Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Is polderen bergen verzetten?

Het was me het weekje wel de zomer is definitief voorbij. Het poldermodel is in surseance. Een model waar we lange tijd zo trots op waren, en zo typisch Nederlands vonden. We konden er in de jaren ‘80 en ‘90 bergen mee verzetten. Dachten we. Het water staat nu aan de lippen, het schuim om de mond en het zweet op het voorhoofd van menig BN-er tot gewone burger.

Zo maar even een weekje Den Haag..

Agnes Jongerius  (excuustruus, barriere- en carrièrebouwster) classificeert poldergenoten “tuig van de richel”. Bernard Wientjes  (potloodventer) krijgt diarree en obstipatie tegelijk en swaffelt met zijn stekker die hij er net uitgetrokken had. Kroonleden hebben het nakijken. En dat alle over een eenvoudig onderwerp als de AOW. De SER  (graai budget p/j  van15 miljoen!!) was toch een van de belangrijkste adviesorganen van de regering? “Kabinet is aan zet”. Maar die had zijn zinnen ergens anders op gezet: op de ambtenaren die van alles mogen gaan bedenken, omdat ze er zelf niet uitkomen. Alles is bespreekbaar. Alles is dus onbespreekbaar. Uitstel wil je, krijg je, als je niet bent klaargekomen..

Wouter Bos ziet er met de dag slechter uit. Krijgt zijn wind van voren. Van alle kanten:
De Zalm wordt te duur betaalt. Hij vindt van niet. Hij hoopt het ooit ook eens te krijgen.
Zijn mentor Zalm zou ook niet hebben geweten dat ‘in zijn tijd’ miljarden werden verdiend aan exorbitante zelfverrijkende koopsompolissen van de DSB, die nu mogelijk op springen staat? Maar Bos vindt het wel “totaal idioot” wat daar gebeurt. Moet hij straks nog gaan vertellen dat DSB toch wel een systeembank is, als daar de stekker er uit is? “Niet door de haak kunnen” zich al versprekend.
Komkommer Kroes geeft nog twee weekjes uitstel, anders komt zijn peperdure aankoop in gevaar.
Staatsschulden opgelopen tot ongekende hoogten. Tot op de bodem! Van de schatkist dus.
Zijn partij is niet meer te peilen. 14 zetels . De achterban loopt gillend weg. Kan niet weg dus, maar kan ook niet blijven. Chantabel geworden lonkt de gifbeker.

Afghanistan. Daar ging het ook nog over deze week. MP en ministers willen wel blijven. Maar is dat uit te leggen? Nee maar het moet, als je vrindjes wil blijven met je bazen over de plas. Ook als je er niets te zoeken hebt. Opbouwmissie? Deze week schoten onze F-16’s nog Afghaanse burgers dood. Peter van Uhm  zegt deze week: “Iedere keer als ik hier kom, zie ik vooruitgang.” Spreekt hij ineens de taal van de Taliban? Die zeggen dat ook immers. JPB (nog nooit in vorm geweest) geeft zijn ministers een spreekverbod. Ook dat doe je alleen als je het met elkaar flink oneens bent en de leider wil uithangen. Spraken ze al met elkaar? Ongeorganiseerde bende aldaar.

Spreekverbod? JP de MP was woedend deze week. Staatsgeheimen op tafel, nou ja: van tafel! Spreekt de Trêveszaal over het ontpolderen, wordt er gelekt! Hoe kan je het bedenken? Vinger in de dijk strategie dus: de onderste steen boven in een drassig landschap! Geen steen te vinden natuurlijk. Rijksrecherche aan het werk gezet. Over onderling vertrouwen gesproken.

Zo maar even een weekje Den Haag.. Wat een treurnis..

Nee, dit poldermodel kan geen bergen meer verzetten in crisistijden. Want dat is het: crisis.

Logisch, we hebben geen bergen. We hebben geleerd te leven in een delta immers.
Bergen verzetten doe je anders. Ook hier al geprobeerd: nivelleren, aftoppen. Ook mislukt. Graaien is het geworden. Alles wat op het maaiveld ligt af hakken. Maar met polderen heeft het weinig van doen.

Nee, het echte polderen was gewoon landje pikken. Dijk er omheen en het ondergelopen landschap leegpompen. Dat zit in onze vaten. Daar waren we goed in.

We hebben toen wel een oorspronkelijk ‘staatsvorm’ ontwikkeld. We stelden een dijkgraaf aan. Die geen politicus was. Maar gewoon moest uitvoeren wat de polderbewoners wilden, en niet omgekeerd. Niet lullen maar pompen, anders verzuipen we.

We suggereren de banken (de wortel van het huidige kwaad zegt men) terug te gaan naar hun core-business: behoudend op de centjes passen van de klanten. Hoog tijd dat ook de politiek hun core-business weer eens gaat begrijpen. Polderen is gewoon netjes op de eigendommen passen van de burgers. En uitvoeren wat ze willen. Niet andersom.

Hoog tijd voor een dijkgraaf!

164 Reacties op “Is polderen bergen verzetten?

 1. Rene Scheffer 4 oktober 2009 om 09:15

  Heel mooi neergezet met enige Paco-iaaanse overdrijving, dat wel.
  Een dijkgraaf. Oei dat zijn provincieachtige regenten die ook meestal wel van een hapje en drankje houden en soms hebben ze wat tijd over, althans dat is mijn beeld..

 2. jan bouma 4 oktober 2009 om 09:34

  Rechts bovenin op de mooie foto is er wel licht aan de horizon, Aad.
  Dat is mijn licht wat daar schijnt!
  De Westerschelde en de Hedwigepolder moet ook nog wel of niet onder water gezet gaan worden; of heb je dat al vermeld hierboven? Over polders gesproken! Ik ga opnieuw lezen.
  Amuseer je vandaag; ondanks de rampweek in Den Haag. Want nogmaals rechtsbovenin gloort Het Licht!

 3. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 09:35

  Nou niet overdrijven Rene 😉
  Welke politici houdt niet van een hapje en een drankje? Daar ligt niet het directe verschil..
  Dat moeten we dan toch ergens anders zoeken..

 4. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 09:37

  @Jan: scherp opgemerkt. Als het lcht niet ergens aan de horizon zou schijnen dan kunnen we wel helemaal inpakken natuurlijk.
  Vooralsnog lekken de dijken als een zeef.. Wie zijn vingers daar in gaat steken?

 5. paco painter 4 oktober 2009 om 09:51

  Ik zie nergens enige overdrijving haha. het poldermodel is verworden tot iets wat verwaait tussen de dutch mountains

 6. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 09:57

  @Paco, ik dacht ook dat ik nogal mild was deze keer 😉
  En dan heb ik het nog niet eens over de kroonleden gehad.. Maar gelukkig had jij die leemte vanmorgen in alle vroegte al ingevuld!

 7. Satuka 4 oktober 2009 om 09:57

  het zet allemaal geen zoden aan de dijk…
  Wat een treurnis inderdaad.
  JP is een boef die wat mij betreft al veel eerder naar huis had moeten worden gestuurd, vanwege zijn arrogante houding m.b.t. het Irak onderzoek.

 8. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 10:01

  @Satuka: Neerlands hoop in bange dagen? Die tijd is ook wel helemaal voorbij inderdaad. Geen dijk van een premier, om het maar zwakjes uit te drukken.
  Het is armoe troef, niet alleen in de economie, maar zeker in de politiek. Zou zo maar iets met elkaar te maken kunnen hebben?
  Dat Irak onderzoek moet er nog steeds komen natuurlijk, dan kan hij wel inpakken, met de staart tussen de benen vermoed ik zo.

 9. Satuka 4 oktober 2009 om 10:06

  Aad: de economische armoede is een regelrecht gevolg van de politieke armoe wereldwijd.
  Dat onderzoek komt er ook wel, als zijn eigen commissietje verslag uitbrengt zal de kamer er geen genoegen mee nemen en dan wordt er alsnog een parlementaire enquête ingesteld.
  Maar dan zit JP waarschijnlijk al lang hoog en droog in Brussel.

 10. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 10:15

  @Satuka: als Balkenende ooit in Brussel zou opdoemen zou dat het defintieve bewijs zijn voor de alomheersende poltieke armoede die als een tsunami over de wereld raast.
  En helemaal eens met je eerste zin: "de economische armoede is een regelrecht gevolg van de politieke armoe wereldwijd"
  Met, als je me toestaat, de toevoeging/aanpassing: alle armoede is een regelrecht gevolg etc..
  Of zoals Pronk al eens aangaf: "alles is het gevolg van politieke keuzen."
  Die wist er ook raad mee, ook om ze niet voor elkaar te krijgen overigens.
  Ik kijk bijzonder uit naar die parlementaire enquete. Jij ook begrijp ik?

 11. 100_woorden 4 oktober 2009 om 10:54

  Dijkgraaf?
  Dat zijn toch de onderkoningen van de polder die met hun hofhouding in veel te dure panden ons geld verspillen met oeverloos gelul terwijl het water velen tot de lippen staat?
  PS, economische armoede en politieke armoede kunnen samengaan, maar dat betekent nog niet dat er automatisch een causaal verband is. Zo gaat het China bijvoorbeeld economisch voor de wind zonder dat er sprake is van een politieke lente, laat staan zomer. En als je naar de derde wereld kijkt, maakt de toestand van de wereldpolitiek nauwelijks verschil. Men crepeert daar vanwege onze onwil om eerlijk te delen en met "onze" bedoel ik niet "de politiek", maar wij, de consumerende burger die best geld voor het goede doel wil geven, maar niet ten koste van onze luxe levensstandaard.

 12. Peter Louter 4 oktober 2009 om 10:57

  Met Rene deel ik de twijfel over dijkgraven, maar ik snap je idee.

 13. Theo 4 oktober 2009 om 10:58

  Beeldend en uitvergroot neergezet.
  Waarin een klein land groot kan zijn (geweest).
  Een verschil van meninkje: Bos gaat er steeds meer als een komende bankier uitzien.

 14. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 11:05

  @100_woorden:
  een dijkgraaf is iemand die er neer is gezet door de poldereigenaren om voor hun de noodzakelijke karweitjes op te knappen (en niet andersom). Oorspronkelijk dan. Zelfs een belangrijk en typisch nederlandse onderdeel vane Nederlands cultuur geworden: het niet accepteren van standsverschillen (althans in benadering).
  Maar wel eens met je: ook daar is het pluche ingetreden en veelal verworden tot iets anders.
  Ik doel in deze op de oorspronkelijk functie en taakstelling. Kun je je daar in vinden?
  @Peter: misschien met de bovenstaande uitleg nog beter?

 15. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 11:12

  @Theo:
  Grappig dat een aantal lezers het uitvergroot vinden, jij ook.
  Ik schreef eerder al: ik ben nogal mild vind ik zelf 😉
  "Bos gaat er steeds meer als een komende bankier uitzien"
  Bedoel je: verwarde kop, arrogante kop, vette verwaaide haren, bloeddoorlopen ogen, krampachtig lachje, smoezelig overhemd, zonder strop (daar wil hij blijkbaar zo ver mogelijk van wegblijven in de angst er in te komen hangen) etc.. bedoel je dat?
  Niet geheel mijn idee van een typische bankier.. Meer van een ZZP-er, die onafwendbaar een faillissement op zich af ziet komen, in scheiding ligt, en ook niet meer weer wat hij er aan moet doen..
  Overheid: bijzonder om eens de verhouding vreemd kapitaal (schulden) te vergelijken met eigen vermogen. Daar zou geen ondernemer meer brood in zien..

 16. Theo 4 oktober 2009 om 11:43

  @ Nee, aan dat bankiersbeeld voldoet hij (nog) niet. Maar Zalm en Grave zien er ook anders uit. Toch?

 17. 100_woorden 4 oktober 2009 om 11:44

  @Aad
  =Maar wel eens met je: ook daar is het pluche ingetreden en veelal verworden tot iets anders.
  Ik doel in deze op de oorspronkelijk functie en taakstelling. Kun je je daar in vinden?=
  Nee.
  Voorbeeld: In 1645 kocht het Hoogheemraadschap van Delfland voor 30.000 gulden het pand waar ze nu nog in zitten zonder medeweten van de Hoofdingelanden. Dat pand moest worden opgeknapt en de kosten werden geraamd op 8.700 gulden. Dat bleek uiteindelijk 25.000 te zijn. Dit waren 400 jaar gelden gigantische bedragen.
  Zoals ik al zei: Dijkgraven zijn de onderkoningen van de polder die met hun hofhouding in veel te dure panden ons geld verspillen met oeverloos gelul en dat doen ze al eeuwen.

 18. Satuka 4 oktober 2009 om 11:52

  == Aad Verbaast 04-10-2009 10:15
  @Satuka: als Balkenende ooit in Brussel zou opdoemen zou dat het defintieve bewijs zijn voor de alomheersende poltieke armoede die als een tsunami over de wereld raast. ==
  Kwestie van tijd, tenzij zijn reputatie bezoedeld raakt voor hij aangenomen wordt. Maar het is en blijft een gladjakker.
  == En helemaal eens met je eerste zin: "de economische armoede is een regelrecht gevolg van de politieke armoe wereldwijd"
  Met, als je me toestaat, de toevoeging/aanpassing: alle armoede is een regelrecht gevolg etc.. ==
  Of zoals Pronk al eens aangaf: "alles is het gevolg van politieke keuzen."
  Die wist er ook raad mee, ook om ze niet voor elkaar te krijgen overigens. ==
  Helemaal mee eens.
  == Ik kijk bijzonder uit naar die parlementaire enquete. Jij ook begrijp ik? ==
  YES!

 19. jan bouma 4 oktober 2009 om 11:52

  @Aad
  Niet uitputtend – want dan staan er meteen tientallen pagina’s volgeschreven – kun je stellen dat jij en @Satuka hierboven wel de vinger op de wonde plek leggen. Alle "ellende" is een internationaal grensoverschrijdend probleem en kan ook alleen maar internationaal worden opgelost. Niet door halfbakke voorstellen als een G 20 of een fort Europa maar MONDIAAL.
  En dan verwijs ik naar (weer) mijn discussie met @Joke Mizée en dat gaat over de representatie in de democratie. Zie (desgewenst): http://www.vkblog.nl/blog/38874/Tank_Girl
  Tenslotte acht ik de denktank van het gezamenlijke Volkskrantblog nog belangrijker dan alle adviesorganen van de regering. Vandaar de verwijzing…:))

 20. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 12:04

  @Theo:
  Zalm (vooralsnog?) ziet er nog wel strak uit, met zijn bankierspak en schaterlach. Hij likt voorlopig nog geen last te hebben van slapeloze nachten. Grave, daar zie ik weinig van de laatste tijd. Zijn JOVD vriendje van Linschoten wel. Kroonlid.. En lid van RvB van DSB na daar eerst commissaris geweest te zijn. Net als Bos (en daar is wel wat overeenkomst) begint hij ook (P&W) wat te stotteren, als hij wat moet gaan uitleggen.. Valt niet mee, het is niet uit te leggen wat daar gebeurd immers?
  Verhagen zag er ook slecht uit zeg!
  Of had hij zich veschoren met een bot scheermes? Ze zullen toch niet gevochten hebben?

 21. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 12:11

  @100_woorden.
  dankjewel voor de toelichting. In een poging toch ergens overeenstemming te krijgen, dan het woordje ‘onderkoning’ iets? Het had immers ook koning kunnen zijn. Zolang het een onderkoning is, en dan nog van de burgers (ondergeschikt dus) dan is het mij goed.
  Huidige politici overigens gedragen zich veelal niet anders. Goede uitzonderingen daargelaten.
  Was en is de PvdA niet al tientallen jaren een regentenpartij?
  Ik noem dePvdA als voorbeeld, juist omdat ze pretenderen een partij van en voor het volk te zijn..
  Maar andere (grotere) partijen zijn het ook. Pretenderen echter minder volks te zijn..
  Maar ook iets waar ik nog wel eens over wil schrijven: waarom krijgen afgebrande politici zoveel mogelijkheden in het bedrijfsleven? Brinkman, van LInschoten etc etc.
  Ook armoe.. van politici en bedrijfsleven.

 22. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 12:17

  @Satuka:
  == Kwestie van tijd, tenzij zijn reputatie bezoedeld raakt voor hij aangenomen wordt. Maar het is en blijft een gladjakker."
  Gladjakker eens. Reputatie is naar mijn mening al lang bezoedeld.
  Het enige wat hem enigszins een kans geeft om voorzitter te worden, is dat de andere landen hem volstrekt ongevaarlijk vinden icm weinig daadkracht, zodat ze zelf meer in de melk te brokkelen hebben.T
  Niet direct een krachtig CV gewent dus. Maar zo werkt het helaas wel in de politiek, denk je ook niet?
  En zoals ik hierboven al schreef: mislukkingen op het conto, lijkt in de ‘ons kent ons’ wereld eerder een recommendatie om door te groeien dan het omgekeerde..
  Merkwaardig verschijnsel toch?
  Brinkman (daar is ie weer..) als topper van die verkeerde stroming..

 23. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 12:22

  @Jan: deels waar Jan, dat alle ellende mondiaal is.
  Mar dat betekent niet dat we ons dan maar moeten verschuilen achter dat excuus om niet met alle middelen ook het eigen huis op te kunnen ruimen en op orde te krijgen. Dat gebeurt al veel te veel.
  En als de politici (want alles is het gevolg van politiek keuzen, hadden we net geconstateerd) dat niet kunnen, dan kunnen ze het helemaal niet in wereldverband. Thuis beginnen dus.
  Ik geef je dus deels gelijk. Maar werk dan op alle fronten. Wereld, Europa, en in eigen land.

 24. jan bouma 4 oktober 2009 om 12:28

  @Aad… 12:22
  Mee eens. Vandaar m’n nieuwe opgelaaide discussie met @Joke Mizée; zie de link.
  Heb werkelijk de indruk dat ik de slag ga winnen. De winst wordt dan eigenlijk
  meteen duidelijk door het verlies van de ander. Een vanzelfsprekendheid zul je zeggen
  maar er bestaat ook nog zoiets als een: Phyrrus-overwinning!
  Wat heb ik eraan als eenieder het loodje legt?
  En ik haal tegelijkertijd mijn gelijk binnen?
  De ondergang treft eenieder.

 25. Rubio 4 oktober 2009 om 12:29

  Nou Rita en T.O.N. kunnen het ook wel schudden….We wisten het toch allang met z’n allen?
  Ton deugt gewoon niet!
  Laat de melk maar over Gods polders vloeien…!
  Zullen we nog effe doorgaan?
  RSV, Ogem, Fokker dàt waren nog eens tijden…of is het toen eigenlijk al begonnen..?
  Mooi neergezet en NIET overdreven Aad……..je probeert het nog netjes te houden.
  Ik ook….%$&()":?!@##*)G!!V!!(_|=+D!

 26. ceesincambodja 4 oktober 2009 om 12:34

  En de Westerschelde is nog steeds niet op diepte. Wordt het niet eens tijd om iets te gaan DOEN in plaats van pappen en nathouden?
  Polderen? Onder water ermee!
  Ceesgegroetje

 27. zilver 4 oktober 2009 om 12:38

  Heb heerlijk gelachen!

 28. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 12:47

  @Jan: ik zal zo eens even kijken of die ‘overwinning’ die je al claimt wederom een hyperbolische overdrijving is, of enige kans heeft, ook al is die zo groot als het winnen van de staatsloterij.
  Dat laatste gezegd hebbende: dat wrhoudt weinig mensen er ook van die kans niet te grijpen. Begrijp je?
  Je laatste twee vragen. Nee, het heeft weinig zin om de overwinning te calimen op een inmiddels leeg slagveld alleen achterblijvend. Daar haal je de geschiedenisboeken niet mee.

 29. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 12:56

  @Rubio: waar is die Rita gebeleven? Weg in de peilingen, weg in de kamer, weg alle ambities en aspiraties. Weg in de vergetelheid. Maar goed ook denk ik. Ik en nog wel een paar kandidaten die wat mij betreft hetzelfde lot mogen treffen.
  "Laat de melk maar over Gods polders vloeien…!"
  Daar was ik nog niet eens aan toe gekomen.. Aan de orde van de dag ook deze week..
  In België en Nederland.. Miljoenen liters. En daar was onze minster van landbouw dan weer boos over..
  Dierendag vandaag. Wanneer gaan die koeien nou eens staken. Ik zou mijn tepels in zo’n sitatie niet meer beschikbaar stellen hoor! Wat een verspilling!

 30. peterus 4 oktober 2009 om 12:57

  Mooie polderfoto.
  Wat mij betreft: "Aad for prime minister".
  nuverkiezingen??groet

 31. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 12:59

  @Cees: en dat zeg jij als Zeeuw? Balkenende is ook een Zeeuw.. Uit de gelekte documenten zou blijken dat de collega’s zich ook afvroegen of hij nou als Zeeuw sprak of als MP..
  Gelukkig heeft hij dat ontkend. Zeeuws meisje had et niet beter kunnen zeggen.
  @Zilver: soms resten ons nog maar een paar mogelijkheden. Of algehele paniek, of de lach.
  Gelukkig heb je voor heb laatste gekozen. 😉

 32. 100_woorden 4 oktober 2009 om 12:59

  @Aad
  Onderkoning omdat het niet de hoogste macht is in Nederland. Uiteindelijk vallen ook de dijkgraven onder Beatrix c.q. de regering.
  De hele organisatie van waterschappen en dijkgraven is niet anders dan die we overal in bestuurlijk en politiek Nederland vinden. Het college van dijkgraaf en heemraden heeft veel weg van het college van burgemeester en wethouders. Het bestuur wordt ook gekozen door de bevolking middels de Waterschapsverkiezingen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterschapsverkiezingen), alleen kent bijna niemand die mensen.
  Een dijkgraaf is niet iets anders, maar meer van hetzelfde, alleen nog minder in de openbaarheid. Slecht idee dus. Ik ben sowieso een voorstander van vereenvoudiging van bestuur door overbodige lagen te schrappen. Als eerste kan het provinciale bestuur op de schop, vervolgens de waterschappen. Waterbeheer moet je landelijk aanpakken en overlaten aan experts. De specialisten maken meerjarenplannen (komende 5 jaar, komende 10 jaar en komende 25 jaar), de regering kijkt naar de financiële mogelijkheden, in overleg worden aanpassingen gedaan, de Kamers stemmen er mee in, de afhandeling van bezwaarprocedures mag maximaal een jaar duren en daarna stoppen we met lullen en gaan we over tot uitvoering.

 33. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 13:02

  @Peterus:
  foto: vond ik ook. Mooi én gevonden.
  Aad for president.. Ik hou me dan maar even aan de woorden van ons lichtende vobeeld JPB: ik ben nog niet gevraagd, dus is het niet aan de orde.
  Verkiezingen? Er is er maar een die dat echt wil: Wilders.
  Dat bedoelde ik met : chantabel. In feite zijn ze dat allemaal inmiddels en handelen er naar.
  Een soort van prisoners dilemma toch?

 34. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 13:09

  @100_woorden:
  Wederom dank, we komen er wel. Stapje voor stapje overigens.
  "Uiteindelijk vallen ook de dijkgraven onder Beatrix c.q. de regering."
  En daarna de rest van je betoog en uitleg. Die gaat over de huidige vorm. Ik verwijs naar de oorspronkelijke vorm. De huidige vorm is sterk verwatert (om maar in de terminologie te blijven).
  Mijn reactie op bovenstaande uitspraak van je:
  Dijkgraaf in plááts van Beatrix én (huidige) regering, en niet onder de laatste twee. De beide laatsten mogen wat mij betreft ophouden met werken. Dat doen ze al lang, maar ze proberen nog vol te houden dat het omgekeerde het geval is. De kern van het probleem eigenlijk.

 35. jan bouma 4 oktober 2009 om 13:28

  @Aad…12:47
  Heb in die discussie de navolgende link opgenomen voor de alternatieve personele bezetting.
  Daarin worden dan wat bakens verzet. Enfin: in samenhang te lezen bij @Mizée ook deze link:http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_5VNCW6?open&done&fld=
  Om daaruit een nieuw bestuur te kiezen. Door het electoraat overigens en niet door de politieke elite.
  Het volk is dan via de stembus aan de macht. Zo hoort het. Zo mag het. Na 3000 jaar!

 36. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 13:32

  @Jan:
  Interessante invalshoek.. Ik zag overigens dat in 1999 Plassterk er bij stond..
  Wanneer ga jij op voor die prijs? 2,5 meloen..
  Daarover gesproken overigens, hoe staat het met de innovatieprijs?
  In de stembus zou alles beslist moeten worden… dan hebben we alleen nog maar een paar uitvoerders nodig!
  P.S.Leuke discussie bij Joke..
  Las zo snel ook nog eens dat ze ‘mijn’ vragenlijst prima vond!
  Dat is weer winst natuurlijk! 😉

 37. peterus 4 oktober 2009 om 13:39

  @Aad Verbaast
  Als het kiezersvolk Wilders wil, kan het kiezersvolk Wilders krijgen. Toch?
  JPB zal niet terugkomen.
  Krijgen we straks een kabinet Wilders-Verhagen.
  Wouter Bos wordt verbannen naar Enschede, Almelo of Ede.
  JPB krijgt van Angela cs wel iets Europees of internationaals.
  geenkandidaatvoorMPgroeten

 38. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 13:46

  @peterus
  "Als het kiezersvolk Wilders wil, kan het kiezersvolk Wilders krijgen. Toch?"
  Zo zou democratie moeten werken inderdaad.
  We zijn overigens op dat vak niet een echte democratie. De konegin stelt altijd nog een informateur respectievelijk formateur aan.
  Daar zit nog heel veel speelriumte om het anders te doen, en de kiezer het nakijken te geven.
  Als overigens Wilders premier zou worden, dan ga ik er ook slecht uitzien. Net als heel Nedrland. Zal echter niet lang duren. Dit soort partijen (pardon: bewegingen) munt uit in interne ruzies, daarmee zal het geen lang leven beschoren zijn en gaat ten onder aan het eigen succes.
  Of is dat een wens die de vader van de gedachte is?

 39. 100_woorden 4 oktober 2009 om 13:51

  @Aad
  =Ik verwijs naar de oorspronkelijke vorm.=
  Ik weet niet of je de geschiedenis een beetje kent, maar als je terug wilt naar de oorspronkelijk vorm dient de onafhankelijke rechterlijke macht te worden afgeschaft. Van oorsprong was de dijkgraaf zowel bestuurder als rechter.
  Lijkt mij niet wenselijk, jou wel?

 40. A C T U A L I T Y 4 oktober 2009 om 13:55

  Wat dacht U van een Dike gravin, die kunnen pas de Pot op..al wil ik daar toch niet de Dike voor in mijn vinger steken..Naar graafin de Polder, misschien heeft U nog een Dike van een Wive op zolder..
  Maar wat mij wel verbaasd, Meneer is, dat ik niet over de Polder van Wognum lees!!! Over ‘Tuig van de Richel’ gesproken….Van mij mag U heel Wognum meneer de ‘Dijk-graaf’ onder water zetten, da’s beter dan die
  in Zeeland, waar het niet te Filmen is omdat de Spotteriaanse Tijden nog niet voor bij zijn..
  Maar als ‘Dijk graaf’ heeft U best nog wel een paar Sluizen met Over kill- wat dacht U van Sluis-Kill om open te zetten…
  En ik mis Rita in Uw betoog, en daar wil ik geen on-vertogen woord over horen , nu ik mij een óngeluk lach ,dat ze ook haar laaste but not Liste- rest-zetel heeft verloren….
  Maar ik féliciteer U wel met het feit dat U in de Actualiteit mij heeft verslagen in Vindingrijkheid, en zeker
  in Woorden, mij te vérsagen.. van daar mijn Antwoorden à Vous………………..in Gods Welbehagen…………..
  Je Maintiendraie.. ik zal Handhaven

 41. 100_woorden 4 oktober 2009 om 13:58

  Overigens stelden "we" (het poldervolk) de dijkgraaf helemaal niet aan, maar werd het ambt verpacht door de Graaf (dat lees je nog terug in de naam).

 42. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 14:01

  @100_woorden.
  Nu ben ik overvraagd. Zo goed ben ik niet op de hoogte van het lijstje van taken en bevoegdheden van de ‘oorspronkelijke vorm’ van de dijkgraaf.
  Uiteraard ben ik een groot voorstander van de scheiding er machten.
  Dat gezegd hebbende kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat weliswaar die scheiding formeel is ingevoerd, maar niet altijd zo gescheiden wordt uitgevoerd, maar dat een ander onderwerp natuurlijk.
  Eens (inmiddels, altijd bereid tot het aanpassen/nunceren van een van mijn uitspraken) dat mijn zinssnede "hoog tijd voor een dijkgraaf!" dan een dijkgraaf zou moeten zijn waar nog het een en ander aan gesleuteld mag worden. In een moderner jasje, zoiets.
  Per slot van rekening wil niemand terug naar de tijd, waar half Nederland nog onder water stond.
  Alhoewel er ook stemmen zijn die dat ambiëren.
  Ontpolderen staat niet voor niets hoog op de agenda. Letterlijk en figuurlijk ontpolderen.
  P.S. je latere reactie.
  In de tussentijd even verder onderzoek gedaan: http://www.hhdelfland.nl/wat-doet-delfland/historie/
  waar wel wat historische achtergronden staan.
  Dank voor de historische context van je. De term die ik gebruikt heb, moet inderdaad niet te letterlijk in deze worden opgevat, maar meer in de overdrachtelijke zin.
  Weer wat geleerd.. Het een leidt tot het ander 🙂

 43. jp 4 oktober 2009 om 14:03

  Het is niet dat polderen niet werkt. Het is dat de mannetjes (en vrouwtjes) hun ego’s er niet mee kunnen voeden.

 44. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 14:09

  @Actualiteit:
  Rita? Inmiddels verdronken in het water dat haar eerst uit de mond liep toen ze succes proefde. Om vervolgens te zien dat er zovel uitliep dat het haar aan de lippen stond en boven het hoofd groeide. Toen probeerde ze te pompen om niet te verzuipen, om vervolgens af te druipen naar de kamer, waar ze zowaar weer een enkel maal uithangt in een poging anderen de oren te wassen.
  Het kan verkeren in Polderland.
  Ze had zelf al een dijk van een dijk om haar heen gebouwd, om tot de constatering te komen dat ze al lang was drooggevallen. Waar je al niet trots op kan zijn..
  "verslagen:": mij bekruipt wel ergens een verslagen gevoel, bij het mogen beschouwen van al die voortvarendheid die onze politici deze week weer hebben laten zien.
  Het ga je goed! Genoeg stof waait op in de actualiteit!

 45. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 14:13

  @JP: zit wel iets in.
  Ons polderen gaf genoeg ruimte gaf om middels rituele paringsdansen, met een uitkomst die al lang van te voren vasstond, nog even tijd te rekken met als bedoeling de achterban op zijn minst de indruk te geven dat er heeeel hard werd gevochten om ‘het maximale’ te bereiken.
  Zo kan iedereen winnen, dat claimen ze dan ook allemaal.
  Heeft inderdaad alles met ego’s te maken, en weinig met de inhoud. Tenzij we er dan maar van uitgaan dat de enige inhoud die ze bezitten de ego’s zelf zijn.
  Een stelling die lang verdedigd kan worden denk ik..

 46. peterus 4 oktober 2009 om 14:19

  @Aad Verbaast
  De politieke bandbreedte van de koningin als aanwijster van de (in)formateur is heel smal. Als ze er ook maar een milimetertje vanaf wijkt dan is het gedaan met haar koninginnenschap en die van haar familie.
  Een kabinet Wilders zal net als indertijd Balkende I met de LPF zeer hoogste waarschijnlijk ten onder gaan aan een combinatie van bestuurlijke onkunde, onderlinge wedijver en jaloezie en politieke flaters. het Nederlandse kiezersvolk moet dan maar even op de blaren zitten.
  ikwoonlekkerinvlaanderengroeten

 47. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 14:31

  @Peterus:
  Die bandbreedte wordt wel eens verondersteld heel smal te zijn, maar daar zijn de geleerden het niet over eens.
  Sommigen (waaronder kenners) geven aan dat het een van de invloedrijkste (legale) gereedschappen is om invloed uit te oefenen op de voortgang van het proces. Ik kan me daar wel wat bij voorstellen.
  De functie is immers behoorlijk sturend op een eventueel eindresultaat, respectievelijk het bereiken er van, of niet.
  De specifieke persoon die dat uitvoert dan ook van grote invloed op welk eindresulaat dan ook.
  Kabinet Wilders: eens met je analyse..
  Wordt wel even vuurwerk in de politiek. Maar een vuurpijl is ook geen lang leven beschoren, een paar flinke knallen en het verdwijnt snel weer in de duisternis, nog even stinkende rook achterlatend.

 48. martin 4 oktober 2009 om 15:17

  Wat een beerput is dit blog. Ik ben bang dat
  in die omgeving het CDA het beste de weg
  weet, zoals eerder ook al in de polder.

 49. ceesincambodja 4 oktober 2009 om 15:22

  Ja verdorie, van jou kunnen we nooit winnen qua reacties, dus gooi ik er nog maar eentje tegenaan.

 50. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 15:22

  @Martin: het wordt tijd dat die beerput eens i alle hevigheid wordt opengetrokken toch. En dit was alleen nog maar dit weekje.
  Ik denk dat je gelijk hebt: het CDA weet als geen andere in beerputten struktureel overeind te blijven.
  Al is het met pieken en dalen in de polder.

 51. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 15:29

  @Cees: niet getreurd, als jij je dagelijkse blogs bij elkaar optelt, dan telt dat flink op!
  Per week toch gauw zo’n 300 reacties. En dat haal ik weer niet..
  Maar "bloggen is geen wedstrijd.." toch?http://www.vkblog.nl/bericht/232964/Bloggen_is_geen_wedstrijd_en_behoeft_dus_geen_jury.

 52. jan bouma 4 oktober 2009 om 16:07

  @Aad
  hahaha inzake Cees in in de Killingfields van Cambodja…:))
  Iets anders is hier:
  De dagelijkse praktijk van de politieke meningsvorming. Laten we, jij en ik, ons uitgekiende model
  via de kiezer en de vragenlijst nou niet vergeten… "dan sal alles reg kom!"
  Ik zeg ook tegen @Joke Mizée: "je moet ergens beginnen, begin dan hier in Nederland met de REVOLUTIE. En laat men aub de schrikreactie dan achterwege dat dan de dijken doorbreken!"
  Tenzij het volk zich natuurlijk ZELF niet vertrouwt om de touwtjes in handen te willen nemen en als domkoppen de anderzijds gekritiseerde politieke representatie blijft kiezen. Het is van tweeën één.
  Of je kiest met verantwoordelijklheid je gewenste representatie;
  of
  je kiest voor die domheid die al 3000 jaar duurt. Pick your choice! Maar dan ook niet zeuren.
  Ziehier een revolutie in een notendop! En men volge de link naar @Joke Mizée voor meer info.

 53. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 16:50

  @Jan: laten we er inderdaad vooral de humor in houden anders rest ons nog slechts de algehele paniek en dat kan altijd nog.
  Tenzij je je alternatief nog als derde mogelijkheid, of zoals je wilt, reëele optie ziet.
  Ik bem wel gecharmeerd van het kiezen uit meerdere opties voor de kiezer namelijk.
  Ie waar ik jou nog wel eens op betrap dat niet te doen en het te beperken tot slechts twee.
  Zo ook nu weer.
  "Of je kiest met verantwoordelijklheid je gewenste representatie;
  of
  je kiest voor die domheid die al 3000 jaar duurt.
  Pick your choice!"
  Er kunnen meer smaken zijn. En dat is maar goed ook. Ook aan jou om die voor te schotelen lijkt me. Of is dat te veel revolutie voor je?

 54. Annet 4 oktober 2009 om 17:09

  toestanden:)

 55. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 17:15

  @Annet: maanzinnig! 😉

 56. Smokey Robbinson 4 oktober 2009 om 18:42

  @Aad, `k Heb dit nieuwe blog nog niet gelezen. Vandaag met de visite de natuur in geweest en zojuist pas mijn eigen blogreacties gelezen. Ook de jouwe, waarvoor dank.
  Prachtige foto overigens hierboven. Ik kom later terug..

 57. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 19:03

  @Smokey: ik dacht al (op jouw blog) waar blijven jouw reactie op de reacties… Normaalben je er wel als de kippen bij (dierendagtaal).
  Maar het was een heerlijke dag overigens om de natuur in te gaan. Prachtige wolkenluchten en beginnend herfstigeomgevingen. Ik ben zelf ook uitgelaten 😉
  Prima blog overigens van je. Om eeerlijk te zijn had ik dierendag helemaal vergeten. Tot ik jouw bijdrage zag.
  Had eigenlijk best wel een VKblog dag kunnen/moeten zijn.
  Veel dierenlefhebbers hier op het blog!
  Zelf had ik er eigenlijk ook wel iets over willen schrijven gezien de actualiteit. Maar te laat..
  Volgend jaar misschien??
  P.S. "foto": ik vond het ook de mooiste polderfoto die ik kon vinden.. Kan me alleen niet meer herinneren van welke site die kwam.. Anders had ik uiteraard een bronvermelding erbij gezet.

 58. Ina Dijstelberge 4 oktober 2009 om 19:42
 59. Ina Dijstelberge 4 oktober 2009 om 19:42

  Ook bij het ontpolderen weet men geen knopen door te hakken en maakt men ruzie met de buren.
  Ik heb je stuk nu één keer gelezen. Bij de tweede keer zinkt het pas echt in.
  Dan wellicht een wat serieuzer commentaar.

 60. jan bouma 4 oktober 2009 om 19:48

  @Aad…16:50
  Ja, de enige 3e variant is natuurlijk het humoristische uitsterfscenario; de neutronenbom op termijn!
  Of emigereren naar de maan. Je zei het al. Dat is maanzinnig. Tot morgen! :))

 61. sLIMME JUF 4 oktober 2009 om 20:06

  Natuurlijk mag lekken niet. Maar wat heeft een ministerraad nu helemaal te verbergen? Zo heet kan die brei toch niet zijn! of toch wel?

 62. Jeroen de Baaij 4 oktober 2009 om 20:22

  Leuk blog, Aad. Al kan ik het niet eens zijn met je conclusie. Laat de dijkgraaf maar lekker achter de dijk gaan zitten, als hij zich maar niet met het bestuur van het land gaat bezighouden.
  Ik denk namelijk dat er op zich niet zoveel misgaat in Den Haag. Binnen het kabinet zijn er meningsverschillen, nou dat is op zich prima. Die zijn er altijd en die moet er ook zijn. Daarna volgt er een dicussie en uiteindijk komt uit die discussie een besluit. Het vervelende is alleen dat wij een verdomd slechte discussieleider hebben in de vorm van Jan Peter. Hij is gewoon geen echt leidersfiguur.

 63. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 20:22

  @Ina: er kan natuurlijk altijd reden tot ruzie zijn.
  Dilemma is natuurlijk:
  bepolderd: uiterlijk geen ruzie, vooraf wel, maar altijd een ‘genivelleerd compromis’
  ontpolderd: uiterlijk wel ruzie, maar mogelijk wel een duidelijk resultaat.
  Waar kies je dan voor in tijden van crisis?
  Wouter Bos kreeg in de eerste dagen van de crisis alle lof (vriend en vijand) voor zijn volstrekt ontpolderde besluiten als crisimanager. Wie zal het zeggen of verstandig respetievelijk beter was.
  Alleen de geschiedschrijvers..
  Ik hoop je weer te zien voor een vervolg.. Ik ga zo even bij jou rustig kijken. Sluit ergens wel aan las ik in de gauwigheid.

 64. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 20:25

  @Jan: begin je weer met de "enige"..
  Als man met gevoel voor de schone kunsten, zelfs beoefenaar daarvan had ik toch wel gedacht dat je wel wat meer variaties zou kunnen bedenken.
  En om eerlijk te zijn, je derde variant (het zijn er toch meerdere overigens, tellen valt ook niet mee) zijn humoristisch maar niet echt steekhoudend.
  Kan je er meer bedenken?

 65. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 20:27

  @sLimme Juf: goed vraag van je.
  Ik denk dat e te verbergen hebben dat de wijze van besluitvorming op kinderlijke wijze geschied.
  Het zou zo maar een staatsgeheim kunnen zijn.. Is het dan ook geworden.
  Tja, veel leuker kan ik het niet maken.
  Ik ben serieus overigens.

 66. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 20:29

  @Jeroen:
  Kan het deels met je eens zijn.
  Mijn pleidooi voor de dijkgraaf eigenlijk niet meer en niet minder dan een pleidooi dat besluitvorming op een andere wijze dient plaats te vinden dan nu.. (zie ook net mijn reactie direct hierboven).
  Nu werkt het niet zo blijkt, Dat heeft niet alleen met de voorzitter (mag ook weg hoor) te maken denk ik.
  Eens?

 67. Ina Dijstelberge 4 oktober 2009 om 20:51

  voor die overlappende consensus waar het bij een beetje overgaat, gaat wel uit van een bepaalde wijze van polderen.
  Redelijk polderen.;-)

 68. Jan Bouma 4 oktober 2009 om 21:11

  @Aad
  Goed.. laat ik wat overdrijven (zoals bekend) maar jij zegt ook "zonder in paniek te raken!"
  (…)
  Als we serieus alles gaan inventariseren wat "de" mensen willen en waarop ze rekenen, dan kunnen we gerust stellen dat het merendeel vanzelfsprekend allemaal hetzelfde wil.
  Dat is dan de vervulling van de minimale levensbehoeften; zoals bekend:
  rust en vrede
  geen armoede
  acceptabel onderdak
  voldoende voedsel, kleding
  etc.
  En a l s we die absolute redelijke voorwaarden dan gaan omzetten in daarvoor te nemen maatregelen
  wereldwijd dan heb je niet veel keuzemogelijkheden in je "beleidsintrumentarium" (zo heet dat in het jargon):)) Jij zegt dan wel: noem meer alternatieven. Nou! Die zie ik niet en zijn er ook niet voor die 6,7 miljard!
  Ergo: Daarop heb ik dan maar even anticiperend de antwoorden gegeven wat dan vereist is.
  Er zijn geen alternatieve acceptabele varianten te bedenken zoals je stelt. Helaas.

 69. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 21:18

  @Ina:
  Je bent wel aardig bezig met polderen in deze.
  Wat dacht van ‘redelijk ontpolderen’?
  Het blijven golfbewegingen. Binnen- en buitendijks.
  Polderen heeft toch een beetje te veel de smaak van de achterkamers.
  Laten alle partijen maar zien maar zien voor staan.
  Vervolgens is het geen schande elkaar ergens te treffen.
  Dat is een iets ander model dan polderen.

 70. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 21:22

  @Jan:
  nee, zo makkelijk kom je er niet van af.
  Dat jij niet meer alternatieven ziet, kan een beperking betekenen in de zin dat jij ze niet ziet, of ze er niet zijn.
  Je wekt de schijn dat het eerste het geval is.
  Ik kan me wel vinden in je lijstje van de primaire levensbehoeften. Al weer een belangrijke stap naar oplossingen.
  Sterker nog: men zou zich de vraag (wereldwijd, en dus ook hier) eens moeten stellen: hebben we eigenlijk meer nodig?
  Heb je die al beantwoord?

 71. Ina Dijstelberge 4 oktober 2009 om 21:24

  Ik dacht meer aan het doobreken van wat dijken…
  De brede maatschappelijke discussie maar dan serieus.

 72. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 21:58

  @Ina: ik kan wel mee met je metafoor van het doorbreken van dijken. MIsschien wel iets anders dan wat jij er mee bedoeld.
  Terugvallen op de brede maatschappelijk dscussie, daar ben ik wel sceptisch over.
  Althans op basis van de beperkte ervaring waarin onze politici dat hebben geprobeerd/ besloten dat te gaan doen. Zonder noemenswaardige resultaten.
  De mensen geloven ze niet. Ik noem het maar "het hoorzitting effect" Je zit er omdat je nog even denkt dat je gehoord wordt. En dan bljkt dat je wel gehoord wordt, maar je je stem niet terughoort.. Dan haakt men af. Dat bleek ook.
  De beste brede maatschappelijk discussie is in een handomdraai gemaakt. He zijn de dagkoersen van het meten van de meningen van de mensen. Of peilingen zo je wilt etc.
  Er wordt de hele dag over allerlei onderwerpen intensiever breder maatschappelijk gediscussieerd dan welke organisator ook maar kan organiseren.
  Pers, media, bloggers, theekransjes etc.
  Snap je wat ik bedoel?

 73. Smokey Robbinson 4 oktober 2009 om 23:17

  Over polders gesproken en iets anders: misschien kan er nog een polder bijgepolderd worden, dan krijgt polderland ietsje meer ruimte. Ruimte die ook weer meteen volgepolderd zal worden…
  En als er zo gelekt wordt in den Haag, dan maar de hele club aan de Tena-luiers. Kunnen ze met een gerust hart doorz**ken. Goed voor de omzet/economie. Nou, als dat geen alternatieven zijn dan weet ik het niet meer…:)
  Maar `t is een hele kluif, jouw blog Aad, tenminste als je alle links ook nog wilt lezen. Je bent er maar druk mee geweest. Hoedje af! Maar wil je ons soms aan het scherm gekluisterd houden, of van de straat? Ik ga er weer mee aan de slag, worstel me er doorheen en kom boven. Luctor et emergo.
  Onderstaand commentaar is niet van mij maar uit een van jouw links n.a.v. het onderzoek naar het lekken. Een lezer reageerde op die maffe foto van Balkenende. :
  "De foto doet me denken aan een Zeeuwse spreuk :’Ie kiekt as ’n aop in d’n biebel (hij doet alsof hij het snapt)."
  Mooie uitdrukking ….

 74. Aad Verbaast 4 oktober 2009 om 23:44

  @Smokey:
  om bij het eind te beginnen: prachtige spreuk!! :-))
  Je hoeft echt niet alle links te lezen overigens. Scheelt nogal wat tijd. Ik zet ze er meestal in voor mijn eigen administratie, voor het geval dat ik nog eens wat wil terugzoeken, wat meestal moeilijker is als de actualiteit weer voorbij is..
  En natuurlijk om ‘te bewijzen’ dat wat ik zeg niet uit de lucht gegrepen is.
  Dat laatste valt overigens ook niet mee, zoals 100_woorden me terecht duidelijk maakte..
  Je geeft nogal wat alternatieven. Hulde! Je bent een van de eerste!

 75. jan bouma 5 oktober 2009 om 08:03

  @Aad
  Goedemorgen.
  Ter overweging.
  Het ICCP en alle klimaatdeskundigen zijn het er over eens dat de zeespiegel de komende
  25 jaar met zo’n 4 meter zal stijgen. Of dat nu komt door de zonneactiviteit dan wel uitstoot
  broeigassen laat ik in het miden. Een natuurkundig feit is echter – en jij weet dat beter als
  gediplomeerd natuurkundige dan ik – dat op een gegeven ogenblik de buitendijkse druk van het water niet meer te houden is ook al heb je de dijken verhoogd. Nu ligt rond Gouda het diepste punt van
  Nederland. Zo’n 6,5 meter beneden NAP. Tel er 4 meter bovenop… en @WJ’tje kon wel eens
  gelijk krijgen…"Amersfoort ligt aan zee!"
  Over het drooghouden van onze polders gesproken!
  Heb je al iets gehoord via de lekken over de Hedwigepolder in Zeeland?
  So far… Graag je deskundig comment op het drooghouden van onze voeten; of niet.
  Ik was weer eens geheel on topic! :))
  prettige dag.

 76. wj-tje van de VSp 5 oktober 2009 om 08:41

  Terug van weggeweest. Rondje DLD. Ook niet alles Kaffee und Kuchen. Tienduizenden ontslagen, nu de eerste gesubsidieerde deeltijdbanen verdwijnen. De schatkist ook in bodemloze putten gedumpt.
  Recent reguliere verkiezingen. Een geluk bij een ongeluk.
  Historische uitslag sinds 1949. Traditionele partijen, CDU/CSU, met de SPD voorop daverend verloren. FDP flinke winst, links magere winst.
  Maar…………., binnen twee dagen hebben de CDU/CSU + FDP een realistisch raamwerk in elkaar gezet. Niet leuk, maar onvermijdelijk. Handen uit de opgestroopte mouwen en aan de slag
  Den Haag poldert. Deze top-down benadering werkt, zolang er kwistig met geld gestrooid kan worden. Echter op = op. Dus nu een utopie.
  Bottom-up dan? Werkt niet (meer). Revolutie preken? Sociale onrust, stakingen, protest demo’s, langzaam-aan-acties. etc., etc.? Helaas, maar dat stadium is gepasseerd; de burger zit gevangen in het netwerk van een onvoldoende functionerende constitutionele parlementaire monarchie binnen zorgvuldig dichtgetimmerde netwerken.
  De dichtstbijzijnde optie is dan toch

 77. wj-tje van de VSp 5 oktober 2009 om 08:41

  Terug van weggeweest. Rondje DLD. Ook niet alles Kaffee und Kuchen. Tienduizenden ontslagen nu de eerste gesubsidieerde deeltijdbanen verdwijnen. De schatkist ook in bodemloze putten gedumpt.
  Recent reguliere verkiezingen. Een politieke aardverschuiving. Deze verkiezingen en aardverschuiving geluk bij een ongeluk.
  Historische uitslag sinds 1949. Traditionele partijen, CDU/CSU, met de SPD voorop daverend verloren. FDP flinke winst, links magere winst.
  Maar…………., binnen twee dagen hebben de CDU/CSU + FDP een realistisch raamwerk in elkaar gezet. Niet leuk, maar onvermijdelijk. Handen uit de opgestroopte mouwen en aan de slag
  Den Haag poldert. Deze top-down benadering werkt, zolang er kwistig met geld gestrooid kan worden. Echter op = op. Dus nu een utopie.
  Bottom-up dan? Werkt niet (meer). Revolutie preken? Sociale onrust, stakingen, protest demo’s, langzaam-aan-acties. etc., etc.? Helaas, maar dat stadium is gepasseerd; de burger zit gevangen in het netwerk van een onvoldoende functionerende constitutionele parlementaire monarchie binnen zorgvuldig dichtgetimmerde netwerken.
  De dichtstbijzijnde optie is dan toch vervroegde verkiezingen.Laat Balkende simpelweg naar Brussel vertrekken. Dat schept ruimte. Hij kan daar minder schade schade aanrichten. En vertrekt sowieso, dan maar later, naar Brussel.
  De Eerste Kamer en de RvS dienen hun verantwoordelijkheid te nemen, indachtig aan het "Nee!" van Wiegel.
  Daarmee worden nieuwe perspectieven gecre-eerd en wordt de BV Nederland verlost van de motor van het antagonistische voortpolderend Haagse establishment.
  Het alternatief is, vanwege deze crisis, een sluipmoordenaar, doorpolderen. En piggy-back-riding met de grootste handelspartner van de BV Nederland? Forget it, het hemd is nader dan de rok.
  Doorpolderen, vooruitschuiven, wordt een "Luctor en Submergo".
  Het argument dat vervroegde verkiezingen meer tijd gaan kosten is typisch voortpolderende bullshit.
  Dat het niet leuk wordt, pijnlijk zelfs, is allang bekend. Hoe eerder duidelijkheid, hoe beter. En niet het "horen, zien, zwijgen en vooruitschuiven" spelletje spelen.
  Het Nederlandse kiezersvolk is niet helemaal gek, gelet op de opiniepeilingen.

 78. alib 5 oktober 2009 om 08:50

  @Verbaast
  Aad, je bent de luchttrappelaar onder de polderaars. Je trapt heel wat lucht in niks. Je overspoelt het volk met linkjes en hete lucht. En ondertussen ben je het ‘overleg’ zelve: braafheid, gelijkmatigheid, redelijkheid.
  Maar waar je staat? Niemand zal het ooit weten. Je vaart als een heteluchtballon met de wind mee.
  Vertel me eens: heb je een mening over iets?

 79. De Stripman 5 oktober 2009 om 08:59

  Tegenwoordig wordt er vooral incidentpolitiek bedreven. Er gebeurt een ongeluk, iemand roept iets, er is verontwaardiging en huppekee de hele boel staat op zijn kop. Kamervragen, spoeddebatten, noodwetten… Er lijkt geen sprake te zijn van lange-termijn-visie, of overleg, als er maar snel gescoord kan worden. Het is dat iedereen elkander zo dwars zit, anders werden we in noodtempo van links naar rechts gesleurd.
  Dan was het polderen toch zo gek nog niet…;o)

 80. Aad Verbaast 5 oktober 2009 om 09:27

  @WJ-tje van de VSP:
  "Luctor et Submergo": daar lijkt het inderdaad op af te stevenen. De wal die die het schip zal keren.
  Verhitte meerdere kapiteins die de weg ook kwijt zijn met een muittende bemanning.
  En stuurlui aan wal die het aanzien en allemaal een andere kant opwillen.
  Hoog tijd voor een andere aanpak.
  Zelfs Rouvoet (in het congres van de CU ook deze week) roept zij collega’s op tot een substantiel pakket van hervormingen, en niet de kruideniersaanpak.http://www.nd.nl/artikelen/2009/oktober/03/rouvoet-niet-weken-vergaderen-over-aow
  Gelijk heeft hij.

 81. Aad Verbaast 5 oktober 2009 om 09:33

  @De Stripman:
  Incidentenpolitiek heeft inderdaad de overhand. Spoeddebatten over incidenten hebben de overhand. Teken aan de wand dat het behoorlijk op spannen staat.
  Het poldermodel wás zo gek nog niet. Maar werkt in tijden van relatieve rust. Dan kan je het immers makkelijker eens worden met elkaar. In tijden van onrust werkt het niet meer zo laat de praktijk zien.
  Net als in het bedrijfsleven: als er echt een crisis is, dan heb je crisimanagement nodig. En moet je snel kunnen schakelen. Er is inmidds bewezen dat men dat niet voor elkaar krijgt in de overleg- en uitstel en onderzoekcultuur..
  De twede naschok van de crisis staat er aan te komen. Daar kan je je vingers op natellen. En wij hebben 20 commissies die aan het nadenken zijn..

 82. Aad Verbaast 5 oktober 2009 om 09:43

  @Alib: "Vertel me eens: heb je een mening over iets?"
  Je zou beter moeten weten, als je de moeite neemt om te lezen wat er staat. In deze en andere blogs.
  Je komt binnenwaaien, loost een paar loze kreten, en vraagt aan een roodharige of ze rood haar heeft.
  Inhoud Alib, inhoud.

 83. De Stripman 5 oktober 2009 om 10:29

  @ Aad: In de jaren ’80 was er ook een crisis en meer werkeloosheid dan nu. Niet lang daarvoor hadden we in ons land echte terroristen, die scholen en ambassades bezetten, bomaanslagen pleegden en treinen kaapten. Noem dat maar rustige tijden…;o)
  Maar wat is het alternatief ? Toch niet een sterke man, zoals sommige mensen denken ?

 84. Aad Verbaast 5 oktober 2009 om 10:45

  @Stripman:
  Het waren toen ook onrustige tijden, da’s waar. Maar de tijdsgeest was blijkbaar toen wel anders. Meer dan nu een overlegcultuur gebrand om er samen in redelijkheid ui te komen. Minder voor jezelf en meer vor ons allen. Praten vanuit gezamenlijke belangen ipv tegengestelde belangen. etc etc.
  Die tijden zijn blijkbaar en jammergenoeg voorbij.
  Gekrakeel, en rotte vis die ook nog eens duur wordt betaald.
  Alternatief?
  Sterke mannen,daar hou ik niet zo van. Dus dat zou mijn voorkeur niet hebben. Daar kleven andere bezwaren aan. Op zich wel een oplossing overigens.
  Andere mentaliteit? Zou ook werken, maar ik besef dat dat weer een te gemakkelijke ‘oplossing’ is. Dat is weer een kwestie van lange adem immers. En dus geen crisisaanpak.
  Een vurig appel voor aanpakken, doorpakken, handen uit de mouwen.
  Creatief out-of-the-box denken.
  En niet pappen en nathouden, wat volgens mij de vakverdwazing nog is van die ‘goede oude tijd’.
  Iedeeen kan je niet nu tevreden houden. Maar misschien wel straks tevreden maken.
  Misschien ligt daar het verschil?

 85. jan bouma 5 oktober 2009 om 11:02

  @Aad…
  Ben ik het "zwarte schaap?"
  Zie mijn terechte to the point vraag van 8:03 uur!
  Tenslotte hebben we het wel over "het polderen".
  In al z’n variaties…
  Dat je die @Alib even mores leert… Soit!
  Maar ik ben @Alib niet.
  Iets anders:
  Re.: je discussie met @Stripman.
  Ach! Naar bevind van zaken,
  verzet men de bakens!
  Niks mis mee.
  Kijk naar de Ieren.
  Eerst tegen.
  Nu vóór! (Lissabon en de EU)
  ‘De crisis’ veroorzaakt die omslag.
  Daar is niks mis mee.
  De mens is een opportunistische wezen
  en dat geldt ook voor de politici.
  Neemt niet weg dat zij hun belangen toch niet goed wegen.
  Dan doe ik voorstellen…
  Laat men die ook weer onbesproken.

 86. Aad Verbaast 5 oktober 2009 om 12:02

  @Jan: onvergeeflijke fout van mijn kant. Ik had je reactie van 8:05 helemaal over het hoofd gezien!
  Heeft dus niets met zwart schaap te maken, en ik accepteer dan ook met overtuiging die zwarte Piet!
  Natuurlijk zal de zeespiegel stijgen , ik geloof overigens niet dat je getallen in deze kloppen. Het zal niet met 4 meter zijn in de komende 25 jaar. Tenzij je me een link kan geven die het tegendeel van mijn stelling aantoont. Het water mag dan aan de lippen staan, maar zo hoog zal het vooralsnog niet komen.
  Je hebt wel gelijk: Amersfoort zou zomaar (weer) aan zee kunnen liggen. Lange termijninvesteerders ruiken hun kans, en kopen in de tegenwoordige huizenmalaise massaal pandjes op die over 25 jaar verkocht worden als riante strandvilla’s. Amersfoort heeft trouwens een ‘berg’ zoals je misschien weet..
  Allemaal geklets natuurlijk. Aangezien we het hier over de korte termijn hebben. En een crisis moeten bezweren.
  Jouw oplossing is ook een leuke maar zal op de korte termijn geen zoden aan die lekkende dijk zetten. Het is maar dat je het weet, daar hebben we dus ook nu niets aan.
  Ierland (waar je naar refereert) is natuurlijk wel een goed voorbeeld hoe snel het tij kan keren als er ineens een crisis voorbij komt waaien. Respectievelijk eens zal zijn overgewaaid.
  Nu al is duidelijk dat als de crisisstorm is overgewaaid de ravage wereldwijd gigantische proporties heeft aangenomen, en vele lijken in kasten en onder de brokstukken liggen.
  Enkel de aasgieren hebben de tijd van hun leven.
  Dus: nogmaals: nu aanpakken, of alles onder laten lopen en ‘na ons de zondvloed’ gedachte.
  Dat laatste heeft bij mij niet de voorkeur. Enkel Noa had er een passende oplossing voor.
  De rest (met medeweten van de Almachtige) kon creperen.

 87. De Stripman 5 oktober 2009 om 12:50

  @ Aad en Jan: Aanpakken en doorpakken en krachtdadig zijn is niet zo mijn stijl. Ik ben meer voor minder of zelfs helemaal niets doen. Je ziet het met de klimaatmaatregelen. De doelstellingen voor vermindering van de CO2-uitstoot worden niet gehaald door alle dingen die we er aan proberen te doen, maar misschien wel doordat er, tengevolge van de crisis, minder economische activiteit is. Zie je ? Minder doen is de oplossing !
  Je zou er hooguit voor kunnen pleiten dat we krachtdadiger en doelgerichter minder moeten doen…;o)

 88. Aad Verbaast 5 oktober 2009 om 13:04

  @Stripman:
  je praat nu over individuele maatregelen. In de zin wat je er zelf aan kunt doen om de crisis te bezweren. Maar de partijen waar we het nu over hebben worden ingehuurd om collectief een aantal maatregelen te treffen en bewijzen dat dat niet gelukt is. Een belangrijk verschil.
  Zelf ben ik er ook van overtuigd dat het heel best allemaal veel minder kan. Niets mis met minder consumeren, minder uitgeven, kleiner gaan wonen, kortom minder economische activiteit.
  Kan zo maar 20-30% minder. In geluksbeleving na een korte gewenperiode, zal het in de geluksbeleving weinig uitmaken en misschien zelfs wel bevorderen. En een prima bijdrage leveren aan de overlevingskansen van de wereld.
  Jammer genoeg behoor ik tot een kleine minderheid in deze!
  Onze wereldleiders hebben met elkaar 5000 miljard dollar gepompt in de economie in een poging de groei weer aan te zwengelen…

 89. De Stripman 5 oktober 2009 om 13:09

  @ Aad: Dat is jammer, ja. Het zou voor de meeste mensen helemaal niet erg zijn als we,wat welvaartspeil betreft, een jaar of 30 terug in de tijd zouden gaan. Als ik het me goed herinner hadden we het toen zo slecht nog niet.
  Dus afgezien van individuele maatregelen zou het ook best overheidsbeleid mogen zijn om het eens wat minder aan te gaan doen…;o)

 90. jan bouma 5 oktober 2009 om 13:31

  @Aad
  @Stripman
  In bedachtzaamheid die me eigen is verwijs ik jullie naar de op dit moment opnieuw
  gaande discussie met een vergadertijger van het linkse front… @Joke Mizée.
  Zij schreef over de nieuwe democratische representatie met Roel in ’t Veld.
  Een nieuwlichter die toch oude zakken wijn verkocht!
  Enfin. Voor zover de Vkblogs meer betekenen dan een randverschijnsel in
  de media – tenslotte dragen wij niet mee de ballast te hoeven schrijven zoals de
  redacties dat van ons verwachten…! – stel ik aan de orde het debat tussen mij
  en @Joke Mizée. De Tank Girl. Met toch wel wat voldoende revolutionair élan aan
  haar boord om mij serieus te nemen.
  Daarom: zie hier de link: http://www.vkblog.nl/bericht/276835/Directe_democratie%3A_met_z%27n_allen_aan_het_roer
  En doe er verder wat mee in dit polderland. Of niet. u ziet maar.

 91. jan bouma 5 oktober 2009 om 13:38

  @Aad… hoe zit het nou volgens jou met die "buitendijkse druk" tegen onze dijken?
  Je kunt toch niet ongelimiteerd de dijken blijven verhogen?
  Inzake die 4 meter zeespiegelstijging. Ik kwam dat tegen ergens op youtube. Inderdaad geen garantie. Desalniettemin. Voor het eerst in de geschiedenis vaarde men deze zomer rond de Noordpool en om Canada heen naar de andere oceaan omdat voor het eerst in de geschiedenis dat mogelijk bleek en voorts blijkt ook dat de ijsmassa’s van "Groenland" in versneld tempo aan het afsmelten zijn. Je kunt soms de bewijzen niet ignoreren. Als wetenschapper. Nu jij dus graag jouw comment. op mijn vraag van 8:03 uur.

 92. Aad Verbaast 5 oktober 2009 om 14:08

  @Stripman: dat zijn er dan al twee die meer willen van minder willen willen.
  Kan prima zoals ik al eerder betoogde. Nu de rest nog even overtuigen. Hoe gaan we dat voor elkaar krijgen?

 93. Aad Verbaast 5 oktober 2009 om 14:20

  @Jan:
  om dan meteen maar even antwoord te gen op de vraag waar je nu al twee keer naar hengelt (8:05):
  "Heb je al iets gehoord via de lekken over de Hedwigepolder in Zeeland?"
  Nee, daar heb ik nog steeds niets nieuws van gehoord. Ik ben benieuwd of we daar ooit nog iets van zullen horen. Ik zag wel even Frits Wester (die kale van RTL) bij P&W al weer een paar dagen geleden, die met gekrulde neus de indruk wekte er alles van af te weten, maar uiteraard ook aangaf, naar goed gebruik zijn bronnen te beschermen. Zou wel leuk zijn als daar de boel ook eens ging lekken..
  De "buitendijkse druk": bekend effect wat met name in de Ijsselmeerpoldersgoed zichtbaar is.
  De zogenaamde grondwaterstromingen die grondwaterspanningen en erosie van het achterliggende land en sloten tot gevolg heeft (piping).
  Hoe hoger de dijk (verschil binnen en buiten) hoe sterker dat effect uiteraard.
  il je er wat meer over weten lees dan : https://www.surfgroepen.nl/sites/ViB/kennisbank/Technische%20adviesrapporten%20voor%20Waterkeringen%20Rijk/1/TR_26%20Technisch%20Rapport%20Waterspanningen%20bij%20dijken.pdf
  Heb je vanmiddag wa te doen, en ben je meteen ‘expert’!!
  Ik hoor graag je welgemeende mening over dat rapport.
  Ga ik in de tussentijd even naar je link kijken hoe link het daar is.
  N.B. inmiddels gedaan. De discussie doet herinneringen oproepen en heeft vel paralellen met de discussie die wij voerden als voorloper op het blog: the world according to Mithras..".
  Zelfde thema’s waar ik toen ook over struikelde: definitie integriteit, gschikte kandidaten, een stem, een land etc etc..

 94. jan bouma 5 oktober 2009 om 14:57

  @Aad..14;20
  Gezegd moet worden dat de onderliggende adstructie deugt… maar hou me te goede en duidt me niet euvel dat ik die link inzake de TWR (Technische Water Reportages) niet geheel uitgelezen heb omdat het gaat over honderden bladzijden en ik 2 weken er voor moet uittrekken om alles te lezen. :))
  Nochtans. Ik vroeg aan jou, en niet aan de techneuten van TWR, of Amersfoort aan zee komt te liggen?
  Graag daar dus je antwoord op. Hoef ik ook niet dat hele rapport te lezen.
  Ik veronderstel namelijk dat jij je bewijsvoering en je studie ernaar WEL hebt gedaan zodat je ons domme mede-nederlanders even Diets kunt maken wat er speelt. Die dijkdoorbraak komt er wel of niet.
  Inzake de nieuwe wereldorde:
  Daarover is het laatste woord nog niet gesproken. Zie verder bij @Joke Mizée.

 95. Smokey Robbinson 5 oktober 2009 om 21:59

  Frits Wester heeft inderdaad (en altijd) een "gekrulde neus". Leuk geobeserveerd Aad.
  Maar dit is wel lachen: op het blog van rokus 2000. Mooi verhaal en video.
  Is dat ècht de paus die zo onverdienstelijk piano speelt?http://www.vkblog.nl/bericht/280736/Hij_eerst

 96. Aad Verbaast 5 oktober 2009 om 22:00

  @Jan: het heeft even geduurd, was er even tussenuit, met activiteiten buitenshuis.
  Ik moet eerlijk zeggten dat ik niet had durven wedden dat je het hele rapport zou doorlezen.
  Maar het legt wel uidelijk uit (in antwoord op je vraag) dat water onderde dijken door kan spoelen vanwege het drukverschi en dat dit tot schade kan leiden..
  Goed dan je volgende probleem. Komt Amersfoort aan het water te liggen.
  Ik kan natuurlijk (zie mijn eerdere stelling die ik dee met Pronk): dat is een politieke keuze.
  Maar vooruit ik laat die inschatting deels aan je zelf over over de politiek die keuze kan maken.
  Het is theoretisch waarschijnlijk namelijk als er nooit iets zou gebeuren.
  Amersfoort (het stadhuis…) ligt op 3,1 meter boven NAP.. Met jouw 4 meter stijging wordt dat dus echt een probleem.. Wat heb jij overigens specifiek met Amersfoort??
  In mijn onderzoek naar deze materie overigens ook even gemeten hoe hoog jouw huis ligt..
  Je hebt nu al een probleem: 20 centimeter onder NAP!!!!
  Ik zit goed.. MIjn huis ligt 9,4 meter boven NAP, ik kan rustig slapen voorlopig.
  Nu vraag je natuurlijk: hoe weet je dat allemaal?
  Tja.. internet geeft veel info.
  Ik kan zeer aanbevelen:
  1. exacte hoogte van Nederland op postcode:http://www.ahn.nl/hoogtetool/postcodehoogte.php
  2. prachtige plaatjes met hoogteverschillen van de omgeving van je huis (in- en uitzoomen zelfs):http://www.ahn.nl/kaart/
  Nog wat leuke wetenswaardigheden: http://www.rdnap.nl/faq/faq.html
  Nu rest mij de vraag: is dit nog steeds on-topic??? Waarom hebben we het hier in vredesnaam over.. :-))

 97. Aad Verbaast 5 oktober 2009 om 22:07

  @Smokey: inmiddels bekeken.. Heel bijzonder inderdaad.
  Ik heb de vraag (ook de mijne inmiddels) maar even direct aan Rokus gevraagd..
  Hartelijk dank voor de tip! Ik heb nog niet door de voorpagina gelopen, weinig tijd gehad vandaag..
  Anders had ik het pas morgen gezien..

 98. jan bouma 5 oktober 2009 om 22:29

  Aad
  We hebben het toch over de polders; het inpolderen, het poldermodel; enz.
  Daarom. Nu heb ik mijn locatie iopgehoogd tot aan de kruin van de Straatweg die geacht wordt tevens een waterkering te zijn dus snap ik je minus 0,20 cm beneden NAP niet… Ik ga er niet overtwisten.
  Amersfoort? In het algemene spraakgebruik wordt die stad aan de rand van de Veluwe dan genoemd als de nieuwe badplaats. Van de 16 miljoen Nederlanders moeten er dan minstens 10 miljoen even op tijd verkassen of op z’n minst een opblaasbare boot op zolder hebben voor het geval dat. @Wj’tje waarschuwt er geregeld voor. Hij is een oud marine-officier en een waterman bij uitstek dus hij zal het wel weten. Sorry if I am wrong.
  Ik ga wel op zoek naar de wetenschappelijke gegevens van die zeespiegelstijging. ondertussen… beste lezer… maakt u zich totaal geen zorgen…; zoals destijds Colijn zei: "gaat u rustig slapen…"
  zie: http://www.allesopeenrij.nl/index.html?page=http://www.allesopeenrij.nl/lijsten/taal/bekendecitaten_verkeerd.html
  aardigheidje als u de boot aan het opblazen bent…:))

 99. Smokey Robbinson 5 oktober 2009 om 22:32

  Aad, dat bericht op de voorpagina liep ik toevallig tegenaan. Het filmpje is trucage, maar knap gedaan.
  Deze is geen trucage en hierop kun je zien dan Berlusconi zich verheven voelt boven Angela Merkel. Je ziet, als je kunt liplezen dat zij op een gegevn moment zegt: Nicht normal"! Onze J.P.zie je ook met weinig kennis van de etiquette. hij loopt dwars voor alles langs…tja representatief hoor.
  Maar dit is lachen:http://www.youtube.com/watch?v=mWgHDPxPf_A en komt niet op de voorpagina morgen:)))
  Deze video is met J.P. en "Ja, zo`n reisje langs de Rijn" door de fanfare gespeeld.Alle groten der aarde….http://www.youtube.com/watch?v=_W6_jGCNcyg

 100. jan bouma 5 oktober 2009 om 22:46

  nog niks gevonden in nummer honderd…; ik zoek door.

 101. Aad Verbaast 5 oktober 2009 om 22:53

  @Jan:
  Nou, Amersfoort als badplaats is dus iets overdreven vooralsnog..
  Maar je hebt nu de links om het in detail uit te zoeken.. Inzoomen op de regio Amersfoort geeft je exact de nieuwe kustlijn. Je kan dat natuurlijk ook aan je mkakelaar overlaten als je die zoekopdracht geeft:
  "geef me een strandhuis, maar het hoeft pas over 25 jaar aan het strand te liggen. Ik wil er klaar voor zijn.."
  Maar jij bent natuurlijk met jouw huis altijd nat.. Trieste opmerking, maar soms moet het maar gezegd worden. Gauw de premie en schadevergoeding binnenhalen, en wegwezen dus.

 102. Aad Verbaast 5 oktober 2009 om 22:58

  @Smokey: ja die scene van Berlusconi telefonerend langs de rijn ken ik.
  Ongelooflijk de botheid van deze vent. Dat was natuurlijk overduidelijk een provocatie van zijn kant.
  Wat een schandalige toestanden rond die man. Dat in Europa.. Geeft maar weer eens aan dat ook dat mogelijk niet zo ver van ons vandaan..
  Geeft erg te denken.. wat een mentaliteit daar..

 103. jan bouma 5 oktober 2009 om 23:03

  Binnen 40 seconden is met dit filmpje ons goeie ouwe vaderland ook verdwenen plus ook de plek waar @verbaast woont… plus denemarken plus een geddelte van Duitsland… maak je borst maar nat anders wordt die dat wel…http://www.youtube.com/watch?v=skMO4GN1rns
  tot morgen. ik hoop dat we het droog houden. Naar Amersfoort verhuizen? Aad…
  Lijkt me geen goed plan. Ze hebben daar al een kei. Nog eentje erbij wordt teveel van het goede..:))

 104. Aad Verbaast 5 oktober 2009 om 23:46

  @Jan:
  bijzonder filmpje inderdaad.. Hier hebben ze het over 80 meter zeespiegel stijging als de ijskappen rond de polen zou verdwijnen.
  Geen prettig beeld natuurlijk.
  Wel nog even goegelen of dat inderdaad een stijging van 80 meter zou betekenen.
  Ik zou het niet weten.
  Een aardig (al zeg ik het zelf) historisch overzicht van de zeespiegels vind je in een eerder blog van me die ik nog even in de herinnering wil oproepen:
  "Klimaatvluchtelingen zijn wealtijd geweest"http://www.vkblog.nl/bericht/233959/Klimaatvluchtelingen_zijn_we_altijd_al_geweest.
  Tot wel 120 meter (!!) lager dan nu..

 105. wj-tje van de VSp 6 oktober 2009 om 06:22

  Tsja, een Noordwester, windkracht 12, 24 uur lang, nieuwe maan, dus extreem hoog water, springtij, dat richting Noordzee en het Kanaal wordt gestuwd….. Dan komt Murphy wel heel dicht bij. Dan helpt geen lieve waterkering bij Rotterdam meer. En honderden schepen als wrakhout op de dijken beuken.
  Zes miljoen mensen preventief evacueren? Laat me niet lachen, gewoonweg onmogelijk.
  Alle nadele hebbe so s’n voordele. Staat Antwerpen en dat poldertje in de bocht van de Westerschelde ook onder water, nietwaar Balkenende? Kan die ook weer doorpolderen.
  En kasteel ’t Loo ligt achter Amersfoort. Je Maintiendraie……….
  Na mij de zondvloed. Ik zit op 53 mtr boven zeeniveau. Succes met die opblaasbare rubberbootjes die niet door het dakraam kunnen en de waterdichte noodrantsoentjes.
  Ben benieuwd of Nederland dan nog op de zesde plaats staat als land waar het prettig vertoeven is. Over objectieve subjectiviteit gesproken. Wat een geldverkwisting zo’n onderzoek.

 106. jan bouma 6 oktober 2009 om 07:24

  @Aad…23:46
  Inderdaad die sterk fluctuerende zeespiegels in de loop der geschiedenis kende ik. Men kon ooit zo over land naar Engeland lopen. De Noordzee was er toen niet en dat zal die periode zijn geweest die je noemt van 120 meter lager.
  Toch is ongerustheid bij de bevolking ook weer niet goed. Derhalve zou de overheid met de beschikbare kennis het volk wat gerust kunnen stellen door goede info. te geven.
  @WJ’tje
  Uiteraard is het aan te bevelen de rubberboot pas buiten op te blazen. Ik bedoel dan met lucht…:))
  Voor de rest ben je een pragmatisch mens! Ik hoop wel dat jouw scenario nooit zal plaatsgrijpen.

 107. Aad Verbaast 6 oktober 2009 om 08:51

  @WJ-tje.
  Een bijzonder scenario dat ooit best wel eens zal optreden. Niet dat wij het meemaken denk ik.
  Generaties na ons (als we elkaar niet al van te voren hebben uitgemoord) wel.
  Nu is Nederland nog maar een piepklein stukje van onze aardbol.
  Als de wind nu verkeerd staat en het even flink regent in de buurt van Bangladesh (een grote delta) dan loopt de hele boel daar nu al onder. Dat zijn pas aantallen.
  Misschien kan er een gen gegenereerd worden dat de mens weer terug muteert naar zijn oervorm: amfibie. Dan zijn alle problemen opgelost: laat dan het water maar komen!

 108. Aad Verbaast 6 oktober 2009 om 08:55

  @Jan: Toch is ongerustheid bij de bevolking ook weer niet goed. Derhalve zou de overheid met de beschikbare kennis het volk wat gerust kunnen stellen door goede info. te geven.
  Nog een utopie.
  Laat ik nou vanmorgen bij het opstaan het volgende bericht lezen (over lekken gesproken):
  "Dijken Hedwigepolder worden doorgeprikt."http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2881036.ece/_Dijken_Hedwigepolder_worden_doorgeprikt_.html
  Defintief failissement van het polderen. We gaan prikken!
  En over transparantie gesproken: als jij de redenering snapt, dan snap je meer dan ik.
  Het ging toch over baggeren?

 109. jan bouma 6 oktober 2009 om 09:28

  @Aad
  Inderdaad. Waanzinnig! Eeuwen en eeuwen hebben we gestoken in die landaanwinning
  van vruchtbare grond! De ‘uitwisseling" – onder water zetten als ‘COMPENSATIE’ voor het uitdiepen van de Westerschelde qua de winst "natuurwaarde" – is compleet krankzinnig. Zeg dan gewoon dat je een plas erbij wilt hebben voor de natuur. Maar kom niet aanzetten met zo’n ongelooflijke domme redenering. Het volk laat zich ook alles wijsmaken.. Schande!
  Amuseer je vandaag. Desondanks…
  ——-
  Ik ga je vandaag "de feekiniste" toezenden. En daarin zit het al besloten:
  feeks – fake – . Toepasselijk voor de "fake" van de genoemde besluitvorming.

 110. wj-tje van de VSp 6 oktober 2009 om 09:29

  @bouma
  Hallo? Buiten een rubberbootje opblazen bij windkracht 12? Maak dat de kat wijs!
  De kans dat zoiets slaagt is uitermate klein. Grotere kans is waarschijnlijk dat zo’n rubberbootje met vele duizenden andere van die dingen als vliegende tapijten belanden op de torenspits van de ‘ Lange Jan’ in Amersfoort.
  Wat ze in Den Haag al niet uit de toverhoeden schudden aan ‘Colijnse-in -slaap-sussertjes’.
  Bespottelijker kan je het niet maken, belachelijker wel.
  Overigens blijf ik erbij dat dit Murphiaanse doemscenario niet (meer) ondenkbeeldig is. Stijgende of dalende zeespiegels is van een andere orde. Dat is een LT-issue in tegenstelling tot het KT ‘dijkdoorbraakje’ scenario.
  Er wordt niet voor niets driftig, maar hulpeloos geoefend op dit KT vooruitzicht.

 111. wj-tje van de VSp 6 oktober 2009 om 10:03

  @aad.
  Baggeren in de Westerschelde. Alles mooi en wel, maar die giftige bagger, waaronder de restanten schroefasolie en de aanslibbing van het gif uit de Belgische regio moet ergens gedumpt worden. Nog geen 15 jaar geleden was de Schelde, net zoals de Maas, een van de meest vervuilde rivieren van West-Europa.
  Daar wordt niet over gesproken. Misschien net zoiets als de Maasvlakte, maar dan bij de haven van Oostende.
  Zou leuk zijn, krijgen de Belgen een bonbon van eigen suikergoed.

 112. jan bouma 6 oktober 2009 om 10:23

  @VSp – WJ’tje …9:29
  Niet helemaal waar wat je daar zegt. De gevaarlijke combinatie van hoog opgestuwd water in Het Kanaal plus stormwaarschuwing is ruim vantevoren bekend en men kan uit voorzorg de boot hebben opgeblazen. Die goed verankeren. En als er niks gebeurt kun je hem weer leeg laten lopen en in het schuurtje opbergen. Mijn pragmatisch voorstellingsvermogen is toch wat beter dan het jouwe om te voorspellen hoe zoiets zal verlopen. Een andere zaak is dat de regering en het parlement zelfs niet overwegen om zo’n opblaasbare boot te hebben of het volk aan te raden.
  Ze riskeren gewoon 10 miljoen of meer verzopen Nederlanders als het fout gaat. Dat baart mij zorgen.
  Inzake het slib Westerschelde.
  Ik vind dat de Belgen daar maar een slufter voor moeten aanwijzen op eigen grondgebied.
  "…Al te goed is buurmans gek…!" Zo luidt ons spreekwoord. Dat is hier van toepassing.

 113. Aad Verbaast 6 oktober 2009 om 10:30

  @WJ-tje: goed punt wat je daar aandraagt. Daar heb ik nog niets over gelezen (kan aan mij liggen).
  Als het giftig is, waar laat je dat dan?
  Zou Jan zich beschikbaar willen stellen daar een gedeelte van over te nemen (tegen betaling uiteraard) in het kader: het kan nooit giftiger zijn dan wat ik nu al onder mijn lapje grond heb liggen. Wat vervolgens betekent dat het gifgehalte gemiddeld afneemt!
  Als je er over nadenkt, is dat toch eigenlijk een win-win situatie..

 114. wj-tje van de VSp 6 oktober 2009 om 10:36

  @bouma
  welk schuurtje op 3 tot 10 voor- en/of achter, als de boel op instorten staat.
  Bij RWS kan je wel degelijk zo’n overlevingspakket aanschaffen, met subsidie vanuit Den Haag.

 115. jan bouma 6 oktober 2009 om 10:49

  @Aad
  Ik heb gif genoeg. Voor heel Nederland en dus ook Den Haag…:))
  @Wj’tje
  Hoe komnt het dan dat ik niks weet en vrijwel geen enkele landgenoot van je terzake iets
  wat je noemt: "RWS" plus "overlevingspakket?" Nooit van gehoord. Idem – zo garandeer ik je –
  elke andere Nederlander.
  In de tijd van de atoomdreiging timmerde men beter aan de weg om schuilkelders te hebben in het geval dat… Achteraf een lachertje…
  Waar staat RWS voor? Als dat RijksWaterStaat is..; waarom heb ik dan nog nooit gehoord van dat ‘overlevingspakket?’

 116. Aad Verbaast 6 oktober 2009 om 11:43

  @Jan: ik had al ergens het gevoel dat je mijn bijzondere voorstel niet zou omarmen.
  Zoals je hebt gezien, lijkt het besluit tot ontpolderen al te zijn gevallen.
  Voorstander?
  Is het het begin van nog meer ontpoldering in Nederland?

 117. jan bouma 6 oktober 2009 om 12:42

  Aad… 11:43
  Nee! ik ben geen voorstander van de ontpoldering want per slot van rekening zijn heel de Lage Landen, les Pays Bas, één grote polder die onderloopt zodra de dijkbewaking teloor gaat. Ook die Hedwigepolder is overwonnen en bevochten door de Zeeuwse voorouders en die hebben daar eeuwen vruchtbare grond aan overgehouden. Het is waanzin om zo’n moeizaam bevochten inpoldering in te ruilen voor hectares die er evenzogoed wel zijn.
  Het fnuikende acht ik de leugen die men hanteert. Het uitdiepen van de Westerschelde te combineren met een alternatief natuurbehoud als equivalent door die Hedwigepolder onder water te zetten.
  Dus ik ben tegen. Nog daargelaten dat men effectievere maatrehgelen kan bedenken tot behoud van de natuur. WERELDWIJD dan wel te verstaan. Want als de Fransosen en de Italianen onze beschermde vogels en masse weer neerschieten schiet dat ook niet veel op voor onze inspanningen!!!
  Men kijkt zelden over de grenzen om het effect binnenslands….. effectief te maken.
  So far!
  Ik heb het NWO geattendeerd op de blog van @Joke Mizée en van mij. Ben benieuwd of er een reactie op volgt.

 118. Aad Verbaast 6 oktober 2009 om 12:57

  @Jan:
  "Het is waanzin om zo’n moeizaam bevochten inpoldering in te ruilen voor hectares die er evenzogoed wel zijn."
  Ik snap ook niet de mechanismen die veelal gebruikt worden in de politiek om het een met het ander te verbinden en dat vervolgens als voorwaarde te verbinden (Westerschelde en doorprikken van dijken). Een merkwaardige trend.
  Hier zie ik een mogelijk ‘onlosmakelijk verband’ in het geheel niet. Kan ook wederom aan mij liggen.
  Het zal wel ergens een kwinkslag van de handelsmentaliteit zijn: stuivertje wisselen.

 119. jan bouma 6 oktober 2009 om 14:45

  @Aad..12:57
  Het is een trieste constatering te moeten vaststellen dat we inderdaad in
  een waanzinnige maatschappij leven. De kiezer neemt het als voor vanzelfsprekend aan;
  anders zou het anders eraan toegaan.
  So far. Ik hoop dat dat NWO zal gaan reageren. Of is dat net zo dom als het volk
  en de kiezer? We zien wel of niet.

 120. jan bouma 6 oktober 2009 om 14:48

  Aardige link voor de al eeuwen durende gekte: http://www.youtube.com/watch?v=_0FqXsOhAcA

 121. Aad Verbaast 6 oktober 2009 om 15:28

  @Jna: hoe kan het nou dat een beetje kiezer het als ‘vanzelfsprekend’ aanneemt?
  NWO: ik helphet je hopen!
  Youtube ga ik straks bekijken. Me nog even uitlaten, voor de regen in bakken naar beneden komt!

 122. jan bouma 6 oktober 2009 om 17:46

  Aad..15:28
  Het is een klassieker met James Stewart in de hoofdrol
  die contact onderhoudt met 6,5 voet groot konijn "Harvey" en
  daar gesprekken mee voert. Let op! Als in deze aflevering de kennis
  van zaken omtrent het schilderij aan bod komt… Daarom koos ik
  voor deze aflevering. :))
  of "Harvey" hier voor mij het NWO betreft…: die conclusie schort ik nog even op.
  Ze willen anderzijds ook graag gebeld worden. Dus dat kan ook nog altijd. Dan ben ik "Harvey!" :))

 123. Aad Verbaast 6 oktober 2009 om 17:58

  @Jan: hilarisch fragment.
  Over gekte gesproken.
  Lees net dat Samsom (secretaris van de fractie van de PVDA) in een interne mail naar de fractieleden stelt dat de partij in ‘deplorabele staat’ is.
  Zou eindelijk een beetje ‘common sense’ en ‘realiteitszin’ intreden daar? Of:
  Paar dagen geleden zei hij nog bij P&W dat de fractie een nieuwe strategie had bedacht om weer stemmers te trekken: het alleen maar hebben over de dingen die de PvdA allemaal voor elkaar had gekregen..
  En nu zegt hij dit.. Hebben ze ook voor elkaar gekregen 😉

 124. Aad Verbaast 6 oktober 2009 om 20:48

  @Jan:
  Je blog voor morgen staat er al weer op: de fekiniste..
  Maak je er maar weer klaar voor.. 🙂

 125. wj-tje van de VSp 6 oktober 2009 om 20:57

  @aad
  Ik las dat ook van Samson. Op zich goed dat de kat de bel wordt aangebonden. Een fractie in de Kamer die een eigen strategie bedenkt om stemmen te trekken, brengt wel leven in de brouwerij, zit echter met handen en voeten gebonden aan de rest van de organisatie, partijprogramma en personen.
  Voor de Gemeenteraads verkiezingen in maart zal het weinig uitmaken; nog meer gekonkel en rollebollen.
  Gebrek aan alles wat nodig is, tijd, visie, leiderschap, charisma, realiteitszin, geloofwaardigheid, doortimmerd programma ge-ent op de huidige tijd.
  Omdat allemaal opnieuw op poten te zetten voor de Kamerverkiezingen is nagenoeg een onmogelijke opgave. Een duivels dilemma, de stekker eruit trekken kan ook niet. Kortom, een politieke spagaat van jewelste met de concurrentie op de loer.
  Dat wordt nog wat. Met Jeltje, 66 jaar, als Delilah voor ‘het Haagse’.
  Ben zeer, zeer benieuwd hoe ze zich daar uit wurmen. Ik zit bijkans grinnikend voor het scherm.
  @Bouma
  Was de Nederlandse Organisatie Wetenschappelijk Onderzoek betrokken bij dit bilaterale politieke steekspel tussen Belgie/Vlaanderen en Nederland? Wat een blunder: en uitdiepen, en polder onder water en opgezadeld worden met een partij bagger.
  Zotter kan je het niet maken, komischer wel.

 126. ron 6 oktober 2009 om 21:29

  Stuur hem hier ook even langs, Aad. Als hij tijd heeft, want als ik het zo lees heeft hij bij jullie meer dan genoeg te doen. Sterkte, en hou eventueel je vingers in de gaten als de dijkgraaf het niet alleen redt.

 127. Aad Verbaast 6 oktober 2009 om 21:35

  @WJ-tje:
  Jeltje: vreemde situatie.. Nogal wat moddergooien woorden van haar PvdA collega’s daar rond die kandidatuur..
  Wil iemand van de PvdA langer doorwerken, wordt er door PvdA collega’s gezegd dat ze dat niet moet doen omdat ze te oud is.. PvdA wil wel dat we allemaal minstens tot 67 doorwerken…Gekker kan het weer niet worden.
  PvdA is natuurlijk al langer helemaal de weg kwijt.. Wordt eindelijk duidelijk in de peilingen.
  Simons lijkt het inderdaad in te zien.. Als aards-optimist nog wel.. Zegt genoeg!
  @Jan en wj-tje.
  Ik ben wat aan het rondneuzen rond de begroting van het koningshuis die donderdag besproken wordt in de kamer.. Mogelijk aanleiding voor een blogje..
  Al heel wat merkwaardige dingen gevonden overigens..
  Maar julie als koningshuis experts: altijd in voor links die interessante info leveren. Met name rond het vermogen.. Vermeende vermogen.. dan wel..
  Ik hou me aanbevolen..

 128. Aad Verbaast 6 oktober 2009 om 21:53

  @Ron:
  Ik voer wel een pleidooi voor een dijkgraaf maar daar bedoel ik dus niet een soort van Berlusconi, die ht keizerdom ambieert..
  Meegedaan met de demonstraties voor de persvrijheid?
  Ik mopper wel over Nederland, maar als ik in Italië zou wonen dan kan ik wel 5 blogs vullen 🙂

 129. jan bouma 6 oktober 2009 om 22:08

  @Aad….20:48… Hartelijke dank voor de "Feekiniste". Misschien een moeilijk schilderij. We zien wel of niet…
  @Aad….21:35… Heb tot voor kort een redelijk inschikkelijke houding gehad t.o.v. het Kon. Huis maar ’t is net @WJ’tje zegt.. het moet afgelopen zijn met de ergernissen. Het model van Zweden zal wel het eindresultaat zijn. Slechts nog ceremoniëel. Eigen schuld. ik weet niets van het vermogen van Trix en de familie Oranje. Er zijn ongetwijfeld experts. Maar die houden hun mond wel. Dus daar kan ik je niet meehelpen. Men kent natuurlijk wel het fonds ‘The Royal Dutch = Shell met de Oranjes als grootaandeelhouders; dacht ik…
  overigens:
  Wat ik schandalig vind is het onder water zetten van die goede vruchtbare Zeeuwse polder. Met geen steekhoudende argumentatie. Schandalig!
  Tot morgen!

 130. wj-tje van de VSp 7 oktober 2009 om 05:38

  Feitjes
  Beatrix kan in feite ook de Britse nationaliteit bezitten. Volgens het afstammingsrecht is zij de 942e troonopvolgerster van het Britse koningshuis omat ze oorspronkelijk afstamt van de Keurvorstin van Hannover, die ingehuwd was in het Britse vorstenhuis.
  Nou ja, daarmee kan ze in principe flapdrol Charles en aspirant Queen Camilla van de troon houden.
  Tijdens de geboorte van Margriet werd de kamer in Canada, waar ze geboren werd via een noodgreep tot ‘extra territorial Nederlands’ gebied verklaard. Anders had ze destijds als tweede troonopvolgster de Canadese nationaliteit gekregen. Had een hoop gedonder gegeven.
  Het GL kamerlid Toflik Dibi kreeg op zijn vraag aan Eberhard van der Laan tijdens een debat over de dubbele paspoorten of BEA ook meerdere nationaliteiten bezit, een afgemeten antwoord van Eberhard van der Laan, waarbij je een speld kon horen vallen dat Bea de Nederlsandse nationaliteit bezit. Waarmee hij geen volledig antwoord kreeg op zijn vraag.
  Dat Maxima de Nederlandse nationaliteit bezit is bekend. Of ze afstand heeft moeten doen en dat daadwerkelijk heeft gedaan, is niet bekend, voorzover ik weet.
  Maxima heeft het nogal bont gemaakt toen ze stage liep bij een bank en studeerde in Buenos Aires (1990-’93) waarvan de eigenaar nauw bevriend was met Zorrequieta en daar bewezen drugsgelden rondcirkelden. De video’s van maxima uit die tijd zijn opgekocht door Nederlanders en van de markt gehaald. Ze had destijds een knipperlicht relatie met een flamboyante playboy. Nou ja, jeugdzonden, zoals Mabel.
  Twee Argentijnse journalisten hebben daarover en haar NY-tijd een boek geschreven, maar dat is voer voor Prive & Story.
  Recent Machangulo, met de project ontwikkelaar (Blue Water en nog wat) die door de Zuid-Afrikaanse Justitie verdacht wordt van corruptie en bedreigingen heeft ge-uit aan journalisten.
  Machangulo ligt op 24 NM van het vliegveld van Maputo. 84 NM van een airstrip in het Krugerpark en een ‘Elephant Game’ reservaat 12 NM ten zuiden van Machangulo. Pretoria op circa 180 NM.
  Over het prive vermogen wordt slechts gegist en lopen de schattingen ver uiteen. Wat de zgn ‘Nevenkosten’ voor de belasting betaler zijn kan ruwweg uit de begroting geplukt worden.
  Daarnaast zijn er de tientallen, zo niet honderden nevenbaantjes, erevoorzitterschappen, fondsen, stichtingen, etc., die de leden van het KH erop nahouden of hun naam aan verbonden hebben.
  Hoe de problemen van de onwettige kinderen (1815 – tot PB) zijn opgelost blijft ook gissen.
  En dat is dan nog maar een topje van de ijsberg. Waarom bijvoorbeeld de torpedobootjager waarop Juliana naar Canada werd vervoerd niet door Duitse U-boten tot zinken werd gebracht is ook zoiets.
  Overigens hebben de Nazi’s de Deense en Noorse vortenhuizen ook relatief met rust gelaten.
  Dan de affaire ‘Hofman’ met z’n bijna constitutionele crisis, en de persoonlijk secretaris van Juliana, zeer gelovig, predikantszoon die Golgotha nog onder zijn hoede had, Israel vereerde. Van der Hoeven is de naam met zijn boekje ‘Scheel Engeltje’ van de secretaris op Soestdijk.
  Dan nog de volksgeschenken: De ‘Gouden Koets’, de ‘Piet Hein’ en de ‘Groene Draeck’
  Kortom, mysteries aan de lopende band. Lockheed, paleizen van waaruit door derden vermogensbeheer van het vorstenhuis plaatsvindt, Marquerita, Irene en Carlos, Mabel, de Heineken connectie, de ‘Hofleveranciers’, het ‘Volkslied’, Indonesie perikelen waar Wilhelmina zich persoonlijk mee bemoeide, de prive parkeerplaatsen in AMS voor de zoontjes.
  Het houdt niet op. Never a dull moment. Daarom, ceremoniele taken voor de alsmaar uitdijende Oranje’s. Dan kunnen de toekomstige MP’en uitvoeren waarvoor ze ingehuurd zijn. Regeren.
  En veel minder koppijn over dat blok aan het been.
  En 20% korten. Niet alleen op de tantieme’s, vergoedingen, salarissen, paleizen kosten, etc.
  Transparantie rondom ‘ons’ vorstenhuis’ zal echter een utopische droom blijven.
  Evenwel, tradities vervullen ook een andere funktie. Die zijn er om doorbroken te worden.

 131. Arnold Kemp 7 oktober 2009 om 07:28

  Dag Aad, heb je overwogen om de dijken door te steken en Nederland terug te geven aan de zee? Ook een einde van het poldermodel en mogelijk het begin van iets nieuws lijkt mij. Mogelijk dat wij in die barse omstandigheden van ijzige wind en vocht elkaar als mens weer weten terug te vinden. Terug naar die roots waar samenwerken een vanzelfsprekende zaak is.
  Overigens, fijn dat je weer gezond terug bent.

 132. Aad Verbaast 7 oktober 2009 om 09:15

  @Arnold Kemp:
  Als we de dijken allemaal doorsteken dan staat meer dan de helft van Nederland onder water. OP zich nog niet zo erg, ik woon dan veel dichter bij zee, maar al die mensen die ‘onder water wonen’ komen dan mijn kant op. En is het gedaan met de rust hier. Dus daar bedank ik voor.
  ‘Terug naar de roots’. Je hoort het veel vaker de laatste tijd. Banken, gisteren ng weer et advies van Jeltje van Nieuwenhoven bij DWDD over haar redingsplan voor de PvdA (terug naar de basis had ze het over) etc. etc.. Een klassieke crisisaanpak. Maar misschien wel nodig..
  Aangenomen dat dat hier ook geldt, zou het overigens betekenen dat we moeten gaan polderen 😉
  Hartelijke groet.

 133. Aad Verbaast 7 oktober 2009 om 09:20

  @Jan:
  Dat valt me toch ergens van je tegen. Ik had toch verwacht dat je ergens een ingewijde was in dat huis.
  Ik zal het in deze dan zonder je moeten uitzoeken.
  Niet getreurd, want er is genoeg stof te vinden.
  Verder: inderdaad schandalig..
  @WJ-tje: hartelijk dank voor de uitgebreide informatie. Het had zo een blog van je hand kunnen zijn, stof genoeg om verder op door te zoeken. Sommige feiten kende ik niet, anderen weer niet..
  Ik kom er zeker op terug. Kan zeker een sappig blog worden 😉

 134. jan bouma 7 oktober 2009 om 10:41

  @Aad
  Algemene opmerking.
  Er is per definitie een voortdurend proces gaande van verandering inzake de positionering, de opvatting(en) van de kiezer. Dat ontwikkelingsproces wordt uiteraard beïnvloed door talloze factoren. Zie daarom de omslag bij de Ieren inzake Europa en hier kun je de omslag in het denken bij de kiezer/stemmer idem ook beinvloed achten waardoor bijv. Jeltje van Nieuwenhoven probeert dezelfde "oude wijn in dezelfde oude zakken!" als ‘nieuw" te verkopen. (Deze quote houden we erin!)
  Wil men echte vooruitgang dan kieze men voor mijn oplossingen. Maar ik ben nog "geen partij"; letterlijk niet en ook nog niet figuurlijk tenzij ik meer bijval ga krijgen van bijv. het NWO.
  So far!
  Veel succes met je nieuwe blog inzake de ontmanteling van weer een ander fenomeen.

 135. wj-tje van de VSp 7 oktober 2009 om 11:02

  Aad, uiteindelijk loopt burgerjournalistiek vast. Zonder accredatie kom je niet ver en riskeer je de kans op zelfs juridische stappen. De zaak is daar goed dichtgetimmerd in allerlei opzichten en rijkt ver, heel ver om hun privacy te beschermen.
  Ook kan niet zomaar geplukt worden uit beschikbaar materiaal van derden die dat met moeite vergaard hebben. Refereren mag, maar daaruit conclusies trekken, is balanceren op het slappe koord.
  De vraag is natuurlijk: ‘Willen we dat allemaal nog in de toekomst? En hoe kan voorkomen worden dat zich dat herhaalt?’ Indachtig aan een bekend spreekwoord met waarheidsgehalte.
  Toch ook eens kijken of de wiskundige formule van de Wetten van Murphy er op los gelaten kunnen worden. Lijkt me een een amusante tijdsbesteding.
  Thks for a couple of other things.

 136. wj-tje van de VSp 7 oktober 2009 om 11:51

  @aad
  ga eens googlen ‘Helmut Hetzel’ . Duits correspondent in Den Haag die met typische Duitse ogen ook de van oorsprong Duitse Oranje’s volgt.
  Succes.

 137. Aad Verbaast 7 oktober 2009 om 12:36

  @Jan:
  Brede glimlach bij de nieuwe quote. Die houden we erin. Ik denk overigens dat je niet het auteursrecht zal kunnen claimen. Het zal al wel eens eerder bedacht kunnen zijn. Per slot van rekning gaat het over oude zakken. En wijn. De combinatie is dan gauw gemaakt.
  Nieuwe blog; weinig tijd deze dagen. Het zal wel donderdag of vrijdag worden.Msschien wel zaterdag..
  Ik ga zo nog even bij jou kijken. Liet reeds een reactie achter.. Ik ben natuurlijk benieuwd hoe je je daar weer uit redt 🙂

 138. Aad Verbaast 7 oktober 2009 om 12:42

  @WP-tje. Het zijn nderdaad vele geheimen daar in Noordeinde.
  Inmiddels gemeerkt dat het alemaal wordt toegestaan (en nog veel meer) met als argumentatie: het koningshuis moet onafhankelijk kunnen opereren en de staat moet er dan maar voor zorgen dat dat is gearandeerd. Leuk argument en goed gevonden. Maar een drogreden van de bovenste plank.
  Onafhankelijk opereren kan kan geen reden zijn om allerlei dingen te verzwijgen, zeker als het om belastingcenten gaat. De burger heeft ook rechten immers.
  Juridisch: majesteitsschennis, daar zal ik ver weg van blijven. Gevoelig punt in de rechtsspraak. Ook klassejustiie overigens naar mijn mening.
  Goede vraag van je, daar zal het over gaan.
  Zal niet meevallen het kort te houden. Het kan zo maar een boek worden. Stof om te doen opwaaien genoeg heb ik al gemerkt.
  Dank voor de Hetze(l) tip.. ga ik zeker doen.
  "tks": graag gedaan..

 139. ron 7 oktober 2009 om 13:21

  @Aad.
  Nee, ik ben niet naar Rome geweest voor de demonstratie. Maar ik koop al een paar weken lang elke dag 2 exemplaren van l’Unità, de krant waarvan Berlusconi miljoenen eist omdat ze over zijn avonturen met de escorts hebben geschreven en hardop twijfelden aan zijn potentie.
  Eén exemplaar voor mezelf, en een om te ‘vergeten’ in een bar, op het station of op een bankje in de stad. Hopend dat de andere waarheid (die je niet ziet of hoort in de door Berlusconi gedirigeerde media) ook door anderen gelezen wordt.

 140. Aad Verbaast 7 oktober 2009 om 18:32

  @Ron:
  Ik zie dat je op geheel eigen wijze deel neemt aan het protest.
  Schandalige toestand daar.
  Gelukkig beginnen meer en meer mensen daar tegen de protesten.
  Gelukkig wordt "hij" meer en meer beboet:http://www.volkskrant.nl/buitenland/article270361.ece/Weer_boete_voor_mediabedrijf_Berlusconi
  "Boete voor media bedrijf Berlusconi."
  Gelukkig spant het net zich langzaam om hem heen dat deze situatie natuulijk niets meer met democratie te maken heeft. Nog net voor elkaar gekregen dat hij ‘onschendbaar’ is (voor hem).
  Moet ook gauw afgelopen zijn.Eeen schandvlek voor Europa. En de nar van Europa..
  Wanneer gaat hij vallen?

 141. Aad Verbaast 7 oktober 2009 om 19:56

  @Ron : nabericht
  Lees ik net:
  Rechters tegen onschendbaarheid Berlusconi..http://www.nrc.nl/buitenland/article2380701.ece/Rechters_tegen_onschendbaarheid_Berlusconi
  Eindelijk gerechtigheid?

 142. jan bouma 8 oktober 2009 om 07:59

  @Aad
  Goedemorgen
  Wanneer gaat hij vallen? Bedoeld wordt Berlusconi.
  Ik denk dat die val van hem ingeluid kan worden hier in Nederland
  alwaar de kiezer in stemhok orde op zaken kan gaan stellen
  door de beroemde (maar doodgezwegen) VRAGENLIJST in te vullen
  waardoor als slotsom en uitkomst er geen EGOMANIAKKEN (= ook nieuw
  woord) meer op het toneel staan. Niet nationaal noch internationaal.
  Als een veenbrand zet de herneming door de kiezer van zijn stemrecht
  zich over de grenzen voort. Eerst de kiezer wakker maken. De revolutie
  die dan volgt maakt de kiezer verantwoordelijk en niet meer de verkeerde
  representant. Zijn we ook meteen van alle geklaag en kritiek af… Think!
  Enfin. Ik loop me wat warm voor het dispuut met Joke Mizée: zie aldaar.
  Desgewenst. Men ziet maar.
  ps
  Ik zal je vandaag, met je welnemen, ook nog zenden "De satelliet".
  Hoe sneller we door die paar resterende werken heen zijn des te liever het mij is.
  Werk ze vandaag en prettige dag.

 143. Aad Verbaast 8 oktober 2009 om 09:37

  @Jan Bouma. Hoe eerder hoe leiver. Wat een rare vent is dat toch.
  Gisteren zijn commentaar op de buis loog er niet om.
  Maakt het hele hoger rechtshof uit voor een stilletje linkse rakkers die een complot tegen hem aan het opzetten zijn. En dat hij er wel even gehakt van ging maken.
  Om vervolgens zelf te roepen: Viva Italia, viva Berlusconi.
  Eng mannetje.
  Vandaag weer vrij veel en route, maar zal zeker even kijken bij Joke. Of er vorderingen gemaakt zijn 😉

 144. jan bouma 8 oktober 2009 om 10:08

  @Aad…9:37
  "Voortgang?"
  Wel door mij.
  Als het effe kan stuur ik die "Satelliet" vandaag
  maar een dag later geplaatst is uiteraard geen probleem.
  Kijk maar. Vast bedankt.
  Hoop wel dat je in alle drukte ook nog bezig bent met het Kon. Huis.
  Lijkt me een interessant blog worden. Groet! jb

 145. wj-tje van de VSp 8 oktober 2009 om 10:26

  @bouma
  Kan niet bij je blog komen. Iets is daar fout gegaan. Prettige dag verder.
  Berlusconi? Alle trekken van een verlichte Mussolini. Kan Brussel daar nog Apfelmuss van maken?

 146. wj-tje van de VSp 8 oktober 2009 om 10:28

  @Bouma
  Correctie> Nu lukt het wel. Vanochtend om 05.00 niet. Te vroeg aan de bel getrokken. Sorry.

 147. Aad Verbaast 8 oktober 2009 om 16:40

  @Jan: satelliet inmiddels ontvangen, zal kijen of dat gaat lukken voor morgenvroeg. Als je in de widget op je pagina het al onderaan ziet staan, dan staat het er inmiddels op.. Kun je weer even vooraf kijken.
  Mizee nog niet bekeken. Zat wel even naar het debat in de kamer te kijken, nogal een lauwe bedoeling daar vind ik eigenlijk. Eerst termijn net afgelopen. Misschien dat in de antwoordsessie van Balkenende en in tweede termijn het gehalte vuurwerk flink omhoog gaat.
  Ze missen allen een plank overigens. Kom ik in de blog wel op terug.

 148. Aad Verbaast 8 oktober 2009 om 16:43

  @WJ-tje.
  Ik had eerder dezelfde gedachte. Veel overeenkomsten.
  Ik kan er geen brood van bakken en pasta van koken. Elk land krijgt de regering die het verdient?

 149. Rubio 8 oktober 2009 om 19:05

  Aad;
  Idd nog geen vuurwerk in de 2e termijn (ik heb het politiek 24 kanaal), het wachten is op WJ-tje van de VSp..!
  Wellicht kan hij daar wat leven in de brouwerij brengen..?
  Uiteraard met biertje, wijntje en een hapje..MET SAMBAL.
  Misschien kunnen we de Zeeuwse polderstroman JP dan ook een Mozambiquaanse bamibal mèt.. door z’n strot heen douwe….

 150. Aad Verbaast 8 oktober 2009 om 20:24

  @Rubio:
  Ik zat ook naar p24 te kijken.. Balkenende even in de stress, maar voor de rest maar lauw loene.
  Ik viel letterlijk in slaap. Net weer wakker, en nu zijn ze met ‘dinerpauze’.
  Jammer… moet ik echt blijven kijken??

 151. Rubio 8 oktober 2009 om 20:34

  Aad;
  Ik haak iig af, ik zie en hoor eea vanavond wel bij P&W of anders morgen wel.
  Ze bekijken het maar, de wereld zal toch wel door blijven draaien.
  Wat ik me overigens wel afvraag…als dit zo belangrijk is waarom is die 2e kamerzaal dan de hele dag vrijwel leeg..
  Of zijn de meeste kamerleden bang om àl te kritische vragen te stellen ivm de peilingen van Maurice..?

 152. Aad Verbaast 8 oktober 2009 om 20:59

  @Rubio: ik had dezelfde constatering. Zijn het wellich de media die het balenagrijker maken dan de kamerleden zelf? Het zijn enkel de schandknapen en knapinnen van de fractie-leiders die even een woordje doen. Er komen (tweede termijn) wel wat moties. Maar ook daar denk ik niet dat de kamer mee vol zal lopen.. Kamerleden durven toch niet echt hard het koningshuis aan te vallen.. Te gevoelig thema denk ik.
  Is het een idee de hele kamer maar in een stichting onder te brengen? Lopen we als burgers minder risico.. Net als ‘de Alexander constructie’ rond zijn inmiddels al tweede vakantiehuis. En dat terwijl hij nog niet eens koning is..

 153. jan bouma 8 oktober 2009 om 21:16

  @Aad
  Thanx voor de satelliet. Heb zojuist Mizée geantwoord maar als je geen tijd hebt ‘lamazitten’.
  Als het goed is leest dat NWO nu wel mee. Ik heb dat wat uitgedaagd.
  Inzake de 2e kamer. Ik meen wel ‘ns zoiets gezien te hebben in een film met Jack Nicholson
  erin..: One flew over the Cuckoo’s nest… en die houden we naast "de oude zakken" er ook in.
  Zag ook in de herhaling (uitzendig gemist van P&W) een journalist vertellen dat JPB ook een billenknijper
  is net als Lubbers destijds…; Nou ja.. het past allemaal in het gekkenhuis zullen we maar zeggen.
  Groet! Tot morgen!

 154. Aad Verbaast 8 oktober 2009 om 21:35

  @Jan: Ik zat net de satelliet er op te zetten.. Staat er inmiddels op.
  Begrjp overigens niet dat ik blijkbaar onder jouw naam in kan loggen tewijl jij ook ingelogd ben.. Wel makkelijk overigens..
  Tja, de waanzin.. die grijpt overal om zich heen. Net als ‘dommen en blinden’..
  Maar daar hebben we het morgen wel over 😉

 155. wj-tje van de VSp 8 oktober 2009 om 21:59

  @Aad. Geef het volk brood en spelen. De Romeinse keizers wisten er al weg mee. Het is het volk met de paplepel ingegoten. Met de opera’s en operetten is het sausje wel kompleet. RAi Uno met al z’n glamour en glitter als toetje. Het belangrijkste is dat Berlusconi’s geloofwaardigheid forse deuken gaat opleveren, zoal niet gebeurd op internationaal niveau. Wie neemt zo’n clown nu serieus? CNN, de BBC, de Franse en Spaanse media weten daar wel weg mee.
  @Rubio
  Je denkt toch niet dat de Kamer zich laat verleiden tot een constitutionele revolutie? Dat is snijden in eigen vlees en het hemd is nader dan de gewaden. Alles blijft gewoon bij het oude. Misschien een procentje hier, een symbolisch €-tje daar. Dat is het dan. Anders haalt JPB vrouw ‘Antje’ als ruilmiddel van stal waarop bezuinigd kan worden.
  Nou, dan kom je aan de konigsgezinde boeren, vanwege teruglopende boter- & kaas exporten. En de balkebrijberg is al zo groot…….
  Nee, dit moet echt vanuit een bottom-up visie overtuigend aan een deel van het volk verkocht worden, het kiezersvolk. Hoeveel stemgerechtigden zijn er eigenlijk in NL?
  Jammer dat er geen referendumwet is, waarbij dit heikele onderwerp los van alle andere politieke perikelen aan de orde gesteld kan worden, zoals in ZWI. Overigens bewijst dit dan ook weer de lafhartigheid van onze regenten.
  Dat wordt dus nix.
  Dan maar lekker kankeren op de blogjes.
  Toch maar eens kijken of ik de voorloper van de Wet van Murphy op mijn blog zet, om een paar reakties los te weken.
  @Aad
  S.v.p. niet te lang wachten met je blog over dit oho zo leuke, aktuele en labyrintische onderwerp, waar dialektiek hoogtij kan vieren. Wordt vast nog wat!

 156. Aad Verbaast 8 oktober 2009 om 22:57

  @WJ-tje:
  "geef het volk brood en spelen" Was eens de titel van een blogje van mij.. Al weer een tijdje geleden. Was de spreuk natuurlijk ook. Sommige dingen veranderen nooit, en kunnen blijkbaar de tand des tijds doostaan.
  Ik neem dieBerslusconi wel serieus. Ik heb er een seriues probleem mee.. Elke keer als ik die joviale bewegingen zie op de g20’s van zijn collega’s die het zo leuk met hem hebben, dalen de punten van waardering van die heren bij me. Hij zat al ver onder het nulpunt.
  Ji hebt het over een clown. Klopt. Maar hij kan blijbaar (ook internationaal) gewoon zijn gang gaan. Niet verwonderlijk. Het iseen klucht immers.
  Blog.. ik doe mijn best.. morgen iets meer tijd..

 157. wj-tje van de VSp 9 oktober 2009 om 06:38

  O.k., Aad. Berlusconi als de `Hugo Chavez’ ter rechterzijde. Beiden zijn publigeil als de pest.

 158. Aad Verbaast 9 oktober 2009 om 14:22

  @WJ-tje: Chavez.. en zo kan ik nog wel een rijtje maken. Kan ook al weer een leuk blog opleveren..
  Maar eerst het koningshuis.
  Vanmiddag (borreltijd natuurlijk) kan die er op.
  Beetje lang geworden, maar ja daar kan je boeken over volschijven..
  Wel boeiend onderwerp natuurlijk. Genoeg stof om er ver door te praten in de reactieruimten.
  Zie ook al je commentaar hierboven (05:38 – 7-10).
  Kan je er zo inplakken al daar.. 😉

 159. Rubio 9 oktober 2009 om 14:49

  WJ-tje, Aad;
  Geef mij dan deze maar….ipv die ‘gasten’ van jullie allemaal, ja de Sarkozy’s en de Mitterand’s waren jullie nog vergeten.http://www.youtube.com/watch?v=XTpZLf3VIyw

 160. Aad Verbaast 9 oktober 2009 om 15:38

  @Rubio: jammer, ik kan sommige filmpjes niet ‘gedraaid’ krijgen op mijn schootbord.
  Deze dus ook niet.. Ik kan wel lezen dat het iets met Merkel te maken heeft??

 161. jan bouma 9 oktober 2009 om 15:49

  @Aad Ik zag wel dat filmpje van @Rubio en de kern van de conclusie daarvan luidt dat het gezegde:
  75% van de totale communicatie berust op de lichaamscommunicatie; en die door Merkel in praktijk wordt gebracht door het zwaaien en inzetten van haar tieten..
  Weet je dat ook weer.
  Wetenschappelijk bewezen.
  Ben me nu in het bekwamen in het tonen
  van mijn tieten… maar die heb ik niet en
  daarom heb ik nog geens succes…:))
  Vraag: "wie levert mij de gewenste tieten waarachter het volk wenst aan te lopen?"

 162. Rubio 9 oktober 2009 om 15:52

  Aad, zeker jammer, grappig filmpje.
  Lieve brave Angela…? ja maar ook dàt kan morgen zomaar weer ‘anders’ zijn.
  Hèèft ze eigenlijk wel een man of een vriend..?
  Kijk reikhalzend uit naar je nieuwe blog op borreltijd…krijg alleen effe visite ‘for a while’.

 163. Aad Verbaast 9 oktober 2009 om 16:07

  @Rubio:
  Het staat er vanaf 16:16 op.
  Beetje lang verhaal, maar wel iets dat je niet (schandalig eigenlijk) nog niet in de kranten het kunnen lezen. Ook schandalig..
  Velen missen de boot…
  Maar gezien je bezoek: doe maar rustig aan.. Het staat er zeker het hele weekend op.
  Ik hoop dat het vele tongen los zal maken. Hard nodig.

 164. Aad Verbaast 9 oktober 2009 om 16:11

  @Jan: je maakt me extra nieuwsgierig natuurlijk.
  ""wie levert mij de gewenste tieten waarachter het volk wenst aan te lopen?"
  Als je ‘twee vliegen" (referend naar je eigen borsten natuurlijk) in één klap wil vangen, hier ter overweging twee adviezen:
  1. je kan ze inhuren met als positief nevenffect:
  2. een gedelegeerde actie tekent de ware leider.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: