminken’.
  Dit lijkt me schending van het auteursrecht. Hier gaat iemand de fout in, en iemand kan daarop aangesproken worden.

 48. Smokey Robbinson 27 januari 2011 om 17:40

  HP- reactie gelezen. Goed aangepakt Aad. Hoop dat columnist Freek de Swart stiekem komt lezen en zich zal schamen over deze misser. En het misschien rechtzet. Dat zou rechtvaardig wezen.
  Dat andere schreef ik, maar dat begreep je, voor de duidelijkheid om niets te bagatelliseren. Je hebt wel gelijk dat het hemd nader dan de rok is. Gezien dit nader is en het wereldleed wat verder ligt, moeten we maar aankaarten wat ons voor de voeten valt.
  Ja, dat schreef je, dat diet onderwerp onverwachts komt "voorbijfietsen". Je vroeg nergens om en toch dient zich iets aan. `t Is net als bij het vergaan van de Titanic: zo lang mogelijk muziek blijven maken…

 49. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 17:48

  @Barbara Jansma:
  Ik denk dat je gelijk hebt. Het HP stuk en de (gekopieerde) content rammelt aan alle kanten.
  Maar ja, wie gaat er werk van maken? Met welke kans op succes?

 50. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 17:52

  @Smokey:
  == Hoop dat columnist Freek de Swart stiekem komt lezen en zich zal schamen over deze misser. En het misschien rechtzet. Dat zou rechtvaardig wezen. ==
  Je bent een aardsoptimist 😉
  Columnisten (was het een column??) blinken niet uit in enige zelfrelativering. Laat staan dat ze te bewegen zijn tot enige correctie. Sterker nog: ze zijn helemaal niet te bewegen, anders dan door hun eigen overwegingen..
  Krijgen daar nog betaald voor ook. Vinden die vermolmde redacties blijkbaar nog wat waard ook.

 51. Helena 27 januari 2011 om 18:05

  Ja het is wel merkwaardig dat ze juist die bloggers citeren. Ik vond het ook vreemd van HP de Tijd. Maar ik las ook nog een tweet dat het hier om een column ging, en dat was ook wel weer zo. Ja dan overdrijft men natuurlijk ook, er was dus geen sprake van een journalistieke reportage..;-) over het VKblog.
  Alleen jammer dat ze dan juist die citaten noemen en niets anders en niet wat beter spitten in de VKblogburelen.,..
  nu ik er wat beter zelf over nagedacht heb, vind ik dat ze ook wel een beetje gelijk hebben. Ben zelf eigenlijk ook al een tijd niet meer zo te spreken over VKblog en ik lees de laatste tijd alleen maar klaagblogjes en weet ik wat nog meer.
  We moeten gewoon een lollige column over de HPdeTijd schrijven…

 52. BarbaraJansma 27 januari 2011 om 18:11

  Ik beloofde al ergens hierover te bellen, maar dat moet ik nog doen. Klus erbij, geen kantoortijd over. Maar morgenochtend sharp!
  Ik heb je een mail gestuurd. We kunnen niet veel maar wel iets. Onthou dit blog aub. Kan van pas komen.
  Maar wat ik net zei is echt zo. Ons auteursrecht bestaat uit een bibberig kruisje onder de bijdragen, maar ook het recht binnen de context geciteerd te worden, en niet verminkt te worden. Dat zei het fnv tegen me.
  Zonder veel meer kennis heb je hier een punt. Of niet jij, maar die verkeerd geciteerde bloggers, die kunnen er een punt van maken, juridisch.

 53. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 18:19

  @Helena:
  mij werd uit niets duidelijk dat het om een column, een redactioneel stuk, of om een nieuwsbericht ging.
  Ook een omissie van hun kant vind ik. Slordig. Weinig professioneel.
  == nu ik er wat beter zelf over nagedacht heb, vind ik dat ze ook wel een beetje gelijk hebben. ==
  "Een beetje" heeft al gauw iemand gelijk. Persoonlijk vind ik dit van een andere orde van grootte.
  == Ben zelf eigenlijk ook al een tijd niet meer zo te spreken over VKblog en ik lees de laatste tijd alleen maar klaagblogjes en weet ik wat nog meer. ==
  Herkenbaar. Heeft ook te maken met een zekere leegloop.
  Ik merk ook een verminderde onbevangenheid en openheid naar ander nieuws. Dit houdt me wel bezig en ‘van de straat’. Jammer.
  De rest komt wel weer hoop ik. Er is meer dan het Vkblog. Zie ook mijn reactie: 16:22 naar Smokey.

 54. Kat 27 januari 2011 om 18:21

  Tjongejonge, het lijkt wel een complot!
  Goeie reacties van jou en Satuka en Paco (heb nog niet alles gelezen)
  Groet,

 55. Zelfstandig journalist 27 januari 2011 om 18:26

  Soms vraag ik me wel eens af waarom ik geen geslaagde journalist ben en anderen wel. Ben ik te netjes, te braaf :-)?

 56. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 18:26

  @Barbara: ik denk dart je helemaal gelijk hebt.
  Gelijk hebben en krijgen is wel heel wat anders..
  Een heel oud blog van me (mijn 2de hier op ht VKblog):http://www.vkblog.nl/bericht/168411
  "Rechtspraak. Middeleeuwse witte borden!"
  Hoe verder?
  @Kat: je zou het haast gaan denken. Wat hebben we ‘misdaan’?

 57. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 18:31

  @Zelfstandig Journalist:
  Te braaf? Daar kunnen we nog wel eens een boom over opzetten, die als een bom zal inslaan.
  Jij neemt geen blad voor de mond immers. Prima hoor!
  == Soms vraag ik me wel eens af waarom ik geen geslaagde journalist ben en anderen wel ==
  Voor mij ook een vraag, en zeker geen weet.
  Je stijgt toch ver uit boven die gemiddelde bagger doe over ons wordt uitgestort door de ‘gevestigde’ (denken ze nog steeds) media.
  Of zou dat juist het onderliggende probleem zijn?

 58. Helena 27 januari 2011 om 18:41

  we kunnen natuurlijk een melige column als reactie op de column in HP-De Tijd maken Aad! Ik had na één minuut googlen al als resultaat dat HP-de Tijd reacties van Nu-Jij reageerders kopieerde en op zijn eigen site plaatste… http://webwereld.nl/nieuws/67451/hp-de-tijd-kopieert-reacties-van-nujij—update.html
  bovendien hebben ze het zelf ook al enige tijd moeilijk als tijdschrift (oplage daalt, volgens mij ook enige tijd geleden ontslag redactieleden etc). Ja en nu lachen ze om anderen… blah bah
  ik vond het toch al steeds meer een roddelblad geworden.

 59. BarbaraJansma 27 januari 2011 om 18:56

  Aad, ik heb je een mail gestuurd. Als jij of een ander er niks in ziet, gooi ik het steentje in deze vk-vijver, want ik kan het niet alleen. Of het dan nog bestuurbaar is weet ik niet, maar het is het risico misschien wel waard. Ergo, ik heb dringend raad nodig, een intelligente blik, van jou of van een ander.

 60. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 19:04

  @Helene"
  Geweldige link van je! Dank daarvoor.
  Blijk tmaar weer eens dat het een chaos is. Ook daar. Volkomen de weg kwijt, zoals zovele andere vemolmde media.
  Misschien een suggestie voor je: waarom zet je die link niet even neer bij dit HP artikel?
  @Barbara: heb je die link van helene heriboven gelezen?. Kan zo in je dossier!
  Je mail heb ik nog niet ontvangen. VK is wat traag of is er wat anders misgegaan?
  Krijg ik die zal ik er naar mijn beste weten en kunnen op reageren.
  Ook ‘achterkamertjespolitiek’ is me niet vreemd 😉

 61. Thera 27 januari 2011 om 19:05

  Aad, het is al zo lang aan de gang, de teloorgang van echte journalistiek. In de periode, dat ik mij bezig hield met volkenrechten, ben ik er ook achter gekomen, dat over bepaalde onderwerpen, Indonesië, de vinger van de staat (en handelsbelangen) sterker is dan het zogenaamde vrije woord. Positieve uitzonderingen zijn het NRC, het Brabants Nieuwsblad De Stem en het RTL nieuws.
  Beroepsethiek is een vies begrip geworden in de strijd om gewin. Treurig toch?

 62. BarbaraJansma 27 januari 2011 om 19:24

  Link gezien, interessant. Het enige denk ik waar wij de vk op kunnen aanspreken via de rechtbank.
  Dat andere idee heb ik je gestuurd. Als je het niet krijgt, stuur me dan je emailadres, want al is het maar een ideetje en niet een hele subtiele, ieder idee is er één. En als het wat is lijkt het me een heel slecht plan het ongecoördineerd los te gooien.

 63. Robert van Waning 27 januari 2011 om 19:30

  @Aad Verbaast,
  == "Dat je als argument aanbrengt dat wij bloggers ons met professionele journalisten zouden moeten vergelijken is niet sterke. Dat zijn we immers niet." ==
  Hoe kom je dáár nu bij?I Dat heb ik echt nooit geschreven, hier niet en elders niet. Met zo’n verdraaiing lijk je wel een (slechte) HP-journalist. Hoe ik over ‘burgerjournalistiek’ denk, schreef ik op 11 juli 2006 in mijn VK weblog:‘De i-burger als onmisbare tegenhanger van de journalistiek.’
  (%3Ca%20href=’>www.vkblog.nl/bericht/62085)
  dinsdag 11 juli 2006 11:41 door Robert van WaningDoor dat malle begrip ‘burgerjournalistiek’ is het noodzakelijk een open deur nog maar eens in te trappen. Wie geen journalist is, is geen journalist. Journalistiek is een vak, een beroep en vaak zelfs een roeping waar iemand zijn beroep van heeft gemaakt. Burgers kunnen timmerman zijn, of tandarts, loodgieter, advocaat, of wat dan ook, maar niet tegelijk journalist. Ieder z’n vak. Burgers zijn burgers, en alleen journalisten zijn journalisten. ‘And never the twain should meet’, denk ik dan, met een verbastering van Rudyard Kiplings beroemde woorden.’
  Over de zin en functie van webloggen schreef ik op 04-01-2006 in mijn VK weblog‘Het weblog biedt tegenspraak aan de journalistiek. En dat is nodig ook.’
  (04-01-2006; http://www.vkblog.nl/bericht/23467 )Wat de journalistiek nodig heeft, is meer weerwerk en tegenspraak. Met de komst van internet en het blogwezen, is dat technisch gemakkelijk te realiseren, maar de geesten zijn nog onwillig. Journalisten houden namelijk niet van tegenspraak. Bij het minste woord van kritiek (van wie dan ook) raken zij helemaal van slag. Dit kan soms zó erg zijn dat zij spontaan hun functie van waakhond van onze democratische rechtsstaat vergeten en gaan proberen om die kritiek te onderdrukken!
  En:De i-burger als onmisbare tegenhanger van de journalistiek.
  (11-07-2006, %3Ca%20href=’>www.vkblog.nl/bericht/62085 )‘Weblog dient niet voor kritiek op journalistiek. Of juist wel?’
  (19-12-2005; http://www.vkblog.nl/bericht/20729 )De willekeur regeert op het weblog van de Volkskrant.
  (20-12-2005; http://www.vkblog.nl/bericht/20897 )Na de plotselinge blokkade van mijn bijdragen aan de weblog van Bert Wagendorp (zie het verslag elders op mijn weblog) had ik een bericht geplaatst op de weblog van moderator G-J Bogaerts over de mogelijkheid om berichten van bepaalde ip-nummers te blokkeren. Ik bedankte daarin G-J namens Bert Wagendorp voor deze fantastische nieuwe mogelijkheid waar Bert meteen ook dankbaar gebruik had gemaakt. [..] Bogaerts heeft mijn bericht verwijderd van zijn weblog,
  zonder waarschuwing,
  zonder opgave van regels waaraan men zich dient te houden, teneinde verbanning alsnog te voorkomen,
  zonder mededeling per e-mail
  zonder kennisgeving aan de andere webloggers, op het weblog zelf of rechtstreeks per e-mail,
  zonder opgave van reden,
  zonder mogelijkheid van verweer,
  en tenslotte:
  zonder termijn; de verbanning is dus in principe levenslang..De willekeur regeert.

 64. Zelfstandig journalist 27 januari 2011 om 19:42

  De wens is de vader van de gedachte.

 65. Thera 27 januari 2011 om 19:49

  Maar Aad, ik ben , merk ik, toch wel heel boos over hoe de diverse media ons wegzetten, en dat met behulp van een flink gekleurde bril. Waarom die gekleurde bril? Waarom dit gemakzuchtige effectbejag?
  Het zijn uiteraard colums en die mogen prikkelend zijn, maar ondertussen wordt wel de teneur gezet.

 66. Jan Bouma 27 januari 2011 om 19:53

  @Robert van Waning…19:30
  Lees nog ‘ns m’n comment van 14:59 uur hierboven.
  Ondertussen… kan HP/De Tijd tevreden zijn over zoveel heisa. "Any publicity will do!"
  En dat brengt me op een andere overweging. Dat het idee over kwaliteit, goed of slecht, m.b.t. "de journalistiek" ook niets anders inhoudt dan… "any publicity will do". Word je niet gelezen en/of geciteerd dan is "de prestatie" niet noemenswaardig of onbelangrijk. Derhalve luidt de conclusie: "any publicity will do".
  Jongens… Tot morgen.
  En bedenk dat elk woord teveel eer en verspilling betekenen die gewijd worden aan "de journalist" die niets snapt van zijn afnemers, zijn lezers doch slechts zijn achterhoedegevecht levert in dit tijdperk. Als een dinosauriër…

 67. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 20:00

  @Tera 10:05:
  == Beroepsethiek is een vies begrip geworden in de strijd om gewin. Treurig toch? ==
  Ja, niet allen treurig, maar ook dieptriest al swe beseffen in hoeverre media oon nog eens grote invloed kunnen hebben op wat er in de politiek gebeurt.
  Mooi lijstje. Opvallende partij in deze: RTL4. Opvallend omdat die toch een product is van een commerciele omroep. Maar eens: ik kan ze niet vaak betrappen op volkomen misplaatste nieuwsverslaggeving.
  19:49: ik ben eigenlijk ook heel erg boos hierover (en daarover).
  Wie kan je nog vertrouwen?
  Debat ik de kamer gevolgd? Voor de vierde keer worden we weer een oorlog in gerommeld.
  Niets geleerd. Wat moeten we daar nou allemaal mee.

 68. Isis Nedloni 27 januari 2011 om 20:07

  En….het hilarische is:
  Er is helemaal geen oorlog op het Vkblog.
  Dus waar rept men over via zijn publiciteitsdriften?
  Een blogger mag van alles verzinnen…
  Een journalist moet toch degelijk onderzoek doen?
  En dan na een paar weken observeren
  dat er hier helemaal geen oorlog is……… ; )))))))
  Avond groet!

 69. Helena 27 januari 2011 om 20:12

  ik heb de link inmiddels onder het artikel geplaatst. met de nodige toelichting 🙂
  Mijn laatste zin in mijn reactie is :Wanneer gaat HP-de Tijd op Swart? :-))
  vond ik wel leuk gevonden van mezelf al zeg ik het selluf…:-)
  Moet wel zeggen dat het dus een column is dus ja … en voor een deel vind ik toch wel dat ze gelijk hebben.
  het betreffende artikel behoort gelijk tot een van de meest gelezen artikelen op de website van de Hp-deTijd., sja ze moeten toch ergens hun lezers vandaan halen…:-)

 70. The_Saint 27 januari 2011 om 20:19

  "…..Het is maar weer eens een illustratie hoe media berichten over nieuwsfeiten: verdraaid en verminkt…"
  Ik ben toch werkelijk verbaasd Aad dat het jou zo nieuw lijkt waar de media toe in staat blijkt…..

 71. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 20:31

  @Barbara: je mail nog niet ontvangen.
  Sugggestie: laat even een reactie achter op de wordpress blog. Dan zie ik je mailadres in het dashboard..
  Dan stuur ik je een mailtje.
  Lijkt ingewikkeld, maar je weet dat ik er geen voorstander van ben mailadressen in openbare webruimten te zetten.
  Is dat wat?

 72. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 20:35

  @Robert van Waning:
  dank voor je uitgebreide reactie.
  Punt gemaakt door je.
  Misverstand van/door me.
  We zijn het wel eens.
  @Zelfstandig journalist: kan nog wel eens vaak goed uitvallen trouwens. Soms ook niet.

 73. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 20:41

  @Helena:
  Ik zag het. Is leuk inderdaad 😉
  Wist je overigens dat de HP er ook niet voor schroomt om ongewelvallige reacties er uit te gooien?
  == het betreffende artikel behoort gelijk tot een van de meest gelezen artikelen op de website van de Hp-deTijd., sja ze moeten toch ergens hun lezers vandaan halen…:-) ==
  Wat wil je als ik zulke reklame voor me maak. Ze mogen me wel dankbaar zijn 😉
  @The Saint:
  == Ik ben toch werkelijk verbaasd Aad dat het jou zo nieuw lijkt waar de media toe in staat blijkt….. ==
  Ik maak me geen illusie meer, the Saint.
  Maar dat betekent niet dat ik me er tegen blijf verzetten.
  Moet je toch herkennen lijkt me in de onderwerpen die jij graag aankaart 😉

 74. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 21:03

  @The saint:
  Hierboven:
  == Maar dat betekent niet dat ik me er tegen blijf verzetten. ==
  Moet natuurlijk zijn:
  Maar dat betekent niet dat ik me er niet tegen blijf verzetten.
  Wel dus!..

 75. Trektocht 27 januari 2011 om 21:07

  Oorlog? Die de Swart is een blindganger en nog kort door de bocht ook, wat een flutartikel!

 76. Satuka 27 januari 2011 om 21:19

  Bij de weg.. Freek blogt zelf ook. Bij WordPress.
  Zou een aanwinst voor OBA zijn ;))).http://freekschrijft.wordpress.com/
  Een kleine bloemlezing uit zijn introductie daar:
  .."Allemaal interessante onderwerpen waar je waarschijnlijk verder nooit iets meer van hoort op freekschrijft. Met uitzondering van de rappers in overheidscampagnes, daar komt links- of rechtsom nog wel een stukje over. Dus hou het in de gaten! En vertel je familie, vrienden en collega’s over deze ruwe parel in een zee van bagger. Of doe maar niet trouwens, blijf maar gewoon weg en laat me met rust! Hup wegwezen!"
  Een verzoek waar ik bijzonder graag aan voldoe natuurlijk ;).

 77. VSp 27 januari 2011 om 21:27

  Of zou HP-De Tijd zich verkneukelen over het feit dat de VK opgescheept zit met een blogsite, waarop het een beetje uit de hand is gelopen en aan de hand van een paar toepasselijke blogbijdragen de collega’s bij de VK dat nog eens fijntjes inwrijft? Journalisten onder elkaar……., twee verschillende uitgevers… deels overlappende marktsegmenten….

 78. Trektocht 27 januari 2011 om 21:30

  Zeg Stofzuigert, nieuw licht op de zaak, die rakkers bluffen elkaar af? Kweenie, die de Swart is niet zo slim vrees ik.

 79. Helena 27 januari 2011 om 21:30

  we moeten er allemaal niets van aantrekken. Google maar eens op Jan Dijkgraaf en Hp de Tijd.
  herinnert u zich deze nog : politiek roddelblad Hp de Tijd dat in vuilniszakken van politici wroette?
  Jan Dijkgraaf zit nu bij Powned. Oh hij is alweer vertrokken? Nu doet ie iets voor de radio, Echte Jannen.
  En wat hij voor HP de Tijd tot stand heeft gebracht, ziet u de restanten van in de HP de Tijd zelf, in de website van het opinieblad en dus ook in de column van Swart over het VKblog.

 80. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 21:43

  @Satuka: is dat dezelfde?
  Ergens voelt hij nattigheid als hij voor zichzelf schrijft 😉
  Mag ook zo blijven, dat voor zichzelf schrijven dan..
  @Trektocht:
  Zouden ze niets beters te doen hebben daar?
  Wekt de schijn van niet..

 81. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 21:50

  @VSp:
  als dat al waar zou zijn dan zou ik als HP-er toch wel een heel ander vlammende column of zelfs krantenartikel er oover kunnen schrijven. Gemiste kansen.
  Beetje concurrerentiestrijd lukt ze ook al niet om van de grond te krijgen..
  @Helena:
  Even gegoegeld op je aanraden.Dank.
  Powned verklaart wel weer wat. Die Sant zal wel een beschermeling van hem zijn. En/of door hem geschoold. Zelfde trekjes.

 82. ......Hyperinflatie..... 27 januari 2011 om 22:02

  In het communisme was de waarheid veel duidelijker.
  Het was gewoon het tegenovergestelde van wat de media schreef.
  We zijn op hetzelfde punt belandt en het tegenovergestelde is waar.
  Onze pensioenen zijn weer op orde. Dus de pensioenen zijn vergokt.
  De euro is gered. Dus de euro is een mislukt systeem.

 83. Satuka 27 januari 2011 om 22:06

  Aad: ja het is dezelfde. Zie foto op zijn twitter account:http://twitter.com/FreekdeSwart

 84. Joostx 27 januari 2011 om 22:47

  Artikel in de HP gelezen Aad; onprofessioneel en smakeloos hoe daar klakkeloos zonder context geciteerd wordt; onwaarschijnlijk dat HP de Tijd zich op dit niveau wenst te begeven.

 85. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 22:58

  @Satuka:
  geen enthousiaste twitteraar zie ik.
  Student lees ik. Dan ben ik al gauw at milder. Naar hem, heeft immers nog wat en veel te leren. Niet naar de redactie die zoiets toelaat onder hun vleugels.
  Misschien moeten we hem eens vragen hier te gaan bloggen. Kan hij een poging wagen het nieveau wat op te krikken. Hij zal er zelf in geloven.
  @Joostx:
  Opvallend toch?
  Of is dit een verdwaalde geenstijlblogger met journalistieke aspiraties?
  Iets over de achtergronden zijn hier al ter sprake gekomen.
  Niet misseljk, of eigenlijk toch weer wel 😉

 86. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 22:59

  @Hyperinflatie:
  Omgekeerde werelden zijn aan de orde van de dag.
  Ik zit net even te kijken naar het debat in de kamer.
  De minster van binnenlandse zaken van Afghanistan zegt dat politie in de regio’s uiteraard worden ingezet voor gevechtstaken.
  Nederland weet beter en stelt dat dat gewoon niet waar is.
  Kamerleden (wrs met een meerderheid) en de regering.
  Geen wonder dat er zovel mis gaat.
  Het volk wordt weer belogen.

 87. Martin Broek 27 januari 2011 om 23:07

  Aad waarom maak je je zo druk om een artikel in HP de Tijd, een blad dat zelfs GeenStijl de loef af wil steken. Waarom kan je niet gewoon lachen om wat er geschreven wordt. Het is een column in een rechts blad. Het is helemaal niet moeilijk een nog vernietigender column bij elkaar te sprokkelen. De bloggers vragen er om. Dit was lekker makkelijk geschreven en snel verdiend.
  Terug naar het echte leven. Afghanistan, Egypte, klimaat, gedraai om Staatsbelangen etc.

 88. Aad Verbaast 27 januari 2011 om 23:56

  @Martin Broek.
  Ik voelde de behoefte om op dit artikel in de HP even een straffe reactie te schrijven. Verder lig ik er niet echt wakker van.
  Waar ik wakker van lig (en je verwijst er al naar) is wat er weer gebeurt in de kamer op dit moment.
  Waar Jolande Sap op dit moment de missie naar Afghanistan zit te verdedigen. Wetend dat ze de sleutel daar toe in handen heeft.
  Voor de 4de keer worden we een oorlog in gerommeld.
  Niet te geloven. En ja, daar kan ik me echt druk over maken!
  "keiharde garanties"???
  Hoeveel opgeleide agenten en militairen deserteren op het moment dat ze opgelied zijn? 25%-40%
  Hoever gaat die garantie? Tot ze de poort uit gaan? Om daarna meteen ingezet te worden in de frontlinies door een corrupte commandant?
  Wat is de waarde van "keiharde garanties" met een corrupte regering?.
  Waarom zijn voor de inmiddels hervormde missie dan nog 4 F-16’s nodig?
  En ze laat de ruimte al open dat ‘natuurlijk ook wel eens mis kan gaan’.
  En (hoor ik net tijdens haar speech), ze wil nu al langer blijven dan 2014…!
  Wat een vertoning!!

 89. Glaswerk 28 januari 2011 om 00:16

  @Aad: Ha, de stemming zit er weer ouderwets in 😉

 90. Aad Verbaast 28 januari 2011 om 00:37

  @Glaswerk: knappe jongen en/of vrouw die mij omver krijgt 😉

 91. Geroma 28 januari 2011 om 00:57

  @Aad – Zo zie je maar weer. Er is heel veel heet gebakken lucht in de media wereld.
  Hoor- en wederhoor – zoals ik het heb geleerd, is niet meer zo interessant kennelijk.
  Alles is vluchtig.
  Alles moet scoren.
  Alles draait om geld en macht.
  Gaat VKBlog verloren
  Alsnog, een goede nacht….(snik)

 92. Aad Verbaast 28 januari 2011 om 01:17

  @Geroma:
  overal is wel wat. Is er nog hoop?
  Een goede nacht.gewenst.
  Het debat in de kamer houdt me nog even uit de slaap. Alhoewel het daar niet anders is dan in de media.

 93. Marius van Artaaa 28 januari 2011 om 07:18

  @Aad, misschien moeten we een blogpersconferentie houden
  waarin we haarfijn schetsen dat het VK haar boorling niet meer aankan
  en de consequenties nooit heeft willen inzien van het bieden van dit podium
  voor de vrije meningsuiting en andere uitingen van de verbeelding van de moderne mens.
  Zo’n persconferentie kunnen we de vorm van een VKblogdag geven en iedere blogger neemt een
  medium voor zijn rekening. Bijvoorbeeld: ik zou de NRC willen uitnodigen om zich erin te verdiepen, de redactie bellen, vragen wie ik kan aanspreken over dergelijke media en deze voorleggen wat er op dit moment gebeurt, dat dit vernietiging is van een uniek platform en het symbolisch kapitaal dat erdoor gegenereerd is en wordt. Hiervan maak ik een passend blog en nodig alle redacties per email uit daarop te reageren. Als ze reageren maak ik daar weer een blog van.

 94. laila 28 januari 2011 om 07:31

  Hier kan ik met mijn verstand niet bij.
  Wat is de intentie van een dergelijk staaltje waardeloze jounalistiek?

 95. Jan Bouma 28 januari 2011 om 07:51

  @Aad…23:56
  Het volk wil nu eenmaal belazerd worden. Wat men nog vergeet m.b.t. Kunduz-missie is dat zodra ergens voor die criminelen, warlords, Taliban er ook een criminele dreiging komt van "buitenaf" er dan meteen tegendruk komt van de plaatselijke belanghebbenden. Het is ook een misvatting dat je warlords en criminelen onder contrôle krijgt door andere criminelen! Daarom is een oplossing niet voor handen. Slechts een wereldbesuur dat gestoeld is op totaal andere waarden, dan die nu gehanteerd worden, kan de oplossing brengen. Maar ja…, zelfs voor GroenLinks of de PvdA, of de SP, of welke partij dan ook, wordt met dit inzicht geen rekening gehouden. En aangezien het volk blijvend belazerd wil worden…
  Enfin.
  Men amusere zich; zolang het nog kan.

 96. Robert van Waning 28 januari 2011 om 09:16

  @Marius van Artaaa, 28-01-2011 07:18
  == ".. dat het VK haar boorling niet meer aankan en de consequenties nooit heeft willen inzien van het bieden van dit podium voor de vrije meningsuiting en andere uitingen van de verbeelding van de moderne mens." ==
  Inderdaad. De journalistiek doet nu wanhopige pogingen om het monopolie op maatschappelijke en politieke kritiek te behouden en om zich te kunnen blijven onttrekken aan de democratische controle en publieke verantwoording. Die vormen echter het democratische tegenwicht voor iedere vorm van macht, die van de media incluis. Als zelfbenoemde controleur van de macht waande de journalistiek zich echter boven alle kritiek verheven.
  De media mochten en konden zich als enige staatsmacht onttrekken aan de ‘checks and balances’ die onze democratie evenwichtig, transparant, eerlijk en rechtvaardig moeten houden. Hierdoor is een scheefgroei ontstaan in de democratische verhoudingen. De mate waarin de opiniejournalistiek (eigenlijk een oxymoron) de publieke meningsvorming en zelfs de politieke besluitvorming kon beïnvloeden, was volledig uit de hand gelopen.
  Dankzij internet hoeven burgers zich echter niet meer de mond te laten snoeren. Dat zit de dames en heren journalisten niet lekker. Het is even pijnlijk als lachwekkend hoe kinderachtig en zelfs een beetje misdadig (door moedwillig grondrechten te schenden) verzetten tegen het verlies van hun monopoliemacht. Nu daaraan een einde komt, zouden journalisten dat verlies wat sportiever moeten opvatten en zich voortaan weer als gewone burgers gaan beschouwen en gedragen.

 97. Aad Verbaast 28 januari 2011 om 10:01

  @Marius van Artaa:
  Voor de vuist weg: klinkt wel goed. Lijkt me dat voordat je hier aan begint je eerst de ‘papieren tijgers’ zou moeten polsen of ze er inderdaad aan mee willen doen. Het eenrichting communiceren is immers onderhand een patroon geworden ondanks dat ze naast het papier de digitale snelweg op zijn gegaan. In voorzichtige pogingen zoals je hebt gezien: de eenrichtingsweg.
  En de bij het VKblog hadden ze een parkeerplaats voor omwonenden maar die sluiten ze ook maar per 1 maart. Al die toeschouwers worden maar als lastig beschouwd.
  Maar wie weet.
  @Robert van Waning: samen met Maruis optrekken in deze?
  Jouw blog voor die blogpersconferentie is al klaar lees ik 😉
  Welke krant ga jij benaderen?

 98. Aad Verbaast 28 januari 2011 om 10:03

  @Laila:
  Geen idee wat de intentie achter dit stuk is. Laten zien ze zich kunnen verlagen tot het niveau wat ze vermenen dat blogggers hebben? Zoiets?
  Ik probeer er ook maar wat van te maken 😉

 99. Simen Vrederat 28 januari 2011 om 10:13

  Tja als er een vrije pers bestond dan hadden we natuurlijk helemaal geen bestaansrecht.http://www.vkblog.nl/bericht/366716/HP_De_Tijd

 100. Aad Verbaast 28 januari 2011 om 10:19

  @Jan:
  Gisterenavond nog tot half twee het debat gevolgd. Tot na de eerste termijn van Rutte die reageerde op de eerste termijn van de fracties. Toen was de boel al beklonken. Interessant weer om te zien hoe ze elkaar weer voor de gek hielden. PvdA kwam er helemaal niet uit (letterlijk en figuurlijk. Cohen was weer niet in vorm. Lijkt wel een patroon te worden: hij heeft geen vorm. Sap lijkt wel kanp maar is nog zoïef dat "keiharde garanties" waarmee rondgestrooid door de regering volstrekt wassen neuzen zijn.
  Hoe kan je immers keihard garanderen dat opgeleide ‘politieagenten’ na een geweldige opleiding niet overlopen naar de vijand (gebeurt nu al met de minimale opleiding onder het navo plan, zo’n 25% – 40%), de taliban respectievelijk de warlords). En ze gaan roepen: maar we hebben toch afgesproken met de (corrupte) commandant en de (corrupte) regering dat ze niet in de gevechtshandelingen zullen worden betrokken??
  Nee hoor: "we zullen ze gaan volgen". Tja, in de frontlinie zullen ze ze wel tegenkomen. Kan je ze ook volgen.
  Niet te geloven. Enkel Roemer had dat door.
  Deed me allemaal denken aan de uitspraak van Churchill:
  "Politiek is de vaardigheid te voorspellen wat er morgen, volgende week, volgende maand en volgend jaar zal gebeuren. Dit In combinatie met de vaardigheid naderhand te kunnen uitleggen waarom het niet is gebeurd."
  Wat een bende!
  PVV, CDA en VVD lachen zich een kriek, of meer een krieg.
  Oppositie geheel uiteengeslagen. Het lijkt wel oorlog!

 101. Aad Verbaast 28 januari 2011 om 10:25

  @Simen Vrederat: dank voor de link. Ik had die nog niet gelezen. Nu wel.
  Prima brief. De man heeft nog nooit zoveel aandacht gekregen. Ik schat zomaar in dat hij naar schouderklopjes op zoek is in zijn kantine. Nog even en zijn gewricht is ontwricht 😉
  Ik plak je blog even onder de mijne als je dat goed vindt.

 102. Simen Vrederat 28 januari 2011 om 10:57

  Helemaal OK Aad.
  Ik denk trouwens dat de man meer problemen heeft met zijn gewicht dan met zijn gewricht.
  Hartelijke groet,
  Simen Vrederat

 103. Ger Blog 28 januari 2011 om 11:01

  tja, hoelang gaan we door met artikelen schrijven met protesten over de sluiting van het vkblog en de reacties erop? Nog een dikke maand? Laten we liever blogs schrijven, met bijbehorende reacties, die ook voor mensen buiten het vkblog te pruimen zijn.

 104. Aad Verbaast 28 januari 2011 om 11:25

  @Simen:
  Consider it done. Ik kan nog wel een lijstje maken met nog meer problemen die hij onder de leden heeft. 😉
  @Ger Blog: schrijf jij over dingen die je bezighouden?

 105. Helena 28 januari 2011 om 12:19

  ik wil wel even zeggen dat Ronald Danckaert absoluut alle grenzen overschrijdt met zijn idiote blogs en persoonlijke aanvallen op Remarque!
  Hij blokkeert ook nog eens reacties en zet het VKblog helemaal voor gek. Vanaf nu ga ik het VKblog NIET meer verdedigen! Want ik geef de critici nu gelijk! Als Danckaert zichzelf zo belangrijk vindt dan gaat hij maar solo bloggen, dat doet hij nu toch al!
  En de reacties onder het artikel van Van de Kletersteeg en Klaphek… die zeggen dus ook al weer genoeg. Ben het nu echt zat! Ik snap niet dat er mensen zijn die hen ooit serieus hebben genomen. Snap best dat dit uit zogenaamde vrijheid van meningsuiting is, maar diegenen zijn het ook (en anderen) die echt niet voor die mensen opkomen die voor hen destijds opkwamen. Sorry maar nu ben ik echt kwaad.

 106. Robert Kruzdlo 28 januari 2011 om 12:21

  *
  Ik heb mij buiten de discussie gehouden want ik ken een aantal mensen bij de Volkskrant. Een reactie wil ik wel reageren Wattman: "Om het zo te stellen: ‘het’ VKblog heeft er zelf werkelijk alles aan gedaan om menig vooroordeel waar te maken… "
  Watmman maakt ook een opmerking dat er een soort oorlogsstemming heerst op het Volkskrantblog. Daar moet ik hem ook in gelijk geven.
  Tevens zijn er bloggers die onder de vlag van de Volkskrant mensen belachelijk maken en die niet kunnen reageren. Dit en veel meer wordt niet toegelicht. De semiotiek van de Volkskrantblog is daarom niet anders als voor de tweede wereld oorlog.
  Ik zou graag willen debatten met de redactie van de Volkskrant over allerlei zaken die hier niet ten spraken komen. Maar dat heeft nu geen zin. De Volkskrantblog zal op een andere manier verder moeten…
  Groet Robert

 107. Zelf Reflectie 28 januari 2011 om 12:43

  @Aad,
  Deed me allemaal denken aan de uitspraak van Churchill:
  "Politiek is de vaardigheid te voorspellen wat er morgen, volgende week, volgende maand en volgend jaar zal gebeuren. Dit In combinatie met de vaardigheid naderhand te kunnen uitleggen waarom het niet is gebeurd."
  Lijk mij een vaardigheid van het leven :-). Kijk maar eens naar beursanalisten.

 108. demio 28 januari 2011 om 12:45

  Wat een waardeloos stuk van HP de Tijd.
  Die journalist is óf duidelijk vooringenomen óf hij heeft zijn werk niet gedaan óf hij aapt de ombudsman van de Volkskrant na 🙂
  Maar waardeloos blijft het dat er alleen negatief bericht wordt over het VKblog.
  En hieruit blijkt ook maar weer de kloof tussen twee werelden, van de journalisten en de burgers. Waarbij de laatsten ongeveer geminacht worden.

 109. Aad Verbaast 28 januari 2011 om 12:48

  @Helena:
  Kop op. Je laat je toch niet afleiden door een paar rotte appels in de fruitmand?
  Je eigen verhaal is veel belangrijker. Volhouden die te verspreiden!
  @Robert:
  == want ik ken een aantal mensen bij de Volkskrant. ==
  Misschien kan jij dan eens je ingangen en realties daar gebruiken om de VK te bewegen met open vizier de discussie aan te gaan. Zou een goede zaak zijn, welke stelling ze ook innemen.
  Deze radiostilte die ze betrachten werkt op iedereen averechts immers.
  Is dat wat?

 110. Aad Verbaast 28 januari 2011 om 12:54

  @Zelfreflectie:
  Ik kende deze uitspraak van Churchill. Sterkeer nog die staat hier vlak boven in mijn reactie van 10:19.
  Staat ook in deze blog van me uit 2008:http://www.vkblog.nl/bericht/193511
  We zijn het dus helemaal eens!
  Ik zal er nog eentje toevoegen die ik vanmorgen tegenkwam in relatie tot de "keiharde garanties" waar GL met open ogen intrapte.
  Rutte maakte de volgende fraaie opmerking tijdens zijn verkiezingscampagne:
  "Garanties geef je op stofzuigers".
  Politici zijn dat al weer vergeten blijkbaar. Niemand die quote horen herhalen in de kamer.
  Politici hebben een geheugen als een goudvis: 3 seconden.
  Daarom kan een goudvis overleven in die kom.
  Na één keer rondzwemmen, denken ze: goh wat leuk, nooit eerder gezien..
  @Demio: broddelwerk inderdaad. Tja, dan roepen ze toch over zich af, dat bloggers zich helemaal niet voelen aangesproken als zij het over "bagger" hebben?

 111. Thera 28 januari 2011 om 13:09

  Het is inderdaad wel frappant, dat steeds Danckaert uitgekozen wordt als het voorbeeld van een blogger bij het Volkskrantblog. Het moet toch ook voor buitenstaanders duidelijk zijn, dat er geen enkele vorm van interactie is tussen hem en de andere bloggers hier?
  Het voelt als onrechtvaardig, maar ook ik heb besloten het maar te laten voor wat het is (kan natuurlijk ook niet anders). Uiteindelijk bezoedelen deze stukjesschrijvers alleen hun eigen naam.
  Dat er veel "bagger" op het VKblog staat is natuurlijk logisch. Overal waar geschreven wordt staat veel "bagger", sla maar willekeurige krant of tijdschrift open, het is maar waar je van houdt. In veel gevallen blijft het immers maar een waardeoordeel en afhankelijk van welk interesseveld je hebt.
  Mijn bijdragen waren ook geen burgerjournalistiek. Toen ik hier begon te bloggen schreef ik onder de vaste (door de redactie aangebrachte) categorie "persoonlijk". Een andere pretentie heb ik hier nooit gehad en er was hier ruimte voor ingericht. De selectie bijdragen die ik wil bewaren hebben dan ook alleen voor mij waarde, op een enkele bijdrage na misschien.
  Een rottig stukje over de vkbloggers genereert lekker veel aandacht, veel pageviews en reacties (ja ik trap er zelf ook steeds weer in). Ze schrijven vanaf nu maar wat ze willen, ik ga die "bagger" niet meer lezen en niet meehelpen hun website aantrekkelijk te maken voor adverteerders. Het is het niet waard. 😉

 112. bouwjaar54 28 januari 2011 om 13:33

  Je moet zwakbegaafden hun speeltje (gratis een incestueus schrijfgroepje vormen) ook niet afpakken…
  Tip: ga als ‘community’ wat onzinnig opbouwwerk verrichten in Afghanistan. Maar dan wel kwaliteit en geen kwantiteit. En probeer vooral niet degenen te zijn die jullie nog nooit zijn geweest! Fijn weekend Philippe.

 113. Peterus 28 januari 2011 om 13:52

  Ik heb helaas geen tijd om alle reacties te lezen. Dat komt later als ik wederom op mijn thuisbasis ben.
  Het HP artikel maakt wel duidelijk hoe de buitenwacht over ons denkt. Stelletje knullige amateurs,provinciale kneuteraars, querulanten en pseudojournalisten kortom internet tuig dat het verdiend om eraf gesloopt te worden.
  De krant je kunt hem geen dag missen.

 114. rudolfhendriques1 28 januari 2011 om 13:53

  Argh, ik had de oorlog gewonnen als ik had gewonnen..
  Het is en was me altijd al duidelijk dat de krant de oorlog zowiezo zou winnen mocht er oorlog ontstaan. Ik was niet direct tegen opheffing van het blog maar vindt wel dat de krant dit stukje geschiedenis van haar niet zomaar door de plee mag spoelen. Het complete archief van het blog dient daarom ook bewaard te blijven. Er zijn veel artikelen van verschillende schrijvers op het blog die in verband staan met elkaar. De verbintenis tussen de meerdere blogs zou door opheffing ( al dan niet met de mogelijkheid om je archief op te slaan) totaal verdwijnen.
  Het totale blog is in feite een stukje geschiedenis op het internet en die kan of mag je niet zomaar wissen.
  Al is het maar om ons nageslacht de kans te bieden om in het jaar 2100 nog eens terug te googelen naar de tijd waarin blogs nog weinig tot geen journalistieke waarde hadden.
  Datgene wat ik in mijn blog betreffende opheffing schreef ging dan ook niet direct over de journalistieke waarde van ons schrijven, daar zijn blog veels te persoonlijk voor en weinig objectief, het blog geeft wel een uniek beeld van onze behoefte om onszelf bloot te geven in een tijd waarin persoonlijke communicatie aan het verdwijnen is in digitale communicatie.
  Het blog zou dan ook op zijn totale waarde moeten worden ingeschat en niet op de individuele journalistieke waarde van al die honderden schrijvers.
  By the way… aangezien er anti rudolfhendriques blogs bestaan bloeit er toch iets op z’n blog. Waar rook is is vuur…

 115. VSp 28 januari 2011 om 14:09

  Geen slecht idee van Marius van Artaa. De vraag is of de VK dit tolereert op hun blogsite.
  Ander ding. Ben zo af en toe actief op een Duits/NL blogsite. Beetje saai daar. Zitten wel zo’n 1000 bloggers.
  OBA onder de aandacht brengen? Of eerst maar eens de VKB ontwikkelingen afwachten. Wat is wijsheid?

 116. Aad Verbaast 28 januari 2011 om 14:11

  @Thera:
  Je noemt het juiste woord in de hele context: pretentie.
  Blogggers pretenderen (gemiddeld genomen) geen burgerjournalisten te zijn. Dat is niet een karakeristiek ofwel maatpak wat door henzelf wordt aangemeten. Iets wat de kranten nog steeds niet kunnen of willen inzien.
  Ik voel me dan ook niet aangesproken als zij daar over beginnen. Aan hun.
  De kranten hebben die pretentie overigens wel: journalistiek te bedrijven op hoog niveau (of willen dat doen voorkomen). Daar kan en mag ik ze dus wel op aanspreken als ik mijn twijfels daarover heb.
  Het geeft dan te denken dat ze zich niet aangesproken voelen, althans niet ‘het debat’ willen/kunnen of durven aan te gaan.
  Zij preferen de eenrichtingsweg. Die zal blijken een doodlopende te zijn.

 117. Aad Verbaast 28 januari 2011 om 14:17

  @bouwjaar54: het een hoeft al het andere niet uit te sluiten.
  Bouw rustig verder zou mijn advies aan je zijn.
  @Peterus:
  == Ik heb helaas geen tijd om alle reacties te lezen. Dat komt later als ik wederom op mijn thuisbasis ben. ==
  Je kan je die tijd wel besparen (de tenuer is duidelijk), tenzij je verknocht bent geraakt aan echte open communicatie en tweerichtingsverkeer. Wat je natuurlijk helemaal moet missen als je de krant leest en hun internet activiteiten volgt. Kan je je ook besparen.
  Wat een kansen voor je, zomaar een voorstel die je zeeën van tijd oplevert. Om te bloggen natuurlijk! 😉

 118. Aad Verbaast 28 januari 2011 om 14:25

  @Rudolfhendriques1:
  Misschien een idee om deze reactie even onder het Swart/HP blog te zetten. Je bent tenslotte in de verkeerde context geciteeerd door hem.
  Deze reactie van je’"makes sense". Nu de HP nog!
  @VSp:
  OBA goes international!
  Zo voor de vuist weg zou ik zeggen: hou het achter de hand. Nu nog niet.
  Laat eerst OBA maar vollopen (is al aardig aan het gebeuren, een stuk of 70 nu). met Vkbloggers die elkaar daar weer proberen te vinden in afwachting van wat komen gaat. En ze de ruimte geven zich daar thuis te gaan voelen. Dat nu verstoren met een hele nieuwe (buitenlandse) nieuwbouwwijk zou een en andere kunnen verstoren.
  Heb jij al een plekje gereserveerd ergens? Nog niet bij OBA zag ik..
  Over het idee van Marius: goed idee.
  Lijkt veel op ook het goede idee van Jacob Hesseling van vanmorgen.http://www.vkblog.nl/bericht/366718/Volkskrant_bloggers_bijeenkomst_gewenst_%21
  Misschien kunnen jullie dat met zijn drieën van de grond tillen..

 119. rudolfhendriques1 28 januari 2011 om 14:36

  @ Aad, Thanx, ik heb dat inmiddels gedaan..

 120. Annet 28 januari 2011 om 14:50

  Zoals zovaak: de negatief denkende journalist
  Een journalist is doorgaans geen levensgenieter…..
  Misschien is het wel overal vrede in de wereld en zien zij alleen maar oorlog…..
  Waarom kom jij niet aan het woord Aad?
  Helder en kort en de spijker op z’n kop slaand…..
  p.s. ik had een paar maal een interview met de krant (o.a. het Dagblad van het Noorden) stikvol fouten zo’n artikel en er werd van alles bijverzonnen en niet goed geluisterd…….ik zou een volgend keer mijn interview zelf schrijven zoals o.a. Charlotte Mutsears doet.
  p.s.s. ik lees het liefste Trouw de laatste jaren, veel diepgang en vaak trekken de artikelen me omhoog ipv naar beneden……ik hou ook zo van de naam……

 121. VSp 28 januari 2011 om 21:49

  N.a.v. Sap. Plaatste dit bij Zelf reflectie:
  =
  Met deze beslissing heeft Sap zich tot een deel van het probleem gemaakt in plaats zich tot een deel van de oplossing te verheffen.
  Dat zal blijken na de uitslag van de PS verkiezingen, nadat de eerste dode is gevallen, na de eerste deserties en de komende Parlementaire Enquete over dit debâcle.
  Als neveneffect heeft ze voor elkaar gekregen dat Wilders & Cohorten God op hun blote knien danken voor het toneelstuk dat Sap voor de ogen en oren van de media in de TK heeft opgevoerd.
  Op de Duitse TV was een filmpje van een steniging in augustus 2010 door de Taliban van een overspelig stel op nog geen 40 km afstand van de Duitse basis in Kunduz waar ook de NL’ers worden gehuisvest. Onmogelijk voor de Duitsers om in te grijpen, terwijl dit bekend was. Deze situatie is niet veranderd. Merkel zei het in December j.l.: ‘Het is oorlog’.
  Verder zijn de Duitsers daar helemaal niet blij met de komst van de Nederlanders volgens Duitse verslaggevers in de regio.
  Overigens, de Duitsers vertrekken eind 2012, hoewel stemmen in de Bondsdag opgaan om de missie te verlengen tot 2014.
  In deze regio analfabeten tot politiefunctionarissen opleiden? De waanzin ten top. Daar wordt een guerilla oorlog gevoerd. De voorstanders van deze missie zijn volledig gespeend van enig realiteitsbesef en liegen omdat de waarheid geweld wordt aangedaan. Zum kotzen.
  Heb de debatten niet gevolgd, maar ook in webedities van NRC, Trouw, VK, AD, Parool niets daarover kunnen vinden.
  =
  En met Annet: Ja, Trouw leest prettig, zelfs de ‘Religie’ rubriek.

 122. Aad Verbaast 29 januari 2011 om 00:46

  @Rudolfhendriques1: Ik zag het. Maar ja, ook Sant voelt zich te verheven boven de massa om ook maar ergens op te reageren. Zouden ze daar les in krijgen?
  @Annet: Ze zoeken selectief wat teksten waarmee ze denken te kunnen aantonen wat de bloggers zoal schrijven. Een "bloemlezing"
  Tja, tegen mijn kruid zijn ze niet gewassen 😉

 123. Aad Verbaast 29 januari 2011 om 00:54

  @VSp:
  jammer dat je de debatten niet hebt gevolgd. Ik voor een groot deel ook niet, zeker niet de commissievergaderingen. Wel het ‘debat’ gisteravond. En vanavond zag ik Sap ook nog weer in P&W.
  Ze krijgt nog een zware dobber in het GL congress komende week. 70% is tegen.
  Ze nam alvast het voortouw in P&W: wat het congres ook zegt, de fractie neemt een eigen besluit. Dit besluit kan niet worden teruggedraaid. So much for democracy. Gewoon een nader besluit nemen dan de leden willen. Zo werkt de politiek. Nou dat werkt dus niet.
  == Overigens, de Duitsers vertrekken eind 2012, hoewel stemmen in de Bondsdag opgaan om de missie te verlengen tot 2014. ==
  Dat is interessant. Ik viel gisteren van mijn mijn toen Sap nu al er op aan drong bij de regering om alvast mee te nemen dat de missie ook na 2014 moet worden voortgezet. Rutte glunderen natuurlijk.
  Niet te geloven!! Waar zijn ze mee bezig. Met passie zeggen ze..
  Gepassioneerd neem je nog wel eens merkwaardige beslissingen.
  En de media.. laten we het daar maar niet over hebben… 😉

 124. Jan Bouma 29 januari 2011 om 08:37

  @Aad…ook goeiemorgen.
  @Allen: idem.
  M.b.t. bovenstaande laatste discussie kan men psychologisch gezien wel een paar zaken onderkennen.
  1. Als je als "deskundige" door het leven gaat – en liefst ook nog meent dat je een "autoriteit" bent – dan duldt je natuurlijk geen enkel commentaar of weerwoord van die "leken". – Richting prullenbak.
  2. Inherent aan de zich toegemeten "deskundigheid" is dan vervolgens natuurlijk van belang : het gezichtsverlies. En dat treedt op du moment de kritiek serieus genomen moet worden en "de deskundige" met de bek vol tanden staat als de leken gelijk hebben en krijgen.
  3. Wordt "de deskundige" door de massa niet meer geloofd maar wel de kritieken dan krijg je het "Mubarak" of "Tunis-effect".
  4. De "deskundigen van de media" functioneren zoals Mubarak en Ben Ali http://nl.wikipedia.org/wiki/Tunesi%C3%AB vlucht naar een ander totalitair regiem (Saudi Arabië).
  Wat is nou de moraal van dit verhaal? Ach… de lezers/consumenten/bloggers zijn allemaal slaven van de bestaande dictatoriale regiems en zolang de consumenten/wereldburgers niet de NWO vormen zullen de foute belanghebbenden dat blijven doen. Mutatis mutandis gelden deze overwegingen voor alle niet democratisch gekozen "autoriteiten" als politici, reli’s, intelligensia en uiteraard in dit verband ook de pers en media.
  Allen een goeie dag… En overweeg eens wat "passende reacties" zijn voor een wereldburger (die dom gehouden wordt).

 125. Aad Verbaast 29 januari 2011 om 09:22

  @Jan:
  Een hele goede morgen op deze mooie dag met een strak blauwe lucht. Dat kun je alvast weer in je zak steken!
  Fraai hoe je hier weer eens micro en macro met elkaar waar (zoals je weet) mijn stelling is dat dat gelijk aan elkaar is. Weer eens treffend bewezen door je aan de hand van een aantal actualiteiten.
  Je hebt neem ik aan de blop gelezen van Jacob Hesseling?http://www.vkblog.nl/bericht/366718/Volkskrant_bloggers_bijeenkomst_gewenst_%21
  Ik zou zeggen (gezien je bovenstaande betoog): pak de handschoen op en ga op de barricaden!
  Nog een mooie dag gewenst. Er zal weer veel gaan gebeuren wat ons weer wel en niet zal verrassen. 😉

 126. paco painter 29 januari 2011 om 09:56

  Volkskrant heeft niet echt de Tijd mee

 127. Aad Verbaast 29 januari 2011 om 11:10

  @Paco: weinig eentweetje bij het hapeetje.
  De Tijd zal het leren.

 128. Jan Bouma 29 januari 2011 om 11:30

  @Aad…9:22
  Inzake je oproep: "pak de handschoen op en ga op de barricaden!" Wil ik je erop wijzen dat ik al vanaf het midden der jaren ’70 vdve "op de barricaden sta" en daartoe immense investeringen pleegde. Als roepende in de woestijn. Neemt niet weg dat ik je link naar @Jacob Hesseling raadpleegde met het volgende commentaar als resultaat. (heb wat grammatische taalfouten gecorrigeerd in de weergave hierna).
  ==
  29-01-2011 11:18
  @Allen
  Op het blog van @Aad verbaast plaatste ik navolgend comment. Kijk! Het gaat in het hele leven van de mens om de dominantie ofwel de koopkracht, die tegelijkertijd verbonden is met "de actuele waarheid", van diegenen die dat claimen. Besef dat dit ook geldt voor de VK en in principe elk ander medium van pers en media. Hebt u het voor het zeggen, zolang u daarvoor de inkomsten weet te genereren van het instemmende en ja-knikkende domme volk dat uw medium koopt (bijv. Volkskrant) of bereid is advertenties te plaatsen, dan bent u winnaar van de discussie en… de winst. The winner takes it all!
  En aangezien in dit tijdperk de winsten en/of verliezen binnen zeer korte tijd worden genomen kan men het navolgende comment misschien begrijpen dat ik schreef op het blog van @Aad verbaast
  ==
  zie daartoe mijn comment van 8:37 uur.
  Iets anders.
  Morgen, zondag, plaats ik weer een "at random" gekozen pagina uit het Boek der Boeken en ik ben razend benieuwd wat de Goden weer in petto hebben. Tot morgen dus.

 129. Aad Verbaast 29 januari 2011 om 12:28

  @Jan:
  ik weet dat het de barricaden stan je niet vreemd.
  Ik moet ook toegeven dat ik niet er van uit ging dat je als voorman op deze barricade zou gaan staan.
  Er zijn priorteiten in het leven 😉
  Vanmiddag weer en route.
  Rond borreltijd weer terug bij leven en welzijn. Ook zo’n prioriteit.
  @randomgenerator: ik heb er een rotsvast vertrouwen in dat dat helemaal goed komt.
  P.S. niet stiekum alvast even uitproberen natuurlijk. De generator heeft dat onmiddellijk in de gaten.
  Het is geen gokpaleis!!

 130. VSp 29 januari 2011 om 18:50

  Zat even naar Duitse n-tv te kijken, waar een verslaggever in Cairo fijntje constateerde dat wat de Amerikanen in Vietnam, Irak, koeweit en Afghanistan onder het mom van ‘democratie’ presteerden onder ten koste van honderduizenden slachtoffers, lukt de demonstranten in Tunesie en naar het laat aanzien nu Egypte in enkele weken.

 131. Smokey Robbinson 29 januari 2011 om 19:35

  @Aad, Off topic kattenbelletje: aansluitend op onderwerp eersgisteren op mijn blog "De sfeer was om te snijden".
  Vanavond om 22.35 tv programma Reporter op Ned. 2 om 22.35 over onnodige, dure en gevaarlijke operaties op (nietsvermoedende) patiënten om nieuwe "accessoires" aan de man te brengen.http://www.tvgids.nl/programma/10479857/Reporter/

 132. Aad Verbaast 29 januari 2011 om 19:56

  @VSp:
  We hebben het al vaak gehad over de bizarre gedachtengangen van deze wereldmacht. Veelal zichzelf in de voet schietend. Honderdduizenden doden meeslepend in het door hun gekreeëerd kielzog.
  Schreef jij niet hierboven: zum kotzen? Ja dat schreef je. Je had gelijk.

 133. Aad Verbaast 29 januari 2011 om 19:58

  @Smokey":
  Hartelijk dank voor de tip. Ik had het al gezien en ga er zeker naar kijken.
  Ook in die wereld heb ik nog wel wat anecdotes te vertellen.
  Recent nog zelfs vanuit hier in de omgeving. IjJingwekkend!

 134. Jan Bouma 30 januari 2011 om 08:45

  @Aad…ook goeiemorgen… en verbaas je over niks meer m.b.t. je at random generator (zie kopie van je wordpress.com blog) Ik begin inderdaad te geloven dat er hogere krachten in het spel zijn. Lees maar:
  ==
  @Aad
  @De lezers passing by…
  Insiders weten dat er elke zondag een at random gekozen pagina wordt besproken en/of geciteerd uit het Boek der Boeken en ook alweer de insiders weten dat er dan soms verbazingwekkende dingen gebeuren zoals een aansluiting op de actualiteit. Het boek dateert (is geschreven) van 2004 maar beslaat alle Tijden. Enfin. Ik wil @Aad en anderen niet langer in onzekerheid laten welke pagina de dobbelmachine koos. Pagina 282. En ja, ik ben het met uw scepsis eens dat u zou kunnen zeggen: "So what!"
  Ik citeer van die pagina een paar regels uit een email aan de NRC-columnist Jerôme Heldring die mij een persoonlijk briefje had gestuurd – ja, toen nog wel.. en waarin stond zijn belofte om mij nog inhoudelijk te antwoorden op zijn column van 18 augustus 2000… "maar nu even niet want ik sta op het punt naar het buitenland te vertrekken.."
  Hij kwam zijn toezegging niet na. En toen beraadde ik me op een terechte straf..
  Pg. 282: (voor a) moet u zijn op pg. 281 onderaan).
  ==
  b) U schrijft 1000 keer op uw aftandse schrijfmachine: "Ik mag de lezers van mijn krant niet belazeren!" en
  c) U wordt veroordeeld tot een verblijf in de naar u genoemde heropvoedingsgestichten voor de duur van twee jaar teneinde uw hersocialisatie alsnog te bewerkstelligen…
  d) U antwoordt alsnog (met excuses) voor de vertraging (…!) terzake mijn brief d.d. 19 augustus 2000 inzake die column van u d.d. 18 augustus 2000.
  En waarom dat nodig is vertel ik u en de lezers van deze feuilleton volgende week..
  Met groet!
  Simon Carmiggelt
  ==
  Kijk! Onder grote kritiek staat het éénrichtingsverkeer lezer vs krant; lezer vs columnist; en zo zien we het probleem is van alle tijden. Heldring onderhield nog wel met persoonlijke briefjes contact met zijn serieuze lezers maar vergeetachtigheid kwam ook hem goed uit om zijn toezegging en belofte niet na te komen bij lastige omstreden zaken.
  Men amusere zich. Ik zet dit ‘stukkie’ over naar het blog van @Aad (nu nog bij de Volkskrant) maar zo dadelijk zitten we misschien hier en/of bij OBA.
  ==

 135. Aad Verbaast 30 januari 2011 om 08:59

  @Jan:
  De randomgenerator heeft ons wederom weer verbaasd en niet teleurgesteld!
  Dat nog even afgezien van het feit dat deze altjd (!) antwoord. Kom er nog maar eens om tegenwoordig..
  Wel even in verwaaring als je de mail beëindigt met "Simon Carmiggelt".
  Je doet toch niet aan persoonverwarring? Of nog erger: identiteitsdiefstal?
  Nog een mooie dag. Amuseer je.

 136. Jan Bouma 30 januari 2011 om 09:15

  @Aad… Simon Carmiggelt? Simpel. Zie pg. 265.
  In de eerste regel van het hoofdstuk: "…Is de nieuwe weekly Mithras al uit…?" (een vondst van Hofland overigens) kun je lezen: – In 2004 riep ik de hulp in van Simon Carmiggelt. Nu is hij sinds 1987 al in het Rijk der Hemelen..; of.. enz./
  Dus in dat hoofdstuk is Simon Carmiggelt aan het woord. Ergo: Heldring krijgt antwoord van "Simon Carmiggelt". Compris? Ook weer opgelost. Advies: Beter lezen… :))

 137. Aad Verbaast 30 januari 2011 om 09:38

  @Jan:
  Dank voor de verhelderende uitleg. Je boek is een waar puzzelstuk. Om pagina 282 te kunnen begrijpen moet ik even teruglezen naar pagina 265. Kom er nog maar eens om.
  Op zich natuurlijk een prestatie van formaat waarbij je uitgaat van het paradigma dat alles met alles te maken heeft. Dat is ook zo, je hele boek is een bewijs van die stelling.
  Daar zou de @randomgenerator (zou overigens ook een aardig blogpseudoniem zijn) nog wat van kunnen leren. Die geeft slechts een getal. Net als dat het boek met alle antwoorden slechts één antwoord geeft. En altijd iets waar je echt mee uit de voeten kan 😉
  Passend: vandaag geen strakblauwe lucht. Nee, mist. De communicatie passen we gewoon daar even op aan.
  Getuigd weer van onze grote mate van flexibiliteit de omwereld te benaderen!

 138. Jan Bouma 30 januari 2011 om 12:07

  @Aad… 09:38
  Thanks. Nu meende ik dat van jou de quote afkomstig is: "alles is perceptie!" Of iets dergelijks.
  En daar gaat het om. Je schrijft bijv. een boek, zoals ik, en dan verwacht ik dat de lezer met voldoende perceptie (dus aandacht) de schrijver tracht te volgen. Kijk! Eenvoudige schrijvers, als "Kluun", Heleen van Rooyen, Grunberg, en zelfs Mulisch houden het simpel. Maar ik hanteer de formule: "veel en weinig zijn relatieve begrippen" en dus… stop ik een overdaad van vergelijkingen en metaforen in m’n boek want ik schrijf er maar eentje. En dan is het verder aan de lezer. "Overdaad schaadt" is een gezegde maar ik heb ’n andere mening. "Beter teveel dan te weinig!"
  Vanmiddag ben ik weg. Dus reflecteer even mijn woorden tot vanavond of zo. Amuseer je tussentijids.

 139. Smokey Robbinson 30 januari 2011 om 12:59

  @Aad, je las vast ook dat NRC een blog van Petrus heeft gelinkt in haar kolommen.
  Zou NRC op de valreep het vk-blog niet kunnen voortzetten?
  Als reddende engel…
  Wat zou dat een stunt zijn!
  Heb de documentaire over die operatiepraktijken gezien. Zakkenvullen lijkt me de ergste ziekte.
  De industrie heeft topchirurgen in de tang. Patiënten de dupe…
  "IJzingwekkend", zoals je al schreef.
  Zouden hedendaagse journalsten soms ook in de tang zitten en wiens brood men eet diens woord men spreekt/ schrijft moeten toepassen? Het lijtk er sterk op.
  Burgerjournalisten nemen tot dusverre geen blad voor de mond.

 140. Aad Verbaast 30 januari 2011 om 13:16

  @Smokey:
  Ik zag het dankzij je tip:http://www.vkblog.nl/bericht/367006/NRC_WEBSITE_VERWIJST_NAAR_VKBLOG
  Het zou inderdaad een stunt zijn. Flinke organisaties overigens ook daar bij de NRC.
  Eerder een versmalling dan een verbreding van de internetactiviteiten, ook niet altijd door de lezers gewaardeerd.
  Ik zag de documentaire ook. Alhoewel ik niet direct in die business zat, hoorde ik er wel veel over via een collegaonderneming onder dezelfde paraplu. IJzer-ing-wekkend.
  Een voorbeeld: de prijzen in de markt gingen omhoog. Omdat er meer concurrentie kwam. Omgekeerde wereld? In deze business niet blijkbaar. Komt door de "contracten".. Om buisness binnen te halen (ijzerwerk te mogen leveren) gingen de ‘bonussen’ flink omhoog.. Gratis congresje was niet meer genoeg. Het werden huisjes in Florida..
  Een recentere: er is in Nederland een orthopeed die zonder dat de patienten het weten ‘tweedehands" ijzerwerk in de pantienten stopt. Heeft een deal gemaakt met crematoria in Engeland.
  Dik geld verdienen, aangezien de opbrengsten voor operaties een vaste prijs opbrengen. Goedkope inkoop scheelt een hoop duiten.. en genreert dus een hoop extra inkomsten.
  Reporter was nog heel mild.. Burgerjournalistiek 😉

 141. Aad Verbaast 30 januari 2011 om 13:19

  @Jan:
  even een paar opmerkingen, ik schiet wel weer in de lach. Draagt bij tot het: "amuseer je".
  1. de uitdrukking "alles is perceptie" is inderdaad van mijn hand. Maar perceptie is natuurlijk wel wat anders dan aandacht.De vorm van aandacht heeft natuurlijk wel invloed op de perceptie. Daar draait dan ook alles om: aandacht krijgen en hebben 😉
  2. "Beter teveel dan te weinig!" Eeen wonderlijke draai in je denken?
  Ik dacht ook wel eens gehoord te hebben dat je veelschrijverij te allen tijde probeert te vermijden. Je had er een heel boek voor nodig dat uit te leggen 😉

 142. Jan Bouma 30 januari 2011 om 15:51

  @Aad…13:19
  1) Eerst heb je natuurlijk aandacht nodig om vervolgens met voldoende perceptie (inzicht dan) een oordeel te kunnen vellen. Ik heb gelijk.
  2) Vervolgens maak je weer een denkfout over mijn stelling dat "veel en weinig relatieve begrippen zijn" en dat je dan per definitie dus dan maar beter "teveel kunt schrijven" – niet naar de mening van de schrijver -; maar naar de mening van de lezer. Kijk! Als ik stel dat ik met één boek alle andere boeken overbodig heb gemaakt (zie: Reviaans voorin), dan heb ik dus bitter weinig geschreven. "Veelschrijverij" is dan ook in strijd daarmee. Ik schrijf ook niet omdat ik het leuk vind en comprimeerde daarom alles tot één boek. En dat zouden meer "schrijvers" moeten doen…:))
  Want er wordt me wat afgeouwehoerd in dit land; dat wil niet weten! Bovendien ben ik van mening dat de lezer betaald zou moeten worden om al dat geouwehoer te lezen… In kranten, tijdschriften en rapporten. Dus: ook hierin kun je je dan dus maar beter beperken. Dit is een verrassend inzicht voor o.a. ook de VK-redactie. Die zou dus de lezer moeten gaan betalen in plaats van andersom!

 143. Gus Bolden 30 januari 2011 om 17:57

  Geen van de bloggers die geciteerd worden in de HP ken ik. Wel bijna allemaal die op dit blog reageren.
  Vreemde zaak.

 144. Smokey Robbinson 30 januari 2011 om 19:00

  @Aad 13.16 , Huiveringwekkend, die ijzerrecylingspraktijken in sommige ziekenhuizen. Toch goed om te weten. Veel heupoperaties bijvoorbeeld schijnen niet echt nodig te zijn en met eenvoudiger hulpmiddelen als bijvoorbeeld steunzolen voor een deel goed te verhelpen. In dat geval waren de patiënten niet zo ver van huis geweest. Maar ja, nu ze toch binnen zijn kan er nog meer worden gesleuteld. Wat te denken van die stoma….
  Mijn vader, die slechts op controle voor bloeddruk in het ziekenhuis kwam, ging er weken nadien weer uit met een pacemaker en bestralingsessies van de longen omdat er bij röntgenfoto`s toevallig een paar vlekjes op de longen waren ontdekt… een heel andere discipline. Vreemd. Maar… hij "was er gelukkig snel bij"werd beweerd. Half jaar later, met ondraaglijke pijnen, toch gestorven aan… kanker.
  En zo kan ik nog even doorgaan over anderen.
  Trieste casus, die 47-jarige vrouw in die docu, die, omdat haar operatie slecht was uitgevallen nu naar een verpleeginrichting moet. Als ik de chirurg was dan liep ik met een loden geweten rond.
  IJzerenheinige dokters voelen er waarschijnlijk niets bij…
  Ik vind het een kwalijke zaak dat artsen zo makkelijk zijn te lijmen. Die enen spijtoptant die aan het woord was zat mij een vergelijkbare G20 organisatie.

 145. Aad Verbaast 30 januari 2011 om 19:11

  @Jan:
  ad 1: je hebt gelijk. Perceptie is per definitie afhankelijk van input van minimaal een der zintuigen. Dat vergt aandacht. Miniem, redelijk of overvloedig. Wat naturlijk de perceptie weer beïnvloed.
  ad 2:je eigen stelling onderschrijvend: "veel en weinig relatieve begrippen zijn"
  Je had relatief vel woorden nodig om je (dikke ook nog) boek vol te schrijven.
  "The world according to Mithras" was slechts een a-4tje. Meer lezers dan jouw boekoplagen.. 😉
  Nadenkertje.
  == ..ben ik van mening dat de lezer betaald zou moeten worden om al dat geouwehoer te lezen ==
  Geheel mee eens natuurlijk. Ik zou biljardair zijn inmiddels. Goede zaak natuurlijk. Ik zou het grootste deel van mijn vermogen onmiddellijk weer wegschenken voor goede doelen.

 146. Aad Verbaast 30 januari 2011 om 19:17

  @Gus.
  Verbaast me niets dat je ze niet kent. Ze zijn ook niet zo bekend. Juist het punt.
  Media selecteren veelal en beweren dan ook nog eens dat dat een goed weergave is van ‘het nieuws’.
  Nou bekijk het maar..
  @Smokey:
  Ook al ervaringsdeskundige lees ik.
  Klopt, er is zoveel mis, dat er nog heel wat rommel op te ruimen is.
  Aan alle kanten.
  Ook al mocht ik de indruk wekken overtuigd te zijn dar alles mis is, dan wil ik overigens dat misverstand uit de weg ruimen.
  Er is ook een heleboel goed. En er blijft hoe je het draait ook keert veel mensenwerk aan te pas komen. Met de voor- en nadelen er van.
  Geen reden overigens om niet tegen misstanden in de weer te komen. Er zijn er te veel.

 147. Jan Bouma 30 januari 2011 om 19:38

  @Aad…19:11
  Bedankt voor je instemmend commentaar "dat ik altijd gelijk heb". Ik ben in een wat provocerende stemming. Als opmaak voor morgen wanneer de mouwen weer opgestroopt worden. t Is maar niks zo’n Zondag. Je kan niemand bellen enz. alle kantoren zitten dicht. Dure bestuurders moeten natuurlijk ook nog tijd hebben om al die vergaarde miljoenen in Luilekkerland te besteden en dat doen ze in het weekend. Enfin…
  Je verwijzing naar je blog: The world according to Mithras zie: http://www.vkblog.nl/bericht/182403/The_World_according_to_Mithras..
  representeert natuurlijk bij lange na niet mijn boek waarin alles staat. Dat blog had "slechts" 357 reacties en ik denk dat er tussen mij en @Joke Mizée meer zijn gewisseld en dat die discussie ook wat diepgravender was. Overigens niets ten nadele van The World etc.
  Inzake de rechtmatige je toekomende honorering trek je een verkeerde conclusie. Ik heb gesteld dat JIJ de lezers zou moeten betalen en niet andersom de lezers aan jou… En zeker als je veelschrijver bent (en dat ben je!) dan kan dat behoorlijk in de papieren lopen…:))
  Enfin weer een misverstand opgelost. Het spreekt vanzelf dat ik zo weinig schrijf (slechts één boek) dat ik aanspraak kan maken op betaling door die paar lezers.
  Tot morgen. :))

 148. Aad Verbaast 30 januari 2011 om 21:56

  @Jan:
  Geen dank, altijd om iemand een plezier te doen. Ik ben de beroerdste niet 😉
  Ik denk overigens jee toch op een misvatting te moeten wijzen. Naar mijn herinnering was het niet Joke, maar Ruud Zweistra die het grootste deel van de discussie daar gevuld heeft. Samen met jou uiiteraard. Eeen boeiende discussie.
  Naderhand was het gauw afgelopen overigens met hem op het VKblog… Nou ja gauw.. Alle is relatief.
  Al tijden niets meer van hem gezien of gehoord trouwens.
  Morgen weer een dag. In de morgen hier nog paraat. Moergenmiddag in de buurt van Bosch en Duin.
  P.S. de GGZ zal een brief van me krijgen waar ze van zullen opkijken. Vandaag de duimschroeven aangedraaid.
  Gaat een zaak van de zorgautoriteit worden. Peentjes mogen ze gaan zweten. Een bende is het (ook) daar.

 149. Jan Bouma 30 januari 2011 om 22:41

  @Aad…21:56
  Je vergist je. Ik heb een "bloedige langdurige discussie" gevoerd met @Joke Mizée gedurende maanden en een paar honderd reacties heen en weer. Kijk maar: http://www.vkblog.nl/bericht/276835/Directe_democratie%3A_met_z%27n_allen_aan_het_roer op haar VKblog.
  2. Ik vroeg me al af hoe dat zat met GGZ-brief… Heb je je al voorbereid op "de kluit in het riet-brief" die je terug kunt verwachten? Zijn er geen strafbare feiten te melden die het OM zouden interesseren? Kijk! Dan pas worden ze misschien zenuwachtig. Alhoewel… sinds de reportages uit en over dat Waterlandziekenhuis en die prutsende orthopedisch chirurg mij niets meer verbaasd.
  3. Als je nou toch in de buurt van Bosch en Duin bent kun je net zo goed eens langs komen…:))
  Bespreken we even "de toestand van het land". Kan Rutte ook oprotten. :))

 150. Aad Verbaast 31 januari 2011 om 00:16

  @Jan Bouma:
  Jij verwees naar je blog "the world according tot Mithras".
  Ik verwess er naar dat daar de meeste reacties kwamen van de hand van Ruud Zweistra. Ik heb ze nog net even geteld: 49 stuks om precies te zijn!
  Eeen absoluut record van zijn hand, en nog van kwaliteit ook nog. Bijzondere presatie van je.
  Ook weer even gekeken op Joke’s blog. Hele discussie klopt.
  Mag jij tellen hoeveel zij er had daar richting jou. Meer tekst dat dan ook weer wel.
  Ik herinner me de discussie overigens nog redelijk goed. Geen resultaat. Dat dan ook weer wel 😉

 151. Jan Bouma 31 januari 2011 om 09:03

  @Aad….00:16
  1) 10 reacties van @Ruud wegen, in mijn beleving, nog niet op tegen 1 reactie van @Joke Mizée.
  2) Het Mithrasblog had evenmin een consensus (dacht ik). Extra omstandigheid m.b.t. het blog van @Joke Mizée was natuurlijk wel de toevoeging van jouw gepopulariseerde Vragenlijst, die was er op het Mithrasblog nog niet. Desondanks nog steeds geen algemene consensus over de noodzaak van een wereldrevolutie. Enfin.. Men is misschien in Egypte bezig.
  Goeie reis naar Bosch en Duin en als je in de buurt bent…; van harte welkom. :))
  ps
  Ik ga vandaag uitzoeken bij het Hof in Arnhem hoelang ik zou moeten wachten op een brief van de OvJ, c.q. het OM, die weigert vervolging in te stellen ex Art. 12 Sv. Via een advies van de advocaat-generaal kun je dan terecht bij – in mijn geval – het Gerechtshof te Arnhem. Het moet niet veel gekker worden in Nederland.
  Men amusere zich.

 152. Smokey Robbinson 31 januari 2011 om 10:45

  @Aad 30-1 19.17 , Met je eens en die indruk had ik ook niet; Natuurlijk zijn er heel veel goede artsen en dokters van goede wil. Te betreuren dat die anderen het vak bezoedelen. Het mag geen kwestie van louter geluk zijn dat de patiënt een goede treft. In zulke beroepen vooral moet integriteit en betrokkenheid met de lijdende mens juist op `t hoogste niveau staan. Overal worden fouten gemaakt. Het zou niet nodig moeten zijn dat juist de patiënten de vinger aan de pols dienen te houden:-))

 153. Aad Verbaast 31 januari 2011 om 11:59

  @Jan:
  ad 1.: zou zomaar kunnen 😉
  ad2.: niet eenvoudig consensus te bereiken met ‘halsstarrigen’ 😉
  Dicht in de buurt? Alles is ook daar relatief natuurlijk. Hoop wel dat het ver geznoeg weg is om de gifbelt achter je tuin niet te kunnen ruiken.. Als dat toch het geval is dan laat ik het even weten uiteraard. Aan jou en de gemeente en waterschappen!!
  Een fijne dag nog.

 154. Aad Verbaast 31 januari 2011 om 12:04

  @Smokey:
  Precies het punt waar het allemaal om draait en waar moeilijk de vinger achter is te krijgen als ‘leek’.
  Er spelen teveel belangen.
  In Amerika is de liability natuurlijk een enorm issue geworden. Een overshoot als je het mij vraagt.
  Een van de consequenties is overigens wel dat vele van de klinische tests (apparatuur en pillen) buiten Amerika worden gehouden in eerste instantie. Europa is daarbij voor hun een welkome proeftuin.
  Nedrland speelt daarin weer een bedenkelijke rol.
  Op het gebied van apparatuur bijvoorbeeld is een goedgekeurde KEMA stekker al voldoende..
  Een undershoot.. Geeft nogal eens ongelukken die te voorkomen hadden kunnen worden.
  Geldt ook voor andere ‘nieuwe producten’. Men is gauw geneigd die te gaan proberen. Niks strenge protocollen…
  Te vroeg dus, en niet onder gecontroleerde omstandigheden. Voorbeelden daarvan zag je ook in de documentaire.
  Slechte zaak!!

 155. Jan Bouma 31 januari 2011 om 17:52

  @Aad..11:59
  Thanks. Inmiddels hier aan het thuisfront misschien een doorbraak/akkoord. (Tweemaal de Provincie aan de lijn). Laat ik voorzichtig zijn met deze melding maar de komende paar dagen komt er uitsluitsel of er wat strijdbijlen kunnen worden begraven; of niet. Kreeg al wel van m’n advocaat een compliment. Dus…
  Iets anders.
  Ik ben uiteraard benieuwd waarmee jij als expert op het gebied van "de gezondheidsmaffia" die GGZ-brief gaat beantwoorden. Maar als het te privé is; la-ma-zitten uiteraard. Anderzijds zullen er veel mensen misschien bij gebaat zijn om ‘m te lezen.
  Voor de rest? We zien morgen weer verder; of niet.
  Tot morgen dus.

 156. Jan Bouma 1 februari 2011 om 09:22

  @Aad…ik zond je al een mail.. vanochtend.
  @Allen
  Wat ook eenieder nog bezighoudt is navolgend bericht dat ik plaatste bij @rudolph die een onderzoek houdt onder de VKbloggers terzake hun wens tot het behoud van het VKblog – zie de voorpagina hij staat bovenaan.
  (ik antwoord hierna slechts één tegenstemmer tegen op dit moment zo’n 116 reacties vóór)
  ==
  Re: @Risp….1:03 die "tegen"stemde.
  Ik denk dat hij, idem de VK-redactie, misschien toch niet de goede analyse gemaakt hebben waarom het potentiëel van de digitale bloggerswereld en de geschreven oude krant niet tot een succes gemaakt is. Men kan soms beter de krachten bundelen dan afzonderlijk verder gaan. Ik noem maar slechts één reden die niet goed onderzocht is. Evenmin is onderzocht op welke wijze de positieve krachten nog meer rendement zouden kunnen halen. Alweer een reden. En zo kan ik wel even doorgaan. Ik sta met mijn luttele aantal VKblogs (ca. een stuk of 40) overal bovenaan via Google en de links die verwijzen naar het archief van de VK. Zo dadelijk krijgen die miljoenen bezoekers evenwel "Oeps" te lezen als er geen archief meer is. Alweer een reden (ook voor de Volkskrant om even na te denken…) Voorbeeldje: http://www.vkblog.nl/bericht/272375/%22…Our_Lost_Ship…%22_in_beeld_gebracht_en…
  en nog een voorbeeldje van een link die door juristen gelezen wordt: http://www.vkblog.nl/bericht/267947/Nimmer_zal_het_Recht_niet_in_het_geding_zijn! en dat nog 40 keer… Elke dag miljoenen hits via Google.
  ps
  Ik zie overigens uiteraard niks in juridische acties. Nog daargelaten dat je dan zeker de VK in het harnas gejaagd hebt. Ik heb wel voorstellen gedaan voor een synergetisch samengaan in het voordeel van allen.
  ==
  en idem geldt dit voor zeer veel andere blogs die via de titels en Google nu nog te vinden zijn…

 157. Jan Bouma 1 februari 2011 om 09:42

  Die link naar Rudolf Hendriques = http://www.vkblog.nl/bericht/367131

 158. Smokey Robbinson 1 februari 2011 om 11:23

  @Aad en tegelijkertijd wordt, zoals jij al schreef, de indruk gewekt dat alles aan nauwkeurige inspectie wordt onderworpen en men het beste met `s consumenten veiligheid voorheeft.
  Hoe dubbel…
  Gebruiksaanwijzingen bijvoorbeeld voor electrische apparaten zijn "verpakt in een zee van kleine letertjes. Moeilijk interpreteerbare teksten waar menig gebruiker/ leek het laat afweten. Bevorderlijk voor de mazen in de wet maar niet voor de veiligheid.
  Zelfredzaamheid is een groot goed en volgens mij mede grootdeels afhankelijk van "get all information first". Uitwisseling van nuttige informatie, zoals in consumentenvoorlichtingsprogramma`s en ook via internet, zijn vaak niet welkom voor veel producenten.
  Idem: hoe dubbel.

 159. Jan Bouma 1 februari 2011 om 11:27

  Ondertussen een moment van bezinning over het oproer in Egypte en andere Midden-Oosten Staten.
  Je ziet daar een beweging, een volksoproer, waarbij het principe van "bottom-up" (het volk) verwijst naar de belanghebbenden aan de top. Die "top-down" hun regiems willen handhaven ten nadele van hun volken.
  Maar… hier in het Westen doen wij niet anders.
  Zo "waarschuwen" dan de Westerse belanghebbenden voor de machtsgreep van de moslimfundamentalisten als die in Iran. Het prerogatief, het vooringenomen voordeel, van die spreekbuizen à la Hillary Clinton maar ook het Europese parlement, verdienen het gerechtvaardigde wantrouwen van de wereldburger. Tot op heden blijkt elke machtsstrijd niet ontbloot van het gepredikte eigenbelang. En als er nou iets fundamenteels fout zit in dat soort "beoordelingen" en beschouwingen is wel de conclusie dat hun voorwaarden niet deugen. Trek een parallel naar "onze verplichtingen in Afghanistan" door het uitsturen van een "politie-opleidings contingent van ruim 540 man". Hetzelfde euvel. À priori wordt voetstoots aangenomen dat die uitzending in het belang is, zou zijn, van de plaatselijke Afghaanse bevolking. Een vergissing. En daarom bepleitte ik (Mithras) dat er andere keuzes worden gemaakt om "de top" te benoemen in samenspraak met het volk. Zie de Vragenlijsten.
  ps
  Ik maak me wel wat zorgen omtrent @Aad. Waar zit hij? Hopelijk is alles naar omstandigheden goed met hem. Tot later…

 160. VSp 1 februari 2011 om 13:15

  @bouma. Tja, waar is Aad verbaast?
  Wat Egypte betreft. Het leger heeft daar de sleutel in handen. ’t Is niet anders. Mubarak regiert jedoch seit dem Erlass der Notstandsgesetze 1982 autoritär. En is daarmee tevens opperbevelhebber van het leger.
  De Saoedi’s krijgen het nog druk….

 161. Jan Bouma 1 februari 2011 om 15:16

  VSp…13:15
  Je begrijpt dat indien "het leger" zich verbonden voelt met het volk en zich daarmee identificeert dat dan de opperbevelhebber (Mubarak) het nakijken heeft. Dat blijkt in Egypte het geval. Het leger treedt niet meer op namens en ten behoeve van Mubarak en zijn kliek (want het leger laat het volk ongemoeid m.b.t. de revolutie) en dan is het lot van Mubarak bezegeld. Wederom een bewijs van mijn stelling om bottom-up (het volk) de top te dwingen tot democratische hervormingen.
  Inzake @Aad…
  Ja, ik maak me wat zorgen. Hopelijk meldt hij zich weer.

 162. VSp 1 februari 2011 om 16:44

  Recente voorbeelden ten over van bottom-up. Roemenie, ‘de Muur’, Iran, 1932, Hongarije, Nicaragua. De Anjer revolutie. Niet altijd ten goede. Beetje explosief en gecompliceerd kruitvat met vele ingredienten en een kort lontje daar in Egypte. Dan maar het Turkse model om iedereen te vriend te houden? Kan alle kanten opgaan. Op ’t moment dat de Amerikanen gaan bewegen met hun bootjes is ’t te laat. Hou m’n hart vast, eerlijk gezegd.

 163. Jan Bouma 1 februari 2011 om 17:09

  VSp…16:44
  Omdat nog nooit eerder die nationalistische revoluties ingebed waren in een mondiale revolutie. Ja, dan heb je recht van spreken. Toen Allende (Chili) verdreven werd door de CIA en de Amerikaanse belangen was ook die revolutie ten einde. Idem dat gaat (en ging) met alle andere "revoluties".
  Ook de Amerikanen ontkomen uiteindelijk niet aan een wereldbesturing die ook hun belangen dient.
  Daarom zou de revolutie in Egypte een wat diepgaander legitimatie behoeven vanuit de rest van de wereld. Zolang evenwel het adagium geldt, als prevalerend, van de survival van de sociaal Darwinist kun je een succesvolle (wereld)revolutie wel vergeten. De wereldbevolking is gebaat bij een Socratische wereldbesturing. Immers Socrates zei al: "Ik ben geen burger van Athene maar van de wereld!"
  En dat snapt kennelijk nog niemand.
  ps
  Ik maak me ondertussen inderdaad zorgen om @Aad verbaast.

 164. Aad Verbaast 1 februari 2011 om 18:48

  @Allen:
  Dank voor de zorgen. Ik ben weer on-line in het thuisfront.
  Slechts even een korte break temidden van goede vrienden en bewust het internet even niet aangeraakt.
  Inmiddels bijgelezen en de draad weer opgepakt.

 165. Aad Verbaast 1 februari 2011 om 18:53

  @Smokey:
  Inderdaad erg dubbel. Mijn obeservatie vanuit diverse bedrijfstakken: de medische wereld ligt wel aan top wat betreft dubbelheid. Een parsitaire gemeenschap tussen de decision makers en de industrie die maar al te gauw vinden dat de een niet zonder de ander kan. Waardoor de kosten van de gezondheidszorg (mijn schatting) al gauw 30% te hoog zijn. De industrie loopt in die gemeenschap helaars voor de troepen uit.
  Daar moet echt verandering in komen! De patient is slechts een vehikel voor windhandel.
  Zieke business..

 166. Aad Verbaast 1 februari 2011 om 18:58

  @Jan: en @VSp:
  wat er ook nu weer gebeurt in Egypte (en net nog in Tunesië) is natuurlijk weer een fraai voorbeeld voor de pleidooien die we alledrie hier meerdere malen hielden en nog houden: uiteindelijk kan het volk in een paar dagen beslissen hun leiders te gedogen of te besluiten er uit te mieteren!
  Positief nieuws. De uiteindelijke macht ligt bij de ‘bodem’.
  Gelukkig dat het nog kan voorkomen.
  Mijn oproep: het zou meer moeten gebeuren. Misschien dat dit hele gebeuren eens het licht in de ogen laat schijnen voor meer volkeren om bestaande machtsstructuren te doorbreken.
  Positieve dagen voor mij!

 167. Smokey Robbinson 1 februari 2011 om 19:01

  Aad, Mijn reactie maar weggehaald. Je bent er weer.
  Kwalijke zaak dat er over de rug van de patiënten soms wel vaak aan winst wordt gedacht. A prioi mensen hulp bieden. De beloning is dan dubbel verdiend, dunkt me.
  Vanochtend was er herhaling van "de sportheup", een vemde benaming voor een hulpmiddel waarna je invalide wordt/ kunt worden.

 168. Smokey Robbinson 1 februari 2011 om 19:18

  = De macht ligt bij de bodem= in feite wel. Misschien zal dit hopenlijkdoordringen naar de top. Hoewel, wat kan men vanaf de bodem tegen pantserwagens uitrichten?

 169. Jan Bouma 1 februari 2011 om 20:03

  @Smokey… 19:18… de pantserwagens worden bestuurd door "het volk"… Think! Think!
  @Aad…18:58
  Gelukkig weer boven water. Ja, dat heb je nou met een VKblog als dit en er wordt gedurende te lange tijd een "familielid" gemist. Uniek natuurlijk. Voor de rest helemaal mee eens. Maar je ziet hoe vastgeroest de opvattingen zijn aan de hand van @Smokey’s reactie hierboven. Mubarak zit echt niet zelf in een pantserwagen!
  Enfin. Genoeg weer om over na te denken. Tot morgen.

 170. VSp 2 februari 2011 om 08:31

  @Bouma. ‘familielid’? Die heb je niet voor het uitzoeken. Beetje schraaltjes voor een gewaardeerd lid van een zeer bijzondere community.

 171. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 09:04

  @Smokey: krijgt inderdaad een merkwaardige connotatie: "sportheup". Geen orthopeed die dit nog in de mond zou mogen nemen, en al helemaal niet plaatsen. Aan de andere kant: wat waren de kijkcijfers? Meesten kijken naar ‘voetbal’..
  Tanks: Tiananemen? Ook in Egypte en Tunesië gingen ze er voor staan en staken bloemen in de loop.
  Geen leger die een granaat uit een tank durft te schieten richting de menigte.

 172. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 09:12

  @Jan: uiteraard weer boven water. Dit wil ik allemaal niet missen natuurlijk! 😉
  @VSp: de community is één grote familie. Overeenkomst: die heb je inderdaad niet uitgekozen. Met de een heb je toch wat meer dan met de ander.
  Iemand die we al lang niet meer hebben gezien trouwens is Rubio. Ik maak we wel zorgen. Hopelijk overbodig, maar toch. Kun je hem niet eens wat opporren?

 173. Jan Bouma 2 februari 2011 om 10:00

  @Aad…ook goeiemorgen. Ik heb goed nieuws voor je (zie hierna de mail van vanochtend aan m’n advocaat). Ik zou zeggen… "zoek maar vast een leuk scootmobieltje uit voor jou en Marie..".
  (tenslotte moet je voor de "familieleden" wat over hebben nietwaar?):))
  ==
  Ha René,
  Ook goeiemorgen.
  Info.; een paar belangrijke zaken op een rij.
  1. Ik tracht voor ons een afspraak te maken op het Provinciehuis i.v.m. hun toezegging "de schade te gaan regelen ex Art. 57 Wbb en volgende, althans daarin te bemiddelen tussen de 4 overige betrokken partijen.." Heb jij absolute "verhinderdata"?
  2. Dan is het dus noodzakelijk voor de Provincie om inzicht te hebben in de schadeclaim.
  a) 2,4 miljoen per ultimo 2004
  b) het sindsdien te berekenen renteverlies tot op datum van algehele voldoening
  c) de smaad en laster; onrechtmatige daad ex 6.162 wegens de incrimineringen ten bedrage van 1 miljoen door de gemeente c.q. de Milieudienst.
  bij elkaar zo’n slordige 4 a 5 miljoen ik heb het niet nagerekend..
  Omdat de bandieten niet te vertrouwen zijn – ze kunnen zeggen (huilerig…) "Ja, nou krijgt meneer Bouma zijn door ons te betalen deskundige (Wernsing) m.b.t. de nieuwe milieuonderzoeken is het w e e r niet goed !" En willen ze ineens ondanks hun toezegingen niks meer weten van de schadevergoeding. (ik vertrouw mezelf niet eens – laat staan notoire boeven!):)) Er staat formeel ook niks op papier over die mondelinge toezeggingen.
  3. De OvJ – Parket Utrecht – zit bovenop een dodelijke strafaangifte… en de persvoorlichtster Mevr. Hallebeek belooft van alles en nog wat maar er gebeurt niks en dus heb ik bij het Gerechtshof Arnhem al geïnformeerd e.e.a. inzake de Art. 12 Sv-procedure maar je hebt, wat ik al wist, eerst nodig een brief van de OvJ waarin hij stelt niet tot vervolging te willen overgaan…
  4. Er komt bij schadevergoeding en akkoord een totale verëffening van wederzijdse strafaangiften. Van mij en de gemeente (verduisering schilderijen).
  5. Er moeten jur. vrijwaringen gegeven worden – behalve voor mijn locatie want daar wordt misschien de overheid eigenaar van… Of er komt een andere oplossing/vergoeding.
  6. Jurgen Wernsing (Grontmij) gaat (betaald) aan de slag; gisterenochtend heb ik hem gebeld en hij is akkoord en heeft inmiddels Besemer (Provincie) gebeld.
  Tot zo ver even.. We bellen nog inzake die vergadering over de schade op het Provinciehuis…
  Groet! En werk ze. JB
  —– Original Message —–
  From: dhr. A.P. van Stralen
  To: villamithras@planet.nl
  Sent: Monday, January 31, 2011 2:18 PM
  Subject: RE: het Grontmijjrapport.
  Kan van je leren.
  Ga zo door.
  Met vriendelijke groet,
  René van Stralen
  Pieters Advocaten
  ‘Goylaan 13 A
  3525 AA Utrecht
  T: 030-2718855
  F: 030-2716672
  ==
  @Allen een genoegelijke dag..

 174. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 10:42

  @Jan:
  Dat ziet er allemaal hoopgevend uit. Goed werk door je verricht.
  Ik zal maar niet over de huid en de beer en zo beginnen.
  Waar ik wel aan ga beginnen is het verzamelen van folders voor de scootmobiel 😉
  Met de nodige pretpakketten natuurlijk!

 175. VSp 2 februari 2011 om 11:00

  Komt dan langzamerhand Bali weer in zicht, @Bouma? Zo ja, regel s.v.p dan wel een goede eruptievrije internetverbinding.
  @Aad verbaast. re Rubio. Kweenie, misschien exotische plaatjes schieten voor een header op een van de vele alternatieven in de diaspora van de VKB-community? Misschien leest ie mee en gaat de vlam in de wok voor een nieuwe sambalvariant.

 176. Jan Bouma 2 februari 2011 om 11:59

  @Aad.. 10:42
  Mijn scepsis bleek ook al uit mijn comment aan m’n advocaat. Ga nou niet meteen "de duurste scootmobiel uitzoeken"….:))
  @VSp… 11:00
  Zoals je hebt kunnen lezen in m’n boek ("whether you stay in the West or go to the East") heb ik mijn vertrek al in 1999 aangekondigd met de bedoeling om toen op Bali een 2e pendant van Villa Mithras op te richten en te bouwen. Mijn financiële armslag was toen nog toereikend om m’n zaken hier in Nederland af te wikkelen en tegelijkertijd de herbouw van Villa Mithras op Bali te financieren. De internetzeepbel was toen nog niet geklapt; de beurskoersen waren onverminderd hoog, maar de klad erin kwam later. Tot op heden. Mijn gedwongen verblijf hier in Nederland heeft daarmee te maken. Een vanaf 2004 durende strijd volgde toen ik een opvolger had voor mijn vestiging alhier inclusief zijn acceptatie van het totale concept van Villa Mithras. Dat voornemen, die levenstaak, tot uitvoering te brengen hebben de staatscriminelen verhinderd. In feite vanaf 2003 – het toetsingsjaar voor de WOZ -.
  Ik ben nu toe aan een afrekening. Na zweet bloed en tranen. En of er voldoende overschiet voor alsnog een verhuizing naar Bali is daaraan afhankelijk. Je verneemt later hoe dit proces zal worden afgewikkeld.
  Thanks voor de geboden gelegenheid tot toelichting.

 177. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 13:08

  @Jan: == duurste scootmobiel ==
  Je weet ik ben een bescheiden man.
  En blijf geporteerd van de duo scootmobiel. Kunnen we samen eens een rondrit maken. Lijkt me wel wat 😉
  @VSp: dank, ik zal rond een uur of vijf het vuur even opstoken.
  Hopelijk met een update van de groepsactiviteiten. Nog in overleg over de uiteindelijke tekst.

 178. Jan Bouma 2 februari 2011 om 15:10

  @Aad…13:08
  Ikzelf heb me ook al georiënteerd over wat er aan de markt is. Het krankzinnige is dat je eigenlijk een een "golfkarretje" nodig hebt maar die zijn weer niet goedgekeurd voor de openbare weg. Een bedrijf in Lichtenvoorde heb ik daarover gebeld. De man werd wildenthousiast toen ik hem "op het gat in de markt duidde" terzake de wens van consumenten om een scootmobiel te hebben – met duopassagier – en met toeters en bellen als de keuze van wel of geen dak of wel of geen zijplaatbescherming, enz.
  Enfin… er wordt hieraan gewerkt. Ondertussen weet ik nog niks over de prijzen van die dingen… Maar ik hoor het wel van je. Ongetwijfeld…:))
  Inzake mijn proces.
  Heb in principe wat afspraken staan met de Provincie op 8, 9 en 14 februari a.s. Men hoort nader.

 179. VSp 2 februari 2011 om 15:58

  Vergeet de winterbanden niet. En houd een 4WD als optie achter de hand voor een ATSM, @Aad verbaast. Lijkt me wel iets voor in de blubber bij een bezoekje als ramptoerist aan de half ondergelopen polders omdat de dijken nat gehouden moeten worden, omdat ze anders sowieso doorbreken. En Nederlad nog verder van huis is. Misschien ook iets voor een prachtig kronkelend landweggetje in een heuvelig Frans landschap. Past allemaal volgens mij ook wel in een PGB’tje, indien men de weg weet.

 180. Jan Bouma 2 februari 2011 om 16:02

  …en hierbij wordt benoemd de @VSp als vaste adviseur van @Aad verbaast…:))

 181. Aad Verbaast 2 februari 2011 om 16:54

  @VSp en @Jan:
  De sfeer zit er lekker in, eigenlijk jammer dat er zo een volgend blog op moet.
  Namelijk het verslag van de groep.. (woord kerngroep vrmijd ik liever)
  Niet heel veel te melden, maar ja, dat is ook een melding.
  Toch nog een heel verhaal trouwens. Diverse onderwerpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: