Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Het uranium pandemonium.

Een veelzijdig materiaal met duivelse toepassingen. Verrijkt en verarmd wordt het dagelijks toegepast. En sinds 1945 uitgestrooid over de mensheid. Tot nu aan toe. Willens en wetens. Een overzicht van enkele realiteiten. Proliferatie en non-proliferatie. We zitten er bij en kijken er naar. Wie zijn de schuldigen?  
 
uranium
een goed vervormbaar metaal met zeer hoge dichtheid. uiterst giftig en (in poedervorm) zeer brandbaar. 0.7% van het metaal bevat het radioactieve isotoop 235U. Sinds de ‘uitvinding’ van de atoombom zeer gewild. Belangrijkste vindplaatsen: Namibië, Australië, Niger, Canada, Rusland, de VS en Zuid-Afrika. Maar ook: Noord-Korea, Tibet en Tsjechië. En nog wel heel wat meer plaatsen. Zelfs in Afghanistan, Irak, Iran en Syrië. Niet echt zeldzaam in de wereld.

Verrijkt uranium
De pacifist Albert Einstein waarschuwde Roosevelt in 1939 dat Duitsland aan een atoombom zou werken (met uranium vanuit het bezette Tsjechië). Amerika startte onmiddellijk het Manhattan Project op. Investering toen 2 miljard dollar. Resultaat : Little Boy en  Fat Man. Die uiteindelijk in 1945 boven Japan werden gedropt. 100.000-en doden. Naast radioactieve besmetting. Japan capituleerde kort daarna. Om een dergelijke bom te maken is een verrijking nodig tot 90%.

Anekdote: het uranium voor die bommen werden voor het grootste gedeelte verkregen door bemiddeling van het Belgische koningshuis in ballingschap uit de mijnen in Belgisch Congo.

Verrijkt uranium kent nog enkele toepassingen.

Kernenergie: verrijking nodig van 3% – 20%.

Productie van medische isotopen: verrijking rond de 20%. Nederland (Petten) en Canada samen leveren wereldwijd 2/3 van de behoefte aan medische isotopen. Met grote wachtlijsten tot gevolg als die centra even stil liggen.  

Verarmd uranium
Bij het verrijken van uranium, is het residu een enorme hoeveelheid verarmd uranium. Met een percentage van ongeveer 0,3% van de radioactieve isotoop 235U.

Ook daar zijn inmiddels meerdere toepassingen voor gevonden.

Vanwege de hoge dichtheid: contra gewicht. In schepen en vliegtuigen. Voorbeeld: Bij de Bijlmerramp is meer dan 150 kg verarmd uranium ‘verdwenen’. Giftig en met rondvliegende isotopen tot gevolg.

Vanwege de hoge dichtheid: DU (Depleted Uranium) antitank granaten. Voor groter bereik (tot 10 km!). Maar met name om het pantser van een tank te kunnen doorboren. En als de granaat eenmaal binnen is, het uranium stof spontaan te doen ontbranden. Naast doden, een uiterst giftig en radioactief residu achterlatend. 18 landen produceren deze wapens. Twee landen geven het toe.

Vanwege de hoge dichtheid: bepantsering van tanks. Als bescherming voor de DU antitank granaten.

En natuurlijk de vermeende vuile bom. Toegeschreven als mogelijk wapen voor terroristen.

Non-proliferatieverdrag
Behept met de kennis van de verschrikkingen van de atoombom is in 1968 wereldwijd een non-proliferatie verdrag gesloten door vrijwel alle landen. De landen (behoudens de 5 atoommachten) beloven nucleaire technologie enkel te gebruiken voor vreedzame toepassingen. De atoommachten op hun beurt beloofden in ruil voor die toezegging (geen atoommacht te worden) nucleaire vreedzame technologie te delen. Israël heeft dit verdrag niet ondertekend. Iran wel, Noord-Korea toen ook.

Proliferatie.
Noord-Korea (2003) trekt zich terug uit het verdrag. Pakistan, India en Noord-Korea hebben inmiddels bewezen over de atoombom te beschikken. Israël ontkent noch bevestigd over atoombommen te beschikken. Er wordt van uitgegaan dat ze die hebben. Het Vela incident zou bevestigd hebben dat het getest is zelfs. Volgens Carter in 2008: 150 stuks. Anderen schattingen: 400. Israël laat geen inspecties toe van het Internationaal atoomagentschap.

Naast de enorme voorraden atoombommen die er nog steeds zijn (ondanks wapenvermindering akkoorden nog altijd wereldwijd ongeveer 8000 actieve en 25.000 inactieve) liggen in de volgende landen atoombommen beheerd door de Amerikanen ‘voor het grijpen’: Nederland, België, Duitsland, Italië en Turkije. Volgens de tegenstanders in strijd met het non-proliferatieverdrag.

In de Kosovo- en Irakoorlog werd op grote schaal verarmd uranium gebruikt (granaten) gebruikt. Door Amerika en de NAVO bondgenoten. Op die slagvelden zijn enorme hoeveelheden licht radioactief materiaal achtergebleven. In Irak wordt gesproken van ruim 300 ton!
 
Ten prooi aan ‘dust in de wind’. Volgens velen aanleiding tot desastreuze gevolgen voor de achterblijvers (kanker, mismaakt geboren kinderen e.d.), maar ook een vermeende bron van het Kosovo- – en golfsyndroom.

Amerika en Iran.
Al sinds jaren beschuldigt Amerika Iran aan een atoombom te werken. Al sinds jaren ontkent Iran dat.
Inmiddels wordt er weer intensief gelobbyd door Amerika om de sancties tegen Iran verder uit te breiden (zie onderaan de blog, met recente links). Weer iemand schuldig bevonden voordat het tegendeel bewezen is?

Ter overweging.
De praktijk heeft bewezen dat er een land is in de wereld is (met het geweldsmonopolie) dat er niet voor terugdeinst om andere landen plat te walsen met een overweldigend machtsvertoon. Recent nog: Irak en Afghanistan.

Door dit land werd ‘bewezen’ dat Irak de beschikking zou hebben over WMD’s. En dat toepassing daarvan door dit regime zeker niet ondenkbeeldig was. Zelfs snel te verwachten.
We weten allemaal hoe dat is afgelopen. En dat het een leugen was.

Echter, bedenk eens het volgende:

Zou Amerika echt tot een inval zijn overgegaan als er werkelijk snel verwoestende WMD’s ingezet hadden kunnen worden door Sadam Hussein, of door de Taliban?
Waarschijnlijk niet. Ze zouden zich wel tig maal bedacht hebben.

Zou dat een reden kunnen zijn voor landen die zich ernstig bedreigt voelen om er dan voor te gaan zorgen dat andere landen het wel uit hun hoofd laten hun aan te vallen?

Zou dat een reden zijn geweest voor Noord-Korea, Pakistan, India en Israël om de beschikking te krijgen over “de bom”?

En mogelijk nu ook voor Iran? Een land wat al jaren in een verstikkende omsingeling zit met economische sancties en door 100.000-en vijandige soldaten? Is het vreemd dat het zich dan bedreigt voelt? En denkbaar dat ze op deze wijze hier wat aan denkt te kunnen doen?

In die redenering: wie is dan eigenlijk schuldig aan de mogelijk verdere verspreiding van kernwapens?
 
Het land dat de bom maakt om te voorkomen dat ze worden aangevallen? Of het land dat laat zien dat het bereid is landen aan te vallen “ter voorkoming van erger”. Enkel in hun ogen?

We zitten en kijken er naar. Het uranium pandemonium. Als toeschouwers bij het testen van de ‘bom’.
Guinea pigs van levensgevaarlijk beleid.

Nog steeds. Wanneer gaat dat eens ophouden?

Plaatjes collectie:
Boven aan de blog: Nato nuclear spectators 1957, Nevada.
VIP observers are lit up by the light of an atomic bomb, 1951 Enewetak Atoll
Soldiers being exposed at a Nevada test site, 1951
Test small boy, 1962
 
Flickr.com film uit 1950 van soldaten gebruikt als guinea pigs bij een atoombom test.
 
Verdere bronnen:
Bart Tromp: (2005) “Het einde van de non-proliferatie.”
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_with_nuclear_weapons
http://www.ravagedigitaal.org/1997/226/Uraniumslagveld226.htm
http://www.laka.org/info/publicaties/vu/risico-98/4-Proliferatie.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_Non-Proliferation_Treaty
http://en.wikipedia.org/wiki/Israel_and_weapons_of_mass_destruction
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_with_nuclear_weapons
http://aftermathnews.wordpress.com/2007/09/27/a-history-of-us-secret-human-experimentation/
http://www.laka.org/VU.html
 
Recente aanloop naar verdere sancties voor Iran:
CNN.com  28 Februari: Top Israeli official: A nuclear Iran would endanger world stability
CNN.com  28 februari: Israeli defense minister calls for sanctions against Iran
NRC.nl 2 maart: Rusland voor slimme sancties tegen Iran
Reuters.com 2 maart: Russia says it may consider Iran sanctions
Reuters.com 3 maart: U.N. council ready to tackle Iran nuclear issue
 
 
 
 
 

168 Reacties op “Het uranium pandemonium.

 1. ron rozen 10 maart 2010 om 17:10

  Vorige week nog een reportage gezien op het BBC nieuws over mismaakte kinderen in Irak ten gevolg van Depleted Uranium.

 2. The_Saint 10 maart 2010 om 17:40

  Al met al goede bedoelingen….maar er zijn er maar weinig die deze power ook daadwerkelijk voorgoed de ijskast in willen zetten…terwijl anderen hard opweg zijn deze power aan te schaffen.
  Voor mij persoonlijk is de voorttikkende klok een zorg..alsook de weggevallen controle over de nukes in het voormalig Rusland….een vuile bom hoort nu zeker tot de mogelijkheden.
  Over de situatie in Israel kan ik kort zijn…of ze ze nu wel/niet hebben is voor mij verder niet echt relevant….wellicht was het hele verhaal van deze whistle blower wel opzet?…wie weet…wat ik wel weet is dat de oorlogs tam-tams hierdoor binnen de perken van retoriek blijven…en dat na zoveel onnodig wapengekletter is dat een hele geruststelling.

 3. Theo 10 maart 2010 om 17:43

  Ik volg al lang grote internationale vraagstukken, maar ben op veel terreinen niet deskundig. De interesse is er wel, maar de meningen worden voorzichtiger. In principe zou al het materiaal dat kan leiden tot de productie van wapens, springstoffen verboden moeten worden of ingezet voor vreedzame doeleinden.
  Ik ben na ongeveer 1968 de USA toch meer gaan zien als een imperialistische staat, die met politieke, economische en militaire middelen de wereldheerschappij wenst. Andere kleintjes die ook dat streven hebben, worden veroordeeld of geisoleerd of zelfs bedreigd. Zo gaat dat. De USA intervenieert in regionale conflicten ook om eigen voordeel. Toch ben ik soms wel blij met haar zelf-gekozen rol van mondiale politiecorps, zeker als daardoor verfoeilijke, dictatoriale en wrede regimes verdwijnen. Wel selectief. (Ik weet er nog een paar) Ik denk niet dat ze van Irak "zoveel beter" is geworden". Het lijkt me niet.

 4. Aad Verbaast 10 maart 2010 om 17:45

  @Ron Rozen: nog een extra ramp en verschrikkelijke nasleep van een afschuwelijke en onnodige oorlog.
  Je hoort er weinig van, maar de feiten spreken voor zich.
  Die reportage heb ik helaas gemist. Is die nog ergens te zien op het internet? Kan ik die er bij zetten.

 5. martin 10 maart 2010 om 17:48

  Belangrijk deel van het NPV is dat ook de vijf landen beloven kernwapens af te bouwen naar nul. Laat ik het maar eens door Karel Koster laten zeggen:
  "In artikel 6 van het Nonproliferatieverdrag (NPV) wordt door de ondertekenaars de belofte gedaan dat zij serieuze stappen zullen ondernemen in de richting van nucleaire ontwapening. Desondanks liggen er kernwapens op Nederlandse bodem die bedoeld zijn om onder bepaalde omstandigheden ook werkelijk gebruikt te worden. Nederland is lid van een alliantie, de NAVO, met een nucleaire doctrine, die tijdens de laatste NAVO-top weer is bevestigd. Daarom bestaat er nog altijd de mogelijkheid dat we in tijden van oorlog kernwapens zullen gebruiken. Dat maakt van de Nederlandse ondertekening van het NPV natuurlijk een volslagen schijnvertoning."
  India en Pakistan gebruiken het nucleaire beleid van de NAVO als rechtvaardiging voor hun eigen kerwapenstatus, onder het mom: "Wat goed voor jullie is, is ook goed voor ons". Daarom is het volgens Koster zo belangrijk om de krachten te bundelen in de strijd tegen kernwapens in Zuid-Azië en die in het westen.

 6. martin 10 maart 2010 om 17:51

  Aad je moet maar eens op John Pilger zoeken en Depleted Uranium Iraq. Hij heeft er een documentaire over gemaakt. Ik vind hier al een deel: http://www.dailymotion.com/video/x2rcky_paying-the-price-killing-children-o_news

 7. Aad Verbaast 10 maart 2010 om 17:52

  @The Saint:
  == maar er zijn er maar weinig die deze power ook daadwerkelijk voorgoed de ijskast in willen zetten ==
  Ik ken er maar een tot nu toe:
  Zuid-Afrika (had het wel, maar is er mee gestopt).
  Verder wordt er gesteld (zie links..) dat er 30 landen zouden zijn die voldoende technologie in huis hebben om ‘de bom’ te maken. Die (minus de landen die het la hebben) kiezen er vrijwillig voor de bom niet te maken. Hoelang nog, als het geweld doorgaat?
  == …terwijl anderen hard opweg zijn deze power aan te schaffen ==
  Wie zijn dat, gezien deze stelling van je?
  == alsook de weggevallen controle over de nukes in het voormalig Rusland ==
  Inmiddels opgelost naar wat ik lees:
  Belarus, Kazachstan en Ukraine hebben al de kernwapens teruggegeven aan Rusland.http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_with_nuclear_weapons
  == Over de situatie in Israel kan ik kort zijn…of ze ze nu wel/niet hebben is voor mij verder niet echt relevant…. ==
  Dat snap ik niet. Lijkt me uiterst relevant. Van allerlei kanten.
  Blijkbaar ook in de ogen van de regering.
  Ook relevant gezien de mogelijk effecten of de omgeving. Zie de ‘hamvraag’ in de blog.
  Wat kan een reactie zijn van een omringend land als Israël beschikt over de bom?

 8. Aad Verbaast 10 maart 2010 om 18:01

  @Theo:
  Ik pretendeer ook geenszins een expert te zijn. Ik kijk slechts naar de processen die er plaatsvinden en naar de feiten die bekend zijn.
  == Zo gaat dat == is voor mij niet een reden om ernstig mijn wenkbrauwen te fronsen.
  De 2005 column van Baret Tromp (die ik tegenkwam) deed me ook weer eens de ogen openen. Met name over de consequenties van gedrag van de zelfverkozen’ veldwachter van de werld: Amerika. Ik vind het een uiterst dubieuze rol. Al meer dan een halve eeuw trouwens.
  Miljoenen doden tot gevolg. En mogelijk proliferatie van kernwapens tot gevolg. Iets anders dan ze beweren mee bezig te zijn. Verder net als vlak na WOII de slagvelden besproeiend met radioactief materiaal ook nog. Nu inmiddels wetend (na de quinea pigs) wat voor gevolgen dat kan hebben.
  Ik kan er geen enkele waardering voor opbrengen.
  Nederland doet er overigens lustig aan mee. Op alle fronten. Ook erg, en voor mij onacceptabel.

 9. Aad Verbaast 10 maart 2010 om 18:08

  @Martin: een wezenlijk onderdeel van het NPV inderdaad: ontwapening. Is ook wel wat aan gebeurd de afgelopen tientallen jaren. Ondertussen wordt er door de grootmachten wel hard gewekt om ze tussentijds te vervangen door effectievere vormen ervan. Obama heeft er nog extra geld voor gevraagd onlangs in het congres.
  Feit: China is de enige van de grootmnachten die duidelijk heeft gesteld (met een relatief klein voorraadje bommen) de bom nooit als eerste in te zetten, slechts als reactie om aanvallen met de bom.
  De anderen hebben dat niet bevestigd. Die houden allemaal de deur open dat als ze worden aangevallen met chemische op biologische wapens (die ze zelf allemaal ook hebben), ze de bom kunnen inzetten.
  Dank voor de link. Ik zal het gaan bekijken op een rustiger moment.

 10. jan bouma 10 maart 2010 om 18:17

  De gehele probleemstelling is weer rechtstreeks het gevolg van het feit dat niet de kiezers op de wereld het voor het zeggen hebben maar de door hen aangestelde foute machthebbers. En dat is weer het gevolg van 3000 jaar domheid waar die kiezer maar niet van verlost wil worden want anders had die kiezer al lang verordend een wereldraad die snapt dat alle kernwapens de wereld uit moeten want het is immoreel om het kernwapen als chantagemiddel in te zetten. Basta!
  Het is een vicieuze cirkel. Stel dat de VS en Rusland zeggen: wij bouwen nu in rap tempo onze arsenalen af en laten ook inspecties toe dan kunnen alle overige staten moeilijk(er) achterblijven om niet hetzelfde te doen. Het is een begin. Enz. enz. enz.
  Ergo: steek maar weer de hand in eigen boezem.
  @Aad.. ik kan wel merken dat je een afgestudeerd natuurkundige bent…:))
  Vraag aan je: hoe zit het met die half verrotte Russische kernonderzeeërs en de bruikbaarheid van hun atoommateriaal voor zgn. "vuile bommen?" Ik heb ook begrepen dat er handzame "atoomkoffers" zijn voor de terroristen. Wat kost volgens jou zo’n plutoniumkoffer en te gebruiken als "vuile bom"? Bij een gunstige windrichting schijn je een enorme oppervlakte te kunnen contamineren. Enfin… vragen genoeg weer…
  Je weet dat Oppenheimer achteraf zijn werk voor de eerste atoombom betreurd heeft. Maar toen lagen Nagasaki en Hirosjima al plat…

 11. Aad Verbaast 10 maart 2010 om 18:33

  @Jan:
  == immoreel om het kernwapen als chantagemiddel in te zetten. Basta! ==
  Geheel mee eens.
  == Ergo: steek maar weer de hand in eigen boezem ==
  Geheel me eens. De wereldzeeën worden bevaren met nuclear warheds. Japan (of all places) heeft net moeten toegeven dat het geheime akkoorden heeft gesloten met Amerika dat schepen met die bommen in hun havens mogen liggen..
  == ik kan wel merken dat je een afgestudeerd natuurkundige bent…:)) ==
  Afkomst kan je niet verlochenen 😉
  == Oppenheimer achteraf zijn werk voor de eerste atoombom betreurd heeft.==
  Nu de rest nog..
  == Vraag aan je ==
  Wie zijn de schuldigen? De wereld ligt vol met de afvalhopen van verwerkt uranium erts. Probleem is natuurlijk dat de verspreiding (DU granaten) en de vuile bom een kwestie is van in eigen voet schieten. Amerika loopt tegen kosten aan van geschat 700 miljard extra vanwege de problemen met hun veteranen door eigen schuld.
  Terroristen zitten daar niet zo mee. De kans dat het door hen op grote schaal zal worden gebruikt is nihil.
  De huidige inzet en verspreiding van dat soort troep (door ‘soeveriene staten’, waaronder Nederland) zal door hun bij lange na niet kunnen worden geëvenaard.
  Wie zijn de werkelijke schurken? Retorische vraag voor mij.

 12. knutselsmurf 10 maart 2010 om 18:49

  Einstein vond ook dat er een wereldregering zou moeten zijn, maar dat hebben ze selectief niet gehoord.

 13. jan bouma 10 maart 2010 om 18:55

  @Aad… thks.
  Hoe zit het met die "plutoniumkoffers"? Weet je daar iets van? Het zal me namelijk niet verbazen dat er gewetenloze handelaren zijn die wel wat "bruikbaar materiaal" willen verhandelen. Wat is er nog eenvoudiger dan een koffer van een kilo of 15, waarmee je een hele streek bij de juiste windrichting en sterkte voor honderden zo niet duizenden jaren kunt besmetten, te gebruiken?
  Heel Manhattan bijvoorbeeld wordt dan onbruikbaar; zoiets. Of vind je dit "broodje-aap-verhalen?"
  De inzet van die ‘atoomkoffers" baart mij toch grote zorgen. Ik denk dat Bin Laden er niet voor terugdeinst om ze te gebruiken. En wat is er nog simpeler dan een koffer van 15 kilo het land in te smokkelen? Ik wil niemand bang maken… maar ik denk dat dat me toch aardig lukt?
  p.s. (morbide grap)
  Voor 100.000 dollar is mij wel eens zo’n koffer aangeboden om hier in deze contreien wat op te ruimen.:))

 14. Aad Verbaast 10 maart 2010 om 18:59

  @Knutselsmurf.
  Het wordt hoog tijd voor heen hernieuwde poging en opzet voor een wereldregering.
  De vorige is jammerlijk voor de kernpunten mislukt. Juist vanwege dat "selectieve" gehoor.
  Met dramatische gevolgen.

 15. Aad Verbaast 10 maart 2010 om 19:03

  @Jan:
  Er is een lustige handel in verarmd uranium.
  Bijzondere anecdote:
  Engeland levert aan Israël tonnen aan verarmd uranium via de sluiproete Luxemburg..
  Terrorsten wordt aangewreven (en ons aangepraat) dat zij dit material zouden kunnen gaan gebruiken. Terwijl die aan ‘aanwrijvers’ zelf tonnen materiaal verspreiden over de wereld. Wie zijn de grootste terroristen?

 16. jan bouma 10 maart 2010 om 19:12

  @Aad… re.: worst case scenarios
  Heb bij nader inzien en gravend in m’n geheugen nog een aardig terroristisch doel. Zoals je weet varen er vrijwel dagelijks grote LPG-tankers de Nieuwe Waterweg op; zeg met 200 a 300.000 m3 en je staat langs het kanaal ter hoogte van Pernis en de opslagplaatsen met een zware bazooka gereed om zo’n tanker te laten exploderen met de helft van het R’damse havengebied erbij natuurlijk. Ik heb dit scenario wel eens besproken met een topambtenaar op het gebied van "beveiligingen".
  "..Ook niet best…!":))
  Was zijn antwoord.
  Enfin… gaat u allen rustig slapen; de regering (k)waakt… Tot morgen!
  redactietermijn.
  @Aad… ik heb het over hoog verrijkt en levensgevaarlijk plutonium in koffers. Karel Knip van NRC Handelsblad, wetenschapsredactie en ook afgestudeerd natuurkundige, heeft er ooit over geschreven. Kijk dat is andere "koek" dan verarmd uranium. Ik denk dat er genoeg ongeregistreerd levensgevaarlijk plutonium rondslingert (vooral in Rusland) en dat er daardoor handel in is. (Ik bedoel dit serieus)
  Die andere verspreiding is natuurlijk ook een grof schandaal. Maar ja… het volk wil doodeenvoudig gewoon belazerd worden. Nu echt tot morgen.

 17. The_Saint 10 maart 2010 om 19:16

  =……Ontwapening
  Het verdrag bepaalt dat de landen die over kernwapens beschikken hun voorraden reduceren. Meer dan 30 jaar na het opstellen van het verdrag is daarvan slechts weinig terecht gekomen….=
  Dat lees ik in je eerste link….en is ook duidelijk te volgen geweest…ondanks het feit dat men cosmetisch aan het afbouwen begon , is de stapel nog steeds indrukwekkend.
  Ook in die link het gegeven dat de wapens inderdaad bij Rusland terug zijn , maar dat vanwegen de chaos niet geheel duidelijk is of dat ook alles was…..choas in de papier winkel inzaken nukes is een zorgzame ontwikkeling zou ik zeggen…en zeker in een regio waar geld schaars is , en moraal te koop.
  Er zijn landen bezig met het ontwikkelen van deze materie Aad , wapenrijk uranium of niet…..onze buurman voorop…en allen houden vol het voor vreedzame doeleinde aan te wenden…en Israel zegt geen woord over het gegeven…het wordt er allemaal niet doorzichtiger op.
  Dat zorgt , in jou visie , voor onstabiliteit in de regio…ik stel nu juist het tegenover gestelde…zelfs de gematigde buren zijn bang voor hun positie binnen de regio met Iran driftig aan het sleutelen.
  Ik schreef dan ook dat het " geheim " van het wel/niet van Israel er in ieder geval voor zorgt dat de oorlogs tam-tams op een acceptabel geluidsterkte blijven en het voorlasnog bij retoriek zal blijven.
  Israel heeft verder absoluut geen baat bij het aanwenden van dit soort wapens als men ze zou bezitten….het zou het einde betekenen….en zo onstabiel is men niet….de vraag is of men dat ook van de buren kunt zeggen…als zijn retoriek een indicatie mag zijn zou ik me daar meer zorgen over maken dan wat er eventueel in de reactor van Israel plaats vindt.

 18. De Stripman 10 maart 2010 om 19:17

  Verontrustend overzicht, Aad. Van mij mag allemaal wel een beetje minder. Maar wat kunnen we er aan doen, behalve het beste er van hopen ?

 19. The_Saint 10 maart 2010 om 19:23

  We hebben de straten bevolkt met onze protesten Jan in de jaren ’70 en ’80…uiteindelijk heeft dat resultaat gehad…..nu is er bijna geen haan meer die er naar kraait…

 20. Aad Verbaast 10 maart 2010 om 19:31

  @Jan:
  Als ik (en geloof me dat heb ik gedaan) even een paar uurtjes ga branistormen dan heb ik zo een lijstje van ernstige verstoringen van de opnebare orde, waar BIn Lden nog een puntje aan zou zuigen.
  Ik snap dan ook niet (als waar is wat er over hen gezegd wordt) dat ze daar allemaal niet zelf op kunnen komen.
  Wat overigens weer bewijst dat de overheden (die het zouden moeten weten) ons van alles op de mouw spellen over vemeende dreigingen. Inclusief jouw plutonium koffer.
  Stelletje amateurs aan alle kanten. Overhden en terrosristen.
  Ik heb wel een mening over wie de echte terroristen zijn in deze wereld. Een paar maar, die er niet voor terugdeinzen miljoenen doden te maken voor het eigen gewin. (En claimend dat ze democratisch verkozen zijn ook nog.. )
  De feiten spreken voor zichzelf.
  Wat een bendes!

 21. Aad Verbaast 10 maart 2010 om 19:41

  @The Saint:
  == en zeker in een regio waar geld schaars is , en moraal te koop ==
  Ik heb echter geen reden te twijfelen dat het ook gebeurd is.
  == en allen houden vol het voor vreedzame doeleinde aan te wenden == Is er bewijs dat dat niet het geval is?
  Sommige landen houden zich aan verdragen die ze hebben afgesloten. Ander sluiten ze niet eens af.
  Laat de feiten spreken zou ik zeggen. In plaats van iemand bij voorbaat schuldig te verklaren voordat het tegendeel bewezen is. Ook al weer zo’n schending van een basisrecht van een beschaafd land..
  == het wordt er allemaal niet doorzichtiger op. =
  Klopt. Daar wordt ook hard door deze en gene aan gewerkt die doorzichtigheid niet te geven.
  == zelfs de gematigde buren zijn bang voor hun positie binnen de regio met Iran driftig aan het sleutelen. ==
  Vraag 1: zijn ze zo driftig aan het sleutelen als wordt beweerd?
  Vraag 2: als dat al zo is: waarom?? Ik ken geen uitbreidingsdriften (historisch) van Iran. Wel van omringende landen. Waaronder Israël.
  De enige tot nu toe die echt driftig aan de bom heeft gesleuteld (en aan DU granaten etc) is Israël zelf.
  == de oorlogs tam-tams op een acceptabel geluidsterkte blijven ==
  De oorlogs-tam-tam komt voornamelijk van één kant: Amerika.. En Israël volgt in hetzelfde ritme..
  Het verbaast me niet dat er dan wat reactie komt. Precies mijn punt in de blog..
  19:23: dat verbaast me ook. Vandaar ondermeer het plaatje. Schandalig. Het wordt tijd dat de koppen weer eens uit het zand komen.

 22. zelfstandig_journalist 10 maart 2010 om 19:49

  Ik hoor wel verhalen dat Iran over veel meer verrijkt uranium beschikt dan nodig is voor kernenergie. Wat doen ze dan met de rest? Ahmadinejad lijkt me nu niet de man die ik blindelings vertrouw. Wat verder niets afdoet aan je verhaal over het gevaar van uranium en de politieke consequenties.

 23. Aad Verbaast 10 maart 2010 om 20:29

  @Stripman:
  Natuurlijk allemaal erg verontrustend.
  == Maar wat kunnen we er aan doen, behalve het beste er van hopen ? ==
  Protesteren natuurlijk. Opdat ook zij hun rotzooi ook eens echt gaan opruimen!
  Misschien kun je die oude fax van je daarvoor nog goed voor gebruiken 😉
  @Zelfstandig journalist:
  == Ahmadinejad lijkt me nu niet de man die ik blindelings vertrouw. ==
  Ik ook niet. Wie wel van de machthebbers?
  Iran (laat de historie zien ) heeft vele malen Amerika willen vertrouwen en heeft net zovele malen haar neus gestoten. Keihard zelfs.
  Tot nu toe is Amerika de enige die landen (en nog wel beide buurlanden) om hen heen is binnengevallen..
  == Ik hoor wel verhalen dat Iran over veel meer verrijkt uranium beschikt dan nodig is voor kernenergie ==
  Er zijn veel verhalen. Ook verhalen dat ze zelf medische isotopen willen maken. Er zijn nu slechts 5 reactoren ter wereld die dat maken. Niet direct de landen die hun welgezind zijn..

 24. Draver 10 maart 2010 om 21:29

  En het afval van de de verrijking van het uranium gaat naar de Covra in Borsele, maar wees gerust wij Zeeuwen krijgen van de overheid jodium tabletten uit voorzorg.http://www.youtube.com/watch?v=zFV5JsSyQrM

 25. Aad Verbaast 10 maart 2010 om 21:34

  @Ron Rozen: dank.
  Ook over dit gedocumenteerde geval is veel geschreven:http://www.guardian.co.uk/world/2009/nov/13/falluja-cancer-children-birth-defectshttp://www.newscientist.com/blogs/shortsharpscience/2010/03/what-is-causing-deformities-in.html?DCMP=OTC-rss&nsref=online-news
  etc..
  Inclusief films op you tube. Te erg om naar te kijken.
  Opvallend: ook witte fosfor wordt naast depleted uranium genoemd als mogelijke oorzaak.
  Amerikaanse regering ontkent alles..

 26. Aad Verbaast 10 maart 2010 om 21:40

  @Draver: vers van de pers dat nieuws begrijp ik:http://www.pzc.nl/regio/zeeland/6069355/Jodiumtablet-voor-nucleaire-veiligheid.ece
  "Jodiumtablet voor nucleaire veiligheid"
  Goed dat er zo voor julie gezorgd wordt! :-0
  Kan er rustig een ongelukje gebeuren daar. Geen nood: als er straling vrijkomt, dan zorgt dat jodiumtablet er voor dat het niet in je schildklier komt.. Wat een opluchting.. Of is het oplichting?

 27. ron rozen 10 maart 2010 om 21:54

  Dit herinner ik me ook: http://zaplog.nl/zaplog/article/depleted_uranium_nederlandstalige_documentaire
  Nederland als een van de weinige landen die bij de VN tegen een onderzoek naar depleted uranium pleitte. Wie zou daar opdracht toe hebben gegeven?

 28. Aad Verbaast 10 maart 2010 om 22:02

  @Ron: wederom dank. Weer met voor mij nieuwe informatie.
  Ik lees daar:
  ===
  In december 2007 heeft Nederland bij de Verenigde Naties opnieuw als een van de weinige landen tegen een resolutie gestemd die onderzoek naar verarmd uranium bepleitte. Naast 136 voorstemmers waren er vijf tegenstemmers: behalve Nederland zijn dat Israël, Engeland, de VS en Tsjechië.
  ===
  Toch wel weer heel bijzonder.. Elek keer als je ergens induikt lees je weer de verwevenheid van (onderhand) ’s werelds fanatiekste schootohond met de super Atlantische reflexen: Nederland.
  Bijzonder opvallend ook weer: alles landen die in dat artikel worden genoemd staan genoemd inde blog hierboven.
  Alsof de duvel er mee speelt… Dat doet die wrs ook.

 29. De Stripman 10 maart 2010 om 22:10

  @ Aad: Die fax heb ik wel het laatst gebruikt om met de overheid (de belastingdienst) te communiceren. Wat technologie betreft loopt men daar een beetje achter. De laatste keer dat ik hem op de telefoonlijn aansloot kreeg ik echter geen signaal meer. Toch ingehaald door de laatste ontwikkelingen.
  Protesteren, op de juiste politieke partijen stemmen en er dan maar het beste van hopen, dus…;o)

 30. Aad Verbaast 10 maart 2010 om 22:19

  @De Stripman: dan toch maar op de schroothoop?
  Met beetje PC en scanner overigens helemaal niet meer nodig.. Ook weg er mee!
  == Protesteren, op de juiste politieke partijen stemmen en er dan maar het beste van hopen, dus…;o) ==
  Ken jij een partij die als punten heeft in het programma:
  – Kernwapens de wereld uit
  – Amerikaanse kernwapens Nederland uit
  – DU matriaal en wapens de wereld uit, ook in Nederland
  etc. etc..?
  Ik niet. Hoe nu verder.. Moet ik dan mijn stem geven aan partijen die dit niet in hun programma hebben en ik er dan van moet uitgaan dat ze het allemaal geen punt geven?
  Tijd voor een opleving van de PSP?

 31. Pierra 10 maart 2010 om 22:26

  Heel erg allemaal. De filmpjes over de baby’s van Falluja zijn schrijnend, temeer men het verband niet wil onderkennen. Johanna Nouri schreef er een paar maanden terug al over.
  Misschien kunnen we via twitter iets bereiken. De PSP is opgegaan in groenlinks die ook meetwittert. Kunnen we daar niet wat druk uitoefenen, door bijvoorbeeld dit blog naar ze te sturen en ander materiaal?

 32. rosa 10 maart 2010 om 22:33

  Paul Bremer net bij Netwerk.
  Sancties tegen Iran lijken niet te werken,militaire acties worden steeds meer waarschijnlijk.
  Bombarderen van kerncentrales en raketten. Het bewijs dat men bezig is met een kernwapen is duidelijk.
  Zeker net zoals bij Irak.
  Hij zei dat het zoveel beter gaat in Irak en dat de mensen die kritisch waren,Bush gelijk zullen moeten geven.
  Netwerk vertelde dat Bremer hier was voor een MO conferentie,niet dat hij aanwezig was bij een afscheidsfeest van de oud cidi bestuursvoorzitter.
  vreemd hoor.

 33. Smokey 10 maart 2010 om 22:52

  Horror op de foto en ze zitten ernaar te kijken of er een 3D film vertoond wordt…Het is bekend en desalniettemin…
  Heb het idee dat blogs doorsturen, twitteren etc. helaas niet helpen. Wel ter bewustwording van degenen die er kennis van nemen. Kijk wat er de afgelopen tijd allemaal geblogd is. Ter kennisname en: O, zit dat zo en: Wat een zooitje. Niemand, ook van ons niet, die aktie onderneemt of kan ondernemen. Zoiets dient gestructureerd te gebeuren. Niet verkeerd of negatief bedoeld maar we becommentariëren en zijn de beste stuurlui aan wal. Allen, zonder uitzondering. Helaas, maar wie weet wat daartoe de oplossing is en wat we precies kunnen doen?
  Over hetgeen Draver zegt over jodium, dat is geen fabeltje. Maar jodium is geen medicijn maar een stof die voorkomt in bepaalde voeding als o.a zout(jozo) vis, zee- schelpdieren, zeewier in grotere hoeveelheden. bij straling verbruikt men meer van deze stoffen. Het is wetenschappelijk onderzocht en bewezen.Wel ronduit idioot dat artsen opeens voedingstofjes als medicijn gaan voorschrijven. Not suual at all!
  Goed blog Aad, waarin ik nog verder zal gaan grasduinen.

 34. Aad Verbaast 10 maart 2010 om 22:57

  @Pierra: Het is verschrikkelijk allemaal wat eer gebeurt.
  == Misschien kunnen we via twitter iets bereiken == RT’s sturen? Met de vraag weer te RT-en?
  Ik heb wel wat volgers, maar nog geen Groenlinksers..
  Blogs sturen: ik heb al een heel pakket blogs liggen aanpalend over dit onderwerp.
  Meerdere gestuurd naar de politiek ook nog.
  Femke? Die zit al twee dagen eigenlijk slechts gezellig en knus te kwetteren…
  Nu een lezing aan het voorbereiden over vrouwen en armoede lees ik..
  Maar: ga je gang! Graag!

 35. Aad Verbaast 10 maart 2010 om 22:59

  @Rosa:
  Ik heb het gezien bij netwerk. Wat een veschrikkelijke man is dat..
  Net ook bij Nova een item geheel on-topic met deze blog.. met de Israëlische vice premier..
  Ook al zo’n verhaal. Over repricrociteit gesproken.. Bah!
  Ik al kijken of ik de links kan vinden met de herhaling er van.. Dan zet ik ze hierbij.

 36. Pierra 10 maart 2010 om 23:14

  @Aad, dit is het twitteraccount van Groenlinks: http://twitter.com/groenlinks. Ik dacht dat je het had. Nee, Femke heeft wel wat anders te doen.

 37. Aad Verbaast 10 maart 2010 om 23:55

  @Pierra:
  Dank voor je link. Ik ben nog niet zo bekend met twitter (alle ins- en outs daarvan) maar volgens mij leest een dergelijk account je tweets alleen als ze je als volger in hun lijst hebben staan. Dat is nog it het geval. Zelfs Femke volgt mij nog niet 😉
  Ik denk dat het enig wat zou kunnen werken (je oproep volgend) als er er veel mensen zijn die het RT-en.. Totdat er een bereikt wordt die door een politicus gevolgd wordt..
  Overigens verwacht ik er niet veel van.. De informatie op zich is allemaal niet nieuw. En ook daar is niet mee gedaan..
  Vanmorgen hielden ze zich liever bezig met het blad "Gerda". Vonden ze wel belangrijk(er) geloof ik..
  Over de beperktheid van het functioneren van de kamer heb ik al eerder blogs geschreven..
  P.S. Berlusconi hoor ik net is ook weer voorlopig veilig sinds vandaag. In ieder geval kan hij de komende 18 maanden weer niet vervolgd worden voor zijn vermeende criminele handelingen.
  Overal is wel wat!!

 38. Aad Verbaast 11 maart 2010 om 00:01

  @Smokey: zie ook mijn reactie naar Pierra.
  Net even gekeken, maar mijn aankondiging daar van dit blog is nog ge-RT-ed..
  Geretweed heet dat.. Dus weinig sneeuwbaleffect tot nu toe..
  Inderdaad horrorverhalen. In die tijd (zie ook enkele links eronder) werd er in onbekendheid nogal makkelijk omgegaan met de bijeffecten van dit soort bommen. Proefpersonen.
  De mannen op de foto zullen wrs nogal wat straling hebben ontvangen. Met de dood tot gevolg..
  Hebben we er wat van geleerd? Niet veel. De DU wapens worden wel eens de beste uitvinding genoemd sinds de mitrailleur. Een misselijkmakende industrie die wapenindustrie..

 39. Glaswerk 11 maart 2010 om 00:38

  @Aad: Weer een goed doch ook verontrustend overzicht.
  Naar aanleiding van jouw reactie hierboven:== Maar wat kunnen we er aan doen, behalve het beste er van hopen ? ==
  Protesteren natuurlijk. Opdat ook zij hun rotzooi ook eens echt gaan opruimen!

  Dat is al zo vaak gedaan. Een protest zonder mogelijke consequenties wordt te allen tijde terzijde geschoven. Tenzij de protesterende zijde andere middelen gaat inzitten. Maar dan ben je kwaad met kwaad aan het vergelden…

 40. iris kijkt 11 maart 2010 om 00:43

  @ aad – ja ,begrijpelijk dat die landen dat doen denk ik, aan de andere kant ook iets teveel tranen om die schattige regimes van jouw kant.

 41. ceesincambodja 11 maart 2010 om 04:04

  Goed verhaal, Aad.
  Niets aan toe te voegen.
  Ceesgegroetje

 42. VSp 11 maart 2010 om 07:40

  Dat het een smerig goedje is mag bekend zijn. Sinds de Homo Sapiens op aarde rondwaart is elke nieuwe uitvinding onmiddellijk toegepast voor agressieve doeleinden. Bedenk er ééntje, waar dit niet het geval is. Van de Knots tot de Waterstofbom.
  Dat met behulp van onder andere uranium bunkers opgeblazen kunnen worden, is bekend.
  Een vraag: ‘Kan men daarmee ook een berg opblazen, of moet in zo’n geval -Iran, Noord Korea bijvoorbeeld- nog een ‘fall-out’ stralingsgordijn rondom een berg gelegd worden.
  DE VSp vraagt dat in het kader van de ge-evolueerde, zeer verfijnde methoden om onder het motto van ‘‘Het kan me niet schelen WIE het doet, ALS het maar gebeurt’ niet terugdeinzen voor het maximaal haalbare doel dat ‘de kip uiteindelijk toch geslacht moet worden.
  Voorbeelden te over in de geschiedenis.
  Wie het weet, mag het schrijven.

 43. jan bouma 11 maart 2010 om 08:38

  @Allen
  Micro = macro en omgekeerd. Over het vervalsen van rapporten, de betrouwbaarheid, de manipuleerbaarheid ziehier even op relatief micro-niveau (maar ook weer niet) het navolgende verslag en bewijs van een corrupte overheid. Het gaat om slechts een detail naast vele andere bewijzen:
  ==
  11-03-2010 08:29
  info.. vanaf mijn jur. blog:
  11-03-2010 07:59
  re: ontbrekende bladzijden in de WOB-rapportage:
  =======================================
  1. t.a.v. de Commissie RGW
  2. t.a.v. het OM
  In het rapport van IWACO ; d.d. augustus 1993 i.o.v. de provindie ; no. 10.3359.0 ontbreken cruciale bladzijden wanneer het (uitgebreide) hoofdstuk aan bod is inzake :
  BEOORDELING VERSPREIDING EN RISICO-EVALUATIE
  de bladzijde no. 6
  de bladzijden no. 9 + 10
  Uiteraard is denkbaar theoretisch "een foutje", een "vergissing", maar ik denk – behoudens tegenbewijs men zendt de ontbrekende pagina’s alsnog toe – dat het hier gaat om verwijdering van "onwelgevallige informatie".
  Voorts staat in het rapport/offerte van Oranjewoud d.d. 7 december 2000 dat blijkens "geohydrologische berekeningen" de toegestane diepte voor ontzanding van minus 13 meter NAP uitwijst dat tot – 20 meter NAP is ontzand. Er is tot op heden geen enkele verticale boring uitgevoerd die zekerheid geeft. Ik wijs de verantwoordelijken nog op het feit dat de waterstromen in N.O. richting rechtstreeks dwars door het vuilpakket gaan naar het 3,3 meter lager liggende waterwingebied van de Bethunepolder. De Vecht ligt namelijk + 3,3 meter hoger. Er worden onverantwoorde risico’s genomen. En misschien stond deze info. wel op die ontbrekende bladzijden! De recherche mag het uitzoeken.
  Ik meld mij later wanneer ik de heer W.F. de Haan van het AGV zal hebben gesproken danwel de dir.secret. de heer Jaap Kelderman van het AGV. Benevens zal ik informeren bij G.S. en VROM "hoe het er voorstaat".
  U verneemt later…
  ==
  @Allen een prettige dag. Ik verneem hopelijk vandaag ook wanneer deze zaak voorpagina-nieuws wordt…

 44. Aad Verbaast 11 maart 2010 om 08:42

  @Glaswerk:
  == dat hebben we al zo vaak gedaan = klopt. Wie kent de ban de bom tekens niet?
  Desondanks ligt ze nog in Volkel.
  Ik doelde meer op Stripman en mezelf. En we blijven bescheiden 😉
  Gelukkig zijn er wel degelijk veel wereldwijde bewegingen die op allerlei manieren lobbyen en druk uitoefenen. Blijft een ‘welles-nietes’ situatie. Maar ook wel goede tekenenen. Nog lang niet genoeg.

 45. Aad Verbaast 11 maart 2010 om 08:49

  @Iris kijkt: == iets teveel tranen om die schattige regimes van jouw kant. ==
  Schattig zijn jouw woorden natuurlijk. Er is weinig schattigs aan. Ook daar niet.
  Ik heb tussen alle "Atlantische reflexen" door, war me letterlijk en figuurlijk mee doodgegooid worden, slechts de behoefte om ook de keerzijde van de medaille te laten zien. Die is er.
  Balkenende mag meepraten in april met Obama in een conferentie over ontwapening.
  Dat ook weer weer wel 😉
  @Cees: je bent mild 😉

 46. Aad Verbaast 11 maart 2010 om 08:56

  @VSp:
  == de kip uiteindelijk toch geslacht moet worden ==
  Wat is de kip in deze die geslacht moet worden? Is deze al reeds rondlopend als een kip zonder kop?
  Dat bijzondere geslacht der kippen loopt nog vrij over deze aardkloot. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Maar hoe?
  @Jan:
  Zwarte bladzijden (macro=micro) worden veelal uit de geschiedenisboken gescheurt. Maar komen ook wel weer eens bovendrijven uit het slijk der aarde. Rotting uit de bodem doet gassen ontstaan die al bubbelend een opwaartse kracht hebben. De stank komt dan naar boven!
  Het begint inmiddels wel een echte thriller te worden.
  De "Jan Bouma code". Kon nog wel eens een bestseller worden!

 47. P.H.M. van de Kletersteeg 11 maart 2010 om 09:08

  een foutje: als er geen atoombommen waren gegooid op Japan, waren er veel en veel meer dodedn gevallen.Het hele land-vrouwen en kinderen en bejaarden hadden zich doodgevochten of "zelfmoord" gepleegd.
  Zoland er maar een balans is, gaat het goed.
  Als de balans verstoord is, krijgen we ongelukken.
  Risico’s nu:
  –israel opent een aanval
  –een islam land gebruikt de atoombom
  –een islam land gaat zover met provocaties, dat een niet islam land een bom gebruikt (india bv)
  –terroristen –financieel gesteund door een islam land–gebruiken een bom.
  Het laatste acht ik het waarschijnelijkste.

 48. P.H.M. van de Kletersteeg 11 maart 2010 om 09:26

  Maar alweer het (terechte) vingertje naar USA?
  Terwijl wij als vazalstaat legers en matereaal hebben geleverd ervoor?
  Schijnheilige dubbelmoraal.
  Wat betreft slachtoffers: waarom zouden babies meer ‘zielig" zijn als slachtoffer dan volwassenen?
  —————-
  De doorsnee blogger is bejaard, sociaal economisch/politiek van geen belang.
  Van de bloggers is een catagorie weggepest; derhalve is het geen doorsnee mening meer.integendeel.
  hetzelfde voor de opinies; zijn als meetpunt waardeloos geworden, omdat alleen MCers worden toegelaten; zowel om te schrijven als om te reageren
  Derahalve zijn de blogs/blogers en reageerders ervan, en de opinies en de reageerders aldaar volkomen waardeloos als "pressiegroep"

 49. Aad Verbaast 11 maart 2010 om 10:16

  @Kletersteeg:
  == als er geen atoombommen waren gegooid op Japan, waren er veel en veel meer dodedn gevallen ==
  Daar zijn ‘de geleerden’ het nog niet over eens. Er zijn lezingen (aan de andere kant van het spectrum) die stellen dat Japan al ‘op sterven na dood’ was. De bommen niet alleen als doel hadden om de oorlog te beïndigen omdat die al feitelijk beëindigd was. Wie zal het zeggen?
  == risico’s == ik neem aan dat je het hebt over mogelijke scenario’s rond Iran.
  Gisteren nog een interview met Dan Meridor op Nova.http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7643/
  Die stelt dat het waarschijnlijk niet een inval zal worden zoals bij de omringende landen (Irak en Afghanistan), maar een bombardement op de installaties om die met de grond gelijk te maken. Jouw "risico" 1.
  Niet onwaarschijnlijk. Hebben ze eerder gedaan in Syrie en Irak. Ondanks veroordelingen zijn ze er mee weg gekomen. Lijkt het.
  Wat zijn de lange termijn effecten van zoiets? Het zal de haat weer verder doen oplaaien.
  Je laatste opmerking: is besef ter dege dat VKbloggers niet de publieke opinie kunnen ombuigen. Daar is veel en veel meer voor nodig!

 50. Aad Verbaast 11 maart 2010 om 10:20

  @Rosa en @allen:
  Ik had je hierboven beloofd de links van gisteren (10 maart) nog even neer te zetten:
  Nova interview met Dan Meridor: http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7643/
  Netwerk interview met Paul Bremer: http://www.netwerk.tv/uitzending/2010-03-10/diplomaat-bremer-bush-had-gelijk-met-inval-irak
  Het zullen je vrienden maar zijn..

 51. zelfstandig_journalist 11 maart 2010 om 11:01

  En toch blijf ik erbij dat Iran een potentieel gevaar voor de regio vormt. Let op: ik zeg niet dat je het dan maar meteen plat moet bombarderen, maar het lijkt me niet slim om te denken dat alles los zal lopen. Ook gezien de interne onrust in het land zelf.

 52. paco painter 11 maart 2010 om 11:39

  Toch gelooof ik wel dat iran een gevaar vormt. Maar ja..Amerika ook

 53. Aad Verbaast 11 maart 2010 om 11:40

  @zelfstandig journalist.
  Uiteraard ben ik het met je eens. Het is een kruitvat in de regio. Tussen alle andere kruitvaten trouwens. Syrie, Irak, Afghanistan, Israël, Egypte, Koerden, zelfs Turkye. Opgeteld nog steeds een kruitvat.
  Niemand is daar onschuldig aan. Je kan spanningen laten oplopen en je kan spanningen wegnemen. Nu laat men (naar mijn mening) eerder de spanningen oplopen. (van alle kanten). Lijkt me niet goed.

 54. Aad Verbaast 11 maart 2010 om 11:43

  @Paco: het gevaar loert van alle kanten……
  Wie heeft naast alle stoere kreten uit alle kelen, laten zien wie er echt gevaarlijk is?
  Een quizje kan er wel tegenaan op zo’n dag 😉

 55. assyke 11 maart 2010 om 12:00

  gister las ik toevallig in een oude nrc dat china als enige land over een zelzaam metaal beschikt waar hybride auto’s, maar ook andere electronica van worden geproduceerd
  het schijnt een zeer gewild economisch onmisbare grondstof te zijn
  je zou je kunnen afvragen of china zich met deze grondstof zichzelf niet in een heel
  kwetsbare positie heeft gemanoevreerd
  zoals bekend is amerika het autoland bij uitstek

 56. Aad Verbaast 11 maart 2010 om 12:10

  @Assyke:
  Dat gaat wrs om het zeldzame metaal neodymium.http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2%5Bart_id%5D=25549&cHash=46aebfd2fa
  Die grondstof als bron van waar over gevochten kan worden/gaat worden kan er nog wel bij..
  Ik heb al meerdere blogs geschreven over mijn stelling dat de derde wereldoorlog al lang aan de hand is , en alleen maar zal verergeren. De oorlog om de grondstoffen.
  On-topic met dit blog: Onder Tibet ligt de grootste uranium voorraad van Azië.
  Nog geen jaar nadat die werd ontdekt, liep China er naar binnen.. Geen toeval lijkt me..

 57. cor verhoef 11 maart 2010 om 12:24

  Verontrustend blog.
  Over China gesproken, dat land heeft de defensiebegroting de afgelopen 7 jaar jaarlijks met gemiddeld 7 procent verhoogd. Tegelijkertijd zijn de Chinezen volop bezig met het bouwen van dammen waardoor miljoenen mensen die in de Mekongdelta leven, hun bron van inkomsten kwijtraken (landbouw en visserij). Landen als Thailand en Vietnam hebben protest aangetekend maar de Chinezen maken een lange neus terug.
  Tel daar bij op de voorspellingen dat de eerste grote internationale oorlog niet zal gaan om olie maar water, dan kom je op 1+1=2…
  groet,
  cor

 58. Aad Verbaast 11 maart 2010 om 12:33

  @Cor Verhoef.
  Inderdaad verontrustend.
  == de eerste grote internationale oorlog niet zal gaan om olie maar water, dan kom je op 1+1=2… ==
  Die internationale oorlog is al lang aan de gang. (ik ga het hierboven ook net aan bij Assyke).
  Over de grondstoffen, olie, inclusief water..
  Inmidels al een heel rijtje blogs geschreven (rechts in de kolom) die dat allemaal onderbouwen.
  En zal alleen maar erger worden, nog verontrustender.
  Iran gaat ook om de grondstoffen uiteraard. Er wordt al tientallen jaren om gevochten daar.
  Een van de grootste voorraden gas en olie ter wereld.

 59. cor verhoef 11 maart 2010 om 12:50

  @Aad, ik ga die blogs eens lezen. Ik heb vanaf vandaag ruim vijf weken vakantie. Vrolijk zal ik er wellicht niet van worden maar ik ben van plan om het komende schooljaar veel lesplannen te wijden aan internationale dilemma’s. Da’s het mooie van Engels geven. Je zit niet in het keurslijf van de exacte vakken, (gna, gna)
  groet,
  cor

 60. zelfstandig_journalist 11 maart 2010 om 12:55

  Is het ooit wel eens anders geweest? Niet bij mijn leven.

 61. P.H.M. van de Kletersteeg 11 maart 2010 om 13:08

  neodinyum komt ook uit de voormalige USSR.
  Het is mij ooit te koop aangeboden, samen met wat andere metalen en oxides
  Twee redenen waarom ik iets verwacht in iran
  –een sterke islamitische staat kan niet; is een stabiliteits risico
  –er is een hoeveelheid obsolete bommen en kruismatereaal.
  Worden die gebruikt, dan worden ze betaald door de nato
  –er is een economische crisis in USA; zelfs scholen worden gesloten; niets werkt zo goed als een oorlogje.
  In japan waren er bij ieder dorp magazijnen met idioten wapens; bv pijlen met explosieve punt.
  de orders van de keizer waren: nooit overgeven.
  Vandaar dus.

 62. jan bouma 11 maart 2010 om 13:42

  @Kletersteeg… 13:08
  De premisse van je betoog houdt in een onveranderlijk geachte domheid. Nu kan de mensheid dom blijven tot Sint Juttemis maar wanneer die domheid wordt geprolongeerd door "de belanghebbenden" trek je wissels op de doorbreking van die domheid van de niet-belanghebbenden: de totale mensheid en de kiezer.
  Mijn bezwaar tegen deze oeverloze en zinloze discussie is dus de aanklacht tegen de domheid van de kiezer. Men dient de hand in eigen boezem te steken. Men kan immers niet verwachten dat de (foute) belanghebbenden tot een ander inzicht zullen komen als zij menen daarmee hun eigen belang te schaden.
  Dat islamitische landen – qua democratische representatie – de allerlaagste vorm vertolken zal buiten elke discussie staan.
  De nog wel enigszins "democratisch" functionerende staten dienen het voortouw te nemen om deze toestand te veranderen. Ook hier in het zgn. "vrije Westen" wordt de stem van de kiezer niet gehoord noch gerespecteerd want die "democratische structuur" vertoont ook hier in het Westen dezelfde achterlijkheid van 3000 jaar.
  De kiezer "kiest" namelijk uit datgene wat hem wordt voorgelegd. En niet uit datgene wat hem als kiezer toekomt.

 63. Jim Hasenaar 11 maart 2010 om 15:23

  Uitstekend!. Dit is precies de informatie die ik goed gebruiken kan bij het schrijven van mijn boek "IRAN" waar ik verder niets dan slechts de titel van het boek over kwijt wil.
  Bedankt Aad, ik ga je verhaal nu uitprinten.

 64. Aad Verbaast 11 maart 2010 om 16:10

  @Cor:
  5 weken vakantie. Heerlijk.
  == internationale dilemma’s == Mooi thema! Daar hangt heel veel mee samen, en leuk om dat ook in een klas als rode draad te behandelen aan de hand van diverse actuele thema’s.
  Stuk of 20 -30 blogs zijn zeker on-topic met dat onderwerp.
  Zeg ik bescheiden 😉
  Laat je nog een keertje weten hoe het is bevallen?
  P.S. alle blogs staan in omgekeerde volgorde aan de rechterkant., Vond ik voor mezelf ook wel makkelijk.

 65. Aad Verbaast 11 maart 2010 om 16:14

  @Zelfstandig journalist:
  == Is het ooit wel eens anders geweest? Niet bij mijn leven. ==
  Voor je leven ook niet, daarna wrs ook niet..
  @Kletersteeg:
  de redenen die je noemt hoe cynisch wellicht klinkend (maar het is een wereld om cynisch) van te worden, zuden zomaar eens opgeld kunnen doen.
  Ook ik verwacht dat daar binnenkort wat gaat gebeuren. Daar kan je op je vingers natellen.
  Niet trouwens om blij van te worden. Dat worden weer drama’s, en we hadden er al zoveel..

 66. cor verhoef 11 maart 2010 om 16:21

  @Aad,
  Ik hou je op de hoogte wat betreft het reilen en zeilen in mijn klassen. Maar daarvoor zal ik nog een aantal(?) blogs plaatsen over het ‘systeem". Een overheid die geen kritisch denkend volk wenst. Maar ze durven mij inmiddels geen strobreed in de weg te leggen, die fuckers. Ik heb kapitaalkrachtige ouders achter me staan, met invloed. Alles draait om geld in Thailand. Dat kun je ook voor je laten werken 🙂
  groet,
  cor

 67. Aad Verbaast 11 maart 2010 om 16:23

  @Jim Hasenaar:
  dank, wat een enthousiaste reactie.
  Een boek schrijven met de titel Iran. Wat een uitdaging!
  Je wil er verder niets over kwijt, maar ik neem aan dat we het tezijnertijd nog wel horen van je.
  Uirtprinten: blader de links onder aan ook even door.. Niet alles vor je onderwerp interessant, maar sommige stukken wel.
  Wat wel heel erg interessant is in relatie tot Iran is een serie die onlangs op de TV geweest is bij de VPRO (door hun ‘ingekocht’):http://weblogs.hollanddoc.nl/import/2010/01/19/iran-en-het-westen-deel-1-tm-3/
  "Iran en het Westen"
  Geeft een geweldig historisch overzicht, waarbij alle kopstukken van alle kanten zelf ook aan het woord zijn. Samengesmeed tot een duidelijke overzicht en inzicht in de diverse meningen en standpunten. Maar ook hoe er dingen mis kunnen gaan in de onderlinge communicatie inclusief de gespeelde spelletjes van alle kanten.
  Geweldig. Echt een aanrader.
  Vast nog wel ergens op internet te vinden.

 68. Aad Verbaast 11 maart 2010 om 16:32

  @Cor Verhoef:
  Ik blijf je volgen uiteraard. Ik ben er daar een aantal keren geweest. Zakelijk en als vakantieganger. Fascinerend land wel, heel anders (vond ik) dan de rest van Azië. Maar uiteraard met de onderwerpen die jij beschrijft niet bekend. Daarom des te interessanter.

 69. Aad Verbaast 11 maart 2010 om 16:46

  @Jim en @allen:
  ter aanvulling van mijn links in de blog (Iran opbouw van spanning) de volgende link:http://www.reuters.com/article/idUSTRE62A1BM20100311
  "Iran warns neighbors over U.S. presence in the Gulf"
  Daarin ondermeer:
  "Iranian President Mahmoud Ahmadinejad warned Gulf countries on Thursday against the U.S. presence in the region, saying Washington aimed to dominate their energy resources in the name of fighting terrorism."
  Daar kan ik het wel mee eens zijn..
  "Iran’s message to the countries in the region is nothing but the message of friendship and brotherhood," Ahmadinejad told a crowd in the provincial capital, Bandar Abbas."
  Dat lijkt me nog selectief. Over Israël heb ik toch heel andere geluiden gehoord..

 70. rosa 11 maart 2010 om 19:50

  http://www.laka.org/
  hier is ook veel te vinden .
  Ik zal eens iemand schrijven waarvan ik denk dat hij iets zou kunnen vertellen over de Iraanse atoombom.
  zelf denk ik dat het te doen is om de energie.
  Onno Hoes tijdens een interview gisterenavond op de radio,Iran wil met zijn kernwapens de hele wereld onderwerpen aan de islam,geloof je dat?

 71. Aad Verbaast 11 maart 2010 om 19:58

  @Rosa:
  Laka inmiddels ontdekt in relatie tot dit onderwerp. In de blog onderaan staan twee links naar hen.
  == zelf denk ik dat het te doen is om de energie. ==
  Geen vremd idee. Ik weet het welhaast zeker. 16:46 gelezen?
  En mijn blogs eerder daarover?
  == Iran wil met zijn kernwapens de hele wereld onderwerpen aan de islam,geloof je dat? ==
  Absolute onzin verhalen natuurlijk. Slaat helemaal nergens op. Hoe stelt zo’n ‘Hoes’ zich dat voor?
  Daarenboven: hoe kan het zijn dat een ‘moraalridder’ volkeren schuldig verklaard als de schuld nog niet bewezen is? Is dat het voorland van de landen die premptieve (illegale) oorlogen voeren onder het mom dat er democratie moet komen?
  Voor mij (als democraat), de enige landen die bewezen hebben daadwerkelijk te onderwerpen.
  Laten we wel bij de feiten blijven, en dan pas roepen denk ik dan maar.

 72. rosa 12 maart 2010 om 07:40

  antwoord van een deskundige die ik zijn mening heb gevraagd,
  De afgelopen weken heb ik lang niet alles over de ontwikkelingen rond het
  kernprogramma van Iran kunnen bijhouden, maar de koppen met de
  aanhoudende oorlogsretoriek zijn me niet ontgaan. De hysterie in de
  Westerse media over het vermeende Iraanse kernwapenprogramma gaat alle
  perken te buiten. Iran heeft afspraken geschonden met het IAEA, maar die
  schendingen stellen maar heel weinig voor. De weigering van de
  kernwapenstaten om hun kernwapens te ontmantelen, zoals staat verwoord in
  het NPV, is een veel grotere schending. Het is volledig legaal wat de Iraniers
  doen, ook al ben ik er geen voorstander van.
  Enige tijd terug las ik een interessant debat tussen de Iraanse
  onderhandelaar bij het IAEA en een onafhankelijke Amerikaanse
  proliferatiedeskundige. Ik denk dat dat wel aardig weergeeft van wat er aan de
  hand is:.
  zelf sprak ik van de week iemand en die had het over de aanwezigheid van troepen in de golf en sprak ik ook een vrouw uit Iran ,zij vindt en vond de machthebbers in Iran vreselijk en wilde bevrijd worden toen zij in Iran woonde. Nu ze ouder is en de oorlog in Afghanistan ziet,is zij absoluut tegen de oorlog in Afghanistan en een evt oorlog tegen Iran. Zij is van mening dat men ook in Afghanistan is om Iran te kunnen aanvallen.
  Tja die Onno Hoes toch,hij zei ook dat het hem verbaasde dat de Palestijnen niets van Gaza hebben gemaakt na het vertrek van Israel uit Gaza.
  Werkelijk tenenkrommend.http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=119263
  Verder schrijft hij’
  Ik hoop er zo snel mogelijk verder in te duiken.
  In april verschijnt m’n rapport over radio-isotopenproductie zonder
  kernreactoren, op het moment dat er aandacht aan wordt besteed door Argos

 73. VSp 12 maart 2010 om 08:04

  Dan toch nog maar eens de vraag wat het huidige bewind in Iran zou doen als ze volledig de vrije hand zouden krijgen?
  Het huidige regime in Iran een compliment geven voor betrouwbaarheid en stabiliteit is niet bepaald aan de orde. Eerder een compliment voor onberekenbaarheid
  Da’s de andere kant van de medaille.
  Het feit dat Westerse oliemaatschappijen de benzinekraan naar Iran wat dichter draaien kan nog wat meer olie op het sluimerende vuurtje gooien. Toch zijn die lui op hun hoofdkantoren niet echt gek.
  Naar de werkelijke beweegredenen blijft het gissen, maar bewezen is dat inmenging door oliemaatschappijen zeer effektief kan zijn om regimes te ‘topplen’.
  In ieder geval stelt de aanwezigheid van NAVO en US vloot- en luchtmachteenheden de VSp geruster dan de afwezigheid daarvan.
  Ook dat mag wel eens geventileerd worden.
  Niettemin, een tenenkrommend kruidvat is en blijft het.

 74. Aad Verbaast 12 maart 2010 om 09:17

  @Rosa:
  Dank. Discussie gelezen van de link.
  Ik blijf maar verwijzen naar die documentaire "Iran en het Westen".
  Daaruit mag vooral duidelijk worden dat er vanuit alle hoofdrolspelers in de spanningen rond Iran er al tientallen jaren de situatie is dat partijen geen enkel vertrouwen hebben in elkaar. Met reden overigens.
  Van alle kanten zijn er hele nare poltieke spelletjes met elkaar gespeeld en de sfeer is daardoor nog steeds totaal ontwricht.
  Ik kan me dat voorstellen zowel proberend in de schoenen van de een als in de schoenen van de ander staand. Niemand is te vertrouwen. Daar hoef ik geen expert voor te zijn (ben ik ook niet) om dat te constateren.
  Zonder vertrouwen is het ook moeilijk zo niet onmogelijk om iets af te spreken met elkaar. De historie laat al zien dat ook al is er iets afgesproken, dat er direct weer iets gevonden wordt om de afspraken onderling niet na te komen, danwel de regels te buigen.
  Een wespennest van enorme omvang. Waar ik geen partij in wil kiezen.
  Ik constateer slechts dat Iran en de ‘belagers’ allen tonnen boter op het hoofd hebben.
  Als toeschouwer maar hopen dat er nog genoeg common sense is achtergebleven dat de hoofden koel genoeg blijven om tot oplssossingen te kunnen komen. Anders zijn de drama’s niet te overzien.

 75. jan bouma 12 maart 2010 om 09:25

  @VSp…geen enkel probleem met je kruidvat… (dat riekt meestal lekker) een kruitvat is minder prettig; dat explodeert meestal met kruit- en zwaveldampen…:))
  @Rosa…7:40… goed verhaal. Ik denk ook dat de Perzen hun oude trots laten gelden hoewel het theocratische regiem verwerpelijk is. Je zag dat ook bij de aanloop naar de Irakoorlog. Saddam Hussein was een verschrikkelijke schurk en dictator maar als het Irakese volk opnieuw nu zou kunnen kiezen tussen "de zegeningen van het Westen" of een door henzelf te bevrijden Irak zij voor het laatste zouden kiezen. Alhoewel… wat betekent met domheid iets "kiezen"?
  In z’n algemeenheid schuilt het kwaad en de niet te tolereren ongelijkheid met chantage van oorlogsdreiging tussen naties in het feit dat er geen effectief internationaal rechtsforum bestaat dat kan optreden.
  Because some animals are more equal… : zie http://en.wikipedia.org/wiki/Animal_Farm
  Toch nog maar ‘ns een pleidooi voor m’n wereldraad…
  @Aad… wanneer worden wij eens eensgezind aangehoord en erkend in onze pleidooien?
  Allen een prettige dag.

 76. Aad Verbaast 12 maart 2010 om 09:30

  @VSp:
  zie ook mijn reactie naar Rosa hierboven.
  == Dan toch nog maar eens de vraag wat het huidige bewind in Iran zou doen als ze volledig de vrije hand zouden krijgen? ==
  Een terechte vraag die natuurlijk aan elk bewind/land gesteld kan worden en zou moeten worden.
  Gelukkig zijn er regels internationaal die vastleggen waar je je aan te houden hebt.
  Zonder te kunnen kijken in de agenda’s van de diverse landen (toekomst) kan ik wel naar de feiten kijken van de betrokkenen landen en een balans maken in hoeverre de spelers zich aan die regels houden, respectievelijk hebben nageleefd, respectievelijk willen naleven of niet.
  Een trieste balans natuurlijk, waarbij Iran niet de lijst aanvoert van schendingen van allerlei verdragen en resoluties.
  Bij voorbaat al wel veroordeeld dat ze dat zullen gaan doen, door partijen (tot de tanden gewapend) die dat al bewezen hebben wel te doen. Dat steekt me enorm.
  Oliekraan:
  De strategie van de omsingeling, uithongering (economische sancties, oliekraan) van een leefgemeenschap is al zo oud als methusalem. Een strategie die de Amerikanen nog steeds graag gebruiken om een land op de knieën te dwingen, om er zelf beter van te worden. Strategieën van aanvalslegers.. Ze hebben niet veel van de historie geleerd.
  Ik denk dat een dergelijke aanpak verboden zou moeten worden. Niet humanitair, en leidt tot niets. Enkel groter verzet.
  Ook daar geldt weer: wie is de schuld als daarop een reactie komt? Een kat in het nauw maakt rare sprongen.

 77. Aad Verbaast 12 maart 2010 om 09:44

  @Jan:
  Ieder zinnig denkend en vredelievend mens zou natuurlijk de gedachte achter een wereldraad(achtig iets) moeten onderschrijven. Dat die er nog niet is betekent dat nogal wat zinnigheid en vredelievendheid ontbreekt bij degenen die het voor het zeggen hebben. IN sommige landen (zou je zeggen) is dat de kiezer, in ander landen zijn dat dictators. Je kan je de vraag stellen of dat iets uitmaakt, gezien de wereldwijde "toestand in de wereld"

 78. jan bouma 12 maart 2010 om 10:02

  @Aad… 9:44….volkomen gelijk.
  Vanaf mijn front hier meld ik dat…"ze willen praten…" (micro-macro).
  Enfin. Een begin is er tot een vergelijk en oplossing (ook van m’n schaden).
  Conclusie is echter dat je "ze eerst klem moet zetten" ALVORENS ze bakzeil halen en dan ben je eigenlijk toch ook weer bezig met "oorlogshandelingen" want ze bleken oostindisch doof voor mijn beschaafde comments en klachten vanaf 1989 en daarna vanaf 2004. Ergo: je wordt dus gedwongen om eerst de messen te trekken en op tafel te leggen. Uiteindelijk is dat dus nog een barbaars oorlogsritueel. Daarom is het noodzakelijk dat je niet met verkeerd gekozen criminelen moet onderhandelen. Zomaar een opmerking die hout snijdt denk ik. Zie verder m’n blog (desgewenst) over de ontwikkelingen.

 79. Aad Verbaast 12 maart 2010 om 10:40

  @Jan: dat lijkt goed nieuws van je Ik kom zo even lezen bij je.
  == Conclusie is echter dat je "ze eerst klem moet zetten" ALVORENS ze bakzeil halen ==
  Micro=macro.
  Dat is natuurlijk een belangrijk punt wat je aangeeft. Ook jij hebt het in de praktijk gezien.
  Natuurlijk wel even bedenken, dat er bij jou ongevraagd overgegaan is tot het dumpen van allerlei rotzooi, die vervolgens in de doofpot is gestopt waardoor jij nu alles uit de kast moet trekken om de situatie (waar je niet om gevraagd hebt te ‘schonen’. En de criminelen zich proberen te verschonen en de handen te wassen in onschuld.
  Zo ook macro: wie zet wie klem? En waar ligt de bron van al dat kwaad, en wie wassen hun handen in onschuld?
  Goede stelling toch van me 😉

 80. jan bouma 12 maart 2010 om 10:59

  @Aad…10:40…ja, gelijk.
  Langzaam maar zeker zullen wij alle volken van ons gelijk weten te overtuigen.
  (ik ga vanaf nu even wat anders doen; ik kijk later wel weer hoe de discussie zich hier ontwikkelt)
  amuseer je en zo dadelijk een prettige wandeling wanneer je je weer uitlaat zo zonder hond…:))

 81. jan bouma 12 maart 2010 om 11:27

  aanvullend inzake je vraag over die 2 Vkblogs van mij en waarnaar ik verwijs antwoordde ik je zojuist:
  ==
  @Aad…10:42
  Dit blog verschilt met mijn juridische blog NIMMER ZAL HET RECHT dat ik hier ook plaats maar in een veel breder spectrum in relatie met mijn boek of comments die ik bij jou plaats. Op het juridische blog is al teveel te lezen want schrijf 3 zinnen teveel over iets anders dan is men het spoor al bijster en vraagt: "waar gaat dit over?" Daarom: hier staat veel meer dan op mijn jur. blog. Dat is het verschil. Ik zet dit nu bij jou neer.

 82. VSp 12 maart 2010 om 11:31

  @aad had een reaktie staan. verdwenen. muisknop stuk.
  In het kort.
  Twee partijen die beiden behoorlijk wat boter op het hoofd hebben en stijfkoppig weigeren ook maar één stap terug te doen. Kernpunten: olie en Israel met als direkt afgeleide geografische hegemonie.
  Hypothetisch. Stel wereldwijd de vraag onder welk regime wilt u verder leven? Dat van de USA of van Iran. Denk dat het pleit snel beslecht is. Geen keuze maken is in dit geval een nog slechtere keus.
  Toont wel een duidelijke ‘scheiding der geesten’.
  Konklusie. Point of return in geen velden of wegen te bekennen. Ofwel point of no return allang gepasseerd. Dat wordt oorlog.
  Eenzijdig het overgrote deel van de schuld naar de VS toeschuiven is te kort door de bocht

 83. jan bouma 12 maart 2010 om 12:16

  @VSp…11:31
  Je maakt een serie kapitale denkfouten. En daarom eindig je verkeerd met je conclusie. Als je stelt:
  ==Hypothetisch. Stel wereldwijd de vraag onder welk regime wilt u verder leven? Dat van de USA of van Iran. Denk dat het pleit snel beslecht is. Geen keuze maken is in dit geval een nog slechtere keus.
  Toont wel een duidelijke ‘scheiding der geesten’.== .
  ..dan versimpel of ignoreer je de navolgende feiten:
  1. dat die keuzebepaling slechts tussen 2 varianten gesteld wordt;
  2. dat de keuzebepaling van en door de kiezer VRIJ zou zijn van domheid;
  3. dat de keuzebepaling van de kiezer (nog) niet van die domheid bevrijd is vanwege de belanghebbende criminelen die de BMD verhinderen;
  4. dat nooit en te nimmer "oorlog" rationeel en moreel te verkiezen zou zijn boven vrede;
  5. dat dus tenslotte het juiste referentiekader ontbreekt: een wereldraad die wel rekening houdt met de punten 1 t/m 4.
  Enfin.. kijk maar…; groet.
  ps
  Weet je iets over @Rubio? Hoe is het gegaan?

 84. Aad Verbaast 12 maart 2010 om 13:21

  @Jan:
  hier staat veel meer dan op mijn jur. blog. Dat is het verschil. Ik zet dit nu bij jou neer.
  Ik zal me dan beperken tot je laatste blog voor de "ins-en-outs". Nog een stuk makkelijker ook. Ik hoef maar op je naam te klikken en ik ben er.
  Het leest al als een spannend jongensboek 😉

 85. Aad Verbaast 12 maart 2010 om 13:29

  @VSp:
  == Stel wereldwijd de vraag onder welk regime wilt u verder leven? Dat van de USA of van Iran. ==
  Dat zijn van die verkeerde vragen. Doet me denken aan die vraag van die twitteraar:
  Als u moet kiezen tussen 1. Wilders als premier of 2. een cactus in je anus, wat kies je dan?
  Ik kies voor geen van beiden. Gelukkig kan dat nog (deels).
  Verder: ik ben westers opgevoedt. Moest ik kiezen dan kan ik mijn afkomst en opvoeding niet opzij schuiven.
  Ik zou niet weten wat te kiezen als ik in Iran zou wonen. Of in dezelfde redenering: Israël.
  Uiteraard mag ik aannemen dat dat mijn opinie ook zou beïnvloeden.
  == Konklusie. Point of return in geen velden of wegen te bekennen. Ofwel point of no return allang gepasseerd. Dat wordt oorlog. ==
  Ik vrees dat je gelijk hebt.
  In die zin heeft het ook weinig zin om als een rechtbank proberen te meten wie de grootste blaam/schuld treft in de slachtbank.
  Ik heb nou eenmaal de behoefte om wat tegenwicht te geven aan de stortvloed (en strotvloed) van "Atlantische Reflexen" die over ons worden uitgestort. Er zijn genoeg (veel te veel) keerzijden van de medailles. Helaas.

 86. Aad Verbaast 12 maart 2010 om 14:45

  @allen:
  voor degenen die nog niet twitteren, toch maar eens overwegen daaraan te beginnen.
  Met de huidige politieke ontwikkelingen blijkt het een zeer waardevol medium te zijn.
  Razendsnel (en soms op voorhand) het laatste nieuws. Inclusief de grappen en grollen die er over gemaakt worden.
  Selectie: De grootste roddelaar (maar wel to-the point): Frits Wester. Op de voet gevolgd door Andries Knevel en Maurice de Hond.
  Politiek24 houdt je up-to-date over alle live uitzendingen.
  Verder de politici: Samson, Jager, DeVries, Halsema
  Aardige grappen: Freek de Jonge, deBie, Paco, en (in alle bescheidenheid) ondergetekende 😉
  Met deze selectie hou je je zelf aardig op de hoogte zonder zelf een boodschap te sturen. Kijken is al leuk genoeg.
  Dus mijn suggestie: toch maar even een accountje openen en wat te volgen twitteraars selecteren.
  Ik heb alweer een leuke morgen/middag gehad.

 87. Cathy 12 maart 2010 om 16:35

  Ha die Aad!
  Wat ben jij in jouw element met dat getwitter!
  Jij hebt er zo’n lol in dat het bijna aanstekelijk werkt.
  Jan vroeg het jou al om 12.16 uur en natuurlijk wil
  ook ik zo graag weten hoe het met Rubio gaat.
  Volgens mij is hij nl. gisteren geopereerd.
  Ik hoop dat hij binnenkort bij jou even laat weten
  hoe het met hem gaat.
  Lieve groet Cathy.

 88. jan bouma 12 maart 2010 om 16:37

  @Aad..13:21 en 14:45
  Als nu heel Nederland succesvol twitterend en sms’end rondwaart zal men mijn verhaal niet missen want Google verzorgt perfect mijn publiciteit; ik lift wel mee. Maar ook de bron daarvoor. En dat is mijn Vkblog met mijn commentaren. Google bijvoorbeeld eens in de balk: "onverkoopbare locaties"… et voilá! Of… ‘het Slijk te ‘Maarssen’… et voilá. De bereikbaarheid is enorm.
  Ik heb mij voorgenomen het bij het Vk-blog te laten. Overigens is dat een succes… alles tengevolge van @Aad verbaast. En dat wat ik nu opmerk leest men zo dadelijk weer over het hele Internet in 1000 geuren en kleuren.
  @Aad… zo dadelijk word jij de opiniemaker van Nederland en het Internet. En als je dan uitgenodigd wordt door P&W of wat andere dociele en imbeciele clubjes nodig je mij daarbij uit! :))
  Gaan we het niveau van die clubjes wat opkrikken.
  Mensen opgelet! Noteer vast een nieuwe BN’er in jullie agenda’s. Op 4 april a.s. kan men zien bij de TROS in BANANASPLIT mijn vriend Hugo van Neck.. die daarna ook wereldberoemd zal zijn. 3 miljoen kijkers! Dat kan niet missen! Groet maar weer. JB
  @Cathy… jij leest mijn gedachten! Waar was je lieve kind al die tijd? En… hoe gaat het met je dochtertje?

 89. Aad Verbaast 12 maart 2010 om 16:51

  @Cathy:
  wat leuk je hier weer te zien!
  == het bijna aanstekelijk werkt ==
  "bijna". Dat betekent dat je binnenkort voor de bijl gaat? Leuk!
  Ik heb nog niet veel ‘oude friese wijsheden’ daar rondgestuurd. Maar als ik dat doe ga je die wel missen natuurlijk 😉
  Ik was vanmorgen natuurlijk wel geïnspireerd door de gebeurtenissen van de laatste uren. Dus (tegen mijn gewoonte in) flink getweet. Vooruit. Ik kopieer ze hier even. Wel voor de laatste keer, dan moet je/jullie immers maar een account openen..:
  Jeugdzorg. Zijn de wachtlijsten net een beetje weggewerkt, staan politici in de wachtrij voor de persconferentie: gaan zelf jeugdzorgen.
  about 2 hours ago via web
  Zonder gezin ophouden. Dan laat je pas zien dat je ballen hebt!
  about 2 hours ago via web
  Gat in de markt: dag- en nachtopvang voor gezinnen van hardwerkende politici. Aanmeldingen stromen binnen.
  about 3 hours ago via web
  Vertrekkende politici werken aan nieuwe politieke partij. Niet werken tot je 67ste. Je mag ophouden als je kinderen krijgt!
  about 3 hours ago via web
  Zou verplichte sterilisatie iets zijn om enige continuïteit in de politiek te krijgen?
  about 4 hours ago via web
  Jan de Bouvrie. In een uurtje – factuurtje cultuur is het heel gebruikelijk dat je er even voor gaat zitten.
  about 4 hours ago via web
  Na het schisma kwam het klysma. Poltiek nu aan de diarree. Totale leegloop?
  about 5 hours ago via web
  Ach, beetje grappen en grollen houdt me van de straat.. :-))
  Rubio: ik hoop binnenkort wat meer te weten te komen. Ik ben al twee dagen aan het duimen!
  Leive groeten, ook aan je dochter natuurlijk..

 90. Aad Verbaast 12 maart 2010 om 16:56

  @Jan:
  == zo dadelijk word jij de opiniemaker van Nederland en het Internet ==
  Je krijgt hierboven even een inkijkje in de twitter activiteiten. Je weet niet wat je mist 😉
  Het leven is een lach en een traan immers.
  Trouwens je voorspellende waarde is hoog.
  Ik krijg het nu werkelijk op mijn heupen!
  Vandaag gehoord dat er enstige heupartrose heb (aan de linkerkant, linksdragend zogezegd).
  Meteen natuurlijk (zoals het hoort) actie ondernomen: ik ga sparen voor een scootmobiel!! :-))

 91. Aad Verbaast 12 maart 2010 om 17:10

  @allen:
  Ook Cohen maakt er meteen werk van:
  Net heeft hij een twitteraccount geopend:http://twitter.com/PvdA_JobCohen

 92. Cathy 12 maart 2010 om 17:14

  @Jan.
  Hé wat leuk dat Hugo van Neck in Bananasplit komt..
  Staat nu in mijn agenda, zodat ik het niet kan vergeten.
  Dank voor de belangsteling voor wat mijn dochter betreft.
  Twee maanden geleden geopereerd en nu mag zij eindelijk
  ophouden met zware hormoonkuur.
  Gynaecoloog ook zeer tevreden dus wij kunnen weer een beetje
  ademhalen.
  Fijn weekend.

 93. Cathy 12 maart 2010 om 17:21

  @Aad.
  Al lezende lijkt het mij inderdaad ontzettend leuk om te twitteren.
  Helaas kom ik altijd tijd tekort, maar… wie weet.
  Als ik voor de bijl ga dan ben jij de eerste die het hoort, ok?
  En natuurlijk doe ik de groeten aan mijn dochter.
  Ik wens jou een heel fijn twitterweekend toe.

 94. Aad Verbaast 12 maart 2010 om 17:34

  @Cathy:
  Ik lach me een breuk. Werkt erg inspirerend één en ander te volgen via twitter.
  Zoals de volgende:
  Gezien het enthousiasme waarmee Job Cohen ontvangen is gaan ineens veel meer politici aan hun gezin denken.
  2 minutes ago via web
  Kost helemaal niet veel tijd overigens. Die korte boodschapjes zijn zo gelezen 😉
  De eerste boodschap bij opening van het twitter account van Job Cohen was overigens:
  Hallo beste mensen, ook ik moet met de tijd mee gaan.
  36 minutes ago via web
  Kijk, dat is nog eens een statement! 😉
  Daarnaast de zure twitter van Verhagen:
  Jammer, ik had graag met Wouter Bos op het scherpst van de snede de discussie gevoerd over het huishoudboekje van NL
  5 minutes ago via web
  Die rare vent zit toch op buitenlandse zaken? Of komt er een persconferentie dat hij Balellende gaat opvolgen?

 95. Cathy 12 maart 2010 om 17:54

  Ja, jij lacht je een breuk.
  Door jouw enthousiasme ben ik bijna "om" Aad;
  toch voor nu nog maar even niet.
  Hoop niet dat jij door al dat getwitter de boel hier op een
  laag pitje zet Aad.

 96. Aad Verbaast 12 maart 2010 om 18:24

  @Cathy:
  == Hoop niet dat jij door al dat getwitter de boel hier op een laag pitje zet Aad. ==
  Dat is niet mijn bedoeling natuurlijk. Het is een welkome aanvulling. In het bloggen kan ik veel meer mijn ei kwijt.
  En nog een wezenlijk verschil: de ‘gesprekken’ met de reageerders. Voor mij de grootste toegevoegde waarde. Een ontmoetingspunt waar ernst en luim. lief en leed echt gedeeld kan worden.
  Dat kan helemaal niet of nauwelijks met Twitter. Veel te vluchtig daarvoor..
  Dus: leuk om erbij te hebben, maar bloggen blijft een passende passie.
  P.S. ga stiekum toch maar een account openen.. Bevalt het dan horen we het wel. 😉

 97. jan bouma 12 maart 2010 om 23:03

  @Cathy…17:14…. dank; goede berichten inz. je dochtertje; doet me deugd.
  =========================================================
  @Aad… al die politici haken af vanwege de vragenlijsten!
  Ze weten dat het over en uit is. Ik heb ook nog wat vragen…:))
  =========================================================
  Tot morgen.

 98. Aad Verbaast 12 maart 2010 om 23:12

  @Jan:
  Zou zomaar kunnen!
  Jij nog wat vragen? Ik zag je altijd als de man met alle antwoorden..
  Daar wil ik het toch wel het fijne van weten 😉

 99. jan bouma 13 maart 2010 om 08:36

  @Aad..23:12…….ja natuurlijk heb ik de antwoorden. Ook voor de criminelen die zeggen ze niet te kennen!
  Goedemorgen. Ik zond je een mail. Daaruit blijken mijn reserves t.a.v. draaiende, konkelende, trainerende, afschuivende, hun eigen straatje schoonvegende ambtelijke diensten en van de politici die in de fout, jazelfs strafrechtelijk, in de fout zijn gegaan. Ze dienen zich aan.
  Voorbeeld. Zo overkwam het mij al dat ik moest tegenspreken de casus "Volgermeerpolder" zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Volgermeerpolder in relatie met de vuilstort hier van het Slijk en ik betrapte me erop dat ik de betrokken ambtenaar, die daar een vergelijking inzag, al moest uitleggen dat het om 2 totaal verschillende en niet te vergelijken locaties ging… "Want die sanering duurt al 20 jaar of langer.."; met andere woorden zo bedoelde hij te zeggen.. "neem ook maar de tijd voor Het Slijk!" Het gezeik begint al.
  Kijk! Men moet mij niet langer aan het lijntje houden en tergen met vervalste rapporten, met leugens en bedrog, met geouwehoer om de verantwoordelijkheid te ontlopen. Ik wil mijn schade vergoed hebben en genoegdoening voor 6 jaar ellende plus dat ze eens gaan onderzoeken wat er hier ligt aan vuiligheid plus dat ze die vaten opruimen.
  Anders wordt het een Rechtzaak van de eeuw over het Milieuschandaal van de eeuw en zullen alle betrokkenen geschiedenis schrijven (als ze dat nu al niet doen).
  Enfin… een schot voor de boeg. E.e.a. in relatie met een vergadering van a.s. woensdag. Bij dezes!

 100. Aad Verbaast 13 maart 2010 om 09:06

  @Jan:
  Een gesprek is natuurlijk al wat. Een overeenkomst is heel wat anders.
  Goed gezien dat "aan het lijntje" houden.
  Mijn ervaring met dergelijke instanties: veel mooie woorden maar weinig concrete acties.
  Dus drijf ze in de hoek, en nagel ze vast met hun eigen uitspraken. Bevestig alles wat er gezegd wordt (en wat er niet gezegd wordt. Papier is ook bij jou geduldig!
  Ik moet meteen denken aan hierboven waar je verwees naar "bij mooi weer".
  Mooi weer spelen kunnen ze, maar wachten op "mooi weer" kon nog wel eens een eeuw duren. Wachten op de klimaatverandering?
  Het wordt weer een interessante week!

 101. jan bouma 13 maart 2010 om 09:41

  @Aad…9:06
  Ja dat kun je wel zeggen. Ik ga er vanuit dat er spijkers met koppen geslagen moeten worden. Want a.s. maandag moet ik ook de Telegraaf bellen en ze denken dat dat bluf is natuurlijk. We zullen zien.
  Duidelijk is wel dat ik weinig of geen vertrouwen heb in hun benaderingen/responses tot nog toe. Op goede gronden. Ik moest wel lachen dat jij als afgestudeerd natuurkundige ook al constateerde dat het geen "rocket science" was om hier die partij vaten te ontdekken… Er werd mij gevraagd of ze "te fotograferen waren" (sic) maar ik vergat te zeggen "ja, met een onderwatercamera!" Er wordt verwacht dat ik ook helderziende ben om te kunnen zeggen of ze gestapeld liggen in rijen van 10… Er wordt vandaag de dag heel wat expertise van de burger verwacht!
  Uiteraard komt er een verslag van die vergadering. Wat ik nu al mis is de aankondiging dat de gedeputeerde J. Binnekamp erbij aanwezig zou zijn; of niet.
  Misschien is het nog eens goed dat men zich realiseert dat de polemist W.F.H. Hermans "kinderspel" schreef in vergelijking met mijn geschriften.

 102. Aad Verbaast 13 maart 2010 om 10:26

  @Jan:
  Bijzonder dat ze er blijkbaar nog steeds aan twijfelen dat die vaten er daadwerkelijk liggen. Er zijn toch genoeg bewijzen dat die grond daar ersntig vervuild is? Als oof eerzaam burger voor zijn plezier gaat aangeven dat de grond ernstig vervuild is, en daardoor de waarde van het huis tot nihil gedaald is. Hoe durven ze eigenlijk!
  Kan het nog gekker worden in Nederland? Ja, blijkbaar kan dat.

 103. jan bouma 13 maart 2010 om 10:41

  @Aad…10:26
  …wat betreft die vaten; daar zal ik het persbericht d.d. 4 oktober 1989 (!) van meenemen a.s. woensdag en waaruit blijkt dat G.S. door de milieuwethouder (toenmalig), de "illustere Sjoerd Swane", (je weet wel die z’n harde schijf in de Vecht pleurde en ook vervolgd is door Justitie…) werd geïnformeerd over die partij vaten! Daarnaast bevestigen G.S. z e l f dat ze weet hebben van een giftige vuilnisbelt in hun brieven van 1993 en 2009 aan het Coll. van B&W van Maarssen.
  Maar het is zo in Nederland dat als de politici zeggen: "ja , ik weet ervan" dat ze tegelijkertijd ook weer kunnen zeggen net als de maffia..: "nee, ikke nie weet.." Het lijkt op de discussies in het parlement. Over de Irakkwestie bijvoorbeeld of het gesjoemel met nucleair materiaal. Het onderwerp van dit blog.
  Kijk! Het schoftentuig probeert misschien mijn solide jurisprudentie onderuit te halen. We zullen zien of ze dat lukt.

 104. Aad Verbaast 13 maart 2010 om 11:49

  @Jan:
  == probeert misschien mijn solide jurisprudentie onderuit te halen ==
  Of ze proberen het water te testen. In de figuurlijke zin althans.
  Letterlijk zijn ze daar blijkbaar (nog) niet aan toe.
  Met je bewijzen zou je kunnen doorvragen en vaststellen (in de groep) dat er geen twijfel meer mogelijk is dát er troep ligt.
  Als dat kan worden overeengekomen, dan is het slechts een kwestie van opruimen die handel. Letterlijk een figuurlijk.
  Wat een rotzooi, wat een bende!

 105. jan bouma 13 maart 2010 om 11:59

  Aad… 11:49
  Was het maar zo simpel als je stelt dat bij gebleken "interventiewaarden" de troep moet worden opgeruimd. Welnee! Er moeten eigenlijk eerst dooien vallen of de grondwaterkwaliteit – met name voor dat waterwingebied de Bethunepolder – dient naar de klote te zijn plus veel rumoer erover.
  Dan sluit men de inlaat af. Het criterium heden ten dage is tot 1.01.1987: er bestaat geen referentiekader. En wat er daarna aan het licht komt doet men af met "flankerend beleid" dat betekent in de praktijk. N I K S. En het hele nederlandse volk wordt rustig overgelaten aan de gewetenloze criminelen ook wat de volksgezondheid betreft.
  De hele milieuwetgeving is niets waard meer. De wet Milieubeheer is ten dele vervangen door ‘De Waterwet’ maar per saldo is er in deze crisistijd alles erop gericht om "niks meer te vinden wat geld zou kunnen kosten!" De hele bliksemse boel is aan Gods akker overgelaten en zoals je weet liet God diens water maar vloeien over zijn akker. De huichelaars besodemieteren dus het Ned. volk maar ja… dat is dat domme volk gewend dus.. "who bothers..; who cares..?"
  Inderdaad: wat een zooitje!

 106. Aad Verbaast 13 maart 2010 om 12:55

  @Jan: de waterwet? In jouw geval hadden ze dat beter de "baggerwet" kunnen noemen.
  "Flankerend beleid" Een prachtig term om vooral nergens in te duiken maar langs de flanken te bewegen teneinde nergens in die troep te hoeven duiken.
  Heb je er wel eens over nagedacht als bijzonder gebaar, de vierkante meters waar de troep zich bevindt (en de gemeente nog steeds van ontkent dat deze troep bevat) als geste te schenken aan de gemeente?
  Zou zo maar een win-win situatie kunnen zijn.. Zij schone grond en water (in hun ogen), jij schone grond en water.
  En veel minder WOZ natuurlijk gezien de vierkante meter prijs al daar. Tevens weer verkoopbaar..

 107. jan bouma 13 maart 2010 om 14:23

  @Aad…12:55
  Wat onze samenleving nog waard is, ook uit volksgezondheidsoogpunt, zal ik je vertellen na mijn vergadering van a.s. woensdag. Er is mij in het vooruitzicht gesteld. (Ik citeer uit de agenda)
  =Onderwerp zal een informerende gedachtewisseling zijn over de waterbodemsituatie ter plaatse van uw perceel. Hierbij zal naast mijn persoon ook dhr den Otter (bodemspecialist) en waarschijnlijk mevr. Verhoef (communicatie) aanwezig zijn. ==
  Kijk! De godvergeten brutaliteit dient zich hier al aan. Over de "bodemsituatie ter plaatse" weet ik wel beter dan dat zij me als zgn. "deskundige" het e.e.a. zouden willen vertellen met het aplomb van "de deskundige". Zij beroepen en bedienen zich immers dan van en op vervalste rapporten!
  MAAR DAT ONDERWERP STAAT GVD! NIET OP DE AGENDA!!!
  Enfin.. ik denk dat de vergadering na 5 minuten kan en zal worden afgebroken… Je hoort nader; idem het Ned. volk via de Telegraaf!
  Prettig weekend… ; ik ga ff wat anders doen!

 108. Aad Verbaast 13 maart 2010 om 15:30

  @Jan
  == Onderwerp zal een informerende gedachtewisseling zijn over de waterbodemsituatie ter plaatse van uw perceel. Hierbij zal naast mijn persoon ook dhr den Otter (bodemspecialist) en waarschijnlijk mevr. Verhoef (communicatie) aanwezig zijn. ==
  Toch altijd wel weer leuk om te zien dat je over de waterbodemsituatie kunt praten als je ergens op een verdieping in een gebouw zit. Maar dat terzijde.
  Niet meteen opgewonden raken overigens. Er staat toch niet dat je jou informeren? Jjij zal hen wel informeren over de bodemsituatie ter plaatse. Tot op de bodem!
  Interessant trouwens dat er iemand van communicatie bij zit. Waarom zou dat toch zijn?

 109. rosa 14 maart 2010 om 08:50

  Heb nu een aflevering over Iran en het westen bekeken. Arme mensen ,het Westen zat diep in Iran met zijn steun aan de Sjah die niet echt vriendelijk was.
  Veel geld achterover gedrukt ,maar hebben ze dat uiteindelijk terug gegeven? De steun aan Irak in de oorlog met Iran en ga maar zo door.
  Ga later naar de andere afleveringen kijken.
  Vind je het gek dat men het westen en de VN niet vertrouwd ?

 110. Aad Verbaast 14 maart 2010 om 09:48

  @Rosa:
  Ik ben wel benieuwd waar je die hebt gevonden. Ik was net vanmorgen nog aan het kijken waar je die serie kon vinden op het internet. Ik verwacht zo maar dat ik er nog wel eens naar zal verwijzen.
  Liefst natuurlijk met Nederlandse ondertitels.
  == Vind je het gek dat men het westen en de VN niet vertrouwd ? ==
  Nee, dat vind ik helemaal niet gek. En in de volgende afleveringen zul je zien dat het allemaal nog gekker wordt.
  Ook niet gek overigens dat het westen Iran niet als een betrouwbare partner beschouwd.
  Er moet nog heel veel gerepareerd worden tussen de partijen..
  N.B. Ik vond net deze pagina (engels): http://www.iranpresswatch.org/post/1936
  (niet gecontroleerd natuurlijk of ze er helemaal op staan.)
  Maar als je meer links hebt, welkom.

 111. jan bouma 14 maart 2010 om 09:51

  @Allen
  Indien niets te doen of gewoon tijd voor een goeie docu. kijk naar: http://www.youtube.com/watch?v=1gKX9TWRyfs. Ook en vooral de machtspolitiek van de V.S. komt daarin ter sprake; idem m.b.t. wat @Rosa hierboven noemt: IRAN.
  Op de lange termijn zijn we hier in het Westen gewoon bezig om in eigen voet te schieten.
  Enfin. Men amusere zich.

 112. Aad Verbaast 14 maart 2010 om 11:47

  @Jan:
  een twee uur durende documentaire.
  Maar ik beloof je dat ik die eens ga bekijken. Over twee weken wrs. Dan heb ik er zeker tijd voor om er eens rustig voor te gaan zitten. Je refereerde er al vaker aan, maar dan stukjes er uit.
  Ik beloof je: ik kom er op terug.
  Kan jij ergens die documentaires (drie, in totaal drie uur ongeveer) gaan bekijken over Iran en het westen.
  Baas boven baas 😉
  Dat het in de eigen voet schieten een eigenschap is van veel politici (al duizenden jaren) is een feit.
  P.S. Drukke dag vandaag?
  Moet ik morgen de telegraaf kopen met een paginagroot artikel over ene Bouma te Maarssen en zijn gevecht tegen "de milieucriminelen"?

 113. jan bouma 14 maart 2010 om 12:15

  @Aad…11:47
  Ik heb het eerste deel gezien. Overigens dat ging voornamelijk over de transitie van het Perzië van de Shah naar het theocratische Iran van de Khomeini: zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Iraanse_Revolutie
  Ik kende de historische geschiedenis al. Dus die 2 resterende delen van de docu. zal ik wellicht nog wel later zien. Wat tot uitdrukking komt in het eerste deel van je link hier (9:48 uur) is wel de allesomvattende machtspolitiek van al die dictators. Zo mocht president Carter de bevrijding van de Amerikaanse hostages niet meemaken want 20 seconden (!) na zijn aftreden en verlies aan Reagan werd bekend gemaakt dat de anderhalf jaar durende gijzeling was beëindigd. Het "succes" werd Reagan gegund en niet Carter!
  De allesoverheersende indruk is wel (die ik al kende en had) is de compleet platvloerse politiek die men hanteert. Saddam Hussein viel begin ’80 jaren het buurland Iran aan omdat het werd gesteund door een opportunistische V.S. Ik noem maar een zijstraat.
  Conclusie:
  Integere politiek zal tevergeefs blijken zolang het volk, de kiezer, er niet gevoelig voor is en er geen boodschap aan heeft.
  ps
  Wacht nog maar even met de Telegraaf. Ik ga morgen G.S. eerst maar eens bellen of ze oorlog met me willen of… vrede!

 114. Aad Verbaast 14 maart 2010 om 12:23

  @Jan:
  Inderdaad verbijsterend om te zien hoe dergelijke besluiten vallen en veel meer hun grond vinden in emoties (tot aan pesterijen toe) dan in enige ratio. Een trieste constatering natuurlijk. En al helemaal in zaken als oorlog en vrede.
  Dat maakt deze documentaire wel heel duidelijk. Aanenemelijk omdat de hoofdrolspelers er zelf openlijk over spreken hoe de besluitvorming tot stand gekomen was. Schandalig. Kwajongensstreken etc etc.
  Maar wel miljoenen slachtoffers..
  == Integere politiek zal tevergeefs blijken zolang het volk, de kiezer, er niet gevoelig voor is en er geen boodschap aan heeft. ==
  Ik kan er wel heel boos over worden. Wanneer gaan de ogen van de burgers nou eens open?
  Integer en politiek gaan blijkbaar niet samen.. Ook zo’n dieptrieste constatering.
  Wordt vervolgd :-0

 115. jan bouma 14 maart 2010 om 12:44

  @Aad…12:23
  ==Wanneer gaan de ogen van de burgers nou eens open?== vraag je.
  Daar kan ik kort en helder duidelijk over zijn. De burger is, net als elk mens, een in wezen opportunistisch en weinig principiëel individu dat zijn/haar vermeende VOORDEEL nastreeft of denkt te dienen. Soms op grond van foute analyses.
  De crux van mijn verhaal is:
  a) ik hou daar rekening mee. (I.t.t. Immanuel Kant zie: http://www.google.nl/search?hl=nl&source=hp&q=immanuel+kant&meta=&aq=0s&aqi=g-s3&aql=&oq=Imannuel
  b) ik speculeer dus op de platvloerse domme wereldburger die zijn/haar werkelijke belang wil dienen.
  Dat is een strijd tegen de andere belanghebbenden. En… het domme volk gelooft nog steeds die andere belanghebbenden in plaats van het geloof te hechten aan het eigen belang.
  Inderdaad! Net wat je zegt: "wordt vervolgd!" O.

 116. Aad Verbaast 14 maart 2010 om 13:05

  @Jan:
  Ik ben niet onderlegd in de filsofen. Al was het maar dat ook zij met overdadig en wollig taalgebruik nog nooit hebben kunnen laten zien dat zij een waarlijke oplossing hebben voor de de wereldse problemen. Ook zij kiften onderling wie de ‘waarheid’ in pacht hebben, terwijl ze ook niet verder komen dan slechts te stellen dat ze er naar op zoek zijn.
  Kortom: ook Kant kan wat mij betreft aan de kan gezet worden. Daar worden we met zijn allen niet beter van.
  Van de pragmatische kant beschouwd: als de burger (we hadden het er al vaker over) een gaan inzien dat het algemeen belang in nauwe samenhang gezien mmoet worden met het eigen belang dan zou de wereld er anders uitzien.
  Zo ver is het nog lang niet. Maar wel natuurlijk de kern. Het fundament voor een duurzame vredige wereld.
  Dan zou mijn eerdere stelling eindelijk kunnen gaan postvatten: uiteindelijk doen we alles uit eigenbelang.
  Hoe dat in de koppen van individuen te krijgen is natuurlijk de grootste uitdaging. Daar kan je rustig boeken over vol schrijven 😉

 117. jan bouma 14 maart 2010 om 13:51

  @Aad… 13:05
  Je hoeft ook niet "onderlegd te zijn" in wat die filosofen allemaal uitkramen door de eeuwen heen want hun gekrakeel was ook niet ontbloot van het universele belang dat zij menen na te streven. "Ik heb gelijk, en dus heb jij ongelijk!" Kortom: dat is een voortzetting van de domheid. Ik onderscheid me ten koste van de ander. Enz.
  Het gehele competitiemodel van de mensheid is er op ingericht. In plaats dat men zoekt de consensus zoekt met het onderscheid. Alles ter meerdere glorie van diegenen die menen het onderscheid en niet de consensus te moeten laten prevaleren.
  Dit is een uitermate dom scenario. Maar ja… dan zou men weer mijn stelling moeten willen aanvaarden en dan loop ik op tegen die eerder heilig verklaarde domheid van het onderscheid. Enz. enz. enz.
  Nu schreef ik slechts één boek. En daar wil ik het ook bij laten. Herhaling lijkt me een domme bezigheid en is bovendien vervelend. Take it or leave it. Ook een adagium zou zijn: "herhaling is de kracht van de reclame!" Tsja… alweer zo’n domheid. Ik hou het bij één boek want daar staat alles in. En als men te beroerd is om het te lezen (en te begrijpen). Soit!

 118. Gus 14 maart 2010 om 16:26

  Iran zegt al jaren dat ze Israël van de aardbodem zullen vegen.
  Een dergelijke bedreiging moet je serieus nemen.
  Het lijkt voor ons nu onvoorstelbaar, maar dat waren de vernietigingskampen ook.

 119. VSp 14 maart 2010 om 16:54

  @allen
  Rubio staat te springen (nou ja, een beetje voorzichtig nog) om binnenkort de kroeg binnen te huppelen met zijn niet te versmaden verrassingen. Heeft hij zelf ook wel trek in, want het is daar niet écht een restaurant.
  Wel schijnt het gelukt te zijn om zijn eigen kroeg te cre-eren.

 120. Annet 14 maart 2010 om 17:00

  Wat veel werk weer Aad
  en de moed om hierin te springen
  ik zou het niet aankunnen, ik kán
  ook niets met deze grootschalige
  vernietigingsdrang….
  de mens is als een virus op deze
  planeet……
  groet van Annet

 121. Aad Verbaast 14 maart 2010 om 17:06

  @Jan:
  Streven naar consensus. Dat is toch wel een mooi uitgangspunt.
  Veel te veel wort gewezen op de verschillen en onderscheiden. Terwijl dat de eenvoudigste zaak van de wereld is natuurlijk Zal ook wel iets met domheid te maken hebben.
  De uitdaging is om elkaar ergens in te kunnen vinden. Dan kan je pas ergens aan beginnen.
  Daar hoef ik geen filosoof voor te zijn, noch te worden om dat te kunnen bedenken.
  Vooalsnog krakeelt de wereld om elkaar, soms met donder en geweld, op de kruispunten des levens, te overtuigen dat die andere weg moet worden ingeslagen. Om vervolgens door dat gekrakeel geen stap verder te komen.
  Wat een rotzooi, wat een bende.

 122. Aad Verbaast 14 maart 2010 om 17:09

  @Gus:
  == Een dergelijke bedreiging moet je serieus nemen. ==
  De omgekeerde bedreiging is naar mijn mening minstens zo serieus Gus. Laten we dat niet uit het oog verliezen.
  De bedreigers en bedriegers hebben al laten zien dat de omringende landen al grotendeels zijn vernietigd door ‘vreemde’ mogendheden.

 123. Aad Verbaast 14 maart 2010 om 17:10

  @Annet: het was inderdaad veel werk om alles te persen in één blogje.
  Afschuwelijk hoe de mensheid kan werken aan de eigen ondergang. Ook weer ten aanzien van dit onderwerp.
  Gaan we het ooit leren te leven in liefde?

 124. Aad Verbaast 14 maart 2010 om 17:14

  @VSp: dank voor je update!!
  En doe uiteraard Rubio de allerhartelijkste groeten van me.
  Ik begrijp dat hij weer helemaal aanwezig is en daar al weer aan de borrel zit. Goed gedaan van hem!
  In de kroeg een speciale ‘thuiskomst’ uiteraard als hij weer terugkomt hier.
  Rubio is per slot van rekening een vaste stamgast, en als hij er niet is dan blijf ik zitten met al die vlammen en sambal en de missen we de genoeglijke gesprekken aan de stamtafel. Onacceptabel natuurlijk 😉

 125. Aad Verbaast 14 maart 2010 om 17:58

  @allen: hele dag ligt twitter er al uit. Hoe snel kan je aan iets wennen wat je nog nooit hebt gehad, en missen als het er dan ineens niet is.. http://twitter.com/AadVerbaast
  Een bijzondere constatering, al zeg ik het zelf..
  N.B. Correctie. Ze hebben mijn klacht netjes opgevangen en verwerkt en opgelost. Twitter is weer in de lucht.
  Dus maar even de volgende tweet er op gezet:
  ==
  8 uur lang lag twitter eruit. Pffff… Moest ik ineens "tijd aan mijn gezin" gaan besteden. Nu lig ik eruit.
  ==

 126. Smokey 14 maart 2010 om 18:28

  @Aad, bedankt voor je link Uitzending gemist! Had `t niet gezien maar reuze blij mee. Dat het muziekinstrument in Rusland aanvankelijk als gasdetector was bedoeld wist ik dus niet:)
  Inderdaad wat je zei: "leuke ding`n voor de mens`n".
  VSp Goed nieuws over Rubio. Bedankt! Hoop dat alles goed is gegaan.
  Doe `m de groeten als je in de gelegenheid bent.
  Bij voorbaat dank.

 127. Aad Verbaast 14 maart 2010 om 18:30

  @Smokey: toeval bestaat niet zeggen ze dan. Het valt je toe! :-))

 128. jan bouma 14 maart 2010 om 19:22

  @Aad…17:06
  Het is inderdaad een merkwaardig fenomeen dat het individu d e n k t meer te winnen bij het onderscheid, om de verschillen met andere individuen en volken te benadrukken, dan met coëxistentie. Al die tijd die men besteedt aan het benadrukken van de EIGEN IDENTITEITEN zou men natuurlijk profijtelijker kunnen besteden aan samenwerking.
  Maar ja… het volk is en blijft dom.
  Zelf zondig ik ook. Maar dat komt dan weer vanwege het feit dat ik "altijd gelijk heb" en dus de ander moet zien te overtuigen van mijn gelijk. En die denkt op zijn beurt natuurlijk weer: "who the heck is die Bouma nu wel die beweert dat hij gelijk heeft!?"
  Ergo: men zou eens moeten uitvinden wie er gelijk heeft.
  Probleem is dat zelfs de discussie over mijn "gelijk" niet wordt aangegaan. Dat schiet niet op. Tot morgen!

 129. Smokey 14 maart 2010 om 22:21

  @Aad, sinds je twittert ben je vaker "uithuizig" van je blog, lijkt het…
  Aggemaorleuthet, van harte gegund.
  Het valt je toe, zeg je. Begin ik ook steeds meer in te zien. Pierra had `t toevallig over de sequoia, de hoogste bomensoort die er zou bestaan. Afgelopen week blogde ik over de kat die zich onder de sequoia in de tuin had verstopt, schreef een vervolgblogje, maakte foto`s en het blog was klaar…voor morgen. Toevallig heb ik deze week een bevlogen Portugese pianiste op het programma staan. Zag ik vanavond herhaling van DWDD en chronologisch gezien moet dat blog voorgaan.
  "Plan niets want alle is al gepland" is zo`n gezegde. Als dit over de hele linie waar is kunnen we net zo goed achterover gaan leunen, beetje bloggen, beetje twitteren, ons niet meer druk maken en van het leven zoveel mogelijk genieten..
  Zag bij zelfstandig journalist Antwerpse mevrouw die morgen 111 jaar jong wordt. Nog goed bij de tijd en redelijk gezond. Desgevraagd meldde mevrouw dat dit kwam door haar leefstijl: "Veel vis eten en bij de dag leven". Dus niet vooruitzien en niet omzien…..alles is immers al gepland en dingen gebeuren toch pas als de tijd er rijp voor is:)

 130. Aad Verbaast 14 maart 2010 om 22:29

  @Jan Bouma:
  == Maar dat komt dan weer vanwege het feit dat ik "altijd gelijk heb" en dus de ander moet zien te overtuigen van mijn gelijk ==
  Kijk, daar heb je het gedonder in de glazen natuurlijk. Daar bgint het allemaal mee. Je bent namelijk niet de enige die dat denkt. Zou dat wel zo zijn dan waren er minder problemen natuurlijk.
  Hoezo consensus model als de twee gecommitteerden daaraan stellen beiden altijd gelijk te hebben??
  == Probleem is dat zelfs de discussie over mijn "gelijk" niet wordt aangegaan. Dat schiet niet op ==
  Ik heb toch al heel wat discussies meegemaakt Jan, en nog over jouw eigen gelijk danwel ongelijk.
  Sterker nog, ze zijn nog dagelijks aan de gang. De hele Vecht is in gevecht daarover. ;-))

 131. Aad Verbaast 14 maart 2010 om 22:38

  @Smokey:
  Ik las net dat je al weken van te voren blogs in voorraad hebt. Hoe krijg je het voor elkaar!
  Hele dag blogs aan het maken? Zeker gezien je tempo. Je bent niet bij te benen! Het zal best zo zijn dat ik wel eens eentje van je mis. Ook die snel wisselende avatars van je maken me het er niet makkelijker op. Ik scan toch meestal op ‘bekende avatars’.. Maar ja, alles went.. Beter opletten voor me dus.
  Je grote voorraden: ik heb er geen een in voorraad. Wel een paar ideeën, maar moeten allemaal nog uitgewerkt worden, kost allemaal veel tijd (althans voor mij).. Ik maak dan ook maar max 2 blogs per week. Meer lukt me gewoon niet.
  == sinds je twittert ben je vaker "uithuizig" van je blog, lijkt het… ==
  Niet helemaal waar. Als ik op het blog rondneus dan heb ik een extra tabblad openstaan met twitter.. Kost niet meer tijd..
  Maar klopt wel dat ik iets minder actief ben. Komt door andere dingen waar ik me (helaas) mee bezig moet houden en me afleiden van deze hobby van me. Daardoor moet ik wel wat selectiever zijn. Komt wel weer.

 132. Cathy 14 maart 2010 om 23:07

  @Vsp.
  Rubio al weer wat praatjes? Fantastisch!
  Doe hem van mij ook de hartelijke groeten.
  Ik hoop dat de buufs nu aan zijn bed zitten
  en dat hij straks weer gezelig bij Aad in de
  kroeg zit.

 133. VSp 15 maart 2010 om 07:55

  @ to whom it may concern.
  De ontbijtkoek voor bij de koffie is ‘m ontnomen. Nou ja, die was dan ook rijkelijk gedrenkt in cognac. Zo zie je maar weer, het leven is hard en enige vorm van een plausibele consensus was niet zijn deel.
  N.a.v. twitteren…. Een bekend gegeven, ook psychologen varen daar wel bij: ‘Wat je nimmer hebt gekregen of ontvangen zal je ook niet missen’.
  ’t Is wat met die ontbijtkoek.

 134. Aad Verbaast 15 maart 2010 om 08:17

  @VSp:
  Streng regime daar in het AMC. Dat wordt dan snel een bakkie troost + nemen, en een grote greep in die zak rumbonen!

 135. jan bouma 15 maart 2010 om 08:33

  @Aad…22:29
  Bij "discussie" doel ik uiteraard op de BMD; ofwel de Brede Maatschappelijke Discussie. Dat ik hier op dit Vkblog (zelden of nooit) wordt "aangevallen" heeft natuurlijk te maken met mijn vermeende "arrogantie van het gelijk" (dat ik ook vrijwel altijd heb; zoniet zeg ik dat er bij). Men moet om de discussie te kunnen winnen met de hoed in de hand en vol deemoedigheid – liefst kruipend – "je gelijk" bepleiten.
  Je weet toch hoe het werkt? Ook ironische grappen worden zelden gewaardeerd.
  Iets anders:
  Vraag aan je. Het was een losse opmerking van je maar "moet je vanwege een heupoperatie onder het mes?" Zo’n laconieke mededeling is blijven hangen bij me.. Wat is het?
  Enfin… @Rubio schijnt alles goed te hebben doorstaan. Hij laat zich nu masseren en revalideren door zijn buurvrouwen.
  En…@VSp is ondanks de drank scherp op dreef met zijn observaties. Ik zal er ook nooit aan beginnen dat twitteren. Sms’en deed ik ook al niet. Men moet soms "nee" kunnen zeggen tegen de moderniteiten.
  @Allen… een prettige dag. Inclusief @Cathy natuurlijk die ik bijna was vergeten.

 136. Aad Verbaast 15 maart 2010 om 09:39

  @Jan:
  == dat ik ook vrijwel altijd heb == Dat woord "vrijwel" is al weer vooruitgang die is geboekt. Hulde daarvoor 😉
  Het geeft immers weer mee ruimte om vrij en onvervaard de discussie in te gaan met je.
  Niet direct een BMD, maar je moet toch ergens beginnen nietwaar?
  Vandaag weer drukke agenda in je queeste je eigen gelijk aan te tonen? Waarbij in dit geval het woord "vrijwel" niet gebezigd behoeft te worden. Het woord "onwel" natuurlijk wel.
  == moet je vanwege een heupoperatie onder het mes == Dat is nog niet nodig. En zelfs af te raden op mijn leeftijd). Forse artrose. Ik heb het dus al vroeg op mijn heupen gekregen. Te veel beweging is ook niet goed voor een mens 😉
  Ga nog wel eens met de pet rond voor een fraaie scootmobiel!

 137. Smokey 15 maart 2010 om 12:06

  @Aad, hoe dan ook, succes en sterkte met de noodzakelijke bezigheden. Tussen de regels door lees ik je wel. Wat betreft de avatars, dat is net als het wisselen van koppen en foto`s op voorpagina`s van kranten. Ernstiger zaak is het met al die toenemende blogidentiteiten ( van voornamelijk een enkele persoon) die op het blog de boel verziekt en onder andermans naam de vreselijkste reacties neerzet. Dat is pas schandalig.
  Met wisselende avatars krenk ik niemand. M`n enige blognaam blijft er bij staan immers.
  Blogs op voorraad: soms heb ik een idee dat ik even in de wacht zet. Dat kristalliseert zich uit en soms schiet me weer iets te binnen. Schrijven kost me geen moeite. Maar…ben allesbehalve bezig met de hele dag door blogs maken. Soms is er een blogje dat slechts vijf à tien minuten aan tijd kost. Heb zo m`n eigen methode van "efficiency". Zo zit dat ongeveer.

 138. rosa 16 maart 2010 om 08:00

  Gisteren nog een site geplaatst maar kan het weer niet terug vinden.
  Informatie van vdamok http://www.vdamok.nl/
  Informatie over bovenstaande zaken.
  Heeft iemand trouwens tegenlicht gezien?
  Volgende week over peak oil en de gevolgen voor vrede en veiligheid.
  Schandalig dat wij door gaan met consumeren op de manier waarop wij dit doen. Zeer schadelijk voor de bevolking van oa China ,vervuiling van lucht,water en bodem met alle gevolgen van dien.
  Gek om te zien dat de textielfabrieken uit Griekenland zijn verdwenen naar China en daardoor arbeidsplaatsen kosten in Griekenland en vervuiling in China.
  De wereld kan volgens mij niet langer zo door gaan,wij vernietigen ons zelf.

 139. Aad Verbaast 16 maart 2010 om 10:58

  @Smokey: begrepen!! :-))
  Vooral doen waar je je goed bij voelt!!

 140. Aad Verbaast 16 maart 2010 om 11:02

  @Rosa:
  dank voor je link. Ik heb daar even doorgeklikt:http://news.yahoo.com/s/mcclatchy/20100130/wl_mcclatchy/3413894
  "Obama to seek major increase in nuclear weapons funding"
  Net een twitter van Verhagen:
  "Onderweg naar radio 1 om te praten over kernontwapening. Kans daarop is nu groter dan we sinds jaren voor mogelijk hadden gehouden."
  We worden belazerd.
  Aaan de ene kant (richting publiek opinie in samnehang met Iran) de vredesduif uithangen om te gaan ontwapenen.
  Maar niets van dat alles. De oude troep wordt opgeruimd om plaats te maken voor effectievere kernwapens.
  == Heeft iemand trouwens tegenlicht gezien? ==
  Natuurlijk. Volgend week weer meer, deel van een serie: waar blijft de woede..
  Rode draad: als de politiek het niet doet, dan moeten de mensen zelf opstaan. De serie laat voorbeelden zien hoe dat meer en meer gebeurt en dat het effectief kan zijn..
  Ja, de wereld is hard bezig zichzelf kapot te maken.

 141. rosa 16 maart 2010 om 20:47

  Verhagen spreekt met twee tongen,een als ontwapeningsheld en een als wapentuig.( zal modernisering van kernwapens niet tegen gaan denk ik en wil niet eenzijdig ontwapenen ivm het evenwicht en het bewaren van de vrede?)
  Heb je enkele weken geleden "waar blijft de woede"gezien,zo ja dan heb je recht in mijn gezicht gekeken. Was daar aanwezig bij de bijeenkomst van activisten.

 142. Aad Verbaast 16 maart 2010 om 21:03

  @Rosa:
  Die Verhagen is natuurlijk een aal zo glad als in een emmer met snot.
  Ik heb inderdaad die "waar blijft de woede"gezien. Maar ja, geen flauw idee natuurlijk dat je er bij was. Aangezien ik je niet ken verder, zou ik ook nooit herkennen.
  Maar leuk om te weten.

 143. rosa 17 maart 2010 om 18:19

  http://www.moviesthatmatterfestival.nl/programma/film/286
  The yesman komen naar Nederland,lees het stukje,helemaal geweldig.
  hoort niet bij dit onderwerp maar wilde het niet aan jullie onthouden.
  Ook Shock doctrine komt tijdens het festival.
  goed voer voor kritische mensen.

 144. Aad Verbaast 17 maart 2010 om 18:34

  @Rosa:
  Ik ken de "yesman". Knap voorbeeld van out-of-the-box denken, en een voorbeeld van ‘waar blijft de woede’ in de zin wat kan een burger werkelijk zelf doen.
  Shock Doctrine: imponerend boek. Ik heb het vele malen aangehaald in mijn blogs!
  Aanhanger dus van deze theorie!

 145. rosa 17 maart 2010 om 19:48

  Zij willen een actie doen bij Shell,staat op de site. geweldig die lui.

 146. Aad Verbaast 18 maart 2010 om 10:58

  @Rosa: ik ben benieuwd wat voor soort actie het gaat worden. Zal (als het een beetje meezit) wel in de media komen.

 147. rosa 18 maart 2010 om 22:00

  Ik zal je er over schrijven,woon in Den Haag en wil het meemaken.
  verheug mij er helemaal op.

 148. rosa 23 maart 2010 om 09:01

  Derde poging om iets te posten.
  Gisteren Tegenlicht gezien?
  Heel duidelijk waarom wij in Afghanistan zitten,zou daar een spoeddebat over komen vanmiddag?
  Denk het niet,liever 18 jarige jongens en meisjes laten vechten voor de energiezekerheid dan te investeren in duurzame energie en onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen en kernenergie.
  Een derde wereldoorlog ligt op de loer,maar waar zullen de bommen vallen,in Amsterdam of in Iran?
  Ik ben tegen elke bom die waar dan ook valt en zeker als het gaat om energiezekerheid.
  De politiek regeert op incidenten en heeft geen zicht op grote lijnen die de wereldvrede bedreigen. Multinationals die het beleid bepalen en grote winsten willen maken,ook al heeft dit grote gevolgen voor de wereldvrede.
  Men weet het denk ik wel maar men wil er niet aan omdat men denkt dat de bommen niet hier zullen vallen.
  De grootmachten die elkaar willen afremmen en invloed willen hebben in Eurazie ( Kaspische zee,Afghanistan,Oezbekistan,Kazachstan )
  Men wil niet of te weinig investeren in duurzame energie . Men wil zoveel mogelijk blijven produceren en consumeren met alle gevolgen van dien.
  Een file naar het strand kost het leven van een dorp in Iran. Een file naar de meubelboulevard op tweede paasdag kost straks het leven van twee dorpen in Iran of Afghanistan. Zou een mooi overheids spotje kunnen worden.
  De VS heeft al gezegd,elk land wat de economie van de VS schade toebrengt ,zal met alle middelen worden aangepakt.
  De bommen vliegen straks om de oren van de mensen in Iran,maar men zal het blijven hebben over de evt kernbommen die Iran aan het maken is.http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/energie/deltawet-nieuwe-energie-nederland-100-duurzame-energie-in-2050.htmlhttp://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A6-2009-0013+0+DOC+XML+V0//NL
  Niet echt een vooruitstrevend programma van de EU.
  De VVD is tegen dit duurzame energie plan,hoe noemen wij mensen die de wereldvrede in gevaar brengen?
  Ik word er ziedend van ,ziedend omdat mensenlevens van weinig betekenis zijn,macht,geld en spierballen zijn belangrijker.

 149. Aad Verbaast 23 maart 2010 om 09:08

  @Rosa: ik kreeg twee mailtjes van de VK (standaard) dat er hier een reactie was achtergelaten naar aanleiding van de tegenlicht uitzending van gisteren. En nu ga ik hier kijken en staan ze er niet.
  Heel geheimzinnig want dat hen ik nog nooit meegemaakt. Hoe kan dat nou, iets mis in de VKserver? Bij mij lukte het zonet ook niet een reactie achter te laten (foutmelding).. Daarna weer wel..
  Da’s vreemd:
  eerste stuk tekst van je (in de mail komt altijd enkel de eerste 200 karakters):
  "En weer naar Tegenlicht gekeken? Somber maar eerlijk toekomst beeld. Het erge vind ik dat de politiek en de industrie er weinig of geen actie op onderneemt. Heel duidelijk zie je waarom wij in Afgh …"
  tweede stuk tekst:
  "Shit,te snel naar de voorpagina geklikt. Heel stuk geschreven naar aanleiding van de uitzending van Tegenlicht. De grote landen en blokken zoals EU strijden rondom Eurazie om de olie en de gas. Pijp …"
  Prima uitzending trouwens van tegenlicht! Er komen er nog meer over het onderwerp rond de olieschaarste.
  Ik zal de link naar dat programma nog even opzoeken.

 150. Aad Verbaast 23 maart 2010 om 09:18

  @Rosa: ik zie dat het nu wel is gelukt. We kruisden elkaar net blijkbaar.
  Gelukkig.
  Ja een hele boeiende uitzending weer. Zal niet leiden tot een spoeddebat helaas.
  Die derde wereldoorlog is al lang aan de gang zoals ik al meerdere malen betoogde in meerdere blogs.
  Hier werd wel weer duidelijk welke scenario’s we kunnen gaan verwachten. Ik denk dat ze realistisch zijn.
  Het draait om de bronnen, en om de distributie. Met een toenemende schaarste zal er nog harder om gevochten worden. Daar hoef ik geen helderziende voor te zijn om dat te kunnen voorspellen. Het gebeurt immers al.
  Nieuw voor me was de "Carter doctrine" Even opgezocht: en inderdaad:http://en.wikipedia.org/wiki/Carter_Doctrine
  == The Carter Doctrine was a policy proclaimed by President of the United States Jimmy Carter in his State of the Union Address on January 23, 1980, which stated that the United States would use military force if necessary to defend its national interests in the Persian Gulf region==
  Dat was me eerder ontgaan. Ik had nog een beeld van hem dat hij een slappe president was, en een vredesduif.
  Zo zie je maar dat dit beleid al lang en breed gedragen wordt onafhankelijk of er nou een democraat of republikein aan het roer zit. Obama heeft inmiddels ook al meer an 60.000 slodaten toegevoegd aan Afghanistan.
  Ook een oorlog die zijn oorsprong vindt in het controleren van de distributie van olie en gas.
  Om allemaal ziek van te worden ja.

 151. Aad Verbaast 23 maart 2010 om 19:18

  @allen:
  curieus bericht:http://www.volkskrant.nl/economie/article1362202.ece/Bill_Gates_en_Toshiba_ontwikkelen_kernreactor
  "Bill Gates en Toschiba ontwikkelen kernreactor.
  Op basis van verarmd uranium…

 152. rosa 24 maart 2010 om 09:02

  http://www.vredessite.nl/andernieuws/2010/week12/
  Honderden krachtige “bunker-buster” bommen worden verscheept van Concord in Californië naar het Britse eiland Diego Garcia in de Indische Oceaan als voorbereiding op een mogelijke aanval op Iran. De regering van de VS heeft in januari een contract getekend met Superior Maritime Services in Florida voor het transport van tien munitiecontainers naar het eiland. Volgens een vrachtbrief van de marine gaat het onder meer om 195 Blu-110 ‘slimme’ bommen en 192 enorme Blu-117 bommen van 2000 pond, die worden gebruikt tegen verstevigde of ondergrondse structuren. Diego Garcia wordt door de VS gebruikt als militaire basis. In 2007 werd bericht dat de stealth bommenwerpers op het eiland werden klaargemaakt voor de bunker-busters.
  “Ze zijn zich helemaal aan het uitrusten voor de vernietiging van Iran,” zei Dan Plesch, de directeur van het Centre for International Studies and Diplomacy van de Universiteit van Londen. “Amerikaanse bommenwerpers staan momenteel klaar om binnen een paar uur 10.000 doelen in Iran te treffen.” Plesch redeneert dat president Obama mogelijk tot de conclusie zal komen dat het beter is voor de VS om op te treden, dan dat Israël dit doet. “De VS maken voorbereidingen van deze omvang niet bekend om Iran af te schrikken, hetgeen een confrontatie waarschijnlijker maakt. De VS gebruiken hun strijdkrachten in het kader van een globale strategie om de acties van Iran te beïnvloeden,” aldus Plesch.
  The Sunday Herald (Schotland), 14 maart 2010
  Het ziet er niet echt goed uit denk ik. Wat zullen de gevolgen zijn van een oorlog of het platbombarderen van fabrieken waar men kernenergie produceert?
  Aad,ik had ook het idee dat het van oude Bush afkwam,wie de VS op welk gebied dan ook raakt,( economisch of militair) zal aangepakt worden. Het lijkt er op dat het van Carter was,Carter die zich zo inzet voor de Palestijnen op dit moment.
  Maar goed,gisteren had ik de hele dag het idee dat ook de politieke partijen hun kop in het zand steken. Geen duidelijke plannen om het consumeren en gebruik van fossiele brandstoffen rigoureus aan te pakken. Op wie moet je stemmen in juni,op wie of wat moet je je pijlen richten en hoe kun je aandacht vragen om in ieder geval een derde wereldoorlog te voorkomen?
  Iedereen heeft het over economische groei en behoud van banen . Men heeft het over "iets groener en duurzamer"maar als de economisch groei telt dan zal men de burger niet lastig vallen met ernstige ingrepen. Bang om stemmen te verliezen en de grote bedrijven zijn niet voorbereid of willen geen beperkingen opgelegd krijgen.
  In je andere blog schrijf je. "we hebben het niet geweten" maar we weten het wel en kijken toe dus zijn medeschuldig.
  Trouwens op zaterdag 3 april is er een opruimingsactie op Volkel. Een internationale actie om de kernwapens ( NAVO) uit Europa te krijgen . Dit als voorbereiding op het NPV in New York in mei.
  Het begint om 12.30 uur met muziek,sprekers en een daadwerkelijke actie om de kernwapens op te ruimen.
  zegt het voort.http://vredessite.nl/kernwapens/2010/

 153. Aad Verbaast 24 maart 2010 om 10:27

  @Rosa:
  Dank voor de link. Schrikbarende informatie die daar staat. Ook de oorspronkelijke link daarin nog gelezen.
  Ja, deze wereldmacht mag wel zorgen dat in de nabijheid van Iran de WMD’s verzameld worden, en als er een andere staat een testraketje afvuurd, dan schreewuen ze moord en brand, en hun schandknapen schreeuwen hard mee. Niet te geloven.
  Waar zijn we in de wereld me bezig! Dat kon wel eens helemaal uit de hand lopen daar. Is het eigenlijk al jaren en jaren. Jaren van bedrog en fundamenteel wantrouwen. En allemaal gevechten om de olie.
  USA innovatief? Neits daarvan. Als ze zo innovatief waren hadden ze beter de denkkracht kunnen gebruiken om hun econonomie groen te laten worden. Dan waren er geen oorlogen nodig. Nu wel: ze kunnen enkel in olie denken.
  Stemme? Ik zou het niet weten. Ik ga misschien wel helemaal niet stemmen. Is er wat te kiezen voor me? Nee. Ik ga me niet verloochenen door de schijn te wekken dat ik voor iets ben, als dat maar ten dele waar is.
  De partij misbruikt de stem metten door de stellen dat ik toch voor hun gestemd heb? Nee, dus.
  == In je andere blog schrijf je. "we hebben het niet geweten" maar we weten het wel en kijken toe dus zijn medeschuldig. ==
  Ik weet niet in welke context ik dat geschreven heb. Maar natuurlijk heeft iedereen in meer of mindere mate boter op het hoofd
  Volkel: ga je er naar toe?

 154. rosa 24 maart 2010 om 12:43

  In de blog over het kindermisbruik door de katholieke kerk heb je geschreven ( in het Duits) we hebben het niet geweten.
  Ja ik ga naar Volkel met een boodschappentas om de kernwapens op te ruimen.
  geef het door aan mensen waarvan je denkt dat ze geïnteresseerd zijn.
  Stemmen,op wie wat en hoe? Democratie bestaat niet,is zand in de ogen van mensen strooien en ze in de waan te laten dat ze iets te vertellen of te kiezen hebben.

 155. rosa 24 maart 2010 om 13:51


  geweldige clip

 156. rosa 24 maart 2010 om 15:07

  Klik om toegang te krijgen tot Uitnodiging%20debat%20NAVO.pdf

  Het IKVpaxchristi organiseert dit niet zelf maar het bedrijf waar Rob de Wijk voor werkt.
  Een nieuwe strategie voor de NAVO met als sprekers Jeroen van der Veer en Maxime Verhagen.
  Dat zal een gezellige discussie worden.

 157. Aad Verbaast 24 maart 2010 om 19:53

  @Rosa:
  "In de blog over het kindermisbruik door de katholieke kerk heb je geschreven ( in het Duits) we hebben het niet geweten."
  Ik denk dat dat een misverstand is, of iemand heeft zich voor mij uitgegveven.
  Welke blog was dat?
  Kom later terug. Nadat ik je links gelezen heb. Ik was de hele dag onderweg. Net terug..

 158. rosa 25 maart 2010 om 07:01

  Aad ,dan heb ik het verkeerd gelezen.
  Madeline Albright heeft plaats genomen in het peace counsil ( op voordracht van Jozias van Aartsen,Nabucco pijplijn) en is lid van een adviesgroep van de NAVO met Jeroen van der Veer.
  Hoe toevallig allemaal.http://www.nd.nl/artikelen/2010/maart/05/nederland-heeft-gidsfunctie-uit-handen-gegeven

 159. Aad Verbaast 25 maart 2010 om 10:29

  @Rosa:
  Inmiddels alles gelezen en gezien.
  Duidelijke boodschap in de clip.
  Madeline Albright: de naam staat ook in je link van 15:07. Ik lees dezelfde termen als in de strategische verkenningen uit amerika. Het zal ook eens niet waar zijn.
  Jeroen van de Veer’s vice voorzitterschap onder Albright maakt natuurlijk ook wel weer duidelijk uit welke wind de hoek waait.
  Alles is zo voorspelbaar.

 160. rosa 25 maart 2010 om 21:34

  Aad,ben net terug van een discussie van Both Ends over de kolenmijning in Colombia,Indonesie en Zuid Afrika.
  Waar zal ik mijn reactie geven,hier of op een ander blog?
  De kolencentrales moeten in ieder geval tegen gehouden worden,voor de mensen,dieren en het landschap daar en voor het milieu hier in Nederland.
  O wat doen wij die arme landen toch aan.http://space4peace.org/
  Een zeer interessante link over wapensystemen en de machtige dames en heren.

 161. Aad Verbaast 26 maart 2010 om 11:31

  @Rosa:
  Dank weer. Interssant boek over Irak!
  == Waar zal ik mijn reactie geven,hier of op een ander blog? =
  Kan op elke blog natuurlijk. Ik zie (als alles goed gaat) door een mailtje van de VK dat er een nieuw bericht geplaatst is. Dus ik zie het zeker.
  Als je wilt dat anderen het lezen, heb je de meeste kans op de laatste blog. Die wordt het frequentst gelezen.
  Niet altijd on-topic (hangt van het onderwerp af natuurlijk), maar ik zit daar niet zo mee zoals je al begrepen hebt.
  Dus: wat je wilt.. Aan jou.
  Algemeen: ik dank je voor je reacties. Erg inspirerend voor me. Je houdt me goed op de hoogte over diverse onderwerpen die me bijzonder interesseren. Zeer de moeite waard! Wilde ik toch even zeggen hier. 🙂
  P.S. van middag een nieuwe blog. Over de doctrines in Amerika sinds Monroe.
  Beetje een historisch (van afstand) blog. Om uit te leggen waar nou al die Amerikaanse expansie vandaan komt.
  Voorloper voor weer wat andere blogs..

 162. rosa 27 maart 2010 om 09:25

  http://www.bothends.nl/index.php?page=5&newsitemId=81
  Nederland haalt zijn kolen uit Zuid Afrika,Colombia en Indonesie.
  Voor de bijeenkomst met Bothends was er een expertmeeting met de energiebedrijven. Deze leek niet echt een succes geweest te zijn. Essent was bij de discussie van Bothends aanwezig en zat naast de milieuactivist uit Zuid Afrika.
  Geen afgevaardigde van de regeringspartijen,ondanks dat ze een uitnodiging hadden gekregen.
  D66 was als lid van de duurzaamheidscommissie wel aanwezig. De duurzaamheidscommissie waar ook de VVD bij betrokken was dieaan de pers vertelde (Zijlsta) dat die commissie helemaal niet bestond.http://www.duurzaamheidsoverleg.nl/
  Essent zegt te onderhandelen met schone bedrijven maar kan geen transpartie over de afkomst van de kolen overhandigen.
  De goede kolen gaan naar het buitenland,hele stukken land blijven verwoest achter,mensen werken voor een hongerloontje en lijden aan ernstige gezondheidsklachten. Longziekten komen veel voor.
  De aanwezige afgevaardigde uit Indonesie reageerde op de uitspraak "nederland in 2050 duurzaam"dat dit veel te laat was.
  De korte documentaire over de bevolking op en rond de mijnen was werkelijk vreselijk. De aarde staat in brand,het is grijs overdag van de rook door de branden en het land is een verlaten puinhoop.
  De mevr. van Essent voelde zich zeer ongemakkelijk ,zij zat naast de man uit ZA,naast het slachtoffer van ons energiebeleid.
  Zij gaf wel de burgers de schuld dat zij geen groene energie nemen.
  Een Brits oudmijnwerker die zich nu inzet voor de bevolking van de landen waar men aan kolenmijnbouw doet,was zeer duidelijk. We kunnen niet zeggen"we wisten het niet"we moeten ons doodschamen zei hij.
  De werkelijke kosten zitten natuurlijk niet in onze energieprijs,de vervuiling,gezondheisproblemen,verlies van land en ga maar zo door,wordt niet aan ons doorberekend maar wel aan de plaatselijke bevolking.

 163. Aad Verbaast 27 maart 2010 om 10:52

  @Rosa:
  bijzondere informatie weer. Doet me allemaal denken aan de film Darwin’s Nightmare, die je vast wel eens gezien hebt.
  Duurzaam ondernemen is nog een hele lange weg te gaan.
  Zolang we de rotzooi achterlaten in de andere landen, en daar onze verantwoordleijkheid niet voor nemen is daar inderdaad helemaal geen sprake van. En kunnen we ons zeker niet op de borst kloppen dat hier ‘schone’ centrales worden gebouwd.
  Hervormingen zijn op dat gebied ook hard nodig. Ketenmanagement, en uiteindelijk moet dat alles in de prijs komen. Dan wordt groene energei ineens veel geodkoper dan die vervuilende energieën. Nu worden we belazerd.

 164. Aad Verbaast 29 juli 2010 om 09:43

  @allen: ik kopieer hier even een reactie in van Rosa die ze onder een andere blog zette, maar ook naadloos aansluit bij dit blog. Over DU, verarmd uranium:
  ——–
  Rosa 29-07-2010 07:40
  In de afgelopen vijf jaar is steeds meer informatie beschikbaar gekomen over de Amerikaanse export van verarmd uranium (depleted uranium ? DU) munitie naar Afghanistan (en Irak). De stukjes van een legpuzzel brengen het beeld dat het gebruik van DU munitie in Afghanistan aannemelijk is.
  In januari 2007 wordt een brief van 19 mei 2005 bekend waarin een ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Transport door een commandant van het Amerikaanse Leger wordt bedankt voor het regelen van vergunningen voor het verschepen van ladingen met DU munitie. De brief werd geschreven vanwege een "incident" bij een dergelijk transport, waarvan de details niet worden gegeven. Niet veel later duikt er echter een brief (18 mei 2005) op waaruit blijkt dat het "incident" een voorval betrof waarbij pallets met DU munitie tot elf maal de dosislimiet voor blootstelling aan radioactieve straling overschreed. De brief was enige tijd te lezen op de website van het Amerikaanse ministerie van Transport en vervolgens verwijderd.
  In juli 2009 werd een handleiding van de Bundeswehr verkregen waarin vraagtekens gezet worden bij de ontkenningen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk dat zij verarmd uranium gebruikt zouden hebben in Afghanistan. Er wordt gesuggereerd dat DU is gebruikt tegen Talibanstrijders in de Operatie "Enduring Freedom". Vanaf het begin van de gevechtshandelingen in Afghanistan heeft het Pentagon beweerd dat de Taliban niet de beschikking heeft over gepantserde doelen, terwijl schattingen van Janes Defence in 2003 aangaven dat de Taliban bij aanvang van de oorlog beschikte over 100 tanks en 250 pantservoertuigen. Het zou – in lijn met de ervaringen in Irak – ongebruikelijk zijn als de VS deze doelen niet zouden hebben beschoten met DU munitie vanuit de lucht.
  Recente informatie die verkregen is door wikileaks geeft meer uitleg over de gebeurtenis in 2005 dat allesbehalve een incident blijkt te zijn geweest. Amerikaanse werknemers in de militaire en civiele sector blijken stelselmatig te worden blootgesteld aan te hoge stralingsniveaus tijdens transporten van DU munitie naar Afghanistan en Irak., waaronder werknemers in munitiefabrieken, truckchauffeurs en anderen die voor langere tijd verblijven in de nabijheid van geconcentreerde voorraden van DU munitie. Zoals bemanningen van schepen, munitieverladers, en piloten van gevechtstoestellen als het A-10 grondaanvalstoestel en bemanningen van tanks en andere pantservoertuigen.
  Verarmd Uranium is het restproduct dat ontstaat bij het verrijken van natuurlijk uranium, zoals plaatsvindt bij Urenco in Almelo. Hoewel laagradioactief afval is DU lastig om op te slaan. Het blijft miljarden jaren radioactief en na verloop van tijd wordt het niet minder, maar juist hoger radioactief. Overheden weten er net als bij hoogradioactief afval er geen raad mee. Vanwege de hoge dichtheid, de zwaarste onder de zware metalen, wordt DU gebruikt in hoge snelheid kogels. Bij inslag op een gepantserd doel ontstaan stofwolken met zeer fijn verdeelde nauwelijks oplosbare stofdeeltjes. Behalve radioactief zijn die zeer giftig. De giftigheid wordt vergeleken met dat van nikkel, een erkende kankerverwekkende stof. Eenmaal ingeademd blijven deze deeltjes voor altijd in het lichaam en kunnen kanker, neurologische en andere kwalen veroorzaken of geboorteafwijkingen bij het nageslacht. Zulke verschijnselen komen wijdverspreid voor onder burgers van Irak die in DU besmette gebieden leven.

 165. nana 30 juli 2010 om 10:13

  verontrustend artikel in de volkskrant zet me op het sppor van een uitgebreider artikel over de kwestiehttp://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/toxic-legacy-of-us-assault-on-fallujah-worse-than-hiroshima-2034065.html

 166. Aad Verbaast 30 juli 2010 om 10:55

  @Nana:
  dank voor dit artikel.
  En de Amerikanen maar ontkennen dat er iets is gebeurd is daar wat niet door de beugel zou kunnen.
  Goed dat dergelijke verhalen eens naar boven komen. Ook weer schandalig dat het niet op de voorpagina’s komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: