Aad Verbaast

te gek voor woorden eigenlijk

Creativiteit en innovatie: kwestie van cultuur.

Creativiteit is bij ons een hoog goed. Maar is een sterk cultuurgebonden begrip. Met voor- en nadelen. Een vergelijk tussen oosten en westen. met verbijsterende verschillen. We kunnen nog veel leren van elkaars culturen.

opvoeding:
kinderen op onze lagere school knippen, plakken en tekenen dat het een lieve lust is. met grote bewondering aanschouwen we het ‘kunstwerk’ waar bijna niets herkenbaar is van de oorspronkelijke ‘opdracht’. onze conclusie: ons ‘wonderkind’ heeft fantasie, voorstellingsvermogen en beschikt over een hoge dosis creativiteit!! ons gemoed stroomt weer vol. mijn kind zal het ver schoppen!!

In het Oosten krijgt een kind vergelijkbare opdrachten. Als er geen relatie wordt ontdekt in het geproduceerde dan is dat reden tot bezorgdheid, en zelfs soms een disciplinaire maatregel. Er zal toch niet iets mis zijn met het kind? Of luistert het slecht?? In ieder geval genoeg reden om het kind bij de les te houden. Of snel bijles te geven. Een zonnetje is immers rond, en niet ovaal!! En wat doet die rest er toe? Dat was immers niet de opdracht!!

Kunstacademie:
Om toegelaten te worden tot onze kunstacademie wordt ingeleverd werk beoordeeld. Een belangrijke toetsing is of het werk ‘iets eigens’ heeft. Met een knap nagemaakte Rembrandt zul je niet worden toegelaten. Dit criterium blijft de student achtervolgen tijden de studie en in zijn carrière. Kunst moet immers creatief zijn. En creatief zijn betekent immers ook onderscheidend zijn en blijven.

In het Oosten wordt tijdens de toelating gekeken of de aankomend kunstenaar ‘het in de vingers heeft’. Kan hij/zij al goed tekenen? Talent? Een belangrijk onderdeel van het eindexamen daar is het perfect kunnen naschilderen van een van de grote meesters. Daarna is de logische en verwachte stap om een werk van een grootmeester te nemen en er een detail van te veranderen of er iets aan toe te voegen. Om het nog mooier/beter te maken. Dat is pas kunst! En ook nog met respect voor..

Bedrijfsleven:
De multinational waar ik voor werkzaam was, kende zogenaamde moederfabrieken, en dochterfabrieken. De moederfabriek (in mijn geval in Nederland) bedacht en ontwikkelde ondermeer de productieconcepten, en droeg die dan over naar de dochterfabrieken (in mijn geval waar ik werkte en woonde) voor de grote productieaantallen en optimalisatie. De dochterfabrieken haalde hele goede resultaten met de eerste generatie productiemiddelen. Ik was in Nederland op bezoek om de eventuele overgang van de in Nederland proefdraaiende tweede generatie apparatuur te bespreken. Kon het al? Werkte het al naar behoren? Had het zich al bewezen?

Ik had grote reserves. Het werkte nog van geen kanten. Op de eerste generatie draaiden we al veel en veel beter na de bij ons doorgevoerde verbeteringen.  Gekscherend zie ik dat ik vermoedde dat de derde generatie al op tekentafel stond. Tot mijn ontzetting kreeg ik een bevestiging daar van. “We hebben al weer zo veel geleerd” werd gezegd. “Jullie hebben niets geleerd” dacht ik toen. “Moeder” en “dochter”? In deze een badinerende woordkeuze?

Resumerend:
Een hele andere kijk tussen Oosten en Westen op creativiteit en innovatie. Is er respect voor?
 
Westen:
we gaan het helemaal anders doen. Het vorige functioneert immers niet optimaal. “Leapfrog” innovaties. Dat is onze ‘kracht’! Wij zijn creatief, daar kunnen ze ‘alleen maar kopiëren’. Gewoon opnieuw beginnen dat vinden we veel leuker. Maar we zijn daardoor ook slecht geworden om iets af te maken. Dat is eigenlijk maar saai toch? Dat laten we dan maar al te graag aan anderen over. Maar aan wie?
 
Oosten: we gaan het verbeteren en het maximale er uit halen. Dat is ons met de paplepel ingegeven. En kunnen we als geen ander. Een lange reis begint met de eerste stap, zegt het oude Chinese spreekwoord. Waarom beginnen met een hele nieuwe reis, als je ergens een afslag mist?

Kortom (gechargeerd):

Westen: veranderen om te veranderen. Grote stappen, snel thuis. Afslag gemist? Nieuwe reis! Oosten: veranderen om te verbeteren. Een lange (thuis)reis bestaat uit veel stappen.

Conclusie en aanbeveling:
We kunnen nog veel leren van elkaar. Onze cultuur zou zeer gebaat zijn met wat meer leren iets af te maken, respectievelijk er iets aan toe te voegen, respectievelijk het maximale er uit te halen.
En minder besluiten alweer ‘het wiel gaan uitvinden’. Te veel creativiteit op dat vlak (in onze definitie) kan ook beperkend werken.
Het gokelement (een loterij) is immers erg hoog. Soms een doorbraak (de hoofdprijs), maar veelal wordt er verloren. Om dan maar weer hoopvol een nieuw lot te kopen.

Op de schop” mag wel eens wat minder als “de enige en beste oplossing” worden verkozen. Het kind moet de tijd krijgen volwassen worden en te groeien. En verdiend het niet met het badwater te worden weggegooid, om met een nieuw kind te gaan beginnen…
 
Opnieuw /vernieuwend is lang niet altijd beter. Beter is altijd beter. Per definitie toch?

Plaatje: Chinesepaintings.com

188 Reacties op “Creativiteit en innovatie: kwestie van cultuur.

 1. Ina Dijstelberge 16 februari 2009 om 10:53

  Maar opnieuw is soms noodzakelijk als de techniek het even laat afweten;-)
  Met de bril van een ander op naar jezelf kijken is trouwens heel verfrissend.

 2. nelus 16 februari 2009 om 11:08

  @Aad: innovatie: ik vind het prachtig om na te denken over nieuwe dingen. Heb daar ook wat ervaring in opgedaan in een van mijn vorige banen. Maar……..innovatie kan ook gaan werken als de wet van de remmende voorsprong, zoals bij die destijdse werkgever ook is gebeurd. De ontwikkelkosten waren voor hem en anderen gingen er met het concept vandoor. Dat heeft hem bijna een faillissement opgeleverd.

 3. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 11:24

  @Ina: dat was wel even schrikken vanmorgen,ja.
  Dus er maar even opnieuw opgezet ja, toen alles weer werkte..
  "Bril": die ervring heeft bij mij vele ogen geopend die bij mij gesloten waren. Je kan veel leren van andere culturen. Onze oplossingen zijn niet altijd de enige oplossingen.

 4. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 11:26

  @Nelus: ook een kwestie van cultuur, denk ik dan? Je voorbeeld overigens komt regelmatig voor..

 5. de Stripman 16 februari 2009 om 11:32

  Ik was hier al eerder vanochtend maar kon toen even niet reageren. Inmiddels is de storing verholpen lijkt het.
  Je schetst een mooie tegenstelling, Aad. Ik kan niet beoordelen of het echt zo zwart/wit is, als je oost en west met elkaar vergelijkt, maar je geeft wel mooi het verschil aan tussen twee strategieën.
  Persoonlijk wordt ik er niet vrolijker van als ik een Chinees symphonie-orkest hoor dat perfect de muziek van Beethoven blijkt te kunnen spelen. Dan luister ik toch echt liever naar nieuwe muziek, ook al is die wat technische beheersing en complexiteit minderwaardig.
  Aan de andere kant heb ik me ook vaak gestoord aan het vernieuwen om het vernieuwen. Het bedrijf waar ik lange tijd werkte had daar ook een handje van. Al trokken veel oudere werknemers zich daar op den duur niet al te veel meer van aan.
  Ik moet ook ineens denken aan de variété-artiesten uit vroeger jaren. Die reisden soms wel 10 of 20 jaar het land door met dezelfde act. Ja, langzamerhand steeds perfecter uitgevoerd, dat wel. En, omdat er nog geen tv was waarop elke artiest tegenwoordig zijn kunsten vertoond, was het voor het publiek toch telkens weer nieuw…;o)

 6. jan bouma 16 februari 2009 om 11:33

  …Dacht dat zowel het buskruit als het schrift al eeuwen eerder door de Chinezen waren ontdekt; maar "beschavingen" gaan en komen – qua toegedachte importantie – in de geschiedschrijving der mensheid al naar gelang men betekenis aan die geschiedschrijving toekent; of niet. China, India, Pakistan en (vermoedelijk) ook Noord-Korea behoren wel tot de kernmogendheden naast Rusland, de VS, Engeland, Frankrijk en… Israël.
  Ik zie nog niet erg goed waar de waarde van "de innovatie" dan wel ligt voor de totale mensheid met de verkeerde paradigma als basis.
  Zie ook het vorige blog.

 7. peter louter 16 februari 2009 om 11:38

  Aad, komt er nu betere tomatensoep uit het Oosten?
  Naar mijn smaak is een groot concern dat begint met een U al jarenlang bezig haar tomatensoep te verbeteren.Veel concerns adverteren met ‘verbeterde producten’.
  De scheiding is niet zo strak als je hem tekent

 8. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 11:46

  @Stripman: het is ook niet zwart-wit, maar het is wel een groter onderscheid dan wel eens wordt verondersteld. Het is een hele andere manier van denken, van benaderen..
  Natuurlijk doen we ook aan verbeteren… Maar ook al te vaak gaan we het allemaal maar weer eens even anders doen..Reactie is geredigeerd

 9. Waarnemer 16 februari 2009 om 11:46

  In Rusland hebben ze het ook niet zo op met het nieuwe. Er schijnt daar een gezegde te zijn dat luidt:
  Het betere is de vijand van het goede.
  Ook in de techniek zijn vele voorbeelden hiiervan. Zo begonnen de Amerikanen met een geheel nieuw iets dat ze het Space Transportation System noemden (STS), wat ook bekend werd als de space shuttle.
  Het was helemaal nieuw. En het werkte van geen kanten.
  Toen de Chinezen ook aan ruimtevaart begonnen, gebruikten ze het oude systeem. De Russen gebruiken het nog steeds.

 10. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 11:51

  @Jan: ik snap niet wat je precies wilt aangeven. Dat vraagt wel enige toelichting.
  @Peter Louter: tomatensoep is tomatensoep. Want tomaten zijn tomaten immers.
  "Scheiding": de scheiding is nooit strak.
  Je opmerking verbaast me wel: ben jij niet een voorstander om dingen even scherp te duiden? :-))
  Goed, nog een voorbeeld dan: Nederland is het land waar het onderwijssysteem het meest weer helemaal ‘op de schop’ moet! Maar moet dat? Of kan het ook worden verbeterd?Reactie is geredigeerd

 11. Summer 16 februari 2009 om 11:54

  Mooi creatief blog Aad! Die laatste zin stat precies op de goede plek en blijft hangen:
  Onderzoek alle dingen en behoud de goede, is toch een gezegde??
  Als iets dus eenmaal goed is: houen zo en er niet meer aankomen.
  Zo is het ook met het maken van kunst. Bijvoorbeeld een schilderij. Je kunt "over de top" gaan en een schilderij, dat eigenlijk af was, op het laatste moment "kapotschilderen". Dat komt ook niet meer goed…
  Met de bril op van een ander kijken, goed idee. Ik probeer altijd even in "andermans schoenen" te gaan staan( wie de schoen past trekke hem aan) en dan naar mezelf te kijken. De ander is altijd jouw spiegel.
  Er zijn ook "lachspiegels":)) En ook brillen die te rose of te zwart zijn…Reactie is geredigeerd

 12. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 11:54

  @Waarnemer: goede voorbeelden. Ik pleit nog voor het ene, noch voor het andere. Beiden hebben voor- en nadelen. Ik pleit er voor dat we van dit verschil in benadering kunnen leren.
  Een verbetering dus. Daarmee zeggend: on denken hoeft niet ‘op de schop’, maar er kan wel veel aan verbeterd worden :-)Reactie is geredigeerd

 13. jan bouma 16 februari 2009 om 11:56

  @Aad 11:51… graag opnieuw die tekst van me lezen, beschouwen, je afzonderen voor een uurtje of zo, je concentreren… en dan snap je het wel. Alles is een kwestie van perceptie; nietwaar? Ik heb dus niets aan mijn uitleg toe te voegen noch te expliqueren. of schrijft men tegenwoordig: expliceren; zal mij een rotzorg wezen.Reactie is geredigeerd

 14. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 11:56

  @Summer: door de bril van en ander kijken. Dat is mooi gezegd, en de spijker op zijn kop.
  Ook z’n cultuurverschil: we noemen dat al gauw afkijken immers. Maar wat is er mis mee, om te leren van anderen? En dat te gaan gebruiken om te verbeteren?
  @Jan: ik zal die opmerking van je (waar ik niets mee kan) bewaren. Ik ken wel iemand waar ik die nog wel eens kan toepassen..Reactie is geredigeerd

 15. jan bouma 16 februari 2009 om 12:09

  @Aad 11:56
  Misschien heb je iets aan het volgende comment dat ik zojuist schreef bij @Ina Dijstelberge op haar blog en wel naar aanleiding van een opmerking van ons "enfant terrible" An van den Burg aldaar.
  Als je zegt: "ja, dat comment snap ik wel…" zul je ook mijn comment begrijpen van 11:33 uur.
  Enfin.. lees maar even:
  jan bouma / 16-02-2009 11:51
  @An…10:53; wat je daar opmerkt is vrijwel een letterlijke quote uit m’n boek: "De positiebepaling van de waarnemer bepaalt diens blikveld." Ach…; ik wist het altijd al. Onder jouw ruwe bolster schuilt mijn zuivere pit.
  @Ina: behoudens dat jij kunt bevestigen aan @An wat ik zoëven schreef, vraag ik me wel af of inderdaad het per definitie voortdurende verschuivende en wisselende beeld "van de waarnemer" dan ook niet dat "wisselende beeld" moet opleveren voor eenieder?
  En dan kom je aan een nieuwe formule van me (te lezen in het hfdst. Goed en Kwaad) het standpunt van "de eeuwigdurende verwerping door de filosofen m.b.t. hun Weltanschauungen. Ik ben m’n tijd ver vooruit, meissie… -:))
  Ach… @Aad nou dacht ik toch werkelijk dat jij ook mijn boek zou hebben gelezen… en begrepen? ….:-)) ??????????????????

 16. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 12:13

  @Jan: graag opnieuw die tekst van me lezen, beschouwen, je afzonderen voor een uurtje of zo, je concentreren… en dan snap je het wel. Alles is een kwestie van perceptie; nietwaar? Ik heb dus niets aan mijn uitleg toe te voegen noch te expliqueren.
  Jan: De positiebepaling van de waarnemer bepaalt diens blikveld. :-))Reactie is geredigeerd

 17. wj-tje 16 februari 2009 om 12:14

  @Aad
  Beide culturen kunnen niet zonder elkaar, denk ik. Los van beschavingen die komen en gaan.
  Een van de meest succesvolle uitvindingen was het wiel. De Assyriers toch?. En sloegen prompt op hun strijdwagens de Egyptenaren de hersenpan in. Misschien heeft het wiel de langste product life cycles.
  En in beide culturen is innovatief omgegaan met de verdere ontwikkeling van die ronde schijf. Helaas ook voor mindere fraaie aanwendingen. Maar ja, dat gebeurde in de bronstijd ook al.
  Opnieuw het wiel uitvinden, is uitgesloten. Innovatief doorploeteren met dat ding wel.Reactie is geredigeerd

 18. nelus 16 februari 2009 om 12:15

  @Summer:Onderzoek alle dingen en behoud de goede, is toch een gezegde??
  Als iets dus eenmaal goed is: houen zo en er niet meer aankomen
  Ook van (ex) gereformeerde huize Summer ? Want volgens mij is dit een bijbelse uitspraak.
  Als iets goed is enzovoort: dat ervaar ik wel als heel statisch. Je moet juist het goede altijd blijven beoordelen. Ook "goed" kan achteruit gaan. En dan moet je er wel bijzijn om het bij te stellen. Een dynamisch proces dus.
  @Aad: dankzij de innovatie hebben we wel heel veel verschillende soorten voeding gekregen.
  Dat is één kant. De andere kant is dat we opgescheept worden met allerlei stofjes die we niet willen. Om voeding vers te houden bijvoorbeeld. En wat te zeggen van die tomatensoep van je ? Van Unilever ? Houdbaar tot eind van het jaar ? Ik proef niks anders dan chemie en maak het nog steeds zelf.

 19. jan bouma 16 februari 2009 om 12:27

  @Aad… 12:13
  Met mijn comments tracht ik ook nog de alom erkende "eeuwigdurende domheid" van de mensheid te doorbreken…; en nou ga jij mij even vertellen wie er hier dom is! Het moet niet gekker worden.

 20. paco painter 16 februari 2009 om 12:45

  Op de schop" mag wel eens wat minder als "de enige en beste oplossing" worden verkozen. Het kind moet de tijd krijgen volwassen worden en te groeien. En verdiend het niet met het badwater te worden weggegooid, om met een nieuw kind te gaan beginnen…"
  Zo is dat

 21. eva 16 februari 2009 om 12:45

  Aanbevolen.
  Jij verwoordt weer fantastisch wat ik ook zou denken maar niet zo goed kan verwoorden!
  gr eva

 22. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 12:53

  @VSP: het besef dat culturen niet zonder elkaar kunnen is nog lang niet overal doorgedrongen helaas. Vooralsnog slaan die helaas links en rechts elkaar nog de hersenpan in. Dat wiel is nog niet uitgevonden..

 23. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 12:57

  @Nelus: en je soep wordt steeds beter :-))
  En innovatie en creativiteit blijft van alle tijd. Culturen kunnen leren van elkaar, dat is ook innovatie toch? En kunnen ook wel wat creativiteit gebruiken hoe met elkaar om te gaan. Om zo maar eens ‘out of the box’ te denken over het onderwerp van deze blog 🙂

 24. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 12:58

  @Paco: en zo is het precies… (link in de blog gelezen :-))
  @Eva: wel even wennen die nieuwe avatar, ik had je niet herkend.. Mooi is ie..
  Dank voor je mooie worden 🙂

 25. wj-tje 16 februari 2009 om 13:13

  @aad. ‘dat wiel’. Ben zeer, zeer sceptisch dat het bij een utopie blijft.
  @nelus
  wil je het recept uit het kookboek van m’n oma (1875 – 1967, boek dateert 1902) voor tomatensoep met louter natuurprodukten.
  In de diepvries bij -20 wordt ie alleen maar lekkerder en kan minstens twee maanden mee. Opwarmen in de magnetron.
  Zo ja, geef ik dat vanavond in de kroeg wel even af.
  Nu eerst studeren op Wikipedia en de was in de droger. Innovatie toch?Reactie is geredigeerd

 26. Summer 16 februari 2009 om 13:13

  @Nelus, Hoezo "Ook" van ex-gereformeerde huize"? Niet in de verste verte. Jij wel?
  Ben geheel buitenkerkelijk opgevoed. Niet gehinderd door kerkelijke indoctrinaties. Toch wel degelijk kennisgenomen van allerlei.Ik kan geloven buiten het instituut om. Misschien bedoeld als een soort opvoedingsinstantie om de tien geboden te leren. Kan nooit kwaad. Men hoeft dus niet van gereformeerde huizen te komen om bijbelse citaten te replikeren. Wist overigens niet dat dit uit de bijbel komt.
  Ik heb veel (goede dingen) bewaard, maar nog heel veel meer weggegooid. Ik spreek uitsluitend voor mezelf. Voor de rest heb je niet helemaal juist geïnterpreteerd wat ik bedoelde. Maar dat geeft niks. Het ging om dingen die al volmaakt zijn. Welke dat nog niet zijn, die zijn voor verbetering vatbaar.
  Voorbeeld; als jij en ik het ergens over eens zijn, dan hoeft er toch niet meer aan getornd te worden met als resultaat het oneens te worden. Ik hoop dat "we" er nu uit zijn.
  @Aad, 11.56 diezelfde mening was ik ook toegedaan. Geen misverstand daarover en geheel mee eens:
  Er valt heel veel te leren van anderen. Van sommigen ook niets. Geldt ook voor mij.

 27. martin 16 februari 2009 om 13:21

  Aad toen ik in Indonesie voor het eerst in een kunstattelier was, met verniewende kunstenaars, en zij mij vertelden dat ze eerdere ontwerpen steeds weer namaakten kon ik waarschijnlijk moeilijk de Westerse afkeer uit mijn ogen weren. Inmiddels zie ik de schoonheid van eeuwenlang terugkerende patronen in de kunst, van kleine aanpassingen door de meesters. Desing krijgt een vaste waarde in de samenleving. Dat dit stramien herkent en erkent wordt lijkt me een kracht.
  Dat dit bijvoorbeeld in de muziek niet tot klakkeloos nagespeelde stukken hoeft te leiden geeft het grote aantal Chinese en Koreaanse musici wel aan die de Europese en Amerikaanse concoursen bezoeken en prijzen in de wacht slepen. Tegelijkertijd worden http://www.youtube.com/watch?v=-ZmAgFyVo48 ook nog steeds noot voor noot gespeeld. Een mooie combinatie.Reactie is geredigeerd

 28. nelus 16 februari 2009 om 13:26

  @wj-tje: ik houd met aanbevolen. Neem maar mee dat recept van jouw oma. Ga ik eens uitproberen hoe dat smaakt.

 29. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 13:28

  @Martin: en zo is het helemaal..
  Indrukwekkend muziekfragment geef je hier.
  In de Oosterse cultuur (Confucius heeft dat nog eens versterkt, en daar handvatten voor gegeven) is respect voor vorige generaties en ouderen een vasstaand gegeven. Iets om dus vanuit hun gezichtspunt niet af te wijzen, maar om lessen van mee te nemen en te koesteren. Daar me ga je gang. Want ook het beter willen doen, ligt helemaal in hun cultuur verankerd.. Ik had me dat nooit zo gerealiseerd totdat ik het met ogen mocht meemaken, en kon (in)zien wat een impact dat kon hebben. Ook weer macro en micro overigens.
  Mao overigens deed wel aan ‘leapfrog’ innovatie.. Met veel dramatische gevolgen. Ook bekend.
  @WJ-tje: ‘dat wiel’ kan helaas ook alleen maar beetje bij beetje verbeterd worden. Twee stappen vooruit, en hoeveel stappen achteruit? Ik hou ook mijn hart vast…Reactie is geredigeerd

 30. nelus 16 februari 2009 om 13:29

  @Summer: ja ik wel. Maar ik heb er niks aan overgehouden hoor, aan die gereformeerde opvoeding dan. Het ging er nogal liberaal aan toe bij ons thuis. Vandaar. Ben al lang niet meer praktiserend.
  Ja hoor, wat mij betreft zijn wij eruit.

 31. Rein-John 16 februari 2009 om 13:32

  Beste Aad,
  Het thema dat je aansnijdt heeft veel facetten en is mogelijk aanleiding op dit VKblog tot een diepzinnige overpeinzing over een goede mix van ambachtelijkheid en creativiteit.
  Het vak, het metier, verliest het in de huidige westerse cultuur vaak van het nieuwe, het vergankelijke en het absoluut creatieve. En dat valt te betreuren. Het sluit overigens naadloos aan bij onze nogal agressieve en opdringerige wijze van leven. Wat ontbreekt is overdenking, meditatie en bezinning.
  De waan van de dag regeert. Het moet steeds sneller en er moeten bakken geld mee worden verdiend. De tragische gang van de gehaaste, arrogante en verwende westerling.
  Helaas heb ik als fulltime oppas-opa tot medio maart niet voldoende tijd om lekker aktief te bloggen. Kijk, dat bedoel ik nou! Alhoewel, de twee kleinkinderen (anderhalf en vijf jaar oud)worden natuurlijk lekker door mij verwend. Wij struinen alle kinderattracties af en gaan elke dag in het bos en op de heide wandelen.
  Jammer toch, dat ik even niet uitgebreider op je bijdrage kan reageren.
  Het ga je goed.

 32. Rein-John 16 februari 2009 om 13:33

  En door de haast vergeten in te loggen. Het is me wat!

 33. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 13:35

  @Rein John: precies wat ik aangeef Rein John, jij begrijpt het. Deze verschillen in de blog aangegeven, is slechts een onderdeel van vele verschillen. Deze (creativiteit en innovatie) grijpt net zoals andere diep in in onze levenswereld. Met ook grote consequenties voor het consumeerderen en de druk, druk, druk wereld. De jaagkultuur, en de ‘alles moet anders’ cultuur. Waar bezinning dan nog wel eens flink in de verdrukking raakt..
  Veel plezier met je kleinkinderen, je komt toch af en toe nog wel eens even hier kijken/spelen? :-)Reactie is geredigeerd

 34. Summer 16 februari 2009 om 13:47

  @Nelus, dat is fijn om te weten.
  @Algemeen:
  Ik vond nog iets via zojuist een tip van
  @ pacopainter. In betere bewoordingen dan ik het had kunnen schrijven èn waar ik geheel achter sta. Ik wil het graag even delen:
  …"Willen wij enkele grondbegrippen voor ogen houden: Ten eerste, dat niet de persoonlijkheid van een bepaalde leraar voor een leerling het belangrijkste is, maar de mate van waarheid die deze leraar vertegenwoordigt en het vermogen van de leerling zelf om het onderscheid te zien tussen waarheid, gedeeltelijke waarheid en onwaarheid"…. etc.
  Ik vond dat glashelder en zó waarachtig.
  Ben benieuwd @Nelus.Reactie is geredigeerd

 35. nelus 16 februari 2009 om 14:05

  @Summer: zou de mate van waarheid niet samenhangen met de persoonlijkheid ?
  Is waarheid – even los van kennis – niet altijd subjectief ?
  Is het niet zo dat wederzijdse sympathie een belangrijke rol speelt in de relatie meester-leerling ?
  Dit zijn zo wat vragen die bij me opwellen na het lezen van @Pacopainter.

 36. jan bouma 16 februari 2009 om 14:23

  @Allen
  @Aad… omdat hij mijn comment onbeantwoord laat van 12:09 en slechts "pareert" met ’n flauwe herhaling van mijn tekst. Dat schiet niet op. Derhalve daarom opnieuw als volgt:
  Wat is nu uiteindelijk het (voorlopige) resultaat van deze discussie waarbij er allerlei premissen een rol spelen?
  Kijk! "De positiebepaling van de waarnemer bepaalt diens blikveld" is een filosofische waarheid die ik formuleerde en in m’n boek opnam juist om al te besliste en te vooringenomen standpunten te relativeren. Tegelijkertijd het mijne zoëven.
  Daardoor worden de paradigma van het moment, uw referentiekaders, ter discussie gesteld van de momenten in de geschiedschrijving.
  Dus dan constateer ik bijvoorbeeld dat de Chinezen soms ver vóór waren in bepaalde (technische) ontwikkelingen als met de uitvinding van het buskruit, en als men die daartoe wilt rekenen.
  De criteria waaraan men een bepaald standpunt of visie toetst wisselen per seconde.
  Mijn betoog gaat daar op in. Dit is nieuw voor uw denkwereld. U hebt nog niet eerder ergens over een dergelijk referentiekader kunnen lezen. Dus… dan wordt u ook teruggeworpen op uw eigen beoordelend vermogen om er überhaupt iets over te zeggen of te menen. De ultieme bevrijding van de geestelijke mens beschreef ik zoëven.
  De rest blijkt immers maar "de waan van de dag en het moment" waarachter u wel of niet achteraan loopt!

 37. Summer 16 februari 2009 om 15:20

  @Nelus, dat zou best kunnen en ik kan me erin vinden. Een relatie of vertrouwensband dient opgebouwd te worden. Voelt het wederzijds( waarschijnlijk intuïtief) goed aan, dan worden er banden gesmeed. Soms raken mensen van elkaar vervreemd, soms groeit een persoon sneller dan de ander. Dat zie je ook in diverse opleidingen.
  Bij elkaar blijven en elkaar voorthelpen is een optie maar dient van beide kanten te komen. Zo zie ik het – tenminste, waar ik nu sta- en is geenszins bedoeld als belerend.
  Als jij iets zegt waar ik me in kan vinden, is dat vanzelf wederzijds en creëert een voedingsbodem voor constructieve gedachten.
  Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen"… is zo`n gezegde( ik weet niet of het uit de bijbel komt, maar ach, al kwam hij uit een kookboek…) daar geloof ik wel in, met dien verstande:
  Als er teveel welles- nietes is tussen mensen of groeperingen, dan verloopt het opbouwen van een goede verstandhouding stroef. Dan dient zich de keuze aan: doorgaan of ermee kappen.
  Nogmaals, mijn visie, die ik niet tracht te verkopen. Ik laat slechts mijn kaarten zien.

 38. jan bouma 16 februari 2009 om 15:36

  @Summer 15:20
  Veelal neem ik niet de moeite maar vandaag wil ik blijkbaar meer schrijven dan gemiddeld en ik ga je een antwoord geven op wat je aan @Nelus hierboven schrijft. Ja, laat zij desgewenst maar zelf antwoorden.
  Paar opmerkingen dan op mijn conto:
  1. Je kletst hetzelfde als een bijna vergeten dominee.
  2. Ik beroep me op de keihard gebleken eigenbelangen die mensen hebben; en daar is niets mis mee want die zijn als het ware genetisch bepaald.
  3. Alle gezever van belanghebbenden, zoals die van de reli’s en hun vertegenwoordigingen doen daar dik betaald niet aan mee. Uit hun goed begrepen eigenbelang. Vandaar mijn opmerking over "domineesgezwets".
  4. Maak een Balans op; zoals ik deed. En je dumpt ook Immanuel Kant in de vullisbak die meende "dat de mens op basis van zijn vermeende eigenbelang wel het goede zou doen!"
  Niet dus! 3000 jaren geschiedschrijving bewijzen dat.
  5. Aldus rekening houdend met dat tekort schietende menselijke gedrag plaats ik wat VERBODSBORDEN plus dat ik een gewijzigde organische structuur voorstel waardoor het gezwets, het gezever, de domineespraat, tot het verleden behoren.
  6. De rest van mijn betoog gaat over integriteitswaarden die tot nog toe geheel schijnheilig slechts op papier werden vertolkt.
  En daarvoor heb je m’n boek nodig. Of niet…; als je het al wel denkt te weten zonder.
  ps
  krijg ik nog antwoord op 14:23 uur?

 39. Summer 16 februari 2009 om 17:16

  @waarde jan bouma. Het is mij een eer dat je mij roept, als een roepende in de woestijn…
  Als barmhartige en ruimhartige Samaritaan ben ik niet te beroerd om deze nader-tot-mij reactie te honoreren met u een reddingsboei toe te werpen om tevens te vernemen wat uw bedoeling is. Getuige je laatste zin: " En daarvoor heb je m`n boek nodig" lijkt mij de intentie het slijten van een boek. Ik sta daar niet honderd procent afwijzend tegenover.
  Gezien ik een prioriteitensysteem hanteer, is uw boek over alle vlaggen bij mij nog niet aan de beurt. Dit mede vanweg het feit dat mij vandaag een interessant boek door Alice A. Bailey onder de aandacht werd gebracht door @paco painter. Gezien de materiële wereld toch al op haar wenkbrauwen loopt en in haar vorige, hebzuchtige hoedanigheid niet meer zal terugkomen, lijkt mij het vergaren van zuivere en integere(zoals paco verwoordde) informatie een must. Neem mij niet kwalijk dat dit mij meer aanspreekt.
  Veel succes!
  P.s. "Krijg ik nog antwoord op 14.23 "? Wat vroeg u (mij) dan?
  P.s. Bent U degene die de VERBODSBORDEN altijd plaatst? bent u dan van de (verkeers)politie?Reactie is geredigeerd

 40. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 17:29

  @Jan: reagerend op: 14:23 en dan neem ik meteen ook maar even 15:36 mee.
  Puntsgewijs:
  1. Kijk! "De positiebepaling van de waarnemer bepaalt diens blikveld" is een filosofische waarheid die ik formuleerde juist om al te besliste en te vooringenomen standpunten te relativeren. Tegelijkertijd het mijne zoëven.
  2. "criteria": Mijn blog gaat daar op in. Dit is nieuw voor uw denkwereld. U hebt nog niet eerder ergens over een dergelijk referentiekader kunnen lezen.
  3. De rest blijkt immers maar "de waan van de dag en het moment" waarachter u wel of niet achteraan loopt!
  4. Je kletst hetzelfde als een bijna vergeten dominee.
  5. Aldus rekening houdend met dat tekort schietende menselijke gedrag plaats ik wat VERBODSBORDEN.
  6. Domineesgezwets, dus.
  Ach Jan, ik probeer een beetje jouw taal te spreken, in een poging elkaar te kunnen verstaan..
  "Verbeteren" ging deze blog toch over? En over cultuurverschillen? :-))Reactie is geredigeerd

 41. nelus 16 februari 2009 om 17:36

  @summer: 14:05 mijn eigen comment om in de termen van de weledele heer J. Bouma te spreken. Ik heb erover van gedachten gewisseld. Over die uitspraak van Paco. En hem zo’vertaald: hecht een kind meer waarde aan de waarheid dan aan de persoonlijkheid van de leraar ? Ken je het verhaal uit de bundel van Theo Thijssen "(Meneer zelf komt een uurtje kijken) over dat meisje dat helemaal van streek was. Omdat ze onderweg had gezien dat "men hier mangeldt"? Met dt. "Dat is toch niet goed geschreven meester?" "Nee, Marietje, maar sommige mensen weten dat niet. En ze zijn niet allemaal zo knap als jij." "Goed meester, dan ga ik op de terugweg wel langs en ga zeggen dat "hier mangelt men" met een d moet.
  "Goed Marietje, doe dat maar".
  Een mooi voorbeeld, vind je niet ?

 42. jan bouma 16 februari 2009 om 17:47

  @Summer 17:16
  Laat maar. Soms blijkt elk woord aan jou verspild. Nee, ik ben niet van de verkeerspolitie maar ik gebruik weleens een metaforische omschrijving.
  Mijn vraag van 14:23 was aan "allen" gesteld. Maar laat maar. De integriteit, en de opvattingen daarover, zit overigens tussen je oren of niet. Vrees bij jou het ergste.

 43. Theodorus 16 februari 2009 om 17:51

  Met interesse gelezen.
  Ik heb met de mondialisering/globalisering niet zoveel moeite. Onafwendbaar dat oost en west, noord en zuid in veel opzichten gaan samenvloeien. van McDonald’s en Symphonie-orkesten in Azië tot TjapTjoi en Circus in het westen. De TV is al het oog op de wereld. Je hoopt dat eigenheden behouden blijven -en dat zal ook wel in zekere mate- maar eigenlijk is het een illusie. Olympiërs die uit Beijing kwamen, zeiden het echte China niet gezien te hebben…
  Topschakers, toptafeltennissers, topvoetballers van buitenlandse herkomst spelen hier voor …. NL. Jawel.
  Creativiteit kan als talent aanwezig zijn, maar ook gevormd worden. Mijn opleiding was heel cultureel-vormend. Op scholen van VO-onderwijs zijn die vormende vakken ook nog aanwezig. Maar het vervolg ligt bij het individu.
  Het VKBlog is in sommige opzichten een kweekvijver om de creativiteit te ontwikkelen, c.q. tentoontestellen. Ik les gemiddeld 20 blogs per dag en ben vaak verrukt over inhoud/kwaliteit. Ik lees het langer en intenser dan mijn krant.

 44. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 18:02

  @Theodorus: als mondialisering/globalisering betekend dat je met een open geest ogen kijkt hoe je van elkaars sterkten kunt leren (versus afwijzen) heb ik er ook geen moeite mee, en zal het veel kunnen bijdragen.
  Nog even als vervolg van mijn voorbeeld vanuit het bedrijfsleven.. De conclusie was: Nederland bedenkt het concept, maar laat de Chinezen het zo snel mogelijk werkend maken.
  Onwikkelcycli werden gigantisch verkort..
  VKblog: heel herkenbaar. Het inspireert mij vele malen meer dan de krant deed.. Die heb ik dan ook inmiddels opgezegd..

 45. Summer 16 februari 2009 om 18:19

  @ nelus, dat is inderdaad een mooi vorbeeld. Theo Thijsse, ik heb een voororlogse druk van het boek "Kees de Jongen", maar dit verhaal kende ik niet. En eh, ja, heer Bouma is een belangrijk man en dat is ie..:)
  @heer Bouma, je hebt die vraag wel degelijk ook persoonijk aan mij gesteld, maar idd. "laat(ook) maar". We kunnen niet in details blijven treden, nietwaar?
  "Soms, lijkt elk woord aan jou(mij dus) verspild". Dat geldt waarachtig ook voor jou, maar dan mag je dat woordje "soms" er zelfs af laten. Baas boven baas, maar dat gun ik jou.
  Jij lijkt ook verstand van "domineesgezwets" te hebben. Ik helaas, of godzijdank niet..:))Maar, ik hèb niets tegen goeie echte dominees hoor. `t Wordt altijd wel stil als er eentje voorbijkomt…Ha!Reactie is geredigeerd

 46. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 18:58

  @Jan:
  1. Laat maar. Soms blijkt elk woord aan jou verspild.
  2. Maar laat maar. De integriteit, en de opvattingen daarover, zit overigens tussen je oren of niet. Vrees bij jou het ergste.
  We (@allen) hebben weer genoeg om op te lossen..
  Jan: Hoor je wel wat je zelf zegt??Reactie is geredigeerd

 47. nelus 16 februari 2009 om 19:06

  @aad: de waarheid haalt zichzelf in. Er komt een moment dat Jan door niemand meer serieus wordt genomen als het zo doorgaat. Het zijn eigenlijk hele aardige mensen die bloggers op jouw blog. Die zoveel moeite doen hem bij de les te houden. Nog steeds op hem ingaan, hem nog steeds serieus nemen. Maar ik vind dat hij daar zelf niet zo zorgvuldig mee omgaat. Zelfs een beetje vertrapt af en toe. Er komt een moment dat dat niet meer wordt gepikt ben ik bang Jan. Dus pick your choice.

 48. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 19:12

  @Nelus: ik heb boeiende gesprekken met Jan gevoerd. Maar ik weet niet wat er de laatste tijd met Jan aan de hand is.. Zou hij ook door de griep geveld zijn?? Hoge koorts?? Ijlen??
  Gelukkig zijn er nog vele stamgasten waar het goed toeven bij is.. en waar ik me bij thuis voel.. Dat maakt het voor mij waardevol te blijven bloggen..
  Ik hoop desondanks dat we Jan weer ‘bij de les kunnen krijgen’..
  Dus @Jan: "Pick your choice".
  Wees wat meer creatief en innovatief.. en gooi niet alles "op de schop"…Reactie is geredigeerd

 49. jan bouma 16 februari 2009 om 19:58

  @Aad
  @Nelus
  Indien het juist is – we zijn het daar unaniem over eens – "dat de positiebepaling van de waarnemer diens blikveld bepaalt", en ook nog slechts alleen voor het moment van de registratie, dan hebben wij eigenlijk helemaal geen verschil van inzicht.
  De oordelen evenwel die dan voortvloeien uit de registratie van het moment leiden dan tot de conclusie dat die oordelen continu aan verandering onderhevig zijn, en dan snap ik dit blog weer niet zo goed. (…!)
  Immers:
  Ik zeg de Chinezen waren bijvoorbeeld (ooit) verder in ontwikkeling, ook technisch – buskruit, architectuur, medische wetenschap -, dan "wij" hier in het Westen terwijl we NU weer een blog aan het schrijven zijn over allerlei opvattingen in de verhouding tussen "het verre Oosten" en het Westen.
  Niks meer, niks minder. Toch volgen hier grote konsekwenties uit. Misschien heb ik jullie nu wat "bij mijn les kunnen krijgen?" Pick your choice, Aad. Maar ik dacht je nu opnieuw een sluitend en begrijpelijk betoog te hebben geboden. Het hele hfdst. Goed en Kwaad gaat eigenlijk hier ook over. De continue eeuwigdurende verwerping door de filosofen van hun Weltanschauungen wegens de ook continu wijzigende paradigma. Dit lijkt me een belangrijke filosofische waarheid met verstrekkende gevolgen indien die "waarheid" aanvaard wordt.

 50. wj-tje 16 februari 2009 om 20:33

  @nelus
  Het recept voor tomatensoep uit rondom 1900 zet ik wel als tussendoortje op eigen blogje.
  @aad ‘ bij de les krijgen’ als het lastigste en stoutste jongetje van de klas -vaak enorme ijdeltuiten die het altijd beter weten- voor straf in de hoek worden gezet, werkt niet.
  Da’s een enorme katalysator om de klas op stelten te zetten en van de les te houden.
  Verbannen heeft ook geen zin. Dan moet de verontruste ouderenraad er weer bij komen.
  Wat wel werkt, is een goed gesprek met de hoofdmeester, en in dat kop-romp-staart gesprek de lastpak een opstel laten schrijven "waarom de betrokken persoon zo’n lastpak is". En vervolgens negeren of de klas uitsturen en in een klein kamertje aan z’n opstel, scriptie of proefschrift laten werken.
  Met vrijheid om in de openbare bibliotheek of op internet te grasduinen, in eigen tijd.
  Tussentijdse rapportages niet mededelen aan klasgenoten en nogmaals, negeren.
  Werkt zeer produktief en weer rust in het klasje.Reactie is geredigeerd

 51. Draver 16 februari 2009 om 21:11

  Aad dit kost me momenteel te veel tijd om mijn mening te geven, maar blijf je blog volgen, groetjes.

 52. Summer 16 februari 2009 om 21:15

  @Aad, met respect: ik mag niet meer inloggen van de computerspecialist, die morgen komt om er een nieuw geheugen in te zetten. Vanmorgen was `t helemaal schrikken met die "crashmelding,: het zat gelukkig niet (alleen) bij mij maar waarschijnlijk over het hele blog, vernam ik naderhand.
  Te hooi en te gras weer de nodige wetenswaardigheden op jouw blog aan de weet gekomen, zowel van het blog zelf als extern.
  @ Heer Bouma, hee, wat krijgen we nu? Jij spreekt over Goed en Kwaad en toen ik daar onlangs over schreef ging je dat ridiculiseren. Zodra het van jou afkomstig is, keur je het goed, zegt iemand anders hetzelfde dan ontken je weer. Wonderlijk fenomeen. Ik wil je niet op je eigen worden pakken maar feed back geven.
  Voor de rest vind ik het een fenomeen apart: de leraar die zelf het meest hardleers is. Nu twijfel ik over de frequentie waarop je jouw boodschappen uitzendt. Ik zoek het eerstens bij mezelf want mijn aandacht verslapt bij de zoveelste keer dat je de uitdrukking "pick your choice" gebruikt. Zeg eens voor de afwisseling bijvoorbeeld: kiest u maar. verandering van spijs doet eten. Elke dag hetzelfde eten daar wordt men melig van. Over eten gesproken: WJ-tje gaat kookles geven, te beginnen met de tomatensoep. Kijk!!! Daar wordt een mens wakker van! Een "Cup a Soup" en je bent weer bij de les!
  Enkele andere woorden die ook niet meer aankomen:’Weltanschauung, premisse, paradigma’ en als je nog eens "buskruit" schrijft komt dat er ook bij. Dat moet voor een auteur van een boek bekende koek zijn. Advies: gebruik eens synoniemen en het gehoor wordt weer wakker. Zoals Aad zojuist al adviseerde: Wees creatief met je creativiteit, in dit geval de taal. Geheel indachtig dit educatieve blog.Reactie is geredigeerd

 53. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 21:15

  @Draver: loop vooral niet te hard van stapel :-))
  @Jan: heb jij ooit ergens oren naar?Reactie is geredigeerd

 54. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 21:18

  @WJ-tje: het stoute jongetje hoort zichzelf niet eens.. Laat staan anderen.. Werkt je goede medicijn ook voor dit soort gevallen?
  @Summer: merkwaardige specialist: wat heeft inloggen (of niet inloggen) met geheugen te maken?
  vanmorgen wel even schrikken hier ja. Maar het was gelukkig weer rap verholpen.
  Ik hoop dat jouw geheugen (althans die van jouw PC) weer snel bij de tijds is.. :-)Reactie is geredigeerd

 55. cor 16 februari 2009 om 21:33

  Aad bij letterkunde leerden wij iets over de 3 stadia die een kunstenaar moest doorlopen nl Translatio-imitatio-aemulatio,daar moet ik aan denken als ik je interessante bijdrage lees( eerst vertalen het vak leren dan navolgen en tenslotte proberen te overtreffen door er iets aan toe te voegen

 56. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 21:39

  @Cor: "Translatio-imitatio-aemulatio" is nieuw voor mij.. en via mijn omweg uiteindelijk misschien ook weer niet. Boeiend dat jij dat zo al leerde. :-)Reactie is geredigeerd

 57. Rene Scheffer 16 februari 2009 om 22:23

  Ik moet opeens denken aan al die Aziatische auto’s die heel snel steeds beter worden (KIA, Hyandai etc)

 58. Summer 16 februari 2009 om 22:29

  @Aad, nee is niet zo merkwaardig. Het is een èn-èn -situatie.
  Het is me afgeraden de pc nog te gebruiken. Het geheugen is beschadigd en brokkelt stukje bij beetje af. De beveiliging is eraf. Het nieuwe geheugen, dat zou worden opgestuurd was er vandaag niet en zal misschien morgen komen.
  Van het Windows programma verdwijnen de ondersteunende functies stukje bij beetje. Net de Titanic:langzaam ten onder maar we varen nog. Pc is momenteel onbeveiligd en het zal van kwaad tot erger worden. En je weet dat onbeveiligd desastreuze gevolgen kan hebben. Vanmorgen met die kortstondige crash op vk blog was `t natuurlijk helemaal linke soep.
  Maar nu ik de "ins en outs" heb aangegeven kun je er misschien een betere voorstelling van maken.
  Ik dacht in het ergste geval aan een nieuwe pc, maar het gaat nu eerst om de gegevens die er nog inzitten. Anders raak ik alle bestanden kwijt.
  Resumé: inloggen heeft inderdaad niets met geheugen te maken, maar de pc is uiterst kwetsbaar en zal via-via virussen aantrekken. Ik wist `t ook niet, heb `t me laten uitleggen, maar geloof `t maar. Er zijn natuurlijk veel ergere dingen maar ja, het is erg lastig.
  Ik zag alweer interessante dingen hierboven, zoals hetgeen Cor bijvoorbeeld vertelde.
  Maar ik heb een leergierige bui en heb oren, van achter en van voren:))) en dat schrijf ik alleen omdat `t rijmt, want het is natuurlijk géén gezicht: overal oren.

 59. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 22:33

  @René: dan kun je je ook vast wel herinneren hoe minachtend daar vanuit de westerse wereld naar werd gekeken..
  En ze staan al meer dan 10 jaar bovenaan op de lijst van meest betrouwbare auto’s. Niet toevallig denk ik.

 60. Aad Verbaast 16 februari 2009 om 22:36

  @Summer: bljft een gehemzinnig verhaal van je over die afbrokkelende PC..
  Misschien het overwegen waard voor je: schaf een extern harde schijf aan.. Met een gratis te downloaden backip programa (bv syncback). Dan kan je PC de geest geven.. Maar je bent niets kwijt..
  Goede verzekekeringspremie. Kosten ongeveer 100 euro..

 61. wj-tje 17 februari 2009 om 00:54

  Summer
  ik heb een extern download programma bij een firma, waar ik iedere wijziging op m’n PC met twee drukken op de muis om alles elders op te slaan.
  Machine misschien overloaded? Verder heb ik twee antivirus programma’s, die elkaar niet bijten. 1 van GMX, de andere van Deutsche Telekom.
  Daarnaast mijn ‘opslag’ firma, 75,- p/jr, die waarschuwt indien mijn opslag capaciteit volloopt. Mijn mail adressen zijn er 1500, waarmee ik wekelijks met 100 werk van Australie tot Vancouver.
  Indien de boel thuis crasht, mag ik een maand lang gratis via mijn draadloze reiscomputer gebruik maken van hun faciliteiten.
  Zelfs op Terschelling, met de Gulden Draak op bezoek, werkte dat.
  Kortom, indien mijn huiscomputer crasht, kan ik porbleemloos verder met mijn draadloze reiscomputer. Verder ben ik een digibeet en hoef niet dagen en dagen nieuwe bestanden op te bouwen, paswoorden in te voeren, etc. etc.
  Zorg in iedergeval dat je je mail bestand uitgedrukt heb.Reactie is geredigeerd

 62. ceesincambodja 17 februari 2009 om 03:08

  Als er iemand bij mij komt en zegt een ‘nieuw concept‘ te hebben in plaats van een ontwerp of plan, dan luister ik al niet meer omdat ik bij voorbaat afknap op dat modewoord.
  Voor de rest denk ik wel dat je een punt hebt.

 63. jan bouma 17 februari 2009 om 07:40

  @Summer 21:15
  @Aad 21:15
  @Allen… goedemorgen!
  Dat jullie op hetzelfde tijdstip niet in wensen te gaan op goede en deugdelijke argumentatie van mijn kant zal wel geen toeval zijn. Uiteraard zullen jullie deze coïncidentie (21:15) wel weer anders uitleggen maar vooralsnog geef ik mijn mening.
  @WJtje opteert voor een andere aanpak. Het liefst zag hij toegepast de uitroep: "das Maul halten!"; zie zijn 20:33 uur.
  Kijk eens bij Roland Freisler op youtube.com hoe je dat "goed" doet, @WJtje…
  @Summer.. die computer begrijpt je in ieder geval wel; een langzame afbrokkeling van de bestanden is inderdaad de beste oplossing en dan begin je weer helemaal opnieuw…:)) we maken er een grap van. De kracht van de herhaling, als ik wat woorden vaak gebruik, Summer, dient de boodschap. Althans volgens de gangbare opvattingen in de marketing dient dezelfde boodschap maar eindeloos herhaald te worden. Pick your choice; dus hè.
  Allen een prettige dag verder, hoor. Ook dit soort boodschappen blijf ik met herhaling ook maar uitzenden net als mijn goedemorgen. Raar… hè?

 64. Aad Verbaast 17 februari 2009 om 08:44

  @Ceesincombodja: ik lees bij jou regelmatig dat bestaande plannen al niet eens worden uitgevoerd..Reactie is geredigeerd

 65. Aad Verbaast 17 februari 2009 om 08:47

  @Jan: ik stelde je een vraag om 21:15. Geef jij ooit wel eens direct antwoord op een vraag die aan je gesteld wordt?

 66. wj-tje 17 februari 2009 om 09:30

  @aad
  re 21.18/16.02
  In een ver verleden Zeevaartkunde en bolgoniometrie voor een klasje van 18 leerlingen op de HZS in AMS uitgelegd. Zat ook zo’n, wat nu een ADHD jochie heet, die de boel op stelten zette. En dacht van twee walletjes te kunnen eten.
  Inderdaad, de medicatie werkte.>>>>
  Zijn opdracht was om de astronomische plaatsbepalingen van James Cook aan de Canadese Oostkust en zijn berekeningen na te vorsen.
  Resultaten waren verbluffend. In de catacomben van het Scheepvaartmuseum, nu in verbouwing, ligt zijn scriptie.
  Mijnheer in kwestie loodst nu schepen het Kanaal door en naar Rotjeknor.
  @bouma re 07.40. vroeg erbij!
  ik trap er niet meer in. IK ‘houd mijn bek’ en neem je insuniatie voor kennisgeving aan. Troost je o.a. met de gedachte dat ik geen voorstander ben van boekverbranding.
  @allen
  om 10.10 worden de ingredienten voor Tomatensoep gepubliceerd. De bereidingswijze aan boord van de Gulden Draak volgen nog.Reactie is geredigeerd

 67. Last Summer 17 februari 2009 om 09:47

  @Aad, dat is inmiddels geregeld. Als het kalf verdronken is…etc. Maar nu is het zaak te redden wat er e redden valt en dat is alles wat er op staat aan o.a. veel foto`s en andere bestanden. Maar welbedankt voor je tip. De redding is nabij nu.:))

 68. Aad Verbaast 17 februari 2009 om 09:55

  @WJ-tje: mooi verhaal hoe het toch nog goed gekomen is. Stevig aan/uitpakken 🙂
  @Summer: ik duim voor je.

 69. Last Summer 17 februari 2009 om 09:59

  WJ-tje Jij ook dank voor je adviezen. Zoals ik al in m`n antwoord naar Aad schreef: het kwaad ìs al geschied. Dus ik ga "na de brand" een brandverzekering nemen. Zo ongeveer :)) Nu ja, slecht voorbeeld.Ik heb wel back ups maar van nieuwe dingen ( en dat zijn er veel) had ik nog geen back ups gemaakt. Momenteel staat alles op USB stick en in `t vervolg zal het me niet meer gebeuren, hoop ik.
  Zo men ziet ben ik ook weer ingelogd.
  @Aad, fijn dat je voor me duimt. Ik zal blij zijn als dit allemaal achter de rug is. Kost veel tijd. Heeft vanmorgen nóg langer geduurd voordat de pc alle`s geïnstalleerd had. Hij is zóóóó traag en stroperig..
  Ik vind het op zich wel interessant wat er gebeurt. Zou het zo ook met sommige mensengeheugens gaan, vroeg ik me af…Reactie is geredigeerd

 70. Last Summer 17 februari 2009 om 10:12

  @ jan bouma, "laat maar" als er eentje een digibeet is lijk jij het wel. Jouw computeradviezen, die ik ook al eens elders op bloggen zag staan, dus daar kan ik geen serieuze waarde aan hechten hoor. Je hulpvaardigheid in deze zie ik dan ook als een vorm van ook een duit in het zakje willen doen en de loef af willen steken.
  De kracht van de herhaling? Lijkt soms op indoctrinatie en hersenspoeling. Een weldenkend mens laat zich niet zomaar door het herhalen van woorden "imponeren".
  Zwakte van herhaling bestaat dan ook nog…
  Pickwickthee hè?Reactie is geredigeerd

 71. nelus 17 februari 2009 om 10:27

  @allen: een overheerlijk soepje staat te pruttelen wij @wj-tje. Niet allemaal tegelijk want dan blijft er niks over. Kunnen we wel een keertje maken in de kroeg.
  En @Jan: ach, ik ga er maar niet meer op in op al die onaardige opmerkingen van hem. Hij moet eerst zijn leven maar eens beteren. He Jan ? Dat zal nog moeilijk genoeg worden voor je.

 72. anoniem 17 februari 2009 om 10:31

  @wj-tje:@bouma re 07.40. vroeg erbij!
  ik trap er niet meer in. IK ‘houd mijn bek’ en neem je insuniatie voor kennisgeving aan. Troost je o.a. met de gedachte dat ik geen voorstander ben van boekverbranding.
  Wat een wijs besluit van je wj-tje.
  En wat een prachtig verhaal over die ADHD-leerling.
  Ik vind het trouwens wel opmerkelijk al die ADHD-diagoses. Ik mag een boon zijn, maar in elke klas komen er wel een aantal voor.
  Wat hadden deze kinderen vroeger dan toen er nog niet gediagnostiseerd werd op ADHD ?

 73. nelus 17 februari 2009 om 10:52

  @Aad: opeens heb ik een associatie bij jouw opmerking in de tekst : je gaat toch de reis niet opnieuw beginnen als je een afslag hebt gemist ? Mijn zusje en ik deden dat vroeger wel. Als we canon zongen of tweestemmig.Bij de eerste ook maar ietsje valse noot stopten we, schraapten onze kelen en begonnen helemaal van voren af aan. Het refrein van De Parelvissers hebben we "kapot gezongen"op deze manier. En net zolang totdat het liedje helemaal goed gezongen werd.Het heeft er wel toegeleid dat er nu wordt gezegd dat ik mooi kan zingen. Dus niet in alle opzichten is het verkeerd om terug te keren en opnieuw te beginnen.Reactie is geredigeerd

 74. jan bouma 17 februari 2009 om 10:55

  @Aad 8:47
  Je stelde aan mij een vraag; zo beweer je. Hoe luidt die vraag dan van je? Als volgt:
  quote:
  @Jan: heb jij ooit ergens oren naar?
  unquote
  antwoord:
  Ja, ik heb oren naar een redelijke discussie en het liefst met goeie argfumenten waarbij de discussianten elkaar serieus nemen en niet met dit soort one-liners van je, als die genoemde "vraag" van je het tegendeel bewijzen. Immers: wat is dat per saldo voor een vraag anders dan een smadelijk bedoelde en nietszeggende dooddoener van je jewelste! Ja, ik heb oren naar een goeie discussie waarbij men elkaar serieus neemt.
  @WJ’tje
  Jouw interventie naar mij toe ging uiteindelijk alleen om "negeren", "de klas uitsturen", ik zou "een lastpak" zijn, etc. dus toen moest ik even aan Freisler denken, ja.. Die verdedigde op grove wijze als rechter en advocaat zijn Nazi-regiem door diezelfde tactieken. "Maul halten!" Maar trek je het verder niet aan hoor. Zoals je weet overdrijf ik wel eens mijn vergelijkingen en voorbeelden om alles even goed duidelijk te maken. En aan boekverbrandingen werd ook al gedaan. Want daarin stonden natuurlijk ook allerlei ongewenste zaken! Hahaha…
  @Summer en @Nelus…; jullie doen in eensgezindheid maar je best maar mijn explicatie staat hierboven, en als de schoen past kan men hem aantrekken. Desgewenst. U ziet maar! Of niet.

 75. Aad Verbaast 17 februari 2009 om 11:12

  Jan: 10:55:
  Ik kijk uit naar het moment dat je de anders lezers (dan jezelf) hier serieus neemt.
  "Ja, ik heb oren naar een goeie discussie waarbij men elkaar serieus neemt."
  Als je de anderen serieus neemt, Jan, en je laat dit (weer) zien, dan zul je zien dat anderen jou ook (weer) serieus gaan nemen.
  Dat zou toch mooi zijn!!

 76. Rubio 17 februari 2009 om 11:14

  Allen; Chinese tomatensoep (met ‘eiersliertjes’ en sambal) is èn blijft de lekkerste. Jammie, jammie..Reactie is geredigeerd

 77. Aad Verbaast 17 februari 2009 om 11:15

  @Nelus:
  "zingen": passend voorbeeld van je van wat ik er mee bedoelde.
  Als het zingen van een liedje niet meteen het gewenste effect heeft, dan kun je doorgaan met oefenen (verbeteren), of je kan besluiten op te houden, een ander liedje te gaan zingen, een cobcertkaartje te gaan kopen of je gaan bekwamen in het bespelen van de zingende zaag. :-))
  Ik had nog niet van je gehoord dat je ze mooi kan zingen!! Leuk!!
  @Rubio: ook mijn favoriet.. beetje zoet hmmm…Reactie is geredigeerd

 78. wj-tje 17 februari 2009 om 11:46

  @allen
  bouma heeft mij heel, heel, heel, heel diep gekrenkt. inhoudelijk ga ik hier niet op in.
  Het doet me verdriet dat integriteit zo subtiel de grond wordt ingeboord.
  Ik citeer blz 5 van Bouma’s boek:
  ‘ We zullen -zonodig- de grofheid-
  met nog grotere middelen bestrijden
  al is het met de stilte.
  Met dit Haickuachtig (eigen) citaat geef ik de kern weer die u in dit boek zult aantreffen. U treft de ‘stilte’ aan midden in de dialoog, als de vorm en basis van diepgaander en waarachtiger communicatie tussen mensen’
  Inleiding "May all other flags burn in Hell’ pag 6.
  Meer:
  ‘ Wat de kritiek betreft zal ik u vast wat gras voor de voeten wegmaaien’
  blz 7 van de inleiding van Bouma’s bijbel, die nergens te slijten valt.
  Ik ga als tweede weblog VILLA MITHRAS opzetten, als vredig plekje waar ik me thuisvoel in DLD of vanaf de Gulden Draak dat moddergedoe in NL aanschouw. Zoals ik eens deed met ZZZZZ
  Werk aan de winkel, Bouma.
  Mijn antwoord op jouw verzameling van tegenspraken.
  En verdomme, ben ik er weer ingetrapt, in plaats van negeren.Reactie is geredigeerd

 79. jan bouma 17 februari 2009 om 11:56

  @Aad 11;12
  Zoals je kunt constateren gaat hier de discussie over "tomatensoep met of zonder sliertjes!"
  La-me-nie-lachen, man!
  Je weet dat ik ook voor de (on)gein wel ruimte zie en heb maar anderzijds worden er ook serieuze zaken behandeld. Het gaat om én, én, en nog eens én, én – qua onderwerpen – op dit blog van je. Maar ik word stelselmatig daarbij geridiculiseerd door je bezoekers die de "bitterballen" tot hun enige Walhalla hebben verkozen. Soit! Ik blijf niet langer mijn inspanningen leveren aan een blog waarin ik niet serieus genomen word.
  Voorlopig tabé dus! En veel plezier met al die kroegtijgers van je die al lachen om de meest platvloerse en simpele scheet. Kijk! Dat is nou een waardevolle literaire observatie van me. Groeten verder aan eenieder en het allerbeste. Geen misverstand daaromtrent. JB
  @WJ’tje
  Je kunt het geloven of niet maar die reactie van je hierboven had ik voorzien…; ik ken je als m’n broekzak, jongen! Maar doe je best! Attaqueer mij met al je militaire disciplines en met al je know how. Ik ben er op voorbereid. Zoalng ik nog hier in het Westen zal verblijven want wat je vaak genoeg ook hebt kunnen lezen luidt de quote:
  "Whether you stay in the West or go to the East.." de roos van Mithras wil slechts op de wereld bloeien. Ben benieuwd… Groet! JBReactie is geredigeerd

 80. Rubio 17 februari 2009 om 12:15

  Aad; Ooit wel eens geroepen naar Marie; "M’rie, die Boumaà roak’n we nooit weer kwiet…"?
  Overigens, met die soep waren we wel degelijk on-topic en dus best een discussie waard….uhm.
  Immers, Chinese tomatensoep bestaat al duizenden jaren en wij moesten er zonodig ballen gehakt insmijten….
  Roept U maar….Reactie is geredigeerd

 81. Tomatensoep 17 februari 2009 om 12:25

  @Tomatensoep
  Iemand begon over de verbeterde tomatensoep van U in het kader van beter, verbeteren, innovatie, creativiteit.
  Daarom mijn oma maar eens van stal gehaald met haar kookboekje.
  Het blijft natuurlijk een soepzooitje, maar hoe lekkerder hoe beter. De geschiedenis van de Loempia heeft de Chinezen geen windeieren gelegd.
  @Bouma. ik wist niet dat Mithras Engels sprak.
  Of was de wereld destijds nog wat kleiner?

 82. Last Summer 17 februari 2009 om 12:33

  @Aad, lees en huiver: blog Andere Opinie.
  Worden mensen straks nog betutteld op preventieve zelfzorg, w.b.t. gezond leven.
  Straks nog groenten en fruit via de arts. Moet niet gekker worden.
  Lees wie de vingers in de pap hebben (voor jou misschien al bekende "kost"?)
  http://www.volkskrantblog.nl/bericht/246869

 83. Rubio 17 februari 2009 om 12:38

  Tomatensoep; Hier moet ik je toch even corrigeren.
  De loempia heeft een Indisch/Nederlandse geschiedenis.
  ‘Wij’ kolonisten aldaar hadden trek in een kroketje en bevolen de Indiers iets dergelijks te maken….
  Zo is de loempia ontstaan, ha
  Tja, wederom een ‘schitterend ongeluk’.

 84. Last Summer 17 februari 2009 om 12:44

  @WJ-tje, Je hebt het gehoord van de maestro: "Laat hem niet lachen" dus…
  Nu, dan moet ie maar huilen.
  @jan bouma`s reactie om 11.56, waarin je blijk geeft van je onverbeterlijke literiare pareltjes:
  "Voorlopig tabé dus! En veel plezier met al die kroegtijgers van je die al lachen om de meest platvloerse en simpele scheet. Kijk! Dat is nou een waardevolle literaire observatie van me. Groeten verder aan eenieder en het allerbeste. Geen misverstand daaromtrent. JB"
  — Welnu
  @"heer" bouma, nog nooit heeft er iemand hier op het blog om "een scheet" gelachen. De enige verbale scheten die worden gelaten zijn door jou…:)) En tot overmaat zeg je dan:
  "Soit! Ik blijf niet langer mijn inspanningen leveren aan een blog waarin ik niet serieus genomen word."

  Het kost je blijkbaar ook nog de nodige inspanning om "scheten" te laten…Je zegt het!
  Wat kun je toch aardige inkoppertjes weggeven.
  Dáár zou je een boek mee kunnen vullen. Dat verkoopt!!!Reactie is geredigeerd

 85. jan bouma 17 februari 2009 om 12:48

  @WJ’tje 12:25
  Na de tomatensoep kom je misschien nog terecht bij wat lezenswaardigs.
  Of ik Engels ken? Ja! Friedrich Engels die met Karl Marx het communisme propageerde. Bedoelde je die "Engels" ? De wereld was overigens toen nog inderdaad "kleiner". Men miste namelijk het totale overzicht wat we nu hebben vanwege de tijdspassering en de lessen die we sindsdien hebben geleerd. Althans… dat mag ik veronderstellen. Alleen ezels stoten zich vele malen aan dezelfde stenen. Vraag: "bent u zo’n domme ezel?" Ben benieuwd…
  @Summer
  Je kunt jezelf corrigeren door het bovenstaande te lezen en te herlezen.
  (ga vanaf nu wat anders doen)Reactie is geredigeerd

 86. nelus 17 februari 2009 om 12:55

  @wj-tje:@allen
  bouma heeft mij heel, heel, heel, heel diep gekrenkt. inhoudelijk ga ik hier niet op in.
  Het doet me verdriet dat integriteit zo subtiel de grond wordt ingeboord.
  Je weet toch dat je nooit door een koets wordt overreden ?
  Sluit je – als integer en gevoelig mens – af voor mensen die er alleen maar op uit zijn om hun gelijk te halen. En integriteit en gevoeligheid niet op waarde kunnen schatten.

 87. Last Summer 17 februari 2009 om 13:03

  @Nelus, wees onkrenkbaar voortaan en trek je er niks maar dan ook helemaal niks van aan.
  Zieltjes winnen is Ds. Bouma`s sterkste kant niet…:)
  @jan bouma, "Maak van uw scheet een donderslag", volgens het bekende lied van Doe Maar met Hennie Vrienten en gastzanger Herman Brood.

 88. jan bouma 17 februari 2009 om 13:12

  @Nelus… 12:55… "Ach, ach…, ik pak vast mijn zakdoek om met je mee te huilen met de wolven in het bos…!"
  @De rest…13:03
  Nu weer "Last Summer" geheten – het kon inderdaad wel eens onze laatste zomer worden – en @Nelus… lezen hiervoor; "ach", "ach"…
  Vraag.
  Hoe dom zijn eigenlijk de mensen? Is daar een antwoord op?

 89. nelus 17 februari 2009 om 13:12

  @Last Summer: even rechtzetten. Het was wj-tje die heel erg gekrenkt is. En die dit schreef : "bouma heeft mij heel, hel, heel diep gekrenkt." En 12:55 was mijn reactie aan wj-tje hierop.

 90. Rubio 17 februari 2009 om 13:27

  Allen, voor zover aanwezig……moet ik de bitterballen al uit de vriezer halen?
  Of mssn alvast een kopje tomatensoep, alle soorten inmiddels voorradig..

 91. nou ja bam 17 februari 2009 om 14:15

  @rubio
  het moet wel creatief, innovatief, en wat dies meer zij, blijven, nietwaar, bouma, anders smaken de bitterballen niet.jouw verkapte associaties met nazisme laat ik niet over mijn kant gaan. Nogmaals, je reakties rieken naar iets wat Mithras niet waardig zijn.
  Rio Bu is een zijtak van de Amazone.
  Tomatensoep, is ook niet alles.
  E Douw krijgen van poes Toetma, want daar zitten geheime recepten in
  Geen wereldkampioenschappen ‘Mens Erger je Niet’ spelen in de kroeg, Snel U naar de kroeg, is het advies van pSV. Zolang er nog geld is.
  ‘Graan,ma’? Morgen tomatensoep met sliertjes op het menu.
  Wel die kachel opstoken, RubioReactie is geredigeerd

 92. Aad Verbaast 17 februari 2009 om 14:17

  @Jan: wel eens van het Heintje Davids effect gehoord?
  @Rubio: ik ga voor de goede soep, onder het motto: lekkere soep is niet vies.
  @WJ-tje: we zijn er allemaal als de kippen bij.. Bij jouw tomatensoep althans..
  @Summer: laat met die PC niet alles in de soep lopen.. Ik blijf duimen voor je.
  @Nelus: wordt er nog een beetje gewerkt, of zit je midden in de ‘krokus’?? 🙂

 93. jan bouma 17 februari 2009 om 14:38

  @Nelus 12:55
  Heb zowat een dagtaak om je te corrigeren. Nu veronderstel je weer dat je de exclusieve wijsheid in pacht zou hebben omtrent: "de integriteit" en "de gevoeligheid" van mij!
  Ik schiet wat in de lach bij die opmerking van je; overigens… de meeste strontkarren rijden wel in jouw buurt! Ik bedoel in die veenkoloniale buurten, waar jij woont, zul je ze geregeld treffen en tegenkomen. Pas maar op dat je niet wordt overreden!
  Maar… ’t Is waar… Als men naar de eigen zelfvernietiging solliciteert, zoals jij nu, tsja… dan wil ik daar soms wel ’n handje bij helpen als je dat verkiest!
  Wat zeg je? Waar is de dichtstbijzijnde mestvaalt? Bij jou om de hoek! Nelus! Grapje… Groet! JB
  (En toen werd het toch nog gezellig in de kroeg van Aad).

 94. Rubio 17 februari 2009 om 14:44

  …en wie was hier ook alweer de taalkunstenaar? Idd, creatief WJ-tje. Je zal een kei zijn met cryptogrammen, ouwe zeerot en die hebben het nooit koud…
  Schippersbittertje om mee te beginnen?

 95. Rubio 17 februari 2009 om 14:47

  Aad; Het lijkt meer op het Swiebertje-effect..ha

 96. jan bouma 17 februari 2009 om 15:11

  @Aad 14:17
  Inzake je opmerking hierboven:
  quote
  @Jan: wel eens van het Heintje Davids effect gehoord?
  unquote
  …is dat typisch weer zo’n voorbeeld waaraan jij je kunt spiegelen omdat je aan die vraagstelling voldoet.
  Want… Hou maar op met dit soort blogs te schrijven, Aad! Als jij zelf niet in je eigen spiegel wilt kijken wordt daardoor wel de ene obligate niksigheid hier gedebiteerd na de andere als in het Heintje Davidseffect…!
  Voor de goede verstaander maakt het desondanks allemaal niks uit.
  Zeg… om jou en je gasten even te verlossen van mijn interventies ben ik er tot morgen niet. Men kan dus losbranden met het gezwets.
  De bedachtzame stilzwijgenden heb ik wel aan mijn kant; de schreeuwers over het nut van de "bitterballen" heb je aan jouw kant.
  We zien morgen wel verder! Of niet. Groeten! JB

 97. nou ja bam 17 februari 2009 om 15:30

  @aad laat die tomatensoep maar even.
  als iemand mij met nazistische praktijken associeert ben ik ook als een haan erbij.
  dit is schending van persoonlijke integriteit.

 98. martin 17 februari 2009 om 16:03

  Aad, bij het lezen van je blog
  en de reacties erop
  moest ik opeens denken aan
  deze http://www.youtube.com/watch?v=LFBijDU8PpE.
  Er is http://www.youtube.com/watch?v=fz5-p6HF55s van. Of nog meer op YouTube.Reactie is geredigeerd

 99. mithras 17 februari 2009 om 16:04

  nou ja bam is een koekoek. leuker anagram?
  Heintje Davids effect?Reactie is geredigeerd

 100. nelus 17 februari 2009 om 16:36

  @Wj-tje: lees even mijn reactie naar jou van 12.55 uur.
  En nogmaals: weet dat je nooit door een koets zult worden overreden.
  Waardoor dan wel ? Wel, dat kun je dan weer lezen bij @Jan Bouma in zijn reactie aan mij.
  En weet je WJ-tje wat in deze reacties ook heel mooi gedemonstreerd wordt ?
  Het verschil tussen echte beschaving en gesuggereerde beschaving.
  En nogmaals: iedereen op dit blog weet dat de associatie met het nazisme en jou volkomen misplaatst is. Weet wie het zegt. En trek je alleen iets van mensen aan die het goed met je voor hebben. EN die oog hebben voor jouw integriteit en gevoeligheid.

 101. nelus 17 februari 2009 om 16:41

  @Jan:"@Nelus 12:55
  Heb zowat een dagtaak om je te corrigeren. Nu veronderstel je weer dat je de exclusieve wijsheid in pacht zou hebben omtrent: "de integriteit" en "de gevoeligheid" van mij!"
  Luisteren en ingaan op vragen was al een probleem.
  Nu blijk je ook nog een probleem met lezen te hebben. Maar ja, deze vaardigheden hangen met elkaar samen. Verbaast me eigenlijk niet dat het nu zo naar buiten komt.
  Even een huiswerkje: terug naar de tekst van Nelus en beter lezen.

 102. nelus 17 februari 2009 om 16:45

  @AAd: er wordt N I E T gewerkt maar vakantie gehouden. In de krokus, inderdaad.
  Vandaar dat je me wat vaker langs ziet komen.
  Ben niet aan het spijbelen of aan het multitasken dus.
  Al weer een beetje opgeknapt ? En Marie ook ?

 103. Aad Verbaast 17 februari 2009 om 17:03

  @Rubio: Swiebertje: dat kon zomaar eens nog dichter bij de waarheid zitten. Of misschien één van de multiple persoonlijkheden? 🙂
  @WJ-tje: probeer de kalmte te bewaren. Verreweg de meesten (heel misschien wel allemaal) menen het goed. Ook zeker met jou.
  @Nelus: lekker zo’n vakantietje…
  Dan, met mij gaat het al weer heel wat beter.. Marie nog stevig aan de hoest en wordt er helemaal ziek van onderhand..

 104. Aad Verbaast 17 februari 2009 om 17:06

  @Martin: dank voor de tips: inderdaad helemaal passend bij deze blog.. Knap gevonden. Ik had er nog nooit van gehoord..
  @Mithras: toch niet door JB geïnspireeerd?
  @Jan: ik wens je morgen een fijne dag.

 105. martin 17 februari 2009 om 17:16

  Aad ik heb er gelijk maar even een tussendoor blogje van gemaakt.

 106. Last Summer 17 februari 2009 om 17:51

  @Nelus, Er is hier heel wat gebeurd terwijl ik weg was. Even globaal de reacties langsgaan:
  @Aad, bedankt voor `t duimen.
  @Nelus spijt me , had ik niet goed meegekregen. Moet zijn:
  @WJ-tje, laat je nimmer meer krenken.
  Tomatensoep en bitterballen vind ik persoonlijk véél belangrijker dan het oeverloze gezwets van een "heer" die de enige is die goedemorgen zegt maar voor de rest zich lomper gedraagt dan wie ook en dus geenszins een heer ìs. Er zitten in dit geval ernstige hiaten in het heerschap.
  Nu stoort @bouma zich aan m`n LAST Summer(noemt zichzelf intussen "mithras"…) omdat als ik niet kan inloggen bij andere bloggers toch kan verwijzen naar mijn blogidentiteit. Sardonische lachjes druipen van bouma`s reacties af. Dat zijn geen grapjes meer. Zo maak je geen medestanders.
  @bouma, zakdoeken pakken? Jij hebt geen gevoel noch compassie met wie dan ook, behalve met jezelf, zoals immers vaker is gebleken; dus laat maar zitten die krokodillentranen.
  Evenals Aad en meer lezers misschien, vraag ik ik me ook af wat de reden is van je onverwachte "ommezwaaien". Dipsomanische toestanden, hebben de kroko`s in je billen gebeten of is de concertagenda gecanceld ? Er moet iets zijn waardoor je humeur zo zuurpruimerig is en dat nog wel terwijl het voorjaar in zicht is.
  `t Is te hopen voor je dat je snel wat boeken kunt verkopen en dan vooral ook aan mensen die ze gaan lezen. Je beweert de vriendelijkheid zelve te zijn en daar is niets van te merken.
  Er is zo`n beetje van alles uit de kast getrokken om een goede verstandhouding te creëren en dan ga jij de boel weer saboteren.
  Dat rijmt dus daar moet jij je in kunnen vinden.
  Tenslotte; denigrerend doen over Aad`s blog heeft geen pas. Je kunt er veel opsteken, voordat de wereld vergaat…voor jou dan.
  Franciscus van Assisi was niet zo`n doemdenker. Hij sprak de memorabele woorden:
  "Als morgen de wereld vergaat plant ik vandaag nog een boompje".

 107. Aad Verbaast 17 februari 2009 om 18:06

  @Martin: prachtige blog… gaat in mijn favorietenlijstje 🙂
  Ook mooi, dergelijke kruisbestuivingen, dat maakt bloggen extra leuk!Reactie is geredigeerd

 108. nelus 17 februari 2009 om 18:07

  @summer: mijn analyse over ene heer aan de Vecht. Negatieve aandacht: heerlijk!!!!
  Een poging om hem bij de les te houden:"oh, ga door, ga door, heerlijk".
  "Wees het vooral niet met me eens" ga door, ga door, oh ga door alsjeblieft.
  Genegenheid ? He ? Wat is dat nou weer ?
  Betrokkenheid ? Nou zeg nou moet je toch ophouden, wat een onzin. Ik ben er voor mezelf, en als ik er niet voor mezelf was, dan was ik er niet.
  Mijn advies: geen aandacht meer geven aan iemand die op een negatieve manier zoveel aandacht vraagt.
  Totdat, totdat, totdat: het wonder geschiedt dat ene heer Bommel aan De Vecht tot inzicht komt. Ik weet, het is een wonder, maar ze zijn de wereld nog niet uit. Maar ik heb geen enkele illusie. En zou weer in wonderen gaan geloven als dit zou gebeuren.

 109. jan bouma 17 februari 2009 om 18:23

  @Aan alle zich miskend voelende of geschoffeerd voelende zeurpieten hierboven; wanneer onthouden jullie nou eens "dat ik altijd gelijk heb!" Je moet ook alles herhalen hier en dan wordt je dat weer verweten.
  Voorbeeld omtrent mijn gelijk.
  @Nelus.. jij bent het prototype van de zuivere redenatiekunst en lees nou eens opnieuw wat je mij hier toevoegt om 12:55 uur: (quote)
  ==Je weet toch dat je nooit door een koets wordt overreden ?
  Sluit je – als integer en gevoelig mens – af voor mensen die er alleen maar op uit zijn om hun gelijk te halen. En integriteit en gevoeligheid niet op waarde kunnen schatten.==
  unquote
  …en nou wou jij mij gaan verwijten dat ik niet lezen kan? Foei, foei…, Nelus.. jokken mag niet hoor; ook niet in die veenprut van je daar in het Hoge Noorden en alwaar overal de strontkarren holderdebolderen langs ’s Herenwegen met de dominees op de bok, en die mij overrijden! Niet doen, Nelus…
  (lach me ’n kriek)
  Nog wat klagers… hahahaha.. (ik ga niet eenieder hier noemen, dat is onbegonnen werk) maar ik lees ook nog over Franciscus van Assisië die een boompje zou planten… Wel, @Summer, ik legde een hele wereldtuin aan in mijn optimisme en plantte eigenhandig vele bomen. @Aad kan je dat bevestigen idem enkele bloggers die bij mij op bezoek waren. Dus je slaat weer de hele plank mis, Summer.
  Je weet niets van mij; maar dat geeft niet, hoor.
  Nou Folks! Misschien kijk ik later nog eens of anders morgen. Houden jullie ondertussen de kwaliteit en de waarheid in het oog van al jullie schrijfseltjes en gezwets. -:)) we maken er ’n grap van.
  Wat zegt u tot slot?
  (ik lach me kapot…)
  Of ik in m’n boek ook zo goed schrijf? Jazeker!

 110. Rubio 17 februari 2009 om 18:25

  Inderdaad Aad, dankzij veel blogs gaan er hele werelden voor je open.
  (Een) boek (en) lezen hoeft niet meer…..
  Oeps, wat heb ik nu weer gezegd….!Reactie is geredigeerd

 111. Aad Verbaast 17 februari 2009 om 18:34

  @Rubio: ik lees geen boek meer.. de boeken die ik heb (inclusief die van een zekere JB) gaan de prullenbak in sinds ik dat ene boek heb gevonden (en blog) waar ik al eerder naar verwees :-))

 112. Last Summer 17 februari 2009 om 18:47

  @Nelus, het vergt enige tijd om die, in de negatieve zin des woords zo bijzondere jan bouma te analyseren maar m.i. is je dat aardig gelukt. Vrouwelijke intuïtie en Fingerspitzengefühl.
  Heer Jan is in z`n kwaaie periode aangeland. Het kan nog even duren voordat hij `ze kwijt is, die kuren. Echter éen ding is ie al kwijt: het laagje vernis. Nu de eigendunk nog…Zo te horen aan de onwijze toon is heer B. al aan het happy hour begonnen
  Als men het in Nederland, in de Vechtse contreien vanavond oorverdovend hoort knallen dan is dat heer bouma die zich vandaag buitenproportioneel heeft opgeblazen en zich "kapot lacht"…
  Helaas is hij dan niet degene die het laatst lacht…Reactie is geredigeerd

 113. nelus 17 februari 2009 om 18:49

  @Jan: ik leg je het nog één keer uit. En dan stopt alle logica."Sluit je – als integer en gevoelig mens – af voor mensen die er alleen maar op uit zijn om hun gelijk te halen. En integriteit en gevoeligheid niet op waarde kunnen schatten." Dit sloeg niet op jou Jan, hoe graag je het ook zou willen. Dit GING over jou.
  Mensen die hun gelijk willen halen = Jan Bouma
  integer en gevoelig mens = Wj-tje
  mensen die integriteit en gevoeligheid niet kunnen waarderen = Jan Bouma.
  Ben ik nou genoeg op de knieen gegaan om het uit te leggen ? Ik lijk wel een kleuterjuf.Reactie is geredigeerd

 114. Rubio 17 februari 2009 om 18:56

  JB; Een welgemeend advies! Probeer eens een lachmeditatie helemaal alleen in je uppie. Je woont immers prachtig en hebt een wereldtuin.
  Ik bedoel hier uiteraard niet mee dat je je nou weer kapot zou moeten lachen want zo zit ik nou ook weer niet in mekaar.. Ik bedoel daarmee iig dat je dat immer cynische, energie vretende, nergens toe leidende, ‘gebrul’ van je daarmee kwijt zou kunnen raken..Reactie is geredigeerd

 115. jan bouma 17 februari 2009 om 19:48

  @Nelus…18:49
  Je zegt daar precies hetzelfde wat ik ook al concludeerde, Nelus. Het ging over mij. Jij vindt dat ik de integriteit en de gevoeligheid niet kan waarderen terwijl ik er ’n heel boek over schreef! Dat zeg ik je. En @Aad kan het bevestigen. Opmerking. Ja, al schrijf je er over, hoef je het nog niet te wezen; nog zo’n fout die mij iedere keer parten speelt. Zo kun je een prima ingewikkeld verkeersplein ontwerpen maar je hoeft geen goeie verkeersdeelnemer te zijn. Of: een filosoof kan zondigen tegen z’n eigen principes. Leren jullie nou eens wat analytischer te denken.
  Oh ja.. ik schreef ook nog over de "gevoeligheid". Je snapt echt niets van mij, Nelus maar rekent mij wel af.
  Ik provoceer inderdaad de mensen maar dan hebben ze het er altijd naar gemaakt. Actie – Reactie volgt dan, hè. En als ik reageer is dat altijd wat mij betreft met een glimlach en met (soms) absurdisme of overdrijving. Het is al zo’n dooie boel!
  Dus laat maar zitten @WJ’tje. Je hebt klaarblijkelijk niets of onvoldoende in m’n boek gelezen dat je die relativeringen miste.
  @Aad… jij nog bedankt voor je wens voor de dag van morgen want dan komen de dames weer; al jaren lang, Nelus! Hoe verklaar je dat nou toch als jij gelijk zou hebben omtrent mij en mijn te wraken gedragingen? De mensen komen graag bij mij. Rararara-hoe kan dat toch?
  @Rubio… 18:56 Ik brul nooit zomaar wat, lees hierboven.
  En nou vort met jullie! Anders zet ik die mestverspreider aan en stinkt de dominee in zijn nieuwe pak en wordt hij ontslagen!

 116. martin 17 februari 2009 om 20:04

  Aad, graag gedaan. (Ik vind de film en zijn boodschap goed aansluiten bij de huidige tijd.)

 117. jan bouma 17 februari 2009 om 20:27

  @Martin 20:04… Dan ken je vast ook Powwaqqatsi van Philip Glass. Toeval? Zie m’n boek: pg. 76. Vind die film nog indrukwekkender.

 118. Ron 17 februari 2009 om 21:59

  Interessant dat je het gedrag in het bedrijfsleven koppelt aan de kunst. Wellicht zit er heel veel in. Kunst is cultuur, en een cultuur vind je terug in het zaken doen, en in het bedrijfsleven.
  Maar is onze westerse cultuur altijd zo "hup alles over boord" geweest? Misschien wel, maar in ieder geval een stuk minder als nu. Ik denk dat het vooral een gevolg is van het kapitalistische systeem, wat we in het westen geadopteerd hebben. Dat drijft immers op consumptie, dus ook op verspilling, alles weg en opnieuw beginnen. Of zoals een groot Japans schrijver (Haruki Murakami) schrijft in zijn roman "Dans dans dans": In een ver gevorderde kapitalistische maatschappij is verspilling de grootste deugd.

 119. Aad Verbaast 17 februari 2009 om 22:17

  @Rokus: ik denk dat de reden die je aangeeft er zeker mee te maken heeft.. consumeerderen ipv consuminderen..
  Nog een cultuurverschil voorbeeld: in Taiwan lekte het dak op diverse plekken.. Wij spraken de huurbaas aan.. Vanuit onze Westerse gedachte: hup, een nieuw dak er op..het lekt immers aan alle kanten..!!
  Nee, hij ging het verbeteren, en dus dichtsmeren. Daar had hij wel drie slagen voor nodig, maar het was wel dicht… :-))

 120. nelus 17 februari 2009 om 22:24

  @Jan:" Hoe verklaar je dat nou toch als jij gelijk zou hebben omtrent mij en mijn te wraken gedragingen? De mensen komen graag bij mij. Rararara-hoe kan dat toch""
  Tja, inderdaad, wat je zegt. Ra, ra.
  Maar je weet ook: al is de pot nog zo scheef, er past altijd wel een dekseltje op.
  "Anders zet ik die mestverspreider aan "
  Die wagen is dus al bij je langsgeweest.

 121. nelus 17 februari 2009 om 22:30

  @Aad: Dat stukje van je over het bedrijfsleven en jouw ervaringen daarmee. Dat houd me nu al een hele tijd bezig. Die multinationals zijn ooit zuivere Nederlandse bedrijven geweest. En zijn ontstaan door initiatieven van ondernemers. Met veel innovatiedrang hebben ze dat bedrijf er neer gezet.
  Zou het niet kunnen zijn dat het geen innovatie- maar een implementatieprobleem is ?
  Ontwikkelen kunnen we wel en soms heel goed.
  Maar vervolgens invoeren, onderhouden, bijstellen, volgens mij zit daar de kneep.
  En dan worden de doelen niet helemaal gehaald. En vooruit met de geit, het hele concept gaat overboord en er komt een nieuwe.
  ]
  Nou zoiets.

 122. Aad Verbaast 17 februari 2009 om 23:09

  @Nelus: soms wel en soms niet..
  Onze grote Philips (de oprichter samen met zijn broer) stal de technologie voor de gloeilamp uit Rusland.. en ging die hier verbeteren 🙂
  Zijn zoon ging later naar Taiwan omdat hij goede persoonlijke vriendjes was van Chiang Kai-Shek.. Via de morele herbewapening beweging..
  Zijn eigen Raad v Bestuur/commissarissen was tegen.. Hij heeft ze toen onder druk gezet het toch te doen door te stellen: als wij het niet doen als onderneming, dan doe ik het zelf (hij had het al beloofd aan zijn vriend.).
  Taiwan zou het grootse land van Philips worden na Nederland…
  Maar de "hup, overboord" mentaliteit was ruimschoots vertegenwoordigd bij Philips..
  Voor- en nadelen zoals ik al schrref.. De echte kracht zit als je de voordelen kunt combineren..
  En niet de nadelen.. Dan ga je nat!!Reactie is geredigeerd

 123. wj-tje 18 februari 2009 om 10:24

  @Allen
  TIP: De website ‘welingelichtekringen.nl’ heeft prachtige links naar de toonaangevende internationale pers.
  EEN AANRADER.
  Zeker voor degenen die buiten NL vertoeven

 124. Aad Verbaast 18 februari 2009 om 11:08

  fraaie blog site inderaad.. Mooi opgemaakt ook en boeiende artikelen.
  Dank voor de tip, daar ga ik eens vaker kijken.. rondneuzen..
  Ook ‘ernst en luim’

 125. jan bouma 18 februari 2009 om 12:51

  @VSp.. WJ’tje.. inzake een meer verhelderend antwoord voor jou het volgende. Je kunt het nalezen op de site van http://www.vechtkronkels.nl en als trouwe bezoeker en bevaarder met je Gulden Draak hier in onze Vechtse contreien van de Vecht zul je het snappen. Lees hierna even een explicatie inzake: de Staatsalmacht, Freisler, en wat zaken die Mithras bevecht op dit moment. Het gaat hier ook over inventiviteit en de macht van Internet waaraan @Aad zijn bijdrage levert. Maar ik ook: men leze als volgt op die site VECHTKRONKELS.NL:
  Een stukkie…
  door Jan Bouma, geplaatst op 16 februari 2009
  Een stukkie… Deze afgelopen week moest ik me wat verdiepen over de ultieme uitwassen van "de Rechtspraak" zoals we die kennen uit onze Europese geschiedschrijving.
  Niet uitputtend doe ik hierbij verslag. Weest u gerust! In verhouding met onze nationale geschiedschrijving komen wij, hier in Nederland, er nog behoorlijk "geciviliseerd" van af en met een redelijke uitkomst.
  Lang verhaal kort nu.., want ik wil u weer eens verwijzen naar youtube.com en de navolgende URL: http://www.youtube.com/watch?v=SKOCmBXrVY8
  en als u die gruwelijke film hebt bekeken bent u mogelijk weer wat wijzer wanneer het gaat over de vraag: "hoe onafhankelijk is onze Rechtspraak?" Weet u het antwoord? De film is een historisch gegeven; de beelden zijn echt. "Morden?!" Schreeuwt Freisler…. Volgende week mogelijk een ietwat minder beladen onderwerp. Groet! JB
  Reacties die ik schreef op m’n eigen ‘stukkie’.
  ———————————————-
  "..Tussen de regels lezen…" kent u die uitdrukking, dames en heren? Het lijkt op een opening van een dominee Gremdaat-verhaal. Maar u snapt dat ik het bovenstaande, handelend over de vraag: "hoe onafhankelijk is nu eigenlijk wel onze Rechtspraak?" nog wat wil toelichten. Als de "rechter in eigen zaak" – bijvoorbeeld het staatsbelang speelt versus het individuele belang van de burger – ; nou dan snapt u het wel: de Staat zegt te representeren "het algemene belang" en dat zal dan prevaleren boven uw private individuele belang. Logisch zult u zeggen. Maar dan de volgende vraag: "wat is het algemene belang, en hoe stel je dat vast?" Daarvoor is weer nodig dat je over een verondersteld vrije onafhankelijk wetgevend orgaan beschikt als de 1e en 2e Kamer der S.G. of een gemeenteraad. Je graaft steeds dieper. Op gegeven ogenblik kom je dan toch terecht bij de naamgeving van één van mijn schilderijen uit de Mithrascollectie, dat luidt: "The search of the empty Lawbook" want rekent u er maar op dat de machthebber, inclusief de daaraan afhankelijke ambtenarij, ofwel de 4e macht geheten in onze samenleving, hier de invulling aan zullen geven. Inzake de vraag: "hoe onafhankelijk is nu wel onze Rechtspraak?" Die vraag dient negatief beantwoord te worden. Die is niet onafhankelijk gebleken. Ik spreek voorlopig uit eigen ervaring. Maar beschouwt u dit verhaal alvast van een historische betekenis in het licht van de komende gebeurtenissen en als schot voor de boeg… van een gemeenteraad en College van B & W die het nog niet goed begrijpen willen.
  Gepost door jan bouma op 2009-02-18 12:32:54
  ps
  Inderdaad ben ik wat gebaat met wat meer landelijke aandacht. Vandaar! Gelukkig woont de hoofdredacteur van de Volkskrant min of meer bij mij om de hoek.. dus wordt het voor hem tijd om zijn topverslaggever te sturen voor onderzoek! Alles rijmt bij mij. Hahahaha..

 126. Peter Hoopman 18 februari 2009 om 13:17

  Prima invalshoek Aad, persoonlijk associeer ik cultuur, creativiteit en innovatie met identiteit. Je bewustzijn/worden van de wereld waarin we leven, dan creëren we als vanzelf handvatten om het invulling te geven zonder elke keer alles op de schop te ‘moeten’ gooien.
  Grappig heb net een blog ‘verandering en anarchie’ (nog niet) geplaatst dat ‘hetzelfde’ vanuit een andere invalshoek belicht.

 127. wj-tje 18 februari 2009 om 13:33

  @bouma
  ik heb films, documentaires gezien over o.a. die Freisler.
  Er zijn nogal wat familieleden afgevoerd en nooit meer teruggekomen.
  En ik wens niet ge-associeerd te worden met nazi-praktijken, toen ik op een creatieve manier een probleem oploste dat fnuikend was voor anderen in hun leeromgeving. Creativiteit ging het over.
  Je vergelijking gaat helemaal mank. Een blog is leuk, maar niet als gast de extremen opzoeken zonder enige vorm van achtergrond kennis.
  Dan slaan bij mij de stoppen door.))Reactie is geredigeerd

 128. jan bouma 18 februari 2009 om 13:50

  @WJ’tje… 13:33
  Ik begrijp dat wel wat je daar schrijft, maar je zou me moeten kennen als een uitgesproken provocateur die de grenzen opzoekt want elk ander geouwehoer leidt namelijk tot geen reacties. Je hebt kennelijk mijn boek niet goed begrepen, of hoe ik opereer. Als ik zeg dat ik Bas Heijne… "bij voldoende hoogte uit het raam zal flikkeren.." of… "aan de hoogste paal zal opknopen…" (vanwege zijn stupide opvattingen) is zo’n opmerking eerstens bedoeld als sarcastische humor. Want daarna kun je lezen dat ik alles hyperbolisch (dus met overdrijving) bedoel en alles schrijf met een glimlach. Ja, soms met een sardonische glimlach. Enfin… Ik wist precies hoe ik jou kon triggeren. Daar maakte ik gebruik van. Geen misverstand. Groet! JB

 129. Aad Verbaast 18 februari 2009 om 13:52

  @Peter Hoopman: en zo is het!
  Ik ga je zo lezen (als het er op staat)!
  Toeval bestaat niet? 🙂

 130. Aad Verbaast 18 februari 2009 om 13:55

  @Jan: 13:50: als je (zoals je zegt te doen) opzettelijk iemands lange tenen opzoekt dan is er sprake van kwaadwil!
  En dat kweekt geen goodwill.
  Je kan ook respect opzoeken en betrachten, en dat vraag ik je wederom.
  Daar bereik je meer mee.
  Je maakt je volkomen belacheljk, als je enerzijds de wereld wilt omvormen tot integer handelen, en je zelf zo te keer gaat. Dat geeft geen pas. En maakt je volkomen ongeloofwaarig. Knoop het maar eens in je oren.
  Of vraag het aan de dames: die zullen er wel oren naar hebben.Reactie is geredigeerd

 131. Iers Dagboek 18 februari 2009 om 14:03

  @Aad:
  Je kunt deze ‘theorie’ ook toepassen om de sociale verhoudingen in het huidige westen. In extreme gevallen in de Britse eilanden geldt dit principe zelfs voor kinderen. Als het niet te verbeteren is gooien we het op de vuilnishoop en hebben we gewoon een’nieuwe’

 132. martin 18 februari 2009 om 14:19

  Jan ik dacht al dat die film ook in jouw straatje zou passen. Twijfelde zelfs of ik dat zou schrijven gisteren, maar ik heb al pijn aan mijn tenen. Daarom liet ik het. Dat is het nadeel van de grenzen zoeken; sommige mensen waarderen dat niet en leggen hun grenzen wat eerder. Dit is uitsluitend bedoeld als vriendelijke medeling neit als start van een discussie.

 133. Aad Verbaast 18 februari 2009 om 14:22

  @Iers Dagboek: niet te geloven toch?

 134. wj-tje 18 februari 2009 om 15:09

  @Allen
  TIP:
  Even terugscrollen naar 10.24. Speciaal voor de expats.
  @Bouma re 13.33
  Ik weet niet van welke planeet je komt. Waarschijnlijk van Mars. Ik van een andere planeet.
  Laten we elkaar maar mijden. Succes verder met je provocatieve sarcastistische en hyperbolische ‘humor’. Mijn humeur, dus ook mijn plezier wordt er danig door verknald. Verder denk ik er het mijne van.
  Het ga je goed verder. Take it. I leave it.

 135. Aad Verbaast 18 februari 2009 om 15:36

  @WJ-tje: ik zal he nog even herhalen en de link er hier even inzetten voor @allen:http://welingelichtekringen.nl/
  Aanbevolen!Reactie is geredigeerd

 136. jan bouma 18 februari 2009 om 16:40

  @WJ’tje… 13:33… dit verongelijkte toontje lijkt me ongepast en ook wat kinderachtig van je maar als je je er goed bij voelt: so be it.
  Het ga je idem goed en gooi mijn boek maar in de prullenbak; of verbrandt het voor mijn part. Alleen mensen die elkaar wensen te verstaan zullen elkaar ook verstaan. De rest is show, facade en komedie. Groet! JB
  @Aad
  De mensen die mij wensen te begrijpen groeien in aantallen. De hele komedie die men tot nog toe opvoert wordt langzaam maar zeker doorgeprikt. Lees de kranten van alledag waarin mijn gelijk staat. En verdomd… die dames van mij begrijpen dat. Dus je comment van 13:55 uur verwerpen ze. Take it or leave it… en babbel rustig verder.

 137. Aad Verbaast 18 februari 2009 om 17:24

  @Jan: Alleen mensen die elkaar wensen te verstaan zullen elkaar ook verstaan. De rest is show, facade en komedie. Een prettige avond verder.Reactie is geredigeerd

 138. nelus 18 februari 2009 om 17:33

  @Aad: de kracht zit ‘m in de herhaling.
  Maar soms proef je ook wat anders, zoals nu.
  Ik hoop dat JB nog de sensitiviteit kan opbrengen om dat te proeven, maar ik vermoed het ergste.
  En ziedaar: SPAM 7: we zitten goed.

 139. nelus 18 februari 2009 om 17:41

  @Jan:16.40 "En verdomd… die dames van mij begrijpen dat"
  Zal ik er nog eens een veertje bij insteken Jan ? Dat komt natuurlijk door jouw sex-appeal.
  En jij maar denken dat het aan jouw boodschap ligt. HAHAHAHAHAHAHAH.
  Nog geen man op jouw clubje geweest.
  En ik vind het ook wel een beetje zielig dat je gewag maakt van de hoofdredacteur van de volkskrant om de hoek. Je moet het dus van je buren hebben. En niet van de kwaliteit.
  Die man wil de relatie goed houden. En wekt dus de suggestie dat je er toe doet.
  Toe Jan, een beetje meer realisme zou je niet misstaan.
  En ziedaar, ik kan er niet onderuit. SPAM 2 x 7

 140. jan bouma 18 februari 2009 om 18:26

  @Nelus…17:41… ik doe niets anders dan met de realiteit rekening houden!
  Dat doet een pragmatische cynicus, als ik, sowieso altijd. En weet je wat nou de grap is? De dames van woensdagavondclub, de studieclub van Villa Mithras, snappen dat ook dat je met de realiteit rekening moet houden.
  Wat zien we echter?
  De hele maatschappij hangt van principeloos gezwets aan elkaar want daar zijn de belanghebbenden, die daar voordeel aan ontlenen, bij gebaat.
  "Blijven ouwehoeren totdat men een ons weegt!" Zo luidt hun parool.
  Terwijl… DE REVOLUTIE dient te worden afgekondigd… maar ja.., als je die effectief wilt maken, dan kom je aan de bitterballen van de belanghebbende zwetsers!
  Ik kan je het niet duidelijker zeggen.
  De "dames van de studieclub Mithras" zijn dus net zo geradicaliseerd als ik en hebben hun buik vol van de prietpraat die jij verkondigt idem die de mensen verkondigen ZONDER tot stellingnamen te komen en die je vertaald zou moeten zien in de aanpassingen van de partijprogramma’s en hun stellingnamen.
  Althans – bijvoorbeeld – dat die WERELDRAAD bovenop die partijprogramma’s zou moeten worden geplaatst.
  Je hebt het over meer realisme hierboven?
  La-me-nie-lachen! Nelus! Als er iemand op deze aardbodem het realisme tot zijn domein heeft verklaard ben ik dat wel. Vandaar dat boek. Vandaar de Stellingen. Vandaar het definitieve EINDE aan het geouwehoer dat al 3000 jaar tot niets leidde.
  Nog geen man op mijn clubje geweest…; zeg je?
  Nee! Dat klopt. Want om mijn verhaal te kunnen begrijpen moet je EERST wat egomaniakale trekjes, die je "de mannetjes" kunt toedichten, SCHRAPPEN! Je doet er aan mee, Nelus. Ben je dan toch "’n mannetje?" Zoals je naam doet vermoeden?
  Daarom neem ik het voor de vrouwen op. Die ridiculiseren bij mij in de kelder van Mithras ELKE WEEK de initiatieriten en de humbug van "de mannetjes’. Maar jij, Nelus… en ik dacht dat je "vrouw" was… begrijpt dat niet?
  Soms moet je wel heel erg ver op je knieeën voor de vrouwen die gevangen zitten in hun modelletjes van de man-vrouw-verhouding. Maar gevangen zitten is soms wel zo gemakkelijk…Reactie is geredigeerd

 141. Aad Verbaast 18 februari 2009 om 18:49

  @Jan: ik wacht even op de reactie van Nelus. Maar wat mij betreft zou ik je reactie in zijn geheel verwijderen.. Je maakt jezelf volkomen belachelijk..Reactie is geredigeerd

 142. Aad Verbaast 18 februari 2009 om 19:05

  @allen: ik heb net een reaktie van Jan op mijn reaktie (18:49) verwijderd. Ik ben het zat onderhand..
  Als je aan Marie komt dan kom je aan mij Jan..Reactie is geredigeerd

 143. Rubio 18 februari 2009 om 19:11

  Iemand nog koffie?

 144. jan bouma 18 februari 2009 om 19:13

  @Aad 19:05
  Zwak! Ik vroeg slechts aan jouw Marie wat zij vond van mijn reactie richting Nelus. Tenslotte vind jij het maar gewoon om mij even als "belachelijk" af te schilderen en als ik je vraag WAARIN die belachelijkheid dan wel zou schuilen of zit… ga je die vraag verwijderen! Zwak! En nogmaals zwak! Ik gaf daarnaast ook nog aan dat ik mijn standpunten wel wil wijzigen als ze onhoudbaar blijken.
  Nogmaals… zwak van je. NOOIT reacties verwijderen was, dacht ik, een heilige opvatting van je. Niet dus. Verwijder deze reactie nu ook maar. Of moet ik ‘m eerst kopieëren?

 145. Aad Verbaast 18 februari 2009 om 19:17

  @Jan: de enige die je kopieert ben je zelf Jan.. Bazel maar door.. Doe de groeten aan de vrouwen vanavond.
  @Rubio: koffie? Op dit uur? Wij weten toch wel beter? :-)Reactie is geredigeerd

 146. Rubio 18 februari 2009 om 19:21

  Ok Aad; Een rondje Bloody Maries van El Rubio….Reactie is geredigeerd

 147. jan bouma 18 februari 2009 om 19:30

  @Aad 19:17
  Quod Erat Demonstrandum! QED; dus. Groeten! JB

 148. Aad Verbaast 18 februari 2009 om 19:31

  @Rubio: ik heb net een gedrongen spierbal bij de voordeur gezet.. als uitsmijter.. :-))
  Laat de rest maar doorkomen.. schalen met hapjes en drankjes voor eenieder van goede wil staan klaar.Reactie is geredigeerd

 149. Rubio 18 februari 2009 om 20:32

  Aad; Prettige gedachte, van die uitsmijter dan..Gaat ie nu ook selecteren voor wie erin wil?
  Hoewel we tot nog toe nog ff met z’n tweetjes zitten.Reactie is geredigeerd

 150. petrus 18 februari 2009 om 21:24

  Beste Aad,
  Ik heb het met veel belangstelling gelezen. Ik ben niet zo goed thuis in de Oosterse cultuur maar naar mijn idee heb je het goed samengevat. Ik merk het trouwens in de kunsten. Alles voor de inspiratie, het originele en het creatieve en niks of veel te weinig voor het ambachtelijke, het afwerken en vervolmaken. Kort door de bocht gevat.
  Er zijn ook wel verschillen hier. Made in Germany wekt ook veel bewondering in bv. Japan juist vanwege zijn afwerking.
  Nog een ander aspect. Onze cultuur dreigt los te slaan van zijn geschiedenis, zijn afkomst en zijn fundamenten niet meer te kennen.
  oostwestthuisbest?groeten

 151. Ramirezi 18 februari 2009 om 21:32

  Goh, boeiende blik op twee culturen ! En wat een berg reacties, ik heb maar niet gekeken, vast van allemaal chinezen…

 152. nelus 18 februari 2009 om 21:42

  @Jan: 18.26 er is echt iets in je gevaren Jan. Ik ga hier inhoudelijk niet meer op in.
  Je schoffeert de een na de ander op dit blog.
  En wat ik het allerergste vind is dat je in staat bent – na WJ-tje – Aad, notabene je gastheer, zo tegen je in het harnas te jagen.
  Dan heb je het wel héél bont gemaakt, dat kan ik je wel zeggen.
  Ik hou er mee op met op jou te reageren.
  Er is geen zinnig woord meer met je te wisselen.
  Na WJ-tje ben ik dus de tweede die zegt: adieu Jan, het ga je goed.Reactie is geredigeerd

 153. wj-tje 18 februari 2009 om 22:50

  @aad
  @rubio
  Vanavond even geen kroeg, ondanks je gastvrijheid. Ik heb het heel druk. Ik zit het BGB, het Duitse Burgerlijk Wetboek en jurisprudentie van het Duitse Hooggerechtshof in Karlsruhe na te pluizen inzake insunuaties, etc., aan personen in relatie tot een recent, zeer duister verleden. Ter toetsing.
  Opmerkelijke uitspraken reeds gevonden.Reactie is geredigeerd

 154. Rubio 18 februari 2009 om 23:08

  Aad, WJ-tje, Nelus; Morgen weer een nieuwe dag..
  Slaap lekker ondanks..alles..

 155. martin 18 februari 2009 om 23:25

  Rust en meditatie soms denk ik wel eens dat dat beter is dan bloggen: lekker op de bank luisteren naar http://www.youtube.com/watch?v=orUftdTlDow.

 156. Rubio 18 februari 2009 om 23:43

  martin; Wederom bedankt! De muziek roept associaties op…Ubud, wat is dat toch een heerlijk oord.

 157. Aad Verbaast 19 februari 2009 om 00:31

  @Petrus: ik vind het fascinerend om juist de verschillen tussen culturen en cultuuruitingen te onderzoeken.. Misschien een vak voor me in een volgend leven? Er valt veel van te leren vind ik.Reactie is geredigeerd

 158. Aad Verbaast 19 februari 2009 om 00:35

  @Ramirezi: ik heb nog geen chinees kunnen ontdekken 🙂
  Alhoewel de Chnese tomatensoep wel even voorbij kwam.. 🙂
  @Nelus: inderdaad… wat je zegt.. hoge koorts wrs..
  @VSp: succes!
  @Rubio: Ook ik ga onder de wol.. Het is hoogse tijd weer…
  @Martin: en zeker na jouw relaxte muziek, vallen de oogleden toe. Dank 🙂

 159. wj-tje 19 februari 2009 om 01:50

  @aad
  even geen zin in bereidingswijze ‘tomatensoep a la grootmoeder’
  wel iets leuks gevonden. Tegen een nederlands echtpaar is aangifte gedaan in DLD omdat ze een gemengde wandelgroep, (archeologen), als ‘niet te vertrouwen N….’s typeerden.
  En later, omdat ze visite kaartjes hadden uitgewisseld, en ook op e-mail de betrokken mensen geschoffeerd hebben.
  Op dergelijke gevallen, en dit valt onder het Wetboek van Strafrecht, kan drie maanden ‘de bak’ staan. Zo treedt men hier op.
  De Duitse politie had ter plekke proces verbaal opgemaakt. En toen ging de zaak aan het rollen.
  Leuk toch, engelsen, duitsers, nederlanders, een deen, die voor Nazi’s werden uitgemaakt.
  En dat nederlandse echtpaar vanuit NL weer scheldkannonade’s over internet lanceerden, dankzij die visite kaartjes.
  Never a dull moment.
  Er is ook al een uitspraak dat er een Bundesweit Landverbot voor buitenlanders is opgelegd in ietwat andere zaak. Dat waren voetbalfans
  Niet dat het er toe doet, maar gewoon leuk om de bevestiging te krijgen dat er in zelfs in Europa nog grenzen zijn.
  En er lopen nog een paar rechtszaken.Reactie is geredigeerd

 160. jan bouma 19 februari 2009 om 08:51

  @WJ’tje 1:50
  Voordat je doordraaft met wat onjuiste conclusies lees dan even mijn comment van 18:02; 12:51 uur waarin de context staat. Het gaat helemaal niet om jou maar om de uitwassen van de staatsalmacht en hoe die – zogenaamd gelegitimeerd – toch kan ontsporen. Ik heb een conflict met mijn gemeente alhier. En dat maak ik ook duidelijk. Als er iets is wat fout kan gaan is het wel de zogenaamde "onafhankelijke rechtspraak!" zoals de Geschiedenis bewijst. Wij beiden achten dat nu juist "een gruwelijke zaak". Lees even wat ik geschreven heb.
  @Nelus: 21:42; laat maar; een discussie hier voeren blijkt alleen mogelijk als je ook ‘ja-en-amen-knikker’ bent. Je hebt niet inhoudelijk willen antwoorden op mijn comment 18:26 uur.
  @Aad… afwijkende meningen worden door jou niet getolereerd. Maar dat is slechts mijn observatie en mening. En zelfs deze opvatting tolereer je volgens mij niet. Dan houdt het op. Als er geen opvattingen meer uitgesproken kunnen worden op discussieblogs die daarvoor geacht worden te functioneren dan houdt het toch op?! Of niet soms. Als je teruggaat naar je vorige blog over de Socratische redenatiekunst dan beëindig ik die wel met mijn opvatting (mag ik?) "dat alle discussie niet het DOEL zou moeten zijn maar slechts het MIDDEL via men tot stellingnamen en besluitvorming komt. Ook daarin verschillen we kennelijk van mening. Mag ik?
  En als je zegt: nee, dat mag van mij niet. Dan houdt het voor mij op. Dus zeg ik tegen allen hier: het gaat u allen goed. Want als ik alleen "ja" en "amen" mag knikken bij alle opvattingen… dan hoeft voor mij niet meer. Ik dring namelijk mijn mening niet op (take it or leave it) maar ik wens ‘m – zoals het op discussieblog hoort – nog wel te kunnen verkondigen.
  En als dat niet wordt toegstaan.. zie hiervoor.
  Groeten! JB

 161. Aad Verbaast 19 februari 2009 om 09:52

  @Wj-tje: zijn dt de redenen waarom je in de wetsboeken aan het snuffelen was?
  @Jan: nog een keer dan: c’est le ton qui fait la musique. Je maakt mensen hier onterecht voor rotte vis uit. Dat tolereer ik niet. Hou het bij de inhoud.
  Verder over "meningen": "afwijkende meningen worden door jou niet getolereerd".
  Door mij wel. Dat is een belangrijk verschil. Prettige dag verder.Reactie is geredigeerd

 162. wj-tje 19 februari 2009 om 10:56

  @Aad re. 09.52
  Niet alleen. Ik heb dit eerder bij de hand gehad en werd met woorden in een hoek gezet -waar ik niet thuishoor- omdat ik in Duitsland woon.
  Waar overigens de kwaliteit van leven en wonen 20% beter is, 20-30% goedkoper + veel meer ruimte. Dat terzijde.
  De reakties van Bouma op hoe creatief iets, weliswaar op een ander niveau, opgelost kan worden, deden de deur dicht.
  Hij haalde daarbij Freisler aan om zijn argumentatie kracht bij te zetten. En gebruikte daarbij "das Maul halten’, dondersgoed wetende dat hij daarmee -qte bouma "triggerde" ungte bouma- omdat ik in Duitsland woon. Wat hij niet weet, deert mij niet, het is eigenlijk een Gods’ wonder dat ik in DLD woon, maar dat hang ik hier niet aan de grote klok.
  Daarom de deur stevig op slot.(((
  Je bent een uniek gastheer en ik verheug me iedere keer weer jouw kroeg te mogen bezoeken.
  Maar als twee bezoekers niet door een deur gaan is dat geen reden om de muur eruit te slaan.
  Zie 17.02/07.40 en 18.02/13.50Reactie is geredigeerd

 163. Aad Verbaast 19 februari 2009 om 11:42

  @Wj-tje: dank, in alle bescheidenheid ben ik best wel trots op ‘mijn kroeg’. Die door de stamgasten tot de kroeg gemaakt is die het nu is: een ontmoetingspunt voor vele gezinten.
  Best wel uniek hier op het VKblog. En daar ben ik eigenlijk wel trots op dus. Dank aan @allen!
  En ja, ook bij een kroeg hoor dat soms gasten even tot de orde moeten worden geroepen.. In het belang van de andere gasten. Iedereen zou zich hier in veiligheid moet kunnen vermaken immers.
  Dat is dan ook mijn doel.Reactie is geredigeerd

 164. Summer 19 februari 2009 om 11:50

  @Aad, Sinds een half uurtje "zit"ik weer op internet. Operatie geslaagd… "patiënt" p.c. leeft nog, mede dankzij jouw duimen, vermoed ik( want het werkt wel degelijk als iemand je alle goeds toewenst; er is immers méér onder de zon).
  Er is inmiddels veel gebeurd maar ik wil nog teruglezen. Vandaag, na de middag, vanavond en morgen ben ik weer absent maar ik wens jullie intussen alle goeds en een constructief bloggen.
  P.s.
  Tegen menselijke "blogvirussen" kan men zich wapenen met de ademhalingsrechniek van "the iceman" zo heb ik begrepen:)) Er is zoveel meer onder de zon.
  Tot later….groeten aan allen.

 165. jan bouma 19 februari 2009 om 11:53

  @Aad… 9:52
  Er blijken principiële verschillen tussen ons inzake allerlei opvattingen. Laten we het, althans wat mij betreft, maar bij die constatering en conclusie houden. Jij jouw opvattingen – uiteraard!, en ik de mijne, waarvan ik veronderstel dat dat ook mag. So be it! Je beschuldiging dat ik mij "belachelijk" maak, mijn vertolkingen niet "de juiste muziek laat horen of is" laat ik allemaal voor jouw rekening want tenslotte ben je de gastheer hier en dan kun je dat bepalen.
  Wel of niet terecht laten we dat dan maar in het midden en onbeslist. Je zult van mij geen last meer hebben. En dit zeg ik wellicht dan ook tot opluchting van velen. So be it. Het gaat jullie allen verder goed, zoals ik al opmerkte. En hier laat ik het bij. Groet! JB
  (Dit was mijn laatste bijdrage aan de blogs van Aad Verbaast).

 166. Summer 19 februari 2009 om 11:58

  @Nelus, even een adhaesie-tje naar jou toe: laat je niet overrulen. De persoon wiens naam ik niet wil noemen probeert je onderuit te halen en te laten geloven dat je er minder van snapt dan de theetantes van de kelderclub. Alsof het een selctie daar zou zijn… Het is gewoon een poging om je te ondermijnen. Niets meer en minder. Je bent immuun voor dit soort gewauwel. Het feit alleen al dat die persoon zonder naam dat er telkens bijsleept getuigt van zijn zwakte. Een woord dat hij jegens anderen maar vaak genoeg en al te graag gebruikt. Niet vatbaar zijn voor dat soort herhalingen.. het zijn pogingen tot brainwashing en het uit schakelen van niet- medestanders. Glashelder.
  Ik krijg de indruk dat de koffiedames van de kelderclub allemaal meegaande tiepjes zijn. Zij verdienen immers wel zijn goedkeuring…
  Nelus, je was al de sterkste. Vandaar dat je zoveel tegengas kreeg. `t Is dat je het even weet. Hulde aan de sterke vrouwen!

 167. Aad Verbaast 19 februari 2009 om 12:14

  @Summer: gefeliciteerd! Geweldig voor je, en een zorg minder begrijp ik..
  Straks weer voluit :-))
  @Jan: het ga je goed. Je hebt de unieke eigenschap dat je zelfs vrienden tot je vijanden bombardeert. Het zij zo.Reactie is geredigeerd

 168. nelus 19 februari 2009 om 13:09

  @summer: wat een geweldige adhaesie-betuiging richting mij. Dank je wel Summer. Lief van je.
  En hoop je nu weer wat vaker te "zien" hier nu de pc het weer doet.
  Nog even iets wat bij me is blijven hangen: hoe gaat het met de zoon van de blogger die van het balkon is gevallen ?

 169. wj-tje 19 februari 2009 om 13:17

  @nelus
  Welk boek lees jij momenteel?
  Ik ‘Queen Camilla’ van Sue Townsend.
  Recensies op de cover:
  ‘Richly comic’ – Daily Mail
  ‘Preposterously funny’ – Sunday Times
  ‘Pageturner’ – Brochterbecker Tagesblatt
  Het is een satire over het volk dat de Windsors op democratische wijze onttroonde.
  Echte ‘stiff upperlip’ humor. HAHAHAHAHAHAHAReactie is geredigeerd

 170. nelus 19 februari 2009 om 13:24

  @Aad: 12:14 "Je hebt de unieke eigenschap dat je zelfs vrienden tot je vijanden bombardeert"
  Ik wil je even laten weten dat ik vind dat jij je tot het einde toe waardig hebt gedragen Aad.
  Je hebt nooit de kwaadaardige hand aangenomen maar bent altijd blijven reageren vanuit het idee dat het erom gaat dat de relaties goed moeten blijven. En dat je daarbinnen alles tegen elkaar kunt zeggen, met respect.

 171. Summer 19 februari 2009 om 13:26

  @Nelus. Op de valreep want ik ga zo weg. De adhaesiebetuiging was vooral vanweg het recht wat z`n beloop moet hebben. Bij elk ander die zo wordt geschoffeerd zou ik dat (moetn) doen, maar jij bent ook nog eens een vrouw die zich niet door die merkwaardige(eufemisme wat mij betreft) persoom uit het veld laat slaan. Volgens mij zit je er niet ver naast met je analys.
  Aad was zeer tolerant en ruimdenkend, hetgeen door de gemiddelde(lees norm-ale)persoon wordt begrepen als: o, ja ik kan het ook weleens niet bij het rechte eind hebben, Zo ongeveer. Ik had me er ook( uit pure verbazing) in verdiept hoe de boel soms zo spaak kon lopen.
  Wat ik eruit haalde was: Ben je het eens met deze rigide persoon, dan is er niets aan de hand. Ben je het niet eens dan worden toeters en bellen( lees; ordinaire scheldwoordenetc.) uit de kast getrokken. Je zou er zo langzamerhand gestoord (lees: gehersenspoeld) door kunnen raken. de enige remedie is: "Niet opreageren Lena") ik weet dat ook wel. Maar dan betekent het een soort vrijbrief voor onrecht… lijkt mij.
  Over de zoon van de blogger: ik weet het actuele nieuws daarover nog niet. Zou ik ook moeten kijken. Het schijnt nog in het nieuws te zijn geweest.Het blog heet H en K of zo.
  Hou je haaks Nelus! Petje af voor je doorzettingsvermogen.

 172. nelus 19 februari 2009 om 13:28

  @Wj-tje: zo, heeft Brochterbeck een echte krant waarin boekbesprekingen staan ? Dat is wel heel bijzonder voor zo’n klein dorp, toch ?
  Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik op het moment helemaal niks lees. Maar ik heb wel hele mooie boeken gekocht voor betere (lees) tijden.
  Het laatste boek dat ik heb gelezen is Rascha Pepers: Vingers van marsepein. Bijzonder, maar boeiend.
  Wj-tje: 7

 173. martin 19 februari 2009 om 13:35

  Jan ondanks alles vind ik het toch jammer dat je gaat. Of. Vanwege mijn gevoelige tenen ben ik blij dat je weg gaat. Moeilijk kiezen.

 174. Aad Verbaast 19 februari 2009 om 13:46

  @Nelus: dank.. Ik heb mijn best gedaan, en zal dat altijd blijven doen.
  @Martin: het is altijd jammer dat iemand weggaat. Maar ook een eigen keuze. "Pick your choice" is altijd persoonlijk. Wat iemand er ook van probeert te maken. 😉
  @allen: vanmiddag afwezig. Eind van de middag weer een blogje. Een oprecht knallende, dat kan ik jullie verzekeren :-)Reactie is geredigeerd

 175. wj-tje 19 februari 2009 om 16:46

  Nou, in ieder nr. 175 te pakken.

 176. nelus 19 februari 2009 om 16:54

  @wj-tje: jij de man van de half-ronde getallen, ik de vrouw van de ronde getallen.
  En zo vullen we elkaar hier op het blog aan.
  Een fijn koppel mensen.

 177. nelus 19 februari 2009 om 16:55

  @Aad: laat maar knallen.
  Ik ben benieuwd.
  7-tien

 178. Rubio 19 februari 2009 om 16:58

  De echte ‘-tijgers’ zijn niet kapot te krijgen.
  Hoewel; 13
  Lekkere vakantie in de kroeg Nelus? Grapje…Reactie is geredigeerd

 179. nelus 19 februari 2009 om 17:01

  @rubio: je bent weer onder ons.
  Helemaal gelijk: de echte blijven hoe dan ook.Het kristalliseert zich vanzelf op een natuurlijke manier uit. Jij hoort wat mij betreft ook bij dat fijne koppel. Op het laatste moment zag ik nog een specifieke opmerking richting mij. Ja, een heeeeeeeerlijke vakantie in de kroeg. Wat wil een mens nog meer. En nog doorbetaald ook. In een recessie, het kan niet op.Reactie is geredigeerd

 180. Rubio 19 februari 2009 om 17:21

  Je moet een gelukkig mens zijn Nelus.
  Dat noemen ze in Amsterdam een ‘Oostenrijker’.
  Vraag me niet waarom maar het schijnt iets met de Habsburgers van toen en de keizerskroon op de Westertoren te maken te hebben.
  Fijn dat ik er bij mag horen Nelus…Bitterballetje en een wijntje?Reactie is geredigeerd

 181. nelus 19 februari 2009 om 17:29

  @rubio: "Fijn dat ik er bij mag horen Nelus"
  De credits hiervoor liggen helemaal bij jouzelf Rubio. Volgens mij ben jij een warm en een sympathiek mens. Met gevoel voor heel veel zaken. En uiteindelijk is dat dat er toe doet. In mijn beleving dan he ?

 182. Rubio 19 februari 2009 om 17:35

  Nelus; Je bent een lekkere directe Grunse, ik mag dat wel.
  Mokummers en Grunnegers bijten mekaar niet, over het algemeen…

 183. wj-tje 19 februari 2009 om 17:39

  @nelus
  Eerst NIET zien, dan pas geloven. Soms zit de wereld raar in elkaar. In deze crisistijd is alles mogelijk.
  Nou ja, (een stopwoordje) Aad gaat weer flitsen.
  Vol verwachting klopt mijn hart.
  @rubio ik heb ook eens een kat gehad. die heette ‘tijgertje’. Was lllliiiieeeefff, de schrik van de buurt.
  Inhoudelijk gesproken:
  waarschijnlijk weer ‘aan de bak’. Regel jij wat anders dan bitterballen vanavond? De tomatensoep is mislukt.Reactie is geredigeerd

 184. nelus 19 februari 2009 om 17:42

  @wj-tje: wat doe je nou ? BITTERBALLEN WILLEN WE.

 185. Rubio 19 februari 2009 om 17:59

  WJ-tje; Dat boekie van je oma is ook veel te oud…
  Enneh, ik weet ook alles van rooie ‘tijgertjes’.
  Ik had er ook 1, de buren noemden hem Napoleon.
  Als hij er aan kwam op z’n gemakkie dan sloegen zelfs de koeien op hol.
  ‘Rust in vrede Pietje’…snif
  Op naar Aad’s nieuwe blog met een bitterbal in de ene en een pilsje in de andere hand…

 186. Aad Verbaast 19 februari 2009 om 18:19

  alle burgers,bloggers, buitenlui en zeer gewaardeerde stamgasten: de volgende knaller staat er weer op:http://www.volkskrantblog.nl/bericht/247229
  Da’s nog eens andere koek dan een bitterbal! 🙂

 187. sprakeloos 22 februari 2009 om 16:00

  Als je er niet snel bij bent, heb je bij je blogs wel heel veel leeswerk. Discussie en reacties niet gelezen, maar blog was leerzaam en zonder meer onderwerp om de komende crisissen van welke aard dan ook eens te belichten.

 188. petrus 1 april 2009 om 09:52

  Beste Aad,
  Ik heb deze blog indertijd gelezen en tien niet gereageerd. Bij deze. Het is een knappe blog.
  creatievegroeten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: