Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Onkruid vergaat niet


het is al weer een tijd geleden dat ik het sf boek the day of the triffids  las. het is me altijd bij gebleven. het idee dat wild woekerende planten de wereld letterlijk opslokten. “feeeed meee”. zou het bewaarheid kunnen worden? mogelijk. de parthenium hysterophoris  maakt een niet meer te stuiten opmars in grote delen van de wereld. Met mogelijk desastreuze gevolgen voor dieren (dodelijk), planten (verdringing en infectie) en dus de mens. Is het nog te stoppen?

Alien Invader.
Vermoed wordt dat de plant (mutatie) oorspronkelijk uit Mexico komt. Over de wereld verspreid via vervuilde graantransporten. De zaden kunnen jaren wachten tot ze op een bodem komen om te ontspruiten. In het geheel niet kieskeurig kunnen ze overal op groeien. En groeien doen ze. Met eenmaal vaste grond onder de voeten vermenigvuldigen en verdringen ze de andere planten. In razendsnel tempo. Inmiddels resistent  geworden tegen de meeste pesticiden is spuiten geen optie. Met de hand er uit werken ook niet. Mensen krijgen sterk allergische reacties van de plant. Ook geen optie dus.

Dieren die per ongeluk of omdat er geen alternatief meer is van de planten eten kunnen er stevig ontaard van raken. Wordt vee deels gevoerd (bewust of onbewust) met deze plant, dan wordt de melk bitter en het vlees oneetbaar. Het kan zelfs dodelijk zijn. Vruchten worden geïnfecteerd door de in grote hoeveelheden uitgespuwde pollen van de plant. Niet meer te eten. Niet meer te oogsten dus.

Verspreiding.
Amerika: Inmiddels zijn grote delen van Florida overwoekerd. Van daaruit is de plant met een opmars bezig andere delen van Amerika te veroveren.
Australië: is ook al voor een groot deel bezet. Langs de hele oostkust. Verwacht wordt dat het hele continent uiteindelijk bedekt zal gaan worden.
Azië: Miljoenen hectares (India) zijn al opgeofferd aan deze plant. Als dit onkruid zich nestelt in landbouwgebieden leidt dat tot een drastische reductie van de opbrengst aan voedsel.
Zuid-Amerika: Ook daar niet te stuiten. Soja oogsten staan onder druk.
Afrika:de noodkok wordt geluid. Naast de voedselplantages worden ook de natuurgebieden getroffen. Op ongekende schaal verdringen de planten de natuurlijke vegetatie. De in het wild levende dieren worden daardoor gedrongen deze planten te eten eenvoudig omdat er niets anders meer is. Dit leidt tot grote sterfte en de onmogelijkheid zich verder voort te planten.
De bij iedereen bekende trek van de wildebeesten, die elk jaar duizenden kilometers trekken door de Afrikaanse wildernis, komt in gevaar. Mogelijk zullen ze moeten besluiten een andere route te zoeken. Als die nog te vinden is. Met alle gevolgen van dien.

In Europa zijn ook de eerste veldjes al gevonden. Is het nog te stoppen?

Wie had nou ooit gedacht dat na de Killer Bee, de bacteriën en de virussen zich nog een andere levend wezen zich zou aandienen de wereld terug te veroveren op de mensheid? Het zou zomaar kunnen.

Even schrikken bij die gedachte. Nog meer schrok ik toen ik zag dat de blaadjes van de Parthenium Hysterophorus  toch wel serieus leken op die van de rucola. Ook ietwat bitter van smaak. Maar ook met een stevige opmars bezig de ijsbergsla te verdringen in de supermarkten.

Hier alvast een lekker Kerst-recept voor rucola sla. Laat het je goed smaken. Nu het nog kan.

Onderdeel van de serie: creapy creatures.
Bacteriën, één grote beestenboel
Pandemie. Niet een kwestie van of, maar van wanneer.
 
 
P.S. het zou zomaar een metafoor kunnen zijn voor vele actuele onderwerpen. Aan de lezer die te bedenken. Jan Bouma had er al een bedacht en uitgewerkt: zijn wereldtuin. Pagina 108-130 in zijn boek: May all other flags burn in hell
 
 
N.B. Deze blog is ook geplaatst op mijn schaduwblog:
https://aadverbaast.wordpress.com/2010/12/21/onkruid-vergaat-niet/

Plaatje heb ik hier gevonden.
 
 
 
 
 
 
 

69 Reacties op “Onkruid vergaat niet

 1. De Stripman 21 december 2010 om 17:52

  Geen paniek Aad ! Wikipedia verschaft een remedie:
  ‘A solution of sea salt, soap oil and water can be made in the ratio of 1 kg:1 L:10 L can be made and sprayed on the plants; this is found to be very effective and the plants dry within two to three days.’
  Ik moet weggen dat ik even mijn twijfels had bij het lezen van de naam van dit plantje (hysterophorus !) maar het schijnt echt te bestaan. Onuitroeibaar is het echter niet en alles overwoekeren zal ook wel meevallen. Er groeien in Zuid-Amerika echt nog wel andere planten…;o)

 2. Aad Verbaast 21 december 2010 om 18:01

  @Stripman:
  Beste Stripman. Ik heb dat niet gevonden op wikipedia. http://en.wikipedia.org/wiki/Parthenium
  Heb je de link? Of heb je het over een heel andere plant? Gras of zo?
  BTW: Heb jij je al als vrijwilliger opgegeven om deze sapjes te gaan bereiden en te versturen naar alle benadeelden?
  Maar zo ken ik je weer: aards-optimist! 😉

 3. Smokey Robbinson 21 december 2010 om 18:16

  @Aad, Het boek over de Triffids (mijn broer had `t op z`n verjaardag gekregen) heeft zo rond ongeveer mijn achttiende ook diepe indruk op me gemaakt. Ik denk erzelfs nog weleens aan en heb er in 2009 een blogje aan gewijd. http://www.vkblog.nl/bericht/246459
  Het lijkt niet geheel ondenkbaar dat een wereldwijd overwoekerende plant, zoals jij beschrijft, mogelijk is
  De . Parthenium Hysterophorus dus. `s Winters eet ik geen rucola of ijsbergsla, dat scheelt..
  Leuk om dit blog erover te lezen.

 4. Zelfstandig journalist 21 december 2010 om 18:19

  Dat klinkt heel verontrustend. Ik hoop dat Stripman gelijk heeft :-).

 5. Aad Verbaast 21 december 2010 om 18:23

  @Smokey: Bedankt dat je me even herinnerde aan jouw blog over de triffids. Ik was het vergeten.
  Leuk om weer te lezen. Ik schreef daar zie ik nu weer):
  == Verslonden heb ik dit boek.. :-)) "feed me…." ==
  Consequent van me! 😉
  In de winter geen rucola. In de zomer wel? Waarom?
  @ZJ: verontrustend is het. Nog even en de Ardennen gaan er aan!
  Ik wacht nog even op het antwoord van Stripman. Zijn hoax?
  Ondertussen: de experts wereldwijd zitten met de handen in het haar en onkruid. Hoe deze aanval te beteugelen??

 6. Joke Mizée 21 december 2010 om 18:28

  @Stripman: Ik ben bang dat voedingsgewassen daar ook dood van gaan.
  @Aad: realiseer je je dat het middel waar de plant resistent tegen is (glyphosaat oftewel RoundUp) geen onschuldig goedje is en dat alle boeren die dit toepassen gewassen verbouwen die daar eveneens resistent tegen gemaakt (oftewel genetisch gemodificeerd) zijn?

 7. Aad Verbaast 21 december 2010 om 18:33

  @Joke: Ik realiseer me dat. Zeker nu.
  Het jammer is dat resistentie van de mens tegen dergelijke goedjes niet zo makkelijk te realiseren is.
  Gaan we aan onze anti-goedjes zelf ten onder?
  Schieten-in-de-eigen-voet lijkt een explosief groeiende business te zijn in de wereld.

 8. Zelfstandig journalist 21 december 2010 om 18:58

  In de Ardennen vindt in elk geval geen landbouw plaats.

 9. Aad Verbaast 21 december 2010 om 19:11

  @ZJ:
  Geen landbouw misschien. Maar wel veel toerisme. Zitten die op dit veranderend landschap te wachten? Schijntje nog bij de astmathische aanvallen van al die toeristen en bewoners..

 10. martin 21 december 2010 om 19:36

  Je hebt weer een geweldige alarmerende site gevonden: 100 of the World’s Worst Invasive Alien Species. Daar kan je nog wel even mee voort. In de KennisBank biologische landbouw en voeding staat een artikel onder de titel: An economic evaluation of control methods for Parthenium hysterophorus L. Als ik op die titel zoek vind ik een lading artikelen over de bestrijding. Het gaat me al snel boven de pet., ook al heb ik er ooit een beetje over geleerd op de Lagere Landbouw School.
  @Johan dan ben ik in andere Ardennen geweest dan jij.

 11. De Stripman 21 december 2010 om 20:16

  @ Aad: In dit artikel http://en.wikipedia.org/wiki/Parthenium_hysterophorus onder het kopje ‘control’… Zulke dingen zou ik zelf niet kunnen verzinnen. Ik liet ze waarschijnlijk gewoon vrolijk doorwoekeren…;o)

 12. Aad Verbaast 21 december 2010 om 20:33

  @Martin:
  Het kon zomaar eens een lange serie worden. Ik snap niet dat we er nog zijn eigenlijk. Meer bedreigingen dan oplossingen.
  Micro=macro: ik krijg het onkruid er niet meer onder hier.
  Nieuw voor me: je hebt voor boer gestudeerd. Oook moe van het wieden geworden?
  @Stripman: ik lees het nu, dank.
  Ik lees ook (zie links in de blog) heel andere verhalen.
  Verder: kan jij je voorstellen hoe men met de hand en een sponsje dat sopje over de jonge bladeren sopt als de hele serangati nog voor je ligt? :-0

 13. Zelfstandig journalist 21 december 2010 om 20:57

  @Martin: ik ben ooit in de Waalse Ardennen geweest. Beauraing heette het gat. Wel toeristisch, niks geen landbouw. Lijkt me ook niet makkelijk op zo’n hoogte. Maar ik ben verder niet echt landbouwkundig onderlegd.

 14. VSp 21 december 2010 om 21:11

  4* H. Bij de USDA staat dit plantje bekend als de ‘Santa Maria Feverfew’. Stella Maris! Ook zoiets wat maar blijft voortwoekeren dankzij een onbevlekte ontva(n)genis, wat de fantasie van miljarden nog immer gevangen houdt. De meest aanbeden vrouw ter wereld. Ook dat blijft maar doorwoekeren.

 15. Aad Verbaast 21 december 2010 om 21:18

  @VSp: geheimzinnige naam inderdaad. Hoe kan men in hemelsnaam die naam daaraan verbinden. Moeder Maria. Heilig ook nog.
  Maar ja, die Duitsers begrijp ik noemen het Karottenkraut. Ook merkwaardig en voor heel wat verwarring vatbaar. Om stevig ziek van te worden.
  Heb jij ze al in de tuin?

 16. Jan Bouma 21 december 2010 om 21:26

  @Aad.. sorry ben wat laat
  Wat die woekeraar betreft: de natuur heeft het zo geregeld dat op het hoogtepunt van het succes van de soort er inteeltverschijnselen gaan optreden en degeneratie en dus wordt zo’n dominante soort weer opgevolgd door een sterkere enz.; zo herhaalt de cyclus zich. De homo sapiens sapiens is een aardig voorbeeld… (…) want die wil maar niet evolueren tot de homo intellectualis en dan gaat het ook mis. Kijk om je heen. Verschijnselen van die degeneratie gaan samen met criminaliteit en dan krijg je de bekende Lombroso-types.
  Je moet wel een speciale attenne hebben om die soort te ontdekken. Ik ben erin gespecialiseerd. M’n werkterrein beperkt zich tot m’n regio; zeg maar de Provincie. :))
  Tot morgen! Dan zal ik er serieuzer op reageren. Want het is wel een ernstige plaag. Vorige week had je al een goeie link zo herinner ik me; ik dacht deze. 40.000 km2 alleen al in de Serengeti..http://www.google.nl/search?hl=nl&q=dangerous+invasive+weed&btnG=Zoeken&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

 17. Klaverblad 21 december 2010 om 21:30

  Heb er ooit van gehoord, maar wist niet dat het zo ernstig is/kan worden.
  In de reactieruimte lees ik verdere informatie.
  Blijf het wel volgen..
  (..dan is klaverblad nog heel onschuldig..)

 18. Glaswerk 21 december 2010 om 21:35

  @Aad: Bespeur ik een licht cynisme door de toevoeging van deze bijdrage aan de groep "Groene berichten"?
  Wat je overigens niet vermeldt is dat er nog een soort in opmars is die waarschijnlijk het einde van de mensheid zal betekenen: de mens.

 19. Aad Verbaast 21 december 2010 om 21:43

  @Jan:
  Het blijft voor de overheersende levende wezens natuurlijk altijd een enorme bedreiging als een nieuwe kandidaat zich aandient de ingenomen ruimte over te nemen.
  Op een gegeven moment ontstaat er spontaan of bewust gemanipuleerd een nieuwe vorm die eenvoudigweg de ingedutte soorten doet verbleken door deze nieuwe eigenschappen.
  Dat kon hier ook wel eens het geval zijn.
  En laten we ons afvragen het volgende. Als ze alles overgenomen hebben. Staat de wereld er dan slechte of beter voor?
  Wij wel natuurlijk. Maar gaat het daar om?
  P.S. zijn de benoemde pagina’s correct? Of heb ik nog een paar pagina’s gemist in de link.

 20. Aad Verbaast 21 december 2010 om 21:55

  @Klaverblad:
  Om eerlijk te zijn. Ik wist het ook niet. En kwam het ok toevallig tegen middels een link op Twitter van een van de organisaties die ik volg. Geïnteresseerd geraakt ga je dan goegelen en dan kom je dit tegen. Altijd erger dan ik eerst denk.
  Zo (maar dat herken je uiteraard volkomen) is bloggen een continue zoektocht. Leerzaam gebeuren.
  Klaverblad brengt uiteraard enkel geluk. Mits met vier blaadjes natuurlijk. Maar die vorm had je al geadopteerd. 😉

 21. martin 21 december 2010 om 21:59

  Inderdaad is dat de conclusie van die artikelen: gewoon wieden, maar dat gaat dan gepaard met bodemtechnisch onderzoek, analyses en vergelijkingen. Nee ik heb er vier jaar gezeten, omdat men niet wist wat ze met me aanmoesten. Tussen vooral de zonen van boeren en tuinders.
  Als ik uit school naar huis fietste ging dat voor het grootste deel langs akkers. Daar stonden toen – ruim dertig jaar geleden, en zo lang is dat niet – nog mensen te schoffelen.
  Daarna nog heb ik nog twee jaar voor kok geleerd. Misschien toch een lekker recept maken met hysterophoris.

 22. Aad Verbaast 21 december 2010 om 22:04

  @Martin:
  macro = micro.
  Ik heb in de tuin van een vorig huis ook eens speenkruid gehad. Best wel aardig met die aardige gele bloempjes.
  Maar eanmaal in de tuin geen houden meer aan. Wieden al helemaal niet. Je wied tegen de klippen op. En volgend jaar staat de tuin nog voller dan het jaar ervoor.
  Ik ben uiteindelijk verhuist..
  (eerlijksheidshalve laat ik even in het midden of speenkruid de overwegende factor was, of dat er meerdere dingen speelde 😉
  Kok! Je hebt een wonderlijke professionele route gevolgd in je leven.
  == een lekker recept maken met hysterophoris. ==
  Ook dan zal je je snel moeten opgeven voor een herscholingscursus vermoed ik zo.
  Advies: houd je bij de rucola.

 23. Rene Scheffer 21 december 2010 om 23:14

  Ja wat ervan te zeggen. Kan overdrijving zijn.
  Altijd heb ik gevoeld dat het einde der tijden ergens best nabij is, de aarde is kwetsbaar.

 24. Aad Verbaast 21 december 2010 om 23:29

  @Rene Scheffer:
  Under- en overstatements. Wie zal het zeggen? Maar je zal er maar tussen wonen.
  Wegwezen denk ik, als het al kan.
  Klopt. De aarde is kwetsbaar. Ergens voel ik ‘aan mijn water’ dat de grootste ramp uit volstrekt onverwachte hoek komt. Historisch was dat ook altijd zo. Op zoiets kan men zich niet voorbereiden.
  Is jouw tuin onkruidvrij?

 25. Blutch1 21 december 2010 om 23:37

  In aanvulling op wat Joke Mizée schreef, ik heb ergens gelezen dat die plant vnl oprukt in gebieden waar langdurig Round-Up gebruikt is. De grond is voorlopig niet meer te gebruiken voor voedselteelt.

 26. Aad Verbaast 21 december 2010 om 23:56

  @Blutch1:
  Ik lees het volgende: http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Parthenium_hysterophorus
  "biggest problem in the landscape is its apparent resistance to the herbicide glyphosate, which is the active ingredient in the popular product Round-up. It has a very heavy seed capacity which can lie dormant for years potentially before germination. As a result rapid spreading in an ideal environment can occur."
  Uiteraard ben ik geen kenner. Misschien is het een kwestie van en-en.
  Het lijkt me dat de gebieden waar de wildebeesten rondtrekken (als voorbeeld) niet eerst massaal zijn bewerkt met Round-up. Waarom zou men immers. Het is natuurgebied.
  Wel weer interessant hoe het een tot het ander leidt dankzij reacties op blogs.
  Uiteraard heb ik weer even verder gelezen wat round-up precies is:http://en.wikipedia.org/wiki/Roundup_(herbicide)
  Daarin o.a.:
  == Monsanto developed and patented the glyphosate molecule in the 1970s, and marketed Roundup from 1973. It retained exclusive rights in the US until its US patent expired in September, 2000, and maintained a predominant marketshare in countries where the patent expired earlier. Pesticides based on these poisonous chemicals, including Roundup have been banned in various countries due to their toxic effects on humans and wildlife. ==
  En als ik dan verder lees wordt het steeds meer een horrorstory..
  En, nog breder. Waarom kom ik op de een of andere manier steeds weer uit in Amerika die haar bedenkelijke sporen na laat over de wereld. En waarom doet het me steeds weer denken aan ‘het-schieten-in-de-eigen-voet-syndroom’?

 27. Blutch1 22 december 2010 om 00:06

  Wat Monsanto betreft. Die hebben hun zaden genetisch gemanipuleerd door ze te selecteren op resistentie tegen Round-Up zodat dat vrijwel het enige middel was waar mee gespoten kon worden en de planten niet kapot gingen. Zo verkochten ze de zaden en het bestrijdingsmiddel. Als er één bedrijf is waar ik een hekel aan heb is het dit wel.

 28. Joke Mizée 22 december 2010 om 00:08

  Monsanto produceert zowel RoundUp als alle gemodificeerde zaden – de enige die straks nog willen groeien. Ze zijn ooit begonnen met het produkt dat we kennen als Agent Orange.

 29. Aad Verbaast 22 december 2010 om 01:07

  @Blutch1:
  Ik zie dat de link die ik er in plakte over Round-up niet goed werd overgenomen door de VK.
  Hier dan nog maar een keer (voor mezelf en evt lezers) in de verkorte vorm: http://bit.ly/dxPPjM
  Ik sla steil achterover dit alles doorlezend. Nog even en een nieuw blog is in de maak.
  Zo veel ellende, te veel om op te noemen.
  Ikbeperk me dan maar tot een opsomming van enkele hoofdstukken die daar worden gegeven:
  2 Health effects
  2.1 Toxicity
  2.2 Endocrine disruptor
  2.3 Genetic damage
  3 Ecologic effects
  3.1 Toxicity
  3.2 Aquatic effects
  3.3 Environmental degradation and effects
  4 False advertising and scientific fraud
  4.1 False advertising
  4.2 Scientific fraud
  4.3 Difference between regulatory registered and commercialized formulations
  5 Superweeds and Resistance to Roundup
  5.1 Palmer amaranth
  5.2 Conyza biotypes
  5.3 Ryegrass
  5.4 Johnsongrass
  6 Genetically modified crops
  6.1 Genetic engineering
  6.2 Productivity claims
  En dat krijgen we allemaal over ons heen gespoten. Ik schrik me te barsten!

 30. Aad Verbaast 22 december 2010 om 01:18

  @Jozee:
  Ik durf het haast niet meer op te zoeken "Agent Orange" op dit late tijdstip… Zou ik de slaap nog kunnen vatten?
  Toch maar even gedaan:http://nl.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange
  Wat een bak ellende weer.
  Dow Chemical, Monsanto, and Diamond Shamrock.
  Wat een wereld waar we in leven. Zum kotzen.
  Nog maar even verder gelezen: Monsantohttp://en.wikipedia.org/wiki/Monsanto
  Wat een boeven!!
  De stock price:http://en.wikipedia.org/wiki/File:Monsanto_stock_price_2000-2010.jpg
  Vervijfvoudigd sinds 2002. 5 keer beter dan de Dow Jones Average..
  Ik sla steil achterover.
  Morgen ga ik het nog allemaal eens rustig overlezen.
  Wie zijn de grote aandeelhouders? Laat me raden.. ook al weer de pensioenfondsen?

 31. Jan Bouma 22 december 2010 om 08:22

  @Aad…21:43
  Als je bedoelt de pagina’s via die link kom je terecht op ALLE soorten van bedreigende planten. In 5e of 6e posities staat op die Google-pagina ook jouw soort: de Sancta Maria,,,, !
  Iets anders:
  Ik lees dat je inmiddels bij de "bestrijding" zit via mijn dierbare @Joke Mizée.
  Terzake dat onderwerp is er een autoriteit in Nederland: Dr. Louise O. Fresco; o.a.. ook columnist bij NRC Handelsblad. Via deze link is het ook leerzaam voor eenieder om te weten hoe "de wetenschap" er tegenaan kijkt. Enfin. Mijn commentaren staan eronder: http://weblogs.nrc.nl/fresco/2009/01/20/de-oorlog-tegen-de-onwetendheid/
  ps
  Ik moet vandaag wat werk verzetten m.b.t. de beantwoording van weer andere "staatscriminelen".

 32. Aad Verbaast 22 december 2010 om 09:19

  @Jan:
  Opvallende link, zeker als je die even in de actuele context plaatst. Geschreven rond de inauguratie van Obama.
  Ze heeft het over de "war on ingnorance".
  ==
  Er is echter een belangrijke strijd waar hij naar alle waarschijnlijkheid niets of heel weinig over zal zeggen. En dat is wat ik de war on ignorance zou willen noemen, de strijd tegen de onwetendheid, een strijd die nog nauwelijks is begonnen maar in het Westen alleen belangrijker kan worden.
  ==
  Om dan verder in het stuk te schrijven "Hij begint veelbelovend" met als laatste zin:
  "Het is heel veel gevraagd van Obama, overbelast als hij is met de verwachtingen van zovelen, maar ik hoop dat hij zich ook in de war on ignorance een leider kan betonen."
  Mag ik daar nu even de wikileaks affaire tegenover zetten.
  Er wordt nu inderdaad een "war on ignorance" gevoerd. Maar dan wel de omgekeerde waar Fresco op doelde.
  Een oorlog om onwetendheid in stand te houden waarbij de troepen aan de andere kant de ignorance willen doorbreken.
  Wel apart om dat nu even te lezen met deze huidige "oorlog" in het achterhoofd. Hou jij ze arm, dan hou ik ze dom etc.
  Voor de rest: prima column hoor. Toen.
  BTW: heb je helemaal onder aan deze blog wel gelezen dat je naam nog genoemd is?
  Ik had wel verwacht dat je dat was opgevallen :-0
  Paginanummers correct?

 33. Jan Bouma 22 december 2010 om 10:12

  @Aad… 9:19
  Sorry! Misverstand. Inderdaad corresponderen die pagina’s 108 / 130 met Mithras’ wandeling door de wereldtuin inclusief al zijn beslommeringen. Ik had in je intro hierboven wel die verwijzing gelezen (dank daarvoor!) maar… je kent mijn bescheidenheid. Ik dacht dat je beoelde "andere pagina’s" ; die van Google.
  Maar heb jij in de reacties onder Fresco’s column dan ook alles gelezen? Ik geef daar een heel exposé van ONS verhaal….; en dus ook mevr. Dr. Louise O. Fresco – ondermeer ook bekend FAO-lid te Rome – kan dus niet meer zeggen "ich habe es nicht gewusst!"
  Zij blijkt m.i. ook het prototype van het establishment (en dus ook van de wetenschap) die zich weinig revolutionaire gedachten kan veroorloven.
  Overigens in dit verband (ecologisch herstel). Ik heb onlangs een reportage gezien in een of andere herhaling – ik dacht van Brandpunt of Één vandaag waarin centraal stond een nieuw soort grondbeheer in Mali – de Sahara-bak – dat uiterst succesvol voor en door de boeren, de plaatselijke bevolkingen dus, werd toegepast. Door boomaanplant wordt met succes de verwoestijning teruggedrongen en levert bruikbare landbouwgrond ertussen op. De idee (achterhaald) van "bomen rooien" wordt door dat succes eclatant en manifest weerlegd. Nu is er ook een waanzinnig duur "wetenschappelijk" gesubsidiëerd plan dat miljarden kost om een groene bufferzone te creëren tussen de Sahel en de Sahara. Dwars door Afrika heen van West naar Oost. Die boeren in Mali deden het al… voor niks! Het door hen al gecreëerde gebied beslaat al vele malen de oppervlakte van Nederland.
  Dus: "wetenschap en miljarden" kunnen (soms) in de prullenbak.
  Jammer dat ik de link niet heb genoteerd van het bewuste programma; t is oud hooguit een paar weken.
  So far.
  BTW: ik heb op ’n rijtje een vernietigend antwoord in petto voor de corrupte staatscriminelen alhier….
  Soms moet je er even op broeden om te bekijken hoe je het in het vat gaat gieten. Mevr. Mr. M.E.A. Braeken zal er blij mee zijn… Zoveel is zeker.

 34. bromsnor 22 december 2010 om 10:31

  De documentaire over de bomen in Mali heb ik ook gezien. Zo simpel inderdaad: de zaailingen laten staan. De bomen hoeven niet eens te worden aangeplant, ze groeien vanzelf maar werden voorheen door de boeren weggehaald. Kost niks. Even goed zijn de overheden daar nog druk met hun groene zone.
  Aad, dank voor dit uitstekende blog. Drukt ook mij met de neus op allerlei schokkende feiten.

 35. Smokey Robbinson 22 december 2010 om 10:35

  @Aad, =In de winter geen rucola, in de zomer wel=? Met terugwerkende kracht en nu meteen vooruitziend:
  De volgende zomer ook niet meer.Concreter: afgelopen zomer wist ik die info over de rucola en ijsbergsla nog niet maar nu, dankzij jouw blog wel.
  Welnu, niet het belangrijkste. Beetje off topic, maar wat vind je hiervan?http://www.presseurop.eu/nl/content/article/414721-wraakzuchtige-spionnen-koets
  (bron: via reactie bij ZJ. van o.)

 36. Aad Verbaast 22 december 2010 om 10:44

  @Jan;
  geen probleem. Ik was enkel even benieuwd of het bescheidenheid was (die karaktertrek van je ken ik minder) of dat je selectief en diagonaal gelezen had (die karaktereigenschap ken ik wat beter).
  Die passage in je boek vind ik, zoals je weet, ijzersterk. Vandaar.
  BTW: stromen de bestellingen al weer binnen? 😉
  Fresco: uiteraard je beider commentaren onder haar column gelezen. Inclusief de uitgebreide vragenlijst. Niet beantwoord zag ik. Altijd hetzelfde met die columnisten. Flikkeren wat op het net, en je hoort er nooit meer wat van. Zou ik als krantenkoning een columnist inhuren dan zou ik ze verplichten te reageren op reacties.
  Lijkt me een normale zaak. Maar ja, dat is een heel ander onderwerp.
  Onkruid vergaat niet. Dat dan ook weer wel.
  Dat item over planten van bomen in Mali zag ik ook. Het was in nieuwsuur. Hier kun je het nog terugzien en lezen:http://nieuwsuur.nl/onderwerp/203720-verwoestijning-in-mali.html
  Ik was verbaasd. Is het echt zo eenvoudig?
  Of is een klepel en klok verhaal.
  Net als de recnte uitzending van Brandpunt over windenergie..
  Hou ze in de gaten die media. Ook daar groeit en bloeit het onkruid.
  Je vernietigende antwoord aan de "criminelen"
  Ik ben benieuwd het te lezen, als je het eens op het net zet. Inmiddels al een artikel op Vechtkronkels gezet?
  Ik zag dat de Nederlandse gemeenteleksite Opennu nog niet deze gemeente in zijn bestanden heeft.
  Zou hoog tijd worden.
  Een site overigens die geleid wordt door Michiel Spekkers.
  Pikant detail: meerdere jaren vastgezeten voor fraude en oplichting.
  Het siert hem dat hij daar open over is op hun website:http://opennu.nl/nieuws/?page_id=43 (FAQ pagina)
  Onkruid of sierteelt?

 37. Aad Verbaast 22 december 2010 om 10:56

  @Bromsnor:
  Leuk om te lezen dat je het een uitstekend blog vind. Weer eens een ander onderwerp tussen al het standaard nieuwsgeweld en de waan van alle dag. Waarbij natuurlijk meteen gesteld moet worden dat alles met alles te maken heeft. Dat blijkt maar weer.

 38. Aad Verbaast 22 december 2010 om 11:01

  @Smokey:
  Dank voor de link.
  Aardige column. Ik denk wel dat daar een en ander wordt gemist ten aanzien van de betekenis van het wikileaks.
  Het past in de columns waarbij de schrijvers het geheel "downgraden" door te stellen dat ze eigenlijk alles al wisten. Niets nieuws onder de zon en zo.
  Dat is een stevige overschatting van hun zelf, en een onderschatting van de impact van wikileaks.
  Veel werd vermoed, ok. Maar we zien nu wel degelijk een groot aantal bevestigingen. Die nooit eerder werden verkregen. Daarnaast (nog belangrijker) ook veel echt nieuws. Nieuws wat eerder terecht of onterecht onder de pet werd gehouden.
  Er wordt stevig gewied! 😉
  Over wel of geen rucola:
  Mijn suggestie is om de links in de reacties hierboven van 01:07 en 01:18 eens door te bladeren.
  Dan sla je pas echt steil achterover!

 39. Marius van Artaaa 22 december 2010 om 11:16

  een echte omnivoor
  voorspelt een apocalypse
  waar Paulus zijn vingers bij aflikt
  geheel verzwolgen worden door een plant
  wie wil dat niet in een ontmythologiseerd land…./-;{]

 40. Glaswerk 22 december 2010 om 12:45

  @Aad: Het vermeende elitarisme van Obama – omdat hij graag rucola sla eet – komt nu wel in een iets ander daglicht te staan.
  Hm, ik begin verzot te raken op complottheorieën 😉

 41. Jan Bouma 22 december 2010 om 12:48

  @Aad… 10:44 uur.
  Thanks voor je reactie. ‘Ou ils se trouvent ensemble!’
  Het is voor mij geen verrassing dat ook de notoire criminelen zich verdedigen met de argumenten van andersdenkenden en die tot hun verheven ideaal verheffen als hen dat zo uitkomt. En als de notoire criminelen dan een andere oud-crimineel als Michiel Spekkers inhuren om hun standpunt te verkondigen, waarachter het domme volk zou moeten aanlopen, … verbaast mij dat niet.
  Kijk! De totale wereldgemeenschap bevindt zich in het tijdperk van het Internet wat betreft de opinievorming. Er worden dan wissels getrokken op de vragen.
  1. De continuïteit
  2. De integriteit (die als ondefiniëerbaar wordt gekenmerkt)… lekker makkelijk.
  3. De toekomst. In het kader van een sociaaldarwinistische ratrace.
  Ik sluit me even aan bij @Marius van Artaa (11:16 uur) die een perspectief schetst waarbij "de plant" zal overwinnen in een "ontmythologiseerd land".
  Of de apostel Paulus zijn vingers daarbij zal aflikken laat ik even in het midden. Wat ik wel constateer is dat Immanuel Kant, maar ook Nietzsche, ongelijk hebben met hun predicties.

 42. Helena 22 december 2010 om 13:12

  goed artikel Aad!
  kende deze plant nog niet met al die nadelige gevolgen…! !
  wil een langere en betere inhoudelijke reactie geven maar weet er even geen..;-)
  het lijkt er op dat de mensheid in feite toch met al die grootschalige transporten over de hele wereld zonder vaak goede controle weer wat bewerkstelligt.

 43. Aad Verbaast 22 december 2010 om 13:23

  @Martinus van Artaa
  Zaad is er voor om geplant te worden. Wat er uit ontspruit is niet altijd voorspelbaar.
  Met wortel en tak uitroeien om de apocalyse te voorkomen is een npobel streven. Daar blijft het dan ook vaak bij.
  @Glaswerk:
  Niets zo heerlijk onder genot van een fris blaadje sla weg te zwijmelen met complottheoriën. Niet zo moeilijk trouwens. Het is immers één groot complot! 😉

 44. Aad Verbaast 22 december 2010 om 13:28

  @Jan Bouma:
  Het is Micheil Spekkers die zelf verkozen heeft om een podium te beiden voor lekkers. Of het iets lekkers gaat worden is nog maar te bezien. De Stichtse Vecht is nog niet aangemeld.
  Dat kan twee dingen betekenen.
  a. Er valt niets te lekken.
  b. Ze houden de boel potdicht omdat er van alles te lekken valt wat het daglicht niet kan verdragen. Ik hou het vooralsnog op het laatste.
  Je fraaie rijtje a. b. c.
  Allemaal begrippen die inmiddels allemaal stevig onderuit gehaald zijn.
  De blinden zien het nog niet. De eenogigen in het land der blinden ok niet.
  Wat me weer doet denken aan een fraaie uitspraak van Mathatmi Ghandi:
  An eye for an eye will make us all blind.
  Daar kunnen al die andere filosofen nog een puntje aan zuigen.

 45. Aad Verbaast 22 december 2010 om 13:31

  @Helena:
  Ik kende de plant ook nog niet. Totdat je er verontrustende berichten over lest en er wat dieper in duikt.
  En wederom: als je ergens dieper induikt komt er meestal een beerput naar boven. Ook hier weer.
  Merkwaardig eigenlijk. Het zou andersom moeten zijn.
  == het lijkt er op dat de mensheid in feite toch met al die grootschalige transporten over de hele wereld zonder vaak goede controle weer wat bewerkstelligt. ==
  Schieten in de eigen voet is een veel voorkomend gebeuren. En telkens gebeurt het weer. Pijnlijk.

 46. Jan Bouma 22 december 2010 om 13:32

  @Aad… 13:28
  Even ter aanvulling en adstructie van mijn betoog van 12:48 uur:
  zie de navolgende link.http://www.youtube.com/watch?v=zeBcjEgwx_c
  de geschiedschrijving oordeelt dus anders op termijn.

 47. Aad Verbaast 22 december 2010 om 13:47

  @Jan: curieuze compilatie.
  Even afgezien van het marsmuziekje op de achtergrond: zijn de huidige filmpjes van de "embedded" jounalisten zoveel anders?
  Oorlogen worden enkel verloren.
  Merkwaardig dat vele leiders dat nog steeds niet in de gaten hebben. Leven bij hun eigen waan van de dag.
  Omkruid vergaat niet.

 48. cor3306 22 december 2010 om 14:27

  mooi artikel……groeit het dan nog niet in ons land, ik meen het gezien te hebben bij ons in het Waterwingebied. Je moet me niet in paniek brengen ik ben toch al zo’n paniekridder. Rucola vind ik wel lekker

 49. Marjelle 22 december 2010 om 14:27

  Ik had nog nooit van die plant gehoord, Aad, dacht even dat je het ironisch bedoelde.
  Stond gisteren nog met een slakrop in m’n hand te wikken en te wegen, maar vond het toch meer stamppotweer. 😉

 50. Aad Verbaast 22 december 2010 om 14:36

  @Cor3306
  Dank. Mocht je het tegenkomen, laat me het dan weten.
  Ik ben zelf namelijk niet zo’n plantenkenner. Ongetwijfeld ruk ik in de eigen tuin regelmatig gefokt onkruid (want dat zijn sierplanten toch) eruit zodat de wilde wingerds meer ruimte krijgen.
  Als iemand daar iets van zegt verschuil ik me achter het argument dat ik volgeling ben van de stroming: bewust nonchalant tuinieren
  @Marjelle:
  Ik had er ook nog nooit van gehoord. Zo leren we elke dag.
  Volgende keer als je dat zakje Rucola overweegt te kopen even goed kijken, en misschien zelfs even aan me denken? 😉
  Het sneeuwt hier weer!

 51. Marjelle 22 december 2010 om 14:52

  De combinatie rucola+Aad is niet meer weg te denken. 😉
  Hier niet!

 52. peterus 22 december 2010 om 14:54

  Dank om er aan te herinneren dat wij mensen net als alle andere levende wezens naast onszelve (sic!) ook nog’ natuurlijke vijanden’ hebben.
  Informatief blog. Maar ik zal toch goed slapen vannacht.

 53. Aad Verbaast 22 december 2010 om 15:29

  @Marjelle:
  Dank. Ik ben er trots op dat ik toch bij jou iets geplant heb wat niet meer is weg te denken 😉
  @Peterus:
  We3 delen de verwachting om de nacht weer goed door te kunnen brengen ondanks dit onheil wat hier besproken wordt.
  Zolang de planten me de oren niet uitkomen zal dat nog wel lukken. Ik kan wel tegen een stootje!

 54. Bart 22 december 2010 om 17:11

  Ja, klinkt als een echte Triffid, Aad.
  We zijn dus gewaarschuwd…

 55. Aad Verbaast 22 december 2010 om 17:33

  @Bart: niet te verwarren met truffels. Van een heel andere orde. Daar mogen er wel wat meer van komen. Zo is er altijd wel wat. 😉

 56. Smokey Robbinson 22 december 2010 om 17:37

  @Aad, 0.018 Ja steil achteroverslaan dat zou kunnen als je het voor het eerst onder ogen krijgt. Indertijd- ik spreek van eind jaren tachtig, waren er ook al mensen die beweerden dat het in soortgelijke gevallen om complottheroireën ging. Dooddoeners van jewelste en vast commentaar uit de hoek van het complot zelf. Er staat me nog bij dat er een aantal jaren eerder een onderzoek was gedaan naar M.S. en dat er o.a. genetisch gemanipuleerd graan bij betrokken was. Dit schreef ik eerder vandaag in een reactie aan jou op mijn blog. Oorzaken zijn vaak multicausaal waardoor het moeilijk zoeken is naar een oorzaak, maar al wat het immuunsysteem ondermijnt telt mee in het ten prooi vallen aan.
  Hoeveel mensen zullen er geleidelijkaan ziek worden na het eten van bewerkte eetbare planten? De toekomst zal het leren. En dan pas gaat men onderzoek doen naar de oorzaak…. Als het kalf verdronken is etc.

 57. Aad Verbaast 22 december 2010 om 17:48

  @Smokey:
  De links hebben het niet zozeer over complotheoriën als wel over de smerige zaakjes die te linken zijn naar die Monsanto.
  Wel eens dat er veel complotheoriën verband houden met genetische engineering (waar ook die Monsanto een zeer groot marktaandeel in heeft trouwens).
  Geen idee wat dat gaat betekenen. De lange termijn effecten zijn immers geheel onbekend.
  Europa was altijd afhoudend. Ook (onder druk weer van die mensen van over de plas, business) zijn ze aardig overstag aan het gaan.
  Inmiddels is ook dat niet meer te stoppen. Niet alleen direct maar ook via via krijg jij al je dagelijkse portie genetisch gemanipuleerd voedsel binnen Of je nou wilt of niet. Smakelijk eten.
  Onkruid vergaat niet.

 58. Smokey Robbinson 22 december 2010 om 18:11

  @Aad, Dat heb ik inderdaad gelezen. Herinnerde me dat er al eind jaren tachtig soortgelijke publikaties waren. Misschien maakte ik in m`n reactie een te grote zijsprong. Toch heeft e.e.a. wel degelijk met elkaar te maken.
  Het is nagenoeg onvermijdelijk om te kunnen vermijden dat men gelijdelijk aan vergiftigd wordt.
  De Lucretia Borgia`s in desguises. Brrr.
  Waarbij ik wederom met een grote zijsprong op jouw apocalyptische plaatje terecht kom van die rustig zittende mensen aan een meer….
  We zullen zien. Of niet. In het ene geval valt het na te vertellen, in het andere niet.
  Toch zou ik geen onvergankelijk onkruid willen zijn in zo`n afschuwelijke, gecreëerde en gemanipuleerde wereld. Dan liever de lucht in :-))

 59. Aad Verbaast 22 december 2010 om 21:22

  @Smokey:
  Je hebt helemaal gelijk. Er is geen ontkomen aan. Al is het maar dat ales met alles te maken heeft.
  Komend tot die conclusie is het des te vreemder dat er blijkbaar een soort apathie is ontstaan en dat de schijn gewekt wordt dat men het heeft opgegeven er maar niet meer over te schrijven of over na te denken, laat staan in opstand te komen.
  Ik prijs me gelukig dat ik me nog zorgen kan maken, of ergens boos over te worden.
  Zonder overigens de illusie te hebben dat ik tot grote maatschappelijke veranderingen in staat ben.
  Ik troost me met de gedachte dat als we met velen kunnen worden, er wel wat gebeurt.
  Jaren 80 mentaliteit? 😉

 60. rené Louman 23 december 2010 om 00:45

  de triffids, ik herinner me dat nog goed. Volgens mij heb ik daar een hoorspel over gehoord, maar het kan ook zijn alleen maar het boek gelezen.
  heermoes is ook zo erg, je denkt dat de hele wereld onder het heermoes komt te zitten want het heeft maar een paar minuten per jaar licht nodig om diep onder de grond door te woekeren. Hele dalen in Italïe schijnen er al vol mee te staan. En toch nog steeds niet de hele wereld, zo zal het hier ook wel mee gaan.

 61. Aad Verbaast 23 december 2010 om 09:02

  @Rene:
  Heermoes, ik kende de naam niet. Bijzonder naam eigenlijkhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Heermoes
  Klinkt niet goed inderdaad als ik dat lees. Ik leer elke dag!
  Zou zo maar kunnen dat je dat hoorspel hebt gehoord. In 1957 was er al een hoorspel van gemaakt (BBC).
  Met minder gevolgen dan "war of the worlds" van Orson Wells ;-)http://nl.wikipedia.org/wiki/The_War_of_the_Worlds_(radio)

 62. VSp 23 december 2010 om 09:53

  Tsja, gentech… Niet alléén met planten.
  Een voorbode van de gentechbioluminiscentie? In labs in Parijs en Zuidkorea lopen proefdieren rond met een ingebouwd fluoriscerend eiwitgen in de huidcellen. Met een 50- of 100 Watt versie.
  " Hé Mam, zet de kat even aan. Ik kan ‘m niet vinden in het donker". Geen geintje. ‘Sea World’ in Orlando ontwikkelt plannen om dolfijnen op te laten lichten met behulp van afstandsbediening in plaats van bassinverlichting.
  Bron: GEOkosmos. Kersteditie………

 63. paco painter 23 december 2010 om 09:54

  Geen poaniek. 2012 staat voor grote verandering. Overigens een zeer leerzaam blog

 64. Paul Nijbakker 23 december 2010 om 11:02

  Zo’n plantje uit het warme zuiden overleeft niet waar ik woon. Wat er gebeuren zal als het kruid gaat woekeren in grote gebieden is dat sommige insecten en schimmels, etc zich zullen gaan specialiseren op deze soort en na verloop van tijd zal er weer een evenwicht bereikt worden (tenzij de insecten weer geen natuurlijke vijanden hebben en zelf een plaag worden, enz.)

 65. Aad Verbaast 23 december 2010 om 12:17

  @VSp:
  Ideale oplossing lijkt me.
  Kun je meteen je GFT afval kwijt aan die beesten, en dan gaan ze spontaan licht geven.
  Als je er heel veel van hebt dan kun je de weetplantage er mee verlichten,
  En ze geven een flinke hoeveelheid warmte zodat je die gasketel ook de deur uit kan doen.
  Rond de Kerst natuurlijk het overtollige berodsel lekker oppeuzelen.

 66. Aad Verbaast 23 december 2010 om 12:19

  @Paco:
  Gaat het in 2012 dan allemaal gebeuren?
  @Paul Nijbakker:
  Je zou haast zeggen dat waar jij woont niets zou kunnen overleven 😉
  Jij bent het levende bewijs dat dat toch mogelijk is.
  == evenwicht == laten we daar dan maar op hopen. Soms is evolutie niet snel genoeg en kunnen er vreemde dingen gebeuren. Hoort bij het leven. Letterlijk.

 67. paco painter 24 december 2010 om 09:46

  Volgens de Inca’s wel. Hoe dan ook; ik wens je heel fijne dagen

 68. Draver 24 december 2010 om 10:56

  Aad fijne dagen toegewenst

 69. Pingback:Schimmels in je hersenen « Aad Verbaast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: