Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Contact: het geheim van Pi ontsluierd.

Pi-dag op het vkblog bracht bij mij een bijzondere herinnering terug. Een verhaal wat ik alweer 30 jaar geleden las. Een boek waar het getal pi centraal in bleek te staan. en waarin de magie van dit mysterieuze het getal werd ontsluierd. Het heeft me nooit meer losgelaten.
 
Het boek is getiteld: Contact geschreven door Carl Sagan in 1985. Er zijn tientallen miljoenen exemplaren van verkocht in tientallen talen. In 1997 is het verfilmd met Jody Foster in de hoofdrol.
 
Carl Sagan is een wereldberoemde astroloog/astrophysicus. Uniek in zijn soort. Niet alleen omdat hij in de wetenschappelijk wereld hoog werd geschat. Maar zeker ook omdat hij  aan niet-wetenschappers in heel heldere taal de schoonheden, vragen, en wetens waardigheden  over het heelal met ongekend enthousiasme uitdroeg. Hij is in 1996 overleden.

In zijn overtuiging dat er in het immense heelal ongetwijfeld meerdere beschavingen zouden moeten bestaan, is hij ook de start motor geweest achter het wellicht bekende SETI Project. SETI staat voor Search for ExtraTerrestrial Intelligence.
 
Op vele plekken op aarde wordt inmiddels al tientallen jaren de ruimte beluisterd. In de hoop om tussen de ruis signalen te ontdekken die afwijken van een willekeurig patroon. Dat moet dan immers een signaal zijn die door een beschaving is geproduceerd.
 
Omgekeerd worden (sinds de uitvinding van de radio signalen) immers met de snelheid van het licht ook gecodeerde signalen van ons de ruimte in geslingerd. Onze signalen hebben nu inmiddels een afstand bereikt van ongeveer 100 lichtjaar. Ruim binnen bereik van andere sterrenstelsels. Sterrenstelsels met planeten met andere beschavingen? Hebben ze ons al ontdekt? Hebben ze die al kunnen vertalen? Wat weten ze al van ons? En welk beeld krijgen ze dan van ons?
 
Het boek (fictie) haakt in op dit SETI project. Een korte weergave van de inhoud (zie ook de gegeven links hierboven.)

Natuurlijk ontstaat er enorme beroering als inderdaad signalen worden ontvangen tussen de ruis, die een zeker niet willekeurig patroon hebben. De signalen komen uit het sterrenbeeld Vega (slechts 25 lichtjaren verwijderd van de aarde). Na een lange en fascinerend beschreven zoektocht naar een ‘vertaling’ van dat onbekende patroon, blijkt het een immense stroom van meerdere getallen te zijn die samen ons een boodschap zouden moeten geven.

Maar het gaat verder. Uiteindelijk blijkt dat er nog een verborgen code in zit. Een code die aan ons duidelijk maakt dat het getal PI te kraken is. Iets wat onze beschaving nog niet heeft kunnen doen. Hoe dat gekraakt wordt en wat er allemaal aan vooraf ging ga ik hier niet uitleggen. Dat is aan de lezer om dat in het boek te lezen.
Ook een boeiend aspect is dat gesuggereerd wordt dat er ‘meer is tussen hemel en aarde’. Is het een boodschap van een beschaving of kan het zelfs een boodschap van ‘the Creator’ zijn?

De fascinerende boodschap: ons wordt verteld (door wie?) dat er ergens in het heelal inmiddels een niveau van kennis bereikt is, die in staat is een van de grote mysteries van onze wereld te ontrafelen. En ook dat met goede bedoelingen deze kennis ook gedeeld wil worden. Een handreiking.
 
Een geweldig boek, een echte aanrader, en ondanks dat het 30 jaren geleden geschreven is, nog steeds actueel en fascinerend om te lezen.

Contact: over contact met een buitenaardse beschaving. En het ontsluierde geheim van Pi. Lezen! Ik ga het naar aanleiding van deze dag weer herlezen.

236 Reacties op “Contact: het geheim van Pi ontsluierd.

 1. Bart 14 maart 2009 om 17:15

  Een geweldig boek, én een mooie film!
  Vele malen herlezen respectievelijk herbekeken…
  Leuk dat je ‘Contact’ hier onder de aandacht brengt, Aad, en nog wel in samenhang met Pi… 🙂
  Hartelijke groet, BartReactie is geredigeerd

 2. nelus 14 maart 2009 om 17:18

  @aad: kijk, dat was nou net één van de reden waarom ik blog. Ik ken het boek en de film niet maar kom nu op het spoor en ga het zoeken.Reactie is geredigeerd

 3. Kokopelli 14 maart 2009 om 17:24

  @Aad: Heel mooi blog Aad. Met veel plezier gelezen!! Ik ga het boek ook eens lezen. De film heb ik een hele tijd geleden al gezien.
  En zie jij óók het nut er niet meer van in om Pi eens verder te testen, eh, ik bedoel grondig te kraken? ;-)))
  Groet,
  Kokopelli

 4. Aad Verbaast 14 maart 2009 om 17:29

  @Bart: wat leuk dat je het boek ook kent. De film heb ik zelf niet gezien (kwam ik vandaag pas achter). Dus die gaat op verlanglijstje!

 5. Aad Verbaast 14 maart 2009 om 17:30

  @Nelus: gezien de bijzonder band de we hebben leen ik je het graag een keertje uit, als ik weer eens op een dinertje moet komen omdat je weer eens in de prijzen bent gevallen 🙂

 6. Aad Verbaast 14 maart 2009 om 17:32

  @Kokopelli: ik dacht te weten (moet ik nog even opzoeken) dat er computers blijvend staan de jutteren om nog meer cijfers achter de comma te berekenen dan dat er nu al bekend zijn.. Als ik die site vind, dan zet ik die er nog even bij! 🙂

 7. Rubio 14 maart 2009 om 17:33

  Aad; Ben al sinds ’68 ervan overtuigd dat er buitenaards leven IS. Eerst populair wetenschappelijk werk gelezen. Oa, Velibor Velikovski en Zecharia Sitchkin. Maar Sagan is toch een ander verhaal, destijds wel een poging gewaagd, ben inmiddels wat ‘veranderd’ dus pak het ook weer eens uit de kast.

 8. Kokopelli 14 maart 2009 om 17:34

  @Aad: Klopt, er wordt nog steeds aan gerekend. Ik zag gisteren ergens iets voorbijschieten dat men al meer dan 1,200,000 cijfers achter de komma heeft gevonden. En misschien is dát getal zelfs alweer achterhaald…

 9. Jane 14 maart 2009 om 17:39

  Maar het is allemaal begonnen om dat je zin had in appeltaart!

 10. Aad Verbaast 14 maart 2009 om 17:45

  @Rubio: bijzonder om te lezen dat jij het boek ook in de kast hebt staan! Afstoffen en weer opnieuw lezen?
  Ook ik ben overtuigd dat er leven buiten onze nietige planeet is. Ik kan niet wachten tot we het ontdekken..
  Een van mijn all time favorites op film gebied is dan ook: "close encounters of the third kind.. "
  Wel 10 keer gezien in de bios.. Nu hier uiteraard op Dvd..
  Ken je dan ook ongetwijfeld 🙂

 11. Aad Verbaast 14 maart 2009 om 17:47

  @Koko: dat schiet dan al aardig op..
  Lees het boek, dan weet je hoe het ook anders kan 🙂
  @Jane: je kan me ’s nachts wakkermaken voor versgebakken appeltaart!!

 12. antoinette duijsters 14 maart 2009 om 17:51

  Nog iemand die het boek in kast heeft en meerdere malen gelezen.

 13. Anna 14 maart 2009 om 17:52

  Film is niet zo heel lang geleden nog eens in de herhaling geweest, ondanks nogal knullige special effects en ondanks Jody Foster [kan echt niet meer naar die ‘heilige’ blik van haar kijken] toch weer helemaal uit gekeken. Nooit geweten dat het over Pi ging trouwens.
  groet!
  Anna

 14. Aad Verbaast 14 maart 2009 om 17:59

  @Antoinette: nu begin ik te bgrijpen waar die miljoenen boeken allemaal gebleven zijn: in jullie en jou boekenkast! 🙂
  @Anna: ik heb de film niet gezien.. Maar de beschrijving even lezend is er wel meer niet overgenomen uit het boek. Reden te meer voor een tochtje naar ‘de bieb’ als je het boek niet ook al in de boekenkast hebt staan. Aanrader!Reactie is geredigeerd

 15. Rubio 14 maart 2009 om 18:02

  Aad; Vaak gezien en bij herhaling ga ik hem weer zien. Vooral wanneer geprobeerd wordt contact te maken met toonhoogtes. Indrukwekkend en ontroerend!

 16. Jeroen de Baaij 14 maart 2009 om 18:04

  Aad, het klinkt als een mooi boek en een interessante film, je hebt me nieuwsgierig gemaakt

 17. Aad Verbaast 14 maart 2009 om 18:04

  @Rubio: inderdaad helemaal geweldig.. Ik blijf er lyrisch over. Ik las veel science fiction in mijn jongere jaren. Met name science fiction die ‘op dit moment’ zou kunnen gebeuren. Geweldig.. Ik hoop dat het nu zal gebeuren. Dan gebeurt er tenminste wat!! :-))
  Ik vind het ook wel leuk om er over na te denken wat buitenarrdse beschavingen zullen ontdekken en denken als ze onze radiosignalen hebben ‘ontmaskert’.. En ineens beelden ‘zien’ van ‘André van Duin’? Oorlogen? Honger? JPB? Roosevelt?
  @Jeroen: aanbevelenswaard: ook voor jou: tochtje naar de bieb.. Je zal het boek nooit vergeten..
  Leest ook lekker weg overigens..Reactie is geredigeerd

 18. Kokopelli 14 maart 2009 om 18:18

  @Aad: Wil je echt meer dan een ronde appeltaart en niet meer wakker liggen van een paar decimaaltjes meer of minder, kijk dan voor de gein eens op http://www.geocities.com/tsrmath/pi/picalcs.htm ;-)))

 19. 100_woorden 14 maart 2009 om 18:24

  Ach ja, Carl Sagan. De associatie met π is een niet al te voor de hand liggende, wat het juist weer leuk maakt. Probleem wat ik altijd met Sagan heb gehad zijn de aannames die nauwelijks een fundament hebben. Reken met iets andere getallen en wij (de aarde met ons mensen) zijn uniek. In zijn tijd (ook al is het nog maar zo kort geleden) waren er geen planeten buiten ons zonnestelsel bekend (Exoplaneten) en ook nu zijn er nog geen 400 bekend die bijna allemaal gasreuzen zijn ala Jupiter, dus in de verste verte niet lijken op onze aarde. De kleinste bekende exoplaneten zijn ongeveer 5 maal zo groot als onze aarde. Maar goed, met de recente lancering van de http://en.wikipedia.org/wiki/Kepler_Mission krijgen we misschien iets meer duidelijkheid.Reactie is geredigeerd

 20. Aad Verbaast 14 maart 2009 om 18:43

  @Koko: je hbet het gevonden, leuk om die er bij te zetten!!
  @110_woorden: ik kan me vanhem nog een uitzending herinneren waar hij relativerend via inschattinen net zo hard ‘bewees’ dat er maar één planeet was die bewoond was.. Laat dat nou precies de onze zijn.. 🙂
  Als je de immensheid van ons heelal beschouwd is het naar mijn mening onwaarschijklijk dat alleen bij ons leven is. Net zo onwaarschijnlijk overigens (om dezelfde reden) dat we ooit contact krijgen..
  Maar je weet het nooit. Ik hoop van wel.

 21. 100_woorden 14 maart 2009 om 18:57

  @Aad
  Alleen verbond hij daar volgens mij niet de conclusie aan dat zijn berekeningen weinig wetenschappelijke waarde hadden.
  Ik keek/luisterde altijd graag naar hem omdat ik ergens ook wel hoop dat we niet de enigen in het heelal zijn, al was het alleen maar om te weten wat dat met religie zou doen.
  Wat de waarschijnlijkheid is weet ik niet, daarvoor zijn er veel te veel onbekende variabelen. De tijd zal het wel leren denk ik en dan maar hopen dat het andere leven niet zo oorlogszuchtig is als "de mens".

 22. Bart 14 maart 2009 om 19:04

  Ik zat me al af te vragen…was dit niet al een keer een kijktip van me?
  Eens even nagekeken, en…jawel, in http://www.volkskrantblog.nl/bericht/181769 was Contact op tv, en heb ik er over geschreven… 🙂
  Hartelijke groet BartReactie is geredigeerd

 23. Aad Verbaast 14 maart 2009 om 19:11

  @100_woorden: (ik zag net dat ik er eerder ‘110’ van had gemaakt – excuus daarvoor). Ik vond altijd juist een van zijn krachten, dat hij juist kon relativeren in de zin dat er nog zoveel niet bekend was (en hij het ook niet wist). Ook bij de wetenschappers. Een beetje ontwapenend juist. Naast dat ik (het zelfs) kon volgen wat hij vertelde..
  Die laatste hoop: die deel ik met je. Maar ja misschien zijn we juist wel een bjzonder merkwaardige en nogal mislukte levensvorm. En ook daarin een uitzondering in het heelal.
  @Bart: jeetje, die kijktip heb ik dus gemist.. Weer een les geleerd: ik moet beter en nog meer naar je luisteren!! :-))

 24. Rubio 14 maart 2009 om 19:18

  Aad 18.04; Haha, ik hoop dat als ze komen! ze ook humor kennen, wel zo prettig…
  Overigens, waar ik zei Velibor Velikovski, moet zijn Immanuel Velikovski, dit voor de eventuele liefhebbers/diehards…Reactie is geredigeerd

 25. Aad Verbaast 14 maart 2009 om 19:21

  @Rubio: ik zal die naam eens googelen. Ik ken hen niet.. Althans ik herken hem niet. Maar je maakt wel nieuwsgierig!!
  Het zou wel lachen zijn als ze ook een beetje konden lachen.. Toch een unieke menselije eigenschap. Die overigens ook niet elke mens beheerst. 😉

 26. Rubio 14 maart 2009 om 19:51

  Aad 17.45; Nav een ander blog van jou kwam Hawkin ook ter sprake, dus op zoek gegaan in de kelder en daar lagen ze op elkaar, Sagan en Hawkin (Het heelal, ISBN 90 351 1783 2, uitg. Bert Bakker).
  Gelukkig uitgebreid geillustreerd met foto’s, tekeningen, schema’s en schetsen anders was het nòg onbegrijpelijker.. geweest.
  Toch leuk er weer eens in rond te kunnen neuzen, ook nu weer met Sagan.
  Waar snuffelen op blogs al niet goed voor is..Reactie is geredigeerd

 27. bert 14 maart 2009 om 19:53

  Pi-dag – er is mij blijkbaar ergens iets ontgaan – moest bij deze ook even aan ‘Calling occupants of interplanetary craft’ denken, van The Carpenters …

 28. coby 14 maart 2009 om 20:00

  Ik had de film ook nooit zo in contact gebracht met Pi. Ik vond het wel intrigerend en daarna heb ik er ook nog een tijd over na gedacht. Het is zo moeilijk te geloven dat we in ons eentje zijn, ik denk dat we veel niet zien omdat we het niet kennen. http://www.volkskrantblog.nl/bericht/250993 had gisteren een mooie bijdrage over schaduwleven. Daar moest ik door je fraaie blog ook aan denken.
  Hartelijke groet, Coby

 29. Aad Verbaast 14 maart 2009 om 20:03

  @Rubio: Steven Hawkin? Ik kocht ooit eens een boek door hem geschreven waar volgens de kaft de nieuwe inzichten op een voor ieder begrijpelijke manier werd uitgelegd.
  In het kader een beetje bijscholing kan nooit kwaad.. Tja, ik moest toch na een bladzij of twintig afhaken. Ik kon het niet meer volgen. Te geniaal voor mij, denk ik dan maar. (nu is dat weer niet zo moeilijk overigens). Puppets on a string.. 🙂
  Je kelder: toch weer leuk hoe van het een het ander komt. Ook al een beetje aan het opruimen geslagen?
  @Bert: een initiatief van JhvD! Boven in mijn infoblok vindt je de aankondiging er van.
  Daaronder overigens alle dagen die al gweestzijn met alle blogs.. Voor het geval je je ooit nog eens mocht gaan vervelen.. 😉
  The Carpenters: dank. Weer een reden wat op te gaan zoeken. Ik ben benieuwd of ik het herken.Reactie is geredigeerd

 30. Aad Verbaast 14 maart 2009 om 20:06

  @Coby: ik geloof (ik heb de film helaas niet gezien) dat een paar toch wel essentiële dingen uit het boek daar niet in zijn opgenomen. Dat verklaart dan weer dat je iets niet ziet.. Soms zo simpel omdat het er eenvoudigweg niet is. Soms om andere redenen.
  Ik ga je link naar Pierra lezen. Zal een latertje worden. Ik ga zo op pad…Reactie is geredigeerd

 31. Zilvertje 14 maart 2009 om 20:07

  Pi en de ruimte, kijk nu gaat het toch mijn aandacht vangen want Pi alleen, gaat me boven de pet, maar in combinatie met de ruimte en de zoektocht naar signalen van andere bewoners/beschavingen, maakt het wel spannend, dus een boek en een film, ohhhhhhh, had ik maar meer tijd.

 32. Aad Verbaast 14 maart 2009 om 20:22

  @Zilvertje: lekker er over dromen misschien? Dat kan je ’s nachts doen als je lekker in je bedje ligt 🙂

 33. Rubio 14 maart 2009 om 20:32

  Goed filmpje van The Carpenters "Calling occupants….."
  http://www.youtube./watch?=3WZvlCwkYjE
  David Bowie, Major Tom; http://www.youtube.com/watch?v=uhSYbRiYwTYReactie is geredigeerd

 34. Bart 14 maart 2009 om 21:02

  Heerlijk fantaseren, bij die ruimtethema’s…de liedjes van de Carpenters en Bowie die hier genoemd worden zijn prachtig, en tot de verbeelding sprekend… 🙂
  Waar een Pi dag al niet toe kan leiden, geweldig toch?

 35. Chapeau Claque 14 maart 2009 om 21:28

  Oei, meneer Aad, SETI, YETI, sneller dan het licht, dat belooft heel wat… Neen, ook deze film ken ik helaas niet. Carl Sagan overigens ook niet, Françoise Sagan overigens weer wel.
  Dus kan ik logischerwijs niets vertellen of weten of Pi wel of niet in het verhaal zit. 😉
  Maar ge hebt een wonderlijke bijdrage geleverd, waarvan ik niets wist! Zo ziet ge maar weer, dat een mens nooit te oud is et cetera…
  Dank dat ge Pi in de armen hebt genomen!
  (Ik dien nu toch wel zorgvuldiger den radio/televisiegids te raadplegen!)

 36. Summer 14 maart 2009 om 22:20

  @ Aad, een heel boeiend onderwerp. Ik houd hier wel van, al moet ik tot m´n schande en spijt bekenennen dat ik het boek nog niet heb gelezen, noch de film heb gezien. Dat wordt de schade inhalen… Ik snap niet zo goed wat zóóóveel cijfers achter de komma nog uitmaken bij afstanden in lichtjaren gemeten….
  In ieder geval heb ik er een min of meer toepasselijk muziekje bij opgezocht met beelden van ALIENS. En vervolgens ga ik de reacties eens lezen.
  http://www.youtube.com/watch?v=P4IVuZtL9VEReactie is geredigeerd

 37. Theodorus 15 maart 2009 om 01:05

  Het is je van harte gegund: je komt helemaal aan je trekken.

 38. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 01:11

  @Rubio: altijd een enorem fan van Bowie geweest. Geweldig dat je Major Tom weer in de herrinering brengt!
  Nog eentje van hem: Ziggy Stardust :-))
  @Bart: alles komt weer boven. Veel jeugdsentiment overigens. Ik lees al jaren geen scifi meer.. :-0

 39. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 01:14

  @Summer: geen schande lijkt me. Er zijn nog hele bibliotheken vol met boeken die ik nooit gelezen heb en ook nooit zal lezen..
  Maar deze kan ik je toch wel aanraden.. Geen pil overigens.. Lekker voor op vakantie.
  Aliens: vond ik wel heel erg eng… En was er niet alien 2,3 etc? Niet meer naar gekeken dus.
  P.S. Ik schreef eerder al eens een blogje over aliens 😉
  @Theodorus: het komt allemaal weer los en naar boven. Maar ook wel een onderwerp wat nog veel breder getrokken kan worden.. Ik zie wel wat er nog gebeurd hier.Reactie is geredigeerd

 40. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 01:21

  @JhvD: wat hoor ik nou toch van u. Als grote en grootse aanstichter en bezielend leider van dit Pi gebueren hier op het VKblog is u onbekend met deze klassieker??
  Maandag een run op de Bieb. Of naar het antequariaat, of zelfs nog nieuw te verkrijgen laat ik me vertellen..
  Als adept van Pi hoort dit toch wel zeker in de verzameling te woren opgenomen. Met een ereplaatsje zelfs.
  Boek!! En niet zozeer de film begrijp ik inmiddels van de reakties. Dus: grijp uw kans, de cirkel is rond :-))

 41. Summer 15 maart 2009 om 01:54

  @Aad, da´s dan jammer dat je de muziek niet hoorde, waar het om ging. Pink Floyd. En het was helemaal niet eng hoor: er was een ALIENnpoppetje in beeld, meer niet. Je vroeg om wat muziek en ik dacht: U vraagt, wij draaien… Maar luister
  eventuel alsnog. Knap gitaarspel, lekkere sound. Gitaren moeten af en toe gewoon lekker "janken".

 42. ceesincambodja 15 maart 2009 om 02:24

  Ik weet het, ik weet het Aad.
  Tot vrdriet van mijn ouders hebben Sagan en zijn voorgangers mij van het enige Ware Geloof afgebracht.
  Ongekend boeiend. Dágen en nachtenlang met vrienden gediscusieerd over het universum in die tijd.
  Zoennugaikevenmediterengroeten.

 43. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 09:43

  @Summer: dan had ik me goed vergist. Nu wel gekeken: ik de roos! Prachige muziek van PF!!
  OOk al een grote fan van toen, en nog steeds muziek om helemaal bij weg te dromen. Dank!
  @Cees: leuk om te horen. Toch veel meer mensen kennen hem dan ik dacht. En heeft hij heel wat achtergelaten. Bijzondere man.Reactie is geredigeerd

 44. jan bouma 15 maart 2009 om 09:53

  Alleen God kan het raadsel van Pi verklaren.
  Maar de dominee, die het namens Hem had kunnen uitleggen, heeft met Zijn instemming ontslag genomen en daardoor zal de mensheid nu tot in eeuwigheid dwalen.
  Tot genoegen van de dominee.
  Want aan het end, zo weet hij namens God, wacht de mensheid nu nog slechts de hel!
  Want de mensheid heeft de Dominee Gods niet erkend!

 45. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 10:49

  @Jan: dat is nou precies een van de suggesties die ook wordt gedaan in het boek. En natuurlijk de godsvruchtigen komen ook aan bod daar: om de onwetenden precies te vertellen hoe het in elkaar zit 🙂
  Maar ik ben wel benieuwd hoe de dominee het ons allemaal kan uitleggen hoe het zit.. Dit boek was immers fictie.. Of zoals op de cover staat: "a novel."Reactie is geredigeerd

 46. jan bouma 15 maart 2009 om 10:59

  "..Eerst op uw knieeën! Eerder zal ik niet spreken! Noch verklaren! Dacht gij soms het Rijk Gods te kunnen vergaren voor ’n appel en ’n ei?!"

 47. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 11:11

  @Jan: Pi heeft me al lang op de knieën gekregen. Eindeloze cijfers achter de komma, en daar (de cirkel) draait het allemaal om?Reactie is geredigeerd

 48. jan bouma 15 maart 2009 om 11:21

  "…Dwaas! Niet "Pi" of uw vermeende idee daarover heeft u op de knieën gekregen doch mijn opmerking dat u voor "een appel en ei" niet Gods mysteriën deelachtig kunt worden!
  Gelijk "’n appel en ei" slechts een idee is, zo is dat ook met "Pi" gesteld. Uw simpele voorstellingen en uw berekeningen gelden totaal niet in Gods Rijk… Dus wat zwetst u nu nog over een idee omtrent "Pi"? Uw berekeningen gelden niet in Gods Rijk. Basta!
  En aldus en daarna verklaarde de Dominee voor eeuwig dit onderwerp als afgehandeld want hij was namens God ook nog bezig met andere en veel belangrijkere zaken die het klootjesvolk ook nog niet snapt…Reactie is geredigeerd

 49. Peter Hoopman 15 maart 2009 om 11:38

  Schitterende opmerking van Carl Sagan waar je je blog mee begint!
  Lang geleden zijn Cosmos serie bekeken. Gaf perspectief en relativiteit.

 50. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 11:38

  @Jan: ik heb/had geen enkel probleem om serieus en open met je in gesprek te gaan. Het Mithras blog en wat daaraan voorafging heeft dat bewezen. "Eeuwig dankbaar" was je me daarvoor stelde je bij herhaling.
  Nu lees ik weer van je:
  -"Dwaas"..
  – "simpele voorstellingen" naar mij verwijzend.
  – "heeft u op de knieën gekregen": ik ga voor niemand op de knieën. Respect verdien je en kun je niet verkrijgen door te proberen en te eisen mensen te vernederen..
  – "wat zwetst u nu"..
  – "het klootjesvolk"..
  Jan: ik zou willen dat je het anders kan.
  En dat rijmt ook nog eens..
  Ik heb genoten van onze inhoudelijke gesprekken. Nu niet meer: je strooit niet meer inhoud over een bepaald onderwerp maar enkel nog met kwalificaties over mensen.
  Dat betreur ik. Temeer omdat je altijd wilde uitdragen dat de kern van de problemen gebrek aan intergriteit was in onze samenleving. Integriteit en integer handelen moet dan ons ook leiden naar oplossingen.
  Ik zou je vriendelijk willen vragen dat dan ook (ook hier) te laten zien. Zeker als voorvechter het integriteitsprincipe wat je zegt te zijn.Reactie is geredigeerd

 51. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 11:41

  @Peter Hoopman: Ja, die opmerking is wel diepzinnig..
  De Cosmos serie heb ik ook zeer geboeid gevolgd. Is overigens nog in zijn geheel op DvD te verkrijgen zag ik.. Misschien overweeg ik maar om die aan te schaffen. Voor in het archief van mijn leven.Reactie is geredigeerd

 52. Summer 15 maart 2009 om 11:53

  @Aad, 15/3 9.43 En al zoekende kwam ik via jou ook bij David Bowie terecht. Ja, zo kom je nog eens ergens.Ziggy Stardust. De man met twee verschilende gekleurde ogen.
  Zojuist bij Marie Bernadette. Een van de gedichtjes, over o.a. de dingen die je toevallen. Raken woorden:
  WILLEN HEBBEN
  Wat je wilt hebben
  kun je niet ontvangen
  kun je niet geven
  als je weet
  dat je altijd krijgt
  wat je nodig hebt
  verandert
  willen hebben
  in ontvangen en geven

 53. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 11:58

  @Summer: Ziggy Stardust: mooie tijd was dat!
  Dank voor het gedicht. Kost me nog steeds erg veel moeite (mijn gebrek) om gedichten op hun waarde en merites te kunnen schatten..
  Maar waardeer het zeer dat je het hier neerzet.

 54. Peter Hoopman 15 maart 2009 om 12:09

  Heb de DVD serie dus je komt maar an. 😉
  Wel in de winterperiode niet in de zomer!!!

 55. jan bouma 15 maart 2009 om 12:13

  re: 11:38
  Mijn reacties laten zich verklaren door de reacties die ik krijg. Snap je dat? Dat kan namelijk niet anders.
  Als men, jij, of wie ook, vervolgens toch BOVENMENSELIJKE reacties van mij verwacht om daar vanaf te wijken, dan acht ik mij daar toe niet in staat.
  Ik heb jou, de gemeenschap, de mensheid, een boek geboden met de oplossingen voor de toekomst.
  Slechts de botsingen daarin, en die ik moest aangaan, hebben jouw aandacht en die van anderen; niet de Oplossingen.
  Men gaat totaal voorbij aan de ook geboden Oplossingen. Die leest men niet. Waarom niet? Omdat… – sorry dat ik het zeg – "het klootjesvolk" geen discussie met mij wil aangaan over die OPLOSSINGEN.
  Nu heb ik de bestempeling "Klootjesvolk" pas na zeer lange aarzeling uitgesproken. Zo’n 30 jaren gingen eraan vooraf. Ik liep ondertussen op tegen de muren van onbegrip en van de domheden.
  Op gegeven moment is toch ook mijn geduld op. Je verwijt dan aan mij "dat ik het klootjesvolk blameer als… ik het klootjesvolk als zodanig karakteriseer".
  De betiteling en de naamgeving blijken wel terecht.
  Althans dat vind ik. Aan elk geduld komt tenslotte immers op gegeven ogenblik een einde.
  Take it or leave it.

 56. pacopainter 15 maart 2009 om 12:18

  Mooie film

 57. Ramirezi 15 maart 2009 om 12:42

  Nog niet gezien of gelezen, je hebt me wel warm gemaakt…

 58. martin 15 maart 2009 om 12:45

  Mooi blog weer Aad, ik heb geen idee wat het kraken van het getal pi kan betekenen. In je overzicht mist http://www.volkskrantblog.nl/bericht/190444 nog. Ik wist er ook pas later van.

 59. nelus 15 maart 2009 om 12:51

  @foutje, bedankt!!!!Reactie is geredigeerd

 60. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 13:00

  @Peter Hoopman: Je hebt hem!! Bravo!!
  Iets voor de lange winteravonden 🙂
  @Paco: helaas niet gezien.. Ik wacht op de herhaling op de buis.
  @Ramirezi: het gebeurt niet altijd maar in deze schijnt het boek beter te zijn de film :-))

 61. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 13:07

  @Martin: een onvergeelijke fout!! Ik schaam mij diep: hoe kan ik de vrouwen even zijn vergeten.. Dit wordt met prio 1 verbeterd. Dank!
  @Nelus: ik neem aan dat je het over hetzelfde foutje had?
  @Jan: misschien een overweging voor je. In deze ben ik een van de weinigen hier op het blog (zo niet dé enige) die je herhaaldelijk heeft gezegd dat wat mij betreft die wereldraad er mag komen. Na langdurige en intensieve gesprekken met je.
  Ik mag aannemen dat je intelligent genoeg bent om dat onderscheid te kunnen maken. Ik wens dus niet onder jouw kwalificaties te vallen. Dat doe je wel.
  Nogmaals een vriendelijk doch dringend verzoek aan onderscheid aan te brengen in je beweringen. Integriteit en integer handelen hdden we het over immers.
  Anderzijds zou je/men ook nog kunnen redeneren dat aangezien ik je wereldraad ondersteun, ik inderdaad dom ben en tot het klootjesvolk behoor. Dan heb je weer gelijk.
  Take it or leave it. Pick your choice.Reactie is geredigeerd

 62. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 13:29

  @Martin: Ik heb er nog eentje gevonden:
  (ook in maart 2008, en ook van Diana)http://www.volkskrantblog.nl/bericht/192033
  Er zullen er vast nog wel meer zijn..
  Opvallend overigens dat maart al twee jaar op rij de maand is van de meerdere VKblogdagen..Reactie is geredigeerd

 63. Summer 15 maart 2009 om 13:36

  @ Aad, nou, ik ben in de gedichtenwereld ook niet echt een Star Dus..t
  We doen ons best en blijven openstaan voor de rest.
  Even over "die mooie tijden" van weleer, zoals je terecht opmerkt. Toen was geluk nog heel gewoon…door de band genomen dan. We hadden weinig sjoege van ellende zoals die er vandaag de dag is. Daar kan ik soms bij stilstaan. Was het vroeger beter? We hadden veel minder maar genoten veel meer… vandaar ook dat gedichtje dat ik citeerde.
  jan bouma 12.13:
  " Aan elk geduld komt tenslotte immers op gegeven ogenblik een einde".
  jan bouma,
  Heb je nooit van engelengeduld gehoord ? Daaraan komt immers nooit een einde.
  Je kunt niet hebben wat je wilt hebben.
  Lees Marie Bernadete´s gedichtje nog maar eens:
  WILLEN HEBBEN
  Wat je wilt hebben
  kun je niet ontvangen
  kun je niet geven
  als je weet
  dat je altijd krijgt
  wat je nodig hebt
  verandert
  willen hebben
  in ontvangen en geven..
  Take it or leave it, jan. Het zal voor jou wel weer leave it worden.
  En eh, een soort wereldraad is hard nodig, maar tussen willen en krijgen zit een onmogelijke strijd.Reactie is geredigeerd

 64. jan bouma 15 maart 2009 om 13:36

  @Aad 13:07
  Jij bent hier op je eigen blog de dominee en de "rattenvanger van Hamelen" tegelijk en naar wiens pijpen men wenst te dansen maak jezelf uit.
  Als jij zegt – gelijk ik ook met herhaling doe – "Go fuck yourself!" En ik zeg dat tegen het beminde publiek, de beminde gelovigen, die ik enerzijds minacht, maar anderzijds ook weer nodig heb, dan dient zich een keuzebepaling aan.
  Door het gebrek aan Stellingname wordt dat antwoord dan niet gegeven.
  Kies nou eindelijk eens voor die Wereldraad van die JB, en die eigenlijk niet gezien wil worden als "een Dominee" maar als een figuur die de oplossingen voor de continuïteit der mensen schreef.
  Gaat anders zijn kop eraf? Omdat hij die boven het maaiveld steekt!?
  Nu heb ik, één en andermaal, je instemming voor de formering van die Wereldraad vernomen.
  Waarom heeft jouw lezerspubliek, op dit weblog, daar dan geen boodschap aan?
  Is dat lafheid?
  Is dat een vermeend "schaden van eigenbelang?"
  Of wat is er nou eigenlijk aan de hand om mijn voorstellen (en boek) niet wereldwijd te promoten en te accepteren, en dat ik daarvoor dan ook de erkenning verkrijg?
  Meer als een wereldburger, die mijn verhaal snapt, en die vervolgens EISEN stelt aan diegenen die het ook zeggen te snappen, stel ik die vragen. Geef er ‘ns antwoord op.

 65. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 13:46

  @Jan: "Waarom heeft jouw lezerspubliek, op dit weblog, daar dan geen boodschap aan?"
  Macro=micro Jan.
  De gemiddelde lezer hier zal niet veel afwijken van de gemiddelde wereldburger. En die heeft jouw boek ook niet tot je genomen, om hun motiverende redenen.
  Ik kan er wel een aantal bedenken, maar dat zul je dan toch zelf aan de wereldburgers moeten vragen. Ik ga niet voor hun die antwoorden verzinnen. Daar zijn ze mans/vrouws genoeg voor.
  Verder: zelfs je eigen boek staat bomvol (de eerste 80 pagina’s al?) met antwoorden van beginnende lezers, die je melden waarom en dat ze je boek geen eenzelfde waarde kunnen geven als jij. Om het maar eufemistisch te omschrijven :-0
  Ik heb tenminste nog je boek geheel uitgelezen. Ook dat heeft mening ontvanger en koper van je boek mij niet geëvenaard durf ik te stellen. Dat blijkt uit je boek overigens ook, gezien de reacties van lezers en recensenten die er in opgenomen staan.
  Ik heb in deze ook weer een uitzonderlijke prestatie geleverd al zeg ik het zelf.

 66. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 13:47

  @Summer: herkenbaar. Of is het een voorbeeld van: "wijsheid komt met de jaren"?
  De onbezonnenheid en onbezorgdheid van de jeugd?

 67. jan bouma 15 maart 2009 om 14:01

  Re:13:46
  De meningen blijken hierover behoorlijk verdeeld. Wellicht accordeerde je daarom ook niet aan de mening van een historicus, die mijn boek ook las, en zoals je dat kunt lezen op het blog van Marie-Bernadette.
  Idem je wat bekende coryfeeën als vermeld staan op mijn website je daartoe kunnen overtuigen.
  Dus de vraag rijst dan:
  Waaraan refereer jij nou eigenlijk jouw standpunten en de beoordeling over mijn boek?
  Volgens mij is dat toch het standpunt van de "communis opinio" dat dient te worden ingenomen, maar aangezien je dat niet op eigen kracht en naar eigen inzicht wenst te verdedigen noch te geven, blijf ik daarom wat hangen in dit laffe circuit.
  Kijk aan! Spam 7.

 68. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 14:14

  @Martin: nog eentje:http://www.volkskrantblog.nl/bericht/195517
  103 deelnemers :-)Reactie is geredigeerd

 69. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 14:22

  @Jan: op sommige punten kunnen we het eens zin en op andere niet.
  Een van die punten is dat ik mijn eigen stellingen en opinie verkondig en toets en verdedig waar nodig, en niet de behoefte heb om anderen die een andere mening zijn toegedaan met allerlei op de persoon gerichte kwalificaties ongenuanceerd om de oren te gaan slaan. Het is aan hun is mijn mening. Ik ga liever met hun (als ik er de tijd vor heb en de behoefte) in discussie over de inhoud.
  Met name in dat laatste verschillen wij nogal van aanpak. Het zij zo.
  En welk circuit op deze wereld vind jij eigenlijk geen ‘laf circuit’? Kun je er nog een aantal bedenken?
  Of, om met de woorden van Wouter Bos te spreken: "Twee..?". "Nou ja, vooruit, eentje dan..?"

 70. Peter Hoopman 15 maart 2009 om 14:49

  Potverdomme Jan je maakt het fundament voor de uitvoering van je boek er niet groter op.
  Probeer te relativeren en tegelijkertijd trouw te zijn aan je zienswijze.
  Met je intelligentie maak je in je commentaren ‘de (denk) wereld er niet groter op’. 😉
  Je ziet jezelf als ‘te onmisbaar’ en ik vermoed dat je dat wel begrijpen kunt.
  Gebruik je intelligentie voor de noodzakelijke vruchtbare bodem in plaats de wat verzurende elementen.
  Breng wat humus in de bodem zodat zuurstof en leven door kunnen dringen.

 71. Rubio 15 maart 2009 om 15:17

  ‘Filosofen kauwen voortdurend zonder iets in de mond te hebben’.
  A. Einstein…

 72. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 15:36

  @Rubio: Einstein: een door menigeen veelvuldig geciteerde man met veel relativerende uitspraken over de dingen des levens. Een wijze man!

 73. jan bouma 15 maart 2009 om 15:37

  re: 14:49
  re: 15:17
  Men zal dan toch eerst de Stellingen die ik formuleerde tot zich dienen te nemen en van commentaar dienen te voorzien.
  Het zinloze gesprek over Pi van zich afwerpen want dat is onoplosbaar naar de menselijke maatstaven gemeten.
  Voorts gaat een aantal lieden zich dan de mond spoelen vanwege de lasterlijke aantijgingen aan mijn adres.
  Vervolgens zal het debat dan nog slechts gaan over de inhoud van de Stellingen en niet over de persoon die ze formuleerde. Dat is nu precies wat ik ook in m’n boek aangeef en waarover men zich kan uitlaten. De oplossingen die er toe doen blijven onbesproken door het klootjesvolk.

 74. Gus Bolden 15 maart 2009 om 15:51

  Ik heb het boek gelezen en de film gezien, echt fantasties.
  Hij had een tijd lang een serie op TV, waar in hij van alles uitlegde over het universum, geleerden en…..
  Dat mocht voor mij wel herhaald worden!!!
  Even een domper, Carl Sagan is al een tijd geleden overleden.

 75. jan bouma 15 maart 2009 om 15:54

  ook Bolden heeft het hier niet over mijn boek.

 76. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 16:01

  @Gus: Nog een kenner en liefhebber! De serie waar je het over hebt is waarschijnlijk "Cosmos". Het zou een goed idee zijn die te herhalen.
  Hij is in 1996 overleden. Veel te vroeg natuurlijk.
  @Jan: we hebben het hier over een ander boek.
  Een cosmo(s)politisch boek met een cosmo(s)politche benadering van een cosmo(s)poliet.

 77. jan bouma 15 maart 2009 om 16:14

  re: 16:01
  Inzake de kosmologische gewenste oplossingen heb ik het astrologische antwoord gegeven dat mensen daarbij kunnen verzinnen en formuleren.
  Kijk daarom even (bijv.) op pg. 286 en op pg. 276; 2e alinea. Men kletst hier maar wat terwijl de antwoorden gegeven zijn. Men wenst ze niet te lezen. Is dat mijn schuld, of de schuld van diegene die niet lezen wil?

 78. Peter Hoopman 15 maart 2009 om 16:18

  Laten we gelukkig zijn in ons eigen gelijk!

 79. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 16:21

  @Jan: "Is dat mijn schuld, of de schuld van diegene die niet lezen wil?"
  Zou het een wisselwerking kunnen zijn? Eeen wisselwerking tot dit bedroevende resultaat heeft geleid?

 80. jan bouma 15 maart 2009 om 16:31

  re;16;18… Nee, waarde Hoopman. De mens zal de taak hebben het gelijk naar zijn eigen menselijke maatststaven zo volledig mogelijk dienen te adstrueren en te verdedigen naar zijn medemens. Soms duurt dat erg lang… Galileo moest er 500 jaar op wachten van de katholieke kerk…
  @16:21
  Niks wisselwerkingen! Gewoon mijn boek niet goed gelezen met perceptie waar je het altijd over hebt! Maar… revancheer je. Je kunt alsnog – al is het te laat – je keren op je schreden der dwaalwegen want ook jij bent nu eenmaal het product ener kleine menselijke ziel die ik niks kwalijk kan nemen…:-))

 81. Peter Hoopman 15 maart 2009 om 16:55

  Ik weet er alles van en toch is het belangrijk dat te kunnen relativeren.

 82. nelus 15 maart 2009 om 16:58

  @Jan: hou nou eens op met je gezeur en gezanik.
  Je ontneemt me de lust om nog deel te nemen aan dit blog. Ga eens in therapie. Als de psychotherapeut vraagt wat het probleem is kun je gewoon zeggen: gebrek aan zelfreflectie. En daardoor problemen met de wereld om me heen.

 83. Rubio 15 maart 2009 om 17:02

  Nelus; Laten we een poezelige roze poe(d)ze(l)nbril opzetten…..bij Ingrid maar ook bij Aad!Reactie is geredigeerd

 84. jan bouma 15 maart 2009 om 17:19

  @Nelus. 16:58
  Laat je door niets weerhouden; ik hou er alweer mee op.
  @Hoopman: 16:55
  Je ziet hoe het hier met de discussie gaat. Graaf even onder de oppervlakte en men wordt onzeker; vervolgens wordt je dan "tot de orde geroepen!"
  ADHD-gedrag noem ik dat. Salut verder! Ik ben al weg. JBReactie is geredigeerd

 85. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 17:24

  @Jan: alles in het leven is onderdeel van een wisselwerking. Het is een gegeven wat niet ontkend kan worden.
  Fijn dat ik van je kan lezen dat je me niks kwalijk kunt nemen. Ik kon me moeilijk aan de indruk ontrekken dat je dat veelvuldig deed. Maar dat zal slechts mijn perceptie zijn geweest :-))Reactie is geredigeerd

 86. nelus 15 maart 2009 om 17:32

  @rubio: Nelus; "Laten we een poezelige roze poe(d)ze(l)nbril opzetten…..bij Ingrid maar ook bij Aad"
  Dat zou ik wel willen Rubio. En soms lukt me dat ook wel. Alleen vandaag even niet.
  Een beetje moe denk ik. En daardoor dicht bij mijn irritatie. Maar dat van Jan kwam rechtstreeks uit mijn hart hoor. Die man zanikt maar door over dat boek. En over zijn verongelijktheid dat niemand naar hem luistert. Kan het lang hebben. Maar er zijn grenzen.Reactie is geredigeerd

 87. nelus 15 maart 2009 om 18:12

  @Aad: dank voor de inspiratie. Ik heb het boek vandaag besteld en ga het lezen.
  Ben heel benieuwd wat ik ervan vind.
  Maar dat hoor je vast nog wel op – terecht – weer een van die feestjes waarop je mij moet trakteren. Als ik weer eens in de prijzen val.
  By the way, of zoals @Rubio altijd zegt: bij de weg:
  komt er nog een paasblog waar iets te winnen valt ?

 88. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 18:16

  @Nelus: spannend. Ik ben ook heel benieuwd wat je er van vindt!
  "Bij de weg": voor de vuist weg: ik zou het niet weten.. Ik ben nog helemaal niet met Pasen bezig.. Ik moet zelfs even opzoeken wanneer het weer zover is. Je zoekt weer een mogelijkheid om wederom in de prijzen te vallen natuurlijk :-))Reactie is geredigeerd

 89. Peter Hoopman 15 maart 2009 om 18:20

  Het klopt dat er veel onzekerheid is Jan.
  En dat maakt het objectiveren van een discussie niet altijd even gemakkelijk.

 90. Summer 15 maart 2009 om 18:25

  @Allen,`klootjesvolk´ opgezocht, want het kwam nogal vaak voorbij. Het woord is toch minder een "koosnaampje" dan ik aanvankelijk dacht.. Even de encylopedie geraadpleegd:
  " kloot – jes – volk
  het -woord
  geringschattend de eenvoudige, onontwikkelde mensen, die een burgerlijk, fantasieloos bestaan leiden" …Zoiets is van j.b. natuurlijk niet te zeggen…of…
  @Aad, Pasen valt dit jaar op 12 en 13 april.Maar dat wist je waarschijnlijk inmiddels al.

 91. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 18:41

  @Summer: dank, ik wist het nog niet.. 2-e paasdag mag ik er dan weer een jaar bijschrijven op de al redelijk lange jarenlijst :-0
  Verder: dank voor de definitie. Ik val denk ik niet onder die definitie.. Behalve ‘eenvoudig’. Dat zie ik wel zitten.
  "ZMM" is al meer dan een eeuw ons familie credo: Zo Makkelijk Mogelijk.Reactie is geredigeerd

 92. Rubio 15 maart 2009 om 18:58

  Allen; Ik zit lekker bij Summer te kijken en te luisteren.
  Genieten geblazen.
  Aad; Er staat een nieuwe link, effe proberen..
  Zeer de moeite waard!!

 93. jan bouma 15 maart 2009 om 18:59

  @Summer 18:25… Mijn antwoord staat bij Marie-Bernadette; zoëven geschreven. Ook @Nelus kan daar terecht. Misschien kan men verder na kennisneming.

 94. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 19:12

  @Rubio en @Summer.. net even gekeken en bij Summer er bij gezet:
  Bijzondere toevoeging weer zeg.. Virtuoos..
  Ik kan het weten: nooit verder gebracht dan de triangel, en dan nog.. 🙂
  @Summer: inmiddels recommendeer ik je regelmatig aan bij een goede vriend (linkjes dorsturen) wiens lust en leven wereld- en klassieke muziek is en die een groot deel van de dag doorbrengt met het zoeken naar pareltjes.
  Bij deze kan ik je ook vertellen dat hij er bijzonder blij mee is om te zien en te horen wat jij ons allemaal brengt. Dank ook namens hem.

 95. Rubio 15 maart 2009 om 19:30

  Allen; Wellicht moeten we of liever (men) die lieve Marie-Bernadette wel met rust laten en wordt er teveel ‘ingebroken’ in haar vrede…Reactie is geredigeerd

 96. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 20:51

  @Rubio: www: wijze woorden weer. Ik had (nu met je) die conclusie (voor mezelf) al getrokken).. :-0
  @Summer: ik moest met die extra link (maar ook de bestaande eigenlijk erg aan Jimmy Hendrikx denken.. Was ik ook al z’n fan van.. Woodstock: Amerikaans volkslied.. Om nooit te vergeten!!Reactie is geredigeerd

 97. Rubio 15 maart 2009 om 21:14

  Aad; Haaa, Jimmy Hendrix, tijdens Woodstock zat ik in mil. dienst, wat had ik er toen graag bij geweest verdomme..
  Het Amerikaanse volkslied kan niet hàààrd genoeg geparodieerd worden.
  Zò hard dat die al witte petten van die kale knarren om onze oren vliegen….Reactie is geredigeerd

 98. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 21:49

  @Rubio: ik schreef ergens hierboven al dat ik een soort van digitaal archiefje heb met dingen die me altijd zijn bijgebleven, of grote indruk bij me hebben achtergelaten.. Woodstock DvD’s horen daar natuurlijk bij!! Ongevenaard..http://www.youtube.com/watch?v=C2bGUeDnqPY

 99. Rubio 15 maart 2009 om 21:59

  Aad; Jippieee, heb gelijk Voodoo Child nog effe meegepikt.
  Mijn dag kan niet meer stuk!!

 100. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 22:27

  @Rubio: JH avond hier!!http://www.youtube.com/watch?v=1-5AUGq_l0w&feature=related
  Wat "Contact" en Sagan wel allemaal niet los kan maken :-))Reactie is geredigeerd

 101. Summer 15 maart 2009 om 22:45

  @Aad en Rubio, ik kom even bijlezen hier.
  Aad verjaart met pasen. Onthouden dus. Bedankt voor het aanrecommanderen. Leuk om te vernemen. Maar waarvan eigenlijk?
  @Rubio, jammer dat je Woodstock gemist hebt vanwege je dienstplicht. M´n broer zat toen in dienst en indertijd hadden de soldaten met lang(er) haar een haarnetje onder de helm, weten jullie nog? Hij zat bij de zandhazen. Zat je bij de marine, vanwege de witte petten.
  @ jan bouma heeft zowaar ook nog gereageerd met een verwijzing. Uiteraard om zichzelf adhaesie te verlenen. Ik, as eenvoudige, in jouw ogen simpele van geest, behorende tot het klootjesvolk dus, is daarin niet geinteresseerd. Dus: Je kunt er voor mijn part de boom mee in, of niet.
  @ Rubio, ook weer zo toevalig: ik keek daarnet ook naar Voodoo Child en The Wind Cries Mary.
  MOOOOOOIIIIII!!!!
  Ook die link van @AAd: Star Spangled Banner. Redelijk goed geluid!Reactie is geredigeerd

 102. Cathy 15 maart 2009 om 23:33

  @Aad.
  Wat is het hier weer ouderwets gezellig na zo’n discussievolle dag. Heb net ook nog even gekeken naar Voodoo Child. Prachtig zeg.
  Ja, ja, er wordt hier al over jouw verjaardag gesproken en ik heb het even opgezocht;
  vorig jaar kreeg jij precies om 00.00 uur. 13 april, een verjaardagsgedicht van mij, inclusief een dikke verjaardagskus. Je begrijpt dat jij op mijn kalender staat en dat jij weer een gedicht krijgt van mij.(komt dus bij die andere op jouw prikbord te hangen naast die prachtige foto van Klimt).
  Ik weet zeker dat Nelus weer voor jou gaat zingen.
  Aad, welterusten voor straks.Reactie is geredigeerd

 103. Aad Verbaast 15 maart 2009 om 23:40

  @Cathy: muzikale avond hier.. de avond van het jeugdsentiment.. wel weer bijoznder waar het een en ander toe kan leiden.
  Ik dacht me versproken te hebben. Maar je hebt het zelfs op de kalender!!Mooie gedicht ook nog.. De dag kon al niet meer stuk :-))
  Alvast welterusten.. en stevig aan het werk morgen natuurlijk.. :-0

 104. Rubio 15 maart 2009 om 23:54

  Summer; Hahah, als genie zat ik bij de genie…Bruggetjes bouwen en weer afbreken, als eersten bij aanvallen en als laatsten bij terugtrekking..bovendien chauffeur van ‘Ein liettle tank, ‘hallo, hallo’… Heldhaftig typetje dus, althans wat selectieprocedures betreft in de jaren 60….Geitenwollensokkies wellicht?
  En je wil niet weten hoe ik er uit zag; snor, baard en tochtlatten.
  Allen; Ik heb (nog steeds) een perfecte dag gehad met Ingwie en Hendrix oa.
  Heerlijk ook om met leeftijdgenoten herinneringen op te halen..
  Ook met Cathy nog ter elfde ure..Reactie is geredigeerd

 105. Cathy 15 maart 2009 om 23:55

  @Aad.
  Ja, morgen werken in Amsterdam, 06.30 al van huis, dus het wordt een kort nachtje voor mij.
  Maakt niet uit hoor, ik heb niet zo veel slaap nodig.

 106. Cathy 16 maart 2009 om 00:25

  @Rubio.
  Ik zie dat jij nog op bent dus ik wens jou ook een goede nacht toe.Groet Cathy.

 107. Aad Verbaast 16 maart 2009 om 09:49

  @Rubio: wat jij allemaal hebt mogen meemaken, naast het graven van schuttersputjes natuurlijk, heb ik allemaal moeten missen. Ik werd uitgeloot. De enige hoofdprijs in mijn leven die ik ooit in een loterij heb gewonnen 🙂
  @Cathy: altijd fijn te horen dat er nog mensen zijn die hard aan het werk zijn om onze economie draaiende te houden.
  Ik ga nog een stapje verder: ik maak een plaats vrij voor die mensen die graag willen werken door niet een arbeidsplaats te bezetten, en pomp slechts geld in de economie/maatschappij… Zou ik daar niet een lintje voor moeten krijgen eigenlijk? :-))

 108. Summer 16 maart 2009 om 10:27

  @Rubio,gelijk heb je : vredesinbreuk op. Druk in de ketel…onrecht.
  "Tochtlatten", prachtwoord voor bakkebaarden. @Aad, dat klinkt mooi, die laatste strofe. Welbeschouwd verdien je meer dan een lintje en eigenlijk een bonus.. die dan ook weer goed wordt besteed.

 109. Aad Verbaast 16 maart 2009 om 10:32

  @Summer: mijn dag kan nu al niet meer stuk :-))
  Met die bonus erbij kan het grote rondpompen van geld weer beginnen. Ik hoor van de G-20-igers dat dat alle problemen oplost immers..Reactie is geredigeerd

 110. Rubio 16 maart 2009 om 10:40

  Goedenmorgen Aad, Summer; Prijs je maar gelukkig met die uitloterij, zo leuk was het niet altijd, wel veel luim en streken uitgehaald uiteraard. Toch verloren tijd..
  Nu even naar m’n ‘belastingmannetje’ om te proberen of ik niet al te veel aan ons Woutertje hoef af te dragen.
  Ze weten ons pensionado’s immers wèl te vinden hè?…
  Summer; Al die haren, er is niet veel meer van over dus ben geen ‘kammenbreker’ meer.
  Helaas voor de kammen en borstelhandel..Reactie is geredigeerd

 111. Aad Verbaast 16 maart 2009 om 11:49

  @Rubio: veel succes gewenst bij je ‘belasting mannetje’. Dat de beastingdienst je maar in de bak ‘daar worden we niet vroljk van’ mogen gooien :-)Reactie is geredigeerd

 112. Rubio 16 maart 2009 om 12:20

  Aad; Dat we op een dag met Pi de ‘mainframes’ van de fiscus mogen en kunnen kraken.
  Ik kijk er vol verwachting naar uit, bij leven en welzijn……! As God het wil.., en toen was de cirkel weer rond..!Reactie is geredigeerd

 113. Summer 16 maart 2009 om 13:23

  @Rubio, tocht het dan niet zonder die tochtlatten? Of draag je een hoofddeksel? Succes bij de belastingdeskundige.
  Vandaag bij-of omscholing voor medewerkers blauwe brievenbrigade, heb ik vernomen. Wat levert dit op? Rose brieven?

 114. Jim Hasenaar 16 maart 2009 om 15:19

  Ik telefoneer dagelijks met omega 2341.
  Jullie nog niet?

 115. Aad Verbaast 16 maart 2009 om 17:28

  @Jim: heb jij ook al een dagelijks lijntje?
  Wat zouden we zonder moeten immers.

 116. nelus 16 maart 2009 om 17:43

  @Jin; @Aad; ik zal het jullie nog sterker vertellen. Ik heb elke nacht kontakt met gene zijde. Niet met omega, alhoewel dat is het einde he, verder kun je niet komen. Maar goed, stel dat er inmiddels is uitgezocht dat er verder dan omega ook nog iets is, dan ben ik daar ’s nachts en maak de leukste dingen mee.
  En, kom de leukste mensen tegen.

 117. nelus 16 maart 2009 om 17:48

  Aad:" Ik ga nog een stapje verder: ik maak een plaats vrij voor die mensen die graag willen werken door niet een arbeidsplaats te bezetten, en pomp slechts geld in de economie/maatschappij… Zou ik daar niet een lintje voor moeten krijgen eigenlijk? :-))"
  Je bent toch niet te verwaarlozen althruistisch he Aad ?
  Ik heb nog wat voor je in de aanbieding.
  Jij een week, ik een week, op mijn baan. Want zo ben ik dan ook wel weer. Samen delen. Daar gaat het toch om in de wereld ? Jij een beetje erbij, ik een beetje eraf. En zo komen we wel door de (economische) jan splinter-door-de-winter- winter
  7

 118. nelus 16 maart 2009 om 17:57

  @cathy: 23:33 "Ik weet zeker dat Nelus weer voor jou gaat zingen"
  Maar natuurlijk Cath’ ga ik weer voor Aad zingen. Les pecheurs des perles. Zing je mee ?
  Jij de eerste stem en ik de tweede.
  En net zolang oefenen tot het helemaal klopt he ?
  Of liever toch iets van deze tijd ? Eens even kijken wat lekker galmt.
  You’re simply the best : kan, maar wel hoog
  Hotel California: wel errug leuk, met gitaar
  Help me Rhonda: swingend maar jaren 60
  Of ingetogen nummers van Pink Floyd, Neil Young, Bruce Springsteen. Nou zeg het maar. Of heb je liever iets anders. ‘k Heb een brede smaak en we vinden vast iets moois voor Aad.

 119. Aad Verbaast 16 maart 2009 om 18:25

  @Nelus: mijn gemoed stroomt vol met je bovenmenselijk aanbod:"Jij een week, ik een week, op mijn baan".
  Ik zal er echter geen gebruik van maken. Ik heb ook weer op ‘vrouwendag’ geleerd dat vrouwen bijzonder op prijs stellen dat er alle ruimte (meer dan nu) gegeven (door de mannen) wordt om belangrijke posities te gaan bezetten in de arbeidsmarkt. Die ruimte geef ik gaarne..
  En ik ben bereid daar menig offer voor tegenover te stellen.
  "life is full of compromises".." 🙂
  P.S. wat fijn om te horen dat jij ook menig ‘lijntje’ hebt! Alleen ’s nachts? Speciaal tarief?Reactie is geredigeerd

 120. Cathy 16 maart 2009 om 18:52

  Hoi Aad. 9.49
  Natuurlijk heb jij daar een lintje mee verdiend. Je zou daarvoor dat rode lintje/strikje kunnen gebruiken dat jij toen als "herkenning" droeg, weet je nog? haha, ja ik onthoud alles.

 121. Cathy 16 maart 2009 om 19:00

  @Nelus.
  Wat heb jij een goede smaak wat muziek betreft.
  Helemaal goed, hotel California van the Eagles, prachtig en dan Pink Floyd.
  Dat verjaardagsfeestje voor Aad gaat helemaal lukken.
  Ik ben trouwens reuze nieuwsgierig wat jij alzo meemaakt gedurende de nacht en met welke mensen jij dan in contact staat.
  Dromen zijn mij wel bekend en soms moet ik bekennen dat ik het jammer vind dat hij ineens afgelopen is. Dan knijp ik snel mijn ogen dicht in de hoop dat ik weer verder kan dromen, maar helaas lukt dat dan niet meer.
  Licht jij nog een tipje van de sluier op???

 122. Rubio 16 maart 2009 om 20:00

  Hoi Cathy, Nelus ook Pink Floyd lovers?
  "Wish you were here" en "Money", de mooiste nummers ooit, vind ik zelf.
  Over pink gesproken; Bij Ingrid weer een, overigens moeilijk, eitje ‘gelegd’..hihiReactie is geredigeerd

 123. nelus 16 maart 2009 om 21:30

  @rubio: hahaha, wat een leuke limerick bij sLimerick. En heb je Aad Verbaast gezien ?
  Pink Floyd: ja heerlijk he ? Wish you were here. Santorini, terras aan het water, de zon in zee zakken en dit nummer. Mooiiiiiiii!!!!!!!
  Kijk en luister nog veel naar de dvd’s.
  in 1990 de opbouw van The Wall gezien in Berlijn. Roger Waters weliswaar met verschillende artisten, maar ook een leuk uitstapje met zijn nummers. Extra dimensie na de val van de muur. . Stom, stom, stom, iets te vroeg vertrokken. Anders was ik erbij geweest.

 124. Aad Verbaast 16 maart 2009 om 22:01

  @Cathy: ik ben helemaal niet zo’n ‘verjaarsvierder’ van mezelf. vergissing van me het hier te nomen eigenlijk.. Maar ja..
  Rood lintje: was dat niet in de sauna? 🙂
  Nelus: ik heb het maar weer eens geprobeerd bij sLimerick.. Eerst durfde ik niet meer nadat ‘het enige wat goed is is dat het rijmt’ naar me toekwam van de juf.. Maar ze drong zo aan haar te bezoeken op haar blog dat ik dacht: vooruit.
  Ik ga zo even kijken of ik niet weer met een puntmuts (‘domoor’) in de hoek ben gezet 🙂
  @Rubio: nog wat geld overgehouden na vanmiddag? Misschien wat DvD-tjes van Pink Floyd als diepteinvestering voor ultiem genot?

 125. Rubio 16 maart 2009 om 22:04

  Nelus; Gelukkig was David Gilmour er ook nog..
  Aan creativiteit iets ingeboet maar gelukkig niet ten koste van kwaliteit!

 126. nelus 16 maart 2009 om 22:13

  @rubio: nog niet zolang geleden een mooie dvd van hem tegengekomen. Live concert Royal Festival Hall Concert 2002. Mooi ingetogen.

 127. Aad Verbaast 16 maart 2009 om 22:15

  @Nelus: net even gekeken.. Ik geef na een nog een intensieve poging het limerikken maar op. En laat over aan de echte slimmerikken.. Ik probeer mijn grenzen wel op te zoeken, maar weet ze ook steeds eerder te vinden :-))Reactie is geredigeerd

 128. Rubio 16 maart 2009 om 22:17

  Aad; Afwachten geblazen..
  Neerlands fiscuswegen blijken (bijna) niet te volgen..
  Ben enigszins verbolgen
  doch Rubio wordt nooit verzwolgen!!
  Pink Floyd te gelde maken? Never..
  Emotionele waarde.

 129. Cathy 16 maart 2009 om 22:31

  @Aad. 22.01
  Helemaal goed, rode lintje droeg jij in de sauna.
  Wat heb ik trouwens gelachen daar bij sLimerick.
  Aad, jij krijgt een 7, Nelus een 8 maar Rubio een 10!!! Echt verdiend.

 130. nelus 16 maart 2009 om 22:45

  @cathy: voortrekker !!!!!!!

 131. Cathy 16 maart 2009 om 22:51

  @Nelus.
  Niks "voortrekker".
  Kijk, ik heb om die van Aad gelachen
  bij die van jou moest ik iets harder lachen
  maar bij die van Rubio kwam ik niet meer bij.
  Nelus oh Nelus, je kan nou eenmaal niet altijd winnen hoor.
  Jij mag van mij natuurlijk wel weer het gouden paasei winnen.
  Nu even wat anders; ik heb nog een antwoord van jou tegoed. Wie komen jou nou bezoeken gedurende de nacht. Zie 19.00 uur.
  Als het te pikant is dan zeg jij natuurlijk niets daarover, dat begrijp ik dan ook weer.

 132. Rubio 16 maart 2009 om 23:00

  Cathy; Dat is me wederom voor jou een Rothschildt Moutonnetje ’34 waard.
  Proost meissie!!

 133. Aad Verbaast 16 maart 2009 om 23:03

  @Cathy: ik maak vooruitgang! sLimerick gaf me voor mijn eerste pging al weer een tijdje geleden een 6,5.. En nu al een 7 van jou..
  Maar gezien de energie die het al kostte, kies ik liever voor een ander pakket op school.. Nooit echt een alpha geweest. Sterker nog: Nederlands was mijn laatste cijfer op het eindeexamen..
  Verder is één van mijn levensovertuigingen: nooit iets doen wat iemand anders ook kan, en al helemaal niet als iemand anders het beter kan..
  Trouwens ook les 1 van de cursus delegeren voor beginners. Kijk en dat kon ik weer uitstekend :-))

 134. martin 16 maart 2009 om 23:19

  Aad, maar af en toe iets proberen wat je nog niet kan is zo slecht nog niet.

 135. Cathy 16 maart 2009 om 23:26

  @Rubio.
  Dit is niet niks zeg……
  Proost!

 136. Cathy 16 maart 2009 om 23:32

  @Aad.
  Ik vind dat Summer gelijk heeft.
  Wie maakte het blog:
  "Wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan?"
  Kijk maar even naar jouw prikbord.

 137. nelus 16 maart 2009 om 23:39

  @22:51: natuurlijk, weet ik toch Cathy, en ik hoef ook niet altijd te winnen hoor. Sterker nog, als er iemand is die ik het gun dan is dat Rubio. Waarom ? Vraag me het niet. Gewoon: gevoel.

 138. Cathy 16 maart 2009 om 23:47

  @Nelus.
  Ach natuurlijk joh, dit is alleen heel lollig vind ik. Die laatste van Rubio was echt steengoed.
  @Rubio.
  Zo, jouw avond kan niet meer stuk denk ik.
  Nu zijn er twee vrouwen die jou een 10 gunnen/geven.

 139. Rubio 16 maart 2009 om 23:51

  Dames…..klein toegiftje bij Ingrid.
  Til er niet te zwaar aan, doch vind hem zelf wel aardig~~~~~~~
  Ladies, m’n avond kan wed’rom niet meer kapot..ben jullie zeer erkentelijk, Nelus ook een Mouton of weer een Cruutje?Reactie is geredigeerd

 140. Aad Verbaast 16 maart 2009 om 23:53

  @Martin: klopt helemaal. Sterker nog. Ik doe elke dag wel een paar keer iets nieuws.. Maar als het me te zwaar valt na een paar keer proberen dan ga ik gauw op zoek naar wat anders. Genoeg te doen immers..
  Ik las dat je ze met die lezing van je overigens goed van katoen had gegeven!! Prima!Reactie is geredigeerd

 141. nelus 17 maart 2009 om 00:06

  @rubio: ga zo door mijn vriend, en ge zult bruine bonen eten met spek.
  Een cruutje graag.
  2 x 7

 142. martin 17 maart 2009 om 00:06

  Ja misschien kan ik dat toch beter dan gedichtjes schrijven; ze van katoen geven, bedoel ik. Cruutjes, moutontjes en Latourtjes drinken is niet iets wat ik voor het eerst wil doen. IK ga nog even naar Job kijken, die had ik net gemist.

 143. Rubio 17 maart 2009 om 00:38

  Nelus; Ik lùst gien bruun boo’n……..spekjes wel!!
  Martin; Muziek bij Summer dan?Reactie is geredigeerd

 144. Aad Verbaast 17 maart 2009 om 00:55

  @Martin: je gedichtjes zijn ook bijzonder.
  "Job"?
  Ik ga nu naar mijn bed kijken..

 145. martin 17 maart 2009 om 01:05

  Ja Job Cohen. Nog niet vaak gehad dat hij me zo tegenviel als vanavond: "we hebben niets fout gedaan dus we hoeven geen excuus aan te bieden."

 146. Rubio 17 maart 2009 om 01:17

  En Job is effe uit de bocht gevlogen met ‘z’n boel bij mekaar houden’.

 147. Aad Verbaast 17 maart 2009 om 10:07

  @Martin: ah,nu snao ik het. IK heb het ook gezien. Hij zat inderdaad wel te draaikonten daar. Hij zal wel bang zijn gewwest voor de juridiche consequenties.. Maar hij ondanks dat veel slimr kunnen antwoorden. Zijn ‘escape’ dat erst het hele onderzoek afgerond moet zijn, en dat hij dan ("zelf persooonlijk")"met de mensen wil praten "om uit te leggen wat er gebeurd wat", was niet sterk.
  Zal het onderzoek namelijk ooit afgerond worden?
  Truwens de advocate van hen bij Nova gezien? Ook niet sterk..
  @Rubio: uit de bocht.. eigenlijk wel ja.

 148. martin 17 maart 2009 om 10:24

  Juridische consequenties. Een dag tenonrechte vastgehouden dat kan niet, dat mag niet en daar past alleen een excuus en een gepaste vergoeding (een paar honderd euro per dag stond er in de jaren tachtig voor). Letsel (tanden verloren), kent vast ook een tarief. En terecht toch? Je kan geen risico nemen, maar je moet wel een nette overheid blijven. NOVA heb ik niet gezien.

 149. Aad Verbaast 17 maart 2009 om 11:14

  @Martin: ik dacht precies hetzelfde als jij. Aan de andere kant, we hebben het van beide kanten ook maar van horen zeggen. Geen idee wat er allemaal nog meer op de achtergrond speelt..
  Maar inderdaad: Cohen had het beter kunnen afronden. Dan was dit weer netjes gesust en zoals het hoort afgerond… Nu blijft het zweven..Reactie is geredigeerd

 150. de Stripman 17 maart 2009 om 12:28

  Hm… de Pi-dag is geruisloos aan me voorbij gegaan, ben ik bang. En ik moet eerlijk bekennen dat het geheim van Pi me de afgelopen decennia ook niet erg heeft kunnen boeien…;o)

 151. petrus 17 maart 2009 om 12:46

  Beste Aad,
  Boeiend om te lezen temeer omdat ik boek en film niet ken.
  Ik heb het idee dat het universum naar buiten en naar binnen toe steeds verder van ons weg gaat. Het kleine wordt steeds kleiner, het heelal steeds groter. Hoe komt dat?
  universumgroeten

 152. Aad Verbaast 17 maart 2009 om 13:08

  @Stripman: erz zijn er meer die er niet wkker van kunnen liggen. Mijn slaap leidt er ook niet onder kan ik je verklappen. Maar ik droom wel graag over wat er meer zou kunnen zijn tussen hemel en aarde 🙂
  @Petrus: zou het kunnen liggen aan het geconstateerde feit dat het heelal waar dan ook nog steeds aan het uitdijen is waardoor alles continue verder van ons weg komt te staan?
  Over ‘onze’ wereld denk ik wel eens:
  een steeds kleiner wordende wereld, waar steeds meer te beleven valt…

 153. Summerspring 17 maart 2009 om 16:26

  @ Aad, mij blijft de vraag hoe het mogelijk is dat de snelheid van het geluid de lichtsnelheid kan evenaren. Er zijn toch limieten zoals de snelheid van het geluid, die maximaal 5100 m per seconde kan zijn, mits zich voortplantend door metaal. De snelheid van het licht is naar boven afgerond tot 300 miljoen meter per seconde. Ik heb het niet kunnen vinden maar kun jij,als natuurkundig expert, dit verklaren?

 154. Aad Verbaast 17 maart 2009 om 17:54

  @Summer: waarom denk je dat de snelheid van geluid de snelheid van licht kan evenaren? Dat is niet zo namelijk.
  De snelheid van het geluid is maar een slakkegangetje vergeleken met de snelheid van het licht. Wel afhankelijk van het medium overigens. In absoluut vacuum kan het zich niet voortplanten en hoor je dus ook niets..
  Licht wel.. Prima zelfs.

 155. Summerspring 17 maart 2009 om 20:54

  @Aad, Ik dacht juist aanvankelijk dat dat NIET kon. Maar jij schreef `t zelf en ik was verbaasd. De laatste alinea. Ik kopieer `m hieronder:
  Omgekeerd worden (sinds de uitvinding van de RADIO signalen) immers MET DE SNELHEID VAN HET LICHT ook gecodeerde signalen van ons de ruimte in geslingerd. Onze signalen hebben nu inmiddels een afstand bereikt van ongeveer 100 lichtjaar.
  (einde citaat van Aad).
  Een rekensommetje.
  De dichtsbijzijnde ster Sirius is 4 lichtjaren (of 8?)van de aarde verwijderd.
  Bedankt voor de reactie.

 156. Aad Verbaast 17 maart 2009 om 22:04

  @Summer: Ah, nu snap ik het misverstand.
  Radiosignalen zijn geen geluidsignalen.
  Radiosignalen zijn eigenlijk net zo iets als licht (electromagnetische signalen) echter niet in het zichtbare licht.
  Radiosignalen worden wel bijvoorbeeld gebruikt om als ze weer ontvangen zijn, via een versterker om te bouwen tot weer geluidssignalen.. Bijvoorbeeld door via een ontvanger – ombouwer -versterker – een luidspreker te laten trillen.. dan hoor je weer geluid.
  Geluid zijn trillende molculen en wordt ontvangen doordat moleculen aan elkaar die trilling doorgeven.. Daarom gaat het zo langzaam.. (en daarom lukt dat niet in vacuum. Er zijn dan immers geen moleculen die trilling kunnen doorgeven).
  Radiosignalen zijn een soort van licht, en hebben dus de snelheid van het licht.
  Zo beter uitgelegd?

 157. Summerspring 17 maart 2009 om 22:15

  @Aad, bedankt. Met jouw zin in het begin : "Radiosignalen zijn geen geluidssignalen" wist ik al voldoende. Daarvoor wist ik dit echt niet. Hartelijk dank voor je uitleg. Ik begon zowaar al op deeltjesversnellers te speculeren..:) Grapje..
  Dat van die geluidsverplaatsing via materie wist ik weer wel.Reactie is geredigeerd

 158. Aad Verbaast 18 maart 2009 om 00:06

  @Summer: dan is dat ook weer opgelost!
  Tromgeroffel!! 🙂

 159. Cathy 18 maart 2009 om 00:49

  Aad, bedankt hoor voor jouw uitvoerige uitleg, daar steek ik dus ook weer wat van op.
  Volgens mij wordt het weer tijd voor de klamme lappen dus voor nu wens ik jou een goede nachtrust toe.
  Ik mis Nelus, heb jij wat gehoord via jouw mail?
  Hoop niet dat zij ziek is.
  Hartelijke groet Cathy.

 160. pierra 18 maart 2009 om 00:53

  Aad, je hebt altijd zoveel reacties, en kan ze gewoonweg niet allemaal lezen. Je hebt weer een interessant blog en de film heb ik gezien. Het verband met pi was me ook niet duidelijk toen. Misschien hebben ze dat in de film achterwege gelaten. Maar de film was prachtig. Die machine!! en dan Jody Foster natuurlijk.
  Groet,Reactie is geredigeerd

 161. Aad Verbaast 18 maart 2009 om 09:00

  @Cathy: zo leren we iedere dag! Nelus? Nee, ik heb niets gehoord. MIsschien is het boek binnegekomen wat ze nu aan het verslinden is.
  Gisteren hier een rustig dagje. Door het mooie weer en het lentegevoel wat ons allemaaal in de greep hield? 🙂
  @Pierra: klopt, het schijnt dat ze in de film het een en andere hebben weggelaten.
  Deze keer: het boek is beter dan de film!Reactie is geredigeerd

 162. nelus 18 maart 2009 om 09:55

  @Cathuy;@Aad: tsjiep, tsjiep, tsiep, daar komt Nelus weer binnen vliegen.
  Nee, het boek is nog niet binnen. Maar gisteren genoten van het prachtige weer. LENTE, LENTE. En niet meer zoveel te melden.
  Even nieuwe inspiratie opdoen.
  @Wj-tje is ook al een tijdje uit zicht. Zal toch niks gebeurd zijn op die schuit van ‘m ?
  En @Jan: die is zo zoet als een lammetje bij Marie Bernadette. Ik word er zelfs een beetje wee van op mijn maag. Heb dan toch maar liever dat ie een beetje tekeer gaat.
  Dat softe gezever (sorry voor het waardeoordeel) is niks voor mij.

 163. Aad Verbaast 18 maart 2009 om 10:11

  @Nelus: ook gisteren dik genoten van het mooie weer!! Nu dikke mist hier. Vanmiddag weer op pad. Tja WJ-tje.. schoffelen in de tuin? Rubio nog aan het bijkomen van zijn ‘ballast-mannetje’?
  Jan: ik kijk ook met stijgende verbazing. Laat Jan zich ‘inpakken’? Dat zou iets nieuws zijn..:-)Reactie is geredigeerd

 164. nelus 18 maart 2009 om 10:19

  @rubio: war is Rubio ? En @Summer ?

 165. Rubio 18 maart 2009 om 10:45

  Aad, Nelus; Idd genieten van het ‘aardige’ weer. Aardig, omdat de mist wat blijft hangen in deze contreien.
  Niettemin, de tuin en het ‘gelimmerick’ in m’n hoofd hebben me geholpen ‘de ballast-man’ voorlopig van me af kunnen te werpen, maar ’t komt goed!
  ‘k Lees ook de ontwikkelingen Maarssen/Bar et Bor.. Zeer bijzonder….

 166. Aad Verbaast 18 maart 2009 om 10:59

  @Rubio: vanmorgen weer zitten zweten op een slangenlimerick.. Maar er werd ‘in de klas’ beklemtoond dat de klemtonen weer helemaal verkeerd waren..Ik geef mijn pijp aan Maarten.. Ache ma leut hè, zeggen de Brabanders.

 167. nelus 18 maart 2009 om 11:02

  @Aad: en hij was hélemaal niet gek.
  En die van die schoen was ook héél leuk. Je kunt het dus best wel. En het antwoord was heel gewiekst. "Hangt er maar net vanaf hoe je het leest". Nou, daar kun je een eind mee wegkomen in het leven. Is toepasbaas op alles.
  "Pi omzeep geholpen"?" Het is maar net hoe je het ziet.
  En nou @rubio weer een leuke limmerick Die kan er ook wat van. Die van Nurks en Lebonton zijn ook beregoed.

 168. Aad Verbaast 18 maart 2009 om 11:06

  @Nelus: ik vond het zelf ook wel leuk. Je bent milder dan de juffrouw van de klas. :-0

 169. nelus 18 maart 2009 om 11:22

  @aad: ja, maar juffrouws moéten streng zijn he ? Anders leren we natuurlijk niks. En dat is niet de bedoeling van juffrouwen.

 170. jan bouma 18 maart 2009 om 11:22

  re: 9:55
  re: 10:11/11:22
  Welnee! Blijf maar lezen bij Marie-Bernadette want daar leg ik uit waar @Aad overheen las (als verklaring voor mijn boek); en @Nelus weet van toeten noch blazen en raaskalt zomaar want zij las niks van me…
  Nou. Dag! Dag! Dit was de enige opmerking, sinds dagen, die "hout sneed" op dit blog.
  Blijf vooral lezen hoe het nou verder gaat tussen mij en Marie-Bernadette; of niet. JBReactie is geredigeerd

 171. nelus 18 maart 2009 om 11:34

  @Jan: "Blijf vooral lezen hoe het nou verder gaat tussen mij en Marie-Bernadette; of niet. JB"
  @Jan: dus als ik het wel beschouw (en dat woord moet jou toch aanspreken) is er dus al iets aan de gang tussen jou en Marie-Bernadette ?
  De bus staat nog steeds startklaar hoor voor vertrek naar de Pyreneeen. En als we daar aankomen dan kan M-B ons misschien uitleggen wát wij nou precies niet begrepen hebben aan
  jouw boek. Want tot op heden ben jij niet in staat geweest om ons dat onder de pet te schieten. En dát ligt volgens mij niet aan ons.

 172. Rubio 18 maart 2009 om 12:00

  Aad 10.59; Inderdaad valt het ‘slangenvraagstuk’ niet mee.., dus ga ook maar eens wat ‘rijm pikken’ bij Marie-Bernadette..’Slechter’ kunnen we er niet van worden toch?
  Kelten (het stadje Limmerick in Ierland!!) en Katharen schijnen immers ook prima dichters te zijn geweest.Reactie is geredigeerd

 173. Summerspring 18 maart 2009 om 12:03

  @Aad, ik las je aankondiging over virussen. Ben erg benieuwd!
  @Nelus, je kunt raak schieten met woorden. Da`s knap en op een droogkomische manier:)))
  Er is, om met de woorden van Rubio te spreken, een nieuwe kandidaat(e) voor ontgroening aan de beurt…
  Wanneer vertrekt de bus?

 174. Aad Verbaast 18 maart 2009 om 12:07

  @Jan: ik zou niet weten waar ik overheen las in jouw boek. Natuurlijk ontken ik niet dat ik over een aantal dingen heb heengelezen. Maar ik dacht toch niet de essentie die je over probeerde te brengen.
  Maar aan jou om de esentie over te brengen. Je zegt immers zelf dat dat niet gelukt is..
  @Nelus: Is er nog een kans om me bij te laten scholen. Ik heb het niet zo op op klasjes..
  @Rubio: Ik zag ook (al zoekende) dat er een plaatsje Limerick is in Ierland. Iets om daar op vakantie te gaan? Tussen alle sLimericken?
  Katharen: daar ga ik nog eens een blog over schrijven.. Veelbetekende episode, met dramatische afloop, uit de geschiedenis..
  @Summer: zal nog wel een paar dagen duren.. Andere dingen die me afhouden van intensief bloggen op het moment. Helaas..Reactie is geredigeerd

 175. Summerspring 18 maart 2009 om 12:09

  @Allen: "Blijf lezen hoe het verder gaat tussen mij en Bernadette"… doet me denken aan iemand die zei: "ik en de koningin".
  @jan bouma, het is niet volgens de etikette; het moet zijn M.B. en ik. Je zet jezelf, zoals altijd, weer als de belangrijkste persoon voorop en dat is niets nieuws.
  Veel geluk!
  By the way: vandaag ben je je "beleefde" Goeiemorgen vergeten…
  @Aad, "Wat in het vat zit, verzuurt niet"…:)
  Ik zie er in elk geval naar uit, dat wou ik zeggen.Reactie is geredigeerd

 176. nelus 18 maart 2009 om 12:17

  @summerspring: de bus vertrekt op het moment dat Jan aangeeft dat er inderdaad iets is tussen M-B en hem. In die volgorde wel te verstaan. De koffers zijn gepakt. De chauffeur is besteld. Cathy heeft aangeboden de catering te doen. Cathy en ik zingen in de bus.
  Het kan dan niet meer stuk. Wordt onovertroffen gezellig en om nooit te vergeten.
  Zelfs Aad halen we wel over om mee te gaan.
  2 x 7

 177. Rubio 18 maart 2009 om 12:34

  Aad; Katharen houden me ook wel eens bezig. Wanneer op Discovery of Nat. Geographic zit ik aan de buis gekluisterd.
  Het schijnt ook dat daar ‘de heilige graal’ verborgen zou zijn.
  Oh, nou snap ik ‘t..in Bar et Bor natuurlijk..
  Grapje natuurlijk en niets ten nadele van MB.Reactie is geredigeerd

 178. jan bouma 18 maart 2009 om 12:39

  @Nelus 11:34… je bevestigt daar de indruk die ik al van je had. Simpel.
  @Overigen, incl. @Aad
  Nee! Men heeft niets begrepen van dat boek van me.
  a) omdat men het uberhaupt niet gelezen heeft; zoals de meeste schreeuwers hier;
  b) omdat men de essenties miste, als men het wel las, waarover het ging. Hier laat ik het bij.
  Ondertussen heb ik zojuist jullie verklaring geschreven op dat blog van @MB. Voor de rest heb ik weinig inhoudelijks op te merken. Men ziet nu eenmaal wel; of…. niet. Zo is het met alles gesteld in het leven. Kijk aan: Spam 7!

 179. nelus 18 maart 2009 om 13:12

  @Aad: ik heb het boek net ontvangen. Ga het lezen. ‘k Ben benieuwd.
  @Jan: @Nelus 11:34… je bevestigt daar de indruk die ik al van je had. Simpel.
  @Jan: uit jouw mond klinkt dat als een compliment, waarvoor dank.

 180. jan bouma 18 maart 2009 om 13:22

  @Nelus 13:12…. Graag gedaan, Nelus!
  "Men blijkt nooit te oud om te leren"; zo luidt het gezegde. Dus keuvel vanaf nu maar weer verder na deze wijze les. Heb je al m’n comment gelezen over je "simpel functioneren" bij Marie-Bernadette?

 181. nelus 18 maart 2009 om 14:19

  @Jan: je blijft me verbazen. Eerst al complimenten uit jouw mond. Nu een uitnodiging om jouw comment te lezen. Het kan niet op.
  Gelukkig ben ik vrij vandaag. Kan ik dit geluk allemaal even verwerken.
  Bijzonder, dat je toch nog geinteresseerd bent in de mening van simpele mensen. Wat een ruimhartigheid Jan. Ongehoord!!!!!
  Of is dit de verdienste van ene mevrouw in de Pyreneeen ?

 182. Summerspring 18 maart 2009 om 14:44


  @Nelus, dat kan gezellig worden!
  De bruidsklokken luiden al voor jan bouma! Eindelijk een vrouw die hem zint… Bezint eer ge bemint.
  Het kan verkeren", sprak Brederode. Daarom hierbij
  Lohengrins`"Daar komt de bruid". En intussen kunnen wij zingen:
  "Busje komt zo"….Reactie is geredigeerd

 183. Aad Verbaast 18 maart 2009 om 15:16

  @Summer: je houdt de stemming er wel goed in!
  De stemming in de bus wordt in ieder geval niet ver-bruid!!
  @Jan: wat heerlijk toegesproken te worden als zijnde simpel. Dat schept namelijk weer ruimte voor me nog wat te leren. Van jou natuurlijk: een lesje over het een en ander. Dat ook weer wel natuurlijk.
  Want zeg nou zelf: er is toch niets aan als je alles al weet?
  @Nelus: boek ontvangen. Contact! Nou dan lekker uit de wind in het zonnetje, en je dag kan niet meer stuk :-))
  @Rubio: jaarlijks nog een bijeenkomst van Katharen adepten op die bult daar in Zuid-Frankrijk..
  Als Jan nou die trouwpartij goed plant, kunen we er nog even langs met de bus.
  Jan kennende houdt die graag rekening met anderen, dus dat komt helemaal goed. ;-)Reactie is geredigeerd

 184. jan bouma 18 maart 2009 om 15:59

  @Aad 15:16
  Je bent een meester in het niet beantwoorden van relevante vragen. Idem @Nelus die ook maar wat zwetst. Gaat men mijn stellingen nog beantwoorden; of niet?
  That’s the question.
  De rest zal mij zijn een biet. (Bij mij rijmt altijd alles). Even to the point nu verder. Ik heb geen zin om aan dit oeverloze geklets nog mee te doen. Dus dit is mijn laatste woord. Groet! Vrienden van het "Dispuut". JB

 185. Rubio 18 maart 2009 om 16:17

  Goed, en Jan is er ook weer uut, volgende hoofdstuk….
  Allen; Ik heb wel trek in een gezellig reisje naar de Pyreneeen, BVO-tjes, (Biertjes Voor Onderweg), dichtboekjes en spelletjes mee….gesellug!!
  Maar wel netjes blijven hoor want Frankrijk en Spanje zijn itt Nederland ‘gekerstend’ immers…Reactie is geredigeerd

 186. nelus 18 maart 2009 om 16:21

  @Jan: het schiet niet echt op he bij M-B.
  @Rubio: we wachten op het startsein van @Jan.
  Maar die is een beetje chagrijnig vandaag.
  Er zit niet zoveel vaart in bij Marie Bernadette als antwoord op zijn comment. En dan weet je het wel: dan is de beer los.

 187. Rubio 18 maart 2009 om 16:31

  Nelus; Weer een loslopende beer in de Pyreneeen, haha!

 188. jan bouma 18 maart 2009 om 17:14

  re:16;21… Met wat ik daar al geschreven heb, @Nelus kun jij je hele leven mee vooruit om er antwoorden op te vinden.
  Dus je kletst maar wat. Heb je nou niks anders te melden?

 189. Aad Verbaast 18 maart 2009 om 17:40

  @Jan: ik naar mijn eer en naar mijn geweten op al je vragen antwoord gegeven. Maar als ik aan je vraag: "op welke vragen heb ik geen antwoord gegeven" krijg ik geen antwoord van je.. Die vraag is nog open aan je..
  @Rubio: die beren die de natuurfreaks daar hebben losgelaten, zijn naar mijn weten door de boeren binnen de korste keren weer afgeschoten. Moraal van dit verhaal: verkleed en/of gedraag je niet als beer in de Pyreneeën!!
  @Nelus: "chargrijnig": er zal toch niets met hem aan de hand zijn?Reactie is geredigeerd

 190. nelus 18 maart 2009 om 17:42

  @Jan:" Met wat ik daar al geschreven heb, @Nelus kun jij je hele leven mee vooruit om er antwoorden op te vinden."
  Helemaal gelijk Jan. Helemaal gelijk.
  Even je geheugen opfrissen. Een behoorlijk aantal blogs geleden heb ik je verteld dat ik ophoud met inhoudelijk op jou ingaan. Omdat:
  – alles wat ik zeg jou niet bevalt
  – alles wat ik zeg er niet toe doet
  – alles wat ik zeg niet in zou gaan op jou
  Ik heb je dat in alle eerlijkheid verteld Jan.
  Dat is de reden waarom ik niet reageer.
  Ondanks het feit dat ik je bewonder in de thema;s die je aansnijdt. Ze zijn interessant, hebben ook mijn interesse, en snijden hout.
  Jammer, dat de discussie erover zo moeizaam verloopt met jou. Heel jammer. Want je hebt veel te bieden. Maar de communicatie moet verbeterd, vanuit jouw positie dan wel te verstaan. Als dat je zou lukken zou je veel luisteraars en toehoorders hebben. Soit, het zij zo.

 191. jan bouma 18 maart 2009 om 17:54

  re:17:42
  Daar wordt verschillend over gedacht, @Nelus. Lees die samenvattingen; en van die drs. historicus op het blog van @MB, en van anderen, lees de 1e pg. van mijn website, lees m’n boek… Nelus. Maar alles is jou teveel.
  Laten het nou toch (in mijn ogen) dan de moedigen zijn die me wel begrijpen (en zich uitspreken) maar het contingent "zwijgers"..; hoe noemen we die @Nelus?
  Hoezo? De communicatie moet verbeterd worden? Kan ik me nog laagdrempeliger en nog meer met de hoed in de hand nog servieler opstellen?
  Komt het woord "lafheid" nou niet in je op om te verklareen waarom ik geen response krijg?
  Jij bent daar het prototype van. Maar schaam je niet. Met jou vrijwel alle anderen die zich ook niet laten horen; of ook niet zeggen: HIER STA IK VOOR!
  Ga maar weer terug naar je bitterballen, Nelus en de gebruikelijke prietpraat. Nu wil ik daar soms best aan meedoen maar niet "all the time!" Zoals ik bijv. ook aan WJ’tje schreef. Groet! JB

 192. nelus 18 maart 2009 om 18:12

  @Jan: je hebt me in elk geval weer de nodige lach-vitaminen gegeven vandaar, waarvoor dank natuurlijk.
  Nadat ik als simpel werd verklaard word ik nu ook al laf beschouwd.
  Misschien dat je alle kwalificaties die je me wilt geven even in één keer kunt doen.
  Dan weten we dat tenminste en kost het minder energie, zowel voor jou als voor mij.
  Of,óf, wat ook kan: je zegt gewoon waar je me wel in waardeert. Dat kost waarschijnlijk minder tijd. Want ik denk dat één hand daarvoor nog teveel is.

 193. Rubio 18 maart 2009 om 18:22

  Aad; Ik lig alweer in nun deuk
  en had nog steeds die breuk
  Niet alleen bij sLimerick is het au
  maar ook nog steeds bij jou……whaha!
  Wed’rom een ballast-pak uit me zak…..
  Nelus; ..En je hebt helemaal gelijk, Jan heeft veel te bieden, ik lach me kapot…proestpdstgmrmffh!Reactie is geredigeerd

 194. nelus 18 maart 2009 om 18:30

  @rubio: ik kom jóu ook overal tegen. Gezellig hoor. Jullie moeten allemaal even bij sLIMERICK kijken, daar is het ook lachen geblazen.
  7-tien

 195. jan bouma 18 maart 2009 om 18:31

  re: 18:12
  Gewoon aub op de argumentatie ingaan, Nelus. Dat is voor mij genoeg. Zonder aanziens des persoon. Ik hoef je niet te behagen, noch te misprijzen noch anderszins je naar de mond te praten. De stellingen zijn betrokken en gegeven: ga daar op in; of niet.
  Doe je dat niet, dan kwalificeer ik je tot "het laffe contingent" dat ook geen relevante paradigma wil zien noch onderkennen en denkt "het zal mijn tijd wel uitduren!" of… "na mij de zondvloed!"
  Kijk! Daar gaat het om. Heb je ook nog kinderen? Die zullen misschien dan hetzelfde aan je vragen wat ik net deed. WAAR STA JE VOOR?
  Laten we het hier maar bijhouden, Nelus. Ik krijg vanavond weer de dames van de studieclub op bezoek die het in hun eentje ook niet kunnen klaren. We hebben te maken met een laffe "opiniërende pers en media" die ook niks durven. Zodra jij morgen in de krant zou lezen dat ‘hotemetoot’ zus en/of zo zich achter mijn conclusies opstelt zul je zien dat het beeld kantelt… en dan durf jij ook!
  Probleem voor die ‘hotemetoot’ is weer wel dat hij/zij dan oploopt tegen ook weer mijn conclusie: "Als je veel van ’n ander overneemt blijft er weinig van jezelf over…!" En hoe en waarmee moet hij/zij dan dat (in verhouding) te exorbitante salaris verklaren? Je weet toch dat de KNAW en WRR mij in de ban gedaan hebben? Of wist je dat niet? Ga daar eens te rade! Wat ik vaststel is dat je in ieder geval je niet uitspreekt over die voorstellen ondanks dat je zegt ze te kennen. Daar zet ik dan een heleboel vraagtekens bij @Nelus. Idem bij anderen. Hier laat ik het bij.
  Groet! JB

 196. Aad Verbaast 18 maart 2009 om 18:34

  @Jan: even een vraag tussendoor aan je.
  Je zegt over je boek der boeken dat alles er in staat. Kun je me een tip geven op welke bladzijde staat hoe ik van je een antwoord kan krijgen op mijn vraag aan je (17:40)?
  Dank bij voorbaat, waardeer ik bijzonder.
  Ik blijf ook bijzonder geboeid (zie @Nelus) door de onderwerpen die je aansnijdt zoals je uiteraard weet. Ik ging en ga er welhaast voor op de knieën!
  @Nelus en @Rubio: het doet me goed dat jullie daar ook helemaal in op kunnen gaan. 🙂

 197. nelus 18 maart 2009 om 18:39

  @Jan"Zodra jij morgen in de krant zou lezen dat ‘hotemetoot’ zus en/of zo zich achter mijn conclusies opstelt zul je zien dat het beeld kantelt… en dan durf jij ook!"
  @Jan: dit is nou een typisch voorbeeld van een vooringenomen standpunt.
  Laat ik je nu vertellen dat ik wel degelijk in staat ben om een éénmansstandpunt te hebben en uit te dragen.
  Als ik me had kunnen vinden in jouw verhaal dan was ik achter je gaan staan. Ondanks het feit dat je redelijk alleen staat. Dat maakt me niet uit. Een standpunt is een standpunt en de inhoud wordt niet bepaald door het áántal aanhangers. Dus moet je het zoeken in óf de inhoud óf de presentatie.
  En dit is het laatste dat ik erover zeg. Groet N.

 198. jan bouma 18 maart 2009 om 19:03

  @Nelus 18:39 … de verpakking doet er nooit toe; het gaat altijd om de inhoud. Eigenlijk zeg je: ik had me nog wat kruiperiger, servieler, slijmeriger moeten opstellen in jouw ogen want je doelt op een gebrek van "de presentatie". Toch?
  Welnu! Mijn (en jouw respect!) zou daardoor teloor zijn gegaan.
  @Aad 18:34
  Op al je (relevante) vragen staan de antwoorden in m’n boek. En als jij hier nu "in the blind" even opmerkt (dat) "je geen antwoord hebt gekregen op de vragen die je aan mij stelde (gesteld zou hebben), weet ik niet waarover het gaat. Welke concrete vragen heb je dan aan mij gesteld? Hebben anderen die ook gelezen? En staan de antwoorden niet in m’n boek? Ik ken je vragen niet.
  Dit was nou precies de tactiek die mijn tegenstanders toepasten en waarvoor je me waarschuwde! Nota bene! Herinner je de discussie met @Joke Mizée nog? En toen je me waarschuwde. Je doet nou precies hetzelfde. Zeggen dat "vragen niet beantwoord zijn!" Ik ken ze niet. Stel ze en ik verwijs vast en zeker naar m’n boek voor de antwoorden of de samenvattingen. Groet! JB Kijk aan! Spam 7.

 199. nelus 18 maart 2009 om 19:20

  Jan: " Eigenlijk zeg je: ik had me nog wat kruiperiger, servieler, slijmeriger moeten opstellen in jouw ogen want je doelt op een gebrek van "de presentatie". Toch?"
  Nee Jan, dat zeg ik niet. Je hebt er niks van begrepen. Als er iemand is die een hekel heeft aan kruiperigheid, slijerigheid en wat dies al meer zij, dan ben ik het wel.
  Maar ik ga er niet meer op in. Het is een gebed zonder einde. Jammer, heel jammer. Wat ik zei: je hebt veel te bieden maar de presentatie blijft ver achter. Als je i e t s
  meer zou kunnen ingaan op de reactie van de ander (en dat zijn er meer dan ik) zou dat al heel veel oplossen. Maar ik heb de moed opgegeven dat je nog zult inzien wat ik bedoel.
  En dus blijft het bij jou bij "prietpraat" en bitterballen (heerlijk, een portie zou ik wel lusten). Jan, soit het zij zo. Even goede "vrienden".

 200. Rubio 18 maart 2009 om 19:39

  Aad; Ik heb die beren nu wel gezien, mogen we nu naar de zeeleeuwtjes kijken enne, de papagaaitjes vin ik ook wel leuk!
  Nelus; Ik wil een ijsje..

 201. Summerspring 18 maart 2009 om 22:16

  @ Rubio, u vraagt, wij draaien. Hier een leuke papegaai, op verzoek. Hij praat als Brugman. Gelukkig niet als Bouwman… Effe lachen !!

  @ Nelus knokt verbaal stevig door. Wasted words… ook al een lied van The Motions:
  http://www.youtube.com/watch?v=CwjEW66V-RMReactie is geredigeerd

 202. Rubio 18 maart 2009 om 22:28

  Summer; Ook al weer heerlijke nostalgie.
  En onze Nelus is en blijft ons bijtertje.

 203. Aad Verbaast 18 maart 2009 om 22:31

  @Jan: 19:03: je draait flink om de hete brei heen. En die is flink heet!! :-))
  "Op al je (relevante) vragen staan de antwoorden in m’n boek."
  Dat is natuurlijk veel te makkelijk van je. En zo makkelijk oom je er niet vanaf. Ik zo het zelfs in de hoef van "laf" kunnen plaatsen.
  "Welke concrete vragen heb je dan aan mij gesteld?" in combinatie met: "En staan de antwoorden niet in m’n boek? Ik ken je vragen niet."
  Jan, het is niet redelijk me te vragen om alle vragen van de afgelopen ruim 130 blogs hier even voor je op te sommen waar ik geen antwoord op het gekregen.
  Ik zal me dus even beperken tot de afgelopen paar uurtjes. Dit als representatief onderdeel van ruim een jaar boeiende en intensieve communicatie met je.
  Extrapoleren kun je zelf immmers ook uitstekend. Factor 1000?
  De vragen waar ik geen antwoord op heb gekregen, enkel in mijn laatste 3 reacties van me en ook níet heb gevonden heb in je boek (ik heb héél hard gezocht overigens op jouw aanraden):
  1. 15:16: "Want zeg nou zelf: er is toch niets aan als je alles al weet?
  2. 17:14: "Maar als ik aan je vraag: "op welke vragen heb ik geen antwoord gegeven" krijg ik geen antwoord van je.. Die vraag is nog open aan je.."
  3. 18:34: "even een vraag tussendoor aan je.
  Je zegt over je boek der boeken dat alles er in staat. Kun je me een tip geven op welke bladzijde staat hoe ik van je een antwoord kan krijgen op mijn vraag aan je (17:40)?"
  QED: zeg dus niet dat ik alle antwoorden al van je gehad heb. Mag jij jokken?
  Kijk zo maar weer een vraag in deze reactie van me.. ;-)Reactie is geredigeerd

 204. Aad Verbaast 18 maart 2009 om 22:33

  @Rubio en @Summer: je hebt vrienden van het dispuut, en je hebt nog allerlei anders soorten vrienden.
  Als er maar muziek in zit :-))

 205. Rubio 18 maart 2009 om 23:28

  Aad, Summer; Gewoon de moed er in houden..Nemen we nog een afzakkertje en nog effe papagaaien?….Me cluppie is ook nog uitgeschakeld vanavond.
  Maar goed, morgen weer mooi weer..en hebben weer gelachen vandaag! Zou Jan wel eens lachen vraag ik me nu af?Reactie is geredigeerd

 206. Aad Verbaast 18 maart 2009 om 23:47

  @Rubio: als het over lachen hebt, en wie dat kan en niet kan.. Heb je het dan over lachen inclusief uitlachen?
  Wel even van belang voordat ik antwoord geef. Jij weet immers dat ik altijd antwoord geef. :-))

 207. Rubio 18 maart 2009 om 23:56

  Aad; Uitlachen heb ik eigenlijk nooit gedaan, weet overigens wel hoe het moet, heb goed gekeken en geluisterd maar zit niet in m’n aard. Hou dus niet van leedvermaak, maar ’t schijnt aardig in de mode te zijn als ik zo wel eens naar TV kijk. Onze vriend Paultje de L is er een kei in..en lacht om z’n eigen ongein.
  Maar soms laten sommigen niet af en dan wordt ik ook wel eens verleidt om effe mee te lopen maar dan gaat weer gauw de handrem erop..
  Dus is heb het altijd over gewoon levensgein.
  ..En inderdaad Aad, ik heb je er nooit op kunnen betrappen dat je iemand gèèn antwoord gaf, dus geen twijfel mogelijk!!Reactie is geredigeerd

 208. Summerspring 19 maart 2009 om 00:16

  @Aad en Rubio en wie er nog meer in de kroeg zitten. Afzakkertje nemen? Wat drinken jullie?
  Ikke whisky on the rocks. Four Roses. En, daar horen bitterballen bij!
  Rubio, vanwege wat moeten we de moed erin houden? Is er iets gebeurd dan, daar weet ik niks van, "Mijn naam is (paas)haas", alweer een lied. Is Cathy er niet? Ze blijft we heel lang uit winkelen… tenminste dat zou ze vandaag doen.
  ttp://www.youtube.com/watch?v=2tA9kLL8u1A Dit is het lied: "Mijn naam is haas", met èchte hazen…Reactie is geredigeerd

 209. Rubio 19 maart 2009 om 00:31

  Summer; Nee hoor niks bijzonders maar wordt, waarschijnlijk net als Aad wel eens, moedeloos van het optreden van Jan. Hoe ‘blind’ kan iemand zijn..?
  Oei, Summer Four Roses is wel erg lekker, ik doe met je mee dus.Reactie is geredigeerd

 210. Aad Verbaast 19 maart 2009 om 00:31

  @Rubio: uitlachen is ook niet iets wat doe. Doet me duegd jij ook niet.. Maar je gft wel impmliciet antwoord op mijn vraag: er bestaat lachen waronder uitlachen zou kunnen vallen.
  Daarmee kan ik weer je vraag beantwoorden:
  "Zou Jan wel eens lachen vraag ik me nu af?"
  Mijn antwoord is: Jan lacht heel veel denk ik zo. :-))
  @Summer: mijn favoriete drank is de borrel. Zuiver, schoon, costante kwaliteit en spoelt lekker door. Is er iets beters te vinden?
  Jawel.. : het bed.. en daar ga ik nu naar toe.
  Morgen kijk ik wel of ik nog wat antwoorden krijg van deze en gene ;-)Reactie is geredigeerd

 211. martin 19 maart 2009 om 00:33

  Aad mag ik nog een Aquadiente dan droom ik zo mooi over die schitterende voorzet van Luis Suarez die Suleimania voor het inkoppen had.Reactie is geredigeerd

 212. Rubio 19 maart 2009 om 00:43

  martin; Inderdaad fantastische actie, ik maak er vannacht in m’n droom meteen een limmerick van…..

 213. Rubio 19 maart 2009 om 00:47

  Aad; Vrees dat je gelijk hebt…zieligReactie is geredigeerd

 214. jan bouma 19 maart 2009 om 06:49

  RE: 22:31
  De toevoeging die altijd geldt, maar die ik ook nog noemde was:
  "…dat het zou moeten gaan RELEVANTE vragen die er toedoen!" (zie mijn comment van 19:03 maar je bent nou nog blind ook)
  De rest van de comments, behalve dan die van mij, kan dan door de plee. Ook goedemorgen overigens! De groeten! JB

 215. Aad Verbaast 19 maart 2009 om 09:17

  @Martin&@Rubio: als niet-liefhebber heb deze inkopper helemaal moeten missen. Het ene inkoppertje is de andere niet.
  Maar ik hoop dat je jullie beiden (inmiddels) er fantastich over hebt kunnen dromen, met of zonder ‘Aquadiente’.
  Kijk dat was nou weer zo’n (ander) inkoppertje. 🙂
  @Jan: dat is nou weer zo bijzonder van en aan je Jan. Dat jij voor mij (ons) gaat bepalen wat relevant is en niet. Je had eerder al bepaald wat we zouden moeten denken.
  Dat geeft een grote rust immers. We hoeven enkel maar te luisteren wat jij ons aan relevante informatie geeft (en dat is alles natuurlijk, gezien je je niet met irrelevante zaken bemoeid.)
  We hoeven nooit meer ergens over na te denken.
  Een vraag stellen aan jou is al genoeg: krijg je een duidelijk antwoord. Dan is het relevant. Krijg je geen antwoord dan is het niet relevant. Eeenvoud siert de mens.
  Ik hoef enkel na te denken niet al te veel vragen te stellen: het riool kon nog wel eens verstoppen. Dat geeft weer zo’n rotzooi..
  Is dit een goede samenvatting van hoe het werkt?Reactie is geredigeerd

 216. jan bouma 19 maart 2009 om 10:41

  RE: 9:17….Nee, natuurlijk niet Aad. Je maakt er een karikatuur van. Noem mij nou dan eens één RELEVANTE VRAAG…., uiteraard RELEVANT naar JOUW opvattingen, die niet beantwoord staat in het boek of in de samenvattingen?!
  Jij draait de zaak om. Ik bepaal dus niet wat jij wel of niet relevant acht, of zou moeten achten, maar lever daar pas m’n commentaar op NADAT ik er kennis van genomen heb.
  Ik word verder wat moe en misselijk van dit zinloze gekissebis. Ik heb het je nu weer uitgelegd en daar wilde ik het bijlaten.
  Groeten en prettige dag verder. JB

 217. Summerspring 19 maart 2009 om 12:13

  Het was gisteren misschien wel kommer en kwelder in jan z’n kelder:
  "Ik word verder wat moe en misselijk van dit zinloze gekissebis". ‘Wat moe en misselijk"… er zijn mensen die erger meemaken.
  Nou @jan, je gaat die moeheid en misselijkheid niet uit de weg; integendeel. Dus zal ’t wel meevallen. Daarvan krijg ik in elk geval niet de indruk dat je je met zaken van wereldbelang bezighoudt.
  "De rest van de comments, behalve dan die van mij, kan dan door de plee. Ook goedemorgen overigens! De groeten! JB"
  Verdraaid elegant verwoord!

 218. Summerspring 19 maart 2009 om 12:19

  @Aad, een jonge borrel schijnt het schoonste te zijn maar:
  @Rubio, een whisky, en zeker ’n Four Roses(lekker zacht van smaak), is ook niet te versmaden.

 219. jan bouma 19 maart 2009 om 12:23

  @Re 12:13… wat zijn nu eigenlijk wel JOUW zaken van wereldbelang die ik niet zou dienen?

 220. Rubio 19 maart 2009 om 12:32

  ze zaten zo fijn in de kelder
  waar Bouma oreerde, heel ‘helder’
  toen was daar die vrouw
  ze nam hem nooit nauw
  kom, ‘k ga maar weer eens naar Den HelderReactie is geredigeerd

 221. Aad Verbaast 19 maart 2009 om 12:37

  @Jan: "Je maakt er een karikatuur van". Dank voor dit compliment. Ik probeer de hyperbolische humorvarianten waar jij je zo gaarne van bedient ook maar eens voorzichtig uit. Het is per slot van rekening belangrijk dat met "elkaars taal" probeert te spreken om tot een inhoudelijke communicatie te komen. Lang niet altijd makkelijk, maar ik probeer het tenminste!
  @10:41:
  Niet de vragen omdraaien, respectievelijk verdraaien Jan. Ik stel je gewoon wat vragen. Jij beantwoord ze niet, omdat je ze niet relevant vindt. Dat is letterlijk en figuurlijk de boel verdraaien. Je lijkt wel een politicus waar je ook een verdraaide hekel aan hebt 🙂
  Goed nog twee vragen dan nu je zo aandringt:
  1. hoe denk je inmiddels gewonnen zielen voor je wereldraad (b.v. ik) bij je te kunnen houden opdat wellicht op een gegeven moment de kritische burgerlijke massa is bereikt die de wereldraad er door kan krijgen (zoals ik in je boek lees zijn daar slechts 2 miljard gewonnen zielen voor nodig)?
  Ik krijg ergens de indruk dat deze medestanders op niet mis te verstane wijze (hyprbolisch zelfs) je hok weer worden uitgedaagd. En daarmee het verkiezingshok..
  2. Denk je dat het productief is voor je queeste om zo met gewonnen zielen om te gaan? En zo ja, waarom?
  Kijk dat lijken me toch zeer relevante vragen.

 222. Rubio 19 maart 2009 om 12:39

  Summer; ‘k Zou wel bourbon! lusten ware het niet dat ik straks nog even moet rijden.
  Colaatje-light dus deze keer, voorlopig.
  Vanavond dus hèèl graag..
  Moeilijk item overigens, je ‘kippenbloggie’…Reactie is geredigeerd

 223. Aad Verbaast 19 maart 2009 om 12:39

  @Rubio: de meester van de limericks! En altijd actueel 🙂
  @Summer: ik kan niet wachten op het eind van de middag :-)Reactie is geredigeerd

 224. jan bouma 19 maart 2009 om 12:58

  Re: 12:37
  Vraag: (quote)
  1. hoe denk je inmiddels gewonnen zielen voor je wereldraad (b.v. ik) bij je te kunnen houden opdat wellicht op een gegeven moment de kritische burgerlijke massa is bereikt die de wereldraad er door kan krijgen (zoals ik in je boek lees zijn daar slechts 2 miljard gewonnen zielen voor nodig)?
  Ik krijg ergens de indruk dat deze medestanders op niet mis te verstane wijze (hyprbolisch zelfs) je hok weer worden uitgedaagd. En daarmee het verkiezingshok..
  antwoord.
  Neem aan dat je bedoelt: "uitgejaagd" in plaats van uitgedaagd. Nee, dat doe ik niet. Ik presenteer mijn oplossingen zonder dwang en op de actualiteit die mij elke dag gelijk geeft in de kranten. Idem ik dan verwacht dat Victor Hugo mij gelijk gaat geven dat zijn opvatting: "Niets is zo machtig als een Idee waar de wereld rijp voor is" wordt omgezet in een acceptatie van mijn voorstellen.
  Indien dat niet gebeurt is dat voor mij geen bewijs van de werkelijkheid (want die was al bewezen!) maar het bewijs van het "laffe volk" dat liever de kop in het zand houdt om het bewijs niet te hoeven zien.
  Dus: ik jaag die ca. 2 miljard kiezers niet het stemhok uit; dat doet hun lafheid wel om geen keuzes te maken.
  En zeker is daar ook aan schuldig een laffe pers en media die de opinie had kunnen beïnvloeden.
  Heb je voorts meerdere malen uitgelegd dat ik het verdom om zieltjes te winnen voor een keiharde werkelijkheid en daarvoor op m’n knieën te gaan liggen/leggen.
  Ik zou mezelf vernachelen maar OOK de potentiële kiezer tot wie ik me richt. Compris?
  Indien nee. Begin dan m’n boek opnieuw te lezen.
  2. (quote)
  Denk je dat het productief is voor je queeste om zo met gewonnen zielen om te gaan? En zo ja, waarom?
  antwoord.
  Dat heb ik je onder 1) uitgelegd. Met de integriteit valt niet te schipperen.
  Dus: "Pick your choice and make up your own mind!"
  Opmerking:
  Ik heb je verhaal omtrent de "relevantie van de gestelde vragen" vernietigend voor je beantwoord maar je zwijgt daarover. "Wie zwijgt stemt toe?" In dat geval. So be it.Reactie is geredigeerd

 225. Rubio 19 maart 2009 om 21:00

  Aad, Summer, Nelus ea; Wederom aan m’n sociale verplichtingen voldaan, nu lust ik wel een Four Roses..pff

 226. nelus 20 maart 2009 om 09:14

  @rubio: gisteren niet van de partij. b.b.h.h.
  Maar je hebt gezellig een rour roses met jezelf gedronken hoor ik. Even naar sLIMERICK gaan. Weer een leuke over een uil.

 227. Aad Verbaast 20 maart 2009 om 09:24

  @Jan: bedankt voor het heldere antwoord wat je geeft. Het is me geheel duidelijk.
  Je hebt een duidelijke visie hoe alle wereldproblemen op te lossen. Dat is bijzonder te waarderen.
  Ik kom weer terug op een eerdere stelling/formule (niet enkel van me zelf, het is een klassieke stelling/formule):
  succes = kwaliteit van het idee x hoe het verkocht wordt.
  Beide zijn cruciaal. Als rekenvoorbeeld:
  als de eerste factor 1 is en de tweede 0 dan zal het nooit iets worden. Omgekeerd ook.
  Iets om even bij stil te staan?
  Of anders gevraagd: wat is je succes? En hoe zijn die factoren dan?
  @Rubio: jij ook al? Niet elke verplichting is een last overigens, maar het leidt wel af van andere verplichtingen 😉

 228. jan bouma 20 maart 2009 om 09:55

  @Aad… 9:24
  Let op!
  1) "Succes van een goed Idee vertaalt zich vanzelf in het Succes!"
  2) Ik ben er de man niet naar om daar dan reclametrucen voor uit te halen of mee te bedrijven zoals die Al Gore dat doet.
  3) Je bent vóór mij; of tegen mij. Ook door niets te doen is men tegen mij. Laten anderen, zoals pers en media, hier hun rol gaan spelen.
  4) Zo zag ik tot mijn vreugde dat bij jou daar in je buurt, althans de noordelijke provincies, ik al geen profeet in eigen land ben zoals hier en op dit blog van je…
  5) In de HEERENVEENSCHE COURANT stond – dankzij @Motek from space – mijn verhaal. Dat is, voor zo ver ik weet de eerste krant die mij serieus neemt; althans de redactie weigerde niet het stuk van @Motek. Zie via Google en de naam JB of Villa Mithras in te typen. Of niet. Dus: ik ben geen gladde reclamejongen maar ik neem de mensen wel serieus die toch door ’n simpele reclamekreet heen prikken. Tot zo ver. Ik ga eens kijken hoe het gaat bij Marie-Bernadette die mij heel goed begrijpt. I.t.t. heel wat lieden hier. Maar ja…; zij heeft ook mijn boek besteld! :-))

 229. Aad Verbaast 20 maart 2009 om 10:50

  @Jan:
  ad 1: kijk dat is nou precies waar jij en ik over van mening verschillen. Ik lees ook in je boek overigens talloze voorbeelden daar van..
  Dat verbaast me dus dat we daar over van mening verschillen.
  ad 2.: ook een verschil: Al Gore heeft een half miljard opgehaald o weer te kunnen besteden aan zijn queeste. Jij (naar je zeggen hebt 30 miljoen geïnvesteerd en niets opgehaald. (Nou ja, behalve je neus dan natuurlijk 🙂
  @Heerenveen: home turf!!Reactie is geredigeerd

 230. Aad Verbaast 20 maart 2009 om 11:03

  @Nelus: je hebt de smaak helemaal te pakken.
  Ik ga zo even kijken..
  Nu even een nieuwe blog er op zetten..
  Over een onderwerp dat Jan ook bijzonder zal aanspreken. Maar die heeft (lees ik) een soort van vogelgriep..
  Komt uiteraard ook ter sprake in de nieuwe blog:-0

 231. Rubio 20 maart 2009 om 11:41

  Aad 09.24;
  Met je eens, maar zit niet altìjd op ‘monologen’ van ‘hardhorenden’ te wachten….Daar weten we inmiddels alles van..

 232. Summerspring 20 maart 2009 om 16:54

  jan bouma / 19-03-2009 12:23
  @Re 12:13… wat zijn nu eigenlijk wel JOUW zaken van wereldbelang die ik niet zou dienen?
  @jan bouma, je wilt zelfs m’n naam er niet bovenzetten. Dus, kon ik niet weten dat je het tegen mij had…
  Dus, deze vraag had ik over het hoofd gezien.
  Antwoord: geen enkele.
  Waarom? Je preekt vanuit het middelpunt van je eigen universum. Waarschijnlijk de luie stoel… en oreert maar een end weg. Als je daadwerkelijk belangrijke zaken hebt die de wereld z.s.m. moet weten dan zit je je tijd maar een beetje te verlummelen op het blog, alwaar je recentelijk hooguit hilariteit veroorzaakt i.p.v. "hout te snijden". Komt niet geloofwaardig over. Ook niet dat je via de Heerenveense Courant- of all places- meent je boodschap te moeten uitdragen.
  Met wat diplomatie kom je bij de grootste krant wel terecht. Edoch public relations is ook al niet je sterkste kant. Wat zeg je? Je wilt niet slijmen? Dat doet toch níemand, al beweer je van wel. Al eerder heeft menigeen je gezegd: neem een voorbeeld aan Aad. Die krijg de lezers op z’n hand, niet door geslijm en ook niet met vloeken en schelden. Als je je "normaal" en hoffelijk zou gedragen heet dat niet kruipen of een knieval maken. Simpel.
  Stuur een "stromannetje" op de pers af, want jij hebt ’t zelf verbruid. En als het baletje eenmaal rolt, kunt je eventueel zelf, als je dit soort publiciteit belieft ,tevoorschijn komen. Evenals de procedure bij Sotheby’s: laat een ander voor jou bieden. Take it or leave it.
  N.b. Alles wat je zelf bedacht heeft tot dusver (te) weinig vruchten afgeworpen…
  Tot slot: Aad heeft een nieuw blog over virussenen aanverwante dingen. Je had aerosols "voorspeld"(?) met stofjes om het voortbestaan van groepen mensen te beïnvloeden.
  Wel, soortgelijke praktijken zijn al decennia aan de gang. Niet meer tegen te houden, ook niet via het stemhok. Als de mensheid voldoende is uitgebuit dan pas vermoedelijk zal men op grote schaal deze "oplossing" toepassen. Eerder niet. Indachtig uitspraak Victor Hugo… je weet wel.Dus, de wereld is er nog(net) niet rijp voor. Doemscenario? Misschien niet. Wellicht zal alles toch anders gaan. De mens is nietig in het grote geheel en kan de natuur niet tarten.

 233. Summer 22 maart 2009 om 19:10

  @Aad, vandaag heb ik de film "Contact" kunnen bekijken. Ik vond het een fim die de moeite van het bekijken waard is. De techniek, de speciale effecten, de theorie, alles bijeen maakt het tot een spannend, interessant en ook even ontroerend geheel.
  Bedankt voor de tip!

 234. Aad Verbaast 23 maart 2009 om 10:53

  @Summer: leuk om te horen dat je het de moeite waard vond.
  De film volgt niet geheel de film. Het boek is geheimzinniger.. en nog stukken beter!
  Misschien (gezien de leeftijd) wel ergens op internet een goedkoop 2-de handsje op de kop te tikken..
  Kun je gaan vergelijken 🙂

 235. Summer 23 maart 2009 om 20:51

  @Aad, hoe oud is het boek ook weer? Of, het stond meen ik in je tekst…
  Ja, er is een heel verschil tussen woord en beeld. Bij het boek kun je er je eigen fantasie nog op los laten. Maar, hoe dan ook, de film vond ik toch zeer de moeite vanwege alleen al die techniek en.. dat de theorie zo perfect klopt. Het zou zomaar waar kunnen zijn!
  Ik heb de film ook al aan anderen doorgespeeld en gemaild. leuk toch om zulke dingen te delen?
  Groet!

 236. Aad Verbaast 23 maart 2009 om 20:57

  @Summer: staat inderdaad bovenin de blog in de link "contact": 1985..
  SF die zomaar waar kan zijn is ook mijn favoriete soort SF. Het zou vandaag moeten kunnen gebeuren. Zoiets.
  Leuk dat je er anderen ook van kunt laten genieten..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: