Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Pensioenen: gelegaliseerde diefstal

Een restant uit vorige generaties: “is je pensioen goed geregeld?”. De nederlander zegt ja, maar heeft geen idee lees ik in de krant. En dat kan ook niet. Pensioen is jouw uitgesteld salaris waar anderen de eerste viool mee gaan spelen. Zonder enige zeggenschap. Zonder enige invloed. Zonder enige transparantie. Jij trekt aan het kortste eind. Hoog tijd voor “baas in eigen  portemonnee”.

Kengetallen
De pensioengerechtigden hebben ongeveer 1,50 maal het BNP van Nederland  onder beheer gegeven aan de pensioenfondsen. Het zijn er in Nederland zo’n 80. In totaal (ongeveer) 1000 miljard euro. De grootste is ABP. Met een kapitaal van (ongeveer) 200 miljard euro is het daarmee het één na grootste pensioenfonds ter wereld! We zijn een spaarzaam volkje.

De werkende bevolking (7,5 miljoen mensen, fulltime plus parttime) voegen nog eens per jaar 30 miljard euro uitgesteld salaris toe aan die tegoeden. Dat is per ‘werkende’ gemiddeld 3800 euro.

Met jouw geld wordt goede sier gemaakt. Zonder zicht waar en hoe. En zonder risico voor de pensioenfondsen. Wordt er niet genoeg rendement gehaald dan worden de premies immers verhoogd en/of de uitkering verlaagd, van eindloon naar middelloon gewisseld, en de pensioenleeftijd verhoogd.
Zo kan ik ook spelen met jouw geld.

Vóór de pensioengerechtigde leeftijd kan je niet bij je uitgestelde salaris. Daarna ook niet. Jij gaat een levenslange verplichting aan. En mag verder lijdzaam afwachten of en hoe het gaat aflopen. En wat men gaat uitkeren en wanneer.

Zeggenschap
Geen. Werknemers zijn verplicht zich aan te sluiten bij een pensioenregeling. Hoe die regeling in elkaar zit is niet te begrijpen. Hetzelfde kan gezegd worden voor de pensioenwet.
De ‘klant’ is elke zeggenschap ontnomen over eigen geld.

Nog erger: pensioenen vallen onder verzekeringen. Er moet dus risico zijn voor zowel het fonds als de verzekerde. Extra pech als je eerder overlijdt dan het gemiddelde. Winst voor het fonds, jij bent je geld kwijt. Verplicht deelnemen aan de loterij des levens!?

Als je van werkgever verandert, dan ontstaat er een pensioengat. Knappe jongen die kan uitvogelen hoeveel. De zoveelste grote verdwijntruc van de geldtovenaars.

Als werknemer, van een werkgever die is aangesloten bij een pensioenfonds, heb je geen enkele keus. Gelaten dien je af te wachten wat je deel gaat worden. En of je het nog mag meemaken.

Als zelfstandige (en/of werkgever) heb je nog wel de keus. Je kan zelf je pensioen gaan regelen.
Door veelvuldig jobhoppen kan je een pensioenachterstand aanvullen zegt de wet en zeggen de verzekeraars. Zelf regelen? Luister en huiver.

De test en de resultaten
Gewapend met een belofte om elk jaar 10.000 euro in de pot te stoppen, bezoek ik als test 10 pensioenverzekeraars. Met fraaie beloften over de te verwachten eindsom wordt ik de tent in gelokt.

Ik probeer ze de tent uit te lokken. “Kunt u mij per loopjaar de afkoopwaarde van mijn ingelegde geld geven?“
Geschokt wordt gereageerd. “Maar meneer Verbaast, dat is heel erg ingewikkeld. Daar moeten we een actuaris voor aan het werk zetten!”
Doe dat dan maar, adviseer ik. Het is toch jullie vak? Zou een eitje moeten zijn.

Een lang verhaal kort makend: 7 van de 10 fondsen weigeren. Te ingewikkeld voor ze. Ik denk dan: ze hebben wat te verbergen. 3 fondsen gaan schoorvoetend die ‘uitdaging wel aan.

Nu was het aan mij geschokt te reageren. Zwitser Leven spande de kroon!
Na één jaar: ingelegd vermogen: 10.000 euro. Afkoopwaarde 0!
Na twee jaar: ingelegd vermogen: 20.000 euro. Afkoopwaarde 0!
Na drie jaar: ingelegd vermogen: 30.000 euro. Afkoopwaarde 5000!

Zonder met de ogen te knipperen werd op mijn vraag waar al mijn geld gebleven geantwoord: “dat zijn kosten!”. Ik noem het diefstal. Gelegaliseerde diefstal. Inmiddels opgelopen tot 25.000 euro. Geld wat weg is en natuurlijk dan ook al die tijd niet staat te renderen, voor mijn oude dag..
Woekerpolissen zijn het! Met de bescherming van de wet in de hand.

Nog erger: als ik dan eindelijk met trekken en sleuren mijn eindkapitaal heb bereikt (als alles meezit) dan moet ik daarvoor verplicht een lijfrente gaan aankopen. Shoppen dus bij dezelfde boeven, en bij diezelfde wazige en verdwaasde actuarissen. Ik hoef niet aan te geven hoeveel er dan weer aan de strijkstok blijft hangen. Ik trek weer aan het kortste eind. Ik hebt weer geen keus immers. Diefstal bij wet voor mij geregeld..

De keus, en de oplossing.
Als werknemer heb je weinig keus. Ik schreef het al.

De politiek heeft wel een keus. Mijn politieke keuze zou zijn: schaf die verplichting af, liever nog: schaf de hele pensioenwet af. Laat de burger er zelf voor zorgen. En keer de reserves maar uit aan de deelnemers. Gemiddelde uitgekeerd bedrag per werkende: 135.000 euro!

Die hebben dan daarmee de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze de oude dag gaan voorzien. Of niet, of omdat het niet meer nodig is, of omdat ze een andere keus maken. Zo hoort het toch?

Gaat het gebeuren? Ik denk van niet.

Maar als je wilt aanvullen of als zelfstandige heb je wel een keus. Mijn advies is dan de volgende.

Zorg zelf voor de oudedagsreserve in volledige vrijheid van handelen.
Uitgangspunt:  Elke moment opneembaar. Flexibel.
Weet jij immers hoe oud je wordt? Kan jij je hele leven voorspellen?

Hoe?
Kies voor een levenstandaard, hoeveel je ook verdient, die 20% onder je inkomensniveau ligt.
Die 20% leg je opzij, en beleg je flexibel en conservatief.

Voorbeeld:
Even makkelijk rekenend: 10.000 euro per jaar leg je opzij. Rendement 5% per jaar.

Zonder een actuaris in te huren, maar slechts met Excell in de hand, blijkt na 25 jaar het ingelegde geld (250.000) inmiddels verdubbelt te zijn tot 500.000 euro.

Na 40 jaar (ingelegd 400.000) verdrievoudigd tot inmiddels 1,2 miljoen euro.

Netto geld waar je op elke moment bij kan. Om je eigen leven te leven zoals jij wilt.

Op elk moment kan je zelf bepalen wanneer je minder gaat werken, respectievelijk stopt met werken.
Het kapitaal kan je dan zelf aanwenden naar gelang eigen behoefte, om van de rente te gaan leven, en/of met stukjes en beetjes op te maken. Het mag en kan immers gewoon opgemaakt worden.

Geragarandeerd dat je dan veel eerder dan je 67ste kan ophouden met werken. Tel uit je winst!

Haal je kop uit het zand en wordt baas in eigen portemonnee!

Extra bronnen:
NRC.nl: Nederlanders overschatten hoogte van pensioen
Volkskrant.nl: Pensioenreserves EU lopen nog verder uiteen
Wikipedia.org: Economie van Nederland
Watsonwyatt.com: The world’s 300 largest pension funds
Watsonwyatt.com: alle pensioen regels en -wetten
Pensioenreglement ABP als voorbeeld, pdf.
 
 
 

188 Reacties op “Pensioenen: gelegaliseerde diefstal

 1. Hyperinflatie 7 februari 2010 om 17:45

  Onze pensioenen zijn al grotendeels vergokt, maar dat durven ze ons nog niet te vertellen.
  Komt nog wel. Even geduld AUB
  Ik hoorde trouwens dat onze pensioenfondsen behoorlijk wat geld in Griekenland geinvesteerd hebben en dat zien we nooit weer terug.
  Griekenland is daarom een soort systeembank in het wereldwijde pensioenstelsel.

 2. Aad Verbaast 7 februari 2010 om 17:53

  @Hyperinflatie:
  Reden temeer om het heft in eigen handen te nemen.
  == Onze pensioenen zijn al grotendeels vergokt, maar dat durven ze ons nog niet te vertellen. ==
  Kun je daar wat meer informatie over geven?
  Er zijn nogal wat jonge bloggers hier op het blog.
  Grijp je kans nu het nog kan. Je wilt immers zelf ook nog wat in je eigen melk te brokkelen hebben?

 3. Smokey 7 februari 2010 om 18:05

  Dat ziet er dus allesbehalve rooskleurig uit. Op allerlei fronten is er geld vergokt of "verdampt". Toch blijven er velen met meer geld "zitten" dan ze ooit op kunnen maken..
  Je rekensommetje voor de jonge generatie ziet er rooskleuriger uit. Aan de andere kant wordt er alles aan gedaan om iedereen geen baas over eigen portemonnee te laten zijn. Een beetje zakgeld is alles wat er in zit.

 4. Aad Verbaast 7 februari 2010 om 18:12

  @Smokey:
  De jongere generatie kan er nu nog wat aan doen. De oudere generatie zit met peren die gebakken zijn, en verbrand door anderen. Behalve voor degenen die toen al weinig vertrouwen hadden in gebakken lucht.
  "Wie dan leeft wie dan zorgt" biedt geen perspectief. Perspectief wordt niet geboden, daar moet je zelf voor zorgen zo blijkt. Doen de pensioenfondsen ook: goed voor zich zelf zorgen.

 5. Theo 7 februari 2010 om 18:38

  Als pensioengerechtigde inzichtelijke informatie. Het stemt mij somber voor de werkende generaties.
  Overigens is die foto uniek.
  Is dat gegoogled?
  Of ben je zelf ergens in Drente kopje onder gegaan?

 6. Aad Verbaast 7 februari 2010 om 18:52

  @Theo:
  Het stemt mij ook somber voor de werkende generatie. Ik ben het sprekende voorbeeld (letterlijk en figuurlijk) hoe het ook kan trouwens.
  Dus het is aan hen, de kansen te nemen, of te laten ontnemen.
  Men is gewaarschuwd bij deze.
  Heb jij veel gewisseld? Ik dacht van wel, je blogs lezend. Gevallen in het (pensioen)gat?
  Het zwarte gat?
  De foto is van internet geleend. Het wiel in deze hoeft door mij niet uitgevonden te worden 😉

 7. jan bouma 7 februari 2010 om 19:12

  @Verbaast…!
  Je bent een gevaar voor onze samenleving! Je bent een subversief element. Je bent een herrieschopper. Je bent een gevaarlijk iemand die "omgelegd" zou moeten worden want je maakt de mensen maar wijzer en wijzer en alles ten nadele van ons. Wij, pensioenfondsen, beleggen je geld met wisselend resultaat. Het kan vriezen en het kan dooien, Als de koersen van de aandelen naar beneden gaan leveren we in; dat snapt een kind. Maar wat jij niet snapt, Verbaast… is dat wij, en een hele rits belanghebbenden, ook geïnteresseerd zijn in dat geld van je… want tenslotte – zo laten we wel wezen – leef je niet voor jezelf maar dien je ons ook te bekostigen. Zou een mooie boel worden als eenieder maar wat voor zichzelf ging beleggen! En sparen! Daar hebben wij geen f*ck aan! Wat moeten wij dan gaan doen?!
  tot morgen….:))
  (want dan gaat "de polletiek" mij antwoorden!)

 8. Aad Verbaast 7 februari 2010 om 19:39

  @Jan:
  je hebt mij het licht in de ogen doen schijnen. Ik moet natuurlijk het geld over de balk (en in hun bodemloze put) gooien ten behoeve van de graaiers en exhibionistische zelfverrijkers.
  Dat is pas medeleven met mijn naaste die zo dicht bij me staat dat uitkleden de enige voorhanden optie is.
  Geeft mij een gevoel alles op te geven ten behoeve van hen. Halleluja!! De heren zijn geprezen.
  Morgen hoor ik meer van je, van hen ("de polletiek"), of niet..

 9. johanna_nouri 7 februari 2010 om 19:42

  Sterk blog Aad. Ik heb nu geloof ik vijf pensioenvoorzieningen lopen, dat krijg je als je wel eens van werkgever wisselt. De jaarlijkse overzichten bekijk ik voorlopig maar niet meer, het is om te huilen. Maar dat helpt ook niet.

 10. Aad Verbaast 7 februari 2010 om 19:45

  @Johanna:
  jij bent dus een typische kandidaat voor mijn 20% min plan.
  Echt, gegarandeerd succes!
  Je laat je toch niet bestelen? En zeker niet als bij wet je er niet eens aangifte van kan doen?
  == jaarlijkse overzichten == dan ben je nog een ‘gelukkige’. Menig pensioenfonds neemt niet eens de moeite dat rond te sturen..

 11. The_Saint 7 februari 2010 om 20:08

  snel oud worden voordat ’t potje leeg is….

 12. Aad Verbaast 7 februari 2010 om 20:21

  @the Saint: die pensioenfondsen zitten zich te verkneukelen als je snel oud wordt. En dus eerder dan de ‘actuarissen’ denken dat je dood gaat ook daadwerkelijk dood gaat. Pure winst!! Voor hen..

 13. sprakeloos 7 februari 2010 om 20:36

  Naast een ernstige diefstal component, zie ik ook een generatiecomponent, maar dat zie ik al heel snel.
  Weer goed bij elkaar geharkt Aad.
  Mijn eigen pension? Dat was bij PGGM (heet nu geloof ik anders) van werkgever veranderd, maar nog niet aangenomen bij ABP in verband met de crisis. Dus betaal nu voor APB, maar weet nog niet of de eerste vijftien jaar van mijn leven netjes overgenomen kan worden.
  Och ik moet op mijn 43 nog langer werken dan ik gewerkt heb en bij 45 schijn je al oud te zijn. Ik heb nog een kleine twee jaar te gaan om mijn klapper zeker te stellen.

 14. Aad Verbaast 7 februari 2010 om 20:39

  @Sprakeloos:
  == Ik heb nog een kleine twee jaar te gaan om mijn klapper zeker te stellen. ==
  En wat gaat die zekergestelde klapper dan wel worden?

 15. assyke 7 februari 2010 om 20:56

  En als het zo duidelijk diefstal is en dat lijkt het wel uit jouw verhaal, is er dan voor de burger/werknemer niets te doen, collectief een rechtszaak aanspannen tegen een pensioenfonds?
  Of vermag men niets tegen zulke giganten?

 16. mevrouw hupsefluts 7 februari 2010 om 21:22

  Ik werk sinds 1960 maar vrouw en had dus maar niet zo eigenwijs moeten zijn om mezelf in plaats van "echtgenote van" te willen zijn. Nu – bijna 65 – kom ik er achter hoe vrouwen zoals ik in het ootje zijn genomen. Verder negeer ik de feiten omdat ik er verder niets aan kan doen. En uiteraard droom ik ervan om bankrover of robinneke hood te worden.
  Breek me de bek dus niet open heren van mijn generatie..

 17. Aad Verbaast 7 februari 2010 om 21:45

  @Assyke:
  Eeen collectieve rechtszaak is niet mogelijk. De wet moet slechts uitgevoerd worden door de rechtbank respectievelijk kijken of die goed is toegepast. Dat is het geval.
  De wet moet dus veranderd worden.
  Collectief? Zo ja, dan heet dat revolutie geloof ik.. 😉
  Nog wel meer onderwerpen om de straat voor op te gaan trouwens..
  Het is een bende!

 18. Aad Verbaast 7 februari 2010 om 21:49

  @Mevrouw Hupsefluts:
  == Nu – bijna 65 – kom ik er achter hoe vrouwen zoals ik in het ootje zijn genomen. ==
  Dubbel genaaid heet dat geloof ik.
  == bankrover of robinneke hood ==
  Nog een heel leven voor je 😉

 19. johanna_nouri 7 februari 2010 om 21:56

  @ Aad
  20 % min plan klinkt goed, ware het niet dat mijn werkgever maandelijks verplicht 10 procent !! van mijn inkomen aan het pensioenfonds afdraagt.
  Een snelle berekening leerde me dat als je 20 jaar lang elke maand 100 opzij zet op een rekening waar je 5 procent rente krijgt, dat na 20 jaar is opgelopen tot ruim 41.000 euro. Inderdaad bijna een verdubbeling. Je vraagt je toch echt af wat ze allemaal met dat geld doen.

 20. sprakeloos 7 februari 2010 om 22:00

  Mijn klapper?
  Een fijne zandbak om mijn kop in te laten verdwijnen

 21. ron 7 februari 2010 om 22:18

  Weer een heel knap stukje werk, Aad. Niet dat ik er vrolijk van wordt, maar toch. Een heel knap stukje werk. Compliment.

 22. Vroems 7 februari 2010 om 22:24

  Aad,
  Is er niet een onderscheid tussen pensioenfondsen en pensioenverzekeraars?
  Is het niet zo dat pensioenfondsen zoals ABP zonder winstoogmerk werken? Meevallers door vroege sterfgevallen resulteren in lagere premiedruk voor de andere deelnemers. Soldariteit? En sinds enige tijd zijn werknemers en pensioengerechtigden wel vertegenwoordigd in de besturen van pensioenfondsen, wettelijk geregeld.
  Onlangs waren er bij mijn pensioenfonds nog verkiezingen.
  Pensioenverzekeraars zoals Aegon werken wel voor de winst, dat zijn de gelegaliseerde dieven. Daar moet je ver van blijven. De voorbeelden die jij geeft gaan over de pensioenverzekeraars, volgens mij krijg je van de normale vermogensopbouw voor je pensioen bij een pensioenfonds een veel gunstiger plaatje te zien.

 23. Aad Verbaast 7 februari 2010 om 22:28

  @Johanna:
  == ware het niet dat mijn werkgever maandelijks verplicht 10 procent !! van mijn inkomen aan het pensioenfonds afdraagt. ==
  Je zit dan in de categorie ‘helaas pindakaas’. Precies wat ik bedoel dat het uitgesteld salaris is waar je je hele leven niet meer bij kan, en nog een behoorlijk risico mee loopt ook nog.
  Advies: toch die 20% regel gaan aanhouden. En daarmee het heft in eigen handen houden. Is het niet haalbaar, dan is alles boven de 0% al weer beter. Het loont!
  == Je vraagt je toch echt af wat ze allemaal met dat geld doen. ==
  Geen idee, er is geen zeggenschap over. Je wordt immers verplicht mee te doen. Er is dus geen vrije marktwerking waar keuzen gemaakt kunnen worden. Schandalig natuurlijk.

 24. mevrouw hupsefluts 7 februari 2010 om 22:29

  Test: Mevrouw hupsefluts heeft184 eutjes per jaar opgebouwd. In sommige banen werd pensioen ingehouden en in andere banen niet. En jammergenoeg wist mevrouw Hupsefluts net als andere Nederlanders niet wat die loonstrook letters en cijfertjes betekenden. Ze wordt dit jaar 65. Het ABP wil dat nu afkopen voor 2400 eu. Wat klopt niet in deze berekening. Hoe zou u reageren?

 25. Aad Verbaast 7 februari 2010 om 22:32

  @Sprakeloos: je gaat je kop in het zand steken! Ook een oplossing 😉
  @Ron: dank. Hoe is dat in Italië geregeld?

 26. Aad Verbaast 7 februari 2010 om 22:42

  @Vroems:
  == Is het niet zo dat pensioenfondsen zoals ABP zonder winstoogmerk werken? ==
  Dat kan allemaal zo maar zijn. Maar je weet ook dat winst een kwestie is van boekhouden en niet direct gekoppeld is met de realiteit. Ik zie (uit mijn ervaring) geen verschil tussen een bedrijf met en een bedrijf zonder winstoogmerk.
  Ik refereerde al aan het punt dat als er niet genoeg reserves zijn (iets anders dan winst) eenvoudig de consequenties kunnen worden afgewenteld op de klanten. Dat was inderdaad de ouderwetse invulling van bedrijven zonder winstoogmerk, waar de klanten verplicht aan winkelnering moesten doen.
  Die tijd is voorbij, maar niet in deze bedrjfstak..
  Je hebt gelijk: er zijn tegenwoordig ook werknemers vertegenwoordigd in sommige besturen van pensioenfondsen.
  Heb je uitgezocht wat hun werkelijke zeggenschap is? Of is het een vorm van ‘windowdressing’?

 27. mevrouw hupsefluts 7 februari 2010 om 22:49

  @kop in het zand steken. Om koppijn te voorkomen had mevrouw hupsefluts dat al besloten. Het is ook beter voor haar gezondheid zodat ze die 184 eutjes nog vele jaren kan verspillen.

 28. Aad Verbaast 7 februari 2010 om 22:54

  @Mevrouw hupsefluts:
  Ik weet niet of ik het helemaal goed snap. Mag je kiezen tussen 184 euro per jaar aan pensioen of tussen een afkoop van 2400 euro ineens, en dan nooit meer pensioen?
  Daar even van uitgaande het volgende:
  zie bron: http://www.rivm.nl/vtv/object_document/o2309n18838.html
  De gemiddelde levensverwachting voor vrouwen als je 65 bent is nog 20 jaar.
  20 jaar 186 euro = 3720 euro.
  Een heel verschil met 2400 euro!
  Aan de andere kant, kan je zelf ook die 2400 euro op de bank zetten en daar weer rente van trekken.
  Ook een overweging: denk je 85 te worden.. of veel ouder, of veel jonger..
  Mijn advies (het zal je niet verbazen):
  1. druk uitoefenen om te laten zien dat 2400 euro geen relatie heeft tot de levensverwachting. Laat de ‘actuarissen’ je maar eens in detail voorrekenen (transparant) hoe ze aan die ‘fooi’ komen…
  2. altijd het geld direct (na 1) aannemen. Dan ben je zelf in controle daarover.
  Gebruiken voor de rente en jaarlijkse aanvulling op de AOW.

 29. elise van schouwenburg 7 februari 2010 om 22:59

  Interessant blog Aad. Volgens mij krijg ik helemaal geen pensioen. Nou ja, ik ben nog maar een baby. We zullen zien.

 30. Vroems 7 februari 2010 om 23:07

  Aad,
  -Ik zie (uit mijn ervaring) geen verschil tussen een bedrijf met en een bedrijf zonder winstoogmerk.-
  Dat verschil is natuurlijk groot: Een instelling die zonder winstoogmerk opereert houdt overschotten binnen die uitgekeerd worden aan de deelnemers. Een commerciële onderneming wordt geacht dividend uit te keren aan zijn aandeelhouders. Dat gaat ten koste van overschotten en reserves en komt dus niet ten goede aan de deelnemers.
  Daarom lijkt mij dat je in je stuk onderscheid had moeten maken tussen pensioenfondsen en verzekeraars.
  Een pensioenfonds is niet anders dan een collectieve oudedagsvoorziening. Als zo`n instelling zonder winstbejag werkt lijkt het mij niet meer dan logisch dat bij tekorten dit gecompenseerd wordt door hogere premies of /en lagere uitkeringen. Het moet ergens vandaan komen.
  Je kunt natuurlijk wel vragen stellen over de kwaliteit van beheer en risicobeheersing.
  Maar vergeet niet dat zonder risico het rendement ook lager zal zijn en dus de premies hoger.
  – Heb je uitgezocht wat hun werkelijke zeggenschap is?-
  Nee, ik heb me er niet in verdiept maar het lijkt mij een goede manier om controle uit te oefenen.

 31. mevrouw hupsefluts 7 februari 2010 om 23:11

  @ Aad .Ik weet niet of ik het helemaal goed snap. Mag je kiezen tussen 184 euro per jaar aan pensioen of tussen een afkoop van 2400 euro ineens, en dan nooit meer pensioen?
  Inderdaad Aad. Vrouwen van mijn generatie en nog een tijdje langer deden niet mee in de pensioen opbouw. Nederland is later (1984) gedwongen om dat te veranderen – gelijk aan de mannen dus – door het Eu hooggerechtshof maar burgeressen zoals ik hebben daar niets aan gehad.
  Afkoop betekend dus 2400 EU ineens en daarna niets meer. . EU 2400 : 184 is 12.5 jaar terwijl CBS mij toch nog altijd 20.88 jaar geeft..
  Daarom wordt mevrouw hupsefluts ook een beetje opgewonden als ze die jonge rekenaars hoort rekenen.
  En is ze van plan om zich niet te laten uitkopen hoewel dat wettelijk wel schijnt te moeten (tegenwaarde 12.5 jaar) . Mevrouw hupsefluts gaat om het ABP te plagen namelijk 200 jaar worden.

 32. Aad Verbaast 7 februari 2010 om 23:13

  @Elise:
  == Nou ja, ik ben nog maar een baby. ==
  Dan heb je nog alle kansen om die te nemen! En ze je niet te laten ontnemen.
  20%, begin met de melk, dan kun je vast oefenen 😉

 33. Aad Verbaast 7 februari 2010 om 23:21

  @Vroems:
  Het ligt toch wel subtieler.
  Elk bedrijf met winstoogmerk zal nooit de hele winst uitkeren aan de aandeelhouders. Veelal wordt winst toegevoegd aan de reserves. Gemiddeld wordt 25% van de winst uitgekeerd aan de aandeelhouders om de aandeelhouders (korte termijn) tevreden te houden.
  Een bedrijf zonder winstoogmerk werkt op een zelfde manier. Ook daar worden winsten toegevoegd aan de reserves. Appeltjes voor de dorst redeneringen etc.
  Recente voorbeelden: er is een wettelijke reserve waar de pensioenfondsen aan moesten voldoen.
  Als alles zou worden uitgekeerd, dan zou iedereen meteen de premies hebben verlaagd dan wel de uitkeringen hebben verhoogd. Dat is niet gbeurd toen ze gemiddeld ver boven die norm zaten.
  Met de crashende beurzen zaten ze er plots onder. Toen waren ze er als de kippen bij de discussie te starten over premieverhoging , respectievelijk uitkeringen bevriezen, dan wel verlagen..
  Je pleidooi gaat niet op in de praktijk.
  == Je kunt natuurlijk wel vragen stellen over de kwaliteit van beheer en risicobeheersing. ==
  Terecht punt. Ook daar is nog een hoop te doen.

 34. Rene Scheffer 7 februari 2010 om 23:23

  Die 500.000 euro verdeeld over 20 jaar zijn er ook maar 25.000 per jaar en dat is flink minder dan ik nu heb. Bovendien hoef ik nu geen 20 % in te leveren. Maar wel behelderend blog en helemaal vertrouwen doe ik zeook niet het ABP

 35. een ex-werkneemster 7 februari 2010 om 23:24

  Goed geschreven artikel!
  Is het alleen jammer voor de "werkende" generatie? Wat denk je van de generatie die minimaal 25 jaar als brave burger heeft gewerkt en op straat komt?
  Al die jaren keurig aan alle financiële en sociale verplichtingen voldaan, inclusief alle "sociale" lasten en nu door leeftijd niet meer aan het werk komt? Intussen door velen met een scheef gezicht aangekeken worden en voornamelijk door de jonge werkenden, want die geven gewoon aan dat ze er niet voor op hoeven te draaien dat onze generatie zichzelf zo lekker heeft kunnen verrijken!
  Ik ben zo iemand die na jaren hard werken, door omstandigheden, op straat is komen staan en ik kan zeggen dat het niet prettig is zo aangesproken te worden en intussen ben ik begonnen mijn huis "op te eten".

 36. Aad Verbaast 7 februari 2010 om 23:25

  @Mevrouw Hupsefluts. Raak de kluts niet kwijt..
  == wettelijk wel schijnt te moeten ==
  ook al weer zo’n wet? Ik ken die overigens niet, is dat echt zo? Of wordt dat gezegd..
  == Mevrouw hupsefluts gaat om het ABP te plagen namelijk 200 jaar worden. ==
  Ik hoop het voor je. Je zal ze leren!
  Toch blijf ik bij mijn advies. Leg ze het vuur aan de schenen..
  Te idioot voor woorden dat ze een 65 jarige nog maar 12,5 jaar leven toewensen.
  Daar zitten dan geen actuarissen, maar oplichters en begrafenisondernemers.

 37. Aad Verbaast 7 februari 2010 om 23:30

  @Rene: 500.000 euro.
  Even verder doorrekenen. Pak je excell sheet er even bij..
  Het is netto geld da’s één.
  Twee: je begint met 500.000.
  Dat levert in het eerste jaar al (zeg 4%) 20.000 euro op, dan heb je er nog niets afgehaald!!
  Heb je meer nodig? dan haal je er een beetje van af als aanvulling op die 20.000. Tel daarbij nog de AOW, en dan komt er nog weer wat bij. Dat schiet dan flink op.
  Maak maar eens een paar simulaties, en je zal verbaasd staan hoe moeilijk het zal zijn dat geld op te kunnen maken als je je zelf niet al te hoge eisen stelt ten opzichtte van je levensstandaard nu..

 38. Aad Verbaast 7 februari 2010 om 23:34

  @Ex-werkneemster:
  == Wat denk je van de generatie die minimaal 25 jaar als brave burger heeft gewerkt en op straat komt? ==
  Dan ben je inderdaad dubbel genaaid, omdat in al die modellen de groei van het kapitaal pas (zie ook voorbeeld) pas in de laatste jaren wordt bereikt. Dat haal je dan niet, en betekent een enorm extra en onvoorzien pensioengat.
  Een extra argument weer voor de jongere lezers eens goed over dit onderwerp na te denken en zelf het heft zoveel mogelijk als kan in handen te nemen en te houden..
  Wie kan immers voorspellen hoe het leven er uit ziet als je 50 bent en nu 25??
  Heel anders, dan nu. Dat is wel duidelijk!!

 39. Vroems 7 februari 2010 om 23:40

  =Je pleidooi gaat niet op in de praktijk.=
  Dat wil ik nog wel eens zien:-).
  Je geeft notabene zelf aan dat een bedrijf dat dividend uitkeert minder uit te keren heeft aan de deelnemers dan een stichting of coöperatie.
  Per definitie en dus ook in de praktijk
  =Met de crashende beurzen zaten ze er plots onder. Toen waren ze er als de kippen bij de discussie te starten over premieverhoging , respectievelijk uitkeringen bevriezen, dan wel verlagen..=
  Lijkt me een goede zaak dat pensioenfondsen conservatief rekenen en graag dikke rererves aanhouden. Die reserves zijn er niet voor niets is de afgelopen jaren gebleken…
  Ze waren er niet als de kippen bij om de premies te verhogen. Ze werden daartoe verplicht.

 40. een ex-werkneemster 7 februari 2010 om 23:48

  Heel goed dat je de jongere lezers adviseert het heft zoveel mogelijk in eigen handen te nemen en te houden.
  Ik hoop dat de jonge lezers ook beseffen dat zij niet voor de ouderen opdraaien, terwijl die zichzelf hebben verrijkt! Ja verzekeraars, tussenpersonen daarvan en managers van het bankwezen die hebben flink hun zakken gevuld. Maar ik weet zeker dat velen onder ons net als ik gedurende vele jaren, het volle pond voor alle "voorzieningen" hebben betaald onder het motto: stel dat….

 41. Vroems 7 februari 2010 om 23:52

  Aad,
  Met alle respect, je stuk ademt een beetje de teneur "Het is de schuld van`t Kapitaal".
  Ik zie nergens in je som de factor inflatie staan en zo zeggen die bedragen erg weinig. Als je zelf voor je eigen pensioen zorgt zul je ook een voorziening moeten treffen voor arbeidsongeschiktheid, weduwen en wezenpensioen. Dat doen pensioenfondsen ook en dat kost ook wat.
  Dit gezegd hebbende neem ik voorlopig afscheid voor een paar weken.
  Groet en gedraag je.

 42. Aad Verbaast 7 februari 2010 om 23:59

  @Vroems:
  Inflatie: daar heb je een terecht punt. Ik wilde de berekening in de blog niet al te ingewikkeld maken, het was al zo lang.
  Arbeidsongeschiktheid: deels een punt. Het ene fonds heeft dit beter gerelgeld dan het andere. Maar wie kan daarvoor kiezen als werknemer?
  weduwen- en wezenpensioen: als het je eigen geld is hoef je dat niet af te wachten. De vrijstelling voor partners is per 2010 opgetrokken naar 600.000 ton.. Allemaal eigen geld, en maakt dus geen verschil.. Sterker nog: dan is het beter geregeld dan welk fonds dan ook offreert.
  == Dit gezegd hebbende neem ik voorlopig afscheid voor een paar weken. ==
  Ik zal me gedragen, het ga je goed. Geen dingen doen, die ik ook niet zou doen 😉
  P.S.: natuurlijk is de schuld van het kapitaal. Van wie anders?!

 43. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 00:04

  @ex-werkneemster:
  == Ja verzekeraars, tussenpersonen daarvan en managers van het bankwezen die hebben flink hun zakken gevuld. ==
  Klopt. Over de tussenpersonen op dit punt heb ik het nog niet eens gehad..
  De totenhoge bonus voor het aansmeren van dit soort pensioenvoorzieningen worden in een klap uitbetaald. Dat verklaart de sterk vertraagde opbouw van de afkoopwaarde deels.
  Verder, net als de subprime hypotheken worden hele pakketten van de tussenpersonen net zo makkelijk verhandeld en verschoven van de ene naar de andere tussenpersoon. Je wordt niet eens daarover geïnformeerd. Probeer de juiste tussenpersoon nog maar eens te vinden na bijvoorbeeld tien jaar als je die eens nodig hebt met een vraag over je polis…
  Schandalige toestanden.

 44. eva 8 februari 2010 om 00:16

  WAt is het toch treurig dat we ons allemaal in de luren hebben (moeten) laten leggen
  door jan en alleman die er vervolgens mooi weer van spelen!
  En dat is nog verplicht ook.
  (dat is toch zo dat je verplicht pensioen betaalt, als je werkt?)
  Het zoveelste voorbeeld van een corrupt systeem.
  Wanneer gaan we nou eens masssaal de straat op!
  gr eva

 45. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 00:25

  @Eva:
  == (dat is toch zo dat je verplicht pensioen betaalt, als je werkt?) ==
  Klopt.. je hebt geen keus. Nu is het wel zo dat het kan verschillen van bedrijf per bedrijf. De premie wordt soms deels door de werkgever betaalt.. Deels dus ingehouden van je salaris.
  Beter zou zijn al die premies gewoon uit te betalen, en de 20% regel aan te houden.
  "how to become a millionaire" ligt dan binnen de mogelijkheden. 😉
  Nu worden anderen rijk van jouw centen..
  == Wanneer gaan we nou eens masssaal de straat op! ==
  Inmiddels redenen genoeg aan gegeven. Maar nog te veel koppen in dat zand.. :-0

 46. ceesincambodja 8 februari 2010 om 02:24

  Nou heb ik heel mijn leven in een klein autootje gereden, in een simpel rijtjeshuis gewoond en zuinig aan gedaan, en dat allemaal om ervoor te zorgen dat ik later (NU!) eindelijk kon gaan genieten van het gespaarde ‘appeltje-voor-de-dorst.’ Veertig jaar heb ik premie betaald, mag ik dan?
  Nu is het eindelijk zover en dan zouden wij -babyboomers-die-tegenwoordig-overal-de-schuld-van-krijgen- het weer gedaan hebben. Ik zou zeggen tegen al die critici: steek zelf eindelijk eens de handen uit de mouwen in plaats van te jerimieëren en te klagen over de fondsen. Jullie hebben zelf met zijn allen de crisis veroorzaakt omdat het allemaal niet op kon en al die luxe die wij ons ontzegd hebben omdat we spaarden voor later belangrijker vonden, op de pof en veel te grote voet geleefd.
  Nee, ik heb geen aandelen ABP want daarvoor was ons inkomen niet toereikend, maar wel spaarcenten en daar blijft een ander vanaf!
  Ceesgegroetje

 47. elise van schouwenburg 8 februari 2010 om 02:41

  @Aad
  Over melk gesproken.
  No milk today, my love is gone away. Weet jij nog wie dat zong?

 48. Gus 8 februari 2010 om 02:52

  Een simpele, eenvoudige rekensom, Aad!
  Bij-effect is dan ook gelijk dat jongeren doorstroom mogelijkheden hebben, indien de oudere ophoudt met werken rond z’n 60ste.

 49. ceesincambodja 8 februari 2010 om 04:10

  Herman’s Hermits?

 50. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 08:39

  @Cees: goed gedaan van je: een appeltje voor de dorst! Precies mijn voorstel, dus ik snap deze veeg uit de pan even niet. Baas over eigen buik (waar die buidel voor hangt).
  Dus: "verklaar u nader" 😉
  @Elise: Cees gaat door voor de volgende ronde! Goed antwoord: Hermans Hermits!

 51. De Stripman 8 februari 2010 om 08:41

  Mooi discussiestuk, Aad ! Er zijn overigens ook mensen die wel braaf voor een baas gewerkt hebben, maar die geen pensioen hebben opgebouwd. Parttimers, oproepkrachten, dat soort volk. Even 20% opzij leggen is er dan doorgaans ook niet bij, aangezien het doorgaans dubbeltjes omdraaien is om het eind van de maand te halen.
  Ander punt is dat het leven soms anders loopt dan je verwacht. Ik dacht ooit op eigen kracht rijk en beroemd te gaan worden. Nam uiteindelijk een parttime baantje, werd arbeidsongeschikt en zit nu met een piepklein pesioenopbouwtje en een zeer bescheiden uitkeringkje er het beste van te hopen.
  Ze zeggen dat je er oud mee kunt worden maar vertellen er niet bij hoe je dan rond moet komen…;o)

 52. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 08:41

  @Gus:
  Ook een belangrijk voordeel wat je aangeeft.
  Moeten er natuurlijk wel weer betrouwbare banken zijn waar al die centjes keurig bewaard blijven 😉

 53. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 08:47

  @de Stripman:
  Helemaal gelijk. Sommigen komen niet eens toe aan het opbouwen van enig pensioen. Nog belangrijker om dan toch alles op alles te zetten om de 20% regel toe te passen. Niet eenvoudig, meteen mee eens.
  = Ander punt is dat het leven soms anders loopt dan je verwacht. ==
  Ik wil hier nog wel eens tapje verder gaan. Het loopt nooit zoals verwacht. Althans, mijn leven terugfilmend, heb ik nooit met enige betrouwbaarheid mijn leven een paar jaar vooruit kunnen plannen. Daar ben ik dan ook maar mee opgehouden.
  Des te meer reden dat ik me afzet tegen een verplichting die je wordt opgelegd voor de rest van je leven..
  Dan ben ik liever helemaal over dat stuk in controle, zodat ik naargelang omstandigheden, zelf kan beschikken over die schaarse middelen. Dat kan nu niet..

 54. ron 8 februari 2010 om 09:12

  @Aad.
  In Italië wordt het pensioen (nog) door de staat uitbetaald. Je hebt, als ik het goed begrepen heb, ook de mogelijkheid om het in één keer op te nemen als je eenmaal met pensioen bent. Maar ook hier zijn de dingen aan het veranderen.
  Wat verder bijzonder is in Italië: een deel van je salaris gaat in een fonds (je hebt op het ogenblik de keuze om het fonds van je werkgever te gebruiken, een fonds van de staat of privé), en dat krijg je aan het eind van je contract terug. Als je dus van baan veranderd of met pensioen gaat heb je meteen een appeltje voor de dorst in het geval dat je niet meteen een andere baan hebt. Best een goede regeling.

 55. paco painter 8 februari 2010 om 09:32

  En alles graait en grabbelt maar door.Heb medelijden met de komende generatie

 56. Marius van Artaaa 8 februari 2010 om 10:01

  @ Aad
  pensioenen zijn voor de massa
  de bonussen van Jan Splinter
  en bedoeld voor het afzien in het leven.
  De werkgever betaalt echter het grootste deel
  van de premie . Dus het zal vast discutabel zijn als
  je het als uitgesteld loon zou zien
  want dan komt de fiscus daar
  met terugwerkende kracht loonbelasting
  over heffen en alle premies incasseren.
  Ook hier zou een basisinkomen voor iedereen
  volstaan en het recht op arbeid.
  Dat laatste zie ik als een oneindig recht.
  D.w.z. de staat dient met alle werkgevers
  iedereen iets te doen te geven waar men zijn
  inkomen mee kan verhogen. Iedere activiteit kan
  in principe daarvoor geselecteerd worden.
  De enige voorwaarde is dat de bevolking ingedeeld
  wordt in vrijdenkers, regelvolgers en zelfuitvinders
  om misfits op de arbeidsmarkt te voorkomen.
  Voor avonturiers zou een nevenstelsel moeten bestaan
  waarin men een eenmalige som krijgt en zie maar
  hoe je het ermee redt. Zij worden als realitysoap gevolgd
  en dat levert weer de godkoopste televisie op.
  Arbeid wordt op gezondheid en veiligheid door artsen
  gecontroleerd die tevens je advocaat zijn in
  al je consumentenrechten en conflicten.
  In notedop een blauwdruk voor een Nieuwer Babylon
  waar jobautomaten werkbriefjes leveren in een 24 uurs economie
  en de loonkosten door het recht op arbeid zondermeer
  met 40% dalen wegens het schrappen van alle premies inclusief
  het hele stelsel dat ze int, belegt en beheert. {}–:]

 57. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 10:08

  @Ron:
  bedankt voor de info. Dat lijkt me al een opener systeem dan we hier in Nederland hebben.
  Met name de mogelijkheid het bedrag in een keer te krijgen als je de pensioenleeftijd hebt bereikt. Dan kan je ook zelf beslissen wat je er mee doet.

 58. cor verhoef 8 februari 2010 om 10:10

  Nu ik al bijna 9 jaar weg ben uit NL en niet van plan ben terug te keren en ook niet van plan ben om over 22 jaar, wanneer ik 67 ben naar NL te gaan om te kijken of ik nog een mini-pensientje bij elkaar gespaard heb tijdens mijn werkende leven in NL en ze van mij m’n AOW mogen steken op een plek waar de zon nooit schijnt, kan ik met een opgelucht gemoed zeggen dat ik geen pensioen heb. Ik heb natuurlijk wel hier in Thailand een paar ijzers in het vuur voor eventuele noodgevallen, maar ik denk niet dat ik ooit zal stoppen met werken. Ik zou niet weten wat ik de hele godganse dag zou moeten doen. Ik heb werkend al zoveel vrije tijd en werk erg graag. Wat een zondagskind ben ik toch 😉
  groet,
  cor
  PS. ijzeren blog, aadbevolen

 59. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 10:10

  @Paco:
  De komende generatie zal het inderdaad veel moeilijker krijgen. Vandaar ook mijn advies van de 20% regeling.
  Nu kan het nog. ‘Onze’ generatie komt er nog wel mee weg, die hebben het relatief goed gehad.
  Die tijden zijn voorbij volgens mij. En komen voorlopig niet meer terug.

 60. zelfstandig_journalist 8 februari 2010 om 10:17

  In Nederland had ik pensioenopbouw bij twee verschillende pensioenfondsen. De ene voor het onderwijs, de ander voor welzijn en zorg. In het onderwijs heb ik slechts een jaar gewerkt. Dat kan dus nooit veel gaan opleveren. In de sector zorg en welzijn heb ik vijfenhalf jaar gewerkt. Dat moet dus al interessanter worden. In Antwerpen heb ik ook al twee jaar pensioen opgebouwd als werkende. Het Belgische pensioensysteem zit heel anders in elkaar. Kortom: wat moet dat wel niet met mij gaan worden, wanneer ik 65 dan wel 67 ben?

 61. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 10:20

  @Maruis:
  == De werkgever betaalt echter het grootste deel van de premie . Dus het zal vast discutabel zijn als je het als uitgesteld loon zou zien. want dan komt de fiscus daar met terugwerkende kracht loonbelasting over heffen en alle premies incasseren. ==
  Daar had ik het nog niet over gehad. Belangrijk punt.
  In mijn visie blijft het dus uitgesteld salaris, wat de werkgever stort in een fonds..
  De werkgever kan het ook storten op je rekening, en dan gewoon afrekenen met de fiscus.
  Als je een rondje maakt langs de tussenpersonen (zou je het zelf willen regelen) en je vraagt aan de tussenpersoon wat nu eigenlijk het voordeel is van een pensioenverzekering krijg je altijd slechts één antwoord:
  "Nu wordt het bruto weggezet en staat bruto te renderen. Later gaat u minder verdienen, en betaalt u dus over de uitkering minder belasting".
  Klinkt aantrekkelijk, maar is maar ten dele waar. Want als ik zeg dat het niet mijn intentie is om dan minder te verdienen (goed pensioen…) en er dus geen voordeel is, valt het hele argument weg… Staat de man met zijn mond vol tanden..
  En dan nog een paar:
  1. moet ik alle zeggenschap opgeven over mijn eigen geld, een levenslang contract, waar veel geld wordt afgeroomd?
  2. Hoe weet ik hoeveel het toptarief zal zijn over tig jaar?? Geen idee, zou zomaar eens veel hoger kunnen zijn dan nu, gezien de enorme staatsschulden die ook moeten worden weggewerkt..
  Kortom: kun je er zelf voor zorgen, zorg en dan zelf maar voor blijft mijn advies.
  Dan creëer je je eigen Babylon.. :-))

 62. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 10:22

  @Cor: je bent een gezegend mens. Je hebt al voor jezelf gezorgd.
  Geeft veel extra vrijheid!
  Werk ze 😉

 63. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 10:25

  @Zelfstandig journalist:
  == wat moet dat wel niet met mij gaan worden, wanneer ik 65 dan wel 67 ben? ==
  Met die brokstukken en korte pensioenopbouw ben je een typische kandidaat voor de 20% regel.
  Zo schiet het niet op natuurlijk. Veel pensioenregelingen (in Nederland althans) beginnen pas met pensioenopbouw nadat je één jaar of twee jaar gewerkt hebt bij die werkgever. De eerste jaren gebeurt er dus niets. Dan wordt de spoeling wel heel dun bij kortlopende dienstverbanden.

 64. zelfstandig_journalist 8 februari 2010 om 10:43

  Ik weet wat me te doen staat. Thanks :-).

 65. Pierra 8 februari 2010 om 10:46

  Mooi op een rijtje gezet. Ik ben geen pensioengerechtigde dus heb me er mooit echt in verdiept. Het is duidelijk dat het idee van een pensioenstelsel een ‘sociaal’ uitgangspunt heeft. Maar als de jongeren meer moeten betalen omdat er vergrijzing is, dan is het toch wel even wat anders, met al hun tijdelijke baantjes. Dat kan nooit goed gaan.
  Zelf sparen is natuurlijk altijd beter (als dat kan nadat je al je premies betaald hebt).

 66. thera 8 februari 2010 om 10:50

  Aad, Hoeveel werkenden zijn er al niet onder de armoedegrens? 20% van het inkomen is dan geen optie. Daarnaast wordt als je zelf spaart een groot deel van het rendement opgeeist door de belasting. Elk jaar weer.
  Maar ik ben het volledig eens met de strekking van jouw artikel. Gelegaliseerde diefstal!
  Ik ontmoette eens een Italiaanse werkgever woonachtig in Amerika. Hij was van mening, dat zijn personeel voldoende moest verdienen om in de arbeidsperiode twee huizen te kopen. Eentje om in te wonen en eentje om te verkopen, wanneer hij met pensioen ging. Dat was voor hem de enige veilige oudedagvoorziening. Ik vraag mij af, of dat nog steeds zo geldt.

 67. jan bouma 8 februari 2010 om 10:56

  @Aad…10:25
  Dat noemt men toch "de pensioenbreuk"? Ik dacht dat die "gerepareerd" was. Vermoedelijk door de "reparateurs zelf" die er weer extra brood inzagen…
  Het lijkt me een gezonde opvatting om vrijwel per definitie er vanuit te gaan dat elke wereldbewoner de andere wereldbewoner -"as t effe kan!" wil belazeren dan wel "een poot wil uitdraaien". Dat lijkt me een gezond en nuchter uitgangspunt om daar rekening mee te houden. Wil je hier verandering in aanbrengen dan nodig je de bekendste en grootste criminelen uit voor overleg (bijvoorbeeld die graaiende bankdirecteuren) en je belegt een vergadering met het oogmerk om "het gelegaliseerde jatten" op te heffen.
  Die criminelen moeten zich dan eerst bij mij wel even melden!
  Kan het nooit tegenvallen als het eens anders uitpakt.
  Men amusere zich verder vandaag; met het minste bewustzijn – zo zeg ik tegenwoordig erbij – lukt dat het beste! Lang leve de domme mens! Nee, van "de polletiek" heb ik nog niks gehoord…:))

 68. Mephisto 8 februari 2010 om 11:23

  Nog maar eens een reden.
  10 jaar geleden zei ik al: iedereen zelfstandig.
  (niet zzp, nee, echt zelfstándig)
  Maar 50.000€ per jaar schoon aan de haak is véél hoor!
  Met 2 halen wij hier net de helft.
  En dan komt de belasting al flink zeuren om een bijdrage…

 69. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 11:33

  @Pierra:
  == Maar als de jongeren meer moeten betalen omdat er vergrijzing is, dan is het toch wel even wat anders, met al hun tijdelijke baantjes. Dat kan nooit goed gaan. ==
  Er zijn in de basis twee verschillende systemen. Het ene systeem betaalt de pensioenen uit de lopenden inkomsten van de werkenden. Het heeft veel weg van een pyramide spel natuurlijk.. Dat systeem wordt hier niet toegepast. Wel in een aantal andere landen. Voordeel: lagere reserves, maar ook wat je hierboven aangeeft.
  Het andere systeem: het door jou ingelegde geld wordt beheerd door een ander. En zou aan jou ten goede moeten komen. Dat systeem wordt hier toegepast. Vandaar de hoge reserves. Maar ‘nieuwkomers’ betalen dan niet voor de ouderen.
  Zelf sparen is altijd beter. Dan zijn er geen strijkstokken waar van alles aan kan blijven hangen..

 70. peterus 8 februari 2010 om 11:33

  In België mag je je pensioenkapitaal in zijn geheel, dus zonder lijfrente verplichting, opnemen. Je betaalt een eenmalige belasting van 10% over het kapitaal. Daarna betaal je over de verkregen rente een bronbelasting van 15%. Ik dacht dat de eerste 1750 Euro rente vrijgesteld is van belasting.
  Het pensioensparen is nog niet zo gebruikelijk als in Nederland omdat de Belgische AOW gekoppeld is (maar geplafonneerd) aan het ontvangen loon. Dat is echter langzaam maar zeker uitgehold zoals in Nederland vandaar de groeiende "populairteit" van pensioensparen.
  nogeenaowergroet
  PS. goeie foto.

 71. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 11:39

  @Thera:
  Natuurlijk zijn er grenzen bereikt als je rond de armoedegrens leeft. Dan is 20% geen optie, dat kan ik begrijpen.
  == Daarnaast wordt als je zelf spaart een groot deel van het rendement opgeeist door de belasting. Elk jaar weer. ==
  In dat geval gaat dit niet op. De belasting dienst gaat er van uit dat je een rendement maakt van 4% op je gespaarde geld. Dat moet je dan vervolgens (mits je boven een bepaald bedrag gespaard hebt) als inkomen tellen (box 3). Bij lage inkomens val je dan in een laag belastingtarief van zeg 30%. Dus dan daalt je rendement (zeg 4% met 1,2%).
  Een ‘groot deel’ valt dus wel mee.
  Je verhaal van die Italiaan doet me erg denken aan mijn opa. Die belegde zijn spaarcentjes ook in stenen en kocht daar huisjes voor voor zijn kinderen. Slimme zet van die man, toen al.
  Die heeft trouwens de pensioenfondsen een hak kunnen zetten. Hij is 94 jaar oud geworden 😉

 72. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 11:44

  @Jan:
  Ik zal al die directeuren van die pensioenfondsen en pensioenverzekeraars eens bij jou langs sturen.
  Zet je krokodil maar vast aan, die kunnen nog wel wat vast voer gebruiken. 🙂
  Het zal druk worden bij je vandaag. Het hele CDV staat vandaag natuurlijk bij je op de stoep om verhaal te halen.
  Daarna besluit de kamer om ipv naar de koningin die bus een blokje om te laten rijden om bij jou te gaan luisteren hoe de partijprogramma’s kunnen worden aangepast. Snelheid is geboden. Binnenkort verkiezingen immers.
  De campagnes zijn al gestart.
  Begin maar vast koffie te koken!

 73. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 11:49

  @Mephisto:
  == 10 jaar geleden zei ik al: iedereen zelfstandig. ==
  Geod advies!
  Die 50.000 is inderdaad best ruim. Het is dan ook een rekenvoorbeeld. Elk ander getal, en dan de opbrengst uitrekenen is dan slechts een eenvoudige vermenigvuldiging met een factor.
  Het maakt ook niet zoveel uit. Is men gewend op een lagere of hogere levensstandaard te leven, dan event dat wel weer uit. Zolang die 20% regel maar blijft gehandhaafd. En in de meeste gevallen kan dat denk ik.
  Consuminderen, om er zelf later goed van te kunnen leven.

 74. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 11:52

  @Peterus:
  Dat lijkt me al een veel betere aanpak bij onze zuiderburen. Zo’n groot verschil met hier, en zo dichtbij.
  Meer zelfbeschikking, meer mogelijkheden.
  Is het opgebouwde pensioenkapitaal een beetje transparant? Of blijft ook daar nog al wat aan de strijkstok van de Belgische violen hangen?

 75. mevrouw hupsefluts 8 februari 2010 om 13:08

  Mevrouw Hupsefluts heeft de ABP kleine lettertjes gelezen daarin staat iets anders dan in de brief met het afkoopvoorstel dat werd gepresenteerd alsof mevrouw Hupsefluts afkoop wettelijk MOET accepteren.
  In de kleine lettertjes staat het volgende.
  Artikel 7.16 Afkoop klein ouderdomspensioen
  1. Als het ouderdomspensioen op de dag van ingang op jaarbasis minder
  bedraagt dan het bedrag bedoeld in artikel 66, eerste lid PW, koopt ABP dit
  pensioen af mits betrokkene daarmee instemt. Betrokkene ontvangt dan een
  uitkering ineens.
  2. ABP stelt de afkoopsom vast met inachtneming van algemeen aanvaarde
  actuariële grondslagen waarbij voor mannen en vrouwen van dezelfde leeftijd
  bij gelijke rechten op pensioen gelijke bedragen worden uitgekeerd. De
  hierbij behorende contante waarde factoren zijn opgenomen in bijlage F bij
  dit reglement.

 76. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 13:20

  @Mevrouw Hupsefluts:
  dan heeft mevrouw goed werk verricht 🙂
  Op zijn minst (onder verwijzing naar mijn punt 1 hierboven), zou ik een breifje schrijven of ze even transparant kunnen aangeven in hoeverre hun aanbod in de brief overeenkomt met deze artikelen, en dat je hier naar vraagt omdat je de indruk hebt dat er mogelijk sprake kan zijn van een vergissing van hun kant..
  "algemeen aanvaarde actuariële grondslagen" is natuurlijk ook zo’n mist-begrip..
  Laat ze maar aantonen dat die zijn toegepast..
  Succes!!
  .

 77. jan bouma 8 februari 2010 om 13:30

  @Hupseflupse
  Beste mevrouw Hupsefluppse…; ik wil me er niet teveel mee bemoeien maar ’t moet een FEIT zijn dat NAMENS u een of andere organisatie, waarbij u was aangesloten, heeft onderhandeld met het ABP.
  Het moge zo zijn dat de dieven wijd verbreid zijn onder ons maar ’t is nog net niet een BANANENREPUBLIEK waarbij alles maar kan. Hebt u klachten over uw afkoop etc. en is er onduidelijkheid over hoe en of wat van die "kleine lettertjes van het ABP" ; stelt u zich dan in verbinding met de organisatie die onderhandelde en u vertegenwoordigde m.b.t. het ABP.
  Voor het overige handhaaf ik al mijn stellingen. Zie hierboven.

 78. Wilma Dekkers 8 februari 2010 om 13:58

  Al toen ik pensioen moest gaan afdragen 30 j. geleden, heb ik geprotesteerd. Hielp niet en werd zelfs uitgelachen.
  En wat dacht je van een vorige werkgever van mijn broer, die wel pensioengeld inhield op mijn broers salaris, maar nooit afgedragen heeft aan het pensioenfonds? Over diefstal gesproken.

 79. mevrouw hupsefluts 8 februari 2010 om 14:02

  @ Verbaast
  Mevrouw Hupsefluts heeft dat briefje al geschreven. ABP reageerde alsof ze het niet had ontvangen en stuurde wederom een standaardbrief dat ik het formulier moet invullen waar ABP de afkoop (hun versie) kunnen storten. We wachten dus even af (met plezier).
  @Bouma.
  Het gaat met name om contracten met de publieke omroep. Pas vele jaren later komen we er achter dat er voor z.g. freelancers (onvrijwillig) alle soorten inhoudingen werden gedaan maar geen pensioenfonds.
  Filmers (de artistieke kant) kunnen voor zover ik weet pas sinds ongeveer 10 jaar onderdeel zijn van BioscoopBond Pensioenfonds.
  Dit Kleine pensioentje hebben we te danken aan een contract (1988 tijdelijke arbeid verband) bij Universiteit afdeling Audio Visueel. Zonder dat we het wisten bleek men daar wel iets aan het pensioen te doen met nu als resultaat die EU 184 per jaar waarvoor hopelijk 20.88 (CBS) jaar dankbaarheid.
  Mevrouw Hupsefluts geraakt niet aan de bedelstaf maar is soms behoorlijk ontdaan als de vergrijzing en de babyboomers (ze kijkt nu even naar zichzelf) als zakkenvullers worden neergezet. Overigens: ik ben nog vrij en zou graag zo’n zakkenvuller huwen om zakelijke reden. 🙂 Eventueel is er ook nog wel een veel aardiger vriendin (kunstenaar) in de aanbieding:-)

 80. coby 8 februari 2010 om 14:51

  Aad: wat een sterke en onthutsende bijdrage weer. Je advies aan de jongere generatie is een goede.
  Als ik nu nog aan het begin stond, zou ik het ook zo doen, denk ik. Het leven loopt zo vaak anders dan je denkt of plant. Wat zal er met de pensioenfondsen gebeuren of wat zou het effect zijn als de jongere generaties allemaal voor eigen pensioenopbouw zouden zorgen zoals jij in je bijdrage duidelijk aangeeft?
  Hartelijke groet, Coby

 81. Mephisto 8 februari 2010 om 14:54

  @mevrouw Hupsefluts: 2 voor de prijs van 1, als het ware?
  @Aad: wat gaat er gebeuren als ze de pensioenafdracht gaan "liberaliseren"?
  Zou de werknemer dan de kans krijgen levenslang bij dezelfde pensioensopbouwer te blijven, terwijl men regelmatig van werkgever verandert, of zal mend e verplichte pensioenopbouw gewoon afschaffen?
  Dat laatste lijkt onmogelijk, maar "onmogelijk" is slechts 3x links of rechts afslaan van hier. Getuige de bankencrisis…

 82. Marjelle 8 februari 2010 om 15:05

  Als freelancer heb ik geen pensioen opgebouwd, Aad. Om idd toch nog iets van een pensioen zelf te creeren (de alt-toets (accentteken) doet het niet meer na een onvrijwillige slok thee), heb ik toentertijd wel een paar beleggingsverzekeringen genomen precies zoals jij beschrijft. Helaas zakte ondanks alle statistieken en prognoses in die periode en latere jaren het rendement zo’n beetje onder het vriespunt en hebben ze me achteraf alleen maar handen vol geld gekost, ik had het beter op een huis-, tuin- en keukenspaarrekening kunnen zetten. Afkopen is helaas ook geen optie, want dat brengt idd erg veel kosten met zich mee. Maar mss heeft Beer nog wat in een sok verstopt. 😉

 83. jan bouma 8 februari 2010 om 15:07

  @Zeg…Flupse…14:02
  Ik zou zo zeggen: "komt u beiden eens langs ter keuring…; misschien hebben we dan voor dezelfde prijs een triootje?"
  Kijk! Dat is nou rendement om van te dromen. Voor het overige: ik moet eerst wel wat echte staatscriminelen met een mogelijk ook corrupte rechter zien te veroordelen als een "criminele organisatie leidinggevend en faciliterend aan" als bedoeld in Art. 140 WvSr." De hoofdofficier van Justitie in Utrecht, mr. F.K.G. Westerbeke en dus het OM heb ik daartoe vanochtend vriendelijk uitgenodigd om actie te ondernemen. Hij kan ook de Rijksrecherche inschakelen. Uit de schadeclaim wil ik wel 1 miljoen reserveren voor goede doelen. Zie verder m’n juridische blog maar. Door te googlen: Nimmer zal het recht…
  Doe de kunstzinnige vriendin ondertussen de groeten. Ik ben evenwel geen zakkenvuller in de verkeerde zin des woords; anderzijds weer wel….:))

 84. ledenjes 8 februari 2010 om 15:10

  Ik las zelden zo’n onzin op het internet als dit artikel. Ongelooflijk gewoon.
  En, jongejonge, wat worden we met sparen toch ongelooflijk rijk met zijn allen, als ik dit artikel lees. Nog nooit zo’n klinkklare onzin gehoord (lees: gelezen), zeg!
  Mag ik u allen erop wijzen dat de inflatie alleen al ervoor zorgt dat die 1,2 miljoen die de auteur ons hier voorrekent over 40 jaar geen drol meer waard is? Als u zich voor stelt dat die 1,2 miljoen over 40 jaar evenveel waard is als 4 jaarsalarissen (en dan ben ik toch wel HEEL gul, denk ik) te zijner tijd, dan weet u precies wat ik bedoel als ik zeg dat je daar dus NIKS mee opschiet.
  Beste Aad Verbaast, misschien moet je je ook maar eens wat meer verdiepen in de pensioenmaterie en de onstaansgeschiedenis van de bedrijfstakpensioenfondsen. Dan zou je artikel er al HEEL anders uit zien. Die bedrijfstakpensioenfondsen zijn er niet voor niets. Meer zeg ik er niet over. Zoek dat zelf maar eens goed uit. Ik kan je in elk geval wel alvast op een briefje geven dat als de bedrijfstakpensioenfondsen er niet waren, er een aanzienlijk aantal mensen na pensionering geen geld (meer) zouden hebben om fatsoenlijk van te leven.
  Ik hoop maar dat niet al teveel mensen die onzin van jou voor waar aannemen. Je goochelt met wat getalletjes die iedere onnozele op het internet kan vinden en daar maak je vervolgens mooi de sier mee. Je hebt echter geen idee waarover je het hebt. Schaam je dat je de leek zo voor de gek houdt.

 85. frustie 8 februari 2010 om 15:14

  De pensioenfondsen bedenken wel weer iets anders, overheid grijpt toch pas weer in als het kalf reeds is verdronken. Kijk in dit geval bijv. ook maar naar de energiemaatschappijen en de ziektekostenverzekeraars. Deze laatsten zitten nog maar in de opstartfase en halen al het nodige binnen. Ingegrepen wordt er (nog) niet en dat vindt deze doelgroep niet erg.
  Heel goed dat de jonge generatie voor zijn/haar eigen pensioenopbouw gaat zorgen, echter laat ze eerst begeleiden door een personal coach want van omgaan met geld heeft deze generatie niet zoveel kaas gegeten (= mijn mening).
  Daarnaast lijkt het me handig dat deze jonge generatie maandelijks voor het pensioen iets in een sok stopt en dat geld vooral niet uit handen geeft door het naar een bank te brengen.
  Helaas pindakaas, maar de voormalige brave burgers en harde werkers worden gestraft voor en door degenen die alles hebben gejat. Deze laatste groep loopt nog heerlijk vrij rond; de omgekeerde wereld!

 86. thera 8 februari 2010 om 15:33

  Aad, dat valt inderdaad mee. Bedankt voor het uitrekenen, dat is niet mijn sterkste kant. 🙂

 87. VSp 8 februari 2010 om 15:47

  @aad.
  Terug van een bezoekje aan iets, waar pensioenopbouw tot de absolute onmogelijkheden behoort.
  Paar opmerkingen:
  =Zorg zelf voor de oudedagsvoorzieningen in volledige vrijheid van handelen
  Naar het Amerikaanse systeem? Met alle gevolgen vandien bij bijvoorbeeld langdurige ziekte, werkeloosheid, handicap(s).
  Dat Amerikaanse systeem werkt zolang men in staat is te werken en pensioenpremies kanafdragen. Maar owée, owéé als dat fout gaat. De schrijnende wandelende voorbeelden in de States zijn er bij bosjes van miljoenen.
  Ben het met je eens dat de pensioenfondsen eufemistisch geschreven met de pensioen afdrachten marchanderen. Echter, in mindere mate met de AOW-premies.
  Het gaat om de zogenaamde ‘pijler 2’; de verplichte afdracht door werknemers én werkgevers van pensioenpremies als aanvulling op de AOW uitkering, die nu opgetrokken wordt naar 67 jaar.
  En dáar, ‘pijler 2’, plus de vrijwillige bijdragen (lees verzekeringen, voor zelfstandigen zelfs een noodzaak) tesamen verweg de grootste bijdrage aan de pensioen gelden, zit het goed mis.
  Helemaal mee eens.
  Echter, beide pijlers zijn in principe opgericht vanuit het solidarteitsprincipe. Dat verschilt weinig van een ordinaire autoverzekering, een huisraadverzekering of een huisraadverzekering.
  De waarde van de pijler 1 kosten (de AOW), betaald door de werknemer en werkgever, uitgekeerd door de overheid kan deze laatste be-invloeden door de inflatie op te jagen, devaluatie van de muntsoort, of door aangenomen wetsbesluiten door het Parlement en 1e kamer (bijv. 67 jaar) te jagen.
  De Pensioenwet, daarentegen, rammelt aan alle kanten, ondanks scherpe voorschriften en ‘toezicht’.
  Óok met je eens.
  Maar GÉÉN Amerikaanse toestanden. Dat zou de maatschappij behoorlijk ontwrichten.
  Over de particuliere pensioenverzekeringen zullen we het maar helemaal niet hebben, of juist wél. In zo’n geval ben je inderdaad aan de grijpgraaiers overgelaten die zich van boven volproppen en met het restantbelang van de verzekerden hun reet afvegen.
  Één van de meest bekende en bedenkelijke pensioenfondsen in dit opzicht is, of was het PMG, aktief in de Gezondheidszorg. Nou ja, als er érgens veel in deeltijd gewerkt wordt, en van werkgever gewisseld wordt, is het wel in die sector.
  Je berekening: Ik kom na 40 jaar, tegen 5% gemiddeld, afgerekend aan het einde van ieder loopjaar op de faktor 1,211510269. Daar zit nog € 11.550,27 verschil in die ik ook gaarne in eigen zak wil steken. (4xH). Bij tussentijdse (maandelijkse) berekeningen, loopt die faktor nog op. maar geen zin in om dat verschil ook nog te berekenen. Excel is fabuleus, 100* beter dan Lotus.
  Overigens, het nu veel aangeprezen en de verwachte flexibiliteit van werknemers, waaronder het wisselen van werkgever is koren op de molen voor de pensioenfondsen. Het pensioenstelsel is daarop niet ingericht, veel te star voor.
  Daarnaast, waar nauwelijks iemand rekening meehoudt is de maximering van het hele zooitje, waardoor ook nog eens, door de bank genomen, de pensioenfondsen grofweg 20% in hun zak steken.
  Mooi onderwerp!

 88. jan bouma 8 februari 2010 om 16:17

  @Aad
  @Allen
  Ik had beloofd de reactie van het CDA (ofwel hun studiecentrum CDV) op de Vragenlijsten te melden. Zojuist kwam bij mij per email binnen het antwoord van drs. Jan Prij, secretaris van het Studiecentrum. Ik geef zijn reactie hieronder. Voor mijn reactie op zijn "antwoord" klikt men aan m’n lopende blog; zie de avatar.
  ==
  —– Original Message —–
  From: jan prij
  To: villamithras@planet.nl
  Sent: Monday, February 08, 2010 3:23 PM
  Subject: CDV en de r e v o l u t i e van Mithras zonder enige esoterische humbug
  Geachte heer Bouma,
  Dank voor uw mail en uw pleidooi de huidige regeringsleiders te ‘vervangen ‘ en de instelling van een ‘machtsvrije’ wereldraad;
  ik heb het gelezen en ga hier niets mee doen.
  De inhoud spreekt mij niet aan. He getuigt van zwart-wit deken*) en al strikte indelingen in ‘goed’ en ‘kwaad’. *) Bedoeld zal zijn "denken" en ook de interpunctie ontbreekt.
  Bovendien vrees ik dat hoogdravende idealistische beschouwingen maar al te vaak uitlopen op intolerantie en geweld.
  De titel van uw boek ‘May all other flags burn in hell’ voorspelt wat dit betreft weinig goeds
  Daarom laat ik het verder graag bij deze door u gevraagde inhoudelijke reactie
  Met vriendelijke groet,
  Jan Prij
  Van: villamithras@planet.nl [mailto:villamithras@planet.nl]
  Verzonden: woensdag 3 februari 2010 10:02
  Aan: Jan Prij
  Onderwerp: CDV en de r e v o l u t i e van Mithras zonder enige esoterische humbug
  Geachte heer J. Prij,
  Zie hierna svp wat ik aan dit bericht koppel. Het is het antwoord (standaard) op mijn revolutie in het belang van de kiezer.
  Ongetwijfeld is u bekend een paar gezegden:
  1. Die van Victor Hugo: "Niets is zo machtig als een Idee waar de mensheid rijp voor is."
  2. De volkswijsheid: "de geest is uit de fles."
  (en niemand krijgt ‘m er weer in)
  U geniet de misschien NIET twijfelachtige eer om kennis te nemen van de revolutie zoals die hieronder in een paar eenvoudige kernbegrippen is uiteengezet.
  Ik hoop niet dat de reactie zal zijn "doodzwijgen" of… aankomen met "argumenten" die een slap aftreksel zijn van het begrip r e v o l u t i e.
  Vaak zeg ik erbij: het gaat om een INTELLECTUELE revolutie want de associaties met bloed en wapengekletter kunt u er wel bij vergeten. Vaak wordt dat tegen mijn voorstellen ingebracht en speculeren mijn tegenstanders op wat bijval vanuit de publieke opinie om de revolutionaire voorstellen af te kunnen wijzen. Maar dan duid ik uw gedachte en handelwijzen weer en blijkt uw verweer niet deugdelijk.
  Graag een inhoudelijke reactie. En niet het voor "kennisgeving aangenomen" standaard antwoord zoals hieronder staat.
  Opmerking. Het blijkt toevallig ("bestaat er toeval?") ook zo te zijn dat ik mij weren moet in een lokaal spelende schandalige Milieuzaak en de directe aanleiding was om Volkskrantblogger te worden. Deze zaak heeft in feite niets met de mondiale betekenis te maken van m’n boek. Alhoewel menigeen ook weer zal concluderen dat micro en macro uitwisselbaar blijken.
  Ik behoud mij de vrijheid voor om deze email na 2 dagen op m’n Vkblogs te zetten. De achterliggende gedachte is dan weer voor u te begrijpen dat "geen antwoord" toch altijd weer wel een antwoord is.
  Inmiddels;
  M.vr.gr.;
  Jan Bouma
  Villa Mithras (zie website voor tel. en adresgegevens)

 89. Arnold Kemp 8 februari 2010 om 16:50

  @Aad, heb ik mij vele jaren geleden mee beziggehouden waarbij ik dezelfde conclusies heb getrokken. Ook heb ik de daad bij het woord gevoegd en daarvan nooit spijt gehad.
  Zinvolle bijdrage!

 90. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 16:55

  @Wilma: uitgelachen zelfs…
  Dat is de reactie als je ergens een normale vraag stelt en je er geen invloed op kan uitoefenen. Geeft maar weer eens aan hoe weinig je te vertellen hebt. Precies mijn punt.
  Die vorige werkgever: dat lijkt me een duidelijk punt van verduistering. Aangifte gedaan?

 91. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 17:06

  @Coby: het is dan ook specifiek voor de jongere generatie bedoeld. Laat ze er maar eens goed over nadenken.
  Verder de politiek. Het wordt hoog tijd dat die hele pensioenwet eens wordt aangepast aan de moderne tijd. Het is een oud en vervallen huis waar het slecht in wonen is. Het tocht en kiert aan alle kanten..
  @Mephisto:
  Een aantal van je suggesties zouden al een hele verbetering zijn.
  Net als de het systeem in België (zie Peterus hierboven) ook een verbetering is.
  Allemaal richting meer eigen keuze en minder verplichte winkelnering.
  Niets is onmogelijk natuurlijk. Voorbeelden genoeg in de directe omgeving hoe het ook anders kan.
  En als wij het kunnen bedenken, dan moeten politici dat ook kunnen bedenken lijkt me.
  Nou ja, nu maak ik misschien wel een erg grote vergissing dat te stellen ;-))

 92. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 17:09

  @Marjelle:
  Met die beleggersverzekering bedoel je zoiets als koopsompolissen?
  Ook daar heb ik slechte ervaringen mee, had ik nooit moeten doen.
  Ik wilde er eens eentje afkopen. Toen kreeg ik een offeerte voor de afrekening. Of ik maar even wilde bijbetalen!!
  Door het afrekenen met de fiscus plus de boete, kwam ik negatief uit.
  Hoezo mijn centen? Hoezo strijkstokken?
  Nu moet ik wachten in de hoop de einddatum ooit nog eens te halen..

 93. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 17:13

  @Mevrouw Hupsefluts:
  Hou je ons op de hoogte? Ik ben benieuwd hoe ze gaan reageren.
  De eerste poging van ze is niet sterk zo te lezen..
  Zeker niet klantvriendelijk. Maar dat is geen verrassing.
  @Thera: graag gedaan.
  Je vraagt en ik draai 😉

 94. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 17:21

  @Ledenjes (15:10)
  Ik zou zo maar kunnen denken, gezien je reaxtie, dat je bij een tussenpersoon werkt, danwel bij een bank, danwel bij een pensioenverzekeraar, danwel bij een pensioenfonds. Is dat ook zo?
  Maar laat zien hoe het dan wel in elkaar zit.. Succes!

 95. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 17:25

  @Frustie:
  Je kan rustig iets naar een bank brengen. Zolanfg je onder de bankgaranties blijft en de staat ook niet failliet gaat dan is er niets aan de hand.
  Mocht je ooit de de miljoen nog bereiken dan neem je gewoon 10 banken. Ze zijn er nog :-))
  Een sok lijkt me niet echt handig. Er wordt nog wel eens ingebroken. Die zijn op zoek naar sokken..
  @Arnold Kemp:
  Dank.
  Goed gedaan door jaren geleden al je eigen plan te trekken.
  Werk je nog?;-)

 96. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 17:39

  @VSp:
  ik zit natuurlijk niet te waxchten op Amerikaanse toestanden, zonder nu meteen alles te verwerpen wat daar gebeurt.
  In deze doe ik ook aan cherry picking.. Best of both worlds en zo.
  Wel meer vrijheid, en keuzemogelijkheden.
  Waar het in Amerika meest zo geregeld is dat je alles maar zelf moet regelen, is er een belangrijk verschil in cultuur met die yanken ten opzichte van ons calvinistische Nederland.
  Daar is het summum bereikt van de consumptiemaatschappij.
  Het geld brand daar in de zak, en als er wat dollars op de bank (of niet zelfs) worden die meteen uitgegeven om een bootje, een extra auto etc aan te schaffen. Hier zal dat minder gebeuren. Sparen zit wel in ons bloed.
  Het argument dat mensen de vrijheid niet moet worden gegeven, omdat ze dan niet aan een pensioen zouden toegeven (de reden om die oude pensioenwet zo dicht te timmeren) vind ik een verkeerde redenering om het woord badinerend maar nog niet te gebruiken.
  Alsof de politiek zo goed voor ons domme mensen kan zorgen.. Het lijkt me ook weer een voorbeeld van de omgekeerde wereld. Omdraaien dus weer.. 😉
  En als je het over 20% hebt die ze in eigen zak steken, dan steek ik die liever in eigen zak.
  En daarbij is er nog een heel belangrijke meerwaarde voor me ook nog: vrijheid van handelen!!
  Die is onbetaalbaar..
  Maar samen komen we er wel uit. Over hoofdlijnen zijn we het wel eens.
  Mag ik aannemen dat de VSp hier een vette paragraaf aan besteedt in het partijprogram?
  P.S. Nu we het daar toch over hebben, Jan zal wel geïntereseerd zijn of zijn vragenlijst nog ergens wordt toegevoegd aan datzelfde programma :-))

 97. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 17:47

  @Jan:
  Mag ik je feliciteren met het feit dat je in ieder geval een antwoord hebt gekregen! Ja, dat mag ik. Gefeliciteerd bij deze!
  Mag ik ook zeggen dat het antwoord (wat een nette mensen daar) me ergens niet helemaal verbaasd?
  Ja, ook dat mag ik zeggen. Het verbaast me niet.
  Wat me bijzonder opviel was de volgende zin uit de mail:
  == Bovendien vrees ik dat hoogdravende idealistische beschouwingen maar al te vaak uitlopen op intolerantie en geweld. ==
  En dat als ‘discussie stopper’ vanuit een Christelijke denktank….
  God is toch ook hoogdravend en idealistisch?
  Zouden ze hiermee aangeven dat ze er eindelijk achtergekomen zijn dat het tot veel (te veel) intolerantie en geweld geleid heeft en nog leidt?
  Bijzonder. Dat zou toch ook de voorpagina moeten kunnen halen lijkt me.. ;-))
  Wordt vervolgd.
  Wat een bende!!

 98. jan bouma 8 februari 2010 om 17:54

  @Aad… Nikszeggende antwoorden van de belanghebbenden liggen in de lijn der verwachtingen. Net zo goed als dat "de inflatie" voor eenieder geldt, ik zeg dit tegen @Ledenjes 15:10, die veronderstelt "inflatievrij" te kunnen opereren, dan weet je zeker dat je wordt geflest door de belanghebbenden. Het zijn de "gouden horens" die beloofd worden aan de kiezers en de gepensioneerden met een garantie "tot aan de deur!" Niemand kan in de toekomst zien en van die onzekerheid wordt misbruik gemaakt. Maar nu eerst even…. "na het zuur het zoet van Balkenende proeven!" Sic.
  Wat een zooitje.

 99. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 18:15

  @Jan:
  je gaat niet in op mijn aangeven dat er toch wel een heel bijzondere zin in die mail stond van die Prij..
  Ik zou er haast het citaat van de week van kunnen maken. Er zelfs een pittig blog aan kunnen wijden.
  Ik rolde van mijn stoel toen ik het las..
  Jij verbaast je nergens meer over? 😉

 100. jan bouma 8 februari 2010 om 18:26

  @Aad… 18:15
  Misschien scherper dan je zou kunnen denken reageer ik wel met een extra quote op het antwoord van dhr. drs. J. Prij, secretaris van het CDA-studiecentrum (het CDV) en wel als volgt:
  (Zojuist gekopiëerd van m’n blog waar een veel omvangrijker en vollediger antwoord staat. Maar dit comment gaf ik er achteraan. Ter overpeinzing voor allen hier. Tenslotte hebben we het wel over onze toekomst die we met behulp van "pensioenen" denken te veiligstellen.
  ==
  08-02-2010 16:32
  Slotopmerking inzake de reactie van het CDA.
  De geschiedenis leert dat pas NA de verschrikkingen van WO II, al in 1943 bekend, te Teheran de volken bijeen kwamen met de boodschap: "dit nooit weer" en in 1948 kwam als resultaat dan eindelijk de UVDRM tot stand. Misschien dat ik m’n gelijk krijg pas na weer zo’n catastrofe. De Goden verhoeden dat het dan zal gaan om een nucleair verwoest Teheran omdat de idioten en de egomaniakken aan het bewind zijn die ik wil vervangen. Misschien dat dhr. Jan Prij me dan wel gelijk geeft. Idem al die anderen die menen dat het zonder een wereldraad nu goed gaat of dat er acceptabele oplossingen uit voortkomen. Dat is niet zo.
  ==
  Daarom…@Aad is de opmerking van onze religieuze drs. J. Prij welhaast van een godvergeten blasfemie dat hij het durft te hebben over "intolerantie en geweld!" Hij maakt een aanfluiting van de huidige ACTUALITEIT. Kun je inderdaad constateren hoever dat CDA is afgedwaald van de werkelijkheid.

 101. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 18:26

  @allen:
  krijg nou wat..
  Zie ik ineens deze blog op meerdere webpagina’s verschijnen:http://www.nieuws.be/nieuws/Pensioenen_gelegaliseerde_diefstal_ad454004.aspx (België!)http://www.wijwetenalles.nl/e21573948-pensioenen-gelegaliseerde-diefstal.htmlhttp://209.85.229.132/search?q=cache:QBtPX_r0RO8J:pensioen-adviseurs.startpagina.nl/+pensioenen+gelegaliseerde+diefstal&cd=8&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
  ik zal de koffiemachine maar vast weer warm laten draaien 😉

 102. jan bouma 8 februari 2010 om 18:29

  Ons woord verspreidt zich tegelijkertijd! 18:26.

 103. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 18:33

  @Jan:
  waar Prij jou een verwijt maakt over zwart wit denken, leek me die door mij aangehaalde zin in die mail van hem toch wel een ultieme uiting van zwart wit denken.
  Zeker als ik lees dat dat een overwegend argument van hem is die vragenlijst naast zich neer te leggen..
  Ik zou hem wel eens aan een verhoor willen onderwerpen.
  Eerste drie vragen:
  1. wat zou er mis respectievelijk goed kunnen zijn met idealisme?
  2. wat zou er mis respectievelijke goed kunnen zijn met "hoogdravend"
  3. wat zou er mis respectievelijk goed kunnen zijn met hoogdravend idealisme?
  Hij heeft het antwoord al gegeven op vraag 3: enkel mis: het leidt tot geweld en intolerantie..
  Kan het nog gekker? Over die vraag van mezelf moet ik even goed nadenken. er schiet me zo gauw even niets te binnen 😉
  P.S.: om het even on-topic te houden: die Prij mag met pensioen.

 104. jan bouma 8 februari 2010 om 18:44

  @Aad..18:33
  Uit alles blijkt dat de heer drs. J. Prij zich op beschamende wijze er vanaf heeft gemaakt. Zelfs het minimale fatsoen om z’n zinnen even te corrigeren liet hij achterwege. Het is doodeenvoudig gewoon schandalig. Nog daargelaten de niet door hem geadstrueerde "beschuldigingen". Nu de rest van het politieke establishment nog. Vooralsnog constateer ik dat de politiek zich niet wenst te branden aan de Vragenlijsten. Althans het CDA heeft een nietszeggende reactie gegeven. Ze gaan ook geen discussie aan over je terechte opmerkingen. Want ze weten dat ze die discussie zullen verliezen.
  Wat een zooitje. Wat een gebrek aan visie. De geschiedenis zal oordelen. Met of zonder getuigen.

 105. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 18:52

  @Jan:
  even een vraag tussendoor. Hij zit toch bij de CDV?
  Maar als ik daar op Googel vind ik dat niet. Kun je me nauwkeurig vertellen bij welke organisatie hij precies werkt, en wat de link is met het CDA?
  Liefst met links er bij natuurlijk.
  Nog even en de hele politiek mag met pensioen 😉
  Misschien ga ik er wel een blogje aan wagen..

 106. jan bouma 8 februari 2010 om 19:59

  @Aad… Ik kom zo dadelijk wel terug met info. m.b.t. het Centrum Democratischwe Verkenningen; i.q. de heer J. Prij; secretaris.
  Maar eerst… huiver en lach je pletter. Ik zit binnenkort hier in Maarsen ZONDER een College van B&W plus dat heel wat ambtenaren ook gearresteerd zullen worden omdat ze lid zijn van een Criminele Org. als bedoeld in Art. 140 WvSr… Heb evenb gekeken of ik "landelijke instemming heb" van de hoogste bazen…; en jawel hoor. Hilarisch… (kopie van m’n jur. blogs)
  ==
  08-02-2010 19:53
  Over de lokale milieucriminelen heb ik ook nieuws: leest u maar mee.
  (kopie vanaf mijn jur. blog)
  ==
  08-02-2010 19:50
  Re:10:25 zie hierboven van vandaag. Een update d.d. heden.
  Het landelijk parket en dhr Harm Brouwer en alle p.g.’s zullen wel ingenomen zijn met actie die zal resulteren in een aangifte ex Art. 140 WvSr tegen…. HET HOOFD van DE POLITIE in Maarssen, mevr. Drs. M.M. van ’t Veld want hoe luiden nu eigenlijk de prioriteiten van de politie en het OM op dit moment?
  Het kon niet beter!
  (deze info. werd mij vertrouwelijk toegestuurd en ik heb beloofd geheimhouding)
  Leest u even mee?
  F. DE PRIORITEITEN VAN HET OPENBAAR MINISTERIE
  F.1
  De Wensen van de samenleving
  De capaciteit van het openbaar ministerie is niet onbeperkt. Dat betekent dat niet alle strafbare feiten opgespoord en vervolgd kunnen worden. Het openbaar ministerie moet dus keuzen make. Die keuzen worden gemaakt in de vergadering van procureurs-generaal.
  De procureurs-generaal zullen bij hun keuzen altijd de maatschappelijke discussie moeten betrekken. De detailhandel kan bijvoorbeeld het openbaar ministerie verzoeken winkeldiefstal krachtiger te bestrijden, vrouwenorganisaties kunnen vragen daders van zedendelicten harder aan te pakken. Het openbaar ministerie moet bij zijn beslissingen rekening houden met dit soort wensen uit de samenleving. Zou het openbaar ministerie het contact met de samenleving kwijtraken, dan zou de organisatie zijn functie verliezen.
  De prioriteiten die het openbaar ministerie voor de komende tijd heeft vastgesteld, zijn:
  * georganiseerde criminaliteit;
  * fraude;
  * milieucriminaliteit;
  * lokale ernstige criminaliteit;
  F.2
  Georganiseerde criminaliteit
  Bij het bestrijden van de georganiseerde misdaad is samenwerking tussen de verschillende regio&quots noodzakelijk. Dit soort criminaliteit speelt zich immers vaak af binnen netwerken die de arrondissementsgrenzen overschrijden. In verschillen arrondissementen wordt daarom gewerkt met Interregionale Kernteams. Deze teams houden zich bezig met de opsporing van zware misdrijven, zoals drugs-, wapen- en mensenhandel. Zij doen dit onder andere door de contacten van verdachte personen te analyseren, om zo inzicht in de organisatie te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door in een organisatie te infiltreren.
  F.3
  Fraude
  Door uitkerings- en belastingfraude lekken jaarlijks vele miljoenen guldens aan gemeenschapsgeld weg. Daarom hecht het openbaar ministerie veel waarde aan een doeltreffende fraudebestrijding. Om belastingfraude in de vorm van &quotwitwassen" van geld te bestrijden, heeft de wetgever onder meer op aandrang van het openbaar ministerie banken verplicht ongewone transacties aan te melden. Het gebeurt immers vaak dat criminelen zwart geld, dat door bijvoorbeeld de handel in drugs is verkregen, bij een bank willen witwassen.
  Het verschijnsel fraude beweegt zich ook over de nationale grenzen heen, bijvoorbeeld binnen de Europese Unie. Deze zogenaamde EU-fraude is een vorm van fraude waaraan het openbaar ministerie de komende tijd meer aandacht zal besteden. Dit gebeurt vooral in internationaal verband. Ook zijn in de buurt van havens en vliegvelden speciale fraude-officieren actief
  F.4
  Milieucriminaliteit………………………………………!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!……………………………………………………jb
  De bescherming van het milieu is een van de belangrijkste aandachtsvelden voor de overheid. Het openbaar ministerie levert zijn bijdrage op het gebied van preventie, opsporing en vervolging van milieucriminaliteit. Hiervoor moet het openbaar ministerie over goede informatie beschikken. Daarom wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde milieukaart van Nederland. Hierin is informatie verwerkt over alle activiteiten die gevolgen hebben voor het milieu. Zo worden de gevoelige gebieden in kaart gebracht. De kaart bevat tevens informatie over vergunningen en nalevingsgedrag van bedrijven.
  De milieu-officieren laten verder op allerlei manieren onderzoek uitvoeren. Ze controleren bijvoorbeeld vergunningen, laten bodemonderzoeken verrichten en laten toezicht houden op het vervoer van gevaarlijke stoffen.
  ==
  unquote. Nou dat wordt nog wat! De burgemeester en het hele college van B&W en de hele raad moet in de boeien geslagen worden plus nog een heleboel ambtenaren, zeker die bewijsbaar hebben gelogen, etc. etc.
  ==
  volgende posting het CDV… maar bescheur je eerst hierover!

 107. jan bouma 8 februari 2010 om 20:06

  Inzake Drs. J. Prij; zie: http://wi.old.cda.nl/jan+prij.aspx?language=nl-NL
  Je kunt allerlei zaken aanklikken maar het illustere aanbevelingscomité waarbij ook de naam stond van prof. dr J. Veldkamp kan ik 1, 2, 3 nu plotsklaps niet meer terugvinden op hun "Home" pagina. Waarschijnlijk zagen zij de bui al hangen vanwege het geklets van de heer Prij… en zijn en masse vertrokken… Tsja…

 108. mevrouw hupsefluts 8 februari 2010 om 20:53

  @Bouma, Ik ben denkende over het aanbod (you, me & vriendin) maar mis de kleine lettertjes omtrent boter bij de vis. U bent toch geen neefje van de heer Zuma?
  @ Aad. We houden je op de hoogte.

 109. jan bouma 8 februari 2010 om 21:42

  @..Flupsje van me… hoe groot had je die boterletters eigenlijk dan wel gedacht? Kom eerst maar eens op proef. Zo doet m’n neef Zuma het ook. Een maandje op proef; dat lijkt me wel wat. Nou ik hoor het wel; of niet.

 110. Aad Verbaast 8 februari 2010 om 22:29

  @Jan:
  == De prioriteiten die het openbaar ministerie voor de komende tijd heeft vastgesteld ==
  Nou met die lijst zit je gebakken natuurlijk. Laat die mannen maar in rotten van drie komen opdraven daar richting Maarssen.
  Je hebt een gevoelige neus (zal wel door die bagger in je achtertuin komen) voor belangwekkende zaken.
  Daarbij zit je ook nog eens helemaal op één lijn met het OM!
  Verder:
  Je Prij daar kom ik zo niet verder mee…
  WI, "Old-CDA".. wat zijn dat nou voor illustere/duistere gezelschappen??
  Old Amsterdam, dat ken ik , daar heb ik nog wel eens kaas van gegeten. Maar dit??
  Zegt me allemaal niets..

 111. jan bouma 9 februari 2010 om 08:04

  @Aad…22:29 ; goeemorgen.
  1. Thanks voor de ontwikkelingen m.b.t. de Milieuzaak van de Eeuw in combinatie met de Rechtszaak van de Eeuw. De premisse inzake een goede afloop is en blijft een nog wel een integere gerecjhterlijke toetsing plus dat het OM zichzelf op integriteit moet laten onderzoeken. Tenslotte is de burgemeester en het College met de Raad verantwoordelijk voor mijn aantijging: "criminele organisatie ex Art. 140 WvSr."
  Plus dat erkend moet worden dat de uitgebrachte milieurapporten in ieder geval niet de werkelijkheid weergaven! En dat lijkt me voor een rechtsstaat dodelijk.
  2. Inzake dat Wetenschappelijke Instituut voor en ten behoeve van het CDA. Dat zegt van zichzelf onafhankelijk te zijn maar anderzijds weer wel het CDA te adviseren. Gevraagd en ongevraagd. Het CDV brengt studies uit. En daarvan zie je via de volgende link wat voorbeelden. Zie: http://wi.old.cda.nl/home.aspx?language=nl-NL
  Maar laat ik me verder niet vermoeien met de inhoudsloze ARROGANTE nitwitters à la Prij die daar werken. Zijn "antwoord" aan me is buiten elke acceptabele proportie. Ik blijf me wel verbazen waarom ze hun website "ineens" aangepast hebben en waarop dat prominente "aanbevelingscomité" stond.
  De tragiek is dat dit soort "Instituten" zich volledig los gezongen hebben van de werkelijkheid. Men functioneert nog slechts met het oog op de eigen overleving. Althans dat is mijn conclusie gelet op het schandalige antwoord van J. Prij.
  Suc ces met een eventueel blog over ze maar ik denk dat ze hooghartig de neus voor je zullen optrekken en dat ze tot geen enkele discussie bereid zullen zijn. Dat is de arrogantie van "de polletiek" die zich onaantastbaar waant. Net zo goed als hier op microschaal de milieucriminelen en de cultuurbarbaren waar ik mee te maken heb.
  Welnu. Vandaag gaan we bekijken aan de hand van de bewijsstukken hoe we de aangifte hier op het lokale Hoofdbureau van politie (Bisonspoor) rond krijgen. Men hoort nader…
  @Allen een prettige dag.

 112. draver 9 februari 2010 om 08:55

  Aad hier wordt ik niet vrolijk van, eerst maar eens een bakje koffie drinken en maar eens in de groep goeien en de toekomst plannen bijstellen. dank voor het uitzoeken.

 113. Aad Verbaast 9 februari 2010 om 09:06

  @Jan:
  "zoekt en ge zult vinden" is toch een bekende uitspraak?
  Nu is daar nogal wat op af te dingen natuurlijk.
  Dat geldt voor jouw "milieucriminelen" die stellen gezocht te hebben, maar rapporteren niets gevonden te hebben terwijl ze rond de tonnen ‘zwommen’ in je achtertuin.
  Geldt ook voor jou. De volledige organisatie van het CDA (WI) staat hier:http://wi.old.cda.nl/organisatie.aspx?language=nl-NL
  Heer Prij maakt vier keer per jaar blaadje wat het wetenschappelijk instutuut van het CDA(WI) uitgeeft, dat blaadje heet CDV. Zijn functie: redactiesecretaris.http://wi.old.cda.nl/cdv.aspx?language=nl-NL
  == Christen Democratische Verkenningen is het politiek-wetenschappelijke kwartaalblad van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Het wil het geheugen vormen van de christen-democratische beweging en de kennis aandragen voor de verdieping van de ideologie van de christendemocratie. Daartoe verkent CDV de rol van religie in de politiek. ==
  Goed nieuws voor je. Je kan donateur worden van deze stichting. Minimum donatie: 200 euro per jaar.
  Maar dan krijg je dat blaadje gratis thuisgestuurd!!
  Kijk dan heb je tenminste wat :-))
  Wat een bende!

 114. Aad Verbaast 9 februari 2010 om 09:08

  @Draver:
  mijn excuses dat ik je stemming negatief heb beïnvloed. Ik had je het kunnen besparen natuurlijk.
  Flink zelf sparen, dan kom je er wel weer bovenop 😉

 115. Rein-John Scholtens 9 februari 2010 om 10:45

  Beste Aad,
  Nog een klein jaar en dan is het zover. Pensioen plus AOW!!!
  En dan die domper van jou!!.
  Ik had het allemaal anders moeten doen. Blijkbaar.
  Daar waar mensen met geld omgaan is de uiterste waakzaamheid geboden.
  Mijn echtgenote werkt bij een Notaris en zij kan je daar hartverscheurende verhalen over vertellen.
  Groet.

 116. Aad Verbaast 9 februari 2010 om 11:06

  @Beste Rein-John:
  == Nog een klein jaar en dan is het zover. Pensioen plus AOW!!! ==
  Gefeliciteerd! Jij hebt toch bovenan jouw blog: "Count your blessings" staan?
  Dus maar een advies voor jou: gewoon doen!
  Anders doen op dit vlak heeft voor jou geen zin meer.
  En als je ze een hak wilt zetten: minimaal 100 jaar worden. Betalen zullen ze!! 🙂

 117. VSp 9 februari 2010 om 11:41

  @Bouma; Re CDV-Prij, Wiardi Beckmann en nog zowat.Volgens de VSp heb je de kalkoenen uitgenodigd voor hun eigen kerstdiner.
  Niet écht een handige zet.
  Voor de rest bemoeit de VSp zich er niet meer mee en zal zich onthouden van verder commentaar.
  Vermakelijk is het in ieder geval wél.
  @Aad. Re pensioenen, sparen & zo.
  Nou ja, de VSp ziet het vrij simpel.
  Wat de Chinezen kunnen, kunnen de pensioenfondsen ook.
  Wat niet moet: lange termijn sparen voor de ‘oude dag’ dient niet uitsluitend afgedekt te worden door beloftevolle langlopende devaluerende staatsobligaties met rendementen die ver onder het inflatieniveau blijven, kortlopende handel in verwaterende aandelen in een steeds meer flexibel wordende wereldeconomie, financiele termijn kontrakten, kantoorpanden, shopping malls, wolkenkrabbers, jachthavens, defensie industrie en wat dies meer zij.En zuur gespaard geld als sneeuw voor de voor niets opgaande zon verdwijnt.
  Nee, het verzamelde vermogen dient voor tenminste 75% afgedekt te worden door ‘GOUD’. Kijk, op die manier wordt stabiele continuiteit gecombineerd met een solide, vertrouwenwekkende basis om met de resterende 25% te investeren met een spreiding in tal van strategische zaken die op lange termijn moeten voldoen aan de verwachtingen van een ‘rustige, veilige oude dag’.
  Grondstoffen o.a., innovatie, onderzoek, octrooirechten verzamelen, onderwijs tot op het hoogste niveau, infra-structurele projekten. Om een paar dwarsstraten te noemen. Daar zit goud geld in.
  Plus uitgifte van eigen aandelen tot een maximum van 5% van het eigen vermogen.
  Daarmee kan, daar is de VSp van overtuigd, een lange termijn dekkingsgraad van tenminste 10% bereikt worden in tegenstelling tot de schamele 2,5% waar de pensioenfondsen nu zo’n beetje op zitten.
  De herstructurering van de Pensioenfondsen is óók vrij simpel. Verplichte deelname door alle pensioenfondsen. Jaarlijkse rapportage en toetsing aan de algemene ledenvergadering bestaande uit vertegenwoordigingen van deelnemende leden en aandeelhouders.
  Één toezichtsraad voor een periode van vier jaar die een weerspiegeling is van alle belanghebbenden met een maximum van zeven leden ( 1 gekozen voorzitter middels een landelijk referendum, 2 werknemers, 2 werkgevers, 1 tijds’ overlappend lid gekozen door voorzitter, werknemers en werkgevers tesamen). De overigen zoeken het zelf maar uit hoe en wie gekozen wordt. Aandeelhouders krijgen géén zetel in de toezichtsraad.
  Uitsluiting van overheidsbemoeienis, die het evenwel vrij staat om als commerciele partij mee te doen aan de ‘5%’ optie. Daarmee is geldverslindende politieke inmenging uitgesloten (geharrewar over het bedrag dat de overheid op tafel wil leggen, zoeken ze óók maar elders uit).
  Daaronder de werkbesturen die rapporteren aan de toezichtsraad.
  Nou ja, dan héb je ook wat: Een enorme bak met poen die redelijk transparant beheerd wordt.

 118. Aad Verbaast 9 februari 2010 om 12:11

  @VSp:
  == Wat de Chinezen kunnen, kunnen de pensioenfondsen ook. == Hoe bedoel je dat?
  Je hebt een terecht punt natuurlijk, dat als je zeer conservatief belegd, je belegde centen door inflatie ook weer aan slijtage onderhevig is. Reden waarom de pensioenfondsen (zonder dat dat ons gevraagd is) meer en meer ons kapitaal is gaan beleggen in aandelen. Waardoor toen het even tegenzat er miljarden en miljarden spaarcenten zijn verdampt..
  Je goud: goede tip natuurlijk. Goud stijgt in waarde als de wereld om ons heen aan het inzakken is. Omgekeerd als de wereld tot rust komt, dan zakken de goudprijzen.
  Gezien de tenuer van mijnblogs, moet ik natuurlijk de lange termijn verwachting uitspreken dat de goudprjs wel zal blijven stijgen..
  Totdat natuurlijk een of andere onverlaat met zijn boortje een enorme goudader ontdekt die zijn weerga niet kent. Ook die kans is niet zo groot.
  Natuurlijk heb ik je 10% even doorgerekend wat dat opbrengt aan toekomstige waarde.
  Een percentage overigns wat een gemiddelde venture capitalist toch wel als minimum ziet voor zijn investments. De meesten hanteren een percentage van 15%..
  Goed 10%, jaalijks x inleg:
  verdubbeling ingelegd vermogen) in 12 jaar.
  verdievoudiging: 19 jaar
  verviervoudiging: 24 jaar
  Dan gaat het hard!!
  Na 40 jaar: 12-voud!!
  Daar kan geen inflatie tegenop!!
  Je voorstel voor pensioenfondsen:
  Lees ik het goed? Een soort van overkoepelend super-pensioenfonds, met verplichte deelname door alle pensioenfondsen?
  Ik wil juist van al die verplichtingen af.
  Beahlve van de verplichting van pensioenfondsen transparant en open te worden en minimaal 10% rendement te maken op jouw centjes.. Hierboven staat dan wat dat kan opbrengen.
  Dan kunnen we allemaal wat eerder naar huis 😉

 119. jan bouma 9 februari 2010 om 12:48

  @VSp…11:41
  Gratuit geklets van je. Bovendien wil je enerzijds niks zeggen maar je zegt anderzijds weer heel wat. Namelijk dat ik: == Volgens de VSp heb je de kalkoenen uitgenodigd voor hun eigen kerstdiner.
  Niet écht een handige zet.
  Voor de rest bemoeit de VSp zich er niet meer mee en zal zich onthouden van verder commentaar.
  Vermakelijk is het in ieder geval wél.==
  slap gel*l dus. Je comment slaat echt nergens op. Had het dan maar voor je gehouden.
  Over de rest van "geniale oplossingen" om "goud" te laten dienen voor de reserveringen van maar liefst 75% van onze totale pensioenreserveringen… is lachwekkend. Beste man! Ik kom ongeveer 1000 miljard ton goud tekort (ik overdrijf wat maar de essentie is juist) Ook hier klets je maar wat. Nog afgezien dat een dergelijke enorme beschikbare commodity (a l s die er al zou kunnen zijn) onderwerpelijk is aan de grillen van de economie. De dagkoersen van "goud" gaan nu weer bijv. onderuit omdat men toch liever grondstoffen verkiest om in te investeren die men kan ETEN… Snap je?
  Je lijkt Koning Croesus wel. Die ging dood van de honger omdat alles rondom hem en wat hij aanraakte veranderde in goud… domoor! Goud kun je niet eten! Wist je dat niet?
  Enfin… beste lezertjes van dit super interessante blog van @Aad verbaast – onthoudt die naam – ik zit eigenlijk te wachten op een reactie van die gezellige mevrouw @Flupsehupse met haar vurige vriendin; ik wil haar zeggen tot slot:
  "..’t Is wel de bedoeling dat ik bij jullie ook nog wat in te brengen heb!" :))

 120. thrammy 9 februari 2010 om 14:55

  Geweldig verhaal, maar zoals ik in mijn pensioen verdrink, verzuip ik in de reacties. Kan ze echt niet allemaal verteren. Maar dat we gepakt worden is wel duidelijk. Wat me nog het meest verbaast, schokt, verwondert is dat er duizenden mensen werken bij het ABP (mijn P-fonds) en dat ze de belangrijke zaken (cruciale beleggingen) toch nog blijken uit te besteden aan derden. Waarmee het vervolgens helemaal fout gaat.
  Advies aan wie de mogelijkheid heeft om het zelf te regelen: banksparen. Het is fiscaal gunstig en je blijft eigen baas!
  Groet,

 121. Aad Verbaast 9 februari 2010 om 15:20

  @Thrammy: dank.
  Er valt nog een hoop te doen daar. Ook een bedrijfstak die te crisigevoelig is. En het gaat wel over jouw centen.
  Eens met je advies. Ligt in lijn met het betoog, dat we meer onze eigen oplossingen moeten kunnen bepalen.

 122. VSp 9 februari 2010 om 15:22

  @aad. re 12.11
  De VSp wil af van die 80 pensioenfondsen, los nog van al die lijfrente aanbieders, die onder de paraplu van de Pensioenwet -een verfoeilijk politiek manipuleerbaar instrument- er stuk voor stuk lustig op los speculeren, de ‘kosten’ onnodig opjagen en door de bank genomen een rendement van 2,5% realiseren. Sommigen zitten met een dekking van 95%……..
  Lange termijn spaarders moeten sowieso aankloppen bij financiele instituten. Zet dan een solide bouwwerk op waar bundeling van gezamenlijke interesses door enerzijds besparing van kosten, anderzijds een beter, transparanter en controleerbaar vermogensbeheer mogelijk is.Zonder politieke, dus overheids’ inmenging. Want dat laatste leidt alleen maar tot ‘een beetje méér van nix’.
  Met een op zulke grondvesten neergezet raamwerk kan een ieder zelfs op z’n klompen aanvoelen waar de individuele pensioenspaarder dan voor kiest.
  @bouma, bouma.
  re kalkoenen: De VSp schreef: =voor de rest bemoeit de VSp zich er niet meer mee=. Deed de VSP niet, behalve de konklusie dat jij de kalkoenen hebt uitgenodigd voor hun eigen kerstdiner.
  Dat moet toch duidelijk zijn?
  Re: Goud
  Als de pensioenspaarder de keuze krijgt tussen het alternatief van de VSp of de mogelijkheden die de huidige pensioenwet biedt om maatschappelijk geld te ontfutselen aan de monddood gemaakte werknemers, sla je een paar vliegen in één klap.
  A. In goud kan óók gehandeld worden. De Nederlandse Bank doet niet anders.
  B. Goud zat! Door de geldstromen van de pensioengelden, die een hoger rendement opbrengen, te verleggen valt goud vrij. Als Vadertje Staat daardoor met de toch al (in)solvabele billen bloot moet, is dat een geluk bij een ongeluk. Overal en nergens onrendabel mooi weer spelen met andermans’ spaarcentjes (de overheid mag geen winst maken, c.q. rendement opleveren) is toch al niet zo’n frisse aangelegenheid als daarvoor andermans spaarcentjes gebruikt worden. Da’s lekker makkelijk………
  Een mooi voorbeeld is de aansluiting van Oostduitsland. Die werd voor een groot deel met pensioengelden gefinancierd, waardoor de Westduitse werknemers hun pensioenen gehalveerd zagen worden, terwijl die vóór de aansluiting met hogere pensioenen dan in Nederland, of het vooruitzicht daarop, konden rekenen. Nu genoegen nemen met € 600,-, na veertig jaar werken en sparen?
  Op kleinere schaal gebeurt dat ook in Nederland, zij het verkapt: ‘Curacaou, Aruba en Bonaire, we zien het reeds van verre, we gaan naar Holland toe’. Dan ook nog St. Maarten, Saba en St. Eustatius. Een leuk liedje dat eindeloos herhaald wordt, iedere keer weer door de alsmaar elkaar opvolgende politici en iedere keer weer in het geweeklaag van die goudhappers trappen.
  Let wel: met andermans geld dat we goedgelovig in beheer hebben gegeven.

 123. Aad Verbaast 9 februari 2010 om 15:23

  @Jan:
  Dank voor de aanbeveling "onthoudt die naam". Ik zal me er aan houden 😉
  Over in te brengen: je bent al binnen!!
  Daar doel ik natuurlijk mee (voordat er weer misverstanden ontstaan) over het goud dat jouw richting op gaat rollen als je die rechtszaak nu eens gaat winnen. Het zou tijd worden.
  @Mevrouw Hupsefluts: is het pensioenfonds al teruggekomen met een beter aanbod? Ook dat zou tijd worden 😉

 124. galadriel 9 februari 2010 om 15:59

  een aabeetje Aad ;))

 125. Aad Verbaast 9 februari 2010 om 16:16

  @VSp:
  == Met een op zulke grondvesten neergezet raamwerk kan een ieder zelfs op z’n klompen aanvoelen waar de individuele pensioenspaarder dan voor kiest. ==
  Lijkt me al een substantiële verbetering in vergelijk met het huidige systeem.
  Maar het kan nog veel beter. Ik ben niet zo gauw tevreden.
  == Die werd voor een groot deel met pensioengelden gefinancierd, waardoor de Westduitse werknemers hun pensioenen gehalveerd zagen worden.. == Ik bedoel maar..
  @Galadriel: nu nog een ceetje erbij en dan komt het helemaal goed.

 126. Kokopelli 9 februari 2010 om 16:39

  @Aad: Helemaal mee eens.
  Het kan niet vaak en duidelijk genoeg gezegd worden dat we bestolen worden door de pensioenfondsen waar we bij staan. Dik aanbevolen.Bepaald geen niemendalletje… 😉
  En nog bedankt voor jouw uitgebreide reactie onder mijn blog.

 127. jan bouma 9 februari 2010 om 16:50

  @WJ’tje…ook kalkoenen moet je dan niet noemen en dat ik ze uitgenodigd zou hebben al helemaal niet; maar goed genoeg hierover.
  Inzake je goudvoorstellen. Daar wilde je maar liefst 75% in waarde (die ook weer fluctueert) ja wat… vastleggen?, reserveren?, ach… alles is als water. Het sijpelt door je vingers. Maar t is een feit dat als je wereldwijd 75% van te reserveren pensioengelden wilt proberen "vast te leggen" dat je dan gewoon fysiek onnoemelijk veel goud tekort komt. We hebben immers al lang sinds de ‘Gouden Standaard’ niet meer de werkelijke tegenwaarde in baar goud voorhanden. Zie verder: http://en.wikipedia.org/wiki/Gold_standard
  @Aad
  Voor het aankomende proces van de eeuw verwacht de politie op een presenteerblad de aanklacht en de aangeklaagden en hun ten laste te leggen misdaden, leugens, wanbeleid, milieucriminaliteit, de vervalste milieurapporten, etc. etc. ik schreef aan m’n advocaat zojuist daarom het volgende:
  (met ook nog wat anders):
  2) Zojuist mevr. Sandra Suurmond van de Maarssense politie aan de lijn. Lang verhaal kort:
  De aanklacht moet op een presenteerblad worden aangeboden aan de politie. Liefst ook erbij de namen die aangeklaagd worden. De feiten die ten laste gelegd worden. Ze gaan dus zelf niet concluderen bijvoorbeeld dat blijkens de brief van de Provincie er 2 met name genoemde ambtenaren gelogen hebben (….) die moeten wij dan benoemen.
  Idem dienen we aan te geven alle strafbare feiten. Dan verwijt ik de hele politieke organisatie College en Raad dat zij in gebreke zijn gebleven..
  "En…. mevrouw, als ik de gemeenteraad tijdens de raadsvergaderingen toespreek dan bedoel ik het College en de Raad. Zij allen zijn dan in gebreke gebleven!"
  Enfin… er moet een samenvatting komen en ik heb haar toegezegd "dat je dat even voor je rekening zal nemen en haar een samenvattende brief zal sturen naar het adres dat ze opgaf:
  Hoofdbureau van Politie
  t.a.v. Mevr. Sandra Suurmond
  Postbus 1038
  3600 AA Maarssen.
  maar ik ga er wel mee aan de slag. Dossiers liggen ten dele hier maar ook bij jou. We moeten maar even kijken hoe we de leugen en bedrog, en dus de aanklacht, kunnen opschrijven voor de politie.
  Enfin. So far… Groet! JB
  En werk ze.

 128. Aad Verbaast 9 februari 2010 om 17:26

  @Koko: dank.
  == Bepaald geen niemendalletje… 😉 ==
  Nu de rest nog, ik heb er een groeiende behoefte aan. De spoeling is te dun naar mijn gevoel.
  == En nog bedankt voor jouw uitgebreide reactie onder mijn blog. ==
  Graag gedaan, verder bemoei ik me maar niet met de rest van de reacties op je blog (ik volg het wel). Het zijn de bekende reacties, en ergens proef ik dat hoe langer het duurt die ene wet die werd aangehaald van toepassing gaat worden.
  Een wet overigens die lang niet overal opgaat. Ik prijs me gelukig dat hier een goed voorbeeld voorhanden is. Ik heb het nog niet meegemaakt gelukkig :-))

 129. Aad Verbaast 9 februari 2010 om 17:39

  @Jan:
  Even inhakend op je reactie richting VSp. Het is niet alles goud wat er blinkt. Er zijn ook andere edelmetalen die dezelfde conjunctuur/onrust curve volgen.
  Je aangifte:
  Natuurlijk moet de aangifte genoeg gegevens bevatten voor het OM om aanleiding te vinden om verder onderzoek te doen. Dat alles op een presenteer blaadje moet worden aangeleverd is niet nodig. In dat geval kan de hele santekraam wel naar huis natuurlijk. Er moet nog wel wat overblijven voor ze, lijkt me.
  De lokale politie (die de aangifte moet gaan accepteren) valt ook nog eens onder de verantwoordelijkheid van de ‘burgervader’ van Maarssen, die naar jouw overtuiging nou niet zo verantwoordelijk gehandeld heeft..
  Dat wordt natuurlijk flink schoffelen.
  Wat een bende!

 130. jan bouma 9 februari 2010 om 18:12

  @Aad.. Inzake het goud en wat al niet eromheen is een war- en janboel waar zelfs specialisten niet uit komen zo heb ik begrepen.
  Inzake het aanleveren van de aangifte. Kijk! Ik ga er van uit dat het OM niet zal staan te trappelen om hier veel heisa aan te geven maar misschien is het anderzijds wel eens goed om het volk te tonen "de scheiding dder machten’ en laat het OM het volk nu juist eens een poepje ruiken dat misschien eens niet zo stinkrt als wat Zembla vond bij de PG. Harm Brouwer en diens crapuul. Ik heb begrepen dat die Steenhuis, je weet wel die van het Lintje en een verkeersboete omdat hij op de snelweg met 240 KM over de vluchtstrook raasde met sirene op en hij met z’n rode das om en zijn chauffeur opdracht gaf nog harder te gaan terwijl hij zijn middenvinger opstak naar het klootjesvolk want hij was onderweg naar de Vergadering van Docters van Leeuwen die toen net de minister onderuit had gehaald maar gelukkig bleef hij drijven (z’n omvang) en nou mag-ie dus boeven vangen in het financiële circuit.. enfin ik bedoel maar te zeggen… het is zaak om het dossier zo volledig mogelijk samen te stellen… :))
  Men amusere zich verder. Dat gaat het beste zo heb ik mij laten vertellen met een vrijwel leeg bewustzijn. Daarom hebben de apen en de bavianen ook altijd zoveel plezier!
  Zou die @Flupse me nog gaan bellen denk je= Tot morgen.
  Nog even over de huidige burgemeester mevr. Van ´t Veld. Haar voorganger Drs. van der Sluis was meer mijn tegenstander. Mevrouw Van ´t Veld zat wel de hele dag te vergaderen over mij met haar wethouders op 18 juni 2009 maar besloot toch maar de laffe overval een dag later te laten doorgaan TERWIJL zij wist dat ze fout zat. Want een dag eerder had ze de brief van de Provincie ontvangen waarin stond dat Bouma gelijk had… Zoals altijd trouwens, maar dit terzijde. Ze riskeert nu haar carriere door een strafblad op te lopen… Zou ik niet doen als ik haar was. Voor geen tien miljoen. Misschien breng ik haar op een idee. Ik schenk toch alles weg aan goede doelen.

 131. Aad Verbaast 9 februari 2010 om 18:38

  @Jan:
  scheiding der machten?http://www.nrc.nl/buitenland/article2479263.ece/Getuige_Berlusconi_had_deal_met_maffia
  "Berlusconi had een dela met de mafia"
  Alles is relatief in het leven.
  De macht is er alles aan gelegen de macht met alle middelen dicht in de buurt te houden.
  "If you can’t beat them, join them" is een oud gebruik in die kringen.
  Voor jou. gelukkig, nog een straat te ver.
  == Ik schenk toch alles weg aan goede doelen.==
  In hoeverre schaar je je zelf onder die goede doelen?
  Het is en blijft een bende!

 132. -martin- 9 februari 2010 om 21:53

  Aad wat een bijzondere bijdrage. Kan ik toch een keer blij zijn dat ik geen pensioen heb opgebouwd (en ook geen 10.000 per jaar aan de kant kunnen leggen helaas).

 133. Aad Verbaast 9 februari 2010 om 23:12

  @Martin:
  Bijzonder verhaal wel ja.
  Je bent een waarachtig ‘positivo’
  Toch blij dat ik nog iemand hier blij mee heb kunnen maken. :-))

 134. jan bouma 10 februari 2010 om 08:49

  @Aad…18:38
  Ook goedemorgen.
  Paar opmerkingen:
  1. They can join me if they can’t beat me… (out of the box, hè!)
  2. Uiteraard BEN ik het goede doel; al vanaf midden jaren ’70 vdve word ik niet BETAALD
  3. Het geld zal worden aangewend voor de wereldwijde promotie van Mithras’ r e v o l u t i e
  4. Ik ga vandaag werken aan de door het OM gevraagde "samenvatting" van de aangifte (ook alweer ten behoeve van de samenleving)
  5. Ik ga vandaag aan alle politieke partijen even zenden mijn comments op de schandalige reactie van J. Prij van het CDV / CDA. Als waarschuwing voor die andere partijen; snap je.
  6. Enfin werk genoeg; wens dat ook toe aan jou en je lezers alhier.
  7. Dat vernietigende comment op J. Prij zet ik zo dadelijk hieronder in een 2e posting.

 135. jan bouma 10 februari 2010 om 08:55

  Ik schreef aan dhr. drs. J. Prij het navolgende (zie ook hierboven):
  ==
  2. Inzake dat Wetenschappelijke Instituut voor en ten behoeve van het CDA. Dat zegt van zichzelf onafhankelijk te zijn maar anderzijds weer wel het CDA te adviseren. Gevraagd en ongevraagd. Het CDV brengt studies uit. En daarvan zie je via de volgende link wat voorbeelden. Zie: wi.old.cda.nl/home.aspx?langua…
  Maar laat ik me verder niet vermoeien met de inhoudsloze ARROGANTE nitwitters à la Prij die daar werken. Zijn "antwoord" aan me is buiten elke acceptabele proportie. Ik blijf me wel verbazen waarom ze hun website "ineens" aangepast hebben en waarop dat prominente "aanbevelingscomité" stond.
  De tragiek is dat dit soort "Instituten" zich volledig los gezongen hebben van de werkelijkheid. Men functioneert nog slechts met het oog op de eigen overleving. Althans dat is mijn conclusie gelet op het schandalige antwoord van J. Prij.
  Succes met een eventueel blog over ze maar ik denk dat ze hooghartig de neus voor je zullen optrekken en dat ze tot geen enkele discussie bereid zullen zijn. Dat is de arrogantie van "de polletiek" die zich onaantastbaar waant. Net zo goed als hier op microschaal de milieucriminelen en de cultuurbarbaren waar ik mee te maken heb.
  Ik zei u al. Sinds er ’n snelle communicatie mogelijk is via het Internet kunt u uw ivoren toren wel afschrijven.
  Ik zou er niet op rekenen dat het zegde: "any publicity will do!" van toepassing is op uw "Wetenschappelijk Instituut".
  Tussen aanhalingstekens.
  —– Original Message —–
  From: jan prij
  To: villamithras@planet.nl
  Sent: Monday, February 08, 2010 3:23 PM
  Subject: CDV en de r e v o l u t i e van Mithras zonder enige esoterische humbug
  Geachte heer Bouma,
  Dank voor uw mail en uw pleidooi de huidige regeringsleiders te ‘vervangen ‘ en de instelling van een ‘machtsvrije’ wereldraad;
  ik heb het gelezen en ga hier niets mee doen.
  De inhoud spreekt mij niet aan. He getuigt van zwart-wit deken en al strikte indelingen in ‘goed’ en ‘kwaad’
  Bovendien vrees ik dat hoogdravende idealistische beschouwingen maar al te vaak uitlopen op intolerantie en geweld.
  De titel van uw boek ‘May all other flags burn in hell’ voorspelt wat dit betreft weinig goeds
  Daarom laat ik het verder graag bij deze door u gevraagde inhoudelijke reactie
  Met vriendelijke groet,
  J. Prij

 136. Aad Verbaast 10 februari 2010 om 09:10

  @Jan:
  08:49:
  kijk, dat is nog eens duidelijk lijstje van je. Nu niet met vragen maar met duidelijke antwoorden!
  08:55: duidelijke antwoorden?
  Punt 7: in samnehang met == Ik schreef aan dhr. drs. J. Prij het navolgende (zie ook hierboven) ==
  nu breekt me de klomp natuurlijk.
  Stuur je als antwoord aan Prij zijn eigen brief?
  Lijkt me nogal een verwarrend antwoord aan hem zo te lezen, als je dit allemaal aan hem hebt gestuurd… :-0
  Wetenschappelijk Instituut: elke politiek partij dient een wetenschappelijk instituut te hebben, volgens de regelen der subsidie. Ook het CDA dus. Hoe ze daar verder mee om gaan is aan hen. Dat blijkt.
  De brief:
  de zin: "Bovendien vrees ik dat hoogdravende idealistische beschouwingen maar al te vaak uitlopen op intolerantie en geweld." blijft een intrigerende natuurlijk. Goed genoeg voor wat kamervragen lijkt me.
  De zin: "De titel van uw boek ‘May all other flags burn in hell’ voorspelt wat dit betreft weinig goeds"
  Daar heeft hij natuurlijk helemaal gelijk in: het voorspelt weinig goeds voor ook het CDA en alle collegapartijen.
  Met wetenschap heeft het weinig van doen uiteraard. Daar kunnen we het snel over eens zijn.
  Nog een tip voor je ten aanzien van de "samenvatting": wees daar omzichtig mee. Het getuigt van luiheid van hun kant. Voor je het weet zijn ze al bezig de reactie voor te bereiden: "De ontvangen informatie geeft niet genoeg grond dit verder te onderzoeken".
  Ja, dikke mik, ze wilden zelf beperkte informatie….
  Succes vandaag. Je moet ze ook alles uitleggen!
  Wat een bende!

 137. Annet 10 februari 2010 om 11:20

  Ik hoor Vadertje Drees knarsetanden en verbeten
  kijken. En terecht.
  Wat een helder betoog!
  Zo’n stem mis ik nou in de politiek!
  Zwaar aanbevolen!
  Groet Annet

 138. jan bouma 10 februari 2010 om 12:49

  @Aad… 9:10
  Voor Prij was het wel duidelijk want ik had hem gestuurd onze volledige discussie. Zie ondermeer dan die van van 9.02 en 8.04 uur. Daaruit komt dat fragment dat ik tegen je zeg. ==Succes met een eventueel blog over ze maar ik denk dat ze hooghartig de neus voor je zullen optrekken en dat ze tot geen enkele discussie bereid zullen zijn. Dat is de arrogantie van "de polletiek" die zich onaantastbaar waant. Net zo goed als hier op microschaal de milieucriminelen en de cultuurbarbaren waar ik mee te maken heb.==
  Dat heeft die Prij goed begrepen.
  Inderdaad is het wat verwarrend het ten dele terug te zien. Voor de rest heb je natuurlijk volkomen gelijk met de je uitleg over HET MISBRUIK van de taal. Het is en blijft gewoonweg tuig dat je opzettelijk blijft misverstaan. En ik ga toch de bestaande partijen even inwrijven de verpletterende waarheden die ze kunnen lezen in die Vragenlijsten maar waar ze uit eigenbelang hun reet mee afvegen.
  Voor hoe lang nog?
  Wat een zooitje.
  Ik ga verder met weer andere zaken. Werk ze.

 139. VSp 10 februari 2010 om 13:18

  @bouma. Re CDV.
  Ik wil me er eigenlijk niet mee bemoeien, maar kan het niet laten.
  Het CDV (Christen Democratische is een kwartaalblad van het WI voor het CDA, waarvan J.Prij slechts de redaktie-secretaris is.
  Google =cdv+prij=
  Het lijstje van CDA ‘hotshots, hotemetoten’ die daar hun opvattingen ventileren is indrukwekkend. Die redaktie secretaris heeft ongetwijfeld een volle dagtaak om het één en ánder te redigeren, verder lezend wat het onafhankelijke kwartaalblad als ‘missie’ beoogt:
  Dan leest de VSp o.a. het volgende:Het CDV is het onafhankelijke politiek-wetenschappelijk kwartaalblad van het WI voor de CDA. Het CDV wil het geheugen vormen van de christen-democratische beweging en de kennis aandragen voor de verdieping van de ideologie van de christendemocratie.
  Nu komt ie:Daartoe verkent het CDV de rol van religie in de politiek
  Volgens de VSp kan je Prij net zo goed een Margriet kookboek opsturen. Dat kan hij tenminste als redaktie secretaris nog doorsturen.
  Never a dull moment, @bouma! Thks!!!

 140. jan bouma 10 februari 2010 om 15:13

  @Wj’tje… 13:18…
  Konden wij maar een regering vormen met geen notoire oplichters erbij! Maar… je weet het volk laat zich liever belazeren. Zie hierna wat ik in mijn procesvoering tegen een corrupte overheid al niet moet doen om het OM de juiste onderzoeken te laten verrichten. Doen ze dat niet? Dan staat eigenlijk alleen een publieke opinie daarover (zo mogelijk) aan mijn zijde om de oplichters te corrigeren. Als éénling bereik je niks.
  Enfin. Voor de context leze men desgewenst mijn juridische blog alwaar ik schreef:
  ==
  10-02-2010 15:03
  Update. Gekopiëerd vanaf m’n juridische blog.
  ==
  10-02-2010 14:45
  Update
  "Beyond any reasonable doubt." Zo luidt meestal de vereiste grond voor een veroordeling door de rechter. Binnen dat kader adstrueer ik hierna weer eens de te nuanceren gronden waarop zo’n be- of veroordeling van de rechter kan worden gebaseerd in mijn geval. De onderstaande emailwisseling aan het toenmalige College van B&W, idem de Raad, laat opnieuw zien een afgewogen bewijsvoering door ondergetekende waarbij in acht genomen wordt het maximaal denkbare falen van ook ambtenaren in relatie met de ten laste gelegde feiten. (Zoals die later onomstotelijk kwamen vast te staan).
  Daarom vermeld ik ook ten behoeve van het OM, dat thans "onderzoek doet", de navolgende correspondentie waaruit blijkt de nalatigheid, het ignoreren van mijn oproepen tot op heden.
  Ofwel het gelijk van mijn beschuldiging. De aansprakelijke Overheid fungeert als "een criminele organisatie ex Art. 140 WvSr."
  ==
  —– Original Message —–
  From: villamithras@planet.nl
  To: info@maarssen.nl
  Sent: Thursday, January 27, 2005 12:02 PM
  Subject: Fw: Schadegevolg
  Aan het College van Burgemeester & Wethouders
  der gemeente Maarssen;
  t.a.v. de Voorzitter
  Postbus 11
  3600 AA Maarssen
  tevens per email d.d. 28.01.2005 en postverzending
  Betreft onderstaand dossier
  c.c.: Mr M. Lanen te Utrecht
  Geacht College, geachte Voorzitter,
  Op 16 december 2004 besprak ik met U onderstaande kwestie waarna Uw College daarop reageerde bij brief d.d. 13.01.2005; no. 6574.
  Tijdens ons gesprek heb ik U drie varianten voorgehouden die een rol kunnen spelen in onderstaande (onverkwikkelijke) affaire. De eerste variant luidt:
  1. Er wordt onjuiste informatie verschaft aan derden op basis van menselijk handelen dat per definitie aan fouten onderhevig kan zijn ("waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt" zo luidt dan veelal het excuus). Deze stellingname is in het onderhavige geval nauwelijks voorstelbaar want dan zou er sprake zijn van een complete janboel bij de betreffende dienst – percelen worden bijvoorbeeld verwisseld: waar wel een "landbouwmachinereparatiebedrijf" zou zijn gevestigd – in plaats van het destijds bij Uw milieudienst wijd en zijd bekend staande en overlast gevende "intensieve veehouderij" (varkensmesterij waar ruim 2000 mestvarkens gehuisvest waren benevens er stank- en overlast gevende voederbereiding plaats vond t.b.v. stallen elders in het land). Bij Uw milieudienst ligt een dossier ter dikte van enige decimeters, waaronder een Raad van State-procedure, uit het verleden in Uw archief inzake deze voorgeschiedenis maar… "men weet van niets en raaskalt maar wat over een "landbouwmachinereparatiebedrijf." Uw huidige gemeentesecretaris dhr. A. Nederlof was destijds aan die milieudienst verbonden en kan die voorgeschiedenis als "wijd en zijd bekend" bevestigen. Uw milieudienst dient dus het bewijs te leveren waar in de haar bekende stukken er dan wel ooit sprake zou zijn geweest, zoals gesteld, van een "landbouwmachinereparatiebedrijf"; dit is onmogelijk en een groteske "onjuistheid" om geen andere betiteling te gebruiken.
  Het antwoord dat U ter zake levert in bovenvermelde brief is niet geloofwaardig en/of aannemelijk te achten waardoor het "pardonneren" van een "menselijke fout" idem welhaast onmogelijk en/of acceptabel moet worden geacht. *)
  – Dezelfde ongeloofwaardigheid doet zich voor wanneer U, in strijd met de waarheid beweert, dat Uw dienst via het door de KIWA-gecertificeerde bedrijf ISOTANK geen afschrift zou hebben gekregen ter zake de (verwijderde!) ondergrondse tank. Bedoeld (groene) certificaat met no. A. 34927 d.d. 11.07.1997 is U vanzelfsprekend wel degelijk toegezonden. Maar Uw dienst weet weer van niets.
  Uiteraard heb ik de KIWA en het betrokken bedrijf om opheldering gevraagd ter zake Uw onjuiste bewering dat U daar geen afschrift van zou hebben. Tenslotte staat van beide organisaties hun integriteit op het spel. Betrokkenen deelden mij mede dat slechts met een metaaldetector Uw onjuiste bewering (dat er nog een tank in de grond zou zitten) kan worden weerlegd…. "maar dat zulks een waanzinnige en overbodige exercitie zou zijn omdat U wel degelijk dat verwijderingscerti- ficaat moet hebben gehad!" (De kosten voor het tegenbewijs bedragen ca. 200 Euro).
  Ik wijs U erop dat ISOTANK in totaal zo’n 80.000 tanks in den lande verwijderde en het grootste bedrijf in Nederland was ten tijde van die saneringen (‘de tankslag’). Maar Uw dienst weet weer van niets, en verstrekt in strijd met de feiten een verklaring aan derden, een potentiele koper van het perceel, waarbij betrokkene "de lekkende olietank" op het belendende perceel in gedachten al zijn aan te kopen perceel ziet bevuilen! Zulks werd ook letterlijk door koper aan mij medegedeeld: "Er ligt hiernaast ook nog een tank in de grond!"
  Uiteraard gaat hierbij de copie van het bewijs dat die tank destijds is afgevoerd.
  – Idem Uw vraag omtrent 800 m3 grond – ruim 10 jaar na dato dat die berg grond er lag – doet grotesk en ongeloofwaardig en niet ter zake aan en is slechts bedoeld te stellen als "versluiering" van het (schadelijk!) feilen van Uw dienst. Desondanks kan Uw vraag zeer eenvoudig worden beantwoord omdat die ca. 800 m3 afkomstig was zijnde een restant van een totale aanvoer van ca. 12.000 m3 op het terrein Straatweg 176. Die grond was afkomstig en werd geleverd door Van B. Recycling te Utrecht die, uiteraard met provinciale vergunning, destijds een maagdelijke veenweide aan het afgraven was waarbij honderdduizenden kubieke meters (schone!) grond in de directe omgeving moesten worden afgezet. Ook hier is Uw milieudienst "vreemdeling in Jeruzalem" want de gehele Provincie was op de hoogte benevens de totale bevolkingen van Maarssen en Breukelen en omstreken (vanwege het intensieve transport) van die majeure ‘giga-operatie’ – zo werd er ook (bijvoorbeeld) massaal grond geleverd aan de bedrijven Van der H. te Maarssen en W. te Breukelen! – maar Uw dienst weet (weer) van niets en tracht, ruim 10 jaar na dato dat die ‘giga-operatie’ plaatsvond, nog een "interessante" vraag daarover te stellen! Ook hier wordt Uw handelen ter zake zwaar beproefd omtrent de geloofwaardigheid en integriteit temeer omdat U in Uw brief d.d. 13.01.2005 wel degelijk aangeeft over meer en betere informatie te hebben beschikt dan door Uw Dienst is afgegeven.Uw ‘Milieudienst’ dient dus alsnog haar gehele handelwijze te verklaren. Tevens de relevantie aan te tonen waarom – 10 jaar na dato ! – er nog een (niet relevante) vraag is gesteld omtrent de "herkomst" van 800 m3 grond!
  Variant nummer twee die ik met U besprak hield in dat op grond van de te veronderstellen zorgvuldigheid, waarmee overheidsdiensten dienen te werken, er dergelijke voorgaand gememoreerde en aangetoonde feitelijke onjuistheden niet in hun rapportages mogen optreden, en er dus zonder meer sprake moet zijn van verwijtbaar schadelijk handelen. Immers het schadegevolg heeft zich metterdaad voorgedaan (koper haakt af tengevolge van onjuiste informatie). Ter zake houd ik Uw (alsnog te verkrijgen) afdoende beantwoording in beraad of dit schadegevolg, omdat er sprake is van verwijtbaar handelen, op U zal moeten worden verhaald.
  De derde variant die ik met u besprak gaat uit van "kwade opzet" en is dus bij voorbaat zelfs strafrechtelijk te vervolgen. De onjuiste informatie wordt dan verstrekt aan derden met het specifieke en opzettelijke oogmerk om schade te veroorzaken. Nu verbind ik deze veronderstelling met de overig gedane (zeer negatieve) verbale uitlatingen van uw ambtenaren op het moment van de informatieverstrekking aan de medewerker(s) van het makelaarskantoor Lubbers dat namens koper optrad. Ter zake overweeg ik dan ook alsnog de afgehaakte koper te laten dagvaarden om onder ede zijn verklaring aan mij gedaan voor de Rechtbank te doen herhalen. Ook al weer zal dit handelen afhankelijk zijn van een afdoende verklaring Uwerzijds die zich niet verstaat met de brief van Dhr. Van Cranenburgh d.d. 1.12.2004 dat er sprake is van een "misverstand" zonder de onderbouwing waaruit dat "misverstand" dan wel zou bestaan.
  Resumerende dient gesteld te worden dat de schadeveroorzaking wel degelijk een feit is en aan een rechterlijke toetsing omtrent het in te stellen verhaal onderwerpelijk moet worden geacht. Te meer omdat dezerzijds serieus rekening moet worden gehouden, althans bestaat daar geen zekerheid over, dat U in de toekomst deze onjuistheden aan derden zult blijven herhalen en verstrekken.
  Zonder de vereiste en noodzakelijke rechtzettingen ter zake kan dit risico niet worden genomen.
  In afwachting van Uw ophelderingen verblijf ik en teken met behoud van rechten; *)
  Hoogachtend,
  J.M. Bouma
  Villa Mithras
  Maarssen
  *)
  Tot op heden zijn de bewijsbare leugens van de overheid en diens diensten niet rechtgezet waardoor wat mij betreft het predikaat "Bananenrepubliek" kan worden toegekend aan ALLE rapporten en de betrouwbaarheid daarvan van "de Overheid". De conclusie dat dit gebeurt in relatie met een criminele opportunistische overheid wordt dan onvermijdelijk. Maar… de milieuofficieren van het OM, en de opsporingsdiensten van de Politie, zullen opheldering gaan verschaffen. Nou ja… dat blijft afwachten.
  **)
  Idem aansprakelijk blijft het huidige College en de Raad omdat blijkens de brief van de Provincie Utrecht d.d. 17 juni 2009 (zie hierboven) men anders had moeten handelen. De schande blijft dat niet anders geconcludeerd kan worden dat onze Overheid terzake deze Milieumisdaad plus de gevolgen als crimineel dient te worden beschouwd.
  == einde citaat.

 141. VSp 10 februari 2010 om 15:54

  @bouma Re 15.13
  Waarom richt je dat hele verhaal aan Wj-tje van de VSp?
  En krijg ik nog een reactie op mijn gegoegel over het CDV en het Margriet Kookboek?

 142. jan bouma 10 februari 2010 om 16:07

  @VSp…@WJ’tje…..15:54
  1. Omdat je reageerde op mijn contacten met het CDA/CDV… met hun nietszeggende arrogante antwoorden middels de heer J. Prij. De link is hier dat vrijwel nooit "de oplichters van het woord" hun daden zullen willen toelichten. Of in ieder geval een discussie erover uit de weg gaan met de mensen die ze aan het oplichten zijn.
  2. Inderdaad geldt voor zo’n corrupte CDA’er als die J. Prij van het CDV dat zijn "antwoord" net zo goed in het Margriet Kookboek zou kunnen worden gezet. Nietszeggend.
  3. Ik teken wel aan dat het volk zich massaal door dit soort oplichters laat belazeren. Je kunt voor 200 euro ondersteunend lid worden van hun organisatie! (….)
  In feite treed je dan toe tot hun oplichtersgilde. En dan verwacht je ook wat. Een goede baan, een maatschappelijke "belangrijke" positie, een "burgemeestersambt", een raadszetel, een 2e Kamerzetel, enfijn… niets voor niets, hè? Ziedaar je antwoord op je vraag.

 143. Aad Verbaast 10 februari 2010 om 17:41

  @Annet:
  Dank. Ik hoop dat je er uit zult halen wat je er uit kan halen.
  Drees kan er nog wat van leren. Kon hij maar even opstaan, en in dus in opstand komen!
  Ik mis ook dergelijke stemmen in de politiek 😉

 144. Aad Verbaast 10 februari 2010 om 17:50

  @VSp:
  == Daartoe verkent het CDV de rol van religie in de politiek ”
  in combinatie met:
  == Bovendien vrees ik dat hoogdravende idealistische beschouwingen maar al te vaak uitlopen op intolerantie en geweld. ==
  Mag ik dan tot de conclusie komen dat het WI van het CDA op basis van deze ‘verkenning’ tot de conclusie gekomen is dat religie (als hoogdravende idealistische beschouwing’) leidt tot intolerantie en geweld?
  Zou dat een te verdedigen stelling in een blog?
  Wat denk je?
  Uiteraard even afgezien dat ik er niet van uit ga dat het WI hier een hoogdravend ja op zal antwoorden…

 145. Aad Verbaast 10 februari 2010 om 17:51

  @Jan: begrijp ik dat het OM inmiddels een onderzoek heeft toegezegd?
  Dat zou toch wel weer een stapje vooruit zijn al baggerend.

 146. Aad Verbaast 10 februari 2010 om 17:59

  @allen: geheel on-topic met deze blog: laat er nou een briefje liggen van de ABP waar de pensioengerchtigeden even wordt medegedeeld wat zij in alle wijsheid voor ons heeft vastgesteld:
  Een korte samenvatting:
  – in 2009 is uw pensioen niet geïndexeerd.
  – Het gaat financieel beter met het ABP
  – Daarom wordt uw opgebouwde pensioen dit jaar verhoogd met 0,28%
  – Als u pensioen ontvangt, krijgt u daarnaast ook nog eenmalig 0,17%
  – Bouwt u pensioen op, dan is uw pensioenpremie op 1 juli 2009 tijdelijk met 1% verhoogd.
  – Deze verhoging is per 1 januari 2010 vervallen.
  – Ook de geplande verhoging van 2% per 1 janauri 2010 gaat niet door.
  – ten opzichte van januari 2009 stijgt de premie voor ouderdoms- en nabestaandenpensioen in 2010 licht met 0,3% naar 20,3%
  In mei 2010 gaan ze alles nog eens bekijken..
  Heerlijk dat er zo goed voor ‘ons’ wordt gezorgd..

 147. jan bouma 10 februari 2010 om 19:53

  @Aad….17:51
  "Of het OM een onderzoek heeft toegezegd?" Vraag je.
  antwoord: Ja. Vermits ik aan het OM… (dat zegt te waken over de rechtshandhaving en opsporing).
  even op een presenteerblad zal aangeven:
  a) WIE er aansprakelijk gesteld kunnen worden als crimineel en leidinggevend. En waarom geconcludeerd zou kunnen worden dat we te maken hebben met een criminele organisatie ex Art. 140 WvSr.
  Dat levert dan ongeveer de situatie op alsdat ik het OM moet aangeven: "daar ligt een aantal vermoorde mensen!" (Of partij gifvaten) Maar dat het OM dan zegt: "Geeft u even aan WIE we daarvoor moeten opsporen/aanklagen/vervolgen?" Terwijl ze natuurlijk wel beter weet maar niet geïnteresseerd is om ZELF dat onderzoek te doen. De wereld op z’n kop, ja. Natuurlijk begrijpen we wel hoe dat zit. Als ik gelijk heb wordt de eigen politiechef en burgemeester opgeknoopt!!! De burgemeester van Maarssen.
  Want laten we wel wezen. Ik hoef het OM eigenlijk niks nog meer te informeren dan wat het OM kan lezen op m’n juridische Vkblogs. De luie bastards! Ze is dus eigenlijk te beroerd om ook maar een vinger te bewegen in de richting van een zelf in te stellen onderzoek tenzij ze daartoe gedwongen wordt. En die dwang ontstaat pas WANNEER de publieke opinie daartoe dwingt. Immers nogmaals: het OM ziet zich gesteld voor de dramatische situatie dat de eigen politiechef, ofwel de burgemeester alhier te Maarssen, dan zou moeten worden opgeknoopt en moet worden vervolgd en voor het gerecht gesleept als ik gelijk heb.
  Niet alleen is Mevr. drs. M.M. van ’t Veld immers burgemeester van Maarssen maar ook tegelijkertijd "Hoofd van de Politie" maar ook weer Hoofd van een criminele organisatie ex. Art. 140 WvSr als ik slaag in mijn bewijsvoering. En daar ziet het wel naar uit dat ik in die bewijsvoering slaag als…. ik niet belazerd word door het OM.
  Anders gezegd en soortgelijk: ik moet bewijzen waarom de Minister van Justitie van Nederland een crimineel IS doordat hij zijn eigen wetten en voorschriften niet nakomt. Piece of cake! Zul je zeggen; dat is dagelijks aan de orde, maar ga er maar aanstaan…. Zoiets.
  Terzake beide onderwerpen kan het OM dat onderzoek eigenlijk zelf wel. De aangedragen juridische feiten en omstandigheden zijn immers bekend want die staan op m’n juridische Vkblog. Maar het OM doet dus net alsof het niet kan lezen en vraagt naar de bekende weg dat ik het allemaal maar even opnieuw moet gaan samenvatten. Dat ik bijv. bewijsbaar ben voorgelogen door de ambtenaren; dat er in strijd met hun vervalste rapporten er toch echt wel te saneren gifbelten bestaan in mijn eigendom, etc.
  Opmerkelijk is wel dat indien het gaat om particuliere milieumisdrijven die door bedrijven en/of personen zijn gepleegd dan hebben god betere ’t de Milieu-officieren "INEENS" wel de bevoegdheid om bodemonderzoeken te laten verrichten, alles en iedereen in het belang van het onderzoek te horen, etc. maar zodra het om de overheid gaat geeft men niet thuis. Ik moet het OM dus bijvoorbeeld overtuigen dat er een partij gifvaten hier in die plassen ligt; dat er valse rapporten worden gehanteerd, en dat eenieder maar liegt en bedriegt. Het is niet te filmen! En alles maar onder de dekmantel van een corrupte overheid.
  Ik ga er voor zorgen dat die aangifte WATERDICHT is en wel in die zin dat er geen ontsnapping voor het OM mogelijk is. Ze hoeft dan alleen nog maar de door mij aangeklaagden te horen en…. TE VERVOLGEN.
  De constatering van Prof.mr. P. van Vollenhoven blijkt nog steeds relevant:
  "Niemand zit op de waarheid te wachten, noch heeft daar belang bij!" Die stelling doet bij mij opgeld.
  Als dat zo is, dan is het einde van onze rechtsstaat daarmee bezegeld.
  Ik ga er voorlopig vanuit dat het OM de rechtsstaat, voor wat die nog waard is, die niet nog verder om zeep zal helpen door dit MILIEUSCHANDAAL en mijn daaruit voorvloeiende vermogensschade zal weten op te lossen en zonodig bij de rechtbank zal weten aan te brengen.
  Ik waarschuw het OM dus alvast. (Maar zonder een publieke afrekening heeft het daar ook schijt aan).
  Treurige opmerking:
  Als ik willekeurige mensen vertel over een corrupte overheid wordt dat als vanzelfsprekend eigenlijk al als vaststaand feit aangenomen dat dat zo is. Morgen verder…
  Wat een zooitje. Leuk blog trouwens…, Verbaast. Zo leer je nog es wat! :))

 148. Aad Verbaast 11 februari 2010 om 09:26

  @Jan:
  Inderdaad de omgekeerde wereld.
  "Slager uw vlees is altijd rot, en ik wordt daar doodziek van".
  De slager gaat zijn eigen vlees keuren en zegt dat er niets aan de hand is.
  Maar niemand anders dan de slager zelf mag dat vlees keuren.
  Is ook de enige slager die er in de wijde omgeving huist.
  Het dorp verplicht de burger daar een voorgeschreven hoeveelheid vlees af te nemen per week.
  En ziet er op toe dat het geconsumeerd wordt ook nog (net als die leverkweekganzen worden we volgepropt).
  Als ik willekeurige mensen vertel over het rotte vlees wordt dat als vanzelfsprekend eigenlijk al als vaststaand feit aangenomen dat dat zo is.
  En men eet rustig verder..
  == Leuk blog trouwens…, Verbaast. Zo leer je nog es wat! ==
  Never a dull moment ;-))

 149. VSp 11 februari 2010 om 10:47

  @aad re 10/2 17.15
  =‘Bovendien vrees ik dat hoogdravende idealistische beschouwingen maar al te vaak uitlopen op intolerantie en geweld’ =
  in combi met de missie van het CDV
  = ‘daartoe verkent het CDV de rol van religie in de politiek’ =
  Is als stelling zeer zeker verdedigbaar. Kan zo maar een leuk blog worden, maar spiegelglad ijs zal ongetwijfeld uw deel worden.
  Wat het raakvlak met ‘pensioenen & zo van deze blogbijdrage is, ziet de VSp niet helemaal. Misschien wél in verband met verdamping van pensioengelden aan zowel de inkomsten- als aan uitgavenkant a.g.v. intolerantie en geweld.
  Overigens is het pensioen van de VSp met 1.2% verhoogd per 1.1.10. Waar een stofzuiger al niet goed voor is in deze barre tijden. Met dat extra geld 2x extra warme hap per maand bij de Chinees voor 2 personen, die juist hun prijzen verlaagd hebben.
  @ bouma. Re 10/2 16.07
  Kijk eens op Linkedin en toets Jan Prij in. Jan Prij met zijn CV is bij uitstek geschikt als opvolger van Abutaleb of voor de funktie van Opperstalmeester. Deed n.l. ook nog iets in ‘Vervoer’. Nee, géén veevervoer, alhoewel….. Een CDA’er…….

 150. jan bouma 11 februari 2010 om 11:00

  @Aad…9:26
  Uiteindelijk komt het erop neer (ook on topic van dit blog) dat de basale vraag beantwoord moet worden: "word je nu wel of niet belazerd?" Een feit blijft dan dat die vraag en het antwoord überhaupt niet bediscussiëerd kunnen worden want in het onderlinge verkeer tussen personen, instanties (waaronder dus ook de pensioenfondsen) MOET je er per definitie vanuit gaan "dat je belazerd wordt!"
  Daar is immers onze gehele samenleving en maatschappij op gebaseerd.
  @VSp… die J. Prij is nergens goed voor. Zelden zo’n schofterig antwoord gehad. Dat "antwoord" is tekenend voor de arrogante bastard die meent geen boodschap te hebben aan inspraak of ideeën. Het is een regelrechte ramp voor onze samenleving als dat soort lieden als die J. Prij ook nog maar ergens een publieke functie zullen gaan vervullen.
  In de vullisbak dus met hem. Voor eeuwig. De man deugt niet.
  @Allen. Men amusere zich verder. Op mijn juridische blog – Nimmer zal het recht niet in het geding zijn – zette ik zojuist wat aanknopingspunten ten behoeve van en voor de vervolging door het "A-team" (het OM-team) van de plaatselijke criminelen en de overheid ex. Art. 140 WvSr.
  Wat een zooitje.

 151. mevrouw hupsefluts 11 februari 2010 om 11:20

  Mevrouw Hupsefluts,
  Kan intussen berichten dat ABP haar het pensioen van EU 184 per jaar, in maandelijkse termijnen gaat uitbetalen.
  De materie over berekeningen, sterftetafels en (meerdere) afkoopfactoren kon men haar niet duidelijk maken omdat de buitengewoon vriendelijke ABP-persoon het zelf ook niet wist. Hij heeft me belooft om terug te bellen als het hem duidelijk is.
  We shall see.

 152. rikus 11 februari 2010 om 11:34

  Je kunt beter zorgen dat je ene appeltje hebt liggen tegen die tijd, gewoon in het nachtkastje, Dat is het veiligste

 153. Aad Verbaast 11 februari 2010 om 11:46

  @VSp:
  == Wat het raakvlak met ‘pensioenen & zo van deze blogbijdrage is, ziet de VSp niet helemaal.
  Dat heeft het ook niet. Het is mogelijk een apart blogje waard, misschien ook niet.
  Glad ijs inderdaad in de zin dat het hoogstens de schijn opwekt een onhandige zinssnede te zijn. Maar wel eentje die de wenkbrauwen doet fronsen. Helemaal uit ‘wetenschappelijk hoek’
  Dus staat inmiddels in het rijtje: "mogelijk blogs"..
  Kladversie.
  Mag ik je feliciteren met je 1,2% loonsverhoging. Het kan allemaal niet op!

 154. Aad Verbaast 11 februari 2010 om 11:47

  @Jan:
  natuurlijk worden we belazerd. Misschien willen we dat zelfs wel.
  Jij doet daar natuurlijk nooit aan mee 😉

 155. Aad Verbaast 11 februari 2010 om 11:52

  @Mevrouw Hupsefluts:
  Dan mag ik jou natuurlijk ook feliciteren.
  Maandelijkse uitbetaling van 184 euro is toch maar weer gauw 15,333333333333333 euri per maand!
  == De materie over berekeningen, sterftetafels en (meerdere) afkoopfactoren kon men haar niet duidelijk maken omdat de buitengewoon vriendelijke ABP-persoon het zelf ook niet wist. ==
  Altijd weer grappig (triest eigenlijk) te horen dat de vaklui zelf niet begrijpen hoe het allemaal in elkaar zit. Maar wel ‘kunnen’ uitrekenen dat er 184 per jaar aan pensioen uitgekeerd kan worden…
  == Hij heeft me belooft om terug te bellen als het hem duidelijk is. ==
  Prachtige smoes natuurlijk, gezien het bovenstaande. Het zal hem nooit duidelijk worden, dus hij zal nooit terugbellen. Laat staan iets voor je op papier zetten.
  Door blijven zeuren, totdat ze er zo moe van worden dat ze je een fraai aanbod doen. 😉

 156. Aad Verbaast 11 februari 2010 om 11:53

  @Rikus:
  heb jij een vastgeklonken kluis als nachtkastje, met ingebouwde inflatiecorrector? 😉

 157. jan bouma 11 februari 2010 om 13:26

  @Flupse… heb je al uitgerekend wat het je oplevert als je 30 jaar langer leeft met die 184 euro’s per jaar dankzij mijn onvoorstelbare krachten? :))
  En ook voor die vriendin van je? Hoeveel levensvreugde ik je kan verschaffen? Want ’t zit ‘m in de kwaliteit van het leven die niet in geld is uit te drukken…, alhoewel Henry Kissinger ook weer zei met z’n basstem:
  "..It’s only power what matters!" wanneer het ging om de aantrekkingskracht van mannen op vrouwen.
  Dit was een leerzaam commentaar voor je. Doe er je voordeel mee. 184 euro per jaar x 30 + een aardig bedrag. Daar kun je met z’n tweeën éénmaal per jaar van uit eten gaan.
  Nougroetmaarweer. En bedenk dat niet bij brood alleen de menselijke waardigheid vertolkt wordt.
  Laat dat ABP dus maar. Alle berekeningen kloppen toch niet. Naar mijn maatstaven.

 158. jan bouma 11 februari 2010 om 13:31

  Aad… 11:47
  Lees mijn comment aan @ Flupse hierboven. En realiseer je de waarde daarvan.
  Noot/Opmerking.
  Ik heb zojuist gesproken met de Vaste Kamercommissie van Justitie en alle Leden van die Commissie
  lezen, zo mag ik aannemen, vanaf nu even mee met deze blogs.

 159. Jim Hasenaar 11 februari 2010 om 14:12

  Jullie lopen achter in Nederland.
  In Israel neem je op je 67e of je pensioengeld op (of een deel daarvan) of je gaat een regeling aan dat ze je maandelijks een bedrag uitkeren. Wanneer je oud denkt te worden, moet je dat laatste doen.
  De wet schrijft hier voor dat wanneer je van werkgever veranderd je pensioen gewoon over gaat naar de nieuwe werkgever. M.a.w. je pensioen is niet werkgever gebonden maar per individu.
  Je hebt weer wel gelijk dat verzekeraars, dieven zijn.

 160. Aad Verbaast 11 februari 2010 om 16:33

  @Jim Hasenaar:
  Gelijk heb je. Dat systeem wat je omschrijft is al vele malen beter dan wat we hier hebben.
  Ik snap ook niet waarom er niet een BMD komt om dat antieke systeem hier eens flink op de helling te gooien.
  Waarschijnlijk om dat de dieven daar niet aan mee willen werken.

 161. Aad Verbaast 11 februari 2010 om 16:36

  @Jan:
  Ik realiseer me overal de waarde, onwaarde, waarheden en onwaarheden van. Maak je daarover geen zorgen.
  De vaste kamercommissie voor justitie zit gekluisterd aan de buis natuurlijk na jouw telefoontje :-))
  Die andere criminelen hebben vanaf nu ook vrij spel. Totdat het hele zooitje opgepakt wordt.
  Wat een bende.

 162. Smokey 11 februari 2010 om 21:49

  @Aad, Onderstaande hierbovenstaande gevleugdelde zin van jou vind ik kostelijk. Zo een zou bijvoorbeeld ook zo`n humoristische uitspraak van mijn vader zaliger kunnen horen. Maar jij hebt vast die gave van je vader geërfd. Ik helaas niet.
  "Ik realiseer me overal de waarde, onwaarde, waarheden en onwaarheden van. Maak je daarover geen zorgen".
  En deze: "Wat een bende", zou ook van mijn moeder kunnen zijn.
  Wat betreft de pensioenen. Kunnen de mensen hun huizen ( of de stenen daaruit) nog wel opeten in een tijd waarin ze huizen aan de straatstenen niet kwijt kunnen? Ook inboedels cosumeren zal wel niet te pruimen zijn.
  By the way: Annet van blog Voelsprieten was vanavond op tv. Tv Drenthe elk uur om 13 minuten over half. Leuke uitzending op het Drentse land. Duurt ca. 10 minuten

 163. Aad Verbaast 12 februari 2010 om 00:33

  @Smokey:
  Ik liet me graag door mijn vader inspireren. Ik ‘spreek’ hem nog elke dag.
  "Wat een bende", nu je het zegt, zou ook van mijn mijn moeder kunnen zijn. Die was nogal van de poetserige en heeft kratten kruimeldieven versleten. En niet te vergeten tandenborstels voor de plintjes. Daar heeft ze eeuwige roem mee verdiend ;-))
  Stenen opeten wordt natuurlijk wel een probleem als je het huis niet kwijt kan. Lukt dat wel dan zit er nog wel wat extra’s aan de eigen strijkstok. De prijzen zijn natuurlijk wel flink de pan uit geschoten. ‘Uit de pan, in de pan’ wordt dan ook wel eens likkebaardend geroepen voor dergelijke verorberaars. Ik behoor al tot deze bevoorrechte groep overigens..
  Jammer, ik heb die uitzending gemist. Ik ga morgen nog even zoeken of ik de herhaling kan zien. Dank voor de tip.

 164. VSp 12 februari 2010 om 07:00

  @smokey. re ‘bende’ & zo’
  ‘Je hebt er weer een zooitje van gemaakt, dat ga ik aan Vader vertellen!’ waren de gevleugelde, maar wanhopige woorden van m’n moeder als weer eens een plaatselijke diender met mij in de kraag gevat op de stoep stond.
  Highlights: weggegegooide geweren en mitrailleurs uit de Gemeentevijver dreggen vanaf een zelfgemaakt vlot, verstopt hadden en ‘oorlogje’ speelden in ’t durrup, op een Puch en een Kreidler Florett op m’n twaalfde door het onvergetelijke dorp scheuren, meezwemmen met de stroom van de IJssel naar Zutphen, 6 km verderop en in zwembroekje terug liften, stekkers van het orgel in de kerk eruit trekken, daar op zondag alle deuren van buitenaf afsluiten met briefje `Sleutels liggen buiten in de brievenbus’ of begeleidingstape voor het kerkkoor verwisselen met een tape van de Rolling Stones.
  Ja, het was een héérlijk zooitje.

 165. jan bouma 12 februari 2010 om 10:05

  @VSp… 7:00… "…Je bent toch nog net niet een soort Holleeder geworden! Die reed ook op ’n brommer!" :))
  @Aad…16:36
  Als je zegt: == Die andere criminelen hebben vanaf nu ook vrij spel. Totdat het hele zooitje opgepakt wordt. Wat een bende ==. ….bedoel je natuurlijk "De Bende!"
  Binnen dat kader zal het OM-team, dat onderzoek zal doen, wat deskundige begeleiding gaan krijgen van erkende en bekende specialisten op het gebied van de "onrechtmatige overheidsdaad" en het milieurecht. Die aangifte moet natuurlijk waterdicht zijn zodat de vervolging (en veroordeling) ONONTKOOMBAAR zullen zijn. Heb hedenochtend daartoe actie ondernomen. We kunnen natuurlijk niet de situatie creëren dat "de Bende" nog vrijuit zal gaan!
  Ik zal dit comment even overzetten naar m’n andere blogs; is men ook weer op de hoogte.
  Ondertussen: allen een prettige dag.
  Wat een zooitje.

 166. mevrouw hupsefluts 12 februari 2010 om 10:26

  Mevrouw Hupsefluts geniet van van Hoogleraar openbare financien Harrie Verbon’s visie op het leven vandaag in de VK. Verbon: "Tot begin jaren 80 was het normaal dat een man met een (gemiddeld) drie jaar jongere vrouw op zijn 65ste een gehuwden AOW kreeg" of deze over vrouwen die nooit gewerkt hebben (baan) en met partner die 65 is geworden deze vrouwen moeten nu vanwege afschaffing partnertoeslag eventueel tot hun 65ste een baan zoeken (zoeken..) om in aanmerking te komen voor bijstand. "De man moet 3 jaar wachten voor hij met haar van de vrije tijd kan genieten". De schat kan dat kennelijk niet alleen. Of dez ivm eerder afschaffen van partnertoeslag: Als de partner van een net 65 geworden man minstens 10 jaar jonger is, dan moet de partner toch nog kunnen werken? Laat die gepensioneerde maar tot 75ste of langer wachten op het samen van het pensioen genieten" (sarcasme en medelijden van de hoogleraar walmt door het artikeltje).
  De hersentjes van mevrouw Hupsefluts slaan op hol bij zoveel CDA’s hoogleraren onzin en ze wil graag van hoogleraar Verbon weten wat hij ter compensatie kan bedenken voor vrouwen zoals zij – begonnen met werken op haar 15e en binnenkort 65 en ongehuwd – die met het pensioen van EU 15,333333 (dank aan @JB) per maand zijn afgescheept vanwege wat tot de jaren tachtig als "normaal" werd gezien.
  Natuurlijk kan hoogleraar Verbon opmerken dat Hupsefluts "toen" dan maar beter had moeten opletten maar ter verdediging brengt mevrouw dat het al moeilijk genoeg was om als jonge meid tegen alles in wat als "normaal" werd gezien leuk en bevredigend werk te vinden. Hupsefluts is daar achteraf gezien heel tevreden over maar dat levert verder geen centjes op.

 167. Aad Verbaast 12 februari 2010 om 10:45

  @VSp:
  interessant optillen van een sluiertje over je jeugd.
  Uiteraard moet ik als TOMOS adept (in die tijd) schalks lachen om de Kreidler (buikschuivers) en de Puch rijders… Is het ooit nog goed gekomen met je? 😉

 168. Aad Verbaast 12 februari 2010 om 10:51

  @Jan:
  Laat ik nu gisteren weer eens geconfronteerd zijn met de wettelijke randvoorwaarde dat om juridisch vast te stellen dat iets een criminele organisatie betreft, het wel vastgesteld moet worden dat de activiteiten worden uitgevoerd met de kennelijke bedoeling criminele actties te plegen.
  Ik wil je niet ontmoedigen, slechts aangeven dat je dit ter overweging mee moet nemen.
  Je kan iets crimineel vinden, maar aantonen dat het met de kennelijke bedoeling crimineel te zijn is uitgevoerd is natuurlijk nog wel wat anders..
  Om maar een punt te noemen: als het gewoon (waar je ook vaak naar verwijst) gewoon een uiting is van de "eeuwigdurende domheid", dan gaat je bewijsvoering al de mist in..
  Huiswerk voor je :-0
  Wat een bende is dat zooitje.

 169. Aad Verbaast 12 februari 2010 om 10:58

  @mevrouw Hupsefluts.
  Toont maar weer eens aan dat er velen zijn die in alle wijsheid gaan beslissen over de consequenties van onze eigen keuzen.
  Nog even en iemand bedenkt dat we gewoon door moeten werken tot we er bij neervallen.
  Niet eens zo’n slecht plan overigens. Maar dan wel (als compensatie) meteen nadat de opleiding is afgerond, eerst met pensioen voor een jaar of 15. In de kracht van je leven kan je dan dik gaan genieten van een staatspensioen, om daarna met alle opgedane levenswijsheid, het arbeidsproces in te gaan.
  Beetje out-of-the-box denken.
  Ergens heb ik het gevoel dat ik dit voorstel niet meer ga meemaken 😉

 170. VSp 12 februari 2010 om 10:59

  @aad. Het wáren heerlijke tijden. Wie had er nu én een Puch én een Kreidler Florett? De Puch met cape voor school, de opgevoerde Kreidler (90 km/u) met leren jack en halve vetkuif voor in het durrup, de jaarlijkse kermis en race partijtjes rondom de vijver in de bossen van Groot Engelenburg.
  Een TOMOS? Nee, dat was het nét even niet.
  Nou ja, zou Balkenende nu eindelijk eens aan z’n stutten gaan trekken? Waar het land Afghanistan al niet voor ingezet kan worden.
  We zien wel.

 171. jan bouma 12 februari 2010 om 11:21

  @Aad…10:51…. Dank voor je meedenken maar "de criminele organisatie ex Art. 140 WvSr" beoogt ook ENORME ILLEGALE VOORDELEN te behalen! Dus geheel in overeenstemming met de Wet ga ik een "criminele, opportunistische, liegende, incriminerende, rapporten vervalsende en verzakende overheid" juridisch v e r v o l g e n vanwege schending en overtredingen van o.a. de Gemeentewet, de Wet Miliweubeheer, het bepaalde in BW: Art. 6.162 (incl. het smaad- en lasterartikel).
  Ergo: er wordt volledig voldaan aan je gestelde criterium van "het beogen van wederrechtelijk te behalen voordeel". En dat is precies wat een criminele organisatie doet! De daders moeten nu door die aangifte en het OM-onderzoek "opgespoord worden" (een eitje: de namen lever ik erbij) en voorgeleid worden.
  @Flupse…
  Er wordt natuurlijk tegen je in gebracht dat je als freewheelende en hupsige dame, net als een ZZP’er, natuurlijk ZELF je ongetwijfeld riante pensioenvoorziening h a d moeten opbouwen! Dus je hebt er maar wat op los geleefd zonder te denken aan je ouwe dag… meissie… Zou ’n mooie boel worden als iedereen er zomaar op los leeft, geen cent opzij legt, en dan zegt: "Hee… nou hep ik niks! wie betaalt dat effe!" Ik plaag je maar wat maar raak wel de essentie. Want toen je 15 was, was je ook al ’n slim Huppeltje.:))
  @Vsp… Ik had ook als eerste in het durrup een Kreidler en dat ding ging ook 90 km/u. Wij waren met een man of tien "The Brooklyn-racers" (Breukelen). Het waren de goede tijden van weleer.
  Die komen nooit meer terug. Nostalgie…; amuseer je.

 172. Aad Verbaast 12 februari 2010 om 11:51

  @VSp:
  waar een blog over pensioenen al niet toe kan leiden.
  Beginnen we ‘oud’ te worden, en te mijmeren over ‘de goede oude tijden’ 😉
  Afghanistan: net een opvallend bericht vanuit de NAVO hoek:http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1348345.ece/NAVO_scherpere_eisen_aan_missie
  "Navo scherpere eisen aan missie".
  Iedereen weg daar 😉
  Gisteren overigens nogal wat geschutter tussen Bos en Verhagen over ‘de brief’..
  Benieuwd of ze daar weer uit kunnen komen..

 173. Aad Verbaast 12 februari 2010 om 11:54

  @Jan: ik wilde alleen maar even double-checken of je je dat had gerealiseerd. Maar natuurlijk heb je dat!!
  Vol er tegen aan, dat wordt dossier droppen bij het OM!
  Het is carnaval vanaf morgen per slot van rekening ;-))

 174. VSp 12 februari 2010 om 13:26

  @aad. Hofland in de ‘Groene ‘ van 10/2 met een treffend opinie artikel en hoe je iets ‘er in frommelt’.
  Er breken nog leuke en vermakelijke tijden aan.
  Hier wordt nu al carnaval gevierd! Een Moslim is zowaar de tijdelijke burgemeester van Bonn geworden tijdens deze katholieke zuip- en vreemd-gaan-verkleedpartij.
  Carnavalesker kan je het niet maken, leuker sowieso niet.

 175. jan bouma 12 februari 2010 om 13:31

  @Aad…11:54
  De materie is redelijk ingewikkeld. Wat denk je van het volgende:
  Inzake:
  == Wetsartikelen
  In het Nederlandse strafrecht wordt valsheid in geschrifte beschreven in:
  Boek 2, Titel XII. Valsheid in geschriften, opgave van onware gegevens en schending van de verplichting gegevens te verstrekken.*)
  Deze titel omvat de artikelen 225 t/m 235.
  ==
  *) dit laatste is bij mij het geval.
  Kijk… jongen! Alweer een wetsartikel dat wordt geschonden door de criminelen. Ze presenteren, in mijn geval, zogenaamde milieurapporten maar die blijken vervalst, danwel niet overeenkomstig de werkelijkheid en waarheid. En dan doemt de vraag op WIE heeft daar voordeel bij?
  Dat is de corrupte staat.
  Ach.. dit is slechts een enkel detail (en voorbeeld) voor m’n uitbreiding van de rechtsgronden waarop ze veroordeeld kunnen worden. Idem zouden ook de "pensioenfondsen" gedagvaard kunnen worden a l s ze valse voorspiegelingen geven aan het publiek dat ze aan het belazeren zijn.
  Maar… "het razende snelle A-team van het OM is onderweg…!" :)) !!
  Wat een zooitje.

 176. jan bouma 12 februari 2010 om 14:58

  @Aad.. Aanvullend (verrassend). Ik haalde zojuist uit de brievenbus "de afwijzing" van Boom uitgevers die ik maanden geleden eens geattendeerd had op mijn pragmatisch filosofisch werk (mijn boek) met NUR-code 713: = praktische filosofie. Tenslotte is dat toch ook het "werkgebied" van de uitgever Boom… maar… niet alle filosofische stromingen komen aan bod bij Boom want het CDA en het CDV van dhr. J. Prij vinden bij Boom uitgevers hun "gggggrrristelijke uitgever" ; geheel "de Here" heeft bevolen als huisuitgever.
  Enfin ik heb aan Wouter Gils, dir. uitgever van Boom, het navolgende bericht verzonden.
  ==
  —– Original Message —–
  From: villamithras@planet.nl
  To: info@uitgeverijboom.nl
  Sent: Friday, February 12, 2010 2:41 PM
  Subject: t.a.v. Wouter van Gils; Boom uitgevers.
  LS
  Uw overbodige brief van 10 februari waarin u aan mij uitleg geeft waarom u "de Nieuwe Max Havelaar" niet ziet zitten in uw "Fonds" dat geliëerd is aan het CDA / CDV van de heer J. Prij merk ik op:
  Aan dhr. J. Prij, secretaris van het CDV, schreef ik binnen het bewustzijn van de historische context het navolgende. (En toen kon u natuurlijk niet achterblijven als "gggrrristelijke uitgever" van het CDA-gedachtegoed).
  Nu heb ik in het algemeen geen bezwaar tegen de prietpraatverkopende non-valeurs als die Prij en c.s., met Uw uitgeverij in diens kielzog, maar bij al te domme doorzichtige reacties wil ik wel eens de moeite nemen om te reageren. Zoals nu. U schrijft dat briefje pas aan mij na van het navolgende te hebben kennisgenomen:
  ==
  Van:
  Aan: "jan prij"
  Onderwerp: Re: CDV en de r e v o l u t i e van Mithras zonder enige esoterische humbug
  Datum: dinsdag 9 februari 2010 9:11
  Ter kennisneming: zie:
  jan bouma 09-02-2010 08:04
  @Aad…22:29 ; goedemorgen.
  1. Thanks voor de ontwikkelingen m.b.t. de Milieuzaak van de Eeuw in combinatie met de Rechtszaak van de Eeuw. De premisse inzake een goede afloop is en blijft een nog wel een integere gerecjhterlijke toetsing plus dat het OM zichzelf op integriteit moet laten onderzoeken. Tenslotte is de burgemeester en het College met de Raad verantwoordelijk voor mijn aantijging: "criminele organisatie ex Art. 140 WvSr."
  Plus dat erkend moet worden dat de uitgebrachte milieurapporten in ieder geval niet de werkelijkheid weergaven! En dat lijkt me voor een rechtsstaat dodelijk.
  2. Inzake dat Wetenschappelijke Instituut voor en ten behoeve van het CDA. Dat zegt van zichzelf onafhankelijk te zijn maar anderzijds weer wel het CDA te adviseren. Gevraagd en ongevraagd. Het CDV brengt studies uit. En daarvan zie je via de volgende link wat voorbeelden. Zie: wi.old.cda.nl/home.aspx?langua…
  Maar laat ik me verder niet vermoeien met de inhoudsloze ARROGANTE nitwitters à la Prij die daar werken. Zijn "antwoord" aan me is buiten elke acceptabele proportie. Ik blijf me wel verbazen waarom ze hun website "ineens" aangepast hebben en waarop dat prominente "aanbevelingscomité" stond.
  De tragiek is dat dit soort "Instituten" zich volledig los gezongen hebben van de werkelijkheid. Men functioneert nog slechts met het oog op de eigen overleving. Althans dat is mijn conclusie gelet op het schandalige antwoord van J. Prij.
  Succes met een eventueel blog over ze maar ik denk dat ze hooghartig de neus voor je zullen optrekken en dat ze tot geen enkele discussie bereid zullen zijn. Dat is de arrogantie van "de polletiek" die zich onaantastbaar waant. Net zo goed als hier op microschaal de milieucriminelen en de cultuurbarbaren waar ik mee te maken heb.
  Welnu. Vandaag gaan we bekijken aan de hand van de bewijsstukken hoe we de aangifte hier op het lokale Hoofdbureau van politie (Bisonspoor) rond krijgen. Men hoort nader…
  @Allen een prettige dag.
  ==
  Ik zei u al. Sinds er ’n snelle communicatie mogelijk is via het Internet kunt u uw ivoren toren wel afschrijven.
  Ik zou er niet op rekenen dat het zegde: "any publicity will do!" van toepassing is op uw "Wetenschappelijk Instituut".
  Tussen aanhalingstekens.
  —– Original Message —–
  From: jan prij
  To: villamithras@planet.nl
  Sent: Monday, February 08, 2010 3:23 PM
  Subject: CDV en de r e v o l u t i e van Mithras zonder enige esoterische humbug
  Geachte heer Bouma,
  Dank voor uw mail en uw pleidooi de huidige regeringsleiders te ‘vervangen ‘ en de instelling van een ‘machtsvrije’ wereldraad;
  ik heb het gelezen en ga hier niets mee doen.
  De inhoud spreekt mij niet aan. He getuigt van zwart-wit deken en al strikte indelingen in ‘goed’ en ‘kwaad’
  Bovendien vrees ik dat hoogdravende idealistische beschouwingen maar al te vaak uitlopen op intolerantie en geweld.
  De titel van uw boek ‘May all other flags burn in hell’ voorspelt wat dit betreft weinig goeds
  Daarom laat ik het verder graag bij deze door u gevraagde inhoudelijke reactie
  Met vriendelijke groet,
  Jan Prij
  (de taalfouten van dhr. Prij heb ik laten staan).
  Dhr. J. Prij reageerde op:
  Van: villamithras@planet.nl [mailto:villamithras@planet.nl]
  Verzonden: woensdag 3 februari 2010 10:02
  Aan: Jan Prij
  Onderwerp: CDV en de r e v o l u t i e van Mithras zonder enige esoterische humbug
  Geachte heer J. Prij,
  Zie hierna svp wat ik aan dit bericht koppel. Het is het antwoord (standaard) op mijn revolutie in het belang van de kiezer.
  Ongetwijfeld is u bekend een paar gezegden:
  1. Die van Victor Hugo: "Niets is zo machtig als een Idee waar de mensheid rijp voor is."
  2. De volkswijsheid: "de geest is uit de fles."
  (en niemand krijgt ‘m er weer in)
  U geniet de misschien NIET twijfelachtige eer om kennis te nemen van de revolutie zoals die hieronder in een paar eenvoudige kernbegrippen is uiteengezet.
  Ik hoop niet dat de reactie zal zijn "doodzwijgen" of… aankomen met "argumenten" die een slap aftreksel zijn van het begrip r e v o l u t i e.
  Vaak zeg ik erbij: het gaat om een INTELLECTUELE revolutie want de associaties met bloed en wapengekletter kunt u er wel bij vergeten. Vaak wordt dat tegen mijn voorstellen ingebracht en speculeren mijn tegenstanders op wat bijval vanuit de publieke opinie om de revolutionaire voorstellen af te kunnen wijzen. Maar dan duid ik uw gedachte en handelwijzen weer en blijkt uw verweer niet deugdelijk.
  Graag een inhoudelijke reactie. En niet het voor "kennisgeving aangenomen" standaard antwoord zoals hieronder staat.
  Opmerking. Het blijkt toevallig ("bestaat er toeval?") ook zo te zijn dat ik mij weren moet in een lokaal spelende schandalige Milieuzaak en de directe aanleiding was om Volkskrantblogger te worden. Deze zaak heeft in feite niets met de mondiale betekenis te maken van m’n boek. Alhoewel menigeen ook weer zal concluderen dat micro en macro uitwisselbaar blijken.
  Ik behoud mij de vrijheid voor om deze email na 2 dagen op m’n Vkblogs te zetten. De achterliggende gedachte is dan weer voor u te begrijpen dat "geen antwoord" toch altijd weer wel een antwoord is.
  Inmiddels;
  M.vr.gr.;
  Jan Bouma
  Villa Mithras (zie website voor tel. en adresgegevens)
  kopie:
  Geachte heer/mevrouw,
  Hartelijk dank voor uw email. Wij hebben deze ter kennisgeving aangenomen.
  Met vriendelijke groet,
  CDA Tweede Kamerfractie
  Publieksvoorlichting
  Postbus 30805
  2500 GV ‘s-Gravenhage
  t 070 – 318 30 26
  f 070 – 318 26 02
  e cda.publieksvoorlichting@tweedekamer.nl
  i http://www.cda.nl
  Oorspronkelijk e-mailbericht: ————————
  L S
  T.a.v. van de CDA-tweedekamerfractie der Staten-Generaal.
  a) de wetenschappelijke versie.
  Ter kennisneming svp.:
  Subject: Fw: r e v o l u t i e.
  Graag uw aandacht voor onderstaande VRAGENLIJST die aan de kiezers zou dienen te worden voorgelegd.
  Ik beoog er inderdaad mee wat eruit blijkt: de laatste revolutie die de kiezer als ‘homo intellectualis’ kan doormaken. U wordt verzocht de VRAGENLIJST bovenop uw partijprogramma te plaatsen.
  Met dank voor de aandacht. Zie verder mijn boek.
  ‘May all other flags burn in hell’
  m.vr.gr.,
  Jan Bouma
  Villa Mithras
  Het is een samenvatting van de conclusies die voortvloeien uit de stellingnamen uit mijn boek. En waarin sprake is van een REVOLUTIE om het noodzakelijke vertrouwen terug te winnen op basis waarvan slechts er continuïteit kan worden verwacht. Die continuïteit blijkt duurzaam. Enfin.. men neme kennis, of niet, als volgt:
  1. Wilt u Oorlog of Vrede?
  2. Welke "Weltanschauung" verkiest u? De Platoonse of die van Socrates? – Dit moet uitgelegd worden in de media wat die keuzebepaling betekent –
  3. Acht u zich in staat om "de eeuwigdurende domheid" te doorbreken? – de premisse is dan dat die bestaat –
  4. Bent u het dan eens, dat indien u op vraag 3 met "Ja!" antwoordde, om dan UW politieke vertegenwoordiging OP TE DRAGEN HET NAVOLGENDE TE DOEN:
  5. De top van 192 huidige staatshoofden, die toch in grote mate verantwoordelijk voor DE huidige NEGATIEVE BALANS, in allerlei opzicht: economisch, ecologisch, en in hun humanitaire beleid – want het zijn de egomaniakken die de verkeerde belangen dienen – om die dan door 192 anderen, op integriteitsvoorwaarden gekozen, landenvertegenwoordigers te vervangen?
  6. Indien u kiest voor "de Vrede", en niet voor de ‘Mutter Courages’ van Bertold Brecht en u kiest ook niet voor het "militaire industrieële complex", om dan de voorstellen van Mithras te ondersteunen?
  7. Die houden in: teruggave van de hoop en het vertrouwen der mensheid – en die Nietzsche, Hegel, Hobbes e.a. niet nodig achtten?
  8. Vervolgens dan te kiezen voor de conversie van de 1200 a 1300 miljard dollars per jaar die door alle landen ter wereld nu tesaam besteed worden aan Defensie om die gelden cumulatief met 2% op jaarbasis civiel te gaan besteden? Na 50 jaar is de conversie dan compleet afgerond. Begrijpt u dan ook dat, voordat zoiets kan, de volken onderling moeten afspreken de waanzin van oorlogsvoering af te zweren en nog slechts de Vrede zullen dienen? Zei Edmund Burke niet: "Niet de oorlog dient gewonnen te worden maar de Vrede!"
  9. Die vrijkomende gelden te investeren namens de wereldpopulatie in het oplossen van "het energieprobleem" – de eindigheid van de fossiele brandstoffen staat vast maar daarnaast dient aardolie niet zomaar alleen t.b.v. de energieopwekking te worden verbrand, maar dient gereserveerd te blijven voor de productie van duizenden derivaten?
  10. Bent u bereid dan in te zien dat er een WERELDRAAD moet komen waarin er geen MACHTSPOLITIEK gericht denken meer kan worden gehandhaafd dat slechts gericht is op het belang van de eigen staat maar dat een INTEGRITEITSDENKEN noodzakelijk is voor alle 192 naties (op dit moment)? Indien u "Ja" zegt dan is het logisch dat u terzake de 3 HOOFDZAKEN de macht gaat abstraheren en die onder het beheer van de wereldraad moeten komen. Te weten: 1) Defensie, 2) Energievoorziening, 3) Zoetwaterbeheer.
  ==
  Ziehier de algehele positionering van de kiezer centraal. Ik merk op dat die 3 HOOFDZAKEN wereldwijd ca. 15% van het totale GPD uitmaakt en waardoor de wereldraad voldoende macht heeft om de op integriteitsbasis de te nemen beslissingen namens alle wereldburgers gelegitimeerd kan s a n c t i o n e r e n. Daarover dus geen misverstand. Auteur: Jan Bouma
  ==
  Opmerking.
  U wordt verzocht niet zonder bronvermelding hiervan gebruik te maken. Als auteur beroep ik mij op m’n rechten ter zake. De bron is: http://www.villamithras.com
  Een reactie wordt uiteraard op prijs gesteld waarbij het altijd weer zo is dat "geen reactie" toch altijd weer wel een reactie is.
  b) de populistische versie van @Aad verbaast; idem Vkblogger.
  Fout! Bestandsnaam niet opgegeven.jan bouma 01-02-2010 10:12
  @Aad…22:34…ook goedemorgen
  @Allen: idem
  Nu de adhesiebetuigingen binnenstromen voor de formering van een WERELDRAAD – en waardoor mogelijk de v e e n b r a n d gesticht kan worden die over de grenzen gaat – lijkt het me terecht (ik heb er vannacht over nagedacht) dat ik eerst toch @Aad verbaast hiervoor moet complimenteren. Weliswaar heeft hij Het Boek der Boeken als naslagwerk tot zijn beschikking maar hij formuleerde dan toch maar de populistische VRAGENLIJST idem dat hij überhaupt zijn blogs hiervoor openstelde en in niet aflatende ijver (het Gouden Horloge, benevens de Versierselen van Hare Majesteit, zijn onderweg en zullen je hoogstpersoonlijk door de Koningin worden uitgereikt en opgespeld) het toch maar mogelijk bleek die veenbrand te stichten. Ik voorzie dan ook, geachte dames en heren genodigden en Vkbloggers en de Verzamelde Pers en Media alhier bijeen dat de mensheid staat op het punt van de RETURN. De domheid is verslagen. Daarom las ik hier in de populaire vragenlijst van @Aad verbaast die de kiezer zal worden voorgelegd met pas in 2e instantie mijn wetenschappelijke versie die eraan vooraf ging.
  Gekopiëerd vanaf het blog van @Joke Mizée op 3 oktober 2009 zie aldaar:
  http://www.vkblog.nl/bericht/276835/D...
  03-10-2009 09:28
  Zo gezegd – zo gedaan.
  De VRAGENLIJST
  Het is een gepopulariseerde versie van @Aad verbaast maar zondermeer aansprekender en wellicht ook begrijpelijker geformuleerd dan de wetenschappelijke versie van mijn VRAGENLIJST. Ook hier kopieer ik integraal vanaf m’n Vkblog als volgt:
  20-08-2009 20:44
  @Jan: over je vragenlijstje:
  "Jij kent hem. Hebt ‘m zelfs verbeterd maar het gaat om het inzicht plus de logische redenatie erachter."
  Kijk dan kan ik het natuurlijk niet nalaten voor de volledigheid het ‘verbeterde’ vragenlijstje (vanuit jou geschreven) dan hier ook maar even te kopiëren.
  Dan mag de lezer kiezen 🙂
  Als dan de keuze maar juist is…
  =============
  1. Maakt u zich wel eens zorgen over de toekomst van onze aarde en zijn bewoners?
  2. Maakt u zich wel eens zorgen over de heersende wereldwijde machtspolitiek?
  3. Maakt u zich wel eens zorgen over het gebrek aan wereldwijde Integriteitpolitiek?
  4. Bent u voor vrede?
  5. Bent u voor het oplossen van het energievraagstuk in de wereld?
  6. Bent u voor het oplossen van zoetwatervraagstuk in de wereld?
  7. Denkt u wel eens: de bestaande wereldwijde organisaties (VN, G20 etc.) schieten tekort om aan die drie kernproblemen werkelijk iets te doen! De problemen worden immers alleen maar groter en groter.
  8. Als u in de media zou lezen dat alle wereldleiders*) hebben besloten om daartoe een extra wereldwijde organisatie ("Wereldraad") op te richten, samengesteld uit alle 192 landen, met als hoofdtaken
  – energievoorziening wereldwijd
  – zoetwaterbeheer wereldwijd
  – defensie wereldwijd
  met bijpassende maatregelen om machtspolitiek onmogelijk te maken en enkel nog integriteitpolitiek,
  zou u dan kunnen denken: Goed idee! Het zal een extra stimulans kunnen zijn de kernproblemen van onze planeet nu eens grondiger aan te pakken! We worden eindelijk verstandig!
  9. Zou deze "Wereldraad" besluiten om jaarlijks cumulatief 2% van de wereldwijde defensie-uitgaven te gaan gebruiken voor het oplossen van deze kernproblemen, zou u dan kunnen denken: Goed idee! Het zal een extra stimulans zijn de kernproblemen van onze planeet nu eens grondiger aan te pakken! We worden eindelijk verstandig!
  10. Het bovenstaande lezend, zou u dan kunnen denken: Waarom is er eigenlijk nog niet besloten tot zo’n "Wereldraad." Het lijkt toch zo voor de hand liggend.
  11. En vraagt u zich wel eens af: Maar wat kan ik er allemaal aan doen?
  Dan is het antwoord zonneklaar. Als alle wereldleiders, die nog denken in machtspolitiek, het zelf niet kunnen bedenken, dan kan de kiezer (die het laatste woord heeft) het wel voor hun bedenken!
  Sta op, en pleit voor die "Wereldraad"!! U bent immers kiezer!!
  Dat heb ik al in alle duidelijkheid gedaan wat u kunt nalezen op http://www.villamithras.com/main.html
  Dat de wereldpolitiek en de media mij niet willen verstaan heeft alles te maken met uw antwoord op de vragen 2, en 3 hierboven. Het is maar dat u het weet: May All Other Flags Burn in Hell
  Zeg mij waar u voor staat!
  unquote.
  Opmerking!
  Belangrijk!
  Bij die geplaatste *) verander ik "de wereldleiders hebben besloten etc."
  dat in "de kiezers hebben besloten". Immers de huidige "wereldleiders" hebben
  geen rol meer in mijn model.
  ==
  U wordt verzocht tot het bieden van een reactie. Ook lijkt me het bovenstaande geschikt om doorgestuurd te worden aan uw CDV-instituut.
  Alle fracties zullen zo mogelijk vandaag deze VRAGENLIJST ontvangen. Indien u eraan refereert gelieve u de bron te noemen: zie: http://www.villamithras.com ; idem mijn boek ‘May all other flags burn in hell’.
  M.vr.gr. en dank voor de rondzending.
  Jan Bouma
  Villa Mithras
  Informatie uit de Tweede Kamer gecombineerd met achtergronddossiers

 177. Aad Verbaast 12 februari 2010 om 16:49

  @VSp:
  Dat is wel een stunt een moslim als prins carnaval (neem ik aan als tijdelijke burgervader).
  Kijk dat is nog eens integratie ten top. Laat Wilders het niet horen.
  Ik heb de boerenkiel in de kast laten liggen en verkleed me in een boerka. Da’s pas onherkenbaar het op een zuipen zetten. "MIj niet gezien" hoorde ik laatst zo’n burkadraagster fluisteren. En gelijk had ze 😉

 178. Aad Verbaast 12 februari 2010 om 16:53

  @Jan: ik lig toch wel weer dubbel van het lachen.
  Je zult niet vel vrienden maken in die hoek, waar je ze net in gejaagd hebt met niet mis te verstane woorden.
  Maar ja, ze zijn niet de enigen die in de hoek gejaagd worden. Nu nog een stap verder: het loodje leggen. Van die stof weet menig milieucrimineel een woordje over mee te praten.
  Breek me de bek niet open, en zeker niet met een mond vol lood om de tanden er nog in te kunnen zetten.

 179. Aad Verbaast 12 februari 2010 om 16:55

  @allen:
  Straks toch maar weer even een nieuw blog.
  Serieus onderwerp deze keer (serieus)
  .
  Het is immers caranval en ik hou wel van een beetje een eerlijke balans in de berichtgeving.
  Gaan de olympische Spelen ook nog beginnen. Grootste probleem? Geen sneeuw!
  Je kunt ook niets aan die jongens overlaten..

 180. Smokey 13 februari 2010 om 14:20

  @Aad en @VSP, zojuist wel degelijk ( met instemming) kennis genomen van jullie respons. Excuses voor mijn late reactie. Ik loop weer eens giga achter. Aad, vermoedelijk waren "wat een bende en wat een zooitje"gevleugelde uidrukkingen van die tijd. En ja V>S>P dat wat jij zegt was ook zal gebruikelijk: wil je niet luisteren dan ga ik het aan je vader vertellen. Als hij thuiskomt dan zwaait er wat". Dar waren nog eens duidelijke rolverdelingen:))

 181. Aad Verbaast 13 februari 2010 om 17:16

  @Smokey:
  leuk dat je nog even langskwam ook hier.
  Geen nood en geen zorg. Mijn vader zwaaide alleen maar. Ik heb nooit een zwaai nog draai van hem gekregen.
  Het pacifisme zat ook in zijn bloed, ik heb het van hem overgenomen 😉

 182. Tony 11 maart 2010 om 17:50

  Pensoen is niet verplicht, werkgever kan je niet verplichten.

 183. Aad Verbaast 11 maart 2010 om 23:01

  @Tony: als de werkgever zich heeft aangesloten bij een pensioenfonds kan je je als werknemer niet daar aan onttrekken, volgens mijn informatie.
  De werkgever (directeur) wel.
  Eens?

 184. Aad Verbaast 7 april 2010 om 14:54

  @allen: het kabinet begint zich ook ergens achter de oren te krabben..http://www.volkskrant.nl/economie/article1366866.ece/Kabinet_pensioenstelsel_moet_op_de_schop
  "Kabinet: pensioenstelsel moet op de schop."

 185. Derek Joussen 24 mei 2010 om 20:07

  Gewoon zelf sparen. Wie zorgt er anders ZEKER voor jezelf? Het wordt helaas steeds meer een ikke-eerst-maatschappij…
  Banksparen is een goed alternatief. ‘Men’ verdient nog aan je, maar je bent redelijk zeker van wat je aan het eind van de rit hebt/krijgt. Check http://www.alles-over-sparen.nl/banksparen

 186. Pingback:BOINNK!!! | De pensioenfondsen opnieuw in zwaar weer.

 187. Aad Verbaast 11 juli 2016 om 16:12

  Het kan natuurlijk altijd nog gekker:
  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/experts/marjet_van_yperen/26186518/__De_DGA_in_echtscheiding_en_zijn_pensioen_in_eigen_beheer__een_tikkende_tijdbom__.html
  100.000 storten in de pensioenkas, en dan wel even 250.000 euri afrekenen met de fiscus..

  Hoezo diefstal? Diefstal mét oplichting!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: